Page 1

Des de 1995

Nº 523

D.L.CS-242-04

2 de gener de 2015

1,70 €uros

CE I P E d u a r d o M a r t í n e z R ó d e n a s

Nº 995

3º y 4º de Primaria


EDITORIAL

2 DE GENER DE 2015

Bústia: Pots fer-mos arribar: · Fotos · Cartes d'opinió · Esqueles setdiesbenicarlo@ gmail.com

K&A C/ València, 31 baixos

Anuncia’t:

Publicitat: K&A C/ València, 31 baixos 12580 Benicarló (Castelló) info@kapublicitat.com

Tel: 964 46 52 53

L'equip: Editor: Pablo Castell Consell de Redacció: Coordinador: Vicente Jovaní Beltran. Joan Ferré, José Mª Fibla, Francisco Gallego, Pedro Manchón, Teudo Sangüesa y Gregorio Segarra.

2015,comença un any mogut No sabem encara en quin sentit ho serà de mogut, però és ben clar que no deixarà indiferent ningú. Any de recuperació econòmica definitiva, si atenem a les paraules del govern, però també de noves penalitats i incerteses si fem cas a l’oposició. Segurament hi ha raons per a mantindre els dos punts de vista, seria important que la millora la constatés la gent d’a peu que és la que més ho pateix. A Benicarló tenim projectes en marxa a punt d’inaugurar, com són la depuradora d’aigües residuals i la variant de la N-340. La reconstrucció de l’antic far ha començat ja i el nou edifici del col·legi Angel Esteban acabarà dintre aquest any. Tant moviment d’obra a vistes de tothom només pot indicar que estem en any electoral. Efectivament, les eleccions municipals i autonòmiques seran d’ací cinc mesos, amb clares perspectives de que puga canviar el panorama polític que semblava inamovible des de fa més de dues dècades. Les novetats a nivell autonòmic són importants, amb l’arribada de nous partits amb possibilitats d’influir sobre el futur govern, i una crisi interna mai coneguda en el partit que governa la Generalitat Valenciana. Passe el que passe en les urnes, quan el matx esta tant obert en tots els fronts és indubtable que els votants guanyem valor a ulls dels candidats. La lluita pot ser ferotge per mantindre els vots que consideren propers i intentar arrapar-ne algun dels descontents d’altres formacions. Caldrà estar més amatents que mai als programes electorals i anotar, si cal en lletres de foc a l’entrada de la casa consistorial, allò al que es comprometa el grup polític que resulta elegit per governar. Quan la lluita està tant igualada entre les diferents opcions, no s’han de permetre brindis al sol ni promeses que després no es podran complir. Des d’aquest setmanari ens comprometem a fer el paper que ens correspon: informar els nostres lectors amb imparcialitat. Els propers mesos intentarem anar publicant entrevistes amb els candidats de tots els grups i partits que es presenten a les eleccions municipals de Benicarló, des de la perspectiva de l’interès general i per fomentar la participació democràtica. Esperem i desitgem que, tant els candidats com el públic en general , participe d’aquest afany per conèixer i fer saber honestament els plantejaments de les diferents opcions, la única manera de presentar-nos davant les urnes amb la sensació de votar amb responsabilitat. Passe el que passe, serà un any per a no perdre punt. Feliç i apassionant 2015.

l’acudit josé maría fibla

magia entre años

Col·laboradors: Gregorio Segarra, Juanma Beltrán, Jaume Rolíndez, Manuel Ferrer, J. R. Ferreres, Patxi Pérez, Dani Beltrán, Juanvi Gellida, Patricio Abad, Javier Angosto, José Manuel Ávila, Ricardo Bayarri, Aleix Castellnou, J.Mª Domínguez, Paco “el Flare”, Eduard Gómez, Julio López, Manuel Milián, Javier Palau, Alberto Segarra, Jaume Rolíndez, Daniel San Nicolás, Antonio J. Tomás. Disseny: Alba Andiñach Edita: Editorial Antinea Tel: 964 45 00 85 - Fax: 964 45 2012 Imprimix: A.G.Castell Impresores S.L.

facebook.com/setdies.benicarlo Esta publicació no es fa responsable de les opinions dels seus col·laboradors ni les accepta com a seues. Com a setmanari independent, estem oberts a qualsevol opinió sempre que es mantinguen unes mínimes normes de respecte i educació. Els escrits no poden superar les 500 paraules i les imatges hauran de ser com a mínim d'1 Mb. No s’acceptaran les aportacions si no estan signades i amb fotocòpia del DNI. De la mateixa manera, la direcció es reserva el dret de publicar tot el que li arriba.

2

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

GABINETE DE PSICOLOGÍA NOEMÍ SIMÓ PITARCH

Psicóloga nº Col. CV10687 Máster en Psicología Clínica y de la Salud

Cita previa Servicio comarcal de psicología de DKV seguros Tel. 659 121 374 • spnoemi@gmail.com C/ Mare de Déu del Pilar, 8 12580 BENICARLÓ


24 D’OCTUBRE DE 2014

ACTUALITAT

Parador Parador de de Benicarló Benicarló

Buffet Buffet Especial Especial

Día de Reyes

Domingo, Domingo,66de deEnero Enerode de2015 2015 Precio PrecioBuffet BuffetAdulto: Adulto:3535€ € Servicio Servicio de demediodía mediodía Un UnNiño Niñogratuito gratuito(hasta (hasta1010años) años)por porcada cadaadulto adulto Precio Precio Buffet Buffetniño niño(de (de1111a a1616años) años)50% 50% Bebidas Bebidasseleccionadas seleccionadase eimpuestos impuestosincluidos incluidos SeSerequiere requierereserva reservaprevia previa Parador Paradorde deBenicarló Benicarló Avda. Avda.Papa Papa Luna Luna 55 Tf:Tf: 964 964 4747 0101 0000

benicarlo@parador.es benicarlo@parador.es NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

3


2 DE GENER DE 2015

ACTUALITAT

la pastisseria Petit four guanya el XX Concurs d’aparadors de Nadal

Del total de 20 establiments comercials que han participat en el Concurs d’Aparadors de Nadal, el jurat qualificador ha decidit atorgar el primer premi a la pastisseria Petit Four, un clàssic entre els premiats d’aquest concurs al llarg dels vint anys que fa que s’organitza. El jurat ha valorat especialment la utilització de materials propis de l’establiment per a l’elaboració de l’aparador. En aquest cas, l’aparador estava confeccionat íntegrament amb xocolate. El guanyador del segon premi ha estat l’Òptica Benavent, mentre que el premi a l’originalitat l’han concedit a la botiga de roba i complements esportius Triat Esport, que ja va aconseguir aquest mateix guardó l’any passat. Finalment, el premi del públic, que s’atorga a través d’un concurs organitzat des de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament, ha estat per a Perruqueria Cristina, que ha aconseguit fins a 307 «M’agrada». El segon classificat en aquesta categoria ha estat l’establiment Mercería Sheimar i el tercer Cor de Festa.

4

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


2 DE GENER DE 2015

ACTUALITAT

benicarló aposta per les curses populars per a promocionar l’esport El regidor d’Esports, José Joaquín Pérez Ollo, acompanyat de representants del Club d’Atletisme Baix Maestrat, de la Penya l’Arjub i de les associacions de la Dona i de la Dona Llauradora, ha presentat el nou projecte de l’àrea: un circuit de curses populars que donarà resposta a una demanda ciutadana existent i que servirà a més per a promocionar la pràctica de l’esport fora dels àmbits federatius. El programa inclourà la utilització d’eines informàtiques per a la gestió de les inscripcions i control de carreres a través del portal www.cronorunner.com i contribuirà a optimitzar els recursos municipals com són els operatius dels serveis municipals, Policia, Protecció Civil, coordinació amb altres proves esportives d’altres esports, etc. En definitiva, s’unificarà el calendari quant a proves esportives populars en el municipi. El circuit constarà inicialment de quatre proves: la tradicional Sant Silvestre del 31 de desembre, que enguany arriba a la 37a edició, un 10k que tindrà lloc el 29 de març, la Volta de la Dona, que enguany tindrà lloc el 19 d’abril, i un 15k de muntanya que s’ha programat per al 29 de maig. El Reglament General del Circuit, així com les bases de participació en cada prova podran consultar-se en el portal de cronorunner.com, on, a més de poder formalitzar les inscripcions, s’establiran les categories, edats, premis, recorreguts de cada prova, etc. El circuit comptarà amb el valor afegit de la tutorització i assessorament quant a plans i consells per a l’entrenament, ja que en col·laboració amb l’empresa Hj-fitness.es, es posarà a disposició dels esportistes un servei d’atenció

al corredor per a consulta sobre plans d’entrenament gratuït. I no solament açò, sinó que els corredors que s’inscriguen en totes les proves del circuit, podran també disfrutar dels serveis del GADE (Gabinet d’Ajuda a l’Esportista: http://www.ajuntamentdebenicarlo.org/r2h/files/15629.pdf) La Sant Silvestre, primera prova del Circuit La primera prova del circuit serà la San Silvestre benicarlanda, la més antiga de la Comunitat Valenciana. Aquesta prova ja té el termini d’inscripcions obertes en les Pistes d’Atletisme municipals, Piscina Municipal i Esports Arín de forma presencial. I el portal online per a realitzar la inscripció (www.cronorunner.com) estarà disponible a partir del divendres 19 de desembre.Una altra novetat serà el preu de la inscripció, que serà d’un euro i es destinarà a causes socials. La inscripció presencial el dia de la prova tindrà un cost de 3 euros i hi haurà places limitades fins a completar un aforament de 700 places. L’hora de sortida s’avançarà a les 19 hores.

