Page 1

Nº 627 | DL CS 242-04 | ISSN 2530-3767 | 27 de gener de 2017 | 1,70 €uros

Ntra. Sra. de la Consolación: 3r B i C d'Infantil

Les falles Els Conquistaors i L' Embut presenten

els seus carrecs de 2017

L'entrevista de la setmana:

Els col·legis de la ciutat

Proyde

celebren Sant Antoni

La Festa de la Carxofa

Històries de la nostra mar

viu aquest cap de setmana els actes centrals

El temporal de la Candelera


AGENDA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Bústia: Pots fer-nos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió setdiesbenicarlo@ gmail.com K&A C/ València, 31 baixos, Benicarló

Anuncia’t:

editorial

Consell de Redacció

Carxofa D’Or Aquest mateix divendres Benicarló lliura la Carxofa d’Or 2017 al xef valencià Ricard Camarena, tres vegades “Estrella Michelín” i defensor a ultrança dels productes del nostre territori com a base per a l'elaboració dels seus afamats plats. Un cuiner, en paraules del nostre edil Domingo Roca, “de primera divisió” i que, de ben segur, serà adequat portaveu de les excel·lències del “producte estrella” del nostre camp i d'una Festa que -completament consolidada des que una altra edil, María Teresa Traver, guardonada en la passada edició, tinguera la feliç idea fa ja 24 anys- s'ha convertit en tot un referent per a la comarca, que manté viva la memòria del món agrícola i que prestigia als valents que segueixen apostant pel conreu d'aqueix camp que, junt a la nostra mar, van ser els motors que van impulsar i van donar forma, amb molt esforç i suor, al modern Benicarló dels nostres dies. Enhorabona a Ricard Camarena i a tots els que fan possible que la carxofa de Benicarló siga reconeguda i valorada a tot el món com l'excel·lència gastronòmica que és.

l’acudit

K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló)

Benicarló es promociona a FITUR Millores a la pista annexa del Pavelló Poliesportiu Municipal Benicarló acudia a la Fira internacional de Turisme -FITURamb un mostrador que presentava tots els atractius amb que compta la ciutat. Les falles, la Festa de la Carxofa i Sant Antoni han marcat l'eix central sobre el que pivota l'estratègia de promoció.

José María Fibla

Poeta Eléctrico

Ajuntament

info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L'equip: Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran Cap de redacció: Joan Ferré José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón y Gregorio Segarra.

Ajuntament

Col·laboradors: Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Irene Pitarch, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás.

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Disseny i maquetació: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012

Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ

Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/7diesbenicarlo

2

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros

Publicitat: Juanjo Cornelles

Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba.

2017

Rellena este folleto y entrégalo en K&A C/ Valencia, 31 (Benicarló) ANTES del día 24 de febrero 2017 y participarás en el sorteo de un Polar de tu Falla. El ganador será publicado en el 7 dies.

Nombre y apellidos: Teléfono:

ACTUALITAT

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

E-mail:

* Las empresas patrocinadoras se reservan las condiciones del sorteo y la promoción

La regidora de Turisme, Rosana Marzá, presentat a FITUR els vídeos promocionals de la Festa de la Carxofa i les Falles de Benicarló, dos cites anuals marcades en roig al calendari festiu local. Els documents audiovisuals s'orienten a captar visitants amb el reclam de la Festa i l'alt nivell assolit per la cuina local. La projecció dels vídeos va comptar amb una nombrosa assistència d'operadors turístics i public interessat en planificar les seves vacances. Marzá assenyalava que els dos esdeveniments «tenen un potencial que cal promocionar per a reivindicar Benicarló com una destinació turística de primera fila» L'estratègia de la Regidoria de Turisme s'ha centrat també en donar a conèixer els importants reclams culturals amb que compta Benicarló com el poblat Iber del Puig , el MUCBE, la intensa activitat cultural que palpita a la ciutat i les Festes Patronals. La Regidora de Turisme deia que «la presència de Benicarló ha permès fixar els objectius turístics de la ciutat amb els principals agents del sector». Marzá assenyalava també que l'interès turístic per Benicarló «és cada vegada major i ens impulsa a treballar per tot el sector econòmic que l'impulsa, des de l'empresariat hostaler a la cultura, la festa i el patrimoni». La Festa de Sant Antoni, declarada d'interès turístic, era també un dels principals objectius promocionals amb què Benicarló acudia a FITUR, i a la que la Regidoria de Turisme dedicava un especial interés en donar a conéixer. Els visitants va poder descobrir de primera mà la profunda arrel popular de la festivitat i tots els aspectes simbòlics i festius que l'envolten. La regidora de Turisme indicava que «la nostra Festa de Sant Antoni compta amb ingredients diferenciadors com les loes i la música autòctona, que la fan única entre totes les santatonades». Marzà va mantindre reunions amb agents turístics i empresaris del sector amb l'objectiu de traçar una estratègia «que ajude a consolidar un dels principals motors econòmics de Benicarló, el turisme». Paral·lelament, la regidora es va reunir amb altres responsables polítics i tècnics del sector al Maestrat per tal de perfilar ofertes conjuntes que contribuïsquen a impulsar la comarca com una suma de factors i atractius «que propicien una línia de promoció conjunta que a tots ens beneficia».

La passada setmana es reprenien les obres de pavimentació de la pista annexa semicoberta del Pavelló Poliesportiu Municipal i el sanejament de les columnes perimetrals. Concretament, des de divendres passat i durant esta setmana s'estan duent a terme les tasques de granallat del paviment, tractament de les esquerdes i juntes del formigó actual i arrebossat de les columnes amb productes anticorrosió. La previsió és que els treballs finalitzen l’última setmana de gener, una vegada estiga enllestit l’acabat de superfície i es puga tornar a fixar l’equipament esportiu. Aquesta actuació permetrà que l’espai exterior del pavelló guanye en adherència i seguretat, a més que facilitarà la neteja. D’altra banda, a nivell esportiu, guanyarà dos espais més per la pràctica esportiva, com són un tercer camp de bàsquet transversal i un camp longitudinal per a futbol sala o handbol.

ESTE OTOÑO

DESDE

AL MES*

3


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

La Festa de la Carxofa encara el cap de setmana més multitudinari

Ajuntament

Aquest cap de setmana Benicarló viurà els actes centrals de la XXIV Festa de la Carxofa, declarada d’Interès Turístic Autonòmic. L’esdeveniment presenta singularitats úniques que cada any atreuen milers de visitants interessats per les múltiples possibilitats gastronòmiques de la carxofa i per la gran quantitat d’actes organitzats al voltant de la festa: concerts, exposicions, visites guiades, demostracions gastronòmiques, actes populars, i enguany, la segona edició del festival Art&Xoc, dedicat a la música reggae i orientat als joves, que arrancarà divendres a les 19.00 hores i comptarà amb l’actuació d’alguns dels millors grups de reggae del país. Dos hores després, tindrà lloc el Sopar de Gala, on es lliurarà la Carxofa d’Or a Ricard Camarena, xef valencià amb una gran projecció nacional i internacional que es caracteritza per la utilització d’ingredients de l’horta que adquireix directament dels propis agricultors. El sopar servirà també per a retre homenatge a títol pòstum a Francisco Vallés (conegut com El Flare) per tota una vida dedicada al camp i a la lluita en favor dels drets dels agricultors, la festa de Sant

Antoni, i la reivindicació del camp com a motor econòmic. El sopar el presidirà l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, a qui acompanyaran un gran nombre d’autoritats, entre elles, el senador de Compromís, Jordi Navarrete, els alcaldes de Vinaròs, Peníscola, Càlig o la Jana, el president de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel, o el director territorial d’Agricultura, Toni Garcia. També assistirà una delegació del municipi de Saint Pol de Léon, a la Bretanya francesa, agermanat amb Benicarló. Dissabte arriba carregat d’activitats de tots els colors: balls i cants populars (amb el grup Fartabelitres), activitats infantils i tallers, una fira de productes de proximitat, i a les 20:00 hores, un dels plats forts de la festa com és la torrada popular de carxofes que organitza el Consell Regulador de la Denominació d’Origen “Carxofa de Benicarló”, on està previst que es torren més de 2.000 quilos de carxofa. Després de la torrada, a les 23.00 hores, l’Orquestra Magia Negra posarà el colofó festiu a una jornada d’activitat efervescent. Diumenge, com cada any, tindrà lloc l’acte més espectacular i multitudinari de la Festa amb la De-

mostració Gastronòmica, que comptarà amb la participació de 19 establiments. Els tiquets es poden adquirir el mateix diumenge en un punt de venda pròxim al recinte de la Demostració, que tindrà lloc als carrers del centre de la ciutat. Les previsions apunten a què més de 18.000 persones acudiran a disfrutar dels infinits sabors de la carxofa, a tenor de les reserves realitzades als hotels i la gran quantitat de viatges programats a Benicarló des de diferents punts d’Espanya. El pols de la jornada el transmetrà Ràdio Benicarló, que comptarà amb una carpa a la plaça de la Constitució des d’on realitzarà un programa en directe de tres hores. Els restaurants de la ciutat començaran aquell mateix dia les Jornades Gastronòmiques, que enguany s’allargaran fins al 6 de març. La regidora de Comerç i Turisme, Rosana Marzà, i el regidor d’Agricultura, Domingo Roca, han coincidit a assenyalar que la Festa de la Carxofa «s’ha convertit en un importantíssim reclam d’atracció turística» i han subratllat el fet que les múltiples activitats culturals i festives programades al voltant de la festa «tenen com a objectiu promocionar Benicarló en conjunt i més enllà de la seua gastronomia».

