Page 1

Nº 620

|

D.L.CS-242-04

|

2 de desembre de 2016

|

1,70 €uros

Ángel Esteban 4t de Primària

Les Falles Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Raúl Resino Una estrella Michelin a Benicarló

Santa Caterina i Sant Nicolau als col·legis

L'entrevista de la setmana:

Coneixem la història del vaixell de càrrega Benicarló Presentat el calendari del Nadal 2016

Arrea-li Bona


AGENDA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Bústia: Pots fer-nos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió setdiesbenicarlo@ gmail.com K&A C/ València, 31 baixos, Benicarló

Anuncia’t:

K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L'equip: Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran Cap de redacció: Joan Ferré José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón y Gregorio Segarra.

editorial

Consell de Redacció

Visca la música Aquest passat cap de setmana Benicarló ha viscut tot un seguit d’actes musicals amb motiu de la celebració de la patrona de l’activitat, Santa Cecilia. És reconeguda l'àmplia oferta musical del nostre poble, i així ho hem destacat en aquesta mateixa secció. Des de música de banda en les seves diferents categories, passant pel cant coral, la música de cambra, grups de música moderna i tradicional, corals escolars i d’escola de música, etc, etc. Tots ells mereixen el reconeixement per l’esforç que suposa mantindre l’activitat sense altra compensació que el plaer del treball conjunt i l’harmonia que suposa practicar una activitat artística en grup. Però pensem que enguany el reconeixement ha de ser especial per a l’Associació Musical Ciutat de Benicarló, pels seus quaranta anys d’activitat creixent i ben portada, i perquè representa la continuació d’una tradició musical que es remunta a 1840, sent de les més antigues de les que queda memòria. Amb la confluència d'uns mitjans tècnics més elaborats, la intervenció de persones més qualificades i l’aportació inestimable del conservatori Mestre Feliu, estem assistint a la millor època de la música a Benicarló, i hauríem de ser conscients que les coses no passen per casualitat ni duren sempre. És el moment que les autoritats locals donen un pas endavant i es comprometiguen en un projecte d’auditori per a Benicarló seriós i realitzable. Espais menuts en tenim massa, i són tots aprofitables a la seua mesura, als que properament es sumarà l’església restaurada de l’antic convent de Sant Francesc, però si alguna cosa s’ha demostrat és que la manca d’espais adequats pot acabar limitant el creixement del talent i l’afició en una comunitat, per bona llavor que hi haja. La música benicarlanda en totes les seues expressions, i particularment la banda de música, requereix un espai a l’alçada del moment que vivim. Cal ser valents i portar les demandes on poden decidir. Està bé recolzar la cultura amb el caliu humà que donen uns polítics que sembla que es creuen que el poble va de veres. Ara només falta concretar en inversions d’obra, que serà l’únic testimoni visible que deixarà memòria del seu pas per l’Ajuntament.

l’acudit

José María Fibla

El semáforo

Col·laboradors: Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Irene Pitarch, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás. Disseny i maquetació: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Publicitat: Juanjo Cornelles Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/7diesbenicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba. 2

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706. Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ

Les Falles, Patrimoni de la Humanitat Redacció

Dimecres 30 de novembre, el món faller assolia una de les fites més importants de la seua història en conéixer que la Unesco havia declarat, finalment i després de molts anys de treball, les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El Comité Intergubernamental de la Unesco, reunit a Etiòpia, donava el seu vist-i-plau a l'entrada de la festa en la seua Llista Representativa i reconeixia els valors de les Falles com a patrimoni cultural de tota la humanitat. La declaració impulsa una festa que té una dimensió no sols tradicional (pel que fa a la salvaguarda d'arts i artesanies tradicionals, entre d'altres), sinó també social i cultural en què participen milers de valencians, tant en la capital com en nombroses poblacions de la resta de la Comunitat Valenciana. La Unesco ha destacat els principals elements que conformen les Falles: els monuments (amb el treballs dels artistes fallers al capdavant), la música, la pòlvora, la llum, el simbolisme, la creativitat col·lectiva o les relacions que estableixen a nivell de col·lectiu i també generacionals, entre d'altres. S'ha destacat també que les falles són "una font d'orgull comunitari que contribueix a la identitat cultural i millora la cohesió social". Les celebracions no es feien esperar a la capital, amb la plantà el mateix dimecres d'una falla "al tombe" als peus de les Torres de Serranos, i a Benicarló s'espera amb il·lusió la reunió de Juntes Locals que tindrà lloc aquest dissabte 3 de desembre a l'Auditori Pedro Mercader, i a la qual assistiran memnbres de Junta Central Fallera, així com les delegacions de diferents punts de la Comunitat Valenciana. Este tipus d'event es realitzen dos vegades a l'any. Junta Local Fallera de Benicarló va mostrar el seu interés per ser amfitrió d'aquesta reunió per tal de donar valor a la marca Festa d'Interés Turístic Autonòmic amb què conta les Falles de la ciutat i promocionar així Benicarló en el món faller. Després de conéixer que la Unesco ha declarat les Falles de València i les que es celebren en totes les poblacions valencianes, com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, no cal dubtar de la importància de la cita fallera que tindrà lloc dissabte a la població.

BONOLOTO 21

5

7

15 32 40

C

34

R

LUNES MARTES

22

8

14 16 36 37 42

28

4

MIÉRCOLES

23

14 34 42 43 45 49

19

9

JUEVES

24

9

23 37

4

8

VIERNES

25

9

10 15 22 37 46

47

9

SÁBADO

26

10

27 28 29

24

1

9

40 41 48

40 46

LOTERIA NACIONAL

1

JUEVES 24 Noviembre

22

5

10 33 34 47

2

10

VIERNES

25

5

11 17

10

11

23 28

EL GORDO 8

17 22 39 48

2º PREMIO

83524 3

4

9

SÁBADO 26 Noviembre

MARTES

27

44333

REINTEGROS

EUROMILLONES

DOMINGO

1º PREMIO

JORNADA FECHA

22

27 Noviembre

1

1

8

x

2

1

9

1

3

1

10

X

4

2

11

1

1º PREMIO

73778

5

2

12

2

2º PREMIO

27412

6

1

13

2

7

2

14

1

1

1

REINTEGROS

6

R

LA QUINIELA

4

6

LA PRIMITIVA

8

PLENO AL 15

JUEVES

24

1

6

10 14 34 46

C

24

R

4

1267822

SÁBADO

26

3

14 15 19 20 28

C

47

R

4

4185724

3


ACTUALITAT

Benicarló, aparador dels productes d’excel·lència del territori

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

L'Ajuntament, unànime contra la violència masclista

Ajuntament

El 6é Congrés d’Oliveres Mil·lenàries que es va celebrar a Benicarló va reunir a la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, el president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Rhamses Ripollés, el delegat d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Grau, i el director del Servei provincial de Terol, Héctor Palatsi, juntament amb el president del Consell Regulador de la DO Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch, i el gerent de la Cooperativa Benihort, Guillermo Edo. Tots, per donar suport a la presentació de la nova Marca de Garantia ‘Oli Farga Mil·lenària’, que juntament amb la denominació d’origen Carxofa de Benicarló, van ser les protagonistes d’un acte on es va promocionar l’excel·lència dels productes agroalimentaris del territori. La consellera va reafirmar el seu compromís amb la la protecció de les oliveres mil·lenàries i va reconèixer la tasca que la Mancomunitat de la Taula del Sénia, i els 27 municipis de Castelló, Terol i Tarragona que la formen, realitza per a la defensa i promoció de més de 4.000 oliveres l’edat de la qual supera els 1.000 anys. «Un exemple de col·laboració de territoris que va molt més enllà de les fronteres administratives», va assenyalar la consellera. L’alcaldessa, per la seua banda, va apostar per «potenciar la difusió dels productes de qualitat que tenim al territori» i es va mostrar convençuda que «productes com la carxofa de Benicarló o l’oli d’oliveres mil·lenàries contribueixen a assolir un nivell d’excel·lència que ha de ser referent per a les nostres comarques». El congrés, on es va reconèixer el treball dels productors d’oli de farga mil·lenària, va servir també per a comprovar el perfecte maridatge entre l’oli i la carxofa a través d’una degustació dels dos productes estrella de l’acte.

4

Ajuntament

El consistori de Benicarló commemorava el Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, el passat 25 de novembre, amb la lectura d'un manifest. El text era llegit per l'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, la regidora de Benestar Social, Marta Escudero i els portaveus del Partit Popular, Juan Antoni Mañá, i Ciudadanos, Benjamin Martí. El text recordava que "la violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones, el masclisme mata i ha de ser una qüestió política de primer ordre. Els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista que continuen sotmetent les dones en tots els àmbits de la seua vida, i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de dones i xiquetes, més de la meitat de la població". També remarcava que "és especialment preocupant el grau de presència de la violència contra les dones entre joves i adolescents, que mantenen perfils de submissió i cels, i ens indica que hi ha molt a fer encara en educació i prevenció", i els representants de la corporació municipal dedicaven un "sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere, al temps que expressem el nostre rebuig a totes les manifestacions d'aquesta violència, redoblant el nostre compromís amb les víctimes i declarant la tolerància zero amb els maltractadors". "Declarem la nostra voluntat de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política

prioritària i transversal, que impregne totes les polítiques desenvolupades a través a través del consistori", i manifestaven el seu compromís "a continuar atenent la realitat local respecte dels maltractaments, per detectar on cal actuar i on cal previndre (...), a facilitar, a través dels mitjans públics dels quals disposem, tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista, i a prestar una especial atenció a la prevenció i eradicació de la violència de gènere en la adolescència, amb els valors de la coeducació, la cooperació i el respecte a la diversitat afectivo-sexual". Al voltant del Dia Internacional contra la Violència masclista, l'Ajuntament de Benicarló ha impulsat diferents campanyes de sensibilització en col·laboració amb els centres educatius de la ciutat. Entre les diferents accions encaminades a l'eradicació de la lacra de la violència masclista, destaca la campanya gràfica «un home de veritat», dissenyada des de la Direcció General d'Igualtat i Polítiques Inclusives. En el context d'aquesta campanya, la Regidora de Benestar Social recordava que «sense el compromís dels homes, sense el seu canvi, sense la seua renúncia a la reproducció dels valors masculins desiguals, la violència de gènere mai podrà eradicar-se”. I ha concós que “els homes són part del problema de l'existència de la violència de gènere, i per tant, han de ser part de la solució”.