NÚMERO 519 - 28 DE NOVEMBRE DE 2014

5


2 DE GENER DE 2015

ACTUALITAT

marta Escudero, candidata de Compromís a l’alcaldia de benicarló Tal com va quedar decidit per unanimitat a l’assemblea extraordinària celebrada la passada setmana i una vegada aconseguits els avals necessaris, Marta Escudero serà la candidata de Compromís a l’alcaldia de Benicarló. En paraules d’Escudero: “estic molt contenta i il·lusionada amb aquest repte. Contenta perquè he tingut el suport per unanimitat del nostre col·lectiu, i ill·usionada perquè són temps de canvi per a Benicarló i tinc el convenciment personal i fonamentat, que la gent de Compromís pot liderar i liderarà eixe canvi. Estic molt satisfeta de formar part d’eixe equip.” “Benicarló es troba a un carreró sense sortida” assenyala Escudero. “Els que ens van prometre avançar "en la buena dirección" les passades eleccions, s'han perdut. Les rutes que han seguit són erràti-

ques, no porten a cap lloc. I ara cal trobar nous camins, per fomentar l'ocupació, d'una manera solidària i sostenible, per conservar el nostre patrimoni, les nostres tradicions i les nostres festes, per millorar les nostres infraestructures, per promocionar el nostre poble, per afavorir el nostre comerç, per garantir una educació i una sanitat de qualitat per als benicarlandos. Camins que no obliden la nostra agricultura i pesca, la nostra indústria. Camins que asseguren uns bons serveis al nostre poble, camins per protegir el benestar dels nostres.  Per això vull assolir este repte, el d'obrir nous camins. Camins com cal, amb un destí. Camins que desperten l'esperança i la confiança. Camins per a tots, que arriben a les necessitats de tots. Camins ambiciosos, però també camins humils i reals. Camins nostres, arrelats, que ens facen sentir orgullosos de ser el que som. És l’hora d’obrir nous camins per a Benicarló, i jo estic disposada a fer-ho”, afegeix Escudero és actual portaveu local de la coalició, a més de ser membre de l’executiva comarcal de Compromís Maestrat-Ports, i membre de l’executiva nacional de Bloc Nacionalista Valencià (partit integrant de la coalició). Cal recordar que a les passades eleccions municipals i autonòmiques de 2011, Escudero ja va formar part de la llista municipal del Bloc-Compromís,ocupant el 6é lloc, i que a més es va presentar a les eleccions autonòmiques per a les Corts Valencianes per la província de Castelló a la tercera posició de la llista electoral.

PoDEm blÓ Gabinete de Psicología

ALMA Y PSIQUE

PSICOLOGÍA CLÍNICA PSICOTERAPIA PROFUNDA ANÁLISIS de SUEÑOS REGRESIONES TERAPIA con ARQUETIPOS FLORES de BACH Depresiones, Ansiedad, Estres, Trastornos del Comportamiento, Fobias, Búsqueda Interior. Gabinete de Psicología

Yolanda Muñoz Albiñana Nº Col. CV05348

6

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

ALMA Y PSIQUE Tel. 607 397 660 Av. Cataluña, 10 1ºB - 12580 Benicarló


2 DE GENER DE 2015

día a día: diálogos josé ramÓN fErrErEs

alcaldables — ¿Eso es lo que pasa cuando metes la mano en agua hirviendo? — ¡Más o menos! ¡Qué no, hombre, que no! — Pues suena... — ...cuando el rio llega. — Mucho cachondeo hoy – estábamos en el día de los Inocentes, y todo se presta a un poco de humor. ¡Que falta nos hace! — Si todo sigue igual: Igual tenemos alcaldesa. — Como en Valencia o Madrid. ¡Qué categoría! — ¿Qué os parece? — Lio para protocolo – se me ocurre decir en voz alta. — ¿Solo “eso”? — Lo “otro” que no te atreves a decir, sinceramente; ni me lo creo, ni esta. — Lo visto hasta ahora, me gusta cuanto a cu-

ACTUALITAT rrículum. Hay formación y eso siempre es bueno. — Lo que si tengo muy claro es que igual tenemos a más partidos que concejales. — Pudiera ser. Seguro que la mayoría absoluta, ni de coña. — Pero ¿de verdad creéis que “esos” van a poder hacer algo? — De poder, pueden. Otra cosa es que el día a día les domine, como siempre suele pasar. — Les veo con poca experiencia. — “Municipal” dirás, porque de la “otra” – organizativa, aclaro para evitar deslices – presupongo que la tienen. Y si no, igual aprenden en “un no res”. — De todo este “jaleo”, hay algo que me gusta. Se ha pasado de “pasar” de la política, a intervenir en ella. — Así nos quitaremos del “sambenito” del “menfotismo”, tan benicarlando. — Igual – algunos – después se arrepienten. ¡No saben en donde se meten! — Con esa actitud siempre serían los mismos. E ideas nuevas que vengan a “airear” la Casa Gran.

— Todo perfecto y muy bonito. Cuando una maquinaria lleva un ritmo, es muy difícil – por no decir imposible – de acelerar. — Y si esos “engranajes” están “engranados” en otros “muy superiores” … — ...igual los “superiores” son de la misma idea. — ¿De verdad te crees que si mandan los mismos en las administraciones, algo cambiara? — Casos ha habido, ni se ha notado. — Las peticiones llegaran desde los mismos sitios, y no creo que puedan decir “si” a todas. Incluso a las más racionales. Ni a las que ahora mismo son prioridad de sus propuestas. — ¡Qué raro estas! ¡Con lo positivo que sueles ser! — No va ha haber “revolución” por mucha innovación que tengamos en el “cuadrilátero” benicarlando. — Tu sigue pidiendo “adaptación”. Igual lo consigues. — Primero, y antes de que todo eso llegue, se debe aprobar el Plan de Adaptabilidad benicarlando. — ¡Le has dado! Seguro que estarán todos de acuerdo. — Pero – hoy en día – en un cajón esta. — Tranquilo que todavía hay tiempo hasta las Municipales. — ¡El tiempo pasa volando! Y el “tiempo político” va en AVE. ¡Te lo digo yo!

la mirada crítica josE maria DomiNguEz roDriguEz

E A fina

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

7


OPINIÓ

2 DE GENER DE 2015

a mis anchas PatriCio abaD

sobre limosnas y mendigos Hubo un tiempo en que cada cuatro artículos que escribía, por lo menos uno iba sobre indigentes, solidaridad y cosas así. En estas fechas navideñas voy a repetirlo como una asepsia mental necesaria. Pero en esta ocasión la moraleja no es de penita por el pedigüeño sino por el que le da limosna. Me explico, acabo de descubrir ( aunque ya lo sospechaba) qué hay zorros con piel de cordero implorando caridad a la puertas de algún supermercado en Benicarló, y ya se sabe que tener un zorro agarrado por las orejas es mala cosa, pues nunca se está seguro de cómo soltarlo ni cómo seguir agarrándolo. Pero me estoy desviando del asunto, así que vamos al lío. Tengo perro y suelo sacarlo a pasear a diario. Si no trabajo que suele ser los lunes, aprovecho y hago las compras. Mi esposa me acompaña, y suele ser la que entra al súper mientras que yo espero fuera con el can. El lunes pasado, apoyado en la pared de un conoci-

do supermercado parasito, observo a una muchacha relativamente joven limosneando. Un mendigo más, me digo para mis adentros, en esta tierra ingrata en la que Dios, como dijo aquel, nos dejó el hambre y se llevo el pan. Después veo que estaba errado, los pequeños detalles y la estética Romaní irreprochable, hablaban por si solos. Gimiendo de forma lastimera tendiendo trampas sentimentales y emocionales a todo el que entraba y salía del súper tenia a sus pies un nutrido montón de bolsas con productos básicos. Estuve observándola un buen rato, tentado entre la natural tendencia de darle algo (es Navidad, y ya se sabe) y las dudas de estar ayudando a la persona equivocada. Me debatí durante unos diez minutos. Al final, y por aquello de que un par de euros no van a ninguna parte me acerqué, cauteloso, dispuesto a dárselos. En ese mismo momento la torda saca un móvil de esos de última generación del bolsillo, y marca un número. Yo, me paro y disimulando doy media vuelta mientras aparece, como si estuviera a la vuelta de la esquina, un coche conducido por un tipo fornido, que sin mediar palabra arrambla con las numerosas bolsas con comida y el dinero, las carga en

dicen que han dicho PaCo El flarE

si No

8

RESERVAS: 615 284 844

Camí Sant Gregori s/n - BENICARLÓ (CS) NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

el vehiculo (por cierto un coche bastante nuevo) y se marcha sin decir ni pío, incluso se lleva tres o cuatro bolsas más que esta profesional del pordiosereo tenia escondidas dentro de dos carritos, un poco mas allá. Me quede de pasta boniato, patidifuso, mientras me decía a mi mismo: cuidado chaval, esta tía miente igual de bien que mienten las sonrisas de los políticos y las letras de los boleros. Me guardé los dos mortadelos, que aún llevaba en la mano, y esperé un poco más allá, para no ver, abochornado, como de los diez justos que dicen había en Sodoma no le había tocado ninguno a esta ciudad solidaria e ingenua a partes iguales. Supongo que donde hay luz también hay sombra y que lo mucho se vuelve poco solo por desear un poco más. Pero resulta cuando menos cruel que la solidaridad de la que hace gala este pueblo se despilfarre de esta manera. Cada cual es libre de dar su óbolo a quien quiera pero puestos a ser caritativos seámoslo con nuestros convecinos y no estaremos manteniendo con nuestros arrebatos de caridad una red de pordioseros de los países del Este, menos necesitados de lo que pregonan y famosos por no haber trabajado jamas, ni Ceaucescu pudo hacerles currar y me consta que lo intento con ganas. Tampoco vayan a tomárselo tan en serio para pasarse de inquisidores con los pobres de solemnidad de toda la vida, no se aparten jamas de lo humano. Afuera sigue lloviendo que no se les resfrié la caridad.


NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

9


OPINIÓ

2 DE GENER DE 2015

dos, Àngel i Josep, amics estimats i grans conversadors en dies, vesprades i nits inoblidables. A nivell nacional, aquest 2014 també ha estat un any especialment prolífic en morts il·lustres, fent certa la dita que explica que “la dalla de la Vella és la que ens iguala a tots”. Banquers, empresaris, nobles, reines, famosos del món de l’espectacle i de l’esport, tenim una mostra representativa de tots aquest sectors entre els que han passat a millor vida, si és que podien aspirar a tindre-la. No puc dir si enguany ha estat un any pitjor que altres per aquesta circumstància necrològica, però si que hem quedo amb la sensació personal de que la mort l’hem tinguda molt més present aquestos dotze mesos. El que si que podem afirmar amb dades a les mans, són constatacions científiques, és que aquest 2014 ha estat l’any més càlid dels 150 dels que tenim constància, fins al punt que als meteoròlegs no els van quedant dubtes de l’arribada definitiva del canvi climàtic. Sense valorar la influència que les activitats humanes puguen tindre en el fenomen, sembla que anem cap a un període de radi-

calització climàtica, més episodis de fred i també de més calor, en la mateixa mesura amb que alguns espècimens humans radicalitzen les seves actituds, posant-se a nivell de les bèsties salvatges: mentalitats medievals amb armes i tecnologia del segle XXI. Mal còctel per als temps que venen. De totes maneres, i com que el món no es para ni volem que ho faci, cal enfocar l’any que ara comença amb ganes de solució i actitud positiva, fent tot el possible per a que en el 2015 tinga més presència la vida que la mort. De moment, conec uns quants projectes personals, i algun em toca de ben a prop, que aportaran gent nova a les famílies els propers mesos, amb la il·lusió i les ganes de la vida que s’arrela on pot i enceta nous camins plens de joia. L’esperit humanista ens obliga a creure en la vida, en la gent, i a fer tot el possible per a que el món progresse, entenent el món com la part de fenòmens que corresponen als humans, ja que l’altra part del món, la que existeix pel simple fet de comptar amb les condicions del medi físic, seguirà existint a pesar nostre, vulguem o no, amb canvi climàtic o sense, amb mentalitat de vida o mentalitat de mort per part dels humans. Som nosaltres els que hem d’intentar fer-lo més habitable per a nosaltres mateixos, i tenim tot el 2015 per endavant, un any sencer per intentar guanyar com a persones. Feliç any nou.

