Page 1

brandbook

2009


Tartalomjegyzék márkastratégia

vizuális identitás

grafikai megjelenés

- vízió

az alap jel

névjegykártya

- misszió

a fekete-fehér jelek

levélpapír

- értékek

a fürdôk logói

boríték

- pozíció

a jelek mérete

elválasztó oldal

identitás

a jel színe

- kultúra

a fürdôtípusok színkódjai

- esszencia

a jelek betûtípusa

- szlogen

a márka betûcsaládja

- rítus, jelkép

a jel környezete

- értékek

grafikai motívum

guide - írásban, szóban - célcsoport - képben márkapiramis

2009

SocialBranding


StratĂŠgia


stratégia

identitás

guide

- vízió - misszió - értékek - pozíció

Mindennap A fürdôkultúra évszázadok óta az életünk, kultúránk része, büszkék vagyunk rá, közös hétköznapi kincsünk. Egyszerre izgalmas és megnyugtató, modern és hagyományos, mindennapi és különös.

Egy másik világ, mely karnyújtásnyira van tôlünk. A fürdô egészség, kikapcsolódás, pihenés. Egészségünk forrása, hétköznapi közösségi élményeink, az aktív és passzív pihenés, a gyógyulás és az egészség megôrzésének tere. Gondolatok, elmélkedések és baráti beszélgetésekben megfogalmazódott életigazságok szülôhelye. Bulik, nevetés, randizás helyszíne. Üzleti megbeszélések tere és üzleti ötletek bölcsôje. A fürdô a mi mindennapunk, állandóan változó és általunk belakott közösségi tér. A tiéd és az enyém. A miénk ma, holnap és holnapután.

A fürdô: 2009

kultúra. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- vízió - misszió - értékek - pozíció

Pihenés a városban Természetes és kötöttségek nélküli mindennapi tevékenység. Kikapcsolódás, sportolás, beszélgetés, családi élmény vagy szórakozás. Lelkiállapot. Pihentet, ellazít, gyógyít és feltölt, elfáraszt és megnyugtat. „Az” amire „használjuk”, nincsenek kötöttségek, nincsenek kötelezô érvényû szabályok.

Mindennapi rutin része, nem különleges, mégis más, mindannyiunk tere, akár otthon a nappali. Hangulatok alakítják és formálják, jókedvet vagy komolyságot visznek bele. A fürdô díszlet, a fürdôzés maguk az emberek.

A fürdô: 2009

pihenés. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- vízió - misszió - értékek - pozíció

Élet(forma) Hétköznapi, egyszerû, ismerôs és elérhetô környezet, akár az otthonunk, melyet lelkiállapotunkkal, gondolatainkkal mi rendezünk be.

A testi és lelki egészség egyik szimbóluma és megteremtôje. Test és lélek közös gyógyítója. Egyszerre tudományos és megfoghatatlan, egyszerû és varázslatos. Béke vagy pezsgés, nevetés vagy komoly beszélgetés. Mindennapjaink része, itt, ebben a városban: Budapesten. Reggel, délben, este. Gôzben, ötvenes medencében, strandon, szaunában, napozóteraszon, masszázsban, gyógyvízben és a gyerekmedencében. Életforma: a mi életformánk.

A fürdô: 2009

mi vagyunk. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- vízió - misszió - értékek - pozíció

Köz(szolgálat) A budapesti fürdôzés közkincs, mindenki számára elérhetô, hozzáférhetô, megközelíthetôségi és anyagi értelemben egyaránt. Így minden budapesti és vendég adott hangulatának, igényének megfelelô adottságú helyszínt választhat.

A fürdô budapesti közjószág, a város szolgáltatása és városi szolgáltatás, látványosság, közösségi tér és szolgáltatás egyszerre. A fürdôk, a strandok fenntartása a közjót, a város lakóinak életminôségét szolgálja.

A fürdô: 2009

közjó. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- vízió - misszió - értékek - pozíció

Mindennapok Világa Mindennapjaink része, mint az evés, az ivás, a beszélgetés, a pihenés, a kávé, a tea – a tartalmas mindennapi együttlét egyik kézenfekvô formája. Olyan hely, mint a kávézó vagy sörözô, ahol találkozni szoktunk barátainkkal; mint a kedvenc vendéglô, ahova a családdal, üzleti partnerekkel járunk; a közeli park, ahova kiülünk, ahol sétálunk; a mozi, ahova beugrunk egy jó filmre.

Mindennap elvarázsol, ellazít, pihentet és feltölt – egyedi és köznapi, mert az életünk része.

