Page 1

Des de 1995

Nº 535

D.L.CS-242-04

27 de març de 2015

1,70 €uros

Nº 1.007

Març: un mes de foc

Foto: Dani Beltrán

i aigua


EDITORIAL

27 DE MARÇ DE 2015

Bústia: Pots fer-mos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió · Esqueles setdiesbenicarlo@ gmail.com

K&A C/ València, 31 baixos

Anuncia’t:

Publicitat: K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L'equip: Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran. Joan Ferré, José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón, Teudo Sangüesa y Gregorio Segarra.

Llega revuelta la primavera Después de unas fallas con tiempo frío y ventoso, en que la lluvia mostró sus primeras intenciones, hemos pasado a un periodo de precipitaciones absolutamente desconocido en esta época en nuestra zona, episodio que coincidió en su inicio con la llegada de la primavera, justo el viernes día 20 a media tarde. Siendo importante la cifra de litros por metro cuadrado recogidos en el litoral, donde ha resultado más extraordinario el volumen del agua caída ha sido en la zona de Ports de Tortosa-Beceit, donde en los últimos seis días se han recogido cerca de 700 litros por metros cuadrado, la misma cantidad de lluvia que suele precipitar en todo un año. El pantano de Ulldecona se llenó en dos días y han debido abrir compuertas para anticiparse al agua que seguirá entrando las próximas semanas. Desde el mismo sábado pudimos ver como los tres bajantes más importantes de la comarca, Rambla Cervera en Benicarló, el Cervol en Vinaròs i el Sénia cerca de Alcanar, empezaban a desaguar de manera importante, provocando los típicos problemas en los lugares ya conocidos, carreteras locales y comarcales cortadas y fincas próximas a los cauces inundadas. Con todo, la mayor desgracia fue la muerte de una joven de Rossell por arrastre accidental en el cauce del Sénia. Lamentamos profundamente que se pierda una vida humana en circunstancias tan previsibles. Pero son accidentes por eso, porque suceden cuando nadie espera que sucedan. Nuestro pésame más sentido a familiares y amigos. Seis días después, el agua sigue bajando de forma intensa sin visos aún de acabar, sobre todo el Cervol, que tiene el curso más largo y una cuenca mayor, y sin embalses que lo regulen. Aunque nunca llueve a gusto de todos, es indudable que este temporal será bien recibido por los sectores económicos que viven del campo y el mar. Las circunstancias de estas lluvias nos ponen ante la evidencia de que no podemos ir contra la naturaleza, y la medida más inteligente es aliarnos con ella: respetando el entorno es como aseguramos nuestra permanencia en él. Comienza fuerte la primavera. Y a mes y medio de la campaña por las municipales. Esto promete.

l’acudit josé maría FiBLa

El arca y el Voto

Col·laboradors: Gregorio Segarra, Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Dani Beltrán, Juanvi Gellida, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Jaume Rolíndez, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás. Disseny: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/setdies.benicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba.

2

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH Psicóloga nº Col. CV10687

Centro de Psicología General Sanitaria autorizado por la Consellería de Sanidad. Num. de Registro 11706. Máster en Psicología Clínica y de la Salud.

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ


27 DE MARÇ DE 2015

ACTUALITAT

Nou parc infantil a la plaça de Ladispoli Dins de la política de renovació de parcs infantils que està duent a terme la Regidoria d’Obres i Serveis, aquesta setmana ha quedat finalitzada la instal·lació del nou parc infantil ubicat a la plaça de Ladispoli, pròxima al carrer dels Boters. Les anteriors instal·lacions, molt deteriorades pel pas del temps, s’han retirat en la seua totalitat i en el seu lloc s’ha instal·lat un complexe anomenat “El camió de la il·lusió”, format per diversos mòduls de fusta, acer i polièster, sobre una àrea de 35 metres quadrats. El complex es completa amb dos bolets gegants de cautxú reciclat recobert amb polièster i una superfície de cautxú que incorpora les figures del joc del sambori. El cost del nou parc infantil és de de 21.774,80 euros, IVA inclòs, i s’afegeix a les inversions que s’han destinat en els últims mesos a la renovació d’altres parcs infantils com el de la plaça Isabel de Villena, el de la platja del Morrongo, el del carrer del Crist de la Mar o el del grup de Sant Bartomeu.

Compromís-Er de Benicarló atònits per una oferta de treball de l'ajuntament Es demana una «dona preferentment soltera» El dia 25 de març l'Ajuntament de Benicarló va penjar a les seues xarxes socials així com a la seua plana web, un PDF amb una oferta de faena per a la qual es demanava que els aspirants fóssen «dones preferentment solteres». Josep Barberà, número 3 de la candidatura de Compromís-Esquerra Republicana de Benicarló i President d'ERPV a Benicarló, ha declarat que «ens pareix vergonyant que l'Ajuntament de Benicarló, que hauria de vetllar per la igualtat i la integració laboral femenina així com per la compatibilització de la vida laboral i familiar, es dedique a insultar les dones fent promoció d'aquest tipus d'ofertes de faena, que denigren les dones i que recorden els temps més foscos del franquisme on, per exemple, les mestres d'escola no es podien casar, ja que havien de cuidar els xiquets, no criar-ne.» A més, ha afegit que «realitzarem una queixa formal mitjançant els regidors que Compromís té ara mateix al consistori benicarlando per obligar a l'ajuntament a rectificar i a fer la seua faena, vigilar que aquests comportaments no només no siguen amplificats per l'ajuntament mateix, sinó que siguen condemnats públicament quan es tinga constància que alguna empresa ataque els drets de les dones». Arran de la denúncia pública feta per Compromís-Esquerra Republicana, l’Ajuntament ha optat per retirar aquesta oferta de treball. NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

3


ACTUALITAT

27 DE MARÇ DE 2015

L’ajuntament facilitarà el pagament de taxes i tributs Les dificultats econòmiques per les que passen molts ciutadans a l’hora de complir amb les obligacions de pagar les taxes municipals han fet que la Regidoria d’Economia i Hisenda haja proposat modificar l’ordenança G1 de gestió de tributs incrementant els fraccionaments que fins ara es contemplaven per als deutes, que passaran de 18 a 36 mensualitats. La modificació, que s’aprova en la sessió ordinària del ple de dijous 26 de març, proposa una sèrie de fraccionaments en funció de la quantitat econòmica deguda. Així, els deutes d’entre 150 i 300 euros es podran fraccionar en un màxim de tres mensualitats; els deutes d’entre 300 i 450 euros es podran fraccionar en un màxim de sis mensualitats; els deutes d’entre 450 i 750 euros es podran fraccionar en un màxim de nou mensualitats; els deutes d’entre 750 i 1.250 euros es podran fraccionar en un màxim de 12 mensualitats; els deutes d’entre 1.250 i 2.500 euros es podran fraccionar en un màxim de 15 mensualitats; els deutes d’entre 2.500 i 6.000 euros es podran fraccionar en un màxim de 18 mensualitats; els deutes d’entre 6.000 i 18.000 euros es podran fraccionar en un màxim de 24 mensualitats: i finalment, els deutes superiors a 18.000 euros es podran fraccionar en un màxim de 36 mensualitats.

Per a optar a qualsevol d’aquests fraccionaments, l’Ajuntament sol·licitarà tres documents: la declaració de la renda de l’últim any, una domiciliació bancària i la última nòmina o bé algun document que acredite que la persona està en situació d’atur. Els procediments d’embargament de comptes o altres procediments iniciats per l’Agència Tributària quedaran automàticament paralitzats en el moment que se sol·liciten els fraccionaments. El regidor d’Hisenda, José María Serrano, ha assegurat que la modificació de l’ordenança respon a la voluntat d’ajudar les persones amb dificultats i de donar el màxim de facilitats perquè els contribuents puguen complir amb les seues obligacions. “Pensem que els fraccionaments seran positius, tant per als ciutadans com per a l’Ajuntament”, ha dit Serrano.

Balanç d’unes falles sense incidències destacables Els regidors de Festes i Falles, Álvaro París, i de Policia i Seguretat, Marcos Marzal, acompanyats del cap de la Policia Local, Agustín Parra, han fet un balanç positiu de les falles 2014. En referència als actes fallers, París ha destacat que les condicions climatològiques han permés dur a terme tots els actes i que enguany s’han registrat menys aglomeracions de gent pel fet que les festes s’han allargat més. El regidor també ha posat en valor el servei de les audioguies, una novetat de les falles d’enguany que ha posat en marxa la Junta Local Fallera i que pretén fer arribar als visitants el màxim d’informació sobre les falles, la seua història i els seus monuments. Pel que fa als incidents, els que s’han registrat han estat mínims i d’escassa consideració. Fins i tot tenint en compte que enguany els casals han estat oberts dos dies més que l’any passat, el nombre d’incidències ha estat significativament inferior a les de l’any anterior. En total, s’han registrat 14 incidents relacionats amb danys causats pels petards (34 l’any passat), 7 alteracions d’ordre públic (34 l’any anterior) i s’han identificat 53 persones (30 l’any 2014). Els serveis preferents en el carrer s’han incrementat i han passat de 71 l’any passat a 256 enguany. Les assistències sanitàries han estat les úniques incidències que han registrat un augment, i han passat de 10 l’any 2014 a 18 enguany, de les quals 9 s’han derivat a centres sanitaris. Pel que fa a les queixes per volum de música als casals, s’han registrat les mateixes que l’any passat, 7. L’únic casal que ha registrat un incident per alteració d’ordre públic ha estat el de la Falla El Caduf. Sobre el material pirotècnic, la Policia Local ha formalitzat 12 denúncies i ha

confiscat 200 elements pirotècnics per ser il·legals o per estar en possessió de persones d’edat inferior a la necessària per a disparar-los. Els responsables de la seguretat han coincidit a assenyalar el bon funcionament del dispositiu de seguretat que s’ha preparat enguany per a les falles i han destacat la col·laboració dels casals fallers a l’hora de complir l’horari de tancament. En aquest sentit, només s’han produït algunes queixes relacionades amb el volum de la música, però no amb l’horari, que s’ha complit rigorosament. Els dos regidors han destacat la presència notòria i visible dels agents de la Policia Local de Benicarló i de la Guàrdia Civil i han agraït la col·laboració tant dels cossos de seguretat com dels bombers, Creu Roja, Protecció Civil i ha fet menció especial a la Brigada d’Obres i Serveis de l’Ajuntament, a les 13 comissions falleres i a la ciutadana en general pel bon comportament i per la manca d’incidents destacables.

GRAN STOCK en

PRIMERAS MARCAS:

MICHELIN, PIRELLI, BRIDGESTONE... GRANDES OFERTAS EN NEUMÁTICOS ECONÓMICOS

4

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Tel.

964 47 16 87

email: neumaticospolito@telefonica.net Av. Magallanes, 11 (Crta. N-340) 12580 BENICARLÓ


27 DE MARÇ DE 2015

ACTUALITAT SOCIETAT

Los socialistas explican sus primeras medidas para impulsar la educación

— socialistes Benicarló

El edificio Gótico de Benicarló acogió en la tarde del martes 24 de marzo, una acto abierto a la ciudadanía organizado por la candidatura socialista, para presentar a los vecinos sus primeras medidas en materia de educación a partir del próximo mes de mayo. La candidata Xaro Miralles acompañó a Miquel Soler, quien desgranó las principales líneas de acción en materia educativa para “impulsar una educación pública, gratuita y de calidad”. Soler explicó que se está elaborando ya un mapa exhaustivo por municipios para conocer el estado real en el que se encuentran los centros escolares y las carencias que se registran por localidades. “Tenemos que saber de dónde partimos para poder actuar”, afirmó. Entre las primeras medidas que se pondrán en marcho a partir del mes de mayo, los socialistas han anunciado la implantación progresiva de la educación pública y gratuita en la etapa de los 2 a los 3 años “de manera progresiva”. También han adelantado que las bajas de los profesionales en educación se cubrirán en un máximo de 48 horas y se elaborará un plan real de plurilingüismo “para asegurar la enseñanza en valenciano en los centros educativos”. Miquel Soler aseveró que “si el PSPV gana las elecciones ofrecerá a todo el alumnado matrícula y libros gratuitos”. Por último, en las medidas a implantar, lo socialistas estudiarán la jornada continua en las escuelas “complementada con actividades en horario de tarde”. Por su parte, la candidata socialista Xaro Miralles, señaló en el acto que “la educación la hacemos entre todos y es un pilar fundamental de nuestro programa, porque sin educación no hay futuro”. El acto contó con la participación de numeroso público que quiso acercarse para conocer las propuestas educativas del PSOE y formuló preguntas y sugerencias de cara a conformar el programa socialista.

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

5


OPINIÓ

27 DE MARÇ DE 2015

Royo sentenció: el problema no es la relación de España y Cataluña. Es el problema de Cataluña y Castilla y cuando digo Castilla, Santiago, incluyo a tu Extremadura y, sobre todo, a Andalucía. Porque Andalucía es Castilla o lo que viene a ser lo mismo sin Andalucía, Castilla no sería nada. Hablamos de los dos puertos de la península, el de Barcelona y el de Sevilla, hablamos de las otras piezas del puzle ibérico. Pero el profesor dio por terminada su clase. He recuperado esta anécdota porque tras las elecciones a la Junta Andalucía ha vuelto a recuperar un protagonismo nacional. Quizá no se puedan extrapolar los resultados de las autonómicas andaluzas a las próximas elecciones municipales y autonómicas, y menos a las más alejadas nacionales. Pero Andalucía ha dejado oír su

voz. Primero, toda la Castilla que va desde el Cantábrico hasta Almería-Huelva continúa siendo bipartidista: 47 diputados del PSOE más 33, del PP suman ochenta. Frente a los 29 repartidos entre Podemos, Ciudadanos e IU. Segundo, al revés de lo que ocurrió con la Reconquista, la resurrección o la revitalización o reoxigenación del PSOE no comenzará ni en tierras de Don Pelayo ni en las de los Alfonsos, empezará en la Castilla de Susana Díaz. Tercero, la Castilla del sur ha demostrado que se puede colocar en su sitio a una de las fuerzas emergentes que pensaba comerse el mundo, y aceptar a la otra, ¡de origen catalán! en la justa medida de lo suponen nueve diputados. Y cuarta, como decía el agudo Javier Pérez, la Castilla mesetaria cometería un inmenso error si no se diera cuenta que forma parte de Andalucía y no al revés. Andalucía ya ha hablado. Ya veremos lo que sucederá con la Antigua Corona de Aragón. Rosa Regás, Peridis y yo (Catalunya, Aragón y Valencia) éramos oyentes en aquella tertulia. Ahora estamos a la espera.

de un imaginario espacio de perfección y rectitud en el que solo caben ellos. Si de buscar la perfección se trata, el insulto y la descalificación están de sobra ¿no creen? También resulta de lo más incoherente que todos los medios de comunicación del mundo mundial dieran portadas, editoriales y columnas de opinión a troche y moche, el pasado mes de enero, cuando lo de los salvajes atentados a los judíos en Francia –je suis Charlie ¿recuerdan?- y casi nadie se haga eco -ni siquiera en páginas interiores o noticias de relleno- de las matanzas de cristianos en medio mundo por parte de fanáticos musulmanes. Han llegado incluso a censurar en las redes sociales las imágenes que lo certifican y demuestran, para horror de unos y vergüenza de otros. Será cuestión de raza, de ubicación, de intereses... pero desde luego, no de coherencia. Tampoco es muy coherente que en Grecia (y en Venezuela, y en España, y en la Conchinchina) algunos quieran acabar con los millonarios y vivan como ellos. Como tampoco lo es predicar la pobreza y vivir en lujosos palacios, aunque, gracias a Dios -y nunca mejor dicho- esto está comenzando a cambiar. Y no es coherente dejar caer unos bancos sí y otros no -como los pimientos de Padrón- únicamente

en función de su tamaño (aunque algunos malpensados creen que también es en función de los créditos perdonados a los partidos de los responsables de decidir quién cae y quién se rescata con el dinero de currantes y pensionistas). Tampoco sería coherente -y hablo en futuro- que partidos que se presentan a las elecciones como garantes del necesario cambio se olvidaran -a las primeras de cambio- de qué es lo que les va a llevar a conseguir representación en ayuntamientos, parlamentos y tal vez gobiernos, que no es otra que el cabreo, la indignación y el hartazgo de muchos electores que han visto en estos nuevos partidos la única -y tal vez última- posibilidad de enderezar esta democracia nuestra del rumbo torcido por el que la hacen navegar los partidos de la casta (yo también prefiero este sustantivo al adjetivo “tradicionales”, porque me resisto a identificar lo tradicional con el robo, el expolio y la corrupción). Sería coherente -y todo lo que no lo fuera, un fraude- que si se predican listas abiertas, primarias obligatorias, que gobierne el partido más votado, eliminación de chupopterías varias, darles sopas con honda a los “investigados”, etc. etc., a la hora de la verdad se cayera en la tentación y se cambiara todo por cuatro despachos y dos consejerías. Lo dicho: ¡viva la coherencia! Y a disfrutarla, mientras quede algo.

verlas venir tEuDo saNGüEsa

andalucía Hace diez años se constituyó en Madrid el Consejo Participativo de la Federación Española de Universidades Populares (FEUP). Después de la reunión oficial, algunos miembros del Consejo nos quedamos hablando sobre la España de las Autonomías. La voz cantante en la discusión la llevaban el catedrático Javier Pérez Royo y el subdirector del periódico ABC, Santiago Castedo. Los otros, Rosa Regás, Félix Grande, Peridis y yo introducíamos algunos matices que quedaban apagados inmediatamente por las potentes voces cantantes. Se hablaba de Catalunya y España y casi como el final de la clase magistral Javier Pérez

tendido del 7 GrEGorio sEGarra

¡Viva la coherencia! Coherencia: actitud lógica y consecuente con una posición anterior. “Lo hago por coherencia con mis principios” (Diccionario de la R.A.E.). Ya sabemos lo que muchos no tenemos, ni falta que nos hace, a la vista de lo visto. Porque no es coherente declararse ateo -o atea- y acudir devotamente a ofrendar flores a la Mare de Déu. Sabía que las Fallas tenían mucho poder, pero probablemente haya que añadir a los ya conocidos el de realizar conversiones. Igual habría que ir pensando en hacer rogativas a esa Mare de Déu para que haga nacer entre los falleros –y falleras- alguna que otra vocación misionera. Y lo mejor del caso es que algunos -y algunas- repiten, cirio en mano, en la procesión del Crist de la Mar. “Lo hago por coherencia con mis principios”. Y con dos cojones ¿algún problema? Otros que también están dando muestra de una absoluta y total falta de coherencia son algunos que van de perdonavidas por la vida y calificando de “fachas” a todos los que -según ellos- están a la derecha

CENTRO DE RECONOCIMIENTO CONDUCTORES PEÑISCOLA 28

Todos T odos los días de : 11h. a 13h. y 17h. a 19h.