la zona situada delante del Parador de Turismo, en la playa del Morrongo, de modo que estén finalizados antes de finalizar esta legislatura” Se estaba hablando de un paseo con una inversión superior a los 4.000.000 de euros, que enlazaría el puerto de Benicarló con la desembocadura del Barranquet, con una longitud aproximada de 1,5 kilómetros. Posteriormente, llegaron las rebajas, comenzó a hablarse de “dos fases” y de una rebaja considerable en el presupuesto y como viene siendo habitual, se fueron anunciando fechas de inicio que Don Tiempo se encargó de ir tumbando una tras otra. El 25 de febrero de 2014 un vecino preguntaba en el “Buzón Ciudadano” de la Generalitat por el estado en que se encontraban estas obras y el Teniente de Alcalde delegado del Área de Urbanismo le contestaba esta perla que transcribo completa y literalmente: “Gracias por su comentario. Aprovecho para decirle que el paseo Sur tal y como nos gustaría que fuese, no va a ser una realidad a corto plazo, de todos modos el Ayuntamiento de Benicarló está trabajando en una propuesta que queremos que se vea materiarizada (sic) en un plazo razonable de tiempo. Son muchas las actuaciones que debemos llevar a cabo hasta

que esto que le comento sea una realidad, así que me va a permitir no darle más información de momento, esté atengo (sic) a los próximos meses. Saludos”. Siguiendo con la cronología del proyecto gafe, tras pagar el Ayuntamiento casi 600.000 € de indemnizaciones a los propietarios de los terrenos afectados, se supo hace un par de meses que el Ministerio no iba a soltar ni un euro y lo que se hiciera, si se hacía, tenía que costearlo el propio Ayuntamiento, lo que provocó la airada –y lógica- protesta de la jefa de la oposición, Xaro Miralles. Según el Concejal de Urbanismo, en el Ministerio les dijeron que “si no tenían dinero para la protección de la costa, mucho menos para hacer paseos” ¡Hala, tócate los cojones, Sancho! Con lo fácil que sería hacer un viajecito a Andorra o Suiza y traer un poco de calderilla. Y para que la xarlotá fuera de premio Oscar, el pasado verano apareció en la zona una montaña de arena visualmente horrible que, tras tomar el sol durante meses siendo admirada por los atónitos paseantes cual monumento a la estupidez humana, desapareció en un tres i no rés, sin que nadie haya salido a explicar el despropósito. Confiemos en que esta xarlotá haga buena una de tantas frases célebres que nos legó el gran Charles Chaplin: “El tiempo es el mejor autor: siempre encuentra un final perfecto”, porque si lo tienen que encontrar estos igual llegamos a las Bodas de Oro.

a vista d’ocell joaN r. fErré QuErol

acaba un any difícil Tot i que hi haurà tants punts de vista com persones, tinc la sensació personal que, en general, 2014 no ha estat un any fàcil. Ni a nivell econòmic, sotmesos encara als efectes de la pitjor crisi del mil·lenni (per ara) ni a nivell social, en que hem hagut de sofrir notícies diàries de conflictes armats, crims espantosos contra la humanitat, derivats en gran part de l’ integrisme ideològic (siga religiós o laic) que afecta des de fa massa anys tot el tercer món. A nivell molt més proper, a la incertesa derivada de la manca de perspectives laborals per als nostres joves, enguany hem d’afegir la desaparició prematura d’alguns companys i amics. Començàvem aquest 2014 amb la mort del col·lega d’aquest mitjà Àngel Rodríguez de Mier, mentre que en ple estiu va faltar un altra de les persones vinculades des del començament al nostre setmanari, Josep Espiell Saleta , primer director de El Dissabte, just quan ens falten poques setmanes per arribar al número 1000. Tots

tendido del 7 grEgorio sEgarra

Paseo litoral sur Uno de los proyectos recurrentes en las promesas electorales del Partido Popular desde finales de los años 80 que, de broma, de broma, está a punto de cumplir las Bodas de Plata sin que esté siquiera iniciado. La primera vez que se habló, en serio, de este gafado proyecto fue en 1990, cuando se construyó un pequeño muro de contención en la zona conocida como “les roquetes de detrás del Albergue”. El proyecto era mucho más ambicioso, pero se abandonó sin dar ninguna explicación y no se retomó hasta seis años después, cuando se elaboró un borrador de proyecto de bulevar que, tras un cúmulo de contratiempos, impugnaciones vecinales, sentencias judiciales contrarias al Ayuntamiento y mucho desinterés –a la vista están los resultadosvolvió a quedar empantanado hasta que, en septiembre de 2013, el Alcalde Marcelino Domingo anunció que, tras reunirse con la jefa provincial de Costas, María José Solernou, ésta le había transmitido que “los trabajos empezarán en

CENTRO DE RECONOCIMIENTO CONDUCTORES PEÑISCOLA 28

Todos T odos los días de : 11h. a 13h. y 17h. a 19h.

CONDUCTORES

ANIMALES

ARMAS

NÁUTICA

C/Peñíscola, /Peñíscola, 28 - BENICARLÓ

10

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

Tel. 964 460 470


OPINIÓ

2 DE GENER DE 2015

la bùstia d’El Dissabte

Coger la cruz — javier Palau

Sonrío cada vez que me viene a la memoria el caso de aquel que se presentó ante Jesucristo para quejarse, protestar: “Señor mío, no puedo con la cruz que me toca llevar. Es muy pesada, no puedo con ella, se lo prometo”. Y Jesucristo, muy amable, le invitó a entrar en un gran almacén donde había más de cuatrocientas cruces: “Escoge, ¿cuál quieres?”. Y nuestro hombre las fue examinando detenidamente. A la postre se decidió por la que más le convenía, y Jesucristo, extrañado, le dijo: “Ésta es la que traías al llegar”. Y es que estamos en este valle de lágrimas camino del cielo. Y el camino es pedregoso y áspero, aunque no más áspero y pedregoso que el de un deportista o estudiante que ansían llegar a la cumbre de su deporte o especialidad académica. Toda meta a alcanzar exige sacrificios. Fijémonos que Jesucristo dijo: “El que quiera llegar a donde yo voy, que coja su cruz y me siga”. No dijo que ‘escoja’ su cruz, y es que la cruz que hemos de llevar, la de cada uno, ya nos la ha escogido Él. Y nos ha escogido a cada uno la más ligera, la más suave. Lo más curioso es que si la cruz que nos ha tocado, la llevamos de buena gana, con gracia y salero, pesa poco. Y la misma cruz llevada de mala gana, pesa mucho. Y lo más sorprendente aún es el resultado. Carga ligera: premio. Carga pesada: sin premio. Cruz vamos a llevar, queramos o no, que al cielo no se entra gratis. Y Dios, que lo puede todo, ¿no nos lo podría hacer más barato? ¿Regalarnos el cielo sin cruz? Es un misterio, yo tampoco me lo explico. Solo sé que la cruz más pesada se ha hizo llevar a su propio hijo, y la subió calvario arriba, sin rechistar. Y pensando eso me conformo calladito con mi cruz, tan ligera. Y digo, gracias.

P — Paco Vallés

Sr Direc

GRAN STOCK en

PRIMERAS MARCAS:

MICHELIN, PIRELLI, BRIDGESTONE... GRANDES OFERTAS EN NEUMÁTICOS ECONÓMICOS

Tel.

964 47 16 87

email: neumaticospolito@telefonica.net Av. Magallanes, 11 (Crta. N-340) 12580 BENICARLÓ

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

11


2 DE GENER DE 2015

SOCIETAT — fotos: logan

Nadal reina i dames

ARROCERÍA MENÚ DIARIO

MENÚ ESPECIAL

Ensalada Primer Plato Bebida

Ensalada Langostinos Arroz con Bogavante Bebida y Postre

lunes a viernes

3,50€ iva incluido

NUEVA GERENCIA

12

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

“Degusta el exquisito sabor de nuestros arroces”

lunes a domingo

14,00€ iva incluido

T. 637 261 303 C./ Dr. Fleming 41- BENICARLÓ (frente Biblioteca Municipal)


2 DE GENER DE 2015

MAS EN GENER FOR AL RE

ALVES

PRESUPUESTO SIN COMPROMISO SERVICIO RÁPIDO T. 663 88 31 34

SOCIETAT

Viviendas Chalets Almacenes Comunidades Obra Pintura Aluminios Ventanas NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

13


SOCIETAT

2 DE GENER DE 2015

Hola, os paso las fotos del belén viviente realizado por los alumnos de la Guardería Menuts de Benicarló el pasado 19 de diciembre. Muchas gracias. Un saludo. Gerardo.

CON MONTURA CON MONTURA LENTES ORGÁNICAS LENTES ORGÁNICAS BLANCAS ANTIRREFLEJANTES BLANCAS ANTIRREFLEJANTES

75 € 95 €

75 € 95 €

Grandes descuentos en DESCUENTOS tratamientos para el cabello

%

%

SI NO OPTA POR NINGUNA DE LAS OFERTAS NI REGALO LE HAREMOS UN SI NO OPTA PORDESCUENTO ESPEDTO. CLIENTE C/. La Paz, 12 - 12580 NINGUNA BENICARLÓ (Castellón) DE LASCIAL Teléfono: 964 47 42 44

DESCUENTOS

14

OFERTAS NI REGALO LE HAREMOS UN DESCUENTO ESPE-

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

S SU SEGU GAF

MONTURAS MONTURAS

GAFA JOVEN GAFA JOVEN

PARA TODAS PARA TODAS LAS EDADES Y LASEN EDADES TODOS Y LOS ESTILOS .... EN TODOS LOSPROMOCIÓN ESTILOS .... DESDE... PROMOCIÓN DESDE...

GAFAS DE SOL

40 €

40 € PROGRE

T. 964 474 052

GAFAS DEGRADÚALAS SOL DESDE

CON SUS NUEV GAFAS GRADUC LE REGALAREM G PARA LEJOS, C L SOL, CON LA M GRADUACIÓN P

C/ Juan Carlos I, nº10- BENICARLÓ

49 €

S G

PROGRESIVOS POR

BLANCOS ENDU

Ofertas no acumulables e incompatibles entre sí. Válidas hasta final de existencias o hasta POR que Òptica Benavent considere retirarlos. Las normas de estas ofertas están a disposición del cliente qe las solicite. Las grabaciones de lentes serán hasta: CIL + 2,00 D; ESF. + 4,00D.

