Best Of Cars 2019

Page 1

τα αυτοκΙΝΗΤΑ ΠΟΥ αξιζουν οι ανθρωΠΟΙ ΠΟΥ ξεχωρισαν

BEST Of CARS 2019

www.4Drivers.gr

BESTOFCARS

1


digital drivers

#Μπαμπάδες, κοιμηθείτε ήσυχοι. Η νέα γενιά προτιμά να οδηγεί με μάσκα Εικονικής Πραγματικότητας.


Ό,τι πιο σηµαντικό συµβαίνει στις λεωφόρους της αυτοκίνησης στην πιο premium, διεθνών προδιαγραφών, αυτοκινητική έκδοση της χρονιάς. Τα αυτοκίνητα που αλλάζουν, η ψηφιακή εποχή, η ελευθερία της οδήγησης (όσο υπάρχει ακόμα)

BESTOFCARS

3
επετειακή έκδοση

Χρόνια Ford Mustang

Ο καλύτερος κινητήρας της 20ετίας

Χρόνια Γνώσης της Volvo Χρόνια Mazda MX-5 Happy birthday, (fighter) Schumacher

Χρόνια χωρίς την τελειότητα του Ayrton Senna

Χρόνια μετά. Η Toyota Supra είναι πάλι εδώ

Χρόνια αγωνιστικών Mercedes-Benz


EDITORIAL

Τ

o 2019 είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τα αυτοκίνητα που οδηγούμε.

Οι ασφυκτικές πιέσεις από τις ντιρεκτίβες τροφοδοτούν την ευρηματικότητα των κατασκευαστών για όλο και πιο «καθαρά» αυτοκίνητα. Συστατικό επιβίωσης. Ταυτόχρονα, η ψηφιακή εποχή ελκύει τη νέα γενιά, ψιλοφοβίζει την παλιά «φρουρά», ενώ με μπαταρίες και εξελιγμένο software δεν χρειάζεται να έχεις παράδοση δεκαετιών για να λέγεσαι κατασκευαστής.Το ξέρει και η Tesla. Την οποία δεν την ήξερε ούτε η μάνα της πριν μερικά χρόνια. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα.Το Dieselgate επιτάχυνε τις εξελίξεις προς την ηλεκτροκίνηση, ο Donald Trump δυσκολεύει τα πράγματα απειλώντας για δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, αλλά, ταυτόχρονα, εδώ έξω, στον πραγματικό κόσμο, υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια καταναλωτές που θεωρούν την οδήγηση ως μία έκφραση αυτοπροσδιορισμού. Αλλά και πηγή απόλαυσης. Είναι όλοι αυτοί που τους αγγίζουν τα 25 χρόνια απουσίας του Ayrton Senna, που τους ενθουσιάζουν τα 30 χρόνια του νεανικού Mazda MX-5, που εκτιμούν την αφιλοκερδή δωρεά των γνώσεων της Volvo για την ασφάλεια ή που γυρνούν ακόμα το κεφάλι όταν ακούγεται μία αγριεμένη Mustang στο βάθος. Είναι πολλές οι επέτειοι φέτος. Αλλά και εμείς είμαστε πολλοί. Αλλά και ώριμοι. Αλλά όχι στεγνά πολιτικά ορθοί. Ίσως και δημιουργικοί. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με πράγματα που μας αρέσουν. Όπως το Best of Cars 2019. Γιάννης Κωνσταντόπουλος Διευθυντής Σύνταξης 4Drivers.gr jkostanto@icloud.com BESTOFCARS

7


pleased to meet you, digital world!

Δείτε τα videos, συνδεθείτε με τα links και ξεφυλλίστε το Best of Cars σκανάροντας με το κινητό σας τα QR codes


BESTOFCARS

9


inside story

Οθόνες και αυτοκίνητα. Η νέα τάξη πραγμάτων. Welcome, boy. Photo: gimsmediacenter.ch


Best of Cars 2018 - 2019

Εκδότης - Concept ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Σύμβουλος Έκδοσης Άρια Χριστοπούλου Art - Production 4Drivers Creative Team Kείμενα Σπύρος Σεραφείμ Παντελής Πατέλος Γιώργος Δημόπουλος Μιχάλης Λάμπρου Ειρήνη Πάφρα Γιάννης Κωνσταντόπουλος Ατελιέ Κατερίνα Νίκα

Διόρθωση Βασίλης Τσιάμης Location Ελλάδα /automotive σύμπαν Ακολουθήστε μας

4Drivers.gr

@copyright 2019_ 4Drivers.gr

BESTOFCARS

11


who is who Insiders

Άρια Χριστοπούλου

Σπύρος Σεραφείμ

Παντελής Πατέλος

Γιώργος Κούτος


Γιώργος Δημόπουλος

Μιχάλης Λάμπρου

Νίκος Χρυσικάκης

Ειρήνη Πάφρα

BESTOFCARS

13BESTOFCARS

15ZOOM OUT

ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η αυτοκινηση ΑΠΟ ΨΗΛΑ; ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ; Ποιοι ειναι οι ελληνες Που διαΠρέΠουν; να αγορασω DIESEL; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ; ειναι η οδηγηση αΜΑΡΤΙΑ; ΠΩΣ ΤΑ smartphones ΑΛΛΑξαν το αυτοκινητο; ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΆ...

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ 2019 ΑΠΌ TO A ΜΕΧΡΙ TO Ω

ΕΝΤΕR

BESTOFCARS

17


A (άλφα) Άγγιγμα

Carol Lim

Α


Το νέο άγγιγμα της Hyundai

Στην Εβδομάδα Σχεδιασμού, στο Μιλάνο, η Hyundai οργάνωσε μια διαδραστική συζήτηση για το πώς οραματίζεται την εμπειρία μέσα στο κόκπιτ την εποχή της αυτόνομης οδήγησης. Μαζί και τέσσερις διεθνείς προσωπικότητες που έδωσαν την απαιτούμενη τροφή για σκέψη. BESTOFCARS

19


A (άλφα) Άγγιγμα

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θεσμός του Milan Design Week με την αυτοκινητοβιομηχανία;

Η ερώτηση θα εισέπραττε μια ασαφή απάντηση πριν μερικά χρόνια. Όμως, ο σχεδιασμός ενός αυτοκινήτου έχει γίνει, πλέον, ένα ιδιαίτερα κομβικό στοιχείο στη σχέση μας μαζί του.

Sangyup Lee Επικεφαλής Σχεδιασμού της Hyundai

Γιατί περί σχέσης πρόκειται. Όπως έχει δηλώσει ο Sangyup Lee, ο άνθρωπος που έχει τον τελικό λόγο στο πώς θα είναι τα Hyundai της επόμενης ημέρας, τα αυτοκίνητα δεν είναι πια απλά μεταφορικά Μέσα που μας μετακινούν από το σημείο Α στο σημείο Β. Ο ρόλος του αυτοκινήτου παίρνει νέες κατευθύνσεις. Και η ψηφιακή τεχνολογία υποστηρίζει αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Οι άνθρωποι, πλέον, αναμένουν μια διαφορετική εμπειρία ζώντας και δαπανώντας χρόνο μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Tyler Brûlé Εκδότης του διεθνούς περιοδικού Monocle

Για τη Hyundai, μια εταιρεία που, όπως έχουμε ξαναγράψει, έχει επιτύχει έναν ολικό επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς της, η πρόκληση της νέας εποχής εφάπτεται και με άλλους «χώρους». Εξ ου και η λέξη «άγγιγμα» στον τίτλο του θέματος. Η διάδραση γίνεται, λοιπόν, με το «χώρο» της μόδας, της νέας αισθητικής, εκδόσεων με χαρακτήρα που διαμορφώνουν άποψη και trends (όπως του γνωστού περιοδικού Monocle) ή ακόμα και της αρχιτεκτονικής. Οι άνθρωποι που βλέπετε στα δεξιά, είναι όλοι τους προσωπικότητες που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη νέα αισθητική. Αν θέλετε, την καθορίζουν κιόλας.

Li Edelkoort Ηγέρεια της μόδας και των design trends


Winy Maas

Α

Ηγετική μορφή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής

Photo: Hyundai / monocle.com / edelkoort.com / mvrdv.nl

BESTOFCARS

21


A (άλφα) Άγγιγμα

Για τη Hyundai, το Milan Design Week

ήταν, λοιπόν, μίας πρώτης τάξης ευκαιρία να οργανώσει αυτό το διαφορετικό, πολυδιάστατο πάνελ και να εκτεθούν σε δημόσια συζήτηση οι σχεδιαστικές τάσεις. Το κεντρικό της concept λέγεται «Style Set Free». Είναι η δική της ματιά στο πώς τα αυτοκίνητά μας θα γίνουν (και) χώροι διαβίωσης. Τα «σύνορα» που χώριζαν την έννοια του αυτοκινήτου μετακινούνται και το αυτοκίνητο θα ενσωματωθεί ακόμα περισσότερο στις ζωές μας. Ιδιαίτερα με την εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης. Οι επιβάτες θα μπορούν να διαμορφώνουν όπως θέλουν το εσωτερικό της καμπίνας με εξελισσόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το concept «Style Set Free» είναι η ματιά της Hyundai στο πώς τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα εξατομικεύονται. Όπως και ένα living room.

Άλλωστε, αυτό ακριβώς δεν κάνουμε στις κατοικίες μας; Η εξατομίκευση θα επεκταθεί και μέσα στο κόκπιτ. Τα concept αυτοκίνητα που στήθηκαν στο περίπτερο της Hyundai ήταν γεμάτα χρώματα, νέες φόρμες και διαδραστικές εκπλήξεις. Ηθικό δίδαγμα; To μελλοντικό αυτοκίνητο θα είναι προσωποποιημένο όπως και το living room που ζεις. Κοντολογίς, η Hyundai είναι μία εταιρεία που θεωρεί ότι ο καλός σχεδιασμός απαιτεί, την κατάλληλη στιγμή, τη δημιουργία σωστού είδους συνδέσεων. Αυτές που έλαβαν χώρα στο Μιλάνο. Get connected.

Δείτε τα νέα σχήματα, ακούστε τους ήχους και μάθετε περισσότερα για το #Style Set Free σκανάροντας με το κινητό σας ή κλικάροντας εδώ


Α BESTOFCARS 23


Α (άλφα) άρτιον

Α

Αρτιότητα σε μέταλλο. Για το Μουσείο της Mercedes-Benz.


Photo: Daimler AG BESTOFCARS 25


Α (άλφα) άρτιον

Κ

Κανένα, ίσως, άλλο Μουσείο αυτοκινήτου στον κόσμο δεν έχει μεγαλύτερη σημειολογική επιρροή όσο αυτό της Mercedes-Benz Museum, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. «Κουβαλάει» τη βαριά «φανέλα» του ονόματος του ανθρώπου που, ουσιαστικά, εφηύρε το αυτοκίνητο. Ήταν το μακρινό 1886. Και λεγόταν Karl Benz. Αν ήθελε, λοιπόν, κάποιος επισκέπτης να δει, σαν trailer, τις καταβολές της αυτοκίνησης και την εξέλιξή της στο χρόνο μέχρι σήμερα, θα αρκούσε να περάσει μια βόλτα από την οδό Mercedesstraße 100.

Άλλωστε, μέσα από το έντονο «καθαρτήριο» του motorsport μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε την ασφάλεια και την τεχνολογική υπεροχή μίας Mercedes-Benz που συντροφεύει εμάς και αυτούς που αγαπάμε.

Στο ούλτρα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική είσοδο του εργοστασίου της Daimler, το αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio παρέδωσε στην πόλη ένα σχεδόν διαστημικό στολίδι.

Μάλιστα, φέτος τυχγάνει να συμπληρώνονται ακριβώς 125 χρόνια εμπλοκής της εταιρείας στο χωνευτήρι του motorsport και διάφορα επικά, αγωνιστικά αυτοκίνητα κοσμούν το Mercedes-Benz Museum.

Τρεις εφαπτόμενοι κύκλοι, εννιά επίπεδα, 16,500 τ.μ., ατσάλι, γυαλί, ξύλο και φουτουρισμός, στεγάζουν τα 133 χρόνια ιστορίας της Mercedes-Benz. Είναι μεγάλη η συμβολή.

Η συλλογή είναι τεράστια. Από τις πρώτες απόπειρες του Karl Benz μέχρι κονσεπτικές προτάσεις για τα οχήματα του μέλλοντος.

Πρόκειται για μια γιορτή της αυτοκίνησης. Ή ακριβέστερα, της ιδέας της αυτοκίνησης. Το Μουσείο αφηγείται την προσπάθεια ελευθερίας του ανθρώπου. Συνδέει τις πρώτες απόπειρες του 19ου αιώνα με την ψηφιακή εποχή τού σήμερα, μέσα από 1,500 εκθέματα, περισσότερα από 160 αυτοκίνητα και αγωνιστικές δάφνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Mουσείο αποτελεί και ένα διαφορετικό μαθησιακό καμβά για μικρά παιδιά και σχολεία που το επισκέπτονται συχνά. Δραστηριότητες, ομαδικές ξεναγήσεις, προσεκτικά διατυπωμένες κατευθύνσεις που σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν στη νέα γενιά την αξία της ζωής και της οδικής ασφάλειας, είναι μέρος των επιπλέον δραστηριοτήτων που οργανώνονται. Ταυτόχρονα, ήδη από πέρυσι, το MercedesBenz Musem κατάφερε και έναν άλλο, σημαντικό, ανθρωποκεντρικό στόχο: να το επισκεφτούν άνθρωποι που προέρχονται και από τις 193 χώρες του Ο.Η.Ε.


Διαστημική σχεδίαση και hi-tech κατασκευή Στο Mercedes-Benz Museum η αρχιτεκτονική είναι σε ροή. Ενιαίος χώρος σε 9 επίπεδα, ούτε ένα μέτρο ευθείας, μόνο καμπύλες, οροφή 33 μέτρων χωρίς κανένα στήριγμα, περίπλοκη γεωμετρία και βραβεία απ' όλο τον κόσμο. Be there. BESTOFCARS

27


Α (άλφα) άρτιον

Οι αγωνιστικές MercedesBenz της δεκαετίας του '30 είναι ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας για τους μικρούς επισκέπτες του Μουσείου.


BESTOFCARS 29


Α (άλφα) άρτιον

Μέσα στο «ναό» Αλουμίνιο, γυαλί, ορατότητα, μινιμαλισμός και λειτουργικότητα. Τα στοιχεία που συναντά κανείς στα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την κατασκευή του Mουσείου της, στο κέντρο της Στουτγάρδης.


BESTOFCARS

31


Α (άλφα) άρτιον

Ο

Ο διεθνής χαρακτήρας του Mercedes-Benz Museum τονίστηκε ιδιαίτερα το 2018 καθώς το 60% των επισκεπτών προήλθε από το εξωτερικό. Μιλώντας για στατιστικές, πέρυσι σημειώθηκε ο «υπ' αριθμόν 9.000.000» επισκέπτης του Μουσείου. Το εισιτήριο ανήκε σε μία τετραμελή οικογένεια από τη Στουτγάρδη. Φέτος, το καλοκαίρι του 2019, πιθανόν την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αναμένεται να περάσει την πόρτα του ο δέκατος εκατομμυριοστός επισκέπτης. Ταυτόχρονα, μεγάλη επιτυχία έχουν και τα λεγόμενα «Summer Dance Parties» στον τελευταίο όροφο του μουσείου, όπως το «Salsa under the Stars». Οι καλεσμένοι απολαμβάνουν τη θέα της βραδινής πόλης, ένα ευρύχωρο dance floor 600 ατόμων και υπέροχο φαγητό. Γενικώς, πρόκειται για ένα συνδυασμό ιστορίας, μοναδικών αυτοκινήτων, εκλεπτυσμένης αισθητικής και διακριτικού life style. Φεύγοντας, οι επισκέπτες του MercedesBenz Museum αποθηκεύουν στα αρχεία της δικής τους, εγκεφαλικής ECU (Electronic Control Unit...) μοναδικές εικόνες, ψηφιακά tours, υπέροχα αυτοκίνητα και ιστορίες παθιασμένων ανθρώπων που συνέλλαβαν αυτό το τετράτροχο δημιούργημα του δυτικού πολιτισμού ως το απόλυτο όχημα απόλαυσης και αυτονομίας. Απ' τα φθαρμένα παπούτσια κάποιου οδηγού που, μια φορά κι έναν καιρό, έτρεχε με τα «Silver Arrows» στις πίστες τού χθες, μέχρι το showroom μιας Mercedes κάπου κοντά σας. Είναι η αρτιότητα σε μέταλλο. Karl Benz, σε ευχαριστούμε.


Those boots are made for driving...

BESTOFCARS 33


Α (άλφα) άρτιον

Ταξίδι στο χρόνο Το Mercedes-Benz Museum αποτελεί μια γιορτή του αυτοκινήτου. Αφηγείται την προσπάθεια ελευθερίας του ανθρώπου από τις πρώτες προσπάθειες του Karl Benz μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή.


Πρόκειται για το μοναδικό Mουσείο στον κόσμο που εκθέτει ένα «χρονολόγιο» 133 ετών αυτοκινητικής ιστορίας. Μέσα από ένα οικοδομικό σπιράλ. Αυτό ακριβώς που παραπέμπει στο ελικοειδές σπιράλ του ανθρώπινου γονιδιώματος. Είναι η παρομοίωση που σκέφτηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio, με έδρα το Άμστερνταμ, για να απεικονίσει το μοναδικό DNA μιας Mercedes-Benz.

BESTOFCARS 35


Α (άλφα) άρτιον

125


Φέτος συμπληρώνονται 125 χρόνια αγωνιστικής ιστορίας της Mercedes. Η μπλε C 63 DTM του Πρωταθλητή Gary Paffett είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στο μουσείο.

BESTOFCARS

37


Α (άλφα) άρτιον

Το Mercedes-Benz Museum σε αριθμούς έτος ίδρυσης συνολικοί επισκέπτες

+9,000,000 αριθμός αυτοκινήτων

+160

2006 συνολικά εκθέματα

+1,500

χώρες προέλευσης επισκεπτών

193 επισκέπτες στο 2018

περίοδος ιστορίας

1886-σήμερα

834,121 έκταση

αριθμός «φίλων» στο Facebook

+613,935

16,500 τ.μ.

τιμή εισιτηρίου

€10


BESTOFCARS 39


Α (άλφα) άρτιον

Αξίζει να πας στο Mercedes-Benz Museum.


Αν όμως η οδός Mercedesstraße 100 πέφτει μακριά, υπάρχει και το ψηφιακό tour.

Δείτε σε ψηφιακό tour το Mercedes-Benz Museum σκανάροντας με το κινητό σας ή κλικάροντας εδώ

BESTOFCARS

41BESTOFCARS 43


Α (άλφα) αυτοκίνητο

911 Δεύτε λάβετε φως Ακόμα και αν δεν υπήρχε ο παραπάνω αριθμός, οι περισσότεροι, επαΐοντες και μη, θα αντιλαμβάνονταν πως το θέμα μας είναι η Porsche 911. Και αν έπρεπε κάποιος να δείξει σε άγνωστους επισκέπτες του πλανήτη ένα δείγμα που αποτυπώνει, επί πενήντα και πλέον συναπτά έτη, την εξέλιξη του σπορ αυτοκινήτου, θα ήταν ακριβώς αυτό. Κυρίες, κύριοι, αυτή είναι η εμπειρία οδηγώντας την ολοκαίνουργια Porsche 911 Carrera S Cabriolet επί ελληνικού εδάφους.

Α

ν, επίσης, δεν υπήρχε ο παραπάνω αριθμός, θα αρκούσε το απλό, οβάλ φανάρι για να υπονοηθεί η συνέχεια. Βέβαια, το συγκεκριμένο φανάρι (φωτιστικό σώμα, ορθότερα) δεν είναι και τόσο απλό. Εμπεριέχει τη state of the art τεχνολογία LED Matrix System που κάνει, κυριολεκτικά, τη νύχτα-μέρα.

Photo: Porsche AG / Frank Ratering

Αλλά, ναι, είναι ένα «απλό» -άλλοτε στρογγυλό κι άλλοτε οβάλ- «φανάρι». Κι είναι αυτή η σχεδιαστική απλότητα που αρκεί για να θυμίσει σε όλους ποιο αυτοκίνητο αφορά. Είναι 911. Αδιάψευστη λεπτομέρεια της νέας «σημαίας» της Porsche.


Α

BESTOFCARS 45


Α (άλφα) αυτοκίνητο

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ (με σκόπιμα κεφαλαία) Η οδήγηση κάθε νέας Porsche 911 είναι από μόνη της μία μοναδικήεμπειρία. Η άρτι αφιχθείσα γενιά, αυτή με τον κωδικό 992 και εν προκειμένω σε Cabriolet έκδοση, συνεχίζει την open-air «σκυτάλη» που ξεκίνησε από το 1981 η πρώτη «ανοιχτή» 911. Αισθήσεις στο μάξιμουμ συνοδεία 450 εκρηκτικών, υπερτροφοδοτούμενων ίππων στην Αττική γη.


BESTOFCARS 47


Α (άλφα) αυτοκίνητο

Το νέο 8τάχυτο κιβώτιο PDK αλλάζει σαν «βούτυρο» όταν θες να πας χαλαρά, και ευχάριστα βίαια όταν επιλέξεις τις πιο σπορ ρυθμίσεις. Ναι, είναι το καλύτερο (και ανθεκτικότερο) κιβώτιο διπλού συμπλέκτη στην παγκόσμια αγορά. Κάθεσαι χαμηλά. Αν θες, πολύ χαμηλά. Κυριολεκτικά χωμένος στο δερμάτινο μπάκετ εντός του κόκπιτ. Το οποίο είναι εντελώς καινούργιο. Μία έντεχνη μίξη ανάμεσα στο ψηφιακό περιβάλλον και το αναλογικό παρελθόν μιας 911. Το κλειδί σταθερά αριστερά από το τιμόνι (ανάμνηση από τους αγώνες Le Mans) και το αναλογικό στροφόμετρο στο κέντρο του ταμπλό. Αλλά και αυτός ο ήχος. Αχ, αδιάψευστος, επίπεδος εξακύλινδρος. Όπως και στις coupe εκδόσεις, οι νέες Carrera S Cabriolet και Carrera 4S Cabriolet «τραγουδούν» το δικό τους μηχανολογικό ύμνο.

Εκπέμπεται κάπου από πίσω και πλημμυρίζει την καμπίνα. Καλά κρυμμένος ο flat-six των 2,981 cm³. Απόδοση ισχύος 450 PS στις 6,500 rpm και ροπής 530 Nm διαθέσιμης από τις 2,300 έως τις 5,000 rpm. Λέγεται πως η πίστη μετακινεί όρη. Είναι σίγουρο πως το ίδιο ακριβώς επιτυγχάνει και μία τόσο γενναιόδωρη τιμή ροπής. Πόση άλλη μπορεί να θες; Ο νέος, αναβαθμισμένος κινητήρας κυριολεκτικά εκτοξεύει τη νέα Carrera S με έναν τρόπο που σε αποστομώνει. Σημειώστε: μόλις 37'' για την επιτάχυνση από 0-100 km/h με το πακέτο Sport Chrono Package και μια τελική ταχύτητα των 306 km/h.


BESTOFCARS 49


Α (άλφα) αυτοκίνητο


Απόλαυση 911% Από μηχανολογική άποψη, είναι πολύ δύσκολο να «στήσεις» ένα αυτοκίνητο με τόση ιστορία, τόσο «ειδικό βάρος», τόση κουλτούρα, μετά να του προσθέσεις την αφρόκρεμα της ψηφιακής εποχής και, ταυτόχρονα, να το κάνεις τόσο επιθυμητό οδηγικά. Η ιστορία του σπορ αυτοκινήτου οδεύοντας προς το ναό του Σουνίου. BESTOFCARS

51


Α (άλφα) αυτοκίνητο

Η θέα από το εσωτερικό της «θεάς» «Καθαρές» γραμμές, το στροφόμετρο στο κέντρο θυμίζει τις αερόψυκτες 911 του παρελθόντος, ψηφιακά όργανα ελέγχου και μια φαρδιά, «frameless» οθόνη 10.9 ιντσών που φιλοξενεί τις λειτουργίες του Porsche Communication Management (PCM). Με συντομεύσεις για γρήγορη πρόσβαση στις πληροφορίες και χωρίς περισπασμούς από το ζητούμενο - που δεν είναι άλλο από την οδήγηση.