4

portes de l’escola, un escrit consensuat per quasi 100 pares i mares de l’escola i la sol·licitud de lectura d’aquest escrit per Ximo Bueno en el Consell Escolar del dia 19 de gener, que tampoc va ser llegit. També hem sol·licitat una acta pública del resultat de la votació del Consell Escolar i no s’ha fet. Ens hem reunit amb la directiva del centre per tal de fer-los veure que l’actitud que tenen davant dels pares i mares de l’escola ens està perjudicant a tots, creant un mal ambient de treball i a l’hora de recollir els nostres fills a les portes de l’escola. Hem parlat telefònicament amb Caporalia d’Inspecció d’Educació i hem escrit un correu a la Inspectora de la nostra escola. Tot i aquest gran esforç per tal de ser escoltats i tinguts en compte -i sempre amb el recolzament de la Jornada Contínua per part dels mestres de l’escola, que van votar 'si' el 80%, els membres

representants dels pares i mares de l’escola al Consell Escolar van tornar a votar 'no' a la Jornada Contínua, acte que ens deixa fora del procés de demanda d’aquesta jornada. És per això que divendres passat vam fer una cassolada a les portes de l’escola amb pancartes, fet que ha tingut ressò en diferents mitjans de comu a la premsa en el diari Levante amb data 21 de gener i al Diari del Maestrat el dia següent. Com a últim recurs hem fet un enllaç en www. change.org dirigit a la Conselleria d’Educació on totes aquelles persones que vulguen, tinguen l’opció de queixar-se, donat que el resultat segueix sent un 'no' a la Jornada Contínua. Els pares i mares de l’escola tenim la sensació de no ser escoltats i ens sentim enganyats: allò que en un inici era un somni, s’ha convertit en un malson.

C’s de Benicarló presenta alegaciones a PATIVEL “por desinformación y falta de rigor técnico”

Després del temporal del cap de setmana, l’alcaldessa de Benicarló ha explicat que l’Ajuntament farà una valoració de tots els danys ocasionats i els traslladarà a la Generalitat i el Ministeri. La passarel·la de fusta de la costa nord ha quedat inutilitzada i s’han produït diversos desperfectes en els vials propers a la mar.

Ciudadanos Benicarló

El concejal José Maria Compte asegura que “si se quiere acabar con la especulación urbanística este plan del Consell fomenta lo contrario” El concejal de Ciudadanos (C’s) en el Ayuntamiento de Benicarló José Maria Compte ha anunciado que “su grupo ha presentado alegaciones al Plan de Acción Territorial de la Infraestructura Verde por el Litoral (PATIVEL) por desinformación y falta de rigor técnico”. “Un plan que condicionará el futuro económico, social y medioambiental de nuestra costa no puede hacerse de forma tan precipitada y sin tener en cuenta la opinión de los vecinos ni plataformas afectadas”, ha señalado Compte En este sentido, el edil ha añadido que “otro de los problemas es que no se han contemplado los principios y prioridades de ordenación previstos en la Estrategia Territorial de la Comunitat Valenciana en la zona comprendida entre Benicarló y Vinarós como son, el desarrollo urbanístico racional de la zona, el boulevard, el nodo de actividades económicas siguiendo a la antigua N-340 y por último, la regeneración y mejora de los frentes marítimos”. Por ello, el concejal ha lamentado que “el Gobierno de las Personas no escuche y continúe adelante con el proyecto, pese a la unanimidad de voces discordantes”. “Si el Consell, de verdad, quiere acabar con la especulación urbanística y la cultura del ladrillo, PATIVEL no es el camino”, ha asegurado Compte, quien ha exigido “la retirada del plan para aplicar políticas urbanísticas de baja densidad edificatoria que favorezcan tanto a las exigencias del nuevo turismo como a mandatos medioambientales y de protección del litoral”.

El veredicte del públic que ha participat en les Jornades del Pinxo de Carxofa ha decidit que el pinxo «Dos estrelles en una», de la Taberna Selecta Rayfe -que regenta José Vicente Martínez-, és el mereixedor del premi popular del Concurs de Pinxos de la Carxofa que organitza la Penya Mechero. Les Jornades continuen en marxa fins diumenge 29. Martínez ha explicat que el pinxo guanyador «és, per una banda, un homentage a Raúl Resino per l’estrella Michelin que se li ha concedit al seu restaurant i, per altra, a l’estrella del camp local, la carxofa».

Grup de pares i mares de CEIP EM Ródenas

Els pares de l’escola EM Ródenas de Benicarló ens hem mobilitzat després del primer Consell Escolar per a l’aprovació d’inici del Projecte per a la Jornada Contínua, donat que en el sondeig que es va fer als pares i mares de l’escola, es va superar el 55% requerit per la Conselleria d’Educació. Per a preocupació de les famílies, els representants dels pares al Consell Escolar van votar 'no' a l’inici del procés del Projecte i els pares vam procedir a la recollida de signatures i a demanar que els nostres representants ens representen i voten allò que els pares volem per a l’escola, però els representants dels pares i mares de l’escola i la mateixa AMPA segueix sense escoltar-nos. La Comissió per la Jornada Contínua, creada des de la direcció del centre, va demanar una reunió extraordinària amb l’AMPA i aquesta es va negar. També hem fet reunions extraordinàries a les

Benicarló traslladarà la valoració dels danys ocasionats pel temporal a la Generalitat i al Ministeri

La Taberna Selecta Rayfe, Premi Popular al millor pinxo de carxofa

Decepció dels pares, mares i mestres del CEIP Eduardo Martínez Ródenas de Benicarló

ACTUALITAT

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

Ajuntament

L’Ajuntament de Benicarló traslladarà la valoració de tots els danys ocasionats pel temporal del passat cap de setmana a la Generalitat Valenciana en el marc de la reunió convocada per a la setmana que ve amb els alcaldes de la comarca per tal d’explicar la línies d’ajudes que la Generalitat aprovarà al respecte. Al mateix temps, també es traslladarà la valoració al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, competent en matèria de costes. La principal conseqüència del temporal a Benicarló ha estat la pràctica desaparició de la passarel·la de fusta de la costa Nord, una obra executada pel Ministeri el 2014 i valorada en 200.000 euros, que segons han reconegut els serveis tècnics de l’Ajuntament, «ha quedat completament inutilitzada». Paral·lelament, l’Ajuntament està treballant ja en la neteja d’alguns trams de l’avinguda del Papa Luna, el Passeig Marítim Sud, la carretera de la Mar Xica i també ha actuat en la Ratlla del Terme i la desembocadura de la Rambla de Cervera. L’alcaldessa, Xaro Miralles, ha constatat que «els danys han estat considerables pel que fa a infraestructures» i ha anunciat que «reclamarem a les administracions competents les ajudes que ens corresponen». 5


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

actualitat en clau d’humor

OPINIÓ

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

Tendido del 7 Gregorio Segarra

Perill d’invasió de Caminants Borratxos de Peníscola durant l’onada de fred

La vergüenza de la luz

Benicarló activa un protocol d'emergència blindant el Passeig i l'encreuament de la ratlla del terme

Venen amb els dies més freds, quan la deessa del bufador xiuxiueja paraules de guerra. Els Caminants Borratxos, comandats pel seu cap The Night King (o Andrés Martínez que és el seu nom real) es queden sense alcohol perquè els distribuïdors no poden arribar a les seues terres. És en eixos dies, quan la manca d’alcohol en sang els provoca una reacció estranya i els converteix en uns éssers sense intel·ligència que cerquen whisky prop de La Roca. Fa molts anys de la seua última invasió. Tants, que els benicarlandos no ho recordem, però els antics cronistes ja ens van alertar en uns escrits que es guarden gelosament a l’Ajuntament, explicant-nos el problema i les mesures que hem de www.benicarlotoday.com

prendre. Ara, aquesta onada de fred prevista per a dijous nit, fa probable una nova transformació dels nostres veïns, i Xaro Miralles ha donat ordre d’activar el protocol blanc: s’instal·laran unes barricades de contenció al passeig del Papa Luna i l’antic camí de Peníscola, i si alguna de les barricades cau, els benicarlandos haurem de beure’ns tot l’alcohol del poble perquè els Caminants passen de llarg al ser incapaços d’ensumar cap rastre de les substàncies que anhelen. Però per què passa açò? Per què uns ciutadans tranquils es converteixen en uns éssers hostils? Els experts afirmen que la contínua ingesta d’alcohol dels peniscolans pot afectar el seu metabolisme si es talla de cop. És probable que necessiten continuar bevent els seus Ballantines amb taronja de forma continuada, i el cos reacciona de la forma més inexplicable, com el que li passa a un vinarossenc quan es queda sense diners. Siga com siga, uns valents vetllaran per nosaltres durant la nit de dijous a divendres. No té per què passar res, però, per si de cas, esteu atents al Facebook de l’Ajuntament, potser haurem de fer desaparéixer tot l’alcohol de Benicarló. Serà una missió dura, però serà per a bé i… vaja… serà una nit grandiosa, també. facebook.com/benicarlotoday

NOTÍCIES BREUS L'Associació Petit Festival rep un allau de propostes i crítiques per la segona edició del concurs amb la Veu Petita. Ilde es presenta amb Pelina Animadora. L'associació d'afònics crònics de Benicarló presenta un coro amb la cançó "Gritar" de Luis Fonsi. La llibreria Grèvol es nega a fer una edició xicoteta. Benjamín critica que no s'accepte l'anglés (a Càlig li donen la raó però a sa casa no). Alguns mitjans de comunicació la lien parda al transcriure "Veu Puteta" en comptes de "Veu Petita". Carlos la veu pa'tito', El Salao la veu pitote, Xaro la veu petite i alguns que no la veuen, com María Jovaní que es troba a València, però aprova el concurs perquè el cartell conté el color blau. L'alcaldessa contractarà només músics de Benicarló i Vinaròs.

