MetaalNieuws editie 11 2024

Page 1

Industrie vaakst bezig met meer productiviteit

Ondernemers in de industrie nemen het vaakst maatregelen om de productiviteit te verhogen. Investeringen in technologie en automatisering wordt hierbij het meest genoemd. Dit meldt het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland van april.

Drie kwart van de ondernemers geeft aan maatregelen te nemen om de productiviteit binnen hun bedrijf te verhogen. In de industrie ligt dat percentage op 81%. Naast investeringen in technologie en automatisering wordt ook het invoeren van efficiëntere processen vaak genoemd.

De arbeidsproductiviteit is de toegevoegde waarde per gewerkt uur. In ontwikkelde economieën is de toename van de arbeidsproductiviteit op de lange termijn de belangrijkste bron van economische groei. Uit eerder onderzoek is bekend dat de productiviteit in het grootbedrijf (250 of meer werkzame personen) structureel hoger ligt dan in het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen). In het kleinbedrijf (5 tot 50 werkzame personen) is de productiviteit gemiddeld het laagst. In het grootbedrijf is de productiviteit sinds 2020 ook harder gegroeid dan in het MKB.

Binnen het kleinbedrijf ligt het aandeel ondernemers dat de productivi-

teit probeert te verhogen met ruim 65 procent lager dan in het middenbedrijf (ruim 78 procent) en het grootbedrijf (bijna 84 procent). Daarnaast geven ondernemers in het grootbedrijf vaker aan meer dan één maatregel te nemen om de productiviteit te verhogen. Zowel investeringen in technologie en automatisering als het invoeren van efficiëntere werkprocessen zijn de meest genoemde maatregelen. Trainingen voor medewerkers worden met ruim 21 procent het minst vaak genoemd als maatregel. Optimalisatie van de werkomgeving en faciliteiten is de enige maatregel die grootbedrijven minder vaak noemen dan midden- en kleinbedrijven.

Gebrek aan personeel

Voor bijna 40 procent van de ondernemers is een gebrek aan personeel de belangrijkste belemmering om de productiviteit te verhogen. Binnen de autohandel en -reparatie wordt dit het meest genoemd. Externe factoren, zoals economische onzekerheid, zijn volgens ruim 17 procent van de ondernemers de belangrijkste belemmering. Vooral ondernemers in de delfstoffenwinning en de bouwnijverheid geven dit relatief vaak aan. Iets meer dan 13 procent van de ondernemers geeft een gebrek aan financiële middelen aan als grootste knelpunt om de productiviteit te verhogen.

Tijdens de hackathon hielden de studenten zich bezig met 4 challenges, die door de aangesloten IQonIQ-bedrijven waren bedacht. Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning en lol maken.

Dikke pret

Een van de hoogtepunten van Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg was een bruisende hackathon.

Meer dan 100 studenten deden mee en lieten hun creativiteit, doorzettingsvermogen en innovatieve ideeën de vrije loop om oplossingen te bedenken voor het ‘bedrijf van de toekomst’. De hackathon zorgde voor veel dynamiek en zette de toon voor de toekomst van de industrie. Het evenement was georganiseerd door

IQonIQ, een platform voor de maakindustrie in Noordoost-Nederland. IQonIq streeft ernaar de maakindustrie in de regio op de kaart te zetten en doet dit onder meer door kennisdeling, innovatie, netwerken en talentontwikkeling. Tijdens de hackathon hielden de studenten zich bezig met 4 challenges, die door de aangesloten IQonIQ-bedrijven waren bedacht. Uiteraard was er ook tijd voor ontspanning en lol maken.

Zie ook pagina 11

Eisele cirkelzaagmachines www.promatt.com www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT BUIGEN EN WALSEN The original retofitting company 0513437316. dinsdag 4 juni 2024 11 editie straalmachines richtmachines ontbraammachines bandschuurmachines polijstmachines www.hevami.nl Tel: +31(0)413376602 & Combinatie van wereldklasse! 23_Heku_Jan_small banner.indd 1 1/7/2019 8:21:27 AM Precisie? Dat is élke dag onze passie! Lint- en cirkelzagen Zaagmachines • Gereedschap www.doall.nl BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM WWW.JANVANDAMTRANSPORT.NL www.ijzeron.nl het adres voor al uw metaalbewerkingsmachines. 2 - 2,5 - 3 D lasersnijden + buislasersnijden Ook onder een hoek WWW.ZANTECH.NL O S S ZANTECH Direct uit voorraad: widenhorn.nl Onderdelen voor alle snijmachines! In dit nummer we make ideas come to life MARKTLEIDER IN GEPERFOREERD EN STREKMETAAL Producent van perfop aten en strekmetaa snel leverbaar u t voorraad of product e op maat info.nl@rmig.com Tel: 0184 49 19 19 RMIG lassen, lasersnijden, kanten, walsen, engineering, framebouw, constructie, industriële behuizingen, machine- en apparatenbouw Sinds 1919 biedt Assink & Schipholt betrouwbaarheid en hoogwaardige kwaliteit. Wilt u meer weten over Assink en Schipholt? Kijk dan op www.assinkschipholt.nl PERFECTIE TUSSEN MENS EN METAAL uw partner voor gecertificeerd laswerk  15 BWM gebruikt grote 3D-geprinte bionische robotgrijper 17 Rolleri Nederland start onder vleugels van Morris Solutions 20 Ergonomie en lassen zijn geen paradox Korte omsteltijden ByTube Star 130 goud waard voor Metlas 6 Surplex ‘hamert’ aan de weg in Nederland 4 www.trumpf.com

JOOP kan veel meer dan u denkt!

Kanten tot 8 m breed met 1250T

TAPPEN BOREN lassen frezen kanten snijden

JOOP is dé expert in het snijden van hoogsterktestaal, maar wij doen veel meer. Hoogwaardig kanten met grote nauwkeurigheid doen wij al heel lang. Maar nu ook in XXL formaat tot 8 meter breed met een zetkracht van 1250Ton.

Wij lassen samenstellingen. JOOP is gecertificeerd volgens ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2. Ook behoort een geautomatiseerde las-proceslogging tot de mogelijkheden. Dit allemaal volgens Industrie 4.0 standaarden.

Lassen ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2 5-assig frezen

Nabewerken lassamenstellingen

Snijden van 2mm-300mm laser, plasma en autogeen

Daar houdt het niet op: JOOP heeft een zeer uitgebreide freesafdeling waarbij we naast groot en breed ook heel nauwkeurig én 5-assig frezen. Het nabewerken van complete lassamenstelling is door ons machinepark en knowhow ook mogelijk.

Door de combinatie van machines, technieken en kennis kunnen wij u volledig ontzorgen. One-stop shop service van onderdelen en componenten. Ondersteund door slimme automatisering en logistiek service.

Wilt u meer ontdekken of persoonlijk kennismaken met onze expertise? Neem contact op met onze technisch adviseurs via telefoonnummer 0318 53 17 70 of stuur een e-mail naar verkoop@joopvanzanten.nl.

Laat u verrassen door wat JOOP voor uw organisatie kan betekenen!

Welkom bij de Industry 4.0 reis van

BEZOEKADRES Ravelijn 1 - 3905 NT Veenendaal | CONTACT +31 (0)318 53 17 70 | WWW.JOOPVANZANTEN.NL
VAN ZANTEN STAALSERVICE BV SCAN DE CODE
JOOP

kort nieuws

Metaalunie Academie

Metaalunie Academie heeft een vernieuwde website. Onder deze noemer biedt Koninklijke Metaalunie de lidbedrijven praktische kwaliteitscursussen, trainingen en workshops aan op allerlei onderwerpen waar ze dagelijks mee te maken krijgen. Op de website is nu sneller en overzichtelijker het hele opleidingsaanbod terug te vinden. Ook het aanmelden gaat eenvoudiger en sneller.

Innovatiehub

Borne opgericht

Samen met vier andere Bornse bedrijven heeft Hoffmann Group Innovatiehub Borne opgericht. De andere initiatiefnemers zijn Gullimex, Dutch-Shape, Profile Heuver en Rational Nederland Grootkeukentechniek. Innovatiehub Borne is een initiatief van en mede tot stand gekomen door ondersteuning van innovatiestichting Novel-T. Het doel is om duurzaamheid en innovatie in het hart van Twente te bevorderen, in samenwerking met jong talent.

Mijlpalen VDL Konings

Bij de viering van het 150-jarig bestaan van VDL Konings in Swalmen is de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw. VDL Konings krijgt een energieneutrale fabriek met een productieruimte en kantoor van zo’n 18.500 m2, waarbij gebruik wordt gemaakt meer natuurlijk licht, het hergebruik van regenwater en de keuze voor bouwen met middelzwaar beton (dit versoepelt de verwarmings- en koelcyclus in de zomer). Het bedrijf is in 1873 is opgericht door de familie Konings. Ter herinnering aan de geschiedenis is een standbeeld van de familie onthuld.

Omzet industrie lager

De omzet in de Nederlandse industrie was in het eerste kwartaal van 2024 5,5 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit meldt het CBS. De industriële omzet is nu vier kwartalen op rij afgenomen. De meeste branches in de industrie hadden een lagere omzet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Uitzondering daarop is de elektronische en machine-industrie. In deze branche was de omzet 4,9 procent hoger.

‘Is uw machine hoog, breed of moet deze droog vervoerd worden? Dat is geen probleem, we cover it all!’

Investeringsbeslissingen in de ijskast

De orders van de Duitse gereedschapsmachine-industrie waren in het eerste kwartaal van 2024 24 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitsland daalden met 2 procent, terwijl die uit het buitenland met 32 procent daalden.

“De sector kampt momenteel met een groot tekort aan orders ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is deels te danken aan een basiseffect, aangezien er begin 2023 nog steeds aanzienlijke orders waren”, zegt Markus Heering, directeur van de VDW (Duitse vereniging van werktuigmachinebouwers).

De eerste tekenen van stabilisatie tekenen zich momenteel af, hoewel de komende maanden hier doorslaggevend zullen blijken. “Onze leden vertellen ons dat er ook in Duitsland

een duidelijke vraag is van klanten, maar dat veel investeringsbeslissingen momenteel in de ijskast worden gezet vanwege de grote onzekerheid”, vervolgt Heering. Sommige indicatoren wijzen erop dat de situatie in de tweede helft van het jaar zou kunnen verbeteren. Lagere inflatie, lagere energieprijzen, het vooruitzicht van de eerste renteverhogingen, het einde van de voorraadafbouw, verbeterde economische indicatoren en hogere reële inkomens die de consumptie stimuleren, zouden een basis kunnen vormen voor een terugkeer naar hogere investeringen. Deze analyse wordt ook ondersteund door de ommekeer in de Global Purchasing Managers’ Index, die aan het begin van het jaar terugkeerde naar een lage groei.

Voor 2025 voorspelt Oxford Econo-

Nieuwe technische opleiding

VDL en Avans

VDL Groep en Avans Academie Associate Degrees hebben de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een nieuwe technische opleiding.

In september start de duale Associate degree Engineering, gebaseerd op werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek. Het is een praktijkgerichte 2-jarige hbo-opleiding, waarbij vier dagen per week op de werkvloer wordt geleerd en medewerkers één dag per week een opleidingsdag hebben bij Avans Academie in Den Bosch.

Snelle ontwikkeling

Rob Bloks, werkzaam bij de afde-

ling Opleidingen: “De technieksector waarin wij ons bevinden ontwikkelt zich ontzettend snel. Bij VDL zien we dan ook het belang van goede ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden, zowel voor jongeren die willen starten met een technische opleiding als voor onze collega’s met jarenlange ervaring. Dit kunnen we alleen bereiken door samen te werken met partners en onderwijsinstellingen, waarvan deze samenwerking een mooi voorbeeld is.”

Inschrijven voor de Associate Degree Engineering kan al.

mics, de voorspellingspartner van de VDW, een sterke stijging van 8,3 procent in het wereldwijde verbruik van werktuigmachines. Regionaal gezien is de opleving breed gedragen. Met name India, de ASEAN-regio, de VS, Mexico en Canada komen naar voren als drijvende krachten. In veel Europese landen kan een terugkeer naar een

duidelijke opwaartse trend worden verwacht. “De stijgende internationale consumptie zou wel eens kunnen doorwerken in een toename van de bestellingen in Duitsland”, zegt Markus Heering hoopvol. “Wat nu cruciaal is in dit land, is dat de onderzoeken zich vertalen in daadwerkelijke bestellingen”, besluit hij.

Lagemaat wint ‘Oscar’ voor MKB

Lagemaat uit Heerde is de winnaar van de Koning Willem I Prijs 2024 in de categorie MKB. Koningin Máxima maakte dit bekend tijdens de uitreiking van de ‘Oscars’ van het Nederlandse bedrijfsleven.

“Dit is een prachtige erkenning voor onze bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie”, zegt CEO Gerd-Jan Jongerman. Lagemaat Sloopwerken heeft zich in de traditionele sloopsector ontwikkeld tot een

pionier op het gebied van circulair demonteren van gebouwen, met als doel de sector te transformeren van lineair naar circulair. De vakjury was zeer onder de indruk van het gedreven geloof (en resultaat!) om deze traditionele sector duurzaam te veranderen, de goede bedrijfsresultaten en de wil om voorloper te zijn en te blijven. Bovendien werkt Lagemaat uitdrukkelijk met arbeidskrachten met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

3
BEL 0348 564 54 0 OF KIJK O P JANV AN D AMGR OUP.C OM
CEO Gerd-Jan Jongerman van Lagemaat Sloopwerken met de Koning Willem I Prijs 2024 in de categorie MKB naast Koningin Máxima.

Online veilingplatform Surplex bezorgt overtollige machines een tweede leven

Surplex, het digitale platform voor het veilen van industriële goederen, hamert nadrukkelijk aan de weg in ons land. Begin dit jaar is Ben Heikoop in dienst getreden als acquisitiemanager voor Nederland. Zijn voornaamste bezigheid is het interesseren van bedrijven om hun machines te laten veilen door Surplex. “Ik ben op zoek naar bedrijven die bereid zijn een paar uurtjes te investeren om van hun overtollige machines af te komen en daar goede prijs voor te krijgen.”

Deze taak is een kolfje naar de hand van Heikoop. Hij heeft tientallen jaren ervaring in de verkoop van metaalbewerkingsmachines, vooral in de plaatbewerking. Hierdoor beschikt hij over een flink netwerk en weet hij de weg in de Nederlandse metaalsector.