Περισσότερο αλουμίνιο από ποτέ, λιγότερο ατσάλι, νέα συνθετικά υλικά και ύφασμα στην οροφή. Η νέα Porsche 911 Carrera S Cabriolet στεγάζει τα συστατικά της ερμητικά και μεταμορφώνεται σε ένα κλειστό coupe σε μόλις 12''. Για πρώτη φορά η Porsche 911 Cabriolet είναι εξοπλισμένη με το ηλεκτρονικό σύστημα ανάρτησης PASM sport chassis με τις πιο σφιχτές ρυθμίσεις. Οδηγήσαμε υπό έντονη πίεση το αυτοκίνητο και οι εντυπώσεις είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές. Θα λέγαμε εθιστικές. Απίστευτη σταθερότητα, ακόμα καλύτερη κατανομή βάρους αλλά και ένα αισθητικά άρτιο σύνολο καθώς «πατάει» 10 mm χαμηλότερα στην άσφαλτο. Παγκόσμια πρώτη εμφάνιση και της λειτουργίας Wet Mode που, μέσω ειδικών αισθητήρων στους

τροχούς, εντοπίζεται η υγρασία στο δρόμο και αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι ηλεκτρονικές ρυθμίσεις των συστημάτων ασφάλειας ενώ ενημερώνεται και ο οδηγός. Η νέα, πισωκίνητη Porsche 911 Carrera S Cabriolet και η αντίστοιχη τετρακίνητη Carrera 4S Cabriolet είναι τα πιο πρόσφατα δείγματα της νέας σπορ εποχής. Θερμικές κάμερες, υπερεξελιγμένα ηλεκτρονικά, άπειρες δυνατότητες αλλά, ταυτόχρονα, ένα καθαρόαιμο μηχάνημα οδήγησης που σε πλημμυρίζει έντονα συναισθήματα όταν οδηγείς στην αγαπημένη σου διαδρομή. Γοητευμένοι. Ξανά. BESTOFCARS 53


Α (άλφα) αυτοκίνητο

Το αρχέτυπο ζει Τρομερά φρένα, τιμόνι γεμάτη αίσθηση, αμεσότητα από τα turbo που στροφάρουν απίστευτα, κλασικά ιδανική θέση οδήγησης και συμμετοχικότητα με έναν τρόπο που σπανίζει στη σημερινή σπορ αυτοκίνηση. Το αρχέτυπο του πώς εξελίχθηκε το σπορ αυτοκίνητο είναι εδώ. Αγαπητή 911, δώσε μας τα «φώτα» σου.


Δείτε το επίσημο video της νέας Porsche 911 Carrera S Cabriolet σκανάροντας με το κινητό σας ή κλικάροντας εδώ

BESTOFCARS 55


Α (άλφα) άφιξη

A


Αφίχθη. Ford Focus Active Ολοκαίνουργιο, δραστήριο και έτοιμο για περιπέτειες. Το περιμέναμε με ενδιαφέρον το νέο Crossover της Ford και μόλις ήρθε στην Ελλάδα με ένα «πακέτο» χώρων, οδικής συμπεριφοράς και τεχνολογίας που στοχεύει κορυφή. Αυτές είναι οι εντυπώσεις για ένα αυτοκίνητο που προσθέτει πόντους -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στο ήδη αγαπημένο μας Ford Focus.

BESTOFCARS 57


Α (άλφα) άφιξη Η άφιξη του νέου Ford Focus Active δημιουργεί ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στην κατηγορία. Ο βασικότερος λόγος είναι πως η έκδοση Active βασίζεται σε ένα ήδη εξαιρετικό αυτοκίνητο: το γνωστό Focus που στους πρώτους μήνες του 2019 είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο της Ford σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και δικαίως. Γιατί έχοντας οδηγήσει εδώ και λίγους μήνες στο 4Drivers το τελευταίας γενιάς Focus, είχαμε εισπράξει, για μια ακόμη φορά, τη σοβαρή μηχανολογική εμπλοκή των μηχανικών της Ford σε ένα προϊόν που, σύμφωνα με τον ελληνικό ειδικό Τύπο, είναι οδηγικά κορυφαίο. Το Ford Focus Active έχοντας, λοιπόν, την παραπάνω «παρακαταθήκη» εμπλουτίζει τη γκάμα της εταιρείας και προσθέτει πόντους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κατ΄αρχήν κυριολεκτικά, γιατί το αμάξωμα είναι κατά 30 mm σε μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Είναι όσα χρειάζεται ένα σύγχρονο, οικογενειακό Crossover για να σε ταξιδεύει πέρα από τα όρια της ασφάλτου. Έχει, επίσης, και ψηλότερη θέση οδήγησης για καλύτερη θέαση του δρόμου. Θα το εκτιμήσουν και οι γυναίκες οδηγοί. Χωρίς παρεξήγηση. Όμως, το Ford Focus Active προσθέτει και μεταφορικά «πόντους»: διευρύνει τη γκάμα των αγοραστών της Ford καθώς απευθύνεται σε δραστήριες οικογένειες που θέλουν χώρους και ευελιξία μετακινήσεων σε διαφορετικά τερέν. Και είναι πολλές αυτές οι οικογένειες πλέον. Η έκδοση Active είναι διαθέσιμη σε δύο ευρύχωρα αμαξώματα, 5θυρο και wagon. Είναι γεγονός πως ήδη όταν είχαμε οδηγήσει το «κανονικό» Focus, είχαμε σημειώσει την πραγματικά εντυπωσιακή αύξηση των χώρων για τους πίσω επιβάτες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Το στοιχείο αυτό αξιοποιείται ακόμα περισσότερο με τον πολυχρηστικό χαρακτήρα του Ford Focus Active. Αξίζει να σημειώσουμε πως κάτω από το διακριτικά μυώδες αμάξωμα υπάρχει η εξαιρετική ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων SLA στον πίσω άξονα. Παραδίδοντας μαθήματα οδικής συμπεριφοράς κατευθείαν από το think tank της Ford.

Photo: Ford


THE FORD FOCUS ACTIVE AFFAIR Επιτέλους φαρδείς θόλοι από τη Ford που προσδίδουν αυτό το στυλιστικό στοιχείο που μας αρέσει, καλοσχεδιασμένα 5θυρα και wagon αμαξώματα, κινητήρες βενζίνης (από 150 PS) και diesel (120 PS), εξαιρετική ανάρτηση SLA στον πίσω άξονα, πρωτοποριακά συστήματα ασφάλειας και μία τιμή που σου προκαλεί σοβαρά το ενδιαφέρον.

BESTOFCARS 59


Α (άλφα) άφιξη Το Ford Focus Active διαθέτει ένα πλήρες και μοναδικό στην κατηγορία του πακέτο τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2, με σημαντικότερες τις Adaptive Cruise Control, Adaptive Front Lighting System, Active Park Assist 2 και Evasive Steering Assist.

Πέραν των ήδη γνωστών προγραμμάτων οδήγησης Normal, Sport και Eco, όλες οι εκδόσεις του νέου Focus Active δίνουν στον οδηγό δύο ακόμα δυνατότητες: το πρόγραμμα Slippery, που ρυθμίζει τα ESC και Traction Control ώστε να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε επιφάνειες μειωμένης τριβής (λάσπη, χιόνι, πάγος) και το πρόγραμμα Trail για σαθρές επιφάνειες (άμμος).

Το κατακαίνουργιο 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Ford αναβαθμίζει συνολικά τη γκάμα, σε όλες τις εκδόσεις του Focus, και προσφέρει απαλές αλλαγές και οικονομία καυσίμου. Ταυτόχρονα, το γρήγορο 6άρι χειροκίνητο παραμένει η στάνταρ επιλογή σε όλες τις εκδόσεις του νέου μοντέλου.

Η γκάμα κινητήρων του νέου Focus Active περιλαμβάνει, τόσο στις 5θυρες όσο και στις wagon εκδόσεις αμαξώματος, τα κορυφαία σε απόδοση και οικονομία μηχανικά σύνολα 1.5L EcoBoost (150 ή 182 PS) και 1.5L EcoBlue (120 PS) της Ford, που εξασφαλίζουν εκπομπές CO2 138-91 g/km και κατανάλωση στο μικτό κύκλο 6,2-3,5 l/km.


Το σύστημα infotainment Ford SYNC3 είναι εδώ και μας κάνει τη ζωή εύκολη. Όπως θα δείτε και στο λήμμα «ψηφιακό» του Best of Cars 2019, είναι το καλύτερο στην κατηγορία Best Usability.

JUST DRIVE IT Το νέο Ford Focus Active είναι τώρα διαθέσιμο στην Ελλάδα σε τιμές που ξεκινούν από τα 21.393€ και με μηνιαία δόση από 195€ μέσω των νέων, προνομιακών προγραμμάτων χρηματοδότησης Ford Finance. Αξίζει να το δείτε. Ακόμα καλύτερα; Να το οδηγήσετε.

BESTOFCARS

61


B (βήτα) βαν

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΕ ΒΑΝ Από τον Alex Honnold

Β

O 33χρονος Alex Honnold είναι ο πιο διάσημος επαγγελματίας ελεύθερος αναρριχητής. Το «ελεύθερος» σημαίνει χωρίς σχοινιά. Χωρίς καμία απολύτως προστασία. Που επίσης σημαίνει ότι αν γλιστρήσει, πεθαίνει. Ο Alex Honnold κάνει ακόμα και τους αγώνες αυτοκινήτου -ένα σπορ εκ φύσεως επικίνδυνο- να μοιάζει με παιδικό πάρτι. Ζει σε ένα βαν. Και αυτή είναι η εμπειρία από μέσα.


Στο βαν που βλέπετε, ένα Ford Econoline E-150, o Alex Honnold έχει ζήσει για περισσότερο από μία δεκαετία. Διένυσε κάποια 320.000 χιλιόμετρα μαζί του. Σχετικά πρόσφατα πήρε ένα άλλο, λίγο μεγαλύτερο. Ο Honnold είναι ο πρώτος και ο μόνος που έχει σκαρφαλώσει τον πιο γνωστό, κάθετο, γρανιτένιο βράχο, το El Capitan, στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, χωρίς καμία προστασία. Στα 884 μέτρα. Χρειάστηκε 3 ώρες και 45 λεπτά. Το ρεκόρ του έγινε ευρύτερα γνωστό, πέρα απ΄το στενό κύκλο των αναρριχητών, μέσω του ντοκιμαντέρ που «γύρισε» το National Geographic. Έχει τίτλο «Free Solo» (όπως λέγεται και το συγκεκριμένο σπορ) και φέτος απέσπασε βραβείο Όσκαρ. Υπάρχει και στο YouTube. Αξίζει να τo δείτε.

Photo: alexhonnold.com / Jimmy Chin

Ο Honnold λέει για τη ζωή του στο βαν πως «δεν είναι κατ' ανάγκην τόσο ελκυστική, αλλά, να, μου αρέσει να είμαι κοντά στους βράχους. Θα 'θελα, επίσης, με κάποιο μαγικό τρόπο να μπορούσα να μεταφέρω ένα σπίτι από το ένα σημείο σε κάποιο άλλο. Οπότε, ναι, το να ζεις μέσα σε βαν είναι βολικό. Καμιά φορά, όταν τύχει να μείνω σε κάποιο ξενοδοχείο και θέλω το βράδυ να πάω στην τουαλέτα, σκέφτομαι τι ωραία που είναι στο βαν μου όπου παίρνω το μπουκάλι μου δίπλα απ΄ το στρώμα μου...». BESTOFCARS 63


Γ (γάμμα) γνώση

60

Γ


ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ 60 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΗ ΚΙΝΗΣΗ. ΑΠΟ ΤΗ VOLVO.

Ο κόσμος των επιχειρήσεων είναι ανταγωνιστικός και δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αυτό λέει ο κανόνας. Όμως, η ευχάριστη εξαίρεση της χρονιάς έρχεται από τη Volvo που με μία κίνηση που εκπλήσσει τα πολυεθνικά ήθη, μοιράζεται με όλους, ανταγωνιστές της και μη, τα ψηφιακά της αρχεία με τα αποτελέσματα 60 χρόνων ερευνών γύρω από την ασφάλεια.

Μ

Μέσα στη χλαπαταγή των νέων αρκτικόλεξων που μας περιβάλλρι, υπάρχει κάποιο που αξίζει να θυμόμαστε. Είναι το E.V.A. Τα αρχικά του σημαίνουν «Equal Vehicles for All». Το E.V.A. εκφράζει την παγκόσμια στρατηγική της Volvo για την απόλυτη δημοκρατικοποίηση των δεδομένων για την παθητική ασφάλεια. Άλλωστε, η σουηδική εταιρεία, εκεί, στο παγωμένο Γκέτεμποργκ, έχει συνδέσει το όνομά της με την έννοια της προστασίας στην αυτοκίνηση όσο ελάχιστες. Τεστ επί τεστ, μελέτες, μετρήσεις, και εκτεταμένες έρευνες έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια στην πολύτιμη γνωστική «δεξαμενή» της Volvo. Πολλοί άνθρωποι έσωσαν τη ζωή ή την αρτιμέλειά τους χάρη σ' αυτή την επένδυση των Σουηδών στον άνθρωπο.

Για παράδειγμα, εκτιμάται πως από τη χρήση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων και μόνο (ναι, ήταν μία εφεύρεση της Volvo), έχουν σωθεί πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές σε όλο τον κόσμο - επιβατών όχι μόνο Volvo αλλά και επιβαινόντων σε άλλα αυτοκίνητα. Εξήντα χρόνια, λοιπόν, ερευνών είναι πολλά. Και μάλλον είναι ακόμα περισσότερα αν τα συνδέσει κάποιος με ένα επιχειρηματικό μοντέλο σε ένα κόσμο σκληρά ανταγωνιστικό και χωρίς «Μητέρες Τερέζες». Παρόλα αυτά, το σκανδιναβικό μοντέλο σκέφτεται αλλιώς και φέτος ανακοίνωσε πως μέσω μίας κεντρικής ψηφιακής βάσης, η «Volvo δίνει πρόσβαση σε όλους στα αποτελέσματα των ερευνών της και καλεί τους υπόλοιπους κατασκευαστές να τα αξιοποιήσουν, ώστε οι δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι για όλους».

BESTOFCARS 65


Γ (γάμμα) γνώση

Γ

Γενναιόδωρη κίνηση. Αναμφισβήτητα. Τα δεδομένα είναι πολύτιμα, αποτελούν εταιρικό μόχθο αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Με την ευκαιρία, θα προσθέταμε πως η Πρωτοβουλία E.V.A. «φωτογραφίζει» ιδανικά τη νέα τάση της αυτοκίνησης. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Η νέα πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ο περιορισμός της τελικής ταχύτητας στα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2022. Νέα πραγματικότητα είναι, επίσης, το αυξανόμενο ζήτημα της απόσπασης προσοχής όσο το βλέμμα μας «σκανάρει» οθόνες και κινητά. Τεράστιο ζήτημα στο οποίο όλοι πρέπει να έχουμε συλλάβει τον εαυτό μας να χάνει κάποια μέτρα από την οπτική του δρόμου, όσο διαβάζουμε ένα μήνυμα. Ή, ακόμα χειρότερα, όσο πληκτρολογούμε.

Νέα πραγματικότητα είναι και η γενικότερη τάση για το car sharing. Πλέον, μπορείς μέσω μίας εφαρμογής στο smartphone, να οδηγούν το αυτοκίνητό σου και κάποιοι που εσύ επιλέγεις. Χωρίς να έχουν καν στα χέρια τους το κλειδί του αυτοκινήτου. Όπως και νέα πραγματικότητα είναι το ψηφιακό sharing, η κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων που κάνουμε στα κοινωνικά δίκτυα, τα ποσταρίσματα, η διασύνδεση. Όλα σχετίζονται. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει ένα ηχηρό «well done» στη Volvo που προωθεί την ισότητα για όλους. Ήταν η ευχάριστη εξαίρεση της χρονιάς.


Η ιστορία του Martin και της Anna. Συνέβη στη Σουηδία. Ήταν η βραδιά των Χριστουγέννων. Ο Martin και η Anna, ένα ζευγάρι Σουηδών, οδηγώντας ένα Volvo πήγαιναν με τα παιδιά τους σε ένα φιλικό σπίτι για να γιορτάσουν. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο από την απέναντι λωρίδα έχασε τον έλεγχο στον παγωμένο δρόμο και έπεσε πάνω τους με σφοδρότητα. Αυτή είναι η αληθινή τους ιστορία για το πώς επιβίωσαν από το σοκ. Στο video.

BESTOFCARS 67


Γ (γάμμα) γυναίκες


Γ

Γυναίκες στη SEAT Ποιος είπε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ανδροκρατούμενη; Οι κυρίες που βλέπετε κατέχουν θέσεις υψηλής ευθύνης στη SEAT αποδεικνύοντας πως οι γυναίκες διαμορφώνουν τα αυτοκίνητα που οδηγούμε κάθε μέρα.

Photo: SEAT BESTOFCARS 69


Γ (γάμμα) γυναίκες

Γ

Γενικά μιλώντας, η εμπλοκή της γυναίκας στον πυρήνα της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει ξεκινήσει εδώ και εκατό, και πλέον, χρόνια. Ήταν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι άνδρες πήγαν στον πόλεμο και έπρεπε να αντικατασταθούν οι θέσεις τους στις γραμμές παραγωγής της πρώιμης αυτοκινητοβιομηχανίας, που, ταυτόχρονα, όφειλε να συνεχίσει να εξοπλίζει το στρατό με οχήματα. Τότε, οι γυναίκες είχαν το ρόλο εργάτη. Κάτι που απέχει πολύ από τις γυναίκες που κατέχουν πλέον υψηλά πόστα στη σημερινή «καρδιά» της αυτοκίνησης. Όπως οι κυρίες της SEAT που βλέπετε. Για παράδειγμα, η Leyre Olavarría, που είναι Υπεύθυνη για τα συστήματα Infotainment και Connected Car της SEAT, δηλώνει πως «τα συστήματα ασφάλειας σε κακές καιρικές συνθήκες έχουν αποσοβήσει άπειρα ατυχήματα. Πλέον, όμως, χάρη στις νέες εφαρμογές και τη συνδεσιμότητα, σε ένα αυτοκίνητο της SEAT μπορείς να καθορίσεις τη διαδρομή μέσα από την καλύτερη και πιο ασφαλή επιλογή». Κι όμως, όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1902 όταν μία Αμερικανίδα αγρότισσα, η Mary Anderson, καθόταν στο πίσω κάθισμα ενός ταξί, μία βροχερή νύχτα. Τότε, ο οδηγός του αυτοκινήτου αναγκάστηκε να κατέβει για να απομακρύνει τη λάσπη απ΄το παρμπρίζ. Η Anderson σκέφτηκε τι άλλο θα μπορούσε

να γίνει. Γύρισε στο ράντσο της και σχεδίασε ένα μηχανισμό που καθάριζε το παρμπρίζ μέσω ενός μοχλού από τη θέση του οδηγού. Ήταν ο πρώτος υαλοκαθαριστήρας. Και εφευρέθηκε από γυναίκα. Ανάλογες ιστορίες για εφευρέσεις, πατέντες και πρωτοπορίες που είχαν μία γυναίκα ως κεντρικό πρόσωπο υπήρξαν πολλές. Για παράδειγμα, ο εσωτερικός καθρέπτης, από την Dorothy Levitt, τη «γρηγορότερη γυναίκα της εποχής». Ή ο διακόπτης για το φλας και το φως του φρένου στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, από τη Florence Lawrence, μία διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ που λάτρευε τα αυτοκίνητα. Για μία εταιρεία, λοιπόν, που έχει παράδοση στην παθιασμένη αυτοκίνηση, όπως η SEAT, είναι μάλλον αναμενόμενο πως οι γυναίκες συνεχίζουν την ιστορική σκυτάλη. Η Maite Paris είναι επικεφαλής του τμήματος Front Illumination Development στη SEAT. Λέει πως «οι σημερινές δυνατότητες του LED φωτισμού έχουν μικρύνει απίστευτα το χρόνο ενεργοποίησης του φλας (σ.σ. δείκτη κατεύθυνσης) ενώ τα φώτα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σχεδίαση των σημερινών SEAT» χαρίζοντάς τους ένα ιδιαίτερο οπτικό προφίλ. Ισχύει.


LLUÏSA TOMÁS Μηχανολόγος στο Τμήμα SEAT Chassis

MAITE PARIS Υπεύθυνη Front Illumination Development

LEYRE OLAVARRÍA Επικεφαλής Infotainment - Connected Car

TERESA SALINAS Υπεύθυνη Ηλιοροφών και Εσωτερικών Καθρεπτών BESTOFCARS

71


Γ (γάμμα) γυναίκες

Γ

Για τη SEAT, ειδικότερα, ήταν μία γυναίκα χάρη στην οποία διασώθηκε ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς της εταιρείας. Δεν θα βρείτε τόσο εύκολα το ονόμά της, ούτε έχει καταχωρηθεί στις εφημερίδες της εποχής. Λεγόταν Elvira Beloso. Η Beloso ήταν επικεφαλής του media pool της εταιρείας και πήρε την πρωτοβουλία να «παρκάρει» σε έναν αποθηκευτικό χώρο, στο εργοστάσιο Zona Franca της SEAT, στη Βαρκελώνη, κάθε αυτοκίνητο που πίστευε πως θα απεικόνιζε αργότερα την ιστορία της εταιρείας. Για παράδειγμα, ήταν κάποια αυτοκίνητα επωνύμων, το πρώτο και το τελευταίο SEAT που βγήκε ανά μοντέλο από το εργοστάσιο αλλά και ειδικές εκδόσεις. Ήταν μία συστηματική προσπάθειά εκ μέρους της με την ελπίδα κάποτε να αποκτήσει αξία. Η μέρα στην οποία η Elvira Baloso ήλπιζε ήρθε και η SEAT έχει, πλέον, 317 vintage μοντέλα σε μία μοναδική συλλογή που σε μεγάλο βαθμό έγινε πραγματικότητα χάρη στην αποφασιστικότητά της Baloso να προστατεύσει το παρελθόν. Οι επίσημες στατιστικές γράφουν πως το ποσοστό των γυναικών που απασχολείται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένα ταπεινό 11%. Στη SEAT, όμως, επενδύουν στις κυρίες που βλέπετε. Και όχι μόνο στις συγκεκριμένες. Ladies, make it your time now!


Γ

BESTOFCARS

73


Δ

Δ (δέλτα)

δίλημμα


Είναι δίλημμα. Να αγοράσω diesel αυτοκίνητο ή λες να απαγορευτεί; Καθημερινά, δεκάδες είναι τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ τα οποία στρέφονται κατά των diesel αυτοκινήτων. Απαγορεύσεις στα αστικά κέντρα για παλιά πετρελαιοκίνητα, έξτρα φορολογία και μεταστροφή σε άλλες τεχνολογίες από τις εταιρείες αυτοκινήτου συνθέτουν ένα εχθρικό παζλ στον μέχρι πρόσφατα δημοφιλέστερο τύπο καυσίμου στην Ευρώπη. Τι άλλαξε, όμως, στη Γηραιά Ήπειρο και τι πρόκειται να γίνει στο εξής; Το dieselgate -εμφανίστηκε, περίπου, πριν από τρία χρόνια στην Αμερική- επέφερε μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις. Ο μέχρι πρότινος τρόπος μέτρησης ρύπων και κατανάλωσης ήταν διάτρητος και έτσι τα νούμερα που ανακοίνωναν οι κατασκευαστές ήταν -κατά γενική ομολογίαπλασματικά. Σήμερα, η εφαρμογή του WLTP δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους κατασκευαστές. Μάλιστα, πολλά εργοστάσια τροποποιούν τις γραμμές παραγωγής τους ώστε τα μοντέλα τους να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα που θα είναι υποχρεωτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (δεν αποκλείονται αυξήσεις σε τιμές και σε τέλη κυκλοφορίας – όπου, δηλαδή, υπάρχει εξάρτηση με ρύπους). BESTOFCARS 75


Δ (δέλτα)

Σ

δίλημμα

το πλαίσιο αυτό η εξέλιξη των μικρών diesel κινητήρων μοιάζει ασύμφορη και χωρίς νόημα, καθώς τα μοτέρ βενζίνης είναι πιο αποδοτικά και μπορούν να «πιάσουν» νούμερα με μικρότερο κόστος.

Άρα, είναι ρίσκο η αγορά πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου; Αν εξαιρέσουμε πως αύριο μπορεί να ξυπνήσει κάποιος υπουργός και να χαρατσώσει τα diesel, αυτή τη στιγμή ο υποψήφιος αγοραστής ενός καινούργιου πετρελαιοκίνητου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το χρειάζεται πραγματικά. Και μιλάμε για τις περιπτώσεις που διανύονται από 20.000 χλμ. -και πάνω- κάθε χρόνο. Αν τα ετήσια χιλιόμετρα είναι λιγότερα, τότε η απόσβεση του έξτρα κόστους, έναντι της βενζίνης, γίνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και δεν συμφέρει. Άρα, είναι θέμα αναγκών. Αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα τον χρόνο, το diesel συμφέρει. Αν όχι, η βενζίνη δείχνει πιο θελκτική. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε καινούργιο αυτοκίνητο και όχι μεταχειρισμένο εισαγωγής. Και όχι επειδή θα… καταργηθεί το diesel, όπως κάποια Μέσα -ψευδώς- διασπείρουν.


Το βέβαιο είναι πως θα πρέπει να αποφευχθούν τα μεταχειρισμένα diesel εισαγωγής Εuro4 και παλαιότερα. Εκτός της απαγόρευσης που ισχύει για αυτά σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως έρχεται επιπλέον χαράτσι για όσους τα απέκτησαν με ψευδή δήλωση κατοικίας και τα κυκλοφορούν παράνομα στις δύο μεγαλουπόλεις.

