Page 1

Des de 1995

Nº 539

D.L.CS-242-04

24 d’abril de 2015

1,70 €uros

Nº 1.011

Carlos Yacoub Esquerra Unida

Enric Moya Canviem entre tots Benicarló

Presentació

Dames de les Penyes del 2015

Èxit en la

II Volta a peu de la Dona

primària

CE I P Á n g e l E s t e b a n


EDITORIAL

24 D’ABRIL DE 2015

Bústia: Pots fer-mos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió · Esqueles setdiesbenicarlo@ gmail.com

K&A C/ València, 31 baixos

Anuncia’t:

Publicitat: K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L'equip: Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran. Joan Ferré, José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón, Teudo Sangüesa y Gregorio Segarra.

Pasen y vean — Consell de El Dissabte

A la vista de los grupos políticos que van a presentar candidatura a las elecciones municipales de Benicarló, se nos ocurre pensar que va a ser la vez que más candidaturas compitan por los sillones de nuestro ayuntamiento. Siete son las candidaturas, parece ya que de manera definitiva, las que van a concurrir a los comicios locales, y muchos más sin duda, en el ámbito autonómico. Ante tanta oferta, incluso a nivel local, cabe pensar que el elector pueda verse fácilmente desbordado por la inespecificidad de siglas y conceptos, y tender a refugiarse en aquello del “malo conocido” antes que aventurarse a descubrir nuevas y desconocidas opciones. Con todo, pensamos que resulta muy saludable para la democracia contar con un panorama tan variopinto en cuanto a opciones, pero sería de ingenuos pensar que todas ellas van a contar con las mismas posibilidades de obtener representación municipal. Todas las candidaturas estan tomando posiciones y hemos asistido ya a la presentación de algunas de ellas. Las caras son más identificables que los programas, y es la imagen de los cinco o seis primeros de cada lista la que acabará por decantar el voto de los indecisos. Otros votantes, por el contrario, son de voto fiel y les da igual quién se presente. En cualquier caso, se prevé una mayor participación, sobre todo entre el sector de la juventud, y ello es una buena noticia. En este número de nuestro semanario presentamos a dos nuevos candidatos, uno de ellos Enric Moya, con experiencia en la gestión municipal pero que encabeza una lista de nueva creación y otro, Carlos Yacub, líder tradicional y carismático de los comunistas de Benicarló y comarca, pero que nunca ha ocupado plaza de concejal. Dos visiones distintas de la política local, que pretende dar a conocer el panorama con el que se van a encontrar dentro de un mes los electores benicarlandos. En las próximas semanas acabaremos de completar el encuentro con todos los candidatos.

l’acudit josé maría fibla

la cueva

Col·laboradors: Gregorio Segarra, Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Dani Beltrán, Juanvi Gellida, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Jaume Rolíndez, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás. Disseny: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/setdies.benicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba.

2

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706. Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ


ACTUALITAT

24 D’ABRIL DE 2015

sanitat, benestar social i Educació, presents en la candidatura de Compromís-ErPV benicarló — Compromís-Esquerra repubilcana

Tres sectors bàsics pel benestar de la ciutadania, com són la Sanitat, el Benestar Social i l’Educació, es troben ben representats en la candidatura de Compromís-Esquerra Republicana de Benicarló. I ho fan en les persones d’Imma Arayo, Yette Antón, Franjo Tejedor, Isabel Muñoz i Vicent Coll. Yvette Antón, de 51 anys ocuparà el lloc no. 9. Treballa al Centre Geriàtric com a auxiliar d’infermeria. Per les característiques de la seua feina, és conscient i sabedora de les deficiències i necessitats que Benicarló té en matèria social i esta ha estat la raó per la qual ha decidit embarcar-se amb el projecte de Compromís-ERPV. El lloc no. 12 és per a Imma Arayo, de 50 anys, metge de l’Equip d’Atenció Primària del Centre de Salut de Benicarló. Persona vocacional, li agrada molt el seu treball, i creu en un sistema públic de salut de qualitat i amb aquestes premises treballa el millor que sap. Aquestes seran les seues terceres eleccions com a integrant d’una llista electoral. En les dos anteriors va formar part de la candidatura de Bloc-Compromís. Franjo Tejedor, de 41 anys ocuparà el lloc 14. És llicenciat en Ciències de la Informació i treballa com a professor de valencià a l’IES Ramón Cid. A més és director de la productora audiovisual El submarinista del 4tB, especialitzada en la producció d´audiovisuals relacionats amb la natura i la mar i la gravació subaqüàtica. Isabel Muñoz ocuparà el lloc 17. Té 54 anys i treballa com a cuinera al Centre Geriàtric i és voluntària del menjador social de Benicarló des dels seus inicis.

Per últim, Vicent Coll, de 50 anys, tancarà la llista, en el lloc 21. Ha estat vinculat al nacionalisme polític des de quasi sempre. Desenvolupa la seua activitat professional com a Tècnic Mitjà en la Conselleria de Benestar Social, des de mitat dels anys 80, en l’àrea del Menor. També es responsable comarcal de CCOO-PV al Baix Maestrat-Ports, en l’àmbit de les administracions públiques. En paraules de Marta Escudero, candidata a l’alcaldia de Compromís-ERPV de Benicarló, “tant la Sanitat com el Benestar Social i l’Educació, són bàsics per tal d’assegurar la qualitat de vida de la ciutadania. És per això que des de Compromís-Esquerra Repubilcana hem incorporat a aquestes persones, Yvette Antón, Imma Arayo, Franjo Tejedor, Isabel Muñoz, i Vicent Coll. Són cinc candidats que ens asseguren cobrir uns sectors fonamentals per tal d’aconseguir el benestar de tota la gent de Benicarló”.

per Benicarló

Acte de presentació de la llista municipal per Benicarló Acte de presentació de la llista municipal

#ambValentia #ambValentia

Agustí Cerdà

Vicent Marzà

Josep Barberà

Marta Escudero

President d'Esquerra Agustí Cerdà Republicana del País President d'Esquerra Valencià Republicana del País

CapVicent de llista de Marzà Compromís a les Corts Cap de llista de Valencianes Castelló Compromísper a les Corts

Núm. 3Barberà de la llista Josep

Candidata a l’alcaldia de Marta Escudero

municipal

Candidata a l’alcaldia de Benicarló

Valencià

Diumenge, Diumenge, 26 d’abril 26 d’abril 18:30h 18:30h

Valencianes per Castelló

municipal Núm. 3 de la llista

Benicarló

Presenta l'acte Francesc Anyó

Presenta l'acte Francesc Anyó

Parador de Turisme Parador de Turisme de deBenicarló Benicarló Avinguda Luna,55 AvingudaPapa Papa Luna,

A la finalització de l'acte

A la finalització de l'acte se servirà un aperitiu se servirà un aperitiu productes de la terra. ambamb productes de la terra.

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

3


24 D’ABRIL DE 2015

ACTUALITAT

El PP es reuneix amb les entitats del municipi El Partit Popular de Benicarló està mantenint una sèrie de reunions amb representants dels principals sectors productius de la ciutat, així com de les associacions culturals, socials i esportives. El candidat popular a l’alcaldia, Juan Antonio Mañá, ha explicat els trets fonamentals de les seues línies de treball, basades en la participació ciutadana, la transparència i l’honradesa. De la mateixa manera, està arreplegant les inquietuds i propostes dels diferents sectors i ha deixat ben clar que els seu objectiu és “treballar, colze a colze, en cadascun d’ells, mitjançant les diferents regidories”. Mañá també està donant a conéixer que “la planificació estratègica en sectors, com ara el turisme o el comerç són dos eixos fonamentals pels quals apostem i que confiem generaran riquesa en el nostre poble, i per tant ocupació, que és un dels temes que més ens preocupen”, ha assegurat. El candidat del PP ha estat acompanyat pels membres del seu equip en cadascuna d’aquestes reunions.

www.kapublicitat.com T.964 46 52 53 c/Valencia,31 Benicarló (CS)

4

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015


24 D’ABRIL DE 2015

ACTUALITAT SOCIETAT

Presentació de la

Candidatura PP Benicarló a les eleccions locals Dissabte 25 d’abril a les 19.00 hores Restaurant El Cortijo Al finalitzar l’acte se servirà un vi d’honor

Intervindran: Candidat a l’alcaldia de Benicarló

President del Partit Popular de Castelló

Juan Antonio Mañá

Javier Moliner Estàs convidat!

T’esperem!

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

5


ACTUALITAT

24 D’ABRIL DE 2015

Xaro miralles: “hemos hecho una oposición responsable y ahora somos la experiencia que necesita benicarló” La candidata socialista a la alcaldía de Benicarló, Xaro Miralles, presentó ante más de quinientas personas sus propuestas para mejorar la ciudad. Lo hizo durante el acto de presentación de la candidatura socialista en el Parador de Benicarló, que contó con el apoyo del ex-presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, y el candidato a la presidencia de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Miralles fue rotunda al afirmar que “presento una lista preparada para gobernar y hacer frente a los retos que tenemos por delante, tras cuatro años como portavoz del grupo municipal en los que hemos llevado a cabo una oposición responsable y nos permite ahora gobernar desde la experiencia”. Miralles agregó que “somos un equipo que tenemos ideas, capacidad y experiencia y nos presentamos para construir y trabajar”. Xaro Miralles defendió en su discurso la potencialidad de Benicarló, municipio que “necesita un ayuntamiento participativo y actualizado a los nuevos tiempos”. En esta línea, la candidata socialista apostó por un Plan de Reactivación Económica “para dejar de ser una de las zonas más vulnerables de España por culpa de un PP que nunca se ha planteado de donde venimos ni hacia donde vamos”. La candidata del PSPV en Benicarló lamentó que durante los años de gobierno del PP el municipio se haya situado en la barrera de los 3.000 desempleados y que “nuestros gobernantes no hayan hecho nada por paliar carencias históricas en infraestructuras”. De hecho “somos los únicos que tenemos que pagar para ir por carretera a Barcelona y también para ir a Valencia, y los trenes regionales se quedan en Castellón”. Xaro Miralles se comprometió a liderar la reivindicación a nivel comarcal de un Plan de Reindustrialización e Innovación, plantes estratégicos de turismo y a reclamar ante las administraciones competentes las inversiones necesarias. “No te quepa la menor duda de que lo primero que haré será llamar a a tu puerta y reclamarte apoyo”, dijo Xaro Miralles a Ximo Puig. Miralles recibió el soporte de José Luis Rodríguez Zapatero, quien aseguró en el acto que “Xaro está preparada para gobernar porque tiene cabeza y corazón”.