Duurzamere wereld

Surplex is een online veilingbedrijf, van oorsprong Duits. Het is opgericht met de intentie een duurzamere wereld te creëren door het hergebruik van machines te faciliteren. “Vooral in ons deel van de wereld willen veel industriële bedrijven werken met de nieuwste technologie”, legt Heikoop uit. “De termijn van afbetaling voor een machine is vaak 5 tot 7 jaar, daarna willen ze eigenlijk weer een nieuwe aanschaffen. Op dat moment komt de vraag aan de orde wat te doen met de gebruikte machine.”

Vaak moet die weg en daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden via de machinemerken zelf of via de onafhankelijke handelaren in gebruikte machines. “Vrijwel alle grote machinemerken ruilen zelf in”, weet Heikoop. “De machines verdwijnen dan bijvoorbeeld naar Azië. Maar vaak is er dichter bij huis ook wel een tweede leven mogelijk. Er zijn tal van bedrijven met interesse voor zulke machi-

nes, die een nieuw exemplaar niet kunnen betalen. Dan is tweedehands een mooie instap.”

50.000 Artikelen per jaar Een online veilingplatform biedt hiervoor uitstekende mogelijkheden. Surplex heeft een makkelijk toegankelijk platform gecreëerd voor gebruikte machines. In Düsseldorf begonnen, heeft het bedrijf in de loop der jaren meerdere vestigingen geopend. Eerst in grote Europese landen als Italië, Spanje en Polen. Een jaar of 10 geleden is Surplex ook in de Benelux begonnen en sinds 2020 is er officieel Surplex Nederland. In totaal zijn er nu 16 landen met een eigen vestiging. De organisatie telt 230 medewerkers en er worden per jaar zo’n 50.000 artikelen geveild. 90 procent daarvan zijn machines voor metaalbewerking en houtbewerking. De overige 10 procent zijn andere goederen zoals heftrucks en schrobmachines. Ook worden er spuitgietmachines geveild, terwijl de 3D-printmachines langzaam maar zeker in opkomst zijn.

Surplex ontzorgt koper Een kracht van Surplex is het enorme bereik. De potentiële kopers bevinden zich over de hele wereld, waardoor de kans op verkoop van de machine

4
Het hoofdkantoor van Surplex in Düsseldorf. In totaal zijn er nu 16 landen met een eigen vestiging. Sinds 2020 is er officieel een Surplex Nederland.
‘Wat voor machines wij zoeken? Eigenlijk is alles interessant van 5 tot 20 jaar oud, zowel verspanende machines als machines voor plaatbewerking en houtbewerking’

Ben Heikoop, acquisitiemanager Nederland Surplex

tegen de beste prijs erg groot is. De visie van Surplex is om iedere koper een full-service dienstverlening aan te bieden. “Wij zijn de enige industriele veilingsite die dat doet”, zegt Heikoop. “We verzorgen het aankopen, demonteren, verpakken en transporteren van de machine en maken ook de douanepapieren in orde. Zo nemen we het complete traject voor onze rekening, vanaf de verkoop tot de aflevering van de machine bij de koper. Daarmee ontzorgen we kopers in het woud van regels en wetgeving. We werken hiervoor samen met partners, zoals ontmantelingsbedrijven en transporteurs. De kosten daarvoor worden additioneel doorberekend aan de koper.”

“Tevreden kopers moeten de kracht zijn van Surplex”, vervolgt Heikoop. “Want dan zullen ze ook een volgende keer een machine op ons platform kopen. “Daarom is ook transparantie en eerlijkheid van de zijde van de verkoper belangrijk over de staat waarin de machine verkeert. Als hij weet dat een volgende inspectie kosten met zich meebrengt, moet dat worden gemeld.”

Nauwkeurige taxaties

Uiteraard is hierbij ook een taak voor

Surplex zelf weggelegd. Het veilinghuis beschikt over het onderdeel Valuplex, dat is gespecialiseerd in taxaties van industrieel materieel. De kennis van de medewerkers, Surplex’ ervaring van 25 jaar veilen en de uitgebreide database die daarmee is opgebouwd, stellen het veilingplatform in staat om vooraf een nauwkeurige inschatting te maken van de hamerprijs van een machine. “Onze voorspelling wijkt doorgaans niet meer dan 15 procent af”, zegt Heikoop. Hij kan de verkopende partij dus een uitstekende indicatie geven van de opbrengst. Maar de taxaties zijn in meer opzichten van belang. Als er leasing aan te pas komt, moet bijvoorbeeld een bank weten wat de waarde van een machine nu en over een aantal jaren zal zijn. Ook voor de verzekering is een waardebepaling van belang. En een koper wil zelf ook vaak weten wat de machine over 5 jaar nog waard is, als hij hem tegen die tijd zelf misschien wel weer wil verkopen.

Elke machine is interessant

Voor de acquisitie van machines in de Benelux heeft Surplex drie medewerkers in dienst. Ben Heikoop werkt regelmatig samen met zijn Belgische collega Bart Devrouw. Waar Heikoop specialist is in metaalbewerkingsma-

chines, is Devrouw dat in houtbewerkingsmachines. Ze maken dus gebruik van elkaars expertise. Martijn van Schie is verantwoordelijk voor faillissementen, banken, leasemaatschappijen en voor een aantal dealers. Wat voor machines zij zoeken? “Eigenlijk is alles interessant van 5 tot 20 jaar oud, zowel verspanende machines als machines voor plaatbewerking en houtbewerking. Deze kunnen overal staan. Bij kleine bedrijven, grote bedrijven, dealers en handelaren. De ene keer gaat het om één of enkele machines waar men vanaf wil. We doen ook faillissementen, vrijwillige en verplichte bedrijfssluitingen. Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijfsovernames waarbij machines of heftrucks overbodig worden. Die hoeven dan vaak niet direct weg. Juist dan heb je tijd om te veilen en de hoogste prijs te krijgen.”

Op het Surplex platform worden doorlopend machines ter veiling aangeboden. Als het gaat om wat specialere machines (groot, complex, speciaal) is ook direct sales mogelijk. Dan kan een geïnteresseerde koper een prijs opvragen.

Ben Heikoop is nu aantal maanden actief en heeft inmiddels een stroom richting het veilingplatform op gang gebracht. De eerste maanden hebben

hem ervan overtuigd dat Nederlandse metaalbedrijven nog goed geld kunnen verdienen aan machines die ze niet meer gebruiken. “Ondernemers staan er vaak niet bij stil wat er aan waarde in hun productieruimte staat. Ik maak het mee dat ik contact opneem en dan te horen krijg dat ze misschien nog wel iets hebben. Tijdens een rondje door het pand ko-

men we er dan vaak achter dat er nog veel meer ligt dat waardevol is. We helpen graag om dat te verzilveren.”

Wie machines kwijt wil, contact opnemen met Ben Heikoop (ben.heikoop@surplex.com). Begin oktober zal hij ook aanwezig zijn op de vakbeurs METAVAK in Gorinchem, waar Surplex aan deelneemt.

5
Begin dit jaar is Ben Heikoop in dienst getreden als acquisitiemanager voor Nederland bij Surplex. “Ik ben op zoek naar bedrijven die bereid zijn een paar uurtjes te investeren om van hun overtollige machines af te komen en daar goede prijs voor te krijgen.” Surplex veilt per jaar zo’n 50.000 artikelen. 90 procent daarvan zijn machines voor metaalbewerking en houtbewerking.

Buislaser Bystronic snijdt naast gesloten kokers en ronde buizen ook hoeklijnen, open profielen, platte strips en ellipsen

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

Bystronic heeft bij Metlas Metaalindustrie in Hapert een ByTube Star 130 geïnstalleerd, de eerste van dit nieuwe type in de Benelux. Het is een buislaser, maar de vraag is of deze benaming de machine wel volledig recht doet. Want hij snijdt naast gesloten kokers en ronde buizen ook hoeklijnen, open profielen, platte strips en ellipsen. Ook voor deze producten stelt de machine zichzelf volautomatisch in, waardoor de omsteltijden heel kort zijn.

En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden om te investeren in een buislaser. “Mijn eerste gedachte was dat buislasers volautomatisch kokers en ronde buizen snijden en dat andere producten zoals hoeklijnen en strippen alleen met heel veel omsteltijd konden worden gesneden. Totdat Joris Meesters van Bystronic Benelux mij een paar video’s liet zien van de ByTube Star 130, die zonder omstellen gewoon alles sneed. Dat doen wij nu ook. We moeten hooguit de nozzle wisselen vanwege de verschillende wanddikten, maar dat is zo gebeurd. Deze machine is superflexibel en daarom hebben we hem ook gekocht. Want we zitten heel erg in de enkelstuks. We doen allemaal verschillende producten in kleine aantallen.”

Toelevering aan machinebouw Metlas is een toeleverancier in de metaalsector. Het bedrijf is in 1990 opgericht door de vader van Ron Wouters, die zelf sinds 2008 eigenaar is. Het is een compleet metaalbedrijf dat verschillende technieken beheerst: conventioneel zagen en boren, lasersnijden en kanten, draaien, frezen en lassen. En sinds een aantal maanden dus ook buislasersnijden. De klanten zijn vooral machinebouwers in de regio en bedrijven die in de toeleveringsketen van de machinebouw zitten. Tevens is Metlas hofleverancier van zusterbedrijf Dücker Prefeeder, dat machines voor de golfkartonindustrie produceert. “In die machines zitten wel 1400 onderdelen en die doen wij allemaal”, licht Wouters toe.

Betrouwbaar

De kracht van Metlas is het leveren van kleine aantallen met korte doorlooptijden. De toeleverancier uit de Brabantse Kempen kan de orders van klanten helemaal verzorgen, inclusief de oppervlaktebehandeling indien gewenst. “We zijn een betrouwbare leverancier”, aldus Wouters. “Dat zegt iedereen, maar bij ons geldt: afspraak is afspraak. Is er wat aan de hand, dan lopen we niet voor weg voor onze verantwoordelijkheid. Dan zijn we er ook. Sterker nog; een klant met een probleem is voor ons de belangrijkste klant van allemaal. We staan direct klaar om de boel op te lossen zodat hij weer vooruit kan.”

Meer producten maken

Het materiaal dat Metlas verwerkt, is vrijwel allemaal staal, van 1,5 tot 30 mm dik. Zoals zo veel van zijn collega’s is Wouters als eigenaar altijd op zoek naar mogelijkheden om met hetzelfde aantal mensen (Met-

las heeft zo’n twintig medewerkers) meer producten te kunnen maken. Dat was ook de belangrijkste reden om te investeren in een buislaser. Metlas beschikte reeds over een vlakbedlaser van Bystronic. Bij alle onderdelen die niet van de plaatlaser komen, moest er veel worden gezaagd, geboord en geponst. Nu hoeft dat niet meer. “90 procent van alle onderdelen die niet van de plaatlaser komen, kunnen we nu op de buislaser doen. De producten vallen kant-en-klaar op de lopende banden van de uitvoerstations, zonder veel steltijd. Kokers met afmetingen tot 130x130 mm kunnen we tot 17 kilo per meter verwerken, profielen tot 13 kilo de meter. De aanvoerlengte is 6,5 meter en we kunnen snijden tot maximaal 4 meter. Wat ook fijn is, is dat we het restmateriaal praktisch allemaal kunnen opmaken. De kortste lengte die we kunnen inspannen is 400 mm.”

Extra veiligheid

De ByTube Star 130 is een high-end buislaser van Bystronic. Met deze machine beschikt de gebruiker over het volledige bereik van 10 tot 130 mm, ook voor open profielen. De volautomatische instelling betekent extra veiligheid voor de medewerkers en vermindert tegelijkertijd het risico als gevolg van menselijke fouten. Een extra lineaire as van de snijkop zorgt voor hoogste snelheid en kwaliteit onder alle omstandigheden. Met gegarandeerde kwaliteit ook bij zeer kleine buizen. De machine voldoet voor Ron Wouters volledig aan zijn verwachtingen. Het snijden met de ByTube Star 130 vervangt tijdrovend boren, zagen, frezen of ponsen. Bovendien is de nauwkeurigheid beter ten opzichte

van zagen. De positie van de gaten is eveneens nauwkeuriger ten opzichte van boren. En in vergelijking met verspanen gaat het snijden veel en veel sneller. “Met dezelfde mensen kunnen we nu dus meer producten maken. Daar komt nog eens bij dat ook de lassers er veel profijt van hebben dat de producten exact op maat zijn.”

Metlas heeft de zaag- en boormachines niet weg gedaan. Want er blijven altijd producten die buiten de range van de buislaser vallen. “Ook de laatste 10 procent van onze orders moeten we wel kunnen blijven maken.”

Kokers of gezet plaatmateriaal?

De medewerkers zijn blij met de buislaser, zelf trots dat Metlas zo’n investering heeft kunnen doen. Twee operators en Ron Wouters zelf kunnen de machine bedienen. De programmering gebeurt vanaf de werkvoorbereiding. 3D-tekeningen kunnen eenvoudig worden omgezet in machinetaal.

2D-tekeningen betekenen wat meer werk. Die tekenen de werkvoorbereiders zelf in SolidEdge, waarna ze worden omgezet naar de Bystronic software.

De komst van de buislaser betekent wat Wouters betreft dat het design van veel machines weer eens goed tegen het licht moet worden gehouden. “Zo’n twintig jaar geleden zijn door de enorme opkomst van de vlakbedlasers veel onderdelen die van oudsher uit koker bestonden omgezet naar gesneden en gezet plaatmateriaal. Met deze buislasers kunnen we de voordelen van kokers weer gaan benutten. Kokerprofielen geven veel meer stevigheid dan gezette plaatdelen. Dat moeten we meenemen in het ontwerpen en de engineering. Engineers moeten op de hoogte zijn van wat er mogelijk is qua productiemiddelen en daarna pas gaan tekenen. Dan krijg je de beste artikelen tegen de laagste prijs.”