GRADÚALAS DESDE

15P

P

P 119

B

P


2 DE GENER DE 2015

SOCIETAT

El passat dimecres 17 de desembre els xiquets i les xiquetes de 1r i 2n de primària del Ródenas van oferir un recital de nadales als seus familiars en l’auditori Pedro Mercader de Benicarló. Les nadales que van interpretar eren adaptacions en valencià d’algunes cançons molt conegudes dels Beatles. També van cantar altres nadales en anglés. Va ser una vesprada molt divertida i amb un gran ambient nadalenc.

Nuevos Cursos Enero 2015

Niños y adultos

Todo el equipo de Idiomas Almar les desea:

“Feliz Año Nuevo”

MENÚ DIARIO 8,50€ CENA EMPRESA CUMPLEAÑOS AMPLIA TERRAZA EN PARQUE INFANTIL Plaça d’Isabel de Villena 12580 - Benicarló

Tel. 688 36 54 14

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

15


21 DE NOVEMBRE DE 2014

SOCIETAT

Com cada any al Ceip Ángel Esteban celebrem el Nadal organitzant un Festival al saló d’actes de La Salle. El dijous 18 van actuar els més menuts, el alumnes d’Infantil i el divendres 19 va ser el torn dels alumnes de Primària. Els dos dies vam disfrutar de nadales en valencià, castellà i anglés, així com poesia nadalenca. No va faltar el teatret, enguany a carrec dels alumnes de primer de primària. Al finalitzar el festival d’Infantil també vam vore un passe de fotos molt divertides que els d’Infantil es van fer al Photocall Nadalenc de l’escola. Des d’estes línies volem agrair a La Salle la seua amabilitat, deixant-nos un any més el seu saló d’actes. Des de l’escola volem desitjar-vos un Bon Nadal a tots i a totes.

16

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


28 DE NOVEMBRE DE 2014

SOCIETAT

Bona nit us enviem unes fotos dels actes de nadal que hem fet al Catalan Salut i Bones festes. Ximo. CP Mestre Francesc Catala

REBAJAS

Para vestir tus pies con estilo C/ San Juan, 16 - BENICARLÓ - T.964 473 503

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

17


21 DE NOVEMBRE DE 2014

SOCIETAT

Nadal solidari a la salle Un any més, La Salle Benicarló s’ha bolcat en els preparatius del Nadal. En la campanya d’Advent i Nadal, els alumnes han mostrat la seua solidaritat col·laborant amb Càritas Benicarló en diferents casos d’emergència social. Per eixe motiu el dimarts 16 es va organitzar un dinar solidari per recaptar les aportacions d’alumnes i professors. I en la preparació del Nadal, La Salle no podia deixar de banda la realització d’una tradició tan cristiana com és l’elaboració del betlem. Creativitat, fe, tradició, convivència i treball cooperatiu fan molt especial la jornada dedicada a l’elaboració d’aquests pessebres.

18

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


28 DE NOVEMBRE DE 2014

SOCIETAT

festivals d’Educació infantil a la Consolació Al Col·legi Ntra. Sra. de la Consolació una vegada van finalitzar els Festivals de l’etapa de Primària va ser el torn dels d’Educació Infantil. Emocions, alegria, nadales, teatres... els festivals dels diferents nivells van ser un èxit total i absolut. Els alumnes més xicotets de l’escola van interpretar nadales en valencià, castellà i anglés. Ho van fer amb tant bé que ens van deixar a tots bocabadats!

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

19


CULTURA

2 DE GENER DE 2015

CEIP Eduardo Martínez Ródenas 3ºA Mª Pilar Sospedra

3º de

Primaria

3ºB Ana Mundo

Centro Terapéutico Interdisciplinar Servicios: Evaluaciones y Diagnósticos Análisis e Intervención de la Conducta Detección Precoz y Atención Temprana Habilidades previas al aprendizaje Educación y Orientación a familiares

Apoyo Académico y Técnicas de Estudio Habilidades Sociales y Comunicación Juego / Ocio Autonomía Transición a la edad adulta Mediación y Apoyo Psicológico

Móvil: 656 81 59 26 - info@sense-limits.com - C/. César Cataldo, 64 - BENICARLÓ

20

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


2 DE GENER DE 2015

EsPorts CULTURA SOCIETAT

4ºA Bibiana Borillo

4º de

Primaria

4ºB Esther Sánchez

Si desea adquirir alguna de estas fotografías llame al:

655 943 243 David Palau

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

21


2 DE GENER DE 2015

CULTURA

Renoms a Benicarló

Firme josé bayarri. El firme

— roliflaremanchón

Avui toca esbrinar el renom “Firme” que porten uns benicarlandos força coneguts i populars. I cal dir com en altres ocasions que es tracta d’una paraula castellana que segons els diccionaris, entre altres definicions, pot significar, “que no cedeix” sinó difícilment a un esforç exterior, “que no s’altera ni decau de vigor, de vàlua”, “que atrau especialment per les seues qualitats”, “que no canvia”, “que es ferm i cert”... La traducció al valencià és “ferm” que també equival a les definicions abans expressades com en el cas de les locució adverbials “de ferm” i “de firme” que signifiquen el mateix, és a dir, sense afluixar, intensament... Però no anem a parlar de diccionaris sinó de renoms, i així, amb la finalitat de batxillejar l’origen del renom “Firme” hem fet per parlar amb José Bayarri Lluch que llueix el renom amb alegria. José Bayarri, amb somriure afectuós ens ha rebut ben ferm i ben plantat com així li pertoca, i hem iniciat la conversa. josé bayarri, firme de renom, avui ens explicaràs el tema del renom però abans de res fes-nos un avançament de la teua família. Amb molt de gust: Em dic José Bayarri Lluch fill de José Bayarri Monfort i de Manuela Lluch Ortiz. Els pares van tindre quatre fills en aquest ordre:

22

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

REPARTO DE GASOIL A DOMICILIO pedidos@calemur.es 964 40 77 77 / 964 45 00 45

Tienda online: www.calemur.es ALMACÉN CENTRAL: CTRA ULLDECONA, km 0.6 (vía de servcio) - VINARÒS


CULTURA

2 DE GENER DE 2015

josé bayarri el firme pegant el solc al panís d’aiguaoliva fa un bon grapat d’anys.

josé bayarri monfort i manuela lluch amb uns néts

Jo, José, que sóc el més gran, Manuel que ja falta d’aquest mon, Paquita que també hi falta des de fa molts anys i Ana, la més menuda dels quatre. Estic casat amb Maria Vidal Llorach, filla de Maria Llorach i Francisco Vidal “Quiquet”i hem tingut i tenim quatre fills: José Manuel que va ser el primer, després van vindre les bessones Cristina Isabel i Maria Inmaculada i l’ùltim dels quatre, Francisco David. Quant a néts puc dir que en tenim tres: Alan, Tània i Miriam. Com veieu, una família humil, treballadora que fa per sortir-ne en èxit del tràfec que porta la vida. josé bayarri, “firme”, Com portes el renom? Cal dir que amb molta simpatia. Els renoms formen part de la vida cadufera, i a més es pot afirmar que la majoria de famílies benicarlandes en tenen per diferents i curiosos motius. D’on et ve el renom “firme”? Com us ho diré? Recordo que en una ocasió vaig preguntar a la mare el motiu pel qual ens deien “els Firmes”i va respondre que al pare li van posar aquest renom perquè era molt ben plantat, anava molt “pito”, molt estirat, amb el pit endavant i amb la cara ben alta. I no en sé cap més de motivació. Era així, així li deien i així em diuen. Els avis també portaven el renom firme? Doncs, que jo sàpiga, no. No recordo si als avis els deien així. És a dir que el pare era “Firme” i la mare “Carabassa”. Sóc benicarlando de soca-rel tan de part del pare com de la mare. Sens dubte les meues arrels familiars són ben fondes, venen d’antic de veres i són de les més antigues de Benicarló. Pel que deduïm, dedicats al conreu de la terra. Sí, és cert. El pare sempre va estar dedicat a la terra, sempre va treballar de llaurador i també he de dir que la mare no és quedava darrere en les faenes perquè portava la

josé bayarri, el firme, amb el Cor gregorià de la salle

casa amb les obligacions i devocions de mestressa de casa. I en qualsevol moment que podia es llançava a birbar tot el que calia perquè, tots els esforços eren necessaris per tirar endavant en aquella època difícil. Vaig nàixer abans d’anar el pare a la guerra, la mare portava la casa i el camp i en acabar el conflicte i regressar el pare a seguir tots dos en el treball del camp. i com altres llauradors a vendre els productes que feien. Ai, sí! Segons l’època anaven a vendre als pobles un o dos dies a la setmana perquè ací, de comerç, pràcticament no n’hi havia. Cal dir que hi era el mercat de les dones però nosaltres havíem d’anar a vendre la verdura fora de Benicarló. De primer els pares treballaven en una finca llogada i al cap de temps d’esforç i de treballs van poder comprar una finca pròpia a la Mercera. I treballant, treballant, a poquet a poc anaven creixent en prosperitat. Per si algú no ho sap la Mercera es troba entre la Ratlla del Terme i la Volta. Teníem la sénia a la voreta de la mar a frec d’on està l’hotel Peñíscola Plaza. Recordo que la finca tocava l’aigua i al lloc entre el passeig que hi ha avui i la mar, mon pare sembrava blat. I ocorria també que l’aigua dels temporals, de vegades inundava la finca, i calia collir els moniatos amb rapidesa per poder vendre’ls tot seguit abans de podrir-se. I és allí, a la sénia de la finca de la Mercera, a on m’he criat, a on he passat la infantesa i part de l’adolescència fins al dèsset anys.

txo del corral, va començar a llaurar i em va dir” “Au ara llaura tu i fes algun solc”. Vaig agafar l’aladre i com no en sabia massa, no feia els solcs rectes. Aleshores el para em va dir: “Com és possible que un home tan gran com tu no sàpiga llaurar ben recte?” Que us sembla? Sempre me’n recordaré d’aquell dia en què per al pare jo era menut per anar de festa però era un home per llaurar, per treballar. En contar-li-ho a la mare, em am va fer: “Quantes coses veu aquell que viu”. anàveu al col·legi? Sí, des de la sénia de la Mercera, mon germanet Manuel i jo anàvem a escola a peu, naturalment. I tornàvem a la sénia, es clar, també a peu. Vaig anar a la Salle fins a la segona classe però, en haver-hi d’anar també mon germanet Manuel, com l’ensenyament era de pagament i a casa no sobraven els diners, em van canviar a les Escoles Públiques. Com sabeu avui tenen el nom de CEIP Marquès de Benicarló i allí vaig aprendre tot el que vaig poder. Ara bé, en alguna ocasió, si hi havia faena al tros, tot i que era menut, no em deixaven anar a l’escola perquè ajudava en les tasques que calia, és a dir, ajudava a regar. I és clar, el germà menut tampoc hi anava si no anava jo. Cal dir però, que això ocorria tan sols en alguna ocasió perquè els pares desitjaven que els fills tinguérem estudis. En aquella època hi havia xiquets que “feien safrà”, vull dir que deixàvem d’anar a l’escola i, per exemple, anaven al riu “a tirar pedres”. Ara bé, de veres us dic que jo no en vaig

tens alguna anècdota d’aquella època. Ai, sí. Guaiteu què em va passar. Un diumenge li vaig demanar al pare que em deixara anar a pescar al port amb un cosí. La resposta va ser negativa perquè “era massa menut”. Al cap d’una estona va traure el ma-

