MetaalNieuws editie 9 2024

Page 1

Routekaart energiehub

Op veel bedrijventerreinen in het land hebben ondernemers ideeën en plannen voor energiehubs om het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten. Bij de oprichting hiervan lopen ze vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Daarom is er nu een routekaart van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die een overzicht geeft van de mogelijkheden en handvatten om met energiehubs aan de slag te gaan.

Eén op de vijf ondernemers uit de MKB-maakindustrie ondervindt in de bedrijfsvoering hinder van de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk, zo bleek eerder dit jaar uit een enquête onder de 15.000 leden van Koninklijke Metaalunie. De uitslag van die enquête was voor de branchevereniging zelfs reden om de netcongestie te bestempelen als een ‘nationale crisis’.

Omdat verzwaring/uitbreiding van het netwerk tijd kost en een zaak van lange adem is, lijkt het slimmer benutten van de bestaande energievoorzieningen voorlopig het meeste perspectief te bieden op een uitweg uit de stroomproblematiek. Dat kan onder andere met energiehubs, waarin opwek en verbruik van (groene) stroom slim kan worden georganiseerd. Bedrijven hebben steeds meer belangstelling voor energiehubs. Zij

onderzoeken of ze hiermee toch in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Op dit moment zijn er op ruim 100 bedrijventerreinen energiehubs in ontwikkeling. Netbeheerders, overheden, marktpartijen en energiegemeenschappen werken samen in verschillende projecten en programma's om energiehubs mogelijk te maken. De routekaart bundelt de geleerde lessen uit de verschillende programma's om zo bij te dragen aan de groei van energiehubs in Nederland. De routekaart zet in op samenwerking, een goede organisatie van de energiehub en de ontwikkeling van ondersteunende middelen om een energiehub te laten werken, zoals passende wet- en regelgeving. Volgens Laurens Gijsbers, adviseur bij RVO, vormen energiehubs een belangrijk onderdeel van de energietransitie en kunnen ze bijdragen aan het efficiënter gebruiken van het net. “Energiehubs zijn een relatief nieuw fenomeen in ons energiesysteem. Dat ging altijd uit van individuele overeenkomsten tussen bedrijf of huishouden en energieleverancier/netbeheerder. Nu ontstaat er ruimte om als groep opwek, opslag, conversie en verbruik op elkaar af te stemmen en afspraken te maken met marktpartijen.”

De routekaart is te downloaden op de RVO-website.

De onderzoeksgroep LVD Robotic Solutions/Acro won met het cobot-applicatieplatform

Ricobb voor buigprocessen de roboticawedstrijd van Kuka.

Mobiele buigassistent

Een gebruiksvriendelijke cobottoepassing, die zonder programmeren kan worden gebruikt: een team van onderzoekers uit België heeft met dit innovatieve concept de roboticawedstrijd van Kuka op de Hannover Messe gewonnen.

Ricobb is de naam van hun betrouwbare, mobiele cobotassistent, die is ontworpen om kleine en middelgrote ondernemingen in Europa in staat te stellen productieprocessen te hervatten die anders in lagelonenlanden zouden plaatsvinden. Dat is het ambitieuze doel van de Belgische onderzoeksgroep LVD Robotic Solutions/Acro. De kern van het con-

cept is een gebruiksvriendelijk cobot-applicatieplatform dat specifiek wordt gebruikt voor een buigproces. De intelligente robotprogrammering is ingebed in het controlesysteem van de buigpers en is dankzij eenvoudige modules gemakkelijk toegankelijk en aanpasbaar aan het buigproces, inclusief processen en modellen voor productfamilies. De applicatie biedt ook de mogelijkheid om te worden gebruikt voor andere gerelateerde taken zoals sorteren of ontbramen. De jury was vooral onder de indruk van de eenvoudige bediening van de applicatie en het uitgekiende concept.

ook elektro- en temperatuurkalibratie aan

Magazijnsystemen www.promatt.com www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT PLAATWERK The original retofitting company 0513437316. dinsdag 7 mei 2024 9 editie straalmachines richtmachines ontbraammachines bandschuurmachines polijstmachines www.hevami.nl Tel: +31(0)413376602 & Combinatie van wereldklasse! 23_Heku_Jan_small banner.indd 1 1/7/2019 8:21:27 AM Oplossingen van formaat sinds 1902. • Lint- en cirkelzagen Zaagmachines Gereedschap www.doall.nl BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM WWW.JANVANDAMTRANSPORT.NL www.ijzeron.nl het adres voor al uw metaalbewerkingsmachines. 2 - 2,5 - 3 D lasersnijden + buislasersnijden Ook onder een hoek WWW.ZANTECH.NL O S S ZANTECH Direct uit voorraad: widenhorn.nl Onderdelen voor alle snijmachines! In dit nummer we make ideas come to life MARKTLEIDER IN GEPERFOREERD EN STREKMETAAL Producent van perfop aten en strekmetaa snel leverbaar u t voorraad of product e op maat info.nl@rmig.com Tel: 0184 49 19 19 RMIG lassen, lasersnijden, kanten, walsen, engineering, framebouw, constructie, industriële behuizingen, machine- en apparatenbouw Sinds 1919 biedt Assink & Schipholt betrouwbaarheid en hoogwaardige kwaliteit. Wilt u meer weten over Assink en Schipholt? Kijk dan op www.assinkschipholt.nl PERFECTIE TUSSEN MENS EN METAAL uw partner voor gecertificeerd laswerk 17 GrindingHub zet slijptechnologie in de kijker 23 Ontdek innovaties en kansen op Maakindustrie Expo 27 WOCKEN biedt
stabiele temperatuurhuishouding 6
4 www.trumpf.com
Gezond binnenklimaat én
GPM profiteert van digitalisering en gebruik van data

JOOP kan veel meer dan u denkt!

Kanten tot 8 m breed met 1250T

Lassen ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2

5-assig frezen

Nabewerken lassamenstellingen

Snijden van 2mm-300mm laser, plasma en autogeen

Neem contact op met onze technisch adviseurs via telefoonnummer 0318 53 17 70 of stuur een e-mail naar verkoop@joopvanzanten.nl. Of laat u verrassen door wat JOOP voor uw organisatie kan betekenen en bezoek onze stand nummer 222 op de Maakindustrie Expo in mei!

Bezoek onze stand nr. 222

BEZOEKADRES Ravelijn 1 - 3905 NT Veenendaal | CONTACT +31 (0)318 53 17 70 | WWW.JOOPVANZANTEN.NL JOOP VAN ZANTEN STAALSERVICE BV SCAN DE CODE Welkom
Industry
reis van TAPPEN BOREN lassen frezen kanten snijden
bij de
4.0

kort nieuws

Vertrouwen

licht verbeterd

De producenten in de industrie waren in april minder negatief dan in maart. De trend is echter al negen maanden min of meer stabiel. Het vertrouwen ging van -4,8 in maart naar -3,6 in april, aldus het CBS. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun orderportefeuille. De benutting van machines en installaties in de industrie nam voor het eerst in twee jaar toe. Bij aanvang van het tweede kwartaal van 2024 kwam de bezettingsgraad uit op 79,6 procent. Dat is was een kwartaal eerder 78,4 procent.

Vergrijzing baart zorgen

Bijna de helft (44%) van de technische bedrijven maakt zich zorgen over de vergrijzing van hun personeelsbestand. Dit blijkt uit de TechBarometer van technisch opleider ROVC. Meer dan één op de drie (36%) organisaties kwalificeert de vergrijzing van personeel zelfs als de meest impactvolle ontwikkeling in de branche. En ruim een kwart (27%) bestempelt de vergrijzing als grootste personele uitdaging van de komende jaren. Waar technische bedrijven het meest last van hebben op personeelsgebied is – nog voor de vergrijzing – het gebrek aan nieuwe aanwas. Maar liefst 32 procent ergert zich eraan dat er te weinig jonge technici afkomen op vacatures.

Intergalva in Brugge

Van 10 tot 14 juni wordt Intergalva 2024 gehouden in Brugge. De Intergalva-conferentie richt zich op verschillende belangrijke aspecten van de thermische verzinkindustrie, waaronder technologische innovaties, milieudoelstellingen en zakelijke kansen. Vooraanstaande deskundigen zullen presentaties en lezingen verzorgen over actuele vraagstukken en toekomstige trends binnen de sector. De conferentie biedt een unieke gelegenheid voor deelnemers om hun kennis uit te breiden, inzichten te delen en waardevolle contacten te leggen. Naast deze conferentie biedt Intergalva ook een uitgebreide tentoonstelling van hoogwaardige uitrustingen, materialen en diensten voor de verzinkersindustrie.

VDL breidt OrderOn.com uit

Online platform OrderOn.com wordt uitgebreid. VDL HMI en VDL Industrial Modules sluiten zich aan bij dit digitaal platform voor metaalbewerking van VDL Groep, dat bovendien wordt uitgebreid met nieuwe bewerkingen en nieuwe materialen.

VDL heeft OrderOn.com in 2022 bij zijn toeleveringsbedrijf VDL Technics in Boxtel gelanceerd. Dit platform maakt het eenvoudig om lasersnijden en kanten van metaal uit te besteden. VDL HMI in Helmond voegt zijn expertise van buislasersnijden nu toe. Door het toevoegen van deze bewerking is het naast plaatwerk nu ook mogelijk om metalen buizen en kokers in de online configurator te bestellen. De samenwerking biedt klanten een bredere keuze aan hoogwaardige metaalbewerkingen. Naast het lasersnijden van plaatdelen en buizen kan op het platform namelijk al gebruik gemaakt worden van de metaalbewerkingsprocessen kanten, graveren en kantafronding. Zo kun-

nen de gewenste metalen producten direct in de juiste maat, vorm en finish worden besteld.

Meer materialen

Nadat de integratie met VDL HMI volledig is afgerond, sluit ook VDL Industrial Modules aan. Deze specialist in modulebouw en mechatronische machinebouw breidt het materiaalbereik van de beschikbare metalen op het platform verder uit. Klanten van OrderOn.com profiteren van gespecialiseerde oplossingen op het gebied van roestvrij staal (RVS) en aluminium. Hierdoor is het mogelijk om meer soorten metalen op maat te laten lasersnijden en kanten. Een voorbeeld hiervan is het opnemen van RVS316 in het materiaalassortiment.

Bart van der Staak, projectleider van OrderOn.com, over de nieuwe ontwikkelingen: “We zijn super enthousiast dat onze zusterbedrijven VDL HMI en VDL Industrial Modules zich bij ons platform hebben aangesloten. Hun

Myne maakt kans op KWI-prijs

Myne Circular Metals, voorheen Reukema, in Harderwijk is in de categorie Duurzaam Ondernemerschap genomineerd voor de Koning Willem Prijs 2024. Deze prijzen gelden als de ‘Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven’.

Myne is de eerste digitale recyclingfabriek ter wereld. De gepatenteerde Xorter, zoals de digitale fabriek heet, sorteert aluminium schroot op legering met Artificial Intelligence (AI) en robots. Zo kunnen de grondstoffen gebruikt worden voor hoogwaardige producten, waarmee Myne bijdraagt aan een circu-

laire economie. De Xorter-technologie wordt de komende jaren ook toegepast op het sorteren van koper-, messing- en zinklegeringen uit afval.

Myne maakt samen met Dopper en Fairphone kans op de Koning Willem I plaquette voor Duurzaam ondernemerschap. De finalisten in de categorie Grootbedrijf zijn Royal Koopmans, DKG Groep en Coöperatie Koninklijke Cosun. De Finalisten in de categorie MKB zijn Robin Radar Systems, Lagemaat Sloopwerken en Eki.

De winnaars worden op 16 mei bekend gemaakt tijdens de finale in Zwolle.

3D-buislasersnijmachine voor het snijden van metalen

op OrderOn.com.

komst versterkt onze capaciteit om onze klanten een breder scala aan hoogwaardige en diverse metaalbewerkingsdiensten te bieden.”

De samenwerking met VDL HMI en VDL Industrial Modules onderstreept het streven van OrderOn.com naar voortdurende groei en verbetering.

Innovatieve Machine Trainer

Hexagon Manufacturing Intelligence heeft een innovatieve Machine Trainer geïntroduceerd in het Factory of the Future Experience Center op de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Met dit systeem is het mogelijk om operators trainingsmogelijkheden te bieden, zonder dat daarvoor de daadwerkelijke machine nodig is en zonder dat een beroep hoeft worden gedaan op de waardevolle tijd van (hoogopgeleid) personeel. De Machine Trainer biedt de trainingsmogelijkheden op basis van de digitale tweelingen van bestaande metaalverwerkingstools waarover het systeem beschikt. Het systeem ondersteunt meerdere besturingsplatforms, waaronder Siemens,

Heidenhain en Fanuc. Hierdoor kunnen zowel professionele operators als studenten die een opleiding volgen in High Tech Manufacturing binnen het Factory of the Future Experience Center met de Machine Trainer aan de slag. John Blankendaal, Managing Director Brainport Industries: “Het Factory of the Future Experience Center is een landingsbaan voor initiatieven, testen, experimenten en use-cases op het gebied van Smart Industry, die bedrijven in de maakindustrie helpt om stappen te zetten om hun productiviteit te verbeteren. De Machine Trainer van Hexagon past hier goed bij. Met de introductie hiervan kunnen wij nog meer bedrijven kennis laten maken met deze technologie en samenwerkingen faciliteren.”

3 073 - 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT BUIGEN & WALSEN
kokers en buizen van VDL HMI die wordt aangesloten

Samenwerking met Data2improve resulteert in touchscreen dashboard, waarop alle operationele informatie voor alle medewerkers beschikbaar is

GPM heeft veel profijt van digitalisering en gebruik van data

Bij GPM in ‘s-Hertogenbosch begint elke werkdag met een overleg met alle productiemedewerkers bij het planbord in de werkplaats. Vroeger was dat een whiteboard waarop de werkvoorbereiding alle informatie van de orders handmatig opschreef: ordernummers, (externe) bewerkingen, bewerkingstijden, levertijden et cetera. Nu is het een 70” (inch) touchscreen dashboard, waarop alle operationele informatie eenvoudig tevoorschijn kan worden gehaald. Directeur Paul Pennings heeft dit samen met Data2improve ontwikkeld. Hij is ervan overtuigd dat digitalisering, automatisering, het gebruik van data en AI cruciaal is voor een gezonde toekomst van zijn bedrijf.

Zaken als digitalisering en data zijn nadrukkelijk op Pennings’ pad gekomen, toen GPM enkele jaren geleden is gaan werken volgens de QRM-filosofie (Quick Respons Manufacturing), die focust op korte doorlooptijden en het elimineren van alle verspillingen die tijd kosten en weinig toegevoegde waarde hebben.

Processen goed in kaart “Onder verspillingen valt bijvoorbeeld ook het afdrukken van een tekening, het naar de printer lopen en het in een mapje stoppen”, zegt Pennings. “Tegelijkertijd zijn tekeningen onmisbaar in de werkplaats. Je kunt ze niet wegdoen als je niet een ander middel hebt om informatie te vertrekken.” Maar dat andere middel is er, dankzij digitalisering. Overal in de werkplaats van GPM zijn er computerschermen waarop de operators tekeningen en alle andere informatie kunnen inzien. En er is dus dat operationele dashboard.

Het heeft wel flink wat inspanning gekost om zover te komen. De basis is

dat alle processen goed in kaart zijn gebracht. Dan zijn er slimme koppelingen nodig tussen de verschillende systemen. Bij GPM is PROfirst CADCAM verbonden met het ERP-systeem ISAH. “Zo kunnen we een calculatie in één keer in ISAH uploaden”, aldus Pennings. “Als een offerte een order wordt, is die met één klik binnen 5 seconden ingeschreven. Daarna zorgt ISAH Shopfloor ervoor dat alle bijbehorende informatie op de werkplekken beschikbaar is.”

Door deze automatisering kunnen de werkvoorbereiders slimmer werken. Hun werk is daar volgens Pennings beslist niet saaier van geworden. “Ze krijgen meer tijd voor andere dingen. Hun toegevoegde waarde zit bijvoorbeeld in het bellen met de klant en het adviseren over hoe producten beter, sneller en goedkoper kunnen worden gemaakt.” Daarnaast is de planning een steeds belangrijker wordend item voor de werkvoorbereiders, zodat bewerkingen elkaar naadloos opvolgen, met een minimale wachttijd.

4
Het oude whiteboard.
‘Ondernemers die niet digitaal gaan en geen data uit hun bedrijf halen, moeten zich serieus afvragen of ze over 10 jaar nog wel bestaan. Je moet nú op die trein stappen’
Paul Pennings, GPM

Dagelijks bordoverleg

GPM levert prototypebouw, plaatwerk, framebouw, machinebouw en medische producten. Het bedrijf heeft een eigen ontwikkel-, productie- en montageafdeling om projecten van begin tot eind te kunnen realiseren. Een speciaal onderdeel is GPM Medical, dat innovatieve producten ontwikkelt en levert voor mortuaria, cleanrooms, pathologie- en overige laboratoria. Sinds QRM is ingevoerd, werkt het bedrijf in de productie met zelfsturende teams en zijn alle producten opgedeeld in vier rijbanen om maximale efficiency te realiseren. Alle relevante werkzaamheden en informatie worden besproken bij het dagelijkse bordoverleg. Want als er geen werkplaatschef is en de teams zelf verantwoordelijk zijn voor hun producten, moeten ze wel volledig van alles op de hoogte (kunnen) zijn. “Bij de invoering van dat overleg wist ik al dat dat bord een keer digitaal moest worden”, zegt Pennings. Die stap heeft hij samen met Data2im-

prove gezet. Dit jonge Tilburgse bedrijf vertaalt behoeften en benodigdheden van maakbedrijven naar data gedreven oplossingen, die strategie, bedrijfsprocessen en besluitvorming optimaliseren.

Pennings wilde het digitale dashboard laten draaien in Microsoft Power BI, een interactieve tool voor het visualiseren van data. Dit zou ook kunnen in een ERP-systeem, maar het grote voordeel van Power BI is dat het laagdrempelig en makkelijk bruikbaar is voor mensen met minder inhoudelijke kennis van ERP systemen. Dit voordeel weegt wat Pennings betreft ruimschoots op tegen het nadeel: de informatie is niet helemaal realtime, er zijn dagelijks meerdere refreshmomenten. Hier is echter prima mee te werken met de interne afspraak dat de informatie in Shopfloor altijd leidend is. Het dashboard staat de hele dag aan. Het is een informatiebord, waarop alle medewerkers op ieder moment kunnen klikken om te zien

hoe alles ervoor staat. Ze kunnen bijvoorbeeld zien dat het druk is bij het zetten en rustig bij het verspanen. Dat is dan een signaal om te gaan helpen op de zet-afdeling. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de werknemers multi-inzetbaar zijn en worden gecrosstraind. Ook daar wordt bij GPM veel energie ingestoken, met als resultaat dat de competentiematrix goed is gevuld. “Hierdoor kunnen we met een relatief klein team veel doen. We kunnen altijd vooruit, ook bij ziekte of een vrije dag van iemand. We kunnen elkaars taken overnemen.”