@BenicarloToday

Estamos asistiendo estos días a un vergonzoso espectáculo en el que, una vez más, los que deberían servirnos no solo no lo hacen, sino que encima nos toman por tontos y nos faltan al más mínimo respeto. Hablo, por supuesto, de esos políticos que salen por la tele queriéndonos hacer creer que la constante, incesante, abusiva e intolerable subida del precio de la luz es debida a que no hace viento, a que llueve poco, a que hace mucho frío y a que le damos demasiadas veces al botón de la calefacción. Ellos, pobrecitos, no pueden hacer nada, pero que conste que si pudieran, lo harían. De hecho, el otro

día hubo uno (ni del nombre quiero acordarme) que llegó a decir que hablarían con las eléctricas para asegurarse de que los pactos contra la pobreza energética de decenas de miles de hogares que ya no pueden, o van camino de no poder pagar la luz y la calefacción, se cumplen. En un perverso y malvado acto de irresponsabilidad consciente, han convertido –con nuestra culposa complicidad- la energía en un lujo, cuando debería ser un bien básico al alcance de todos los hogares y personas, como lo son la sanidad, la justicia y la educación. La energía –y también el agua- deber estar nacionalizadas y controladas completamente por el Estado, como única medida capaz de acotar e impedir los abusos que enriquecen aún más a los multimillonarios

Día a día: diálogos José Ramón Ferreres

¿Funciona? ¡Cámbialo! — Cambiar las cosas para bien y mejorar lo existente es lo ideal. --- Pero – siempre un “pero” – si algo funciona y funciona bien, ¿para qué se cambia? — Para que sea “mío”. --- ¡Hombre! No será eso, digo yo. — Esa es la impresión que nos llevamos cuando leemos y comparamos... --- ...y si es mejor: ¡úsese! — ¡Eso! --- Además: ¡los números, los malditos números! — ¿Que no cuadran? --- Que según se usen, o se amplíen, o se recorten: pueden dar un resultado o todo lo contrario... — Os voy a contar una historia (un cuento) y

que se entere quien deba enterarse... o se ignore... --- Un “relato corto de los tuyos”, ¿no? — Mas o menos: En un pueblecito del centro del país, después de unas justísimas (por los votos) elecciones, gano el partido PTSU (Partido Todos Somos Uno). --- No lo conozco. — ¡Que es un cuento! --- Sigo: La diferencia de unos pocos votos parecía que permitía gobernar con sus ideas. Y eso eran: sus ideas. — ¡Es lo que suelen hacer todos! --- Elegidos los concejales del partido ganador: comenzaron a hacer “sus” reformas. Así que se empezó a notar que “algo iba cambiando”. — ...suspense... --- Se necesitaba cubrir una vacante de ente-

que las controlan y también para evitar –por Ley, por favor- el otro abuso, éste más deleznable si cabe, que es el de las “puertas giratorias”, esa vergüenza consistente en que algunos de esos políticos, una vez apartados del poder, son colocados como “asesores” en esas compañías energéticas, cobrando sonrojantes sueldos de cientos de miles de euros por “asesorarlas”. Una indecencia intolerable edificada sobre el frío – mortal a veces- de decenas de miles de españoles y el empobrecimiento, injusto, de la mayoría de los restantes. El 19 de junio de 2014, afirmaba en esta misma sección, en un tendido titulado “Soria no es Castilla, es Repsol”, que la única explicación posible al hecho de que el entonces Ministro Soria no hubiese sido cesado a cuenta del escándalo que supuso la supresión de las primas a las compañías de energías renovables y de la autorización de prospecciones petrolíferas en Canarias, era que estaban todos en el ajo. Lo estaban entonces y lo están ahora, lo único que ahora más.

rrador, ya que desde hace más de dos años tiene que hacer sus funciones alguien de la brigada municipal y, además de ser un inconveniente, solía costar mucho en horas extra (“la gente se muere cuando se muere”, solía decir el funcionario de turno). — ...eso es verdad... --- Las bases para el puesto sorprendieron porque, además de aquello que parecía muy normal, se pedía hablar chino mandarín. — ...¡uff! Por donde te vas a meter... --- Preguntados los concejales y el alcalde, dijeron: “Es necesario para atender bien al turismo que vendrá”. — ...¿”qué vendrá”? Eso... --- Soy muy partidario de la máxima formación posible. Que se aprenda es muy importante. Pero entre “esto” – marcando con los brazos una distancia considerable – y “esto” otro – marcando con los brazos una mínima distancia – siempre hay un término medio. — Y quien quiera entender que entienda... --- ...por cierto – añade para despistados – y no solo de lenguas “vive el tema”...

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló 6

7


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

La mirada crítica José María Domínguez Rodríguez

Hoy como ayer Algunos de los tertulianos pisan la calle y están al pie de la trinchera, se molestan en buscar la noticia, en vivirla, en esta “ahí”. Luego, sentarse en un banco cercano y preparar la nota, elaborarla y, al día siguiente, verla plasmada en el diario para el que trabajan. Pero es una excepción. La mayoría son periodistas de moqueta y café. Traducen lo que les dicen sus amiguetes del partido político, se transforman en “analistas” y solo hacen coba para los suyos. En un país en el que se gradúan cientos de periodistas al año, ver tantos jarrones chinos intocables que cobran dinerales por su aparición en estas tertulias, invita a pensar en la poca muñeca política de productores y responsables mediáticos. Cuando se ejerce el poder y la ausencia de contacto con la calle, con el hecho doméstico y cotidiano, genera una distancia confortable para el poderoso, pero -en contrapartida- también le hace perder facultades. No saber cuánto vale un café es un ejemplo, que vimos algunos en vivo y en directo por parte de un presidente. El problema principal es no saber que cuando la gente habla de ti, escupen. Saber hasta qué punto estos tertulianos, ciertamente,

no sufren ninguna carga de conciencia, se puede observar cuando sus opiniones se convierten en cerrados cánones ideológicos, de los cuales no son capaces de salir. Sino que son simples portavoces de los poderosos de turno, ya que esa fluidez comunicativa solo les permite manejarse en un campo determinado, el propio. Cuando hablamos de campo, queremos decir que se mueven casi todo el tiempo en una franja muy definida del espectro informativo y es el que concierne a defender a su amigo político. Y también al igual que la clase política, se alejan de la calle y del sentir del ciudadano de a pie, por lo cual, se retroalimentan solo de sus conexiones con el poder y pierden también capacidad de transmitir argumentos en los cuales se vean reflejados los receptores, televidentes o cuota de target publicitario. Se produce una vulgarización del periodismo. La información en Internet está fragmentada o sesgada por las distintas visiones históricas, políticas, religiosas, económicas, culturales, filosóficas y sociales que se publican según los criterios de cada autor. Por ese motivo y debido a la fragmentación de la información se divide mucho más al individuo y a la sociedad, generando más confusión. La interpretación de la información varía según las circunstancias particulares de cada individuo y colectivo

Epigrammatica Julio López

Grosso modo (I) Los conocemos generalmente con el nombre de latinismos, frases y expresiones latinas, aunque algunos los llaman latinajos, vocablo que a un servidor le desagrada porque suele tener un cierto significado despectivo. Perviven en los distintos campos de la cultura y de la ciencia pero también hay sentencias y proverbios de uso muy frecuente. Han pasado a ser un preciado patrimonio de la lengua española que merece ser salvaguardado. Como es lógico, son las personas mejor formadas quienes más las usan: escritores, periodistas, articulistas, profesionales de la radio y la televisión… Pero, por increíble que parezca, con bastante frecuencia las emplean de manera incorrecta. Créeme si te digo que en un renombrado programa cultural de la televisión oí leer una frase latina de cuatro palabras acentuando mal tres. Y no lo hizo un concursante. Vayamos al grano. Fíjate en el título; es una de esas expresiones. Significa –a grandes rasgos- y la he escogido porque esa es mi intención: no darte una lección magistral sino explicarte grosso modo los usos 8

correctos de las más corrientes. Lo hago, además, con gusto y motu proprio –por propia iniciativa-, no por obligación. Estas expresiones y otras como ipso facto –al instante- no necesitan el apoyo de ninguna preposición. Olvídate de escribir o de decir: a grosso modo, de ipso facto, de motu proprio y menos aún de motu propio. Tratemos con respeto a la lengua madre de nuestras lenguas. Quede para otros el sometimiento consentido a cientos y cientos de anglicismos que las invaden por todas partes. No les basta con un Gibraltar colonizado. Y nada tengo contra la lengua de Shakespeare. A veces, la confusión en las formas de algunos latinismos se debe al contagio entre ellos y de ahí el mal uso. Lo entenderás enseguida con un ejemplo. Cada cual, es bien sabido, tenemos nuestro particular modus vivendi – modo de vivir –y modus operandi –modo de obrar-. ¿Distintos? En apariencia, pues mutatis mutandis –cambiado lo que se deba cambiar- las diferencias no son tantas. Las modificaciones, permíteme la broma, no consisten precisamente en quitarle una s a mutandis y añadírsela a operandi y vivendi. A lo que voy: ni modus vivendis, ni modus operandis ni

porque esta es valorada generalmente en términos del materialismo histórico y el progreso técnico y económico basados en la supervivencia. Toda concepción histórica basada en los fenómenos espirituales que atañen a la conciencia del ser humano acaba siendo relegada en un segundo plano a causa de la lucha por la supervivencia. Internet es el mayor invento del Capitalismo, en tanto en cuanto la acumulación de información fortalece constantemente el sistema de dominación. Seguimos igual de mal, ahora con móviles, Internet y redes sociales: millones de niñas y niños siguen pasando hambre, solo en España más de quince millones de familias sobreviven sin ningún tipo de ingresos, hacen cola en los comedores sociales o pasan cada mes por los bancos de alimentos para no morir de inanición. Los derechos sociales de la clase trabajadora están más pisoteados que nunca, una Reforma Laboral diseñada a la carta por la Patronal, se despide libremente, hace contratos basura de horas o días para manipular las cifras del desempleo, las bandas criminales de la banca junto a la policía del régimen español sacan a balas de goma y patadas a familias enteras de sus casas, desahucian para beneficio de la criminal usura, miles de personas se suicidan, más de 35.000 en los últimos cinco años por motivos económicos, gente desesperada que no aguanta la presión del terrorismo de estado en forma de hipotecas impagadas, notificaciones judiciales siempre de parte de la delincuencia de guante blanco, despidos, abusos de poder y corrupción política generalizada.

mutatis mutandi. Estos abusos te pueden parecer peccata minuta –faltas leves- Estás equivocado. Mejor evitarlas no vaya a ser que se conviertan en más graves si escribes pecata minutta o peccata minutta. La misma contaminación se da en strictu sensu y latu sensu, locuciones mal empleadas en vez de las formas correctas stricto sensu –en sentido estricto- y lato sensu –en sentido amplio-. Un caso muy típico de contagio, en este caso por influjo del castellano, aparece en la expresión urbi et orbi –a la ciudad y al mundo-, dicha de la bendición papal. Pero como en español tenemos el sustantivo orbe, a repetir una y otra vez erróneamente urbi et orbe. Lo mismo ocurre en el famosísimo y lacónico parte de guerra de César al Senado Romano para informarle de la rapidez de su victoria sobre Farnaces, rey del Ponto: veni, vidi, vici –llegué, vi y vencí-, empleado para expresar la rapidez y facilidad en llevar a cabo una empresa. Crees que me paso de listo y que ahora el equivocado soy yo. ¡Hombre! Si en castellano es venció, debes pensar, en latín tiene que escribirse vinci. Hazme caso, yerras. Quítate la n de la cabeza. Una frase histórica tan conocida has de sabértela a la perfección. Todo lo contrario de lo que me está sucediendo con la redacción de estas líneas. Me las prometía pan comido y no sé si no acabarán en un totum revolutum –confusión total- enrevesado y aburrido. Si al menos no escribes tutum ni totem, algo habré logrado.

