Page 1

Medlemsblad for 4H Norges kløvermedlemmer - #1/2012

! L U J D GO

1


Hei!

Julen er her! r Du har sikkert fått adventskalende e hold og åpnet én luke hver dag for å n styr på hvor mange dager det er igje et? juks ikke vel til jul. Men du har om Juleaften kommer ikke fortere selv r hve du åpner flere luker i kalenderen n! dag. Tenk om det hadde vær t sån gangene de fall rt hve I Det hadde vær t fint. er du gleder deg til jul, håp Jeg til. det er noe vi gleder oss t kan gi deg noen ideer og jeg håper at dette Kløverblade n til å gå enda litt til hva du kan gjøre både for å få tide så er det god tid både fortere. Rekker du det ikke før jul, i romjula og etter jul. riktig god jul Jeg ønsker deg og din familie en og et godt nytt år! Julekløverhilsen fra Sølvi Egner-Kaupang Generalsekretær i 4H Norge

2

Julekryssord

Er du glad i å leke med ord? Greier du å løse dette julekryssordet? Kanskje må du få hjelp av en voksen. Løsningsordet er veldig aktuelt i disse tider. Svaret finner du nederst på siden.

1

1 2

5

2 3

4

4 5

Svar: NISSE

3


Aspirantmøte Når du fyller 10 år kan du bli aspirant og vanlig klubbmedlem. Da kan du delta på klubbmøter, arbeide med et 4H-prosjekt og reise på leir og andre aktiviteter. Vania og Siv er to aspiranter fra Aust-Agder som synes det er morsomt å være med i 4H. Les hvorfor!

3 Nav n: Siv Vær land (11 år) Bos ted: Veg årdshei  4H-k lubb: Veg år 4H (sid en 2011 ) 

Hvordan er det i 4H? Jeg har det veldig gøy i 4H.

Hva var ditt prosjek t? I år hadde jeg og de andre jentene skogplanting som prosjek t. Vi had de det gøy og det var kult å jobbe med . Jeg anbefaler denne oppgaven til andre aspiranter. Vi har også vær t på orreleik og aspirantleir på Evje i år. Spesielt leiren var kul. Til neste år skal jeg på aspirantleir og juniorle ir. Hva liker du best i 4H? Jeg liker best å være ute på møtene og kose meg med resten av klubben. Helst om sommeren ford i da kan vi være ute og bade. Anb efaler du 4H til andre? Ja, fordi det er gøy. Vi kan være mye ute og får nye venner. Leir er også mor somt.

(10 år) Navn: Va nia Be rlin en da l  Ar , ya Bo ste d: Tro mø ) en 4H (si de n 2012 ng ko gle Fu 4H -kl ub b:

? Hvordan er det i 4H re nye ting som læ Gøy, for da får du olen eller du ikke får lært på sk man drat t på leir, hjemme. Og så får mle venner. og truffet nye og ga kt? Hva var di tt prosje de mange lag Vi i. as Form og fant og hjemme. ting på klubbmøtene e, glassmaler i, Bl.a. gelelys, mask net. skuespill og mye an 4H? Hva liker du best i Venner og leirer. andre? Anbefaler du 4H til i da får de rd Jeg anbefaler det fo har det gøy mange nye venner, er ting man og lager noen gang ikke visste fantes.


Fjøsnissen Hvem er egentlig denne fjøsnissen? Finnes han på ordentlig eller er det bare overtro? Hva tror du?

4

I følge nordisk folketro er nissen et overnaturlig vesen som holder til i nærheten av mennesker, særlig i gårdshusene. I Norge tror man fjøsnissen er en liten mann med grå klær, rød lue og langt skjegg. Han er veldig sterk og kan være til nytte på gården. Han hjelper til med å stelle hestene og de andre dyra, særlig hvis han får god mat og drikke på julekvelden. Men fjøsnissen kan også være lunefull og uberegnelig. Han kan utføre pek og ugagn, og skade folk og dyr hvis han ikke blir behandlet godt. Noen tror fjøsnissen har overnaturlige evner, og at den røde toppluen er grå innvendig. Hvis nissen vrenger lua, så det grå vender ut, blir han usynlig. Uansett hva du tror og ikke tror om fjøsnissen, blir han sikkert glad om du setter ut varm, deilig julegrøt til ham på selveste julekvelden.

God jul!

Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia


Hvem skjuler seg bak nissemaska? Noen ganger kan det være en voksen – som ikke er nissen - som gjemmer seg bak nissemaska. Kan du gjette hvem som har gjemt seg her?

5

Hun er sjefen over alle 4H-ere!

Hun er superra sk i ski sp ore

ytt er og bor

1. Kari Heggelund 2. Marit Bjørgen 3. H.K.H. Kronprins Haakon

Han er 4H s hø ye besk på Skaugum!

t!