BESTOFCARS

77


Δ (δέλτα) δίλημμα

Η αλήθεια είναι πως ένας εξελιγμένος, σύγχρονος κινητήρας diesel που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές Euro 6 και στις ακόμα αυστηρότερες Euro 7 που αναμένονται, είναι εντυπωσιακά καθαρός. O Rudolf Diesel, που τον ανακάλυψε 100 και πλέον χρόνια πριν, θα ήταν εξαιρετικά υπερήφανος για το πνευματικό του παιδί εν έτει 2019.


Α

ξίζει επίσης να σχολιαστεί πως τον Μάρτιο του 2016, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωνε ότι ετοιμάζεται για έναν κόσμο χωρίς πετρέλαιο. Τρία χρόνια μετά, μία άλλη μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός δύναμη, η Νορβηγία, δήλωνε ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο, που δημιουργήθηκε χάρη στα πλούσια έσοδα από τον μαύρο χρυσό, ετοιμάζεται να απαλλαγεί από τις πετρελαϊκές μετοχές. Ο συμβολισμός, αδιαμφισβήτητος. Αλλά στην πράξη καμία από τις δύο χώρες και σίγουρα όχι συνολικά η παγκόσμια οικονομία δεν είναι έτοιμη ή πρόθυμη να πράξει αυτό που θα ήλπιζαν όσοι ζητούν να επιταχυνθεί η προσπάθεια για απεξάρτηση στον πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα. Βέβαια, η στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας έχει αρχίσει, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο έντονες από ποτέ, ενώ και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που αναζητεί πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Όμως, αυτή η απομάκρυνση, όπως διαγράφεται, θα είναι εξαιρετικά αργή. Άρα, προλαβαίνετε…

BESTOFCARS 79


Δ (δέλτα) δρόμος

ON THE ROAD AGAIN ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΟ 4DRIVERS.GR


suzuki jimny

στο Διόνυσο

BESTOFCARS

81


Δ (δέλτα) δρόμος

Α

Αν κρίνεις το Jimny με τα δεδομένα της πλειοψηφίας των SUV, είναι αργό (140 km/h τελική), με επίσης αργό τιμόνι (4 «στροφές» απ΄άκρη σ' άκρη), με 5άρι κιβώτιο (αλλά και 2ο επιλογέα για κοντή κλμάκωση) και κουραστικό στο ταξίδι. Σωστά. Αλλά το Jimny δεν είναι SUV. Eίναι off-road. Και το εννοεί.

θα δεις το διαφορικό μετατοπισμένο απ΄το κέντρο. Κλασική off-road αρχιτεκτονική.

Απέκτησε μεν μερικά gadgets που πλέον θέλουμε να έχουμε (οθόνη αφής, θερμαινόμενα καθίσματα, Hill Control, ESP κλπ), αλλά η φιλοσοφία του παρέμεινε πιστή στην παραδοσιακή ιδέα της Suzuki.

Το Jimny προσφέρει άλλου είδους «απλοχεριά», βλέπεις. Οδηγώντας το μπαίνεις σε μια άλλη λογική οδήγησης. Δεν σε απαχολεί η ακρίβεια του τιμονιού (τα επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια δεν φημίζονται για κάτι τέτοιο) ή ο αεροδυναμικός θόρυβος.

Άψογα συναρμολογημένο, χωρίς να κάνει «τσικ» σε ανωμαλίες, με χαμηλή κατανάλωση (7.2 lt/100 km στη διάρκεια της ζωηρής δοκιμής) και μία εμφάνιση που σε κάνει ενστικτωδώς να σου αρέσει. Άλλου τύπου αυτοκίνητο. Πιο παρθένο αλλά και όχι ριλαξαρισμένο ως αίσθηση. Το Suzuki Jimny δεν είναι ισοπεδωτικά παγκοσμιοποιημένο. Είναι διαφορετικό. Απευθύνεται στο συνειδητοποιημένο που θέλει να πάει παντού, να «ρίξει» ακόμα και σε Range Rover στα δύσκολα και να μη το λυπηθεί. Κι αυτό, να ανταποκριθεί, εκεί, σαν πιστό σκυλί. Kάτω από το όμορφο, τετράγωνο αμάξωμα κρύβονται δύο άκαμπτοι άξονες. Σκύψε και

Γεροδεμένο, μικρό (μόλις 3,48 m), με μία περιφερειακή ορατότητα που βλέπεις τα πάντα και χώρους ικανοποιητικούς για τέσσερις. Αλλά με μόλις 85 lt αποσκευών.

Φυσικά και είναι μακράν πιο πολιτισμένο από εκείνο το Samurai που ακόμα κι ο τελευταίος εκδρομέας έχει δει στη ζωή του σε κάποιο ελληνικό νησί. Το Jimny είναι σύγχρονο με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Το κόκπιτ είναι μαζεμένο, τα πλαστικά σκληρά και η θέση οδήγησης σού ζητά να 'χεις κάθετα τα πόδια. Αλλά μπαίνοντας στη λογική του δεν σε ενοχλεί. Ένα αυτοκίνητο που σνομπάρει το trend των SUV και συνεχίζει τη σκυτάλη των ικανών 4x4 με γνήσιο off road χαρακτήρα. Ίσως και μία κατηγορία μόνο του. Τουλάχιστον αν δεν σκοπεύεις να διασχίσεις τα σύνορα.


To Suzuki Jimny είναι καθαρόαιμο, ανθεκτικό, γνήσιο off-road. Ίσως και μία κατηγορία μόνο του. Ένα διαφορετικό αυτοκίνητο, με προσωπικότητα σε προσιτή τιμή αλλά και κουραστικό. Φαντάζει ιδανικό, εκτός αν σκοπεύεις να διασχίσεις τα σύνορα. BESTOFCARS 83


Δ (δέλτα) δρόμος

new vs old

στη Ζήρεια

Photo: Βαγγέλης Μαραγκός


Τ

Τι μπορεί να αγοράσει κάποιος στο μεταμνημονιακό ελληνικό τοπίο; Στην αριστερή «γωνία», τρία μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που μερικά χρόνια πριν αποτελούσαν την «αφρόκρεμα» των σπορ σεντάν. Εξακολουθούν να προκαλούν το οδηγικό ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα. Όπως και την αυξημένη κατανάλωση βενζίνης. Και στη δεξιά «γωνία», ένα τυπικό δείγμα ενός καινούργιου, καλά εξοπλισμένου υπερμίνι. Εν έτει 2019, χοντρικά, όσο παίρνεις έναν από τους μεταχειρισμένους -και με κάμποσα χιλιόμετρα- μύθους του παρελθόντος, τόσο αγοράζεις και το «μικρό». Το οποίο «μικρό», όπως γενικά τα περισσότερα νέας γενιάς υπερμίνι, καταναλώνουν ελάχιστα, διαθέτουν εγγύηση και τα ψηφιακά gadgets που συνηθίσαμε να θέλουμε. Αλλά πάνε και σβέλτα, αν ξέρεις να τα αξιοποιήσεις. Η πρόοδος σε σασί και αναρτήσεις είναι εμφανής. Στην ελληνική αγορά το λεγόμενο «B segment», δηλαδή η κατηγορία των υπερμίνι (Yaris, Polo, 208, Fiesta, Ibiza, i20, Micra, Clio, Corsa κ.ο.κ.) είναι αυτή που κυριαρχεί σταθερά στις πωλήσεις. Αλλά ακόμα και στην Ευρώπη εμφανίζει σταθερά σημεία ανόδου καθώς η γενικότερη ύφεση «έσπρωξε» πολλούς καταναλωτές σε πιο προσιτές λύσεις. Όμως κάθε φορά που θα βλέπουμε φροντισμένα αυτοκίνητα που «έγραψαν» τη δική τους ιστορία, όπως το μπλε, γκρι και άσπρο της αριστερής «γωνίας», θα μας πιάνει το υπαρξιακό του διλήμματος. Παλιό θρυλικό και βενζινοβόρο ή καινούργιο, μικρό και αγχολυτικό; Οι εποχές «φωτογραφίζουν» το δεύτερο. Sorry.

BESTOFCARS 85


Δ (δέλτα) δρόμος


ford fiesta st

σε ορεινά στροφιλίκια

BESTOFCARS 87


Δ (δέλτα) δρόμος

Ο

Όταν ρωτούν φέτος έναν δημοσιογράφο του ειδικού Τύπου, ποιο είναι το πιο ευχάριστο, επιθετικά «στημένο» hot hatch αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, η απάντηση είναι εύκολη. «Να δεις το νέο Ford Fiesta ST», είναι η συνήθης προτροπή. Σπάνια τυγχάνει τέτοια συμφωνία απόψεων στο «χώρο». Αλλά το Fiesta ST των 200 ίππων, ειδικά στην έκδοση με το μπλοκέ διαφορικό της Quaife που το κάνει να συμπεριφέρεται σαν πραγματικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, εμπνέει μια τόσο ξεκάθαρη απάντηση.

Τα περισσότερα, λοιπόν, από όσα ίσως διαβάζετε όλη αυτή τη χρονιά για το Fiesta ST ισχύουν. Aυτό το Ford είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να αγοράσει όποιος θέλει ένα μικρό, άψογα ρυθμισμένο, ποιοτικά φτιαγμένο και εξόχως οδηγοκεντρικό προσθιοκίνητο. Η μεγαλύτερη αμφιβολία που είχαμε πριν οδηγήσουμε το πολυαναμενόμενο Fiesta ST ήταν μία. Και έχει όνομα. Λέγεται 3κύλινδρος κινητήρας. Η ισχύς είναι ξανά στους 200 ίππους αλλά αυτή τη φορά αποδίδεται από έναν μικρό κινητήρα, τόσο σε χωρητικότητα, με μόλις 1,5 lt, όσο και σε κυλινδρισμό. Μάλιστα, υπό συνθήκες, απενεργοποιείται

ο ένας κύλινδρος και λειτουργεί ως 2κύλινδρος, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης στα επίπεδα των 7 lt/100 km. Oι όποιες επιφυλάξεις για την επάρκεια ενός downsized κινητήρα «εξατμίζονται» με το που βυθίζεις το πόδι στο δεξί πεντάλ. Είναι πλούσιος σε ροπή (29,6 kgm από τις 1,400 - 4,000 rpm), εύστροφος και δεν σε απογοητεύει στους υψηλούς αριθμούς περιστροφής, όπως συνηθίζεται συχνά σε 3κύλινδρα σύνολα. Η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 6,000 rpm και η αίσθηση της επιτάχυνσης με τις καλές επιδόσεις (0-100 σε 6.5’’ / τελική στα 230 km/h) ικανοποιούν κάθε απαίτηση στην κατηγορία. Για τα υπόλοιπα, όπως σασί, οδική συμπεριφορά και συμμετοχικότητα, δεν είχαμε και πολλές αμφιβολίες. Έχουμε γράψει συχνά στο 4Drivers.gr για τη γενετική «δεξαμενή» του καλού engineering που υπάρχει στο υπόστρωμα κάθε Ford που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής σήμερα. Κοντολογίς, με το Fiesta ST έχουμε να κάνουμε με μια «Φορντάρα». Ξανά. Ναι, είναι το best buy της κατηγορίας. Ξεκάθαρα.


Το Ford Fiesta ST είναι το πιο οδηγοκεντρικό hot hatch στην κατηγορία. Σε τιμή που, αν το παραγγείλετε σε 3θυρο και σε λευκό ή κόκκινο χρώμα, «προκαλεί». Φυσικά, και με το μπλοκέ διαφορικό της Quaife - τουλάχιστον αν σας ενδιαφέρει η καθαρά επιθετική οδήγηση. Ναι, είναι το best buy της κατηγορίας. Ξανά και ξεκάθαρα. BESTOFCARS 89


Δ (δέλτα) δρόμος

AUDI RS3

στο Χάρακα

To Audi RS3 είναι μονίμως σε φάση εκκίνησης. Κάποιοι 400 ίπποι, ικανοί να εκμεταλλευτούν κάθε χιλιοστό πρόσφυσης της ελληνικής ασφάλτου. Σύμφωνοι, δεν είναι το απόλυτα συμμετοχικό «όπλο» αλλά πόσοι, αλήθεια, θα προλάβουν να το εντοπίσουν;


Δ

Δρομολογείται μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία αυτοκινήτων στις ημέρες μας. Είναι αυτή που διαθέτει ισχύ και επιδόσεις που, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν αποκλειστικότητα υπεραυτοκινήτων.

Για παράδειγμα, μία Ferrari 360 Modena απέδιδε 400 ίππους. Σήμερα, η ίδια ισχύς υπάρχει κάτω από το αθώο παρουσιαστικό ενός Audi RS3. Είναι η κατηγορία των super hot hatch.

Προς το παρόν, το RS3 είναι το πιο δυνατό hot hatch της παγκόσμιας αγοράς. «Φορά» έναν εξαιρετικό κινητήρα 2.5lt και τον συνδυάζει με τετρακίνηση, κάτω από ένα διακριτικό αμάξωμα. Εκμηδενίζει αποστάσεις, στρίβει σαν τραίνο και πολύ δύσκολα «στέκεται» κάτι δίπλα του. Εκτός αν είναι σύγχρονο supercar. Όσο για μία Ferrari 360 Modena, μάλλον δεν θα είχε καμία τύχη μαζί του. Ειδικά σε έναν τυπικό ελληνικό δρόμο με στροφές. Τόσο το RS3 όσο και η υπόλοιπη αφρόκρεμα ανάλογων αυτοκινήτων, όπως, για παράδειγμα, η νέα Mercedes-AMG A35 4MATIC των 306 ίππων, σε μεταφέρει σε μία άλλη διάσταση επιδόσεων. Είναι εξοντωτικά αποτελεσματικό αλλά και υπερβολικά ακριβό. Κάποια €81.000, τη στιγμή που το οδηγήσαμε για δοκιμή.

Δύσκολα το 99% των καθημερινών οδηγών θα θελήσει κάτι περισσότερο σε επίπεδο επιδόσεων. Και αμφίβολο πόσοι έχουν το ανάλογο ρευστό. Το RS3 είναι γερμανικά τελειοθηρικό, σφιχτό ως αίσθηση, αδιατάρακτα σταθερό στις υψηλές ταχύτητες αλλά και λιγότερο συμμετοχικό στο όριο για τον απόλυτα εξειδικευμένο οδηγό. Ο τελευταίος ίσως παρατηρήσει πως δεν προσφέρει το απόλυτο, τετρακίνητο fun που παρέχει, για παράδειγμα, το drift mode ενός Ford Focus RS. Σύμφωνοι, ισχύει. Όμως, αυτές είναι λεπτομέρειες, κακά τα ψέμματα, που αφορούν ένα πολύ μικρό, εξαιρετικά «ειδικό» κοινό. Το RS3 θα καλύψει (έως «τρομάξει») τη συντριπτική πλειοψηφία όσων βρεθούν πίσω απ΄το τιμόνι του. Δεν εξιτάρει τον σούπερ ειδικό χρήστη, αλλά για το 99% του κοινού είναι σούπερ. Έχει το πιο εθιστικό μοτέρ της κατηγορίας και ακούγεται σαν 5κύλινδρος Μπετόβεν. Σημαντικό αυτοκίνητο. Ιδιαίτερα με την έννοια ότι διαμορφώνει κοινό όσον αφορά το στυλ οδήγησης.

BESTOFCARS

91


Δ (δέλτα) δρόμος Σε ένα κοσμοπολίτικο event που συνέπεσε με τις νέες εγκαταστάσεις του Four Seasons Astir Palace Hotels, στη «χρυσή» περιοχή της Αθήνας, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, το νέο Range Rover Evoque ήταν ο πρωταγωνιστής της βραδιάς. Καθοριστικό αυτοκίνητο για την πορεία της εισαγωγικής το 2019, που επίσης συμπίπτει με την εντυπωσιακή άνοδό της στην ελληνική αγορά. Ο εικονιζόμενος κ. Κώστας Πετρόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας, μάλλον πρέπει να 'ταν χαρούμενος στα αποκαλυπτήρια.


range rover evoque

στη Βουλιαγμένη

BESTOFCARS 93


Δ (δέλτα) δρόμος

Δ

Δύσκολα να μην αντιληφθεί όποιος πρωτομπαίνει μέσα στο Volvo XC40 πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που πρέπει να σκεφτεί σοβαρά. Τουλάχιστον αν ενδιαφέρεται για SUV. Είναι αυτή η απουσία υπερβολής που το συνοδεύει. Ή βαρβατίλας. Ή κοινωνικής πρόκλησης.

Το XC40 δείχνει να έχει βρει αυτή τη χρυσή τομή ομοιογένειας, αίσθησης και λειτουργικότητας που δεν συναντάς συχνά στην αυτοκίνηση. Δεν είναι μενίρ εν κινήσει. Χωρά με άνεση μία τετραμελή οικογένεια αλλά χωρίς κάτι να «περισσεύει» αισθητικά. Κοιτάζεις τις λεπτομέρειές του, τη σχεδίαση, τα υλικά στο εσωτερικό που είναι από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια που συγκεντρώθηκαν από διάφορες ακτές, την οθόνη-κόσμημα και εισπράττεις πως αυτό το αυτοκίνητο δεν προσπαθεί να σε πείσει με έναν βερμπαλιστικό τρόπο. Σε εμπνέει. Οδηγώντας το νιώσαμε την ομοιογένεια της ανάρτησης, το προσεγμένο cocooning της καμπίνας, το άμεσο τιμόνι, ακόμα-ακόμα και τη διασκεδαστική συμπεριφορά, αν θελήσεις. Το Volvo XC40 εκφράζει, όσο λίγα

αυτοκίνητα των ημερών μας, το λεγόμενο modern premium. Δύσκολο να το ορίσεις εννοιολογικά, αλλά απτό αν το βιώσεις. Το οδηγήσαμε σε άσφαλτο, χώμα και ταξίδι. Είναι σοφά σχεδιασμένο, άψογα κοντρολαρισμένο υπό πίεση και τα υποσυστήματά του (χειριστήρια, συνδεσιμότητες, αφή πλήκτρων) αποπνέουν ένα «διακριτικό» engineering. Όπως θα φανταζόσουν ένα πνευματικό τέκνο της σκανδιναβικής σχολής. Φωτισμός LED, νέες συνδεσιμότητες μέσω της εφαρμογής Volvo On Call (με την οποία επιλέγεις να είναι ήδη ζεστό ή δροσερό το XC40 πριν φύγεις από το σπίτι), αισθητήρες Cross Traffic Alert, τελευταίας γενιάς τετρακίνηση τύπου Haldex αλλά και ένας νέος κινητήρας 1,5 lt και 156 ίππων που ταιριάζει «γάντι» στην ελληνική φορολογική πραγματικότητα. Με ξεκάθαρη δημοσιογραφική προσέγγιση, μας άρεσε πολύ το XC40. Είναι αλήθεια. Προέρχεται από μία εταιρεία της οποίας τα προϊόντα δεν έχουν κατακλύσει την αγορά και υπάρχει κόσμος που αυτό ακριβώς το θεωρεί πλεονέκτημα. Διακριτικό, δυνατό τεχνολογικά και κόσμημα της διπλανής πόρτας. Να το δείτε.


volvo xc40

στο Όουκλαντ του Σαν Φρανσίσκο

Η σχεδίαση του Volvo XC40 είναι «καθαρή», σαν ηλιοφάνεια στις μητροπόλεις του κόσμου. Η τεχνολογία, μία γιορτή ασφάλειας, προέρχεται από τα μεγαλύτερα XC60 και XC90. Η επίσημη δέσμευση της εταιρείας πως από το 2020 δεν θα υπάρξει κανένα θανατηφόρο συμβάν μέσα σε ένα Volvo. Και ο βοριούχος χάλυβας στη νέα πλατφόρμα CMA τιμά τη «σωματοφυλακή». Όλα τα παραπάνω είναι εδώ. BESTOFCARS 95


Δ (δέλτα) δρόμος

BMW M TOUR

στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών

Photo: Γιώργος Καραγιωργάκης


Τ

Το BMW M Drive Tour έκανε «στάση» στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην πίστα των Σερρών όπου δεν γινόταν παρά να απαντήσουμε θετικά στο κάλεσμα από το BMW Group Hellas. Η «κυρία της ημέρας» ήταν η νέα Μ5. Επίσης, υπήρχαν και τα υπόλοιπα μοντέλα με το μαγικό γράμμα «Μ» που ξεχωρίζει τις κορυφαίες εκδόσεις των Βαυαρών. Η νέα M5 είναι ένα «τέρας» δύο τόνων, με κινητήρα V8 Twin Turbo 4,4 λίτρων που αποδίδει 600 PS και 750 Nm ροπής, διαθέσιμα από τις 1,800 έως τις 5,600 rpm με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Η σωστή τακτική που οφείλεις είναι να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του εκπαιδευτή της BMW ο οποίος μας δίνει τις συμβουλές του. Η συνταγή έχει ως εξής: φρενάρεις, με τους τροχούς πάντα να κοιτάζουν ευθεία, μπαίνεις στη στροφή κρατώντας σταθερή γραμμή και ταχύτητα και με το που ακουμπήσεις την κορυφή της στροφής (το αποκαλούμενο «apex») βυθίζεις το δεξί πεντάλ στη μοκέτα. Κάπως έτσι, η Μ5 εκτοξεύεται στην επόμενη στροφή μέχρι να πεις "Μ". Τόσο απλά. Ήταν μία μέρα γεμάτη οδήγηση. Προκλητικά δυνατή η νέα BMW M5, αλλά μάλλον μεγάλη ως μέγεθος για τις δικές μας προτιμήσεις. Κλασική αξία οι M3 και Μ4. Όπως ίσως υποψιαστήκατε, αφήσαμε για το τέλος τη λιγότερο ισχυρή απ' όλες, τη BMW M2. Η οποία ήταν και η αγαπημένη μας. Πιο μαζεμένες διαστάσεις, πιο «ανθρώπινη», και άκρως επιθετικό αμάξωμα που ξυπνά μνήμες απ΄τα παλιά. Αυτήν.

BESTOFCARS 97


Δ (δέλτα)

Θ

δρόμος

Θα πίστευε κάποιος πως μία εταιρεία της οποίας η ηθική επλήγη τόσο σοβαρά όσο της Volkswagen με το γνωστό σκάνδαλο Dieselgate, το Σεπτέμβριο του 2015, θα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα πωλήσεων. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, η δημοσίευση του Reuters, φέτος τον Ιανουάριο, αποτυπώνει την ισχύ των αριθμών: η VW «έκλεισε» το 2018 με συνολικές πωλήσεις 10,8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Ανήκει στα όρια του εξωπραγματικού η ανθεκτικότητα με την οποία η VW διέσχισε την «κόλαση» του Dieselgate. Το παραπάνω νούμερο τη φέρνει, μάλιστα, μία ανάσα από την επίζηλη 1η θέση στο βάθρο των μεγαλύτερων κατασκευαστών στον κόσμο, που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κατέχει ο όμιλος Nissan-Renault. Όταν οδηγήσαμε το τρέχουσας γενιάς Golf, ειδικά στο λεγόμενο facelift με τον κινητήρα Evo στην έκδοση Bluemotion και την πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, επιβεβαιώσαμε πως ήταν η χρυσή τομή της γκάμας. Έστω κι αν είναι πιο «κλινικό» οδηγικά σε σχέση, για παράδειγμα, με ένα Ford Focus που στην πρόσφατη εκδοχή του είναι το πιο ευχάριστο οδηγικά μοντέλο της κατηγορίας. Αν, πάντως, σας ενδιαφέρει το Golf ως αγορά καινούργιου, καλό είναι να ξέρετε πως το νέο μοντέλο, το λεγόμενο Golf Mk8, θα παρουσιαστεί επίσημα στο Διεθνές Σαλόνι της Φρανκφούρτης, το Σεπτέμβριο. Ίσως αξίζει να περιμένετε. Το Golf είναι η ραχοκοκαλιά των πωλήσεων της Volkswagen. Κάποια 445.303 αυτοκίνητα πουλήθηκαν το 2018 στην Ευρώπη.


vw golf mk7.5

στη Λιβαδιά

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει το Golf τόσο αποτελεσματικό στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού ακόμα και μετά τη χλαπαταγή του σκανδάλου; Κατά τη γνώμη μας, είναι η παράδοση που έχει χτίσει όλες τις τελευταίες δεκαετίες στο ευρωπαϊκό υποσυνείδητο. Αλλά και μια αίσθηση συνολικής ευχρηστίας που διαθέτει. Ένα σίγουρο, σχεδόν αδιατάρακτο «πάτημα» στο δρόμο. Από την τελευταία γιαγιά της Ελβετίας μέχρι το ζευγάρι έξω από τη Λιβαδιά, όλοι αισθάνονται αυτήν την προβλεψιμότητα που εμπνέει ασφάλεια. Οι ιδεολογικοί αντίπαλοι της Volkswagen θα έχουν να λένε για το «πόσο βαρετό είναι» αλλά, με όλη την ειλικρίνεια, δύσκολα συναντάς ένα μικρομεσαίο που μπορεί να μπει μέσα ο οποιοσδήποτε, να βρει την ιδανική του θέση οδήγησης, να πάει όσο γρήγορα αντέχει και να μην τον προδώσει το μασίφ πλαίσιο και η προοδευτικότητα του Golf. Μ' αυτά και μ' αυτά, το 2019 ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το εικονιζόμενο Golf και να υποδεχτεί τον αντικατατάτη του που, απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες, δεν θα έχει εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις εξωτερικά. Ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις επαναστατικά. Την εξελίσσεις. Το νέο Golf θα διαθέτει ελαφρά μεγαλύτερο μεταξόνιο, αναβαθμισμένο infotainment, μεγαλύτερο χώρο αποσκευών ενώ θα εγκαινιάσει κινητήρες mild-hybrid και τεχνολογίες που θα βοηθούν τη VW απέναντι στις νέες, ακόμα αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων. Για τις οποίες είναι, μάλλον, ο ηθικός «αυτουργός».