Gabinete de Psicología

ALMA Y PSIQUE

PSICOLOGÍA CLÍNICA PSICOTERAPIA PROFUNDA ANÁLISIS de SUEÑOS REGRESIONES TERAPIA con ARQUETIPOS FLORES de BACH Depresiones, Ansiedad, Estres, Trastornos del Comportamiento, Fobias, Búsqueda Interior. Gabinete de Psicología

Yolanda Muñoz Albiñana Nº Col. CV05348

ALMA Y PSIQUE Tel. 607 397 660 Av. Cataluña, 10 1ºB - 12580 Benicarló

La lista completa del PSPV de Benicarló 1. Xaro Miralles Ferrando 2. Domingo Roca Prats 3. Rosana Marzá Caldés 4. Carlos Flos Fresquet 5. Filomena Agut Barceló 6. Ildefonso Añó Lores 7. Román Sánchez Mateu 8. Raúl García Grau 9. Isabel Cardona Ferragut 10. Mónica Gómez Ruíz 11. Fernando Jovaní Diago

12. José Vicent Gimeno Broch 13. Carmen Fernández López 14. Javier Angosto Esparrells 15. Julia Rodríguez Ruíz 16. Joaquín Bayarri Sánchez 17. Trinidad Perdomo Gaibisso 18. M. Ángeles Romero Gadea 19. Ramón Compte Moros 20. Mireia García Pastor 21. José Antonio Sánchez Martí

Suplentes 1. Utiliano Martínez Sánchez 2. Vicente Piñana Peña 3. José Antonio Cerdá Amela

6

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

Menú Junior Hamburguesa Patatas 5,50 Nuggets EUROS Refresco Yogurt para niños

Menú XXL Doble Hamburguesa Patatas Nuggets Refresco Grande

6,50S EURO

Plaza Ministro Marcelino Domingo, Local 2 - Benicarló - T. 964 471 070


24 D’ABRIL DE 2015

ACTUALITAT

benicarló renovarà el clavegueram de la plaça de blasco ibáñez

Pròximament començaran les obres de renovació del clavegueram i xarxes d’abastiment d’aigua potable a la plaça de Blasco Ibáñez (entrada per Pius XII) amb la finalitat de millorar la seguretat i la salut dels veïns. Aquest objectiu s’assolirà, d’una banda, mitjançant la substitució dels tubs de fibrociment que formen l’actual xarxa d’abastiment i que provoquen pèrdues en la conducció d’aigua degut a l’esgotament de la vida útil del material. D’altra banda, es renovarà el clavegueram per a superar les actuals deficiències estructurals i insuficiència de diàmetre que dificulten assumir les tasques de drenatge. A més de la renovació del clavegueram i de la xarxa d’abastiment, també s’actualitzaran les escomeses particulars i es canalitzaran les baixants de pluvials dels habitatges per a evitar que desemboquen directament a la vorera. Aquesta tasca es complementarà amb la substitució i ampliació dels embornals per al vessament d’aigües pluvials i amb la incorporació de cinc pous de registre en servici. L’actuació de la plaça de Blasco Ibáñez s’inclou en la programació prevista pel Pla Director d’Abastiment, que proposa l’eliminació progressiva d’aquelles conduccions elaborades amb fibrociment. L’any passat, dins d’aquest mateix Pla, ja es va dur a terme la renovació del clavegueram del carrer d’Ulldecona.

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

7


OPINIÓ

24 D’ABRIL DE 2015

a vista d’ocell joan r. fErré QuErol

¿Y el Caudillo que opina de esto? Esta frase se hizo famosa hace casi veinte años, como mensaje comercial de una marca de coches todoterreno, cuando el usuario de uno de ellos llegaba a una zona supuestamente remota, y un pastor alejado del mundanal ruido le preguntaba por la opinión de Franco sobre desfasados temas de actualidad, sin haberse enterado de la muerte del dictador dos décadas antes. La frase resultó un éxito comercial, llegando a convertirse en un “meme” con amplia repercusión en otros muchos contextos de la vida española del momento. Y hoy viene al caso nuevamente, siendo otros los “estos a opinar” y otro también el caudillo. Las cuestiones sobre las que me gustaría conocer su opinión forman aquella parte de la actualidad que preocupa mayoritariamente a los ciudadanos españoles, y que tiene en la

corrupción económica uno de los principales motivos. El caso Rodrigo Rato no es nada singular viniendo de dónde venimos, y sólo deja la puerta abierta a que las noticias sobre nuevos protagonistas se vayan amontonando sobre los casos anteriores. Hasta dónde y hasta cuándo? Sólo la UDEF y los jueces tienen la respuesta a esta cuestión. El caudillo al que nos gustaría oir ahora opinando sobre estos temas, hay que considerarlo como tal de acuerdo con la segunda acepción que da del sustantivo el diccionario de la RAE: “Hombre que dirige algún gremio, comunidad o cuerpo” Y en este sentido, no hay en el PP otra persona que se pueda comparar a José Maria Aznar, ni que cuente con los triunfos ni con el consenso espiritual que concierta su liderazgo: el presidente Aznar es, sin duda, el gran líder de un partido político al que parecen llegarle las horas bajas si atendemos a las predicciones de las últimas encuestas. ¿Y qué opina él sobre los estragos que la corrupción está causando entre sus correligionarios?

tendido del 7 GrEGorio sEGarra

Tres regresos, tres Es curioso el paralelismo con que a veces transcurren cosas parecidas y distintas a la vez. En este caso va de regresos la cosa. Tres regresos, tres, en dos mundos tan distantes y distintos como son la política local y la mal llamada Fiesta Nacional, esa que para sus detractores “no es arte ni cultura” y para sus defensores es ambas cosas a la vez. Tres regresos hasta cierto punto inesperados que van a dar -de hecho ya lo están dando- mucho juego. Esta temporada han regresado a los ruedos, después de haberse cortado la coleta, tres “maestros” de la tauromaquia: Vicente Ruiz “El Soro”, Francisco Rivera Ordóñez “Paquirri” y Juan Antonio Ruiz “Espartaco”. El primero, reapareció en loor de multitudes en su Valencia querida, 23 años después de destrozarse la rodilla y tras un “entrenamiento” con público en Xátiva en Agosto pasado. Su vuelta a los ruedos ha servido, además de para llenar la plaza, para demostrar el poder de la fe en uno mismo y del espí-

ritu de sacrificio y superación que le concede al de Foyos, después de 34 operaciones que le han dejado cojitranco y medio inválido, el mérito de una innegable hazaña. Pero también, mal que nos pese, para dar la razón a los que no ven en esto de los toros “ni arte, ni cultura”. El espectáculo presenciado el pasado 16 de marzo fue más una angustiosa, esperpéntica y dramática exhibición de circo que otra cosa. Como cuando los trapecistas trabajan sin red, para que me entiendan. Alguien de entre su menguada corte de aduladores -que va a crecer exponencialmente como siga con las exhibiciones- debería hacerle entrar en razón y convencerle de que “quan ni ha prou, ni ha prou”. De la reaparición del mediático ex yerno de la Duquesa de Alba mejor no comento mucho, que me caliento. Ya hablé largo y tendido de este elemento cuando algún insensato con menos gusto que Karmele Marchante decidió, en mala hora, concederle la medalla de las Bellas Artes. Tan solo les digo que si el “marquesito” tuviera la vergüenza torera que se presupone en los ídems, se habría quedado en casa. Y de la inesperada vuelta del abuelito de Esparti-

CENTRO DE RECONOCIMIENTO CONDUCTORES PEÑISCOLA 28

¿Qué tiene que decir sobre el hecho de que él mismo y once de los catorce ministros de su penúltimo gobierno estén siendo investigados, o ya directamente en prisión, por corruptelas diversas? ¿En qué estación de AVE quedaron extraviadas las maletas que decían llevar llenas de regeneración democrática cuando sustituyeron al gobierno de Felipe González? El poder representativo ejercido como poder omnímodo tiene el peligro de acabar convirtiendo en dioses a simples mortales, que cómo Ícaro olvidan que sus alas son de cera y no les permiten elevarse sobre el bien y el mal. Me gustaría tener un “cara a cara” con el señor Aznar. Prometo que sería educado y respetuoso, cómo acostumbro a serlo siempre. Le preguntaría si cambiaria alguna ley sobre la gestión política de los fondos públicos, si valoraría otras cualidades a la hora de elegir su equipo humano, si se fiaría más de los “amigos de palco” que de los vecinos de la calle, si apoyaría las mismas decisiones sobre la guerra de Irak, si volvería a promulgar la misma Ley del Suelo, si dejaría el Banco de España en las mismas manos, si pondría las Cajas de Ahorro al servicio de los partidos políticos locales y territoriales, etc, etc. Muchísimos temas sobre los que me gustaría saber “qué opina el Caudillo”. nas, tan solo se me ocurre pensar que tal vez habrá visto que a la Fiesta le quedan dos telediarios y quiere rascar un poco el hueso antes de que se acabe definitivamente. Por si con todo esto del divorcio y las pensiones a los hijos la vejez viene dura, ya saben. Y en el campo de la política local, otros tres regresos “sonados”. Uno, Ximo Bueno, en la candidatura de Compromís-ERPV, de nuevo unidos tras el desencuentro que los separó hace demasiados años. Otro, Domingo Roca “el Xonet”, en las filas socialistas. Y el tercero, Juan Antonio Mañá, candidato “pepero” a la alcaldía. A este último no lo conozco lo suficiente, en lo personal, como para atreverme a hacer juicios de valor sobre su persona. A los dos primeros, que se presentan a las elecciones como escuderos de sus respectivas “primeras espadas”, Marta Escudero y Xaro Miralles, respectivamente, los conozco un poco más. Ambos, al igual que Mañá, tienen experiencia en el Ayuntamiento tras haber sido concejales hace varias legislaturas. Ambos con un prestigio social tan ganado a pulso como incuestionable. Ambos con merecida fama de “bona gent”. Lo único que se me ocurre para valorar su vuelta al ruedo político es que ojalá todos los concejales que elijamos el mes que viene para que gestionen nuestra ciudad en los próximos cuatro años sean como ellos dos. Bienvenidos.

Todos T odos los días de : 11h. a 13h. y 17h. a 19h.

