__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

THE

ONE magazine

Cars & Stars by ISMAILOS S.A.

#No2-2020

on the road again

30 ΧΡΟΝΙΑ Α. ΙΣΜΑΗΛΟΣ • Η ΕΛΛΑΔΑ ΨΗΛΑ • ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΑΣΤΕΡΙΑ • Γ. ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΣ • ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ • AMG POWER made in Greece


STAY SAFE, STAY COOL, COOL STAY DIGITAL

Δείτε το THE ONE magazine σκανάροντας με το κινητό σας τα QR codes


«Σε κάθε σελίδα του περιοδικού που έχετε στα χέρια σας ή ξεφυλλίζετε στην οθόνη σας αντανακλάται και ένα μέρος του πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Είναι το μονοπάτι των αξιών με τις οποίες πορευόμαστε επί 30 χρόνια με το σήμα της Mercedes-Benz» 04


EDITORIAL Οι καταναλωτές επιθυμούν να παραμένουν συνδεδεμένοι με τα brands που αγαπούν και αναζητούν νέες πρακτικές - όπως προστάζει η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς στn μετάCovid εποχή. Τα κριτήρια επιλογής αλλάζουν και προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα. Σταθερή επιρροή στις εξελίξεις γύρω απ’ το αυτοκίνητο, αλλά και όλα τα luxury προϊόντα, ασκεί η άποψη της γυναίκας. Για αυτό και στο φετινό τεύχος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικεία παρουσία - ακολουθώντας την πλατφόρμα «She’s Mercedes» που έξυπνα δημιούργησε η Mercedes-Benz.

Τ Το διαδραστικό περιοδικό THE ONE Magazine, τόσο στην ψηφιακή όσο και στην έντυπη έκδοσή του, είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που συζητήσαμε ανοιχτά με τον φίλο και δημοσιογράφο-εκδότη Γιάννη Κωνσταντόπουλο. Μας συνδέουν η αγάπη για την ταχύτητα, τα αυτοκίνητα και τη διαρκή εξέλιξη των όσων κάνουμε καθημερινά! Αποτελεί μεγάλη χαρά για μένα η στιγμή της κυκλοφορίας της 2ης έκδοσης του εταιρικού μας περιοδικού. Πέρυσι η όλη προσπάθεια αποδείχτηκε ότι βρήκε μεγαλύτερη απήχηση κι απ’ αυτήν που αρχικά αναμέναμε! Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι το περιοδικό αυτό λειτούργησε επί έναν ολόκληρο χρόνο ως πηγή τροφοδοσίας ποιοτικού ενδιαφέροντος για τη μάρκα μας και την εταιρεία. Φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Απ’ όλες τις απόψεις. Η πανδημία έχει αλλάξει πολλά. Τόσο στον τρόπο ζωής μας όσο και στον τρόπο εργασίας μας.

Παράλληλα, φέτος η εταιρεία μας ολοκληρώνει 30 χρόνια συμπόρευσης με το σήμα της Mercedes-Benz. Αυτό έχει διαμορφώσει όχι μόνο την ίδια την εταιρεία μας αλλά και την κουλτούρα των ανθρώπων που εργάζονται για αυτήν, τις συνήθειες του ελεύθερου χρόνου μας και ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα μας. Σε κάθε σελίδα του περιοδικού που έχετε στα χέρια σας ή ξεφυλλίζετε στην οθόνη σας αντανακλάται και ένα μέρος του πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Είναι το μονοπάτι των αξιών με τις οποίες πορευόμαστε. Και είναι αυτό που αποτυπώνεται σε ενέργειες που ξεπερνούν την εμπορική μας φύση και διαμορφώνουν το είναι μας ως μία μεγάλη, εταιρικής δομής οικογένεια. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσους έχουν εργαστεί για να φτάσει η Α. Ισμαήλος Α.Ε. στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Κάθε άτομο που έχει πλαισιώσει τη διαδρομή του πατέρα μου και που έχει συμβάλλει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο στο ταξίδι αυτό.

Πολλές νέες συνήθειες ήρθαν για να μείνουν και οι ψηφιακές δεξιότητες του κόσμου έχουν βελτιωθεί θεαματικά το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους όσους οραματίζονται το μέλλον και τολμούν, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να αναζητούν τη βελτίωση και την αλλαγή.

Προσωπικά, ως λάτρης της τεχνολογικής εξέλιξης, πιστεύω ότι η δομή του THE ONE Magazine αποτελεί ένα ζωντανό, creative παράδειγμα για τα ψηφιακά περιοδικά του μέλλοντος!

Το μέλλον πρέπει να το διαμορφώσουμε σεβόμενοι την ιστορία μας. Αυτήν που μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε όνειρα. Πάνος Ισμαήλος

05


THE

Cars & Stars by ISMAILOS S.A.

magazine

Εκδότης ΠΑΝΟΣ ΙΣΜΑΗΛΟΣ Cοncept - Διεύθυνση Έκδοσης ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩNΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (info@4drivers.gr) Σύμβουλος Έκδοσης Άρια Χριστοπούλου Production 4Drivers.gr Ατελιέ Κατερίνα Νίκα Κείμενα Παντελής Πατέλος Γιώργος Δημόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος Διόρθωση Βασίλης Τσιάμης Υποδοχή Διαφήμισης Σοφία Κεχαγιά

The ONE magazine @2019 - A. Ismailos S.A. L. Vouliagmenis 156 / 166 74 / Athens L. Koropiou-Varis 58 / 194 00 / Athens L. Vouliagmenis 305 / 172 36 / Athens 9th km L. Rhodes-Lindos / 851 00 / Rhodes

www.ismailos.gr 06


the ONE magazine

AA


09


CLASS QUALITY INSIDE

12

ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ Η ΖΩΗ

124

Οι τρεις δεκαετίες επιτυχιών του Αντώνη Ισμαήλου

16

BERTHA BENZ

Η γυναίκα που έβλεπε μακριά

40

ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΒΑΣΙΛΆΚΗ

Η επιχειρηματίας που λατρεύει τα κλασικά αυτοκίνητα

42

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Χτίζοντας μία Ελλάδα «παντός καιρού»

28 142

118

my dear Mercedes

116 10


64

154

94 36

124 60

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Η συνεργασία μεταξύ της ΑΕΚ και της Α. Ισμαήλος A.E.

64

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

SHE

Γυναίκες παντού. Επιτυχημένες, γενναίες, τολμηρές, μητέρες, καινοτόμες. Τις θαυμάζουμε

146

SECRET CITY

Βουτιά στο υποβρύχιο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η Ελλάδα εκεί που της αξίζει

108 MERCEDES-AMG A 45 S Το ισχυρότερο δίλιτρο hot hatch στον πλανήτη

11


30 0 TALK

art

city

new

Όσα έμαθε η ζωή στον

Αντώνη Ισμαήλο

μετά από τρεις δεκαετίες επιτυχιών

12

cars


0

STYLE

style

style

style

style

13


TALK

O

• Όταν το 1990 ξεκίνησαμε την Α. Ισμαήλος Α.Ε. η θέληση μάς καθοδηγούσε να εργαζόμαστε αφοσιωμένοι. Πλέον, μετά από 30 χρόνια, μπορούμε να πούμε με ταπεινότητα ότι πετύχαμε κάτι περισσότερο απ’ αυτό που τότε μπορούσαμε να σκεφτούμε. • Ξεχώριζα από μικρό παιδί τις Mercedes. Όμως είχα ιδιαίτερη αδυναμία και σε ιταλικές, πιο προσιτές κατασκευές. • Η μόνη χώρα που μπορώ να τοποθετήσω δίπλα στην Ελλάδα όσον αφορά την ποιότητα ζωής είναι η Ιταλία. Οι άνθρωποι, η κουζίνα, οι περιοχές, όλα είναι ξεχωριστά. • Επισκέπτομαι σχεδόν 35 χρόνια το Άγιο Όρος, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Πάντα πριν από κάθε σημαντική μου απόφαση. Και την ξανασκέφτομαι εκεί. Έχει κάτι το ιδιαίτερο. Σε κάθε λεπτομέρειά του. Σε γαληνεύει και καθαρίζεις από πολλές περιττές διαδρομές της σκέψης. • Το παραπάνω είναι πολύ σημαντικό για να κερδίσεις το παιχνίδι του δικού σου μυαλού και του ελέγχου του. Η υγεία των σκέψεών μας από κάπου πηγάζει και οφείλουμε στον εαυτό μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες του εσωτερικού μας κόσμου. • Τα παιδιά μου είναι πηγή έμπνευσης. Τώρα έκλεισε ένας κύκλος που σκοπός του ήταν να αποκτήσουν τις αρχές με τις οποίες πορεύτηκα κι εγώ στη ζωή μου. Τώρα, πλέον, κινούνται σε δικούς τους δρόμους και είμαστε περισσότερο φίλοι έχοντας μπει στον επόμενο κύκλο της πορείας τους. • Τα αυτοκίνητα μού άρεσαν από μικρό παιδί. Όπως και η ταχύτητα και η μηχανολογία τους. Σήμερα κάθε νέα AMG είναι κάτι ξεχωριστό. Σου δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι μηχανικοί όταν τους δίνεις το ελεύθερο. • To πηγαίο χαμόγελο είναι σημαντικό να περιβάλλει τη ζωή σου. Μ’ αυτόν το τρόπο επιβεβαιώνεις ότι είναι εντάξει τα παιδιά σου, η οικογένειά σου, οι συνεργάτες και οι πελάτες σου. • Το να εκπροσωπείς το αστέρι της Mercedes εμπεριέχει μεγάλο κόστος. Κόστος σε στιγμές, σε σκέψεις, σε ευθύνες και σε στόχους. Όμως είναι ένας ολόκληρος κόσμος και μια εταιρεία που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά.

«Ό,τι μπορείς να το πεις πλάνο δεν χρειάζεται να το λες όνειρο»

city

new

cars

• Οι Άνθρωποι της εταιρείας μας είναι οι συνοδοιπόροι μου. Είναι η ομάδα με την οποία τη φέραμε έως τα τριακοστά της γενέθλια. • Η ποιότητα εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Το ίδιο και το μεράκι. Αποτυπώνονται καλύτερα σε κάτι που ξέρεις να κάνεις καλά. Για μένα, από το 2016 και εντεύθεν, αντανακλάται σε κάθε κλασικό αυτοκίνητο που εμπιστεύονται οι πελάτες μας στην Ismailos Classic. • «Η ζωή είναι μικρή και αξίζει να δίνεις αξία σε στιγμές που αγαπάς». Η φράση αυτή, σε ένα σημαντικό ποσοστό, με ώθησε στη δημιουργία του δικού μου μικρού αμπελώνα. • Είναι σημαντικό να θες να δεις την αλλαγή. Είναι κάτι που πρέπει να το καλλιεργείς συνέχεια μέσα σου για να μπορέσεις να είσαι διαχρονικά καλός. • Με την καλλιέργεια της εμπειρίας αποκτάς μια αυτοπεποίθηση που σε καθοδηγεί σε μικρά πράγματα της ζωής. Όμως, είναι σημαντικό να επιβεβαιώνεις ότι οι μικρές κινήσεις που κάνεις εντάσσονται στο μεγάλο πλάνο που πρέπει να έχεις σε κάτοψη. • Το μεγαλύτερο πλάνο που μπορείς να αναπτύξεις στη ζωή είναι να αισθανθείς ικανοποίηση για αυτά που έκανες και να επιβεβαιώσεις ότι το «παιδί» που κρύβεις μέσα σου είναι υπερήφανο για την πορεία που ακολούθησε. • Πολλές φορές ο χρόνος και τα γεγονότα μάς φθείρουν λιγότερο απ’ όσο φθειρόμαστε μόνοι μας. • Αισθάνομαι ικανοποίηση για τις αρχές με τις οποίες και τα τέσσερα παιδιά μου πορεύονται στη ζωή τους. • Η χώρα μας είναι η ωραιότερη στον κόσμο. Με τις καλύτερες ισορροπίες για να ζει κανείς. Όπου κι αν έχω ταξιδέψει, οι συνδυασμοί της Ελλάδας δεν υπάρχουν πουθενά. • Η ελληνική σημαία είναι μια εικόνα που θέλω να αντικρίζω καθημερινά. Αισθάνομαι υπερήφανος όταν την κοιτάζω και χαίρομαι να την τοποθετώ και να κυματίζει υπερήφανη όπου μπορώ. • Η περίοδος της καραντίνας ήταν ιδανική για σκέψεις και για να επεξεργαστώ αποφάσεις και επιλογές. Σε κάθε δυσάρεστη στιγμή συνυπάρχει η θετική πλευρά της ζωής. • Η θάλασσα με ταξιδεύει. Είναι οι μαγικές της εικόνες και όλες οι αισθήσεις που ενεργοποιεί. Η ομορφιά των ελληνικών ακτών δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη. • Το αγαπημένο μου σπορ, εδώ και 40 χρόνια, είναι το σκι. Θυμάμαι πολλές ωραίες στιγμές ανατρέχοντας στο παρελθόν. Η κορυφαία ήταν το 1974, στα εγκαίνια του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων Σκι, στον Παρνασσό - πριν φτιαχτεί το χιονοδρομικό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. • Το μόνο αυτοκίνητο που σε κάνει να μην μπορείς να βρεις τίποτα αρνητικό είναι η 300 SL, του 1954. Απλώς σταματάς να λειτουργείς και θαυμάζεις. Πόσο μάλλον τώρα που η πατίνα του χρόνου αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σχεδιαστική της ευφυία, ηλικίας σχεδόν εβδομήντα ετών.

14

PHOTOS: THE ONE MAGAZINE

art


TALK life

man

she

style

«Όταν ο γιος μου, ο Πάνος, μου ανέπτυξε τη σκέψη του για την ‘‘υιοθεσία’’ του βορειότερου σχολείου της Ελλάδος και την πρόθεσή του να βοηθήσουμε μέσω ενός προγράμματος μεγάλης διάρκειας τα παιδιά της περιοχής, αισθάνθηκα, πάνω απ΄όλα, υπερήφανος ως πατέρας»

30 0

«Η φιλοσοφία της πορείας των 30 ετών της εταιρείας βασίστηκε στον Άνθρωπο. Με σκόπιμο κεφαλαίο. Τον κάθε Άνθρωπο που συναντούμε στην πορεία μας και θέλουμε να είναι ευχαριστημένος. Έτσι αντλούμε δύναμη και προχωράμε προς τον επόμενο στόχο» 15


LIFE art

city

new

cars

ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΌ ΜΥΑΛΟ, ΕΦΕΥΡΕΤΡΙΑ, ΑΦΟΒΟ ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ, ΜΗΤΕΡΑ ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ CARL BENZ. ΑΛΛΆ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΈΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΌ 105 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ 12 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ. ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ. ΟΜΩΣ Η BERTHA BENZ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΑΠΛΩΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ. 16


LIFE talk

man

she

style

BERTHA BENZ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΜΑΚΡΙΑ

17


LIFE art

BERTHA BENZ

18

city

new

cars


LIFE talk

man

she

style

ΣΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1888, ΣΤΑ ΛΑΣΠΩΜΕΝΑ ΧΩΡΙΆ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ «ΔΙΑΒΟΛΙΚΌ», ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΡΗ ΥΠΑΙΘΡΟ. ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΜΑΓΙΣΣΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΛΕΞΗ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ», ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΤΗΝ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ, ΤΗ ΧΛΕΥΗ. 19


LIFE art

Η BERTHA BENZ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ. ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΤΗΣ, ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. 20

city

new

cars


LIFE talk

man

she

style

BERTHA BENZ

ΣΚΑΝΑΡΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧO ΒΙΝΤΕΟ 21


TECH art

22

city

new

cars


TECH talk

man

she

style

BERTHA, ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.

HEY MERCEDES Αυτό είναι το πιο προηγμένο αυτοκινητικό σύστημα πολυμέσων που κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Λέγεται MBUX (Mercedes-Benz User Experience) και κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται: δημιουργεί μία μοναδική εμπειρία ανάμεσα στον οδηγό και έναν ευφυή, υπάκουο ψηφιακό «βοηθό». Εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη στις Mercedes-Benz που μπορείτε να απολαύσετε σήμερα. Είναι διαισθητικό και «μαθαίνει» τις προτιμήσεις σας. Το χειρίζεστε με ομιλία ή αφή στο touchpad και την οθόνη. Ή και με χειρονομίες. Γνωρίζει ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια πηγαίνοντας για το γραφείο. Προτείνει εναλλακτικές διαδρομές, αν υπάρχει κίνηση. Και, βέβαια, επιτρέπει να διαμορφώσετε τον πίνακα οργάνων όπως ακριβώς σας αρέσει. Δείχνει υπέροχο, είναι πρακτικό και hi-tech. Bertha, σε ευχαριστούμε. Είχες δει το μέλλον.

23


AA

the ONE magazine


ON THE MOVE ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΊΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ*

*Νόμος του THE ONE magazine, No 2021

25


MAN art

city

new

cars

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ SOLAR ORBITER, ΤΟ ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

T

Κεντρικό ρόλο στην εξαιρετικά σημαντική αυτή αποστολή της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και της NASA κατέχει ένας Έλληνας, ο κ. Γιάννης Ζουγανέλης. Είναι ο άνθρωπος που συντονίζει όλους τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς επιστήμονες και μηχανικούς που εμπλέκονται στο Solar Orbiter. Ο Έλληνας επιστήμονας είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2001), με διδακτορικό στην αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο Ντενί

26

Ντιντερό του Παρισιού και ειδίκευση στην ηλιοφυσική και ειδικότερα στη μελέτη του ηλιακού ανέμου. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ζουγανέλης, «υπάρχουν βασικά μυστήρια για τον Ήλιο μας τα οποία παραμένουν άλυτα». Το σκάφος Solar Orbiter θεωρείται πως είναι το πρώτο που μπορεί να «κοιτάξει κατάματα τον Ήλιο». Η εκτόξευσή του έγινε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα και οι πρώτες καθαρές εικόνες των πόλων του άστρου αναμένεται να φθάσουν στη Γη σε περίπου επτά χρόνια.

Το κόστος του Solar Orbiter άγγιξε το 1,5 δις ευρώ. Κατασκευάστηκε από την Airbus

Ζυγίζει 1,800 kg και είναι εφοδιασμένο με κάμερες που θα φωτογραφίσουν για πρώτη φορά τους πόλους του Ήλιου

Θα εκτελέσει 22 περιφορές γύρω από τον Ήλιο

Το πρώτο κοντινό πέρασμα από το άστρο αναμένεται το Φεβρουάριο του 2021

Το Solar Orbiter θα περάσει από τη Γη το Νοέμβριο του 2021 χρησιμοποιώντας τη βαρύτητά της ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα

PHOTOS: ESA-ATG / ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Το 2020 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι του σκάφους Solar Orbiter προς τον Ήλιο. Σκοπός της αποστολής είναι να φωτογραφίσει τις αχαρτογράφητες περιοχές του μεγάλου μας άστρου και να μελετήσει τα μαγνητικά πεδία καθώς και την αλληλεπίδραση μεταξύ Γης και Ήλιου.

DATABASE


27


STYLE art

city

new

cars

Ε

Είναι μάλλον δύσκολο να συναντήσεις μια γυναίκα που της αρέσει η μόδα και να μη γνωρίζει αυτό το όνομα. Και τούτο γιατί ο 57χρονος, πλέον, Christian Louboutin έχει καταφέρει να σκαρφαλώσει στην πυραμίδα της επιθυμίας. Οι δημιουργίες του ακροβατούν ανάμεσα στο φετιχισμό, την τέχνη και την ανατροπή. Ο άνθρωπος που σκέφτηκε να βάλει κόκκινους πάτους στα υποδήματά του ήξερε πώς να μετατρέψει τη φαντασία σε ένα βιομηχανικό προϊόν με παγκόσμια επιτυχία. Για τρεις δεκαετίες ο Christian Louboutin έχει επαναπροσδιορίσει τη φόρμα, τα τακούνια, το σέξινες. Και, όπως έχει πει ο ίδιος, «από την αρχιτεκτονική μέχρι το χορό της κοιλιάς, εμπνέομαι από τις καμπύλες».

28

PHOTOS: CHRISTIANLOUBOUTIN.COM

#CHRISTIAN LOUBOUTIN Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ


STYLE talk

man

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ LOUBOUTIN ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ Το καλοκαίρι του 2020 το Palais De La Porte Doreé, στο Παρίσι, άνοιξε τις πόρτες του για μία μοναδική έκθεση με τις δημιουργίες του Christian Louboutin. Είναι το ίδιο ακριβώς μουσείο, κοντά στο σπίτι που έμενε μικρός. Το ίδιο μουσείο που σημάδεψε όλη του τη ζωή.

she

life

«ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ, ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΤΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΣΑΣ ΨΗΛΑ» CHRISTIAN LOUBOUTIN

Ήταν εκεί όπου κάποτε, στα παιδικά του χρόνια, είδε ένα σκίτσο με ένα γυναικείο παπούτσι και έναν κόκκινο σταυρό. Δεν ήταν μέρος κάποιας έκθεσης αλλά μία απλή, προειδοποιητική ένδειξη προς τις κυρίες που έμπαιναν μέσα. Μία απλή σύσταση να μην εισέλθουν στο Palais De La Porte Doreé με ψιλοτάκουνες γόβες. Τα ξύλινα, καλογυαλισμένα πατώματα καραδοκούσαν για μεγαλοπρεπείς τούμπες. Αυτό, λοιπόν, το σκίτσο είναι που καθόρισε όλη του την επαγγελματική ζωή. Στη συνέχεια έτυχε να δει τη σταρ του Χόλιγουντ, Kim Novak, στο θρίλερ του Hitchcock «Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου». Η Novak φορούσε γόβες και ο μικρός Louboutin έκανε τη σύνδεση μεταξύ σκίτσου και χολιγουντιανής λάμψης. Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ο Louboutin έχτισε μία αυτοκρατορία εκλεπτυσμένου στυλ και ηδυπάθειας στα κάτω άκρα. Ο άνθρωπος που οι γυναίκες θέλουν να έχουν στα πόδια τους έχει έτοιμη τη μοναδική του έκθεση στο μουσείο των παιδικών του χρόνων. Κι αν το Παρίσι σάς πέφτει μακριά, σκανάρετε με το κινητό σας και απολαύστε το βίντεο. Είναι εξίσου ανατρεπτικό με τα υποδήματα τέχνης του Christian Louboutin.

29


LIFE art

city

new

cars

ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ Αυτοί οι τέσσερις νέοι Έλληνες με αυτισμό άνοιξαν τη δική τους επιχείρηση με σνακς

PHOTOS: FACEBOOK.COM/SCHOOLSYNERGYSNACKS/

Π

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός των τεσσάρων αυτών νέων ανθρώπων ήταν πιο ισχυρός. Σε συνδυασμό με το πτυχίο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) Αγίου Δημητρίου και σε συνεργασία με το Junior Achievment Greece, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που σκοπό έχει να βοηθά νέους να βρίσκουν τον επαγγελματικό τους δρόμο, τελικά τα κατάφεραν.

Κάπως έτσι οι τέσσερις νέοι δημιούργησαν Πόσο έτοιμος είσαι να κυνηγήσεις το όνειρό τη δική τους επιχείρηση με σνακς. Τα προσου ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν ευνο- ϊόντα τους είναι μπάρες δημητριακών με σουσάμι, αμύγδαλα, φιστίκια, ελιά και μέλι. ούν; Την καλύτερη απάντηση την έδωσαν τέσσερις νέοι άνθρωποι που κανείς δεν «Νόστιμα, ελληνικά και με κοινωνική προσλάμβανε. γεύση», όπως γράφει η φροντισμένη συσκευασία. Ένα σύμβολο μιας προσπάΗ Ελένη Αλμπέρτου, ο Γιάννης θειας απέναντι στα προγνωστικά. Χατζηαργυρίου, ο Γιώργος Βραδύς και ο Μιχάλης Σιδέρης είχαν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες.

Όπως λένε οι ίδιοι, θα ήθελαν να δοκιμάσει τα προσεγμένα τους εδέσματα ο Γιάννης Όμως, είναι η αποφαστικότητα και η ψυχική Αντετοκούμπο. Προφανώς γιατί κι αυτός δύναμη αυτών των νέων που δίνουν απλό- ξεκίνησε απ’ το πουθενά, ένα παιδί απ΄τα Σεπόλια που κατέληξε να γίνει ο βασιλιάς χερα το μάθημά τους σ΄ όλους μας. του ΝΒΑ. Ποιος άλλος Έλληνας θα μποΗ καχυποψία, τα ταμπού αλλά και η γραρούσε να συμβολίσει καλύτερα ότι αυτό φειοκρατία δημιουργούν εμπόδια. Πόσο που φαντάζει άπιαστο μπορεί να γίνει μάλλον όταν ζεις με αυτισμό. πραγματικότητα;

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ Τα 3S School Synergy Snacks, με συνταγή του σεφ Ηλία Μαμαλάκη, πωλούνται σε συγκεκριμένα καταστήματα, στο Παλαιό Φάληρο, στο κυλικείο του Ωδείου Αθηνών, και σε καταστήματα στο Βόλο και τη Μυτιλήνη. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν σε σχολικά κυλικεία ή ως κέρασμα σε εκδηλώσεις. Προς το παρόν, η παραγωγή είναι περίπου 500 μπάρες ανά μήνα με προοπτική αύξησης ανάλογα με τη ζήτηση. Ναι, μπορείτε! Σας ευχαριστούμε για το μάθημα ψυχής.

30


TRAVEL art

city

new

cars

ΤΑΜΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ PHOTOS: Kois Associated Architects

Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΤΗ ΛΕΝΕ «MIRAGE» Σε μία απόμερη γωνιά της Τήνου, ένα αρχιτεκτονικό project κοσμεί το νησί με το δικό του «αντικατοπτρισμό». Μία πισίνα ακριβώς στην οροφή της κατοικίας να κοιτάζει το άπειρο γαλάζιο και ένας μινιμαλισμός θαυμαστός. Ισοδύναμος της απλότητας του ίδιου του νησιού. Η υδάτινη επιφάνεια αντικατοπτρίζει τα φυσικά στοιχεία του περιβάλλοντος σε ένα έργο που, από το 2014 που κατασκευάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects, κέρδισε τη διεθνή αναγνωρισιμότητα. Καταφύγιο γαλήνης, παρατηρητήριο αγαιοπελαγίτικης ηρεμίας, άρτια αισθητική ενσωμάτωση στο βράχο. Χωρίς τίποτα να προκαλεί ή να διαταράσσει το τηνιακό ζεν.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

32

Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Μετά τη Νάξο και την Άνδρο

Συνολικά υπάρχουν 41 παραλίες - 20 στη νότια και νοτιοδυτική πλευρά, 8 στη νοτιοανατολική και 13 στη βορειοανατολική πλευρά

Το στενό μεταξύ Μυκόνου και Τήνου ονομάζεται «Στενό του Τσικνιά» και αποτελούσε φόβο για τους ναυτικούς των ιστιοφόρων

Θα συναντήσετε περισσότερα από 750 ξωκλήσια και εκκλησιές. Αλλά και περίπου 600 περιστεριώνες

Θεωρείται πως η Τήνος πρωτοκατοικήθηκε κατά την Πρωτοκυκλαδική εποχή, γύρω στο 3,000 π.Χ.

Το πρωτάθλημα Beach Volley, στην Κολυμπήθρα, ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1994

Το όνομα της Τήνου βρίσκεται στον τρίποδα των Δελφών, προσφορά προς το Μαντείο. Αυτό συνέβη επειδή ο Τήνιος Παναίτιος αποκάλυψε στους Έλληνες τα σχέδια των Περσών, στοιχείο που θεωρήθηκε καθοριστικό

Ο Αριστοφάνης χαρακτηρίζει τα τηνιακά σκόρδα ως «φάρμακο των ματιών». Η χαρακτηριστική άγρια αγκινάρα καλλιεργείται στην κοιλάδα της Κώμης


33


ART life

city

new

cars

#ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ #ΣΜΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΗ

Πριν κάποιες δεκαετίες, όταν ήταν ακόμη μικρός, σκάλισε, όπως όλα τα παιδιά στον Πύργο της Τήνου, το μονόγραμμά του σε μια πλάκα του δρόμου. «Δεν ήξερα», λέει ο ίδιος, «έγινε από μόνο του. Ίσως λειτούργησε η μνήμη των κυττάρων».

Άλλωστε, ακόμα και το όνομά του παραπέμπει σ’ αυτό ακριβώς που κάνει: «Πέτρος» (πέτρα) «Μαρμαρινός». Καρμικό;

«Το λευκό είναι καθαρό, αισιόδοξο, είναι φως εκτυφλωτικό. Χάρη στο λευκό μπορείς να δεις το σκοτεινό, το μαύρο. Είναι η αντίθεση του χρώματος, αυτή που αναδεικνύει όλα τα άλλα χρώματα» Όπως λέει, η ζωή του στην Τήνο τον έμαθε να ζει με αυτά που έχει. «Μάλλον ήμουν προορισμένος να γεννηθώ εδώ. Η Τήνος με έμαθε να βλέπω ένα θησαυρό καλλιτεχνικό, περιβαλλοντικό. Αυτόν το θησαυρό που πρέπει να φτάσεις σε μια πνευματική ωριμότητα για να τον ανακαλύψεις. Το πότε θα τη φτάσεις εναπόκειται σε σένα τον ίδιο». INFO: MARMARINOS.GR

34

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ Άραγε πόσο συνεχίζουν να επηρεάζουν οι αρχαίες φόρμες την τέχνη; Ο κ. Μαρμαρινός πιστεύει ότι το ελληνικό παρελθόν έχει διαχρονικότητα που θα επηρεάζει πάντοτε την τέχνη. «Σε εμπνέει και σε κάνει να θες να πεις κάτι δικό σου, να εξελιχθείς . Αν έχεις μελετήσει τις αρχαίες φόρμες, συνέχεια ανακαλύπτεις κάθε φορά και κάτι νέο. Είναι αυτές που σε βοηθούν να αποτυπώσεις το δικό σου συναίσθημα. Γιατί είναι αυτό ακριβώς, το συναίσθημα που υποκινεί τη δημιουργία».

PHOTOS: ΑΡΧΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ

Σε ηλικία 6-7 ετών θυμάται έντονα τους φοιτητές της Σχολής του Πύργου. «Δεκαετία του ‘70, χίπηδες με μακριές κοτσίδες που δούλευαν το μάρμαρο. Μας φώναζαν, εμάς τους πιτσιρικάδες, και κάναμε τα μοντέλα για τον πηλό ή το σχέδιο . Ήταν οι ήρωές μου. Μου φαίνονταν τεράστιοι και πολύχρωμοι. Ήθελα να γίνω σαν αυτούς . Και το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».


HEALTH talk

man

she

style

ΣΤΟ CLIMA ΤΟΥ COVID #ΣΊΣΣΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΟΥ Κλινικός Φαρμακοποιός, MPharm, MSc Τι μας είπε για τη σχέση κορωνοϊού και κλιματιστικών. Ισχύει και για το clima του αυτοκινήτου σας.

Σ

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι κλιματιστικές μονάδες των αυτοκινήτων ενδέχεται να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση του ιού από άτομα που είναι ήδη φορείς ή νοσούν, παρά το ότι οι μονάδες αυτές δεν αποτελούν εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Για το σκοπό αυτό, τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) έχουν εκδώσει οδηγίες σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα απολύμανσης, για τον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του ιού μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων. Ακόμα περισσότερο του συστήματος κλιματισμού των αυτοκινήτων, λόγω του περιορισμένου εσωτερικού τους χώρου. Ενδεικτικά, πρέπει να γίνεται αποστράγγιση του συστήματος, συμπλήρωση ψυκτικού και λαδιού συμπιεστή, έλεγχος για τυχόν διαρροές, έλεγχος της πίεσης και της εν γένει λειτουργίας τους καθώς και αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας. Επιπλέον, το φρέον πρέπει να αντικαθίσταται νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό όριο των 2 ετών. Τέλος, με το κατάλληλο απολυμαντικό θα πρέπει να ψεκάζονται οι αεραγωγοί, καθώς έτσι καταπολεμώνται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στην επιφάνειά τους.

ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ «Δεν ήταν ονόματα σε λίστα, ήταν εμείς». Το πρωτοσέλιδο των New York Times, με ονόματα νεκρών του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ήταν αναμφισβήτητα αυτό που έστρεψε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μιντιακή επικοινωνία, τη σημασία εκεί που πραγματικά μετρά: στους ανθρώπους. Στην πρώτη σελίδα της αμερικανικής εφημερίδας υπήρχαν τα ονόματα 1,000 ανθρώπων που έπεσαν θύματα του Covid-19. Χωρίς εντυπωσιακές φωτογραφίες, πηχαίους τίτλους ή άλλα αβανταδόρικα κλισέ. Μόνο ονόματα. Απίθανο να τα διάβασε όλα κάποιος. Όμως το μήνυμα μίας άλλης δημοσιογραφικής προσέγγισης είχε δοθεί. Και να φανταστεί κανείς ότι στο εξώφυλλο είχε χωρέσει μόλις το 1% των θυμάτων στις ΗΠΑ. RIP

35


MAN

THE

BOSS Στο μυαλό του Γιάννη Καλλίγερου Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς απαντά στο THE ONE magazine για την αυτοκίνηση στην εποχή του κορωνοϊού, τη ζωή στα Κύθηρα και το πόση ακόμα ζωή έχει το ντίζελ Συνέντευξη: Γιάννης Κωνσταντόπουλος

Π

Πώς ήταν η ζωή ενός μικρού παιδιού που μεγάλωσε στα Κύθηρα;

H ζωή ήταν, απλώς, υπέροχη. Είχα τη μεγάλη τύχη η ζωή μου να περιλαμβάνει τα καλύτερα των δύο κόσμων -της πρωτεύουσας και της επαρχίας- με ώρες ξεγνοιασιάς και πολλούς, σοβαρούς και φωτισμένους ανθρώπους και καθηγητές γύρω μου που μου άνοιξαν το μυαλό και τους ορίζοντες. Τι σημαίνει για εσάς αυτοκίνητο; H απόλυτη έκφραση της ελευθερίας, τα πεντάλ είναι η συνέχεια των ποδιών μου. Το έχω συνδυάσει με συναισθήματα γιατί, όπως ο έρωτας έτσι και το αυτοκίνητο, με έχει πάει σε ανεξερεύνητα μονοπάτια. Αυτός ο έρωτας τώρα πια έχει γίνει βαθιά και ειλικρινής αγάπη αφού όλη μου η ζωή –τόσο η προσωπική όσο και η επαγγελματική– είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του. Η αυτόνομη οδήγηση έρχεται. Μήπως θα χαθεί η χαρά της οδήγησης; Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε αυτοκινητοβιομηχανία θα έκανε ποτέ το λάθος να στερήσει από τον οδηγό τη χαρά της οδήγησης. Μπορεί στην κουραστική πρωινή κίνηση να αναλάβει δράση το αυτόνομο σύστημα ενώ

σε ανοιχτό δρόμο και όμορφες διαδρομές ο οδηγός να επιλέγει τον παραδοσιακό τρόπο απόλαυσης. Στην εποχή του Covid-19, παγκόσμιες πρεμιέρες γίνονται, πλέον, διαδικτυακά. Πώς προσαρμόστηκε η Daimler AG στη νέα εποχή; Καλώς ή κακώς η νέα τάξη πραγμάτων ορίζει ότι η εποχή μας, ο κόσμος μας ολόκληρος, είναι ψηφιακός. O Covid-19 αποτέλεσε τον επιταχυντή μίας κατάστασης που βρισκόταν ήδη στη γωνία. Η Daimler, ως μία μεγάλη, πλήρως ψηφιοποιημένη εταιρεία με πολύχρονη εμπειρία στα συστήματα διασύνδεσης, ήταν έτοιμη για τη νέα αυτή εποχή και δε χρειάστηκε μεγάλο διάστημα προσαρμογής για να επικοινωνεί ψηφιακά με το κοινό της. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι θα προτιμούσαμε να νιώσουμε την επαφή, το άγγιγμα, το βλέμμα ακόμα και τη μυρωδιά σε ένα αυτοκίνητο που κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Ωστόσο, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, ας απολαμβάνουμε τις δυνατότητες που απλόχερα μας προσφέρει η τεχνολογία έως ότου βρούμε νέες ισορροπίες και ρυθμούς.