Photo: Γιώργος Καραγιωργάκης

BESTOFCARS 99


Δ (δέλτα)

Σ

δρόμος

Σοβαρά τώρα, αλλά κάποιος πρέπει να δοκιμάσει διά ζώσης πού έχουν φτάσει οι δυνατότητες της νέας AMG A 35, που είναι η κορυφαία μέχρι στιγμής έκδοση της νέας Mercedes-Benz A Class. Παραλάβαμε την πρώτη AMG A 35 4MATIC που πάτησε επί ελληνικού εδάφους, με ελάχιστα χιλιόμετρα στο οδόμετρο. Της φερθήκαμε με σεβασμό. Προλάβαμε, όμως, να εντοπίσουμε πως στρίβει με εξωφρενικό ρυθμό, φρενάρει χωρίς κόπωση και πως είναι σαφώς πιο συμμετοχική από ένα Audi S3 αντίστοιχης ιπποδύναμης. Το μπροστινό της σύστημα είναι κορυφαίο -τουλάχιστον για εμάς, είναι καλύτερο και από τη γαλλική σχολή της νέας γενιάς- ενώ η πρόσφυση δεν τελειώνει ποτέ. Αν λείπει ένα drift mode; Το κρατούν για την ακόμα ισχυρότερη «45άρα» AMG των +400 ίππων. Αλλά και πάλι μπορείς να επιτεθείς κατά βούληση στην ουδέτερα στημένη «35άρα».

Προγραμματίστε ένα test drive της νέας MercedesAMG A 35 4MATIC κλικάροντας το The ONE magazine της Α.Ισμαήλος Α.Ε.


MERCEDES-AMG A 35 4MATIC στο Σούνιο

Photo: The ONE magazine / Bazil van Sinner BESTOFCARS 101


Δ (δέλτα) δρόμος

Τ

Το εσωτερικό της AMG A 35 βασίζεται φυσικά στο πολυτελές περιβάλλον των απλών εκδόσεων της A-Class προβάλλοντας όμως έναν πιο σπορ χαρακτήρα, που συνδυάζει το δύο οθονών σύστημα infotainment MBUX με ξεχωριστά στοιχεία, όπως το σπορ τιμόνι με κουμπί για επιλογή προγράμματος λειτουργίας, ο χρωματισμός ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργίας, οι επενδύσεις με αλκαντάρα και κόκκινες ραφές, καθώς και τα θεσπέσια μπάκετ καθίσματα. Αυτό όμως που έχει σημασία εν προκειμένω, είναι τα σωθικά της Α 35 4Μatic και συγκεκριμένας ο νέος δίλιτρος κινητήρας βενζίνης με ισχύ 306 ίππων και 40,8 kgm ροπής που είναι διαθέσιμα από τις 3,000 rpm. Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη AMG Speedshift DCT7-G στέκεται αρωγός, προσφέροντας ομαλές ή άμεσες εναλλαγές σχέσεων, ανάλογα με την θέση του συστήματος παραμετροποίησης Dynamic Select. Η A 35 4Matic διαθέτει τέσσερα κλασικά προγράμματα οδήγησης (Comfort, Sport, Sport+ και Individual για διαμόρφωση της κάθε παραμέτρου ξεχωριστά ανάλογα με τα γούστα του οδηγου) συν ένα νέο: To

«Slippery», που θα αποδειχθεί σωτήριο σε ολισθηρές επιφάνειες μιας και εξελίχθηκε προκειμένου να περιορίζει την κατανομή ροπής προς όφελος της ευστάθειας. Για την απροβλημάτιστη μετάβαση των 306 ίππων στο δρόμο και τις καυτές επιδόσεις, φροντίζει με τη σειρά του το σύστημα τετρακίνησης 4Matic το οποίο διαθέτει έναν ηλεκτρομηχανικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη στον πίσω άξονα για την μεταβλητή μεταφορά της ροπής ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς, με ποσοστό 50:50 αντίστοιχα. Και όταν λέμε για καυτές επιδόσεις, αυτό μεταφράζεται σε 4,7’’ για το 0-100 και τελική ταχύτητα 250 km/h. Και φυσικά η A35 4Matic κερδίζει και τις ακουστικές επιδόσεις, μιας και τα κλαπέτα των εξατμίσεων είναι ρυθμιζόμενα και ικανά να γεμίζουν την καμπίνα με κλαγγές και εθιστικά σκασίματα. Κάτω από το διακριτικό πεντάθυρο αμάξωμα, η Mercedes-AMG A 35 4Matic κρύβει έναν ξεχωριστό σπορ οδηγικό χαρακτήρα, ικανό τόσο για μεγαλοπρεπή ταξίδια, όσο και για συναρπαστικές μάχες με φιδίσιες διαδρομές.


Κάτι μεταξύ supercar επιδόσεων και πρακτικού everyday αμαξώματος. Η AMG A 35 4Matic συνδυάζει το σπορ χαρακτήρα με μεγαλοπρεπή ταξίδια και μαζεμένες διαστάσεις. Ωραίο!

BESTOFCARS 103


Ε (έψιλον) έρημος

Σερφάροντας στην έρημο με το SEAT Tarraco 4Drive


Έρημος Erg Chebbi, Μαρόκο GPS: 31.113011, -3.968491

BESTOFCARS 105


Ε (έψιλον) έρημος

Ε

Είναι μάλλον εκτός φαντασίας του μέσου χρήστη οι δοκιμασίες στις οποίες υπόκειται ένα σημερινό αυτοκίνητο πριν βγει στην επίσημη παραγωγή. Κι αυτό διότι στο 99% των περιπτώσεων, είναι μάλλον απίθανο να επιχειρήσει ο ίδιος κάτι ανάλογα σκληρό ή απαιτητικό. Για παράδειγμα, το τελικό τεστ του νέου SEAT Tarraco στην έρημο Erg Chebbi, στο Μαρόκο, είναι από μόνο του μία πιστοποίηση των δυνατοτήτων του. Για την ιστορία, η συγκεκριμένη έρημος θεωρείται ένα από τα λιγότερα φιλικά στον άνθρωπο μέρη στον πλανήτη. Κάποια 22 km μήκους και 5 km πλάτους, με ατελείωτους αμμόλοφους που έχουν ύψος μεγαλύτερο από 170 μέτρα. Οι θερμοκρασίες στη διάρκεια μιας κανονικής μέρας φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Κόλαση. Το βράδυ παγώνεις. Δύσκολο. Πολύ. Μόνο και μόνο για αυτό το λόγο, η καμπίνα του Tarraco πρέπει να μπορεί να διατηρεί μια θερμοκρασία που παραμένει ανεπηρέαστη απ΄ ό,τι συμβαίνει εξω από τις πόρτες του. Για αυτό και όπως λέει η María García, μια εξειδικευμένη μηχανικός στο Τμήμα

Εξέλιξης και Αεροδυναμικής της SEAT, «το σύστημα κλιματισμού μπορεί να διατηρεί την ιδανική θερμοκρασία σ' αυτές τις συνθήκες - που θεωρείται πως είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου». Επ' αυτού, λοιπόν, ο τριζωνικός κλιματισμός του Tarraco, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί και από τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων, εξασφαλίζει τη φιλικότητα προς τον άνθρωπο ακόμα και σ' αυτές τις σκληρές συνθήκες. Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό της εξέλιξης του SEAT Tarraco. Ενός νέου, δυναμικού, all around ικανού και ταυτόχρονα σπορτίφ αυτοκινήτου που τοποθετείται στην κορυφή της SUV γκάμας της εταιρείας, «πάνω» από τα Arona και Ateca. Το να οδηγείς στο Erg Chabbi δεν είναι απλή υπόθεση και σε επίπεδο τερέν. Βραχώδη κομμάτια, μεγάλες πέτρες, τροχοί που σηκώνονται στον αέρα. Είναι εκεί που χρειάζεσαι το Dynamic Chassis Control (DCC). Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου ρυθμίζει αυτόματα τη σκληρότητα της ανάρτησης προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά της ανάλογα με την επιφάνεια του εδάφους και το στυλ οδήγησης. Just try it.


BESTOFCARS 107


Ε (έψιλον) έρημος

ο μ η ρ έ ν η τ Αν κάνει για , ο κ ό ρ α Μ στο ό ν α κ ι ι α ν ί ε ι τ φαντάσου


o c a r r a T T A E S ο τ ί ε τ σ ι ρ ι ε να διαχ . ν έ ρ ε τ ό κ ι ν η λ λ ε υ ο σ ό κ ι στο δ BESTOFCARS 109


Ε (έψιλον) έρημος

Ε

Elegance, αυτοπεποίθηση και σπορ γονίδια. Πρόκειται για βασικά στοιχεία της σχεδίασης του Tarraco. Είναι αυτό που φαίνεται οπτικά. Είτε το βλέπεις στις φωτό από το Erg Chabbi είτε διά ζώσης σε ένα showroom της SEAT επί ελληνικού εδάφους.

Αυτό που δεν φαίνεται βρίσκεται κάτω από το στιβαρό προφίλ και λέγεται MQB-A πλατφόρμα. Ως γνωστόν, τα πάντα σε ένα σωστό αυτοκίνητο ξεκινούν από το σασί. Η «ραχοκοκαλιά» για τη δυναμική συμπεριφορά αλλά και την πρακτικότητα του SEAT Tarraco βρίσκει σ΄αυτό το πλαίσιο με το γενναιόδωρο μεταξόνιο των 2,790 mm τη δομική βάση για το ευρύ φάσμα ικανοτήτων του. Όταν, για παράδειγμα, έχεις αμμόλοφους ψηλότερους κι απ΄το διάσημο καθεδρικό της Sagrada Familia, στη Βαρκελώνη, χρειάζεσαι αποφαστικό δεξί πεντάλ και μία σωστή διαχείριση των ηλεκτρονικών. Όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο, το σωστό είναι να απενεργοποιήσεις το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ευστάθειας (ESP) ώστε να μπορούν οι τροχοί να περιστρέφονται ελεύθερα στην άμμο και να βρίσκουν

πρόσφυση.

Και όσον αφορά το πρώτο σχόλιο, αυτό που έχει να κάνει με το «αποφασιστικό δεξί πεντάλ», υπάρχουν οι σύμμαχοι κάτω από το καπό. Δύο βενζινοκινητήρες TSI χωρητικότητας 1,5 lt και 2,0 lt, απόδοσης 150 PS και 190 PS, αντίστοιχα, και δύο diesel, αμφότεροι δίλιτροι, επίσης με 150 και 190 PS. Οι ισχυρότερες εκδόσεις είναι διαθέσιμες αποκλειστικά με τετρακίνηση 4Drive και το 7τάχυτο κιβώτιο DSG. Όπως λέει ο Dr. Matthias Rabe, Executive Vice-president, Έρευνας και Εξέλιξης στη SEAT, «ο συνδυασμός κινητήρων, τετρακίνησης και ηλεκτρονικών βοηθημάτων είναι αυτός που επιτρέπει στο Tarraco να διαχειριστεί σχεδόν απεριόριστες οδηγικές συνθήκες, τόσο εντός δρόμου όσο και εκτός δρόμου». Δεν είναι κλισέ, ούτε εμπορικό motto. Είναι η εξέλιξη των σύγχρονων ηλεκτρονικών σε συνθήκες προκλητικά δύσκολες. Όλο αυτό αποτυπώνεται ακόμα πιο πειστικά στο video. Just play...


Σερφάροντας στην άμμο Mια πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη από το νέο SEAT Tarraco

BESTOFCARS 111


Ε (έψιλον) έρημος

E

Είναι απίθανο, επίσης, να βρείς βενζινάδικο στη μέση της Erg Chebbi. Οι συμπαθείς καμήλες δεν χρειάζονται, είναι αλήθεια, ανεφοδιασμό. Μπορούν να διασχίζουν τις ερήμους παραμένοντας ακόμα και πενήντα ημέρες χωρίς νερό. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει εφευρεθεί ακόμα αυτοκίνητο με τέτοια «αυτονομία». Είναι ενθαρρυντικό, ωστόσο, να ξέρεις πως το SEAT Tarraco έχει ένα μεγάλο ρεζερβουάρ καυσίμου χωρητικότητας 60 lt. Και, μάλλον, ακόμα πιο ενθαρρυντικό ότι «ξεδιψά» με απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων ενώ καταναλώνει μόλις 7.3 lt/100 km. Συνδυάζουμε όλα τα παραπάνω (σκληρά τεστ αντοχής, δυναμική υπεροπλία, μελετημένο engineering, ικανή τετρακίνηση) με τους τεράστιους χώρους, τα μέχρι 7 καθίσματα ή το χώρο αποσκευών από 700 - 1775 lt, και έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο SUV έτοιμο για τις προκλήσεις σε καθημερινή χρήση. Σε δρόμο ή και όπου αυτός τελειώνει. Το SEAT Tarraco είναι σχεδιασμένο και εξελιγμένο στην Ισπανία, κατασκευάζεται στη Γερμανία και «σερφάρει» παντού. Απ' τους αμμόλοφους της ερήμου μέχρι τα «βουνά» των καθημερινών μας αναγκών. Just drive it.

«Το SEAT Tarraco είναι ικανό να διαχειριστεί σχεδόν απεριόριστες οδηγικές συνθήκες, τόσο εντός δρόμου όσο και εκτός δρόμου. Δεν είναι κλισέ, ούτε εμπορικό motto»


BESTOFCARS 113


Ε (έψιλον) ερωτηματικό

Τι συμβαίνει με τη FIAT; Το μεγάλο ερωτηματικό μιας εταιρείας που προσπαθεί να εξασφαλίσει την παρουσία της εν μέσω μιας αυτοκίνησης που αλλάζει δραματικά.

Photo: fiat.com


;

BESTOFCARS 115


Ε (έψιλον) ερωτηματικό

Ε

ίναι αλήθεια πως για τους «ιταλόφιλους», ο Sergio Marchionne, ο επικεφαλής του Γκρουπ της FCA (Fiat Chrysler Automobiles) που έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ηλικία 66 ετών πέρυσι τον Ιούλιο, ήταν μία περίπτωση love or hate.

Aπό τη μία, ήταν ο άνθρωπος που «σκότωσε» τη Lancia, που έβαλε «ταφόπλακα» σε ιστορικά μοντέλα και άλλαξε τις «παραδόσεις» ιστορικών μαρκών της Iταλίας. Kαι από την άλλη, ήταν ο άνθρωπος που διέσωσε την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία από την απόλυτη καταστροφή, τον οικονομικό αφανισμό και τη μετέτρεψε σε παγκόσμιο κολοσσό, συνδυάζοντάς τη με τον αμερικανικό παράγοντα και οδηγώντας στη γέννηση της Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Σήμερα, που ο πρώην ισχυρός άνδρας δεν είναι πλέον ανάμεσά μας, η FCA πρέπει να βρει την «περπατησιά» της, χωρίς τον άνθρωπο που ήταν ο εγκέφαλος ενός ομίλου με τεράστια παρακαταθήκη στην αυτοκίνηση. Νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fiat Chrysler είναι ο Βρετανός Μicahel Manley, που κατείχε μέχρι τώρα την αντίστοιχη θέση στην Jeep και στη RAM. Ο Manley θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος καθώς εκτόξευσε τις πωλήσεις της Jeep στα ύψη - από μόλις 337.000 μονάδες το 2009 σε, περίπου, 1,4 εκατ. το 2017. O Marchionne αποκάλυψε πριν πεθάνει ότι δεν θα άφηνε κατευθυντήριες οδηγίες για τον διάδοχό του. O Manley τώρα, πρέπει να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά», αφού η FCA είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.


R.I.P. Sergio Marchionne

Ο 55χρονος βρετανός Michael Manley είναι ο νέος CEO του FCA Group

BESTOFCARS 117


Ε (έψιλον) ερωτηματικό

Ο 43χρονος ιταλοαμερικανός John Elkann, γόνος της ισχυρής οικογένειας των Agnelli που συνεχίζει να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της FCA, δήλωσε φέτος τον Απρίλιο πως είναι έτοιμος να πάρει «γενναίες και δημιουργικές αποφάσεις», τόσο για τη FIAT όσο και γενικότερα για το Γκρουπ ενόψει της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης.

Το Fiat 500 ήταν το αυτοκίνητο που κυριολεκτικά έσωσε την ιταλική φίρμα φέρνοντας ρευστό στα ταμεία της. Χαριτωμένο, έξυπνη αναβίωση του κλασικού 500 και με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Για πόσο ακόμα, όμως, θα συνεχίζει να είναι ανταγωνιστικό, δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την παρουσίασή του;


Μ

ε τη «σχολή Μarchionne» να του αφήνει χώρο (π.χ. ο επικεφαλής της FCA για την Eυρώπη, τη Mέση Aνατολή και την Aφρική, Αlfredo Altavilla, -δεξί χέρι τού Sergio- παραιτήθηκε, με τα καθήκοντά του να περνούν απευθείας στον Manley) ο νέος CEO πρέπει να συγκρατήσει τα οικονομικά του Oμίλου, μετά τα τολμηρά «ανοίγματα» για την πλατφόρμα της Giulia/Stelvio και των Maserati. Θα πρέπει, επίσης, να νικήσει τα ανακύπτοντα ζητήματα αξιοπιστίας σε κάποια μοντέλα του Γκρούπο, την ίδια στιγμή κατά την οποία η Fiat είναι η μόνη εταιρεία που διαθέτει αυτοκίνητο το οποίο έχει αποσπάσει μηδέν αστέρια στις επίσημες δοκιμές εξομοίωσης συγκρούσεων του θεσμού Euro NCAP. Πρόκειται για το Punto. Τουλάχιστον, στην εταιρεία υπάρχει πλάνο. Με κεντρικό άξονα την υβριδική τεχνολογία, την ηλεκτροκίνηση, το car sharing, αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, θα ξεκινήσει -από το πρώτο τρίμηνο του 2020- η προοδευτική παραγωγή και διάθεση 26 νέων και εξελιγμένων μοντέλων. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται Fiat (8), Alfa Romeo (5), Jeep (8) και Fiat Professional (5), με 35 διαφορετικές επιλογές αμιγούς ή υβριδικής ηλεκτροκίνησης, ενισχύοντας την εμπορική παρουσία κάθε εταιρείας ξεχωριστά, αλλά και συνολικά του Ομίλου FCA, κατά την επόμενη τετραετία. Tο πώς θα κινηθεί περεταίρω ο Manley, είναι άγνωστο προς το παρόν. Όμως, σίγουρα, ο Marchionne είχε λόγο που τον εμπιστεύθηκε. Όπως είχε κάνει και το 2009, όταν η Fiat έπαιρνε τον έλεγχο της πτωχευμένης Chrysler και ανέθετε στον άσημο, τότε, πωλητή τη σειρά Jeep. Σε κάθε περίπτωση, τώρα ο ιταλοαμερικανικός όμιλος αυτοκινήτων FCA καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δηλαδή, στη μετά Μarchionne εποχή, αποκτώντας ξανά την αίγλη των παρελθόντων ετών, ο οποίος δίδαξε στους συνεργάτες του ότι «το μοναδικό ερώτημα που πραγματικά αξίζει να θέτουμε στον εαυτό μας στο τέλος της ημέρας, είναι αν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο και να κάνουμε τη διαφορά». Θα μπορέσει, άραγε, ο διάδοχός του; Το ερωτηματικό απαιτεί ακόμα χρόνο για να απαντηθεί πειστικά. BESTOFCARS 119


Ζ (ζήτα) ζεν

Η ζεν κατάσταση

του Sébastien Loeb

Photo: Red Bull


Χαμηλοί παλμοί ανά λεπτό, τιτάνεια ψυχραιμία και cool ιδιοσυγκρασία ενώ περνά από γκρεμούς με το αγωνιστικό του να ουρλιάζει. Ο 45χρονος βασιλιάς των αγώνων ραλλύ, ο King Loeb της καρδιάς μας, επέστρεψε φέτος στους αγώνες του WRC αποδεικνύοντας πως δεν μπορεί να ζήσει μακριά από το σασπένς του motorsport. Like.

Ζ

Ζεν είναι μια σχολή του βουδισμού Μαχαγιάνα, σύμφωνα με τη Wikipedia. Η ιαπωνική λέξη ζεν προέρχεται από την ιαπωνική προφορά της κινεζικής λέξης τσαν, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη dhyana («διαλογισμός» ή «κατάσταση διαλογισμού»). Τα παραπάνω για τον Sébastien Loeb, τον πιο επιτυχημένο οδηγό στην ιστορία του WRC (World Rally Championship) ίσως ακούγονται «κινέζικα». Κι αυτό γιατί ο Loeb είναι ο ορισμός του ζεν. Από μόνος του. Απίστευτα χαλαρός και ήρεμος. Είτε φωτογραφίζεται, όπως εδώ, στο σαλόνι του σπιτιού του είτε οδηγεί σε εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς στις απαιτητικές ειδικές διαδρομές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ραλλύ. Χαμηλοί παλμοί ανά λεπτό, τιτάνεια ψυχραιμία και cool ιδιοσυγκρασία ενώ περνά από γκρεμούς με το αγωνιστικό να ουρλιάζει. O Loeb έχει κάνει το ανεπανάληπτο. Εννιά συνεχόμενες φορές κατέκτησε τον τίτλο του WRC - φοβερό σερί από το 2004 έως το 2011. Οι ιστορικοί των αγώνων δυσκολεύονται να φανταστούν πότε μπορεί να «σπάσει» ένα τέτοιο ρεκόρ. Πριν δέκα χρόνια, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, τον βράβευσε ως Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, την απόλυτη διάκριση για Γάλλο πολίτη. Όμως ο 45χρονος Sébastien ζει για το motorsport. Φέτος, παρά την απουσία του επί έξι χρόνια από μία πλήρη αγωνιστική σεζόν, επέστρεψε. Με την ομάδα της Hyundai, κάνοντας την έκπληξη που δεν επέλεξε την αγαπημένη του Citroën. Ο βασιλιάς του ζεν επέστρεψε. Τόσο τυχεροί που βλέπουμε ξανά τον King Loeb στο μπάκετ.

BESTOFCARS 121


H (ήτα) ηλεκτρικό

Η

Στο κυνήγι του ταχύτερου γύρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην πίστα του Nürburgring, το Volkswagen I.D. R αποδίδει 680 PS, αναπτύσσει τελική 270 km/h και είναι εφοδιασμένο με ένα αεροδυναμικό πακέτο που περιλαμβάνει σύστημα DRS (Drag Reduction System), γνωστό από τη Formula 1. Στο τιμόνι του I.D. R ο 41χρονος επαγγελματίας οδηγός αγώνων Romain Dumas.


VOLKSWAGEN ID.R ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ nürburgring To Volkswagen ID. R είναι το ηλεκτρικό αγωνιστικό με το οποίο ο έμπειρος οδηγός αγώνων Romain Dumas φιλοδοξεί να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην περιβόητη πίστα του Nürburgring, στη Γερμανία. Αυτό θα συμβεί αν το I.D. R καταφέρει να σπάσει το υπάρχον ρεκόρ τού 6:45.90 ανά γύρο. Πέρα από το κυνήγι του επίμαχου χρόνου, το Volkswagen I.D. R είναι και μια δημόσια διακήρυξη των δυνατοτήτων της ηλεκτρικής τεχνολογίας την οποία η εταιρεία επιθυμεί να «περάσει» προς το κοινό. Όπως ήδη έχει ανακοινώσει και επισήμως, η Volkswagen θα κατασκευάσει την τελευταία γενιά κινητήρων εσωτερικής καύσης, δηλαδή βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, το 2026. Από τότε και στο εξής μόνο ηλεκτρικά. Έτσι λοιπόν, το I.D R είναι ο αγωνιστικός ιεραπόστολος της νέας εποχής. Ηλεκτρική επίθεση στο Nürburgring.

BESTOFCARS 123


Θ (θήτα) θρύλος


55 ΧΡΟΝΙΑ ΘΗΡΙΩΔΕΙΣ FORD MUSTANG Φέτος το πιο εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο των ΗΠΑ συμπληρώνει 55 χρόνια ζωής. Αυτές οι σελίδες είναι αφιερωμένες στον αμερικανικό θρύλο που, πλέον, έχει κάνει «απόβαση» και στην ελληνική αγορά μέσω της επίσημης εισαγωγικής, της Ford Hellas. Happy birthday!

