Page 1

Aktivitet Medlemsblad for 4H Norge • #1/2012

Knyt i vei

I vinter har klubbrådgivere lært å knyte fiskegarn. Hiv og hoi, snart er fisken vår. Side27

Egg er turmat Egg er flott mat på tur. Lag omelett på bål. Side 23

Permomslag Bruk påska til å lage flotte permomslag. Side 12

Sove ute?

I 2012 kan du være med på å sette uoffisiell norgesrekord i å sove ut. Ta utfordringen og bli med på Under åpen himmel på 4H-dagen.


Annonse

d Enger, gen on er r T

etær 4H N ekr or g als

e

4H-dagen hele natta! 4. mai hvert år, feirer vi 4H-dagen.Det er en festdag hvor vi viser fram det morsomme og spennende vi gjør i 4H. Mange vet ikke hva vi gjør, og mange blir ikke med fordi de ikke vet om 4H og fordi kanskje ingen har spurt dem om å bli med. I fjor fylte 4H Norge 75 år. Vi markerte 4H-dagen med bursdagsfester over hele landet, med både kakespising og ved å vise frem 4H-aktiviteter. 4Hs høye beskytter H.K.H. Kronprins Haakon var med på bursdagsfeiringen i Oslo. Mange mennesker fikk delta på aktiviteter vi i 4H gjør hele året. I år skal vi feire 4H-dagen ved å være ute under åpen himmel - hele natta. Vi ønsker at klubbene og 4H-erne skal bli flinkere til å ta i bruk naturen i nærområdet. Man må ikke ha mye dyrt utstyr for en tur i naturen. Med et klart hode og flinke hender kommer man langt med det man finner hjemme.

La pengene gro – som gresset bak do Det er med penger som med planter, de spirer og gror bedre med litt omsorg og pleie.

Så i år skal vi feire 4H-dagen hele natta! 4H-ere over hele landet oppfordres til å sove ute – natten fredag 4. mai til lørdag 5. mai. Tenk om alle nærmere 17 000 4H-ere sov ute samme natt! Ta med en sovepose og kanskje et telt, og finn et fint leirsted. Grill gildepølser og hør på alle lydene før du sovner. Å sove ute under åpen himmel er kjempespennende! Vi håper at du også inviterer med deg en venn. Man trenger ikke bli medlem for å være med på 4H-dagen, men kanskje noen syntes det er så gøy at de får lyst til å bli medlem etterpå? Vårt ønske at alle som blir med og sover under åpen himmel får både god helse og et varmt hjerte for 4H.

Trond Enger Generalsekretær 4H trond.enger@4hnorge.no

For at sparepengene dine skal vokse, gir vi god rente fra første krone på sparekontoen. Snakk med oss på 23 00 08 00 eller besøk Landkredittbank.no

4H NORGE Postboks 113, 2026 Skjetten Telefon: 64 83 21 00 Telefaks: 64 83 21 19 E-post: 4hnorge@4h.no www.4h.no

2

Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge


10 s.

er

åp

en

.8

4H +

l•s

Ga

me

m

bi

m hi

a

Und

Innhold •

2 s.1

us k e tro l

•s 12

4 .1

Per m

om

sl

4H + Gambia

Bli med å sov ute

Vi fortsetter sammarbeidet

14

Landsleir, nå må du bli med!

Smånytt Stort og smått fra over alt

Generalsekretær: Trond Enger

Trykk: polinor.no / ecoprint.ee

Redaktør: Beate Patay

Opplag: 13 300

Kontakt redaksjonen: redaksjonen@4h.no

Bankgiro: 9365 11 70352

Redaksjonsgruppe: Beate Patay, Ann-Helen Bakkelund, Anne Bjerke og Sølvi Egner-Kaupang

Forside: 4H Nordland

0

ag

l2

Under åpen himmel 8

Busketroll

B

Aktivitet nummer 1/2012

10

Permomslag

12

Slutt på kjedlige permer

24

Mitt 4H-prosjekt 28 Lær å styre du også

Aktivitet er produsert etter miljøstandardene ISO 14001. Papiret (MultiOffset) er ECF godkjent.

Design: Løwehjerte

#1.2012

3


Hand of Hope Tekst: Beate Johansen Redigering: Beate Patay Foto: Plan Norge og 4H Norge Web:http://www.4h.no/aktuelt/satsingsomrader/Hand-of-Hope/

FORANDRE

FOR ANDRE

Hand of Hope 4H • 75 år • 2011

Styreleder i 4H-Norge, Kari Heggelund overrakte landsbyen et synlig bevis på at 4H er den glade giver av vannbrønnene.

- 4H-ere er med på å skape en bedre verden, så dere har grunn til å være stolte og glade av det dere har gjort! Det sier en engasjert Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge, som hedrer 4H-erne for flott innsats med jubileumsprosjektet Hand of Hope. Styreleder i 4H Norge, Kari Heggelund, slutter seg til Bjørnøy. Både Heggelund og Bjørnøy er storfornøyde og stolte av det 16 500 4H-ere har fått til. Nær 1,5 millioner kroner var samlet inn da aksjonen ble avsluttet ved årsskiftet. Pengene går til brønnbygging i Sierra Leone. 4H Norge og Plan Norge samarbeider om gjennomføringen av prosjektet. - Jeg vil si tusen takk til 4H for engasjement og solidaritet, sier Helen Bjørnøy begeistret.

21 brønner ferdige

4H Norge fylte 75 år i 2011, og feiret jubileet med å gi en gave istedenfor å få. Gaven var rent vann til Sierra Leone som er et av verdens fattigste land. Jubileumsåret er over, og vi kan se tilbake på et aktivt og 4

Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

givende år. - 21 vannbrønner er ferdigstilt, og den siste kommer på plass i løpet av året, sier Bjørnøy. Hun legger til at i forbindelse med brønnbyggingen får lokalbefolkningen også opplæring i bruk av vann i matlaging, renhold og hygiene, samt teknisk vedlikehold av brønnen.

Rent vann redder liv

- Hvert år dør 5 millioner mennesker av vannrelaterte sykdommer, så rent vann er livsviktig, forteller Helen Bjørnøy. Ofte er det barn under fem år som blir offer for de vannrelaterte sykdommene. 4H Norges Kari Heggelund har selv vært i Sierra Leone. Hun merket godt hvor mye vannbrønnene betydde. - I landsbyene som hadde fått vannbrønn og hatt den en stund var det flere barn enn i landsbyene uten brønn. Tilgang til rent vann gjør at færre blir syke og dør. 4H-ere i Norge har rett og slett vært med på å redde liv, sier Kari Heggelund, tydelig stolt og rørt over resultatet av Hand of Hope.


Hand of Hope

• Hand og Hope var 4Hs jubileumsprosjekt i 2011. • 4H-ere i hele Norge samlet penger til å bygge vannbrønner i Sierra Leone. • 21 av 22 brønner er ferdigstilt. • Brønnene er i området Bombali, som ligger nordvest i landet. • Rent vann bidrar til økt skolegang, utvikling i lokalsamfunnet og til reduksjon av vannrelaterte sykdommer og død.

Flott samarbeid på flere plan

Rent vann er avgjørende for utviklingen i Sierra Leone. I tillegg til å redde liv er Hand of Hope også med på å bygge opp lokalsamfunnene. Blant annet kan mange barn nå bruke tiden sin til å gå på skole istedenfor å hente vann langt hjemmefra. Også her Norge har prosjektet samlet lokalsamfunn. Kari Heggelund trekker frem fylkesarrangementene i Østfold og Sogn og Fjordane som spesielt flotte. – Disse arrangementene viste en flott dugnadsinnsats og samkjøring der flere klubber stod sammen om å lage en stor markering, noe som også skaper fellesskap internt, sier hun.

