__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

‘Conèixer les plantes, conèixer la vida’ Guia de recomanacions de lectura amb motiu de l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal

Biblioteques Municipals de Sabadell


Sumari Coneixements

Pàg. 4

Ficció

Pàg. 8

Infantil - Coneixements

Pàg. 10

Infantil - Ficció

Pàg. 12

El 2020 es celebra l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal Sota el lema “Protegir les plantes, protegir la vida” l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) han declarat aquesta efemèride per tal de sensibilitzar a escala mundial sobre com la protecció de la sanitat vegetal pot ajudar a reduir la pobresa i la fam, protegir el medi ambient i impulsar el desenvolupament econòmic.

2


Sabies que... - Cada any es destrueixen fins el 40% dels cultius a causa de les plagues i les malalties de les plantes?

- La gestió integrada de plagues, que combina estratègia i pràctiques de gestió diferents per produir cultius saludables tot minimitzant l’ús de plaguicides, és l’eina fonamental per evitar l’efecte devastador de les plagues a l’agricultura i la seguretat alimentària ? - L’abundància d’insectes, que són vitals per a la salut de les plantes, tant per a la pol·linització com el control de plagues i la salut del sòl ha caigut un 80% en els darrers 30 anys?

Els objectius clau són: • crear consciència sobre la importància de les plantes sanes • destacar l'impacte de la sanitat vegetal en la seguretat alimentària i les funcions ecosistèmiques • compartir les millors pràctiques sobre com mantenir les plantes sanes a la vegada que es protegeix el medi ambient. Tots tenim un paper en aquest gran esdeveniment global, cal que augmentem el nostre compromís amb la sanitat vegetal. 3


Coneixements: i Quer, Pius. Plantas medicinales : el Dioscórides renovado con la descripción de 678 especies. Península, 2005. 63.38 Fon Font

Un guia molt exhaustiva de plantes medicinals amb informació gràfica i geogràfica. Un vademècum imprescindible no només per especialistes, sinó també per tothom que vulgui fer els seus propis remeis casolans.

The

Royal

Horticultural

Society.

Nueva enciclopedia de plantas y flores. Grijalbo, 1999. 63.59 Nue És una guia botànica de referència amb més de vuit-mil espècies i varietats. Inclou diferents tipus de planta, des d'arbres i arbustos fins a plantes aquàtiques i exòtiques, amb informació addicional sobre les plantes més populars de cada apartat i consell professional per a la seva cura.

4


Long, Litt Woon. El Camí del bosc : buscar bolets, trobar consol. Ara Llibres, 2018.

58.22 Lon Un relat ple de saviesa i humor sobre el món dels bolets, a més d’una colpidora història d’amor i de pèrdua. L'autora ens ofereix un testimoni únic sobre la vida que creix al bosc i la mort que fa niu dins de qui ha perdut un company estimat. Els boletaires de casa nostra ens reconeixerem en els seus homòlegs nòrdics.

Jahren, Hope. La memoria secreta de las hojas. Paidós, 2017. 58 Jah Una història d'arbres, ciència i amor, el retrat commovedor d'una llarga amistat i una exposició sorprenent del món de les plantes que canviarà radicalment la nostra manera de contemplar la natura.

Thoreau, Henry David. Walden. Errata Naturae, 2013. 1 (Tho) Relat basat en fets reals. Narra la vida que l'autor va passar en una cabana durant dos anys al bosc davant l'estany de Walden. Però de fet no és una veritable autobiografia, sinó una crítica del món occidental. Walden continua sent una peça important d'un cert moviment de tornada a la natura. 5


Jara, David G. El Reino ignorado : una

sorprendente visión del maravilloso mundo de las plantas. Ariel, 2018. 58 Jar Les plantes posseeixen una gegantina diversitat de comportaments, i han desenvolupat les més sorprenents adaptacions. A través de les pàgines d'aquest llibre descobrirem el complex univers vegetal, perquè les plantes conformen un grup d'éssers extraordinaris que observen i es comuniquen, capaços d'enganyar, defensar-se dels seus depredadors, adaptar-se a les condicions ambientals més extremes, associar-se amb tot tipus d'organismes, caçar animals i aprofitar-se, com el que més, dels seus congèneres.

Viard, Michel. El Gran libro de las flores. Iberlibro, DL 2002.

63.59 Via

Aquest llibre, amb més cinc-centes impressionants fotografies, permet descobrir la bellesa de les flors més comuns i també la raresa de les més exòtiques.

6


Vallès,

Joan.

corpus

de

Noms de plantes : fitonimia catalana.

Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2014.

58 Nom Noms de plantes és una obra polièdrica, que suma les visions botànica, filològica i terminològica, i que vol ser d’utilitat tant especialistes com als lectors encuriosits pels noms de les plantes. Inclou un recull de fotografies i altres textos complementaris. Va ser Premi Crítica «Serra d’Or» de Recerca al 2015.

Abella, Ignacio. La

memoria del bosque: Crónicas de la vieja selva europea. Cultos y cultures, mitos, leyendas y tradiciones. RBA Libros, 2007.

398 Abe

Aquestes cròniques ens expliquen cultes, mites, llegendes i tradicions aparegudes a l'ombra dels arbres de la vella selva europea. És una recapitulació que vol trobar camins de tornada a bosc per establir les bases d'un futur més viu i desitjable, i restablir els ponts que faciliten la convivència harmònica amb el món que ens envolta. 7


Soldevila, Llorenç. Comarques barcelo-

nines. Pòrtic, 2009.

91 (46.711) Sol

La col·lecció "Geografia literària" vol posar a l'abast del lector una vasta antologia de paisatges i de textos vinculats al territori. S'hi recullen poemes, narracions, cartes, notes de dietari, escenes teatrals... Descobrirem doncs, literatura i paisatge.

Ficció:

Carner, Josep. Els fruits saborosos. Educaula, 2010. P 833 Car Poemari de Josep Carner compost per divuit obres d'extensió més aviat breu. En tots els poemes, el poeta se serveix d'un doble pretext: un, el fruit que dona títol a cada poema, i l'altre, la reflexió sobre el pas del temps.

8


Fowles, John. El Árbol. Impedimenta, 2015. N 841 Fow L'arbre és l’assaig més conegut de l’autor de La dona del tinent francès. Un llibre parcialment autobiogràfic en què narra la seva relació amb l'art i la creació, i que és també un al·legat a favor de la conservació de la natura salvatge.

Casellas, Raimon. Els sots feréstecs. Edicions de 1984 , 2014. N Cas El protagonista, mossèn Llàtzer, encarna l'home superior, el Bé i l'Ideal, que s'enfronta a les multituds, el Mal i la Natura.

Rodoreda, Mercè. Viatges i flors. Edicions 62, 2009. N Rod Un recull de relats breus de Mercè Rodoreda. Són narracions fantasioses, que recullen experiències temporals i espacials de l'autora; viatges, en alguns casos iniciàtics, a la descoberta de mons irreals i fantàstics amb base real, plens de les impressions de l'escriptora.

9


Infantil - Coneixements:

Barman, Adrienne. Herbari. Libros del Zorro Rojo, cop. 2018. I58.2/.9 Bar Una publicació que és a la vegada una guia de camp, una enciclopèdia de consulta, un diccionari visual i, sobretot, un llibre divertit que estimula la curiositat, l'observació del nostre entorn i serveix per prendre consciència de la riquesa natural del nostre planeta.

Stephanie Fizer. Món Amagat. Bosc. Larousse, cop. 2018. I58/59 Col Un llibre que amaga moltes sorpreses. Cada doble pàgina té un munt de solapes que porten els lectors a endinsar-se als boscos. Les plantes, els animals, la vida a l'estany, els insectes... Tot un món amagat que s'ofereix als lectors més curiosos. Coleman,

10


Socha, Piotr. Árboles. Maeva Young, cop. 2018. I58.15 Soc Hi ha tants arbres diferents! Saps quantes espècies hi ha al nostre planeta? Per què són tan importants per a la resta de les espècies? Quina edat té l'arbre més vell del món? Mai tornaràs a mirar un arbre amb els mateixos ulls.

Mettler, René. El gran libro del árbol y del bosque. Juventud, DL 2012.

I58.15 Met Des de la prehistòria fins als boscos actuals, aquest llibre descriu els diferents arbres i boscos del món, per descobrir i admirar el símbol mateix de la natura.

11


Willis, Kathy. Botànicum. Impedimenta, cop. 2016. I58 Wil Un apassionant recorregut per la vida vegetal, de les plantes perennes als bulbs, dels arbres tropicals a les plantes exòtiques.

Infantil - ficció:

Dziubak, Emilia. Un año en el bosque. SM, cop. 2017. I* Dzi Un preciós àlbum il·lustrat que fomenta la imaginació dels nens i garanteix infinites hores de diversió. Un any al bosc mostra el mateix escenari durant els dotze mesos de l'any perquè els nens descobreixin aquest ecosistema i els seus habitants en diferents moments i situacions.

12


Lemniscates. Arbres. Ekaré, 2015.

I* Lem

Els arbres netegen l'aire que respirem, ofereixen les seves llavors, són la casa de molts i estenen la seva ombra per a tots per igual. T'has fixat alguna vegada en com viuen? Què fan en cada estació? Els arbres ens ensenyen moltes coses; aquest llibre convida a descobrir algunes d'elles.

Lloyd, Megan Wagner. En busca de lo sal-

vaje. Errata Naturae, 2018.

