MetaalNieuws editie 8 2024

Page 1

4

Om het belang van de metaaltechnologiesector te benadrukken heeft Koninklijke Metaalunie de campagne

‘Metaaltechnologie maakt je wereld’ gelanceerd.

Uit recent onderzoek door onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt namelijk dat slechts 18% van de consumenten bekend is met de Nederlandse metaaltechnologiesector. Opmerkelijk volgens de branchevereniging voor MKB-maakbedrijven in de metaaltechnologie, want achter deze sector schuilt een wereld van bedrijven die met vernieuwing en vakmanschap ons leven dagelijks vergemakkelijken, verbeteren en veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan imposante metalen trappen en verfijnde onderdelen in apparaten. Van fietsenstallingen tot protheses, van computers tot auto’s en landbouwmachines; metaaltechnologie maakt je wereld.

“Metaaltechnologie is meer dan een sector: het is een krachtige motor van innovatie, werkgelegenheid en talentontwikkeling in ons land. Alle mooie bedrijven die samen onze sector vormen,

6

verdienen daarom te worden gezien zoals ze werkelijk zijn: een essentieel onderdeel van onze samenleving’’, stelt Mark Helder, voorzitter van Metaalunie. “Deze bedrijven zijn onmisbaar voor onder andere logistiek, zorg en gezonde voeding. Of het nu gaat om de productie van onderdelen voor de gezondheidszorg of het creëren van innovatieve materialen, zoals chips in telefoons; wij zijn trots op wat we doen. Het is belangrijk dat bedrijven in de sector erkenning krijgen voor hun bijdrage aan maatschappelijke ontwikkelingen. De sector speelt namelijk een cruciale rol bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie, de verduurzaming en de vergrijzing. Dankzij innovatieve technologieën dragen deze bedrijven bij aan welvaart en economische groei. Maar om die bijdrage mogelijk te blijven maken hebben we voortdurend nieuwe vakmensen nodig. Ook daar is meer zichtbaarheid en waardering voor nodig. Niet alleen van de maatschappij, maar ook van de overheid."

Innovatieve sector met impact De campagne ‘Metaaltechnologie

Achter de metaaltechnologiesector schuilt een wereld van bedrijven die met vernieuwing en vakmanschap ons leven dagelijks vergemakkelijken, verbeteren en veiliger maken. De nieuwe campagne moet dit meer bekend maken bij het grote publiek.

maakt je wereld’ is een initiatief van Koninklijke Metaalunie. Iedereen die mee wil doen om de metaaltechnologiesector meer bekendheid te geven, kan gebruikmaken van de hashtag #metaaltechnologiemaaktjewereld.

Ook kunnen de speciaal voor de campagne gemaakte communicatiemiddelen worden gebruikt door bedrijven uit de sector. Meer informatie over de campagne is te vinden op de campagnewebsite metaaltechnologie.nl.

Fom aluminium zaagmachines www.promatt.com www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT LASERSNIJDEN EN PONSEN dinsdag 23 april 2024 8 editie straalmachines richtmachines ontbraammachines bandschuurmachines polijstmachines www.hevami.nl Tel: +31(0)413376602 & Combinatie van wereldklasse! 23_Heku_Jan_small banner.indd 1 1/7/2019 8:21:27 AM Lint- en cirkelzagen Zaagmachines • Gereedschap www.doall.nl BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM WWW.JANVANDAMTRANSPORT.NL www.ijzeron.nl het adres voor al uw metaalbewerkingsmachines. 2 - 2,5 - 3 D lasersnijden + buislasersnijden Ook onder een hoek WWW.ZANTECH.NL O S S ZANTECH Direct uit voorraad: widenhorn.nl Onderdelen voor alle snijmachines! In dit nummer we make ideas come to life MARKTLEIDER IN GEPERFOREERD EN STREKMETAAL Producent van perfop aten en strekmetaa snel leverbaar u t voorraad of product e op maat info.nl@rmig.com Tel: 0184 49 19 19 RMIG Perfectie in metaalbewerking en plaatwerk Al 35 jaar dé specialist in slimme metaaloplossingen lasersnijden cnc-zagen walsen cnc-(vloei)boren kanten glasparel-stralen engineering (robot)lassen draai/freeswerk Ontdek ons op baas-metaal.nl uw partner voor gecertificeerd laswerk (BUIS)LASERSNIJDEN? Voordelig & snel www.adlasmetaal.nl In topvorm voor techniek van formaat. The original retofitting company 0513437316 11 Ook verspanen is bij Dumaco serious business 21 ROK Metaal maakt flinke stappen met machines van LBM 25 Ketensamenwerking verduurzaamt PV-sector
van nieuwste technologie
VMT verzekert zich
Pushing the Edge Days een schot in de roos
www.trumpf.com
Nieuwe campagne benadrukt belang metaaltechnologie

JOOP kan veel meer dan u denkt!

Kanten tot 8 m breed met 1250T

JOOP is dé expert in het snijden van hoogsterktestaal, maar wij doen veel meer. Hoogwaardig kanten met grote nauwkeurigheid doen wij al heel lang. Maar nu ook in XXL formaat tot 8 meter breed met een zetkracht van 1250Ton.

Wij lassen samenstellingen. JOOP is gecertificeerd volgens ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2. Ook behoort een geautomatiseerde las-proceslogging tot de mogelijkheden. Dit allemaal volgens Industrie 4.0 standaarden.

Lassen ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2 5-assig frezen

Nabewerken lassamenstellingen

Snijden van 2mm-300mm laser, plasma en autogeen

Daar houdt het niet op: JOOP heeft een zeer uitgebreide freesafdeling waarbij we naast groot en breed ook heel nauwkeurig én 5-assig frezen. Het nabewerken van complete lassamenstelling is door ons machinepark en knowhow ook mogelijk.

Door de combinatie van machines, technieken en kennis kunnen wij u volledig ontzorgen. One-stop shop service van onderdelen en componenten. Ondersteund door slimme automatisering en logistiek service.

Wilt u meer ontdekken of persoonlijk kennismaken met onze expertise? Neem contact op met onze technisch adviseurs via telefoonnummer 0318 53 17 70 of stuur een e-mail naar verkoop@joopvanzanten.nl.

Laat u verassen door wat JOOP voor uw organisatie kan betekenen!

BEZOEKADRES Ravelijn 1 - 3905 NT Veenendaal | CONTACT +31 (0)318 53 17 70 | WWW.JOOPVANZANTEN.NL JOOP VAN ZANTEN STAALSERVICE BV SCAN DE CODE Welkom bij de Industry 4.0 reis van TAPPEN
lassen
kanten snijden
BOREN
frezen

kort nieuws

Nieuwe naam Tummers

De naam van Tummers Plaatbewerking is per 12 april gewijzigd in Tummers Metal Solutions. Deze stap is gezet met het oog op de internationale ambities van dit onderdeel van Tummers Group en de verdere focus op halffabricaten. De afgelopen jaren is Tummers Plaatbewerking zich steeds meer gaan specialiseren als leverancier van halffabricaten. Disciplines als lasersnijden, afbramen, kanten, walsen en lassen zijn hierbij onmisbaar, maar het bedrijf doet veel meer dan dat. “De naam Tummers Plaatbewerking waren we dan ook ontgroeid”, zegt Ricardo Moerkens, directeur Tummers Metal Solutions.

Vlaamse VDL Bus geopend

VDL Bus Roeselare, de nieuwe Vlaamse productievestiging van VDL Bus & Coach, is op 10 april officieel geopend. Het ruim 77.000m2 metende terrein in Roeselare is al enige tijd in operatie. Hier wordt op seriematige wijze de nieuwe generatie Citea geproduceerd, de 100% elektrische bus voor openbaar vervoer. Het gebouw is ontworpen met een sterke focus op milieuvriendelijkheid, waarbij vloerverwarming en uitgebreide ventilatiesystemen zorgen voor een efficiënt gebruik van energie. Dankzij zonnepanelen is de fabriek grotendeels zelfvoorzienend in haar energiebehoeften. Het groendak draagt niet alleen bij aan de esthetiek van het gebouw, maar fungeert ook als een natuurlijke isolator en draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving.

Do’s and don’t’s reinheidseisen

ASML heeft vorige week tijdens het Clean Event haar Quick Reference Card gepresenteerd. Deze kaart visualiseert de verschillende do’s and don’ts om de reinheidseisen te behalen, met de focus op verspanende en assemblagetechnieken. Na afloop van de lezing van Steffijn de Koning, Cleanliness/Standardization supplier quality engineer bij ASML, ontvingen bezoekers hun eigen exemplaar. In zijn presentatie deelde Steffijn waarom reinheid belangrijk is, wat de vereisten zijn en hoe het voldoen aan deze vereisten een cruciale factor is voor het succes en de betrouwbaarheid van de geleverde producten.

Voorjaarsnota smaakt voor FME zoetzuur

Voor grote elektriciteitsverbruikers is het goed nieuws dat het kabinet in de vorige week gepresenteerde voorjaarsnota de Indirecte Kosten Compensatie (IKC) in 2024 met €186 miljoen herstelt. Maar de Nederlandse technologische industrie zal ook meebetalen aan de verhoging van de Energiebelasting op gas met €211 miljoen. Dat is volgens FME ongunstig voor het investeringsklimaat voor bedrijven die de technologische oplossingen voor verduurzaming leveren.

Theo Henrar, voorzitter FME: “Daarmee smaakt de Voorjaarsnota zoetzuur. Herstel van de IKC-regeling is een goede stap voor bedrijven die elektrificeren, maar er is een meerjarige regeling nodig want investeerders hebben zekerheid nodig. De industrie heeft behoefte aan drie zaken: gelijke Europese elektriciteitskosten, algemene financiering van netwerkkosten en het oplossen van netcongestie omdat bedrijven anders niet van het gas af kunnen. Als het kabinet in 2025 de belasting op gas verhoogt, maar het bedrijf kan door netcongestie niet switchen naar elektriciteit, is er sprake van een onvermijdbare lastenverzwaring.”

Ook de Nederlandse CO2-heffing vanaf 2028 bovenop de Europese CO2belasting helpt volgens de brancheorganisatie voor de technologische industrie niet mee als het gaat om technische vernieuwing in Nederland. “Deze extra CO2-belasting beschadigt het Nederlandse investeringsklimaat ten opzichte van andere landen. Daarmee verliezen we innovatieve bedrijven die de brug vormen naar een duurzame samenleving en dat zou

zonde zijn.”

FME wijst op een rapport van bureau E-Bridge in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waaruit blijkt dat de elektriciteitskosten voor Nederlandse grootverbruikers maar liefst 41% tot 66% hoger zijn dan in België, Duitsland en Frankrijk.

Het eerste probleem is netcongestie. Hierdoor kan een bedrijf niet overschakelen van gas naar duurzame stroom. Als het kabinet in 2025 de belasting op gas verhoogt, maar het bedrijf kan niet switchen naar elektriciteit, is er sprake van een onvermijd-

bare lastenverzwaring. Het kabinet zal netcongestie ook moeten oplossen om het MKB en de industrie weer te laten groeien.

Hoge elektriciteitskosten

Netbeheerder TenneT meldt voor 2024 tariefstijgingen van 81% voor het hoogspanningsnet en 128% voor het extra hoogspanningsnet. In 2023 was de stijging 89%. FME ziet graag dat een nieuw kabinet hiervoor een oplossing vindt die vanaf 1 januari 2025 van kracht wordt door de netwerkkosten grotendeels collectief te financieren.

Het derde probleem is dat het afschaf-

Beschadigingsvrij buigen

Wila in Lochem organiseerde onlangs een geslaagde Masterclass ‘Beschadigingsvrij buigen’ voor kantpersoperators en product engineers.

fen van de IKC-regeling en Volumecorrectieregeling (VCR) voor grootverbruikers leidt tot grote prijsverschillen met België, Duitsland en Frankrijk die oplopen tot 66%. Zonder gelijk speelveld kiezen investeerders voor bedrijven in landen met de meest gunstige condities. Voor een goed Nederlands investeringsklimaat is volledig herstel van de IKC en modernisering van de VCR-regeling noodzakelijk. De reparatie van de IKC in 2024 moet daarom een meerjarig vervolg krijgen. En FME pleit voor een IKC-regeling die gelijk is aan de Duitse IKC-regeling die loopt tot 2030. Anders kan er zelfs sprake zijn van desinvestering.

Tijdens de leerzame bijeenkomst aan de Wila Academy ontdekten deelnemers hoe ze aftekening op plaatmateriaal kunnen minimaliseren of zelfs elimineren.

Tijdens deze leerzame bijeenkomst aan de Wila Academy ontdekten deelnemers hoe ze aftekening op plaatmateriaal kunnen minimaliseren of zelfs elimineren. Een cruciaal onderwerp voor vakmensen die streven naar hoogwaardige resultaten in het kantproces. Het evenement omvatte een fabrieksrondleiding door de Wila Smart Factory. Deelnemers kregen een kijkje achter de schermen en leerden hoe procesbeheersing, -controle en gedreven medewerkers bijdragen aan de productie van hoogwaardig en nauwkeurig kantgereedschap. Het bezoek aan de fabriek bood waardevolle inzichten. Deelnemers konden vragen stellen, ervaringen delen en hun kennis verrijken. Meer informatie over beschadigingsvrij buigen is te vinden op de Wila website.

3
BEL 0348 564 54 0 OF KIJK O P JANV AN D AMGR OUP.C OM ‘Uw machines zijn bij
ons in vakkundige en professionele handen’

Pushing the Edge Days een schot in de roos

Het event ‘Pushing the Edge Days’ dat Q-Fin eerder deze maand samen met een aantal partners organiseerde in het nieuwe bedrijfspand van Q-Fin Handling Solutions in Bergeijk, heeft meer dan 350 bezoekers getrokken. Drie dagen lang konden belangstellenden uitgebreid kennismaken met de nieuwste en meest verregaande oplossingen op het gebied van productieautomatisering en robotisering voor de fabriek van de toekomst. Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin Handling Solutions. Maar ook de uitsorteer-unit die nieuwkomer Obotize voor het eerst demonstreerde stond in het middelpunt van de belangstelling. Net als de partijen op het sofwareplein centraal in de expositieruimte.

De organisatie kijkt dan ook zeer tevreden terug op dit eerste evenement in het gloednieuwe pand van Q-Fin Handling Solutions, waar een relaxte sfeer heerste en veel te zien was om de productie in de metaalbewerking middels automatisering, digitalisering en robotisering naar een hoger niveau te tillen. “Niemand van de bezoekers zal het gevoel hebben gehad dat hij voor niks gekomen naar Bergeijk is gekomen”, aldus Q-Fin directeur Anton Bax. Het event in eigen huis stelde de spe-

cialist in het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen in staat om middels een compleet geautomatiseerde lijn de toekomst van handling en finishing te demonstreren. “Op andere plekken – bijvoorbeeld op een vakbeurs – kun je dat eigenlijk alleen maar met videobeelden doen”, vertelt Joost Kouwenbergh, business officer bij Q-Fin. Nu konden de bezoekers een hele lijn aanschouwen met machines met meerdere stations, een unit om de plaatdelen automatisch om te keren en aan de

voor- en achterzijde van de lijn robotcellen die de plaatdelen respectievelijk in- en uitvoeren. “Het neusje van de zalm voor het finishen van plaatdelen”, aldus Kouwenbergh, die blij was met de vele goede reacties hierop. “Je hebt natuurlijk volume nodig, wil een dergelijke oplossing rendabel zijn. Voor de meeste plaatwerkbedrijven is dit nu dan ook nog een brug te ver. Maar zo’n geautomatiseerde oplossing is wel het droombeeld van veel bedrijven. Wij laten hiermee zien wat er mogelijk is. Alles je het finishing-

proces helemaal geautomatiseerd wilt hebben, hoe ziet dat er dan uit.”

Samenwerken met specialisten Een belangrijk onderdeel van deze volautomatische oplossing zijn de 3Dvision systemen van Affix Engineering. 3D-vision camera’s herkennen de producten die worden aangeboden en zorgen zo voor de informatie die nodig is om het hele proces te sturen. Meino Noordenbos van Affix Engineering noemt deze lijn een schoolvoorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in de fabriek van de toekomst. Volgens hem kunnen de ontwikkelingen in de Brainport heel snel gaan, gezien de vele kennis op allerlei gebied die in de regio aanwezig is: “Begin er gewoon mee en zoek elkaar vooral op. Werk samen met de specialisten die er op ieder terrein zijn in de Brainport en dan gaan de ontwikkelingen heel snel. Kijk maar naar Q-Fin, dat nu een voortrekkersrol in het ontbraamproces pakt.”

Uitsorteer-oplossing 3D-vision speelt ook een cruciale rol bij Obotize uit Weert, dat op de Pushing the Edge Days een uitsorteeroplossing voor gesneden plaatdelen introduceerde. Deze is bedacht vanuit de praktijk. Eén van de mensen van Obotize is Antal Driessen, die zelf meer dan 30 jaar ervaring in metaalbewerking heeft. Hij heeft zijn metaalbedrijf verkocht en werkt nu aan oplossingen voor de knelpunten die hij in de dagelijkse praktijk van de metaal-

bewerking tegenkwam. Dat doet hij onder andere via Obotize, waarin hij samenwerkt met enkele specialisten in robot- en cobot-automatisering. Het gaat daarbij vooral om werkzaamheden die minder geliefd zijn bij werknemers, omdat het stom, vuil en/of zwaar werk is of gepaard gaat met veel lawaai. “Voor dat werk zijn geen mensen meer te vinden, ook niet meer uit Oost-Europa”, zegt Driessen. De eerste tastbare oplossing van Obotize is een uitsorteerunit. Deze wordt handmatig bediend door de operator. “We laten de operator nog wel wat doen, maar veel minder”, licht Driessen toe. Bij de Obotize-oplossing landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en de laat de gesneden producten op de transportband vallen. Cobots en 3D-vision nemen vervolgens het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening. De oplossing die op de Pushing the Edge Days werd gepresenteerd was een prototype. “We werden eigenlijk een beetje verrast door de uitnodiging voor deze dagen”, aldus Driessen. “Maar de software is praktisch klaar en dan gaan we dit systeem een aantal maanden testen bij een metaalbedrijf.”

LVD Robotic Solutions

LVD presenteerde zich in Bergeijk met een cobot die doppen van colaflesjes wipte. Hiermee vestigde de producent van machines en software voor de plaatbewerking de aandacht op haar afdeling LRS, ofwel LVD Robotic Solu-

4 Q-Fin en partners presenteren de nieuwste oplossingen voor productieautomatisering en robotisering
Bij de Obotize-oplossing landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en de laat de gesneden producten op de transportband vallen. Cobots en 3D-vision nemen vervolgens het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening.

Met een compleet geautomatiseerde lijn demonstreerde Q-Fin de toekomst van handling en finishing. Het systeem bestaat uit machines met meerdere stations, een unit om de plaatdelen automatisch om te keren en aan de voor- en achterzijde van de lijn robotcellen die de plaatdelen respectievelijk in- en uitvoeren.

tions. Twee jaar geleden heeft LVD het Solution onderdeel van Kuka Benelux overgenomen. Dat heeft zich tot dusverre vooral beziggehouden met het ontwikkelen van robotkantcellen. Nu dat assortiment goed op orde is, is er ook tijd voor andere projecten. De cobot stond model voor een nieuw product dat deze maand wordt gepresenteerd op de Hannover Messe. Dat is een gebruiksvriendelijk cobot-applicatieplatform, gebaseerd op Kuka’s robotbesturingssysteem en ecosysteem iiQKA en de lichtgewicht robot LBR iisy. Deze mobiele oplossing, die bijvoorbeeld makkelijk bij een kantbank kan worden gezet, is geïnitieerd voor buigen, maar kan ook worden ingezet als oplossing voor andere gerelateerde toepassingen, zoals sorteren en ontbramen.

‘Zoek elkaar op en gebruik elkaars specialismen.
Dan kunnen de ontwikkelingen heel snel gaan’
Meino Noordenbos, Affix Engineering

Geautomatiseerd lassen Valk Welding demonstreerde dat het lassen volledig kan worden geautomatiseerd met het ARP softwareprogramma. Dit programma maakt het mogelijk om in een paar eenvoudige stappen van step-file direct naar een robotprogramma te komen, waarmee lasautomatisering ook voor enkelstuks kleine series interessant wordt. Eén van de bezoekers toonde zich echt

onder de indruk: “Wij hebben drie lassers, die alles handmatig lassen. Maar met deze software zou een robot voor ons ook wel eens interessant kunnen worden.”

Kumatech demonstreerde hoe grote stappen kunnen worden gezet in de interne logistiek bij producerende bedrijven met AGV’s, opslagtorens en palletdispensers. Tuwi vestigde de aandacht op het CNC-tapcentrum van CMA, waarmee gesneden plaatmateriaal efficiënt en foutloos is te boren, vloeiboren, tappen, roltappen, verzinken en ruimen.

Software is het nieuwe gereedschap Veel interesse ging ook uit naar het softwareplein, waar partijen als Snabbt, Supplydrive en Virtutec zich presenteerden. Allemaal signaleren ze dat de houding van ondernemers in de maakindustrie ten aanzien van software is veranderd. “Vroeger kreeg ik nog wel eens te horen dat ik gebakken lucht verkocht, nu ziet men software als het nieuwe gereedschap”, vertelde

directeur Herman Moors van Snabbt. “En zo is het ook. Kijk maar eens naar al die machines hier. Zonder software zou er geen machine werken.” Zelf ontwikkelt Snabbt software om het werk van de werkvoorbereiding te versnellen. “We kruipen in de huid van de werkvoorbereider om tijd te winnen. Wij verkopen tijdwinst en dat kan oplopen tot wel 90 procent.”

Net als Moors was ook directeur Edwin Bakker van Supplydrive opgetogen over zijn deelname aan het event. Zijn bedrijf levert oplossingen voor geïntegreerde bedrijfsprocessen in de toeleverketen. “We hadden hier een heel gericht publiek, dat graag de diepte in wilde. Helemaal top.”

5
De Pushing the Edge Days waren het eerste evenement in het gloednieuwe pand van Q-Fin Handling Solutions in Bergeijk.
Veel interesse ging ook uit naar het softwareplein, waar partijen als Snabbt, Supplydrive en Virtutec zich presenteerden.

VMT verzekert zich van nieuwste technologie met Bystronic-primeur

Bystronic heeft bij VMT in Culemborg een ByCut Smart lasersnijmachine geïnstalleerd. Het is de eerste machine van dit nieuwe model – de opvolger van de BySmart Fiber – die Bystronic in Nederland heeft geleverd.

Het is niet toevallig dat VMT (Verschoor Metaal Techniek) deze primeur heeft. Want eigenaar Kees Verschoor is een trouwe Bystronic-klant. Jaren geleden was VMT ook het tweede metaalbedrijf in Nederland dat de allereerste fiberlaser van de Zwitserse machinefabrikant in gebruik nam.

Nieuwste technologie

De belangrijkste reden voor de komst van de nieuwste vlakbedlaser is vernieuwing. “Ik wil om de 5 jaar weer de nieuwste technologie hebben”, zegt Verschoor. “Op zo’n nieuw model zitten altijd evoluties ten opzichte van voorgaande modellen.”

Anne-Roos Woolderink van Bystronic Benelux zegt dat de verbetering bij de ByCut Smart vooral zit in tools die de betrouwbaarheid en de continuïteit van het (geautomatiseerde) snijproces vergroten. Zoals de Nozzle Control Tool (NTC) en KerfScan. Dit is een intelligent functiepakket dat de procesbetrouwbaarheid verhoogt bij manarme of manloze bediening. Het bewaakt het proces, lost problemen (bijvoorbeeld na een botsing met een gekanteld snijdeel) zelf op en zorgt ervoor dat het snijproces wordt voorgezet zonder dat menselijk ingrijpen nodig is.

Meer snijcapaciteit

Naast vernieuwing betekent de nieuwe laser voor VMT ook een stukje

capaciteitsuitbreiding. “De snelheid van leveren is steeds belangrijker geworden”, zegt Verschoor. “We zien dat vooral onze grote klanten steeds strakker plannen. Je moet daarom een soort overcapaciteit hebben om de snelheid die ze verlangen te kunnen garanderen en bij een calamiteit niet gelijk vast te lopen.”

Tot slot heeft Verschoor bij zijn investeringsbeslissing gezocht naar een stukje balans met de machines die VMT al in gebruik had in relatie tot wat er mee wordt gesneden. “80 procent is dun materiaal. Met de lasers die we nu hebben staan, kunnen we dat uitstekend aan.”

VMT heeft nu in totaal drie Bystronic lasersnijmachines. De nieuwe ByCut Smart heeft 6 kW vermogen en een werkbereik van 3x1,5 meter. Hij is geplaatst aan de bestaande Bystronic automatisering voor laden en lossen en heeft daar de plaats ingenomen van de ByAutonom, die nu een plek elders in het pand heeft gekregen. Dit is een CO2-laser die VMT er voorlopig nog wel even bijhoudt. De andere laser is een ByStar 3015, een 8 kW fiberlaser, die is gekoppeld aan een automatisch platenmagazijn met zo’n 100 posities.

Veel bewerkingen in eigen huis De vlakbedlasers zijn zeker niet de enige machines in de omvangrijke productieruimte. VMT is een compleet metaalbewerkingsbedrijf dat alle soorten bewerkingen in eigen huis heeft. Vlakbij de lasers staan meerdere kantbanken. Daarnaast is er ook een afdeling CNC-draaien en -frezen, en een flinke lasafdeling inclusief robotlassen en een in eigen beheer ontwikkelde cabine voor handlaser-

lassen. Ook zijn er drie assemblagelijnen voor verschillende producten. Verder beschikt VMT over eigen poedercoatfaciliteiten.

Toeleverancier en eigen producten Met al deze bewerkingen in eigen huis is VMT zowel toeleverancier als producent van eigen producten. De eigen producten worden vermarkt door verschillende bedrijven die onder VMT Companies vallen. Zo is er Mr. Fill met slimme afvaloplossingen, Van Doorn Lighting verlichtingsarmaturen, Boere breedbandschuurma chines, ROEF bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen en Astra bevei ligingscomponenten. Een ander on derdeel is Vietnam Programming, een bedrijf met inmiddels 12 medewer kers in Vietnam, die engineeren en programmeren.

Daarnaast werkt VMT als toeleveran cier voor klanten in diverse sectoren zoals de productie van bouw- en grondverzetmachines, machinebouw, koelmeubelindustrie, brandweerin dustrie, interne logistiek, systeem bouw et cetera.

Innovatieve oplossingen

kan leveren. Hierin gaat het bedrijf echt heel ver. Zo heeft VMT bijvoorbeeld een klant die fietsdragers verkoopt. Verkoop en marketing is het enige wat die klant doet. “De rest doen wij”, zegt Verschoor. “We boeken de orders in, vullen de benodigde veiligheidsbladen in, maken alle onderdelen, assembleren de drager, pakken hem in en zetten hem in de vrachtwagen voor het vervoer naar de eindklant. Ondertussen ontwikkelen we ook nog door om het product beter te maken of goedkoper te kunnen

materiaal tot 2 mm dik.

De combinatie van eigen producten en toelevering werkt volgens Verschoor heel goed. Zijn bedrijf kan op beide vlakken als een one-stop-shop fungeren. “We ontwerpen en ontwikkelen innovatieve oplossingen, zoals combinaties met kunststoffen, elektronica en techniek. We kunnen producten helemaal afmaken tot en met de sticker erop en het vervoer naar de klant.”

Met dit brede pallet aan mogelijkheden richt VMT zich vooral op klanten aan wie het veel toegevoegde waarde

Smarticate app

Alles bij elkaar gaan er zoveel verschillende materialen, onderdelen en producten door de productie, dat efficiency en het houden van overzicht best wel een issue is. Om dat te realiseren is de productie in drieën gesplitst: er is een deel voor enkele productie, een hele lijn voor de machinebouw waar alle bewerkte en ingekochte componenten samenkomen, en de zogeheten dunne lijn voor

Daarbij heeft VMT de interne digitalisering uitstekend voor elkaar, vooral door eigen ontwikkelingen. De medewerkers van VMT, met Kees Verschoor zelf voorop, zijn niet bang om zelf een stukje software te ontwikkelen. Het meest aansprekende voorbeeld hiervan is de Smarticate app. Hier is vele jaren aan ontwikkeld en het heeft veel van de medewerkers gevraagd. Maar het resultaat is er naar. Deze app zorgt voor totale digitalisering tussen ERP en de machines. Alle medewerkers hebben een tablet waarop de app draait. Deze geeft hen alle informatie die ze nodig hebben. Hierdoor is VMT volledig papierloos. De kracht is dat de app is ontwikkeld vanuit de praktijk. Hij is echt gemaakt voor de mensen op de werkvloer. Alles waar de mensen tegenaan liepen, zit verwerkt in die app. Met een druk op de knop hebben ze alle informatie. Het voordeel voor de mensen op kantoor is dat ze per direct en op ieder moment kunnen zien wat de status is van de mensen en de machines. Het management ziet binnen 5 minuten wat de financiële gevolgen van alles zijn. “Zonder deze app zou overzicht op de hele fabriek onmogelijk zijn”, aldus Verschoor.

De app is nu een panklaar concept, dat zo te gebruiken is in de logistiek, door bedrijven met eigen producten en toeleveranciers. Smarticate is nu totaal los gekoppeld van VMT en opereert nu volledig zelfstandig. Het kan gekoppeld worden aan de meeste ERP-systemen en is vanaf nu beschikbaar.

6
voor elkaar. De in eigen beheer ontwikkelde Smarticate app zorgt voor totale digitalisering tussen ERP en de machines.
VMT is een compleet metaalbewerkingsbedrijf dat alle soorten bewerkingen in eigen huis heeft. Zo is er een flinke lasafdeling inclusief robotlassen. Met Mr. Fill produceert VMT Companies slimme afvaloplossingen.
Anne-Roos Woolderink van Bystronic en VMT-eigenaar Kees Verschoor bij de nieuwe ByCut Smart lasersnijmachine. “Ik wil om de 5 jaar weer de nieuwste technologie hebben”, zegt Verschoor.

WIJ ZOEKEN EEN

Accountmanager

Voltijd Mbo, hbo of ervaring Nederland

Om de groei-ambitie van HoffmannMetalcare te kunnen bewerkstelligen zijn wij op zoek naar een accountmanager die ons klantenbestand weet uit te breiden en de relatie met bestaande klanten goed kan onderhouden.

Als accountmanager...

heb je minimaal een afgeronde technische opleiding op mbo-niveau;

of beschik je over enkele jaren verkoopervaring in een soortgelijk bedrijf als Hoffmann-Metalcare, dat machines voor de metaalindustrie importeert, ontwikkelt, produceert en verkoopt; ben je in het bezit van rijbewijs B; beheers je de Duitse en/of Engelse taal (pre).

Wat kan je van ons verwachten?

Uitstekende arbeidsvoorwaarden

Goede pensioenvoorziening volgens de CAO Metaal & Techniek. Alle ruimte om jezelf verder te ontwikkelen.

Je krijgt een auto, laptop en telefoon van de zaak

Jouw takenpakket

Je draagt bij aan een verdere professionalisering van Hoffmann-Metalcare en weet ons rendement te verhogen. Je breidt het aantal klanten uit en genereert meer omzet bij bestaande klanten.

Je draagt zorg voor een goede overdracht aan de engineering

Meer weten of solliciteren?

Neem contact op met Gerrit Eysink

(0)78 610 2388

info@hoffmann-metalcare.nl

hoffmann-metalcare.nl/vacatures

7 mechanische persen Hoogwaardigehydraulische persen ponsmachines profielbuigmachines www rhtc.nl TheNetherlands PPFCP-50 PPCF-80
Wij bouwen nieuw
8 Binnen twee minuten een messcherpe offerte voor uw zetwerk of lasersnijwerk? Eenvoudig & snel op plaatweb.nl Toeleverancier voor CNC draai- en freeswerk Vraag vrijblijvend een offerte aan! De Hondert Margen 3, 2678 AC De Lier Tel. (0174) 613339 e-mail: info@leehove.nl WWW.FRIEBEL.NL INFO@FRIEBEL.NL 035-6014979 YAMASAKI YZ-8N Spil opname: ISO -40 Tafel: 1500 x 350 mm Spilsnelheden: 12 Bereik: 45 –1500 rpm Verpl. X-as: 850 mm Verpl. Y-as: 350 mm JUNG JM-400 Bereik: 400 x150 mm �le�troma�ne�s�heOpspantafel Koelunit met filter EMAPP 350 SA Halfautomaat Cap: 350 mm Ø MACHINES MET ERVARING De Hemmen 77 9206 AG Drachten tel.: 0512 - 545877 06 - 30156949 06 - 40429142 email: info@frimach.nl PrimaPower E6 pons nibbelmachine; Cap: 30 ton; 3000 x 1500mm; 20voudige turret met 6 auto index; BJ 2012 Euromac ZX Index pons-nibbel; Cap: 30 ton; Uitlading 1000mm;incl multi tool; Index draaibare ponskop; BJ 2004 Imet BS 350 SHI bandzaag; Cap: 350mm; Dubbelzijdig verstek; materiaal taster; BJ 2015 MEP Shark 282 SXI EVO zaagmachine; Cap: 280 x 220 mm; Dubbelzijdig verstek; BJ 2020 Behringer HBP 263G bandzaag; Cap: 263 x 400mm; Dubbel koloms; Enkelzijdig verstek; BJ 2006 Darley EHP LS 230 43 37 kantbank; Cap: 4300 x 230 ton; Hydr Wila boven+onder klemming; BJ 2002 Amada HFBO 220 60 kantbank; Cap: 6100 x 220 ton; Y1, Y2, X1, X2, R1, R2, Z1 en Z2 CNC; BJ 1997 Durma AD R 25100 kantbank; Cap: 2550 x 100 ton; Y1, Y1 en X as CNC; DU 6000 CNC besturing; BJ 2013 Safan SMK K 40 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 40 ton; TS1 touch besturing; BJ 2000 Bystronic Xpert 250 4100; Cap: 4100 x 250 ton; Y1, Y2, X, R, Z1 en Z2 CNC; Buighulp; BJ 2009 Euromac 220 6 SR uithoekschaar; Cap: 220 x 220 x 6 mm; Variabele hoekverstelling; BJ 1997 Safan E Brake 50 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 50 ton; Manuele Wila NS klemming; X en R as CNC gestuurd; BJ 2006 Bedrijfsinventarissen en machines te koop gevraagd www.frimach.nl WWW.HOPMACHINES.NL Bezoek nu onze nieuwe website BIED BIJ ONS UW OVERBODIGE MACHINES AAN! Jinn Fa bj 2007 JSL 32AB Langdraaimachine besturing Fanuc Gildemeister bj 2004 CTX 510 Draaibank besturing Fanuc Bridgeport bj 1998 VMC800/22 Freesmachine besturing Heidenhain Bridgeport bj 2007 GX1000B Freesmachine besturing Heidenhain HOP Machines/ Handelsonderneming in en verkoop metaalbewerkingmachines Wethouder Lindersstraat 145 5455 GK WILBERTOORD THE NETHERLANDS info@hopmachines.nl Tel: +31 485 478107 Mobiel: +31-647696732 +31-651089846 Technische Handelsonderneming IEDERIK tel.: 0117-372087 mob.: 06-10631536 of 06-21248315 e-mail: diederiktho@gmail.com www.rapidoriginal.com Vraag uw handelaar. RAPID ORIGINAL TEACH-IN TOL +/- 0,005 15º INDEXERING 4 POSITIES WWW.IJZERON.NL Kosmonaut 16 3824 MK Amersfoort Tel. 033 - 4564037 Fax 033 - 4570830 info@ijzeron.nl Safan SMK-K 2000 mm x 40 ton Soort Merk/Type Omschrijving Bj Schaar Darley GS cap. 2050 x 6 mm .14 Schaar Darley GS cap. 4100 x 6 mm Schaar Haco HSLX cap. 4100 x 6 mm .09 Schaar RAS 8630 cap. 3000 x 6 mm Cnc .99 Schaar Safan B.shear cap. 3000 x 6 mm Cnc .09 Kantpers Beyeler EU3 cap. 3000 mm x 100 ton Cnc (retrofit) .94 Kantpers Beyeler PR6 cap. 3000 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Safan E-brake cap. 2500 mm x 65 ton Cnc .07 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 100 ton Cnc .05 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 150 ton Cnc .07 Kantpers Safan CNCL cap. 4300 mm x 120 ton Cnc, felsbalk .05 Kantpers Safan H-Brake cap. 3100 mm x 120 ton Cnc .03 Kantpers Safan CNCL-k cap. 3100 mm x 170 ton Cnc .04 Kantpers Safan CNCL-k cap. 4300 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Trumpf V85 cap. 2000 mm x 85 ton Cnc .00 Kantpers Trumpf V130 cap. 3000 mm x 130 ton Cnc .99 Kantpers Haco HPF cap. 3000 mm x 300 ton Cnc .01 MACHINES TE KOOP GEVRAAGD!!! Schaar Safan HVR, cap 2500 x 4mm

PERFECTIE TUSSEN MENS EN METAAL

lassen, lasersnijden, kanten, walsen, engineering, framebouw, constructie, industriële behuizingen, machine- en apparatenbouw

WEG Benelux investeert in lokale assemblagelijn

WEG Benelux heeft een nieuwe assemblagelijn gelanceerd in zijn magazijn in Nijvel, België. De WG20 motorreductoren kunnen nu op locatie worden geassembleerd, wat leveringstijden voor klanten in België, Nederland en Luxemburg flink verkort.

De ultramoderne WG20 serie bevat een axiale, parallelle en haakse uitvoering, elk met schuine vertandingen, en biedt koppels variërend van 50 tot 18.000 Nm. De serie wordt helemaal in-house bij WEG ontworpen, geproduceerd en geassembleerd. De nieuwe lijn in het Belgische magazijn zal zich in eerste instantie concentreren op de assemblage van extra kleine (XS), kleine (S) en middelgrote (M) WG20 modellen met een maximale capaciteit van 1.500 Nm. Om dat mogelijk te maken, heeft WEG Benelux € 350.000 geïnvesteerd in nieuwe apparatuur zoals gereedschap en persen, en de aanleg van een uitgebreide voorraad reserveonderdelen. Ook is geïnvesteerd in de opleiding en ontwikkeling van het assemblageteam. De assemblagelijn in het magazijn in Nijvel is sinds begin dit jaar operationeel en WEG Benelux heeft nu al plannen om het project in de komende jaren uit te breiden. Het uitbrei-

De nieuwe assemblagelijn verkort de levertijden van WG20 motorreductoren van een gemiddelde acht tot tien weken tot slechts twee weken voor klanten in België, Nederland en Luxemburg.

dingsproject zal waarschijnlijk leiden tot de creatie van een aanvullende assemblagelijn voor grotere WG20 modellen tot 18.000 Nm. De investering in de WG20 assemblagelijn waarborgt dat WEG Benelux kan blijven leveren aan belangrijke klanten in de levensmiddelen- en drankensector, de verpakkingsindustrie, de infrastructuursector en meer. De nieuwe lijn verkort de levertijden van een gemiddelde acht tot tien weken tot slechts twee weken voor klanten in België, Nederland en Luxemburg.

Boers & Co gaat naar Mechatronica Innovatie Campus Schiedam

Boers & Co gaat zich vestigen op de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS). Het contract hiervoor is begin april officieel ondertekend door Ronald Koot, CEO van Boers & Co, en SDK Vastgoed (VolkerWessels).

Gespecialiseerd in precisie techniek, fijn plaatwerk en mechatronica is Boers & Co een vooraanstaande speler in de geavanceerde hightech maakindustrie waarin alles steeds complexer, intelligenter en kleiner wordt. Boers & Co wordt één van de twee grote bedrijven in het door SDK Vastgoed te realiseren gebouw Atlas. Alle drie de Boers & Co bedrijven, Machining, Sheet-Metal en Mechatronics, komen hier samen onder één dak.

Open innovatie

Atlas wordt een 26.700 m² groot eigentijds industrieel gebouw met een

hoogwaardige uitstraling en zichtbaarheid op wat er zich binnen afspeelt en gedeelde campusvoorzieningen, waar gebruikers van MICS kunnen vergaderen, ontmoeten, lunchen en samenwerken. Dat is immers de meerwaarde

van een campus: het stimuleren van open innovatie en groei door de nabijheid van talent en het faciliteren van samenwerking en ontmoetingen.

verhuizing: “Deze regio met prachtige hightech maakbedrijven van wereldklasse, heeft op deze centraal gelegen locatie een betere toegang tot de grote pool van talent in Zuid-Holland. De concentratie van kennis, technologie en de betere onderlinge samenwerking zal de aantrekkingskracht en ons concurrentievermogen verbeteren. Door ons in Atlas op MICS te vestigen zorgen wij dat wij ook voor de volgende generaties kwaliteit en continuïteit kunnen blijven leveren.”

Atlas wordt een modern gebouw met een duurzaamheidslabel BREEAM Excellent. Tussen het gebouw Atlas en de Schie komt een 9 meter brede groen ingerichte boulevard met het stationsgebied en het centrum van Schiedam. Door het open karakter van Atlas wordt hiermee voor passanten een showroom gecreëerd voor wat er zich binnen in Atlas afspeelt.

Besseling Techniek - Hans Stedehouder is als directeur van Besseling Techniek opgevolgd door Ronald de Vos. De Vos geeft nu leiding aan een gedreven team, dat de Roofmaster dekwassers uitbouwde tot mondiale benchmark voor het efficiënt wassen, coaten en cleanen van kassen. “Kasdek blijft onze core business, maar we gaan ook op zoek naar verbreding”, zegt de ambitieuze opvolger van Stedehouder, die na 27 jaar afscheid neemt van het bedrijf waarmee zijn eerste onderneming All Techniek in

Boelen Metaalbewerking - Cor van Alphen heeft alle aandelen van Boelen Metaalbewerking overgenomen. Na ruim 43 jaar werkzaam te zijn geweest bij Boelen, waarvan de laatste 25 jaar als directeur heeft Jos Boelen het stokje overgedragen. Jos en Cor zijn allebei van mening dat de beide bedrijven (Van Alphen Metaal in Heesbeen en Boelen Metaalbewerking in Nieuwkuijk) qua cultuur prima bij elkaar passen. Daarnaast zijn de kwaliteiten die beide bedrijven bezitten mooi complementair aan elkaar. Dit maakt dat er sprake is van continuïteit voor medewerkers, klanten en leveranciers van beide bedrijven.

Laskanten maken aan plaat of strip?

...HBM en CHP plaatkantenfreesmachines

De HBM plaatkantenfreesmachines zijn snel, flexibel en breed inzetbaar en geschikt voor afbramen, laskanten en radiussen.

De CHP plaatkantenfreesmachines zijn ideaal voor grote platen en maken gelijkmatige laskanten, zonder herrie en zonder stof. Bel voor een vrijblijvende demonstratie.

9
OOK TE HUUR!
Th. WORTELBOER B.V. Sluisweg 9, 6582 AG Heumen tel. +31 (0)24-358 65 14, +31 (0)24-358 70 79 www.wortelboer.ws
plaatwerk op maat! www.disselhorstmetaal.nl DISSELHORST METAAL Overkampsweg 26 8102 PH Raalte Tel.: 0572 - 36 26 00 Fax: 0572 - 36 22 98 Altijdin bedrijf! BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM
Dag en nacht in touw voor uw
personalia
Atlas wordt een 26.700 m² groot eigentijds industrieel gebouw met een hoogwaardige uitstraling en zichtbaarheid op wat er zich binnen afspeelt en gedeelde campusvoorzieningen, waar gebruikers van MICS kunnen vergaderen, ontmoeten, lunchen en samenwerken. Ronald Koot zegt over de aanstaande uw partner voor gecertificeerd laswerk Sinds 1919 biedt Assink & Schipholt betrouwbaarheid en hoogwaardige kwaliteit. Wilt u meer weten over Assink & Schipholt? Kijk dan op www.assinkschipholt.nl

• Plaatwalsen

• Profielwalsen

• Strippenbuigers

• Aluminium Zaagmachines

• Plaatscharen

• Draaibanken

• Werkplaatspersen

EEFTING KL - SWING 1612 - 40 De Eefting KL – Swing 1612 – 40 is een ontbraammachine gemaakt om plaat- en snijwerk te ontbramen/slijpen. Dit gebeurt door middel een klepelas met askettinkjes om hardnekkige bramen te verwijderen. Om daarna door een zwenksysteem met 12 slijpborstels te gaan, opgedeeld in 2×6, dat van links naar rechts zwenkt. Hierdoor wordt het gehele plaatmateriaal volledig ontbraamt.

06-54264963

info@derrickeefting.nl

Derrick Eefting Techniek en Ontwikkeling Zanddijk 73, 9561 VD Ter Apel

Al uw plaat- en laswerk op afroep leverbaar

Omdat uw producten in serie en daarmee milieuvriendelijker en goedkoper worden gemaakt, en in ons magazijn (7.000 m2) worden opgeslagen, kunnen wij u op afroep leveren. Dat scheelt u ruimte én geld!

...waar vakmanschap, hightech en duurzaamheid hand in hand gaan

Uw voordelen

• Lagere prijs

• Facturering bij afname

• Verzekerd van voorraad

• Groenste productie

10
Voor nieuwe of gebruikte ESAB snijsystemen Service, onderhoud en retrofits csbx.nl
VOLGENDE
METAALNIEUWS 9
THEMA: MAAKINDUSTRIE EXPO VERSCHIJNING: 29 APRIL DEADLINE: 2 MEI & Draaibanknodig?      AI zet ponslaser Trumpf sneller aan het werk
EDITIE
2024
Ontbraammachine
SCAN VOOR ONZE VACATURES
Veluw Metal Creations
Topkwaliteit Plaatwerk
T. (073) 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu Klompenmaker 18 5253 RH Nieuwkuijk Uw product gratis op voorraad! cad lasersnijden ponsen verspanen buigen strekken walsen lassen finishen opslag
www.phantom.eu Adv_MetaalNieuws_Phantomeu_B135xH90mm.indd 1 27/02/2024 13:36:24
De nieuwe PHANTOM.EU is uit Boordevol producten en informatie om het leven van een metaalbewerker makkelijk te maken. VRAAG UW DEALER OF BEKIJK ‘M ONLINE:

Ook verspanen is bij Dumaco serious business

Wie aan Dumaco denkt, denkt vooral aan plaatbewerking. De groep is inmiddels echter ook een serieuze partij op het gebied van verspaning op hoog niveau. De vestigingen Hardinxveld-Giessendam en Montfoort hadden al verspanende afdelingen en met de recente overnames van Ubroek precision in large machining en SAM Precision zijn er tegenwoordig zelfs vier Dumaco-vestingen waar wordt gedraaid en gefreesd.

Samen bieden zij een mooi pallet aan bewerkingen, die gaan van complex draai- en freeswerk in exotische materialen tot en met grootverspanen met ongekende nauwkeurigheden. De overnames geven Dumaco Group toegang tot nieuwe markten, zoals de halfgeleiderindustrie, en vergroten de mogelijkheden om als een ‘one-stopshop’ voor de klanten te fungeren. Mooie gecombineerde producten

Een aantal jaren geleden had Dumaco niet de strategie om ook in verspaning te investeren, zegt CEO Edwin Voermans. De focus lag immers op plaatbewerking. Maar de groep merkt natuurlijk ook dat de markt in de Nederlandse verspaningssector heel goed is. Een vorig jaar verschenen rapport van ABN Amro voorspelt een flinke groei, zelfs bijna een verdubbeling van de marktomvang tot 5 miljard euro in 2030. Bovendien weet Dumaco uit eigen ervaring dat de combinatie van plaatwerk met draai- en freeswerk uitstekend werkt. “Dat merken we bijvoorbeeld bij Dumaco Hardinxveld-Giessendam, waar we mooie gecombineerde producten maken”, zegt Voermans. “Grote bedrijven vinden het fijn dat we voor hen een one-stop-shop kunnen zijn. Die filosofie willen we daarom verder uitbreiden. Dat kun je Dumaco-breed zien. In principe zijn al onze negen vestigingen voor een klant beschikbaar. Samen vormen ze een integrale leverancier van metaalbewerkingen.”

Twee keer win-win situatie

Om die filosofie nog meer handen en voeten te geven, heeft Dumaco Group in de afgelopen periode twee gerichte overnames gedaan. Eerst is eind vorig jaar Ubroek, genoemd naar de buurtschap die onderdeel is van de gemeente Venlo, overgenomen. Begin dit jaar volgde SAM Precision in Cuijk. In beide gevallen was er sprake van een win-win situatie. SAM Precision (Smart

Advanced Machining) is een specialist in het verspanen van exotische materialen. Het bedrijf produceert door middel van hightech machining hoogwaardige verspaningsonderdelen op het allerhoogste niveau, ultraprecies en met een hoge nauwkeurigheid. Waar anderen afhaken, gaat SAM Precision juist graag de uitdaging aan om iets toch voor elkaar te boksen. Met deze instelling is het bedrijf uitgegroeid tot een succesvolle toeleverancier in onder andere de ruimtevaart, de medische industrie en de halfgeleiderindustrie. Dumaco kan door deze overname klanten optimaal bedienen op het vlak van frezen en draaien van fijnmechanische componenten met hoge nauwkeurigheid. SAM Precision was op haar beurt op zoek naar een sterke partner waarmee het verder kan groeien.

Halfgeleiderindustrie

Hetzelfde gold voor Ubroek, specialist in precisie metaalbewerking en leverancier van grote en complexe precisieonderdelen aan klanten in Nederland, België en Duitsland in de olie- en gasindustrie, de energiesector en de halfgeleiderindustrie. Het Limburgse bedrijf beheerst diverse specialistische bewerkingen, zoals kotteren, carrousel

draaien, slijpen, rond- en vlakslijpen, draadvonken en frezen. Eigenaar was John Hermans, die aan boord is gebleven om onder de vleugels van de nieuwe eigenaar een aanzet te geven voor de volgende groeifase. Hij ziet daarvoor grote kansen. “We hebben hele trouwe klanten. Zeker in de grootverspaning is vertrouwen allesbepalend. Het gaat in onze sector om kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Daarbij is er een grote behoefte aan grootverspaning. We zien partijen kiezen voor de afbouw van hun eigen machinefabrieken en kiezen voor uitbesteden. Daar kunnen wij instappen.”

Hierbij spreekt in het voordeel van Ubroek, dat het door de jaren heen geleidelijk aan is gegroeid naar een steeds hoger niveau. Zeker de stap naar de halfgeleiderindustrie heeft het bedrijf volgens Hermans veel gebracht. Ubroek produceert onder andere complete aluminium producten en prototypes van stalen frames voor de nieuwste generaties machines. De specialisten van Ubroek denken met hun klanten mee en worden bijvoorbeeld door een bedrijf in de halfgeleiderindustrie al in de ontwerpfase gevraagd om adviezen. “Er zit natuurlijk een enorme groei aan

te komen in die industrie. We willen daarbij aanhaken en naar een next level gaan.”

Investeringsplannen

Om die volgende stap te kunnen maken, moet Ubroek, dat ruim dertig medewerkers telt, investeren. “Daarvoor hadden we een sterke partij nodig”, zegt Hermans. “Het zou heel lastig zijn geworden om op eigen kracht alle investeringen te doen die we willen doen. Daarom zijn we blij met Dumaco.” Omgekeerd geldt hetzelfde. Voermans: “We weten dat we moeten investeren en dat doen we ook. Onze investeerders juichen dat toe. Met deze twee overnames heeft onze groep nu een mooi portfolio in de verspaning. De inspanningen voor de komende tijd zijn er vooral op gericht om dat te versterken. Ubroek kan door nieuwe investeringen haar positie versterken in de halfgeleiderindustrie, een zeer interessante nieuwe markt voor Dumaco Group.”

De investeringsplannen voorzien onder meer in de aanschaf van een nieuwe portaalfreesmachine om nog grotere stukken en nog nauwkeuriger te kunnen produceren. Ook zal deze multi-

functioneel inzetbare machine worden uitgerust met een stukje automatisering. Daarnaast staat Ubroek aan het begin van een clean-traject om onderdelen te kunnen produceren die voldoen aan de hoge reinheidseisen van de halfgeleiderindustrie.

Voor SAM Precision zijn er ook investeringsplannen. De uitdaging hier is vooral het verder uitnutten van de manarme uren. “Dat betekent onder andere dat veel met softwaremensen om tafel zullen zitten”, aldus Voermans.

Cultuur handhaven

De intentie van Dumaco is om zowel bij Ubroek als bij SAM Precision de cultuur te laten zoals die is. Voermans: “Dat is onderdeel van de filosofie in onze groep. Alle negen vestigingen zijn goed in verschillende dingen, ze hebben allemaal een andere dynamiek. Dat willen vooral zo houden. We leggen niet allerlei regels en systemen van hogerhand op maar proberen wel heel pragmatisch de voordelen van alle vestigingen te combineren. Zo ontstaat een leuke dynamiek, waarbij soms wel drie of vier locaties voor één klant produceren. Dat zorgt voor stabiliteit en geeft heel veel mogelijkheden, waar uiteindelijk iedereen van profiteert.”

11
Ubroek kan door nieuwe investeringen haar positie versterken in de halfgeleiderindustrie, een zeer interessante nieuwe markt voor Dumaco Group.
John Hermans, oud-eigenaar van Ubroek precision in large machining, en CEO Edwin Voermans van Dumaco Group. Mede door de overname van Ubroek is Dumaco inmiddels ook op het gebied van verspaning op hoog niveau een serieuze partij.
verspaningsonderdelen op het allerhoogste niveau, ultrapre-
SAM Precision produceert door middel van hightech
machining hoogwaardige
cies en met een hoge nauwkeurigheid.

Perfectie in metaalbewerking en plaatwerk

Ontdek ons op baas-metaal.nl
Uw partner voor gecertificeerd laswerk Lasersnijden TIG/MIG/MAG lassen Robotlassen Puntlassen CNC vloeiboren Walsen CNC draaien Glasparel-stralen Zetwerk Inpersen CNC frezen Al 35 jaar dé specialist in slimme metaaloplossingen

agenda

22-26 april

Hannover Messe

Internationale industriële vakbeurs

Messe Hannover (D) hannovermesse.de

14-17 mei GrindingHub

Vakbeurs voor oppervlaktebewerking

Messe Stuttgart (D) grindinghub.de

14-16 mei

Advanced Manufacturing Belgium

Drie vakbeurzen: Welding Week, Metal & Subcontracting

Antwerp Expo, Antwerpen advanced-manufacturing.be

15-16 mei

Maakindustrie Expo

Event voor de maakindustrie

Evenementenhal Hardenberg maakindustrie-hardenberg.nl

15-16 mei

Food Tech Event

Vakbeurs en congres technische oplossingen voor voedingsindustrie

Brabanthallen, Den Bosch food-tech-event.nl

22-23 mei

Open huis DMG Mori

Demonstraties verspaning

DMG Mori, Veenendaal dmgmori.com

28-30 mei

Open huis CSBX/Fiberlaser Benelux

Demonstraties snijtechnieken

CSBX/Fiberlaser Benelux, Ede csbx.nl

1-3 oktober

METAVAK

Vakbeurs voor metaalbewerking

Evenementenhal Gorinchem metavak.nl

1-3 oktober

Welding Week

Vakbeurs voor verbindingstechnieken

Evenementenhal Gorinchem welding-week.nl

22-25 oktober

Euroblech

Internationale vakbeurs voor plaatbewerking

Messe Hannover (D) euroblech.com

Uw open dag in de Metaalnieuws-agenda?

Mail de gegevens naar redactie@metaalnieuws.nl.

Zie voor een uitgebreidere agenda www.metaalnieuws.nl

Kennissessie innovatief koelsmeerconcept

Op 23 mei organiseert Mikrocentrum samen met Röders en Dymato een speciale Knowledge Session bij Mikrocentrum in Veldhoven. Hierin staat het innovatieve koelsmeerconcept Mediumverteiler centraal.

Dit systeem, ontwikkeld in Duitsland, is een alternatief voor nat frezen en MQL (Minimal Quantity Lubrication). Het kan worden gebruikt voor droge bewerking (spanen worden weggeblazen met perslucht) en voor koelsmeren met luchtolienevel. Dat laatste kan bijvoorbeeld bij het bewerken van gehard staal worden toegepast. Net als bij een MQL-systeem gebeurt de smering tijdens het frezen met een mix van oliedruppels en perslucht. Het grote verschil is dat bij de Mediumverteiler de nozzlehouder in een vaste positie op het spindelhuis is gemonteerd. Aan deze houder zijn de aansluitpunten voor olie en perslucht bevestigd. De 16 sproeiers in de Mediumverteiler creëren een tot 6 bar sterke ring van luchtolienevel die naar beneden rond het gereedschap wordt geblazen. Ongeacht de positie van de spil en de snelheid waarmee deze draait, blijft de luchtolienevelring in een constante positie ten opzichte van de snijkanten en het gereedschap, omdat de Mediumverteiler niet meedraait. Hierdoor wordt de

Open huis Kuka

Kuka opent op 20 juli haar deuren in het splinternieuwe, ultramoderne gebouw in Houthalen (B). Bezoeker0s kunnen niet alleen kennismaken met het nieuwe pand, maar ook met de nieuwste technologieën en innovaties in de wereld van automatisering. Kuka zal laten zien hoe het de industrie ondersteunt en helpt te transformeren.

De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor de volgende generatie robots: Intelligente, mobiele roboteenheden treden steeds meer naar voor. Mobiele robots bewegen zelfstandig in een ruimte, werken allemaal samen en bieden de industrie absolute flexibiliteit. Tijdens het open huis toont Kuka haar nieuw portfolio van mobiele platformen. Daarnaast kunnen bezoekers

nevel naar het snijvlak getrokken en komt de smering precies daar waar het nodig is.

Minder complexe reiniging Dit koelsmeerconcept biedt meerdere voordelen die voor de Nederlandse hightech toeleveringsindustrie interessant zijn. Röders diept deze in de Knowledge Session verder uit. Het innovatieve koelsmeerconcept draagt bij aan de thermische stabiliteit van de CNC-machine. Omdat er geen zware pompen voor de koelsmeerunit nodig zijn, ligt het energieverbruik lager. Hierdoor dalen de energiekosten en verkleint het verspanend bedrijf de CO2-voetafdruk. Voor de productie van Grade 2 en Grade 1 onderdelen voor ASML biedt de Mediumverteiler het voordeel dat er geen water gebruikt wordt en slechts een geringe hoeveelheid olie. Hierdoor komen de onderdelen veel schoner van de machine, zodat het reinigen na het bewerken eenvoudiger wordt. Er blijft geen koelmiddel achter op het geharde staal. “Het gaat niet meer alleen om de bewerking zelf, maar om een totaaloplossing. Deze Mediumverteiler is daar een sprekend voorbeeld van omdat je daarmee kosten verlaagt, het proces stabieler maakt en kwalitatief betere oppervlakken freest”, vat Dymato-directeur Werner Meijer de voordelen samen. Hightech toeleveranciers die meer willen weten over de Mediumverteiler kunnen zich aanmelden voor deze speciale Knowledge Session die Röders en Dymato samen met Mikrocentrum organiseren. Aanmelden hiervoor kan via de website van Dymato.

kennismaken cobot LBR iisy. Ook de digitale services worden gepresenteerd. Met Kuka iiQOT, het centrale online platform, kunnen de robots op de voet worden gevolgd. Op het programma staat ook een kijkje in het moderne opleidingscenter, waar Kuka professionals voorbereidt op de uitdagingen van de arbeidsmarkt en hen vertrouwd maakt met alle aspecten rondom robotica. In enkele robotcellen kan men handson leren hoe de

Ontdek de ultieme oplossing voor ontbramen, afronden en finishen van kleine vlakke plaatdelen tot 250 mm breed. De F250 combineert snelheid met veelzijdigheid om uw productieproces te optimaliseren.

robots moeten worden bediend en geprogrammeerd.

13 F250
COMPACTE KRACHTPATSER VOOR KLEINE PLAATDELEN
Bij het innovatieve koelsmeerconcept Mediumverteiler is de nozzlehouder in een vaste positie op het spindelhuis gemonteerd. Aan deze houder zijn de aansluitpunten voor olie en perslucht

Alliantie Prima Additive en Sodick voor 3D metaalprinten

Het Italiaanse Prima Additive en de Japanse machineproducent Sodick gaan samenwerken op het gebied van productiesystemen voor 3D metaalprinten. Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is van de Prima Industrie Group.

Sodick ontwikkelt en produceert hogesnelheids- en precisiewerktuigmachines, evenals systemen voor additieve metaalproductie en hybride systemen die additieve en verwijderingsprocessen combineren. Daarnaast beschikt Sodick over een groot klantenbestand en verkoopnetwerk op het gebied van precisiemachines over de hele wereld, vooral in Azië. Prima Additive ontwikkelt, produceert en verkoopt systemen voor metaaladditieve productie met behulp van Laser Powder Bed Fusion-technologie, waarop Sodick ook actief is, Direct Energy Deposition-technologie, evenals andere geavanceerde lasertechnologieën, waaronder laserlassen op afstand en laserharden, met name processen gebruikt in de automobielsector. Naast systeemontwikkeling is een sterk punt van Prima Additive de toepassingscapaciteit die is getest in verschillende industriële sectoren, waaronder de automobielsector, de lucht- en ruimtevaart, de sieradenindustrie en de medische sector. In

Europa werkt Prima Additive actief samen met universiteiten en onderzoekscentra en wordt erkend als een belangrijke spelers op de markt van lasertechnologieën voor de additieve productie van metalen.

Complementair aanbod

De samenwerking tussen Sodick en Prima Additive is vooral interessant vanwege de complementariteit van het aanbod van de twee merken vanuit het oogpunt van technologieën, producten, geïnteresseerde marktsectoren, klanten, toepassingen en geografische gebieden.

Dankzij de zakelijke alliantieovereen-

Beter inzicht in opleidingsniveau voor Leven Lang Ontwikkelen

Om een Leven Lang Ontwikkelen te stimuleren, komt er een wettelijke, onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen. Koninklijke Metaalunie spreekt van een grote sprong voorwaarts.

Met een wettelijke, onafhankelijke beoordeling krijgen werkenden, werkzoekenden en werkgevers beter inzicht in het niveau van een opleiding die ze willen volgen. Ook kan er makkelijker worden ingegrepen als aanbieders onjuiste informatie verstrekken over het niveau van hun opleidingen. De Tweede Kamer stemde deze maand in met het wetsvoorstel Netherlands Qualification Framework (NLQF) van minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) dat dit regelt.

Grote sprong voorwaarts

In 2022 volgde 24 procent van de beroepsbevolking tussen de 25 en 65 jaar scholing. Ruim twee derde daarvan was non-formeel. Het gaat dan bijvoorbeeld om een opleiding vanuit de branche of een vakgerichte training. “Het aannemen van dit wetsvoorstel is een grote sprong voorwaarts in de voortdurende ontwikkeling van Leven Lang Ontwikkelen voor zowel het non-formele en informele leren dat dagelijks plaatsvindt, vooral in de praktijk’’, reageert Duco Hoep, beleidssecretaris Onderwijs bij Koninklijke Metaalunie. “Het

nu aangenomen wetsvoorstel opent de deuren voor het inschalen van vakopleidingen op NLQF-niveaus en maakt het mogelijk om kwalificaties met een NLQF/EQF-niveau qua niveau met elkaar te vergelijken. Hierdoor krijgen zowel werkenden als werkgevers een veel helderder inzicht in de opgedane kennis en vaardigheden, zowel in Nederland als in andere Europese landen. We hebben hierop aangedrongen omdat het niet alleen de positie van de werkende professional versterkt, maar ook bijdraagt aan een betere afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.”

De technische bedrijfsvakscholen me-

komst zullen Prima Additive en Sodick gaan samenwerken op het gebied van metaaladditieve productiesystemen, een sector die naar verwachting de komende jaren zal groeien. De partners verwachten dat de combinatie van hun vaardigheden belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de metaalproductie mogelijk zal maken. Bovendien zal de samenwerking tussen de twee bedrijven commerciële synergiën opleveren die de promotie en cross-selling van de producten van de twee merken op de markten van Japan, Europa en de Verenigde Staten mogelijk zullen maken.

We doen het!

Het is alweer lange tijd geleden, maar het blijft een mooi verhaal. Ko was al meer dan 10 jaar eigenaar van een metaalbedrijf in het zuiden van het land. Een mooi ‘oud industrieel’ gebouw aan het kanaal met een grote productiehal. Daarnaast waren er een productievestiging in België en meerdere verkoopkantoren in Europa. Ko had de afgelopen jaren met zijn team veel tijd en geld gestoken in een nieuw, revolutionair product dat inmiddels door de markt goed opgepikt werd.

Het bedrijf van Ko had een opmerkelijke historie. Het was in het begin van de 20e eeuw opgericht en uiteindelijk overgenomen door de zoon van de oprichter. Deze zoon had in zijn testament opgenomen dat na zijn dood het bedrijf werd toebedeeld aan zijn vriend, bisschop Bekkers van het bisdom Den Bosch. Uiteraard wist de bisschop niet wat hij met deze gift aan moest. Hij zorgde goed voor het personeel en niemand mocht ontslagen of zelfs gecorrigeerd worden. Met dit in gedachte verkocht hij het bedrijf aan een stichting met een sociale doelstelling onder leiding van een Eindhovense industrieel die bekend was van bouw van auto’s en vrachtwagens.

Midden jaren ‘80 werd duidelijk dat de onderneming af moest stappen van de sociale doelstelling en meer commercieel moest worden. Ko kon daarom om deze transitie te bewerkstelligen, de aandelen van de stichting overnemen. Deze omslag zorgde ervoor, dat veel personeelsleden lid werden van de vakbond. Ko ging aan de slag en wist ondanks de beperking van de ondernemingscultuur, het bedrijf om te bouwen naar een florerende organisatie. Deze groei zorgde ervoor dat Ko eind jaren 90 zijn bedrijf wilde overdragen aan een sterke industriële partner, zodat hij zijn opgebouwde vermogen veilig kon stellen, en het bedrijf de groei kon realiseren.

We hebben met meerdere kandidaten gesproken, maar vele schrokken van de secundaire arbeidsvoorwaarden en de organisatiegraad van het personeel. Er was echter één kandidaat-koper, een andere Eindhovense industrieel, die helaas sinds een paar maanden niet meer onder ons is, die de kracht van het bedrijf zag. Hij zag dat de medewerkers niet zouden vertrekken en zich verder zouden ontwikkelen als ze goed zouden worden behandeld. Dit was sowieso iets wat hoog bij hem hoog in het vaandel stond. Na de rondleiding in de Belgische productievestiging vroeg hij of we even ergens rustig konden praten. Zittend op een krukje in de kantine, zei hij: “We doen het, de vraagprijs is akkoord”.

Ik heb nog nooit zo’n korte onderhandeling meegemaakt. De secundaire arbeidsvoorwaarden moesten wel gelijkgetrokken worden, maar de verschillen waren niet zo groot. Onder druk van het merendeel van het personeel gingen de vakbonden uiteindelijk ook akkoord en was de transactie snel afgerond.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen han@kromhout.net

taal (BVM’s) en opleidingsbedrijven Metaal (OBM’s) spelen hier al een belangrijke rol in volgens hem. “Deze wet is een erkenning voor al het waardevolle leren en ontwikkelen dat dagelijks plaatsvindt in de praktijk, buiten de formele kaders”, aldus Hoep.

Formeel onderwijs, dat leidt tot een overheids-erkend diploma of certificaat, wordt met deze nieuwe wet automatisch ingeschaald. Non-formele opleidingen, die niet leiden tot een overheids-erkend diploma of certificaat, maar waarbij vooraf wel leeruitkomsten zijn bepaald, kunnen worden ingeschaald. Daarvoor gelden

Lastechniek Wilderink onderdeel

van Geurtsen Groep

Lastechniek Wilderink in Haaksbergen is onderdeel geworden van de Geurtsen Groep.

Ruim 25 jaar geleden is Jeroen Wilderink voor zichzelf begonnen met Lastechniek Wilderink. Onder zijn leiding is het bedrijf uitgegroeid tot een gerenommeerde speler op het gebied van gecertificeerd laswerk, die werkt voor vele nationale en internationale bedrijven. Jeroen zal de komende jaren werkzaam blijven voor Wilderink.

“Als een prachtig bedrijf met een rijke geschiedenis en een hoge mate van vakmanschap, sluit Wilderink perfect aan bij onze groep”, zegt Patrick Geurtsen, CEO en eigenaar van de Geurtsen Groep in Deventer. “Binnen de groep beschikken wij met de overname van Wilderink over nóg meer kennis en kunde op het gebied van gecertificeerd laswerk.”

Samen met de Geurtsen Groep heeft Wilderink nog meer mogelijkheden op het gebied van onder meer capaciteit, engineering en projectleiding.

De columns van Han van Rijn zijn waargebeurde verhalen. De namen zijn vanwege de herkenbaarheid veranderd.

dan wel bepaalde criteria. Zo moet er onder meer sprake zijn van onafhankelijke examinering, minimaal 400 studiebelastingsuren of aanvullende criteria en relevantie voor de arbeidsmarkt.

Onderdeel van de nieuwe wet is ook een protocol dat aangeeft hoe opleiders wel en niet mogen communiceren over het niveau van de oplei-

dingen die ze aanbieden. De nieuwe wet geeft inzicht in het niveau van de leeruitkomsten van een opleiding en is dus geen kwaliteitskeurmerk. Nederland sluit hiermee aan bij het European Qualification Framework (EQF). Dat is bedoeld om met goede niveau-inschaling de inzetbaarheid van mensen in hun werkende leven in Nederland en Europa te verhogen.

14
Prima Additive en Sodick gaan samenwerken op het gebied van metaaladditieve productiesystemen, een sector die naar verwachting de komende jaren zal groeien.
Jeroen Wilderink (midden) en Patrick Geurtsen proosten op een mooie toekomst voor Lastechniek Wilderink onder de vleugels van de Geurtsen Groep.

INDUSTRIËLE OPLOSSINGEN VOOR

PUNTLASSEN · PROJECTIELASSEN

MOERENLASSEN · ROLNAADLASSEN STIFTLASSEN MEER

Mapal bundelt kennis voor vliegtuigassemblage

De Mapal Group bundelt haar wereldwijde activiteiten op het gebied van vliegtuigassemblage in de nieuw opgerichte afdeling ‘Global Organization for Assembly’ (GOA). Deze is gevestigd bij Nantes in Frankrijk en heeft een team van gekwalificeerd personeel en productie- en testmogelijkheden.

De GOA is het eerste competentiecentrum van Mapal buiten Duitsland. “Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de Mapal Groep om onze expertise dicht bij onze strategische klanten te bundelen”, legt Christophe Potier, CEO van Mapal Frankrijk, uit. Zelf heeft hij een grote rol gespeeld in het succes van het bedrijf in de eindassemblagesector. Tijdens de financiële crisis van 2009 zocht hij naar nieuwe markten en kreeg hij de kans om meer te weten te komen over de vereisten voor de vliegtuigassemblage bij Airbus. Na een bezoek aan de site kwam hij tot de conclusie dat, hoewel er hier een groot potentieel was, Mapal daarvoor nog niet de juiste pro-

Nieuw draaisoorten voor bewerken HRSA

Sandvik Coromant heeft twee nieuwe PVD soorten geïntroduceerd, GC1205 en GC1210. Beide soorten maken veilig draaien mogelijk met hoge nauwkeurigheid van verouderd HRSA op nikkelbasis.

Bij het draaien van vliegtuigmotorcomponenten zijn de oppervlaktevereisten hoog, maar volgens Sandvik Coromant niet langer moeilijk te realiseren dankzij de nieuwe soorten GC1205 en GC1210. Samen beslaan ze een groot toepassingsgebied binnen de laatste fase (LSM) bewerking en tussenliggende fase (ISM) bewerking. Er zijn verschillende belangrijke kenmerken die bijdragen aan het hoge prestatieniveau in HRSA materialen. Een hard, fijnkorrelig nieuw basismateriaal, de nieuwste PVD coatingtechnologie en geoptimaliseerde snijkantintegriteit bieden een verhoogde bestendigheid tegen flankslijtage en secundaire bestendigheid tegen kerfslijtage, superieure snijkantzekerheid en verminderde schilfering.

“Voor onze klanten vertaalt zich dit in mogelijkheden om de wisselplaten bij hogere snijsnelheden te gebruiken met GC1205 en een verhoogde standtijd met GC1210. Daarnaast waarborgt het een consistente en voorspelbare standtijd, terwijl de gewenste oppervlakte-

integriteitsvereisten worden behaald voor kritische lucht- en ruimtevaartcomponenten”, zei Martin Saunders, Global Product Application Specialist voor Draaien bij Sandvik Coromant. Typische vliegtuigmotorcomponenten die de soorten kunnen bewerken zijn gasturbineschijven, behuizingen, blisks, spoelen, assen en bladen. Maar deze soorten blijken ook een goede keuze bij veeleisende toepassingen zoals turbines voor elektriciteitsopwekking en medische impantaten gemaakt van kobalt-chroom. Martin Saunders vervolgt: “We weten dat de S05 en S15 toepassingsgebieden extreem uitdagend zijn en uiterst competitief. De release van deze twee nieuwe soorten biedt de mogelijkheid de snijgegevens te verhogen, terwijl ook de standtijd wordt verlengd, voornamelijk in de laatste en tussenliggende fasebewerking van lucht- en ruimtevaart- en medische componenten.”

De soorten vullen elkaar aan dankzij een grote overlap in het assortiment. GC1205 is een nabewerkingssoort voor bewerkte oppervlakken in de laatste- en tussenliggende bewerkingsfase. GC1210 vult GC1205 aan wanneer meer taaiheid is vereist en wordt voornamelijk gebruikt voor bewerkingen in de tussenliggende fase voor niet bewerkte oppervlakken.

ducten had. Aangepaste tools werden binnen een maand ontwikkeld en met succes ter plaatse getest, waardoor Mapal operationeel werd. Door de bijkomende overname van een kleine Franse gereedschapsfabrikant werd het bedrijf ook een strategische leverancier.

Miljoen boringen

Om de onderdelen van een vliegtuig in elkaar te zetten moeten er ongeveer een miljoen boringen worden geboord. De uitdaging is dat de componenten zijn opgebouwd uit lagen van verschillende materialen zoals titanium, aluminium en CFRP in verschillende combinaties. Hierdoor bestaat er geen standaardprogramma voor het bewerken van klinknagelboringen. Mapal levert hiervoor vooral volhardmetalen gereedschappen: trapboren met scherpe snijkanten en meerbladige ruimers. Er wordt veel belang gehecht aan geschikte coatings, die Mapal voortdurend verder ontwikkelt.

Mapal is succesvol met zijn assemblagegereedschapstechnologieën en beschikt inmiddels over een groot aantal klanten in de luchtvaartindustrie. De nieuwe structuur is sterk afgestemd op de eisen van de sector. “We

Gereedschap voor het boren uit de solid in meerlaagse composieten van CFRP, aluminium, hooggelegeerd staal of titanium met een handboor.

moeten heel snel kunnen reageren. Dit is tot nu toe een grote uitdaging voor Mapal geweest en de reden voor onze nieuwe organisatie-eenheid”, legt Piotr Tyczynski, Global Head of Segment Management Aerospace bij Mapal, uit.

In het GOA is onder andere een ontwikkelingsafdeling opgezet voor het testen van tools op maat. Naast het meten van alle parameters is het ook mogelijk om de gereedschappen aan te passen aan de individuele bewer-

kingsomstandigheden van de klant. Dit is belangrijk omdat de vele boringen in het vliegtuig met halfautomatische of handmatige machines worden geboord. De productie bevindt zich op slechts enkele meters afstand van de ontwikkelingsafdeling. Als er aanpassingen gedaan moeten worden aan een tool, is dit binnen enkele minuten gedaan en kunnen de tests doorgaan. Zo kunnen er in zeer korte tijd oplossingen worden ontwikkeld.

15 WWW.LASKAR-PUNTLASTECHNIEK.COM
WETEN?
Bij het draaien van vliegtuigmotorcomponenten zijn de oppervlaktevereisten hoog, maar volgens Sandvik Coromant niet langer moeilijk te realiseren dankzij de nieuwe soorten GC1205 en GC1210.

Bezoek de toonaangevende vakbeurs voor de plaatverwerkende industrie!

EuroBLECH 2024 bestrijkt alle aspecten van de plaatverwerkende technologie:

Plaatmetaal, buizen, profielen (ferro en nonferro) Eindproducten, componenten, modules Transport Scheiden, snijden Vormen Verwerking van flexibel plaatmetaal Verwerking van buizen / profielen Verwerking van hybride plaatmetalen / kunststof structuren Machine-elementen Verbinden, lassen, klinken Additive manufacturing Oppervlaktebehandeling van plaatmetaal En nog veel meer 22 – 25 oktober 2024 | Hanover, Duitsland

www.euroblech.com

16 Meer dan 40 jaar ijzersterk vakmanschap Gicom Biddinghuizen | 0321 - 332 682 | metaalbewerking@gicom.nl | www.gicom.nl Lasersnijden | Kanten | Walsen Staal | RVS | Aluminium Van enkel ontwerp tot grote series bulk Bevoegdheid tot LLoyds hermerken 6 X 2 METER! Gicom_advertentie_135x90mm.indd 2 12-03-2021 12:29 De grootste en voordeligste in slijptechniek www.slijpschijvenwinkel.nl Doorslijpschijven Afbraamschijven Lamellenschijven Diamantschijven Polijstmaterialen Slijpbanden info@slijpschijvenwinkel.nl Tel.: 0314 - 625947 TIMESAVERSINT.COM ONTBRAMEN KANTEN AFRONDEN FINISHEN LASER OXIDE VERWIJDEREN SLAK VERWIJDEREN PRECISIE SLIJPEN ONTDEK UW ONTBRAAMOPLOSSING!
1.500 exposanten Ruim
Forum met sprekers Rondleidingen voor bezoekers Brancheawards THE POWER OF PRODUCTIVITY
90.000 m2 beursoppervlak

Altair met AI voor engineering en productie op ‘Messe’

Altair laat op de Hannover Messe de toegevoegde waarde van kunstmatige intelligentie (AI) voor engineering en productie zien. Met AI-aandreven simulatietechnologie voor de volledige levenscyclus van producten en complexe systemen, helpt het bedrijf organisaties in elk vakgebied de innovatiecyclus te versnellen.

Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder andere zien hoe organisaties hun digitale transformatie kunnen versnellen door het gebruik van simulatie, data-analyse, AI en high-performance computing (HPC). Daarbij ligt de focus op AIaangedreven engineering, simulatiegestuurd ontwerpen, AI op de fabrieksvloer en een digitale tweeling.

AI-aangedreven engineering Bezoekers krijgen te zien hoe Altair’s AI-aangedreven engineeringtechnologie, met behulp van generatief en lichtgewicht ontwerpen, de functionele eisen en maakbaarheid kan harmoniseren. Ook ontdekken ze hoe AI-aangedreven engineering de computerondersteunde engineering (CAE)

processen en resultaten versnelt, snelle fysische voorspellingen levert, vormherkenning verbetert en ontwerpen kan genereren en optimaliseren. Onder andere voor megacasting van het achterste gedeelte van een voertuigconstructie.

Simulatiegestuurd ontwerpen

Hoewel eindige-elementenmethode-

Factory NEXT geeft antwoord op uitdagingen

Het doel van Factory NEXT is om technologie laagdrempelig beschikbaar te stellen voor bedrijven. Daarnaast worden er trainingen en workshops ontwikkeld om medewerkers van bedrijven wegwijs te maken met nieuwe technieken.

Een 3D metaalprint opstelling, imposante robotarmen en een supercomputer die binnen een milliseconde enorm veel data kan verwerken en besluiten kan nemen. Dat is nieuwe faciliteit Factory NEXT van Perron038 in Zwolle, die op 18 april feestelijk is geopend.

Met behulp van een Europese subsidie is een hypermoderne faciliteit ingericht waarin bedrijven en onderzoekers in de brede omtrek van Zwolle nieuwe technologie kunnen leren en testen en (digitale) prototypes kunnen ontwikkelen.

Kijkje in de toekomst Technologie die de toekomst van fabrieken en het werken in technische omgevingen écht gaat veranderen: hoe ziet dat eruit? Dat wordt zichtbaar in de oude fabriekshal waar innovatiecentrum Perron038 sinds 2019 huist. In vijf verschillende labs wordt gedemonstreerd welke machines en technieken ingezet kunnen worden om fabrieken slimmer en schoner te maken. Dat gaat van een coldspray printer, een printkop op een robotarm die met supersonische snelheid deeltjes metaal wegschiet waardoor een metalen object ontstaat, tot hyperspectrale camera’s met verschillende lenzen die het hele lichtspectrum als onderzoeksgebied hebben en zien wat onze ogen niet zien.

software (FEM) al een halve eeuw commercieel verkrijgbaar is, blijft de transformatie van een CAD-ontwerp naar een simulatiemodel een knelpunt tijdens de productontwikkeling. Altair’s oplossing stelt ontwerpers en ingenieurs echter in staat om simulaties te integreren in het ontwerpproces. Met als voordeel dat al vanaf het begin de richting duidelijker wordt bepaald en prestatiedoelstellingen sneller te realiseren zijn. De slimme

simulatiegestuurde ontwerpaanpak van Altair helpt tevens de innovatiekosten en -tijd te reduceren.

Altair laat op de Hannover Messe zien hoe simulatiegestuurd ontwerpen zelfs levens kan redden, met de innovatieve DRILL-X. Dit betreft ‘s werelds eerste brandblusapparaat dat boren en blussen combineert, mede mogelijk gemaakt met de tools van Altair en additive manufacturing.

AI op de fabrieksvloer

Terwijl veel bedrijven investeren of van plan zijn te investeren in dataanalyse en AI, laat recente data zien dat slechts 13% van de bedrijven uitblinkt in het realiseren van hun datastrategie. Op de Hannover Messe laat Altair data-oplossingen zien voor het opschalen van AI-initiatieven, zonder dat daarvoor een team van data scientists nodig is, of dure service-opdrachten. Bezoekers zien tevens hoe Altair’s platform voor data-analyses te gebruiken is voor het optimaliseren van supply chains, het plannen van onderhoud en het optimaliseren van garantieprocessen.

Digitale tweeling

Altair demonstreert ook de uitgebreide toepassingsmogelijkheden van een digitale tweeling, in samenwerking met LTTS. Tenslotte kunnen standbezoekers nog van een duurzaam geproduceerd kopje koffie genieten, vervaardigd met Gruppo Cimbali’s innovatieve en met een digitale tweeling ondersteund koffiezetapparaat.

Slimmere fabrieken en opleiden Maar wat moeten bedrijven met al die technologische snufjes? “Dat is precies de vraag die we samen met deze bedrijven willen beantwoorden. Wij willen bedrijven helpen met het vinden van antwoorden op praktische én theoretische vraagstukken”, vertelt Sjoerd Keijser, managing director van Perron038. “Je merkt bij veel technische bedrijven dat ze tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Er is een tekort aan voldoende geschoold technisch personeel, grondstoffen worden duurder en moeilijker verkrijgbaar en duurzaamheid speelt een grote rol. Het slimmer, schoner en efficiënter inrichten van fabrieken is essentieel om deze uitdagingen aan te gaan. Technologie speelt daarbij een grote rol, denk bijvoorbeeld aan robotisering waardoor hetzelfde aantal mensen veel meer werk kan uitvoeren.”

Trainingen en workshops

Het doel van Factory NEXT is dan ook om technologie laagdrempelig beschikbaar te stellen voor bedrijven. Daarnaast worden er trainingen en workshops ontwikkeld om medewerkers van bedrijven wegwijs te maken met nieuwe technieken. Ook maken onderzoekers van hogeschool Windesheim en studenten voor projecten gebruik van de testfaciliteit.

17 Persoonlijk advies Complete oplossing Kwaliteit & Service Limas Heldenseweg 27, 6086 PD Neer T +31(0)475-510159 | E info@limascnc.nl | www.limascnc.nl wij zijn uw partner in de verspaningstechniek Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek onze website of neem contact op en informeer naar de mogelijkheden. VOOR KWALITEIT EN INNOVATIE UW PARTNER
Altair demonstreert op de Hannover Messe hoe organisaties hun digitale transformatie kunnen versnellen door het gebruik van simulatie, data-analyse, AI en high-performance computing (HPC).
18 DUURZAME PRODUCTEN Focus op biogeen koolstofgehalte www.rhenuslub.nl Ons duurzame koelsmeermiddel FOOTPRINT: >85% BIOGEEN KOOLSTOFGEHALTE rhenus XT 85 GREEN Biogener_Kohlenstoff_Anzeige_278x190_metaalNieuws.indd 1 04.04.2024 11:19:24 0645638847 info@baykal nl www baykal nl Havenweg 6 6603AS Wijchen APHS HYBRID KANTBANK HYBRIDE TOT 300 TON 60 % ENRGIEBESPARING 60 % MINDER OLIE 40% SNELLER NEEM GERUST CONTACT OP! Baykal Nederland Advies / Verkoop / Inruil / Installatie / Training / Service / Onderhoud Plasmasnijders Plaatscharen Kantbanken Plaatlasers Buislasers PREMIUM PLAATBEWERKINGSMACHINES

SSAB lanceert emissievrije staalpoeder

SSAB heeft 's werelds eerste emissievrije staalpoeder voor commerciële leveringen, gemaakt van gerecycled SSAB Zero-staal, gelanceerd.

Het product zal volgens de Zweedse staalproducent mogelijkheden creëren voor klanten om hun unieke ontwerpen in 3D te printen in staal dat is geproduceerd zonder uitstoot van fossiele kooldioxide. Het poeder combineert de eigenschappen van SSAB's hogesterktestaal met de lichte structurele mogelijkheden van 3D-printen.

Johnny Sjöström, hoofd van SSAB Special Steels, spreekt van een gamechanger in de wereld van 3D-geprint staal. “SSAB heeft al bewezen dat het mogelijk is staal te produceren zonder CO2-uitstoot. Nu combineren we emissievrij staal met poedertechnologie om duurzaam 3D-geprint ontwerp met onbeperkte verbeeldingskracht mogelijk te maken.”

De productie van staal is een grote bron van CO2-uitstoot als het gaat om het 3D-printen van staalproducten. Door het emissievrije staal van SSAB uitsluitend met fossielvrije energiebronnen te verpulveren, wordt de kooldioxide-uitstoot van de staalproductie tot vrijwel nul teruggebracht.

Vorig jaar bracht SSAB zijn eerste conventionele staalpoeder op de markt, SSAB AM Engineering, en nu wordt

Jongensdroom

het portfolio uitgebreid met SSAB AM Tough Zero. SSAB zal zijn fossielvrije staal, gebaseerd op HYBRIT-technologie, ook als poeder in beperkte volumes kunnen aanbieden.

In 2020 investeerde SSAB in Oxelosund in een productiefaciliteit voor staalpoeder om hoogwaardig geavanceerd staalpoeder met hoge sterkte te produceren voor additieve productie, als aanvulling op het reguliere staalaanbod. Staalpoeder is bij uitstek geschikt voor beperkte series op maat gemaakte componenten of reserveonderdelen die een hoge structurele integriteit en optimale functionaliteit vereisen. Het kan worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan industrieën, van consumptiegoederen tot zware machines tot de automobielsector en meer.

“Het 3D-printen van componenten van zeer sterk staal zal helpen de hoeveelheid gebruikte grondstoffen te verminderen, het gewicht te verminderen en de functionaliteit van het eindproduct te vergroten. Dit is vooral belangrijk voor industrieën, zoals de automobielsector of zware machines, die proberen gewicht te besparen, de prestaties te verbeteren en hun CO2-voetafdruk te verkleinen”, zegt Jesper Vang , hoofd van SSAB Powder Technology.

SSAB heeft al prototypes van fossielvrij staalpoeder aan geselecteerde klanten geleverd. In 2023 printte HT Laser het eerste fossielvrije stalen onderdeel

Cornelissen Metaaltechniek in Rhenen heeft voor Green Team Twente een geweldig chassis mogen bouwen voor een racewagen. En niet zomaar eentje, maar de Hydrogen-Powered Formula Student car.

”Soms heb je van die projecten die iets doen met de kleine jongen in jezelf”, zegt Peter Cornelissen over deze mooie klus.

Green Team Twente is een multidisciplinair team met ambitieuze studenten van Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, die als doel hebben om een Formula Student-auto op waterstof te maken. Cornelissen Metaaltechniek mocht het chassis bouwen. Door een prettige samenwerking, met goede communicatie, is deze 1,5 week durende klus succesvol afgerond.

De lassers van Cornelissen hebben met veel plezier en interesse aan dit éénmalige project gewerkt. De experts Daan en Hanjo hebben tot in detail de constructie gebouwd in samenwerking met de studenten. Zo werden alle uitstekende buizen van deze complexe samenstelling verholpen en voorzien van een gravering om de productie makkelijker te maken. In juni zal de auto getest worden op elk detail. Van technische keuring en diverse rijtesten tot een volledig uitgewerkt businessplan. “Het is als bedrijf in de metaaltechniek erg leuk om je expertise in te zetten op een ander gebied”, zegt Cornelissen. “Zo dragen we bij aan het op de kaart zetten van waterstof. Want tenslotte zou dit betekenen dat het één van de zuinigste waterstofauto’s van de wereld is.”

dat geschikt was voor een bosbouwmachine in 3D, en mijnbedrijf Epiroc onthulde een prototype van een hydraulisch blok voor een steenboor in conventioneel staalpoeder en zei dat het de mogelijkheid onderzocht om fossielvrije stalen componenten te gebruiken. poeder. In 2022 lanceerde Triwa het eerste consumentenproduct gemaakt met fossielvrij staalpoeder: een horloge.

Om poeder te maken wordt gesmolten staal, op maat gemaakt voor 3D-

printen, opgesplitst door verstuivingsgas onder hoge druk, waardoor kleine bolvormige druppeltjes ontstaan die tot poeder worden gestold. Ook het staalpoeder wordt uitsluitend geproduceerd met behulp van fossielvrije energiebronnen.

19
SSAB's emissievrije staalpoeder; Jesper Vang en Johnny Sjöström in Oxelösund. De lassers van Cornelissen Metaaltechniek hebben met veel plezier en interesse aan het chassis voor de Formula Student-auto op waterstof gewerkt.
20 grindinghub.de Brings solutions to the surface. Stuttgart,Germany 14-17/ 05 / 2024 Trägerschaft Sponsorship In Zusammenarbeit mit In cooperation with Unknown Grinding Object * UGO* within your grasp. The meeting point for grinding technology. SPECIALISTEN in RVS & special-alloys EXPERTS inRVS maatwerk LASER SNIJDEN VAN RVS BUIZEN & PLATEN info@paulmeijering.nl www.paulmeijering.nl en KANTEN/ZETTEN | ZAGEN | ONTBRAMEN | HERWAARMERKEN BUIZEN | PLATEN | FLENZEN | (LAS-)FITTINGEN | STAF

ROK Metaal maakt flinke stappen met machines van LBM

In een tijdsbestek van vier jaar heeft ROK Metaal drie machines gekocht bij Laser & Bending Machines (LBM). De nieuwste aanwinst is een jong gebruikte Bystronic fiberlaser met beladingssysteem en torenmagazijn met vijftien posities. Eerder is ook al een Adige buislaser aangeschaft. “Die is echt goud”, zeggen de broers Corné en Robbie van Oers, die samen het metaalbedrijf in Tilburg runnen.

ROK Metaal is een familiebedrijf dat is opgericht door de vader van de twee broers. Het bedrijf, dat volgend jaar het 40-jarig bestaan viert, produceert allemaal specials, met name voor de interieurbouw, maar ook voor buitentoepassingen. “We doen veel projectinrichtingen van klein tot groot”, zegt Corné. Zo heeft ROK Metaal diverse mooie projecten gedaan voor de horeca en de retail, waarvoor het beschikt over een ontwerpafdeling die klanten helpt bij het omzetten van ideeën in aantrekkelijke, goed maakbare ontwerpen. Ook constructiewerk behoort tot de werkzaamheden. “We zijn geen jobshop, maar hebben altijd klantspecifiek gewerkt”, verduidelijkt Corné. “Onze kracht is het snel leveren van spoedjes en enkelstuks met een goede kwaliteit.”

Forceren

Een jaar of tien geleden is de forceertechniek aan de activiteiten toegevoegd, toen een bedrijf dat hierin was gespecialiseerd kon worden overgenomen. ROK Metaal forceert veel voor de verlichtingsindustrie en de installatietechniek.

Sinds die overname opereerde ROK Metaal vanuit twee locaties in Loon op Zand. Maar vier jaar geleden is het bedrijf verhuisd naar één vestiging in Tilburg, die veel groter is dan de twee oude locaties samen. Na die verhuizing zijn Corné en Robbie en hun

veertien medewerkers veel professioneler gaan werken. De kladblokjes en de Excel sheetjes zijn praktisch verdwenen. Er wordt nu gewerkt met een ERP systeem. Er is veel meer structuur in hun bedrijf gekomen, waardoor makkelijker kan worden gewerkt en klanten beter kunnen worden bediend. Het klantenbestand is dan ook beduidend groter geworden.

Groeien in lasersnijden Ook het machinepark is gemoderniseerd door investeringen in nieuwe bewerkingstechnieken. Het plasmasnijden heeft plaats gemaakt voor lasersnijden. De eerste machine die ROK Metaal bij LBM heeft aangeschaft, was een Bystronic CO2-laser. Dat was een standalone machine zonder automatisering. De platen

moesten handmatig op de snijtafel worden gelegd en afgehaald worden. Met een paar uurtjes snijwerk per dag was dat allemaal niet zo’n probleem. Dat wordt nu heel anders. De oude laser maakt plaats voor een jonge BySprint Fiber 3015 met automatisering, bestaande uit een ByTrans Extended be- en ontlaadsysteem en ByTower torenmagazijn met vijftien posities. “Hiermee kunnen we 24/7 onbemand snijden”, zegt Robbie. “Dat is nu nog niet per se noodzakelijk, maar deze machine geeft veel mogelijkheden voor de toekomst. We kunnen er mee groeien.” Een afweging voor deze investering was ook de energierekening. De fiberlaser heeft een hoger rendement en gebruikt dus minder stroom. Uitgerust met een 4 kW laserbron snijdt hij veel sneller in dun

materiaal, wat bij ROK Metaal verreweg het meeste werk is. “We snijden veel aluminium voor het forceren en ook regelmatig koper en messing. Dat hoeven we nu niet meer uit te besteden of te knippen en ponsen.”

Corné en Robbie hebben opnieuw gekozen voor een jong gebruikte machine van een A-merk omdat ze kwalitatief goede machines willen hebben, die ze optimaal kunnen gebruiken. Hiervoor zijn ze opnieuw in zee gegaan met LBM, het bedrijf van Nathan van der Hoeven, waar ze uitstekende ervaringen mee hebben. “Nathan gaat pas de deur uit als de machine werkt. Hij beschikt over kennis en zijn service is goed. Als er iets is en we trekken aan de bel dan wordt alles netjes opgelost.” Nathan voegt

daar aan toe: “Onze klanten kunnen rekenen op stukje begeleiding als dat nodig is. We bouwen een relatie op. Je moet het met elkaar doen om van een machine een succes te maken.”

Buislaser groot succes

Dat is uitstekend gelukt met de Adige buislaser, die een tijdje geleden is aangeschaft. Doordat ROK Metaal veel specials maakt, had de werkvoorbereiding de handen vol aan het zagen en het boren van alle materiaal. De lassers werden bovendien niet blij van gaatjes boren en alles precies aftekenen. Die willen liever lassen. Daarom is de omschakeling gemaakt naar de buislaser. “Die is tot op heden goud”, zegt Robbie. “We moesten wel anders gaan werken en hebben wat meer engineering op ons bordje gekregen, maar de lassers doen nu waar ze gelukkig van worden en ze draaien 2,5 keer zoveel productie! Met de buislaser werken we sneller, makkelijker en nauwkeuriger.”

De buislaser was in eerste instantie voor eigen gebruik, om een stukje voorbewerking weg te halen. Orders van derden werden afgehouden om kennis op te bouwen over het buislasersnijden en de machine helemaal onder de knie te krijgen. Nu het zover is, gaat ROK Metaal er actiever de markt mee op. De Adige buislaser snijdt tot 8 mm staal tot een diameter van 140 mm, heeft een invoerlengte van 6,5 meter en een uitvoer van 4,5 meter. “Kleinere staalbedrijven, die geen tijd meer hebben om alles te zagen, te boren en uit te meten, kunnen we buislasersnijwerk met een stukje service en een stukje tekenwerk bieden. Je kunt bij ons een eenvoudig A4-tje aanleveren, we dokteren hele frames uit. Daarbij werken we transparant en snel. Iemand die haast heeft, helpen we uit de brand.”

21
ROK Metaal bedient de klanten vanuit dit bedrijfspand in Tilburg. “Onze kracht is het snel leveren van spoedjes en enkelstuks met een goede kwaliteit.”
De eerste laser van ROK Metaal maakt plaats voor een jonge BySprint Fiber 3015 met automatisering, bestaande uit een ByTrans Extended be- en ontlaadsysteem en ByTower torenmagazijn met vijftien posities. 073 - 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT ROBOTLASSEN
Doordat ROK Metaal veel specials maakt, had de werkvoorbereiding de handen vol aan het zagen en het boren van alle materiaal. De komst van de buislaser heeft daar een einde aan gemaakt.

SLIMME METAALBEWERKING OFFERTES IN DE CLOUD

nodig zijn. check alle voordelen op: quotationfactory.com

Stap vooruit in de toekomst

In een wereld die sneller verandert dan ooit, neemt SafanDarley een unieke positie in. Wij wachten namelijk niet op wat komen gaat, maar geven actief vorm aan een uitdagende toekomst vol innovaties. Daarmee staan we voor de breedste en meest innovatieve range kantpersen ter wereld. Uitvinden zit ons in de genen. Voor ons is dat E-volutie in plaatbewerking.

Hoe bereikt u uw nieuwe klanten?

Maak een sprong vooruit in

PLANNING & DASHBOARDING

Haal meer uit uw eigen DATA

Dit kunnen wij voor u betekenen:

Meer inzicht met data uit o.a. MKG en ISAH

Dashboard met uw KPI’s om op tijd bij te sturen

Data2improve: thuis in de metaalindustrie

Planningsoftware specifiek gericht op de metaalindustrie

info@data2improve.nl

www.data2improve.nl

Kortere doorlooptijd door planningssoftware (tot wel 40% reductie)

Onze passie en ervaring ligt in de maakindustrie, waar experts, processen en producten samenkomen om gave eindproducten te creëren. Bij deze bedrijven is het combineren van data altijd een uitdaging. Wij kunnen data voor u laten werken. Scan de QR-code om te zien wat wij doen.

TIJDELIJK AANBOD

Gratis quick scan om uw automatisering, planning en data te optimaliseren

Bel of mail ons, om een afspraak in te plannen. Na de afspraak ontvangt u een overzicht met quick wins en aanbevelingen voor structurele verbeteringen. +31

22
13 240 0082
Digitaliseren Automatiseren Dashboarding Planningssoftware 21970 CEN Advertentie Metaalnieuws Data2improve.indd 1 28/03/2024 15:53
- bedrijfsreportages 54U Media BV Tweelingenlaan 51 7324 AP APELDOORN Tel: 055-3601060 www.54umedia.nl wij kunnen u helpen met : bandzaagmachines Veluw Metal Creations 6 polijstmachines & www.pasterkamp.nl De specialist in rolvormmachines en leverancier van plaatbewerkingsmachines .doall.nl BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM www.ijzeron.nl metaalbewerkingsmachines. ZANTECH In dit nummer Perfectie in metaalbewerking en plaatwerk (BUIS)LASERSNIJDEN? Voordelig & snel 0513437316 18 Spider versnelt leveringen 23 In coatingtechniek telt 28 Metalix moderniseert deel RVS Clean vergroot capaciteit 16 Productief, zuinig 11 TechniShow is nog steeds springlevendTechniShow is nog steeds springlevend. Het evenement trok zo’n 30.000 bezoekers, waarvan er velen heel wat (investerings)plannen bleken te hebben.exposanten haakten op het laatste mo-dige beursvloer en magere bezoekerseens de twee jaar in maart heel graag naar de Jaarbeurshallen komt om te zien, horen en voelen wat er al-stands zagen er fantastisch uit. De vele draaiende machines en robotisering gecombineerd met de volle gangpaden gevoel helemaal terug. ‘Grandioos’siast. Edmee Hersbach van Harry Hersbach Tools sprak zelfs van een fantastizó ontzettend veel klanten op de stand mogen ontvangen. Dat was echt top.” Marco Mans van Tuwi was vooraf sceptisch. Maar ook hij was blij verrast overbedrijven met plannen.” Dezelfde indruk nieuwe slogan ‘Full Service CNC Solutions’ presenteerde om benadrukken dat het bedrijven alle facetten van het verspaningsproces kan ondersteunen. Verschure had aan het einde van de beurs bijna geen stem meer over doorPushing the Edge DaysDat gebeurt onder de noemer ‘Pushing the Edge Days’. Het gaat om een exclusief event dat uitsluitend op uitno-De ontbraamspecialist doet dat sameneens revolutionaire technologieën demonstreren voor het naar een hoger niveau tillen van de productie: Valk Welding, Kumatech, LVD (samen met LRS, LVD Robotic Solutions), Obotize LET’S SIMPLIFY QUOTING QUOTATION SOFTWARE IN THE CLOUD DE REVOLUTIE IN
In 2018 zagen wij dat de metaalbewerkingsindustrie aan een radicale
toe was. Want de meeste
offertes die
zijn
IS ER DE QUOTATION FACTORY Instant
Zodat
- klantverhalen - webteksten
METAALBEWERKING OFFERTES
vernieuwing
calculaties en
gemaakt worden
handwerk, uitgevoerd door de meest slimme en vaak dure medewerkers. Soms wel dagen berekenen en herberekenen om vervolgens toch de opdracht niet te krijgen. Wat nu als dat ook in een paar minuten kan? DAAROM
metaalbewerking offertes voor iedereen.
we tijd over houden voor klantcontact en maatwerk waar echte skills, expertise en talenten voor
quotation-factory_metaalnieuws_feb22_01 copy.pdf 1 14/02/2022 10:46
Elektronische /
/ Hybride
• Geautomatiseerde
• Scharen • Software
Automatisering Elektrisch
Efficiency Totaaloplossing voor snellere productie Ergonomie Complete procesbediening met één vinger Economie Maximaal rendement op uw investering Ecologie Maximale C02en olie reductie
Hydraulische
Kantpersen
Systemen
De E-volutie in plaatbewerking www.safandarley.com
Hydraulisch

DMG Mori stimuleert digitale fabriek met IoTconnector

Met ‘Connectivity by DMG Mori’ introduceert DMG Mori drie op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen (IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex), waarmee productieprocessen kunnen worden geherdefinieerd.

In het snel evoluerende landschap van CNC-productie wordt digitalisering gezien als de weg naar meer efficiëntie, productiviteit, innovatie en ecologische duurzaamheid in de productie. Te midden van deze verandering heeft DMG Mori geanticipeerd met Machining Transformation (MX) en vooral met Digital Transformation (DX). Connectiviteit is essentieel voor de digitale transformatie, omdat alleen volledige connectiviteit holistische interoperabiliteit en toegang tot de gegevens mogelijk maakt. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om het potentieel van digitale toepassingen en op gegevens gebaseerde diensten op de werkvloer en daarbuiten te benutten. Dit geldt voor conditiemonitoring- en analysesystemen of planningsapplicaties op basis van machine- en procesdata, maar ook voor eventuele ambities op het gebied van voorspellend onderhoud of digitale ondersteuning van medewerkers in hun dagelijkse taken.

Drie connectiviteitsoplossingen

“Dankzij de openheid van Connectivity van DMG Mori kan vrijwel elke machine, productiesysteem en werkstation nu worden geïntegreerd in de digitale waardeketen van fabrikanten en technologieën”, benadrukt Tommy Kuhn, Managing Director van DMG Mori Digital. Hierdoor kunnen zelfs

oudere machines op het productienetwerk worden aangesloten. Om dit niveau van openheid, transparantie, efficiëntie en aanpassingsvermogen in de digitale productieomgeving mogelijk te maken, biedt DMG Mori drie op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen voor elke productie-infrastructuur: IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex. Alle statusberichten en andere signalen worden verzonden via de interfaces of standaardprotocollen van OPC UA, MTConnect en MQTT, afhankelijk van de voorkeur van de klant.

De IoTconnector is de standaard connectiviteitscomponent voor alle nieuwe DMG Mori-machines. De IoTconnector retrofit verbindt oudere DMG Mori-machines gebouwd tot 2013

met het productienetwerk. Het dienstenaanbod omvat onder meer het Digital Manufacturing Package met MachineDataConnector, NETservice en Messenger. Ten slotte kan de IoTconnector flex worden gebruikt om DMG Mori-machines die vóór 2013 zijn gebouwd, evenals producten van derden en aanvullende apparaten, bijvoorbeeld voor reinigen, meten of ontbramen, in de datacyclus te integreren. Kortom, deze connectiviteitsoplossingen maken de weg vrij voor toegang tot de wereld van data-ecosystemen zoals Celos X.

Digitaal startersportfolio

Het Monitoring-aanbod is een laagdrempelige oplossing voor fabrieksdigitalisering. Hiermee is het mogelijk

om in één oogopslag de status van op het netwerk aangesloten machines vast te leggen. Het systeem geeft ook informatie over de huidige productiestatus. Bovendien kunnen door het analyseren van de verzamelde sensorgegevens machinestilstanden zelfs grotendeels worden vermeden, wat de planningsbetrouwbaarheid vergroot en de productiviteit verhoogt. In verdere uitbreidingsfasen van de digitale transformatie kunnen productieprocessen verder worden geoptimaliseerd door naadloze integratie en communicatie tussen verschillende systemen en apparaten. Enkele andere voorbeelden uit het digitale startersportfolio van DMG Mori zijn Device management en Messenger V4. De Messenger wordt gebruikt voor

de gecentraliseerde visualisatie van de huidige machinestatus en historische statusinformatie. Dit maakt de evaluatie van machinelooptijden, stilstandtijden en alarmen mogelijk via configureerbare dashboards en verhoogt de transparantie in de productie (bijvoorbeeld via e-mailmeldingen voor definieerbare gebeurtenissen). Dankzij een open REST API staat niets de uitwisseling van machinegegevens met andere softwaresystemen van klanten in de weg. Messenger is in principe zo ontworpen dat het op een pc of server van een klant kan worden geïnstalleerd. De applicatie is vervolgens toegankelijk via een webbrowser – en dus ook via mobiele apparaten.

Haimer verwerft aandeel in WinTool start partnerschap met TCM

De Haimer Groep wordt 25% aandeelhouder van WinTool en gaat een strategisch partnerschap aan met de TCM Groep. Hierdoor krijgt Haimer de wereldwijde distributierechten voor WinTool en Toolbase.

Voorafgaand aan de beslissing om dit belang in het bedrijf te verwerven, werden WinTool en Toolbase geïntroduceerd in de eigen productiefaciliteiten van Haimer en getest in continu gebruik, waarbij hun waarde in korte tijd werd bewezen. In de toekomst zal TCM vertrouwen op Haimer als strategische leverancier op het gebied van gereedschaphouders, krimp-, balanceer- en voorinstelmachines in de kernactiviteit gereedschapsbeheer.

Gereedschapbeheer belangrijker

Gereedschapbeheer wordt steeds belangrijker in productiebedrijven. Haimer, een wereldspeler op het gebied van gereedschapshouders en -voorinsteltechniek, biedt daarom al jaren innovatieve Toolroom oplossingen, waarbij krimp-, balanceer- en voorinstelmachines zorgen voor een hoge efficiëntie.

Op de EMO 2023 zette Haimer een belangrijke stap voorwaarts en biedt sindsdien zijn hardwareproducten voor de bewerkingsmachines aan

naast een krachtig digitaal assortiment bestaande uit de WinTool software, een onafhankelijk gereedschapmanagementsysteem, en Toolbase, een slim gereedschapdoseersysteem met software- en hardwarecomponenten. Om dit te realiseren is een competentiepartnerschap aangegaan met de TCM Group, waartoe WinTool en Achterberg behoren, ontwikkelaars en producenten van de WinTool en Toolbase oplossingen. Het partnerschap is nu strategisch en op lange termijn verankerd door het belang in WinTool en geconsolideerd door verdere wereldwijde distributieovereenkomsten. Hierdoor kan Haimer beide productlijnen aanbieden en distribueren aan zijn wereldwijde distributiepartners en klanten.

Markus Temmel, CEO van TCM, is verheugd over deze ontwikkeling: “Onze productportfolio's vullen elkaar naadloos aan en ons gezamenlijke inzicht in de eisen van onze klanten zal leiden tot nog krachtigere totaaloplossingen. Beide partners staan voor praktische, hoogwaardige oplossingen, gericht op het langetermijnvoordeel van de klant. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat het Haimer productassortiment ons dienstenaanbod op het gebied van gereedschapbeheer zal verrijken.”

Digitaal gereedschapsbeheer

Andreas Haimer, voorzitter van de Haimer Groep, legt uit: “De samenwerking met TCM en de investering in WinTool passen perfect in onze strategie: We willen onze klanten een samenhangend systeemconcept bieden op het gebied van digitalisering en automatisering van Toolruimte beheer.

Dit vereist eenvoudig te implementeren producten en intuïtieve software-

oplossingen waarmee gebruikers de productiviteit op de werkvloer kunnen verhogen. Met onze nieuwe WinTool en Toolbase producten kunnen we onze klanten de meest complete oplossing op de markt bieden.”

Software in eigen productie Zoals altijd test Haimer nieuwe producten die op de markt worden gebracht eerst in de eigen productiefa-

ciliteiten. “We produceren tot 4.000 gereedschapshouders per dag en produceren ook zelf onze 3D-sensoren, krimp-, balanceer- en voorinstelmachines. Daarom zijn we ook erg geïnteresseerd in het voortdurend optimaliseren van ons gereedschapbeheer”, legt Haimer uit.

Haimer slaagde erin om de WinToolsoftware, inclusief het Toolbase-uitgifte systeem met geïntegreerde connectiviteit met de Haimer-apparaten, in korte tijd te introduceren. “De eenvoudige implementatie van deze producten is al een belangrijke eerste factor”, legt Stefan Echle uit, hoofd productmanagement bij Haime. “In de korte tijd die beschikbaar was, hebben we al onze bestaande gereedschappen, reserveonderdelen en C-items - niet minder dan 10.000 items - als een digitale tweeling ingevoerd in een centrale WinTool database en ook de Haimer applicatiekennis voor elke opdracht gedigitaliseerd. Dit betekent dat de informatie altijd voor ons beschikbaar is, ongeacht de gebruiker. We hebben ook onze bestaande grote verticale uitgifte systemen verbonden met Toolbase en extra afsluitbare Toolbasekasten in gebruik genomen, waardoor we een gedecentraliseerd bevoorradingsnetwerk hebben voor de verbruiksartikelen in onze productie.”

23
Haimer en TCM zijn een strategisch competentiepartnerschap aangegaan. Markus Temmel (rechts), CEO van de TCM Group, en Andreas Haimer (links), President Haimer Group, kijken uit naar een verdere intensivering van hun samenwerking. Met IoTconnector, IoTconnector retrofit en IoTconnector flex biedt DMG Mori op elkaar afgestemde connectiviteitsoplossingen voor elke productie-infrastructuur.

Food Tech Event biedt technische oplossingen voor voedselproductie en -verwerking

Rol techniek cruciaal in voedingsindustrie

Food Tech Event, op 15 en 16 mei in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch, benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

“Voedselproducenten werken iedere dag aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving om snellere, efficiëntere, duurzamere processen en minder verspilling. Praktische en innovatieve technische oplossingen maken hierin het verschil. En juist die oplossingen vindt men op het Food Tech Event”, zegt Judith van den Nieuwenhuijzen, Programmamanager Food Tech Event bij organisator Mikrocentrum.

Kennis delen

De voedingsindustrie staat volgens haar voor complexe uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatverandering, duurzaamheid, arbeidskrapte, grondstofschaarste en veranderende consumentenwensen. “Om deze uitdagingen aan te pakken, is het cruciaal dat de hightech-, maak- en voedingsindustrie samenkomen om kennis te delen en samenwerkingen aan te gaan. Het Food Tech Event biedt dan ook een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor professionals in productie, onderhoud, kwaliteit, automatisering, IT/OT, engineering, constructie en inkoop. Deze vakbeurs biedt een compleet overzicht van technische oplossingen om hun productie- en verwerkingsprocessen te optimaliseren.”

Dit alles aan de hand van zes actuele thema's: Machinebouw, apparatenbouw en techniek voor productie- en verwerkingslijnen; Voedselveiligheid en hygiëne in productieomgevingen; Future Food Factory: digitaliseren en automatiseren; Kwaliteitsmanagement en –beheersing; Energiemanagement en –besparing in de productieomgeving; Leven Lang Ontwikkelen.

Meer dan 100 exposanten

Op de beursvloer kunnen bezoekers

in contact komen met meer dan 100 hightech- en maakbedrijven. Daarnaast bieden twee demo area’s de mogelijkheid om live de technologische oplossingen van bedrijven zoals Bakker Machinebouw, GEA Food Solutions en Parts on Demand te ervaren. Het OSV Netwerk, het Hygienic Design Network (HDN) en EHEDG zijn bovendien vertegenwoordigd met elk een eigen plein waar hun leden zich presenteren. Welke waarde voegt Artificial Intelligence (AI) toe aan productie en verwerking? Het antwoord op deze vraag is te ontdekken tijdens de live demonstratie AI in Food, door Stäubli Robotics en QING Forward Engineering. Samen hebben zij een slimme robotopstelling ontwikkeld dat draait op AI-software. Hiermee is het mogelijk om een product, ongeacht de veranderingen in het

product zelf of in de omgeving, te bewerken of te verplaatsen.

Congresprogramma

Naast de beursvloer biedt Food Tech Event een divers congresprogramma. Hier ontdekken bezoekers de use cases, de laatste ontwikkelingen en tips tijdens een mix aan presentaties, keynotes, paneldiscussies en seminars.

Zo is er een seminar over Hygiënisch ontwerpen waarbij de focus ligt op praktische voorbeelden. In een paneldiscussie worden machinebouwtrends in de Food besproken. De keynotes worden onder andere verzorgd door Bolletje & Qing en GEA Food Solutions. Roel Veld (Bolletje) en Bram de Vrught (QING) vertellen hoe zij samenwerken om met een beheersbare aanpak nog meer controle over het pro-

ductieproces te krijgen met behulp van data en AI. De tweede keynote wordt verzorgd door een van ’s werelds grootste systeemleveranciers voor de voedingsmiddelen en drankenindustrie, GEA Food Solutions. In deze keynote gaat GEA dieper in op hoe zij bijdragen aan het eten van minder vlees.

Op 16 mei trapt Next Tech Food Factories het congres af met een paneldiscussie over automatisering en digitalisering. Onder leiding van Judith Witte, hoofdredacteur van vakblad Voedingsindustrie, gaan onder andere Roel van Duin (voormalig COO Signature Foods en Supply Chain director bij Friesland Campina), Liesbeth Luijendijk (OnePlanet Research Center) en Bart Winter (Unilever Icecream) dieper in op de kansen en uitdagingen van digitalise-

ring voor de voedselverwerkende sector.

Ook is er een seminar over duurzaamheid en de slimme voedselfabriek van de toekomst. Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING, biedt in zijn presentatie inzichten met betrekking tot de drijfveren, obstakels en motivatoren voor bedrijven in de voedingsindustrie om te vergroenen. John Walbrink van Crossmedia Academy vertelt hoe AI een gamechanger kan zijn in de salesstrategie bij foodbedrijven en John Ballas van CSB-System Benelux sluit het seminar af met een blauwprint voor de slimme voedselfabriek van de toekomst.

Food Tech Event is gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen zowel vooraf via de website als ter plaatse hun bezoek registreren.

24 EEN A-MERK MACHINE VOOR ELK BUDGET! WIJ WERKEN VOOR ONZE GEBRUIKTE METAALBEWERKINGSMACHINES ENKEL MET A-MERKEN ZOALS BYSTRONIC EN BLM-ADIGE. BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN? WIJ BEGELEIDEN U GRAAG VAN A TOT Z BIJ HET KOPEN EN/OF VERKOPEN VAN UW PLAAT- EN BUISBEWERKINGSMACHINES. W-FIBER PLAATLASER NAAST DEZE SERIE BIEDT WARCOM UITEENLOPENDE MACHINES VOOR DE PLAATBEWERKING AAN WAARONDER: PLASMASNIJDERS (BUIS/PLAAT), BUISLASERS, KANTBANKEN, GUILLOTINE SCHAREN EN TINSMITH MACHINES! DAARNAAST ZIJN WIJ DÉ IMPORTEUR VAN WARCOM MACHINES. 0031 (0) 78 200 3100 | Calandstraat 31, 3316 EA Dordrecht, NL | LASERBENDINGMACHINES.COM | INFO@LASERBENDINGMACHINES.COM
Fermentatietanks van GEA Food Solutions, een van ‘s werelds grootste systeemleveranciers voor de voedingsmiddelen en drankenindustrie. GEA verzorgt tijdens Food Tech Event een keynote, waarin het dieper ingaat op hoe zij bijdragen aan het eten van minder vlees.

Webshop Mevaco biedt alles op gebied van geperforeerd metaal

De online-shop www.mevaco-shop.nl is de grootste troef van Mevaco, onderdeel van RMIG. Deze shop is uniek in de wereld van geperforeerde platen, strekmetaal, geweven- en gepuntlast gaas en metaalgaas.

Ongeveer drie jaar geleden hebben RMIG, Europa’s toonaangevende leverancier van geperforeerde platen, strekmetaal, geweven- en gepuntlast gaas en metaalgaas, en het Duitse bedrijf Mevaco de handen ineen geslagen. RMIG heeft Mevaco overgeno-

men. Hierdoor is Mevaco de nieuwe merknaam geworden van RMIG voor de productie en levering van alle standaard- en voorraadplaten geperforeerd metaal, strekmetaal, gewevenen gepuntlast gaas en metaalgaas en eenvoudig maatwerk in kleine series.

Voordelen webshop

De voordelen van de online shop zijn legio. Deze shop is altijd open, men is dus niet gebonden aan openingsuren om informatie op te zoeken of platen aan te kopen. Het opzoeken van het

gewenste product in het grote assortiment standaardproducten gaat heel eenvoudig. Met de handige tool ‘Configurator’ kan men zelf eenvoudig maatwerk berekenen en bestellen. Er is geen minimum aantal platen nodig om een besteling te kunnen plaatsen, dat kan al vanaf 1 plaat. De prijzen zijn altijd inclusief verpakkings-en transportkosten, zodat betrouwbaar gecalculeerd kan worden. Tot slot krijgt de klant bij een online bestelling 6% korting op de gangbare prijs.

Ketensamenwerking verduurzaamt PV-sector

De montagesystemen voor zonnepanelen van Van der Valk Solar Systems worden dit jaar een stuk duurzamer geproduceerd door samenwerking met ketenpartners KS Systems, KS Service Center en ArcelorMittal.

KS Systems ontwikkelt en produceert profielen voor montagesystemen van Van der Valk. KS Service Center verwerkt op haar beurt het aangeleverde Magnelis bandstaal van ArcelorMittal met XCarb certificaten. Daarnaast wordt het staal in de fabriek van KS Systems en KS Service Center verwerkt met machines die op 100% groene stroom draaien. Ook het transport van het staal gebeurt waar mogelijk met elektrisch transport. De duurzame ketensamenwerking en de keuze voor duurzaam geproduceerd staal is een primeur in de Europese PV-markt.

KS Service Center ziet de ketensamenwerking met Van der Valk als het begin van een trend. Managing Director Corné Rottier: “Als bedrijven écht impactvol willen verduurzamen is integrale ketensamenwerking de weg om te gaan. Samen kunnen we

CO2-uitstoot drastisch terugdringen en ik ben blij dat we met deze samenwerking met Van der Valk dit kunnen laten zien.”

Van der Valk Solar Systems kiest voor duurzaam geproduceerd staal om zonnepaneelmontagesystemen met een minimale CO2-voetafdruk op de markt te brengen. Milieumanager Paul van der Meer benadrukt: "We willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid, daarom hebben we duurzaam geproduceerd Magnelis staal van KS Service Center gekozen als de volgende stap in onze duurzame reis."

Dit wordt geleverd met XCarb certificaten van ArcelorMittal. Hierin staat de CO2 besparing geregistreerd, zodat zij kunnen worden gebruikt om deze reductie in de Scope 3 emissies te rapporteren. Met de ketensamenwerking willen KS Service Center en Van der Valk Solar Systems een CO2 reductie van 82,2% bewerkstelligen.

Het opzoeken van het gewenste product in het grote assortiment standaardproducten gaat heel eenvoudig in de webshop.

Bestaande klanten hoeven hun contactpersoon bij RMIG-Mevaco alleen maar een seintje te geven om hun account voor de online-shop te activeren. Nieuwe klanten kunnen zich eenvoudig en snel registreren en direct toegang

krijgen tot de webshop om producten op te zoeken, de prijs te bekijken en direct te bestellen. De producten worden binnen enkele dagen geleverd en eenvoudig maatwerk wordt binnen 4-5 dagen geproduceerd.

Met een gedeelde toewijding aan duurzaamheid, streeft KS Service Center samen met KS Systems naar het aanjagen van verduurzaming in de staalverwerkende industrie. Dit doen zij onder meer door duurzaam geproduceerd staal Magnelis te leveren. In 2024 wordt het assortiment duurzaam geproduceerd staal verder uitgebreid, waardoor klanten uit een

25
breder scala aan duurzame staaloplossingen kunnen kiezen. KS Service Center ziet de ketensamenwerking met Van der Valk Solar Systems als het begin van een trend om echt impactvol te verduurzamen.
Nauwkeurig knippen voor een scherpe prijs

met Jörg scharen

• Lichte slagboom

• 650 mm achteraanslag

• Geïntegreerde haaksgeleiding

• Stevige open neerhouder

• Vaste terugvoerplaat

• Motorische achteraanslag

• Unieke hooghouder Front Rear

• Zeer goede prijs-/kwaliteit Mechanische Guillotinescharen

• Werklengtes 1,1 tot 3,7 m

• LED snijlijn verlichting

• Achteraanslag met kogelspindels

• Doorzichtige vingerbeveiliging

Jörg Machines levert een compleet programma plaatscharen voor het verwerken van dunne plaat, zowel voor werkplaats als productie omgeving. Made in Holland met een zeer goede prijs-/kwalitietsverhouding en een uitstekende service.

26
Jörg Machines BV | Nobelweg 3, 6669 MV Dodewaard | +31 488 482 087 | info@jorg.com | www.jorg.com
Mechanische Guillotinescharen
LASER WATERSTRAAL LASOPLOSSINGEN PLASMA & AUTOGEEN
SNIJDEN EN LASSEN: UW UITDAGING, ONZE PASSIE

Stapsgewijs naar de gewenste laskwaliteit

Foutloos en efficiënt lassen wordt volgens Fronius kinderspel met WeldCube Navigator: dankzij de geïntegreerde begeleidingsfunctie, stapsgewijze instructies met afbeeldingen en vooraf instelbare lasparameters. Zowel de TPS/i als de iWave vormen samen met WeldCube Navigator een perfect Weld Sequencing-systeem. In combinatie met de Dual Wire Feeder kan de lasser in een handomdraai tussen twee verschillende draadspoelen wisselen.

Fouten maken is menselijk. Tijdens de productie kunnen gebrekkige lasverbindingen echter tot enorme kosten leiden en een negatieve invloed hebben op de algehele productiviteit en kwaliteit. Weld Sequencing is een effectieve manier om de kwaliteit te waarborgen en een effectief antwoord op het toenemende tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Door al direct aan het begin van het productieproces lasfouten te voorkomen, wordt veel tijd, geld en materiaal bespaart. "WeldCube Navigator helpt ons hier aanzienlijk bij", zegt Anita Beck, Strategic Product Management, Industrial Welding Solutions bij Fronius International. "De beste lasprocedure wordt als standaard in de editor voor lasinstructies opgenomen. Alle lassers – ervaren of minder ervaren – volgen de gestructureerde, gestandaardiseerde procedure en voltooien de stappen op de juiste wijze binnen de gedefinieerde toleranties. Op deze wijze kunnen ondernemingen hun lasprocessen optimaliseren, afkeur verminderen en pro-

ducten van hoge kwaliteit produceren." Dankzij de WeldCube Navigator-software ziet de lasser direct op zijn/haar werkplek wat hij/zij moet doen en hoe iets moet worden gedaan. Elke stap van een lastaak wordt in de juiste volgorde weergegeven op een extra scherm en de specifieke lasparameters voor de betreffende taak worden automatisch ingesteld. Zo wordt de lasser stap voor stap door zijn taken geleid en geholpen bij het aanhouden van de juiste lasvolgorde en het instellen van de benodigde lasparameters.

Zicht op kwaliteit en controle

Als de lasser van het lasvolgordeplan afwijkt, wordt hij/zij direct gewaarschuwd. Als bij veiligheidsrelevante lasnaden een afwijking (overschrijding van de grenswaarden) wordt gedetecteerd, kan het laswerk pas worden voortgezet als de opzichter of een bevoegd persoon groen licht heeft gegeven. Op deze wijze worden fouten niet steeds opnieuw gemaakt of pas later in het proces opgemerkt, maar onmiddellijk gecorrigeerd.

WeldCube Navigator gratis proberen

De voordelen van WeldCube Navigator komen pas echt goed naar voren in de praktijk. Het is nu mogelijk om de software gratis uit te proberen met de Trial Licence voor de lassystemen van Fronius. Zo kan iedereen WeldCube Navigator in combinatie met de TPS/i, iWave of Dual Wire Feeder in zijn eigen onderneming uit te proberen. iWave- en TPS/i-gebruikers kunnen de probeerversie via de website van Fronswius of via hun myFronius-portal downloaden.

Lichaamsmeting met AI

Textieldienstverlener Mewa heeft een meerderheidsbelang verworven in de start-up Esenca Digital Workwear uit Roemenië. Dit bedrijf ontwikkelt AI-ondersteunde scanprocessen om kledingmaten via de app te kunnen bepalen.

Door dit belang in Esenca verwerft Mewa een langetermijn-partner op het gebied van digitale klantenservice. De op AI gebaseerde technologie biedt Mewa, maar ook haar klanten en partners, de mogelijkheid om via een ge-bruiksvriendelijke app de maten te optimaliseren bij het selecteren van werk-kleding, beschermende kleding, veiligheidskleding en werkveiligheidsartike-len. In de nabije toekomst zal dit handmatige metingen en het nemen van lichaamsmaten op locatie vlotter en efficiënter laten verlopen. De digitale procedure kan worden uit-

gevoerd met een smartphone of een offline apparaat. Je voert je lengte en je geslacht in. Daarna maak je twee lichaamsfoto’s, waarvan één frontaal en één in profiel, met de camera van je mobiele telefoon. Op basis van deze foto’s en met behulp van kunstmatige intelligentie, worden je exacte lichaamsmaten berekend, die meteen worden overgebracht naar de maatrasters van de Mewa-collecties. De foto's hoeven niet eens te worden opgeslagen. Ze worden enkel gebruikt om meetpunten te identificeren. De gestandaardiseerde meting met meer dan 100 meetpunten is tot op 0,5 centimeter nauwkeurig. Al na 30 seconden ontvangen ge-bruikers vervolgens een maatadvies voor de geselecteerde collectie.

De scantechnologie van Esenca wordt vanaf 2024 geïntegreerd in de digita-le klantsystemen van Mewa.

27 compact langgoedmagazijn Voor lengtes tot 6.200 mm systeemhoogte
mm laadvermogen
kilo plug en play 11 lades efficiënter produceren dankzij slimme opslagsystemen
3.750
33.000
WeldCube Navigator leidt de lasser op een duidelijke en begrijpelijke manier door de lastaken voor een werkstuk. Elke taak wordt gedetailleerd afgebeeld en de benodigde parameters zijn vooraf ingesteld. Passen waar je maar wilt en in enkele seconden: Mewa investeert in een app-gestuurd kledingmatensysteem. (Foto: Mewa/Esenca)

Valtestconstructie: jonge ingenieurs vertrouwen op kleine stootdempers van ACE

Bij het testen van rolstoelen spelen fabrikanten om begrijpelijke redenen op safe. Daarom namen drie werktuigbouwkundigen geen enkel risico toen ze in opdracht van Meyra een testbank voor rolstoelen moesten ontwikkelen. Ter bescherming van hun constructie vertrouwden ze op kleine stootdempers van ACE Stoßdämpfer.

Drie studenten aan het Felix-Fechenbach-Berufskolleg in het Duitse Detmold besloten in het kader van hun afstudeeropdracht nauw samen te werken met Meyra. Dit bedrijf is een van de wereldwijd toonaangevende producenten van kwalitatief hoogwaardige rolstoelen en heeft ook naam gemaakt als leverancier van revalidatiehulpmiddelen. Daarmee helpt Meyra vele mensen met een handicap wereldwijd op weg naar meer mobi-

liteit en zelfstandigheid. De voortdurende dialoog met de betrokkenen en met experts op het gebied van geneeskunde, therapie en gezondheidszorg, evenals de nauwe samenwerking met de medische vakhandel, maakt de ontwikkeling van dergelijke praktische producten mogelijk.

De praktijkgerichte aanpak van Meyra paste goed bij de studenten. Een van hen, Tobias Ridder, werkt namelijk als ingenieur op de afdeling maatwerkproductie van de rolstoelfabrikant. Samen met Arne Hankemeier en Julian Raimann heeft hij als afstudeerproject een valtestbank voor rolstoelen ontwikkeld, die vooral bedoeld is om de belastbaarheid van nieuwe modellen te testen.

Hoge belastbaarheid vereist

Het testapparaat is zo ontworpen

dat elke te testen rolstoel met het maximaal toegestane gewicht wordt beladen en op de testbank wordt gereden. De rolstoel wordt vervolgens pneumatisch door een grijper opgehesen. Daarna valt hij na het bereiken van een vooraf bepaalde hoogte naar beneden. Om de kracht op de botsingsplaat van het hefmechanisme te dempen en de constructie als geheel te beschermen, overwogen de drie technici om stootdempers te monteren. Doel was tenslotte niet alleen om de stabiliteit van de rolstoelen te bewijzen, maar ook moest worden aangetoond dat de testapparatuur stevig is en niet al na een paar cycli gerepareerd hoeft te worden. Een ander argument voor de hydraulische dempingselementen was dat ze dankzij hun lineaire karakteristieken geen terugslageffecten hebben. Dit zorgt ervoor dat de toch al tijdrovende droptest niet nog langer duurt. “Dankzij een presentatie van ACE Stoßdämpfer, die we als onderdeel van onze lessen konden bijwonen, wisten we dat stootdempers niet alleen qua dempingseigenschappen geschikt zijn, maar er ook voor zorgen dat de tests sneller verlopen dan bijvoorbeeld bij demping met stalen veren of rubberen buffers”, herinnert Hankemeier zich. Omdat een mogelijke toepassing op elk moment op de homepage van ACE kan worden berekend en de passende dempers ook direct kunnen worden besteld, nam het studententeam contact op met ACE in het Duitse Langenfeld. De sales engineers van ACE bevestigden niet alleen de calculatiedata van de studenten, maar voorzagen ze hen ook gratis van vier kleine stootdempers. Zo werkt ACE al jaren omdat de dempingsspecialist uit ervaring weet dat uit dergelijke samenwerkingen vaak innovatieve oplossingen en zelfs nieuwe productseries kunnen voortvloeien. Per slot van rekening hebben zowel rolstoelfabrikant MEYRA als ACE hetzelfde doel: klanten advies en ondersteuning bieden zodat ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen doen.

Probleemoplossers

Nadat het team de vier kleine stootdempers van het type MC25EUM had ontvangen, ging het snel: dankzij hun compacte ontwerp kunnen de hydraulische componenten snel in bestaande constructies worden ge-

De valtestopstelling voor het testen van de stabiliteit van rolstoelen

integreerd. De dempers zijn verkrijgbaar in uitvoeringen met en zonder rolmembraan en optimaliseren een breed scala aan machines door massa's snel en schadevrij af te remmen. Klanten kunnen kiezen tussen instelbare en zelfinstellende varianten. De studenten maakten gebruik van zelfinstellende types. De massieve behuizing van de dempers is gemaakt uit één stuk en is gevuld met temperatuurstabiele olie. Bovendien hebben ze een geïntegreerde vaste aanslag. De machineonderdelen zijn onderhoudsvrij. De gebruikte modellen zijn geschikt voor een energieabsorptie van 2,8 Nm/slag met een slag van 6 mm. De integratie van de vier componenten van ACE was uiteindelijk een peulenschil, zegt Hankemeier. “Met behulp van de fijne schroefdraad konden we de demper exact instellen en dankzij de borgmoer precies in de vooraf ingestelde positie houden. De dempers vangen de toegestane belasting betrouwbaar, stil en snel op en

vervullen hun doel volledig. Op een klein oppervlak kan een grote belasting bijna geruisloos en zonder terugslag worden afgeremd.”

ACE studentenaward zoekt hulpmiddel voor betere diagnose klimsportblessures

Dempingsspecialist ACE Stoßdämpfer roept jonge ingenieurs op om in het kader van de jaarlijkse Innovace studentenaward een hulpmiddel te ontwikkelen voor een betere diagnose van klimblessures.

Blessures zijn bij het sportklimmen geen zeldzaamheid. Met enige regelmaat komt letsel aan banden en pezen in de vingers voor. En dat is op MRI-scans meestal maar moeilijk zichtbaar. Het probleem hierbij is dat verwondingen aan de ringvormige banden, die de buigpezen aansturen

en deze flexibel met de botstructuur van de vingers verbinden, niet optimaal gevisualiseerd kunnen worden zonder de vingers te belasten. Daarom roept ACE studenten nu op een hulpmiddel te ontwikkelen. Dit instrument moet zowel de beeldvorming als de diagnostiek verbeteren door in de MRI dezelfde belasting op de vingers uit te oefenen als op het moment van de blessure. De deadline voor inzending is 30 september 2024.

Deelnemende studenten dienen een oplossing te ontwikkelen waarmee in

kleine stapjes of continu via een klimgreep constante krachten tot 1 kN op de vingers van de patiënten kunnen worden uitgeoefend. Het moet daarbij mogelijk zijn om de onderarm of hand te fixeren en te isoleren van trillingen zoals spiertrekkingen. Er moet een contactoppervlak zijn voor het bovenlichaam of de schouders, zodat patiënten gedurende de lange MRI-scan de belasting niet permanent hoeven vol te houden. Het hulpmiddel moet ook aangepast kunnen worden aan verschillende armlengtes en handgroottes, en er moet ook re-

kening gehouden worden met de uitwisselbaarheid van de handgrepen.

Aangezien het ontwerp geschikt moet zijn voor gebruik in de onmiddellijke nabijheid van de MRI-scan, mogen er geen magnetiseerbare materialen worden gebruikt.

Prijzengeld en aanmelding Studenten of studententeams die elektrotechniek of medische technologie, werktuigbouwkunde of mechatronica aan een (technische) universiteit of hogeschool studeren en die bij het ontwerp met technisch bewijs

van de functionaliteit en haalbaarheid door een docent worden begeleid, kunnen deelnemen. ACE beloont het winnende team of de winnende student met een prijzengeld van 5.000 euro. Daarnaast ontvangt de begeleidende leerstoel of opleiding een bedrag van 2.000 euro.

Meer informatie over de precieze eisen en de technische voorwaarden is op de homepage van ACE Stoßdämpfer te vinden.

28
Om de kracht op de botsingsplaat van het hefmechanisme te dempen en de constructie als geheel te beschermen, werden vier kleine stootdempers van ACE gemonteerd. Dankzij het ontwerp van het jonge ingenieursteam worden de rolstoelen pneumatisch door een grijper opgehesen.

Eenvoudige vingerwissel tijdens het lopende proces

Met het nieuwe snelwisselsysteem BSWS-R maakt Schunk een geautomatiseerde vingerwissel tijdens het lopende proces mogelijk. Het slim ontworpen systeem bestaat uit slechts enkele componenten en is compatibel met alle grijpers met PGN-plus-P schroefverbindingsdiagram.

In veel industrieën gaat de productie steeds meer richting ‘high-mix - lowvolume’. Het wordt een groot voordeel voor bedrijven om een breed scala aan varianten te kunnen produceren, zelfs in de kleinste batchgroottes zonder handmatige instellingen. Deze flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt door het BSWS-R snelwisselsysteem. Met de nieuwste evolutie van de BSWS-serie kunnen robots hun grijpervingers automatisch wisselen terwijl het proces loopt - in minder dan 3 seconden.

Meer vrijheid

Tot nu toe was geautomatiseerd wisselen alleen mogelijk door de hele grijper te vervangen. De BSWS-R daarentegen voert deze taak uit met een minimaal gebruik van componenten: alles wat nodig is voor elke grijpervinger is een snelwisselbasis, twee adapterpennen en een opslagstation. De basis wordt vastgeschroefd aan de werkstukspecifieke grijpervinger en de adapterpennen worden bevestigd aan de basisbek van de grijper. Wanneer de basis in het

opslagstation beweegt, wordt de borgpen bediend en wordt het vormsluitmechanisme ontgrendeld. De robot beweegt omhoog uit het snelwisselsysteem van de grijperbek. De vingers en de basis blijven in het opslagstation. Er is geen extra inspanning nodig omdat de robot de wissel op eigen kracht uitvoert. Dankzij het nieuwe systeemontwerp hoeft er niet meer door de vinger geboord te worden en zijn er alleen nog draadgaten nodig. Dit geeft gebruikers nog meer vrijheid bij het ontwerpen van hun vingers.

Aanwezigheidsbewaking

De BSWS-R is verkrijgbaar in negen ma-

ten. In kleinere versies tot maat 100 zijn de opslagstations ontworpen met elastomeerlagers. Hierdoor zijn ze volgens Schunk ideaal voor gebruik met cobots. Voor een nog grotere procesbetrouwbaarheid is een optionele inductieve naderingsschakelaar verkrijgbaar om te controleren of de vinger zich in het opslagstation bevindt. De basis is ook voorbereid voor de installatie van een RFID-datadrager voor vingercodering. Naast de nieuwe BSWS-R blijven de twee handmatige wisselsystemen uit de serie verkrijgbaar: Bij de beproefde BSWS wisselt de operator de vinger met een inbussleutel, bij de BSWS-M met een druk op de knop.

Wilo wint Microsoft Intelligent Manufacturing Award voor slimme hulp in de fabriek

Wilo Group, leverancier van pompen en pompsystemen, heeft voor zijn innovatieve werknemersassistentie in de Smart Factory de Microsoft Intelligent Manufacturing Award 2024 (MIMA) ontvangen.

Wilo heeft met een innovatieve twist het productieproces verbeterd. Dit gebeurde in de Smart Factory in Wilopark in Dortmund. De werknemersassistentie houdt rekening met de unieke vaardigheden van elke medewerker.

Slimme hulp in de fabriek

De teamleden in de fabriek navigeren door 12.000 productvarianten met heldere, adaptieve instructies, dankzij de montage-ondersteuning. Ze kunnen zo alle varianten in elkaar zetten. Het bijzondere is dat het systeem rekening houdt met ieders persoonlijke ervaring en vaardigheden. Naarmate hun deskundigheid toeneemt, worden de instructies in een compactere vorm weergegeven. De integratie van augmented reality technologie vereenvoudigt de bediening en gebruiksvriendelijkheid.

Vooruitstrevend en waardevol

De oplossingen maken het productieproces efficiënter. Omdat de inwerktijden korter zijn, kan ook sneller worden gereageerd op veranderende behoeften. Die flexibiliteit betekent dat Wilo overal kan inspringen waar nodig zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en service. Door de productiviteit te verhogen, zorgt Wilo ervoor dat het duurza-

mer werkt. De verspilling gaat omlaag. Zo bouwt het bedrijf aan een groenere toekomst. “De werknemersassistentie is een voorbeeld van hoe digitalisering tastbare meerwaarde creëert in de industrie - zonder daarbij de mensen te verwaarlozen”, legt Georg Weber, lid van de Raad van Bestuur en Chief Technology Officer (CTO) van de Wilo Group, uit. De adaptieve werknemersassistentie wordt binnenkort ook in andere fabrieken ingezet. “Het systeem wordt al actief gebruikt in Dortmund. Door dit ook te implementeren in onze andere productievestigingen zetten we stappen in verdere verduurzaming”, vervolgt Hermes. “Wilo is er namelijk van overtuigd: de slimste oplossing is altijd de duurzaamste.”

MIMA

De Microsoft Intelligent Manufacturing Award eert bedrijven die technologieën inzetten om hun productieprocessen te transformeren. De MIMA-jury erkende de baanbrekende aanpak van de pompenproducent. Oliver Hermes, President & CEO van Wilo, benadrukt: “Digitale transformatie biedt veel kansen. Het is een sleutelfactor die ons helpt de uitdagingen aan te gaan die samenhangen met de grote megatrends van onze tijd. Wij zijn de digitale pionier in onze sector. Daarom stimuleren we deze transformatie proactief - natuurlijk ook in onze ultramoderne productielocatie. De MIMA is een welkome erkenning van ons werk.”

direct in te zetten in uw proces

De MONOPARTNER van Brabant

29
Het BSWS-R automatische snelwisselsysteem maakt snel en eenvoudig wisselen van vingers op de grijper mogelijk. Innovatieve werknemersassistentie in de Smart Factory van Wilo in Dortmund. voor pioniers in de productie
LASERPARTS
BERGEIJK | T +31 (0)497 62 10 00 LASERPARTS.NL
Kant en klare metalen MONOPARTS

Bedieningselement voor security

Pilz breidt zijn portfolio op het gebied van bedienings- en signaleringsapparatuur uit met het bedieningselement PIToe ETH. Dit beschikt over een activeerbare ethernetpoort en beveiligt daarmee vrij toegankelijke ethernet-interfaces in de industrie tegen ongeoorloofde toegang. Dit compacte bedieningselement zorgt dus voor meer security. Als industriële ethernet-interface kan het als een firewall enerzijds netwerkverbindingen tegen onbevoegde toegang van buitenaf en anderzijds de directe toegang tot Human Machine Interfaces en besturingsgegevens van binnenuit beveiligen. Bij installaties en machines beveiligt PIToe ETH het netwerk en daarmee knowhow en investeringen. De nieuwe activeer- en uitschakelbare ethernet-interface biedt gebruikers de mogelijkheid om hun netwerk uitgebreid te beveiligen: er kan veilig worden geregeld en nagegaan wie wanneer en hoe toegang tot gevoelige machinegegevens mag krijgen. Zo kan de productieveiligheid worden verhoogd. In combinatie met de uitleesunit PITreader van Pilz wordt de ethernet-interface namelijk uitsluitend bij de juiste autorisatie geactiveerd. Dat wil zeggen dat alleen geautoriseerde personen het recht hebben om deze interface tijdelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld om nieuwe configuraties, programma's of back-ups te maken. Dankzij 24 V of als alternatief met 5 V-standaardingangen kunnen ze flexibel via elke besturingsuitgang worden geactiveerd. Dit geeft gebruikers de volledige controle over de gegevensstroom via hun netwerken. Het nieuwe bedieningselement PIToe ETH voldoet aan de veiligheidseisen van machinefabrikanten en exploitanten: de Machineverordening verplicht machinefabrikanten uiterlijk vanaf januari 2027 om security-maatregelen te treffen.

Nieuwste generatie stoelreserveringssysteem

Het optimaliseren van passagiersstromen is cruciaal in het licht van een steeds meer verbonden en dynamisch treinverkeer. EAO speelt slim in op deze uitdaging met hun nieuwste generatie stoelreserveringssystemen, voorzien van een gestandaardiseerd platform dat ultieme flexibiliteit biedt voor aangepaste ontwerpen en systeemaanpassingen. Dit systeem integreert niet alleen moeiteloos met passagiersinformatiesystemen, maar dankzij innovatieve weergavetechnologie en heldere, intuïtieve stoelstatusindicatoren, vinden passagiers met gemak een vrije stoel of hun vooraf gereserveerde plek. Het energiezuinige scherm maakt gebruik van de nieuwste weergavetechnologie voor een scherp contrast met maximale leesbaarheid en minimaal stroomverbruik. Of het nu witte tekst op een zwarte achtergrond is of omgekeerd, de achtergrondverlichting past zich aan de situatie aan, bijvoorbeeld in het donker, om de leesbaarheid te allen tijde te garanderen. Het aantal weer te geven zitplaatsen en de content op het volledig grafische display worden aangestuurd door aanpasbare software, wat optimale flexibiliteit biedt. Moderne displaytechnologie zorgt ervoor dat het scherm alleen stroom verbruikt wanneer de inhoud verandert, wat zorgt voor efficiëntie en energiebesparing. De behuizing van het display is aanpasbaar voor een naadloze integratie in elk treinontwerp. Softwarespecificaties kunnen gedurende het project worden aangepast aan individuele behoeften. Met flexibele displayinhoud kunnen reserveringen voor zowel enkele als dubbele stoelen worden weergegeven. Het display kan 180° worden gedraaid, afhankelijk van de installatie-eisen, waardoor de kabeluitgang zich links of rechts bevindt. Het ontwerp van de display-inzetstroken kan worden aangevuld met verschillende symbolen, waardoor niet alleen gangpad- of raamstoelen duidelijk worden geïdentificeerd, maar ook speciale zones voor fietsen of kinderwagens snel zichtbaar zijn voor passagiers. eao.com/srs

Verkoelend T-shirt

T-shirt Force van Carhartt heeft zijpanelen van mesh voor extra luchtcirculatie. Zo blijf je koel, ook als het erg warm wordt op het werk. Dankzij de FastDry-technologie voert het shirt vocht af en bestrijdt het geurtjes door de antibacteriële afwerking. Het heren-T-shirt is gemaakt van midweight tricot katoen en heeft een ruime pasvorm voor optimale bewegingsvrijheid. Het is extra lang en sluit goed aan op elke korte of lange werkbroek. Voor de fans heeft het oersterke shirt een Carhartt-print op de borst, het Carhartt Force-label op mouw en het Carhartt-logo op de zoom. carhartt.com

Nieuwe look voor werkschoen

Veiligheidsschoen 903 van Grisport heeft een strakkere vormgeving gekregen. Pasvorm, materiaalkeuze en kwaliteit bleven ongewijzigd. De werkschoen herken je voortaan aan het gele cijfer 903 aan de zijkant. De S3 veiligheidsschoen wordt vooral gedragen op de bouw, in werkplaatsen en in de agrarische-, metaal- en offshore sector. Dankzij een uitstekende demping en stabiliteit blijven je voeten uitzonderlijk fit in deze schoen, ook op lange werkdagen. Hij is gemaakt van leer en heeft een Cambrelle voering. Dit materiaal is ademend, vochtabsorberend en houdt je voeten extra lang droog en fris. En, niet onbelangrijk, het is geurvretend. De comfortabele werkschoen met veiligheidscertificaat S3 is robuust, onverslijtbaar en toch sportief. De schoenen zijn voorzien van een stalen neus die bescherming biedt tegen vallende objecten. Een stalen tussenzool biedt bescherming tegen penetratie van scherpe voorwerpen. De loopzool is hittebestendig, antistatisch, bestand tegen olie en biedt een optimale grip op allerlei soorten ondergrond. Verder is de schoen 60 minuten lang waterafstotend conform de S3 veiligheidsklasse. Op de voorkant van de 903 zit een slijtvaste kruipneus die de levensduur van de schoenen flink verlengt. Hij beschermt tegen lelijke slijtplekken, vooral als je vaak op je knieën werkt. Dankzij de nieuwe 3M reflectiestrips ben je extra goed zichtbaar voor je omgeving. Het unieke Heel Support System van Grisport zorgt voor extra ondersteuning bij hiel en enkels. Dit systeem zorgt ervoor dat de veiligheidsschoen goed aangesloten om de voet blijft zitten, ook als je de veters wat losser zet. grisportsafety.eu

Industriële afstandsbedieningen

Op de CeMAT South East Asia (15-17 mei in Singapore) zal Tele Radio haar volledige assortiment aan industriële afstandsbedieningen presenteren. De radiografische afstandsbedieningen worden gebruikt in vele industrieën, vooral daar waar ergonomie, betrouwbaarheid en veiligheid kritieke factoren zijn. De producten dragen bij aan een comfortabelere en veiligere werkplek. Veel producten zijn onafhankelijk gecertificeerd met een SIL3, PLd en PLe veiligheidsniveau op de stopfunctie. Robuuste en betrouwbare systemen met geavanceerde software voor eenvoudige installatie, een hoge mate van flexibiliteit en instelbare bedrijfsparameters. tele-radio.nl

Snel scannen met stippen op rol

Het plaatsen van referentiepunten die nodig zijn voor het 3Dscannen van grote onderdelen zoals jachten, auto's of grote machineonderdelen is tijdrovend en arbeidsintensief. Aesub biedt daarom nu doorlopende stippen op een rol aan die snel en eenvoudig kunnen worden verwijderd en op grote oppervlakken kunnen worden geplaatst. De meer dan 50 meter lange, transparante plakstrip bevat retroreflecterende referentiepunten van 6 mm over de hele lengte. De stippen zijn met onregelmatige tussenpozen van 50 – 70 mm over de plakstrip verdeeld. Omdat het plakband met tussenpozen van ca. 50 cm wordt geperforeerd, kan het eenvoudig worden aangepast aan de betreffende onderdeelgrootte. De transparante folie is flexibel en past zich aan vrije-vormoppervlakken aan, zelfs zonder te vouwen. Binnen enkele seconden zijn de doorlopende stippen gepositioneerd, waardoor het scanproces direct kan beginnen. Doordat de draagfolie transparant en zeer dun is, worden alleen de puntjes herkend en kan er door het dragermateriaal heen gescand worden. Na het scannen kan het plakband net zo snel en gemakkelijk worden verwijderd. Bij grote onderdelen besparen de doorlopende punten enkele uren werk bij het aanbrengen en verwijderen van de meetpunten. aesub.com

productnieuws 30 theoilcompany.nl In drie klikken uw olie in huis

‘Metalektro onmisbare schakel voor grote transities’

Zonder goede samenwerking tussen overheid en de bedrijven in de Metalektro gaat het Nederland niet lukken de noodzakelijke en grote transities op het gebied van onder meer energie, digitalisering en duurzaamheid te realiseren.

Dat blijkt uit onderzoek dat de werkgevers en werknemers uit deze sector gezamenlijk hebben laten uitvoeren. Zij roepen de overheid op om te zorgen voor de noodzakelijke randvoorwaarden.

Het eindrapport ‘Metalektro – De sleutel naar sociaaleconomisch succes’, uitgevoerd door onderzoeksbureaus Roland Berger en SEO, is onlangs tijdens het evenement de Dag van de Technologische Industrie in Den Haag aangeboden aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.

Onmisbare schakel

Uit het eindrapport blijkt onder meer dat de sector Metalektro een onmisbare schakel vormt voor de grote transities op het gebied van onder meer energie, digitalisering en duurzaamheid waar Nederland voor staat. Ook wordt bevestigd dat de voor onze maatschappij belangrijke sectoren in grote mate afhankelijk zijn van de producten en diensten van de Metalektro bedrijven. Denk daarbij aan bestralingsapparatuur voor de zorg, warmtepompen voor de bouw, irrigatiesystemen voor de landbouw, radarsystemen voor defensie en elektrische bussen en vrachtwagens op waterstof voor het vervoer.

Eerlijk ondernemersklimaat

Uit het rapport komt naar voren dat het maatschappelijk belang van de sector nog verder toeneemt de komende jaren. Om dit te kunnen realiseren, is de sector Metalektro echter afhankelijk van een aantal randvoor-

waarden, waarbij de overheid een sleutelrol speelt. “Zo kan de voorspelde economische groei alleen worden gerealiseerd als er sprake is van een eerlijk ondernemersklimaat, een sterke en betrouwbare infrastructuur en gelijkblijvende R&D investeringen”, zegt

Theo Henrar, voorzitter FME namens de werkgevers.

Meer technisch talent opleiden “Een belangrijke randvoorwaarde is dat we in Nederland veel meer technisch talent opleiden. Opgaven die alleen

door de sector en overheid samen kunnen worden opgepakt”, vult Albert Kuiper namens FNV Metaal aan. Gertjan Tommel geeft namens de Unie aan: “De Metalektro is de sector waar werknemers een mooie loopbaan kunnen hebben en echt kunnen opklimmen.

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

Het Cyberweerbaarheidscentrum

Maakindustrie Zuid-Holland is officieel gestart. De lancering vond plaats tijdens ZIE 2024 in de Van Nelle fabriek in Rotterdam, een event voor de technologische industrie in Zuid-Holland.

Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het waarborgen van hun digitale veiligheid. Vanaf nu kunnen bedrijven, waaronder productie, handel en toelevering, zich aansluiten bij het centrum. Als deelnemer ontvangen zij praktische begeleiding en advies om hun digitale veiligheid op het gebied van zowel IT- als OT te vergroten.

Veiligheid keten staat centraal

Door toenemende digitalisering en de opkomst van Industrial Internet of Things (IIoT) krijgen steeds meer ondernemers binnen de maakindustrie te maken met cyberincidenten. Vooral door de sterke afhankelijkheid van zowel IT als OT-systemen, die nodig zijn voor het aansturen en uitlezen van machines. Wanneer deze systemen op grote schaal uitvallen of problemen ondervinden, kunnen de gevolgen voor productiebedrijven en gerelateerde ketenpartners groot zijn. Daarnaast staat de veiligheid van de keten centraal, want logistieke processen zijn vaak met elkaar verbonden. Lean delivery, Just-In-Time (JIT)

Het biedt plaats voor laaggeletterden en meervoudig theoretisch opgeleiden. De waarde van de sector gaat over veel meer dan geld alleen.”

De werkgevers en de werknemers in de Metalektro willen snel met de politiek om tafel.

zijn slechts enkele voorbeelden. Als deze processen verstoord raken door IT/OT-storingen, heeft dat negatieve gevolgen voor de hele keten. Door deze ingewikkelde ketenafhankelijkheid (toelevering, (half)fabricage en eindproduct, naast alle logistieke processen hieromheen) heeft de gehele sector er last van als ketenpartners niet kunnen leveren door een cyberincident.

Pieter Schneider, programmamanager Cyberweerbaarheidscentrum Maakin-

VDL ziet resultaat dalen bij historisch hoge omzet

VDL Groep heeft in het jaar 2023 een historisch hoge omzet geboekt, maar het nettoresultaat is gedaald. De situatie bij de divisies Autoassemblage en Bussen trekt een zware wissel op het resultaat van het industriële familiebedrijf, door de kosten van het sociaal plan bij VDL Nedcar en door uitdagingen bij Bussen.

De gecombineerde jaaromzet is uitgekomen op 6,354 miljard euro, een stijging van 10 procent ten opzichte van de jaaromzet van 2022 (5,752 miljard euro). Het nettoresultaat is, met name door eenmalige lasten in 2023, gedaald van 298 miljoen euro naar 82 miljoen euro in 2023. Het genormaliseerde resultaat, exclusief bijzondere baten en lasten, is met 29 miljoen euro gedaald naar 147 miljoen euro. President-directeur Willem van der Leegte: “De organische omzetgroei van 2023 is een bevestiging dat onze forse en jarenlange investeringen in innovatie overduidelijk effect sorteren. We zijn goed gepositioneerd in onze vijf groeimarkten, Hightech, Mobility, Energy, Infratech en Foodtech, om toegevoegde waarde aan onze klanten te blijven bieden.”

Toeleveringen

De omzet in de divisie Toeleveringen is van 2,411 miljard euro in 2022 gestegen naar 2,733 miljard euro in 2023, een stijging van 13 procent. De inzet op hoogwaardige innovatie en digitalisering, evenals langdurige en stabiele relaties met klanten en andere partners, heeft de positie van VDL verder versterkt. De VDL-toeleverbedrijven slagen er steeds meer in om op het gebied van mechanica, elektronica en software klanten te ontzorgen. Doordat deze werkmaatschappijen in drie continenten zijn gevestigd, zijn ze in staat om klanten wereldwijd lokaal te beleveren zodat minder impact wordt ervaren van geopolitieke ontwikkelingen.

Eindproducten

De VDL-bedrijven die onderdeel uitmaken van de divisie Eindproducten hebben het afgelopen jaar 828 miljoen euro omgezet ten opzichte van 802 miljoen euro in 2022. Deze stijging van 3 procent kan worden verklaard doordat de bedrijven in deze divisie over de volle breedte goed zijn gepositioneerd.

Vooruitzichten

De omzet van VDL Groep zal in 2024

dalen ten opzichte van de recordomzet van 2023, vooral door de wegvallende omzet bij VDL Nedcar. Exclusief de divisie Autoassemblage is een organische omzetgroei voorzien van tussen 5 tot 10 procent. De verwachting is dat het resultaat iets zal herstellen. De geprognosticeerde investeringen, ongeveer een miljard euro voor de komende drie jaar, zijn fors maar nodig om klanten in de groeimarkten van VDL Groep te blijven faciliteren. Om liquiditeit op orde te houden, zullen scherpe keuzes worden gemaakt. De orderportefeuille van VDL Groep, door de teruglopende vraag uit de markt iets gedaald, staat nog altijd op een hoog niveau. De hoogwaardige maakindustrie staat zeker in de thuisbasis van VDL Groep, Brainportregio Eindhoven, aan de vooravond van een fikse groeispurt. “Tegelijkertijd hebben we te maken met schaarste-vraagstukken, of het nu gaat om talent, ruimte, huisvesting of stroom. Die dienen met vereende krachten gezamenlijk te worden opgelost. Positief is dat het demissionaire kabinet de daad bij het woord heeft gevoegd met een onlangs gecommuniceerde financiële toezegging”, aldus VDL.

dustrie Zuid-Holland: “Het vergroten van digitale veiligheid vraagt om een ketenaanpak. Met dit centrum willen we bedrijven samen laten werken aan oplossingen en hen helpen met concrete middelen en advies om zich tegen cybercriminelen te weren."

Praktische begeleiding

Met de officiële opening van het cyberweerbaarheidscentrum is het nu mogelijk om als deelnemer aan te sluiten en gebruik te maken van de verschil-

lende diensten die het centrum biedt. Zo worden deelnemers ondersteund met praktische begeleiding en advies, krijgen zij direct toegang tot cybersecurityexperts, ontvangen ze actuele en relevante (dreigings) informatie, en kunnen zij hun kennis over digitale veiligheid vergroten middels het bijwonen van kennisdeling- en netwerkbijeenkomsten. Daarmee dragen ze zowel bij aan het verhogen de digitale veiligheid van de eigen organisatie als die van de sector.

colofon

Tweelingenlaan 51 7324 AP Apeldoorn

Tel: 00-31-(0)55-3601060

Internet: www.MetaalNieuws.nl

e-mail: info@MetaalNieuws.nl

Advertentie-exploitatie:

Vincent Span 055-3606227

Mobiel 06-51193408

e-mail: v.span@metaalnieuws.nl

Harold Draaijer 055-3606420

Mobiel 06-51193132

e-mail: h.draaijer@metaalnieuws.nl

Redactie

Eric Weustink 055-3601633

Mobiel 06-13628689

e-mail: e.weustink@metaalnieuws.nl

Tim Wentink e-mail: t.wentink@54umedia.nl

Mail adressen redactie: redactie@metaalnieuws.nl

Administratie:

Ingrid Schaake

Telefoon 055- 3601060

Ontwerp en opmaak:

54U Media

Rijnier van Kesteren

Telefoon 055-3600018

E-mail: dtp@metaalnieuws.nl

Alle leden van de brancheorganisaties ontvangen MetaalNieuws kosteloos.

Drukkerij

Senefelder Misset Doetinchem

MetaalNieuws is een uitgave van 54U Media BV en wordt 22 maal per jaar in een oplage van 17.500 exemplaren verspreid in de metaalverwerkende industrie aangesloten bij de brancheorganisaties. Niets uit deze uitgave mag door middel van fotokopieën, scans of andere technische reproductiemiddelen worden overgenomen zonder de nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar)

ISSN: 1570-422X

31
Jaargang 24 Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland is officieel gelanceerd tijdens ZIE 2024.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.