Page 1

Des de 1995

Nº 550

|

D.L.CS-242-04

|

10 de juliol de 2015

|

1,70 €uros

|

Nº 1.022

Entrevista a

Carlos Flos

Tot a punt per a

Magnífic

Ballet

Lupe


EDITORIAL

Bústia: Pots fer-nos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió setdiesbenicarlo@ gmail.com K&A C/ València, 31 baixos, Benicarló

Anuncia’t:

K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L'equip: Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran. Joan Ferré, José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón, Teudo Sangüesa y Gregorio Segarra.

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Benicarló, referente cultural Consell de El Dissabte

Benicarló sigue siendo un referente cultural en la comarca y esperamos que lo siga siendo con el nuevo Consistorio, de quien se espera el apoyo necesario para ello. Desde la toma de posesión de la nueva alcaldesa, hemos asistido a unos cuantos actos culturales de enjundia y de primera categoría para una ciudad como la nuestra. Por citar algunos, unos cuantos conciertos como el dedicado al compositor Mestre Feliu o “La música és més que paraules”, el “cant a la fresca” (de la Coral Polifónica Benicarlanda), el concierto de órgano de la iglesia de san Bartolomé (para conmemorar sus 50 años), diversas representaciones teatrales, algunas exposiciones, presentación del libro “Nombres tradicionales de Benicarló”, conmemoración del X aniversario del Mucbe, aparte de visitas guiadas o rutas para mostrar los museos y el arte de nuestra ciudad. Y lo veremos este viernes con las actividades de “La nit en vela”, que terminará por convertirse en un clásico por el importante éxito de las ediciones anteriores. Nos parece muy positiva la unión de la cultura con el comercio para que, por decirlo llanamente, ambas áreas se aprovechen la una de la otra siempre que sea posible, al menos en una fecha tan significativa, que siempre deja estela favorable. Tenemos la suerte de contar con muchas personas preparadas, con iniciativa, con enorme capacidad de inventiva, un movimiento asociativo amplio (que favorece la actividad cultural también) y entidades capaces de crear un movimiento cultural muy importante como el Conservatorio “Mestre Feliu” (por citar tal vez la más importante y significativa). Seguirá coleando siempre el problema de un auditorio mejor y con mayor capacidad, pero no toca. Por cierto, en el magnífico concierto de la Orquesta Sinfónica de Bankia en el Palacio de Congresos de Peñíscola, había muchos benicarlandos. Seguiremos gozando, sin duda, de teatro, conciertos (tenemos músicos interesantes en Benicarló y una gran afición), baile, exposiciones, presentaciones de libros, museos… La sociedad civil de Benicarló se encuentra unida y vinculada con el arte y la cultura, y deberemos aprovecharlo y colaborar en todo aquello que sea posible.

L’acudit José María Fibla

Golpes de vista

Col·laboradors: Gregorio Segarra, Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Dani Beltrán, Juanvi Gellida, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Jaume Rolíndez, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás. Disseny i maquetació: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Publicitat: Juanjo Cornelles Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/setdies.benicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba. 2

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706. Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ


ACTUALITAT

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

Numerosas muestras de consuelo por el fallecimiento del músico benicarlando Paco Albiol Desde todos los ámbitos de la cultura y la música tanto local como provincial y también de la vecina Cataluña, se ha publicado decenas de mensajes de consuelo y tristeza por la repentina desaparición de este excepcional trompetista. Entre otros, del Ayuntamiento de Benicarló, que reproducimos a continuación: L’Ajuntament de Benicarló vol expressar el seu condol per la mort de Paco Albiol, veí de Benicarló i un dels músics més estimats de la nostra ciutat. A pesar que ara mateix les paraules, difícilment, són un consol, la Corporació Municipal vol fer arribar tot el seu suport als familiars i amics i transmetre’ls ànims i forces suficients per afrontar estos moments tan dolorosos.

Benicarló hissa la bandera blava a la platja de la Caracola L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, acompanyada dels regidors de Turisme, Rosana Marzá, i de Serveis Públics, Ildefonso Añó, i de la reina de les Festes, Rebeca Besalduch, presidia l’acte d’hissada de la bandera blava a la platja de la Caracola, un distintiu de qualitat atorgat per la Fundació d’Educació Ambiental (FEE) que reconeix la qualitat de les aigües i les instal·lacions de la platja. L’altra bandera blava atorgada a Benicarló, la de la platja del Morrongo, no s’hissarà de moment degut a les obres que afecten la platja. Sobre aquest tema, l’alcaldessa anunciava que divendres 10 de juliol es retiren les tanques de la plaça del Morrongo i que a partir del dia 11 els bars i cafeteries de la zona ja poden instal·lar-hi les terrasses. Sobre les terrasses, Miralles també ha explicat que l’Ajuntament està negociant amb la direcció provincial de Costes per donar una solució a la ubicació del conegut com a Xiringuito de Pepito, ja que fins ara ha estat ubicat en una zona propietat de Costes, no de l’Ajuntament, i que s’haurà de reubicar en un altre espai, més proper al Parador de Turisme, prèvia licitació del servei, com en el cas del xiringuito de la Caracola.

Aquest i altres temes, com les actuacions que el Ministeri té previst realitzar en les costes de Benicarló, els tractava l’alcaldessa de Benicarló amb la directora provincial de Costes, Pepa Solernou, que visitava Benicarló dimecres 8 de juliol. Sobre les obres que es duen a terme davant del Parador de Turisme, Miralles ha dit que s’han paralitzat fins al 31 d’agost degut a les molèsties que ocasionen i que es reprendran l’1 de setembre. També les obres de construcció d’una séquia al Passeig Marítim, en el marc de les obres de l’EDAR, es retardarà fins que no es retiren les tanques de la platja del Morrongo.

La neteja, prioritat per a l’equip de govern L’alcaldessa aprofitava la hissada de la bandera a la platja de la Caracola per reiterar que, juntament amb les obres que afecten la platja del Morrongo, la neteja de les platges és un dels aspectes que més preocupa al nou equip de govern. En aquest sentit, Miralles ha assenyalat que l’Ajuntament ha contractat una empresa per a netejar la platja de la Caracola i de la Mar Xica i que també s’ha contractat una persona, a través del programa Emcorp,

per reforçar els serveis de neteja. «Hem actuat el més ràpidament possible, tenint en compte que quan vam entrar a governar, el passat 15 de juny, no hi havia cap consignació prevista per a la neteja de platges». Miralles ha demanat disculpes als veïns i turistes que visiten Benicarló pels problemes ocasionats per les obres i retards en l’adjudicació de la neteja però ha assegurat que «a partir d’ara les platges de Benicarló estaran al 100%».

3


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

El Ple aprova el funcionament intern de l'Ajuntament i les retribucions dels regidors La sessió plenària extraordinària que va tindre lloc dilluns 6 de juliol va servir per aprovar l'organització, el funcionament i la distribució de les diferents àrees de l'Ajuntament de Benicarló. També es van aprovar les retribucions del regidors, que suposaran un 9% menys de despesa que en els últims mesos de l'anterior legislatura. L'Ajuntament de Benicarló ja ha aprovat les propostes que regiran el funcionament de la Corporació Municipal durant la propera legislatura, des de les retribucions dels regidors i les delegacions genèriques i específiques fins a la composició de les comissions informatives o la periodicitat dels plens ordinaris i de les juntes de govern local. Pel que fa a les retribucions dels regidors, s'ha fixat un únic càrrec amb dedicació exclusiva, que serà el de l'alcaldessa, i 10 càrrecs amb dedicacions parcials, que van des de les 60 fins a les 105 hores mensuals.

Càrrec

Nom

Retribució (en brut)

Dedicació

Alcaldessa

Rosario Miralles Ferrando

3.287,34 euros

Exclusiva

Regidor d’Economia, Hisenda i Esports

Carlos Flos Fresquet

1.784,00 euros

Parcial (105 hores)

Regidora de Benestar Social, Recursos Humans, Serveis Informàtics i Normalització Lingüística

Marta Escudero Albor

1.784,00 euros

Parcial (105 hores)

Regidora de Turisme, Comerç i Mercats

Rosana Marzá Caldés

1.605,98 euros

Parcial (90 hores)

Presidència OACSE

Filomena Agut Barceló

1.605,98 euros

Parcial (90 hores)

Regidor de Contractació, Empreses Concessionàries i Promoció Econòmica

Román Sánchez Mateu

1.605,98 euros

Parcial (90 hores)

Regidor de Cultura

Josep M. Baberà Sorlí

1.605,98 euros

Parcial (90 hores)

Regidor de Festes i Falles i Serveis Públics

Ildefonso Añó Lores

1.605,98 euros

Parcial (90 hores)

Regidora de Joventut i Participació Ciutadana

Susana Pérez Alonso

1.605,98 euros

Parcial (90 hores)

Regidor d’Agricultura

Domingo Roca Prats

1.320,47 euros

Parcial (74 hores)

Regidor de Governació, Medi Ambient, Educació i Policia Local

Joaquim Bueno Bosch

1.320,47 euros

Parcial (74 hores)

Els grups polítics municipals, per la seua banda, rebran una quantia mensual fixa de 250 euros i una altra de variable, en funció del nombre de membres del grup, per import de 100 euros per cada membre del grup. Per les comissions informatives, els regidors rebran 75 euros (amb un màxim de 6 al mes), mentre que per cada Junta de Portaveus rebran 65 euros (amb un màxim de 4 al mes). Els portaveus de cadascun dels grups polítics municipals seran Rosana Marzá Caldés (PSPV-PSOE), Marta Escudero Albor (Compromís-ERPV), Juan Antonio Mañá Ferrer (PP), i Benjamín Martí Esbrí (Ciutadans). Les Comissions Informatives Permanents seran 8: 1. Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis al Territori. 2. Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis al Ciutadà. 3. Comissió Informativa d'Educació, Cultura i Esports. 4. Comissió Informativa de Benestar Social, Sanitat, Participació Ciutadana i Joventut. 5. Comissió Informativa de l'Àrea de Serveis Generals i Policia i Seguretat. 6. Comissió Informativa de Contractació i Patrimoni. 7. Comissió Informativa de l'Àrea d'Hisenda i Serveis Econòmics. 8. Comissió Especial de Comptes. Les diferents Comissions Informatives estaran formades per nou membres: tres del Grup PSPV-PSOE, dos al Grup Compromís-ERPV, tres al Grup Partit Popular i un al Grup Ciutadans. Pel que fa a la periodicitat de les sessions plenàries ordinàries, s'ha establert que tindran lloc els dies coincidents amb l'últim dijous de cada mes, a les 21.00 hores. Per aquells supòsits en què, per diverses circumstàncies, no puga celebrar-se el ple dins del dia i hora prefixats, l'Alcaldia, prèvia consulta amb la Junta de Portaveus, convocarà la sessió en dia i hora diferent dins de la mateixa setmana. La Junta de Govern Local estarà formada pels regidors Domingo Roca Prats, Marta Escudero Albor, Rosana Marzá Caldés, Joaquim Bueno Bosch, Carlos Flos Fresquet, Josep M. Barberà Sorlí i Román Sánchez Mateu. Les sessions ordinàries se celebraran els divendres a les 13 hores. 4