I* Llo

Les acolorides i suggeridores il·lustracions d'aquest llibre ens avisen que la vida salvatge no es pot contenir, només roman oculta, esperant que la descobreixis.

Cabré, Jaume. En Pere i el bosc. Estrella Po-

lar, 2015.

I** Cab

En Pere ha sortit de casa seva de nit a la recerca del seu camió de bombers i s’ha endinsat al bosc. Uns quants animalons l’observen amb curiositat. Què serà capaç de fer per recuperar el seu camió? Endinsa’t al bosc amb ell! Coneixeràs un munt d’animalons amb qui viuràs una fantàstica aventura.

13


Machado, Garmán. Amaryllis. Thule, 2019. I* Mac L'Amaryllis és una planteta a qui li agrada passejar quan s'acaba l'estiu. Fa tot tipus d'amics pel bosc i en el seu camí troba aventures i perills, tot per tal d'arribar on ningú ha arribat quan comença l'hivern.

Menotti, Nadia. Planta un árbol. Pastel de Luna, DL 2018. I** Men Entre contes i cançons aprendrem a estimar la natura. Un arbre fet llibre, un llibre que donarà molts arbres. Acompanya a la petita Sofia en un viatge per les seves arrels, junts descobrireu un munt de bones raons per plantar arbres.

14


Messner, Kate. A dalt, a la superfície, i a sota, al sòl. Corimbo, 2018. I* Mes A dalt, a la superfície, hi ha hortalisses i fruites. Però a sota, al sòl, hi ha tot un món molt viu de cucs, de serps, de llimacs, i de molts altres animals que fan de l'hort la seva llar. En aquest llibre hi descobrireu la meravellosa activitat que s'amaga entre les canyes, a l'ombra de les fulles... i a sota, al sòl.

Thoreau, Henry David. Un any als boscos. Símbol, 2017. I** Tho

Thoreau va construir una cabana al costat del llac Walden, volia demostrar que era possible viure de manera autosuficient, senzilla i en contacte amb la natura. Walden és el relat d'aquesta estada al cor d'un bosc.

15


Tovar, Àlex. La cançó del bosc. El Cep i la Nansa, 2018. I** Tov Aquesta és una faula per aprendre a estimar la natura. Una història d’arbres, ocells i una tribu d’humans units per un mateix destí. Descobrirem per què és tan important respectar els cicles naturals, evitar el malbaratament dels recursos i viure de manera harmoniosa.

Udry, Janice May. Els arbres són bo-

nics. Corimbo, 2015.

I* Udr

Són gracioses algunes de les raons per les quals és tan bo tenir arbres al voltant i les coses divertides que es poden fer en un arbre, amb un arbre o sota un arbre.

16


Yuli, Toni. Gràcies, abelles. Corimbo, 2018. I* Yul Un bonic missatge de gratitud i connexió amb la naturalesa. El sol ens dóna llum, les ovelles ens donen llana, la mel que endolceix el nostre pa prové de les abelles, gràcies, abelles. Aquest llibre mostra com es relacionen les coses quotidianes, i inspira a apreciar els regals simples de la vida.

17


© Biblioteques Municipals de Sabadell, abril 2020

BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DE SABADELL

• Biblioteca de Ponent

• Biblioteca Vapor Badia

• Biblioteca dels Safareigs

C. de les Tres Creus, 127-129 Tel. 93 745 17 03 bibliovaporbadia@ajsabadell.cat

C. del Papa Pius XI, 165 Tel. 93 717 53 43 bibliosafareigs@ajsabadell.cat

• Biblioteca del Nord

• Biblioteca de la Serra

Rda. de Navacerrada, 60 Tel. 93 724 64 01 bibliodelnord@ajsabadell.cat

Pl. de Cristóbal Ramos, 1 Tel. 93 726 34 68 bibliolaserra@ajsabadell.cat

• Biblioteca del Sud

• Biblioteca de Can Puiggener

Pg. dels Almogàvers, 49 Tel. 93 720 51 74 bibliodelsud@ajsabadell.cat

www.sabadell.cat/bims

Pl. d’Ovidi Montllor, 5 Tel. 93 717 39 74 bibliodeponent@ajsabadell.cat

Pl. del Primer de Maig, 1 Tel. 93 716 51 50 bibliocanpuiggener@ajsabadell.cat

Profile for BiMS - Biblioteques Municipals de Sabadell

Guia BiMS Conèixer les plantes, conèixer la vida  

Guia de recomanacions de lectura amb motiu de l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal. Abril 2020.

Guia BiMS Conèixer les plantes, conèixer la vida  

Guia de recomanacions de lectura amb motiu de l'Any Internacional de la Sanitat Vegetal. Abril 2020.

Profile for 71232
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded