Page 1

Des de 1995

Nº 579

|

D.L.CS-242-04

|

12 de febrer de 2016

|

1,70 €uros

|

Nº 1.051

Benicarló despide

‘Les Monges Tancades’

Exaltacions de les falles La Barraca i El Grill Marqués de Benicarló

Primària 3rC, 4tA, 4tB i 4tC Entrevista

Amics dels cavalls

LLÉVATE DE REGALO 1 polar FALLERO


7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Bústia: Pots fer-nos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió setdiesbenicarlo@ gmail.com K&A C/ València, 31 baixos, Benicarló

Anuncia’t:

K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L© equip:

editorial

Consell de Redacció

La discreta plegaria Este próximo sábado se cerrará una etapa importante del papel de la Iglesia en Benicarló. Después de casi 130 años de presencia discreta en nuestra ciudad, las Madres Concepcionistas Franciscanas dejarán su convento de la calle Cabanes para trasladarse a otros conventos de la Orden, en tierras castellanas. Para algunos vecinos del barrio siempre quedará en la memoria el repicar de campana, alegre y fresco, que llamaba a la misa de las ocho de la mañana, ritmo metalizado con el que iniciábamos todos los días de labor. Para otros benicarlandos, la mayoría, pasará sin apenas enterarse de la recogida vida de aquel grupo de mujeres entre los muros que les separaban del mundanal trajín. En los tiempos que corren, resulta difícil entender las motivaciones que pueden llevar a mujeres jóvenes y con una buena formación, en su mayor parte, a encerrarse en un mundo de oración y recogimiento. Será por eso que las vocaciones religiosas escasean y les cuesta llenar las espaciosa estancias que otrora recogían rezos y vidas entregadas al servicio espiritual de una sociedad que mayoritariamente las ignoraba. El próximo sábado, día 13 de febrero, a partir de las once la mañana, el obispo de nuestra diócesis oficiará la última misa en la iglesia del Convento de la Purísima Concepción de Benicarló. El coro de canto gregoriano de La Salle acompañará con cantos litúrgicos, y despedirá la ceremonia con un breve concierto final. Calladamente, con la misma discreción con la que vivieron y oraron, cerraran la puerta del convento tras de sí. Buena suerte y que Dios os (y si creemos en Él, nos) acompañe.

l’acudit

José María Fibla

Negociadores

Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran Cap de redacció: Joan Ferré José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón y Gregorio Segarra.

ACTUALITAT

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

Benicarló posa en marxa dos projectes destinats a dones i a joves L’Ajuntament de Benicarló durà a terme dos programes adreçats a dones i a joves a través d’una subvenció concedida a la Universitat Popular. Els programes tenen una dotació de 9.442 euros en total i se centraran en promoure hàbits de vida saludables de dones i en fomentar la inserció laboral dels joves. La Universitat Popular (UP) ha rebut una subvenció de la Federació Espanyola d’Universitats Populars (FEUP) que permetrà a l’Ajuntament desenvolupar dos programes adreçats a dos col·lectius especialment vulnerables: les dones i els joves. La subvenció, concedida a la FEUP per part del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, atorga 7.781 euros per a un programa d’intervenció socioeducativa destinat a promoure hàbits de vida saludables de dones i 1.661 euros per a un programa d’ocupació i adquisició de competències destinat a promoure la inserció laboral de joves. La regidora de Serveis Socials, Marta Escudero, i la regidora de Joventut, Susana Pérez, han fet una valoració molt positiva dels programes «no tan sols pel contingut en sí sinó perquè representen una nova manera de treballar dins de l’Ajuntament, de col·laboració i transversalitat entre diferents àrees que esperem que tinga continuïtat en altres projectes», han dit les regidores. Escudero i Pérez també han agraït el treball dels tècnics i han destacat que les úniques ciutats de la Comunitat Valenciana que han aconseguit aquesta subvenció han estat Benicarló i València.

Pel que fa al programa per a promoure hàbits de vida saludables entre les dones, es tracta de fomentar la igualtat entre gèneres, d’entrenar habilitats, d’oferir eines, d’eliminar barreres i d’oferir espais de participació que ajuden a eliminar estereotips. Objectius que es treballen de manera regular a través dels programes de la Regidoria de Benestar Social i que ara es veuran reforçats. El projecte es concretarà en un taller d’apoderament adreçat, per una banda, a dones que han patit violència de gènere, i d’altra banda, a dones amb xiquets que necessiten restituir la seua autoritat com a mares. D’altra banda, també es duran a terme activitats de formació en alfabetització digital amb l’objectiu d’intentar que totes les dones tinguen accés a les noves tecnologies, no només com a element d’inclusió social, sinó també a l’hora de buscar treball. Finalment, tindrà lloc amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, una jornada de conscienciació lúdica, adreçada a un públic més general, amb obra de teatre inclosa a càrrec de la companyia Engrata. Les inscripcions per a participar en aquest programa es poden formalitzar al Centre Social Municipal La Farola.

Pel que fa al programa per a joves (Programa d’ocupació i recerca d’ocupació, adquisició de valors, competències i habilitats per a promoure la inserció sociolaboral de joves), es tracta d’un projecte adreçat a persones d’entre 16 i 30 anys que té com a objectiu servir de suport als joves que busquen la seua oportunitat en el món laboral. En aquest cas, s’han programat activitats i conferències especialitzades en l’elaboració d’un bon currículum o en cartes de presentació i entrevistes de treball. Al mateix temps, hi haurà una xarrada al voltant dels recursos per a la cerca de treball activa (competències, estat actual del mercat de treball, tendències, autoocupació, enllaços d’interés, etc.). Les inscripcions es poden formalitzar a través del CIAJ.

Col·laboradors: Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás. Disseny i maquetació: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Publicitat: Juanjo Cornelles Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/7diesbenicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba. 2

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706. Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación PEÑÍSCOLA Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA · Tel. 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com 3


ACTUALITAT

Martí: “Agradecemos al equipo de Gobierno que incorpore la propuesta de C’s sobre la Casa Convento”

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Els bars i cafeteries premien els clients de les Jornades del Pinxo

Camí Sant Gregori s/n - BENICARLÓ (CS)

El Mercat de Benicarló ha acollit el sorteig dels lots de regals que l’Associació de Bars i Cafeteries de Benicarló (BBC) ha repartit entre els clients que han participat en les recents Jornades del Pinxo de Carxofa. L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, la regidora de Comerç i Turisme, Rosana Marzá, el president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch i diversos membres de l’associació han estat els encarregats de fer el sorteig, en el qual s’han repartit diversos packs de cervesa Badum, dos caixes de carxofes amb denominació d’origen, diversos llibres sobre els pinxos de carxofa editats per Onada Edicions, un val de descompte per a compres efectuades al mercat i un viatge. Tots els presents han coincidit a assenyalar l’«èxit rotund» de les Jornades del Pinxo i han recordat que la Festa de la Carxofa encara continua durant tot el mes i fins al 6 de març als restaurants, amb les Jornades Gastronòmiques. L’alcaldessa ha destacat que «totes aquestes iniciatives incloses en la Festa de la Carxofa contribueixen a ampliar la repercussió de la festa i repercuteixen de forma molt positiva en l’economia del municipi». Per la seua banda, Ivan Aleman, president de l’Associació de Bars i Cafeteries, que agrupa a 32 associats, s’ha mostrat molt satisfet amb el resultat de les jornades, on hi ha hagut locals que han arribat a cuinar fins a 1.300 pinxos en una sola nit. Aleman ha assenyalat que «som conscients de la demanda d’ampliar les jornades i treballarem per satisfer-la», i al mateix temps ha anunciat que des de l’Associació es plantejaran organitzar altres iniciatives, com organitzar jornades gastronòmiques amb altres productes. «A Benicarló podem treballar amb productes de temporada pràcticament durant tot l’any i això ho hem d’aprofitar», ha dit Aleman.

TARIFAS

2

as gafas

2

as gafas

GRATIS

al comprar tus mó

al comprar tus mó progresivas

con antirreflejante

77 €

4

TARIFAS

GRATIS graduadas

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló

RESERVAS: 615 284 844

Camí Sant Gregori s/n BENICARLÓ

alta gama

197 €

Pl. dels Mestres del Temple,3 Tel. 964 82 84 12

Menú

ENTRANTS / ENTRANTES Niu de carxofes amb salsa Perrins, cansalada i ou de guatlla Nido de alcachofas con salsa Perrins con tocino y huevo de codorniz ¡Carxofa sorpresa! I si l’endevines t’invito al colpet. ¡Alcachofa sorprendida! Y si la adivinas te invito al xupito

Ajuntament

El portavoz de Ciudadanos (C’s) en el Ayuntamiento de Benicarló, Benjamin Martí, ha agradecido que “el equipo de Gobierno haya valorado positivamente la propuesta de C’s para incorporar la casa convento como espacio de uso público para los vecinos del municipio”. El líder local ha señalado que “C’s presentó esta propuesta en el mes de octubre del año pasado tras mantener reuniones con las hermanas de la congregación,” y espera que “la iniciativa alcance el respaldo de los técnicos como ya lo ha tenido del Gobierno municipal”. Por otra parte, Martí ha recordado que “este espacio sería ideal para albergar iniciativas de temas sociales y culturales del municipio” y ha añadido que “la Casa Convento supondría contar con un espacio amplio en lugar emblemático de Benicarló”. Asimismo, a la salida del consistorio, el edil ha indicado que “es un edificio con muchas posibilidades y que también podría albergar el centro de día”. “Nuestra forma de gobernar se basa en dar ideas factibles para nuestra ciudad y esta es una de ellas”, ha concluido el portavoz de C’s.

del 31 de enero al 6 de marzo

Ermita de Sant Gregori · 12580 Benicarló Tel. 615 284 844

El portavoz de C’s Benicarló señala que “este edificio sería ideal para iniciativas sociales y culturales”

Ciudadanos Benicarló

Jornadas Gastronómicas de la Alcachofa

1er Premio Pinxo de la Carxofa 2014

Pl. del Mercat Vell, 10 · 12580 Benicarló Tel. 964 044 428 - 653 109 592.