Håp for fremtiden

- Det er flott at vi løfter hodet litt og ser utenfor Norges grenser, fortsetter den glade styrelederen fra Flisa i Hedmark, og legger til at vi har et ansvar for å hjelpe. - Det har vært riktig å ha dette prosjektet. Det har vært veldig lærerikt og nyttig, og det har gjort sterkt inntrykk på meg. Vi har endret livene til mange tusen mennesker, avslutter Kari Heggelund, før Helen Bjørnøy legger til: - 4H-ernes engasjement forteller om en sterk solidaritetsfølelse. Det gir håp for fremtiden!

Kari Heggelund er også storfornøyd med samarbeidet mellom 4H og Plan. 4H-erne har samlet inn midlene, mens Plan har stått for selve brønnbyggingen og opplæringen i Sierra Leone. - Plan har mye av de samme verdiene og tankene rundt organisasjons- og demokratiopplæring som 4H, og jeg er 100 % trygg på at pengene blir benyttet på en best mulig måte, sier hun entusiastisk. Generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy, er stolt og glad over den innsatsen 4H-erne har gjort gjennom Hand of Hope.

Stor innsats

Det er nå samlet inn nær 1,5 millioner kroner til Hand of Hope! 4H-ere har arrangert innsamlinger, loddsalg, vannsalg, teater, festforestillinger og mange andre kreative og fantasifulle arrangement. Gratulerer alle sammen, dere har gjort en fantastisk innsats!

Aktiviteter på Bodin 4H-gård

Bodin 4H, Kjerringøy 4H og Færingen 4H arrangerte aktivitetsdag på Bodin 4H-gård. I tillegg var fylkesstyrerepresentanter og ansatte fra 4H Nordland og ansatte på Bodin 4H-gård med. Aktivitetene var bl.a. kjøring med hest og vogn, traktorsertifikat for de minste, natursti, vannbæring og kafè. Hand of Hope-innsamlingen ga et resultat på kr 11 500.

Bruktmarkedkafé

Hamna 4H arrangerte kafé på bruktmarked. Samtidig med kaffe- og vaffelsalget, solgte de klubbens resterende 4H-lodd. Det var hele klubben glad for. Klubben samlet inn kr 4 423,80 til Hand of Hope.

Alumnene gir Bryllupsgaver

Anita Sæther og Øyvind Mjønerud fra Naustdal ønsket seg gave til HOH til bryllupet sitt.

Flere alumnklubber har sendt inn penger til aksjonen. Noen av dem har lagt seg på den magiske summen 4 444,44 kroner, men andre summer forekommer også. HELE LANDET Fortsetter på neste side

#1.2012

5


Basar

Inntektene fra Utstein 4H sin årlige basar gikk til Hand of Hope. De fikk gevinster fra de lokale næringslivet, i tillegg ga alle medlemmene gevinster. Foreldre bakte kaker og boller, kokte kaffe og alt ble solgt under basaren. Selve kvelden ble det også solgt en rekke lodd. Mosterøy Skolekorps spilte på basaren. Basaren brakte inn hele kr 43 247.

Eit meinigsfylt 4H-prosjekt

Eli Kristin N. Leirdal og Ragnhild Prestegård frå Bergrosa 4H, valde Hand of Hope som 4H-prosjekt. Som ein del av prosjektet arrangerte dei ein marsj i heimbygda. Dei informerte om marsjen gjennom plakatar, nærradio og ved å besøke andre organisasjonar. I tillegg fekk dei sponsa gevinstar til utlodding. Om lag 60 personar møtte opp og tok ein runde i løypa. Etter arrangementet sende dei om lag 3 500 kroner til Hand of Hope.

Bak f.v.: Thea O. Edland, Hedda Korneliussen. I midten f.v.: Maren Friestad, Ines Soares, Gorm H. Refsnes. Foran: Alexander Risa.

4H-fest i Vitenfabrikken

Foto: Magne Andresen

Over 120 4H-ere deltok i jubileumsfeiringen på Vitenfabrikken i Sandnes. Det var underholdning, kake og framføring av sangen Håpets hånd. Plan Norge informerte om prosjektet. 4H-ere i Rogaland har vært fantastisk flinke og samlet inn over 180 000 kroner.

Æresmedlem fyller år

Årets julegåve

Lars Rydland, æresmedlem i 4H Hordaland ønsket seg bidrag til Hand of Hope i staden for gaver til sin 60-årsdag.

Sparebanken Sogn og Fjordane bestemte at årets julegåve i 2011 skulle gå til 4H Sogn og Fjordane og jubileumsaksjonen Hand of Hope! Gåven var 1 krone for kvar tilhengar av bankens Facebook-side. Julegåva resulterte i 10 000 kroner til HOH.

Leir på Ringebu

4H-klubbene i Ringebu hadde en minileir i sentrum, hvor de hadde en presentasjon av Hand of Hope, gavebrønn, vannaktiviteter og salg av pølser, saft og kaffe til inntekt for Hand Of Hope.

Foto: Vidar Herre

Dans for vann

Ingrid Hovstad, Katrine Korsvik og Daniel Moldskred i Øverbygda 4H arrangerte dansehelg og samlet inn kr 2 000 til Hand of Hope

Bursdag på Gjøvik

HOH-dagen ble markert med en vandring fra rådhuset til kjøpesenteret CC Gjøvik. På vandringen bærte 4H-erne med seg vann. På senteret var det markeringer, underholdning, vannaktiviteter og gavebrønn. I tillegg ble HOH-sangen framført av et 4H-kor.

6

Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

Hand of Hope som 4H-prosjekt

Juni Lia, Marianne F. Lie, Kjersti Berg, Ingrid Svalheim og Natalie Holdal fra Lyn 4H valgte også HOH som sitt 4H-prosjekt. De laget stand på Madsebakken skole der de solgte leker og bøker som de hadde med seg hjemmefra. I tillegg hadde de en tippekonkurranse som gikk ut på å gjette hvor mange karameller som var i ett glass.


Annonse fra Norsk Landbrukssamvirke

Foto: Tine Mediebank

4H feirer at 2012 er FNs internasjonale samvirkeår!

2012 er utpekt til FNs internasjonale samvirkeår. Samvirkebedrifter bidrar til sosial og økonomisk utvikling over hele verden. Les mer om samvirke på www.landbruk.no

#1.2012

7


Under åpen himmel:

Tekst: Hege Henriksen Kvande Redigering: Beate Patay Foto: illustrasjonsfoto Web: www.4h.no

• Hva: Under åpen himmel – alle 4H-ere oppfordres til å sove ute på 4H-dagen. • Når: 4. – 5. mai • Påmelding: 4Hs medlemsregister, Under åpen himmel. • Hovedpremie: Friluftsutstyr til en verdi av kr 5 000 - trekkes ut blant klubbene som er påmeldt i medlemsregisteret. NB! Overnattingen må dokumenteres

Vil du være med å sette uoffisiell norgesrekord i å sove ute? Under mottoet Under åpen himmel oppfordres 4H-ere over hele landet til å markere 4H-dagen med å sove ute. Én klubb blir trukket ut som heldig vinner av friluftsutstyr til en verdi av kr 5 000!

8

Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge


med bilder. • Tilleggspremier: 10 vinnere blir trukket ut blant 4H-ere som påmeldt i medlemsregisteret. • Initiativtaker: Prosjekt Enkelt friluftsliv. • Mer info kommer på www.4h.no, prosjektleder Hege H. Kvande kan også kontaktes: hege@4h.no.

4. mai, på selveste 4H-dagen, er målet å få flest mulig 4H-ere til å sove ute. Prosjekt Enkelt friluftsliv er initiativtaker til arrangementet Under åpen himmel. - Å sove ute er morsomt, lærerikt og veldig sosialt. Ekstra morsomt hadde det vært om vi også greide å sette uoffisiell norgesrekord i å sove ute, sier prosjektleder Hege H. Kvande. Hun forteller at alle som er påmeldt via 4Hs medlemsregister er med i trekningen av flotte premier. Hovedpremien - friluftsutstyr til en verdi av kr 5000 - går til en 4H-klubb. I tillegg trekkes det ut ti heldige vinnere som får flotte 4H-profileringartikler.