6
Ron Wouters zelf en twee operators kunnen de machine bedienen. “Deze machine is superflexibel en daarom hebben we hem ook gekocht. Want we zitten heel erg in de enkelstuks. We doen allemaal verschillende producten in kleine aantallen.” Joris Meesters van Bystronic Benelux en directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas bij de nieuwe buislaser. Voor hen een aantal producten, die de veelzijdigheid van deze machine illustreren. Een extra lineaire as van de snijkop zorgt voor hoogste snelheid en kwaliteit onder alle omstandigheden.
7

De grootste en voordeligste in slijptechniek

Doorslijpschijven Afbraamschijven Lamellenschijven Diamantschijven Polijstmaterialen Slijpbanden

Toeleverancier

voor CNC draai- en freeswerk

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

8
www.slijpschijvenwinkel.nl
info@slijpschijvenwinkel.nl Tel.:
Binnen twee minuten een messcherpe offerte voor uw zetwerk of lasersnijwerk? Eenvoudig & snel op plaatweb.nl
0314 - 625947
De Hondert Margen 3, 2678 AC De Lier Tel. (0174) 613339 e-mail: info@leehove.nl MACHINES MET ERVARING De Hemmen 77 9206 AG Drachten tel.: 0512 - 545877 06 - 30156949 06 - 40429142 email: info@frimach.nl Safan E Brake 40 1600 TS1 kantbank; Cap: 1600 x 40 ton; Manuele Wila NS klemming; BJ 2007 Euromac ZX Index pons-nibbel; Cap: 30 ton; Uitlading 1000mm;incl multi tool; Index draaibare ponskop; BJ 2004 Imet BS 350 SHI bandzaag; Cap: 350mm; Dubbelzijdig verstek; materiaal taster; BJ 2015 Schröder SPB 3200 2 zetbank; Cap: 3200 x 2 mm; POS 2000 CNC besturing; BJ 2001 Behringer HBP 263G bandzaag; Cap: 263 x 400mm; Dubbel koloms; Enkelzijdig verstek; BJ 2006 Darley EHP LS 230 43 37 kantbank; Cap: 4300 x 230 ton; Hydr Wila boven+onder klemming; BJ 2002 Amada HFBO 220 60 kantbank; Cap: 6100 x 220 ton; Y1, Y2, X1, X2, R1, R2, Z1 en Z2 CNC; BJ 1997 Durma AD R 25100 kantbank; Cap: 2550 x 100 ton; Y1, Y1 en X as CNC; DU 6000 CNC besturing; BJ 2013 Safan SMK K 40 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 40 ton; TS1 touch besturing; BJ 2000 Bystronic Xpert 250 4100; Cap: 4100 x 250 ton; Y1, Y2, X, R, Z1 en Z2 CNC; Buighulp; BJ 2009 Euromac 220 6 SR uithoekschaar; Cap: 220 x 220 x 6 mm; Variabele hoekverstelling; BJ 1997 Safan E Brake 50 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 50 ton; Manuele Wila NS klemming; X en R as CNC gestuurd; BJ 2006 Bedrijfsinventarissen en machines te koop gevraagd www.frimach.nl Meerheide 100b 5521 DX Eersel ● Tel.: +31 (0) 497-820213 ● info@youngcuttingtools.nl ● www. youngcuttingtools.nl Expertise in efficiënter produceren WWW.HOPMACHINES.NL Bezoek nu onze nieuwe website BIED BIJ ONS UW OVERBODIGE MACHINES AAN! Hermle bj 1997 U630T Freesmachine besturing Heidenhain Bridgeport bj 2000 C800 L30 Freesmachine besturing Heidenhain Victor bj 1997 Vturn26 Draaibank besturing Fanuc Bridgeport bj 2006 VMC1000 XP3 Freesmachine besturing Heidenhain HOP Machines/ Handelsonderneming in en verkoop metaalbewerkingmachines Wethouder Lindersstraat 145 5455 GK WILBERTOORD THE NETHERLANDS info@hopmachines.nl Tel: +31 485 478107 Mobiel: +31-647696732 +31-651089846 WWW.IJZERON.NL Kosmonaut 16 3824 MK Amersfoort Tel. 033 - 4564037 Fax 033 - 4570830 info@ijzeron.nl Safan SMK-K 2000 mm x 40 ton Soort Merk/Type Omschrijving Bj Schaar Darley GS cap. 2050 x 6 mm .14 Schaar Darley GS cap. 4100 x 6 mm Schaar Haco HSLX cap. 4100 x 6 mm .09 Schaar RAS 8630 cap. 3000 x 6 mm Cnc .99 Schaar Safan B.shear cap. 3000 x 6 mm Cnc .09 Kantpers Beyeler EU3 cap. 3000 mm x 100 ton Cnc (retrofit) .94 Kantpers Beyeler PR6 cap. 3000 mm x 150 ton Cnc VERKOCHT Kantpers Safan E-brake cap. 2500 mm x 65 ton Cnc .07 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 100 ton Cnc .05 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 150 ton Cnc .07 Kantpers Safan CNCL cap. 4300 mm x 120 ton Cnc, felsbalk .05 Kantpers Safan H-Brake cap. 3100 mm x 120 ton Cnc .03 Kantpers Safan CNCL-k cap. 3100 mm x 170 ton Cnc .04 Kantpers Safan CNCL-k cap. 4300 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Trumpf V85 cap. 2000 mm x 85 ton Cnc .00 Kantpers Trumpf V130 cap. 3000 mm x 130 ton Cnc .99 Kantpers Haco HPF cap. 3000 mm x 300 ton Cnc .01 MACHINES TE KOOP GEVRAAGD!!! Schaar Safan HVR, cap 2500 x 4mm www.friebel.nl UNIVERSELE BUIGMACHINES Verkrijgbaar tot 100tn

Robotize neemt Z-tech Solutions over

Z-tech Solutions in Oldenzaal, specialist in het robotiseren van productieprocessen, is overgenomen door Robotize, de joint venture van Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen.

De kernactiviteit van Z-tech is het oplossen van complexe vraagstukken op het gebied van productie- en assemblageprocessen, waarbij robotica een integraal onderdeel vormt van de totaaloplossing. Na 30 jaar zijn klanten verder te hebben geholpen door met mooie en innovatieve oplossingen hun productieprocessen efficiënter te maken, heeft Tanno Zuidema besloten Z-tech te verkopen. Doordat het onderdeel wordt van Geurtsen en Hollander Techniek is het voortbestaan van Z-tech Solutions als zelfstandig bedrijf gegarandeerd. Machinefabriek Geurtsen en Hollander Techniek hebben de joint venture Robotize opgericht in 2016. “Onze bedrijven zijn samen nóg sterker en hebben een nóg betere positie op de regionale, nationale en internationale markt”, aldus de eigenaren Patrick Geurtsen en Erik Hollander.

Basis voor een goede match “We zijn bijzonder blij met de over-

name van Z-tech Solutions. Het bedrijf heeft een uitstekende reputatie opgebouwd in de industrie en onze competenties zijn complementair aan elkaar”, vervolgt Patrick Geurtsen. “Met hun kijk op innovatie, samen met het toegewijde team van experts, hebben onze bedrijven voldoende overlap om elkaar uitstekend aan te vullen.”

Erik Hollander vult aan: “Hierdoor hebben wij samen meer productiecapaciteit, faciliteiten en voldoende technische experts in huis om klanten nóg beter en efficiënter van dienst te zijn. Samen gaan we verder professionaliseren en groeien.”

De 30 personeelsleden blijven in dienst van Z-tech Solutions, dat als zelfstandig

bedrijf blijft voortbestaan. Samen met alle medewerkers levert dit een brede organisatie op met veel kennis en ervaring. De bedrijven versterken elkaar onderling en creëren daarmee nieuwe kansen.

De rol van managing director binnen Z-tech Solutions wordt overgenomen door Cor Brookhuis.

Australische miljoenenorder voor DeSpray Environmental

DeSpray Environmental, een van de bedrijven van de Osse Equipment Manufacturing Group in Almelo, heeft op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van meerdere miljoenen getekend met het in Australië gevestigde ARRG Waste voor DeSpray-spuitbusrecyclingsystemen.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van DeSpray dat zijn 100% spuitbusrecyclingmachines naar Australië en de regio Azië-Pacific worden verscheept.

Met deze miljoenenorder is DeSpray Environmental gevonden als langetermijnpartner om de 100% aerosolrecyclingmachines te installeren op

verschillende ARRG Waste-locaties. Vanuit het hoofdkantoor in Chinchilla, Queensland, exploiteert ARRG Waste een reeks afvalbeheer- en recyclingdiensten, tegen concurrerende prijzen en met een onberispelijke service.

De samenwerking met DeSpray past naadloos in hun businessmodel.

De komst van de DeSpray-machines zou een deuk moeten slaan in de 250 miljoen spuitbussen die jaarlijks in Australië worden geconsumeerd en niet op de juiste manier worden gerecycled. Verwacht wordt dat andere landen in de regio Azië-Pacific het voorbeeld van ARRG Waste in Australië zullen volgen.

bij

Met zijn ruime internationale ervaring in machines en metaal is hij de juiste persoon om Spierings verder te positioneren in Europa en daarbuiten. Met de komst van Wattenberg zal Koos Spierings zich volledig richten op zijn rol als CEO.

DAF - Jeroen van den Oetelaar is benoemd tot Chief Engineer DAF Vehicles en treedt daarmee ook toe tot DAF Trucks’ Board of Management. Van den Oetelaar neemt vanaf 1 juni deze functie over van Patrick Dean, die promotie maakt tot Director Paccar Electronics. Van den Oetelaar (37) trad in 2011 in dienst bij DAF en bekleedde functies met toenemende verantwoordelijkheid binnen onder meer Program Management, Product Development en Operations. In zijn meest recente functie was hij Assistant Chief Engineer Vehicle Engineering.

DHMA – Ernst Wolvekamp van MFE Group uit Eerbeek is benoemd tot bestuurslid van Dutch Heavy Machining Association (DHMA). Hij was in september 2000 al één van de initiatiefnemers van de groep zware verspaning, die destijds werd opgericht om de sector in Nederland wat nadrukkelijker op de kaart te zetten. Bijna 5 jaar geleden was het tijd voor vernieuwing en kozen de leden een nieuwe internationale naam en werd de focus aangescherpt. Die stap heeft inmiddels ook een aantal jonge specialistische ondernemers met dezelfde passie voor Groot en Zwaar aangetrokken.

9 BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM Leidingen afpersen of blokkeren? Van een eenvoudige 1020 stopper tot en met hoogwaardige hogedrukstoppers. Wortelboer levert een ruim assortiment uit voorraad. Op onze website www.wortelboer.ws vindt u alle varianten. ...Wortelboer levert alle pijpstoppers Behalve stoppers levert Wortelboer ook (hand)perspompen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. Th. WORTELBOER B.V. Sluisweg 9, 6582 AG Heumen tel. +31 (0)24-358 65 14, +31 (0)24-358 70 79 www.wortelboer.ws Dag en nacht in touw voor uw plaatwerk op maat! www.disselhorstmetaal.nl DISSELHORST METAAL Overkampsweg 26 8102 PH Raalte Tel.: 0572 - 36 26 00 Fax: 0572 - 36 22 98 Altijdin bedrijf! personalia 073 - 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT PLAATWERK Spierings Mobile Cranes – Herald Wattenberg
Commercial Director
is de nieuwe
Spierings Mobile Cranes.
V.l.n.r. Jan Moekotte, oud-eigenaar Z-tech, Erik Hollander, mede-eigenaar Robotize en algemeen directeur Hollander Techniek, Tanno Zuidema, oud-eigenaar Z-tech, Patrick Geurtsen, mede-eigenaar Robotize en eigenaar Machinefabriek Geurtsen. V.l.n.r. Peter Monaghan, (CEO) ARRG Waste, David Wrenn, (uitvoerend manager) ARRG Waste, Eelco Osse en Mike MacKay, eigenaren van DeSpray Environmental.
10 Per fectie in metaalbewerking en plaatwerk Al 35 jaar dé specialist in slimme metaaloplossingen lasersnijden cnc-zagen walsen cnc-(vloei)boren kanten glasparel-stralen engineering (robot)lassen draai/freeswerk Ontdek ons op baas-metaal.nl uw partner voor gecertificeerd laswerk CUTLITE PENTA FIBER LASERS UW LEVERANCIER: Nauwkeurig en snel. Meer dan 40 jaar ijzersterk vakmanschap Gicom Biddinghuizen | 0321 - 332 682 | metaalbewerking@gicom.nl | www.gicom.nl Lasersnijden | Kanten | Walsen Staal | RVS | Aluminium Van enkel ontwerp tot grote series bulk Bevoegdheid tot LLoyds hermerken 6 X 2 METER! Gicom_advertentie_135x90mm.indd 2 12-03-2021 12:29

Maakindustrie Expo inspireert tot innovatie

Maakindustrie Expo, die op 15 en 16 mei plaatsvond in de Evenementenhal Hardenberg, bood een inspirerende omgeving waar innovatie en samenwerking centraal stonden.

Het evenement is een platform voor het verbinden van professionals uit de maakindustrie. Tijdens de beurs werd er volop genetwerkt en kennis uitgewisseld. Bezoekers en exposanten hadden de gelegenheid om de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de sector te ontdekken, wat leidde tot waardevolle inzichten en nieuwe samenwerkingen. De energie en het enthousiasme op de beursvloer benadrukten de kracht van het samenbrengen van mensen en ideeën.

Bruisende hackaton

Een van de hoogtepunten van Maakindustrie Expo was de bruisende hackathon. Meer dan 100 studenten deden mee en lieten hun creativiteit, doorzettingsvermogen en innovatieve ideeën de vrije loop om oplossingen te bedenken voor het 'bedrijf van de toekomst'. De hackathon zorgde voor veel dynamiek en zette de toon voor de toekomst van de industrie.

Het kennisprogramma van de beurs was ook een succes. Vooral de LinkedIn sessies van Jorrit van Drieënhuizen trokken volle zalen. De sessies boden waardevolle inzichten en praktische tips die de deelnemers direct in hun dagelijkse praktijk kunnen toepassen. De positieve reacties van de deelnemers bevestigen het belang van zulke educatieve onderdelen op de beurs. “Deze editie van de Maakindustrie Expo heeft opnieuw laten zien hoe belangrijk het is om een platform te hebben waar professionals en innovators samenkomen om ideeën uit te wisselen en samen te werken aan de toekomst van de maakindustrie”, aldus

inzichten en nieuwe samenwerkingen.

de organisatie. “We zijn trots op de betrokkenheid en het enthousiasme van alle deelnemers en bezoekers.”

De organisatie kijkt met veel enthousiasme uit naar de volgende editie van de Maakindustrie Expo, die gepland

www.tkmdiacarb.com

staat op 16 en 17 april 2025. De openingstijden zullen dan gewijzigd zijn naar 11.00 - 18.00 uur, zodat bezoe-

T ijdens de gehele zomerperiode is onze ‘pitstraat’ beschikbaar voor het herslijpen van uw snij-/kantbankgereedschap . Zo kunt u zorgeloos van uw vakantie genieten en bij terugkomst uw productie weer scherp hervatte n !

TKM Diacarb is gespecialiseerd in het slijpen en vervaardigen van industriële snijgereed schappen Tevens leveren wij nieuwe plaat- schaarmessen, uithoekmessen en kantbank gereedschap in elk gewenst profiel en hebben we een wekelijkse transportservice door vrijwel de gehele Benelux Plan vóór u op vakantie gaat uw slijpwerk bij ons in!

Slijp- en transportservice: +31 (0)10-45 999 55 slijp-transportservice@tkmdiacarb.com

Afdeling verkoop: +31 (0)10-45 999 45 info@tkmdiacarb.com

11 ZOMER PITSTOP! Tijdens uw vakantie zetten wij uw bedrijf op scherp.
WWW.LASKAR-PUNTLASTECHNIEK.COM INDUSTRIËLE OPLOSSINGEN
PROJECTIELASSEN
ROLNAADLASSEN
VOOR PUNTLASSEN ·
MOERENLASSEN ·
STIFTLASSEN MEER WETEN?
Tijdens de beurs werd er volop genetwerkt en kennis uitgewisseld. Bezoekers en exposanten konden de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de sector te ontdekken, wat leidde tot waardevolle kers nog meer tijd hebben om alles uit de beurs te halen.

Complete werkplekken voor

Sinds begin jaren 80 is WIA Educational - zoals de naam al doet vermoeden - actief in het onderwijs en dan met name het technisch onderwijs. Het bedrijf heeft in ruim 40 jaar een enorme ervaring opgebouwd. De landelijke projecten zijn in al die jaren steeds aangepast aan de tijd, evenals de werkplekken die WIA Educational in eigen beheer ontwikkelt. Zo was er vroeger een werkplek programmeren van een Verkeersplein, tegenwoordig wordt dat voor een Drone gedaan om leerlingen de beginselen van programmeren bij te brengen.

Het productportfolio dat WIA Educational heeft ontwikkeld, sluit perfect aan bij de denkbeelden van de jeugd en de huidige stand van de techniek met bijvoorbeeld VR technologie, warmtepomptechniek, 3D Scannen & Printen, programmering, simulatoren en drones.

Complete werkplekken

Door de oorsprong, voortgekomen uit gereedschaps/machineleverancier en machine-onafhankelijk CADCAM-leverancier Widenhorn, heeft de nadruk altijd wel gelegen op de metaal-, hout- en kunststofbewerking. De werkplekken zijn compleet met een machine, software, full-service en lespakket. Zo is het niet enkel theorie of software, maar kan dat

de werkplekken live en vrijblijvend te zien zijn. De werkplekken die u in actie kunt zien zijn o.a.

• WIA Werkplek Fiberlaser

• WIA Werkplek 5-assig frezen

• WIA Werkplek Plasmasnijden

• WIA Werkplek Lasersnijden & Graveren

• WIA Werkplek 3D Scannen & 3D Printen

• WIA Werkplek Drone programmeren

• WIA Warmtepomptechniek

• WIA Werkplek SmartHome

wat is ontworpen ook echt gemaakt worden. De machines zijn vaak kleine uitvoeringen van machines die in de maakindustrie worden gebruikt, zo valt te denken aan een kleine fiberlaser metaal, watersnijmachine, plasmasnijmachine, 5-assige freesmachine en zelfs kantbank. Door die keuze te maken, sluit het onderwijs veel beter aan bij wat in de industrie gebruikt en gevraagd wordt. Enthousiaste leerlingen die al voldoende kennis hebben om direct in de praktijk te gebruiken, dat is het doel!

Voor iedere werkplaats

Doordat de werkplekken en machines zo goed aansluiten bij de praktijk zijn ze ook goed bruikbaar voor de

industrie. Niet alleen om mensen intern op te leiden, maar ook om productie te maken. De kleine machines zijn in iedere werkplaats te gebruiken, hoe klein deze ook is. De 5-assig desktop freesmachine of de desktop watersnijmachine zijn zelfs op een bureau op kantoor te plaatsen. Dat is niet alleen ideaal voor een Fablab of Techhub, maar ook voor een R&D afdeling.

Een ontwerp kan direct en simpel geproduceerd worden, zelfs zonder uitgebreide werkplaats. Dat was al heel gebruikelijk voor 3D-printen, maar nu voor veel meer technieken. Zo draaien de compacte machines die WIA Educational ondersteunt al bij meerdere bedrijven.

Full service van familiebedrijf

In de huidige tijd is niets zo belangrijk als ondersteuning en service. Dat geldt zowel voor het onderwijs als in de industrie. Niets is zo vervelend als dat tijdens een examenperiode iets niet werkt zoals het zou moeten. WIA Educational heeft een ervaren serviceteam dat vaak al binnen enkele uren ter plaatse kan zijn als de nood hoog is. Ook zijn er meerdere werkplekken beschikbaar die tijdelijk gebruikt kunnen worden. Alles om te zorgen dat lessen, examens of de productie geen onderbreking of stilstand hebben.

Open Huis met veel werkplekken

Op 6 en 7 juni organiseert WIA Educational een Open Huis waar veel van

Daarnaast is alle software en lesmateriaal te bekijken. Voor iedereen die interesse heeft in de huidige stand van Techniekonderwijs of op zoek is naar een compacte machine die past in iedere werkplaats is een bezoekje meer dan de moeite waard. Scan de QR-code en meld u hier aan en krijg bij uw komst een mooie ‘technische’ poster om op te hangen in uw lokaal of werkplaats.

12 SPANTECHNIEK | NORMELEMENTEN | BEDIENDELEN KIPP NEDERLAND BV Willem Dreeslaan 251 2729 NE Zoetermeer Tel. +31 79 361 12 21 info@kippcom.nl www.kippcom.nl 100 % PRODUCTCOMPETENTIE § Meer dan 60.000 producten § Ontwikkeling en productie in Duitsland § Ergonomie en stabiliteit § Meer dan 100 jaar OP SAFE MET KIPP
(beroeps)onderwijs, R&D, fablab
& kleine werkplaats
De kleine machines zijn in iedere werkplaats te gebruiken, hoe klein deze ook is. De 5-assige desktop freesmachine of de desktop watersnijmachine zijn zelfs op een bureau op kantoor te plaatsen.

agenda

6-7 juni

Open dagen Nardo Machines

Demo’s CNC, plasma en laser Nardo Machines, HendrikIdo-Ambacht nardomachines.nl

19 juni

FEDA Business Inspiration Day

Innovatie voor de maakindustrie

Metaal kathedraal, Utrecht feda.nl

25 juni

Informatieve bijeenkomst Federatie

Metaalplaat

Thema: inzetten van voorgelakt staal

Winterwarm heating solutions, Winterswijk fdp.nl

10-14 september

AMB

Internationale vakbeurs voor metaalbewerking

Messe Stuttgart (D) messe-stuttgart.de/amb/

18-19 september

Kunststoffenbeurs

Vakbeurs met congres

Brabanthallen, Den Bosch kunststoffenbeurs.nl

1-3 oktober

METAVAK

Vakbeurs voor metaalbewerking

Evenementenhal Gorinchem metavak.nl

1-3 oktober

Welding Week

Vakbeurs voor verbindingstechnieken

Evenementenhal Gorinchem welding-week.nl

3 oktober

AM for Production

Kennis- en netwerkevenement Mikrocentrum, Veldhoven mikrocentrum.nl

17 oktober

Materials Engineering

Kennis en netwerkevenement Mikrocentrum, Veldhoven mikrocentrum.nl

22-25 oktober

Euroblech

Internationale vakbeurs voor plaatbewerking

Messe Hannover (D) www.euroblech.com

13-14 november

Precisiebeurs

Vakbeurs met congres

Brabanthallen, Den Bosch precisiebeurs.nl

Uw open dag in de Metaalnieuws-agenda?

Mail de gegevens naar redactie@metaalnieuws.nl.

Poedercoaten of voorgelakt staal gebruiken?

De Federatie Metaalplaat (FDP) houdt op dinsdag 25 juni een bijeenkomst over het inzetten van voorgelakt staal. Deze wordt gehouden bij Winterwarm heating solutions in Winterswijk.

De keuze voor deze locatie is niet voor niets. Winterwarm heeft de switch gemaakt van achteraf poedercoaten van producten naar het inzetten van voorgelakt materiaal. Bij de productie van hun hoogwaardige luchtverwarmingssystemen is ervoor gekozen een groter deel van hun inkomend staalproduct uit voorgelakt materiaal te betrekken.

Tijdens de bijeenkomst zullen Michel Fiselier (Technisch Directeur Winterwarm) en Taeke Meerveld (algemeen

directeur Winterwarm) vertellen over de beweegredenen hiervoor. Ook zal er aandacht zijn voor benodigde aanpassingen in het ontwerp, productieproces, beoogde voordelen, aandachtpunten en ervaringen.

Ook ECCA Nederland (European Coil Coating Association) is van de partij. Coen van Gorp zal de deelnemers aan deze bijeenkomst informeren over de duurzaamheids- en effectiviteitsvoordelen van het voorgelakte product. De bijeenkomst zal duidelijk maken hoe voorgelakt materiaal kan helpen bij het verminderen van energie gebruik en het duurzamer maken van producten. Ook wordt inzicht gegeven in waar je rekening mee moet houden bij voorgelakt materiaal en hoe je

design en andere vraagstukken kunt oplossen.

Aanmelden kan bij de Federatie Metaalplaat.

Open dagen bij Nardo Machines

Nardo Machines in Hendrik-IdoAmbacht, specialist in het verkopen, repareren en onderhouden van plaatbewerkingsmachines en machines voor HVAC- en isolatietechniek, houdt open dagen op 6 en 7 juni.

In het democentrum staan meerdere machines operationeel, zodat bezoekers het gebruikersgemak en de kwaliteit live in actie kunnen zien. Nardo levert onder meer machines van Schwartmanns en Lockformer. Ook brengt Nardo een eigen merken

Tot de eigen laser-lijn Benchmark behoort inmiddels ook de TL Buislaser.

fiberlaser- en plasmasnijmachines op de markt, die naar wens zijn samen te stellen. De eigen laser-lijn Benchmark omvat inmiddels de PH fiberlaser met wisseltafel, de compacte HP Fiberla-

2-daagse training Leidinggeven

PKM, adviseurs voor metaal- en technische bedrijven, organiseert dit najaar weer de 2-daagse training Leidinggeven. Belangstellenden kunnen zich nu alvast inschrijven om verzekerd te zijn van een plaats. De trainingsdata zijn 1 en 8 oktober in Nieuwegein.

De training geeft de deelnemer alle kennis en vaardigheden met betrekking tot leidinggeven. De training behandelt de coaching cyclus en de benodigde interventiestijlen, waarmee men medewerkers met deze techniek doelmatig kan begeleiden (coachen) naar een hoger niveau. Uw gespreksvaardigheden nemen toe en u leert het gedrag van anderen inschatten en daar met de juiste stijl op reageren. De medewerker ontplooit zich in zijn werkzaamheden. U kunt na de trai-

ning beter en effectiever omgaan met lastige medewerkers.

De training is bestemd voor productieleiders, werkplaatschefs, voormannen, kortom iedereen binnen de organisatie met een leidinggevende functie die zijn of haar leiderschapsvaardigheden (verder) willen ontwikkelen.

Kijk voor meer informatie en inschrijfmogelijkheid op

ser, die past in iedere werkplaats, de R-decoiler Fiberlaser (ideaal voor de HVAC-industrie) en de TL Buislaser. Daarnaast zit ook de Yawei Fiberlaser HFL serie (leverbaar met automatise-

ring) in het assortiment, terwijl Nardo ook nog gespecialiseerd is in ponsnibbelmachines. Bezoekers kunnen rekenen op deskundig advies, live demonstraties en speciale aanbiedingen tijdens dit tweedaagse evenement. Inschrijven kan op de website van Nardo Machines.

de website van PKM.

HANDLING

Omkeerstation voor het 2-zijdig bewerken van plaatdelen tot 800 | 1200 | 1500 mm breed.

13
Q2S OMKEERUNIT
Een luchtverwarmer van Winterwarm voor de verwarming van pluimveestallen, varkensstallen en tuinkassen.

Start je eerste veiling makkelijk en snel

90 jaar ervaring, je kunt op ons rekenen

Een gebruiksvriendelijk digitaal platform en app

Groot internationaal netwerk van kopers in 175 landen

Snelle uitbetalingen, dus snel verder met ondernemen

Altijd dichtbij met kantoren in alle landen

veilenmettroostwijk.nl

Van lasrobot tot kwaliteitsdraad: alles onder één dak

Bent u geïnteresseerd in de overstap naar robotlassen, en heeft u liever één aanspreekpunt dan verschillende contacten? Met meer dan 45 jaar ervaring in lasrobots biedt Valk Welding op maat gemaakte totaaloplossingen, inclusief lasdraad, consumables, software, training en support. Zo staat u er vóór, tijdens en na uw overstap nooit alleen voor.

Valk Welding voor groot tot klein

Wij helpen u verder met de productieautomatisering van grote series tot enkelstuks en kleine tot grote producten. Onze systemen zijn geschikt voor verschillende soorten staal, rvs, aluminium en kunststof.

Meer informatie

+31 78 69 170 11 info@valkwelding.com www.valkwelding.com

14 Verkocht Verkocht
Eenmaal veilen en je bent verkocht VEILEN KAN AL VANAF 1 MACHINE
Kijk voor meer informatie op veilenmettroostwijk.nl of scan de QR-code.

BWM gebruikt grote 3D-geprinte bionische

Autofabrikant BMW heeft onlangs in een fabriek in München een 3D-geprinte bionische robotgrijper in gebruik genomen, die de hele bodemplaat van een BMW i4 kan vastpakken en verplaatsen.

De Duitse autoproducent maakt al jaren tal van werkhulpmiddelen en gereedschappen voor het eigen productiesysteem met behulp van verschillende 3D-printprocessen. “Zo zijn wij in staat om snel, kosteneffectief en flexibel onze eigen productiehulpmiddelen en handlinggrijpers te produceren, die wij op elk moment aan de individuele behoeften kunnen aanpassen en gewichtsgeoptimaliseerd kunnen ontwerpen. Minder gewicht zorgt voor hogere snelheden op de lijn, kortere cyclustijden en lagere kosten. Daarnaast kunnen op de middellange termijn kleinere robots worden ingezet, wat ook de CO2-uitstoot en kosten verlaagt”, zegt Jens Ertel, hoofd van de Additive Manufacturing Campus van BMW.