10 preguntes a Carlos Flos Regidor responsable de les àrees d'Hisenda i Esport Carlos Flos Fresquet, 35 anys, casat amb un fill. Llicenciat en ADE i Humanitats per la UJI i Màster en Docència d'Educació Secundària. Va treballar de comercial i en el sector bancari i últimament com a Formador Ocupacional. De jove va practicar, com a esportista federat, ciclisme, atletisme i futbol, esport al que segueix vinculat actualment per la seua condició d'àrbitre en actiu. Ell va a ser, és ja, el membre de l'equip de govern municipal encarregat de les àrees d'Hisenda i Esport. I aquestes són les seues primeres impressions, pocs dies després d'haver acceptat l'encàrrec de la nostra alcaldessa, Xaro Miralles. No sabem si ja ha tingut temps de prendreli el pols a l'activitat municipal de la qual vostè és responsable. D'entrada són dues àrees complexes i complicades. Com ho porta? Ha trobat la col·laboració esperada en el personal tècnic? En quina de les dues àrees se sent més a gust? Estic encara “aterrant”, però he de dir que m'he trobat amb dos equips humans excel·lents que m'han sorprès molt favorablement per la seua capacitat, competència i, sobretot, bona predisposició. Són dues àrees completament diferents, però ambdues les he acceptat amb gran il·lusió i ganes de fer coses que puguen redundar en benefici de tots. Què opina que alguns membres del partit que estava en el govern hagen abocat algunes crítiques sense esperar als 100 dies de l'acostumada i educada treva? Jo accepte tot tipus de crítiques, però açò no obsta perquè, quan aqueixes crítiques són malintencionades i sense contrastar la informació adequadament, dolguen. I venint de qui vénen, diu molt de la persona que les fa. Creu vostè que en l'àrea esportiva ho pot tenir difícil atès que l'anterior regidor, Ximo Pérez Ollo era el regidor més valorat? No. No té per què ser més difícil. L'àrea d'Esports és de les que millor ens hem trobat i açò significa també un repte. I més assumint que el portar una altra delegació representa una major càrrega de treball. No obstant açò, pense dedicar tot el temps i l'esforç necessari per a traure ambdues avant. Per cert, contempla vostè la possibilitat d'esmenar el compromís incomplit per Pérez Ollo de batejar amb el nom de “Pichi Alonso” el camp de futbol? Rotundament, sí. Existeix la ferma voluntat de l'equip de govern de solucionar aquest tema. Es comenta que el canvi de la gespa del Municipal serà l'obra “estrella” de la legis-

latura. Serà així, es duran a terme altres actuacions com, per exemple, un nou camp de futbol-8? Què altres desitjos li agradaria veure realitzats? Quant al canvi de gespa del Municipal estem analitzant la seua viabilitat econòmica, ja que és una inversió molt costosa. Anem a veure si trobem alguna subvenció i si no, estudiaríem alguna fórmula de finançament que poguera fer-ho viable. A més, som conscients que Benicarló necessita més camps per al futbol base i aqueix aspecte també ho hem de tenir present a l'hora de planificar les inversions. Quant a desitjos que m'agradaria veure realitzats, molts. M'agradaria que l'atletisme local es revaloritzara i tornara a ser el referent provincial que va ser fa uns anys, o que Benicarló tinguera per fi un equip de futbol femení, per posar tan sol dos exemples. Ha mantingut alguna relació de posada el dia amb els anteriors regidors de l'àrea d'Esports i Hisenda, així com amb els tècnics? Amb els regidors, cap. En canvi, com ja he comentat, amb els tècnics d'ambdues àrees el contacte està sent constant i fluid, i insistisc, amb una predisposició en ambdues que m'ha deixat molt gratament sorprés. Canviem de terç. Quina autonomia política li deixen a un regidor d'Hisenda d'un Ajuntament en aquests moments, en els quals el control tècnic que duen a terme secretari i interventors és determinant? La veritat és que més aviat poca. Per exemple, el capítol 1 dels pressupostos: “Sous i Salaris”, ja representa més del 40% del total; el capítol 9: “Finançament”, és una altra partida inamovible i quantitativament important; l'Estat també posa límits, com la prohibició d'augmentar el deute, i així successivament... Al final poc és el que pots decidir. El meu treball és elaborar el Pressupost i controlar la Tresoreria, no obstant açò hi ha alguns capítols, com el de “Inversions”, o l'assignació a tal

o qual àrea, en el que els criteris són polítics i ací sí que existeix la possibilitat de maniobrar en funció de les prioritats que l'equip de govern dictamine. En el meu cas, quant als pressupostos, la meua idea és consensuar-los completament amb la resta dels meus companys. Com has trobat les finances municipals? És cert que l'Ajuntament de Benicarló està, econòmicament parlant, ben sanejat? Sí, és cert. L'endeutament actual del nostre Ajuntament no és excessiu i és assumible. I si bé és cert que actualment no podem incrementar el deute, sí que ens beneficiem amb un cost financer menor. El motiu principal cal cercar-ho en l'important flux econòmic per a inversions que va arribar amb els plans “E” i “Confiança”, que ens van permetre no haver d'invertir massa amb els nostres recursos propis i destinar-los a amortitzar deute, la qual cosa ens ha portat a aquesta situació relativament favorable. Encara que he de dir que ens hem trobat amb dues sorpreses que van a dificultar l'elaboració del pròxim pressupost i que em permetran que, de moment, no els comente més al respecte per a no dificultar les negociacions que estem duent a terme. Han parlat ja d'en quines partides incrementaran o disminuiran la despesa? Com ja he dit, acabem de començar. De moment hem de gestionar el pressupost heretat i si bé hi ha àrees en les quals s'ha gestionat molt bé, en unes altres quasi no queda diners i encara falta mig exercici. Quant al futur, el que sí puc afirmar amb rotunditat és que les partides socials no van a disminuir, perquè està en el nostre ADN. Us heu plantejat la possibilitat d'establir bonificacions en impostos per als joves (o no tan joves) que inicien algun tipus d'activitat? Estem treballant en açò. Anem a estudiar la implantació d'incentius fiscals per als emprenedors, perquè la creació d'ocupació és una de les nostres principals prioritats, com també ho és retornar-li l'alegria al nostre poble, que torne a sentir-se viu i il·lusionat. Este és i així pensa Carlos Flos, un jove regidor que afronta el doble repte amb il·lusió i convençut que un Benicarló millor és possible. “M'agradaria que dins de quatre anys Benicarló haguera recuperat aqueix esperit de festa i alegria que ara solament tenim en moments molt puntuals. I que no haguérem d'anar fora per a trobar el que ací no tenim però podríem tenir per poc que ens ho proposàrem”. És el seu desig per a rematar l'entrevista, i el de molts dels seus conciutadans. Que així siga. 5


ACTUALITAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Benicarló viatja a Saint Pol de Léon per continuar avançant en projectes de cooperació Per sisé any consecutiu, una delegació de l’Ajuntament de Benicarló es desplaçarà a Saint Pol de Léon amb motiu de la Festa de la Carxofa que cada mes de juliol organitza el municipi del nord de França. La delegació, que sortirà demà dijous de Benicarló, estarà formada pel primer tinent d’alcalde i regidor d’Agricultura, Domingo Roca, la regidora de Turisme i Comerç, Rosana Marzá, el president del Consell Regulador de la Carxofa de Benicarló, Francisco Lluch, i la reina de les Festes, Rebeca Besalduch. A més d’assistir als actes centrals de la Festa de la Carxofa, que tindran lloc diumenge, la delegació aprofitarà per establir contactes que puguen beneficiar els futurs projectes de cooperació que s’estan estudiant, sobretot els relacionats amb els temes agrícoles. La delegació visitarà alguns dels espais turístics més emblemàtics de la zona i es reunirà amb el comité d’agermanament per tal de fer un seguiment de les iniciatives que s’han dut a terme fins al moment, com és el cas dels intercanvis d’estudiants o del Projecte Europeu de Joventut sobre agricultura que es va fer l’any passat, i també per estudiar noves idees i propostes. Cal recordar que la relació entre Benicarló i Saint Pol de Léon va començar ara fa cinc anys amb l’objectiu d’obrir intercanvis econòmics, socials i culturals entre les dos ciutats. L’agricultura, i més concretament el cultiu de la carxofa, és el punt d’unió de les dos localitats, tot i que amb

volums de producció molt diferents. Saint Pol de Léon, coneguda com la capital francesa de la carxofa, produeix 50 milions de quilos d’aquesta verdura cada any i concentra el 90% de la producció de coliflor de tot França. A més, compta amb una potent cooperativa que dóna treball a més de 10.000 persones. Tot i ser un municipi de només 7.400 habitants, té un important atractiu turístic, però és sobretot l’agricultura el puntal de la seua economia. La localitat compta amb més d’un centenar d’explotacions agrícoles que s’aprofiten de l’excel·lent situació privilegiada de la localitat bretona. Benicarló i Saint Pol de Léon van oficialitzar fa dos anys aquesta relació amb la firma de l’agermanament entre les dos ciutats.

Benicarló ofereix cinc rutes guiades per donar a conéixer la història i el patrimoni locals De dimarts a dissabte i durant tot l’estiu, la Regidoria de Cultura proposa una sèrie de recorreguts turístics pels carrers de Benicarló que permetran, tant a veïns com a visitants, conéixer millor la història i el patrimoni de la ciutat. Les rutes, dirigides a tot tipus de públics, s’han dividit en diverses temàtiques que explicaran des dels edificis modernistes fins al passat vinícola passant per una ruta cent per cent marinera o la més tradicional del centre històric, així com un recorregut per saber el per què dels noms dels carrers. Els dimarts tindrà lloc la ruta del Modernisme, que explicarà el creixement urbanístic de Benicarló a partir del centre històric i més enllà de la muralla medieval. També aportarà dades sobre com la indústria vinícola va anar dibuixant cases senyorials, algunes d’elles modernistes, que arribaven fins al grau de Benicarló. La ruta dels dimecres estarà dedicada als curiosos i a tots aquells que vulguen saber el per què dels noms dels carrers de Benicarló. La ruta del nom dels carrers passarà pels carrers més emblemàtics de Benicarló, aquells que porten el nom de personatges emblemàtics, antics alcaldes, sants, persones rellevants i d’altres que fan referència a successos o esdeveniments que allí van succeir. Els dijous serà el torn de la ruta marinera, on s’explicaran els orígens de la zona marinera de Benicarló (segle XIII), les dos zones que formaven el municipi (el nucli històric i el grau), el barri mariner i tota l’avinguda del Marqués de Benicarló, que era una alineació de barraques de pescadors. També s’inclou en aquesta ruta el procés d’expansió del comerç i exportació del vi i la indústria de les bótes de vi. Els divendres hi haurà visites pel centre històric, una ruta que permet conèixer la història de Benicarló des de la seua fundació com a poble i els seus edificis més emblemàtics. Finalment, els dissabtes toca la ruta del vi, un recorregut que permetrà descobrir com la vinya i el vi es van convertir en el motor econòmic del Benicarló dels segles XVIII i XIX. Les visites començaran totes a les 20 hores des de davant de l’Ajuntament, excepte la de la ruta marinera, que començarà al Magatzem de la Mar. Les visites es poden concertar prèviament al telèfon 964 46 04 48 o al correu electrònic correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org. 6

Paral·lelament a aquestes rutes temàtiques, durant tot l’estiu també es podran fer visites guiades al poblat iber del Puig de la Nau (divendres i dissabtes a les 10.00 hores) i a la casa tradicional benicarlanda del carrer de Santa Càndida (divendres i dissabtes de 18.00 a 20.00 hores). A més, el Mucbe mantindrà el seu horari habitual d’obertura (de dimarts a divendres de 9.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores, dissabtes de 10.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores i diumenges de 10.30 a 13.30 hores).


3 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 549

PUBLIREPORTA JE

7


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Tendido del 7 Gregorio Segarra

Un trabajo, dos jornales Un auténtico chollo, digan lo que digan, poder cobrar dos sueldos por realizar un solo trabajo. Nada habría que objetar si la relación contractual fuera privada, pero reprobable hasta la afonía cuando los sueldos en cuestión salen de los impuestos que pagamos la mayoría de currantes de este saqueado país. Criticable hasta la extenuación cuando el contexto en el que se produce es de recortes salvajes e injustificados (precisamente a consecuencia de despilfarros como éste) en todos los campos de lo público y especialmente en parcelas tan sensibles como la sanidad, las obras públicas, o la educación. Y aborrecible hasta decir basta cuando uno de los pagadores es una institución cuestionada, cuestionable y para muchos absolutamente prescindible. Hablo, como ustedes ya habrán adivinado, de las Diputaciones Provinciales y sus bien pagados diputados. Unos diputados que, en la mayoría de los casos, ya cobran un salario por su condición

de alcaldes o concejales en sus respectivos Ayuntamientos y que no tienen ningún empacho en volver a cobrar otro, a pesar de no haberse inventado todavía los meses de 60 días (que a este paso todo llegará). Unos diputados que se llenan la boca -en campaña electoral- con frases huecas y patrañas de todo tipo, engañando y embaucando a los pobres e ingenuos votantes, reclamando para otros lo que son incapaces de aplicarse para ellos y olvidando que cada euro que saquean -aunque sea de forma legal y democrática- de las cada vez más menguadas arcas públicas, es un grado más de sufrimiento para la cada vez más numerosa legión de pobres, necesitados y desfavorecidos que son, precisamente, los principales destinatarios de la mayor parte de embustes y falsas promesas que derrochan en las campañas. Y la guinda a tan impresentable pastel la ponen los diputados y diputadas de los partidos que llevan en su programa la desaparición de las Diputaciones por innecesarias y superfluas, que no solo corren raudos y veloces a tomar posesión del tan bien remunerado como innecesario sillón, sino que han puesto de moda repartirse entre varios el mandato (para que toque a más) e incluso se pelean, en las trastiendas de los partidos, por ser

Dicen que han dicho Paco El Flare

Agosto: tirando de cohetes y de plan De cara al mes de agosto, nada que ver con nuestra famosa Pirotecnia Tomás, ésta pone la guinda festiva a tantos pueblos, que es un orgullo para el nuestro, como la alcachofa. Creedme que mis “cohetes” no harán tanto ruido ni causarán daño, aunque exploten a ras de suelo, ni tienen que ser tildados de “petardos”, tampoco que pongan fin a ninguna fiesta, sin despreciar las tracas ni los fuegos artificiales. Nuestra Ilustrísima Alcaldesa, la otra tarde por TVU expuso dentro de los primeros 100 días de rodaje, los destrozos que le dejaron las gaviotas azules (pájaros) y como ya se sabe “quan la gavina va per l’horta...” explicó muy bien y sin acritud lo qué se encontró en la casa consistorial, acumuladas durante los últimos años, de los anidamientos

en los edificios oficiales, mejor no repetirlo, en los departamentos de los mismos, saltemos página, habló de las muchas carencias, no se olvidó del Plan ni de la revisión del mismo, si no entendí mal en los cajones de alcaldía (he dicho cajones) había algo más, unos planos urbanísticos a medio hacer que dejaron unos arquitectos de Jerez, cuyo nombre se corresponde a Territorio y Ciudad, lo que no apareció ninguna carta de pago, que lo revise bien la alcaldesa, que no nos pase como con ODIMIRA, espero que no. Los mencionados técnicos andaluces, ni planificaron el territorio y mucho menos la ciudad. ¡Ay, Ay, alcaldesa, que jaleo lleva el tren! Menos mal que nos han hecho el tercer carril con ancho europeo, “seguirem el viatge”. La misma tarde en la Penya Setrill un joven arquitecto benicarlando de nombre Víctor Escura en charla clarificadora habló de urbanismo, nos habló de Plan, nos enseñó un proyecto de puerto pesquero y deportivo que no contemplaba ningún

CENTRO DE RECONOCIMIENTO CONDUCTORES PEÑISCOLA 28

los elegidos por la superioridad para participar del festín. Unas trastiendas que, en algunos casos, por lo que se cuece y por cómo se cuece, más parecen pocilgas que otra cosa. Todo ello realizado con “absoluta transparencia” y firme “voluntad democrática”, es decir, a dedo y sin otro meritaje aparente que el ganado a base de pelotear a los de arriba. A mí personalmente, ver a los que reniegan de la institución chupando de su bote como el primero me repugna y me desliza a toda pastilla por el sendero que comparten descreídos y desengañados. Con lo fácil que hubiera sido y lo bonito que hubiera quedado que Podemitas y Ciudadanos, tras ser elegidos, hubieran hecho mutis por el foro y renunciado a sillón y salario, o al menos, como mal menor, que hubieran hecho como la diputada provincial Cristina Gabarda (C’s), que durante los dos años que permanecerá en la diputación sólo percibirá el sueldo de diputada provincial y renunciará al de concejal de 27.739 euros, cobrando “solo” del Ayuntamiento por la asistencia a las comisiones informativas y plenos, ya que los estatutos del partido Ciudadanos impiden a sus cargos públicos cobrar a la vez de dos administraciones oficiales distintas. Además, si hace tan solo cuatro días algunos líderes iban pregonando a los cuatro vientos que las Diputaciones no sirven más que para “enchufar amigotes y chupar del bote” ¿qué demonios hacen ahora sus “soldaditos” allí? astillero que impidiera ver el mar, el joven arquitecto susurró aquella canción “desde mi ventana el mar no se ve”; nos explicó una idea de faro en la que no figuraba ningún museo que redujera la luz; como quedamos boquiabiertos casi no nos dimos cuenta que estaba hablando de nuestro puerto, se refirió a muchas cosas más, que ya las sacaré a relucir, tiempo habrá. Hoy pregunto y me pregunto y acabo, teniendo lo que tenemos aquí ¿a qué cojones vamos a Jerez, ilustrísima Alcaldesa? Tome nota, trasparencia ya, nos lo prometió en campaña. Vamos a desdramatizar, agosto lo tenemos al llegar y como no, nuestras Fiestas Patronales, tendremos que tirar salvas o cañonazos al recibir al joven Mantenedor de fama mundial, Agustín Cerdá Masip, ¡qué honor para Benicarló! No digo más por no quedarme corto, nos debemos quitar el sombrero todos, menos los que son caballeros cubiertos ante el rey, enhorabuena a su familia, su historial ya lo expondrán en la noche del Certamen. Conclusión: esta juventud aportará mucho a Benicarló, será la solución del mañana, no lo digo yo, lo dicen en la Universidad, la de aquí y la de allá y no digo más es una estirpe a cuidar, lo llevan en sus genes y siendo así seguro que pasaremos unas buenas Fiestas y también encontraremos Plan.

Todos los días de : 11h. a 13h. y 17h. a 19h.

CONDUCTORES

ANIMALES

ARMAS

NÁUTICA

C/Peñíscola, 28 - BENICARLÓ 8

Tel. 964 460 470


OPINIÓ

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

A vista d’ocell Joan R. Ferré Querol

Serà un nou temps de veritat? Els ajuntaments en ple funcionament, i la Generalitat Valenciana que acaba d’arrancar. Desprès de vint-i-dos anys de govern monocolor, quasi a totes les institucions del nostre país, sembla que existeix opinió generalitzada de que es presenta un nou temps en política, tant local com autonòmica. I és que el model que ara acaba ja no donava per a més. Un Partit Popular que es va instal·lar a tots els àmbits de poder de la nostra comunitat com si d’un feu es tractés, segurament perquè els valencians ho vam voler, ojo, això tampoc cal oblidarho, i una oposició afeblida per no sé quina mena de complexes o de problemes interns, han posat la política valenciana en el punt de mira de tot el món civilitzat, com a exemple del que no es deu de permetre mai en una democràcia madura: la corrupció institucional desbordant les clavegueres, al mateix nivell de les dictadures militars i/o familiars que hi ha per tot el món, degut bàsicament, entre altres, a tres causes concurrents: Un ambient mun-

dial favorable a la corrupció político-econòmica (més paradisos fiscals que mai, llistes de Falciani, Suïssaliks, GurtelGate, espoli grec, etc), sumat a una absència total de control públic ni privat de la despesa pública i sobre tot, uns votants valencians conformats i desinformats que no hem fet res per exercir de ciutadans de primera. Mentre la bombolla donava per a una llepadeta del pastís, tots contents. Valencia va ser, més que mai, “el paraíso de las flores, de la luz y del amor”. Ha hagut d’arribar el tio Paco el de les rebaixes per a que tot haja saltat per l’aire i al final, la gent s’haja decidit a intentar un canvi. Encara i així, no ens ho perguem, el Partit Popular valencià ha estat el partit més votat a les autonòmiques, i ha tret ell sol quasi el mateix percentatge de vots que tota la resta de partits junts, si exceptuem PSPV i Compromís que han estat segona i tercera forces més votades. I això, comptant a més a més, amb que el propi govern valencià va renunciar el darrer any, incomprensiblement, al seu principal instrument de control de l’opinió pública des de fa més de dues dècades, RTVV i Canal 9, que els va tancar, cal pensar, per un excés de confiança en que no li caldrien. Amb molts dels polítics valencians de primera fila imputats, a la presó o a punt d’entrar-hi, algú