CONDUCTORES

ANIMALES

ARMAS

NÁUTICA

C/Peñíscola, /Peñíscola, 28 - BENICARLÓ

8

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

Tel. 964 460 470


24 D’ABRIL DE 2015

OPINIÓ

nos que ZP, uno de los miembros del Partido Socialista que lo ha sido todo, desde militante de base a ex Presidente del Gobierno, pasando por la condición de Diputado, Secretario General y Presidente del Gobierno, vino a apoyarla en un acto electoral tan importante como es la presentación de la candidatura. ZP conoce poco a XM, aunque sabe que es una profesora de matemáticas y le supone y valora como tal su capacidad para resolver ecuaciones y despejar incógnitas. Quizá no sabía, como sí que lo sabían muchos de los más de cuatrocientos asistentes al acto, que XM presentó una candidatura con hombres y mujeres preparados para, junto con ella, gobernar el municipio con prudencia, solvencia y sin improvisaciones aventuradas. ZP o, en el acto, ZXm no lo sabía pero igual estuvo en los jardi-

nes del Parador de Turismo, al aire del Mediterráneo, “fen-li costat” a Xaro Miralles. También estuvo en el acto de presentación, apoyando y arropando a Xaro Miralles, Ximo Puig, Alcalde, Diputado provincial, autonómico, nacional, Secretario General del PSPV, barón del PSOE, y candidato por su Partido a la presidencia de la Generalitat de la Comunidad Valenciana. XP sí que conoce bien a XM. Pero, sobre todo, es ZP el que conoce muy bien, en horas bajas, medias y altas a XP. Y en Benicarló, el sábado pasado, no solo mostró que le conoce, sino que le reconoce, no tanto desde el afecto, sino desde la razón política, como el único candidato con capacidad para sacar del oscuro pozo en el que se encuentra a la Comunidad Valenciana. En fin fue curioso ver a Zapatero en Benicarló. Escuchar su discurso improvisado a base de tópicos mitineros, pero también de algunas sesudas reflexiones políticas. Fue curioso contemplar la trasmutación de ZP en ZX y en XP.

bona tomaca al front del mateix color de l’anagrama del seu partit. Però això no estaria bé. Ximo Puig, per la seua banda, no va fer a Benicarló cap discurs que no puga ‘cortar y pegar’ a qualsevol poble d’Alacant, i Xaro Miralles sí va estar encertada almenys quan va donar davant dels “mandamassos” o aspirants a ser-ho, quatre pinzellades de les eternes mostres de marginació a les que estan sotmeses les nostres comarques per les administracions estatals i autonòmiques. De totes formes, el morellà que vol ser President de la Generalitat, ja va avisar a la candidata dient-li públicament alguna cosa com ‘Xaro, si sóc l’Honorable de carinyo no en faltarà, però de diners...’. Així que, millor no esperar ni esperançar-se massa. La visita del president Zapatero (com al rei Juancar a este ningú li lleva ja el seu títol) va servir per llençar noves ascles a la fogata que alguns polítics benicarlandos tenen encesa des de fa dies a Facebook (el Mercadona interactiu de la saviesa popular). Els peperos, fent-se ressò de l’esdeveniment del cap de setmana, van ficar a ZP a la graella per a torrar-lo bona cosa, però no van voler fer més llenya i ficar-li sal als xoriços de la seua camiseta; és a dir, no van voler sopar entrepà de Rodrigo Rato (un altra rata de les grosses). S’entén la decisió, perquè no estan els populars per a gastar massa energies. I és que uns quants regidors i amics de cordada, ja tenen a la xarxes socials

molta feina amb una divertida comèdia de la que són coprotagonistes amb els de Compromís-Esquerra Republicana. Resulta que, amb els nacionalistes i els independentistes (acusats per cert de crear una producció bíblica de collita pròpia amb el Crist de la Mar pel mig i trista acceptació), es disputen l’hegemonia per convertir-se en superguerrers (o superguerreres) i mostrar-se davant els benicarlandos com abanderats de la vida sana i del cooperativisme. La volta a peu de la dona ha portat amb la cursa/caminada tot un recital. Mentre Marta Escudero i la resta de “forces especials tarongetes” es ficaven en forma animant a les benicarlandes a sumar-se als entrenaments, van ser acusades per “l’exercit de la cinta blava” de fer política on ‘no toca’. Quan el diumenge es va veure a dos representants de la llista de Mañá servint aigua i plàtans a les participants, els retrets tornaven des de l’altre cantó, i eren precisament els populars els acusats de populisme. Tu això...i tu més. Jo allò, doncs tu lo altre. Ho deixarem en divertit. Per últim, faré un comentari a l’entrevista que la setmana passada publicava el setmanari al cap de llista pel Partit Independent de Benicarló, David García. Agafant les paraules del candidat, i tenint en compte les sigles del partit, no caldria dir allò de ‘independentment dels colors...’. No obstant, jo que no poso en dubte les capacitats de David García per a poder ser un dels vint-i-un regidors de l’Ajuntament, no entenc perquè unes sigles tant boniques com van escollir, han d’anar casualment, o no, lligades a un cercle de color morat. És precís? No hi ha res més? Cap intenció de futur? Independents del tot? Segur que d’alguna manera es podrà aclarir el dubte.

verlas venir TEuDo sanGüEsa

ZX El sábado pasado, por la conjunción de una circunstancia favorable y una determinación de la voluntad, José Luis Rodríguez Zapatero, alias zeta pe, se convirtió en un zeta equis. Fue en el Parador de Turismo de Benicarló, donde en el acto de proclamación de la candidatura del PSOE a las elecciones municipales de la ciudad, ZP estuvo presente en el acto para apoyar a dos candidatos cuyos nombres empiezan por equis: Xaro Miralles y Ximo Puig Nunca, nunca desde la instauración de la democracia, un candidato a la alcaldía de Benicarló se vio tan arropado como lo estuvo Xaro Miralles. Nada me-

tro d’avís PEDro manChón Pau

amanida electoral El dissabte passat va arribar a Benicarló José Luis Rodríguez Zapatero. Ho va fer, como no, convidat pels socialistes d’ací i amb la intenció de donar-li més “caché” a la presentació de la llista benicarlanda que encapçala Xaro Miralles. Deixant de banda el meu reconeixement sense premi ni de metall ni en metàl·lic al PSPV del nostre poble per la campanya tant ben estudiada que ve portant, no vull renunciar a donar compte del cabreig que em produeix veure per internet com se li estén catifa roja a qui no se’n va recordar massa dels valencians del nord mentre va ser president del govern en actiu, però sí segueix activament omplint-se les butxaques de bitllets que no es guanya. És el mateix màxim mandatari –no anem a oblidar-ho– que ens va deixar com a comiat de la seua gestió al capdavant de l’Estat, un animalet anomenat CASTOR que va esdevindre impactant primer, terrorífic després, i des del primer moment i fins avui una vergonya. Estar segut als jardins del Parador Nacional de Turisme i escoltar a ZP parlant de ‘La velada en Benicarló’ d’Azaña seria molt interesant, però mirar-se’l mentre honorava el Mediterrani amb la platja del Gurugú a l’esquena quan encara estan fresquetes les vibracions de la plataforma dels nassos (per dir-ho fi), dóna per a que li arribés una

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

9


ENTREVISTA

“ Enric Moya

El Plan General no es una prioridad. Es una emergencia. No se debe hacer política con el Plan General porque nos jugamos nuestro futuro. Es una responsabilidad que debe compartir todo el consistorio unido.

candidato a la alcaldía de Benicarló del partido

Canviem entre tots Benicarló

Enric moya marzá , benicarlando, de 56 años de edad es un hombre con una amplia trayectoria profesional como arquitecto. Entre sus proyectos públicos cabe destacar que ganó el Concurso para el Centro de salud integral y el primer premio en el concurso para el Centro socio-Cultural del Polígono industrial el Collet. Conoce la adninistración municipal y tiene experiencia política porque en el año 1995 encabezó la lista política del bloC en las elecciones municipales que obtuvo cinco concejales. ahora lidera la lista de una nueva formación política, CanViEm entre tots bEniCarló que se presenta a las elecciones municipales el próximo 24 de mayo. ¿Por qué usted, que ya participó en actividades políticas, que fue concejal y tuvo problemas con su partido, encabeza otra vez una candidatura municipal? Nunca tuve problemas con mi partido, solo desavenencias políticas con dos personas concretas, digamos del “aparato local”. La desmotivación que me ocasionó su actitud hostil y de acoso hacia mí persona, hizo que me decidiera a dejarlo. Fue entonces cuando el Secretario General del partido, Pere Mayor, me propuso formar parte de su equipo de asesores. Un par de meses después, abandoné definitivamente toda vinculación con el BLOC, y lo hice sin hacer ruido para no perjudicar una opción política a la que había dedicado lo mejor de mí durante una etapa de mi vida, ya pasada. Ahora, después de 14 años, he recuperado la ilusión por apoyar una iniciativa diferente a los partidos tradicionales. Me encuentro con más ganas que nunca y cuento con la complicidad y el apoyo de magníficos compañeros, con los que comparto la esperanza de cambiar y recuperar el Benicarló de todos. Además creo que los ciudadanos de a pie no debemos quedar

10

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

impasibles, ante los acontecimientos que desde hace unos años se vienen sucediendo en nuestra sociedad. ¿Por qué le pediría a un ciudadano benicarlando el voto para un partido que suena a formación independiente? “Canviem entre tots” no es una formación independiente, entendiendo como tal esos partidos de ámbito local, hechos siempre a la medida del cabecilla de turno, sin apenas democracia interna, sin ideología y sin soportes mas allá de su término municipal. El nuestro es un partido constituido para cubrir el espacio dejado por la no presencia de PODEMOS a las municipales, con el que compartimos su mismo ideario y una misma forma de entender la política. En esta campaña pediremos el voto a los ciudadanos que están indignados al ver como Benicarló languidece lentamente y que se empobrece ante la indiferencia de sus gobernantes. Pediremos el voto a la gente que se ilusione por apoyar una iniciativa política diferente, plural, honesta y participativa. “Canviem” potenciará la participación ciudadana mediante la realización de asambleas y de referéndums vinculan-

tes si las circunstancias lo hicieran necesario. ¿son entonces ustedes la franquicia de PoDEmos en benicarló? PODEMOS no se presenta en los pueblos. En Benicarló se conformó un amplio grupo de ciudadanos afín al partido PODEMOS. Todos los que formamos parte de esta candidatura continuamos perteneciendo a PODEMOS. Hubo otros compañeros, precisamente los que fueron elegidos como responsables locales, que abandonaron o dimitieron y crearon un nuevo partido, Independents per Benicarló. Si no hubiesen dimitido hubiesen sido apartados porque PODEMOS no admite la doble militancia. Sin embargo, CANVIEM entre tots BENICARLÓ lo ha creado el círculo jurídico de PODEMOS en Valencia. La ruptura ha sido una lástima. Nosotros ofrecimos una lista de consenso, un partido instrumental liderado por David García. No fue posible. ¿Cuál es el proyecto estrella de su programa electoral? Los proyectos llamados “estrella” son esos que los partidos de la vieja política siempre prometen y nunca