5


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Benicarló viurà un Nadal de colors canviants La població es prepara per a unes festes de Nadal i Reis amb activitats per a tots els gustos i colors. Música, teatre familiar, exposicions, concerts i molta dosi de solidaritat protagonitzaran el programa que han coordinat la Regidoria de Festes i la Comissió de Festes.

ACTUALITAT

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

L’Escola d’Acollida, un model d’integració i acolliment

Els comerços de Benicarló promocionen ‘La maleta de l’avi’

Ajuntament

Ajuntament

El regidor de Festes, Ilde Añó, el President de la Comissió de Festes, Guillem Escuder, la representant de Soscan, Gemma Sánchez, i el president de Creu Roja Benicarló, José María García, han presentat el programa de Nadal i Reis, que enguany arriba carregat d’accions solidàries i generoses dosis de cultura per a tota la família. El regidor de Festes ha remarcat que «la programació és atractiva i molt dinàmica» i ha afegit que «compta amb l’estreta col·laboració de les àrees de Cultura, Medi Ambient, Comerç, Turisme, Esport i Benestar Social, a més de Creu Roja i Soscan». L’enllumenat de Nadal s’encendrà divendres 2 de desembre a les 18.30 hores i anirà acompanyat de diferents activitats de carrer orientades al públic infantil amb l’objectiu de convidar als benicarlandos a sortir al carrer. El regidor de Festes ha explicat que l’arbre de Nadal «enguany s’instal·larà a la plaça de la Constitució i comptarà, com ja es va fer l’any passat, amb un atractiu molt especial: qualsevol vianant podrà canviar el color de les llums des del seu telèfon mòbil a través d’una senzilla aplicació». La programació inclou, entre d’altres, el tradicional Cicle de Teatre Familiar, exposicions, concerts amb corals i grups locals, tallers i també mercats d’artesania i objectes nadalencs, i fins i tot excursions pels paisatges més emblemàtics de Benicarló. Tampoc faltaran a la cita els personatges més esperats pels més menuts de la casa, el Pare Noel i els Reis d’Orient, que arribaran al port de Benicarló a bord d’una embarcació. Els propis Reis d’Orient seran els encarregats de repartir aquests regals i els que es recullen a través de la Campanya «Els drets dels xiquets en joc», organitzada per Creu Roja. El seu president a Benicarló, José María García, ha recalcat que «els ulls il·lusionats d’un xiquet quan rep un regal de mans dels Reis Mags contagien les emocions d’un instant que no té preu», i ha convidat als benicarlandos a col·laborar en aquesta campanya «donant joguines que no siguen ni bèl·liques ni sexistes». En el marc de la programació solidària, hi haurà també recollida de productes de primera necessitat per als més menuts, com aliments o bolquers, al Mercat Central. La solidaritat s’estén també aquest Nadal al món animal. Els beneficis de la venda dels fanalets voladors i la solta multitudinària programada per a dia 18 a les 19.30 hores a la Plaça Constitució, seran donats a Soscan, en6

titat local dedicada a la tutela, cura i entrega en adopció d’animals abandonats o ferits. La representant de Soscan, Gemma Sánchez, ha subratllat que «adoptar un animal és preferible a comprar-lo, i reporta enormes satisfaccions afectives i personals». Els representats de Creu Roja i Soscan han agraït a l’Ajuntament i a la Comissió de Festes el suport que han brindat a les seues iniciatives socials i solidàries. Les festes de Nadal i Reis comptaran també amb tres tradicions que mai no falten a la cita: les dos representacions de l’Estel del Collet, els dies 10 i 11, la fira de Sant Antoni, programada enguany per a les mateixes dates, i la Cursa de Sant Silvestre, per a aquells que vulguen presentar-se a les portes del 2017 en plena forma.

La regidora de Benestar Social, Marta Escudero, ha entregat els diplomes als 26 alumnes procedents del Marroc, Ucraïna, Senegal, Algèria i Colòmbia que han participat enguany en l’Escola d’Acollida, un programa voluntari de comprensió i formació que garanteix a les persones nouvingudes el coneixement dels valors i regles de convivència democràtica per tal que puguen millorar la qualitat de la seua integració. Durant el curs, els alumnes reben formació en legislació, estructura política, cultura, geografia i història i els idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, així com les implicacions de la diversitat cultural i els valors i regles de la convivència. Escudero ha explicat que d’aquesta manera «es pretén dotar d’autonomia personal als nous ciutadans per tal que puguen exercir plenament la seua ciutadania dins la societat valenciana i benicarlanda». La regidora ha expressat l’agraïment de l’Ajuntament al professorat que ha impartit aquesta Escola d’Acollida, persones qualificades que de manera voluntària s’han oferit a compartir els seus coneixement amb els nouvinguts. «Representen la voluntat de la societat benicarlanda per acollir, i ho fan amb la millor carta de presentació, l’altruisme i ganes de transmetre l’estima per la seua terra». Marta Escudero ha aprofitat l’acte de lliurament de diplomes per a reclamar «polítiques àmplies de gestió de la diversitat», com les que es treballen dia a dia des de l’Àrea de Benestar Social i l’oficina Amics (Agència de Mediació per a la Integració i Convivència Social). La regidora ha reivindicat «una integració real en qüestions bàsiques com la sanitat, l’educació, la formació, i l’ocupació. I sobretot, el compromís de tota la societat per a assegurar que els nouvinguts tinguen una participació completa en la vida pública i una integració plena i real».

Ajuntament

Els establiments comercials de Benicarló tenen, des de la setmana passada, un intrús als seus aparadors. Es tracta de l’obra guanyadora del Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat, ‘La maleta de l’avi’, que s’està promocionant en el marc d’una campanya organitzada conjuntament entre les regidores de Cultura i Comerç amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra i al mateix temps dinamitzar el comerç. Cadascun dels 34 comerços que participen en la campanya han de tindre el llibre exposat als seus aparadors fins al 21 de desembre i, a partir del 22 de desembre, podran sortejar un exemplar de l’obra entre els seus clients. ‘La maleta de l’avi’, amb textos de l’escriptora Fátima Fernández i il·lustracions de Juan Hernaz, és un relat tendre i carregat de fantasia que aborda una situació ben present en les famílies: l’efecte que tenen malalties com l’Alzheimer. El conte esclata en colors amb unes imatges evocadores i impressionants, farcides de metàfores marineres.

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló 7


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

De nou a la carretera

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

PUBLIREPORTATGE

El baúl de los recuerdos en SAVIA Benicarló

Moviment Veïnal Transversal per la Gratuïtat de l’AP-7

Hem tornat a tallar la carretera, l’antiga N-340 al km1.046, al costat de Benicarló, tot i que ha estat de forma molt simbòlica. Hem estat sols un minut al mig i 44 a la vora de la mateixa. No hem volgut continuar tallant aquesta via comarcal que no te res a vore amb la nostra reivindicació AP-7 Gratuïta, Ja!. Cal reiterar que el subdelegat del Govern a Castelló (PP) ens relega contínuament a aquest indret i fins ara no hem volgut fer ús d’aquesta prerrogativa. Però hem decidit aquesta vegada anar-hi, amb la nostra màxima de no fer res que pugués causar algun perjudici als veïns. La pancarta l’ha vist molta gent que passava pel davant. No ens allunyaran de la nostra reivindicació, i la pancarta la lluirem allí on considerem que pot tenir més repercussió, per això la setmana que ve li la portarem directament al subdelegat del Govern a Castelló. Aquesta vegada volem unir-nos també a la gent que pateix les obres de l'A-7 al seu pas per Vall d'Uixó. Aquesta vegada tampoc tallarem el trànsit, però li direm al subdelegat de Govern que no està bé no donar-nos suport quan tantes alcaldies, generalitats i ciutadans estem d'acord en no prorrogar la concessió que Foment té amb Abertis. Pels morts que s'haurien

pogut evitar. Pels que encara haurem de patir inseguretat en la circulació d'una N-340 sobresaturada. Per l'enganyifa de les bonificacions al transport pesat. Perquè ja en tenim prou! Les infraestructures viàries han de ser públiques i gratuïtes. No ens valen alternatives costoses que mai arriben i que esquarteren el territori. Volem aquesta Autovia del Mediterrani nostra! AP-7 gratuïta ja! Tractarem de convocar el màxim nombre de col·lectius i persones afins a aquesta reivindicació. Si trobes que a algú li pot interessar, que el cartell cap en algun lloc visible, si reenvies, comparteixes, si vens, si vols unir-te, benvingudes.

Benicarló acull el XXVIé Congrés Nacional de les Joventuts d'ER

ERPV Benicarló / Fotos: Marc Puig Perez

Les Joventuts d'Esquerra Republicana celebraven dissabte 26 i diumenge 27 de novembre el XXVIé Congrés Nacional a Benicarló, el seu màxim òrgan que cada dos anys congrega tota la militància de l'organització, en la que ha esdevingut la primera edició organitzada al País Valencià. L'assistència de més de 300 joves al Magatzem de la Mar, l'aprovació de la ponència política amb les línies mestres i l'elecció de la nova Permanent Nacional han contribuït a l'èxit de les jornades, tant per les conclusions com quant a l'organització, que va distribuir els congressistes per diversos hotels benicarlandos. Els amfitrions Miquel Iruela, secretari d'Imatge i 2.0 de les JERPV, i Josep Barberà, president d'ERPV, hi van intervenir als parlaments de benvinguda i cloenda, respectivament. El Congrés també va comptar amb la presència del secretari adjunt d'Esquerra Republicana, Lluís Salvador. La ponència política aprovada traça les línies a seguir durant els pròxims dos anys per tal d'avançar cap a la llibertat nacional, treballar en un canvi de model econòmic i social i caminar cap a una democràcia que permeta a la ciutadania decidir el seu futur arreu dels Països Catalans. Les JERC també han escollit una nova Permanent, encapçalada per Pau Morales com a portaveu nacional de l'organització. Morales té 22 anys, és estudiant d'Història a la Universitat de Barcelona i tinent d'alcalde de Comunicació, Cultura i Espai Públic a Vilassar de Dalt. El portaveu entrant ha destacat que "l'objectiu de les JER és ser una eina pel jovent del nostre país, estem al servei de tots aquells que volen lluitar contra les desigualtats i en defensa de la justícia social". Morales també s'ha referit al procés que viu el principat de Catalunya: "hem de convéncer al jovent que la independència millorarà el seu present i el seu futur, només així aconseguirem la majoria que ens cal". 8