Día a día: diálogos José Ramón Ferreres

Expectativas (más) — ¿Más? — Impresionante… — ¿Lo qué? — Es tal el cúmulo de deseos que ha suscitado el cambio político en nuestro ayuntamiento… que no dan abasto. — ¡No será tanto! — Dos mesas llenas de expedientes tiene la alcaldesa en su despacho… — … trabajará poco. — La he visto entrar a las ocho de la mañana… — … como cualquier “trabajador”. — … y salir a las cuatro de la tarde… — ¿No me digas? — Y de actos a los que va… ni te cuento…

— Solo viendo las fotos que se publican en prensa… — … y en el facebook… — Parece que está “en todo”… — Tendrá que aflojar… — Puede. Cuando alguien comienza “algo” con ganas puede pasarle eso. — En la tele he visto un producto que ayuda a “eso”. — ¡Solo le faltaría que le pusieras “química”! — Pero el Morrongo sigue igual –el oyente que baza quiere poner. — ¿Sabéis que aquella zona no es del ayuntamiento? — ¿Qué me dices? ¿La playa no es nuestra? — No. Ni esa zona que está en obras… — …que, por cierto, ya podrían acabar. — ¡Pero es de Costas! Por mucho que quieran no depende de ellos.

pot entendre aquesta contumàcia dels valencians a l’hora d’acceptar la corrupció com un fet habitual dintre la política més propera? Suposo que d’ací pocs anys, a les facultats de Sociologia i Ciències Polítiques del món s’estudiarà el cas valencià com un exemple de mesenfotisme dels votants respecte als seus representant públics i la colla d’amics, parents i coneguts que afavorien. Comença un nou temps, o al menys així ens ho han promès. Això vol dir sense corrupció, amb els comptes clars, transparència informativa i executiva, prou de recomanacions per amics i parents, atendre i compensar les zones més desafavorides del país, professionalitat i rigor a l’hora de prendre decisions polítiques i tècnicques, etc, etc. Les nostres comarques aporten dos càrrecs al govern entre els mes importants, el president de la Generalitat i el Conseller d’Educació. A vore si es nota. I no reclamo cap tracte especial, simplement que algú prenga en compte que ací també hi viu gent, i que històricament hem necessitat posar la ma a la butxaca moltes més vegades que altres per pagar les deficiències dels serveis públics que no arriben. No vull posar-me pesat ni cal tornar a repassarlos, perquè tots sabem de què parlem, començant per peatges, oportunitats d’ocupació, d’atenció mèdica, proximitat de l’administració autonòmica i nacional, transport públic de qualitat, etc, Tenim l’estiu per davant, quan arribe la tardor pot ser serà moment de començar a opinar sobre el nou temps.

— Ni de los anteriores. Tengámoslo en cuenta. — ¿Allí donde se ponía el Chiringuito de Pepito no pertenece a nuestro ayuntamiento? — Pues no. — ¿Un trozo de Benicarló que no es de Benicarló? — No. Ósea que debemos dar un cachete a Costas… — Y, eso, “Costas” ¿qué es? — Un Ministerio de Madrid, nacional. ¡Creo! — Unos por otros y la obra sin terminar. — Volviendo a lo de antes ¿tanta faena tienen? — Pues que todos queremos que “lo nuestro” se haga de inmediato. — Pues póngase a la cola... — ¿Ideas? — Sería interesante conocer los “porqués” de algunas cosas de nuestra ciudad. — Y eso ¿solucionaría? — No. Pero podríamos protestar en donde corresponde y no “agobiar” donde no. — ¡Excusas! — Dad tiempo: para lo bueno y para lo malo.

9


OPINIÓ

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

la bústia d’El Dissabte Criticando que es gerundio

Ya empezamos Daniel San Nicolás Mateu

Hace escasamente cuatro meses que se instalaron las nuevas marquesinas de las paradas de bus que han sido pagadas con los impuestos de todos nosotros, ya han empezado algunos empresarios y/o simples ciudadanos a hacer de la suyas, colocando todo tipo de publicidad en la marquesina de la plaza Constitución dirección Vinaròs (lo pongo con todo tipo de detalles porque la Policía Local a lo mejor no se ha enterado). Hay una ordenanza municipal de publicidad que hay que hacerla cumplir, así como las demás ordenanzas municipales, y son competencias exclusivas de la Policía Local; el tráfico da asco, las bicicletas van por las aceras y cruzan y circulan por donde les dá la gana y la Policía Local ni se entera, y encima, no hace absolutamente nada; al igual que el control de la instalación de publicidad en “lugares no autorizados”, para el resto está… la Guardia Civil... Saco la conclusión de que no se han enterado sobre lo arriba denunciado, y por lo tanto no han hecho nada, y lo afirmo con contundencia por lo siguiente: el que esto escribe lo vió (foto incluida) el pasado jueves a primera hora (seguro que llevaba varios días antes) y ayer sábado día 4 por la noche todavía está la publicidad en la marquesina, y a buen seguro el día que esta revista llegue a los lectores/as todavía habrá restos. Si la Policía Local lo hubiera detectado, fotografías, apertura de expediente sancionador, y orden (no parte) a los servicios de limpieza, y/o brigada de obras, para que se retire, total 24 horas como máximo (eso es hacer las cosas con diligencia y rapidez), el resto... Si no han sido capaces de eso para que queremos a la Policía Local,

¿para gastar gasóleo y vehículos inútilmente? Me da la impresión que no es problema de Policía Local pero sí de los mandos que no sirven, 20 años haciendo lo que les da la gana porque no ha habido un político responsable y con ganas de hacer por Benicarló, sino otra cosa… Han cambiado los ciudadanos hasta el color politico de Benicarló, o se ponen las pilas y si no expedientes y a la p... calle, dos o tres parados más no se van a notar. La semana que viene más…

Carta al Director Eva Vidal

Sóc benicarlanda, tinc 47 anys i a mesura que passa el temps em done conte que estic indignada en aquest poble. Vostés es preguntaran: per què? i la resposta és ben senzilla: els senyors polítics que ens governen (al meu poble l’anomenem senyor alcalde i regidors) diuen que fan molt per aquest poble, i jo veig passar els anys i miro enrere 20 anys i veig que tot està com abans... Potser pitjor que abans... Faig una ullada a Peníscola i una altra a Vinaròs i veig com han progressat: boniques platges que atrauen el turisme, comerços atractius per a tothom, carrer major i voltants ple de gent, llocs d’oci per a totes les edats, medi ambient (no desaprofiten res, al contrari, el que a Benicarló tirem ells ho arrepleguen (ficus a una rodona a l’entrada de Vinaròs), nous edificis culturals i públics, nous i amplis passejos... nous parcs per als petits, grans ponts als seus rius, un mercat ambulant que fa goig anar tots els dijous.....i un gran etc....perquè no acabaria mai. Vaig a ser sincera... tinc enveja! I a la vegada em pregunto: per què Benicarló està mort? Per què Benicarló no té progressisme? Perquè si diuen que “farem, farem”... després no fan res? Per què aquests senyors polítics que estan ahí, amb els seus fantàstics sous, gràcies a nosaltres, no fan la seua feina? Per què els benicarlandos i benicarlandes ens conformem? Bé, pareix que per fi hi ha arribat un canvi... Ara tenim alcaldessa, senyora Xaro Miralles, jo sé que amb quatre anys vosté i el seu equip no van a fer meravelles; si en 20 no ha canviat res aquest poble, en quatre anys no va a succeir un miracle. Però tinc l’esperança que ho faran bé, que al cap i a la fi no pot ser tan difícil millorar lo present, ja que els seus antecessors ben poc han fet. Li done l’enhorabona i l’anime a treballar de valent i a veure si d’ací a quatre anys torne vosté a ser votada i nosaltres els benicarlandos i benicarlandes reconeixem que “els de sempre no saben fer altra cosa que empobrir aquest poble i enriquir-se ells”. 10


SOCIETAT

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

Tret de sortida a la festa de Sant Antoni 2016 La Confraria de Sant Antoni Abat de Benicarló ja ha començat a preparar la celebració de la festa per al proper any amb la presentació de la seua Dama 2016 i de les tres noves parelles de majorals que formaran part de l’entitat durant els propers quatre anys. L’acte de presentació va tindre lloc en un sopar de gala el passat dissabte 27 de juny en el qual es va donar a conéixer la nova dama de l’entitat, Sara Carbó Pellicer, qui substitueix en el càrrec a Carmen Melet Arin. Al seu costat van ser presentades les tres noves parelles de majorals. La primera parella la formen José Luís Fandos Sancho i Elena Piñana Lores, mentre que Vicent Delshorts Fibla i Beatriz Sorlí Arín composen la segona. Finalment, Héctor Salom Urquizu i Rocío García Bautista són la tercera nova parella de majorals. Al costat de les tres noves parelles que s’incorporen enguany, en el sopar també es va acomiadar les tres parelles de majorals que

La gran família de la Confraria de Sant Antoni

deixen el càrrec. Ells són: Antonio Llorach Senar i Sònia Viura Panisello, Miguel Antonio Pellicer Marzal i Susana Grau Bueno, i Vicent París Forés i Esther Esteller Boix.

Nou consiliari La confraria estrena també nou consiliari, mos-

Els presidents i les dos dames en un moment de la presentació

sén Carlos García Talarn, “desprès que mossèn Joan Guerola, persona molt estimada en la família de Sant Antoni, es traslladés a Deltebre”, tal i com recordava el president, Vicent Coll Queralt, qui animava a tothom a participar de la festivitat del proper any que “amb este sopar comencen ja a preparar”.

