PlaatBewerkingsNieuws 2 2024

Page 1

HÉT MAGAZINE VOOR DE BUIS- EN PLAATBEWERKING

In deze editie:

Rolleri Nederland opgericht - Wie niks doet met AI, mist de boot - Efficiënt afruimen - Super strak afschuinen – Amada kantbank met groot gebruiksgemak - Trumpf omarmt AI - Renneberg kiest rigoureus voor automatisering - Ontbramen en richten in één lijn - Mobiele buigassistent valt in de prijzen - Is robotspuiten de investering waard? - Snelle simulatie elastische persdoorbuiging - Snijafdeling J&B Grijpers klaar voor de toekomst - LT12 breidt toepassing buislasers verder uit - Potentieel lasertechnologie nog lang niet uitgeput

15e
juni
jaargang nr. 2 •
2024

Q2S OMKEERUNIT

Omkeerstation voor het 2-zijdig bewerken van plaatdelen tot 800 | 1200 | 1500 mm breed.

De Q2S omkeerunit zorgt voor batchgewijze dubbelzijdige bewerking op ongekend hoge doorloopsnelheid. Het systeem kan door één operator worden bediend.

De Q2S omkeerunit vormt het hart van de Q-Fin TwinLine. Door de combinatie van twee finishing machines, een omkeerunit, invoer- en uitvoerband en ons natwerkend afzuigsysteem (WES) wordt tweezijdig high speed ontbramen, afronden en finishen in één doorgang de standaard!

Benieuwd wat deze ontwikkeling voor u kan betekenen? Wij helpen u graag met het vinden van een passende oplossing.

AI is overal

Kunstmatige Intelligentie of Artificial Intellicence (AI) is tegenwoordig overal. Niet alleen aan de talkshowtafels als de consequenties worden besproken van AI-tools die de stemmen van BN’ers kunnen imiteren of gelikte popsongs kunnen maken. Ook de maakindustrie is er maar druk mee. De leden van de Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT hadden het er veel over tijdens hun studiereis naar Amerika. Tijdens de huisshow van Trumpf was AI hét thema en ook op AKL’24, het congres over lasertechnologie van Fraunhofer ILT, maakte het onderwerp de tongen los. Ik kwam het zelfs tegen in een persbericht van textieldienstverlener Mewa, die AI inzet om vast te stellen of het beschermende effect van hoge zichtbaarheidskleding na elke wasbeurt nog wel op orde is.

Zo is iedereen druk aan het kijken waar en hoe AI kan worden ingezet. Want het lijkt wel duidelijk dat we er niet omheen kunnen en dat deze technologie grote effecten gaat hebben op de bedrijfsvoering en de medewerkers. Trumpf verwacht dat AI binnen de kortste keren taken

overneemt waarvoor nu nog de cognitieve skills van mensen nodig zijn. Dat zal de industrie binnen enkele jaren op grote schaal hervormen. Iets soortgelijks kregen de NEVAT-GPI leden te horen van de Amerikaanse AIgoeroe Simon Johnson. Zij zijn er inmiddels dan ook wel van overtuigd dat niks doen met AI geen optie is; een plaatwerkondernemer die AI negeert, mist de boot.

De vraag is natuurlijk hoever het met AI zal gaan. Wordt de mens overbodig? Een ondernemer die ik sprak, denkt van niet. De beperking van AI is volgens hem creativiteit. En mensen onderschatten hoeveel creatieve oplossingen er in plaatwerkfabrieken nodig zijn als er een afwijking optreedt. Iedere dag weer. Ik hoop maar dat hij gelijk heeft. Dat zou wel fijn zijn voor een eenvoudige stukjesschrijver zoals ik, die ziet wat ChatGPT allemaal al kan. Maar helemaal gerust ben ik er niet op.

Eric Weustink e.weustink@54umedia.nl

Colofon

PlaatBewerkingsNieuws, jaargang 15, editie 2, juni 2024

Op de voorpagina:

Rolleri, de Italiaanse fabrikant van een groot assortiment standaard en speciale gereedschappen voor kantbanken, heeft een nieuwe vertegenwoordiging in ons land: Rolleri Nederland. Dit is een nieuw onderdeel van Morris Solutions.

Lees het artikel op pagina 33

PlaatBewerkingsNieuws is een onafhankelijk technisch en business vakblad voor plaatbewerkende ondernemingen, die niet-verspanende technieken (scheiden, omvormen, verbinden en oppervlaktebehandelingen) in hun productieprocessen toepassen of kunnen toepassen. Het biedt op journalistieke wijze zicht op ontwikkelingen in alle aspecten van de plaatbewerkingstechnieken en besteedt daarbij aandacht aan nieuws van en voor producenten van plaatmateriaal, service- handels- en distributiecentra, machine- en gereedschapleveranciers, toeleveranciers, OEM-ers, ingenieurs- en technisch adviesbureaus, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Elke uitgave bevat het speciale katern LaserNieuws, waarin voor de plaatbewerking relevante aspecten van lasertechnologie aan bod komen. De lezerskring wordt gevormd door eigenaren, directeuren of leidinggevende functionarissen van bedrijven en organisaties die in de plaatketen actief zijn. Afhankelijk van evenementen en diverse vakbeurzen bedraagt de minimale oplage per editie 5.000 exemplaren.

Abonnementen

Opgeven nieuwe abonnementen:

T: +31 (0)55 360 10 60

E: info@54umedia.nl

Uitgeverij/redactie-adres

54U Media BV

Tweelingenlaan 51

7324 AP Apeldoorn

T: +31 (0) 55 360 10 60

E: info@54umedia.nl

I: www.54umedia.nl

Redactie

Eric Weustink (hoofdredacteur)

T: +31 (0)55 360 16 33

M: +31 (0)6 13 62 86 89

E: e.weustink@54umedia.nl

Advertentie-exploitatie

Vincent Span

T: +31 (0)55 360 62 27

M: +31 (0)6 511 93 408

E: v.span@54umedia.nl

Harold Draaijer

T: +31 (0)55 360 64 20

M: +31 (0)6 51 19 31 32

E: h.draaijer@54umedia.nl

Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar).

Vormgeving en opmaak

Rijnier van Kesteren

Drukkerij

Senefelder Misset, Doetinchem

Materiaal

Aanleveren materiaal volgende

editie: uiterlijk 23 september 2024

Editie 3, jaargang 15 van PlaatBewerkingsNieuws verschijnt in okober 2024.

Copyright Niets van deze uitgave mag worden overgenomen, tenzij met uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

ISSN: 1875-1628 www.plaatbewerkinsnieuws.nl

3
15 jaargang nr. 2 juni 2024 In deze editie: HÉT MAGAZINE VOOR DE BUIS- EN PLAATBEWERKING Rolleri Nederland opgericht Wie niks doet met AI, mist de boot Efficiënt afruimen Super strak afschuinen – Amada kantbank met groot gebruiksgemak - Trumpf omarmt AI - Renneberg kiest rigoureus voor automatisering Ontbramen en richten in één lijn Mobiele buigassistent valt in de prijzen Is robotspuiten de investering waard? Snelle simulatie elastische persdoorbuiging Snijafdeling J&B Grijpers klaar voor de toekomst LT12 breidt toepassing buislasers verder uit Potentieel lasertechnologie nog lang niet uitgeput Voorwoord

Inhoud

Wie niks doet met AI, mist de boot

Het bezoek aan Boston Dynamics was het hoogtepunt van een studiereis naar de VS, maar ook de presentatie van AI-goeroe Simon Johnson bezorgde de Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT nieuwe inzichten.

Efficiënt afruimen Super strak afschuinen

De LaserPartSort (LPS3015) van Obotize maakt gebruik van visiontechnologie en cobots om efficiënt lasergesneden onderdelen af te ruimen.

De nieuwe MicroStep MG plasmasnijmachine bij Ravestein schuint strips over de hele lengte super strak af.

4
16 28 6

En verder....

8 Waakhond en gegevensverzamelaar

10 Trumpf omarmt AI

18 Renneberg kiest rigoureus voor automatisering

21 Guided Visitor Tours op Euroblech

22 Kort nieuws

24 Ontbramen en richten in één lijn

27 Mobiele buigassistent valt in de prijzen

33 Rolleri Nederland opgericht

34 Productieknelpunt vlot verholpen

37 Is robotspuiten de investering waard?

38 Eén materiaal, één stuk, één systeem

41 Snelle simulatie elastische persdoorbuiging

42 Snijafdeling J&B Grijpers klaar voor de toekomst

46 LT12 breidt toepassing buislasers verder uit

49 Weg vrij voor massaproductie bipolaire platen

52 Potentieel lasertechnologie nog lang niet uitgeput

54 Productnieuws

50

Volgens Amada gaat de nieuwe de EGB-e-serie kantbanken een revolutie teweeg brengen in handmatig buigen. Groot gebruiksgemak

25-27 juni

Stanztec

Vakbeurs voor stanstechniek

Congrescentrum Pforzheim (D) stanztec-messe.de

25 juni

Inzetten van voorgelakt staal

Infobijeenkomst

Winterwarm, Winterswijk fdp.nl

5-6 september

Urban Steel Rock Stars

Event voor las- en staalindustrie

Uber Eats Music Hall, Berlijn urbansteelrockstars.com

1-3 oktober

METAVAK

Vakbeurs voor metaalbewerking

Evenementenhal Gorinchem metavak.nl

1-3 oktober

Welding Week

Vakbeurs voor verbindingstechnieken

Evenementenhal Gorinchem welding-week.nl

16 oktober

Dag van de oppervlaktetechniek

Kennis- en netwerkevenement

Vereniging ION vereniging-ion.nl

17 oktober

Materials Engineering

Kennis- en netwerkevenement

Mikrocentrum, Veldhoven mikrocentrum.nl

22-25 oktober

Euroblech

Internationale vakbeurs voor plaatbewerking

Messe Hannover (D) euroblech.com

6 november

Kennisdeeldag Laserlassen

Metaalunie/Teqnow, Nieuwegein teqnow.nl

5
Agenda

Studiereis naar Amerika bezorgt NEVAT GPI-leden nieuwe inzichten

Wie niks doet met AI, mist de boot

25 Leden van de Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT hebben in april een studiereis gemaakt naar Amerika. Het hoogtepunt van deze reis was een bezoek aan Boston Dynamics, de vermaarde producent van praktische robotoplossingen. Ook een presentatie van prof. Simon Johnson van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) - goeroe op het gebied van Artificial Intelligence – bezorgde het Nederlandse gezelschap nieuwe inzichten.

Maar liefst anderhalf jaar hadden mensen van NEVAT GPI er tijd en moeite in gestoken om bij Boston Dynamics binnen te komen. Uiteindelijk is dat gelukt en het bezoek maakte alle inspanningen de moeite meer dan waard. Boston Dynamics is de ontwikkelaar en producent van Spot, de mobiele robot die verdacht veel weg heeft van een hond en die inzetbaar is voor tal van inspectie- en detectietaken. En van Stretch, een mobiel en veelzijdig platform voor het automatiseren van werkzaamheden in magazijnen. En natuurlijk

van Atlas, de humanoïde robot. “Atlas is een beetje ‘de man van 6 miljoen’ uit de televisieserie uit lang vervlogen tijden”, zegt NEVAT GPI-voorzitter Janwillem Verschuuren. “Hij is hartstikke sterk. Wij zoeken betere oplossingen om het zware kantwerk te doen. Het zou ideaal zijn om dat te kunnen doen met een humanoïde robot, die tien keer zo sterk is als een mens.”

Denken in oplossingen

Verschuuren kijkt terug op een geweldig interessant bezoek aan Boston Dynamics. De GPI-leden waren volgens hem enthousiast en positief verrast door mogelijkheden. “Bij Boston Dynamics denken ze in oplossingen in plaats van problemen. Ze namen ons heel serieus. We waren van tevoren gevraagd om businesscases aan te dragen. Behalve het kanten van zware stukken hebben we bijvoorbeeld ook het uitrapen van producten uit gesneden platen genoemd. Stretch is daar wellicht voor geschikt. Drie productmanagers gingen daarover uitgebreid in gesprek gingen met onze leden.”

Sowieso was het heel bijzonder om bij Boston Dynamics te mogen rondneuzen en Spot, Stretch en Atlas in verschillende toepassingen te aanschouwen. Van Spot zijn er wereldwijd al 1500 exemplaren

6
GPI-leden in gesprek met productmanagers van Boston Dynamics bij Stretch, een mobiel en veelzijdig platform voor het automatiseren van werkzaamheden in magazijnen. Dat zou een optie kunnen zijn voor het uitrapen van gesneden plaatdelen.

actief, waarvan zo’n 7 in Nederland. Ze kunnen horen, zien, ruiken en voelen en daardoor ingezet worden voor het doen van inspecties en het opsporen van bijvoorbeeld gaslekkages. De Nederlanders kregen een ‘hondenkennel’ te zien met wel 40 Spots aan een oplaadstation. Ze werden getest voor allerlei functies.

Volop in ontwikkeling

Ook kreeg de Nederlandse delegatie een demofilm te zien van de elektronische versie van Atlas, die er tot dusverre alleen in een hydraulische versie is. Atlas is veelbelovend, maar Verschuuren denkt niet dat er binnen 3 jaar een humanoïde robot zware stukken staat te buigen aan een kantbank bij een Nederlandse toeleverancier. “Ze zijn de oplossingen nog volop aan het ontwikkelen. Maar we hebben ze in ieder geval onze wensen mee kunnen geven. We zijn van plan om over 2 jaar met de GPI op studiereis naar Zuid-Korea te gaan. Daar zit Hyundai, dat voor 80 procent eigenaar is van Boston Dynamics. Wellicht komt er dan een vervolg op Atlas.”

Artificial Intelligence

Een onderdeel van het programma dat er voor de GPI-voorzitter ook uitsprong, was de presentatie van prof. Simon Johnson van MIT. Hij geldt als een goeroe op het gebied van Artificial Intelligence. Johnson maakte het Nederlandse gezelschap duidelijk dat door AI ongeschoold personeel met de juiste ondersteuning ook complexere taken zal kunnen uitvoeren. Verschuuren trekt uit Johnsons presentatie een heldere conclusie: “Als je als ondernemer

Prof. Simon Johnson van het MIT - goeroe op het gebied van Artificial Intelligence – maakte het Nederlandse gezelschap duidelijk dat dankzij AI ongeschoold personeel met de juiste ondersteuning ook complexere taken zal kunnen uitvoeren.

GPI-voorzitter Janwillem Verschuuren poseert bij de ‘oude’ versie van Atlas, de humanoïde robot van Boston Dynamics, waar inmiddels ook een elektronische versie van in ontwikkeling is. Wellicht een oplossing voor het zware kantwerk.

in de plaatbewerking zegt: AI gaan we niet doen want dat is een bedreiging, dan ga je het niet redden. Zelf hebben we bij De Cromvoirtse (Verschuuren is mede-eigenaar van De Cromvoirtse, red.) al een team opgezet dat bekijkt waar we AI kunnen toepassen. Denk aan het maken van posts op LinkedIn, het laten schrijven van formules. Ook Copilot, de AI-toepassing van Microsoft waarmee je bijvoorbeeld razendsnel info over al je klanten kunt laten uitzoeken in plaats van urenlang in je ERP-systeem te moeten stoeien, lijkt reuze interessant. Wij gaan zeker investeren in AI.” Verschuuren heeft de indruk dat Johnson met alle mogelijkheden die hij schetste, de GPI-leden heeft wakker geschud. “Binnen onze groep is er awareness dat als je niet mee doet met AI, je de boot mist.”

De GPI-leden brachten ook leerzame bezoeken aan enkele Amerikaanse klanten van machinebouwer Bystronic. “Een groot verschil is dat het bij plaatbewerkers in de VS altijd gaat om high volume, grote series, terwijl in Nederland het accent ligt op high mix - low volume. Het viel ook op dat ze in de VS op grote schaal zelf stikstof genereren. Dat komt door de grote afstanden daar, waardoor de ‘dropcharge’ (bezorgkosten) hoger zijn dan bij ons. Daarnaast zijn de energieprijzen in de VS enorm laag. Zelf stikstof genereren gebeurt in Nederland nog maar mondjesmaat omdat stikstof bij ons nog relatief goedkoop is en de noodzaak dus minder groot. Ook de toepassing van mixed gassen is in de VS al vergevorderd; combinaties van zuurstof en stikstof om met hogere snelheid te snijden en een betere snijkwaliteit te realiseren. Daar gaan we bij De Cromvoirtse nu ook serieus naar kijken.”

Tegelijkertijd heeft de reis wat hem betreft ook maar weer eens bevestigd dat plaatbewerkers in Nederland ontzettend voorop lopen. “We zijn veel inventiever en zoeken altijd weer nieuwe oplossingen. Waar collega’s in de VS zeggen: volgens de machine moet het zo, dus werken we ook zo, daar onderzoeken we in Nederland juist of er meer kan met de machine.”

7

Waakhond en gegevensverzamelaar

Een vierpotige robot genaamd SpOTTO is onlangs toegetreden tot de fabriek van de Britse BMW Group in Hams Hall. De autonome robothond scant de fabriek, ondersteunt het onderhoud en zorgt voor een soepel productieproces.

Dankzij de visuele, thermische en akoestische sensoren kan SpOTTO tal van onderhoudstaken op zich nemen. De robothond bewaakt onder meer de temperaturen in de productiesystemen en detecteert onmiddellijk of een systeem te warm wordt – een vroeg teken van een mogelijke storing. In de BMW-fabriek is SpOTTO ook gespecialiseerd in het identificeren van lekkende persluchtleidingen tijdens de productie. Omdat perslucht veel energie vergt, vermindert het opsporen van lekken snel het energieverbruik.

Ook verzamelt de robot belangrijke gegevens voor de digitale tweeling van de fabriek. De digitale tweeling werkt op drie niveaus: Op het eerste niveau worden 3D-weergaven van de gehele plant gemaakt. Het tweede niveau omvat een grote datalaag waarin zowel

de autonome robothond als de productiefaciliteiten en IT-systemen van de fabriek alle relevante informatie invoeren. Op het derde niveau - het applicatieniveau - sorteren speciale programma's de verzamelde gegevens in begrijpelijke eenheden. De combinatie van deze drie niveaus maakt de volledig verbonden digital twin uniek. Met behulp van apps kunnen de experts van de fabriek in Hams Hall de gegevens nu evalueren en gebruiken. Voorbeelden van toepassingen zijn kwaliteitsborging en productieplanning. Dirk Dreher, hoofd van de BMW Group-fabriek in Hams Hall: “Dankzij de digital twin beschikken we over een enorme hoeveelheid nauwkeurige gegevens en evaluaties, evenals een realtime beeld van de productieprocessen. Ons projectteam heeft unieke gebruiksscenario’s voor de viervoeter gecreëerd en hem optimaal in onze processen geïntegreerd.”