Photo: Ford BESTOFCARS 125


Θ (θήτα)

Π

θρύλος

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αγοράσει μία Ford Mustang, από το 1964 που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι σήμερα. Είναι το αυτοκίνητο που έχει δημιουργήσει μία ολόκληρη κατηγορία αυτοκινήτων, τα αμερικανικά «pony cars», είναι αυτό που έχει εμπνεύσει μία ολόκληρη γενιά σχεδιαστών. Είναι το ίδιο που έχουν ονειρευτεί πιτσιρικάδες αλλά και έχουν απολαύσει ενήλικες που βρήκαν μια άλλης μορφής οδηγική «αρρενωπότητα». Η Ford Mustang ανήκει, αναμφισβήτητα, στους ζωντανούς θρύλους της αυτοκίνησης. Με μία σημαντική διαφορά. Μέχρι πρότινος, η φιλοσοφία της ήταν προσανατολισμένη, σχεδόν αμετακίνητα, προς το αμερικανικό στυλ οδήγησης. Αχανείς ευθείες, χαλαρό cruising και, αν υπήρχε διάθεση για «αταξίες», μερικές γρήγορες εκκινήσεις μαζί με την απαραίτητη γαρνιτούρα του λεγόμενου burn out - το να καις, δηλαδή, λάστιχο. Το τελευταίο είναι εξόχως άστοχο. Η διαφορά, λοιπόν, έγκειται στο ότι η τελευταίας γενιάς Mustang, αυτή που με συνέπεια υποστηρίζει η Ford Motor Ελλάς, είναι η πρώτη σοβαρή «γέφυρα» σύνδεσης με τους απαιτητικούς ευρωπαίους οδηγούς. Η νέα Mustang, το «άγριο άλογο», δεν είναι μόνο για ευθείες και burn outs σε φανάρια. Στην ανανεωμένη της έκδοση διαθέτει άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης και διπλού καυσίμου στον κινητήρα 5 lt V8, ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις της ακόμα περισσότερο. Έχουν ενισχύσει, επίσης, το overboost στον κινητήρα EcoBoost 2,3 lt για να πετύχουν το ίδιο, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές. Όποιον κινητήρα και να επιλέξεις, έχεις στη διάθεσή σου είτε ένα στρωτό και γρήγορο 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είτε ένα εκλεπτυσμένο 10τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.


Mustang σε ελλ ηνικό έδαφος. Έχει fu n!

Η «μεγάλη» Mustang των 5.0 lt με απόδοση 469 PS και 529 Nm εκφράζει μία άλλου είδους, «αρρενωπή» οδηγικά εμπειρία. Πληθωρική σε όλα. Εμφάνιση, κυβικά, ισχύ, ήχο και ικανότητα πλαγιολίσθησης. Ή αλλιώς, το μέγιστο πισωκίνητο fun που μπορείς να πάρεις με τα δεδομένα χρήματα. Το ζεις, και φεύγοντας η εμπειρία «γράφεται» στον εγκέφαλό σου.

Photo: Δημήτρης Θεοχάρης

BESTOFCARS 127


Θ (θήτα) θρύλος

ς ε τ ή τ ν κ υ ο ο ι ζ δ ά ι τ ι ρ ο ο Όταν Ford Mustang γι των Mία ασυνήθιστη «τούρτα» γενεθλίων Πώς θα μπορούσε η Mustang να γιορτάσει τα 55α γενέθλιά της; Με μία συμβατική τούρτα ή με κάτι που να ταιριάζει στο σπορ χαρακτήρα της; Τεντώστε τα αυτιά σας και ίσως να ακούσετε ακόμα και τις εξατμίσεις που παίρνουν μέρος στο πάρτι με μία εκδοχή του κλασσικού τραγουδιού «Happy Birthday», εμπνευσμένου από την ηχητική απόδοση του V8 κινητήρα.


BESTOFCARS 129


Θ (θήτα) θρύλος

0 0 5 g T n G a t y s b u l e Ford Sh σκοπότηρο των M ι δ ό ρ ε ι To


Θ

Θα προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στους αντιπάλους της η Ford Shelby GT500 των +700 PS. Είναι, άλλωστε, η ισχυρότερη Mustang όλων των εποχών. Προϊόν του τμήματος Ford Performance, «φορά» ένα αεροδυναμικό πακέτο που της επιτρέπει να εμφανίζει αρνητική άντωση (downforce) περίπου 122 kg. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει μεγάλη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Προκειμένου να μειωθεί το βάρος αλλά και οι όποιοι περισπασμοί (βλ. μικρά παιδιά) η Ford Shelby GT500 έχει καταργήσει το πίσω κάθισμα. Όπως συνηθίζεται, δηλαδή, σε ειδικές εκδόσεις. Ορθώς. Το συμπέρασμα; Είτε μιλώντας για αυτή την έκδοση (που απευθύνεται στην αμερικανική αγορά) είτε για την ανανεωμένη Mustang με τον EcoBoost κινητήρα των 2.3 lt που διατίθεται στην ελληνική αγορά, πρόκειται για μία ξεκάθαρη οδηγοκεντρική «στροφή» της εταιρείας σε σχέση με το παρελθόν. Την οδηγείς και σκέφτεσαι τους μέγιστους μαέστρους εκεί, στα κεντρικά της Ford. Έχουν το μηχανολογικό απόθεμα κι απ΄τα δύο σύμπαντα κουλτούρας, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού. Η Ford Mustang προσφέρει μια πλούσια, «αντρική», αβανταδόρικη και αναλογική εμπειρία που γοητεύει ακόμα και σε ρολαριστούς ρυθμούς. Σεβόμαστε το θρύλο και τη συμβολή του στην αυτοκινητική ιστορία. Happy Birthday!

BESTOFCARS 131


Ι (γιώτα) ικανότητα

Σκαρφαλώνοντας στην κορυφή των premium SUV


Yes, you can! With Porsche Macan

Photo: Γιώργος Κούτος

BESTOFCARS 133


Ι

Ι (γιώτα)

ικανότητα

Ικανότητα είναι να μπορείς να σκαρφαλώνεις τα τείχη των προκαταλήψεων. Και να τα υπερπηδάς. Όπως, για παράδειγμα, το στερεότυπο που λέει πως τα SUV αδυνατούν να προσφέρουν μια σπορ οδική συμπεριφορά. Αν, όμως, «γκουγκλάρει», κάποιος στις δοκιμές της Porsche Macan στον ελληνικό ειδικό Τύπο των πρόσφατων ετών, θα συναντήσει περιγραφές τύπου «η επιτομή του σπορ SUV, το καλύτερο στο δρόμο και πιο απολαυστικό SUV που έχουμε οδηγήσει» (Drive.gr). Ή αναφορές για το «αυτοκίνητο που στην πίστα των Σερρών, είναι ικανό να εντυπωσιάσει ακόμα και έναν συνειδητοποιημένο petrolhead» (4Drivers.gr). Αυτή ακριβώς η ικανότητα είναι που ξεχωρίζει την αναβαθμισμένη Porsche Macan από αντίστοιχες σπορ εκδοχές της νέας τάξης των SUV. Τη «φοράς» και νιώθεις τη σφιχτή, καλά κοντρολαρισμένη απόσβεση να μανατζάρει τα 1,900 της kg με έναν τρόπο που σε αναγκάζει να αναθεωρήσεις τα στερεότυπα πως τα SUV, κατά το κοινώς λεγόμενον, «δεν στρίβουν». Στη νέα του, αναβαθμισμένη εκδοχή, το κορυφαίο σπορ SUV της αγοράς παραμένει συμπαγές σε διαστάσεις, απολαυστικό στο κάθε μέρα της πόλης και απρόσμενα πρακτικό και οικονομικό σε κατανάλωση. Όπως φαίνεται και στη φωτό της επόμενης σελίδας, κινηθήκαμε εντός του κέντρου της Αθήνας, με χαμηλές ταχύτητες, συνεχή σταμάτα-ξεκίνα και ένα ωραιότατο μποτιλιάρισμα στο κλασικό «ποτάμι», με τη μέση κατανάλωση να συγκρατείται στα μόλις 7.9

lt/100 km. Yes, you can... Ο σκοπός της συμβίωσής μας με την Porsche Macan ήταν να ζήσουμε αυτό το πολυδιάστατο παλμαρέ που τη χαρακτηρίζει. Ανάβαση στην Πάρνηθα, εκεί όπου μία Porsche έχει τις δικές της μνήμες από το άλλοτε ρεκόρ ανάβασης, το μακρινό 1958, όταν ο κόμης Wolfgang von Trips σφράγισε με την «ανοιχτή» Porsche 1500 RS Spyder το ρεκόρ της διαδρομής. Αλλά και επιλεκτικό off road στην άγνωστη, παρθένα, πίσω πλευρά του Υμηττού σε λάσπη και χώμα. Το πλήκτρο «Off Road» στη φαρδιά, κεντρική κονσόλα, μεταβάλλει τη χαρτογράφιση, απελευθερώνει «τόσο-όσο» το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης και διαφοροποιεί τη λειτουργία της μόνιμης (rear bias φιλοσοφίας) τετρακίνησης. Στατιστικά είναι άγνωστο πόσοι ιδιοκτήτες μιας Porsche Macan θα επιχειρήσουν να τη «λασπώσουν», αλλά, πιστέψτε μας, η εμπειρία αξίζει. Για το σπάσιμο άλλου ενός «τείχους» προκατάληψης. Την οδηγήσαμε, επίσης, στο υποτιθέμενο shopping της Γλυφάδας με το χαρακτηριστικό πλακόστρωτο. Εκεί όπου η ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων και το εξαιρετικά άκαμπτο πλαίσιο δεν άφησαν τίποτα να αναστατώσει τους επιβάτες. Ή να προκαλέσει τον παραμικρό τριγμό στο πολυτελές, ανασχεδιασμένο εσωτερικό της. Χαίρεσαι να παιρνάς ώρες εδώ μέσα. Τόσο απλά.


Βουνό με ιστορία και αγωνιστικές μνήμες για την Porsche.

Πάρνηθα

BESTOFCARS 135


Ι (γιώτα) ικανότητα

Άνεση στην πόλη Αναβαθμισμένη ανάρτηση, νέες βάσεις κινητήρα για ακόμα μικρότερο roll, νέες αντιστρεπτικές ράβδοι και διαγώνιος έλεγχος που κάνει την Porsche Macan να περνά πάνω από τις αστικές εργολαβίες με περισσότερη άνεση από ποτέ. Ταυτόχρονα, στρίβει με σπορ ακρίβεια χάρη στις νέες ρυθμίσεις.


Νέο setup αλουμινένιας ανάρτησης VS πλακόστρωτο: 1-0

Γλυφάδα

O δίλιτρος turbo κινητήρας των 245 PS διαθέτει άμεσο ψεκασμό, φίλτρο μικροσωματιδίων (GPF) και ανταποκρίνεται στις αυστηρότερες εκπομπές ρύπων. To 7τάχυτο κιβώτιο PDK «διαισθάνεται» ακόμα πιο γρήγορα τις προθέσεις του οδηγού. Για την ιστορία, η μέση κατανάλωση της Porsche Macan εντός αθηναϊκού κέντρου μπορεί να κυμανθεί στα εντυπωσιακά 7.9 lt/100 km.

BESTOFCARS 137


Ι (γιώτα) ικανότητα


Ζήσαμε 24 ώρες με την Porsche Macan. Στης πόλης τα στενά, ανάβαση στην Πάρνηθα, στις στροφές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στη βραδυνή κίνηση της πόλης και σε κρυφές χωμάτινες εξορμήσεις. Απολαυστική, «μασίφ» εμπειρία, όπως αναμένεις από το σπορ σημείο αναφοράς της κατηγορίας. BESTOFCARS 139


Ι (γιώτα) ικανότητα

Normal is art Το 7τάχυτο κιβώτιο PDK έχει αναβαθμιστεί ώστε στη θέση Normal να επιλέγει τις μεγαλύτερες σχέσεις ακόμα πιο ομαλά. Σχεδόν ανεπαίσθητα. Επίσης, η λειτουργία coasting μειώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες πόλης. Φιλικότητα στο περιβάλλον και τέχνη στην πόλη. Όπως το ΙΣΝ.


50 shades of grey. Στο βάθος, το φυτό που σκαρφαλώνει στην κορυφή.

ΙΣΝ

Η κεντρική οθόνη αφής που φιλοξενεί τις λειτουργίες του Porsche Communication Management (PCM) είναι, πλέον, μεγαλύτερη, στις 10.9 ίντσες. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, εξελιγμένο voice control, νέο interface με συντομεύσεις, ενημέρωση της κίνησης στην πόλη σε πραγματικό χρόνο, σύστημα πλοήγησης μέσω του Voice Pilot και υπέροχα γραφικά.

BESTOFCARS 141


Ι (γιώτα) ικανότητα

Πολυδιάστατη Macan Τα προγράμματα οδήγησης του Sport Chrono Package περιλαμβάνουν τις επιλογές Normal, Sport, Sport Plus και Individual όπου ο οδηγός μπορεί να αποθηκεύσει το συνδυασμό που επιθυμεί. Η επιλογή γίνεται μέσω του περιστροφικού διακόπτη στο τιμόνι.


Off-road στην πόλη; Τόλμησέ το με Macan.

Υμηττός

Η τετρακίνηση του συστήματος Porsche Traction Management (PTM) είναι προσανατολισμένη να παρέχει περισσότερη ροπή στον πίσω άξονα, κάνοντας το αυτοκίνητο απολαυστικό στην άσφαλτο. Σε εκτός δρόμου συνθήκες ανακαταμένει, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, τη ροπή στον τροχό που απαιτείται για μέγιστη πρόσφυση. Have fun.

BESTOFCARS 143


Ι

Ι (γιώτα)

ικανότητα

Ικανότητα, επίσης, είναι, να ανεβάζεις τον πήχη πιο ψηλά. Συγκεκριμένα, η Porsche, στην τελευταίας γενιάς Macan που οδηγήσαμε, αναβάθμισε το design, την άνεση, τις συνδεσιμότητες και τη δυναμική συμπεριφορά. Συνοπτικά, αναφορικά με το πρώτο, τη σχεδίαση, η Macan ξεχωρίζει από το τρισδιάστατο LED πάνελ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Διαφορετικό. Στο κορυφαίο εσωτερικό, την παράσταση κλέβουν η νέα οθόνη αφής 10.9 ιντσών με τον ταχύτατο επεξεργαστή, το ευφυές voice control και το πανεύκολο μενού αλλά και οι ανασχεδιασμένοι αεραγωγοί όπως και το GT τιμόνι που «έρχεται» από την 911. Ο κινητήρας της έκδοσης που οδηγήσαμε ήταν ο δίλιτρος με τα 245 PS, τα 370 Nm ροπής και την πιστοποίηση Euro-6d. Άφθονη ισχύς, άμεση απόκριση, στροφάρισμα μέχρι τις υψηλές περιοχές του στροφόμετρου και κρεμώδης σε λειτουργία. Πραγματικά, με ελληνικά δεδομένα, τα 6,7'' για τα 0-100 km/h και τα 225 τελικής ταχύτητας υπεραρκούν σε ένα ομοιογενές SUV. Η Porsche δεν περιορίζει την τελική ταχύτητα των αυτοκινήτων της. Ακόμα κι όταν πρόκειται για SUV. Ενδεικτικό της ουδέτερης συμπεριφοράς της Macan και της αυτοπεποίθησης που εμπνέει ακόμα σε υψηλές ωριαίες. Συνολικά, ζήσαμε μια φουλ μέρα με τη Macan. Καταλήξαμε το βράδυ κάνοντας βόλτες στο φωτισμένο κέντρο της πόλης. Ναι, η Αθήνα είναι πιο όμορφη τη νύχτα. Και φαίνεται ακόμα πιο ωραία μέσα από ένα αυτοκίνητο που έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή.

Αυτό το κάτι Η Macan συνδυάζει αυτό ακριβώς που περιμένεις από μία πραγματική Porsche: σπορ γονίδια και allround ομοιογένεια. Μαζί, και η συνολική ποιότητα που σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Ακόμα και στο ασφυκτικό κέντρο της πόλης.


Το νέο συνταγματικό δίκαιο των σπορ SUV. Με soundtrack το «Behind the wheel».

Σύνταγμα

BESTOFCARS 145


Κ (κάππα) κλασικά

Κλασικά αυτοκίνητα.

Το χρηματιστήριο των τιμών.

Τι ανεβαίνει, τι κατεβαίνει και ποιες είναι οι βασικές τάσεις στην αγορά των κλασικών και vintage αυτοκινήτων;

Τα πρόσφατα χρόνια η αγορά και πώληση κλασικών και vintage αυτοκινήτων έχει εξελιχθεί ως μία πολύ σημαντική πλευρά στη διεθνή σκηνή. Είναι μία αγορά που σε μεγάλο βαθμό έχει χαρακτηριστικά χρηματιστηρίου. Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες, οι τιμές κάποιων αυτοκινήτων μπορεί να φτάσουν τα ύψη ενώ δεν λείπουν και οι «φούσκες» υπερτιμημένα trends που συνήθως χάνουν την αξία τους γρήγορα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σημαντικό το ότι έμπειροι άνθρωποι του «χώρου» διατηρούν την κληρονομιά της αυτοκίνησης. Σύμφωνα με το έγκυρο Classic Driver, οι περισσότεροι έμπειροι συλλέκτες συμφωνούν πως για το 2019 οι τιμές θα προσγειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Σημειώνεται πως αρκετοί πωλητές κλασικών αυτοκινήτων αναγκάζονται να προσαρμόσουν τους στόχους τους αισθητά χαμηλότερα καθώς η νέα τάση είναι μόνο τα εξαιρετικά αυτοκίνητα, τα «the best of the best», να είναι ικανά να διατηρήσουν το ανοδικό τους μομέντουμ. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που θεωρείται πως τη χρονιά που διανύουμε θα κεντρίσουν το εμπορικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, οι δίθυρες Bentley Continental απ΄τα '90s, οι προσεγμένες Porsche 911 Carrera 2.7 RS που, εξ όσων φαίνεται, θα διατηρήσουν τις τιμές τους στην περιοχή των €600.000 αλλά και η εμβληματική McLaren F1, του 1993, η οποία παραμένει στρατοσφαιρικά ακριβή. Mία, με ελάχιστα χιλιόμετρα, πουλήθηκε έναντι €21 εκατομμυρίων, το 2018.


Photo: Νίκος Χρυσικάκης

Για το 2019, περιπτώσεις όπως οι δίθυρες Bentley Continental απ΄τα '90s, οι προσεγμένες Porsche 911 Carrera 2.7 RS αλλά και η εμβληματική McLaren του 1993, θα διατηρήσουν τις υψηλές τους τιμές.

Την ίδια στιγμήείναι ξεκάθαρη η τάση ανόδου τιμών των προσιτών, κλασικών αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, τα VW Beetle σημειώνουν μία αύξηση τιμών μεταξύ του 17-25% ενώ τα Ford Fiesta XR2 MkII «βλέπουν» άνοδο της τάξης του 34% με τιμές που αγγίζουν τα €11.000 για τα καλά δείγματα. Δεν σημαίνει πως οτιδήποτε σχετικά παλιό θα «ανεβαίνει». Καλό είναι οι όποιες αγορές, από επίδοξους αγοραστές που αποβλέπουν σε γρήγορο κέρδος, να γίνονται με προσοχή. Eνδεικτικά, από τα 50 πιο περιζήτητα κλασικά αυτοκίνητα στη Μ. Βρετανία, μόνο τα μισά εξ αυτών είδαν μια μικρή αύξηση τιμών. Τα υπόλοιπα είχαν πτώση, με κυριότερα παραδείγματα τις Aston Martin αλλά και τις Ferrari της δεκαετίας του '80. Η γοητεία του κλασικού παραμένει. Και θα ανθεί όσο ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με, συχνά, «κλωνοποιημένα» αυτοκίνητα. Long live the classics!

BESTOFCARS 147BESTOFCARS 149


Λ (λάμδα)

Λ

λεπτομέρεια

Λεπτομέρεια είναι να καινοτομείς στο δοχείο νερού Το δοχείο νερού για τους υαλοκαθαριστήρες είναι εξίσου όμορφα σχεδιασμένο όπως και η ίδια η Jaguar F-type. Photo: Jaguar


Συνήθωςτο ταπεινό δοχείο νερού, μπαίνει μπροστά. Ένα άχαρο, πλαστικό δοχείο για το νερό των υαλοκαθαριστήρων. Το οποίο, όμως, οι μηχανικοί της Jaguar F-type R δεν το τοποθέτησαν μπροστά. Αλλά πίσω.

Είναι η ανησυχία του μηχανικού όταν ψάχνει να βελτιώσει κάτι για το οποίο κανείς δεν θα εξέφραζε παράπονο.

Όπως εξηγούν οι μηχανικοί στο Coventry, ήθελαν την καλύτερη δυνατή κατανομή βάρους. Η F-type R μπορεί να έχει πλαίσιο από αλουμίνιο αλλά εξακολουθεί να φέρει έναν μεγάλο κινητήρα και ένα ογκώδες κιβώτιο. Η αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια είναι πως κάποιος σκέφθηκε να βάλει το δοχείο νερού στο άλλο άκρο της. Πίσω, δηλαδή. Φυσικά, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δύο αξόνων δεν αλλάζει δραματικά με αυτήν την κίνηση. Αλλά αν θυμηθείς πως το πλαστικό αυτό δοχείο χωρά 7 ολόκληρα lt νερού και είναι τοποθετημένο πιο πίσω και από τους πίσω τροχούς, μεταβάλλει σε ένα μικρό ποσοστό το ζύγισμα της F-type. Έστω, όσο. Είναι αυτή, λοιπόν, ακριβώς η ανησυχία του μηχανικού που κάνει τη διαφορά. Και όσο υπάρχουν τέτοιες «εσωτερικές» λεπτομέρειες σε αυτοκίνητα που αγαπάμε, τόσο θα τα αγαπάμε περισσότερο. Καλά κρυμμένη λεπτομέρεια. BESTOFCARS 151


Μ (μι) μάχη

Όταν ο Sébastien Loeb στρίβει με to Hyundai i20 WRC Δεν υπάρχει σημαντικότερος εν ενεργεία οδηγός στη μάχη του Πρωταθλήματος WRC. Δεν υπήρξε μεγαλύτερη μεταγραφή φέτος από τον Γάλλο στο μπάκετ του «όπλου» που λέγεται Hyundai i20 WRC. Γνώση απ΄τη μάχη του motorsport κατευθείαν στην παραγωγή.


Μ

BESTOFCARS 153


Μ (μι) μάχη

Η είσοδος του Hyundai i20 WRC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ραλί είναι η σημειολογική επιβεβαίωση πως η Hyundai έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τη σχέση της με τους ενθουσιώδεις οδηγούς του πλανήτη. Βλέπετε, το κοστολόγιο της εξέλιξης μιας τέτοιας εργοστασιακής ομάδας, η ανταγωνιστική συμμετοχή στο απαιτητικό Πρωτάθλημα καθώς και η εξασφάλιση μεγάλων ονομάτων στο αριστερό μπάκετ δεν έχουν, per se, κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό όφελος. Εκτός αν

Το motorsport στην υπηρεσία του καθημερινού οδηγού. Με τιμές που ξεκινούν από τα €26.990 για τα «καυτά» μοντέλα της Hyundai.

όλη αυτή τη γνώση που αντλείς από τους αγώνες και τη δημοσιότητα που συνεπάγεται ένας θεσμός επιπέδου WRC, τη μετακυλίεις στο προφίλ της εταιρείας. Ή, ακόμα καλύτερα, στα αυτοκίνητα παραγωγής. Το να στρίβει ο Loeb, ο Neuville, o Sardo ή ο Mikkelsen στο τιμόνι του τετρακίνητου «τέρατος» της Hyundai με τα 380 PS στις ειδικές διαδρομές του πλανήτη, είναι μια τρομερή επιτυχία για τους Κορεάτες που αποδεικνύουν

Δείτε το Hyundai i30 N σε δράση σκανάροντας με το κινητό σας ή κλικάροντας εδώ.

πως εκεί, στο think tank της Κορέας, υπάρχει διάθεση

Μοντέλα όπως το Hyundai i30 N και το i30 Fastback N έχουν μπει για τα καλά στη μάχη των «καυτών», ξεκάθαρα οδηγοκεντρικών επιλογών μας. Like.

Photo: Hyundai

και γνώση για το απόλυτα οδηγοκεντρικό.


Σπορ οδική συμπεριφορά, εξαιρετικά άμεσο «μπροστινό» και υψηλές επιδόσεις σε δύο εκδόσεις, με 255 και 270 PS, για τα νέα Hyundai i30 N και i30 Fastback N. Οι προτάσεις με τον κωδικό Ν συνδυάζονται με το πιο πλούσιο πακέτο παραμετροποίησης στην κατηγορία. Τα προγράμματα Eco, Normal, Sport, N και Custom, εμπλουτίζουν την εμπειρία οδήγησης ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού. Το cockpit της σειράς N της Hyundai είναι σχεδιασμένο τόσο για τον έλεγχο όσο και την άνεση. Η εργονομία είναι απόλυτα επικεντρωμένη στον οδηγό, συνδέοντάς τον με το αυτοκίνητο σε κάθε σημείο επαφής. Σπάνια περίπτωση. Οδηγείς, χαίρεσαι, αισθάνεσαι ασφαλής, ζεις την αγχολυτική εμπειρία 5 χρόνων εγγύησης χωρίς όριο χιλιομέτρων. Κάν' του ό,τι θες. Θα είναι «εκεί»... BESTOFCARS 155


Ν (νι) νέο

Geneva Motor Show 2019

Photo: gims/swiss/press

#are we ready?


Κ

αμία άλλη περίοδος της αυτοκίνησης δεν ήταν τόσο κομβικά σημαντική όσο αυτή που διανύουμε. Η ηλεκτροκίνηση θέλει να εκτοπίσει τα ορυκτά καύσιμα. Η αυτόνομη οδήγηση θέλει να απαλλάξει τον οδηγό από τον κόπο (sic) της οδήγησης. Και εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Apple και η Google, άσχετες επί της αυτοκίνησης, διεκδικούν τα «χωράφια» των παραδοσιακών κατασκευαστών φτιάχνοντας τα δικά τους αυτοκίνητα. Για κάποιους, καλά ενημερωμένους εντός της αυτοκινητικής Ιερουσαλήμ, οι νέες εξελίξεις ίσείναι η απάντηση σε ένα ερώτημα που κανείς δεν έθεσε. Υποστηρίζουν πως το νέο «κίνημα» έχει να κάνει με μία γιγαντιαίων διαστάσεων αναδιανομή οικονομικών συμφερόντων, πολιτικές πιέσεις εν μέσω μίας εποχής πολιτικής ορθότητας, ακόμα και με θεωρίες ελέγχου του τρόπου μετακίνησης των ανθρώπων. Άλλωστε, όλοι είμαστε συνδεδεμένοι μέσω μίας οθόνης καθημερινά. Στίγματα ενός παγκόσμιου navi. Την ίδια στιγμή, προκειμένουν να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κοινού για νέα προϊόντα, αυτά οφείλουν να είναι εντυπωσιακά, πιο γρήγορα, πιο οικονομικά, πιο digital. Και είναι βέβαιο πως θα είναι. Νόμος του καπιταλισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Στο φετινό Διεθνές Σαλόνι της Γενεύης ήταν έκδηλη η νέα μορφή των πραγμάτων που έρχεται. Ηλεκτρικά και Plug-in αυτοκίνητα, ψηφιακές εμπειρίες, νέοι τρόποι επικοινωνίας αλλά και ενδιαφέροντα ερωτηματικά για το πού ακριβώς πάει η αυτοκίνηση. Are we ready? BESTOFCARS 157


Ν (νι) νέο

Geneva Motor Show 2019

Photos: gims/swiss/press


«Νέο είναι το ενδιαφέρον.

Η

Ενδιαφέρον είναι το νέο.»

δήλωση που μόλις διαβάσατε ανήκει στον Έλληνα συλλέκτη Δάκη Ιωάννου, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Μοιάζει αυτονόητη. «Νέο είναι το ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον είναι το νέο». Αλλά εκφράζει αυτήν ακριβώς την ουσία των πραγμάτων. Ακόμη και των αυτοκινητικών. Άλλωστε, και η αυτοκίνηση είναι αυτό ακριβώς. Τέχνη. Ενώνει σχεδιαστές, μηχανολόγους, τεχνοκράτες, ψηφιακούς γκουρού, συναίσθημα και προϋπολογισμούς. Τέχνη ακροβατική. Η φετινή διεθνή έκθεση της Γενεύης, απ' όπου και η φωτογραφία που βλέπετε, εξέφρασε το νόημα της δήλωσης του συλλέκτη: το νέο και ενδιαφέρον. Έλαβε χώρα, ως συνήθως, τον Μάρτιο. Και ήταν όλοι οι κατασκευαστές εκεί. Λάθος. Σχεδόν όλοι. Απουσίαζαν πολυθενικές όπως οι Volvο, Hyundai, Ford, Jaguar, MINI, Land Rover, Infinity, Opel. Πόσο πιο ξεκάθαρο να είναι το μήνυμα πως το ενδιαφέρον για τη Γενεύη δεν είναι πια το ίδιο; Αλλά και τα περισσότερα περίπτερα όσων παρέστησαν απείχαν από τις υπερπαραγωγές των περασμένων ετών.

Η μείωση του ενδιαφέροντος συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το κοστολόγιο. Το Διεθνές Σαλόνι της Γενεύης -το σημαντικότερο παγκοσμίως μαζί με αυτό της Φρανκφούρτης- είναι ακριβό. Για την ακρίβεια, πανάκριβο. Ακόμα και για εταιρείες-κολοσσούς των οποίων οι προϋπολογισμοί είναι δυσθεώρητοι. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη γενικότερη αλλαγή της εποχής. Κυρίως τα new media και τον τρόπο που, πλέον, διανέμεται η είδηση στο διαδίκτυο. Σήμερα, κατά κάποιο τρόπο, όλοι είμαστε δημοσιογράφοι. Γράφουμε δημοσίως. Στο facebook, «ποστάρουμε» εικόνες στο Instagram, γράφουμε σχόλια κάτω από άρθρα. Έχει παρατηρηθεί, μάλιστα, πως συχνά ο μέσος χρήστης προτιμά να διαβάζει πρώτα τα σχόλια και μετά να «ανοίξει» το σύνδεσμο (link). Αν του φανούν ενδιαφέροντα, ίσως τον «ανοίξει». Ο τρόπος, λοιπόν, της διασποράς της είδησης, του νέου και ενδιαφέροντος, έχει αλλάξει. Και πολλές εταιρείες κατανέμουν τον προϋπολογισμό τους με επιπλέον κριτήρια απ' ό,τι στο παρελθόν. Όμως η αυτοκίνηση δεν σταματά. Στο φετινό Σαλόνι της Γενεύης υπήρξε σαφής η τάση προς την ηλεκτροκίνηση και τα plug-in υβριδικά με τους κατασκευαστές να επενδύουν σε αυτά ακριβώς. Είναι το νέο και ενδιαφέρον της αυτοκίνησης.

BESTOFCARS 159


Ν (νι) νέο

Geneva Motor Show 2019 Πολλές και σημαντικές παρουσίες έλαμψαν και φέτος στο Διεθνές Σαλόνι της Γενεύης. Αυτοκίνητα σαν το ηλεκτρικό Kia e-Soul, το concept μοντέλο Cupra Formentor, η νέα Mercedes-Benz CLA Shooting Brake, το νέο Renault Clio αλλά και το άλλο γαλλικό υπερμίνι, το Peugeot 208 (αμφότερα έκαναν πρεμιέρα και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον φέτος στην ελληνική αγορά), το Pininfarina Battista που είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο στον κόσμο με απόδοση 1.900 PS, το άλλο υπεραυτοκίνητο του πανέξυπνου Σουηδού, του Christian Koenigsegg, με το συνεπίθετο Koenigsegg Jesko που αποδίδει από 1.280 έως 1.600 PS, η εντυπωσιακή Porsche 911 Cabriolet αλλά και το VW Passat που απενοχοποιεί το station wagon από το σύνδρομο του μάστορα, αυτά και άλλα πολλά, ήταν στη Γενεύη. Όπως και άπειρα SUV. Σε όλες τις παραλλαγές, για κάθε προτίμηση. Ναι, ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει SUV. Εκτιμάται πως το 2020 στην αμερικανική αγορά το 50% των πωλήσεων θα είναι τέτοια. Όμως δεν νοείται Γενεύη χωρίς supercars. Από τη Bugatti La Voiture Noire -που με έναν υπερβολικά κερδοσκοπικό τρόπο χρεώνει κάποια €17.000.000 για να έχει τον τίτλο του «ακριβότερου αυτοκινήτου στον κόσμο»- μέχρι όλη την ιταλική και γερμανική αφρόκρεμα.


ΚΙΑ e-Soul

Renault Clio

Audi e-tron Koenigsegg Jesko

Luca de Meo (SEAT)

VW Passat

Roel de Vries (Nissan)

Pininfarina Battista

BESTOFCARS 161


Ν (νι) νέο

Geneva Motor Show 2019

Porsche 911 Cabriolet Mercedes-AMG GT R Roadster Giorgetto Giugiaro (80), σχεδιαστής του 20ου αιώνα


Ferrari F8 Tributo

Bugatti La Voiture Noire - €17.000.000

BESTOFCARS 163


Ν (νι) νέο

Geneva Motor Show 2019

Alfa Romeo Tonale

Η Tonale, σχεδιασμένη από ελληνικό χέρι, είναι η concept πρόταση της Alfa Romeo για ένα Plug-in Hybrid SUV, ελαφρώς μικρότερο από την ήδη γνωστή Stelvio.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΩΚΗΣ

#Η ζωή του Έλληνα σχεδιαστή της Alfa Romeo Tonale

Συνέντευξη: 4Drivers.gr «Τα αυτοκίνητα που είχα αφίσα στο εφηβικό μου δωμάτιο ήταν μία Ferrari F40, μία Aston Martin Vanquish, ένα αγωνιστικό Volvo 850 BTCC και ένα Iveco Stralis» «Από πολύ μικρή ηλικία είχα αρχίσει να σκιτσάρω και να ασχολούμαι με τα αυτοκίνητα. Σημαντικός παράγοντας το ότι, χάρη στον πατέρα μου, υπήρχε πάντα ένα μηνιαίο περιοδικό αυτοκινήτου στο σπίτι» «Σπούδασα Βιομηχανικό Σχεδιασμό στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας-Κοζάνης και συνέχισα κάνοντας Μaster στο Σχεδιασμό Αυτοκινήτων στο I.E.D. (Istituto Europeo di design), στο Τoρίνo» «Στην Ελλάδα η αγαπημένη μου διαδρομή για οδήγηση ήταν στο Ντράφι, πίσω από την Πεντέλη, καθώς εκεί ''πειραματιζόμουν'' στα εφηβικά μου χρόνια. Εδώ κοντά, γύρω από το Toρίνo, έχει πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές. Θα ξεχώριζα τη Susa- Moncenisio, ειδικά με μία Giulia QV» «Δεν θεωρώ ότι η εξέλιξη του design στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 80 χρονια. Τουλάχιστον όχι όσο θα περίμενε κανείς. Τα πρόσφατα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επίλεξαν να κινηθούν σε πιο ασφαλή μονοπάτια»

«Όσον αφορά τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό αυτοκίνητο, θεωρώ πως, καθώς ζούμε στην ψηφιακή εποχή, δεν θα μπορούσε να ''γλιτώσει'' κι αυτό απ' την αλλαγή. Προς το παρόν, είμαι επιφυλακτικός, κυρίως για θέματα αξιοπιστίας. Καθώς τα πάντα θα βασίζονται σε κώδικα, δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι ασφαλή από διαδικτυακές επιθέσεις» «Είμαι υπέρ της αυτόνομης οδήγησης από τη στιγμή που δεν θα μου απαγορεύσουν να οδηγώ κανονικά και όποτε θέλω» «Αυτοκίνητα, όμως, που κατασκευάστηκαν για να σε μεταφέρουν από το σημείο A στο σημείο B, θα μπορούσαν να είναι αυτόνομα ώστε να είναι πιο σίγουρα και ασφαλή. Είμαι σίγουρος πως δεν θα λείψει σε κανέναν από τους ιδιοκτήτες τους η απόλαυση της οδήγησής τους...» «Σε ένα αυτοκίνητο εκτιμώ απεριόριστα το λεγόμενο ''χαρακτήρα''. Τόσο στην εμφάνισή όσο και στην οδική συμπεριφορά» «Το δυσκολότερο εμπόδιο στο δρόμο μου στο εξωτερικό ήταν ο ιδιαίτερα σκληρός ανταγωνισμός και η ζωή μακριά από φίλους και συγγενείς» «Ως εντονότερο χαρακτηριστικό μου θεωρώ, εκτός από το πείσμα, την αντιμετώπιση των καταστάσεων με χιούμορ»

Photo: Alfa Romeo / ΦΙΛΠΑ

BESTOFCARS 165


Ν (νι) νέο

Geneva Motor Show 2019

Μ

Μπορεί, όπως αναφέρθηκε, το ενδιαφέρον κάποιων μεγάλων κατασκευαστών να έχει μειωθεί για διεθνείς εκθέσεις, όμως το κοινό που επισκέφθηκε το Σαλόνι της Γενεύης έζησε το δικό του πάρτι. Είναι η λάμψη, τα φώτα, τα καλογυαλισμένα αυτοκίνητα, η αίσθηση της αποκλειστικότητας, οι ωραίες κοπέλες στα περίπτερα, η αίσθηση τού ότι «ήμουν κι εγώ εκεί». Ο κόσμος, τουλάχιστον όποιος μένει στην κεντρική Ευρώπη όπου οι μετακινήσεις προς τη Γενεύη είναι θέμα σαββατοκύριακου, συνέρρευσε για να δει από κοντά τα νέα μοντέλα. Είτε μπορεί να τα αποκτήσει είτε πήρε υλικό για να ονειρεύεται. Το 2019 επισκέφτηκαν τα 73,000 τ.μ. του GIMS (Geneva International Motor Show) 602.000 επισκέπτες. Κάποιοι 9% λιγότεροι σε σχέση με το 2018. Είναι αυτό ένδειξη μείωσης του ενδιαφέροντος; Θα δείξει. Όμως οι επισκέπτες απόλαυσαν 151 παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες ενώ το hashtag #gimsswiss χρησιμοποιήθηκε 345.000 φορές. Είναι, λοιπόν, το ίντερνετ. Οι τεράστιες δυνατότητες του έξυπνου κινητού με το οποίο είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, τα ολογράμματα που «μεταφέρουν» το αυτοκίνητο στα showrooms, οι μάσκες της Εικονικής Πραγματικότητας με τις οποίες οι νέοι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν και, τελικά, η νέα ψηφιακή εποχή. Η αυτοκίνηση άλλαξε. Και έχει ενδιαφέρον να δούμε προς τα πού θα πάει.

Σήμερα, κατά κάποιο τρόπο, όλοι είμαστε δημοσιογράφοι. Γράφουμε δημοσίως. Στο facebook, «ποστάρουμε» εικόνες στο Instagram, γράφουμε σχόλια κάτω από άρθρα, δημοσιεύουμε εικόνες. Ο τρόπος της διασποράς της είδησης, του νέου και ενδιαφέροντος αυτοκινήτου, έχει αλλάξει, με το έξυπνο κινητό σε ρόλο γραφίδας. Για μικρούς και μεγάλους. Όλο αυτό «ανάγκασε» και τους κατασκευαστές να επαναπροσδιορίσουν τα αυτοκίνητα που οδηγούμε.


BESTOFCARS 167


Ξ (ξι) ξανά;

Ξανά; Δυστυχώς, όχι. To Nissan GT-R δεν θα βγει ξανά


Ξ

BESTOFCARS 169


Ξ (ξι) ξανά;

Τ

Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο.

Η παγκόσμια αγορά των σπορ αυτοκινήτων βρίσκεται σε ύφεση. Για κάποιους, όπως το έγκυρο Business Insider, η γενικότερη αγορά αυτοκινήτου βρίσκεται σε ύφεση. Για παράδειγμα, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται σε «σοβαρή αδυναμία» να πληρώσουν τα δάνεια για αυτοκίνητα που έχουν αγοράσει.

οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν μία τόσο μεγάλη επένδυση με σοβαρό ρίσκο.

Στην Ευρώπη, επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει να αγοράζουν αυτοκίνητα. Προτιμούν τη χρήση. Και όχι την ιδιοκτησία.

Είναι, βλέπετε, τόσο κομβική η περίοδος της αυτοκίνησης που έρχεται -με ηλεκτροκίνηση, υβριδικά, αυτόνομα και όλη αυτήν την ψηφιοποίηση της οδήγησης- που ακόμα και ένα τέτοιο αυτοκίνητο, για το οποίο θα περιμέναμε πως θα έχει διάδοχο, καταλήγει να είναι ένα αμφίβολο project.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το ότι το σημαντικότερο σπορ ιαπωνικό αυτοκίνητο της δεκαετίας, το Nissan GT-R, δεν πρόκεται να αντικατασταθεί;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να πει κανείς από το 2013 και εντεύθεν, η κατηγορία των supercars έχει περάσει σε πιο υψηλό επίπεδο.

Γιατί, ναι, σωστά διαβάσατε. Το Nissan GT-R δεν θα έχει διάδοχο. Και απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες μας, είναι μία απόφαση οριστική και αμετάκλητη. Δυστυχώς.

Στο μεσοδιάστημα, έξυπνα η Nissan παρουσιάζει κατά καιρούς ειδικές εκδόσεις, όλο και πιο ιδιαίτερες, όλο και πιο exclusive, όπως η εικονιζόμενη που γιορτάζει τα 50 χρόνια του θρυλικού λογοτύπου της.

Μετά από δώδεκα χρόνια, μετά από το σημαντικότερο «άπερκατ» ενός σπορ ιαπωνικού αυτοκινήτου στο υπογάστριο των κορυφαίων προτάσεων του ιταλικού και γερμανικού ανταγωνισμού, έχει κριθεί πως

Όμως για πόσο καιρό ακόμα θα μπορεί να τρέφει το πιστό και ενθουσιώδες της κοινό με τέτοιες κινήσεις; Σαφώς και το GT-R εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ικανό και με μεγάλα περιθώρια αύξησης ισχύος αλλά ο νόμος του καπιταλισμού λέει άλλα. Oι εν δυνάμει πελάτες θα ήθελαν κάτι τελείως καινούργιο. Άλλωστε, από το 2007 που λανσαρίστηκε το GT-R, έχουν περάσει πολλά χρόνια. Κάπως έτσι, μάλλον τελειώνει η σκυτάλη ανάμεσα στα υπέροχα Nissan του παρελθόντος, όπως τα εικονιζόμενα Skyline GT-R. Αν και θέλουμε να πιστεύουμε πως αντί για το «τελειώνει» θα ήταν προτιμότερο το «διακόπτεται».


«Godzilla» με ιστορία

Photo: Nissan

Το GT-R απέκτησε το παρατσούκλι «Godzilla» λόγω της σαρωτικής του ικανότητας σε δρόμο και πίστες. Στο φόντο ο «πνευματικός του πατέρας», το Nissan Skyline GT-R, του 1969. Εξίσου επικό αυτοκίνητο.

BESTOFCARS 171


O (όμικρον) οδήγηση

Οδηγώντας το νέο Cupra Ateca

Μια νέα εποχή στην αντίληψη τού τι μπορεί να κάνει ένα SUV. Μπες μέσα και οδήγα. Photo: Cupra


Η θέση οδήγησης με τα υπέροχα μπάκετ καθίσματα του Cupra Ateca είναι ο καλύτερος τρόπος υποδοχής του ενθουσιώδους οδηγού. Welcome!


Ο (όμικρον) οδήγηση Το Cupra Ateca είναι ένα από τα πιο σπορ και γρήγορα SUV στην ευρωπαϊκή αγορά. Μία τελείως νέα εμπειρία στην κατηγορία.

Ο

προηγούμενος χρόνος, το 2018, ήταν το έτος «γέννησης» για το αυτοκίνητο που βλέπετε. Είναι το πρώτο μοντέλο της Cupra. Καταγράφεται ιστορικά. Εν έτει 2019 ξεκινά η σταδιοδρομία μίας ανεξάρτητης μπράντας με σπορ προϊόντα από το «οπλοστάσιο» της SEAT. Κοιτώντας το επιθετικό αμάξωμα του Ateca εξωτερικά, φαίνεται ξεκάθαρα η διάθεση αυτονομίας του Cupra Ateca. Δεν υπάρχουν άλλα λογότυπα, ούτε καν το όνομα του μοντέλου. Μόνο το νέο σήμα. Τίποτα άλλο. Στο πέρασμά του αφήνει τον κόσμο να αναρωτιέται. Σε επίπεδο τίτλων, μπορείτε να συγκρατήσετε πως το Cupra Ateca είναι ένα από τα πιο οδηγοκεντρικά και γρήγορα SUV στην ευρωπαϊκή αγορά. Μία τελείως νέα εμπειρία στην κατηγορία. Το «φοράς», ικανοποιεί τον ενθουσιώδη οδηγό και εκπλήσσει ευχάριστα τον ανυποψίαστο. Απόδοση 300 PS, ροπή 40,8 kgm, εκρηκτική επιτάχυνση από 0-100 km/h σε μόλις 5,2'', τελική 247 km/h και 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG με paddles, αποτελούν specs που ζηλεύουν σπορ κατασκευές. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα SUV, με χώρους, πλούσιο εσωτερικό με ιδιαίτερες επενδύσεις, ψηφιακό ταμπλό και οδηγοκεντρικό κόκπιτ με υπέροχα καθίσματα μπάκετ. Συνήθως, μάλιστα, τα τελευταία συνδέονται με ξεκάθαρες σπορ κατασκευές. Μόνο που με αναλογίες SUV, μια τέτοια ακριβώς περίπτωση είναι και το Cupra Ateca. Αν δει κανείς το big picture της ιστορίας, κάτω από το ιδιαίτερο αμάξωμα με τις μπρονζέ


Νέο, επιθετικό look με διαχύτη και σύστημα εξαγωγής που εκπέμπει ωραίο ηχητικό soundtrack. Αυτό το SUV φωνάζει «οδήγησέ με».

λεπτομέρειες σε τροχούς και λογότυπο, θα μάθει για την αποφασιστικότητα με την οποία οι Ισπανοί μπαίνουν στην αρένα των enthusiasts. Για παράδειγμα, ένα χρόνο μετά τη «γέννησή» της, η Cupra έχει εδραιώσει τη διοικητική της δομή και έχει αυξήσει το προσωπικό της κατά 50%, αποτελούμενη πλεόν από 70 αφοσιωμένους εργαζόμενους. Η μάρκα ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις το 2018 και αύξησε κατά 40% τις πωλήσεις των μοντέλων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τις

14.400 πωλήσεις. Η Γερμανία κατέκτησε την πρωτιά των πωλήσεων, με περισσότερα από 6.000 πωληθέντα οχήματα, ενώ η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσαν το βάθρο, ξεπερνώντας τις 1.500 πωλήσεις. Την ίδια στιγμή, εκτός από το Cupra Ateca και το Cupra Formentor, ένα concept car που θα είναι το μανιφέστο της μπράντας με 100% δικό του «DNA», σχεδιάζoυν να παρουσιάσουν τέσσερα νέα μοντέλα πριν από το 2020, προκειμένου να διπλασιάσουν τις πωλήσεις τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

BESTOFCARS 175


Ο (όμικρον) οδήγηση

O

Οδηγικά το αυτοκίνητο ενθουσιάζει. Χαμηλότερο κέντρο βάρους, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αναρτήσεις, διαφορετικά μενού οδήγησης και μία τετρακίνηση που «αρμέγει» κάθε χιλιοστό πρόσφυσης. Είναι μία εμπειρία οδήγησης που, φυσιολογικά, δεν αναμένεις από ένα SUV της μεσαίας κατηγορίας. Το Cupra Ateca έχει, όμως, αυτή τη διττή προσωπικότητα. Από τη μία, αξιοποιεί την τεχνολογική «εργαλειοθήκη» του γκρουπ και της τεχνογνωσίας του motorsport και, από την άλλη, καλωσορίζει πέντε επιβάτες με τη χρηστικότητα και τις συνδεσιμότητες ενός υπερσύγχρονου και μοντέρνου SUV. Η αρχή ενός νέου ταξιδιού στα νέα κεφάλαια της αυτοκίνησης.


Συμπερασματικά, το Cupra Ateca διαταράσσει το status quo που έχουμε συνηθίσει, προσφέροντας ένα μιξάρισμα επιδόσεων, απρόσμενης σπορ συμπεριφοράς και χρηστικότητας.

Οθόνη TFT, χαρτογραφήσεις ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού, paddles πίσω από το τιμόνι για το 7άρι κιβώτιο DSG και ένα σασί ρυθμισμένο σαν υπερυψωμένο hot hatch.

Μαζί, μια επέκταση προς τον πελάτη σε 210 αντιπροσώπους SEAT σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος της χρονιάς, με ειδικούς χώρους: τα Cupra Corners, με ειδικά ανταλλακτικά, αξεσουάρ, και προσεκτικά επιλεγμένα προϊόντα, σχεδιασμένα ειδικά για κάθε μοντέλο. Welcome!

Το Cupra Ateca αποδίδει 300 PS , επιταχύνει από 0-100 km/h σε μόλις 5,2'' και είναι φτιαγμένο για car lovers. Από car lovers. BESTOFCARS 177


Π (πι)

Π

πίστα

Στην πίστα με τις Alfa Romeo Λίγες εταιρείες στη σύγχρονη αυτοκίνηση διατηρούν τόσο ένθερμο κοινό όσο η Alfa Romeo. Kάθε χρόνο στην πίστα των Σερρών, οργανώνεται η ετήσια συγκέντρωση «πιστών» της. Αυτή είναι η εμπειρία εκ των έσω.

Photo: V27 Photography


BESTOFCARS 179


Π (πι) πίστα

Π Πολλοί είναι εκείνοι που λατρεύουν την ιστορία της Alfa Romeo. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ανάμεσα στην παλαιότερη ιστορία της μιλανέζικης φίρμας και το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της Alfa -αυτό που ορίζεται από την επανεμφάνιση των σύγχρονων Giulia και Stelvio- υπήρξε ένα μάλλον αδιάφορο μεσοδιάστημα.

Όμως, ανάμεσα στους δύο αυτούς χρονικούς πόλους, η σύνδεση είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ειδικά μεταξύ των «πιστών» φίλων της, των alfisti, που σε ετήσια βάση διοργανώνουν το συγκεκριμένο event. Για την ιστορία, αι ειδοί του Μαρτίου, το μέσον δηλαδή του μήνα Μάρτη, για τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα σήμανε και το τέλος του, μιας και δολοφονήθηκε στις 15 του μήνα. Σε αντίθεση, όμως, με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, για τους Έλληνες «λατίνους» alfisti, εδώ και 12 χρόνια, αι ειδοί του Μαρτίου σηματοδοτούν τη συγκέντρωση που περιμένουν εναγωνίως όλο το χρόνο. Φτάνοντας στην πίστα, οι πρώτοι κινητήρες ακούγονται ήδη να προθερμαίνονται. Φίλοι και γνωστοί, που συναντιόμαστε μια φορά το χρόνο, καταφθάνουν. Η μίξη βενζίνης, λιπαντικού και ελαστικού, αρχίζει να διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Για μία ακόμη φορά, κάποιοι νιώθουμε στο φυσικό μας περιβάλλον, στο «σπίτι» μας.

Η μίξη βενζίνης, λιπαντικού και ελαστικού στην πίστα αρχίζει να διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Alfisti όλης της επικράτειας, ενωθείτε.


BESTOFCARS 181


Π (πι) πίστα


Πολλές Alfa, κυρίως από τα `90s, και κάποια αγωνιστικά στα πιτς, τραβούν αμέσως το βλέμμα. Με μηχανικές κινήσεις, η φωτογραφική μηχανή έχει βγει απαθανατίζοντας κατασκευές μιας ιταλικής σχολής που αγαπήσαμε.

BESTOFCARS 183


Π (πι)

Π πίστα

Πάντα μια καλή Alfa Romeo είχε τον τρόπο της να δημιουργεί ενθουσιασμό. Η ιστορία της, από την αρχή της αυτοκίνησης, ήταν γεμάτη από ιδιαίτερα αυτοκίνητα, με προσωπικότητα και σχεδιαστικό χαρακτήρα. Η επανεμφάνιση της νέας Giulia έχει κομβική σημασία για τη φίρμα. Τόσο στο δρόμο όσο και στην πίστα των Σερρών, η εμφάνισή της ξεσηκώνει τον ενθουσιασμό ανάμεσα στους φίλους της εταιρείας.

Και μπορεί σε εμπορικό επίπεδο η Alfa να απέχει ακόμα από τους στόχους πωλήσεων που είχε ανακοινώσει στην πρόσφατη στρατηγική της, όμως η σύνδεση που δημιουργεί με τους κατόχους της είναι μοναδική. Είναι η κλασική, ιταλόφιλη, συνήθως αντιγερμανική, σχολή. Η Alfa εκφράζει την αντισυμβατικότητα, το ιδιαίτερον του πράγματος και, πλέον, δύο πολύ καλά νέα μοντέλα που φαίνεται να έχουν λύσει το υπαρξιακό ζήτημα της ποιότητας κατασκευής - στοιχείο που επί πολλά χρόνια απέτρεψε εν δυνάμει αγοραστές. H FCA, ο όμιλος Fiat Chrysler Automobiles που ελέγχει την Alfa Romeo, έχει ήδη ανακοινώσει την επιστροφή νέων μοντέλων. Οι GTV, η νέα 8C αλλά και η νέα Giulietta αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αυτοκίνηση χρειάζεται μια δυνατή και υγιή οικονομικά Alfa Romeo. Και χαιρόμαστε που αυτή επιμένει.


Στιβαγμένα αγωνιστικά λάστιχα, ανόθευτο μεταλλικό soundtrack, ιδιαίτερα αυτοκίνητα. Η Alfa Romeo έχει επιστρέψει. Και τη θέλουμε.

BESTOFCARS 185


Ρ (ρο) ρεκόρ

30 XΡΟΝΙΑ MAZDA MX-5 και η επιστροφή της αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα

Επί 30 χρόνιατο Mazda MX-5 έχει ορίσει την κατηγορία του σπορ, προσιτού αυτοκινήτου. Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, κατέχει το ρεκόρ του πιο ευπώλητου roadster στην ιστορία της αυτοκίνησης με περισσότερες από 1.000.000 πωλήσεις. Αυτή είναι η επετειακή έκδοση που γιορτάζει φέτος την επιτυχία.


Τριάντα ολόκληρα χρόνια είναι πολλά παραμένοντας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για τους φίλους της οδήγησης. Η Mazda το γιορτάζει με την ειδική επετειακή έκδοση MX-5 30th Anniversary Edition η οποία θα παραχθεί σε μόλις 3.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Η ειδική έκδοση θα είναι «μοιρασμένη» σε roadster και RF αμαξώματα και σε ένα μόνο χρώμα, το Racing Orange, που αποτίει φόρο τιμής στο εμβληματικό 787B που είχε κερδίσει τον αγώνα αντοχής στο Le Mans.

Η έκδοση MX-5 30th Anniversary Edition είναι διαθέσιμη με δίλιτρο κινητήρα απόδοσης 184 PS, καθίσματα της Recaro, σφυρήλατους τροχούς, αναβαθμισμένα αμορτισέρ και ανάλογες αισθητικές πινελιές. Αποκλειστικά σε χρώμα Racing Orange και 3.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Ανεξαρτήτως αυτής της επετείου, είναι ενθαρρυντικό και το γεγονός της επιστροφής της αντιπρσώπευσης της Mazda από τον Όμιλο Συγγελίδη, μετά από απουσία πέντε ετών από την ελληνική αγορά.

Επί του MX-5, ό,τι και να γραφτεί μάλλον είναι πλεονασμός. Αειθαλές, νεανικό, απλό, αξιόπιστο και fun to drive. Aπό τα αυτοκίνητα που πολλοί κατασκευαστές θα ήθελαν στη γκάμα τους. Χρόνια του Πολλά!

Photo: Mazda

Όπως ανακοινώθηκε φέτος την Άνοιξη, ο Όμιλος σταμάτησε τη συνεργασία του με τη Jeep (η οποία «περνά» στον έλεγχο της FCA) και στη θέση της (επί των καταστημάτων της Autoone, στις Λ. Κηφισίας και Λ. Βουλιαγμένης) θα διατίθεται ξανά η γκάμα της Mazda. Και επισήμως.

Ο ΔΙΘΕΣΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ MX-5

BESTOFCARS 187


Σ (σίγμα) σημαντικό

Η σημασία τού να συνεχίζεις. Πάντα. Η εξέλιξή σου για αυτά που αγαπάς συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Μην. Τα. Παρατάς. Το πιστεύουν και στα κεντρικά της Hyundai.


BESTOFCARS 189


Σ (σίγμα) σημαντικό

Hyundai Tucson Diesel

48v Hybrid

Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που συνδυάζει ένα diesel κινητήρα και ένα ήπιο υβριδικό (Mild Hybrid) σύστημα 48v. Το νέο Tucson, που είναι το best-seller της Hyundai στην Ευρώπη, τηρεί το motto που διαβάσατε στην προηγούμενη σελίδα: συνεχής εξέλιξη, νίκες στις λεπτομέρειες και κατάκτηση του στόχου που είναι να κάνει τις καθαρές τεχνολογίες προσβάσιμες σε ακόμα περισσότερους πελάτες. Στην περίπτωση του Tucson, ο συνδυασμός diesel και υβριδικής υποστήριξης μειώνει την κατανάλωση και τα CO2 μέχρι 7% χωρίς να θυσιάζεται η οδηγική απόλαυση.

Σημαντικό αυτοκίνητο σε μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία. Από μια εταιρεία που δεν τα παρατάει ποτέ.

Τo νέο Hyundai Tucson σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ευρώπη, κάτι που έχει ιδιαίτερη «απόχρωση» όσον αφορά τον οδηγικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Η ποιότητα σε υλικά και συναρμολόγηση είναι υπεράνω κριτικής ενώ είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε σύστημα infotainment και συνδεσιμότητες.

Photo: Hyundai

Σ

Ήδη από το 2018, το Tucson 48v Hybrid είναι διαθέσιμο με το 2λιτρο κινητήρα των 186 PS ενώ φέτος αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίστοιχη τεχνολογία και στο νέο diesel κινητήρα Smart Stream των 1.6 lt.


Τo Kona Electric είναι ένα από τα 30 νέα μοντέλα της εταιρείας που θα λανσαριστούν στην Ευρώπη μέχρι το 2021. Στόχος; Να καθιερωθεί η Hyundai ως η πρώτη Ασιατική εταιρεία σε πωλήσεις στην Ευρώπη

πράγματα που αξίζει να ξέρεις για το Hyundai Kona Electric 1

Είναι το πρώτο αμιγώς EV (Electric Vehicle) που παρουσιάστηκε παγκοσμίως στην κατηγορία B-SUV

2 5

Διαθέτει 470 km αυτονομίας

4

3

Επιταχύνει από 0-100 km/h σε μόλις 7,6''. Τρελό.

Φορτίζει το 80% των μπαταριών του σε λιγότερο από 1 ώρα

«Γυρνάει κεφάλια» Υπερμοντέρνα σχεδίαση, full LED φωτισμός, 21 διαφορετικοί εξωτερικοί χρωματικοί συνδυασμοί

6

Αεροδυναμική βελτιστοποίηση

8

7

Τεχνολογία αιχμής και συστήματα ασφαλείας

Αναμένεται τους προσεχείς μήνες. Just wait... BESTOFCARS 191


Τ (ταυ)

A τελειότητα


S

BESTOFCARS 193


Τ (ταυ) τελειότητα

25 χρόνια χωρίς την τελειότητα του Ayrton Senna da Silva

Τ


Born 21 March 1960, São Paulo, Brazil Died 1 May 1994, Bologna, Italy

Photo: Mark Wohlwender / institutoayrtonsenna.org.br

«Unable are the loved to die» Ο καλύτερος. Ο πιο αγαπητός. Ο μύστης. Ο ωραίος. Ο σταρ. Αλλά χωρίς σταριλίκι. Ο γεννημένος πρωταθλητής. Ο αφοσιωμένος. Μέχρι να τον χωρίσει ο θάνατος από την πίστα. Η σχέση του Ayrton Senna με το motorsport δεν ήταν για το χρήμα, τη ματαιοδοξία, τους χορηγούς, το άγχος απόδειξης. Ήταν ξεκάθαρα ερωτική, εσωστρεφής, απόλυτη, θρησκευτική. Εις μνήμην του. Είκοσι πέντε χρόνια μετά. Η Πρωτομαγιά του Μεγάλου. Και Τέλειου. Senna per sempre

BESTOFCARS 195


Τ (ταυ) τελειότητα

Ε

Είναι εύκολο να υποπέσει κανείς στο ολίσθημα της υπερβολής μιλώντας για τον Ayrton Senna. Ο πιο μυθικός οδηγός της Formula 1 δεν θα μιλούσε ποτέ για τον εαυτό του με διθυράμβους. Λοιπόν, πάρτε ανάσα γιατί η επόμενη πρόταση είναι μεγάλη. Ο Ayrton ήταν ταπεινός στο λόγο, με βαθιές παύσεις προτού αποκριθεί σε κρίσιμες ερωτήσεις, ένας άνθρωπος εσωστρεφής, μονομανής με την τελειότητα της οδήγησης, με αδιατάρακτη αυτοπεποίθηση στην τέχνη που μυστικά κατείχε, διαπνεόμενος από βαθιά θρησκευτική πίστη στα όρια της μεταφυσικής παραίσθησης, σφόδρα ανταγωνιστικός για το τελευταίο χιλιοστό της πίστας, βασιλιάς της βροχής, γλυκός στις εκφάνσεις και ατσαλένιος στη διεκδίκηση της νίκης, πρόωρα χαμένος στην Ίμολα, σημαδιακά συμβολικός. Όλα αυτά. Ο Senna άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του. Τόσο στο ίδιο το σπορ όσο και σε εκατομμύρια θαυμαστές του ως άνθρωπο και οδηγό. Αφ ης στιγμής έχουν γραφτεί τα πάντα για αυτόν, το μόνο «ηθικό δίδαγμα» είναι να «μπείτε» στο διαδίκτυο. Γκουγκλάρετε το όνομά του. Υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές. Την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, εμφανίστηκαν περίπου 27.900.000 αποτελέσματα στην αναζήτηση της Google. Aνακαλύψτε χαμένα videos. Δείτε τον να μεγαλουργεί. Και μετά βγείτε έξω. Οδηγήστε ταπεινά και με σεβασμό στο χάος που μας χωρίζει σε σχέση με αυτόν. Σαν μια πράξη ανάμνησης. Η δική μας 1η Μάη.


born

to

win

a tribute greatness to

BESTOFCARS 197


Τ (ταυ) τελειότητα

Cars and Girls Ο Senna ήταν περισσότερο ταγμένος στα πρώτα

«Women. Αlways in trouble with them but can't live without them» Ayrton Senna


Photo: Mark Wohlwender / institutoayrtonsenna.org.br

Τ

Το ενδιάμεσο παιδί μιας οικογένειας με την οποία ήταν στενά συνδεδεμένος. Γιος του Milton da Silva και της Neide Senna da Silva. Με μία μεγαλύτερη αδελφή, τη Viviane η οποία και διαχειρίζεται μέχρι σήμερα το Instituto Ayrton Senna, και έναν μικρότερο αδελφό, τον Leonardo. Λάτρεψε από πολύ μικρός τα αυτοκίνητα. Από τα τέσσερά του ήδη χρόνια άρχισε να εξασκείται στην τέχνη της οδήγησης με ένα αυτοσχέδιο kart. Στα επτά του οδηγούσε το τζιπ του πατέρα του και καθώς δεν έφτανε το αριστερό πεντάλ έμαθε να αλλάζει ταχύτητες χωρίς συμπλέκτη. Στα δεκατρία του άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες, στην πίστα του Interlagos, στη Βραζιλία. Ο Senna, που διετέλεσε και παντρεμένος στα είκοσι ένα του μόλις χρόνια με μια Βραζιλιάνα που ήξερε από μικρός, ήταν μάλλον ταγμένος περισσότερο στο σπορ. Η σύζυγός του δεν άντεξε την προσήλωσή του στους αγώνες. Όπως δήλωσε μεταγενέστερα, προφανώς πικραμένη, η Vasconcelos Souza, δεν έβαζε τίποτα πάνω από τους αγώνες.

Αργότερα αρραβωνιάστηκε, τα ξαναχάλασε και άρχισε μια «ειδική» διαδρομή με μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το γνωστό supermodel της εποχής Elle Macpherson (σ.σ. οποιαδήποτε ομοιότητα με το ομώνυμο εξάρτημα ανάρτησης είναι συμπτωματική). Την εποχή που σκοτώθηκε, την 1η Μαΐου 1994, είχε σχέση με τη βραζιλιάνα tv περσόνα και μοντέλο, Adriane Galisteu. H Adriane, πιθανότατα με οπορτουνιστική διάθεση, μετά το θάνατο του Senna φωτογραφήθηκε για το περιοδικό Playboy. Το τεύχος ξεπούλησε. Κάποια 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα. Όλοι ήθελαν να δουν το κορμί με το οποίο ξάπλωνε ο Senna τα βράδια στο κρεβάτι του. Η Adriane έγραψε και ένα βιβλίο, με τίτλο «My life with Ayrton Senna», αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή. Κινήσεις που αμφότερες, επίσης πιθανότατα, θα προκαλούσαν την αποστροφή του Ayrton, που πέρα από την εκ φύσεως σεμνότητά του προφύλασσε με ευαισθησίες την προσωπική του ζωή. Άλλωστε, όπως φέρεται, είχε δηλώσει: «Women. Αlways in trouble with them but can't live without them». Σοφόν.

BESTOFCARS 199


Τ (ταυ) τελειότητα Born in São Paulo Το πνεύμα του Senna κυκλοφορεί ανάμεσά μας

Τ


Photo: ayrtonsenna.com.br

O Ayrton ζει Η πόλη που γεννήθηκε, το São Paulo της Βραζιλίας, δεν θα χάσει ποτέ την αύρα του Ayrton. Πέρα από την ομώνυμη λεωφόρο που ονομάστηκε προς τιμήν του και πέρα από τα γκράφιτι στους τοίχους, το χαμόγελό του ζει στις ψυχές των Βραζιλιάνων. Ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς οι φτωχογειτονιές της χώρας και ο μυθικός πλούτος λίγων και ισχυρών ενώνονται σε έναν «Αμαζόνιο» ενθουσιασμού για τον ήρωα που συμβόλισε τις αντιφάσεις της ίδιας του της πατρίδας. BESTOFCARS 201


Τ (ταυ) τελειότητα Πτήση για Μονακό

Photo: ayrtonsenna.com.br

Ο μαγικός γύρος του Senna και το τούνελ του χρόνου

«And suddenly I realised that I was no longer driving the car consciously. I was driving it by a kind of instinct, only I was in a different dimension» Ayrton Senna


Τ Το Grand Prix του Mονακό αποτέλεσε ένα μυθικό μέρος για τον Ayrton. Με 6 νίκες στους στενούς δρόμους του παραμένει, ακόμα και σήμερα, ο απόλυτος πολυνίκης οδηγός στη συγκεκριμένη πίστα. Κάποιοι λένε πως περνούσε μόλις επτά εκατοστά από τις μπαριέρες εκεί που οι άλλοι χρειάζονταν τα διπλάσια, και ότι αυτό, βαθμιαία στη ροή του αγώνα, του έδινε ένα προβάδισμα. Στο Μονακό τίποτα δεν μπορούσε να αποσπάσει τη μοναδική αίσθηση χώρου που διέθετε ο χαρισματικός οδηγός. Ούτε οι ωραίες γυναίκες στις βεράντες ούτε οι φυσαλλίδες από τους αφρώδεις οίνους ούτε το χρήμα. Μόνο η νίκη. Εκεί όπου αυτοκίνητο και οδηγός ήταν σε απόλυτη αρμονία. Χορεύοντας σε τεντωμένο σχοινί, κάνοντας μικρές, ελάχιστες διορθώσεις για τη ρύθμιση της τροχιάς, με κάθε μικρομετρική κίνηση να επηρεάζει ανεπαίσθητα τη ροή. Υπήρξε ένας μαγικός γύρος του Ayrton Senna στο Mονακό, στις 14 Μαΐου του 1988. Ήταν τότε που είπε πως αισθάνθηκε σαν να βρισκόταν σε ένα τούνελ του χρόνου, σε μία επαφή με το Θεό, ένα κλικ πέρα από τό όριο της συνειδητότητας. Ήταν η ένωσή του εις σάρκαν μίαν με το αυτοκίνητο και το Θείο. Το εξομολογείται στο video.

BESTOFCARS 203


Τ (ταυ)

Κ

τελειότητα

Κανένα άλλο μονοθέσιο δεν συσχετίστηκε περισσότερο με τον Ayrton Senna από ό,τι η McLaren MP4/4 του 1988. Σχεδασμένη από τον Αμερικανό Steve Nichols, με τη βοήθεια του Τεχνικού Διευθυντή της ομάδας, Gordon Murray, ήταν το αυτοκίνητο με το οποίο ο Senna έγραψε τη δική του ιστορία. Η McLaren MP4/4, σε συνεργασία με το V6 turbo κινητήρα 1.5 lt της Honda που απέδιδε 659 PS, θεωρείται το πιο ισοπεδωτικά κυρίαρχο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1. Τη σεζόν του 1988 κέρδισε όλους τους αγώνες εκτός από έναν και διεκδίκησε όλες τις pole position εκτός από μία. Ποσοστό επιτυχίας το ασύλληπτο 98,3%. Kατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν, ο Ayrton Senna επαναπροσδιόρισε τα επιμέρους ρεκόρ καθώς οι 8 νίκες του «έσπασαν» το προηγούμενο ρεκόρ των 7 νικών που κατείχε ο Jim Clark (1963) και ο Alain Prost (1984). Όλα τα υπόλοιπα, οι στατιστικές, το βλέμμα του βραζιλιάνου, η τελειοθηρία της νίκης και, τελικά, ο ξαφνικός του θάνατος την 1η Μαΐου του 1994 με τη Williams να φεύγει προς τον τοίχο της στροφής Tamburello, στην Imola, με κάποια 307 km/h, είναι σκηνές από το trailer που ο καθένας μας έχει καταχωρημένες σε κάποιο φάκελο της μνήμης του. Ακόμα και σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια μετά, το όνομά του φέρει μία μεγάλη συναισθηματική βαρύτητα. Σε υλικό επίπεδο, έχουν μείνει τα memorabilia και τα αντικείμενα που συνδέθηκαν μαζί του. Για παράδειγμα, το κράνος που φορούσε στη σεζόν του 1990 δημοπρατήθηκε φέτος, στις 6 Φεβρουαρίου, έναντι €162.000. Ήταν η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για ένα κράνος. Αλλά ήταν το κράνος που φορούσε ο επίγειος «θεός» του motorsport. 25 χρόνια xωρίς την τελειότητα. Ayrton per sempre.

Photo: cars.mclaren.com


Η McLaren Honda που οδηγούσε ο «θεός»

Τ

Ισοπεδωτικά κυρίαρχη. Η McLaren MP4/4 ήταν το μονοθέσιο με το οποίο ο Ayrton Senna, στη σεζόν της Formula 1 του 1988, επαναπροσδιόρισε τα ποσοστά της νίκης επιτυγχάνοντας το ασύλληπτο 98,3%. BESTOFCARS 205


Τ (ταυ) τεχνολογία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ

#Ο Έλληνας πίσω από τη νέα Toyota Supra

Η Supra, ένα κοινό, τεχνολογικό project μεταξύ των Toyota και BMW που αναβιώνει ένα θρυλικό όνομα μετά από είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια, είναι ένα αυτοκίνητο που περιμέναμε καιρό. Ο Βασίλης Κόπελας εργάζεται στην «καρδιά» της αυτοκινητοβιομηχανίας, στα κεντρικά της Toyota Europe, στις Βρυξέλλες, συμμετείχε στη δημιουργία της Supra και είναι ο άνθρωπος ο σωστός για μία αποκλειστική, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο 4Drivers.gr

Π

Ποια ήταν η εμπλοκή σας στο project του αυτοκινήτου; Η δική μου η ενασχόληση είχε να κάνει με την οικονομικοτεχνική μελέτη για την είσοδο της 5ης γενιάς Toyota Supra στην ευρωπαική αγορά. Η ομάδα μου, δηλαδή, (Product Planning) μελέτησε, σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα της Ιαπωνίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το επίπεδο εξοπλισμού και της επιδόσεις που πρέπει να έχουν οι εκδόσεις της Supra. Στη συνέχεια, έκανε τις αντίστοιχες προτάσεις στη διοίκηση για την ανταγωνιστικότητα του μοντέλου σε σύγκριση με τον άμεσο ανταγωνισμό.


Διαβάστε περισσότερα για τον σχεδιαστή της Toyota Europe, κ. Βασίλη Κόπελα, σκανάροντας με το κινητό σας ή κλικάροντας εδώ

Photo: Αρχείο Β. Κόπελα

#Senior Product Planner στην Toyota Motor Europe NV/ SA

BESTOFCARS 207


Τ (ταυ) τεχνολογία Πώς αισθάνεστε βλέποντας ένα αυτοκίνητο να λανσάρεται και με τη δική σας σφραγίδα; Από το concept μέχρι τη μαζική παραγωγή οποιουδήποτε αυτοκινήτου, ασχολούνται μερικές εκατοντάδες άτομα και συνεργάζονται για το τέλειο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, η αίσθηση ότι η ομάδα σου είχε μια σημαντική συνεισφορά στην πολυαναμενόμενη 5η γενιά ενός τόσο θρυλικού μοντέλου που είχε σταματήσει να παράγεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, γέμισε με υπερηφάνεια όλη την ευρωπαϊκή ομάδα. Κάτι το οποίο ενισχύθηκε και από τα κολακευτικά σχόλια του Chief Engineer, Tetsuya Tada (επίσης «πνευματικού» πατέρα του Toyota GT86). Τι σας αρέσει ιδιαίτερα στη νέα Supra και τι, ίσως, θα αλλάζατε; Θα ξεχώριζα πέντε στοιχεία.Το πρώτο είναι ο εν σειρά 6κύλινδρος κινητήρας. Το δεύτερο είναι η κλασική διάταξη (κινητήρας εμπρός και κίνηση στον πίσω άξονα). Ως τρίτο, θα ήθελα να επισημάνω το σχεδιασμό της. Οι σχεδιαστές πήραν στυλιστικά στοιχεία από το A80 (Supra 4ης γενιάς), έτσι ώστε όταν ο κόσμος κοιτάζει το καινούργιο μοντέλο να μπορεί αμέσως να πει ότι είναι μία Supra. Η λεπτομέρεια στη σχεδίαση εκτείνεται ακομα και στο λογότυπο (το νέο «S» βασίζεται σε μια πραγματική, σχήματος S καμπή στην πίστα του Nürburgring). Το τελευταίο είναι το τέταρτο στοιχείο που μου αρέσει. Όσον αφορά το πέμπτο, η απάντηση είναι πιο σύνθετη, αφού παρατηρώντας τη σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία, υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανονισμοί που περιορίζουν τη δυνατότητά των κατασκευαστών να φτιάχνουν αυτοκίνητα με καθαρόαιμο σπορ χαρακτήρα. Έτσι, πιστεύω ότι η νέα Supra θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη από την Toyota για όσους απολαμβάνουν τον ήχο ενός 6κύλινδρου βενζινοκινητήρα που περιστρέφεται σε υψηλές στροφές (rpm).