Les tres noves parelles de majorals

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló 11


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Cocemfe Maestrat-Bamesad: despedida de curso en Sant Jordi

Cocemfe Maestrat. Rafael Mingo, Voluntario-técnico de nuestra Asociación

Ocho años disfrutando de la piscina y sus instalaciones en Sant Jordi. El anterior alcalde, señor Tena, comenzó esta iniciativa para el colectivo de la discapacidad, además, durante su mandato se instaló una silla hidráulica para que pudieran entrar y salir de la piscina como cualquier otro ciudadano. El actual alcalde, Iván Sánchez Cifre, ha decidido, acertadamente, continuar con esta iniciativa que tanto bien proporciona a las personas con discapacidad y a sus familiares. Esther Beltrán y su marido, Juan Esteller, magníficas personas y magníficos cocineros de paella, nos cocinaron una excelente que todos los asistentes pudimos disfrutar y saborear. A la señora Esther Beltrán se le entregó un bonito ramo de flores en agradecimiento por su generosidad y entrega al colectivo y lo recibió con gran alegría y una sonrisa maravillosa. La paella, y todo cuanto le acompañaba, fue donado por el Ayuntamiento, también prestó el mobiliario y todo aquello que hiciera más fácil y felices la estancia a todas las personas que tuvimos la suerte de estar allí. Junto al señor alcalde se encontraban los concejales del Ayuntamiento Joan Collado Martinez y Begoña Ferreres Esteller, quienes estuvieron compartiendo en todo momento y disfrutando del gran ambiente y fiesta que suponía la despedida del curso. Para que todo salga bien, siempre hay personas dispuestas a colaborar y a trabajar para los demás. Como son muchas, no voy a dar nombres, solo darles las gracias a todos y cada uno de ellos, por ponernos las mesas, repartir aperitivos, colocar sillas, repartir los platos con la comida, etc. Vuestro trabajo no tiene precio. Gracias. 12

Cocemfe Maestrat-Bamesad está seguro que el Ayuntamiento de Sant Jordi seguirá colaborando con ellos y estos actos seguirán celebrándose en las instalaciones de su magnífica piscina. Así mismo nos acompañaron, como no podía ser de otro modo, el nuevo presidente de COCEMFE MAESTRAT-BAMESAD, Ramón Meseguer, Manolo Celma, presidente saliente, Esther Santos, responsable de Bamesad y voluntarios de la asociación y su club. También alguno de nuestros deportistas. Toda la “familia” COCEMFE MAESTRAT-BAMESAD, os queremos dar las gracias, muy especialmente al Ayuntamiento de Sant Jordi por su ayuda y colaboración en esta gran fiesta de despedida.


10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

SOCIETAT

La Peña Barcelonista de Benicarló celebra su XXVII Aniversario

Durante la jornada del 21 de junio se celebró el XXVII aniversario de la Peña Barcelonista Benicarló y el histórico triplete conseguido por FC Barcelona esta temporada. Numerosa participación registrada para disfrutar del día, que como cada año, organiza la Peña. La fiesta tuvo lugar a la ermita de San Gregorio con la presencia de más de 300 personas de las peñas del Baix Ebre, Montsià y Baix Maestrat. Empezó a las nueve de la mañana con una gran barbacoa para todos los asistentes, seguidamente en las instalaciones deportivas ES-3 se jugó el ya tradicional triangular de futbol-7 con la representación de jugadores de varias peñas. A las 14 horas empezó a degustarse la comida de hermandad con unos entrantes y unas magníficas paellas que fueron servidas por el presidente de la Comisión de Peñas de las tres comarcas, Ramón Fibla y el presidente de Peña Barcelonista de Benicarl, Guillermo Giner. Este año el premio a la mejor paella se lo llevó Antonio Campos, a quien se le hizo entrega de una placa. Durante la comida se repartieron una gran variedad de regalos (camisetas del FC Barcelona, balones, mochilas...). La fiesta se alargó durante la tarde con un espectacular y divertido karaoke. Para cerrar los actos se disparó una mini-mascleta acompañada por un gran brindis con cava.

13


SOCIETAT

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Un alumne de l’IES Ramon Cid, premiat pel Consell Valencià de Cultura IES Ramon Cid

Tenim el plaer de comunicar a l’opinió pública que en el Concurs literari i d’il·lustració sobre la cultura científica, organitzat pel Consell Valencià de Cultura, ha estat guardonat l’alumne Carlos Courtín Pitarch de 2n de batxillerat de l’IES RAMON CID. Ha participat en la modalitat de dibuix amb un accèssit per l’obra “La ciencia descompone la creencia” . El premi consisteix en un diploma acreditatiu i una medalla, així com un reconeixement públic en l’acte de lliurament de premis a la seu del Consell de Cultura al Palau de Forcalló a València. L’obra de Carlos i la resta de dibuixos participants estan exposats al “Centre Cultural del Carme” de València. Volem felicitar Carlos i les professores del departament d’educació Plàstica i Visual de l’IES RAMON CID que han fet possible una participació tan destacada.

Temporada de verano L’arca de Noè “Viento en popa a toda vela”

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación PEÑÍSCOLA Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA Tel. 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com

14


10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

SOCIETAT

Viaje a Noruega La Asociación de la Mujer ha realizado un espectacular viaje a Noruega, donde han podido navegar por el maravilloso paisaje de los Fiordos. Han visitado la tierra de los vikingos, en pleno junio se tiraron bolas de nieve y prácticamente siempre tenían al Astro Rey (el sol) con ellos. Un viaje sin duda inolvidable.

15


Festival de fin de curso de la

16


Escuela de danza Ballet Lupe

17


CULTUR A

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Un espectacle musical amb 25 bateries tancarà la III edició de la Nit en Vetla

El muntatge «Slap», amb 25 bateries tocant simultàniament a la plaça de la Constitució, posarà el punt i final a la Nit en Vetla aquest divendres 10 de juliol. Les més de set hores de teatre, música, dansa i circ es completaran amb l’obertura dels edificis culturals de la ciutat i amb una àmplia oferta comercial. A poc de viure la Nit en Vetla, hem pogut conèixer de la mà del seu creador, el músic benicarlando Dani Tejedor, com serà l’espectacle que tancarà la programació que durant set hores omplirà els carrers del centre de Benicarló aquest divendres. Acompanyat pel regidor de Cultura, Josep Barberà, Tejedor ha explicat que es tracta d’un muntatge composat expressament per a la Nit en Vetla i que serà una peça clàssica, una sonata, dividida en tres parts ben diferents: un primer moviment molt enèrgic seguit d’una altra part més lliure i finalment un últim moviment absolutament frenètic. Tot, des d’un punt de vista clàssic i interpretat per 25 bateries que es repartiran per la plaça de la Constitució de forma que els efectes sonors aporten sensacions diferents i fins i tot desconegudes. «Slap», que és el nom de l’espectacle, està produït per l’Ajuntament de Benicarló i reunirà a 25 músics, tots de Benicarló, que participaran en l’espectacle: Hèctor Roca, Vicent Borràs, Jor-

18

ge Miralles, Alberto Bretó, Eugenio Mejías, Óscar Altaba, Mark Villarroya, Edgar Peters, Óscar Bretó, Alberto Arévalo, Markos Pla, Antonio Losilla, Juan Bañales, Alberto Cornelles, Andrea Queral, Marc Lores, Víctor Guzmán, Adrià Arín, Alfonso Arnau, José Luis Arrollo, José Fernández, José Pitarch, David Maura i César Jiménez. La cita serà a les 0.30 hores a la plaça de la Constitució. Mentrestant, i des de les 19 hores de la vesprada, s’han programat multitud d’espectacles per a tots els gustos i edats: teatre familiar (amb la companyia Xip Xap i l’espectacle Rum Rum Trasto Karts), dansa i circ (amb Aquí sobra uno, de la companyia Tresperté), fotografia (amb l’estudi al carrer de Javier Roda & La Pepa), música (amb les arpistes Pilar i Maria del Mar Anglés), més dansa (amb la companyia Zen del Sur), titelles (amb un dels millors titellaires del món, Jordi Bertran), circ (amb el Circ Bover) i el magnífic espectacle que ha rodat arreu del món Floten Tecles, a càrrec

de David Moreno, un muntatge musical-teatralcinematogràfic carregat de poesia i humor on el seu protagonista toca el piano i canta penjat a sis metres d’alçada en posició vertical. I a tot això, s’afegirà l’obertura dels espais culturals de Benicarló (Mucbe, Antiga Presó, Edifici Gòtic i casa tradicional del carrer de Santa Càndida) i una àmplia oferta comercial fins a la mitjanit. El regidor de Cultura ha recordat que des de la Regidoria de Cultura es volen aprofitar esdeveniments com la Nit en Vetla «per revitalitzar el centre històric de la ciutat i per donar oportunitats als creadors de Benicarló, donant-los facilitats perquè puguen desenvolupar aquí els seus projectes». Barberà s’ha mostrat convençut de la necessitat d’apostar per la Nit en Vetla, «perquè reforça la posició de Benicarló com a referent cultural» però no ha descartat introduir alguns canvis de cara a futures edicions.


CULTUR A

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

El oasis de los libros Javier Angosto

Motivos para el optimismo Últimamente hemos ido conociendo una serie de datos relativos al mundo del libro que ciertamente invitan al optimismo. Supimos, en primer lugar, que los lectores habituales siguen prefiriendo el libro de papel al electrónico. Nada menos que el 80%, según informe del CIS, se decanta por el libro de papel en lo que no deja de ser una inteligente separación de ámbitos: recurrimos a los diferentes soportes digitales para la lectura profesional y la consulta de datos, y reservamos el libro de papel para cuando la lectura es por placer. Conocimos luego el aumento de ventas tanto en “el Sant Jordi” de Barcelona como en la Feria del Libro de Madrid. Y si de ferias del libro habla-

mos, hay que alegrarse ante su proliferación por toda España. ¿Y qué me dicen de los clubes de lectura? Ésa es sin duda otra buena noticia ya que han brotado por todas partes: en las grandes ciudades, en localidades intermedias y hasta en pueblos de pocos habitantes. Déjenme que les dé otro motivo para el optimismo. Nunca como en los últimos tiempos ha habido un abanico tan amplio de editoriales pequeñas. Ya no es sólo el hecho de que surjan; es que pasan los años y siguen adelante. Hasta hace no tanto, cogías cualquier suplemento literario de un periódico, y las editoriales eran siempre las mismas. Ahora, en cambio, ha quedado atrás aquel sota, caballo y rey de antaño y, felizmente, aparecen nuevos sellos que, encima, ya no surgen sólo en Madrid o en Barcelona sino

que brotan por todo el país. Y acabo ya: hace un par de semanas un amigo mío que vive en Alicante me contaba que había asistido a una conferencia de Mario Vargas Llosa. ¿Saben ustedes cuántas personas acudieron a escuchar a Vargas Llosa en la capital alicantina? Pues nada menos que 1.200 personas. Sí, sí, lo están leyendo bien: ¡1.200 personas! Como diría José María García, ¡ojo al dato…!

Coses de Rolin Jaume Rolíndez

El teuladí Ha tingut lloc el mercat solidari del mes de juliol. Com sempre, AFA Benicarló hi ha col·laborat i amb aquest motiu explico a la meua menera un vídeo que m’ha arribat i que considero força oportú: “En un pati hi ha pare i fill seguts l’un al costat de l’altre i envoltats de silenci. El pare d’edat ben granada i el fill diguem-ne que d’una cinquantena d’anys. El pare amb rostre seriós i mirada perduda. El fill, amb vivesa vocacional, fa ús d’un telèfon mòbil i amb els polzes de les mans escriu missatges. De sobte un teuladí, un vilero, aterra davant les dues persones. — Què és això?— pregunta el pare. La vista del fill cerca el motiu de la pregunta i regressant a la pantalla del telèfon respon sense esguardar son pare: — Un teuladí.