Dinar/Comida

Menú

PRIMER PLAT / PRIMERO Milfulles de carxofa amb foie caramel·litzat amb reducció d’Oporto amb panses Milhojas de alcachofa con foie caramelizado con reducción de Oporto con pasas

ENTRANTS PER A COMPARTIR / ENTRANTES A COMPARTIR Amanida amb rellom, vieires, gambons i carxofes Ensalada con solomillo de vieiras, gambones y alcachofas Ous trufats amb carxofes confitades Huevos trufados con alcachofas confitadas Carxofes i cloïsses amb salsa verda Alcachofas con almejas en salsa verde

SEGON PLAT / SEGUNDO Crep farcida de carxofa amb llagostins sobre espill d’americana suau Crep relleno de alcachofa con langostinos sobre espejo de americana suave

PRIMER PLAT / PRIMER PLATO Caneló cruixent de carn, carxofa i alls tendres amb salsa de xampinyó i cansalada Canelón crujiente de carne,alcachofa y ajos tiernos con salsa de champiñón y bacon

Plaza Mestres del Temple, 3 BENICARLÓ Tel. 964 828 412 678 105 010

TERCER PLAT / TERCER Rellom de foie amb salsa de carxofa i fruits secs Solomillo de foie con salsa de alcachofa y frutos secos

CELLER / BODEGA Vi blanc: Vega Tolosa. DO Manchuela Vino blanco Vega Tolosa DO Manchuela Vi negre: Paraje de Mosquera. Almedíxer, Castelló Vino tinto Paraje de Mosquera de Almedíjar (Castelló) Café / Café

22’00 €

Pg. Marítim, 94 · 12580 Benicarló Tel. 964 460 555

APERITIU / APERITIVO Mini amanida de carxofes, llamàntol, formatge de cabra i brots amb vinagreta de fruits secs Mini ensalada de alcachofas, bogavante, queso de cabra y brotes con vinagreta de frutos secos Cor de carxofa, albergínies i cebeta caramel·litzada amb cremós de llagostins i espàrrecs de mar Corazón de alcachofa, berenjenas y cebollita caramelizada con cremoso de langostinos y espárragos de mar Cocotxes d’abadejo i carxofes al fals pil-pil de marineta Kokotxas de bacalao y alcachofas en falso pil-pil de marineta Lluç de palangre i carxofes amb salsa teriyaki, algues i perles de tinta Merluza de palangre y alcachofas en salsa teriyaki, algas y perlas de tinta Deconstrucció cruixent d’anyell i carxofes rostides Deconstrucción crujiente de ternasco y alcachofas asadas Bescuit de carxofa i caramel de taronja amb gelat d’orxata Bizcocho de alcachofa, caramelo de naranja con su helado de horchata CELLER A TRIAR / BODEGA A ELEGIR Vi blanc (verdejo): Caballero de Castilla Vino Blanco Verdejo Caballero de Castilla Vi negre (ull de llebre): Serres (DO Rioja) Vino Tinto Tempranillo Serres (D.o.c Rioja ) Cava Brut Selecció Especial Cava Brut Selección Especial Pa, aigües minerals i cafés amb macarró de melmelada de carxofa Pan, aguas minerales y cafés con su macaron de mermelada de alcachofa

28,50 €

33,00 €

Menú

INTRODUCCIÓ / PRINCIPIO «Insalata in cestino» amb carxofes de Benicarló, pernil i vinagreta de pinyons i dàtils “Insalata in cestino” con alcachofas de Benicarló, jamón y vinagreta de piñones y dátiles Vieira gratinada farcida de marisc i beixamel de carxofes de Benicarló Vieira gratinada rellena de marisco y bechamel de alcachofas de Benicarló Falsos xurros de cervesa artesana de carxofa (Badúm) amb fals xocolate de botifarra i carxofes de Benicarló a la brasa Falsos churros de cerveza artesana de alcachofa Badúm con falso chocolate de morcilla y alcachofas de Benicarló a la brasa NUS / NUDO Risotto verd de llamàntol i carxofa de Benicarló amb mantega de coriandre i escalunyes Risotto verde de bogavante y alcachofa de Benicarló con mantequilla de cilantro y chalotas Coca de magret d’ànec i carxofes de Benicarló Coca de Magret de pato y alcachofas de Benicarló DESENLLAÇ / DESENLACE Pastís americà de llima i merengue amb cruixent de carxofes Tarta de americana de limón y merengue con crujiente de alcachofas BEGUDA NO INCLOSA BEBIDA NO INCLUIDA

25’00 €

PRIMER / PRIMERO Cruixent de carxofes Crujiente de alcachofas Polp a la gallega amb carxofes Pulpo a la gallega con alcachofas Musclos a la marinera amb carxofes Mejillones a la marinera con alcachofas

C. de Mossén Lajunta, 24 baix · 12580 Benicarló Reserves: 964 461 880

Menú

SEGON / SEGUNDO Rellom de porc amb guarnició de carxofes o Arròs amb carxofes i sépia Solomillo de cerdo con guarnición de alcachofas o Arroz con alcachofas y sepia Postres, vi, aigua i café Postre, vino, agua y café

Sopar/Cena

PLAT PRINCIPAL / PLATO PRINCIPAL Migdia: Arròs melós d’ànec i carxofa Mediodía: Arroz meloso de pato y alcachofa Nit: Confit d’ànec amb parmentier de carxofes Noche: Confit de pato con parmentier de alcachofas Postres i beguda de la casa (Rioja / Verdejo) Postre y bodega de la casa (Rioja/ Verdejo) Pa i café Pan y café

LES POSTRES / POSTRE Postres casolanes de carxofa Postre casero de alcachofa a echar

PRIMER / PRIMERO Amanida de carxofes Ensalada de alcachofas Croquetes d’abadejo amb carxofes Croquetas de bacalao con alcachofas Remenat de carxofa amb pernil Revuelto de alcachofa con jamón

27,00 €

SEGON / SEGUNDO Rellom de vedella amb guarnició de carxofes o Abadejo amb alls tendres i carxofes Solomillo de ternera con guarnición de alcachofas o Bacalao a los ajos tiernos con alcachofas Postres, vi negre, blanc, aigua i café Postre, vino tinto, blanco, agua y café

25’00 €

C. del Dr. Fléming, 50 · 12580 Benicarló Tel. i Fax: 964 460 008 info@hotelrosi.com

Menú

Cilindre de cabdells d’encisam amb salmó, carxofes, formatge fresc i fines herbes regat amb vinagreta de nous i cebollí fresc Cilindro de cogollos con salmón, alcachofas y queso fresco a las finas hierbas regado con vinagreta de nueces y cebollino fresco Carxofes a la planxa amb brandada d’abadejo i ou de guatla sobre llit de concassé de tomaca i bacó Alcachofas plancha con brandada de bacalao y huevo de codorniz sobre lecho de concassé de tomate y beicon Saltat de carxofes amb manetes de porc i pota de polp fregit aromatitzat amb oli d’alfàbrega Salteado de alcachofas con manitas y pata de pulpo frito aromatizado con aceite de albahaca Cassola «Rosi» amb carxofes, cloïsses i llagostins de la Llotja de Benicarló sobre patates a la importància Cazuela «Rosi» con alcachofas, almejas y langostinos de la Lonja de Benicarló sobre patatas a la importancia MENÚ DEL DIA / MENÚ DE DÍA Arròs melós de carxofes, faves i bolets amb sepionet de punxa Arroz meloso de alcachofas, habitas y setas con sepionet «de punxa» MENÚ DE NIT / MENÚ DE NOCHE Peix de la Llotja de Benicarlóal gust del client amb guarnició Pescado de la Lonja de Benicarló al gusto del cliente con su guarnición Postres especials «Rosi»: bescuit de tòfona i nous amb gelat de carxofes i crema de vainilla Postre especial «Rosi»: bizcocho de trufa y nueces con helado de alcachofas y crema de vainilla CELLER / BODEGA Vi blanc: Verdejo de Rueda Vino blanco: Verdejo de Rueda Vi negre de barril: Rioja Vino tinto barrica: Rioja Refrescos 32,00 € Refrescos Café, licor i rosca casolana d’anís Café y chupito y rosco casero de anís 5


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Dos parcs infantils nous per a la plaça dels Mestres de Montesa i el Jardí dels Pons L’Ajuntament de Benicarló ha instal·lat un nou parc infantil a la plaça dels Mestres de Montesa i un altre al Jardí dels Pons, amb una inversió de més de 25.000 euros. Amb el pressupost de 2016 s’adequaran i es milloraran els parcs ja existents.

Ajuntament

La Regidoria d’Obres i Serveis continua ampliant el nombre de parcs infantils de la ciutat i ha dotat dos espais de la ciutat amb elements per als més menuts. D’una banda, s’ha instal·lat un parc a la plaça dels Mestres de Montesa adaptat per a xiquets majors de 3 anys, amb dos gronxadors, dos balancins de molls i un element gran amb dos tobogans. El parc, pressupostat en 17.500 euros, és una adquisició de l’antic equip de govern que estava previst instal·lar al Jardí dels Pons, tot i que per raons d’espai i de seguretat s’ha hagut de

reubicar a la plaça dels Mestres de Montesa. D’altra banda, l’actual equip de govern ha decidit dotar el Jardí dels Pons d’un parc més menut i adaptat a l’espai. Es tracta d’una instal·lació que consta de dos balancins de molls i un tobogan. El cost ha estat de 7.833 euros. El regidor d’Obres i Serveis, Ilde Añó, ha fet una crida a la responsabilitat i ha insistit en la necessitat de respectar el mobiliari urbà. «Des de l’Ajuntament es fa un esforç molt important perquè els xiquets puguen disfrutar d’uns parcs en condicions i els hem de mantindre entre tots, es-

pecialment ara que s’apropen les Falles». Añó ha anunciat que el pressupost previst per al 2016 per a l’adquisició de nous parcs infantils es destinarà a adequar i millorar els parcs ja existents. «Pensem que ara per ara és més necessari arreglar els parcs que ja tenim que no adquirir-ne de nous». «El problema -ha afegit el regidor- és que ens estem trobant amb algunes dificultats a l’hora de trobar les peces de recanvi de necessàries i això està endarrerint els treballs, però la nostra intenció és posar en perfectes condicions tots els parcs de Benicarló».

actualitat en clau d’humor Baixa el rendiment en l’alumnat de l’Ángel Esteban

NOTÍCIES BREUS

el lector opina Zona 30 Daniel San Nicolas Mateu

En Benicarló se han establecido “calles 30”, es decir, en ellas la velocidad máxima permitida es de 30 kilómetros por hora, una buena velocidad para convivir automóviles, motos y bicicletas. Como de costumbre, el que ha ordenado la instalación de las señales verticales ha hecho lo único que sabe hacer, “chapuzas”. Si entra desde Iecla a la calle Francisco Pizarro, la velocidad autorizada es de 40, pero ¡oh sorpresa!, al girar hacia Juan XXIII entras en zona 30 sin ningún tipo de señalización, si encima se le ocurre al lumbrera de turno poner el radar, a j…r al conductor, y recaudar. ¿Por qué no se ha señalizado esa calle como zona 30? ¿Por qué no se han señalizado todas las calles

www.benicarlotoday.com 6

horizontalmente con un 30 como está en todo España estas zonas restringidas? ¿A caso Benicarló es especial? Con todo respeto a la señora Alcaldesa, creo que nos hemos quedados cortos con la zona 30, a mi entender desde Méndez Núñez hasta Iecla, y Paseo Marítimo, todas las calles interiores deberían ser zona 30, por la sencilla razón que la anchura de dichas calles, trazado de las mismas, densidad de tráfico, motos, ciclistas y peatones, así lo aconseja, a esto habría que incluir Pius XII, Joan Carles I, Rei En Jaume, Olivella y Carmen, estrechas y con mucho tráfico. A propósito sra. Alcaldesa, a ver si de una puñetera vez la Policía Local cumple con su obligación, y acaba con el cachondeo de las bicicletas por la

Por contra, si un matrimonio se propusiera de entrada no tener hijos, esa unión sería nula de inicio porque la fecundidad es una de las finalidades indispensables del matrimonio. Uno se casa, ¿para qué? Y si esto cumplen los cónyuges se encontrarán un día, cuando Dios quiera, en el cielo; pero solo sus almas. Y cuando llegue el fin del mundo, también sus cuerpos; pero no medio rotos y doloridos, como aquí, sino espléndidos, transparentes, inmortales. Las normas las puso Dios para que, cumpliéndolas, seamos aquí muy felices; y más, mucho más, después, allá. Ni en sueños cabría mejorar este porvenir. Pero

Antonio L. Montagut - Analista Programador Freelance

SEPA

“caldrà tindre molta cura, segons vinga el vent, per la proximitat de la caserna benemèrita”, ha dit el psicòleg de la institució. facebook.com/benicarlotoday

@BenicarloToday

La semana que viene más..

