Page 1

Des de 1995

Nº 577

|

D.L.CS-242-04

|

29 de gener de 2016

|

1,70 €uros

|

Nº 1.049

Entrevista Mª Teresa Traver

Alcachofa de Oro 2016

Entrevista

Club de Judo

LLÉVATE DE

Exaltacions de les falles El Caduf i L’Embut

Marqués de Benicarló

Primària 2n C i 2n D

REGA LO 1 polar FALLERO


7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Bústia: Pots fer-nos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió setdiesbenicarlo@ gmail.com K&A C/ València, 31 baixos, Benicarló

Anuncia’t:

K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L© equip:

editorial

Consell de Redacció

La carxofa Benicarló acaba de celebrar la fiesta de Sant Antoni del porquet. Hizo mucho frío, pero la calle, especialmente la víspera, se llenó de gente tras los caballos y carros, las cocas y les lloes, las hogueras y les torraes. Ahí mismo comenzó la fiesta de la carxofa. Las Jornadas del Pincho están siendo todo un éxito en su tercera edición, especialmente en el fin de semana. Estas jornadas del pincho, previas a la gran Festa de la carxofa, se han incorporado ya definitivamente a una fiesta declarada de Interés Turístico Autonómico, pero que es realmente ya de interés turístico nacional. Son veintitrés años y toda la fiesta gira alrededor de la agricultura y, especialmente, de la carxofa, ese producto con denominación de origen que se ha convertido en símbolo de Benicarló. Este próximo sábado se celebra la gran torrà popular de carxofes con unos 2.000 kgs. de alcachofas al fuego, que tiene una gran aceptación popular. También tiene enorme éxito la demostración gastronómica que los restaurantes de Benicarló nos ofrecerán el domingo. La ciudad se llena de coches y autobuses que traen mucha gente dispuesta a gozar de un turismo eminentemente gastronómico. Éxito igualmente el de los menús de la alcachofa de muchos restaurantes en el mes de febrero, que atraen a muchos foráneos para disfrutar de una gastronomía basada en la alcachofa de Benicarló. Nos sumamos a la felicitación a María Teresa Traver, Carxofa d’Or 2016. Lo ha merecido tanto o más que cualquiera de los últimos años porque fue ella, desde la Regiduría de Agricultura (16 años), la gran impulsora de esta Fiesta de la Alcachofa. Ella creó el Consell Agrari Municipal, que lograría las máximas distinciones de calidad para la carxofa de Benicarló. Desde su puesto, sin buscar primeros planos, trabajó muy duro y muy bien para lograr una fiesta como la que hoy disfrutamos y que le está aportando a Benicarló una fama realmente importante y positiva. Enhorabuena.

l’acudit

José María Fibla

El borrador

Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran Cap de redacció: Joan Ferré José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón y Gregorio Segarra.

Benicarló i Vinaròs presenten l’estratègia per optar als fons Feder Avui s’ha presentat a Benicarló l’estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat per poder optar als fons Feder. Una estratègia que identifica 16 reptes importants i que s’ha articulat a través d’un intens i profitós procés de participació ciutadana. L’Ajuntament de Benicarló ha acollit la presentació de l’eDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat) que han elaborat conjuntament els municipis de Benicarló i Vinaròs per poder optar a les subvencions que s’atorguen a través dels fons Feder europeus. Els alcaldes de les dos ciutats, Xaro Miralles i Enric Pla, s’han mostrat convençuts de la importància d’optar a aquests fons per al desenvolupament futur dels dos municipis. «Hem fet un esforç molt intens en un temps molt curt per a preparar tota l’estratègia -ha assenyalat l’alcaldessa de Benicarló-, i ara hem d’esperar que Europa ens concedisca la subvenció, perquè seria una oportunitat immillorable per dissenyar i crear un nou futur per als nostres municipis». L’alcalde de Vinaròs, per la seua banda, ha reconegut que «som conscients que els problemes són comuns i els hem d’afrontar de manera conjunta». «Estem il·lusionats perquè ens trobem davant d’una oportunitat que, al final, també és un repte, una ocasió única per plantejar-nos un projecte nou i per reflexionar sobre nous objectius». Tot i que la decisió sobre les subvencions no es farà pública fins al mes d’abril, els dos ajuntaments confien que el fet de representar un important nucli de població (quasi 60.000 persones) amb problemes compartits (atur, canvi climàtic, ocupació) els done més punts de cara a la comissió que ha d’avaluar les diferents estratègies. Benicarló i Vinaròs opten a un màxim de 15 milions d’euros, que sumats als 15 milions que haurien d’aportar els dos ajuntaments, donarien un total de 30 milions d’euros que anirien destinats a complir unes línies d’actuació basades en ítems com l’eficiència energètica, les ciutats intel·ligents, el patrimoni cultural, la protecció del medi ambient o la regeneració econòmica i social.

Reptes i propostes Tota l’estratègia que Benicarló i Vinaròs han presentat se centra en una economia basada en el coneixement i la innovació, que faça ús dels recursos d’una manera més eficaç i que promoga la cohesió social i territorial. En aquest sentit, l’estratègia ha identificat un total de 16 reptes importants que s’inclourien en cinc grans àrees: els reptes climàtics (prevenir el risc d’inundacions com a mecanisme d’adaptació al canvi climàtic), els reptes ambientals (reduir el consum energètic, reduir els nivells de contaminació acústica, millorar la qualitat de l’aire, protegir el patrimoni natural...), reptes demogràfics (adaptar-se a les necessitats de la gent gran i de persones amb mobilitat reduïda i al mateix temps crear oportunitats per al desenvolupament dels joves), reptes socials (promoure la cohesió social i oferir respostes als grups més vulnerables, promoure l’accés a les noves tecnologies...) i reptes econòmics (convertir el territori en una zona

Col·laboradors: Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás.

ACTUALITAT

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

atractiva per evitar que el talent se’n vaja fora, mantenir un teixit productiu diversificat, crear treball de qualitat que afavorisca la cohesió social... Amb aquests reptes al davant és que s’han dissenyat els objectius concrets, diferents per a cadascuna de les dos ciutats i que, en cas de rebre la subvenció, es podran fer efectius fins a l’any 2022. A la pràctica, tots aquests reptes i objectius es podrien traduir, entre d’altres, en una oferta turística més variada i més sostenible i en una millora de la qualitat de vida de tots, amb més i millor ocupació.

La participació ciutadana, una peça fonamental La ciutadania ha tingut un paper fonamental en l’elaboració de l’estratègia DUSI, tal i com han destacat el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vinaròs, Jan Valls, i la tècnica de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Benicarló, Núria Benítez, que s’han mostrat molt satisfets pels resultats i pel diagnòstic precís que s’ha obtingut sobre la situació dels dos municipis, amb moltes idees, moltes propostes, molts punts de vista diferents. Paral·lelament a les aportacions que s’han fet a través de cadascuna de les tres taules de treball, amb més de 70 persones en total, s’han rebut també 118 propostes enviades telemàticament que s’han incorporat a l’estratègia definitiva. Els alcaldes de Benicarló i Vinaròs, Xaro Miralles i Enric Pla, també han volgut agrair la participació de persones, entitats i empreses que han col·laborat en l’elaboració de l’estratègia i s’han mostrat convençuts que aquesta estratègia és només el punt de partida, «perquè en el fons, el que busquem és un model de ciutat basat en la participació ciutadana». «Si ens concedeixen la subvenció, serà una magnífica oportunitat per desenvolupar el nostre territori, i si no és així, sempre serà positiu tindre un diagnòstic i una estratègia a seguir», han dit els alcaldes. La comissió de valoració es pronunciarà previsiblement el mes d’abril. I, en tot cas, Benicarló i Vinaròs també podrien optar a la segona convocatòria, prevista per a finals de 2016. El cost total de l’elaboració de l’estratègia ha estat de 15.000 euros per a cada ajuntament.

Disseny i maquetació: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Publicitat: Juanjo Cornelles Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/7diesbenicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba. 2

TARIFAS GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706.

TARIFAS

2asgafas 2asgafas

Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros

GRATIS

GRATIS

al comprar tus mó

al comprar tus mó progresivas

graduadas

Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ

con antirreflejante

77

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación

PEÑÍSCOLA

alta gama

197 €

Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA · Tel. 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló 3


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

El Bar Restaurant San Rafael guanya el premi popular del Concurs de Pinxos de Carxofa

ACTUALITAT

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

Generacció comença l’any amb nous tallers per a adolescents

Ajuntament

El públic ha donat el seu veredicte sobre el millor pinxo de les Jornades del Pinxo de Carxofa. Es tracta de «Xurrimango», una proposta del Bar Restaurant San Rafael que vol ser un homenatge als 18 anys que porten en acció les feres de l’Estel. El pinxo, que combina matisos dolços, salats i fumats, està elaborat amb una base de pa polar farcit de carpaccio de mango, abadejo, carxofes i acompanyat amb una mussolina de carxofes a la brasa. El creador del pinxo guanyador, Ivan Alemán, un habitual entre els premiats d’aquest concurs, ha agraït el suport del públic que l’ha votat i ha destacat la gran acceptació que estan tenint les Jornades del Pinxo. El local que dirigeix està servint una mitjana de 700 pinxos de carxofa cada dia entre setmana, mentre que els caps de setmana la mitjana puja a 1.200 o 1.300 pinxos, una xifra que

mostra l’excel·lent acollida d’unes jornades que, a banda de promocionar la carxofa, estan contribuint a dinamitzar en gran mesura la ciutat i el sector de la restauració. Tant el guanyador com la representant de la Penya Mechero, Ruth Martí, organitzadora del concurs, han volgut mostrar el seu malestar per les irregularitats detectades en aquest concurs, ja que s’han detectat desenes de perfils falsos de Facebook creats per votar alguns dels pinxos que

es presentaven el concurs. «Hem estat pensant de deixar el premi desert però finalment hem decidit descomptar els vots nuls perquè pensem que no és just deixar els benicarlandos sense l’oportunitat d’expressar la seua opinió sobre el millor pinxo». Ivan Aleman, per la seua banda, ha decidit compartir el premi amb tots els companys que han participat en les jornades i ha donat suport a la decisió de la Penya Mechero de canviar el sistema de votacions del pinxo popular de cara a l’any que ve.

La ràdio, protagonista de la Demostració Gastronòmica de la Carxofa Ajuntament

La ràdio acompanyarà l’espectacle de la Demostració Gastronòmica del proper diumenge. D’una banda, el programa de Catalunya Ràdio El suplement dedicarà la secció El suplement on road a la festa. Concretament, Pep Nogué, gastrònom de reconegut prestigi que viatja cada setmana a diferents fires per parlar de temes relacionats amb la cuina, s’instal·larà a Benicarló amb la seua food truck per parlar de la carxofa des del punt de vista de la gastronomia i de les múltiples opcions que ofereix aquest producte. D’altra banda, Ràdio Benicarló, l’emissora municipal, recuperarà el programa Mistela i Política que ja va emetre aquest estiu per oferir tot de tes-

Ajuntament

Generacció, el programa de la Regidoria de Benestar Social destinat a joves d’entre 12 i 17 anys, ha començat l’any amb força. A partir de dilluns i fins al 12 de febrer es poden formalitzar les inscripcions, totalment gratuïtes, als nous cursos i tallers que començaran el proper 1 de febrer i que inclouen moltes novetats respecte a les programacions anteriors, la més destacada, un taller d’Informàtica que es dividirà en dos grups d’edat, de 12 a 14 anys el primer i de 15 a 17 anys el segon. Aquest taller

s’impartirà els dimecres de 16.30 a 17.30 hores (el primer grup) i de 17.30 a 18.30 hores el segon grup. Una altra novetat seran els tallers de Jocs de Taula i de Creativitat, en els quals es treballaran jocs d’estratègia, manualitats i arts plàstiques. El taller de Jocs de Taula s’impartirà els dimecres de 18.30 a 20.30 hores, mentre que el taller de Creativitat serà els dijous de 18.30 a 20.30 hores. A més, continuarà el taller de Guitarra, que ja és tot un clàssic, els dijous de 16.30 a 18.30 hores, i

també seguirà el taller de Dolç i Salat, que donat l’èxit de participació, es dividirà en dos grups: els divendres de 17.30 a 19.00 i els divendres de 19.00 a 20.30 hores. Els dos grups de Suport Escolar també continuaran, donada l’excel·lent acollida que tenen entre els joves. S’impartiran dividits per edats (de 12 a 14 anys i de 15 a 17 anys) els dimarts per la vesprada (de 16.30 a 18.30 hores el primer grup i de 18.30 a 20.30 hores el segon grup).

Benicarló promociona a Fitur el seu potencial cultural i gastronòmic timonis i vivències al voltant de la carxofa i la seua festa. Hi haurà anècdotes i entrevistes a càrrecs polítics i instituciotnals, agricultors, membres del Consell Regulador de la Denominació d’Origen, associació de bars i cafeteries, entitats que han organitzat algun acte amb motiu de la Festa, etc.

Les transmissions, que es podran sentir per tot el recorregut de la Demostració, començaran a les 11.00 hores amb Mistela i Política, fins a les 12.15 hores. A les 12.15 hores s’emetrà en directe El suplement, fins a les 13.00 hores. I de 13.00 a 14.00 hores continuarà el programa de Ràdio Benicarló.

Els alumnes del Taller d’Ocupació es formen abans d’iniciar les pràctiques ASSESSORIA LABORAL, FISCAL I COMTABLE. ASSEGURANCES. EN BENICARLÓ 1. Urb. MARINA PARC, piso de 80 m2 Terraza con vistas al mar, 2 habitaciones dobles, cocina independiente, 1 baño, despensa, amueblado y con electrodomésticos. Como nuevo. Piscina comunitaria.

84.500 € Ajuntament

La formació teòrica dels alumnes del Taller d’Ocupació s’ha completat amb una sèrie d’accions complementàries com són prevenció de riscos laborals i sensibilització mediambiental que han realitzat durant el mes de gener amb visites a diverses instal·lacions, com ara l’Hort de les Flors, l’Ecoparc, o la parcel·la que serà objecte de la part pràctica del taller, ubicada entre l’avinguda del Papa Luna i el passeig per a vianants de la costa. També han assistit a un taller sobre primers auxilis impartit per voluntaris de Creu Roja. El Taller d’Ocupació Benicarló Mou-te està subvencionat per l’Ajuntament de Benicarló en col·laboració amb el Servef, amb una dotació econòmica de quasi 260.000 euros. 4

El proper 1 de febrer comença la nova programació del programa Generacció, pensat per a oferir alternatives d’oci saludable als adolescents. Informàtica, jocs de taula i creativitat s’incorporen a l’oferta del primer trimestre de l’any.

2. LES DRASSANES, piso frontal al mar y puerto deportivo de 80 m2 2 habitaciones, 2 baños, terraza frontal al mar, parking. Muebles, electrodomésticos, bomba de calor y frio.

La gran aposta de Benicarló per a l’edició d’enguany de Fitur ha estat la promoció de la cultura i la gastronomia. La Festa de la Carxofa, juntament amb les Falles, el turisme nàutic, el patrimoni i les platges han estat els punts forts de la presència de Benicarló a la fira de turisme. Ajuntament

La presència de Benicarló a Fitur ha vingut marcada enguany per la promoció de tres pilars principals: la cultura, la gastronomia i les festes, tots tres relacionats amb les celebracions que tenen el reconeixement de festes d’interés turístic autonòmic: la Festa de la Carxofa i les Falles, sense oblidar la festa de Sant Antoni, declarada d’interés turístic provincial. Després de destacar el potencial turístic de Benicarló, amb la nàutica i les platges com a punt fort del turisme a la ciutat, la regidora de Turisme, Rosana Marzá assistia al show cooking a càrrec dels restaurants El Cortijo i Rosi, que prepararen tot de receptes amb la carxofa com a protagonista: carxofes farcides de llagostins, carxofes

arrebossades, carxofes confitades amb abadejo al pil pil... El patrimoni cultural i arqueològic ha estat també un dels eixos fonamentals de la difusió, juntament amb les platges, que continuen sent un dels principals atractius per als turistes que visiten la ciutat.

Durant els dies que ha durat la Fira s’ha distribuït material informatiu i s’ha donat tot tipus d’informació per donar a conèixer tot el que Benicarló pot oferir. L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, també va visistar Fitur amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana.

119.000 €

LARRONDO Serveis Inmobiliaris Tel. 619 273 600 info@larrondosi.com

EUROGESTIÓ Assessoria laboral, fiscal i comtable. Assegurances. Tel. 964 460 375 eurogestio@graduatsocial.es

Carrer del Crist de la Mar, 55 baix ,12580 Benicarló.

www.larrondosi.com

5


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Nota de premsa del Partit Independent per Benicarló

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

OPINIÓ

el lector opina

Partit Independent per Benicarló (PIBEN)

El Partit Independent per Benicarló es mostra contrari a la pujada d’impostos pel seu efecte negatiu en un moment de crisi econòmica. Des del PIBEN volem mostrar el nostre total desacord amb la pujada d’impostos del 10% de l’IBI que l’equip de govern de l’Ajuntament de Benicarló, format per PSOE i Compromís-ERPV, ha aprovat en el Pressupost 2016 a l’últim Ple Municipal. Creiem que no és el moment de carregar encara més a les famílies benicarlandes amb un increment d’impostos i més quan estem veient que no existeix un projecte de futur a Benicarló, que implique apostar seriosament per la recuperació integral econòmica i social de la nostra ciutat.

L’actual pujada d’impostos afectarà no sols als benicarlandos i benicarlandes, també afectarà a les empreses i comerços locals, amb un efecte negatiu sobre la recuperació econòmica i dels llocs de treball a la nostra ciutat. Tot en un moment on l’atur a Benicarló segueix sent elevat i amb moltes famílies que tindran difícil fer front al pagament d’uns impostos que ara són més elevats. Pensem que les taxes que es paguen actualment no són correctes i que estan basades en dades que no estan adaptades a la realitat actual, per tant estem treballant per recollir informació sobre les taxes que es deurien pagar realment i que creiem que deurien ser inferiors a les actuals. També ens preguntem si tots aquells edificis

inacabats o en venda per motiu de la crisi econòmica i que actualment son propietat de diverses entitats bancàries estan regularitzats i al corrent dels pagaments d’impostos com l’IBI. Compleixen les entitats bancàries a Benicarló amb el pagament de l’IBI dels edificis i vivendes de la seua propietat? Opinem que els partits polítics amb representació municipal podrien també donar exemple davant els ciutadans i reduir-se les aportacions que reben mensualment, ja que els ciutadans haurem de pagar més impostos, almenys que siguen (per exemple) per a temes socials, promoció econòmica o condicionar la senyalització horitzontal dels carrers (passos de vianants), que falta fa...

Xaro Miralles presidirà el Consell del Departament de Salut de Vinaròs Ajuntament

La Junta General Ordinària del Consell de Salut del Departament de Salut de Vinaròs ja ha escollit els nous càrrecs. L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha estat elegida presidenta, mentre que l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, exercirà com a vicepresident. Segons ha explicat l’alcaldessa, «assumeixo aquest càrrec amb moltes ganes de treballar bàsicament en dos línies: millorar el funcionament de la sanitat en general i reduir les llistes d’espera, sempre en el marc de les nostres competències». El Consell de Salut del Departament de Vinaròs està concebut com un òrgan de participació comu-

nitària per a la consulta i seguiment de la gestió del Sistema Valencià de Salut en el seu àmbit territorial i està format per cinc membres de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, tres representants d’ajuntaments i representants d’organitzacions empresarials, sindicals, de consumidors, de pacients i del col·legi professional sanitari. Sobre les funcions, el Consell de Salut té potestat per a promoure la participació ciutadana en el departament de salut, formular propostes destinades a millorar el sistema sanitari i traslladar iniciatives dels diferents sectors i col·lectius socials, entre d’altres.

Nuevas tecnologías

Antonio L. Montagut - Analista Programador Freelance

Listado de comandos para Windows En el artículo de esta semana vamos a tratar el tema de la consola de comandos que viene integrada con Windows (CMD). Son prácticamente los comandos que ya venían con versiones anteriores de MS-DOS, pero ampliados y con los que podemos acceder a configuraciones ocultas del propio sistema operativo. Quiero advertir que para manejar los comandos que voy a enumerar se necesitan conocimientos avanzados de Windows, ya que un mal uso en su ejecución podría dañar el propio sistema operativo. Para acceder a la consola de comandos el método mas rápido es pulsar conjuntamente las dos teclas (Windows + r). Cuando se muestre el cuadro de diálogo, abrir escriba el comando CMD y a continuación pulse enter. Si todo ha funcionado correctamente, tiene que aparecer una ventana en blanco y negro con el cursor esperando órdenes detrás de C:\>. Vamos a comentar los comandos más importantes: • CHKDSK /F: comprueba el estado de un disco duro/partición o volumen, y muestra un informe de estado. Corrige errores del disco o encuentra sectores dañados y recupera información. • IPCONFIG /ALL: muestra información de tu conexión de red sobre cualquier adaptador instalado, IPv4, IPv6, puerta de enlace y un largo etc.

Daniel San Nicolas Mateu

Efectivamente, si observamos bien los accesos a Benicarló dan... que cada cual elija el calificativo. Desde la N-340 o desde la estación, necesitan por lo menos limpieza, y mantenimiento los unos y terminarlos los otros. VÍA DE SERVICIO Desde Surrach, los laterales están con matorrales muy altos, que hace años que mantenimiento de carreteras no los limpia, al igual que los vierte aguas. La rotonda de los bomberos, el jardín muy mantenido y el césped cortado pero... por fuera de la rotonda hierbajos sin quitar, al igual que junto a la N-340, el andén sucio, con matorrales etc, vamos entre mantenimiento de carreteras y servicio contratado de jardinería, unos por los otros la casa sin barrer. La iluminación de la rotonda de los bomberos está abandonada (herencia recibida) de fácil arreglo provisional sustituir la bombillas fundidas, hasta que se cambien con un alumbrado más acorde con la época actual. ACCESO DESDE LA ESTACIÓN: La chapuza “pepera” para decir que han hecho “algo” es eso, una chapuza, están sin terminar de hacer la aceras, con agujeros para que los peatones

se caigan, mucho carril bici y sin terminar las aceras, y los laterales de los arboles, todo el acceso desde la estación dá pena. La imagen lo dice todo. La semana que viene más.

¿Por qué me buscábais? Javier Palau

• PING: permite probar una conexión de red, enviando y recibiendo un paquete de datos. Ej: ping www.google.es es una manera de saber si estamos conectados a internet. • SERVICES.MSC: abre el administrador de servicios. • MSCONFIG: abre la utilidad de configuración del sistema. • DISKMGMT.MSC: abre el administrador de discos. • REGSVR32: registra librerías DLL para incorporarlas al registro. • REGEDIT: modifica el registro de Windows. • SYSTEMINFO |more: muestra las propiedades y la configuración específicas del equipo. La tecla ( | ). Se reproduce con ( Alt Gr + 1). Debo seguir advirtiendo de la “peligrosidad” de algunos comandos, sobre todo los que afecta a la configuración del sistema. Cabe mencionar que existe un software gratuito denominado ConsoleZ. Es el que yo utilizo, amplía notablemente las características del CMD de Windows.

Para vestir tus pies con estilo

6

Los accesos a Benicarló dan...