Strategisch dashboard Paul Pennings doet steeds meer met data. Naast het operationele dashboard voor alle medewerkers is hij samen met Data2improve ook gestart met de ontwikkeling van een strategisch dashboard voor het management. Dit moet inzicht geven in vragen als: hoe zit het met de inkoop, de leverbetrouwbaarheid van leveranciers en de eigen leverbetrouwbaarheid? Is

een order geslaagd, hebben we er wat aan verdiend? Wat is de doorlooptijd van een order? Kunnen we in de toekomst wachttijden elimineren? “Daarbij kun je bijvoorbeeld inzoomen op de vraag waarom de montage zo lang heeft geduurd. Kwam dat wellicht omdat de tekeningen niet duidelijk waren? Vervolgens kun gericht gaan verbeteren. Ga je met een leverancier in gesprek over zijn levertijden, dan kun je je baseren op data in plaats van op je onderbuikgevoel.”

Offerte-aanvragen beoordelen met AI Het strategische dashboard staat nog in de kinderschoenen, evenals de toepassing van Artificial Intelligence, waarvan Pennings ook veel verwacht. Hij is bezig met een project om offerteaanvragen sneller te kunnen beoordelen. “De vraag is dan of we een product kunnen maken en een richting van een prijs kunnen noemen op basis van de 2D PDF-tekeningen en 3D modellen, zonder er in detail aan te hoeven rekenen. Zoiets is belangrijk voor een

maakbedrijf zoals wij. Veel bedrijven hebben een portal voor simpele producten. Ik wil echter complete producten kunnen berekenen vanuit de aangeleverde tekeningen en modellen. AI kan daarbij helpen en dit proces versnellen. Door het gebruik van data ga je uiteindelijk naar een zelflerend systeem dat steeds nauwkeuriger wordt.”

GPM investeert bovengemiddeld in digitalisering. Pennings ziet dat het veel oplevert. “Je moet er wel de middelen voor hebben en snappen wat je aan het doen bent. Een partner als Data2improve helpt hierbij enorm. Ik had daar direct een goed gevoel bij. Zij snappen wat ik nodig heb.” Pennings is heel stellig in zijn mening over het belang van digitalisering voor de maakindustrie. “Ondernemers die niet digitaal gaan en geen data uit hun bedrijf halen, moeten zich serieus afvragen of ze over 10 jaar nog wel bestaan. Je moet nú op die trein stappen.”

5
Bij GPM begint elke werkdag met een overleg met alle productiemedewerkers bij het grote touchscreen dashboard in de werkplaats, waarop alle operationele informatie eenvoudig tevoorschijn kan worden gehaald.

Itter investeert in gezond binnenklimaat

én stabiele temperatuurhuishouding

In een voortdurende zoektocht naar de optimalisatie van het productieproces, heeft Itter in Hardenberg een significante stap vooruit gemaakt door te investeren in zeven luchtfiltersystemen van Dormatec. Het doel was het creëren van een gezonder binnenklimaat voor het welzijn van het personeel. Een bijkomend voordeel is dat de temperatuurhuishouding in de machines stabieler is geworden, wat zeker bij het verspanen van aluminium zijn vruchten afwerpt.

Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige materiaal dat de toeleverancier van fijnmechanische componenten bewerkt. Het machinepark is volledig afgestemd op dit materiaal, wat wil zeggen dat alle machines zijn

voorzien van hoogtoerenspillen. In lijn met deze specialisatie stond het bedrijf echter ook voor significante uitdagingen wat betreft het waarborgen van een gezonde werkomgeving. Ondanks verschillende benaderingen ondervond Itter aanhoudende problemen met dampen in de fabriekshal, veroorzaakt door de hoogtoerenverspaning van aluminium. Door de hoge toeren van de machinespil en het verspanend gereedschap breekt het koelsmeermiddel af in hele fijne nevel. Omdat Itter grote werkstukken verspaant met veel spaanvolume, hing er binnen de kortste keren een blauwe wolk in de fabriekshal. Directeur Frank Wiersma vertelt: “De rookontwikkeling bij sommige werkstukken met een lange bewerkingstijd was zo vervelend dat we deze op een gegeven moment alleen ’s avonds in

Frank Wiersma (l) en Richard van Driel bij één van de bewerkingscentra die met een luchtfiltersysteem van Dormatec is uitgerust. “Sinds de ingebruikname van zeven luchtfiltersystemen is de luchtkwaliteit in de fabriek sterk verbeterd.

de onbemande uren inplanden, zodat we er minder last van hadden. Maar dit is natuurlijk niet de ideale oplossing.”

Oorzaak bij de bron aanpakken Itter heeft jarenlang getracht het probleem van nevel in de fabriek op te lossen. Verschillende filtersystemen werden uitgeprobeerd, maar alle tevergeefs. “We zijn jaren aan het worstelen geweest met verschillende afzuigsystemen van verschillende leveranciers, maar onder aan de streep zijn we nooit tevreden geweest over het resultaat en de service”, zegt Wiersma. Itter heeft zelfs een centraal ventilatiesysteem met dakventilatoren geïnstalleerd die de lucht van de complete fabriek continu ververst. Ook dat bleek volgens Wiersma niet de ideale oplossing te zijn: “Door de vier ventilatoren in het dak ontstond er een onderdruk in het hele pand. Bovendien trad er veel luchtverplaatsing op, waardoor de nevel veel meer werd verspreid. Zelfs de kantine was op een gegeven moment vettig. Daarom zijn we toch weer op zoek gegaan naar een oplossing die de oorzaak bij de bron verhelpt.”

Na een grondige analyse van verschillende leveranciers en systemen, viel de keuze op de luchtfiltersystemen van Dormatec. De doorslag voor Itter was het advies en de expertise van Dormatec in combinatie met de positieve ervaringen van referenties. In eerste instantie werden drie Aircleaner AF30-P luchtfiltersystemen geïnstalleerd. De Aircleaners bij Itter kenmerken zich door het vermogen van 0,75 kW, een debiet van 29 m3/ min en een laag geluidsniveau van 70 dB(A). Het onmiddellijke resultaat na de installatie van de eerste drie luchtfiltersystemen bood voldoende bewijs voor hun effectiviteit, wat Itter ertoe aanspoorde nog eens vier van

deze systemen aan te schaffen. “Het voordeel van een losse unit ten opzichte van een centraal afzuigsysteem is dat bij een storing de luchtkwaliteit grotendeels gehandhaafd blijft. Bovendien kan het onderhoud aan onze luchtfiltersystemen eenvoudig door de operator worden uitgevoerd. De led-module geeft duidelijk weer wanneer er onderhoud nodig is”, aldus Sales Manager Richard van Driel.

Enorme verbetering “Sinds de ingebruikname van de zeven filtersystemen is de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd. Vooral bij de Zayer portaalfreesmachine zie je een enorm verschil. Als die machine volle bak draaide dan zag je de walm de ruimte intrekken. De machine is nu uitgerust met twee filtersystemen en het probleem is helemaal opgelost”, vertelt Wiersma enthousiast. Een bijkomend voordeel van de luchtfiltersystemen is de contantere temperatuurhuishouding. Echter moest Itter hier wel op anticiperen. De nevel in

de machine onttrekt namelijk warmte uit het product. Nu wordt de nevel afgezogen dus is de uitzetting van het aluminium anders dan voorheen. Omdat de uitzettingscoëfficiënt van aluminium groot is, is dit iets om rekening mee te houden. Wiersma: “Aluminium zet 23 micrometer per graad per meter uit. Bij werkstukken van 4 meter lang, zoals we die op de Zayer regelmatig verspanen, heb je dan al snel een tiende afwijking te pakken. Het is dus cruciaal dat de temperatuurhuishouding goed is. Door de luchtfiltersystemen van Dormatec blijft de temperatuur in de machine wel veel stabieler. Dat is absoluut een voordeel.” Itter gebruikt meetapparatuur in de machine om de uitzetting van aluminiumcomponenten te meten en te compenseren, iets wat essentieel is gezien de nauwkeurigheid die de klanten van Itter eisen. Itter bedient een breed klantenbestand die actief is in veeleisende, high-end industrieën, zoals de semicon-, medische- en luchtvaartindustrie.

6
De luchtfiltersystemen van Dormatec voorkomen dat fijne nevel die wordt veroorzaakt door hoge toerentallen in de fabriek terecht komt. Twee luchtfiltersystemen op de Zayer portaalfreesmachine zorgen voor een stabielere temperatuurhuishouding. Bij de verspaning van aluminium is dit een belangrijk voordeel.

Steel Shape Cutters

Een sterk staaltje snijwerk!

Uw partner voor 3D-profiling Computergestuurd machinaal snijden van buizen, balken en profielen. Buizen tot een Ø van 2500 mm en dikte tot 150 mm bewerken d.m.v. plasma of autogeen snijproces.

Balken, kokers en profielen kunnen worden bewerkt tot 1200 mm breed en 475 mm hoog d.m.v. plasma snijproces. Het proces is snel, precies, zonder nabewerking en dus zéér efficiënt.

SSC Steel Shape Cutters bv ‘s-Gravendeelsedijk 200

3316AZ Dordrecht NL

+31 (0)85 760 3226 sales@ssc.nl

7 alles onder 1 dak | plaat & profiel | enkelstuks & series www.aalberswico.nl | sales@aalberswico.nl | tel. +31 318 57 14 11 one stop shop in metaalbewerking
www.steelshapecutters.nl Bezoek ons op stand SU 2

De grootste en voordeligste in slijptechniek

Doorslijpschijven Afbraamschijven Lamellenschijven Diamantschijven Polijstmaterialen Slijpbanden

Toeleverancier

voor CNC draai- en freeswerk

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

· Breed programma aan machines.

· CNC besturingen tot aan 9-assen.

· Sterk in speciaal walswerk.

· Zwaar gebouwde machines

8
www.slijpschijvenwinkel.nl
info@slijpschijvenwinkel.nl Tel.:
Binnen twee minuten een messcherpe offerte voor uw zetwerk of lasersnijwerk? Eenvoudig & snel op plaatweb.nl
0314 - 625947
De Hondert Margen 3, 2678 AC De Lier Tel. (0174) 613339 e-mail: info@leehove.nl
ERVARING De Hemmen 77 9206 AG Drachten tel.: 0512 - 545877 06 - 30156949 06 - 40429142 email: info@frimach.nl PrimaPower E6 pons nibbelmachine; Cap: 30 ton; 3000 x 1500mm; 20voudige turret met 6 auto index; BJ 2012 Euromac ZX Index pons-nibbel; Cap: 30 ton; Uitlading 1000mm;incl multi tool; Index draaibare ponskop; BJ 2004 Imet BS 350 SHI bandzaag; Cap: 350mm; Dubbelzijdig verstek; materiaal taster; BJ 2015 MEP Shark 282 SXI EVO zaagmachine; Cap: 280 x 220 mm; Dubbelzijdig verstek; BJ 2020 Behringer HBP 263G bandzaag; Cap: 263 x 400mm; Dubbel koloms; Enkelzijdig verstek; BJ 2006 Darley EHP LS 230 43 37 kantbank; Cap: 4300 x 230 ton; Hydr Wila boven+onder klemming; BJ 2002 Amada HFBO 220 60 kantbank; Cap: 6100 x 220 ton; Y1, Y2, X1, X2, R1, R2, Z1 en Z2 CNC; BJ 1997 Durma AD R 25100 kantbank; Cap: 2550 x 100 ton; Y1, Y1 en X as CNC; DU 6000 CNC besturing; BJ 2013 Safan SMK K 40 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 40 ton; TS1 touch besturing; BJ 2000 Bystronic Xpert 250 4100; Cap: 4100 x 250 ton; Y1, Y2, X, R, Z1 en Z2 CNC; Buighulp; BJ 2009 Euromac 220 6 SR uithoekschaar; Cap: 220 x 220 x 6 mm; Variabele hoekverstelling; BJ 1997 Safan E Brake 50 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 50 ton; Manuele Wila NS klemming; X en R as CNC gestuurd; BJ 2006 Bedrijfsinventarissen en machines te koop gevraagd www.frimach.nl Meerheide 100b 5521 DX Eersel ● Tel.: +31 (0) 497-820213 ● info@youngcuttingtools.nl ● www. youngcuttingtools.nl Expertise in efficiënter produceren WWW.HOPMACHINES.NL Bezoek nu onze nieuwe website BIED BIJ ONS UW OVERBODIGE MACHINES AAN! Doosan bj 2019 DNM 750 II Freesmachine besturing Fanuc Bridgeport bj 2012 XR1000 Freesmachine besturing Heidenhain Muratec bj 2000 MT25 Draaibank besturing Fanuc Fanuc bj 2000 Robocut α-1ia Draadvonkmachine besturing Fanuc HOP Machines/ Handelsonderneming in en verkoop metaalbewerkingmachines Wethouder Lindersstraat 145 5455 GK WILBERTOORD THE NETHERLANDS info@hopmachines.nl Tel: +31 485 478107 Mobiel: +31-647696732 +31-651089846 WWW.IJZERON.NL Kosmonaut 16 3824 MK Amersfoort Tel. 033 - 4564037 Fax 033 - 4570830 info@ijzeron.nl Safan SMK-K 2000 mm x 40 ton Soort Merk/Type Omschrijving Bj Schaar Darley GS cap. 2050 x 6 mm .14 Schaar Darley GS cap. 4100 x 6 mm Schaar Haco HSLX cap. 4100 x 6 mm .09 Schaar RAS 8630 cap. 3000 x 6 mm Cnc .99 Schaar Safan B.shear cap. 3000 x 6 mm Cnc .09 Kantpers Beyeler EU3 cap. 3000 mm x 100 ton Cnc (retrofit) .94 Kantpers Beyeler PR6 cap. 3000 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Safan E-brake cap. 2500 mm x 65 ton Cnc .07 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 100 ton Cnc .05 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 150 ton Cnc .07 Kantpers Safan CNCL cap. 4300 mm x 120 ton Cnc, felsbalk .05 Kantpers Safan H-Brake cap. 3100 mm x 120 ton Cnc .03 Kantpers Safan CNCL-k cap. 3100 mm x 170 ton Cnc .04 Kantpers Safan CNCL-k cap. 4300 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Trumpf V85 cap. 2000 mm x 85 ton Cnc .00 Kantpers Trumpf V130 cap. 3000 mm x 130 ton Cnc .99 Kantpers Haco HPF cap. 3000 mm x 300 ton Cnc .01 MACHINES TE KOOP GEVRAAGD!!! Schaar Safan HVR, cap 2500 x 4mm WWW.FRIEBEL.NL INFO@FRIEBEL.NL 035-6014979 COMAC PROFIELWALSEN
MACHINES MET

VADO slaat slag in de Achterhoek

Investeerder VADO heeft haar portfolio van technologiebedrijven uitgebreid Dutch Thermal Engineering in Gaanderen en Slagman Groep in Doetinchem. Beide acquisities sluiten uitstekend aan bij twee van de drie investeringsthema’s van VADO: Energie & Energietransitie en Hightech & Semicon.

Dutch Thermal Engineering (DTE) ontwikkelt en produceert klantspecifieke installaties en oplossingen op het gebied van industriële temperatuurcontrole. Zo levert DTE robuuste (rvs) en onderhoudsarme koel- en verwarmingsapparatuur voor kritische processen in onder meer Food, Semicon en Medical. Met een wereldwijde levering van haar industriële koel-, verwarmings- en tempereermachines aan machinebouwers in diverse industrieën is DTE een vooraanstaande speler op haar gebied.

Slagman Groep richt zich op complexe mechanische bewerkingen (waaronder laserlassen) en het ontwerpen en compleet vervaardigen van complexe frames, modules en machines. Slagman is gespecialiseerd in Quick Response Manufacturing (QRM) en het snel kunnen ontwerpen en produceren van prototypes. Verder beschikt de onderneming over hoogwaardige faciliteiten

voor kwaliteitscontrole en -borging. Met haar hooggespecialiseerde activiteiten past Slagman prima bij de groep van hoogwaardige hightechondernemingen die hun competenties bundelen op het gebied van complexe mechanische bewerkingen onder Anvil Industries.

VADO is een langetermijninvesteerder en richt zich op veelbelovende bedrijven in de maakindustrie. Haar deelnemingen zijn met name actief in de marktsegmenten Hightech & Semicon, Food & Pharma, Automotive & (intra)logistics en Energie & Energietransitie. Volgens Aart Fortanier, CEO van VADO, zijn beide bedrijven belangrijke versterkingen:

“Met de overnames van DTE en Slagman breidt VADO haar activiteiten uit met twee hoogwaardige en gezonde technologiebedrijven die actief zijn in voor ons belangrijke investeringsthema’s. Omdat ze werkzaam zijn in dezelfde groeimarkten als een flink aantal van onze andere deelnemingen levert dat mooie kansen op voor verdere samenwerking en uitbreiding van de integrale dienstverlening aan onze opdrachtgevers.”

VADO is van oudsher aandeelhouder in MCB (Metaal Compagnie Brabant) en heeft momenteel meer dan 20 bedrijven in haar portefeuille.

in Quick Response Manufacturing (QRM) en het snel kunnen ontwerpen en produceren van prototypes.

Damen bouwt nieuw distributiecentrum

In Schelluinen is onlangs de eerste heipaal de grond ingegaan voor de bouw van een nieuw, energiezuinig distributiecentrum voor Damen Shipyards Group. Het ‘warehouse’ krijgt zo’n 14.500 vierkante meter opslagruimte en zal naar verwachting in februari 2025 in gebruik genomen worden.

Het nieuwe pand wordt zo energiezuinig mogelijk ingericht. Zo is het pand volledig gasloos, heeft een A++++ energielabel, liggen er zonnepanelen op het dak en werkt de verlichting met bewegingssensoren. Alles bij elkaar levert dat het gebouw een BREEAM-certificaat voor duurzame bouw op met vermelding ‘very good’. Het nieuwe ‘DC’ gaat het verouderde pand vervangen dat Damen hier nu

voor gebruikt op industrieterrein Avelingen-Oost in Gorinchem. Naast de opslagruimte, biedt het nieuwe pand plaats aan 800 vierkante meter aan kantoorruimte.

“Ook is er nog eens zo’n 2.700 vierkante meter aan buitenruimte beschikbaar, waardoor we veel meer laaddokken voor vrachtwagens kunnen maken, dan nu het geval is”, licht Martijn van Tilborg, logistics manager van Damen Shipyards toe. Sowieso verwacht Van Tilborg dat het nieuwe warehouse door een uitgekiende opzet en een hoogte van 11 meter een flinke boost zal geven aan het efficienter werken. “Niet alleen voor onszelf. We hebben jaarlijks zo’n duizend leveranciers die van dit logistieke centrum gebruik maken en leveren uit aan 500 bestemmingen.”

