Page 1

RIKSTEATERNS REPERTOAR HÖST 2016 VÅR 2017

DECEMBERFESTIVALEN

Av Anders Duus I samarbete med Giron sámi teáhter

Genom Riksteaterns samarbete med Folkets Hus och Parker erbjuds en mängd familjeoch vuxenföreställningar som spelas sommar och höst 2016. Vi återkommer med utbudet i februari – hörs då!

ENSAM

I samarbete med Östgötateatern Ensam är berättelsen om den ogifta Thora och hennes förälskade dotter i 1880-talets Stockholm. Skam, svek och stolthet blandas i detta kärleksdrama, skriven av den radikala dramatikern Alfhild Agrell.

Arrangera en musikfest som ni sent kommer att glömma! Låt värmen strömma både från och till scenen när arabiska, bosniska, iranska, kurdiska och turkiska världsartister trollbinder publiken.

H16

FRÄMLING

Av Gertrud Larsson I samarbete med Uppsala stadsteater

Illustration: Jenny Svenberg Bunnel

Virpi Pahkinen, Mugiyono Kasido och Pontus Sundset sammanlänkas i en vacker och kraftfull dans där motsatser möts. Följ med på en koreografisk vandring i gränslandet mellan dans och ritual.

Foto: Fotografica

Foto: José Figueroa

DIGAMBARA

Kärleksgräl mitt i protestaktionen. Pirrig flirt i styrelserummet. Parterapi som mest blir förhör om renskötsel. Vardagsnära, roligt och bitterljuvt, med gruvfrågan som rik klangbotten.

H16

H16

Illustration: Mam Foon

DAGBROTT

Riksteatern  FOLKETS HUS OCH PARKER

H16

H16

Foto: Johan Planefeldt

Foto: Krister Nilsson

S16 H16

Året är 1989. Carola har lämnat Mariann Records, turistmomsen hotar driva Sommarland i konkurs och kommunen stoppar Bert från att sälja livsmedel i nya skapelsen Köpstaden. Han behöver en ny affärsidé! En bitsk och musikalisk komedi!


En feministisk och antinationalistisk folkmusikshow Om fäboden som utopisk plats i en salig mix av musik, spex, folklore deluxe, röster från förr och sagor från idag. Med Sara Parkman och Samantha Ohlanders, några av Sveriges bästa folkmusiker.

H16

PARASTA ENNEN / BÄST FÖRE

I samarbete med Tammerfors Arbetarteater /Tampereen Työväen Teatteri

I samarbete med Satellite Live Ronny Eriksson är tillbaka! Tillsammans med pianisten Benneth Fagerlund skapar han en föreställning som blir unik utifrån spelort och publik. Det blir aktuellt, musikaliskt och alldeles, alldeles… oförhappandes!

H16

TJÄRDALEN

Gör som många andra arrangörer – bredda er repertoar och nå ut till en större publik! Vi fortsätter att satsa på gästspel från länder som har en tydlig förankring i dagens Sverige.

H16

SKIMRANDE VATTNET Skola

Två egensinniga ensamvargar flyr från den grå omvärlden. Vid det skimrande vattnet finner de sig själva - och varandra. En nyskriven pjäs av prisbelönta unga dramatikern Johanna Emanuelsson.

H16

Foto: Joseph Ros

SVENSKA AMERIKA-LINIEN

En oemotståndlig, träffsäker och varm enmanskomedi om att åldras. På scenen står den finske skådespelaren Ilmari Saarelainen. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska. Foto: Emilia Bergmark Jimenez

Foto: Gabriel Henningsson

H16

Ett drama om en ung mans sökande efter sin identitet i ett samhälle med motsägelsefulla förväntningar på manlighet. En tragikomisk och samhällsaktuell föreställning.

Foto: Karolina Eklund

OFÖRHAPPANDES

INTERNATIONELLA GÄSTSPEL

Skola och offentliga föreställningar!

Foto: Kari Sunnari Tampereen Työväen Teatteri

Foto: Anna Huerta

H16

gråter stora killar?

H16 V17

Foto: Igor Emmerich/Corbis

FÄBOLAND

H16

Foto: Urban Jörén

Foto: Saga Berlin

H16

TRANS[E]ICIÓN – SOMOS DANCE COMPANY Skola och offentliga föreställningar!