Para vestir vestir tus estilo Para tuspies piescon con estilo C/ San Juan, 16 BENICARLÓ C/ San Juan, 16 964 473 503

La respuesta que el Niño Jesús dio a sus padres, María y José, cuando su madre, de alguna manera, le amonestaba: “Mira que tu padre y yo te buscábamos angustiados”, fue: “¿Por qué me buscábais?”. Incomprensible respuesta, pero muchos de nosotros la simplificamos: “Menudo despiste el que tuvieron, ¡un día entero sin darse cuenta de que el Niño no estaba en la caravana!”. Que levante la mano el que ha dejado pasar, no un día sino muchos, incluso meses y años, sin acordarse de Jesús. ¿Y si fue Jesús quien, por vía interior, persuadió a sus padres para que le dejaran atender a otros, y ellos, con gran dolor, aceptaron la penitencia? Solo que al anochecer, detenerse la caravana y que el Niño no apareciera, se alarmaron. Y empezaron a buscarle entre la muchedumbre. “¿No sabíais que yo debía estar en la casa de mi Padre?”. Jesús aprovecha para darnos otra lección: que nunca le hallaremos entre el gentío, en el bullicio. ¿Qué es un misterio? Algo muy difícil de descifrar. Los sabios se ocupan de ello. ¿Qué es un misterio divino? Algo, en esta vida, imposible de descifrar en toda su profundidad, pero los santos dedican su vida entera a meditarlos y contemplarlos. Las cuatro partes del Santo Rosario contienen veinte misterios. En los Gozosos, el quinto dice: “El Niño Jesús perdido y hallado en el templo”. El que ha creado el mundo, ¿cómo se va a perder en él? Los sabios indagan en los misterios del mundo, y a los santos los vuelve locos las maravillas de Dios. Y si falta hace, apuestan su vida. (Los estudiosos de la Biblia opinan que san Pablo, antes de convertirse, era un fanático defensor de la Ley judía, mientras el protomártir san Esteban –26 de diciembre-, sabía interpretarla. Y la sangre que derramó san Esteban al morir apedreado, fue la semilla que convirtió a Saulo de Tarso en san Pablo. Los caminos de Dios solo él los sabe. Y cabe preguntarse, ¿por qué cometería el Niño-Dios, a los doce años, la travesura de extraviarse? ¿Qué nos querrá transmitir? Rezando el Santo Rosario, avemaría tras avemaría, se va entendiendo). “La vida es un corto tiempo de prueba que se nos ha dado únicamente para merecer entra en el cielo. En este camino hay obstáculos y peligros que pueden hasta impedir que lleguemos”. ¿Quién dijo esto? Un santo que acabó entregando su vida, y mil otras vidas que tuviera, antes que renunciar a la meta donde le espera su Amor.

BENICARLÓ San 964C/ 473 503Juan, 16

BENICARLÓ 964 473 503

7


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

nos, me animo a mostrar mis condolencias por la muerte de Teudo en estas páginas. Naturalmente, amigo Sanabdón, gusta que el Cielo exista. A quién no. A todo el mundo le gusta que el Cielo exista, y precisamente por eso el Cielo existe, amigo Sanabdón. Nos agrada porque entendemos justo que cuando la muerte irrumpe con descortés crueldad arrebatándote a un hombre básicamente bueno, que el Cielo compense los méritos contraídos durante su vida y sus seres queridos, tras su dolor atroz, puedan sentirse aliviados y reconfortados. Y Teudo era eso, esencialmente un hombre bueno con méritos adquiridos, desde luego con el concurso eficaz, aunque velado de su amada Mari Carmen. Siempre hay una gran dama tras un gran hombre. No era simplemente un hombre bueno porque sí. De hecho él era un hombre sabio. Para mí que los filósofos y artistas están más cerca de la sabiduría que el resto de la gente y perciben con sensibilidad que su constante búsqueda de la verdad

y la belleza les conduce a la bondad con mayúscula porque todo es lo mismo. Puede que nuestro Teudo tuviera defectos. Yo no se los advertía. En todo caso no serían defectos sino excesos que llegaban a alcanzar el nivel de pasiones. Teudo era muy apasionado pero su pasión por la familia lo sobrepasaba todo. No lo exhibía pero se le notaba tanto que a mí hasta me acomplejaba. Quien lea el “Verlas venir” de la semana pasada se percatará de la huella que ha dejado en su familia. Las otras pasiones, menores, tenían algo de pecaminoso. Su Barça y su Morella los sentía exageradamente mejores que, por ejemplo, mi Madrid y mi Benicarló. Y no es eso, no es eso. No obstante, estos pecadillos no pueden ser obstáculo para lograr la plenitud de los grandes hombres. Se me antoja que con los dissabteros que le precedieron, demasiados, Paco Pastor, Miguel García Lisón, Ángel Rodríguez de Mier, Josep Espiell y Fernando Peiró, con éste algún aparte hará, sus deliberaciones serán entre antológicas y sublimes. Y nosotros aquí todavía que si Mariano, que si Albert, que si Pedro y que si Pablo. Decididamente hay cosas mal repartidas. Por lo menos que la paz sea con todos.

la pauta en el nomenclátor de las calles y plazas de nuestra ciudad. Hoy toca recordar al más insigne de los benicarlandos muertos: Don Pere de Thous, longevo Maestre de la Orden de Montesa, allá por el mil trescientos y pico, que puede que sea el único prohombre de la Historia con calle y plaza en una misma ciudad: la nuestra. A estas alturas, seguro que algunos de los preclaros “orientadores” a la hora de asignar méritos para otorgar el gran honor de tener una calle o plaza dedicada ya deben estar subiéndose por las paredes preguntándose ¿benicarlando, Pere de Thous? Pero si nadie puede asegurar a ciencia cierta dónde nació… Cierto, nadie lo sabe, pero dentro de cien o doscientos años, cuando algún historiador (si alguno queda) bucee en nuestra Historia, no tendrá ninguna duda: era benicarlando.

¿Cómo si no podría explicarse que sea el único prohombre distinguido y honrado en la ciudad con una calle y una plaza? Homenaje por partida doble sólo explicable si fuera benicarlando de soca i arrel el Maestro que tanto hizo por la comarca (la Fira de La Jana la concedió él un 22 de marzo de 1358 y mandó construir el Convento de los Dominicos de Sant Mateu, por citar dos ejemplos. En Benicarló, que se sepa, no hizo nada). La calle en cuestión, para que se vayan situando, en una paralela y situada a la derecha, subiendo, de la calle “del Riu” y perpendicular a “Penyagolosa” y “Verge de Montserrat”. Y la plaza, de la que tiene un trozo al ser colectiva junto al resto de Maestres de la Orden, está situada muy cerca de la Avenida Jacinto Benavente, a la izquierda subiendo, al lado mismo del “Camí de Jovaní”, junto als Caps de Familia. Curioso Benicarló, tan generoso y espléndido a la hora de honrar a personajes del Medievo y tan rácano y tacaño a la hora de hacerlo con sus excelsos hijos de anteayer.

difunden después de unas elecciones no son de fiar. Son demasiadas las variables que se entrelazan en el correr de los días. La rivalidad que se traen entre sí la ambición y la necesidad ante esta situación insólita, y todo en el marco de una democracia casi imberbe, como es la nuestra. El asunto no es imaginar el disparate que puede esperarnos sino armarnos de paciencia. España es un país muy temperamental, muy visceral y muy borde. Demasiado solidario y fácil de convencer. Donde la gente solo aspira a trabajar (si tiene trabajo, que esa es otra). Con una sociedad aturdida por la palabrería de charlatanes y cantamañanas, hábiles en manipu-

lar la ignorancia de unos, la desmemoria de otros y la desesperación del resto. Decía don Santiago Ramón y Cajal: en política todo necio es peligroso mientras no demuestre con hechos que es inocuo, porque los experimentos significan revoluciones. Lo que está casi claro es que ciertos políticos del panorama actual alardean de una falsa modestia que es vanidad, de una falsa grandeza que es pequeñez, de una falsa honradez que es hipocresía, y de un falso valor que solo es imprudencia y todo eso combinado puede convertirnos en una rareza internacional o, hacernos caer en el descredito más absoluto. Según Giacomo Leopardi: la paciencia es la más heroica de las virtudes, precisamente porque carece de toda apariencia de heroísmo. De modo que si usted es un votante esperanzado pero mal calculador de la ambición de un político, prepare vaselina la va a necesitar cuando le conviertan en el más paciente de los héroes.

Columna d’opinió Vicente Jovaní

Al amigo Teudo Probablemente todos disfrutamos de amigos desde la infancia y que llamamos de toda la vida. No es el caso de Teudo. Nos conocimos cuando mis hijos eran como ahora mis nietos. Él, con su labor docente en el instituto, todavía no Ramón Cid, dirigiéndolo y yo con mi afán de colaboración, entablamos una fértil relación que adquirió pronto rango de amistad. Amistad profunda que ha perdurado, crecido y consolidado y de la que yo siempre resultaba el favorecido. El penoso trance de su muerte te desborda y produce una impotencia inhibidora. Ya me ha sucedido alguna que otra vez, y sé que la negativa a afrontar la dura realidad deriva más bien hacia la amargura que hacia el sosiego. Por eso y por el comentario de José Manuel Sanabdón en la revista del 15-1 de que le agradaría que fuera cierta la existencia del Cielo de los cristia-

Tendido del 7 Gregorio Segarra

A vueltas con las calles No. No voy a hablarles, otra vez, de los genocidas que tienen calle dedicada en nuestra ciudad. ¿Para qué, si ya lo he hecho muchas veces y a nadie le molesta? Aquí lo único que molesta es todo lo que huele a Franco y sus secuaces. Aquí la cuestión no ha sido nunca la de la cantidad de gente matada por unos u otros. Aquí todo es cuestión de obsesiones y fobias. Y del color de la etiqueta. Y también de hipocresía. Mucha hipocresía. Pero permítanme que insista en el inclasificable e incalificable criterio que, mande quien mande y gobierne quien gobierne (que no siempre son el mismo, como ustedes muy bien saben) sigue marcando

A mis anchas Patricio Abad

Paciencia heroica Pues no sé lo que pensarán ustedes pero llevamos casi mes y medio desde las elecciones y sigo sin verlo nada claro. Igual es que me precipito un poco y hay que dar un margen de confianza bastante más largo. Pero lo cierto es que después de soportar hasta la náusea todos los posibles pactos, resulta que acabará siendo presidente el que menos complejos tenga a la hora de pactar. Una de las lecciones que he extraído de la experiencia es que la mayor parte de las predicciones que se 8

OPINIÓ

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

La mirada crítica José María Domínguez Rodríguez

Este país a la vuelta de la esquina “Ese espíritu de la Transición lo tenemos que recuperar aquellos partidos que creemos en la Transición y en nuestro Estado de derecho. Ese modelo tiene que hacernos revivir, hoy más necesaria que nunca, esa segunda Transición”. Esto lo ha dicho Maria Dolores de Cospedal en la convención del PP en Guadalajara el 24 de enero de 2016. El PP pide una “segunda transición” que se haga sobre la base de excluir a más de ocho millones de votantes de Podemos, IU, confluencias y partidos soberanistas. La democracia tal como la entiende el PP. Las empresas están realizando “reestructuraciones” de sus plantillas ante el temor a que se produzcan cambios en la regulación laboral en los próximos meses. Despachos de abogados, directores de Recursos Humanos y fuentes conocedoras de estos

procesos aseguran, según prensa especializada, que a partir de las elecciones generales del pasado 20 de diciembre se está preparando una avalancha de ERE, despidos individuales, prejubilaciones y modificaciones de condiciones laborales de empresas que tenían pensado realizar cambios en sus plantillas en el medio plazo y que han decidido adelantar sus decisiones ante la incertidumbre política y ante la posibilidad de que se pudiera derogar la reforma laboral, algo apoyado en teoría por Podemos, IU y otras fuerzas de izquierda y PSOE. Desde las elecciones del 20D se prepara una avalancha de ERE, despidos, prejubilaciones y reestructuraciones de empresas que han decidido adelantar sus decisiones por si las nuevas mayorías de diputados deciden, tal y como han prometido diferentes partidos, tumbar la reforma laboral de Rajoy. En España, el 1% de la población concentra el poder aquisitivo del 80% de la población. No es que no lo supiéramos, pero ver en negro sobre blanco lo que se percibía, revuelve más la conciencia y clama justicia. 20 personas ostentan un patrimonio de