L’escena es repeteix tres vegades més fins que el fill, amb semblant enfurrunyat reprotxa al pare que és un pesat, que no es fixa en res, que no el deixa treballar... En aquell moment arriba la néta de l’avi, i naturalment filla del pare, amb un quadern envellit que mostra a son pare: — Pare, a les golfes de casa, en un bagul he trobat un quadern que va escriure l’avi l’any 1968 i que parla de tu. Te’l deixo perquè pugues llegir-lo. El pare de la filla, amb el mòbil a la mà esquerra, agafa el quadern amb la mà dreta i llegeix aquestes paraules: “Hoy es lunes, 6 de mayo de 1968 y como todos los dias, a mi hijo Rubén que ya tiene 6 años le falla la memoria. Hoy mismo le he repetido más de 25 veces que los pájaros que hay en el patio se llaman gorriones. Y cada vez que me lo preguntaba lo

abrazaba y le daba un beso. Sé que al final lo aprenderá porque es muy listo...” En arribar en aquest punt, l’home de mitjana edat, desconnecta el telèfon, l’amaga, s’apropa a l’home de mirada avorrida i insípida, l’abraça com cal, li fa un bes al cap i quasi entre llàgrimes li diu aquestes paraules: — T’estimo, pare... De veres que sí... t’estimo... t’estimo... t’estimo... I perdona’m... si pots...”

19


CULTUR A

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Éxito en la representación del drama sobre Benedicto XIII 'Amics del Papa Luna', participó en la programación "Peñíscola, Ciudad papal, 2015" con una aportación teatral rigurosa. La función tuvo lugar el sábado 20 de junio, a les 23 h. en el patio de armas del Castillo de Peñíscola, entre los sillares templarios, testigos de los actos ocurridos seis siglos atrás. Posteriormente, la Asociación comunicó la siguientes nota de prensa firmada por su presidente, J.B. Simó: "Una conquista más de la AAPL en el horizonte inmenso y universal que compone la extraordinaria manifestación humana de una figura histórica sin igual. Es de justicia felicitar y agradecer a Josi, como director genial, y a todo el reparto componente del cuatro artístico que, con tanta generosidad como excelente predisposición por honrar al Papa Luna y al arte escénico en general, nos ofrecieron una velada de íntima satisfacción para todas las personas comprometidas con la restitución de la dignidad a Benedicto XIII y por potenciar la valoración de Peñíscola cómo sede apostólica. Asimismo, hacemos extensivo el agradecimiento a todas las personas que, de un modo u otro, han colaborado a hacer realidad el sueño, y, también especialmente, a todos los asistentes que nos alientan a seguir adelante con nuestros contrastados preceptos estatuarios".

Sinopsis de la representación teatral: Benedicto XIII "In arca Nohe" Se trata de la dramatización histórica, contextualizada, sobre la postura adversa del Papa Luna en su desaprobación al Concilio de Constanza (1414-1418). Una delegación del concilio llega a la Sede Apostólica de Peñíscola con inusitada expectación. Benedicto XIII la recibe en audiencia. Concurren a la controversia, los representantes constancienses, eclesiásticos enfrentados por el Cisma, fieles del pueblo y el propio pontífice; éste

20

razonará y refutará las opiniones y exigencias de abdicación y de excomunión del feroz ataque. El Papa Luna responde y defiende su postura con textos documentales de autoría propia. Se representará una dura, despiadada e iracunda confrontación doctrinal entre eclesiología y conciliarismo; será la plasmación de un sacrificado y desprestigiado cumplimiento de "una idea del deber"; la “demanda implícita” al esclarecimiento oficial de una "historia inacabada" sobre una proeza espiritual sin igual, con la que Pedro de Luna convertiría su tiara, in Paniscolae, domo Dei ubi est vera ecclesia, en una "auténtica corona de espinas". El autor del drama histórico es el historiador Juna B. Simó Castillo. La dirección de la obra corre a cargo de Josi Ganzenmüller y el personaje del pontífice lo interpreta el actor José Luis Rodríguez Aneas. Tres nombres, especializados en los últimos años como ejecutores principales de las recreaciones históricas y representaciones teatrales promovidas por la Asociación 'Amics del Papa Luna'.

Coprotagonistas de la representación son las figuras históricas de Francesc Rovira, Bonifacio Ferrer y Antonio Camps, así como los frailes benedictinos Lamberto Stock y Bernardo Planche. Entre los personajes anónimos, ficticios, destacan un obispo rebelde, un peregrino por los lugares santos y la tradicional adivinadora medieval.

Reparto Benedicto XIII.- José Luis Rodriguez Aneas Bonifacio Ferrer.- Víctor Vidal  Francesc Rovira.- Jordi Carapuig  Antonio Camps.- Sifrid Rodriguez Muria  Lamberto Stock.- Ángel Sánchez  Bernardo Planche.- Llorenç Rodriguez Muria  Obispo.- Jordi Reverté  Pitonisa.- Isabel Caldés  Peregrino.- Juanma Beltrán  Noemí.- Noemí Simó  Gentes de Peñíscola y Maestrat.- Juan Albiol, Jesús Mir, Nieves Colom, José Luis Jimenez, Tomás Martorell, Maite Pastor, Mª Dolores García.


ENTREVISTA

Miguel

García Ferrer Jaume Moya

Hola Miguel, cuéntanos como fueron tus inicios en la música. Comencé a estudiar la guitarra y el solfeo a la edad de doce años, con 15 años pasé a estudiar en el conservatorio de Castellón. Terminé mis estudios musicales en el Real Conservatorio Superior de Música de Madrid. También terminé en la Complutense la licenciatura de Filosofía y Ciencias de la Educación. ¿Qué decidiste hacer al terminar tus estudios? Participar en concursos es algo necesario para emprender una carrera musical. Conseguí 15 galardones nacionales e internacionales, entre primeros premios, segundos... El más prestigioso del mundo es el Francisco Tárrega de Benicasim, donde obtuve cinco premios en tres participaciones. Llegar a la final, con la orquesta, RTVE grabando, toda la familia.... nunca me olvidaré de aquello.

¿Cuánto tiempo llevas ofreciendo conciertos y dónde has tocado? Este año se cumplen 30 años subido a los escenarios; a sólo, con el dúo Ros-García, en cuarteto (Antares) y otras formaciones, he tenido la fortuna de actuar en el Auditorio Nacional de Madrid, Palau de la Música de Valencia, Manuel de Falla de Granada, etc... y de visitar países muy variados como Japón, Canadá, Cuba, Francia, Italia, Alemania, Israel...

Un recital donde lo

importante es disfrutar de las perlas musicales

que estos dos gigantes

de la guitarra nos legaron

Miguel García Ferrer, concertista de guitarra, de los más importantes de su generación, nacido en Castellón de la Plana (1966), ha obtenido numerosos premios internacionales y ha grabado siete discos compactos a lo largo de su carrera. Se presenta por primera vez en Benicarló, para mostrarnos sus dos últimos trabajos, Francisco Tárrega y Agustín Barrios Mangoré. "Dos genios de la guitarra universal".

Cuéntanos alguna anécdota de estos conciertos. Recuerdo un concierto en Japón donde un técnico con un mando a distancia fue transformando un gigante cubo de madera en una sala de conciertos. En Italia toqué en un anfiteatro griego y la policía tuvo que ir a desalojar al numeroso público porque era patrimonio arqueológico y peligraba. En Tel-Aviv, caí enfermo en el hotel con 40º de fiebre. Si no tocábamos no cobrábamos, así que pasé del pijama al smoking y salvé los muebles. Encima, lo grababa la TV nacional. En fin, son gajes del oficio. ¿Nos puedes comentar algo acerca del concierto que vamos a escuchar en Benicarló? De Tárrega (Vila-real 1852), sonarán piezas como Capricho Árabe o Recuerdos de la Alhambra, conocidas en todo el mundo e incluso versionadas por Shakira o Mike Olfield. Agustín Barrios (Paraguay 1885) es algo menos conocido que Tárrega, debido a que realizó casi toda su carrera en América. El concierto está estructurado en dos partes, donde establezco el paralelismo entre los dos mundos creativos. ¿Nos das alguna recomendación final? Por supuesto. Sí podéis venir al concierto del sábado 25, os invito a sumergiros en el mundo de las seis cuerdas, con su magia, su emoción y su encanto. Un recital donde lo importante es disfrutar de las perlas musicales que estos dos gigantes de la guitarra nos legaron. Además, al final habrá alguna sorpresa preparada con artista invitado incluido.

21


CULTUR A

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Ordenación diaconal del benicarlando David Homedes Palau El pasado día 28 de junio, día de su 30 cumpleaños, David recibió el diaconado en Toulon, Francia. David está en la diócesis de Toulon desde septiembre del 2009. Pertenece a la Fraternidad Notre Dame de la Mission. Allí encontró lo que buscaba, una fraternidad llena de vitalidad y con métodos de nueva evangelización con mucho “gancho” para que los jóvenes, y menos jóvenes, descubran (o revitalicen) la fe, experimentando, y correspondiendo al amor que Dios nos tiene. Una de las características de esta fraternidad, aparte del apostolado y una vida intensa de oración (comunidad semi-contemplativa), es que los sacerdotes viven en comunidad (no viven solos en su parroquia) y llevan varias parroquias juntos. Así pueden compaginar las distintas actividades parroquiales y rezar y convivir como hermanos. Han revitalizado la evangelización con métodos nuevos, cantos alegres y grupos de oración, ha hecho que, en pocos años, parroquias muy apagadas sean ahora parroquias vivas, con un buen grupo de jóvenes/adultos entusiasmados y comprometidos en una vida parroquial verdaderamente cristiana (catequesis, celebraciones, grupos de oración.... y todo ello en un intenso ambiente familiar y de amistad, con momentos lúdicos y sanos al mismo tiempo...). Es deseo de David que su fraternidad funde también en nuestro país.

Su madre cuenta que en la adolescencia de David, cuando su fe era fuerte carecía de amigos; y cuando su fe era más débil, sí tenía amigos.

Nos recordó que en la Iglesia el que tiene un cargo de mayor responsabilidad es el que más y mejor debe servir a los demás, procurando su felicidad y facilitando el encuentro de cada uno con Dios para que, después, esas personas puedan corresponder y ser fieles a ese amor de Dios.