Groot grijpelement

Sinds enkele jaren maakt het Landshut Lichtgewicht Constructie- en Technologiecentrum van BMW gebruik van een groot grijpelement dat via een 3Dprintproces is gemaakt. De grijper voor een robot, die ongeveer 120 kilogram weegt, kan in slechts 22 uur worden vervaardigd en wordt vervolgens op een pers gebruikt bij de productie van alle CFRP-daken voor de modellen van BMW M. Eerst wordt de pers geladen met de CFRP-grondstof. Om de afgewerkte daken te verwijderen, wordt de grijper 180 graden gedraaid. Vergeleken met conventionele grijpers was de met 3D-printen geproduceerde versie ongeveer 20 procent lichter, waardoor de levensduur van de robots werd verlengd en de slijtage en onderhoudsintervallen van de systemen werden verminderd. Het gecombineerde gebruik van twee werkstappen verkortte ook de cyclustijd. Het unieke verkoopargument van de robotgrijper is de ideale combinatie van twee ver-

schillende 3D-printprocessen. Terwijl de vacuümgrijpers en de naaldgrijperhouders voor het vasthouden van de CFRP-grondstof worden gemaakt met behulp van selectief lasersinteren (SLS), worden de grote dakschaal en de draagstructuur vervaardigd met behulp van Large Scale Printing (LSP).

Verdere gewichtsbesparing In de zomer van 2023 werd een nieuwe, nog lichtere generatie grijpers geintroduceerd. Voor dit doel werd het vorige grijperconcept geanalyseerd en topologisch geoptimaliseerd: de geboorte van de bionische robotgrijper. Deze combineert de dakschaal van de LSP-printer met SLS-zuignappen en een bionisch geoptimaliseerde draagstructuur. Hiervoor wordt bij het zandgieten gebruik gemaakt van een mal met bedrukte kernen, waarmee de delicate aluminium structuur wordt gegoten. De nieuwe grijper bespaart nog eens 25 procent aan gewicht ten

Workshop automatisering bij Halter en partners

Halter CNC Automation organiseert samen met elf partners uit de automatiseringsindustrie een evenement, waarbij belangrijke facetten die bijdragen aan de optimalisering rondom het automatiseringsproces, aan de orde komen. Dit evenement wordt gehouden op 20 juni in de productielocatie van Halter in het Duitse Issum.

Automatiseren betekent niet alleen een robot voor je CNC-machine zetten, maar ook het proces beheersen en de juiste toebehoren rond je CNCmachine gebruiken. Ervaring leert dat bedrijven die daar goed over nadenken tot wel 60% betere resultaten met hun CNC-beladingsrobots behalen.

In het Halter Technologiecentrum in Issum (net over de Nederlandse grens in Noordrijn-Westfalen) kun-

nen deelnemers meer leren over hoe de beste resultaten uit het automatiseringsproces gehaald kunnen worden. Ppartners uit de industrie zullen hierbij aanwezig zijn en door middel van demonstraties en workshops hun kennis over automatiseringsproces overdragen. Workshops duren ongeveer 25 minuten en bezoekers kunnen bij aankomst aangeven welke workshops ze willen volgen. De onderwerpen die tijdens de workshop worden behandeld zijn op de website van Halter terug te vinden.

De deelnemende partners zijn Fanuc, Siemens, CNC AutoDoor, Mitutoyo, Blaser, LNS, SMW-Autoblok, WTO, Iscar, Dormatec en Fastems.

Deelname is gratis en aanmelden kan via de website van Halter CNC Automation.

opzichte van zijn voorganger, waardoor het hele productieproces voor een CFRP-dak voor de BMW M3 met slechts één robot kan worden uitgevoerd in plaats van de vorige drie. De BMW Group-fabriek in Landshut gebruikt nu dubbele grijpers voor alle CFRP-daken, die individueel in eigen huis zijn vervaardigd met behulp van 3D-printen.

In de carrosseriebouw

De BMW Group maakt ook al gebruik van grijpers die zijn gemaakt met behulp van 3D-printen in de carrosseriebouw, bijvoorbeeld grijpers die zijn

geprint met behulp van het LSP-proces voor het hanteren van deuren in de BMW Group-fabriek in Regensburg. “Door gebruik te maken van een geoptimaliseerde ondersteuningsstructuur uit 3D-printen konden we de stijfheid van de grijper vergroten bij het hanteren van deurelementen in de fabriek in Regensburg en tegelijkertijd het gewicht verminderen. Dit betekent dat bij vervolgprojecten robots met een laag draagvermogen kunnen worden ingezet, wat helpt de kosten te verlagen”, legt Florian Riebel, hoofd deuren klepproductie in Regensburg, uit.

In de BMW Group-fabriek in München

gaat het bedrijf nu een stap verder. De eerste voorbeelden van een bionische robotgrijper, die de hele bodemplaat van een BMW i4 kan vastpakken en verplaatsen, zijn hier onlangs in gebruik genomen. Voor de grijper van het vloersamenstel wordt door middel van 3D-printen een zandgietmal gemaakt die gevuld wordt met vloeibaar aluminium. De drager is qua gewicht en maximaal draagvermogen geoptimaliseerd en weegt met alle extra aanbouwelementen slechts 110 kilogram. Dit maakt hem ongeveer 30 procent lichter dan het vorige, conventionele model. De productie met zandgieten en aluminium biedt de mogelijkheid om belastinggeoptimaliseerde, filigrane structuren te produceren. Dit resulteert in een maximale gewichtsreductie en maakt op de middellange termijn de inzet mogelijk van kleinere en lichtere heavy-duty robots die minder energie vergen en daardoor de CO2 -uitstoot verminderen. Markus Lehmann, hoofd Systems Engineering en Robotics bij de BMW Group-fabriek in München, legt uit: “In de fabriek in München breiden we voortdurend het gebruik van additief vervaardigde productiehulpmiddelen uit. Op het gebied van grijper- en handlingsystemen gebruiken we 3Dprinten om onze gevestigde grijpers uit te rusten met individuele, geprinte aanbouwelementen en hebben we al complete grijpersystemen vervangen door sterk geïntegreerde en gewichtsgeoptimaliseerde draagconstructies. Bij het hanteren van de volledige BMW i4-vloerconstructie konden we het gewicht met 30 procent verminderen, en dat van de gehele grijper met ruim 50 kg, en daarmee de levensduur van onze systemen verlengen.”

15
robotgrijper
In de BMW Group-fabriek in München zijn de eerste voorbeelden van een bionische robotgrijper, die de hele bodemplaat van een BMW i4 kan vastpakken en verplaatsen, in gebruik genomen.

SLIMME METAALBEWERKING OFFERTES IN DE CLOUD

REVOLUTIE IN METAALBEWERKING OFFERTES

In 2018 zagen wij dat de metaalbewerkingsindustrie aan een radicale vernieuwing toe was. Want de meeste calculaties en offertes die gemaakt worden zijn handwerk, uitgevoerd door de meest slimme en vaak dure medewerkers. Soms wel dagen berekenen en herberekenen om vervolgens toch de opdracht niet te krijgen. Wat nu als dat ook in een paar minuten kan?

Hoe bereikt u uw nieuwe klanten? - klantverhalen - webteksten - bedrijfsreportages

DAAROM IS ER DE QUOTATION FACTORY Instant metaalbewerking offertes voor iedereen.

Zodat we tijd over houden voor klantcontact en maatwerk waar echte skills, expertise en talenten voor nodig zijn.

check alle voordelen op: quotationfactory.com

cad lasersnijden ponsen bewerken buigen strekken walsen lassen finishen opslag

Nieuwsgierig naar onze kwaliteit, mogelijkheden en prijzen? Neem vandaag nog contact op en ontvang een offerte met advies op maat.

16 Klompenmaker 18 • 5253 RH Nieuwkuijk • T. (073) 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu SCAN VOOR ONZE VACATURES Voor topkwaliteit plaatwerk hebben
alles in huis
we
LET’S SIMPLIFY QUOTING QUOTATION SOFTWARE IN THE CLOUD
DE
quotation-factory_metaalnieuws_feb22_01 copy.pdf 1 14/02/2022 10:46
54U Media BV Tweelingenlaan 51 7324 AP APELDOORN Tel: 055-3601060 www.54umedia.nl wij kunnen u helpen met : bandzaagmachines Creations 10 bandschuurmachines polijstmachines Tel: +31(0)413376602 & Combinatie van wereldklasse! www.pasterkamp.nl De specialist in rolvormmachines en leverancier van plaatbewerkingsmachines Draaibanknodig? BANDZAGEN www.ijzeron.nl buislasersnijden WWW.ZANTECH.NL ZANTECH In dit nummer Perfectie in metaalbewerking en plaatwerk glasparel-stralen info@adlasmetaal.nl Lasersnijden Buislasersnijden Kanten Lassen 0513437316   Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van 3DXF rond  Vision, Robotics Motion:  Konecranes lanceert slimme, Phenolics een heel andere oven  standaard, alles maatwerk  ‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’ derland. Nummer 2 is VMC in Nieuwkuijk en Theuws Groep in Luyksgestel gen bij veel bedrijven voor een gezonde terughoudendheid hebben gezorgd, zijn de acquisitiestrategieën zeker niet in de ijskast gezet. Acquisities van metaalbewerkers gaan volgens Aeternus onverminderd door. Bedrijfsovernames zijn een belangrijke manier om competenties uit breiden. Zowel strategische succes van een organisatie. Zij zijn van belang voor zowel de toekomstbestendigheid van de ondernemingen als een betere positionering die relevant is bij zowel een aankoop- als verkoopstrategie. Als eerste valuedriver noemt Aeternus ‘Technologisch hoogwaardige organisatie’. Bedrijven die complexe precisiebevermogen is de mate van efficiency en flexibiliteit. Samenwerking binnen een eigen netwerk van bedrijven stelt bedrijven in staat orders uit besteden en binnen korte tijdslijnen te kunnen leveren. Zo kunnen ze voldoen aan de volatiele vraag van OEM-ers uit diverse eindmarkten. Bedrijven die in staat zijn samen werken in de keten lopen Automatisering nabewerking van staal- en kunststofproducten. verbeteren binnen de maakindustrie, kan terecht bij Cobotassist op Vision, Robotics Motion op en 6 juni in de Brabanthallen in Den Bosch. wikkelen die de productie-efficiëntie en werkomstandigheden verbeteren. Ze richten zich vooral op het schuren, ontbramen en polijsten van staal- en kunststofproducten, teneinde de efficiëntie en kwaliteit in MKBSNIJDEN EN LASSEN: UW UITDAGING, ONZE PASSIE LASER WATERSTRAAL LASOPLOSSINGEN PLASMA & AUTOGEEN

Rolleri Nederland van start onder de vleugels van Morris Solutions

Rolleri, de Italiaanse fabrikant van een groot assortiment standaard en speciale gereedschappen voor kantbanken, heeft een nieuwe vertegenwoordiging in ons land: Rolleri Nederland. Dit is een nieuw onderdeel van Morris Solutions in Joure, dat hiermee haar dienstverlening op het gebied van kantbanken opnieuw uitbreidt.

Begonnen met het retrofitten van bestaande kantbanken bij klanten op locatie, is Morris Solutions inmiddels ook aanbieder van volledig gereviseerde gebruikte kantbanken. Op de TechniShow is afgelopen voorjaar bovendien het nieuwe onderdeel Clever Bending geïntroduceerd, specialist in het automatiseren van kantprocessen. En nu is hier dan Rolleri Neder-

Tina Velting, productspecialist bij Rolleri Nederland, gaat de klanten adviseren, zodat ze de juiste keuze maken uit het uitgebreide programma.

land aan toegevoegd, waarmee de plaatbewerkers in Nederland ook kunnen worden voorzien van de kantgereedschappen die zij nodig hebben voor het maken van hun producten. Het Friese bedrijf telt inmiddels elf medewerkers en één daarvan is Tina Velting. Zij gaat als productspecialist van Rolleri aan de slag.

Kwaliteit, veiligheid en voordeel

Rolleri is in 1987 gestart als een familiebedrijf en is sindsdien uitgegroeid tot een vooraanstaand ontwikkelaar en producent van kantgereedschappen en een belangrijke partner voor iedereen die zich bezighoudt met het buigen van plaatmateriaal in de metaalindustrie. De Italiaanse fabrikant maakt zowel standaard als speciale gereedschappen. Niet alleen voor kantbanken, ook voor paneelbuigers, ponsmachines en scharen. Kenmerkend voor alle producten van Rolleri is dat het allemaal optimale oplossingen zijn qua kwaliteit, veiligheid en economisch voordeel.

Gereedschappen en klemsystemen

Rolleri produceert een uitgebreid assortiment. Dat zijn allereerst verschillende series kantgereedschappen voor alle soorten afkantpersen van alle fabrikanten. Dit gaat van gereedschappen voor het krasvrij buigen van dun plaatmateriaal tot zwaar uitgevoerde heavy duty gereedschappen voor het buigen van materialen met extreem

hoge weerstand. Ook V-matrijzen, waaronder verstelbare matrijzen met variabele V-opening, behoren tot het assortiment, evenals adapters (tussenstukken) die de mogelijkheden voor het gebruik van de gereedschappen vergroten. Ook produceert Rolleri klemsystemen voor zowel de bovenals de onderzijde van de kantbank. Dat voert van pneumatische en hydraulische snelopnames die uit voorraad leverbaar zijn tot speciale klemmingen die op verzoek van de klant worden gemaakt. Tot het leveringsprogramma behoren ook accessoires en toebehoren zoals gereedschapskasten voor opslag en gereedschapswagens om iedere kantafdeling praktisch in te richten.

Advisering van de klant Onmisbaar bij zo’n uitgebreid programma is de (techni-

sche) advisering van de klant, teneinde de juiste keuze te maken. Hierbij gaat productspecialist Tina Velting een belangrijke rol spelen. Ze heeft een uitgebreide training bij Rolleri gehad om alle producten goed te leren kennen en om gebruik te kunnen maken van de moderne digitale hulpmiddelen die er zijn om alle klanten die werken met plaatwerk te kunnen ondersteunen en de optimale oplossing aan te reiken. “Hier neemt Rolleri veel tijd voor. Met onze software kunnen we nauwkeurige analyses maken van de toepassingen van de klant om vast te stellen welke gereedschappen hierbij passen. Met onze simulatiesoftware kunnen we bijvoorbeeld bepalen welke buigvolgorde het meest

efficiënt en praktisch is. Zo leveren we het perfecte gereedschap op maat.” De komende tijd gaat Tina de Rolleri producten introduceren bij klanten. Een deel van het pand van Morris Solutions is ingericht als showroom voor Rolleri. Later dit jaar wordt een open huis georganiseerd om goed te laten zien hoe de producten van Rolleri zich laten integreren in de machinesystemen van Morris Solutions.

17 Sometimes a second chance is all it needs Uw machine een nieuw leven inblazen? Ga naar morrissolutions.nl of bel +31 (0)513 43 73 16
Groot assortiment standaard en speciale gereedschappen voor kantbanken
Rolleri is een vooraanstaand ontwikkelaar en producent van kantgereedschappen en een belangrijke partner voor iedereen die zich bezighoudt met het buigen van plaatmateriaal in de metaalindustrie.

Uw plaatwerkproductie verdient

• Zware en robuuste constructie

• Automatische snijspleetregeling

• Geschikt voor intensief gebruik

• 2D of 3D grafische besturing

• Off-line programmeerbaar

• Hoekmeting met laser

• Elektrisch; laag energieverbruik

• Hoge efficiëntie en precisie

• Hoge buigsnelheid

Met verkoop en service van een uitgebreid programma scharen, afkantpersen, ponsmachines, plaatwalsen en zwenkbuigmachines, helpt Jörg Machines plaatverwerkende bedrijven aan een efficiënte en hoogwaardige productie.

Maak een sprong vooruit in

PLANNING & DASHBOARDING

Haal meer uit uw eigen DATA

Dit kunnen wij voor u betekenen:

Dashboard met uw KPI’s om op tijd bij te sturen

Data2improve: thuis in de metaalindustrie

Planningsoftware specifiek gericht op de metaalindustrie

+31 13 240 0082

info@data2improve.nl www.data2improve.nl

Kortere doorlooptijd door planningssoftware (tot wel 40% reductie)

Onze passie en ervaring ligt in de maakindustrie, waar experts, processen en producten samenkomen om gave eindproducten te creëren. Bij deze bedrijven is het combineren van data altijd een uitdaging. Wij kunnen data voor u laten werken. Scan de QR-code om te zien wat wij doen.

Gratis quick scan om uw automatisering, planning en data te optimaliseren

Bel of mail ons, om een afspraak in te plannen. Na de afspraak ontvangt u een overzicht met quick wins en aanbevelingen voor structurele verbeteringen.

18
Jörg Machines BV | Nobelweg 3, 6669 MV Dodewaard | +31 (0)488 - 482 087 | info@jorg.com | www.jorg.com
met de scharen en kantpersen van Dener
perfectie
Hydraulische guillotinescharen Hydraulische afkantpersen Servo afkantpersen
TIJDELIJK AANBOD
Meer inzicht met data uit o.a. MKG en ISAH
Digitaliseren Automatiseren Dashboarding Planningssoftware 21970 CEN Advertentie Metaalnieuws Data2improve.indd 1 28/03/2024 15:53

Gpi Group behaalt ISO 9001, 14001 en 45001 certificeringen

Gpi Group heeft de groepsbrede certificeringen behaald voor ISO 9001, 14001 en 45001. Deze certificeringen gelden voor alle werkmaatschappijen binnen de groep, waaronder Gpi Tanks, Gpi Tanks XL, Gpi De Gouwe, Gpi Polen en BMN.

Dit betekent een grote stap voorwaarts in het verankeren van kwaliteit, veiligheid en milieubewustzijn binnen de gehele organisatie. Met het behalen benadrukt Gpi, specialist in het ontwerpen, produceren en installaleren van roestvaststalen proces- en opslagtanks tot 10.000 m3 en procesapparatuur, de toewijding aan kwaliteit, milieu en veiligheid. ISO 9001 is wereldwijd erkend voor kwaliteitsmanagement en ISO 14001 richt zich op milieubewust en duurzaam werken. ISO 45001 is de internationale norm voor gezond en veilig werken.

Groepsbreed gecertificeerd

COO Gerard Blok benadrukt de vooruitgang die is geboekt: “In korte tijd zijn we overgestapt van drie afzonderlijke ISO 9001-certificeringen naar groepsbrede certificeringen voor ISO 9001, 14001 en 45001 voor geheel Gpi Group en al onze werkmaatschappijen. Met deze uitbreiding verankeren we kwaliteit, veiligheid en milieubewustzijn stevig in ons beleid.”

Kwaliteit en klanttevredenheid

QA/QC manager Martin Uittenbogaard vertelt over het belang van de behaalde certificaten voor klanten: “De integratie van alle werkmaatschappijen in ons kwaliteitshandboek laat zien dat we niet alleen streven naar product- en laskwaliteit, maar ook naar het waarborgen van klanttevredenheid en consistente processen. Deze certificeringen bieden onze

gedurfde gevels in Façades

De zestiende editie van de jaarlijkse uitgave Façades van de VMRG, de brancheorganisatie voor metalen gevelbouw, is verschenen. Façades 2024 is een bundel van inspirerende en gedurfde projecten die recent opgeleverd zijn. De rijke Nederlandse architectuur wordt belicht, maar de karakters van de gevels die door het gebruik van metaal tot leven komen, stelen de show.

Naast de oneindige toepassingsmogelijkheden, kent metaal vele voordelen voor geveloplossingen voor zowel klein- als grootschalige nieuwbouw en renovatie. Bovendien heeft metaal een lange levensduur en is voor 100% en oneindig recyclebaar met behoud van kwaliteit.

Façades 2024 bestaat uit 216 pagina’s met uiteenlopende gevelbouwprojecten waar VMRG bedrijven bij

2024

betrokken zijn geweest. Het boek is ingedeeld in utiliteitsbouw-, woningbouw- renovatie- en transformatie- en zonweringsprojecten. Bij elk project staat aangegeven of het project onder het VMRG Keurmerk gerealiseerd is.

Tussen de verschillende categorieën projecten is in het boek een aantal artikelen opgenomen. Hierin staan de eindeloze mogelijkheden en bijzondere kenmerken van metaal centraal. Ook wordt aluminium op bijzondere wijze in de spotlights gezet en uiteengezet wordt hoe de plannen voor een Circulaire Geveleconomie, een initiatief van de VMRG, verder uitgerold worden en hoe zonwering in de energieprestatieberekening wordt meegenomen. Het boek is ook online te bekijken. In de online versie staan per project links naar meer informatie over het project en over het bedrijf dat bij dit project betrokken was.

LOA Full Surface Group wil ook Oosten veroveren

De LOA Full Surface Group heeft alle activiteiten overgenomen van Verzinkerij Twente in Almelo.

Directeur Remco Dieperink van de LOA Full Surface Group: “Verzinkerij Twente heeft veel kennis en ervaring op het gebied van elektrolytisch verzinken en het bijzondere zink-nikkelproces. Daarnaast beschikt het over meerdere productielijnen die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan ons brede aanbod van oppervlaktebehandelingen.”

Met deze overname zet LOA Full Surface Group, met het hoofdkantoor in Tilburg, een flinke stap in de richting van wat het wil zijn: totaalaanbieder in oppervlaktebehandeling. Bovendien zet het bedrijf nu de eerste stappen buiten de vertrouwde provincies Noord Brabant en Limburg, waar het al acht bedrijven heeft. Dieperink: “We zijn inmiddels sterk vertegenwoordigd in Zuid-Nederland en willen nu een zelfde positie opbouwen in het oosten. Met

klanten een geruststellende garantie van consistente kwaliteit en betrouwbaarheid in al onze producten en diensten.”

Welzijn medewerkers

Voor HSE Manager Theo van de Wetering, die zich richt op veiligheid en welzijn, is de uitbreiding van het kwaliteitshandboek naar ISO 45001 en ISO 14001 van essentieel belang: “Voor onze medewerkers betekent dit dat hun veiligheid en welzijn prioriteit hebben binnen ons bedrijf. We investeren in een veilige werkomgeving en milieubewust handelen zodat iedereen gezond en veilig zijn werk kan doen. Uiteindelijk vergroot dit ook het gevoel van trots en betrokkenheid bij het bedrijf.”

ons brede aanbod hoogwaardige producten en diensten kunnen we in die regio nog veel markten bedienen.”

LOA Full Surface Group vindt zijn oorsprong in het in 1981 opgerichte LOA Lak (het huidige LOA Automotive in Tilburg). Door diverse overnames vanaf 2008 is LOA gegroeid tot een groep van 8 bedrijven die actief zijn in de oppervlaktebehandeling van metalen componenten en vormdelen: LOA Aldor, LOA Automotive, LOA Coating, LOA Deege, LOA Hessels, LOA Janssen, LOA MTRC en LOA Wilmink. In totaal biedt de groep ruim 30 verschillende oppervlaktebehandelingen aan voor het verbeteren van de kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit van metalen onderdelen.

Bij de LOA Full Surface Group werken meer dan 300 mensen. De groep beschikt over 5 uitgebreide laboratoria die uitgerust zijn met de nieuwste testfaciliteiten en kan alle ION kwaliteitssystemen aanbieden: Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod.

Voor plaatmateriaal

3000 x 1500 mm systeemhoogte 3.750 mm laadvermogen

62.500 kilo plug en play 25 lades

19
compact platenmagazijn
efficiënter produceren dankzij slimme opslagsystemen
Gpi Group is in korte tijd overgestapt van drie afzonderlijke ISO 9001-certificeringen naar groepsbrede certificeringen voor ISO 9001, 14001 en 45001 voor de hele groep en alle werkmaatschappijen.

Ergonomie en lassen zijn geen paradox

In bedrijven waar niet in serie wordt geproduceerd, wordt regelmatig met de hand gelast. De lassers die dit werk verrichten, nemen vaak houdingen aan waarbij gewrichten en spieren worden belast, bijvoorbeeld bij fysiek belastende lasposities. Hierbij treedt fysiek letsel op zoals verstuikingen van de onderrug of bovenste ledematen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de lassers, maar ook voor de productiviteit in het bedrijf. Steeds meer bedrijven besteden daarom aandacht aan ergonomie tijdens het lassen.

“Bij het inrichten van lasplekken moet de fysieke gezondheid van de lassers centraal staan, zodat ze zo geconcentreerd mogelijk kunnen werken en minder snel vermoeid raken”, benadrukt Peter Fronius van de Oostenrijkse lasspecialist Fronius. “Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de lichaamslengte en het bereik van de armen van de lassers. Werkplekken die niet ergonomisch zijn ingericht, verhogen het risico op ziekte en letsel bij lassers. Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd alle risicofactoren voor wat betreft ergonomie te elimineren, bijvoorbeeld bij fysiek belastende lasposities. In dat geval moeten we ervoor zorgen dat de tijd dat een lasser in een dergelijke positie moet werken, zo kort mogelijk is.”

Risicofactoren

Het ontstaan van fysiek letsel bij lassers heeft vaak minder te maken met de specifieke sector waarin lassers actief zijn, maar des te meer met de bewegings- en gedragspatronen van lassers. Voorbeelden van risicovolle bewegingen en gedragingen zijn: herhaaldelijk strekken van het lichaam, draaien van de wervelkolom, steunen en knielen op harde ondergronden, statische houdingen gedurende een langere periode of te weinig rustmomenten. Als dergelijke risicofactoren regelmatig afzonderlijk of tegelijk optreden, kunnen ze tot werkgerelateerde spier- en skeletaandoeningen (SSA's) leiden. Bij SSA's moet worden gedacht aan blessures en ziekten die te maken hebben met de spieren, zenuwen, pezen, ligamenten, gewrichten, tussenwervelschijven, huid, onderhuids weefsel, bloedvaten of botten. Ook ongunstige omgevingsomstandigheden, zoals extreme temperaturen, kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van SSA's. Persoonlijke risicofactoren, zoals fysieke conditie, andere aandoeningen of leeftijd, spelen ook mee.

De meest voorkomende SSA's zijn rugblessures, slijmbeursontstekingen, pees- en peesschedeontstekingen, carpaaltunnelsyndroom of schoudergordelsyndroom - een aandoening waarbij zenuwen, slagaders of grote aders in de nek en borststreek bekneld raken, wat ernstige pijn veroorzaakt. Een lasser die vaak boven zijn/ haar hoofd last, loopt een hoger risico op het ontwikkelen van het schoudergordelsyndroom.

Geen paradox

Lassers moeten bij hun veelzijdige werk vaak gedurende lange perioden problematische houdingen aanne-

men. Lassers vinden het vaak gemakkelijker om over grote, zware onderdelen heen te bewegen dan om het onderdeel steeds in een ideale laspositie te brengen. Is het om die reden paradoxaal om te spreken over ergonomie bij het lassen? Absoluut niet volgens Fronius, want ondanks het fysiek uitdagende karakter van veel laswerkzaamheden, kunnen bedrijven veel doen om de werkplek ergonomisch in te richten en de werkmiddelen ergonomisch vorm te geven. Bedrijven die aandacht besteden aan ergonomie, zien over het algemeen de gezondheid, het moreel en de productiviteit van hun medewerkers verbeteren, wat dan weer ten goede komt aan de kwaliteit van de producten. Doeltreffende oplossingen voor meer ergonomie zijn bijvoorbeeld in hoogte verstelbare lastafels en krukken, zodat lassers de werkhoogte op hun lichaam kunnen afstemmen.

Laswagens voor lange lasnaden

“In situaties waarin meterslange lasnaden met de hand en boven het hoofd moeten worden aangebracht, zijn laswagens op rails vaak een uit-

komst. Hetzelfde geldt voor langs- en rondnaden op grote onderdelen: die kunnen worden aangebracht met een laswagen op rail of een magnetische lastractor. Als dergelijke gemechaniseerde systemen worden ingezet, hoeven lassers in feite alleen de afstandsbediening te bedienen. Daarbij kunnen ze rechtop staan en hoeven ze geen fysieke inspanning te leveren”, aldus Christian Neuhofer, Product Manager Fronius Welding Automation.

De Fronius FlexTrack 45 Pro kan voor veel toepassingen worden gebruikt. Afhankelijk van de vereisten kan er uit drie soorten rails worden gekozen. In sectoren waar onderdelen met variërende oppervlaktegeometrieën moeten worden gelast, bijvoorbeeld in de opslagtank- of scheepsbouw, komen deze laswagens goed van pas voor universeel gebruik.

24/7 lassen zonder fysieke belasting Tegenwoordig is dankzij cobotlascellen ook het geautomatiseerd lassen van kleine batches rendabel. De compacte CWC-S van Fronius is hier door zijn flexibiliteit bij het lassen van

bij de bouw van energiecentrales worden vaak pijpleidingen gebruikt die orbitaal gelast kunnen worden. Deze pijpleidingen bevinden zich vaak op lastige hoogtes en posities. Het lassen ervan kan schadelijk zijn voor de rug van lassers. In dergelijke gevallen bieden de orbitale systemen, zoals de open en gesloten laskoppen van Fronius, uitkomst. Zodra de te lassen pijp is vastgeklemd, beweegt de lastoorts automatisch rond het onderdeel en brengt deze een lasnaad met een constante hoge kwaliteit aan.

Ergonomie bij Fronius

De producten van Fronius staan niet alleen bekend om hun technologische finesse, maar ook om hun gebruiksvriendelijkheid. Alle lastoortsen worden gekenmerkt door hun lage gewicht, handgrepen die comfortabel in de hand liggen en gebruikersinterfaces die op de diverse lastaken zijn afgestemd. De ergonomisch vormgegeven handgrepen met antisliponderdelen liggen tijdens het lassen comfortabel in de hand. Hierdoor kan de lasser de lastoorts eenvoudig en veilig heen en weer bewegen. Daarnaast kan de lastoorts dankzij de kogelgewrichten optimaal worden afgesteld. Het gewicht van de verschillende onderdelen van de lastoorts is evenredig verdeeld, zodat de lasser minder snel vermoeid raakt. Met opties als de pistoolgreep, de knopverlenging of het hitteschild kunnen onze lastoortsen op de persoonlijke eisen van lassers voor wat betreft gebruik en veiligheid worden afgestemd.

Ook bij zijn lasapparaten zet Fronius gebruiksvriendelijkheid altijd op de eerste plaats. Zo is de draadtoevoer bij alle compacte lasapparaten direct in de behuizing van het apparaat geintegreerd. Dat maakt deze apparaten lichter en handzamer, wat met name bij handmatige lastaken goed van pas komt.

verschillende onderdelen geschikt voor. “Het systeem is eenvoudig zonder programmeerkennis te bedienen en de fysieke belasting is nihil”, aldus Neuhofer “Software onthoudt de lasvolgorde van de afzonderlijke onderdelen die op een lastafel of draaikanteltafel zijn vastgezet. De onderdelen worden volledig autonoom gelast in een beschermende cabine met een automatisch sluitend en openend antiverblindingsscherm dat de lassers tegen lichtboogstraling beschermt.”

Zware onderdelen moeten tijdens het lassen met behulp van een hefhulpmiddel, bijvoorbeeld een bovenloopkraan, worden opgeheven om de spieren en wervelkolom te ontzien. Eigenlijk moet voor alle hefwerkzaamheden tijdens het lassen een hefhulpmiddel worden gebruikt. Overbelasting van het bewegingsapparaat schaadt niet alleen de gezondheid op de lange termijn, maar kan in individuele gevallen ook direct leiden tot blessures, zoals lumbago, beter bekend als spit.

Ontlasten wervelkolom In de voedingsmiddelenindustrie of

Modulariteit in combinatie met individuele configuratie en intuïtieve bediening: dat is waar Fronius naar streeft bij het ontwikkelen van haar lassystemen. Hoe eenvoudiger ze te bedienen zijn, hoe beter de lassers zich kunnen concentreren op het lassen en hoe kleiner het risico op letsel. Natuurlijk moeten de spieren en wervelkolom van de lassers ook worden ontzien. Daarom zijn er voor de Fronius-lassystemen op maat gemaakte transporttrolleys verkrijgbaar waarop het lasapparaat, de koeleenheid, de draadtoevoer en de gasfles kunnen worden vervoerd. Deze trolleys kunnen gemakkelijk worden verplaatst.

Leren lassen zonder risico

Met de Fronius Welducation Simulator leren lassers in opleiding zonder enig risico op letsel te lassen. Ze kunnen met ergonomisch vormgegeven lastoortsen verschillende soorten lasnaden in verschillende – ook fysiek belastende – lasposities aanbrengen zonder dat ze worden blootgesteld aan lichtboogstraling en lasrook. De onderdelen die voor de verschillende simulaties worden gebruikt, zijn niet alleen handzaam vormgegeven maar ook van lichtgewicht kunststof gemaakt, zodat de spieren en wervelkolommen van de toekomstige lasexperts worden ontzien.

20
Knielend lassen op een harde betonnen ondergrond in een fysiek belastende houding: beide handen boven het hoofd.

Gasregelaars extreem nauwkeurig verlijmd

De verlijming van gasregelaars vraagt om een nauwkeurig mengproces van materialen. Door de precisie van de GlueMix worden de regelaars van gAvilar nauwgezet verlijmd, waardoor deze vrijwel meteen gasdicht zijn.

Doordat de GlueMix installaties gekoppeld zijn aan een robotlijn, heeft gAvilar de beschikking over een volautomatische robotlijn en verloopt het productieproces efficiënt. “Wij produceren gasregelaars en het is daarbij enorm belangrijk dat deze gasdicht zijn”, legt Adolfo Cardile uit. Hij is productiemanager bij gAvilar, dat zich richt op de markt voor gasdistributie. Hun kernactiviteit is het ontwikkelen, produceren en verkopen van regelapparatuur.

Het bedrijf uit Dordrecht behoort tot de marktleiders op dit gebied en behoudt deze positie door continue innovatie en efficiencyverbetering. “We gebruiken al enige tijd twee GlueMix FX installaties om de regelaars nauwkeurig te verlijmen. We zijn vooral te spreken over de precisie daarvan.” De GlueMix FX heeft onlangs een upgrade gekregen, waardoor de installatie nog beter aansluit op het geautomatiseerde proces van

gAvilar. “Omdat we tevreden zijn over de installatie en over de samenwerking met Wiltec, hebben we twee nieuwe GlueMix 2K installaties aangeschaft.”

De GlueMix FX is speciaal ontworpen voor het exact mengen van tweecomponenten materialen. De installatie is voorzien van tandradpompen en daardoor een stuk nauwkeuriger dan een installatie met een plunjerpomp. Door de upgrade is de GlueMix FX zeer ge-

schikt voor een automatisch lijmproces. gAvilar kan hierdoor rekenen op een constante kwaliteit. De specialisten van Wiltec hebben de installatie gekoppeld aan een volautomatische robotlijn, zodat het verlijmen zeer nauwkeurig verloopt. “De ‘oude’ GlueMix installaties gebruiken we ook nog steeds”, zegt Adolfo. “Daar verlijmen we andere regelaars mee in een niet-geautomatiseerde productielijn.”

Lassen en reinigen met één machine

te verwijderen.

Kemppi heeft een nieuwe TIG-lasmachine uitgebracht met ingebouwde elektrolytische lasreiniging.

Bij deze Minarc T 223 ACDC GM kan een TIG-toorts snel worden omgezet in de reinigingsmodus, waarna het nieuwe MAX WeldClean-reinigingsproces een efficiënte combinatie van elektrische stroom en fosforzuur gebruikt om oxidatie en verkleuring vlot te verwijderen om perfect schone lassen van hoge kwaliteit te krijgen.

De Minarc T 223 ACDC GM is een nieuw 220 A eenfasig AC/DC TIG-lasapparaat. Het draagbare apparaat is krachtig en veelzijdig, en bevat standaard lasfuncties, puls, geheugenkanalen en afstandsbedieningsopties. De instelknoppen zijn eenvoudig te bedienen. Een groot kleurendisplay met beschermkap en een duidelijke gebruikersinterface vergemakkelijken het instellen bij zo-

Rhenus Lub sluit zich aan bij klimaatinitiatief SBTi

Smeermiddelenfabrikant Rhenus Lub zet zich nog meer in voor duurzaamheid. Het bedrijf is lid geworden van het Science Based Target Initiative (SBTi).

Dit is een samenwerkingsverband tussen het Carbon Disclosure Project (CDP), het United Nations Global Compact-initiatief (UN Global Compact), het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF). Door wetenschappelijk onderbouwde doelen vast te leggen, zorgen bedrijven ervoor dat de reductiedoelen die ze stellen, passen bij

hun bedrijfstak en bedrijfsgrootte. Als onderdeel hiervan heeft Rhenus Lub toegezegd zijn CO2-uitstoot in scope 1 (directe uitstoot) en 2 (indirecte uitstoot uit ingekochte energie) met 50 procent te verminderen in vergelijking met 2018. Het lidmaatschap van de SBTi verplicht bedrijven om zichzelf reductiedoelstellingen op korte termijn op te leggen en ook om de emissies in de scopes 1, 2 en 3 (indirecte emissies binnen de waardeketen) met meer dan 90 procent te verlagen tot 2050. Het doel opw lange termijn is netto-nul-emissies. Rhenus Lub zet zich vandaag de dag al in voor

de milieuvriendelijkheid van zijn systemen en producten: De vestiging in Mönchengladbach (D) gebruikt al jaren 100% groene stroom, het bedrijf neemt deel aan energie-audits conform DIN 16247-1, gebruikt een energie-efficiëntie-analyse om verdere besparingsmogelijkheden te identificeren en gebruikt op grote schaal herbruikbare of recyclebare verpakkingen. Bovendien ontwikkelt Rhenus Lub smeervetten met het EU Ecolabel en duurzame koelsmeermiddelen op basis van een hoog aandeel biogene koolstof.

21 HIGH TECH CLEANING. SUBLIMOTION. UW ADRES VOOR EEN PERFECTE FINISH EN CLEANING
De GlueMix FX is speciaal ontworpen voor het exact mengen van tweecomponenten materialen. Bij de Minarc T 223 ACDC GM kan een TIG-toorts snel worden omgezet in de reinigingsmodus om oxidatie en verkleuring vlot

De vernieuwde Enduro veiligheidsschoenen van Bata Industrials zijn ontwikkeld op het natuurlijke looppatroon van voeten. Ze zijn voorzien van verbeterde technieken zoals Walkline 3.0 voor een optimale voetafwikkeling, schokabsorptie en energieteruggave. Zo houden ze voeten fit en gezond. Hiel en voet zitten stevig geplaatst in de schoen die stabieler aanvoelt en soepel afrolt. Ook het draaipunt heeft een touch-up gehad. Resultaat: een ergonomische veiligheidsschoen voor gezondere voeten en daardoor significant minder ziekteverzuim. De complexe gewrichts-, pees en spierbeweging van een voet in actie tijdens het werk is leidend geweest voor het ontwerp van de nieuwe Bata Enduro. Achter alle verbeteringen vind je specifieke technologieën die Bata Industrials zelf heeft ontwikkeld. Naast Walkline 3.0 zijn dat het Tunnel System, Easy Rolling System, Heel Lock System en Twist Zone. Het verbeterde Tunnel System ligt dieper in de hak en optimaliseert zo het grondcontact. Easy Rolling betekent niets anders dan een soepele overgang van hiel naar teen. Om de Heel Lock Support te optimaliseren is in de schacht de juiste hoek van de veterspanning over de wreef ontworpen. De Twist Zone bij het draaipunt van de voet heeft een minder diep profiel met lagere noppen. bataindustrials.nl

Monteerbare klemringen met flankgaten

Ruland heeft monteerbare klemringen gelanceerd met flankgaten voor toepassingen waarbij de klemring rechtstreeks moet worden vastgezet op een component zoals een poelie, kettingtandwiel of metalen plaat. De klemringen, ook bekend als schachtkragen, zijn verkrijgbaar met getapte gaten voor een eenvoudige installatie, of met boorgaten in de flank, die de gebruiker flexibiliteit bieden qua bevestigingshardware. Ruland ontwerpt en vervaardigt schachtkragen voor flankbevestiging met een superieure passing, afwerking en bevestiging. Boring en flank hebben een nauwkeurig vervaardigde haaksheid (TIR ≤ 0,05mm) ten opzichte van elkaar, wat essentieel is voor de bevestigingstoepassingen waar deze kragen meestal voor gebruikt worden. De groef in de kraagflank markeert het werkoppervlak voor een eenvoudige installatie. Ruland's schachtkragen met flankbevestiging hebben een braamvrije afwerking, wat het een ideale oplossing maakt voor toepassingen in industrieën voor medische producten, voedingswaren of halfgeleiders waarbij vervuiling onaanvaardbaar is. Schachtkragen met flankbevestiging ondergaan proprietaire fabricageprocessen om de ronde boringsgeometrie voor krappe toleranties, de juiste installatiepassing, en betere klemeigenschappen te handhaven. Ruland vervaardigt monteerbare schachtkragen met flankgaten uit 1215 loodvrij staal voor hoge sterkte, 2024 aluminum met een geanodiseerde afwerking voor lichtgewicht, en 303 roestvrij staal voor corrosiebestendigheid. Zij zijn verkrijgbaar in eendelige uitvoering met boringmaten variërend van 10 mm tot 80 mm. Distributiepartner van Ruland is Spruit Aandrijftechniek. www.spruit.nl

Intuïtieve bediening en navigatie

In drie klikken uw olie in huis

Proportionele ventielen

Parker Hannifin lanceert de nieuwe generatie DFplus proportionele ventielen. De ventielelektronica is fundamenteel herzien en biedt nieuwe mogelijkheden voor communicatie met het ventiel en connectiviteit voor veeleisende industriële toepassingen. Het mechanische gedeelte met de gepatenteerde spreekspoelaandrijving (VCD), de basis voor de gevestigde prestaties van de vorige generaties DFplus-ventielen, blijft vrijwel ongewijzigd. Een nieuwe dual-coreprocessor in de generatie IV-ventielen stelt ze in staat om op maximaal prestatieniveau te werken en tegelijkertijd te communiceren met de PLC. Het behoud van het analoge commandosignaal in combinatie met het gebruik van de IO-Link-aansluiting van het ventiel voor communicatie is uniek. Een van deze nieuwe functies is een geïntegreerde Near-Field Communication (NFC)chip waarmee gebruikers alle statusinformatie in het veld of in servicesituaties kunnen opvragen, zelfs wanneer het ventiel niet actief wordt aangedreven. Een 360°-led aan de bovenkant van de elektronicakast zorgt ervoor dat de basisstatusgegevens onmiddellijk zichtbaar zijn in de toepassing door middel van verschillende kleuren en knipperfrequenties. De ProPxD-parametersoftware van Parker is grondig herzien, samen met een verbeterde oscilloscoopfunctie, waardoor de toepassingsspecifieke parameters snel en eenvoudig kunnen worden aangepast. parker.com