Con la ruana al hombro Francisco Gallego

Política Mediática Si ya la política venía siendo mediática, ahora, mientras se cuecen los pactos para gobernar, es ya increíblemente mediática. Pareciera que los dirigentes políticos solo hablan a través de los medios. Incluso dicen si acaban de llamar a este o a otro líder y no le ha contestado… incluso (algo ya increíble) se ofrece el gobierno a otro partido, con puestos dados y todo (vicepresidente y ministerios que ellos quieren)… El maestro de este baile mediático, de este gran teatro, es, sin duda, Pablo Iglesias, que sigue instalado en los medios y en plena campaña electoral porque quiere que se repitan las elecciones. La oferta de gobierno que le hizo por los medios a Pedro Sánchez se enmarca, pienso, en eso, en provocar que el PSOE le mande a… freir vientos, porque ve que Pedro Sánchez es capaz de cualquier cosa para llegar a la presidencia del gobierno (a gozar de esa sonrisa del destino). Podemos provoca constantemente al PSOE para que no haya pacto. Piensa que en nuevas elecciones podría superar al PSOE. Esta constante aparición en los medios, hace que

sepamos constantemente que se contradicen. Rajoy dijo un día que se presentaría a la investidura y al día siguiente dijo lo contrario. Pedro Sánchez dijo que nunca con Podemos y ahora ya está pensando en gobernar con ellos. Podemos dijo que nunca en un gobierno que no presidieran y ahora le hacen hasta el gobierno al PSOE. Es increíble la poca fidelidad que ofrecen los políticos, lo poco que vale su palabra. También se presta a la demagogia porque hablan para el público (además de hablar para el adversario político) y dicen lo que creen que queremos oír. Cada partido repite como un mantra ciertas ideas para que cuelen y calen, aunque saben que son medias verdades o medias mentiras. Podemos no se cansa de decir que se deben a la gente, que piensan en la gente porque que es la gente la que les vota… Yo le preguntaría ¿qué son todos los que votan a otros partidos, gentuza? Los ciudadanos que votamos somos la gente. Todos, y a todos los partidos les vota “la gente”. El PP dice constantemente que los españoles quieren que gobiernen ellos porque son los más votados… En la pasada legislatura era cierto, pero ahora no porque son muchos más los que no les han votado.

CENTRO DE RECONOCIMIENTO CONDUCTORES PEÑISCOLA 28

115.100 millones de euros, lo que equivale a la riqueza del 30% de la población más pobre. El patrimonio de estas grandes fortunas se incrementó un 15% en 2015, año en el que la riqueza del 99% restante cayó un 15%. La población en situación de pobreza y exclusión ha alcanzado en 2014 su máximo histórico, 13,4 millones de personas, que sufren las consecuencias de la desigualdad, lo que representa un 29,2% del total de la población. El nuevo Parlamento y el futuro Gobierno deben poner toda su capacidad contra la desigualdad, con la máxima prioridad, para dar la vuelta a la situación. Hagan un esfuerzo en pro de la justicia social ¡Céntrense en ello!, please. Una sociedad decente, que considere la dignidad como un valor, tiene que acabar con los privilegios y la concentración de poder para frenar la desigualdad extrema en el mundo, que ha alcanzando cotas insoportables. Quienes concentran el poder en los sectores económicos de influencia gastan grandes cantidades en lobby para conseguir desregulaciones o regulaciones que les beneficien. El poder y los privilegios se utilizan para manipular el sistema económico y ampliar la brecha, dejando sin esperanza a cientos de millones de personas. Cada vez que damos la vuelta a una esquina nos encontramos con un país diferente, esto es lo que no debe de ocurrir nunca. ¿Qué sería lo mejor para España en estos momentos? Cualquier gobierno será legítimo y lo intentará hacer bien, aunque será criticado por unos y bendecidos por otros. El PP ofrece ahora un tripartito (PP, PSOE y C’s) cuando decía pestes de los tripartitos. El pacto PSOE-Podemos necesita el apoyo de unos cuantos partidos más y, aunque posible, parece bastante complicado. Hasta hoy, yo pensaba que este sería lo más lógico ya que el PP perdió muchos votos y nadie quiere que gobierne (excepto C’s). Pero el giro que están dando los dirigentes del PP (forzado por los votos) está haciendo que yo cambie de idea. Si el PSOE se une a Podemos, no podrá reformarse la Constitución porque el PP tiene poder de veto... y lo vetará. Y el gobierno será muy, muy complicado. Pero si el PP está dispuesto ahora a revisar la reforma laboral, la ley de educación, la Constitución y lo que haga falta, es la gran oportunidad del PSOE para lograr las reformas que quiere y que el PP se sume a ellas. El problema grave es la corrupción. Tal vez sería bueno que el PP presentara a otro dirigente para presidir el gobierno, pero hay que legislar para lograr eliminar la impunidad. A este pacto, se uniría también C’s. Es decir, la gran mayoría de la cámara apoyaría las reformas impulsadas por el PSOE. Todo un éxito. Sería el gran triunfo de Pedro Sánchez. Debería ofrecerse al PP, por los medios, como vicepresidente. Sería crucificado… pero lo será haga lo que haga.

Todos T odos los días de : 11h. a 13h. y 17h. a 19h.

CONDUCTORES

ANIMALES

ARMAS

NÁUTICA

C/Peñíscola, /Peñíscola, 28 - BENICARLÓ

Tel. 964 460 470 9


ENTREVISTA

María Teresa Traver

Alcachofa de Oro 2016

Por Francisco Gallego

Con Paco Gallego durante la entrevista

Este viernes, dentro de los actos de la Fiesta de la Alcachofa de Benicarló, se entregará la Alcachofa de Oro a la benicarlanda María Teresa Traver, que fue concejala de Agricultura (aunque tuvo otras responsabilidades) durante cuatro legislaturas con el Partido Popular. El Consejo Agrario Municipal se la ha concedido por haber sido una de las máximas impulsoras de la Fiesta de las Alcachofa, fundadora de la Asociación de la Mujer Labradora y el Consejo Agrario Municipal, que consiguió los máximos distintivos de calidad para la alcachofa de Benicarló. Todos los grupos políticos han apoyado la Fiesta. Incluso ha sido un concejal de Agricultura del PSOE, como es Domingo Roca, quien la ha propuesto para el premio.

¿Cómo has recibido lo de ser “Alcachofa de Oro 2016” de Benicarló? No me lo esperaba, la verdad. Pero ahora me siento muy satisfecha porque me ha felicitado muchísima gente. Así que, si tantos benicarlandos se han sentido felices por esta distinción, yo, también. Muchos dicen que has sido el alma de esta fiesta y que has merecido más que nadie este premio. Realmente, ahora, me siento feliz y comparto la alegría de muchos porque es Benicarló quien se merece el trofeo. Fueron muchos muchos benicarlandos los que trabajaron para que esta Fiesta de la Alcachofa sea lo que ahora es. Por eso, como persona que estuvo al frente de muchos trabajos que desembocaron en lo que hoy tenemos, creo que merezco ese reconocimiento en nombre de muchos benicarlandos que trabajaron con entusiasmo. ¿Cómo fueron los comienzos? En los años 90, cuando era presidente de la cooperativa Manuel Simó, pensamos que Benicarló necesitaba algo que le identificara, que le distinguiera del resto, además de la iglesia y la playa y el puerto… Necesitábamos algo propio y diferente. Y pensamos que podía ser la alcachofa. ¿Por qué la alcachofa? Porque comenzaron a decirnos que la alcachofa de Benicarló se vendía muy bien (en Barcelona, en Bilbao, en Zaragoza, en Valencia…), antes que las de otros orígenes. Algo la hacía diferente (la tierra, el agua, la temperatura…) pero era realmente elegida antes que el resto. Comenzamos a trabajar en lograr el sello de calidad y la denominación de origen. Fuimos a la Consejería. Nos lo ponían muy difícil, muy negro. Pero logramos que nos dijeran lo que había que 10

hacer y, aunque fue duro, nos pusimos manos a la obra. El entusiasmo fue enorme. Y todos apoyaron y se volcaron en la idea: el Consejo Agrario Municipal, los grupos políticos, los sindicatos, la cooperativa, los agricultores, el comercio, el ayuntamiento, todos.

Mª Teresa Traver, labradora

¿Nadie se opuso? ¡Qué suerte! El apoyo fue total, aunque también hubo disgustos y reveses. Algunos no creían en la idea y pensaban que les costaría dinero… y pusieron pegas y algunas piedras en el camino a ver si tropezábamos. Tuve pintadas en mi contra y algún que otro disgusto con mis propiedades… Pero fue mucho más lo positivo. ¿Y qué actividades realizabais? Comenzamos con torraes, visitas a ferias (dentro y fuera de España), publicidad, prensa, visitas a la Diputación y a la Conselleria. Todos trabajaban desinteresadamente, los agricultores (que ponían las alcachofas), los que actuaban en los espectáculos (casi todos benicarlandos), los que hacían carteles o publicidad de la Fiesta, los viajes, los libritos (que nos los hacía la Diputación)… Nadie cobraba y se trabajaba mucho. Los premiados no cobraban. Se les pagaba el viaje y la estancia. Vimos en Zaragoza unos caballos negros preciosos que hacían publicidad de cerveza. Hablamos con ellos y vinieron a Benicarló, aunque nunca sus dueños habían oído hablar de nuestra alcachofa. Hacíamos lo imposible para que la publicidad de la alcachofa llegara a todos. ¿Cómo surge el trofeo de la “alcachofa de oro”? Cuando conseguimos la denominación de origen (algo difícil, laborioso y de mucha exigencia), la alcachofa la entregaban como trofeo los de la Peña Hermanos Soro. Un año se lo concedieron al Cordobés, pero no vino a recogerlo y dejaron de hacerlo. Entonces comenzamos a entregarla en la fiesta de la alcachofa como premio a la persona que podía promocionar nuestro producto, que podía contribuir a la fama de nuestra alcachofa.

Con el primer Consejo Regulador de la Alcachofa de Benicarló

¿Quiénes de los premiados te ha impactado o gustado más? Entre otros, citaría al doctor Torreiglesias, Montserrat Folch, la doctora Roselló… Por su comportamiento exquisito y por la publicidad que hicieron de la alcachofa. ¿Piensas que alguno no se la ha merecido? Como suele suceder, unos lo han merecido más que otros. Sin citar a nadie, tal vez tendría que decir que no todos han hecho lo posible por dar a conocer la alcachofa de Benicarló. En cambio, yo creo que Benicarló, como pueblo, es merecedor del premio. ¿Cómo comenzasteis a dar a conocer la alcachofa de Benicarló? Nosotros comenzamos a meternos en todos los sitios, eventos o lugares para darla a conocer. Una vez, en el Hotel Palace de Madrid, se promocionaban los productos y pueblos de Castellón (por ejemplo, el festival de cine de Peñíscola) con la presencia de prensa, radio y televisión, con ministros y autoridades… hasta con Isabel Preysler. Nos encargaron hacer un plato para promocionar la alcachofa de Benicarló. Allá nos plantamos unos cuantos con un camión y todo lo necesario para dar a conocer nuestro producto y los restauradores de Benicarló decidieron hacer “alcachofas de Benicarló con angulas”. Fue el plato estrella. Triunfó como ningún otro. Un éxito total. A raíz de este éxito, me reuní con los restaurantes de Benicarló y decidimos hacer algo parecido en la ciudad, una fiesta de la Alcachofa con una degustación gastronómica de la alcachofa. Desde ahí, hasta este momento, la fiesta ha crecido y se ha asentado. Empezaron las “jornadas gastronómicas” y la cena especial de cada año en un restaurante de Benicarló con orquesta y espectáculo, la entrega de la “Alcachofa de Oro”, la entrega de un libro del año anterior (que nos hacía la Diputación), la elaboración de un vídeo… Todo para dar importancia y publicidad a nuestra alcachofa. Todo el mundo se volcó en la fiesta y el éxito es mérito de muchos benicarlandos. A mí me emocionaba, durante Fitur, ver en Madrid la publicidad de la alcachofa de Benicarló en el