César Barceló i Clara Berenguer guanyen el Ciutat de Benicarló per l’àlbum il·lustrat ‘Quan xiula l’avi’

El II Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat “Ciutat de Benicarló” ja té projecte guanyador: ‘Quan xiula l’avi’, amb text de Clara Berenguer i il·lustracions de César Barceló, ha estat escollit pel jurat com el millor d’entre els 29 originals presentats a aquesta convocatòria. L’obra tracta temes que interessen a tots el públics, grans i menuts: la relació entre néts i avis, la malaltia, la mort, el record... Tot, des de l’humor i la quotidianitat. Segons el jurat, format per Miguel Ángel Giner, Ignasi Blanch, Mercè Climent i Laura Santervás, el text està molt ben maridat amb les il·lustracions, que són actuals, fresques, expressives i narrativament molt ben seqüenciades. ‘Quan xiula l’avi’ transmet molta tendresa i emotivitat i tracta temes que sovint queden oblidats en els àlbums infantils. César Barceló, és il·lustrador de nombrosos contes infantils però també es pot veure el seu treball en peces animades, storyboards i cartells. Ha rebut el premi de la Generalitat al millor llibre il·lustrat per ‘Cocodrila Cocopau’ (2004) i l’any 2012 es va encarregar de la imatge de la 43 Fira del Llibre de València. Per la seua banda, Clara Berenguer és llicenciada en Història de l’Art i des de que va finalitzar els seus estudis les il·lustracions que acompanyen els llibres infantils són el seu principal objecte d’estudi degut a la tesi doctoral que realitza sobre les il·lustracions infantils de Miguel Calatayud. El jurat ha valorat positivament el conjunt de les obres presentades i vol destacar l’alta qualitat d’altres originals com ‘Narizotas’, ‘Las botas del general’, ‘El ingrediente secreto’ i ‘La luna en un gigantesco huevo’. El II Premi Ciutat de Benicarló, guardonat amb 3.000 euros, serà editat per Onada Edicions. 22


ESPORTS

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

tenis / Clinic con Cristian Gutiérrez y Wilson en el Club de Tenis Benicarló

El sábado 4 de julio se ofreció un espectacular clinic en las instalaciones del CTB y contamos con la presencia del top-10 del pádel mundial y recientemente fichado por Wilson, Cristian Gutiérrez. A lo largo de dos turnos, antes y después de comer, el jugadorazo hizo las delicias de los asistentes jugando con y contra ellos y dándoles valiosos consejos tanto de técnica como de táctica, demostrando a su vez la increíble calidad que atesora dicho jugador. Del mismo modo todos los asistentes tuvieron la posibilidad de probar las nuevas palas de pádel, las mismas que utiliza Cristian. Una revolución tecnológica al alcance de todos. Queremos agradecer a la organización de dicho evento por darnos la oportunidad de poder disfrutar con Cristian Gutiérrez, pues pocas veces se tiene tal opción.

tenis / Grip 2 en el Europeo Sub-16 de Tenis en Avilés El viernes 3 de julio se desplazaron a la ciudad de Avilés (Asturias) nuestro entrenador Antonio Mata junto a Carlos Calduch, Anabel Arán y Albert Alberich, alumnos de Grip 2, para realizar la firma del torneo Europeo Sub16 que se juega en dicha ciudad. Al día siguiente, gran paso el realizado por Carlos Calduch y Albert Alberich puesto que ambos superaron la última ronda de previa y se aseguraron, de ésta manera, el paso a cuadro final, donde también tenemos a nuestra jugadora Anabel Arán. Carlos fue el primero en saltar a la pista, este empezó con muchas ganas e ilusión por ello se vio recompensado ganando el primer set por 6/2, en el segundo set el jugador francés supo remontar la ventaja de 3/1 de Carlos y se impuso por 6/7, pero en el tercero tirando de garra, tenis y físico Carlos volvió a sacar su mejor tenis y terminó ganando el partido. Albert conseguía la victoria en dos sets, esta también muy trabajada ya que este empezó perdiendo el primer set por 3/5, pero como ya nos tiene acostumbrado “Fogacho” continuó realizando sus fuertes golpes a la pelota y el continuar confiando en su juego le ha llevado a ganar el primer set por 7/5 y imponerse en el segundo por 6/4.

Ya el lunes y en el momento de escribir esta noticia los enfrentamientos que se debían suceder son: Carlos Calduch Vs Leote Prata (POR) Albert Alberich Vs Gregory Kontis (FRA) Anabel Aran Vs Coral Rodriguez (ESP) La próxima semana detallaremos los resultados obtenidos, y les deseamos muchísima suerte a los tres.

23


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

natació / Espectacular actuació del CNB al Campionat Autonòmic Infantil a Sedaví

Fantàstic campionat infantil de la Comunitat Valenciana per al club Natació Benicarló. Nou nedadors infantils del CNB dirigits per la seua entrenadora Lucia Vicente participaren el darrer cap de setmana 4 y 5 de juliol als campionats autonòmics a la piscina olímpica de Sedaví. L’equip benicarlando el composaven Gemma Labèrnia, Maria García, Blanca Pérez, Marina Segura, Nerea Martín, Laura Jiménez, Júlia Barrachina, Marc Vea i David Curto. Gran actuació dels nedadors infantils del CNB que, de forma generalitzada, aconseguiren millores de moltes marques personals i obtingueren moltes medalles per a satisfacció de la seua entrenadora Lucia Vicente i dels entusiastes aficionats desplaçats a Sedaví. L’equip femení va ser el tercer a la classificació final per equips. Destacadíssima actuació de les xiques benicarlandes que varen obtindre la me-

dalla de bronze a les tres proves de relleus del campionat: 4x100 lliures i 4x200 lliures (Marina Segura, Maria García, Laura Jiménez i Júlia Barrachina) i 4x100 estils (Júlia Barrachina, Gemma Labèrnia, Maria García i Laura Jiménez). En un fet sense precedents en la història del Club Natació Benicarló, les nedadores infantils varen aconseguir classificar els tres relleus per als campionats nacionals d’estiu que tindran lloc a Sabadell el proper mes d’agost. A nivell individual, cal destacar, sobre tot a la fenomenal bracista Gemma Labèrnia, que aconseguia ser campiona autonòmica dels 100 braça i subcampiona dels 200 braça; a un Marc Vea, rapidíssim, que es va proclamar campió autonòmic dels 50 lliures; a Júlia Barrachina, que va ser bronze als 200 esquena i a Marina Segura i a Laura Jiménez que feren les marques mínimes per als nacionals als 200 lliures.

natació / Campionat Autonòmic Aleví a Castelló L’equip aleví del CNB, amb la direcció de Myriam Martínez, es va desplaçar a Castelló, el darrer cap de setmana del 4 i 5 de juliol, per a disputar el campionat de la comunitat de la categoria aleví. Nou nedadors formaren l’equip: David García, Óscar García, Sara Vea, Raul Carbó, Sergi Saura, Eva Valdearcos, Joan Martín, Sara Troncho i Marta Cheto. Un equip molt lluitador va aconseguir moltes millores de marques per-

sonals. Destacada actuació de David García que va estar molt proper a les marques classificatòries per als nacionals d’estiu a les proves dels 400 lliures i dels 200 estils. Cal destacar també que el día 11 de juliol es durà a terme el tradicional 12h de natació a la piscina municipal de Benicarló, i ja per la nit, el sopar de presentació de la Dama del Club, Noemí Anta.

PACK CAMPAMENTO - Mochila - Saco aislante - Plato y cubiertos - Vaso - Cantimplora - Linterna

Desde

69 € C/ Escoles cristianes, 41 Benicarló Telfs: 964473987 / 964474414 info@evasionsports.com www.evasionsports.com

24


ESPORTS

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

Asamblea general CD Benicarló El CD Benicarló celebró su asamblea general de socios, en la que se dio pormenorizada cuenta del balance económico y deportivo de la pasada temporada, así como de los planes para la próxima. El resultado del ejercicio anterior ofreció un superávit de 280,92 €, con unos ingresos de 55.957,58 € y un capítulo de gastos que ascendió a 55.676,66 €. Las partidas más importantes cuantitativamente en cuanto a ingresos fueron la subvención del Ayuntamiento (16.000 €), las cuotas de socios (10.990 €) y los ingresos por publicidad y patrocinadores (12.957,01 €). En cuanto a los gastos, los más importantes fueron las gratificaciones a la plantilla (42.370 €), arbitrajes (5.440 €) y desplazamientos (2.960 €). Por lo que respecta al presupuesto para la próxima temporada, se aprobaron unas cifras ligeramente inferiores (52.400 €), aplicando el ahorro íntegramente al capítulo de “gratificación a la plantilla”, si bien matizando que no se va a reducir el importe de las gratificaciones sino el número de componentes de la misma, que va a ser menor. En el capítulo del balance deportivo, el presidente Pedro Baca indicó sentirse “moderadamente satisfecho”, por cuanto al final se consiguió la mejor clasificación de las últimas tres temporadas, pero “sufriendo demasiado hasta última hora”, consecuencia de el bajo rendimiento del equipo en los enfrentamientos contra rivales teóricamente muy inferiores. Para la próxima temporada el reto, en lo deportivo, es intentar mejorar los resultados de la anterior y en el aspecto social darle un mayor protagonismo al socio, con iniciativas como la de que puedan ir acompañados de su pareja a los partidos sin incremento en el coste del carnet, la campaña “trae un socio nuevo y ganamos todos”, con un descuento

del 15% para ambos y otras medidas que están actualmente en estudio. También se dio cuenta de la pretemporada a realizar por el equipo, que está prácticamente perfilada y que comenzará el 8 de agosto en Cálig, para continuar el 15 en Sant Jordi, el 19 en Alcanar y el 26 en Tortosa contra el Remolins Bitem. La presentación del equipo ante su afición en el Municipal será el de agosto, contra el Tortosa y el 29 se disputará un cuadrangular “I Trofeo Ashland”, en el que participarán los equipos de División de Honoro Juvenil del Nástic de Tarragona, U.D. Levante y C.D. Castellón. Cerró la Asamblea el nuevo Concejal de Deportes, Carlos Flos, que aseguró la continuidad del convenio firmado en su día con el anterior concejal, a la vez que se mostró “orgulloso de ver tanta gente de Benicarló en el equipo titular”.

ciclismo / Los alumnos de la UCB compiten en casa

Unión Ciclista Benicarló

En esta ocasión, los alumnos de la escuela de la Unión Ciclista Benicarló corrieron en casa, ya que la entidad benicarlanda fue la encargada de organizar la habitual cita semanal de las Escuelas Provinciales de Ciclismo. Esta circunstancia tuvo un condicionante positivo, por cuanto al haber mucha expectación y más aficionados pendientes de ellos que de costumbre, sirvió como estímulo y aliciente, aunque también es cierto que hubo más nervios de los habituales entre los jóvenes corredores. Como viene siendo habitual, los resultados fueron excelentes:

Resultados: Daniela Grañana

4ª en ginkana y 4ª en carrera (1ª fémina)