BOM - Daan de Cloe (45) is met ingang van 8 april gestart als managing director foreign investments & international trade van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Hij was tot voor kort CTO/CCO bij Autofill Technologies. Daarvoor was hij onder meer werkzaam in diverse directiefuncties bij Sioux Technologies en TNO, en managing partner van zijn eigen adviesbureau. De Cloe heeft ruime ervaring in internationale bedrijfsontwikkeling en samenwerking, en kent het Brabantse bedrijfsleven goed.

Sioux Technologies - Rene van Wijk wordt met ingang van 1 januari 2025 de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van Sioux Technologies in Europa. Hij volgt hiermee Leon Giesen op, die diezelfde datum aftreedt als CEO. Ook Erik van Rijswijk, COO en medeoprichter van Sioux, verlaat dan zijn positie als lid van het Europese Management Board. Beiden blijven betrokken bij Sioux in de rol van Executive Advisors. Rene van Wijk is al meer dan vijf jaar werkzaam bij Sioux als lid van het managementteam. Hierin is hij verantwoordelijk voor de opbouw van de complete assemblagetak.

IRO en NMT - Op 1 juni treedt Jeroen de Graaf (48) aan als directeur van de maritieme brancheverenigingen IRO en NMT, die al jarenlang samenwerken op verschillende vlakken. Momenteel wordt onderzocht of een samenvoeging concrete meerwaarde oplevert. Het aanstellen van een gezamenlijke directeur is in dat proces een logische keuze. De Graaf brengt veel ervaring mee. De besturen van IRO en NMT zien in hem de ideale kandidaat om de positie van de Nederlandse maritieme maak- en offshore-industrie verder te versterken.

Behalve stoppers levert Wortelboer ook (hand)perspompen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

9 BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM Leidingen afpersen of blokkeren? Van een
en met
hogedrukstoppers.
ruim assortiment uit voorraad. Op onze website www.wortelboer.ws vindt u alle varianten. ...Wortelboer levert alle pijpstoppers
Th. WORTELBOER B.V. Sluisweg 9, 6582 AG Heumen tel. +31 (0)24-358 65 14, +31 (0)24-358 70 79 www.wortelboer.ws Dag en nacht in touw voor uw plaatwerk op maat! www.disselhorstmetaal.nl DISSELHORST METAAL Overkampsweg 26 8102 PH Raalte Tel.: 0572 - 36 26 00 Fax: 0572 - 36 22 98 Altijdin bedrijf! BEL 0348 564 54 0 OF KIJK O P JANV AN D AMGR OUP.C OM ‘Is uw machine hoog, breed of moet deze droog vervoerd worden? Dat is geen probleem, we cover it all!’ personalia
eenvoudige 1020 stopper tot
hoogwaardige
Wortelboer levert een
Slagman is gespecialiseerd Dutch Thermal Engineering (DTE) ontwikkelt en produceert klantspecifieke installaties en oplossingen op het gebied van industriële temperatuurcontrole.

Per fectie in metaalbewerking en plaatwerk

10
Al 35 jaar dé specialist in slimme metaaloplossingen lasersnijden cnc-zagen walsen cnc-(vloei)boren kanten glasparel-stralen engineering (robot)lassen draai/freeswerk Ontdek ons op baas-metaal.nl uw partner voor gecertificeerd laswerk ORGA NISED BY Pushing possibilities in Samen op weg naar slimme productieautomatisering 05 & 06 JUNI 2024 BRABANTHALLEN | ‘S-HERTOGENBOSCH DIRECT GRATIS AANMELDEN WWW.VISION-ROBOTICS.NL Vision, Robotics & Motion VISION, ROBOTICS & MOTION DIGITAL INNOVATION
PIJLER
NIEUWE

Als professioneel metaalbewerker wil je effectief kunnen werken, zonder je zorgen te hoeven maken over je veiligheid. Met die gedachte heeft Euroboor diverse veiligheidstoepassingen ontwikkeld en geïntegreerd in de zogenaamde ‘Plus-machineserie’.

Al jaren verzorgt Euroboor oplossingen voor de metaalindustrie op het gebied van boren, slijpen, afschuinen, zagen en hijsen. Euroboor stelt zelfs de ‘No1 in safety’ te zijn, voor zowel mens, machine, als werkstuk. Naast de veiligheidsbril, gehoorbescherming, safety guard, veiligheidsketting en handschoenen die standaard mee-

geleverd worden met iedere machine, denkt Euroboor verder. Zij hebben de ‘Plusmachines’ in het leven geroepen. De ‘+’ staat voor een scala van veiligheidsfeatures, variërend van automatische shut off tot de Gyro-Tech Safety functie.

ECO.40S+/P

Dirk Muntendam, Product Manager bij Euroboor vertelt: “De veiligheidstoepassingen in onze Plusmachines verkleinen het risico op beschadiging van de machine zelf, en - nog belangrijker - ze zorgen voor de persoonlijke veiligheid. Een voorbeeld van de implementatie van veiligheidsfeatures is

onze ECO.40S+/P magneetboormachine. De ‘P’ in ECO.40S+/P staat voor de stabiele permanente magneet, die geen stroombron nodig heeft om te functioneren. Dit betekent dat de magneet niet uitvalt wanneer de machine op de één of andere manier stroom verliest tijdens het gebruik, een extra veiligheidsmaatregel naast de veiligheidsketting. Dit maakt deze machine extra veilig voor verticale of ondersteboven klussen.” De magneet LED indicator geeft zekerheid dat de magneet goed bevestigd is. De machine beschermt zichzelf zelfs met de stroomfluctuatie- en overspanningsbeveiliging: of het nu gaat om stroom-

schommelingen of spanningspieken; de machine wordt uitgeschakeld voordat deze beschadigd kan raken.

Gyro-Tech Safety-functie

Daarnaast beschikken de Plusmachines over de Gyro-Tec Safety-functie.

De Gyro-Tec Safety functie is een gy-

roscopische sensor die plotselinge bewegingen detecteert en de motor automatisch uitschakelt, waardoor de veiligheid van de gebruiker en anderen te allen tijde wordt gegarandeerd. “Euroboor zet veiligheid altijd op de eerste plaats. Op die manier zijn èn blijven wij letterlijk de No.1 in safety.”

RoboJob verdrievoudigt productiecapaciteit in nieuw hoofdkantoor

CNC-automatiseerder RoboJob heeft een nieuw hoofdkantoor betrokken in Heist-op-den-Berg (B). Hiermee is meteen ook de productiecapaciteit verdrievoudigd.

Het nieuwe gebouw is een belangrijke stap voor de verdere groei van RoboJob, dat al meer dan 15 jaar timmert aan een indrukwekkend groeitraject. In 2007 legden CEO Helmut De Roovere en CTO Luc De Ceuster de fundamenten van wat vandaag is

uitgegroeid tot een flink uit de kluiten gewassen MKB-bedrijf. RoboJob telt meer dan 80 werknemers, heeft vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten en heeft al meer dan 1.700 robots geïnstalleerd in meer dan 30 landen. Om verdere groei mogelijk te maken moest het ook in België uitbreiden. Dat gebeurde ondertussen ook door het neerzetten van een gloednieuw gebouw in Heist-op-denBerg, waar het sinds de start verankerd is.

“Het vorige gebouw huurden we”, blikt Helmut De Roovere terug. “Nu hebben we zelf een nieuw hoofdkantoor gebouwd met een ruime showroom, moderne kantoren en – heel belangrijk – een productieruimte en modern magazijn die wel drie keer zo groot zijn als in het vorige gebouw.” Het maakt dat RoboJob de productie kan verdrievoudigen, wat de levertijden aanzienlijk doet teruglopen. “Wie vandaag een bestelling plaatst, kan al in de zomer zijn robot krijgen”, glun-

dert De Roovere.

Ook het magazijn werd dus flink uitgebreid, in een periode waarin er vaak net tekorten zijn aan onderdelen. “Of het nu gaat om een nieuwe auto, of een onderdeel dat aan een machine vervangen moet worden: te vaak moet je vandaag lang wachten vooraleer een product of sparepart geleverd kan worden. Ik vind dat heel frustrerend. In onze sector betekent dat immers dat machines stil staan en

Maak een sprong vooruit in

PLANNING & DASHBOARDING

Haal meer uit uw eigen DATA

Dit kunnen wij voor u betekenen:

Meer inzicht met data uit o.a. MKG en ISAH

Dashboard met uw KPI’s om op tijd bij te sturen

er niet geproduceerd kan worden. Wij willen niet dat onze klanten in zo’n situatie belanden, en dus investeren wij in onze voorraad”, licht De Roovere toe. Het zal de wachttijden voor nieuwe bestellingen, reserveonderdelen of bijkomende opties verkorten. Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, investeerde RoboJob in een ultramodern magazijn, dat deels is geautomatiseerd.

De nieuwe vestiging zal in juni officieel worden geopend.

Planningsoftware specifiek gericht op de metaalindustrie

Data2improve: thuis in de metaalindustrie

Kortere doorlooptijd door planningssoftware (tot wel 40% reductie)

Onze passie en ervaring ligt in de maakindustrie, waar experts, processen en producten samenkomen om gave eindproducten te creëren. Bij deze bedrijven is het combineren van data altijd een uitdaging. Wij kunnen data voor u laten werken. Scan de QR-code om te zien wat wij doen.

Gratis quick scan om uw automatisering, planning en data te optimaliseren

Bel of mail ons, om een afspraak in te plannen. Na de afspraak ontvangt u een overzicht met quick wins en aanbevelingen voor structurele verbeteringen.

11
TIJDELIJK AANBOD
+31 13 240 0082 info@data2improve.nl www.data2improve.nl Digitaliseren Automatiseren Dashboarding Planningssoftware 21970 CEN Advertentie Metaalnieuws Data2improve.indd 1 28/03/2024 15:53
of
De veiligheidstoepassingen in de Plusmachines van Euroboor verkleinen het risico op beschadiging van de machine zelf en zorgen voor de persoonlijke veiligheid.
Verticaal
ondersteboven boren, Euroboor werkt aan uw veiligheid
12 SPANTECHNIEK | NORMELEMENTEN | BEDIENDELEN KIPP NEDERLAND BV Willem Dreeslaan 251 2729 NE Zoetermeer Tel. +31 79 361 12 21 info@kippcom.nl www.kippcom.nl 100 % PRODUCTCOMPETENTIE § Meer dan 60.000 producten § Ontwikkeling en productie in Duitsland § Ergonomie en stabiliteit § Meer dan 100 jaar OP SAFE MET KIPP CUTLITE PENTA FIBER LASERS UW LEVERANCIER: Nauwkeurig en snel. Meer dan 40 jaar ijzersterk vakmanschap Gicom Biddinghuizen | 0321 - 332 682 | metaalbewerking@gicom.nl | www.gicom.nl Lasersnijden | Kanten | Walsen Staal | RVS | Aluminium Van enkel ontwerp tot grote series bulk Bevoegdheid tot LLoyds hermerken 6 X 2 METER! Gicom_advertentie_135x90mm.indd 2 12-03-2021 12:29 Lasersnijden 6 x 2,5m Assembleren Ponsen tot 8m Kanten tot 8m Lassen Walsen
De Stenenmaat 6 VOLG ONS Altijd een oplossing Up-to-date machinepark Flexibel Persoonlijk advies Snelle levertijden Kwalitatief ARENDSEN-PLAAT.NL E info@arendsen-plaat.nl T 0315 - 69 56 00 7071 ED Ulft
Constructief in plaatwerk

agenda

14-17 mei

GrindingHub

Vakbeurs voor oppervlaktebewerking

Messe Stuttgart (D) grindinghub.de

14-16 mei

Advanced Manufacturing Belgium

Drie vakbeurzen: Welding Week, Metal & Subcontracting

Antwerp Expo, Antwerpen advanced-manufacturing.be

15-16 mei

Maakindustrie Expo

Event voor de maakindustrie

Evenementenhal Hardenberg maakindustrie-hardenberg.nl

15-16 mei

Food Tech Event

Vakbeurs en congres technische oplossingen voor voedingsindustrie Brabanthallen, Den Bosch food-tech-event.nl

22-23 mei

Open huis DMG Mori

Demonstraties verspaning

DMG Mori, Veenendaal dmgmori.com

23 mei

Kennissessie Mediumverteiler

Innovatief koelsmeerconcept van Dymato en Röders Mikrocentrum, Veldhoven dymato.nl

28-30 mei

Open huis CSBX/Fiberlaser Benelux Demonstraties snijtechnieken

CSBX/Fiberlaser Benelux, Ede csbx.nl

29 en 30 mei

Open Huis Limas

Automatisering en procesbewaking in de verspaning Limas, Neer limascnc.nl

1-3 oktober

METAVAK

Vakbeurs voor metaalbewerking

Evenementenhal Gorinchem metavak.nl

1-3 oktober

Welding Week

Vakbeurs voor verbindingstechnieken

Evenementenhal Gorinchem welding-week.nl

Uw open dag in de Metaalnieuws-agenda?

Mail de gegevens naar redactie@metaalnieuws.nl.

Zie voor een uitgebreidere agenda www.metaalnieuws.nl

Welding Week terug in Antwerp Expo

Na bijna 5 jaar staan Welding Week en Subcontracting opnieuw voor de deur. Beide vakbeurzen zijn nu onderdeel van het event Advanced Manufacturing, dat op 14, 15 en 16 mei wordt gehouden in Antwerp Expo. Hier zal de metaalsector uit de Benelux samenkomen.

Beursorganisator Easyfairs spreekt van een onmisbare beurs voor alle professionals die met metaal werken om innovaties te ontdekken en leveranciers en collega’s te ontmoeten.

Nieuwe vakbeurs voor verspaning

Dit jaar lanceert Easyfairs naast Welding Week, het vertrouwde event voor de lasprofessionals, en Subcontracting, het event met industriële leveranciers van onderdelen en bewerkingen in metalen, ook de vakbeurs Metal. Metaalbewerkers vinden hier de nieuwste machines om te verspanen. Samen vormen ze voor het eerst Advanced Manufacturing. Met in totaal 250 exposanten zal dit van 14 tot en met 16 mei de grootste bijeenkomst voor de maakindustrie in België zijn.

Bezoekers kunnen ook aanschuiven bij het Lassymposium van BIL, hun skills tonen en hun boodschap lassen op

de Wall of Flame van VCL, of Belgisch kampioen virtueel lassen worden bij de VDAB. Wie overdag geen tijd heeft kan naar Antwerpen komen voor de Metal Night op woensdag 15 mei en dan zelfgebrouwen Ferro Fusion drinken in een gezellige sfeer met muziek. Om de toekomst van de metaalsector te verzekeren, komen op dinsdag 14 mei meer dan 1.000 laatstejaarsstudenten naar Antwerp Expo om kennis te maken met hun toekomstige collega’s en partners.

Advanced Engineering Maar dat is niet alles, tegelijkertijd vindt

ook Advanced Engineering plaats. R&Dteams, product designers/engineers en innovation managers komen hier samen om hun producten te ontwikkelen. Deze co-locatie maakt dat dit de grootste vakbeurs wordt voor de Belgische maakindustrie.

Nieuwe subsidieronde voor circulaire maakindustrie

Op 7 mei opent de nieuwe subsidieronde van de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie (KIA-CE) voor de ontwikkeling van circulaire producten, diensten en processen. Er is in totaal 2,5 miljoen euro steun beschikbaar voor ontwikkelingen binnen de maakindustrie en voor consumptiegoederen.

KIA CE stimuleert de ontwikkeling van kennis en innovatie die nodig is om tot een circulaire economie te komen. Eén van de middelen daarbij is de subsidieregeling KIA CE. Tussen 7 mei en 15 augustus is de vierde tender van deze regeling geopend. In totaal is er 2,5 miljoen euro budget beschikbaar voor de ontwikkeling circulaire producten, processen en/of diensten. Daarbij gaat het om technologisch onderzoek en ontwikkeling van nieuwe of sterk verbeterde producten, diensten en processen en om onderzoek naar consumentengedrag, bedrijfs- of verdienmodellen. De regeling is geopend voor twee productgroepen:

Maakindustrie: ka-

pitaalgoederen, elektrolysers en batterijen voor licht elektrisch vervoer; Consumptiegoederen: elektrische en elektronische apparaten, meubels, textiel en niet-plastic verpakkingen en wegwerpproducten.

Informatiebijeenkomst

Wie meer wil weten over de regels en voorwaarden van de subsidieregeling kan deelnemen aan de informatie- en matchmakingbijeenkomst op 16 mei in Amersfoort. Deelnemers kunnen hier ook hun projectidee kunnen laten toetsen en de bijeenkomst biedt de gelegenheid om samenwerkingsverbanden

te ontwikkelen met andere bedrijven en onderzoeksinstellingen. Meer informatie over de regeling en aanmelden voor de informatieen matchmakingbijeenkomst kan op de website van KIA-CE.

13 AUTOMATISCH FINISHEN Volledig geautomatiseerd ontbramen, afronden en finishen met de RC1200 ROBOTCELL van Q-Fin Quality Finishing Machines. RC1200 ROBOT CELL
Welding Week, het vertrouwde event voor de lasprofessionals, keert op 14, 15 en 16 mei terug in Antwerp Expo, nu als onderdeel van Advanced Manufacturing.

HOE JE HET OOK WENDT OF KEERT – DUBBELZIJDIG IN ÉÉN DOORGANG KOMT VAN ONS

Oxide verwijderen

Kanten afronden

Ontbramen

Slak verwijderen Finishen

Start je eerste veiling makkelijk en snel

90 jaar ervaring, je kunt op ons rekenen

Een gebruiksvriendelijk digitaal platform en app

Groot internationaal netwerk van kopers in 175 landen

Snelle uitbetalingen, dus snel verder met ondernemen

Altijd dichtbij met kantoren in alle landen

Kijk voor meer informatie op veilenmettroostwijk.nl of scan de QR-code. veilenmettroostwijk.nl

14 Verkocht Verkocht
TW adv VTM Agri 278x190mm Metaalnieuws v2.indd 1 12-04-2024 15:14
w w w lis smac com
LISSMAC Maschinenbau GmbH

Snijspecialisten onthullen veel nieuws op huisshow

CSBX en Fiber Laser Benelux hebben veel nieuws te melden tijdens het open huis dat ze op 28, 29 en 30 mei in Ede organiseren. Ze introduceren nieuwe dealerschappen van SwiftCut snijmachines en EMC ontbraammachines. Bovendien zal Fiber Laser Benelux zich presenteren onder de nieuwe naam Cutlite Penta Benelux.

Al vele jaren is CSBX leverancier van de ESAB plasmasnijmachines. ESAB heeft Swift-Cut overgenomen en dit merk wordt nu verkocht als Swift-Cut powered bij ESAB. Het is dan ook vanzelfsprekend dat CSBX deze machines nu heeft opgenomen in haar leveringsprogramma.

Swift-Cut snijmachines

Met Swift-Cut kunnen bijvoorbeeld kleine zelfstandige ondernemers worden bediend, die een geschikte op-

lossing zoeken om met enige regelmaat tot 20 mm staal en 15 mm RVS te kunnen snijden. De eenvoudigste machine heeft een watertafel, maar optioneel kan ook worden gekozen voor een droge tafel met afzuiging. Standaard wordt er nesting software bijgeleverd om bij de machine te kunnen programmeren. Als optie is ook programmeren vanaf de werkvoorbereiding mogelijk. Het snijbereik loopt van 1250x1250 tot 2000x4000 mm.

“Installatie en training doen we in een dag”, zegt Marcel Schut van CSBX, die tijdens het open huis een Swift-Cut machine zal demonstreren. Daarnaast wordt ook het geautomatiseerde autogeen/plasma snijsysteem van ESAB, de Combirex Pro getoond. Met deze machine richt ESAB zich vooral op de wat kleinere constructiewerkplaatsen die tussen de 8 en ongeveer 20 uur in de week snijwerk hebben. “Het is

Loodvrije afdichtringen met betere prestaties

Snijgereedschappenproducent Mapal produceert haar afdichtringen en bevestigingsschroeven sinds kort uit milieuvriendelijke materialen.

Traditioneel gemaakt van messing, worden afdichtringen voor flenzen en adapters gekenmerkt door hun hoge weerstand tegen fysieke belasting en uitstekende corrosiebestendigheid. Afdichtringen worden gebruikt om de klemboring van HSK-spindels en adapters handmatig af te sluiten en te beschermen tegen het binnendringen van vuil. Conventionele messingproducten bevatten echter, net als de bijbehorende bevestigingsschroeven, kleine hoeveelheden lood, waarvan het vrijkomen schadelijke gevolgen kan hebben voor het ecosysteem. Als gevolg hiervan hebben veel landen strikte regelgeving ingevoerd om de uitstoot van lood in het milieu te minimaliseren. Als reactie op de REACHverordening – de Europese Chemicaliënverordening voor de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Beperking

van Chemicaliën, die het gebruik van lood reguleert en een verplichting oplegt om gebruikers te informeren, besloot Mapal een stap verder te gaan dan de wettelijke eisen. Het bedrijf onderwierp zijn producten aan een kritische beoordeling en zocht naar alternatieve oplossingen. Met als resultaat dat de nieuwe productie van afdichtringen en bevestigingsschroeven is overgeschakeld op milieuvriendelijke materialen.

Tijdens de materiaalwissel richtte Mapal zich ook op technische productverbeteringen. Hierdoor kon de maximale snelheid van de afdichtringen met wel 100 procent worden verhoogd. Een extra geanodiseerde laag op de ringen, zichtbaar door de blauwe kleur, beschermt ze effectief tegen corrosie. Ook in de nieuwe versie is de vermoeiingssterkte van de afdichtringen gegarandeerd en blijft op het gebruikelijke hoge niveau. De uitwisselbaarheid van de ringen is gewaarborgd.

Limas houdt Automatiseringsdagen

Limas organiseert op 29 en 30 mei twee open dagen met als thema automatisering en procesbewaking.

Deze open dagen worden georganiseerd in samenwerking met een aantal partners, die met hun producten en diensten allemaal bijdragen aan een goede invulling van dit thema.

Zo is Renishaw present met in-proces meten en controleren en demonstreert Heidenhain de TNC 7 besturing en Statemonitor voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van machinegegevens. Fanuc is aanwezig met een cobot democel waarbij de bezoekers door middel van zelf te teachen kunnen ervaren hoe een Fanuc cobot geprogrammeerd kan worden.

een

ideale machine voor productief autogeen- en plasmasnijden, eventueel met plasmabevel snijden”, aldus Schut.

EMC ontbraammachines

Een tweede uitbreiding van het leveringsprogramma zijn de ontbraammachines van EMC. Deze Italiaanse fabrikant produceert een compleet programma machines voor het finishen van gesneden plaatdelen. Tijdens het open huis wordt de EMC Oxy M650 5D getoond. Dit is een compacte en veelzijdige machine die aanvankelijk werd ontworpen voor het verwijderen van oxidehuid, maar dankzij de snelwisselgereedschappen kan hij binnen een paar minuten ook worden gebruikt voor ontbramen of het maken van een radius aan de snijrand.

Cutlite Penta Benelux

CSBX organiseert het open huis samen met het zusterbedrijf Fiber Laser Benelux, dat sinds een aantal jaren de Italiaanse fabrikant van fiberlasers Cutlite Penta vertegenwoordigt. Alle machines worden volledig in Italië geproduceerd en de fabrikant heeft naam gemaakt als producent van superhigh power lasers tot 50 kW vermogen. Op de TechniShow werd eerder dit jaar ook het nieuwe model XME geïntroduceerd. Dit is een instapmodel dat is uitgerust met dezelfde software en snijkop als de andere modellen. De XME wordt aangeboden voor een aantrekkelijke prijs, waarmee Cutlite Penta een Europees alternatief biedt voor de vele prijsvechters die op de markt zijn verschenen.

Met de introductie van dit instapmodel kan Cutlite Penta alle marktseg-

De EMC Oxy M650 5D werd aanvankelijk ontworpen voor het verwijderen van oxidehuid, maar kan dankzij de snelwisselgereedschappen ook worden gebruikt voor ontbramen of het maken van een radius aan de snijrand.

menten bedienen; vanaf het instapniveau tot en met toepassingen in het topsegment, waar de hoogste snelheid, betrouwbaarheid en kwaliteit worden gevraagd. “Daarom is dit het moment om onze naam te veranderen in Cutlite Penta Benelux”, zegt Jeffrey Datema. “We hebben zo’n goede band met Cutlite Penta en ze maken zulke goede machines dat we nu dit statement willen maken. Wij zijn Cutlite Penta Benelux. Het is tevens een signaal naar de markt en onze klanten. Over een aantal jaren zijn we er ook nog met deze machines.”

De machineleverancier uit Ede biedt het complete programma aan van Cutlite Penta, vanaf de XME tot en met de Fiber HD en alles wat tussen zit. Tijdens het open huis wordt de vlakbedlaser FiberPLUS gedemonstreerd, die hoge kwaliteit, hoge productiviteit en lage bedrijfskosten combineert.

Het open huis is alle drie de dagen van 9.30 tot 19.00 uur. Wie langs wil komen kan zich in verband met de catering aanmelden via mail: info@csbx. nl of info@fiberlaserbenelux.nl.

EZset is van de partij met de voor- instelapparaten made by Zoller, terwijl ATS EdgeIT het automatisch extern programmeren en Vericut, verifiëren op basis van NC-code, toelicht. Schunk presenteert gripper- en opspansystemen en UTTec Toolmonitoring en Crashmonitoring.

CubeBox programma

Daarnaast staan in de demoruimte van Limas in Neer zes verschillende automatiseringssystemen uit het CubeBox programma opgesteld. “Kortom er is veel te zien en te leren en dit is een unieke gelegenheid om met ons in gesprek te gaan over de mogelijkheden van onze automatiseringssystemen”, aldus Hans Blomen van Limas.

15

SLIMME METAALBEWERKING OFFERTES IN DE CLOUD

DE REVOLUTIE IN METAALBEWERKING OFFERTES

In 2018 zagen wij dat de metaalbewerkingsindustrie aan een radicale vernieuwing toe was. Want de meeste calculaties en offertes die gemaakt worden zijn handwerk, uitgevoerd door de meest slimme en vaak dure medewerkers. Soms wel dagen berekenen en herberekenen om vervolgens toch de opdracht niet te krijgen. Wat nu als dat ook in een paar minuten kan?

Ontbraammachine

EEFTING KL - SWING 1612 - 40

De Eefting KL – Swing 1612 – 40 is een ontbraammachine gemaakt om plaat- en snijwerk te ontbramen/slijpen. Dit gebeurt door middel een klepelas met askettinkjes om hardnekkige bramen te verwijderen. Om daarna door een zwenksysteem met 12 slijpborstels te gaan, opgedeeld in 2×6, dat van links naar rechts zwenkt. Hierdoor wordt het gehele plaatmateriaal volledig ontbraamt.

DAAROM IS ER DE QUOTATION FACTORY Instant metaalbewerking offertes voor iedereen.

Zodat we tijd over houden voor klantcontact en maatwerk waar echte skills, expertise en talenten voor nodig zijn.

check alle voordelen op: quotationfactory.com

06-54264963

info@derrickeefting.nl

23 mei - kennissessie Duurzaam & innovatief koelsmeerconcept

Derrick Eefting Techniek en Ontwikkeling Zanddijk 73, 9561 VD Ter Apel

ORGANISATIE: DYMATO, RÖDERS, ASML, MIKROCENTRUM

Optimaal bewerkingsproces. Significante kostenbesparing. Bewezen prestaties in hightech-toepassingen Registreer gratis met de QR-code. Locatie Mikrocentrum, Veldhoven.

cad lasersnijden ponsen bewerken buigen strekken walsen lassen finishen opslag

Nieuwsgierig naar onze kwaliteit, mogelijkheden en prijzen? Neem vandaag nog contact op en ontvang een offerte met advies op maat.

16 Klompenmaker 18 • 5253 RH Nieuwkuijk • T. (073) 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu SCAN VOOR ONZE VACATURES Voor topkwaliteit plaatwerk hebben
in huis
we alles
LET’S SIMPLIFY QUOTING QUOTATION SOFTWARE IN THE CLOUD
quotation-factory_metaalnieuws_feb22_01 copy.pdf 1 14/02/2022 10:46

GrindingHub zet slijptechnologie in

de kijker

GrindingHub opent van 14 tot 17 mei voor de tweede keer zijn deuren voor slijpexperts van over de hele wereld. Ruim 460 exposanten uit 31 landen zullen in Stuttgart hun nieuwste slijptechnologie-oplossingen presenteren.

Het evenement gaat over meer dan alleen technische producten en innovaties. Markus Heering, directeur van de organisator VDW (Duitse Vereniging van Machinegereedschappenbouwers), meldt: “Automatisering en digitalisering, tekorten aan vaardigheden, nieuwe klanten en markten, de promotie van jong talent – de industrie wordt geconfronteerd met meerdere uitdagingen en kansen. Als ontmoetingsplaats voor de slijptechnologie-industrie willen we de gemeenschap een platform bieden voor het uitwisselen van ideeën en het verzamelen van informatie.”

Junker

Nieuwste trendontwerpen

Het beursconcept breidt de beproefde elementen uit, maar betreedt ook nieuwe wegen. De nieuwste trendonderwerpen worden gepresenteerd in het GrindingSolutionPark Science en in de Startup Hub. Een ander aandachtspunt zal de digitalisering van de productie zijn. Dit omvat een live demonstratie van umati, het gezamenlijke interoperabiliteitsinitiatief van de VDW en VDMA voor wereldwijde dataconnectiviteit. Talrijke exposanten zullen verbonden zijn met het umati dashboard en herkenbaar zijn aan de opvallende sticker op hun machines.

Het ondersteunende programma wordt afgerond door het Specialist Forum (Fachforum), dat een platform biedt voor allerlei soorten exposantenpresentaties. Bedrijven zullen live presentaties van 20 minuten geven, waarbij ze het publiek uit de eerste hand informeren

introduceert

nieuwe Platform 3

De Junicor korundslijpmachine overtuigt door zijn precisie en variabele configuratiemogelijkheden.

Junker viert op GrindingHub de wereldpremière van haar nieuwe Platform 3.

De slijptechnologieën van Junker worden voortdurend verder ontwikkeld voor de uitdagingen van de markt. Met steeds productievere slijpconcepten biedt de fabrikant oplossingen voor de steeds hogere eisen aan efficiëntie en precisie. Platform 3 is vanaf de ontwikkelingsfase met dit in gedachten ontworpen.

Snelslijpen met CBN Ook presenteert Junker de Jumat 3S voor snelslijpen met CBN en de Junicor 3L voor korundtoepassingen.

Aan de hand van de rondslijpmachine Jumat 3S kunnen bezoekers zelf het slijpen van hogesnelheidsschachten ervaren. Junker gebruikt CBN-schijven om diameters, schou-

over wat er nieuw is in de wereld van de slijptechnologie.

GrindingHub in cijfers

“We zijn bijzonder blij dat we nog meer aspecten van de slijpprocesketen kunnen presenteren dan bij het eerste evenement. Meer exposanten, grotere internationaliteit, meer productdiversiteit. Er is een duidelijke groei op alle belangrijke gebieden vergeleken met de première in 2022”, zegt Martin Göbel, hoofd vakbeurzen bij de VDW. Bezoekers kunnen echter niet alleen uitkijken naar een groter aantal, maar ook naar een grotere diversiteit in termen van internationale betrokkenheid. De exposanten komen uit in totaal 31 landen – acht meer dan de vorige keer. De top vijf, aangevoerd door Duitsland (210 bedrijven), omvat ook Zwitserland (62), China (43), Italië (37) en Japan (15). De VDW verwacht dan ook een stijging van het aantal bezoekers uit Azië nu daar de corona-gerelateerde beperkingen zijn opgeheven.

Veertig sectoren

De exposanten zijn verspreid over 40

sectoren, van slijp-, polijst- en hoonapparatuur tot rond- en niet-cilindrische slijpmachines, koeling en smering. In het segment slijp-, polijst- en hoonproducten hebben de organisatoren een groei van bijna 120 procent geregistreerd. De top 5 sectoren omvatten cilindrische en niet-cilindrische slijpmachines, slijpmachines voor het snijden en bewerken van gereedschappen, machines voor leppen, polijsten en honen en vlakslijpmachines.

Slijpen is een belangrijk metaalbewerkingsproces dat aan het einde van vrijwel elke procesketen plaatsvindt en zorgt voor een nauwkeurige oppervlakteafwerking en maatnauwkeurigheid. De slijptechnologie speelt dan ook een beslissende rol bij het bepalen van de duurzaamheid en functionaliteit van een breed scala aan eindproducten. Het totale volume van de mondiale productie van werktuigmachines bedroeg in 2022 80,4 miljard euro. De slijptechnologie nam hiervan ongeveer 7 procent voor zijn rekening, met 5,5 miljard euro. Het productievolume

is daarmee met 14,9 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, al is het aandeel vrijwel gelijk gebleven.

China, Duitsland en Japan behoren tot de meest productieve producenten. Bijna een derde van alle slijpmachines wordt geproduceerd in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk. Opvallend is dat bijna de helft van alle slijpmachines in Europa wordt geproduceerd. Dit betekent dat de regio een bijzondere rol speelt als mondiale producent. Als het echter om slijp-, honen-, lep- en polijstmachines gaat, zijn de grootste markten China, de VS en Duitsland. In 2023 was de Chinese afzetmarkt van bijzonder belang voor de Duitse export en nam met ruime voorsprong de eerste plaats in, gevolgd door de VS en Italië. Tot de grootste leveranciers voor de Duitse markt behoorden Zwitserland, Tsjechië en China. Azië was in 2022 goed voor meer dan de helft van de wereldmarkt. Europa was slechts goed voor 1,6 miljard euro (ongeveer een derde van de wereldconsumptie) en speelde hier een kleinere rol in verhouding tot de productie.

Slijpen volgens de hoogste productienormen

Okuma zal op GrindingHub live laten zien hoe de GP25W-slijpmachine en het Multus U3000-draai-/freescentrum met slijpset aan de hoogste productienormen kunnen voldoen.

ders en uiteinden te slijpen, terwijl de schilslijptechnologie een rol speelt voor de diameters. Door de verschillende slijpspindels, slijpgroeven en torsievrije lagerzittingen is het gebruik van een traditioneel invalproces ook mogelijk.

Precisieslijpen met korund De Junicor korundslijpmachine overtuigt door zijn precisie en variabele configuratiemogelijkheden. Deze nieuwe machine voldoet aan alle conventionele eisen voor het slijpen van korund. Het is ideaal voor het slijpen van werkstukken van elk formaat, biedt maximale flexibiliteit en behaalt uitstekende slijpresultaten. De Junicor wordt voor het eerst gepresenteerd op GrindingHub 2024, waarbij diameters en schouders op turbocompressorassen worden geslepen met behulp van hoekvormig insteekslijpen.

De compacte slijpmachine GP25W is ideaal voor de precisiebewerking van kleine onderdelen die bijvoorbeeld in voertuigen of huishoudelijke apparaten worden gebruikt. Voor een hoog gebruiksgemak en werkefficiëntie is de machine uitgerust met Okuma's eigen OSP-P300 besturing: hierdoor is de slijpmachine ook door onervaren gebruikers optimaal te bedienen. Ook het eenvoudig laden van nieuwe programma's en machine-instellingen via QR-code draagt hieraan bij. Bovendien verhogen de geautomatiseerde beweging van de machinecomponenten en de directe kalibratie van verschillende diameters de productiviteit.

Complete bewerking

De Multus U3000 voert complexe, procesintensieve bewerkingen uit. Het draai-freescentrum met geavanceerde

De compacte slijpmachine GP25W is ideaal voor de precisiebewerking van kleine onderdelen die bijvoorbeeld in voertuigen of huishoudelijke apparaten worden gebruikt.

slijpkit voldoet aan de hoogste eisen voor de complete bewerking van kleine en grote series. Deze machine beschikt over een nauwkeurige C-as voor hoofden tegenspindels en een automatische gereedschapswisselaar met 80 gereed-

schappen. Tot de standaarduitrusting behoort ook de innovatieve CNC-besturing OSP-P500, die het bedieningscomfort en de productiviteit maximaliseert en tegelijkertijd energiebesparende opties biedt.

17
Slijpen is een belangrijk metaalbewerkingsproces dat aan het einde van vrijwel elke procesketen plaatsvindt en zorgt voor een nauwkeurige oppervlakteafwerking en maatnauwkeurigheid.

Geleidelijke verschuiving naar geautomatiseerd

Het integreren van handmatige slijp-, polijst- of borstelprocessen in geautomatiseerde productie klinkt misschien goed op papier, maar is in de praktijk moeilijk te verwezenlijken. Steeds meer machinefabrikanten spelen in op deze uitdaging door slijptechnologie aan te bieden in combinatie met flexibele automatiseringssystemen. In tegenstelling tot veel OEM's geven MKB-gebruikers echter waarschijnlijk de voorkeur aan een stapsgewijze aanpak met gematigde investeringen. Bestaande machines en retrofits kunnen hierbij een rol spelen.

Exposanten op GrindingHub zullen inzicht geven in hun oplossingen en onderzoeksprojecten. Tot de getoonde oplossingen behoren werktuigmachines met speciale robots voor het laden en lossen van werkstukken, of extra robotcellen voor het automatisch uitvoeren van test-, reinigings-, ontbraam-, lasermarkeer- en opslagprocessen.

Rekening houden met veel factoren Met als doel de automatisering van slijpprocessen verder te brengen, worden vaak strategische partnerschappen gesmeed tussen bijvoorbeeld machine- en robotleveranciers. Dergelijke partnerschappen brengen expertise samen op het gebied van stationaire machines en flexibele automatisering (robotica). Als het gaat om het automatiseren van processen, laat 3M zien met hoeveel factoren rekening moet worden gehouden. De specialist in industriële schuurmiddelen werkt samen met Schunk, fabrikant van grijpsystemen en klemtechniek. Beiden

exposeren op GrindingHub. 3M heeft zijn tientallen jaren ervaring in de automatisering van slijpen verwerkt in een handleiding die is ontworpen om gebruikers te helpen bij het bepalen van hun exacte automatiseringsvereisten bij de voorbereiding van projecten. De handleiding bevat vragen over de optische en technische vereisten van oppervlakteafwerkingen, over de volgorde van processtappen voor specifieke werkstukken, over gereedschappen en schuurmiddelen. Zoals 3M opmerkt, kan het aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden ‘overweldigend’ zijn. Volgens experts is dit ongetwijfeld de reden waarom ongeveer twee derde van alle bedrijven die processen in hun fabriek willen automatiseren, externe adviseurs of systeemintegrators inschakelen.

Ondersteuning wordt ook geboden door Fraunhofer-instituten. “Over het algemeen hebben bedrijven op zijn minst bepaalde processen in hun productie geïdentificeerd die geauto-

Bij een retrofit wordt de machine eerst volledig gedemonteerd en mechanisch gereviseerd. Daarna volgt de ombouw van de elektrische en besturingssystemen. De foto is genomen tijdens de revisie van een spindellager.

matiseerd kunnen worden. Velen weten echter niet zeker waar ze moeten beginnen”, zegt Arturo Bastidas-Cruz, onderzoeksmedewerker bij de afdeling Process Automation and Robotics afdeling van het Fraunhofer IPK (Instituut voor productiesystemen en ontwerptechnologie) in Berlijn. Juist op dit vraagstuk biedt het instituut ondersteuning. Bastidas-Cruz heeft een tool ontwikkeld om het automatiseringspotentieel van productieprocessen systematisch te evalueren. “We hebben een stukje software ontwikkeld dat onze brede empirische kennis formaliseert en betrouwbare beoordelingen mogelijk maakt”, zegt hij.

Bestaande machines

Het achteraf inbouwen van bestaande machines in combinatie met data-acquisitie en automatisering is een van de onderwerpen die dit jaar worden besproken tijdens de Schleiftagungslijpconferentie in Fellbach in Stuttgart, een samenwerkingspartner van GrindingHub. Thomas Veit, Managing Director Automation, Sonder- und Werkzeugmaschinen ASW, is een van de sprekers. Het bedrijf, gevestigd in Naumburg/Saale, is een management buy-out van een voormalige Mikrosa-fabriek. ASW heeft een solide groei doorgemaakt door de aanpassing van oude Mikrosa-machines en de automatisering van centerloze rondslijpmachines in het algemeen. Het assortiment automatiseringsapparatuur omvat zowel handlingsystemen als oplossingen voor de aan- en afvoer van werkstukken op basis van transportbanden, rollen, terreinportalen en palletiseersystemen. Hiertoe behoren ook modulaire voerrobots en testcellen voor kwaliteitscontrole. Data-acquisitie, traceerbaarheid en de integratie van interfaces zijn sleutelfactoren in voersystemen, benadrukt Thomas Veit. De software die voor de testcellen wordt gebruikt, beheert de opslag van gegevens en evalueert de productiemonitoring.

Bij het automatiseren van centerloze rondslijpmachines wordt ASW vaak geconfronteerd met series die tien tot

De fijnste oppervlakken met 0borstelpolijsten en microfinishen

MAW Werkzeugmaschinen presenteert op GrindingHub twee processen voor de fijne bewerking van oppervlakken. Dit zijn borstelpolijsten en microfinishen.

Het doel van de presentatie is om het publiek kennis te laten maken met procesveilige oplossingen voor oppervlakteverbetering. Het gaat hierbij om kleine, nauwkeurige componenten en precisiegereedschappen.

Het borstelpolijstproces richt zich op de verwerking van gereedschappen, in het bijzonder de snijkant van het gereedschap. Met de nieuwe robotgestuurde borstelpolijstmachine BS Robo worden schachtgereedschappen zoals frezen, boren, draadfrezen en soortgelijke gereedschappen nauwkeurig afgerond op de snijkant

in het microbereik. Een tweede bewerkingsstap maakt ook het polijsten van oppervlakken mogelijk, bijvoorbeeld een chipgroef. Er kunnen verdere processtappen worden toegevoegd. Hierdoor ontstaat een perfect gereedschap met hoge snijprestaties en levensduur. Met de eveneens tentoongestelde borstelpolijstmachine BP Mx krijgen wisselplaten een gedefinieerde randafronding en kunnen harde materialen in enkele seconden tot een reflecterend oppervlak worden gepolijst.

Met het micro-afwerkingsproces van Polyservice kunnen kleine en micro onderdelen volledig worden ontbraamd en oppervlakken worden gepolijst. Het proces beschermt de werkstukranden en zorgt voor een hoge maatnauwkeurigheid. Speci-

vijftien jaar oud zijn. “De individuele omstandigheden bepalen of de machine nog steeds aan de eisen voldoet en welke maatregelen genomen kunnen worden om deze te upgraden”, zegt Veit. “Wanneer u een conventionele machine ombouwt tot een volwaardige CNC-slijpmachine, moet de machine eerst volledig worden gedemonteerd en daarna mechanisch opnieuw worden gemonteerd. Daarna volgt de ombouw van de elektrische en besturingssystemen. Na een retrofit en eenmaal uitgerust met een modern CNC-besturingssysteem kan de machine absoluut niet tippen aan een nieu-

we machine”, benadrukt de expert. De conversie kost meestal iets meer dan de helft van de prijs van een nieuwe aankoop. De grootste kostenfactor hier is het CNC-besturingssysteem, dat een hoog bedrag van vijf cijfers kan kosten. De ASW-experts hebben dan ook goede hoop op een gezamenlijk project met Siemens. Het gaat hierbij alleen om het achteraf aanpassen van het besturingssysteem, wat de kosten voor het updaten van een groot aantal machines zou kunnen verlagen. Dit zou vooral kleine en middelgrote gebruikers ten goede komen.

aal ontwikkelde massaslijpmachines, zoals de MR 10-T microvibrator die op de GrindingHub wordt tentoongesteld, zijn ideaal voor het bewerken van de kleinste componenten in de micromechanica, elektronica en medische technologie. Alle metalen materialen kunnen worden verwerkt, inclusief hardmetaal en keramische materialen.

Een ander hoogtepunt is de gereedschapspolijstmachine ME 4. Deze machine vervangt het moeilijke, handmatige polijstwerk door een eenvoudig te gebruiken, veilig, mechanisch proces. Met de technologie worden de buitencontouren van vormstempels en de binnencontouren van trekmatrijzen van gereedschapsstaal of hardmetaal tot een hoge glans gepolijst.

18
slijpen
Robotondersteunde slijpprocessen in de testruimte van het Fraunhofer Instituut voor Productiesystemen en Ontwerptechnologie (PTZ). Op de foto is een robot te zien die wordt gebruikt voor het opspannen van borstels. Op de robotgestuurde borstelpolijstmachine BS Robo begeleidt de robot de werkstukken met de hoogste precisie naar de borstelgereedschappen.

Moderne PBM's: meer veiligheid, comfort en

Als de risico’s hoog zijn en de veiligheidsnormen het voorschrijven, moeten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) altijd en overal gedragen worden. Eens de juiste beschermende kledingstukken uitgekozen en aangeschaft zijn, zien werkgevers erop toe dat ze ook duurzaam worden ingezet op de werkvloer. Moderne designs en comfortabele ontwerpen zorgen er alvast voor dat PBM's steeds bewuster worden gedragen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen worden niet altijd consequent gebruikt. De redenen? Tijdsdruk, gemakzucht, onvoldoende risicobesef, ... Daarnaast blijft beschermende kleding ook vaak ongedragen in de kast hangen omdat ze de bewegingsvrijheid tijdens het werk te veel beperkt. Als leverancier van bedrijfstextiel met complete dienstverlening is Mewa zich hier sterk van be-wust. Er wordt continu geïnvesteerd in de ontwikkeling van eigen PBM-collecties.

Bescherming waar nodig

“Het spreekt voor zich dat beschermende kleding eerst en vooral moet voldoen aan de voorschriften die voortvloeien uit de risicobeoordeling en de daarbij horende noodzakelijke beschermende eigenschappen”, benadrukt

Silvia Mertens, Head Of Product Management bij Mewa. “Met ergonomische pasvormen en moderne hightech stoffen verhogen we het draagcomfort van beschermende kleding aanzienlijk.” Vervolgens worden beschermende functies waar nodig ingebouwd. “Hierdoor zijn onze kledingstukken licht om te dragen, terwijl ze toch de veiligheid bieden die nodig is voor een spe-cifieke werkomgeving”, legt Silvia Mertens uit. Zo kan het voor een werk-plaats in de glasproductie bijvoorbeeld voldoende zijn dat de mouwen extra bescherming bieden tegen contacthitte. In dat geval worden alleen de mou-wen speciaal ontworpen en verstevigd, en niet het volledige kledingstuk. Dit maakt deze PBM lichter en makkelijker te dragen.

Aangepast aan werkvereisten

Van beschermende kledingstukken wordt vaak verwacht dat ze een maximum aan beschermende functies dekken. Mewa's Head of Product Management raadt echter aan om eerst en vooral te kiezen voor PBM's die aangepast zijn aan de specifieke werkvereisten. “Veel multinorm stoffen bevat-

draagplezier

Ergonomische snitten en comfortabele hightechstoffen verbeteren het draagcomfort van beschermende kleding. (Foto‘s: Mewa)

ten een chemische bescherming, wat het comfort van de kleding vermindert. Maar als deze beschermende functie niet nodig is, kan het draagcomfort van de PBM's aanzienlijk verbeterd worden.” Een ander voorbeeld zijn flexibele oplossingen voor werkzaamheden die niet doorlopend uitgevoerd worden. Tijdens het lassen een lederen schort dragen over de werkkleding heen, zorgt er voor dat werknemers niet de hele dag zware PBM's hoeven te dra-gen. Silvia Mertens: “De ervaring heeft ons geleerd dat hoe comfortabeler beschermende kleding is, hoe groter de kans dat ze vrijwillig en conform de voorschriften wordt gedragen. De ontwikkeling van gerichte, functionele oplossingen heeft op dit vlak een grote vooruitgang gecreeerd.”

Ergonomie en acceptatie

Moderne PBM's zijn niet alleen comfortabeler, ze zien er ook beter uit. In plaats van de hoekige ontwerpen van vroeger, zijn de hedendaagse snitten sportiever

en vloeiender dan ooit. Dit bevordert ook de acceptatie van PBM’s onder collega's. Toch weet Silvia Mertens uit de vele gesprekken met klanten dat een visuele indicatie van de beschermende functie gewenst is. “Beschermende kleding moet op de werkplek meteen als dusdanig herken-baar zijn. Dat is ook belangrijk voor een duurzame ongevallenpreventie.”

Mewa biedt bedrijven de mogelijkheid om de door hen gekozen beschermende kleding meteen ter plaatse te testen, alvorens voor een bepaald model te opteren. “Kleding heeft veel meer kans om geaccepteerd te worden als de mensen die ze moeten dragen effectief betrokken zijn bij het selectieproces en als werkgevers en werknemers elkaar kunnen overtuigen van de geschiktheid ervan”, benadrukt Silvia Mertens.

Service vereenvoudigt processen

Mewa biedt gecertificeerde beschermende kleding aan met complete dienst-verlening – en dus inclusief verzorging, onderhoud en inspectie van de kle-ding. Deze service zorgt ervoor dat de beschermende eigenschappen van de PBM's gedurende de volledige gebruiksperiode behouden blijven. “Als het snel moet gaan of een taak binnen het proces wat extra moeite kost, hebben we al wel eens de neiging een regeltje aan onze laars te lappen. Helaas geldt dit ook voor het onderhoud van PBM's. Het helpt dus als bepaalde vereisten zo makkelijk mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Met een uitrusting in per-fecte staat, die altijd klaarligt in de kast, is veiligheid makkelijker te garan-deren dan wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor het kledingonderhoud”, aldus Silvia Mertens.

19
RVSFINISH.NL Volautomatisch slijpen bij NAAST ONZE VAKMENSEN HEBBEN WE OOK DEZE TOPPER IN HUIS.
Moderne ontwerpen maken PBM’s steeds aantrekkelijker.

Eén accuschroefboormachine zo veelzijdig als 8 speciale machines

De FEIN accuschroefboormachine

ASCM 18-4 QM(P) AS is multifunctioneel te gebruiken voor de toepassingen boren, kernboren, schroefdraad tappen, schroeven en verzinken.

Deze machine heeft 4 versnellingen en verenigt in combinatie met de aangeboden FEIN QuickIN-accessoires tot wel 8 speciale machines, zoals een tapmachine, een haakse boormachine en een metaalschroefmachine voor zelftappers, in één machine. Een breed assortiment van 13 verschillende QuickIN-snelwisselopzetstukken, biedt veel toepassingsmogelijkheden voor de metaal- en houtbewerking. Het gebruik ervan voorziet in zo'n 11 verschillende toepassingen bij het boren, kernboren, schroefdraad tappen, schroeven en verzinken en dat zelfs op krappe en moeilijk toegankelijke werkplekken.

Een massief metalen drijfwerk met 4 versnellingen en toerentallen tot max. 4.000 1/min maakt in vergelijking met op de markt gangbare schroefboormachines met 2 versnellingen een twee keer zo hoge bewerkingssnelheid mogelijk. Ook in ergonomisch opzicht overtuigt de ASCM 18-4 QM(P) AS door een optimaal uitgebalanceerd zwaartepunt direct bij de middengreep. Door de tot wel 40 cm lange telescopische extra handgreep houdt

u ook bij hoge draaimomenten alles onder controle. Mocht het accessoire toch eens blokkeren, dan stopt een geïntegreerde KickBack-functie de machine direct. Als u houtschroeven accuraat wilt indraaien, ondersteunt een bijstelfunctie u tot de schroefkop vlak in het materiaal ligt.

Nieuwe QuickIN-accessoires

Drie speciaal ontwikkelde snelwisselopzetstukken, zoals een tapopzetstuk, diepteaanslag en excenterhulpstuk, breiden de vele toepassingsmogelijkheden van het QuickIN-assortiment uit. Een innovatief tapopzetstuk met automatische functie voor rechts-/linksdraaien maakt korte cyclustijden mogelijk bij het schroefdraad tappen tot M14. Met de diepteaanslag wordt elke schroef exact op dezelfde diepte verzonken. Bijpassende diepteaanslag-inschroefhulzen zijn verkrijgbaar voor zelftappers met afdichtingsringen tot een diameter van 28 mm.

Handgeleid gatzagen tot 80 mm in een 4 mm dikke metalen plaat evenals handgeleid kernboren tot 30 mm in 20 mm dik bouwstaal worden in combinatie met reeds geïntroduceerde QuickIN-accessoires eveneens mogelijk gemaakt met de ASCM 18-4 QM(P) AS.

Slagschroevendraaiers

De voor slagschroevendraaiers ge-

schikte FEIN VARIO-accessoires breiden het toepassingsspectrum van slagschroevendraaiers uit. De accessoires zullen vanaf het derde kwartaal van 2024 verkrijgbaar zijn. Door het gebruik van de VARIO-tap verandert een klassieke slagschroevendraaier bovendien in een krachtige tapmachine. FEIN biedt VARIO-steekadapters voor slagschroevendraaiers met ½" of ¾" buitenvierkant aan. Met de FEIN ASCD 18-300 W2 AS is het voortaan mogelijk om schroefdraad te tappen, te reinigen en bij te snijden tot M18. Met de krachtigere FEIN ASCD 18-1000 W34 is dit zelfs tot M30 mogelijk. VARIO-spiraalboren en VARIO 90° conische verzinkboren ronden het assortiment af. Aangezien bij het slaan met een slagschroevendraaier geen terugslag op de handen en armen ontstaat bij het blokkeren van het accessoire, is het gebruik van de VARIO-accessoires veilig en eenvoudig. De voor handgeleid gebruik ontworpen, voor slagschroevendraaiers geschikte VARIO-accessoires omvatten tappen voor doorlopende gaten van M8 tot M30, spiraalboren met een diameter van 6,8 tot 12 mm en 90° conische verzinkboren met een diameter van 16,5 tot 31 mm. Door de compacte opbouw van het complete systeem, bestaande uit slagschroevendraaier, VARIO-steekadapter en VARIO-accessoire, kan nagenoeg op elke krappe werkplek worden gewerkt.

Kwetsbare werkstukken

Het bestaande FEIN VersaMAG-systeem wordt vanaf mei aangevuld met nieuwe accessoires, de beschermende spanklauwen. Voor elke werkplaats die met roestvrij staal en andere kwetsbare werkstukken werkt, zijn de beschermende FEIN VersaMAG-spanklauwen van aluminium de ideale aanvulling. Want met behulp van de beschermende spanklauwen van aluminium wordt tijd voor het nabewerken bespaard en worden wiebelen en wegglijden van het werkstuk verhinderd. De beschermende aluminium spanklauwen zijn optimaal afgestemd op het FEIN VersaMAG-systeem en daardoor compatibel met de FEIN VersaMAG-bankschroefset.

Sterke machines in power-alliantie Eén interface, vele mogelijkheden: steeds meer FEIN producten kunnen nu zowel werken met AMPShare als met BOSCH Professional 18V accu's vanaf 2008. Door moderne celtechnologie en intelligent accumanagement bereiken de accu's 87 procent meer vermogen dan conventionele accu's en hebben bovendien door de superieure warmte-afvoer een 135 procent langere levensduur dan standaardaccu's. Dat betekent: kortere oplaadtijden, meer vermogen en minder verschillende accu's en opladers – voor een beter overzicht en meer netheid op de gebruikslocatie.

20 1 MACHINE. 1 1 TOEPASSINGEN M E T 13 ACCESSOIRES O NEINDIGE MOGELIJKHEDEN. PRECISIE EN POWER: ACCESSOIRES DIE HET VERSCHIL MAKEN. FEIN. NL
Nieuwe dimensies met het FEIN assortiment schroefboormachines en slagschroevendraaiers.

NSK opent snijfabriek voor lineaire geleidingen in Tilburg

Europese gebruikers van lineaire geleidingen van NSK kunnen nu profiteren van NSK's nieuwe stateof-the-art snijfaciliteit. Deze 1,6 miljoen euro kostende fabriek is gevestigd in het Europese distributiecentrum van NSK in Tilburg en zal het serviceniveau voor klanten in de belangrijkste Europese markten verbeteren.

De openingsceremonie vindt plaats op 15 mei. Met rondleidingen door de nieuwe fabriek, live demonstraties en presentaties markeert het event een mijlpaal in de reis van NSK naar excellentie op het gebied van productie.

Hoewel NSK Europe al een faciliteit heeft voor het snijden van lineaire geleidingen in haar vestiging in Newark, VK, zal de toevoeging van Tilburg helpen het serviceniveau voor deze populaire producten op het vasteland van Europa te optimaliseren. Eduardo Rodriguez, directeur van Seiki MU

Linear Motion en sector directeur Industrial Services bij NSK Europe, zegt: “Nu klanten in heel Europa vragen om snellere leveringen en kortere responstijden, stelt de nieuwe fabriek in Tilburg ons in staat om lineaire geleidingen binnen enkele dagen op het hele continent te leveren. De locatie in Tilburg, in het hart van Europa, ver-

drievoudigt onze bestaande capaciteit en met een gegarandeerde kwaliteit zijn we beter dan ooit in staat om snel te reageren op de behoeften van onze klanten.”

Snelle reactie

De opening van de snijfaciliteit voor lineaire geleidingen in Tilburg betekent dat NSK overal in Europa een levertijd van zeven dagen kan bieden. Dit komt tegemoet aan de vraag van klanten die deze hoog kwalitatieve producten toepassen, met name diegenen die automatische handlingsystemen, verpakkingsapparatuur en andere veelgebruikte industriële machines zoals metaalscharen produceren. Bij dergelijke toepassingen is het moeilijk om de verkopen nauwkeurig te in te schatten, daarom bestellen fabrikanten lineaire geleidingen vaak op korte termijn. Een snelle reactie van NSK is hierbij van het grootste belang.

Meer dan 1000 stuks per week

In de fabriek in Tilburg kan het productieteam van NSK Europe lineaire geleidingen op maat snijden, afschuiningen op de rails aanbrengen, knooprails slijpen, de voorspanning wijzigen, glijders in rails monteren, klantreferenties lasermarkeren, de producten reinigen en hoogstaande

verpakkingsdiensten leveren om mogelijke schade tijdens het transport te voorkomen. Als de volledige capaciteit is bereikt, zal de ISO9001geaccrediteerde faciliteit een productie van meer dan 1000 stuks per week realiseren.

Dit is allemaal goed nieuws voor gebruikers van de lineaire producten van NSK, zowel op kogel als rollen gebaseerde oplossingen. Steeds meer fabrikanten maken bijvoorbeeld gebruik van de NH/NS serie lineaire kogelgeleiders van NSK, die een 1,3 keer hogere dynamisch draagvermogen en een twee keer langere levensduur bieden dan conventionele geleidingen. De lineaire geleidingen van de NH/NS serie zijn compatibel met een groot aantal opties, waaronder smeringunits en stofbestendige afdichtingen, terwijl volledige uitwisselbaarheid een vrije afstemming van rail en slede mogelijk maakt. Ook de lineaire rolgeleiders uit de RA serie van NSK bieden een lange levensduur en een hoog laadvermogen. Gebruikers profiteren eveneens van een hoge stofbestendigheid en onderhoudsvrije werking, terwijl de optimale rolgrootte zorgt voor hoge stijfheidswaarden en minder trillingen.

21 Polijstmachines Ontbraammachines Richtmachines Straalmachines Bandschuurmachines www.hevami.nl / Tel.: +31 (0)413-376602
Serviceniveau voor klanten in de belangrijkste Europese markten omhoog
De nieuwe NSK fabriek voor het snijden van lineaire geleidingen in Tilburg biedt een levertijd van zeven dagen binnen heel Europa.

Uw flexibele partner voor buislasersnijden

We snijden en bewerken gesloten koker- of buisprofielen, hoek- en U-profielen

KORTE LEVERTIJDEN WIJ WERKEN MET ALLE BESTANDSFORMATEN

Elektrische heftruck RCE 25

De RCE 25 elektrische heftruck van STILL is een uitstekende keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een betrouwbare, krachtige en efficiënte oplossing voor hun logistieke taken. Deze heftruck is speciaal ontworpen voor incidentiële transport en stapelwerkzaamheden, zowel binnen als buiten, en biedt een combinatie van kracht, robuustheid en efficiëntie.

Technische specificaties

Cabine Open

Vorkenafmetingen 45/100/1200 mm

Banden Superelastisch

Inclusief energiepakket (Loodzuur)

Aandrijving Elektrisch

Batterij capaciteit 360 Ah

Batterij voltage 80 Volt

Optioneel:

gesloten cabine & energiepakket Li-ion, vraag naar de voorwaarden

Op voorraad | Leverbaar in 2,5 - 3 en 3,5

of €445,= per maand

U ontvangt binnen 24 uur een persoonlijke offerte op basis van het aanleveren van een Stepfile. Heeft u geen Stepfile? Geen probleem! Wij werken op basis van elke tekening en bestandsformaat. Onze werkvoorbereiding denkt graag met u mee en geeft advies welke snijmethode het beste aansluit bij uw wensen.

24 een

22
24Binnen uur offerte!een
ONZE
www.profilelaser.nl
U KUNT BOUWEN OP
EXPERTISE
Neem contact met ons op! • Industrieweg 31 • 9672 AP Winschoten • 0598 - 42 14 52 • info@profilelaser.nl
24Binnen uur een persoonlijke offerte!
Bouwhoogte 2.173 mm Hefhoogte 4.650 mm Capaciteit 2.500 kg Mast Drievoudig
ton Bestel direct: www.still.nl/shop
VANAF €26.700,=
Pssstt... Het eerste service onderhoud, is voor STILL!

Ontdek innovaties en kansen op Maakindustrie Expo

Met meer dan 120 exposanten, een aantal mooie experiences, tal van interessante kennissessies en als klap op de vuurpijl een avontuurlijke Hackaton met 90 studenten, belooft de derde editie van Maakindustrie Expo een bruisend event te worden. Het jaarlijkse platform dat de maakindustrie samenbrengt om innovaties en zakelijke kansen te ontdekken, vindt plaats op woensdag 15 en donderdag 16 mei in Evenementenhal Hardenberg.

Accountmanager Joeri Goorhuis en marketeer Maaike Booten kijken verwachtingsvol uit naar deze derde editie. Samen met hun collega’s bij beursorganisator Easyfairs hebben ze de afgelopen jaren driftig gesleuteld aan Maakindustrie Expo. “Je hebt zeker drie jaar nodig om een concept neer te zetten en dat steeds verder aan te scherpen”, zeggen zij. “Nu ligt er een goede basis waarop we voort kunnen bouwen. We zien veel potentie om nog verder te groeien. Want er zijn veel hightech bedrijven in Noord- en Oost-Nederland. Neem alleen al de regio’s Emmen, Zwolle en Twente natuurlijk. Ook de Duitse grensregio heeft veel te bieden.”

Nieuwste technologieën

Op de beursvloer presenteren zich dit

keer een aantal grote nieuwe exposanten en veel trouwe exposanten. Vertrouwde gezichten zoals Mata Kunststoffen, Valk Welding, Masevon, CNC Totaal, Disselhorst Metaal en de Cromvoirtse zullen hun nieuwste technologieën en oplossingen presenteren, naast prominente nieuwkomers zoals ABI en VDL. VDL is zelfs present met vier vestigingen: VDL Postma, VDL Wientjes Emmen en Roden en VDL Steelweld.

Het aanbod is verbreed, hetgeen een direct gevolg is van de aanscherping van het beursconcept. Een belangrijk nieuw element is de uitbreiding van het aanbod in kunststof, op verzoek van de bezoekers. De beurs zal meer exposanten en kennissessies op het gebied van kunststof presenteren, om tegemoet te komen aan de groeiende interesse en

behoeften van de industrie op dit gebied. “Een ruim aanbod op het gebied van software waarderen de bezoekers ook”, zegt Maaike Booten. “Ook in dat opzicht biedt Maakindustrie Expo dit jaar veel.”

Inspirerend kennisprogramma

Naast alle expoanten is er een uitgebreid kennisprogramma, waarbij zowel techneuten als ondernemers aan hun trekken komen. Het kennisprogramma op de woensdag staat in het teken van inspirerende sessies, met als hoogtepunt LinkedIn-trainingen door Social Selling Expert Jorrit Drieënhuizen. Bezoekers kunnen zich gratis aanmelden voor deze sessies, waarin ze essentiële vaardigheden leren om LinkedIn effectief in te zetten voor hun bedrijfsgroei en zakelijke relaties.

Daarnaast zijn er diverse sessies, gericht op verschillende aspecten van bedrijfsontwikkeling en innovatie. Zo zal TNP Groep een sessie leiden over de cruciale rol van een praktische bedrijfsstrate-

Hackathon wordt een groot avontuur

Een spannend onderdeel van Maakindustrie Expo is de hackathon ‘The Future Factory’. Hiervoor hebben zich meer dan 90 studenten van het mbo, hbo en wo aangemeld. Zij gaan gedurende 30 uur intensief samenwerken aan een uitdagende opdracht, direct op de beursvloer.

Dit gebeurt op een groot podium met beeldscherm, zodat bezoekers hier live getuige van kunnen zijn. De studenten gaan ook in de nachtelijke uren door. Slapen kunnen ze in een aparte ruimte in de Evenementenhal.

Vier uitdagingen

Tijdens deze Hackaton, georganiseerd door IQ BLVD, worden de studenten uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor verschillende ‘probleemgebieden’ binnen de fabriek en waar mogelijk deze ook te maken in de vorm van een prototype. De opdrachten zijn afkomstig uit het bedrijfsleven en vormen een real-life uitdaging. Schurter heeft Challenge 1 aangedragen: ‘Ontwerp de ideale werkplek van de toekomst’. Challenge 2 ‘Ontwerp een nieuwe hypermoderne efficiënte productiefaciliteit’ is afkomstig van PM. FOX Industries prikkelt de studenten met Challenge 3: ‘Ontwerp de werkinstructies van de toekomst’. Challenge 4 is geformuleerd door

Horstra Technology: ‘Ontwerp een maakindustriebedrijf van de toekomst’.

De deelnemende teams gaan samen met experts slimme oplossingen bedenken voor deze uitdagingen. In teams van minimaal 4 en maximaal 5 studenten bundelen ze hun krachten gedurende een intense periode van 30 uur en storten ze zich op deze uitdagende casussen, waarbij ze onderling strijden in een spannende competitie.

De hackathon biedt niet alleen de mogelijkheid om technische kennis toe te passen, maar ook om praktische ervaring op te doen in een realistische en competitieve setting.

De studenten krijgen de kans om bij de leden van IQ BLVD onderdelen van hun opdracht te testen en uit te pro-

beren. Ook kunnen ze deelnemen aan diverse inspirerende workshops. Een speciale gaming track, gericht op samenwerken, staat eveneens op het programma. Tijdens de training ‘hoe win ik een hackathon’ krijgen deelnemers de kans om effectieve strategieën te ontwikkelen om een hackathon te winnen. Daarnaast leren ze hoe ze hun bedachte oplossingen overtuigend kunnen pitchen aan professionals uit de industrie en krijgen ze de gelegenheid om hun innovaties te tonen en waardevolle feedback te ontvangen. Deelnemers krijgen niet alleen de kans hun vaardigheden te demonstreren, maar maken ook kans op een prijs van €1000. De prijsuitreiking is op de tweede beursdag om 18.00 uur.

gie voor aantrekkelijk werkgeverschap en effectief leiderschap. De impact van doelgerichte strategieën op het bevorderen van eigenaarschap en het creëren van een betrokken bedrijfscultuur zal worden verkend, met praktische inzichten voor duurzame groei en een competitief voordeel. Prodware zal bezoekers begeleiden in een sessie over het omgaan met de uitdagingen van morgen in het digitale tijdperk, met fo-

cus op consultancy, managed services en de ontwikkeling en implementatie van innovatieve technologieën, met name binnen het Microsoft Dynamics 365-ecosysteem. Binder3D gaat de waarde van 3D-printen in maakbedrijven belichten, terwijl Evofenedex ingaat op thema's als duurzaamheid en export naar het buitenland, cruciale aspecten voor de groei van maakbedrijven in een geglobaliseerde markt. ECNN voegt een interactieve sessie toe over explosieveiligheid. Op een luchtige en educatieve manier gaan ze in op de essentie van explosieveiligheid, waarbij belangrijke vragen worden beantwoord en het kennisniveau van de deelnemers wordt getest. Frontis geeft een sessie over de evoluerende rol van maakbedrijven in het digitale tijdperk, waarbij digitale selfservice en advisering centraal staan voor toekomstig succes.

Zie voor een overzicht van alle exposanten en de onderdelen (met aanvangstijden) van het kennisprogramma de beurswebsite van Maakindustrie Expo. De beursplattegrond met deelnemerslijst staat ook op pagina 30 van deze MetaalNieuws.

Praktische info

Datum:

Woensdag 15 en donderdag 16 mei

Locatie:

Evenementenhal Hardenberg

Openingstijden: Beide dagen van 13.00 – 21.00 uur

Profiel:

Maakindustrie Expo is de vakbeurs waar de maakindustrie samenkomt. Bezoekers kunnen op één dag meer dan 120 leveranciers ontmoeten, inspiratie opdoen om hun werk-

zaamheden effectiever in te richten en hun kennis bijspijkeren over de toekomst van hun bedrijf.

Toegang:

Tickets voor de toegang kunnen worden geregistreerd op de website van Maakindustrie Expo. Hier is ook alle informatie beschikbaar, inclusief een overzicht van alle exposanten en de onderdelen (met aanvangstijden) van het kennisprogramma.

Maakindustrie Expo App: je persoonlijke assistent

Bezoekers (en ook de exposanten) kunnen gebruik maken van de nieuwe Maakindustrie Expo app. Deze bevat diverse functies die de bezoekerservaring voor, tijdens en na het event verbeteren.

De app – die kan worden gedownload in de App Store en op Google Play - is veel meer dan een planningstool: het wordt een persoonlijke assistent, die is ontworpen om iedere bezoeker een naadloze ervaring te bieden. Het bezoek aan Maakindustrie Expo kan van tevoren helemaal worden voorbereid, zodat je er het maximale uit kunt halen. Met de nieuwe app kan iedereen zijn dag op het event eenvoudig plannen.

Ook ontvangt de bezoeker gepersonaliseerde aanbevelingen; op maat gemaakte suggesties over wie hij of zij zou willen ontmoeten. Slimme algoritmes maken dit mogelijk; ze analyseren voorkeuren en stellen de meest relevante connecties voor.

Alle informatie over de verschillende kennissessies en workshops, de onderwerpen en de sprekers is eveneens beschikbaar in de app. Interessante sessies kunnen rechtstreeks worden toegevoegd aan ieders persoonlijke agenda.

Tot slot is iedere bezoeker met deze app altijd up-to-date: event updates en notificaties komen in realtime binnen.

23
Het aanbod van Maakindustrie Expo is verbreed, hetgeen een direct gevolg is van de aanscherping van het beursconcept. Tijdens de Hackaton worden de studenten uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor verschillende ‘probleemgebieden’ binnen de fabriek. Bij het uitgebreide kennisprogramma komen zowel techneuten als ondernemers aan hun trekken.

Ontdek

voor geautomatiseerd schuren en polijsten

Industriële automatisering

Consistente kwaliteit

Verhoogde productiviteit

Ergonomische voordelen

Verbeterde veiligheid

Bezoek ons op stand 206!

onze oplossing

Profilelaser: Uw flexibele partner voor buislasersnijden

Profilelaser in Winschoten, specialist op het gebied van buislasersnijden, maakt bekend dat klanten nu binnen 24 uur een persoonlijke op maat gemaakte offerte kunnen ontvangen op basis van een aangeleverde Stepfile.

Deze versnelde service benadrukt het mandaat van Profilelaser om efficiënt en responsief te zijn in het voldoen

aan de behoeften van haar klanten.

Flexibiliteit in bestandsformaten

Voor diegenen die geen Stepfile hebben, biedt Profilelaser de flexibiliteit om offertes te baseren op elk ander tekening- of bestandsformaat. Deze aanpak garandeert dat alle potentiele klanten gebruik kunnen maken van de hoogwaardige diensten van Profilelaser, ongeacht de specificaties

Mini-watersnijmachine

Wazer is een van de kleinste watersnijmachines ter wereld. Volgens leverancier Weez’r uit Winterswijk is er door het unieke compacte ontwerp in elke werkplaats ruimte voor deze machine.

De sectoren en toepassingen voor waterstraalsnijden zijn vrijwel onbeperkt. Waterjets worden ingezet bij ieder project waar onderdelen uit plaatmateriaal gesneden worden, vooral in de automotive, de luchtvaart en in metaalverwerkende bedrijven. Dan gaat het bijvoorbeeld om snelle prototyping, eenmalige tooling, op maat gemaakte onderdelen en de productie van kleine oplages. In bijna iedere bedrijfstak in de productiesector zijn één of meer van deze toepassingen nodig. Verder wordt op beroepsopleidingen en hogescholen de volgende generatie technici opgeleid met deze technologie. Ook kunstenaars gebrui-

Wazer past door zijn compacte ontwerp in elke werkplaats. ken watersnijmachines om hun ontwerpen te produceren.

Weez’r Stand 112

van hun bestaande ontwerpen.

Advies op maat De werkvoorbereiding van Profilelaser staat klaar om klanten bij te staan met deskundig advies over de optimale snijmethode die het beste aansluit bij hun individuele wensen en eisen. Deze persoonlijke benadering zorgt ervoor dat elk project met de grootste precisie en effectiviteit wordt uitgevoerd.

Profilelaser zet zich in voor innovatie en klanttevredenheid. De combinatie van geavanceerde technologie, deskundigheid en een klantgerichte benadering maakt Profilelaser tot uw ideale partner voor alle buislasersnijwerkzaamheden.

Profilelaser is gespecialiseerd in het lasersnijden van buizen, kokers en profielen van RVS, staal, aluminium, koper en messing. Met meer dan 20

De combinatie van geavanceerde technologie, deskundigheid en een klantgerichte benadering maakt Profilelaser tot een ideale partner voor alle buislasersnijwerkzaamheden.

jaar ervaring is het bedrijf één van de oudste en meest gerenommeerde specialisten in buislasersnijden, die bekend staat om haar expertise en

toewijding aan kwaliteit.

Profilelaser Stand 238

Cursus Preventiemedewerker

Scaves heeft een nieuwe cursus opgenomen in het opleidingsaanbod, namelijk Preventiemedewerker.

Deze training is gericht op het vervullen van de rol van preventiemedewerker binnen een organisatie. De cursus voorziet deelnemers van de nodige kennis en vaardigheden om effectief bij te dragen aan het verbeteren van veiligheid en gezondheid op de werk-

vloer, en om te voldoen aan wettelijke vereisten op het gebied van arbeidsveiligheid. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: Preventietaken en de Arbowet; RI&E en het plan van aanpak; Invloed medezeggenschap op preventietaken; Plaats en positie preventiemedewerker; Voorbeelden arbomaatregelen.

Scaves is gevestigd in Schoonebeek

en richt zich op drie verschillende veiligheidsaspecten: training, advies en technische ondersteuning. Hiermee helpt het bedrijf mensen en organisaties om hun volle potentieel te bereiken op het gebied van veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid of competentie.

Scaves Stand 237

25
Op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen online Bezoek ons op stand 225 in hal 2 op 15 en 16 mei 2024 Hoge leverbetrouwbaarheid Flexibele aantallen vanaf 1 stuk Offerte binnen 1 minuut Levering binnen 48 uur 24/7 Online bestellen www.247TailorSteel.com Registreer snel en bespaar kosten en tijd!

SECUURDER SLIMMER SNELLER

Upload nu 2D, 3D of complete assemblies via ons portaal en onze slimme technologie zorgt dat u binnen enkele minuten een offerte ontvangt. Automatisch omgezet naar orderregels en zo efficiënt mogelijk ingenest. En bij twijfel of vragen staat ons verkoopteam altijd voor u klaar. Probeer het nu zelf op: mijn.cromvoirtse.nl

PROBEER HET NU ZELF EN ONTVANG € 5,KORTING PER SNIJREGEL!

Bezoek ons op stand 160.

15-16 May 2024

26
voor
maakindustrie.
Lime CRM, hét CRM systeem
de

WOCKEN biedt ook elektro- en temperatuurkalibratie aan

WOCKEN Industriepartner heeft haar kalibratieservice uitgebreid. In het eigen kalibratielaboratorium in Meppen (vlak over de grens bij Emmen) beschikt de Duitse firma nu ook over apparatuur voor elektro- en temperatuurkalibratie. Evenals bij de kalibratieservice voor meetmiddelen, die al een aantal jaren wordt aangeboden, benadrukt WOCKEN vooral de korte doorlooptijd: in principe heeft de klant zijn apparaten binnen 5 werkdagen weer terug.

De elektro- en temperatuurkalibratie zal op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd tijdens de vakbeurs Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg op 15 en 16 mei. Christian Krüssel, projectleider Nederland bij WOCKEN, verheugt zich op dit event. “Deze beurs is voor ons al jaren een succes en levert ons telkens weer nieuwe klanten op.” Krüssel weet zeker dat de bezoekers ook interesse zullen hebben in de nieuwe kalibratieservice: “Mijn ervaring is dat Nederlandse klanten altijd open staan voor nieuwe dingen. Als ze zien dat ze voordeel kunnen halen, zijn ze direct geïnteresseerd.”

Uitbreiding kalibratielaboratorium Voordeel kan WOCKEN zeker bieden. De kalibratieservice is al jaren een speerpunt in de dienstverlening. Op de hoofdvestiging in Meppen beschikt het bedrijf over een kalibratielaboratorium van 100 vierkante meter voor meetmiddelen. Dit zal binnenkort ruim worden verdubbeld tot 230 vierkante meter. Maar hierop wordt niet gewacht met

de uitbreiding van de service. In het bestaande laboratorium is alvast een aparte ruimte ingericht voor de elektro- en temperatuurkalibratie. WOCKEN bood deze diensten al aan maar besteedde deze uit. Hierdoor bedroegen doorlooptijden meestal meerdere weken. Door deze service nu in eigen huis uit te voeren wordt dat teruggebracht tot 5 dagen. Krüssel merkt dat er behoefte is aan deze kalibratie. “Bedrijven zoeken partners voor het kalibreren van hun

elektro- en temperatuurmeetmiddelen. We krijgen er regelmatig vragen over van onze klanten, die ons vragen of we alles voor hen willen kalibreren.”

Goede communicatie

De kalibratieservice van WOCKEN bevalt kennelijk goed, waarbij het niet alleen gaat om de korte doorlooptijd. Ook de haal- en brengservice met de bekende blauwe kalibratieboxen valt in de smaak. Evenals de mogelijkheid van kalibratie van vlaktafels, digitale hoogtemeters en momentsleutels op locatie bij de klant. Ook de optie om het kalibreren uit te laten voeren in vakantieperiodes zoals de bouwvak of de kerst slaat aan. Daarnaast biedt WOCKEN met Digitalyou een digitaal meetmiddelenmanagement aan, waarvan steeds meer klanten gebruik maken. “Met goede communicatie, korte doorlooptijden en een eerlijke prijs zijn we een aantrekkelijke kalibratiepartner”, weet Krüssel.

Geaccrediteerd voor DAkkS-kalibraties Het kalibratielaboratorium is volgens DIN EN ISO/IEC 17025 voor DAkkS-kalibraties geaccrediteerd. Dus middelen die eenmaal hier zijn gecontroleerd,

EKB lanceert autonome schuur- en polijstrobot

EKB, een toonaangevende speler op het gebied van complexe industriële automatisering, heeft recentelijk een innovatieve autonome schuuren polijstrobot geïntroduceerd. Dit geavanceerde systeem beweegt langs een lineaire as van 7 meter en voert zelfstandig oppervlaktebewerking uit op basis van CAD-data of een vision systeem.

Het hart van EKB's expertise ligt in het naadloos integreren van productieautomatiseringssystemen, variërend van enkelvoudige sensoren tot overkoepelende besturingslagen in de productie- en administratieprocessen. Door al in een vroeg stadium samen te werken met klanten, kan EKB op maat gemaakte oplossingen bieden die perfect aansluiten op hun bedrijfsprocessen, met maximale ef-

ficiëntie en veiligheid.

Volledige oplossing

De schuur- en polijstrobot is een treffend voorbeeld van deze aanpak. Dit autonome systeem is ontworpen om diverse oppervlakken van staal of kunststof te behandelen. Het omvat een volledige oplossing, inclusief de robot zelf, met lineaire assen, sensoren, vision systeem, druk- en positie regelsystemen, en schuur- of polijstkop. Voor een specifieke klantuitdaging werd de robot ontworpen om grote werkstukken te bewerken langs een 7 meter lange lineaire as.

Kwaliteitscontrole

De bewegingen van de robot worden bepaald door CAD-data of een vision systeem. Het vision systeem fungeert tevens als monitoringsysteem om de

kwaliteit van het schuur- of polijstproces voortdurend te controleren. Dit alles resulteert in een perfect oppervlak met optimale afwerking, terwijl de productiviteit wordt verhoogd door de snelle werking van de robot.

Het gebruik van de schuur- en polijstrobot biedt tal van voordelen voor eindgebruikers. Het verlicht de werkdruk door zware en repetitieve taken uit te besteden aan de robot, wat ook ergonomische voordelen met zich meebrengt. Bovendien zorgt de robot voor consistente kwaliteit en verhoogde productiviteit, waardoor eindgebruikers hun output kunnen verhogen zonder extra personeel in te zetten.

dompelsensoren, omgevingssensoren en oppervlaktecontactsensoren), infrarood meetapparaten, elektrische thermometers met meetomvormers voor temperatuur, weerstandsthermometers, thermische elementen en elektrische weergave apparaten. WOCKEN gaat hierbij verder dan de puur technische nauwkeurigheid. De medewerkers in het lab ondersteunen de klant niet alleen bij kwaliteitscontrole, maar bieden ook hulp bij de naleving van kalibratiecycli, het vervullen van audit-eisen, veiligheidsaspecten en het optimaal benutten van hulpbronnen, waaronder het reduceren van energieverbruik.

Elektrokalibratie

worden overal geaccepteerd. Naast bewezen diensten als de lengtemeetmachine, meetklokcontrole, contourmeetstation, eindmaatblok en draaimomentsleutel-kalibreerapparaat is het lab nu ook uitgerust met apparatuur voor elektro- en temperatuurkalibraties. Hiervoor is de service-technicus Leon Kuper verantwoordelijk. Hij voert de kalibraties uit en ontwikkelt ondertussen voor elk type apparaat een specifieke kalibratiemethode/procedure, zodat iedere kalibratie precies op de testmiddelen van iedere klant wordt afgestemd. “Zo bouwen we deze nieuwe service stap voor stap op”, zegt Kuper.

Temperatuurkalibratie

Het exact meten van temperatuur speelt in vrijwel elke branche een belangrijke rol, wat het kalibreren van de hierbij gebruikte apparaten onvermijdelijk maakt. WOCKEN beschikt voor de temperatuurkalibratie over een multifunctionele kalibrator. Deze kan meetbereiken van -20 tot +165 graden Celsius merkonafhankelijk kalibreren. De volgende meetmiddelen op het gebied van temperatuur kunnen worden gekalibreerd: verschillende types sensoren (zoals

De elektrokalibratie van WOCKEN behelst een breed gebied van verschillende meetgrootten, apparaten en toepassingsgebieden, die in vrijwel elke industrie relevant zijn. Voor elektrokalibratie is het laboratorium uitgerust met eveneens multifunctionele kalibratoren, die met uitgebreide functies de kalibratie van de meest gangbare elektro meetmiddelen aankunnen: stroomtangen en omvormers (multimeters) tot 1500 A, digitale multimeters tot 6,5 plaatsen, spanningstesters, isolatie meetapparatuur, testapparatuur voor beschermende geleiders en beveiligingstesters.

De uitbreiding van het kalibratielaboratorium stelt WOCKEN in staat gelijke tred te houden met de eisen vanuit de industrie en tevens om de capaciteiten continu te kunnen uitbreiden en efficienter te maken. Een nieuwe service in de toekomst zou drukkalibratie kunnen zijn.

De Nederlandse industrie is en blijft een interessante markt voor WOCKEN. Meerdere medewerkers worden daarom regelmatig bijgeschoold in de Nederlandse taal. Christian Krüssel is al een aantal jaren in Nederland op pad en beheerst het Nederlands hierdoor zeer behoorlijk. Hij heeft onlangs gezelschap gekregen van zijn nieuwe collega Ine Kroon, voor wie Nederlands haar moedertaal is. Zij kan klanten dus perfect in het Nederlands te woord staan.

WOCKEN Industriepartner Stand 450

27
Kalibratie van een digitale multimeter. Service-technicus Leon Kuper bereidt een temperatuurkalibratie voor met de positionering van de referentiesensor. De schuur- en polijstrobot is een autonoom systeem, dat is ontworpen om diverse oppervlakken van staal of kunststof te behandelen.
EKB Stand 206

STILL C-Line focust op de essentie

Met de ‘Classic Line’ serie heeft STILL hoogwaardige instapoplossingen toegevoegd aan haar portfolio. Tegelijkertijd breidt de intralogistieke specialist zijn doelgroep uit met bedrijven met minder complexe intralogistieke eisen, maar een hoog kwaliteitsbewustzijn. Met de lancering van deze productlijn en de differentiatie van haar portfolio in 'Xcellence Line' en 'Classic Line' speelt STILL in op de veranderende klanteneisen en een groeiende vraag naar gestandaardiseerde heftrucks met een focus op kernfuncties.

‘Making intralogistics smart. Together’. Onder dit motto ontwikkelt STILL al meer dan 100 jaar intralogistieke oplossingen die precies zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Logisch, dat de intralogistieke specialist opnieuw inspeelt op de actuele veranderingen in de markt en met een compleet nieuwe instapserie komt. Na een lange periode in de intralogistiek, waarin de focus vrijwel volledig lag op het sneller, krachtiger en technisch steeds geavanceerder maken van trucks en systemen – om te voldoen aan de toenemende en steeds complexere eisen van klanten, groeit nu een marktsegment waarin ‘focus op de essentie’ de maatstaf is. De vraag naar snel beschikbare en aantrekkelijk geprijsde trucks voor minder intensieve inzet en kortere inzetduur stijgt gestaag. “Niet alles wat technologisch mogelijk is, is altijd individueel de beste oplossing”, weet Frank Müller, Senior Vice

President STILL Brand Management. “Soms is een relatief eenvoudige truck in reeds geconfigureerde uitvoeringsvarianten, van hoge kwaliteit en veilig, de slimste oplossing voor de specifieke uitdagingen en processen van een klant.”

Kwaliteit en service

De markt voor gestandaardiseerde instapmodellen heeft STILL tot op heden nauwelijks aangesproken. Om in de toekomst – naast de gevestigde premi-

ummarkt – ook deze nieuwe markt te bedienen met een hoogwaardig portfolio, is de ‘Classic Line’ in het leven geroepen. Voor de premiummarkt is er de ‘Xcellence Line’. Beide series omvatten een gamma innovatieve hef- en magazijntrucks en bieden de hoogste kwaliteit en de beste service. Ook in het instapsegment hecht STILL veel belang aan hoogwaardige componenten en maximale veiligheid van de trucks. Uiteraard kunnen alle klanten rekenen

op deskundig advies en het uitgebreide STILL-servicenetwerk - ongeacht de gekozen serie.

De Xcellence Line

De ‘Xcellence Line’ (X-Line) bevat alle eerdere trucks uit het STILL portfolio op een enkele uitzondering na. De meest innovatieve technologie en maximale efficiëntie, uiterst flexibel en aanpasbaar, dat zijn – en blijven – de belangrijkste kenmerken van deze serie.

Automatisch besluitvormingssysteem voor effectieve planning

Bij FAV Machines kunnen bezoekers van Maakindustrie Expo kennis maken met IPOsystem. Dit is een automatisch besluitvormingssysteem van de ADS-klasse (Autonomous Decision Making System).

Grote variabiliteit in de productie betekent doorgaans dat de produc-

tieplanning niet effectief genoeg is. Gangbare oplossingen zijn gebaseerd op een simulatie, een aanname van gebeurtenissen in de toekomst. Dit leidt tot verstoringen in de dagelijkse bedrijfsvoering en vereist veel handmatig ingrijpen. In de door FAV Machines onderzochte bedrijven leidt deze methode slechts tot een effectieve

De motoren hebben een strak en eenvoudig design, hetgeen de kans op vervuiling zoveel mogelijk tegengaat.

ABI introduceert een geheel nieuw en in eigen beheer ontwikkelde lijn RVS-motoren.

De motoren hebben een strak en eenvoudig design, hetgeen de kans op vervuiling zoveel mogelijk tegengaat. De klemmenkast bevindt zich achterop de motor, zo worden hinderlijke uitsteeksels voorkomen. Omdat

ABI in huis ontwerpt en bouwt is het mogelijk om in overleg afwijkende as-

sen en flenzen te bestellen. De motoren voldoen aan IP69k volgens ABI eisen, deze gaan verder dan de in de norm gestelde eisen en staan garant voor een lange levensduur van de motor. Tot slot is het energieverbruik van deze motoren laag, alle motoren voldoen minimaal aan IE3 efficiency.

ABI

Stand 130

De trucks zijn gemaakt voor de meest veeleisende intralogistieke uitdagingen, lange diensten en zware toepassingen. Een breed scala aan uitrustingen, hulpsystemen en automatiseringsopties biedt klanten bovendien alle mogelijkheden voor een individuele configuratie. Het middelpunt van de X-Line wordt de nieuwste generatie STILL elektrische vorkheftrucks: de RXE-serie. Deze vervangt geleidelijk de bestaande RX-serie in alle gewichtsklassen en stelt nieuwe normen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid.

De Classic Line

De ‘Classic Line’ (C-Line) daarentegen biedt gestandaardiseerde instapmodellen, teruggebracht tot de basisfuncties, tegen aantrekkelijke voorwaarden. De trucks zijn leverbaar met vooraf geconfigureerde uitvoeringspakketten en daardoor snel beschikbaar – ook eenvoudig en overzichtelijk in de STILL Online Shop. Met de C-Line krijgen klanten slimme oplossingen voor eenvoudige processen: functioneel, op maat gemaakt en in de vertrouwde hoge kwaliteit. De C-Line wordt aangevuld met specifieke magazijntrucks en stapelaars uit het bestaande STILL-portfolio, maar de focus ligt op nieuwe ontwikkelingen voor alle intralogistieke oplossingen. Deze zullen het C-Line portfolio geleidelijk vullen en uitbreiden.

Still Stand 154

arbeidstijdbesteding van 70-80%. Bovendien leidt deze werkwijze tot hoge productieplanning- en controlekosten in de productie.

Bedrijven die door dit probleem worden getroffen, hebben daarom volgens FAV Machines een andere aanpak nodig. Het moet een oplossing zijn die zich op een dynamische, ongecompliceerde en autonome manier kan aanpassen aan alle omstandigheden van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Ook moet het rekening kunnen houden met alle capaciteiten van individuele medewerkers, optimaal gebruik kunnen maken van alle beschikbare middelen en rekening kunnen houden met leverdata. Speciaal voor deze vereisten is IPOsystem ontwikkeld. Dit automatische besluitvormingssysteem werkt in realtime en volgt een geheel andere productiefilosofie. FAV Machines zal laten zien hoe het kan helpen productieplanningsprocessen te elimineren en productiecapa-

citeiten altijd in optimale conditie te houden. “Daarnaast ziet u hoe wij u kunnen ontlasten van de dagelijkse werkzaamheden om uw productieprocessen te verbeteren, hoe u het tekort aan vakkrachten kunt tegengaan en gerichte investeringsbeslissingen kunt nemen op basis van een echte database.”

FAV Machines Stand 113

SSC biedt geautomatiseerd 3D-profileren aan

Steel Shape Cutters (SSC) richt zich op het 3D-profileren van grote stalen buizen, balken en kokerprofielen. Dat doet het bedrijf, gevestigd in Dordrecht, volledig geautomatiseerd.

De wereld van staalconstructie kent nog veel ‘handwerk’, zoals het met de hand aftekenen, snijden en slijpen, ter voorbereiding op het fitten en lassen. SSC Steel Shape Cutters biedt de mogelijkheid om het voorbewerken van stalen buizen, balken en profielen snel, automatisch en precies uit te voeren. Met twee state-of-the-art machines kan het bedrijf buizen tot een diameter van 2500 mm en dikte tot 150 mm bewerken door middel van plasma of autogeen snijproces. Balken, kokers en profielen kunnen worden bewerkt met afmetingen tot 1200 mm breed en 475 mm hoog

door middel van plasma snijproces. Het proces is snel, precies, zonder nabewerking en dus zéér efficiënt.

