Prasino t48

Page 1

DEPA_t48:Test_BmwX1_72.qxd

11/4/2016

9:16

Page 1


DEPA_t48:Test_BmwX1_72.qxd

11/4/2016

9:17

Page 1


periexomena_tx45:Test_BmwX1_72.qxd

4/12/2015

4:29 μμ

Σελίδα 1


periexomena_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

3:46

Page 4

Περιεχόμενα 6

Editorial & Testimonials 42 κορυφαίων στελεχών της αγοράς με αφορμή την επετειακή έκδοση για τα πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του περιοδικού.

12

Διαγωνισμός 5 χρόνια στο ΠΡΑΣΙΝΟ – Κερδίστε 25 σημαντικά δώρα συνολικής αξίας από 4.000 €

18

Νέα Διεθνή

20

Νέα Ελληνικά

24

Α.Π.Ε και Ενεργειακή Αναβάθμιση, προτεραιότητα της Πολιτείας. Το νέο σχήμα στήριξης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, στο στόχο για το πλάνο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς.

29

Ενεργειακή αναβάθμιση στο επίκεντρο των αποφάσεων. Οι ανάγκες αναβάθμισης των κτιρίων, οι νέες κατασκευαστικές υπηρεσίες για την εξοικονόμηση διέξοδος για τις εταιρείες του κλάδου.

31

Κτίρια και δράσεις για την ενεργειακή απόδοση. Οι εθνικές δεσμεύσεις και οι στόχοι της Ελλάδας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Νέες δράσεις και project του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

34

Αιολική ενέργεια και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. «Ανεκμετάλλευτος θησαυρός» με οφέλη δισεκατομμυρίων.

40

Φωτοβολταϊκά-Ανάλυση της αγοράς στην Ελλάδα. Τι δείχνει η αποτίμηση της πρώτης 5ετίας των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και οι εξελίξεις που θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια για την εγχώρια αγορά.

44

48

52

Βιομάζα και Αγροτική Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων. Τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από μία ενδεχόμενη ανάπτυξη του κλάδου της Βιομάζας στην Ελλάδα, με βάση και τα στοιχεία από την υπόλοιπη Ευρώπη.

24 Ιδιοκτησία: Auto Τρίτη Α.Ε. Εκδίδεται από την MotorPress Hellas A.E. Γενική Διεύθυνση: Μάριος Πάλλης

Αρχισυνταξία: Μαριάννα Σπανού

30 Συντακτική Ομάδα: Σταύρος Καραβασιλειάδης

BEng, MSc πολιτικός μηχανικός

Ηλιοθερμία συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η διείσδυση της ηλιοθερμίας στη χώρα, η «ανθεκτικότητα» των ελληνικών εταιρειών του κλάδου και τα οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση και το περιβάλλον.

@ City University of London. Βάιος Τασούλας Θοδωρής Χατζηκυριάκος

Παθητικά Κτίρια- Το κτίριο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα. Όλα τα δεδομένα γύρω και από την κατασκευή των πρώτων πιστοποιημένων παθητικών κτιρίων στην Ελλάδα, που επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή ενεργειακή «συμπεριφορά» τους.

Μηχανολόγος μηχανικός Ευδοκία Ταπόγλου

Μηχανικός περιβάλλοντος

56

Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης και ενεργειακή αποδοτικότητα. Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία neZEH, τα «εργαλεία» χρηματοδότησης και οι δράσεις υποστήριξης

60

Αειφόρα κτίρια και διάδοση καλών πρακτικών. Μονόδρομος στην παγκόσμια αγορά κτιρίων η στροφή στην αειφορία με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

62

Περιβάλλον και ποιότητα ζωής. Η έλλειψη «πρασίνου» στην Αθήνα και τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, τα στοιχεία που προβληματίζουν, η σύγκριση με την Ευρώπη και η λύση των «πράσινων φυτεμένων» κτιρίων.

Κυριακή Παππά

66

Εξοικονόμηση με συστήματα μόνωσης από πιστοποιημένους τεχνικούς. Απόλυτα αναγκαία η πιστοποιημένη εφαρμογή στο «δρόμο» της 5ετίας που διανύουμε.

Ατελιέ:

68

Εξοικονόμηση από τον κλάδο του αλουμινίου. Ο κλάδος των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου στην Ελλάδα, η σημασία του για την ελληνική οικονομία και οι προοπτικές του για τα επόμενα χρόνια.

Πέννυ Λάζαρη,

34 Υπεύθυνοι Πωλήσεων: Έφη Τσαπρούνη Στάθης Γερασιμίδης

Μαρία Δημοπούλου,

56

Στάθης Πάνου

70

Εξοικονόμηση από τους ενεργειακούς υαλοπίνακες. Τα υλικά, οι χρήσεις, το κόστος και η εξοικονόμηση του οικολογικού και πλήρως ανακυκλώσιμου ενεργειακού διπλού υαλοπίνακα, στον οικιακό και επαγγελματικό τομέα.

78

Εξοικονόμηση με νέα δεδομένα στα δομικά υλικά. Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για τη θερμομόνωση, οι αλλαγές στον κλάδο και την ποιότητα των υλικών, οι πιστοποιήσεις και οι συνέπειες για την εγχώρια οικονομία.

145 68, Κρυονέρι

Τουρισμός και οικολογική διαμονή. Η νέα τάση του ecoglamping και το νέο τουριστικό μοντέλο αειφορίας, που περιλαμβάνει πολυτελή κάμπινγκ με «πράσινο» χαρακτήρα.

Fax: 210-6262372

82 86

Κατοικίες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας OikoΠΑΡΟΣ, κ. Γιώργου Στεφανόπουλου, για τη δημιουργία κατοικιών με μειωμένο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα».

4 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Αθήνα: Λεύκης 132, Τηλ. κέντρο: 210-6262000-1, 210-6262391, 210-6262291 Email: prasinospiti@autotriti.gr

62

Site: www.4green.gr


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:33

Page 1


testimonials_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:42 μμ

Σελίδα 6

Editorial

Π

έντε ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη στιγμή που απέκτησε σάρκα και οστά, η ιδέα για την κάλυψη ενός ενημερωτικού κενού, το οποίο και είχε μόλις αρχίσει να αναδύεται στην Ελλάδα, ως φυσική συνέχεια της παγκόσμιας ανάγκης για "στροφή" στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση, τις "έξυπνες" λύσεις και γενικότερα της μέριμνας στο φόντο της κλιματικής αλλαγής. Το περιοδικό "Πράσινο Σπίτι & Κτίριο" και το www.4green.gr, έκαναν την εμφάνισή τους σε όλα τα περίπτερα της χώρας και στο διαδίκτυο, τον Απρίλιο του 2011 και μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να βρίσκονται στις επάλξεις της ενημέρωσης στον όλο και πιο απαιτητικό τομέα της Ενέργειας. Το γεγονός των πέμπτων "γενεθλίων" τους μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς, τους συντελεστές του, καθότι επετεύχθη εν μέσω του κυκεώνα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που "έπληξε" τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και ολόκληρο τον ενεργειακό κλάδο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κρίση στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Με τη στήριξη όμως, τόσο των εταιρειών και των φορέων-συνεργατών μας, όσο και όλων εσάς των αναγνωστών μας, συνεχίζουμε να δηλώνουμε "παρών" στην προσπάθεια της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για κάθε νέα τεχνολογία και πληροφορία, που θα επιτρέψει σε όλους μας, να αναβαθμίσουμε το "πράσινο" της οικολογίας και της εξοικονόμησης στην καθημερινότητά μας.

Θανάσης Σακκάς, aleo solar GmbH, Sales Director SEE, MEA & India

Μ

ε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων από την πρώτη έκδοση του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», η aleo solar εύχεται ολόψυχα στην οικογένεια του περιοδικού, να συνεχίσουν την όμορφη και δυναμική προσπάθεια ενημέρωσης, για έναν καθαρότερο πλανήτη. Και για να «πρασινίσει» η γη, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι να προσφέρουν στον αγώνα αυτό. Το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» έχει αναλάβει το δύσκολο και σημαντικό κομμάτι της ενημέρωσης των συνανθρώπων μας, για το πώς και γιατί μπορούμε να επέμβουμε «οικιστικά» στην ενεργειακή βελτίωση όλων των κτισμάτων. Η «πράσινη» ενέργεια και κυρίως, τα φωτοβολταϊκά, ενδεχομένως να έχουν σήμερα «κερδίσει» ότι τους αναλογεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν «κερδίσει» ότι τους αξίζει! Ο δρόμος είναι μακρύς και μόλις ξεκινήσαμε. Η aleo solar με την επί 9 έτη συνεχή παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο, στέκεται δίπλα στο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» προκειμένου η «πράσινη» ενέργεια να κερδίσει ότι πραγματικά της αξίζει!!

Με αφορμή δε την επετειακή έκδοση δε, και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, σχεδιάζαμε ένα ξεχωριστό self-promo, για να κάνουμε μια αναδρομή σε όσα έχουμε καταφέρει σε αυτή τη διάρκεια των 5 χρόνων, τις διακρίσεις μας (ναι έχουμε και τέτοιες!), τις πρωτοβουλίες μας, τη συμμετοχή μας σε πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων, την ανάδειξη μιας σειράς από "πράσινες" και "έξυπνες" ενεργειακές λύσεις, τις συνεργασίες μας, καθώς επίσης και τα επιτυχημένα θέματά μας, τους "ψαγμένους" τίτλους μας, τις talk of the town ειδήσεις μας, την ουσιαστική ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων της εγχώριας αγοράς, την ευφάνταστη τοποθέτηση προϊόντων, την to the point αρθρογραφία της συντακτικής ομάδας μας και άλλα πολλά. Σκοπεύαμε λοιπόν, να... περιαυτολογίσουμε αναίσχυντα, για την πλούσια ύλη μας, την επιμονή στην άρτια πληροφόρηση, τις αποκλειστικότητες, τις καινοτόμες τεχνολογικές παρουσιάσεις, την άψογη συνεργασία μας με τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως, για τον πράσινο προσανατολισμό μας και τον απώτερο σκοπό μας στην εκπαίδευση και ενημέρωση καταναλωτών, επιχειρήσεων και απλών αναγνωστών, με στόχο να αποτελέσουμε το πλέον αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης του κλάδου. Τελικά όμως, δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτα από τα παραπάνω, καθώς στο σύνολό τους, αποτελούν λόγια καρδιάς -ιδιαίτερα συγκινητικά για εμάς- των δεκάδων ανθρώπων της αγοράς, με τους οποίους δίνουμε από κοινού τη "μάχη" για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και μια "υγιή", "πράσινη" και οικονομική, επόμενη μέρα. Απευθυνόμενοι στην πλειοψηφία αυτών, για δύο λόγια, στο πλαίσιο της επετείου μας, λάβαμε με ευχάριστη έκπληξη, μία... επίθεση αναγνώρισης και υποστήριξης, αλλά και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, που μας δίνει δύναμη για ακόμη πιο δημιουργική συνέχεια. Έως την επόμενη επέτειο λοιπόν και υιοθετώντας τη λαϊκή ρήση "δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι", ιδού τι είπαν για μας, οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες...

Σ

ύμφωνα με τους υπολογισμούς, περίπου το 40% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης αφορά τις κτιριακές υποδομές. Διανύουμε μία μεταβατική περίοδο, στην οποία η προσοχή όλων, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσαρμογή σε ένα νέα μοντέλο, ενεργειακά βιώσιμης, ανάπτυξης. Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών στον οικοδομικό κλάδο απαιτούν τη λήψη σημαντικών μέτρων. Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία η έγκυρη ενημέρωση γύρω από την «πράσινη» οικοδομική επικαιρότητα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που έχουμε συνοδοιπόρο το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» στην παρουσίαση και προβολή των αρχιτεκτονικών συστημάτων υψηλών ενεργειακών επιδόσεων που διαθέτει η Alumil. Ευχόμαστε να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος η επιτυχής προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια για ολοκληρωμένη ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αειφόρου δόμησης και σας ευχόμαστε καλή δύναμη! ALUMIL AE

Ιωάννης Μητρόπουλος Γενικός Διευθυντής Άστρον Electric A.E.

Μ

ε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 ετών από την πρώτη έκδοση του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», η οικογένεια της Άστρον Electric A.E. και εγώ προσωπικά, θα ήθελα να εκφράσω σε όλους τους συντελεστές του περιοδικού, τις θερμότερες ευχές μας για συνέχιση της προσπάθειας σας, με το ίδιο πάθος, την ίδια επιμονή στην άρτια ενημέρωση και την ίδια προσήλωση στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εύχομαι στα

Λεωνίδας Μαυρίδης, Αρχιτέκτων M.Sc. Environmental Design & Engineering

Τ

6 Πράσινο σπίτι & κτίριο

χρόνια

ο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» είναι η πιο επιτυχημένη εκδοτική προσπάθεια στο χώρο των λύσεων εξοικονόμησης και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, διότι κατάφερε σε κατανοητή γλώσσα να απευθυνθεί στο ειδικό και ευρύ κοινό, να το ενημερώσει με εγκυρότητα, για τεχνικά ζητήματα και να του προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Η επιτυχημένη προσπάθεια της ομάδας του «Πράσινου» έχει ιδιαίτερη αξία, αν συνυπολογίσουμε ότι ξεκίνησε μεσούσης της ελληνικής κρίσης και κατάφερε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επικοινωνίας του συγκεκριμένου κλάδου. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η δεμένη ομάδα με προσήλωση σε κοινό στόχο, η ευελιξία, το ανοικτό πνεύμα, ο επαγγελματισμός τους και οι άριστες σχέσεις που έχουν αναπτύξει με όλους τους


testimonials_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

Κ

αθώς η σωστή εφαρμογή της ενέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, η συμβολή του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» είναι ανεκτίμητη. Διότι με την «πλούσια» ύλη του, μας ενημερώνει για θέματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νέα προϊόντα, αλλά και προτάσεις και λύσεις ειδικών του χώρου, σε νέες τεχνολογίες, που συνδυάζουν την ποιότητα με την οικονομία, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια που γίνεται από την ομάδα έκδοσης του περιοδικού επί 5 δημιουργικά χρόνια, αξίζει συγχαρητήρια και πολλές ευχές, για συνεχή και επιτυχή παρουσία στον χώρο. Νικόλαος Φλεμοτόμος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

2:49 μμ

Σελίδα 7

Μ

ε 5 χρόνια σημαντικής παρουσίας στο χώρο των εκδόσεων, το εξειδικευμένο περιοδικό «Πράσινο σπίτι & Κτίριο» αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία σημείο αναφοράς στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Έχοντας την «πυξίδα» του μόνιμα στραμμένη προς την «πράσινη» κατεύθυνση και με αρωγούς στην προσπάθεια αυτή τα αναλυτικά αφιερώματα του για θέματα παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας, επιτυγχάνει να διακρίνεται σε έναν εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο. Και το κάνει με το δικό του μοναδικό τρόπο, χάρη στο μεράκι της δημοσιογραφικής του -και όχι μόνο- ομάδας. Εμείς ως Coral Gas δεν έχουμε παρά να στείλουμε τις θερμότερες ευχές μας στους ανθρώπους που αποτελούν την «ψυχή» του περιοδικού, για μια ακόμη πιο ανοδική πορεία στον τομέα του, πάντα προς όφελος της «πράσινης» ενημέρωσης και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η ομάδα πωλήσεων και marketing της Coral Gas Γιώργος Κουσιουρής, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος Whitebear

Θ

έλω να ευχαριστήσω σαν Πολιτικός Μηχανικός και επιχειρηματίας (ενεργειακά χρώματα Whitebear) την ομάδα της εταιρείας που εκδίδει το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» για την άψογη συνεργασία. Ομολογώ ότι η βοήθεια που προσφέρατε σε μας και τον κόσμο, ώστε να εμπεδώσει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ήταν καθοριστική. Ένα τέτοιο περιοδικό έλειπε από την Ελλάδα. Σας εύχομαι να τα εκατοστίσετε. Συνεχίστε την προσπάθεια και ο κόσμος θα σας ευγνωμονεί, διότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αφορά μόνο την τσέπη μας, αλλά συμβάλλει και σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Χρήστος Κατραμάδος, Country Manager της Efergy Hellas I.K.E. Περικλής Κοτταρίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Certified Passive House Designer, LEED Green Associate, Co-owner and General Manager της εταιρείας ECOFRIENDLY SOLUTIONS

Μ

ε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 ετών από την πρώτη έκδοση του περιοδικού σας, σας εύχομαι να συνεχίσετε την πολύτιμη δραστηριότητά σας για πολλά ακόμη χρόνια, συμβάλλοντας στην έγκυρη ενημέρωση και πληροφόρηση των αναγνωστών σας. Τα τελευταία 5 χρόνια, αν και χρόνια κρίσης για την Ελλάδα στο σύνολό της, καλύψατε το κενό που υπήρχε στην πληροφόρηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτιρίων. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην μέχρι σήμερα δημιουργική πορεία σας και εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια όρεξη και ρυθμό

H

χρόνια που θα έρθουν, να συνεχίσετε να είστε δίπλα στις επιχειρήσεις, αλλά και τον απλό πολίτη, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται.

ng

της Caheeba εμπλεκόμενους. Εκ μέρους της Caheeba που επίσης αποτελεί μια φρέσκια, καινοτόμο προσπάθεια στο χώρο της οικολογικής δόμησης, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την άψογη συνεργασία και για τη φροντίδα που είχαμε όλο το διάστημα της συνεργασίας μας και ευχόμαστε τα 5 πρώτα χρόνια της παρουσίας του περιοδικού να αποτελέσουν τα πρώτα χρόνια μιας μακροπρόθεσμης πορείας στον κλάδο, που όλοι αναμένουμε, όταν οι συνθήκες βελτιωθούν να αποκτήσει το μέγεθος που ταιριάζει στη χώρα μας που έχει τo «φιλικότερο» κλίμα πανευρωπαϊκά.

ομάδα της egreen, ευχόμαστε να συνεχίσετε δυναμικά το επιτυχημένο έργο σας, παρέχοντας εξειδικευμένη γνώση και πληροφόρηση για τις «πράσινες» τεχνολογίες, την ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη και τον αειφορικό σχεδιασμό. Με περισσότερα «πράσινα» δώματα και κήπους στις οροφές των κτιρίων για να δημιουργήσουμε μαζί τις πόλεις του μέλλοντος, με κέντρο τον άνθρωπο. Γρηγόρης Κοτοπούλης, Τεχνική Διεύθυνση egreen ZinCo

E

ίναι μεγάλη μας χαρά να εκφράσουμε τις θερμότερες μας ευχές, για τη μέχρι σήμερα, επιτυχημένη πορεία του περιοδικού σας στην Ελλάδα. Αυτή η πορεία είναι πράγματι ένα μεγάλο επίτευγμα για το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», καθώς συμπληρώνει μόλις 5 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Έχετε κάνει αισθητή την παρουσία σας, σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τόσο οικονομικές όσο και εργασιακές. Το επίτευγμα σας για την εισαγωγή ενός εξειδικευμένου περιοδικού, με σκοπό να ενημερώνει το καταναλωτή και επιχειρηματία για όλες τις τάσεις τις αγοράς ενέργειας, την παρουσίαση και προώθηση νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα που πολύ λίγα περιοδικά τολμούν να καυχηθούν. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» και να μοιραστούμε αυτή τη χαρούμενη στιγμή μαζί σας. Όλη η ομάδα της Efergy Hellas ευχόμαστε στο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», ό,τι καλύτερο και να συνεχίσει περαιτέρω την επιτυχία του, με «βλέμμα» στις νέες τάσεις και εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας. Η Efergy ως πρωτοπόρος, παγκόσμια κατασκευάστρια εταιρία συστημάτων μέτρησης κατανάλωσης και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τη συνεργασία της με το περιοδικό, προσβλέποντας στην ισχυροποίηση της παρουσία μας στην ελληνική αγορά. Και πάλι, συγχαρητήρια!

Κώστας Ανδρομιδάς, Ηλεκτρονικός, Γενικός Διευθυντής Εlectrotech Power Systems

A

γαπητοί συντελεστές του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο». Οι τεχνολογίες περιβάλλοντος γενικά και η εφαρμογή τους σε οικιακό -και όχι μόνο- επίπεδο, είναι χωρίς αμφιβολία ένα πολύ απαιτητικό και ευρύ αντικείμενο, για να ασχοληθεί κανείς δημοσιογραφικά. Τα 5 χρόνια της εξαιρετικής παρουσίας σας στον χώρο έχουν ήδη δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για το τι σημαίνει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση σε ένα τόσο δύσκολο χώρο. Και είμαι σίγουρος ότι είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος μπροστά σας, εξακολουθεί να είναι δύσκολος, αλλά πλέον σας συνοδεύουν οι θερμότερες ευχές μας, για να συνεχίσετε το έργο σας, με την ίδια φρεσκάδα και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Πράσινο σπίτι & κτίριο 7


testimonials_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

3:53 μμ

Σελίδα 8

Πέτρος Πατρικιάδης, Γενικός Διευθυντής Hager Hellas ΑΕΒΕ

Μ M

ε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων κυκλοφορίας του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και να συνεχίσετε με τον ίδιο επαγγελματισμό να στηρίζετε, από το «κομμάτι» της ενημέρωσης, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, στον δρόμο προς την υλοποίηση του οράματος μας «24 hours of sun». Λέντζας Γιώργος, Account Manager Greece & Cyprus της Fronius International GmbH

Δημήτρης Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής της Global-Energy Solutions Ltd

Σ

τα πλαίσια συμπλήρωσης πέντε ετών από την πρώτη έκδοση του περιοδικού και της έκδοσης του επετειακού αυτού τεύχους, η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας μας GLOBAL-ENERGY Solutions Ltd θα θέλαμε να σας ευχηθούμε να τα εκατοστίσετε και να συνεχίσετε την πολύ καλή δουλειά, να μας κρατάτε ενήμερους για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Εξοικονόμησης Ενέργειας και όλων των άλλων δράσεων αειφόρου ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση υψηλού επιπέδου γνώσεων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον εφαρμογών ενέργειας. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλωστε ευθύνη όλων μας.

ε αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών κυκλοφορίας του περιοδικού, η εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Hager Hellas και εγώ προσωπικά, θέλουμε να σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά, «Πράσινα» και Δημιουργικά. Με σεβασμό, αξιοπιστία και υπευθυνότητα στην πληροφόρηση απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Μαναγούδης Δημήτρης, Μηχανολόγος Μηχανικός, Project Manager 4 Sustainable Development (PM4SD), DGNB Consultant, Energy Inspector – Thermographer I

E

ίναι πολύ μεγάλη επιτυχία μέσα στον ανταγωνιστικό χώρο των εντύπων να δηλώνετε ένα τόσο «Πετυχημένο Παρών» επί πέντε συναπτά έτη. Έτη γεμάτα αποκλειστικότητες, επιστημονικά άρθρα, καινοτόμες τεχνολογικές παρουσιάσεις, έγκυρα και έγκριτα άρθρα για την πράσινη ανάπτυξη, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις κτηριακές αναβαθμίσεις. Μέσα απ τις σελίδες του περιοδικού σας, καταφέρατε με επιτυχία να πληροφορήσετε ευρύ αναγνωστικό κοινό για τις τάσεις της ενέργειας, την ανάπτυξη και την τεχνολογία. Ταυτόχρονα διεγείρατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έννοια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας λαμβάνοντας άξια το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας το 2014. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις σας σε μια εποχή με δυσμενείς οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία, καθώς επιβεβαιώνουν τον πολύπλευρο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ένα εξειδικευμένο περιοδικό, ως φορέας παραγωγής γνώσης και πολιτισμού. Σε μια περίοδο ρευστότητας, όπου αξιολογούνται αξίες και θεσμοί, έχουμε ανάγκη να εμπνευστούμε από ομάδες των οποίων η διαδρομή αποτελεί σύμβολο δημιουργικής σκέψης και συνεργασίας. Είναι τιμή για μένα να αρθρογραφώ για το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», είναι μεγάλη μου χαρά να εκφράσω δημοσίως της θερμότερες ευχές μου για μια επιτυχημένη πορεία του περιοδικού! Η ομάδα της Icon Group, έχοντας ως βασική αρχή λειτουργίας και θεμελιώδεις αξία την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει περιοδικά και δράσης όπως αυτή του «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο». Τις θερμότερες ευχές μας.

Δρ. Γιάννης Κοντούλης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, KNAUF INSULATION AE Tμήμα Ενεργειακών Συστημάτων

O

όμιλος εταιρειών Τουρνικιώτη στηρίζει πάντα τις οικολογικές προτάσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο όχι μόνο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το περιοδικό «Πράσινο σπίτι & Κτίριο» για τη συνεργασία και να του ευχηθούμε να συνεχίσει να αποτελεί το «πράσινο» παράδειγμα για πολλά χρόνια ακόμη, με την ίδια δίψα και αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν οι άνθρωποι του! Άλλωστε, στην εποχή που ζούμε ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα», όμως το έργο που επιτελείτε αφενός δίνει δύναμη και κίνητρο σε όλους μας, αφετέρου αποδεικνύει τον πολύπλευρο χαρακτήρα ενός εξειδικευμένου εντύπου, ο οποίος δεν περιορίζεται σε μερικές σελίδες ύλη, αλλά σε εμπεριστατωμένα αφιερώματα και θέματα.

Στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας στο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», για τα 5 χρόνια από την πρώτη του έκδοση. Μέσα σε αυτά τα τελευταία 5 χρόνια η Knauf Insulation έφερε στην ελληνική αγορά θερμομονωτικών υλικών τον Ορυκτοβάμβακα με ECOSE Technology και φέτος, το 2016, εφάρμοσε αυτή την τεχνολογία συνδέτη και στον Πετροβάμβακα, χωρίς φορμαλδεΰδες, με βιολογική, μη πετρελαϊκή, βάση και μειωμένο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» σε σύγκριση με τα παραδοσιακά της προϊόντα. Στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2020, η Ελλάδα θα προσαρμόσει τον ΚΕΝΑΚ για τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση όλων μας από τα καύσιμα και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής μας και η Knauf Insulation θα συνδράμει με τα προϊόντα της, υψηλής ποιότητας.

Στέργιος Κουρού, Technical support της KOSTAL Solar Electric Ελλάς

Τ

8 Πράσινο σπίτι & κτίριο

χρόνια

ο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» είναι για εμάς ένα σημαντικό «εργαλείο» επικοινωνίας και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για την κατάσταση του κλάδου μας. Η ομάδα της KOSTAL Solar Electric Ελλάς θα ήθελε αρχικά να σας ευχαριστήσει για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και σας εύχεται να συνεχίσετε να προσφέρετε άρθρα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ενημερώνουν όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την «πράσινη» ενέργεια. Θέλουμε επίσης να ευχηθούμε σε όλη την ομάδα του περιοδικού, να είστε πάντα γεροί, δυνατοί, δημιουργικοί, ορεξάτοι για ακόμα περισσότερα τεύχη, γεμάτα ενδιαφέροντα θέματα. Χρονιά πολλά και συνεχίστε την καλή δουλειά!


testimonials_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

Παύλος Ρίζος, Marketing manager KRAFT Paints

«K

RAFT Paints σημαίνει χρώμα. Και μας αρέσει πολύ το… πράσινο! Ως πρωτοπόρος βιομηχανία στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, στηρίζουμε πάντα τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες με «πράσινο» προσανατολισμό, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενίσχυση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Ευχόμαστε στο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», χρόνια πολλά & κάθε σπίτι και κτίριο στην Ελλάδα να γίνει πιο «πράσινο» μέσα από την ενημέρωση και το περιεχόμενο του περιοδικού, για τα επόμενα πολλά χρόνια».

2:54 μμ

Σελίδα 9

Δρ. Αντωνάκος Αναστάσιος, Γενικός Διευθυντής NanoDomi

Η

ομάδα της NanoDomi και εγώ προσωπικά, ευχόμαστε στο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» να συνεχίσει την ποιοτική κυκλοφορία του (σε περιεχόμενο και έκδοση), συμβάλλοντας στην εμπορική ενημέρωση, αλλά και την εκπαίδευση του αναγνωστικού κοινού σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και λύσεων εξοικονόμησης, με επαγγελματισμό και αξιοπιστία. Περάσαμε 5 χρόνια με ανατροπές και δυσκολίες μαζί, έρχεται ένα καλύτερο και πιο «πράσινο» μέλλον.

Σιδηροκαστρίτης Ζώης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ/ Γενικός Διευθυντής – Managing Director της Olympic Engineering & Consulting

T

ο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» είναι ένα περιοδικό που έλειπε από την Ελληνική αγορά. Βοηθάει να ενημερωθούν οι καταναλωτές και να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι πελάτες. Υπήρχε μεγάλο κενό γνώσεων από τους ενδιαφερόμενους - υποψήφιους πελάτες, πάνω σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία, η ηλιοθερμία κλπ. Ένας πελάτης πρέπει να ξέρει τι θέλει, και τι περιμένει να κερδίσει από την αγορά του και πόσο μπορεί να του κοστίσει. Το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» βοηθάει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων, ώστε να βρουν λύσεις για το σπίτι τους, χωρίς να σπαταλήσουν τα χρήματά τους άσκοπα, και εμάς να διαφημίσουμε τις λύσεις που προσφέρουμε.

Λαζαράκος Φίλιππος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενική Διεύθυνση της PV MAINT

A

γαπητοί συντάκτες του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 ετών κυκλοφορίας του περιοδικού σας, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το έργο σας. Η συμβολή σας στην ενημέρωση του κοινού και εμάς των επιχειρήσεων για ενεργειακά θέματα και την κίνηση στην αγορά, μέσω της εξαιρετικής θεματολογίας σας, είναι πολύτιμη και ουσιαστική. Είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε και στο μέλλον, το έργο σας αυτό. Σας ευχαριστούμε όμως και για την δυνατότητα που μας δίνεται τόσα χρόνια να προβάλουμε τα Προϊόντα και τις Υπηρεσίες μας στους αναγνώστες σας.

Γεώργιος Θεοδωράκης, Γενικός Διευθυντής της QLEEN HELLAS.

Ξ

εφυλλίζοντας κάθε μήνα το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» που δεν έχει να κάνει μόνο με την ενέργεια, που τόσο άμεσα άπτεται του επαγγέλματός μας, αποκομίσαμε στα πέντε χρόνια που πέρασαν, πλούσια άλλα οφέλη. Γεμίσαμε την καθημερινότητα με νέα πράγματα και «εργαλεία» που μας διευκολύνουν. Ομιλίες και γνωριμία με σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής πραγματικότητας, focus με άλλες χώρες, άλλες εταιρίες ανταγωνιστικές που βοηθούν στην ευγενή άμιλλα, επειδή δεν είναι ο χρόνος που κάνει τη ζωή μας μικρή ή μεγάλη, αλλά μια σπουδαία δημιουργία που συμπυκνώνει συχνά μια ολόκληρη ζωή. Αξιοπρέπεια, γνώσεις, επαγγελματισμός, καλόπιστη κριτική να σας συνοδεύουν πάντα. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Θάλεια Τσερέκλα, Marketing Communication Manager της Schneider Electric

Η

Π

ληροφορίες Γνώση Δημιουργικότητα. Στις μέρες μας η γνώση δεν είναι πια δύναμη αλλά η δημιουργικότητα που προκύπτει από τις γνώσεις που έχουμε οι οποίες προέρχονται από την επιμελή συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών. Στα πλαίσια αυτά, η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση αποτελεί θεμέλιο για τη γνώση και την δημιουργικότητα. Εύχομαι στο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», να συνεχίσει ακατάπαυστα τη δυναμική του προσπάθεια παροχής, όσο το δυνατόν πιο άρτιων και σημαντικών πληροφοριών που αφορούν τις κτιριακές τεχνολογίες, προκειμένου να συμβάλει στην ανάγκη της κτιριακής αγοράς να ενημερώνεται, να γνωρίζει και να δημιουργεί. Χρόνια πολλά. Γιώργος Λάζος, Ιδρυτής και Εκπαιδευτής του Πιστοποιημένου ΚΝΧ Εκπαιδευτικού Κέντρου της Quantum

βελτιστοποίηση της ενεργειακής διαχείρισης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποτελεί πλέον την πιο ενδεδειγμένη οδό για ένα ενεργειακά βιώσιμο αύριο. Για το λόγο αυτό, εμείς στην Schneider Electric, στηρίζουμε το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», στην προσπάθειά του για ενδελεχή και πρακτική ενημέρωση, μέσα από την παρουσίαση έξυπνων και αποδοτικών τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσω της επετειακής αυτής έκδοσης, σας ευχόμαστε πολλά ακόμη χρόνια αναλυτικού ρεπορτάζ, δυνατών συνεργασιών και πολλών επιτυχιών. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να είμαστε συνοδοιπόροι σας, τόσο στην παροχή όσο και στην παρουσίαση των νέων λύσεων και τεχνολογιών μας που μπορούν να αναμορφώσουν βιομηχανίες, να μετασχηματίσουν πόλεις και κατά συνέπεια να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία της Schneider Electric, Life Is ON.

Γεώργιος Σκρέκης, Εμπορικός Διευθυντής της SK Σκρέκης

Η

συνεργασία μας μόλις ξεκίνησε και τούτο γιατί διακρίναμε στο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», την πληρότητα ύλης, την ενημέρωση γύρω από όλες σχεδόν τις εταιρίες που σχετίζονται με την ενέργεια ανανεώσιμες πηγές, εναλλακτικές μορφές, εξοικονόμηση & διαχείριση ενέργειας- καθώς και τις λύσεις που προσφέρονται σε κάθε επαγγελματία και ιδιώτη. Χρόνια Πολλά και πολλές ευχές για μία επιτυχημένη πορεία τα επόμενα χρόνια.

Βίκυ Ζερβούδη, Head of Marketing South Europe, SMA Hellas AE

Θ

εωρώ υποχρέωσή μου, σήμερα που συμπληρώνονται 5 χρόνια υπεύθυνης ενημέρωσης τoυ περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», να ευχηθώ στους πρωτεργάτες του εντύπου και σε όλους τους συνεργάτες του, να συνεχίσουν αυτή την επιτυχημένη προσφορά τους, προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, με υπευθυνότητα, για το καλό όλων μας

Πράσινο σπίτι & κτίριο 9


testimonials_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:55 μμ

Σελίδα 10

Πάνος Μπλάτσιος, Διευθυντής Τμήματος Ενέργειας της TESCO ENGINEERING A.E., SOLARWATT GmbH, Partner in Greece & Cyprus

«Έ Με τιμή για την SunProducts, Θεοδώρου Ευάγγελος ετά τον 1ο χρόνο κυκλοφορίας του περιοδικού, είχαμε εκφράσει την άποψη ότι το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» θα αποτελούσε «σημείο αναφοράς» και ότι θα συνέφερε θετικά στην ανάπτυξη του κλάδου. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων κυκλοφορίας του, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι επιβεβαιωθήκαμε 100% και ότι πλέον το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» είναι το πλέον αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης του κλάδου και αποτελεί ένα ΘΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ επαγγελματισμού, σοβαρότητας και βιωσιμότητας σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απρόβλεπτο περιβάλλον. Σας ευχόμαστε στα επόμενα γενέθλιά σας να γιορτάσετε νέες επιτυχίες και πρωτιές.

Μ

Τάκης Γ. Στάπας, Διευθύνων Σύμβουλος της WILO HELLAS ABEE

Μ

ε χαρά υποδεχόμαστε τα 5-χρονα «γενέθλια» της έκδοσης του Πράσινου Σπιτιού. Μιας έκδοσης που συμβάλει με μεγάλη επιτυχία στην υπεύθυνη πληροφόρηση του τελικού χρήστη (και όχι μόνο) για τη σύγχρονη τεχνολογία. Στις μέρες μας, όπου θέματα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η αυξημένη άνεση στους χώρους διαβίωσης, είναι εξαιρετικά επίκαιρα, η πληροφόρηση είναι αναγκαία. Το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», έχει καταφέρει να δίνει με απλό και κατανοητό τρόπο την πληροφόρηση αυτή τόσο για προϊόντα όσο και για τεχνολογίες. Και να την δίνει έγκυρα και υπεύθυνα ώστε κάποιος που ψάχνει πληροφορίες να μην κινδυνεύει να πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Η Wilo Hellas του εύχεται «Χρόνια Πολλά».

χετε τις θερμές ευχές μας για τη συμπλήρωση των 5 ετών ζωής του περιοδικού σας, αλλά και τις ευχαριστίες μας για την αμέριστη υποστήριξη των κλάδων, τους οποίους όλοι μας υπηρετούμε. Με την πολύτιμη εμπειρία των πρώτων πέντε χρόνων και δεδομένης της κρίσιμης περιβαλλοντικά κατάστασης του πλανήτη μας, ευχόμαστε αυτή να είναι η αφετηρία μιας νέας, ακόμη δημιουργικότερης εποχής, η οποία θα φέρει καινοτομίες, πρωτοπορία και περισσότερη οικολογική ευαισθησία και ευσυνειδησία από πλευράς όλων».

Ευάγγελος Ζωίδης, Dr. rer. nat.| Dipl. Phys. | Post. Doc.| MBA Inventor of Optical Smart Watch & LED Microprojection

E

υελιξία, ταχύτητα, επαγγελματισμός στην επικοινωνία και πάνω απ’ όλα απλότητα και ευαισθησία προς τον πελάτη είναι η ουσία μιας ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνεργασίας και μιας θετικής εμπειρίας με τους υπευθύνους συνεργάτες του περιοδικού «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο».Είναι και ιδιαίτερη χαρά μου μέσα από ένα εξαιρετικά δημιουργικό και ευχάριστο κλίμα συνεργασίας να έχουμε θέσει τις βάσεις για ένα σταθερό και σίγουρο μέλλον στο χώρο της ενέργειας. Καθότι η ολιστική προσέγγιση στο χώρο ενέργειας και αποδοτικότητας απαιτεί γνώση σε μια πληθώρα τομέων, αντικειμένων και συναφών τεχνολογιών από το κτίριο, τη διαχείριση δεδομένων, τους αισθητήρες παρακολούθησης, τη συντήρηση, τη φόρτωση, την κίνηση, το όχημα, τα υλικά, την ανακύκλωση, τον τρόπο χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας που αντλείται από το άμεσο περιβάλλον και τέλος την νοημοσύνη και την ευαισθησία του καθένα μας, απλά να σκέφτεται και να πράτει ενεργειακά αποδοτικά, καθιστά την πλατφόρμα ενημέρωσης και διάχυσης τεχνογνωσίας «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» και 4green.gr ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι πληροφορίας και σημείο αναφοράς στον ελληνικό χώρο. Εύχομαι την απαιτούμενη δύναμη και την επιμονή στη συνέχεια των δραστηριοτήτων και του ποιοτικού και αξιόλογου έργου του περιοδικού στο χώρο και τη χώρα της ενέργειας.

Στάθης Γιαμουγιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ.Ε. της Yiamco Engineering.

Γ

ια τα πέντε χρόνια συνεπούς παρουσίας σας, στην ενημέρωση του κοινού, σχετικά με την «πράσινη» ενέργεια και τις τεχνολογίες της, εύχομαι να συνεχίσετε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, την υπεύθυνη παρουσίαση άρθρων. Μέσα από το περιοδικό σας οι επαγγελματίες του χώρου παρουσιάζουν ο καθένας τον τομέα του, αλλά και αλληλογνωρίζονται, έτσι να δημιουργούνται νέες συνεργασίες, αφού στο χώρο αυτό η εξέλιξη τεχνολογιών και προϊόντων είναι καθημερινή και είναι η αιχμή του δόρατος για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, καθώς και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.Καλή συνέχεια.

Μάκης Προβατάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Vivechrom

X

ρόνια Πολλά στο πιο ενημερωμένο και πλήρες περιοδικό για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δόμηση! Ευχόμαστε να έχετε μακροχρόνια επιτυχία και πολλά τεύχη.

Μάνος Σαββάκης, Διευθυντής Μονάδας Στατικών Εφαρμογών & ΑΠΕ του Τμήματος Βιομηχανικών Συσσωρευτών της ΒΙΟΣΥ Α.Ε.

H

ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, αλλά και αξιοποίησης, στο μέγιστο δυνατό της ενέργειας των ΑΠΕ, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική στο μεταβαλλόμενο και ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον της εποχής μας. Το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», συμβάλλει αποφασιστικά στην προσπάθεια του κάθε επιχειρηματία και ιδιώτη να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και να αντλήσει γόνιμες ιδέες για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΒΙΟΣΥ Α.Ε. στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αυτή του περιοδικού, έχοντας μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συνεργασία, ενώ με χαρά θα καλοσωρίσουμε όποιες πρωτοβουλίες ανανέωσης και βελτίωσης.

10 Πράσινο σπίτι & κτίριο

χρόνια


testimonials_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:57 μμ

Σελίδα 11

Με εκτίμηση, ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.

Καναβού Γεωργία, Marketing Specialist της ΕΤΕΜ

Σ

την ΕΤΕΜ πέρα από την ποιότητα των προϊόντων μας φροντίζουμε να διασφαλίζουμε και την «ποιότητα των συνεργατών μας». Γι’αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια έχουμε εμπιστευτεί το «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική του μορφή για να επικοινωνούμε τα προϊόντα μας και τις λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας. Ευχόμαστε να κρατήσει το ενδιαφέρον, την ποικιλία και την αξιοπιστία της ύλης του και να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα το αναγνωστικό κοινό και τους συνεργάτες του.

Τ

ο περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» με την έγκυρη και συνεχή ενημέρωση αποτελούσε και θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο «λίθο» στη διαμόρφωση αντίληψης και κριτικής σκέψης των καταναλωτών. Επί προσθέτως με την αντικειμενικότητα και την αμεσότητα με την οποία παρουσιάζονται τα κατά καιρούς επίκαιρα αφιερώματα συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση και εξέλιξη της αγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια «πλήττεται» ιδιαιτέρως από την οικονομική κρίση. Η «ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Α.Ε.» εύχεται ολόψυχα να συνεχιστεί αυτή η εξαιρετικής σημασίας προσπάθεια, πάντα στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας. Χρόνια πολλά!

Πέτσιος Μιχάλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής της MP-Energy Solutions

5

χρόνια «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», 5 χρόνια ακραίων αλλαγών στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα. Από την άνθηση των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών μέχρι τη «θορυβώδη» πτώση τους, το Περιοδικό διαρκώς ενημέρωνε με κύρος και εντιμότητα όλους τους ενδιαφερόμενους (κατασκευαστές και επενδυτές). Η αύξηση στη ζήτηση των αυτόνομων φωτοβολταϊκών και η εγκαθίδρυση του net metering βρήκαν το περιοδικό ένα «βήμα» μπροστά. Η άνοδος και η πτώση των τιμών του πετρελαίου είχε παρόμοια πορεία με το ενδιαφέρον για την οικονομική θέρμανση. Το Περιοδικό πάντα ενήμερο και με εγκυρότητα βοήθησε τους ενδιαφερόμενους για όλες τις σχετικές δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (μονώσεις, αντλίες θερμότητας, κουφώματα κα.). Ευχόμαστε να συνεχίσετε την επιτυχημένη σας πορεία σε ένα πιο σταθερό οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον.

Παππάς Σταύρος, Μηχανολόγος Μηχανικός , ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ για την Α.ΠΑΠΠΑΣ Μ.ΕΠΕ

Ανδρέας Κων. Ρουμελιώτης, Πολιτικός Μηχανικός της ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.

Έ

νας καλός συνεργάτης κλείνει πέντε χρόνια λειτουργίας. Ένα από τα λίγα περιοδικά που αφορούν κυρίως κατασκευές ακινήτων, που αντιμετωπίζει τα τεχνικά θέματα με υπευθυνότητα και παρουσιάζει σοβαρά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικά στο κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Εύχομαι σε όλη την δημιουργική ομάδα που πλαισιώνει το περιοδικό, ό,τι καλύτερο και να γιορτάσουν για πολλές πενταετίες ακόμα την επιτυχία του περιοδικού.

Η

εταιρεία μας, Α.ΠΑΠΠΑΣ Μ.ΕΠΕ δραστηριοποιείται στην αγορά του κλιματισμού, εξαερισμού και θέρμανσης από το 1987. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερου οίκους του χώρου και ένα σημαντικό κομμάτι της είναι η παροχή υπηρεσιών, η οποία περιλαμβάνει εφαρμογή συστημάτων κλιματισμού, εξαερισμού και θέρμανσης, ετήσια συμβόλαια συντήρησης, το after-sales service κ.λπ. Τα τελευταία 5 χρόνια, έχουμε στόχο την προώθηση της εταιρείας και την επικοινωνία των έργων που έχει φέρει εις πέρας τα 30 χρόνια. Για το λόγο αυτό, συνεργαζόμαστε με το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο». Ο προσανατολισμός της ύλης του περιοδικού, η μεγάλη κυκλοφορία και η ποιότητα, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας αυτούς. Θεωρούμε ότι η πεντάχρονη παρουσία του περιοδικού στο χώρο των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αναβάθμισης, είναι επιτυχημένη και ενισχύει την προσπάθεια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς. Σημειώνεται, ότι αυτό επιτυγχάνεται σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ευχόμαστε η επιτυχία αυτή να συνοδεύει πάντα τις προσπάθειες του περιοδικού στα χρόνια που έρχονται και η επόμενη πενταετία να είναι δημιουργική για όλους μας.

Μανώλης Σούρσος – Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Ε.Τ. Athens , Β.Sc, Εl. Eng, N.Y.-USA, Master of Eng., El. Eng. Carleton U. Ottawa Canada 1981 (With scholarship in Microelectronics & Solar Cells)

Aντώνης Μαντωνανάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Bsc Architectural Studies SIUC-USA, Msc Advanced Architectural Studies UCL-UK

Η

εταιρεία Πανμονωτική Προστασία θέλει να ευχαριστήσει το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» για τη μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» ήταν και είναι ένας φωτεινός «φάρος» της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας στον κατασκευαστικό κλάδο, για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον.

Τ

ο περιοδικό «Πράσινο σπίτι & Κτίριο» εδώ και 5 χρόνια «χτίζει» τις κατάλληλες συνθήκες για την σωστή ενημέρωση στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας. Τόσο η εναλλακτική παραγωγή, όσο και η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές, αλλά και οι προτάσεις και λύσεις, ειδικών στο χώρο των νέων τεχνολογιών, παρουσιάζονται σε συνάρτηση με την ποιότητα, την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η προσπάθεια του περιοδικού επί 5 δημιουργικά χρόνια είναι παραπάνω από αξιέπαινη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Στη Seners στηρίζουμε κάθε αξιόλογη προσπάθεια την οποία διέπουν οι παραπάνω αρχές και ευχόμαστε σε μια συνεχή και επιτυχημένη παρουσία στο χώρο των εκδόσεων, με ακόμη μεγαλύτερη εγκυρότητα.

Τιμητική διάκριση για το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» Σημαντική διάκριση απέσπασε το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» στα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014 του Ecocity και στην κατηγορία «Περιοδικού Τύπου», για τη συνεισφορά του στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Η

συνεργασία μας με το περιοδικό «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» ήταν και είναι άψογη σε κάθε επίπεδο, ενώ η ανταπόδοση που έχουμε από την προβολή μας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού είναι αρκετά υψηλή.Ευχόμαστε, με αφορμή των εορτασμών για την επέτειο των 5 ετών κυκλοφορίας του περιοδικού, μακροζωία και επιτυχία στην μετέπειτα πορείας σας.

Βελιάνης Ιωάννης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Πράσινο σπίτι & κτίριο 11


dora_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

3:24 μμ

Σελίδα 12

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ

5 ΧΡΟΝΙΑ Διαγωνισμός 5 χρόνια στο ΠΡΑΣΙΝΟ για 5 εβδομάδες με 25 ΔΩΡΑ για οικονομία, ευκολία και ενημέρωση για τους αναγνώστες μας.Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ, το www.4green.gr και οι ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ μας, προσφέρουν ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ δώρα, που θα κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά σας.

«Καίγεστε» για ζεστό σε όλο το σπίτι;

Γιορτή χωρίς δώρα δεν γίνεται και αφού εσείς οι αναγνώστες, μας κάνετε κάθε μήνα δώρο την… παρουσία σας στα περίπτερα, είπαμε να ανταποδώσουμε εμείς αυτή τη φορά, με ένα συναρπαστικό διαγωνισμό. Για τα 5 χρόνια του «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο» και του 4green.gr λοιπόν, 25 τυχεροί θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν 25 δώρα εξοικονόμησης, προσφορά μερικών εκ των κορυφαίων εταιρικών brand της ελληνικής αγοράς.

νερό

Ηλιακός θερμοσίφωνας Rivo κλειστού κυκλώματος 150 ΛΙΤΡΩΝ ΜΕ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 2,4m2 2πλης ενέργειας αξίας 645 ευρώ Ζεστό νερό και με 2 ακτίνες ήλιου • Ηλιακός συλλέκτης υπερεπιλεκτικής επίστρωσης τιτανίου (ζεσταίνει και με 2 ακτίνες ηλίου), κλειστού κυκλώματος (λειτουργεί και στον παγετό), πιστοποιημένος κατά Solar Keymark (ανώτατη ευρωπαϊκή πιστοποίηση για ηλιακά συστήματα) με 25 χρόνια γραπτή εγγύηση. • Δοχείο αποθήκευσης νερού με αντιδιαβρωτική επίστρωση υγρού σμάλτου τιτανίου, ψημένο στους 860°C, με πιστοποιητικά καταλληλότητας για πόσιμο νερό. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ Α.Ε.

www.kanellakis-sa.gr

Έχετε συμβόλαιο... επιτυχίας;

2 Συμβόλαια Συντήρησης Φ/Β Οικιακού

για 2 χρόνια συνολικής αξίας 600 ευρώ (300€/ανά Συμβόλαιο) Περιλαμβάνουν 1 επίσκεψη το έτος από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, προσφέροντας Ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο, Θερμογράφηση Φ/Β Πλαισίων - Πινάκων και έλεγχο λειτουργίας Φ/Β Πλαισίων με ειδικό όργανο IV Test.

θέρμανση

με εγγυημένη… απόδοση! Ένα Ελβετικό Panel Υπέρυθρης Θέρμανσης PI 20, 460 W, για χώρο 20m2 αξίας 550 ευρώ Τα πάνελ Infra Heating είναι πιστοποιημένα και συνοδεύονται με 5ετή εγγύηση και βασίζονται στην πιο σύγχρονη τεχνολογία.

PV MAINT

www.pvmaint.gr

RITA GROUP

www.rita-group.gr

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 25 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΔΩΡΑ - ΜΕΓΑΛΟΣ


dora_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

3:38 μμ

Σελίδα 13

Ρίξτε «φως» στην ασφάλεια του σπιτιού σας 1) Ανιχνευτής Καπνού Argus Η τελευταία γενιά των ανιχνευτών καπνού Argus της Schneider Electric συνδυάζει καινοτόμα τεχνολογία με υψηλή αισθητική. Διαθέτει σειρήνα έντασης 85 decibel, αυτοδιάγνωση καλής λειτουργίας ανά λεπτό, ακουστική και οπτική ενημέρωση σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή και πτώσης απόδοσης της μπαταρίας. Η σειρά έχει βραβευτεί με Red Dot Design Award, Design Preis και Focus Safety Gold.

2) Ανιχνευτής Φωτεινότητας Argus Ο ανιχνευτής φωτεινότητας δίνει τη δυνατότητα αυτόματου ελέγχου του εξωτερικού φωτισμού σας ανάλογα με το επίπεδο φωτεινότητας της ημέρας/νύχτας και όχι της ώρας.

3-4) Δύο Ανιχνευτές Κίνησης Argus Εξωτερικού Χώρου 120º Ο ανιχνευτής κίνησης Argus δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης σε γωνία 120º και εμβέλεια έως και 12m. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει είτε σε επίπεδο τοίχο ή ακόμα και σε γωνία χάρη στην έξυπνη σχεδίασή του.

5) Φωτιστικό Ασφαλείας Exiway Easyled (μαζί με κουτί χωνευτής τοποθέτησης)

Με τα παρα πάνω δώρα κάθε νικητή ςθ

1) Δεματικά Rapstrap

Το φωτιστικό ασφαλείας Exiway Easyled της Schneider Electric δίνει αυτονομία φωτεινότητας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος έως και 1,5 ώρα. Ο μοντέρνος σχεδιασμός και το λεπτό του προφίλ το καθιστούν ιδανικό για οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο.

α παίρνει κ αι 2 έξτρα δώρα

Τα ευέλικτα και καινοτόμα δεματικά Rapstrap μπορούν να βρουν πολλαπλές εφαρμογές στο σπίτι, στον κήπο και στο γραφείο. Ο μοναδικός σχεδιασμός του, επιτρέπει στο Rapstrap να λυθεί εύκολα και να επαναχρησιμοποιηθεί. Εφαρμόζεται με ασφάλεια χωρίς να προκαλεί φθορές ακόμα και στις πιο ευαίσθητες επιφάνειες.

2) Στεγανή Επίτοιχη Πρίζα Mureva Η στεγανή πρίζα της σειράς Mureva από την Schneider Electric αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη επιλογή για τους εξωτερικούς σας χώρους. Χρησιμοποιήστε την στον κήπο ή στην βεράντα σας χωρίς να ανησυχείτε για βροχές και υγρασία. SCHNEIDER ELECTRIC

www.schneider-electric.com

Εξοικονόμηση χωρίς… ταβάνι! Τα χρώματα με… το όνομά τους! Energy Save Roof (2 συσκευασίες των 9 λίτρων) Ενεργειακό πολυουρεθανικό μονωτικό για ταράτσες που εμποδίζει τη μεταφορά της θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου προς το περιβάλλον, αυξάνοντας τη θερμική άνεση στους αντίστοιχους εσωτερικούς χώρους κάτω από την ταράτσα και μειώνοντας έτσι τις ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση / ψύξη. Επίσης, δημιουργεί ένα ελαστικό αδιάβροχο φιλμ, που αποτρέπει την απορρόφηση νερού και αντέχει σε μεγάλο βαθμό και για μεγάλο χρονικό διάστημα στη συγκέντρωση νερού ή πάγου.

Κάντε -υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι σας Τα χρώματα με… το όνομά τους! Energy Save Interior (2 συσκευασίες των 9 λίτρων) Ενεργειακό χρώμα νερού για εσωτερικούς τοίχους και ταβάνια που αποτρέπει τη μεταφορά της θερμότητας το χειμώνα ή της ψύξης το καλοκαίρι μέσα από τους τοίχους και το ταβάνι, και βοηθά ώστε ένα μέρος της να αντανακλάται πίσω στο χώρο και ένα άλλο μέρος της να αποθηκεύεται στις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων για να αποδοθεί στο χώρο αργότερα, όταν θα έχει παύσει να λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης / ψύξης.

KRAFT PAINTS

www.kraftpaints.gr

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!


dora_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

4:16 μμ

Σελίδα 14

Δώρο

που δεν σας κάνει νερά…

Ώρα για ανακαίνιση

Υποβρύχια αντλία αποστράγγισης TMW32/8 αξίας 223 ευρώ

Mελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης οικίας (Π.Ε.Α.) αξίας 250 ευρώ

Υποβρύχια μονοφασική (1-230 V, 50 Hz) αντλία ομβρίων από συνθετικό υλικό με πλωτηροδιακόπτη, 3m καλώδιο με φις σούκο, ενσωματωμένη βαλβίδα αντεπιστροφής κι ελεύθερο πέρασμα στερεών 10mm.

Aφορά σε κατοικία 125 m στην Αθήνα. 2

ECO FRIENDLY SOLUTIONS

www.ecofriendly.com.gr

WILO HELLAS ABEE

www.wilo.gr

Βάλτε «ασπίδα» ταράτσα σας

στην Ώρα για «ρεύμα» του net metering

Δωροεπιταγή αξίας 200 ευρώ για θερμομόνωση δώματος με πολυουρεθάνη.

Δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο και δώρο η Μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος net metering μέχρι 10 kWp.

(Όροι – προϋποθέσεις: για εργασίες συνολικού κόστους στα 1.000 ευρώ+ΦΠΑ ή κατόπιν συνεννόησης) ΠΑΝΜΟΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

www.SprayFoam.gr

Ανυπομονείτε για internet που «καλπάζει»; Σύστημα devolo dLAN® 1200+ WiFi ac Starter Kit αξίας 189 ευρώ

Στην τεχνικοοικονομική μελέτη αναλύεται το κόστος του εξοπλισμού και των εργασιών αλλά και τα οικονομικά οφέλη από την εγκατάσταση του συστήματος για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

ΣΕΝΕΡΣ Μ. ΕΠΕ

www.seners.gr

Το dLAN® 1200+ WiFi ac της Devolo είναι η νέα γενιά Powerline σε ταχύτητες Gigabit. Οι φορητές συσκευές όπως smartphone, tablet και φορητοί υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιούν το πλήρες εύρος ζώνης της σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Δύο θύρες Gigabit LAN είναι στη διάθεσή σας για επιπλέον τερματικές συσκευές, ενώ χάρη στην ενσωματωμένη πρίζα, με φίλτρο δικτύου και σύστημα ασφαλείας για τα παιδιά, θα μπορείτε πλέον να αξιοποιήσετε όλες τις πρίζες στον χώρο σας. Τόσο η μεταφορά δεδομένων μέσω του δικτύου ρεύματος (χάρη στην τεχνολογία MIMO με έως και 1,2 Gigabit το δευτερόλεπτο), όσο και η ασύρματη επικοινωνία μέσω WiFi ac (ταυτόχρονα στα 2,4 και 5 GHz) πληρούν τα πιο σύγχρονα πρότυπα. dLAN® 1200+ WiFi ac - WIFI παντού! DEVOLO ΕΛΛΑΣ

www.devolo.com

ΚΕΡΔΙΣΤΕ 25 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΔΩΡΑ - ΜΕΓΑΛΟΣ


dora_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

4:27 μμ

Σελίδα 15

Βάλτε τα φώτα led στη ζωή σας Πακέτο 8 λαμπτήρων led συνολικής αξίας 143,10 ευρώ. Στο πακέτο περιλαμβάνονται: 2 λαμπτήρες LEDON G95, 10W, CRI:90, Dimmable, Warm White 2 λαμπτήρες LEDON G80, 6W, CRI:90, Dimmable, Warm White 1 λαμπτήρας LEDON Α60, 10W, CRI:90, Dimmable, Sunset (προσομοίωση ηλιοβασιλέματος κατά το Dimming) 1 λαμπτήρας BR30 GLACIAL LIGHT 10W, Warm White (Par 30) 1 λαμπτήρας 5W RGB με χειριστήριο 1 λαμπτήρας 5W RGB με χειριστήριο 5 μέτρα ταινία LED 4,8W/m Στεγανή IP65 Cool White 1 μετασχηματιστής 35W IP20 ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΣ για την ταινία LED ΤΕΧΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

www.ledgr.gr

«Μέτρο άριστον» και στην ενέργεια «Ασύρματος μετρητής ενέργειας Elite Classic» αξίας 64,90 ευρώ Έχοντας αποσπάσει πολλά βραβεία και υψηλές κριτικές από τους πελάτες μας για τη ποιότητα κατασκευής και πληροφορίας, ο ELITE CLASSIC θα σας ενημερώνει με ακρίβεια την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται κάθε στιγμή. Έτσι μπορείτε να γνωρίζετε άμεσα τις επιπτώσεις στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τη χρήση των συσκευών σας, ενώ παράλληλα θα σας βοηθήσει να εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα από τη πρώτη μέρα χρήσης του. Διαθέτει ασύρματη τεχνολογία, ώστε να έχετε πάντα δίπλα την οθόνη του μετρητή για να ενημερώνεστε άμεσα για τη τρέχουσα κατανάλωση, αλλά και να γνωρίζετε πόσα χρήματα έχετε δαπανήσει μέχρι σήμερα.

Κρατήστε τον έλεγχο του σπιτιού σας Κέντρο ελέγχου συσκευών RM Pro. αξίας 59,99 ευρώ Ξεχάστε πλέον όλα τα τηλεχειριστήρια που έχετε στο σπίτι σας. Το κέντρο ελέγχου συσκευών RM Pro χρησιμοποιεί τη τελευταία τεχνολογία υπέρυθρων και ασύρματων δικτύων επικοινωνίας ελέγχου των συσκευών σας μέσα από το κινητό σας. Η εφαρμογή για έξυπνα κινητά είναι εμπλουτισμένη με πληροφορίες λειτουργίας πάνω από 80.000 συσκευών, ώστε να σας προσφέρει το πλήρη και απόλυτο έλεγχο κάθε σας συσκευής μέσα από μία μόνο εφαρμογή. Αποκτήστε σήμερα τον έλεγχο λειτουργίας των συσκευών σας, όπως του κλιματιστικού, φωτισμού, TV, αποκωδικοποιητή και άλλων συσκευών ασύρματης ή υπέρυθρης (IR) λειτουργίας. EFERGY HELLAS Ι.Κ.Ε.

www.efergy.gr

http://efergy.gr/portfolio /eliteclassic/

«Ψήνεστε» για BBQ; Η Coral Gas διαθέτει την πρωτοποριακή φιάλη υγραερίου GoGas, η οποία συνδέεται με ένα «κλικ», χωρίς κόπο και ταλαιπωρία. Με τις μοντέρνες συσκευές εστίασης, έχετε στο λεπτό μάτι μαγειρέματος, συσκευή BBQ, αξίας 99 ευρώ με δώρο τη φιάλη GoGas αξίας 43,90 ευρώ Smart Grill: Μικρή μεταφερόμενη συσκευή μαγειρέματος που χάρη στο πλατό της από ειδικό υλικό μετατρέπεται αμέσως σε BBQ ψησίματος. Είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα, ελαφριά και φορητή κι έτσι είναι ιδανική για μαγείρεμα τόσο στο σπίτι όσο και στην εξοχή ή στο camping. Ειναι εύκολη στο πλύσιμο καθώς μπαίνει άνετα και στο πλυντήριο πιάτων. CORAL GAS

www.coralgas.gr

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!


dora_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Αυξήστε τη

7/4/2016

4:10 μμ

Σελίδα 16

θέρμανση,μειώστε τα έξοδα

Eβδομαδιαίος προγραμματιζόμενος θερμοστάτης Hager ΕΚ520 / Έκδοση evolution Προτεινόμενη λιανική τιμή: 109,24 ευρώ Βελτιώνει την απόδοση της θέρμανσης, βελτιστοποιεί την διαχείριση της κατανάλωσης και αυξάνει την άνεση του χρήστη, εξασφαλίζοντας σημαντική εξοικονόμηση στην ενέργεια. Ιδανική λύση για νέες όσο και για υφισταμένες εγκαταστάσεις.

Πλεονεκτήματα αυτόματη προσαρμογή στα δεδομένα του χώρου εγκατάστασης μέσω έξυπνου λογισμικού (PID) μέγιστη απόδοση και ευκολία στην χρήση

Λειτουργίες 4 επίπεδα επιθυμητής θερμοκρασίας 3 προκαθορισμένα προγράμματα + 1 ελεύθερο έλεγχος θέρμανσης / ψύξης φωτιζόμενη οθόνη HAGER HELLAS πρόγραμμα μακράς απουσίας www.hager.gr δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω τηλεφώνου αντιπαγετική προστασία

Θέλετε το tablet που ακούει και μιλάει; MLS iQTab ATLAS – Το ελληνικό tablet

Τι πρέπει να κάνετε για να είστε ένας από τους 5 νικητές κάθε εβδομάδα Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει 5 εβδομάδες και κάθε εβδομάδα 5 τυχεροί αναγνώστες θα κερδίζουν 5 δώρα. Η πρώτη κλήρωση θα γίνει την Πέμπτη 05 Μαϊου 2016 και οι επόμενες κληρώσεις θα γίνονται κάθε επόμενη Πέμπτη, δηλαδή στις 12, 19 και 26 Μαϊου και στις 02 Ιουνίου. Μπορείτε να συμμετάσχετε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα βρείτε στο www.4green.gr, αλλά και στο facebook του 4green.gr κάθε εβδομάδα. Επίσης μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον συμμετοχές στο διαγωνισμό (άρα και περισσότερες πιθανότητες να είστε εσείς ο ένας από τους 5 νικητές κάθε εβδομάδα) κάνοντας like στη σελίδα του περιοδικού ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΙΡΙΟ – 4green.gr στο facebook και στη δημοσίευση του διαγωνισμού και κοινοποιώντας τον διαγωνισμό στους φίλους σας (την συγκεκριμένη ανάρτηση) συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής (τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού!)

Και tablet και πλοηγός! Ένα μοντέλο που εντυπωσιάζει τόσο με τις δυνατότητες, όσο και με την εμφάνισή του, αφού συνδυάζει υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής, καινοτόμες λειτουργίες, αξιοπιστία και μοναδικό στυλ. Προσφέρει μοναδική εμπειρία πλοήγησης σε οθόνη 7” με το MLS Destinator Talk&Drive για να μη χάνεσαι ποτέ! Αυτό το λεπτό και ελαφρύ tablet σας επιτρέπει πραγματικά να περηφανευτείς για το στυλ σου! Το MLSiQTab Atlas® μπορεί να σε συνοδεύει παντού! Πολύ ελαφρύ (268γραμ) , λεπτό (μόλις 9 χιλ), με οθόνη αφής IPS 600x1024 7 ίντσες, τετραπύρηνο επεξεργαστή 1.3GHz, με μνήμη 8GB, 1 MP μπροστινή κάμερα και 5 MP πίσω κάμερα για φανταστικές φωτογραφίες και με μπαταρία τύπου Li-Ion 2700mAh. ΑUΤΟ ΤΡITH A.E.

Η ενημέρωση σπίτι σας για ένα χρόνο! Τρείς τυχεροί θα κερδίσουν από μία ΔΩΡΕΑΝ ετήσια συνδρομή για το κορυφαίο περιοδικό του κλάδου της Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Έντεκα μηνιαία τεύχη του «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», με όλα τα νέα για την ενέργεια και προτάσεις για περιορισμό των εξόδων και εξοικονόμηση, τα προϊόντα της αγοράς, τις νέες τεχνολογίες αιχμής και «έξυπνες» λύσεις κάθε είδους. Δωρεάν στο σπίτι σας για έναν ολόκληρο χρόνο. ΑUΤΟ ΤRITH A.E.

www.4green.gr

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:34

Page 1


Nea Diethni _tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

3:38

Page 18

Νέα Διεθνή

«Γιγαντώνεται» η αγορά των αυτόνομων Η

νέα έκθεση με τίτλο «Off-grid solar market trends report 2016» καταγράφει τις πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις και τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, διαφοροποιώντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα από προσιτές και σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες που προσφέρουν τα συστήματα. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, τα στοιχεία της αγοράς της ηλιακής ενέργειας, δείχνουν ότι οι ετήσιες επενδύσεις στον τομέα off-grid (εκτός δικτύου), έχουν αυξηθεί κατά 15 φορές από το 2012 μέχρι το 2015, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, φθάνοντας την περασμένη χρονιά, τα 276 εκατ. δολάρια. Οι προβλέψεις για το 2020 δε, κάνουν λόγω για περαιτέρω «γιγάντωση» της αγοράς των μη συνδεδεμένων συστημάτων, δημιουργώντας μία «πίτα» της τάξης των 3,1 δισ. δολαρίων, με σχεδόν 100 εκατ. νοικοκυριά να καταλήγουν σε αυτή τη λύση.

Στο προσκήνιο τα πλωτά φωτοβολταϊκά

Τ

ο πρώτο μεγάλο πλωτό σύστημα ηλιακής ενέργειας έγινε πραγματικότητα πριν λίγο καιρό στην Ιαπωνία, σε μία προσπάθεια της χώρας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον απόηχο και της καταστροφής στη Φουκουσίμα. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να στρέφεται όμως και η Αγγλία, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία Thames Water, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού ηλιακού σταθμού στην Ευρώπη. Πρόκειται μάλιστα για έργο, το οποίο και θα ενταχθεί σε μία διαρκώς αυξανόμενη λίστα με σχετικά έργα, τα οποία και

αρχίζουν να κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά το έργο του Λονδίνου, περιλαμβάνει 23.000 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία και θα καλύψουν μία επιφάνεια νερού ίση με 8 γήπεδα ποδοσφαίρου, ενώ η χωρητικότητά του θα είναι στα 6,3 MW και αναμένεται να παράγει 5.800.000 κιλοβατώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του, γεγονός που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 1.800 κατοικιών. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, θα καλύψει ένα μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες του διπλανού εργοστασίου επεξεργασίας νε-

Η aleo κορυφαίο brand για το 2016

Η

aleo solar GmbH έλαβε το βραβείο «Top Brand PV», επιβεβαιώνοντας την ισχυρή παρουσία του ονόματος aleo, στις πιο απαιτητικές αγορές της Ευρώπης όπως αυτές της Γερμανίας και Ιταλίας. Έπειτα από έρευνα της EuPD Research (ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών) σε εγκαταστάτες (μικρής και μεγάλης κλίμακας) και τελικούς επενδυτές, στην Γερμανία και την Ιταλία, το όνομα-σήμα της aleo πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα μεταξύ άλλων κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πλαισίων. Βασικοί άξονες της έρευνας ήταν η ποιότητα κατασκευής, οι αποδόσεις, η ποιότητα των υπηρεσιών και το after sales.

18 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ρού της Thames Water, η οποία και στοχεύει να ενισχύσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 30% επί της συνολικής ενεργειακής της κατανάλωσης, έως το 2020.

Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση

Α

πό τις 15 Μαρτίου έχουν ανοίξει νέοι τομείς χρηματοδότησης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για την Ενεργειακή Απόδοση (σ.σ. Energy Efficiency). Πρόκειται για κεφάλαια που θα επικεντρωθούν στη διευκόλυνση της «κατάληψης» της αγοράς των νέων τεχνολογιών ενέργειας και των υπηρεσιών προώθησης της social καινοτομίας, την αφαίρεση μη τεχνολογικών εμποδίων και την προώθηση των ευρωπαϊκών προτύπων δυο πλαίσιο των πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση. Οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση θα κατατίθενται μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ec.europa.eu/easme/ en/horizon-2020-energy-efficiency


Nea Diethni _tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

1:09

Page 19

Στρατηγική συνεργασία SolarWatt-E.ON.

Τ

ο Γερμανικό εργοστάσιο SolarWatt υπέγραψε συμβόλαιο και ξεκινά τη συνεργασία του με τον πάροχο ενέργειας «Ε.ΟΝ Deutschland GmbH». Στόχος του εργοστασίου είναι η προώθηση των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, με έμφαση στα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας SolarWatt. Η συνεργασία με την Ε.ΟΝ Γερμανίας καλύπτει τόσο την προμήθεια του βραβευμένου Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας, SolarWatt My Reserve, τεχνολογίας ιόντων λιθίου, καθώς και του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας SolarWatt Energy Manager σε ειδική σχεδίαση για την E.ON, όσο και την από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι δε, στρατηγικής σημασίας για την προώθηση της Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας, αλλά και των τεχνολογιών Αποθήκευσης Ενέργειας στο ευρύτερο κοινό. Σημειώνεται ότι τα προϊόντα SolarWatt διατίθενται σε Ελλάδα και Κύπρο από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο του εργοστασίου, την εταιρεία TESCO ENGINEERING A.E.

Το πιο όμορφο «πράσινο» νηπιαγωγείο στον κόσμο

Μ

ε την Climaveneta να αναλαμβάνει τη θέρμανση και τον αρχιτέκτονα Mario Cucinella τη μοναδική σχεδίαση, το νέο δημόσιο νηπιαγωγείο στην Guastalla της Ιταλίας, έγινε το πιο όμορφο και «πράσινο» στον κόσμο. Το πρωτοποριακό νέο δημόσιο νηπιαγωγείο στην Guastalla, Reggio Emilia της Ιταλίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί με σιγουριά το πιο όμορφο στον κόσμο. Το κτίριο χτίστηκε από την δημοτική αρχή χάρη σε δωρεές

που συλλέχθηκαν μετά το σεισμό του 2012 στην περιοχή. Σήμερα, στεγάζει 120 τυχερά παιδιά ηλικίας έως 3 ετών. Όσον αφορά τη θέρμανσή του, επιλέχθηκε η εγκατάσταση μίας αντλίας θερμότητας Climaveneta, του μεγαλύτερου δηλαδή κατασκευαστή συστημάτων θέρμανσης στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη αντλία θερμότητας, τύπου NECS είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, κατάλληλη για εξωτερική εγκατάστα-

ση και διανέμει τον ζεστό ή κρύο αέρα στους χώρους μέσω κρυφών ή εμφανών fan coils σύγχρονου τύπου a-LIFE, που επίσης κατασκευάζονται από την Climaveneta.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 19


Nea Ellinika_tx_48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

3:04

Page 20

Νέα Eλληνικά

«Έρχεται» το νέο Εξοικονόμηση Κατ´Oίκον

Η

συνέχεια του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ´ Oίκον, που θα ενισχύει ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, θα αποτελέσει γεγονός στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων.

Όπως τόνισε, το νέο πρόγραμμα θα επιδιωχθεί να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό, θα λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του κτιρίου, την έκταση των παρεμβάσεων και την κλιματική ζώνη ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν σε αυτό και οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος αλλά έχουν «σκοντάψει» στην έλλειψη κονδυλίων.

Προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ΑΠΕ

Νέο κατάστημα της Κανελλάκης Α.Ε. στο Χολαργό

Τ

ις δικές της προτάσεις υπέβαλε η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο μηχανισμό λειτουργικής ενίσχυσης των ΑΠΕ, σημειώνοντας παράλληλα, τα εξής: «Δεδομένης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην οποία οφείλουμε να συμμορφωθούμε, το υπό διαβούλευση σχέδιο περιέχει θετικές επιλογές που καταγράφουμε στη συνέχεια (π.χ. παραμονή των υπογεγραμμένων PPAs στο FiT, επιλογή του sliding premium κλπ.). Υπάρχουν όμως αρκετά σημεία που πρέπει να βελτιωθούν και να αναπροσαρμοστούν ώστε το νέο πλαίσιο να συμβάλει (ι) στην επίτευξη των στόχων Α.Π.Ε. για την αποτελεσματική συμμετοχή της χώρας στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και (ιι) στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad 2016

H

πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών Chysalis LEAP, αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Ελλάδα και Κύπρο, ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη του διαγωνισμού και του προγράμματός της για το 2016-2017. Μαθητές, φοιτητές, νέες επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, ερευνητές και όσοι ονειρεύονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση καλούνται να υποβάλουν τις ιδέες τους στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης (cleantech), μέχρι τις 31 Μαΐου, 2016 μέσω της ιστοσελίδας της Chrysalis LEAP (www.chrysalisleap.com). Ο διαγωνισμός ClimateLaunchpad διεξάγεται από το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή, και έχει ως στόχο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 20 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Σ

το πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αναβάθμιση των υπηρεσιών της και της ξεκάθαρης στόχευσης για συμπόρευση με τον επαγγελματία, η εταιρεία Κανελλάκης Α.Ε. οραματίζεται συνεχώς, νέες, καινοτόμες και μοντέρνες ιδέες και σχέδια. Με δεδομένο λοιπόν και το σεβασμό στην ανάγκη του επαγγελματία για ταχύτερη εξυπηρέτηση, εξέλιξη υπηρεσιών, συνεργασία και πρόοδο, η εταιρεία δημιούργησε ένα νέο κατάστημα σε ένα χώρο σύμφωνο με ό,τι προστάζουν οι εποχές, με τα βασικά συστατικά του D.N.A. της εταιρείας, τη μεγάλη γκάμα την τεχνογνωσία και την προσωπική της σχέση με τους πελάτες της, αναλλοίωτα. Το νέο κατάστημα της Κανελλάκης βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 304, Χολαργός (έναντι νομισματοκοπείου).

Τα Τρίκαλα στο top-10 της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

H

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2015. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού λοιπόν, η πόλη των Τρικάλων επιλέχθηκε στην τελική δεκάδα για την εξαιρετική προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τις επιτυχείς προσπάθειες μετάβασης σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στον αστικό ιστό. Η πόλη των Τρικάλων επιλέχθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ως το επίκεντρο των δράσεων βιώσιμης κινητικότητας για το 2015, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις των δημοτών της και κατά το 2014. Στις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας συμμετείχαν πέρυσι 53 Δήμοι της χώρας, φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης σε αριθμό εγγεγραμμένων Δήμων, ενώ υπήρξαν τέσσερις ελληνικές υποψηφιότητας για τα ευρωπαϊκά βραβεία με τα Τρίκαλα να αναδεικνύονται, με εξαιρετικές επιδόσεις, ως μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:37

Page 1


Nea Ellinika_tx_48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

12:35

Page 22

Νέα Eλληνικά

Οι προτεραιότητες της τράπεζας EBRD για την ενέργεια στην Ελλάδα

Ένα ακόμη βραβείο για τα χρώματα της Kraft

Σ

M

υνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), είχε πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας περιέγραψαν τις βασικές προτεραιότητές της αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα για την περίοδο 2016 – 2020, με έμφαση το φυσικό αέριο, τις ενεργειακές διασυνδέσεις και τους υδρογονάνθρακες. Από την πλευρά του, ο υπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά στα υπό εξέλιξη έργα, στα σχέδια και τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ενεργειακός τομέας, για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, για την μείωση των τιμών προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

22 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ε το Bronze βραβείο στην Κατηγορία «Home, Office, DIY» τιμήθηκε η Kraft Paints, η κορυφαία ελληνική εταιρεία στον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων, κατά την Τελετή Απονομής των Packaging Innovation Awards 2016, όπου διακρίνονται οι εταιρείες που ξεχώρισαν για την καινοτομία, το σχεδιασμό, τα υλικά και την τεχνολογία, στις συσκευασίες των προϊόντων τους. Η εταιρεία βραβεύθηκε για το επαναλανσάρισμα της σειράς χρωμάτων Master, που στηρίχθηκε στην καινοτομία και τη συνολική αναβάθμιση των συσκευασιών της, σε επίπεδο σχεδιασμού, λειτουργικότητας και επικοινωνίας, με σεβασμό στις ανάγκες και τις συνήθειες του σύγχρονου καταναλωτή.


Nea Ellinika_tx_46:Test_BmwX1_72.qxd

4/2/2016

4:09 μμ

Σελίδα 1


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:14

Page 24

ΑΠΕ και Ενεργειακή Αναβάθμιση

προτεραιότητα της Πολιτείας

Μοχλοί ανάπτυξης η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ΑΠΕ Άρθρο του κ. Πάνου Σκουρλέτη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Έντονη αναπτυξιακή διάσταση παρουσιάζει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα, η οποία και θεωρείται πια εκ των, ων ουκ άνευ, όπως και η ανάγκη δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, στον εγχώριο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η

εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ουσιαστική απαίτηση της εποχή μας και η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει έντονη αναπτυξιακή διάσταση, που συνδυάζει αρμονικά την προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας με την προστασία του περιβάλλοντος με πολλαπλασιαστικές θετικές κοινωνικές επιδράσεις. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μειώνει την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και περιορίζει τις εισαγωγές ενέργειας. Συμβάλλει ακόμα στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και, ως εκ τούτου, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβαση σε μια ενεργειακά αποδοτικότερη οικονομία προωθεί την ανάδειξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδικά στη χώρα μας οι δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας είναι πολύ σημαντικές, με τον τομέα των κτιρίων να καταγράφει ίσως το μεγαλύτερο δυναμικό, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί και σε αντίστοιχο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ) καθορίζονται συγκεκρι24 Πράσινο σπίτι & κτίριο

μένοι στόχοι και κατευθύνσεις. Συνοπτικά τα μέτρα πολιτικής περιλαμβάνουν: O Ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, δημοσίων κτιρίων και κτιρίων επαγγελματικής χρήσης, O Εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σε φορείς του δημόσιου τομέα, O Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων επαγγελματικής χρήσης μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs), O Ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μέτρησης ενέργειας, O Δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των χρηστών κατοικιών και των στελεχών του τριτογενούς τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς, O Μέτρα προώθησης οικολογικών μεταφορών. Ο κτιριακός τομέας (οικιακός και τριτογενής τομέας) αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας που αντιπροσωπεύει περίπου το 45% της εγχώριας κατανάλωσης για το έτος 2012 και για το λόγο αυτό το Υπουργείο έχει εστιάσει τόσο στην επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και στην προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από 1.1.2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν

υπηρεσίες του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από την 1.1.2019. Η συγκεκριμένη απαίτηση αποτελεί ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τον κτιριακό τομέα, καθώς αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οικοδομούμε.

«Όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης» Για την προώθηση των πολιτικών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης το Υπουργείο προετοιμάζει πλήθος προγραμμάτων, με στόχο τη συνολική αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων με κατάλληλη μόχλευση των επενδύσεων ώστε να αναβαθμιστούν όσο το δυνατό περισσότερα κτίρια. Η προσπάθεια εστιάζεται στη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) και στα προγράμματα που αναμένεται να εκδοθούν, αξιοποιώντας παράλληλα όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και παρέχοντας τα κατάλληλα κίνητρα για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:15

Page 25

Διαθέσιμοι πόροι 292,5 εκ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ε

ιδικά για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα και την αρχική εξειδίκευση αυτών, οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται περίπου σε 292,5 εκ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης, ενώ επίσης θα αξιοποιηθούν και τα κεφάλαια που θα προκύψουν από το μηχανισμό ανακύκλωσης του Ταμείου «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», τα οποία εκτιμούνται σε περίπου 85 εκ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών εστιάζει στη χρηματοδότηση των πιο φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, ενώ παράλληλα στοχεύει στον περιορισμό των πολύπλοκων διαδικασιών και της γραφειοκρατίας. Οι όροι του νέου προγράμματος προσαρμόζονται στη βάση της μέγιστης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος δηλαδή αφενός στη χρηματοδότηση πολιτών που δεν

μπορούν από μόνοι τους να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους και αφετέρου στις πιο ενεργοβόρες κατοικίες, δηλαδή αυτές

Κεφάλαια 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον»

εξορθολογήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του (ποσοστά επιδότησης, ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός, ανώτατα όρια τιμών, απαιτούμενα δικαιολογητικά, κλπ), να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αναδείξει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, τηρώντας παράλληλα τους κανονισμούς και τα εγκεκριμένα προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών τους. Ο στόχος είναι, αξιοποιώντας την αποκτηθείσα εμπειρία, το νέο πρόγραμμα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις παθογένειες του προηγούμενου προγράμματος, να

Νέο σχήμα στήριξης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Σ

το σημείο αυτό, έχει σημασία η αναφορά σε μια ακόμη σημαντική ενεργειακή παράμετρο, αυτή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το νέο σχήμα στήριξης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, που βρίσκεται σε διαβούλευση, πέρα από την εναρμόνιση της εγχώριας αγοράς με τα ευρωπαϊκά πρότυπα όπως αυτά έχουν ορισθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική της τρίτης δέσμης μέτρων και του Target Model, ενεργοποιεί μηχανισμούς αποζημιώσεων και ενισχύσεων που αίρουν τις πρότερες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

λούς επενδυτικού περιβάλλοντος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και υποστήριξης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ και η βελτιστοποίηση της σχέσης κόστους - οφέλους για το κοινωνικό σύνολο. Η εκπόνηση του ενεργειακού σχεδίου προσαρμογής της χώρας, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, χωρίς ενεργειακή πενία και περιβαλλοντικό κόστος, αποτελεί σε κάθε περίπτωση καθοριστική παράμετρο σχεδιασμού που και σε αυτή την περίπτωση ελήφθη υπόψη. Η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με συμμε-

τοχή και των ίδιων των πολιτών, η διαμόρφωση με άλλα λόγια ενός πλουραλιστικού στις μορφές του κοινωνικού / δημόσιου τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα την ΔΕΗ (προστατευμένη από πρακτικές ιδιωτικοποίησης), αποτελεί κεντρική επιλογή. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε τους θεσμικούς και χρηματοδοτικούς όρους για τη σύσταση βιώσιμων εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση – στενά συσχετισμένων με τεχνολογίες ΑΠΕ που συνδέονται για παράδειγμα με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών, την βιομάζα και τα υβριδικά.

«Στόχος ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον για τις ΑΠΕ» Το νέο σχήμα στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σχετίζεται με την επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση τελικής ενέργειας. Στόχος του, πέραν των υπολοίπων, αποτελεί η αποφυγή μη απαραίτητων ενισχύσεων στην λειτουργία των ΑΠΕ, η εγκαθίδρυση ενός ασφαΠράσινο σπίτι & κτίριο 25


TEE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:52

Page 26

Ενεργειακή Αναβάθμιση στο επίκεντρο των αποφάσεων

Να γίνει η Ελλάδα «πράσινη» χώρα Άρθρο του κ. Γιώργου Στασινού, Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τις εξελίξεις στον κλάδο της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Ελλάδα, σχολιάζει στο άρθρο του στο «Πράσινο Σπίτι και Κτίριο», ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιώργος Στασινός, προτρέποντας έλληνες τεχνίτες και ιδιοκτήτες να στραφούν προς τον «πράσινο» κτιριακό τομέα.

Ε

μείς οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα θέματα ενέργειας στα κτίρια βρίσκονται στο επίκεντρο τ ης δουλειάς μας, στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στα σχέδια των επενδυτών. Και φυσικά όλοι πασχίζουμε να βρίσκονται τα θέματα αυτά και στην ατζέντα των αλλαγών που έχουν μπροστά τους οι πολιτικές και διοικητικές αρχές. Σε κάποια θέματα, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, έχουμε πραγματικά αργήσει ως χώρα. Και αυτό παρά τις έντονες προτροπές του τεχνικού κόσμου αλλά και τις προσπάθειες συλλογικών φορέων αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τους δημόσιους φορείς. Για εμάς τους μηχανικούς είναι ξεκάθαρο: η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στην Ελλάδα αποτελεί στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος. Θυμίζω ότι πριν μόλις πριν λίγους μήνες η χώρα μας ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο

«Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων στην Ελλάδα αποτελεί στοίχημα του παρόντος και του μέλλοντος»

26 Πράσινο σπίτι & κτίριο

την κοινοτική οδηγία 2012/27/ΕΕ «Για την ενεργειακή απόδοση». Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά ενσωματώνουμε κοινοτική οδηγία με καθυστέρηση και μάλιστα μια οδηγία που αφορά και πάλι θέματα ενέργειας και θέματα κατασκευών και βιομηχανίας. Και δυστυχώς για την ελληνική δημόσια διοίκηση, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η απόσταση μεταξύ νομοθέτησης και εφαρμογής είναι μεγάλη. Εκκρεμούν ακόμη, επί μήνες, παρά τις

πιέσεις μας και τις συνεχείς οχλήσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι απαραίτητες μελέτες για την εφαρμογή της οδηγίας και την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, του ΚΕΝΑΚ. Ευελπιστώ, ότι με τις προσπάθειες του νέου Γ.Γ. Ενέργειας, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους λίγους μήνες. Γιατί είναι ανάγκη να τρέξουμε. Έπρεπε ήδη να έχουμε ξεκινήσει.

«Πράσινα» σπίτια και πόλεις

Γ

ια αυτό σας καλώ να σκεφθείτε, ο καθένας για το ακίνητό του, τι μπορεί να θέλει τα επόμενα πέντε, δέκα και είκοσι χρόνια. Ας βρεθεί και ας συζητήσει πάνω σε όσα σκέφθηκε με τον μηχανικό του. Ο μηχανικός σήμερα – τουλάχιστον στη μεγάλη τους πλειοψηφία όλοι οι συνάδελφοι – θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να υλοποιήσει όσα σκέφτεται για το κτίριο ή την όποια ιδιοκτησία του. Αλλά όχι μόνο αυτό. Αυτή η συζήτηση με έναν μηχανικό μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμη σε κάθε ιδιοκτήτη. Μπορεί να μάθει πράγματα που δεν γνώριζε, να ακούσει για υλικά, μεθόδους και εξελίξεις που προσφέρουν νέες δυνατότητες. Μπορεί να ανοίξει σε ατομικό επίπεδο, σε επίπεδο ακινήτου, κτιρίου ή ιδιοκτησίας αυτούς τους νέους δρόμους που σας προανέφερα.

Και έτσι θα γίνουν όχι μόνο τα κτίρια και τα σπίτια μας πιο «πράσινα», αλλά σιγά – σιγά ολόκληρες οι πόλεις μας, ολόκληρη η χώρα. Για μια πιο καλή ποιότητα ζωής. Είναι στο χέρι του καθενός μας.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:43

Page 1


TEE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:54

Page 28

Ενεργειακή Αναβάθμιση στο επίκεντρο των αποφάσεων Εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύσεις

Η

εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, αλλά και οι βέλτιστοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω των κτιρίων, τόσο των νέων, όσο κυρίως του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, βρίσκονται στην αιχμή της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή. Αν αναλογιστούμε όλοι τον όγκο των επενδύσεων που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια σε εργασίες συντήρησης, αλλά και ενεργειακής εξοικονόμησης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας, για να επιτύχουμε τους δεσμευτικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στόχους, το ενδιαφέρον γίνεται πιο πρακτικό και πιο έντονο. Αυτός ο όγκος επενδύσεων τα επόμενα χρόνια είναι χρυσή ευκαιρία για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε, μακροπρόθεσμα, αποτελεσματικά και αποδοτικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας στα κτίρια: μηχανικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, τεχνικοί, ιδιοκτήτες, διαχειριστές ακίνητης περιουσίας και επενδυτές. Εμείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θεωρούμε ότι έχουμε κοινό πεδίο για να προωθήσουμε τα θέματα που μας ενδιαφέρουν στη χώρα, να κινητοποιήσουμε υλικούς και άυλους πόρους προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και των έργων. Μπορεί η στιγμή να είναι κακή από χρηματοοικονομική και δημοσιονομική σκοπιά. Όμως ξέρουμε καλά ότι οι δυσκολίες δεν κρατούν για πάντα. Και ότι όσοι ξέρουν και μπορούν κινούνται έξυπνα μέσα στην κρίση, ανοίγουν το δρόμο, όταν επιστρέψει η οικονομική ομαλότητα και για τους άλλους. Αρκεί να θελήσουμε. Και σε αυτό εντάσσω και το κεντρικό κράτος. Για παράδειγμα, πρέπει να προχωρήσει σήμερα ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Είναι δύο ηλεκτρονικά συστήματα, ήδη έτοιμα από το ΤΕΕ, που θα αυξήσουν την ευκολία συναλλαγών για τον κάθε πολίτη αλλά και τον κάθε μηχανικό, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα εξαλείψουν φαινόμενα διαφθοράς. Αρκεί να θέλει η Πολιτεία άμεσα να τα προχωρήσει. Ας ανοίξουμε όλοι μαζί δρόμους στους τομείς που μας ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως των πολιτικών και χρηματοοικονομικών παραμέτρων, που σίγουρα θα ωριμάσουν – νωρίτερα ή αργότερα. Στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό. Επιτρέψτε μου να κάνω ένα ακόμη, λίγο πιο προσωπικό σχόλιο, καθώς εκτός από Πρόεδρος του ΤΕΕ είμαι και ένας ενεργός στη δουλειά πολιτικός μηχανικός. 28 Πράσινο σπίτι & κτίριο

«Η δόμηση είναι συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα» Πάντα ήμασταν χτίστες σε αυτή τη χώρα, τολμώ να πω ότι η δόμηση είναι σύμφυτη, συνυφασμένη με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Και πολλές φορές όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι μηχανικοί, έχουμε κατηγορηθεί για «πολύ μεγάλη δόμηση στη χώρα», από ανθρώπους που δεν μπορούν να αντιληφθούνε τη μακραίωνη σχέση του απλού

κόσμου με το «κεραμίδι» σε αυτόν τον τόπο. Και όμως, αν κάτι πρέπει να φροντίσουμε είναι η ποιότητα των δομικών κατασκευών, όχι η ποσότητα. Τουλάχιστον σήμερα περισσότερο από άλλοτε. Και η ποιότητα πλέον περιλαμβάνει τη βιώσιμη και αειφορική διαχείριση των ακινήτων, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιρίων. Μέσα από τις επενδύσεις που ανέφερα, μέσα από την ανακάλυψη και τη χρήση νέων υλικών και νέων διεργασιών, μέσα από την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση υφιστάμενων, μέσα από αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση, μπορούμε πλέον όχι μόνο να λύσουμε προβλήματα του χθες και του σήμερα, αλλά να απαντήσουμε και σε ερωτήματα του μέλλοντος.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:44

Page 1


KAPE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:29

Page 30

Κτίρια και δράσεις για ενεργειακή απόδοση

Άρθρο του κ. Βασίλειου Τσολακίδη, Προέδρου του ΚΑΠΕ

Δράσεις σε εθνικό επίπεδο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Tα κτίρια του οικιακού και τριτογενούς τομέα κατέχουν πλέον, κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, καθώς η συμβολή τους στην κατανάλωση της ενέργειας και στις εκπομπές CO2 εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 45% της εγχώριας κατανάλωσης.

Η

διεθνής ενεργειακή κατάσταση καταδεικνύει σήμερα την ανάγκη ελέγχου και μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης ως “μέσο” για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, για την επίτευξη βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, τη μείωση των δαπανών για εισαγωγές, αλλά και για την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι πλέον γνωστό ότι τα κτίρια του οικιακού και τριτογενούς τομέα έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, καθώς η συμβολή τους στην κατανάλωση της ενέργειας και στις εκπομπές CO2 είναι πολύ σημαντική, αν ανα-

λογιστούμε ότι αντιπροσωπεύει το 45% της εγχώριας κατανάλωσης (σύμφωνα και με τα στοιχεία του 2012, που παρουσιάζονται στην παρακάτω «πίτα»).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια την Οδηγία 2010/31/EΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (αναδιατύπωση της Οδηγίας 2002/91/ΕΕ) και την Οδηγία 2012/27/EΕ για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και μάλιστα τη σημασία της μακροπρόθεσμης θεώρησης των επενδύσεων για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος. Κατανομή τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ανά χρήση.

Το νέο ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση και ενεργειακή απόδοση

Σ

το νέο ΕΣΠΑ, το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» (ΣΕΣ), στον τομέα της ενέργειας (Θεματικός Στόχος 4), δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μεταξύ άλλων προβλέπονται: Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων με έμφαση στα δημόσια κτίρια.

30 Πράσινο σπίτι & κτίριο

«Προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης από το νέο ΕΣΠΑ»

Υλοποίηση παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ στις κατοικίες Υποβοήθηση της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) Προώθηση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη γεωργία και τη δασοπονία


KAPE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:30

Page 31

Οι εθνικές δεσμεύσεις της Ελλάδας

Σ

την προσπάθεια των εθνικών δεσμεύσεων για το 2020, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σχετικών Προγραμμάτων & Έργων που συμβάλλουν στην προσπάθεια για την επίτευξη των ακόλουθων στόχων: 20% συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών

Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο το 2020, 20% εξοικονόμηση και ενεργειακή αποδοτικότητα στην ενεργειακή κατανάλωση το 2020, 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.) για περιορι-

Εθνικός ενδεικτικός στόχος για το 2020 (άρθρο 3, Οδηγία 2012/27/ΕΕ)

2007

2009

2011

2020 (Εθνικός ενδεικτικός στόχος στο πλαίσιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ)

Ακαθάριστη εγχώρια κατανάλωση ενέργειας (Mtoe)

31,5

30,5

27,8

25,4

Κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας (Mtoe)

30,7

29,6

26,9

24,7

Συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας (Mtoe)

22,1

20,05

18,9

18,4

Ενεργειακή ένταση πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας (Koe/ευρώ)

0,137

0,128

0,129

0,109

Ενεργειακή ένταση τελικής κατανάλωσης ενέργειας (Koe/ευρώ)

0,099

0,089

0,091

0,081

Για την επίτευξη των εν λόγω στόχων εφαρμόζονται μέτρα πολιτικής που υλοποιούνται από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, ενώ οι τελικοί αποδέκτες είναι ο δη-

σμό της αλλαγής του κλίματος το 2020. Μέσα από την εκπόνηση του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (2014), καθορίστηκε ο Ενδεικτικός Εθνικός Στόχος Ενεργειακής Απόδοσης, όπως παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί.

«Για μείωση 20% των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 έχει δεσμευθεί η Ελλάδα»

μόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας, οι επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι τελικοί καταναλωτές.

Δράσεις και έργα ενεργειακής αποδοτικότητας από τον ΚΑΠΕ

Τ

ο ΚΑΠΕ, ως ο εθνικός φορέας για τις Ανανεώσιμες πηγές, την Ορθολογική Χρήση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, έχει συμμετάσχει ώς σήμερα σε πλήθος εθνικών και Ευρωπαϊκών έργων, σχετικών με τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αειφορίας σε κτίρια. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου 20072013, πραγματοποιήθηκαν τα εξής: Tο ΚΑΠΕ συμμετείχε στο έργο ELIHMED (στρατηγικό MED 2007-2013), που είχε ως στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος στη Μεσόγειο και σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μα Ενίσχυση των ευφυών συστημάτων διανομής ενέργειας στη χαμηλή και μέση τάση Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στη γεωργία, τη δασοπονία και την επεξεργασία τροφίμων, με επενδύσεις σε κτίρια και εγκαταστάσεις μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης.

κεδονίας-Θράκης, το ΚΑΠΕ υλοποίησε έργο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλης κλίμακας, στα 5 κτίρια Φοιτητικών Κατοικιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, συνολικής δομημένης επιφάνειας άνω των 12.000 τμ., που φιλοξενούν 700 φοιτητές. Η αναβάθμιση περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης σε όλες τις όψεις των κτιρίων, την προσθήκη ηλιακών συλλεκτών και την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στα δωμάτια των φοιτητών. Το έργο είχε πολλαπλά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά και οικονομικά, λόγω της επιτευχθείσας εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και κοινωνικά, όπως, πρωτίστως η βελτίωση της θερμι-

κής άνεσης και ποιότητας ζωής των φοιτητών, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά και η βελτίωση της ενεργειακής τους συμπεριφοράς και ευρύτερη ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο πλαίσιο του έργου IRH-MED (MED 2007-2013), το οποίο και έχει ως στόχο την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή μεθοδολογίας περιβαλλοντικής αξιολόγησης πράσινων κατοικιών στη Μεσόγειο, το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους του έργου, ανέπτυξε ολιστική μεθοδολογία αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς μεσογειακών κατοικιών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της περιοχής, σε μια σειρά από θεματικούς τομείς, όπως π.χ. ενέργεια, νερό, χρήση υλικών, χωροθέτηση κλπ. Και πάλι για την περιοχή της Μεσογείου, το ΚΑΠΕ συντόνισε, υλοποιώντας το έργο REPUBLIC-MED (MED 2007-2013), την ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου μεθοδολογίας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα δοκίμασε την μεθοδολογία και εκπόνησε πιλοτικές μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης για δύο κτίρια σχολείων και ένα δημοτικό κτίριο μικτής χρήσης στο Δήμο Πειραιά. Πράσινο σπίτι & κτίριο 31


KAPE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:30

Page 32

Κτίρια και δράσεις για ενεργειακή απόδοση Ένα πολύ σημαντικό εθνικό Πρόγραμμα σχετικά με την πράσινη κατοικία είναι και αυτό της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς (ΕΠΠΕΡΑΑ – ΕΣΠΑ), που αφορά στην πιλοτική ενεργειακή αναβάθμιση μιας αστικής οικιστικής ενότητας στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας, επιτυγχάνοντας «σχεδόν μηδενικό» ισοζύγιο ενέργειας. Η «γειτονιά» περιλαμβάνει τέσσερεις πολυκατοικίες συνολικά 72 διαμερισμάτων, στα οποία διαβιούν πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Το έργο είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενσωμάτωσης τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βελτίωσης του μικροκλίματος. Τα οφέλη που θα προκύψουν αναμένεται να είναι σημαντικά, τόσο ως προς τη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης των ενοίκων όσο ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργικού κόστους, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών.

Παράλληλα, το ΚΑΠΕ, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά έργα Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG) τα οποία έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσια κτίρια ως βασική προτεραιότητα και βάσει του θεσμικού του ρόλου, έχει υποστηρίξει τεχνικά τις αυτοδιοικητικές δομές (Περιφερειακές Ενότητες, Δήμους κ.λπ.) για την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους, ώστε να επιτύχουν το

«Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας»

επιθυμητό αποτέλεσμα εξοικονόμησης με το καταλληλότερο τεχνικοοικονομικό «μείγμα» παρεμβάσεων. Με αυτήν την λογική, στο πρόγραμμα ΕΝΕΡΓΕΙΝ (INTERREG Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013) υλοποιήθηκαν από τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, πιλοτικά έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωσης ΑΠΕ, όπως η αντικατάσταση του υφιστάμενου, παλαιάς τεχνολογίας, συστήματος θέρμανσης-κλιματισμού με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντλίες θερμότητας στα κτίρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Χίου, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του εξωτερικού φωτισμού και ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στην οροφή, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. Στο πλαίσιο του GALET (INTERREG Ελλάδα - Αλβανία 2007-2013) υλοποιήθηκε πιλοτικό έργο ψύξης θέρμανσης με γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα. Τέλος, το ΚΑΠΕ, ως Διαχειριστής του Προγράμματος “Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Χώρου” GR03 για τις ΑΠΕ (2009-2014), έθεσε τις τεχνικές προδιαγραφές και είχε ελεγκτικό ρόλο στα δέκα έργα που εγκρίθηκαν και που είναι σε εξέλιξη από τους φορείς υλοποίησης σχετικά με δράσεις ενσωμάτωσης ΑΠΕ σε ενεργοβόρες υποδομές και κτίρια δημόσιου χαρακτήρα.

Μελλοντικές προτεραιότητες του ΚΑΠΕ

Τ

ο ΚΑΠΕ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται δυναμικά σε έργα που αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης των κτιρίων. Με τον πρόσφατο ν.4342/2015, που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση στην Ελληνική νομοθεσία, θεσπίζεται ο ρόλος του ΚΑΠΕ ως Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για την υποστήριξη εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, παρέχοντας μεταξύ άλλων υποστήριξη σε δημόσιους

32 Πράσινο σπίτι & κτίριο

φορείς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και για την προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων τους. Στο παραπάνω πλαίσιο, το ΚΑΠΕ στοχεύει στην προώθηση έργων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων προς την κατεύθυνση της «σχεδόν μηδενικής» ενεργειακής κατανάλωσης (σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/31/EE), με έμφαση σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, π.χ. κοινωνικές κατοικίες, η αναβάθμιση των

οποίων επιτυγχάνει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ενοίκων και μετριάζοντας την ενεργειακή φτώχεια. Παράλληλα, το ΚΑΠΕ προωθεί πρωτοβουλίες για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ σε κτίρια, μέσω ενός νέου ενεργειακού μοντέλου δημιουργίας «ενεργειακών συνεταιρισμών» με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, το οποίο έχει ήδη ευρεία εφαρμογή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:45

Page 1


ELETAEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:21

Page 34

Αιολική ενέργεια και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών

Άρθρο του κ. Γιάννη Τσιπουρίδη, Προέδρου του Δ.Σ. Παθητικού της ΕΛΕΤΑΕΝ

Τ

ΑΠΕ: Ένας «θησαυρός» που ακόμη περιμένει να τον ανακαλύψουμε… Οφέλη δισεκατομμυρίων ευρώ στην εθνική οικονομία, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει εν μέσω κρίσης και ύφεσης, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

ο 2015 έκλεισε με ένα θεαματικό και ανέλπιστα αισιόδοξο τρόπο. Στο λαβωμένο από το τρομοκρατικό χτύπημα Παρίσι σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν ότι δεν πάει άλλο και ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους σοβαρά, δίνοντας έτσι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, ελπίδες άμεσης αλλαγής προς το καλύτερο. Στη συμφωνία συνομολογείται ότι η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου κινδύνου που απειλεί την ανθρωπότητα, δηλαδή της κλιματικής αλλαγής, περνάει μέσα από: την συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 ο Κελσίου και κατά προτίμηση κάτω από 1,5ο Κελσίου, που επιτυγχάνεται με την άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα με στόχο την επίτευξη επιπέδων συγκέντρωσης της τάξης του 0% το 2050, που με τη σειρά της επιτυγχάνεται με την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων 34 Πράσινο σπίτι & κτίριο

και την άμεση στροφή στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο μια οικονομία της τάξης του 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο του 2016, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ»

Τόσο απλά γιατί; Επειδή η αιτία που οδηγεί την ανθρωπότητα στη λήψη αυτών των δραστικών μέτρων, η κλιματική αλλαγή, πλέον δεν αμφισβητείται από κανένα νοήμονα και καλοπροαίρετο άνθρωπο. Πιο σημαντικό όμως είναι ότι επιβε-

βαιώνεται από άνω του 97% των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Η επιστήμη περιγράφει ξεκάθαρα τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Και δυστυχώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και γι αυτό κάποιοι πιστεύουν πως χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. Άλλωστε υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη που ήδη νιώθουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και είναι αυτοί που πιέζουν για ακόμη πιο άμεσα και δραστικά μέτρα και συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5ο Κελσίου. Και πώς να μην το ζητούν όταν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο του 2016, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τους 1,35ο Κελσίου!!! Και μόνο ανατρέχοντας σε ειδήσεις των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνεται η ανάγκη για επείγουσα λήψη μέτρων και δημιουργεί την αίσθηση πως ίσως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πολύ λίγα και παίρνονται πολύ αργά.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:48

Page 1


ELETAEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:22

Page 36

Αιολική ενέργεια και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών Η συμφωνία του Παρισιού και η ουσία

Η

ουσία παραμένει πως πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και οι αποφάσεις της παγκόσμιας πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράστηκαν με τη συμφωνία του Παρισιού είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να το πάρουμε οπωσδήποτε αυτό το βήμα, ανεξάρτητα από το αν έπρεπε να ήταν άλμα και όχι απλό βήμα. Αναφορικά με την ενέργεια η συμφωνία του Παρισιού λέει δύο πράγματα: O Εγκαταλείψτε τρέχοντας τα ορυκτά καύσιμα O Στραφείτε άμεσα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Και πράγματι αυτό γίνεται. Ακόμη και πριν από τη συμφωνία του Παρισιού. Για παράδειγμα η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να τελειώνει με τον άνθρακα το 2018 (!!!), ή η Νορβηγία που εκτός από την απόφαση της για από-επένδυση από τον άνθρακα, προσφέρεται να λειτουργήσει ως ο πράσινος συσσωρευτής της Ευρώπης και να συμβάλλει στην μείωση της εξάρτησης στον άνθρακα και των γειτόνων της κτλ.

Εταιρικοί «κολοσσοί» στρέφονται στις ΑΠΕ

Σ

ε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις αποφάσεις μεγάλων εταιρειών να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ώστε να συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, όπως Google, IKEA, Amazon, Kellogg’s, Starbucks, Nike, Levi Straus, Mars, Nestle κ.α. Ακόμη πιο σημαντικό μια χώρα που είναι μεγάλος ρυπαντής και πρώτη μαζί με τις ΗΠΑ στις εκπομπές διοξειδίου

του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η Κίνα, έλαβε τόσο δραστικά μέτρα, που άρχισε ήδη η μείωση των εκπομπών που αναμενόταν πως θα γίνει σε 15 χρόνια. Αλλά δεν σταματούν εδώ τα εντυπωσιακά νέα. Η γνωστή τράπεζα JP Morgan ακολουθώντας τα βήματα της Ε.Ι.Β. και άλλων τραπεζών, αποφάσισε να μην χρηματοδοτεί νέα ανθρακωρυχεία ούτε νέους θερμικούς σταθμούς άνθρακα.

«Η Κίνα έλαβε τόσο δραστικά μέτρα, που άρχισε ήδη η μείωση των εκπομπών που αναμενόταν πως θα γίνει σε 15 χρόνια»

Επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι η μεγάλη Σουηδική εταιρεία Vattenfall που αποφάσισε να σταματήσει τις δραστηριότητες της σε ορυκτά καύσιμα, δεν βρίσκει αγοραστές για τα λιγνιτωρυχεία της και τους θερμικούς σταθμούς λιγνίτη. Είναι φανερό ότι πέρα από την ενέργεια, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και η οικονομία στηρίζει αλλαγή ενεργειακού μοντέλου. Ακόμα δε και στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου όπου αναρτήθηκε η πρόσφατη σημαντική απόφαση του Προέδρου Ομπάμα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρουσιάζονται λεπτομερή στοιχεία για το κόστος της κλιματικής αλλαγής. 36 Πράσινο σπίτι & κτίριο


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:55

Page 1


ELETAEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:22

Page 38

Αιολική ενέργεια και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών Κόστος 4,2 τρισ. δολαρίων

Ο

ι κλιματικές καταστροφές μόνο στις ΗΠΑ και μόνο το 2012 κόστισαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια! Πρόσφατη μελέτη του Economist υπολογίζει το κόστος μη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια! Από την άλλη τα οφέλη μιας οικονομίας χαμηλού και τελικά μηδενικού άνθρακα είναι προφανή, όπως αποδεικνύουν σχετικές μελέτες, με πρώτη ιστορικά αυτή του Λόρδου Στερν. Κάποιοι μάλιστα όπως η Ναόμι Κλάιν, πιστεύει πως η αντιμετώπιση της

κλιματικής κρίσης, μπορεί να είναι και η απαρχή μιας παγκόσμιας αλλαγής προς ένα καλύτερο, δικαιότερο κόσμο. Σε αυτήν την παγκόσμια κατάσταση που θα εντείνεται κάθε μέρα, οι χώρες, η μία μετά την άλλη, παίρνουν θέση και θέτουν στόχους επίτευξης μέγιστης διείσ-

δυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί πρέπει να στοχεύσουμε σε μια οικονομία μηδενικού ή έστω πολύ χαμηλού άνθρακα. Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να στραφούμε άμεσα, μαζικά και δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα!

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Η

δική μας χώρα, πιστή στην παράδοση των χαμένων ευκαιριών έχει αφήσει διαχρονικά τα πράγματα στην τύχη τους. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις που δυστυχώς δεν έκαναν τη διαφορά. Κι όμως η Ελλάδα είναι προικισμένη με πλούσιους φυσικούς πόρους όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Αιολική, Ηλιακή, Υδροδυναμική, Γεωθερμική, Βιομάζα, Κυματική. Έχουμε στο Αιγαίο ένα πραγματικό Αιολικό, Ηλιακό και Γεωθερμικό Θησαυρό. Χιλιάδες MW καθαρής ισχύος αναμένουν χρόνια τώρα την εκμετάλλευση τους. Πιστεύει κανείς πως αν άλλη χώρα είχε μια θάλασσα σαν το Αιγαίο με τον ήλιο να ξεροψήνει τα δεκάδες νησιά του και τον άνεμο να φυσάει ασταμάτητα, ότι θα υπήρχε έστω και ένας πετρελαϊκός σταθμός στα νησιά του; Φυσικά και δεν θα υπήρχε. Αντίθετα θα ήταν το πρώτο γαλαζοπράσινο πέλαγος που θα τροφοδοτούσε με καθαρή ενέργεια όχι μόνο τα δικά του νησιά, αλλά θα εξήγαγε πράσινη ενέργεια; Στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα από την εκμετάλλευση των ανανεώσι38 Πράσινο σπίτι & κτίριο

«Να πάψουμε να είμαστε η χώρα των χαμένων ευκαιριών» μων πηγών ενέργειας κρύβεται μια οικονομία δισεκατομμυρίων. Πως είναι δυνατόν μια χώρα που δεν φημίζεται για τις αναπτυξιακές της επιδόσεις να αγνοεί αυτήν την τεράστια επενδυτική ευκαιρία; Ποια χώρα μπορεί να αγνοήσει ένα τέτοιο θησαυρό; Η πραγματικά εγχώρια, ανεξάντλητη, ανανεώσιμη, καθαρή, φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας της πατρίδας μας παραμένει ανεκμετάλλευτη. Τα οφέλη δισεκατομμυρίων για την Εθνική οικονομία από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μένουν φυλακισμένα λόγω κοντόφθαλμων πολιτικών και φοβικών συνδρόμων. Πρέπει επιτέλους να πάψουμε να είμαστε

η χώρα των χαμένων ευκαιριών. Ας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η αρχή. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των Α.Π.Ε. γενικότερα είναι ο πιο σημαντικός μονόδρομος ανάπτυξης μιας ανθρωπότητας που πασχίζει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, να προστατέψει το περιβάλλον και να αναπτυχθεί οικονομικά. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν και τα τρία σε ένα. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς;


Σαρώστε για περισσότερ ες πληροφορίες :

Νέοι αντιστροφείς ΡΙΚΟ ΜΡ – τα mini αστέρια της KOSTAL

Η μέγιστη ποιότητα ΡΙΚΟ είναι πλέον διαθέσιμη και σε μέγεθος μινιατούρας. Με την συγκεκριμένη προσθήκη στη γκάμα, η χρήση αντιστροφέων ΡΙΚΟ είναι πλέον δυνατή σε Φ/Β συστήματα κάθε μεγέθους. Τα καταξιωμένα πλεονεκτήματα “ευελιξία”, “επικοινωνία”, “πρακτικότητα” συμπεριλαμβάνονται όπως πάντα στον βασικό εξοπλισμό. Γκάμα ανταποκρινόμενη σε κάθε ανάγκη: 6 μοντέλα, από 1.5 έως 4.2 kW Αξιόπιστο σύστημα εποπτείας με 100% όφελος και μηδενικό κόστος Μικρό βάρος για εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση “Smart connections.”: Δηλώστε συμμετοχή στα δωρεάν σεμινάρια μας ή επικοινωνήστε με την ανοιχτή γραμμή τεχνικής υποστήριξης. KOSTAL Group – Μια παγκόσμια, οικογενειακή επιχείρηση με 100 χρόνια εμπειρίας. www.kostal-solar-electric.com . Τη λ.: +30 2310 477 550


SEF_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

9:24

Page 40

Φωτοβολταϊκά και προοπτικές της ερχόμενης πενταετίας

Φωτοβολταϊκά: 5 χρόνια πίσω, 5 χρόνια μπροστά Άρθρο του κ. Στέλιου Ψωμά, Συμβούλου του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών

Τ

α φωτοβολταϊκά αποδείχθηκαν στην πράξη η πιο δυναμική ενεργειακή τεχνολογία την τελευταία πενταετία, εκείνη που κατάφερε να ρίξει δραστικά το κόστος της και να πετύχει ορατά αποτελέσματα στη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η κρίση που έπληξε την αγορά φωτοβολταϊκών την περίοδο 2013-2015 έδωσε, μεταξύ άλλων, αφορμή για κριτικά σχόλια σε ότι αφορά στη συνολική πολιτική ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που ακολουθήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η κριτική αυτή αμφισβήτησε ενίοτε ακόμη και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών ή/και άλλων ΑΠΕ, κυρίως όμως εστίασε στον τρόπο που δομήθηκε και εφαρμόστηκε ο υποστηρι-

«Επενδύθηκαν στην Ελλάδα περίπου 5 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά και στηρίχθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας»

40 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Μετά τα 5 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν την πρώτη 5ετία της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και τα προβλήματα που ακολούθησαν, το ζήτημα είναι η επόμενη ημέρα, με το ΣΕΦ να κάνει τις δικές του προτάσεις για μία «υγιή» ανάκαμψη, από την οποία θα ωφεληθεί και η ελληνική οικονομία.

κτικός μηχανισμός της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ μέσω σταθερών εγγυημένων τιμών (γνωστών ως feed-in-tariffs). Το σύστημα αυτό ήταν απαραίτητο, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα κάποιων νέων τεχνολογιών, ώστε αυτές να αποκτήσουν την απαραίτητη ορμή και την οικονομία κλίμακας που απαιτείται για να ανταγωνιστούν τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το σύστημα των σταθερών εγγυημένων τιμών (το οποίο εφαρμόστηκε σε περίπου 70 χώρες) βοήθησε στην ανάπτυξη της αγοράς, η οποία με τη σειρά της έφερε μια δραματική μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών της τάξης του 7075% τα τελευταία χρόνια. Έτσι σήμερα, μπορούμε πια να σκεφτόμαστε εναλλακτικά σχήματα ενίσχυσης βασισμένα σε κανόνες της αγοράς, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού τα φωτοβολταϊκά μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν ευθέως τα συμβατικά καύσιμα. Αν έγινε ένα ουσιώδες λάθος είναι πως ο μηχανισμός υποστήριξης δεν είχε τα αντανακλαστικά να παρακολουθήσει τη δραματική μείωση του επενδυτικού κόστους και να προστατεύσει

έτσι τους καταναλωτές. Η εφαρμογή του υποστηρικτικού μηχανισμού στην Ελλάδα, παρόλα τα λάθη που έγιναν, δεν κόστισε τελικά περισσότερα χρήματα στους καταναλωτές απ’ ότι σε άλλες χώρες, κατά τεκμήριο πιο οργανωμένες και ορθολογικά δρώσες όπως π.χ. η Γερμανία. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ότι επενδύθηκαν στην Ελλάδα περίπου 5 δισ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά και στηρίχθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αιχμή της ανάπτυξης της αγοράς στην Ελλάδα (2012-2013) και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα κατέλαβε τα προηγούμενα χρόνια τη δεύτερη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ κάθε χρόνο, λόγω φωτοβολταϊκών, αποσοβείται η έκλυση περίπου 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:51

Page 1


SEF_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

9:25

Page 42

Φωτοβολταϊκά και προοπτικές της ερχόμενης πενταετίας Οι προοπτικές της ερχόμενης πενταετίας

Ε

ίναι σαφές πως, ιδιαίτερα στις μέρες μας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ένα ξεκάθαρο, σταθερό και με μακροχρόνια προοπτική θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος, χτίζοντας εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καθησυχάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως προς την επενδυτική σταθερότητα που αυτά δικαίως απαιτούν για να ενισχύσουν τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη και σταθερότητα, δύο παράγοντες που έλειψαν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τις συνεχείς αρνητικές και αναδρομικές μεταβολές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, όχι γιατί το παλιό απέτυχε, αλλά γιατί, από τον αρχικό σχεδιασμό κιόλας, γνωρίζαμε ότι αυτό θα είχε προσωρινό και μεταβατικό χαρακτήρα. Μετά από μια εντυπωσιακή ανάπτυξη για μια τριετία και μια πρωτοφανή κρίση την τριετία 2013-2015, η αγορά φωτοβολταϊκών χρειάζεται μια επανεκκίνηση. Το νέο αυτό ξεκίνημα πρέπει να βασίζεται σε νέες θεσμικές βάσεις για να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος και να επιτύχει τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Οι προτάσεις της αγοράς (απόλυτα συμβατές με το νέο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο) εγγυώνται την άμεση και ταχεία ανάπτυξη του κλάδου και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργα-

σίας, χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών και χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η πενταετία 2016-2020 θα σημαδευτεί από τις εξής εξελίξεις

1των εμπορικών φωτοβολταϊκών μεσαίας 4(κυρίως προς το τέλος της τρέχουσας δεΈνα νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης

Σταδιακή ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

και μεγάλης κλίμακας, βασισμένο σε μηχανισμούς αγοράς (feed-in-premium και διαγωνιστικές διαδικασίες). Αυξανόμενη διείσδυση συστημάτων αυτοπαραγωγής, κυρίως στον οικιακό και μικρό εμπορικό τομέα. Έναρξη διείσδυσης συστημάτων αποθήκευσης (συσσωρευτές) σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά για αυτοπαραγωγή. Το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης αναμένεται να πέσει δραστικά την ερχόμενη διετία.

καετίας) που θα βοηθήσει εμμέσως στην ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών.

2 3

«Τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών το 2015»

Το 2015, η παραγόμενη από φωτοβολταϊκά ενέργεια στην Ελλάδα κάλυψε τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών. Στόχος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ, www.helapco.gr) είναι, το 2020 να καλύπτονται οι ανάγκες πάνω από 1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Ο στόχος αυτός διασφαλίζει, όχι μόνο καθαρή ενέργεια, αλλά και καλύτερο περιβάλλον, περισσότερη απασχόληση, διατηρήσιμη ανάπτυξη και ένα βιώσιμο μέλλον.

Απολογιστικά στοιχεία για την πενταετία 2011-2015 και ένα συντηρητικό σενάριο για την πενταετία 2016-2020

42 Πράσινο σπίτι & κτίριο


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:06

Page 1


ρ

ELAVIOM_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Βιομάζα

7/4/2016

2:05 μμ

Σελίδα 60

πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας

Βιομάζα: Ευκαιρία ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας Άρθρο του κ. Αντώνιου Ε. Γερασίμου Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας

Τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη της βιομάζας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρόκειται για έναν τομέα του κλάδου της ενέργειας, που μπορεί να αποτελέσει «καταλύτη» και στην προσπάθεια βελτίωσης της αγροτικής, αλλά και της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας.

Η

Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ) είναι το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο στο χώρο των ΑΠΕ και αποτελεί πλήρες μέλος, ως Εθνικός Σύνδεσμος που αντιπροσωπεύει τη χώρα μας, του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Σύνδεσμου ΑΕΒΙΟΜ. Γενικός στόχος της ΕΛΕΑΒΙΟΜ είναι η προώθηση της ενεργειακής αξιοποίησης της βιομάζας σε εθνικό επίπεδο και η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, για την ανάπτυξη των διαφόρων τεχνολογιών και εφαρμογών της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας ή σχετικών βιο-προϊόντων. Ιδιαίτερα στο σημερινό κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας είναι ακόμα πιο επίκαιρα, καθώς μπορούν να δράσουν καταλυτικά για τη βελτίωση πολλών και διαφορετικών τομέων της κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας.

Περιβαλλοντικά Οφέλη 1. Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 2. Βιώσιμη διαχείριση των δασών. 3. Αποφυγή απόρριψης στερεών υπολειμμάτων (π.χ. αγροτικών υπολειμμάτων) και υγρών αποβλήτων (π.χ. τυροκομείων, σφα-

44 Πράσινο σπίτι & κτίριο

γείων, κατσίγαρος κ.λπ.) σε περιβαλλοντικά ευαίσθητους αποδέκτες

4. Προσφορά φθηνής θερμότητας σε οικιακούς καταναλωτές και βιομηχανίες

Οικονομικά Οφέλη

Κοινωνικά Οφέλη

1. Μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων – βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας 2. Υλοποίηση νέων επενδύσεων στην ύπαιθρο σε περιοχές με πολύ χαμηλούς δείκτες απασχόλησης 3. Ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εγχώριας βιομηχανίας

1. Δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων παραγωγικής απασχόλησης στον αγροτικό πληθυσμό. Η βιομάζα συνδέεται με τη δημιουργία των περισσοτέρων θέσεων εργασίας από κάθε άλλη ΑΠΕ, με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 40% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας στις ΑΠΕ. 2. Συνεισφορά στην αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρισμού

Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τ

α επίσημα στοιχεία των Ευρωπαϊκών Φορέων που παρακολουθούν την εξέλιξη των ΑΠΕ στην Ε.Ε. είναι ενδεικτικά της μεγάλης σημασίας που έχει η βιομάζα στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης: • Η Ε.Ε. αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό pellet ξύλου παγκοσμίως, καθώς παρήγαγε 13,5 εκ. τόνους βιοκαυσίμου το 2014 • Η ηλεκτροπαραγωγή από στερεή βιομάζα στην ΕΕ ξεπέρασε τις 81.500 GWh το 2014. • Περισσότερες από 14.500 μονάδες παραγωγής βιοαερίου είναι εγκατεστημένες στην

Ε.Ε. το 2014, με την συνολική ισχύ τους να υπερβαίνει τα 7,8GWe.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:59

Page 1


ELAVIOM_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Βιομάζα

7/4/2016

1:45 μμ

Σελίδα 62

πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας

Η ελληνική πραγματικότητα

Ε

κτιμάται ότι η αξιοποίηση της βιομάζας θα μπορούσε να ικανοποιήσει το 1/4 των συνολικών αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας.  Βιοαέριο: Υπολογίζεται ότι μονάδες βιοαερίου ισχύος περί τα 50 MW, που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία ΧΥΤΑ ή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα.  Υγρά Βιοκαύσιμα: Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που δεν παράγεται βιοαιθανόλη, ενώ ακόμα και οι ποσότητες βιοντίζελ που παράγονται αφορούν πρώτης γενιάς βιοκαύσιμο.

 Στερεή Βιομάζα: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας καθόλου παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεή βιομάζα - φαινόμενο που απαντάται μόνο σε άλλα 2 (Κύπρος&Μάλτα) από τα 28 μέλη της ΕΕ.  Πέλετ: Με δυναμικότητα που ξεπερνά τους 130.000 τόνους/έτος αλλά πραγματική παραγωγή το 2014 ίση με περίπου 36.000 τόνους, γίνεται φανερό πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω διείσδυση των pellet στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.  Προηγμένα συνθετικά καύσιμα (Advanced synthetic fuels-Fischer Tropsch fuels):

Αν και στην Ε.Ε. υπάρχουν ήδη πιλοτικές μονάδες που λειτουργούν και εξετάζουν την βελτιστοποίηση των συνθετικών καυσίμων, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ερευνητική δραστηριότητα που απαιτεί ενίσχυση και στήριξη.

Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της βιομάζας στην Ελλάδα

Σ

το πλαίσιο της Διαβούλευσης επί του Νέου Σχεδίου Νόμου για τις ΑΠΕ, τον Μάρτιο του 2016, η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας κατέθεσε τις εξής παρατηρήσεις: Διαχωρισμός της βιομάζας και της βιοενέργειας από τον επιδιωκόμενο στόχο IRR 9-10%, συνυπολογίζωντας τα διακριτά πολυεπίπεδα οφέλη που έχει σαν επένδυση Να μην τίθεται -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- όριο για τη μέγιστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ από βιομάζα και βιοαέριο στη χώρα. Δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας έργων για παραγωγή ενέργειας από βιορευστά, καθώς πρόκειται για τεχνολογία με σημαντικά διακριτά χαρακτηριστικά από τη συμβατική καύση Επαναφορά των ορίων ισχύος που υπήρχαν στον Ν.4254/14 (<1MWe & > 1MWe)

1

2

5ισχύος θα έχει, επί της ουσίας, νόημα 2ρίων πιστοποίησης στερεών βιοκαυσίμων, Η ως ανωτέρω επαναφορά των ορίων

Αναγνώριση επίσημων φορέων – εργαστη-

μόνο αν συνοδεύεται με τη θέση σε ισχύ Τιμής Αναφοράς παραπλήσιας με εκείνη του Ν.4254/14 (195 €/MWh για την καύση) Ιδίως, δε, για την περίπτωση των βιορευστών (π.χ. αεριοποίηση) προτείνεται η τιμή αναφοράς να είναι ίδια με εκείνη του βιοαερίου. Παράλληλα, μέσω της Τιμής Αναφοράς, πρέπει να δίνεται κίνητρο και για την

σε συνεργασία πιθανά με ΥΠΑΠΕΝ, ΚΑΠΕ, ΙΤΕΣΚ, ΕΛΕΑΒΙΟΜ και Πολυτεχνεία που να εφαρμόζουν ελέγχους, μετρήσεις και πιστοποιήσεις προϊόντων βιομάζας και συσκευών. Δημιουργία επίσημου Μητρώου Παραγωγών και Μητρώου Εμπόρων Στερεών Βιοκαυσίμων με ανάρτηση στις ιστοσελίδες ΥΠΑΝ και ΕΛΕΑΒΙΟΜ (π.χ. κατά τα πρότυπα του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών) Αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την ορθή διαχείριση υπολειμμάτων φυτικής ή ζωικής παραγωγής Σταδιακή χωροθέτηση «πράσινων σημείων» για την υποχρεωτική συλλογή αγροτικών υπολειμμάτων (κατά τα πρότυπα του νέου Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) ώστε να είναι δυνατή η ευκολότερη πρόσβαση σε βιομάζα και η αξιοποίηση της μέσω της κυκλικής οικονομίας Ενίσχυση της εγχώριας έρευνας για την ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων και κυτταρινικής αιθανόλης από πηγές βιομάζας ώστε να δημιουργηθεί μακροπρόθεσμα ελληνική τεχνογνωσία ικανή να μετατρέψει τα αποτελέσματα των ερευνών σε νέες επενδύσεις με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

6 7

3

«η αξιοποίηση της βιομάζας θα μπορούσε να ικανοποιήσει το 1/4 των συνολικών αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας».

4

συμπαραγωγή (μέσω κάποιου σχετικού bonus στην πωλούμενη θερμική ενέργεια) καθώς αυτό, ως Βέλτιστη Διαθέσιμη Πρακτική, συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ενεργειακής αποδοτικότητας. Πρέπει να παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς ενίσχυσης (βάσει του Ν.4254/14) όσα έργα έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες εγγυητικές επιστολές προς του αρμόδιους Διαχειριστές μέχρι 31.12.15 Επιπλέον απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη της βιομάζας στη χώρα μας δε, είναι και οι εξής: Επιχορήγηση μετατροπής ή αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου από πιστοποιημένα συστήματα καυστήρα-λέβητα πέλλετ για τις περιοχές που δεν διαθέτουν ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου

8

1

46 Πράσινο σπίτι & κτίριο

3 4 5 6

Συμπερασματικά

Η

πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ο κλάδος της βιομάζας για τη χώρα μας, δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική ευθύνη και υποχρέωση, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία ανασυγκρότησης του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της αγροτικής, και όχι μόνο, οικονομίας.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:21

Page 1


EBHE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:49

Page 48

Hλιοθερμία συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η ηλιοθερμία βιομηχανικό ορόσημο της Ελλάδας Άρθρο του κ. Παναγή Κωνσταντινίδη, Προέδρου της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας

Με το 51% περίπου της συνολικής επιφάνειας συλλεκτών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα να εξάγεται πλέον σε άλλες χώρες εκτός συνόρων, οι εταιρείες του κλάδου της ηλιοθερμίας, έχουν καταφέρει να επιδείξουν αξιοσημείωτη «αντοχή» στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η

Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας εκπροσωπεί τον δυναμικό κλάδο των βιομηχανιών κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα. Η ΕΒΗΕ, με έτος ιδρύσεως το 1979, είναι η παλαιότερη ένωση στο χώρο των ΑΠΕ στην Ευρώπη. Η ΕΒΗΕ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Βιομηχανίας Ηλιοθερμίας (ESTIF) ενώ επί δεκαετίες οι Πρόεδροι της ΕΒΗΕ διατηρούν παραδοσιακά την Προεδρία της Τεχνικής Επιτροπής της CEN - TC 312, κάτι που αποδεικνύει το κύρος και την αναγνώριση της τεχνογνωσίας του κλάδου μας. Η Ελληνική βιομηχανία παραγωγής ηλιοθερμικών συστημάτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 270.000 ηλιακούς συλλέκτες και τις 120.000 δεξαμενές. Ο κλάδος μας εξακολουθεί να απασχολεί άμεσα και έμμεσα πάνω από 4.000 εργαζόμενους συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας.

48 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Η διείσδυση της ηλιοθερμίας στην Ελλάδα

Η

τεχνολογία και ποιότητα των θερμικών ηλιακών προϊόντων είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση (ως και 80%) και κατά συνέπεια πολύ υψηλή κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης (ως και 95%) με τον πλέον οικονομικό τρόπο. Συνεπώς, οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση και η χώρα να προσεγγίσει, με τον από κάθε άποψη ενδεδειγμένο τρόπο, τους δικούς της στόχους του 2020 αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η επιτυχημένη πορεία διείσδυσης των θερμικών ηλιακών συστημάτων σε κατοικίες στην Ελλάδα, οφείλεται στην εξοικονόμηση δαπανών που επιτυγχάνεται με τη χρήση τους, στην αύξηση του αποθέματος κατοικιών, σε τεχνικά χαρακτηριστικά όπως η ύπαρξη επίπεδων στεγών στις κατοικίες, οι οποίες επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση των ΘΗΣ και οι ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες (υψηλή ηλιοφάνεια και εξωτερική θερμοκρασία), στην υποστήριξη από το κράτος (ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης), αλλά και στις προσπάθειες των επιχειρήσε-

ων του κλάδου, οι οποίες ανέπτυξαν ισχυρή παραγωγική δυναμικότητα και τεχνογνωσία και διαχρονικά βελτίωσαν την αποδοτικότητα των συστημάτων. Η επιτυχημένη πορεία διείσδυσης των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων κατασκευής συστημάτων, οι οποίες συνολικά καλύπτουν με επάρκεια την εγχώρια ζήτηση και επιδεικνύουν έντονη εξωστρέφεια. Ο κλάδος περιλαμβάνει σήμερα περίπου 40 παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικό επίπεδο οργάνωσης και παραγωγικής δυναμικότητας – από πολύ μικρές μονάδες που συναρμολογούν εξαρτήματα, μέχρι μεγαλύτερες βιομηχανικού τύπου μονάδες που εξειδικεύονται σε (κατασκευάζουν) διάφορους τύπους ολοκληρωμένων συστημάτων, πιστοποιούν τα προϊόντα τους και την παραγωγική διαδικασία σύμφωνα με τα πιο έγκυρα σήματα ποιότητας, επενδύουν στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και διαθέτουν οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων και παροχής σχετικών υπηρεσιών.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:07

Page 1


EBHE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:22

Page 50

Hλιοθερμία συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας Η αντοχή του κλάδου στην κρίση

Κ

ατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις απώλειές τους, καθώς η υποχώρηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά αντισταθμίστηκε από την εντατικοποίηση της εξαγωγικής τους προσπάθειας. Ως αποτέλεσμα, το 51% περίπου της συνολικής επιφάνειας συλλεκτών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξάγεται πλέον σε άλλες χώρες, μια αξιοσημείωτη αύξηση του βαθμού εξωστρέφειας του κλάδου

έναντι των ετών πριν το 2009, τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους. Με το τρέχον κόστος των εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμικά ηλιακά συστήματα μειώνουν τις δαπάνες τους και στηρίζουν μια εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει θετικά στην προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας και στην απασχόληση. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις του κλάδου θερμικών ηλιακών συστημάτων

Εξοικονόμηση αξίας 165 εκατ. ευρώ

Τ

α θερμικά ηλιακά συστήματα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς υποκαθιστούν συμβατικές πηγές ενέργειας, τόσο άμεσα όσο και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, μεγάλο μέρος των οποίων εισάγεται από το εξωτερικό επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο: Οι ποσότητες καυσίμων που εξοικονομούνται σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 1,5 έως 3,3 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe).

Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 87 έως 165 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση τις παραδοχές μελέτης του ΙΟΒΕ, εκτιμάται ότι η παρούσα αξία του σωρευτικού οφέλους για το εμπορικό ισοζύγιο σε βάθος 20ετίας από το υφιστάμενο απόθεμα εγκατεστημένων θερμικών ηλιακών συστημάτων εκτιμάται σε 1,1 έως 2,2 δισ. ευρώ, ανάλογα με την υπόθεση σχετικά με το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής που υποκαθιστά.

Η καθαρή και δωρεάν ενέργεια της ηλιοθερμίας

Τ

α θερμικά ηλιακά συστήματα αποτελούν επίσης σημαντικό εργαλείο περιορισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, ενώ η υποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας που επιτυγχάνεται από τη χρήση τους περιορίζει τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις της ηλεκτροπαραγωγής στο περιβάλλον, αλλά και την αναγκαία πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ ηλεκτροπαραγωγής για την κάλυψη των αναγκών ζεστού νερού χρήσης. «Τα

θερμικά ηλιακά συστήματα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς υποκαθιστούν συμβατικές πηγές ενέργειας» Στο σύνολο της ενέργειας που παρήγαγαν τα θερμικά ηλιακά συστήματα στην Ελλάδα το 2013 αντιστοιχούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ, αποφευγόμενες εκπομπές από 1,1 έως 2,2 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. Με το τρέχον επίπεδο τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (περίπου 7€/tCO2), το

50 Πράσινο σπίτι & κτίριο

συνολικό όφελος από την εξοικονόμηση εκπομπών CO2 που προκύπτει από τη χρήση ΘΗΣ εκτιμάται από €8 εκατ. έως €16 εκατ. Σε ένα περιβάλλον υψηλότερων τιμών (30€/tCO2) θα μπορούσε να φτάσει σε ετήσια βάση τα 67 εκατ. ευρώ. Το εξωτερικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής που αποφεύγεται εκτιμάται σε 46 έως 66 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η εγκατεστημένη ισχύς των ΘΗΣ διαμορφώθηκε το 2013 σε περίπου 2.925 MW, το στιγμιαίο φορτίο ηλεκτρισμού που αποφεύγεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα ηλεκτρισμού μπορεί να φτάσει τα 365 MW (στην περίπτωση ταυτόχρονης λειτουργίας ισοδύναμου ποσοστού ισχύος 15% ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης ΖΝΧ) και οι πληρωμές ισχύος που αποφεύγονται τα 15,3 εκατ. ευρώ.

με τους υπόλοιπους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, εκτιμάται ότι η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2013 σε €232 εκατ. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα υπολογίζεται σε €63 εκατ., εκ των οποίων τα €24 εκατ. εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε έσοδα που εισπράττονται άμεσα από τον κλάδο θερμικών ηλιακών συστημάτων. Από τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ προκύπτει ότι για κάθε 1 ευρώ αξίας παραγωγής στον κλάδο το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά 2 ευρώ.

Συμβολή του κλάδου στην απασχόληση

Σ

ε όρους απασχόλησης, ο κλάδος προσέφερε το 2013 άμεσα περίπου 1.450 θέσεις εργασίας (ισοδύναμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης). Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, η συνολική συνεισφορά του κλάδου στην απασχόληση υπολογίζεται σε 4.316 θέσεις εργασίας.

Οι προοπτικές και τα αιτήματα του κλάδου

Η

ΕΒΗΕ επί πολλά έτη έχει παγιώσει τα αιτήματα της που θα βοηθήσουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του κλάδου, αλλά και στην επίτευξη δημοσιονομικών, περιβαλλοντικών στόχων, στόχων ισοζυγίου πληρωμών και στόχων απασχόλησης. Οι βασικές προτάσεις του κλάδου περιλαμβάνουν δέσμη μέτρων που κινούνται σε πολλαπλούς άξονες: O Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για πραγματική εφαρμογή τεχνολογιών ΑΠΕ σε νεόδμητες κατοικίες και δημόσια κτίρια. O Εφαρμογή φορολογικών κινήτρων στην αγορά ηλιοθερμικών συστημάτων ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της «μαύρης» διακίνησης. Το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα τέτοιων μέτρων επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ. O Έλεγχο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ενεργειακή κατάταξη των ηλιοθερμικών συστημάτων, δεδομένου ότι ο καταναλωτής δεν αγοράζει δεξαμενή νερού αλλά ισοδύναμο σε κιλοβατώρες ζεστό νερό για χρήση, θέρμανση ή άλλες εφαρμογές. O Εξίσωση του συντελεστή ΦΠΑ για την αγορά ηλιοθερμικού συστήματος με αυτόν ανταγωνιστικών πηγών ενέργειας, όπως το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις ο κλάδος της ηλιοθερμίας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα αποτελεί ένα βιομηχανικό ορόσημο της χώρας μας διεθνώς.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:09

Page 1


ρ

EIPAK_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

Παθητικό κτίριο

12:54 μμ

Σελίδα 60

στρατηγική για το κτίριο του 21ου αιώνα

Το κτίριο του 21ου αιώνα στην Ελλάδα Άρθρο του κ. Στέφανου Παλλαντζά Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου

Την εντυπωσιακή ενεργειακή «συμπεριφορά» των παθητικών κτιρίων επιβεβαιώνουν όλα τα δεδομένα γύρω και από την κατασκευή των πρώτων πιστοποιημένων κτιρίων στην Ελλάδα.

E

ίναι πια προφανές στον καθένα μας ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους. Είναι επίσης πια κοινά αποδεκτό ότι για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, πρέπει να μειώσουμε στο μέγιστο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας, πρωτίστως στα κτίρια και τις μεταφορές. Αυτό σημαίνει πιο συγκεκριμένα αποδοτική χρήση της διαθέσιμης ενέργειας με προτεραιότητα στην εξοικονόμηση και έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές. Κατά μέσο όρο, περίπου το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις αναπτυγμένες χώρες αφορά τα κτίρια. Αυτά στα οποία ζούμε το 80% της ζωής μας. Γι’ αυτό το λόγο, σημαντική βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής τους, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ενεργειακή αξιολόγηση μιας κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μια συνεπής προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στη χώρα μας ασχοληθήκαμε συστηματικότερα με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων από το 2010, με την υιοθέτηση του ΚΕΝΑΚ. Η ενασχόληση αυτή πέρασε από διάφορα στάδια και πολλές στρεβλώσεις. Σήμερα, εν έτει 2016, δεν έχουμε ακόμη ικανό αριθμό μόνιμων και σωστά εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων ενεργειακών επιθεωρητών, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης δεν είναι αξιόπιστα και δεν έχει γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα τους από τους πο-

52 Πράσινο σπίτι & κτίριο

λίτες-χρήστες, το κτιριακό απόθεμα παραμένει στην μεγάλη του πλειοψηφία διάτρητο ενεργειακά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι κύρια επιδοματικές για την ενεργειακή φτώχια παρά κίνητραγια πραγματική εξοικονόμηση. Ο ίδιος ο ΚΕΝΑΚ παραμένει ελλιπής και με λάθη, η εθνική νομοθεσία δεν έχει εναρμονιστεί στην πράξη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που έχουν νομοθετηθεί, υπολειτουργούν και ασχολούνται με τον δημοτικό φωτισμό,

«Το

κόστος υλοποίησης του παθητικού κτιρίου στην Ελλάδα δεν διαφέρει από αυτό ενός συμβατικού κτιρίου, συχνά δε ίσως είναι και χαμηλότερο» το κτίριο ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ δεν έχει οριστεί ακόμη, ενώ η κρίση στις τράπεζες και η λήξη του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» έχει εξαλείψει κάθε πιθανότητα χρηματοδότησης και έχει παγώσει όλη την αγορά. Όμως το 2020 απέχει πια μόλις 4 χρόνια.

Έχουμε την πολυτέλεια να αναβάλλουμε ακόμη, αυτά που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον;

Ο ρόλος του Ινστιτούτου

E

μείς στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (www.eipak.org) , αξιοποιώντας την 25χρονη εμπειρία του παγκόσμιου κινήματος Παθητικών Κτιρίων και την αξιοπιστία που μας δίνει η μεθοδολογία του προτύπου αυτού, προχωράμε με σταθερά βήματα και με συγκεκριμένους στόχους στην «εκπαίδευση» της ελληνικής κοινωνίας, των Ελλήνων επιστημόνων και όλων των παραγόντων του κλάδου της οικοδομής σε αυτό που εμείς είμαστε πλέον βέβαιοι ότι αποτελεί τον μοναδικό αξιόπιστο και στην πράξη αποδεδειγμένα σωστό δρόμο για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Για εμάς το Παθητικό Κτίριο δεν είναι απλά η προφανής σωστή απάντηση στο ζητούμενο της ορθής διαχείρισης ενέργειας. Υπάρχουν και άλλες, εξίσου σημαντικές, παράμετροι που ενισχύουν την άποψη ότι η εφαρμογή του προτύπου του Παθητικού Κτιρίου συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσα στα κτίρια.


EIPAK_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

1:00

Page 53

Το παθητικό κτίριο στην πράξη

T

α πρόσφατα πιστοποιημένα κτίρια στο Βόλο και την Αθήνα, κτίρια τα οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες πολίτες και ενημερώνονται για τη λειτουργία τους και την εντυπωσιακή ενεργειακή συμπεριφορά τους, μας δείχνουν ότι πάνω από όλα και πριν από όλα το να ζεις σε ένα παθητικό κτίριο είναι πραγματικά τύχη. Απολαμβάνεις κορυφαία ποιότητα εσωτερικού αέρα, χωρίς την ανάγκη να ανοιγοκλείνεις τα παράθυρα, νιώθεις την καθολική θαλπωρή σε κάθε γωνιά του σπιτιού, ξεχνάς οσμές και σκόνη, χαίρεσαι τον ήλιο χωρίς να σε ενοχλεί αλλά εκμεταλλευόμενος όλα τα οφέλη του. Και όλα αυτά με μόλις 1-2 ευρώ κόστος ενέργειας την ημέρα. Έχοντας πια σαν δεδομένο την πεντάχρονη εμπειρία μας από τη δραστηριότητα του ΕΙΠΑΚ, τα σχεδιασμένα και υλοποιημένα από Έλληνες Μηχανικούς και πιστοποιημένα από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου Παθητικά Κτίρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, διαπιστώνουμε με βεβαιότητα τα παρακάτω: • Το Παθητικό Κτίριο μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Το Παθητικό

κτίριο είναι το κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ως τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υλοποιούμε κτίρια μετά το 2020. • Υπάρχει πλέον το επιστημονικό δυναμικό μηχανικών -το οποίο μάλιστα αυξάνεται πια με εντυπωσιακούς ρυθμούς - το οποίο μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τέτοια κτίρια με διασφαλισμένη την ποιότητα και εγγυημένο το αποτέλεσμα. • Υπάρχουν πλέον στην ελληνική αγορά όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά και εξοπλισμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές παθητικών κτιρίων. Πολλά από αυτά είναι ελληνικής παραγωγής, κύρια στον το-

μέα της μόνωσης και των κουφωμάτων. • Το κόστος υλοποίησης του παθητικού κτιρίου στην Ελλάδα δεν διαφέρει από αυτό ενός συμβατικού κτιρίου, συχνά δε ίσως είναι και χαμηλότερο, αν ακολουθούνται αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Επιπλέον δε, το κόστος χρήσης του μπορεί να είναι μέχρι και 7 φορές πιο χαμηλό από ένα συμβατικό κτίριο. • Το οικονομικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο στην περίπτωση αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων, κύρια των παλαιότερων, και μπορεί να φτάσει ακόμη και 95% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το δε κόστος αναβάθμισης μπορεί να αποσβεστεί εύκολα σε 6-7 χρόνια.

Ο «δρόμος» προς το κτίριο του 21ου αιώνα

Ό

ταν ξεκινούσαμε τη δραστηριότητα μας πριν πέντε χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι η παρουσία μας θα ήταν προσωρινή, ότι θα περνάγαμε σαν μόδα, όπως και τόσες άλλες πρωτοβουλίες γύρω από ενεργειακά θέματα. Ότι δεν θα καταφέρναμε να πείσουμε για την αξιοπιστία του προτύπου, ότι το παθητικό κτίριο θα αποδεικνυόταν ανεφάρμοστο στο

ελληνικό περιβάλλον και κλίμα, ότι το ενδιαφέρον από την τεχνική κοινότητα θα μειωνόταν προοδευτικά. Σήμερα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Σήμερα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, έχοντας πια ένα σταθερό και διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο 150 και πλέον μελών σε όλη την επικράτεια

συνεχίζει σε σταθερά ανοδική πορεία, επεκτείνοντας διαρκώς τις δραστηριότητες του. Με ορμητήριο το πρότυπο επιδεικτικό κτίριο στο Δήμο Παπάγου και με δεκάδες νέα στελέχη, πιστοποιημένους σχεδιαστές, προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης στον ιδιωτικό τομέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε συλλόγους Μηχανικών, αλλά και στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα ενισχύει την παρουσία του και τον κυρίαρχο ρόλο του στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο. Στο επικείμενο παγκόσμιο συνέδριο Παθητικών Κτιρίων θα παρουσιαστούν τα νέα παθητικά κτίρια στην Ελλάδα, ενώ πολύ σύντομα το ΕΙΠΑΚ θα διενεργεί όλες τις διαδικασίες πιστοποίησης κτιρίων, υλικών και ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου οδηγεί την στρατηγική για το κτίριο του 21ου αιώνα. Με γνώμονα την αειφορία, την ποιότητα και την οικονομία υλοποιούμε σήμερα τα σπίτια του αύριο. Περισσότερες πληροφορίες για το Παθητικό Κτίριο και το ΕΙΠΑΚ στους συνδέσμους: ww.eipak.org, www.passivistas.com

Πράσινο σπίτι & κτίριο 53


parousiasi_sluplast_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:14

Page 54

Κουφώματα με την παγκόσμια «δυναμική» της aluplast

Mε «σφραγίδα» πιστοποίησης Passive House

M

ε εμπειρία 34 ετών στο χώρο παραγωγής u-PVC προφίλ και με ένα δίκτυο 27 σημείων παραγωγής και πώλησης σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία aluplast θεωρείται δικαίως πλέον, «παίκτης» παγκόσμιας δυναμικής στην αγορά.