DRIFT, BABY, DRIFT Παρακολουθώντας τα fora του διαδικτύου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την «υπερβολική» αισθητική της νέας Toyota Supra. Mάλλον, όμως, θα είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα έχουν κάτι να πουν για την κλασική συνταγή ενός σπορ αυτοκινήτου, ικανού να «καπνίζει» τα πίσω του λάστιχα. BESTOFCARS 209


Τ (ταυ) τεχνολογία

Τ

Τι σημαίνει η Supra για την Toyota;

Η Supra αποτελεί τη ναυαρχίδα των σπoρ κατασκευών της Toyota και την απόδειξη ότι σε μια εποχή όπου η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση, μία εταιρεία που πρωτοπορεί στα alternative powertrains, ακούει το κοινό της και επαναφέρει ένα παγκοσμίως επιτυχημένο μοντέλο που παραμένει πιστό στις καταβολές του. Κάποιοι πιστοί ακόλουθοι της Toyota εκφράζουν επιφυλάξεις για το ότι πρόκειται για ένα κοινό project με τη BMW και όχι ένα αυτόνομο της Toyota, στα πρότυπα της εμβληματικής Supra. Τι θα τους απαντούσατε; Δεν ήταν μυστικό ότι BMW και Toyota συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας των BMW Z4 και Toyota Supra, αντίστοιχα. Οι λόγοι πίσω από τη συνεργασία ήταν, σε μεγάλο βαθμό, οικονομικοί. Είναι μία αντανάκλαση της συρρικνούμενης παγκόσμιας αγοράς για σπορ αυτοκίνητα. Έτσι, δύο μεγάλοι κατασκευαστές συνεργάστηκαν για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας και να εγκρίνουν τις επενδύσεις.

Επίσης, οι δύο εταιρείες μοιράζονται πλατφόρμα (σ.σ. σασί) και κινητήρες, αλλά, οπτικά, υπάρχουν πολύ περισσότερες διαφορές σε σχέση με τις ομοιότητες. Το styling της Supra υπακούει στη γλώσσα σχεδιασμού που φέρει την ονομασία «Condensed Extreme», με μακρύ καπό, οροφή με διπλή καμπυλότητα και ενσωματωμένη πίσω αεροτομή. Το «Condensed Extreme» εκφράζεται με κοντό μεταξόνιο, χαμηλή και φαρδιά σιλουέτα και μεγάλους τροχούς 19 ιντσών που γεμίζουν τους θηριώδεις θόλους. Όλα αυτά συντελούν στην επίτευξη ενός βέλτιστου συντελεστή, της λεγόμενης «Χρυσής Αναλογίας». Χρυσή Αναλογία είναι ο λόγος μεταξύ μεταξονίου και μετατρόχιου και το τέλειο όριο κοιμαίνεται μεταξύ1,5 και 1,6. Η Supra πετυχαίνει λόγο 1,55. Ως γνωστόν επίσης, η Supra θα διατίθεται μόνο σε κουπέ αμάξωμα ενώ η BMW Ζ4 μόνο σε roadster. Ωστόσο, εκτός από τις στυλιστικές διαφορές, τα αυτοκίνητα έχουν πολύ διαφορετική οδηγική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους αντίστοιχους μηχανικούς. Ακολουθήσαμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο «στήσιμο» του αυτοκινήτου, και στη Toyota είμαστε σίγουροι ότι οι οδηγοί θα μπορέσουν αμέσως να παρατηρήσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο. Ενώ, δηλαδή, η Z4 που έχουμε οδηγήσει φαίνεται να είναι ένα σπορ, κομψό roadster, η Supra είναι ένα πολύ πιο εστιασμένο, σπορ αυτοκίνητο και έχει σχεδιαστεί για ένα εντελώς διαφορετικό κοινό. Ο Tada-san αλλωστε επιμένει ότι η Supra αποτελει «a Porsche’s killer». Ποιο ή ποια αυτοκίνητα θεωρείτε ανταγωνιστικά της Supra; Τα Porsche Cayman S, Audi TT RS και Renault Alpine A110.


Σε ποιο δρόμο θα επιλέγατε να οδηγήσετε τη νέα Toyota Supra; Η ομάδα της Toyota Gazoo Racing (σ.σ. το αγωνιστικό τμήμα της Toyota) συνέβαλε στην εκπόνηση των εκπληκτικών επιδόσεων της νέας Supra, δουλεύοντας εκτεταμένα στη διάσημη πίστα Nürburgring Nordschleife και στους γύρω δρόμους, στη Γερμανία, προκειμένου να επιτύχει τον πιο ευκίνητο, σταθερό και ικανοποιητικό χειρισμό. Εκεί, στο χώρο που «αναπτύχθηκε» και αισθάνεται «σπίτι» της, θα επέλεγα να κάνω τους πρώτους γύρους με το αυτοκίνητο παραγωγής. Πώς βλέπετε την εξέλιξη των σπορ αυτοκινήτων εν μέσω ηλεκτροκίνησης;

Photo: Toyota.com / Αρχείο Β. Κόπελα

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί συρρίκνωση της παγκόσμιας αγοράς σπορ αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα είναι να καθίσταται εξαιτερικά δαπανηρή η εξέλιξη νέων, σπορ οδηγοκεντρικών μοντέλων με προσιτή τιμή και δυνατές επιδόσεις. Αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο για τους κατασκευαστές αν αναλογιστούμε ότι οι Κοινοτικές Οδηγίες για μείωση εκπομπών ρύπων και βελτίωση την ποιότητας του αέρα στις αστικές περιοχές, έχουν άμεση επίδραση και στις οικονομικές ρυθμίσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που, ουσιαστικά, προτρέπουν τους καταναλωτές προς καθαρότερες και εναλλακτικές μορφές μετακίνησης (διάδοση της ηλεκτροκίνησης). Πιστεύω, όμως, ότι οι εταιρείες που παραδοσιακά διέθεταν σπορ DNA προσπαθούν να κρατήσουν το πιστό κοινό τους προσφέροντας, κατά καιρού,ς σπορ κατασκευές ακόμα και υπο τη μορφή συνεργασίας για να αποκτήσουν τις απαιτούμενες οικονομίες κλίμακας και να ελαχιστοποιήσουν το επενδυτικο ρίσκο. Μια τέτοια περίπτωση είναι η νέα Toyota Supra.

BESTOFCARS 211


Υ (ύψιλον) υπέρβαση

ΥΠΕΡΒΑΣΗ Από τον Alex Zanardi

Υ

Photo: BMW


«Όταν ξύπνησα και συνειδητοποίησα πως δεν έχω πόδια, δεν αναρωτήθηκα τι θα κάνω χωρίς πόδια. Αλλά τι χρειάζεται για να μπορέσω να συνεχίσω να κάνω όλα όσα θέλω» Αυτός σημαίνει Zanardi. Γίγας.

BESTOFCARS 213


Υ (ύψιλον) υπέρβαση

Υ

Υπήρξε μία ημερομηνία που δεν θα την ξεχάσει ποτέ ο Alex Zanardi. Ήταν ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς στο Πρωτάθλημα CART Series αλλά και με εμπειρίες από τη συμμετοχή του στη Formula 1. Η επίμαχη ημερομηνία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου του 2001. Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης. Ήταν η ημερομηνία της δικής του «καταστροφής». Ήταν μια τρομερή σύγκρουση στην πίστα EuroSpeedWay Lausitz, στη Γερμανία. Ως την τραγική εκείνη στιγμή, ο Zanardi ήταν στην 1η θέση του αγώνα. Φτάνει στο νοσοκομείο με λιγότερο απο ένα λίτρο αίμα στο σώμα του.

Επιβιώνει. Ξυπνά χωρίς κάτω άκρα. Η πρώτη του αντίδραση δεν ήταν να μοιρολατρήσει. Ήταν το να βρει τρόπο να πραγματώνει όλα εκείνα που θέλει, αλλά χωρίς τη βοήθεια των ποδιών του. Όσο απλά μπορεί να γράφεται κάτι τέτοιο. Ακολουθούν αλλεπάληλες εγχειρήσεις. Δυσπιστία. Σχεδιάζει μόνος του τα προσθετικά μέλη, μη μένοντας ικανοποιημένος από αυτά του εμπορίου, για να μπορέσει να ελέγχει ιδανικά το βάρος και την ακαμψία που θα του επέτρεπαν να αγωνιστεί ξανά. Ο Zanardi κάνει το αδιανόητο να φαίνεται φυσικό. Είναι το πάθος του για τη ζωή. Η υπέρβαση. Και για αυτό επιμένει. Και νικά.


Alessandro Zanardi Με τη BMW σύμμαχο στις ιδέες του, ξεκινούν το project της κατασκευής ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου το οποίο θα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών του. Του πρώτου αγωνιστικού που φτιάχτηκε ποτέ για έναν τέτοιο οδηγό. Σε λιγότερο από δύο χρόνια επιστρέφει σ' αυτό που αγαπούσε πιο πολύ. Στη θέση του πίσω από το τιμόνι. Το 2005 γίνεται ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που κερδίζει Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε αγώνα αυτοκινήτου. Το 2014, μετά από μία επιτυχημένη πορεία (που περιελάμβανε χρυσό

52 ετών, Ιταλός, επαγγελματίας οδηγός αγώνων, με χρυσό μετάλλιο στην Παραολυμπιάδα, τριαθλητής στο Iron man παραπληγικός, μαχητής εφ' όλης της ύλης. Δικαίως, το 2018, ο αστεροειδής 22517 πήρε το όνομά του.

μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 ως αθλητής χειρήλατου «ποδήλατου»), ανακοινώνει την επιστροφή του στους αγώνες αυτοκινήτου ως επαγγελματίας οδηγός. Ξανά. Φέτος, στις αρχές του 2019, συμμετείχε σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες του Πρωταθλήματος Αντοχής, στις 24 Ώρες της Daytona, με μια BMW M8 GTE. Ο Alex Zanardi ήταν πάλι εκεί, ακατάπαυστα μάχιμος και δυνατός. Ένα ζωντανό μάθημα για όλους μας που επί δεκαοκτώ χρόνια κάνει τη δική του υπέρβαση. Γίγας.

BESTOFCARS 215


Φ (φι) φως

Φως στα Μέγαρα To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2019 ξεκίνησε με πλήθος κόσμου, νότες αισιοδοξίας και supercars που έδωσαν ευρωπαϊκό «αέρα» στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων.

Photo: PhotoRally Press / Naughty's

Φ

Αρκούν δύο Lamborghini Huracan, μία Porsche GT3 Cup, μία Ferrari 458 Challenge και ένα «πολεμικό» Ford Fiesta για να γεμίσουν ασφυκτικά μία μικρή σχετικά πίστα, μόλις 2,100 μέτρων;

Όπως φαίνεται, η απάντηση είναι ναι. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί μία μακρά περίοδος «ξηρασίας».


Για τα χωροταξικά δεδομένα του Αυτοκινητοδρομίου Μεγάρων, η συνεύρεση πανίσχυρων αγωνιστικών supercars της κατηγορίας Formula Saloon μοιάζει με άλλη μία ελληνική υπερβολή.

Οι ελληνικοί αγώνες ταλαιπωρούνται επί χρόνια και η εικόνα συμμετοχών που παραπέμπουν σε Silverstone και Monza είναι, αν μη τι άλλο, ένα φωτεινό δείγμα.

Οι Huracan ST, η Porsche Cup και οι λοιπές συμμετοχές έχουν απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αναδείξουν το εύρος τους σε καταξιωμένες πίστες του εξωτερικού. Όμως, τόσο το νέο ρεκόρ πίστας που πέτυχε η Lamborghini γνωστού αγωνιζόμενου-επιχειρηματία «σπάζοντας» το 1 λεπτό ανά γύρο, όσο και το θέαμα αυτοκινήτων που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε επί ελληνικού εδάφους, είναι συνδυασμός που άσκησε μαγνητική έλξη στο διψασμένο κοινό των εγχώριων αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικοί αγώνες ταλαιπωρούνται επί χρόνια και η εικόνα συμμετοχών που παραπέμπουν σε Silverstone και Monza είναι, αν μη τι άλλο, ένα φωτεινό δείγμα. Παράλληλα, πλήθος άλλων αγωνιζομένων διατηρεί το πάθος του με άξιες συμμετοχές χαρίζοντας πολύ σασπένς σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, με τις διαφορές μεταξύ τους να κινούνται στα δέκατα των δευτερολέπτων. Όταν «τρελαίνονται» τα χρονόμετρα, ο κόσμος ακολουθεί. BESTOFCARS 217


Χ (χι) χρόνια

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, MICHAEL H Ferrari τιμά τα 50 χρόνια του Μεγάλου Άτυχου Φέτος, στι 3 Ιανουαρίου, ο Michael Schumacher έγινε 50 ετών. Σύμφωνα με τη Ferrari, είναι «ο μεγαλύτερος Ferrarista στην ιστορία». Τα γενέθλιά του, ο πιο επιτυχημένος οδηγός στα χρονικά της Formula 1, πιθανότατα τα πέρασε με την οικογένειά του. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το ατύχημά του κάνοντας σκι, το Δεκέμβριο του 2013, ήταν δραματικά καθοριστικό. Όμως, η επίσημη Ferrari δεν τον ξέχασε. Διοργάνωσε μία καταπληκτική έκθεση στο Μουσείο της εταιρείας, στο Μaranello, με τίτλο «Michael 50». Είναι μία εντυπωσιακά στημένη έκθεση που περιγράφει την ιστορία του Schumacher μέσα από τα μονοθέσια που οδήγησε, τα τρόπαια που κέρδισε και όλη τη διαδρομή που τον έκανε τον πιο πολυνίκη οδηγό στην ιστορία του θεσμού της F1 με 7 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 99 νίκες και 155 θέσεις στο βάθρο. Πλήθος κόσμου και άνθρωποι από τα Ferrari Clubs επισκέπτονται το Ferrari Museum για να δουν από κοντά τα συστατικά του θρύλου. Στους τοίχους υπάρχουν οι φράσεις «Keep Fighting» και «Never Give Up». Συνδέονται τόσο με τις ευχές προς τον Michael να συνεχίσει να πολεμά για τη ζωή όσο και με το ομώνυμο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα που συστάθηκε με αφορμή το ατύχημά του και δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιστήμες και η ασφάλεια στο δρόμο. Χρόνια Πολλά, Μεγάλε. Keep Fighting.

Photo: Ferrari


Χ Στο Hall of Victories εκτίθενται μερικά από τα πιο σημαντικά μονοθέσια που οδήγησε ο Michael Schumacher στα χρόνια της παρουσίας του στη Scuderia, το αγωνιστικό τμήμα της Ferrari.

BESTOFCARS 219


Ψ (ψι) ψηφιακό

Ο

Οθόνες παντού. Δεν νοείται κατασκευαστής σήμερα που να μην εξοπλίζει ακόμα και ένα μικρό μοντέλο του με μία ψηφιακή οθόνη.

Ψ

Το λεγόμενο infotainment -σύνθετη λέξη προερχόμενη από τα «information» και «entertainment»- είναι η νέα τεχνολογική «ομπρέλα» που στεγάζει όλες τις λειτουργίες ενός σύγχρονου αυτοκινήτου. Hχοσύστημα, πλοήγηση, εφαρμογές, φωνητικές ή κινηματικές εντολές, κλιματισμός και διαχείριση των υποσυστημάτων του αυτοκινήτου βρίσκουν την ψηφιακή τους σύνδεση μέσα στις οθόνες. Αυτές που μάθαμε να θέλουμε. Το πώς ο κάθε κατασκευαστής εφαρμόζει τη διεπαφή (interface) ή το πώς ενσωματώνει το σύστημα infotainment στο κόκπιτ, αποτελεί, πλέον, ένα κομβικό τμήμα στη σχεδίαση ενός αυτοκινήτου. Αλλά και σημαντικό για τις πωλήσεις του. Η αξιολόγηση των συστημάτων infotainment είναι ένα νέο ζητούμενο που απασχολεί τόσο τους δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου όσο και ένα εξειδικευμένο κοινό. Σύμφωνα με τις περισσότερες αξιολογήσεις που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, οι περισσότερες κριτικές τείνουν να συμφωνήσουν πως οι καλύτερς οθόνες (ακριβέστερα, συστήματα infotainment) είναι οι παρακάτω.

BEST DESIGN: VOLVO SENSUS

BEST INTERFACE: AUDI MMI

BEST USABILITY: FORD SYNC 3

BEST BUDGET: VW DISCOVER

BEST ACCESSIBILITY: HYUNDAI UVO

BEST CONTROLLER: BMW iDRIVE

BEST SHORTCUTS: PORSCHE PCM

BEST CONTENT: LEXUS ENFORM Πηγές: evo.co.uk / gearpatrol.com / boston.com


Photo: Daimler AG

ΨΗΦΙΑΚΕΣ

ΟΘΟΝΕΣ

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ

BEST OVERALL: MERCEDES-BENZ USER EXPERIENCE (MBUX)

Το συνολικά καλύτερο σύστημα infotainment της αγοράς. Εντυπωσιακά γραφικά, ευκολία στη χρήση και κομψή ενσωμάτωση στο ταμπλό. Η νέα λειτουργία «Hey Mercedes» απαντά στις φωνητικές εντολές με ταχύτητα και ενισχύει τη διαδραστική εμπειρία. Το MBUX διατίθεται από τη νέα Mercedes-Benz A-Class ενώ μόλις κέρδισε το βραβείο Edmunds Tech Driven Award, ως το πιο πρωτοποριακό σύστημα infotainment για το 2019. BESTOFCARS 221


Ω (ωμέγα) ωδή

Ωδή στους κινητήρες της χρονιάς


International Engine Of The Year Awards 2018 Τα Όσκαρ των κινητήρων

Σ

Στα International Engine Of The Year Awards 2018, εκλέκτορές του είναι 58 δημοσιογράφοι του Ειδικού Τύπου, από 31 χώρες. Αυτά τα βραβεία έχουν τον τρόπο να γράφουν ιστορία, ενώ βραβεύουν τους καλύτερους κινητήρες ανά κατηγορία.

Photo: Media Press

Για παράδειγμα, ο V8 3,9 λίτρων -των 488 GTB, Spider και Pista- είναι μόλις ο δεύτερος κινητήρας στην ιστορία των International Engine of The Year Awards που καταφέρνει να κάνει το three-peat, κατακτώντας για τρίτη συνεχόμενη φορά την κορυφή. Επίσης, σε μια ειδική ψηφοφορία -με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών του διεθνούς θεσμού- το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο της Ferrari κατέκτησε και τον τίτλο τού καλύτερου κινητήρα της εικοσαετίας, υποσκελίζοντας τους προηγούμενους νικητές του διαγωνισμού - όπως τον BMW M 3,2 λίτρων, τον 1000άρη 3κύλινδρο της Ford ή τον περιστροφικό κινητήρα της Mazda. Όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε στην πρώτη θέση, τόσο της κατηγορίας κυβισμού του όσο και αυτής του κινητήρα επιδόσεων της χρονιάς. Τα βραβεία για τη Ferrari δεν σταματούν, όμως, εδώ. Ο νέος V12 της 812 Superfast κέρδισε

τόσο τον τίτλο στην κατηγορία κυβισμού άνω των 4 λίτρων, αλλά και αυτόν του καλύτερου νέου κινητήρα της χρονιάς. Στα αξιοσημείωτα του φετινού διαγωνισμού δεσπόζει η αναρρίχηση του μικρού 3κύλινδρου συνόλου της VW στην κορυφή της κατηγορίας έως 1.000 κ.εκ., αλλά και το εντυπωσιακό πλασάρισμα του ηλεκτρικού κινητήρα της Tesla στην 4η θέση της γενικής κατάταξης. Παράλληλα, διατήρησε την πρωτιά στις κατηγορίες τού ηλεκτρικού και του «πράσινου» κινητήρα. PSA, BMW, Porsche και Audi συμπληρώνουν τους νικητές των επιμέρους κατηγοριών για το 2018, στα άτυπα Όσκαρ της αυτοκίνησης.

BESTOFCARS 223


Ω (ωμέγα) ωδή VW-SEAT-AUDI-SKODA 999CC THREE-CYLINDER TURBO Volkswagen Golf, Up, Up GTI, Polo, T-Roc, Audi A1, A3, Q2, Seat Ibiza, Arona, Toledo, Ateca, Leon, Skoda Fabia, Rapid, Karoq 115 PS / 200 Nm

PSA PEUGEOT CITROËN 1.2-LITRE THREE-CYLINDER TURBO Peugeot 208, 308, 2008, 3008, 5008, Citroen C3, C4, C4 Cactus, C-Elysee, C4 Picasso, C4 Grand Picasso, DS3, DS4, Opel Crossland X, Grandland X 110 PS / 20,6 Nm &130 PS / 230 Nm

BMW 1.5-LITRE THREE-CYLINDER ELECTRIC-GASOLINE HYBRID BMW i8 Coupe / Roadster 374 PS / 58,1 Nm (συνδυαστικά)

PORSCHE 2-LITRE TURBO Porsche 718 Boxster, 718 Cayman 300 PS / 380 Nm


AUDI 2.5-LITRE FIVE-CYLINDER TURBO Audi RS3, TT RS, RS Q3 400 PS / 480 Nm

PORSCHE 3-LITRE SIX-CYLINDER TURBO Porsche 911 Carrera, 911 Carrera 4, 911 Carrera S, 911 Carrera 4S, Carrera GTS, Carrera 4 GTS 450 PS / 530 Nm

FERRARI 6.5-LITRE V12 Ferrari 812 Superfast 800 PS / 718 Nm

TESLA FULL-ELECTRIC POWERTRAIN Tesla Model S, Model X, Model 3 258 - 423 PS / 430 - 660 Nm

BESTOFCARS 225


Ω (ωμέγα) ωδή and the Oscar goes to...

καλύτερος κινητήρες της χρονιάς & καλύτερος κινητήρας της 20ετίας

FERRARI 3.9-LITRE TWIN-TURBO V8

Ferrari 488 GTB/Spider/Pista 710 PS / 770 Nm


Κ

Κινητήρας με πραγματικά εκρηκτικές επιδόσεις και μοναδικά χαρακτηριστικά που του έδωσαν τον επίζηλο τίτλο του Κινητήρα της 20ετίας. Ναι, έχει turbo, απογοητεύοντας ίσως τους φανατικούς πιστούς των «ατμοσφαιρικών» Ferrari. Η επιτάχυνση της Ferrari 488 (και των παραλλαγών της που εφοδιάζονται με τον ίδιο κινητήρα) από τα 0 στα 100 km/h χρειάζεται μόλις 2,9'', ενώ από το 0 στα 200 χρειάζεται 7,8''. Ως γνωστόν, το 0-200 είναι η τιμή που είναι και η πιο σημαντική σ' αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων. Η τελική της ταχύτητα είναι 340 χλμ/ώρα. Επίσης, μπορεί η Ferrari να μην το παραδέχεται, όμως το γεγονός ότι έχει ακριβώς την ίδια απόδοση με την 488 Pista «μαρτυρά» ότι μάλλον πρόκειται για τον ίδιο κινητήρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μέγιστη ροπή στην Pista είναι διαθέσιμη από τις 3.000 rpm. Δεν είναι υβριδικός κινητήρας, δεν είναι ηλεκτρικός, καίει βενζίνη. Sorry. Αν σταθείς δίπλα του την ώρα που επιταχύνει, θα πειστείς και εσύ, δύσπιστε, πως το μέταλλο μπορεί να έχει τη δική του συμφωνική ορχήστρα. Τελευταία ωδή. Ακούστε την όσο κυκλοφορεί ακόμα ανάμεσά μας.

BESTOFCARS 227BESTOFCARS 229


4Drivers.gr #Premium Editions #Journalism with Attitude