Javier Palau

El matrimonio es uno de los siete sacramentos instituidos por Dios. ¿Para qué los instituyó? Porque nos quiere y para facilitar nuestro andar por la vida. Los sacramentos son, según el diccionario, “signos visibles de un efecto interior y espiritual que Dios obra en las almas”. El sacramento del matrimonio es la unión de por vida entre un hombre y una mujer que se comprometen a darse uno al otro por entero, uniendo carne y espíritu, instintos y afectos, hasta que la muerte los separe. Los hijos son un regalo de Dios, no un derecho de los padres. En cambio, el hijo concebido sí tiene derecho a un padre y una madre.

Nuevas tecnologías

Revolta ciutadana en comprovar que amb el pressupost municipal, les ajudes de Diputació, Conselleria i Ministeri, les subvencions de Caixa Benicarló, IFF i Ashland, els pegats de l’estudiantina compostel·lana i el senat jedi... no s’arriba a poder pagar el nou monument a la Carxofa.

acera, a pesar de lo que dice la chapuza de la Ordenanza Municipal de Tráfico, sección 2ª Art-33. ¿made in Intendente Jefe? Porque ¿para qué sirve la Policía Local? Si no quieren controlar el tráfico y el cachondeo de los ciclistas...

Santo Matrimonio

Els investigadors apunten a la falta de THC aspirat. A solament un mes del canvi d’ubicació, els nivells en la productivitat dels alumnes de l’Ángel Esteban, s’han disparat cap avall i les recerques resultants dels experts enviats per la Conselleria d’Educació, apunten al poc nivell de THC aspirat. El biòleg valencià, Martí Pescador, assegura que la nova ubicació podria revertir negativament en les notes dels escolars, ja que d’uns aires benignes, resultants dels efluvis d’un local continu a l’antic emplaçament, s’ha passat al fum expulsat pels vehicles del nou bulevard i als gasos emesos per l’estació de servei propera. La direcció del col·legi està estudiant la possibilitat que, als terrenys al voltant de l’escola, es puga crear un segon “Hort de les Flors”, tot i que,

ACTUALITAT

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

SEPA, del inglés Single Euro Payments Area (Zona única de pagos en Euros). Según la definición oficial consiste en “el área en el que ciudadanos, empresas y otros agentes económicos pueden efectuar y recibir pagos en euros en Europa, dentro y fuera de las fronteras nacionales, en las mismas condiciones y con los mismos derechos y obligaciones, independientemente del lugar en que se encuentren”. Desde el 1 de febrero de 2016, es obligatorio: • Cuaderno AEB-58. (Créditos para su anticipo y gestión de cobro). • Cuaderno AEB-32. (Remesas de efectos entidades financieras, ejemplo pago de nóminas de

trabajadores). • Cuaderno AEB-19. (Adeudo por domiciliaciones). Ya era obligatorio desde el 1 de febrero de 2014. • BIC. Código de Identificación bancaria (SWIFT), ya no es obligatorio desde el 1 de febrero de 2016. Existen tres esquemas básicos de presentación: • CORE. Emisor y deudor deben ser personas jurídicas y/o particulares. Plazos de devolución: Hasta cinco días hábiles por cualquier motivo. Hasta ocho semanas por orden del cliente. 13 meses para pagos no autorizados. • COR1. Se permite presentar adeudos con una antelación de un día hábil antes del vencimiento. Todas las operaciones un día hábil. • B2B. Está concebido específicamente para las

Dios sabe, con mucho, mejorar los mejores sueños. Pues con este futuro tan ilusionante hay matimonios que, en un pispás, lo malbaratan y convierten en humo. ¿Y qué recogen? Humo y desdicha. Deben ser pocos. Pocos eran, pero la cosa va a más. Es el ‘progreso’. El ser humano, cada vez más listo, es decir, más soberbio, abandona la autopista que Dios le ha trazado, y va a campo través, dando tumbos. “Tengo todo el derecho a hacer lo que me dé la gana”. Sí, hombre, sí, también a estrellarte. Fíjense cómo va Europa. O Cataluña. Y agárrense porque vienen más curvas.

transacciones entre personas jurídicas (empresas o autónomos), el plazo de devolución se reduce a solo dos días. Reduciendo el riesgo de morosidad o impagos. Por tanto, el deudor no tiene derecho a ser reembolsado por su entidad una vez realizado el cargo. A tener muy en cuenta: Las antiguas CCC de 20 dígitos que todos conocemos (4-Entidad, 4-Oficina, 2-Control, 10-Numero de cuenta), pasan a ser IBAN de 24 dígitos, los 20 dígitos anteriores precedidas de cuatro dígitos, dos para el ISO del país “ES” en el caso de España y dos dígitos más que sirven de control. En internet existen multitud de herramientas de conversión, a parte de la obligatoriedad del banco a facilitar tu propio IBAN. Es necesario y aconsejable poseer una orden de domiciliación firmada por el cliente que autorice el posterior cargo o adeudo en cuenta. Un buen ERP o Software con control de cobros y pagos debe estar ya adaptado hoy en día a estas exigencias. 7


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

pròximament en el terreny comercial, industrial, turístic i de lleure. A l’editorial de la setmana passada d’aquest mateix setmanari, s’apuntaven algunes possibles vies de desenvolupament de la vessant econòmica del fenomen “Carxofa de Benicarló”: abastar i incloure nous productes locals, promoure la formació, la investigació i la innovació al voltant de la carxofa, impulsar indústries relacionades, etc. Sense perdre de vista l’apartat turístic i de promoció: fira territorial de productes amb D.O. (arròs i fruits de mar del Delta, vi de la Terra Alta i del Priorat, oli del Baix Aragó i del Montsià, avellana de Reus, Jamón de Teruel, Melocotón de Calanda, etc.) productes de qualitat extraordinària, dels que en tenim més d’una dotzena en un radi de menys de 200 kms de Benicarló; i els productes valencians: vi de Requena-Utiel, raïm del Vinalopó, kaki de la Ribera del Xúquer, torró de Xixona i d’Alacant, entre d’altres, tots productes de primera qualitat dels que ens podríem considerar associats preferents per a ferne promoció.

Per altra banda, l’agermanament amb Ladíspoli i Saint-Pol-de-Leon obre tot un ventall de possibilitats amb dos socis dels països més importants d’Europa, que haurien de servir per obrir conjuntament els mercats espanyol, francès i italià, des d’una posició de col·laboració més que de competència, donada la varietat dels productes dels tres pobles: la carxofa cultivada a cada zona és diferent i déu de tindre variades possibilitats culinàries. La promoció europea i la curiositat sobre noves varietats posaria més fàcil l’accés als circuits comercials i mitjans de comunicació especialitzats de cada país. Les possibilitats són moltes si es treballa be, tal com han reconegut fonts properes a l’ajuntament, i caldrà emprendre el tema des d’una perspectiva global de “poble en marxa”, considerant Benicarló com una entitat territorial que pot oferir moltes més coses que carxofes i productes agraris, començant per una posició privilegiada dintre l’arc mediterrani i una gent acostumada a treballar i arriscar en projectes de futur. En qualsevol cas, el projecte ha d’incloure la col·laboració de ciutadans de tots els sectors, de qualsevol edat i condició, de forma que la mirada siga ampla i el més global possible. El futur ens espera, però no sol esperar massa.

elección de María Teresa Traver como galardonada de este año no ha hecho sino reafirmar lo que digo y además ha puesto en evidencia que, poco a poco, vamos mejorando en algo en lo que somos histórica y genéticamente deficitarios: nuestra capacidad de agradecimiento. No voy a glosar aquí los méritos de María Teresa, ya lo hizo –y muy bien, por cierto- Menchu Soriano en su brillante intervención en la Gala, pero dudo que hubiera alguien en nuestra ciudad con tantos y tan variados. Y no quiero dejar pasar la ocasión de felicitar a Joaquín “lo Rull” y su señora, Antonia Calvet, la pareja de labradores benicarlandos homenajeados este año. Conozco a Joaquín desde que, hace ya casi 44 años, entré

a trabajar en la Cooperativa Agrícola en la que “lo Rull” era miembro del Consejo Rector -“La Junta” se llamaba entonces- y puedo asegurarles que también ha sido una acertadísima elección. Dicho esto y ya que hablamos de la Fiesta de la Alcachofa, aprovecho para invitar a los mandamases de la cosa a reflexionar acerca de la conveniencia de una mayor involucración del Ayuntamiento en la Fiesta, al igual que ya hace con las Fiestas Patronales, habida cuenta que ésta, la de la Alcachofa, está comenzando a ser una fuente importante de ingresos para la ciudad y tal vez estemos ante una ocasión de oro para sacarle el máximo rédito a lo que, bien llevado y explotado, podría ser un auténtico filón. Y también, ya puestos, no somos pocos los que abogamos por una oferta de menús de la Alcachofa variada y de calidad –como la que año tras año ofrecen nuestros restauradores- pero a un precio único y uniforme, consensuado por todos los que participan.