Sosialt og morsomt!

- Dette er en super måte å markere 4H-dagen på, sier Ingrid Otnes (16 år), leder i Regnbuen 4H i Møre og Romsdal. Klubben har klare planer for overnattingen 4. mai. - Vi skal slå opp lavvoer på et flott område ved sjøen, sier hun. Hun forteller ivrig videre at de skal sette opp volleyballnett, padle kano, og kanskje også kajakk. De planlegger å sette ut fiskegarn, lage seljefløyter og kose seg rundt bålplassen. - Det morsomste med en sånn overnatting er jo det sosiale. Klubben har 15 nye aspiranter, mange av dem har aldri vært på leir før, så dette er en fin måte å øve seg på å sove ute, avslutter Ingrid Otnes.

Mange muligheter

Mulighetene er mange, fra det helt enkle med sovepose i hagen, til det mer avanserte med å bygge en gapahuk i skogen. Eller rett og slett slå opp teltene i hundremeterskogen. Hva med å invitere naboklubben til felles overnatting og la alle medlemmene be med seg en venn? Slik får vi vist andre hvor kjekt det er i 4H. Bruk fantasien - den har ingen grenser!

Flotte premier

Klubbene som deltar er med i trekningen av friluftsutstyr til en verdi av kr 5 000. For å være med i trekningen må klubben melde seg på arrangementet Under åpen himmel i medlemsregisteret.

Huskeliste:

>> Sovepose >> Liggeunderlag >> Myggmiddel >> Klær etter været. Sjekk værmeldinga! >> Toalettsaker >> Dopapir >> Fotoapparat >> Pluss det klubben din sier du må ta med!

Hvordan vil din klubb gjøre det? Hver klubb velger selv hvordan de vil markere 4H-dagen under slagordet Under åpen himmel. #1.2012

9


Gambia-samarbeidet:

Internasjonalt

• Startet i 1987 med midler fra TV-aksjonen. • Finansieres i dag med deler av pengene 4H-erne får inn på loddsalget. • 2 000 gambiske 4H-ere og 60 gambiske 4H-klubber. • 4H-ere i Gambia utfører oppgaver som tilgodekommer hele lokalsamfunnet; f.eks. grave brønner, dyrke grønnsaker

Tekst: Beate Johansen Redigering: Beate Patay Web: http://www.4h.no/Om-4H/Internasjonalt/4H-Gambia/

4H + Gambia = sant

Foto: Kristin Fuglø

I 1987 reiste to 4H-alumner til Gambia for å jobbe på en landbruksskole. Resultatet er over 2000 gambiske 4H-ere fordelt på 60 klubber landet rundt.

Samfunnsutvikling med 4H

Tor Brekke, leder i styrinsgrup pen for Gambia-samarbeidet, har besøkt Gambia mange ganger, og har selv bodd i landet.

Det startet som et lite solidaritetsprosjekt på 1980-tallet, men er i dag et omfattende samarbeid med gjensidig organisasjonsutvikling mellom to likeverdige organisasjoner, 4H Gambia og 4H Norge.

Da 4H kom til Gambia Med midler fra TV-aksjonen sendte 4H Norge to 4H-ere til Gambia for å jobbe på Chamen landbruksskole i Gambia, samtidig kom det gambiere til Norge. Hensikten var gjensidig læring og kulturutveksling. I Gambia fortalte de norske 4H-erne sine medstudenter om 4H. Gambierne likte ideen om 4H så godt, at de startet 4H-klubber på sine hjemsteder etter endt utdanning. Sakte, men sikkert bygde det seg opp en stor organisasjon. 10 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

Leder i styrinsgruppen for Gambiasamarbeid, Tor Brekke (47), har besøkt landet flere ganger enn han kan huske. Han mener gjensidig læring og erfaringsutveksling mellom to så ulike nasjoner er det beste med samarbeidet. – Jeg er imponert over hva 4H bidrar med på landsbygda i Gambia. 4H er blitt veldig viktig for veldig mange gambiere.

Kebba Barrow - Kebba Barrow, startet Daru 4H i landsbyen Daru. Fram til tidlig på 90-tallet var det umulig å få tak i grønnsaker der. Daru 4H gravde brønner og lagde en liten grønnsakshage med flere bed som ble leid ut. Av leieinntektene kunne klubben grave flere brønner, lage flere grønnsaksbed og i tillegg plante mangotrær året etter, forteller Tor Brekke. Daru er i dag en betydelig aktør i grønnsaksproduksjon, som bl.a. leverer grønnsaker til de store hotellene langs kysten av Gambia.

Norske 4H-ere bidrar Gambiske 4H-ere har felles klubbprosjekter som kommer hele lokalsamfunnet tilgode. Det kan være grønnsaksdyrking,

brønngraving, jordnøttproduksjon, sauehold eller landsbybutikk. - Noen klubber dyrker mat som de lagrer og gir til familier som går tom for mat under tørketiden, mens andre driver informasjonsarbeid for å bekjempe malaria, forteller Tor Brekke. Mange tilegner seg kunnskap i 4H som gjør at de kan skape seg et arbeid når de blir voksne. For på den gambiske landsbyen er det ikke mange jobbmuligheter. Norske 4H-ere gjør en flott innsats for at 4H i Gambia skal fortsette å eksistere. Alle norske 4H-ere selger lodd i det årlige landslotteriet, og deler av disse inntektene går direkte til drift av 4H i Gambia. Jubileum og veien videre Gambia-samarbeidet fortsetter, og til høsten kommer gambiere på besøk til Norge. 20. september blir det en markering av 25-årsjubileet på Litteraturhuset i Oslo. - Politikere og bistandsmiljøet blir invitert. Vi vil berøre temaene lokal matproduksjon, entreprenørskap og organisasjonsbygging, som har vært suksessfaktorer i samarbeidet, sier Kristin Madsen, organisasjonskonsulent i 4H Norge.


- For de som ønsker å reise på en lærerik utvekslingstur til en annerledes kultur er det bare å glede seg til januar, sier Tor Brekke,. I flere år har gambiere og nordmenn reist på utveksling for å lære om hverandres kulturer, og å få respekt og kunnskap. - Penger, yrke og materielle ting er mindre

Fuglø

Fuglø Foto: Kristin

På markede t bugner det av friske grøn er blitt en be nsaker. Daru tydelig ak tør i grønnsaksp roduksjon.

viktig i Gambia, derimot er familie er svært viktig. Mange norske 4H-ere som har vært på utveksling til Gambia endrer synet på hva som er viktig i livet, avslutter Tor Brekke som selv har bodd i Gambia, og oppfordrer interesserte om å søke om deltakelse.

4H -ere i Daru høster grønnsaker fra bedene de har opparbei det selv.

Foto: Julie Gunnerød

Studietur i januar

4H-ere i Gambia legger ned mye arbeid i sine fellesprosjekter, som tilgodekommer hele landsbyen.

Foto: Kristin

i 25 år

Foto: Gaute Gjein

og bekjempe malaria. • I september kommer en gruppe gambiske 4H-ere til Norge. • Januar 2013 reiser norske 4H-ere på utveksling til Gambia. • 25-årsjubileet markeres med et seminar på Litteraturhuset i Oslo 20.09.2012.

er erfaringsutveksling Turene til Norge/Gambia og gambiske 4H- ere ske nor er lær i praksis. Her av hverandre.