36


the ONE magazine

AA


HE εκ βαθέων Φόβος Να μην είμαι χρήσιμος. Στον εαυτό μου. Στα παιδιά μου, τη γυναίκα μου, τους γύρω μου. Ταξίδι Στο νησί μου, τα Κύθηρα. Το μέρος που χαλαρώνω. Εκεί όπου βρίσκω ανθρώπους που με γνωρίζουν από μικρό παιδί, που γι’ αυτούς είμαι ο Γιάννης κι όχι ο Καλλίγερος, ο Πρόεδρος της Mercedes-Benz. Αντικείμενο τέχνης Θαυμάζω έναν πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει η γυναίκα μου. Η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση εικαστικός, αλλά ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο μιλάει στην καρδιά μου. Επειδή κατάφερε να εκφράσει με τόσο όμορφο τρόπο όσα αισθανόταν τη στιγμή που τον δημιούργησε. Προσωπικότητα Μία κυρία μεγάλης ηλικίας στα Κύθηρα, ένας άνθρωπος σα να ‘ναι βγαλμένος από βιβλίο. Η γιαγιά Παναγιωτίτσα. Δεν έχει τελειώσει καν το σχολείο αλλά για μένα είναι σοφή. Άνθρωπος με βαθιά ριζωμένες αρχές, δίκαιη, αφοσιωμένη στην οικογένειά της, με την ηρεμία της εμπειρίας και τη βεβαιότητα ότι όλα τελικά περνάνε και ευτυχισμένος είσαι όταν δίνεις - και όχι όταν παίρνεις. Αντιπάθεια Προς την υποκρισία και το ψέμα Αγαπημένη ενασχόληση Να φροντίζω το αμπέλι μου όταν βρίσκομαι στα Κύθηρα και να βγάζω το κρασί της χρονιάς για την παρέα, να απολαμβάνω τη θάλασσα και να περνώ χρόνο με τη γυναίκα μου Απόσπαση προσοχής Όταν πραγματικά πρέπει να δώσω την προσοχή μου σε κάτι ή σε κάποιον, πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι ικανό να την αποσπάσει. Εκτός από το κροτάλισμα ενός V12 bi-turbo κινητήρα μίας AMG. Μέσος χρόνος στο κινητό Δυστυχώς πολύ περισσότερος απ’ όσο θα ‘θελα. Ξεπερνά τις 5 ώρες ημερησίως. PHOTOS: ΑΡΧΕΙΟ MERCEDES-BENZ HELLAS

AA

the ONE magazine


«Στη Mercedes-Benz Hellas έχουμε επιτύχει το εξωφρενικό ποσοστό της ταξης του 98% στην έρευνα ικανοποίησης εργαζομένων. Αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε παρόμοιες έρευνες της μάρκας στην Ευρώπη»

Πόση ζωή έχει το ντίζελ; Το ντίζελ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Ούτε πρόκειται η Daimler να σταματήσει να επενδύει στην τεχνολογία αυτή. Ο κινητήρας πετρελαίου έχει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα. Είναι οικονομικός, ανθεκτικός και με χαμηλότερες εκπομπές CO2. Η Mercedes-Benz πιστεύει στο ντίζελ. Είναι η πρώτη μάρκα που κατασκεύασε υβριδικά μοντέλα που συνδυάζουν τον ηλεκτροκινητήρα με πετρελαιοκινητήρα – όπως η C 300 de, η GLC300de ή η GLE 350de. Γι’ αυτό, αν ένας φίλος μου κάνει πολλά και απαιτητικά χιλιόμετρα αυτήν τη στιγμή, δε θα δίσταζα λεπτό να του προτείνω την αγορά ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου, προσφέροντάς του παράλληλα και την εναλλακτική ενός plug-in-hybrid μοντέλου. Ποια αυτοκίνητα θα είχε το ιδανικό σας γκαράζ; Τη Lancia Montecarlo Spyder που είχα ως φοιτητής, μία κλασική «παγόδα» και τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series. Εντάξει, και μερικά αυτοκίνητα του ανταγωνισμού που δεν πρόκειται να αναφέρω. Για ποια πράγματα είστε υπερήφανος; Νιώθω πραγματικά ευλογημένος. Πρωτίστως για την οικογένειά μου, τη σύζυγο και τα παιδιά μου. Επίσης, για την πορεία της Mercedes-Benz στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης μέχρι σήμερα και για όλα όσα έχει καταφέρει η μεγάλη οικογένεια που την απαρτίζει.

Για μένα, επίσης, και τη δική μου διαδρομή. Μ’ όλες τις σωστές και λάθος επιλογές που έχω κάνει στο πέρασμα του χρόνου. Για το γεγονός ότι μπορώ να αποκαλώ ορισμένους από τους ανθρώπους που με περιβάλλουν «φίλους», διότι δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο στις εποχές που ζούμε. Πώς θα περιγράφατε τα χρόνια σας ως επικεφαλής της Mercedes-Benz Hellas; Έχω ζήσει καταπληκτικές εμπειρίες απ’ όλες τις θέσεις στις οποίες βρέθηκα. Από την άνοδο του δείκτη ικανοποίησης του Εξουσιοδοτημένου Δικτύου το διάστημα που ήμουν επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης Δικτύου έως την έξαρση των πωλήσεων, τόσο στα επαγγελματικά όσο και τα επιβατικά αυτοκίνητα, ως διευθυντής των αντίστοιχων τμημάτων.

Σας δίνουν ένα μόνο μοντέλο της Mercedes-Benz μαζί με ένα συμβόλαιο για να το οδηγείτε, αυτό και μόνο, για τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής σας. Ποιο θα διαλέγατε και γιατί; Χωρίς δεύτερη σκέψη θα επέλεγα τη G-Class. To απόλυτο αυτοκίνητο παντός εδάφους. Ασφαλές, στιβαρό, άνετο, με εμβληματική σχεδίαση και μεγάλο «ειδικό βάρος». Νομίζω ότι γι’ αυτό το αυτοκίνητο θα έκανα συμβόλαιο για πενήντα χρόνια, όχι μόνο για πέντε. Αν ήσασταν ένας μέσος Έλληνας καταναλωτής, θα αγοράζατε αυτοκίνητο μέσω online διαδικασίας - χωρίς καν να πάτε στο showroom;

Τα οκτώ χρόνια που ηγούμαι της εταιρείας θα τα περιέγραφα με δυο λόγια ως «μεστά εμπειριών».

Σίγουρα η αγορά ενός αυτοκινήτου είναι άμεσα συνυφασμένη με το συναίσθημα το οποίο προκύπτει από την αίσθηση που σου αφήνει ενώ βρίσκεσαι μέσα σε αυτό.

Εν μέσω ύφεσης, το 2014, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που βρισκόταν στο Νο1 της premium αγοράς στην Ευρώπη.

Κάθεσαι, έχεις τα χέρια σου στο τιμόνι, πατάς τα πλήκτρα της κονσόλας, το αγγίζεις.

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική θυγατρική έχει αναδειχτεί πολλές φορές «Καλύτερη Θυγατρική του Μήνα» σε εσωτερικούς διαγωνισμούς.

Όσο περισσότερες αισθήσεις συμμετέχουν τόσο πιο απολαυστική γίνεται η διαδικασία της επιλογής.

Έχει συμπεριληφθεί ήδη πέντε φορές στις 20 πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες της Ελλάδας στην έρευνα του περιοδικού Fortune που διενεργείται τα τελευταία έξι χρόνια. Ομολογώ ότι, παρά το δύσκολο περιβάλλον και την αναστάτωση που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις ζωές μας, τα τελευταία χρόνια αποτελούν την πιο συναρπαστική περίοδο της καριέρας μου.

Ωστόσο, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οπότε ας είμαστε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται. Αν ήμουν πελάτης, σίγουρα θα επέλεγα να περιηγηθώ στο διαδίκτυο για να γνωρίσω τις λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Έτσι, όταν θα πήγαινα να συναντήσω τον πωλητή στο χώρο της έκθεσης θα ήμουν έτοιμος ως προς το τι θέλω με ακρίβεια, χωρίς να χρονοτριβώ.

39


SHE

#ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗΝ «ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ» ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ISMAILOS CLASSICS TOUR

«Έχουμε ακόμη το αυτοκίνητο του παππού μου και ένα ακόμα που είχε κάνει δώρο στον πατέρα μου. Για την οικογένειά μας αποτελούν ζωντανή ιστορία. Μία κλασική ιστορία ηλικίας σαράντα ολόκληρων χρόνων » 40


Θ

• «Θαυμάζω τόσο τη σχεδίαση όσο και την άψογη κατάσταση στην οποία διατηρούνται τα προσεγμένα κλασικά αυτοκίνητα. Και, πραγματικά, δεν έχω καλύτερη αφορμή για να τα οδηγώ περιστασιακά από τη συμμετοχή μας στο ετήσιο Ismailos Classics Tour» • «Ξεκινάμε όλη η οικογένεια με πολύ κέφι και χαρά. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ζεστό, οικείο και με κοινό δεσμό την αγάπη για το αυτοκίνητο και τις υπέροχες στιγμές που έχουν σχεδιάσει για εμάς οι άνθρωποι της εταιρείας. Προσωπικά δεν θα χάσω ποτέ την ευκαιρία να είμαι εκεί κάθε Μάϊο. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ότι ο κύριος Αντώνης και ο Πάνος έχουν αφιερώσει χρόνο και ενέργεια για να ευχαριστήσουν όλους τους συμμετέχοντες. Και το καταφέρνουν εξαιρετικά. Έχει μια ξεχωριστή αύρα κάθε Ismailos Classics Tour - αυτή που σε κάνει να θες σύντομα το επόμενο» • «Μου άρεσαν οι δύο χρονομετρημένες Ειδικές Διαδρομές. Έδωσαν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για μας είναι κάτι πρωτόγνωρο να προσπαθούμε να διανύσουμε μία απόσταση σε προκαθορισμένο χρόνο» Το συγκεκριμένο στοιχείο ανεβάζει το επίπεδο της πολυπλοκότητας και μας δίνει ξεχωριστό κίνητρο - ειδικά τώρα που μάθαμε από την περυσινή χρονιά τι πρέπει να κάνουμε. Οπότε, στο επόμενο event θα μου άρεσε να έχει ακόμα περισσότερες τέτοιες χρονομετρημένες διαδρομές»

ΡΟ ΔΟ Σ

• «Από μικρή αγαπούσα τα αυτοκίνητα και την ταχύτητα. Πάντοτε ήθελα να οδηγώ γρήγορα αυτοκίνητα - όχι απαραίτητα σπορ κατασκευές. Οι επιδόσεις και η συνολική οδηγική εμπειρία που εισπράττω αποτελούν πραγματική ευχαρίστηση στη ζωή μου. Το βλέπω ως μία διέξοδο από την καθημερινότητά μου» • «Το αυτοκίνητο με το οποίο συνδέθηκα περισσότερο ήταν ένα Renault Clio Sport R27. Ένα μικρό, σβέλτο και αρκετά δυσεύρετο αυτοκίνητο. Ήταν το προσωπικό μου αυτοκίνητο για αρκετά χρόνια» Μου άρεσε πολύ που δεν κυκλοφορούσε συχνά αυτή η έκδοση στους ελληνικούς δρόμους. Έδειχνε ξεχωριστή. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν ένα καθαρά ‘‘αντρικό’’ αυτοκίνητο. Όμως, για μένα αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σχέση μου με τα αυτοκίνητα» • «H αγάπη της οικογένειάς μας για τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν ντιενεϊκή. Τόσο ο πατέρας μου όσο και τα τρία αδέλφια μου αγαπούν τις αξίες της αυτοκίνησης. Και είναι αυτές που κάθε φορά ανακαλύπτουμε, ξανά και ξανά επί τέσσερις χρονιές, στο Ismailos Classics Tour. • Κάπως έτσι, λοιπόν, αυτό το event έγινε η αγαπημένη μας ετήσια εκδρομή. Και μπορεί να χρειάζεται να ταξιδεύω για τη δουλειά μου συχνά, όμως η μέρα που πηγαίνω στο αεροδρόμιο της Ρόδου για να πετάξω προς Αθήνα για το Ismailos Classics Tour παραμένει πάντα ξεχωριστή»

41


MAN

Χτίζοντας μία Ελλάδα «παντός καιρού» Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Η Η παγκόσμια υγειονομική κρίση μάς έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες συνθήκες. Στην Ελλάδα, το σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση και τα μνημόνια ΕΣΥ δε θα μπορούσε να αντέξει το βάρος μιας γενικευμένης πανδημίας και επομένως η έμφαση έπρεπε να δοθεί στην πρόληψη. Εκπονήθηκε, λοιπόν, έγκαιρα ένα τέτοιο σχέδιο και, παράλληλα, έγινε σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών των νοσοκομείων αναφοράς σε κλίνες ΜΕΘ και εξοπλισμό. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, αποφασίσαμε εξαρχής να συμβάλουμε ενεργά στην κρίσιμη εθνική μάχη θέτοντας στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, αφιλοκερδώς, ένα από τα πέντε υπερσύγχρονα νοσοκομεία μας στην Αττική, το Ιατρικό Περιστερίου. Δώσαμε έτσι, πρώτοι από τον τομέα της ιδιωτικής υγείας, το παράδειγμα της προσφοράς και της ευθύνης. Παράλληλα, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια του προσωπικού, των γιατρών και των ασθενών μας, και πρώτοι στον κλάδο της Υγείας λάβαμε έγκαιρα μέτρα δημιουργώντας νέα, δικά μας πρωτόκολλα, χτίζοντας στη διεθνή βιβλιογραφία και τις βέλτιστες πρακτικές. Δημιουργήσαμε και υιοθετήσαμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας - πριν ακόμη καταρτιστούν οι επίσημες οδηγίες. Παραμείναμε έτσι «Covid-free», μία σημαντική επιτυχία που εδραίωσε τον Όμιλο Ιατρικού στους παρόχους-παραδείγματα που ανταλλάσσουν διεθνώς τεχνογνωσία γύρω από τα «best practices» στη διαχείριση της πανδημίας. Σε οικονομικό επίπεδο, η απόφαση για την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στα νοσοκομεία, επέφερε κατακόρυφη πτώση στον κλάδο. Με σημαντικό κόστος αλλά καθαρή συνείδηση και πατριωτικό αίσθημα ευθύνης, στον Όμιλο Ιατρικού επικεντρωθήκαμε μόνον στο πώς θα κερδίσει η χώρα τη μάχη και πώς θα κρατήσουμε τον κορωνοϊό μακριά από τις κλινικές μας, αρνούμενοι να τον δούμε σαν πεδίο πρόσκαιρης επιχειρηματικής δράσης χρεώνοντας υπέρογκα ποσά εξέτασης στους εξωτερικούς ασθενείς, διαθέτοντας τα εν ελλείψει στην αγορά tests για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού μόνο.

42

Αναμφίβολα έχουμε εισέλθει σε μία βαθύτατη νέα οικονομική κρίση, με μεγάλη αβεβαιότητα για το αν θα επιστρέψει η απειλή της πανδημίας και πως θα εξελιχθεί σε διεθνές επίπεδο. Εθνική προτεραιότητα οφείλει να γίνει ο μετασχηματισμός του σημερινού εύθραυστου παραγωγικού μοντέλου, στη βάση ενός συντεταγμένου σχεδίου, προκειμένου να χτίσουμε μία οικονομία «παντός καιρού», διαφοροποιημένη, με εξασφάλιση επάρκειας αγαθών στις κρίσεις. Να μεταλλαχθεί η Ελλάδα σε μία χώρα ισχυρή, καινοτόμο, ανταγωνιστική που κεφαλαιοποιεί, αξιοποιεί και εξελίσσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με εξωστρέφεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Το κάνουμε πράξη καθημερινά στον Όμιλο Ιατρικού αξιοποιώντας το κορυφαίο Ελληνικό έμψυχο δυναμικό, επιτυγχάνοντας «Brain Gain». Επενδύουμε διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και ανάπτυξη. Είμαστε στην αιχμή του Industry 4.0 στην Yγεία, με ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και των νέων εργαλείων, εδραιώνοντας τον Όμιλό μας ένα βήμα μπροστά στην Ελλάδα και στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, διεθνώς. Υπάρχει τεράστια «παγιδευμένη» υπεραξία σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας μας - από την αγροδιατροφή και τη βιομηχανία μέχρι την Υγεία, όπου, για παράδειγμα, ξεχωρίζουν τομείς όπως των κλινικών μελετών, R&D και Ιατρικού Τουρισμού. Εμείς, ως Όμιλος, επενδύουμε σε αυτά και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μία σημαίνουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη στο μέλλον. Κλείνοντας, έχουμε στη διάθεσή μας δύο πρόσθετα δυνατά εργαλεία. Πρωτίστως, τη σημαντική Ευρωπαϊκή στήριξη μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης, οι πόροι του οποίου πρέπει να μοχλευτούν σε μία εντελώς νέα βάση. Καθώς επίσης και το ψηφιακό άλμα που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα εδραιώνοντας μία σειρά από ψηφιακά bypass που μπορούν να γίνουν καταλύτες υπεραξίας, εξοικονομώντας χρόνο, πόρους, και εξασφαλίζοντας διαφάνεια δίδοντας παράλληλα νέες δυνατότητες σε επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τον εξωστρεφή τους προσανατολισμό.


43

PHOTO: ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


DRIVEN art

city

new

cars

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Τι κάνει; Τι αποφεύγει; Τι συγχωρεί στους άλλους; Και πώς τον ξεχωρίζεις στο δρόμο;

#ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Εκδότης 4Drivers.gr

44


DRIVEN talk

Ο

man

she

style

Ο Πραγματικός Οδηγός δεν έχει σχέση με τον Απλό Χειριστή. Με σκόπιμα κεφαλαία αμφότεροι οι όροι. Ο δεύτερος απλώς μετακινείται από το σημείο Α στο σημείο Β.

Αντιθέτως, ο πρώτος (εν συντομία «Π.Ο.»), οδηγεί συνειδητά. Συμμετέχει στη διαδικασία της οδήγησης, ξέρει να προλαβαίνει καταστάσεις, προσαρμόζεται στο αυτοκίνητο, την ιπποδύναμη, τις συνθήκες, τον ίδιο του τον εαυτό. Και εννοείται δεν πίνει γουλιά πριν οδηγήσει. Ο Π.Ο. είναι «αγοραφοβικός». Παρότι απολαμβάνει τη γρήγορη, συνειδητοποιημένη οδήγηση, δεν τρέχει ανάμεσα σε κόσμο. Το θεαθήναι σκοτώνει. Δεν προκαλεί στην κίνηση. Εκμεταλλεύεται τη ροή της. Και θα αφήσει τη στιγμή της οδηγικής απόλαυσης για έρημες διαδρομές. Άλλωστε υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα. Ο Π.Ο. βλέπει μακριά. Κανένας παράγοντας ασφάλειας δεν είναι τόσο ισχυρός όσο η διεισδυτική και συνεχής, σε τσεκάρισμα καταστάσεων, ματιά. Ο Π.Ο. δεν παρατηρεί τον μπροστινό του αλλά τον μπροστινό του μπροστινού. Ή και ακόμα πιο μακριά. Ο Π.Ο. είναι cool. Αντιλαμβάνεται άμεσα τον λιγότερο έμπειρο οδηγό, τον ηλικιωμένο, ακόμα και τον άσχετο. Αλλά δεν εκνευρίζεται, δεν του κορνάρει, δεν κάνει συστάσεις. Είναι περιττές. Χειρίζεται με βουδιστική ηρεμία τα απρόοπτα των ελληνικών δρόμων. Δεν επιτρέπει σε εξωτερικές καταστάσεις να διαταράσσουν το θυμικό του.