Centros Residenciales Savia

Son muchas las actividades que hacemos en todos nuestros centros al cabo del año, aportándoles diversión, valores, emociones, felicidad y experiencia entre otros beneficios, a cada uno/a de nuestros/as residentes. Participar en las actividades, es vital en cualquier etapa de la vida, ya que ayudan a crear vínculos con el entorno más próximo. Desde Savia Benicarló, hemos querido hacer una recopilación de las actividades más señaladas, realizadas fuera de nuestras instalaciones, como han sido la excursión a Peñíscola para celebrar el Día de la Paz; el Día Mundial contra el Cáncer, en la que nuestros residentes salieron a la plaza de Benicarló para prestar ayuda a la Asociación del Cáncer del municipio; el Día Mundial de la Radio, en la que un grupo de residentes acudieron a la emisora de radio de Benicarló para ver las instalaciones y les realizaron una entrevista; al igual que celebrar el Día Internacional de los Museos, acudiendo al Mucbe y al Museo de la Mar, entre otras muchas actividades. Para el mes de diciembre, tenemos gran variedad de actividades y entre ellas, los preparativos de Navidad, en el que participaran trabajadores, residentes y sus familias. 9


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

La mirada crítica

actualitat en clau d’humor La fundació Francisco Franco demana a Benicarló que torne al seu lloc el monòlit del carrer Vinaròs «No vamos a dejar que nos roben la historia», ha dit la presidenta de la Fundació

Poques hores després de l’anunci del desmantellament, arriba als headquarters de la Fundació Francisco Franco un colom missatger portant una carta segellada amb l’escut franquista. «Alas de paloma, palabras de mierda», és la primera frase que es diu al despatx de la presidenta Carmen Franco i Polo. L’única filla del dictador tanca els ulls durant uns interminables segons, desplega la missiva i llig en veu alta el seu contingut. La notícia és una gerra d’aigua freda per als presents: alguns es desmaien i d’altres corren cap a casa a treure les escopetes. El monòlit, d’1,70 metres d’amplària, 4 metres d’alçada i 15 tones de pes, el qual commemorava l’entrada a Benicarló (el 15 d’abril de 1938) de la ‘IV División de Navarra’, serà desmantellat i traslladat al Museu d’Història Militar de Castelló. www.benicarlotoday.com

OPINIÓ

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

«Antonio, Rodrigo, El Pelos, Aznar y ese que se está sacando un moco; quédense aquí. El resto, salgan de la sala», Carmen es trau les ulleres i acaricia un retrat del general mentre pronúncia aquestes paraules. Un cop ha sortit l’última persona, comencen els crits i els insults (que no llistarem ací) mentre els presents aguanten l’alè. Després, una presidenta més calmada, demana a Rodrigo que escriga una carta de resposta dirigida a Xaro Miralles [Nota de la redacció: Benicarló Today no ha pogut tindre accés al contingut de la carta]. «Y no olvidéis enviar una copia de este escrito a los nuestros que allí residen», sentència Carmen en finalitzar el dictat, «ellos ya sabrán lo que tienen que hacer». El comunicat oficial de la Fundació insisteix en la importància de mantenir els records d’una etapa clau en la història d’Espanya, demana a Benicarló que no lleve el monument i exigeix

facebook.com/benicarlotoday

que la part independentista de Benicarló siga sacrificada «con tremenda angustia y sufrimiento». Acabant amb la firma de la presidenta i un “Por Diós y por España. Coño.”, el comunicat ha sigut avui portada de l’ABC i La Razón. L’ABC aprofita per a tornar a posar la mateixa imatge de sempre (aquesta) i no descarta noliejar un autocar per manifestar-se a l’Ajuntament del nostre poble. Benicarló Today continuarà investigant sobre la missiva secreta que (teòricament) ha rebut l’Ajuntament. De moment, tenim una pista a seguir:

@BenicarloToday

José María Domínguez Rodríguez

Las migraciones Las migraciones internacionales de trabajadores de países del Sur hacia países ricos del Norte constituyen uno de los grandes acontecimientos de estos dieciséis años del nuevo siglo. Las actitudes de los ciudadanos del Norte ante la presencia de estos inmigrantes y ante las políticas de extranjería realizadas por los gobiernos constituyen un excelente test para medir el grado de solidaridad internacional existente. La presencia de estos trabajadores introduce la problemática de los países empobrecidos dentro de las sociedades ricas, de modo que ningún ciudadano puede seguir ignorando la existencia de ese inmenso "otro mundo". Además, los problemas que conllevan las presiones migratorias y la inserción de estos ciudadanos de países empobrecidos en los estados del Norte puede favorecer la realización de políticas de cooperación internacional que incidan en el desarrollo social y económico del Sur. El Mediterráneo, hoy en día, es el más grande cementerio de personas que huyen del hambre y la guerra. En España existe una opinión bastante generalizada tendente a favorecer la integración de los inmigrantes que ya se encuentran en nuestro país. Exclusivamente el 31% declara que hay que

hacer todo lo posible para que estas personas regresen a sus países de origen. Es más, el 86% de los españoles considera que hay que proporcionar asistencia sanitaria y educación gratuita a los inmigrantes e incluso el 62% afirma que deberían tener derecho a recibir el subsidio de paro y un acceso a viviendas dignas. Cerca del 70% manifiesta que se debería conceder la ciudadanía a aquellos inmigrantes que hubieran vivido y trabajado más de cinco años en España. Además, cerca del 60% piensa que todo extranjero que trabaje legalmente en España tendría que tener derecho a votar en todas las elecciones. El modelo de sociedad deseado es aquel que se caracteriza por la primacía del interés público y la regulación estatal de la economía. Una sociedad en la que se favorezca la existencia de ingresos igualitarios, la ayuda pública sea importante y el Estado sea responsable del cuidado de las personas (pensiones, salud, etc.). Esta última cuestión se considera, incluso, más importante que la creación de riqueza. Mientras que el 72% de los españoles consideran que "el Estado es responsable de todos los ciudadanos y debe ocuparse de todas aquellas personas que tienen problemas", sólo el 21% opina que "los ciudadanos son responsables de su propio bienestar y deben ser ellos mismos quienes se hagan cargo de la situación cuando tengan problemas", esta opinión se establece primordialmente entre la “alta bur-

Día a día: diálogos José Ramón Ferreres

Tendido del 7 Gregorio Segarra

Fútbol de antaño En una emotiva columna del periódico Mediterráneo el muy benicarlando Ismael Mateu (Kosecky para los amigos) recordaba cuando, siendo más joven, acudía al Municipal para ver los partidos del C.D. Benicarló de los Bosch, Rubén, Cruselles, Peque o Quim. Recordaba cómo se le ponía la piel de gallina cuando oía el “Avant Benicarló, avant” que acompañaba la salida de los jugadores al terreno de juego, inmediatamente después del recitado de las alineaciones por parte de Palanques, la alineación escrita con tiza en la pizarra, la rifa del jamón y los carajillos y cremaets en la cantina. El fútbol de antaño, en suma. Pero todo cambia y ahora, si viniese al Municipal –que alguna vez viene- observaría que de todo aquello 10

tan solo quedan los carajillos y puede que el cremaet. El jamón es paletilla, a Palanques (su hijo, en este caso) lo han defenestrado, nadie recita las alineaciones, la megafonía tan solo está para comunicar el número agraciado con el sorteo de la paletilla y el himno cuando salen los jugadores pasó a mejor vida. Por no haber, ni siquiera hay marcador y si quieres saber el resultado debes llevarte la cuenta. Todo triste, muy triste. Y lo que resulta más difícil de llevar es la constatación de que todo esto pasa cuando el C.D. Benicarló y el Benicarló Base Fútbol (su hijo adoptivo) atraviesan el que, sin duda, es el mejor momento deportivo de los últimos veinte años, con un primer equipo formado casi exclusivamente con gente de la cantera que juega bien y hasta gana más partidos que pierde; un filial que va líder destacado de 2ª Regional y que el único partido que no ha

ganado lo ha perdido en los despachos, después de haberlo ganado en el campo por 6-0, tras haber denunciado el Càlig que había realizado cinco cambios en vez de los cuatro reglamentarios. Un despiste que le costó tres puntos y que si no cambia el panorama lo único que va a hacer es darle un poco más de interés a la cosa. Y un equipo Juvenil “A” que estrena categoría de Preferente –la más alta en la que ha militado el club en toda su historia- y que tras un inicio de liga titubeante le está cogiendo la onda y tras once jornadas transita por la zona ancha de la clasificación. Con todo este panorama, resulta paradójico que no se cuiden los detalles, cuando es lo más fácil. La grada es un clamor frente a este abandono que nadie se explica cuando en lo realmente importante, que es lo deportivo, las cosas funcionan tan bien. Por mi parte, solo me resta transmitir un deseo: si por los motivos que fuese el regreso de Palanques es tan inviable como imposible, por favor, inventen uno de nuevo y pónganlo sin más demora. Hoy más que nunca urge devolverle a nuestro Municipal aquél sabor de fútbol de antaño que vamos cada semana olvidando.

Los del 58, cumplen 58 — ¡Estas afónico! --- Es que hablé mucho — ...Con lo que te gusta hablar a ti, no me extraña nada de nada. --- Fue una buena ocasión para recordar viejas andanzas. — Ósea que contando “batallitas”. --- Llámalo como quieras, pero lo pasamos en grande. — Ya he visto las fotos: la del cole está muy bien. --- Patxi, que es un artista. Mira la de grupo... os la enseño. — ¿Entonces? --- Buena cena, buena música, grata compañía, divertido baile y un “post-fiesta” que fue de lo mejorcito. — ¡Os pusisteis guapos! --- ¡Y guapas!

— ¡Es que no pasan los años! --- ¡Y había que celebrar que los del 58 cumplíamos 58! ¡Y “eso” no pasa todos los días! — Con tarta incluida... --- ¿Y pusisteis 58 velas? — Pues ahora que lo dices... no lo sé... --- Pero un gran 58 si que había... — Y decidimos “inaugurar” la tradición de encontrarnos cada año...

guesía”. Lo más importante es que gran parte de la población se ha incorporado a la lucha política con el objetivo de un “crecimiento con inclusión social”. Aunque con estrategias diferentes, ese es un punto común entre heterodoxos y socialistas científicos. Años de lucha social, que tuvieron su punto más alto en 2001-2002, han producido el epifenómeno de que el último gobierno intentara, con sus limitaciones, ese crecimiento. La masa de la población que lucha por este objetivo es un movimiento progresivo, y por esa razón el socialismo científico tiene que acompañarla, ayudando a llevar a cabo las mejores reformas posibles. En ese camino inevitablemente se revelará que dentro de los límites del capitalismo es imposible lograr el objetivo. Si la lucha es consecuente se tomará conciencia de la necesidad de adoptar la verdadera estrategia que lo hace posible. El problema es qué hacer, cuáles son las tareas concretas que ayudarán a esa toma de conciencia. Pero ninguna de las dos alternativas es posible de llevar a cabo sin una gran revolución democrática de todo el pueblo. Y en ese marco solamente son realizables sin son impulsadas por la decisión completamente democrática de la gran mayoría del pueblo. Si a todo esto sumamos la solidaridad de los habitantes de “la piel de toro” (ojo, habitantes, no compatriotas, pues estos días de la gran recogida de alimentos. Me ha encontrado que los que más daban eran los más pobres y desfavorecidos de la sociedad, los emigrantes con otras costumbres, otra religión) que están ocupando el papel del Estado, pues este se desentiende de los menos favorecidos de nuestra sociedad.