Estradören Mattias Enn sjunger och berättar om en flytande epok på Atlanten mellan Sverige och USA, där livsöden, drömmar och nutidshistoria vävs samman med musik och sånger från igår.

NINA - a dangerous story about me and Nina simone Josette Bushell-Mingo möter Nina Simone. En musikalisk föreställning i samarbete med Unity Theatre UK/Black Theatre Live UK.

H16 V17

Illustration: Mattias Broberg

Foto: Urban Jörén

H16 V17

Sara Lidmans hyllade Tjärdalen blir storslagen musikteater i Carolina Frändes regi. En föreställning om vad som sker i en by när den inte tycker sig ha råd att ta hand om sina svagaste.

VIT KANIN RÖD KANIN

Av Nassim Soleimanpour Succén fortsätter! Pjäsen om det fria ordet man inte får prata om. En ny skådespelare för varje ort med samma förutsättningar: ingen har läst pjäsen, inga repetitioner.

Via kubanska voodoohelgons krafter och klubbvärldens tunga beats tar dansarna med er på en färd mellan trans och medvetenhet. Afrokubansk traditionell dans möter hiphop, house och popping.

bOKA senast 6 december 2015! Gäller för vuxenproduktionerna, båda säsongerna.


ELDFESTEN

Av Federico García Lorca En mor låser in sina döttrar när maken har dött. De tvingas till en åtta år lång sorgeperiod, och huset fungerar som en fängelsecell där döttrarnas begär och längtan till sist exploderar.

För åttonde året i rad bjuder vi in till en oförglömlig vårfest under bar himmel. Hoppa över elden och fira in den efterlängtade våren med värme, gemenskap och scenkonst!

V17

Sjuttonåriga Noria lever i en tid där människorna och vattenanvändningen övervakas av armén. Hon tvingas att välja mellan säkerhet och strid. Upplev en framtidsfantasi där hoppet är människans största resurs!

Hur många morrhår har en katt? Skola

Landet Inuti är platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. En berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. Om queera erfarenheter på svensk landsbygd.

En minimusikal för nyfikna från 6 år, av prisbelönta barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson. Om oro för döden och upptäckten av livets storhet i det lilla. I regi av Olle Törnqvist. Foto: Sanna Dahlén

Foto: Jeffery Richt

V17

För tre år sedan gick journalisten Martin Schibbye ut ur Kalityfängelsets portar i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Det sista han lovade sina medfångar var att berätta för världen vad han hade sett.

V17

STORMEN av William Shakespeare I samarbete med Örebro länsteater Stormen är en av Shakespeares mest älskade pjäser, en komedi om att överleva en storm och få chansen att börja om från början. En klassiker om utopier, intriger och förändring.

Dessutom! Vi har fler s­ pännande saker på gång. Håll utkik efter tillkommande produktioner på Scenkonstportalen!

H16 SÅNGER från EN INSTÄLLD SKILSMÄSSA

I samarbete med Skånes Dansteater och Malmö Opera En dansteaterkonsert om kärlekens mörkaste och ljusaste stunder. Om att bli sviken, men också om att få kärleken tillbaka. En succéföreställning baserad på Mikael Wiehes album med samma titel.

ÖZZ NÛJEN är RIKARD III

Mozarts Requiem Voices of Change Den förbjudna rösten

V17 Det handlar om makt och om vägen att nå makt. Vem har makten och var är du när den kontrollerar allt och alla? Se Özz Nûjen göra alla roller i det klassiska dramat Rikard III, fritt efter William Shakespeare.

Foto: cookusart.com

Lilla stora livet

Foto: INSAGO/Shutterstock.com

Foto: Mattias Brunn

Landet inuti

V17

KALITY

Rapp amerikansk succékomedi med stor ensemble. Ensamstående Margie kontaktar sin gamla pojkvän, nu framgångsrik läkare, i sin desperata jakt efter ett arbete. Ett möte som får häpnadsväckande konsekvenser.

V17

Emil tar sig an de mest angelägna och brännande aktuella ämnen, alltid med humor – men utan att ducka för det allvarliga. Han blandar musik, lyrik och komik till en helt egen hyllad genre. Foto: Johan Planefeldt

I samarbete med Kajana stadsteater

V17

Om flykt och rörelse av och med Emil Jensen

GOOD PEOPLE

UR VATTNETS MINNE – VEDEN MUISTI

V17

FLYKTPOTATIS

Foto: Klara G

Foto: Samuel Valkola

V17

V17

Foto: Peter Westrup

BERNARDAS HUS

V17

Foto: Danish Saroee

Foto: Urban Jörén

V17

Ytterligare dansproduktioner Dramatensamarbete Nycirkus


Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också projekt och produktioner för andra platser än de traditionella scenrummen och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Konstnärlig ledare är Gabriel Smeets. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.

AGAINST THE CURRENT, GLOW

Cullbergbaletten

De Volkskrant: ”Verket framförs på ett väldigt berörande sätt. Parodin har inte en chans. Det gör The Return of The Modern Dance av den amerikanske koreografen Trajal Harrell så rörande och det är vackert.”

H16 V17

11TH FLOOR

Cullbergbaletten Dagens Nyheter: ”Från första ögonblicket förtrollande”. Svenska Dagbladet: “11th Floor är sofistikerat sensuell, buren av musikens känsla och skickligt inflätade tidsmarkörer.” Koreografi Edouard Lock

De Volkskrant: ”De skickliga dansarnas mångsidighet och teknik är fantastisk. Det är ett komplext ställningstagande, att maskulinitet och femininitet är flytande termer, formulerade av klichéer och bara i betraktarens öga.”

H16 V17

Foto: Urban Jörén

Cullbergbaletten

Foto: Carl Thorborg

The return of the modern dance

H16 V17

Dagens Nyheter: ”Deborah Hays samarbete med Cullbergbaletten är ett lyckokast. Figure a Sea är en tankeväckande, flödande och mycket vacker föreställning.” Sveriges Radio: ”60 minuter renhet, skönhet och kropp.”


Cullbergbaletten

Fyra unika soloprojekt skapade för dansarna Anna Pehrsson, Samuel Draper, Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska och Daniel Sjökvist i koreografi av Cristian Duarte. Nyskapad musik på theremin och syntar av Tom Monteiro.

Foto: Carl Thorborg

H16 V17

Cullbergbaletten

Reproduction (2015)

Cullbergbaletten

Jefta van Dinther koreograferar sin självbiografi i ett nytt verk. Protagonist är en berättelse om en människa, om släktskap och allians, men också om isolering och fjärmande.

FIGURE A SEA

Foto: Carl Thorborg

PROTAGONIST

H16 H16 V17 V17

Foto: Urban Jörén

Foto: Urban Jörén

H16 V17

Foto: Foto: Urban UrbanJörén Jörén

H16 V17

PLATEAU EFFECT Cullbergbaletten

Dagens Nyheter: “Brutalt, briljant och svindlande av Cullbergbaletten” Koreografi Jefta van Dinther

Vill du ha mer information om produktionerna? Kanske behöver du tips om vilka föreställningar som passar just din scen? Vill du nå en ny publikgrupp? Kontakta din distriktsansvariga: Anna Molin Mobil: 070-388 14 06 anna.molin@riksteatern.se Distriktsansvarig Jämtland/ Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland

Jenny Johansson Mobil: 070-637 59 43 jenny.johansson@riksteatern.se Distriktsansvarig Västra Götaland

Marie Höglund Mobil: 073-063 66 19 marie.hoglund@riksteatern.se Distriktsansvarig Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro, Östergötland

Emilie Larsson Mobil: 070-682 97 04 emilie.larsson@riksteatern.se Distriktsansvarig Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skåne

Katrin Ylander Mobil: 070-637 59 10 katrin.ylander@riksteatern.se Distriktsansvarig Gotland, Stockholm, Södermanland

Med reservation för ändringar

145 83 Norsborg Tel: 08-531 991 00 info@riksteatern.se riksteatern.se

Riksteaterns repertoar 2016-2017 (A4)  

Riksteaterns repertoar hösten 2016 och våren 2017. Sista beställningsdag är den 6 december.