ARREGLOS BAJOS DE PANTALONES, FALDAS Y VESTIDOS CAMBIO DE CREMALLERAS: INVISIBLES, VAQUEROS, CAZADORAS... ROPA DE HOGAR, CORTINAS, SÁBANAS, TOALLAS Y COJINES VESTIDOS DE FIESTA, FALLEROS

Y CARNAVAL SERVICIO DE PLANCHADO

JACINTO BENAVENTE, 29 BAJOS TEL. 964 472 861 acostura.arai@gmail.com 12580 BENICARLÓ

K&A K& &A® 964 465 253

josé bayarri monfort, el firme, amb manueleta lluch i els quatre fills

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

23


21 DE NOVEMBRE DE 2014

CULTURA fer mai, de “safrà”. I me’n recordo de don Francisco, de don Aurelio, de don Eduardo... Vaig finalitzar l’escolaritat amb don Francisco del qual tinc molt bon record. En tindre uns dotze anys vaig deixar d’anar al col·legi i a treballar a la terra de llaurador.

josé i la seua dona maria, de festa

família de josé el firme i maria amb els quatre fills

josé bayarri i la dona maria Vidal a Canàries amb els amics jaime i Paquita

així que de menut ja regaves. Com ho feies? He d’aclarir que de menut, el que és regar no feia. Parava compte que no és parara el matxo, avisava quan l’aigua arribava al cap...Teníem pou és a dir, una “noria”amb els elements necessaris per extraure aigua amb cadufs nugats al rest. Teníem dos matxos, diguem-ne que un de bo per anar a vendre i un altre més fluix, un penco, per voltar el pou i pujar l’aigua que queia a la pastera. Des de la pastera anava directament al reguers i per últim als solcs que havíem de regar. Calia que alguna persona parara compte que no es deturara l’animal. Fèiem molt de blat moniato, panís, verdura... Els avis van tindre vinya però els pares no. Recordo que anava anar a veremar a la vinya que l’avi Quiquet tenia a la Sotà. I dalt del carro i damunt l’encerat trepitjàvem el raïm per fer el most. Guardàvem els moniatos i patates en un cup que tenien en una casa del carrer de Sant Sebastià. Al cup es guardaven adequadament i podíem anar a vendre’n a l’hivern. Com has dit abans, ton pare va ser un gran treballador. I tant que sí! Mon pare, a la partida d’Aiguaoliva va transformar amb pic i pala una finca d’horta que tenia molta pedra i molta roca. I la va convertir en una finca excel·lent per produir blat i verdura de valent. Sí, el pare era un gran treballador de la terra. I tot ho feia amb pic, pala i aixada perquè aleshores no hi havia la maquinària d’avui en dia. I més encara, guaiteu, a Surrac, per fer horta, entre mon pare i jo vam tombar i arrancar un munt de garrofers i ametlers fent ús solament de cordes, pics, pales, destrals, destraletes i suors. Era una altra època. tu sempre has segut llaurador? No sempre. Vaig començar de llaurador però, com em feien enveja els treballadors de fàbrica perquè descansaven els dissabtes i els diumenges amb la setmana anglesa, vaig començar a treballar a l’algepseria de Beltrán fent biguetes. Després vaig fer cap a DAKSA i més tard a la “fàbrica dels cepillos”, que després va ser la SIER, a on vaig treballar

la Coral de la gent gran en un concert

uns cinc anys i vaig fer amistat amb Felipe Tena. El cas és que no em van acabar d’agradar els productes químics de la fàbrica, vaig tornar a la terra de la família i amb finca pròpia em vaig fer llaurador de veres. Cal dir també que vaig treballar uns anys en la Cooperativa. Ara bé, als fills els ocorre el que em passava a mi que tampoc m’agradava treballar a la terra. Has estat un ciutadà integrat en la societat benicarlanda. a dies d’ara ets un membre de la junta del Club de la tercera Edat. Així és. Sóc un membre de la Junta Directiva d’aquest Club que realitza al cap de l’any incomptables actuacions de tot tipus adreçades al socis i sòcies que tenim. Els membres de la Junta, per col·laborar hi anem dos hores cada tarde de dilluns a dijous. Formo part de la Coral de la Gent Gran i oferim concerts en diferents llocs arreu de la Comunitat Valenciana. Actualment ens dirigeix Clara Ruíz Arnáu que ho fa molt rebé. Sempre m’ha agradat cantar. Recordo que a l’època de la maduresa, treballava al camp i sentia que alguns llauradors cantaven mentre treballaven. I m’agradava sentir-los i els imitava perquè el camp és lliure i cal cantar la seua bonança i exigència. El treball es feia més lleuger amb cançons. Ara tan sols se senten els sorolls dels tractors i d’altres màquines necessàries però, força sorolloses. També estic integrat en el Cor Gregorià de La Salle que dirigeix tan encertadament Josvi Arnau. He interpretat així mateix sainets valencians i el cas és que m’agrada. L’últim en què he actuat com a protagonista principal ha segut : “Sindo el tonto”, una obra còmica. Fins aquí les paraules que ens ha regalat José Bayarri Lluch, Firme de renom. Li agraïm la conversa i tota la lliçó de caduferia que ens ha exposat. Sentir paraules de bonança i treball com aquestes ajuda a interpretar la vida, perquè demostren que el lloc en què ens ha tocat viure és un paradís de privilegi. I tant que sí, de privilegi perquè són nostres paraules com aquestes: caduf, pastera, exigència, fermesa, cançó, Tercera Edat, amistat, Surrach, sénia, Mercera, Aiguaoliva, treball, pare, mare, germà, roca, pedra, llauradors... Amic Firme, gràcies per tot. A ser feliç amb la família i la societat de la qual formes part.

Visítanos en Facebook

miriam, tania i alan els néts de josé i maría

www.hotelrosi.com

RESERVAS: T. 964 460 008 Dr. Fleming, 50 - BENICARLÓ

24

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


CULTURA

2 DE GENER DE 2015

pels carrers antics de Benicarló jaumE rolíNDEz foNollosa

El pessebre de Ximo És Nadal. Un temps singular, el de Nadal. Un temps abundós en felicitacions i desitjos de pau i de benestar. Un temps també de pessebres en que sota el prisma cristià es commemora el naixement del nen Jesús. Aquí, a la nostra ciutat, la secció Benicarló de l’Associació Betlemística del Baix Maestrat ha preparat enguany dèsset pessebres, diguem-ne que oficials perquè siguen visitats per les persones que ho estimen adient. En totes les creacions nadalenques s’ha posat tota l’originalitat possible. I en cert cal dir que totes són vertaders obres d’art. La passejada pels carrers antics de Benicarló m’ha conduit avui a gaudir d’una d’aquestes obres de la qual és autor Ximo Sorlí. És tracta d’un

diorama que porta el títol: “Anunciació a Maria”. Com ja se sap l’Anunciació significa la vinguda del arcàngel Gabriel per comunicar a la Verge Maria que seria mare de Jesús. És una celebració transcendental per als cristians, la festa de la qual se celebra el dia 25 de març, exactament nou mesos abans de la nit de Nadal. I en aquest cas, l’artista Ximo Sorlí ha fet ús d’un diorana de caixa tancada per jugar amb els símbols religiosos que, de l’escena fa l’evangeli de Sant Lluc “El sisé mes envià l’àngel Gabriel a un poble de Galilea anomenat Natzaret, a una xica verge, unida per acord matrimonial amb un home que es deia Josep i era descendent de David. La xica es deia

Maria. L’àngel entrà a trobar-la i li diguè: Déu et guarde, plena de gràcia del Senyor! Ell és amb tu.” I així, Ximo ha representat Maria a casa seua en una creació lírica, senzilla i emotiva alhora. I en un joc electrònic canvia la nit pel dia i apareix l’arcàngel Gabriel a anunciar-li la bona nova. Sí: Nadal, Anunciació, Pau, Amor, Senzillesa, Misteri, Possibilitats, Donació... paraules amb majúscula que les persones hauríem d’assolir de veres, però ben de veres. Sembla però, que no sabem o que no volem! Llàstima, sí. Llàstima!

el oasis de los libros jaViEr aNgosto

l Crist

Paseo Ferreres Bretó, 15 - Benicarló T. 964 46 05 91 NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

25


2 DE GENER DE 2015

CULTURA

“Héroes caídos” a la Penya setrill Divendres 26 de desembre va tindre lloc la presentació del curtmetratge d’Àlex Brau “Héroes Caídos”. Magnífic treball d’un curt que posa el punt i final a les activitats a la nostra seu per al 2014. Esperem que això no represente l’últim treball d’Àlex sinó que siga l’inici d’una llarga trajectòria cinematogràfica, per a la qual la seua Penya estarà sempre oberta. Enhorabona, Àlex i endavant.

Penya setrill: entranyable acollida a tríptic Divendres 19 de desembre la Penya Setrill esdevenia cau poètic per acollir càlidament i entranyable a Tríptic i el seu espectacle Paraula i Música. Amb el local ple de socis i gent que es va apropar per tal de gaudir de les petites i grans històries del grup, l’acte se iniciava amb una intervenció del president de l’entitat, José Luis Guzmán, que a través d’un aproximació als integrants del grup, donava pas al recital, una acció plena de prosa poètica, poesia pura i textos que amalgamen els registres variats i diversos de les veus de Patrici Gil i Alícia Coscollano, tot temperat per la guitarra i la sensibilitat d’Enrique Cornelles. El bon tarannà de la gent de la Penya va aconseguir revestir de familiaritat l’esdeveniment cultural, que va estar carregat de ironia, crítica, dolçor, profunditat emocional i contundència. Cal destacar l’aportació musical de Miguel Maura, que va atorgar-li el punt vital arrelat a la terra amb la seua interpretació de La Muixeranga al text d’Alícia: ‘Bledes’. Alguns dels moments àlgids de la travessia de la tarda van transcórrer durant la lectura de Setge, Clergues o La Pastora per part de Patrici, i de De sobte ja no hi eres, Cambalache o La Por, per part d’Alícia. En aquesta ocasió, a més, es va introduir un intercanvi: Alícia va llegir el poema Espardenyes, de Patrici; i Patrici el poema Bèstia ferida, d’Alícia. L’acció poètica va finalitzar amb el solo de guitarra de Cornelles arribant a bon port. El públic assistent  poc després, acomiadava a Tríptic posant-se dempeus i oferint un llarg aplaudiment que els components del grup poètic van rebre des de l’escenari.  

