Page 1

Lofotkista ”Barn og unge bærer kystkulturen videre” Januar 2012 1/2012

4H Norge


LOFOTKISTA Tekst og bilde om lofotkisten er hentet hos Museum Nord – Bø museum.

”Før båtene fikk motor var mennene borte på fiske store deler av året; de "rodde" bokstavelig talt fisket. Lofotfisket varte fra begynnelsen av januar til et godt stykke uti april. De som dro til Finnmark ble borte til midtsommers. Utrustninga deres var følgelig livsviktig: klær, mat, personlig utstyr og sengeklær måtte alt være i orden. Lofotkista rommet storparten av dette. Selv om det kun var mennene som dro ut på fiske, var det kvinnenes plikt å fylle kista. Det arbeidet utgjorde et slit som ofte har gått upåaktet hen. Mesteparten av det som skulle oppi kista kom fra egen produksjon, for i det gamle samfunnet basert på kombinasjonen fiske-jordbruk, var det kvinnene og dels barna som hadde det meste arbeidet hjemme. På havet var det livsviktig med varme, slitesterke klær. Ull var det viktigste materialet. Ikke bare produserte de det selv på gården, men det er også uovertruffent til å holde varmen og ta opp fuktighet. I kista måtte det derfor være flere sett med undertøy, skjorter, bukser, lester, strømper, sjøvotter, handingsvotter (for arbeid på land), tettvevde vadmelsklær - alt i ull. Intet måtte mangle. I tillegg trengte fiskeren sjøhyre (først i skinn, senere overtok oljehyret), sjøstøvla (røyserter) og selvsagt sengeklær, der rya var meget verdifull. Kista rommet også mat for mange uker, og den måtte være holdbar. Hjemmebakt flatbrød, heimkjerna smør, stompbrød av rugmel, lefser, kavring, heimkokte oster og selvsagt gomme, gjerne også et spekelår. I leddiken, et lite rom på ene kortveggen i kista, var det plass til et fåtalls personlige eiendeler, så som skrivesaker, pipe, tobakk, barberkniv, testamente og salmebok, kanskje litt ullgarn og stoppenål. Kista måtte helst være ferdig til jul. Julehøytiden skulle ikke forstyrres, og trettende dag jul var normalt tid for å dra til Lofoten.” (http://kuling.net/artikler/lofotkista 4. januar 2012)


STRIKK SJØVOTTER Strikking en del av får felles kulturarv som det er viktig å ta vare på. På denne måten kan man lære litt om kvinnenes rolle, og deres rolle som kulturbærere av den norske kystkulturen. I tillegg er strikking morsomt og man kan lage mye fint hvis man lærer seg denne teknikken.

Hvordan stikke? Noen av de unge i klubben kan kanskje strikke allerede, men for de som ikke kan det er det sikkert noen som vil hjelpe dere. Det finnes også hjelp på nettet som for eksempel semesteroppgaven ”Strikking” til Anne Kristin Andås Vågsholm. http://norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/v01/266Streikkeweb/strikkekurs5.htm

Tovet sjøvott Ekte sjøvotter ble strikket av ullgarn og tovet slik at de ble gode varme for fiskeren. Vedlagt følger mønster på lettstrikket sjøvott som er hentet fra: http://www.ravelry.com/patterns/library/ekte-sjvotter-norwegianfishermans-mittens---norsk-oppskrift

4H-votter med enkel kløver I 4H sin idebank (http://www.4h.no/viewfile.aspx?id=3587) finner dere oppskrift på 4H-votter med enkel kløver. Dette trenger du: Garn: Dale Garn Falk, Peer Gynt eller tilsvarende. Bunnfarge: Brun Mønsterfarge: Oransje (Eller farge etter eget ønske) Pinner: Strømpepinner nr. 3,5. Tidsbruk: Fra 4 timer og oppover.