A vista d’ocell Joan R. Ferré Querol

Futur i carxofes Després de l’èxit amb què s’estan vivint aquestes setmanes de la festa de la carxofa, som molts els que pensem que el futur proper de Benicarló ha de comptar, de forma determinant, amb els beneficis que aportarà el producte estela del camp, tant pel que suposa el seu cultiu i comercialització com per les possibilitats que obre d’incidir sobre altres productes i activitats. Representants del nostre ajuntament han mostrat ja la seva voluntat decidida de seguir treballant en aquest sentit, i podem suposar que així ho faran també el Consell Regulador de la D.O. i les empreses agràries directament implicades. De totes formes penso, personalment, que caldria mirar més enllà i tractar de posar les bases a mig termini d’un futur que guiara el desenvolupament de l’economia benicarlanda, no solament des del camp, si no incloent tots els sectors productius del poble, actuals i futurs, perquè seran moltes les novetats que han d’anar arribant

OPINIÓ

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

Con la ruana al hombro Francisco Gallego

Nadie quiere ser el responsable Ya vemos a diario que la política se radia, escribe o ve cada día en los medios. Cada uno manda recados al otro o a los otros a través de los medios, pregona lo que piensa, lo que decide, lo que quiere; critica lo que dicen los otros; comenta las ofertas, contraofertas, rechazos y pegas de cada partido para con el otro. Pareciera que el político español actual vive en los medios y de los medios. La hemeroteca se ha convertido en un recurso maravilloso para el humor. No sé si los políticos se ruborizan y sienten vergüenza, pero los ciudadanos sentimos vergüenza ajena de lo que han dicho antes y de lo que dicen o hacen después. En estos momentos de pactos, da la impresión de que cada partido o líder político está más preocupado por dejar claro que él no es responsable

de la repetición electoral. Sin embargo, algunos saben que son inevitables, incluso las buscan aunque lo disimulen. Está claro que sería un fracaso colectivo, fracaso de todos los políticos, pero nadie quiere ser el responsable directo. Creo que el PSOE acierta en decir no al PP. Un nuevo gobierno del PP, que perdió muchísimos votos, sería una decepción para muchos ciudadanos. Los partidarios del PP deben de estar dolidos con la rotunda negación de Pedro Sánchez a darle su apoyo (incluso a dialogar) al ser el partido más votado. Pero la corrupción está hundiendo al PP y le impedirá poder gobernar de nuevo, especialmente con Mariano Rajoy. Según los resultados electorales, son muchos más los ciudadanos que no quieren un nuevo gobierno del PP. La izquierda no le perdonaría al PSOE que gobernara de nuevo el PP. El resultado de las urnas ha sido realmente endiablado, pero los partidos deberían saber interpretar y resolver porque el resultado de nuevas elecciones podría ser parecido.

La mirada crítica José María Domínguez Rodríguez

Tendido del 7 Gregorio Segarra

Carxofa de Platino Cuenta mi amigo “el Flare” que el ganador de la primera Alcachofa, un torero, la tiró por la ventanilla del coche al llegar a la “punta la serra”. Afortunadamente, mucho ha llovido desde entonces y hoy la Carxofa d’Or es y se valora como una de las más grandes distinciones que otorga nuestra ciudad, comparable a la de Hijo Predilecto o Adoptivo, o a que pongan tu nombre a una calle, plaza o instalación. La categoría y renombre de la gran mayoría de los galardonados han puesto en valor la distinción y la repercusión mediática y social de la misma y la

8

La hora del pueblo “Vivimos en un mundo cuyas reglas están hechas para los superricos”, afirma Tobias Hauschild, miembro de Oxfam Alemania. Ello hace más difícil la lucha contra la pobreza y las enfermedades. “Lo que se necesita es un sistema económico y financiero que beneficie a todos”. Pedro Sánchez y su equipo, podrían cortar radicalmente con la roña que arrastra su partido. Tienen la ocasión de hacer historia democrática y responsable con los intereses de las mayorías ciudadanas de calle y recomponiendo el legado reformista del histórico partido de Pablo Iglesias. Necesitan echar muchas paladas de cal viva, esta vez, para enterrar ese camino y sus huellas de putrefacción, por el que ha transitado la delincuencia y traición del felipismo. Y para ello deberían comenzar por apartar, de una vez, a ese “Chapo Guzmán de serranías andaluzas”, y recomendarle

que se vaya al campo, hozar y gozar, sin que aparezca ni una vez más, ni en actos del partido, ni en medios de comunicación. Pues bastante suerte ha tenido hasta ahora con haber salido indemne de todas sus fechorías. Tengo que reconocer que el actual secretario del PSOE, ha dado un salto en calidad personal y política. Mi opinión, cuando le eligieron máximo dirigente del partido, era la de que parecía haber sido construido lo mismo que un armario de Carrefur. Dañaba a la vista y al oído nada más verlo y escucharlo. Era como ver a un colegial con mochila nueva a la espalda y balón de Champion bajo el brazo. Hoy, sin embargo, todo y que, en los debates de Elecciones a Cortes en que le vimos, mantenía cierto tufo a flamante, he de reconocer que denota importante avance en personalidad y en estilo de seriedad. Bien es cierto que en el análisis surgen escasos elementos que indique que ese cambio de actitud en el PSOE podría darse. Una pena, porque sería una gran fiesta para mucha gente, si ese giro se pro-

La derecha tiene fácil achacar al PSOE la nueva consulta electoral porque no quiso dialogar ni apoyar la gran coalición (lo que parecería más fácil, seguro y mejor para España y Europa). Sánchez sería el responsable. La izquierda lo tiene más difícil. Podemos pone piedras constantemente en el camino del PSOE para formar gobierno, aunque quiera aparecer como el único que hace propuestas concretas (hasta le forma el gobierno a Sánchez para que no se hernie). Las negociaciones (que dudo lleguen a buen puerto) pueden volverse en contra de Podemos si sigue en esa provocación constante que puede impedir un gobierno de izquierdas. En esta etapa de búsqueda de pactos y de un gobierno posible, el que mejor está actuando es Albert Rivera, que parece un hombre de estado (o simplemente no tiene otro remedio), pero ha apostado claramente por el diálogo y por el entendimiento intentando acercar posturas y mediando entre partidos. No será responsable de nuevas elecciones. Seguiremos asistiendo a este gran teatro de la política mediatizada en una campaña electoral que algunos no han abandonado, como Pablo Iglesias, que sigue siendo el rey del escenario y hasta aparece con pajarita en los Goya, donde supo interpretar mejor el papel que el descorbatado Sánchez.

dujera y trastocara esta calma chicha, de trágalas y corrupción infinita. Qué interesante resultaría si esa nueva y joven dirección del partido tomara conciencia de que es trascendente correr ese riesgo de enfrentarse a quienes están forrados de dinero: familias “poderosas”, acostumbradas a comprar funcionarios de altos vuelos para que hagan el trabajo sucio de robo a las capas populares. Merece el riesgo, pasar por la vida defendiendo a la gente del pueblo y sobre todos a los más desprotegidos de esta sociedad, un partido del pueblo para el pueblo. Que la unidad de España no es el problema, sino que lo es la corrupción generalizada, la desigualdad y la pobreza extrema, que nos ha dejado la política de recortes de derechos y libertades. Pero no son razonables ni las formas ni el fondo de los Leguina y los Corcuera reunidos para presionar sobre lo que ellos entienden como peligros para el PSOE. Argumentan para atemorizar, pero es miedo lo que provocan ellos con sus miradas y aptitudes. Lo unico realmente realizable es que se forme un gobierno de izquierdas y deje a la derecha atrás, ni Ciudadanos, ni Partido Popular. Ni por activa los primeros, ni por pasiva los segundos. Los tiempos han cambiado, es hora para el pueblo y eso solo se consigue desde las izquierdas.

9


Breve historia del Convento

Benicarló despide a Les Monges Tancades Tras 130 años en Benicarló, en breve cerrará sus puertas el Monasterio de la Purísima Concepción. Hugo del Arco

La crisis que campa por España no solo es económica, también la fe carece actualmente de personas con vocación que perpetúen la labor de oración de este y otros monasterios. De esta manera, el próximo sábado 13, a las 11:00 de la mañana, el Obispo de Tortosa oficiará la misa de despedida en la iglesia que han cedido a Benicarló, a la diócesis. Esta, será simbólica y para celebrar la clausura junto a los feligreses, pues la burocracia hace que no se sepa aún el momento exacto del cierre. Este final es un proceso que dura ya más de tres años y es una decisión tomada por las diez hermanas que quedan en el convento, algunas enfermas y la mayoría mayores, “es decisión nuestra, nadie nos despacha. En estas circunstancias y penalidades, vamos a ver si podemos hacer fuerza y mostrar una vida más digna, que sea más atractiva porque las nuevas vocaciones también necesitan una fraternidad donde se vean realmente acogidas y se las pueda formar para un paso definitivo”, ha expresado la Madre Estrella, la ac-

tual superiora, benicarlanda de nacimiento. “Nacidas aquí somos cinco. Este convento fue fundado con mucho orgullo y estamos muy contentas de cómo se nos ha tratado. Nos marchamos, pero nos llevamos a Benicarló dentro”. Este cierre deja huérfanos a una multitud de fieles que, a diario, acudían a las celebraciones litúrgicas, así como a tantas otras personas que se beneficiaban de la oración y el trabajo manual de las hermanas, que durante su estancia han venido ejerciendo, ya que siempre han vivido del trabajo y de donaciones, “porque verduras en este pueblo, nunca nos han faltado”. Así, varios trabajos de planchado y confección, tanto para empresas como particulares, verán ahora una merma en su quehacer. Y es que, estas trabajadoras incluso hace treinta años se dedicaron al montaje de aparatos de radio. Con gran tristeza en sus caras, las hermanas que han aguantado hasta el final, verán cómo cambia su destino mediterráneo por dos conventos similares en las provincias de La Rioja y Logroño.

Calle Mallorca, 79 Bajo 2 12580 Benicarló (Castellón) PEDIDOS Y RESERVAS

964 473 690 601 316 913 10

Una vida dedicada a la oración “Es verdad que nuestro servicio no es muy lujoso ni cotizable porque tenemos un apostolado concreto, que no es tan vistoso como la enseñanza, misiones o servicios en hospitales. Nuestra misión como contemplativas, es llevar una vida sencilla, humilde y de oración. Nosotras servimos a la comunidad cristiana a través de la oración. Una vida monástica, de retiro y silencio.”

El convento de clausura de Concepcionistas Franciscanas de Benicarló fue inaugurado el 2 de agosto de 1886. Fue una fundación debida a un sacerdote tortosino, el Beato Manuel Domingo y Sol, fundador de la Hermandad de Sacerdotes Operarios Diocesanos. Dentro de los apostolados y servicios que hizo, fundó cinco conventos en la diócesis para que se dedicaran completamente a la oración por las vocaciones sacerdotales. Para éste, eligió a cinco religiosas concepcionistas del Monasterio de la Purísima Concepción Victoria de Tortosa. Enseguida hubo vocaciones, se cogió con mucho entusiasmo y cariño, porque fueron muy bien recibidas y acogidas, ya que la honra y alabanza a la Inmaculada Concepción, estaba en auge. En la contienda civil de 1936, se expulsaron a las 33 hermanas que habitaban el edificio, para convertirse en almacenes y prisión comarcal. Pasada la guerra, las monjas que habían sido acogidas por familias cristianas, volvieron a sus oraciones en el cenobio. Esa fue la cifra más alta de concepcionistas en el lugar, después decayó la vocación. En 1957 acudieron cinco monjas desde La Rioja y levantaron la comunidad y en 1971, otras cuatro provenientes de Segovia, hicieron lo propio con el fin de ayudar por un problema de termitas y la labor de reconstrucción. Desde entonces y hasta ahora, los benicarlandos se han acercado al torno, tanto para hacer donaciones, como para disfrutar de las manos diligentes en labores de costura y para pedir por su intercesión ante enfermedades, estudios y todo tipo de ayuda más que terrenal.