«Ο Πραγματικός Οδηγός ως μέτρο τού πώς κινούμαστε, κρίνουμε, αντιδρούμε στο δρόμο. Μπορεί να μην το πετυχαίνουμε πάντα. Αλλά καλό είναι να έχουμε υπόψιν τα βασικά»

Ο Π.Ο. δεν είναι θύμα του texting. Θα συνδέσει το smartphopne στην οθόνη, θα μιλήσει χωρίς να πάρει χέρια και μάτια από το τιμόνι, δεν θα στείλει μηνύματα. Ξέρει ότι αυτό είναι πιο επικίνδυνο και από το να οδηγεί υπό την επήρεια κάνναβης. Ναι, το επιβεβαιώνουν έρευνες. Ο Π.Ο. δεν είναι ψώνιο. Δεν πιστεύει πως είναι η μετανσάρκωση του Ayrton Senna, δεν υπερβαίνει τα όριά του. Επίσης, δεν βγάζει ανελέητα selfies με το αυτοκίνητό του - επιτρέπονται μερικές για αρχειακούς λόγους. Δεν υποπίπτει σε ναρκισσισμό. Ο Π.Ο. οδηγεί, μαθαίνει και χαίρεται για πάρτη του. Ο Π.Ο κάθεται σωστά. Στουμπώνει μέση και ποπό στο κάθισμα. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η κινηματική του αυτοκινήτου γίνεται αντιληπτή απ΄αυτά ακριβώς τα σημεία του σώματος. Κρατά το τιμόνι σχετικά κοντά. Η θέση οδήγησης α λα Formula1 απ’ τα ’70s έχει πεθάνει. Μαζί με τις μεγάλες φαβορίτες της εποχής. Ο Π.Ο. είναι έξυπνος. Δεν μαρσάρει, δεν σπινάρει, δεν ταλαιπωρεί ανώφελα αυτοκίνητο και περαστικούς. Δεν ξεκινά μανιωδώς από το φανάρι ενώ βλέπει να ΄χει ήδη ανάψει το επόμενο κόκκινο. Είναι έξυπνος, οδηγεί έξυπνα, ακομπλεξάριστα. Τέλος, ο Π.Ο. σέβεται το μηχάνημα που οδηγεί. Όπως εαυτόν και αλλήλους.

45


MERCEDES-BENZ MUSEUM

136 YEARS AHEAD. WELCOME. 46


47


Ε

Επί της οδού Mercedesstraße 100, στο κέντρο της Στουτγάρδης, στη Γερμανία, βρίσκεται ένα κτίριο που μοιάζει να προσγειώθηκε απ΄το διάστημα. Τρεις εφαπτόμενοι κύκλοι, εννιά επίπεδα, 16,500 τ.μ., ατσάλι, γυαλί, ξύλο και φουτουρισμός. Είναι το Μουσείο της Mercedes-Benz. Λάμπει σα στολίδι στην πόλη. Μέσα στην επιβλητική κατασκευή που θυμίζει γιγάντιο σπιράλ, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Για την ακρίβεια, τα 136 χρόνια της ιστορίας αυτής της εμβληματικής πορείας της αυτοκίνησης. Απ’ τις πρώτες προσπάθειες του ιδρυτή της εταιρείας, Carl Benz, μέχρι σήμερα. Μαζί το σχήμα των πραγμάτων που έρχεται. Το εσωτερικό του Mercedes-Benz Museum είναι εμπνευσμένο απ’ τη δομή του DNA, όπως υπάρχει στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Ένας ενιαίος χώρος εννιά επιπέδων, χωρίς κανένα ορατό στήριγμα, τείνει το βλέμμα προς την οροφή των 33 μέτρων. Το σπιράλ της ζωής σε μέταλλο, γυαλί, συναίσθημα, εξερεύνηση, ταχύτητα, εξέλιξη. Είναι ό,τι ακριβώς εκφράζει το μανιφέστο του Μουσείου: «The future is rooted in the past». Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία του τροχού με περισσότερα από 1,500 εκθέματα, περίπου 160 αυτοκίνητα και αναρίθμητα ίχνη ενόρασης για το τεχνολογικό μας μέλλον. Οι επόμενες σελίδες επιχειρούν να αποτυπώσουν ένα μικρό μόνο μέρος του πνεύματος της Mercedes-Benz και της αναζήτησης της τελειότητας. Είναι ωραία εδώ μέσα. Καλώς ήλθατε!

48


MERCEDES-BENZ MUSEUM

49


MERCEDES-BENZ MUSEUM

Κάτω από τη φουτουριστική στέγη «αιωρούνται» εμβληματικές Mercedes-Benz. Αυτή είναι η εξέλιξη της αυτοκίνησης live. 50


51


MERCEDES-BENZ MUSEUM

52


Η περιήγηση στο Mercedes-Benz Museum περνά μέσα από επτά χώρους που περιλαμβάνει τα θρυλικά αυτοκίνητα του παρελθόντος. Αυτονόητα, λέγεται «Mercedes Legends». Ξεκινώντας απ΄τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης, τη γέννηση της φίρμας, την εποχή του ντίζελ κινητήρα και του υπερσυμπιεστή, τις κλασικές SL (που προέκυψαν με την οικονομική άνθηση μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου

Πολέμου) και τη μετάβαση στην εποχή της παθητικής ασφάλειας, μέχρι τη δεκαετία του ‘80 και εντεύθεν όπου μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές σηματοδότησαν την νέα πορεία για μια αυτοκίνηση χωρίς ρύπους. Μετά απ΄τις παραπάνω έξι περιηγήσεις, ο επισκέπτης στέκεται , σχεδόν εκστατικά, στην αίθουσα Legend 7. Εκεί όπου εκτείθενται τα συγκλονιστικά αγωνιστικά της Mercedes-Benz, ως το γοητευτικότερο

μέρος της ιστορίας της. Εκείνα που στο τιμόνι τους φιλοξένησαν τους ήρωες της εποχής. Οι Rudolf Caracciola, Bernd Rosemeyer, Hermann Lang, Stirling Moss και Juan Manuel Fangio ήταν οι οδηγοί που έγραψαν τα δικά τους, μεγάλα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια, το φόβο, τα ρεκόρ. Μερικές φορές ακόμα και με τίμημα την ίδια τη ζωή. R.I.P.

53


MERCEDES-BENZ MUSEUM

Κάτι περισσότερο από ένα ακόμα μουσείο με αυτοκίνητα. Εδώ υπάρχει ένας ναός. Και ό,τι αυτός συμβολίζει για την κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού. 54


ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΠΙΡΑΛ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΌ ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ, ΠΑΡΑΠΈΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ MERCEDES-BENZ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ. ΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΌ ΤΟΤΕΜ ΣΕ ΕΝΝΙΑ ΕΠΊΠΕΔΑ ΓΕΜΑΤΑ ΚΑΜΠΎΛΕΣ, ΜΕ ΟΡΟΦΉ 33 ΜΈΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΆ ΒΡΑΒΕΊΑ ΑΠ’ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.

55


MERCEDES-BENZ MUSEUM

Απ΄τα Silver Arrows, όπως λεγόντουσαν οι προπολεμικές αγωνιστικές MercedesBenz, μέχρι τα σημερινά μονοθέσια της Formula 1. Όλη η ελευθερία της ταχύτητας με σήμα το αστέρι. Be there. 56


57


facts & numbers

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ έτος ίδρυσης: 2006 καλυπτόμενη περίοδος εκθεμάτων: από το 1886 έως σήμερα εκθεσιακός χώρος: 16,500 τ.μ. εκθέματα: +1,500 εκτιθέμενα οχήματα: +160 ύψος κατασκευής: 47,5 μ. επίπεδα: 9 βάρος κατασκευής: 11,000 τόνοι αριθμός εξωτερικών κρυστάλλων: 1,800 μήκος καλωδιώσεων: 630 χιλιόμετρα αριθμός λαμπτήρων εντός του Μουσείου: 12,000 επιφάνεια αιθουσών Legends: 9,100 τ.μ. επιφάνεια αιθουσών Collections: 5,300 τ.μ. αρχιτεκτονικό γραφείο: UNStudio van Berkel & Bos, Άμστερνταμ concept έκθεσης: Prof. HG Merz, Στουτγάρδη χώρες προέλευσης επισκεπτών: 195 συνολικοί επισκέπτες: +9,000,000 www: https://www.mercedes-benz.com/en/classic/museum/

58


MERCEDES-BENZ MUSEUM

Επισκεφθείτε ψηφιακά το Μουσείο της Mercedes-Benz σκανάροντας με το κινητό σας το QR code

59


ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

60


SPORT talk

man

she

style

«Είναι τιμή για εμάς στην ΑΕΚ η συνεργασία με ένα brand που μας προσφέρει αυξημένο brand equity, όπως αυτά των Mercedes-Benz και Α. Ισμαήλος Α.Ε.» Mηνάς Λυσάνδρου Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και Διευθύνων Σύμβουλος

Η

Η συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, την ΑΕΚ, μία ομάδα με ιδιαίτερο «χρώμα», μία ποδοσφαιρική ιδέα αλλά και ένα σύμβολο μνήμης, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική στιγμή. Η «ένωση» του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ και της Α. Ισμαήλος Α.Ε. ήταν το επιστέγασμα μίας αμφότερα μελετημένης κίνησης. Όχι μόνο με τα τυπικά που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως η επίσημη συνέντευξη Τύπου και η αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Αλλά και με τα ουσιαστικά στοιχεία της συνεργασίας. Όπως, για παράδειγμα, την αυτοπεποίθηση που απορρέει απ’ τα «αποδυτήρια» όταν πρόκειται για δύο μεγάλα ονόματα - αντιστοίχως στο «χώρο» τους.

61


SPORT art

new

cars

Δύναμη, αντοχή, ανθεκτικότητα, εργομετρία, επιδόσεις, πάθος για τη νίκη, αδρεναλίνη. Στοιχεία που μας ενώνουν.

PHOTOS: INTIME SPORTS - ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ

Σκοράροντας σε γρασίδι και άσφαλτο. Η ΑΕΚ οδηγεί Mercedes-Benz.

city

62

Όπως σχολιάζει ο κ. Μηνάς Λυσάνδρου, «είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίζουμε στη χορηγική οικογένεια της ομάδας μας την εταιρεία που για 30 και πλέον χρόνια έχει διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με το αστέρι της Mercedes-Benz. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Α. Ισμαήλος Α.Ε. επέλεξε τη χορηγική μας πλατφόρμα ως όχημα επικοινωνίας και προβολής».

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας, η εταιρεία αποφάσισε να διαθέσει 25 νέες Mercedes-Benz A-Class στους παίκτες και τα στελέχη της ΠΑΕ ΑΕΚ για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Η κίνηση είχε προετοιμαστεί με τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει τον κ. Πάνο Ισμαήλο.

Η προσπάθεια, η ευγενής άμιλλα και η σύνδεση τεχνολογίας και επαγγελματικού αθλητισμού ποτέ δεν σταματά. Και για αυτό προχωράμε σκοράροντας.

Όπως σημειώνει ο κ. Π. Ισμαήλος, «πρόκειται για το best seller της μάρκας μας. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό και τις εμπορικές επιτυχίες που θα συνεχίσει να μας φέρνει».


63 63


Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΨΗΛΆ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

PHOTOS: 4DRIVERS.GR / V27 PHOTOGRAPHY / SANDRA HERBER

64


STYLE

style

style

style

style

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ WINDOWS 2020-21

AA


STYLE

style

style

style

ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ, ΚΡΗΤΗ

ΜΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. BE THERE.

66

style


STYLE

style

style

style

style

67


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ; ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ; ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ; ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΨΗΛΆ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ.

68


ΜΕΛΙΒΟΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΛΕΓΟΤΑΝ «ΑΘΑΝΑΤΗ» ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΕΞΑΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ. ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ. ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ. 69


ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΜΗΚΟΥΣ 9,2 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.

70


ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ. ΜΕ ΤΑ SUV ΤΗΣ MERCEDES-BENZ ΟΠΟΥ ΥΠΆΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ. ΄Η ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.

71


STYLE

style

style

style

ΕΒΡΟΣ, ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ: «Ο ΕΒΡΟΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ»

72

style


STYLE

style

style

style

style

73


STYLE

style

style

style

ΜΟΝΉ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΤΗΣ ΧΟΖΟΒΙΏΤΙΣΣΑΣ, ΑΜΟΡΓΟΣ ΧΤΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ, ΣΤΑ 300 ΑΠΟΚΡΗΜΝΑ ΜΕΤΡΑ. ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ, ΛΑΞΕΥΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΡΑΧΟ. ΑΔΙΑΤΑΡΑΚΤΑ ΗΡΕΜΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 1,100 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΙΣΤΗΣ. ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΑΝΑΣΑ.

74

style


STYLE

style

style

style

style

75


STYLE

style

style

style

ΒΟΪΔΟΚΟΙΛΙΆ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ω, ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ! ΜΕ ΤΟ «ΩΜΕΓΑ» ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΨΗ. ΤΟΣΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000. ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΎΣΣΕΙΑ, ΕΔΩ ΈΦΤΑΣΕ ΤΟ ΠΛΟΊΟ ΤΟΥ ΤΗΛΈΜΑΧΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΆΦΙΞΉ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ.

AA

style


STYLE

style

style

style

style

AA


STYLE

style

AA

style

style

style


STYLE

style

style

style

style

ΧΟΛΟΜΩΝΤΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Ο ΟΔΗΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΔΩ. ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΣΕ MERCEDES

AA


ΓΑΪΟΣ, ΠΑΞΟΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΝΑΛΊ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΓΕΙΟ, ΜΙΝΙΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

80


81


STYLE

style

style

style

ΚΑΘΙΣΜΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ Ο ΧΗΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΤΙΡΚΟΥΑΖ ΕΊΝΑΙ Ο «CUAL6(PO4)4(OH)8·4H2O». ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΣ, ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ.

82

style


STYLE

style

style

style

style

83


ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ-ΒΑΡΚΙΖΑ. ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ. Η HOT ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ. ΤΑ «ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ», Η ΑΥΡΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΎ, Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΆ, ΤΟ «ΦΙΛΕΤΟ», ΤΟ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, Η ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΔΩ.

84


85


ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

βουτιά

μπουρμπουλίθρες σαγιονάρες κοχύλι καρπούζι παραντάϊς #Life’sABeach αεράκι

αργά

μπικίνι μαζί ερημικά

ouch! χαλαρά, ε; αχινός ντεκ χωνάκι

«το wi-fi σας μου λέτε;» σκιά

86

άμμος

σεζ λονγκ

σεξ

καμπριολέ μοχίτο

ντους κάψα


γεια

87


RETRO art

city

new

ΜΥ ΣΤ ΙΚΟ ...

LAST YEAR

Αυτή είναι μία εικόνα από το περυσινό Ismailos Classics Tour. Το σημείο συνάντησης είναι το δικό μας μυστικό. Ανακοινώνεται στους προσκεκλημένους λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του μοναδικού event.

Φέτος, δυστυχώς, ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα και το ICT δεν έλαβε χώρα. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως θα είμαστε και πάλι έτοιμοι, την επόμενη χρονιά, να ζήσουμε ξανά ωραίες στιγμές με μοναδικά κλασικά αυτοκίνητα, σε υπέροχες διαδρομές της Ελλάδας, παρέα με υπέροχους ανθρώπους. Be there!

88

cars


RETRO talk

man

PHOTO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ

she

style

89


LIFE art

city

new

cars

ΠΥΛΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ Ένας boutigue αμπελώνας και μία ετικέτα ποιότητας. Πληροφορίες εντός.

Π 90

Πόση αγάπη μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μπουκάλι κρασί; Πόση καθημερινή φροντίδα μπορεί να δαπανάται, επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, σε ένα αγρόκτημα ονόματι «Άμπελος», κάπου στο Χρισσό Φωκίδας; Μια πρώτη απάντηση; Όση χρειάζεται για να υλοποιήσεις αυτό που σε εξιτάρει βαθιά. Και μπορεί η συγκεκριμένη γη να ‘χε αγοραστεί για άλλο σκοπό, όμως, μετά από χρόνια αδράνειας, είχε ωριμάσει πλέον η ιδέα της δημιουργίας ενός μοναδικού boutique-αμπελώνα.

Ανέκαθεν η ποιότητα ήταν κάτι που εξιτάριζε τον Αντώνη Ισμαήλο και το ποιοτικό κρασί αποτελεί ένα ακόμα εύφορο πεδίο δημιουργικότητας. Μαζί με το δεύτερο γιο του, Άγγελο, επίσης λάτρη του αντικειμένου, ασχολείται μεθοδικά με τις εργασίες που απαιτούνται μέχρι τα μπουκάλια να είναι έτοιμα, μετά από μήνες επεξεργασίας, με το απολαυστικό τους περιεχόμενο.


LIFE talk

man

she

style

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Η αρχική πρόβλεψη ήταν να φυτευτεί ποικιλία μαυροτράγανου. Ωστόσο, τροποποιήθηκε όταν ο κ. Κώστας Μπακασιέτας, ένας από τους πλέον ειδικούς του είδους που ζει στη Νεμέα, έδωσε άλλες κατευθύνσεις, σύμφωνα με το μικροκλίμα της περιοχής. Μια ποικιλία που ήρθε πριν χρόνια από Ιταλούς, στο Ιόνιο, με την ονομασία «Βερζαμί», έγινε ο νέος στόχος σ’ αυτό το υγρό όνειρο. Καθοριστική, επίσης, η παρουσία του κ. Πάνου Ζουμπούλη, οινολόγου με πολύ γνωστές επιτυχίες, που αποτελεί τον τρίτο της παρέας, συμβάλλοντας πολύτιμα στην «Πύλη Παραδείσου».

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ Στη δική μας Άμπελο βρίσκονται μόλις 1000 ρίζες. Είναι όλες, μία-μία, ιδιαίτερα προσεγμένες και επιλεγμένες. Οι εργασίες φροντίδας είναι καθημερινές. Και οι άνθρωποι που επιμελούνται τον αμπελώνα είναι πραγματικά συνδεδεμένοι μαζί του. Όπως οι μοναχοί του Αγίου Όρους εκφράζουν ένα μικρό μέρος της πίστης και της προσέγγισής τους για τη ζωή και την ομορφιά της απλότητας σε κάθε τι που παράγουν, έτσι και η ετικέτα «Πύλη Παραδείσου» κρύβει τις δικές μας αξίες και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Μέσα σε μόλις 750ml κόκκινου κρασιού.

«BEER IS MADE BY MEN, WINE BY GOD» Πέτρα, ξύλο, κλίμα, χειρωναξία, ταπεινοφροσύνη, Ελλάδα. Μία απλή ξύλινη πόρτα που πίσω της κρύβεται όλος ο ενθουσιασμός για κάτι τόσο βαθιά και ιστορικά συνδεδεμένο με την ανθρώπινη απόλαυση. Άλλωστε, όπως εύστοχα είχε γράψει ο Ernest Hemingway, «το κρασί είναι ένα από τα πιο πολιτισμένα πράγματα στον κόσμο αλλά και ένα από τα πιο φυσικά στοιχεία που έχει αγγίξει τελειότητα». Αυτήν που επιδιώκουμε κάθε φορά. Συμβαίνει τώρα, κάπου στο Χρισσό.

91


LIFE art

city

new

cars

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΠΑΘΟΣ Μετά από τρία χρόνια εμπλοκής στον Αμπελώνα, το 2018 ήταν η χρονιά με την πρώτη, μικρή απόδοση. Με πολύ ενδιαφέρον αναλύσαμε συστηματικά το κρασί και αυτό μας έδειξε τα σημεία που χρειάζονταν ραφινάρισμα. Την επόμενη χρονιά, το 2019, τα πρώτα μπουκάλια ήταν ο καρπός όλης της διαδρομής που με αγάπη ακολούθησαν οι τρεις φίλοι. Το κόκκινο κρασί από τον μικρό boutique-αμπελώνα ήταν αντικειμενικά υπέροχο. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και το 2020. Ήταν η πρώτη χρονιά μεγάλης απόδοσης.

ΦΙΛΙΚΗ «ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Η αρχική προσέγγιση του Αντώνη Ισμαήλου ήταν η «Πύλη Παραδείσου» να μοιράζεται αποκλειστικά σε ξεχωριστούς φίλους. Να συνοδεύει τις δικές τους, ιδιαίτερες στιγμές με την επίγευση της Αμπέλου. Ο ίδιος παραμένει πιστός στην ιδέα της γενναιοδωρίας. Εξ ου και το ότι η «Πύλη Παραδείσου» καταναλώνεται σε μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων μόνο στο ετήσιο Ismailos Classic Tour. Είναι ο σύνδεσμος τέτοιος, αφενός η αγάπη για τα κλασικά αυτοκίνητα και αφετέρου η ενασχόληση με το πιο κλασικά απολαυστικό ποτό της ανθρωπότητας. Αμφότερα στοιχεία που ο ίδιος εκτιμά βαθιά. Παρότι, ως γνωστόν, οδήγηση και αλκοόλ αποφεύγονται ως blend. Σωστά;

92


LIFE talk

man

she

style

Cheers! Just drink. But don’t drive (even if it’s a Mercedes-AMG)

PHOTO: 4DRIVERS.GR

93


RACE art

city

new

life

MILLE MIGLIA

1000 ΜΙΛΙΑ

VINTAGE ΟΜΟΡΦΙΑΣ

94


RACE talk

man

she

style

PHOTOS: DAIMLER MEDIA

95


RACE art

city

MILLE MIGLIA Απ’ τη Μπρέσια στη Ρώμη και πάλι στη Μπρέσια. Κάποια 1,618 χιλιόμετρα στην ιταλική εξοχή, με πανέμορφα αυτοκίνητα και πολύ-πολύ κόσμο. Για κάποιους, συνεχίζει να θεωρείται ο ωραιότερος αγώνας στον κόσμο. Έστω κι αν το ζητούμενο δεν είναι πλέον ποιος θα φτάσει πρώτος.

Σ

Στις 26 Μαρτίου του 1927 έλαβε χώρα το πρώτο Mille Miglia.

Ξεκίνησε ως αντίδραση. Είχε μόλις μεταφερθεί η έδρα του ιταλικού Grand Prix από τη Μπρέσια στη Ρώμη και κάποιοι τοπικοί, ενθουσιώδεις φίλοι των αγώνων, μαζί με μερικούς εύπορους υποστηρικτές τους, αποφάσισαν να διοργανώσουν τη δική τους «απάντηση»: πολλά μίλια με αφετηρία και προορισμό την Μπρέσια. Για την ακρίβεια, χίλια. Εξ ου και η ονομασία του αγώνα. Το θρυλικό και άκρως απαιτητικό Mille Miglia της εποχής πραγματοποιήθηκε συνολικά είκοσι τέσσερις φορές. Δεκατρείς πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις υπόλοιπες μετά τη λήξη του. Ενδιάμεσα, ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε προλάβει να διακόψει τον αγώνα μετά από ένα περιστατικό όπου είχαν σκοτωθεί κάποιοι θεατές. Σήμερα το Mille Miglia δεν έχει τις απαιτήσεις, τη φυσική καταπόνηση και το vivere pericolosamente του αρχετυπικού αγώνα. Διατηρεί, όμως, την πιο γοητευτική vintage αναβίωση ενός άλλου τρόπου ζωής. Με υπέροχα κλασικά αυτοκίνητα και μεσογειακό άρωμα. Ένα μάθημα ζωής: μπορείς να περνάς υπέροχα ακόμα κι αν δεν μάχεσαι με το χρονόμετρο.

96

new

life


RACE talk

man

she

style

Η νικητήρια αφίσα από το Mille Miglia του 1952. Η Mercedes-Benz 300 SL είχε δώσει τα αγωνιστικά της διαπιστευτήρια.

97


RACE art

MILLE MIGLIA

98

city

new

life


RACE talk

man

she

style

Η αυτοκίνηση γιορτάζει στην Ιταλία. Σοφιστικέ ατμόσφαιρα, τέχνη στο μέταλλο και σεβασμός στην ιστορία. Για πολλούς, το Mille Miglia είναι πλέον ο ομορφότερος αγώνας τύπου ρεγκιουλάριτι. 99


RACE art

city

new

life

MILLE MIGLIA

Η 55χρονη, εν ενεργεία οδηγός αγώνων, Ellen Lohre, στο Mille Miglia του 2017.

Οι πρωταθλητές Mika Häkkinen και Juan Manuel Fangio φαίνεται να το διασκεδάζουν οδηγώντας τη Mercedes-Benz 300 SLR.

Έμπειροι οδηγοί αγώνων, συλλέκτες, φίλοι της αυτοκίνησης, νέα παιδιά και γιορταστική ατμόσφαιρα. Το Mille Miglia έχει το δικό του, ενθουσιώδες κοινό.

100


RACE talk

man

she

style

ΑΝΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΡΙΣΚΟ Στη φωτογραφία αρχείου ο Γερμανός πρωταθλητής Rudolf Caracciola παίρνει την καρό σημαία στο Mille Miglia του 1931, οδηγώντας την αγωνιστική Mercedes-Benz SSKL. Το να διασχίζεις επί ώρες, με σχεδόν αυτοκτονικούς ρυθμούς, τους πρωτόλειους ιταλικούς δρόμους απαιτούσε θάρρος, σωματικές αντοχές και ισχυρή θέληση. Με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, ίσως και άγνοια κινδύνου. Ήταν η εποχή που τα αυτοκίνητα δεν παρείχαν καμία παθητική ασφάλεια και η πρόσφυση ήταν ελάχιστη. Το μοιραίο ήταν συχνό φαινόμενο. Και ήταν οι θάνατοι οδηγών και θεατών, ανάμεσά τους και παιδιών, το 1957, η τελική αφορμή για το οριστικό τέλος του Mille Miglia με τη μορφή που γινόταν τότε. The End.

101


RACE art

city

new

life

MILLE MIGLIA

Το Mille Miglia, κανονικά, γίνεται καλοκαίρι. Ωστόσο, λόγω κορωνοϊού το ραντεβού μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Και οι παπαρούνες next year. 102


RACE talk

man

she

style

103


RACE art

city

new

life

MILLE MIGLIA

10 ΩΡΕΣ 7ΛΕΠΤΑ

48 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΟΛΟΙ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1955. ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΡΕΞΕΙ ΤΑ 1,000 ΜΙΛΙΑ ΤΟΥ MILLE MIGLIA ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΞΑΝΑ. ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ, ΓΥΡΝΑ ΣΕΛΙΔΑ. ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ. 104


RACE talk

man

she

style

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ MOSS ΖΕΙ

PHOTOS: DAIMLER MEDIA

105


HERO

Sir Stirling Moss (1929 - 2020) Θρύλος του motorsport, o σπουδαιότερος οδηγός αγώνων χωρίς πρωτάθλημα στη Formula 1, πρεσβευτής της Mercedes-Benz, 100% gentleman. #RIP

«Υπάρχουν δύο πράγματα πουν κανείς άνδρας δεν παραδέχεται ότι δεν τα κάνει καλά: η οδήγηση και το σεξ» «Ο κίνδυνος στους αγώνες είναι βασικό συστατικό. Όπως και στη μαγειρική το αλάτι» «Είναι καλύτερα να μπεις σε μία στροφή αργά και να βγεις γρήγορα παρά να μπεις γρήγορα και να βγεις νεκρός» «Αν όλα φαίνονται να είναι υπό έλεγχο, μάλλον δεν πας αρεκτά γρήγορα» «Είναι απαραίτητο να χαλαρώνεις τους μύες σου καθώς οδηγείς. Είναι όμως θανάσιμο να χαλαρώνεις το μυαλό σου» «Πιστεύω πως αν κάποιος ήθελε να περπατήσει πάνω στο νερό, αν ήταν έτοιμος να αφήσει τα πάντα στη ζωή του για αυτό, θα τα κατάφερνε» «Μου πήρε τριάντα τρία χρόνια και ένα χτύπημα στο κεφάλι για να τοποθετήσω σωστά τις αξίες της ζωής» 106

1955 HOCKENHEIMRING Ο Stirling Moss δίπλα στην επαναστατική Mercedes-Benz 300 SLR (W 196 S). Μετά τον αγώνα στην πίστα του Hockenheimring, το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε κατευθείαν στην Ιταλία για το θρυλικό αγώνα του Mille Miglia. Ήταν εκεί όπου ο Moss έγραψε ιστορία καθώς κέρδισε τον αγώνα των 1,000 μιλίων (1,597 χιλιομέτρων) σε 10 ώρες, 7 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα. Η μέση ωριαία ταχύτητα ήταν τα εξωπραγματικά 157.65 km/h. Το ρεκόρ του στη διαδρομή αυτή δεν έχει καταρριφθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.


107cc


ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΣΤΟ 57ο ΧΛΜ ΤΗΣ Λ. ΑΘΗΝΩΝ-ΣΟΥΝΙΟΥ, ΚΆΤΩ THE ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΗΝΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΥΤΙΑ ΣΕ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟ.

ONE and only

MERCEDES-AMG A 45 S 4MATIC+ PHOTOS: KOSTAS LADAS PHOTOGRAPHY

108


109


MERCEDES-AMG A 45 S 4MATIC+

Π

110

Πόσο εύκολο είναι να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου; Η πιο πιθανή απάντηση που ίσως θα έδινε κάποτε ο Sir Edmund Percival Hillary, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, το γνωστό Έβερεστ, θα ήταν πως χρειάζονται εξαιρετικές ικανότητες, πίστη στο στόχο, θάρρος και επιμονή. Πιθανότατα και πολλά ακόμα - άγνωστα σε εμάς τους απλούς θνητούς. Όμως, κάτι ανάλογο

ίσχυσε και στα άδυτα της Mercedes-AMG. Ο συσχετισμός λέει πως επίσης εξαιρετικά δύσκολο είναι να κατακτήσεις την υψηλότερη κορυφή του μηχανολογικού κόσμου. Το ερώτημα που τέθηκε τα πρόσφατα χρόνια, κατά το αρχικό brief του αυτοκινήτου που βλέπετε, της Mercedes-AMG A 45 4MATIC+, ήταν ανάλογο με του Sir Hillary: Μπορούμε να ανέβουμε εκεί που δεν έχει πάει κανείς μέχρι σήμερα; Στην κορυφή;


Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ HOT HATCH Αυτό είναι το hot hatch που χτύπησε κορυφή. Δύο εκδόσεις απόδοσης -στα 387 και 421 PS-, καταιγιστικές επιδόσεις, σοφιστικέ τετρακίνηση που εκτοξεύει τα περιθώρια πρόσφυσης σε αγωνιστικά επίπεδα, νέο 8τάχυτο κιβώτιο AMG SPEEDSHIFT DCT-8G, επιλογή Drift mode για ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις και ένα νέο, παγκόσμιο ρεκόρ στην απόδοση ενός τετρακύλινδρου κινητήρα.

111


MERCEDES-AMG A 45 S 4MATIC+

Την AMG A 45 S την οδηγείς εσύ. Δεν οδηγείσαι. Πολεμικό Μηχάνημα Πολυτελείας που σε συνδέει μαζί του. Εσύ κι αυτό.

112


Ο,ΤΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΣΟ ΓΡΉΓΟΡΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΕΞΙΣΟΥ ΓΡΗΓΟΡΑ Στις τέσσερεις άκρες της εντυπωσιακής A 45 S 4MATIC+ βρίσκονται τροχοί διαμέτρου 19 ιντσών με διάσταση ελαστικών 245/35 R 19 και 255/35 R 19. Δημιουργούν υπέροχο κοντράστ με τις χαρακτηριστικές (για την έκδοση S) κόκκινες εξαπίστονες δαγκάνες και το λογότυπο της AMG γραμμένο με μαύρα γράμματα. Πραγματικές «άγκυρες», άψογα ζυγισμένο πεντάλ, μικρομετρική ρύθμιση και αντοχή στην καταπόνηση - ακόμα και σε συνθήκες απαιτητικής πίστας.

FUN UNLIMITED Aν θέλαμε να συνοψίσουμε τη Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ σε τρεις λέξεις θα λέγαμε πως είναι «Πολεμικό Μηχάνημα Πολυτελείας». Πρόκειται για ένα δισυπόστατο τεχνούργημα που καταφέρνει να παίξει άψογα όλους τους ρόλους. Από καθημερινό αυτοκίνητο μέχρι εστιασμένη πολεμική μηχανή. Το τελευταίο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Επιλέγεις τις ρυθμίσεις που επιθυμείς, δένεσαι σφιχτά στο μπάκετ και έχεις on demand όλη τη συμπαγή αίσθηση που περιμένεις από ένα άψογα σχεδιασμένο hot hatch. Ικανό να μεταδώσει με αναλυτικότητα την κινηματική, απίστευτα στιβαρό στην πίεση (εκεί, δηλαδή, όπου πραγματικά κρίνεται ένα οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο) και, ταυτόχρονα, απολαυστικό. Ανεξαρτήτως ρυθμού, επιβατών ή καιρού. Τα πάντα παραμετροποιούνται: η απόσβεση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης, η απόκριση στο γκάζι, τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, ο ήχος, οι ελευθερίες συμμετοχικότητας που σου δίνει το Drift mode. Εσύ αποφασίζεις. Εσύ οδηγείς. Δεν οδηγείσαι. Μηχάνημα που σε συνδέει μαζί του. Και εκεί, στο τέλος της αγαπημένης σου διαδρομής ή πίστας, κατεβαίνεις και του χτυπάς φιλικά το καπό. Είναι το «ευχαριστώ» σου για την απλόχερη οδηγική απόλαυση που σου προσέφερε. Εσύ κι αυτό. Αλλά, εντάξει, ας μην είμαστε εγωιστές. Χωρούν άνετα άλλοι τρεις για να πουν «ήμουν κι εγώ μέσα στην A 45 S AMG»

113


MERCEDES-AMG A 45 S 4MATIC+

4.0S 114

0-100 km

/ 421 / PS


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΕΤΡΑΚΥΛΙΝΔΡΟΣ, ΤΟΥΡΜΠΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ. ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Η Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ δημιουργεί το νέο ρεκόρ απόδοσης στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία. Οι 421 ίπποι από μόλις 2 λίτρα χωρητικότητας αποτελούν τιμή που ξεπερνά τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε αυτοκίνητο παραγωγής. Μαζί με όλη την πολυτέλεια, την εργονομία, την πρακτικότητα και την αξιοπιστία της Mercedes-Benz. Όλα σε ένα compact διαστάσεων hot hatch που επαναπροσδιορίζει την κλάση στην οποία απευθύνονται οι ενθουσιώδεις φίλοι της Πραγματικής Οδήγησης. Προγραμματίστε ένα ραντεβού στην Α. Ισμαήλος Α.Ε. και ζήστε τη συγκλονιστική εμπειρία εκ των έσω.

/ 500 / 270 Nm

τελική

(AMG DRIVER‘S PACKAGE )

115


HERO

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η AMG A 45 ανέβηκε στη μηχανολογική κορυφή. Sir Edmund Hillary, ευχαριστούμε που μας έθεσες το πρότυπο

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ Ο συγγραφέας Michael Gill ήταν προσωπικός φίλος του Edmund Hillary, του πρώτου ανθρώπου που κατάφερε να σκαρφαλώσει στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, στο Έβερεστ των Ιμαλαΐων, το Μάιο του 1953. Στο βιβλίο του τον περιγράφει ως έναν αποφασιστικό πρωτοπόρο, έναν απλό μελισσοκόμο από τη Ν. Ζηλανδία που είχε το σθένος, την τόλμη, την αντοχή, αυτή τη βαθιά πίστη στον εαυτό του ότι μπορεί να κάνει την προσωπική του υπέρβαση. Ο Hillary ήταν γεννημένος για να ξεπερνά εμπόδια. Το ίδιο συνέβη κάποια χρόνια αργότερα όταν θρήνησε την απώλεια της πρώτης του συζύγου με την οποία ήταν βαθιά συνδεδεμένος. Όπως και της κόρης τους, Belinda. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1975. Ο Hillary βυθίστηκε σε κατάθλιψη. Όμως, ξανά και ξανά, σηκώθηκε από το σκληρό έδαφος του ρεαλισμού, κοίταξε ψηλά και έχτισε την πορεία του προς τη ζωή. Ταξίδεψε στην Ανταρκτική, έχτισε σχολεία και νοσοκομεία στο Νεπάλ, τιμήθηκε όπως του άξιζε, άφησε το παράδειγμα για γενιές και γενιές ορειβατών. Και όχι μόνον.