CONDUCTORES

ANIMALES

ARMAS

NÁUTICA

C/Peñíscola, /Peñíscola, 28 - BENICARLÓ

6

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Tel. 964 460 470


OPINIÓ

27 DE MARÇ DE 2015

inquisidora que habría que erradicar el piropo porque nadie tiene derecho a hacer público un comentario sobre el aspecto físico de la mujer, aunque sea bonito y agradable. Hoy, en días falleros, mujeres bellamente engalanadas han recorrido la ciudad y las dudas me han asaltado; no vayamos a hacer un comentario admirativo y nos tomen por groseros talibánicos. No por Dios, no vayan a pensar que yo… Hubo un tiempo en el que la admiración por la mujer, el aprecio por la armonía de su figura y de sus componentes estéticos se manifestaba mediante una frase dejada caer a su paso, lo que se denominaba piropo o requiebro. Tales frases obtenían, por lo general, la impasividad en el rostro de la agraciada junto a una intima satisfacción que le alegraba el resto del día. Los había vulgares y los había refinados; unos eran repetidos y otros originales; algunos eran bastos como un arado y otros sutiles como una pluma, ingeniosos y hasta divertidos recalaban en el ánimo de las damas como bienintencionados halagos a su

belleza, la que quería sonreía, la mayoría hacía oídos sordos, algunas parecían no haber entendido nada. A nadie extrañaba, a pocas molestaba, a nadie confundía. En este país, era y es, costumbre ancestral, mezcla de galanteo romántico y arrebato puntual, que dejaba ver a las claras si el piropeador era un zafio ordinario o un hombre culto e ingenioso. Por las razones que sean, la presidenta del observatorio antes mencionado considera el piropo una manifestación machista. Esta señora aún no se ha enterado que los piropos los dicen ahora ellas cuando quieren y como quieren. Además un requiebro simpático eleva la autoestima mucho más que si te ignoran al pasar. Personalmente, siempre había creído que si una mujer se siente guapa y alguien se lo recuerda acabara sintiéndose más vital, más plena. En fin. Estaremos atentos a ver en qué acaba el asunto. Guardando, de momento, silencio en calles y plazas, no acabemos engrosando las listas de agresores verbales, recordemos lo que decía Claude Chabrol: la inteligencia tiene sus límites, la tontería no. Aunque yo me quedo con una frase de Anatole France: si hubiéramos de reprimir las alabanzas a la belleza, la tierra perdería su forma y colorido, y nos adormeceríamos en la más triste y aburrida dictadura de los sentidos.

tats de la meteorologia per trobar el punt mitjà en allò que afecta als litres per metre quadrat. Els darrers dotze mesos han estat un any paradigmàtic. Després de llargs mesos de sequera amb vent eixut i constant de mestral, ara tenim dues setmanes pràcticament ininterrompudes de pluja sota el vent de llevant. Sort vàrem tindre amb les falles, que no les va remullar tot el que ha vingut després. Habitualment pluja escassa, però sempre el vent, siga llevant o mestral, i de vegades el ponent, el més molest de tots i el menys apreciat i útil per a la nostra economia: “De ponent, ni el vent ni la gent”, diu una coneguda dita popular referida a les relacions de la nostra terra amb Castella. L’aigua és, sense dubte, el be més essencial i apreciat per a la vida, i sort tenim els que vivim en zones on el recurs pot ser inesgotable si el sabem administrar. El nostre litoral està ben nodrit d’aigua freàtica que permet l’abastiment continu, dóna igual que ploga com que no. Sota el Maestrat interior hi ha un gran depòsit que de-

saigua de manera natural al llarg de tota la costa. Quan veiem corre les avingudes de pluja freda o llevantades per les nostres rambles, habitualment buides, tendim a pensar que és aigua perduda. Hem de pensar que aquests excessos ocasionals són els que recarreguen les aigüeres subterrànies que podem aprofitar a la plana litoral durant mesos i mesos de sequera, i que gràcies a les avingudes sobtades es mantenen operatives les canals d’eixida fins la mar. Per altra banda, l’arribada d’aigua dolça al mar és una font de riquesa immensa per a la pesca de la zona, ja que aporta nutrients i agua nova al medi marí. Realment és que la pluja no sap ploure? O pot ser són els nostres interessos els que voldrien una altra mena de regularitats? Per una vegada no n’estic d’acord amb Raimon. El sistema mediambiental funciona, la fauna i la flora del nostre país estan adaptades a aquest règim. Durant milers d’anys haurà vingut succeint d’aquesta manera i res ha deixat d’estar al lloc que ha d’estar, segons indica la llei i la lògica natural. Modificarem nosaltres aquesta regularitat amb transvasaments, fràkings i altres històries? Cura, sisplau, que el Cristo és de plata. Si cau, deixem-la caure, per a quan no en caiga gens.

a mis anchas PatriCio aBaD

El piropo y la fallera Placeta dels Bous. Media mañana del lunes 16. Fallas y toda la parafernalia que rodea a la fiesta. Mañana de sol y mucho turista visitante. Por el centro de la calle avanza una fallera vestida de gala. Un grupo de turistas: señoras y caballeros de una cierta edad piropean a la fallera y la hacen detenerse para hacerse una foto que luego enseñaran orgullosos a sus amistades. Yo, como espectador de excepción me quedo pensando en lo que acabo de oír y ver. Los piropos siguen sonando cuando ya la fallera se aleja. Y me digo, en una de esas reflexiones internas que de vez en cuando me asaltan. Sabrán estos señores que el piropo y las alabanzas a la belleza femenina tienen los días contados. Que no me creen. Lean y verán. Hace algunas semanas atrás, Ángeles Carmona, Presidenta del Observatorio de Violencia Doméstica y de Género, declaró con seriedad

a vista d’ocell joaN r. FErré QuEroL

Quan la pluja no sap ploure Al meu país la pluja no sap ploure: o plou poc o plou massa; si plou poc és la sequera, si plou massa és la catàstrofe. Qui portarà la pluja a escola? Qui li dirà com s’ha de ploure? Al meu país la pluja no sap ploure.

Raimon, 1983

Aquesta és la tornada d’una coneguda cançó de Raimón, el cantant de Xàtiva, que aprofitava el tema dels excessos plujosos de la nostra terra, per poc o per massa, per a referir-se a l’escola que li va tocar viure i patir de xiquet, a la dècada dels cinquanta. I efectivament, parlant de pluja, cada any tenim una mostra clara de les dificul-

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

7


OPINIÓ

27 DE MARÇ DE 2015

nihil obstat maNuEL miLiáN mEstrE

aviso a navegantes Tarde o temprano tenía que haber una cabeza de turco para escarmentar a bancos y paraísos fiscales. No era de justicia observar como se violaba la ley sobre tráficos financieros irregulares. Durante tres primeros lustros del siglo XXI, las irregulares opciones del negocio financiero se han multiplicado, de la misma manera que los grupos mafiosos de la delincuencia organizada requieren de vehículos idóneos para blanquear las ingentes sumas de dinero que recaudan y que en su conjunto bien pudiera igualar al montante del petróleo como negocio global. En este caso: tráfico de armas, droga, sexo y trata de blancas, negocios de las mafias, depredaciones ilegales de gobernantes y políticos, o gestores de grandes empresas, o sencillamente de los sin-escrúpulos del capitalismo global que desborda la legislación de los Estados y se lucra de las deficiencias del control supranacional. A mercados globales (he ahí la trampa) no se corresponden legislaciones globales, ni regulaciones supranacionales suficientemente garantizadas. En consecuencia, ventajas para los pillos y los ladrones; y ambos abundan por doquier.