Vóór de introductie in fabriek voerde dit team een ontwikkelingsproces van een jaar uit om te testen voor welke taken de robothond geschikt was. Andere mogelijke toepassingen worden momenteel getest in de technische basis van de fabriek: bijvoorbeeld het uitlezen van analoge bedieningselementen of complexe bewegingssequenties waarmee de viervoeter moeilijk toegankelijke productiegebieden nog beter kan bereiken.

gegevensverzamelaar

De autonome robothond SpOTTO scant de fabriek, ondersteunt het onderhoud en zorgt voor een soepel productieproces.

Trumpf omarmt kunstmatige intelligentie als disruptieve technologie

Waar automatisering/robotisering het menselijk lichaam vervangt om repeterende taken uit te voeren, gaat kunstmatige intelligentie (AI) een stap verder. De technologie neemt binnen de kortste keren taken over waarvoor nu nog onze cognitieve skills nodig zijn. Dit gaat de industrie volgens Trumpf binnen enkele jaren op grote schaal hervormen. Tijdens de Intech huisbeurs in Ditzingen (D) gaf de machinebouwer medio april al een kijkje in de toekomst. AI zal een belangrijke rol spelen binnen de eigen onderneming, maar ook in oplossingen die Trumpf voor klanten ontwikkelt.

Dat Trumpf niet achterover leunt als het op kunstmatige intelligentie aankomt was natuurlijk te verwachten. Bij het concern staat het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologie voorop. Dat blijkt ook uit het feit dat er bij de machinebouwer wereldwijd momenteel 100 werknemers werken aan de ontwikkeling en implementatie van AI. Volgens Stephan Mayer, CEO Machine Tools, gaat AI binnen vijf jaar voor enorme veranderingen zorgen. Er zal dan binnen Trumpf geen personeel meer zijn dat geen gebruik maakt van AI, met als doel om processen bij Trumpf en bij klanten nog efficiënter te maken. “We zien enorm veel mogelijkheden voor het verhogen van de productiviteit, bijvoorbeeld op het gebied

van ontwikkeling en administratie. Zo werken we al met AI om de technische ondersteuning efficiënter te maken. Met behulp van een op AI gebaseerd taalmodel dat op een vergelijkbare manier werkt als ChatGPT, kan de servicemonteur aan de AI vragen hoe een probleem kan worden opgelost.” Om dit te doen, voert een servicemonteur alle details van de fout in de gebruikersinterface van de software in. Binnen een paar seconden geeft de software de mogelijke oplossingen weer. Omdat de software voortdurend leert van de servicerapporten van Trumpf, wordt ook de kwaliteit van de antwoorden voortdurend verbeterd. Hierdoor wordt de werkdruk voor het servicepersoneel verminderd en kunnen machinefouten sneller worden verholpen.

10
Tijdens de persconferentie gaf Trumpf een kijkje in de toekomst. Hier zal kunstmatige intelligentie een omvangrijke rol gaan spelen.

De Intech van Trumpf trok een hoop bezoekers naar Ditzingen. De focus lag tijdens het event op automatisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie in het plaatbewerkingsproces.

Onderzoek en ontwikkeling

Om marktleider te worden op het gebied van AI werkt Trumpf samen met een aantal gerenommeerde onderzoeksinstellingen. Zo werkt het bedrijf sinds 2023 samen met het Institute for Machine Learning van JKU Linz. Onder leiding van Sepp Hochreiter brengen onderzoekers van Trumpf en de JKU Linz de nieuwste AI-algoritmen naar Trumpf’s plaatbewerkings- en laserprocessen. “De voordelen van AI binnen de industrie zijn gigantisch. Het is onze taak om maakbedrijven die over het algemeen redelijk conservatief zijn als het op nieuwe technologie aankomt, te laten zien wat AI kan betekenen in de productie, de logistiek en in de simulatie van processen. Er lopen momenteel verschillende grote projecten, waaronder een project waarbij we AI inzetten om sneller te simuleren. Dankzij AI kan de simulatie tot wel 10.000 keer sneller worden uitgevoerd. Dat maakt echt een verschil en laat zien dat het belangrijk is om nieuwe technologie te omarmen.”

Kwaliteitscontrole

Trumpf gebruikt AI tegenwoordig ook in de laatste fase van de kwaliteitscontrole. Mayer: “Vroeger werd een machine gebouwd en vervolgens drie maanden getest voordat de machine naar de klant werd getransporteerd. Tegenwoordig verkopen we bijna geen standalone machines meer, maar complete fabrieken met verschillende systemen die met elkaar samenwerken. Dit zijn dingen die je niet vooraf drie maanden kan testen. Daarom maken we gebruik van simulatie op basis van een Digital Twin. Daarmee kun je exact bepalen of een complete oplossing in de praktijk gaat doen wat die moet doen.” Daarnaast controleert Trumpf alle machines tegenwoordig met geluidssensoren die in de machine zijn gebouwd. Voordat ze naar de klant gaan, wordt er een testrun uitgevoerd. Op basis van het geluid en een Big Data model bepaalt de AI of de machine goed is gemonteerd,

of alle assen goed lopen, etc. “De AI is zo nauwkeurig dat het kan ‘horen’ als er ergens een boutje mist”, aldus Mayer. De geluidsensoren blijven daarna op de machine gemonteerd. Als de klant later een probleem heeft, kan Trumpf snel en op afstand bepalen waar het probleem zit en direct actie ondernemen.

Het begint bij Machine Learning

De technologie waar Trumpf haar kunstmatige intelligentie op baseert is een combinatie van Machine Learning en Deep Learning. Het kernconcept van Machine Learning is computersystemen in staat stellen om te leren van data en op basis daarvan voorspellingen of beslissingen te maken. Een eenvoudig voorbeeld is een e-mail app die automatisch spamberichten naar een aparte map stuurt. Eerst moet de app leren wat spam is. Om dit te kunnen leren, markeert de gebruiker een aantal e-mails als spam en de app leert zichzelf op basis van deze voorbeelden. Als de app dit proces een paar keer heeft doorlopen, heeft hij genoeg informatie om zelfstandig te werken. Elke keer dat er een nieuwe e-mail binnenkomt, analyseert hij snel de inhoud en beslist op basis van wat hij heeft geleerd of het spam is. Als er onzekerheid is, kan de app de gebruiker om hulp vragen en van zijn antwoord leren.

Trumpf past deze vorm van kunstmatige intelligentie onder andere toe bij het automatisch sorteren van snijdelen. “Sorteren is een lastige handeling om te automatiseren. Het onderdeel kan vast blijven zitten in het skelet. Middels Machine Learning leert de AI tienduizenden vormen en koppelt daaraan of de sortering succesvol was of niet. Op basis daarvan kan er beter gepland worden. Zo kunnen eenvoudige vormen automatisch in de onbemande uren worden geproduceerd, terwijl moeilijke vormen die vaak vast blijven zitten overdag ingepland worden. Op dat moment zijn er mensen aanwezig die snel een probleem kunnen

11

PERFECTIE TUSSEN MENS EN METAAL

lassen, lasersnijden, kanten, walsen, engineering, framebouw, constructie, industriële behuizingen, machine- en apparatenbouw

Sinds 1919 biedt Assink & Schipholt betrouwbaarheid en hoogwaardige kwaliteit.

Wilt u meer weten over Assink en Schipholt? Kijk dan op www.assinkschipholt.nl

12
uw partner voor gecertificeerd laswerk
in metaalbewerking
plaatwerk Al 35 jaar dé specialist in slimme metaaloplossingen lasersnijden cnc-zagen walsen cnc-(vloei)boren kanten glasparel-stralen engineering (robot)lassen draai/freeswerk Ontdek ons op baas-metaal.nl uw partner voor gecertificeerd laswerk
Per fectie
en

verhelpen. De volgende stap is om AI in te zetten om het ontwerp van het product aan te passen om te voorkomen dat het vast blijft zitten in het skelet. Dit is zomaar een voorbeeld van hoe AI kan helpen om de productiviteit te verbeteren”, vertelt Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland.

Deep Learning neemt alles uit handen

Waar mensen bij Machine Learning vaak nog een rol spelen in de gegevensanalyse en de besluitvorming, is dat bij Deep Learning niet meer aan de orde. Deep Learning gaat een stap verder en maakt gebruik van neurale netwerken om grote datasets te analyseren. Hierdoor is het in staat om zelf te leren en zich aan te passen aan de situatie. Nieuwe ‘kennis’ wordt automatisch toegepast op een nieuwe situatie en de uitkomst wordt automatisch geanalyseerd. Het leerproces vereist daardoor geen menselijke tussenkomst meer. De kunstmatige neurale netwerken waar Deep Learning haar kracht uit haalt, bootsen als het ware het vermogen van het menselijk brein na om objecten waar te nemen, erover te redeneren en een conclusie te trekken. Het verschil is dat ze veel grotere hoeveelheden gegevens kunnen analyseren met een veel hogere snelheid dan een mens ooit zou kunnen. Een voorbeeld waar Trumpf Deep Learning inzet is voor de autonome kwaliteitscontrole bij het laserlassen van rechthoekige statorpins van elektromotoren. Bij dit proces wordt de positie van de

De iAssist-software laat zien hoe u het ontwerp van samenstellingen geoptimaliseerd kan worden om de maakbaarheid en efficiëntie te verbeteren. Dankzij deze software kunnen ook ontwerpers en engineers met weinig ervaring snel goede resultaten bereiken.

statorpins met behulp van een highspeed camera bepaald. Die vergelijkt het beeld met een grote database (Big Data), gevuld met tienduizenden afbeeldingen van lasresultaten die zowel binnen als buiten het tolerantiegebied vallen, en past de parameters aan voor een perfecte las. Het systeem leert continu bij en weet op die manier de kwaliteit te verhogen en de afkeur te reduceren. Dit alles zonder tijdrovende handmatige controles.

Hagen Zimer, CEO Laser Technology, vertelt: "AI gaat enorme veranderingen teweegbrengen met betrekking tot efficiëntie, productiviteit en kwaliteit. Bovendien zal het een belangrijke oplossing zijn voor het grote tekort aan technisch geschoolde vakmensen. In het geval van het lassen van statorpins hebben we een kunstmatig brein getraind die grote hoeveelheden data razendsnel automatisch kan verwerken. Dat gaat zelfs zover dat AI al in staat is om het complexe smeltbad continu te analyseren en bij te sturen.”

AI verbetert het ontwerpproces

Tijdens de Intech presenteerde Trumpf een eerste versie van iAssist, een op AI-gebaseerde oplossing ter ondersteuning van ontwerpers en engineers. De software analyseert 3D-modellen van samenstellingen en suggereert manieren om het ontwerp aan te passen om bijvoorbeeld de maakbaarheid te verbeteren. Gebruikers hoeven enkel het STEPbestand van de samenstelling te uploaden, waarna de software binnen enkele seconden een analyse uitvoert en resultaten genereert. In plaats van de onderdelen met vallen en opstaan te verbeteren, laat de software automatisch zien waar de grootste potentie voor optimalisatie ligt. Dit levert betere resultaten op en helpt bedrijven efficiënter te worden. De software houdt tevens rekening met economische aspecten zoals materiaalbesparing en het elimineren van productiestappen.

Trumpf werkt samen met de start-up Optimate en het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) aan de ontwikkeling van deze software. iAssist benut AI-algoritmen van Optimate voor de optimalisatie van individuele componenten en een door Trumpf getraind algoritme voor de optimalisatie van de gehele assemblage. Meer dan 2.000 samenstellingen zijn geclassificeerd om het model te trainen. Op dit moment wordt de software gebruikt door KIT-studenten om ontwerpen te verbeteren. Dit draagt direct weer bij aan de AI-training.

13
Trumpf past kunstmatige intelligentie onder andere al toe bij het automatisch sorteren van snijdelen.

PLAATKANTENFREESMACHINES HBM

 HBM 8 voor 30°, 45°, 60°, R2, R3 of R4

 HBM 15 voor 30°, 45° of 60°

 Binnen en buiten contouren

 Ontbramen / afschuinen / radius

 Diverse accessoires voor buizen

 Freest met hardmetalen wisselplaten

 Verhuur. DEMONSTRATIES MOGELIJK!

Th. Wortelboer B.V. - Heumen

Tel. 024 358 65 14

Fax 024 358 70 79 info@wortelboer.ws

Één contactpersoon voor uw volledige machine logistiek, van import/export tot plaatsing en verankering

Industrieterrein Tappersheul Wilgenweg 20 3421 TV Oudewater T +31 (0)348 - 564 540 E info@janvandamtransport.nl powered by www.janvandamgroup.com

SPECIALISTEN in RVS & special-alloys EXPERTS inRVS maatwerk

14
www.wortelboer.ws
LASER SNIJDEN VAN RVS BUIZEN & PLATEN info@paulmeijering.nl www.paulmeijering.nl en KANTEN/ZETTEN | ZAGEN | ONTBRAMEN | HERWAARMERKEN BUIZEN | PLATEN | FLENZEN | (LAS-)FITTINGEN | STAF

Momenteel stelt Trumpf iAssist gratis beschikbaar voor alle geïnteresseerde gebruikers. Klanten kunnen de software gebruiken om hun componenten te optimaliseren. De data die zij genereren kan Trumpf gebruiken om de AI verder te trainen en de kwaliteit van de analyse voortdurend te verbeteren. Trumpf werkt ook aan het verbinden van de ontwerpdata met de productiedata van de machines die worden gebruikt om de onderdelen te vervaardigen. Als er bijvoorbeeld tijdens de productie een probleem is met het snijproces, analyseert de software automatisch of een ontwerpfout de oorzaak is. Als dat het geval is, houdt iAssist bij de analyse rekening met deze informatie.

AI in de praktijk

Tijdens de Intech presenteerde Trumpf verschillende praktische voorbeelden van AI in het grote democentrum dat deels was opgezet als slimme fabriek. Hier werd onder andere het automatisch sorteren van snijdelen met behulp van Machine Learning gepresenteerd. Ook interessant was de nieuwe Runability Guide. Deze software maakt gebruik van AI om gebruikers te helpen nieuwe opdrachten handmatig uit te voeren op de volledig geautomatiseerde TruMatic 5000 ponslasersnijmachine. Momenteel moeten gebruikers, wanneer ze de machine gebruiken om een nieuwe order met een nieuwe geometrie of uit nieuwe materialen te produceren, het machineprogramma individueel testen. Dit resulteert in stilstand van de machine die snel kan oplopen, vooral bij volledig geautomatiseerde machines die veel verschillende onderdelen produceren. Met de AI-ondersteunde software

Runability Guide kunnen gebruikers stilstandtijden van maximaal 20 minuten vermijden. Op basis van verschillende evaluatiemodellen laat de nieuwe assistent voor elke nieuwe klus zien of de TruMatic 5000 direct onderdelen kan produceren of dat handmatige tussenkomst nodig is. Runability Guide controleert bijvoorbeeld hoeveel het onderdeel tijdens het verwijderen zal doorbuigen als gevolg van de zwaartekracht, waardoor het proces mogelijk vastloopt. Als een vooraf gedefinieerde grenswaarde wordt overschreden, markeert de software het betreffende gebied rood. Dit betekent dat gebruikers direct kunnen zien welke onderdelen van een taak aandacht behoeven. Naast het analyseren van mogelijke problemen adviseert de software ook welke klussen beter geschikt zijn voor de nachtdienst.

De Runability Guide van Trumpf gebruikt verschillende modellen om de complexiteit van een onderdeel te bepalen. Hiervoor uploadt Trumpf voortdurend kennis van productie-experts naar de cloud. Bovendien werkt de oplossing ook met echte machinegegevens van TruMatic 5000-gebruikers. Voor bedrijven die de TruMatic 5000 bij Trumpf kopen, wordt de Runability Guide meegeleverd – op voorwaarde dat zij hun machinegegevens aan Trumpf ter beschikking stellen. Met deze data kan Trumpf de oplossing verder verbeteren, waar gebruikers vervolgens weer profijt van hebben. “Uiteraard bepaalt de klant altijd of ze hun data met Trumpf willen delen. De data die gedeeld wordt, wordt vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt om de AI-modellen van Trumpf te trainen. Hoe meer klanten hun data delen, des te sneller kunnen zij profiteren van de vele voordelen van AI”, aldus Eisma. De nieuwe Runability Guide maakt gebruik van AI om gebruikers te helpen nieuwe opdrachten handmatig uit te voeren op de volledig geautomatiseerde TruMatic 5000 ponslasersnijmachine.

15

Systeem van Obotize maakt gebruik van visiontechnologie en cobots

LaserPartSort doet 80% van het afruimen voor 100%

Bij de LaserPartSort landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en laat de gesneden producten op de transportband vallen. Een trilfunctie zorgt ervoor dat producten welke verhaken of met microjoints in de plaat vast zitten los komen en op de transportband vallen.

De LaserPartSort (LPS3015), een systeem dat gebruik maakt van visiontechnologie en cobots om efficiënt lasergesneden onderdelen af te ruimen, is het eerste product van Obotize BV uit Weert. Deze jonge onderneming ontwikkelt (geautomatiseerde) oplossingen voor problemen die zich elke dag in de metaalbewerking voordoen.

Een van de mensen achter Obotize is Antal Driessen. Met ruim 30 jaar ervaring in de metaalbewerking weet hij precies waar die problemen zitten. Een kleine twee jaar geleden heeft hij zijn bedrijf Metaalcenter Driessen (plaat- en buismateriaalbewerking) verkocht en sindsdien heeft hij zijn handen vrij voor andere bezigheden.

Zoals voor het bedenken en ontwikkelen van oplossingen voor de knelpunten die hij in de dagelijkse praktijk van zijn bedrijf tegenkwam. Ofwel: ambitieuze ideeën vertalen in tastbare producten. Dat doet hij onder andere met Obotize, waarin hij samenwerkt met enkele specialisten in robot- en cobot-automatisering. Obotize maakt automatiseringssystemen die processen versnellen en medewerkers ontlasten. Deze systemen worden speciaal ontworpen voor een slimmere productie, meer efficiëntie en een geoptimaliseerde workflow waarin technologie en vakmanschap hand in hand gaan.