Η εγκατεστημένη στην Καρλσρούη εταιρεία, διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις που την κάνουν μια από τις ποιοτικότερες και καινοτόμες επιχειρήσεις του κλάδου. «Καμάρι» της εταιρείας είναι η πιστοποίηση του PassiveHouse με τη σειρά energeto 8000 foam inside (Uw=0,61W/m²K). Η aluplast GmbH διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων ανοιγοανακλινόμενων συστημάτων σε πέντε διαφορετικές σειρές εκ των οποίων παράγονται και με την κορυφαία τεχνολογία energeto®. Επίσης υπάρχει πλήρης κάλυψη σε • Συρόμενο Κούφωμα • Συρόμενα Βαρέως Τύπου • Κουζινόπορτες • Κεντρική Είσοδο • Παραδοσιακό Παντζούρι Στην Ελλάδα και την Κύπρο, από το 1990, η aluplast εκπροσωπείται από την εταιρεία «Ανδρέας Δερβίσης» η οποία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην ΒΙ.ΠΕ Σίνδου και έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών της άμεσα καθώς υπάρχει παρακαταθήκη άνω των 2.200 κωδικών.

Κορυφαία ενεργειακή απόδοση Διατήρηση των φυσικών πόρων με οικολογική παραγωγική διαδικασία και προφίλ συνθετικών κουφωμάτων με εξαιρετικούς δείκτες μόνωσης. Κάντε οικονομία και προστατέψτε το περιβάλλον με τις άριστες τιμές μόνωσης που αγγίζουν έως

Αισθητική υπεροχή Η αισθητική στο χέρι σας. Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε σειρά επιθυμείτε για να καλύψετε όλες σας τις ανάγκες σε συρόμενο και ανοιγοανακλινόμενο κούφωμα. Εκμεταλλευτείτε την ευρεία παλέτα χρωμάτων, καθώς και τη δυνατότητα σε καπάκια αλουμινίου (aluskin®) σε οποιοδήποτε RAL χρώμα της αρεσκείας σας. Πρωτοποριακές λύσεις με καινοτόμα αρχιτεκτονικά συστήματα κουφωμάτων ιδανικά για οικίες και ξενοδοχειακές μονάδες. άριστη ηχοπροστασία για πιο άνετη διαμονή εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια λόγω της τέλειας θερμομόνωσης μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να αναμορφώσετε ιδανικά την πρόσοψη του κτιρίου


parousiasi_sluplast_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:44

Page 55


POL KRHTH_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Κτίρια

7/4/2016

9:34

Page 56

Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης

Άρθρο των κ.κ. Σταυρούλας Toυρνάκη, Μαρίας Φράγκου, Θεοχάρη Τσούτσου από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Πολυτεχνείου Κρήτης, Συντονιστή της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας neZEH

Eνεργειακή Αποδοτικότητα και Κτίρια (σχεδόν) Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Προωθούνται πολιτικές για την ενθάρρυνση της μετατροπής υφιστάμενων κτιρίων σε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς έως το 2020 όλα τα νέα κτίρια και του Δημοσίου θα πρέπει να εναρμονισθούν με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Τ

α κτίρια ευθύνονται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας έτσι σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης. Με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (2010/31/ΕΕ, αναδιατύπωση) τα Κράτη Μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα ώστε: (α) ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 όλα τα νέα κτίρια, και (β) μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018 όλα τα νέα δημόσια κτίρια, να είναι Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΚσΜΕΚ). Επίσης, θα πρέπει αναπτύξουν πολιτικές και να λάβουν μέτρα, θέτοντας για παράδειγμα στόχους για την ενθάρρυνση της μετατροπής υφιστάμενων κτιρίων σε ΚσΜΕΚ. Σύμφωνα με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ, το ΚσΜΕΚ έχει πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση γιατί: η σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για τις ενεργειακές του ανάγκες θα πρέπει να καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές, περιλαμβανομένης αυτής που παράγεται επιτόπου ή πλησίον του κτιρίου. Η Ελλάδα 56 Πράσινο σπίτι & κτίριο

«Η εθνική στρατηγική για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα έχει ήδη εκπονηθεί και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ» έχει υιοθετήσει την Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων με το Νόμο 4122/2013. Το Εθνικό Σχέδιο για την αύξηση των κτιρίων ΚσΜΕΚ που θα περιλαμβάνει τους αριθμητικούς προσδιορισμούς και θα επιλύει όλα τα τεχνικά ζητήματα βρίσκονται σε επεξεργασία από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Παράλληλα, ως απόρροια της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση (2012/27/ΕΕ), τα Κράτη Μέλη έχουν θεσπίσει μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μέτρων για τη ριζική ανακαίνιση κτιρίων. Η εθνική στρατηγική για την ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα έχει ήδη εκπονηθεί και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.


ETEM_tx47:Test_BmwX1_72.qxd

24/2/2016

5:21 μμ

Σελίδα 49


POL KRHTH_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Κτίρια

7/4/2016

9:34

Page 58

Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία neZEH

Υ

ποστηρίζοντας την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία neZEH (Ξενοδοχεία σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης - Nearly Zero Energy Hotels) προωθεί έργα ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας σε υφιστάμενα ξενοδοχεία μέσω: τεχνικής βοήθειας σε ξενοδόχους που επιθυμούν να μετατρέψουν τα κτίρια τους σε ΚσΜΕΚ επιδεικτικών έργων που τεκμηριώνουν τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα σχετικών επενδύσεων δράσεων κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων προβολής πρότυπων ξενοδοχείων στη

χώρα μας και στην ευρωπαϊκή αγορά δικτύωσης των ξενοδόχων και των επαγγελματιών στο χώρο του κτιρίου, της ενεργειακής απόδοσης και των ΑΠΕ μέσω του πανευρωπαϊκού δικτύου neZEH (η εγγραφή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.nezeh.eu). Η πρωτοβουλία συντονίζεται πανευρωπαϊκά από το Πολυτεχνείο Κρήτης (Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη. Συμμετέχουν 10 εταίροι, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, το Δίκτυο των Περιφερειών της Ευρώπης για Αειφόρο και Ανταγωνι-

στικό Τουρισμό, η Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Θέρμανσης, Αερισμού και Κλιματισμού. Στα πλαίσια του neZEH υλοποιούνται πιλοτικά έργα σε 16 ξενοδοχεία σε 7 χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Ρουμανία και Σουηδία). Περισσότερες πληροφορίες για τα πιλοτικά αυτά έργα μπορείε να βρείτε στην ιστοσελίδα του project www.nezeh.eu. Τα πιλοτικά αυτά ξενοδοχεία αποτελούν την πρώτη γενιά ξενοδοχείων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, επιδεικνύοντας την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητά του σχεδίου ανακαίνισης και εμπνέοντας παράλληλα άλλους ξενοδόχους να προχωρήσουν σε παρόμοιες ανακαινίσεις.

προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων προσφέροντας ευκαιρίες χρηματοδότησης για ξενοδόχους που ενδιαφέρονται να προβούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις. Πέραν όμως της δημοσίας ενίσχυσης, πλέον

ακής απόδοσης στα κτίρια του πελάτη, συνήθως με δική της επένδυση, και στη συνέχεια αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται στους λογαριασμούς ενέργειας. Σύμφωνα με τον Ν. 3855/2010 με τον οποίο η ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Οδηγία 2006/32/ΕΚ, έχει συσταθεί μητρώο εγγραφής Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) από το ΥΠΕΚΑ (www.escoregistry.gr), με τα κριτήρια ένταξης να αφορούν ιδίως στην τεχνική και οικονομική επάρκεια της ΕΕΥ και στην εμπειρία της σε έργα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης. Οι ΣΕΑ δεν έχουν ακόμα διαδοθεί ευρέως στην ελληνική αγορά, με τα κύρια εμπόδια να συνοψίζονται στην δυσκολία στην χρηματοδότηση των ΕΕΥ, μικρή ζήτηση λόγω ανεπαρκούς γνώσης ως προς το πώς λειτουργούν αυτές οι συμβάσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης, νομικά εμπόδια, έλλειψη μηχανισμών πιστοποίησης, προβλήματα κυριότητας του κτιρίου.

«Εργαλεία» χρηματοδότησης

Έ

να από τα σημαντικότερα εμπόδια στην αύξηση του ρυθμού των ανακαινίσεων του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος είναι η χρηματοδότηση. Το neZEH έχει επισημάνει τα εμπόδια αυτά, ειδικότερα για τα μικρομεσαία ξενοδοχεία, και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις στο Κείμενο Πολιτικής που έχει παραδώσει σε ευρωπαϊκούς αρμόδιους φορείς. Οι θέσεις και προτάσεις του neZEH συζητήθηκαν πρόσφατα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Μαρτίου 2016, με τη στήριξη και παρουσία Ευρωβουλευτών, του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανάπτυξης, εθνικών και περιφερειακών αρχών και άλλων φορέων από χώρο του τουρισμού και της ενέργειας. Στην Ελλάδα, ένα σημαντικό εργαλείο δημόσιας χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ΕΣΠΑ. Στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 δίνεται

«Το ΕΣΠΑ 2014-2020 προσφέρει ευκαιρίες χρηματοδότησης για ξενοδόχους που ενδιαφέρονται να προβούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις» υπάρχουν και σύγχρονα ευέλικτα εργαλεία όπως είναι οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), που στην ουσία αφορούν συμφωνίες μεταξύ του πελάτη και μιας εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών, όπου η εταιρεία εφαρμόζει μέτρα βελτίωσης της ενεργει-

Δράσεις υποστήριξης από τo TRUST EPC SOUTH

Η

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία TRUST EPC SOUTH (www.trustepc.eu) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, στοχεύει στην υποστήριξη επενδύσεων για εξοικονόμηση Ενέργειας και ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ στον ιδιωτικό τριτογενή τομέα των Νότιων Ευρωπαϊκών χωρών, με έμφαση στα έργα ΣΕΑ, μέσω: προώθησης διαλόγου και συνεργειών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, της προσφοράς ΣΕΑ, της ζήτησης από τον τριτο58 Πράσινο σπίτι & κτίριο

γενή τομέα και της χρηματοπιστωτικής πλευράς, ανάπτυξης εργαλείου συγκριτικής αξιολόγησης ενεργειακών επενδύσεων, βασισμένου στην υπάρχουσα μεθοδολογία του Green Rating™ tool, παροχής εκπαίδευσης σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα βασικά των ΣΕΑ για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, πιθανές ομάδες επενδυτών, φορείς πιστοποίησης, τον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών, ενεργειακούς συμβούλους και διαχειριστές, δημόσιες αρχές και πολιτικούς φορείς.

Σημαντική επισήμανση Το άρθρο αυτό υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη. Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο του φέρουν οι συγγραφείς του. Οι απόψεις που εκφράζονται στην παρούσα έκδοση δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρουν ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:07

Page 1


SBC_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

12:29

Page 60

Αειφόρα κτίρια και διάδοση καλών πρακτικών

«Μονόδρομος» η στροφή στην αειφορία Η παγκόσμια αγορά κτιρίων, έχει ήδη επιτύχει την δημιουργία άνω των 100.000 κτιρίων με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1 τρισ. τετραγωνικά μέτρα αειφόρων κτιρίων. Άρθρο της κας Aλίς Κοροβέση, Αν. Γραμματέως του Δ.Σ. της SBC Greece Απαντήσεις στο ερώτημα «Τι σημαίνει αειφόρο κτίριο για εσάς», δόθηκαν στο πλαίσιο σχετικής δράσης του WGBC.

Τ

ο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων – WGBC- είναι ένα δίκτυο με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, όπου κάθε χώρα εκπροσωπείται από το Τοπικό/Εθνικό Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό που επηρεάζει θετικά την αγορά των αειφόρων κτιρίων. Αποστολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων- WGBC, είναι να ενισχύσει τις δομές των Τοπικών/Εθνικών Συμβουλίων – στις χώρες που έχει

παρουσία - και να λειτουργήσει ως μοχλός σύνδεσης τους σε ένα δίκτυο γνώσης, έμπνευσης και υποστήριξης σε πρακτικά θέματα σχετικά με την αειφορία στον κτιριακό τομέα. Τα Τοπικά/Εθνικά Συμβούλια Αειφόρων Κτιρίων έχουν στόχο να ενισχύσουν το γνωστικό επίπεδο της αγοράς ώστε να είναι εφικτός και κυρίως αποτελεσματικός ο μετασχηματισμός της κατασκευαστικής βιομηχανίας των ακινήτων προς μια αειφορική και βιώσιμη κατεύθυνση.

1 τρισεκατομμύριο m2 αειφόρων κτιρίων

Η

παγκόσμια αγορά κτιρίων, έχει ήδη επιτύχει την δημιουργία άνω των 100.000 κτιρίων με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα αειφόρων κτιρίων. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν μια τρανή απόδειξη πως η στροφή στην αειφορία καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν μονόδρομο αλλά και δέσμευση της κοινωνίας για μια κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – Sustainable

Building Council Greece, ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 ως ένας ανεξάρτητος

«Όραμα του SBC Greece είναι η εγκαθίδρυση πολιτισμού αειφορίας» μη κερδοσκοπικός φορέας, ο οποίος διέπεται από το Ελληνικό δίκαιο και συνδέε-

ται με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Green Building Council – WGBC. Αποτελεί δε, το μοναδικό μέλος και επίσημο εκπρόσωπο του WGBC στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece δεσμεύεται να υπηρετεί και να προάγει τις αρχές για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο σχεδίαση, την αειφόρο ανάπτυξη, την αειφόρο κατασκευή, ανακαίνιση, λειτουργία και διαχείριση των κτιρίων, του δομημένου περιβάλλοντος και υποδομών.

Το όραμα για την Ελλάδα

Ό

ραμα του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece είναι η εγκαθίδρυση πολιτισμού αειφορίας και ορθής συμπεριφοράς στα ποικίλα ενδιαφερόμενα μέρη του δομημένου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Βασική αποστολή του είναι να ηγηθεί και να διευκολύνει την μεταμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος και των κοινοτήτων του στην Ελλάδα, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και λειτουργώντας με αειφόρο τρόπο. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω προγραμμάτων έρευνας και εκπαίδευσης που στόχο θα έχουν την ανταλλαγή γνώσεων αλλά και ανταλλαγής εμπειριών καθώς και μέσω συμμετοχής

στην έρευνα και σε καινοτόμες δράσεις. Επιπλέον, το όραμα του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC GREECE, θα πραγματωθεί μέσω της διάδοσης καλών πρακτικών και υποστήριξης εφαρμογών διεθνών συστημάτων πιστοποίησης αειφορίας στα κτίρια αλλά και του δομημένου περιβάλλοντος. Περαιτέρω, στους βασικούς στόχους του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας - SBC Greece είναι η διαβούλευση, προάσπιση και ευαισθητοποίηση για την αειφορία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και η προώθηση αυτών σε πολιτικές και νομοθεσία.

Κάλεσμα στους επαγγελματίες

Τ

ο Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – SBC Greece καλεί όλους τους επαγγελματίες που θέλουν έμπρακτα να αποδείξουν τη δέσμευση τους στην αειφορία, να γίνουν μέλη της παγκόσμιας οικογένειας της αειφορίας μέσω του Τοπικού/Εθνικού μέλους του World Green Building Council που είναι το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας SBC Greece.

Πηγή: worldgbc.org 60 Πράσινο σπίτι & κτίριο


automatismos_tx43:Test_BmwX1_72.qxd

7/10/2015

3:22 μμ

Σελίδα 1


ρ

PEEGEP_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Περιβάλλον

7/4/2016

12:27

Page 62

και ποιότητα ζωής με νέους χώρους πρασίνου

Η επίδραση του «πρασίνου» στο αστικό περιβάλλον Άρθρο του κ. Παντελή Νάκου, Γεωπόνου και Μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου

H Αθήνα κατέχει την δυσάρεστη πανευρωπαϊκή πρωτιά με την μικρότερη παρεχόμενη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το σχετικό ποσοστό να είναι μάλιστα πολύ χαμηλότερο και από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

E

πιδίωξη όλων των επιστημών είναι η βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Η ζωή στις σύγχρονες πόλεις, αποτέλεσμα της αστικοποίησης των προηγούμενων δεκαετιών κάνει δυσκολότερη αυτή την επιδίωξη. Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η συμβολή των φυτών και του Αστικού Πρασίνου προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική. Ειδικότερα για την πατρίδα μας, η Αθήνα κατέχει την δυσάρεστη πανευρωπαϊκή πρωτιά στην κάλυψη με τσιμέντο και την μικρότερη παρεχόμενη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με ποσοστό περίπου 2,5 τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο, όταν μάλιστα το ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης κατά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος είναι 10 τ.μ. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για την δεύτερη πόλη της πατρίδας μας, τη Θεσσαλονίκη με περίπου 3,5 τ.μ ανά κάτοικο, σε αντιδιαστολή με άλλες ευρωπαικές πόλεις, όπως το Παρίσι που έχει 8,50, η Ρώμη και το Λονδίνο 9, το Βερολίνο 13, η Βαρσοβία 18, η Βιέννη

«Ανάγκη

ανεύρεσης περίπου 40.000 επιπλέον στρεμμάτων χώρων πρασίνου στην Αθήνα»

62 Πράσινο σπίτι & κτίριο

20, το Ρότερνταμ 28, ενώ η Λουμπλιάνα που πρόσφατα έλαβε τον τίτλο της πράσινης πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016 έχει 542 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου πράσινου χώρου ανά κάτοικο. Έτσι για την Αθήνα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, όλα τα παραπάνω «μεταφράζονται» στην ανάγκη ανεύρεσης περίπου 40.000 επιπλέον στρεμμάτων χώρων πρασίνου για να καλυφθεί το όριο του ΕΟΠ. Επιπλέον, το πρόβλημα της εξάντλησης

των φυσικών πόρων, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του κόστους κατανάλωσης ενέργειας επιτάσσει την εφαρμογή μεθόδων κατασκευής πράσινων ενεργειακά κτιρίων, αλλά και την ανακατασκευή των παλαιών, με στόχο να μετατραπούν σε πράσινα. Έννοιες όπως του φαινόμενου του θερμοκηπίου, του ενεργειακού ή οικολογικού «αποτυπώματος» και του φόρου άνθρακα, έχουν ενταχθεί στον χώρο των κατασκευών και επηρεάζουν την έρευνα και την τεχνολογία.

Το «Πάρκο Νιάρχου» και ο χώρος του Ελληνικού

Ο

ι παραπάνω διαπιστώσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη διατήρησης και βελτίωσης των υπαρχόντων χώρων αστικού πρασίνου και άμεσης ανεύρεσης τρόπων αύξησης τους, τόσο σε κλίμακα τοπίου, όσο και αυτού εκάστου του κτιρίου. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να διευκολύνει την ένταξη νέων χώρων πράσινου, δημοσίων και ιδιωτικών, στον αστικό και περιαστικό ιστό, την διασύνδεση και ενοποίηση τους. Με την ολοκλήρωση των φυτεύσεων στα 170 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου του «Πάρκου Σταύρου Νιάρχου», αποδίδεται προς χρήση στους κατοίκους των Νοτίων προαστίων, αλλά και γενικότερα των Αθηνών ένας ζωντανός και ζωτικός «πνεύμονας» πρασίνου και πολιτισμού. Ο χώρος του Παλαιού Αερολιμένα στο Ελληνικό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα προς την κατεύ-

θυνση αυτή. Η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα προσφέρει άμεσα και μόνιμα νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει σημαντικά το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, έχει ήδη καθυστερήσει πολύ. Ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να ενεργοποιήσει άμεσα τις διαδικασίες αποτελμάτωσης των σχεδίων αξιοποίησης της περιοχής.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:53

Page 1


ρ

PEEGEP_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Περιβάλλον

7/4/2016

12:28

Page 64

και ποιότητα ζωής με νέους χώρους πρασίνου

Τα «πράσινα» κτίρια

Ό

oσον αφορά στις κτιριακές κατασκευές, νέες και παλαιές, η συμβολή του πρασίνου και της φυτικής κάλυψης στην ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση και περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας είναι σημαντικότατη. Η αξιοποίηση και διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων ως χώρων πρασίνου αναβαθμίζει την αισθητική και χρηστική αξία των κατασκευών, βελτιώνει το μικροκλίμα και οδηγεί εκτός των άλλων σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη. Η τεχνολογία κατασκευής φυτεμένων δωμάτων (green roofs) καθώς και κάθετων κήπων (green walls) σε νέα αλλά και παλαιά κτίρια, δίνει την δυνατότητα αύξησης του κτιριακού όσο και συνολικού αστικού πρασίνου, προσδίδοντας όλα τα οφέλη της επίδρασης του στον άνθρωπο, το κτίριο και το περιβάλλον, τα οποία έχουν επιστημονικά μελετηθεί και τεκμηριωθεί. Ενδεικτικά αναφέρονται η εξοικονόμηση ενέργειας με την μείωση της θερμικής επιβάρυνσης των κτιρίων μέσω της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας, η βελτίωση του μικροκλίματος, το φιλτράρισμα μεγάλου μέρους των ρύπων, η διαχείριση του νερού των βροχοπτώσεων και η συμβολή στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, η απορρόφηση του θορύβου, η προστασία της πανίδας, η αισθητι-

«Εξίσου σημαντική έχει αποδειχθεί η χρήση φυτών στο εσωτερικό χώρο των κτιρίων» κή και λειτουργική αναβάθμιση και η αύξηση της αξίας των κτηρίων. Εξίσου σημαντική έχει αποδειχθεί η

χρήση φυτών στο εσωτερικό χώρο των κτιρίων, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, πυλωτές, αίθρια. Άλλωστε η χρησιμοποίηση των καλλωπιστικών φυτών αποτελεί μέρος του πολιτισμού μας και έχει διεγείρει την έκφραση πολλών καλλιτεχνών στο παρελθόν. Σε όλους μας σχεδόν δημιουργείται όμορφο συναίσθημα, στη θέα ενός ανθισμένου γερανιού ή στην μυρωδιά ενός γιασεμιού.

Χρηματοδότηση και αναβάθμιση του κλάδου

Η

δυνατότητα ένταξης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν στόχο την ενεργειακή, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση αστικού χώρου και κτιρίων, σε προγράμματα χρηματοδότησης πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό στόχο της Πολιτείας. Η άρση των εμποδίων για την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ είναι απολύτου αναγκαιότητας για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η βελτίωση και επανενεργοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και η ένταξη για χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης και έργων πρασίνου, μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον. Για την ποιοτική αναβάθμιση και ολοκλήρωση έργων αστικού πρασίνου και την αποφυγή φαινομένων σύγχυσης και αντιεπαγγελματισμού στην αγορά και τον κλάδο των αντίστοιχων υπηρεσιών, είναι απαραίτητη η θέσπιση συστημάτων αξιολόγησης και πιστοποίησης φορέων και υπηρεσιών. Η ΠΕΕΓΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου) βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επεξεργασίας και συγκρότησης φορέα πιστοποίησης, όλων των εμ-

64 Πράσινο σπίτι & κτίριο

πλεκομένων στον κλάδο παραγωγής, διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών πρασίνου. Στόχος η αναβάθμιση του κλάδου και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος των καταναλωτών, των πολιτών και του περιβάλλοντος. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, πρέπει να αναζητούνται συνεχώς τρόποι βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης, βελτιώνοντας το περιβάλλον και τις

υποδομές στον αστικό χώρο, προς όφελος των πολιτών. Η συμβολή του κλάδου των υπηρεσιών και έργων πρασίνου μπορεί να είναι σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή.


monosi_thermogefires:Test_BmwX1_72.qxd

4/2/2016

10:33 πμ

Σελίδα 13


ρ

psem_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:36

Page 66

5 χρόνια Εξοικονόμηση με συστήματα μόνωσης από πιστοποιημένους τεχνικούς

Το μέλλον στα πιστοποιημένα συστήματα μόνωσης Άρθρο του κ. Αργύρη Ανδρέου, Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης

Απόλυτα αναγκαία θεωρείται πλέον η εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων μόνωσης από όλους, στο «δρόμο» προς μία 5ετία που δύναται να εκπληρώσει υψηλούς στόχους και για το μονωτικό κλάδο.

O

κύριος άξονας της Ευρωπαϊκής πολιτικής την περίοδο από το 2011 έως και σήμερα στηρίχθηκε στην πεποίθηση και την ανάγκη της αύξησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με στόχο την μείωση των καταναλώσεων των ορυκτών καυσίμων, την βιοκλιματική βελτίωση των κτιρίων και φυσικά την δημιουργία θέσεων απασχόλησης με σκοπό την ανάπτυξη ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο γενικής οικονομικής κρίσης των κρατών μελών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει την Οδηγία 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση με σαφή προσανατολισμό στην επίτευξη του συνολικού στόχου ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση κατά 20% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας έως το 2020. Ταυτόχρονα εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή από«Κύρια

συνεισφορά του Συνδέσμου ήταν η δημιουργία πλαισίου εθνικής Πιστοποίησης των Εφαρμοστών Τεχνικών Μόνωσης κατά ΕΣΥΔ» 66 Πράσινο σπίτι & κτίριο

δοση και την υλοποίηση των εθνικών στόχων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για το 2020. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου ήταν να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Την χρονική περίοδο 2011-2015 ξεκίνησαν τα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», με τον αριθμό των ενεργειακών παρεμβάσεων να

φτάνει τις 70.000, με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 83,8 ktoe , το πρόγραμμα «Εξοικονομώ στους ΟΤΑ» με συνολικό αριθμό παρεμβάσεων σε 104 δήμους και με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 3,7 ktoe & τέλος το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ στους ΟΤΑ» με συνολικό αριθμό παρεμβάσεων σε 139 δήμους και με υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τελικής ενέργειας 3,7 ktoe.

Ο κομβικός ρόλος του ΠΣΕΜ Στα προαναφερθέντα προγράμματα ο ρόλος του ΠΣΕΜ ήταν κομβικός καταρχήν προς τα μέλη του με την αμέριστη συμπαράσταση του σε όλα τα τρέχοντα θέματα και προβλήματα είτε αυτά ήταν τεχνικά είτε ήταν διαδικαστικά ως προς την εφαρμογή του προγράμματος είτε ακόμα και με παρεμβάσεις των εκπροσώπων του προς τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την καλή λειτουργία όλων των δράσεων. Επίσης ήταν κομβικός και προς το κοινωνικό σύνολο λειτουργώντας ως θεματοφύλακας της όλης διαδικασίας αλλά και προωθώντας πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν σαν σκοπό την βελτίωση των εν λόγω προγραμμάτων εστιάζοντας στα καίρια προβλήματα τους. Όμως η κύρια συνεισφορά του Συνδέσμου ήταν η δημιουργία πλαισίου εθνικής Πιστοποίησης των Εφαρμοστών Τεχνικών Μόνω-

σης κατά ΕΣΥΔ. Πιστοποίηση η οποία αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας – ποιότητας για τα μέλη αλλά κυρίως για τους ωφελούμενους καταναλωτές οι οποίοι διασφαλίζουν την άρτια παροχή υπηρεσιών από πιστοποιημένους τεχνικούς μονώσεων.


psem_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:37

Page 67

«Ματιές» στο μέλλον

Σ

κοπός του Συνδέσμου για την επόμενη πενταετία, 2016-2020 βασίζεται στο εξής τρίπτυχο: Πιστοποιήσεις των Τεχνικών Μόνωσης Συμμετοχή και προώθηση πρωτοβουλιών Ενημέρωση των μελών του και του κοινωνικού συνόλου. Η διαδικασία για την πιστοποίηση των μονωτών, κατά ΕΣΥΔ, αποτελεί προτεραιότητα του Συνδέσμου. Στην ιστοσελίδα psem.gr υπάρχουν όλες οι σχετικές πληροφορίες για την συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποιήσεως, καθώς και λίστα με όλους τους πιστοποιημένους έως και σήμερα μονωτές. Παράλληλα οι εκπρόσωποι του ΠΣΕΜ συμμετέχουν σε όλες τις συζητήσεις με τους φορείς που αφορούν το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και στις συζητήσεις για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων «Εξοικονομώ», προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία του Συνδέσμου η οποία έχει αποκομιστεί από τα μέλη του και φυσικά προωθώντας σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η ένταξη της πιστοποίησης στις εθνικές προδιαγραφές. Τέλος αναβαθμίζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες πληροφόρησης του προς όλους,

μέλη και μη μέλη , με την συνεχή αποστολή ηλεκτρονικών ενημερώσεων και τη δημιουργία σελίδας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοχεύοντας στην ενημέρωση όλων. Στόχος μας η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με την εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων μόνωσης από πιστοποιημένους μονωτές να είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ και όχι η

«H εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων μόνωσης από πιστοποιημένους μονωτές να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση» εξαίρεση σε ένα μέλλον όχι πολύ μακρινό και συνάμα απόλυτα ανταγωνιστικό και απαιτητικό.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 67


POBAS_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

12:10

Page 68

Εξοικονόμηση ενέργειας από τον κλάδο του αλουμινίου

Άρθρο του κ. Θεόφιλου Παγιάτη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών

Σε εξοικονόμηση και εξωστρέφεια προσβλέπει ο κλάδος του αλουμινίου Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και τις εξαγωγές διαβλέπει ευκαιρίες για ανάκαμψη ο κλάδος των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου, ο οποίος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους για την ελληνική οικονομία.

Ο

κλάδος των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου είναι ένας από τους σημαντικότερους για την Ελληνική Οικονομία. Αποτελεί ένα πλήρως καθετοποιημένο κλάδο ειδικά στον τομέα του αλουμινίου, διότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα βωξίτη στην χώρα μας, και προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας συμβάλ-

λοντας σημαντικά στην Εθνική Οικονομία. Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται στη συρρίκνωσή του, τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, όσο και στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει. Σύμφωνα με διάφορες

εκτιμήσεις η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ασχολούνται στον κλάδο είναι πλέον πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (περίπου 6.000), με μέσο όρο εργαζομένων τα 3 άτομα. Έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο είναι συνολικά περίπου 25.000 άτομα (επαγγελματίες και εργαζόμενοι).

«Στροφή» στην εξοικονόμηση ενέργειας

Η επόμενη μέρα του κλάδου

Λ

Ό

όγω και της καθίζησης της κατασκευής νέων οικοδομών (από 102 χιλ. κυβικά μέτρα το 2005 σε 9 χιλ. κυβ. μέτρα το 2014), ο κλάδος έχει στραφεί στην αντικατάσταση κουφωμάτων ικανοποιώντας τις βασικές απαιτήσεις των πελατών για εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το επάγγελμα του τεχνίτη κατασκευών από αλουμίνιο και σίδηρο συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που θα έχουν ανάπτυξη και ζήτηση λόγω και της συμβολής του στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου για τον

68 Πράσινο σπίτι & κτίριο

όγκο πωλήσεων των αρχιτεκτονικών προφίλ αλουμινίου, ο κλάδος του αλουμινίου, σε σύγκριση με το 2007, έχει χάσει το 75% των προϊόντων διέλασης, ευρισκόμενος πλέον στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Οι πωλήσεις προϊόντων διέλασης το 2014 σημείωσαν νέα πτώση κατά 2% περίπου σε σχέση με το 2013. Η εγχώρια αγορά που απορρόφησε το 33% των συνολικών πωλήσεων σημείωσε πτώση κατά 15% περίπου σε σχέση με το 2013, με τις εξαγωγές που απορροφούν πλέον το 67% των πωλήσεων να αυξάνονται σημαντικά, κατά 6% περίπου.

σον αφορά το μέλλον, ο μεγάλος αριθμός τοποθετημένων κατασκευών κουφωμάτων με τις συνεπαγόμενες απαιτήσεις συντήρησης και αντικατάστασης, φαίνεται να δίδει σχετικά καλές προοπτικές απασχόλησης στο επάγγελμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν και τα απαραίτητα κίνητρα. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχει σαφής προσανατολισμός στην εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν τα κουφώματα σε συνδυασμό με τα εξώφυλλα, κάτι που αποτελεί και την κυρίαρχη τάση στον κλάδο. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί με την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/125 για τον Οικολογικό Σχεδιασμό των Προϊόντων και την


POBAS_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

10:12

Page 69

Η «εικόνα» της αγοράς το 2015

Ό

σον αφορά το 2015 η εγχώρια αγορά είχε πτωτικές τάσεις, με τις πωλήσεις ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο του 2015 να παρουσιάζουν μεγάλη πτώση σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2014. Με τα υπάρχοντα στοιχεία για το έτος 2014, η παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου κινήθηκε σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το 2013. Οι συνολικές πωλήσεις 57 επιχειρήσεων του κλάδου, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων για το 2014 έχουν γίνει γνωστά, είχαν ανέλθει το έτος αυτό σε 39,8 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 8,2 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 17% σε ποσοστό.

Για το έτος 2015, σύμφωνα με επιχειρηματίες του τομέα και χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία η ζήτηση για τα κουφώματα αλουμινίου υποχώρησε ακόμη περισσότερο, με συνέπεια ο τομέας να αδυνατεί ακόμη να εισέλθει σε ουσιαστική φάση ανάκαμψης. Το μόνο θετικό για την εσωτερική αγορά ήταν το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», το οποίο κατάφερε να προσφέρει μία σχετική σταθεροποίηση της αγοράς έπειτα από την μεγάλη πτώση των τελευταίων ετών, μέχρι βέβαια να υπάρξει το «πάγωμα» των παραγγελιών το α’ τρίμηνο του 2015. Σήμερα, αρνητικό παραμέ-

Ο ρόλος της ΠΟΒΑΣ

Σ

Σημαντικό ρόλο στα προβλήματα που ε όλες τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον κλάδο η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στον κλάΒιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών δο αποτελεί η μη ύπαρξη πιστοποίησης των (ΠΟΒΑΣ) έχει σημαντικό ρόλο. Η ΠΟΒΑΣ εί- επαγγελματικών προσόντων του ανθρώπινου ναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση δυναμικού του κλάδου. Πρόσφατα, στο και ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την καλλιέρ- πλαίσιο της συνεργασίας της ΠΟΒΑΣ και γεια και τη διάδοση του συνδικαλιστικού πνεύ- του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, πραγματοποιήθηκε η επίματος, τη διεκδίκηση κοινών συμφερόντων, σημη διαδικασία πιστοποίησης των τεχνιτην ενθάρρυνση συνεργασίας μεταξύ των με- κών προσόντων των επαγγελματιών του κλάλών της, την συμβολή στον κοινωνικό διάλογο δου. Την πιστοποίηση απέκτησαν συνολικά 187 επαγγελματίες του και την επίλυση των κλάδου έπειτα από προβλημάτων του κλάΑρνητικό γεγονός εξετάσεις, που διενερδου των κατασκευών γήθηκαν πανελλαδικά αλουμινίου και σιδήπαραμένει η μη από την TUV AUρου. Είναι βασικός συαναβάθμιση του Κ.ΕΝ.Α.Κ» STRIA HELLAS. Για τη νομιλητής με την Πολισυμμετοχή στις εξετάτεία και με κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, οι σεις πιστοποίησης είχε προηγηθεί η τεχνισκοποί και οι δραστηριότητες του οποίου συν- κή κατάρτιση των συναδέλφων διάρκειας 50 δέονται με τα γενικότερα συμφέροντα του κλά- ωρών στο θεματικό αντικείμενο «Νέες τεχνιδου, ενώ παράλληλα προωθεί και ενισχύει κά- κές δομικών έργων αλουμινίου-σιδήρου» με θε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ανάπτυ- βάση το ομότιτλο τεχνικό εγχειρίδιο, συγξη και βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Η γραφέας του οποίου είναι ο επιστημονικός έδρα της είναι στην Αθήνα και τα γραφεία της συνεργάτης της ΠΟΒΑΣ Δρ. Στέλιος Λαμπρακόπουλος. βρίσκονται στην οδό Καποδιστρίου 24.

σήμανση αυτών με την Ενεργειακή Επισήμανση (Energy Label). Οι ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνουν πιο προσιτές στον καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί πιο εύκολα να συγκρίνει και να επιλέγει. Μία από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η αύξηση της εξωστρέφειας. Ενώ οι εξαγωγές της πρώτης ύλης δηλαδή του αρχιτεκτονικού προφίλ αλουμινίου διατηρούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι εξαγωγές τελικών προϊόντων (κουφώματα αλουμινίου κλπ. ) είναι ελάχιστες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διάρθρωση των κατασκευαστικών επιχειρήσεων οι οποί-

ες είναι πολύ μικρές ή μικρές και στην έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού για την επέκταση σε νέες αγορές εκτός Ελλάδος, παρότι τα προϊόντα που κατασκευάζουν είναι άριστης ποιότητας. Η ΠΟΒΑΣ σκοπεύει να βοηθήσει τους κατασκευαστές με τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster), ο οποίος θα οργανώσει φορέα που θα ασχολείται με θέματα πιστοποίησης προϊόντων, έκδοσης τεχνικών προδιαγραφών, παροχή τεχνικών συμβουλών, πιστοποίησης συστημάτων ελέγχου παραγωγής, δημιουργίας νέων καινοτόμων προϊόντων και προώθησης προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού για αύξηση της εξωστρέφειας του κλάδου.