Lysquiz Hvor mye kan du om lys? Her har du muligheten til å teste deg selv. Sender du inn svarene er du med i trekningen av en flott 4H-matboks i aluminium! Lykke til!

1

2 6

Når fikk vi elektrisk lys? 1879 1929 1979 Hva kan man ikke lage lys av? Grisefett Bivoks Banan

3

Hvilke av disse ordene betyr ikke lykt? Lanterne Lavendel Lampe

4

Hvor mange lys har 4H på sin bursdagkake i år? 32 76 198

5

Hva er en julestjerne? Blomst Himmellegeme Kake

Send svarene til 4hnorge@4h.no innen 10. januar 2013. Må merkes: Kløverbladkonkurranse. Vi trekker ut 3 vinnere som får hver sin 4H-matboks i aluminium. Svarene og hvem de tre heldige vinnerne er, blir annonsert på www.4h.no 15. januar 2013.


Islykt Slik gjør du:

gsp Foto: ww w.landligehjem.blo

Lykten kan smelte litt på grunn av varmen fra lyset, men er du heldig holder den så lenge kulda holder!

Du trenger: • Kuldegrader

T ips:

nn vil u ko k t v a Bruker d r. luftboble få færre

lyk ten

• Bøtte (kar, beholder, bakeformer el. l.) • Vann • Kubbelys/stearinfakkel • Konditorfarge (valgfritt) • Naturmaterialer, f.eks. mose, greiner, kongler, etc. (valgfritt)

Foto: ww w.landligeh

ot.com

jem.blogspot.com

Lag bunnen først. Fyll så mye vann du vil ha som bunn (ca 3-4 cm) i en bøtte. Frys bunnen. Når den er frosset, setter du en mindre bøtte/ beholder i midten av bøtta. Fyll gjerne den lille bøtta med stein el.l. slik at den ikke flyter opp når du fyller den store bøtten med vann. Nå kan du pynte vannet med konditorfarge eller naturmaterialer om du ønsker. Sett bøtta ut i kulden igjen og la vannet fryse. Når vannet er gjennomfrosset, tar du inn bøtta. La den stå litt i romtemperatur til isen smelter litt langs kantene. Ta isen forsiktig ut og sett den ut i kulda igjen. Sett lys i lykta og tenn på med hjelp av en voksen.

7


Snølykt Slik gjør du:

g er cir ka like store, og leg Lag 12 snøballer som rre fæ litt re i en ring. Stable disse tet t inntil hverand g. en i en litt mindre rin snøballer oppå disse igj mindre ringer med Fortsett å stable stadig Sett re til du har 4-5 ringer. snøballer oppå hverand lt he n kte du lukker snøly inn lyset og tenn det før om ene. Spør en voksen med de øverste snøball slutt lyslyk ten med én hjelp til å tenne lyset. Av snøball helt på toppen.

Du trenger: 8

• Kram snø nfakkel. Fakkel brenner • Stearinlys eller steari lengst.

Pass på:

te e brennbart. Lag en pla Ikke sett lyset ret t på no k en keramikk flis slik at av snø under, eller bru r lyset er brent helt ned. ingenting kan ta fyr nå du vler som gir plass til at Br uk gode sko eller stø er. kk so ull sk også å ha på kan vif te med tærne. Hu

Tips:

Ha god avstand fra flammen på stearinlyset til snøballene over, ellers vil disse smelte og dryppe ned på lyset så det slukker.


Engler i snøen

9

Å lage engler i snøen er morsomt, dessuten er de flotte å se på og de er akkurat like store som deg selv! Kle på deg varme klær, løp ut i snøen og vær kreativ! Du trenger:

Et område med lett snø som ingen har tråkket i.

Slik gjør dut:

Finn et sted hvor snøen er helt urørt. Legg deg ned på ryggen og vift flere ganger frem og tilbake med armer og ben. Reis deg så opp og gå ut i fotenden av engelen du har laget, uten å tråkke for mye i eller rundt den.

Tips:

Snøenglene blir aller finest når det er bare er lett nysnø, ikke tung, våt snø.Hvis noen står ved føttene dine og hjelper deg opp, kommer du deg opp uten å lage håndeller fotavtrykk i englene. Da blir de aller finest.


Julemat på bål

Når man er ute i naturen smaker maten ekstra godt. Du kan lage mye rart på bål. Er du ute på tur i jula kan du prøve å lage dette. Det er enkelt, men smaker nydelig!

10

Brente mandler

Brente mandler er kjempegod ”tursnacks”, og kan lages kjapt og enkelt. Hell sukker og litt vann i stekepannen. Sett den over bålet. Ikke rør før sukkeret er blitt stivt og begynner å bli brunt. Når alt sukkeret er brunt tilsettes mandlene. Rør raskt til alle mandlene er dekket av sukker. Hell mandlene ut på en trefjøl, vedkubbe el. l. Prøv å skille dem fra hverandre med to gafler/pinner. Avkjøl litt – og knask i vei.

Ingredienser: • 500 g mandler • 150 g sukker • 0,5 dl vann

Utstyr: • Stekepanne • Stekespade


Julekakepinnebrød

Mange har laget pinnebrød. I jula kan du julekake på grillpinne. Julekaken er søt og god, og smaker ekstra godt når du steiker den på bål. Lag deigen hjemme, og ta den med i en isboks eller brødpose. Deigen må være ordentlig fast. Er deigen for løs, vil den ”renne” av pinnen når du steker. Deigen kan godt lages dagen i forveien og settes i kjøleskapet.

Gløgg

Ute på tur smaker varm drikke godt. I jula kan gløgg være et godt alternativ. Varm gløgg og vann slik beskrevet på gløggflaska. Hakk mandler. Ha i hakkede mandler og rosiner når gløggen er varm.

Ingredienser: • Gløgg • Vann • Rosiner • Mandler

Utstyr: • Kjele • Øse

Spikk ”pølsepinner”/grillpinner. Lag en pølse av julekakedeigen og snurr den på pinnen. Stek over glørne. Vær forsiktig så det ikke blir brent.

Utstyr:

Spikkekniv til å lage grillspyd

Ingredienser: • 250 g sukker • 125 g smør • 2 egg • 1 ts kardemomme • 2,25 dl fløtemelk • 125 g rosiner • 50 g smått oppskåret sukat • 2 ts vaniljesukker • 450 g hvetemel • 2 ts bakepulver

Fremgangsmåte:

Rør smør og sukker lyst og luftig. Tilsett eggene ett om gangen. Ha i melk og det tørre vekselvis. Rør godt sammen og tilsett rosiner og sukat. Deigen holder til 15-20 julekakepinnebrød.

11


Tekst, idé og formgiving: Anne Havåg Holter-Hovind www.moseplassen.no

Lag et flott mosehjerte i hønsenetting! Slik gjør du det:

Du trenger:

• hønsenet ting • knipetang • ståltråd, eller tau

1

• mose

12

1. Klipp ut et stykke hønsenetting som er stor t nok til at det kan bret tes helt rundt. Det behøver ikke være formklippet, firkant går helt fint.

2 Om du vil kan du pynte videre på hjertet. Bruk f.eks. andre naturmaterialer eller bånd og kuler. Håper du ble inspirert til å lage noe flott av mose!

2. Legg mosen midt på nettingen med røttene opp mot deg. Fjern rusk fra mosen før du legger den ned.


3

3. For m mosen til et hjer te.

4

4. Klipp ned til kløf ta på hjer tet og bret t hønsenettingen inn rundt hjer tet. Det behøver ikke å være veldig pent. Det gjør ingenting om deler av nettingen blir i mange lag.

13

5

5. Dy tt, klem og knip hønsenettingen til du har et pent hjerte. Om du ønsk er kan du feste hønsenet tin gen på baksiden ved å sy med streng.


Idé, tekst og foto: Creative Company, www.cchobby.no

Konglejul med snø og mose Disse fine julekonglene kan du enkelt lage selv! Kanskje blir det årets julegave til mor eller en annen du er glad i? Konglene er pyntet med strukturpasta, glitter og mose. En gullfarget stjerneanis setter prikken over i’en.

Du trenger:

• furukongler • mose ) • ur tepotter (5 cm

14

• hobbymaling • stjerneanis

• struktur past a a) (modelleringspast ol. • glitter og limpist


Smør finkornet strukturpasta (modelleringspasta) på konglene.

Dr yss glitter på den vå te str uk tur pastaen.

15

Mal urtepottene i ønsket farge og la tørke.

å lime Br uk limpistol for pottene. stjerneanisene på

Mal stjerneanisene i ønsket farge, eks. gullfarge.

Mose stikkes inn i konglenes revner.


Bli Kløvermedlem! Er du medlem i 4H allerede? Har du en søster, bror eller nabo som også vil være med? Nå kan alle barn mellom 4 og 9 år bli med i 4H. De får et kjede med tinnanheng og to blader hvert år som er fulle av aktiviteter. Les mer på www.klovermedlem.no

KLØVERBLADET ER UTGITT AV 4H NORGE Postadresse: Postboks 113, 2026 Skjetten Telefon: 64 83 21 00 Telefaks: 64 83 21 19 E-post: 4hnorge@4h.no Web: www.4h.no Tekst: Beate Patay Illustrasjon: Stein Lianos Layout: Elin og Anita Trykk: Nordberg Trykk

Har du tips, ideer og kommentarer kan du ta kontakt med 4H Norge på 4hnorge@4h.no

Kloeverbladet nr 1 2012  

Medlemsblad for kloevermedlemmer