Minder fijn, vuil en zwaar werk

Meer inzoomend op de problemen in de metaalbewerking, gaat het volgens Driessen vooral om het aanpakken van werkzaamheden die minder geliefd zijn bij werknemers, omdat het stom, vuil en/of zwaar

16

werk is of gepaard gaat met veel lawaai. “Voor dat werk zijn niet of nauwelijks mensen meer te vinden, ook niet meer uit Oost-Europa”, zegt Driessen. “Daar komt bij: als je vervelend werk, dat eigenlijk niks oplevert, wegneemt, kun je de mensen inzetten voor andere werkzaamheden, die veel dankbaarder zijn en meer opleveren. Dit laatste vergroot tevens het werkplezier.”

80% oplossing, 100% werking

De eerste tastbare oplossing van Obotize is de LaserPartSort. Bij deze uitsorteerunit landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en laat de gesneden producten op de transportband vallen. Een trilfunctie zorgt ervoor dat producten welke verhaken of met microjoints in de plaat vast zitten los komen en op de transportband vallen. Cobots in combinatie met een vision-systeem nemen vervolgens het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening. De LaserPartSort is een oplossing die voor 80 procent van al het afruimwerk kan worden ingezet en daarbij voor 100 procent functioneert. “We hebben onderzoek gedaan waaruit bleek dat 85 procent van alle gesneden laserparts kleiner is dan een A3 formaat”, zegt Driessen. “Daar willen wij een oplossing voor bieden. Het maximale formaat dat ons systeem kan verwerken is 1200x800 mm en het maximale gewicht is 26 kilo.”

Het gebruik van de visiontechniek in combinatie met de eigen software doet meer dan alleen elk onderdeel in beeld te brengen en af te ruimen. De visiontechniek wordt ook gebruikt voor het herkennen van de laserparts en deze te koppelen met informatie zoals tekeningnummers, aantallen, vervolgbewerkingen et cetera.

Die informatie gebruikt het systeem om de cobots daarnaar te laten handelen. Zo kunnen ze uitsorteren op klantorder, materiaalsoort/ dikte of op de vervolgbewerking in de fabriek. Alle producten worden ook geteld. Is er een onderdeel te weinig, dan wordt dat direct gemeld aan de operator zodat deze actie kan ondernemen.

Samenwerking mens en automatisering

De LaserPartSort wordt handmatig bediend door de operator van het lasersnijsysteem. Dat is een bewuste keuze. “We laten de operator nog wel wat doen bij het afruimen, maar veel minder”, licht Driessen toe. “Het is een open systeem zonder een hekwerk er omheen. Dat is mogelijk omdat we gebruik maken van cobots. Valt er een onderdeel van de lopende band, dan kan de operator het gewoon terugleggen. Zo kan door een combinatie van mensen en automatisering het proces altijd door blijven lopen.”

Een eerste versie van de LaserPartSort presenteerde Obotize onlangs op de Pushing the Edge Days bij Q-Fin Handling Solutions in Bergeijk. Momenteel wordt de installatie een aantal maanden getest bij een plaatbewerkingsbedrijf om de puntjes op de i te zetten. Daarna is het systeem rijp voor de markt.

De LaserpartSort is voorzien van gevanceerde softwareintegraties, die cobots transformeren tot intelligente collega’s op de werkvloer. Het systeem werkt op basis van bestaande ERPen CAM-infrastructuren van de klant, waardoor de klantdata en informatie optimaal worden benut. Dit verhoogt zowel de snelheid als de intelligentie van het productieproces, terwijl de naadloze communicatie zorgt voor een hoge efficiëntie.

17
Cobots in combinatie met een vision-systeem nemen het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening.

Renneberg kiest rigoureus voor automatisering

Bij Renneberg in Vaassen, toeleverancier van uit plaatwerk vervaardigde producten, lasconstructies en freesdelen, komt momenteel iedere maand wel een nieuw geautomatiseerd machinesysteem binnen. Dit is het gevolg van een rigoureuze keuze die eigenaar Rutger van Zelst heeft gemaakt: een consequente focus op automatisering in alle aspecten van de bedrijfsvoering, of het nu gaat om het lasersnijden, het kanten of het schrobben van de vloeren in de productieruimte.

In gedachten ziet Van Zelst wel eens de ideale situatie voor zich: twee vrachtwagens komen voorrijden bij zijn bedrijf; de ene brengt het ruwe materiaal, de andere haalt de producten op, die zijn vervaardigd zonder dat er een mensenhand aan te pas is gekomen. “Ik weet dat dit een utopie is en dat mensen altijd nodig zullen blijven. Maar dat beeld van die vrachtwagens is wel een mooie doelstelling om naar toe te werken.”

Van Zelst is al zo’n twintig jaar in de metaal actief. Hij is al jaren eigenaar van Renneberg maar hield zich altijd op enige afstand en liet het runnen van de zaak over aan een ander. Ruim een jaar geleden heeft hij een aantal andere activiteiten verkocht. Daarmee kreeg hij meer tijd voor Renneberg. Hij is nu niet meer alleen eigenaar, maar is meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Voor hem betekent dat vooral: nadenken over en werken aan een gezonde toekomst van Renneberg en de medewerkers daarin meenemen.

Middensegment van de markt

De transformatie van Renneberg is in de zomer van 2023 begonnen met de verhuizing naar een ander pand. Hier is de ruimte aanwezig

waar Van Zelst zijn visie kan verwezenlijken. Deze visie bestaat niet alleen uit een focus op automatisering. Ook de markten waarvoor hij met Renneberg wil werken, zijn duidelijk gedefinieerd: “Wij richten ons op het middensegment van de markt. Binnen de ISO-9000 normen kunnen we alles produceren. We gaan niet voor de grote bulk tegen afbraakprijzen en ook niet voor de complexe enkelstuks.”

Van Zelst maakt hierbij de duidelijke keuze voor automatisering omdat het vinden van goede mensen steeds moeilijker wordt en bij de mensen die er wel zijn de inzetbaarheid een steeds groter thema wordt. “Mensen stellen steeds meer prijs op vrije tijd”, licht Van Zelst toe. “Daar heb je als ondernemer gewoon mee te maken. Zoals je ook te maken hebt met de consequenties van de Nederlandse wetgeving bij ontslag en ziekte van personeel. Dan ga je denken in oplossingen. We hebben om die reden al eens fysieke productie verplaatst naar Duitsland. Maar dat was een korte termijn oplossing. Het is geen weg die ik als ondernemer wil gaan.”

Kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en prijs

Automatisering is dat wel. Plaatbewerking biedt daarvoor een mooi uitgangspunt. Van Zelst: “Als plaatbewerker wordt je door klanten geselecteerd op drie criteria: kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en prijs. Automatisering biedt op al deze aspecten voordelen. De kwaliteit is heel constant; de las van een robot zal altijd dezelfde zijn. De betrouwbaarheid is groot. Je weet met robotisering altijd hoeveel capaciteit je beschikbaar hebt en wat daar uitkomt. Een machinepark met automatisering is veel beter te plannen dan een machinepark met mensen. En tot slot is er de prijs. We zijn nu een jaar onderweg met ons nieuwe concept en waar de loonkosten in die periode sterk zijn gestegen, zien wij de productiekosten voor het omzetten van materialen naar producten juist dalen.”

Renneberg automatiseert op alle fronten. Op de afdeling verspaning is de eerste CNC-freesmachine met robot operationeel. Op de lasafdeling staan naast de manuele lasapparaten inmiddels drie geautomatiseerde lasrobots en twee lastafels waarop cobots de lassen leggen.

In de plaatbewerking illustreren de lasersnijmachines de voortgaande automatisering. Renneberg heeft er drie, allemaal van Bystronic. De oudste twee zijn ooit geïnstalleerd als standalone machines en naderhand uitgebreid met be- en ontladingssystemen. De recent geplaatste derde laser is een 10 kW ByStar Fiber. Deze heeft naast een beladingssysteem ook een BySort uitsorteersysteem.

Kantrobots

Nog duidelijker is de ontwikkeling op de kantafdeling. Hier staan tien kantrobots van Bystronic, waarvan de vier nieuwste voorzien zijn van een robot. Bij de oudste cel vallen de gezette delen nog in een bak,

18
De recent geplaatste ByStar Fiber heeft naast een beladingssysteem ook een BySort uitsorteersysteem.

De nieuwste kantrobots van Bystronic zijn uitgerust met lopende banden die de gezette delen uitvoeren. Binnenkort gaan robots deze delen, die nu nog handmatig van de band worden gehaald, op de daarvoor bestemde plaatsen afleggen.

de andere drie zijn uitgerust met lopende banden die de gezette delen uitvoeren. De logistiek rondom deze cellen wordt binnenkort ook geautomatiseerd. De robots in de cellen krijgen hulp van extra robots die de gesneden plaatdelen klaar zullen leggen. Ook zullen robots de gezette delen, die nu nog handmatig van de lopende band worden gehaald, op de daarvoor bestemde plaatsen gaan afleggen.

Renneberg beschikt nu nog over zes kantbanken voor de wat grotere delen, die handmatig worden bediend. Ook hier komen robotcellen van Bystronic, dat later dit jaar op de Euroblech een nieuwe cel introduceert voor het kanten van de zogeheten ‘midsize range’ delen. Renneberg is het eerste bedrijf in Nederland dat met deze cel gaat werken.

Medewerkers worden beheerders

Het Vaassense plaatwerkbedrijf telt zo’n 40 medewerkers. De invoering van steeds meer automatisering betekent niet dat zij geleidelijk aan het veld moeten ruimen. Integendeel, zij blijven keihard nodig. Wel verschuift het personeelsbestand enorm. De traditionele vakman die producten aan de machine vervaardigt maakt plaats voor programmeurs, beheerders en logistieke mensen. Er zitten nu al vier medewerkers op kantoor, wier werk voor een voornaam deel bestaat uit het programmeren van de robots. Samen met hun collega’s zorgen ze ervoor dat de boel niet wordt verstoord en dat alle stations op tijd worden voorzien van materiaal. “We gaan toe naar een fabriek die beheerd wordt door beheerders, die zorgen dat de machines lopen”, zegt Van Zelst. Dat kan volgens hem voor het grootste deel met bestaande medewerkers, mits je ze opleidt en de tijd geeft om met de nieuwe situatie te leren omgaan. En hun vakkennis borgt. “Samenspel bepaalt het resultaat. De mensen blijven belangrijk, maar automatisering maakt het makkelijker om op te schalen en door te ontwikkelen.”

Van Zelst ziet de vakkennis van mensen niet volledig overgenomen worden door software en Artificial Intelligence, al is software wel

een extreem belangrijk onderdeel van de hele automatiseringsslag. “Maar de grote beperking van software en AI is creativiteit. Als er een afwijking optreedt, moet je een analyse kunnen maken waar dat aan ligt. Aan het materiaal, het gereedschap of de machine? En dat moet je oplossen. Mensen onderschatten vaak hoeveel creatieve oplossingen er nodig zijn in een metaalbedrijf. Elke dag weer.”

Als het machinepark draait en er geen afwijkingen zijn, is het niet belangrijk wat de medewerker verder doet. Van Zelst vergelijkt het met de brandweer: brandweerlieden zijn niet de hele dag bezig met blussen, maar moeten er wel zijn als dat nodig is. Hij stimuleert zijn medewerkers om tijd te steken in nieuwe dingen. In nadenken over hoe dingen nog beter kunnen. Zo is bijvoorbeeld een oplossing ontwikkeld waarbij een kantrobotcel vijf delen uit één stuk tegelijk zet, waarbij de delen door simpele microjoints worden bijeengehouden. “Dergelijke oplossingen maken onze productiecapaciteit steeds groter. En ze resulteren in een betere uitnutting van het machinepark, wat gunstig is voor de tarieven.”

Renneberg beschikt nog over zes kantbanken voor de wat grotere delen, die handmatig worden bediend. Op deze afdeling verschijnt later dit jaar de nieuwe robotcel voor het kanten van ‘midsize range’ delen, die Bystronic in oktober op de Euroblech zal introduceren.

19

BRENG JE PRODUCTIVITEIT NAAR EEN HOGER NIVEAU

FT-150 fiber

Mazak introduceert de nieuwe FT-150 FIBER, speciaal ontworpen voor het razendsnel snijden van buizen met een kleine tot middelgrote diameter. Uitgerust met state-of-the-art SmoothTUBE-besturing, moeiteloos programmeren en bewaking van de status van uw machine met slechts één aanraking. Ontdek meer over de ongeëvenaarde efficiëntie en het gebruiksgemak.

NIEUWE STATE-OF-THE-ART CNC-BESTURING:

GROOT DUBBEL SCHERM VAN 21,5 INCH

VOOR EENVOUDIGE BEDIENING

NIEUW INTUÏTIEF ONTWERP

VOOR SNELLER MACHINEBEHEER

SNEL EN EENVOUDIG PROGRAMMEREN DANKZIJ DE NIEUWE HMI

Heeft u advies nodig of wilt u graag een demo zien op de FT-150 FIBER? Neem snel contact op om een afspraak te maken.

www.mazakeu.be

Bel: +31 (0)30 634 40 30 of e-mail: sales@mazak.nl

Guided Visitor Tours nieuw onderdeel op Euroblech

De Euroblech, die eind oktober weer wordt gehouden in Hannover, kent dit jaar een nieuw onderdeel: Guided Visitor Tours. Passend in het beursmotto ‘The Power of Productivity’, zijn deze georganiseerde bezoekerservaringen gericht op productiviteitsverhogende technologie.

De rondleidingen omvatten presentaties van 10 minuten bij elke stop, gevolgd door een korte vraag- en antwoordsessie.

Twee touropties

Er zijn twee verschillende touropties om uit te kiezen. Tour 1 ‘Industrial Internet of Things (IIoT)’ behandelt belangrijke onderwerpen zoals big data, analyse op afstand, voorspellend onderhoud, productiebewaking en traceerbaarheid van onderdelen. Deelnemers zullen verschillende producten, tools en software ontdekken om hen te helpen bij het plannen, optimaliseren en monitoren van de productie met het oog op het verbeteren van hun algehele productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid.

Rondleiding 2 ‘Automatisering en robotica voor efficiënte productie’ laat zien hoe geïntegreerde, bolt-on of stand-alone automatiseringsen roboticasystemen de productieactiviteiten kunnen stroomlijnen voor meer duurzaamheid en productiviteit, zelfs voor kleine batches. Deze kunnen variëren van handling-, sorteer-, transport-, opslag- en stapelsystemen tot robots, cobots en autonome mobiele robots (AMR's). Meer informatie over het boeken van de rondleidingen voor bezoekers zal dichter bij de show worden gepubliceerd op de Euroblech-website.

Negen hallen

De Euroblech is 's werelds grootste beurs voor plaatbewerking en bestrijkt de hele toeleveringsketen in 15 verschillende technologiesectoren. Bezoekers kunnen zich verheugen op een groot aantal live demonstraties en wereldpremières, die de mogelijkheid bieden om de voordelen van specifieke technologische oplossingen voor hun eigen productieproces te verkennen, te beoordelen en te bespreken.

Euroblech 2024 zal de hallen 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 26 en 27 van het beursterrein van Hannover in beslag nemen. De opname van standruimte is volgens de beursorganisatie immens, met name van internationale exposanten, met meer dan 60% van de exposanten van buiten Duitsland. Naast Duitsland zijn de belangrijkste exposantenlanden Italië, Turkije, China, Spanje, Nederland, Zwitserland, Taiwan, België, Oostenrijk, Frankrijk en de VS. Begin april was al ruim 90 procent van de beschikbare standruimte geboekt.

Live actie

Euroblech biedt tal van mogelijkheden om innovatieve machines live in actie te zien. De beurs biedt toegang biedt tot het breedst mogelijke spectrum van technische leveranciers, met exposities die letterlijk alles bestrijken wat te maken heeft met de verwerking van metalen platen, buizen, profielen, plastic hybriden en andere gerelateerde toepassingen.

Te zien zijn stanspersen, CNC-ponsmachines, kantbanken en andere machines en gereedschappen voor snijden, ponsen en vormen; lassen en bevestigen; oppervlaktebehandeling en afwerking; procesbeheersing en kwaliteitsborging; machine-elementen en -componenten; CAD/CAM/CIM-systemen; magazijn- en fabrieksuitrusting; recycling van materialen; en nog veel meer.

Sprekersforum

Euroblech 2024 kent ook weer een Speaker Forum, twee speciale presentatiezalen voor lezingen van experts en paneldiscussies.

De sessies vinden plaats op alle vier de beursdagen en bieden spannende inzichten in de nieuwste projecten en productontwikkelingen, evenals waardevolle netwerkmogelijkheden en zinvolle uitwisseling tussen collega's. De sprekersagenda wordt dichter bij de show gepubliceerd.

Industry Awards

De Euroblech Industry Awards maken dit jaar een comeback. Er wordt erkenning gegeven voor de meest innovatieve producten, oplossingen en digitaliseringsconcepten in verschillende categorieën. De winnaars worden vanaf het najaar geselecteerd door professionals uit de industrie via online stemmen en de prijzen worden uitgereikt op de beurs. Meer details zullen in de aanloop naar de show worden gepubliceerd.

21
Euroblech biedt tal van mogelijkheden om innovatieve machines live in actie te zien.

Spider versnelt leveringen

De opslagcapaciteit voor stalen, RVS en aluminium platen van thyssenkrupp Materials Nederland in Veghel is uitgebreid met een nieuwe platenhal met volautomatisch opslagsysteem van 4.540 m2.