νει το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει αναβαθμίσει τον υπάρχοντα Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επί πλέον καθυστερήσεις εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, διότι αποτελεί προϋπόθεση. Εμείς έχουμε καταθέσει πλαίσιο προτάσεων για το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης, ώστε να γίνει πιο προσιτό στους καταναλωτές και πραγματικά να ικανοποιεί τους στόχους του, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της απασχόλησης, των φορολογικών εσόδων, της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι επικείμενες δράσεις της Ομοσπονδίας Τα κυριότερα πεδία παρέμβασης της ΠΟΒΑΣ, για τα επόμενα έτη, με σκοπό την προάσπιση του κλάδου και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των μελών της, είναι τα εξής: O Συνέχιση της διαδικασίας Πιστοποίησης του Επαγγέλματος. O Δημιουργία συνεργατικού σχηματισμού (cluster). O Εκπαίδευση – κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου και του τεχνικού κόσμου (π.χ. μηχανικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές κλπ) O Ενίσχυση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον κλάδο τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό (πιστοποιήσεις ανθρώπινου δυναμικού), όσο και για τα προϊόντα (σήμανση CE, ενεργειακή απόδοση) του κλάδου. O Συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα μοχλό σταθεροποίησης και ανάπτυξης του κλάδου για τα απόμενα έτη. Σε αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που οι βιοτέχνες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ενισχύει την όποια προσπάθεια τους, με κοινές δράσεις που εκφράζονται από την συνισταμένη ομόρροπων δυνάμεων, έχοντας ως προτεραιότητα την αναβάθμιση του κλάδου με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 69


POEBY_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

Εξοικονόμηση

9:55

Page 70

από τους ενεργειακούς υαλοπίνακες

Ο ενεργειακός υαλοπίνακας «πολεμά» τη σπατάλη Άρθρο του κ. Χρήστου Λούση, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων,

«Αιχμή του δόρατος» για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας στα κτίρια, αποτελεί ο οικολογικός και πλήρως ανακυκλώσιμος, ενεργειακός, διπλός υαλοπίνακας, χωρίς να εξαρτάται μάλιστα από τη γεωγραφική του θέση.

Η

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων την τελευταία πενταετία κατέγραψε μια δυναμική παρουσία στο χώρο της μελέτης και της διαμόρφωσης κανόνων και προδιαγραφών, για την αναδόμηση του ενεργοβόρου κτιριακού τομέα της χώρας. Ο οικολογικός και πλήρως ανακυκλώσιμος ενεργειακός διπλός υαλοπίνακας, είναι παγκοσμίως, η αιχμή του δόρατος για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας στο κτίριο ανεξάρτητα της γεωγραφικής του θέσης. Ακολουθούν παρακάτω κάποια συγκριτικά στοιχεία: O Αντικαθιστώντας στο κτίριο τους απλούς μονούς υαλοπίνακες με ενεργειακούς 3ης γενιάς, εξοικονομείται ενέργεια της τάξεως του 450% (χωρίς να απαιτείται απαραίτητα αντικατάσταση κουφώματος) O Αντικαθιστώντας στο κτίριο τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες με ενεργειακούς 3ης γενιάς, εξοικονομείται ενέργεια της τάξεως του 250% (χωρίς να απαιτείται απαραίτητα αντικατάσταση κουφώματος). Στις κατοικίες σήμερα, δεν υπάρχει μέριμνα για την αποβολή της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εισέρχεται στα κτίρια μέσω των υαλοπινάκων. Στην αρχή της 70 Πράσινο σπίτι & κτίριο

άνοιξης η θερμοκρασία που διατηρεί ένα κτίριο στο εσωτερικό του κυμαίνεται από 16-22 °C, και στο τέλος της θερινής περιόδου η θερμοκρασία κυμαίνεται από 30-38°C.

«Ο ενεργειακός υαλοπίνακας 3ης γενιάς, θωρακίζει την κατοικία αποβάλλοντας το 72% της ηλιακής προσπίπτουσας ενέργειας» Σύμφωνα με μελέτες του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εάν ο καύσωνας του 2007 είχε διαρκέσει 10 ημέρες παραπάνω θα υπήρχαν κατ’ ελάχιστο 50.000 θάνατοι. Χρησιμοποιώντας όμως τον ενεργειακό υαλοπίνακα 3ης γενιάς, θωρακίζεται η κατοικία αποβάλλοντας το 72% της ηλιακής προσπίπτουσας ενέργειας (υπέρυθρη ακτινοβολία – αιτία θέρμανσης των κτιρίων) και ως 85% στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Το πλέον οικολογικό υλικό Ο ενεργειακός υαλοπίνακας είναι το πλέον οικολογικό υλικό αφού κατά την παραγωγική του διαδικασία, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα 25kg CO2 ανά m², την ώρα που τοποθετημένο σε ένα κτίριο δύναται να εξοικονομήσει έως και 120kg CO2 ανά m² ετησίως. Επιπλέον, ανακυκλώνεται 100%, ενώ σε συνδυασμό με υαλοπίνακες ασφαλείας και αντιβανδαλικούς, μπορεί να φιλτραριστεί μίνιμουμ το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ένα τόσο καινοτόμο και ιδιαίτερο προϊόν δεν είναι εφικτό να το διαχειριστεί οποιοσδήποτε τεχνίτης ή κάποιος ημιμαθής. Για το λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων θωράκισε με γνώση τα ενεργά μέλη του κλάδου, δίνοντας τους τη δυνατότητα μέσω τεχνικής κατάρτισης να μπορούν να διαχειρίζονται προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Τα μέλη αυτά έχουν υπογράψει οικιοθελές συμφωνητικό με την Ομοσπονδία και υποχρεώνονται να ακολουθούν τους κανόνες και τις προδιαγραφές που η ίδια θεσπίζει. Όλα τα τεχνικά καταρτισμένα μέλη της Π.Ο.Ε.Β.Υ. μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: www.tzami.gr.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:47

Page 1


POEBY_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

Εξοικονόμηση

9:56

Page 72

από τους ενεργειακούς υαλοπίνακες

Κανόνες και προδιαγραφές στη χρήση του ενεργειακού υαλοπίνακα

Τ

ην τελευταία πενταετία η Ομοσπονδία, αναγνωρίζοντας το κενό νόμου, δημιούργησε τις «Αρχές Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων» με σκοπό την προστασία του πολίτη, και υιοθετώντας ταυτόχρονα τον Ευρωκώδικα της 01/07/2013 (νόμος που όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποχρεούνται να ακολουθούν). Επίσης, πρωτοστάτησε για τη δημιουργία της Πανομοσπονδίας Παθητικών Συστημάτων και Συστημάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας, η οποία αποτελείται από όλους τους αρμόδιους φορείς του Παθητικού κτιρίου. Η Πανομοσπονδία χρηματοδότησε και εκπόνησε τη μελέτη «Βέλτιστων από πλευράς κόστους, απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων & δομικών στοιχείων», κομμάτι αναπόσπαστο του υπό έκδοση αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ. Με την ολοκλήρωση του νέου ΚΕΝΑΚ, θα εισέλθουν στη χώρα 30 δισ. για την αναδόμηση του ενεργοβόρου κτιριακού τομέα της Ελλάδας.

Οι δράσεις της ΠΟΕΒΥ Η Ομοσπονδία κατάφερε να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του κλάδου και την ενημέρωση του κοινού, επιτυγχάνοντας συνοπτικά τα εξής: • Δημιούργησε το επαγγελματικό περίγραμμα του εμπόρου-μεταποιητή-υαλοθέτη • Δημιούργησε τις «Αρχές Ασφαλείας Εφαρμογής Υαλοπινάκων» για την προστασία του πολίτη • Εκπαίδευσε το δυναμικό της • Ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό σε εκθέσεις δομικών υλικών • Συνεργάζεται με το ΤΕΕ, το ΚΑΠΕ, τον ΕΛΟΤ, τον ΟΣΚ, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρίες. • Δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου μέσω των Συνδέσμων της ανά την Ελλάδα

«Ολοκλήρωση του νέου ΚΕΝΑΚ, θα εισέλθουν στη χώρα 30 δισ. για την αναδόμηση του ενεργοβόρου κτιριακού τομέα της Ελλάδας»

Η αξία του υαλοπίνακα

Ο

υαλοπίνακας είναι το κορυφαίο δομικό υλικό προσφέροντας τεράστια ποσά εξοικονόμησης ενέργειας όπως αναφέραμε και στην αρχή. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να τηρούνται και οι απαραίτητοι κανόνες και προδιαγραφές κατά την τοποθέτηση του. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων τονίζει ότι απαγορεύεται η διαχείριση του υαλοπίνακα από τεχνίτες άλλων επαγγελμάτων για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: 1. Οι λάθος επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα αρνητικά αποτελέσματα, 2. Τα ατυχήματα που δημιουργούνται από τον υαλοπίνακα μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες συνέπειες και πολλές φορές δυστυχώς είναι θανατηφόρα.

«Ο υαλοπίνακας κατέλαβε την πρώτη θέση ως η οικονομικότερη και με το γρηγορότερο χρόνο απόσβεσης παρέμβασηεπένδυση» Δυστυχώς η Ελλάδα, είναι η μοναδική χώρα που επιδοτεί την κατανάλωση ενέργειας, τα κτίρια της οποίας καταναλώνουν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κτίριο στη Φιλανδία. Βάσει στοιχείων, ο κτιριακός τομέας της χώρας καταναλώνει ετησίως 100.000.000.000 kwh ενέργειας. Ο υαλοπίνακας από μόνος του σαν παρέμβαση μπορεί

72 Πράσινο σπίτι & κτίριο

να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μίνιμουμ κατά 30%. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνεται και από την αξιολόγηση της Ε.Ε. πάνω στις επεμβάσεις στον κτιριακό τομέα, στην οποία ο υαλοπίνακας κατέλαβε την

πρώτη θέση ως η οικονομικότερη και με το γρηγορότερο χρόνο απόσβεσης παρέμβασηεπένδυση. Η οικονομικότητα του υαλοπίνακα φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα εξοικονόμησης ενέργειας ανά τύπο υάλωσης.

Εξοικονόμηση ενέργειας ανά τύπο υάλωσης ΕΙΔΟΣ ΥΑΛΩΣΗΣ

ΕΜΒΑΔΟΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ UVALUE ΥΑΛΩΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ (W/m²K) (m²) (°C) (watt)

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ / ΜΗΝΑ (Kwh)

ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΦΕΛΟΣ (Kwh)

Μονή υάλωση

5,7

30

20

3.240

2.462

0

Διπλή υάλωση με 12mm διάκενο

2,9

30

20

1.740

1.253

1.209

Διπλή υάλωση με 16mm διάκενο & ενεργειακό υαλοπίνακα

1,00

30

20

600

432

2.030


HEAT_PAGES_Green_Pages_tx47:Test_BmwX1_72.qxd

24/2/2016

4:59 μμ

Σελίδα 82


ENEPITHE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

7/4/2016

12:08

Page 74

ενέργειας για θέρμανση/ψύξη

Προς μια βιώσιμη ανάπτυξη Άρθρο του κ. Τάκη Γ. Στάπα, Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας

Από τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις, «περνάει» πλέον η ανάπτυξη και του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς αποτελεί έναν «πυλώνα» με μέλλον.

Μ

ετά μια μακρά περίοδο συνεχούς ανάπτυξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια φάση ελεύθερης πτώσης που αθροιστικά, από το 2009, ξεπερνά το 80%. Το ποσοστό αυτό, που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, που πέρασε (ή περνά) κρίση, είναι καταστροφικό για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Αν αναλογιστεί κανείς δε, την (πάλαι ποτέ) υψηλή συνεισφορά του κατασκευαστικού κλάδου στο ΑΕΠ, τις θέσεις εργασίας, την προστιθέμενη αξία, την παραγωγή υλικών, εξαρτημάτων και προϊόντων, το επιστημονικό και τεχνολογικό περιεχόμενο που χάνονται, αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης.

Τίθενται τα ερωτήματα: θα ανακάμψει η κατασκευαστική δραστηριότητα και πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Αυτό

εξαρτάται τόσο από την ανάγκη - ζήτηση νέων κατοικιών - εμπορικών κτιρίων, όσο και από την οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη σε αυτή. Με ένα υψηλό αριθμό απούλητων οικιών - διαμερισμάτων, μεγάλη διαθεσιμότητα επαγγελματικών χώρων (και με ιδιαίτερα ελκυστικά μισθώματα) και σχετική αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, η προοπτική ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι άκρως αβέβαιη.

Ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα

Α

ν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την δυσκολία πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (νομικά και τραπεζικά όρια) γίνεται αντιληπτό ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτή η αλλαγή δεν είναι αναστρέψιμη. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Μα φυσικά να αλλάξουμε εμείς. Να αλλάξουμε τον προσανατολισμό μας, το τρόπο δουλειάς μας, το προϊόν/υπηρεσία που προσφέρουμε, τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας. Με άλλα λόγια, να διαχειριστούμε αυτή την αλλαγή προς όφελός των πελατών, του κλάδου και ημών των ιδίων. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η αστυφιλία οδήγησε στην έκρηξη της ανοικοδόμησης που με την σειρά της τροφοδότησε σημαντικά το ΑΕΠ. Χωρίς να εξετάσουμε αν η ανοικοδόμηση αυτή έγινε σωστά ή λάθος, αν υπήρχαν (ή τηρήθηκαν) ορθολογικά πολεοδομικά κριτήρια κατά την

74 Πράσινο σπίτι & κτίριο

επέκταση του ιστού των πόλεων κ.λπ., η οικοδομική/κατασκευαστική δραστηριότητα συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώ-

«Συνήθως μας απασχολεί μόνο το κόστος κτήσης, δίνοντας ελάχιστη ή και καθόλου σημασία στο κόστος χρήσης, που είναι και το σημαντικότερο». ρας, τη δημιουργία βιομηχανικής βάσης, την απόκτηση τεχνογνωσίας, την εξειδίκευση χιλιάδων επαγγελματιών.

Τα κτίρια όμως (ανεξάρτητα από την χρήση τους, οικιακά ή εμπορικά/επαγγελματικά) είναι ενεργοβόρα. Χρειάζονται ενέργεια για φωτισμό, θέρμανση/ψύξη, παροχή νερού, αερισμό, διαχείριση λυμάτων, αποστράγγιση, πυρόσβεση κ.λπ. Ένα κτίριο μπορεί να έχει αρχικό κόστος κατασκευής (κόστος κτήσης), έστω Α, αλλά καθόλη την διάρκεια της ζωής του και της χρήσης του δημιουργεί έξοδα, έστω Β. Μερικά από τα έξοδα αυτά είναι τα ενεργειακά (ρεύμα, καύσιμο θέρμανσης κ.λπ.), τα έξοδα συντήρησης και επισκευών (οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων), τα έξοδα συμμόρφωσης (π.χ. διαμόρφωση ανελκυστήρα λόγω αλλαγής κανονισμών), και άλλα πολλά. Συνήθως μας απασχολεί μόνο το κόστος κτήσης (πόσο κάνει;) δίνοντας ελάχιστη ή και καθόλου σημασία στο κόστος χρήσης που είναι και το σημαντικότερο.


YPEN_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

3:40

Page 1


ENEPITHE_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

Εξοικονόμηση

7/4/2016

12:09

Page 76

ενέργειας για θέρμανση/ψύξη

Μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης

Ε

υθύνη του μελετητή μηχανικού, του κατασκευαστή, του εγκαταστάτη, του εμπόρου αλλά και της πολιτείας, είναι τα κτίρια να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν την λιγότερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση, παρέχοντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη δυνατή άνεση και ασφάλεια στον χρήστη. Με την πάροδο των ετών, η ανάγκη συνεχούς μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας (τόσο λόγω της εξάρτησης από το πετρέλαιο και της αύξησης του κόστους του, όσο και λόγω της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος από τους εκλυόμενους ρύπους) εξέλιξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες θέρμανσης - ψύξης, αλλά και τα διαθέσιμα στην αγορά προϊόντα, με αποτέλεσμα την δυνατότητα επίτευξης σημαντικά μεγάλης οικονομίας και παράλληλα μείωσης της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης. Αυτό οδήγησε την Ε.Ε. να εκδώ-

σει οδηγίες τόσο προς την υποχρεωτική ενεργειακή συμμόρφωση των κτιρίων (νέων και υπαρχόντων) όσο και στην παροχή κινήτρων για την εφαρμογή της. Το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι λόγω της δυνατότητας μεγάλης εξοικονόμησης (μπορεί υπό συνθήκες να φθάσει το 80%) η απόσβεση της επένδυσης γίνεται γρήγορα.

«Με μικρής έκτασης επεμβάσεις επιτυγχάνονται θεαματικά αποτελέσματα». Είναι φανερό λοιπόν ότι μια «νέα αγορά» έχει δημιουργηθεί, αυτή της «εξοικονόμησης ενέργειας» που ουσιαστικά αφορά την

ανακαίνιση/αναβάθμιση των κτιρίων τόσο σε ότι αφορά δομικά στοιχεία (μόνωση/κουφώματα) όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Ειδικά για τον δεύτερο, έχει αποδειχθεί ότι με μικρής έκτασης επεμβάσεις (όσον αφορά στην όχληση των χρηστών, την χρονική διάρκεια, το ύψος της επένδυσης κ.λπ.) επιτυγχάνονται θεαματικά αποτελέσματα.

Η σημασία της μελέτης

Ε

πειδή όμως κάθε κτίριο είναι μοναδικό και κάθε εγκατάσταση ιδιαίτερη, είναι απαραίτητη η αρχική μελέτη, η σωστή προδιαγραφή των υλικών, η επιλογή της ανάλογης μεθόδου επέμβασης και η άρτια εγκατάσταση και ακριβής ρύθμιση της. Καλείται λοιπόν όλος ο «τεχνικός» κόσμος που κινείται γύρω από τις κατασκευές να αλλάξει προσανατολισμό. Να αναγνωρίσει αυτή την «νέα» αγορά και ανάλογα την θέση του και την εργασία του να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα. Δεν αρκούν «ενεργειακά ενήμερα» προϊόντα αν δεν γνωρίζουμε σε ποια εγκατάσταση θα αποδώσουν καλύτερα, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να δουλεύουν, πως ρυθμίζονται, με ποια άλλα εξαρτήματα και συσκευές συνεργάζονται. Η σωστή διάγνωση και αρχική μελέτη ανάλογα με την υφιστάμενη εγκατάσταση και την χρήση της, έχοντας γνώμονα τόσο την βέλτιστη και οικονομική λειτουργία όσο και το κόστος της επένδυσης και τον χρόνο απόσβεσης, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια συζήτηση αναβάθμισης. Πρέπει λοιπόν να «μιλάμε» μεταξύ μας και κυρίως με τον τελικό χρήστη (που είναι και αυτός που θα «υποστεί» τις συνέπειες της επιλογής μας), όχι μόνο τεχνικά αλλά κυρίως οικονομικά. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χαλάσει κάτι για να αντικατασταθεί με νέο χαμηλής κατανάλωσης! Το παλαιό είναι κατά μία έννοια ήδη «χαλασμένο» μιας και δεν ανταποκρίνεται στις νέες ενεργειακές και περιβαντολογικές απαιτήσεις. Έχουμε υπο-

76 Πράσινο σπίτι & κτίριο

χρέωση και συμφέρον να πληροφορήσουμε τον πελάτη μας για τις δυνατότητες που έχει και με πλήρη, σαφή και ορθο-

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να χαλάσει κάτι για να αντικατασταθεί με νέο χαμηλής κατανάλωσης!» λογικό τρόπο να του προτείνουμε την η τις λύσεις που είναι οι πλέον συμφέρουσες για αυτόν.

Αυτό απαιτεί νέες γνώσεις και δεξιότητες, απαιτεί πλήρη αναθεώρηση και αυστηρή προσαρμογή των διατιθέμενων προϊόντων (υπάρχει πλέον και κοινοτική νομοθεσία που καθορίζει ποια προϊόντα μπορούν να διακινούνται στην Ε.Ε), υιοθέτηση προσέγγισης στον τελικό χρήστη (αλλά και στον εγκαταστάτη) βασισμένη όχι μόνο στην τιμή αγοράς (κτήσης) αλλά και στο κόστος χρήσης καθ’ όλη την διάρκεια ζωής της εγκατάστασης και του προϊόντος. Οι συγκυρίες είναι τέτοιες που όχι μόνο ευνοούν αλλά απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Το κέρδος θα είναι για όλους και πολλαπλό.


oiko_paros_tx40:Test_BmwX1_72.qxd

12/6/2015

12:35

1


ρ

???????_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:55

Page 78

Εξοικονόμηση με νέα δεδομένα στα δομικά υλικά

Άρθρο του κ. Παντελή Πατενιώτη, Μηχανικού Δημοσίων Έργων, CEN Technical Expert και Γενικού Διευθυντή του Πανελληνίου Συλλόγου Διογκωμένης Πολυστερίνης,

Τα θερμομονωτικά υλικά στα πλαίσια των σύγχρονων απαιτήσεων Οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν φέρει νέα δεδομένα και για τον κλάδο της θερμομόνωσης, με την εφαρμογή τους, όμως να «υπόσχεται» και σημαντικά οικονομικά οφέλη από τον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Δ

ύο είναι οι κύριοι άξονες βάσει των οποίων καλούνται τα σύγχρονα δομικά υλικά να αντιμετωπίσουν τις νέες ανάγκες, έτσι όπως διαμορφώνονται από τις τρεις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες: 1. 2010/31/EC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010, για την «Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων» 2. 2010/30/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010, για την «Επισήμανση με πινακίδες και πληροφορίες για τις προδιαγραφές του προϊόντος, της κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών των ενεργειακών προϊόντων» 3. 2012/27/ΕΕ «Για την ενεργειακή απόδοση» που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το Νόμο: 4342/2016

Σύμφωνα με την Πρώτη Οδηγία: Καθορίζονται νέες απαιτήσεις για τα κτίρια, τα οποία κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την περίοδο κατασκευής τους, με βάση τις καταναλώσεις τους για ανάγκες ψύξης & θέρμανσης ως εξής:

Σύμφωνα με τη Δεύτερη: Καθορίζεται ένα πλαίσιο για την εναρμόνι78 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Κτίρια αμόνωτα προ του 1979

άνω των 150 Kwh/m2•ε

Κτίρια από το 1979 έως σήμερα

80 ~ 100 Kwh/m2•ε

Κτίρια με βάση τον ΚΕΝΑΚ

50 ~ 80 Kwh/m2•ε

Κτίρια μετά το 2018 με βάση τη νέα EPBD

< 15 Kwh/m2•ε

ση των εθνικών μέτρων σχετικά με την ενημέρωση των τελικών χρηστών. Συγκεκριμένα με την επισήμανση και την παροχή πληροφοριών, σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και ενδεχομένως, άλλων βασικών πόρων κατά τη χρήση. Επιπλέον με συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, γεγονός που επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να επιλέγουν αποδοτικότερα προϊόντα.

Σύμφωνα με την Τρίτη: Προβλέπονται υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνουν την ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων, την υιοθέτηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εξοικονόμηση ενέργειας της

τάξης του 20%, μπορεί να εξοικονομήσει 50 δισ. ευρώ ανά έτος. «Η ενεργειακή απόδοση είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το κόστος της ενέργειας υπό έλεγχο και για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση λιγότερης ενέργειας είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να θέσουν σε εφαρμογή την αναγκαία νομοθεσία για την επιτάχυνση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε. αφορά τον τομέα των κτιρίων και εδώ πρέπει να εξοικονομηθεί», δήλωσε ο Günther Oettinger, Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια.


ΠΑΣΥΔΙΠ_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

4:37 μμ

Σελίδα 61

Τα οικονομικά οφέλη

Μ

ε την πλήρη εφαρμογή των οδηγιών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ECOFYS, τα οικονομικά οφέλη της ενεργειακής απόδοσης είναι πολλαπλά: • Απασχόληση: 13 με 17 θέσεις / €1 εκατομμύριο επένδυση στην Ενεργειακή Απόδοση (Ε.Α.) • Οικονομική ανάπτυξη: GDP μπορεί να αυξη-

θεί στο 4.4% μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030. • Μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσ. αερίου: 2.6% λιγότερες εισαγωγές για κάθε 1% Ε.Α. • Κόστος ελέγχων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: μπορεί να μειωθεί κατά €7 δισ. βελτιώ-

νοντας της Ε.Α. κατά 35% μέχρι το 2030. • Υγεία: μπορούν να εξοικονομηθούν 190 δις ετησίως στην Ε.Ε. Τα γραφήματα δείχνουν ότι ο στόχος μείωσης της ενέργειας κατά 40% είναι οικονομικά εφικτός και διπλασιάζει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια (από 54 σε 117 Mtoe)

Ειδικότερα τα θερμομονωτικά υλικά καλούνται μέσω των εφαρμογών στα κτίρια να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό για την αποτελεσματική εφαρμογή των τριών Οδηγιών. Η αγορά του κλάδου των θερμομονωτικών υλικών περιλαμβάνει παραγωγικές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών περί του 0,5 δις € όπου απασχολούνται περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι.

Τα υλικά και οι εφαρμογές τους

Τ

ρεις είναι οι βασικοί τομείς τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν τα θερμομονωτικά υλικά με τις αντίστοιχες εφαρμογές: • Εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας (ή εσωτερική όπου δεν είναι εφικτό) • Θερμομόνωση – υγρομόνωση οροφών, • Θερμομόνωση δαπέδων – οροφών. Τα υλικά που με βάση τα διεθνή στατιστικά πρωταγωνιστούν στην αγορά των θερμομονωτικών είναι τρία: • EPS : Expanded Polystren – Διογκωμένη πολυστερίνη ΕΛΟΤ ΕΝ 13163 • XPS : Extruded Polystren – Εξηλασμένη πολυστερίνη ΕΛΟΤ ΕΝ 13164 • ΜW: Mineral Wool – Πετροβάμβακας ΕΛΟΤ ΕΝ 13162 Σε ότι αφορά την εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας, η διεθνής εμπειρία και πρακτική σε όλες τις αγορές του κόσμου δείχνει ξεκάθαρα πως η διογκωμένη πολυστερίνη είναι το θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται σε ποσοστό άνω του 80 % για τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι μεγάλες εταιρείες KNAUF, RELIUS BASF, STOMIX, BAUMIT, CAPAROL, SAINT-GOBAIN-WEBER, DUROCK, DRYVIT, MAPEI, RENOVAT, DRUCKFARBEN, BASF – HECK που

δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης χρησιμοποιούν σαν βασικό θερμομονωτικό υλικό την διογκωμένη πολυστερίνη EPS. Ειδικά για την Ευρώπη το μερίδιο αγοράς της διογκωμένης πολυστερίνης στην αγορά συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων ξεπερνά το 85% κατά μέσο όρο και ακολουθείται από τις πλάκες πετροβάμβακα που χρησιμοποιούνται κατά ένα ποσοστό της τάξης του 12%.

σμου, έχει αναπτύξει τις κατωτέρω δραστηριότητες: • Συμμετέχει με εκπροσώπους του σε όλα τα εθνικά και διεθνή Συνέδρια που έχουν σχέση με τα παραγόμενα προϊόντα του κλάδου των Κατασκευών και είναι μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Παραγωγών EPS, EUMEPS, στο Δ.Σ. του οποίου είναι μέλος ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου. • Είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και συμμετέχει

Η συμβολή του ΠΑΣΥΔΙΠ Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμός Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π.) εκπροσωπεί 27 Ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής δομικών και θερμομονωτικών προϊόντων και συστημάτων, καθώς επίσης προϊόντων συσκευασίας από Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS και καλύπτει περίπου το 90% της συνολικής κατανάλωσης. Παράλληλα και στα πλαίσια της ενημέρωσης και τεχνικής υποστήριξης του τεχνικού κό-

Πράσινο σπίτι & κτίριο 79


ρ

???????_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

2:56

Page 80

Εξοικονόμηση με νέα δεδομένα στα δομικά υλικά στις δραστηριότητες του Συμβουλίου Ευρωπαίων Παραγωγών Δομικών Προϊόντων (CEPMC) • Συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, (ΕΜΠ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών) στην υλοποίηση ερευνητικών και μελετητικών εργασιών διεθνούς εμβέλειας και ενδιαφέροντος όπως το Centre for European Policy Studies (CEPS), το Πανε-

πιστήμιο του Michigan, το Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) της Νέας Υόρκης κ.α. • Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συνδέσμου και σε συνεννόηση με τον ΕΛΟΤ συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Τεχνικών Επιτροπών της Ε.Ε. και σε Ομάδες Εργασίας (WG) της CEN (TC88/WG4 & TC88/WG4/BOUND EPS) στη συγγραφή Προτύπων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται άμεσα με την ΤΕ31 του ΤΕΕ

σε θέματα σχολιασμού των Προτύπων. • Διατηρεί μόνιμη συνεργασία με το ΚΑΠΕ συμμετέχοντας σε προγράμματα της Ε.Ε. καθώς επίσης σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και πιστοποίησης προϊόντων. • Οργανώνει Πανελλαδικές ημερίδες με την συμμετοχή καθηγητών και ειδικών επιστημόνων σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νέων εφαρμογών στη δόμηση.

Τα προϊόντα στον τομέα των κατασκευών

Ό

σον αφορά τα προϊόντα στον τομέα των κατασκευών, αυτά διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, οι οποίες και έχουν ως εξής: 1. Προϊόντα γεωαφρού που παράγονται, πιστοποιούνται και σημαίνονται κατά CE, σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14933 (Θερμομονωτικά και ελαφροβαρή προϊόντα πλήρωσης για εφαρμογές πολιτικού μηχανικού). Πρόσφατη εφαρμογή αποτελεί η κατασκευή της παράκαμψης των Θερμοπυλών του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ σε ελαφρύ επίχωμα EPS μήκους 1,1 χλμ. και ύψους έως 4,5 μέτρα με απόλυτη επιτυχία, καθώς επίσης η τοποθέτηση του στο τμήμα της Ανθήλης Λαμίας, στα τεχνικά έργα ΠΑΘΕ στα Τέμπη, του οδικού άξονα Ελευσίνας Πάτρας, στην Ιονία οδό κ.λπ. 2. Προϊόντα γαιωαφρού που χρησιμοποιούνται στην σεισμική προστασία των κατα-

Κανονισμοί και πρότυπα «Η

χρήση των προϊόντων EPS περιστέλλει δραματικά το κόστος και το χρόνο κατά την εκτέλεση των έργων» σκευών, σε μεταβατικά επιχώματα γεφυρών και σε λιμενικά έργα όπως στην προστασία των κρηπιδωμάτων λιμένων. 3. Θερμομονωτικά προϊόντα σε διάφορα πάχη που παράγονται, πιστοποιούνται και σημαίνονται κατά CE, σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13163 (Θερμομονωτικά προϊόντα κτιρίων). 4. Θερμομονωτικά προϊόντα για εφαρμογές εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων, που παράγονται, πιστοποιούνται και σημαίνονται κατά CE, σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΝ 13499 (Θερμομονωτικά προϊόντα κτιρίων Σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης (ETICS) με βάση την διογκωμένη πολυστερίνη) καθώς επίσης με την ETAG 004 και με την ΕΤEΠ 03-06-02-04. 80 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Για όλες τις εφαρμογές της διογκωμένης πολυστερίνης υπάρχουν διεθνείς και εθνικοί κανονισμοί, πρότυπα και αναλυτικές ερευνητικές και μελετητικές εργασίες Καθηγητών από το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΑΠΘ στην Ελλάδα και από πληθώρα πανεπιστημίων και πολυτεχνικών σχολών παγκοσμίως. Συνεπώς η διογκωμένη πολυστερίνη EPS δεν αξιολογείται μόνο σαν ένα θερμομονωτικό υλικό υψηλής απόδοσης, αλλά μέσα από τις πολλαπλές δυνατότητες τυποποίησης που έχει με βάση το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ

13163 και τις μελέτες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, είναι δυνατόν να παραχθεί σε διάφορους τύπους με διαφορετικές ιδιότητες και συνεπώς να προδιαγραφεί για πλείστες όσες εφαρμογές στον κλάδο των κατασκευών. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η τυποποίηση των προϊόντων δεν γίνεται πλέον με τα κιλά (φαινομένη πυκνότητα), αλλά με βάση τις μηχανικές αντοχές και πιο συγκεκριμένα την θλιπτική αντοχή η οποία μπορεί να καλύψει περιοχές από 30Kpa έως 500Kpa. Όλα τα προϊόντα από διογκωμένη πολυστερίνη παράγονται από εργοστάσια μέλη του Συνδέσμου με το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης κατά CE στο Σύστημα 1, σύμφωνα με τον Κανονισμό 305/11/ΕΕ (CPR) και τυποποίηση (EPS 30, EPS 80,…, EPS 500). Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 13163. Η χρήση των προϊόντων EPS περιστέλλει δραματικά το κόστος και το χρόνο κατά την εκτέλεση των έργων, επιλύνοντας ταυτόχρονα σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα, τα οποία η μέχρι σήμερα πρακτική αντιμετωπίζει με δύσχρηστες, εξεζητημένες, χρονοβόρες και κοστοβόρες μεθόδους.


DEPA_t48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

1:12

Page 60

Εξοικονόμηση με φυσικό αέριο και στις επιχειρήσεις Οι νέες μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα, έχουν ήδη αρχίσει να προσελκύουν ακόμη περισσότερους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και επιχειρήσεις και βιομηχανίες, καθώς τους προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Μ

ε τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν το Φεβρουάριο του 2016, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, με πτώση 4,5% στην αγορά της Νέας Υόρκης, η εξοικονόμηση που προσφέρει το λεγόμενο και «πράσινο καύσιμο» σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, αρχίζει να φθάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το γεγονός καταγράφεται μάλιστα, πλέον και στην Ελλάδα, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα μας ακολουθεί εξίσου πτωτική πορεία, με τη ΔΕΠΑ να έχει προχωρήσει σε 3πλό «κούρεμά» της κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές και από τα έξτρα έξοδα της ρήτρας «Take or Pay», μετά τη σχετική συμφωνία της με τη ρωσική εταιρεία GazpromExport.

Μείωση 9,1% και νέα πτώση τον Μάρτιο Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο τετράμηνο του 2015 η ΔΕΠΑ είχε μειώσει τις τιμές της κατά 3%, με μία δεύτερη μείωση να ακολουθεί στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους, ύψους

2,9% και μία τρίτη να προχωρά το τελευταίο διάστημα, της τάξης του 3,2% και θα αφορά τους μήνες από το Νοέμβριο του 2015, έως το Φεβρουάριο του 2016. Συνολικά λοιπόν, πρόκειται για ένα «ψαλίδι» 9,1%, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με κερδισμένους σε πρώτο βαθμό την εγχώρια βιομηχανία και δευτερευόντως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μετά και

την εξάλειψη της ρήτρα «Take or Pay», ύψους 5 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ προσέφερε νέες τιμές και στην ΕΠΑ Αττικής, επιτρέποντάς της να προχωρήσει με τη σειρά της, σε μείωση της τελικής τιμής του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές. Η νέα τιμή λοιπόν, αναμένεται να εφαρμοστεί για όλες τις καταναλώσεις του Μαρτίου, με την έκπτωση να οδηγεί σε χαμηλότερα τιμολόγια ακόμη και κατά 6% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

«Μαχαίρι» στα έξοδα ακόμη και κατά 40%

Μ

ε βάση και τα παραπάνω λοιπόν, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυξάνονται διαρκώς οι επιχειρήσεις που «στρέφονται» προς την κατεύθυνση του φυσικού αερίου, επιλέγοντάς το για κάθε χρήση της επιχείρησης, από τη θέρμανση μέχρι τους εταιρικούς τους στόλους, καθώς η εξοικονόμηση που προσφέρει έναντι των συμβατικών καυσίμων, είναι τεράστια και εκτιμάται ότι οδηγεί σε μείωση των σχετικών ετήσιων εξόδων, ακόμη και κατά 40%.

Αρτοποιεία, εστιατόρια, μεταφορικές εταιρείες και εταιρείες logistics, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κομμωτήρια, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων, εμπορικά κέντρα, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και μία σειρά από άλλους επαγγελματικούς χώρους έχουν αντιληφθεί τα οφέλη που παρέχει στους καταναλωτές το φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας το πλέον, για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών τους αναγκών.

Με δεδομένο δε, ότι το «πράσινο» καύσιμο θεωρείται πέραν από κορυφαία επιλογή του σήμερα και η σημαντικότερη λύση για το μέλλον, με βάση και τις παγκόσμιες οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος, δικαιολογείται απόλυτα και μία νέα τάση που έχει αρχίσει να παρατηρείται στον επιχειρηματικό κόσμο. Συγκεκριμένα, το φυσικό αέριο δείχνει να διεισδύει με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των start up επιχειρήσεων, καθώς η πλειοψηφία αυτών, ακολουθεί στρατηγική καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα της δραστηριότητάς της.


CAHEBA_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:48 πμ

Τουρισμός και διαμονή

Σελίδα 60

κοντά στη φύση

Πολυτελές κάμπινγκ με «πράσινο» χαρακτήρα

Τ

ο πολυτελές κάμπινγκ είναι μια τάση τουριστικής διαμονής και εμπειρίας που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, καθώς συνδυάζει τις ανέσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ένα πολυτελές θέρετρο, με την προσέγγιση στη φύση, μέσω της χρήσης ιδιαίτερων καταλυμάτων τοποθετημένων σε όμορφες τοποθεσίες. Η άνετη «φυσική» διαμονή, συνήθως συμπληρώνεται από ποικιλία δραστηριοτήτων και εμπειριών, όπως είναι τα σπορ, η τοπική γαστρονομία σε συνδυασμό με τη βιολογική καλλιέργεια, η σεμιναριακή και βιωματική εκπαίδευση, η θεραπεία/αποκατάσταση και άλλες μορφές θεματικού τουρισμού. Το ύφος και τα χαρακτηριστικά του glamping ποικίλλουν ανάλογα της χώρας που βρί-

σκεται. Θεωρείται μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, διότι αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά και την κουλτούρα της περιοχής στην οποία βρίσκεται τα οποία δύσκολα αναπαράγονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην Αφρική η διαμονή γίνεται σε μεγάλες σκηνές Serengeti και οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν οδήγηση στους αμμόλοφους, στη Μογγολία οι τουρίστες φιλοξενούνται σε παραδοσιακές θολωτές κατασκευές (γιούρτες). Στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί τύποι glamping που περιλαμβάνουν τη διαμονή σε vintage τροχόσπιτα (airstream), σε πολυτελείς σκηνές, κινητές κατοικίες, κοντέινερ σπίτια, δενδρόσπιτα, αχυρώνες, μετασκευασμένα φορτηγά ή λεωφορεία, ξύλινα τροχόσπιτα σε μορφή κάρου (gipsy caravan) κα.

Σχεδιασμός ενός πολυτελούς οίκο-

O

σχεδιασμός ενός πολυτελούς οίκοκάμπινγκ στην Ελλάδα είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση, διότι πρέπει να αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου, να μπορεί να εξυπηρετήσει θεματικές δραστηριότητες, να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στη λειτουργία του παρά τη διασπορά των καταλυμάτων και να διαθέτει αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση ως προς την ενέργεια, το νερό και τα απορρίμματα. Σημεία-κλειδιά Τα κυριότερα σημεία κλειδιά του σχεδια-

Το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Σ

το νέο ΕΣΠΑ, το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» (ΣΕΣ), στον τομέα της ενέργειας (Θεματικός Στόχος 4), δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μεταξύ άλλων προβλέπονται: Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγες παρεμφερείς εγκαταστάσεις με μετασκευασμένες σκηνές που συνδυάζονται κυρίως με θα-

82 Πράσινο σπίτι & κτίριο

λάσσια αθλήματα ή με εναλλακτική διαβίωση, χωρίς να προσφέρουν τις υπηρεσίες ενός πολυτελούς πεντάστερου ξενοδοχείου, ούτε να συνδυάζονται με θεματικό τουρισμό άλλων μορφών πέρα του αθλητισμού. Παρά το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο του Ε.Ο.Τ., λόγω της φυσικής ομορφιάς, του κλίματος, του πολιτισμού, της ποικιλίας των τοπικών προϊόντων και των δυνα-

τοτήτων βιολογικής καλλιέργειας τα χαρακτηριστικά του κάμπινγκ στην Ελλάδα, ταιριάζουν στο προφίλ του πολυτελούς οίκο-κάμπινγκ (glamorous eco-camping) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι τύποι των καταλυμάτων μπορούν να ποικίλλουν και να εναλλάσσονται με κοινό χαρακτηριστικό ότι δεν καταναλώνουν πρόσθετη ενέργεια από αυτή που παράγεται στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ

κ


CAHEBA_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:50 πμ

Σελίδα 61

Η λειτουργία της τουριστικής μονάδας

ο-

κάμπινγκ σμού ενός πολυτελούς οίκο-κάμπινγκ συνοψίζονται παρακάτω:  Κατηγορίες δρόμων και μονοπατιών (κύριοι δρόμοι τροχοφόρων, δευτερεύοντες δρόμοι πεζών και ελαφρών τροχήλατων οχημάτων, μονοπάτια πεζών)  Κατηγορίες οικημάτων (μεταφερόμενες κατοικίες, θεματικά τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα και άλλες τροχήλατες κατασκευές, πολυτελείς σκηνές) Κύρια-Βοηθητικά κτίρια Διαδρομές δικτύων Διαχείριση ενέργειας (παραγωγή, αποθήκευση, κατανάλωση)

(ενεργειακή αυτονομία) και δεν αλλοιώνουν το φυσικό ανάγλυφο για την τοποθέτησή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι κινητές κατοικίες, τα πολυτελή τροχόσπιτα, πολυτελείς σκηνές, καθώς και διάφορες μορφές ιδιαίτερων καταλυμάτων που δεν προσκρούουν στη νομοθεσία του Ε.Ο..Τ.

 Διαχείριση αποβλήτων (συλλογή, επεξεργασία, διάθεση) Διαχείριση όμβριων υδάτων Σκίαση-Ανεμοπροστασία  Εξυπηρέτηση πελατών- ανεφοδιασμός, υπηρεσίες Κόστος εγκατάστασης σε συνδυασμό με κόστος λειτουργίας, συντήρησης Αποθήκευση, προστασία κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Το μόνιμο προσωπικό του πολυτελούς οικο-κάμπινγκ θα επιφορτιστεί με την ευθύνη εύρυθμης λειτουργίας της τουριστικής μονάδας, όπως σε κάθε συμβατική τουριστική εγκατάσταση, συνεπώς δεν απαιτούνται κάποιες ειδικές δεξιότητες. Οι πρόσθετες υπηρεσίες διαχείρισης των εξειδικευμένων λειτουργιών του οικισμού καθώς και της παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες (περιβαλλοντική διαχείριση, γαστρονομία, αγροτική παραγωγή, άθληση, σεμινάρια, θεραπεία/αποκατάσταση κ.α.) θα αναληφθούν από εξωτερικούς συνεργάτες, που διαθέτουν τον εξοπλισμό και θα αναλάβουν με συμφωνημένους στόχους τη λειτουργία τους. Οι εξωτερικοί συνεργάτες θα ελέγχονται από τη διοίκηση του οικισμού και θα αποδίδουν ποσοστά από τα έσοδα της δραστηριότητάς τους στην επιχείρηση. Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες που θα μπορούν να αναληφθούν από εξωτερικούς συνεργάτες είναι οι εξής: Υπεύθυνος αθλητικού προγράμματος και δραστηριοτήτων με αντίστοιχους με τον αριθμό και την εποχή των δραστηριοτήτων δάσκαλους-βοηθούς.  Γαστρονομικός υπεύθυνος (chef) με βοηθούς που αναλαμβάνει τη συμβατική σίτιση και το πρόγραμμα γαστρονομικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.  Υπεύθυνος προγραμμάτων γιόγκα , πιλάτες, μασάζ, θεραπειών κλπ που αναλαμβάνει συνολικά τις σχετικές παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμβουλος επισκέπτης γεωπόνος για τη φύτευση και τον βιολογικό μπαξέ σε συνεργασία με τη γαστρονομική ομάδα και τον υπεύθυνο συντηρητή.  Υπεύθυνος μηχανικός για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ενεργειακή διαχείριση του οικισμού που μπορεί να συμμετάσχει και σε σχετική εκδήλωση ενημέρωσης.

Πράσινο σπίτι & κτίριο 83


CAHEBA_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

11:51 πμ

Τουρισμός και διαμονή

Σελίδα 62

κοντά στη φύση

Τα πρώτα στάδια ανάπτυξης

T

Το τουριστικό μοντέλο του eco glamping είναι ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο. Επειδή περιλαμβάνει μια καινούργια μορφή τουρισμού απαιτείται να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι ομάδες τουριστών που απευθύνεται, ώστε να οργανωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και

οι δραστηριότητες ανάλογα. Για να συνδυαστεί το κόστος αρχικής εγκατάστασης και μελλοντικών επεκτάσεων με το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του προτείνεται η αρχική εγκατάσταση (basic settlement) να είναι σχετικά μικρή, ώστε στη συνέχεια αφού αποκτηθεί

εμπειρία και δοκιμασθεί το μοντέλο στη πράξη να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων σε κεντρικό ή αποκεντρωμένο μοτίβο και να εμπλουτιστεί το πολυτελές οικο-κάμπινγκ με τους τύπους καταλυμάτων που ταιριάζουν στο προφίλ του συγκεκριμένου τουριστικού μοντέλου.

«Πράσινη» διαχείριση

Σ

χετικά με την περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση τοποθετούνται μετρητές ενεργειακής παραγωγής/ κατανάλωσης και ύδρευσης/αποχέτευσης σε όλα τα καταλύματα και θα συνοδεύονται από προγράμματα επιβράβευσης για τα καταλύματα με το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (αραιότερο πλύσιμο πετσετών, προσεκτική κατανάλωση ρεύματος κ.α.). Οι βραβεύσεις θα γίνονται σε μικρές εκδηλώσεις και τα βραβεία θα αφορούν πρόσθετες δωρεάν υπηρεσίες. (green

footprint, good practice for energy saving, carbon free, green summer). Αντίστοιχα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα υπάρχουν επιβραβεύσεις σε συμμετέχοντες στην συντήρηση/καλλιέργεια του βιολογικό μπαξέ, στη συλλογή των προϊόντων και στην προετοιμασία/ μάθημα μαγειρικής (eat local, raw food, prepare your meal, healthy summer). Όλες οι παραπάνω δράσεις θα υποστηρίζονται από social media ώστε να κοινοποιούνται σε ευρύτερο κύκλο ενδιαφερομένων.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα

Τ

ο τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας των προηγούμενων δεκαετιών οριοθετήθηκε από την ακαμψία των προδιαγραφών του Ε.ΟΤ. που με την πολιτική του επιδίωξε να προτυποποιήσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στη σημερινή περίοδο το μοντέλο αυτό έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν εξυπηρετεί τις τρέχουσες απαιτήσεις του παρεχόμενου τουριστικού μοντέλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νομοθεσία για τις ενοικιάσεις κατοικιών από

ιδιώτες που πρόσφατα απελευθερώθηκαν πλήρως και δεν απαιτείται άδεια του Ε.Ο.Τ. Το στοίχημα σήμερα είναι να προωθηθούν στην Ελλάδα ευέλικτες και οικονομικά βιώσιμες δομές τουρισμού που θα αναδεικνύουν την μοναδικότητα του φυσικού πλούτου και του πολιτισμού. Το πολυτελές οίκο-κάμπινγκ χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό το νέο μοντέλο τουρισμού που υπό προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοσθεί και σε υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η διαχείριση και η επικοινωνία του εγχειρήματος Όλες οι δράσεις και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του πολυτελούς οικο-κάμπινγκ θα χρειαστεί να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ευρύτερα γνωστές κυρίως μέσω των social media, ώστε να ενεργοποιηθεί το τμήμα του κοινού που θα ενδιαφερόταν για αυτή τη μορφή τουρισμού. Παράλληλα θα αναζητούνται συνεργασίες με εξειδικευμένα γραφεία θεματικού τουρισμού, οργανωτές συνεδρίων/σεμιναρίων, αθλητικούς οργανισμούς για διοργάνωση αγώνων και αυτόνομους οργανωτές σχετικών εκδηλώσεων (γαστρονομικά γκρουπ τουρισμού, αθλητικές extreme εκδρομές, σεμιναριακή επιμόρφωση κ.α.).

«Το στοίχημα σήμερα είναι να προωθηθούν στην Ελλάδα ευέλικτες και οικονομικά βιώσιμες δομές τουρισμού» *Άρθρο του κ. Λεωνίδα Μαυρίδη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, M.Sc. Environmental Design & Engineering

84 Πράσινο σπίτι & κτίριο


periexomena_tx45:Test_BmwX1_72.qxd

4/12/2015

4:49 μμ

Σελίδα 1


OIKOPAROS_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

7/4/2016

1:18

Page 86

Κατοικίες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Κατοικίες υψηλής αισθητικής με σεβασμό στο περιβάλλον Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας OikoΠΑΡΟΣ, κ. Γιώργου Στεφανόπουλου

Τ

ην εστίαση της OikoΠΑΡΟΣ στη δημιουργία κατοικιών με μειωμένο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», οι οποίες συνδυάζουν παράλληλα και την καλαισθησία με τη λειτουργικότητα, τονίζει στη συνέντευξή του στο «Πράσινο Σπίτι & Κτίριο», ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Στεφανόπουλος.

Ποια είναι η δραστηριότητα της OikoΠΑΡΟΣ; Η OikoΠΑΡΟΣ είναι κατασκευαστική εταιρία που ιδρύθηκε το 2003. Ωστόσο προσωπικά δραστηριοποιούμαι στον τομέα των κατασκευών εδώ και 20 χρόνια. Η ίδρυση της εταιρίας ήταν, λοιπόν, το επόμενο επιχειρηματικό βήμα για την εξέλιξη της δραστηριότητας μου.

86 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Έχουμε δικά μας έργα και αναλαμβάνουμε επίσης για λογαριασμό των πελατών μας καινούργιες κατασκευές και ανακαινίσεις. Προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών από την έκδοση της άδειας ή ακόμη και την εύρεση του κατάλληλου οικοπέδου για τον πελάτη μας μέχρι την παράδοση του έργου.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ταυτότητα στην OikoΠΑΡΟΣ; Σαφώς. Η OikoΠΑΡΟΣ δίνει έμφαση στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία όμως τελικά υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μιας πολυτελούς κατοικίας, αλλά και τις ειδικές και ξεχωριστές ανάγκες κάθε πελάτη μας. Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να χτίσουμε υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας κατοικίες με παραδοσιακά υλικά που εναρμονίζονται πλήρως με την αρχιτεκτονική του νησιού, αλλά και με το φυσικό τοπίο, ενώ παράλληλα σέβονται το περιβάλλον και αξιοποιούν φυσικές τεχνικές λύσεις περιορίζοντας κατά το δυνατό τις περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις. Είναι τελικά αυτός ο συνδυασμός, το «πάντρεμα» που μας «δυσκολεύει», μας εμπνέει και μας ωθεί κάθε φορά να αναζητούμε νέες ιδέες και καλύτερες λύσεις.

Με ποιον τρόπο και ποιες τεχνικές το καταφέρνετε αυτό; Με πολλούς τρόπους και ανάλογα με την κάθε κατοικία. Ως βασική αρχή προτιμάμε πάντα φυσικά υλικά όπως πέτρα, ξύλο, μάρμαρο, βότσαλο κλπ ιδανικά τοπικής προέλευσης. Επίσης, προσέχουμε το φυσικό προσανατολισμό του κτιρίου και αξιοποιούμε στο μέγιστο την τοποθεσία του οικοπέδου. Και άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι προσφέρουμε στους πελάτες μας εναλλακτικές τεχνικές λύσεις π.χ. για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, τη σωστή λειτουργία του κτιρίου και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, εδώ και 4 χρόνια όλες οι καινούργιες κατασκευές μας έχουν βιολογικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων του οποίου τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά χωρίς, καμία συντήρηση, καμία κατανάλωση ρεύματος και δωρεάν πότισμα του κήπου.


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:00

Page 87

GREEN info PAGES

“Green” Market Guide ! Νέα από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και προιόντων της «πράσινης αγοράς» (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέρμανσης, λευκών συσκευών, χρωμάτων κλπ). Μαζί, συμβουλές και απαντήσεις σε «συχνές ερωτήσεις» για το τι προσέχουμε ΠΡΙΝ τις αγορές μας και ένας πλήρης οδηγός αγοράς με τα χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας των ειδικών επιχειρήσεων τις οποίες κατατάσουμε ανά κατηγορία ώστε να βρίσκεται εύκολα και γρήγορα αυτό που χρειάζεστε.

Θέρμανση και οικονομία Η διαρκής αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε πλήθος νέων εναλλακτικών επιλογών θέρμανσης, που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, δίνοντας έμφαση στην οικονομία. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C ABB 13o χλμ ΑΘΗΝΩΝΛΑΜΙΑΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102891500 www.abb.gr ADTHERM Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, 18450 ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ALPHA GRISSIN 16o χλμ. Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ 2126875400 www.alphagrissin.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr BAILOS CLIMATENERGY Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 102, ΠΑΤΡΑ, 2610325109 www.bailos.gr

BAUTHERM Χαλκιδικής 100, Θεσ/νίκη 2310850976 www.bautherm.gr BIG SOLAR Λ. ΝΑΤΟ 100, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 210-5509000 www.bigsolar.gr BELIMO ΛΥΣΙΟΥ 11, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109714722 CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176-7 www.calda.gr CARRIER AHI Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ 18, Αθήνα 2106796300 www.ahi.carrier.gr CLOCKWORK ENERGY Λ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 150, ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310225177 www.clockwork-energy.gr

CLIMATISM Λ. ΒΟΥΛΙAΓΜΕΝΗΣ 148, ΓΛΥΦΑΔΑ, 2108981130 www.climatism.gr CLIMA HELLAS ΛΕΩΦ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 21, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104836273-4 www.climahellas.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr DAIKIN ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ 50, ΜΑΡΟΥΣΙ 2108761315 www.daikin.gr DELPHIS S.E ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2, ΚΗΦΙΣΙΑ, 2106209929 www.delphisgroup.gr DIMAKIS SA ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 73, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310848845 www.e-dimakis.gr ECOENERGIA A.E. ΣΟΥΛΙΟΥ 48, 55134, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr

ECOFER ΙΘΩΜΗΣ 6 & ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ, 15231 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106715510 www.ecofer.gr ECO FRIENDLY SOLUTIONS ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗ 38, 10678 ΑΘΗΝΑ, 2103836440 www.ecofriendly.com.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104321398 www.electrotech.gr ENERBIS Μ.Ε.Π.Ε. ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 14, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109736230, www.enerbis.gr ERGON EQOUIPMENT AETE Κλεισθένους 102 & Παπαφλέσσα 2 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106049420 www.ergon.com.gr

FG EUROPE Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 128, 16674, ΓΛΥΦΑΔΑ, 2109696500 www.fgeurope.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu GAS STUDIO Ι. ΠΑΣΑΛΙΔΗ 10, Κ. ΤΟΥΜΠΑ 2310941066 www.gasstudio.gr HITACHI DIGITAL MEDIA GROUP Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 364 & ΔΕΛΦΩΝ 1, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106837200 www.hitachi-eu.com I –CONCEPT Λ. Λαυρίου 86Α, 19002 Παιανία, 2106626584 www.i-concept.gr

INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝΛΑΜΙΑΣ, 14565 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2113003300 www.inventor.gr KLIMATIKA ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 281, ΚΟΡΩΠΙ, 2106624526 www.klimatika.gr LG ELECTRONICS HELLAS ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ 1 Π. Φάληρο, 210-4800553 www.lg.com/gr MENERGA ΛΥΣΙΟΥ 11, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109714722, www.menerga.gr NANODOMI ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 109, 11472 ΑΘΗΝΑ, 210-3629581 www.nanodomi.com NEON ENERGY ΘΕΣΗ ΚΥΡΙΛΛΟ, 19300 ΒΙ.ΠΕ., ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, 2102837000 www.neonenergy.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 87


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:01

Page 88

GREEN info PAGES ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ & A/C NIPPON Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 110, 15344 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106654861 www.nipponsa.gr ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, 19400 ΚΟΡΩΠΙ, 2105701410 www.bosch.gr www.buderus.gr

SAMSUNG ELECTRONICS HELLAS S.A. ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 24Α, ΜΑΡΟΥΣΙ www.samsung.com SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106830351-2 www.sieline.gr

SIOKOS PROFESSIONAL SOLUTION ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΦΕΛΗ, ΚΤΙΡΙΟ Γ’, Τ.Θ. 3120 ΕΥΟΣΜΟΣ – ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310600078 www.siokos.com.gr

SYSTEMAIR ΑΣΤΡΟΥΣ 13, 13121 ΙΛΙΟΝ, 2105789766 www.systemair.gr ΤΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. ΑΘΗΝΩΝ 50 ΑΘΗΝΑ, 2105244000 www.tournikiotisgroup.gr THINK CLIMA ΕΥΡΥΒΙΑΔΟΥ 4, 54638 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310953390 www.thinkclima.gr TOYOTOMI Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ 6, 12242 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105386400 www.gedsa.gr/toyotomi.htm TRANE ΕΛΛΑΣ ΑΕ ΕΡΙΦΥΛΗΣ 18, 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2108112222 www.trane.com TSITSOS CLIMA ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 22, ΕΛΕΥΣΙΝΑ, 2105548414 www.tsitsos.gr WILO HELLAS ABEE ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 80, 14569 ΑΝΟΙΞΗ, 2106248305, www.wilo.gr WOLF GMBH ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ 17 & ΔΑΜΩΝΟΣ, 55535 ΠΥΛΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310322000

YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207 www.reinhaus.gr Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105624054 www.pappasclima.gr ΑΦΟΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΝΕΟΣ ΣΚΟΠΟΣ, ΣΕΡΡΕΣ 2321032500 www.tritherma.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ 61, Ν. ΙΩΝΙΑ 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ Ο.Ε. ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 www.xoursoulidis.com ΒΙΟΣΩΛ 1η & 18η Οδός ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ 2103410000 www.biossol.gr ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 51, ΜΟΣΧΑΤΟ 2109400720, 2109483700 www.deltatechniki.gr

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310535975, 2310536696 www.diathermiki.gr ΔΙΑΤΕΚ Ο.Ε. ΕΒΡΟΥ 8, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105691199 www.diatek.gr ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ. ΑΝΘΟΥΣΗΣ 12, 15351 ΠΑΛΛΗΝΗ, 2106665552 www.thermogas.gr ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, 2310453960 www.alphaenergiaki.gr ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ, ΚΑΛΟΧΩΡΙ, 54628, 2310813287 www.ikoenergia.gr ΟΛΕΦΙΝΗ Α.Ε.Β.Ε. ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2296027624 www.olefini.gr

AGELOPOULOS GROUP Π. ΡΑΛΛΗ 445, ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr ARMONIA ENERGY ΟΙΔΙΠΟΔΟΣ 19, 10443 ΑΘΗΝΑ, 210 5124306, 210 2639170 www.armoniaenergy.gr

ATHENS PELLET CENTER Ν.ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ 50, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102405765, 2102445835 www.pelletcenter.gr AXIVEN ΧΕΙΜΑΡΑΣ 3, 14343 Ν.ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 2102027960, 18220 www.axivenbuildingcare.com

BAILOS CLIMATENERGY Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 102, ΠΑΤΡΑ, 2610325109 www.bailos.gr BIO ENERGA 24ο ΧΛΜ. Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΑ 228,19009 ΡΑΦΗΝΑ 2294076337, 6977225227 www.bioernerga-tzakia.gr CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176-7 www.calda.gr CASA ROMANTICA ΖΑΛΟΓΓΟΥ 4, 15343 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2108228000 www.casashop.gr CERAMIC SUN ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ 54, 55134 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310850588 www.ceramicsun.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΑΘΗΝΑ 2117109449 www.cocoon.gr COPCO - ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ ΗΛΕΙΑΣ 36, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 2104946298-296 www.copco.gr

CLIMATISM Λ.ΒΟΥΛΙAΓΜΕΝΗΣ 148, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ 2108981130 www.climatism.gr DELONGHI KENWOOD APPLIANCES HELLAS AE ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 96, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 2102854880 www.delonghi.com/el-gr DELATOLAS ENERGY Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ & ΓΟΥΝΑΡΗ 4, ΚΑΜΑΤΕΡΟ. 2102619074, www.delatolasenergy.gr DIMAKIS SA ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 73, 54642 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310848845 www.e-dimakis.gr ECOENERGIA A.E. ΣΟΥΛΙΟΥ 48, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, 2310322972, 2310321276 www.ecoenergia.gr ECOFER ΙΘΩΜΗΣ 6 & ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 210675510 www.ecofer.gr ENERBIS Μ.Ε.Π.Ε. ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 14, 16346 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 2109736230 www.enerbis.gr

ENERGY SAVING ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 2, 11146 ΓΑΛΑΤΣΙ, 2102220515 www.energy-saving.gr HMT ΜΕΝΕΛΑΟΥ 75, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109516222 www.hmtechniki.com GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu INOX MARE HELLAS AEE ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310426321, 2310753384 www.inoxmare.gr INVENTOR ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ 2 & ΠΑΡΟΔΟΣ 24ο ΧΛΜ ΕΘΝ.ΟΔΟΥ ΑΘ.-ΛΑΜΙΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 2113003300 www.inventor.gr KAS GROUP ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ, ΛΕΣΒΟΥ 2251084580 www.kas.com.gr KEA ENERGY Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 104, ΛΕΥΚΩΝΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 2321098666 www.keaenergy.gr

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ADTHERM Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr AVANT-GARDE ENERGY M.ΕΠΕ ΑΝΔ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 28Α & ΒΡΥΟΥΛΩΝ, Α. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2314319395 www.ag-energy.gr

88 Πράσινο σπίτι & κτίριο


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:01

Page 89


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:02

Page 90

GREEN info PAGES ΘΕΡΜΑΝΣΗ KLIMATIKA ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 281, 19400 ΚΟΡΩΠΙ 2106624526 www.klimatika.gr LEROY MERLIN GREECE /SGB SA ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 44, ΚΤΙΡΙΟ Α, ΜΑΡΟΥΣΙ, 210 6256224, www.leroymerlin.gr MAGMA - Κ.ΜΠΟΝΗΣ Α.Ε.Β.Ε. Λ.ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 113, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, 2106220520-1 www.magmaradiators.com

MEGATHERM 27ο ΧΛΜ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 2396023437 www.megatherm.gr MICROBOILER ΤΕΜΠΩΝ 16, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2114045145 www.microboiler.eu REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, ΔΑΦΝΗ, 2106714737 www.reflex.de

ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ 2105701410, www.bosch.gr www.buderus.gr RITA GROUP ΗΠΕΙΡΟΥ 28-30, 18540 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104122219 www.rita-group.gr, www.infraheating.gr SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106830351-2 www.sieline.gr

SERTON ΜΟΙΡΑ & ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ, 19600 ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2105556259 www.serton.gr WILO HELLAS ABEE ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 80, 14569 ΑΝΟΙΞΗ, 2106248305, www.wilo.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr

ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, 17675 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207 www.reinhaus.gr Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105624054 www.pappasclima.gr ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε. ΠΑΡΓΑ, 48060 2684031102, 6944453517 www.alexiouparga.gr

ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ, 2106039795 www.heliadaenergy.com ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.ΑΝΘΟΥΣΗΣ 12, 15351 ΠΑΛΛΗΝΗ, 2106665552 www.thermogas.gr

ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310453960 www.alphaenergiaki.gr ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ Λ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 168 ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102465489 www.filippatos.gr

ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr CORAL GAS A.E.B.E.Y Γ. ΑΒΕΡΩΦ 26-28, ΠΕΡΙΣΣΟΣ, 2109491000

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ 800 11 90 600 www.coralgas.gr ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 57, ΑΘΗΝΑ 2103692700 www.petrogaz.gr

CALORIA Α.Β.Ε.Ε. ΑΘΗΝΑ, 2106628068 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310328062 www.caloria.gr DIMAKIS SA ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 73, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310848845 www.edimakis.gr ENERGAS ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 19, 55134 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, 2310486684 ΠΕΡΑΙΑ, 2392400400 www.energasgroup.com ECOFER ΙΘΩΜΗΣ 6 & ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ, 15231 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106715510 www.ecofer.gr

ENERGY SAVING ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 2, 11146 ΓΑΛΑΤΣΙ, 2102220515 www.energy-saving.gr ERDGAS E&C ΕΠΙΓΕΝΟΥΣ 20, ΑΘΗΝΑ, 210 2801210 www.erdgas.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu GAS STUDIO Ι.ΠΑΣΑΛΙΔΗ 10, Κ.ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣ/ΚΗ 2310941066 www.gasstudio.gr

ICON GROUP Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, ΑΘΗΝΑ 2108314387 www.iconstruction.gr

ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ 31-33 & ΣΠ. ΠΑΤΣΗ, 10447 ΑΘΗΝΑ, 2103406000 www.aerioattikis.gr

ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΔΙΑΤΕΚ Ο.Ε. ΕΒΡΟΥ 8, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ 2105691199, www.diatek.gr ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΓΑ 64 & ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΦΙΛΟΘΕΗ 2106813950 www.diexodos-techniki.gr

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ADTHERM Τ.ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 8, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351026796 www.adtherm.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr ARISTON THERMO ΜΑΤΖΑΓΡΙΩΤΑΚΗ 4, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109512922 www.ariston.com BABALIS ENERGY ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 248, 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ, 2106543889 www.babalis-energy.gr

KLIMATIKA ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 281, ΚΟΡΩΠΙ, 2106624526 www.klimatika.gr NEW ENERGY TECH ΧΡ. ΣΜΥΡΝΗΣ 22, ΠΕΥΚΗ, 2121003694 www.newenergytech.gr ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ, 2105701410, www.bosch.gr www.buderus.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ 61, Ν. ΙΩΝΙΑ, 2102714029, 2102776431, www.mavrouafoi.gr ΔΕΠΑ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2102701254 www.depa.gr

ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 219, ΛΑΡΙΣΑ 801 801 801 2, 2410 680400 www.epathessalia.gr ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 256 ΚΑΙ Δ. ΓΛΗΝΟΥ 7, ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 80111953000, 2310 584444 www.epathessaloniki.gr ΔΙΑΤΕΚ Ο.Ε. ΕΒΡΟΥ 8, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ 2105691199, www.diatek.gr ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 2, 11473 ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 210 6428914 www.kanellakis-sa.gr

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ FILTREX FILTER SOLUTIONS Θ.ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΥ 6 & ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙ ΠΑΤΡΑ, 2610526526 www.filtrex.gr SYSTEMAIR ΑΣΤΡΟΥΣ 13, ΙΛΙΟΝ 2105789766 www.systemair.gr

90 Πράσινο σπίτι & κτίριο

Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΟΥ 48, 12241 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105624054 www.pappasclima.gr ΚΑΦΦΕ Α.Ε. ΣΗΤΕΙΑΣ 6, 14451 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102850573 www.kaffe.gr

ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ ΑΕ ΒΑΚΧΟΥ 20, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310535975, 2310536696 www.diathermiki.gr ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 2, 11473 ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 210 6428914 www.kanellakis-sa.gr ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 3, ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΑΤΤ., 2106220600, 210 8161926 www.petrelaiothermansis.gr

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ HAGER HELLAS ΑΕΒΕ ΜΑΤΣΑ 7 14564, ΚΗΦΙΣΙΑ 2106203800 www.hager.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu SIEMENS ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ 6-8, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106864111 www.siemens.gr /buildingtechnologies SAUTER ΡΟΥΜΕΛΗΣ 23, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106844157, www.getech.gr SMART HOUSE &BUILDING CONTROL Ν. ΠΑΡΙΤΣΗ 72, Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 2106716302 www.eibshop.gr

Ρομποτική Βιομηχανικοί αυτοματισμοί Ηλεκτρολογικές Εφαρμογές Διαχείριση Ενέργειας

Κολιάτσου 30, Κόρινθος Τηλ.27410 24104 info@dinami2.gr dinami2.com


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:02

Page 91

Γη και ήλιος στην υπηρεσία της θέρμανσης Σε μία εποχή κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες της πλειοψηφίας των καταναλωτών είναι περιορισμένες και οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν απόλυτα ανοδική πορεία, η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η γεωθερμική, μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα οικονομικές λύσεις για κάθε κτίριο, τόσο στην θέρμανση, όσο και στην ψύξη. ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 3DS ENERGY ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ 14, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310321558 www.3ds.com.gr AELIA POWER ENERGY SOLUTIONS Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1 , ΜΕΛΙΣΣΙΑ, 2106139966 A.S.T. / ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ν. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Λ.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 170, 13671 ΑΧΑΡΝΑΙ 2102443790, www.a-s-t.gr ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ REIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 210 9577207, www.reinhaus.gr AGELOPOULOS GROUP Π.ΡΑΛΛΗ 445, ΝΙΚΑΙΑ, 2104257000 www.agelopoulos.gr AMCOR-ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ 7ο ΧΛΜ ΕΘΝ.ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ, ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 81Β Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2102528740-1 www.amcor.gr ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721023124 www.andrianos.gr AVANT GARDE ENERGY Μ.Ε.Π.Ε. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 28Α & ΒΡΥΟΥΛΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2314319395, 6936947950 www.ag-energy.gr

CALDA ENERGY AEBE ΤΑΤΟΪΟΥ 100, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843176, www.calda.gr CALPAK ΛΕΩΦ.ΣΥΓΓΡΟΥ 9, ΑΘΗΝΑ, 2109247250, www.calpak.gr CASA CALORE ΜΕΘΩΝΗΣ 5 ΝΕΑ ΣΕΠΟΛΙΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2105733922 www.solarthermosifones.gr CLIMATISM Λ.ΒΟΥΛΙAΓΜΕΝΗΣ 148, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ 2108981130 www.climatism.gr DIANA SOLAR ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ, 2221053760 www.diana-solar.gr ECOFER ΙΘΩΜΗΣ 6 & ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟΥ, 15231 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106715510 www.ecofer.gr GAUZER Δ.ΘΕΟΔΩΡΑ 26, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102812518 www.gauzer.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu

GREEN SOLAR VACUUM ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310953421 www.green-solar.net ILIOFAR ΕΛ.ΦΥΤΑ 18, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102465298 www.iliofar.gr MEGASUN-ΗΛΙΟΑΚΜΗ ΝΕΑ ΖΩΗ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105535624 www.helioakmi.gr NOBEL ΞΥΛΙΝΑΚΗΣ ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑΣ 23, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102404051 www.nobel.gr PLATINA ENERGY 21ο ΧΛΜ ΠΑΙΑΝΙΑΣΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΡΩΠΙ 2106674989, 6948754200 www.platina.gr REFLEX HELLAS A.E. Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, 17237 ΔΑΦΝΗ 2106714737 www.reflex.de ROBERT BOSCH A.E. ΕΡΧΕΙΑΣ 37, ΚΟΡΩΠΙ 2105701410, www.bosch.gr www.buderus.gr ROMINA ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ & ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105988941 www.romina.com.gr SIELINE ΣΥΓΓΡΟΥ 2 & ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106830351-2 www.sieline.gr

SOL Ε.Π.Ε Ι. ΡΑΛΛΗ 19, 14452 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102843376 www.sonne.gr SOL VIOLARIS ΑΓ.ΘΩΜΑ 125, 19002 ΠΑΙΑΝΙΑ, 2106634575 www.sol-violaris.gr SOLE S.A. ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ & ΛΕΥΚΤΡΩΝ, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2102389500 www.eurostar-solar.com SOLAR VACUUM Λ.ΑΘΗΝΩΝ 246, 12462 ΧΑΪΔΑΡΙ, 2105814256 www.solarvacuum.gr

WILO HELLAS ABEE ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 80, 14569 ΑΝΟΙΞΗ, 2106248305 www.wilo.gr ΑΦΟΙ Κ. ΜΑΥΡΟΥ Ο.Ε. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ 61, Ν. ΙΩΝΙΑ 2102714029, 2102776431 www.mavrouafoi.gr ΔΙΑΤΕΚ Ο.Ε. ΕΒΡΟΥ 8, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ 2105691199, www.diatek.gr ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ 2106039795 www.heliadaenergy.com

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.ΑΝΘΟΥΣΗΣ 12, 15351 ΠΑΛΛΗΝΗ, 2106665552 www.thermogas.gr ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΥ 2, 11473 ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ 210 6428914 www.kanellakis-sa.gr ΜΥΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 7 ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310453960 www.alphaenergiaki.gr ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε. 3ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΟΧΩΡΙ 2310813287 www.ikoenergia.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 91


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:02

Page 92

GREEN info PAGES ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ INTEREXPERTS ΦΩΣΤΙΝΗΣ Α. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ Α. ΟΕ 2104101540 www.interexperts.gr RAINBOWWATERS ΤΑΤΟΙΟΥ 323, ΑΧΑΡΝΕΣ, 2108000488 www.rainbowwaters.gr

ΟΙΚΟΠΑΡΟΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑ, ΠΑΡΟΥ 2284023353 www.oikoparos.gr WATERPAN ΟΡΦΕΩΣ 111, ΑΘΗΝΑ 2103469500 www.waterpan.gr

ΤΕΜΑΚ ΛΕΩΦ.ΤΑΤΟΪΟΥ 62, 13677 ECOFILTER SYSTEMS INTERNATIONAL ΑΧΑΡΝΕΣ 2102581583 www.temak.gr Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 58, ΝΕΑΠΟΛΗ, VELUDA ΜΙΝΩΟΣ & ΤΥΡΤΑΙΟΥ 29, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟ, 2810370467 2310530830 www.veluda.gr www.ecofilter.gr

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ENERGYWATER ΛΑΓΚΑΔΑ 335, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310654555 www.energywater.gr OSMO-AΦΟΙ ΒΙΤΑΛΗ & ΣΙΑ ΕΕ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ 6-8, 18532 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104224652 www.osmo.gr WILO HELLAS ABEE ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 80, ΑΝΟΙΞΗ, 2106248305, www.wilo.gr SYR – REFLEX HELLAS A.E Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 165, ΔΑΦΝΗ, 2106714737 www.syr.de, www.reflex.de

AID ENGINEERING LTD ΑΙΘΡΙΑΣ 17, ΚΗΦΙΣΙΑ 2108003784 www.aidengineering.gr

ΑΛΚΥΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ 2Α, ΤΡΙΠΟΛΗ, 2710221027 www.alkyon-energy.gr

ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ Λ.ΑΝΘΟΥΣΗΣ 12, 15351 ΠΑΛΛΗΝΗ, 2106665552 www.thermogas.gr

ARVIS SOLAR LTD ΗΠΕΙΡΟΥ 24, ΑΘΗΝΑ, 2110136560 www.arvisolar.gr BIO ENERGA 24ο ΧΛΜ. Λ.ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 228, 2294076337, 6977225227 www.bioernerga-tzakia.gr

