MetaalNieuws editie 10 2024

Page 1

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

De consolidatieslag bij toeleveranciers zal de komende jaren versnellen. Deze verwachting spreekt Aeternus Corporate Finance uit in haar rapport ‘Top 25 best presterende metaalbewerkers 2024’. Hierin wijst het brancheteam Industrial Manufacturing van Aeternus Kasteel Metaal in Alphen aan den Rijn aan als de financieel best presterende metaalbewerker in Nederland. Nummer 2 is VMC in Nieuwkuijk en Theuws Groep in Luyksgestel bezet de derde trede van het podium.

Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge energieprijzen, razendsnelle prijsstijgingen van grondstoffen en structureel nijpende personeelstekorten. Ondanks dat deze ontwikkelingen bij veel bedrijven voor een gezonde terughoudendheid hebben gezorgd, zijn de acquisitiestrategieën zeker niet in de ijskast gezet. Acquisities van metaalbewerkers gaan volgens Aeternus onverminderd door. Bedrijfsovernames zijn een belangrijke manier om competenties uit te breiden. Zowel strategische kopers als Private Equity blijven actief in overnames en wensen op deze manier hun (groei)ambities te realiseren.

Valuedrivers

In het rapport beschrijft Aeternus, spe-

niks standaard, alles maatwerk

cialist in overnames in de metaalbranche, aan de hand van de meest recente ervaringen de belangrijkste valuedrivers voor metaalbewerkers. Valuedrivers stimuleren de waardecreatie en het succes van een organisatie. Zij zijn van belang voor zowel de toekomstbestendigheid van de ondernemingen als een betere positionering die relevant is bij zowel een aankoop- als verkoopstrategie. Als eerste valuedriver noemt Aeternus ‘Technologisch hoogwaardige organisatie’. Bedrijven die complexe precisiebewerkingen aanbieden, zoals specifieke toleranties of bewerking van proto’s met exotische materiaalsoorten, zijn relevanter voor hun klanten. Deze bedrijven zijn op termijn interessanter voor kopers. Een ander onderscheidend vermogen is de mate van efficiency en flexibiliteit. Samenwerking binnen een eigen netwerk van bedrijven stelt bedrijven in staat orders uit te besteden en binnen korte tijdslijnen te kunnen leveren. Zo kunnen ze voldoen aan de volatiele vraag van OEM-ers uit diverse eindmarkten. Bedrijven die in staat zijn samen te werken in de keten lopen vaak voor op hun concurrenten. Daardoor kunnen zij blijven inspelen op de groei in de (hightech-)machinebouw. Hiermee leveren ze extra waarde voor kopende partijen. Lees verder op pagina 6

Het Cobotassist-project richt zich op de automatisering van het schuren, ontbramen en polijsten van staal- en kunststofproducten.

Automatisering nabewerking

Wie wil ontdekken hoe cobots de nabewerkingsprocessen kunnen verbeteren binnen de maakindustrie, kan terecht bij Cobotassist op Vision, Robotics & Motion op 5 en 6 juni in de Brabanthallen in Den Bosch.

In het Cobotassist-project bundelen verschillende partners hun krachten om oplossingen met cobots te ont-

wikkelen die de productie-efficiëntie en werkomstandigheden verbeteren. Ze richten zich vooral op het schuren, ontbramen en polijsten van staal- en kunststofproducten, teneinde de efficiëntie en kwaliteit in MKBproductieomgevingen te verhogen.

Lees meer over dit project op pagina 3. Zie voor meer informatie over Vision, Robotics & Motion pagina 16 en 17.

Behringer bandzaagmachines www.promatt.com www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT ROBOTLASSEN dinsdag 21 mei 2024 10 editie straalmachines richtmachines ontbraammachines bandschuurmachines polijstmachines www.hevami.nl Tel: +31(0)413376602 & Combinatie van wereldklasse! 23_Heku_Jan_small banner.indd 1 1/7/2019 8:21:27 AM www.pasterkamp.nl De specialist in rolvormmachines en leverancier van plaatbewerkingsmachines Draaibanknodig? www. WOLTHUISMACHINES .nl BANDZAGEN WWW.BAHCO.COM WWW.JANVANDAMTRANSPORT.NL www.ijzeron.nl het adres voor al uw metaalbewerkingsmachines. 2 - 2,5 - 3 D lasersnijden + buislasersnijden Ook onder een hoek WWW.ZANTECH.NL O S S ZANTECH Direct uit voorraad: widenhorn.nl Onderdelen voor alle snijmachines! In dit nummer we make ideas come to life MARKTLEIDER IN GEPERFOREERD EN STREKMETAAL Producent van perfop aten en strekmetaa snel leverbaar u t voorraad of product e op maat info.nl@rmig.com Tel: 0184 49 19 19 RMIG Perfectie in metaalbewerking en plaatwerk Al 35 jaar dé specialist in slimme metaaloplossingen lasersnijden cnc-zagen walsen cnc-(vloei)boren kanten glasparel-stralen engineering (robot)lassen draai/freeswerk Ontdek ons op baas-metaal.nl uw partner voor gecertificeerd laswerk info@adlasmetaal.nl Lasersnijden • Buislasersnijden • Kanten • Lassen Altijd snel Altijd voordelig • Alle bestandsformaten The original retofitting company 0513437316  14 Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van 3DXF rond 16 Vision, Robotics & Motion: digitalisering en automatisering 20 Konecranes lanceert slimme, met internet verbonden kraan Na modernisering Heeft CP Phenolics een heel andere oven 12 Weber Machinebouw:
4 www.trumpf.com

JOOP kan veel meer dan u denkt!

Kanten tot 8 m breed met 1250T

TAPPEN BOREN lassen frezen kanten snijden

JOOP is dé expert in het snijden van hoogsterktestaal, maar wij doen veel meer. Hoogwaardig kanten met grote nauwkeurigheid doen wij al heel lang. Maar nu ook in XXL formaat tot 8 meter breed met een zetkracht van 1250Ton.

Wij lassen samenstellingen. JOOP is gecertificeerd volgens ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2. Ook behoort een geautomatiseerde las-proceslogging tot de mogelijkheden. Dit allemaal volgens Industrie 4.0 standaarden.

Lassen ISO 3834-2 en NEN-EN 1090-2 5-assig frezen

Nabewerken lassamenstellingen

Snijden van 2mm-300mm laser, plasma en autogeen

Daar houdt het niet op: JOOP heeft een zeer uitgebreide freesafdeling waarbij we naast groot en breed ook heel nauwkeurig én 5-assig frezen. Het nabewerken van complete lassamenstelling is door ons machinepark en knowhow ook mogelijk.

Door de combinatie van machines, technieken en kennis kunnen wij u volledig ontzorgen. One-stop shop service van onderdelen en componenten. Ondersteund door slimme automatisering en logistiek service.

Wilt u meer ontdekken of persoonlijk kennismaken met onze expertise? Neem contact op met onze technisch adviseurs via telefoonnummer 0318 53 17 70 of stuur een e-mail naar verkoop@joopvanzanten.nl.

Laat u verrassen door wat JOOP voor uw organisatie kan betekenen!

Welkom bij de Industry 4.0 reis van

BEZOEKADRES Ravelijn 1 - 3905 NT Veenendaal | CONTACT +31 (0)318 53 17 70 | WWW.JOOPVANZANTEN.NL
VAN ZANTEN STAALSERVICE BV SCAN DE CODE
JOOP

kort nieuws

Huisshow CSBX 2 weken later

De huisshow van CSBX en Fiber Laser Benelux is twee weken uitgesteld. Deze wordt nu gehouden op 11, 12 en 13 juni in Ede. De twee zusterbedrijven introduceren dan de nieuwe dealerschappen van SwiftCut snijmachines en EMC ontbraammachines. Bovendien zal Fiber Laser Benelux zich presenteren onder de nieuwe naam Cutlite Penta Benelux. Het open huis is alle drie de dagen van 9.30 tot 19.00 uur. Wie langs wil komen kan zich in verband met de catering aanmelden via mail: info@ csbx.nl of info@fiberlaserbenelux.nl.

Heras neemt

BA-KRO over

Heras heeft BA-KRO overgenomen, een Duitse specialist in de installatie en service van elektronische en mechanische terreinbeveiligingssystemen voor vitale infrastructuur. BA-KRO is gespecialiseerd in terreinbeveiliging en implementeert complexe beveiligingssystemen op hoogbeveiligde locaties zoals industriële complexen, luchthavens, gevangenissen en ambassades. De overname markeert een nieuwe fase in een reeds lang bestaande en intensieve samenwerking.

Productie in

maart lager

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in maart 6,0 procent lager dan in maart 2023. Dat maakte het CBS bekend. Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis. Ruim drie kwart van de bedrijfsklassen in de industrie produceerde in maart minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grootste branches noteerde de reparatie en installatie van machines de grootste productiedaling.

Dag van de Robotica

Windesheim organiseert op dinsdag 28 mei weer de Dag van de Robotica bij Perron038 in Zwolle. In deze editie worden de handen ineengeslagen met het event Smart Industry Update. Dat betekent een vernieuwd en uitgebreid programma. Bezoekers kunnen nu ook op inschrijving aansluiten bij het voorprogramma van BOOST. Ook het aanbod in workshops is uitgebreid.

Geert Cox, Hermle Nederland: ‘Zij hebben altijd een oplossing, ook als het lastig is.’

Cobotassist-project automatiseert nabewerking

Een aantal organisaties heeft de krachten gebundeld in het Cobotassist-project om bedrijven te ondersteunen, die stappen willen zetten in het automatiseren van nabewerkingsoperaties.

De maakindustrie staat voor de uitdaging om kwalitatieve gepersonaliseerde producten aan te bieden tegen lagere kosten en met korte levertijden. Om deze kwaliteit te waarborgen, is het regelmatig nodig om producten na te bewerken (ontbramen, schuren en polijsten) om typische onvolkomenheden zoals krasjes en scherpe kanten weg te werken. Momenteel verlopen deze operaties voornamelijk manueel. Het nabewerken van producten is een arbeidsintensief proces dat specifieke operator expertise vraagt. Daarnaast ervaren operatoren dit werk vaak als vuil, saai en belastend. Cobotassist bundelt expertise om praktische oplossingen en opleidingen te ontwikkelen die de toepassing van cobots in de nabewerking van producten ondersteunen, gericht op het verbeteren van productieprocessen en arbeidsomstandigheden.

Cobotassist streeft ernaar de maakindustrie te transformeren door de adop-

tie van cobottechnologie te versnellen, waardoor processen niet alleen efficiënter en kwalitatiever worden, maar ook aangenamer en veiliger voor werknemers. Het project legt de basis voor duurzame innovatie en concurrentievermogen in de sector. Het is een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten voor de implementatie van cobots. Dat zijn Avans Hogeschool, Breda Robotics, Fontys Hogeschool, High Tech NL, POM Limburg, Sirris en SyntraPXL. Samen werken ze aan een innovatieve oplossing voor MKB-bedrijven in de maakindustrie om de nabewerkingsoperaties te automatiseren. Het project wordt ondersteund door het Interregprogramma, dat grensoverschrijdende samenwerking bevordert tussen België en Nederland. Het streeft naar verbeteringen in de productie-efficiëntie en werkomstandigheden door de integratie van cobottechnologieën.

Het project heeft een bevraging heeft opgesteld om input te verzamelen van experts, professionals en belanghebbenden in MKB-maakbedrijven. Met deze bevraging willen de projectpartners inzicht krijgen in de behoeften, uitdagingen en verwachtingen met be-

EU-campagne afgetrapt

‘Het herstel van Europese concurrentiekracht moet de komende vijf jaar hét centrale thema zijn in de EU.’

Deze oproep doen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in het kader van hun Europacampagne. Tot aan de verkiezingen op donderdag 6 juni organiseren de ondernemersorganisaties tientallen evenementen en

acties. Van podcasts, regionale debatten en een lijsstrekkersdebat, tot een online campagne met jonge ondernemers. Ze vragen om een actief industriebeleid met daarin bijzondere aandacht voor het versterken van de economische weerbaarheid en de defensie-industrie in Europa. Ook het verminderen van de Europese regeldruk op het MKB staat hoog op de agenda.

trekking tot het automatiseren van het nabewerken van staal- en kunststofproducten met collaboratieve robots.

Deze bevragingslijst is bereikbaar via de websites van onder andere hightechnl en Breda Robotics.

Akkoord nieuwe cao Metalektro

FME en de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 zijn een cao-akkoord voor de Metalektro overeengekomen. De cao gaat in vanaf 1 juni en heeft een looptijd tot 31 december 2025. Kern is een verhoging van de salarissen in drie stappen naar totaal 9%.

Verder zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de sector en een gezamenlijk actieplan om de Metalektrosector hoger op de politieke agenda te krijgen. Sociale partners hebben de volgende loonsverhogingen afgesproken: 2,75% per 1 juni 2024, 3,25% per 1 januari 2025 en 3% per 1 juni 2025. Deze loonsverhoging uit het cao-akkoord is in lijn met het landelijk beeld. De in het

vorige cao-akkoord afgesproken tijdelijke hogere bijdrage van de werkgever in de pensioenpremie van de werknemer, wordt na een overeengekomen voortzetting van 7 maanden weer afgebouwd. Vanaf 1 januari 2025 vervalt deze bijdrage. Hiernaast zijn er ook afspraken gemaakt om de aantrekkelijkheid van de sector te verbeteren, onder andere op het gebied van ontwikkeling van medewerkers, een verdere focus op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en de ontwikkeling van wervingscampagnes om de afstand van vrouwen tot de Metalektrosector te verkleinen. Het resultaat van de cao-onderhandeling wordt voorgelegd aan de leden van FME die onder de cao Metalektro vallen. Ook de vakbonden gaan hun leden raadplegen.

3
BEL 0348 564 54 0 OF KIJK O P JANV AN D AMGR OUP.C OM
Na stevige onderhandelingen zijn werkgevers en werknemers het eens geworden over een nieuwe cao Metalektro.

Basis van de bedenker van de NORM beugel ligt nog altijd in de pons-, stans- en stempeltechniek.

Weber Machinebouw: niks is standaard, alles is maatwerk

De basis van Weber Machinebouw ligt nog altijd in de pons-, stans- en stempeltechniek. Maar waar de NORM beugels van de fabrikant uit Zwaag - die nog steeds worden toegepast - ooit een begrip waren in de metaalindustrie, daar is Weber tegenwoordig vooral sterk in de speciaal machinebouw. Het bedrijf ontwikkelt en produceert complete oplossingen inclusief de aan- en afvoer van materiaal, de automatische belading daarvan met robots en de bewerking. Steeds vaker gaat het hierbij om autonoom draaiende systemen. Want dat is de kernvraag waar het tegenwoordig vooral om draait in de machinebouw.

“Onze klanten willen bijvoorbeeld een grote batch van 500 producten kunnen draaien zonder dat ze daar omkijken naar hebben; maar even goed hebben we ook klanten die bij een hele kleine serie gewoon even weg willen kunnen lopen”, licht accountmanager Bart Willebrands toe.

Machinebouw van A tot Z

Aan die wensen kan Weber prima voldoen. Het bedrijf heeft alle kennis en mogelijkheden in eigen huis om machinebouw van A tot Z te verzorgen.

Weber maakt zowel stand alone machines zoals grote ponsmachines voor klanten die stalen kasconstructies of draagarmstellingen produceren, als grote productielijnen voor het zagen, boren en frezen van sandwichpanelen ten behoeve van garagedeuren. De overeenkomst tussen al die projecten is dat het allemaal maatwerk is.

“Voor alles wat niet standaard is, kun je bij ons terecht”, zegt Willebrands.

“Dat maakt ons werk ontzettend uitdagend. We moeten telkens weer het wiel uitvinden en maken eigenlijk

altijd een prototype. Het is elke keer weer gaaf als dat lukt.”

Vier pijlers

Weber is in 1959 opgericht in een oude melkfabriek als een gereedschapsmakerij. Grondlegger Leo Weber bedacht de NORM beugel en verwierf daarmee grote bekendheid in de metaalbewerkende industrie. De basis voor de machinebouw werd gelegd in de jaren negentig, toen de toenmalige eigenaar kansen zag in de opkomende automatiseringsslag

in de maakindustrie. Sindsdien is het bedrijf gegroeid naar de huidige omvang van 40 á 45 medewerkers.

Tegenwoordig telt de Weber Groep vier pijlers: de gereedschapsmakerij, de speciaal machinebouw, Hospital Systems en de automatiseringstak. Weber Hospital Sytems is producent van de VDS Bedden en Matraswasser; een duurzame gerobotiseerde reinigings- en desinfectiemachine voor ziekenhuisbedden. Een nieuw product dat momenteel in ontwikkeling is, is een machine voor het reinigen en desinfecteren van de instrumentenkarren die in operatiekamers worden gebruikt.

Alle expertises in huis Weber is er goed voor uitgerust om dergelijke projecten, eventueel samen met partners, op te pakken. Er is altijd bewust voor gekozen om alle expertises - engineering, productie, besturing en onderhoud - in huis te houden, zodat elke stap van het proces onder controle is. De medewerkers op de tekenkamer ontfermen

4
stand alone machines zoals grote
voor klanten die stalen kasconstructies of draagarmstellingen
grote productielijnen
en frezen van sandwichpanelen ten behoeve van garagedeuren.
Weber maakt zowel
ponsmachines
produceren, als
voor het zagen, boren
‘We moeten telkens weer het wiel uitvinden en maken eigenlijk altijd een prototype. Het is elke keer weer gaaf als dat lukt.’
Bart Willebrands, accountmanager Weber Machinebouw

zich over de aanvraag van de klant en bedenken een concept. Zodra dat beklonken is, wordt alles geproduceerd in de fabriek, waar Weber kan frezen, draaien, boren, vonken en zelfs metaal harden. Ook is er uitgebreide assemblage- en montagecapaciteit. “Het grote voordeel hiervan is dat we enerzijds de kwaliteit kunnen garanderen en anderzijds snel kunnen schakelen en bijsturen indien nodig”, zegt Willebrands.