Door minder handling bij het picken, versnelt de dagelijkse levering van producten in uiteenlopende materiaalsoorten en -dikten aan ruim 1.300 klanten. De keuze voor de Spider, het volautomatische opslagsysteem van aalbers|farina, is ingegeven door de wens om grote hoeveelheden plaatmateriaal efficiënt op te slaan en te picken. Want de doorlooptijden bij klanten worden korter en daarom neemt de druk om steeds sneller te leveren toe. Dit opslagsysteem blinkt uit in modulariteit, omdat via één lift een onbeperkt aantal opslagtorens wordt beheerd. Elke toren kan modulair uitgebreid worden, zodat de capaciteit flexibel meegroeit met de behoeften van thyssenkrupp Materials Nederland. Het nieuwe platenmagazijn bestaat uit zes torens met in totaal 312 cassettes, goed voor een capaciteit van bijna 800 ton materiaal. De Spider kan tot bijna 9 meter hoog reiken en heeft lades met een laadvermogen van 2.500 kg elk. Dat maakt het opslagsysteem geschikt voor plaatmateriaal tot afmetingen van 3000×1500 mm. De bediening is volautomatisch met een geavanceerde zoekfunctie die materialen efficiënt lokaliseert, inclusief de registratie van

Het volautomatische opslagsysteem Spider van thyssenkrupp Materials Nederland bevordert de snelheid en nauwkeurigheid van klantleveringen.

reststukken, wat de efficiëntie verder verhoogt. De integratie van het Spider-systeem met de software van thyssenkrupp Materials Nederland zorgt voor een gestroomlijnde bediening.

MetaFold Academy opgericht

MetaFold Academy is een innovatief trainingsinitiatief gericht op het bevorderen van groene productiepraktijken binnen de automobielsector.

De academy is ontworpen om tegemoet te komen aan de behoefte aan een sectorbrede transitie naar duurzamere praktijken. Het project zal zich richten op het aanleren van vaardigheden op het gebied van eco-innovatie, energie-efficiëntie en hulpbronnenbeheer via een modulair trainingsprogramma. Dit initiatief is bedoeld om de competenties van 250 ingenieurs en ontwerpers uit de automobiel-,

ruimtevaart- en energie-industrie te vergroten, en hen uit te rusten met de kennis om nieuwe groene technologieën binnen hun activiteiten te implementeren. Volvo Group heeft zich aangesloten als proefklant en benadrukt de relevantie en urgentie van de integratie van duurzame technologieën in productieprocessen. De samenwerking met Volvo stelt deelnemers in staat hun geleerde kennis in de praktijk toe te passen. MetaFold Academy zal opereren via een netwerk van vier trainingscentra in Zweden, Griekenland, Italië en Hongarije. Deze centra zullen dienen als knooppunten voor innovatie en praktische training, en bieden cursussen aan die online en praktijkgerichte modules combineren.ss

Andere naam: Cutlite Penta Benelux

Fiber Laser Benelux presenteert zich voortaan onder de nieuwe naam Cutlite Penta Benelux.

Fiber Laser Benelux vertegenwoordigt sinds een aantal jaren de Italiaanse fabrikant van fiberlasers Cutlite Penta. Alle machines worden volledig in Italië geproduceerd en de fabrikant heeft naam gemaakt als producent van superhigh power lasers tot 50 kW vermogen. Op de TechniShow werd eerder dit jaar ook het nieuwe model XME geïntroduceerd. Dit is een instapmodel dat is uitgerust met dezelfde software en snijkop als de andere modellen. De XME wordt aangeboden voor een aantrekkelijke prijs, waarmee Cutlite

Penta een Europees alternatief biedt voor de vele prijsvechters die op de markt zijn verschenen. Met de introductie van dit instapmodel kan Cutlite Penta alle marktsegmenten bedienen; vanaf het instapniveau tot en met toepassingen in het topsegment, waar de hoogste snelheid, betrouwbaarheid en kwaliteit worden gevraagd. “Daarom is dit het moment om onze naam te veranderen in Cutlite Penta Benelux”, zegt Jeffrey Datema. “We hebben zo’n goede band met Cutlite Penta en ze maken zulke goede machines dat we nu dit statement willen maken. Wij zijn Cutlite Penta Benelux. Het is tevens een signaal naar de markt en onze klanten. Over een aantal jaren zijn we er ook nog met deze machines.”

22
Kort nieuws

Plaatijzerindustrie sluit de deuren

Begin 2025 sluit de Plaatijzerindustrie en gaan na 105 jaar de deuren definitief dicht. De fabriekslocatie in Apeldoorn is verkocht.

De Plaatijzerindustrie richt zich de laatste jaren volledig op het ontwerpen en vervaardigen van roestvrijstalen en stalen bodems. Het gaat dan om bodems (veelal zijkanten van tanks) met een diameter van enkele centimeters tot 4 meter. Deze activiteiten zijn te beperkt voor de omvangrijke locatie in Apeldoorn. “De verschillende fabriekshallen zijn te groot voor het werk dat er wordt gedaan”, aldus directeur-eigenaar Gerard van Reekum. “Maar de werkzaamheden voor het forceren, dieptrekken en persen van stalen bodems voor tank- en apparatenbouw zijn ook niet zo maar te verplaatsen. Vandaar dat we hebben besloten om onze activiteiten te beëindigen en de locatie te verkopen.”

De Plaatijzerindustrie stopt begin 2025 met de bedrijfsactiviteiten om vervolgens de fabrieksonderdelen als forceermachines, persen, zware

Beschadigingsvrij buigen

Wila in Lochem organiseerde onlangs een geslaagde Masterclass ‘Beschadigingsvrij buigen’ voor kantpersoperators en product engineers.

Tijdens deze leerzame bijeenkomst aan de Wila Academy ontdekten deelnemers hoe ze aftekening op plaatmateriaal kunnen minimaliseren of zelfs elimineren. Een cruciaal onderwerp voor vakmensen die streven naar hoogwaardige resultaten in het kantproces.Het evenement omvatte een fabrieksrondleiding door de Wila Smart Factory. Deelnemers kregen een kijkje achter de schermen en leerden hoe procesbeheersing, -controle en gedreven medewerkers bijdragen aan de productie van hoogwaardig en nauwkeurig kantgereedschap. Meer informatie over beschadigingsvrij buigen is te vinden op de Wila website.

kranen, manipulatoren en carrousel-draaibanken te ontmantelen. Medio 2025 wordt de locatie opgeleverd aan de koper, netbeheerder TenneT. Van Reekum is van plan de productie en verkoop over te dragen aan een collega onderneming in Nederland, zodat de verkoop aan de klanten van de Plaatijzerindustrie gecontinueerd kan worden.

Nieuwe naam

Tummers

Tummers Plaatbewerking heeft de naam gewijzigd in Tummers Metal Solutions. Dit is gedaan met het oog op de internationale ambities van het bedrijf als onderdeel van Tummers Group en de verdere focus op halffabricaten.

De afgelopen jaren is Tummers Plaatbewerking zich steeds meer gaan specialiseren als leverancier van halffabricaten. Disciplines als lasersnijden, afbramen, kanten, walsen en lassen zijn hierbij onmisbaar, maar het bedrijf doet veel meer dan dat. De bestaande naam paste dan ook niet meer. Ricardo Moerkens, directeur Tummers Metal Solutions, vertelt waarom gekozen is voor de naamswijziging: “Met de uitbreiding van ons productieproces, machinepark, lasserij én de upgrade van de kantoren, was dit voor ons het juiste moment om de naamswijziging door te voeren. We gaan door met het werk waar we goed in zijn. We blijven dezelfde klanten bedienen met dezelfde gewaardeerde collega’s die nu al bij ons werkzaam zijn. We staan te popelen om de wereld te laten zien wat voor ijzersterk merk Tummers Metal Solutions is en zijn trots deze stap te kunnen zetten!”

In 2025 alweer Schweissen & Schneiden

Voor de volgende editie van Schweissen & Schneiden, de vakbeurs in Essen (D) voor verbinden, snijden en coaten, is meer dan 70% van de expositieruimte al weer geboekt.

Mondiale spelers zoals Fronius International, Panasonic, MicroStep, Messer Cutting Systems, Trumpf, Lorch en OTC hebben hun deelname bevestigd. De vakbeurs, die oorspronkelijk in 2021 zou plaatsvinden, maar vanwege de Covid-19 pandemie pas in september 2023 kon worden gehouden, keert daarmee terug naar het gebruikelijke vierjarige ritme. Van 15 tot en met 19 september 2025 worden producten en diensten gepresenteerd aan een internationaal vakpubliek. De relevantie van Schweissen & Schneiden werd duidelijk tijdens de vorige editie in 2023: 826 exposanten presenteerden actuele ontwikkelingen en innovaties in de branche aan meer dan 40.000 professionele bezoekers uit 124 landen.

23
Schweissen & Schneiden, de vakbeurs voor verbinden, snijden en coaten, keert terug naar het gebruikelijke vierjarige ritme.

Ontbramen en richten in één lijn

Met het oog op automatisering kijkt men steeds vaker naar het verbeteren van bedrijfsprocessen. Het wordt essentieel voor het bedrijf van de toekomst. Daarom is de toenemende vraag naar een richtmachine in combinatie met een ontbraammachine niet geheel onverwacht. Bij Suer Stahltechnik in het Duitse Raesfeld staat de 85P.1600 Peak Performer van Kohler in een productielijn met de 1.600 mm brede 42 RB series van Timesavers. “Één medewerker kan beide systemen bedienen. Het bespaart tijd, ruimte en energie.”

Suer Stahltechnik - in 2020 opgericht door Leonard Suer – levert met in totaal 12 werknemers hoge kwaliteit plaatwerk. Van lasersnijden tot ontbramen. Van kanten tot aan frezen. De volledige bewerking van plaatmetaal wordt in Raesfeld gedaan. Een product dat door de lasersnijder is gegaan, is nog niet af. “We willen het graag ontbramen, boren, galvaniseren, draadsnijden… We nemen alle bewerkingen voor onze klanten over, zodat ze het zelf niet meer hoeven te doen.” De afnemers komen grotendeels uit dezelfde Duitse staat: NoordrijnWestfalen. Zij zijn voornamelijk werkzaam in de machinebouw, staalen hallenbouw, maar ook in railing- en trappenbouw of zelfs de autoindustrie.

Groeien

Suer Stahltechnik is betrokken bij zijn klanten en gaat graag uitdagingen aan. Leonard: “Als een klant naar ons toekomt, vertelt waar hij naartoe wil en vraagt of wij hun partner willen zijn, dan zeggen wij: gaan we doen.” Zo heeft Suer onlangs nog een machine aangeschaft om in een klantbehoefte te voorzien. De klant wenste een product dat ze in eerste instantie niet konden maken. Samen hebben ze overlegd wat er gedaan moest worden. Dat leidde naar een extra machine.

Ontbramen

Door met verschillende schuurband- en borstelfabrikanten te spreken, werd Suer in de richting van Timesavers International gewezen. De keuze viel op een 42 RB series met een werkbreedte van 1.350 mm. Deze is later vervangen voor dezelfde serie, maar met een werkbreedte van 1.600 mm. De machine met roterende borstels is geschikt voor het ontbramen, kanten afronden tot een radius van 2 mm, laseroxide verwijderen en finishen. Het oxide verwijderen is cruciaal voor het coaten en verzinken. De aangebrachte laag blijft veel beter hechten op een schoon oppervlak.

1A-Maschinen, dealer van Timesavers machines, heeft een grote rol gespeeld in het project. Zij hebben de ontbraammachine in combinatie met de AMI rollentafels en de afzuiger van Absaugwerk verzorgd.

24
De bedieningspanelen van de Kohler en Timesavers machine zijn geïntegreerd in één systeem, met drie camera’s er bovenop. Zo kan één medewerker het hele proces beheren en overzien.

Gebogen delen en platen

Het Duitse bedrijf werkte al twee jaren met de ontbraammachine van Timesavers. Daar waren ze tevreden mee. Toch liepen ze telkens weer tegen hetzelfde probleem aan. De onderdelen die ze doorvoerden in de ontbraammachine waren niet helemaal recht. Bij het lasersnijden komt er spanning in het plaatwerk. Wanneer die spanning vrijkomt, vervormt het metaal. Dat kan gebeuren tijdens vervolgprocessen zoals lassen of assemblage. De nabewerking die dan nodig is, kan leiden tot hogere kosten. Om zulke kosten te besparen, moet de spanning uit het plaatwerk worden gehaald. Vandaar de aanschaf van de Peak Performer 85P.1600 van Kohler Maschinenbau.

Richten

Kohler kon als beste van dienst zijn bij het integreren van de Timesavers ontbraammachine en hun snijdelenrichtmachine. De Peak Performer 85P.1600 beschikt over een uitgebreid reinigingssysteem. Hierbij worden de richtwalsen elektrisch uit de machine geschoven. Dat vereenvoudigt het reinigingsproces. Voor Suer Stahltechnik is dat belangrijk, omdat ze verschillende soorten metalen verwerken. Daarnaast heeft de machine een elektromechanische regeling van de richtspleet. Bij verschillende dwarsdoorsneden van het te richten materiaal treden uiteenlopende krachten op. De gepatenteerde regeling herkent deze en gaat ze onmiddellijk tegen. De richtspleet blijft constant en zorgt voor de beste richt resultaten. Bovendien is de snijdelenrichtmachine uitgerust met een barcode scanner, omkeerbare richtwalsen voor een langere levensduur, en meer functies zoals overbelastings- en randbeveiligingssystemen.

Alles in één proces

Om ruimte te besparen wilde Suer de snijdelenrichtmachine koppelen

De onderdelen die uit de ontbraammachine komen, zijn nu helemaal recht.

aan de ontbraammachine. Zo vormt het richten en ontbramen één proces. De bedieningspanelen van de Kohler en Timesavers machine zijn geïntegreerd in één systeem, met drie camera’s er bovenop. Zo kan één medewerker het hele proces beheren en overzien. “Het bespaart tijd, ruimte en energie. En het werkt heel goed”, vertelt Leonard.

De snijdelenrichtmachine zorgt voor vlak en spanningsvrij plaatwerk. Max Burgert, product manager bij Kohler, legt uit dat het richten meer inhoudt dan het rechtmaken van een plaat. Door het reduceren en in evenwicht brengen van de spanning in het materiaal, wordt het verdere werk procesbetrouwbaarder en efficiënter. Vervolgens gaat het gerichte deel over de rollentafel de ontbraammachine in. Daar vindt het ontbramen, kanten afronden, oxide verwijderen en finishen plaats. Met een druk op de knop gaat de transportband weer achteruit. Zo wordt het onderdeel terug naar de voorkant gevoerd.

Samenwerking

Kohler, Timesavers, 1A-Maschinen en Suer Stahltechnik kijken terug op een fijne samenwerking. Het ging verder dan alleen een product opleveren. Het ging om het bieden van het beste proces. Regelmatig overleg was onmisbaar gedurende de ontwikkeling en oplevering van de productielijn. Raoul Knoop, machinebediener en werkplaatsleider: “Wat ik echt leuk vond was dat ze reageerden op elk verzoek van de klant. Dat je kunt zeggen: ik wil het graag zo en zo hebben. Is dat haalbaar? En ze hebben het ook geprobeerd en gerealiseerd. Bovendien werkten ze nauw samen. Dat is goed bevallen. Dat heeft echt goed gewerkt.”

Bij Suer Stahltechnik in het Duitse Raesfeld staat de 85P.1600 Peak Performer van Kohler in een productielijn met de 1.600 mm brede 42 RB series van Timesavers.

25

www.frimach.nl

Frimach is gespecialiseerd in de in- en verkoop van nieuwe en gebruikte machines voor de metaalbewerking, zowel in Nederland als in het buitenland. In onze gezamenlijke 4000 m² grote showroom te Drachten treft u een grote verscheidenheid verspanende en plaatbewerkingsmachines aan.

GOEDE SERVICE – HOGE KWALITEIT

■ Specialist in- en verkoop

■ Groot afwisselend aanbod

■ Transport en plaatsing

■ Alles wordt geserviced

■ Marktconforme prijzen

WIJ KOPEN OOK MACHINES EN COMPLETE INVENTARISSEN OP, BIED ZE ONS AAN !

Frimach Metaalbewerkingsmachines BV De Hemmen 77 - 9206 AG Drachten I Nederland I info@frimach.nl I +31 (0)512 54 58 77

meer informatie over advertentiemogelijkheden op www.54umedia.nl

26 WWW.LASKAR-PUNTLASTECHNIEK.COM INDUSTRIËLE OPLOSSINGEN VOOR PUNTLASSEN · PROJECTIELASSEN MOERENLASSEN · ROLNAADLASSEN STIFTLASSEN MEER
WETEN?
Thema volgend nummer
HÉT MAGAZINE VOOR DE BUIS- EN PLAATBEWERKING

Mobiele buigassistent valt in de prijzen

De Belgische onderzoeksgroep LVD Robotic Solutions/Acro heeft met de mobiele cobot-assistent Ricobb de roboticawedstrijd van Kuka gewonnen. Deze oplossing, die bijvoorbeeld makkelijk bij een kantbank kan worden gezet, is geïnitieerd voor buigen, maar kan ook worden ingezet als oplossing voor andere gerelateerde toepassingen, zoals sorteren en ontbramen.

Twee jaar geleden heeft LVD het Solution onderdeel van Kuka Benelux overgenomen. Hiermee is de Belgische machinebouwer LVD Robotic Solutions (LRS) gestart, dat de expertise en het marktbereik van LVD op het vlak van robotautomatisering aanzienlijk heeft vergroot. LRS heeft zich tot dusverre vooral beziggehouden met het ontwikkelen van robotkantcellen. Nu dat assortiment goed op orde is, kan er ook aandacht worden besteed aan andere projecten. “We hebben nu bijvoorbeeld ook tijd voor speciale projecten bij klanten”, vertelde LVD sales manager Mathijs Wijn tijdens de Pushing the Edge dagen bij Q-Fin in Bergeijk, waar LVD zich presenteerde met een cobot die doppen van colaflesjes wipte. Deze cobot stond model voor een nieuw product dat kort daarna op de stand van Kuka op de Hannover Messe werd gepresenteerd: het gebruiksvriendelijke cobot-applicatieplatform Ricobb, gebaseerd op Kuka’s robotbesturingssysteem en ecosysteem iiQKA en de lichtgewicht robot LBR iisy.