ECOSENSE Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 22, ΠΕΥΚΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310639013, 2310639015 www.ecosense.gr MEGATHERM 27ο ΧΛΜ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 2396023437 www.megatherm.gr

A. ΦΟΥΚΗΣ ΛΑΕΡΤΟΥ 22, CAPITAL CENTER, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310474900, www.foukis.gr ΕΥΔΙΤΗ ΕΠΕ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 136, ΑΘΗΝΑ, 2106446330 www.euditi.gr ΦΟΥΚΗ ΝΑΤΑΣΑ & ΣΙΑ ΕΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ 2130429373

AE KAUFMANN MIKE/ NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, 17674 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com ΑΚΚΙΔΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2105243667 www.akkida.gr AVANT-GARDE ENERGY M.ΕΠΕ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 28Α & ΒΡΥΟΥΛΩΝ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2314319395 www.ag-energy.gr ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 61, ΜΑΡΟΥΣΙ 2106199391, 6977444250 www.roumeliotisgroup.com

GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu GREENFOOTPRINT ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 37, ΑΘΗΝΑ 2106236388 www.greenfootprint.gr TECHNOIKO ΑΥΓΗΣ 57, ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2102840589 www.kenak.gr YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 2102284500, www.yiamco.gr EFERGY HELLAS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 115, ΓΑΛΗΝΗ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 57013, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310-535577 www.efergy.gr

ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗREIN HAUS ΣΠΑΡΤΗΣ 90, ΚΑΛΛΙΘΕΑ 210 9577207 www.reinhaus.gr MAXEN ΠΛΑΠΟΥΤΑ 26, 16561 ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ 2109641290, 6934261662 www.maxen.gr MEAZON A.E Κονίτσης 5, 15125 Μαρούσι 2108020205 www.meazon.com PADEV LTD ΓΕΡΑΚΙΟΥ 31, 10443 ΑΘΗΝΑ 2105133334 www.padev.gr

ΒΙΟΜΑΖΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ 693 2378444, www.theodorou.info TEPOSTONE 2χλμ. Λ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥΚΑΛΥΒΙΑ, 2299046470 www.tepostone.gr

ESCO ANDRIANOS ΠΛΑΤΩΝΟΣ 30, 24100 ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2721023124 www.andrianos.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu ZEB - ZERO ENERGY BUILDING ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ6, ΑΘΗΝΑ, 2109400744, www.zeb.gr

92 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ADLER ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 42, 14234 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 2102710884, 2310801564 adlergr@otenet.gr AKZONOBEL ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 10, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, 2108160160 www.interpon.com ΒΙΒΕΧΡΩΜ ΤΘ 4, ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2105538700 www.vivechrom.gr BERLING ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ 2262031663 www.berling.gr BENJAMIN MOORE PAINTS ΝΑΠΟΛ. ΖΕΡΒΑ 18, ΓΛΥΦΑΔΑ 2106620713 www. benjaminmoore.gr CARMYCO ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970 www.statuspaints.gr

D&G TRADE S.A. Αγίου Αλεξάνδρου 7, Π. Φάληρο, 2109852910 www.dgtrade.gr DRUCKFARBEN KRAFT Λ. ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗΡΙ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105519500 www.druckfarben.gr ELVAL COLOUR S.A. 3ο χλμ. Περ.Οδού Οινοφύτων, 2262053576 www.elval-colour.com ER-LAC Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ 34 ΧΛΜ ΑΥΛΩΝΑΣ 2295022146, www.erlac.gr MAPEI ΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΡΙΤΣΩΝΑΣ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ, 2262071906 www.mapei.gr NanoPhos Τεχν. & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, 22920 69312 www.NanoPhos.com

ΛΕΥΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ NOBEL LACK ΒΙΟΜ.ΠΕΡΙΟΧΗΝΤΑΜΠΑΣΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262031385 www.nobellack.gr THRAKON ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970, www.thrakon.gr VECHRO ΑΡΧ/ΣΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 2, ΜΟΣΧΑΤΟ, 21048161013 www.vechro.gr VITEX - HERMES ΤΘ 139 Ημερος Τόπος, Ασπρόπυργος, 2105589400 www.vitex-hermes.gr ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΧΡΩΜΑ Α.Ε ΑΧΙΛΛΕΩΣ 77, Π.ΦΑΛΗΡΟ, 2109827797 www.egglezos.gr ΧΡΩΤΕΧ ΜΑΡΝΗ 39, ΑΘΗΝΑ 8011152300 www.chrotex.com

AKS – JUNO ΔΙΑΛΕΤΤΗ 17, 54621 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310266265 www.aks.gr BSH GROUP 17ο ΧΛΜ.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑ, 2104277870 www.bsh-group.gr ELECTROLUX ΕΛΛΑΣ ΛΗΜΝΟΥ 4, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310561950 www.electrolux.com.gr INDESIT COMPANY HELLAS Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 93, 16674 ΓΛΥΦΑΔΑ, 2111072900 www.indesit.com

FOURLIS TRADE Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 340, Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 2106293000 www.fourlistrade.gr LG ELECTRONICS HELLAS ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ 1, Π. ΦΑΛΗΡΟ, 2104800553 www.lg.com/gr TEKA HELLAS Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 245-247 Ν.ΨΥΧΙΚΟ, 2106754858 www.teka.com WHIRLPOOL HELLAS Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 581 ΑΘΗΝΑ, 2109946400 www.whirlpool.gr

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΜΙΑ GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302, www.global-energy.eu ΥΑΛΟΤΕΧΝΙΚΗ - ΛΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 9, ΜΕΛΙΣΣΙΑ, 2108031490, www.lousis.gr TSANTILAS GLASS L.T.D. ΠΕΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΘΗΒΩΝ, ΜΑΝΔΡΑ, 2105550592 www.tsantilasglass.gr


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:03

Page 93

Θερμο-προστασία από τα περιττά έξοδα Η σωστή θερμομόνωση ενός κτιρίου μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ως εκ’ τούτου αποτελεί βαρόμετρο για τον περιορισμό των εξόδων για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων μιας κατοικίας, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου. ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ALOUSYSTEM ΘΕΣΗ ΚΥΡΙΛΛΟ, 19300 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ, 2115550000 www.alousystem.gr

ALUMIL Λ.ΤΑΤΟΪΟΥ 327,ΑΧΑΡΝΑΙ, 2106298100, BI.ΠΕ. ΚΙΛΚΙΣ, 23410 79300 ΙΑΤΡΟΥ ΓΩΓΟΥΣΗ 8, ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310692472, 2310688310 www.alumilsolar.com

Η KBE επιβάλλει την εξέλιξη του συνθετικού κουφώματος, με την σειρά Greenline. Με υλικά που δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, εξασφαλίζετε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση με χαμηλό συντελεστή θερμοδιαπερατότητας (1.3 έως 1.0).

Profine Hellas Φώτης Λούκας Τηλ: 2333041771 Κιν: 6944312696 kbegr@otenet.gr www.kbe.gr

ALUMINCO ΑΕ ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262047000 www.aluminco.com ALUPLAST ΟΙΚ.ΤΕΤΡ.53Β ΔΑ 8 ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΣ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310532901 www.aluplast.gr ALUSET ΛΑΚΚΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΜΕΓΑΡΑ, 2296089002 www.aluset.gr ELVAL COLOUR S.A. 3ο ΧΛΜ. ΠΕΡ.ΟΔΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ – ΑΓ. ΘΩΜΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 2262053576 www.elval-colour.com EUROPA Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 108, ΜΑΡΟΥΣΙ 2262032202 www.profil.gr EXALCO ΑΕ 5ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣΑΘΗΝΑΣ, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 www.exalco.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu

FOTAGON ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 13 ΠΟΛΙΧΝΗ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2311212075 www.fotagon.gr KAPTAIN ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 126, ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2221032430, www.kaptain.gr

REHAU Λ.ΠΑΙΑΝ.-ΜΑΡΚ/ΛΟΥ, ΠΑΙΑΝΙΑ 2106682500 www.rehau.com TEXAL 48η ΟΔΟΣ, ΑΡ. 3 ΒΙΟ.ΠΑ. ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, 13341, 2102402262, 2102474884 www.texal.gr

AΦΟΙ Γ. ΚΕΧΑΪΔΗ Α.Ε.Ε 8ο ΧΛΜ ΚΟΖΑΝΗΣΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, 2461045310-1 www.afoikechaidi.gr Ζ ΚΑΠΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜ. ΤΡΥΠΙΑ 29 ΑΘΗΝΑ 2106894971, 6942486357 www.kamitsakis-group.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 93


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:03

Page 94

GREEN info PAGES ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ECOCOSMOS ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 55, 14342 Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2102530130 www.ecocosmos.com.gr FIBRAN ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 37, ΑΝΟΙΞΗ, 2108142414 www.fibran.gr FIBREX HELLAS ΚΗΦΙΣΙΑΣ 32, 15125 ΑΘΗΝΑ 2106847833 www.fibrexhellas.gr

GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu

NEON ENERGY 12ο ΧΛΜ.ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, ΜΕΤ/ΣΗ 2102837000 www.neonenergy.gr ROTA GLASS L.T.D. ISELCO HELLAS ΕΠΕ ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ, Λ.ΑΘΗΝΩΝ 391 & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ, ΑΙΓΑΛΕΩ 2310465561-2 2105317910-11 www.rotaglass.com.gr www.iselco.gr STOHELLAS ISOMAT Λ.ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ & ΧΙΟΥ, 17ο ΧΛΜ.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΑΓ. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, 2310576000, 2105570191 www.isomat.gr www.stohellas.gr

64ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ , 32009 Τηλ: 22620 59843 info@lebesis.com www.lebesis.com

FISCHER ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. 17ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝΛΑΜΙΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑ, 2102838167 www.fischer.gr DUROSTICK ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ,21055983 50www.durostick.gr NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, ΑΘΗΝΑ 211 1207700, www.nexans.gr ROTA GLASS L.T.D. ΒΙ.ΠΕ.ΘΕΡΜΗΣ ,ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310465561-2 www.rotaglass.com.gr ΒΑΒΟΥΛΙΩΤΗΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ- ΜΗΤΑΚΗΣ “ΧΑΛΚΙΣ” A.B.E.E ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΕΥΒΟΙΑΣ 2221052839, www.xalkis-sa.com Γ.ΚΥΖΗΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ ΚΩΝ/ΕΩΣ 23 & ΜΥΚΑΛΗΣ 38, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104116933-4 www.kiziridis.gr, www.kiziplast.gr ΡΙΖΑΚΟΣ ΒΙ.ΠΕ.ΛΑΜΙΑΣ, 2231066061, www.rizakos.gr

Η Tsoglis Group A.E. με την εταιρεία ΥδροCanal δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη δυναμική στις εγκαταστάσεις μονοκόμματων υδρορροών αλουμινίου (34 ηλεκτροστατικές αποχρώσεις), χαλκού & zinc με δικές της αυτοκινούμενες μονάδες. Η εταιρεία DomoKem αναλαμβάνει παντός τύπου μονώσεις, θερμοπρόσοψη (σύστημα Kelyfos), θερμοϋγρομόνωση δώματος, κ.ά. με έμπειρους μηχανικούς και εξειδικευμένο προσωπικό. Παλλάδος Αθηνάς 39, Παλλήνη, Τηλ: 2106645281 Κιν: 6978186413 tsoglis@otenet.gr www.ydrocanal.gr

ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ EGREEN ΣΙΝΑ 32, 10672 ΑΘΗΝΑ, 2103629221-2 www.egreen.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu KARTECO ΑΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ & ΛΑΕΡΤΟΥ ΠΥΛΑΙΑ

57001, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310365441 www.karteco.gr Τ.Α.Ν.Ι. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ 11, ΚΟΡΩΠΙ, 2109654194 www.tani.gr ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΝΤΕΜΙΣΑΡΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 209, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 2109761024 www.antemisaris.gr

ΚΗΠΩΝ ΟΔΟΣ ΕΠΕ 4ο χλμ. ΒΑΡΗΣ – ΚΟΡΩΠΙΟΥ 67-69, ΚΟΡΩΠΙ 2108941288 www.kiponodos.gr ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΕΓΗ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 83 & ΦΛΑΒΙΑΝΩΝ, 14341 Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 2102515005 www.prasinistegi.gr

ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ CAHEEBA Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ 83, ΑΘΗΝΑ, 2105150035 www.caheeba.com

94 Πράσινο σπίτι & κτίριο

ΒΛΑΧΟΣ MONOTIKI ΜΠΛΑΤΣΟΥΚΑ 17, ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 2441026590 www.monotiki.gr

TEPOSTONE 2ο ΧΛΜ. Λ.ΜΑΡΚ.ΚΑΛΥΒΙΩΝ, ΚΑΛΥΒΙΑ 2299046470 www.tepostone.gr

Γ.ΚΥΖΗΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ 23 & ΜΥΚΑΛΗΣ 38, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104116933-4 www.kiziridis.gr, www.kiziplast.gr

THRAKON ΟΙΝΟΦΥΤΑ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2262032970, www.thrakon.gr

MONOTIKA ΜΥΡΙΟΦΥΤΟΥ 30, ΑΙΓΑΛΕΩ 2102381855, www.monoseis-monotica.gr

ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ 34ο ΧΛΜ. ΝΕΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 2296035296 www.papailias.gr ΠΑΝΜΟNΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104178249 www.sprayfoam.gr

www.psem.gr

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Με στόχο την οικολογική δόμηση, η ΛΕΜΠΕΣΗΣ ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται στην παραγωγή πάνελ πολυουρεθάνης για οροφές, τοιχοποιίες και ψυκτικούς θαλάμους. Ενημερωθείτε για τη νέα σειρά πάνελ με πολυεστέρα που είναι ιδανικά για εκτροφικές μονάδες, όπου οι αναθυμιάσεις από τα ζώα οξειδώνουν το μέταλλο.

SNAP ΑΝΘΕΩΝ 53, 11143 ΑΘΗΝΑ, 210 2934767 www.snap.gr

WANDS ΒΑΘΥ ΑΥΛΙΔΟΣ, 34100 ΧΑΛΚΙΔΑ, 2221061890 www.wands.gr

ΚΟΦΙΝΑΣ Λ.ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 519, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2106081307 www.kofinas.gr

AE KAUFMANN MIKE / NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com ASTRON ELECTRIC ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 2, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 2721095198 www.astron-electric.gr BIG SOLAR ΛΕΩΦ. ΝΑΤΟ 100, ΑΣΠΡΟ-ΠΥΡΓΟΣ, 210-5509000 www.bigsolar.gr CRYPTO S.A ΚΟΡΙΝΘΟΥ 11, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2108098700, www.ledguru.gr ΕΝΤΕΚ Α.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ 426, 11143 ΑΘΗΝΑ, 2102015782-3 www.bizsector.com/gr/entec ESTIA LED ΤΑΤΟΙΟΥ 207, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102851744 www.estialed.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu GLOBILED ΙΩΣΗΦ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 19-21, ΑΘΗΝΑ 2109411933 www.globiled.com INTERFOS ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ 40-42, ΑΘΗΝΑ, 2106777880 www.interfos.gr

LEDOPOLIS ΜΑ. ΜΠΟΤΣΑΡΗ 5, 16342 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, 2109949488 www.ledopolis.gr

LUCASLED ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 6, ΚΟΖΑΝΗ 2461028584 www.lucasled.gr

LED IN ΚΑΠΕΤΑΝ ΝΤΟΓΡΑ 32Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315508861 www.ledin.gr

MEGAMAN 9ο ΧΛΜ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310458454 www.megaman.gr

LED MAGONIS STORE ΧΡΥΣ.ΣΜΥΡΝΗΣ 90, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2109403929 www.ledmagonisstore.gr LIGHTING EXPERT ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 9, 13561 ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, 2117255427 www.lightingexpert.gr

Οι ειδικοί στο Led φωτισμό! Λύσεις για το σπίτι και την επιχείρηση! 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αξιοπιστία. Οικονομία στο φωτισμό έως 90% για Πάντα!! Φιλικές στο περιβάλλον έως 50% Εξοικονόμηση!! Για online παραγγελίες άνω των 50€ δωρεάν μεταφορικά και η αντικαταβολή για όλη την Ελλάδα. Πύρρωνος 77, 16341 Ηλιούπολη Τηλ.: 210 9952161 info@leditnow.gr www.leditnow.gr

NEON ENERGY ΘΕΣΗ ΚΥΡΙΛΛΟ, 19300 ΒΙ.ΠΕ. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2102837000, www.neonenergy.gr OSRAM Λ.ΑΘΗΝΩΝ 31-33, ΑΘΗΝΑ 21052018000, www.osram.gr PHILIPS ΤΖΑΒΕΛΛΑ 1-3, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 2106162000, www.philips.com SIRECLED ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 13, 14568 ΚΡΥΟΝΕΡΙ 2106220080, www.sirecled.com TEF LED 6949122800 www.tefled.com SKREKIS A.E. ΓΛΥΦΑΔΑ, 2109620416 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105319080 ΓΕΡΑΚΑΣ, 2106046333 www.skrekis.gr ΛΕΝΤΖΟΣ ΛΑΜΠΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 56, ΑΘΗΝΑ 2103307720, www.lentzoslampes.gr ΤΕΧΝΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Λ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 13 ΠΕΥΚΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310357552 www.ledgr.gr


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:03

Page 95

Το «αλφάβητο» των φωτοβολταϊκών και του Net Metering Τα προϊόντα, η εγκατάσταση και τα after sales ενός φωτοβολταϊκού, παίζουν το δικό τους ρόλο στην τελική απόδοση του συστήματος και κατ’επέκταση στην ίδια την επένδυση και φυσικά στα κέρδη. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤAΣΕΩΝ

Η Solar Base αποτελεί τον πιο έμπιστο συνεργάτη σας για βάσεις φωτοβολταϊκών. Επωφεληθείτε από τις λύσεις υψηλής ποιότητας και την εγγύηση καλής λειτουργίας στις πιο ανταγωνιστικές τιμές, με τη σιγουριά που προσφέρουν τα 40 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των κατασκευών.

Αντιγόνης 62 Αθήνα 10442 Τηλ: 210 51 511 51 info@solarbase.gr www.solarbase.gr ABB 13ο ΧΛΜ. ΑΘΗΝΩΝΛΑΜΙΑΣ MΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 2102891500, www.abb.gr ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΠΙΝΟΥ 5 & ΔΙΓΕΝΗ ΓΡΙΒΑ, ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, 2109966555 www.epr.gr AE KAUFMANN MIKE /NATURENERGIE ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109402995 www.ae-kaufmann.com ALEO SOLAR ΕΛΛΑΣ ΖΑΛΟΓΓΟΥ 4, 15343 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2106657293 www.aleo-solar.gr AVENTIA SOLAR LTD ΜΟΝΟΜΑΤΙΟΥ 12, 13677 ΑΧΑΡΝΕΣ 2110125081-2 www.aventiasolar.com ARVIS SOLAR LTD ΗΠΕΙΡΟΥ 24, ΑΘΗΝΑ 2110136560 www.arvisolar.gr

AVDIRA SOLAR GREECE ΑΒΔΗΡΑ ΞΑΝΘΗΣ 2541051903, 6955129625 www.avdira-solar.eu ALFA ENERGY 42ο ΧΛΜ. ΑΘ. ΛΑΜΙΑΣ, ΑΥΛΩΝΑ, 2295098841 www.alfaenergy.gr ARESTI POWER ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 56, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, 2108150744 www.arestypower.gr ALUMIL SOLAR Λ. ΤΑΤΟΪΟΥ 327, ΑΧΑΡΝΑΙ, 2106298100 ΒΙ.ΠΕ. ΚΙΛΚΙΣ 61100 ΚΙΛΚΙΣ, 2341079300 ΙΑΤΡΟΥ ΓΩΓΟΥΣΗ 8, ΝΕΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ 2310692472, 2310688310 www.alumilsolar.com BIG SOLAR Λ.ΝΑΤΟ 100, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105509000 www.bigsolar.gr COENERGIA HELLAS Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 125, 11525 ΑΘΗΝΑ,2130236319 www.coenergia.com COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, ΑΘΗΝΑ, 2117109449 www.cocoon.gr COMPA SOLAR 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 32, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351045415 www.compasolar.gr DEGER HELLAS Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 90 ΜΑΡΟΥΣΙ, 2108764811 www.degerenergie.de DEGERENERGIE ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 56, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, 2108150744 www.arestypower.gr DRIVETECH ΧΡΥΣ. ΣΜΥΡΝΗΣ 124, ΜΟΣΧΑΤΟ 2107233318 www.drivetech.gr DTS HELLAS SA ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑ & 6ο ΧΛΜ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ - ΑΡΓΟΥΣ, ΑΡΓΟΣ, 2751061526 www.dtstrackingsystems.gr ECO SUN ΕΠΕ ΓΚΥΖΗ 4, 15125 ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106859011 ΒΟΥΛΓΑΡΗ 58, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310327914 www.ecosun.gr

ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 210 4321398 www.electrotech.gr ΕΝΤΕΚ Α.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ 426, 11143 ΑΘΗΝΑ, 2102015782-3 www.bizsector.com/gr /entec EUROSOL HELLAS ΠΟΛΥΔΕΥΚΟΥΣ 57-59, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104110306 www.eurosol.eu

H iWATT είναι προηθευτής εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για όλους τους εγκαταστάτες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, προμηθεύει Inverters εταιρειών όπως η Mitsubishi Electric, η Fronius και η Goodwe και Panels των Mitsubishi Electric, QCells, Hanwha, Upsolar και Phono Solar. Ακόμη, προμηθεύει εξοπλισμό Net Metering για μηδενικό λογαριασμό ρεύματος, για πάντα! ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ Λ. ΑΘΗΝΩΝ 50, ΑΘΗΝΑ 210 52 44 000 www.tournikiotisgroup.gr

EXALCO ΑΕ 5ο ΧΛΜ Ε.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣΑΘΗΝΑΣ, ΛΑΡΙΣΑ 2410688688, 2410688736 www.exalco.gr FISCHER ΕΛΛΑΣ ΡΟΥΠΕΛ 6, ΚΗΦΙΣΙΑ 2102838167 www.fischer.gr FRONIUS GMBH ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 54453 2310913544 www.fronius.com

GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu HELIOS LOGISTICS 1ο ΧΛΜ ΑΦΥΤΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΦΥΤΟΣ, N. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2374091740 www.helios-logistics.gr INOX MARE HELLAS AEE ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310426321,2310753384 www.inoxmare.gr KACO NEW ENERGY GMBH 1ο ΧΛΜ ΕΟ ΠΛΑΤ.ΑΙΚ/ΝΗΣ,ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ 23520-43411 www.kaco-newenergy.gr KOSTAL SOLAR ELECTRIC ΣΤ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ 47, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310 477550 www.kostal-solarelectric.com KRANNICH SOLAR Μ.ΕΠΕ ΣΤΑΔΙΟΥ 40, ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310751960 ΥΠΟΚ/ΜΑ: Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 336 ΚΑΛΛΙΘΕΑ, 2109531040 www.krannich-solar.com NANODOMI ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 109, 11472 ΑΘΗΝΑ, 2103629581 www.nanodomi.com NEXANS ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 15, ΑΘΗΝΑ, 211 1207700 www.nexans.gr OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ 5, ΠΥΡΓΟΣ, ΗΛΕΙΑΣ, 2621026907 www.oleng.eu PLATINA ENERGY ΙΦΙΓΕΝΕIΑΣ 1, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ 2106674989 www.platina.gr PHOTOVOLTAIC ΕΛΛΑΝΙΚΟΥ 20, ΠΑΓΚΡΑΤΙ 2107225440, 2107225471 www.photovoltaic.gr PHOENIX SOLAR Λ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 104, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2106838386 www.phoenixsolargroup.com RECOM ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 1, 17342 ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 2109609940 www.recom.gr

REFUSOL ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 13, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2105771312 http://europe.refusol.com SANLEV SA ΘΕΣΗ ΤΖΙΤΖΙΛΗ, ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 2105578278-9 www.sanlev.gr SCHNEIDER ELECTRIC 19ο ΧΛΜ. ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘ/ΛΑΜΙΑΣ, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ 2106295200 www.schneiderelectric.com SENERS ENERGY SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 2109270940 www.seners.gr SILCIO ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 38-40, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106101150, www.silcio.gr SMA HELLAS AE Λ.ΑΛΙΜΟΥ 111, 16452 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΥΛΗ, 2109856660 www.sma-hellas.com SOLAR CELLS HELLAS GROUP Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 178, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2109595159 www.schellas.gr SOLARSYSTEMS HELLAS ΜΑΝΔΑΛΟ, ΣΚΥΔΡΑΣ 2381097680/6 www.solarsystemshellas.com SOLON ΘΥΡΙΔΑ 337 ΣΕΒΑΣΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, 2351063528 www.solon.gr SUNPOWER SOLAR ENERGEIAKI HELLAS ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ 15, ΒΑΡΗ 2117308014 www.sunpower.com TRITEC INTERNATIONAL AG 6949122800 www.tritec-energy.com YINGLI GREEN ENERGY GREECE ΡΗΓΙΛΛΗΣ 6, ΑΘΗΝΑ, 2107400190 www.yinglisolar.eu BΙΟΣΥ A.E. ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 178, ΑΙΓΑΛΕΩ, 2103474444, www.viosy.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕΒΕ ΛΕΝΟΡΜΑΝ 227, ΑΘΗΝΑ 2105147331 www.papayannakisgroup.eu

ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2315502005 www.iliatoras.eu ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ ΕΔΡΑ 1ο ΧΛΜ . Λ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑ , 2163003000 www.kafkas.gr ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔ. ΣΤΥΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΓΡΑΜΜΟΥ 10, ΚΟΖΑΝΗ 2461030328 ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Μ.& ΣΙΑ ΟΕ 2ο ΧΛΜ ΠΑΛ. ΣΥΜΜΑΧΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 2310510260 www.clamps.gr ΤΕΝΟΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Λ. ΑΘΗΝΩΝ 50, ΑΘΗΝΑ 210 52 44 000 www.tournikiotisgroup.gr ΠΡΟΦΙΛΟΔΟΜΗ ΚΑΤΩ ΣΠΑΡΤΙΑ ΠΛΗΣΙΟΝ Α΄ ΒΙ.ΠΕ.ΒΟΛΟΥ 2421084000, www.profilodomi.gr

Τεχνογνωσία δεκαετιών και ασυναγώνιστες εγγυήσεις συνοδεύουν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια κορυφαίας ποιότητας Solarwatt, καθιστώντας τα ιδανικά για ένα σύστημα Net Metering. Επενδύστε υπεύθυνα και απολαύστε εγγυήσεις προϊόντος και απόδοσης που φτάνουν τα 30 χρόνια. Βρείτε τα αποκλειστικά από την TESCO Α.Ε., η οποία διανέμει επίσημα στην Ελλάδα και τους μετατροπείς Fronius. TESCO ENGINEERING Α.Ε. Παραδείσου 10, 15125 Μαρούσι Τηλ.: 213 0070100 Fax: 213 0070157 sales@tesco.gr energy.tesco.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 95


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:04

Page 96

GREEN info PAGES ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΚΚΙDΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ 14, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 2105243667 www.akkida.gr ACTIVUS - Λ&Ι ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΕ ΑΜΑΡ.-ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 72, ΜΑΡΟΥΣΙ, 2106857055 www.activus.gr AVELION Λ.ΛΑΥΡΙΟΥ 49, 15351 ΠΑΛΛΗΝΗ, 2177000600 www.avelion.gr AVENTIA SOLAR LTD ΜΟΝΟΜΑΤΙΟΥ 12, 13677 ΑΧΑΡΝΕΣ 2110125081-2 www.aventiasolar.com AVECO ΟΕΤΕ Κ. ΚΩΤΤΑ 27, 11525 Ν. ΨΥΧΙΚΟ, 2106300900 www.aveco.gr

96 Πράσινο σπίτι & κτίριο

EUROSOL HELLAS ΠΟΛΥΔΕΥΚΟΥΣ 57-59, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104110306 www.eurosol.eu ENEFSYS - ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΞΑΝΘΟΥ 5, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 2109637395 www.enefsys.gr ΕΝGΑΙΑ ΕΠΕ ΒΙ.ΠΕ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 57022 ΣΙΝΔΟΣ, 2310541344 www.engaia.gr ELECTROTECH POWER SYSTEMS ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 81, 18758 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 210 4321398 www.electrotech.gr ΕΝΤΕΚ Α.Ε. ΑΧΑΡΝΩΝ 426, 11143 ΑΘΗΝΑ, ARTION COENERGIA HELLAS 2102015782-3 ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ 40, Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 125, www.bizsector.com/gr ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 11525 ΑΘΗΝΑ /entec 2104978721, 6977231424 2130236319 GLOBAL - ENERGY www.dpasa.gr www.coenergia.com SOLUTIONS ARVIS SOLAR LTD ECO SUN ΕΠΕ ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ 24, ΑΘΗΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ 58, 54249 2310510302 2110136560, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310327914 www.global-energy.eu www.arvisolar.gr www.ecosun.gr HELIOSRES BAUTHERM ECO FRIENDLY RENEWABLE ENERGY ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 100, SOLUTIONS SOURCES ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΡΟΙΑΣ 1, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, 2310850976 38, ΑΘΗΝΑ, 2103836440 2106893966 www.bautherm.gr www.ecofriendly.com.gr www.heliosres.gr COCΟON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ECO SUN ΕΠΕ H.G.D. (HELLENIC Α.Ε. ΜΙΑΟΥΛΗ 8, 10554 ΒΟΥΛΓΑΡΗ 58, 54249 GREEN ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310327914 ΑΘΗΝΑ 2117109449 DEVELOPMENT) www.ecosun.gr www.cocoon.gr ΛΕΩΦΟΡΟΣ ENERGOTECH ABEE COMPA SOLAR ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ 96 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 32, 60100 Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 602Α, ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΚ 15238 ΤΗΛ. 2109959021 2351045415 2106086660 www.energotech.gr www.compasolar.gr www.hgd.gr

ICON GROUP ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ Λ.ΙΩΝΙΑΣ 155, ΑΘΗΝΑ, 2108314387 www.iconstruction.gr INGENIUM LTD ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 20, AΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 2551025654 www.ingenium.gr KLIMATIKA ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 281, ΚΟΡΩΠΙ 2106624526 www.klimatika.gr MGD ENERGY Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΠΕΝΤΕΛΗΣ 4, ΜΑΡΟΥΣΙ 2106129615 www.mgd-energy.gr MYRINOUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Λ.ΣΟΥΝΙΟΥ16, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 2299022932, www.myrinous.gr NANODOMI ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 109, 11472 ΑΘΗΝΑ, 2103629581 www.nanodomi.com ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ Λ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 38Α, ΑΛΙΜΟΣ, 210-9854238 www.nautilus.gr NEON ENERGY ΘΕΣΗ ΚΥΡΙΛΛΟ, 19300 ΒΙ.ΠΕ. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, 2102837000 www.neonenergy.gr OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING ΑΡΧΙΜΗΔΟΥΣ 5, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ, 2621026907, www.oleng.eu

Θα αναρωτιέστε γιατί να επιλέξετε εμάς για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος. Απλά, γιατί εκτός από το ουσιαστικό πλεονέκτημά μας που είναι το πολύ υψηλό επίπεδο της ομάδας μας, υπάρχει ένας και μόνο λόγος που συνοψίζει τα πάντα "η αγάπη μας για τα φωτοβολταϊκά", η οποία εξασφαλίζει τελικά ευχαριστημένους πελάτες. Ακαδημίας 61 (& Χαριλάου Τρικούπη), Κέντρο Αθήνας, ΤΚ 10679 Τηλ.: 210 321 7895 info@mp-energy.gr www.mp-energy.gr

PHOTOVOLTAIC ΕΛΛΑΝΙΚΟΥ 20, ΠΑΓΚΡΑΤΙ 2107225440, 2107225471 www.photovoltaic.gr PLASIS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Γ.ΧΡΟΝΑΚΗ 2, ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΡΗΤΗ 2108053010 www.plasisgroup.com PV MAINT IKE ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346 ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104810045 www.pvmaint.gr


Green_Pages_tx48:Test_BmwX1_72.qxd

6/4/2016

2:04

Page 97

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ RENEVOL ΓΟΥΝΑΡΗ 4-6, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2104122759 www.renevol.gr SMART SUN 16ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Α ΠΑΡΟΔΟΣ 9Α ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351077080 www.smartsun.gr SOLAREN ΕΠΕ ΕΝΙΠΠΕΩΣ 6, ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΗΛ: 2351501404 www.kragiopoulos.gr SOPRAY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. ΕΡΜΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ, 2117109382 www.cocoon.gr SENERS ENERGY SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 2109270940 www.seners.gr TZOVARAS GROUP OF ENGINEERS Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 88, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2310861640 www.atzovaras.gr ZIOGOS ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 57, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 2382022149, 6980557474 www.ziogos.gr

YIAMCO ENGINEERING ΧΑΝΙΩΝ 1Α, 14123 ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ, 2102284500 www.yiamco.gr ΑΛΚΥΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ 2Α, ΤΡΙΠΟΛΗ, 2710221027 www.alkyon-energy.gr ΑΦΟΙ ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΗ ΠΙΕΡΙΩΝ 136, 59100 ΒΕΡΟΙΑ, 2331024850 www.xoursoulidis.com ΔΙΑΘΕΡΜΙΚΗ Α.Ε. ΒΑΚΧΟΥ 20, 54629 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2310536696, 2310535975 www.diathermiki.gr ΔΙΑΤΕΚ Ο.Ε. ΕΒΡΟΥ 8, 12243 ΑΙΓΑΛΕΩ, 2105691199, www.diatek.gr ΕΥΔΙΤΗ ΕΠΕ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 136, ΑΘΗΝΑ, 2106446330 www.euditi.gr Ζ ΚΑΠΠΑ EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΥΠΙΑ 29, ΑΘΗΝΑ, 2106894971, 6942486357 www.kamitsakisgroup.gr ΗΛΙΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2, ΠΙΚΕΡΜΙ, 2106039795 www.heliadaenergy.com

ΗΛΙΟΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΛΕΩΦ. ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ 29 & ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 31, ΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ, 2102518111 www.helioepixeirein.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2315502005 www.iliatoras.eu ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162-164, ΜΑΡΟΥΣΙ, 210-8662048 www.messaritis.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY ΠΑΝΑΓΟΥΔΗ 66, ΛΑΡΙΣΑ, 2410617777 www.perivallontologoi.gr ΠΛΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ ΜΑΘΙΟΥ 8, ΠΥΡΓΟΣ 2621029584, 2621022950 www.pliasconsulting.com ΦΩΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ 3, 63200 ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ 2373024727 www.fotoenergia.gr

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ BFPHELLAS ΔΑΜΑΡΕΩΣ 33,ΑΘΗΝΑ 2107010050, www.bfphellas.gr FACILITY MANAGEMENT & EQUIPMENT S.M.P.C. ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ 20 & Ι.ΝΙΚΑ, ΑΧΑΡΝΕΣ, 2102464320, www.facility.gr GLOBAL - ENERGY SOLUTIONS ΚΩΛΕΤΗ 25Β, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310510302 www.global-energy.eu KMETRICS ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ 25, ΜΕΓΑΡΑ, 2117707200 www.kmetrics.gr LEVEL-UP QUALITY FACILITY SERVICES ΣΤΡ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 105, ΜΟΣΧΑΤΟ,2104699200 www.level-up.gr NANODOMI ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 109, 11472 ΑΘΗΝΑ, 2103629581 www.nanodomi.com PV MAINT ENERGY SERVICES ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ 22, 18346, ΜΟΣΧΑΤΟ, 2104810045 www.pvmaint.gr QLEEN HELLAS 24ο ΧΛΜ. ΘΕΣ/ΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΡΜΗΣ, 57006 2310418168, www.qleen.gr

RENEVOL ΓΟΥΝΑΡΗ 4-6, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 2104122759 www.renevol.gr

Για ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς…. Τα συστήματα καθαρισμού Reach & Wash System® της IONIC SYSTEMS έχουν αναδειχθεί σε βιομηχανικό πρότυπο για συστήματα καθαρισμού με απιονισμένο νερό σε υαλοπίνακες και φωτοβολταικά πάνελ σε όλο τον κόσμο.

IONIC SYSTEMS GREECE

Αγ. Δημητρίου 41, Κέντρο Θεσσαλονίκης Τηλ.: 2310 209221 & 694 4281086 admin@ionicsystems. gr.com www.ionicsystems.gr. com

SENERS ENERGY SYSTEMS ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ 16, ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 2109270940 www.seners.gr SMART SUN 16ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Α ΠΑΡΟΔΟΣ 9Α ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 2351077080 www.smartsun.gr SOLAREN ΕΠΕ ΕΝΙΠΠΕΩΣ 6, ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2351501404 www.kragiopoulos.gr VECTOR SECURITY ΑΡΚΑΔΙΑΣ 52, 12132 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 2104925473 www.vectorsecurity.gr ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 17, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, 2315502005 www.iliatoras.eu ΜΕΣΣΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΠΕ Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 162-164, ΜΑΡΟΥΣΙ 15126 210-8662048 www.messaritis.com ΝΑΥΤΙΛΟΣ ΕΠΕ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 38Α, ΑΛΙΜΟΣ 210-9854238, www.nautilus.gr ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY ΠΑΝΑΓΟΥΔΗ 66, ΛΑΡΙΣΑ 2410 617777 www.perivallontologoi.gr

Πράσινο σπίτι & κτίριο 97


exofilo:Test_BmwX1_72.qxd

4/2/2016

12:12 μμ

Σελίδα 7


DEPA_t48:Test_BmwX1_72.qxd

11/4/2016

9:18

Page 1


DEPA_t48:Test_BmwX1_72.qxd

11/4/2016

9:17

Page 1