--- ...preparando el “Gran Acontecimiento” del 2018... — ¿Qué pasará en el 2018? --- Pues que los y las del 58 cumpliremos 60 “añitos”. — ¡Y lo vamos a celebrar! --- Que estén al tanto los del 58... que, después, no valdrá lo de "no me entere"... — ¿Y cómo se pueden poner al tanto? --- Para empezar, que contacten con nacidosen1958@gmail.com... — Tomo cumplida nota... --- ...A ver... a ver... la foto... ¡pero si es...! — Tomo nota...

11


Y sobre su equipo, Raúl es directo: “mi equipo está hecho a mi medida”. Cuenta con grandes profesionales en sala -con un metre-sumiller como Leonardo di Pilla y un buen personal que hace que “la sala vaya sola”- y en cocina un equipo que “lo he construido yo: tengo un gran jefe de cocina y un gran segundo de cocina, uno de Cataluña y otro de País Vasco que ya tenían un buen rodaje, tengo un equipo increíble, que se ha formado y piensan igual que yo y están involucrados igual que yo”. La primera estrella Michelín para el Restaurante Raúl Resino es un premio a la cocina, simple y llanamente. “No es necesario tener un gran local, que tiene que ser correcto y cómodo; lo que han visto es que tengo una identidad propia, no han visto copias ni de libros ni de tendencias de otros cocineros, sino un estilo de cocina propia donde lo importante es la cocción: es donde marcas la diferencia”, apunta el chef, que remarca que “una cocción perfecta es muy difícil”. Y donde el producto estrella es el protagonista: “si haces una lubina, la lubina tiene que ser la protagonista y lo que le pongas, tienen que ser actores secundarios que hacen que el producto se lleve el Oscar”. “Para tener una estrella Michelin tienes que cocinar rico y tener tu identidad, ese es el secreto”, desvela Raúl. Raúl se siente cómodo en Benicarló. La ciudad le ha tratado “muy bien, siempre, ahora te paran y están orgullosos de que estés en el pueblo, pero siempre nos han tratado bien”. “Desde el primer día se han volcado con nosotros, trabajamos con gente del pueblo y nos quieren”, resalta el chef. “Estamos muy orgullosos de estar en Benicarló”, afirma, “y vamos a seguir mejorando y evolucionando”.

Raúlresino Para tener una estrella Michelin tienes que cocinar rico y tener tu identidad

12

No hay tiempo que perder. Proveedores, reservas, menús, planificación de equipo, participaciones como jurado... La nueva estrella Michelin 2017 con sede en Benicarló, Raúl Resino, encadena llamadas de teléfono, directrices y planes con esta entrevista a 7dies Benicarló / El Dissabte y el trabajo diario de su restaurante en la ciudad, que no descuida en ningún instante. Y es que conseguir la estrella de la Guía Michelin –el pasado 23 de noviembre fue anunciado el recocimiento- no solo tiene un significado “para el restaurante o para mí, hay mucha gente y mucho trabajo detrás, tengo la suerte que el equipo está tan implicado como yo”, destaca Resino. “Es un premio para todos: productores, proveedores de Benicarló –que son los que me aguantan porque soy muy exigente con el producto que quiero-, los clientes, la provincia, mi familia…”. Tras tres años al frente de su restaurante en la población cadufera, el chef madrileño remarca que “esto no es algo que se haya conseguido en tres años”. Tras 25 años dedicado a su pasión, la cocina, Raúl Resino rescata sus inicios humildes: “empecé fregando platos, ha sido un camino duro, con la única obsesión no de tener un restaurante ni de ser jefe de cocina; mi ambición del primer día fue ser cocinero, aprender y moverme, aprender cada vez más, y a base de trabajo y constancia, los reconocimientos llegan por el camino”. “Cuando abrimos hace tres años, la idea no era conseguir una estrella Michelin –aunque a nadie le amarga un dulce-, sino consolidar un gran restaurante”. Y reconoce que “todavía nos queda mucho recorrido por hacer, ahora estamos mejorando cosas; el premio nos ayuda mucho, te pone en el mapa, pero no cambia nada: vamos a seguir con la misma identidad y filosofía de trabajo”. Comenzando desde abajo, Resino ha forjado su personalidad entre los fogones en algunos de los restaurantes más prestigiosos del mundo como el Restaurante Martín Berasategui de Lasarte (tres estrellas Michelin), El Raco de Can Fabes (tres estrellas Michelin), El Celler de Can Roca en Girona (tres estrellas Michelin), El Restaurante Suzaku de Tokio (tres estrellas Michelin), el Restaurante Zuberoa en Oiarzun -Guipúzcoa- (2 estrellas Michelin) o el Hotel Hostal de la Gavina en S'agaro –Girona- (5 estrellas Gran Luxe). También lo ha hecho a pie de lonja, a bordo de barcas de trasmallo o arrastre y en el sector hostelero de la zona, “y sobre todo conociendo el producto de la zona, en que época es mejor cada uno, porque tenemos un paraíso gastronómico en la zona que aún está por explotar”, afirma Resino. “Mi cocina es 100% producto local, solo trabajo lonja y huertos locales”, y los menús que renueva cada mes así lo confirman. Y su buen hacer ya fue recompensado cuando ganó en abril la edición nacional del concurso “Cocinero del Año” con una propuesta formada por una cigala en dos pasos como entrante, un plato principal compuesto por juliola con all-i-pebre de alcachofas y mini tomates y, de postre, una esfera de chufa sobre mosaico de cítricos y turrón de almendra, que sedujo a un jurado dirigido por Martín Berasategui que destacó especialmente en su valoración "los sabores y la cocción del pescado”.

SOLO HASTA EL 20 DE DICIEMBRE

Servicio Oficial Ford NombreConcesionario. Concesionario. Nombre url concesionario url concesionario

Ctra. Nacional 340-Km. 1052 - 12500

AF Media página Final de stock 2016 2.indd 1 AF Media página Final de stock 2016 2.indd 1

Localización 1 Localización 1 Calle, ciudad Calle, ciudad Localidad, CP Localidad, CP Vinaròs - Tel. 964 Teléfono Teléfono

para Benicarló y Comarca

Visítanos en la Feria de Sant Antoni Abad en Benicarló el día 10 y 11 de diciembre, donde tendremos expuesta nuestra ámplia gama de vehículos.

400

Localización2 Localización3 Localización2 Localización3 Calle, ciudad Calle, ciudad Calle, ciudad Calle, ciudad Localidad, CP Localidad, CP Localidad, CP Localidad, CP Teléfono Teléfono 254Teléfono - E-mail: comercial@calsan.es Teléfono

¡ V en a V is it a rn os ! 17/11/16 11:52 17/11/16 11:52

13


“ Arrea-li Bona -Nom:

L'esport de la pilota es concentra tot a la zona de València o des de Castelló cap avall,

ho tenim tot molt limitat i hem aconseguit moltes fites en aquests anys

Club de pilota valenciana “Arrea-li Bona” de Benicarló

-Any de fundació:

2007

-Nombre de membres: -Descripció:

20

La pràctica de la pilota valenciana en totes les

modalitats. -Contacte:

arrealibona.blogspot.com.es

Text: Hugo del Arco / Fotos: CAB

Durant la dictadura del passat segle, era en el trinquets, dels pocs llocs que es parlava valencià en tota la comunitat; per la qual cosa es van convertir en un refugi per a la llengua i en algunes ocasions, es van incorporar diferents expressions de la pilota a l'àmbit general. En constituir un món apart, amb idioma propi, molts valencians ho consideren el seu esport nacional. A Benicarló van ser famosos els trinquets fins a les dècades seixanta i setanta, quan van anar desapareixent darrere de la modernitat, però atrets per la seua màgia, diversos joves van voler recuperar aquesta tradició local i, malgrat la distància amb la resta de localitats pilotaires, han ficat de manifest que va de bo. 7 Dies: Com va nàixer el club? Al 2006 ens vam ajuntar diverses persones amb inquietuds al món de la pilota, que seguíem la pilota per la tele i que tot aquest món ens anava picant el cuquet fins que un dia vam començar a quedar en la pista del Marquès. Es feia els dissabtes a la tarde i anàvem a pegar quatre pilotades contra la paret i ja en 2007, entre la gent més engrescada, unes vuit o nou persones, vam decidir ajuntar-nos i fer una associació que després es va convertir en el club. I com va ser l'evolució? Al novembre d'aquest mateix any, vam fer la inauguració oficial, en la primera jornada, que es deia “A cop de pilota”. I a partir d'aquí, ja va anar creixent, apuntant-se gent més jove, i aquesta va anar millorant fins que un dia van decidir apuntar-se a les competicions de federació; com al principi fèiem els tornejos del poble, ens apuntàvem uns vint-i-cinc jugadors, vam veure que els quatre de sempre estàvem constantment en semifinals o posicions semblants i vam pensar que 14

Vam fer una evolució molt bona dins del que és la federació, ens ho van reconèixer i ara seguim mantenint la categoria que estàvem

era millor que ens federàrem i anàrem a competir per la comunitat. Com érem d'edats variades, competíem en diverses categories i vam començar a aconseguir premis, com un de subcampió juvenil en frontó un any o la tercera categoria de galotxa en una altra ocasió, i a partir d'allí, ja vam començar a competir més de debò i fins a dia d'avui, que estem en primera i estem competint en una promoció per pujar ja a professional. En aquests anys hem anat fent. De fet, ens van donar en el 2012 el Premi al Millor Club de Pilota en modalitat de frontó de tota la Comunitat Valenciana. En part va ser perquè, any sí, any no, algun dels jugadors del club sempre estava jugant les finals, ja fora per parelles o individual. Vam fer una evolució molt bona dins del que és la federació, ens ho van reconèixer i ara seguim mantenint la categoria que estàvem. També hem anat organitzant competicions. La més emblemàtica, la Lliga de la Faixa, es juga tots els anys i són tornejos per parelles, on es fa una faixa amb el nom de la parella guanyadora o uns guants brodats. On teniu el frontó? Està al pati interior de l'institut Joan Coromines i des de principi juguem aquí. Anem jugant com podem dins d'un frontó que no està en condicions de jugar competicions, no tenim facilitats per jugar aquí i demanaríem una mica de suport, perquè tampoc podem ni anar a jugar tots els dies i, de vegades, hem hagut d'anar a entrenar a Vila-real o a Xilxes. A més, no hi ha llums i està tot molt limitat, però anem fent, amb il·lusió. Quina relació teniu amb l'Ajuntament? Antigament era mínima, anàvem allí, parlàvem del que necessitàvem, ens deien que ho tindrien en compte i passava el temps. L'Ajuntament ja sap quina és la nostra problemàtica des de fa molts anys: que el lloc on juguem no és municipal, que és prestat, no es pot reformar i se'ns queda curt. Sí que fa un parell d'anys, ens van pagar una cosa i van arreglar un xap; vam tenir

ESTE OTOÑO

DESDE

AL MES*

15


SOCIETAT

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

La Consolación visita la Policía Local Policía Local de Benicarló

Las alumnas y alumnos de 3º A-B-C-D de Primaria de Colegio Nuestra Señora de la Consolación han visitado las instalaciones de la Policía Local de Benicarló los días 22 y 24 de noviembre. A lo largo de las dos jornadas, han aprendido y recordado las principales normas de Seguridad Vial en el aula de formación y posteriormente con

el juego de las señales, con las gafas de alcoholemia y material policial. El conocimiento y aprendizaje de las normas de tráfico ayudan a protegerse de los accidentes. Cruzar adecuadamente los pasos de cebra, ir en vehículo utilizando las sillas adaptadas a la edad de los niños, el uso del cinturón y si se circula con bicicleta, ponerse el casco.

Actes del dia per l'eliminació de la violència de gènere

una xerrada amb els tècnics, per si en un futur es construïra, quin tipus de frontó voldríem. Es va presentar un projecte amb un pressupost molt ajustat, però està parat. Pensem que, si estiguera, s'acostaria a jugar molta més gent. Que si hi haguera un frontó en condicions, tancat, segurament ho utilitzaria més gent, fins i tot que es poguera jugar amb raqueta, però bé. Natros igual jugarem; guanyem o perdem, portem molts anys per arribar a la nostra posició. Els tècnics són sabedors de la nostra problemàtica, això segur, però natros igual seguirem jugant. I la relació amb la gent. Quina valoració us fan? Al principi va haver-hi un auge, un boom els primers cinc anys. Sobretot en les “Partides de la faixa”, que es feien diumenge al matí i venia bastant gent a veure-ho i es creava un ambient molt bonic i pilotari. També en festes solíem fer un torneig, patrocinat per la Caixa Rural, i al qual van venir jugadors molt bons i es van veure partides de primera categoria. Creiem que la valoració que ens fa el poble és bona, perquè hi ha gent a la qual li agrada aquest món i això es veu a l'escola, per exemple. Perquè el bonic que té la pilota, és que és un esport inter generacional, que pot jugar algú de quinze amb algú de trenta o més i no passa res, com Garrido, que va jugar amb natros fins fa poc. Es fan relacions entre gent de diferents generacions i veterans. El que més definiríem de la pilota, és això, que cadascun aporta les seues vivències i ens relacionem entre tots els afeccionats. Jose Garrido, per exemple, va ser gràcies a ell que va engrescar a tota la joventut que està jugant actualment. Va mamar el trinquet de Bétera i és com el nostre mestre, perquè és qui més coneixements té de pilota. Els veterans t'aporten tota la idiosincràsia d'aquest

Els veterans t'aporten tota la idiosincràsia d'aquest

esport perquè per a molts d'ells és com un estil de vida

16

esport perquè per a molts d'ells és com un estil de vida. Així que, també teniu escola? Sí, aquest any hi ha tretze xiquets. Puntualment, ho hem fet a través de l'AMPA del Marquès i organitzem tornejos amb xiquets i xiquetes de fins a tercer. A més el professor també és del club i una figura jove que destaca, que va començar de menut i que ara té l'oportunitat de recordar aquests vells moments i demostrar als xiquets que, si aquest esport els agrada, val la pena practicar-ho. L'escola és una part molt bonica d'un club, perquè tens l'ocasió de veure com puja de categories la gent per competir i vas veient créixer als jugadors. Abans, el club apostava molt per l'escola, encara que ja no tenim aquelles facilitats, com quan vam posar tarimes al Ródenas i van venir equips d'Onda, de Castelló i de cent quilòmetres a la rodona per fer jornades escolars. El problema és que fa falta gent qualificada amb el títol de pilota per fer esport escolar i natros sempre hem estat molt autodidactes. Tant que, fins a teniu un pilotari artesà, no? Sí, va començar al món de la pilota quan va entrar s l'institut i cada vegada es va anar interessant més per les pilotes que per l'esport en sí i va començar experimentant amb les pilotes amb les quals no es necessita protecció per jugar. Ara ja, té un nivell més professional i pot ser que siga l'artesà més jove avui en dia. A més, ha enviat mostres de tant en tant a la federació i gent com el Genovés, el Genovés fill o Pujol i les van estar provant i li van dir que la pilota era molt bona i la pell també. Les pilotes canvien segons la modalitat de joc i porten un quilo de nylon, van folrades de làtex, de llana i fil i finalment de cuir. És un procés tot manual del que estem molt orgullosos també com a club, sobretot perquè l'esport de la pilota es concentra tot a la zona de València o des de Castelló cap avall, ho tenim tot molt limitat i hem aconseguit moltes fites en aquests anys.

IES Ramon Cid

Durant la passada setmana, l'alumnat de l'IES Ramon Cid de Benicarló va participar en diferents activitats per a la conscienciació contra la violència de gènere i per la igualtat, culminant-les el dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència de Gènere. Un grup d'alumnes va realitzar un “mannequin” simulant escenes amb què s'hauria d'acabar per a després mostrar com haurien de ser per a aconseguir un tracte igualitari. Participaren també en un concurs de microrrelats, que estan exposats per les diferents dependències del centre. Els arbres del pati van ser decorats amb diferents motius denunciant la violència de gènere, i es va dur a terme el projecte “Sabates roges”, penjant 39

parells de sabates de color roig, simbolitzant les 39 dones víctimes de la violència de gènere d'aquest 2016. Xifra malauradament desfasada, ja que el dia 24 va morir la víctima número 40. Al costat de les sabates hi ha el nom de cadascuna de les dones assassinades. Durant el pati del dia 25, es va llegir un manifest i va haver una xicoteta actuació musical. Per a concloure, alumnes i professors van crear un gran llaç humà de color morat com a símbol de la nostra lluita contra aquesta lacra i solidaritat amb totes les víctimes que pateixen la violència de gènere. Com sempre, l'IES Ramon Cid es mostra orgullós dels nostres alumnes. Ni una menys! 17


Els col·legis celebren

Santa Caterina

Marqués de Benicarló El divendres 25 de novembre el CEIP Marqués de Benicarló va celebrar amb alegria la festa de Santa Caterina i Sant Nicolau, tan tradicional a la nostra localitat. La jornada començà amb un acte a l’esglèsia de Santa Maria per als alumnes de religió, desprès, en tornar al cole, tots van gaudir a les aules d’una xocolatada, que estava per a llepar-se els dits. Més tard, van baixar tots als diferents patis de què disposa el centre per a fer jocs i tallers organitzats per nivells, que comptaren amb la col·laboració dels xiquets i xiquetes de 6è curs. Per a acabar la festa i amb la companyia de les famílies dels alumnes, es van repartir els premis del XXVIII concurs de dibuix de Santa Caterina i es van sortejar els tres pollastres i una magnífica cistella de Nadal. Enhorabona als afortunats i Visca Santa Caterina i Sant Nicolau!

Ángel Esteban

Passat divendres 25 vam celebrar, per primera volta a la nova escola, la tradicional festa de Santa Caterina i Sant Nicolau. La jornada festiva va començar amb l’entrega de premis, per part de l’AMPA, als guanyadors del concurs de dibuix. Acte seguit els alumnes de primària van cantar diferents cançons tradicionals relacionades amb la festivitat de Santa Caterina i els de 6è van realitzar un teatret molt divertit. Una volta finalitzat vam anar a les classes on els nostres companys i companyes de 6è ens portaren xocolata per esmorzar. Després, el “Mago Pinchito” en Primària i uns tallers súper divertits en Infantil van fer que passàrem un matí genial celebrant Santa Caterina. Finalment, es va celebrar la rifa que va repartir moltíssims regals. Ens ho vam passar molt bé.

Mestre Fra ncesc Català

Eduardo Martínez Ródenas

Alumnat de sisè

Divendres 25 de novembre van tornar a celebrar una de les tradicions escolars més arrelades al Maestrat, com és la festa en honor a Santa Caterina i Sant Nicolau. Enguany, es van programar dues activitats opcionals, els que volien podien quedar-se a l'escola a veure unes pel·lícules de cinema sobre valors i els altres anar a l'esglèsia. Així, a un quart de deu vam anar, juntament amb els alumnes del Marquès, a l’església de Santa Maria per fer una celebració en honor als dos sants, allí a més de cantar, fer peticions, escoltar al mossèn explicar que van fer aquests dos sants, també vam veure com els alumnes de sisè de religió representaven una obreta que fia referència a la soli-

18

daritat entre totes les persones per fer un món millor. A continuació, vam tornar a l’escola on les mares i pares de l’AMPA ja ens havien preparat una magnífica xocolata que van anar repartint per les classes acompanyat de xurros, no cal dir que estava tot molt bo. A les 11:30 hores vam sortir al patí per veure la rifa de cinc magnífics pollastres. Només acabar la rifa, vam gaudir de l’actuació de Moniato Xou, que ens ha fet riure tota l’estona amb el seu espectacle. A les 13:00 els companys més menuts van anar al seu pati a fer jocs populars, un taller de maquillatge i un de collarets amb pasta i els més grans ens vam quedar a la pista esportiva a fer cinc zones de joc per a jugar a “balon-ti-

ro”, futbol sala, jocs populars, bandereta... Cada set minuts hem anat canviant de zona de joc. Finalment a les dos es va donar per acabada la festa en honor a Santa Caterina i Sant Nicolau d’enguany.