A pesar del nombre de su orden, Madres Concepcionistas Franciscanas, se funda en el siglo XV y la Orden Franciscana tiene su auge en el XIII, sin embargo, beben de la espiritualidad del santo, adquieren las características de la pobreza y la humildad, como base de vida física y espiritual, pero son fundadas por Santa Beatriz de Silva y honran a la Inmaculada Concepción. Nacida en Portugal, entre 1424 y 1426, Beatriz de Silva creció en una familia profundamente cristiana e ingresó en 1447 en un monasterio cisterciense en la provincia de Toledo, dedicándose durante treinta años únicamente a Dios. Pasado este tiempo, en 1484, decidió fundar la Orden de la Inmaculada Concepción. Su misión como contemplativas en la Iglesia es una vida, sencilla, humilde y de oración. Pero ahora se viven unos tiempos cambiantes, en los que toda la sociedad, el ambiente o la familia, tiene otra manera de pensar. No solo ha cambiado su forma de vida: hoy se tienen unos compromisos cívicos que no se pueden eludir, desde las gestiones burocráticas, las votaciones o las revisiones médicas. Pero “antes era más fácil ofrecer la vida a Jesucristo dentro de la Iglesia, pero esos compromisos para toda la vida, se han vuelto casi inexistentes y tanto la gente de Benicarló como ellas lo sienten”, sin embargo no han salido vocaciones desde ya hace 30 años. “Yo no soy benicarlanda, pero llevo 40 años aquí y entré para estar toda la vida en este monasterio, es una pena, pero se ha presentado así y hay que afrontarlo con serenidad y paz”, afirma la Hermana María Asunción. 11


Falla La Barraca

llueix els seus 35 anys d’història Fotos: Logan / Maria Moros

L’Auditori Pedro Mercader de Benicarló va acollir dissabte passat la brillant exaltació de càrrecs de la veterana Falla La Barraca, que enguany acompleix 35 anys de vida. Van poder celebrar aquesta efemèride tota la família barraquera, que presideix Àlex Sánchez Gamallo, i especialment el Quadre d’ Honor 2016, que està composat per Tifani Ortiz Ferreres com a Fallera Major, Gal·la Ortiz Diaz com a Fallera Major Infantil, Vicent Mateu López com a President Infantil, Ingrid Andrés Bayarri com a Fallera del Foc Infantil, Vicenta Sala Loriente com a Padrina de la Comissió, Rosa Cifre Nos com a Padrina de la Falla, Mari Carmen Vilches Marqués com a Padrina del XXXV aniversari i Isaac Molina Vilches com a President d’ Honor. Va exercir com a Mantenidor d’aquesta presentació de càrrecs del 35 aniversari un barraquer de tota la vida, Sergio Andrés Camañes.

12

13


La Falla El Grill

presenta els seus càrrecs per 2016 Fotos: Juanvi G.

Diumenge 7 de febrer al matí, va arribar el torn de la presentació de càrrecs de la Falla El Grill, que torna a estar encapçalada per Liliana Vizcarro Coll. El Quadre d’Honor que conforma El Grill per a les Falles de 2016 està conformat per Ivanka Orihuela Gracia com a Fallera Major de 2016, Laura Arrufat Martínez com a Madrina de la Falla, Celia de las Heras com a Madrina del l’Estandart, Belén Molina Bort com a Regina del Foc: i com a President d’Honor, Eloy Vinaiza Febrer. La mateixa presidenta de l’entitat va exercir com a mantenidora de l’acte.

14

15


ENTREVISTA

ENTREVISTA

Amics dels cavalls

Per Sant Antoni surten més de 120 cavalls i tots d’aquí, és tota una referència a tindre en compte

-Nom:

Penya Amics dels Cavalls de Benicarló

-Descripció:

Mantindre la tradició dels cavalls

-Any de fundació:

2004

-Nombre de membres:

-Contacte:

10

Mestre Serrano, 8 i 627397335

Text: Hugo del Arco / Fotos: A.D.C

Realment, l’afició pels cavalls a Benicarló és prou visible, és fàcil veure a aquestos animals tant pel camp, com pels carrers del poble en dies de festa. I com ací, un dia és festa i l’altre també, els equins s’han convertit en ciutadans de ple dret. En una gran part, hi ha que agrair-li-ho a aquest grup de gent gran i jove que, a diari dediquen el seu temps a estimar als animals que més han fet pels humans al llarg de la història. Eixe amor el vaig veure als ulls i les paraules d’Andrés Serrat, el president d’Amics dels Cavalls, una associació que ja va nàixer ajuntant a moltíssima gent al voltant d’una tradició convertida en passió. 7 Dies: Com va nàixer l’associació? Amics dels cavalls: La penya va nàixer en el 2004 per fer un Rècord Guiness. Es va muntar tot per la idea de l’anterior president, José Antonio Martínez. És curiós perquè ell és aficionat a les bicicletes i no té cavalls, però un dia li va passar aquesta idea pel cap i va ajuntar a moltíssima gent per a l’esdeveniment. I com va ser aquest rècord? És el tir de cavalls més llarg del món. Es va intentar amb 112 animals, però es desenganxaven i al tercer intent, ho vam aconseguir amb 108. Va ser molt intens, perquè aquest dia va fer molt de fred, un 18 de Gener, just després de la festa de Sant Antoni, perquè els cavalls estigueren preparats, acostumats a veure’s entre ells i a la gent, més tranquils en definitiva. Actualment, encara ho ostentem, ningú ho ha pogut superar. Així que, Benicarló està inscrit en el famós llibre gràcies a vatros. Sí, l’organització va constituir una nova modalitat perquè existia un rècord de 100 cavalls en un poble alemany, però estaven enganxats de diferent manera, de dos en dos i natros vam fer una reata, és a dir un cavall darrere de l’altre. En el nostre desè aniversari, vam estar pensant fer-ho de nou, però és moltíssima faena, cal coordinar a molta gent i es necessita un gran espai. Al cap i a la fi, el 16

rècord és nostre i si algú ho supera, ja mirarem de fer-ho. És un poble que, en aquest aspecte ens ho podem permetre, perquè hi ha cavalls i afició. Sou tots gent del camp? Benicarló és un dels pobles on més afició hi ha als cavalls. Molta gent té cavalls, perquè té camp i pot tindre’ls, però també hi ha gent que no treballa en el camp i té l’afició. Ara mateix per Sant Antoni, surten més de 120 cavalls i tots d’aquí, és tota una referència a tindre en compte. Quines metes perseguiu? Sobretot, mantindre la tradició de la convivència entre persones i cavalls, ja que aquí hi ha molta afició, fins i tot hi ha dues escoles hípiques on ensenyen a muntar. És molt sacrificada, però molt bonica al mateix temps. No és com tindre una bicicleta, que un dia no tens ganes de sortir, la deixes al garatge i ja està.

Si tu estàs pel cavall, el cavall està per tu

Els cavalls han de menjar tots els dies i si vols que estiguen bé, has d’entrenar diàriament; a més és bo per a ells, perquè si els tens tancats tot un any en el corral, s’engarroten. Tenen una dieta específica, cures veterinàries. Treballar amb els cavalls és molt bonic, molt gratificant, si tu estàs pel cavall, el cavall està per tu. No obstant això, hi ha gent que està en contra d’aquestes pràctiques. Hi ha gent que diu que els fem patir en el tir i arrossegament o que els cavalls pateixen quan fan una volta pel poble, però estan entrenats per a això, com un altre esportista. Sí, fan força, però cal pensar que antigament ho feien tot, eren el tractor, la bomba d’aigua, el cotxe i el camió. Si no hi hagués hagut cavalls, no sé què hauria passat. Els que més volen als cavalls som natros, si no ens agradaren, no faríem tot aquest sacrifici per ells.

Els cavalls, antigament ho feien tot:

eren el tractor, la bomba d’aigua, el cotxe i el camió

Quines races són les que més utilitzeu? Sobretot hispà bretona i perxerona. Per a principis de novembre es fa una fira a Puigcerdà i d’aquí puja molta gent a comprar; també de Pamplona, Lleó i tota aquella zona. Són cavalls grans, de cinc-cents quilos cap amunt. Quines activitats heu fet? Organitzem un concurs de tir i arrossegament per a la festa de la carxofa i una volta amb carro, entre maig i juny. És la volta que més fem, perquè és més popular, és la Volta amb Carro pels Aljubs. És una volta que no cansa i com l’acabem a l’ermita de Sant Gregori, la gent pot anar-se a casa quan vulga i no es fa tan pesada. En edicions passades, vam anar a Peníscola, a Vinaròs i Càlig. En les voltes col·labora molta gent, hi ha hagut anys de 30 o 40 carros i en acabar, fem paelles per prop de 300 persones. Ho organitzem els aficionats als cavalls, potser en cada carro van vint amics i es fa molt comboi. També 17


ENTREVISTA

SOCIETAT

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

Recollida de vots per a la jove cuinera Laia Policarpo Direcció d’Estudis Centre Integrat Públic d’FP Benicarló

Des del Centre Integrat Públic d'FP Benicarló, s'informa que l'alumna Laia Policarpo Ferrer ha passat a la segona fase del Premi Promeses de la prestigiosa Escola d'Alta Cuina Le Cordon Bleu. El vídeo amb la recepta "Lomo de lubina al pan de romesco con patatas de alcachofa y aire de tamarillo", que compta entre els seus ingredients amb la carxofa de Benicarló, ja s'ha publicat i està a l'espera de la votació popular. Per aconseguir el Premi, Laia haurà de rebre molt de suport, ja que el jurat prendrà la seua decisió tenint en compte el nombre de vots aconseguits per cada candidat al Facebook. La puntuació obtinguda suposarà un 15% de

la valoració total, sempre i quan les votacions del jurat de xefs situen al candidat entre els 25 primers. Des del centre, s'ha iniciat una campanya per recollir vots. Si hi voleu col·laborar, podeu accedir al vídeo i a la votació a través d'aquest enllaç: https://premium.easypromosapp.com/ voteme/40189/622201437. Recordem que Laia, alumna de grau mitjà de Cuina i gastronomia, forma part del 50 alumnes de cuina de tota Espanya que han estat seleccionats per participar en el concurs i és una dels vuit seleccionats de la Comunitat Valenciana, a més de ser l’única representant de Castelló.