ENTREVISTA

llegan a cumplir. No se trata ahora de prometer grandes obras o infraestructuras económicamente inviables. Nuestro programa electoral gira en torno a tres ejes básicos. Rescate ciudadano. Recuperación económica. Y regeneración del Ayuntamiento. Nuestro objetivo principal es dar valor a las personas y atender sus necesidades básicas. Los concejales de “Canviem entre tots Benicarló” se dedicarán en cuerpo y alma a que todos los ciudadanos de Benicarló vivan con dignidad. ¿Por qué encabeza usted la lista de su partido? Encabezo la lista, no por deseo expreso mío, sino porque así lo ha querido un porcentaje del 70,5% de los casi 80 simpatizantes que votaron democráticamente en unas primarias con listas abiertas. Creo que somos los únicos en Benicarló que hemos decidido la composición y la posición de cada candidato en la lista mediante un proceso abierto y participativo. El sentirme tan apoyado por mis compañeros y por la gente que me conoce, me da ánimos y las fuerzas suficientes para afrontar este reto. ¿Con qué político de ámbito nacional se siente usted más identificado? En la actualidad, con ninguno especialmente. Hace años, en mi época de estudiante, admiraba al que fue alcalde de Madrid, Enrique Tierno Galván, por sus ideas novedosas a pesar de su edad. Ahora también me gusta el discurso de la candidata a esa misma alcaldía, la magistrada Manuela Carmena, que encabeza el partido instrumental “Ahora Madrid”. En el ámbito internacional me impresiona José Mújica, de Uruguay. Las personas mayores destilan sabiduría. ¿Podría facilitarnos los nombres de algunos

de los componentes de la candidatura que encabeza? ¿Cuántos de ellos cree que podrán conseguir la credencial de concejal? Me acompañan en la candidatura muy buena gente: Maria Remedios Herrero, Fran Companys, Mónica Salvador, Pedro Martínez, Luis Corral,… Con muchos de ellos llevo trabajando meses en PODEMOS, otras personas se han incorporado recientemente. Si la opción PODEMOS no hubiera perdido miembros hubiésemos aspirado a cuatro o cinco concejales. Ahora, conseguir dos sería un buen resultado señale las tres principales carencias de benicarló. Es difícil enumerar solo tres. Nuestra ciudad presenta ahora mismo déficits casi endémicos en cuanto a dotación de servicios, oferta comercial o desarrollo urbano. Carecemos de suelo cualificado para la ubicación de grandes actividades industriales y económicas, tampoco disponemos de patrimonio público de suelo que ofertar a las Administraciones para la ubicación en nuestra ciudad de dotaciones supramunicipales, tenemos descuidado nuestro patrimonio edificado y ambiental, y, desde el punto de vista del turismo, casi todo está por hacer. ¿Sigo…? ¿El Plan General es una prioridad? ¿Tal como está? ¿modificado? Muchos de los males que afectan a nuestra ciudad vienen por la pésima gestión municipal de su urbanismo. El actual Plan, que data de los tiempos del alcalde Febrer, lleva caducado más de tres legislaturas y es la gran asignatura pendiente que los sucesivos gobiernos del PP no han sabido afrontar. Por tanto, más que una prioridad, es una emergencia. Miren ustedes, el Plan General no es una prioridad. Es una emergencia. No se debe hacer política con el Plan General porque nos jugamos nuestro futuro.. Es una responsabilidad que debe compartir todo el consistorio unido. Carecer de Plan General es tan grave que los problemas de Benicarló, la crisis económica que nos afecta de manera especial, provienen de la falta de ese marco de desarrollo vital.

T. 663 88 31 34

El Plan General debe acometerse sin más demora, hay que rediseñar el urbanismo de Benicarló y su término municipal mediante un consenso o un pacto entre partidos y ciudadanos. Un Plan en que los técnicos establezcan los criterios no a base de acuerdos puntuales con asociaciones de vecinos. Todos debemos entender que el Plan General es un plan global, una herramienta estratégica imprescindible para favorecer la recuperación de la maltrecha economía de Benicarló. Díganos la mejor cualidad de los benicarlandos y su peor defecto. No es bueno generalizar, pero yo no les veo defectos a mis paisanos, los benicarlandos. En cambio cualidades todas. ¡Vamos a elevar nuestra autoestima! ¿Existe algún municipio del tamaño de benicarló que tomaría como ejemplo para realizar acciones políticas? Cuando visitas otros lugares siempre encuentras motivos de comparación con tu ciudad. Me gustan esas ciudades mediterráneas abiertas al mar, con amplias avenidas y espacios verdes. Esas ciudades que ofrecen buena imagen al acceder a ellas, que tienen un centro cuidado y animado, que se sienten orgullosas de su patrimonio y lo cuidan con esmero. Hay ciudades del tamaño de Benicarló que han estado gobernadas por políticos con iniciativas y visión de futuro, y eso se nota nada más entrar en ellas, porque cuando lo haces percibes que han estado o están bien gobernadas. Tal vez, entre las más próximas, citaría Sant Carles de la Ràpita. si dependiera del voto suyo o de los suyos para elegir al alcalde ¿con quién no pactaría jamás? Es pronto para este tipo de especulaciones, pero, en política municipal, no deberían existir enemigos con los que jamás pactarías. Me gusta pensar que todos buscamos el bien común y por tanto, para nosotros, será fácil llegar a acuerdos en caso de que los votantes nos otorguen representación municipal. En todo caso, nosotros tomamos las decisiones en Asamblea soberana y serán los ciudadanos los que nos marcará el camino a seguir.

MENÚ DIARIO 8,50€ CENA EMPRESA CUMPLEAÑOS AMPLIA TERRAZA EN PARQUE INFANTIL Plaça d’Isabel de Villena 12580 - Benicarló

Tel. 688 36 54 14

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

11


ENTREVISTA

El único partido de izquierdas en España es Esquerra Unida. EU ha sido la Academia de la izquierda. Pero sus alumnos o se han ido hacia la derecha como el PSOE o intentan ser el partido de todos, de izquierda, de centro, de derechas, como los recién llegados de PODEMOS.

Carlos Yacoub

candidato a la alcaldía de Benicarló del partido

Esquerra Unida Carlos Yacoub, nacido en belén (Palestina), tiene 62 y estudió medicina en la facultad de Valencia. Desde el año 1989, hace 26 años, ejerce su profesión de médico en nuestra ciudad. no tiene experiencia como concejal. Pero sí como político. Desde los 15 años está afiliado al Partido Comunista y es secretario General del partido en benicarló y Coordinador Comarcal. se ha presentado en cuatro convocatorias a las elecciones municipales de benicarló.

¿Por qué usted que ya participó en actividades políticas, que ha sido cabeza de su partido en pasadas elecciones municipales sin conseguir ser elegido concejal, vuelve a presentarse? La asamblea de EU de Benicarló decide democráticamente las personas que pueden llevar a cabo su programa electoral en el ayuntamiento de Benicarló. Y yo he sido elegido por la asamblea para encabezar la lista. Y me siento orgulloso de encabezar la única lista que se presenta bajo las siglas de EU en toda la zona norte de Castellón. ¿Por qué le pediría a un ciudadano benicarlando el voto para un partido que en toda España atraviesa horas bajas? Hay que reconocer que PODEMOS nos ha quitado más de la mitad entre afiliados o simpatizantes, aunque ahora hay indicios de que algunos de ellos

12

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

vuelven a EU, a la izquierda. Les quiero decir una cosa: el único partido de izquierdas en España es Esquerra Unida. EU ha sido la academia de la izquierda. Pero sus alumnos o se han ido hacia la derecha como el PSOE o intentan ser el partido de todos, de izquierda, de centro, de derechas, como los recién llegados de PODEMOS . ¿Cuál es el proyecto estrella de su programa electoral? La descentralización administrativa y la participación ciudadana, evitar la concentración del poder en manos del alcalde y la comisión de gobierno. No a la Diputación y sí a la comarcalización. Hay que hacer de la participación ciudadana una necesidad. Esquerra Unida permitirá a los ciudadanos hablar en los plenos y los consultará en asamblea o referéndum cuando el asunto lo requiera.

¿Con qué político de ámbito nacional se siente usted más identificado? Con Julio Anguita ya que es un político honesto, ha sido alcalde y diputado reconocido como el político más honrado por sus enemigos y amigos, además, no posee ninguna fortuna. ¿Podría facilitarnos los nombres de algunos de los componentes de la candidatura que encabeza? Almudena Castillo, Daniel Jarro, Abdelbaki Tahiri, Emilio Ferrer, Francisco Tejedor Pac y Angeles Esthela Godoy… Son hombres y mujeres de diferentes naciones que viven en armonía en Benicarló y quieren participar en la vida política de nuestra ciudad como Ecuador, Marruecos, Palestina y de regiones españolas como Andalucía… Es una lista internacional que pretende representar a las diferentes sensibilidades que hay en la ciudad.


ENTREVISTA

¿Cuántos de su lista cree que podrán conseguir la credencial de concejal? Eso siempre depende del voto popular. La verdad es que EU nunca hemos formando parte del Ayuntamiento y pensamos que podríamos aportar ideas interesantes y sensibilidad de izquierdas. Pero el que estemos o no depende de los ciudadanos que vayan a votar. Aumentar el número de votos ya sería gratificante. Lograr representación sería bueno. ¿Por qué no intentaron presentar una lista conjunta con los otros partidos minoritarios que dicen tener una sensibilidad de izquierdas como se ha hecho en ciudades vecinas? Lo intentamos, pero no fue posible. En Vinaròs, por ejemplo Esquerra Republicana forma coalición con nosotros. Pero aquí no quisieron. Prefirieron la opción independentista y se coaligaron con Compromís. Una parte de Esquerra estaba dispuesta a pactar, pero Compromís no quiso ir con los comunistas. ¿señale las tres principales carencias de benicarló? En nuestro municipio hay muchas carencias: 1. La más importante es la falta de empleo, la gente no tiene trabajo. El Ayuntamiento, como empresa pública, tiene la obligación de crear un mecanismo que ayude a encontrar trabajo. 2. El centro de salud pública está peor que en el tercer mundo, citas para el médico, listas de espera interminables. 3. En el ámbito de la educación, se carece de gratuidad de los textos de libros y matrículas para las universidades. EU propone gestionarlo a través del Ayuntamiento. 4. El gran deterioro del servicio del geriátrico y la falta de recursos para ampliarlo. Nosotros proponemos que todos los servicios municipales sean públicos. Todos, sin excepción. ¿El Plan General es una prioridad? ¿Tal como está? ¿modificado? Es urgente modificarlo y adaptarlo a una realidad que es muy diferente a la de Benicarló cuando se vivía en los tiempos de la burbuja inmobiliaria. Díganos la mejor cualidad de los benicarlandos y su peor defecto. La mejor cualidad es que son gente muy trabajadora y honesta abierta. Yo vivo aquí desde hace muchos años y he tratado con mucha gente. Tal vez el único defecto, aunque no se le considere defecto en la política, es el miedo al cambio político. Desde EU invitamos a que venzan el miedo y se sumen al cambio para mejorar entre todos Benicarló. ¿Existe algún municipio del tamaño de benicarló que tomaría como ejemplo para realizar acciones políticas? No hay ciudad ejemplar. Todas tienen los mismos problemas. En EU y su programa se utilizan los recursos y los proyectos que ofrece Benicarló para cambiar la ciudad y convertirla a ella en una ciudad ejemplar en la que sus ciudadanos vivan en total armonía y paz. si dependiera del voto suyo o de los suyos para elegir al alcalde ¿con quién no pactaría jamás? No pactaremos jamás con aquellos que no coincidan con el programa de EU. NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

13


24 D’ABRIL DE 2015

ACTUALITAT

la bústia d’El Dissabte

oposición de oro — Vicente jovaní

Amigo lector: habrá oído alguna vez que en una reunión de ilustres damas convocada por su cura párroco, este las regañó fuertemente llegando hasta el hostigamiento por algún comportamiento poco ejemplarizante y manifiestamente mejorable. Ante tal humillante regañina alzóse la señora marquesa como portavoz del distinguido grupo, espetándole al señor cura: “mire Mossén, por mucho que usted predique, al cielo continuaremos yendo los de siempre”. Da un poco de risa pero yo estoy bastante de acuerdo con tal que me dejen interpretar el término “los de siempre”, que yo apunto como los que muestran interés en ganarse el cielo haciendo las cosas bien. Con todos los matices, reparos y reservas que mi buen amigo Javier Palau tenga a bien ofrecernos para enriquecer este pensamiento. Viene este breve relato a cuento, querido lector, porque en las elecciones próximas, y sobre todo tras el aparente estruendo surgido en las andaluzas, pueden aparecer preocupantes zozobras y dudas inútiles sobre los resultados de las valencianas y benicarlandas. Yo no quiero que nos invadan estas dudas y zozobras. Es preferible creer que aquí, como siempre, se mostrará interés en hacer las cosas bien y de esta forma poder alcanzar el triunfo “los de siempre”. Me refiero con esto a que del mismo modo que en Andalucía ganaron los socialistas y populares, también probablemente lo

Parador de Turismo “manuel azaña”

harán en la Comunidad Valenciana y en Benicarló, aunque pudiera cambiar el orden. En el 2012 España iba abocada estrepitosamente a la debacle. Con el Gobierno Popular al timón y con muchos esfuerzos y sacrificios de la ciudadanía se ha podido enderezar el rumbo de la economía que suele ser lo que más nos importa. Además aquella corrupción que nos enojó y nos envileció parece extirpada o en trance de ello y ahora más bien, casi estupefactos, observamos cómo en los procesos judiciales se discierne sobre a quiénes corresponde devolver dineros, pagar multas, sufrir cárcel o ser absuelto, libre y redimido. Convendrá conmigo que este cambio producido puede propiciar el apaciguamiento de los ánimos anteriormente indignados y que las aguas que se desbordaron retornen a su cauce. Es mucho más relajante, amigo lector, esta postura que podríamos considerar de talentosa frente a la de escaparse sin saber siquiera hacia dónde se puede encontrar cobijo. Si usted, sufrido lector, ha llegado hasta aquí le brindo otra reflexión. El alto rango que ofrecen las cabeceras de todos los partidos que se presentan en Benicarló puede ser fácilmente conducente a la formación del consistorio de mayor nivel conocido. Yo me imagino, naturalmente si así lo disponen los votantes, a Mañá como alcalde y a Xaro, Benjamín, Ximo y hasta el tenaz y voluntarioso Yacoub en una solvente oposición. Una brillante “Oposición de Oro”. Si falta hiciera estoy seguro de que cualquiera de ellos ofrecería el apoyo necesario, sin pestañear, para evitar el estropicio y facilitar la gobernanza. O pestañeando. Yo espero con deleite que esto ocurra. Suerte a todos.

Criticando que es gerundio — Daniel san nicolás mateu

un buen acierto

— joan r. ferré Querol

`

La convivencia entre las dos y las cuatro ruedas, es decir, las motos y los coches, Davant la campanya electoral a punt de començar, he vist que són diverses les siempre ha sido difícil, y sobre todo en materia de aparcamiento casi es imposible, ya agrupacions polítiques que utilitzaran el Parador de Turisme per a fer els seus actes que las dos ruedas siempre tienen las de perder, por su poca estabilidad. de presentació. La realitat és que el lloc és magnífic, tot i que no compta massa en el Últimamente, se esta procediendo a pintar plazas de estacionamiento para mopaisatge urbà del poble. Ara pot ser guanyarà entorn i s’integrarà millor amb la remo- tos y ciclomotores, lo que facilita que no esten dispersas y/o estacionadas entre los delació del passeig marítim sud. coches y sobre todo en las aceras, pues en alguna de ellas pueden llegar a molestar. És excepcional que Benicarló compte amb una instal·lació hostalera de tanta caEsta iniciativa (quiero pensar que no es electoralista) se debería ampliar a casi tegoria, més si prenem en compte que els establiments d’aquesta organització estatal toda la población incluida la zona azul, para facilitar el estacionamiento de estos solen ocupar notables edificis històrics o llocs de primera fila pel seu interès paisatgístic vehículos. o natural, fet que assegura clientela i continuïtat a l’activitat econòmica de l’edifici. No todo ha de ser criticar, cuando se hace algo bien (a pesar de que la AdminisBenicarló, no ens enganyen, no recull cap d’aquests condicionants, excepte pel fet ben tración tiene la obligación de hacerlo todo bien); se debe reconocer lo que es correcto. sabut de que “l’albergue” existia ja en plena República espanyola (per tant ha complit ja els vuitanta anys) i que l’aleshores president republicà, Manuel Azaña, va aprofitar la única nit que va passar ací al començament de la guerra civil per reflexionar i escriure la famosa “Velada Especialista en trastornos por ansiedad, motivación y comunicación. en Benicarló”. Infancia - Adolescencia - Adultos - Tercera Edad Algun dia, algú dels que manen es preguntarà si el Parador de Benicarló resulta rendible, i haurem d’intentar que ho siga si no volem vore’l tancat. Caldria fer d’aquest fet històric tant sabut i reconegut, i de D. Manuel Azaña, el personatge que la va protagonitzar, el senyal identitari del nostre Parador. Costaria molt demanar al Ministeri de Cultura i al de Turisme que es posaren d’acord amb Ajuntament, Diputació i Generalitat per dotar de mitjans i contingut històric la instal·lació, i donar-li el sentit i la motivació que la clientela habitual de Paradors podria vindre Les atenderemos en: a buscar? Un espai semipúblic per reflexionar i reivindicar la tolerància, C/ Moreras, 2. Bajos. Benicarló. ANA VENTURA . PSICOLOGA la convivència i el respecte per les persones i les idees. Una mena de Col. CV8894 monument, material i immaterial, a la democràcia. Visite nuestra web para conocer nuestros tratamientos: Aquest dies, les candidates/candidats dels diferents grups polítics www.anaventurapsicologa.es ens demanen als ciutadans que aportem idees del que ens agradaria Tel.667 068 448 per Benicarló. Doncs be, aquesta és una de les meues aportacions per a reflexionar entre tots.

14

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015


24 D’ABRIL DE 2015

OPINIÓ

Tarde de cocina El jueves 16 de abril, en la asociación de la Mujer, tuvimos una entretenida y sabrosa tarde en la que las componentes del Área de cocina nos deleitaron con unas deliciosas recetas con un excelente sabor y presentación.

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

15


L’auditori es converteix en un circ per presentar a les

Dames de les Penyes del 2015 — Coordinadora de Penyes/fotos: logan ferrer

El dissabte 18 d’abril l’Auditori de Benicarló va acollir la presentació de les Dames de les Penyes del 2015 i la Coordinadora de Penyes s’encarregava de muntar una ambientació basada amb un circ, “El Circ de les Penyes”. L’acte presentat per María Martínez y Carolina Santamarta començava fent baixar a la pista – l’escenari de l’auditori – a les dames de les penyes del 2014 les quals imposaven la banda a les del 2015. Així doncs, la primera penya fou la Penya La Pinya. Mireia Sánchez Mateu li donava el relleu a Alba Boix Martínez. Tot seguit va ser el torn de la Penya El Sitral en el seu cinquè aniversari i Paula Hernández Martínez li imposava la banda a Lorena Campos Palau. Arantxa Carceller Sorlí feia lo propi i Laura Rangel Miguel es convertia en la nova dama “arjupera”. Susana Del Olmo Cerdá rebia la banda de mans de Jennifer Díaz Gregori pel que fa a la penya Perquè Sí. En la Penya el Masclet, era Alisson Foix Marossi qui donava el relleu a Sandra Baena Martínez. Diana Boix Añó succeïa a Patricia Mustieles Cerdá en una de les Penyes més veteranes, el Sector Crític. I finalment, a la penya que actualment fa més anys que està en peu, Els Tararots, Eva Cutanda Sánchez es convertia en la dama del vint-i-cinquè aniversari agafant el testimoni de Carolina Martínez Catarina. L’escenari es completava amb les dos últimes dames, les de la Coordinadora de Penyes. Beatriz Rodríguez Bellmunt, dama del 2014, entrava per la passarel·la acompanyada pel president de la Coordinadora Christian Cornelles Redó. Tot seguit, pujava a l’escenari Mar Senén Gilabert acompanyada del mantenidor de l’acte, Carlos Beltrán Sebastián. Beatriz li donava el relleu de càrrec a Mar que, d’aquesta forma, es proclamava la dama de la Coordinadora de Penyes per aquest any 2015. Però la presentació de les Dames de les Penyes és un acte formal a la volta que divertit i enguany tampoc podien faltar els moments còmics. Darrere de cada nomenament de dama de penya, Laura Piñana i José María Querol eren els encarregats d’entretenir

tots els assistents fent passar una sèrie de proves a les noves representants de cada penya amb actuacions de tot tipus. Trucs de màgia, natació sincronitzada, la bala humana o fer ballar totes les dames van ser alguns del números que van amenitzar una presentació que durà poc més de dos hores. Durant l’acte, les dos penyes que estan d’aniversari també van gaudir d’uns minuts de protagonisme. El president de la Penya El Sitral, Eloy Sánchez Pidal, va fer entrega d’un petit detall a les cinc dames que fins ara han tingut “els sitraleros” i, també, va fer pujar a l’escenari a diversos components que han deixat marca dins la penya per fer-los entrega d’una placa commemorativa. Per la seua part, en la penya Els Tararots van pujar a l’escenari amb un gran nombre de socis per escoltar les paraules dels dos representants de l’associació a la vegada que amb bengales celebraven els vint-i-cinc anys de Tararots. L’espectacle del circ va continuar amb el discurs del mantenidor i el nomenament de Néstor Blasco García com a nou “Penyero de l’any”. També cal destacar la presencia l’esdeveniment de l’excel·lentíssim alcalde de Benicarló, el Sr. Marcelino Domingo Pruñonosa – que es va dirigir a tots els assistents amb un breu discurs –; la Reina de les Festes Patronals, Rebeca Besalduch Berga; el regidor de Falles i Festes, Álvaro Luís París Sánchez; la regidora de Joventut i Educació, Laura Bellés Roca; el president de la Comissió de Festes, José Manuel Cabrera Rodríguez; les falleres majors de Benicarló, Marga Febrer Marzá i Carla Martínez; i el president de la Junta Local Fallera, Luís Ezquerra Palud. Per a concloure l’acte de presentació, el president de la Coordinadora de Penyes Christian Cornelles Redó va agrair la presencia de tots els que s’havien aproximat a veure la presentació, donà l’enhorabona a les dames que representaran a les Penyes i recalcà que la Coordinadora de Penyes continuarà treballant per a fer, si cap, més grans a les Penyes de Benicarló.

GRAN STOCK en

PRIMERAS MARCAS:

MICHELIN, PIRELLI, BRIDGESTONE... GRANDES OFERTAS EN NEUMÁTICOS ECONÓMICOS

16

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

Tel.

964 47 16 87

email: neumaticospolito@telefonica.net Av. Magallanes, 11 (Crta. N-340) 12580 BENICARLÓ


24 D’ABRIL DE 2015

SOCIETAT

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

17


24 D’ABRIL DE 2015

l'iEs joan Coromines, a itàlia L'alumnat de 4t d'ESO i de primer de Batxillerat de l'IES Joan Coromines de Benicarló ha anat de viatge de final de curs a Itàlia, del 8 al 12 d'abril. Han visitat les ciutats de Bérgamo, Sirmione, Verona, Lido di Jesolo, Venecia, Montecatini, Florència, Pisa i Civitavecchia. L'experiència ha estat positiva i molt enriquidora. Han estat aquestes unes jornades de convivència per alumnes i professors que han permés gaudir tant de les belleses dels monuments visitats com de l'extraordinari ambient viscut durant tota l'excursió. Tant el professorat com l'alumnat, com les famílies van quedar molt satisfets per com es va desenvolupar l'activitat. L'alegria va ser la nota dominant durant tots els moments i el professorat va manifestar la seua gratitud als alumnes durant el viatge de tornada amb aquestes «sentides» paraules: «Carissimi ragazzi, il viaggio sta finendo. Pensiamo che ha stato il viaggio più bello di mondo: il lago di Garda in Sirmione, la Verona de Giulietta, la gondola veneziana, l'impressionante Firenze, la torre di Pisa e la discoteca «Gilda» de Montecatini e la bellíssima barca con la sua discoteca e i nostri studenti grandíssimi ballerini. Estem molt contents del vostre comportament i esperem que hageu xalat tant o més que nosaltres. Si teniu fotos de grup passeu-nos-les. Ja sabeu on trobar-nos: a la coberta de la piscina a la festa llatina!!!! Tutti sono gli nostri amore, baci a tutti».

18

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

SOCIETAT

Para vestir tus pies con estilo

C/ San Juan, 16 BENICARLÓ 964 473 503


SOCIETAT

24 D’ABRIL DE 2015

ana Garcia recull el premi extraordinari al rendiment acadèmic

L'alumna de l'IES Ramon Cid Ana Garcia Miró va recollir el passat 2 d'abril el Premi Extraordinari al Rendiment Acadèmic que lliura la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. L'estudiant benicarlanda va recollir de mans de la consellera d'Educació, María José Català, el guardó, un guardó que enguany ha reconegut l'excel·lència acadèmica d'un total de 272 alumnes a tot el País Valencià. Ana va ser una dels 17 alumnes de totes les comarques de Castelló que el curs passat va aconseguir una nota mitjana de 10 en finalitzar els estudis d'ESO. Per províncies, a Alacant s'ha premiat a 80 alumnes, a Castelló a 17 i a València a 175 alumnes. El Premi Extraordinari al Rendiment Acadèmic és un reconeixement a la trajectòria d'aquests alumnes. Ana, moltes felicitats pel teu esforç i constància.

L'IES RAMON CID us convida a la

Jornada de Portes obertes Dissabte, 25 d’abril, de 10.00 a 12.00h El programa de la jornada començarà a les 10h amb la sessió informativa i la visita guiada a les instal·lacions del centre per a pares, mares i futurs alumnes de 1r d’ESO. A les 11 h sessió informativa adreçada a pares, mares i alumnes de 4t d’ESO sobre batxillerat i cicles formatius.

Us hi esperem! NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

19


24 D’ABRIL DE 2015

SOCIETAT

aventura en el Parque adai Los días 16 y 17 de abril, los alumnos de 3º de infantil del Colegio Ntra. Sra. De la Consolación, disfrutaron en el Parque Adai (Náquera) en una aventura inolvidable. Reforzaron los proyectos de los Indios y de la Época Medieval, trabajados en el aula, con actividades muy divertidas y adecuadas a su edad: paseo a caballo, confección de un penacho indio, tiro al arco, rocódromo, tirolina, etc. Todos regresaron encantados y con ganas de volver.

20

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

RESTAURANTE JAPONÉS TEL. 964 474 509 Av. Méndez Núñez, 48 - BENICARLÓ


24 D’ABRIL DE 2015

SOCIETAT

Els alumnes de la salle benicarló s’inicien en la investigació farmacèutica El passat 13 de març els alumnes de Biologia de 4t ESO i de 1r de Batxillerat de La Salle Benicarló van participar en una activitat d’experimentació: Labo Cosmocaixa: Síntesis de Medicaments, realitzada en el laboratori del nostre centre. Aquesta activitat ha permès als nostres alumnes familiaritzar-se amb la investigació actual que es fa en un laboratori de química especialitzat en la investigació de nous medicaments. Els alumnes han pogut conèixer la investigació biomèdica més actual i reproduir una part d’un projecte d’investigació on s’integren continguts curriculars de ciència. Durant aquesta pràctica els nostres alumnes també han reconegut el valor del treball en equip en un projecte d’investigació.

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

21


24 D’ABRIL DE 2015

CULTURA CEIP Ángel Esteban

primària

5º A Aroa Sánchez, Mar Prieto i Blanca Carceller

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló

22

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015


24 D’ABRIL DE 2015

CULTURA

Si desea alguna fotografía de los colegios publicada aquí, puede adquirirla en el estudio de Logan Ferrer en Benicentro

5º B Carlos Sánchez i Blanca Carceller

SUBSCRIU-TE

al 7DiEs!

Tel: 964 45 00 85

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

23


CULTURA

24 D’ABRIL DE 2015

la setmana del llibre de benicarló arriba a la XX edició La Regidoria de Cultura i l’Agència de Promoció del Valencià han organitzat diversos actes relacionats amb la literatura per a celebrar el Dia Internacional del Llibre que es commemora el 23 d’abril. Una de les novetats d’aquesta XX edició és el repartiment de l’Auca de Tolo i Mar als centres d’educació primària, una activitat programada per al dijous 23 a les 9.00 hores. Una altra de les activitats programades per al 23 d’abril és la tradicional campanya de la Regidoria de Comerç ‘I posa’m un llibre també’, que premia les compres que es realitzen al Mercat Central amb un llibre editat per l’Ajuntament, amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els ciutadans de Benicarló. Al llarg del dijous també s’entregarà als lectors més fidels de la Biblioteca el llibre il·lustrat Una casa distinta, de Daniel Nesquens i Goyo Rodríguez, que va guanyar l’any passat la primera edició del Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat de Benicarló. Un des actes més rellevants del dia serà el lliurament dels premis del XXIX Concurs de Contes Carmen Segura, que tindrà lloc al Mucbe a les 18.00 hores. La XX Setmana del Llibre també servirà com un gran aparador per a donar a conéixer noves obres literàries. El dijous 23 a les 19.00 hores es presentarà a la Biblioteca el llibre Dimonis de la riera encesa, del benicarlando llicenciat en Història, Enric Anyó Marco, mentre que el divendres 24 serà el torn de La imagen más personal de los íberos. De la necesidad al mensaje social del atavío y del cuerpo, obra d’Arturo Oliver Foix, cap del Servei Provincial d’Arqueologia. La cultura local i l’arquitectura tradicional de la ciutat també seran protago-

nistes. El dissabte 25 a partir de les 18.00 hores tindrà lloc una visita dinamitzada pel centre històric de Benicarló i pels seus edificis més emblemàtics (l’antiga Presó, l’Edifici Gòtic, la casa museu del carrer de Santa Càndida i el Convent de Sant Francesc). La XXVIII Mostra Local del Llibre tindrà lloc diumenge 26 des de les 10.00 del matí fins a les 20.00 de la vesprada a la plaça de Sant Bartomeu, on participaran diverses llibreries i editorials locals. A les 11.30 hores tindrà lloc una cercavila on intervindran la Colla de Gegants i Cabuts i la Colla de Dolçainers. La XX Setmana del Llibre es tancarà amb una de les novetats de la programació d’enguany, la representació teatral de l’obra L’Auca de Tolo i Mar, a càrrec de l’Associació Cultural Diabolus. Aquesta actuació tindrà lloc al carreró de la Presó i comptarà amb quatre representacions al llarg del dia, en horari de matí i de vesprada.

un Vuelo Divergente triunfa en el concurso primaveral de pintura y dibujo — hugo del arco

Ante un variado y floreciente público, el viernes 17 se hizo entrega de los premios de la vigésimo segunda edición del Concurso de Primavera de Pintura y Dibujo. De entre cuarenta y una obras presentadas en las dos categorías, este año los ganadores fueron Alfredo Altabás y su obra “Divergentes” en la modalidad de pintura y “Volar” de Irene Furió en dibujo. Mientras que los segundos y terceros premios recayeron en David Maura y Hugo Arnau en dibujo y Mª Pilar Jovaní y Paula Maluenda en pintura. La exposición que, seguirá abierta hasta el 10 de mayo, fue inaugurada por la concejala de Cultura, Nieves Eugenio que anunció que el concurso recuperaría sus características categorías juveniles, pues la participación de este espectro de edad es mayoritaria en la actualidad. REPARTO DE GASOIL A DOMICILIO La oposición siempre presente en las actividades culturales

pedidos@calemur.es 964 40 77 77 / 964 45 00 45

Tienda online: www.calemur.es ALMACÉN CENTRAL: CTRA ULLDECONA, km 0.6 (vía de servcio) - VINARÒS


CULTURA

24 D’ABRIL DE 2015

pels carrers antics de Benicarló jaumE rolínDEZ fonollosa

Pasqua Ja fa dies que va arribar la Pasqua de Resurrecció. O Primera Pasqua. O Pasqua Florida que tant s’hi val la denominació, vaja i que finalitzarà el diumenge de Pentecosta. A banda de la festivitat religiosa, estimo que també cal parar compte en el festejament social que hem usat al llarg dels temps i el que fem a dies d’ara. I ha estat ben diferent la manera, si girem els ulls, diguem-ne que mig segle enrere. La gent gran recordem que per celebrar la Pasqua anàvem fins al Pont Roig, per endinsar-nos a les finques que n’eren a frec. Hi havia qui es desplaçava en matxos i carros i altres a peu. I allí sabíem gaudir de la festa i de la vida. I solament teníem cordes per saltar, per menar a xuli i a l’enganyato revés. I fent rotgle jugant a la corretgeta. I a tot el que calia sense sentir cap notificació de WhatsApp. I naturalment sense tableta ni telefonia mòbil. I

ho passàvem de rebé! I cantàvem i corríem i menjàvem la mona de dos ous com a pastís més delitós. I de vegades, farinosa i tot! I al capvespre, de tornada al poble a peu o en carro. I els carros curulls d’alegria i de cançons a fer la Volta unes quantes vegades. Temps era temps i tot canvia. A millor, és clar. Encara que hi comportaments socials, en els quals dubto si hem millorat o hem empitjorat. Avui en dia cadascú va a la seua per celebrar la Pasqua. Les persones de la fotografia que he enregistrat i que presento en aquest escrit, a una mitjana de 80 anys, sumen 1.120 anys de vida. Orba, tu! com acostumem a dir. O també, poca broma! I és que el números són el que són. Més d’onze segles d’alegries i de patiments, de saltades a corda, de mones menjades amb golosia, de tocadetes suaus -o no tant- a aquella xiqueta tan guapeta, de mirades somrients cap al xic més trempat de la colla... Ara, com s’hi pot observar, arrugues en abundor, algun gaiato perquè convé, cervicals

el oasis de los libros jaViEr anGosTo

los discursos de García márquez Esta semana casi me atrevería a pedir las albricias a los devotos de García Márquez por la buena noticia que les traigo. Por sólo 9 euros, y en apenas 150 páginas, la Editorial Debolsillo pone a nuestro alcance todos los discursos del Nobel colombiano. Lo de “discursos”, en circunstancias normales, nos sonaría a cosa pesada y difícil de leer, pero sin duda en el caso que nos ocupa no es así. García Márquez era un auténtico Rey Midas de la palabra, capaz de convertir en oro cualquier combinación suya de las veintisiete letras del abecedario. Cuando hablaba, hasta el silencio se callaba para escucharlo con atención. Y eso que él tenía pavor a pronunciar discursos; los consideraba

“como el más terrorífico de los compromisos humanos”. En Yo no vengo a decir un discurso no falta ni uno solo de los suyos. Desde el que preparara en sus años de bachiller para despedir a la promoción que se graduaba ese curso hasta el que pronunció con motivo de la entrega del Premio Nobel de Literatura. Y, por supuesto, no podía faltar su intervención en el Congreso Internacional de la Lengua Española, celebrado en Zacatecas (México) en abril de 1997. En aquella sonada ocasión, para escándalo de puristas, García Márquez abogó con valentía por simplificar la gramática y jubilar la ortografía: “simplifiquemos la gramática antes que la gramática termine por simplificarnos a nosotros. (…) Jubilemos la ortografía, terror del ser humano desde la cuna: enterremos las haches rupestres, firmemos un tratado de límites entre la ge y la jota, y pongamos más uso de razón en los acentos escritos, que al fin y al cabo nadie ha de leer lagrima donde dice lágrima, ni con-

que van de protagonistes, paraules que es queixen de la “petxina” del genoll dret, de corda per saltar no s’hi val ni a parlar-ne, en compte de mona, una boníssima paella, un bon morter d’allioli, una lleugera passejada per terme per gaudir-ne... I això sí, somriures, ganes de viure, paraules pacients i força sintrom 4mg per aguantar els entrebancs que ens visiten a diari... Que sí, que Pasqua Florida o de Resurrecció o de Primera Pasqua és un temps d’amistat, un temps sense edat. I cal celebrar-lo perquè és bo. Senzillament, bo. I millor dos dies, que un tan sols. Com ho han festivat les persones de la fotografia. O d’estil semblant. I per molts anys. fundirá revolver con revólver. ¿Y qué de nuestra be de burro y nuestra ve de vaca, que los abuelos españoles nos trajeron como si fueran dos y siempre sobra una?”. De haber prosperado su iniciativa, hay que ver cuánta energía nos hubiéramos ahorrado los sufridos profesores de Lengua y Literatura.

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

25


24 D’ABRIL DE 2015

CULTURA

El dúo alcyon triunfó en su debut en la Templanza

A pesar del número de componentes, los instrumentos copan el escenario

— Texto y fotos: hugo del arco

Definir la música que hace este nuevo grupo musical es harto difícil, su fuerte se centra en cellos, violines y cítaras, junto a una voz melodiosa. Alcyon es la estrella más brillante de las Pléyades y su brillo se vio, el pasado sábado en Peñíscola, en una abarrotada La Templanza que, disfrutó tanto con el virtuosismo del guitarrista Hyban Sparda, como con la cálida voz de Alicia Arce. En un ambiente muy íntimo y con un público con la edad suficiente como para saborear cada nota rasgada esa tarde, Alcyon desplegaron sus armas desde “Crimson Flames” hasta “The Fall Of Leave”, pasando por “Estrella Azul” o “Huida”; todas ellas canciones con una armonía especial que, crearon el ambiente perfecto para una apacible tarde de Primavera. Tras un breve descanso, la pareja volvió a la carga con otras de las canciones, inéditas hasta entonces aunque no para todos, porque versionadas de otra manera también pertenecen a uno de los grupos paralelos de Sparda, Demented. Originalidad tras originalidad, otro de los aspectos que reseñó el respetable, fue en el momento que aparecieron las cítaras. Los dos componentes, que se conocieron en otra banda, comenzaron esta

nueva andadura alejándose de lo habitual y crearon una mezcla de sonidos árabes, celtas y música barroca que los convierte en indispensables para cualquier cita tranquila que necesite un ambiente apropiado. Sin duda, Alcyon dará que hablar.

Emotiu concert de Primavera dels alumnes del Conservatori

MEDICINA GENERAL PEDIATRÍA GINECOLOGÍA Y OBSTETRICIA MATRONA TRAUMATOLOGÍA

El passat 30 de març va tindre lloc el Concert de Primavera que cada any organitza el Conservatori Mestre Feliu de Benicarló, amb la participació de l’Orquestra de Cordes i les Bandes d’Ensenyaments Elementals i Professionals. Els professors Olga Lluch, Raül Cabanes i David Rubiera van ser els encarregats de dirigir les formacions, amb obres de Telemann, Vivaldi, Jacob de Haan, Pérez Prado, Borodin i els compositors valencians Teo Aparicio i Óscar Navarro. Abans d’iniciar el recital, el director del Conservatori, Rafael Ávila, va dedicar unes paraules al record de l’alumne Marcos Solano, que va morir recentment.

26

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

CIRUGÍA GENERAL Y MENOR DERMATOLOGÍA

Servicios Médicos URGENCIAS AMBULATORIAS

CARDIOLOGÍA/ NUTRICIONISTA RADIOLOGÍA/ ECOGRAFÍAS PSIQUIATRÍA/ PSICOLOGÍA

ABIERTO TODOS LOS DÍAS, DE 9’00H. A 21’00H. (INCLUIDOS FINES DE SEMANA Y FESTIVOS)

TLF.- 964 474 305 C/ BOTERS, Nº 1 BAJOS - 12580 BENICARLÓ

OFTALMOLOGÍA OTORRINOLARINGOLOGÍA UNIDAD DEL DOLOR UROLOGÍA


24 D’ABRIL DE 2015

CULTURA

‘óscar desafinado’ guanya el festival CortoEspaña

El festival CortoEspaña ha tingut una gran resposta de públic el passat cap de setmana a Benicarló. Després de les dos jornades de projeccions, en les quals els més de 120 assistents han pogut votar el seu curtmetratge favorit, les votacions han donat com a guanyador del festival el curt ‘Óscar desafinado’, del director Mikel Alvariño. El curt, de 22 minuts de durada, compta en el seu repartiment amb els actors Julián López, Bárbara Goenaga i Bárbara Santa-Cruz. El segon i el tercer curts més votats han estat ‘Casitas’, de Javier Marco i ‘Line up’, de Alex Julià Rich. Donada la bona acollida que ha tingut el festival, la Regidoria de Cultura ha confirmat que l’any que ve Benicarló tornarà a ser seu del festival, una de les iniciatives amb més projecció i influència del panorama cinematogràfic que té com a objectiu aconseguir que el format del curtmetratge ocupe una posició rellevant dins del panorama audiovisual. El festival, ara per ara, arriba ja a 150 ciutats, un fet que suposa la promoció del curt per tota la geografia espanyola.

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

27


Fotos: Patxi Pérez/Dani Beltrán

Èxit de la

II Volta a peu de la

28

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

Dona


NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

29


24 D’ABRIL DE 2015

ESPORTS

BÀSQUET / resultados de la jornada senior autonómico: amics 100 - 71 Cb benicarló El senior viajó a Castellón para jugar su último partido fuera de casa y este siguió la tónica de la temporada; buena intensidad hasta que el partido se complica y bajamos los brazos. La semana que viene toca despedirse de la competición en casa, donde siempre hemos mostrado nuestra mejor versión, contra Quart que se jugará el descenso. alevín masculino: Cb Castellón a 40 - 44 Cb benicarló rojo Gran partido del Benicarló; como en varios encuentros salimos muy nerviosos, con muchos fallos en defensa y bajo el aro, hecho que aprovechó el Castellón para al finalizar el segundo cuarto ir siete abajo para el Benicarló. Pero los nuestros despertaron en el tercer cuarto y al final la victoria cayo de nuestro lado. Enhorabuena al equipo porque ha sabido aguantar la presión de ser un partido clave para nuestras aspiraciones de ser segundos. alevín femenino Vs alevín masc. blanco: alevin femenino 73-51 alevin blanco El equipo femenino ha empezado con buen pie, pero los niños han puesto ganas y han recuperado parte de la diferencia. Las niñas se han esforzado y han luchado, han acertado muchos en tiros y han sabido controlar los contraataques del rival, que tanto daño nos hicieron en el anterior partido; pero los niños no se han dado por vencidos en ningún momento. La diferencia de altura tambien ha sido importante en los rebotes. senior Zonal: Castellón 49-69 Cb benicarló Partido jugado con siete jugadores, muy concentrados y con las ideas muy claras durante todo el partido. Una zona 2-3, dejando tirar al equipo rival, y salidas a la contra, nos llevaron a la media parte con 14-39. La segunda jugamos mas relajados y disfrutando del partido. Cadete femenino: Cb benicarló 31 - 75 maristas Las chicas solo pudieron aguantar los primeros 10 minutos contra el segundo clasificado de la liga. La falta de partidos y el desacierto de nuestras jugadoras hicieron perder el partido. Semana próxima último partido de liga en casa del Vinaròs. BENJAMÍN vs PRE-BENJAMÍN: Benjamin Blanco 42-16 Prebenjamin Partido de los que hacen aficion. Ver tantos niños de nuestro club jugando a bàsket con armonía y diversión no tiene precio. junior masculino: Cb benicarló 71 - 55 Vall D’uixò Partido contra un equipo que ya nos plantó mucha cara en la ida. Inicio de partido muy igualado, con un continuo intercambio de canastas que ponía el 17-20 al final del primer cuarto. El segundo cuarto, misma tónica. En la reanudación del descanso los nuestros pusieron una marcha más, llevando el partido a nuestro terreno. Enhorabuena al equipo, que consigue un balance de 14 victorias - 8 derrotas y alcanza con mucho esfuerzo el objetivo propuesto de la temporada. Cadete masculino: Cb benicarló 56 - 62 Cb Vinaròs. Dolorosa derrota en casa que nos deja matemáticamente sin opciones de ser segundos y salvar la categoría. Partido muy tenso y con mucho en juego en el que el equipo visitante fue mejor y mereció el triunfo, gracias a su dominio bajo los tableros y a su acierto cara a canasta.

30

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015


24 D’ABRIL DE 2015

ESPORTS

NATACIÓ / Control provincial Els dies 18-19 d’abril a la piscina olímpica de Castelló, es va disputar el control provincial 4 amb una participació total de 229 nedadors. El Club Natació Benicarló presentà un equip de 25 nedadors, dirigits per Lucia Vicente i Myriam Martínez. Dintre d’un nivell esportiu general relativament discret en aquest retorn a la competició després de la pasqua, destacaren especialment: Júlia Barrachina, que va aconseguir una gran victòria als 50 esquena amb una gran marca de 33.41 M, raspant el rècord del club; Irene Sorando, que va guanyar els 100 papallona; Nerea Sorando, segona, als 50 lliures i als 50 esquena; Clàudia Barrachina, tercera, als 50 esquena i Marc Vea, tercer, als 200 papallona. Significar també les bones actuacions de les nedadores infantils als 100 lliures (Júlia Barrachina, Laura Jiménez, Maria Garcia i Marina Segura) que les deixen molt prop de la mínima nacional del relleu 4x100 lliures, objectiu que tenen al seu abast clarament durant els mesos finals de la temporada. Apart del resultats esportius, s’ha de destacar amb alegria, el retorn a la competició de Dídac Saura, que, després d’uns anys de dedicació a altres esports, ha tornat a competir com a nedador. Dídac és membre d’una de les famílies més vinculades a la natació benicarlanda: és fill d’Antonio Saura, la persona que més anys ha estat president del Club de Natació i és germà de Paula Saura, una de les nedadores més importants de la història de Benicarló.

Laura Jiménez, Marina Segura, Júlia Barrachina y Maria García

Didac Saura torna a competir

Irene Sorando

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

31


24 D’ABRIL DE 2015

ESPORTS marxa benicarló-morella 2015

— Penya setrill

Ja són una dotzena, les vegades que la Penya Setrill organitza la marxa de Benicarló a Morella caminant. El passat cap de setmana, 18 i 19 d’abril, quasi un centenar de persones, entre caminants i organitzadors, va completar el recorregut ja tradicional entre els dos pobles. De bon matí, al Convent de Sant Francesc es va cantar la cançó que serveix d’eixida per als caminants. Després de molts preparatius per part de l’organització i amb un dia radiant els caminants enfilen la directa cap a Cervera, on es farà la primera parada per esmorzar. Entre les oliveres, els garrofers, la Rambla i l’asfalt, s’arriba a Xert, poble que servirà per a dormir i descansar. Allí són les festes de Sant Marc i fan bous al carrer, i a l’ endemà, tots els que volen i poden, pugen a l’ermita de Sant Marc, com mana la tradició. El dissabte, acaba amb un bon sopar i un llit a l’alberg de Xert. El diumenge pel matí, es va cap a la plaça Vella de Xert, on després de les fotos amb els cartells dels patrocinadors de la nostra marxa, ens anirem a buscar les vistes de les Moles de Xert. Moltes gràcies, des d’ aquestes línies als patrocinadors de la caminada, que encara que en temps difícils, segueixen recolzant aquesta iniciativa. Enguany no hem vist moltes cabres hispàniques, que mimetitzades amb les roques, sempre atrauen les nostres mirades i són motiu de conversa entre els caminants. El que si s’observa, és que la muntanya està molt neta, i que les últimes aigües han alimentat i nodrit el territori. El dia acompanya, i és fantàstic gaudir d’aquests paisatges amb el sol i l’aire que els envolta. La pujada al Turmell sempre és dura, però amb bona companyia, es porta millor. Quan les cames comencen a fallar, ens trobem amb “un dels millors restaurants del món”, els membres de l’organització han preparat un “guisote” de “mandonguilles, sèpia i carxofes”, vi, cafè, fruits secs, pastes... al mig de la muntanya, prop de l’ ermita de Santa Àgueda. És genial! L’ arribada a Morella imposa, i les últimes escales no s’ acaben mai, però en arribar al Portal de Sant Mateu esclata l’alegria, on els membres de l’organització esperen amb les seues càmeres de fotos, somriures i aplaudiments i allí, els caminants, veuen recompensats els seus esforços. Les persones que per primera vegada han fet la marxa, les persones que la fan de quan en quan, i també els que la fan sempre.... per a tots, la sensació d’ aconseguir una cosa amb esforç sempre és satisfactori.

32

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015


24 D’ABRIL DE 2015

MISCEL·LÀNIA

Divendres 24 19.00 h Presentació del llibre La imagen más personal de los íberos. De la necesidad al mensaje social del atavío y del cuerpo, a càrrec del cap del Servei Provincial d’Arqueologia, Arturo Oliver Foix. Edita: Diputació Provincial de Castelló. Dissabte 25 17.30 h I Trobada de Danses. Danses lo Cirilo d’Alcalà, Grup de Danses Madaleneres, Grup Folklòric Camaraes de Vinaròs, Colla de Dansaires de Càlig i Grup de Danses La Sotà. Pl. de Sant Bartomeu. 18.00 h Visita dinamitzada pel centre històric de Benicarló. Un carceller, un alcalde, una llauradora i un frare expliquen de primera mà els seus edificis. Inici de la visita: Ajuntament. 19.00 h Lliurament de premis del XXIV Certamen de Poesía Andaluza. Magatzem del Mar. Organitza: Casa de Andalucía. Diumenge 26 10.00 h XX Setmana del Llibre. XXVIII Mostra Local del Llibre (fins a les 20.00 h). Organitza: Regidoria de Cultura. 11.00 h Taller familiar al Mucbe amb motiu del XII Concurs Local de Primavera (de 2 a 10 anys). Places limitades, cal reservar per telèfon 964 46 04 48. Taller gratuït. Mucbe. Organitza: Regidoria de Cultura. 11.30 h XX Setmana del Llibre. Cercavila de la Colla de Gegants i Cabuts i la Colla de Dolçainers. Pl. de Sant Bertomeu. Organitza: Regidoria de Cultura. 12.00 h XX Setmana del Llibre. Teatre. Representació de L’auca de Tolo i Mar, a càrrec de l’Associació Cultural Diabolus. Carreró de la Presó (al costat de l’Edifici Gòtic). 16.30 h XX Setmana del Llibre. Torneig d’Escacs Fira del Llibre. Pl. de Sant Bartomeu. Organitza: Club Ajedrez Benicarlo. 16.30 h Futbol. Regional Preferent- Gr.1º. C.D. Benicarló vs. F.B.Sagunto Camp de Futbol Municipal. Organitza: C.D. Benicarló 17.30 h XX Setmana del Llibre. Teatre. Representació de L’auca de Tolo i Mar, a càrrec de l’Associació Cultural Diabolus. Carreró de la Presó (al costat de l’Edifici Gòtic).

Vicente Llopis Albert Los familiares de Vicente quieren agradecer públicamente el cariño y la gran profesionalidad del centro de día de Benicarló de l’Associació de malalts d’Alzheimer. Durante su larga enfermedad nos acogieron a todos con tanta humanidad que nunca lo podremos olvidar.

Muchas gracias.

Farmàcies de guàrdia Dia

farmÀCia

aDrEÇa

TElÈfon

24

francisco santos

C/major, 1

964 471 897

25-26

maores febrer

C/mossén lajunta, 37

964 471 165

27

Pablo sastre

avda. Cataluña, 31

964 828 766

28

Pilar san feliu

avda. Papa luna, 18

964 460 980

29

Consuelo Gonzalez

hernan Cortés, 45

964 46 22 77

30

ana mª. badenes

c/Pius Xii, 23

964 470 799

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

33


MISCEL·LÀNIA SOCIETAT

24 D’ABRIL DE 2015

Conferencia “Hábitos de vida saludables, Agua de mar y Dieta Alcalina” — alma García serrano, Psicopedagoga y maestra

Algo debe estar cambiando en la sociedad para que, por segunda vez, el publico abarrote la sala donde el sábado día 28 de marzo el naturópata Juan Pedro Aparicio ofreció una ponencia sobre “Hábitos de vida saludables, Agua de mar y Dieta Alcalina” en la sala Espai de Salut de J.Bosch Osteopastía (Benicarló). Juan Pedro, quien también es iriólogo, explico los usos y beneficios de las mismas, cómo vivir en sintonía con nuestro cuerpo y la naturaleza y cómo conseguir introducir en nuestros ya asentados hábitos aquellos cambios que harán mejorar nuestra salud, haciéndonos sentir mejor por dentro y por fuera. La charla, fue una continuación de la ofrecida el mes de octubre del año anterior y que también contó con un gran número de asistentes. Ellos mismos fueron los que sugirieron una nueva entrega que seguramente tendrá una tercera en los próximos meses. Desde el Centro J.Bosch queremos agradecer a Juan Pedro su buen hacer y a todos los asistentes su participación y sus ganas de cambio.

Después de la II Volta a peu de la dona les amiges visiten a Manuela a la fira dels dolços de Sant Visent a Càlig

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación PEÑÍSCOLA

Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA Tel. y Fax 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com

34

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015


24 D’ABRIL DE 2015

MISCEL·LÀNIA SOCIETAT

Este pequeño mensaje no expresa todo el amor que siento por ti, aunque estemos peleando como siempre nos dicen “el gat i el gos”, tú iaia: eres la mejor, eres incansable y por eso te deseamos que el próximo martes todos tus sueños se hagan realidad y que sigamos celebrándolo juntos muchos cumpleaños más. 28 Abril 2015

NÚMERO 539 - 24 D’ABRIL DE 2015

35


7dies 539redux  
7dies 539redux