Passat divendres 25 de novembre, tota la Comunitat Educativa del Ródenas vam celebrar la festa de Santa Caterina. Els xiquets i xiquetes d’Educació Infantil van començar el dia amb una representació teatral de Peter Pan, mentre que els xiquets i xiquetes d’Educació Primària van participar d’una Masterclass de ball. Seguidament, acompanyats dels pares, mares i familiars vam anar a les classes per tal de saborejar un bon got de xocolata calent amb una fogassa. A continuació, vam tornar a sortir al pati per fer la tradicional rifa dels pollastres. Finalment, vam jugar als jocs que els mestres ens havíen preparat. Ens ho vam passar molt bé!

19


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

SOCIETAT

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

El dibuix d’Adrián Bayarri, portada del llibret del Mercat Vell FMVB / Foto: Dani Beltrán

El Caduf presenta a sus cargos para 2017 Falla El Caduf

El día 26 de noviembre de 2016, la Falla el Caduf presentó sus cargos para el año 2017, el año de su 40 aniversario, asistiendo al evento los miembros de la Comisión de tres generaciones, destacando la presencia de Juan Montaña, primer Presidente de la Falla, acompañado por la primera Madrina, Mª Rosa Bañeres, y la Fallera Mayor, Rosabel Montaña. La velada terminó a la madrugada del domingo, dado el estado de ánimo de los Cargos del 2017: la fallera mayor Patricia Ibáñez deslumbró por su belleza; la fallera infantil Laura González y su fallero Marc G. Sala destacaron por su agilidad y dinamismo en el baile; la madrina de la Falla, Maribel Carceller, junto a la Dama del Foc, Mireia Miguel, fueron las anfitrionas de la fiesta, siempre sonriente y atentas, con todos los comensales marcando el ritmo de la fiesta cadufera.

Com a novetat enguany, la Falla Mercat Vell ha organitzat un concurs de dibuix per a vestir la portada del seu llibret faller. Passat dissabte 12 de novembre, en la presentació de cárrecs, es van lliurar els premis als guanyadors de les diferents categories i, per descomptat, al guanyador del concurs, Adrián Bayarri Ballester. Els guanyadors van ser: 1a categoria de 0 a 5 anys: Julia Ortí Arán amb el lema "Falleríssima". 2a categoria de 6 a 9 anys: Joanna Giner Albiol amb el lema "Les falles i les flors". 3a categoria de 10 a 15 anys: No van haver-hi participants. 4a categoria de més de 15 anys: Adrián Bayarri Ballester amb el lema Tot comença amb un final (portada) i Verónica Barreda Cabrera amb el lema Sentiments… Emocions (darrera imatge del llibret).

Celebrando la Virgen del Quinche

Fotos: Dani Beltrán

El pasado 19 noviembre, los devotos residentes en Benicarló celebraron el aniversario de su patrona, la santísima Virgen del Quinche, como es tradición de su país, Ecuador. El recorrido de la procesión se realizó por las calles de la ciudad hasta la iglesia de San Bartolomé, donde se realizó una misa ofrecida por el padre Carlos. Posteriormente, en el recinto de San Gregorio se ofreció una comida para todos los prensente en nombre de la Virgen. La directiva argradece a todos los devotos su asistencia y colaboración. 20

• ALINEACIÓN de DIRECCIONES COMPUTERIZADA • EQUILIBRADO de RUEDAS por ORDENADOR • VENTA y REPARACIÓN de TODA CLASE de NEUMÁTICOS

GRAN STOCK en PRIMERAS MARCAS MICHELIN, PIRELLI, BRIDGESTONE... GRANDES OFERTAS EN NEUMÁTICOS ECONÓMICOS Teléfono 964 47 16 87 email: neumaticospolito@telefonica.net Avenida Magallanes, 11 (Ctra. N-340) 12580 BENICARLÓ (Castellón)

25 aniversario del Centro Aragonés Centro Aragonés de Benicarló

El Centro Aragonés de Benicarló está de enhorabuena y no es para menos, ya que el pasado 27 de noviembre en el Auditorio Municipal Pedro Mercader, tuvo lugar un gran festival en honor a su 25 aniversario en el que

se hizo patente la gran diversidad de voces y talento de todos los componentes del Grupo Folklórico. También se hizo especial mención a todas las Reinas que desde 1991 tan bien han representado a la entidad, y a sus tres presidentes durante estos años. 21


SOCIETAT

GRANS VAIXELLS DE NOM “BENICARLÓ”

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

El Coromines visita el Liceu i la fundació Joan Brossa de Barcelona

Vaixell de càrrega “Benicarló”

IES Joan Coromines

14 de novembre: l'alumnat de 1r i 2n d'ESO de l'IES Joan Coromines va visitar el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, on va tenir l'oportunitat d'assistir a l'adaptació de l'òpera El superbarber de Sevilla. Més tard, va poder conéixer de primera mà l'obra del poeta Joan Brossa. Un itinerari guiat per diferents espais els va apropar a poemes urbans i botigues com El rei de la màgia o El Ingenio, llocs que a partir d'ara ja no els seran desconeguts. Els escolars van aprendre un bon grapat de coses mentre es passejaven i gaudien de la ciutat.

Festa de la tardor a Infantil de 4 anys del Marqués

Joan Ferré Querol

La tercera gran nau anomenada “Benicarló” va ser un vaixell de càrrega que la Sociedad Española de Construcción Naval de Sestao va construir el 1946 per a la companyia NEASA (Naviera de Exportación Agrícola, S.A., societat fundada quatre anys abans amb la participació de les ja reconegudes Naviera Pinillos i Naviera Aznar, la primera especialitzada en el comerç de fruita entre Canàries i la península). La idea de construir aquests vaixells era per comerciar amb el Mediterrani oriental. Acabada la Segona Guerra Mundial, s’obrien grans expectatives de negoci al voltant de la Mediterrània, quan tantes coses hi havia per recuperar. Però també hi havia factors en contra: l’escassetat de combustibles derivats del petroli, manca de mate-

Vaixell de càrrega “Benicarló”, a meitat dels anys 60

Emblema comercial de la companyia NEASA

CEIP Marqués de Benicarló

Fa dues setmanes, els alumnes d’infantil de 4 anys de l’escola Marqués de Benicarló vam gaudir de la festa de la tardor, l’objectiu de la qual era aprendre diferents fruits de la tardor i hàbits saludables d’alimentació. Després d’observar diferents fruits de la tardor, d’aprendre el seu nom i de classificar-los en secs o carnosos, com a colofó vam decidir escriure una llista per anar al Mercat Central de Benicarló a comprar els fruits per a la nostra festa. Vam visitar el mercat i el vam conèixer, on observàrem diferents parades. Una vegada allí, vam buscar les fruiteries i vam comprar el que necessitàvem. Al dia següent, vam preparar els nostres tapets i vam gaudir del nostre esmorzar tan esperat. Què bé ens ho hem passat! Estava tot boníssim! 22

rials per construir bons motors i la inactivitat de la indústria naval europea, arrasada amb la guerra. Així, es va haver de confiar una altra vegada en les calderes de vapor. El “Benicarló” era el segon d’una sèrie de set vaixells, construïts entre 1945 i 1959, que van anar variant les seues característiques segons les necessitats i la tecnologia disponible en cada moment. Els tres primers, batejats com “Benicàssim”, “Benicarló” i “Benidorm”, eren molt similars, amb les següents característiques: Pes Mort: 2.742 tones, Eslora: 93,6 m., Mànega: 13,1 m., Puntal: 7,6 m. Propulsor: Christiansen Mayer, mogut per dues calderes de vapor Lamont Mercier que oferien 1.800 CV. El quart, de 1954 i lleugerament millorat, va ser el “Benisanet”. A partir del cinquè de la série, el “Beniel” construït el 1958, i els dos darrers “Benizar” i “Benimuslem”, muntaven ja un motor de gasoil de 4.100 CV, que permetien també unes majors dimensions del vaixell i de la càrrega a transportar. Estes naus estaven pensades per al comerç general, però tenien també la possibilitat d’allotjar i transportar fins a dotze passatgers que feien la ruta, de port a port, que tenia programada el vaixell. Resulta curiós aquest tiket lliurat a nom d’Isidoro Vázquez de Acuña, que el dia 13 de novembre de 1962 va viatjar de Barcelona a Alejandria amb el “Benicarló”, pel “mòdic” preu de 8.000 pessetes, aproximadament uns 3.000 euros actuals. El bitllet

Antigues drassanes de Sestao, a la ria de Nervión, on es va construir el “Benicarló”

li donava dret a tornar des d’Alejandria, durant sis mesos, amb qualsevol altre vaixell de la companyia, cosa que va fer el senyor marqués Garcia del Postigo (aquest és el personatge, viu encara) el dia 2 de març de 1963 amb el “Benidorm”. Els vaixells de càrrega sovint canviaven de mans, tant per la dinàmica de les pròpies empreses armadores com pels avenços de la construcció naval, que anaven relegant els vells models a tasques de menor calat, mai millor dit. Així, el 1970 NEASA va vendre el “Benicarló” a la Compañia Mercantil Anónima Transland, que el va rebatejar “Breña Baja”. Un any després, aquesta el va traspassar a la companyia Naviera Compostela, S.A. Poc els va durar, perquè el 1972 va patir una greu via d’aigua i es va acabar enfonsant en aigües properes a Rabat, a la costa atlàntica de Marroc. Afortunadament, sense víctimes mortals. Rebuscant entre la història de la navegació, resulta fàcil entendre la duresa d’aquesta feina i la fragilitat de les naus, a vistes del gran nombre de naufragis que es produïen. Avui dia, resulta sorprenent la

immensa seguretat que s’ha assolit en les activitats nàutiques, tant pel disseny i fabricació de naus com per l’impagable ajut que ofereixen les noves tecnologies a la seguretat i trànsit en tots els mars del planeta. Fins ací la sèrie dedicada als vaixells que han portat “Benicarló” al seu nom.