Lo sucedido en Andorra con la BPA y en España con el Banco de Madrid es esclarecedor. Cada mañana crece el escándalo y las responsabilidades de quienes han gestionado “a su manera” depósitos e inversiones, sin atender al riesgo contaminante de determinadas operaciones supuestamente irregulares que en paralelo efectuaban junto a otras que debieran ser realmente legales ¿Han pensado estos gestores bancarios del daño colateral para con aquellos clientes que actuaban de buena fe, y ahora se ven gravemente perjudicados o bajo sospecha? La sola liquidación del Banco de Madrid puede dejar sin cobertura a 500 clientes con cuentas superiores a 100.000 euros, según ADICAE, que son los que cubren el Fondo de Garantías de Depósitos. En este caso que los directivos pierdan sus depósitos, me parece un castigo a su irresponsabilidad nada desdeñable. “Un escarmiento para otros”, habida cuenta de que la Ética exige al banquero ser un exquisito administrador de recursos ajenos, y en ningún caso actuar como su dueño. Con todo, lo de Andorra podría ser un escarmiento, una lección de EE.UU. a las entidades bancarias de países menores ¿Habría tratado de esta manera el Tesoro nor-

día a día: diálogos josé ramóN FErrErEs

Conservando — ¡Claro que lo guardarán! — He visto algunos que son muy atractivos. — ¿De qué habláis? – el recién llegado. — De cartelería, de folletos, de historia... — ...¿de todo? — ¿Has visto los carteles de algunas actuaciones de fallas? — Pero “eso” es simple publicidad. — ¿Y los de fiestas? — Bueno... — Igual que los “llibrets”. Todos tienen “un” buen trabajo detrás. — ¿Y eso lo guardarías? — ¡Es coleccionista! — Si está la foto de “alguien” que tú conoces, o de tu familia... — ...entonces ¡por supuesto! Lo conservo. Igual que las chapas. — ¿No creéis – propongo, ya que por ahí van “los tiros” – que estaría bien que toda esa cartelería que anuncia acontecimientos realizados, o esos llibrets que nos informan de lo que se va ha hacer, se guardaran o archivaran?

8

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

teamericano a un banco chino? Por el momento, el daño está hecho, aunque otros precedentes se han dado. Por ejemplo, la Comisión de prevención del blanqueo de capitales ya impuso en 2013 –último ejercicio con datos conocidos- 8 multas a entidades financieras por esta causa, si bien el Ministerio de Economía no hace públicos los nombres de los bancos infractores, cuyas multas ascendieron a 5,25 millones de €. Este procedimiento queda velado por la Ley General Tributaria y por la de Protección de Datos, razón por la cual se estaría estudiando la modificación de la LGT para facilitar la publicación de la lista de morosos superiores a una cuantía de 1 millón de €. Cantidades mínimas si las comparamos con los 1.196 millones de € d multa USA al Commerzbank alemán por ocultamiento de actividades dinerarias entre 2002 y 2008. Asimismo, el Tesoro impuso al francés BNP una sanción de 6.500 millones. Toda una lista inacabable que EE.UU. ha acometido con implacable seriedad en los últimos años. Veamos: al HSBC, 1682 millones en 2012; a JP MORGAN, 184 millones en 2013; a ING, 548 millones en 2012; a Crèdit Suisse le sancionó con 474 millones de € ya en 2009, y a RBS le cayeron 442 millones en 2010. Si se conocía un tan riguroso seguimiento de actividades irregulares en Bancos tan grandes, ¿en qué cabeza cabe una osadía semejante a la de los gestores andorranos del BPA o al Banco de Madrid? El problema es la información, y, a partir de la transparencia, la impunidad ha muerto. Para ejemplo, este botón.

— ¿Para qué? — Pongamos que queremos saber qué se hizo en la Falla Benicarló el primer año que plantaron, cómo era el monumento, quién fue la Fallera Mayor, la Infantil o el Presidente. Si hubo “mascletá” o cómo fue la ofrenda... — Siendo la primera vez... — ...o la cuarta... — Creo que se debería conservar... — ...seguro que la falla lo conserva. — Presupones. Y no solo la primera falla. Sino otras. Desde que se fundan hasta hoy. — También otras entidades. Carteles y folletos que han sido públicos. Que se han “pegado” para anunciar cualquier acontecimiento que ha tenido lugar. — Sería un “recull de la nostra historia”. — Exacto. — Y ¿dónde se “guardaría” todo esto? — Propongo la Biblioteca Municipal. Así se podrían consultar. Junto a otros libros que se han editado sobre y en nuestro pueblo. — Conservar todo eso, aunque hoy nos pueda parecer superfluo, mañana será la historia de nuestra ciudad. — Cuando se hace alguna actividad, se debe pedir permiso al Ayuntamiento. — Si se hace en la calle o en locales público, supongo. — Pues a la solicitud, se podría acompañar la cartelería o el folleto correspondiente. — No es mala idea. O si no fuese posible a la solicitud, ya realizada la actividad, se podría remitir para su archivo correspondiente. — No sé cómo, ni quien, pero se debería conservar.


27 DE MARÇ DE 2015

OPINIÓ

la bústia d’El Dissabte

música i falles — Pablo anglés

Acabada la gran festa de les falles a Benicarló, com a músic i benicarlando, no puc deixar de manifestar un sentiment de certa tristor al vore com a l’Ofrena de Flors, l’acte segurament més representatiu de les Falles, la música de banda va ser la gran absent de la celebració. És un sentiment que penso comparteix molta gent que estima la ciutat i aquesta festa tan arrelada. Els visitants que tenen inquietud de conèixer les nostres tradicions i senyes d’identitat (un concepte molt mencionat últimament), esperen poder escoltar, valorar i apreciar també la música de les nostres bandes de música a les falles, sobre tot aquest dia, segell de primer nivell que identifica a la cultura valenciana per tot arreu. El binomi falles – música de banda és un element clau en la marca “Falles”, concepte també molt present quan es vol promocionar aquest valor cultural, turístic, econòmic... Un espai i dia inigualable per poder difondre aquest valor en falles és el dia de l’Ofrena de Flors, aprofitant els milers de visitants que visiten Benicarló. Però aquesta possibilitat s’està anul·lant quasi completament quan, ja l’any Recordo per exemple fa molts anys, tocant i dirigint la Banda de Santa Magdapassat i aquest any encara més, les comissions falleres han optat per triar altres lena a Burriana: El dia de l’Ofrena, la comissió fallera acompanyava a la banda (no al agrupacions musicals (colles de dolçainers) per substituir i no enriquir a la música de inrevés) per presentar a tot el públic el pasdoble que interpretarien després a l’acte banda que sempre ha sonat i que moltíssima gent té en el record de les falles. De les oficial de l’Ofrena, amb premi inclòs a la millor banda. L’expectació era molt gran i 13 comissions falleres de la ciutat, sols quatre al 2015 han optat per ser acompan- l’ambient inigualable. yades per bandes de música (Falla Benicarló, Embut, Conquistaors i Mercat Vell). En Passos en aquest sentit s’han donat però ho han sigut aïllats o s’han perdut. el cas de la Banda de Benicarló, aquesta ha posat música acompanyant als membres La iniciativa de la Junta Local Fallera per gravar un cd al 2013 amb música escrita de la falla Mercat Vell. Destacar que aquest ha sigut també el primer any després de expressament per les falles de Benicarló, va ser magnífica. Tant de bo es pogués es33 anys junts en el que la Banda Ciutat de Benicarló no ha acompanyat a la Falla la coltar més als casals la música que diferents compositors han escrit per les Falles de Barraca en l’Ofrena de Flors. Benicarló. L’Himne de les Falles, per exemple, escrit per J. Antonio Valls i Lissy López Altre tema és el repertori que les agrupacions musicals presents han interpretat al 1982, és una joia que deuria conèixer tot el món a la ciutat. (no les bandes de música). Caldria un altre text per comentar-ho. O la concentració de comissions falleres que s’iniciava amb una interpretació Si els motius són purament econòmics, no crec que la diferència sigue tant gran conjunta de les bandes reunides, ja fa molts anys absent. Podria estar dirigida cada i definitiva. Cal recordar que cap músic té cap remuneració per tocar eixe ni cap altre any pel director de la banda d’una comissió que celebra un aniversari... Possibidia i els recursos obtinguts es destinen a les nombroses necessitats econòmiques que litats hi ha moltes. Sols es tracta de parlar, col·laborar i tenir una certa predisestes entitats tenen que assolir en el dia a dia. I si el motiu és una qüestió de priori- posició a què la nostra festa de falles sigui més important encara. tats, penso que aquesta deuria ser una de les més valorades si estimem els arrels i el De segur que la gent que pot aportar idees estarà disposta a fer-ho. Tant de present de la festa fallera. bó sigui possible. La visita de bandes de tota la comarca a omplir Benicarló de música dóna un caliu a l’acte que no es pot comparar amb altres sons. Pocs esdeveniments més a la comarca reuneixen al mateix temps tants múGabinete de Psicología PSICOLOGÍA CLÍNICA sics de vent que venen amb molta il·lusió a tocar, acompanyats també PSICOTERAPIA PROFUNDA per una gran quantitat de gent dels seus pobles. ANÁLISIS de SUEÑOS Crec que si volem que les falles de Benicarló creixquen en tots els REGRESIONES sentits, també ho deuen fer en la vessant cultural en general i musical TERAPIA con ARQUETIPOS en particular. Què es pot fer en aquest sentit des de la meua modesta opinió? FLORES de BACH Ser imaginatius, escoltar a la gent que en el món de cultura pot Depresiones, Ansiedad, Estres, Trastornos del Comportamiento, aportar idees a la festa, apostar de veres per les nostres arrels... Estic Fobias, Búsqueda Interior. segur que la festa i tot Benicarló sortirà guanyant. Tenim molts referents a altres llocs. Centrant-me en la part musical Gabinete de Psicología per exemple, que és la que intento exposar, hi ha convocats molts concursos de composició de pasdobles fallers que amplien el repertori a diALMA Y PSIQUE ferents ciutats (Alzira, València... per exemple cada any ho fan), es poden Yolanda Muñoz Albiñana Tel. 607 397 660 fer també encàrrecs específics, es pot establir un repertori de la nostra Nº Col. CV05348 Av. Cataluña, 10 1ºB - 12580 Benicarló música per interpretar-se en dies assenyalats com l’esmenta’t, xerrades o col·loquis per conèixer la música típica fallera, la seua història, evolució...

ALMA Y PSIQUE

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

9


10

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Fotos: juanvi

Ofrena


NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

11


27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT

Presidents Falles Benicarló F.m. Falles Benicarló

j.L.F. Benicarló

F.m.i. Falles Benicarló

12

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Fotos: Dani Beltrán

Mascletà


27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT

Fotos: Dani Beltrán

Despertà

Especialista en trastornos por ansiedad, motivación y comunicación. Infancia - Adolescencia - Adultos - Tercera Edad

`

ANA VENTURA . PSICOLOGA

Les atenderemos en:

C/ Moreras, 2. Bajos. Benicarló.

Col. CV8894 Visite nuestra web para conocer nuestros tratamientos: www.anaventurapsicologa.es

Tel.667 068 448

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

13


14

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Falla La Carrasca

Falla La Paperina

Falla Nou Barri

Falla La Barraca

Falla Campanar

Falla Caduf

Falla Benicarló

Falla Amics del Foc

Sant Josep

Falla Els Cremats

Falla Els Conquistaors

Falla El Grill

de

Falla El Mercat Vell

Falla L’Embut

Missa


SOCIETAT

Fotos: Dani Beltrán

27 DE MARÇ DE 2015

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

15


Pujada del

16

SOCIETAT

Crist

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Fotos: Dani Beltrán

27 DE MARÇ DE 2015


27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

17


La Carrasca

El Caduf

Nou Barri

Benicarló

El Campanar

Benicarló L’Embut

Cremà Junta Local Fallera

Fotos: Dani Beltrán/juanvi/j.C. Gilabert

La Barraca

RESTAURANTE JAPONÉS TEL. 964 474 509 Av. Méndez Núñez, 48 - BENICARLÓ

18

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015


amics del Foc

Els Conquistaors

Els Cremats

El Grill

La Barraca

La Paperina

mercat Vell

iVas

Nou Barri El Caduf

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

19


SOCIETAT

27 DE MARÇ DE 2015

L’Embut

El Campanar

La Carrasca

Benicarló MEDICINA GENERAL PEDIATRÍA GINECOLOGÍA Y OBSTETRICIA MATRONA TRAUMATOLOGÍA CIRUGÍA GENERAL Y MENOR DERMATOLOGÍA

Servicios Médicos URGENCIAS AMBULATORIAS

CARDIOLOGÍA/ NUTRICIONISTA RADIOLOGÍA/ ECOGRAFÍAS PSIQUIATRÍA/ PSICOLOGÍA

ABIERTO TODOS LOS DÍAS, DE 9’00H. A 21’00H. (INCLUIDOS FINES DE SEMANA Y FESTIVOS)

TLF.- 964 474 305 C/ BOTERS, Nº 1 BAJOS - 12580 BENICARLÓ

20

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

OFTALMOLOGÍA OTORRINOLARINGOLOGÍA UNIDAD DEL DOLOR UROLOGÍA


SOCIETAT

27 DE MARÇ DE 2015

Els Cremats

El Grill

Mercat Vell

Paperina

Els Conquistaors ARREGLOS BAJOS DE PANTALONES, FALDAS Y VESTIDOS CAMBIO DE CREMALLERAS: INVISIBLES, VAQUEROS, CAZADORAS... ROPA DE HOGAR, CORTINAS, SÁBANAS, TOALLAS Y COJINES VESTIDOS DE FIESTA, FALLEROS Y CARNAVAL

JACINTO BENAVENTE, 29 BAJOS TEL. 964 472 861 acostura.arai@gmail.com 12580 BENICARLÓ

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

K&A K& &A® 964 465 253

SERVICIO DE PLANCHADO

21


27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT

Dues alumnes del ródenas guanyen un premi extraordinari

El 24 de març va tenir lloc l’entrega de premis extraordinaris de primària a l’auditori de Castelló. Aquests premis s’entreguen als alumnes que han obtingut uns excel·lents resultats acadèmics. La nostra escola E.M. Ródenas va estar representada per dues de les nostres alumnes, Marta Mejias Senar i Marina Segura Vidal. Junt amb altres alumnes de diferents escoles de la provincia de Castelló van gaudir d’una vesprada molt especial. Enhorabona per l’esforç!

clinicabenicarlo@dentalfabregat.es T. 964 47 30 85 - Plaça Mercat, 4 - 12580, Benicarló clinicavinaros@dentalfabregat.es T. 964 45 61 65 - Calle San Francisco, 27 - 2° - 2 - 12500, Vinaròs

22

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015


27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT

La Consolación en el inicio del bicentenario de sta. mª rosa molas El sábado 21 de marzo tuvo lugar el primer acto con motivo de la celebración del Bicentenario del nacimiento de Sta. Mª Rosa Molas. Dicho acto se celebró en Reus, ciudad natal de nuestra fundadora. El programa preparado fue el siguiente: a las 11:30 tuvo lugar la recepción en el Ayuntamiento por parte de las autoridades, a las 12:30 la Eucaristía en la Prioral de San Pedro, seguidamente la inaguración de una placa en su casa natal y finalmente, a las 14.30 disfrutamos todos de una comida fraterna.

El A.M.P.A. de nuestro colegio puso a disposición de forma gratuita un autobús para todas las familias que nos quisieron acompañar. Una jornada muy especial para todos, un día significativo en el que toda la familia Consolación compartimos.

La Coordinadora de Penyes fa entrega del pergamí a la Dama del 2015 Dissabte 21 de març, el components de la Coordinadora de Penyes i la Dama de 2014, Bea Rodríguez Bellmunt, van acudir a casa de Mar Senen Gilabert per fer-li entrega del pergamí que l’acredita com a la nova Dama de la Coordinadora per a l’exercici 2015. A l’acte també van estar presents diversos familiars i amics de Mar, així com les Dames que aquest any representaran a les Penyes i que seran presentades el proper 18 d’Abril a partir de les 18:00h a l’Auditori Pedro Mercader de Benicarló.

REPARTO DE GASOIL A DOMICILIO pedidos@calemur.es 964 40 77 77 / 964 45 00 45

BAR RESTAURANTE T. 964 461 880

Tienda online: www.calemur.es ALMACÉN CENTRAL: CTRA ULLDECONA, km 0.6 (vía de servcio) - VINARÒS

restaurantesanrafael@gmail.com C/ Mossén Lajunta, 24 - BENICARLÓ

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

23


27 DE MARÇ DE 2015

Globotada fallera a l’ángel Esteban L’últim dia de falles a l’escola vam començar amb la “xocolatada”, típica del dia de la cremà. Els i les alumnes de 6è amb l’ajuda dels membres de l’AMPA repartiren xocolata i fogases per a tots, acte seguit celebrarem la tradicional i divertida “globotà”. Enguany el tema de la falla anava al voltant del l’art, els alumnes i els mestres de l’escola van treballar de valent per a tindre els ninots el dia de la plantà. Este any hem tingut l’honor de comptar amb la presència de la Fallera Major Infantil i el President Infantil de la Falla La Barraca, Ingrid Andrés i Jonathan Peinado, també va ser una satisfacció tindre entre nosaltres a Noa Pegueroles Ruiz, Fallera Major Infantil de la Falla Mercat Vell, a Yanira Giménez Fallera Major Infantil de la Falla Amics del Foc i a Elsa Martinez, Fallera Major de la Falla el Campanar. Ha sigut un any ple de fallers i falleres majors ja que tant Jonathan com Noa, Elsa i Yanira són alumnes de l’escola.

24

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT


27 DE MARÇ DE 2015

SOCIETAT

alumnat de l'iEs joan Coromines visita Barcelona

Dijous 12 de març, una part de l’alumnat del segon cicle de l’ESO i 1r de batxillerat de l’IES Joan Coromines van visitar Barcelona. Al matí van assistir al Teatre Nacional de Catalunya, a la representació de l’obra Tirant lo Blanc, a càrrec de la Jove Companyia del TNC. La versió teatral d’aquest clàssic de la literatura catalana va permetre que els estudiants conegueren la part més humana del cavaller Tirant i gaudiren d’un espectacle molt divertit i ple d’aventures. Els episodis amorosos de Tirant a Constantinoble i la recreació de batalles i estratègies bèl·liques captaren totalment l’atenció d’aquests adolescents que, prèviament, ja havien treballat l’obra a l’aula.

