Page 1

H ΠΟΛΗ ΖΕΙ www.ipolizei.gr

STREET

PRESS 62//12-18


H ΠΟΛΗ ΖΕΙ Ένα τεύχος διαφορετικό από αυτό που περιμένατε και περιμέναμε μέσα στα Χριστούγεννα. Θελήσαμε να αποτυπώσουμε την πόλη και τους ανθρώπους της φωτογραφικά, να πιάσουμε την στιγμή και να μιλήσουμε με λίγα λόγια για όλα όσα. Άνθρωποι, γεγονότα και καταστάσεις σε μία πόλη που συνεχίζει να ζει. Με τις ομορφιές της, με τα άσχημά της. Δεν χώρεσαν όλα όσα φωτογραφήσαμε, ίσως μία έκθεση θα είχε ενδιαφέρον. Όλο το υλικό θα ανέβει στο site ipolizei.gr, με την καινούργια του μορφή στις αρχές του 19. Όπου δεν αναφέρονται φωτογράφοι, τα κλικ ανήκουν στην Θεανώ Μανουδάκη. Την ευχαριστούμε πολύ για την κεφάτη δουλειά της, δουλειά δύσκολη και κουραστική. Ευχαριστούμε τον Θράσο Καμινάκη από το Μικρό Πολυτεχνείο για την βοήθεια σε ιδέες αλλά και για την συμμετοχή τους με το ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. Καλά Χριστούγεννα, καλή χρονιά, ραντεβού τον Ιανουάριο.

Όλα θα πάνε καλά!

ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ, ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΟ ΠΑΠΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΑΡΤΙΝΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΕΚΔΟΤΑ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ Η ΕΡΧΟΝΤΑΣ; ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΣΩΠΑ Η ΤΕΧΝΗ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΑΝΔΑΛΙΖΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ Η ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ ΦΩΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ ΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΛΙΔΗ ΘΕΜΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ, ΘΕΜΑ ΥΨΟΥΣ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΌ ΕΓΏ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙΓΟΤΑΝΕ ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ΤΟ ΓΙΕΝ, ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΤΕΝΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΡΕ ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ ΦΩΤΙΕΣ ΘΕΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΝΤ ΜΑΞ, ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ, ΚΑΪΜΑΚΙ ΖΩΗΣ ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΟΝΤΩΣ ΙΕΡΑ! ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ; 20 ΕΥΡΩ ΒΑΛΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΗΓΑΝΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ

STREET

PRESS

[ΕΚΔΟΣΗ] ISSN: 2623-4068

Λογότυπο | Γραφικές Τέχνες | www.logotypo.com.gr Tροίας 41 | Τ.: 210 82 29 040, 210 82 29 604 | info@ipolizei.gr

www.ipolizei.gr


Διασταυρώνονται οι δρόμοι των ανθρώπων μιας πόλης. Ρυάκια που πότε στρίβουν από εδώ, πότε προς τα κει. Ανώνυμοι και άγνωστοι σε μία πολύβουη πολιτεία. Κώδικες, φευγαλέες ματιές, σκέψεις του δευτερολέπτου. Οι τυχαίες συναντήσεις και πώς αλλάζουν τη ζωή μας. Και από την άλλη, αυτές που δεν έγιναν και έτσι τίποτε δεν συνέβη. Οι άνθρωποι ενώνονται μεταξύ τους με χιλιάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες. Κάθε ένας από εμάς σαν μία σελίδα ενός τεράστιου βιβλίου. Από μόνη της έχει μία αξία, αλλά σχετική. Ένα ολόκληρο βιβλίο, χιλιάδες άνθρωποι. Κάποιος σε περιμένει.

ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ, ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ

Δουλεύαμε μάλλον κάπου κοντά. Την έβλεπα για έξι χρόνια στο φανάρι, κάθε μέρα οχτώ παρά τέταρτο. Καθόμασταν δίπλα δίπλα και περιμέναμε το πράσινο. Μερικές φορές την είχα ακουμπήσει απαλά. Ήξερα πια όλα της τα ρούχα. Όταν αγόραζε κάτι καινούργιο, ήμουν από τους πρώτους που το καταλάβαιναν. Ήταν όμορφη με τον τρόπο της. Δεν της μίλησα ποτέ. Κάθε Παρασκευή ήταν πιο χαμογελαστή.


Η Γεωργία με την Μαρία που πάνε στο σχολείο, ο Σταύρος που ψάχνει την οδό, ο Στέλιος που το έχει πειραγμένο, ο άγνωστος με το φορτωμένο τρίτροχο. Η Αθήνα γεμάτη από παπιά. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν την πόλη καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Και βέβαια, που κινδυνεύουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ανάμεσα σε αυτοκίνητα, ανάποδα σε μονόδρομους, σταματημένοι σε μπλόκα. Φιγούρες της πόλης. Η δίτροχη ζωή. Πάλι ξέχασες το κράνος; Θα χάσεις την πρώτη ώρα. Δεν χωράει άλλο, ρε μάστορα. Άδεια και δίπλωμα παρακαλώ. Έλα πίσω, έχεις άλλες δύο παραγγελίες.

ΤΟ ΠΑΠΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο Τάκης, 53 χρονών, κούριερ μια ζωή, πάντα σημείωνε τα χιλιόμετρα που έγραψε μέσα στην χρονιά και από τις τρεις δουλειές που έκανε. Στο τέλος κάθε Δεκέμβρη τα προσέθετε. Τα έβαζε κάτω και υπολόγιζε. Το βράδυ στην συνοικιακή μπυραρία ανακοίνωνε το αποτέλεσμα στην παρέα. Μάγκες, φέτο πήγα μέχρι την Κίνα, καλά ήταν, δε λέω. Κερνάω... Έτσι, είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.


Η Κλειώ και ο Πάνος (Witness). Νέοι που δημιοργούν. Εικαστικά η πρώτη, Slam Poetry ο δεύτερος. Με χέρια, με φωνή, μα πάνω από όλα με ψυχή. Μία νέα γενιά που προτείνει. Σε δύσκολες μέρες. Η αναγνώριση πολλές φορές δεν εξαρτάται από το παραγώμενο έργο, αλλά από το πλασάρισμα, τους γνωστούς και τις δημόσιες σχέσεις. Θέλει αντοχή για να διατηρήσεις την ψυχή των πραγμάτων. Καλή τύχη σε όλους και όλες που δημιουργούν και εκφράζονται με κάθε τρόπο.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ


.... Σε μια οθόνη γεμάτη υποσχέσεις πως θα χτιστούν χωρίς θεμέλια οι σχέσεις... ....Η πόλη ζει και ας περιφέρατε το σώμα, η πόλη ζει, η πόλη ζει ακόμα... Πανος (Witness)


Διαφορετικές γενιές. Άλλες θυμούνται κατοχή και εμφύλιο, άλλες Τσοβόλα και MEGA και άλλες μόλις μαθαίνουν τα giga και τα touch screen. Μία οικογένεια που κάπως απάλυνε την κρίση και τις επιπτώσεις. Που η σύνταξη της γιαγιάς μοιράστηκε στα δύο και στα τρία. Ένα τεράστιιο χάσμα, πρώτα από όλα πολιτιστικό δοκιμάζει τις σχέσεις. Πρότυπα καταργούνται, στην θέση τους ανέρχονται καινούργια. Δύσκολη η συνεννόηση, η αποδοχή, η ερμηνεία. Με μια έννοια, όλοι ξανακάθονται στα θρανία και προσπαθούν να μάθουν από την αρχή τα βασικά.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ακόμα θυμάμαι το κυριακάτικο τραπέζι. Κατέβαζε η μαμά το σερβίτσιο από την Σμύρνη. Σαν να γιορτάζαμε κάτι. Η ίδια συζήτηση, σαν την ρόδα του Λούνα πάρκ που θα πηγαίναμε μετά, εάν δεν έπαιζε ο Παναθηναϊκός. Το πέτυχε το ψητό σήμερα η κυρά Θάλεια, έλεγε ο μπαμπάς και ας ήταν σαν σόλα Γερμανού, όπως έλεγε ο παππούς... Εκείνη χαμογελούσε. Πόσο βαριόμουν. Πόσο μου λείπει...


Μάριος, Χαρούλα, Σπύρος και Έντζι. Πλήκτρα. χορδές, σωλήνες. Όλη η Μηχανική μαζεμένη γύρω από τα μουσικά όργανα. Χωρίς μουσική κάτι θα έλειπε. Από τις καλές και τις κακές στιγμές. Σε αίθουσες, σε μπαρ, σε ταβέρνες, στον δρόμο. Κλασική, ηλεκτρονική, παραδοσιακή, λαϊκή, ροκ, έθνικ. Ωδεία, σχολές, σχολεία, αυτοδίδακτοι. Ένας θίασος γεμάτος νότες.

ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησε να παίζει το ακορντεόν. Σιγά στην αρχή και ας μην ακουγόταν καθαρά. Οι φωνές άρχισαν να σβήνουν, μία σιωπή απλώθηκε στην αίθουσα. Τότε μόνο εκείνος άρχισε να δυναμώνει το παίξιμό του. Αργοπορούσε επιδεικτικά κάνοντας μικρές παύσεις, το κοινό νοητά παρακαλούσε για την επόμενη νότα. Η μαγεία ήταν μπροστά μας και μέσα μας... εκείνος, ο Μάγος.


Βιβλιοπωλεία. Στο κέντρο, στις γειτονιές. Μοιάζουν με μπαλκόνια. Μπαίνεις και ανεβαίνεις. Έχεις θέα. Βλέπεις το παρελθόν και το μέλλον. Στοχάζεσαι. Τίτλοι, οπισθόφυλλα, εξώφυλλα, μεγέθη διαφορετικά. Ο καλός βιβλιοπώλης γίνεται και καλός φίλος. Μιλάς μαζί του, ρωτάς την γνώμη του, κριτικάρεις ένα βιβλίο που διάβασες. Κάποτε, ίσως να πηγαίνουμε βόλτα σε βιβλιοπωλεία. Πώς έλεγε παλιά κάποιος; Πάμε να χαζέψουμε μουστάρδες;

ΧΑΡΤΙΝΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ

Τον έπρηξα τον πατέρα μου να με πάει στην χώρα να δω τα βιβλία. Τι θες, μωρέ παιδί μου, τούτα τα πράγματα; Κατεβήκαμε με τα πολλά. Μπήκα μέσα. Ο βιβλιοπώλης έστριβε το μουστάκι του. Φαινόταν γραμματιζούμενος. Τι θα ήθελε ο νεαρός κύριος; Ίδρωσα από την αγωνία μου. Ψέλλισα. Κάτι που να μου αρέσει. Ο πατέρας, έτοιμος να μου αστράψει την καθημερινή μου σφαλιάρα. Κάτι θα βρούμε, είπε εκείνος...


ΚΑΛΗ

XΡΟΝΙΑ

KYΡΙΕ

ΕΚΔΟΤΑ Και ας υπάρχει η ενιαία τιμή βιβλίου. Και ας υπάρχει η επίθεση του διαδικτύου. Και τα e-books. Και η οικονομική δυσπραγία. Και πάνω από όλα η απομάκρυνση του μέσου Έλληνα από την ανάγνωση και το χαρτί. Καλή χρονιά γιατί ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο. Γιατί μπορεί να απαλύνει, να ψυχαγωγήσει, να ηρεμήσει, να συμπαρασταθεί, να διαπαιδαγωγήσει. Γιατί συμπυκνώνει τη σοφία και την ανέμελη καθημερινότητα. Γιατί ξυπνάει από τον ύπνο αυτόν που κοιμάται και συνάμα χαρίζει σε πολλούς έναν ήρεμο ύπνο. Καλή χρονιά, γιατί γύρω από εσάς, χιλιάδες θέσεις εργασίας διατηρούνται, βιβλιοπωλεία λειτουργούν σε γειτονιές, γραφίστες δημιουργούν, τυπογράφοι βρίσκουν τα «κέντρα»... Παράγετε κάτι πολύ σημαντικό που η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη από την τιμή του. Αυτό, και ας το ξεχνάμε μερικές φορές και εμείς σαν αναγνώστες και εσείς σαν Εκδότες, είναι το σημαντικό! Για αυτό λοιπόν... Καλή χρονιά με τυπογραφικά πολλά!


ΚΑΛΗ

ΧΡΟΝΙΑ

KYΡΙΕ

ΕΚΔΟΤΑ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣΙΤΑ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

Στόχος μας είναι πάντα η προβολή και διάδοση του θεωρητικού λόγου. Ωστόσο, πέρα από τον αυστηρό ακαδημαϊκό λόγο, θέλουμε να προσφέρουμε βιβλία προσιτά στο ευρύ κοινό. Ετοιμάζουμε μια σειρά από νέες εκδόσεις που θα κινούνται από τη θεωρία μέχρι το δοκίμιο και τη λογοτεχνία. Υπό αυτό το πρίσμα ορισμένοι τίτλοι που θα βγουν στην αρχή του 2019 είναι: • Γιόχαν Χάουζινχα, Το φθινόπωρο του Μεσαίωνα: πρόκειται για το πιο γνωστό έργο του ολλανδού ιστορικού, στο οποίο περιγράφεται η ζωή, η σκέψη και η τέχνη κατά τον 14ο και 15ο αιώνα στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. • Πέτερ Σλότερνταϊκ, Στη σκιά του όρου Σινά: Σε αυτό το μικρό βιβλίο ο Σλότερνταϊκ εξηγεί τη θέση του για τη θρησκεία και το ρόλο της στις προ-νεωτερικές και νεωτερικές κοινωνίες. • Μίκαελ Στολάις, Το μάτι του νόμου. Εν ονόματι του νόμου: δύο ιστορικές μελέτες του καθηγητή της ιστορίας του δικαίου και τέως διευθυντή ερευνών στο Max Plank Institut, γύρω από την ιστορία της παράστασης του νόμου ως ανθρώπινης φιγούρας που διαθέτει έναν (άγρυπνο) οφθαλμό και ως αναγνωριστική ιδιότητά του ένα όνομα. • Ζακ Ντεριντά, Τζέφφρυ Μπένινγκτον, Ντερριντά: Μια βιογραφία του Ζακ Ντερριντά μαζί με ένα από τα πιο παράξενα και απρόβλεπτα κείμενα του γάλλου φιλοσόφου.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ ≠ ΣΑΡΡΉ 14, ΑΘΉΝΑ / Τ.: 210 32 50 058 / www.nissos.gr

ΈΛΛΗ ΔΡΟΎΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΆΠΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΊΩΝ Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτόν τον τόμο, έχουν αποκλειστικό θέμα τα βιβλία, τα έντυπα βιβλία και τον κόσμο τους, τον πολιτισμό που γεννιέται και περιστρέφεται γύρω από αυτούς τους άξονες.

ΕΛΕΆΝΑ ΓΙΑΛΟΎΡΗ, ΑΠΌΣΤΟΛΟΣ ΛΑΜΠΡΌΠΟΥΛΟΣ, ΕΛΠΊΔΑ ΡΊΚΟΥ (ΕΠΙΜ.), ΑΞΊΑ Ο τόμος αυτός αποτελεί αρχείο και ενθύμιο του εργαστηρίου της Αξίας, ενός συλλογικού πρότζεκτ μεταξύ τέχνης, ανθρωπολογίας και πολιτισμικής θεωρίας. Περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα, καλλιτεχνικά έργα, συζητήσεις και πρότζεκτ. ΤΖΊΝΑ ΠΟΛΊΤΗ, ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΌΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ Με βάση την υπόθεση πως τα μυθιστορήματα μοιράζονται μια κοινή δομή, η Τ.Π. μελετά συγκεκριμένα μοντέλα που λειτουργούν σε μυθιστορήματα του 19ου αιώνα. Πρωταρχικού ενδιαφέροντος δεν ήταν τα μοντέλα αυτά καθαυτά αλλά οι εννοιολογικές και οι ιδεολογικές τους συνεπαγωγές.


ΜΙΑ ΝΈΑ ΠΝΟΉ ΣΤΟΝ ΧΏΡΟ

ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ, STUART MACBRIDE Όπως και στον «Ψυχρό Γρανίτη», πρωταγωνιστής του νέου «θρίλερ» του Σ. Μακμπράιντ είναι και πάλι ο αστυνομικός επιθεωρητής Λόγκαν ΜακΡέι, ο οποίος για άλλη μία φορά, καλείται να εξιχνιάσει ειδεχθή εγκλήματα στην Πόλη του Γρανίτη.

ΣΤΟΥΣ ΩΜΟΥΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ, UBERTO ECO Η πεμπτουσία του σύμπαντος του Ουμπέρτο Έκο συγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, όπου παρουσιάζονται 12 κείμενα του αγαπημένου συγγραφέα, τα όποία παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Milanesiana από το 2001 έως το 2015.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, NATIONAL GEOGRAPHIC Ιστορίες της Σκανδιναβικής Γης, αιώνιοι θρύλοι των πασίγνωστων θεών της, που διαπνέονται από «το πνεύμα της γεναιότητας», ζωντανεύουν μέσα από εικόνες και κείμενα, φέρνοντας πιο κοντά μας την πασίγνωστη μυθολογία από τις Βόρειες Χώρες.