Innovatieve roboticaconcepten

Hiermee won het LRS/Acro team de Innovation Award, die Kuka al 10 jaar uitreikt aan uitmuntende jonge teams voor innovatieve roboticaconcepten. Het Belgische team was één van de drie finalisten. In het jubileumjaar stond alles in het teken van een belangrijk thema voor de toekomst: hoe kunnen robotica en automatisering bijdragen aan de transformatie van ambachten en MKB-bedrijven en helpen

De mobiele LBR iisycobotassistent Ricobb van LRS/Acro is ontworpen om MKBondernemingen in Europa in staat te stellen productieprocessen op te pakken en te behouden, die anders in lagelonenlanden zouden plaatsvinden.

bij het oplossen van uitdagingen zoals het tekort aan geschoolde arbeidskrachten en stijgende kosten? “De ambachten en het MKB zijn vandaag de dag nog steeds zeer schaars geautomatiseerde gebieden. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten en de demografische veranderingen hebben gevolgen voor deze sectoren. Het gebruik van robotica kan hierbij helpen, maar staat nog relatief in de kinderschoenen. De concepten van onze finalisten tonen het grote potentieel van robotica voor deze industrieën”, aldus Volker Schmirgel, hoofd van het Kuka Technology and Innovation Centre en lid van de jury van de Innovation Award.

Eenvoudige bediening

De drie finalistenteams gebruikten voor hun innovatieve concepten de Cobot LBR iisy en de iiQKA robotbediening en het ecosysteem en een vision-systeem van Roboception. Op de voorlaatste dag van de Hannover Messe koos een internationale jury het winnende team. Dat werd LRS/ Acro. Hun Ricobb is een betrouwbare, mobiele LBR iisy-cobotassistent die is ontworpen om kleine en middelgrote ondernemingen in Europa in staat te stellen productieprocessen op te pakken en te behouden, die anders in lagelonenlanden zouden plaatsvinden. Dat is het ambitieuze doel van LRS en Acro. Acro staat voor Automation, Computer, Vision & Robotics en is een onderzoeksgroep van de KU Leuven, die zich bezighoudt met de vertaling van fundamenteel onderzoek in prototypes met een technisch niveau dat hoog genoeg is om toepassing in de industrie mogelijk te maken. De kern van het Ricobb concept is een gebruiksvriendelijk cobot-applicatieplatform dat specifiek wordt gebruikt voor een buigproces. De intelligente robotprogrammering is ingebed in het controlesysteem van de buigpers en is dankzij eenvoudige modules gemakkelijk toegankelijk en aanpasbaar aan het buigproces, inclusief processen en modellen voor productfamilies. De applicatie biedt ook de mogelijkheid om te worden gebruikt voor andere gerelateerde taken zoals sorteren of ontbramen. De jury was vooral onder de indruk van de eenvoudige bediening van de applicatie en het uitgekiende concept.

27

MicroStep MG plasmasnijmachine bespaart Ravestein veel tijd en kosten

Super strakke lasafschuiningen

De nieuwe MicroStep machine bij Ravestein heeft een tafel van 30 x 7 meter. “Voor ons is het belangrijk dat we er vier platen van 12 x 3 meter tegelijk op kunnen leggen”, zegt hoofd werkvoorbereiding John Noy. “Zo kunnen we twee platen snijden en tegelijkertijd bij twee platen de gesneden delen uitrapen.”

Een strip van 6 meter over de hele lengte afschuinen? De nieuwe MicroStep MG plasmasnijmachine bij Ravestein doet het super strak in 10 minuten. Alleen dat al levert de scheepswerf een flinke tijds- en kostenbesparing op.

28

Want ga maar na: één project kan zo maar een kleine vijftig strippen tellen, die allemaal van een nauwkeurige lasafschuining (bevel) moeten worden voorzien. Voorheen gebeurde dat handmatig omdat de oude snijmachines dat simpelweg niet aankonden. “Daar waren we zo maar drie weken druk mee. Nu doen we dat in drie dagen”, zegt hoofd werkvoorbereiding John Noy.

Ravestein is een scheepswerf en constructiebedrijf. Het zijn echter geen schepen die het bedrijfsterrein in het Gelderse dorp Deest via de Waal verlaten. Wel allemaal water gerelateerde producten zoals aanlegsteigers, sluisdeuren, caissons, bruggen en brugdelen. Naast Ravestein Shipyard & Construction Company is er de aparte tak Ravestein Container Pontoon. Deze produceert containerpontons voor onder andere het creëren van stabiele werkruimtes op water, bijvoorbeeld voor baggerwerkzaamheden. De pontons, die de hele wereld over gaan, kunnen modulair worden samengesteld zodat ze op locatie in elkaar kunnen worden gezet.

Grote snijhal

Op de werf zelf wordt al het zware constructiewerk gedaan. Alles wat geen hoofdconstructie is – zoals relingwerk – wordt uitbesteed. “Ook boren, tappen en frezen laten we allemaal buiten de deur doen”, zegt Noy. Per jaar verlaat zo’n 5 à 7000 ton aan stalen producten de werf. Het productieproces van vrijwel alle onderdelen begint in de snijhal. Ravestein koopt voornamelijk platen in van 12 x 3 meter, met diktes van 7 mm tot 60 mm. Deze worden plasma gesneden en een klein beetje autogeen. Alles wat dikker is dan 60 mm wordt besteld en komt op maat gesneden binnen.

Zelf beschikt de werf over twee plasmasnijmachines met grote tafels die de snijhal over de hele lengte van 70 meter vullen. De nieuwe MicroStep machine heeft een tafel van 30 x 7 meter, de tafel van de andere snijmachine is zelfs 32 meter lang. “Voor ons is het vooral belangrijk dat we op beide machines vier platen van 12 x 3 meter tegelijk kunnen leggen”, zegt Noy. “Zo kunnen we twee platen snijden en tegelijkertijd bij twee platen de gesneden delen uitrapen.”

De oudste snijmachine die bij Ravenstein operationeel was, vertoonde best veel storingen en beschikte ook niet meer over de modernste techniek. Het was daarom tijd voor een nieuwe. John Noy en zijn collega’s hoorden veel positieve geluiden over de kwaliteit van de MicroStep machines. En ook over de service van de Belgische firma Wouters Cutting & Welding (WCW), leverancier van de MicroStep machines in de Benelux. Dat laatste hebben ze inmiddels aan den lijve

De MicroStep MG is geschikt voor recht en bevel snijden dankzij de eindeloos draaiende rotator met een traploos bereik van –50° tot +50°. De volledige snijkop wordt aangedreven met digitale servomotoren waardoor deze volautomatisch synchroon gepositioneerd worden.

ondervonden. “Alleen al het feit dat de mensen van Wouters Nederlands spreken is gewoon heel fijn bij zaken als opleiden en service.”

Snel en dynamisch snijden

De MicroStep MG die WCW bij Ravestein heeft geïnstalleerd, is geschikt voor langdurig zwaar industrieel gebruik en voldoet tegelijkertijd aan de hoogste eisen op het gebied van nauwkeurigheid, prestaties en gebruiksgemak. Het is een CNC-gestuurde plasmasnijmachine met een modulair opgebouwd machineframe in portaaluitvoering met dubbelzijdige aandrijving (AC servomotoren). Het portaal is een stalen constructie, die loopt op los van de tafel opgestelde lineaire geleidingen. Deze geleidingen maken de machine dynamisch en snel (positioneersnelheid tot 60.000 mm/min) en daarmee uiterst geschikt voor het plasma snijden van dunne diktes en kleine gaten waarbij de dynamiek een grote rol speelt. De MicroStep MG is geschikt voor recht en bevel snijden dankzij de eindeloos draaiende rotator met een traploos bereik van –50° tot +50°. De volledige snijkop wordt aangedreven met digitale servomotoren waardoor deze volautomatisch synchroon gepositioneerd worden.

Ook inkjetmarkeren is mogelijk dankzij een printkop met automatische hoogteregeling, die volledig gestuurd vanuit de machinesturing in alle richtingen tekst kan printen. De verschillende afdekplaten om de mechanische delen te beschermen en de energiekettingen om de kabels en gasslangen in op te bergen zorgen voor een hoog afwerkingsniveau van de machine.

29

2D LASER

MOVE IT, CUT IT, SELL IT

VERHOOG UW PRODUCTIVITEIT MET DE SNELHEID VAN ONZE MODULAIRE OPLOSSINGEN

Onze 2D lasermachines zijn gemaakt om aan uw werkelijke behoeften te voldoen, zo simpel is het. U kunt uw grote of kleine batches in zeer concurrerende doorloopsituaties uitvoeren en steeds de beste snijkwaliteit behalen.

Beste prestaties in zijn klasse met tot 20% snellere cyclustijden, dankzij 28 m/s² acceleratie en 180 m/min trajectsnelheid.

Optimale kosteneffectiviteit met tot 40% gasbesparing en een opmerkelijke plaatbenutting van 96%

Naadloze integratie met modulaire en schaalbare automatiseringsoplossingen, van stand-alone opstellingen tot volledig geautomatiseerde productiecellen, op elk moment integreerbaar.

2D & 3D LASERSNIJDEN | BUIGEN | PONSEN & KNIPPEN | AUTOMATISERING | SOFTWARE | FMS

Partner samen met de kennis en dynamiek van Prima Power. Evolve by integration

De nieuwe Platino Linear ®

Meerdere programma’s tegelijk

De CNC-machinebesturing iMSNC 500 is een PC sturing en kan standaard gekoppeld worden in een netwerk. Het draait op een Windows 11 platform. Meerdere programma’s kunnen gelijktijdig lopen, hierdoor wordt programmeren tijdens het snijden mogelijk. Bij Ravestein worden de programma’s op kantoor gemaakt. Op het losstaande beeldscherm bij de machine roept de operator een nummer op, waarna hij het programma kan aflopen. Dankzij het 24” scherm heeft de operator een goed overzicht over de verschillende processen van de machine. Op het linker deel is het CNC programma afgebeeld, en bevinden zich de verschillende menu’s. Rechts kan de operator kiezen uit een aantal snelkoppelingen die meer informatie geven over de snijparameters, de CNC code of de plasmabron. De bediening van de machine zelf gebeurt aan de besturing of voor de basishandelingen aan een van de twee portaalbedieningspunten. Op het portaal bevindt zich bovendien een tweede 24” monitor, die een kopie is van de andere besturing. Dankzij het touchscreen, het toetsenbord en de muis is het mogelijk om op deze monitor op dezelfde manier te werken als op de losstaande besturing. Hierdoor hoeft de operator niet telkens naar de losstaande besturing te lopen. Zeker bij lange machines is dat een voordeel.

Goed snijden is vakmanschap

De machine is nu ruim een jaar in bedrijf bij Ravestein. Noy en zijn collega’s zijn er heel tevreden over. De werkvoorbereiders op kantoor en de vakmannen in de snijhal zijn voortdurend bezig om samen de machine optimaal te laten snijden. “Goed snijden is echt vakmanschap”,

zegt Noy. “Het is niet een programma laden en laat de machine maar snijden. Steeds weer maak je afwegingen. Snij je wat langzamer voor een perfecte kwaliteit of kun je wat sneller snijden met iets mindere kwaliteit maar nog steeds goed genoeg.”

Qua snijkwaliteit is Ravestein er sowieso duidelijk op vooruitgegaan. De veiligheid is ook beter geworden. Als de machine snijdt en er loopt iemand door het lichtscherm, dan stopt het snijproces. Dat de printkop lijnen en teksten meteen op de plaat kan zetten is eveneens een groot voordeel, evenals het extra scherm. Dat scheelt niet alleen veel lopen, ook kan het volgende snijprogramma al worden voorbereid. “Een groot pluspunt is ook dat we via Teamviewer verbinding kunnen maken met Wouters. Bij een foutmelding op het scherm kunnen ze bijvoorbeeld meekijken. Zeker in het begin was dat fijn.”

Dubbelzijdige afschuiningen

Ook de stabiliteit van de machine betaalt zich uit, vooral bij het snijden van bevels. Voorheen was machinaal bevelsnijden moeilijk, het kon hooguit bij eenvoudige sneden. “Nu zijn we al een stuk verder”, zegt Noy. “We hebben al met succes afschuiningen aan lange strippen gemaakt. Maar we zijn er nog lang niet. Want dat waren enkelzijdige afschuiningen. Je hebt ook dubbelzijdige afschuiningen en er is veel testtijd voor nodig om dat goed te kunnen doen. Nu we de machine goed operationeel hebben, zijn we vooral daar volop mee bezig. We weten dat het in de machine zit en hebben alle vertrouwen in dat het er ook uit gaat komen. Dat gaat ons heel veel opleveren!”

Ravestein is een scheepswerf en constructiebedrijf. Het zijn echter geen schepen die het bedrijfsterrein in het Gelderse dorp Deest via de Waal verlaten. Wel allemaal water gerelateerde producten zoals aanlegsteigers, sluisdeuren, caissons, bruggen en brugdelen.

31

De Stenenmaat 6

Constructief in plaatwerk

Hallo plaatbewerker! In het snel veranderende en concurrerende productielandschap van vandaag is het essentieel om flexibel en transparant te zijn en op tijd kwaliteit te leveren om contracten binnen te halen, voorop te blijven lopen en lange termijn succes te verzekeren. Vertrouw hiervoor op de vooruitstrevende oplossingen van Voortman die ondersteunen bij:

• Het transformeren naar een one-stop-shop die waarde toevoegt voor klanten.

• Het optimaliseren van de waardeketen door middel van automatisering en digitalisering.

• Het verlagen van de kosten per onderdeel met innovatieve technologieën en strategieën.

32 Lasersnijden 6 x 2,5m Assembleren Ponsen tot 8m Kanten tot 8m Lassen Walsen
VOLG ONS Altijd een oplossing Up-to-date machinepark Flexibel Persoonlijk advies Snelle levertijden Kwalitatief ARENDSEN-PLAAT.NL E info@arendsen-plaat.nl T 0315 - 69 56 00 7071 ED Ulft ONTDEK HOE!
SOLID STEEL SOLUTIONS. WWW.VOORTMAN.NET VOORTMAN’S VOORUITSTREVENDE OPLOSSINGEN
SNIJDEN EN LASSEN: UW UITDAGING, ONZE PASSIE LASER WATERSTRAAL LASOPLOSSINGEN PLASMA & AUTOGEEN
VOOR PLAATBEWERKERS

Rolleri Nederland opgericht

Rolleri, de Italiaanse fabrikant van een groot assortiment standaard en speciale gereedschappen voor kantbanken, heeft een nieuwe vertegenwoordiging in ons land: Rolleri Nederland. Dit is een nieuw onderdeel van Morris Solutions in Joure, dat hiermee haar dienstverlening op het gebied van kantbanken opnieuw uitbreidt.

Begonnen met het retrofitten van bestaande kantbanken bij klanten op locatie, is Morris Solutions inmiddels ook aanbieder van volledig gereviseerde gebruikte kantbanken. Op de TechniShow is afgelopen voorjaar bovendien het nieuwe onderdeel Clever Bending geïntroduceerd, specialist in het automatiseren van kantprocessen. En nu is hier dan Rolleri Nederland aan toegevoegd, waarmee de plaatbewerkers in Nederland ook kunnen worden voorzien van de kantgereedschappen die zij nodig hebben voor het maken van hun producten. Het Friese bedrijf telt inmiddels elf medewerkers en één daarvan is Tina Velting. Zij gaat als productspecialist van Rolleri aan de slag.

Kwaliteit, veiligheid en economisch voordeel

Rolleri is in 1987 gestart als een familiebedrijf en is sindsdien uitgegroeid tot een vooraanstaand ontwikkelaar en producent van kantgereedschappen en een belangrijke partner voor iedereen die zich bezighoudt met het buigen van plaatmateriaal in de metaalindustrie. De Italiaanse fabrikant maakt zowel standaard als speciale gereedschappen. Niet alleen voor kantbanken, ook voor paneelbuigers, ponsmachines en scharen. Kenmerkend voor alle producten van Rolleri is dat het allemaal optimale oplossingen zijn qua kwaliteit, veiligheid en economisch voordeel.

Gereedschappen en klemsystemen

Rolleri produceert een uitgebreid assortiment. Dat zijn allereerst verschillende series kantgereedschappen voor alle soorten

Tina Velting, productspecialist bij Rolleri Nederland, gaat de klanten helpen bij het maken van de juiste keuze uit het uitgebreide programma.

afkantpersen van alle fabrikanten. Dit gaat van gereedschappen voor het krasvrij buigen van dun plaatmateriaal tot zwaar uitgevoerde heavy duty gereedschappen voor het buigen van materialen met extreem hoge weerstand. Ook V-matrijzen, waaronder verstelbare matrijzen met variabele V-opening, behoren tot het assortiment, evenals adapters (tussenstukken) die de mogelijkheden voor het gebruik van de gereedschappen vergroten. Ook produceert Rolleri klemsystemen voor zowel de boven- als de onderzijde van de kantbank. Dat voert van pneumatische en hydraulische snelopnames die uit voorraad leverbaar zijn tot speciale klemmingen die op verzoek van de klant worden gemaakt. Tot het leveringsprogramma behoren ook accessoires en toebehoren zoals gereedschapskasten voor opslag en gereedschapswagens om iedere kantafdeling praktisch in te richten.

Advisering van de klant

Onmisbaar bij zo’n uitgebreid programma is de (technische) advisering van de klant, teneinde de juiste keuze te maken. Hierbij gaat productspecialist Tina Velting een belangrijke rol spelen. Ze heeft een uitgebreide training bij Rolleri gehad om alle producten goed te leren kennen en om gebruik te kunnen maken van de moderne digitale hulpmiddelen die er zijn om alle klanten die werken met plaatwerk te kunnen ondersteunen en de optimale oplossing aan te reiken. “Hier neemt Rolleri veel tijd voor. Met onze software kunnen we nauwkeurige analyses maken van de toepassingen van de klant om vast te stellen welke gereedschappen hierbij passen. Met onze simulatiesoftware kunnen we bijvoorbeeld bepalen welke buigvolgorde het meest efficiënt en praktisch is. Zo leveren we het perfecte gereedschap op maat.”

De komende tijd gaat Tina de Rolleri producten introduceren bij klanten. Een deel van het pand van Morris Solutions is ingericht als showroom voor Rolleri. Later dit jaar wordt een open huis georganiseerd om goed te laten zien hoe de producten van Rolleri zich laten integreren in de machinesystemen van Morris Solutions.

33
Rolleri maakt zowel standaard als speciale gereedschappen. Niet alleen voor kantbanken, ook voor paneelbuigers, ponsmachines en scharen.

Productieknelpunt vlot verholpen

De Duitse vlamsnijspecialist Jebens heeft een goede klant uit de brand geholpen, die met een knelpunt in de productie zat. Binnen de kortste keren werd een 8 ton wegende subassemblage voor een persframe vervaardigd – kant-en-klaar gelast.

Die klant is een Scandinavische fabrikant, die al meer dan 50 jaar is gespecialiseerd in totaaloplossingen voor het vormen van plaatwerk. Een van de aandachtspunten van deze fabrikant ligt tegenwoordig op systemen voor het warm en koud vormen van een breed scala aan materialen. De belangrijkste klanten zijn wereldwijd toonaangevende bedrijven uit de automobiel-, huishoudelijke apparaten- en energieindustrie.

Groot platenmagazijn

De Scandinavische persenfabrikant geeft Jebens regelmatig opdracht voor de productie van grootformaat vlamgesneden onderdelen. De specialist voor bijzonder grote vlamgesneden onderdelen, mechanische bewerkingen en complexe gelaste samenstellingen produceert jaarlijks gesneden onderdelen met een totaalgewicht van enkele honderden tonnen voor het bedrijf. Doorslaggevend voor deze constante samenwerking tussen de twee bedrijven is het grote platenmagazijn van Jebens, dat een van de grootste in Europa is voor hoogwaardige staalsoorten in diktes variërend van 100 tot 650 mm. Niet minder belangrijk voor de klant is echter de even nauwkeurige en tijdige productie van gestraalde en afgeschuinde vlamgesneden onderdelen, zoals gereedschapsplaten.

34
De strak gelaste naden getuigen bij Jebens tot in het kleinste detail van de kwaliteit. Het persframe voor de klant volledig geassembleerd en gelast door Jebens voor het zandstralen.

Het geheel wordt uiteindelijk bij Jebens gelast voordat de laatste mechanica en het lakwerk worden voltooid.

Naast grote en zware onderdelen levert Jebens meestal ook complete kits met alle stalen onderdelen die nodig zijn om een pers te bouwen – van zeer kleine tot extreem grote onderdelen.

Productieknelpunt

Het was dan ook niet meer dan normaal dat de Scandinavische installatiefabrikant Jebens op korte termijn ook de opdracht gaf om een 8 ton wegende subassemblage voor een persframe te vervaardigen – kant-en-klaar gelast – vanwege een productieknelpunt in de eigen fabriek. Naast de inkoop van de benodigde grondstoffen en onderdelen, omvatte de eerste opdracht ook alle volgende stappen, zoals branden, stralen, afschuinen, lassen en mechanische bewerking, evenals gronden en lakken op

maat. Bij de implementatie van de technische specificaties van deze eerste lasklus bleken de geïntegreerde vaardigheden van de systeemaanbieder van maatwerk in staal een doorslaggevende bouwsteen voor succes. Jebens nam ook de verdere organisatie van het transport over met zijn logistieke afdeling, zodat de volledige opdracht uit één hand werd gerealiseerd.

Deze vlotte implementatie volgens de hoogste standaard was voor de klant aanleiding om Jebens ook de opdracht te geven voor de productie van nog twee kant-en-klare persframes: met een lengte van 5.040 mm, een hoogte van 2.060 mm en een diepte van 3.450 mm en een totaalgewicht van 21,4 ton waren ze uitstekende voorbeelden van de bewezen productie-expertise van Jebens op het gebied van gelaste samenstellingen die zo complex zijn als deze.

35
Het persframe vervaardigd door Jebens na het gronden. Montage van de voorbewerkte componenten voor het persframe.

Shaping flows.

In het verleden was een robot alleen interessant voor grote volumes. De systemen waren duur en om de robot alle bewegingen aan te leren, was een hoogopgeleide programmeur nodig.

Tijden veranderen, zeker bij LVD! Uw operator kan voortaan elke opdracht uitvoeren met onze buigcellen. De CADMAN®-software maakt automatisch het kant- en robotprogramma aan en het aanleren van de robot hoeft niet meer.

De robotcellen van LVD verminderen de uitval- en insteltijd. Het resultaat? Snellere flows, zelfs bij het kanten van kleine series met een hoge productmix. Gemakkelijk en voordelig.

Shape your flows with LVD.

Leer meer over gerobotiseerde afkantpersen.

robotised

Is robotspuiten de investering waard?

In het Experience Center van RobPainting kunnen bedrijven die hun eigen producten coaten, via een demo onderzoeken of robotspuiten iets voor hen is en of het de investering waard is.

Eind 2023 opende verfrobotspecialist RobPainting dit Experience Center voor verfrobots. “Onze Concept Engineer Jan Willem Jansen deed vorig jaar voor zijn hbo-studie een afstudeeronderzoek, waaruit bleek dat zo’n investering al rendabel is wanneer bedrijven een paintrobot 20 uur per week inzetten”, vertelt directeur Karel van Vlastuin.

Huiverig voor investering

Toch blijven de coatende ondernemers huiverig: een verfrobot is nogal een investering. Van Vlastuin begrijpt dat. “Maar tegelijkertijd kunnen we hen helpen om het spuitproces te optimaliseren. Dit verbeterde proces zal dan logischerwijs leiden tot een betere kwaliteit, verfbesparing, lagere kosten, stabielere productie en meer groei.”

Coaters kunnen het zelf ervaren

De potentiële kopers van verfrobots volgen deze gedachtegang wel, maar weten niet precies hoe ze de omschakeling moeten

een verfrobot.

bewerkstelligen en hebben geen concreet beeld van de omvang van de investering. RobPainting biedt daar een eenvoudige oplossing voor, aldus de inmiddels afgestudeerde en in vaste dienst getreden Jan Willem Jansen: “Wij zeggen: “Gewoon simpel beginnen. Zet uw product op een aanhanger en kom naar ons Experience Center. Dan kunt u het zelf ervaren, door uw eigen product tijdens een demo te spuiten met onze verfrobot. Ook zult u dan zien dat het programmeren niet moeilijk is. En dat u met een beperkte investering van wal kunt.”

Een demo (op maat) in het Experience Center kost afhankelijk van de complexiteit van het product tussen de € 5.000 en € 15.000. Wie besluit om na de demo over te gaan tot de aankoop van een robotinstallatie, krijgt dit bedrag terug.

Minder verfafval

Recent liet trailerfabrikant D-TEC zijn grijperbakken spuiten in het Experience Center. ”RobPainting heeft ons laten zien dat het kan. De robot kon overal bij en had controle over het spuiten, dat overtuigde ons. Daarom ontwikkelen wij nu een verfrobot, samen met RobPainting, en we verwachten daarmee eind 2024 te gaan spuiten”, aldus Jan van Vlastuin namens D-TEC.

Bij de trailerproducent geloven ze in deze ontwikkeling: “Als we deze verfrobot succesvol neer kunnen zetten, dan kunnen we er écht onderscheid mee maken. Onder andere op milieutechnisch vlak, want bij grote seriematige producties spuit een robot veel efficiënter, constanter en preciezer dan spuiters dat kunnen, dus er zal veel minder verfafval zijn. Bovendien laat een goed aangebrachte coating onze trailers langer meegaan.”

37
Trailerfabrikant D-TEC liet zijn grijperbakken spuiten in het Experience Center en ontwikkelt nu samen met RobPainting In het Experience Center van RobPainting kunnen bedrijven via een demo onderzoeken of robotspuiten iets voor hen is.

is een plat verpakte stellingkast - in verschillende maten - bestaande uit één enkele metalen plaat, die simpelweg in zijn 3D-vorm kan worden gevouwen. (Foto: Femke Reijerman)

HBMS

Eén materiaal, één stuk, één systeem

De hele plaat wordt volledig benut en bij de montage zijn lassen, bouten of lijmen niet nodig.

Wat wil je nog meer? HBMS is een plat verpakte stellingkast bestaande uit één enkele metalen plaat, die simpelweg in zijn 3D-vorm kan worden gevouwen.

De HBMS (Hand Bent Metal Shelf) stellingkast is ontworpen door Pierre Salaün, een Franse designer met een focus op meubelontwerpen, die vorig jaar cum laude is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. De uitdaging van zijn project lag in het gebruik van een 1,5 mm dikke plaat roestvrij staal en een methode voor industriële transformatie. De vraag die hij daarin heeft willen beantwoorden is: hoe kunnen we het gebruik van het materiaal optimaliseren?

Structurele ondersteuning

HBMS vindt een balans tussen sculpturale uitstraling en de kracht van haar industriële dynamiek, met de bedoeling de ontwerptekening zichtbaar te maken in het product. Het is een flatpackmeubelontwerp uit één stuk. De stellingkast is lasergesneden uit één RVS-plaat met een afmeting van 2,5x1,25 meter. Deze kan met de hand worden gevouwen tot zijn driedimensionale vorm, waarbij

de elementen in elkaar zijn genest voor structurele ondersteuning. Dankzij een uniek sluitsysteem heeft de plank geen andere bevestigingsmiddelen nodig dan de plaat zelf. Er is geen hardware nodig, wat betekent dat er geen las- of boutsysteem nodig is: één materiaal, één stuk, één systeem.

Verschillende maten

Het ontwerp kan worden aangepast om verschillende maten rekken te creëren van verschillende maten platen. Een hoge versie gemaakt van standaard plaat van industrieel formaat is 300 mm diep, 605 mm breed en 2.440 mm hoog.

Geen restanten

De stellingkast maakt gebruik van de gehele plaat metaal. Er blijven bij de constructie geen restanten achter. Dat is precies wat Salaün voor ogen had, toen hij aan het begin van zijn HBMS-project geïnspireerd raakte door de levenscyclus van roestvrij staal. Hij bezocht een aantal lasersnijbedrijven en was geïntrigeerd door het skelet dat doorgaans overblijft nadat de de ‘nuttige’ delen eruit zijn gesneden. Vanaf dat moment wilde hij een ontwerp bedenken, waarbij de hele oorspronkelijke standaard roestvrijstalen plaat zou worden benut.

39
40 HÉT MAGAZINE VOOR DE BUIS- EN PLAATBEWERKING meer informatie over advertentiemogelijkheden op www.54umedia.nl Thema volgend nummer EEN A-MERK MACHINE VOOR ELK BUDGET! BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN? WIJ BEGELEIDEN U GRAAG VAN A TOT Z BIJ HET KOPEN EN/OF VERKOPEN VAN UW PLAAT- EN BUISBEWERKINGSMACHINES. 0031 (0) 78 200 3100 | LASERBENDINGMACHINES.COM

Software voor snelle simulatie van elastische persdoorbuiging

Grote persgereedschappen brengen werkstukken met tonnen druk in de gewenste vorm. Maar welke effecten hebben de enorme krachten op het gedrag van het gereedschap zelf? De bij Fraunhofer IWU ontwikkelde PRESSMatesimulatiesoftware brengt deze snel in kaart.

Bij gebruik van zoveel massief staal, kan er veel gebeuren. In feite vervormen persgereedschappen en zelfs de pers elastisch onder procesbelasting, met overeenkomstige effecten op het werkstuk. Als met deze effecten geen rekening wordt gehouden bij het ontwerpen en integreren van nieuwe gereedschappen, zijn er veel dure herof nabewerkingen nodig totdat de gewenste maatnauwkeurigheid van het onderdeel is bereikt. Als de gereedschapsmaker dergelijke vervormingseffecten volledig heeft onderschat, moet het gereedschap van de perserij op de freesmachine volledig worden nabewerkt. Er bestaat een risico op productiestilstand, in het ergste geval enkele maanden. De PRESSMate-software helpt nu de kosten in veel scenario's met wel 40 procent te verlagen en bespaart veel tijd.

Ervaring is goed, data is beter

Bij het puur op ervaring ontwerpen van nieuwe persgereedschappen wordt het elastische vervormingsgedrag van de pers slechts onvoldoende weergegeven en is noch beschikbaar voor simulaties, noch voor variantstudies. Uitgebreide handmatige nabewerking van de gereedschapsoppervlakken is dan de regel – totdat de werkstukkwaliteit ‘goed’ is. Deze proefperiode is tijdrovend en duur. Oplossingen voor een kennisgebaseerd ontwerp van gereedschapsoppervlakken op basis van individuele perseigenschappen zijn niet fundamenteel nieuw. Het feit dat eerdere mogelijkheden echter niet worden benut, is vaak te wijten

Demoversie: PRESSMate toont het elastische vervormingsgedrag van de machine en gereedschappen voor een op gegevens gebaseerd ontwerpproces.

Vervormingsgedrag van een belaste perstafel.

aan de hoge mate van complexiteit en de vereiste vakkennis, bijvoorbeeld bij het koppelen van softwaretools voor digitale simulatie en analyse (eindige-elementenoplossers).

Snelle en ongecompliceerde variantsimulatie

De PRESSMate-software maakt het mogelijk om het elastische flexibiliteitsgedrag van de gereedschapsopspanvlakken van persen voor individuele gereedschappen te analyseren. De software is gebaseerd op een speciaal wiskundig model dat onafhankelijk is van het individuele ontwerp van de ram- of tafelconstructie van de pers. Dit model kan snel en eenvoudig worden gekalibreerd door eenvoudigweg meet- of simulatiegegevens van de perseigenschappen in te voeren. Het noodzakelijke meten van de pers duurt nu nog maar enkele uren, waardoor de kosten voor kalibratie en de downtime door het meten beheersbaar blijven. Als het model eenmaal is gekalibreerd voor een pers, kan het zo vaak worden gebruikt als men wil. PRESS Mate kan vervolgens voor elke gereedschap-perscombinatie het doorbuiggedrag van de opspanvlakken berekenen. Hieruit kan men eenvoudig een aanpassing van de effectieve oppervlakken van het persgereedschap bepalen, de juiste pers voor een bestaand gereedschap vinden of persen met elkaar vergelijken.

Als het om gereedschapsverplaatsing gaat, biedt PRESSMate ook waardevolle hulpmiddelen voor besluitvorming binnen enkele seconden in een gemakkelijk te begrijpen gebruikersinterface. Of het bijvoorbeeld mogelijk en verstandig is om bestaande persgereedschappen op andere bedrijfslocaties te gebruiken, kan met PRESSMate snel en betrouwbaar worden beoordeeld – zonder dat de gereedschappen fysiek in de betreffende pers hoeven te worden geïnstalleerd. Hierdoor zijn scenarioanalyses kinderspel. Op de website van Fraunhofer IWU staat een gratis demoversie van PRESSMate, die geïnteresseerde bedrijven kunnen downloaden.

41

Eerste Element plasma-afschuinsnijmachine van

Messer Cutting Systems in de Benelux

Snijafdeling J&B Grijpers klaar voor de toekomst

J&B Grijpers in Utrecht ontwikkelt, produceert en verkoopt hydraulische en draad grijpers voor de overslag van bulkgoederen. Trouw aan het bedrijfsmotto ‘J&B Grijpers - Grabs everything you want!’ heeft het wereldwijd actieve productiebedrijf een complete oplossing van Messer Cutting Systems ‘gegrepen’ en bespaart nu veel tijd met de eerste Element plasma-afschuinsnijmachine in de Benelux.

Om de klanten een blijvend hoge standaard te garanderen in haar brede assortiment standaard grijpers, investeert J&B Grijpers in haar productiefaciliteiten. “We wilden ons machinepark weer up-to-date brengen”, vertelt Armand Cretz, Production Manager bij J&B Grijpers. “Voor de grijpers snijden we de onderdelen zelf. Onze bestaande plasmamachine kon alleen rechte delen snijden. We moesten alle afschuiningen met de hand maken om de componenten voor te bereiden op het inwendig lassen van de

Complete oplossing

Het bedrijf produceert tussen de 80 en 120 grijpers per jaar met capaciteiten variërend van 1 m³ tot 45 m³. Voor het snijden van de platen was het bedrijf op zoek naar een nieuwe machine

Element, een flexibele

De flexibele allrounder van Messer Cutting Systems is veilig, efficiënt, automatiseerbaar, veelzijdig inzetbaar en kan worden uitgebreid met hard- en software uit één hand. De Element is geschikt voor alle gangbare snij- en aanvullende bewerkingen, zowel voor serietaken met continu gebruik als voor speciale taken waarbij de focus ligt op perfecte sneden.

Of het nu gaat om complexe contouren, gaten of afschuiningen voor de voorbereiding van lasnaden: de Bevel-S is speciaal ontwikkeld voor gebruik met het Element-platform en kan flexibel worden gebruikt. Het maakt nauwkeurige schuine sneden mogelijk in het hoekbereik grijpers. De tijdrovende handmatige handelingen zorgden voor veel werk en legden beslag op te veel middelen.”

42
Of het nu gaat om handmatig of automatisch nesten: de CAD/ CAM-software OmniWin realiseert een perfecte plaatbenutting.

J&B Grijpers is blij met de aanschaf van de plasma-afschuinmachine Element met Industrie 4.0 functionaliteiten. V.l.n.r. Armand Cretz, Production Manager, Theo Vermeulen, Production Engineer, Bas Sanders van Well, Sales Manager MCS Benelux en Edgar Joustra, Managing Director.

met afschuinfunctie voor de lasnaadvoorbereiding. Het doel was om een moderne plasma-afschuinmachine aan te schaffen met Industrie 4.0-functionaliteiten. Naast de vlamsnijmachine was er dus een complete oplossing nodig, inclusief digitale planning en tijdregistratie van snijklussen, verbinding met de nestingsoftware en koppeling met het bestaande ERP-systeem. “We wilden onze snijafdeling klaar maken voor de toekomst. Met een machine die alle lasvoorbereidingen snijdt en verbonden is met onze

softwareoplossingen”, legt Edgar Joustra, Managing Director van J&B Grijpers, uit.

Bas Sanders van Well, Business Unit Manager Benelux bij Messer Cutting Systems, vertelt: “Via GEHA Laverman in Zaandam kwamen we in contact met J&B Grijpers. J&B Grijpers had daar het snijwerk uitbesteed. Toen we hoorden dat ze op zoek waren naar een bevel snijmachine tegen een eerlijke prijs met krachtige software inclusief installatie van een betrouwbare leverancier met een sterke service in Nederland, hebben we direct contact opgenomen.”

Overtuigen ter plaatse

van +45° tot -45°. Door de rotatie van ±540° met hoge acceleratie wordt de machine efficiënt gebruikt. Voor het perfecte resultaat wordt de toortshoogte automatisch en nauwkeurig geregeld door de boogspanning gedurende de gehele snede. Met de ALFA-toorts kan de nozzle zonder gereedschap worden verwisseld, waardoor het niet meer nodig is om de toorts uit te lijnen en de insteltijden worden verkort. Materiaal wordt efficiënter gebruikt omdat de ALFA effectief naar en langs de rand van de plaat snijdt.

De CAD/CAM-software OmniWin 2023 van MesserSoft is een eenvoudige, duidelijke en snelle ontwerp- en nestingsoftware die zich intelligent aanpast aan de machines en vereisten. Het zorgt voor alle snijtaken die daarbij komen kijken, afgestemd op ordergebaseerde productie met CNC-gestuurde vlamsnijmachines.

Na de eerste gesprekken bezocht een team van J&B Grijpers de Europese fabriek van Messer Cutting Systems in Duitsland. Het doel was om de snij- en machineprestaties van een MultiTherm te beoordelen in vergelijking met een Element. De Element leverde resultaten die perfect aansloten bij de wensen van J&B Grijpers. De machine werkt nu bijna een jaar in Utrecht met een snijoppervlak van 3000 mm x 6600 mm. Hij is uitgerust met de plasma bevel unit Bevel-S in combinatie met een Q 3000 plus stroombron van Kjellberg en een ALFA autogeen snijbrander. Het geheel wordt gecompleteerd met een snijtafel van Beuting inclusief filterunit. Hieraan toegevoegd is de nieuwste versie van MesserSoft's OmniWin CAD/CAM-nestsoftware met de optie Bevel en 3D-importoptie voor Solid Edge. Met deze software is J&B Grijpers in staat om 3D-componenten om te zetten in 2D-componenten en lasvoorbereidingen automatisch te herkennen.

55 Minuten in plaats van 3 uur

Het efficiënte projectmanagement van Messer Cutting Systems

43
allrounder

PLAATKANTENFREESMACHINE CHP-60G

 Laskanten frezen met automatische voeding van de plaat of langs de plaat.

 Max. afschuinlengte van 60 mm.

 Plaatdikten van 10 - 70 / 100 mm.

 Hoekstand 15° tot 70° instelbaar.

 Werkhoogte 750 - 950 mm.

 Freest met hardmetalen wisselplaten  Verkoop.

 Verhuur.

Th. Wortelboer B.V. - Heumen

Tel. 024 358 65 14 Fax 024 358 70 79 info@wortelboer.ws

44 Polijstmachines Ontbraammachines Richtmachines Straalmachines Bandschuurmachines www.hevami.nl / Tel.: +31 (0)413-376602 ONTDEK UW ONTBRAAMOPLOSSING! TIMESAVERSINT.COM LASER OXIDE VERWIJDEREN SLAK VERWIJDEREN PRECISIE SLIJPEN KANTEN AFRONDEN FINISHEN
DEMONSTRATIES MOGELIJK! www.wortelboer.ws

Benelux in combinatie met een vlotte installatie van de machine zorgde voor een snelle start van de productie. “De eerste schuine snede voldeed 100 procent aan onze verwachtingen”, vertelt Theo Vermeulen, Production Engineer bij J&B Grijpers, tevreden. “We zijn vooral enthousiast dat de onderdelen nu 100 procent voorbereid zijn en binnen 55 minuten klaar zijn, vergeleken met drie uur die we vroeger nodig hadden voor dezelfde snijtaak.”

De nieuwe machine bespaart veel tijd en bereikt een uitstekende snijkwaliteit. Maar ook lasvoorbereiding en werkvoorbereiding gaan veel sneller met OmniWin en de Element. Het lagere geluidsniveau wordt door de operators ervaren als een verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Productiemanager Cretz is overtuigd: “De stabiliteit van de machine en de afschuinfunctie hebben ons al veel geholpen. We zijn nu veel flexibeler en kunnen meer bestellingen verwerken in een kortere tijd en dit voor vele jaren. Tijd is geld en deze machine zal ons veel tijd besparen. Die kunnen we nu in het bouwen van onze grijpers stoppen.”

Volgende stappen

J&B Grijpers is al bezig met het plannen van de volgende stappen, met name in de richting van digitalisering. “Met de Element hebben we een goede, stabiele machine met veel mogelijkheden en goede

ondersteuning van de jongens van Messer”, vat Edgar Joustra samen. Theo Vermeulen vult aan: “Momenteel zijn we nog bezig met de integratie van de 3D-software met OmniWin. In de volgende stap koppelen we de Element aan ons ERP-systeem voor materiaalbeheer en planning. Wanneer we bekend zijn met de machine en al zijn mogelijkheden, zal de implementatie van OmniFab op de agenda staan.”

De OmniFab Suite ondersteunt het maken van offertes en wordt gebruikt voor productieplanning, -controle en -bewaking.

Waar het om gaat

“We hebben steeds meer flexibiliteit nodig in onze productie. Machines moeten in staat zijn om complexere snijtaken uit te voeren en ons werktijd te besparen. Dit is een trend die vanuit ons oogpunt steeds belangrijker wordt, vooral met het oog op het slinkende aantal gekwalificeerde werknemers”, vat Armand Cretz samen. Hij adviseert bedrijven die ook in de richting van Industrie 4.0 en digitalisering van de productie willen gaan: “Neem de tijd, selecteer zonder haast de juiste partner en kijk naar wat andere bedrijven doen. Denk ook aan alle noodzakelijke veranderingen en technische vereisten in uw productiehal zoals vloeren, elektrische voeding en gasvoorziening.”

45
In plaats van voorheen 3 uur zijn er nu slechts 55 minuten nodig om de onderdelen voor te bereiden en te snijden.

LT12 breidt toepassingsgebied buislasers verder uit

De LT12 is een de oplossing voor het lasersnijden van buizen, profielen en balken, met een focus op veelzijdigheid en productiviteit.

Met de buislasersnijmachine LT12 biedt BLM Group een veelzijdige oplossing met hoge prestaties, die voldoet aan de meest uitdagende eisen van bedrijven die actief zijn in de buisen profielbewerkende sector en die hen een onschatbaar concurrentievoordeel geeft. Deze nieuwe buislaser werd ook gepresenteerd op de vakbeurs Tube & wire in Düsseldorf met de ondersteuning van een innovatieve AI applicatie, die de bezoekers intrigeerde.

Product Manager Gianbattista Mazzoleni beschrijft de LT12 en zijn kenmerken in detail.

Waarom een nieuw systeem?

“Het doel van dit nieuwe systeem is het opvullen van een gat in ons aanbod buislasers, dat zich bevindt tussen twee producten: LT8.20, dat zich richt op flexibiliteit en prestaties, en LT14, dat zich richt op

het verwerken van lange en zware profielen. De LT12 is de oplossing voor het lasersnijden van buizen, profielen en balken, met een focus op veelzijdigheid en productiviteit. Klanten vroegen ons vaak om een product dat groter was dan de LT8.20, maar de sprong naar de LT14 was te groot, zowel qua systeemgrootte als qua prestaties over het hele lagere bereik. De LT12 is juist gemaakt om veel klanten de mogelijkheid te geven om zowel 'lichte' als grotere buizen met hoge prestaties te kunnen verwerken.”

Op welke sectoren is de LT12 gericht?

“Een zeer interessante sector is zeker die van landbouwmachines. Een levendige en dynamische wereld, waarin de lasersnijtechnologie voor buizen echter nog niet haar volledige potentieel heeft laten zien, zoals wel in andere sectoren het geval is. We zien grote mogelijkheden omdat in landbouwmachines vierkante buizen, rechthoeken en zelfs open profielen zoals C-, L- en H-profielen worden gebruikt, waarvan de diameter gemakkelijk rond de 300 mm kan liggen – precies het bereik van de LT12 - en er zijn veel constructieve samenstellingen die qua productiekostenverlaging zouden kunnen profiteren van het gebruik van een buislasersnijsysteem. Natuurlijk is dit nieuwe model ook interessant

46

in de lichte constructiebouw, voor de bouw van luifels of kleine loodsen, met buizen of balken tot 6-8 mm dik en lengtes die meestal langer zijn dan de traditionele 6 meter.”

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de LT12?

“Het machineconcept is vergelijkbaar met dat van de LT8.20 met een klauwplaat in de staart en een vaste steun om de buis in de snijzone te ondersteunen. Bij de LT12 zit de klauwplaat ingebed in de vaste steun, zodat minimale uitval gegarandeerd is zonder dat de vaste steun of de klauwplaat verplaatst hoeft te worden. Vooral bij grote buizen levert dit een tijdsbesparing op in de schrootreductiefase en het sluit aan bij de wens om een grotere machine te hebben met uitstekende snijprestaties. De LT12 is uitgerust met een kettinglaadsysteem voor buizen van 8,5 m tot 12,5 m, en volautomatische ontlading tot 12,5 m lang. De kwaliteit van de ondersteunings- en geleidingsystemen voor buizen, zowel stroomafwaarts als stroomopwaarts van de snijzone, is altijd een kenmerkend en onderscheidend aspect geweest van de systemen van BLM Group, die altijd al een voorloper is geweest op het gebied van innovatieve oplossingen op het gebied van tube handling.”

En verder?

“Naast een kundige mix van de slimme geleidingssystemen van de LT8.20 en LT14 en kettinggestuurde volgsteunen, is er een speciale omgekeerde slimme geleiding toegevoegd, die van bovenaf de buis op zijn plaats houdt, zonder noemenswaardige slijtage aan de steun zelf. Natuurlijk zijn er de actieve functies (Active Tools) die kenmerkend zijn voor buislasersnijsystemen van BLM Group en in het bijzonder de Active Scan, waarmee in extreem korte tijd de juiste positie en

afmeting van de te snijden buis kan worden geverifieerd, waardoor precisie kan worden gegarandeerd. De focuskop is een ander speciaal kenmerk: het is een snijkop met een langere brandpuntsafstand waardoor hij dikkere buizen kan verwerken dan de LT8.20 (de machine kan buizen tot 62 kg/m verwerken) en kan tot 50° van de verticaal kantelen, een volle 5° meer dan de LT8.20 en LT14. Active Piercing en Active Focus, die nu vanzelfsprekend zijn op onze machines, maken het plaatje compleet van een snijsysteem dat precisie, snelheid en flexibiliteit garandeert. Tot slot heeft de machine een uitstekende toegankelijkheid en een relatief kleine voetafdruk in vergelijking met de LT14, en is uitgerust met vier camera's, nodig om het snijgebied te zien dat ontoegankelijk is vanwege de fiberlaserbron, waardoor er volledig zicht is op de gehele werklengte.

Wat verwachten jullie van deze nieuwe buislaser?

“Op buizen en balken, maar ook steeds vaker in andere sectoren, wordt de mogelijkheid om een mechanische bewerking toe te voegen zeer gewaardeerd, omdat het een extra stap na de laserbewerking voorkomt. De LT12 is uitgerust met een draadtapeenheid die gaten van M4 tot M12 kan bewerken. Dankzij een magazijn met 16 gereedschappen en gereedschapintegriteitscontrole kunnen deze bewerkingen volledig automatisch worden uitgevoerd, direct geprogrammeerd in de CAD/CAM-ontwerpfase met ArTube. We verwachten dat de LT12 het toepassingsgebied van buislasers verder zal uitbreiden en klanten en industrieën zal verleiden die tot nu toe terughoudend waren om dit type technologie te omarmen, maar zeker ook al diegenen die al een buislasersnijsysteem hebben en het willen vervangen of hun productievolume willen verhogen, bieden we nu een extra keuze.”

Product Manager Gianbattista Mazzoleni van BLM Group: “We verwachten dat de LT12 het toepassingsgebied van buislasers verder zal uitbreiden en klanten en industrieën zal verleiden die tot nu toe terughoudend waren om dit type technologie te omarmen.”

47
48 HÉT NATIONALE VAKEVENT VOOR DE METAALBEWERKENDE MAAKINDUSTRIE HET EVENT VOOR VERBINDINGSTECHNIEKEN LASSEN | LIJMEN | SNIJDEN 1, 2 & 3 OKTOBER 2024 EVENEMENTENHAL GORINCHEM WWW.METAVAK.NL WWW.WELDING-WEEK.NL BOEK UW STAND 240308 Metavak24_Advertentie_NW visual.indd 5 27-05-2024 12:25 HÉT MAGAZINE VOOR DE BUIS- EN PLAATBEWERKING meer informatie over advertentiemogelijkheden op www.54umedia.nl Thema volgend nummer www.pasterkamp.nl +31 (0)527-686965 / office@pasterkamp.nl Maatwerk in plaatbewerkingsmachines

Weg vrij voor massaproductie bipolaire platen

Met BPPflexRoll, een innovatief systeem voor rolreliëf, kunnen de kosten voor het maken van bipolaire platen – een sleutelcomponent in elektrolyzers en brandstofcellen, die nodig zijn voor veel waterstofsystemen – worden gehalveerd.

Klimaatvriendelijke brandstofcelsystemen, die in de toekomst machines zoals voertuigen zullen aandrijven, zijn nu nog zeldzaam en duur. Daar zijn verschillende redenen voor, waaronder het complexe en kostbare proces dat wordt gebruikt om bipolaire platen te produceren. Het Fraunhofer Instituut voor Werktuigmachines en Vormtechnologie IWU heeft nu een belangrijke stap gezet in de richting van lagere kosten en massaproductie van bipolaire platen door de introductie van BPPflexRoll.

Functie bipolaire platen

Waterstofbrandstofcellen zijn zeer efficiënt. Ze gebruiken waterstof en zuurstof om elektriciteit te produceren en machines zoals milieuvriendelijke voertuigen aan te drijven. Elektrolyzers keren dit proces om door elektrische energie te gebruiken om water in waterstof en zuurstof te splitsen. Beide typen waterstofsystemen vereisen bipolaire platen (BPP's), die twee belangrijke conversiecomponenten omvatten: de membraanelektrode-assemblage (MEA) in een brandstofcelsysteem, en het met katalysator beklede membraan (CCM) in een elektrolysator. In een stapel brandstofcellen zorgt de dubbelwandige structuur van de bipolaire platen ervoor dat zuurstof en waterstof naar beide zijden van de MEA kunnen stromen, terwijl water de stapel afkoelt.

Productielijn operationeel

Het probleem is dat het huidige proces voor het produceren van bipolaire platen duur is, wat de toepassing van waterstoftechnologie verhindert en daarmee bijvoorbeeld het wijdverbreide en kostenefficiënte gebruik van brandstofcelvoertuigen op waterstof. Dit potentieel kan alleen worden ontketend als de kosten van massaproductie van de betrokken kerncomponenten worden verlaagd. Onderzoekers van Fraunhofer IWU in Chemnitz hebben nu, in samenwerking met Profiroll Technologies, BPPflexRoll ontwikkeld, een prototypesysteem voor het zogeheten rol-embossing. De productielijn is operationeel bij Fraunhofer. Deze is al uitgerust met besturingstechnologie en een bedieningsconcept dat op belangrijke punten aansluit bij een industriële faciliteit.

Continue verwerking

Een van de redenen dat metallische BPP's zo duur zijn, is dat ze in

Rol-embossing van bipolaire platen met BPPflexRoll. Bij deze technologie wordt het reliëf in de bipolaire plaat aangebracht door een paar rollen.

discontinue batches worden geproduceerd. “Elke bipolaire plaat bestaat uit twee roestvrijstalen helften. In een discontinu vormingsproces worden structuren voor de gasstroom en warmteafvoer op de helften gedrukt en vervolgens met elkaar verbonden. Ons rolembossingsysteem heeft het potentieel om deze discontinue procesketens of productiestappen te vervangen door een continu proces. Omdat er geen stops en starts meer zijn, maakt dit proces een grote output mogelijk”, legt Stefan Polster uit, hoofd van de groep Sheet Metal Processing and Tool Design bij Fraunhofer IWU. “Een groot voordeel van rolreliëf zijn de hogere processnelheden. Er kunnen maar liefst 120 BPP-halve platen per minuut worden geproduceerd”, zegt Robin Kurth, groepsmanager voor vormmachines bij Fraunhofer IWU. De onderzoekers hopen dat deze verschuiving in productiemethoden de productiekosten van BPP’s zal halveren.

Bij de nieuw ontwikkelde technologie wordt het reliëf in de structuur van de bipolaire plaat gemaakt met behulp van een paar rollen, waartussen de flinterdunne metalen band continu loopt. Eén van de vormrollen wordt gedefinieerd als de stempel, de andere als de matrijs. Omdat de voor het vormen van de stromingskanalen gebruikte rollen ongeveer slechts één lijncontact met het werkstuk hebben, kan het stapsgewijze vormen de proceskrachten gemiddeld met een factor tien verminderen in vergelijking met conventioneel reliëfdrukken. Dat resulteert in kleinere, goedkopere machinetechnologie. Flexibiliteit is een ander voordeel van het systeem: het aantal benodigde rollensets kan individueel worden aangepast, afhankelijk van de geometrie van de bipolaire platen. De eerste bipolaire platen die met de faciliteit worden geproduceerd, worden al getest in brandstofcellen bij het Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen ISE in Freiburg. Met BPPflexRoll maken de onderzoekers de weg vrij voor massaproductie van zeer efficiënte, goedkope bipolaire platen.

49

Amada presenteert nieuwe functies op EGB-e-serie kantbanken

Handmatig buigen opnieuw gedefinieerd

De EGB-ATCe kantbank is uitgerust met een gloednieuwe servoaandrijving en een elektrisch bombeersysteem, een nieuwe drievingerige achteraanslag met ARtechnologie, voor het eerst spraakbesturing en een verdere ontwikkeling van de Amada hoekmeettechnologie.

Amada presenteert de EGB-e-serie, een volledig elektrische, intelligente, functionele en krachtige kantbank. Deze machine, die wordt gekenmerkt door gebruiksgemak, zal volgens de Japanse machineproducent een revolutie teweeg brengen in handmatig buigen.

De EGB-ATCe is een evolutie van Amada’s automatische gereedschapswisselaar van de HG-ATC en HRB-ATC en zorgt voor een hoge productiviteit en werkstukoutput, zelfs voor minder ervaren operators. De nieuwe kantbank is uitgerust met stateof-the-art technologie om operators te ondersteunen, maximale nauwkeurigheid te garanderen en het milieu te beschermen. De nieuwe functies omvatten een gloednieuwe servoaandrijving en een elektrisch bombeersysteem, een nieuwe drievingerige achteraanslag met AR-technologie, voor het eerst spraakbesturing en een verdere ontwikkeling van de Amada hoekmeettechnologie.

Productief en gebruiksvriendelijk

De EGB-e-serie is Amada’s antwoord op de vraag van de markt

naar een innovatieve, zeer productieve en tegelijkertijd uiterst gebruiksvriendelijke machine. Dit om het hoofd te bieden aan het probleem van veel bedrijven om gekwalificeerde specialisten te vinden en behouden.

De nieuwe AMNC 4ie-controller centraliseert en integreert het beheer van alle nieuwe oplossingen om de hoogste productiviteit en efficiëntie te bereiken. Bovendien zijn diensten zoals de HMItablet, augmented reality voor het positioneren van werkstukken, spraakopdrachten, een nieuw hoekmeetsysteem voor automatische buighoekverstelling en volledig geautomatiseerde offline programmering volledig geïntegreerd, waardoor niet-productieve tijden drastisch worden verminderd en de operator wordt ontlast die alleen het te buigen onderdeel hoeft te hanteren.

Processen

automatiseren en/of

vereenvoudigen

Met meer dan 20 jaar ervaring in de ontwikkeling van servoelektrische aandrijvingen biedt Amada een nieuwe oplossing die de hoogste snelheid en dynamiek op de markt biedt voor zowel de bovenbalk als de achteraanslag.

Om de machine ook door minder ervaren operators eenvoudig te kunnen laten bedienen, is het belangrijk om zoveel mogelijk processen te automatiseren en alle handmatige processen

50

De EGB-e heeft een nieuwe achteraanslag met drie onafhankelijke, smalle vingers. Dit maakt een snelle en stabiele positionering mogelijk, vooral van onderdelen met complexe vormen.

te vereenvoudigen. Om deze reden heeft Amada de VPSS 4ie BEND offline programmeersuite ontwikkeld, die automatisch het buigprogramma aanmaakt op basis van het correct afgewikkelde onderdeel en de operator in staat stelt dit te verwerken zonder handmatige tussenkomst. Dit wordt autonoom door de machine zelf aangestuurd via het nieuwe en snellere Bi-S II hoekmeetsysteem. BI-S II compenseert de positie van de bovenste en onderste persbalken en bereikt zo een hoge buiglineariteit. De resulterende hoek wordt weergegeven op de HMI-tablet, die zich altijd voor de operator bevindt, waardoor er geen tijd nodig is voor handmatige hoekmeting.

Elektrisch bombeersysteem

Het volledig elektrische en dynamische bombeersysteem wordt asymmetrisch aangestuurd. Dit betekent dat er verschillende correcties kunnen worden aangebracht aan de linker- en rechterkant van de subbalk. Hierdoor kan de parallelliteit van de balken worden gehandhaafd, zelfs bij het buigen in een offset-positie, ongeacht de verhouding tussen V-maat en materiaaldikte.

Instellen gereedschappen

Het instellen van gereedschap is een ander cruciaal proces dat de algehele productiviteit van de machine aanzienlijk beïnvloedt. In 2006 was Amada het eerste bedrijf dat het instelproces automatiseerde met de ATC van de Astro 100 II Cell. Sindsdien heeft Amada in 2012

De EGB-ATCe is een evolutie van Amada’s automatische gereedschapswisselaar en zorgt voor een hoge productiviteit en werkstukoutput, zelfs voor minder ervaren operators.

de HD-ATC, in 2015 de HG-ATC en in 2021 de HRB-ATC gelanceerd, die het instelproces fundamenteel hebben veranderd. De ATC is ook ontworpen om aan de eisen van de markt te voldoen, waardoor de snelle en eenvoudige productie van kleine series en spoedorders mogelijk is, evenals verschillende soorten productieplanning, zoals batchverwerking van assemblageorders. Op deze manier verdubbelt de ATC de productiviteit, beschermt hij gereedschappen en verbetert hij de werkomgeving.

De EGB-e-serie ATC is opnieuw ontworpen met een toename van 30% in capaciteit en een maximale V-maat van 50 mm in plaats van 40 mm. Deze verbeteringen zijn bereikt met het verkleinen van de afmetingen om de benodigde ruimte te optimaliseren.

Nieuwe achteraanslag

De EGB-e heeft een nieuwe achteraanslag met drie onafhankelijke, smalle vingers. Dit maakt een snelle en stabiele positionering mogelijk, vooral van onderdelen met complexe vormen, omdat de aanslagvingers zowel als achteraanslag als als zijaanslag kunnen worden gebruikt.

De stopsituatie wordt bewaakt door middel van een augmented reality-camera, die de juiste positionering van het te bewerken onderdeel op het tabletdisplay toont en over het actuele onderdeel heen legt.

De tablet is een verplaatsbaar apparaat dat de nodige informatie aan de operator weergeeft. Deze omvat de bereikte buighoek, de stoppositie en waarschuwingen voor het hanteren van werkstukken voor mensen met minder ervaring in buigbewerkingen. Het systeem zorgt voor een efficiënte kwaliteitscontrole en minimaliseert de tijd die wordt besteed aan niet-productieve tijden.

Het minimaliseren van de impact op het milieu is een belangrijk aandachtspunt voor steeds meer gebruikers van kantbanken.

In deze context heeft Amada een aantal innovatieve oplossingen ontwikkeld die een vermindering van het verbruik en de uitstoot van verontreinigende stoffen mogelijk maken en tegelijkertijd de productiviteit verhogen. De nieuwe AMNC 4ie-controller is in staat om de aanwezigheid van de operator te detecteren en automatisch het scherm, servoaandrijvingen en LED-verlichting uit te schakelen als de operator voor langere tijd afwezig is.

Een andere optie is de SF75 buighulp, die verkrijgbaar is met één of twee armen, afhankelijk van de grootte en het gewicht van het onderdeel. Het ontlast de operator van zijn werk en verhoogt de kwaliteit en veiligheid.

51

Potentieel lasertechnologie nog lang niet uitgeput

“De laser is nog niet volledig onderzocht. Integendeel, 60 jaar na de uitvinding is het nog maar net begonnen!”. Dat zei Constantin Haefner, directeur van de Fraunhofer ILT in Aken, in zijn slottoespraak op het AKL'24International Laser Technology Congress. Voor de 14e keer bood dit congres een platform voor een intensieve professionele uitwisseling over de huidige technologische trends en perspectieven in lasertechnologie.

Naast drie forums en negen sessies met in totaal 82 vakpresentaties hadden de 525 deelnemers uit 21 landen toegang tot een beurs met 58 bedrijven en 60 ‘Laser Technology Live’-demonstraties in de laboratoria van het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie ILT en de RWTH Aachen University. Twee avondevenementen en het bewust ontspannen programma op de drie dagen van het congres nodigden de deelnemers uit om te netwerken. Kortom: AKL'24 was the place to be voor de lasergemeenschap.

Technologieleveranciers en klanten ontmoetten elkaar om kennis over te dragen in verschillende gespecialiseerde domeinen. Lasers vervullen een steeds breder spectrum aan taken in de oppervlaktetechnologie, additive manufacturing en medische technologie; ze snijden en verbinden metalen en kunststoffen, genereren driedimensionale microstructuren in glas en kunnen worden gebruikt om halfgeleiders en elektronica op micrometerschaal te produceren. Desalniettemin heeft de laserindustrie in de zes decennia sinds de uitvinding van de laser slechts een fractie van haar werkelijke technologische en economische potentieel aangeboord.

Directeur

Vandaar Haefners slotopmerking dat het met de laser allemaal nog maar net is begonnen. Nieuwe laserbronnen, verbeterde optische systemen en geoptimaliseerde processen zijn nodig om het volledige potentieel te benutten. Terwijl de eerste lasertoepassingen letterlijk op een ruwe handbijl leken, werken kwantumtechnologieën tegenwoordig op de schaal van individuele fotonen, ionen en atomen. Oppervlaktetechnologie en optische coatings bereiken een vergelijkbare precisie.

Snijden en verbinden

In zijn drie fora en negen sessies heeft AKL'24 alle behandelde onderwerpen tot op de bodem uitgezocht: oppervlaktetechnologie, snijden en verbinden, additieve productie en procesoptimalisatie met behulp van digitalisering en kunstmatige intelligentie, optische systemen en nieuwe laserbronnen, evenals toekomstgerichte lasertoepassingen in medische technologie, kwantumtechnologieën en kernfusie.

Traditionele productieprocessen zoals lasersnijden en lassen stonden centraal tijdens de sessie ‘Cutting and Joining’. Alexander Olowinsky, hoofd van de afdeling Verbinden en Snijden bij Fraunhofer ILT, beschrijft een rode draad door de verschillende processen die op het congres werden gepresenteerd: “De vraag is niet alleen naar snellere en efficiëntere processen zoals voorheen, maar nu ook naar flexibiliteit en gedocumenteerde, controleerbare kwaliteit, terwijl ook alle processen volledig geïntegreerd zijn in digitale procesprocessen.”

Twee laserkoppen

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken: een nieuw lasersnijsysteem van Automatic-Système Dreher uit Sulz am Neckar laat zien hoe flexibiliteit, productiviteit en duurzaamheid aanzienlijk kunnen worden verhoogd door het gebruik van twee laserkoppen en portalen. Directeur Hasan Sarac wees op de voordelen van de innovatieve interactie tussen de portalen. Het verbetert de nesting, de rangschikking van componenten op de band, aanzienlijk en vermindert materiaalverspilling van 29 tot slechts 6 procent in vergelijking met conventioneel ponsen. Het systeemontwerp stelt fabrikanten ook in staat om kleinere batchgroottes te verwerken zonder dat ze opnieuw hoeven te worden omgebouwd: dit verkort de doorlooptijden en handhaaft de productiviteit, terwijl de bandsnelheid gelijk blijft.

Bediening op afstand

Wie consequent het potentieel van digitalisering benut, komt vroeg of laat nieuwe businessmodellen tegen. Dit is ook het geval bij Trumpf in Ditzingen, dat zijn nieuwe concept voor bediening op afstand presenteerde: lasersnijsystemen kunnen op afstand worden bestuurd en bewaakt. Volgens de Global Product Manager van deze oplossing, Benedikt Braig, stelt dit gebruikers in staat om extern toegang te krijgen tot de onderling verbonden machines en om efficiënte

52
Manuel Sieben van PolyMerge presenteerde nieuwe benaderingen van kunststoflassen.

probleemoplossing uit te voeren zonder de fysieke aanwezigheid van een technicus. In ruil daarvoor moeten klanten een langetermijnverbintenis, d.w.z. een langdurige zakelijke relatie met Trumpf aangaan. Dit aspect werd nogal controversieel besproken door de deelnemers aan de sessie. “Dit systeem heeft alleen zin als het bedrijf een langdurige samenwerking met Trumpf plant. Er werd gesproken over minstens zes jaar”, vatte Olowinsky samen.

AI steeds belangrijker

Ook op het gebied van lasersnijden wordt kunstmatige intelligentie (AI) steeds belangrijker. Fraunhofer ILT vertrouwt bijvoorbeeld op machine learning bij het snijden van bipolaire platen voor brandstofcellen en batterijcomponenten. “Tot nu toe hebben we het vooral gebruikt om processignalen te evalueren. De volgende stap is AI-ondersteunde procesontwikkeling”, legt Frank Schneider, hoofd van de Cutting Group van het instituut, uit.

Voerdraad in plaats van elektronica

Maar het hoeft niet altijd elektronica te zijn: PT Photonics Tools uit Berlijn vertrouwt voor zijn laser voor lassen en solderen op een tactiel draadtoevoersysteem, dat de straal precies langs de lasnaad uitlijnt. Dit vereenvoudigt het proces aanzienlijk en maakt het gebruik van complexe camera's voor naaddetectie overbodig. Dankzij het gebruik van lasdraad als geleidingselement kunnen gerichte bochten en vervormingen van de draad worden gebruikt om de laserfocus nauwkeurig te positioneren.

PolyMerge uit Geretsried presenteerde nieuwe benaderingen van kunststoflassen. Volgens directeur Manuel Sieben gaat het bij laserlassen met een conische spiegel om het efficiënt verbinden van cilindrische componenten. Hij presenteerde toepassingen voor laboratoriumgebruik, voor grote hoeveelheden en voor massaproductie, die het bedrijf realiseert met een ultraflexibel, modulair machineontwerp. In combinatie met gemotoriseerde

bundelexpansie zijn spotgroottes van 0,8 tot 3,00 mm mogelijk. Hij gaf ook enig inzicht in een gepatenteerd infraroodlasproces op basis van additief vervaardigde keramische stralers. Olowinsky: "Beide technologieën verhogen de flexibiliteit, snelheid en efficiëntie – vooral bij de bouw van prototypes.”

Olowinsky is zeer tevreden met de uitkomst van de sessie. “Het grote aantal deelnemers en de positieve reacties op de presentaties onderstrepen de belangstelling voor moderne lasergebaseerde snijen verbindingsprocessen”, merkt hij op. “Er is een groot potentieel voor innovatie wanneer bedrijven gevestigde lasertoepassingen integreren in digitale procesketens, verschillende processen combineren en vooral AI gebruiken.”

53
Directeur Hasan Sarac van Automatic-Système Dreher legde uit hoe een nieuw lasersnijsysteem van zijn bedrijf de flexibiliteit, productiviteit en duurzaamheid aanzienlijk verhoogt door het gebruik van twee laserkoppen en portalen. AKL'24 was drie dagen lang the place to be voor de lasergemeenschap.

Product nieuws

Volgende generatie Powermax

Hypertherm Associates heeft het nieuwste lid van de Powermax SYNC-familie gelanceerd: de Powermax45 SYNCplasmasnijder.

De Powermax45 SYNC-plasmasnijder is het nieuwste lid van de Powermax SYNC-familie.

Deze is ontworpen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van metaalbewerkers die op zoek zijn naar het meest betrouwbare en veelzijdige systeem dat beschikbaar is voor gutsen, snijden en markeren. Met een ongeëvenaard snijvermogen met een hogere stroomsterkte en de gepatenteerde Powermax-cartridge uit één stuk die een tot vijf keer langere levensduur van verbruiksartikelen biedt dan de concurrentie, verlaagt Powermax45 SYNC de bedrijfskosten. De Powermax45 SYNC is makkelijk te gebruiken: de trainingstijd wordt drastisch verkort met de cartridge uit één stuk, die bedieningsfouten elimineert en de bewerking vereenvoudigt. Geavanceerde toortscommunicatie voor geautomatiseerde instelling verbetert de snijkwaliteit. Het apparaat is eenvoudig in te stellen voor gemechaniseerd gebruik met optionele CNC-interface en FastConnect toortsaansluiting. De toepassingsmogelijkheden worden uitgebreid met een breed scala aan speciale cartridges en toortsen. Het apparaat kan snijden en markeren met dezelfde FineCut-cartridge. Van Powermax-plasmasnijders is bekend dat ze 10+ jaar meegaan, waardoor onderhoud en stilstand tot een minimum worden beperkt. De SmartSYNC-toortsen zijn ontworpen voor ruige industriële omgevingen.

Lassen en reinigen met één

machine

Kemppi heeft een nieuwe TIG-lasmachine uitgebracht met ingebouwde elektrolytische lasreiniging.

Bij deze Minarc T 223 ACDC GM kan een TIG-toorts snel worden omgezet in de reinigingsmodus, waarna het nieuwe MAX WeldCleanreinigingsproces een efficiënte combinatie van elektrische stroom en fosforzuur gebruikt om oxidatie en verkleuring vlot te verwijderen om perfect schone lassen van hoge kwaliteit te krijgen.

De Minarc T 223 ACDC GM is een nieuw 220 A eenfasig AC/ DC TIG-lasapparaat. Het draagbare apparaat is krachtig en veelzijdig, en bevat standaard lasfuncties, puls, geheugenkanalen en afstandsbedieningsopties. De instelknoppen zijn eenvoudig te bedienen. Een groot kleurendisplay met beschermkap en een duidelijke gebruikersinterface vergemakkelijken het instellen bij zowel een donkere als lichte omgeving.

Haakse slijper voor intensief gebruik

Makita introduceert de GA050GZ, een XGT 40 V Max 125 mm haakse slijper ontwikkeld voor intensief gebruik in de bouw en installatie, metaalbewerking en renovatie en sloop.

Deze machine biedt een hoge werksnelheid door een toerental van 11.000 rpm, gecombineerd met geavanceerde functies voor veiligheid en comfort die trillingen verminderen. De slijper vormt een sterke combinatie met de nieuwe BL4040F accu. De GA050GZ is geoptimaliseerd voor gebruiksgemak en veiligheid, met een toerental dat gelijkstaat aan dat van gesnoerde modellen. Dit maakt de slijper geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van doorslijpen tot afbramen en afwerken. De machine beschikt over Active Feedback sensing Technology (AFT) die de slijper automatisch uitschakelt bij onvoorziene reductie in toeren of bij klemming van de schijf. De geïntegreerde rem en veiligheidsschakelaar zorgen voor een snelle stilstand van de schijf, een rubberen demper reduceert trillingen effectief. De BL4040F accu vertegenwoordigt een significante vooruitgang voor het XGT-platform met zijn verbeterde output, zonder toename in gewicht vergeleken met voorgaande modellen. Deze ontwikkeling is vooral merkbaar in het tabloze ontwerp van de cellen, dat de interne weerstand en warmteontwikkeling minimaliseert.

De GA050GZ is geoptimaliseerd voor gebruiksgemak en veiligheid, met een toerental dat gelijkstaat aan dat van gesnoerde modellen.

54
Bij de Minarc T 223 ACDC GM kan een TIG-toorts snel worden omgezet in de reinigingsmodus om oxidatie en verkleuring vlot te verwijderen.
de oersterke kantgereedschappen van rolleri nu bij ons verkrijgbaar MORRISSOLUTIONS.nl +31 (0)513 43 73 16

Uw instap in hoogwaardige 2D-laserbewerking

Eersteklas kwaliteit en expertise van TRUMPF met lage investeringskosten dat krijgt u met de machines van de TruLaser Serie 1000 De vastestoflaser maakt indruk met zijn robuuste constructie en vermogen dat jarenlang op hetzelfde niveau blijft Daarnaast gooit de machine hoge ogen door zijn eenvoudig te leren bediening en talrijke intelligente functies

Meer informatie op www.trumpf.com

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.