EXTENSO SURTIDO EN MODERNO PARA SU PISO Y APARTAMENTO EL MAYOR SURTIDO DE MUEBLE RÚSTICO PARA SU BODEGA, CHALET O CASA DE CAMPO INCOMPARABLE PROMOCIÓN EN SOFÁS CAMA SOFÁS RELAX TELA Y PIEL ABRIMO CHEISLONGUES EN TODOS LOS ESTILOS S LOS S ÁBAD A LA ALTURA DE TODOS LOS PRESUPUESTOS

O POR LA S TARDE!

Muebles EL PINO siempre a su servicio NACIONAL 340 KM 1.048,800

TELEFÓNO 964 46 14 44 BENICARLÓ

26

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


21 DE NOVEMBRE DE 2014

CULTURA

Concierto de Navidad 2014 del Coro gregoriano la salle de benicarló — redacción

El domingo 21 de diciembre, vísperas de la Navidad, en la iglesia del Santo Cristo del Mar, el Coro Gregoriano La Salle de Benicarló ofreció, como ya viene siendo tradicional, un magnífico “Concierto de Navidad”, que estuvo compuesto en su mayoría por villancicos de polifonía religiosa, excepto dos de ellos en gregoriano. A destacar, el entrañable villancico “Navidad benicarlanda”, de Pablo Anglés, director de la banda municipal de nuestra ciudad, pieza que compuso para conmemorar el 350 aniversario de la llegada del Cristo del Mar a Benicarló. Igualmente destacables dos obras del gran compositor benicarlando Mestre Feliu. Uno de las dos piezas, el villancico “Pastores del prado”, era interpretada por primera vez en público, lo que supuso un motivo de orgullo para el Coro Gregoriano. Hubo también piezas del Cancionero de Upsala (s. XVI), de Haendel, de Perosi y villancicos tradicionales. El Coro Gregoriano contó con la inestimable colaboración de dos magníficos solistas, la soprano Clara Ruiz Arnau y el tenor Carlos Casóliva Eroles. Igualmente, con los instrumentistas Manuel Monserrat Comes, flauta; Josep Arnau de Antonio, clarinete; David Gilabert Durán, fagot; Âlex Arnau Balaguer, trompa, y Vicente José Palau, órgano. Actuaron también como solistas los componentes del coro, Julio López, tenor, y los barítonos Monxo Soriano y Marcos Solano La dirección, impecable, estuvo a cargo de Josvi Arnau Tomás, que está llevando a cabo una magnífica labor con el Coro Gregoriano.

La ermita del Cristo del Mar estuvo completamente llena de público, que arropó calurosamente al Coro con sus aplausos tras cada interpretación. Al finalizar el concierto, el director y los componentes del Coro se mostraban satisfechos y felices con el trabajo realizado, así como por las muchas y efusivas felicitaciones que recibieron. El Coro La Salle de Benicarló aprovechó este concierto para felicitar la Navidad a todos los presentes y desearles un próspero año nuevo.

IV Exposició Festa de Sant Antoni (Confraria de Sant Antoni Abat de Benicarló) IV EXPOSICIÓ "FESTA I FIRA DE SANT ANTONI" CONFRARIA DE SANT ANTONI ABAT DE BENICARLÓ Del 19 de desembre de 2014 al 18 de gener de 2015. INAUGURACIÓ: Divendres, dia 19 de desembre de 2014, a les 19:00h. Esta exposició, organitzada per la Confraria de Sant Antoni Abat de Benicarló, es una mostra que recull tots els aspectes de la tradicional Festa de Sant Antoni Abat, molt arrelada en la historia de la nostra població i que quest any destaca la figura de la foguera i la cremà del dimoni. El visitant podrà fer un recorregut pels diferents moments de la Festa: La cavalcada, la joia, les lloes, la foguera i el dimoni, les coques... així com conèixer un poc més sobre els protagonistes de la festa: Sant Antoni Abat, els membres de la Confraria, Majorals, Dames i Homenatges. L'exposició està formada por un conjunt de fotografies, reproduccions i escenes que mostren diferents aspectes d'aquesta festivitat.

Plaza Mestres del Temple, 3 - BENICARLÓ

Tel. 964 828 412 / 678 105 010

<< 10% de descuento con la entrega de este folleto. Oferta no NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

27


21 DE NOVEMBRE DE 2014

Nadal a la banda de benicarló! Amb l’arribada de la festivitat del Nadal, l’Associació Musical “Ciutat de Benicarló” prepara un gran nombre d’activitats musicals, solidàries i socials per tal de celebrar-ho. Pel que fa a la part musical, el local de l’entitat ha estat l’escenari on els alumnes de les diferents aules d’instrument han anat oferint en les seues audicions posant de manifest els progressos que dia a dia fan a classe amb l’ajuda dels seus professors. Mentre, un bon nombre d’assistents omplien l’Auditori Municipal “Pedro Mercader” per gaudir del Festival de Nadal dels alumnes de Llenguatge Musical on sota el fil conductor d’un càsting per seleccionar els personatges del pessebre vivent, les diferents classes van actuar cantant i ballant les nadales més tradicionals junt amb d’altres més actuals.  En la vessant solidària, en aquest festival també es va dur a terme una de les diferents campanyes solidàries amb les que la Banda col·labora al llarg de tot l’any de forma ininterrompuda anb altres entitats locals de caire social. En aquesta ocasió, l’activitat consistia en la recollida de donatius que s’entregaren a Sant Vicent de Paul per tal d’aconseguir que els més necessitats pugueren tindre un millor Nadal. Per altra banda, l’activitat social ha anat enfocada al muntatge del pessebre que forma part de la ruta organitzada per l’Associació Belenística Baix Maestrat (secció Benicarló) i que pot ser visitat al llarg d’aquets dies de festa, tal i com va fer la Comissió de Fetes amb la Regina i la seua Cort d’Honor. Amb la celebració de Cap d’Any amb un sopar de germanor i diferents actuacions a l’estil “Tu cara me suena”, l’Associació Musical “Ciutat de Benicarló” donarà per finalitzada l’activitat nadalenca donant la benvinguda a un nou any 2015 carregat de nous projectes musicals.

Exposició El Circ (Javier Lázaro, Cinta Barberá i Lara Domenech) EXPOSICIÓ “EL CIRC” JAVIER LÁZARO - CINTA BARBERÀ - LARA DOMENECH Inauguració: Divendres, dia 19 de desembre de 2014, a les 18:30h. Del 19 de desembre de 2014 al 25 de gener de 2015. El Mucbe acull des del proper dia 19 de desembre i fins al proper dia 25 de gener de 2015, aquesta exposició de pintura i escultura de tres artistes de les nostres comarques. L’exposició és una mostra dels últims treballs dels artistes Javier Lázaro (pintura), Lara Domenech (pintura) i Cinta Barberà (escultura).

28

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

CULTURA


ESPORTS

21 DE NOVEMBRE DE 2014

El torreblanca se llevó los tres puntos ficha técnica CD benicarló 1 - 2 Cf torreblanca 1 CD benicarló: Guillamón, Raúl Mora, Oscar Seva, Héctor (Migue, min. 52), Layo, Carrillo, Guillem, Marcos Cano, Monti (Alexis, min. 46), Pepe y Di Pierro (Víctor Rivera, min. 71). 2 Cf torreblanca: Joaquín, Arnau, Bart, Troncho, Safont, Chaler, Rubén (Pepo, min. 66), Joan, Juanma, Willy (Guillem, min. 82) y Oscar (Iván, min. 74).

arbitro: Barreda Frasno, delegación de Castellón, ayudado por Estévez Mora y García Barba. Tarjeta amarilla a los locales Layo, Guillem, Marcos Cano y Di Pierro; a los visitantes Chaler y Joaquín; expulsó por doble amonestación a Juanma (min 71) y Layo (min. 85); y con roja directa, ya entrando a vestuarios a Pepe y preparador físico del Benicarló. goles: 0-1 min. 7, Joan. 0-2 min. 48, Joan, de penalty. 1-2 min. 60, Marcos Cano. incidencias: En el Municipal Angel Alonso 250 espectadores.

iván garcía e iván ródenas se adjudican el ii torneo aniversario azul marino Padel indoor benicarló El torneo arrancó el pasado lunes, aunque no fue hasta el viernes cuando se pudieron ver los enfrentamientos más destacados entre los cabezas de lista. En este sentido, los cuartos y las semifinales se disputaron entre el viernes y el sábado dejando como partidos más remarcables el que enfrentó a la pareja formada por Oscar Neira y Roger Mir que jugó contra Iván García e Iván Ródenas. El encuentro se saldó con una victoria de los Ivanes por 6/4, 6/7, 6/1. Por otro lado, la otra semifinal que enfrentaba a Carlos y Cristian Monfort y a Joel Climent y Jordi Vázquez se saldó con la victoria de los segundos por 6/2, 3/6, 6/1. La final de primera categoría se disputó el domingo a mediodía y acabó con la victoria de Iván García e Iván Ródenas que se impusieron a Joel Climent y Jordi Vázquez por un claro 6/3, 6/1. Un resultado contundente en el que se evidenció la lesión de Vázquez, que jugó muy forzado. Los campeones se adjudicaron 300 euros, además de un trofeo; mientras que los subcampeones se llevaron 150 euros y un trofeo. En segunda categoría el podio fue para la pareja formada por Carlos y Cristian Monfort que se impuso a Sebas Puigcerver y Javier Zapata por 7/6 y 6/3. El premio en este caso para los campeones fue de una padelera, un bono y un trofeo, mientras que los subcampeones se llevaron una camiseta, un trofeo y un bono. En tercera categoría, los campeones de grupo fueron Óscar Capafons y Guillermo Bascuñana que vencieron en su enfrentamiento a Sebas Vila y Diego Ca-

sanova por 6/2, 3/6 y 6/3. Ya en la segunda categoria de consolación el podio fue para Jordi Izquierdo y David Roca que se impusieron a Javier Cornago y Andrés Serrat por 5/7, 6/2 y 6/1; mientras que en la tercera de consolación la victoira fue para Juanjo Melet y Jorge Clos que vencieron a Cristian Masip y Gustavo Fabregat por 6/2, 6/4.