Vanuit de rijke historie van Weber kennen speciaalmachines voor het ponsen en verspanen voor de medewerkers weinig geheimen. Binnen het bedrijf is veel kennis aanwezig over het maken van stempels. “Dat is echt een pre”, weet Willebrands. “We kunnen stempels aanpassen, persen van een handmatige en een automatische modus voorzien en bijvoorbeeld varieren in snelheden. Aan zulke kennis is veel behoefte omdat je daarmee elke toepassing optimaal op de behoeften van de klant kunt afstemmen. Er ligt bijvoorbeeld een aanvraag voor een prachtig project waarbij een ‘vliegende’ pers op hoge snelheid met een lopende band mee moeten lopen. Dat is een kolfje naar onze hand.”

Service en onderhoud

Ook beschikt Weber over eigen service en onderhoud. Willebrands: “Dat zijn we steeds verder aan het professionaliseren. We gaan van reactief naar meer proactief onderhoud en hebben daarvoor geïnvesteerd in mensen, kennis en software. Serieuze klanten – en die hebben wij – willen dat gewoon goed op de rit hebben. Ze willen er op kunnen vertrouwen dat de service goed zit bij hun machineleverancier. Het heeft ook aantoonbaar toegevoegde waarde. Je ziet dat storingen minder worden bij een gestructureerde aanpak van service en onderhoud.”

Meer robotisering

De automatiseringstak ontwikkelt zich ook. Het aandeel robotisering – wat even goed een geavanceerde robot als een eenvoudige manipulator kan zijn - in de machinebouw van Weber groeit. Daarmee kunnen grote autonome productiesystemen worden gerealiseerd. Voor een grote klant, die al is geholpen aan een lijn waar sandwichpanelen voor garagedeuren worden gezaagd en gefreesd, is nu de volgende fase in ontwikkeling. Die eerste lijn eindigt in een groot maga-

zijn, maar daarachter komt nu een assemblagelijn die volledig geautomatiseerd langs montageplekken voor scharnieren en rubbers loopt. Het zijn

dit soort projecten waarin Willebrands voor Weber veel toekomst ziet en dan ook nadrukkelijk op blijft focussen. “Daarvoor bestaat een goede markt.

Personeel vergrijst, productiviteit moet omhoog. Daar zijn oplossingen voor nodig en daarin kunnen wij veel betekenen.”

5
Hydraulisch aangedreven ponsmachine voor het ponsen van gaten.
Weber heeft alle kennis en mogelijkheden in eigen huis om machinebouw van A tot Z te verzorgen, waaronder uitgebreide assemblage- en montagecapaciteit.

Mate van automatisering is cruciale valuedriver

Een hoge mate van automatisering is cruciaal. Bij een eventuele overname zal een kopende partij beoordelen of de onderneming voldoende heeft geïnvesteerd in ‘hightech machining’ of dat hier nog een inhaalslag nodig is. (Foto: Hannover Messe)

Vervolg van voorpagina

De tweede valuedriver is automatisering en robotisering. Een hoge mate van automatisering speelt een cruciale rol. Vooral in deze tijd waar personeelstekorten een flinke uitdaging vormen.

Door te investeren in zowel automatisering als in de ontwikkeling van personeel, werken bedrijven aan toekomstgerichte groei. Automatisering helpt bij het verminderen van de afhankelijkheid van handmatige arbeid en verhoogt de productiviteit. Bij een eventuele overname zal een kopende partij beoordelen of de onderneming voldoende heeft geïnvesteerd in ‘hightech machining’ of dat hier nog een inhaalslag nodig is. “De aanwezigheid van een volledig geïntegreerd ERP-pakket is momenteel eerder noodzaak dan luxe”. Constateren de specialisten van Aeternus. “Bedrijven die efficiënt produceren dankzij gerobotiseerde productielijnen ontvangen vaak een hogere prijs bij verkoop van de onderneming.”

Strategische klantrelaties

De derde valuedriver is strategische klantrelaties, omdat de volatiele klantvraag een structureel thema is. Toeleveranciers moeten daarop kunnen anticiperen. Met een flexibele capaciteitsschil, is het op- en afschalen van de productie realiseerbaar. Aeternus adviseert toeleveranciers over en weer afspraken te maken met hun klanten. “In de praktijk zien we dat bedrijven door prognoses van de OEM-er of Tier-1 supplier de bezetting structureel op een constanter rendementsniveau houden. Dat maakt deze bedrijven interessanter voor kopende partijen. Met name Private Equity hecht veel belang aan bestendige en stabiele kasstromen.”

Personeel

Op vier staat personeel. Strategische kopers zijn momenteel op zoek naar

bedrijven met goed opgeleid vakkundig personeel. Bedrijven concurreren onderling om nieuw talent te werven en te behouden. Zij zullen kandidaten moeten overtuigen door bijvoorbeeld ‘employer branding` en ‘recruitment marketing`.

Financiële bestendigheid

Nummer vijf is de financiële bestendigheid. Toeleveranciers hebben te maken met relatief hoge investeringen en operationele kosten. De transformatie naar een geautomatiseerde productieomgeving gaat gepaard met forse financiële investeringen. Ondernemingen die in staat zijn deze productieomgeving te realiseren zijn interessanter voor kopers. “Zeker nu de inflatie- en rentevooruitzichten weer gunstiger worden, is het belangrijk te blijven investeren in de groei van morgen”, aldus Aeternus in het rapport.

Diversificatie

Een volgende valuedriver is diversificatie, schaalgrootte en internationalisering. Bedrijven die meerdere sectoren bedienen en dus niet afhan-

kelijk zijn van één specifieke markt, creëren hiermee extra waarde. Randvoorwaarde is volgens Aeternus dat toeleveranciers voldoende expertise, diepgang en marktkennis (operational excellence) kunnen bieden. Hiervoor is schaalgrootte vereist. Deze bedrijven zijn minder afhankelijk van bepaalde eindmarkten en daarmee minder gevoelig voor conjuncturele fluctuaties. Zij kunnen een serieuze leverancier zijn voor zowel binnenlandse als internationale klanten. Ook zijn er voorbeelden van diversificatie op het gebied van productietechnieken. Bedrijven kiezen ervoor het aanbod van metaalbewerkingen uit te breiden en door middel van onestop-shop de concurrentiepositie te versterken.

Duurzaamheid

Tot slot noemt Aeternus duurzaamheid en aanverwante regelgeving als valuedriver. Om toekomstbestendig te blijven wordt de Europese duurzaamheidsagenda ook voor MKB-bedrijven een voorwaarde. De investeringen die hiermee gepaard gaan dragen niet direct bij aan de creatie van extra

‘Charles’

Het was eigenlijk altijd een vanzelfsprekendheid geweest: zijn jongste zoon Bart zou het bedrijf in de toekomst overnemen. Marco had de onderneming zelf opgericht en inmiddels waren ze een belangrijke speler in machines en installaties voor de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij vaak met zijn vader mee. Na zijn studie had hij een paar jaar ergens anders gewerkt, maar had dat niet lang volgehouden. Hij wilde het bedrijf in. Zijn broer en zus waren beide chirurg geworden, en hadden niets met het bedrijf. Bart en zijn vader vulden elkaar perfect aan. Marco had veel energie gekregen van de ondernemingsdrang van zijn zoon en in de bijna 20 jaar dat ze samenwerkten, hadden ze het bedrijf hard laten groeien.

Inmiddels stonden ze aan de vooravond van belangrijke uitbreidingen. Ze zouden verder internationaliseren en enkele nieuwe vindingen introduceren. Deze stappen gingen gepaard met hoge investeringen waarbij Marco zich steeds meer afvroeg of hij deze stappen nog wel wilde zetten. Eigenlijk durfde hij dat niet meer. Moest hij niet gewoon het bedrijf aan Bart overdragen en een stap terugdoen?

Bart was uiteraard direct enthousiast. Hij wilde niet als een soort Prins Charles de komende jaren zijn werk doen. De accountant en fiscalist hadden alles becijferd en uitgedacht. Een mooie manier om de onderneming zo fiscaal gunstig mogelijk over te dragen aan Bart, althans theoretisch. Bart belde me op een dinsdagavond. “Zou je hier eens naar willen kijken”, en “Wat vind je ervan?”. We spraken af bij zijn ouders thuis en kwamen tot de conclusie dat de overnameconstructie goed in elkaar zat. We hadden geen enkele twijfel aan de kwaliteiten van de accountant en fiscalist, maar het menselijke aspect hadden ze niet meegenomen. Vader Marco wilde zijn andere kinderen niet tekortdoen. Uiteindelijk hadden zij ook recht op een gedeelte van de waarde als hij er niet meer zou zijn. Hoe zou Bart zich voelen als zijn broer en zus ooit mogelijk een vordering op hem zouden hebben? Een belangrijk deel van het pensioen van Marco zat vast in de onderneming. Bart zou hier dan verantwoordelijk voor worden. Mede gezien de aanzienlijke investeringen werd dit toch wel een dingetje. Marco zou eigenlijk de rest van zijn leven hierdoor aan de onderneming verbonden blijven. Hij wilde dit niet en Bart wilde eigenlijk niet de volledige verantwoordelijkheid hebben over het familiekapitaal.

Uiteindelijk hebben we door een aantal financiële partijen (de zogenaamde Private Equity) een voorstel laten doen voor een overname. Samen met de partij waarbij hij zich het prettigst voelde heeft Bart, als minderheidsaandeelhouder, het bedrijf van vader Marco overgenomen. Bart was gelukkig in zijn nieuwe rol, en kon het bedrijf laten groeien. Marco was gelukkig, want hij had zijn schapen op het droge en er zouden nooit discussies ontstaan tussen zijn kinderen. Geld is nu eenmaal makkelijker te verdelen dan een bedrijf.

Han van Rijn Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen han@kromhout.net

De columns van Han van Rijn zijn waargebeurde verhalen. De namen zijn vanwege de herkenbaarheid veranderd.

waarde, maar zijn simpelweg noodzakelijk. Goede communicatie over materialiteitsanalyses met zowel de klant als leveranciers zijn nodig om aan regelgeving te voldoen. Zeker in

geval van internationale business is communicatie over regelgeving van belang, omdat er niet alleen aan Europese, maar ook aan lokale regelgeving moet worden voldaan.

Lijstaanvoerder kent hoge operationele efficiency

Voor het rapport ‘Top 25 best presterende metaalbewerkers 2024’ heeft Aeternus gekozen voor een specifieke niche binnen de industriële maakindustrie. De bedrijven in het onderzoek zijn gedefinieerd als bedrijven die actief zijn als toeleverancier voor de OEM’ers en/of first- en second tier toeleveranciers en zich toeleggen op de bewerking van harde metalen.

Denk hierbij aan ondernemingen die draaien, frezen, kanten, laseren, buigen, lassen, slijpen en snijden in zowel kleine als grote series. Me-

taalgieterijen en metaalbewerkende bedrijven die een andere eindmarkt bedienen, zoals de offshore sector, zijn in het rapport buiten beschouwing gelaten. In 2022 groeide de gemiddelde brutowinst en EBITDA van de Top 25 met respectievelijk 27% en 24,5% ten opzichte van 2021. In 2022 hebben 9 van de 10 bedrijven een hogere brutowinst gerealiseerd dan in 2021.

Aeternus heeft drie prestatie-indicatoren gehanteerd om tot de ranglijst te komen: EBITDA per FTE (arbeidsproductiviteit), operationele winst en

Return On Invested Capital (ROIC). Kasteel Metaal voert de Top 25 aan. In 2021 scoort deze onderneming het beste in de categorie arbeidsproductiviteit en in 2022 in de categorieën arbeidsproductiviteit én ROIC. In de overige categorieën scoort Kasteel Metaal ook steevast in de Top 3. Kasteel Metaal weet dit te realiseren met 63 FTE, wat volgens Aeternus duidt op een hoge operationele efficiency en wat leidt tot een hoge toegevoegde waarde voor haar klanten. Nummer twee VMC heeft haar klassering met name te danken aan haar hoge arbeidsproductiviteit en operationele

winst, zowel in 2021 als 2022. In 2022 scoorde deze onderneming zelfs het beste in de categorie operationele winst. Nummer drie Theuws Groep scoort ook goed in de categorieën arbeidsproductiviteit en operationele winst in beide jaren. Dat de ROIC van zowel VMC als Theuws Groep lager is, duidt op een hoog geïnvesteerd kapitaal.

De volledige Top 25 staat in het rapport van Aeternus, dat op de website van de organisatie kan worden verkregen.

6
7

· Breed programma aan machines.

· CNC besturingen tot aan 9-assen.

· Sterk in speciaal walswerk.

· Zwaar gebouwde machines

8
twee
voor
lasersnijwerk? Eenvoudig
Toeleverancier voor
draai- en freeswerk
De Hondert Margen 3, 2678 AC De Lier Tel. (0174) 613339 e-mail: info@leehove.nl WWW.FRIEBEL.NL INFO@FRIEBEL.NL 035-6014979 COMAC PROFIELWALSEN
Binnen
minuten een messcherpe offerte
uw zetwerk of
& snel op plaatweb.nl
CNC
Vraag vrijblijvend een offerte aan!
MACHINES MET ERVARING De Hemmen 77 9206 AG Drachten tel.: 0512 - 545877 06 - 30156949 06 - 40429142 email: info@frimach.nl Safan E Brake 40 1600 TS1 kantbank; Cap: 1600 x 40 ton; Manuele Wila NS klemming; BJ 2007 Euromac ZX Index pons-nibbel; Cap: 30 ton; Uitlading 1000mm;incl multi tool; Index draaibare ponskop; BJ 2004 Imet BS 350 SHI bandzaag; Cap: 350mm; Dubbelzijdig verstek; materiaal taster; BJ 2015 Schröder SPB 3200 2 zetbank; Cap: 3200 x 2 mm; POS 2000 CNC besturing; BJ 2001 Behringer HBP 263G bandzaag; Cap: 263 x 400mm; Dubbel koloms; Enkelzijdig verstek; BJ 2006 Darley EHP LS 230 43 37 kantbank; Cap: 4300 x 230 ton; Hydr Wila boven+onder klemming; BJ 2002 Amada HFBO 220 60 kantbank; Cap: 6100 x 220 ton; Y1, Y2, X1, X2, R1, R2, Z1 en Z2 CNC; BJ 1997 Durma AD R 25100 kantbank; Cap: 2550 x 100 ton; Y1, Y1 en X as CNC; DU 6000 CNC besturing; BJ 2013 Safan SMK K 40 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 40 ton; TS1 touch besturing; BJ 2000 Bystronic Xpert 250 4100; Cap: 4100 x 250 ton; Y1, Y2, X, R, Z1 en Z2 CNC; Buighulp; BJ 2009 Euromac 220 6 SR uithoekschaar; Cap: 220 x 220 x 6 mm; Variabele hoekverstelling; BJ 1997 Safan E Brake 50 2050 TS1 kantbank; Cap: 2050 x 50 ton; Manuele Wila NS klemming; X en R as CNC gestuurd; BJ 2006 Bedrijfsinventarissen en machines te koop gevraagd www.frimach.nl Technische Handelsonderneming IEDERIK tel.: 0117-372087 mob.: 06-10631536 of 06-21248315 e-mail: diederiktho@gmail.com www.rapidoriginal.com Vraag uw handelaar. RAPID ORIGINAL TEACH-IN TOL +/- 0,005 15º INDEXERING 4 POSITIES WWW.IJZERON.NL Kosmonaut 16 3824 MK Amersfoort Tel. 033 - 4564037 Fax 033 - 4570830 info@ijzeron.nl Safan SMK-K 2000 mm x 40 ton Soort Merk/Type Omschrijving Bj Schaar Darley GS cap. 2050 x 6 mm .14 Schaar Darley GS cap. 4100 x 6 mm Schaar Haco HSLX cap. 4100 x 6 mm .09 Schaar RAS 8630 cap. 3000 x 6 mm Cnc .99 Schaar Safan B.shear cap. 3000 x 6 mm Cnc .09 Kantpers Beyeler EU3 cap. 3000 mm x 100 ton Cnc (retrofit) .94 Kantpers Beyeler PR6 cap. 3000 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Safan E-brake cap. 2500 mm x 65 ton Cnc .07 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 100 ton Cnc .05 Kantpers Safan E-brake cap. 3100 mm x 150 ton Cnc .07 Kantpers Safan CNCL cap. 4300 mm x 120 ton Cnc, felsbalk .05 Kantpers Safan H-Brake cap. 3100 mm x 120 ton Cnc .03 Kantpers Safan CNCL-k cap. 3100 mm x 170 ton Cnc .04 Kantpers Safan CNCL-k cap. 4300 mm x 150 ton Cnc .01 Kantpers Trumpf V85 cap. 2000 mm x 85 ton Cnc .00 Kantpers Trumpf V130 cap. 3000 mm x 130 ton Cnc .99 Kantpers Haco HPF cap. 3000 mm x 300 ton Cnc .01 MACHINES TE KOOP GEVRAAGD!!! Schaar Safan HVR, cap 2500 x 4mm WWW.HOPMACHINES.NL Bezoek nu onze nieuwe website BIED BIJ ONS UW OVERBODIGE MACHINES AAN! Doosan bj 2019 DNM 750 II Freesmachine besturing Fanuc Bridgeport bj 2012 XR1000 Freesmachine besturing Heidenhain Muratec bj 2000 MT25 Draaibank besturing Fanuc Fanuc bj 2000 Robocut α-1ia Draadvonkmachine besturing Fanuc HOP Machines/ Handelsonderneming in en verkoop metaalbewerkingmachines Wethouder Lindersstraat 145 5455 GK WILBERTOORD THE NETHERLANDS info@hopmachines.nl Tel: +31 485 478107 Mobiel: +31-647696732 +31-651089846

PERFECTIE TUSSEN MENS EN METAAL

Sinds 1919 biedt Assink & Schipholt betrouwbaarheid en hoogwaardige kwaliteit.