1,5 MILLIONER KRONER IGJEN! 4H-klubber kan fortsatt søke om midler fra Miljøløftet. 4H Norge vil løfte miljøengasjementet hos barn og unge gjennom spennende, lærerike og sosiale aktiviteter på naturmøteplasser i nærmiljøet. Av Miljøløftets 10 millioner kroner er det fortsatt 1,5 millioner kroner igjen! Informasjon om hvordan du søker finner du på: http://www.4h.no/aktuelt/satsingsomrader/Miljoloftet/

#1.2012

11


Hobby Tekst: Gloppen quiltelag Redigering: Beate Patay Foto: Beate Patay Utføring: Malene Kleemann

Flott 4H-permomslag Kvifor ikkje bruke påska til å lage eit flott omslag til permen du brukar til ditt 4H-prosjekt? Du treng:

>> 1 ringperm. Permar kan variere i breidda, men disse stoffmåla passar dei fleste permane. >> 40 x 100 cm hovudstoff (f.eks. bomullslerret, bomullsstoff eller gardinstoff). >> 40 x 100 cm bakstykke/fôr. >> 40 x 80 cm bordvatt. >> Band, blonder eller stoffrestar som du kan applikere med på framsida.

Slik gjør du:

>> Stryk hovudstoffet og fôret. >> Kast over kantane med ein sikk sakk søm. Legg hovudstoffet med vrangsida opp. Merk av midten på stoffet. >> Legg på platevatten oppå hovudstoffet. Vattstykket skal vera 12-15 cm smalare på kvar side, enn hovudstoffet. Legg bakstykket/fôret oppå platevatten.

>> No skal du quilte (sy saman dei tre laga). Det er enklast å sy rette saumar i bølgjer, fram og tilbake 3-4 gongar. >> Legg midten på permen ned på midtmerket på vrangsida. Strek opp ein klar strek rundt heile permen. Desse strekane er viktige når du skal utforme framsida, og når du skal brette og sy permomslaget. >> Lag framsida av permomslaget. Sy på kløver eller anna pynt. Her er det berre fantasien som set grensar. >> Når du er ferdig med å pynte framsida, er permomslaget klart til å syast saman. >> Legg permen på oppmerkinga. Brett hovudstoffet inn mot midten på kvar side. Lag ein markering ved å setje nåler i bretten på kvar side. >> Ønskjer du å skjule sårkanten, brettar du inn ein liten kant, ca 2-2,5 cm. Fest kanten med nåler, sy evt. over med ein søm. >> Snu hovudstoffet med rettsida opp.

Brett inn kantane etter nålene/ strekane som er på vrangsida. Sy ein søm frå hjørnet og fram til bretten/ skjulte sårkanten. Ikkje sy innafor streken! Sy heller 2-3 mm utanfor, dvs. det som er utanfor sjølve permen. Husk å feste trådane godt. Gjer dette på alle 4 sider/hjørner. Klipp av litt av saumrommet i hjørna før du vrengjer permomslaget. >> Trekk permomslaget på permen. Det er enklast om du vrengjer permen heilt bakover og dreg trekket på. >> Blir permomslaget for romslig, kan du sy ein stikning (rett søm) langs kanten på retta eller du kan sy inn litt på vranga. Det er vanskelegare om saumen er sydd for langt innom, då må du sprette. Det går og, men det blir litt meir jobb.

2

1

Vel stoff, band og py nt etter eiget ynskje. fôr målast Hovudstoff, bordvatt og dre. ran til og leggast oppå kva

12 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge


3

4

Legg midten på perm en ned på midtmerket på vrang sida. Strek opp ein klar strek run dt heile permen.

king, skal Etter oppmer et permomslag framsida av r le el er øv kl lagast. Sy på anna pynt.

5

Når det gjeld pynt er det berre fantasien som set grensar. F.eks. merk for eksempel omslaget med namnet ditt på ryggen.

7

6

Ein kløver for klårt hovud, varmt hjarte, flinke hend er og god helse.

ig og klart ageter ferd Permomsl m b øte. d på klub takast me

#1.2012

til å

13


Landsleir Tekst: PR- og infokomité lansleir 2012 Landsleir 2012 Redigering: Beate Patayate Patay

Klar for ei spekka

landsleiruke?

21. juli starter landsleiren Busketroll 2012. Du burde bli med på årets største 4H-happening. Stedet er Idrettsskolen i Rollag i Numedal. Leirkomiteen satser på å doble innbyggertallet i numedalskommunen denne uken, og at over 1300 4H-ere blir med på leiren. Med andre ord – her har du en stor sjanse for å treffe gamle kjente og stifte nye 4H-bekjentskaper! Buskerud er et fylke med mange spennende aktivitetsmuligheter, og årets utflukter går blant annet til Bjørneparken i Flå

14 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

og Sølvgruvene i Kongsberg. Ellers blir det mange utfordrende fagaktiviteter, alt fra kanopadling til scrapbooking, og selvfølgelig volleyball. Dette blir ei uke spekka med leirliv, miljøtorg, turneringer og masse annen sosial moro!


Program Lørdag 21.juli: Ankomst og åpning. Søndag 22.juli: Bli kjent-dag Mandag 23.juli: Fagaktiviteter Tirsdag 24.juli: Fagaktiviteter Onsdag 25.juli: Volleyballturnering og underholdning ved Håvard Lilleheie Torsdag 26.juli: Utflukter, talentiade og tautrekking Fredag 27.juli: Åpen dag og finaler Lørdag 28.juli: Hjemreise Miljøtorg åpent alle dager!! Det blir underholdning/konserter fra scenen hver kveld. Onsdag 25. juli kommer komikeren Håvard Lilleheie, som er kjent fra humortalkshowene «Manshow» og «Showman». Han sørger for at du virkelig får trent lattermusklene.

Fiske- og kløvtur

FAGAKTIVITETER PÅ BUSKETROLL 2012 Dette er fagaktivitetene du kan melde deg på til landsleiren i sommeren. Sjekk ut hvilke aktiviteter du helst vil delta på. Her gjelder førstemann til mølla – så husk at påmeldinga åpner 1.mars!

Tur til fjells med hest og fiskestang! Er du med?

Paintball Vil du prøve paintball? Eller har du prøvd det før? På denne fagaktiviteten får du innføring i regler, opplæring i markørbruk og oppførsel på banen - og selvfølgelig blir det mye spilling! Egenandel: kr 250

Cheerdance Heiarop med koreografi! Her blir det dusker og glam

Fortsetter på neste side

Landsleir Busketroll 2012, Rollag i Buskerud, 21.-28. juli 2012 // #1.2012

15


Landsbruksmekking

Scrapbooking Liker du å klippe og lime med papir, lage kort eller få tips til et lekkert fotoalbum? Da må du velge scrapbooking som fagaktivitet!

Teater

Liker du å skru? - Da er dette kurset for deg! Vi skal prøve På denne fagaktiviteten oss på både store og skal vi leke, øve på små maskiner. teaterlek og ha rollespill. Bli med da vel!

Foto

Lær deg å ta bedre bilder! Du får både litt teori, øvelse i teknisk bruk av kamera og Gokart praktisk øvelse i å ta bilder. Denne fagaktiviteten byr på innføring i sikkerhetsregler og MYE kjøring! Gokart er for deg som liker fart og spenning! Ung 2012 Egenandel: kr 110

Golf Har du alltid lurt på hvordan man spiller golf? Denne fagaktiviteten lærer deg golfteknikk og hvordan du skal slå en golfball. Du får også lære puttespill.

Dette er emnekurset for deg som vil lære mer om sminke, klær og farger! Lær deg hva du kler og hvordan.

Rafting Rafting er for deg som vil ha en opplevelsestur på Numedalslågen! Du vil også få en innføring i sikkerhetsregler ved rafting. En våt og morsom fagaktivitet! Egenandel: kr

Volleyball

Hestekurs

Dart Her vil en tidligere konkurransedeltakere lære deg å spille dart. Du får innføring i regler, gripeteknikk og ulike spilltyper.