OPINIÓ

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

el lector opina Inútiles e incompetentes 2 Daniel San Nicolas Mateu

En la plaza de la Constitución se han “reparado” (por decir algo) los pasos de peatones. Becsa, empresa adjudicataria, nos ha estado tocando las narices y molestando durante 2 meses para hacer una chapuza consentida y tolerada por los de siempre, políticos en el poder y oposición (todos sois iguales). En la calle Jacinto Benavente no se han pintado los pasos de peatones; han pasado todas las navidades, año nuevo y reyes totalmente abandonados por todos. He comprobado que los agentes de la Policía Local (me estoy refiriendo al policía sin cargo) no existen para sus mandos, ni para el concejal de Policía, Brigada de Obras, etc. Ni para los políticos. ¿Cuántas veces han avisado que los pasos están sin pintar? El Ayuntamiento a los policías no les hace ni caso, está demostrado. El pasado día 10, no nos atropellaron cerca del bar Carlón de verdadero milagro, llamé a la Policía Local, con el susto y la mala leche que llevaba encima me despaché a gusto sobre lo que pasa, con muy buenas manera me atendió y saqué la conclusión del párrafo anterior: son un cero a la izquierda para políticos, técnicos y mando, y son los que dan la cara y reciben las quejas de los ciudadanos. Pintar de una puñetera vez los pasos y cuando os salga de los “melones” exigir a Becsa que vuelva a asfaltar lo que mal ha reparado, que se está destrozando por minutos; y si hay que pintar 17 veces los pasos, se pintan; hay mucho inútil e incompetente suelto. La semana que viene, más.

BONOLOTO

Acertar Javier Palau Añó

Si viviéramos dos veces, a la segunda todos seríamos santos. Pero no hay segunda vez, hay que acertar a la primera. Lo curioso es que cumplir los mandatos de Dios es vivir ya felices aquí, y más después. Dios nos ha hecho libres y cumplir su voluntad, detallada en sus diez mandamientos, equivale a ser libres. No cumplirla es ser esclavos de esto o lo otro, hay pasiones donde escoger. Un montón. Pero eso no es libertad, es esclavitud. La libertad de los hijos de Dios es otra cosa. Y la conciencia de cada uno lo sabe muy bien. Dios marcó su enseña en cada una. Con una vida muy desordenada podemos casi borrarla, pero nunca del todo.

C

R

10 29 30 34 46

19

6

8

26 29 32 47

3

5

8

9

10

30 44 46

13

8

20

2

6

13 25 32 40

41

9

21

8

15 21 42

7

7

15

19 20 25 28 29 47

LUNES

16

MARTES

17

2

MIÉRCOLES

18

5

JUEVES

19

VIERNES SÁBADO

43 47

LOTERIA NACIONAL

0

JUEVES

MARTES

17

VIERNES

20

4

2

10

3

5

31 49

EL GORDO DOMINGO

22

11 20 23 32 40

54354

2º PREMIO

11474

4

5

FECHA

33 22 Enero

1

1

8

2

2

X

9

1

3

2

10

X

4

2

11

1

1º PREMIO

96780

5

X

12

1

2º PREMIO

19819

6

2

13

X

7

1

14

1

2

2

REINTEGROS

8

R

2

JORNADA

21 Enero

SÁBADO

16 25 43 47

10 17 27

1º PREMIO

REINTEGROS

EUROMILLONES

19 Enero

LA QUINIELA

0

1

LA PRIMITIVA

8

PLENO AL 15

JUEVES

19

1

6

23 32 39 48

C

46

R

4

0759783

SÁBADO

21

4

9

15 29 37 45

C

1

R

2

9367181

9


Mar, Irene i Hugo

ja brillen en la Falla Conquistaors

Redacció / Fotos: I. Pitarch

Dissabte 21 de gener a la tarde, l’Auditori Municipal Pedro Mercader va acollir l’exaltació dels càrrecs de 2017 de la Falla Conquistaors. En primer lloc, eren presentades oficialment la Padrina de l’Estandart, Leticia Sospedra Alonso, i la Padrina de la Falla, Esther Salvador Doménech, qui rebien emocionades les bandes que les acrediten com a tals de mans de les seves predecesores, Filo Agut i Imma Bosch, respectivament. A continuació, els xiquets Hugo Roca Caballo i Irene Cornelles Zapatero van ser proclamats Fallers Majors Infantils de 2017, càrrecs que els imposaven Alba Escuder –la Reineta del Foc d’enguany- i Oriol Beltrán. Després, imposaven les bandes a la cort de xicotets fallers i falleretes dels Conquistaors per enguany. I llavors, arribà el moment d’exaltar la Fallera Major de la Falla per 2017, la seyoreta Mar Ripollés Prats, qui rebia emocionada la banda de mans de la seua bona amiga –i actual Reina del Foc-, la senyoreta Nagore Andero Cervera. Després de imposar la banda a la cort d'Honor de Mar per engauany i que els càrrecs de 2016 es despediren amb emotives paraules, el president de l’entitat, Mikel Cornelles, saludava el mantenidor de l’acte de proclamació de la Falla Conquistaors, Antonio Andero Cervera, qui va lloar els càrrecs d’enguany i el sentimen faller amb unes emotives paraules. 10

C/ Mallorca, 79 · Benicarló · 11


La Falla L ' Embut

es vesteix de gala

Falla l’Embut / Fotos: F. l'Embut, Juanvi G.

La mañana del domingo 22 de enero, la Falla l’Embut celebró la exaltación de sus cargos para el próximo ejercicio fallero 2017. Un acto muy emotivo que tuvo lugar en el auditorio Pedro Mercader, donde exaltaron a su nuevo cuadro de honor, compuesto por María Guerrero Fariñas y Juan Antonio Nuñez Fernández, como falleros mayores. La Falla l’Embut ha recuperado el cargo de fallero mayor tras casi 30 años. Ana Vicent Urquizú y Marc Ferez García, son lo falleros mayores infantiles, encargados de representar a todos los pequeños de la comisión. Noelia Bened Vallés y Carina Fabregat Ferre fueron presentadas como madrinas de la Falla y del Estandarte; y Laia Pío Mulet y Nerea Belmonte Labarga, como Reina y Reineta del foc. Como mantenedor, un entregado Jonathan Guerrero Fariñas hermano de la fallera mayor- hizo saltar lágrimas de emoción a su hermana tras recordar sus anécdotas y vivéncias falleras desde bien pequeños. 12

Por supuesto, no faltaron las pleitesías, donde les acompañaron la Falla Barri d’Onda de Burriana, las comisiones falleras de la ciudad y las falleras mayores de Benicarló 2017, Alicia y Nadia, junto con sus cortes. Este último fue un momento muy emotivo para la Fallera Mayor Infantil de Benicarló, Nadia Beltran Blasco, quién se emocionó al recibir unas preciosas palabras de la que es su comisión fallera. Durante el acto también se hizo mención y se recordó a Maika Ribera y Carmen Gavalda, quienes nos dejaron el pasado año y a quienes la falla les tenía un cariño muy especial. Para finalizar el acto, Samuel Cornelles -quién se estrenó como presidente- dió la enhorabuena a los nuevos cargos, dedicó unas palabras de agradecimiento a la comissión por su labor y recordó, muy emocionado, a sus grandes maestros: su padre, Juan Francisco Cornelles, y su suegro, José García Prieto. Sin ninguna duda, fue un acto lleno de sentimientos y emociones.

RESTAURANTE JAPONES SUSHI KANG

COMIDA PARA LLEVAR

T. 964 474 509

AV. MENDEZ NUÑEZ, 48 BENICARLÓ 13


SOCIETAT

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

ENTREVISTA

Proyde “El gerent de Batra, sempre ens diu que la gent va a posta allí a per aquests productes.” Els Germans de La Salle són tot un exemple de solidaritat

Donar diners només és netejar la consciència, hi ha que implicar-se

Oferim xerrades a qualsevol col·lectiu per explicar què és i que no és comerç just -Nom oficial:

Proyde (Promoció i Desenvolupament)

-Any de fundació local:

-Nombre de membres: -Descripció:

7 o 8 anys

50

Molta gent xicoteta, fent moltes coses xicotetes,

en molts llocs xicotets, ESTEM canviant el món. -Contacte:

proyde.org

Texto: Hugo del Arco / Fotos: PYD

Hi una pel·lícula que es diu “Semblava un home tranquil” i és el que penso sempre que veig a José Ramón Batiste. I ho és. Però darrere d’aquesta tranquil·litat hi ha molt de temps de voluntariat, de treball i d’esforç; no en va, ja que ha segut durant molts anys president mundial dels antics alumnes de La Salle i també és el cap visible de Proyde a Benicarló. Proyde és una associació que es pren molt seriosament el que fa, i no és per a menys, perquè és moltíssima la gent que ajuda arreu del món. A Benicarló són coneguts per abanderar el comerç just, però avui sabrem una miqueta més d’aquest col·lectiu que porta quasi trenta anys ajudant amb programes i projectes de desenvolupament als països empobrits.

Serà Benicarló, una ciutat pel comerç just? 14

7 Dies: Com funciona Proyde? José Ramón Batiste: Proyde és una associació d'àmbit nacional i pertany a La Salle. Està dividida per delegacions territorials i d'elles, hi ha unes cinquanta o seixanta delegacions locals. La Salle està en vuitanta països, així que hi ha molta demanda d'ajuda, perquè és una entitat coneguda mundialment. La nostra missió és la de finançar projectes, mai donem diners. Quan ens arriba un projecte, s'estudia i es fa un pressupost a tres parts: la nostra, una altra que puga vindre d'una comunitat autònoma, un ajuntament, un banc, etc. i l'altra, de la mateixa contrapart; és a dir, que ells han de buscar també una partida. Si per exemple, hi ha un projecte que requereix 40.000 euros, potser Proyde fica 10.000, 25.000 es busquen d'una organització o una fundació i la part demandant fica la resta. Una vegada es té tot, es va donant a poc a poc, fins que estiga fet el projecte que, sempre hi ha algun germà o una comunitat de germans darrere, que es responsabilitza de dur-ho a terme.

Pensava que solament vos dedicàveu al comerç just. Bé, aquesta és la branca de projectes, després hi ha una altra de difusió i divulgació, de voluntariat internacional i de comerç just. Per a aquest, perquè un producte siga catalogat així, ha de complir diversos requisits: que no hi haja xiquets treballant, que respecten el medi ambient o que treballen en cooperatives, entre uns altres. I quan ja estan tots els punts, es porta a una agència qualificadora i Proyde ho potencia. En les gasolineres Batra, per exemple? Sí, lamentablement, encara no hem trobat més comerços conscienciats i és una llàstima, perquè el gerent de Batra, sempre ens diu que la gent va a posta allí a per aquests productes. Curiosament, molta més clientela estrangera, que estan més conscienciats i busquen una qualitat no només material. I com promocioneu tot? Treballem molt en la part de la sensibilització. Tenim una gran inversió per sensibilitzar, sobretot als joves, amb moltes campanyes en els col·legis i també en general, a la societat, clar. Per exemple, fa un parell d'anys, el lema era: “El menjar no es tira” i va haver-hi tot un seguit de muntatges perquè es vera que tirem una barbaritat de menjar en general. Així que, amb aquestes campanyes escolars, aquests xavals que estan fent batxillerat, potser el dia de demà, són cuiners o responsables de l'àrea d'alimentació d'un local i tindran en la consciència aquesta despesa innecessària. Aquest any, la campanya és “Dóna'ls un respir”, incidint a donar-li un respir al planeta, perquè estem esgotant els recursos naturals i no ens adonem del dany que fem. La imatge, és una bola del món com si fóra una pilota desinflada. És un treball esgotador. Sí, però ho fem amb molt de gust i voluntari, perquè la branca del voluntariat és molt important. Tots els anys, Proyde aconsegueix que unes cent vint persones, es vagen a algun país amb problemes, a algun projecte. Dels mateixos projectes que parlaves abans? No, uns altres de tipus més senzill, en el qual no es maneja diners. Per exemple, es van a una zona agrícola, on hi ha una escoleta que la porten mestres i algun germà, i van allí a col·laborar en el que necessite aquesta comunitat, des d'ajudar a les classes a pujar una paret. L'important és l'experiència de la convivència; a més, sempre van en grup, mai van sols. D'aquesta zona aniran, per exemple, aquest any nou o deu voluntaris segurament a un país d'Àfrica. Fa dos anys van anar a Moçambic. Aquestes persones, quan tornen, no solen ser les mateixes. Sí, tenen vides normals, segueixen treballant o estudiant, però el coco ja no és el mateix; és més, molts tenen la necessitat de tornar. Quasi tots els que conec d'aquí, han anat dos vegades.

Quan hi ha un projecte, Proyde busca ajudes d'organitzacions o fundacions

Ha de ser una experiència difícil d'explicar. Hi ha molts voluntaris benicarlandos? De Benicarló hi ha una persona en el grup d'aquest any. Ja portem una bona ratxa d'anys en els quals sempre hi ha voluntariat d'aquí. I és doble de complicat, perquè cadascun es paga les seues despeses, així que requereix de bastant esforç i es complica perquè sol ser a l'estiu, just quan en aquesta zona alguns treballen una mica i han de deixar aquesta oportunitat per l'altra. Voluntari pot ser qualsevol, però s'ha de comprometre a una formació prèvia, per conèixer les circumstàncies del país al que es va i per crear un grup cohesionat, perquè allí no van sols. Com està Proyde a nivell de socis a Benicarló? Som uns cinquanta i cada soci paga el que vulga, no és una quota fixa. Fer socis és una cosa que costa; hi ha gent que col·labora i que va a tots els actes que organitzem, però els socis van venint a poc a poc. D'altra banda, som uns desset voluntaris. Tenim una persona que porta el voluntariat internacional, para quan algú vol més informació, que li puga resoldre dubtes abans

15


SOCIETAT

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627 “La Salle està en vuitanta països, és una entitat coneguda mundialment.”

L'IES Joan Coromines a la 53a Premiados campaña Navidad Olimpíada Matemàtica Espanyola de la Unió de Comerços Unió de Comerços de Benicarló

Estos son los premiados en la campaña de Navidad: VALE DE 500€ Clara Ruiz Arnau- Triat Esport Carlos Albert- Berta Ferrer Pell Teresa Coll Lores- Peluquería Unisex Didier Dolores Virgos - Terminal Ayda Noemi Bustamante Cabrera- viaje a Port Aventura de fin de semana para cuatro personas TARJETA I-MAS DE 200€ : Mª Cinta Sánchez Morales - Bazar Arin Rebeca Martínez Roca - Triat Esport Ana Lores Senar - Berta Ferrer Pell Carmen Sorlí Galan - Peluquería Nueva Imagen Maite Quero Sanchís - Terminal

“Benicarló és una ciutat molt solidària, té moltes entitats socials i hauríem de vendre més aquest fet.”

IES Joan Coromines

Divendres 13 de gener, els alumnes de 1r de Batxillerat de l'IES Joan Coromines de Benicarló Nabila Belouara, Mónica Lores Urquizú, Manuel Serrano Juan, Mohamed El Hamami Kartat i Pau Colàs Arín, acompanyats pel professor Manuel Serrano Orenga, van participar a les proves corresponents a la fase local de la 53a Olimpíada Matemàtica Espanyola que es va celebrar a les aules de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI. Les proves es van dividir en dues sessions, una de matí (de 9.30 a les 13.00 h ) i una altra a la vesprada (de les 15.30 a les 19.00 h). En cada sessió als participants se'ls va plantejar la resolució de tres problemes d'elevada dificultat matemàtica. A les proves es van presentar un total de 28 alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de diversos instituts de la província de Castelló. L'alumna o alumne guanyador d'aquesta fase participarà a la fase nacional, que se celebrarà a Alcalà de Henares (Madrid) del 26 al 30 de març de 2017.

Charla en el Esteban sobre alternativas al castigo “Hi ha gent que col·labora i que va a tots els actes que organitzem.”

Podríem ser la primera ciutat de la província de Castelló

“Estaria bé potenciar el comerç just, que hi haguera alguna tenda més a Benicarló que volguera col·laborar.”

que aconseguiríem això. “Benicarló: ciutat pel comerç just”

de fer el pas de la inscripció. Un altre grup porta el tema de les campanyes de visibil·lització i dos o tres persones més, porten tot sobre el comerç just. Quines activitats destacaries? En el col·legi es fan activitats com el “entrepà solidari”, rifes i ara s'està preparant un festival per al mes de maig, que tindrà una festa de l'escuma, al migdia, i a la tarde l'espectacle. Si som capaços de recaptar cinc-cents, sis-cents o mil euros, bé: tot suma. Perquè, tot el recaptat aquí, als països beneficiaris, cal multiplicar-ho per set o vuit. Jo he estat per bastants països i si aquí, amb cent euros pots comprar-te un mòbil amb prou feines, allà et pots comprar cinc. És una cosa a tindre molt en compte. Quina relació teniu amb la gent i l'ajuntament? Molt bona amb tot el món. Oferim xerrades, per exemple a la Dona Llauradora, per explicar-li què és i que no és comerç just. Està bé poder oferir a qualsevol col·lectiu una xerrada per concretar tot lo relacionat amb aquest tema. Existeix una xarxa mundial de ciutats pel comerç just, a la qual s'accedeix a través d'uns requisits i ja fa anys que hi havia un grup de treball a l'ajuntament i estaven molt interessats. Ara, vaig parlar amb Xaro Miralles i Marta Escudero, i van a posar en pràctica tota aquesta informació perquè 16

complim amb quasi tot. Seríem la primera ciutat de la província de Castelló que aconseguiríem això. “Benicarló: ciutat pel comerç just”. L'empresa col·laboradora ja la tenim, que és Batra i l'ajuntament s'ha de comprometre al fet que, quan hi ha algun acte, ofereixen algun d'aquests productes o, si fan cistella per al personal en Nadal, almenys un dels articles, siga de comerç just. Estaria bé potenciar-ho, que hi haguera alguna tenda més a Benicarló que volguera col·laborar. A més, no només és alimentació, també hi ha bijuteria, roba, artesania i moltes més coses. És un tema de voluntat. Cal creure en la idea i també, veure qui hi ha darrere. Benicarló és una ciutat molt solidària, té moltes entitats socials i hauríem de vendre més aquest fet. Existeix el Consell Municipal de Benestar Social, on estan representades les associacions socials: Alzheimer, Càncer, Càritas, Creu Roja… però no s'explota aquesta fortalesa. Bé, es fa la mostra d'entitats. Però no és suficient. Benicarló hauria de buscar una manera d'explotar la seua característica solidària. El que esteu fent amb aquestes entrevistes, per exemple, o unes altres en l'Emissora Municipal, que mostrara a totes les entitats. Donar-li una mica més de vistositat.

És un tema de voluntat. Cal creure en la idea i també,

veure qui hi ha darrere. Benicarló és una ciutat molt solidària

CEIP Ángel Esteban

El jueves día 19 de enero la Ampa del CEIP Ángel Esteban realizó un charla titulada “Alternativas al castigo. Otras formas son posibles”. La ponente en esta ocasión fue la psicóloga perinatal Fanny López Beltrán de Benicarló, que explicó los pros y contras de los castigos y premios así como la importancia de trabajar padres y profesores en alternativas que doten a nuestros hijos de confianza y contribuyan a construir una autoestima sana. Con esta charla, la Ampa inicia un ciclo enfocado a fomentar la unión de la comunidad educativa tratando temas que permitan tanto a padres como profesores colaborar conjuntamente por el bien de nuestros hijos. 17


Lloa a Sant Antoni Jose Antonio Simó, regidor del PP

L'Alcaldessa al balcó demanava benevolència, el poble està tan brut que la gent ja perd la paciència.

Visca el pare Sant Antoni! (II)

A Domingo li demanem que li fique més devoció, així asfaltat ja estaria el camí Fossa Pastor. Barberà té un gran festival per a quatre i la seva colleta, Rosana voltant per Fitur i no té ni per a una carxofeta. L'Ajuntament va lent i és un embolic, Xaro confia en els de fora i no en els del seu partit. Ara va la despedida si hem ofès a algú no era la nostra intenció, l'oposició pensa que té un poc de raó.

F oto s : I . p i ta r c h , j ua n v i g .

Visca el pare Sant Antoni!!!

18

19


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

La Festa de Sant Antoni al Ródenas Sant Antoni al Marqués CEIP Marqués de Benicarló

Passat dilluns 16 vam celebrar al nostre centre la tradicional festa de Sant Antoni. Com tots els anys, vam cremar el dimoni que, aquest curs, va estar realitzat pels mestres de 4t, 5è i 6è curs amb un estil molt modern i geomètric. A l’acte van assistir la presidenta i membres de la Confraria de Sant Antoni, així com la dama 2017, Inma Ortiz Martí. Els alumnes van llegir un recull de lloes, acabant amb el guanyador del segon premi de la categoria de 5è i 6è Guillem Tomás Ruiz, que li va fer entrega a la dama d’un ram de flors. Com a cloenda de l’acte vam cremar el dimoni a la foguera. Amb ell cremem les coses roïnes i donem la benvinguda al nou any i als millors desitjos. Tots junts cridem... Visca el pare Sant Antoni! 20

SOCIETAT

ABIERTA MATRÍCULA CURSO 2016-17 CURSO 2017-18

CEIP Eduardo Martínez Ródenas

2017 ja ha començat i la primera festa que hem celebrat a l’escola Eduardo Martínez Ródenas ha sigut la de Sant Antoni Abat. Alguns dels xiquets i xiquetes de l’escola han fet les tradicionals coquetes amb l’ajuda dels mestres i dels seus pares i mares, avis i àvies… però el millor ha sigut menjar-se-les, estaven boníssimes. Durant la vesprada de dilluns dia 16 de gener, vam estar tota la comunitat educativa i les Majorales al pati de l’escola, per tal de pujar al carro de “Poderoso” i poder llegir les lloes. Cal dir que “Poderoso” és el cavall dels nostres alumnes Adrián i Maria. Cada classe va escollir un o dos representants per a llegir o dir de memòria la seua lloa. Les Majorales també hi van pujar i ens van dir la lloa que ens havíen preparat. Seguidament, volíem cremar al dimoni, però l’oratge no ens ho va permete, ja que el vent bufava molt fort. És per això que vam decidir aplaçar la cremà del dimoni al dimecres dia 18. I així va ser, després del pati vam esperar ansiosos per veure com es cremava. Com és sabut, les fogueres són un ritual de renovació on es crema el mal, respresentat en aquest cas pel dimoni. Així que nosaltres, per si de cas, no volíem ser menys!

www.escuelamobydick.com 21


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Peníscola, sobre 1930

H I STÒ R I E S D E L A N O ST R A M A R , 1 9 1 1 :

el temporal de la candelera Joan R. Ferré Querol

Sant Antoni al Francesc Català Col·legi Públic Mestre Francesc Català de Benicarló

A l'escola vam tornar a gaudir d’una de les més importants tradicions populars a Benicarló: la Festa de Sant Antoni. De fet, les activitats van començar al mes d'octubre amb la participació al concurs de dibuix i lloes organitzat per la Confraria de Sant Antoni, i bé està recordar que l'alumna Marta Obiol Muyas de tercer, va guanyar el segon premi del concurs de dibuixos en la seua categoria. Durant la setmana d’abans, a més de les explicacions referents a una de les tradicions més arrelades a Benicarló, també tots vam fer les lloes per a recitar-les la vesprada de la festa, vam decorar l'escola, vam fer els dimonis... Dijous 12 pel matí, al passadís de direcció, es va muntar el dimoni coordinat pel ex-mestre José Mateu i divendres 13, després del patí, les majorales de la Confraria de Sant Antoni van repartir una coqueta beneïda a cada alumne i mestre. Dilluns 16 ens vam fer la foto de curs amb el dimoni i a migdia el vam penjar al mig del pati. A continuació vam muntar la foguera al bell mig del patí amb el dimoniet que havia fet l'alumnat de cinc anys, així com el carro dels lloeros. A partir de les 15:45 hores i amb la presència de molts pares, mares i exalumnes, diferents alumnes de cada nivell començant per tres anys, van recitar o llegir les seues lloes acompanyades amb la musiqueta de la festa de Sant Antoni, davant la foguera i des de dalt del carro. No cal dir que ho van fer amb molta gràcia i amb forta dosi de crítica, tal i com ha de ser la lloa. Finalment vam encendre la foguera i malgrat el vent tot va ser consumit pel foc, dimonis inclosos. 22

Aquesta setmana hem patit un dels temporals de mar més violents dels darrers anys, segons diuen les cròniques, coincidint amb Sant Sebastià i els “barbuts” Sant Fructuós i Sant Vicent Màrtir. I és que als fenòmens meteorològics notables se’ls solia recordar, des de sempre, amb el santoral del dia. D’ací ve que a la memòria col·lectiva de la nostra comarca haja quedat el “Temporal de la Candelera” com un dels més destructius que es recorden. Tot i que la Candelera es celebra el 2 de febrer, el terrible temporal va començar el dia 31 de gener de 1911, la propera setmana es compliran 106 anys, i va ser en les primeres hores quan va causar, per sorpresa, els estralls més importants. Efectivament, en gener la mar sol ser tranquil·la i assossegada. Es coneix com “les calmes de gener”, i així va començar aquell dia 31 de fa tants anys. Els pescadors van eixir confiats, de matinada, amb les seves barques a vela o rems, no més de 8-9 metres d’eslora que acollien entre dos i cinc mariners cadascuna, molts d’ells sense saber nedar ja que la mar no es considerava un lloc lúdic com avui dia. Era un medi enemic on guanyar-se el pa, i prou.

A migdia van començar a arribar de llevant núvols amenaçadors que aviat es van vore reforçats amb un vent esgarrifós de més de 80 kilòmetres/hora, i una mar que començava a alçar-se a una velocitat que superava en molt la capacitat de reacció de les febles barquetes. Ones de vuit metres es van mesurar al port de Barcelona. Fins i tot vaixells de càrrega ancorats a Sagunt, Borriana i Castelló (“Abanto”, “Canquinian”, “Numancia” ) van resultar enfonsats o danyats per l’efecte combinat del vent i les onades. En mig d’aquella mar, i amb el pànic dels pescadors, molts d’ells criatures encara, va ser impossible tornar a casa per a una gran part de la flota pesquera, entre Barcelona i València. Quasi cent cinquanta pescadors i mariners dels vaixells de càrrega van morir en poques hores. El poble més afectat va ser Peníscola, on trenta quatre pescadors (segons recull Jaume Esbrí al seu treball commemoratiu) es van deixar la vida, alguns d’ells famílies senceres, com Antonio Navarro Albiol i quatre fills, o els cinc germans Guzmàn Navarro. Fins i tot un xiquet de set anys, Marcos Ayza, embarcat per ajudar el pare com

era habitual en aquells temps. En total, van ser vuit barques les que es van perdre a Peníscola, algunes enfonsades pel temporal i altres estavellades contra les roques en intentar arribar a terra. A part dels mariners que van morir ofegats, altres ho van fer per hipotèrmia en caure a l’aigua o intentant arribar nedant a terra. La temperatura del mar a finals de gener sol estar sobre els 12 graus. L’únic afectat benicarlando del que hi ha notícia, Batiste Febrer, va aparèixer mort a Tarragona. Podem imaginar la desgràcia i la desesperació que va suposar per a un poble com Peníscola tanta mortaldat, tot i que no va ser la primera vegada que passava: el 8 de desembre de 1883 havien mort 40 pescadors peniscolans més en un altre temporal. Recordo aquest fets en memòria i agraïment cap aquella gent esforçada i noble que havia de guanyar-se el pa arrencant-lo de la terra inhòspita o la mar hostil. Fets com els comentats ajuden a comprendre millor l’esforç que suposava per als nostres avantpassats treure una família endavant.

23


CULTUR A

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Ràdio Benicarló estarà en directe des del cor de la Festa de la Carxofa L’emissora municipal, Ràdio Benicarló, emetrà un programa especial de tres hores en el marc de la Demostració Gastronòmica de la Festa de la Carxofa, el proper diumenge 29 de gener. Els micròfons traslladaran a l’audiència el pols del carrer, tots els sabors de la carxofa i diferents mirades sobre la festa. Ajuntament

Els principals protagonistes de la gastronomia local i de la cuina de la carxofa, agricultors i representants del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló, així com personalitats de l’àmbit polític local, autonòmic i estatal, participaran en l’edició especial de Mistela i Política que Ràdio Benicarló emetrà aquest diumenge 29 de gener amb motiu de la Demostració Gastronòmica de la Carxofa. El programa arrancarà a les 11 del matí i s’allargarà fins a les 14:00 hores, en un trajecte radiofònic de tres hores a través de la Festa de la Carxofa, la Demostració Gastronòmica i tot l’univers que envolta aquest esdeveniment únic. L’equip de Mistela i Política, amb Yon Gracia, Pedro Torrent, Jennifer Díaz, Anna Ayza i Jaime Ràmia als micròfons, i Joan Peiró a la realització, apuntarà també les antenes a captar les sensacions del carrer en una jornada en la qual Benicarló viu la màxima efervescència de la Festa de la Carxofa. Turistes i viatgers explicaran també les seues sensacions davant d’una singularitat gastronòmica i lúdica que posa a l’abast de tothom una oferta culinària de primer nivell amb la carxofa com a ingredient obligat -i necessari- en tots els plats.

La carpa de Ràdio Benicarló s’instal·larà al costat de la Tourist Info, a la plaça de la Constitució, en ple rovell de l’ou de la festa. Després de l’èxit d’audiència aconseguit amb l’emissió especial de Mistela i Política des de la Fira de Sant Antoni el passat mes de desembre, Ràdio Benicarló consolida una aposta clara per treure els estudis al carrer i apropar la ràdio als principals esdeveniments que fan palpitar la ciutat.

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

Taller de balls tradicionals obert a tothom Associació de Música Tradicional “Fartabelitres”

Aquest cap de setmana i dintre de la programació del actes de promoció de la nostra carxofa l'Associació de Música Tradicional “Fartabelitres” torna de nou a l'escena cultural de Benicarló. Aquesta entitat aposta per mostrar la música d'arrel amb un fort grau de compromís cap al tresor immaterial que han après directament dels nostres majors. Per això les seues versions aposten per mantenir l'essència original de les peces sense adulteracions ni manipulacions en els seus arranjaments. En aquesta ocasió omplen el ventall d'oci amb dos activitats ben apetitoses. D'una banda, al matí de dissabte 28 de gener, de les 10 del matí fins a les 13:30 hores, hi haurà un Taller de balls tradicionals valencians impartit per Àlex Torres. En aquest taller, totalment gratuït, podrem aprendre algunes nocions bàsiques per tal d'iniciar-nos en el coneixement de les tècniques de ball i les estructures tradicionals del nostre repertori. Així ens servirà de ferramenta bàsica per poder desenvolupar-nos en els moments de bureo i trobades de ball tradicional valencià. Entre el repertori que s'hi podrà aprendre trobarem des de les antigues seguidilles a d'altres estructures de ball de jota, ball de

24

Els ritmes i les cadències de la musica Reggae tornaran a ressonar a la plaça Constitució divendres 27 de gener, en plena apoteosi de la Festa de la Carxofa. La regidora de Joventut, Susana Pérez, i Andrea Radermacher, de Benicarló Youth, han presentat la segona edició d'este festival fruit de la col·laboració de la Regidoria amb el col·lectiu juvenil. La regidora afirmava que el Festival és la demostració que l'àrea de Joventut «continua apostant pel recolzament total a les activitats que promouen les associacions juvenils de Benicarló». De fet, el festival suposa una alternativa en el marc dels actes de la festa de la Carxofa «que vol apropar el turisme juvenil a Benicarló amb un reclam original, potent i de gran qualitat musical», ha indicat Pérez. Art&Xoc – resultat d'un joc de paraules, ja que en anglès «artichoque» vol dir carxofa- engegarà divendres dia 27 a les set de la vesprada a la plaça Constitució i s'estendrà fins a les tres de la matinada de dissabte. La representat de Benicarló Youth, Andrea Radermarcher, ha assenyalat que les bandes que participaran el festival «són capdavanteres en l'escena jamaiquina nacional i fan un ska i rocksteady en la línia dels grans clàssics jamaicans, sempre amb la seva aportació personal»

per tres establiments hostalers de la ciutat. La regidora de Joventut ha agraït la col·laboració de totes les entitats i particulars que fan possible el festival «així com les aportacions i el suport brindat des de la Regidoria de Turisme». La regidora ha convidat als joves de la comarca a acudir a este festival «i disfrutar, des d'una mirada diferent, de la Festa de la Carxofa».

El cartell del Festival Art&Xoc

Redacció

El Mucbe acull, fins el proper 15 de febrer, l’exposició “Tres siglos de vida militar en la provincia de Castellón”, una mostra que presenta un extens i informatiu recull de panells il·lustratius -més de 70- sobre trescents anys d’història militar a la nostra província. “Posiblement, a Benicarló és la primera vegada que tenim una exposició d’aquest tipus”, apuntava l’alcaldessa de la ciutat, Xaro Miralles, davant Ricardo Pardo –director del Museu Militar- i el coronel Javier Ferrer –subdelegat de Defensa a Castelló -, qui inauguraven la mostra passat 17 de gener. Organitzada per la Subdelegació de Defensa a Castelló de la Plana i l’Aula Militar Bermúdez de Castro –entitat constituïda per civils i militars que fomenta l’estudi i la investigació en relació amb la Història Militar de la província- amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benicarló, l’exposició es mou per les diferents poblacions de la província des de l’any passat, quan es va

tres, ball de quatre, ball de sis, balls de canó i fins i tot la manera tradicional de ballar els fandangos a la nostra comarca. De tarde de dissabte, a les 16:30 hores hi haurà un concert-bureo a la plaça Constitució on, a més de delectar-nos escoltant algunes peces del nostre cançoner tradicional, tindrem la possibilitat de ballar a l'aire tradicional i posar en pràctica els coneixements apressos durant el taller del matí. Es tracta d'una molt bona ocasió que ens ofereix “Fartabelitres”, recolzat des de la Regidoria de Turisme, per gaudir de la seua passió cap a la nostra cultura valenciana i relacionar d'una forma molt interessant gastronomia amb folklore.

La festa de la carxofa, a ritme de Reggae amb el festival Art&Xoc Ajuntament

Tres segles d’història militar castellonenca, al Mucbe

SOCIETAT CULTUR A

celebrar el XX aniversari del Museu Militar de Castelló. Enguany, Benicarló és seu fins mitjans de febrer i en ella apropa els trets més significatius de la presència militar a la província durant tres segles. Els panells recullen informació com ara els tipus d’uniformes que han dut les tropes i batallons destacats; tipus de defenses amb què s’ha comptat; la presència de fàbriques de material militar, els avions militars i els aeròdroms que han estat a la província, o diferents moments històrics de rellevància militar, entre d’altres. La història també repassa noms il·lustres de la província, com ara el borrianenc Amado Granell –que va alliberar Paris en la II Guerra Mundial-, Francisca Guarch –heroïna de Castellfort- o els benicarlandos Mariano Miquel i Polo –capità de la Milicia activa de Castelló al 1839- i José Domingo Arnau –Comandant General de la Dreta de l’Ebre a les guerres carlistes-.

El Festival comptarà amb l'actuació de The Cabrians, un grup de Mataró amb 10 anys de trajectòria i una interessant discografia en el camí. Precisament, serà Art&Xoc el festival escollit per a la presentació de l'últim disc del grup, titulat «Sun and Shadow Heroes». La segona banda que participarà en el Festival és Bandits, que venen de Castelló i han sigut reconeguts per la crítica com la millor banda de reggae del País Valencià. Compten amb dos discos editats i la seva interpretació d'este estil incorpora interessants aportacions pròpies. L'encarregat de tancar la nit serà DJ Franky Stein, que ha estat «punxant» en els principals clubs de l'estat i en multitud de festivals. Les seves sessions són estrictament en vinil i en elles el públic gaudeix d'una gran quantitat d'estils seleccionats amb un gust excepcional. El Festival comptarà amb una interessant oferta complementària, com tallers infantils a les 19 hores, un mercat de discos de vinil i un servei de barra gestionat 25


ESCOLES NTRA. SRA. DE LA CONSOLACION

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

ESPORTS

Natació / Tercer control provincial a Castelló Infantil 3r B

Tutora: Mª Carmen Sorlí

Infantil 3r C

Tutora: Andrea Polo

Fotos: Rodolfo Fotógrafos - Fotógrafo: Alberto Bellés

Club Natació Benicarló

El cap de setmana del 21 i 22 de gener, a la piscina olímpica de Castelló, va tindre lloc el tercer control provincial que és el primer de la temporada que es disputava en piscina de 50 metres. Va haver una massiva participació de nedadors de tota la comunitat: 355 inscrits de 27 clubs. Amb algunes excepcions, no va haver grans marques, donada l'important càrrega d’entrenament que porten els esportistes en aquesta fase de la temporada, que és de preparació per als campionats d’hivern que tindran lloc durant els següents dos mesos. L’equip del CNB, dirigit per Miryam Martínez, es va presentar a Castelló amb 16 nedadors: Joan Martín, David García, Júlia Barrachina, Gemma Labèrnia, Dídac Saura, David Curto, Raul Carbó, Oscar García, Clàudia Barrachina, Maria García, Blanca Pérez, Laura Jiménez, Marina Segura, Javier Marzà, Ester Segura i Gemma Rillo. Els resultats més destacats, dintre de l’equip benicarlando, foren els de Júlia Barrachina, primera als 100 i 200 esquena (en aquesta última prova, a 2 centèsimes de la seua millor marca de sempre) i segona als 50 lliures; Gemma Labèrnia, primera, destacada, als 100 braça, i un Dídac Saura que, pletòric, als 100 papallona feia la millor carrera de la seua vida. Dídac, malauradament, va ser desqualificat, després, amb una rigorosa interpretació dels jutges que entengueren que s’havia mogut un poc, just abans de donar la sortida.

27


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

básquet / Nueva victoria del senior autonómico

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

ESPORTS

handbol / Resultats dels equips del Club Handbol Benicarló

Club Handbol Benicarló Club Baloncesto Benicarló

El senior autonómico del Club Baloncesto Benicarló arrancó la segunda vuelta de la competición imponiéndose al Grau de Castelló por 84 a 64. Un partido que los benicarlandos controlaron y acabaron sentenciando en el momento en que se apretó en defensa y se metió intensidad al juego. El inicio de 0-6 para los visitantes no hacia presagiar nada bueno, aunque la facilidad anotadora del Benicarló permitió igualar rápido el encuentro. El primer cuarto ya acabó con un parcial final de 10-2 y en el segundo las diferenicas superaron los 15 puntos a favor de los locales. Tras el descanso, alguna desconexión de los benicarlandos permitió al Grau recortar distancias y seguir con opciones, aunque finalmente el Benicarló controló el rebote y el ritmo del partido y venció por 20 puntos de diferencia, dando descanso a los titulares y repartiendo minutos entre los tres juniors convocados para el partido. Con la victoria, el equipo cadufero es uno de 28

los cuatro equipos empatados con diez victorias y cuatro derrotas en la segunda posición. Por el Benicarló jugaron: Byron Richards (22), Luis Salvador (15), Sergio Laso (3), David Miakanda (17), Aitor Martínez (2); cinco inicial; Pau París (2), Ernest Ngome (2), Pau Colás (4), Quique Besalduch (12), Carlos Ávila (5). Resto de resultados: Senior 2ª Zonal: Hotel Los Delfines PeñiscolaBenicarló 76 - 52 Riba-roja Junior Masculino Preferente: CB Benicarló 83 - 71 Don Bosco

Junior Femenino 1ª Zonal: Alboraya 37 - 52 CB Benicarló Cadete Masculino 1ª Zonal: CB Benicarló 60 - 64 CB Castellón A Infantil Femenino Preferente: CB Benicarló 91 35 Patronato Valencia BC Infantil Masculino Preferente: CB Benicarló 31 42 NB Torrent A Infantil Masculino 2ª Zonal: Riba-roja 54 - 49 CB Benicarló Rojo / Bétera 24 - 50 CB Benicarló Blanco Alevín Masculino 1ª Zonal: Tabernes Blanques 13 - 63 CB Benicarló

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación PEÑÍSCOLA Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA · Tel. 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com

Després de la pausa nadalenca, va tornar la competició oficial d'handbol a la Comunitat Valenciana. L’equip infantil masculí de segon any i el cadet masculí es desplaçaren a Vinaròs per enfrontar-se als conjunts vinarossencs. Els nostres infantils van fer un partit molt complet, obtenint una clara victòria per 7:26. A continuació, l’equip cadet disputava un partit complicat contra un molt bon equip vinarossenc. L’esforç dels benicarlandos no va ser prou per possar en dificultats a l’equip local, que va guanyar per un clar 38:17. L’equip infantil de primer any va jugar en Betxí. Va ser un partit dur contra un equip amb nombrosos jugadors de segon any. El progrés i l’evolució en aquesta competició per part dels benicarlandos ens va permetre plantar cara en alguns moments del partit, però aquest va acabar amb un resultat de 44:17. Els juvenils masculins tenien el partit més complicat de tota la temporada, que els enfrontava al líder en Vila-real. El resultat final va reflectir clarament el que va passar sobre la pista: els locals vencien clarament per 38:13. L’equip sènior femení rebia a Benicarló al Tuejar. Va ser un partit molt igualat en què les benicarlandes van saber mantindre el ritme i la calma en els moments decisius, cosa que els va permetre guanyar per 17:15. Els últims en jugar van ser el xics de l’equip sènior masculí, que s’enfrontava a Benicarlo al sempre complicat Vila-real. Va ser un partit molt equilibrat on els atacs es van imposar a les defenses. El major encert de cara a porta en els moments claus va permetre als benicarlandos poder brindar la victòria al seu públic, amb un marcador final de 32:30. 29


MISCEL·L ÀNIA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

AGENDA

27 DE GENER DE 2017 · NÚMERO 627

EXPOSICIONS MUCBE - Exposició permanent «Tresors arqueològics, troballes ibèriques de Benicarló». Organitza: Regidoria de Cultura. - Exposició permanent de l’artista Fernando Peiró Coronado. Organitza: Regidoria de Cultura. Casa tradicional benicarlanda. Tots els dimarts de 17 a 20 h Portes obertes a la Casa tradicional benicarlanda del carrer de Santa Càndida. Poblat Iber Puig de la Nau. Visites guiades al Poblat Iber Puig de la Nau. Dimecres, divendres i dissabtes de matí a les 10.00 h. Cal concertar prèviament al telèfon 964 46 04 48 o al correu electrònic correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org

May, P.; La isla de los cazadores de pájaros. Ed. Grijalbo. N MAY isl Montero, C.; El invierno en tu rostro. Ed. Plaza i Janés. N MON inv Murakami, H.; Crónica del pájaro que da cuerda al mundo. Ed. Tusquets. N MUR cro Nothomb, A.; Pétronille. Ed. Anagrama. N-V NOT pet Pedrolo, M.; Acte de violència. Sembra Llibres. N-V PED act Prats, J.; Llegendes de pescadors i altres històries de la mar. Ediciones B. N-V PRA lle Redondo, D.; Todo esto te daré. Ed. Planeta. N RED tod Saniee, P.; Una voz escondida. Ed. Salamandra. N SAN voz Solé, E.; Si no puc volar. Ed. R0sa dels vents. N-V SOL sin Stefánsson, J. K.; La tristeza de los ángeles. Ed. Salamandra. N KAL tri

Novetats Biblioteca Novel·la Broseta, T.; El dia de demà. Ed. Bromera. N-V BRO dia Coetzee, J. M.; Desgracia. Ed. DeBolsillo. N COE des Ferrante, E.; Las deudas del cuerpo. Ed. Lumen. N FER deu Ferrante, E.; Un mal nombre. Ed. Lumen. N FER mal Hill, T.; Los ángeles de hielo. Ed. Grijalbo. N HIL ang Ishiguro, K.; Nunca me abandones. Ed. Anagrama. N ISH nun Le Carré, J.; Volar en círculos. Ed. Planeta. N LEC vol Lemaitre, P.; Camille. Ed. Alfaguara. N LEM cam Leon, D.; Las aguas de la eterna juventud. Ed. Seix Barral. N LEO agu May, P.; El hombre sin pasado. Ed. Grijalbo. N MAY hom May, P.; El último peón. Ed. Grijalbo. N MAY ult

Año de nieve, año de bienes. Así esperamos Igor y Juanvi que sea este 2017, que pasaron la pasada tarde de domingo en Morella, capturando buenas imágenes para la prensa.

Subscriu-te

AL 7Dies! Tel: 964 45 00 85

Homenot Teudo, in memoriam Aleix Castellnou

Han estat molts i molt variats els escrits que han lloat la figura de Teudo Sangüesa. Malgrat tot, m'ha semblat oportú afegir-hi la meua aportació, siga si més no com a company de professió que vaig ser de Teudo durant més d'una dècada, ara que fa un any del seu traspàs. I ho faig a la manera de l'òliva de Minerva, que és la imatge clàssica de la Filosofia, passió que tots dos compartíem. Efectivament, l'òliva no arrenca el vol fins l'hora foscant, quan el dia ja ha passat. La Filosofia, així, troba el seu sentit com a interpretació dels esdeveniments, dels fets, la qual no pot donar-se fins que aquests han passat. Ara que Teudo no hi és, doncs, voldria parlar-ne. Vaig conèixer Teudo a València el 2004. Ell era el president del Tribunal on vaig aprovar les oposicions. Jo no sabia ni qui era ni on exercia. Quina sorpresa la meua quan vaig ser destinat a Benicarló i me'l vaig trobar al mateix centre! I així, vam establir una bona relació d'amistat durant els cinc anys que vam ser companys del Departament de Filosofia a l'IES Ramón Cid. Més endavant, Teudo em va proposar escriure a l'antic El Dissabte, ara Set dies-El Dissabte. També va ser ell qui em va proposar fer classes a la UNED, on era el coordinador. Els anys van anar passant i jo, com ell, com tothom, vaig anar seguint el meu camí. Però he de dir que la meua vida professional a Benicarló està lligada de forma indestriable a la seua figura. I afegiria, sense equivocar-me, que la cultura i l'educació d'este poble a dia d'avui encara ho estan, tal com ens va recordar Paco Gallego en la semblança sobre Teudo publicada en aquesta revista quan aquest va faltar. Podem dir que Teudo ha sigut, doncs, tot un “homenot”, en paraules de Josep Pla: “un un tipus singular, insòlit, una persona que s'ha significat d'una manera remarcable”. Siga com siga, amb aquest breu escrit no voldria si no mostrar el meu agraïment i reconeixement a la seua persona. Adéu amic, fins sempre en el record!

30

En la tarde del jueves 19, a pesar de la lluvia y el frio, las socias de la Asociación de la Mujer nos acompañaron en la conferencia que impartió el Dr. Torres en torno a la Unidad del Dolor. Dar las gracias a las socias por ser tan valientes y a Caixa Benicarló por su colaboración.

Anuari 2016 L’anuari de la Comunitat Valenciana ‘Valencians 2016’ gratis Aquesta setmana els lectors del 7dies podran gaudir de la publicació de l'associació de Premsa Valenciana ‘Valencians 2016’, ja que aquest anuari estarà inclòs dins l’edició del 7dies (fins a final d’existències). El contingut ha estat elaborat gràcies a la col·laboració de les onze publicacions, al llarg de la comunitat valenciana que conformen l’associació, incloses els nostres 7dies de Benicarló i 7dies de Vinaròs, i contindrà informació rellevant del 2016 tant de successos com de persones destacades. Esperem que siga del gust de vatros, lectors i que el gaudiu com natros gaudim de la gran varietat de cultura i opinions que hi tenim a la nostra Comunitat Valenciana.

www.benicarloaldia.com

RADIO

TV

PRENSA

WEB

VALLAS

31


7diesbeni 627  
7diesbeni 627