Wilt u meer weten over Assink & Schipholt? Kijk dan op www.assinkschipholt.nl

lassen, lasersnijden, kanten, walsen, engineering, framebouw, constructie, industriële behuizingen, machine- en apparatenbouw uw partner voor gecertificeerd laswerk

Eerste nominaties OOM Award 2024 bekend

De eerste genomineerde bedrijven voor de OOM Award 2024 zijn bekend: Holland-Utrecht (Montfoort), Nijborg Staal (Renswoude) en Qumey (Maarssen) zijn genomineerd voor de OOM Award Midden-Nederland.

De OOM Award is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio. De winnaar in Midden-Nederland wordt bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van Metaalunie district Midden op 21 juni.

Holland-Utrecht

Opleiden is superbelangrijk, zegt Rob Scherpenzeel, directeur en praktijkopleider van landbouwmechanisatiebedrijf Holland-Utrecht. “Daarom besteden we heel veel aandacht aan de jeugd. Daarnaast is het ook belangrijk dat we allemaal bijblijven. Dus ook de meer ervaren monteurs worden regelmatig bijgeschoold. Ik zeg altijd: drie maanden voor je pensioen mag je stoppen met scholing en niet eerder.”

Nijborg Groep

Gert Molenaar, manager van Nijborg Groep. “Opleiden is niet alleen het opleiden van BBL’ers, maar ook het doorontwikkelen van onze collega’s. Het is ontzettend mooi om te zien hoeveel energie het geeft als je met zijn allen bezig bent met opleiden.” Praktijkopleider Frans Flier: “We hebben een mooi bedrijf. Om dat zo te houden, werken we continu aan de volgende generatie. Dat is prachtig om te doen, het geeft echt een kick.”

Qumey

Directeur Mark Meijers van staalconstructiebedrijf Qumey noemt opleidden ‘essentieel’. “Bijna iedereen is hier wel met een opleiding bezig, van BBL’er tot leidinggevende. Daarnaast proberen we onderling ook zo veel mogelijk kennis te delen.” Productieleider Joey Burkel: “Opleiden geeft energie. Zowel voor het bedrijf als persoonlijk. Het is leuk om elkaar dingen te leren en te blijven leren.”

Staalconstructiebedrijf Qumey is één van de genomineerden voor de OOM Award Midden-Nederland. Bijna iedereen

bezig, van BBL’er tot leidinggevende.

Dubbeldam Holding neemt Trans-Com over

Op 30 april heeft Dubbeldam Holding Trans-Com overgenomen en deze toegevoegd aan haar nieuwe bedrijfstak, Dubbeldam Industries.

Trans-Com, gevestigd in Harderwijk, is een Nederlands bedrijf dat zich specialiseert in het ontwerpen en produceren van producten voor de inzameling, overslag en transport van grondstoffen en afvalstromen.

Trans-Com voegt met haar portfolio, expertise en klantenkring waarde toe aan de groep. Deze overname vormt een cruciale

stap in de groeiambitie van Dubbeldam Holding, waardoor zij haar aanbod van oplossingen kan verbreden en haar klanten binnen de groep een uitgebreider scala aan diensten kan bieden. Bovendien zal de samenwerking tussen Trans-Com en de bestaande bedrijven van Dubbeldam Holding, zoals Dubbeldam Carrosserie en de moderne maakfabriek van Metagro, de operationele efficiëntie en innovatie verder stimuleren.

Onder Dubbeldam Holding vallen verschillende gerenommeerde be-

drijven, waaronder Dubbeldam, Metagro, MICCS, Ops Factor en Qafka Robotics. Elk van deze bedrijven opereert zelfstandig, met een eigen directie en/of managementteam, een solide financiële basis en aanzienlijk groeipotentieel.

Deze samenvoeging van krachten versterkt de positie van Dubbeldam Holding als een vooraanstaande speler in diverse industriële sectoren en legt een stevig fundament voor verdere groei en succes in de toekomst.

Hulp bij het fitten?

De WB bokjes zijn onmisbaar in elke pipeshop. Er is een vaste en inklapbare uitvoering leverbaar.

All Special Products - Ralph van Hove is de nieuwe eigenaar All Special Products in Eindhoven, totaalleverancier voor de verspanende industrie. Hij heeft de aandelen overgenomen van Ted van Roy, die zich nu vooral gaat focussen op het reinigen van CNCmetaalbewerkingsmachines met zijn bedrijf RT Cleaning

Aerzen Nederland - Aerzen Nederland heeft per 1 mei de directie uitgebreid. Remco Knol, sinds 2018 CEO, vormt nu samen met Tim van Haren en Hans Karreman de nieuwe directie. Van Haren is Director Sales & marketing, Karreman Director Operations. De strategie van Aerzen is gebouwd op drie pijlers: verkoop en service van machines aan Nederlandse klanten en bedienen van buitenlandse klanten via de zusterbedrijven voor de ‘eigen’ machines. Door de uitbreiding van het directieteam kunnen zowel de sales- als de verkoopafdeling zich verder ontwikkelen. De twee grootste marktsegmenten van Aerzen zijn waterbehandeling en pneumatisch transport.

KSB Nederland - Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz met pensioen. Zijn opvolger is Max van Haastrecht. Max is voor KSB geen onbekende. Hij werkte 25 jaar geleden voor Duijvelaar Pompen dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van KSB. Sindsdien bekleedde hij verschillende functies bij uiteenlopende bedrijfsonderdelen van Heras, waarna hij de overstap maakte naar het familiebedrijf Gebr. Bodegraven. De volgende carrièrestap is nu die van directeur KSB Nederland. KSB is producent van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw.

bokjes zijn verschillende opzetstukken leverbaar. Alles uit voorraad leverbaar.

9
...WB ondersteuningbokjes
WB
www.wortelboer.ws Th. WORTELBOER B.V. Sluisweg 9, 6582 AG Heumen tel. +31 (0)24-358 65 14, +31 (0)24-358 70 79 Dag en nacht in touw voor uw plaatwerk op maat! www.disselhorstmetaal.nl DISSELHORST METAAL Overkampsweg 26 8102 PH Raalte Tel.: 0572 - 36 26 00 Fax: 0572 - 36 22 98 Altijdin bedrijf!
WWW.BAHCO.COM personalia
Voor de
BANDZAGEN
bij dit bedrijf is wel met een opleiding

www.tkmdiacarb.com

T ijdens de gehele zomerperiode is onze ‘pitstraat’ beschikbaar voor het herslijpen van uw snij-/kantbankgereedschap . Zo kunt u zorgeloos van uw vakantie genieten en bij terugkomst uw productie weer scherp hervatte n !

TKM Diacarb is gespecialiseerd in het slijpen en vervaardigen van industriële snijgereed schappen Tevens leveren wij nieuwe plaat- schaarmessen, uithoekmessen en kantbank gereedschap in elk gewenst profiel en hebben we een wekelijkse transportservice door vrijwel de gehele Benelux Plan vóór u op vakantie gaat uw slijpwerk bij ons in!

Slijp- en transportservice: +31 (0)10-45 999 55 slijp-transportservice@tkmdiacarb.com

Afdeling verkoop: +31 (0)10-45 999 45 info@tkmdiacarb.com

In 2018 zagen wij dat de metaalbewerkingsindustrie aan een radicale vernieuwing toe was. Want de meeste calculaties en offertes die gemaakt worden zijn handwerk, uitgevoerd door de meest slimme en vaak dure medewerkers. Soms wel dagen berekenen en herberekenen om vervolgens toch de opdracht niet te krijgen. Wat nu als dat ook in een paar minuten kan?

DAAROM IS ER DE QUOTATION FACTORY Instant metaalbewerking offertes voor iedereen. Zodat we tijd over houden voor klantcontact en maatwerk waar echte skills, expertise en talenten voor nodig zijn. check alle voordelen op: quotationfactory.com

Topkwaliteit Laswerk!

Al uw plaat- en laswerk op afroep leverbaar

Omdat uw producten in serie en daarmee milieuvriendelijker en goedkoper worden gemaakt, en in ons magazijn (7.000 m2) worden opgeslagen, kunnen wij u op afroep leveren. Dat scheelt u ruimte én geld!

...waar vakmanschap, hightech en duurzaamheid hand in hand gaan

Uw voordelen

• Lagere prijs

• Facturering bij afname

• Verzekerd van voorraad

• Groenste productie

10 SCAN VOOR ONZE VACATURES Veluw Metal Creations
T. (073) 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu Klompenmaker 18 5253 RH Nieuwkuijk Uw product gratis op voorraad! cad lasersnijden ponsen verspanen buigen strekken walsen lassen finishen opslag LET’S SIMPLIFY QUOTING QUOTATION SOFTWARE IN THE CLOUD DE REVOLUTIE
IN METAALBEWERKING OFFERTES
SLIMME METAALBEWERKING OFFERTES IN DE CLOUD quotation-factory_metaalnieuws_feb22_01 copy.pdf 1 14/02/2022 10:46 ZOMER PITSTOP! Tijdens uw vakantie zetten wij uw bedrijf op scherp.
Meer dan 40 jaar ijzersterk vakmanschap Gicom Biddinghuizen | 0321 - 332 682 | metaalbewerking@gicom.nl | www.gicom.nl Lasersnijden | Kanten | Walsen Staal | RVS | Aluminium Van enkel ontwerp tot grote series bulk Bevoegdheid tot LLoyds hermerken 6 X 2 METER! Gicom_advertentie_135x90mm.indd 2 12-03-2021 12:29

Energiehub Kempisch bedrijvenpark

Achttien bedrijven op het Hapertse Kempisch Bedrijvenpark (KBP) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Enexis voor een energiehub. Deze hub is een pilot van Enexis, gemeente Bladel, Provincie Noord-Brabant en de samenwerkende bedrijven.

Het doel is dat de ondernemers, waaronder VDL Groep en VGI Groep, op het KBP hun energievoorziening collectief gaan organiseren, op basis van duurzame energiebronnen. Ze gaan onderling energie delen als directe oplossing voor de huidige netcongestie.

Een lokaal energiesysteem moet de betrokken bedrijven onafhankelijker maken van de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. In dat systeem geven de bedrijven aan wat hun vraag en aanbod van stroom is. Het systeem regelt de verdeling en de betaling van de gevraagde elektriciteit. Bijkomend voordeel is dat lokale koppeling van opwek en gebruik, zoals het op KBP gaat werken, de beste oplossing is voor de energietransitie, omdat het bestaande net dan niet extra wordt belast.

Marco van Geel, voorzitter KBP en directeur VGI Groep, is enthousiast over deze stap: “Voor ons Park en dus ook voor mij is deze energiehub een werkbare oplossing. We kunnen met z’n allen blijven groeien en verduurza-

men terwijl niemand zonder stroom zit.”

Voor Enexis is het belangrijk dat op KBP ruimte op het net komt, waar die er nu niet is. Bram Gerrist, directeur Innovatie: “Het was geen makkelijke technische en juridische puzzel. De belangen van de energiehub als groep, bedrijven individueel en Enexis als netbeheerder moesten samenkomen. Dat we met z’n allen tekenen betekent dat het gelukt is.” Het was voor de netbeheerder een leerzame onderneming die een blauwdruk vormt voor de volgende energiehubs die op de planning staan.

Pilotfase

Eind 2022 is op het Kempisch Bedrijvenpark een haalbaarheidsonderzoek gestart naar het concept en toepassing van een energiehub. Firan, infraspecialist nieuwe energie, heeft in deze eerste fase de energieprofielen van de gevestigde bedrijven in kaart gebracht. André Simonse, Business Developer bij Firan: “Dit is een bedrijventerrein in ontwikkeling met een mix van gevestigde bedrijven, die verder willen groeien, en nog nieuw te vestigen bedrijven. Sommige bedrijven hebben energie over en sommige juist een tekort. Oftewel, alle bedrijven hebben verschillende soorten energiebehoeften. De ideale mix voor de energiehub bestaat uit enerzijds energieverbruik overdag en ‘s nachts - bijvoorbeeld door dan elektrische

vrachtwagens te laden - én energieproductie uit zon, wind en warmtekrachtkoppeling. Door die ideale mix kunnen we het bedrijventerrein door de seizoenen en alle weertypes heen voorzien van (extra) energie. Om een energiehub als deze voor elkaar te krijgen, is het van belang dat bedrijven zich flexibel opstellen, dat een gemeente zich ondernemend opstelt én dat de netbeheerder van het elektriciteitsnet de nek durft uit te steken. In het geval van het Kempisch bedrijventerrein is dat allemaal gelukt.”

Hoe werkt een energiehub De samenwerkende bedrijven verenigen zich in een coöperatie en deze krijgt een groepstransportovereenkomst van netbeheerder Enexis. De bedrijven gaan onderling energie delen en momenten van piekverbruik beter op elkaar afstemmen. De coöperatie zorgt voor het verdelen van de energie, het afstemmen van de behoefte en kostenverdeling. Daarnaast voegen de bedrijven duurzame energie van een nog te bouwen windturbine toe aan de hub om de totale capaciteit te vergroten. De inzet van grootschalige batterijen voor energieopslag biedt extra capaciteit in tijden van piekbelasting. Voor situaties waarop de zon, wind, het elektriciteitsnet van Enexis en batterijen niet voldoende energie kunnen leveren kan een warmtekrachtcentrale worden ingezet.

meneer van den Hurk?

Amerikanen denken vaak groot of gek genoeg om er iets van te kunnen leren. Van de ultieme uitdaging ‘to put a man on the moon’, tot een robot die de mest opruimt in een koeienstal, als het om innovatie gaat zijn ze er regelmatig als de kippen bij. De Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT is een sterk innoverende bedrijfstak, die jaarlijks een studiereis organiseert voor zijn leden. Inspiratie opdoen en zo een bijdrage leveren aan toekomstvisie. Onlangs ging de reis naar Chicago en Boston, mijn compagnon Janwillem en ik waren erbij.

De twee steden in het Noordoosten van de VS zijn uiteraard niet toevallig gekozen. Beiden hebben een rijk verleden in de maakindustrie, hightech producten en research. Als ik aan onze reis denk schiet mij toch als eerste te binnen ons bezoek aan het meest geavanceerde roboticabedrijf ter wereld, Boston Dynamics. Iedereen kent de spectaculaire filmpjes op YouTube wel, waarbij een robot salto’s maakt terwijl hij dozen verplaatst. In het echt is het zo mogelijk nog indrukwekkender. Bij onze rondleiding loopt een robothond met ons mee, die nog net niet begint te kwispelen als hij mee naar buiten mag. Ik kan er hier grappig over doen, maar uiteraard is dit voor die Amerikanen serious business. Als je zak met geld groot genoeg is om hen er prioriteit aan te geven, dan kunnen zij werkelijk élke robot voor je maken die zwaar, vervelend of gevaarlijk werk uit handen neemt. Die robothond heet trouwens Spot en is volgestopt met sensoren waarmee hij van alles kan detecteren. De rest van onze reis bezochten we veel bedrijven met interessante presentaties en demo’s die ons goed inzicht geven in de toekomst van de maakindustrie in de VS en (dus) bij ons. Leerzaam was ook het bezoek aan het Consulaat in Chicago, waar we onder andere horen hoe de VS omgaat met importheffing. Daar kan Europa nog een puntje aan zuigen, bijvoorbeeld als het gaat om evenwicht creëren in verschillende industrieën. Bij ons bezoek aan de grootste technische universiteit ter wereld in Massachusettes worden we door een professor bijgespijkerd over het werken in een toekomst met AI. Samengevat is voor mij de rode draad van deze studiereis dat we voorlopig in een periode zitten van grote veranderingen én uitdagingen. Een transitie die veel energie geeft, maar, met alle techniek die erbij komt kijken, ook letterlijk en figuurlijk veel energie gaat kosten.

Ronnie van den Hurk De Cromvoirtse

Update bij De Cromvoirtse

Brainport Industries organiseert op donderdag 30 mei vanaf 15.30 uur een speciale editie van de Technology Update met het thema Autonome Fabriek op locatie bij en in samenwerking met Brainport Industries lid De Cromvoirtse in Oisterwijk.