Compacte signaalzuil

Eaton introduceert de meest recente innovatie op gebied van visuele en akoestische signalering: de Signaalzuil Compact. Dit eenvoudige product biedt hoge zicht- en hoorbaarheid voor een hele reeks aan toepassingen. De zuil combineert de hoogst beschikbare industriële functionaliteit met kwaliteit en een strak compact design. Hierdoor verbetert de Signaalzuil Compact de uitstraling van machines, transportbanden, logistieke systemen of kassa's in supermarkten. Om bestellen en installeren zo eenvoudig mogelijk te maken, wordt de signaalzuil verkocht als één comleet apparaat, met keuze uit drie verschillende montagemogelijkheden. Belangrijkste kenmerken: 61 mm diameter, 3 standaardkleuren (rood, geel, groen), Voet-, wandof gatmontage, Voeding: 24V, 120V en 230V, Verbinding via pushin klemmen of M12 (specifiek model). Alle modellen zijn voorzien van drie continu LED-modules in rood, geel en groen. Deze worden universeel herkend als signalen voor stop/gevaar, waarschuwing en start/veilig. Bij de meeste varianten is de rode LED-module ook als knipperende module inzetbaar. De optionele akoestische module zendt een pulstoon van meer dan 70 decibel uit zodat de status van het systeem duidelijk hoorbaar is. eaton.nl

EAO breidt de Serie 09 In-Cabin uit met de Rotary Cursor Controller (RCC) en Rotary Pushbutton (RPB). Deze zijn ontworpen voor intuïtief draaien, drukken en kantelen in het interieur van voertuigen. De Serie 09 Rotary Cursor Controller en Rotary Pushbutton Modules zijn ideaal voor gebruik in speciale voertuigen, vrachtwagens en bussen. Ze bieden de functies van een draaiknop, een drukknop en zelfs een digitale joystick (in het geval van de Rotary Cursor Controller). Hierdoor zijn ze perfect voor bediening en navigatie in voertuigdisplays of gebruikersmenu's. De twee extra drukknoppen vullen de functionaliteiten aan en kunnen worden aangepast met individuele HALO-ring- en symboolverlichting, afhankelijk van de variant. Veelvoorkomende toepassingen: Navigeren door displaymenu's of gebruikersinterfaces; Aanpassen van parameters en instellingen. De joystickfunctie van de Rotary Cursor Controller is uitgevoerd als een driedimensionale kantelfunctie. De kantelfunctie in de X/Y-richting is ontworpen met ingebouwde bescherming tegen onbedoeld aanraken en bediening, waardoor veilig gebruik mogelijk is, zelfs onder uitdagende omstandigheden, zoals bij krachtige bewegingen. De Rotary Cursor Controller biedt ook een joystickfunctie, gerealiseerd als een driedimensionale kantelfunctie met geïntegreerde bescherming tegen onbedoeld aanraken. Dit zorgt voor veilige bediening, zelfs onder moeilijke omstandigheden. Op basis van de eerdere producten van de Serie 09 In-Cabin Keypads zijn de Rotary Cursor Controllers verkrijgbaar in SUPER en PLUS varianten, ontwikkeld en geproduceerd volgens de automotive standaard IATF 16949. eao.com

Robuuste werkbroek

De nieuwe Steel Work Pant van Carhartt is ontworpen voor het stevige werk. De heavy-duty werkbroek heeft een robuuste constructie en relaxte pasvorm. Meerdere zakken bieden opbergruimte voor gereedschap en de verstevigde kniepartijen bieden de mogelijkheid tot het inzetten van kniebeschermers. Of het nu gaat om het graven van greppels of het trekken van kabels, met deze broek ben je klaar voor elke uitdaging. Hij is gemaakt van robuust stretch ripstop materiaal met Rugged Flex technologie voor ultieme bewegingsvrijheid. Dit wordt versterkt door het Flex Cordura kruis en de Comfortflex tailleband. De broekspijpopening is wat groter zodat deze over de werkschoen valt. De Cordura verstevigde vlakken en functionele zakken zorgen voor extra stevigheid en opslagmogelijkheden. De broek is zo geconstrueerd dat je nooit een lus of zak kapottrekt. Steel Work Pants van Carhartt zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met meer of minder steekzakken, achterzakken en gereedschapsvakken. En in meerdere kleuren. carhartt.com

productnieuws 22
theoilcompany.nl

Recordbedrag aan innovatie-investeringen met WBSO-steun

Nederlandse bedrijven investeerden in 2023 voor een recordbedrag (€ 8,7 miljard) in nieuwe innovatieve technologie, met steun vanuit de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).

Dat staat in het jaarverslag dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gepubliceerd.

Belangrijke regeling voor MKB

De WBSO is een van de belangrijkste subsidieregelingen voor het MKB in de maakindustrie. Via deze regeling kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten en andere uitgaven voor het doen van onderzoek en ontwikkeling (R&D) verlagen. Uit het jaarverslag 'Focus op research & developmentde WBSO in 2023' blijkt dat het bedrag aan innovatieprojecten voor € 5 miljard bestaat uit loonkosten en voor

€ 3,7 miljard uit niet-loonkosten. De

€ 8,7 miljard is een stijging van bijna

€ 500 miljoen ten opzichte van de vorige recordscore in 2022 en is €1 miljard of meer dan in 2019, 2020 en 2021. Populaire technologieën in 2023 waren kunstmatige intelligentie (AI), energiematerialen, waterstof, halfgeleiders en quantum.

Nederland blijft achter De minister plaatst wel een kanttekening bij het mooie groeicijfer: “Andere economisch sterke landen hebben zowel absoluut als relatief het tempo aan publieke en private investeringen in innovatie fors opgeschroefd. De uit-

gaven aan onderzoek & ontwikkeling die in Nederland door het bedrijfsleven zelf worden gefinancierd blijven achter. Dat moet beter. Daarom heb-

ben we als overheid bijvoorbeeld zelf prioriteiten aangebracht via de Nationale Technologiestrategie. Maar ik blijf ondernemers oproepen om zelf meer

te doen aan technologische innovatie en hiervoor ook de WBSO, andere innovatieregelingen, maar ook private investeerders te benutten.”

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de WBSOregeling namens het ministerie van EZK uit.

Heras wint aanbesteding Gasunie

Heras is de komende acht jaar opnieuw de vaste partner voor terreinbeveiliging van Gasunie.

Binnen dit partnerschap levert en onderhoudt Heras de beveiligingsoplossingen van de 35 belangrijkste Gasunie-locaties in Nederland. Het gaat daarbij om nieuwbouw, uitbreiding en renovatie.

Terreinbeveiliging van vitaal belang Gasunie beheert en onderhoudt de infrastructuur voor transport en opslag van gas in Nederland. Op weg naar een klimaatneutraal Nederland richt Gasunie zich meer en meer op groen gas, waterstof, warmtenetten en de afvang en opslag van CO2. Deze huidige en toekomstige werkzaamheden van Gasunie zijn van vitaal belang voor Nederland. Hoogwaardige terreinbeveiliging van de bestaande én nieuw te bouwen locaties is daarom zeer belangrijk.

Door het winnen van het Europees aanbestedingstraject van Gasunie komen Heras en Gasunie tot een meerjarig contract. De verwachte omzet van de raamovereenkomst is 25 miljoen euro.

Samenwerking versterken Via dit vernieuwde partnerschap zetten beide partijen hun jarenlange samenwerking voort. “Al meerdere jaren leveren, plaatsen en onderhouden we voor Gasunie alle hekwerken, poorten en beveiligingssystemen”, vertelt

NTS klaar voor groei halfgeleidermarkt

NTS, eerstelijns toeleverancier in hightech maakindustrie, is goed voorbereid op de aanstaande toename van de marktvraag en de daarbij behorende groei op de halfgeleidermarkt. Dat zei de nieuwe CEO Frans van Lierop bij de presentatie van de resultaten over 2023.

Die resultaten zijn solide. Onder uitdagende marktomstandigheden, als gevolg van een vertraging van de wereldwijde vraag in de halfgeleidermarkt, rapporteerde de in Eindhoven gevestigde onderneming een stijging van de omzet met 2% naar € 420 miljoen. De EBITDA groeide met 6% tot € 43 miljoen, wat een gezonde 10% van de omzet betekent.

Klanten voorzien toename In het eerste kwartaal van 2024 stond de vraag op de halfgeleidermarkten in het algemeen nog steeds onder druk. De meeste klanten voorzien echter een toename in de komende twaalf

maanden met verdere groei in 2025 en 2026. De omzet van NTS in de eerste 3 maanden van 2024 was iets hoger dan dezelfde periode van vorig jaar. “We hebben geanticipeerd op de aanstaande toename van de marktvraag en de daarbij behorende groei, en we zijn er goed op voorbereid. In 2022 en 2023 hebben we onze organisatie versterkt door te investeren in getalenteerde mensen, interne processen en nieuwe faciliteiten. Met het nieuwe pand in Drachten, dat plaats biedt aan 150 mensen, beschikken we nu over een moderne fabriek van 4.000 m2 voor ultra-precieze componenten. De nieuwe vestiging in Singapore, die in het derde kwartaal van 2024 wordt geopend, biedt een totale capaciteit van 20.000 m2 en werkgelegenheid voor ongeveer 300 mensen die actief zijn op het gebied van ontwikkeling en engineering, productie en assemblage”, aldus Van Lierop.

NTS wil samen met haar klanten blij-

ven groeien en investeren in getalenteerde mensen, innovatie en in haar netwerk van ontwikkel- en productiefaciliteiten over de hele wereld. In de afgelopen drie jaar zijn strategische investeringen gedaan van meer dan € 100 miljoen in nieuwe ontwikkel- en productiefaciliteiten, machines en apparatuur en het aantrekken van getalenteerde professionals, waarmee het bedrijf zich heeft gepositioneerd voor toekomstig succes. In 2023 verwelkomde het bedrijf 56 nieuwe collega's op verschillende locaties en opende het een nieuw kantoor in de VS om dichter bij de Noord-Amerikaanse klanten te zijn. Belangrijke ontwikkelingen waren naast de voorbereidingen voor de opening van nieuwe faciliteiten in Drachten en Singapore, de investeringen in ultra-precieze verspaningscompetenties in Tsjechië en in additive manufacturing competenties (3D-printen van metaal), gericht op de hightech industrie, in Hengelo.

Aanpak fysieke overbelasting vraagt om maatwerk

De aanpak van fysieke overbelasting vergt maatwerk; de maatregel(en) moet(en) goed aan sluiten bij de geconstateerde vorm van overbelasting.

Daarom is het van belang om eerst goed zicht te krijgen op de verschillende taken in het werk (taakanalyse) en risicofactoren binnen die taken

(tillen, werkhoudingen, repeterend werk etc.). Deze factoren geven aan in welke richting de oplossing het beste gezocht kan worden. Dit is een van de aanbevelingen die TNO doet op basis van een Literatuuronderzoek naar de effectiviteit van maatregelen voor het verminderen van fysieke arbeidsbelasting. TNO heeft onderzocht welke maatregelen

effectief blijken voor het verminderen van de fysieke belasting, of verminderen van de kans op klachten aan het bewegingsapparaat bij specifieke doelgroepen. Tal van technische, organisatorische en persoonsgebonden maatregelen zijn onderzocht. Zo is bijvoorbeeld in kaart gebracht hoe groot de impact is van taakroulatie, tilhulpmiddelen, training en voorlichting.

Angelique van Hassel, Country Manager Benelux van Heras. “We zorgen ervoor dat de beveiligingssystemen van de Gasunie-locaties onder alle omstandigheden goed functioneren en dat onderhoud en beheer van de systemen de processen op de locaties zo min mogelijk verstoren. We zijn enorm trots op dit nieuwe contract en kijken ernaar uit om de positieve en constructieve samenwerking met Gasunie verder te versterken.”

Jaargang 24

Duurzaamheid in de keten Gasunie en Heras vinden elkaar onder andere op het gebied van duurzaamheid. Gasunie zet zich actief in voor een beter klimaat en verlangt dat ook van haar leveranciers. Belangrijke thema’s zoals C02-reductie en NOx-emissiereductie, social return en energie-efficiëntie staan centraal in de samenwerking. Heras voldoet daar onder andere aan met de ISO14001-certificering en de CO2-prestatieladder niveau 3.

colofon

Tweelingenlaan 51 7324 AP Apeldoorn

Tel: 00-31-(0)55-3601060 Internet: www.MetaalNieuws.nl e-mail: info@MetaalNieuws.nl

Advertentie-exploitatie:

Vincent Span 055-3606227 Mobiel 06-51193408 e-mail: v.span@metaalnieuws.nl

Harold Draaijer 055-3606420 Mobiel 06-51193132 e-mail: h.draaijer@metaalnieuws.nl

Redactie

Eric Weustink 055-3601633 Mobiel 06-13628689 e-mail: e.weustink@metaalnieuws.nl

Tim Wentink e-mail: t.wentink@54umedia.nl

Mail adressen redactie: redactie@metaalnieuws.nl

Administratie: Ingrid Schaake Telefoon 055- 3601060

Ontwerp en opmaak: 54U Media Rijnier van Kesteren Telefoon 055-3600018 E-mail: dtp@metaalnieuws.nl

Alle leden van de brancheorganisaties ontvangen MetaalNieuws kosteloos.

Drukkerij Senefelder Misset Doetinchem

MetaalNieuws is een uitgave van 54U Media BV en wordt 22 maal per jaar in een oplage van 17.500 exemplaren verspreid in de metaalverwerkende industrie aangesloten bij de brancheorganisaties. Niets uit deze uitgave mag door middel van fotokopieën, scans of andere technische reproductiemiddelen worden overgenomen zonder de nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar)

ISSN: 1570-422X

23
Het hoofdkantoor van Heras in Oirschot.
de oersterke kantgereedschappen van rolleri nu bij
MORRISSOLUTIONS.nl +31 (0)513 43 73 16
ons verkrijgbaar

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.