Ticket de viatge per a un passatger amb el “Benicarló”, de Barcelona a Alexandria i tornada

23


ESCOLES CEIP ANGEL ESTEBAN

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

CULTUR A

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

Continúa el interés por todas las características humanas La segunda edición de En Mi Piel, “jornada de sensibilización humana”, despierta el interés de más público benicarlando. Texto y fotos: Fanzkenstain

La segunda jornada de sensibilización humana, organizada por el atelier de Raquel Papers y el fanzine Fanzkenstain, volvió a repetir el éxito de asistencia de la primera ocasión. Los temas escogidos para esta etapa fueron la Técnica Alexander y las alergias e intolerancias alimentarias. Para el primer tema, la profesora Cristina Masip presentó el libro de Jeremy Clarke “La técnica Alexander”. Masip, profesora también del Método de Bates, habló de la impresión que le causó esta lectura por estar escrita de una manera diferente a las habituales e hizo un breve resumen de esta técnica, que aumenta el control sobre uno mismo con la ayuda de la educación postural. Por su parte, para el segundo tema, las Máster en Dietética y Nutrición Clara Cid y Claudia Borrás, explicaron las diferencias principales entre alergias e intolerancias alimentarias, en una charla muy dinámica apoyada en una presentación visual. Por supuesto, al finalizar ambos coloquios, hubo un turno de ruegos y preguntas, que podría haberse extendido mucho más. Parece ser que el tándem entre Raquel Peña y Hugo del Arco, los dos responsables de los entes organizadores, ha dado en el clavo en cuanto al diálogo social benicarlando, mostrando sin tapujos la idiosincrasia de gran parte de colectivos y abriendo nuevas posibilidades de comunicación. Por último, recordar que la próxima edición de En Mi Piel será en febrero y uno de los dos temas de la jornada, volverá a ser la salud mental en primera persona.

Primària 4t A

EN MI PIEL posee un público muy variado

La participación es básica

Tutora: Marga Ayza

Arriba el Joc de la Vida III al Mucbe Cristian Arin

Primària 4t B

Tutora: Nicolás Guijarro

Fotos: Rodolfo Fotógrafos - Fotógrafo: Alberto Bellés

A partir del dia 2 de desembre fins al 15 de gener podrem disfrutar de l’exposició “El Joc de la Vida III” que ocuparà tota la planta baixa del Mucbe de Benicarló. Durant l’exposició, podrem participar d'activitats com els tallers familiars “Brain Picnic” que tindran lloc els dies 15 i 16 de desembre, de sis a vuit de la tarde. Jocs de taula per a nens i nenes a partir de 5 anys, acompanyats d’adults. Del 22 al 24 de desembre podreu participar amb la reserca de l’intrús als diferents diorames. I el dia 29 de desembre de cinc a set de la tarde, taller realitzat per l’equip de Raquel Papers. Us esperem a tots! Volem que gaudiu de les activitats, que recordeu la infància i, sobretot, que revisqueu amb els vostres nens els moments de joc que tots em tingut... els jocs familiars! Tot això, amb els somriures més grans!

RESTAURANTE JAPONES SUSHI KANG

COMIDA PARA LLEVAR

T. 964 474 509

AV. MENDEZ NUÑEZ, 48 BENICARLÓ 25


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

senderisme / Ruta a peu a Morella en un dia

ESPORTS

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

Ciclismo / Día del socio y fin de temporada de la escuela de ciclismo

C.C. Deportes Balaguer de Benicarló

Durante los días 19 y 20 de noviembre, el Club Ciclista Deportes Balaguer de Benicarló celebró el día del socio con diferentes actividades. Se comenzó el sábado por la tarde con la salida en BTT de los niños, con gran participación también de padres y madres, y se realizó una ruta de unos 21 kms por el término municipal, para finalizar con una chocolatada en la plaza Constitución. Al día siguiente por la mañana, se realizaron dos rutas, una de BTT y otra de carretera que sobre las 10:30 horas se juntaban en la ermita dels Àngels de Sant Mateu para almorzar todos juntos. Y a las dos de la tarde, comida todos juntos en San Gregorio, para al final hacer entrega de un calendario con fotos de los alumnos de la escuela a todos ellos, a la junta directiva del club y a los patrocinadores. Ya para finalizar, se le hizo entrega de una foto de recuerdo de su paso por la escuela del club a Carla Pruñonosa, que la próxima temporada será cadete.

Penya Setrill

Uns 10 intrèpids senderistes van desafiar el temps, la foscor, els kilòmetres, la muntanya i el cansament per a plantar-se en Morella en un sol dia. Valents i valentes! Però això sí, en arribar a la ciutat emmurallada, emoció i alegria i és que un any més, s’havia recorregut durament l’interior de les dos comarques. Uns 65 km, un gran esforç des de les 5 del matí fins les 7 de la tarde, una més que merescuda satisfacció i una molt gran felicitació. De nou, gran organització de la Penya Setrill amb la col·laboració del CE Xiruca.

handbol / Crònica del cap de setmana Ja diumenje, les xiques sènior s’enfrontaren al Muro d’Alcoi. El partit va estar molt igualat durant gairebé tot el temps, i només faltant 5 minuts per al final, l’equip visitant va ser capaç de distanciar-se de dos gols en el marcador. L’entrenador local va ordenar una defensa presionant a tot el camp per tractar de robar balons i capgirar el resultat, però les visitants no es va possar nervioses i van acabar guanyant per 16:19.

judo / Buena clasificación en Alcañiz

El benjamí, al I Torneig de Mini-handbol Ciutat d'Amposta Club Handbol Benicarlo

El passat cap de setmana, a Benicarló, vam poder gaudir d’uns quants partits de handbol en diferents categories. Els primers en jugar van ser els membres de l’equip cadet masculí. El rival va ser el BM Castelló. Els benicarlandos van fer un partit molt irregular, amb fases de bon joc i altres amb errors que ens costaven gols fàcils en contra. Al descans, els de La Plana ja dominaven amb una diferència de 10 gols al marcador. Una consecució de balons perduts va fer que els castellonencs guanyaren el partit amb un clar 22:34. A continuació, els infantils de segon any s’enfrontaren als del BM Castelló. El partit va estar dominat en tot moment pels jugadors benicarlandos, que van ser molt superiors tant en defensa com en atac. El resultat final va ser de 37:13, i permeteix als caduferos continuar una setmana més líders invictes en esta categoria. Com anècdota, hi ha que dir que el partit es va haver de suspendre durant vint minuts degut a les nombroses goteres que van aparèixer a la pista anexa per la intensa pluja que registrava llavors Benicarló. Practicament a la mateixa hora, l’equip infantil masculí de primer any es desplaçava a Alcalà de Xivert per enfrontar-se al BM Vinaròs, equip que no disponia de pista a casa i que va jugar com a local. Tots dos equips van fer un molt bon partit en defensa. El partit va ser molt igualat i es va decantar a favor dels vinarocencs per 9:6. L'infantil femení viatjava a Nules per disputar el seu partit contra un dels equips més forts de la categoria. Les joves caduferes només van poder plantar-li cara al Nules fins a meitat de la primera part, quan les diferències van anar aumentant fins al 31:10 final. Dissabte a la tarde, el juvenil masculí rebia a Benicarló al Betxí. Els espectadors van poder gaudir d’un molt bon joc per part dels locals, que en tot moment va saber llegir el partit per acabar guanyant per un clar 32:18. 26

I l'equip benjamí del Club Handbol Benicarló ha disputat el I Torneig de Mini-handbol Ciutat d'Amposta. El nostre jove equip mixte, format per xiquets i xiquetes, va estar enquadrat en el grup A en un sistema de competició en què cada partit tenia dues parts de 8 minuts cadascuna. En el primer partit es van enfrontar al Mora d'Ebre, a qui van poder guanyar per 7:5.A continuació, van jugar contra l'Ascó, equip molt menys experimentat al qual també van guanyar per 12:2. En el tercer partit ens van enfrontar a l'anfitrió, l'Amposta. L'equip local ens va guanyar 6:12. L'últim partit del grup el van disputar front al Tortosa. Tots dos equips arribaven empatats a punts, per la qual cosa l'equip guanyador passaria a semifinals del torneig. El partit va estar molt igualat, arribant als últims dos minuts empatats al marcador. Una decisió un tant injusta per part de l'àrbitre -que ens va deixar amb un jugador menys en el moment clau del partit- la va saber aprofitar el Tortosa, guanyant el partit per 12:10 i passant a semifinals. En aquest torneig hem pogut vore que l'equip tècnic està fent un bon treball amb els joves jugadors i jugadores benicarlandes i, el més important encara, tant els xiquets com els pares s'han anat a casa amb un ampli somriure i amb ganes de tornar a jugar més partits d'handbol.

Club de Judo Benicarlo

El pasado domingo 27 de noviembre participaron tres judocas del Club de Judo Benicarló en el clásico Torneo de Navidad de Judo "Ciudad de Alcañiz" en su XIX edición. La competición contó con una asistencia de 90 judocas de las categorías pre-benjamí a alevín de los 4 clubs que formaron dicha competición, viniendo de Zaragoza, Mequinenza, Benicarló y Alcañiz (organizadora del evento). Los resultados fueron los siguientes:

Categoría Pre-benjamín 1º Salma Tahiri Bousbik. Medalla de Oro de -40 kg.

Categoría Benjamín 3º Alicia Nogales Flores. Medalla de bronce de -34 kg.

Categoría Alevín 1º Lina Tahiri Bousbik. Medalla de oro de – 38 kg. Enhorabuena a las competidoras, con buenas perspectivas para los campeonatos provinciales. 27


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

natació / El CNB, a la competició de clubs de la Divisió d’Honor

ESPORTS

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

atletisme / Critèrium Autonòmic de Marxa C.A. Baix Maestrat

Passat diumenge es celebrava en la pista del riu Túria de València el Critèrium Autonòmic de Marxa, amb la participació de les cadets del C.A. Baix Maestrat Soraya Zahaf i Rita Chelo en la prova de 3 km marxa, disputada davall una forta pluja. Soraya encapçalava la prova fins a l'última volta, finalitzant 3a amb un bon temps de 18'01" i millorant en quasi un minut la seua marca personal. Per la seua banda, Rita finalitzava 7a baixant la seua marca a 19'01". En esta mateixa competició debutava en els 1.500 metres llisos el juvenil Oualid Hanki, amb una bona marca de 4'50". En esta dura jornada també participaren en javelina Ana Cardona, que ha llançat l'artefacte a 13'78, i Amal Ennassiri, amb 20'25.

l’esforç de l’equip i el mèrit indiscutible de formar una “alineació” exclusivament composada per nedadors benicarlandos, de la pedrera del club. Aquest fet és un handicap, i al mateix temps un orgull, a l’hora de competir amb equips de Divisió d’Honor. S'ha de tindre present que la pràctica totalitat dels equips de la Divisió d’Honor i molts de primera utilitzen, als seus conjunts, nedadors procedents originàriament de clubs d’altres ciutats. Els 20 components de l’equip, dirigit per Myriam Martínez, varen ser: Carlos Astor, Miguel Piñana, Alberto Añó, Albert Astor, Carlos Fuente, David Curto, Dídac Saura, Clàudia Barrachi-

na, Gemma Rillo, Ester Segura, Raul Carbó, Sergi Saura, Blanca Pérez, Maria García, Gemma Labèrnia, Júlia Barrachina, David García, Oscar García, Marina Segura i Laura Jiménez. L’entrenadora estava molt contenta del rendiment global dels nedadors que s’enfrontaren a rivals superiors, sense perdre la cara en cap moment. Els aficionats desplaçats a Torrent, per la seua part, també estigueren satisfets amb la demostració de lluita de l’equip, que va aconseguir una honrosa setena posició final que superava inclús les expectatives més raonables, a priori, donat el potencial dels conjunts presents.

atletisme / CABM, en la II Run&Bike Basiliscus Benicarló C.A. Baix Maestrat

Celebrada la segunda edición del Run & Bike Basiliscus Benicarló, que une la práctica del running y el ciclismo. Ha sido la segunda prueba puntuable para el III Circuito de Carreras Populares de Benicarló. Con la ermita de San Gregorio como punto de partida, los participantes tuvieron que completar un recorrido de 15 kms a pie y a continuación 30 kms más en bici de montaña, aunque para el circuito solo puntuaba el tramo de carrera a pie. A pesar de las condiciones meteorológicas adversas, se celebró sin ninguna incidencia reseñable. Algunos atletas del Club Atletisme Baix Maestrat participaron, siendo los más destacados Javi Domínguez en 1º Veterano B, con un tiempo 01h17m10, y Rosa Gilabert, 1ª Veterana con 01h33m42’, ambos en la modalidad de carrera a pie. Susana Lores finalizó en 1ª posición Senior llegando a meta con un tiempo de 04h14m27’’ en la prueba de Trail+BTT. 28

En la jornada escolar de pista, disputada dissabte passat a Castelló, participaren atletes del club de diverses categories. En altura infantil, Marc, Pedro i Miquel han saltat 1'20. En 60 llisos, Marc ha guanyat la seua sèrie amb 9"21 millorant la seua marca personal, igual que Ismael i Thiago. En el 500, Imad ha parat el crono en 1'38"80. La juvenil Hajiba s'ha imposat en la seua sèrie de 60 amb 9"00, mentres que Mariam ha finalitzat amb 9"22 en la prova cadet, millorant ambdós les seues marques. En martell ha debutat Boutayena Fèrtil, amb un millor llançament de 21'77 metres

básquet / Nueva victoria del sènior en Autonómico

Club de Natació Benicarlo

El darrer cap de setmana, l’equip del Club Natació Benicarló va participar a la piscina de Torrent (València) en la Copa Autonòmica de clubs de Divisió d’Honor, que disputen els vuit millors conjunts de la Comunitat Valenciana. És la segona vegada, en els 28 anys d’història del club, que s’aconsegueix participar en la copa de la Divisió d’Honor. L’equip va tindre una actuació molt digna, enfrontant-se als “monstres sagrats” de la natació valenciana, equips plens de nedadors de primer nivell. Finalment, varen obtindre la setena posició, que no els permetrà mantindre la categoria la propera temporada. Tot i això, s’ha de reconèixer

Jornada Escolar en Castelló

Club Baloncesto Benicarló

El sénior masculino del Club Baloncesto Benicarló volvió a la senda de la victoria, tras la derrota del fin de semana anterior, al imponerse por 79 - 65 al Manises, en un partido que los benicarlandos dominaron de inicio, aunque los valencianos nunca bajaron los brazos y acabaron maquillando el resultado. Los benicarlandos volvieron a firmar un buen primer cuarto, en el que ya mandaban por 24 - 15 con buenas acciones ofensivas cara al aro. En el segundo cuarto, el Benicarló ajustó su defensa y empezó a romper el partido hasta llegar al descanso 45 - 23. Tras el descanso, la tónica del partido se mantuvo y la diferencia llegó a ser de 29 puntos a favor de los locales. A partir de ahí, llegó la relajación y se bajó la intensidad y concentración en defensa. El Manises aprovechó esta situación para anotar 26 puntos en el último cuarto y recortar diferencias hasta los 14 puntos finales. Con esta victoria, el Benicarló es cuarto en Autonómico, con cinco victorias y tres derrotas, siguiendo de cerca a los tres colíderes -Onda, Castellón y Vinaròs-, que suman seis triunfos y dos derrotas. Por el Benicarló jugaron: Byron Richards (9), Kelvin Osayamwen (2), Luis Salvador (10), David Miakanda (23), Aitor Martínez (6); cinco inicial; Ernest Ngome (8), Rubén Beltran (7), Juanjo Monforte (2), Lander Oraa, Pau París (2), Quique Besalduch (10).

Cadete-Junior 52 - 26 CBC IES La Plana Infantil Mixto 12 - 37 Nules Alevin Rojo 21 - 57 Almassora Alevín Blanco 31 - 48 CB Castellón Negro Alevín Negro 67 - 17 CBC Herrero Alevín Femenino 40 - 32 CBC Antonio Armelles Benjamín Blanco 47 - 12 Vila-real BC Taronja

Resto de resultados del club:

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación PEÑÍSCOLA Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA · Tel. 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com

Sénior 2ª Zonal: Torreblanca 75 - 73 Hotel Los Delfines Peñíscola - Benicarló Junior Masculino Preferente: CB Benicarló 85 - 50 EB Vila-real Junior Femenino Nivel 2: CB Vinaròs 53 - 69 CB Benicarló Infantil Femenino Nivel 2: Vila-real BC Taronja 19 - 99 CB Benicarló Infantil Masculino Nivel 2: CB Benicarló 64 - 75 EB Vila-real Infantil Masculino Nivel 3: CB Benicarló Rojo 50 - 59 TAU Castelló C / CB Benicarló Blanco 22 - 74 Torreblanca Alevín Masculino Nivel 3: CB Benicarló 44 - 36 EB Vila-real Patronato Castellón 29


MISCEL·L ÀNIA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

AGENDA

2 DE DESEMBRE DE 2016 · NÚMERO 620

EXPOSICIONS MUCBE

- Exposició permanent «Tresors arqueològics, troballes ibèriques de Benicarló». Organitza: Regidoria de Cultura. - Exposició permanent de l’artista Fernando Peiró Coronado. Organitza: Regidoria de Cultura. - Casa tradicional benicarlanda. Tots els dimarts de 17 a 20 h Portes obertes a la Casa tradicional benicarlanda del carrer de Santa Càndida. - Poblat Iber Puig de la Nau. Visites guiades al Poblat Iber Puig de la Nau. Dimecres, divendres i dissabtes de matí a les 10.00 h. Cal concertar prèviament al telèfon 964 46 04 48 o al correu electrònic correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org

Diumenge 4 12.00 h Bocabadats. Espectacles i tallers per a la primera infància Factoría Los Sánchez i Imaginary Landscape Factory presenta Xup-Xup. Un espectacle per a xiquets de 0 a 5 anys. Durada 30 minuts.. Preu entrada: 3 EUR. Organitza: Assoc. Cultural Diabolus. Venda anticipada d'entrades a la llibreria Mulet. Organitza: Regidoria de Cultura.

Divendres 2 18.30h Presentació del conte de María José Llorach, En la selva de Yuma, a càrrec

de l´autora. Biblioteca Municipal Manel Garcia Grau. Organitza: Regidoria de Cultura. Dissabte 3 18.30 h Bocabadats. Espectacles i tallers per a la primera infància Factoría Los Sánchez

i Imaginary Landscape Factory presenten Xup-Xup. Alguna cosa està fent xupxup dins l'olla. Un so? Una mà? Un peu? O una rialla amb olor de préssec? Què passa si posem una mica de julivert amb música de Bach? Umm... alguna cosa està fent xup-xup. Un espectacle per a xiquets de 0 a 5 anys. Durada 30 minuts.. Preu entrada: 3 EUR. Organitza: Assoc. Cultural Diabolus. Venda anticipada d'entrades a la llibreria Mulet. Organitza: Regidoria de Cultura.

Fotos: Pascual Roca

El día 24 de noviembre, un grupo de socios del Club de la 3ª Edad de Benio carló fuimos de excursión a Sagunto, donde admiramos durante el recorrid nos sus murallas y anfiteatro, todo ello con la explicación de un guía oficial que puso al corriente de la historia de la ciudad.

Gracias Gracias Gracias Gran recogida de alimentos 2016

Des de la Falla El Campanar volem felicitar a Alicia Fuster i a Nadia Beltrán, que serán les Falleres Majors de la nostra ciutat, dessitjant-lis que gaudixquen del seu any i de cada acte com a màximes representants dins del món faller. En especial a Alicia Fuster, component de la nostra comissió, recordar-li que té el nostre suport, tant ella com les seues companyes d’aquest somni, i que són benvingudes al nostre casal.

www.benicarloaldia.com

Queremos agradecer a todos y cada uno de los 180 voluntari@s, que habéis participado en la gran recogida de alimentos organizada por el Banco de Alimentos de España, y coordinada en Benicarló por Càritas Interparroquial, que realizamos los pasados 25 y 26 de noviembre, porque trabajasteis con esfuerzo, ilusión y pasión en este evento solidario. En nuestra ciudad hemos recogido 13.353 kg. de alimentos no perecederos que servirán para ayudar, por medio de Cáritas, a muchas familias benicarlandas carentes de recursos, y todo ello gracias al apoyo de los establecimientos colaboradores y al personal de todos ellos, que han demostrado su gran calidad humana. También nuestro agradecimiento a todos los vecinos-donantes de Benicarló que se han volcado de nuevo en el proyecto y han mostrado su enorme solidaridad. Sin su generosidad, nada hubiera sido posible. Reiteramos nuestro más sincero agradecimiento a todos los voluntari@s por todo lo que hemos sido capaces de conseguir juntos. De nuevo y de corazón, gracias.

30

RADIO

TV

PRENSA

WEB

VALLAS

Farmàcies de guàrdia

Foto: JG

Aquest grup de companys i amics celebren Sta. Caterina

DIA

FARMÀCIA

ADREÇA

TELÈFON

02

Pilar San Feliu

Avda. Papa Luna, 18

964 46 09 80

03-04

Consuelo Gonzalez

Hernan Cortés, 45

964 46 22 77

05

Maores Febrer

C/ Mossén Lajunta, 37

964 47 11 65

06

Mayte Febrer

C/ Jacinto Benavente, 5

964 47 01 02

07

Amparo Carceller

Avda. Yecla, 6

964 47 11 43

08

Alejandro Hernández

Méndez Núñez,47

964 82 71 39 31


7dies Actualitat de Benicarló 620 - 2 de desembre de 2016  

Falles

7dies Actualitat de Benicarló 620 - 2 de desembre de 2016  

Falles