116


εκ βαθέων Φόβος

«Δεν είναι το βουνό που κατακτούμε. Είναι ο εαυτός μας» Sir Edmund Percival Hillary (1919-2008)

Να μην είμαι χρήσιμος. Στον εαυτό μου. Στα παιδιά μου. Στη γυναίκα μου. Στους γύρω μου. Ταξίδι Στο νησί μου, τα Κύθηρα. Το μέρος που χαλαρώνω. Εκεί όπου βρίσκω ανθρώπους που με γνωρίζουν από μικρό παιδί, που γι’ αυτούς είμαι ο Γιάννης κι όχι ο Καλλίγερος, ο Πρόεδρος της Mercedes-Benz. Αντικείμενο τέχνης Θαυμάζω έναν πίνακα που έχει φιλοτεχνήσει η γυναίκα μου, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση εικαστικός, αλλά ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο μιλάει στην καρδιά μου – επειδή κατάφερε να εκφράσει με τόσο όμορφο τρόπο όσα αισθανόταν τη στιγμή που τον δημιούργησε. Προσωπικότητα Μία κυρία μεγάλης ηλικίας στα Κύθηρα, ένας άνθρωπος σα να ‘ναι βγαλμένος από βιβλίο. Η γιαγιά Παναγιωτίτσα. Δεν έχει τελειώσει καν το σχολείο αλλά για μένα είναι σοφή. Άνθρωπος με βαθιά ριζωμένες αρχές, δίκαιη, αφοσιωμένη στην οικογένειά της, με την ηρεμία της εμπειρίας και τη βεβαιότητα ότι όλα τελικά περνάνε και ευτυχισμένος είσαι όταν δίνεις - και όχι όταν παίρνεις. Αντιπάθεια Προς την υποκρισία και το ψέμα Αγαπημένη ενασχόληση Να φροντίζω το αμπέλι μου όταν βρίσκομαι στα Κύθηρα και να βγάζω το κρασί της χρονιάς για την παρέα, να απολαμβάνω τη θάλασσα και να περνώ χρόνο με τη γυναίκα μου Απόσπαση προσοχής Όταν πραγματικά πρέπει να δώσω την προσοχή μου σε κάτι ή σε κάποιον, πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι ικανό να την αποσπάσει. Εκτός από το κροτάλισμα ενός V12 biturbo κινητήρα μίας AMG. Μέσος χρόνος στο κινητό Δυστυχώς πολύ περισσότερος απ’ όσο θα ‘θελα. Ξεπερνά τις 5 ώρες ημερησίως.

the ONE magazine

AA


Η 45 S ΑΛΛΙΩΣ

Οδηγώντας τη Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+

των 421 ίππων και 500 Nm ροπής επί ελληνικού εδάφους.

Τι αυτοκίνητο...

118


MERCEDES-AMG CLA 45 S 4MATIC+

Α

Αυτή είναι η σεντάν εκδοχή της MercedesAMG A 45 S. Λέγεται CLA 45 S 4MATIC+. Πιο κλασική ως φόρμα, ένα κλικ πιο διακριτική. Αλλά μη γελαστείς. Είναι εξίσου άκρως επιθετική. Απ΄όπου κι αν περνούσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μαγνήτιζε τα βλέμματα. Είναι ξεκάθαρο πως κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κυκλοφορεί ανάμεσά μας στην πόλη. Ίδιες προδιαγραφές με την 5θυρη «αδελφή» της αλλά ελαφρώς μεγαλύτερη και με τους γνωστούς τρεις όγκους στο αμάξωμα. Α, ναι! Και με μερικές, μικρές διαφοροποιήσεις για εραστές των ψυχαναλυτικών λεπτομερειών: όπως ότι οι τροχοί της CLA είναι πλάτους 9 ιντσών - της AMG A 45 S είναι 8 ιντσών, αντίστοιχα. Το σεντάν συνεχίζει να παραμένει εξαιρετικά ενδιαφέρον και γοητευτικά κομψό. Αρκεί να είναι τόσο ιδιαίτερο, τόσο ολιστικά ελκυστικό. Η πρώτη επαφή της AMG CLA 45 S σε ελληνικό οδόστρωμα ήταν ακαριαία γοητευτική. Μπαίνεις μέσα στο κόκπιτ και περνάς τα πρώτα λεπτά χαζεύοντας τις λεπτομέρειες. Αγγίζεις τα μπάκετ, επενδεδυμένα με ακριβή αλκαντάρα. Το ίδιο υλικό υπάρχει και σε άλλες λεπτομέρειες του εσωτερικού. Ή την αποκλειστική κεντρική κονσόλα AMG σε γυαλιστερό μαύρο, με πλήκτρα για τις λειτουργίες δυναμικής οδήγησης. Υπαινίσσεται τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες του αυτοκινήτου. Κάπου εκεί αρχίζεις να πειραματίζεσαι και με τις φωνητικές εντολές λέγοντας «Hey Mercedes» στο ευφυές σύστημα MBUX που αναμένει να εκτελέσει τις εντολές σου. Είναι ένας γενναίος νέος κόσμος. Και είναι ωραίος όταν βρίσκεσαι μέσα σε μία AMG.

PHOTOS: 4DRIVERS.GR

119


MERCEDES-AMG CLA 45 S 4MATIC+ Οι μηχανικοί της AMG δεν δημιούργησαν απλώς το ισχυρότερο τετρακύλινδρο, δίλιτρο της αγοράς. Δεν είχαν ως αυτοσκοπό εντυπωσιακούς αριθμούς. Επιδίωξαν τη συνολική εμπειρία της σπορ οδήγησης. Και αρκεί μία δοκιμή για να πείσει και τον πιο δύσπιστο.

Τα λεπτά περνούν αλλά, κυριολεκτικά, μπορείς να δαπανήσεις πολύ χρόνο παρατηρώντας τις αναρίθμητες δυνατότητες της AMG CLA 45 S 4MATIC+. Όπως, για παράδειγμα, να περιεργαστείς το μενού Warm-Up (ώστε να ελέγχεις την πάντα απαραίτητη θερμοκρασία λαδιού κινητήρα ή κιβωτίου ταχυτήτων). Ή να διαμορφώσεις το δικό σου set-up με τις ρυθμίσεις που θέλεις από το AMG DYNAMIC SELECT. Ή, τέλος, να επιλέξεις το G-Meter για να τσεκάρεις την πλευρική σου επιτάχυνση. Σωστά κατάλαβες. Πρόκειται για μαχητικό εδάφους. Εν προκειμένω, ελληνικού. Καλώς ήλθες. Πάτα το πλήκτρο εκκίνησης και ξεκίνα. Go! Μετά από μερικές ώρες οδήγησης, η αίσθηση είναι σαφής. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σεντάν που καταρρίπτει όλα τα στερεότυπα που μπορεί να έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου βλέποντας σεντάν τριών όγκων στην προηγούμενη ζωή σου. Η αλήθεια είναι πως οι δυνατότητες της Mercedes-AMG CLA 45 S δεν εξαντλούνται σε δημόσιο δρόμο. Το αυτοκίνητο είναι τόσο καταιγιστικά γρήγορο, εμπνέει τόση εμπιστοσύνη να πιέσεις ξανά και ξανά, ώστε συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να κινείται με τριψήφια νούμερα που υπερβαίνουν την τυπική ελληνική χωροταξία.

120


Νιώσαμε ένα φοβερά συγκροτημένο, επιθετικά κοντρολαρισμένο και μαζεμένο ως όγκο, αυτοκίνητο-όπλο. Οι μηχανικοί της AMG δεν δημιούργησαν απλώς το ισχυρότερο τετρακύλινδρο δίλιτρο της αγοράς. Δεν είχαν ως αυτοσκοπό εντυπωσιακούς αριθμούς. Επιδίωξαν τη συνολική εμπειρία της σπορ οδήγησης. Ο οδηγός που ξέρει την τέχνη έχει την ελευθερία να γλιστρήσει ελεγχόμενα. Να νιώσει τη μαγεία του AMG TORQUE CONTROL -που μέσω δύο πολύδισκων συμπλεκτών (έναν για κάθε πίσω τροχό) μεταφέρει τη ροπή στον πίσω άξονα- και να σημαδέψει την άσφαλτο με εντυπωσιακά drifts. Σημαδεύεις και βάζεις με ακρίβεια το μπροστινό μέσα στην καμπή.

Στον αυτοκινητόδρομο; Η σταθερότητα ορίζεται με ακρίβεια λέιζερ. Η αυξημένη αρνητική άντωση κολλά πεισματικά το αμάξωμα στην άσφαλτο. Στο δε βρεγμένο η αίσθηση ασφάλειας είναι αδιαπραγμάτευτη. Η AMG CLA 45 S των 421 ίππων (υπάρχει και η έκδοση χωρίς το «S» με τα 387 PS και 480 Nm) είναι μία περίπτωση που εξαντλεί το 100% των δυνατοτήτων της μόνο στην πίστα. Μόνο που ενδιάμεσα, από το βαρύ, μπάσο ρελαντί της μέχρι το 90% των ικανοτήτων της, από το τυπικό, ορεινό ελληνικό στροφιλίκι μέχρι τις autobahnen της κεντρικής Ευρώπης, ξέρει να είναι στην κορυφή των επιδόσεων και της οδηγικής ευχαρίστησης. Enjoy!

121


MERCEDES-AMG CLA 45 S 4MATIC+

ΣΚΑΝΑΡΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗ MERCEDES-AMG CLA 45 S 4MATIC+ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΑ

122


MYAVIS LEASING PHOTOS: Kois Associated Architects

Με όχημα την καινοτομία αλλά και την επιθυμία να προσφέρει επιλογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, η Avis σχεδίασε και δημιούργησε το myavis.gr, την επίσημη ιστοσελίδα όπου θα βρείτε τις καλύτερες leasing επιλογές της ελληνικής αγοράς

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Στόχος του myavis.gr είναι να προσφέρει λύσεις, τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες, μέσα από ένα φιλικό για τον χρήστη σύγχρονο digital κανάλι επικοινωνίας. Μπορείτε να επιλέξετε το αυτοκίνητο που επιθυμείτε, στις πιο προνομιακές τιμές, ανάμεσα σε περισσότερα από 60 Top Deals. Θα βρείτε τα πιο πρόσφατα μοντέλα αυτοκινήτων που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Και, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Avis, με πλούσιο εξοπλισμό και το πλέον ανταγωνιστικό μίσθωμα.

TAILOR MADE BY AVIS Ο ενδιαφερόμενος πελάτης έχει την απόλυτη ελευθερία να διαμορφώσει το αυτοκίνητό του με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που επιθυμεί και χρειάζεται. Το myavis.gr μέσα από ένα σύγχρονο configurator δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαμορφώσει το αυτοκίνητο που επιθυμεί, προσαρμόζοντάς το στις δικές του ανάγκες επιλέγοντας κατασκευαστή, καύσιμο, μοντέλο, κιβώτιο, ηλιοροφή και οποιοδήποτε έξτρα στοιχείο εξοπλισμού και τελικά να το αποκτήσει. Η προσφορά που παρέχεται από το site περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την προκαταβολή που σας εξυπηρετεί, τη διάρκεια της μίσθωσης και τα χιλιόμετρα.

#1η εταιρεία leasing στην Ελλάδα #80 σταθμοί ενοικίασης #40,000 αυτοκίνητα

TRACK YOUR CAR Στο myavis.gr κάθε επισκέπτης μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του αιτήματός του. Μετά το αρχικό αίτημα ενδιαφέροντος, ο πελάτης μπορεί να δει την πορεία του αιτήματός του, να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της εταιρείας και να καταθέσει ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, έχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του νέου του αυτοκινήτου, πότε έγινε η παραγγελία στον προμηθευτή και πότε θα γίνει η ακριβής παραλαβή του νέου οχήματος.

Επισκεφθείτε το myavis.gr σκανάροντας με το κινητό σας το QR code

Όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά χωρίς κόπο και ο πελάτης να κάνει μόνο την παραλαβή του οχήματός του.

123


S she

124


ILLUSTRATION: ZELJKO JELICIC

125


SHE

Τα πρόσφατα χρόνια κυκλοφορεί ένας νέος, δημιουργικός, ψηφιακός καμβάς. Λέγεται «She’s Mercedes». Στόχος του είναι να παρουσιάσει τις γυναίκες που θαυμάζουμε, γυναίκες που καθορίζουν το δικό τους δρόμο, αυτές που κυνηγούν το όνειρό τους, γυναίκες επιτυχημένες, ολοκληρωμένες, γενναίες, τολμηρές, καινοτόμες, μητέρες, ανθρώπινες. Ένας διάλογος για τη ζωή, την εσωτερική πληρότητα, την αντοχή, τους φόβους, τα λάθη και τη χαρά. Μερικές από αυτές τις γυναίκες ακολουθούν στις επόμενες σελίδες.

About She

126


PHOTO: SHE’S MERCEDES - CHRISTIAN BORTH / ENRIQUE URDANETA / LUKASZ WOLEJKO-WOLEJSZO

127


SHE

DANIELA RYF

Πρωταθλήτρια Τριάθλου

«Δε σκέφτομαι τον πόνο ως κάτι αρνητικό. Τον αποδέχομαι»

128


Τ

Το όνομα της 32χρονης Ελβετίδας Daniela Ryf φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του «γκουγκλαρίσματος», κατά την αναζήτηση των κορυφαίων αθλητριών. Η Ryf κατέχει τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας IRONMAN. Σερί. Από το 2015 ως το 2019. Μέσα στα 175 εκατοστά ύψους και 63 κιλά βάρους της βρίσκεται μία τρομερά δυνατή ψυχή. Όση χρειάζεται για να μπορέσει να αντέξει την ανελέητη καταπόνηση του αγωνιστικού τριάθλου. Για τις γυναίκες το τυπικό μενού στο Ironman World Championship περιλαμβάνει τα εξής: κολύμπι για 3,862 χιλιόμετρα, ποδηλασία διάρκειας 180,246 χιλιομέτρων και στη συνέχεια, χωρίς ανάσα, τον κλασικό Μαραθώνιο για τα επόμενα 42,195 χιλιόμετρα. Το διαβάζεις και ήδη νιώθεις κουρασμένος. Αυτή, όμως, είναι η τυπική διάρκεια ενός τέτοιου αγωνιστικού event.

Για την ιστορία, η Daniela Ryf κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 8:26:18 - οκτώ ώρες, non stop και κάτι λεπτά. Όπως έχει δηλώσει, δεν τα παρατάει ποτέ. Τα πόδια της καίνε απ΄την υπερπροσπάθεια. Το σώμα αντιστέκεται, ζητά την αυτοπροστασία του. Ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα να σταματήσει το μαρτύριο. Τώρα! Μερικές συναθλήτριές της λένε πως η Daniela αγνοεί τα όρια, πως σχεδόν αναζητά τον πόνο, πως είναι επιθετική ως προς την πίεση. Για αυτό τη φωνάζουν «Angry Bird». Η Ryf απαντά λέγοντας ότι προσπαθεί να μη σκέφτεται τον πόνο ως κάτι αρνητικό. «Τον αποδέχομαι», λέει. Και είναι εκεί που θαυμάζεις το μυαλό, την αντοχή, το σθένος, την επιμονή, τη βούληση. Κάποια στιγμή, μετά το μαρτύριο, η Ryf ξαπλώνει επιτέλους στη Mercedes V-Class που την ακολουθεί πάντα πιστά. Άξια αγωνίστρια.

PHOTO: TOBIAS KUBERSKI

129


SHE

STACEY CLARK

Ε

Είναι εύκολο να επιστρέψεις σε πιο απλά πράγματα; Για την Stacey Clark η απάντηση μάλλον ήταν εύκολη. Γεννημένη στην παραθαλάσσια αύρα της Βικτώρια, στον Καναδά, πακέταρε τη βαλίτσα της και κάποια στιγμή έφυγε για τη Ν. Υόρκη, το Βερολίνο και το Παρίσι για να δημιουργήσει τη δική της σειρά ρούχων. Τα κατάφερε. Αλλά, παρόλα αυτά, θέλει θάρρος να πεις ότι κουράστηκες απ΄την κουλτούρα της βιομηχανίας και να επιστρέψεις στις ρίζες σου. Η Clarck μπήκε στην αγαπημένη της, μαύρη Mercedes-Benz 280 SL, του 1969, και ταξίδεψε πίσω. Μαζί με τη μητέρα της δημιούργησε μια νέα υπηρεσία, με διακόσμηση πολυτελών events και εκλεπτυσμένα υφάσματα. Και είναι αυτή, η κλασική SL, η καλύτερη συνοδός της σε συναντήσεις με πελάτες ή σε χαλαρές βόλτες στην πόλη. Το αγαπημένο της αυτοκίνητο το απέκτησε στα δεκαοκτώ της χρόνια. Και συνεχίζει να παραμένει μια υπενθύμιση τού πώς είναι να επιστρέφεις στο παρελθόν. Είτε αφορά ένα αυτοκίνητο ηλικίας μισού αώνα είτε αφορά την επιστροφή σου σε πιο απλά πράγματα.

130

Designer


«Για μένα κάθε διαδρομή είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν»

PHOTO: RYAN KOOPMANS

131


SHE

MANDY GRACE CAPRISTO

Τραγουδίστρια της pop / Μοντέλο / Influencer

«Υπάρχει μια αίσθηση γκλάμουρ όταν οδηγείς στην Ιταλία, στους δρόμους του Σαν Ρέμο. Και μ΄αρέσει να πατάω βαθιά το γκάζι εδώ»

132


Η

Η Mandy Grace Capristo, ή αλλιώς Mandy, μπορεί να γεννήθηκε στο Μανχάϊμ της Γερμανίας αλλά η καρδιά της χτυπά για τις ακτές της Ιταλίας. Η 30χρονη τραγουδίστρια αισθάνεται το ρομαντισμό και την αίγλη του Σαν Ρέμο. Τα κτίρια της belle époque, τα παστέλ χρώματα, η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, όλα παραπέμπουν στη δεκαετία του ‘60. Είναι η σύνδεση με τις γονεϊκές της καταβολές αφού θυμάται έντονα τον τρόπο

που ο πατέρας της, ένας πωλητής από την περιφέρεια της Καλαβρίας, έφτιαχνε στο σπίτι χειροποίητα ζυμαρικά. Η οικογένεια Capristo περνούσε τα καλοκαίρια της εκεί και η Mandy απολαμβάνει την υπέροχη μεσογειακή ατμόσφαιρα. Μαθαίνει ιταλικά, κατεβάζει την οροφή στην πρώτης γενιάς Mercedes SLK -ένα αυτοκίνητο που σήμερα πλέον αποτελεί young classic- και απολαμβάνει το φακό στους δρόμους του Σαν Ρέμο. Της «πάει».