Con la doctora Roselló, Alcachofa de Oro

metro, en buses, en muchos lugares; como luego en radio o televisión. Hoy día, Benicarló es identificado en todo el territorio nacional por la alcachofa. Y hemos tenido contacto con el extranjero… Estamos hermanados con Ladispoli, a unos 40 km de Roma, que ya llevaba muchos años promocionando su alcachofa. Contactamos a través de la oficina de turismo y viajamos a la ciudad y ellos venían a la nuestra. Ellos han aprendido más que nosotros en cuanto al cultivo de la alcachofa. También quiso hermanarse con nosotros Castrovill (California), pero estaba demasiado lejos. Sin embargo, nos reuníamos con ellos en Ladispoli. Más tarde, Benicarló se ha hermanado también con un pueblo francés, Saint-Pol-de-Léon. ¿Qué cambiarías de la fiesta actual? ¿Hay peligro de que muramos de éxito, de que se termine la gallina de los huevos de oro por sobreexplotación? Yo quise recortar por temor a no poder abarcar y que la fiesta nos dominara. Pero el empuje ha sido enorme y son muchas las actividades que se programan. Yo creo que debería ser una fiesta gastronómica. Tal vez otras actividades pudieran distraer lo que realmente importa: investigación en el campo de la explotación, el estudio de la tierra; el estudio de lo que hacen los restaurantes, los menús creados en Benicarló (que deberían venderse en toda España). Hay mucho camino abierto. Debería potenciarse todo lo relacionado con la gastronomía y la agricultura. El resto de actividades podrían realizarse en otra época del año porque podrían perjudicar esta fiesta centrada en la alcachofa. Hay que trabajar bien en pinchos, menús, Demostración Gastronómica (que es única)…todo lo relacionado con los productos del campo y la gastronomía.

¿Qué otros productos podrían identificar a Benicarló? Yo creo que había que potenciar el pescado de Benicarló, los productos del mar. Ya hicimos algún concurso de vela y gastronómico con productos de la huerta y del mar (tierra y mar). Ese filón debe investigarse y promocionarse. Tenemos lonja, puerto deportivo, buen mar y playa… y buen aceite y maravillosas hortalizas. El turismo gastronómico debería de ser un estímulo para una ciudad como Benicarló. Pero sin concentrarlo en unas mismas fechas. Le agradezco a María Teresa Traver la entrevista, la felicito y le deseo suerte ahora que tiene un trofeo tan significativo en Benicarló como la “Carxofa d’Or”. Enhorabuena.

11


La Falla El Caduf

exalta a sus cargos de 2016 Fotos: Falla El Caduf / Juanvi G.

El pasado 23 de enero, la Falla el Caduf de Benicarló celebró el acto de exaltación de las personas que conforman el cuadro de honor 2016. El acto estuvo presentado por Fanny Pérez Varela y tuvo lugar en el Auditorio municipal de la ciudad, contando con la presencia de un numeroso público que no quiso perderse tan emotivo acto. Melani Ibañez Villarino fue proclamada oficialmente Fallera Mayor de la Falla el Caduf, mientras que Carolina Palomo Castillo fue proclamada como Fallera Mayor Infantil, acompañada en todo su reinado por el Fallero Mayor Infantil, Xavier Accensi Carceller y por el Presidente de la entidad, Jose Francisco Palomo Moros. Todos ellos junto a Maria Myuller y Eley Fábrega Milian, Madrina de la Falla y Dama del Foc respectivamente, serán los máximos representantes de la Falla el Caduf para el 2016. La segunda parte del acto estuvo protagonizada por el Mantenedor 2016, Alvaro París Sánchez, que con un emotivo discurso fue el encargado de ensalzar la exaltación de los cargos y cortes de honor. Seguidamente, las Falleras Mayores de Benicarló y el resto de representantes de las 12 fallas de la ciudad fueron los encargados de realizar el acto de pleitesía a nuestras Falleras Mayores. Las notas del Himno Regional de la Comunidad Valenciana, pusieron punto y final a tan emotivo acto. La celebración se prolongó hasta altas horas de la noche en un conocido restaurante de la ciudad amenizado por la Orquesta Platea, que nos deleitó con su actuación inaugural.

RESTAURANTE JAPONES SUSHI KANG

COMIDA PARA LLEVAR

T. 964 474 509

AV. MENDEZ NUÑEZ, 48 BENICARLÓ 12

13


La falla l’Embut

exalta sus representantes de 2016 Fotos: Juanvi G.

El Auditorio Pedro Mercader acogía el domingo 24 de enero la exaltación de Cargos de la Falla L’Embut, que preside Pablo Martínez, para las póximas fiestas josefinas . Con gran emoción, Laia Pio Mulet era investida oficialmente como Fallera Mayor de L’Embut, mientras que la niña Nerea Belmonte Labarga era proclamada Fallera Mayor Infantil y Jesús Balagué Macias, Presidente Infantil. Ambas compartiran reinado con el resto de cargos del cuadro de Honor de 2016, que son Mercedes Ruiz como Madrina de la Falla; Elena Galkina como Madrina del Estandarte; Nadia Beltrán Blasco como Reina del Foc Infantil, y Azahara Félix Mulet como Reina del Foc. El acto de exaltación contó con las emotivas palabras como Mantenedor de José Luis Salvador Baca.

Calle Mallorca, 79 Bajo 2 12580 Benicarló (Castellón) PEDIDOS Y RESERVAS

964 473 690 601 316 913 14

15


ENTREVISTA

Club de Judo

Si es fa bé, un pot practicar judo tranquil·lament

fins als vuitanta anys, perquè sempre hi ha coses que aprendre

-Nom:

ENTREVISTA

Club de Judo i Jiu-Jitsu Benicarló

-Any de fundació:

1994

-Nombre de membres:

-Contacte:

27

judo-jj-vinben.blogspot.com.es

Text: Hugo del Arco / Fotos: CJB

Espero realment, estimat lector, que aquestes pàgines estiguen servint per conèixer aquest motor invisible de la ciutat que són les associacions i a les persones implicades en elles. Jo vaig descobrint cada setmana, persones que m’havien passat desapercebudes i que, amb un primer contacte ja deixen petjada. Així que demano disculpes des d’aquí, a Jose Ignacio Vicente, responsable del Club de Judo, per la temible retallada que he tingut d’aplicar per qüestió d’espai. Perquè il·lusiona saber que hi ha gent que es desviu pel que fa i més encara quan el seu treball incideix en l’ensenyament de valors a la nostra joventut.

7 Dies: Explica’ns quina és la diferència entre Jiu-Jitsu i Judo. Club de Judo: El Jiu-Jitsu és una base de tres esports que després s’han distribuït: l’Aikido, que és la part de les armes i luxacions, per exemple; el Karate que va nàixer quan a Japó es van prohibir les armes i es defensaven amb sistemes de bloqueig, d’atac i de defensa amb els braços, i el més jove, amb uns cent trenta anys, el Judo, que és pràcticament el mateix que el karate, però que al poder agafar de la roba, et dóna l’oportunitat de l’equilibri. 16

Quines metes persegueix el Club? Hi ha uns elements de programació amb els xavals d’aprenentatge i del desenvolupament del mateix. Cal fer-li veure quan se li ensenya un moviment, què es fa amb ell després competitivament. Els campionats duren molt poc, dos o tres minuts i has de posar en pràctica tot el que has après, és un tu a tu que no tots tenen la capacitat de realitzar i menys en aquest poc temps. En definitiva, és un esport de lluita i té unes característiques psicològiques especials, així que cal preparar-los per això. Què tal la relació amb l’ajuntament? Bona. Participem al programa d’Esport Escolar que organitza l’Ajuntament de Benicarló. Estem en el Pavelló Poliesportiu. Dilluns, dimecres i divendres, a partir de les cinc de la tarde. Per cert, aprofito l’ocasió per convidar a quatre sessions gratis a totes les persones que vulguen participar i que vulguen veure com és aquest esport. A l’ajuntament li demanaria, ja que s’impliquen en l’esport, que canviaren una mica la filosofia quant a les rotacions, per exemple. Així, un jove que està en plena formació del cos, sabera que té un ventall de possibilitats i descobrira amb quin esport s’identifica més. És a dir, que els que fan tennis, vingueren a judo i viceversa. Que feren unes temporades.

És que no veus un interès real? És que hi ha molts temps morts durant el curs i la tornada sempre és difícil. Fa falta reorganitzar socialment els horaris. Per exemple, arriba el Nadal i després tornen i pareix que siga el primer dia, volta a començar. En Falles o Setmana Santa, passa tres quarts del mateix i després arriba el final de la temporada i els resultats que hauries de veure, no arriben ni a la meitat del que es pretenia. I això, any rere any, va en detriment de l’activitat, i suposo que serà així en tots els clubs. Què altres millores proposaries? Que s’enfoque molt més en la participació de la dona. En general, aquí està com en segon pla i en la resta del món no. A l’hora de posar-se el quimono no s’entén de gènere i aquí fa falta que es lleve aquesta etiqueta que per practicar un esport de contacte pugues ser d’una manera o una altra. En proporció de llicències, hi ha un 85% d’homes, enfront d’un 15% de dones, massa diferència. Fa molt que et dediques a les arts marcials? Tinc la llicència esportiva des dels quinze anys. A la fi dels seixanta va haver-hi un home que es va fer judoka a Suïssa i quan va tornar ens va fer classes en un tatami molt rudimentari en el col·legi de La Salle. Teníem poques coses però moltes ganes d’aprendre. Vaig començar amb aquest mestre i ja vaig anar a Castelló a examinar-me i a practicar. Quan vaig tornar, ja em vaig treure el cinturó negre i es va muntar el club a Vinaròs. És el Judo un esport habitual? En l’actualitat és un esport minoritari. Crec que a les arts marcials en conjunt, ens fa falta una base més tècnica. Fan falta cursos d’entrenadors. Persones que vulguen participar en aquest esport amb una visió de convivència i més tècnic, no tant competitiu, perquè de vegades sembla que ensenyem a la gent a competir i no a saber les coses més bàsiques de l’esport. Si es fa bé, un pot practicar judo tranquil·lament fins als vuitanta

En proporció de llicències, hi ha un 85% d’homes, enfront d’un 15% de dones, massa diferència

17


ENTREVISTA

SOCIETAT

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

Ganadores del Sorteo de Navidad de la Unió de Comerços

Unió de Comerços de Benicarló

En la foto, los flamantes ganadores del Sorteo de Navidad de la Unió de Comerços de Benicarló, que en total ha repartido 4000€: 3000€ con el sorteo de todos los comercios y 1000€ de los comercios con la tarjeta I-MAS. ¡Enhorabuena a todos los ganadores! Y gracias por confiar en los comercios de la Unió de Comerços!

IX Jornades Pinxo del de la Camí Sant Gregori s/n - BENICARLÓ (CS)

Carxofa de Benicarló

Del 15 al 31 de gener 2016 anys, perquè sempre hi ha coses que aprendre. A més, en la competició, s’exigeix una condició física molt forta i la gent es crema física i psicològicament. Ens fa falta establir aquestes bases i la filosofia de la Federació Valenciana de Judo en aquest cas és aquesta. Sí que és veritat que la projecció del judo valencià, ara s’ha disparat internacionalment; estem esperant il·lusionats, els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, però s’han multiplicat els costos, i a part de les retallades, tota aquesta manifestació mundial l’estem pagant els clubs i ens trobem amb la dicotomia que tenim poca gent, però ens han augmentat molt els pagaments a federacions, impostos i llicències. Practicar, ensenyar i aprendre un esport, és més seriós del que sembla. L’esport sempre ha estat la pobra de les pobres en relació a les matèries educatives i de formació. Fins i tot un suspens en el col·legi o un mal comportament, es castiga prohibint l’activitat esportiva. Però, una persona que sap coordinar certes tècniques de judo, de bàsquet o d’atletisme, posseeix en el cervell uns elements que li ajudaran a coordinar-se millor en la vida. Cal estimular que es creuen uns elements de millora. Després ja, no parlem del servei psicològic, de la confiança que li dóna a un saber que un esport, no solament li va bé físicament, si no que està aprenent a desembolicar-se en un cas de dificultat i té unes ferramentes per intentar resoldre-ho. L’element sensorial participa. 18

RESERVAS: 615 284 844

Camí Sant Gregori s/n BENICARLÓ 2º Premio Pincho de la Alcachofa 2012 1er Premio Pincho de la Alcachofa 2013 2º Premio Pincho de la Alcachof Alcachofa 2014 3er Premio Pincho del Pulpo 2014 1er Premio Pincho del Pulpo 2015

CAFÉ GOYA Pinxo “Goya cormar”

1er Premio Pinxo de la Carxofa 2014

Tel. 631 328 188 Pza. Mercat Vell nº 11 - 12580 BENICARLÓ

Plaza Mestres del Temple, 3 BENICARLÓ Tel. 964 828 412 678 105 010 19


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Festa de Sant Antoni Abad al CEIP E.M. Ródenas

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

SOCIETAT

La Penya Setrill, final i inici d’any ple d’activitats

Acabem d’estrenar l’any 2016 i ja ha tocat celebrar la tradicional i popular festa de Sant Antoni Abad. Enguany va ser el 2n cicle l’encarregat de fer el dimoni per a cremar en la foguera. Però l’oratge del divendres 15 de gener, dia en què bufava fort el vent, no va ser propici per a encendre-la i així, el dimoni es va lliurar de les flames. Però sí que es van llegir les lloes al pati, una per cada curs, davant d’un públic entusiasta format pels companys, els pares assistents i els mestres.

La XXVI Concentración Fallas de Benicarló ya tiene dibujo ganador

Fotos: Juanvi Gellida

El sábado 23 de enero, en el salón de actos de Caixa Benicarlo, se realizó la entrega de premios del I Concurso de Dibujo para el diseño de la camiseta de la XXVI Concentración Fallas de Benicarló. En este concurso han participado alrededor de 180 alumnos de secundaria de los tres institutos de Benicarló. Las ganadoras del concurso estuvieron presentes en el acto en el que el presidente del Maestrat

Motor Club Benicarlo y la Dama de la entidad, Ursula Lluch, les entregron el correspondiente diploma y premio. El primer premio, con diploma y 100 euros, fue para Sara Herrero Gilabert, de 4ªA de La Salle, por su dibujo “S’escolten les falles”. El segundo premio (diploma y 50 €) recayó en Fátima Kaadouch, de 3ºA del IES Joan Coromines. Y el tercer premio (diploma y 25 €) fue para Andrea Queral Cerda, de

4ºB de La Salle. Estos tres dibujos y los 11 finalistas se expondrán en breve en la Oficina de Caixa Benicarló en la plaça del País Valencia. Desde la entidad queremos agradecer a los departamentos de plástica de los tres centros su inestimable colaboración, así como a Caixa Benicarlópor la cesión del salón de actos y a todos nuestros colaboradores.

El CIPFP Benicarló amb la Festa de la Carxofa 2016 CIPFP Benicarló

El CIPFP Benicarló participa, com cada any, activament en la Festa de la Carxofa en diferents actes. En la Festa de la Carxofa 2016, ho farà amb una jornada el dia 29 de gener en la plaça Constitució, dirigida a centres escolars de Benicarló, que consistirà en la xerrada "El cultiu de la carxofa" i en un Taller de cuina a càrrec del departament d'Agrària i del departament d'Hoteleria i turisme, respectivament. El dia 31 de gener participarà en la Demostració Gastronòmica al carrer, que donarà pas a les Jornades gastronòmiques en el Restaurant Pedagògic del centre, els dimecres, dijous i divendres. 20

A més, el CIPFP Benicarló organitza el Concurs de Cuina i Servei de la Carxofa. La final d'aquesta quarta edició tindrà lloc el dijous 18 de febrer a les instal·lacions del centre. Al concurs es poden presentar equips formats per un alumne de cuina i un altre de sala, de cicles formatius de la família professional d'Hoteleria i turisme de centres educatius on s'impateixen aquests ensenyaments. Finalitzat el termini d'inscripció i després de la fase de selecció, el 12 de febrer es faran públics els vuit equips que participaran en la final.

L’activitat de la Penya Setrill entre el final d’any i l’inici del nou no ha parat ni un instant. Així hem tingut moltes i diverses activitats, com ara un taller de pinxos a càrrec de Patxi Pérez, una cata de vins de Castelló de la mà de l’enòleg Juan M. Gonzalvo, el passe del curtmetratge Ruth d’Àlex Brau, la ruta dels Betlems i el sopar de Nadal amb recollida d’aliments per a Caritas. Contents i satisfets d’haver acabat un altre any amb molta activitat i amb més força encara per emprendre el repte del 2016, on la nostra associació complirà 25 anys de vida. A totes les persones que ho han fet possible i a les que se n’han encarregat de difondre-ho, moltes gràcies. I és que el Setrill... val la Penya! 21


CULTUR A

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Cultura aposta pel teatre, la música i la ciència en el primer semestre de l’any Ajuntament

El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha desvetllat les grans línies que marcaran la programació de la Regidoria de Cultura per al primer semestre de l’any., que s’agrupen en dos eixos principals. D’una banda, el teatre professional, que recupera la seua presència a Benicarló, i d’altra banda, els projectes emmarcats en el programa El Centre Batega (pensat per a revitalitzar el centre històric de la ciutat), com el Petit Festival, la Setmana de la Ciència o la Nit en Vetla. Per tal de promocionar totes les activitats, s’ha editat un punt de llibre amb el nom de Punt de Cultura, on es detallen en forma de calendari cadascuna de les activitats. «En la nova programació -ha dit el regidor de Cultura- hi ha projectes nous i altres que es mantenen. Hem fet apostes molt potents però també hem decidit continuar amb altres programes que pensem que són bons per a Benicarló». Una de les novetats més esperades és la recuperació de la programació teatral professional, a través

del cicle Teatre Politik, que portarà a Benicarló obres com Ruz-Bárcenas, de Pedro Casablanc i produïda pel Teatre Lliure; Autorretrato de un joven capitalista español, d’Alberto San Juan; El crèdit, de Sergi Belbel; o La gent, una producció de Pérez&Disla. Paral·lelament, tornarà a posar-se en marxa el programa El Centre Batega amb propostes reforçades com el Petit Festival, que enguany coorganitzarà l’Ajuntament i que passarà d’un a tres dies (6, 7 i 8 de maig). El festival incorporarà un concurs de cantautors en llengües minoritzades, al qual es poden presentar cantautors en valencià, bable, euskera, gallec, etc. L’endemà mateix del Petit Festival començarà la IV Setmana de la Ciència, un dels projectes als quals la Regidoria continua donant suport juntament amb l’associació Abacs i que portarà a Benicarló xarrades, experiments i activitats relacionades amb la ciència. Dins també d’El Centre Batega, arribarà un dels seus projectes més emblemàtics, La Nit en Vetla,

que arriba ja a la quarta edició i s’ha programat per al 15 de juliol. Josep Barberà ha confirmat que «des de la Regidoria continuarem potenciant-la, tot i que estem treballant en alguns canvis que desvetllarem més avant». A tota aquesta programació, cal afegir el cicle de curtmetratges Sessió Contínua, que seguirà apostant per la projecció de curtmetratges, i pel programa A Pèl, per a promocionar el treball dels joves creadors benicarlandos i que, de moment, està funcionant molt bé. Sense oblidar el concert del jove cantautor Andreu Valor que tindrà lloc aquest mateix dissabte 23 de gener a les 19.00 hores a l’Edifici Gòtic.

“Emociones”, exposición en el Mucbe

CULTUR A

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

Lloes Sant Antoni Mercat per Jose Senar Que serà que así al mercat Sempre hi ha molta atensió Nyan moltes revenedores Lo millo de Benicarló

I tots los marines diuen Ne nyan en lo cul pelat Cuatre caixes de morralla I bon xalet san comprat

Parlem de la policia Quels ham de puja el jornal De fica tantes denuncies I no los sap gens de mal

M’aguela la presidenta Ara a depres de ballet I farà de profesora Si s’apunte algun negret

Elles estan molt contentes Aire acondicionat D’hivern correga la fresca De estiu tot és congelat

A la facha una Carxofa Dins nya mol de meló Lo Viciat mos ven pexines La Charrantona pimentó

Ximo Bueno és lo jefe Tot lo volia arregla Si s’ajunte mol en Parra No sé com acabarà

Asi se fan degustacions pa promociona el Mercat Se farten tots com a gossos I compren a ca Pitarch

Alli tinc un bon amic Que li diuen Cucaleta Te un bar molt xicotet I guañe molta peseta

Carn a les carniceries La fruta sí que és bona Pero veig entra a les dones En bosses de Mercadona

Alla a la punta les monjes Que los van fe un parkin Encara van en sotana I al sotano estan patín

Alla al costat està Moros Que del mueble sa salvat Ven a tots los morenets Perque està mol preparat

A n’esta porta esta Baca I no li poso mols peros Ell te molta calitat I se està forran de euros

Tindrem que felo curtet Que estem en zona azul Que estan los municipals I mos donaran pel cul

A l’atra punta la camara Pa les Dones Llauradores Tots los dies a ballà Los agraden los folklores

Rosana la de comerç Lo Mercat ha d’arreglà Si no a les eleccions No la tornaré a votà VSA

Lloa Al 7 Dies Dissabte davant Quiosco Muxola Quico-Jose Senar Lo Set Dies i El Dissabte Un cuadro de redacció És lo millor semanari Del poble Benicarló

Los del cuadro de redacció Cambien totes les semanes I pel poble ja se diu Que són uns cantamañanes

Que no s’entere ma guelo Que el minje de la política I si no fora per ma guela Ja estaria per america

No vull que me sensureseu No fiqueseu mols peros Perque acabaré dien Que són tots un embusteros

Tame estan los de La Veu Que parlen en valencià Si mos ancantem un pèl Escriuran en català

I no són lo que pareixen Los va la festa i el jolgorio I el que fa de capità De nom le diuen Gregorio

Asi al quiosco muxola Tinc que dir la veritat Veix molta cafeteria Quan antes era el mercat

Me despixo dels mijos Los serios y els virtuals Que és dia de Sant Antoni Lo patró del animals

No se fan la competència Són del món de la cultura Tame escriu Barberà Eixe de la cara dura

No toquen molt el esport Sí que els agraden les falles Mira si són divertits Que ballen hasta sardanes

Plantat veix a Joseki Fara cara de disgustat O busque alguna novia O encara no ha sopat

Santo Cristo - Quico Senar

José Antonio Serrano, pintor catalán vinculado afectivamente a Benicarló, muestra su obra en la ciudad hasta el próximo 14 de febrero en las salas de la planta baja del MUCBE. La muestra que ha colgado en el museo se basa en un estudio concienzudo de la naturaleza, donde vegetación, agua, tierra y cielo buscan su espacio entrelazados en formas creativas que emanan de la voluntad del artista. En el fondo de alguna de sus obras subyace una advertencia severa sobre el futuro de la naturaleza, sobre la importancia de la actitud de la humanidad con su medio natural que, más 22

allá de la explotación económica a la que se le somete, ha de seguir siendo el marco necesario para la vida en todas sus formas. A mitad camino entre el expresionismo y la pintura figurativa, el artista mezcla materiales diversos y técnicas complementarias que consiguen mostrar sus emociones, tal y como recoge el título de la exposición, en temas tan candentes como el cambio climático, el respeto por la naturaleza o la conservación de espacios naturales. Ello, junto a una pequeña muestra de su sensibilidad para contemplar espacios humanizados y breves detalles del entorno urbano. José Antonio forma parte del “Taller de 4 Pintors”, grupo de artistas plásticos que investigan continuamente sobre la expresión con nuevos materiales y a la búsqueda de nuevos significados, tal como muestra la exposición que tenemos oportunidad de ver en Benicarló, y que ningún aficionado debe perderse Titulo de la Exposición: Emociones Artista: José Antonio Serrano Lugar: Planta baja del Mucbe Fechas: Desde el 15 de enero al 14 de febrero de 2016.

UNED Extensión de Benicarló Curso 2015-2016 La UNED abre su plazo de matrícula de febrero Del de 1 de febrero al 7 de marzo. Para estudiantes que no se hayan matriculado en septiembre; los que lo hicieron de un mínimo de 40 créditos y quieran ampliar su matrícula; y para los que les resten dos asignaturas cuatrimestrales o una anual para concluir su plan de estudios

Respetem al santo Cristo Mariners y llauradors Perque quan hi ha una crisis La paguem natros dos

Venerem a Sant Antoni A Sant Isidre tame A Sant Pere venim a vorel Si coneixen a un mariné

Sabem que mossen Canelles Home que se mos ha fet gran El altre dia dins de misa Encara estaba rabiant

Mon anem a voltar el poble Totes les santes i sants Los donaren quatre coquetes I aixi no s’enfadaran

Te tenim molt de respete Saps la nostra devoció Faiga sol o caiga aigua Sortim a la processó

Parla en la Guardia Civil Que volem apretar I a les casetes del camp Que no ens puguen a robar

Ajudamos Santo Cristo Natros no t’ham de fallar Tenim bona cofradia I un bon capellà

Me despixo Santo Cristo Ja parlarem en Canelles Que este sa fet molt jove Para casar moltes parelles Visca el Santo Cristo de la mar

Per mantenir la musicalitat i ritme de lloes, poesies, etc., enviades pels nostres lectors, des de la revista sempre hem respectat la manera com van escrites, i per això aquestes no es corregeixen i es publiquen textualment.

Información: Sede de la UNED en Benicarló. IES Ramón Cid. Lunes de 19 a 20h. Martes de 20 a 21h. Miércoles de 19 a 20h. Telf. 670 756 215. En las dependencias del Ayuntamiento, Plaza de María Victoria.Mañanas de lunes a viernes. Telf. 964470050. Saida Porres. 23


CULTUR A

Marqués de Benicarló

escribir a él. Esos objetos personales podían ser un reloj, unas fotos, acaso un anillo de bodas y, en ocasiones, una carta a medio escribir. Eran cartas a medio escribir porque las había interrumpido la muerte. Muchas incluso acababan manchadas de sangre. “Estaban escritas con trabajosa letra de campesino y muchas veces las interrumpía –y las manchaba de sangre– el estallido de una granada o una bala invisible y mortal”. Semejante tarea lo marcó de manera indeleble. Los meses pasados en el frente austriaco resultaron para su abuelo una experiencia tan traumática que acabó obsesionado hasta el final de su vida. Ésta y otras historias las cuenta Ricardo Piglia en Los diarios de Emilio Renzi (lo de “Emilio Renzi” viene del nombre completo del escritor, Ricardo Emilio Piglia Renzi). La primera entrega –habrá dos más– corresponde a sus años de formación. De momento, en el suplemento “Babelia” de EL PAÍS han elegido esta obra ‘libro del año’.

El oasis de los libros Javier Angosto

Cartas manchadas de sangre Ricardo Piglia (Adrogué, Argentina, 1940) explica en su diario una historia de su abuelo realmente impactante. Como tantos argentinos, Piglia es descendiente de italianos, y su abuelo participó en la Primera Guerra Mundial. Al estallar la contienda, el hombre se fue a la embajada italiana en Buenos Aires y pidió que lo embarcaran inmediatamente rumbo al frente de batalla. Una vez allí, como hablaba varias lenguas, le correspondió desempeñar una labor ingrata donde las haya: su cometido consistía en reunir los objetos personales de los soldados fallecidos para enviárselos a sus familiares junto con una carta de pésame que le tocaba

CULTUR ESCOLES A

· NÚMERO577 23 DE 29 D’OCTUBRE GENER DEDE2016 2015· NÚMERO 564

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

2.699 alumnes passen pels tallers de civilitzacions antigues del Mucbe

Primària 2n C

Tutora:

Pili Garcia - Begoña Bueno

Primària 2n D

Tutor:

Sergio Casanova

Ja han finalitzat els tallers sobre civilitzacions antigues que des del passat mes d’octubre han tractat temàtiques com l’art prehistòric, la cultura ibera, la cultura grega i la cultura romana. En total, han estat 2.699 els alumnes dels centres educatius de Benicarló els que han pogut disfrutar dels tallers, organitzats al voltant de quatre lemes: Som artistes prehistòrics, que ha comptat amb la participació de 601 xiquets i xiquetes; Els mosaics romans, amb una participació de 464 alumnes; Màscares gregues, amb 445 xiquets i xiquetes; i Jocs romans, al qual han assistit 421 alumnes. Els participants han estat alumnes d’entre 3 i 14 anys que han pogut aprendre on vivien, què menjaven, com es vestien o com s’expressaven les diferents civilitzacions antigues. El treball amb escaiola (per a elaborar les màscares gregues) ha estat un dels millor valorats, seguit del taller de pintura rupestre. També el taller d’escriptura romana ha causat una gran curiositat entre els alumnes. De cara al tercer trimestre del curs, el Mucbe està treballant per oferir nous tallers, donada la gran acollida que han tingut aquests dedicats a les civilitzacions antigues, tant per part dels alumnes com dels professors, que han valorat la diversitat de les activitats organitzades i la possibilitat que puguen participar tots els xiquets i xiquetes, pel fet de ser gratuïtes. 24

Fotógrafo: Alberto Bellés - Rodolfo fotógrafos

Ajuntament

25


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

BIRLES / Inici del torneig de birles interfalles amb la presència de les Falleres Majors 2016 El ja tradicional torneig de birles interfalles va començar anit a les 22h en les pistes del C.C.C. Azahar.

Junta Local Fallera Benicarló

Dimecres 20 de gener va tindre lloc la primera jornada del Torneig de Birles Interfalles. Els equips femenins de les 13 comissions van donar el tret de sortida a aquest campionat. Les Falleres Majors de la ciutat van realitzar el

servei d'honor i gaudiren, junt a les seues companyes de cort, d'una magnífica nit d'ambient faller. I dijous 21 van ser els equips de la categoria masculina els que demostraren la seua destresa amb aquest joc. Les falles de Benicarló cada volta estan més a

ESPORTS

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

TEnIS / El Club Tenis Benicarló pone la directa hacia el ascenso de sus equipos Club Tenis Benicarló

prop de ser una realitat, bona mostra d'això és el calendari festiu de les últimes setmanes. Tot just començat l'any, l'agenda d'actes marcada per Junta Local Fallera era intensa i molt variada. Sense dubte, una mostra més de la gran tasca que fan les falles en el teixit social de la ciutat.

nATACIó / Control Provincial a Castelló

Los equipos infantiles y junior continúan con claras opciones de conseguir el ascenso en sus respectivas categorías. El equipo junior formado por Carlos Calduch, Jarmo Pérez, Diego Sánchez, Albert Alberich, Julia Pérez e Iratxe Serrat consiguieron un clara victoria en las pistas de Torrente frente al Santa Apolonia, nuestros jugadores vencieron por el resultado de 7 victorias a 0. El equipo Infantil también consiguió la victoria frente al Club de Tenis de la Vall d´Uxó, venció por 3 victorias a 1. Los integrantes del equipo son Gerard Guimerà, Xavi Calduch, Ferran Jovaní y Esteban Van Camp. Ambos equipos se encuentran a una victoria de promocionar por el ascenso. Los jugadores de Grip2 no se conforman solo con los equipos sino que también se desplazaron al CT Castellón para disputar la segunda ronda de la Champions Bowl, torneo en el que el vencedor del Master disputa un torneo internacional con todos los gastos pagados. Xavi Calduch, Gerard Guimerà, Arantxa Gellida i Ausiàs Doménech consiguieron las victorias en sus partidos, sobre todo destacar el grandísimo partido de Arantxa Gellida

en la categoría sub 11 femenino, donde se impuso a Paula Concepción por 6/3 7/5 en un partido que rondó las dos horas. Nuestros jugadores también se desplazaron a las pistas de Tortosa para disputar los cuartos de final de Circuito CatVal, donde demostraron su enorme nivel y serán 18 jugadores de Grip2 (siendo la academia de tenis con más jugadores en esta ronda) los que disputarán las semifinales

este sábado. Entre ellos destacaremos a Guillem F-Cisneros, Alonso Maza, Carlos Calduch, Diego Sánchez, Antonio Mata, Xavi Calduch, Uriel Doménech, Gerard Guimerà, David Pectu, Manu Mateo, Joel Anglés, Yvette Artigas, Iratxe Serrat y Arantxa Gellida. Esperemos que todos ellos puedan realizar grandes partidos y disfrutar al máximo de estas semifinales y finales.

FUTBOL / El CD Benicarló se afianza en la 3ª posición y sigue en puestos de promoción a 3ª División

Club Natació Benicarló

26

AT.MUSEROS - 0 - C.D. BENICARLÓ- 2 Gasulla, Mora, Esbrí, Seva, Traver, Pitu, Migue, Guillermo (Ximo Bueno), Alexis, Monti (Gonzalo) y Cano (Genis). C.D.B.

rló

das Benica

Sobre Rue

HORARIOS

El cap de setmana del 16 i 17 de gener es va disputar a la piscina olímpica de Castelló el tercer control de la temporada amb participació de molts clubs de la comunitat i de les províncies properes, amb un total de 343 nedadors. El CNB va participar amb un equip de 20 nedadors, dirigits per Myriam Martínez. Els benicarlandos participants foren: Gemma Labèrnia, Marina Llorach, Maria Garcia, Blanca Pérez, Sara Vea, Ester Segura, Marina Segura, Gemma Rillo, Nerea Martín, Ariadna Coll, Sandra Branchat, Laura Jiménez, Clàudia Barrachina, Júlia Barrachina, Marc Vea, Sergi Saura, David Curto, Raul Carbó, Yago Mateo i Dídac Saura. Dintre d’un discret to general de l’equip, amb certa manca de velocitat, prou habitual després d’una etapa d’entrenament fort a nadal, varen obtindre algunes millores de marques personals. Les actuacions més destacades foren les de Júlia Barrachina, que va guanyar 2 proves, els 50 esquena, amb una bona marca de 33.19 M i els 100 esquena, amb 1.12.10 M i que va ser segona, als 50 lliures; la seua germana Clàudia Barrachina, que va ser segona també als 50 lliures amb la mateixa marca de Júlia, 29.64 M; Ester Segura, que va fer una gran marca als 400 lliures amb nou rècord del club natació Benicarló amb 4.46.87 M i va ser tercera a la prova; Marc Vea, tercer classificat als 200 lliures amb 2.05.14 M i David Curto, tercer també als 1500 lliures amb 19.39.70 M.

Martes y viernes Martes y jueves Martes y jueves Sábado Domingo

Adultos Artístico Línea Línea Artístico Línea

10:30 - 11:30 h. 19:00 - 20:30 h. 20:30 - 22:00 h. 10:30 - 11:30 h. 11:30 - 12:30 h. 16:30 - 18:00 h.

Adultos Niños Adultos Niños y adultos Niños y adultos Niños y adultos

25 € pers. 30 € pers. 25 € pers. 20 € pers. 30 € pers. 25 € pers.