ΚΑΛΗ

ΧΡΟΝΙΑ

KYΡΙΕ

ΕΚΔΟΤΑ

ΤΟΥ ΒΙΒΛΊΟΥ Μια νέα περίοδος ξεκίνησε για τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα» από το Νοέμβριο του 2017. Ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου, εκπληρώνοντας ένα χρέος στον κόσμο που συνεργάστηκε και αγάπησε τα «Ελληνικά Γράμματα» και απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών, έδωσε νέα πνοή στον εκδοτικό οίκο, αφού το 2010, ο ΔΟΛ, ιδιοκτήτης τότε του εκδοτικού οίκου, ανακοίνωσε την παύση της λειτουργίας του, δημιουργώντας έναν σοβαρό κραδασμό στον χώρο του βιβλίου. «Τα Ελληνικά Γράμματα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη», είχε δηλώσει τότε με βεβαιότητα ο Παύλος Παπαχριστοφίλου για τον εκδοτικό οίκο που ξεκίνησε ο πατέρας του, το 1957 και που ο ίδιος αργότερα κατέστησε έναν από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους της χώρας. Τα «Ελληνικά Γράμματα», με κύριο προσανατολισμό τη λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο, λειτουργούν παράλληλα με το «Πεδίο», τον εκδοτικό οίκο που ίδρυσε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου το 2009 και ο οποίος εξειδικεύεται κατά κύριο λόγο στο επιστημονικό βιβλίο και το δοκίμιο. Παρά τις δυσοίωνες οικονομικές συγκυρίες, τα «Ελληνικά Γράμματα» μπήκαν ξανά στον εκδοτικό στίβο με τα πρώτα βιβλία της «νέας ζωής» τους να κυκλοφορούν το Νοέμβριο του 2017. Σήμερα, θα βρείτε στις λίστες τους σημαντικούς τίτλους ξένης λογοτεχνίας. ΠΕΔΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ≠ ΔΑΒΑΚΗ 10 & ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΘΗΝΑ / Τ.: 210 33 90 204 / www.pediobooks.gr


ΚΑΛΗ

ΧΡΟΝΙΑ

KYΡΙΕ

ΕΚΔΟΤΑ

ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ

ΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ξεκινήσαμε το 1985 εκδίδοντας βιβλία Πληροφορικής. Στη συνέχεια, έχοντας καθιερωθεί στο χώρο του ακαδημαϊκού και τεχνικού βιβλίου, επεκταθήκαμε και σε άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια μπήκαμε δυναμικά και στο χώρο της λογοτεχνίας, παγκόσμιας και ελληνικής, και ήδη πολλά βιβλία μας βρίσκονται στις λίστες των bestseller. Το όραμά μας είναι διπλό: πρώτον, να προσφέρουμε διαρκώς στους αναγνώστες μας μια ποιοτική και απολαυστική αναγνωστική εμπειρία. Δεύτερον, και σημαντικότερο, είναι να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια να αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα. Η αξία που μας οδηγεί είναι ο σεβασμός στο χρόνο του κάθε υποψήφιου αναγνώστη. Όταν υπάρχουν τόσα μέσα και επιλογές που ζητούν το χρόνο του κοινού, θέλουμε αυτό που προσφέρουμε εμείς να αξίζει κάθε λεπτό που θα μας αφιερώσει. Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε βιβλία που προσδίδουν αξία στον αναγνώστη. Με οδηγό την πολύχρονη πείρα μας στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα της μετάφρασης, της επιμέλειας, του χαρτιού αλλά και της αισθητικής του βιβλίου. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, και παραμένουμε πιστοί σε ό,τι πρεσβεύει το όνομά μας. Κλειδάριθμος σημαίνει κωδικός, «μυστικό κλειδί». Αυτό ακριβώς θέλουμε να είναι σήμερα τα βιβλία μας σε όλους τους τομείς: Κλειδί που οδηγεί σε νέες εμπειρίες και ιδέες. Κλειδί που ανοίγει μια πόρτα στον κόσμο. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ≠ ΣΤΟΥΡΝΆΡΗ 27Β, ΑΘΉΝΑ / Τ.: 210 38 32 044 / www.kleidarithmos.gr

Η ΈΛΕΝΟΡ ΌΛΙΦΑΝΤ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΚΑΛΆ Το ταξίδι της Έλενορ Όλιφαντ από την απλή ύπαρξη στην αληθινή ζωή. Ένα δυνατό βιβλίο για τη μοναξιά, τη σύνδεση και τη συντροφικότητα. Το αγαπημένο μας βιβλίο για αυτή τη χρονιά

ΕΙΔΙΚΉ ΠΟΛΥΤΕΛΉΣ ΈΚΔΟΣΗ STEPHEN KING Τρία ολοκαίνουργια βιβλία του Stephen King: Ο Ξένος, οι Ωραίες Κοιμωμένες και η Εξύψωση. Εκτός από τους τρεις μεμονωμένους τίτλους, κυκλοφορούμε μια ειδική σκληρόδετη έκδοση των τριών βιβλίων σε μία πολυτελή κασετίνα.

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΊΑ ΜΕ ΑΠΛΆ ΛΌΓΙΑ Ένα βιβλίο που συνεισφέρει στο όραμά μας να μυήσουμε νέους αναγνώστες στη λογοτεχνία και να τους κάνουμε να την αγαπήσουν. Η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο της λογοτεχνίας, περιγράφοντας την πορεία της μέσα στο χρόνο.


ΕΠΟΧΉ ΤΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΊΑΣ Η Κίνα σε λίγα χρόνια θα είναι η πρώτη οικονομία στον πλανήτη. Πίσω όμως από τα αναμφισβήτητα επιτεύγματα και τις εντυπωσιακές ειδήσεις υπάρχει μια κοινωνία κι ένα πολιτικό σύστημα που προσπαθεί πάση θυσία να μείνει το ίδιο.

Η ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΉ ΤΈΧΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΆΣΕΩΝ Οι Μπράιαν Κρίστιαν και Τομ Γκρίφφιθς δείχνουν πώς οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί για τους υπολογιστές μπορούν να ξεδιαλύνουν και κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα ερωτήματα.

Ο ΚΑΚΌΣ ΠΟΛΊΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΉ ΑΘΉΝΑ Εξετάζοντας με πρωτότυπο τρόπο την κακή πολιτειακή συμπεριφορά τόσο ως κοινωνική πραγματικότητα όσο και ως ιδέα στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, τον 5o π.Χ., το βιβλίο συμβάλλει σε μια βαθύτερη εξοικείωση με την αρχαία αθηναϊκή κοινωνία, θίγοντας ένα ζήτημα που παραμένει ουσιώδες ακόμα και για τις σύγχρονες νεωτερικές δημοκρατίες.

ΚΑΛΗ

ΧΡΟΝΙΑ

KYΡΙΕ

ΕΚΔΟΤΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΥ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ιδρύθηκαν με αρχική δωρεά της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής το 1984, λειτουργούν ως ξεχωριστή δομή στο πλαίσιο του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και είναι μη κερδοσκοπικός και αυτοχρηματοδοτούμενος εκδοτικός και μορφωτικός οργανισμός. Εκδίδουν βιβλία για τον φοιτητή, τον επιστήμονα και τον πολίτη, δραστηριοποιούμενες στους χώρους των θετικών, των ανθρωπιστικών, των ιστορικών και κοινωνικών επιστημών, καθώς και των τεχνών. Κύριοι στόχοι τους είναι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με προσεκτικά επιλεγμένα συγγράμματα, η εκδοτική στήριξη της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και η έκδοση υψηλού επιπέδου βιβλίων για το ευρύ κοινό πάνω σε σημαντικά για την εποχή μας θέματα. Θεμελιώδεις αξίες τους είναι ο συντονισμός με τα διεθνή. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ ≠ ΘΟΥΚΥΔΊΔΟΥ 4Α, ΑΘΉΝΑ / Τ.: 210 38 49 020 ≠ www.cup.gr


Φαντάρος, εργάτρια, νεαρή. Ράγες, δρόμοι, άνθρωποι. Φεύγουν ή έρχονται; Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι μπαινοβγαίνουν. Άλλοι διαβάζουν βιβλία, άλλοι παίζουν με τα κινητά τους, άλλοι κοιμούνται και άλλοι απλά κοιτούν έξω. Σπρώξιμο, αγγίγματα, οσμές, χαμόγελα, βρισίδι, τσαντίλα. Ο έλεγχος. Η αργοπορία. Ο τρελαμένος. Η όμορφη. Ο ανάγωγος. Περίμενετε να βγούμε για να μπείτε. Ε, μα βγείτε για να μπούμε. Καφρίλα. Κάποιος αυτοκτόνησε γι‹ αυτό αργεί. Τώρα βρήκε και αυτός;

ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ Η ΕΡΧΟΝΤΑΣ;


Ο «Μπακαλιάρος» κατέβηκε με άνεση τα σκαλιά της Βικτώριας. Του άρεσαν τα πράσινα πλακάκια, του άνοιγαν την όρεξη για δουλειά. Παρατήρησε τον χώρο και τον κόσμο. Μια ξανθούλα κοντή τσακωνόταν στο τηλέφωνο με έναν Κώστα. Είδε την μάρκα. Ένα πενηνταρικάκι το έπιανε στην Αριστοτέλους. Την πλησίασε. Εκείνη το έβαλε στην τσέπη της. Ο «Μπακαλιάρος» σκόνταψε πάνω της. Το μεροκάματο βγήκε και σήμερα...


Ο Γιώργος και ο Γρηγόρης . Φούρνος. Χαράματα ξεκινά η δουλειά. Το ψωμί ψωμάκι. Γλυκό ψωμί. Πικρό ψωμί. Τα έφαγε τα ψωμιά του. Οι μυρωδιές κάτι θυμίζουν όταν περνάς έξω από φούρνο. Υπόσχεση. Προστασία. Ηρεμία. Ασφάλεια. Οι εφημερίδες πεταμένες περιμένουν τους ανυπόμονους. Παλιά στην Ομόνοια, ξημέρωμα Σαββάτου γίνοταν λαϊκό προσκύνημα. Τώρα λιγότερο. Όμως βλέπεις τύπους, ακούς αγριοφωνάρες, δέματα φεύγουν και σκάνε δυνατά στα πλακάκια. Εμ, νέα είναι αυτά; Οι εργάτες κρεμασμένοι αναλαμβάνουν να κρεμάσουν τα αστέρια. Είναι ωραία να τρως κουλούρι και να περπατάς στην φωτισμένη Σταδίου.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ


Από τα χαράματα περίμενα. Εμένα ο Τόλης μου το είπε! Θα το δεις και στην εφημερίδα βρε κουτή. Εκεί που έχει τα κοινωνικά. Γάμους, κηδείες κ.λπ. Παντρευόμαστε σου λέω. Την Καθημερινή παρακαλώ, λέει για μένα μέσα!


Μία γενιά που μάλλον είναι παρείσακτη στη χώρα της. Ο δικός σου δεν έφυγε ακόμα; Εμ, τι να κάνει εδώ; Γιατί ζητάμε από τους νέους, όπως την Αναστασία και τον Θωμά, να σκέφτονται σαν μεσήλικες; Την ώρα μάλιστα που οι μεσήλικες είναι τέρμα ανώριμοι και ανάλογα σκέφτονται; Μιλούν, γιατί μιλάς. Σιωπαίνουν, γιατί δεν μιλάς. Φωνάζουν, πιο σιγά. 300 ευρώ, 8ωρο, 8ήμερο. Μα, 7 μέρες έχει η εβδομάδα. Αυτά που ήξερες να τα ξεχάσεις, νιάτο! Εγώ έβαλα ακόμα μία για πάρτη σου. Αν θες, αν δε θες, τράβα αλλού. Πάμε για μια μπύρα;

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΣΩΠΑ


Τώρα που μεγάλωσες κοίτα να δεις τι θα κάνεις. Να μην εμπιστεύεσαι τους άλλους. Να προσέχεις να μην σε κοροϊδέψουν. Κράτα τους σε απόσταση. Να κοιτάς τη δουλειά σου. Τώρα που μεγάλωσες να αλλάξεις και ντύσιμο... Και μην μπλεχτείς σε τίποτε. Γιατί δεν μιλάς; Βγάλε και αυτό το τσουλούφι από τα μάτια σου. Τι εννοείς, η αλήθεια είναι στους sex pistols; Πού πας;


Υπάρχουν χώροι που δουλεύουν το χειροποίητο σε πείσμα των τυποποιημένων. Το Τhe mistake workshop της Αλεξάνδρας ανακαινίζει, αναπαλαιώνει, στολίζει τους αγαπημένους χώρους με μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα. Ειδικές κατασκευές και λογιών λογιών δώρα για το σπίτι, αλλά και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.


Από 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τέλος Ιανουαρίου, ο -ισμός λειτουργεί σαν κατάστημα τέχνης. Ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι μοιράζονται μαζί μας τα έργα τους, σε μία ομαδικότατη έκθεση με απευθείας πωλήσεις. Σας περιμένουμε κάθε Σάββατο ή Κυριακή από τις 12:00 μέχρι τις 20:00. ART SHOP -ισμός 1819.

Η ΤΕΧΝΗ ΟΜΟΡΦΑΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ


Σε όλη την πόλη το βανδαλίζειν εστί φιλοσοφείν. Δηλαδή, βανδαλίζω άρα υπάρχω. Αγάλματα και προτομές. Μνημεία και συντριβάνια. Και τάφους άμα λάχει. Και σένα τον ίδιο άμα πολυμιλήσεις. Ελευθερία έχουμε! Θα φοβάστε! Μάλλον δεν αντέχουμε την ιστορία μας. Μάλλον μας βάζει δύσκολα. Οπότε την καταστρέφουμε και πάμε παρακάτω...

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΒΑΝΔΑΛΙΖΕΙΝ


Ο Δάσκαλος κατέβασε τα γυαλιά του. Αγαπημένα μου παιδιά. Σε μουσεία να πηγαίνετε, σε μουσεία, μπας και ξετυφλωθείτε από τα μίκυ μάους βρε ανεπρόκοποι, βρε αχαΐρευτοι. Άρχισε πάλι να φορτώνει. Πώς το έκανε αυτό να ξεκινά μέσα στην γλύκα και να καταλήγει σε σφαλιάρες; Η λίμνη της γνώσεως είναι, βρε καθάρματα, που χίλια ρυάκια της ανθρώπινης δημιουργίας καταλήγουν σε αυτή! Τώρα, συντηρητής σε Μουσείο, τον αναπολώ...


Το θέμα δεν είναι μόνο το πώς αναφερόμαστε σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αν τους λέμε ανάπηρους, άτομα με ειδικές δεξιότητες ή με κινητικά προβλήματα.Πολύ περισσότερο είναι εάν έχουμε μία πόλη φιλική προς αυτούς τους συμπολίτες μας. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις υπηρεσίες, στους χώρους διασκέδασης και αναψυχής. Εάν η καθημερινή μας συμπεριφορά λύνει ή δημιουργεί προβλήματα. Είναι θέμα πολιτισμού και αφορά και το κράτος και όλους εμάς. Δεν χρειάζεται συμπόνοια, απλά ανθρώπινη συμπεριφορά και πρόβλεψη.

ΧΑΜΟΓΕΛΟ


Το εντυπωσιακό είναι η δύναμη που βρίσκουν οι φίλοι μας, να χαμογελούν, να παλεύουν, να γίνονται ικανοί σε διάφορους τομείς. Δουλειά, τέχνη, αθλητισμός. Στην πραγματικότητα μάλλον μας διδάσκουν πώς να ξεπερνούμε τις δυσκολίες στην ζωή χωρίς γκρίνια, μουρμούρα και μοιρολατρεία. Παναγιώτη να είσαι καλά. Ρισπέκτ!


Οι παλιοί, κλασικοί Αθηναίοι. Ένας από αυτούς ο κύριος Τάκης, συγγραφέας. Η εκλεπτυσμένη συμπεριφορά, οι καλοί τρόποι, η ομορφιά στις κινήσεις, η αρμονία στον λόγο. Τις πιο πολλές φορές, είναι άνθρωποι που ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν ανεξάρτητα με ποιον έχουν απέναντί τους. Δεν φέρνουν σε δύσκολη θέση τους άλλους, έχουν ένα πανέξυπνο χιούμορ, ατάκες που μένουν. Φιγούρες που τις βρίσκεις στο Ζόναρς και στο Κολωνάκι, στο Σελέκτ, στον Μαγεμένο Αυλό. Αποπνέουν μία γλυκιά ηρεμία, θυμίζουν ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής, έχουν ένα άρωμα μιας παλιάς νοσταλγικής εποχής.

Η ΓΛΥΚΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ

Ο κύριος Θρασύβουλος άνοιξε την πόρτα και βάδισε στο συνηθισμένο του τραπέζι. Έβγαλε το σακάκι, το άφησε απαλά στην πλάτη της καρέκλας. Με ένα νεύμα κάλεσε τον Μήτσο, τον σερβιτόρο που μόνο αυτός τον σέρβιρε. Ξεδίπλωσε επιδεικτικά το Φως και είπε. Δημήτριε το ρόφημα, όχι πολύ γάλα... Α, και Δημήτριε, θα σας σκίσουμε την Κυριακή. Ένα γελάκι κρύφτηκε από την παλάμη του...


Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ιδέες. Ο Κώστας είναι ένας από αυτούς. Οι ιδέες του όμως είναι από αυτές τις μικρές, τις έξυπνες, τις πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ΜΚΟ, επιδοτήσεις, δημόσιες σχέσεις και χιλιάδες ευρώ. Ιδέες που κάνουν λίγο πιο φωτεινή την Κυψέλη, την πόλη και την καθημερινότητα. Λείπουν τέτοιες ιδέες που βασίζονται σε μεγάλη συμμετοχή με μικρό κόστος. Λείπει η ενεργητική στάση και η κατάθεση θετικών προτάσεων. Χρειαζόμαστε Ιδεοκράτες και ...

ΦΩΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ

ν Αντα Κουγιά

Κείμενα από τη

κλασικούς Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Τι είναι αυτό που αντέχει στον χρόνο; Το “όχι εφήμερο” και το “με ημερομηνία λήξης”; Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από την γρήγορη “παλαίωση”, τα μαγαζιά, οι περιοχές, τα πρότυπα κάνουν γρήγορα τον κύκλο τους. Είναι σαν μία είδηση που δεσπόζει για μερικά 24ωρα και μετά χάνεται, για να έρθει άλλη στην θέση της. Η μόδα, το “ιν”, αλλάζει γρήγορα και αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Όμως τελικά πως κάποιοι χώροι αντέχουν στον χρόνο ανεξάρτητα εποχής, μόδας και περιόδου; Μέσα από αυτό το αφιέρωμα δίνουμε λόγο ακριβώς σε τέτοιους χώρους, εστιατόρια, bar, ουζερί που μετρούν δεκαετίες. Όταν κάτι αντέχει στον χρόνο αξίζει! Η διαχρονικότητά τους έχει κερδηθεί από την ποιότητα και το

1969

ΔΙΟΝΥΣΟΣ

1978

ΡΟΖΑΛΙΑ

1984 1961

ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΚΗ

ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ

κύρος τους, δεν είναι αποτέλεσμα διαφημιστικών καμπανιών αλλά με την μετάδοση από στόμα σε στόμα για ολόκληρες δεκαετίες. Σεβασμός στους κλασικούς λοιπόν μιας και είναι κομμάτι της ίδιας της πόλης και της ιστορίας της. Και πολλές φορές αυτοί οι χώροι γίνονται ένα με την περιοχή, την πλατεία, τον δρόμο. Ευτυχώς λοιπόν που συνεχίζουν να υπάρχουν αυτά τα σημεία αναφοράς σε μία πόλη που ψάχνει να βρει την ιστορία της...

Η λέξη κλασικός προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλάσις (της κλάσεως) που σημαίνει ‘τάξη, σειρά’. Όταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν ότι ένας ποιητής ήταν κλασικός, εννοούσαν ότι ήταν πρώτης τάξεως και ότι ξεχώριζε από τους υπόλοιπους.

1927 ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ 1970 1976 DECADENCE 1958

ΑΛΑΜΠΕΗΣ

1957

AU REVOIR

1969

ΗΛΙΑΣ 1958

1978

Ο ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ

ΜΑΡΤΙΝΗΣ

1978

1969

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

ΧΑΡΑ


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

DECADENCE |

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Το Decadence ταράζει ακόμη την Αθήνα! O Παναγιώτης ήρθε δίνοντας ξανά ζωή σε ένα από τα πιο θρυλικά club της πόλης και προσκαλεί τους Αθηναίους πίσω στο διώροφο ιστορικό κτίριο!

CLUB

Χριστέ μου! Τι … “Decadence”! Tο ιστορικό κλαμπ-μπαρ ανοιξε το 1976. Tο Decadence βρισκόταν, και ευτυχώς βρίσκεται ακόμα, στη συμβολή των οδών Βουλγαροκτόνου και Πουλχερίας στα Εξάρχεια. Η ιστορία του μεγάλη και πλούσια. Χώρος που κυνηγήθηκε από την αστυνομία. Χώρος πολιτικοποιημένος προς τα «αριστερά», ενώ το ίδιο το κτίριο άνηκε σε έναν αντιβασιλέα χουντικό, με το όνομα Ζωιτάκης. Το club όμως, που άνοιξε σε μια ταραγμένη μεταπολιτευτική εποχή, διαμόρφωσε το δικό του χαρακτήρα. Στήριξε όλες τις τέχνες, ήταν ανοιχτό στο διαφορετικό, ο καθένας μπορούσε να απομονωθεί και να βγάλει τον αληθινό του εαυτό.

1976|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

24 Φεβρουαρίου Υιοθετείται νέο σύνταγμα στην Κούβα. 1 Μαΐου Σκοτώνεται σε τροχαίο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης ο Αλέξανδρος Παναγούλης 29 Ιουνίου Οι Σεϋχέλλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2008 έκλεισε, όχι γιατί δεν πήγαινε πολύς κόσμος, αλλά για άλλους λόγους, γραφειοκρατικούς. Το 2017 όμως, ο Πάνος αποφάσισε να αναβιώσει το αγαπημένο μας και αγαπημένο του ιστορικό κλαμπ: διατήρησε το κτίριο, τη διακόσμηση και την ατμόσφαιρα, ενώ έκανε ολική ανακαίνιση για τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Όμως το κλίμα είναι το ίδιο! Το Decadence έχει νέο αέρα, το στηρίζουν και οι παλιοί θαμώνες, αλλά και οι καινούργιοι που θέλουν να λένε ότι «βρέθηκαν κι εκείνοι εκεί». Παλαιότερα, το είχαν επισκεφθεί από τον Nick Cave μέχρι τους Tindersticks, αλλά η φήμη του είναι τόσο μεγάλη, που πριν από κάνα μήνα το επισκέφθηκε και ο Τζέφρι από το Game of Thrones, ο κατά κόσμον Jack Gleeson. Το μπαρ της παρακμής είναι ακόμα εδώ. Και όσο πάει... ακμάζει! Πουλχερίας 2, Αθήνα Τ.: 693 656 5245 fb: Decadence Club

26 Νοεμβρίου Κυκλοφορεί το “Anarchy in the U.K.”, το πρώτο single των Sex Pistols. 7 Δεκεμβρίου Πεθαίνει ο Κώστας Μουσούρης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης 14 Δεκεμβρίου Η Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη δολοφονεί στο Παλαιό Φάληρο τον απότακτο αστυνόμο Ευάγγελο Μάλλιο.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Ακόμη κι αν η Πατησίων έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, υπάρχει ένα μέρος που μένει ίδιο, σταθερό και αναλλοίωτο: το Au Revoir!

AU REVOIR |

BAR

Au Revoir: Το ιστορικότερο μπαρ της Αθήνας Η «βασιλική» πόρτα επί της Πατησίων, μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Τήνου, σε κάνει να καταλαβαίνεις κι ας μην το ξέρεις, ότι μέσα εκεί θα κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Πόλης. Το Au Revoir υπάρχει από το 1957. Σερβίρει τα ποτά του μέχρι σήμερα σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική, ζεστή και μαγική και δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην το γνωρίζει. Η Κυψέλη ήταν η Μέκκα των καλλιτέχνων και έτσι, όλοι οι διάσημοι θεατρίνοι της Αθήνας έχουν καθίσει στα τραπέζια του Au Revoir. Και όχι μόνο. Ποιητές, γλύπτες, μουσικοί, μέχρι και ο Φρανκ Σινάτρα έχουν ζήσει τις δικές τους ιστορίες μέσα στο μαγαζί, όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και πως να αλλάξει; Πώς να πειραχτεί; Αφού το έφτιαξε ο διάσημος αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος αμισθί, ως φίλος των ιδιοκτητών. Ούτε τα ποτά έχουν αλλάξει: θα βρεις τα «αυθεντικά» και όχι τα εκσυγχρονισμένα cocktail! Όποτε πηγαίνω στο Au Revoir, δεν θέλω να συζητήσω με την παρέα μου. Θέλω να αναλογιστώ πόσες ιστορίες έχουν γεννηθεί και τελειώσει μέσα στο μπαρ, πόσοι πέρασαν και έζησαν τα νεανικά τους χρόνια, πόσα φιλιά έχουν ανταλλαχθεί, πόσα ιστορικά γεγονότα είδαν οι θαμώνες μέσα από τη χαρακτηριστική τζαμαρία να συμβαίνουν επί της Πατησίων. Και κάθε φορά που περνάω και με ρωτούν οι νέοι του σήμερα «Συγγνώμη ξέρετε που είναι το Au Revoir;» χαμογελάω σκεπτόμενη ότι κι αν όλα τριγύρω αλλάζουν, το Au Revoir ίδιο θα μένει...

Πατησίων 136, Αθήνα Τ.: 210 82 30 474 fb: Au Revoir (Bar)

1957|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

14 Ιανουαρίου Ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών στην Καλιφόρνια μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. 13 Μαρτίου Κουβανοί επαναστάτες φοιτητές εισβάλουν στο προεδρικό παλάτι στην Αβάνα σε μία αποτυχημένη προσπάθεια κατά της ζωής του προέδρου Φουλχένσιο Μπατίστα. 25 Μαρτίου Η Ιταλία, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο υπογράφουν τη συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ., προπομπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης). 28 Μαρτίου Αρχίζει να εκπέμπει η ΕΡΤ Κέρκυρας. Σεπτέμβριος Ο Δημήτριος Βακόνδιος επινοεί τον καφέ φραπέ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Όποιος δεν έχει βγει ραντεβουδάκι στον «Ιπποπόταμο» ή είναι υπερβολικά γέρος ή υπερβολικά νέος. Γιατί για τις ενδιάμεσες γενιές, ο «Ιπποπόταμος» είναι... κλασικός!

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ |

BAR

Ο «Ιπποπόταμος» που τον διεκδικούν 40 χρόνια Εξάρχεια και Κολωνάκι Ο «Ιπποπόταμος» υπάρχει στην οδό Δελφών από το 1978 μέχρι σήμερα. Έτσι όπως το θυμούνται οι θαμώνες από τότε. Ή μάλλον περίπου έτσι, καθώς το 2014, ο πρώτος ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε, πήγε να το κλείσει,

1978|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

1 Μαρτίου Γεννιέται ο Τζένσεν Ακλς, ο κούκλος Αμερικανός ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στο Supernatural

αλλά τρεις παλιοί πελάτες, δεν άφησαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι, το πήραν και έκαναν πολύ μικρές αλλαγές, ενώ χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο η αυλή. Όμως το μαγαζί είναι το ίδιο. Ο θρυλικός Αθηναϊκός Ιπποπόταμος, που όλοι όσοι θέλουν να λέγονται Αθηναίοι τον γνωρίζουν. Είναι το ίδιο ρετρό, έχει την ίδια ατμόσφαιρα, σερβίρει ακόμη τη διάσημη σαγκριά με τη μυστική συνταγή από τον πρώτο ιδιοκτήτη, παίζει διάφορα είδη μουσικής, έχει τη δική του μοναδική κουλτούρα, έχει τη Μιράντα του που φτιάχνει ποτά εδώ και

25 Ιουνίου Η σημαία των ΛΟΑΤ που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο.

30 χρόνια. Είναι τόσο κλασικό πλέον, που δεν γνωρίζει μόδες και ηλικίες. Όλες τις εποχές είναι στέκι για ροκάδες και κουλτουριάρηδες, για αριστερούς και δεξιούς (αν και κάποτε λένε ότι ο πιο δεξιός εκεί μέσα ήταν τροτσκιστής!), για δικηγόρους, για φοιτητές, για Εξαρχειώτες και Κολωνιακιώτες (γιατί είναι ακριβώς στο «όριο»!). Την πρώτη φορά που πήγα ήμουν 17, φορούσα all star και μίνι φούστα με γκέτες στους αστραγάλους, ήπια μια κανάτα σαγκριά με την κοριτσοπαρέα. Η τελευταία φορά ήταν με την ίδια κοριτσόπαρεα, φορούσα τακούνια και φορεσιά politically correct, καθώς πήγα μετά τη δουλειά. Τι σημασία έχει όμως; Ο «Ιπποπόταμος» ήταν, είναι ( και ελπίζουμε να είναι) εκεί, πάντα και για όλους μας!

Δελφών 3Α, Αθήνα T.: 210 36 34 583

Νοέμβριος: όλη η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αποκάλυψη ότι στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας βρέθηκε σε πρωτόγονη κατάσταση η 46χρονη Ελένη Καρυώτη, η οποία παρέμεινε «θαμμένη» από τ’ αδέλφια της στο υπόγειο του σπιτιού της για 29 ολόκληρα χρόνια επειδή έκανε το «λάθος» να ερωτευτεί ένα δάσκαλο στα 17 της 27 Νοεμβρίου Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Για 90 ολόκληρα χρόνια, η «Κληματαριά» βρίσκεται στην πλατεία Θεάτρου για να δίνει χαρά στη γεύση μας(με το υπέροχο φαγητό) και στην ακοή μας (με τα φοβερά live).

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ |

ΤΑΒΕΡΝΑ

Η «ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ» «αναρριχάται» μέχρι σήμερα στην Πλατεία Θεάτρου Η ταβέρνα Κληματαριά διανύει σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας, στο ίδιο μέρος και με την ίδια ζεστή ατμόσφαιρα.

1927|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

3 Ιουνίου Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Σε μια γειτονιά αρχικά «θεατρική» (δίπλα στο πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας, από όπου πήραν το όνομα η Πλατεία Θεάτρου και οι περιμετρικές οδοί Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αριστοφάνους, Αισχύλου) είδε τις εποχές και τους ανθρώπους να αλλάζουν στο πέρασμα του χρόνου! Ο πρώτος ιδιοκτήτης, κ. Γεροδήμος, «βάφτισε» το μαγαζί και από τότε, όσες προσπάθειες έγιναν να αλλάξει το όνομα, έπεσαν στο κενό. Το 1995 ανέλαβε το μαγαζί ο Περικλής. Μουσικός ο ίδιος, αποφάσισε να κρατήσει ζωντανή την Κληματαριά, όπου έπαιξαν μέχρι και ο Μ. Βαμβακάρης και ο Γ. Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους. Διατηρεί το μουσικό

15 Σεπτεμβρίου Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος 6 Οκτωβρίου Κάνει πρεμιέρα η πρώτη ομιλούσα ταινία: Ο τραγουδιστής της τζαζ.

χαρακτήρα της ταβέρνας, φέρνοντας αξιόλογα σχήματα, επιμένει στο ωραίο φαγητό και «κρατά γερά» τον πολιτισμό της ταβέρνας, που είναι πλέον δυσεύρετος. Όσο για τους θαμώνες; Βεβαίως και στηρίζουν ακόμη την παραδοσιακή ταβέρνα, παρά την κακή φήμη που έχει η γειτονιά στις μέρες μας. Αλλά, η «κλασική» πλέον Κληματαριά δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί τα σημεία των καιρών και να στέκει όρθια, αναλλοίωτη στο χρόνο, ως ένας φωτεινός φάρος αναμνήσεων και ένδοξου παρελθόντος! Αν θέλετε να πάρετε άρωμα παλιάς Αθήνας, δεν έχετε παρά να βρεθείτε και εσείς, όπως και χιλιάδες άλλοι στην Κληματαριά. Η αυθεντική ελληνική κουλτούρα της διασκέδασης βρίσκεται εκεί.

Πλ. Θεάτρου 2, Aθήνα T.: 210 32 16 629 www.klimataria.gr

3 Νοεμβρίου Καθελκύεται το υποβρύχιο Παπανικολής Ι. 12 Νοεμβρίου Ο Λέων Τρότσκι εκδιώκεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας στον Ιωσήφ Στάλιν τον αδιαφιλονίκητο έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. 30 Δεκεμβρίου Ανοίγει στο Τόκιο η γραμμή Γκίνζα, η πρώτη γραμμή μετρό στην Ασία.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

MAΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ |

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Ένας «αυλός» εξακολουθεί να μας «μαγεύει» από το 1961 στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι. Εκεί που έτρωγε ο «τέως» Κωνσταντίνος και ο «γέρος» Καραμανλής, μπορούμε να τρώμε κι εμείς μέχρι σήμερα!

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ: Ένα εστιατόριο με μεγάλη ιστορία! Ιδρύθηκε το 1961, τότε που η γειτονιά του Παγκρατίου λεγόταν Βατραχονήσι, η πλατεία Προσκόπων ήταν αλάνα, ενώ ο Ιλισός κυλούσε ακόμη. Εδώ λοιπόν στήθηκε ο «Μαγεμένος Αυλός», με όλη την αφρόκρεμα της Αθήνας να παρελαύνει για να δοκιμάσει τα μοναδικά «μαγικά» πιάτα του, με πολιτικούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων, να το μετατρέπουν σε στέκι. Ιστορικό μέρος, που διατηρεί και τα ιστορικά φημισμένα πιάτα του όπως τις κροκέτες παρμεζάνας, αγαπημένη επιλογή του Μάνου Χατζιδάκι, και το φιλέτο Κόζακ, ενώ μπορείς να επιλέξεις γεύσεις που αντιστοιχούν σε κουζίνες του εξωτερικού. Και τα παραδοσιακά πιάτα, βέβαια, κατευθείαν από την κουζίνα της γιαγιάς μας, δεν περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί το Παγκράτι να άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου και να διαμορφώνεται σε ξεχωριστή περιοχή της Αθήνας, αλλά ο «Μαγεμένος Αυλός» παραμένει και αποτελεί το σήμα κατατεθέν, ενώ δεν υπάρχει γενιά που να μην τον ξέρει! Το όνομα, στο μεταξύ, είναι τόσο επιτυχημένο, που το καταλαβαίνεις με το που μπεις μέσα: ζεστή ατμόσφαιρα, με ζωντανή μουσική που συνοδεύει την ακοή μας, τη στιγμή που μαγεύεται η γεύση μας, αλλά και η όρασή μας με την υπέροχη διακόσμηση του μαγαζιού που επέλεξε να επιτρέψει στους τοίχους και στο πάτωμα. Ακόμη και στις σκαλιστές ροτόντες είναι εμφανής η πατίνα του χρόνου με τη φυσική φθορά που αυτή προκαλεί. Μια επιλογή κλασική εδώ και δεκαετίες. Μια «μαγεία» που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των Αθηναίων. Αμύντα 4, Αθήνα Τ.: 210 72 23 195 www. magemenosavlos.com

1961|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

13 Απριλίου Ανακοινώνεται ότι οι Έλληνες φοιτητές στη Δυτική Γερμανία είναι οι πλέον πολυάριθμοι μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών, ενώ οι εργάτες, οι οποίοι αγγίζουν τους 35.000, κατατάσσονται τρίτοι, μετά τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. 17 Απριλίου Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Καναδά. 21 Απριλίου Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο μέσος όρος ζωής των Ελλήνων έφθασε τα 57 χρόνια και των Ελληνίδων τα 62, ενώ προπολεμικά ήταν 37 και 38 αντιστοίχως. 1 Μαΐου Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την Κούβα σοσιαλιστικό κράτος και καταργεί τις εκλογές.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

TO OYZEΡΙ ΤΟΥ ΛΑΚΗ |

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης. Ο λόγος για το ουζερί του Λάκη,που παραμένει ακόμη περιζήτητο στην πεζοδρομημένη Ελπίδος της πλατείας Βικτωρίας με την παλιά αστική αύρα της.

1984| ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Ουζερί του Λάκη: Το ψάρι έχει το μαγαζί του Κοινό μυστικό των απανταχού ψαροφαγάδων και των φανατικών σταθερών θαμώνων απ’ όλη την Αθήνα αφού το ουζερί του Λάκη έχει χτίσει τη φήμη του από το 1984. Η διακόσμηση του μαγαζιού μαρτυρά τα χρόνια που πέρασαν και οι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να κάνουν ελάχιστες παρεμβάσεις. Σε κάδρα αναρτημένα όσα έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται. Απλό, όμορφο και κλασικό.Το ναυτικό σωσίβιο που κρέμεται στο τοίχο με τη χρονολογία του μαγαζιού εξηγεί πως από τις ξύλινες καρέκλες έχει περάσει κόσμος και κοσμάκης να γευθεί φρέσκο ψάρι από την Κύμη. Ο Γιώργος Λάμπρου καθημερινά σας καλωσορίζει στο μαγαζί του και σας οδηγεί στη βιτρίνα με τα φρέσκα ψάρια για να επιλέξετε και να σας προτείνει. Ανάλογα με την ψαριά, οι προτάσεις καθημερινά ποικίλουν. Αν κάτι σου μείνει σε αυτό το μαγαζί είναι οι απλές και νόστιμες γεύσεις του και η μαγείρισσά του. Η Άννα, κεντρικό πρόσωπο στο ουζερί του Λάκη, προμηθεύει τα τραπέζια με πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε. Τα κλασικά όπως θράψαλο ψητό, τέλειο αχνιστό σαλάχι, μπαρμπούνι και κοτσομούρες ή τα πειραγμένα, όπως πατατοσαλάτα με γαύρο ξιδάτο, σουπιά με μακαρόνια που βράζουν στο μελάνι τους,

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

18 Ιανουαρίου Πεθαίνει ο Βασίλης Τσιτσάνης, Έλληνας συνθέτης Ιούνιος Κυπελλούχος Ελλάδας στην πετοσφαίριση για το 1984 αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας στον τελικό με 3-1 του Ολυμπιακού. Σεπτέμβριος 1984 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαδέχεται τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κερδίζει το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ των Καννών για το «Ταξίδι στα Κύθηρα».

λαζάνια του μπεκρή με ρέγκα και αμύγδαλα ή μουσακάς σαρδέλα. Όσο τα πιάτα πηγαινοέρχονται, οι θαμώνες περνάνε από το πρώτο στο δεύτερο καραφάκι, η γλώσσα λύνεται και αρχίζουν να λέγονται ιστορίες. Αυτές οι ιστορίες είναι αποτυπωμένες στου τοίχους του καταστήματος. Αυτό είναι το παρόν του και το μέλλον του. Κόσμος που πίνει και διασκεδάζει τρώγοντας καλό φρέσκο ψάρι.

Ελπίδος 16 - Πεζόδρομος Πλ. Βικτωρίας Τ.: 210 82 13 776 fb.: Το Ουζερί του Λάκη

11 Οκτωβρίου Ως μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Τσάλεντζερ, η αστροναύτης Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που εκτελεί δραστηριότητα εκτός σκάφους.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Ένα αφιέρωμα στους κλασικούς της γεύσης και του ποτού θα ήταν λειψό, αν έλειπε από αυτό ο Εξαρχειώτης «Πειναλέων»που επιβιώνει εδώ και 41 χρόνια!

Ο ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ |

ΤΑΒΕΡΝΑ

Iκανοποιεί και πείνα και αισθήσεις! Ο Πειναλέων δεσπόζει στην οδό Μαυρομιχάλη, στον αριθμό 152 από το 1978. Από το 1978 βρίσκεται εκεί νυχθημερόν και η ψυχή και η καρδιά του «Πειναλέοντα»: ο Μακάριος είναι –συντοπίτης- μου από τη Χίο, έφτιαξε το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο με τα ίδια του τα χέρια. «Χειροποίητο» λοιπόν όπως λέει και ο

1978|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

19 Ιανουαρίου Το τελευταίο σκαθάρι της Volkswagen που κατασκευάστηκε στη Γερμανία αφήνει το εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν. Η παραγωγή του αυτοκινήτου στη Λατινική Αμερική θα συνεχίζεται μέχρι το 2003.

ίδιος, φρόντισε τα πάντα, από τη διαρρύθμιση μέχρι το τελευταίο καρφί που υπάρχει στο κτίριο, ενώ όλα τα κομμάτια της διακόσμησης είναι μοναδικά, επιλεγμένα από το Μοναστηράκι. Στον «Πειναλέοντα» ένα πράγμα είναι σίγουρο: όλοι γίνονται αυθόρμητα μία παρέα. Τον Μακάριο τον φωνάζουν με το μικρό του, αφού και μαγειρεύει και σερβίρει και μιλάει με τον κόσμο. Επίσης, τραγουδάει κιόλας όταν έρθει στο κέφι, καθώς πολλοί καλλιτέχνες πηγαίνουν στο μαγαζί με την κιθάρα τους και τραγουδούν κλασικό ρεμπέτικο, έντεχνο και γενικώς τραγούδια «κλασικά» που μιλούν απευθείας στις ψυχές μας. Γι’αυτό το επιλέγουν όχι μόνο Έλληνες, αλλά και τουρίστες που ακούν για τον «Πειναλέοντα» και έρχονται από την άκρη του κόσμου. Οι συνταγές του Μακάριου είναι φανταστικές, έχουν και χιώτικο άρωμα: δοκιμάστε το μαστέλλο μας ή το χοιρινό με τη μαστίχα, αλλά μην μείνετε μόνο σε αυτά. Όλα στο μαγαζί είναι φτιαγμένα με μεράκι. Τόσο μεράκι, που ο «Πειναλέων» δεν διαφέρει και πολύ από το σπίτι μας.

Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια Τ.: 210 64 40 945 fb.: Ταβέρνα ο Πειναλέων

16 Μαρτίου Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Άλντο Μόρο απαγάγεται από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. 5 σωματοφύλακες σκοτώνονται. 16 Μαρτίου γεννιέται ο Κώστας Μπακογιάννης, Έλληνας πολιτικός. 8 Σεπτεμβρίου Μαύρη Παρασκευή: Στρατιώτες πυροβολούν διαδηλωτές στην Τεχεράνη, με απολογισμό 88 νεκρούς. Το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της μοναρχίας στο Ιράν.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

ΗΛΙΑΣ 1958 |

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Στο ιστορικό μεζεδοπωλείο, ανάμεσα στο πράσινο του Πεδίου του Άρεως, δεν αισθανόμαστε «πελάτες». Αισθανόμαστε φίλοι, οικογένεια, μία παρέα, σε έναν νοσταλγικό χώρο που σε ταξιδεύει στο χρόνο…

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Ιστορία και γεύση μπλέκονται στο Πεδίον του Άρεως Ένα αυθεντικό ελληνικό μαγαζί στο πιο Αθηναϊκό καταπράσινο μέρος. Υπήρχε από το 1939 στη Λ. Αλεξάνδρας, αγοράστηκε από τον κύριο Ηλία το 1958 και βρίσκεται στην οδό Μπούσγου από το 1966. Τώρα, υπεύθυνος είναι ο γλυκύτατος κύριος Χρήστος. Το μαγαζί ανακαινισμένο, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, προχώρησε στο χρόνο, διατηρώντας την ποιότητά του και την αυθεντικότητα μιας παλαιότερης εποχής. Μέχρι σήμερα, το φαγητό που προσφέρει ξεπερνά κάθε προσδοκία, τα χαμόγελα παραμένουν πλατιά και το κέφι υπάρχει σε υψηλές δόσεις. Μυρωδιά ζεστού ξύλου, γκραβούρες στους τοίχους που δείχνουν την Αθήνα όπως ήταν κάποτε, τροφοδοτώντας αναμνήσεις στους παλιούς και δημιουργώντας εικόνες στους νεότερους. Γιατί η ιστορία και η φήμη του ΗΛΙΑ εξαπλώνεται σε όλη την Πόλη, με φοιτητές, οικογένειες, μεγάλες παρέες να δημιουργούν βουή με τις κουβέντες τους, γεγονός που δηλώνει ότι το κλασικό, το παραδοσιακό και το αυθεντικό δεν πεθαίνει ποτέ. Η οικειότητα που καλλιεργεί ο χώρος, κάνει το μεζεδοπωλείο τη νούμερο 1 επιλογή πολλών γενιών από τότε μέχρι σήμερα. Ιστορικές πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες, έχουν ζήσει τα δικά τους βράδια μέσα στο μεζεδοπωλείο και εξακολουθούν ακόμη να το κάνουν. Με ζωντανή μουσική τα Σαββατόβραδα και τα Κυριακάτικα μεσημέρια, ο ΗΛΙΑΣ μας ταξιδεύει σε εποχές που μας έφταναν ένα πιάτο πεντανόστιμο φαγητό, καλή παρέα, άφθονο γέλιο, για να αρχίσουμε χορούς και πανηγύρια. Μπούσγου 2, Πεδίον Άρεως Τ: 210 64 21 129 www.ilias1958.gr

1958|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

13 Μαΐου Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καράκας, Βενεζουέλα, το αυτοκίνητο του αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον δέχεται επίθεση από αντιαμερικανούς διαδηλωτές. 3 Μαΐου πεθαίνει ο Γεώργιος Παππάς, Έλληνας ηθοποιός

1966 4 Ιανουαρίου Σε μισό και πλέον εκατομμύριο ανέρχονται οι μετανάστες της περιόδου 1959-1965, ανακοινώνει η κυβέρνηση Στεφανόπουλου. 29 Δεκεμβρίου Έπειτα από 12ωρη σύσκεψη, οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους: καταδικάζονται οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης σε ποινές φυλάκισης 11 και 8½ χρόνων αντίστοιχα, ενώ απαλλάσσονται όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

ΜΑΡΤΙΝΗΣ |

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Το εστιατόριο ΜΑΡΤΙΝΗΣ είναι συνδεδεμένο με τα Πατήσια και την ιστορία τους εδώ και πολλά χρόνια. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Λουκά, θα βρείτε αυθεντικές ελληνικές, μεσογειακές γεύσεις

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

1969|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

και Ιακωβάτων, «μεσοτοιχία» με το ναό του Αγίου Λουκά. Χτίζεται το 1888 από την οικογένεια Σκοτίδα. Γύρω

8 Ιανουαρίου Ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Οδυσσέας Αγγελής, αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, θέση την οποία διατηρούσε ο ίδιος ο Γεώργιος

στα 1908, λειτουργεί ως Καφενείο με το όνομα «Κήπος Σκοτίδα» σε μια –τότε- καθαρά εξοχική περιοχή, με

Παπαδόπουλος.

πουλάκια να τιτιβίζουν ανάμεσα στα καταπράσινα Πατήσια και ανθρώπους να χαιρετιούνται καλόκαρδα, όπως

αφού σημαντικές προσωπικότητες έβγαζαν πύρινους λόγους, κατά τις προεκλογικές εκστρατείες. Το 1969,

15 -18 Αυγούστου Πραγματοποιείται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης το Φεστιβάλ Γούντστοκ, με μερικούς από τους κορυφαίους ροκ

οι αδερφοί Μαρτίνη έφτιαξαν το ψητοπωλείο τους δίπλα στον ξακουστό κινηματογράφο «Σελέκτ» και 8

μουσικούς της εποχής.

ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΜΑΡΤΙΝΗΣ - Ένα εστιατόριο και ένα κτίριο με ιστορία που φτάνει πίσω στο 1888 Το κτίριο που στεγάζεται το ιστορικό εστιατόριο των αδερφών Μαρτίνη είναι στη συμβολή των οδών Πατησίων

σε μικρά χωριά. Το 1937, μετονομάστηκε σε «Εξοχικό Σκοτίδα» και μετατράπηκε σε εστιατόριο, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, έγινε πάλι καφενείο, όπου λάμβαναν χώρα σημαντικά γεγονότα,

χρόνια αργότερα, το 1977, μισθώνουν από τους ιδιοκτήτες του το ακίνητο του «Καφενείου Σκοτίδα» και το μετατρέπουν σε εστιατόριο. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια, αλλά το Εστιατόριο της οικογένειας Μαρτίνη, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ελληνικής εστίασης, με παραδοσιακές Ελληνικές και Μεσογειακές γεύσεις και άμεση «κατ’ οίκον» διανομή, τα τελευταία χρόνια. Πρώτο μέλημα είναι πάντα η ικανοποίηση των θαμώνων και όσον αφορά τη γεύση και όσον αφορά την εξυπηρέτηση. Διατηρούν την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής και σημείο-ορόσημο όχι μόνο για τα Πατήσια, αλλά για όλο το κέντρο της Αθήνας.

Πατησίων 289, Αθήνα Τ.: 210 21 11 063 www.martiniskouzina.gr

1977 7 Ιανουαρίου Οι λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς από το υπό κυπριακή σημαία Μ/S Γκλόρια στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση εμπνέει τον Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία». 8 Νοεμβρίου Ο Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας στη Βεργίνα.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, σε έναν ιστορικό, πολυσύχναστο και καταπράσινο πεζόδρομο βρίσκεται η “Ροζαλία” με τον υπέροχο κήπο από το 1978.

ΡΟΖΑΛΙΑ |

ΤΑΒΕΡΝΑ

Αχ Ρόζα, Ρόζα “Ροζαλία” Η πιο γνωστή ταβέρνα των Εξαρχείων, γνωστή τόσο για τις γεύσεις, όσο και για τον υπέροχο χώρο της, κοσμεί την οδό Βαλτετσίου με τον κήπο της από το 1978. Την “κοσμεί” γιατί αγγίζει όλες τις αισθήσεις μας: μυρίζεις υπέροχες μυρωδιές που θυμίζουν την κουζίνα των παιδικών μας χρόνων, βλέπεις έναν καταπράσινο κήπο, ακούς μουσική, γέλια και κουβέντες. Η ιστορική ταβέρνα της Βαλτετσίου είναι ακόμη εκεί, να επιμένει στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με το φαγητό της γιαγιάς μας αλλά και με νότες νέας δημιουργίας. Είναι εκεί για όλους: οικογένειες, ζευγάρια, παρέες, φοιτητές, νεολαία, για όλες τις γενιές. Σε μια γειτονιά... επαναστατική, δεν μπορούσε παρά να πάρει αυτό το όνομα: Η “Ροζαλία” ήταν το κωδικό όνομα της κυραΑυγούστας, αντιστασιακής κατά των Γερμανών που ζούσε στο υπόγειο του κτιρίου, όπου τώρα βρίσκεται η ταβέρνα. Στο πέρασμα των καιρών, άνθρωποι έζησαν, γέλασαν, έφαγαν, ήπιαν, διασκέδασαν και... φιλοσόφησαν μέσα στη “Ροζαλία” και το κάνουν ακόμη, καθώς δεν μπορεί να βγει από την καρδιά τους. Αλλά και οι νέοι που την ανακαλύπτουν τώρα, τη βάζουν ψηλά στις επιλογές της γεύσης τους! Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να έρθει μια μέρα που η Ροζαλία δεν θα είναι το σήμα κατατεθέν των Εξαρχείων, με τις μουριές, τα πλατάνια, το φοίνικα, την καστανιά και τις ελιές, όπου τόσοι και τόσοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες έδωσαν το παρών.

Βαλτετσίου 59, Αθήνα Τ.: 210 38 02 725 www.rozalia.gr

1978|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

20 Ιουνίου Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο εγκέλαδος χτυπά τη Θεσσαλονίκη με σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ Πεθαίνουν η Κυβέλη και η Σοφία Βέμπο «Οκτώβρης ‘78»: Η τελευταία δισκογραφική συνεργασία ενός «διδύμου» που έγραψε μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Ο λόγος βεβαίως για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, που συναντώνται και πάλι στο στούντιο το 1978 έπειτα από έντεκα χρόνια «χωρισμού» 27 Δεκεμβρίου Ισπανική Μεταπολίτευση: Η Ισπανία γίνεται δημοκρατία μετά από 40 χρόνια φασιστικής δικτατορίας 1 Δεκεμβρίου Αναστέλλεται η έκδοση των Times μέχρι τις 12 Νοεμβρίου του 1979


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έρθει κάποια μέρα που ο «Διόνυσος» δεν θα υπάρχει και οι επόμενες γενιές δεν θα δοκιμάσουν το σουβλάκι του, στην πλατεία του Άη Γιώργη.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ |

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ

Ο Δικός μου «Διόνυσος» Ο «Διόνυσος» στην πλατεία Αγίου Γεωργίου υπηρετεί από το 1969 το χώρο της εστίασης, σερβίροντας το παραδοσιακό σουβλάκι. Πολλά έχουν γραφτεί για τη γεύση του φαγητού και την ποιότητά του, ακόμη περισσότερα για την ιστορία του και πιο πολλά για τους φημισμένους διάσημους πελάτες του, από

1969|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

10 Ιανουαρίου Γυναίκες αστυνομικοί ανακοινώνεται ότι θα προσληφθούν για πρώτη φορά. Οι υποψήφιες θα πρέπει “να διαπνέονται υπό υγιών εθνικών πεποιθήσεων”.

ηθοποιούς και πολιτικούς, μέχρι ποιητές και συγγραφείς. Από το «Διόνυσο» της Κυψέλης, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, έχει περάσει και λαός και Κολωνάκι. Το ίδιο κι εμείς. Στο πέρασμα των χρόνων, μετά το σχολείο, το φροντιστήριο, τη δουλειά, την παράσταση, το σινεμά, ο «Διόνυσος» παρέμενε και παραμένει η πρώτη, η κλασική επιλογή. Κανείς δεν έχει καλύτερη τραγανιστή –όσο-πρέπει-λαδωμένη-πίτα και κανείς δεν «μαγειρεύει» καλύτερα το γύρο. Κάποτε, έκανα ένα μίνι διάλειμμα από την Κυψέλη –θύμα κι εγώ της κλισέ φράσης «Η Κυψέλη δεν είναι όπως ήταν»- αλλά ξαναγύρισα. Την ημέρα της μετακόμισης, όταν άδειασα τις κούτες μου και έκατσα στον καναπέ, πήρα μια βαθιά ανάσα και είπα ότι βρήκα το σπίτι μου-ξανά. Αυτόματα, το χέρι μου σχημάτισε τον αριθμό του «Διόνυσου» (που φυσικά ήταν χαραγμένος σε μια γωνιά της μνήμης μου) για να αισθανθώ εξολοκλήρου σαν στο σπίτι μου. Γιατί η γεύση από το σουβλάκι του, το ξακουστό «Μέξικο» με τη μοναδική συνταγή, τα μαγειρευτά φαγητά του είναι κι αυτά... σπίτι μου! Δεν ξέρω αν όντως η Κυψέλη έχει χάσει την παλιά της αίγλη. Ο «Διόνυσος» όμως παραμένει σταθερή αξία στο χρόνο. Το άκουσμα του ονόματος και η ποιότητα από το σουβλάκι σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο... Εκεί που η γεύση είναι αυθεντική. Εκεί που οι παιδικές αναμνήσεις ζωντανεύουν με το καλό φαγητό. Ιθάκης 12, Αθήνα Τ.: 210 82 11 369 & 210 82 36 320 fb: Διονυσος ψητοπωλειο εστιατοριο

28 Μαρτίου Ο Γιώργος Σεφέρης στηλιτεύει τη χούντα των Συνταγματαρχών με δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC. 1 Μαΐου Ο Αριστοτέλης Ωνάσης εκχωρεί στον γιο του, Αλέξανδρο, που ενηλικιώνεται, το 50% των επιχειρήσεών του, λέγοντάς του: “Από σήμερα είμαστε συνεταίροι”. 5 Ιουνίου Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης 5 Οκτωβρίου Παραδίδεται στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός Κορίνθου-Πατρών


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Εδώ και 48 χρόνια, όλη η Αθήνα ψωνίζει ξηρούς καρπούς από τον «Αλάμπεη». Εκεί, στην πλατεία Κουμουνδούρου, ξέρεις ότι θα βρεις ό,τι σου χρειάζεται για να επιλέξεις σοβαρούς Ελληνικούς ξηρούς καρπούς.

ΑΛΑΜΠΕΗΣ |

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ - ΚΑΒΑ

Παραδοσιακοί ξηροί καρποί από το 1970 Από το 1970, ο Αλάμπεης βρίσκεται μέχρι σήμερα, σε μια από τις πιο παλιές πλατείες της Αθήνας, την πλατεία Κουμουνδούρου. Κάθε Αθηναίος που σέβεται τον εαυτό του, έχει επισκεφθεί τον Αλάμπεη. Είναι από αυτά τα μέρη που ξέρεις να πηγαίνεις με κλειστά μάτια. Από αυτά τα μέρη που μπορεί να μην θυμάσαι το όνομά τους, αλλά το έχεις συνδυάσει με απολαυστικές γεύσεις. Το δυνατό σημείο είναι οι ελληνικοί παραδοσιακοί ξηροί καρποί. Επιλεγμένοι με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, φρεσκοκαβουρδισμένοι και γευστικότατοι. Εκτός από ξηρούς καρπούς και ποτά, θα βρείτε και ζαχαρώδη προϊόντα, από καραμελίτσες μέχρι σοκολατάκια! Δεν μας κάνει εντύπωση λοιπόν που βρίσκεται ανάμεσα στους «κλασικούς» της Αθήνας. Βέβαια, εξελίχθηκε σε κλασικό όχι μόνο λόγω ποιότητας, αλλά και χάρη στους ανθρώπους του. Οι ιδιοκτήτες είναι πάντα εκεί, να γνωρίζουν τον κόσμο, να προσφέρουν εκτός από τα προϊόντα τους, μια καλή κουβέντα κι ένα χαμόγελο, για να μας φτιάξουν τη διάθεση. Γενιές και γενιές έχουν περάσει από του

1970|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

11 Ιανουαρίου Ενώπιον δεκάδων κατοίκων του Μολύβου της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ελληνικό αλιευτικό το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αρνήθηκε να την ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια οδηγεί άλλο προς τα τουρκικά παράλια. 3 Φεβρουαρίου Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα αποφασίζει την επ’ αόριστον διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σημειώνοντας ότι αυτές δεν θα επαναληφθούν “εφ’ όσον δεν αποκαθίσταται η δημοκρατία στη χώρα”

Αλάμπεη για να ψωνίσουν και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να περνούν για πολλά ακόμη χρόνια! Είναι σήμα κατατεθέν για την Πλατεία και την γειτονιά.

Πλατεία Ελευθερίας 6, Αθήνα Τ.: 210 32 16 372 // 210 32 19 564

13 Απριλίου Ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς, στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ των Παρισίων. Την αποχώρηση του Έλληνα συνθέτη από την Ελλάδα οργάνωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ.


ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΣΤΟΥΣ classicus

Ο,ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ

Όπου και να ‘σαι, ξέρεις ότι καλό παγωτό θα βρεις σε ένα μέρος: στη «Χαρά» επί της Πατησίων που προσφέρει ... χαρά, όχι μόνο με τα παγωτά, αλλά με όλα τα γλυκά της!

ΧΑΡΑ |

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ

Από την Πόλη στην Πατησίων, ακολουθώντας μια παράδοση που κρατάει αιώνες Λίγο πριν το 1920, η γιαγιά Αριστέα μοιραζόταν τις συνταγές των γλυκών της κάπου στην Κωνσταντινούπολη. Δύο χρόνια μετά, με την καταστροφή της Σμύρνης, η γιαγιά Αριστέα μετοίκησε στην Αθήνα, έκανε διάφορες δουλειές, αλλά τις συνταγές της τις κρατούσε «καλά κρυμμένες». Το 1969, ο γιος της Νίκος, με την ίδια αγάπη για τη ζαχαροπλαστική, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις μαγικές συνταγές να προσφέρει χαρά σε ουρανίσκους και ψυχές! Μια Κυριακή των Βαϊων, 6 Απριλίου 1969, η «ΧΑΡΑ» άνοιξε στη διάσημη Πατησίων, προσφέροντας πολίτικα γλυκίσματα, με τα πρωτεία να κατέχουν το «Σικάγο» και το εκμέκ παγωτό. Παρέλασαν διάσημοι της εποχής, πολιτικοί και καλλιτέχνες, αλλά και όλοι οι Αθηναίοι που ήξεραν τι πάει να πει καλό γλυκό. Μέχρι σήμερα, η φήμη της «ΧΑΡΑΣ» εξαπλώνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εκεί θα δεις ανθρώπους μεγάλους, 30άρηδες, αλλά και νεολαία να δοκιμάζουν χειμώνα καλοκαίρι το διάσημο παγωτό κι όλα τα υπέροχα γλυκά τους. Η Πατησίων Ζει και η «ΧΑΡΑ» βάζει το δικό της λιθαράκι για να ζήσει αιώνια. Και τι κι αν πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια που η γιαγιά Αριστέα ήρθε στην Αθήνα; Εκείνη θα ζει και θα βασιλεύει αιώνια μέσα από τις συνταγές της, που ακόμη και σήμερα γράφουν ιστορία.

Πατησίων 339, Αθήνα Τ.: 210 22 87 266 www.xara.gr

1969|

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

4 Απριλίου Ο Ντέντον Κούλεϊ εμφυτεύει την πρώτη προσωρινή τεχνητή καρδιά. 9 Απριλίου Κάνει την παρθενική του πτήση το πρώτο βρετανικής κατασκευής Κονκόρντ. 20 Μαΐου Η τηλεόραση του Ε.Ι.Ρ. συνδέεται μέσω ιταλικού δορυφόρου με το διαστημόπλοιο Απόλλων 10 και μεταδίδει την πρώτη ζωντανή εκπομπή από το Διάστημα. 7 Ιουνίου Ο θρυλικός καπετάν Αντρέας Ζέπος, για τον οποίο ο Γιάννης Παπαϊωάννου έγραψε το γνωστό τραγούδι, πεθαίνει ξεχασμένος από όλους στο Φάληρο σε ηλικία 55 χρόνων. “Πέθανε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι”, λέει χαρακτηριστικά για τον φίλο του ο Παπαϊωάννου, που θυμίζει σε όλους ότι την εποχή της πείνας στην Κατοχή, ο καπετάν Ζέπος αλώνιζε το Σαρωνικό και γύριζε πάντα με το καΐκι φορτωμένο ψάρια, που τα χάριζε στον κόσμο.


Υπάρχει μία Αθήνα του πλούτου, της υπηρεσίας και της χλιδής. Στο παζλ της πόλης, ένα μικρό κομμάτι που λάμπει στην λιμουζίνα, στην βιτρίνα, στα μαύρα γυαλιά. Ανοίγεις την πόρτα και καλωσορίζεις. Ακριβώς δίπλα μία διαδήλωση, ένας κουλουράς, μία φοιτήτρια που μασουλάει μία τυρόπιτα. Έντονες αντιθέσεις, που μερικές φορές νομίζεις πως είναι ένα καλοστημένο σκηνικό για το γύρισμα μιας ταινίας. Μια ταινία με πολλούς κομπάρσους και ελάχιστους πρωταγωνιστές!

ΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΛΙΔΗ

Κούκλα είσαι σήμερα. Πάλι στην βιτρίνα μιλάς;


Πόσο μικρός ο άστεγος μπροστά στην ταμπέλα; Πόσο ψηλά η ταμπέλα, πόσο χαμηλά ο άνθρωπος;

ΘΕΜΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ, ΘΕΜΑ ΥΨΟΥΣ


Είμαστε μια γενιά που πίνει μέχρι το τέλος την ζωή. Δρακογενιά. Που αντέχει. Που κλαίει. Που αντέχει γιατί κλαίει. Ένας δράκος που κλαίει; Νεαρέ μου, μην μπερδεύεσαι. Τα δάκρυα είναι η βενζίνη που σε πάει μακριά.


Ένα θεατρικό έργο βασισμένο σε μία ιδέα του Θράσου Καμινάκη

318 CHRISTMAS VIRUS C:

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ας υποθέσουμε πως η γη είναι ένα τεράστιο ίδρυμα για εθισμένες προσωπικότητες στην δυστυχία. Είναι ένας τρόπος να εξηγήσεις και να μεταφράσεις γιατί ο κόσμος μας δεν περνάει καλά. Τι κάνει ένα τόσο τέλειο δημιούργημα όσο ο άνθρωπος να δυστυχεί και να κάνει κάθε τι δίπλα του να υποφέρει: Την φύση, τα ζώα, τη βλάστηση, τους φυσικούς πόρους, την υγεία, τα όρια στην σχέση του με τους άλλους. Στο ίδρυμα αυτό τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινά, ανάποδα από ότι ξέρουμε... Αφρικάνικα. Και οι τρόφιμοι του ιδρύματος προσπαθούν χρονιάρες μέρες να αποτοξινωθούν από την δυστυχία, κάτι που συνηθίζεται μέσα στις γιορτές που όλοι ντυνόμαστε με... ανθρωπιά. Λέξη κι αυτή! ....Σαν μολυσματική ασθένεια ακούγεται. Christmas Virus λοιπόν παντού στον πλανήτη με 365 μέρες το χρόνο να προσπαθούμε όλοι να διατηρήσουμε το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Χωρίς πολέμους, χωρίς εγκλήματα, χωρίς διαζύγια, χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια και πείνα, χωρίς ναρκωτικά, αλκοόλ και τεχνητούς παραδείσους, χωρίς σεξισμό, ρατσισμό, φασισμό, ιμπεριαλισμό, χωρίς αρρώστιες, γηρατειά και θάνατο. Πως; Φροντίζοντας το Πνεύμα των Χριστουγέννων, αυτό το επίπλαστο καλοσυνάτο κλίμα των ημερών να διατηρηθεί για έναν ολόκληρο χρόνο. Με την μετάδοση του ÇΙού των ΧριστουγέννωνÈ από την μια άκρη της γης στην άλλη. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει κάθε μέρα Χριστούγεννα. Το μήνυμα δεν αφήνει γωνιά της γης που να μην φτάσει. Και οι αντιδράσεις των τροφίμων του πλανήτη σε μια χρονιά όπως το 2019, απρόβλεπτες. Τι μας κάνει να μην θέλουμε να 'μαστε καλά ενώ όλοι γι' αυτό ÇπολεμάμεÈ; Αφήνουμε πίσω το '18 και μπαίνουμε αριθμολογικά σε μια χρονιά 3. Γιατί; Ιδού: 2019 δηλ. 2+0+1+9=12, δηλ. 1+2=3. Άρα το '18 πίσω μας και 3 μπροστά μας να τη η χρονιά Ç318È. Αυτός είναι ο τίτλος του έργου 318 Christmas Virus C με υπότιτλο ÇΠως μεταδίδονται τα ΧριστούγενναÈ, ενός ετήσιου art project του Μικρού Πολυτεχνείου, που θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του '18 έως τον Δεκέμβριο του '19 που θα ανέβει στην σκηνή του θεάτρου ΟΛΒΙΟ. Μέχρι τότε πολλοί νέοι δημιουργοί από τα σεμινάρια τέχνης του ΜΠ θα ασχοληθούν υπέρδημιουργικά με το θέμα. Ενδεικτικά σημειώνουμε: Σεμινάριο Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη, σεμινάριο Εικονοληψίας του Παναγιώτη Τσάγκα, σεμινάρια Pocket Theatre, Καλλιγραφίας (!), Δημιουργικής Γραφής, Μυθοπλασίας, Στίχου και Τραγουδοποιϊας (Νίκος Κολλάρος) ακόμα και σεμινάριο Αριθμολογίας για την ÇεπιστημονικήÈ αλήθεια του πράγματος. Απόψε μάλιστα παραμονή του Χειμερινού Ηλιοστασίου, της πιο σκοτεινής νύχτας του χρόνου, οι μαθητές της Φωτογραφίας του Γιάννη Βουλγαράκη κάνουν την πρώτη τους 318 Συνάντηση για να βάλουν τις βάσεις της δουλειάς τους πριν σκάσουν μύτη οι καλικάτζαροι και τους τα ανατρέψουν όλα. ÇΗ ΠΟΛΗ ΖΕΙÈ Χορηγός Επικοινωνίας του Project θα είναι εκεί με απόλυτη μυστικότητα για να καλύψει το γεγονόςÉ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

13 μαθητές των σεμιναρίων του Μικρού Πολυτεχνείου δέχτηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «Πως μεταδίδονται τα Χριστούγεννα», και να φωτογραφιθούν από τους: ΕΡΗ ΣΤΑΗ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΑΤΗΣ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ) Τα Χριστούγεννα μεταδίδονται με τις Αισθήσεις: Όραση (λαμπάκια, χρώματα, αίματα), Ακοή (παιδικές φωνές, μελωδίες, ουρλιαχτά), Γεύση (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κόκκαλα γαλοπούλας), Αφή (κουκουνάρια, χιονοπόλεμος, κρυοπαγήματα), Όσφρηση (φαγητά στο φούρνο, ξύλα στο τζάκι, ζεστό κρασί με κανέλα και αντικαταθλιπτικά).


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΕΛΛΗ ΚΑΚΟΥΡΗ (ΜΥΘΟΠΛΑΣΊΑ) Τα Χριστούγεννα μεταδίδονται εξ επαγωγής, με βάση το θεώρημα του εκατοστού πιθήκου. Ένας άγγελος εμφανίζεται στον ύπνο ενός ανθρώπου και του ανακοινώνει ότι έρχονται τα Χριστούγεννα. Εκείνος ξυπνάει χαρούμενος και αρχίζει να μοιράζεται τα καλά νέα με τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του. Η αλήθεια είναι πως η επιστήμη δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η αυτόματη αναμετάδοση πραγματοποιείται ακριβώς τη στιγμή που ο εκατοστός άνθρωπος θα πληροφορηθεί το γεγονός. Αλλά λίγη σημασία έχει για μια μετάδοση τόσο μεγάλης κλίμακας, εάν είναι ο εκατοστός ή ο χιλιοστός άνθρωπος που προσδιορίζει την κρίσιμη μάζα. Πρόκειται στην πράξη για απόλυτο συγχρονισμό.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΑΝΝΑ ΚΟΧΥΛΑ (ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗ) Με τους κουραμπιέδες βουτύρου που η επαχθώς επικίνδυνη σκόνη τους εισχωρεί από τα ρουθούνια στα κύτταρα κάτι που οδηγεί συχνά σε υπερφαγικά επεισόδια σε βαθμό εθισμού και που η αποτοξίνωση μετά μας στέλνει σε γνωστό Rehab της Αφρικής όπου εκεί τα Χριστούγεννα είναι καλοκαιρινά.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ) ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΥΛΜΙΧΑΛΗΣ (ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΊΑ) Κι εγώ συμφωνώ με τις Αισθήσεις δηλαδή με το καθαρό, απαστράπτον, ωμό σεξ.

Είναι μια μικρή περίοδος κάθε χρόνο την οποία τη ζούμε κυρίως από τα μικρά παιδιά. Αυτή η ανυπομονησία, η χαρά να πάρουν τα δώρα τους. Είναι και μια ευκαιρία για τους μεγάλους να μαζευτούμε όλοι, να ξεχάσουμε κάποια προβλήματα. Να τα αφήσουμε πίσω μας.


ΜΑΪΟΣ 2019

ΠΕΤΡΟΣ ΣΙΔΕΡΕΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Δεν ξέρω πως μεταδίδονται τα Χριστούγεννα αλλά για να είμαι ειλικρινής και ίσως λίγο κόντρα στο πνεύμα των ημερών, ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν είναι το ότι τα Χριστούγεννα με κάποιον τρόπο οφείλουμε να γυρνάμε τον διακόπτη μας και να μπαίνουμε σε μια λειτουργία την οποία θα ήθελα ο κόσμος να βρίσκεται όλο το χρόνο. Δεν μου αρέσει το να ορίζουμε μια συγκεκριμένη περίοδο προκειμένου να αλλάξουμε την ψυχολογία και την συμπεριφορά μας προς το καλύτερο, να γίνουμε πιο δοτικοί, να έχουμε περισσότερο το νου μας προς τον συνάνθρωπο. Νομίζω πως θα έπρεπε να είμαστε έτσι 365 μέρες τον χρόνο και όχι 20. Οπότε ας κοιτάξουμε πως θα το μονιμοποιήσουμε, πολύ περισσότερο από το πώς θα το μεταδίδουμε για ένα εικοσαήμερο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ) Μεταδίδονται γρήγορα και μεταδίδονται και όλο και νωρίτερα.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019 ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗΣ (ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΊΑ)

ΚΑΤΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ) Τα Χριστούγεννα μεταδίδονται με τις γιαγιάδες νομίζω. Δηλαδή με το που σκάσει το πρώτο μελομακάρονο, ο πρώτος κουραμπιές δια χειρός γκράντ μάδερ, έχεις Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα τα γράφει το κινητό μου κάθε χρόνο την σωστή ημερομηνία. Νομίζω ότι αυτό γίνεται με ένα πρόγραμμα που κρατάει το ημερολόγιο. Ξέρω πως κάποτε δεν υπήρχαν κινητά, ούτε καν υπολογιστές. Δεν έχω ιδέα τι γινόταν τότε, αλλά είμαι σίγουρος ότι τα Χριστούγεννα δεν έφθαναν παντού στην ώρα τους. Εδώ που τα λέμε, είναι ζήτημα αν έφθαναν και οι απλές μέρες. Πρώτα μάλλον ανακαλύφθηκε η ώρα και μετά οι τρόποι για να γίνονται τα πράγματα στην ώρα τους. Τώρα πια θεωρείται πως τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στην Διεθνή Τράπεζα Πληροφοριών. Πρόκειται για ένα cloud διασυνδεδεμένο με τα τσιπάκια στον εγκέφαλό μας και ό,τι καταχωρείται εκεί, αποτελεί αυτόματα κοινή γνώση όλων μας.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΙΑΠΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ) Τα Χριστούγεννα, νομίζω, μεταδίδονται σκοτώνοντας ακαριαία όλες τις αρνητικές σκέψεις.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ (ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΊΑ) Τα Χριστούγεννα, νομίζω, μεταδίδονται με μεταγγίσεις αίματος των καλικαντζάρων.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΚΑΤΣΑΦΑΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ) Μεταδίδονται με τον στολισμό. Με την πόλη που στολίζεται, και εκεί κάπου θυμάσαι ότι κάτι συμβαίνει και έχουν έρθει τα Χριστούγεννα καθώς μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δουλεύει πάρα πολύ εκείνη την περίοδο. Οπότε, ο στολισμός θα έλεγα. Και τα παιδιά. Που περιμένουν τα δώρα τους και αυτό είναι κάτι που το εντάσεις στο πρόγραμμά σου για να δώσεις χαρά και στους μικρούς και στους μεγάλους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΑΣ (ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΊΑ) Με την εμπειρία, με το να δίνεις αυτήν την εποχή το περισσότερο από εσένα τον ίδιο στους άλλους και να ανταποκρίνονται κι εκείνοι με τον ίδιο τρόπο.


Η Έρη φωτογραφίζει. ÇΑιχμαλωτίζειÈ ανθρώπους και στιγμές στην αιωνιότητα. Η Βίκυ ψάχνει τη στιγμή χορεύοντας ... ένα χορό στη ÇΣκιάÈ. Ψάχνει τον εσώτερο άνθρωπο, τον εσώτερο εαυτό που θα γεννηθεί ξανά μέσα από την αρχέγονη κίνηση του Butoh. Η Έρη στοχεύει να βρει την κίνηση και το βλέμμα, που αποτυπώνει αυτό που πραγματικά είμαστε. Η Βίκυ συγκεντρώνεται στην αναπνοή και χορεύει , ψάχνοντας την πολυεπίπεδη υπαρξή μας, μέσα από δυναμικές συσπάσεις του κορμιού, νιώθοντας την απόλυτη ψυχική ηρεμία. Η Έρη εκφράζεται μέσα από ένα κλικ. Και οι δυο κινούνται δίπλα μας, στην Πόλη που ζει ακόμη.

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΌ ΕΓΏ


Στο Barton της Σοφίας Ιόλης στο Γκάζι, ο Δημήτρης Λάλος κάνει ένα διάλειμμα από την πρόβα του. Οι καλλιτέχνες όταν δεν ποζάρουν, δουλεύουν σκληρά.


Τόση μπάλα είχαμε να δούμε από την Χούντα... Ναι, αλλά όποιος δεν έχει ζήσει το πάθος της κερκίδας, δεν έχει καπνίσει δώδεκα τσιγάρα σε σαρανταπέντε λεπτά, δεν έχει βραχνιάσει, δεν έχει ταξιδέψει, μπορεί να λέει ότι θέλει. Βρώμικο, τύμπανο, δοκάρι, κριάρι, κοράκι, λήξτο, βάλτο, ντου, μπάτσοι, σούταρε ρε. Αρχίζει το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι. Τι Εθνική, ρε ξενέρωτε; Εδώ μόνο εμείς. Τι να σου πουν εσένα όλα αυτά. Γήπεδο στα αστέρια. Ανεργία. Ομάδα. Ανήκω. Κάτι να περιμένω. Νίκη. Ήττα. Πίκρα. Πάλι Δευτέρα.

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙΓΟΤΑΝΕ ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ

Ο τύπος πίσω μου το ζούσε. Αλλά έπεφτε πάνω μου συνεχώς. Τι είχε καπνίσει, άραγε; Πλατανόφυλλα; Δεν έχανε φάση, έβριζε, τραγούδαγε, έφτυνε. Άντε και θα το βάλουμε σε λίγο, με παρηγόρησε μετά από ένα δοκάρι. Ναι, του είπα για να πάρω θάρρος, αλλά και να του δώσω λίγη σημασία. Ρε φίλε, μου είπε, είσαι και καλό παιδί, πες μου με ποιον παίζουμε;


Απαγορεύσεις εκ φύσεως. Οι πιο σκληρές και αμείλικτες. Γιατί δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτές. Όταν το κοντέρ έχει γράψει πολλά. Όταν έχεις δει πολλά. Αγώνας ταχύτητας με τον χρόνο. Ρατσισμός απένατι στην τρίτη ηλικία. Πού πας πρωί πρωί; Κάτσε σπίτι σου. Βαραίνεις το συνταξιοδοτικό. Πάλι καφενείο; Απόμαχοι. Ειδικό βάρος αμέτρητο θεωρητικά. Πρακτικά; Να ήταν τα νιάτα τρεις φορές.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ


Σταμάτησα με το παπί πάνω στην διάβαση. Ο παππούς ερχόταν σιγά σιγά με την μαγκούρα. Στάθηκε μπροστά μου, αφού του έκοβα τον δρόμο. Απότομα την σήκωσε και με χτύπησε στα δάχτυλα. Με ξέρανε. Θα σέβεσαι! Είπε αποφασιστικά. Τον θυμάμαι....


Είναι πια εκατομμύρια. Είναι από παντού. Βρίσκονται παντού. Σε όλες τις εποχές του χρόνου. Μας παρατηρούν και τους παρατηρούμε. Τους εξυπηρετούμε και μας πληρώνουν. Το ότι τα αγάλματα θα μας ξελάσπωναν ποιος να το περίμενε; Τα αγάλματα και ο μουσακάς. Η βιομηχανία μας το μάρμαρο και η μπεσαμέλ. Όπως και να έχει όμως, η αλήθεια είναι πως φέρνουν έναν άλλον αέρα στην πόλη. Την ζωντανεύουν, είναι σε γενικές γραμμές ευγενικοί. Στα νησιά ξεσαλώνουν. Εδώ γοητεύονται από τους τσολιάδες και τα αρχαία. Η Αθήνα πια είναι ένας προορισμός.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ, ΤΟ ΓΙΕΝ, ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ

Ο ηλικιωμένος Αυστριακός έβγαλε το υπερσύγχρονο κινητό. Μασούλαγε κεφτεδάκια και κοίταγε την κα Πόπη που τηγάνιζε στην αυλή. Ο αυτόματος μεταφραστής είπε. με φωνή ευγενικά απόκοσμη. Εγώ θέλω πάρει εσένα, παντρευτεί. Τι είπες, αντίχριστε, φώναξε η κυρα-Πόπη, χήρα γυναίκα. Ο εγγονός της γέλαγε. Ο Αυστριακός επέμενε. Στο τέλος απογοητεύτηκε. Αλλά πήρε μαζί του την συνταγή.


Οριζοντιωμένος και άγνωστος. Και ο στρατιώτης και ο σκύλος. Δάφνες ξεθυμασμένες. Δακρυγόνα. Ψέματα. Γαβγίσματα. Ομιλίες. Εμείς θα. Εσείς θα. Δημοκρατία υπό κατασκευήν. Θα σας εξαφανίσομεν. Περασμένα μεγαλεία. Απώλεια. Ιαχές. Θυμάσαι τότε που. Διηγώντας τα. Να γελάς. Ή να κλαις; Τι λέει το άσμα; Δεν θυμάμαι, ποιος το λέει;

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ


Καλλιτέχνες δρόμου, αλλά και χώροι δημιουργικής απασχόλησης, όπως το Κλίμιντριν της Μαίρης και του Κώστα μοιράζουν απλόχερα τη μαγεία που χρειάζονται τα μικρά παιδιά που ... έτσι και αλλιώς, τα ξέρουν όλα.


Χριστιανοί κόπτες προσεύχονται, μουσουλμάνοι προσεύχονται, ινδουιστές προσεύχονται και αυτοί. Και οι Έλληνες προσεύχονται. Γενικώς, όλοι προσευχόμαστε μην κάτσει η στραβή. Δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός, οι αντοχές, η ίδια η κοινωνία και η συνοχή της. Καριέρες χτίζονται πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Συμμορίες στήνονται. Απλοί άνθρωποι την πληρώνουν χωρίς να φταίνε. Αφομοίωση; Χωράμε; Σύνορα κλειστά-ανοιχτά, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έτσι και αλλιώς ευάλωτη. Δεύτερη γενιά, σε λίγο και τρίτη. Ο Αντετοκούμπος Ελληνάρας. Ο Αμπντούλ επικίνδυνος. Με συνθήματα τίποτε δεν γίνεται.

ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΤΕΝΤΑ

Ήρθαν και μας πήραν τις δουλειές, είπε ένας Γεωργιανός για έναν Πακιστανό σε έναν Έλληνα.


Σε κάτι καφενεδοουζερί, όπως της Τζένης στα Πατήσια. Με χρώματα πολλά, με αφίσες, κάδρα και ταμπέλες διαφημιστικές. Σαν ντεκόρ. Σε κάτι τέτοια μέρη, λοιπόν, η λαϊκότητα, το γλέντι απογειώνει την ψυχή και το σώμα. Βοηθά και τα ρακόμελο, βέβαια. Έξω από πιάτσες, η Αθήνα δεν είναι μόνο πιάτσες. Μουσική χωρίς μικρόφωνα, το ρεμπέτικο στα καλύτερά του, τόσο ανόθευτο, τόσο πραγματικό. Όποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΡΕ

Έπαιζε το τρίχορδο. Η πόρτα άνοιξε και μπήκε ένας εξηντάρης με μαγκούρα. Ο μπουζουκτζής σταμάτησε, σηκώθηκε όρθιος χαιρέτισε τον νεοφερμένο. Είχε καιρό να έρθει και όλοι χάρηκαν που τον είδαν. Ξεκίνησε ένα νέο ζεϊμπέκικο. Για πάρτη σου, είπε ο τρίχορδος. Ο άλλος άρχισε να χορεύει μόνο με τα χέρια, τα πόδια του δεν άντεχαν. Η απογείωση της θεατρικότητας. Κανείς δεν κουνήθηκε για ώρα. Μόνο τα χέρια των δύο τους.


H Kυριακή, η Πωλίνα, ο Γιώργος από το Εξέλιξις του ΚΕΘΕΑ-Κινητή μονάδα streetwork. Η Κατερίνα, πυροσβέστρια. Όλοι σβήνουν φωτιές και φωτιές. Κάποτε χάνουν, κάποτε κερδίζουν. Θες τσάι; ρώτησε η θεραπεύτρια. Θα είναι ζεστό; απάντησε ξέπνοα η κοπέλα. Ναι, καλή μου, κρύο θα σου δίναμε; Κάτι μου θύμησε χωριό. Μία κοινοτική αλληλεγγύη, όχι ιδεολογική, μα γήινη, πραγματική και χρήσιμη. Οι φωτιές, αχ αυτές οι φωτιές! Πως ανάβουν; Στα σώματα και στα δέντρα... Αν μιλάμε για καθημερινούς ηρωισμούς, κάπου εδώ είμαστε.

ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ ΦΩΤΙΕΣ


Κάθε βράδυ πετάγομαι. Αφού πρώτα τραβώ με όλη μου την δύναμη μια μάνικα που έχει σκαλώσει. Εφιάλτης. Δεν τα καταφέρνω ποτέ να τους σώσω. ( Ένας πυροσβέστης μετά το Μάτι).


Χαλαρώστε. Ποιος θα σας πει εάν πρέπει να ανοίξετε ή να κλείσετε την ομπρέλα σας; Τι χρειάζεται και τι όχι; Αν μπαίνεις την κλείνεις, εάν βγαίνεις την ανοίγεις. Τι απολυτότητα είναι αυτή που έχει βασιλέψει στην πόλη και στο διαδίκτυο; Υπάρχουν περισσότερες οπτικές.

ΘΕΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ


Ο καλός κος Βατόπουλος συνομιλεί με την πόλη. Με τα κτήρια, τις γωνιές, τους πεζόδρομους. Από τους λίγους που μπορούν, που έχουν την ευαισθησία. Η αποτύπωση των ανθρώπων στην πόλη, η επιρροή της πόλης στους ανθρώπους. Και ένας καλός αφηγητής... Που με τον δικό του τρόπο ταξιδεύει και εμείς μαζί του.


Το μαζί είναι το σημαντικό. Και όχι το ποιοι είναι μαζί. Εάν είναι άνδρες, γυναίκες ή και τα δύο. Μαζί, με σεβασμό, με ποιότητα, με καυγάδες, ζήλειες, έρωτα, κρίσεις, συνήθειες, φίλους και φίλες, στήριξη. Φυσιολογικά πράγματα, δηλαδή, μα και τόσο πολύτιμα. Δέσποινα και Έλενα, ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη.

ΜΑΖΙ


Σήμερα γάμος γίνεται. Ξένια-Σπύρος.


Πλατεία θεάτρου, μία το βράδυ. Ψυχή. Καθημερινή. Κρύο. Ησυχία. Κάτι ακούγεται. Αλλόκοτο, απόκοσμο, περίεργο. Ένας τύπος εμφανίζεται από το πουθενά, πλοηγείται ανάμεσα από σακούλες σκουπιδιών, αποφεύγει λακούβες, κάνει τσαχπινιές ρίχνοντας το βάρος του πότε αριστερά πότε δεξιά, στρίβει και χάνεται. Εάν σου αρέσει η επιστημονική φαντασία, έχεις βρει τον ήρωά σου. Πόσο απρόβλεπτη πόλη; Πόσο;

ΜΑΝΤ ΜΑΞ, ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ


Ο Γιάννης, σεφ με φαντασία. στο εστιατόριο Για Δες. Ο Στράτος από τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς, πλάι στον ιδιοκτήτη Γιάννη. Το καλό φαγητό βρίσκεται παντού. Και σε τόσες επιλογές...


Το καφενείο στην Αθήνα είναι κατάσταση. Κατάσταση που κατακλύζεται από επιχειρήματα, αντιπαραθέσεις (μικρή Βουλή ένα πράμα), παρέες, ζυμώσεις αλλά, και μεζέδες και ουζάκια. Κυριακή πρωί Πετράλωνα, η γειτονιά παρούσα. Πειράγματα. Φωτογραφήστε και αυτόν. Κέρασμα. Στο Μεταξουργείο, η Γιούλη με το καϊμάκι της το πρωί, με την τσικουδιά της το βράδυ. Χώροι συναναστροφής, ενότητας των ανθρώπων και αλληλοεπηρεασμού. Πολιτιστικό φαινόμενο που μας αρέσει τόσο, μα τόσο πολύ.

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ, ΚΑΪΜΑΚΙ ΖΩΗΣ


Ένα γύρω όλοι καθισμένοι, συζητούν, τσακώνονται. Τα τραπέζια τα βάζεις έτσι ώστε όλοι να βλέπουν όλους, σαν παρέα. Όχι πλάτη με πλάτη. Πρόσωπο με πρόσωπο. Η σωστή διάταξη ενός κλασικού καφενείου.


Νύχτα στάσου! Νύχτα ξελογιάστρα. Έτσι, να έχουμε να γκρεμίζουμε που έλεγε και ο Αρμένης στην ταινία Όλα είναι δρόμος. Μετά, βέβαια, φώναζε Ηλία ρίχτο. Γόβες σε ποικιλία τρελή. Εικοσάποντα και σπορτέξ, διάφανα και μπότες. Τέρατα που βγάζουν ατμούς, ξανθιές που ομορφαίνουν το κάθε βράδυ, γκαρσόνια που χαμογελούν, τραγουδίστριες ραινόμενες από λουλουδικό, ρε Ντένια, θα μας πεις την Παράξενη Κοπέλα; Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές οι νύχτες, Ιερές νύχτες γεμάτες καλλυντικά, αλκοόλ και βλέμματα.

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΟΝΤΩΣ ΙΕΡΑ!


Ρε φίλε, τι έχεις πάθει; Όλο το βδομαδιάτικο στην λουλουδού; Ρε, πας καλά; Ρε φίλε, με κοιτάει το πρόσωπο, με κοιτάει. Την αγαπώ ρε συ, την αγαπώ. Φωνάρα!


Μαύρη πόρτα, έντονο βλέμμα. Κίτρινες αμαξάρες-κίτρινα γιλέκα, όχι όπως της Γαλλίας. Κόκκινο κέτσαπ με το χοτντόγκ πριν ή μετά το ξενύχτι. Κόκκινη σούπα ρώσικη, καυτή και πιπεράτη. Δουλειές της νύχτας. Κάποιος σε προστατεύει, κάποιος σου παρκάρει το αμάξι, κάποιος σε ταΐζει. Εσύ διασκεδάζεις. Πολύς κόσμος, ρε φίλε. Έλα την Τρίτη, να δεις ερημιά. Κάποτε, κάθε μέρα ήμασταν φουλ. Τώρα...

ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ


Από το μεσημέρι δουλεύω. Ανέβα κατέβα. Ανέβα κατέβα. Σάββατο. Και εγώ λιώνω. Το μόνο που με κρατάει, η βραδινή σούπα στο ξενυχτάδικο της Αυλής του Πέτρου. Έχω κάτι να περιμένω. Αύριο Κυριακή. Θα ισιώσω, Αλλά το βασικό είναι η σούπα. Το έπιασες;


Γουελ καμ. Σλοβενία. Τουέλβ πόιντς. Όπεν. Μπουλγκάρια. Σόφια, Σόφια. Πάλι μαζί. Σοφία από τα Τρίκαλα. Θα πάω τα Χριστούγεννα να δω την μάνα μου, λέει αυτή. Εγώ για τριήμερο, λέει αυτός. Παλι γουελ καμ, όπεν σέξυ γκερλ. Είκοσι γιούρο και όλα. Είκοσι χρονών. Είκοσι λεπτά. Σάρκα. Σεξ στην πόλη. Σεξ στα στενά. Σεξ στα ψέματα. Σεξ με άγχος. Έλλειψη; Κάλυψη. 20 για ξένους. 50 για φτωχούς Έλληνες. 100 για μεσαίους Έλληνες. 200 για ματσό. 500 και 1000 για το τζετ σετ. Γουελ καμ.

ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ; 20 ΕΥΡΩ

Δεν είμαι πόρνη εγώ. Είμαι σούγκαρ γκέρλ. Δεν παίρνω λεφτά. Μου πληρώνουν τους λογαριασμούς και μου παίρνουν δώρα. Σε αφήνω τώρα. Έχω σούγκαρ ντάντι που με περιμένει. Γεια.


Πρέπει να βρούμε λύση. Μέσα στο γενικό χάος, την ασυνεννοησία και το βάλτο. 3, 17, 12, 8, 40. Τζακ ποτ. Ξανά. 9, 32, 1 και 1\5, 3, 24, ρίζα του 6. Τζακ ποτ. Γκιζέλισπορτ-Φαουχτάλεν όβερ και 12 πέναλντι. Απόδοση 32. Λάκη, είσαι unlucky. Μια ζαριά όλα είναι. Η όχι;

ΒΑΛΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΗΓΑΝΕ


Ένας καλοντυμένος τύπος με ένα ακριβό σκούτερ σταματά. Κατεβαίνει. Καλημερίζει. Αφήνει ένα πενηντάρικο. Χαμογελά και λέει Θα τα πούμε την Κυριακή. Τι θα φάμε; Κωνσταντίνος, Çο Άλλος ΆνθρωποςÈ, στο Μεταξουργείο. Ένας κοινωνικός πειραματισμός, απάντηση και προς τα μέσα και προς τα έξω. Ρισπέκτ.


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ Ένα έντυπο σαν και το δικό μας στηρίζεται στις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που το επιλέγουν ανάμεσα από δεκάδες προτάσεις προβολής. Δεν θα μπορούσαμε να κυκλοφορούμε 7 χρόνια εάν δεν υπήρχατε όλοι εσείς. Άλλοι μας γνωρίζετε χρόνια, άλλοι μόλις λίγες εβδομάδες ή και μέρες. Και σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη, την στήριξη και την συμμετοχή σας και σε αυτό το ιδιόμορφο τεύχος και στα προηγούμενα και στα επόμενα.

ΒΙΝΥΛΙΟ Να αγαπάτε τη μουσική, ν' ακούτε βινύλια, να διασκεδάζετε και να προτιμάτε τα αυθεντικά πράγματα στη ζωή. Εμείς αυτό κάνουμε και θέλουμε κι άλλους στην παρέα μας... Καλή χρονιά! Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα Τ.: 213 02 89 750

MINT BAR Το MINT είναι το μικρό δωμάτιο που κάποτε είχες και ήταν ζεστό, έβαζες μουσική, πατούσες το play και όλα έμπαιναν στη θέση τους. Το team του bar υποδέχεται κάθε νέο έτος με πάρτυ, με ευχές και με cocktails. Γιατί πως αλλιώς... Αρχελάου 30, Παγκράτι Τ.: 693 71 55 277

DECADENCE CLUB Το μπαρ της ... παρακμής σας εύχεται καλές γιορτές με αγάπη, υγεία, κέφι, συναντήσεις. Μακάρι, η Αθήνα να ... ακμάζει πάντα, η Πόλη να Ζει για πάντα, οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι με τα απλά και καθημερινά.

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

AU REVOIR

Σε Εξάρχεια και Κολωνάκι, σε όλες τις γειτονιές του Κέντρου και των Προαστίων, σε όλη την Πόλη που Ζει και εξελίσσεται στο χρόνο, ευχόμαστε από καρδιάς, καλές γιορτές. Έναν όμορφο χρόνο, καλύτερο από τον προηγούμενο.

Λέγοντας... ÇAu RevoirÈ στο 2018, ας υποδεχτούμε το 2019. Αποχαιρετώντας όσα μας στεναχωρούν, μας πληγώνουν ή μας αγχώνουν. Ας περάσουμε μαζί, πολλές γιορτές ακόμη, σε μια Πόλη που θα Ζει αιώνια.

Δελφών 3α, Αθήνα Τ.: 210 36 34 583

Πατησίων 136, Αθήνα Τ.: 210 82 30 474

Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 69 και Πουλχερίας 2, Αθήνα Τ.: 693 65 65 245

BLACK DUCK Τα σκανδαλιάρικα παπιά, στολίστηκαν και φέτος, για να υποδεχθούν τις γιορτές. Για 10η χρονιά θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη ζεστή φωλιά τους, μαζί με τους φίλους τους, δηλαδή όλους εσάς. Οι μαύρες πάπιες, εύχονται μια ξεχωριστή χρονιά με αγάπη! Χρήστου Λαδά 9, Αθήνα T.: 210 32 34 760 www.blackduck.gr

ΦΑΕΙΝΟΝ Περισσότερο ως, περισσότερη χαρά , υγεία κ ευτυχία για το 2019 που έρχεται. Ολες οι ευχές να βγουν αληθινές! Καλλιδρομίου 17, Αθήνα Τ.: 210 36 39 651

Σε σημείο που ενώνει κεντρικές αρτηρίες της πόλης το telaro συνεχίζει να ομορφαίνει την καθημερινότητα μας! Στην καρδιά της Αθήνας συνεχίζουμε να προσφέρουμε ποιότητα, γεύσεις και άφθονα χαμόγελα! Με το νέο έτος, ευχόμαστε αυτά τα χαμόγελα να συνεχίσουν να λάμπουν, με υγεία, χαρά και νέες δημιουργικές ιδέες! Αιόλου 33, Πλ. Αγίας Ειρήνης Τ.: 210 32 43 740 fb: Telaro Athens

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΥ

ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ

Μια κουζίνα αναφοράς, με πολλά ελληνικά κοσμητικά -σταφίδες, αυγοτάραχο, θαλασσινό αλάτι, λουκούμι χειροποίητο, φρέσκα αρωματικά. Χωρίς πλεονασμούς, που τελικά νερώνουν την δύναμη της πρώτης ύλης αλλά με μέτρο και τη σοφία μιας ευρύτερης αγροτικής κουλτούρας.

Ευχόμαστε η ζωή όλων μας να έχει μια ... μαγεία! Χαρά, αγάπη, υγεία, φίλους, συντρόφους και ό,τι επιθυμεί ο καθένας επιπλέον, μακάρι να το αποκτήσει και να το διατηρήσει όσα χρόνια κι αν περάσουν! Καλά Χριστούγεννα!

Ευχόμαστε το 2019 να επανεφεύρουμε την κομψότητα αυτής της κουλτούρας που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Αναστασίου Ζίννη 34, Αθήνα Τ.: 210 92 46 354

Αμύντα 4, Αθήνα Τ.: 210 72 23 195


ο μαγικός κόσμος της διαφήμισης H διαφήμιση στις μέρες μας έχει γίνει κάτι πολύ δύσκολο. Και είναι λογικό. Καταιγισμός από προτάσεις, ανταγωνισμός, αεριτζιδισμός, υπέρογκα ποσά. Ο ‘’μαγικός κόσμος’’ της διαφήμισης αφού έταξε την ‘’γη της επαγγελίας’’ στους τυχερούς, αφού απέκτησε επαφές με τους κρατικούς οργανισμούς, αφού εξαργύρωσε τις γνωριμίες και τις δημόσιες σχέσεις, τώρα παραπονιέται για το άσχημο όνομα που απέκτησε.

ΓΙΑ ΔΕΣ

ΠΕΙΝΑΛΕΩΝ

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ

Για δες χειμώνιασε επιτελούς, η πόλη γέμισε φωτάκια, ήρθαν τα Χριστούγεννα! Για δες να το ευχαριστηθείς φέτος, άσε την γκρίνια στην άκρη και κυρίως τη δίαιτα! Νόστιμα Χριστούγεννα σε όλους!

Όμορφα Χριστούγεννα, χωρίς άλλη πείνα, αλλά μόνο καλό φαγητό, καλή παρέα, άφθονο κρασί, πολλή μουσική, σε μια Πόλη που είναι η αδυναμία μας! Χαρούμενο 2019 σε Αθηναίους, Χιώτες, Εξαρχειώτες, σε όλον τον κόσμο!

Να ανεβαίνετε ψηλά, όπως οι κληματαριές. Ο επόμενος χρόνος να σας βρει ÇζώνταςÈ ουσιαστικά, σε αυτήν την πανέμορφη Πόλη. Η ζωή να είναι γεμάτη μελωδίες, καλό φαγητό, καλή παρέα, πολλά χαμόγελα.

Χαλεπά 65, Αθήνα Τ.: 211 21 40 158

Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια Τ.: 210 64 40 945

Πλ. Θεάτρου 2, Αθήνα Τ.: 210 32 16 629 www.klimataria.gr

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΑΥΛΗ

ETNICO

Η καλοπέραση περνάει πάντα από το στομάχι και την παρέα. Διά ταύτα λοιπόν, να έχετε ένα καλοφάγωτο, καλόπιοτο, με αγαπημένους ανθρώπους πλάι σας νέο έτος που κοντοζυγώνει!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κλείνουμε την χρονιά με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σας που μας τιμάτε και μας στηρίζετε τόσα χρόνια με την παρουσία σας και πάνω από όλα την παρέα σας! Τα χρόνια περνάνε αλλά η υπόσχεσή μας είναι η ίδια... Υψηλή ποιότητα και αγνά υλικά με πιάτα φτιαγμένα από εμάς... για εσάς πάντα με γνώμονα την καλοπέρασή σας! Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε και φέτος την παραμονή των Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς παρέα με ζωντανή μουσική και απολαυστικά πιάτα.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη ,σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ευχόμαστε να έχει ότι χρειάζεται για να νιώθει ευτυχία . Η διαφορετικότητα του καθενός από εμάς, να είναι το μέσο που θα μας φέρει πιο κοντά. Καλά Χριστούγεννα από το ETNICO!

Αδριανού 37, Μοναστηράκι Τ.: 210 32 12 347 www.diatauta.com

Ανθέων 37-39, Αθήνα Τ.: 210 25 86 424

Κολοκοτρώνη 22, Aθήνα Τ.: 211 41 13 880 www.etnico.gr

ΗΛΙΑΣ 1958 ΟΥΖΟΠΩΛΕΙΟ Τις ιστορίες τις γράφουν οι άνθρωποι και οι παρέες. Εύχομαι λοιπόν, ο καθένας μας ατομικά, αλλά και συλλογικά, να γράψει τη δική του ιστορία, σε μια Πόλη που ακόμη Ζει και αντέχει στο χρόνο. Μπούσγου 2, Πεδίον Άρεως Τ.: 210 64 21 129 www.ilias1958.gr

ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ Χριστούγεννα ξανά, για να δούμε φέτος θα ‹ναι και λευκά; Να θυμάστε οι γιορτές περνάνε πάντα από το στομάχι. Το 2019 ας είναι νόστιμο, οικογενειακό, αγαπητό και ανθρώπινο! Υγεία, προκοπή, ευτυχία και έμπνευση. Ύδρας 2, Αθήνα Τ.: 21 0821 3136

ΡΟΖΑΛΙΑ Ευχόμαστε όλων οι ζωές να ανθίζουν σαν όμορφος κήπος. Η ζωή να είναι γεμάτη παρέες και γέλια, όμορφες στιγμές σε μια Πόλη ζωντανή. Την ομορφότερη. Την Αθήνα μας. Καλές γιορτές. Βαλτετσίου 59, Αθήνα Τ.: 210 38 02 725 www.rozalia.gr

ΜΑΡΤΙΝΗΣ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ Ευχόμαστε να συνεχίζουν να υπάρχουν ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν. Η Πόλη να Ζει και να βασιλεύει. Η νέα χρονιά να μας κάνει καλύτερους, να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε, να εξελιχθούμε, να ζήσουμε καλύτερα. Καλά Χριστούγεννα! Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, Αθήνα Τ.: 210 21 11 063 www.martiniskouzina.gr


η εμπορική πράξη γεννά πολιτισμό Η εμπορική πράξη είναι μία άκρως παρεξηγημένη έννοια. Από την εμπειρία μας, και αυτό θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας, η εμπορική πράξη πολλές φορές γεννά, παράγει πολιτισμό, εξανθρωπίζει και δημιουργεί σχέσεις ανάμεσα μας. Μία δίκαιη συναλλαγή, μία ειλικρινής και τίμια προσέγγιση, ο σεβασμός ανάμεσα στα δύο μέρη παράγει πολιτισμό. 

ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ

ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ ΤΟΥ ΛΑΚΗ

Ο ΚΑΦΕΣ & Η ΡΑΚΗ

Επειδή το ουζερί είναι κατάσταση, που την έχουμε όλο και περισσότερο ανάγκη. Το λαϊκό, ανόθευτο και πραγματικό μεράκι δεν αγοράζεται, δεν ανταλλάσσεται με τίποτε! Καλή χρονιά, με πραγματικούς ανθρώπους κοντά σας!

Μια ... ÇθάλασσαÈ ευχών για όλο τον κόσμο. Βασιλιάδες, κοσμοκράτορες να είμαστε όλοι με ή χωρίς ούζο. Όλοι μαζί, μια γροθιά, να κρατήσουμε την Αθήνα ζωντανή. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Χωρίς καφέ το μάτι δεν ανοίγει, χωρίς ρακή το κέφι δεν ανάβει! Βέβαια πάντα με ρέγουλα το αλκοόλ παιδιά... Νηφάλιες και γεμάτες κέφι γιορτές να έχουμε. Να το γλεντήσετε!

Μαλακάση 4 & Αχαρνών, Άγιος Ελευθέριος Τ.: 211 40 27 219 Κ.: 690 99 09 132

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ Να τρώτε καλά, να προσέχετε τον εαυτό σας και να διασκεδάζετε. Ας είναι μια χρονιά Πριγκιπική και ευτυχισμένη γεμάτη αγκαλιές! Δυνατές αγκαλιές ...από εκείνες που σου κόβουν την ανάσα! Χαρ. Τρικούπη 23, Αθήνα Τ.: 211 40 50 070 www.prigkipas.gr

Ελπίδος 16, Αθήνα Τ.: 210 82 13 776 www.ouzeritoulaki.info

Αμυκλών 3, Αθήνα Τ.: 210 29 20 079

ΑΛΑΜΠΕΗΣ ΤΟ ΣΕΡΜΠΕΤΟΣΠΙΤΟ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΝΑΝΣΥ Γλυκές αλλά και αλμυρές ευχές από την ÇΚάβα ΑλάμπεηςÈ! Από το 1970 μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να προμηθεύουμε τα σπίτια των Αθηναίων με γλυκίσματα και ξηρούς καρπούς. Ευχόμαστε το νέο έτος να σας φέρει υγεία, χαρά και όλα εκείνα που επιθυμείτε! Πλατεία Ελευθερίας 6, Αθήνα Τ.: 210 32 16 372 210 32 19 564

Ευχόμαστε ένα γλυκύτατο νέο έτος, με ζουμερές σοκολατόπιτες, σιροπιαστά, κρέμες ή ότι άλλο σας ανοίγει την όρεξη. Στην γλυκιά μας τη γωνιά, σας περιμένουμε για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Πλ. Ηρώων 1, Αθήνα Τ.: 210 32 11 323

ΔΙΌΝΥΣΟΣ ΨΗΤΟΠΩΛΕΊΟ Ευχόμαστε η Πόλη να Ζει και να γράφει τη δική της ιστορία στο πέρασμα του χρόνου. Να τη βρουν πολλά Χριστούγεννα και πολλές ακόμη Πρωτοχρονιές. Αντέχουμε μόνο, αν είμαστε όλοι ΜΑΖΙ!

ΡΙΓΑΝΗ Όποιο και να είναι το πλάνο σας γι' αυτές τις γιορτές, μην ξεχάσετε να περάσετε από τη Φωκίωνος. Είναι λαχταριστά και ορεξάτα τα Χριστούγεννά μας. Καλή υγεία και καλοπέραση! Φωκίωνος Νέγρη 15, Αθήνα Τ.: 210 86 17 022

Ιθάκης 12, Αθήνα Τ.: 210 82 11 369

ΧΑΡΑ Ένα από τα πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας συνεχίζει να σερβίρει πολίτικα και παραδοσιακά γλυκά, ζεστό καφέ και χαμόγελα στην Πατησίων! Καλή χρονιά, υγεία, χαρά να προχωράμε στο χρόνο πιστοί στις αξίες μας! Πατησίων 339, Αθήνα Τ.: 210 22 87 266 www.xara.gr

ΑΘΗΝΑΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ Είναι ωραίο να συνδυάζεις την ποιότητα, την εμπειρία, τη διαχρονικότητα, την παράδοση με τα μοντέρνα στοιχεία! 52 χρόνια γλυκαίνουμε τις όμορφες στιγμές της ζωής σας. Για το 2019 σας ευχόμαστε καλή, γλυκιά χρονιά με υγεία και αισιοδοξία. Πριγκηπονήσων 12, Αθήνα Τ.: 210 64 64 297


ένα ενδιαφέρον έντυπο κάνει την παρουσία σας πιο αποτελεσματική Μερικοί κοιτούν μόνο την δική τους καταχώρηση. Το θέμα είναι όμως σε ποιο έντυπο, σε ποιο σύνολο παίρνουν μέρος. Εάν είναι να αναπαράγουμε δελτία τύπου, μασημένες ειδήσεις από το διαδίκτυο, χιλιοδουλεμένα θέματα, τότε ένα έντυπο ευτελίζεται και μαζί του ευτελίζεται και η δική τους παρουσία, όσο καλή και αν είναι. Το ίδιο ισχύει και για το διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΗ ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ

ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ένα σκίτσο, μικρού παιδιού, από αυτά που αδιαφορούν για κανόνες και προοπτικές. Από αυτά με χρώματα, αφέλεια μα γεμάτα αισιοδοξία. Καλή χρονιά!

Τι γυρεύει ένα μικρό Πολυτεχνείο σε μία μεγάλη πόλη; Την έκφραση, την δημιουργία, την έκρηξη συναισθημάτων. Όλα όσα μας κάνουν ζωντανούς!

Θήρας 19, Αθήνα Τ.: 210 86 65 611 www.ornerakis.com

Πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Αθήνα Τ.: 21 0324 3306 www.mikropolytexneio.gr

Ευπατρίδων 17 & Τριπτολέμου, Γκάζι Τ.: 210 34 63 990 Ε.: info@ismos.gr www.ismos.gr

ΩΔΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ

BARΤON

ΦΩΛΙΤΣΑ

Το Ωδείο Έρευνα σας εύχεται Καλές Γιορτές! Το 2019 να είναι γεμάτο μουσική και χαρά για εσάς και τις οικογένειες σας!

Το BARTON σκορπά ευχές για ένα δημιουργικό 2019, γεμάτο έμπνευση και τύχη. Ελπίζουμε ο χώρος μας, στον οποίο προβάρετε, δουλεύετε και φωτογραφίζεστε με πείσμα και μεράκι, να σας φέρει γούρι για τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της χρονιάς!

Σ' ένα χώρο που η χαρά, η φροντίδα, η αυτόνομη δημιουργία και η μάθηση συνυπάρχουν, εμείς κτίσαμε τη Φωλιτσα της αγάπης και της ασφάλειας για το παιδί σας.

Κεντρικό Κεφαλληνίας 99Β­­, Αθήνα T.: 210 86 79 488 K.: 697 63 27 864 www. odeioerevna.gr Παράρτημα Κοραή 30, Νέα Σμύρνη T.: 210 93 55 481 K.: 6976327864

Κωνσταντινουπόλεως 42, Γκάζι (πλησίον μετρό Κεραμεικός) Τ.: 697 15 57 223

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

DOT AH! ART

Η νέα χρονιά να μας υποδεχτεί με γνήσια αγάπη για την Τέχνη, γνήσιους ανθρώπους και ιστορίες και πολλή δημιουργία. Ευχόμαστε τα ωραία πράγματα στη ζωή σας, να έρθουν και να μείνουν για πάντα. Καλά Χριστούγεννα!

Η Βούλα και η Αθηνά ή Αθηνά και η Βούλα, εύχονται για το 2019, μια μεγάλη αγκαλιά αγάπης, να τυλίξει τον κόσμο όλο!!!

Μπερόβου 25, Κυψέλη Τ.: 210 82 25 388 www.folitsa.com

Αφροδίτης 12, Πλάκα Τ.: 697 21 06 620 697 44 29 983 fb.: DotAhart - Athens art lab

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ Με τη δύναμη, τη χαρά και την αισιοδοξία που μας γεμίζει η απόκτηση της γνώσης, ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να είναι η καινούργια χρονιά μια ακόμη ευκαιρία για περισσότερη ανθρωπιά, προσφορά, αγάπη και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μας. Μακ Μίλλαν 13, Ά. Πατήσια Τ.: 210 22 80 270 Χάνσεν 25, Άγιος Ελευθέριος Τ.: 210 22 80 242 Αγ. Παρασκευής 83, Κ. Πατήσια Τ.: 210 20 15 204 www.pvlc.gr

6Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η Κυψέλη, του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, να παραμείνει αυθεντική και δραστήρια και το 2019. Πάντα η δύναμη της γειτονιάς μας , θα είναι και η δύναμη των ανθρώπων μας. Καλές γιορτές!

Το μεγαλύτερο μουσείο στο είδος του στον κόσμο μέσω της διάσωσης, προστασίας, καταγραφής και ανάδειξης των αρχαίων ελληνικών επιγραφών στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και εύχεται ο σκοπός αυτός να παραμείνει αναλλοίωτος το 2019 και τα χρόνια που θα έλθουν.

Θήρας 31, Πλ. Αμερικής Τ.: 210 86 68 162

Τοσίτσα 1, Αθήνα Τ.: 210 88 47 577


το έντυπο και το διαδίκτυο Όλα τα μέσα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Δεν το κρύβουμε πως επιλογή μας είναι το χαρτί. Και πιστεύουμε πως πάντα υπάρχει χώρος για ένα ενδιαφέρον έντυπο. Το διαδίκτυο πολλές φορές θυμίζει έναν άνθρωπο που σου μιλάει συνεχώς στο αυτί! Σοβαρά, αστεία, άσχετα, τρολιές, ανέκδοτα, το ένα μετά το άλλο, σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Εμείς θέλουμε έναν πιο ήρεμο ιστότοπο, πιο φιλικό και λιγότερο αγχωτικό. Κάτι τέτοιο δημιουργούμε εδώ και λίγους μήνες....

EKΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

ΠΕΔΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

EKΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

AMARILLO SUAVE

Ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο να βρει το ÇκλειδίÈ για την ευτυχία, την αλλαγή, την αισιοδοξία. Αγάπη και υγεία σε μια Πόλη που πρέπει να Ζει και να... διαβά-Ζει.

Τα Χριστούγεννα πέρα από γιορτή χαράς, είναι πάντα και γιορτή βιβλίου! Άλλωστε η λογοτεχνία έχει τιμήσει με ορισμένα από τα λαμπρότερα έργα της, την αγαπημένη μας μέρα. Μην ξεχνάτε πως το καλύτερο δώρο για τους αγαπημένους σας είναι πάντα ένα βιβλίο. Καλή ανάγνωση με 2019 βιβλία και ευχές!

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης εύχονται σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά και κυρίως Χρόνια Καλά! Ας έρθει το 2019 και να προσφέρει ό,τι μας έλειψε, σε μια Πόλη που Ζει ακόμη!

ÇΔωμάτιο χωρίς βιβλία, είναι σαν σώμα χωρίς ψυχήÈ. Τώρα στις γιορτές, χαρίστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα -αλλά και στον εαυτό σας!- βιβλία. Χαρίστε ψυχή στα σπίτια και νέες προοπτικές και συναρπαστικούς, νέους ορίζοντες στις ψυχές! Για το 2019, ευχόμαστε Υγεία και Καλές Αναγνώσεις! Λ. Καραγιάννη 17, Πλ. Αμερικής T.: 210 86 71 466

Στουρνάρη 27Β, Αθήνα Τ.: 210 38 32 044 www.klidarithmos.gr

Ευχόμαστε υγεία, αγάπη, ευτυχία, τέχνη σε όλο τον κόσμο. Ας αποτελέσει και φέτος η ανάγνωση βιβλίων, καταφύγιο μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα! Καλές γιορτές!

Σαρρή 14, Αθήνα T.: 210 32 50 058 www.nissos.gr

Θουκυδίδου 4, Πλάκα T.: 210 38 49 020 www.cup.gr

Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, Αθήνα Τ.: 210 33 90 204 www.e-pediobooks.gr

POLYGLOT Happy New Year, bonne annŽe, glückliches Neues Jahr, ~ PrÞspero Ano Nuevo, Felice Anno Nuovο, καλή χρονιά!! Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2019!! Ταξιδέψτε τα Χριστούγεννα με ένα βιβλίο, σε κόσμους μαγικούς, γνωρίστε τον πολιτισμό και την γλώσσα άλλων λαών. Απολαύστε την διαδρομή!! Ακαδημίας 84, Αθήνα T.: 210 33 00 455 www.polyglotbooks.gr

THE MISTAKE WORKSHOP Τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα κουβαλούν ιστορίες, αρώματα, και γεύσεις που δεν θέλουμε να αποχωριστούμε. Η τέχνη είναι τροφή για την ψυχή. Το φως και οι σκιές μεταμορφώνουν το άψυχο σε έμψυχο. Αυτά κρατάμε στο The Mistake workshop και τα ανακυκλώνουμε γεννώντας νέα αντικείμενα με βασικά συστατικά την χαρά και την αγάπη. Χρώμα, χαρά κι αγάπη σε όλους για την νέα χρονιά! Καραολή Δημητρίου 105, Μοσχάτο Τ.: 210 48 22 239 www.themistakeworkshop.gr

Ευχές, δώρα, παιχνίδια, χαρά, αναμνήσεις... Καλά Χριστούγεννα σε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά! Σας περιμένουμε στο στολισμένο ÇΠαιδαγωγικό ΠαιχνίδιÈ με πολλές εκπλήξεις!!!! Κάνιγγος 5, Αθήνα Τ.: 210 52 37 595 www.kleidas.gr

ΚΛΙΜΙΝΤΡΙΝ

GIG GUITAR

Ο χώρος Παιχνιδιού ÇΚλίμιντρινÈ εύχεται όλα τα καλά και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Όχι για τη χώρα, αλλά για τον εσωτερικό σας κόσμο και τα παιδιά σας. Η παλιά Ελλάδα ΤΕΛΕΙΩΣΕ! Κοιτάζετε ψηλά, ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!

Το Gig- Guitar School εύχεται η νέα χρονιά να είναι γεμάτη χρώματα, ήχους και πολλή μουσική! Το 2019 να φέρει υγεία, χαρά, όμορφες και ξεχωριστές στιγμές.

Λεωφ. Γ. Καφαντάρη 57, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι (πεζόδρομος) Τ.: 211 11 32 586 ώρες λειτουργίας: 10:00-21:00 καθημερινά

ΑΘΗΝΑ: Ερεσού 29 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια Τ: 210 38 10 991 ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Καραϊσκου 129 Τ: 210 41 01 811 ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Δερβενακίων 104 & Γυθείου, Πειραιάς Τ: 210 46 33 333


το δωρεάν, τα όρια του και το αδιέξοδο Αρκετές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση για δωρεάν καταχωρήσεις και προβολή. Αυτό δυστυχώς καλλιεργήθηκε από πολλές εφημερίδες και site. Εμείς δεν μπορούμε να το ακολουθήσουμε ειδικά όταν δεν χρηματοδοτούμαστε από άλλους πόρους. Όσοι μας έχουν στηρίξει και μας σέβονται, εμείς βρίσκουμε τρόπους να το ανταποδίδουμε. Αλλά αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το ‘’τζάμπα’’ που απαιτούν μερικοί... Αν το ‘’τζάμπα’’ γενικευτεί, όλοι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο.

AΘΗΝΑ ΓΡΕΚΑ ÇΗ ηθική στην Ιατρική, η εφαρμοσμένη κι εξατομικευμένη επιστημονική γνώση, η εμπειρία και η ενσυναίσθηση, είναι τα κλειδιά της πρόληψης, για την καλύτερη ποιότητα στο παρόν και το μέλλον της ζωής μαςÈ Ειδικός Παθολόγος / Γηρίατρος Διατροφολόγος Πατησίων 122, Αθήνα Τ.: 211 01 23 610 fb.: @IatreioGreka www.pathologosgreka.gr

ΠΕΤΡΟΣ ΔΕΜΠΕΓΙΩΤΗΣ Το 2019 να είναι έτος ευτυχίας, αγάπης και ειρήνης για όλο τον κόσμο. Εύχομαι υγεία σε όλους και να επισκέπτεστε του γιατρούς μόνο για προληπτικούς λόγους. Καλή χρονιά! Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διπλωματούχος Ιατρός στη Neural Therapy Τηλ.: 213 0321924 petros@dempegiotis.gr

ΚΟΣΜΟΙΑΤΡΙΚΗ Γνωρίζοντας, πως η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας, ας ελπίσουμε να μας χαρίζεται το νέο χρόνο. Εύχομαι ολόψυχα... Η Επιστήμη να συνεχίσει χαράζοντας νέους δρόμους. Η Πρόληψη να γίνει συνείδηση. Η Κοινωνική Ευθύνη να αποτελεί το προσωπικό μας κίνητρο. Η Ενσυναίσθηση να είναι οδηγός για την Ειρήνη και την Αγάπη. Dr. Δημήτριος Ιωαν. Τριανταφύλλου Επιστημονικά Υπεύθυνος για την Κοσμοιατρική

Με όραμά μας την βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας και της ποιότητας ζωής τους μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης των ασθενειών, ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των εξεταζομένων με υπευθυνότητα και ευαισθησία, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας! Πατησίων 49, Αθήνα (έναντι Πολυτεχνείου) Τ.: 210 52 22 500 www.medpap.gr

Πατησίων 237, Αθήνα T.: 210 8640918 - 210 8640988 Αμφιαράου 165, Σεπόλια Τ.: 210 5157982 - 210.5124046 www. kosmoiatriki.com

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Η ποιότητα του χρόνου, η διαχρονικότητα στην ομορφιά και η προάσπιση της υγείας σας είναι για εμάς τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και αποτελέσματα με διάρκεια. Από όλους εμάς για όλους εσάς, όμορφα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο έτος! Πατησίων 335, Αθήνα Τ.: 210 22 35 410 www.dudulakis.com

Βιοσυντονισμός ΠΛΑΣΤΙΚΉ & ΟΛΙΣΤΙΚΉ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΊΑΣ

ΕΥΜΟΡΦΙΑ Όλοι αξίζουμε και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε όμορφοι και υγιείς. Όλα είναι εφικτά κοντά στους ειδικούς! Ευχόμαστε μία όμορφη χρονιά σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πατησίων 335, Αθήνα T.: 210 22 35 410 www.eumorfia.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΙΟΎΛΗ ΣΚΟΥΡΟΓΙΆΝΝΗ

Σας ευχόμαι μέσα από τα βάθη της καρδιας μου καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος! Ελπίζω οι άνθρωποι να προσπαθήσουμε αυτές τις γιορτές να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας και να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια καλύτερη προοπτική του εαυτού μας! Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία και ευτυχία για κάθε μέρα του χρόνου.

Εύχομαι το 2019 να είναι η αφετηρία για να ξαναβρεί η Αθήνα το ανθρώπινο πρόσωπό της και να ξαναγίνει μια πόλη φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Με περισσότερη καθαριότητα, περισσότερο σεβασμό προς τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα μειωμένης κινητικότητας, τις ευπαθείς ομάδες. Μια πόλη που να χαίρεσαι να ζεις!

Ευμενούς 4-6, Παγκράτι Τ.: 211 40 53 530 www.biosyntonismos.com

Θεμιστοκλέους 43-45, Αθήνα Τ.: 210 38 06 555

ART ACTION

ACRO DANCE

Ξεφυλλίζοντας αυτό το κοινωνιολογικό αποτύπωμα της ΗΠΖ, εύχομαι αυτό που δεν αποτυπώνεται... τώρα που όλοι οι -ισμοί έχουν προδοθεί, ας μην ψάξουμε εντυπωσιακά ευχολόγια, αλλά αυτό που είτε το αρνούμαστε πεισματικά ως ανύπαρκτο, είτε αυτό που κάθε κύτταρο Τέχνης, Ζωής και Φύσης περιέγραψαν, ύμνησαν, αποκάλυψαν... ας ψάξουμε τον Θεό!

Υγεία, φαντασία, ρίσκο και δημιουργία! Ευτυχισμένο και ακροβατικό 2019!

Φ. Νέγρη 11, Αθήνα Τ.: 210 8616400 www.artactionpilates.gr

Γρεβενών 23, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός) Τ.: 213 04 48 673 K.: 693 66 07 770 www.acrodance.gr


πόλεις μέσα στην πόλη άνθρωποι, γεγονότα, καταστάσεις Αγαπάμε την πόλη με τις αδυναμίες της. Την ξέρουμε αλλά συνεχίζουμε να την μαθαίνουμε. Προσπαθούμε να είμαστε πραγματικοί σε όσα γράφουμε, να αναδεικνύουμε τις πραγματικές καταστάσεις και τους πραγματικούς ανθρώπους πέρα από κλισέ, δόγματα και τυποποιήσεις.

noitcelloC rew NOITARTSULL

olF

W I ROLOCRETA

Πυρομάλλης

ΧΡΩΜΑΤΑ - ΣΙΔΗΡΙΚΑ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΚΛΕΙΔΙΑ

ΑΝΤΙΚΕΣ ΒΡΕΤΤΟΣ Να χαιρόμαστε το νέο, αλλά να μην ξεχνάμε το παλιό έχει κι αυτό την αξία του! Άλλωστε ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς! Καλές γιορτές! Πλ. Αβησσυνίας 51-52, Μοναστηράκι T.: 210 32 14 407 & Ναυάρχου Αποστόλη 9, Ψυρρή Τ.: 215 50 12 700 www.vrettosantiques.gr

SHEEP & WOLVES Η χαρά και η δημιουργία ταιριάζει στα Χριστούγεννα. Εμείς σας ευχόμαστε όχι μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά όλο το νέο έτος να είστε δημιουργικοί και να ακούτε τον λύκο και το πρόβατο που έχετε μέσα σας. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς στα workshops μας! Το μότο μας και για τη νέα χρονιά: Çkeep your mind warmÈ

CENTOPIEDI Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ελευθερία και ασφάλεια και έτσι είναι ευτυχισμένα. Κρατάμε λοιπόν την υπόσχεση που δώσαμε πριν χρόνια, με το παιδικό παπούτσι μας, να τους δίνει πάντα αυτό που ζητάνε! Πολλή αγάπη μαζί με τις καλύτερες ευχές μας για το νέο έτος! Πατησίων 141, Αθήνα Τ: 210 86 43 097

ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΠΟΥ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ Σαράντα χρόνια στην οδό Κυψέλης μια ολόκληρη ζωή, αυτό που δεν αλλάζει για μας είναι το αίσθημα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο μας. Διατηρήστε την ανθρωπιά σας είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, σε καιρούς ζοφερούς. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές! Κυψέλης 27, ΑΘΗΝΑ Πλησίον Πεδίον Άρεως Τ.: 210 82 23 359

Ματσούκα 15, Αθήνα T.: 210 22 89 089 www.sheepandwolves.gr

ΠΥΡΟΜΑΛΛΗΣ Στο κατάστημά μας θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να επισκευάσετε ή να ανανεώσετε το σπίτι σας.Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων,είδη χειροτεχνίας,διακοσμητικά χρώματα κιμωλίας,καθώς και εργαλεία, κλειδιά και κλειδαριές ασφαλείας.Ακόμα διαθέτουμε τεχνικές γνώσεις σε νέες εφαρμογές και προ’ι’όντα, στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Xαλκίδος 7, Άνω Πατήσια (ΗΣΑΠ) // τ. 210 25 11 840

Αγίασ Φωτεινήσ 56, Νέα Ιωνία, τ: 210 27 99 087

www.boocky.gr

TO KOMΠΟΛΟΪ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ Η νέα χρονιά ας είναι ένα κόσμημα περίτεχνο, ξεχωριστό για τον καθένα από εμάς. Η καθημερινότητα μας να διέπεται από υγεία. Όχι μόνο σωματική, αλλά και πνευματική υγεία, για να καθαρίζει το μυαλό μας. Εύχομαι ολόψυχα χαρά και ευημερία! Αγ. Αναργύρων 13, Αθήνα Τ.: 210 32 43 012 www.kobojewels.gr

ALMOS TRAVEL

TAROTO

BOOCKY

POLO CENTER

Μακάρι τα ταξίδια του '19 να είναι γεμάτα όμορφες στιγμές, ευχάριστες εκπλήξεις και αλησμόνητες εμπειρίες. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!

Το μέλλον μας επιφυλάσσει εκπλήξεις! Αν το γνωρίζουμε, θα κερδίσουμε και εμείς και αυτοί που αγαπάμε! Ζήσε μαγικά! Βάλε και εσύ μαγεία στην ζωή σου!

3ης Σεπτεμβρίου 99, Αθήνα T.: 210 88 12 587 www.almostravel.gr

Ηούς 83, Κάτω Πετράλωνα T.: 210 34 77 211 K.: 698 6587147 www.taroto.gr

Για την δημιουργία της δικής σας τσάντας, χρησιμοποιούμε την τεχνική του πλεξίματος με βελονάκι και βελόνες, με τεχνοτροπία και τεχνική που πηγάζει από εσωτερικές αναζητήσεις που εκφράζονται σχεδιάζοντας και υλοποιώντας διαφορετικά σχέδια και μεγέθη τσαντών, που μπορούν να σας συντροφεύουν από το πρωί στο γραφείο ή την βόλτα μέχρι την επίσημη βραδινή σας έξοδο.

Για όλους τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων αλλά και για αυτούς που θέλουν να νιώσουν την μαγεία της φύσης στην καθημερινότητα τους, το εξειδικευμένο προσωπικό των POLO CENTER θα σας καθοδηγήσει μέσω μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων υψηλής ποιότητας και θα σας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου εύκολα και αποτελεσματικά να επιλέξετε αυτό που αναζητάτε.

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι επιλεγμένα από την Ελληνική και διεθνή αγορά και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αγίας Φωτεινής 56, Νέα Ιωνία Τ.: 210 27 99 087 www.boocky.gr

Πατησίων 52, Αθήνα T.: 210 82 56 840 www.polocenter.gr


κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι καλή χρονιά! , στε στο έντυπο και το site αζόμαστε και συνεργαζόμα εργ που πόν λοι ς όλε ι κα Όλοι ι να είμαστε γεροί! έχουμε μία καλή χρονιά κα ευχόμαστε από καρδιάς να Όλα θα πάνε καλά!


Profile for Η Πόλη Ζει

Τεύχος 62 | Η Πόλη Ζει  

Τεύχος 62 | Η Πόλη Ζει  

Profile for 657494
Advertisement