Els Aljubs de Benicarló són visitats per la Volta a Peu

Penya L'Arjup

La XIV edició de la Volta a Peu pels Aljubs va reunir diumenge més de 400 persones per a recórrer el terme municipal de Benicarló fent passada pels aljubs. A les vuit i mitja del matí sortien vora el centenar de persones decidides a fer el recorregut de 27 quilòmetres que anava a fer passada pels quatre aljubs benicarlandos. Una hora més tard, més de tres centes persones començaven a fer el recorregut més curt – de 20 quilòmetres – que va passar per l’aljub de La Pistola i el del camí de Càlig.

Després de varies hores de caminada i de cinc avituallaments per a tots els participants amb aigua, fruits secs, fruita, pastissets de carxofa i mistela – entre d’altres–; al voltant de les dos de la vesprada arribaven al pavelló poliesportiu els participants dels dos recorreguts i es començaven a servir les cassoletes amb la popular olleta benicarlanda per acabar la jornada amb un gran dinar de germanor a la pista annexa del pavelló poliesportiu. La Penya L’Arjup –organitzadora d’aquest esde-

veniment– un any més queda satisfeta amb el treball realitzat per a que aquesta caminada forme un dels actes importants de la Festa de la Carxofa de Benicarló i vol agrair al magnífic grup de cuiners i ajudants que ens hagen preparat la magnífica i exitosa “olleta benicarlanda”; així com a tots els establiments col·laboradors, l'Ajuntament de Benicarló i aquells que ens han ajudat als avituallaments o en qualsevol altra tasca, ja que sense ells la Volta a Peu pels Aljubs no seria possible.

col·laborem en actes fora de la penya, com a Sant Antoni. Surten més de cent vint cavalls i el més bonic és que tots són d’aquí. Hi ha continuïtat generacional? És una activitat que agrada molt a la gent gran perquè s’han criat amb animals, però hi ha prou gent jove que ja té molta afició. En general, en tots els pobles de la comunitat; aquí a la província, en Vila-real o Borriana, però Benicarló és el poble que més hi ha. És una afició bonica i sana perquè tractes amb animals. A mi m’omple moltíssim. Quines activitats teniu previstes? Just per al cap de setmana que ve, els dies 13 i 14, fem el concurs de tir i arrossegament. És el primer d’aquesta temporada i es presentaran prop de 100 cavalls de tota la comunitat i al ser puntuable per a la lliga, ve de lo milloret per veure si van sumant punts i aconseguir una bona posició. Què tal la relació amb l’ajuntament? Molt bona. Quan organitzem algun acte sempre ens ajuden i la Brigada Municipal ens col·labora molt també. L’any passat, l’ajuntament, ens va cedir un terreny per a l’associació i tots els aficionats als cavalls, prop de les pistes del Jaime, per fer algun acte de tir i per entrenar. Hem estat muntant un casal i ja ho tenim mig encaminat, encara que falta la llum i l’aigua, però està en procés. I amb la gent? També molt bé, sempre hem tingut molt bona relació amb tots i aquí, lo relacionat amb els cavalls i les seues festes, està molt ben vist. En els nostres actes, col·labora molta gent. 18

19


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

La Festa de la Carxofa s’apropa al Centre Geriàtric

Dia de la Paz y Carnaval 201 6 en CPEI Moby Dick

Fotos: Juanvi G.

Els residents del Centre Geriàtric Sant Bartomeu de la ciutat han gaudit d'una jornada dedicada a la Carxofa de Benicarló, i de la visita de l’alcaldessa Xaro Miralles, acompanyada de la presidenta de l’OACSE, Filo Agut. Al jardí del centre s'han preparat les carxofes lliurades pel Consell Regulador, mentre que els alumnes del Centre Integrat Públic de Formació Professional ha treballat en els fogons unes postres, concretament un ”Sant Marc

de carxofa” que va fer les delícies dels residents. L'Alcaldesa Xaro Miralles va indicar que, coincidint amb les Jornades de la Carxofa, s'ha volgut des de la direcció de l’OACSE, celebrar una “torrà” de carxofes perquè els usuaris del centre poguessin gaudir de la carxofa en un ambient més festiu, aprofitant el magnífic matí, tal com fan els restaurants de la població.

Els alumnes de la Consolació i el taller de la carxofa

Un año más el CPEI “Moby Dick” ha celebrado el “Día de la

Una semana después, llegaron “Los Vikingos” a nuestra

Paz y la no Violencia”. El día 29 de enero nuestros/as alumnos/

escuela para celebrar el Carnaval 2016. Lo pasamos genial y

as quisieron transmitir al mundo su particular mensaje de Paz

nuestros queridos peques aprendieron mucho acerca de un

y no Violencia pintando una camiseta blanca con sus “deditos”

pueblo normando tan particular como fueron los vikingos.

y creando una paloma. Gracias a los papis y mamis y al personal de Moby Dick por hacer posible estas dos celebraciones tan especiales.

Col·legi Ntra. Sra. de la Consolació

Passat divendres 29 de gener els alumnes de 4t de primària del Col·legi Ntra. Sra. de la Consolació ens vam apropar fins a la plaça Constitució on vam aprendre, gràcies als almunes de l’escola taller de cuina de Benicarló, moltíssimes coses sobre la carxofa. Com és la planta, quan és l’època de recollida, com es pot cuinar, les seues propietats... infinitat de coses noves per a nosaltres. Una experiència diferent a càrrec d’uns alumnes molt implicats en la seua feina. Des d’ací moltíssimes gràcies pel tot el que ens vau ensenyar. 20

Partida Solaes, 810, 12580 Benicarló, Castelló Teléfono: 964 47 29 60

21


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

CULTUR A

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

L'IES Joan Coromines de Benicarló esquia a Ordino La prima de riesgo y la crisis

L'alumnat de l'IES Joan Coromines de Benicarló ha anat a esquiar a Ordino, a Andorra, la setmana del 18 al 22 de gener de 2016, acompanyats pels professors Javier Mateu i Carme Alonso del departament d'Educació Física. S'ha fet grup amb l'IES José Vilaplana de Vinaròs. L'experiència ha estat molt positiva perquè a més de fer una gran amistat amb l'altre grup, s'ha gaudit de la pràctica d'esquí.

Ha fet molt bon temps per a la pràctica de l'esquí. La neu estava immillorable, espectacular. Tot l'alumnat ha gaudit de la unitat d'activitats a la natura en la pràctica de l'esquí alpí. Molt pocs alumnes eren d'iniciació i van millorar moltíssim. La resta va gaudir molt per la quantitat i el bon estat de la neu. Una experiència, nova per a tots, va ser dijous a la nit que es va fer esquí nocturn amb frontal. La

lluna quasi plena ens va acompanyar també. Aquesta setmana serveix, a més de fer una pràctica esportiva important a la natura, per millorar la convivència i germanor amb altres grups. També es va gaudir de Caldea, de la tarde de compres, del sopar al Burguer King, de la discoteca, de la xocolatada i de la pràctica d'esquí nocturn. Una setmana, per a molts, inoblidable.

Dia de la Pau 2016 al CEIP Eduardo Martínez Ródenas Passat divendres dia 29 de gener els alumnes del Ródenas van realitzar diversos actes per a celebrar el Dia Mundial de la Pau. Aquest any, l’escola va decidir fer un homenatge a Quino (Joaquín Salvador Lavado Tejón), humorista i dibuixant argentí, que va ser guardonat l’any 2014 amb el premi Príncipe de Asturias de Comunicación y Humanidades. Quino és el creador de les tires còmiques de Mafalda, personatge que, amb un gran sentit de l’humor (humor irònic, inconformista i sensible ) ens ha fet deturar i encara ho fa ara perque hi és vigent, per a reflexionar sobre aspectes quotidians de la vida. Entre tots els cursos dels diferents cicles, al rebedor del col·legi vam confeccionar un mural amb una de les tires còmiques de Mafalda. Al pati del cole, tots plegats, vam cantar la cançó “Imagine”, de John Lenon, que guarda en la seua lletra el missatge de la il.lusió de viure en un món on regne la pau.

22

La prima de riesgo es el sobreprecio que paga un país para financiarse en los mercados, en comparación con otro país. Cuanto mayor es el riesgo de un país más deberá remunerar éste a los inversores para que adquieran su deuda pública emitida por el Estado. En la Eurozona el país de referencia es Alemania y la prima de riesgo de un país es la diferencia entre su bono a 10 años y el bono a 10 años de alemán (bund). A finales de Enero de 2016, la rentabilidad del bono alemán a 10 años es del 0,32% y la prima de riesgo de España es 119, España está pagando un 1,19% adicional sobre lo que paga Alemania por su financiación, es decir España pagará 1,51% por el bono a 10 años. Hasta 2008 prácticamente no había diferencial entre el bono alemán y el español. En septiembre de ese año, Lehman Brothers, entidad financiera de EEUU, anuncia la presentación de quiebra. En todo el mundo, los bancos dejaron de prestar dinero. El crédito dejó de fluir. Las empresas comenzaron a despedir empleados. Las familias

se encontraron con el paro y con tipos de interés elevados que les impedían devolver las hipotecas. A partir de 2009 y durante 2010 y 2011 siguiendo directrices marcadas por la CEE, se empiezan a tomar medidas de ajuste de índole poco social para luchar contra la crisis. A finales de 2011 hay cambio de gobierno y se agudizan las medidas contra la crisis siguiendo el camino ya iniciado. España estuvo al borde del rescate en verano de 2012. Los mercados desconfiaban de su capacidad pagadora. Las cajas desaparecieron casi todas y se convirtieron en bancos privados para evitar su quiebra. Estaban controladas por políticos que conseguían dinero para sus proyectos, algunos irracionales como aeropuertos. La prima de riesgo alcanzó sus cuotas máximas y el Estado estuvo un tiempo financiándose a tipos cercanos al 7%. Desgraciadamente a partir de la crisis se ve sufrir a los afectados por la misma: ciudadanos descapitalizados debido al paro, huida de la juventud, en busca de trabajo, hacia otros países. Está claro

IES Joan Coromines Formació Professional

que somos un poco más pobres y algunos con poco o ningún poder adquisitivo. España, desde Europa, ha estado vigilada para cumplir los ajustes recomendados. La prima de riesgo ha ido descendiendo paulatinamente hasta situarse a unos niveles cercanos a los anteriores a la crisis. A partir de 2014 la economía española volvió a crecer y en 2015 el PIB creció un 3,2%, el mayor aumento que genera la economía española desde 2007. De la crisis sólo se puede salir con un incremento de la actividad económica, esto automáticamente creará empleo y el aumento de la población trabajadora debe repercutir en un aumento del consumo. Hay que incentivar medidas que estimulen la actividad económica, para que este ciclo se complete deben pasar unos cuantos años. Si la economía española logra prolongar en el tiempo su ritmo de crecimiento, estaremos en condiciones de decir pronto que esa pesadilla ha pasado.

El oasis de los libros Javier Angosto

Algunas lecturas Esta semana empezaré por hablar de una novela decepcionante: Los besos en el pan, de Almudena Grandes (editada por Tusquets). La obra quiere ser una radiografía de la crisis de estos años en un barrio del centro de Madrid cuyo “nombre no importa, porque podría ser cualquiera”. A lo largo del libro van surgiendo un sinfín de personajes que suben y bajan como si estuvieran en un tiovivo. Son personajes planos producto del maniqueísmo al que nos tiene acostumbrados Almudena Grandes. Y aunque pretende ser un retrato fiel de la crisis que azota a este país, sorprende ver que en la mayoría de los casos los protagonistas consiguen salir adelante, lo cual es estadísticamente imposible. Por otro lado, Almudena Grandes parece apuntarse a la moda de los “platos recalentados”, iniciada en su día por Manuel Vicent. Me explicaré: Los besos en el pan es una obra que está estructurada en breves capítulos. Pues bien, algunos de estos capítulos están tomados directamente de los artículos que la propia Almudena Grandes escribe para el suplemento dominical de EL PAÍS (y, si no, hagan la prueba: cojan, por ejemplo, el capítulo que aborda un caso de violencia de género y mé-

tanse luego en Google o en cualquier otro buscador). Pero, en fin, como “el oasis de los libros” es una sección concebida para animar a la lectura, les recomendaré una novela que sí merece la pena: El último día de Terranova, de Manuel Rivas (editada en castellano por Alfaguara). Es la historia de una librería, “Terranova”, que tendrá que echar el cierre porque pese a haber resistido a la dictadura de Franco, no podrá hacer frente a la especulación inmobiliaria de los nuevos tiempos. La obra destaca por su lirismo (habitual en el autor gallego), y hay un personaje, la joven Garúa, que a muchos lectores les va a recordar a “la Maga” de RAYUELA. También les recomiendo el último libro de relatos de Cristina Peri Rossi: Los amores equivocados (Ediciones Menoscuarto). Son historias que plantean relaciones socialmente no aceptadas. Y como varios de estos relatos contienen escenas eróticas (y alguno hasta pornográficas), dice la autora con mucha retranca que no faltará algún Miguel Dalmau (en alusión al oportunista biógrafo de Cortázar) que considere que estos relatos son autobiográficos.

UNED Extensión de Benicarló Curso 2015-2016 La UNED abre su plazo de matrícula de febrero Del de 1 de febrero al 7 de marzo. Para estudiantes que no se hayan matriculado en septiembre; los que lo hicieron de un mínimo de 40 créditos y quieran ampliar su matrícula; y para los que les resten dos asignaturas cuatrimestrales o una anual para concluir su plan de estudios Información: Sede de la UNED en Benicarló. IES Ramón Cid. Lunes de 19 a 20h. Martes de 20 a 21h. Miércoles de 19 a 20h. Telf. 670 756 215. En las dependencias del Ayuntamiento, Plaza de María Victoria.Mañanas de lunes a viernes. Telf. 964470050. Saida Porres. 23


3 D’OCTUBRE DE 2015 · NÚMERO 564 ESCOLES

7 DIES ACTUALITAT DECULTUR BENICARLÓA- EL DISSABTE

CULTUR ESCOLES A

23 DE 12 D’OCTUBRE FEBRER DE DE2016 2015· ·NÚMERO NÚMERO579 564

Marqués de Benicarló

Fotógrafo: Alberto Bellés - Rodolfo fotógrafos

Primària 3r C

Tutora:

Montse Moros

Primària 4t B

Tutora:

Margarita Marzá

Primària 4t A

Tutor:

Pilar Pitarch

Primària 4t C

Tutor:

Jose Ignacio Valverde

24

25


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

NATACIó / Control provincial amb mínima nacional de Júlia Barrachina als 100 esquena i del relleu dels 4x100 estils femenins

El cap de setmana del 6 i 7 de febrer es va disputar a la piscina municipal de Benicarló el 4t control de la temporada amb la participació de 120 nedadors. El CNB va participar amb un equip de 24 nedadors, dirigits per Myriam Martínez. L’equip local el formaren: Gemma Labèrnia, Marina Llorach, Maria Garcia, Blanca Pérez, Gemma Rillo, Nerea Martín, Laura Jiménez, Clàudia Barrachina, Júlia Barrachina, Marc Vea, Carlos Fuente, Marcos Fuente, Miguel Piñana, Albert Astor, Alberto Añó, David Curto, Sergi Saura, Raul Carbó, Aitor Gil, Oscar García, David García, Yago Mateo, Dídac Saura i Joan Martín. Les actuacions més destacades dels benicarlandos foren les de Júlia Barrachina, que va guanyar tres proves (els 100 esquena, on va batre el

rècord del club natació Benicarló, fent-se la mínima nacional d’estiu amb un temps de 1.07.61 M; els 50 lliures, amb 28.53 M, on per sols 2 centèsimes no va arribar a la nacional i els 200 esquena amb un temps de 2.29.28 M), Gemma Labèrnia, que també va guanyar tres proves (els 100 braça, amb nou rècord del club Natació Benicarló, amb un temps de 1.15.51 M; els 200 braça amb amb 2.49.47 M i els 50 braça amb uns boníssims 34.41 M, nou rècord del club també), Albert Astor (que es va imposar als 50 lliures amb un temps 25.09 M i als 100 estils amb un temps de 1.06.46 M), Clàudia Barrachina (va guanyar els 100 estils amb un temps de 1.13.01 M), Laura Jiménez (va guanyar els 50 esquena amb un bon temps de 33.66 M) i Marc Vea (segon als 50 lliures (25.41 M),

200 lliures (1.59.71 M) i als 100 lliures (54.64 M), raspant la mínima nacional, en la darrera prova). També cal destacar que, per suma de temps de proves individuals, amb les marques que les nedadores benicarlandes han fet en aquest control, s’ha aconseguit la mínima que classifica l’equip de relleus de 4x100 estils infantil femení del club per al campionat d’Espanya d’estiu, per tercer any consecutiu. S’ha d’esmentar que en aquest control han tornat a competir amb èxit il·lustres veterans del club com a test de preparació per a la copa autonòmica de clubs que enguany tindrà lloc al mes d’abril. En resum, una gran actuació global de l’equip benicarlando davant de l’afició local.

ESPORTS

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

TENIS / Imparables los jugadores de Grip2 Tennis Academy Los jugadores de Grip2 del Club de Tenis Benicarló, consiguieron un 100% de victorias en las semifinales de la Champions Bowl en el Club de Tenis Castellón, gran resultado ya que este circuito se está convirtiendo año a año en uno de los mejores a nivel nacional. Nuestros jugadores disputaban 5 semifinales, y todos ellos consiguieron el paso a la final que disputarán este fin de semana. El primero de nuestros jugadores en pasar a la final fue Xavi Calduch que venció a Daniel Notario. Xavi realizó un magnifico partido y demostró en la pista que su esfuerzo cada día en los entrenamientos acaban dando sus frutos en los partidos. A Xavi le siguió Gerard Guimerá que se enfrentaba a Miguel Medina, este fue uno de los mejores partidos

del día, en el que Gerard supo imponerse gracias a su gran técnica y capacidad de resolver los partidos en los momentos más difíciles. Ausias Domenech venció a Nicolás Medina y así consiguió el pase a la final, Ausias una vez más supo luchar en la pista y punto a punto pudo ganar el partido. Iratxe Serrat ganó su partido de semifinales a Elisa Villanueva en un partido donde se pudo ver la mejor versión de Iratxe, ya que se enfrentaba a una durísima rival. El último de nuestros jugadores en pasar a la final fue Jarmo Pérez que venció a Sergio Sáiz en un partido donde Jarmo demostró que es uno de los jugadores con mayor potencial de la provincia de Castellón. Desearles mucha suerte en las finales y animarles que continúen esforzándose tanto y disfrutando jugando al tenis.

FUTBOL 8 / La Crónica de la Jornada

AJEdREZ / Riu Sénia Benicarló, en los puestos altos de la Lliga Catalana

26

rló

das Benica

Sobre Rue

HORARIOS

El domingo 31 de enero, en plena celebración de la Festa de la Carxofa 2016, el Riu Sénia Benicarló disputó la segunda ronda de la Lliga Catalana donde obtuvo unos resultados que mantienen sus aspiraciones a ascender de categoría con dos de sus tres equipos. El Riu Sénia Benicarló A se enfrentó al Escola de Escacs Salou C en el Club Ajedrez Benicarló, donde consiguió una cómoda victoria con un resultado final de 4-2. El equipo local estuvo formado por Enoc Altabás, Jorge Gutiérrez (Chapu), Vicent Villaroya, Daniel Domínguez, Ari Nogués y Jose Luis Gaya. El Riu Sénia Benicarló B jugó en Tortosa contra el Jesús Catalonia, rival directo con una plantilla muy potente para la categoría, donde los benicarlandos perdieron 3-1 cediendo el liderato. El equipo benicarlando estuvo compuesto por Manuel Serrano Juan, Damian Alberich, Alvaro Serrano Juan y Tomas Butkis. El Riu Sénia Benicarló C empató 2-2 en casa contra el Peo Vuit C en un encuentro muy disputado y entretenido. El equipo local estuvo formado por Manuel Serrano Grima, Roberto Tipán, Hugo Desir y David Teply.

Martes y viernes Martes y jueves Martes y jueves Sábado Domingo

Adultos Artístico Línea Línea Artístico Línea

10:30 - 11:30 h. 19:00 - 20:30 h. 20:30 - 22:00 h. 10:30 - 11:30 h. 11:30 - 12:30 h. 16:30 - 18:00 h.

Adultos Niños Adultos Niños y adultos Niños y adultos Niños y adultos

25 € pers. 30 € pers. 25 € pers. 20 € pers. 30 € pers. 25 € pers.

El Alevín “A” tuvo que emplearse a fondo ante el Almazora “A”, que hasta en dos veces se adelantó en el marcador, la primera a los nueve minutos de partid, aunque al filo del descanso Alex lograba la igualada (1-1). Sin tiempo de saborear el gol, los gualdinegros volvían a cobrar ventaja en el marcador (1-2). En el segundo tiempo nuestros chicos salieron a por todas y en cinco minutos ya le habían dado la vuelta al marcador con goles de Carlos, Alex y Jordi (4-2), en los últimos minutos dos goles más obra de Vico y Fernando cerraban la cuenta goleadora con el (6-2). El Alevín “B” rendía visita al Vall d’Alba y sacó adelante su partido venciendo por (3-5) a los locales, que en el minuto 15 de partido nos ganaban por (2-0). Duelo en la cumbre el que disputó nuestro Alevin “D” en su visita al Primer Toque “C”, rival directo en la lucha por el campeonato. En el minuto 3 Samuel conseguía el primero de la matinal (0-1), pese al gol nuestro equipo siguió con el guión previsto y debió conseguir algún gol antes de que Ferran acertara con la meta rival consiguiendo el (0-2). El equipo estaba desbocado y sin tiempo a las celebraciones, cuando Joan conseguía el (0-3) con el que se llegaría al descanso. Los locales, en una de sus contadas aproximaciones, consiguieron reducir distancias en el marcador, y meterse en el partido (1-3) y se llegó a los últimos minutos de partido con un inquietante (2-3). Nuestros chicos supieron defender el gol de

ventaja y llevarse la victoria final. Partido de altos vuelos el disputado en el Municipal Ángel “Pichi” Alonso entre el Benjamin “A” y el Almazora “A”, en un duelo que tuvo de todo, intensidad, emoción, goles y sobre fútbol de muchos kilates, y es que nuestros chicos jugaron un gran partido donde solo la falta de puntería en los metros finales mantuvo la incertidumbre en el marcador hasta los instantes finales, con un emocionante pero al final definitivo (3-2). Muy mermados de efectivos visitaba nuestro Benjamín “B” la siempre difícil cancha del Vall d’Alba y lograba un meritorio empate (1-1) y a punto estuvo de traerse los tres puntos pues hasta en dos ocasiones se adelantó en el marcador. Al Benjamín “C” se le subió a las barbas al líder de la categoría, el Primer Toque “D”, y a punto estuvo de traerse un resultado favorable, pero acabó perdiendo por la mínima en los últimos minutos del partido (3-2). El Benjamín “D” recuperaba la senda de las victorias en su visita al Bovalar “B”, en un partido que nuestros niños tuvieron controlado de principio a final y en el que a la falta del buen fútbol al que nos tienen acostumbrados ofrecieron otros argumentos futbolísticos tan importantes como la lucha y la entrega durante todo el partido. Marcador final (0-5). Llegaban a este partido nuestro Prebenjamín “A” y el Burriana “A”, en lo más alto de la clasificación, dos puntos nos sacaba nuestro rival instalado en el

primer lugar, tras la victoria se intercambiaron los papeles. Los que vieron el partido cuentan y no acaban de la intensidad y del buen fútbol que practicaron ambos equipos, con alternancias continuas en el marcador y con una deportividad exquisita y digna de alabar por parte de ambos conjuntos. Al final (32), victoria que tuvo que certificar Carlos con dos paradones en los últimos minutos de partido. EL Prebenjamín “B” logró una trabajada victoria ante el Rafalafena “C” por un claro (3-2) que le permite mantenerse en la zona alta de la clasificación, nuestros niños saltaron al terreno de juego del municipal muy enchufados, con la clara intención de llevarse la victoria. Qué manera de competir y competir la del Prebenjamín “C”, pues aún cayendo derrotados por (20) en su visita al Tonin “B”, jugaron un gran partido disponiendo de situaciones de gol suficientes como para llevarse la victoria ante un rival que al igual que nuestros niños compitieron de principio a fin. Cuando un equipo se entrega, se esfuerza y lucha con todo y el resultado al final del partido es adverso, no queda más que felicitarte y darle la enhorabuena, justo lo que merecen nuestros “guerreritos” del Prebenjamín “D”, por su gran partido ante el Cabanes, el match hizo disfrutar mucho a las dos aficiones pues fue disputadísimo, con dos equipos jugando al ataque. Al final los locales se mostraron más efectivos en la faceta ofensiva y se llevaron la victoria con un marcador final de (3-0). 27


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

BÁSqUET / Resultados de la Jornada

Exposició permanent «Tresors arqueològics, troballes ibèriques de Benicarló». Organitza: Regidoria de Cultura. Exposició permanent de l’artista Fernando Peiró Coronado. Organitza: Regidoria de Cultura. Exposició de pintura «Emociones», de José Antonio Serrano. Fins al 14 de febrer. Organitza: Regidoria de Cultura.

Senior 2ª zonal

CB Nules - 47 vs CB Benicarló - 68

Junior Masculino

CB Benicarló - 118 vs CB Pto. Sagunto - 46

Junior Femenino

CB Benicarló - 45 vs EB Vila-real - 40

Cadete Masculino

CB Benicarló - 67 vs CB El Pilar A - 73

Cadete Femenino

CB Onda - 31 vs CB Benicarló - 72

Infantil Masc. verde

CB Benicarló - 52 vs Peñíscola BC - 47

Infantil Masc. Azul

CB Castellón - 38 vs CB Benicarló - 57

Infantil Femenino

CB Benicarló - 102 vs CB Onda - 26

CENTRO DE RECONOCIMIENTO CONDUCTORES PEÑISCOLA 28

DEL 15 AL 21

Del 29 de febrer al 4 de març, «Carta de presentació i entrevista de treball». 12 hores lectives.

IV Trofeu de Pàdel Carxofa de Benicarló. Inscripcions a Pàdel Indoor Benicarló (www. padelindoorbenicarlo.com), carretera de Càlig, s/n.

Dissabte 5 de març, conferència taller «Recursos per a la recerca activa de treball». De les 11.00 a les 13.00 hores, a l’Edifici Gòtic.

DIJOUS 18 9.00 h IV Concurs de Cuina de la Carxofa de Benicarló fins a les 14.00 hores. Centre Integrat Públic de Formació Professional de Benicarló (av. de les Corts Valencianes, 2). Organitza: CIPFP de Benicarló.

Y, en la competeción organizada por Patronato, sólo se disputó en Benicarló, en la mañana del sábado, el duelo entre nuestros alevines: Alevines

Alevín femenino - 38 vs Alevín Masc. blanco: 48

Esta semana sólo hemos sufrido una derrota, la del Cadete Masculino contra El Pilar A, en un encuentro que no se decidió hasta el final. Importante la victoria del Senior Autonómico, que le aleja temporalmente de los puestos de descenso; y del senior zonal, que sigue mejorando partido a partido. También merece mención especial el triplete de victorias de los equipos federados femeninos. Esperemos que la buena racha de resultados se mantenga cuanto más mejor. Y, como novedad, preparamos un mini-partido de nuestros jugadores de la escuela, que se disputó en la media parte del partido de nuestro senior autonómico; un momento muy divertido que hizo las delicias de grandes y pequeños.

Todos T odos los días de : 11h. a 13h. y 17h. a 19h.

CONDUCTORES

ANIMALES

ARMAS

NÁUTICA

C/Peñíscola, /Peñíscola, 28 - BENICARLÓ 28

DIUMENGE 14

Del 22 al 26 de febrer, «Com fer un bon currículum i videocurrículum». 12 hores lectives.

Informació i inscripcions: al CIAJ de Benicarló, del 4 al 20 de febrer. Organitza: Universitat Popular de Benicarló i Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Benicarló.

CB Benicarló - 86 vs CB Segorbe - 76

10.00 h XI Concurs de Tir i Arrossegament de la Festa de la Carxofa fins a les 14.00 hores, a l’avinguda de Méndez Núñez. Proves puntuables per a la Federació Valenciana. Organitza: Amics del Cavall. 16.00 h XI Concurs de Tir i Arrossegament de la Festa de la Carxofa fins a les 20.00 hores. 18.30 h Presentació de la Falla Mercat Vell. Auditori Pedro Mercader.

Programa d’Inserció Sociolaboral Juvenil:

FORMACIÓ

Senior Autonómico

DISSABtE 13

10.00 h XI Concurs de Tir i Arrossegament de la Festa de la Carxofa fins a les 14.00 hores, a l’avinguda de Méndez Núñez. Proves puntuables per a la Federació Valenciana. Organitza: Amics del Cavall. 16.00 h XI Concurs de Tir i Arrossegament de la Festa de la Carxofa fins a les 20.00 hores. 16.30 h Futbol. Regional Preferent Grup I: CD Benicarló contra CD Burriana. Camp de futbol municipal. Organitza: CD Benicarló. 12.00 h Presentació de la Falla la Carrasca. Auditori Pedro Mercader.

Exposició de dibuix i pintura «Gods and Monsters», de Raúl Campos. Fins al 21 de febrer. Organitza: Regidoria de Cultura.

Os facilitamos, como cada semana, los resultados cosechados por nuestros equipos:

AGENDA

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

Tel. 964 460 470

Farmàcies de guàrdia DIA

FARMÀCIA

ADREÇA

tELÈFON

12

Ana Mª. Badenes

C/ Pius XII, 23

964 47 07 99

13-14

Jorge Cid

C/ Sant Joan, 33

964 47 07 48

15

Amparo Carceller

Avda. Yecla, 6

964 47 11 43

16

Alejandro Hernández

Méndez Núñez,47

964 82 71 39

17

Pablo Sastre

Avda. Cataluña, 31

964 82 87 66

18

Pilar San Feliu

Avda. Papa Luna, 18

964 46 09 80 29


MISCÈL·L ANIA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

MISCÈL·L ANIA

12 DE FEBRER DE 2016 · NÚMERO 579

Càrrecs 2015 Falla El Grill Fallera Major Paula Giner Alsina President Infantil Aleix Lacruz Simò President d’Honor Manuel Virgos Gascó

Càrrecs 2016 Falla El Grill Fallera Major Ivanka Orihuela Gracia Regina del Foc Belén Molina Bort Padrina de la Falla Laura Arrufat Martínez Padrina de l’Estendard Celia de las Heras President d’Honor Eloy Vinaiza Febrer Presidenta de la Falla El Grill Liliana Vizcarro Coll

Despertà Falla Mercat Vell Falla Mercat Vell / Fotos: Dani Beltrán

El dissabte dia 6, la Falla Mercat Vell va celebrar la seua primera despertà de les falles d’enguany. Obrint pas la xaranga “Curteta i bona”, van recórrer carrers del poble per passar per les cases dels càrrecs de la falla de 2015 i dels que entren enguany. Com és habitual, la pólvora i la música van ser protagonistes, i al seu voltant un grup de socis i amics van formar part d’aquesta sorollosa comitiva. Dissabte dia 13, la Falla celebrarà a l’Auditori, l’acte d’Exaltació dels càrrecs 2016, els fallers majors de 2015, Noa i Adrián, Sara i David, donaran pas a Ana Mars Arnau i Xavi Ortí Barreda com a fallers majors infantils, i a Merxe i Adrián Octavio Senar com a fallers majors. I les padrines de 2015, Susana, Diana i Sara cediran el lloc a Beatriz Senar Gea com a padrina del foc. El mantenidor de 2016 és Ricardo Mascarell Moros, que va formar part dels fundadors de la falla.

Vicentica molt feliç amb la “torrà de carxofes”

RESTAURANTE JAPONES SUSHI KANG

COMIDA PARA LLEVAR

T. 964 474 509 Celebración del patrón San Valero por parte de los vecinos de su calle, 30

un año más.

AV. MENDEZ NUÑEZ, 48 BENICARLÓ 31


7dies beni 579redux  
7dies beni 579redux