Her skal du få lære mer om ridning – «Western-style». Både erfarne og nybegynnere er velkommen! Egenandel: kr 200

Strikking

Førstehjelpskurs

Dette er fagaktiviteten for deg som vil lære deg, eller som allerede er glad i strikking! Egenandel: kr 20

Lær deg førstehjelp på landsleir – velg denne fagaktiviteten! Det er kjekt å kunne førstehjelp når ulykken er ute.

Vil du bli bedre i volleyball? Velg denne fagaktiviteten. Her får du lære mer om teknikker og samspill i volleyball.

16 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

Lekekurs

Trivselsagent

Er du leken? Da velger du denne fagaktiviteten! Her blir det både nye og kjente leker.

Dette blir en fagaktivitet med mye leiking, samarbeidsøvelser og Team Building-oppgaver. Vi bruker selvfølgelig ÅLVÅG (å lære ved å gjøre).


Sjonglering

4H-gård i Uvdal

Lær deg sjonglering med mange baller og forskjellige teknikker.

Besøk 4H-gården i Uvdal mens du er på landsleir! Her lærer du om mat på bål og får prøve dyrestell.

Magedans

Er du glad i å danse? Hva med å prøve magedans? Her får du lære ulike «shimmier» (måter å Toving riste kroppen på), lage dansenummer og Liker du å være kreativ bør «bootyshake». du prøve toving! Her er det forming i ull som er temaet.

TENNIS Lær deg det grunnleggende om tennis. Du får innføring i regler og hvordan tennis spilles.

Kor Kanskje du liker å synge? Her skal vi lage et stort 4H-kor med variert repertoar og mulighet for solosang.

Leirdueskyting NysgjerrigOla

Dette er din mulighet til å få en smakebit av NysgjerrigOla/Grønn framtid. Vi skal besøke flere gårder for å se hvilke muligheter som finnes i landbruket og hva man kan drive med på en gård. En fagaktivitet for deg som er nysgjerrig!

På denne fagaktiviteten får du lære om sikkerhet og skyteteknikk. Treffer du dua?

LINEDANCE Linedance er aktiviteten for deg som liker fengende musikk og gjerne vil lære noen nye danser.

Bowling Her får du få MYE tid til spilling, men først en opplæring i regler og spill. Egenandel: kr 50

Drammensbadet Kos deg en dag i det våte element! Her er det både inne- og utebasseng. Ekstra kostnad: 50 kroner og ulike spilltyper.

Kano På denne fagaktiviteten blir det opplæring i sikkerhet i kano og padleteknikker. Og ikke minst – kanotur på Lågen!

Motorsagkurs Dette blir en fagaktivitet der du får opplæring i sikkerhet med motorsag, samt at du får prøve deg på tevlingsgrenen «Kjedebytte» sammen med Norgesmesteren.

Spinning Her blir det spinningmaraton med lav og høy intensitet. Det vil bli variert musikk og opplæring i teknikk. Er du klar?

Tegnspråk Hva med å lære deg litt tegnspråk på landsleiren? Da velger du denne fagaktiviteten! Her får du lære enkel Lederkurs bruk av tegnspråk, alfabetet, enkle setninger og noen grunnleggende Dette er et kurs for ledere ferdigheter i tegnspråk. på leir. Her skal du bli kjent, få dele erfaringer med andre ledere og bli en bedre leder.

Landsleir Busketroll 2012, Rollag i Buskerud, 21.-28. juli 2012 // #1.2012

17


Turer Bjørneparken i Flå Hva med en tur til den flotte Bjørneparken i Flå? Her får du mulighet til å prøve fluefiske, skytesimulator, hinderløype, samt at du får tid til å være i parken på egenhånd. Egenandel: kr 200 www.bjorneparken.no

Bytur til Kongsberg Vil du ha en pause fra landet og bli kjent i nærmeste by? Da kan du velge denne turen. Du vil bli sluppet av i Funkelia, like utenfor byen. På vei ned til sentrum skal du gjennom en natursti. www.kongsberg.no

Årets landsleir er lokalisert i Rollag kommune i Buskerud, nærmere bestemt på Idrettsskolen. Idrettsskolen i Rollag er Norges eneste idrettsfolkehøgskole, og har stor og variert faglig tyngde innenfor idrett. Skolens motto er: «Lær kroppen å leve».

18 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

Sølvgruvene på Kongsberg Kanskje har du aldri vært i en sølvgruve før? Da har du sjansen nå! Bli med inn i Sølvgruvene på Kongsberg! Egenandel: kr 70 www.norsk-bergverksmuseum.no

Topptur i Rollag Er du et friluftsmenneske som har lyst til å bruke turdagen til topptur i nærmiljøet rundt leiren? Hva med topptur i Rollag? Bilder fra naturen i området på: www.trillemarkarollagsfjell.no

På skolens område finnes blant annet svømmehall, flerbrukshall, volleyballbaner og fortballbaner. Mer informasjon om Idrettsskolen på www.idrettsskolen.com


Hvordan komme seg til leiren? Via Drammen og Kongsberg: Kjør E134 til Kongsberg. Følg skilting mot Geilo (fv.40). Følg veien 52 km, og du får leirområdet på høyre side. Via Geilo: Følg rv.7 til Geilo. Følg skilting mot Kongsberg (fv.40). Følg veien 107 km, og du får leirområdet på venstre side.

Geilo

Har du GPS? - 60° 00' 22", 09° 15' 51"- Ø 514724, N 6652111

Påmelding Påmeldinga skjer via Min side på www.4h.no. Påmeldingen åpner 1.mars! Her er det førstemann til mølla – så ikke nøl med å melde deg på! Vi trekker også ut vinnere av flotte premier blant de påmeldte. Vi er klare for ei knallbra uke! Er du? Mer informasjon om leiren: www.4hlandsleir.no/2012 Landsleir, Buskerud Drammen Kongsberg

Være vertsfamilie? 4H trenger vertsfamilier til ungdommer som kommer til Norge i sommer.

over de fleste fylkene, og bor ca 3 uker i hver vertsfamilie.

I juni kommer femten ungdommer til Norge som en del av International 4H Youth Exchange (IFYE) og USA-utvekslingen. De er i alderen 18 - 30 år, og skal være i Norge fra fire uker til seks måneder. Ungdommene fordeles

Ønsker familien din å gi en ungdom fra et annet land tak over hodet i noen uker kan dere kontakte 4H-kontoret fylket. Les mer om IFYE-programmet og det å være vertsfamilie på 4Hs nettsider.

www.4h.no/Om-4H/InternasjonaltLandsleir Busketroll 2012, Rollag i Buskerud, 21.-28. juli 2012

// #1.2012

19


Annonse

4H-TILBUD PÅ LAVVO OG TELT

15% rabatt

på Pamir 19 og 40

15% rabatt

15% rabatt

på Tinde og Tundra enstangslavvo

på Pamir 20 forlegningstelt

Tilbudene gjelder så langt lageret rekker!

15% rabatt

på alt av brennere og kjelesett fra Kovea

Bison Telt salg@bisontelt.no • www.bisontelt.no • Tlf. 62 92 55 00

Annonse

gjensidige.no

hvordan kan du best sikre fremtiden til en som skal leve resten av sitt liv i den?

kontakt oss på 03100, se gjensidige.no eller kom innom vårt kontor.

A20752/03.12/Foto: Sverre Chr. Jarild

Som foreldre har vi ansvaret for at ungene våre er sikret hvis noe skulle skje – med dem eller oss selv. Med forsikring har du økonomisk ryggdekning til å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon.


Landslotteriet Tekst: Beate Patay Foto: Hatten 4H Web:http://www.4h.no/aktiviteter/landslotteriet/4hs+landslotteri.aspx Web: http://www.4h.no/NordTrondelag/HATTEN-4H/Default.aspx

Landslotteriet 2012 er i gang!