SSC is met name gespecialiseerd in het zwaardere segment: offshore en

offshore wind, infra, scheepsbouw, waterbouw en constructie.

28
Met de C-Line krijgen klanten van STILL slimme oplossingen voor eenvoudige processen: functioneel, op maat gemaakt en in de vertrouwde hoge kwaliteit.
RVS-motoren
SSC Steel Shape Cutters Stand SU2 SSC Steel Shape Cutters biedt de mogelijkheid om het voorbewerken van stalen buizen, balken en profielen snel, automatisch en precies uit te voeren.

CRM met een twist, speciaal voor de Maakindustrie!

Lime levert een CRM systeem dat is ontworpen voor de Maakindustrie & Machinery. Het bevat onder andere een machineparkoverzicht dat proactieve verkoop van reserveonderdelen en services mogelijk maakt. Ticketing voor klachten, garantiecases, service en alles wat met jouw machines en klanten te maken heeft. Overzichtelijk en op maat te maken visueel bedrijfsmanagement, dat voor efficiënte verkoop en lonende klantrelaties zorgt!

Wat handige voordelen op een rij:

• Eenvoudig in gebruik; gebruik alleen wat je nodig hebt

• Al je klanteninformatie op 1 centrale plek

• Salesbeheer, leadopvolging en pipeline management

• Visualisatie van al je data in overzichtelijke dashboards

• Meer efficiëntie, meer structuur en dus meer omzet

• Overzicht van al je geleverde machines of goederen, direct vanuit je ERP systeem

Visueel bedrijfsmanagement

Belangrijke bedrijfsinformatie wordt gevisualiseerd op een handig dashboard en is toegankelijk voor alle medewerkers. Maak jouw belangrijkste cijfers begrijpelijk en werk proactief in plaats van reactief.

Machinepark

Het CRM systeem van Lime is ontworpen voor de Maakindustrie & Machinery. Het bevat onder andere een machineparkoverzicht dat proactieve verkoop van reserveonderdelen en services mogelijk maakt.

de doelen:

• Snel elkaars werkzaamheden eenvoudig, simpel en snel kunnen overnemen

• Overzicht van alle beschikbare en geleverde machines en onderdelen

• Snel kunnen schakelen met klanten

Sanne Weeda licht toe: “We zijn een hechte club maar moeten elkaars werkzaamheden eenvoudig, simpel en snel kunnen overnemen. We moeten snel kunnen schakelen met klanten en daarom gingen we op zoek naar een klantrelatiesysteem.”

Oplossing & resultaten

Zaken en service

Beheer gemakkelijk je garantiecases, klachten, service en andere zaken gekoppeld aan je machines en klanten. Met Lime Work Order kun je ook nog eens werkbonnen toevoegen en gebruiken.

Bekijk welke machines/producten beschikbaar zijn en welke worden verkocht/verhuurd. Werk proactief met de verkoop van reserveonderdelen door op het juiste moment over de juiste gegevens te beschikken.

Contractbeheer

Of het nu gaat om garantieovereenkomsten, serviceovereenkomsten of iets anders, je kunt ze eenvoudig beheren in Lime CRM - zowel op bedrijfsniveau, als voor individuele machines.

Wat zeggen klanten over Lime? Een klant die het CRM systeem van Lime gebruikt is Holland Machinery. “We hebben hier uiteindelijk voor ge-

kozen vanwege de relatief lage prijs, de flexibiliteit van Lime en het feit dat het een systeem is dat past bij onze branche”, zegt Sanne Weeda, eigenaar van Holland Machinery. Zijn bedrijf gebruikte Outlook en Excel om dingen in te noteren en medewerkers belden veel met elkaar om informatie uit te wisselen. De wens voor een CRM systeem ontstond om alle informatie te kunnen verzamelen en het CRM-project kreeg de volgen-

Met het CRM-systeem kan Holland Machinery direct zien hoe een bepaald project ervoor staat. Daarnaast is ook inzichtelijk of de machines geleverd of nog onderweg zijn, wat de opdrachtgever nodig heeft aan materiaal en wanneer hij dit moet ontvangen. Verder kunnen ze specifieke wensen of eisen voor bepaalde klanten vastleggen in het systeem. Kortom: Holland Machinery heeft een totaal relatiebeheersysteem met hun klanten en een geheel overzicht gekregen, waardoor het efficiënter en inzichtelijk is geworden. Niet alleen voor hen maar ook voor hun klanten.

Lime CRM Stand 160

29
www.wocken.com WIE KALIBREERT UW MEETMIDDELEN OP HET ELEKTRONISCH GEBIED? JA, NATUURLIJK WOCKEN. DAkkS-geaccrediteerd kalibreerlaboratorium Administratie Retourzending Gegevens invullen, schoonmaak en acclimatisering Kalibratie KALIBRATIEKIST Lasergravure doorlooptijd max. 5 werkdagen * Verpakking en Verzending * doorlooptijd = Verwerkingstijd exclusief transporttijd 15 & 16 mei 2024

Deelnemerslijst en Beursplattegrond

30 ENTREE 1 Toiletten Toiletten Toiletten HAL 1 HAL 2 HAL 3 HAL 4 Receptie Receptie Welcome Area Experience 417 131 102 148 150 156 146 161 236 154 202 C6 C5 C2 C1 144 238 166 106 129 Tentoonstelling Smart Materials & Circulariteit 108 155 239 104 206 234 208 240 MIX Studio 231 235 207 402 204 201 222 152 406 252 215 210 251 438 36m² 153 142 127 107 C9 C8 145 125 109 123 113 121 140 126 162 134 229 419 418 437 450 120 118 415 421 423 110 112 212 241 225 211 245 249 226 228 250 248 243 407 411 163 224 Cobot 436 433 301 303 Vacature wand Fox 160 216 220 409 451 431 137 214 209 IQ1 IQ3 IQ5 IQ7 IQ2 IQ4 IQ8 IQ Boulevard 453 300 165 167 237 205 Makerspace Chill Out Workshop Podium 115 233 213a 213 233a Welcome Area Experience Area Kunststof Experience Area 3D MIX Studio Business Point Mobility Experience Foodcourt SU1 SU3 SU2
Aandrijftechniek Hartholt VOF 102 247Tailorsteel B.V. 225 3D Print Kompas X2b 54U Media BV 236 A. LEERING ENSCHEDE 208 ABI b.v. 130 Artech Rubber BV 104 Assembly Solutions 215 ATS EdgeIT 436 Binder 3D X2 BNC Machines 415 Brusche Elektrotechniek 145 CitoForma Advanced 3D printing solutions X2c Cobotx C8 Consmema BV 104 De Cromvoirtse 252 Disselhorst Metaal BV 137 Dozenproducent 156 Duits Sustainable Solutions 250 Dulasta Metaalbewerking BV 162 Dynfos Business Solutions B.V. 125 ECNN B.V. 210 Efaflex-van der Tol en Keijzer BV 144 Effecty 229 EKB Groep 206 Elpress Poland 418 Evofenedex 118 EZCAM Benelux 107 FAV Machines B.V. 113 Flexellon B.V. 220 FMI ImProvia 224 Fox Industries BV 438 Fox Industries BV IQ7 Frontis B.V. SU1 Gassprings.eu 204 GICOM B.V. 423 Groneman BV 234 GT Lastechniek / Wouters Cutting & Welding 148 Hagoort Group C1 Hänel Kantoor- en Magazijnsystemen 249 HEICO Benelux B.V. 120 Hellebrekers B.V. 142 Hilmar Solutions B.V. 417 Hollander Techniek 235 Horstra Technology BV IQ3 HYTORC Nederland B.V. 216 IQonIQ IQ4. item Systems BV 248 Itter B.V. 251 Jan van Dam Machine Transport 228 Jinnovation 243 Joop Van Zanten Staalservice 222 Keizers Metaal - MWA - Abbink Metaal 152 Ketting Techniek Nederland bv 300 Klaassen Machines en Machinetoebehoren 134 Klein Poelhuis Industrial Maintenance 240 KOLARC Machine production and Trade Co. 409 Kosters Machine Service 415 KTB Machinery 245 Lighthouse Europe B.V. 214 Lime CRM 160 Lion Laser Systems BV 106 LM Systems 110 Masevon BV 212 Mata Kunststoffen 432 MaterialDistrict X4 Meilink 239 Merrem Kunststoffen BV 231 Murrelektronik B.V. 404 Nippon Thompson Europe BV 433 ORA Machines nv X1 People Appy 229 PM B.V. IQ5 Printpack Service 407 Prodware Nederland 226 Profilelaser 238 PRRE Lastechniek BV 121 PU-Tech 451 Re-Onlas Lastechniek BV 411 Roosen BPL B.V. 140 Rothi Machining 245 SCAVES 237 Schurter Electronics BV IQ1 SMC Nederland 109 SMEOT, MBO-vakschool voor Metaal, Mechatronica en Verspaning 302 Solvisoft BV 161 SSC Steel Shape Cutters B.V. SU2 Stevast Techniek 153 Stichting NHL Stenden Hogeschool X2d Stichting Sociaal Fonds VDL Wientjes Emmen 131 STILL Intern Transport B.V. 154 Techman Robot Inc. 402 TNP Groep 207 Torsit Hijsinstallaties BV 211 Torwegge Wielen 146 Trescal BV 123 Valk Welding BV 402 Van der Hoorn Buigtechniek 108 van Oirschot Product Bemiddeling 165 VDL Postma B.V. 131 VDL Steelweld BV 126 VDL Wientjes Roden 131 Vraag&Aanbod 421 WBM Staalservice Centrum BV 150 WeCobot C9 Weez'r B.V. 112 Wocken Industriepartner GmbH & Co. KG 450 Wouters Cutting & Welding bvba 148 Yes tech careers 203 Zep Industries BV 241 *Deelnemerslijst bijgewerkt tot en met 30 april 2024 EXPOSANT STANDNR. EXPOSANT STANDNR. EXPOSANT STANDNR.

Glimmende velg is herkenbare eycatcher voor verspaners

Regelmatig presenteert ATS EdgeIT op vakbeurzen een echte eyecatcher, die de kracht en de veelzijdigheid van haar software-oplossingen illustreert. Het meest recente voorbeeld hiervan is een glimmende velg, die samen met een aantal partners werd geproduceerd.

De partners bij dit project waren de Stichting Vakopleiding Metaal, Van Hoorn Carbide, MK 3D Printing en van Raak Staal Tilburg. Namens ATS EdgeIT schoven Emiel Zeelenberg en Sander Weijters aan voor het programmeren van het project in Edgecam en de NC verificatie in Vericut. Stichting Vakopleiding Metaal West-Brabant stelde de machine beschikbaar, Van Hoorn Carbide werd aangetrokken voor het leveren van de speciale gereedschappen, MK 3D Printing verzorgde de 3D geprinte display steunen en Van Raak Staal leverde het benodigde 51ST aluminium.

Van wens naar product

SVM directeur Martien Kats had al een

lange tijd de wens om een speciale velg produceren op de Mazak Variaxis J500 van het opleidingscentrum in Oudenbosch, een instituut voor jonge mensen die zich willen specialiseren binnen de metaal bedrijfstak. Tevens specialiseert de stichting zich ook in bij- en omscholen van personeel. De CAD/CAM opleidingen worden gegeven met Edgecam en de geproduceerde eyecatchers worden uiteraard gebruikt om toekomstige leerlingen enthousiast te maken voor de maakindustrie. Nieuwe aanwas voor de industrie is moeilijk te vinden en de jeugd moet vooral getriggerd worden voor de eindeloze mogelijkheden in de metaal. Een prachtig glimmende velg is natuurlijk een echte herkenbare aandachttrekker voor toekomstige verspaners!

Snel aan de slag

Tijdens een bezoek van ATS regiomanager Emiel Zeelenberg werd deze wens nogmaals uitgesproken en al snel volgde het idee om hier een samenwerking van te maken. Dankzij

Nieuw Industrial Wireless Systeem van SMC

SMC heeft onlangs het nieuwe EXW1-serie Compact Industrial Wireless Systeem met een vergroot bereik tot 100 m geïntroduceerd. Vergelijkbaar in technologie met de huidige EX600-W, is de EXW1 kleiner, lichter en uitvoerbaar met seriële communicatie.

SMC heeft het draadloze systeem ontwikkeld als een oplossing voor de eisen van de moderne fabrieksvloer, waar grote mobiliteit en bewegingsvrijheid vereist is. Ook speelt de EXW1-serie in op het toenemende gebruik van robots en andere apparatuur waar bekabelde oplossingen een nachtmerrie vormen.

De nieuwe EXW1-serie brengt innovaties met zich mee naar aanleiding

van klantenfeedback op de EX600-W. Zo is de netwerksnelheid tot 1 Mbps verhoogd (250 kbps in het geval van de EX600-W) en maakt de module verbinding met maximaal 11768 ingangen/11768 uitgangen naar één base. Ook zijn de afmetingen met 86% verminderd en in gewicht afgenomen met 83%, in vergelijking met de EX600-W. De EXW1 is een systeem van I/O-signalen dat in combinatie met de EX600-W kan worden gebruikt, waardoor meer flexibiliteit ontstaat, zodat ventielen en IO-Linksensoren kunnen worden toegevoegd om aan verschillende toepassingsbehoeften te voldoen.

Betrouwbare communicatie Net als de EX600-W garandeert de

EXW1 ook robuuste en veilige communicatie, maar met een vergroot bereik tot 100 m, waardoor het kan worden aangesloten op een breed scala aan input/output-apparaten verspreid over de fabrieksvloer. Net als zijn voorganger verzendt de EXW1 ook via radiogolven in de 2.4 GHz ISM hoogfrequente band - een niet-commerciele band gereserveerd voor industriele, wetenschappelijke en medische doeleinden. Het maakt gebruik van de functies voor frequentiehoppen (FH) en frequentiekanaalselectie (FCS), die interferentie van andere draadloze apparaten voorkomen, naast gegevensversleuteling die ongeoorloofde toegang van buitenaf uitsluit. Met de mogelijkheid om een externe antenne (IP67) toe te voegen, kan de

WBM specialist in hoogsterkte staal

Dankzij een uitgebreid machinepark, met onder meer kantbanken van 700, 800 en 1000 ton perskracht, is WBM Staalservice in Stramproy gespecialiseerd in het snijden en zetten van de meeste hoogsterkte staal soorten tot 40 mm dik.

Hoogsterkte staal is de meest gebruikte staalsoort voor staalconstructies waarbij een rekgrens hoger dan 355MPa vereist is. Voordelen van hoogsterkte staal zijn een hoge betrouwbaarheid, een hoge rekgrens en gewichtsbesparing doordat je met dunner materiaal kan werken.

Bij het werken met hoogsterkte staal is er een grotere kans op scheurvorming en terugvering. Het bewerken ervan is complex en vereist specifie-

ke kennis en gereedschappen. WBM heeft deze in huis. Het bedrijf denkt graag mee met het ontwerp van producten of constructies, onder andere aan de hand van maakbaarheidsproeven. Voorbeelden van toepassingen

het enthousiasme van alle partners kon, namens ATS, Sander Weijters samen met Emiel Zeelenberg en SVM docent Bart Fens al snel aan de slag voor het plannen en digitaal optekenen van de te gebruiken tools in Edgecam en binnen 24 uur na het beklinken van de samenwerking stond de eerste regels NC code al (door Vericut geverifieerd) klaar om naar de machine te verzenden voor de eerste bewerking.

Avonduren

Vanwege de dagelijkse Edgecam lessen van de stichting moest het project in de avonduren, na schooltijd, bewerkt worden op de machine. Dankzij de

goede samenwerking tussen alle betrokkenen en de goede voorbereiding rolde na 2 avonden programmeren in Edgecam, NC Code verifiëren in Vericut en verspanen bij SVM dan toch de eerste velg van de machine. De velg werd onlangs al gepresenteerd op de TechniShow, waar hij met veel enthousiasme werd ontvangen door de bezoekers en nauwkeurig werd bestudeerd door de kenners. De vele lovende woorden naar het team zorgden er voor dat de late avonden en korte nachtjes snel vergeten konden worden.

ATS EdgeIT Stand 436

staal soorten tot 40 mm dik.

met hoogsterkte staal zijn transportmiddelen, containers civiele constructies en pijpleidingen.

WBM Staalservice Stand 150

drie klikken uw olie in huis

draadloze basis/remote zelfs worden geïnstalleerd in een metalen kast of een bedieningspaneel/box in een stoffige of ruwe omgeving, zonder dat dit invloed heeft op het communicatiebereik of de prestaties. Doordat de EXW1 compact en lichtgewicht is, is deze uitstekend geschikt voor montage op matrijzen of beweegbare delen van robots en AGV’s.

Industrial Wireless van SMC lost problemen op die verband houden met kabels in bewegende delen van machines, zoals roterende armen, indexeertafels of in robotarmen voor gereedschapswisselingen.

SMC Nederland Stand 109

Jaargang 24

Tweelingenlaan 51 7324 AP Apeldoorn Tel: 00-31-(0)55-3601060 Internet: www.MetaalNieuws.nl e-mail: info@MetaalNieuws.nl

Advertentie-exploitatie:

Vincent Span 055-3606227 Mobiel 06-51193408 e-mail: v.span@metaalnieuws.nl

Harold Draaijer 055-3606420 Mobiel 06-51193132 e-mail: h.draaijer@metaalnieuws.nl

Redactie

Eric Weustink 055-3601633 Mobiel 06-13628689 e-mail: e.weustink@metaalnieuws.nl

Tim Wentink e-mail: t.wentink@54umedia.nl

Mail adressen redactie: redactie@metaalnieuws.nl

Administratie: Ingrid Schaake Telefoon 055- 3601060

colofon

Ontwerp en opmaak: 54U Media

Rijnier van Kesteren Telefoon 055-3600018 E-mail: dtp@metaalnieuws.nl

Alle leden van de brancheorganisaties ontvangen MetaalNieuws kosteloos.

Drukkerij Senefelder Misset Doetinchem

MetaalNieuws is een uitgave van 54U Media BV en wordt 22 maal per jaar in een oplage van 17.500 exemplaren verspreid in de metaalverwerkende industrie aangesloten bij de brancheorganisaties. Niets uit deze uitgave mag door middel van fotokopieën, scans of andere technische reproductiemiddelen worden overgenomen zonder de nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar)

ISSN: 1570-422X

31
theoilcompany.nl In
Met als resultaat een prachtig glimmende velg, een herkenbare aandachttrekker voor verspaners! Geprogrammeerd in Edgecam… WBM Staalservice is gespecialiseerd in het snijden en zetten van de meeste hoogsterkte

Meer informatie op mewa-service.nl/complete-dienstverlening

Mewa. Werkkleding met complete dienstverlening. “Wat ze doet, doet ze perfect.”

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.