Sigue en racha el Benicarló y esta vez venció en el campo del Museros en un partido de contrastes, los caduferos con un equipo compuesto por jugadores de casa y comarca y un Museros que contaba en el equipo titular con nueve jugadores de origen chino. La primera mitad fue de dominio alterno e igualado con llegadas de los dos equipos, la más clara de los locales fue un penalti en el m.19 que el Museros desperdició y por los visitantes un remate de Monti que salió junto al poste. La segunda parte comenzó con una gran jugada del Benicarló que Migue no supo materializar, pero sí Cano al transformar dos claros penaltis señalados a nuestro favor. Las contras de nuestros jugadores ocasionaron mucho peligro y el resultado hubiese podido ser más abultado si Ximo, Gonzalo o Alexis hubiesen finalizado sus claras ocasiones. Con esta gran victoria el CD Benicarló se sitúa en 3ª posición con 35 puntos y sigue en puestos de Promoción. El próximo domingo a las 16:30h. partido en nuestro campo frente al CD Onda. 27


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

BáSqUET / Resultados de la Jornada

Como cada semana, os detallamos los resultados obtenidos por nuestros equipos:

Senior autonómico Senior 2ª zonal Júnior masc. Júnior fem. Cadete masc. Cadete fem. Infantil masc. verde Infantil masc. azul Infantil fem.

CE Grau Cs - 77 vs CB Benicarló - 56 CB Benicarló - 72 vs CB Castellón B - 70 CE Grau Cs - 57 vs CB Benicarló - 74 Descansó esta semana CB Benicarló - 69 vs Escolapias B - 46 CB Bétera - 28 vs CB Benicarló - 57 CB Benicarló - 64 vs CB Aldaia B - 44 CB Vinaròs - 63 vs CB Benicarló - 80 CB Benicarló - 50 vs CB Castellón negro - 61

Y en la competición del sábado por la mañana organizada por el Patronato de Castellón:

Alevín masc. rojo Alevín masc. blanco Alevín fem. Benjamín naranja mixto Benjamín azul

CBB - 29 vs Salesianos Burriana - 59 CBB - 45 vs Vila-real BC - 47 CBB - 64 vs Amics Cs C - 21 CBB - 60 vs Amics Cs B . 22 CBB - 22 vs Vila-rel BC - 17

Es destacable que, en la competición federada, sólo fueron derrotados el Senior autonómico y el Infantil femenino; mención especial merece la victoria en el último suspiro del senior zonal, en un partido que se complicó en los últimos minutos. Además, el buen comportamiento de los equipos cadetes e infantiles da muestra del crecimiento que van experimentando nuestr@s jugador@s. Os esperamos la próxima semana.

AJEDREz / Rotundo éxito en la liga catalana del Riu Sénia Benicarló

El domingo 24 el Riu Sénia Benicarló ha disputado la ronda 1 con sus tres equipos en sus respectivas categorías. La ronda de la semana pasada era la ronda 3 adelantada con motivo de los carnavales. El Riu Sénia Benicarló A se ha desplazado a Gandesa, donde ha vencido 2-4 en un disputado encuentro. El equipo estuvo compuesto por Jorge Gutiérrez, Vicent Villaroya, Daniel Domínguez, Agustín Llorach, Manuel Serrano y Álvaro Serrano. Este resultado le mantiene co-líder junto al Escola de Escacs Salou. El Riu Sénia Benicarló B venció 3-1 al Riu Sénia Benicarló C. Ambos equipos se enfrentaron en las instalaciones del Club Ajedrez Benicarló en un fraternal encuentro donde el C le ha quitado un punto al B, que lidera la clasificación de su categoría en solitario medio punto por delante del Jesús Catalonia. Esto demuestra el gran nivel de juego de toda la plantilla del equipo de Benicarló, que incluso con sus últimos tableros puede arañar puntos a los dos principales favoritos de la categoría. El Riu Sénia Benicarló B estaba formado por Ari Nogués, Oscar González, Hugo Desir y Sonia Reinaldos. El Riu Sénia Benicarló C estaba formado por Roberto Tipán, Éric García, Martín Herrera y David Teply. Con un equipo líder en cada categoría en la que participa, el Riu Sénia esta arrasando en su temporada de debut. 28

AGENDA

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

DIVENDRES 29 10.00 h Festa de la Carxofa 2016. Taller de cuina «La cuina a l’escola», adreçats als alumnes dels centres escolars de Benicarló. Fins a les 12.00 hores a la plaça de la Constitució. Organitza: Centre Integrat Públic de Formació Professional de Benicarló. 21.00 h Festa de la Carxofa 2016. Sopar de gala de la Carxofa de Benicarló. Homenatge a l’esforç i la dedicació d’un matrimoni de llauradors de Benicarló, Joaquín Llorach Verge, lo Rull, i Antonia Calvet Llorach, per tota una vida dedicada al camp i a la lluita en favor dels drets dels agricultors. Lliurament de la Carxofa d’Or 2016 a Maria Teresa Traver, agricultora i una de les màximes impulsores de la festa. DISSABTE 30 10.00 h Festa de la Carxofa 2016.Fira de productes tradicionals. Pl. de la Constitució ( fins les 18.00 h). 10.00 h Festa de la Carxofa 2016. Visita guiada pel centre històric de Benicarló. Sortida des del Mucbe (antic convent de Sant Francesc). Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al telèfon 964 460 448 o bé a l’adreça electrònica correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo. org. Organitza: Regidoria de Cultura. 10.00 h Festa de la Carxofa 2016. II Torneig d’Escacs de la Carxofa a la seu del Club d’Escacs de Benicarló (c/ del Crist de la Mar, 106). Organitza: Club d’Escacs de Benicarló. 11.00 h Festa de la Carxofa 2016. Visita guiada al poblat ibèric del Puig de la Nau. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a l’adreça electrònica correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org o bé al telèfon 964 460 448. Desplaçament amb vehicle propi. Es farà una sortida des del Mucbe a les 10.30 hores per als qui no sàpiguen com arribar al jaciment. Organitza: Regidoria de Cultura. 17.00 h Festa de la Carxofa 2016. Visita guiada pel centre històric de Benicarló. Sortida des del Mucbe (antic convent de Sant Francesc). Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al telèfon 964 460 448 o bé a l’adreça electrònica correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org.

Organitza: Regidoria de Cultura. 17.00 h Festa de la Carxofa 2016. Mercat artesanal fins a les 22.00 hores a la plaça del Mercat. Organitza: Associació d’Artesans de Benicarló. 18.30 h Presentació de la Falla Benicarló. Auditori. 19.00 h Festa de la Carxofa 2016. Torrada popular de carxofes a la plaça de la Constitució. Venda de tiquets als baixos de la Cambra Agrària (pl. de la Constitució). Preu: 2 euros. Organitza: Consell Regulador de la Denominació d’Origen «Carxofa de Benicarló» i Caixa Benicarló. 19.00 h Presentació del llibre Vides sobre vies a càrrec de les seues autores, Mónica Espelt i Maria Santanach. Edifici Gòtic. Organitza: Ateneu Cultural de Benicarló. DIUMENGE 31 XXIII Demostració Gastronòmica de la Carxofa de Benicarló 09.30 h X Trofeu d’Handbol Carxofa de Benicarló fins a les 13.30 hores al pavelló poliesportiu municipal. Organitza: Club d’Handbol de Benicarló. 10.00 h Visita guiada pel centre històric de Benicarló. Sortida des del Mucbe (antic convent de Sant Francesc). Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al telèfon 964 460 448 o bé a l’adreça electrònica correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org. Organitza: Regidoria de Cultura. 10.00 h Mercat artesanal a la plaça del Mercat. Organitza: Associació d’Artesans de Benicarló. 11.30 h Inauguració de la Demostració oferida pels restaurants de l’Agrupació de Restauradors de Benicarló. 12.00 h Emissió en directe del programa de Catalunya Ràdio El suplement ‘on road’, a càrrec de Pep Nogué, fins a les 14.00 hores. Plaça de la Constitució. 12.00 h Degustació gastronòmica a la plaça de la Constitució i al centre de Benicarló. Organitza: Agrupació de Restauradors de Benicarló. Col·labora: Cerveses Ambar i Bodegas Pinord. 12.00 h Presentació de la Falla els Cremats. Auditori. AVANÇ DE FEBRER Del 31 de gener al 6 de març XXI Jornades Gastronòmiques de la Carxofa de Benicarló Als restaurants de l’Agrupació de Restauradors de Benicarló i al Centre Integrat Públic de Formació Professional de Benicarló. DIJOUS 4 19.30 h «Beni-vidi-bici», cicle de cinema relacionat amb la bicicleta. Projecció de la pel·lícula La bicicleta (2006), dirigida per Sigfrid Monleón. Edifici Gòtic. Organitza: El Front Benicarló.

A la memoria de Marcelino Palau Albiol No es fácil redactar palabras y expresar sentimientos ante un fallecimiento, porque nos hemos quedado en estado de shock, por esta gran pérdida tan repentina el pasado martes 12 de enero 2015. La muerte forma parte de la de la vida y es un acontecimiento que nadie puede evitar, sin embargo es muy difícil de aceptar y entender, especialmente cuando se trata de una persona joven, con mucha energía, vitalidad y ganas de vivir, con 45 años que tenia Marcelino. Cuando se trata de un hijo, un padre, hermano, sobrino, primo, amigo, compañero, allegado... Marcelino: partiste sin avisar y has dejado un gran vacío. A partir de ahora, con la mirada fijada en el mar Mediterráneo, viviremos de todos tus recuerdos, tus vivencias que no han sido pocas las que has dejado.

E.P.D. Marcelino

Farmàcies de guàrdia DIA

FARMÀCIA

ADREÇA

TELÈFON

29

Francisco Santos

C/ Major, 1

964 47 18 97

30-31

Maores Febrer

C/ Mossén Lajunta, 37

964 47 11 65 29


MISCÈL·L ANIA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

de Confirmació junt amb els seus acompanyants, Dissabte 23 de gener i envoltats d’un ambient festiu, els joves dels diferents grups de catequesi pregària. i germanor de ens vam apropar fins l’ermita del Socors de Càlig per viure una jornada dirigir cap a l’ermita on amb jocs, treball en A l’arribar, les germanes trinitàries ens van donar la benvinguda i després en peregrinació ens vam les Obres de Misericòrdia les quals estem sobre més mica una aprofundir va grups i moments de pregària es va treballar el lema “Fent camí” i es convidats a viure en aquest any jubilar.

Marcos, el pequeñín de la casa, cumple 4 años el 31 de enero. Tus padres y tu hermano te desean un feliz aniversario.

Dissabte 16 de gener els cadufers, acompanyats de les Falleres Majors de Benicarló, Noâ i Rosa, i de les components de les seves Corts d’Honor, així com dels fallers d’altres Comissions de la ciutat i del públic assistent en general vam celebrar la Despertà. Un any més, la Falla El Caduf va sortir pels carrers de la ciutat per despertar al poble benicarlando amb les traques i els coets i per dirli que les Falles 2016 ja estan aquí. Cal destacar que la Despertà va estar amenitzada en tot moment per la Xaranga “Els desmadrats” i des de la Falla El Caduf es vol agrair la seva presència a l’acte.

Autoridades, Corte de Honor y Mayoral 2016, Juanjo Roca, encienden la hoguera de Sant Antoni en Peñíscola.

Càrrecs 2016 de la Falla Els Cremats, l’ànima de la festa

Raquel Rico, molt feliç amb la seua família

Año Nuevo Nueva fragancia 30

MISCÈL·L ANIA

29 DE GENER DE 2016 · NÚMERO 577

Fotos: Juanvi Gellida

c/Socorro, 1 VINARÒS Pío XII - BENICARLÓ

Les Falleres Majors de Benicarló i les seues Corts d’Honor omplint d’alegria i soroll ciutat. No falten a cap despertà!

els carrers de la

El futur de la Falla Els cremats. Els xiquets són l’alegria fallera!

r de 2016, el proper cap de setmana.

ó de càrrecs del Quadre d’Hono La Falla Els Cremats ha celebrat la Despertà per anunciar la propera exaltaci mes de març. Germanor i alegria de menuts i grans que crida ja a la festa fallera del proper

31


7dies beni 577redux  
7dies beni 577redux