Després d’una estona lliure per dinar, a la vesprada, van visitar el Museu d’Història de Catalunya. A través d’un itinerari interactiu des de la prehistòria fins l’actualitat, van poder conèixer la història de Catalunya i, en un marc més ampli, la de l’Europa més vinculada a la Mediterrània. El fet de poder entendre el funcionament dels enginys d’altres èpoques i d’experimentar i viure els fets del passat a través d’escenografies que transporten a altres temps els va resultar, sens dubte, una experiència inoblidable. Una jornada, en definitiva, que els va permetre valorar el nostre patrimoni literari i enfortir la identificació amb la nostra història.

segon Corrematemàtiques al Coromines Dimarts dia 24 la sala d'actes de l'IES Joan Coromines va acollir el 2n Corrematemàtiques. Hi van participar 60 alumnes dels IES José Vilaplana i Divina Providència de Vinaròs, l'Alfred Ayza de Peníscola i La Salle, el Ramón Cid i el Joan Coromines de Benicarló. Es tracta d'una prova realitzada a alumnat de primer i segon d'ESO en què es valoren les seues aptituds matemàtiques. La jornada va transcórrer segons el que estava previst per l'organització en un dia de convivència entre professorat i alumnat dels diferents centres. Les entitats organitzadores són l'Ajuntament de Castelló, la Diputació Provincial i la Societat d'Educació Matemàtica Al-Kkwarizmi.

Menús diarios y de grupos. Tapas y pinchos. NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

25


27 DE MARÇ DE 2015

CULTURA CEIP Ángel Esteban

1er

Primària

1º A Leonor Alberich i Mar Orero Rodríguez

26

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015


27 DE MARÇ DE 2015

CULTURA

Si desea alguna fotografía de los colegios publicada aquí, puede adquirirla en el estudio de Logan Ferrer en Benicentro

1º B Isabel López i Raquel Maura

Hernán Cortés, 48 T. 964 460 076 Benicarló NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

27


CULTURA

27 DE MARÇ DE 2015

Estrena del Pasdoble Benicarló — Pablo anglés Galindo

El proper dia 29 de març es celebrarà a Benicarló un dels concerts més tradicionals del any, el concert de Diumenge de Rams, on la Banda Juvenil “Ciutat de Benicarló” ofereix un programa ben popular que ajuda a completar una jornada festiva per molta gent que s’apropa a la Plaça de Sant Joan a les 12 h. Aquest any, a més a més, es dóna una circumstància especial ja que una de les obres que formarà part del programa del concert s’estrena per primera vegada (al menys en versió per banda) amb un nom especial, el de la nostra ciutat, Benicarló. Tant els autors (Jonato & Luc Harvet) com l’arreglista per orquestra de ball (Jo Tournet) eren acordionistes francesos de la postguerra mundial, que es van fer famosos la dècada dels 50-60, integrant de manera magistral l’acordió en orquestres de música regional francesa i música llatina en general, interpretant valsos, polques i marxes, però també pasdobles, rumbes, boleros, etc... El pasdoble Benicarló va ser enregistrat per la discogràfica Pacific, el 1959, amb el nombre de sèrie 90.305, probablement amb altres pasdobles com Sierra Morena, Capullo de Rosa i Comme a Madrid. La Biblioteca Municipal de Lyon disposa d’un exemplar del disc de 45 revolucions on figuren altres tres temes. La Biblioteca Nacional de França té catalogada la partitura amb el nombre 659031922, fitxa nº FRBNF 39702680, com a pasdoble interpretat per orquestra amb piano conductor.

Polígono Industrial El Collet

Gaseosa

Leche entera, semi o desnatada

GOURMET, 1,5 l.

ASTURIANA, 1,5 l.

1‘19

0‘25

Oferta válida hasta el 31 Marzo de 2015

28

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Luc Harvet

jonato

La partitura original de 1959 la va publicar l’editorial M.Cayla, conjuntament amb un altre pasdoble, Paso Auvergnat, arreglat també per Jo Tournet, però composat per E. Prud’Homme i R. Maurin Luc Harvet, un dels autors, nascut el 1931, tenia 28 anys quan va composar el pasdoble dedicat al nostre poble, sense arribar a determinar quina va ser la raó que els va impulsar a posar-li aquest nom. En total va composar i/o arreglar 69 temes, entre 1957 i finals de la dècada dels 80. La seua música va evolucionar cap a interpretacions lleugeres acompanyades de les típiques go-gos de l’època, tal com recullen les portades dels seus singles. Com a intèrpret va actualitzar-se passant de l’acordió al polivalent teclat electrònic. Probablement encara és viu, amb una edat de 83-84 anys L’altre autor, Frank Jonato, va ser membre d’una família de músics (Maurice, Georges i un altre germà) i van arribar a tenir la seva pròpia orquestra. No coneixem l’any de naixement, però suposadament era el més gran dels tres intèrprets que van col·laborar a fer aquest pasdoble. Va morir el 1966. Va escriure tangos com Nuestra cita, els pasodobles Segovia i Noches de España, i altres composicions llatines com Pobre Chiquito Manuel. Va harmonitzar la versió francesa de la popular La Paloma, titulada en francès La Colombe. El pasdoble Benicarló va ser un dels darrers treballs de la seva carrera, set anys abans de morir. L’arranjament d’aquest alegre pasdoble per banda de música ha sigut realitzat per Pablo Anglés i de segur que agradarà molt. Per completar un programa molt especial, la Banda Juvenil també interpretarà, juntament amb diferents composicions, els altres dos pasdobles que tenen el nom de la ciutat, Benicarló, del mestre Feliu i el més conegut de tots, el del mestre J. R. Arnau, escrit al 1954.


CULTURA

27 DE MARÇ DE 2015

li va respondre:_ — ¡Ay, no! Sí que lo siento pero no sé de nadie que la pueda ayudar en esa necesidad. Lo lamento pero no puedo hacer nada por usted. La vianant, amb rostre entristit va esbossar un lleu somriure i va respondre: — Gracias señora, por la molestia. ¿Me permite hacerle una observación? — Sí, claro, diga lo que quiera. — ¿Sabe usted?, No sabe cuanto se parece a una abuela que tuve. ¡Qué buena y que guapa era! La mejor de todas, sí, de veras. Tenía la misma carita de bondad que usted, sí...— I el cas és que mentre la vianant afalagava la iaia Pili, li posava les mans per la bufanda, li tocava el coll, l’acaronava... I la iaia que, de beneïda, de ximple, no té ni un pel, va comprendre que la dona cercava, buscava les cadenes i medalles per agafar-li-les i amb semblant seriós li va preguntar: — ¿Qué busca por ahí? — Pero, ¿qué cosas dice?— va preguntar la vianant. — Que se vaya a la mierda!!!— li va amollar la iaia Pili amb un crit força esvalotat i enèrgic. El cas és que segons ho conta la iaia, la cercadora de cadenetes i medalles d’or, va fugir més ràpida que un llamp i va desaparèixer del carrer antic d’Ulldecona que no mereix vianants de tan furgoses intencions.

pels carrers antics de Benicarló jaumE roLíNDEz FoNoLLosa

¡Que se vaya a la mierda! La iaia, diguem-ne que de nom Pili tot i que no importa aquest detall, ho conta amb rostre desencaixat i rabut alhora en recordar el cas que li va ocórrer fa algun dia. Cal dir que la iaia a qui ens referim és una persona d’edat ja avançada, d’aspecte feble però amb esperit valent a més no poder. No deixa que ningú li prive els drets socials que li corresponen com a persona si estima que li pertanyen. No té la força dels músculs per defensar-se físicament però sí que disposa d’una boca agosarada i bel·licosa per reclamar el que li pertoca. Un matí va eixir de casa per un dels carrers antics a fer el que calia i en això que una dona de mitjana edat que venia de front la va deturar i amb la millor educació li va dir: — Por favor, señora ¿que no sabría de algún lugar en que podría trabajar? Estoy necesitada de dinero y haría lo que fuera para poder encontrar trabajo... Por favor, señora... I la iaia, que ni podia donar faena ni sabia de ningú que pogués oferir-ne,

el oasis de los libros jaViEr aNGosto

Los intelectuales bajan a la plaza Epicuro recomienda apartarse de la multitud. En cambio, en uno de sus poemas más conocidos, Vicente Aleixandre anima al lector a bajar a la plaza para fundirse solidariamente con los demás. Como si siguieran el consejo de Aleixandre, y desoyeran el de Epicuro, varios han sido los intelectuales que en las últimas semanas han abandonado su torre de marfil y han decidido participar activamente en la vida política de los próximos años. En la Comunidad de Madrid, Ángel Gabilondo se presentará por las filas del PSOE, y Luis García Montero lo hará en la lista de Izquierda Unida. En Asturias, Ángeles Caso se ha comprometido con la candidatura afín a Podemos. En Cataluña, Juanjo Puigcorbé ha aceptado la oferta de Esquerra Republicana.

Y aquí, en la Comunidad Valenciana, Ximo Puig ha anunciado un fichaje de campanillas para su proyecto socialista: Fernando Delgado. Lo cierto es que la relación entre la política y los intelectuales ha sido una constante ya desde los tiempos de la antigua Grecia. Y, desde luego, España no ha sido una excepción: Jovellanos, Larra, Galdós, Unamuno, Machado, Alberti… La lista sería interminable, y creo que es una buena noticia que esta tradición no se pierda. Estas incorporaciones que ahora se anuncian traerán, sin duda, aire fresco a la política nacional, tal y como demostró en su día José Antonio Labordeta (a quien le interese

conocer anécdotas de su paso por el Congreso, le recomiendo sus Memorias de un beduino en el Congreso de los Diputados). Digo, pues, que me parece muy bien la participación de los intelectuales en la política. Eso sí, no me gustaría pensar que todo responde a una operación de maquillaje y que se les ha fichado sólo porque puedan “vender” mejor el producto.

Clínica de Fisioterapia y Rehabilitación PEÑÍSCOLA Centro Sanitario inscrito en el Registro Oficial de Centros, Servicios y Establecimientos Sanitarios de la C.V.. Núm. 8946

C/ Jaume I, 17 · 12598 PEÑÍSCOLA · Tel. y Fax 964 46 76 19 clinicafisioasun@gmail.com

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

29


27 DE MARÇ DE 2015

CULTURA

L’ajuntament convoca el Concurs de Fotografia per il·lustrar el programa de les Festes Patronals La Regidoria de Festes ha convocat el XXXI Concurs de Fotografia Premi Festes Patronals Ciutat de Benicarló. La imatge guanyadora il·lustrarà la portada del programa de Festes. La temàtica obligada serà, com cada any, les Festes Patronals i s’admetran fotografies en blanc i negre i també en color, en qualsevol tècnica fotogràfica. Cada autor podrà presentar les fotografies que crega convenients, en superfície vertical i dimensions A4. El jurat tindrà en compte diversos criteris d’avaluació, com la composició, la dificultat, la perfecció tècnica i artística, l’originalitat o la creativitat. El concurs inclou un primer premi dotat amb 300 euros i un accèssit de 50 euros. La data límit de presentació de fotografies és el 15 d’abril i dos dies després, el dia 17, es reunirà el jurat per determinar el treball guanyador. El lliurament del premi tindrà lloc durant l’acte d’elecció de la Reina de les Fetes.

salida del Grup de Bombos i tabals El sábado 11, nos desplazamos a Burriana para asistir a la 6ª tamborada que organiza la ciudad. Pero a la entidad le espera un árduo mes por delante: ahora viene la Bajada del Santo Cristo del Mar, las procesiones de Semana Santa y nuestra queridísima “Trencà de l’Hora”.

MENÚ DIARIO 8,50€ CENA EMPRESA CUMPLEAÑOS AMPLIA TERRAZA EN PARQUE INFANTIL Plaça d’Isabel de Villena 12580 - Benicarló

30

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

Tel. 688 36 54 14


27 DE MARÇ DE 2015

CULTURA

inauguració de l’exposició de sergi Cambrils ‘Precipicios de papel’

El Mucbe i Sergi Cambrils han quallat una trajectòria artística en paral·lel. Fa deu anys, l’artista de Peníscola va ser el primer en exposar en un Mucbe que acabava d’obrir les portes, sent encara un artista poc conegut. 10 anys després, Cambrils, amb una sòlida trajectòria artística al darrere, i el Mucbe, convertit en un referent cultural, tornen a trobar-se. Ara, per exposar les últimes creacions de l’artista, reunides sota el títol Precipicios de papel. Una exposició on es mostren gran part de les darreres obres de l’artista integrades en sèries com Zooilógico, on Cambrils planteja el seu animalari particular, i Peñiscoleteando, un homenatge als colors, les tradicions i els personatges que inunden Peníscola durant les seues Festes Patronals. L’exposició, que s’inaugurarà a les 19 hores de divendres 27 de març, es podrà visitar fins al 7 de juny en la planta baixa del Mucbe.

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

31


ESPORTS

27 DE MARÇ DE 2015

NATACIó / meritxell sospedra participa amb èxit al Campionat universitari de Catalunya

ATLETISME / Campionat d’Espanya d’atlestisme en 800 m júnior

— Club Natació Benicarló

El passat 28 de febrer a la piscina de Cornellà de Llobregat va tindre lloc el campionat universitari de Catalunya de Natació 2015. La nedadora Meritxell Sospedra, del club Natació Benicarló, va participar als campionats defensant els colors de la seua universitat, la Rovira i Virgili de Tarragona. Meritxell, que va nadar 3 proves (50 papallona, 100 papallona i 100 estils), va contribuir amb una gran actuació personal a l’èxit del seu equip. La Rovira i Virgili va aconseguir el millor resultat per equips de la seua història amb una brillant segona posició d’entre els 12 equips participants. Meritxell ens demostra així que es poden compaginar un bon nivell competitiu i els estudis universitaris.

CICLISME / Escuelas de ciclismo en Vall d’uxó — Club Ciclista Deportes Balaguer de Benicarlo

Primera prueba de escuelas de ciclismo en Vall D’Uxó. Los componentes del Club Ciclista Deportes Balaguer de Benicarló debutaban este año, por lo que la mayoría están “un poco verdes” aunque eso no fue impedimento para que dieran todo lo que llevaban dentro. El que consiguió la victoria fue el corredor de la Salsadella Jordi Sanchez en categoría promesas de primero. Clasificación: Promesa Jordi Sanchez Vera Monroig

Ginkhana

Carrera

42º

15ª

Principiante Xavi Vidal

27º

27º

Alexandra Petrescu

12ª

25ª

Andres Sanabdon

14º

alevin Judit Mulet

23ª

25ª

Gerard Sanchez

17º

12º

Serban Petrescu

21º

21º

Izan Monroig

14º

Hugo Beser

20º

11º

infantil

32

Carla Pruñonosa

24ª

Francisco Vidal

26º

Isabel Balaguer

21ª

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

L'alumna de l'IES Joan Coromines, Carla Masip Gimeno, ha resultat campiona d'Espanya d'atletisme en la modalitat de 800 m júnior. La seua marca va ser de 2,1105 minuts, un dels 10 millors resultats de la història de l'atletisme d'Espanya en 800m júnior femení. El seu objectiu és d'ara fins a juliol rebaixar esta marca per aconseguir la mínima i participar als campionats Europeus.


27 DE MARÇ DE 2015

ESPORTS

BTT / Circuit de marxes 2015

Matí plujós però reeixit a la veïna població d’Alcalà de Xivert, primera prova del circuit de marxes de Castelló 2015, un circuit d’igual recorregut que l’any anterior, però amb el handicap del fang. Des de l’inici els dos corredors del Nolobiker Manuel Julve i Àlex Marrasé posaren un ritme creuer alt i se’n anaren tots dos sols, mentre per darrere David Cabrera anava a la caça i captura del podi rodant tota la cursa quart a soles, a pocs segons del tercer. Nolobiker va acabar també primer per equips i primer en categoria èlit, master-30 i 40, a més de Raul Molina 13è, Oscar Bover 16è, Emilio Ezquerra 19è, David Ferreres 24è, David Roda 36è i Ruben Vizcarro 38è.

www.kapublicitat.com T.964 46 52 53 c/Valencia,31 Benicarló (CS) NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

33


27 DE MARÇ DE 2015

ESPORTS

més de 250 inscrits per a la cursa 10k d’aquest diumenge El proper diumenge 29 tindrà lloc a Benicarló la primera edició d’una cursa de 10k emmarcada dins del circuit de curses populars que la Regidoria d’Esports ha posat en marxa enguany amb l’objectiu d’obrir la pràctica de l’esport a tota la ciutadania. Un dia abans de tancar les inscripcions, la cursa, organitzada juntament amb el Club Atletisme Baix Maestrat, ja té un total de 251 persones inscrites. La cursa tindrà un recorregut urbà, tancat al trànsit durant la prova, amb sortida i arribada a les pistes d’atletisme, per tal de facilitar la logística dels esportistes que participaran i també per poder organitzar millor l’entrega de trofeus. El circuit tindrà un punt d’avituallament als cinc quilòmetres i un altre a l’arribada. Els corredors més novells disposaran, a través de l’empresa col·laboradora HJ-fitness, d’un servei de ‘llebres’ que els ajudarà a mantenir el ritme adequat. Pel que fa als accessos, fins a les 9 hores es podrà accedir al pàrquing de la Piscina Municipal i al descampat ubicat darrere del Restaurant El Cortijo. De 9.00 a 11.15 hores, aquests accessos estaran tancats al públic. La recollida de dorsals serà de 8.00 a 9.30 hores a les pistes d’atletisme. L’organització recorda que la cursa coincideix amb el canvi horari de la primavera i que, per tant, caldrà posar-se el despertador una hora abans (a les 2 hores de la matinada seran les 3 hores).

antonio Lluch revalida el título de campeón del open de Caza menor con perro de veteranos El sábado 14 de marzo, se celebró en el Coto de Caza Intensiva Mas d’En Guasch-Sant Mateu, el XVIII Campeonato Open de Caza Menor con perro, en la categoría de veteranos (mayores de 55 años). Participaron en la prueba un total de 25 cazadores, venidos de diferentes puntos de la provincia de Castellón como Albocàsser, Cervera del Maestre, Coves de Vinromà, Onda, Vilafranca del Cid, Vinaròs, Catí, Sant Jordi, Burriana, Benicarló, etc. El día se presentó con mucho viento del norte, y se soltaron cinco perdices por cazador, piezas de gran calidad que dieron una gran brillantez a la prueba, que se desarrolló con absoluta normalidad por el excelente comportamiento de todos los participantes. En vencedor del campeonato fue Antonio Lluch de Cervera, que revalidó el título del año anterior y el ganador para mayores de 75 años fue Laurentino Porcar de Coves de Vinromà. Se abatieron un total de 73 perdices, siendo la clasificación final bastante apretada debido a la gran competitividad. Al finalizar la prueba, hubo entrega de trofeos y regalos de las casas colaboradoras para los participantes y a continuación en las mismas instalaciones del coto, comida de hermandad.

T. 663 88 31 34 34

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015


ESPORTS

27 DE MARÇ DE 2015

Plata en salt amb perxa per a meritxell Benito

— C.a. Baix maestrat

Meritxell Benito ha aconseguit la medalla de plata en salt amb perxa en el Campionat d'Espanya Juvenil de Pista Coberta disputat dissabte passat 14 de març en Sant Sebastià, defenent els colors del Playas de Castelló. Meritxell va realitzar un gran concurs, tot i estar malalta els dies previs a la competició, millorant la seua marca personal al superar el llistó situat en 3 metres i 75 cm. El canvi de categoria no estava sent tot el bo, a nivell de marques, com Meritxell hauria desitjat, tot i guanyar en els autonòmics juvenil i absolut, ja que no s'adaptava bé a la nova perxa i no era capaç de superar les marques de l'any anterior. Per fi en el dia més important aconseguia millorar la seua marca i situar-se entre les cinc millors juvenils de tots els temps. L'atleta, eixida de la cantera del Club d'Atletisme Baix Maestrat i que entrena en les pistes d'atletisme de Benicarló, havia guanyat l'any passat el nacional cadet tant d'aire lliure com de pista coberta batent a més ambdós rècords d'Espanya. Un bon nombre d'atletes del C.A. Baix Maestrat de categories Benjamí fins a Juvenil, van participar dissabte al matí en la jornada d'atletisme en pista disputada en les pistes de Vinaròs. Tot i el vent, els atletes van disputar una animada competició en què van realitzar proves de salt d'alçada i llargada, llançament de javelina i pes i proves de tanques velocitat."

SUBSCRIU-TE

aL 7DiEs!

tel: 964 45 00 85 NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

35


MISCEL·LÀNIA Fotos: Dani Beltrán

27 DE MARÇ DE 2015

36

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015


27 DE MARÇ DE 2015

MISCEL·LÀNIA

Divendres 27 19.00 h Inauguració de l’exposició «Precipicis de paper», de Sergi Cambrils (fins al 7 de juny). Mucbe Organitza: Regidoria de Cultura. 22.30 h Teatre. El Crist de la Mar. Benicarló 1650, dirigit per Josi Ganzenmüller. Església de Sant Bartomeu. Organitzen: Parròquies de Benicarló. Dissabte 28 17.30 h Teatre. Shhh... [el col·leccionista de sons], a càrrec d’Imaginary Lansdcape & Factoria Los Sánchez. Espectacle per la primera infància (de 0 a 5 anys) amb música de Vivaldi en directe. Amb Juanjo Villarroya, Anna Fonollosa i Rafa Sánchez. Duració: 30 minuts. Preu: 3 EUR. MUCBE. Organitza: Associació Cultural Diabolus. 18.30 h Intercanvi de corals infantils de les Coral Petiquillo, Coral Bovalar i Cor Britten de Burriana. Magatzem de la Mar. Organitza Coral Polifònica Benicarlanda. 18.45 h Teatre. Shhh... [el col·leccionista de sons], a càrrec d’Imaginary Lansdcape & Factoria Los Sánchez. Espectacle per la primera infància (de 0 a 5 anys) amb música de Vivaldi en directe. Amb Juanjo Villarroya, Anna Fonollosa i Rafa Sánchez. Duració: 30 minuts. Preu: 3 EUR. MUCBE. Organitza: Associació Cultural Diabolus. 22.30 h Teatre. El Crist de la Mar. Benicarló 1650, dirigit per Josi Ganzenmüller. Església de Sant Bartomeu. Organitzen: Parròquies de Benicarló. Diumenge 29 10.00 h Carreres Populars 10 km Ciutat de Benicarló. Sortida i arriba des de les pistes d’Atletisme. Organitza: Regidoria d’Esports. 11.00 h Teatre. Shhh... [el col·leccionista de sons], a càrrec d’Imaginary Lansdcape & Factoria Los Sánchez. Espectacle per la primera infància (de 0 a 5 anys) amb música de Vivaldi en directe. Amb Juanjo Villarroya, Anna Fonollosa i Rafa Sánchez. Duració: 30 minuts. Preu: 3 EUR. MUCBE. Organitza: Associació Cultural Diabolus.

12.00 h Tradicional Concert Juvenil de Diumenge de Rams. Pl. de Sant Joan. Organitza: Assoc. Musical Ciutat de Benicarló. 12.30 h Teatre. Shhh... [el col·leccionista de sons], a càrrec d’Imaginary Lansdcape & Factoria Los Sánchez. Espectacle per la primera infància (de 0 a 5 anys) amb música de Vivaldi en directe. Amb Juanjo Villarroya, Anna Fonollosa i Rafa Sánchez. Duració: 30 minuts. Preu: 3 EUR. MUCBE. Organitza: Associació Cultural Diabolus. 18.30 h Teatre. El Crist de la Mar. Benicarló 1650, dirigit per Josi Ganzenmüller. Església de Sant Bartomeu. Organitzen: Parròquies de Benicarló. Dilluns 30 19.00 h Concert de les bandes d’ensenyances elementals i professionals i de l’orquestra del Conservatori. Auditori. Organitza: Conservatori Municipal Mestre Feliu. 20.00 h Presentacions dels llibres Ajudeu-me. El crit d’una llengua que vol seguir viva, d’Eliana Oliveira de Freitas i L’imperi de la llengua comuna. Guia de l’imperialisme lingüístic espanyol, de Juan Carlos Moreno Cabrera. Edifici Gòtic (c. Major, 10).Organitza: Ateneu Cultural de Benicarló. Dimarts 31 19.00 h Audició de música de cambra. Aula d’orquestra del Conservatori. Organitza: Conservatori Municipal Mestre Feliu. aBriL Dimecres 1 19.00 h Inauguració de l’exposició de pintura d’Amparo Albiol Obiol (fins al 3 de maig). Edifici Gòtic. Organitza: Regidoria de Cultura. 19.00 h Audició de música de cambra. Aula d’orquestra del Conservatori. Organitza: Conservatori Municipal Mestre Feliu.

Farmàcies de guàrdia Dia

FarmÀCia

aDrEÇa

tELÈFoN

27

alejandro Hernández

méndez Núñez,47

964 827 139

28-29

Pablo sastre

avda. Cataluña, 31

964 828 766

30

jorge Cid

C/sant joan, 33

964 470 748

31

Francisco santos

C/major, 1

964 471 897

01

maores Febrer

C/mossén Lajunta, 37

964 471 165

02

mayte Febrer

c/jacinto Benavente,5

964470102

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

37


27 DE MARÇ DE 2015

MISCEL·LÀNIA SOCIETAT

La escuela-taller de ocupación finaliza su trabajo de pintura del Pabellón municipal de Deportes muchas gracias por el trabajo realizado

susana, muy orgullosa de sus hijas Eva y Ester en la Falla Benicarló

Lola, una sevillana con mucha mecha. Ha tenido buen maestro a su lado

Menú Junior Hamburguesa Patatas 5,50 Nuggets EUROS Refresco Yogurt para niños

Menú XXL Doble Hamburguesa Patatas Nuggets Refresco Grande

6,50S EURO

Plaza Ministro Marcelino Domingo, Local 2 - Benicarló - T. 964 471 070

38

NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015


RREFLEJANTES

95 €

TES

%

%

O. CLIENTE

MISCEL·LÀNIA SOCIETAT

27 DE MARÇ DE 2015

Pare i fill molt feliços

SU SEGUNDA SU SEGUNDA GAFA GAFA

MONTURAS MONTURAS PARA TODAS PARA TODAS LAS EDADES Y LASEN EDADES TODOS Y LOS ESTILOS .... EN TODOS LOSPROMOCIÓN ESTILOS .... DESDE... PROMOCIÓN DESDE...

GAFAS DE SOL

2X1

40 €

40 € PROGRESIVOS

T. 964 474 052

GAFAS DEGRADÚALAS SOL DESDE

CON SUS NUEVAS CON SUS NUEVAS GAFAS GRADUADAS LE REGALAREMOS OTRAGRADUADAS GAFAS PARA LEJOS, CERCA O LE REGALAREMOS OTRA SOL, CON LA MISMA GRADUACIÓN PARA LEJOS, CERCA O

C/ Juan Carlos I, nº10- BENICARLÓ

49 €

SOL, CON LA MISMA GRADUACIÓN

DESDE

GRATIS

PROGRESIVOS DE SOL POR

PROGRESIVOS 150 €

BLANCOS ENDURECIDOS

Ofertas no acumulables e incompatibles entre sí. Válidas hasta final de existencias o hasta POR que Òptica Benavent considere retirarlos. Las normas de estas ofertas están a disposición del cliente qe las solicite. Las grabaciones de lentes serán hasta: CIL + 2,00 D; ESF. + 4,00D.

GRADÚALAS

GRATIS

2X1

ANTIRREFLEJANTES

PROGRESIVOS DE SOL

POR € 250 € 119

150 €

BLANCOS ENDURECIDOS POR

ANTIRREFLEJANTES NÚMERO 535 - 27 DE MARÇ DE 2015

39


7dies 535redux  
7dies 535redux