Slik ser årets lodd ut. Kanskje vinner din klubb neste år?

4Hs landslotteri er en årlig begivenhet for alle 4H-klubber, og konkurransen om å bli årets mestselgende klubb er stor. Hvem blir årets vinner?

ny ttig de mye ny tt og Hatten 4H lærte k lto de de

Hatten 4H solgte lodd og hadde stand på Nor dlandsbåtregattaen: F.v.: Oda, Nora, Jens, Lillia Lillian, Isabel, Elias, Jon n og August. Espen,

om 1.hjelp da

Hatte

n 4H

Mests elgen de klu bb i 2 011!

Det spørsmålet får stå ubesvart, men i 2011 var det Hatten 4H i Nord-Trøndelag som solgte mest lodd av alle. Innsatsen resulterte i en premie på hele 15 000 kroner. 4H Norge gratulerer!

Landslotteriet ›› Klubbene får kr 3/lodd for de første 15 solgte loddene/medlem. ›› Selges det mer enn 15 lodd/medlem, får klubbene kr 10/lodd i fortjeneste. ›› Salgsperiode: 15. februar - 15. september 2012 ›› Pris: kr 20/lodd. Klubben kan selge så mange lodd som de ønsker, men minimum de tilsendte loddene. Fordelingen til klubben er basert på 15 lodd/hovedmedlem og søskenmedlem over ti år (pr 15.2.2012). Loddsalget er viktig ikke bare for å gi inntekter til klubben, men også for driften av 4H i fylket og 4H Norge.

vika da i Heimer Jon Espen rillet fisk .: Håkon g r på tur. Bak f.v va klubben ed sin fangst. m ns Je og

Premiering: klubben i fylket som selger flest lodd/medlem, får kr 5 000,- i premie. Den klubben i hele Norge som selger flest lodd/ medlem får i tillegg kr 10 000. Dere kan bestille ekstra lodd direkte av tone.bohler@4h.no.

En del av overskuddet går også til 4Hs solidaritetsarbeid i Gambia. #1.2012

21


4H-mat Tekst: Beate Patay Foto: Beate Patay

Egg er god turmat! Ingenting smaker bedre enn maten du lager ute i naturen. Prøv en smaksrik omelett på bål om du skal ut på tur i påsken!

Ingredienser

Før turen

›› ›› ›› ›› ››

Fyll eggemiksen på en tom melkekartong/ brusflaske el. l.

4 personer

8 egg 1 dl H-melk 4 ss gressløk 2 poteter (terninger) 80 g bacon (terninger)/evt. pølsebiter ›› 1/2 løk (hakket) ›› salt og pepper

Skrell løk og poteter. Kutt potetene i terninger og hakk løken. Skjær baconet i terninger, del evt. pølsene i biter. Legg det i plastposer. Visp egg og melk lett sammen. Tilsett krydder etter eget ønske (f.eks. salt, pepper, paprika). Tilsett hakket gressløk.

Ved bålet

Stek poteter, løk og bacon/pølser til det får litt farge. Hell over eggblandingen og stek videre til den begynner og sette seg. Pass på at omeletten ikke blir brent. Bruk gjerne et lokk (evt. Aluminiumsfolie) mens du steker den. Omeletten smaker ekstra godt om du serverer den på et godt brød eller i ei potetlefse. Bon appetitt!

22 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge


Fakta

Kjekt å vite om kløvermedlemskap • 4H-medlemskap for barn i alderen 4 - 9 år. • Pris: kr 100 pr år. • Prøveprosjekt fram til 4H Norges årsmøte, igangsatt av landstyret april 2011.

Kløvermedlemmer: • er ikke klubbmedlemmer. Klubber kan fortsatt

ha miniaspiranter som gjennomfører prosjekter. Disse er da klubbmedlemmer og betaler full medlemskontingent. • skal ikke ha prosjekter eller delta på leir. De får aktivitetstilbud fra 4H i fylket og 4H-sekretariatet. Klubber kan om ønskelig ha egne arrangement for kløvermedlemmene i fylket. • lagrer sin kontakinformasjon i medlemsregisteret. Klubbene finner informasjonen via Min Side (tjenestenr 113). • skal inviteres til åpne arrangement i klubbene og fylket, men ikke til ordinære klubbmøter eller leir. • kan gi økt rekruttering til klubbene.

• får tilbud om klubbmedlemskap etter fylte 10

år. Er det ingen klubb i nærheten og det er flere kløvermedlemmer i området, får de hjelp/støtte til å starte ny en 4H-klubb. • vil bli nært knyttet til 4H-gårdene og få aktivitetstilbud knyttet til disse. • får tilsendt Kløverbladet to ganger i året. Kløverbladet inneholder tips til aktiviteter og informasjon om hva vi gjør i 4H. • får velkomstpakke med Kløverblad og tinnsmykke. • gir økt Frifondstøtte. Lurer du på noe mer? Snakk med 4H-konsulenten i ditt fylke!

Verv et kløvermedlem! Har du yngre søsken, venner, tremenninger, klassekamerater, hyttevenner eller nabobarn som ikke er gamle nok til å bli vanlig medlem i 4H? Verv dem som kløvermedlemmer, da vel! Innmeldingsskjema på www.klovermedlem.no

#1.2012

23


Foto: Anne Line Fredriksen

Smånytt Redigering: Beate Patay

DAF-kurs på Konnerud

4H Buskerud arrangerte DAF-kurs på Hallermoen skole på Konnerud. I tillegg til faglig aktivitet ble det også tid til aking og lek i snøen.

Foto: Berit Johanne S. Storrø

Etnisk matskole

Gjennom prosjektet ”Inkludering og vennskap gjennom matlaging” arrangerte 4H Sør-Trøndelag etnisk matskole. Mye forskjellig stod på menyen, bl.a. kurdiske kjøttboller.

Ervika besøksgård ble godkjent som 4H-gård i 2011. Nordland har nå seks 4H-gårder. Gå På 4H inviterte til åpen gård og kafé, til glede for store og små som besøkte både kafeen og kunne delta i ulike aktiviteter på gården, bl.a. hesteridning og natursti.

Foto Hilde Brandsrud

Foto: Ole Arnold Bønå

Ervika 4H-gård

Uren Luren 4H frå Tysnes i Hordaland hadde ein kjekke ettermiddag/kveld på skøytebanen. 16 av klubbens 24 medlemmer var med. Til sommaren er klubben ein av 4 klubbar som skal arrangere distriktsleir i Hordaland.

Foto: Uren Luren 4H

Morosamt på isen

5 om dagen

Frukt og grønt er sunt og godt! Derfor hadde Homstvedt 4H et medlemsmøte der frukt og grønt var tema. Blant annet hadde de en konkurranse i temaet ”5 om dagen”. Hærland BU stod for programmet på møtet.

NM på ski er en folkefest, år etter år. Bordalen 4H sørget for at over 15 000 mennesker fikk pinnebrød under NM på Voss.

24 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

Foto: Rune Solberg

Foto: Bjørn Hystad

Pinnebrød og folkefest

Aktive loddselgere

Hordaland sine beste loddselgere kommer i år fra Osterøy. Vennskapsporten 4H solgte i gjennomsnitt 44,6 lodd pr. loddselger og mottar for innsatsen kr 5 000.


Foto: 4H Buskerud

Foto: Rune Solberg

Morsom og travel matskole Årets klubb i Hordaland

Under 4H Hordaland sitt årsmøte blei Bordalen 4H frå Voss tildelt prisen for årets klubb. Bordalen 4H har i ei årrekkje gjennomført flotte 4H-prosjekt og utstillingar, og dei har dei har eit høgt aktivitetsnivå og stor deltaking på arrangement og leirar.

15 interesserte og sprudlende unger deltok på 4H-matskole på FramSønju i Bingen. Deltagerne hadde ei travel helg, og reiste hjem med smaksprøver i tillegg til mye ny erfaring! Bak f.v.: Remi, Ida Alana, Emilie, Anniken, Kristine og Eirik. Foran f.v.: Trine, Inger-Helene, Jannike, Malene, Hedda og Sebastian.

Foto: 4H Oppland

Tusser og troll på DAF-kurs Hatten 4H fikk kr 100 000

Hatten 4H ble tildelt 100 000 kroner av Nordvikfondet. Via stemmegiving på nettet av engasjerte foreldre, venner og medlemmer fikk klubben flest stemmer og vant toppgevinsten i fondet. Kasserer Jens Brevik Fuglstad tok imot pengene på vegne av klubben, som har 15 medlemmer.

Over 100 4H-ere deltok på DAF-kurs i Oppland, der temaet var tusser og troll. I tillegg til de ulike kursene; leder, kasserer, friluftsagent, sekretær og styremedlem, ble det tid til sosialt samvær og morsomme aktiviteter. Vilde Volberg, Lia 4H, gleder seg i leiken.

Foto: Åge Avedal

Foto: Steven Carpenter

Moderne rastebu

Tveitås 4H har laget ei moderne rastebu, og bruker den som naturmøteplass. Bua er bygd i samarbeid med Birkenes bygdemuseum. Trond Oalann, Hordaland fylkeskommune, var faglig ansvarlig for prosjektet. 4H-erne hadde mye moro når de bygde bua.

Liv og røre på kurs

Det ble liv på Fjordly då heile 30 styremedlemmer frå 4H i alderen 12 – 18 år deltok på styrekurs i Nordfjord.

#1.2012

25


Norske 4H-alumner Tekst: Andreas Erichsen Redigering: Beate Patay Foto: Amund Johansen Web: http://www.n4ha.no/

Gøy i Tyskland Spill og hygge på haustkurset.

Plettenberg

4H-alumnene Julie Bårdsen Tøllefsen (Troms) og Thor Christian Grosås (Akershus) deltok på kurset ”Volunteering makes your CV smile” i regi av Rural Youth Europe. Det har de ikke angret et sekund på!

I 4H er det mange muligheter for å få internasjonal erfaring. Rural Youth Europe (RYE) arrangerer kurs og seminarer som alumner kan delta på. Julie Tøllefsen og Thor C. Grosås reiste til den lille vesttyske byen Plettenberg like utenfor Düsseldorf, der over 30 deltakere fra ulike nasjoner var samlet for å diskutere og utveksle erfaringer. Temaet for kurset var ”Volunteering makes your CV smile”. I over én uke lærte deltagerne om hvilken plass frivillig arbeid har i samfunnet, hvilke ferdigheter man lærer seg i organisasjonsarbeid og ikke minst i hvilken grad disse ferdighetene er etterspurt hos ulike arbeidsgivere. Hver deltaker hadde sine klare meninger om viktigheten av organisasjonsarbeid. Innledere med ulik bakgrunn fortalte om

26 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

frivillighet og arbeid i organisasjoner. Det ble brukt mye tid på diskusjoner og erfaringsutveksling. Kursdeltakerne var engasjerte, så det ble gode og interessante diskusjoner om for eksempel hvilke utfordringer de ulike organisasjonene har i sine land. Det ble også tid til ekskursjoner. De besøkte kommuneadministrasjonen, brannvesenet, menigheten og en stor tysk industribedrift. To bondegårder og det lokale bygdeungdomslaget fikk også besøk av den internasjonale gjengen. På kurset var det en bred sammensetning av typer mennesker, alder og erfaring. Noen var 18 år og knapt ferdig med videregående skole, mens andre var rundt 30, gift og hadde vært i full jobb i mange år. Til tross for ulik bakgrunn og livssituasjon var det en fantastisk atmosfære på kurset. Julie B.

Tøllefsen og Thor C. Grosås er nå mer sikker en noen gang på at mennesker i frivillige organisasjoner har en spesiell x-faktor, som de verdsetter veldig høyt. På dette kurset deltok 4H-ere fra Norge, Finland, Danmark og Latvia. Landjugend fra Tyskland, Sveits og Østerrike, Young Farmers fra England, Skottland, Wales og Nord-Irland samt andre tilknyttede organisasjoner fra Spania, Bulgaria og Romania. RYE arrangerer tre seminar pr år med ulik fokus. Kursene har 18-års aldersgrense, derfor er det først og fremst alumner som kan reise. Har du lyst på ei internasjonal uke med mye moro og nye venner, følg med på http://www. ruralyoutheurope.com/ for å se hva som skjer.


Fri i Fjæra:

Nasjonale prosjekt

• Nasjonalt kystkulturprosjekt • Bidrar til at barn og unge får økt kjennskap til, og kunnskap om friluftsliv, tradisjoner, natur og kultur langs kysten.

Tekst: Monica Eriksen Lundbakk Redigering: Beate Patay Foto: Rune Øyen Web: http://www.4h.no/aktuelt/satsingsomrader/fri-i-fjera/

Knyt i vei! Klubbrådgivere over hele landet har i vinter lært å knyte fiskegarn. – Ta med den nyervervede kunnskapen hjem og før en viktig tradisjon videre! Det er oppfordringen fra prosjektleder Monica Eriksen Lundbakk, som har reist land og strand rundt for å bringe sin kunnskap videre. - Binding av fiskegarn har lange tradisjoner i Norge, men er dessverre i ferd med å dø ut. Vi håper at de over 200 klubbrådgiverne som til nå har lært å knyte garn, lærer bort dette videre til 4H-erne i klubbene. 4H ønsker å bidra til at kunnskapen og tradisjonen med garnbinding ivaretas og videreføres til fremtidige generasjoner, sier Monica E. Lundbakk.

Monica E. Lundbakk håper at alle 4H-ere til sommeren kan slappe av i sin egenproduserte hengekøye. Hun retter samtidig en takk til Sissel Skogland i Fjordsol 4H i Rogaland for ideen om å knyte en hengekøye. Klubbrådgivere på klubbrådgiversamling i følgende fylker har lært å binde garn: Sogn og Fjordane, Rogaland, Nordland, Vest-Agder, Hordaland og Nord-Trøndelag.

I løpet av vinteren har hun deltatt på flere klubbrådgiversamlinger hvor hun har presentert 4H sin kystkultursatsing, Fri i fjæra, og lært bort hvordan man knyter garn – både på én juksemåte og på gammelmåten. - Det var veldig hyggelig og ikke minst lærerikt å treffe så mange dyktige klubbrådgivere. De er nøkkelen til det gode arbeidet som skjer rundt om i 4H-klubbene, sier Monica E. Lundbakk. Med utgangspunkt i kystkulturen og ”å lære ved å gjøre” gir garnbinding flotte klubbaktiviteter. I stedet for et helt fiskegarn, kan man for eksempel lage sin egen hengekøye. Dette er en utmerket måte å ivareta gammelt håndverk og bruke det til noe nytt.

Jenter i hengekøye

Inger Karin Bråten, klubbrådgiver A for VestAgders største klubb, Laudølen 4H i Marnardal, var strålende fornøyd med å lære å knyte garn.


Mitt 4H-prosjekt Tekst: Ellen N Hjelmeland Foto: Lauvsprett 4H + illustrasjonsbilde Namn: Ellen N. Hjelmeland Alder: 17 år Stad: Omvikdalen i Kvinnherrad, Hordaland Klubb: Lauvsprett 4H 4H-prosjekt: Styreverv

Spalten «Mitt 4H-prosj ekt» er din mulighet til å for telle 4H-ere over hele landet om DIT T 4H-prosjekt. Send inn ditt bidrag der du for teller hvorfor du valgte akkurat dét pro sjektet, hva du har gjort i arbeidet med pro sjektet, hvordan du gjorde det, hva du har lær t og ikke minst hvordan du opplevde å ha nettopp dét prosjektet. Tekst og bild er (min. 1 MB) sendes til redaksjonen@ 4h.no. Husk å oppgi navn på person ene på bildet, samt fotograf.

Styreverv

Styreverv som prosjekt er morosamt og du lærer korleis du driv ein organisasjon, seier Ellen Hjelmeland. Kvifor valde du dette prosjektet?

I fjor var eg leiar samstundes som eg hadde eit anna prosjekt. Eg følte då at eg ikkje fekk gjort prosjektet mitt grundig nok. For å kunne gjere både prosjektet betre og få til eit godt samarbeidande styre, valde eg å ha styreverv som prosjekt. I tillegg ville eg sette meg enda meir inn i korleis det var å vera i eit styre.

Kva går prosjektet ut på?

I prosjektet lærer man korleis ein skal få eit styre til å fungere godt. I tillegg til at ein må utføra det styrevervet ein har.

Kva er målet med prosjektet og kva krev det?

Målet med prosjektet er å få eit styre som samarbeidar godt i saman, og som får gjort unna dei arbeidsoppgåvene ein har som styremedlem. Prosjektet krev god innsats og evna til å fullføre

Samarbeida du med nokon?

Eg samarbeida med Idar Rangsæter og Vilde Grøtte, som også hadde styreverv som prosjekt. Vi gjorde det meste av oppgåvene vi hadde som styremedlemmer og prosjektet kvar for oss, men i eit styre må ein samarbeida for at det skal fungera. Så om nokon trong hjelp, fekk dei det.

Kva har du gjort i arbeidet med dette prosjektet? Eg har organisert møter, delegert oppgåver, snakka i større forsamlingar, planlagt og vore på leiarkurs.

Kva har du opplevd i arbeidet med dette prosjektet? Eg har opplevd gode stunder saman med 4H-arar. Spesielt kjekt var det på Superhelg!

Kva har du lært i arbeidet med dette prosjektet?

Eg har lært mykje, men spesielt har eg lært å bli meir trygg på meg sjølv. Det kjem nyttig med i ulike samanhengar.

28 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge


Seterkurs Nordgardsetra I sommer kan du delta på kurs i seterstell på Nordgardsetra 4H-seter i Lardal i Vestfold! Kursene varer én uke. Deltar du på seterstellkurs kan du løse 4H-prosjektet “På setra” - eller du kan delta for en annerledes ferieopplevelse. Seterstellkursene arrangeres i sommerukene 27 - 33. Oppstart mandag 2. juli, avsluttes lørdag 18. august. Kursdeltakere må være mellom 12-18 år. Antall deltakere: 12 stk/ukeskurs. Lyst på en spennende sommerferie? Velkommen til Nordgardsetra i Vestfold! Mer info og påmelding finner du på:

www.nordgardsetra.no

Kva var det beste og verste prosjektet?

Det beste var samarbeidet med dei andre i styret, som var veldig bra! Det verste var arbeidet med boka. Det mest overraskande var kor lite skummelt det eigentleg er å snakke i ein forsamling.

Vil du anbefale dette prosjektet til andre?

Eg vil anbefale dette prosjektet til andre. Det er eit prosjekt som set styret og styrevervet ditt i fokus, noko som både klubben din og du vil nyte godt av. I tillegg er det morosamt.

#1.2012

29


Vinnere!

Aspiranten

Disse tre heldige ble plukket ut som vinnere av konkurransen i forrige AKTIViTET, og får tilsendt hver sin 4H-matboks:

Illustrasjoner: Stein Lianos

>> Geir Morten Kleivi, Rust 4H, Telemark. >> Merete Hebnes, Gryteknuten 4H, Rogaland. >> Tuva og Tilla Wiig, Sjøsprøyt 4H, Rogaland.

Premieoppgaver 1

2 5

3

Loddrett: 1. Tall 2. Løfteredskap 3. Toppen av hodet 4. Jeg på nynorsk 6. Utrop 7. Gni 8. Ikke føre 11. Klokke 13. Stygt skrik 14. Hestesport

4

6

7

8

9

10 11 12

13

14

Sudoku

15

Vannrett: 1. Norsk Rikskringkasting 3. Oppkomme 5. Naturkatastrofe 7. Hvil 9. Gårdsplass 10. Spise 12. Tulle og tøyse 15. Havdyr ved Grønland 16. Belegg på metall

16

1

5

2

3 1

6 4

3

3

2

Historiske spørsmål

Kryssord

Løs kryssordet og/eller svar på spørsmålene, send inn siden og vær med i trekningen av flotte premier.

Navn og adresse

Svarfrist: 1. mai 2012

Hvilket arrangement finner sted på 4H-dagen i år? Hva kalles året landsleir?

4H fylte 75-år i 2011. hva het jubileumsaksjonen? 4H Norge samarbeider med 4H i et afrikansk land? Hvilket?

4 3 Løs kryssordet og/eller svar på spørsmålene, klipp ut denne siden og send den til 4H Norge Postboks 113, 2026 Skjetten, og vær med i trekningen av flott drikkeflaske.

I år lanserte 4H en ny type 4H-medlemskap. Hva kalles det?

Navn: Adresse: Postnummer: Telefon: E-post: Klubb:

30 Aktivitet // Medlemsblad for 4H Norge

Sted:


Leselus/bokmerke Er du en lesehest? Lag ditt eget bokmerke!

Materiale til ull-kula:

>> ull >> plastbolle >> grønnsåpe og varmt vann >> frottéhåndkle

Slik gjør du (ull-kule):

>> Bland grønnsåpe og varmt vann i en bolle. >> Vikle tørr ull sammen til en fast kule. >> Dypp den i såpevannet og gni forsiktig på kula til å begynne med, slik at ullfibrene tover seg sammen. >> Bruk mer kraft etter hvert, og fortsett til kula er fast og fin. Vær tålmodig! Toving krever litt tid hvis resultatet skal bli bra! >> Skyll kula og legg den til tørk.

>>Materiale til leseluset:

>> tovet kule >> farget ull (merinoull) eller garn til hår >> perler til øyne >> sytråd >> synål >> lintråd til kroppen

Slik gjør du (Leselus):

>> Tov en rund kule til hode.

>> Tvinn lintråden til dobbel snor. Klipp av ca 50 cm til bein og ca 15 cm til armer >> Knytt en knute ytterst på alle 4 endene slik at ikke snurren går opp igjen. >> Knyt en knute på en sterk sytråd og stikk nåla inn fra toppen av hodet til under kula. >> Legg den lange lintråden dobbelt og sy denne fast med sytråden under haka på lusa. >> Sy på perler til øyne, og bruk sytråden til munn og øyenbryn. Håret kan du lage av garn eller ull. >> Vil du ha roser i kinnene, kan du tegne på med vannfast tusj. Knyt på den lille snora til armer på leselusa, og vips så kan den ta seg jobb som bokmerke. Hvis du ikke vil tove kule til hode, kan du bruke en treperle. Da kan du tegne på ansikt med vannfast tusj og lime på ull eller garn til hår.

Tips:

Du kan tre den tovede kula på en hattestrikk og bruk den som smykke eller som pynt på en hårstrikk. Oppskrift og bilder fra boka ”Tråd” av Annie Eikenes, utgitt av Norges husflidslag. Foto: Eli Berge.

#4.2011

31


Kjekt å ha!

Bestill i vår nettbutikk på www.4h.no

Matboks kr 79,-

USB-pinne, 8GB kr 155,-

Jubileums T-skjorte kr 50,-

www.4h.no

Aspirantklistremerke kr 4,-

Aspirantklistremerke kr 4,-

Turkopp kr 49,-

Kjøp kule, tøffe og nyttige 4H profilartikler!

AKTIViTET nr 1 2012  

Medlmesblad 4H Norge