HANGMAN En lek for å lære maritime uttrykk, navn på fisker, tang og tare osv. Alle deltagerne får utdelt fem papirlapper. På hver av disse lappene skriver de ned et ord eller et utrykk. Det kan være greit å ha tilgang til bøker, plakater eller annet informasjonsmateriell sånn at alle har en mulighet til å komme på noe å skrive. Deretter tar skal man alle rundt bordet fortelle hva de har skrevet på sine papirlapper, og forklare til de andre hva ordet betyr, hvordan det ser ut, eller hva det kan brukes til. Når alle har fått fortalt om sine lapper brettes lappene sammen og legges i en bolle. Del gruppen inn i to lag, så er dere starter klar å spille Hangman. En spiller på det ene laget trekker opp en lapp fra bollen. Lappen skal ikke vises til de andre deltagerne. På denne lappen står det for eksempel ”sjøvotter”. Siden Sjøvotter har syv bokstaver tegner denne personen syv streker på et ark. Nå kan det andre laget begynne å gjette på hvilke bokstaver ordet inneholder. For hver bokstav man gjetter feil får man en strek i hangman tegningen. (Det går å gjette feil 11 ganger) Klarer det andre laget å gjette på det riktige ordet vinner de den lappen. Deretter er det en på lag nr. to som skal trekke en lapp og lag nr. en skal gjette bokstaver. Når bollen er tom summerer man opp hvor mange lapper lagene har, og det laget med flest lapper har vunnet. Blir det for enkelt med hangman, kan dere heller mime ordene. Lykke til ;0) Ta kontakt dersom du har ideer som du tror andre 4H-klubber kan ha glede av Med vennlig hilsen Monica Eriksen Lundbakk, e-post:mel@fmno.no


4Hs aktivitetsbank

4H-votter med enkel kløver OPPSKRIFT Legg opp 48 masker og strikk rundt i ribbestrikk (2 rett, 2 vrang) 18 omganger i bunnfargen. Lag striper etter eget ønske. Strikk videre i glattstrikk (rett). Etter 18 omganger settes det av masker til tommelen slik: Strikk to masker. Sett de neste åtte maskene på en hjelpetråd. Legg opp åtte nye masker og strikk videre rundt i glattstrikk Når votten dekker nesten hele hånda felles det på følgende måte:

Strikk 2 rett sammen, 2 r sammen, osv. omgangen ut. Trekk tråden igjennom de siste 6 maskene og stram forsiktig til. Fest trådene.

Dette trenger du:

Mønster:

Dale Garn Falk, Peer Gynt eller tilsvarende.

Broder på kløveren med maskesting så den kommer midt oppå votten. Husk å sy den på slik at du får en høyre- og en venstrevott. Strikk vott nummer to på akkurat samme måte. Vottene kommer til å forme seg som ”venstre- og høyrevott” når du har brukt dem en liten stund.

Garn:

Bunnfarge: Brun Mønsterfarge: Oransje Eller farge etter eget ønske. Pinner: Strømpepinner nr. 3,5.

Felling: Strikk 4 rett, 2 rett sammen, 4 r, 2 r sammen osv. omgangen ut. Strikk 3 omganger glattstrikk. Strikk 3 rett, 2 rett sammen, 3 r, 2 r sammen, osv. omgangen ut. Strikk 2 omganger glattstrikk.

Tidsbruk: Fra 4 timer og oppover.

Strikk 2 rett, 2 rett sammen, 2 r, 2 r sammen osv. omgangen ut. Strikk 1 omgang glattstrikk. Strikk 1 rett, 2 rett sammen, 1 r, 2 r sammen osv. omgangen ut. Strikk 2 rett sammen, 2 r sammen osv. omgangen ut. Trekk tråden igjennom de åtte siste maskene og stram forsiktig til. Fest tråden. Tommel: Plukk opp de åtte maskene som du satte på hjelpetråden. Plukk opp ca 12 masker til rundt tommelen (de 8 nye maskene du la opp pluss to til på hver side av tommelen). Strikk rundt i glattstrikk til tommelen dekker nesten hele tommelfingeren. Felle på følgende måte: Strikk 3 rett, 2 rett sammen, 3 r, 2 r sammen omgangen ut. Strikk 2 omganger glattstrikk. Strikk 2 rett, 2 rett sammen, 2 r, 2 r sammen, osv. omgangen ut. Strikk en runde glattstrikk.