ODONTOLOGÍA GENERAL IMPLANTES PRÓTESIS REMOVIBLE PRÓTESIS FIJA PERIODONCIA

HORARIO

ENDODONCIA

DE LUNES A VIERNES

ORTODONCIA

Mañanas de 9:00h a 14:00h Tardes de 15:30h a 20:30h

ODONTOPEDRIATRÍA

T. 964 82 69 66 Cl. Peñíscola, 26 Bajo Izq - Benicarló

FINANCIE SU TRATAMIENTO

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

29


2 DE GENER DE 2015

ESPORTS

El Club Natació benicarló, campió de la copa autonòmica de segona divisió a València El Club Natació Benicarló retorna, per la porta gran, a la primera divisió autonòmica, després de l’apoteòsica victòria aconseguida a la copa autonòmica disputada a Natzaret (València), aquest darrer cap de setmana (20-21.12.2014). Els de Benicarló, dirigits per Myriam Martínez, presentaren un equip molt equilibrat, format per 21 nedadors: Miguel Piñana, Marcos Fuente, Marc Ávila, Alberto Añó, Carlos Fuente, Adrián Adell, David Valdearcos, Javier Marzà, David Curto, Marc Vea, David García, Lucía Piñana, Nerea Sorando, Irene Sorando, Marta Valdearcos, Carla Fresquet, Clàudia Barrachina, Ester Segura, Gemma Rillo, Júlia Barrachina i Gemma Labèrnia. Començaren fortíssims, sense donar opcions als altres equips, deixant ben clar que anaven directes a guanyar. Mantingueren aquest asfixiant ritme, sense descans durant tota la competició, fins aconseguir, destacadíssims, la victòria final a la classificació. L’equip masculí, que presentava, a priori, més dubtes referents al seu estat de forma, va superar les expectatives més optimistes i amb una demostració de lluita i esforç, va aconseguir moltíssims punts, treballant de valent, des dels més veterans fins al benjamí David García, de 12 anys, que debutà a la copa en la dura prova dels 1500 metres. Marc Vea ens va dir “ací estic jo” a la prova dels 200 lliures, aconseguint la mínima nacional i baixant, per primer cop a la seua carrera, dels 2 minuts (1.59.79 M). Què dir de l’equip femení, que, probablement, és el més poderós que ha tingut mai el Club Natació Benicarló. El seu domini va ser incontestable. Guanyaren amb solvència tots els relleus disputats i la majoria de les proves individuals. Els equips de relleus femenins varen fer les millors marques de la història del club. A nivell individual, cal destacar especialment a una fabulosa Ester Segura que va ratificar la seua mínima nacional dels 800 lliures i va aconseguir una nova mínima estatal als 200 lliures (2.14.43 M). També va estar espectacular la bra-

cista Gemma Labèrnia, que va arrodonir la seua demostració amb la mínima nacional dels 200 braça (2.48.91 M). Els nombrosos aficionats que donaren suport, des de les grades, a l’equip, s’ho passaren d’allò més bé i estigueren ben orgullosos d’aquest fantàstic grup de nedadors. Pròxima competició: Copa Nadal a la platja del Morrongo de Benicarló, d les 12 H, diumenge 28 de desembre de 2014.

Menú Junior Hamburguesa Patatas 5,50 Nuggets EUROS Refresco Yogurt para niños

Menú XXL Doble Hamburguesa Patatas Nuggets Refresco Grande

6,50S EURO

Plaza Ministro Marcelino Domingo, Local 2 - Benicarló - T. 964 471 070

30

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


ESPORTS

2 DE GENER DE 2015

David león i gemma rillo guanyadors de la Copa Nadal 2014 Diumenge 28 de Desembre a la platja del Morrongo de Benicarló es va celebrar una nova edició de la clàssica copa Nadal. Un total de 26 nedadors es llançaren a les fredes aigües de la mar per a disputar la prova. La temperatura de l’aigua era de 13,5º C mentre que la temperatura ambient era de 9ºC. Aconseguiren acabar la prova 24 nedadors. El guanyador masculí va ser David León del CN Vinaròs i la guanyadora femenina va ser Gemma Rillo del CN Benicarló. El trofeu al nedador de més edat el va aconseguir Vicent Llorach de 66 anys, de Benicarló, i el de la nedadora més jove, la triomfadora, Gemma Rillo, de 14 anys, del CN Benicarló. S’ha d’agrair, la col·laboració dels Bombers, Creu roja i Protecció civil, que donaren el seu suport durant la realització de la prova i de l’ajuntament de Benicarló. Al finalitzar la carrera es va oferir als participants una xocolata calenta elaborada per la família Rillo. L ‘entrega de trofeus va correspondre a l’alcalde de Benicarló, Marcelino Domingo, al regidor d’esports, Joaquín Pérez Ollo i a la dama del club, Lucía Piñana. Classificació masculina: David León Miguel Piñana Marc Vea Albert Castañeda

Emilio Soria David Curto Jordi Curto Roberto Mellado Javier Vicente Guillermo García

Santiago Matamoros Marc Feliu Víctor Miralles José Arán José María Foix José Luís Moliner

Arturo Segarra Vicent Llorach José Luís Segura Álex López

Classificació femenina: Gemma Rillo Marta Valdearcos Inma Cerdà Eva García

R

E

S

T A

U

R

A

N

T

CENAS DE NAVIDAD FIN DE AÑO REYES SALÓN PRIVADO MENÚS ESPECIALES A SU MEDIDA

Tel. 964 460 555 Paseo Marítimo, 94 - Benicarló

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

31


2 DE GENER DE 2015

ESPORTS

a Vila-real es juguen les finals del “Vii individual sub-23” Divendres 26 de desembre es jugaran dos partides, amb quatre promeses de la modalitat d’escala i corda En el trinquet Salvador Sagols de Vila-real, divendres que ve 26 de desembre, es disputen a partir de les 17 hores, dos partides de gran nivell per a tancar el “VII Individual sub-23 d´escala i corda”, amb quatre de les millors promeses de la modalitat. La primera partida serà la final per la tercera plaça, que enfrontara a Pablo de Borriol contra Carlos de Massalfassar. El jugador de la província de Castelló tractara d’aconseguir la tercera plaça després de ser campió en 2013, encara que no podrà confiar-se davant de Carlos, un jugador molt jove i amb gran talent que tractara de donar la sorpresa. Després es disputara la gran final amb la presència de Marc de Montserrat i Francés de Petrer. Els dos arriben amb gran il·lusió a esta cita, i serà la seua primera gran final en esta categoria i competició. El jugador de Petrer si aconseguix este títol aconseguirà guanyar els tres títols de promoció (sub-16, sub-18 i sub-23). Pablo de Borriol, va ser el primer a conquistar els tres títols. Finals del “VII Individual sub-23 d´escala i corda”, divendres 26 de desembre del 2014: - 17 hores. Final 3ª plaça. Carlos CPV Massalfassar contra Pablo CPV Borriol - 18:30 hores. Gran final. Marc CPV Montserrat contra Francés CPV Petrer

marc de montserrat, gran campió del “Vii individual sub-23” El trinquet Salvador Sagols de Vila-real ha disfrutat de dos partides de gran nivell, amb quatre de les millors promeses de la modalitat Els aficionats de la província de Castelló i els seguidors dels quatre jugadors finalistes del “VII Individual sub-23 d´escala i corda”, han disfrutat amb l’espectacle que han brindat els quatre esportistes que a poc a poc es van consolidant en l’élit de la categoria. Marc de Montserrat ha guanyat després d’una gran final, a Francés de Petrer, per un ajustat, 60 a 50. El jugador de Montserrat ha jugat a gran nivell demostrant tot el seu caràcter i “garra”, a més de la seua il·lusió per continuar superant metes en la pilota valenciana. Hui ha superat a un dels jugadors més tècnics de la nostra pedrera, Francés de Petrer, que no ha pogut amb la potent pegada del seu rival. El jugador d’Alacant, no ha jugat al cent per cent, per una xicoteta lesió en la mà dreta que li ha impedit restar els obusos de Marc, que hui ha sigut un verdader cicló en el trinquet. Els dos jugadors han tret el millor de si mateixos per a alçar este títol, que corona als millors de la categoria. En la final per la tercera plaça, la pegada de Pablo de Borriol s’ha imposat a la valentia de Carlos de Massalfassar. El jugador de Castelló ha trencat la partida al principi, lo que l´ha permés jugar més còmode davant d’un rival que mai s’ha rendit i que ho ha intentat fins al final. Els aficionats han disfrutat amb els esportistes i han despedit amb aplaudiments als finalistes. El vicepresident de la Federació de Pilota Valenciana de la província de Castelló, Pedro López, ha entregat els trofeus als finalistes.

32

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

resultats de les finals del “Vii individual sub-23 d´escala i corda”: - Final 3ª plaça. Carlos CPV Massalfassar – 40 - Pablo CPV Borriol – 60 - Final abolsuta. Marc CPV Montserrat – 60 - Francés CPV Petrer - 55 Podium del “VII Individual sub-23 d´escala i corda”: 1r - Marc CPV Montserrat 2n - Francés CPV Petrer 3r - Pablo CPV Borriol 4t - Carlos CPV Massalfassar

UÑAS PEDICURA MAQUILLAJE

T.964 471 418

Pza. Ministro Marcelino Domingo, 4 BENICARLÓ


2 DE GENER DE 2015

ESPORTS

Èric el jove conquereix el frontó del Coromines En una gèlida tarde d´hivern, concretament la de sant Esteve, Èric el Jove es va proclamar Campió Individual de Frontó a Mà de Benicarló. En una batalla sense treva contra un veterà de la Vella Guàrdia, Franjo, tot es decidí en els dos últims quinzes de la partida. Èric inaugura així el seu palmarés i certifica la seua dreta com una de les més contundents de les terres del nord del País Valencià. Tot i anar sempre per darrere en la partida, Èric el Jove féu igual que en la semifinal amb Carlos Sospedra: remuntar en el tram final i endur-se la victòria. Tot i que contra Franjo quasi quasi se li acaba el marge. Després d´igualar a 39 després d´una hora de batalla, Èric aprofità que a Franjo se li va acabar la metxa i es posà per davant per primera vegada en tota la tarde; així s´embutxacava la final de la Lliga Individual de Frontó a Mà d´Arrea-li Bona. La final va ser una d´eixes partides per a cagar-se i

no torcar-se que tant agraden a la parròquia cadufera; una parròquia dividida entre les hosts feréstecs d´Èric el Jove i els il·lustres veterans de la Vella Guàrdia que abronaven Franjo. Aquest rendibilitza com ningú les errades del rival: Èric enviava massa pilotes a la xapa i l´esquerra no acabava de funcionar, de manera que Franjo se n´anava en el marcador per tornar-se a desunflar. Però una treta fatal i un físic que no donà per a més acabaren amb les il·lusions del veterà que mai s´hagués imaginat trobar-se a dos punts de la victòria. Però Èric el Jove no perdé mai la cara a la partida, i es posà per davant just en l´últim moment, quan no li quedava cap cartutx, cap bala, quan jo no podia cometre ni una errada més. I s´endugué el gat a l´aigua. Allò que està clar és que quan Èric deixe de fer eixes errades no forçades que tanta vida donen als seus rivals, pocs hi haurà a n´aquest poble que siguen capaços de plantar-li cara.