PHOTO: CHRISTIAN BORTH

133


SHE

Η

AMINATA BELLI

Η 28χρονη Aminata Belli σπούδασε μόδα. Όμως, κάποια στιγμή, βαρέθηκε να κάθεται πίσω από ένα σχεδιαστικό γραφείο και εισχώρησε στη δημοσιογραφία. Η αεικίνητη αφρογερμανίδα παίρνει συνεντεύξεις από διάσημους σε ασυνήθιστα μέρη, εργάζεται ως παρουσιάστρια και μιλά συχά εναντίον του ρατσισμού. Όπως λέει η ίδια, «είναι σημαντικό να παίρνεις θέση για καίρια ζητήματα, όπως ο ρατσισμός. Είτε έχεις ένα δημόσιο προφίλ είτε όχι. Όμως, αν είσαι ήδη γνωστός στο κοινό, ακούγεσαι περισσσότερο. Έτσι, νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιώ αυτήν την ευκαιρία». Ομολογεί ότι τα όρια μεταξύ ιδιωτικότητας και δημόσιας ζωής είναι πλέον δυσδιάκριτα. Πολλές ώρες στο τηλέφωνο, στο Instagram, όλα σε μια ζωή που συνεχώς αναμειγνύεται με τη δουλειά της. Όπως λέει, δυστυχώς δυσκολεύεται να αφήσει κάτω το κινητό της. Ευτυχώς, όμως, η Aminata Belli, που είναι γνωστή στους δρόμους του Αμβούργου, μπορεί να το αφήσει οδηγώντας. Την επικοινωνία αναλαμβάνει το εξελιγμένο Mercedes‑Benz User Experience της A-Class που οδηγεί.

Δημοσιογράφος / Τηλεπαρουσιάστρια

134


«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ελυθερία»

PHOTO: LUKASZ WOLEJKO-WOLEJSZO

135


SHE

JESSICA MENDOZA

Πρωταθλήτρια Ιππασίας

Ακολουθείστε τις γυναίκες που παρουσιάζει το «She’s Mercedes» στο Instagram σκανάροντας με το κινητό σας το QR code

136


«Πάντα ήμουν πολύ ανταγωνιστική. Ανέκαθεν η νίκη ήταν σημαντική. Μάλλον το κληρονόμησα απ΄τον πατέρα μου»

Η

Ήταν σχεδόν καρμικό. Σε ηλικία 3 ετών ανέβαινε χωρίς σέλα στο μικρό της πόνυ και έκανε βόλτες στον κήπο του σπιτιού της, στο Τσέλτενχαμ της Αγγλίας. Τρία χρόνια αργότερα το αποφάσισε: θα γινόταν επαγγελματίας αθλήτρια της ιππασίας. Τι κι αν στα 10 της χρόνια τραυμάτισε τον πνεύμονά της πέφτοντας από άλογο; Τα πράγματα στη ζωή της Jessica Mendosa, μιας από τις σημαντικότερες αναβάτριες στον κόσμο, είχαν πάρει ήδη το δρόμο τους. Το 2016, σε ηλικία 20 ετών, συμμετείχε με τη βρετανική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο της Βραζιλίας. Ήταν η νεότερη αθλήτρια, μετά από σαράντα χρόνια, στην ιστορία της βρετανικής, αγωνιστικής ιππασίας. Όπως δήλωσε στο She’s Mercedes, «το πιο σημαντικό στοιχείο στους αγώνες ιππασίας είναι η σχέση με το άλογο. Πρέπει να μπορείς να το εμπιστεύεσαι. Το ίδιο ακριβώς χρειάζεται κι αυτό. Όταν έχω ένα νέο άλογο, μου αρέσει να περνώ χρόνο μαζί του, να δημιουργώ ένα δεσμό και μετά να ασχολούμαι με το αγωνιστικό μέρος. Τα άλογα δεν είναι μηχανήματα. Πρέπει να ενδιαφέρεσαι για αυτά και να δημιουργείται σύνδεσμος».

PHOTO: ENRIQUE URDANETA

137


ΜΕ

ΞΙΚ

LARISA MORALES #ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

138

Ο


PH

OT

O:

MA

UR

ICI

OR

AM

OS

/R ED

BU

LL

139


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΤΝΕΣ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ YUCATÁN ΑΠΌ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ Η Μεξικανή Larisa Morales ξεκίνησε το wakeboard σε ηλικία μόλις έξι ετών. Τη μύησε στο σπορ ο μεγαλύτερος αδελφός της, Héctor. Από τότε η 23χρονη, πλέον, Larisa έχει περάσει αμέτρητες ώρες σε νερό και γυμναστήριο. Για την ακρίβεια, όσες χρειάστηκαν για να αποσπάσει κορυφαίες διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες. Είναι τόσο καλή σ΄αυτό που κάνει που την αποκαλούν ως «το κορίτσι που περπατά στο νερό». Ναι, ο χαρακτηρισμός έχει χριστιανικές, θαυματουργικού τύπου, καταβολές αλλά και το υπέροχο περιβάλλον που βλέπετε, οι λίμνες στη Χερσόνησο του Yucatán, έχουν επίσης θρησκευτική σημειολογία. Για τους ντόπιους θεωρούνται μέρος ιερό: υγρές πύλες προς μία νέα, μετά θάνατον, διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να μην έχουμε αντίστοιχες φιλοδοξίες με της Larisa αλλά τα «φώτα» της παραμένουν πολύτιμα για όλους μας. Όπως συστήνει η ίδια, «το σημαντικό είναι να κάνεις κάτι για το σώμα σου σε καθημερινή βάση. Να είσαι ενεργός. Ασκήσου. Το μυστικό, ακόμα και για μη επαγγελματίες αθλητές, είναι να εντάξεις το φίτνες ως μέρος της επιβεβλημένης καθημερινότητάς σου. Όπως πηγαίνεις στη δουλειά». Και συνεχίζει υπενθυμίζοντας τη βασική ιστορική γνώση: «οι πρόγονοί μας δε χρειάζονταν γυμναστήρια για να διατηρούνται σε φόρμα. Αλλά, επίσης, δεν καθόντουσαν με τις ώρες σε αρχαίους καναπέδες». Οπότε, πέραν του τυπικού προγράμματός της, η Larisa κάνει πολλά σκουότ, ασκήσεις ευλυγισίας και, το βράδυ πριν κοιμηθεί, γιόγκα για χαλάρωση. «Το σημαντικό είναι να παραμένεις θετικός και να μην αφήνεις το αίσθημα κόπωσης να σου αναβάλλει την καθημερινή σου εκγύμναση», μας συμβουλεύει. Αν μη τι άλλο, λοιπόν, σταθερότητα και πίστη. Για να επιτύχεις το προσωπικό σου «θαύμα» μπορεί να αρκεί και το συστηματικό περπάτημα. Και δεν εννοούμε στο νερό.

140

PH

OT

O:

MA

UR

ICI

OR

AM

OS

/R E

DB

UL

L


Οι λίμνες στη Χερσόνησο του Yucatán, στο Μεξικό, βρίσκονται κάτω απ΄το επίπεδο του εδάφους και για τους ντόπιους θεωρούνται μέρος ιερό. Υγρές πύλες προς μία νέα, μετά θάνατον, διάσταση

141


STARS

ΜΑ

ΛΙ

#TATJANA PATITZ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΟΝΤΕΛ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΣΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

ΜΠ

ΟΥ

Πώς διαχειρίζεται μία από τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο το πέρασμα του χρόνου; Για την Tatjana Patitz, ένα από τα πιο γνωστά και επιτυχημένα σούπερ μόντελς των τελευταίων δεκαετιών, τη γυναίκα που πόζαρε στα εξώφυλλα των πιο glossy περιοδικών μόδας και περπάτησε στις πιο ακριβοθώρητες πασαρέλες του πλανήτη, η απάντηση φαίνεται να είναι απλή. «Ο γιος μου, ο Jonah, τα άλογα, η φύση, η αίσθηση πως είμαι συνδεδεμένη με αυτά που αγαπώ είναι η πηγή ζωής», απαντά καθώς φωτογραφίζεται στο ράντσο της, στην Καλιφόρνια. Η Patitz αρνείται να μπει στο «τούνελ» των πλαστικών εγχειρήσεων. Γερνά όμορφα, συνειδητοποιημένα. Όπως λέει, «είμαι υπερήφανη για τις ρυτίδες μου. Έχω δουλέψει για κάθε μία απ΄αυτές. Ανήκουν σε μένα. Το να μεγαλώνεις είναι υπέροχο. Γίνεσαι σοφότερος, πιο ώριμος». Μιλά επίσης για την ψηφιοποίηση της εποχής. Το πώς η προβολή της εικόνας έχει πάρει φαραωνικές διαστάσεις. «Πλέον, πουλάς ένα ολόκληρο μιντιακό πακέτο από followers. Το βρίσκω πολύ αφηρημένο και ψεύτικο όλο αυτό». Εκεί, στο ράντσο της στο Μαλιμπού, μακριά απ΄τα δυνατά φώτα της πόλης αλλά με επιλεγμένες συνεργασίες (όπως αυτή που βλέπετε σε συνεργασία με τη Mercedes-AMG), η Tatjana επαναπροσδιορίζει τις πραγματικές αξίες του βίου. «Το να διατηρείς την ευγενική αλλά, ταυτόχρονα, ισχυρή σου φύση είναι μία ιδιαίτερη ικανότητα που αξίζει να προσπαθείς. Να αισθάνεσαι συμπάθεια για κάθε τι που υπάρχει. Για τον πλανήτη, τα ζώα, τη φύση, τους ανθρώπους».

PHOTOS: ERIC GABRIEL - MERCEDES-AMG.COM

142


Υ

«Στις μέρες μας ο καθένας μπορεί να γίνει σούπερ σταρ. Απ΄τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό» TATJANA PATITZ

Σκανάρετε με το κινητό σας για να δείτε την Tatjana Patitz στη νέα της ζωή

143


CITY

ΠΑ ΡΑ ΛΙΑ ΚΗ art

driven

new

cars


CITY talk

Η

man

she

style

SOUTHERN COMFORT Η Λεωφόρος Ποσειδώνος, η κεντρική αρτηρία που διασχίζει την καρδιά των νοτίων προαστίων της Αθήνας, είναι ο δρόμος που αρνείται να κοιμηθεί. Ειδικά μετά την ανοιξιάτικη καραντίνα; Όλοι, ή τέλος πάντων σχεδόν όλοι, πέρασαν κάποια στιγμή απίό εδώ. Μία νοητή γραμμή που ενώνει το αστικό cruising, τη χαλαρή περατζάδα με ήλιο και ελληνικό γαλάζιο, μια ανάσα μόλις απ’ τις βεράντες με θέα. Η παραλιακή είχε ανέκαθεν εικόνες από κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες με τις σταρ της εποχής, τη Βουγιουκλάκη, τη Λάσκαρη, την Καρέζη, φωτογραφήσεις για editorial μόδας αλλά και το κλασικό «Athens by Night». Στοιχεία βιογραφικά αυτού του μοναδικού κομματιού γης που ξετυλίγονται μπροστά μας με την ευκολία ενός ντόμινο. Όλα το παραπάνω γίνονται ακόμα πιο απολαυστικά μέσα στην κομψότητα της E-Class Cabrio. Κατά προτίμηση, με την οροφή κατεβασμένη και το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει στα καλά κρυμμένα της ηχεία. True Story στην πόλη. PHOTO: 4DRIVERS.GR


CITY art

driven

new

SECRET UNDERWORLD Λίγο πριν το νοτιότερο άκρο της Αθήνας, στο 57ο χλμ. της Λ. Αθηνών-Σουνίου, κάτω από τη μαγευτική θέα και τα γαλήνια νερά του Αιγαίου, υπάρχει ένα ολόκληρο νεκροταφείο αυτοκινήτων στο βυθό.

Αυτή είναι η αντίθεση με την AMG GT S αλλά και η βουτιά σε μπλε και μέταλλο.

146

cars


CITY talk

man

she

style

κάπου εδώ

PHOTOS: KOSTAS LADAS PHOTOGRAPHY / 4DRIVERS.GR

147


CITY art

driven

new

cars

SECRET

Η

Η διαδρομή είναι υπέροχη. Η ακτογραμμή που συνδέει τα νότια προάστια της Αθήνας με τον ναό του Ποσειδώνα και της Σουνιάδος Αθηνάς. Λίγοι, ωστόσο, έχουν επισημάνει το σημείο όπου βρίσκεται το υποβρύχιο νεκροταφείο αυτοκινήτων. Μερικά χιλιόμετρα πριν το Χάρακα και τα Λεγραινά - τους τελευταίους οικισμούς πριν το Σούνιο. Κοιτάζεις από ψηλά και η θέα είναι συγκλονιστική. Άπειρες selfies και αμέτρητα ηλιοβασιλέματα έχουν απαθανατιστεί εδώ. Τα βράχια είναι απόκρημνα και το ύψος αρκετό για να αποθαρρύνει την ερασιτεχνική κατάβαση. Όμως, η περιέργεια για αυτό που οι ντόπιοι γνωρίζουν είναι μεγάλη. Και έκανε μερικούς ανθρώπους, όπως ο φωτογράφος κ. Κώστας Λαδάς, να επιχειρήσουν αυτήν την ιδιαίτερη βουτιά.

148

Χρειάστηκε να κατέβει προσεκτικά τα βράχια με την απότομη κλίση και να κουβαλήσει καταδυτικό εξοπλισμό. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «το σημείο περιλαμβάνεται στους πολυσυζητημένους κοντινούς καταδυτικούς προορισμούς. Οι λόγοι είναι πολλοί, με πρώτο και βασικότερο τα βυθισμένα αυτοκίνητα στη δεξιά πλευρά, τα κάθετα βράχια στην αριστερή και την απότομη μεταβολή στο βάθος». Δεν υπάρχει κάποια σήμανση στο δρόμο. Τα «Αυτοκίνητα», όπως το λένε οι δύτες, ξεκίνησε με δύο-τρία αυτοκίνητα και κατέληξε να γίνει κανονική έκθεση.


CITY talk

man

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ Μιλώντας με κάποιους απ΄τους κατοίκους των οικισμών, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Μα γιατί ένα ολόκληρο υποβρύχιο νεκροταφείο αυτοκινήτων; Γιατί εκεί; Πώς; Επί του τελευταίου, η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Στο πλάτωμα του δρόμου, ακριβώς πάνω από το σημείο, η προστατευτική μπαριέρα παλαιότερα δεν συνεχιζόταν. Χωρούσε να περάσει ένα αυτοκίνητο. Με σχετική φόρα, εννοείται. Το σπρώχνεις και φεύγει. Ή βάζεις και μια πέτρα στο γκάζι. Το σημείο είναι ερημικό. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα απ΄τη μαγευτική θέα, την αταραξία της ησυχίας και τα καταγάλανα νερά. Οι περισσότεροι σταματούν για λίγο και συνεχίζουν. Και μετά τη δύση του ήλιου, δεν υπάρχει ψυχή. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εκεί οι στροφές θέλουν την προσοχή τους και

she

style

«Τίποτα δεν είναι πιο απατηλό από το προφανές», έλεγε ο Arthur Conan Doyle, ο δημιουργός του Sherlock Holmes. Τόσο επίκαιρη ατάκα για ένα μη προφανές υποβρύχιο νεκροταφείο αυτοκινήτων λίγο έξω από την πόλη. τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο βυθό απλώς ξέφυγαν απ΄την πορεία τους. Αυτό, ωστόσο, μάλλον είναι το πιο απίθανο σενάριο. Το σημείο δεν είναι ακριβώς στην έξοδο της προηγούμενης καμπής. Η κινητική τους ενέργειά θα είχε εκτονωθεί νωρίτερα. Και μετά βεβαιότητας, υπάρχουν πολύ πιο δύσκολες στροφές στη διαδρομή. Αλλά πουθενά τόσα αυτοκίνητα συγκεντρωμένα στο ίδιο ακριβώς σημείο.

149


CITY art

SECRET

150

driven

new

cars


CITY talk

man

she

style

Δίχως άλλο η φράση-κλειδί πίσω από τα βυθισμένα αυτοκίνητα είναι «Ποινικός Κώδικας». Κλεμμένα, αυτοκίνητα με ύποπτο παρελθόν, δακτυλικά αποτυπώματα, απαγωγές. Μπλεγμένα σε δολοφονίες; Ίσως. Περιπώσεις που εξυπηρετεί να θαφτούν για πάντα στον υδάτινο κόσμο. Το σημείο, άλλωστε, είναι τελείως ερημικό τα βράδια και δύσκολα θα βρεθούν μάρτυρες.

151


CITY art

driven

new

cars

SECRET Αρκετοί από τους κατοίκους των οικισμών φαίνεται να έχουν ακούσει αστυνομικού τύπου ιστορίες γύρω απ΄την επίμαχη περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κάτι περισσότερο. Ίσως, πλέον, να ανήκουν σε υποθέσεις αρχείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες κάτω απ΄την επιφάνεια αποτελούν ένα μείγμα υποψιών και φυσικού κάλλους.

Εδώ, λοιπόν, που τελειώνει ο Σαρωνικός και ξεκινά το Αιγαίο Πέλαγος, υπάρχει μία άγρια ομορφιά, σχεδόν αλόκκοτη. Οι διερχόμενοι οδηγοί απολαμβάνουν τη διαδρομή. Είναι η επιφάνεια που κρύβει

το βάθος. Το φυσικό κάλλος που καλύπτει τις υποψίες. Ο νόμος της εντροπίας και η ισχύς του υδάτινου κόσμου που λυγίζει τη λαμαρίνα. Και κάπως έτσι, ίσως την επόμενη φορά που θα περάσετε από το 57ο χιλιόμετρο της Λ. Αθηνών-Σουνίου, να σταματήσετε σ΄αυτό το σημείο, να απολαύσετε τη σιγή και να θυμηθείτε πως κάπου εδώ υπάρχει μία μυστηριώδης, υδάτινη ιστορία χωρίς απάντηση. Μόνο μπλε και μέταλλο.

PHOTOS: KOSTAS LADAS PHOTOGRAPHY

Σκουριασμένες μνήμες στο βυθό,

ξεκολημμένοι άξονες, τροχοί και μέταλλο συγχρωτίζονται με ροφούς, σάλπες και σαργούς. Σπανίως και ζαργάνες. Και όλο και μερικές τσιπούρες καταφέρνουν να αποδράσουν απ΄το ιχθυοτροφείο που βρίσκεται δυο στροφές παρακάτω.