De Cromvoirtse heeft onlangs AGV’s van Kumatech in gebruik genomen om haar logistieke processen te automatiseren. Dit leidt tot kostenbesparingen en bovendien kunnen medewerkers zich op meer waardevolle taken focus-

sen. Naast de demonstratie van deze use case verzorgen Vinh Dang en Nitish Singh, beiden werkzaam bij Technische Universiteit Eindhoven, een prestentatie over de ontwikkelingen op dit gebied in het NXTGEN Hightech project Autonomous Factory, waarvan Brainport Industries kartrekker is, en over hun onderzoek naar de mogelijkheden en uitdagingen van het integreren van AGV’s in productieprocessen (in het Engels). Ga voor het volledige programma en registratie naar de website van Brainport Industries.sw

11 De grootste en voordeligste in slijptechniek www.slijpschijvenwinkel.nl Doorslijpschijven Afbraamschijven Lamellenschijven Diamantschijven Polijstmaterialen Slijpbanden
Voor nieuwe of gebruikte ESAB snijsystemen
onderhoud
info@slijpschijvenwinkel.nl Tel.: 0314 - 625947
Service,
en retrofits csbx.nl Gaat het weer een beetje
Door samen te werken in een energiehub kunnen de ondernemingen op het KBP allemaal blijven groeien en verduurzamen terwijl niemand zonder stroom zit.

Na modernisering heeft

CP Phenolics ineens

een heel andere oven

AVA Luchttechniek heeft de poedercoatoven van CP Phenolics in Moordrecht volledig gemoderniseerd. De traditionele hete lucht circulatieoven is omgebouwd tot een laagfrequente infrarood oven. Dat scheelt allereerst enorm in het gasverbruik. Een bijzonderheid is daarnaast dat AVA een stukje software heeft ontwikkeld, waarmee een soort recept aan de oven kan worden meegegeven. Dat is vooral een uitkomst voor de phenol inbrandcoatings, de andere specialiteit van CP Phenolics.

Als poedercoater onderscheidt CP

Phenolics zich door kleine series, een goede kwaliteit en vooral een hoge leverbetrouwbaarheid. Klanten die hun toegangspoorten, hekken, ramen, deuren of kozijnen et cetera laten poedercoaten, kunnen ervan op aan dat ze hun producten op tijd geleverd krijgen.

Is poedercoaten volgens directeur/ eigenaar Gerwin Smaal geen rocket science, de andere specialiteit van zijn bedrijf is dat misschien wel. CP Phenolics is marktleider in de toepassing van phenol inbrandcoatings, die uitstekende bescherming bieden tegen agressieve alkalische, zure chemicaliën en zeewater. Het bedrijf beheerst verschillende coatings en toepassingen, bijvoorbeeld voor de bescherming van lamellen koelers en andere warmtewisselaars, beunkoelers, ISO tank containers, geothermie buizen en sprinklerbuizen.

Gasprijzen door het dak

De circulatieoven die hierbij werd ingezet, was al een tijdje verouderd. Smaal had samen met Ton Bouterse, hoofdverantwoordelijk voor de poedercoating, al eens gekeken naar een alternatief, maar tot een besluit waren ze nog niet gekomen. “Zo’n oven aanpakken is toch een risico. Want je weet wat je hebt, het functioneert en iedereen is tevreden.” Maar toen door de oorlog in Oekraïne de gasprijzen door het dak gingen, was dat de druppel. Voor Smaal was duidelijk dat zijn bedrijf met zulke gasprijzen geen stuiver meer zou verdienen. Want de twee grote branders op de oven en de dikke aardgasleidingen zorgden voor torenhoge energierekeningen.

Niet meer aansmelten

Op zoek naar een alternatief stuitten ze op AVA Luchttechniek in Almelo, dat poedercoatovens met een infrarood verwarmingssysteem maakt. Smaal en Bouterse brachten een referentiebezoek aan een poedercoater in Rotterdam, die al in zo’n oven had geïnvesteerd. Die draaide goed en de producten zagen er netjes uit. Het duo zag daar ook gelijk de andere voordelen van deze oventechniek: je hoeft niet meer aan te smelten. Want in een infrarood oven verwarmen gasbranders een aantal spiralen in de

oven tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze verwarmt de lucht niet rechtstreeks, maar de warmte wordt opgenomen door de objecten in de oven. Dit bevordert het uithardingsproces, doordat de poeder beter uitvloeit over het materiaaloppervlak. Hierdoor wordt een optimale hechting en dus een beter eindresultaat verkregen. De ovens werken bovendien met stilstaande lucht. Doordat geforceerde luchtcirculatie niet nodig is, kunnen verschillende kleuren gelijktijdig in de oven worden verwerkt. Er is geen gevaar dat kleuren zich vermengen. Dat is aantrekkelijk voor een bedrijf als CP Phenolics, dat veel verschillende producten en dus verschillende kleuren verwerkt.

Alles vernieuwd

De knoop werd doorgehakt en AVA kreeg de opdracht om de oven grondig aan te pakken. De buitenkant is hetzelfde gebleven, maar verder is alles vernieuwd. De twee branders zijn er af gehaald en vervangen door 16 branders, die nu de 15 meter lange oven verwarmen. Langs de wanden is een heel nieuw buizenstelsel aangebracht dat een homogene warmteverdeling in de oven creëert. Vier rookgasventilatoren jagen daar nu de warme lucht doorheen. Omdat het belangrijk is dat in de hele oven – zowel onder als boven – dezelfde temperatuur heerst, is de vloer vervangen voor optimale isolatie.

Dat alles gebeurde in drie weken tijd. De medewerkers van CP Phenolics konden ondertussen de oven blijven gebruiken, want deze kon worden gescheiden in twee compartimenten; terwijl het ene deel werd gerenoveerd, bleef het andere deel in gebruik.

Toen de renovatie was afgerond, bleken de deuren nog wat extra aandacht nodig te hebben.

De oven heeft schuifdeuren en de kieren hiervan waren ongunstig voor de isolatie. Het afdichten van de kieren met rubbers bleek hiervoor een afdoende oplossing.

Recept voor inbrandcoatings

CP Phenolics werkt inmiddels al anderhalf jaar met de gemoderniseerde oven en dat bevalt uitstekend. Het feit dat er niet meer aangesmolten hoeft te worden scheelt veel handelingen, waardoor er sneller kan worden gewerkt. De oven wordt zowel gebruikt voor het poedercoaten als voor de inbrandcoatings. En dat laatste luistert nauw. Het zijn speciale coatings waarin stofjes zitten die bij verschillende temperaturen gaan werken. Dat vraagt om een nauwkeurige instelling van de oven qua tijden en temperatu-

De oven wordt zowel gebruikt voor het poedercoaten als voor de inbrandcoatings. Dat laatste luistert nauw. Feitelijk moet er een soort recept in de

worden ingegeven. AVA heeft gezorgd voor de software die dat regelt. Op de stuurkast kunnen de programma’s eenvoudig worden ingesteld.

ren. Feitelijk moet er een soort recept in de oven worden ingegeven. AVA heeft gezorgd voor de software die dat regelt. Op de stuurkast op de oven kunnen nu de programma’s eenvoudig worden ingesteld.

Gas- en stroomverbruik omlaag Het gasverbruik is flink gedaald. Gerwin Smaal kan aan de overzichten van zijn gasleverancier precies zien wanneer de oven is gemoderniseerd. Sinds de twee grote branders zijn vervangen door 16 zuinige branders,

is zijn gasverbruik 25 tot 30 procent minder. “Bijkomend voordeel is dat je door kunt als een brander stuk gaat.

Ze zijn makkelijk uit te wisselen en we hebben er altijd één op reserve liggen. Behalve het gasverbruik is ook het stroomverbruik omlaag gegaan.

Want in plaats van vier zware elektromotoren is de oven nu uitgerust met vier kleine ventilatoren.”

Lange stukken

Er is nog een voordeel. De oven van CP Phenolics is 3 x 3 x 15 meter en

kan gedeeld worden in twee compartimenten. Vroeger gebeurde dat veel: aan de ene kant hingen de werkstukken met de primer, aan de andere kant de kleuren. Maar dat hoeft niet meer. Alle kleuren kunnen immers naast en door elkaar worden opgehangen. “Het is een heel andere oven geworden”, zegt Ton Bouterse. “We kunnen nu de hele lengte van 15 meter benutten voor lange stukken, zoals grote frames. Die halen we er zo doorheen.”

12
oven Langs de wanden is een heel nieuw buizenstelsel aangebracht dat een homogene warmteverdeling in de oven creëert. Vier rookgasventilatoren jagen daar nu de warme lucht doorheen. Sinds de modernisering van de oven kan CP Phenolics de hele lengte van 15 meter benutten voor lange stukken, zoals grote frames.

agenda

22-23 mei

Open huis DMG Mori Demonstraties verspaning DMG Mori, Veenendaal dmgmori.com

23 mei

Kennissessie Mediumverteiler Innovatief koelsmeerconcept van Dymato en Röders Mikrocentrum, Veldhoven dymato.nl

29 en 30 mei

Open Huis Limas

Automatisering en procesbewaking in de verspaning Limas, Neer limascnc.nl

30 mei

Technology update Brainport Industries

Thema de autonome fabriek De Cromvoirtse, Oisterwijk brainportindustries.com

4 juni

Digitaal in de fabriek Kennis- en netwerkevent voor verspaners Expertise Centrum Precisietechniek, Schiedam ecpzh.nl

11-13 juni

Open huis CSBX/Fiberlaser Benelux Demonstraties snijtechnieken

CSBX/Fiberlaser Benelux, Ede csbx.nl

19 juni

FEDA Business Inspiration Day Innovatie voor de maakindustrie

Metaal kathedraal, Utrecht feda.nl

25 juni

Informatieve bijeenkomst Federatie Metaalplaat

Thema: inzetten van voorgelakt staal Winterwarm heating solutions, Winterswijk fdp.nl

1-3 oktober

METAVAK

Vakbeurs voor metaalbewerking

Evenementenhal Gorinchem metavak.nl

1-3 oktober

Welding Week

Vakbeurs voor verbindingstechnieken

Evenementenhal Gorinchem welding-week.nl

Uw open dag in de Metaalnieuws-agenda?

Mail de gegevens naar redactie@metaalnieuws.nl.

Zie voor een uitgebreidere agenda www.metaalnieuws.nl

FEDA verbindt met inspiratiedag

De Federatie van Technologiebranches (FEDA) lanceert een nieuw evenement: de FEDA Business Inspiration Day. Dit event vindt plaats op woensdag 19 juni, vanaf 12.30 uur, in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Het evenement is interessant voor professionals uit diverse disciplines binnen de maakindustrie.

Of je nu werkzaam bent op het gebied van engineering, management, HR, communicatie, sales of finance, je kunt deelnemen aan boeiende workshops die verschillende aspecten binnen de maakindustrie belichten.

Dag vol innovatie FEDA, branchevereniging op het gebied van aandrijf- en automatiseringstechniek, vindt het belangrijk om ontwikkelingen binnen de branche onder de

aandacht te brengen door middel van kennisdeling, verbinding en het bieden

Praktijkopleidersdagen

OOM, A+O Metalektro en Wij Techniek organiseren ook dit jaar weer een reeks Praktijkopleidersdagen voor medewerkers die binnen hun bedrijf de leerlingen of stagiairs begeleiden.

Voor veel praktijkopleiders is een jaarlijks bezoek aan een Praktijkopleidersdag inmiddels een traditie om inspiratie en kennis op te doen en collega-praktijkopleiders te ontmoeten. Deze dagen zijn bedoeld voor alle praktijkopleiders die werken bij bedrijven die bij de organiserende op-

EMO dag korter

EMO Hannover 2025 zal geen zes, maar vijf dagen duren. 's Werelds toonaangevende vakbeurs voor productietechnologie vindt plaats van maandag 22 september tot en met vrijdag 26 september 2025. De zaterdag vervalt.

De beslissing van beursorganisator VDW is gebaseerd op de duidelijke wens van de exposanten om de beurs meer te concentreren. In 2023 werden ze hier tijdens het evenement naar gevraagd. Het resultaat was duidelijk: het merendeel van de exposanten wil de zaterdag annuleren. Het bezoekgedrag is de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Bezoekers kunnen zich vooraf gedetailleerd informeren, hun beursbezoek beter voorbereiden en indien

leidingsfondsen zijn aangesloten. Het thema van de Praktijkopleidersdagen 2024 is ‘De kracht van aandacht.’ Het programma duurt van 10.00 uur tot 16.30 uur (inclusief lunch) en wordt afgesloten door Michael Kortekaas, een inspirerende spreker over leiderschap, werkgeluk en mentale veerkracht. Hij is één van de Hunters in het tv-programma ‘Hunted’ van NPO3.

Kijk voor meer informatie over het programma en de inhoud van de workshops, de datums en locaties en inschrijven op praktijkopleidersdagen.nl.

nodig ook sneller een beslissing nemen. Volgens het bezoekersonderzoek bedraagt de gemiddelde duur van een bezoek iets meer dan een dag. Internationale bezoekers blijven iets langer. “Daardoor is zaterdag geen aantrekkelijke bezoekdag meer. Wij voldoen daarom aan het verzoek van de exposanten en annuleren de zaterdag”, aldus VDW-directeur Markus Heering.

van inspiratie. Zo wordt de maakindustrie geconfronteerd met versnelde technologische ontwikkelingen die de bedrijfsvoering fundamenteel veranderen. Daarnaast zien we ook generatieverschillen op de werkvloer en krapte op de arbeidsmarkt. Via de korte workshops kun je ontdekken hoe medewerkers tot organisatieambassadeurs kunnen worden gevormd. Verken de impact van nieuwe Europese regelgeving, zoals de Corporate Social Responsibility and Disclosure, en krijg inzicht in de toekomst van machineveiligheid. Dit en meer staat op het programma van de FEDA Business Inspiration Day.

Wat kun je verwachten?

Het programma begint om 12.30 uur met de FEDA Insight, de Algemene Ledenvergadering. Vanaf 13.30 uur zijn de bezoekers welkom. De middag start met de keynote ‘Generaties verbinden binnen je organisatie’, waar Jordy en Estrella je

meenemen in de verschillende generaties op de werkvloer. Aansluitend zijn er twee workshoprondes met een pauze, waarbij je per ronde aan één workshop kunt deelnemen. Tijdens de pauze is er via de Business Booster een mogelijkheid in gesprek te gaan met vakgenoten.De dag wordt om 17.15 uur afgesloten met een borrel.

Zie voor aanmelden en het volledige programma de FEDA website.

Ontdek de SER1200 MULTIBRUSH, de snelste en meest complete ontbraam- en finishmachine. Geschikt voor het ontbramen, afronden met Radius 2+, richtingloos en lijn finishen van jouw plaatdelen.

Verhoog de efficiëntie van je productieproces met de RC1200 ROBOTCELL. De ultieme oplossing voor het volledig automatisch beladen en afladen van plaatdelen in combinatie met jouw Q-Fin machine.

van

13 RC1200 ROBOT CELL SER1200 MULTIBRUSH MACHINE
HANDLING
SOFTWARE
productie
kracht
onze QONNECT+ software.
Q-FIN.NL
Optimaliseer je
met de
Koppel onze oplossingen eenvoudig met jouw ERP-systeem voor maximale automatisering van het volledige productieproces.
De FEDA Business Inspiration Day is interessant voor professionals uit diverse disciplines binnen de maakindustrie.

Q-Fin slijpmachine maakt machinepark van nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF rond

Jacky en Henrike Janssen hebben naast Janssen Lastechnieken het nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF opgezet. Dit opereert vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand in Wijchen, op een steenworp afstand van het bestaande lasbedrijf. Het machinepark is onlangs uitgebreid met een Q-Fin F1200 machine met terugvoerband, die de medewerkers heeft verlost van het handmatige slijpwerk. Iedereen is enthousiast over deze compacte alles-in-één machine, die razendsnel plaatdelen tot 1200 mm breed ontbraamt, afrondt en finisht.

Jacky Janssen is een bekende naam in kringen van de zijspanmotorsport. In de jaren negentig behoorde hij hierin samen met zijn tweelingbroer Wiljam tot de wereldtop. Het duo won meerdere Grand Prix’. Als topsporter had Jacky de ambitie en de wilskracht om naar perfectie te streven en de beste te zijn. Met diezelfde passie startte hij in 1997 Janssen Lastechnieken, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een allround specialist op het gebied van las-, constructie- en plaatwerk in staal, aluminium en RVS. Het bedrijf is actief voor klanten in allerlei sectoren, zoals de bouw, interieurbouw, technische diensten, food, pharma, en voertuigenbouw.

Steeds meer plaatwerk Regelmatig werd het bedrijf uitgebreid, waarbij het aandeel plaatwerk telkens toenam. “Vooral in de architectuur wordt steeds meer plaatwerk gevraagd”, zegt Janssen. “Simpele balkonhekjes zijn vaak niet meer genoeg. Ook voor andere toepassingen worden de producten nauwkeuriger en moeilijker. Klanten worden kritischer en vragen meer kwaliteit.” Een deel van de bewerkingen deed hij in eigen huis, maar lange tijd werd ook veel plaatwerk uitbesteed. Tot er in 2019 een eigen lasersnijmachine werd aangeschaft, waarmee het plaatwerk een extra boost kreeg. Daarmee kwamen ook de grenzen van het bedrijfspand van Janssen Lastechnieken in zicht.

Nieuwbouw

Het ruimteprobleem kon worden opgelost, toen er in de buurt een perceel beschikbaar kwam van 3000 vierkan-

te meter. Hierop is een bedrijfshal met kantoren verrezen, grotendeels door Janssen in eigen beheer ontworpen en gebouwd. Veel glas en mooie stalen componenten geven het gebouw een opvallend en eigen gezicht. Dit is nu het domein van de plaatwerkactiviteiten, die onder de nieuwe naam 3DXF worden uitgeoefend. Voor een deel staan deze in dienst van Janssen Lastechnieken, dat hierdoor minder afhankelijk is van derden, meer service en kortere doorlooptijden kan bieden.

“Daarnaast willen we met 3DXF gaan toeleveren aan derden. Dat was mede een reden om voor een nieuwe naam te kiezen en het bedrijf los van het lasbedrijf in de markt te zetten. 3DXF is een meedenkende partner voor klanten van plaatwerk. We hanteren korte lijnen, organiseren de service en leveren betrouwbaar. We leveren gesneden, gezet, en gelast en goed afgewerkt materiaal, inclusief coaten en monteren ter plekke.”

Machinaal slijpen

Het slijpen van de plaatdelen gebeurde tot voor kort nog met de hand.

Een machine om te kunnen afbramen en mooie finish te krijgen stond echter al jaren op het wensenlijstje van Jacky. Want handmatig slijpen leverde niet constant een goede kwaliteit op. Soms zaten er nog scherpe randjes aan de plaatdelen, wat niet fijn was bij de verdere verwerking. Ook werden de medewerkers niet vrolijk van al dat slijpwerk. Daarom is er nu geinvesteerd in de F1200 van Q-Fin. Dit is een allround machine die inzetbaar is voor tal van bewerkingen op nonferro en ferro metalen: ontbramen, afbramen, slijpen, kanten breken, afronden, slakken verwijderen, oxidehuid verwijderen en lijnfinish aanbrengen. Een combinatie van deze bewerkingen is ook mogelijk.

Gastvrijheid van Q-Fin

De keuze voor Q-Fin was voor Jacky Janssen vanzelfsprekend. Hij is betrokken bij de organisatie van BMXwedstrijden en moest hiervoor een tijdje geleden een RVS trofee maken. Aangezien hij mensen van Q-Fin kende, regelde hij daar het finishen van die trofee. “De gastvrijheid daar

in Bergeijk was groot”, vertelt hij lachend. “Dus toen ik zelf zo’n machine wilde aanschaffen, kon ik niet om QFin heen. Henrike vult aan: “We zijn nergens anders wezen kijken, Jacky is een relatiemens. Zo zit hij in elkaar. En het zijn natuurlijk mooie machines met uitstraling.”

Bij het bepalen van de keuze voor een machine uit het grote assortiment van Q-Fin, heeft Janssen zich vooral laten leiden door de adviezen van Patrick van Scherpenseel, accountmanager Benelux bij Q-Fin. Hij zegt: “Bij een laser met een werkbereik van 3x1,5 meter is de F1200 onze meest verkochte machine. Die past hier ook perfect bij 3DXF, gezien dat wat ze snijden. Er is veel variatie in hun werk, dat maakt korte omsteltijden en borstelwissels belangrijk. De terugvoerband maakt het voor de operator makkelijk om de plaatdelen aan beide zijden te laten bewerken.”

Klaar voor de toekomst

De machine is kort voor de Paasdagen geïnstalleerd. Uiteraard hadden Jacky

en zijn medewerkers wat plaatdelen opgespaard om direct door machine te laten bewerken. Ze waren gelijk enthousiast over het resultaat. “Hiermee zijn we klaar voor de toekomst.” Het meeste materiaal dat door de machine gaat is 1-6 mm dik aluminium en RVS. Ook wordt er regelmatig wat staal verwerkt. De medewerkers van 3DXF zijn zeer te spreken over de snelheid en het bedieningsgemak. Daarmee betaalt de machine zich nu al uit. Moest de operator bij de kantbank voorheen nog wel eens wachten tot zijn collega weer wat plaatdelen had geslepen, nu gaat dat zo snel dat het eerder andersom is. Met de slijpmachine is het machinepark van 3DXF voorlopig rond. Jacky en Henrike Janssen zijn echter nog lang niet klaar met het doorontwikkelen van hun bedrijven. Het bedrijfspand biedt ruimte genoeg voor nog meer activiteiten. Ze hebben al wat voorzichtige ideeën; de ideeën blijven komen in deze ondernemende hoofden. “We zijn nooit klaar en streven altijd naar vernieuwing en perfectie!”

14
Patrick van Scherpenseel van Q-Fin en Henrike en Jacky Janssen van Janssen Lastechnieken/ 3DXF bij de nieuwe Q-Fin F1200 machine met terugvoerband.
Het nieuwe plaatbewerkingsbedrijf 3DXF opereert vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand, op een steenworp afstand van Janssen Lastechnieken. Het meeste materiaal dat door de Q-Fin F1200 gaat is 1-6 mm dik aluminium en RVS. Ook
er regelmatig
wordt
wat
staal ver-
werkt. De medewerkers van 3DXF zijn zeer te spreken over de snelheid en het bedieningsgemak.

Hulp bij uitdagingen in productiedigitalisering

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en robotica toegankelijk te maken voor kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese maakindustrie. Dat is het doel van een samenwerking van Additive Manufacturing technologieleverancier AM-Flow en Brainport Industries in het kader van het Europese initiatief AI-Matters. Ze gaan verschillende diensten verlenen.

AI-Matters wil de veerkracht en flexibiliteit van de Europese productiesector vergroten door de inzet van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en robotica, en intelligente, autonome systemen voor flexibele productie. Dit doet het met de oprichting van een Manufacturing Testing and Experimentation Facility (TEF)-netwerk. Het netwerk is te vinden op verschillende locaties verspreid over 8 landen en telt 25 partners: veelal grote onderzoeks- en innovatieorganisaties.

Brainport Industries Campus

Het Nederlandse onderdeel (node) heeft zijn thuisbasis op de Brainport Industries Campus (BIC), waar diverse hightech maakbedrijven en technische toeleveranciers te vinden zijn om samen te produceren en innoveren. Naast Brainport Industries zijn er nog twee partners, namelijk de Technische Universiteit Eindhoven en TNO. De Nederlandse node bouwt verder aan de al bestaande faciliteiten en infrastructuur en biedt diensten op het gebied van mens-robotinteractie en optimalisatie op fabrieksniveau.

Samenwerking met AM-Flow Brainport Industries en AM-Flow

gaan nu MKB-bedrijven helpen met uitdagingen op het gebied van productiedigitalisering.

Deze gezamenlijke inspanning richt zich op het realiseren van volledig geïntegreerde en gedigitaliseerde flexibele productieprocessen met toegepaste AI-technologie. Stefan Rink, CEO bij AM-Flow: “We bieden MKB-bedrijven een unieke kans om hun transitie naar Industrie 4.0 en autonome productie te versnellen.

Via een reeks geavanceerde, op AI gebaseerde systemen en modules van AM-Flow kunnen zij leren hoe ze moeten omgaan met de complexiteit van snelle levering van vele verschillende op maat gemaakte 3 dimensionale onderdelen. Deze diensten stellen de bedrijven in staat te begrijpen hoe zij nieuwe productietechnologieën kunnen toepassen in verschillende productiestappen voor diverse toepassingen.”

Nieuwe diensten

De diensten die Brainport Industries en AM-Flow aanbieden, stellen MKBbedrijven in staat om te begrijpen en ervaren hoe zij nieuwe productietechnologieën kunnen toepassen in de high-mix industrie, rekening houdend met de complexiteit van de grote diversiteit, kwaliteitscontrole en flexibele en autonome transport van en aan onderdelen in de fabriek. Daarnaast kunnen zij met deze diensten on-

derzoeken of het mogelijk is om hun onderdelen te verwerken met de huidige module en experimenteren met moduleconfiguraties voor hun operationele omgeving, om praktische inzichten te verkrijgen en processen te optimaliseren passend bij hun behoeften. De aangeboden diensten bestaan uit demonstratie van modules, haalbaarheidsstudies, testen en experimenteren (ook op MKB-locatie), aanpassingen voor nieuwe gebruiksscenario's.

Ceratizit opent energie-efficiënte productiefaciliteit

Ceratizit heeft een nieuwe, energiezuinige productiefaciliteit in Kreckelmoos (Reutte, Oostenrijk) geopend. De faciliteit biedt met een vloeroppervlak van 45.000 m2 ruimte aan productiehallen, opslag- en logistieke ruimtes, kantoren en sociale ruimtes voor meer dan 300 werknemers.

In lijn met de bedrijfsdoelstellingen lag de nadruk tijdens de ontwikkeling van de nieuwe fabriek op duurzaamheid, energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen. “De bouw van onze nieuwe vestiging in Kreckelmoos opent nieuwe mogelijkheden voor groei, automatisering en digitalisering bij de productie van onze producten”, verklaart Simon Jost, Managing Director van Ceratizit Oostenrijk.

Voor het verwarmings- en koelsysteem is een energiezuinig concept ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van thermisch grondwater, warmtepompen en fotovoltaïsche

RVS Products breidt uit naar Duitsland

RVS Products, online aanbieder van roestvast stalen producten, heeft begin april haar nieuwe Duitse webshop RVS Edelstahl gelanceerd. Met deze stap biedt het bedrijf zowel zakelijke als particuliere klanten in Duitsland toegang tot een uitgebreid assortiment van meer dan 60.000 RVS artikelen.

De afgelopen vijftien jaar heeft RVS Products een sterke reputatie opgebouwd in Nederland. Meer dan 2.500 klanten beoordelen het bedrijf uit Capelle aan den IJssel met een 9,1. Het

succes dankt het bedrijf aan het duurzame karakter van de producten en het uitgebreide leveranciersnetwerk voor een hoge beschikbaarheidsgraat. "We zijn verheugd om onze aanwezigheid uit te breiden naar de Duitse markt met de lancering van RVS Edelstahl", aldus Johan Visser, eigenaar van RVS Products. "Door onze hoogwaardige roestvast stalen producten en uitstekende service beschikbaar te stellen in Duitsland, blijven we onze missie voortzetten om de eerste keuze te zijn voor roestvast stalen oplossingen binnen Europa."

nieuwe mogelijkheden voor groei, automatisering en digitalisering bij de productie van de

systemen. Ook het 15.000 vierkante meter grote groene dak van de productiehal draagt bij aan een laag energieverbruik. Daarnaast dient het groen als natuurlijke bescherming

tegen neerslag en verbetert het de luchtkwaliteit in de omgeving. Het moderne gebouw van drie verdiepingen is ook visueel indrukwekkend. Opvallend is de zichtbare houten

draagstructuur van lokaal sparrenhout. Het gebruik van dit natuurlijk hernieuwbare bouwmateriaal heeft een emissiearme bouw mogelijk gemaakt.

15
RVS Products heeft begin april haar nieuwe Duitse webshop RVS Edelstahl gelanceerd. De nieuwe vestiging opent producten van Ceratizit.

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

De vakbeurs Vision, Robotics en Motion neemt bezoekers op 5 en 6 juni mee in de wereld van automatisering en digitalisering. In de Brabanthallen in Den Bosch komen de meest geavanceerde cobots en de meest nauwkeurige visiontechnologie voorbij.

“Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt waardoor bedrijven efficiënter moeten werken. Daarnaast worden de producteisen steeds strenger. Robots en cobots bieden uitkomst. Maar waar begin je? Wij laten met deze beurs zien wat de mogelijkheden zijn en brengen bedrijven met elkaar in contact”, zegt Charlotte de Jong, Programmamanager van Vision, Robotics & Motion bij organisator Mikrocentrum.

Nieuwe pijler Digital Innovation Op de vakbeurs krijgen professionals een compleet overzicht van de nieuwste ontwikkelingen om slimme productieautomatisering toe te passen in een productieomgeving. Van slimme softwaresystemen om papierwerk terug te dringen tot volledig autonoom werkende robots. De vakbeurs wordt dit jaar uitgebreid met een nieuwe pijler: Digital Innovation. Deze legt de focus op de digitaliseringsmogelijkheden en oplossingen voor bedrijven in de maakindustrie. “We zien dat digitalisering en automatisering altijd hand in hand gaan, zonder digitalisering kun je bijna niet automatiseren. Daarom kan het bijna niet los van elkaar bestaan.

Dat maakt de combinatie op de beurs erg interessant”, stelt Timo van Leent, manager afdeling Evenementen bij Mikrocentrum. “Ondernemers kunnen zich laten informeren over de nieuwste trends. Bovendien werken de verhalen van anderen vaak inspirerend.”

Eerste stappen zijn moeilijk

Van Leent ziet dat zeker kleinere bedrijven het lastig vinden om de eerste stappen te zetten richting digitaliseren en automatiseren. Zij hebben vaak geen grote ICT-afdelingen met enorme budgetten om te experimenteren. Maar de markt vraagt wel van hen om mee te gaan in de vernieuwingen. “Op Vision, Robotics & Motion krijgen ondernemers inzicht in wat digitalisering en automatisering voor hen kan betekenen”, zegt Van Leent. Op de beurs staan verschillende exposanten met de nieuwste technologieën en er is een groot aantal workshops en lezingen te bezoeken. De Jong vult aan: “Vision, Robotics & Motion is de one-stop-shop voor de fabriek van de toekomst.” Ze benadrukt dat de beurs interessant is voor zowel kleine als grote bedrijven, in verschillende fases van automatisering en digitalisering. “Voor bedrijven die aan het begin van dat proces staan, is het waardevol om te zien wat er allemaal mogelijk is. Maar ook voor ondernemers die al verder zijn en dieper in willen gaan op bepaalde onderdelen, is er genoeg aanbod.”

Netwerk opbouwen

Netwerken staat centraal op de beurs, bezoekers kunnen in korte tijd veel mensen leren kennen. Zo zijn er naast

bedrijven die nieuwe technologieën aanbieden ook verschillende consultants en subsidiepartijen aanwezig die bedrijven kunnen helpen. Een van de exposanten op de beursvloer van de nieuwe pijler Digital Innovation is softwarebedrijf Xibis. “Wij leveren passende softwarepakketten voor de maakindustrie. Zonder goede ERP-backbone (Enterprise resource planning) kun je niet digitaliseren en automatiseren”, zegt Sijmon van den Berg, general manager bij Xibis. Het bedrijf heeft klanten op het gebied van machine en apparaten bouw, aerospace, automotive, elektro-

nica, meubelindustrie en bouwtoelevering. “Sommige bedrijven zijn al in een vergevorderd stadium als het om digitalisering gaat, terwijl anderen nog aan het begin staan. Wij kunnen er met onze software voor zorgen dat er geen papiertje meer nodig is in een organisatie.”

Leren en ontdekken Naast de exposanten en de demo’s op de beursvloer is er ook een uitgebreid lezingenprogramma. “Dat is een belangrijk aspect, want software is niet altijd tastbaar te maken. Door middel

Mitutoyo demonstreert geautomatiseerde meetcel

Mitutoyo – de specialist in precisiemeettechniek – neemt op 5 en 6 juni deel aan de 21ste editie van Vision, Robotics & Motion in Den Bosch.

De vraag naar geautomatiseerd produceren is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast worden de doorlooptijden en de klanteisen steeds strenger, waardoor ook de vraag naar nieuwe en aangepaste meettechnieken steeds belangrijker en groter wordt. Om hierop in te

spelen heeft Mitutoyo – samen met dochteronderneming Komeg – een geautomatiseerde cel ontwikkeld, die op een eenvoudige wijze laat zien hoe met behulp van een pick and place oplossing, producten worden verplaatst, gepositioneerd en volautomatisch gemeten, middels contact- als non-contact measurement. Het doel hiervan is, klanten te tonen dat Mitutoyo klant specifieke volautomatische meetoplossingen kan bieden, ook in de OEM markt.

Quick Vision Apex Pro Tevens zal Mitutoyo de Quick Vision Apex Pro presenteren; Dit is de vijfde generatie van driedimensionaal contact- en contactloos meten op een hoog niveau. De familie van CNC Vision meetmachines blijft zich ontwikkelen, inmiddels een proven concept binnen Mitutoyo, en niet meer weg te denken en toonaangevend op het gebied van hoogtechnologische geavanceerde meettechnologieën voor de medische-, automotive- en halfgeleiderindustrie.

Meetmicroscoop

Ook op het gebied van meetmicroscopen heeft Mitutoyo zich inmiddels bewezen. Mitutoyo heeft een breed assortiment van meetmicroscopen; zo zal de MF-U worden gepresenteerd, een meetmicroscoop voor hoognauwkeurige toepassingen. Deze lijn meetmicroscoop is voorzien van – een in eigen huis ontwikkeld – optisch systeem met hoogwaardige objectieven in een al dan niet geautomatiseerde revolverkop. Middels de Vision Unit – camera systeem van Mitutoyo – worden de metingen gevisualiseerd.

Bij optische inspectie van driedimensionale objecten resulteren factoren zoals afstand, helling, beweging en meerdere reflecties onvermijdelijk in oppervlakken die onscherp zijn bij elk vastgelegd

van lezingen krijg je als bezoeker toch een goed beeld van de mogelijkheden”, zegt Van Leent daarover. Zo geeft Dennis van Kleef, programmaleider bagage bij Schiphol Group, in een lezing een inkijkje in het automatiseren van de bagageafhandeling op de luchthaven. “Dat kan andere bedrijven die bezig zijn met het automatiseren van warehousing weer inspireren”, schetst De Jong. Het versterken van het netwerk in de hightech maakindustrie en het inspireren van ondernemers zijn dan ook belangrijke uitgangspunten voor de beurs.

beeld; dit is altijd het bekende probleem met conventionele lenzen. Met de revolutionaire TAGLENS van Mitutoyo is dit verleden tijd. Met de baanbrekende extreem snelle varifocale lens zal het beeld altijd scherp blijven, zelfs met hoogteverschillen, waardoor de hoogste observatie-efficiëntie ooit mogelijk is. Naast meer dan 8.000 meetoplossingen, levert Mitutoyo ook SPC software genaamd MeasurLink. Dit softwarepakket is een gebruiksvriendelijk, realtime

statische procesbeheersing-software voor gegevensverzameling. MeasurLink combineert realtime gegevensverzameling met SPC-grafieken en SPC-analyses voor operators en realtime kwaliteitscontrole en waarschuwingen voor uw gehele productiesysteem. Zowel voor digitale handmeetmiddelen alsmede alle Mitutoyo meetsystemen is MeasurLink inzetbaar.

Mitutoyo Stand 65

16
Vision, Robotics en Motion is op 5 en 6 juni gratis te bezoeken. Bezoekers kunnen zichzelf vooraf aanmelden via de website of hun bezoek ter plekke bij de entree registreren. Mitutoyo heeft samen met dochter Komeg een geautomatiseerde cel ontwikkeld, die op een eenvoudige wijze laat zien hoe met behulp van een pick and place oplossing, producten worden verplaatst, gepositioneerd en volautomatisch gemeten. De Quick Vision Apex Pro is de vijfde generatie van driedimensionaal contact- en contactloos meten op een hoog niveau.

Bereid je bedrijf voor op nieuwe Machineverordening

Op 20 januari 2027 vervalt de Machinerichtlijn 2006/42/EG en wordt deze vervangen door Verordening (EU) 2023/1230 betreffende machines. Deze Europese Verordening wordt van kracht in alle EU-landen en is van toepassing op machinebouwers en de gehele toeleveringsketen. Wat gaat er precies veranderen en hoe bereid je jouw bedrijf hierop voor?

Om bedrijven op weg te helpen in de voorbereiding organiseert Mikrocentrum Opleidingen op 6 juni tijdens Vision, Robotics & Motion de inspiratiesessie ‘Machineverordening: impact en aanpak’. Onder leiding van Mikrocentrumdocent Machineveiligheid Nick de With en Chris van der Heijden, Design Safety Improvement Manager Corporate HSE van Vanderlande Industries, worden deelnemers in 2,5 uur tijd meegenomen in alle ins en outs om direct aan de slag te gaan.

Nauwe samenwerking

De komst van de machineverordening brengt uitdagingen met zich mee die van invloed zijn op de werkwijze en het dagelijks handelen van technische professionals. “Als technisch professional is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwste wet- en regelgeving. Neem hierbij als voorbeeld de nieuwe Machineverordening. Deze veranderende wetgeving geeft een impuls aan machinebouwers om bijvoorbeeld een ontwerp op te frissen. In eerste instantie leidt verandering in regelgeving tot verwarring, want er zijn verschillende aanpakken mogelijk. Dat is precies waar wij als Mikrocentrum Opleidingen aan

bij willen dragen: het geven van inzichten zodat het gemakkelijker wordt om duidelijkheid te krijgen in de veranderingen en hun impact”, vertelt Geert-Jan van Winkel, Programmamanager Opleidingen Machineveiligheid bij Mikrocentrum.

Van oud naar nieuw

De Machinerichtlijn was een van de meest essentiële Europese richtlijnen voor het reguleren van productveiligheid binnen de EU. In tegenstelling tot de Machinerichtlijn hoeft de Machineverordening niet eerst te worden omgezet naar nationale wetgeving. Dit betekent dat de nieuwe Machineverordening rechtstreeks binnen alle lidstaten van de EU van kracht wordt op 20 januari 2027.

Enkele belangrijke wijzigingen waar rekening mee moet worden gehouden, zijn dat nieuwe technologieën zoals AI en IoT onder de Machineverordening vallen voor zover dit de veiligheid van machines aangaat. Bovendien introduceert de Machineverordening een nieuwe lijst van ‘machines met een hoog risico’, waarmee de oude lijst komt te vervallen.

Vanderlande De komst van de Machineverordening heeft grote invloed op bedrijven die internationaal actief zijn, zoals Vanderlande Industries. Het waarborgen van de nieuwe verordening heeft namelijk invloed op de invoering van producten, de distributie van machines en het nastreven van nieuwe regelgeving en eisen rondom producten machineveiligheid. Bedrijven die wereldwijd actief zijn in machinebouw of gebruiker zijn van (hightech)

Schuurrobot voor automatisch schuren en polijsten

EKB, specialist op het gebied van complexe industriële automatisering, heeft recentelijk een autonome schuur- en polijstrobot geïntroduceerd. Dit geavanceerde systeem beweegt langs een lineaire as van 7 meter en voert zelfstandig oppervlaktebewerking uit op basis van CAD-data of een visionsysteem.

Het hart van EKB's expertise ligt in het naadloos integreren van productieautomatiseringssystemen, variërend van enkelvoudige sensoren tot overkoepelende besturingslagen in de productie- en administratieprocessen. Door al in een vroeg stadium samen te werken met klanten, kan EKB op maat gemaakte oplossingen bieden die perfect aansluiten op hun bedrijfsprocessen, met maximale efficiëntie en veiligheid. De schuur- en polijstrobot is een treffend voorbeeld van deze aanpak. Dit autonome systeem is ontworpen om diverse oppervlakken van staal of kunststof te behandelen. Het omvat een volledige oplossing, inclusief de robot zelf, met lineaire assen, sensoren, vision systeem, druk- en positie regelsystemen, en schuur- of polijstkop. Voor een specifieke klantuitdaging werd de robot ontworpen om grote werkstukken te bewerken langs een 7 meter lange lineaire as.

machines, moeten zich goed laten voorlichten om niet voor verrassingen te komen staan.

Tijdens de inspiratiesessie krijgen deelnemers antwoord op vragen als: wat is de aanleiding van de nieuwe wetgeving voor machines? Wat zijn de significante wijzigingen in de ‘essentiele veiligheids- en gezondheidseisen’?

Hoe kan je als machinebouwer jezelf voorbereiden op de Machineverordening? En welke nieuwe, wettelijke eisen hebben de meeste impact?

Programma

De inspiratiesessie vindt plaats op donderdag 6 juni tijdens Vision, Ro-

CAD-data of een visionsysteem

De bewegingen van de robot worden bepaald door CAD-data of een vision systeem. Het visionsysteem fungeert tevens als monitoringsysteem om de kwaliteit van het schuur- of polijstproces voortdurend te controleren. Dit alles resulteert in een perfect oppervlak met optimale afwerking, terwijl de productiviteit wordt verhoogd door de snelle werking van de robot.

Tal van voordelen

Het gebruik van de schuur- en polijstro-

bot biedt tal van voordelen voor eindgebruikers. Het verlicht de werkdruk door zware en repetitieve taken uit te besteden aan de robot, wat ook ergonomische voordelen met zich meebrengt. Bovendien zorgt de robot voor consistente kwaliteit en verhoogde productiviteit, waardoor eindgebruikers hun output kunnen verhogen zonder extra personeel in te zetten.

botics & Motion in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is gewenst en kan via het aanmeldformulier van de vakbeurs. Na de workshop hebben

deelnemers de kans om ook gratis Vision, Robotics & Motion te bezoeken waar o.a. ruim 130 bedrijven hun digitalisering- en automatiseringsoplossingen voor het MKB presenteren.

Ultracompacte 2D-visionsensor in

infraroodvariant

Voor de inspectie van kleine onderdelen, modules en eindproducten in de industriële omgeving biedt Sick de ultracompacte 2d-visionsensor InspectorP61x.

Vele machinebouwers, system integrators en eindgebruikers zetten de sensor in voor toepassingen met een beperkte installatieruimte of voor een snelle montage op een robotarm. De nieuwe hardware-upgrade maakt de InspectorP61x zo mogelijk nog populairder. Naast de standaarduitvoering met rode en blauwe LED’s biedt Sick

Gloednieuw

nu namelijk ook een variant met nabij-infraroodverlichting (NIR). Dit licht biedt voor sommige toepassingen een beter contrast. Omdat het licht onzichtbaar is, is het een uitkomst voor die omgevingen waarin hinderlijk knipperende LED’s een ernstige verstoring vormen. Behalve de verlichting is ook de IO-interface geüpgraded. Deze beschikt nu over vier digitale uitgangen.

Sick Stand 115

ventieleiland

Als importeur van het Italiaanse pneumatiek bedrijf API presenteert Almotion hun nieuwe ventieleilanden A5 serie. Het compacte ventieleiland komt met veel beschikbare accessoires. Hierdoor is het bijna overal inzetbaar voor pneumatische applicaties.

De nieuwe plug-in manifolds zijn te krijgen in de maten 10mm en 14mm. Bij deze ventieleilanden kunnen op alle subbases 3 verschillende modulaire interfaces worden toegepast voor het configureren van het type communicatie: (1) Veldbus interface (selecteerbaar tussen ProfiNET, EtherCAT, EtherNET/IP en CC-Link IE Field Basic), (2) Multipolaire Sub D-interface, (3) IO-Link-interface.

De magneetventielen zijn op een eenvoudige en praktische manier gemonteerd. Hierdoor kan elk ventiel eenvoudig vervangen worden. Ook als deze in een tussenpositie zit. Daarnaast hebben de ventielspoelen een

laag verbruik van 1,2W met 360° LED zicht. De ventielen zijn ook voorzien van manuele override drukknoppen. De nieuwe ventieleilanden zijn voorzien van meerdere subbases met vaste posities. Deze posities zijn: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 16, 20 of 24. Bij alle posities is er interne of externe pilot aansturing mogelijk. De aansturing is aan te passen door een schroef of plug aan te brengen in de betreffende aansluiting. Deze schroeven of pluggen zijn los verkrijgbaar. Voor de ongebruikte posities op het eiland zijn er handige afsluitpluggen en aparte voedings- en ontluchting membranen verkrijgbaar.

De ventielmanifolds worden compleet geleverd, volledig gemonteerd, geconfigureerd en getest. Ook worden ze standaard geleverd in overeenstemming met de Reach- en RoHS-richtlijnen.

Almotion Stand 52

17
De komst van de Machineverordening heeft grote invloed op bedrijven die internationaal actief zijn, zoals Vanderlande Industries dat voorspellend onderhoud introduceert aan het bagageafhandelingssysteem van Heathrow Airport. Vanderlande levert een bijdrage aan de inspiratiesessie van Mikrocentrum. EKB maakt gebruik van CAD-data of een visionsysteem om een autonome schuur- en polijstrobot aan te sturen.
EKB Stand 68

Geautomatiseerd schuren en polijsten

Quick Vision Pro-serie

Zeer geavanceerde contactloze 3D meettechnologieën

Stream functionaliteit

Uiterst functionele verlichtingsunit

Programmeerbaar aangedreven wisselkop

Multi-sensor Technologie

Hoogwaardige Mitutoyo objectieven

Verschillende meetbereiken / nauwkeurigheden

QVPAK software, van eenvoudige tot complexe meetroutines

AI-inspect inspectiesoftware

mitutoyo.nl | mitutoyo.be

3D-printoplossing voor licht industriële toepassingen

De Factor 4 industriële 3D-printer is ontworpen voor licht industriële toepassingen, zoals de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.

Ultimaker heeft onlangs op de Hannover Messe de Factor 4 industriële 3D-printer, een end-to-end 3D-printoplossing voor licht industriële toepassingen, geïntroduceerd.

Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten. Met ondersteuning voor technische materialen, dubbele extrusie met directe aandrijving, ingebouwde rapportage over de printkwaliteit, temperatuurgecontroleerd bouwvolume en andere innovatieve functies, levert dit systeem een hoge mate van voorspelbaarheid en minimale variatie. Volgens de producent zal de machine een van de breedste materiaalportfolio's op de markt ondersteunen voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder onderdelen voor eindgebruik, functionele prototyping, productiegereedschappen en productie van kleine batches van hulpcomponenten en reserveonderdelen.

Nieuwe printkern Factor 4 biedt een temperatuurgecontroleerd bouwvolume van 330 x 240 x 300 mm en een gelijkmatige bedverwarming, waardoor consistente presta-

ties over de gehele bouwplaat worden gegarandeerd. Het systeem is ontworpen voor productie- en industriële sectoren en wordt gelanceerd met een nieuwe printkern voor hoge temperaturen waarmee ingenieurs tot 340 °C kunnen printen, waardoor een breder scala aan hoogwaardige, temperatuurbestendige en duurzame materialen mogelijk wordt, zoals de nieuwe Ultimaker PPS CF, een composietmateriaal voor hoge temperaturen. Factor 4 is ontworpen om consistente resultaten te leveren op meerdere machines - optimaal voor het produceren van gevalideerde onderdelen voor gedistribueerde productie. De veelzijdigheid, betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van de printer maken hem volgens de producent ideaal voor industrieën die hun productieworkflows willen optimaliseren en de ontwikkeling willen versnellen. De nieuwste printprofielen voor Factor 4, beschikbaar op Cura 5.7.1, maken het mogelijk om technische materialen, zoals PET-CF en nylon, te printen met productiviteitsniveaus die vergelijkbaar zijn met die van Tough PLA en PETG, waardoor de printsnelheid effectief wordt verdubbeld in vergelijking met de UltiMaker S-serie.

Okuma geeft machines energiebesparende functies

Wettelijke vereisten, stijgende energieprijzen en intern beleid dagen veel bedrijven uit om het energieverbruik in hun productie te verminderen. Daarom rust Okuma zijn CNC-bewerkingsmachines uit met de energiebesparende ECO Suite Plus technologieen, waarmee een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd aan het koolstofvrij maken van de productie van zijn klanten.

Niet alleen tijdens het productieproces verbruiken werktuigmachines energie. Lange stilstandtijden, het onnodig draaien van pompen of de continue werking van gedecentraliseerde apparatuur zijn ook verantwoordelijk voor

een hoog verbruik van hulpbronnen.

Dit is waar Okuma's ECO Suite Plus in beeld komt, een combinatie van vier systemen die het energieverbruik en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.

Energie-efficiënte optimalisatie

Met de ECO Power Monitor kunnen bedrijven op basis van hun productiegegevens energiebesparende maatregelen doorvoeren. Okuma’s zelfontwikkelde OSP-controle registreert de bedrijfsstatus, CO2-uitstoot en energieverbruik van elke machine. Deze schat aan gegevens kan worden geanalyseerd en weergegeven via de ECO Power Monitor, waardoor gerichte aanpassingen mogelijk zijn. Dit is de basis voor de

ECO Idling Stop. Met deze functie detecteert de machine automatisch de bedrijfsstatus, identificeert onnodige componenten en zet deze indien nodig in de inactieve modus. Omdat de hulpapparatuur van een werktuigmachine doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruikt, maakt deze technologie het mogelijk de machine op een veel klimaatvriendelijkere en kosteneffectievere manier te bedienen.

Randapparatuur optimaliseren Ook de werking van andere randapparatuur, zoals spanentransporteurs en afzuigsystemen, kan worden aangepast om het energieverbruik te optimaliseren. Bedrijven kunnen hiervoor gebruik

maken van de optionele ECO Operation-functie. Dit stelt automatisch de vereiste werkpatronen in om de CO2-uitstoot te minimaliseren en tegelijkertijd de productiviteit te behouden. Als optie is ook de efficiënte ECO Hydraulics-unit leverbaar. Hierdoor wordt het energieverbruik van de machine tijdens het gebruik aanzienlijk verminderd.

Andere technologieën

Okuma maakt ook gebruik van andere technologieën die in eigen huis zijn ontwikkeld om het energieverbruik tijdens machinegebruik te verminderen en de cyclustijden te verkorten. Daartoe behoort onder meer het Thermo-Friendly Concept, dat gebruik maakt van een

Industriële kwaliteit

Factor 4 is gemaakt van robuust staal, aluminium en glas en is gebouwd voor de fabrieksvloer. De printer is voorzien van een drievoudig geïsoleerd bouwvolume, dubbele extrusie met gesloten lus en directe aandrijving, automatische inductieve bednivellering en een flexibele bouwplaat met PEI-coating, wat zorgt voor een consistente productieoutput, zelfs bij complexe en uitdagende ontwerpen. Deze kenmerken in combinatie met het geheel nieuwe Hbrugportaal en een stijf, volledig metalen frame zorgen voor snelle beweging en nauwkeurigheid. Het geïntegreerde, vochtarme materiaalverwerkingssysteem stelt ingenieurs in staat om hun printopdrachten betrouwbaar te beheren. Het materiaalstation is geklimatiseerd, met een vochtigheidsgraad die onder de 15% wordt gehouden, en biedt plaats aan maximaal zes spoelen filamenten. Het beschikt over een automatische materiaalwisselmogelijkheid, die naadloos schakelt tussen spoelen, waardoor downtime wordt geëlimineerd en ononderbroken printen wordt gegarandeerd, voor degenen die een enkel onderdeel printen dat meerdere dagen of meerdere spoelen nodig heeft.

intelligente combinatie van besturingstechnologie en machineontwerp om onvermijdelijke warmteontwikkeling te compenseren, de maatnauwkeurigheid te verbeteren en zo nog efficiënter gebruik te maken van energie. Uit berekeningen blijkt dat het gebruik van de energiebesparende technologieën van Okuma de CO2-uitstoot aanzienlijk kan verminderen in vergelijking met conventioneel machinegebruik. Zo helpt Okuma bedrijven een beslissende stap te zetten richting klimaatneutraliteit. Het terugdringen van het energieverbruik kan kostenbesparingen opleveren. Dit kan op zijn beurt leiden tot een winstgevendere productie.

Innovatieve I/O-optiekaart verbetert prestaties servoaandrijvingen

Parker Hannifin heeft zijn aanbod van zelfstandige en meerassige Parkerservoaandrijvingen (PSD) verbeterd met een nieuwe I/O-optiekaart. Deze kaart, die plaats biedt aan één of twee kaarten per aandrijving, introduceert een scala aan technische functies die de aanpasbaarheid en prestaties van de PSD-serie verbeteren.

De optionele I/O-kaart is geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, van bewegingsbesturing voor asinterpolatie tot het aanpassen van verschillende bronnen van instel-

waarden, zoals snelheids- of stroomopdrachten. Hij ondersteunt ook simulatie-, stap- en richtingsinvoer voor de encoder.

Flexibiliteit

Het gebruik van de I/O-kaart heeft een aantal voordelen, waaronder flexibiliteit en kostenbesparing. Bovendien biedt het een bredere keuze aan sensoren, waardoor kosten kunnen worden bespaard door gebruik te maken van sensoren met standaardinterfaces in plaats van duurdere sensoren met veldbusinterfaces. Rechtstreeks aan-

gesloten sensoren zorgen voor kortere cyclustijden en minder vertragingen, wat de prestaties van regelingen met een gesloten lus verbetert. Bovendien kunnen kleine toepassingen worden gerealiseerd zonder dat een externe programmeerbare logische controller (PLC) nodig is, waardoor het algehele systeemontwerp eenvoudiger is. De I/O-optiekaart is compatibel met alle PSD1-series en heeft een flexibel ontwerp met één of twee kaarten per aandrijving. Het beschikt over één encoderinterface voor invoer/emulatie, acht schakelbare digitale ingangen/

uitgangen en vier analoge ingangen. Deze nieuwe I/O-optiekaart zorgt voor een toename van potentiële toepassingen van Parker-servoaandrijvingen door ze geschikt te maken voor een breed scala aan toepassingen als gedecentraliseerde besturingssystemen met bewegingsbesturing en PLC-functie in de aandrijving. De diverse in- en uitgangen maken directe verbindingen met sensoren mogelijk, waardoor interne belastingsregeling mogelijk is en ze kunnen dienen als instelpuntingangen voor stroom of snelheid.

19 073 - 511 85 03 • info@vmc.eu • www.vmc.eu Veluw Metal Creations TOPKWALITEIT LASERSNIJDEN & PONSEN
De I/O-optiekaart is compatibel met alle PSD1series en heeft een flexibel ontwerp met één of twee kaarten per aandrijving.

Netjes robotlassen met circulaire lasersensor: voordelen en details

Valk Welding heeft recent een nieuwe mijlpaal bereikt met de levering van meer dan 200 ARC-EYE camera's. Deze camera maakt het mogelijk om tijdens het lassen met een robot de lasnaad te volgen en zo gaten en andere onregelmatigheden te voorkomen.

Lasrobots kunnen veel, maar ze missen het bewustzijn van hun omgeving. Als we een robotprogramma starten zonder product, dan zouden ze dit vaak niet doorhebben. Voor een eenvoudig product vormt dit geen probleem, maar een ingewikkeld project met afwijkingen vereist meer

intelligentie. De ARC-EYE lasercamera met circulaire scanningtechniek gebruikt 3D-beeld om in deze situaties bewustzijn te creëren. Met meer dan 200 leveringen duikt Eric Leijten, teamleider softwareontwikkeling bij Valk Welding en het creatieve brein achter de 3D-software, in de werking en de voordelen van deze camera.

Real-time naadvolgen

“Waar wij ons als mens het meest van bewust zijn is beeld”, begint Leijten. “Als klein kind zien we al van alles. We nemen het op en leren ervan. Bij de ARC-EYE zit dat stukje intelligentie in de software en de camera dient als

oog: het maakt foto’s.” De software analyseert dit beeld en geleidt hiermee de lasrobot tijdens het lasproces, wat een uitkomst biedt bij het lassen van materialen waarbij nauwkeurig naadvolgen op de vlamboog moeilijk is.

Uniek circulair concept

Een uniek punt van de ARC-EYE is haar manier van scannen: de camera neemt geen foto van een geprojecteerde streep, maar maakt met een hoge snelheid foto’s van een roterende ‘laser spot’. Leijten vertelt over de voordelen: “Het gebruik van een punt verkleint zowel het oppervlak dat de

Slimme kilo-robot volgt operator automatisch

Piaggio Fast Forward (PFF), dochter van de Piaggio Group (PIA.MI) actief in robotica en mobiliteit voor de toekomst, heeft kilo gelanceerd. Dit is een robot met slimme volgtechnologie die operators bijstaat in het verwerken en verplaatsen van zware materialen en het risico op letsels vermindert.

Als onderdeel van het moderniseringsproject in de productiefaciliteit in Mandello del Lario, heeft de Piaggio Group plannen om de kilo-robot te integreren in de nieuwe productielijnen van Moto Guzzi. Vervolgens zal kilo worden geïntroduceerd in de andere productiefaciliteiten van de groep in Italië, India, Vietnam en Indonesië.

Het markeert de eerste implementatie van PFF's eigen Travel on Known Paths autonome gedragssoftware en biedt operators een innovatief werktuig met de mogelijkheid om hen te volgen of

De X-serie onderscheidt zich niet alleen door zijn slanke, state-of-the-art elektrische architectuur, maar ook door zijn connectiviteit.

zelfstandig te bewegen. kilo heeft een laadvermogen tot 130 kg en maakt gebruik van 4D radarbeeld en innovatieve

sensoren om de bestuurder te volgen, autonoom te bewegen en meer dan 100 vooraf ingestelde paden te volgen.

laser beschijnt als het oppervlak dat gescand wordt. Daardoor neemt de camera minder reflecties waar die de meting kunnen verstoren. Een bijkomend voordeel is dat het laservermogen geconcentreerd blijft, waardoor we het benodigde laservermogen laag en veilig kunnen houden.” Reflecties vormen voor robotcamera’s vooral problemen bij glimmend materiaal zoals aluminium en roestvrijstaal, en dat is volgens Eric precies het stukje waar de ARC-EYE goed in is.

Metingen in 3D

Naast dat de ARC-EYE minder last heeft van reflecties, registreert de camera dankzij haar circulaire concept alle zes vrijheidsgraden, wat nog meer voordelen introduceert: “Omdat een cirkel als een kegel naar buiten wordt geprojecteerd, krijg je een driedimensionale meting. Met de vervorming van deze kegel kan de software de stand ten opzichte van het oppervlak herkennen. Hierdoor kan de ARC-EYE bijvoorbeeld direct bepalen of een bocht naar boven of beneden gaat.”

Extra mogelijkheden

Sommige producties vereisen nog meer bewustzijn bij het naadvolgen:

Konecranes lanceert slimme, met internet verbonden kraan

Konecranes heeft zijn X-serie industriële kraan gelanceerd, de opvolger van het CXT-model met een nieuw compact ontwerp en veilige, betrouwbare technologie die zich kan aanpassen aan de behoeften van de klant.

De X-serie onderscheidt zich niet alleen door zijn slanke, state-of-the-art elektrische architectuur, maar ook door zijn connectiviteit. Ontworpen om veilig, compact en betrouwbaar te zijn, kan het flexibel worden aangepast aan toekomstige eisen van de klant. Dit aanpassingsvermogen wordt mogelijk gemaakt door slimme, verbonden componenten, waardoor naadloze software-upgrades ‘overthe-air’ mogelijk zijn.

Klanten hebben de mogelijkheid om de kraan in eerste instantie aan te schaffen en eenvoudig te upgraden naar extra Smart Features, waardoor functionaliteiten naadloos kunnen worden geïntegreerd naarmate de bedrijfsbehoeften evolueren. Bovendien kunnen probleemoplossing en software-updates gemakkelijk vanaf vloerniveau worden uitgevoerd, waardoor potentiële downtime tot een mi-

nimum wordt beperkt. Met een focus op gebruiksvriendelijk ontwerp, is de kraan voorzien van een nieuwe ergonomische CANMAN-radio met een geïntegreerd display, die machinisten bewegingsvrijheid en essentiële informatie binnen handbereik biedt, terwijl hij ook traploze bediening biedt voor veiligere en nauwkeurigere hijsDe X-serie onderscheidt zich niet alleen door zijn slanke, state-of-the-art elektrische

grote producten komen met grote verschuivingen en bepaalde materialen krimpen aanzienlijk. De ARC-EYE ‘adaptive’ is een software-uitbreiding die tijdens het lassen niet alleen de posities begeleidt, maar ook de lasparameters (zoals snelheid, hoeveelheid draad, voltage en de pendelbeweging). Ook bedrijven die te maken hebben met meerdere laslagen kunnen met enthousiasme uitkijken naar de toekomst van ARC-EYE: “We werken nu aan een ‘multi-pass’ uitbreiding waarmee vol automatisch alle passes voor het meerlaags lassen worden berekend en gegenereerd.”

Benodigdheden

Om een ARC-EYE lasercamera te gebruiken voor de productie, is ten minste een Panasonic G3 lasrobot nodig. Hier krijgt men een computer bij met de software die alle beelden analyseert en de las-robot aanstuurt. Om zowel de computer als de camera correct te bedienen en in te stellen, biedt Valk Welding een interne cursus aan van 3 dagen. Hier leert men de benodigde commando’s toe te voegen aan het robotprogramma, de juiste lasnaadvormen te kiezen en limieten in te stellen op de computer.

ervaringen.

De Konecranes X-serie is uitgerust met TRUCONNECT Remote Monitoring en biedt essentiële inzichten in het gebruik en de werking van de kraan. Deze gegevens, gecombineerd met onderhoudsinformatie, stellen bedrijven in staat om weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot onderhoudsschema's, veiligheids- en productiviteitsverbeteringen.

Takel

Wat de kraan uit de X-serie verder onderscheidt, is het nieuwe Konecranes S-serie takel met lage inbouwhoogte. Deze compacte takel heeft uitstekende aanrijmaten en traploos hijsen met een lastafhankelijke hijsmotor, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd en de cyclustijden worden verkort. Het gebruik van sterk, lichtgewicht, duurzaam synthetisch hijskabel verbetert de veiligheid en het gebruik in vergelijking met staalkabel.

Konecranes neemt nu bestellingen voor de kraan aan en verwacht dat de eerste leveringen in Q4 2024 zullen beginnen in Europa, het MiddenOosten en Afrika.

20
De ARC-EYE camera maakt het mogelijk om tijdens het lassen met een robot de lasnaad te volgen en zo gaten en andere onregelmatigheden te voorkomen.
architectuur,
maar ook door zijn connectiviteit.

WG50 tandwielkast ontworpen voor optimale krachtoverbrenging

WEG, een wereldwijde fabrikant van tandwielkasten, generatoren, transformatoren en motoren, heeft de WG50 tandwielkast gelanceerd. Deze is speciaal ontworpen om de krachtoverbrenging in een breed scala van industriële toepassingen te optimaliseren.

Het ontwerp van de WG50 bevat cilindrische tandwielen met schuine vertanding, wat zorgt voor een soepele en efficiënte werking en optimale prestaties en betrouwbaarheid. De tandwielkasten zijn ook verkrijgbaar met de optie van parallelle of haakse assen en zijn verkrijgbaar in verhoudingen van 6,30 tot 450 en capaciteiten van 22.000 tot 178.000 Newtonmeter (Nm). Grotere maten zullen later beschikbaar komen.

Met zijn precisiegeslepen tandflanken blinkt de WG50 tandwielkast uit in precisie en soepel schakelen. Daarnaast vertonen de uitgaande assen, die gemaakt zijn van gelegeerd staal en een warmtebehandeling hebben ondergaan, een uitzonderlijke sterkte en slijtvastheid. De nauwkeurige spe-

lingen in alle zittingen en aseinden van de versnellingsbak zorgen voor naadloze compatibiliteit en efficiënte krachtoverbrenging.

Ontworpen met flexibiliteit en een modulaire constructie, kan de WG50 eenvoudig worden gemonteerd in verschillende werkposities, waardoor een naadloze integratie in bestaande systemen mogelijk is. Hij is op maat gemaakt voor een breed scala aan industrieën, waaronder mijnbouw, staalproductie, kunstmestproductie, pulp- en papierproductie en suikeren ethanolproductie.

De tandwielkast is ontworpen om bestand te zijn tegen externe omstandigheden, zoals een aantal starts per uur, schokken en trillingen. Daarnaast zorgt de onderhoudsvriendelijkheid van de tandwielkast voor betrouwbare prestaties onder standaardomstandigheden. Met het oog op het gebruiksgemak vergemakkelijkt de WG50 tandwielkast het onderhoud. Dankzij het gedeelde ontwerp ter hoogte van het midden van de as zijn alle compo-

De WG50 tandwielkast is ontworpen om bestand te zijn tegen externe omstandigheden, zoals een aantal starts per uur, schokken en trillingen.

nenten eenvoudig toegankelijk, wat onderhoudstaken vereenvoudigt. De tandwielkast is ook uitgerust met een inspectiekap aan de bovenkant, waardoor de tandwielkast gemakkelijk kan worden geïnspecteerd zonder de geinstalleerde apparatuur te verwijderen.

De WG50 tandwielkast is uitgerust met zelfuitlijnende rollagers die zijn gekozen om specifieke belastingen te weerstaan, waardoor optimale prestaties en een langere levensduur worden gegarandeerd. Voor efficiënte smering en koeling maakt de tandwielkast gebruik van dompelsmering voor tandwielen en lagers, met de optie van een oliepomp voor druksmering indien nodig.

De behuizing zelf dient als oliereservoir voor eenvoudig onderhoud. Om de thermische regulatie te verbeteren, voert het buitenoppervlak van de tandwielkast de warmte effectief af. Indien nodig kunnen extra koelopties worden gebruikt, zoals een spoel, ventilator of externe warmtewisselaar.

Gezocht: innovaties in oppervlaktetechniek

Op woensdag 16 oktober zal tijdens de Dag van de Oppervlaktetechnologie de ION Borghardt Award 2024 worden uitgereikt. Personen en bedrijven kunnen tot 30 juni hun innovatieve producten of processen hiervoor aanmelden.

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks dat veel bedrijven zich hier al baanbrekend mee bezig houden, wordt dit nog lang niet altijd gezien. Vereniging ION wil branchegenoten uit de Benelux een podium bieden door aandacht te schenken aan de innovaties die plaatsvinden in de oppervlaktetechnologie. De prijs die gekoppeld is aan deze stimulerende innovaties en ontwikkelingen, is de ION Borghardt Award. In 2014 werd de eerste Award uitgereikt aan Heras, gevolgd door 2016 AD-Chemicals tezamen met Weert Groep, 2018 Mavom Chemie en in 2021 Jonkman Coating.

Het thema van de Award 2024 is ‘Water-/energie-efficiency en circulaire economie’. De voorzitter van Stichting ION Borghardt Award, Hans van der Weijde: “De ION Borghardt Award staat open voor alle innovaties in de branche die daadwerkelijk een verschil maken in bedrijfsvoering of producten. Voor deze editie zal de jury in het bijzonder aandacht geven aan efficiënt water- en energieverbruik. Daarnaast staat circulariteit van materialen centraal. Zowel efficiënt gebruik van water als

van energie staan bij alle bedrijven vanuit diverse invalshoeken als thema hoog op de agenda. Hierbij gaat het niet alleen om groen produceren, maar draait het ook om de kosten en een stabiele bedrijfsvoering. Bij circulariteit van materialen wordt gelet op afbreekbaarheid en hergebruik van grondstoffen en refurbishment van materialen. We zoeken bedrijven of combinaties van bedrijven in de branche die door innovatie een aanzienlijke verbetering hebben bereikt en die op die manier een inspiratie zijn voor branchegenoten.”

De jurybeoordeling vindt plaats vanaf 5 juli. De bekendmaking van de genomineerden is op 8 september. Aanmelden kan op de website van Vereniging ION.

21 BAX METAAL Elskensakker 17 Bergeijk T +31(0)497 555 393 info@baxmetaal.nl BAXMETAAL.NL ENGINEERING. LASERPARTS. SAMENSTELLEN. FINISHING. MONTAGE. VAN BEGIN- TOT EINDPRODUCT.

Makita haakse slijper

Makita introduceert de GA050GZ, een XGT 40 V Max 125 mm haakse slijper ontwikkeld voor intensief gebruik in de bouw en installatie, metaalbewerking en renovatie en sloop. Deze machine biedt een hoge werksnelheid door een toerental van 11.000 rpm, gecombineerd met geavanceerde functies voor veiligheid en comfort die trillingen verminderen. De slijper vormt een sterke combinatie met de nieuwe BL4040F accu. De GA050GZ is geoptimaliseerd voor gebruiksgemak en veiligheid, met een toerental dat gelijkstaat aan dat van gesnoerde modellen. Dit maakt de slijper geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van doorslijpen tot afbramen en afwerken. De machine beschikt over Active Feedback sensing Technology (AFT) die de slijper automatisch uitschakelt bij onvoorziene reductie in toeren of bij klemming van de schijf. De geïntegreerde rem en veiligheidsschakelaar zorgen voor een snelle stilstand van de schijf, een rubberen demper reduceert trillingen effectief. De BL4040F accu vertegenwoordigt een significante vooruitgang voor het XGT-platform met zijn verbeterde output, zonder toename in gewicht vergeleken met voorgaande modellen. Deze ontwikkeling is vooral merkbaar in het tabloze ontwerp van de cellen, dat de interne weerstand en warmteontwikkeling minimaliseert. Hierdoor blijft de accu tot 45% koeler en levert deze 35% meer vermogen. Dat resulteert in langere werktijden op een enkele lading, zonder het gewicht of de balans van de machine nadelig te beïnvloeden. makita.nl

Compacte compressor

De nieuwe CRP-serie compacte compressor van SMC stelt engineers in staat om gebruik te maken van een innovatief product dat het mogelijk maakt om pneumatische componenten te gebruiken op locaties zonder persluchtbron, waardoor het perfect is voor gebruik in mobiele toepassingen. Bovendien hebben ontwerpers de optie om de veelzijdige CRP-serie te gebruiken als een compressor (positieve druk) of vacuümpomp (negatieve druk), simpelweg door de leidingen op de juiste manier aan te sluiten. Met een werkdruk tot 0,55 MPa en een vacuümdruk tot -70 kPa is de elektrische CRP-serie een echte probleemoplosser in toepassingen waar geen persluchtbron beschikbaar is. Voorbeelden hiervan zijn robots of collaboratieve robots (cobots) gemonteerd op mobiele AGV's (geautomatiseerde geleide voertuigen) of AMR's (autonome mobiele robots), waarmee nu eenvoudig een mobiele pneumatische oplossing mogelijk is. Als ruimte of gewicht een probleem is, biedt de CRP-serie opnieuw de oplossing met zijn compacte afmetingen van slechts 154 mm (breedte) x 134 mm (hoogte) x 100 mm (diepte) en een totaalgewicht van slechts 3,5 kg. Gebruikers kunnen ook dagelijks onderhoud vergeten met de olievrije CRP compacte compressor, waardoor de uptime en OEE (overall equipment effectiveness) worden verbeterd. Bijna elke industriële toepassing kan zijn problemen oplossen met de nieuwe CRP-serie, vooral daar waar vereisten bestaan voor zowel positieve als negatieve druk, en waar geen persluchtaanvoer beschikbaar is. Naast de eerdergenoemde mobiele robots, omvatten verdere toepassingen handlingsystemen voor auto-onderdelen, het transport van klinknagels of bouten en monsterbereiding in laboratoria.

smc.eu

Soldeerdampafzuiging

Bij de productie van elektronica, in de werkplaats of bij onderzoek en ontwikkeling: de nieuwe soldeerdampafzuiging van Weller beschermt de gezondheid van werknemers beter. Betere luchtkwaliteit maakt bovendien het werk gemakkelijker en daarnaast bevordert het de concentratie. De ZeroSmog Shield Pro is met zijn compacte ontwerp een ideale single-user-oplossing en beschermt met zijn innovatieve dampafzuigsysteem tegen schadelijke rookdeeltjes en gassen die tijdens het solderen ontstaan. Deze innovatieve geoptimaliseerde soldeerdampafzuiging bespaart ruimte, omdat het soldeerstation er direct bovenop kan staan. Dit geldt voor alle gangbare soldeerstations met een voet van maximaal 13 x 18 cm. Het nieuwe afzuigsysteem is op het werkblad gericht en werkt bijzonder stil. Het zuigt de soldeerdampen af met een traploos regelbare luchtstroom door een speciaal ontworpen luchtkanaal, filtert de lucht met behulp van EPA-E10 actieve koolstoffilters en verbetert zo de luchtkwaliteit op de werkplek. De ZeroSmog Shield Pro controleert automatisch of het filter aan vervanging toe is en geeft dit aan met een groene of rode filterstatusindicator. Het filter laat zich snel en eenvoudig vervangen. Een Weller-soldeerstation is rechtstreeks aan te sluiten op het afzuigsysteem. Het afzuigsysteem heeft dan een automatische stop & go-functie en werkt dus alleen als het soldeerstation daadwerkelijk in gebruik is. De ZeroSmog Shield Pro voldoet aan de hoogste industriële eisen en is met zijn antistatische behuizing ook geschikt voor ESD-veiligheidszones. conrad.nl

Bedieningselement zorgt voor meer security

Klauwkoppelingen voor start-stoptoepassingen

Spelingvrije klauwkoppelingen van Ruland bestaan uit een drie¬delige assemblage die ontworpen is voor hoge versnellingsen vertragingscurves, die resulteren in een piekkoppel. Klauwkoppelingen zijn volgens Spruit Aandrijftechniek, distributiepartner van Ruland in Nederland, ideaal voor systemen die te maken hebben met harde starts, harde stops of omkeringen, zoals in medische, halfgeleider-, test- en meet- en robot¬toepassingen. Rulands ontwerp van de gebalanceerde klauwkoppeling is gebaseerd op twee naven en een insert uit elasto¬meer, die bekend staat als ‘de spin’. De naven worden bewerkt via een ge¬pa¬tenteerd proces dat een gebogen klauwprofiel creëert, waardoor een perspassing met de spin mogelijk is voor een spelingvrije werking. Start- en stoptoepassingen in aandrijfsystemen met servomotor staan vaak bloot aan hoge piekbelastingen veroorzaakt door inertie, wrijving en hoge versnellings-/vertragingssnelheden. De spin dempt deze impulsbelastingen om schok¬ken voor de motor en andere gevoelige onderdelen te minimaliseren. Spinnen zijn verkrijgbaar in drie hardheden: 85 Shore A voor de grootste demping, 92 Shore A voor een balans tussen dem¬ping, koppel en torsiestijfheid, en 98 Shore A voor een geringe demping en het hoogste torsiekoppel en de grootste torsiestijfheid. Klauwkoppelingen bieden een hoge mate aan flexibiliteit, doordat gebruikers klem- en stel¬schroef¬naven kunnen combineren met verschillende boorgatopties, waaronder inch, metrisch, met spie en zonder spie, met maten van 1/8 inch tot 1-1/4 inch en 3 mm tot 32 mm. Ze worden als faalveilig beschouwd, omdat de vergrendelingsnaven zorgen voor een directe krachtover¬brenging en een gecontroleerde uitschakeling als de spin het begeeft. Alle klauwkoppelingen van Ruland zijn compatibel met RoHS3 en REACH. spruit.nl

Pilz breidt zijn portfolio bedienings- en signaleringsapparatuur uit met het bedieningselement PIToe ETH. Dit beschikt over een activeerbare ethernetpoort en beveiligt daarmee vrij toegankelijke ethernetinterfaces in de industrie tegen ongeoorloofde toegang. Dit compacte bedieningselement zorgt dus voor meer security. Als industriële ethernet-interface kan het als een firewall enerzijds netwerkverbindingen tegen onbevoegde toegang van buitenaf en anderzijds de directe toegang tot Human Machine Interfaces en besturingsgegevens van binnenuit beveiligen. Bij installaties en machines beveiligt PIToe ETH het netwerk en daarmee knowhow en investeringen. De nieuwe activeer- en uitschakelbare ethernetinterface biedt gebruikers de mogelijkheid om hun netwerk uitgebreid te beveiligen: er kan veilig worden geregeld en nagegaan wie wanneer en hoe toegang tot gevoelige machinegegevens mag krijgen. Zo kan de productieveiligheid worden verhoogd. In combinatie met de uitleesunit PITreader van Pilz wordt de ethernetinterface namelijk uitsluitend bij de juiste autorisatie geactiveerd. Dat wil zeggen dat alleen geautoriseerde personen het recht hebben om deze interface tijdelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld om nieuwe configuraties, programma's of back-ups te maken. Dankzij 24 V of als alternatief met 5 V-standaardingangen kunnen ze flexibel via elke besturingsuitgang worden geactiveerd. Dit geeft gebruikers de volledige controle over de gegevensstroom via hun netwerken. Het nieuwe bedieningselement PIToe ETH voldoet aan de veiligheidseisen van machinefabrikanten en exploitanten: de Machineverordening verplicht machinefabrikanten uiterlijk vanaf januari 2027 om security-maatregelen te treffen. pilz.com

Oersterke rugzak/schoudertas

De Carhartt Backpack Tote is een oersterke tas die je zowel als rugzak als schoudertas kunt dragen. Ideaal voor je dagelijkse werkverkeer. De tas heeft een groot hoofdvak met ritssluiting en een 15-inch gewatteerde laptophoes. Samen met de drie steekvakken aan de buitenkant neem je al je spullen veilig mee. De tas is gemaakt van robuust 600 Denier polyester stof en wordt alleen maar mooier naarmate je hem langer gebruikt. Hij heeft een bestendige Rain Defender waterafstotende afwerking waardoor hij bestand is tegen regen en vochtige ruimtes zonder dat de stof vocht opneemt. Of je nu naar het werk gaat, boodschappen doet of gaat wandelen, deze kordate rugzak is ervoor gemaakt. De handvatten zijn verstevigd waardoor de tas comfortabel draagt. Op de voorzijde vind je het vertrouwde Carhartt-label. carhartt.com

productnieuws 22 theoilcompany.nl In drie klikken uw olie in huis

Bedrijven blijven cyberrisico’s onderschatten

In 2023 kreeg bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven te maken met een cyberaanval. Maar liefst 86 procent van het grootbedrijf was doelwit van cyberaanvallen. Bij middelgrote en kleine bedrijven gold dit voor 71 procent en onder zelfstandigen voor 55 procent.

Dit blijkt uit een onderzoek dat ABN AMRO samen met MWM2 onder 895 organisaties heeft verricht. Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de

risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt, zoals in de vorm van kosten voor herstel van systemen, gederfde inkomsten door stilstand van het bedrijf of reputatieschade door gelekte klantgegevens. Inmiddels hebben aanvallen al bij 59 procent van het grootbedrijf en 43 procent van het MKB tot dergelijke schade geleid. Het aantal MKB- en ZZP-bedrijven dat cybercri-

minaliteit als ‘veel’ of ‘heel erg veel’ risico beschouwt, is ondertussen afgenomen. Nu Europese wetgeving wordt aangescherpt, groeit echter de urgentie voor bedrijven om hun cyberveiligheid samen met klanten en leveranciers op orde te krijgen.

AI maakt criminelen sterker Uit het onderzoek blijk dat aanvallen van cybercriminelen steeds geraffineerder en verfijnder worden. Ruim de helft van de bedrijven beschouwt

nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI dan ook als een grote bedreiging; een jaar geleden was dit nog geen kwart. Zo maakt generatieve AI het bijvoorbeeld eenvoudig in korte tijd overtuigende phishingmails te creëren.

Ook interactieve gesprekken kunnen aan AI-modellen worden uitbesteed.

In een automatische chat kunnen inloggegevens worden ontfutseld of betalingen in gang gezet. Ook zetten oplichters technologie in om slacht-

offers te doen geloven dat ze met iemand anders van doen hebben, zoals met ‘CEO-fraude’ of ‘whaling’. Bij deze vorm van phishing doen oplichters zich voor als CEO of lid van het hoger management. Zij benaderen medewerkers via e-mail, Whatsapp of gebruiken deepfake-technieken via telefoon- en videogesprekken met het dringende verzoek om geld over te maken of gevoelige informatie te geven.

Branches verenigen zich voor nieuwe Europese cybersecurity richtlijn

Door onvoldoende bekendheid met een nieuwe Europese richtlijn (NIS2) op het gebied van cybersecurity, dreigen duizenden bedrijven over enkele maanden belangrijke klanten en omzet kwijt te raken. Met een grootschalige samenwerking slaan 63 branche- en koepelorganisaties, waaronder Koninklijke Metaalunie en FME, via het initiatief Samen Digitaal Veilig (SDV) de handen ineen.

Het doel van SDV is om de toeleveranciers van NIS2-bedrijven te helpen de cybersecurity op orde te krijgen en hen zo veilig te houden tegen de risico’s van cyberaanvallen.

NIS2 richtlijn in oktober van kracht In oktober gaat de NIS2 richtlijn in Europa van kracht. NIS2 staat voor Network- and Information Security en richt zich op het veilig houden van sectoren in Europa tegen cyberbedreigingen, waarvan de processen belangrijk of vitaal zijn voor de maatschappij. De richtlijn is erop gericht om het cyberweerbaarheidsniveau van bedrijven binnen de Europese

Unie te verhogen. Het brengt voor zowel NIS2 bedrijven als hun toeleveranciers de verplichting met zich mee om de digitale veiligheid te waarborgen. Bedrijven die onder de NIS2 richtlijn vallen zijn ook verantwoordelijk voor de cybersecurity van de gehele toeleveranciersketen. Samenwerken met, en opdrachten verstrekken aan toeleveranciers die niet aan de NIS2 richtlijn voldoen wordt hiermee zeer risicovol. Toeleveranciers die niet aan de regelgeving voldoen dreigen hierdoor belangrijke klanten te verliezen. CEO’s van NIS2 bedrijven zullen hier streng op toezien, want zij kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld bij nalatigheid.

Ondersteuning

“Nederland heeft de wetgeving niet voor oktober op orde. SDV wil niet afwachten en samen met het bedrijfsleven die tijd nemen die nodig is om de zaken op orde te krijgen. Elk bedrijf is hier zelf verantwoordelijk voor”, aldus Coen van den Berg van initiatief

Samen Digitaal Veilig. “Een gezamenlijke inspanning is cruciaal voor het versterken van de cyberveiligheid en het voorkomen van kwetsbaarheden in de keten. Om chaos te voorkomen hebben we de handen ineen weten te slaan met tientallen branche- en koepelorganisaties en een eenduidige NIS2-ondersteuning ontwikkeld. We hebben een NIS2-supportdesk om bedrijven op een goede en zorgvuldige manier te ondersteunen bij de invoering van de NIS2 wet in Nederland en organiseren uiteenlopende activiteiten voor het bedrijfsleven zoals webinars. Er is bovendien een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld voor bedrijven die bijdraagt aan het voldoen aan NIS2. Door in Nederland tijdig in vele verschillende sectoren aan NIS2 te werken, kunnen we als export- en toeleveranciersland op dit vlak zakelijk concurrentievoordeel behalen.”

Vereisten

Nu al ontvangen bedrijven die aan Duitse klanten leveren signalen dat ze in oktober moeten voldoen aan de richtlijn. Er is daar een reëel risico op klantverlies, want in Duitsland zijn ze streng op naleven van wetgeving. Ook in andere Europese landen treedt de NIS2 in oktober al in werking.

De introductie van NIS2 markeert een mijlpaal in de strijd tegen cyberdreigingen. De groeiende complexiteit en frequentie van cyberaanvallen benadrukt de noodzaak om de digitale veiligheid te verbeteren, zowel op nationaal als op Europees niveau. Met

de ondersteuning onderstreept het initiatief, samen met de branche- en koepelorganisaties, het collectieve

streven naar een veiligere digitale omgeving voor alle bedrijven en stakeholders in Nederland.

colofon

Tweelingenlaan 51 7324 AP Apeldoorn

Tel: 00-31-(0)55-3601060

Internet: www.MetaalNieuws.nl

e-mail: info@MetaalNieuws.nl

Advertentie-exploitatie:

Vincent Span 055-3606227

Mobiel 06-51193408 e-mail: v.span@metaalnieuws.nl

Harold Draaijer 055-3606420 Mobiel 06-51193132 e-mail: h.draaijer@metaalnieuws.nl

Redactie

Eric Weustink 055-3601633

Mobiel 06-13628689 e-mail: e.weustink@metaalnieuws.nl

Tim Wentink e-mail: t.wentink@54umedia.nl

Mail adressen redactie: redactie@metaalnieuws.nl

Administratie: Ingrid Schaake Telefoon 055- 3601060

Ontwerp en opmaak: 54U Media

Rijnier van Kesteren Telefoon 055-3600018 E-mail: dtp@metaalnieuws.nl

Alle leden van de brancheorganisaties ontvangen MetaalNieuws kosteloos.

Drukkerij Senefelder Misset Doetinchem

MetaalNieuws is een uitgave van 54U Media BV en wordt 22 maal per jaar in een oplage van 17.500 exemplaren verspreid in de metaalverwerkende industrie aangesloten bij de brancheorganisaties. Niets uit deze uitgave mag door middel van fotokopieën, scans of andere technische reproductiemiddelen worden overgenomen zonder de nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgever. Alle advertentiecontracten worden afgesloten conform de Regelen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd bij de rechtbanken in Nederland (exemplaar op aanvraag kosteloos verkrijgbaar)

ISSN: 1570-422X

23
Jaargang 24 In oktober gaat de NIS2 richtlijn in Europa van kracht. Bedrijven die onder de NIS2 richtlijn vallen zijn ook verantwoordelijk voor de cybersecurity van de gehele toeleveranciersketen.
• Plaatwalsen • Profielwalsen • Strippenbuigers • Aluminium Zaagmachines • Plaatscharen • Draaibanken • Werkplaatspersen

UW PARTNER

VOOR KWALITEIT EN INNOVATIE

wij zijn uw partner in de

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek onze website of neem contact op en informeer naar de mogelijkheden.

Persoonlijk advies Complete oplossing Kwaliteit & Service Limas Heldenseweg 27, 6086 PD Neer T +31(0)475-510159 | E info@limascnc.nl | www.limascnc.nl
verspaningstechniek

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.