Andrea Grañana

5ª en ginkana y 5ª en carrera

Marcos Alonso

4º en carrera

Marc Arnau

7º en ginkana y 6º en carrera

Sara Grañana

10º en ginkana y 4ª en carrera

Raúl García

1º en ginkana y 1º en carrera

Calle Mallorca, 79 Bajo 2 12580 Benicarló (Castellón) PEDIDOS Y RESERVAS

964 473 690 601 316 913 25


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

basquet / Torneo de Verano Memorial Víctor Pratsevall

El lunes 29 de junio se inició este tradicional torneo veraniego del Club Baloncesto Benicarló, que se disputa en la pista del IES Joan Coromines, al que agradecemos su habitual predisposición. Cada velada, desde las 21:30 horas, hemos podido disfrutar de emocionantes partidos de baloncesto, a la vez que conversábamos los aficionados que allí nos dábamos cita. Y desde el miércoles 8 de julio se incorpora al torneo la sección femenina, con partidos desde las 21:00 horas, que luego darán paso a la sección masculina habitual. Queremos también agradecer al ayuntamiento su colaboración, también la de nuestro patrocinador, Transportes Santos Campos, y la asistencia a todos los aficionados que allí acuden cada noche. Este torneo se prolongará hasta el viernes 24, cuando se celebrarán las finales. Podéis consultar calendario y clasificaciones en nuestra web: www.cbbenicarlo.com. 26


Tour Groguet

ESPORTS

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

Benicarló

Ens apropem al teu poble. Visita’ns, gaudeix de la festa grogueta i abona’t al Villarreal CF

Perquè esta Temporada 15-16

l’has de viure

15 i 16 de juliol de 10.00 a 13.00 h i 17.30 a 20.00 h en Esports Arin (C/ Cristo del mar, 169)

27


ESPORTS

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

SENDERISMO / Etapa Benicarló-Les Coves de la Marxa a Sant Joan de Penyagolosa

La Penya Setrill va posar en marxa per segon any, amb la col·laboració del Centre Excursionista Xiruca, la marxa des de Benicarló fins a l’emblemàtic Sant Joan de Penyagolosa, en tres etapes. Pels camins i senderes recuperats un grup d’uns quinze aficionats vam sortir per a donar compte de la primera etapa: Benicarló – Les Coves amb uns 37.5 Km de recorregut. La sortida es va fer des de la plaça de Sant Bertomeu. L’ambient i la marxa en general va ser tot un èxit, de manera que properament aquests valents senderistes n’estem segurs que repetiran amb la segona etapa. Enhorabona i gràcies per les vostres ganes.

Especialista en trastornos por ansiedad, motivación y comunicación. Infancia - Adolescencia - Adultos - Tercera Edad

`

ANA VENTURA . PSICOLOGA

Les atenderemos en:

C/ Moreras, 2. Bajos. Benicarló.

Col. CV8894 Visite nuestra web para conocer nuestros tratamientos: www.anaventurapsicologa.es

Tel.667 068 448

28


AGENDA

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

Divendres 10 19.00 h Inauguració de l’exposició «De la Ràpita a Peníscola. La costa abans del turisme», del Museu de les Terres de l’Ebre (fins el 30 d’agost). Mucbe Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Regidoria de Cultura. 19.00 h La Nit en Vetla (fins a la 01.30 h). La Nit en Vetla es presenta en la III edició com una oferta cultural consolidada per als ciutadans de Benicarló i per a totes aquelles persones que ens visiten. 7 hores ininterrompudes de teatre, música i dansa de companyies tant nacionals como internacionals. Els artistes de Benicarló també presentaran algunes de les seues creacions i s’oferirà una producció exclusiva per a la Nit en Vetla com ja es va fer en anys anteriors, suposant el tret distintiu de la nostra proposta. Tot això, unit a la gran oferta comercial de la ciutat, en la que més de 150 establiments oferiran promocions especials, degustacions dels seus productes i tota una una àmplia oferta gastronòmica. 19.00 h -20 h Rum-Rum Trasto Karts a càrrec de la Companyia Xip Xap Mercat Central. Itinerant. Una cursa de cotxes on pot passar de tot. Un conductor malvat , un científic boig, un speaker esportiu que es transformarà en mecànic o policia valent segons la necessitat del moment. Com als espectacles clàssics, el malvat serà víctima de les seves pròpies malifetes i el bo guanyarà la cursa. 19.30 h -20.30 h Aquí sobre un a càrrec de la Companyia Tresperté. Carrer Joan Carles I. Circ, teatre i humor al compàs de la música d’una radio. Cels, passió i amor a colp d’acrobàcia. A una historia de tres, “aquí sobra uno”... 20.00 h a 22.00 h Nit oberta als espais culturals. Museu de la ciutat de Benicarló, amb la il·luminació de les vetles, el Convent de Sant Francesc recrea un passatge de la seva historia, quan l’edifici estava habitat pels Frares Franciscans. Edifici Antiga Presó. Edifici Gòtic. Casa tradicional benicarlanda carrer Santa Càndida 21.30 h-23 h ¡La Nit en Vetla, un marc incomparable!, a càrrec de J. Roda & la Pepa. Carrer de la mare de Déu del Dolors. J. Roda & la Pepa immortalitzen un moment únic e irrepetible, així que....no et moguis!

20.00 h-2030h Duo Arpmonic, a càrrec de Pilar i María del Mar Anglés Lluch. Casa del Marqués. Dos germanes, dos arpes, 80 cordes, milers d’emocions en un espai detingut en el temps. 20.30 h-21.30 h Heian, a càrrec de Zen del sur. Plaça de Sant Bartomeu. Música en viu, dansa acrobàtica i circ es fusionen per oferir a l’espectador una proposta carregada de força i sensibilitat. «Heian» significa en japonès «Pau i Tranquil·litat». 21.30 h-22.30 h Strada, a càrrec de la Companyia Jordi Bertrán. Plaça de Sant Joan. Un espectacle de circ amb marionetes i pallassos, on habita l’essència dels grans mestres com: Chaplin, Tatí, Fellini, Colombaioni, Tozer, Roser o Pepe Otal. Un legat artístic i humà on el risc i la poètica del circ, la tendresa de les marionetes i el fet llibertari del pallasso es combinen en un mateix espai escènic. 23.00 h-24 h Vincles, a càrrec de Circ Bover. Plaça de Sant Bartomeu. Espectacle de circ contemporani. A partir d’un senzill element: les canyes de bambú, es construeix un muntatge totalment diferent i sense precedents. Els elements escènics primaris es transformen, juntament amb les emocions, i entre ells sorgeixen diferents números de circ contemporani arribant a una sofisticació, qualitat artística i tècnica extrema. 24.00 h-24.30 h Floten tecles, a càrrec de David Moreno. Ajuntament. És un espectacle musical-teatral-cinematogràfic, carregat de poesia i humor, on David Moreno toca el piano, les percussions i canta penjat a sis metres d’altura en posició vertical, on l’escenari és el propi cel. 24.30 h-01.00 h Slap!, a càrrec de Drum Orchestra. Plaça de la Constitució. El músic Dani Tejedor dirigeix a més de 20 bateries locals en un vibrant espectacle sonor, una clausura espectacular de la Nit en Vetla 2015.

Dissabte 11 08.00 h 12 hores de Natació. Piscina Municipal. Organitza: Club de Natació Benicarló. 16.30 h Concurs de Pesca. Platja Mar Xica. Organitza: Club de Pesca Deportiva El Mero. 17.00 h Art al carrer (fins a les 22.00 h). Av. de Joan Carles I. Organitza: Benicarló Art. 20.00 h Concert. Festival de Bandes, a càrrec de la Banda de l’Ateneu Musical El Port de València i la Banda de Benicarló. Plaça de Sant Bartomeu. Organitza: Associació Musical Ciutat de Benicarló.

Diumenge 12 20.00 h Concert. Festival de Bandes a càrrec de la Banda Municipal d’Alcanar i la Banda Juvenil de Benicarló. Pl. de Sant Bertomeu. Organitza: Associació Musical Ciutat de Benicarló.

Dijous 16 19.00 h Inauguració de l’exposició final de curs de l’Associació Art Lliure (fins el 30 d’agost). Edifici Gòtic. Organitza: Associació Art Lliure i Regidoria de Cultura.

Farmàcies de guàrdia DIA

FARMÀCIA

ADREÇA

10

Jorge Cid

C/ Sant Joan, 33

964 47 07 48

11-12

Francisco Santos

C/ Major, 1

964 47 18 97

13

Alejandro Hernández

Méndez Núñez,47

964 82 71 39

14

Pablo Sastre

Avda. Cataluña, 31

964 82 87 66

15

Pilar San Feliu

Avda. Papa Luna, 18

964 46 09 80

16

Consuelo Gonzalez

Hernan Cortés, 45

TELÈFON

964 46 22 77

29


MISCÈL·L ANIA

7 DIES ACTUALITAT DE BENICARLÓ - EL DISSABTE

Coro de la Escuela Dominical año 1940-42 1ª Fila: Antonieta Meseguer “ La Salera” dona de Quiterio ,Ángeles (treballadora de la Casa de la Baronesa),Quiqueta “ de llaono”, Vicenta Cerda Lluch,Carmen Miquel Ramón” Camestortes” y Maria “ de llaono”. 2ª Fila: Mariana “de faca”, Filomena(treballadora de la Casa de la Baronesa), Rosa Pellicer Martinez “ La santa, Mª Teresa Sorli Lores ”de Cosme”, Paca Cerda

La Quinta del 70 ya tenemos 45 Lo celebramos con una cena

el día 11 de julio en el Restaurante El Cortijo Apúntate: 50 € en la Caja Rural

ES89 3162 1202 54 2050061221 30

Lluch,Carmen “ la mella”,Sacramento,Manuela Marza Lluch “zorra”. 3ª Fila: Agustina Angles Roca,Vicenta Caldes,(va se misionera a Guinea),Francisca Antonia Meseguer “ la parota”(encarga del coro),Carmen, Remedios Pitarch Cornelles. 4ª Fila: Teresa Lores,Rosalia Roca Foix, Francisca Antonia,y Navarro.


MISCÈL·L ANIA

10 DE JULIOL DE 2015 · NÚMERO 550

Gran èxit d’assistència i participació en la III trobada de Dracs i Bèsties de Foc a Cervera del Maestre.

iva no incluido

¡Enhorabuena Stefan Stan! Otro año más consiguió subir al podium a su grandísima e inseparable perra: Cata de los tercios, ¡eres el mejor!

iva no incluido

31


La noche de la cultura y el comercio Viernes 10 de julio 2015 De 20.00 a 01.30 h.

C/ Sant Joan, 26 baixos, Benicarló Tel. 629 155 991 e-mail: conr78@hotmail.com

pastissosbenicarlo

¡síguenos!

T. 964 473 856 pasteleria@pastissos.es Av. Joan Carles I, 20 - BENICARLÓ 12580 (CS)

7dies 550  
7dies 550