RESTAURANTE JAPONÉS TEL. 964 474 509 Av. Méndez Núñez, 48 - BENICARLÓ NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

33


2 DE GENER DE 2015

ESPORTS

jocs Esportius Comarcals benicarló-Castelló Nord — josé ignacio Vicente. técnico de los clubs de judo benicarló y Vinaròs

El pasado sábado 20 de diciembre en el tatami del polideportivo de Benicarló y organizado por la Regidoría d´Esports, el Club de Judo Benicarló escuela municipal y el Club de Judo Vinarós participaron en el primer encuentro comarcal de judo en las categorías pre-benjamín hasta alevín. La competición fue muy concurrida tanto en participantes como en público asistente con un total de 35 competidores organizados en 8 grupos según edades y pesos. Los resultados fueron los siguientes: Pre-benjamines de -26 kg 1º Jan Juaneda (B) 2º Lola Gallud (B) 3º Itziar Querol (B) 3º Victor Leris(V) Pre-benjamines de -30kg 1º Ethan Cerboni(B)2º Alex Perez (V) 3º Biel Bañeres (B) 3º Biel Lluis (V) Pre-benjamin de -42kg 1º Carlos Vinos (V) 2º Silvia Viña (B) 3º Imanol Cervera (B) 4º Ferran Gallardo (V) 5º Sergio Laszcak Benjamin de -30Kg 1º Gregorio Talpa (B) 2º Elisa Sanz(V) 3º Albert Lores (B) 4º Yasmin Bougeda (B) 5º Rida Bouazza.

Benjamín de – 38Kg 1º Nerea Abargues (V) empatada con Sofia Cruz (B) 2º Albert Domenech(V) empatado con Yassin Kaddouch Benjamin de -47 Kg 1º Nico Ciobotaru (B) 2º Jeremy Torres (B) 3º Mikel Viña(B) 4º Salma Perez (B) 5º Liber Perez (B) Alevin de -38 Kg 1º Joel Sanz (B) 2º Mar Gallud (B) 3º Arian Duran (B) Alevín de -52 Kg 1º Brayan Querol (B) 2º Mohamed Bougeda (B) 3º Leire Gallud Al finalizar la competición, se hizo el sorteo tradicional del "Pernil de Nadal" que en esta ocasión la agraciada fue Sofia Cruz. Enhorabuena a los competidores, deseando un buen Año 2015 a todos.

sobre ruedas benicarló — sobre ruedas benicarló

Aprovechando este último puente de la Inmaculada (6-7 diciembre), nosotros “Sobre Ruedas Benicarló”, hemos organizado nuestra primera salida “Patinar en Hielo”. Para ello nos hemos escapado hasta Jaca (Huesca). Solo decir que ha sido todo un éxito, hemos disfrutado al máximo y vivido una gran experiencia, junto a la mejor compañía. A los que habéis formado parte de esta experiencia: gracias; y a todos los demás... tenéis que vivirlo. Organizamos nuestra próxima salida (28-29 de marzo) a Andorra (patinar sobre hielo y Caldea). Os iremos informando.

Sorlí a e G ia Alic 4 88 07 9 2 7 6 . l Te

Horarios Lunes: Avanzado 21:00 - 22:30h Martes y Jueves: Iniciación-Medio 20:30 - 22:00h Sábado: Todos los niveles: 10:00 - 11:15h Lunes y Miércoles: Todos los niveles: 10:00 -11:00h Domingo: Salidas

34

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


2 DE GENER DE 2015

ESPORTS

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

35


2 DE GENER DE 2015

agENDa SOCIETAT

Fotos per al record

Envia’ns les teves fotos antigues!

mayorals de sant antoni

36

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015


21 DE NOVEMBRE DE 2014

MISCEL·LÀNIA

Divendres 2 18.00 h Espectacle de música i teatre per a la primera infància (de 0 a 6 anys). A càrrec de Diabolus. Duració aproximada: 30 minuts. Inscripcions prèvies: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo. org o telèfon 964 460 448. Organitza: Regidoria de Cultura. 19.00 h Espectacle de música i teatre per a la primera infància (de 0 a 6 anys). A càrrec de l’Assoc. Cultural Diabolus. Duració aproximada: 30 minuts. Inscripcions prèvies : correu.mucbe@ ajuntamentdebenicarlo.org o telèfon 964 460 448. Organitza: Regidoria de Cultura 22.00 h El CBE Madison presenta l’espectacle musical Collage. Auditori. Organitza: CBE Madison. Dissabte 3 18.00 h Espectacle de música i teatre per a la primera infància (de 0 a 6 anys). A càrrec de l’Assoc. Cultural Diabolus. Duració aproximada: 30 minuts. Inscripcions prèvies: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org o telèfon 964 460 448. Organitza: Regidoria de Cultura 19.00 h Espectacle de música i teatre per a la primera infància (de 0 a 6 anys). A càrrec de l’Assoc. Cultural Diabolus. Duració aproximada: 30 minuts. Inscripcions prèvies: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org o telèfon 964 460 448. Organitza: Regidoria de Cultura. 19.30 h El CBE Madison presenta l’espectacle musical Homenatge a Mecano. Auditori. Organitza: CBE Madison. 22.00h El CBE Madison presenta l’espectacle musical Collage. Auditori. Organitza: CBE Madison. Diumenge 4 12.00 h Espectacle de música i teatre per a la primera infància (de 0 a 6 anys). A càrrec de l’Assoc. Cultural Diabolus. Duració aproximada: 30 minuts. Inscripcions prèvies: correu.mucbe@ajuntamentdebenicarlo.org o telèfon 964 460 448. Organitza: Regidoria de Cultura. 19.00 h XV Cicle de Teatre Familiar. Magic 6 presenta El gat amb botes, el musical.(públic familiar). Magic 6 situa la coneguda història en un escenari diferent, el regne de Olat, on tots són feliços amb l’afecte del rei i la seua filla, la princesa Paula. Però, quan un dia, el terrible pirata Dragut irromp a la fortalesa i segresta el rei, tots queden completament desconsolats. Per sort, prompte apareixerà el Gat amb Botes, un fantàstic personatge ple d’optimisme que ensenyarà a tots els veïns que amb una mica d’enginy i astúcia és possible fer front a qualsevol problema. Auditori. Entrada/donatiu: 2 EUR. Organitza: Regidoria de Cultura.

Farmàcies de guàrdia Dia

farmÀCia

aDrEÇa

tElÈfoN

12

jorge Cid

C/sant joan, 33

964 470 748

13-14 15 16 17 18

Telèfons d’interés Centre de Coordinació d’Emergències

112

Policia Local

964 475 300

Guàrdia Civil

964 465 010 062

Bombers

964 460 222 085

Associació de Voluntaris de Protecció Civil

639 894 433

Atenció social a la víctima de violència domèstica

016

Urgències Centre de Salut

964 477 555

Centre de Salut

964 477 550

Ambulàncies Creu Roja Benicarló

964 222 222

Creu Roja

964 244 300

Protecció Civil

639 894 433

Taxis Benicarló

964 46 05 06

Ajuntament de Benicarló

964 47 00 50

Hospital Vinaròs

964 477 000

Tanatorios y servicios - Remsa

902 160 438

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

37


2 DE GENER DE 2015

MISCEL·LÀNIA

Pascual familia gellida-Pellicer

La tarde de diumenge ens va deixar el nostre tio “Pascual Lo Sant”. Persona coneguda i volguda al pobre, que allí on anaba feia rogle sempre. A la nostra familia ens has deixat molts bons records, sempre has sigut una persona molt vinculada a natros fins al últim dia. Tan tú, les teues filles, gendre, nets i beznets. Ens quedem en que fins al últim dia hem estat al teu costat, ara ja descanses en Maria, la teua dona que fa uns anys també ens va deixar. Ella va ser una gran persona encara la recordem com si avui seria. Mai olvidarem les vivencies compartides tant a la nostra casa com a vostra. Les portes sempre han estat obertes de bat a bat. Per a qualsevol cosa sempre hem estat uns i els altres. Ara estem contents perque ja descanses.

Tio, mai t’oblidarem.

Ayer nuestro socio Juan Pau y su hijo Juan Pau jr acompañado de nuestro presidente de la Peña Barcelonista Ciudad de Peñiscola Jordi Sanz entregaron al FC Barcelona unas fotos históricas de la Final de Copa de 1928 ganada por el conjunto culé a la Real Sociedad por 3-1 en el tercer partido en El Sardinero de Santander tras empatar los partidos anteriores tanto en San Sebastián como en Barcelona En esa foto vemos a Guzmán ( primero por la izquierda) y único jugador de Peñiscola que a jugado en el F.C.Barcelona !!! En el once de Izquierda a Derecha ( Guzmán, Parera,Arocha,Walter,Castillo,Samitier ,Pi era,Sastre,Garulla,Mas,Platko Agradecer el excelente trato recibido por parte de Manel Tomás Belenguer del Centro de Documentación y Estudios del F.C.BARCELONA Después disfrutaron de la victoria del Barça frente al PSG por 3-1.

QENCONTRAMOS TU MEDIA NARANJAQ QBUSCAMOS TU PAREJA SEGÚN TUS PREFERENCIASQ QMÁXIMA DISCRECIÓNQ QMÉTODO TRADICIONALQ

Incripciones de Mujeres

GRATUITA 38

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

Ronda Magdalena 20, entlo. Izq Tel. 964 21 15 57 - Móv. 686 128 113 - Castellón -


2 DE GENER DE 2015

MISCEL·LÀNIA

Este año nos hemos trasladado a un conocido Rte. de nuestra Ciudad ,dode nos han elaborado un exquisito menu Navideño mientras se elaboraba nos explicaba detalladamente los pasos llevandose los aplauso de las asistentes,despues de la merienda pasamos a rifar los lotes y el menu. FEIZ NAVIDAD

Villancicos en los centros de personas mayores Un año más, un grupo de miembros de la Asociación de Exalumnos La Salle de Benicarló (Sección San Luis Gonzaga) felicitó la Navidad con sus villancicos a las personas mayores. Fue el pasado día 23 de Diciembre cuando este grupo de entusiastas músicos y cantantes visitó el Centro de Día 9 d’Octubre, el Centro Geriátrico Sant Bertomeu y la Unidad de Respiro para enfermos de Alzheimer, amenizando la tarde con villancicos tradicionales y alegrando las fiestas navideñas de las personas usuarias de dichos centros. La Falla Els Conquistaors felicita a Mauri i Verónica per la seua recent paternitat. Mar Muñoz Troncho s’ha convertit en la fallera més xicoteta de la Falla, i ja té el seu vestit preparat per lluïr-lo en les properes falles, unes falles en les que estará ben acompanyada per Enma i Hugo qui orgullosos la van vissitar arropant-la en el mocador de la falla. Donem la benvinguda al mon a Mar dessitjant-li felicitat i alegría, oferint-li tot el nostre caliu de fallers.

NÚMERO 523 - 2 DE GENER DE 2015

39


7dies 523redux  
7dies 523redux