Klart hode · Varmt hjerte · Flinke hender · God helse

4H Norge


Denne oppskriften er © designet av:

Ekte Sjøvotter

Den norske sjøvotten var opprinnelig et tradisjonelt arbeidsplagg som holdt fiskerne varme på hendene mens de arbeidet i iskaldt sjøvann. Vottene passer derfor også perfekt i enhver sammenheng hvor man har bruk for skikkelig gode og varme votter

Randemsletta 10, Postboks 82, 1541 Vestby E- mail; eva@petronella.no Bank; 1644 1819 866 Org; NO 971 085 215 MVA


Denne oppskriften er © designet av:

Slik strikker du

Ekte Sjøvotter

Garn: HIFA Trollgarn, Viking Colorado, eller annet tilsvarende 100% ullgarn Garnmengde: Ca 200 gram hovedfarge og ca 20gr tilleggsfarge Pinneforslag: Strømpepinner nr 6 Størrelse: Dame (herre) Legg opp 40 (44) masker med hovedfarget garn. Strikk 2 riller, (4 omg. Rettstrikk, frem og tilbake). Fordel maskene på 4 pinner og strikk 12 omg. Strikk så 2 m i hovedfarge og 2 m i tilleggsfargen. Dette gjøres over 4 omg, slik at det kommer frem et sjakkmønster.

Strikk deretter 15 omg glattstrikk. Sett 9 (10) m over på en hjelpetråd. Dette blir tommelen. Strikk videre 26 (31) omg. Fell av i hver side slik: Pinne nr 1 - 1 r 2 r sammen. Strikk glattstrikk til det gjenstår 3 m på pinne nr 2. Strikk 2 r sammen, 1 r. Pinne nr 3 og 4 strikkes på samme måte som pinne nr 1 og 2. Fell på hver omg til det gjenstår 2 m på hver pinne. Avslutt ved å trekke tråden gjennom disse. Strikk den andre votten på samme måte, men husk å få til en høyrevott og en venstrevott, ved å sette av tommelmaskene til høyre eller venstre, på hver sin vott. Tommel: Ta opp de maskene som står på hjelpetråden. Du har nå 19 (20) m. Ta opp 1 m slik at du har 20 (22) m. Fordel disse på 4 pinner. Strikk 18 (23) omg. Fell ved å strikke 2 og 2 m sammen på hver omg, til det er 1 m igjen på hver pinne. Avslutt med å trekke tråden gjennom disse. Montering: Fest alle løse tråder. Toving: Putt de ferdigmonterte tøflene i vaskemaskinen, gjerne sammen med andre klær som for eksempel dongeribukser (de loer ikke). Kjør normalt vaskeprogram, uten forvask, på ca 40 grader C. Bruk ei spiseskje grønnsåpe som vaskemiddel.

Vi hos Fyrtøyet Ide & Gaver gleder oss over å bruke tid, kunnskaper og kreativitet på å utvikle våre unike produkter til deg. Vi deler gjerne våre modeller og oppskrifter med deg og håper du vil respektere at vi ikke tillater kopiering eller publisering uten tillatelse fra oss.

Randemsletta 10, Postboks 82, 1541 Vestby E- mail; eva@petronella.no Bank; 1644 1819 866 Org; NO 971 085 215 MVA

Fri i fjaera_idehefte 1 2012_Lofotkista  

Fri i fjaera_idehefte 1 2012_Lofotkista

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you