Το φυσικό κάλλος καλύπτει τις υποψίες. Ο υδάτινος κόσμος λυγίζει τη λαμαρίνα. Συμβαίνει τώρα στο βυθό της πόλης. 152


153


CARS art

travel

new

life

ΑΠΟΛΥΤΗ Αυτή είναι η νέα Mercedes-AMG GT Black Series. Εισέρχεσθε με δική σας ευθύνη.

PHOTOS: MERCEDES-AMG

154


155


CARS art

8.9S

156

travel

0-200 km/h

new

life

/ 730

PS


S

CARS talk

man

she

/ 800 / 325 Nm

style

τελική

BIG, BAD & BLACK Η Mercedes-AMG GT Black Series ενσωματώνει όλη τη γνώση των μηχανικών και σχεδιαστών της εταιρείας για το πώς πρέπει να είναι το απόλυτο σπορ αυτοκίνητο. Κάτω από το καπό της ζει και αναπνέει ο ισχυρότερος V8 κινητήρας που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα από την AMG. Με 4 λίτρα, bi-turbo, καθαρόαιμο χαρακτήρα, αγωνιστικές καταβολές και ένα ειδικά τροποποιημένο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη AMG SPEEDSHIFT DCT 7G που είναι ικανό να διαχειριστεί τη θηριώδη ροπή των 800 Nm. Εννοείται στον πίσω άξονα. Ζητούνται θαρραλέοι οδηγοί.

157


CARS art

ΤΟ ΚΟΚΠΙΤ Ο αγωνιστικός χαρακτήρας είναι διάχυτος στην καμπίνα. Δέρμα nappa με αποκλειστικά για την Black Series - πορτοκαλί ραφές, καθίσματα από ανθρακόνημα για μείωση βάρους και όλα τα ζωτικά χειριστήρια στις άκρες των δακτύλων του οδηγού. Με τόση ισχύ, η προσοχή του πρέπει να παραμένει 100% εστιασμένη.

Η ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Οι ομοιότητες του αυτοκινήτου με τις καθαρά αγωνιστικές AMG GT3 και AMG GT4 (που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα) είναι εμφανείς. Σοφιστικέ αεροδυναμική διαχείριση για απίστευτη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, αρνητική άντωση (downforce) ακόμα και στον εμπρόσθιο άξονα, βελτιωμένη ψύξη των φρένων μέσω διοχέτευσης αέρα, καθώς και ενεργά βοηθήματα, τόσο ηλεκτρονικά όσο και μηχανικά, για εξατομικευμένη χρήση σε δρόμο και πίστα.

158

travel

new

life


CARS talk

man

she

style

Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Ο ισχυρότερος V8 από το εργοστάσιο του Affalterbach (όπου οι κινητήρες των AMG συναρμολογούνται στο χέρι) όφειλε να είναι ακόμα πιο ξεχωριστός. Το brief όριζε ότι το μοτέρ της AMG Black Series θα έπρεπε να διαθέτει ακαριαία απόκριση στο γκάζι, δυνατότητα για μέγιστη ροπή στις υψηλές rpm και επίπεδη διάταξη («flat» crankshaft). Έργο μηχανολογικής τέχνης.

ΤΟ TRACTION CONTROL Το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης της AMG Black Series περιλαμβάνει 9 -ναι, σωστά διαβάσατε- ξεχωριστές διαβαθμίσεις. Ο κάθε οδηγός, ανάλογα με τις συνθήκες, την πίστα ή τις ικανότητές του, μπορεί να επιλέξει την ιδανική ρύθμιση.

159


CARS art

Δείτε τη Mercedes-AMG GT Black Series μέσα στην αεροδυναμική σήραγγα σκανάροντας με το κινητό σας το QR code

160

travel

new

life


CARS talk

man

she

style

ΤΟ AMG TRACK PACKAGE Σε κάποιες αγορές (όχι σε ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα), η MercedesAMG GT Black Series είναι διαθέσιμη με το προαιρετικό AMG Track Package το οποίο περιλαμβάνει κλωβό ασφαλείας, αγωνιστικές ζώνες 4 σημείων (σε συνδυασμό με τα καθίσματα από ανθρακόνημα) και πυροσβεστήρα 2kg. Το πακέτο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να οδηγούν τη GT Black Series σε πίστα ενώ το roll bar ενισχύει την ήδη εξαιρετική ακαμψία του αυτοκινήτου και αυξάνει την παθητική ασφάλεια. Γνήσια πολεμική μηχανή.

161


TRAVEL

ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΗΚΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ Το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα έχει δύσκολο ανάγλυφο, μεγάλες διαδρομές και απότομες, σαθρές κορυφές. Έπρεπε να πάω εκεί. Από τον Πάνο Ισμαήλο

PHOTOS: THE ONE MAGAZINE

162


Τ

Τα βουνά και η φύση που τα περιβάλλει είναι για μένα συνδυασμός μαγικός. Επιδιώκω να ανεβαίνω σε όσο περισσότερες κορυφές μπορώ και να διασχίζω όσο πιο πολλά μονοπάτια είναι δυνατόν. Τα βουνά με ηρεμούν. Μου προκαλούν δέος. Απαιτούν σεβασμό και η γνωριμία μαζί τους είναι μία διαδικασία που αποτελεί τρόπο ζωής. Έχοντας ανέβει αρκετά βουνά, άλλα ψηλότερα και άλλα χαμηλότερα, μπορώ να πω ότι το καθένα έχει τη δική του, ξεχωριστή ομορφιά. Στα μεν ήπια μονοπάτια περπατάς με άνεση. Εκεί, στα χαμηλά υψόμετρα, έχεις την ευκαιρία να θαυμάζεις τη φύση σε κάθε σου βήμα. Είναι κάτι που με αποφορτίζει από την καθημερινότητά μου. Στα δε μεγαλύτερα υψόμετρα και τις πιο απότομες πλαγιές και κορυφές, σέβεσαι. Επιβεβαιώνεις πόσο μικρός είσαι. Για να «κατακτήσεις» ένα βουνό πρέπει να ανέβεις στη κορυφή του. Και για να το κάνεις αυτό με ασφάλεια, απαιτείται σχεδιασμός και ευλαβική ακολουθία μιας συγκεκριμένης διαδικασίας. Με άλλα λόγια, η κατάκτηση της κορυφής είναι τρόπος ζωής. Τον Ιούλιο του 2020 κατάφερα να ανέβω στον Όλυμπο, το «βουνό των Θεών», όπως αποκαλείται. Για όποιον αγαπά τα βουνά, αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Εκτός της φυσικής δυσκολίας που εμπεριέχει, το συνοδεύουν πολλές ορειβατικές ιστορίες. Είναι, βλέπετε, ένα από τα πλέον «περπατημένα» ελληνικά βουνά. Είναι, επίσης, και από τα πιο απότομα. Οι κάθετες πλαγιές πολλών μέτρων σού δημιουργούν μια διαφορετική πραγματικότητα. Είναι αυτή που βιώνεις με όλες σου τις αισθήσεις αυτές τις τρεις μέρες που διαρκεί η διαδικασία της πεζοπορίας στο δρόμο για την κορυφή. Ξεφεύγεις, ηρεμείς, κάνεις το δικό σου lockdown και γυρίζεις έχοντας μαζί σου τόσα πολλά. Εικόνες, σκέψεις, πλούτο εμπειρίας. Αλλά και μερικές αράδες όπως αυτές που μόλις διαβάσατε.

163


TECH art

travel

new

ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ

164

life


TECH talk

man

she

style

Εν αρχή ήταν το δέρμα. Εμπνευσμένο από τα σκουφιά που φορούσαν οι πιλότοι των αεροσκαφών, το εικονιζόμενο «κράνος» ήταν όση προστασία μπορούσαν να έχουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων στις αρχές του περασμένου αιώνα.

ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΣΚΟΥΦΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΝΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ FORMULA 1

165


TECH art

Η εξέλιξη του κράνους είναι τόσο σοβαρή υπόθεση όση και η εξέλιξη των ίδιων των αυτοκινήτων. Αρχικά η πρόθεση ήταν να προστατεύονται οι οδηγοί απ΄τον αέρα. Άλλωστε όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της εποχής ήταν «ανοιχτά» και ένα δερμάτινο σκουφί, μαζί με ένα ζευγάρι γυαλιά, ήταν όση προστασία μπορούσαν να έχουν οι πιλότοι της εποχής. Ναι, ήθελε θάρρος το motorsport. Μπορεί και άγνοια κινδύνου.

Αυτή ήταν η αγωνιστική περιβολή των οδηγών στις απαρχές του motorsport. Δεν είναι τυχαίο ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στα αγωνιστικά ήθη της εποχής.

166

travel

new

life

Ο πέντε φορές πρωταθλητής του Γερμανικού Πρωταθλήματος Τουρισμού (DTM) και πρεσβευτής της M e rc e d e s - B e n z , B e r n d Schneider, φορώντας ένα σύγχρονο κράνος σε μία κ λ α σ ι κ ή S i l v e r A r ro w. Συνδυασμός δύο εποχών σε μία φωτό.


TECH talk

Η

man

she

style

Η ιστορία πάει πολύ πίσω. Το 1901, όταν η Mercedes 35 PS άγγιξε τα 75χλμ/ώρα, ο αέρας είχε αρχίσει να μαστιγώνει το πρόσωπο.

Και το 1909, ο Victor Hémery ήταν ο άνθρωπος που «έσπασε» το ρεκόρ των 200χλμ/ ώρα, με μία Benz 200 PS. Το δερμάτινο σκουφί, σφιχτό και με επένδυση για τα αυτιά, ήταν πλέον άκρως απαραίτητο και λειτουργικό. Αργότερα, όταν άρχισαν να εμφανίζονται και «κλειστά» αγωνιστικά αυτοκίνητα, η προστασία που παρείχε μία μεταλλική οροφή δεν συγκρινόταν με την ασφάλεια του δερμάτινου σκούφου. Και, ευτυχώς, υπήρχε πια κανονικό παρμπρίζ. Μέχρι τότε, τα χοντρά γυαλιά που χρησιμοποιούσαν και οι πιλότοι των αεροσκαφών είχαν το ρόλο του ανεμοθώρακα. Αυτονόητα, καμία δερμάτινη προστασία δεν έσωζε τους οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος. Πολλοί ήταν αυτοί που «έφυγαν» κάνοντας αυτό που αγαπούσαν, σε μια εποχή που το «ζειν επικινδύνως» ήταν κανόνας. Κάπως έτσι, μετά από θύματα και οδηγούς που κυριολεκτικά εκτοξεύονταν απ’ τα αυτοκίνητα όταν συγκρούονταν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για τα κράνη. Οι βελτιώσεις ήταν αναμενόμενες. Η μετάβαση στο λεγόμενο «jet helmet» που κάλυπτε πλήρως το κεφάλι ήταν το επόμενο βήμα. ‘Οπως και αυτό που γνωρίζουμε, με το «κρύσταλλο» να καλύπτει το πρόσωπο του οδηγού.

Ο Juan Manuel Fangio (δεξιά), ο Αργεντίνος οδηγός που κυριάρχησε κατά την πρώτη δεκαετία της Formula 1, πριν την εκκίνηση του ελβετικού Grand Prix, το 1954. Το κράνος που φορούσε ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής κάλυπτε μόνο το επάνω μέρος του κεφαλιού. Η μετάβαση απ΄το δέρμα στο μέταλλο για την προστασία των οδηγών μόλις είχε συντελεστεί.

Πέρασαν αρκετά χρόνια, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘90, για να δούμε τα κράνη στην επόμενη φάση εξέλιξής τους: να αποτελούν, δηλαδή, μέρος της συνολικής αεροδυναμικής των αγωνιστικών αυτοκινήτων και δη των open-seaters. Για την ακρίβεια, το σχήμα του κράνους και οι στροβιλισμοί αέρα που δημιουργεί, εντάχθηκαν στο σχεδιασμό των μονοθεσίων. Όλα στη μάχη για το τελευταίο κερδισμένο δευτερόλεπτο και τη μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση. Το 2003 πρωτοεμφανίστηκε το σύστημα HANS (Head And Neck Safety) θέτοντας το νέο πήχη ασφάλειας σε πρωτόγνωρο επίπεδο. Το HANS ενσωματώνει το κράνος και ένα μηχανισμό στήριξης του σβέρκου σε ένα μόνο τμήμα, παρέχοντας τη βέλτιστη προστασία που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ως γνωστόν, στα αυτοκίνητα παραγωγής το κράνος δεν συνηθίζεται. Ωστόσο, η Mercedes-Benz εξοπλίζει τις ανοιχτές εκδόσεις των μοντέλων της με τα συστήματα AIRSCARF ή AIRCAP παρέχοντας όλη την απόλαυση της οδήγησης ενός cabriolet ή roadster αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με εξαιρετική άνεση - ανεξαρτήτως αέρα και εξωτερικής θερμοκρασίας. Πιθανότατα οι πρώτοι ήρωες του motorsport θα το εκτιμούσαν πολύ.

ΣΚΑΝΑΡΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ Τ Ο U N B OX I N G Τ Ο Υ ΚΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ MERCEDES-AMG PETRONAS FORMULA ONE TEAM, VALTTERI BOTTAS

167


GIVE art

travel

new

TIME TO ACT Μοιράζοντας βοήθεια σε 25 χωριά της Ορεστιάδας

Π

Πώς θα μπορούσαν οι ήδη σχετικά απομονωμένοι κάτοικοι χωριών του δήμου Έβρου να βιώσουν όσο πιο ανώδυνα τον κατ’ οίκον περιορισμό κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Ούτως ή άλλως η σχέση της Α. Ισμαήλος Α.Ε. είναι στενή με την ευρύτερη περιοχή, τον Έβρο. Έχοντας ήδη υιοθετήσει το βορειότερο σχολείο της χώρας, η επόμενη κίνηση ήταν να βρεθούμε δίπλα στους κατοίκους - ειδικά σε όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες μετακίνησης λόγω Covid-19. Η αντιμετώπιση ήταν άμεση. Όπως υπονοεί και ο τίτλος του προγράμματος «Time To Act». Σε συνεννόηση, λοιπόν, με τη Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας και το Δήμαρχο κ. Βασίλη Μαυρίδη, δημιουργήσμε ένα συνεργατικό σχηματισμό με στόχο την άμεση παροχή βοήθειας στους κατοίκους της ακριτικής Ελλάδας. Η ασφάλεια παραμονής στο σπίτι ήταν επιτακτική. Έτσι, οι Mercedes-Benz της εταιρείας φορτώθηκαν με τις αναγκαίες προμήθειες και ξεκίνησαν τη door to door κάλυψη αναγκών. Το κόστος της δράσης κάλυψε εξ ολοκλήρου η Α. Ισμαήλος Α.Ε. - Εξουσιοδοτημένος Διανομέας & Επισκευαστής της Mercedes-Benz, ενώ τα έξοδα των καυσίμων για τις ανάγκες των καθημερινών μετακινήσεων του προγράμματος χορήγησε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). 

168

life


GIVE talk

man

she

style

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑ Η Ορεστιάδα, το βορειότερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, απέχει 905 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μόλις 28 χιλιόμετρα από την Αδριανούπολη της Τουρκίας. Μία ανάσα από τα σύνορα. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και μία ολόκληρη κοινωνία που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

ΔΙΚΑΙΟΝ ΕΣΤΙ Παράλληλα με το πρόγραμμα Time To Act, συνεχίστηκε αμείωτη η υποστήριξη του προγράμματος Υιοθεσίας του Βορειότερου Σχολείου της Ελλάδας, στα Δίκαια Έβρου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Α. Ισμαήλος Α.Ε. είναι δίπλα στους νεαρούς μαθητές με δωρεές ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκπαιδευτικά προγράμματα, πλήρη κάλυψη κόστους εκδρομών και αθλητικό υλικό. Τέλος, φέτος οργανώθηκε και η εβδομάδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους μαθητές Λυκείου. Και το όραμα συνεχίζεται.

169


STARS man

she

cars

life

LAST BUT NOT LEAST Η τελείως ροκ Mercedes-Benz 600 Pullman του ιδρυτή και κιθαρίστα των The Who, Pete Townshend. Έξι πόρτες, θρυλικά πάρτι και μια διαδρομή ζωής bigger than life

Ο

Pete Townshend ζει. Για την ακρίβεια, είναι σήμερα 75 ετών. Ο ίδιος, πάντως, είχε δηλώσει κάποτε πως «θα ‘θελε να πεθάνει νέος». Ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Γιατί πρόλαβε να ιδρύσει μία από τις πιο εμβληματικές μπάντες της παγκόσμιας ροκ σκηνής, να γράψει περισσότερα από 100 τραγούδια, να συνθέσει τις ροκ όπερες Tommy και Quadrophinia, να αρθρογραφήσει σε πάμπολλες εφημερίδες, να θεωρηθεί ως ο 3ος καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχών και να συμπεριληφθεί στο Rock and Roll Hall of Fame του περασμένου αιώνα. Α, ναι. Πρόλαβε, επίσης, να αποκτήσει και τη φαραωνικών διαστάσεων και 6 θυρών Mercedes-Benz 600 Pullman, του 1965.

X-LARGE CELEBRITIES H 600 Grosse Mercedes («Grand Mercedes») ήταν ο ορισμός της υπερπολυτελούς λιμουζίνας της εποχής. Οι Αριστοτέλης Ωνάσης, Coco Chanel, David Bowie, Elizabeth Taylor και Jack Nicholson ήταν μερικοί μόνο που την επέλεξαν.

170

Μόλις 124 τέτοιες Mercedes με 6 πόρτες κατασκευάστηκαν. Σύμβολο χλιδής, υπερβολής, μηχανολογικής εξτραβαγκάντσας και τεράστιων χώρων. Μάλιστα πίσω από τον οδηγό υπήρχαν δύο αντικρυστές σειρές καθισμάτων. Σα να κάθεσαι σε σαλόνι κανονικό, όπως μπορείτε να δείτε σε μία από τις φωτογραφίες. Λέγεται πως ο Pete Townshend απόλαυσε κάθε στιγμή με την 600άρα Pullman. Πίνοντας πολύ μπράντι ή κάνοντας άλλα πράγματα που δεν είναι κομψό να γραφτούν εδώ. Όλα σε μία διαδρομή bigger than life.

Photo: Mercedes-Benz.com / Time

Όπως λέει ο ίδιος, «ήταν το αυτοκίνητο που ονειρευόταν και έκανε οικονομίες για πέντε χρόνια» προκειμένου να το αποκτήσει.


AA 3


Profile for 4Drivers

THE ONE Magazine  

A digital journey on Mercedes-Benz, women se love and good life. Class quality inside by Ismailos S.A.

THE ONE Magazine  

A digital journey on Mercedes-Benz, women se love and good life. Class quality inside by Ismailos S.A.

Profile for 4drivers
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded