BUTLLETI D'INFORMACIÓ CERVERA 23

Page 1

B utlletí d’I nformació M unicipal BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

1

Nº 23

AJUNTAMENT DE CERVERA DEL MAESTRE

Nº 23- ANY XV (agost 2017 - juliol 2018)

Foto: Ginés Jiménez

Exemplar gratuït - D.L. CS-217-03

El President de la Generalitat inauguró el pasado 11 de mayo el CENTRE D’INTERPRETACIÓ MOLÍ DE L’OLI de Cervera

El President de la Diputació Provincial inauguró el pasado 22 de junio la nueva PISCINA MUNICIPAL de Cervera

Finalizadas las obras de adecuación del Grupo Escolar iniciadas en 2016 a cargo de la Generalitat Valenciana (con una inversión total ejecutada de 120.000 Euros)

La Dirección General de Administración Local de la Generalitat subvenciona el traslado de las Oficinas municipales a la planta baja del edificio consistorial Despliegue de la red de fibra óptica de alta velocidad por cable en el municipio. Los vecinos interesados deben solicitar su alta a la empresa concesionaria Finalizadas las obras de urbanización de la C/ José Moltó por importe de 190.000 Euros La Consellería de Vivienda y Obras Públicas de la Generalitat invierte 890.000 Euros en la pavimentación, ensanche y mejora de la seguridad vial del tramo de la CV-135 que discurre por el término de Cervera


2

Nº 23

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

EDITORIAL Molts en poden ser els problemes i errors de la política i, per tant, dels polítics. Un d’ells és que no hi ha tracte ni es beneficio al contrincant. Si governo la Generalitat sols es beneficien “els meus”. Si governo la Diputació sols es beneficien “els meus”. Posem aquests dos exemples per ser els més propers al ciutadà de peu. No són excepcions. Hi ha un llarg etcètera que ha perdurat durant anys i, per desgràcia, encara perdura. Bé, aquest 2018, a Cervera s’ha trencat aquesta “estadística”. L’ 11 de maig s’inaugurava el Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Cervera on gran part de les despeses han estat sufragades per la Generalitat Valenciana (en diverses fases i per diverses Direccions Generals). Un mes després, el dia 22 de juny s’inauguraven les noves piscines, sufragades en gran part per la Diputació de Castelló. Dos governs diferents, però un beneficiari únic: el poble de Cervera. Esperem que aquesta “col•laboració” s’extenga a altres àmbits i pobles de la contornada. Recordeu que el beneficiari és únic, el poble. Aprofitant la inauguració (o reinauguració) del Molí de l’Oli, recordar el fet ocorregut a principis dels anys 80. La cessió per part de D. Manuel Segarra Sorlí de l’edifici per la seua rehabilitació i posta en valor. Encara que rehabilitat el 1992, han havut de passar més de vint anys per a que, una nova i important inversió, el posara definitivament en valor. Esperem que aquesta siga fefinitiva. En agraïment se li dedicava l’any passat el parc del Calvari, ara parc Manuel Segarra Sorlí. Almenys algun record en quedarà. Per acabar parlar de la VI Trobada de Dracs i Bèsties de Foc. Per uns dies a la comarca i contornada som el centre d’atenció amb visitants, mostres i espectacles. Tot siga per promocionar el poble. Endavant… Josep Joaquim Sorlí Moliner.

HORARIO DE ATENCIÓN AL PÚBLICO EN EL AYUNTAMIENTO Alcalde: Viernes, de 9, 00 h. a 14,00 h. Secretario: 3 días semanales. Martes y viernes, de 8,30 a 14 horas, y miércoles, de 8,30 a 11 horas. Administrativo: De lunes a viernes, de 9 a 14 horas. Trabajadora social: Lunes, de 11 a 14 horas. Arquitecto municipal: Viernes, de 9 a 12 horas. Biblioteca municipal: Lunes y miércoles, de 17 a 20 horas. Juzgado de Paz y Registro Civil: Martes, de 10 a 12:30 horas.

Butlletí d’Informació Municipal de Cervera.

REGISTRE CIVIL DE CERVERA Aquest apartat recull el moviment demogràfic de defuncions, naixements i matrimonis de veïns de Cervera que s’han assentat als diversos Registres Civils des d’agost de 2017 a juliol de 2018 Naixements: - Jaime Ortiz Monroig, 3 d’agost de 2017. Fill de Jaime Ortiz Arín y Ana Monroig Salvador. - Martín Altamira Salvador, 19 d’octubre de 2017. Fill de Juan Altamira Llopis y Elena Salvador Llopis. Matrimonis: - Oscar Yeste Serrano amb Teresa Garcés Terán. 1 de setembre de 2017. - Víctor Ballester Sorlí amb Vanesa Morell Martínez. 27 de setembre de 2017. - Cristian Salvador Artiga amb Silvia Geffard Trilla. 9 de desembre de 2017. - Rafael Ayora Meseguer amb Cristina Gellida Tolós. 27 de gener de 2018. - Juan Carlos Engra del Ángel amb Manuela Viñes Castro. 19 d’abril de 2018. - Alfredo Fornas Pallarés amb Beatriz García Miñana, 14 de juliol de 2018. Defuncions: (any de naixement) - Adoración Monzó Adell (any 1929). Registre Civil de Vinaròs. - Vicenta Redó Miñana (any 1933). Registre Civil de Barcelona. - María Jesús Salvador Adell (any 1960). Registre Civil de Vinaròs. - Esteban Gómez Besalduch (any 1981). Registre Civil de Cervera. - Generosa Sales Ferreres (any 1907). Registre Civil de Barcelona. - Michelle Karen Worral (any 1964). Registre Civil de Cervera. - Elvira Adell Viñes (any 1931). Registre Civil de Cervera. - Josefa Arnau Sorlí (any 1933). Registre Civil de Cervera. - Vicente Fuster Ballester (any 1931). Registre Civil de Vinaròs. - Dolores García Alcácer (any 1928). Registre Civil de Benicarló. - Fernando Salvador Ballester (any 1933). Registre Civil de Cervera. - Erminia Sales Ferreres (any 1918). Registre Civil de Sant Boi. - Manuela Cardona Doménech (any 1936). Registre Civil de Cervera. - Sofía Fuster Ballester (any 1929). Registre Civil de Càlig. - Manuel Viñes Tolos (any 1933). Registre Civil Cervera.

Número 23. Any 2018.

EXEMPLAR GRATUÏT

Direcció i Redacció: Josep Joaquim Sorlí Moliner. Edició: Excm. AJUNTAMENT DE CERVERA DEL MAESTRE. C/Mártires,1. 12578 Cervera del Maestre (Castelló). Telèfon: 964-498001. Imprimeix: A. G. CASTELL IMPRESORES (Vinaròs)


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

3

1.- L’ENTREVISTA

CELINA BESALDUCH PUCHOL Els que coneixeu a Celina la podeu relacionar amb moltes coses: les seues amigues, la seua família, les seues aficions, el seu fill,… però, en general, la relacionarem amb dos funcions: el seu treball al restaurant familiar que regenta i els treballs a l’ajuntament, en funcions al Jutjat Municipal i en tasques administratives. Volem conèixer un poc més a Celina. Va nàixer el 7 de novembre de 1976 a França, a Montpellier. Els seus pares, per motius laborals, estaven vivint al sud de França i la nostra entrevistada va nèixer allí. Als anys seixanta van marxar a França i tornaren al poble, ja amb Celina, a finals dels anys setanta. Els seus pares, José (Pepe) i Selin, van regentar el Bar Bonavista i, posteriorment, des de l’any 1992, el Mesón Celina, negoci aquest darrer ja familiar. L’ofici dels seus pares els darrers trenta anys ha estat l’hosteleria. Qui són els teus amics de la infància? En un poble menut com Cervera, et fas amb tots. Però la colla la formàvem: Mª José Beltrán, Mònica, Tonica, Mª Luisa, Sabina, Marina, Mª José Vidal, Clara i Silvia Pastor, Mª Pilar, Ivan, Jairo i Jesús. Ja d’adolescent, m’ajuntava també amb Elisabeth, Clara Viñes, Azahara, Yolanda i Vanesa. A què jugàveu? Jugàvem molt a series de televisió. En aquella època estava molt de moda la sèrie “V”, aquella dels lagartos que invadien la terra. També recorde jugar a polis i lladres, a l’escondite, amb les bicis,..., i tot el que consistia en córrer pels carrers del poble fins la nit. Què recordes de la teua infantesa? Després de sortir de l’escola, recordo agafar el berenar i anar cap el repàs de Mª Teresa per a ver els deures. Al sortir del repàs, el temps era nostre. Quan eres menut pareix que el temps no es mou. Les tardes eren llargues i plenes de jocs i aventures, recorríem el poble de dalt a baix. Tinc també l’imatge de quan eren les festes majors de l’agost, el poble tenia un color i una llum especial. On has estudiat al poble? De quins mestres te’n recordes? Vaig estudiar a l’escola del poble, fins cinqué d’EGB. Recorde amb molta estima a Doña Rosa y a Don Ismael. Amb Doña Rosa, vaig aprendre a llegir i a escriure, i sempre tenia un somriure i una paraula dolça per als xiquets. De Don Ismael recorde la seua paciència en les divisions, ja que les matemàtiques no han sigut lo meu.

José Besalduch y Celina Puchol junto a su hija Celina en una de las ediciones del Ball Típic.

Has estudiat fora del poble? On? Quins professors recordes? Quines eren les assignatures preferides i les que menys? Després del poble, vaig estudiar al col·legi de la Consolació de Benicarló, on vaig acabar l’EGB. Després, el Batxillerat, el vaig cursar a l’institut de la Consolació de Castelló. Totes les assignatures de lletres han sigut les meues preferides, sobretot història, llengua i literatura. I com la majoria de la gent de lletres, les que menys m’han agradat han sigut les matemàtiques. A l’institut, tingué molt bona relació amb Doña Carmen Brugada, mestra de llengua i literatura, ella amb els seus coneixements i personalitat, aconseguia que els alumnes disfrutàrem molt de les seues classes.

Quina carrera has estudiat? Recordes algun professor en especial? Quines eren les assignatures preferides i les que menys? Sóc llicenciada en Dret per la Universitat Jaume I de Castelló. Després d’acabar la carrera vaig preparar oposicions per a Jutge durant tres anys. Sens dubte, els anys d’Universitat són els millors. D’una banda, tots els ensenyaments que vaig rebre per part de magnífics professors, recorde disfrutar molt amb les classes de Dret Penal i casos pràctics, no tant en alguna assignatura d’Economia que havia per ahí. D’altra banda l’haver de viure fora del teu poble i entorn per poder cursar una carrera, et dona una independència i unes taules que et fan madurar com a persona. I també molt important, són les amistats que fas durant l’època universitària. A què t’has dedicat professionalment? D’una banda a l’hosteleria i l’altra al Jutjat de Pau i Registre Civil de Cervera. Dos professions totalment diferents, una relacionada amb el sector de serveis i l’altra als meus estudis de Dret. Actualment viu al poble, a Cervera. Està casada amb Miguel Angel, un senienc afincant al poble per raons d’amor. Del matrimoni tenen un fill, Amadeo, que està estudiant a l’escola del poble. Veiem ara la seua faceta professional. On has treballat? On treballes actualment? Ens pots explicar una mica el teu treball a l’ajuntament? Intento combinar els dos treballs, aquí a Cervera. Des de l’any 2006, estic al Mesón Celina i al Jutjat i Registre del


4

Nº 23

poble. En lo referent al primer, un negoci familiar, dedicat a la restauració, on estic a la cafeteria i al restaurant. Quant al segon, tinc el càrrec de secretària del Jutjat de Pau i Registre Civil en poblacions inferiors als 7.000 habitants, com és el cas de Cervera, càrrec que ocupe juntament amb el Jutge de Pau, Vicente Cervera Besalduch, que aprofite l’ocasió per donar-li les gràcies pel seu servei. El treball consisteix en assentar tot el que afecta a l’estat civil d’una persona, des de la partida de naixement, passant pel matrimoni en el seu cas i fins la defunció. També atendre els exhorts judicials, o siga, les peticions que arriben des de diferents jutjats per a citar, notificar o requerir a persones que tenen el seu domicili a Cervera. Atendre les compareixences per conflictes veïnals..., en són un exemple de les coses que puc arribar a fer. El teu treball al Registre Civil i Jutjat del poble, quin horari fas al registre? L’horari d’atenció al públic és el dimecres, de les 10 fins a les 13 hores. Hi ha vegades que per més volum de treball, estic altres dies de la setmana.

Ara que et coneixem per aquest treball més públic, voldríem conèixer l’altra part, també pública però més privada, la de l’ofici del món de l’hosteleria. Al Mesón, des de quan existeix el negoci? Qui ho va iniciar? El negoci del Mesón Celina el van iniciar el dia 16 de juliol de 1992 els meus pares Pepe i Selin. L’ofici de restaurador és cansat? Per què? Si portes el treball ben organitzat, no es gens cansat, i és una faena com una altra. Si que es veritat que comporta una obligació, perquè si vols donar un bon servei, has de treballar quan més festa és i quan la resta de la gent estan de vacances.

Celina junto a su esposo Miguel Ángel López y su hijo Amadeo López Besalduch.

De qui depèn el Registre? Depèn de la Direcció General dels Registres i del Notariat, dins del Ministeri de Justícia. Correspon a la Direcció i Inspecció dels Serveis del Registre Civil. En els municipis menuts, com és en el nostre cas, el Registre Civil està a càrrec del Jutjat de Pau, i este depèn del Jutjat de Primera Instància de Vinaròs. Qui pot anar al Registre i per què? Al Registre són inscrits aquells fets que afecten a l’estat civil de les persones. Els pares que declaren el naixement d’un fill amb el certificat mèdic; aquelles persones que volen promoure expedient per contraure matrimoni civil o inscriure matrimoni eclesiàstic; demanar anotacions marginals referents al règim econòmic del matrimoni, per exemple, la separació de béns; la separació i dissolució del matrimoni; aquells autoritzats per declarar la defunció d’una persona i sol·licitar la llicència de soterrament. Es pot acudir al Registre per demanar certificacions de naixement, matrimoni, defunció, fe de vida i estat.., que afecten l’estat civil de qui ho demana (quan qui ho sol·licita és un altra persona té que acreditar interès legítim). Quin és el primer apunt al registre? El primer apunt és dins la secció 2ª del Registre civil, referent a Matrimonis, i es va fer el 30 de novembre de 1935, amb el jutge municipal Angel Vicente Sorlí Segarra i el secretari Francisco Sales.

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Quina satisfacció t’aporta aquest treball? Moltes, però principalment tres. Primera, continuar amb un negoci familiar que dona un servei al poble. Segona, és un treball que et fa relacionar amb molta gent, i cada dia és diferent a l’anterior. I la tercera, la satisfacció que un client em diga que ha estat ben atès.

Anys arrere si volies alguna cosa o alguna xafarderia tenies que anar a la Plaça o al carrer Major. Ara diuen que el millor lloc per enterar-se’n un és el bar. Es cert? Ens pots explicar alguna anècdota curiosa que hagis visctu al restaurant? És veritat, el bar és un lloc on la gent va per a xarrar amb els altres i, evidentment, sempre acabes sabent coses que han passat al poble. Alguna que altra anècdota ens ha passat al bar. Un dia varen vindre a dinar una parella amb una senyora major, quan van acabar de dinar la parella jove va dir que anàven a fer una visita i que tornarien a replegar a la senyora major en un rato. El cas es que van passar les hores i no tornave, i la dona major allí estava esperant, i nosaltres sense saber què fer. A la fi, ja de nit, van vindre a buscar-la i a demanar disculpes pel retard. La veritat és que vam passar unes hores un tant preocupats per si no tornaven a buscar-la. Un altre cop, va passar un camioner que es pensava que estava a Cervera de Lleida… La veritat que encara li faltava un poc per arribar. És cansat treballar als dos llocs? No, perquè al viure a Cervera, i els dos treballs els tinc també al poble, puc compatibilitzar els horaris de les dues faenes i encara tinc temps lliure. Parlant del temps lliure. Tens alguna afició? La lectura, sempre que tinc ocasió. M’agrada llegir un bon llibre. També disfrute de viatjar a qualsevol lloc, amb companyia de la meua família.


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

5

Vist una part del teu treball, la part de l’hosteleria, creus que econòmicament li vindria bé al poble, en general, una millor potenciació del turisme? Cervera és un poble bonic i pintoresc de gent acollidora, molt bé comunicat i amb patrimoni històric, que agrada a tots els visitants. A més, en els darrers anys s’ha fet molt per millorar el sector turístic a Cervera i per promocionar el poble de manera que cada vegada és més conegut i visitat. És clar que apostant pel turisme tots guanyem, els comerços, la restauració, artesans, la construcció,… i en general, tots els veins. Es podria viure del turisme a Cervera? Encara ens queda molt per fer però jo penso que sí. De fet, potenciar el turisme d’interior o rural és la millor inversió de futur per al nostre poble, a més a més per la baixa natalitat i la despoblació rural. Si et fecin Ministra de Justícia, que milloraries? Ufff!!!!! Quina responsabilitat. Tot és millorable. En general, dotar als jutjats de més medis personals i materials, per a evitar que els processos s’allarguen i dilaten tant en el temps amb el perjudici que això comporta per al ciutadà. En particular, en relació al Registre Civil, seria convenient un registre més àgil i modern, estalviant tràmits i desplaçaments. Això ja ho estem aconseguint des del 2012, ja que es va implantar Inforeg, un programa informàtic per a realitzar inscripcions registrals en format digital i, en conseqüència, aconseguir un registre civil únic, electrònic i orientat a la gent. A més, en vistes al futur, en Inforeg es podrà accedir a serveis online, com realitzar consultes i certificacions electròniques des de qualsevol lloc. Recentment estas duent a terme altres tasques a l’Ajuntament de Cervera. Ens podries explicar en què consisteixen? Doncs sí, es cert. des de fa un any, apart de les tasques pròpies que he explicat del jutjat, també faig treballs administratius,

Celina junto sus amigas Azahara, María José y Clara en el Ball Típic de les Festes Majors

comptabilitat, expedició de certificats d’empadronament, sol·licituds vàries, seguiment i justificació de les diverses subvencions que demana l’ajuntamente a altres organismes i/o administracions publiques, atenció al públic. Bé, moltes gràcies per la teva paciència i per atendren’s. Donar-mos l’oportunitat de conèixer-te un poc més i saber el treball que fas, especialment, a l’ajuntament. Per acabar, voldria donar-te les gràcies per haver pensat en mi per aquesta entrevista i fecilitar-te a tú i a tots aquells que feu possible la publicació d’aquest Butlletí d’Informació Municipal.

Celina junto a sus amigas.

Josep Joaquim Sorlí Moliner


Nº 23

6

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

2.- PLENS MUNICIPALS PERÍODO AGOST DE 2017-JULIOL DE 2018 (pueden consultarse las actas íntegras en la Página web del Ayuntamiento www.cerveradelmaestre.es).

Pleno ordinario del día 27 de septiembre de 2017.

Pleno extraordinario del día 31 de enero de 2018.

Asisten Adolf Sanmartín, Antoni Sorlí, José Vicente Gascó, Vicente Ferreres, Roberto Moliner y Andrés Redó. Se aprueba por unanimidad la Cuenta General del Presupuesto de 2016, la modificación de Créditos n.º 1/2018 en el Presupuesto, la Ordenanza reguladora del precio público por la prestación del servicio de entrada al Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Cervera del Maestre y visitas turísticas guiadas por el casco urbano. Se da cuenta de la aprobación de las Líneas Fundamentales del Presupuesto de 2018 y el alcalde informa sobre la actividad municipal desde el último Pleno ordinario.

Asisten Adolf Sanmartín, Antoni Sorlí, José Vicente Gascó, Vicente Ferreres, Joaquín Ferreres, Roberto Moliner y Andrés Redó. Se aprueba por unanimidad la Ordenanza Municipal de la Administración Electrónica y el nuevo régimen de dedicaciones, asistencias e indemnizaciones de los miembros de la Corporación Local, por el que, a instancias del Secretario del Ayuntamiento, se regulariza el sistema de indemnización del Concejal José Vicente Gascó pasando a dedicación parcial, de acuerdo con la legislación vigente. Se aprueba el Presupuesto Municipal de 2018.

Pleno extraordinario del día 5 de noviembre de 2017.

Pleno ordinario de 21 de marzo de 2018

Asisten Adolf Sanmartín, Antoni Sorlí, Joaquín Ferreres, Vicente Ferreres y Andrés Redó. Se aprueba por unanimidad la contratación de las obras de Rehabilitación y Reparación del Vaso de la Piscina Municipal, la contratación de la terminación de las obras de Pavimentación de la Calle Doctor José Moltó, la modificación de la Ordenanza reguladora del precio público por la prestación del servicio de entrada al Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Cervera del Maestre y visitas turísticas guiadas por el casco urbano (con objeto de bonificar a las empresas turísticas que traigan a más de tres grupos de visitantes al Molí de l’Oli).

Asisten Adolf Sanmartín, Antoni Sorlí, José Vicente Gascó, Vicente Ferreres, Joaquín Ferreres y Andrés Redó. Se aprueba por unanimidad la solicitud de inclusión de la obra Acondicionamiento de instalaciones de la piscina municipal en el Plan Castellón-135 de 2018, las bases para el concurso de carteles para la VI Trobada de Dracs i Bèsties de Foc, la designación de los concejales Antoni Sorlí y Andrés Redó como representantes del Ayuntamiento en la Comisión de Seguimiento del Convenio entre el Ayuntamiento y la Generalitat Valenciana para el funcionamiento de la Tourist Info de Cervera. Se da cuenta de la aprobación definitiva del Presupuesto Municipal de 2018. Se aprueba la Liquidación del Presupuesto de 2017 y el Plan Presupuestario a Medio Plazo de 2019-2021. El Alcalde informa de la actividad municipal desde el último Pleno ordinario.

Pleno ordinario del día 27 de diciembre de 2017. Asisten Adolf Sanmartín, José Vicente Gascó, Vicente Ferreres, Joaquín Ferreres y Andrés Redó. Se aprueba por unanimidad el Convenio con la Sociedad General de Autores (SGAE) para el pago de derechos y aprobación de la tarifa simplificada para años venideros. Aprobación de los días 22 de enero y 10 de septiembre como Fiestas Locales para 2018. Modificación de créditos nº 3/2018 en el Presupuesto Municipal. Aprobación de la prórroga del contrato con la mercantil FACSA para el abastecimiento domiciliario de agua. Se da cuenta del Informe sobre el Coste de los Servicios en 2016, de la aprobación de las Líneas Fundamentales del Presupuesto de 2017 y del Plan Presupuestario a Medio Plazo de 2018-2020. El Sr. Alcalde da cuenta de la actividad municipal desde el último Pleno Ordinario.

Pleno ordinario del 27 de junio de 2018 Asisten Adolf Sanmartín, Antoni Sorlí, José Vicente Gascó, Vicente Ferreres, Joaquín Ferreres, Roberto Moliner y Andrés Redó. Se aprueba por unanimidad Se aprueba por unanimidad el Proyecto de las Piscinas municipales II Fase: Acondicionamiento de Instalaciones y Recinto, así como la solicitud de inclusión en el Plan 135-bis de la finalización de dichas obras en la parte concerniente al acondicionamieno de vestuarios y zona de bar. Se aprueba también la encomienda de gestión para la protección de datos.


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

7

3.- NOTÍCIES OFICIALS EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT VALENCIANA INAUGURA EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ MOLÍ DE L’OLI DE CERVERA El pasado 11 de mayo, viernes por la tarde, el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el secretario autonómico de la Agencia Valenciana de Turismo, Francesc Colomer, y el alcalde del municipio, Adolf Sanmartín, inauguraron en Cervera, junto al resto de corporación municipal y demás alcaldes de la comarca, el Centre d’Interpretació Molí de l’Oli. El visitante, gracias al mismo, podrá visualizar, de forma sencilla y didáctica, todo el proceso del cultivo del olivo, recolección de la aceituna y elaboración del aceite desde sus orígenes hasta la actualidad. El importe de la actuación, incluida la obra civil, ha superado los 200.000 Euros, de los cuales la Generalitat Valenciana, ha través de la Agencia Valenciana del Turismo y de la Conselleria de Cultura (Dirección General de Patrimonio), ha sufragado 125.000, corriendo el resto a cargo del Ayuntamiento. Desde el Ayuntamiento debemos agradecer la colaboración incondicional de la familia Sorlí (donataria del edificio) y el carácter altruista de muchas otras familias del municipio que, con sus donaciones, han hecho posible la creación de una de las colecciones museográficas con más y mejor proyección de la provincia de Castelló.

El President de la Generalitat, Ximo Puig, junto al alcalde, el Secretario Autonómico de Turismo, la familia Segarra y alcaldes de la comarca en el acto de inauguración del Molí.

El President de la Generalitat y el alcalde junto a las Reinas de Fiestas 2017

El President durante su intervención a los asistentes

Participantes en el acto de inauguración


8

Nº 23

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

DADES D’INTERÉS SOBRE EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ MOLÍ DE L’OLI

Finalidad Donatario Protección

Distribución de espacios

Explicar de forma educativa, activa y visual el funcionamiento de un molino aceitero tradicional y toda la cultura agrícola e industrial generada a su entorno. Manuel Segarra Sorlí. Año 1984. Propietario actual: Ayuntamiento. Bien de Interés Cultural desde el año 2007. Uno delantero como espacio de recepción con fuente, Patios bancos, olivos y zona de porche con carro. Y otro trasero con pozo-noria. Recepción (Oficina Info Tourism de Cervera), sala de audiovisuales, sala de muelas, tienda (venta de Planta Baja aceite de la comarca, libros y merchandising del Centro), establo, sala de prensado y sala de depósito con tinajas cerámicas. Acceso por escalera: sala de sentidos, sala de oleicultura P l a n t a (exposición cultivo del Primera olivar), despacho y pasarela visual.

Recursos expositivos

Audiovisual introductorio, tablets ancladas en paredes, paneles de gran formato, vitrinas con piezas arqueológicas del Mas d’Aragó, expositores metálicos, cartelas, maniquís, maquetas y placas interiores de señalización.

Material didáctico Material divulgativo Inventario de piezas

Idiomas empleados

Gestión

Otros elementos

Horario verano (1 de junio al 30 de septiembre) Contactos

Se dispone de Guías Didácticas (gratuitas) para niveles de infantil, primaria y secundaria (con objeto de trabajarlas después en el Centro) y Auca explicativa. Díptico informativo en castellano, valenciano, inglés, francés y alemán. Reconocido como Colección Museográfica por Decreto del Consell. Todas las piezas han sido cedidas por los vecinos del municipio. El Centro las ha restaurado e inventariado y garantiza además su conservación e inalienabilidad. Audiovisuales y audioguías en castellano, valenciano, inglés, francés y alemán. Los paneles expositivos se han rotulado en castellano y valenciano. Depende directamente del Ayuntamiento a través de su propia estructura administrativa. Corren a cargo del mismo los gastos de funcionamiento y mantenimiento. Alarma contra robos a través de cámaras y detectores exteriores e interiores (infrarrojos y acústicos). Detectores de incendios inhalámbricos. Sistema de telefonía e internet. De martes a sábado: 10-14 y 17-20 horas. Festivos: 10-14 horas. Lunes cerrado. Abierto dos domingos al mes (10-14 horas): consultar página web. 964-865515 info@molicervera.es www.molicervera.org

El Molí de l’Oli, a mediados de la década de los ochenta, cuando se inició el proceso de restauración


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

9

Olivos recien plantados vistos desde el secadero de aceitunas

Acceso al Centre d’Interpretació con el carro i el matxo dándonos la bienvenida

Sala de muelas para la molturación de aceitunas

Punto de adquisición de aceites y demás productos derivados del mismo

Sala de prensas con el guiny del siglo XVII

Sala de les gerres o tinajas para el depósito de aceite

Pasarela superior desde donde obtener una vista panorámica de las prensas

Sala donde se exponen toda clase de utensilios dedicados al cultivo y recolección de la aceituna


10

Nº 23

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

ESTADÍSTICA RELATIVA AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ MOLÍ DE L’OLI (1 de març - 6 de juliol de 2018) A) VISITES AL MOLÍ MARÇ Visites

ABRIL

Import

Visites

(Euros)

Import (Euros)

MAIG Visites

Import (Euros)

JULIOL (de l’1 al 6)

JUNY Visites

Import (Euros)

Visites

Import (Euros)

Tarifa general (1)

0

0

0

0

14

35

20

50

2

12,5

Tarifa reduïda (2)

234

351

29

43,5

208

312

97

145,5

80

120

Tarifa gratuïta (3)*

0

0

0

0

325

0

51

0

16

0

Tarifa bonific. (4)

66

66

34

34

36

36

37

37

0

0

TOTAL

300

417

63

77,5

583

383

205

232,5

101

132,5

(1) Sense cap rebaixa. 2,5 Euros/visitant. (2) Jubilats, estudiants i aturats. 1,5 Euros/visitant. (3) Veïns del poble, menors 9 anys i persones amb minusvalies. 0 Euros/visitant. (4) Empreses turístiques amb més de 4 visites/any. 1 Euro/visitant.

*El dia de la inauguració (divendres 11 de maig) s’estima que van accedir al centre unes 280 persones gratuïtament, mentre que el 6 de juny ens van visitar el CRA Araboga, amb un total de 33 alumnes i 6 profesors procedents dels col•legis de Cervera, Canet i la Jana que van accedir gratuïtament al centre. B) VISITES AL MUNICIPI De los anteriores visitantes, 288 han realizado también la correspondiente visita guiada al municipio de Cervera (castell, llotja medieval, casc antic y Cova Fonda): 136 con precio bonificado (1 Euro) y 152 con precio normal (1,5 Euros)… 136 + 228= 364 Euros. C) ADQUISICIONS AL MOLÍ Quantitat

Total Euros

Llibres

14

228 €

Botelles oli

94

689 €

Cremes y bàlsams

22

180 €

Objectes de fusta

17

130,5 €

TOTAL

1.227,50 €

RESUM: A+B+C Total visitants Import (Euros) entrades Molí Import (Euros) entrades visita municipi Import (Euros) adquisicions TOTAL EUROS

1.252 1.242,50 € 364 € 1.227,50 €

2.834 €


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

11

EL PRESIDENTE DE LA DIPUTACIÓN PROVINCIAL INAUGURA LA NUEVA PISCINA MUNICIPAL DE CERVERA El pasado viernes día 22 de junio el Presidente de la Diputación de Castelló se desplazó al municipio con objeto de inaugurar la nueva piscina municipal que al día siguiente, 23, entró ya en funcionamiento. Acompañado por el Alcalde y el resto de la Corporación municipal, visitó las nuevas instalaciones y felicitó a las empresas adjudicatarias por el trabajo realizado. Las obras, que se iniciaron el pasado mes de enero, han ascendido a un importe cercano a los 200.000 Euros, sufragado en un 90 % por la Diputación a través de Convenio singular y de los propios Planes Provinciales de 2018. Los trabajos acometidos se han destinado tanto a la confección de la nueva piscina como a las nuevas dependencias destinadas a estación de depuración y bombeo, incluida la instalación eléctrica: - en el primer caso se ha llevado a cabo la reducción y adaptación del vaso actual (picado de revestimiento y relleno de parte del mismo para reducir profundidad), revestimiento con mosaico vítreo, sumideros/rejillas de acero a cuota cero, escalera sumergida de acceso, demolición de pavimentos, substitución de duchas exteriores y pérgola exterior. - en el segundo se han complementado las instalaciones anteriores con la construcción de un vaso de compensación (cisterna paralela a la piscina), adquisición de dos bombas de impulsión e instalación de nueva red de depuración y distribución-acometida eléctricas.

El President de la Diputació, Sr. Javier Moliner, junto a las Reinas, Juez de Paz y Corporación municipal

El alcalde en un momento de su intervención

Visitando las nuevas instalaciones


Nº 23

12

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Diversas fases de las obras de la piscina

Vista panorámica de la piscina


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

13

LA DIRECCIÓN GENERAL DE ADMINISTRACIÓN LOCAL DE LA GENERALITAT CONCEDE AL AYUNTAMIENTO 40.000 Euros PARA EL TRASLADO DE LAS OFICINAS MUNICIPALES

paro se desplegará en los próximos meses la red de fibra óptica de alta velocidad en todo el casco urbano. Además, se dará acceso a internet, vía radioenlace, a las viviendas diseminadas ubicadas en el término municipal y servicio

El objeto del proyecto, cuyo importe total asciende a 75.986 euros, es adecuar la planta baja del edificio municipal (actualmente destinado a Correos) en oficinas municipales accesibles a los vecinos. Consistirá la intervención en el derribo de la distribución y substitución de la carpintería interior, apertura de zanjas para el levantado de la actual instalación de saneamiento y ejecución de nueva red, levantamiento de las instalaciones de electricidad, ca-

Planta baja del actual edificio municipal donde se instalarán las nuevas dependencias municipales

lefacción, aire acondicionado y fontanería, levantamiento de la carpintería exterior, colocación de una nueva carpintería exterior de PVC de tres cámaras, imitación madera para las ventanas y para la puerta de acceso, colocación de rejas, apertura de regatas para paso de instalaciones y posterior enlucido de paredes interiores, nueva distribución interior para las oficinas del ayuntamiento, partición de oficinas con cristales y puerta corredera automática para acceso al ayuntamiento, renovación de los revestimientos interiores (enlucidos, pavimentos, alicatados, falsos techos y carpintería interior), nueva instalación de fontanería, aparatos sanitarios, grifería y accesorios de baño, nueva instalación eléctrica, puntos de luz, alumbrado de emergencia y telefonía, instalación de climatización y dotación de mostrador de atención al público accesible.

gratuito en las dependencias municipales (Ayuntamiento, Ambulatorio, Colegio público, Hogar del Jubilado y Biblioteca municipal). Aquellos vecinos interesados contratarán con la empresa de acuerdo a las siguientes tarifas: 70 Euros en concepto de instalación y configuración y la correspondiente cuota mensual según los megas contratados (24 Euros por 50 megas, 36 por 100 y 48 por 150). Se permitirá también la suscripción de cuota temporal (unos meses al año), aunque con un mínimo en concepto de mantenimiento. Para más información pueden dirigirse a la propia compañía OIGATEL, cuyos contactos son 615044044/ 964-044044/ www.oigatel.com CONTRATACIÓN DE 17 VECINOS DESEMPLEADOS EN COLABORACIÓN CON OTRAS ADMINISTRACIONES PARA LA EJECUCIÓN DE OBRAS O SERVICIOS DE INTERÉS GENERAL Gracias a la colaboración directa de la Generalitat Valenciana (a través del Servef) y, en menor medida, de la Diputación Provincial de Castelló, en lo que va de año se

DESPLIEGUE DE LA RED DE FIBRA ÓPTICA POR CABLE EN CERVERA El pasado 5 de junio el alcalde del municipio, Adolf Sanmartín, y la representante de la mercantil Oiga Telecom Solutions, S.L., Rajae Duieb Chaoui, firmaron en Cervera el correspondiente Convenio de Colaboración a cuyo am-

Trabajos de desbroce en caminos rurales del término


14

Nº 23

Programa Taller Mixto Empleo

Personas Duración contratadas contrato 1 1 año

Unidad Prevención de Riesgos (U.P.R.)

4

6 meses

Brigada Mitigación Emergencias

3

6 meses

Avalem Joves

1

1 año

Avalem Joves

1

1 año

Empleo Local

1

4 meses

Escola Estiu

3

2 meses

Unidad respiro

1

1 año

Comedor Escolar

2

9 meses

Total

17

han podido contratar a un total de 17 vecinos a través de los diversos Programas que se especifican en el siguiente cuadro: FINALIZADAS LAS OBRAS DE ADECUACIÓN DEL GRUPO ESCOLAR A CARGO DE LA CONSELLERÍA DE EDUCACIÓN DE LA GENERALITAT VALENCIANA A lo largo de los años 2016 y 2017, la referida Consellería se ha hecho cargo, de forma íntegra y por importe de 120.000 Euros, de las obras de adecuación del Grupo escolar demandadas de forma insistente por el Ayuntamiento en los últimos años. Los trabajos, adjudicados a la empresa Lluch Cardona, S.L., han consistido en la adquisición de nuevos portalámparas de iluminación con protecciones de seguridad, mejoras en inodoros, substitución de ventanales, instalación de nuevo vallado perimetral, saneamiento-pintura en fachadas y repicado del muro de contención situado junto a la carretera de Sant Mateu.

Varios aspectos de las obras en el Grupo escolar

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

FINALIZADAS LAS OBRAS DE URBANIZACIÓN DE LA C/JOSÉ MOLTÓ (Camí la Sènia) El pasado mes de abril se dieron por finalizadas las citadas obras, cuyo importe total, ascendente a 190.000 Euros, ha sido financiado en un 80 % por la Diputación y en el 20 % restante por el Ayuntamiento. Ejecutadas por la empresa Hnos. Salri a lo largo de tres fases (años 2015, 2016 y 2017), han consistido los trabajos en la confección de una nueva red de alcantarillado y agua potable, pavimentación con aglomerado asfáltico (desde la carretera de Sant Mateu hasta los chalets situados en la parte superior), construcción de un muro de contención lateral en parte del citado vial y acondicionamiento de jardines en zona de ascenso. Trabajos de pavimentación asfáltica

PAVIMENTACIÓN, ENSANCHE Y MEJORA DE SEGURIDAD VIAL DE LA PARTE DE LA CARRETERA CV-135 SITUADA ENTRE CÀLIG Y SANT MATEU El 6 de noviembre de 2017 tuvo lugar en el Molí de l’Oli de Cervera una importante reunión a la que asistieron, además de técnicos, el alcalde del municipio, el Director General de Carreteras, Carlos Domingo, y el jefe de Gabinete del Conselleria de Vivienda y Obras Públicas,


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

15

Ernest Blanch, con objeto de visitar el referido trazado, analizar su posible acondicionamiento (sobre todo en la parte que discurre desde el Pont de Baix al de Dalt) y

durante los años 2014, 2015, 2016 y 2017), cofinanciadas las tres primeras por la Diputación Provincial (75 %) y el Ayuntamiento (25 %), y la cuarta por la Conselleria de Industria de la Generalitat Valenciana, se han substituido un total de 316 luminarias (farolas) de vapor de mercurio por idéntico número de vapor de sodio, además de disminuir la potencia de los equipos de 125 a 70 watios e incluir, entre otras mejoras, el regulador de flujo lumínico (desciende la iluminación a medida que avanza la noche), software de telemetría y reloj astronómico. ACONDICIONAMIENTO DE CAMINOS RURALES A CARGO DE LA GENERALITAT VALENCIANA (AÑO 2018)

Visita a las obras de pavimentación de la Carretera CV-135. De izquierda a derecha: Carlos Domingo, Director General de Carreteras de la Generalitat, el alcalde, Adolf Sanmartín, y el Cap de Gabinet de la Consellera de Vivienda y Obras Públicas, Ernest Blanch

priorizar, en consecuencia, las inversiones necesarias en el presupuesto anual dedicado a conservación de carreteras. Como consecuencia de lo anterior, a partir de febrero se iniciaron los trabajos de acondicionamiento que se dieron por concluidos el pasado mes de mayo, los cuales han consistido, sobre todo, en el ensanche y pavimentación del vial, aunque también en la mejora de la seguridad a partir de nuevas vallas de protección y señalización tanto de tráfico como direccional. El total de la inversión realizada por la Generalitat en la CV-135 ha sido de 1.484.789 Euros, de los cuales 890.000 corresponden a las inversiones realizadas en la carretera que discurre dentro del término municipal de Cervera. SOLICITADA LA QUINTA Y ÚLTIMA FASE DE MEJORA DEL ALUMBRADO EXTERIOR PÚBLICO A CARGO DE LA GENERALITAT VALENCIANA Con esta quinta fase daremos por concluido el proyecto de mejora de las instalaciones del alumbrado exterior público del municipio destinadas a rebajar la factura eléctrica, mejorar la eficiencia y ahorro energético y limitar el resplandor luminoso y su contaminación lumínica. El importe solicitado ahora asciende a 20.000 Euros, con los cuales podrán substituirse las 120 últimas luminarias de vapor de mercurio. Durante las cuatro fases precedentes (ejecutadas

Si en el año 2017 fueron acondicionados un total de 20,2 kilómetros de caminos rurales de nuestro término municipal, los acondicionados en lo que llevamos de 2018 asciende ya a 26 kilómetros. Los trabajos, ejecutados

Proceso de trituración mecánica de los restos de poda

durante los meses de marzo y abril por la empresa Centelles Vallés, S.L. de Vall d’Alba, han consistido en el desbroce lateral y en el ensanchamiento-adecuación de los mismos por medio de oruga de cadenas, retroexcavadora y rulo de compactación. El importe de los mismos ha ascendido a 37.949 Euros, sufragados de forma íntegra por la Conselleria de Agricultura de la Generalitat Valenciana: Caminos Acondicionados Vilaret/Xirivella/Bassa Blanca/Ereta la Vila

Kilómetros 5

Solana

1,5

Teba

1,5

Can Simó/Comuñé

2

Mas d’en Costa/Comuñe

3

Pont Faia/ Castellanet

3

Castellanet/Perdiguera

3

Pou Martí/Mas Aragó

2

++++ Siguenza

0,5

Illes

4

Pero

0,5 Total

26


16

Nº 23

Además, se ha repuesto con hormigón, por parte de la empresa José Ramón Segarra de Cervera, parte del pavimento deteriorado en los caminos de la Llaude, Malentiu, Camí Sant Mateu y Aumatxe.

ACONDICIONAMIENTO DE CAMINOS RURALES A CARGO DEL CONSORCIO PROVINCIAL (AÑO 2018)

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

DESBROCE DE CAMINOS RURALES Llevado a cabo a través de diversas brigadas rurales, financiadas todas por la Generalitat Valenciana y coordinadas por la empresa TRAGSA: - Unidad de Prevención de Riesgos (U.P.R.). Formada por 4 trabajadores vecinos todos de Cervera. Contratados

Durante el pasado mes de junio y parte de julio se acometió por parte del Consorcio Provincial de Bomberos (Diputación y Generalitat) la adecuación (nivelación y compactación) de los caminos situados en las partidas rurales dels Sigronets, Martina, Ordiás y Cansimó. El

durante un período de 6 meses (seleccionados por el propio Servicio Valenciano de Empleo), han ejecutado los siguientes trabajos: desbroce del área circundante al Pou de la Serrà-Vertedero de Inertes e idéntica operación en los caminos de la Font de la Salut, Basseta dels Horts, Costa, Pous, Font de la Roca, Cerverola, Alquería y Camí

Máquinas excavadoras y rulo del Consorcio Provincial

objeto de la actuación no ha sido otra que recuperar/ facilitar el tráfico rodado por toda una serie de caminos que, como consecuencia de hallarse muy alejados del casco urbano y sin apenas fincas rústicas en cultivo, se hallaban ya cubiertos total o parcialmente de vegetación.

En plenas tareas de desbroce

la Jana. También se ha actuado en el Molí de l’Oli (accesos de entrada y reparación de paredes de piedra en seco) y se han reparado baches en diversos caminos rurales. - Brigada de la Taula del Sènia. Formada por 8 integrantes, de los cuales uno es de Cervera. Las dos semanas que han permanecido en el municipio han acometido el desbroce de los caminos de la Llecuna, Mas de la Viuda, Llaude, Ardolich-Serrades y Malentiu. - Brigada de Mitigación de Emergencias. 3 de los cinco componentes son vecinos de Cervera. Se acometió el pasado año el desbroce de toda la falda del Castillo, la zona del Molí de l’Oli y la acequia localizada en casco urbano-carretera Sant Mateu. También durante el pasado mes de julio se llevó a cabo el desbroce y retirada de pinos en la partida dels Sigronets. El alcalde junto al Director General de Agricultura de la Generalitat


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

17

LIMPIEZA Y ACONDICIONAMIENTO DE LAS BALSAS DEL TERMINO MUNICIPAL A cargo de la empresa TRAGSA y financiado por la Agencia Valenciana de Seguridad y Respuesta a Emergencias se acometió el pasado mes de enero el desescombro mecá-

Vecinos asistentes a la Unitat de Respiro Familiar dependiente del Ayuntamiento

La Bassa Nova una vez desescombrada y acondicionada

nico y posterior acondicionamiento (incluidas nuevas acometidas para pluviales) de las balsas de Antabart, Pinello, Blanca y Nova. El objeto no ha sido otro que facilitar la entrada y almacenaje de agua en época de lluvia y, en consecuencia, posibilitar su uso tanto para animales como la extinción de incendios. LA UNITAT DE RESPIR FAMILIAR CUMPLE UN AÑO DE FUNCIONAMIENTO TRAS SUS INICIOS EN AGOSTO DE 2017 El próximo 21 de agosto de 2018 la Unitat de Respir de Cervera cumplirá un año de funcionamiento. A fecha actual el número de usuarios asciende a 34, seleccionados previamente por los propios Servicios Sociales del Ayuntamiento y divididos en 3 grupos: el primero asiste a clases los lunes, miércoles y viernes de cada semana (de 10 a 12 horas); el segundo lo hace los martes y jueves (de 9:30 a 11:30 horas) y el tercero también en idénticos

días aunque en diferente tramo horario (de 11:30 a 13:30 horas). Las clases se imparten por parte de María Teresa Viñes en las dependencias que posee el Ayuntamiento en la primera planta del edificio consistorial.

Este nuevo servicio municipal, financiado por la Diputación de Castelló y el propio Ayuntamiento, se dirige a aquellas personas mayores susceptibles de recibir tratamiento terapéutico o ayuda por deterioro cognitivo. Se pretende, en última instancia, mejorar la calidad de vida de las personas a través de ejercicios que estimulen sus


18

Nº 23

capacidades físicas y psicológicas con objeto de mantener el mayor tiempo posible su independencia en el desarrollo de las actividades de la vida diaria. Beneficiarios

Importe anual (Euros)

Unidad de Respiro

34

9.500 (*)

Teleasistencia Domiciliaria

13

2.168

Menjar en Casa

6

2.478

TOTAL

53

14.146

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

PUESTA EN FUNCIONAMIENTO DE LA OFICINA TOURIST INFO DE CERVERA El pasado 11 de mayo, aprovechando la presencia del President de la Generalitat Valenciana y del Secretario Autonómico de la Agència Valenciana de Turisme en

(*) 2.500 aportados por el Ayuntamiento y 7.000 por la Diputación. ADJUDICADAS A LA EMPRESA MEDITERRANEA DE CONSTRUCCIONES Y VIALES, S. L. LAS OBRAS DE RESTAURACIÓN DEL VERTEDERO INCONTROLADO DE LA PARTIDA DE L’ANGEL Por importe de 91.657 Euros, Iva excluido, ha resultado adjudicataria la citada empresa, con sede social en el municipio de Pobla del Duc (Valencia), la cual será la encargada, durante los próximos meses, de acondicionar el

Actual vertedero de residuos inertes en la partida de l’Àngel

referido espacio con la retirada superficial de escombros, tratamiento de los mismos por gestor autorizado, vallado perimetral del conjunto y evacuación de pluviales. Desde hace muchos años esta parcela rústica situada en el camino que conduce a la rambla, pasada ya la Basseta dels Horts, ha sido utilizada por el municipio como lugar de depósito de basuras, escombros y restos de mobiliario doméstico. Finalmente, el pasado mes de marzo, tras varios requerimientos por parte del Ayuntamiento a su propietario, la Diputación de Valencia, aprobó ésta el correspondiente concurso de licitación.

Oficina de Tourist Info de Cervera instalada en el Molí de l’Oli

el acto de inauguración de las instalaciones del Centre d’Interpretació Molí de l’Oli, tuvo lugar la apertura oficial de la Oficina Tourist Info instalada en la planta baja del referido edificio. Su responsable, a la vez que responsable del Centre d’Interpretació, es el vecino de Cervera Daniel Cervera Salvador, Grado en Historia y Patrimonio por la Univeritat Jaume I de Castelló. Gracias a la Red de Oficinas de Información Turística de la Comunitat Valenciana, el municipio de Cervera y sus atractivos quedan incluidos en la red de productos turísticos de la Comunitat Valenciana, mediante acciones de promoción, desarrollo, comercialización, información y difusión. Además, es la propia Agencia Valenciana de Turismo quien ha aportado el uso, imagen y decoración íntegra de la Oficina de Cervera en lo que respecta a mobiliario, rotulación, cartelería, soportes de material informativo, material de promoción e infraestructura informática. EN OCTUBRE COMENZARÁN LAS OBRAS DE ADECUACIÓN DE LA ZONA DE SERVICIOS DE LAS PISCINAS MUNICIPALES (VESTUARIO, DUCHAS Y BAR) Con cargo a los remanentes procedentes de la Diputación Provincial, se destinarán otros 90.000 Euros para el acondicionamiento y renovación de la zona de servicios anexa a la piscina municipal (bar, duchas y vestuarios). Con dicha intervención se dará por concluida la adecuación de este importante espacio lúdico, cuyo uso a lo largo de


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

19

Euros para el próximo curso 2018-2019, de los cuales entorno a 23.000 serán aportados por el Ayuntamiento y el resto, 13.500, por la Generalitat Valenciana (debe recordarse que los alumnos, por acuerdo municipal, no

Edificios de la piscina utilizados para bar, vestuarios y duchas

más de 20 años, hacía que su estado de conservación fuese ya bastante deficiente. LA CONSELLERÍA DE CULTURA DE LA GENERALITAT VALENCIANA SE HACE CARGO DE LAS OBRAS DE ACCESOS AL CASTILLO Por importe de 40.000 Euros, sufragados íntegramente per la Generalitat, van ha acometerse próximamente los trabajos de acondicionamiento de la calle que da acceso al Castillo. Concretamente la pavimentación de todo el

Comedor escolar

pagan ninguna cantidad). En el acuerdo alcanzado entre empresa y Ayuntamiento se respeta el personal laboral existente (cocinera y cuidadoras), la elaboración de las comidas en la propia cocina del colegio y la adquisición de los alimentos en el propio municipio. La empresa en cuestión se encargará, bajo la supervisión de la Dirección del Centro y del propio Ayuntamiento, de la gestión integral del comedor escolar, desde la contratación y formación del personal, la selección de proveedores, diseño de menús atendiendo las diferentes necesidades de los alumnos (en función de su edad o requerimientos especiales), control de la calidad y cumplimiento de la legislación higiénico-sanitaria. TRABAJO DE CAMPO PARA LA DETECCIÓN DE LAS FUGAS DE AGUA Con cargo a los presupuestos de la Direcció General de l’Aigüa de la Consellería d’Agricultura i Medi Ambient de

Vial de acceso al catillo todavía sin acondicionar

vial de subida, evacuación de pluviales, colocación de barandillas protectoras, mobiliario urbano, adecuación de zona de entrada y adquisición de mesa interpretativa sobre información de la fortaleza. LA EMPRESA IRCO, S.L. SE HARÁ CARGO DE LA GESTIÓN DEL COMEDOR ESCOLAR A PARTIR DEL PRÓXIMO MES DE SEPTIEMBRE En el pasado Consejo Escolar del 26 de junio se aprobó por unanimidad seleccionar a la empresa IRCO, S.L. para llevar a cabo la gestión del comedor escolar de Cervera. El importe a percibir por la misma ascenderá a 36.513

Depósito de agua potable frente al campanario

la Generalitat Valenciana se va a acometer en los próximos meses un importante trabajo de campo para detectar los puntos de fuga actualmente existentes en nuestra red local de abastecimiento de agua potable. De acuerdo con los cálculos efectuados por la propia empresa concesionaria, las fugas podrían superar el 30 % del total del agua que accede al circuito urbano.


20

Nº 23

OBRAS DE ACONDICIONAMENTO EN EL EDIFICIO DE LA UNIÓN MUSICAL SANTA CECILIA Por importe de casi 5.000 Euros se acometieron durante el pasado mes de julio toda una serie de actuaciones en este edificio municipal centradas, en esta fase, en la planta superior. Concretamente el repicado y enlucido de paredes, confección de nueva puerta de acceso, ampliación de espacios y reparación del tejado para evitar filtraciones pluviales.

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Se recuerda a dicho Comité que el citado monolito fue construido en 1953, que su autor, Agustí Ballester Besalduch (Cervera, 1900-Barcelona, 1976), fue un artista de reconocido prestigio tanto en los ámbitos académicos como profesionales de la época y que en septiembre de 2009 fue colocada ya una placa en su parte central en reconocimiento a todos aquellos vecinos del municipio que perdieron la vida en su lucha por una España mejor.

SE INTENSIFICA EL TRATAMIENTO CONTRA LOS MOSQUITOS DURANTE LOS MESES DE JUNIO, JULIO Y AGOSTO El tratamiento, llevado a cabo por la empresa TRAHICSA cada 15 días, se realiza de forma manual (sulfatado) en

LA CONSELLERIA DE JUSTÍCIA DE LA GENERALITAT SERÁ QUIEN DICTAMINE SOBRE EL FUTURO DEL MONUMENTO A LOS CAÍDOS Dado que es deseo del consistorio conservar el citado monumento, aunque sin vulnerar la legislación vigente en materia de Memoria Histórica (eliminación de símbolos preconstitucionales insertos en el mismo), el pasado 25 de abril el Ayuntamiento de Cervera entregaba a la Conselleria de Justicia de la Generalitat Valenciana un pormenorizado dossier sobre el mismo para que sea el Comité Técnico de Expertos de la Direcció General de Reformes Democràtiques el que elabore el correspondiente dictamen en el que deberá concretarse la forma y el procedimiento a llevar a cabo.

aquellos lugares del casco urbano o áreas anexas en los que aparece agua estancada o con poca circulación, sobre todo en imbornales, balsas y red de alcantarillado.

DIVERSOS FISIOTERAPEUTAS PROCEDENTES DE EE.UU OFRECIERON DURANTE 5 DIAS TERAPIA GRATUITA A AQUELLOS VECINOS QUE QUISIERON INSCRIBIRSE

Monumento a lo Caídos en el inicio de la C/ Planet

La primera semana del mes de marzo nos visitaron 7 fisioterapeutas con la voluntad de realizar una acción altruista. Llegaban de EEUU con la ilusión de dar terapia durante 5 días a los habitantes de Cervera del Maestre. Se preguntarán porqué eligieron este, nuestro pueblo. Una de las fisioterapeutas ya había estado en Cervera en años anteriores, realizando el curso para profesora de yoga que imparte Gerry Rixen. Todas ellas Doctoradas como Fisioterapeutas de las Universidades de EEUU: Doctorate of Physical Therapy por las Universidades de Columbia University, Chatham University, Nueva York University, Florida Gulf Coast University y Lebanon Valley College. Impartieron terapia gratuita para algunos alumnos y profesores del colegio público CRA Aragoba y 89 pacientes de Cervera y alrededores. Además dieron


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

21

las siete Fisioterapeutas, de Gerry Rixen y Elena Anglés como organizadores del Evento, damos las gracias a los 89 pacientes que disfrutaron de su sabiduría, bondad, simpatía y gran trabajo. También gracias a vosotras siete por dedicarnos vuestro tiempo, esfuerzo económico y por brindarnos vuestra bondad y sabiduría. Agradecer también al Ayuntamiento su colaboración, al médico, practicante y amigos. Un gran trabajo profesional. Una gran lección de vida. DAR SIN RECIBIR.

ESCOLA D’ESTIU A CERVERA

las pautas pertinentes para realizar ejercicios en casa y mejorar en el futuro con su práctica. Terminaron la semana con una conferencia gratuita realizada en la Ermita de San Sebastián sobre salud y nutrición. En nombre de

El pasado 25 de junio dió comienzo una nueva edición de la Escola d’Estiu que se prolongará hasta el próximo mes de agosto. El número de alumnos matriculados asciende a 21, corriendo los gastos de mantenimiento a cargo del Ayuntamiento.

Alumnes de l’Escola d’Estiu


Nº 23

22

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

4.- FESTIVITATS FESTES MAJORS 2017 Des del 3 al 14 d’agost es van celebrar les festes majors de Cervera. Enguany, l’inici dels actes es donava al Molí de l’Oli, on els veïns van poder gaudir d’un tast d’oli d’oliveres mil·lenàries organitzat per la Mancomunitat Taula del Sénia, i posteriorment, a la nit, es va realitzar a la plaça del Maestrat el magnífic espectacle de teatredansa contemporània OLEA a càrrec de la companyia internacional VISITANTS.

Un altre dia intens de festes va ser el dimarts. Les activitats van començar a primera hora amb una caminada i visita a les Eres i les Basses de Cervera, organitzada i guiada per Josep Joaquim Sorlí Moliner. Al migdia, els veïns van acudir al popular concurs de paelles a la Plaça, donant entrada després a la desfilada de carrosses i disfresses, sens dubte un dels actes més divertits i amb més participació de totes les Festes.

En el primer dissabte de festes tenia lloc al paratge del Calvari, dins la cercavila de l’ajuntament, la inauguració del parc amb el nom de Manuel Segarra Sorlí, en presència de la seva família, autoritats i veïns. Per la nit, la solemne presentació va donar la benvinguda a les noves reines de les festes majors 2017, amb un grat discurs del mantenidor Sr. Manuel Segarra Izquierdo al pavelló municipal cobert.

El dimecres, el dia de les dones, va ser un dia concorregut. A migdia tenia lloc el Dinar Popular de Dones al pavelló municipal cobert, organitzat per l’Associació d’Ames de Casa de Cervera. Per la vesprada es donava pas a l’inici dels actes taurins amb l’entrada de bous infantil organitzada per la Penya Taurina El Maestrat i l’entrada de bous pel carrer Nou i la plaça Maestrat.

El diumenge va ser un dia intens. Pel matí Missa Major i al vespre la XXXV edició de la Carrera a Peu de Cervera, berenar per als jubilats servit per les Reines i, per acabar, magnífic i extraordinari concert musical a càrrec de les bandes de música de Cervera i d’Alcalà de Xivert.

Els següents quatre dies cobraven el protagonisme els espectacles taurins, de la mà de les ramaderies Iván Meseguer i Germán Vidal, que ens van delectar amb unes magnífiques exhibicions. És de destacar l’emotiu acte de reconeixement i homenatge pòstum que l’ajuntament va realitzar a Iván Ferreres Fuster, persona estretament vinculada amb la recuperació i dinamització del món taurí. El balanç de les festes, en definitiva, es clarament positiu donat que en tots els actes programats hi ha hagut una gran afluència de participació. Soles cap donar les gràcies a organitzadors i participants.

Del dilluns cal destacar el VI concurs de “Tortilles de Pataca”, organitzat per l’Associació d’Ames de Casa de Cervera, el Ball Típic Infantil de la Carabassa, Jota i Dansa, presidit per les reines infantils, i, ja a la nit, el Ball Típic per a grans amb la participació de reines i autoritats.


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

23

Nº 23

La familia Segarra en el acto de descubrimiento de la placa dedicada al ya difunto Manuel Segarra


Nº 23

FESTIVITAT DE LA PATRONA El 9 de setembre s’iniciaven les Festes amb l’ofrena de flors a la Patrona, on van participar veïns, entitats, reines i Ajuntament. Posteriorment, la comitiva es traslladava a l’Ermita de Sant Sebastià, on s’inaugurà l’exposició i entrega de premis del XIII Concurs de Fotografia Tomás Monzó. Seguidament tenia lloc al pavelló l’actuació del Grup de Danses de Vilanova i la Geltrú, finalitzant la jornada, ja de matinada, amb l’actuació de l’orquestra NEO. La festivitat es va completar el diumenge dia 10 amb la tradicional Missa Major i la posterior processó.

FESTES DE NADAL

La XV Edició de la Fira de Nadal donava inici, com sempre, a unes festes on els més menuts cobren el protagonisme. La XV Edició del Belén Viviente, la representació nadalenca a càrrec dels alumnes de l’escola, l’arribada de Papa Noel i posterior xocolatada, tallers de manualitats… són alguns dels actes on van poder gaudir junt als seus pares i familiars. El Concert de Nadal a càrrec de la Unió Musical Santa Cecília, la Missa de Nadal, el sopar i revetlla de Fi d’Any i l’arribada de SS.MM. els Reis d’Orient van complementar aquestes activitats nadalenques. En aquesta edició, els guanyadors del Concurs de Belens van ser: 1º Ibai Bort, 2º José Antonio, 3º Mari Carmen, 4º Maria Ángela, amb premi especial per a Paquita Juan. Enhorabona a tots!

24

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

25

SANT ANTONI La festivitat de Sant Antoni tenia lloc els dies 13 i 14 de gener. Aprofitant l’arbre que es va plantar a la Plaça Maestrat durant els nadals, la mateixa setmana l’Ajuntament va acabar de confeccionar la foguera. Els veïns es van anar reunint durant la vesprada i les reines van ser les encarregades de fer l’encesa. Posteriorment, tingué lloc el sopar de germanor al voltant de la foguera. Per a concloure la celebració, el diumenge es va fer la missa i posterior benedicció dels animals a la Plaça i es varen repartir les coquetes de Sant Antoni, com sempre delicioses, elaborades per diverses dones del municipi.

Nº 23


Nº 23

SANT SEBASTIÀ La festivitat del patró va tenir lloc del 19 al 21 de gener. Els actes començaven el divendres; una disco-mòvil organitzada per la Penya Taurina el Maestrat iniciava l’ambient de festivitat per als més joves. El dissabte continuava la festivitat amb la jornada de bous al C/ la Sénia, organitzat per dita penya, mentre que a la nit es va celebrar l’orquestra i posterior disco-mòvil. Es de destacar l’exposició que va organitzar l’Associació Terres de Cruïlla a l’Ermita de Sant Sebastià sobre la Gelada de l’any 56. El diumenge, dia del Patró, es va baixar al sant en processó fins a l’ermita, on es va fer la missa. Els actes concloïen a la vesprada amb la Mostra de Balls Tradicionals al pavelló a càrrec dels grups de dansa de Cervera, Sant Mateu, La Jana i Xert.

SETMANA SANTA Els actes religiosos més destacats, entre el 25 de març i l’1 d’abril, van ser les processons del Dijous Sant, amb els passos de la Verge dels Dolors i del Sant Crist, la del Divendres Sant, amb la solemne processó del Sant Enterrament, i la del Diumenge Sant amb la processó de la trobada.

26

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

27

Nº 23

CELEBRACIÓ DE LES COMUNIONS La seua celebració tingué lloc el dia 20 de maig. Enguany, les protagonistes de l’acte van ser Ada Gil Viñes i Avril Lucas Viñes, les quals van prendre la primera comunió a l’Església de l’Assumpció i posteriorment van desfilar pels carrers de Cervera, per a després acabar passant un dia entre amics i familiars.

CELEBRACIÓ DEL CORPUS CRISTI La festivitat del Corpus es va celebrar el diumenge 3 de juny. Per la vesprada es va celebrar la missa i posterior processó cap a la Plaça, on adquiriren protagonisme especial els joves del municipi que, unes setmanes abans, havien rebut la primera comunió.

ROMERIA A LA FONT DE LA SALUT El diumenge 27 els veïns de Cervera es van desplaçar en romeria cap al Santuari de la Font de la Salut. Uns pocs ho varen fer a peu, des de bon de matí, mentre que la resta es van desplaçar amb els seus vehicles. L’acte consistí, com tots els anys, amb la celebració de la missa, el posterior concert a càrrec de la Unió Musical Santa Cecília i la paella popular organitzada per l’Ajuntament. Finalment, la revetlla en front de l’església i el repartiment dels pastissets i calmant van clausurar el dia.


28

Nº 23

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

5.- ENTITATS LOCALS UNIÓ MUSICAL SANTA CECILIA El pasado 22 de abril tuvo lugar el relevo de la Junta Directiva de esta asociación, siendo substituida su presidenta Verónica Llopis por Aida Beltrán Adell. Ésta, a su vez, cuenta como miembros de su Junta a Fernando Sorlí Redó (vicepresidente), Laia Peña Besalduch (secretaria), Lucía Serrano Viñes (tesorera) y Daniel Cervera Salvador (vocal). En cuanto a los actos organizados por la Unión Musical en el segundo semestre de 2017 destacan, entre otros, la XXIV Trobada de Bandes del Baix Maestrat en Rossell el 2 de septiembre y la participación en el desfile de Moros i Cristians de Peníscola el 16 y 17 del mismo mes. También la organización de la Festa de Santa Cecília el 11 de noviembre, con la recepción y entrega de insignias a las dos nuevas componentes de la Banda, Claudia Celso Querol y Carolina Fuster Millán. Por último, se dió por concluido el año con el ya tradicional Concert de Nadal celebrado el 10 de diciembre en el Pabellón municipal.

Nuestras Reinas de las Fiestas Mayores-2017 junto a la Banda de Música

Para el año 2018, el 21 de abril, se desplazaron nuestros educandos a la plaza de toros de Castelló donde, junto a otras formaciones, obtuvieron el record Guinness de participantes. El 26 de mayo les tocó el turno a nuestros músicos que, junto a otras bandas de la Comunidad Valenciana, consiguieron en el estadio Mestalla de Valencia un nuevo record Guinness de participantes. El 9 de junio, como de costumbre, se celebró en la Ermita de Sant Sebastià la audición final de curso por parte de los alumnos de la Escola de Música y Banda Juvenil. Se aprovechó también dicho acto para dar la despedida a la profesora Tica Abad que, después de muchos años de dedicación con nuestros educandos, ha cesado en su puesto de trabajo. Por último, el día 30 de junio, junto a la banda de música de Santa Magdalena, participaron nuestros músicos en el desfile de dracs y bèsties de foc que tuvo lugar en el municipio.

ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES SANT SEBASTIÀ En Nochebuena, el 24 de diciembre, organizaron la tradicional cena navideña y posteriormente, en enero, el sopar de Sant Antoni. También celebraron, el 14 de febrero, la festividad de San Valentín, patrón de los Enamorados, así como la cena de socios el Domingo de Pascua. El 24 de junio tuvo lugar la Comida de Hermandad con la que se conmemoró el cuarto aniversario de la fundación de esta entidad y el domingo 1 de julio la concentración en Cervera, como en otras ediciones, de diversas asociaciones de jubilados de la comarca para disfrutar de la Trobada de Dracs i Bèsties de Focs. En cuanto a viajes de recreo cabe destacar, entre otros, el desplazamiento de la Junta al municipio de Betxí, donde se reunieron con el resto de asociaciones de la provincia, la visita a la albufera de Valencia o el desplazamiento al delta de l’Ebre el 23 de mayo.

Miembros de la Junta Directiva en la Comida de Hermandad organizada para la celebración del cuarto aniversario


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

29

Nº 23

ASSOCIACIÓ D’AMES DE CASA También en esta asociación ha habido cambio en la presidencia. En este caso la substitución de Paquita Coscollano por Vicentica Romeu Gauxach. El resto de Junta se halla constituida por Tere Segarra Fuster (secretaria), Vicenta Doménech Salvador (tesorera), M.ª Costa Viñes Salvador (vocal), M.ª Dolores Esteller Nos (vocal) y Mercedes Moliner Ballester (vocal). En cuanto a los actos organizados en los últimos meses destacan el Concurs de Tortilles y Menjar de Dones celebrados en las Fiestas Mayores de agosto, la Prima de Santa Catalina el 25 de noviembre, la Xocolatada para Papa Noel el 24 de diciembre, la

Componentes de la Junta Directiva de les Ames de Casa

comida para celebrar Santa Águeda, patrona de las amas de casa, el 4 de febrero y la parada dedicada a la venta de plantas en la Trobada de Dracs de julio. Para las Fiestas Mayores de agosto ha sido elegida esta asociación para rendirle el correspondiente homenaje en la Noche de las Entidades.

CLUB CICLISTA Y SENDERISTA Evidentemente, y son ya quince las ediciones, el 18 de febrero organizó esta asociación la ya tradicional Marxa Senderista que discurrió por el término municipal de Cervera. Los 689 inscritos, procedentes de diversos lugares de la geografía comarcal y

Marcha senderista celebrada el pasado 18 de febrero

provincial, pudieron optar, de acuerdo con la dificultad, por dos recorridos: uno de corto, de 14 kilómetros; y otro de largo, con 20 kilómetros. Posteriormente pudieron degustar todos los participantes, en la comida de hermandad, de la popular olla cerverina.


Nº 23

30

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

CLUB CICLISTA HIPER EUROPA INFINITON-CERVERA-SUMISTOCK El sábado 17 de enero se presentó la plantilla del equipo Hiper Europa Infiniton- Cervera-Sumistock para la temporada 2018. Al acto, celebrado en la ermita de San Sebastià, asistió el exciclista italiano profesional Stefano Garzelli, vencedor en el Giro a

Acto de presentación del equipo al que asistió Stefano Garzelli, vencedor del Giro a Italia en el año 2000

Italia del año 2000. Con un total de 13 corredores en la categoría cadete, dirigidos por Rubén Cervera, Oscar Ortells y Carmen Rentero, han participado ya en esta temporada en la Copa Miguel Manrubia (premio en metas volantes), Vuelta a Alicante, Volta a Vilafranca, Campeonato Autonómico por Equipos (tercera posición) y Campeonato Autonómico Individual (quinta posición). Para el próximo agosto ha sido inscrito ya el equipo en la Vuelta a Aragón y Vuelta a Cantabria.

ASSOCIACIÓ CULTURAL PRO-RESTAURACIÓ ERMITA DE SANT SEBASTIÀ Diverses i variades han estat les activitats organitzades per aquesta associació al llarg de 2017. El 13 de maig, a l’ermita de Sant Sebastià i al Castell, va tenir lloc el Primer Itinerari per les terres de Cruïlla. Un paisatge un territori: la humanització del terme de Cervera i les seues partides, a càrrec de Casto Sorlí i coordinat per Terres de Cruïlla. El 17 de maig, a Sant Mateu, s’assisití a l’edició 2017 dels Premis Maestrat Viu. Cal destacar també diverses reunions a Cervera per a la constitució de la junta rectora i posada en funcionament de la Coordinadora d’Entitats del Maestrat. Assistència a la XIV Trobada d’entitats i associacions culturals de l’antiga diòcesi de Tortosa (Terres de l’Ebre, Priorat, Franja, Maestrat i Ports), celebrada a Pena-Roja de Tastavins el 17 de novembre. Realització d’entrevistes i participació en l’elaboració de l’exposició i catàleg Memòria glaçada: la gelada de 1956 als territoris de Cruïlla. Coordinada per Terres de Cruïlla. Pel que respecta al 2018 s’han dut a terme diverses entrevistes per a l’elaboració de l’exposició i catàleg Memòria Glaçada: la gelada de 1956 als territoris de Cruïlla. Realització d’un debat amb afectats de la gelada i conferència de presentació a càrrec de Casto Sorlí. Participació de Domingo Viñes, Joaquin Segarra, Manuela Vidal i Ramon Fuster. I amb la col·laboració de Vicenta Arnau i Manuela Ballester. Coordinat tot per Terres de Cruïlla, va tenir lloc el 20 de gener de 2018 a l’ermita de Sant Sebastià. També la presentación, a l’Ermita de Sant Sebastià, el 21 d’abril de 2018, de l’exposició “Terra de bandolers” i conferència magistral de la mà del Dr. Joan Ferreres i Nos, vice-president del Centre d’Estudis del Maestrat.


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

31

ASSOCIACIÓ CULTURAL FONT DE LA ROCA En calidad de devolución de visita, el 21 de julio se desplazó el Drac de la Fram al municipio barcelonés de Vilanova i la Geltrú con objeto de participar, junto a otros 39 dragones, en el 40 aniversario del Drac Barrina de este municipio.

CLUB DE FÚTBOL ATLÈTIC BAIX MAESTRAT Un año más, el Club Atlètic Baix Maestrat ha completado una exitosa temporada de fútbol base. Como en años precedentes, más de 50 jóvenes de los municipios de la comarca, entre ellos Cervera del Maestre, han podido disfrutar de la práctica del fútbol, participando en competiciones, tanto de la Federación Nuestro Drac de la Fram en plena actuación Valenciana de Fútbol como de la Comarca del Montsià. Este año han sido cuatro los equipos participantes, con niños y niñas con edades comprendidas entre los 5 y los 11 años. Dos de ellos lo han hecho en la categoría Alevín, uno en la categoría Benjamín y el cuarto en la categoría Prebenjamín (este último en la competición organizada por la comarca del Montsià). Además, y por primera vez desde su fundación en el año 2012, el club anuncia un equipo Infantil de fútbol 11 para la próxima temporada, con lo que está garantizado el futuro del mismo. En la financiación del club participan de manera directa los ayuntamientos de Traiguera, Sant Jordi, La Jana, Canet lo Roig y Cervera del Maestre, mediante el otorgamiento de una subvención económica. Además, todos ellos ceden gratuitamente sus instalaciones deportivas para que los equipos del club puedan entrenar y disputar los partidos de competición. Todo ello contribuye, evidentemente, a fomentar las relaciones y la convivencia entre los jóvenes y familias de los distintos municipios de la comarca Componentes del Club

PEÑA TAURINA EL MAESTRAT Organizó esta asociación, durante el transcurso de las Fiestas Mayores 2017, la entrada infantil de bous (con carretones) el 9 de agosto y el bou embolat, también infantil, el día 11. Además els bous de Sant Sebastià el 20 de enero, día del patrón, a cuyo efecto fueron montados els carafals, como en otros años, en el Camí la Sènia.

Carafals y torill en la Camí la Sènia.


32

Nº 23

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

ASSOCIACIÓ MOTOS I CLÀSSIQUES DE CERVERA Organizado por esta entidad, el domingo 15 de julio tuvo lugar en Cervera el IV Motoalmuerzo, concurriendo en el mismo una gran cantidad de moteros procedentes del ámbito comarcal y provincial. La novedad de esta edición consistió en la visita al Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Cervera, de reciente inauguración. Incorporem en aquest número les dos darreres edicions del Moto-esmorzar organitzat per aquesta associació: la de l’any passat, celebrada el 16 juliol de 2017, i la d’enguany, organitzada el passat diumenge 15 de juliol. A la primera, com sempre, tingué lloc un esmorzar per a tots els participants servit per Casa Mati. Posteriorment, a les 11h s’iniciava la ruta comarcal, passant per les poblacions de La Jana, Traiguera, Sant Rafel i Sant Jordi, on es feia una breu parada en el restaurant Prisma. Finalitzava la ruta en el pavelló de Cervera, on es va celebrar un gran dinar de germanor. L’esdeveniment va ser un gran èxit, ja que es va aconseguir doblar el nombre de participants de les dues anteriors edicions (40 i 70 motocicletes respectivament). Un total de 120 vehicles de tot tipus de varietats (deportives, trail, naked, custom, chopper, e inclús un gran tricicle) van amenitzar la població en un ambient de festa amb olor a gasolina.

Visita de los moteros al Moli de l’Oli

A la segona s’organitzaren idèntics actes que els de l’any passat, encara que s’introduí com a novetat la visita al Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Cervera, inaugurat apenes fa unes setmanes.

ASSOCIACIÓ MARES I PARES D’ALUMNES DE CERVERA Constituida su junta directiva por Juan Pablo Besalduch Cros (Presidente), M.ª Victoria Vidal (Tesorera), Adoración Fuster (Secretaria) y, en calidad de vocales, Celina Besalduch, Ana Hotea, Pilar Sales, Sonia Torralba y Clara Viñes. A lo largo del último curso, entre otros hechos destacables en esta asociación, caben destacar los siguientes:

* ESCOLA MATINERA

La Escola Matinera es una actividad extraescolar organizada por la AMPA de Cervera para todos aquellos padres que entran a trabajar antes de la apertura del colegio. Consiste en el cuidado y vigilancia de los niños, tanto de infantil como de primaria (de los 3 a los 11 años), desde las 8 a las 9:30 horas. Subvencionada por la Diputación Provincial, se halla en funcionamiento desde octubre de 2017 y cuenta con un total de 13 alumnos. Desempeña el cargo de monitora la vecina de este municipio María José Barrera.

*VOTACIÓ PER A ESCOLLIR O REBUTJAR LA JORNADA CONTINUA

Las madres y padres del Colegio Rural Asociado ARABOGA, configurado por los aularios de Cervera, La Jana y Canet, votaron el pasado 25 de abril para decidir si se adoptaba la jornada continua o se seguía con el horario actual que se inicia a las 9:30 horas y


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

33

Nº 23

finaliza a las 17:15 (incluido comedor escolar). El resultado de la votación fue el siguiente: 74 votos a favor de la jornada continua, 69 en contra y ningún voto en blanco o nulo. En consecuencia, al no alcanzarse el 55 % de los votos exigidos por la legislación vigente para modificar el tipo de jornada, se continuará con la jornada partida.

* SOPAR DE GRADUACIÓ I FESTA DE FI DE CURS

Organizado por el AMPA de Cervera, el viernes 22 de junio tuvo lugar en el Pabellón municipal, junto a padres, vecinos y maestros, la fiesta de graduación de los alumnos de sexto curso Amadeo López, Raimon Gómez, Aarón Redó y Eric Sorlí. Finalizan de esta forma su etapa en Primaria para pasar ya, el curso próximo, al I.E.S, Maestrat de Sant Mateu donde comenzarán los estudios de secundaria. Fiesta Fin de curso celebrada en Cervera con los alumnos graduados


Nº 23

34

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

6.- ALTRES NOTICIES VENCEDORES EN EL TROFEU DE GUINYOT FESTES MAJORS DE CERVERA-2017 En el marco de la pasada edición de les Festes Majors-2017 la pareja formada por Enrique Justo y Antonio Viñes fue la

vencedora del Trofeu de Guinyot organizado por Moisés Solé-José Cuartiella y patrocinado por el Mesón Celina y el Ayuntamiento de Cervera. En calidad de subcampeona quedó la pareja formada por Moisés Solé y Juan Viñes. A todos ellos felicitarles por el triunfo y desearles que puedan en la presenta edición de les Festes Majors.

CONCENTRACIÓ EN REPULSA A L’ATEMPTAT DE BARCELONA El passat 18 d’agost es va dur a terme a la Plaça del Maestrat una concentració de repulsa als atacs i homenatge a les víctimes de l’atemptat del dia anterior a Barcelona. A l’acte van acudir un gran número de veïns,

que van mostrar el seu rebuig a aquests fets i van mantenir 3 minuts de silenci en solidaritat amb Barcelona. De part de la corporació municipal es va pronunciar un discurs oferint els seus condols.

EL AYUNTAMIENTO, EN COLABORACIÓN CON LA CRUZ ROJA, ORGANIZA EN CERVERA CURSOS PRESENCIALES DE PRIMEROS AUXILIOS A lo largo de dos días, entre el 18 y 19 de noviembre, se impartió en las dependències de la Biblioteca municipal un curso presencial sobre primeros auxilios al cual se matricularon 7 vecinos del municipio. Dichos cursos están diseñados para personas que requieran aplicar conceptos

básicos de urgencia para el cuidado y atención de las/los lesionados. Ofrece el mismo una gran variedad de actividades que han sido diseñadas para involucrar en el proceso de aprendizaje al participante, utilizando técnicas expositivas y demostrativas con equipo profesional óptimo.

EL AYUNTAMIENTO INSTALA UN DESFIBRILADOR DE LIBRE ACCESO PARA CASOS DE EMERGENCIA Solicitado por el Ayuntamiento a la Diputación Provincial, el pasado mes de marzo fue instalado en las escaleras de

Señalización de la ubicación del desfibrilador en las escaleras de acceso al Ayuntamiento


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

acceso al Ayuntamiento un desfibrilador para, en caso de emergencias, ser utilizado tanto por los voluntarios formados al efecto como por personal sanitario. El aparato en cuestión no es más que un dispositivo capaz de administrar una descarga eléctrica al corazón a través de la pared torácica. Cuenta con sensores integrados que se encargan de analizar el ritmo cardíaco de la persona, así como determinar cuándo es necesario proceder a la desfibrilación y administrar la descarga en el nivel de intensidad necesario.

Nº 23

35

1.251 TIQUETS SELLADOS EN ESTA VII EDICIÓN DE LES JORNADES DE LA TAPA EN CERVERA

Un año más el Ayuntamiento de Cervera, con la colaboración de los restaurantes del municipio, ha organizado la séptima edición de estas ya tradicionales jornadas de la tapa. Vecinos y visitantes pudieron degustar, desde el 1 al 29 de abril, los variados aperitivos elaborados por el Mesón Celina, Taberna La Fram, Els Arcs y Casa Mati. Los tickets sellados por los establecimientos han ascendido a 1.251. Desde el Ayuntamiento, agradecer la colaboración de los restaurantes citados y deseamos que para el año próximo vuelva a repetirse semejante éxito. Los ganadores en el sorteo de una comida en cada uno de los establecimientos han sido Didac Lluch (Mesón Celina), Iris Salvador (Els Arcs), Paqui Monzó (Casa Mati) y M.ª Victoria Vidal (Taberna La Fram).

como institución pública. Con objeto de profundizar en su implantación y desarrollo, se ha creado el presente Portal de Transparencia que pone a disposición de los vecinos la información pública contenida en el mismo en condiciones de libre acceso y reutilización.

LA TÍA GENEROSA FALLECE EN BARCELONA CUMPLIDOS YA LOS 111 AÑOS Generosa Sales Ferreres falleció en Barcelona el pasado 27 de enero a la edad de 111 años, los cuales había cumplido apenas unas semanas antes, el día 4 de enero. Nacida en Cervera en 1907, era hija de Bautista Sales Salvador (1881-1980) y de Rosa Ferreres Miñana (1888-1948), habiendo contraído matrimonio con José Joaquín Roig Fuster, también natural de Cervera, de cuyo enlace nació una única hija: Generosa Roig Sales (19342016). El Alcalde del municipio, Adolf Sanmartín, trasladó a la familia, en nombre de la Corporación municipal y del vecindario, el más sentido pésame. Las cenizas de la finada han sido trasladadas por sus nietos a su muniLa tía Generosa en su último aniversario cipio natal.

L’AJUNTAMENT VISITA L’IVADIS A BENICARLÓ

LA

FALLA

Como viene siendo costumbre, varios representantes del Ayuntamiento de Cervera se desplazaron el 17 de marzo al Centro Ocupacional del IVADIS de Benicarló con objeto de asistir a la cremà de la falla elaborada por sus

EN SERVICIO EL PORTAL DE TRANSPARENCIA DEL AYUNTAMIENTO EN LA WEB MUNICIPAL Aunque todavía en proceso de elaboración, funciona ya, en parte, el Portal de Transparencia del Ayuntamiento de Cervera. Para acceder al mismo tan solo es necesario entrar en la web oficial del Ajuntament, buscar el apartado Sede electrónica y, dentro del mismo, en Servicios electrónicos, el Portal de transparencia. Se hallan activos ya los siguientes documentos: Institucional, Normativa, Econòmica, Ajudes i subvencions, Urbanisme i Informació i atenció al ciutadà. Se pretende con ello que la transparencia y el acceso a la información pública sean los principios básicos que guíen la actuación del consistorio

DE

Miembros de la Corporación junto a monitores y alumnos frente a la falla


Nº 23

alumnos. Estuvieron presentes en el acto alcalde del municipio, Adolf Sanmartín, el monitor de este colegio y vecino también de Cervera, José Luís Redó, y los alumnos que de Cervera se desplazan diariamente a este colegio: Sebastián Ferreres, Juan Antonio Sales y Jorge Adell.

MARXA A PEU BENICARLÓ-CERVERA-XERTMORELLA Organizado por la Penya Setrill de Benicarló, el pasado 26 de mayo visitaron Cervera los componentes de la marcha senderista que, procedentes de Benicarló, se dirigían a pie a Xert y Morella. En la población fueron recibidos por

36

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

así como la dirección de los trabajos, corrieron a cargo de Lenis Barrera, alumna de último curso de Educación Primaria (especialidad Plástica) de la Universidad de Barcelona.

TRASLLAT I DIPÒSIT TEMPORAL DE MATERIALS ARQUEOLÒGICS DEL JACIMENT DEL MAS D’ARAGÓ AL CENTRE D’INTERPRETACIÓ MOLÍ DE L’OLI El CIMO exposa per primera vegada materials arqueològics procedents del jaciment iberoromà del Mas d’Aragó, cedits per la Generalitat Valenciana. L’Ajuntament de Cervera va sol·licitar 4 béns arqueològics, dipositats al Museu de Belles Arts de Castelló, per a la seva exhibició a l’exposició permanent de la Col·lecció Museogràfica

Nuestro teniente aldalde, Toni Sorlí, en la recepción a los senderistas

el teniente-alcalde del consistorio, Antoni Sorlí, quien les ofreció una degustación de productos locales para hacer más llevaderos los 65 kilómetros que separan la primera de la última de las poblaciones.

ELS ALUMNES DE L’AULARI DE CERVERA CONFECCIONEN UN MURAL EN LA PISCINA MUNICIPAL Durante el fin de semana del 19 y 20 de mayo los propios alumnos de nuestro centro de educación infantil y primaria reprodujeron un extenso fondo marino a partir de un mural ejecutado en una de las paredes laterales de la piscina municipal. El mural en cuestión, en su fase de boceto,

Restos de ánforas romanas procedentes del yacimiento arqueológico del Mas d’Aragó cedidas al Ayuntamiento por el Museu Provincial

Permanent Molí de l’Oli de Cervera, reconeguda per la Generalitat. Les peces, consistents en diversos fragments d’àmfores romanes i d’un vas ibèric, s’exposen en una vitrina adquirida i condicionada per a tal efecte, dintre de l’edifici del Molí. Aquest fet permet aproximar al visitant a un dels conjunts arqueològics més peculiars de Cervera, i contribueix a la conservació, investigació i divulgació dels béns patrimonials de la Comunitat Valenciana.

EL AYUNTAMIENTO CONVOCA REUNIÓN INFORMATIVA SOBRE AYUDAS DE FONDOS EUROPEOS A EMPRESAS Y PARTICULARES PARA EL PERÍODO 2018-2020 El 5 de junio tuvo lugar en Cervera, convocada por el Ayuntamiento, una reunión informativa sobre las ayudas relativas a los Fondos Europeos LEADER para los años


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

37

2018, 2019 y 2020. Podrán utilizarse estas subvenciones para: - empresas no agrícolas. En caso de creación de nueva empresa, podrá solicitarse hasta 60.000 Euros. En caso de mejora de empresa ya existente, hasta un 30 % de la inversión, aunque sin superar los 21.000 Euros. - pequeña empresas agroalimentarias. Tanto para su creación como para su mejora se concederá hasta un 30-

FOGUERA DE SANT JOAN El sábado 23 de junio los vecinos del municipio celebraron la noche más corta del año con la tradicional foguera

de Sant Joan. Ese mismo día, a las 24 horas, tuvo lugar la verbena en la que fueron elegidas las Reinas para les Festes Majors-2018. 40 % de la inversión, aunque sin superar los 21.000 Euros. El período para solicitar las ayudas finalizará a comienzos de septiembre, pudiendo solicitar todo tipo de información en la Oficina Maestrat-Plana Alta, Leader 1420 ubicada en Traiguera (Marta Urban, gerente), al correo electrónico info@galmaestratplanalta.com o a los teléfonos 650959689 y 964-495000.

ELECCIÓ DE REINES PER A LES FESTES MAJORS 2018 El sábado 23 de junio tuvo lugar la verbena de elección de reinas para las Fiestas Mayores 2018. Fueron las elegidas, en esta ocasión, Mar Serrano Viñes como Reina de les Festes Majors y Ainara Tafalla Sales como Reina del Turisme. En cuanto a infantiles, correspondió a Avril

V JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA CUINA AMB GARROFA A lo largo de los fines de semana del 2 al 24 de junio se celebró en la localidad la V edición de las referidas jornadas, participando al respecto la Taberna La Fram, Casa Mati, Pub Els Arcs y Panadería Artiga. Los tres primeros ofrecieron a los clientes entrantes, plato principal y postre elaborado con derivados de algarroba, mientras que la cuarta ofreció pan y pastas condimentadas también a partir de este fruto tan típico del Maestrat.

Lucas Viñes el cargo de Reina infantil de les Festes; Ada Gil Viñes, Reina de la Simpatía; Laura Margalef Ballester, Reina del Turisme; y Jade Querol Pauls, Reina de l’Esport.


38

Nº 23

CONFERENCIA I EXPOSICIÓ SOBRE EL MESTRE, INSPECTOR D’ENSENYAMENT I PEDAGOG JOAQUÍN SALVADOR ARTIGA El próximo sábado 28 de julio tendrá lugar en la Ermita de Sant Sebastià una conferencia y posterior exposición sobre el maestro Joaquín Salvador Artiga. Actuarán como

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

AGENDA ESCOLAR

* PROJECTE SAMSUNG L’alumnat de l’escola ha participat en l’anomenat Projecte Samsung, un projecte on prenen el protagonisme les noves tecnologies. El resultat fou un video-montatge fet pels xiquets i xiquetes que podeu visitar a la següent adreça: http://craaraboga.blogspot.com.es/2018/04/making-ofproyecto-videoclip-somfutur.html?m=1

* CRÍA DE BOLETS Els nostre alumnat de primària ha participat en un projecte de cria de bolets coordinat per Julen, universitari d’Alemanya que conrea aquests fongs a la finca del Drac, on els xiquets han fet varies sortides per tal de vore l’evolució del seu creixement.

* CARNAVAL ESCOLAR Con el mes de febrero llegó al municipio el ya tradicional carnaval escolar, recorriendo alumnos y maestros, con sus llamativos disfraces, las principales calles de Cervera. conferenciantes Josep Joaquím Sorlí, Manuel Artola y Antoni Ferreres, El referido Joaquín, nació en Cervera en noviembre de 1880, cursando después los estudios de magisterio en Valencia. Su primera plaza en propiedad fue en Alborea (Albacete), pueblo en el cual residirá durante ocho años. En esa misma población conocerá a otra maestra que acabará siendo su mujer. Posteriormente opositará para inspector, ejerciendo dicho cargo en las provincias de Albacete, Alicante y Valencia. Falleció en esta última ciudad en mayo de 1936.

AL *MOLÍVISITA DE L’OLI

CENTRE D’INTERPRETACIÓ

El miércoles 6 de junio los alumnos de los cursos 4.º, 5.º y 6.º del CRA ARABOGA, formado por los aularios de Cervera, Canet y La Jana, visitaron el referido Centre d’Interpretació acompañados por sus respectivos maestros.

En su visita al Centre d’Interpretació Molí de l’Oli


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

39

Nº 23

* VISITA DE NADAL AL PALAU DE LA GENERALITAT Organitzat per l’Ajuntament de Cervera, el passat desembre els alumnes del CRA Araboga (Cervera, Canet i La Jana) es desplaçaren al Palau de la Generalitat, a València, on varen rebre les felicitacions per part del propi President, el Molt Honorable Ximo Puig. També assistí a la recepció el alcalde del municipi, Adolf Sanmartín.

Junto al Alcalde y al President de la Generalitat Valenciana en el Palau de la Generalitat Celebración de la fiesta de Halloween en la Plaça Maestrat

* CELEBRACIÓ DE SANTA CATALINA AL RIU El 24 de noviembre, como en años precedentes, se desplazaron a pie los padres y alumnos del aulario de Cervera a la rambla, haciendo la parada de rigor en el Povet de Sant Vicent.


Nº 23

40

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

* SORTIDA A LA TARDOR Durante algunas jornadas del mes de octubre recorrieron los escolares de Cervera algunas de las partidas de nuestro término municipal con objeto de observar los diversos ciclos del cambio estacional.

* HALLOWEN I CASTANYADA POPULAR El 31 d’octubre, com en edicions anteriors, els nostres alumnes causaren terror pels carrers del municipi amb les seues disfresses preparades a l’efecte. Acte seguit els veïns disfrutaren d’una torrada de castanyes a la Plaça del Maestrat organitzada per l’Ajuntament.

*

CARMEN LÁZARO, VICERECTORA DE CULTURA DE LA UNIVERSITAT JAUME I, ES REUNEIX AMB L’AJUNTAMENT AMB OBJECTE DE PERFILAR UN CONVENNI DE COL. LABORACIÓ EN RELACIÓ AL MOLÍ DE L’OLI DE CERVERA. El dia 20 de juliol l’esmentada vicerectora, acompanyada pel també professor i Director del Servei d’Activitats Culturals, Albert López, es reuniren amb l’alcalde del municipi amb objecte de concretar les línies d’actuació a dur a terme per a establir una col.laboració fluïda entre el Centre d’Interpretación Molí de l’Oli de Cervera i la Universitat Jaume I de Castelló. Per al mes de setembre es convocarà una segona reunió de treball on es decidirà quines àrees departamentals participen i el cronograma d’actuacions a dur a terme. La reunió va tenir lloc al propi Molí de l’Oli on, després de la visita corresponent, felicitaren al consistori per l’excel.lent projecte museogràfic aplicat a aquest espai singular.

Albert López, l’alcalde, Carmen Lázaro y Daniel Cervera, tècnic responsable del Museu


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

41

Nº 23

VI TROBADA DE DRACS I BÈSTIES DE FOC Orgnizado por el Ayuntamiento de Cervera tuvo lugar, un año más, durante los días 30 de junio y 1 de julio, la VI edición de la Trobada de Dracs i Bèsties de Foc. Destacaron como actos centrales, a lo largo del sábado y domingo, los dos cercaviles de dracs y dimonis amenizados por las bandas de música de Cervera y Santa Magdalena (el sábado) y por el Grup de Batucada Esmuvi de Vinaròs (el domingo). Participaron en los mismos, además de nuestro drac de la Fram, los dracs correspondientes a los municipios de Sabadell (Barcelona), Cervera de la Segarra (Lleida), Massalfassar (València) y Vilanova i la Geltrú (Barcelona). Llegada la noche del sábado, fue organizada una cena colectiva en la pista anexa al Pabellón (con casi 500 comensales) y posteriormente la preceptiva verbena amenizada por el grupo musical GAMMA. Todo lo anterior fue acompañado por el correspondiente sopar de germanor, el tradicional mercado de productos de la zona ubicado en las calles Major y Vallada y la presencia de músicos y figurantes.


Nº 23

42

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Mesa de trabajo en la Ermita.


BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

Nº 23

43

8.- OBSERVATIRI METEOROLÓGIC Precipitaciones (l./m.2) Temperaturas (ºC) 2017 Julio Agosto Septiembre Octubre Noviembre Diciembre

1 32 29 24 1 0

33 33,1 27,4 25,2 18,1 15,9

20,3 20,7 16,1 14,6 8,2 4,4

17 14,1 20,3 23 25,7 30

7,5 5,1 7,7 9,9 13,7 17,6

2018 Enero Febrero Marzo Abril Mayo Junio

25 57 23 41 39 34

Gracias a la desinteresada labor de recogida de datos llevada a cabo por Enric Prades Fuster, les ofrecemos en este número los registros pluviométricos y de temperaturas de nuestra localidad correspondientes a los meses comprendidos entre JULIO de 2017 y JUNIO de 2018. PRECIPITACIONES, han sido estas tan escasas que en los últimos 12 meses (julio 2017-junio 2018) apenas han caído 306 litros (en el mismo período del año anterior ascendieron los litros a 577 litros, casi el doble). El mes con más lluvia ha sido febrero (57 litro), mientras que el pasado año fue enero con 126 litros. TEMPERATURAS, los meses más fríos han sido diciembre y febrero, con máximas de 16 y 14 ºC y mínimas de 4,4 y 5º C.


Nº 23

44

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ DE CERVERA

L’ASSOCIACIÓ DEL BESTIARI FESTIU I POPULAR DE CATALUNYA ATORGA A LA TROBADA DE DRACS I BÈSTIES DE FOC DE CERVERA 2 PREMIS EN RECONEIXEMENT A LA QUALITAT, SOLIDESA I TRAJECTÒRIA D’AQUESTA CELEBRACIÓ El propassat 2 de desembre, al Teatre Bartrina de Reus, tingué lloc l’entrega dels Premis BEST destinats a aquelles iniciatives dedicades al manteniment i potenciació dels diversos àmbits de la cultura popular. De les tres categories en què es divideix aquest premi, la Trobada de Dracs de Cervera es presentà a dos: al Premi a la iniciativa més popular (votació popular) i al Premi a projectes impulsats per les entitats federades. En el primer resultà guanyadora la iniciativa cerverina amb 1.296 vots sobre un total de 2.400 (el 54 %), mentre que en el segón s’aconseguí entrar dins dels sis finalistes i quedar després en quarta posició. Per davant es col.locaren el Concurs d’Enceses Ciutat de Tortosa, l’Àliga de Cornellà i la Batalla de Foc de Ribera d’Ondara. Per darrere de Cervera, el Drac de Gràcia i la Porkada del Clot, ambdós de Barcelona ciutat. En representació de l’Ajuntament de Cervera es desplaçaren a aquesta ciutat tarragonina, amb objecte de recollir els premis, l’alcalde del municipi, Adolf Sanmartín, i els regidors José Vicente Gascó i Ximo Ferreres.

PASOS QUE DEBES SEGUIR PARA RECIBIR GRATUITAMENTE LOS BANDOS DEL AYUNTAMIENTO EN TU TELÉFONO MOVIL (DE MOMENTO YA SON 432 LOS USUARIOS SUSCRITOS): * Aquellos que operen por ANDROID deben ir a Play Store, señalar la aplicación Cervera del Maestre informa y pulsar instalar. * Aquellos que operen por IPHONE deben ir a App Store, señalar la aplicación bando móvil, después el código postal del municipio (12578) y pulsar instalar.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.