Budapest fürdôi:

2009

a miénk. SocialBranding


Identitรกs


stratégia

identitás

guide

- kulúra - esszencia - szlogen - rítus, jelkép - értékek

Élményt adunk A fürdô egyszerre régi és új. Hagyományos történeti értékek hordózója, benne jelenik meg és ad teret közös budapesti múltunk darabjainak. Emlékhely és az emlékek helye, Szulejmán és Musztafa, Mária Terézia és Kitaibel Pál, Zsigmondi Vilmos és Ady Endre, Rejtô, Kosztolányi, Karinthy és Babits, Kertész és Eszterházy, a ma mûvészeinek, íróinak, tudósainak helye. Folyamatosan

változó, mégis állandó

otthon, melyet budapestiek töltenek meg élménnyel, hanggal, képpel, szavakkal, önálló nevekkel, jelekkel. Ritmusa, nyelve, hangja, múltja és jelene van. Lehet róla mesélni és maga is mesél, nem megkülönböztet, hanem összehoz, nem elválaszt, hanem összeköt, közösséget teremt. Mai, helyi, és idôtlen, budapesti, magyar és nemzetközi. Identitásunk, vizuális megjelenésünk ezt fejezi ki.

A fürdô:

2009

Budapest. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- kulúra - esszencia - szlogen - rítus, jelkép - értékek

(Lét)elem Egészséges és tartalmas kikapcsolódás, együttlét, megfizethetô élmény és rutin a mindennapokban. Önmagunk kiteljesítése: mindennap.

A budapestiek

2009

lételeme. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- kulúra - esszencia - szlogen - rítus, jelkép - értékek

Szlogen:

A város megpihen Szlogenünk is közérthetô, közvetíti értékeinket.

Megszólít és bevon, magában foglalja a budapesti fürdôk egyediségét, a fürdôzés közelségét és elérhetôségét. A pihenés lehetôségét egy nagyváros közepén, akár minden nap.

2009

SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- kulúra - esszencia - szlogen - rítus, jelkép - értékek

Reggel: ébredünk, mozgunk, beszélgetünk, pihenünk és felfrissülünk; Napközben: beugrunk, beszélgetünk, sportolunk, gyógyulunk, ellazulunk, megpihenünk; Este: beszélgetünk, sportolunk, pihenünk, ellazulunk, felfrissülünk, elengedünk, lezárunk; Éjjel: felpörgünk, szórakozunk, élményt szerzünk.

A fürdôben:

2009

élünk. SocialBranding


stratégia

identitás

guide

- kulúra - esszencia - szlogen - rítus, jelkép - értékek

Hétköznapi Egyszerû Hétköznapi Egyszerû

Hozzáférhetô Hozzáférhetô Hétköznapi Hétköznapi Hétköznapi Kulturált Egyszerû Egyszerû Egyszerû Hozzáférhetô Hétköznapi Hétköznapi Kulturált Valóságos etô Hozzáférhetô Hozzáférhetô Egyszerû Hozzáférhetô Hozzáférhetô Reális Egyszerû Hétköznapi Kulturált Kulturált Kulturált Reális Kulturált Valóságos Hozzáférhetô Reális Egyszerû Hozzáférhetô Megbízható Egyszerû Valóságos Valóságos Valóságos Kulturált Kulturált Valóságos Egészséges Hiányzik ha nincs Hozzáférhetô Valóságos Reális Reális Reális Reális Reális Megbízható Kulturált Kulturált Valóságos Valóságos Egészséges Ismerôs, ó Megbízható Megbízható Reális Reális Megbízható Megbízható Hiányzik ha nincs Egészséges Valóságos Egészséges Egészséges Egészséges Egészséges Egészséges Ismerôs, Reális Megbízható Megbízható Megbízható Hiányzik ha nincs Strukturáló Ismerôs, Ismerôs, Egészséges Egészséges Ismerôs, Ismerôs, Meghatározó Megbízható nyzik ha Hiányzik nincs Hiányzik ha nincs ha nincs Hiányzik ha nincs Hiányzik ha nincs Strukturáló Egészséges Ismerôs, Ismerôs, Ismerôs Meghatározó Élet része Strukturáló ló Strukturáló Strukturáló Hiányzik ha nincs Hiányzik ha nincs Strukturáló Strukturáló Identitás része Ismerôs, Meghatározó Meghatározó Meghatározó Meghatározó Élet része Élet része Hiányzik ha nincs Meghatározó Strukturáló Identitás Strukturáló része Életforma Élet része Élet része Meghatározó Meghatároz Élet része Életforma Élet része Strukturáló dentitás Identitás része Identitás része része Identitás része Identitás része Életforma Meghatározó Élet része Élet része Életforma Életforma Identitás része Identitás rész Életforma Életforma Élet része

Hétköznapi Egyszerû Egyszerû

Identitás része

Életforma

Identitás része

Hétköznapi

Életforma

Életforma

2009

SocialBranding


stratégia

identitás

guide - írásban, szóban - célcsoport - képben

Hétköznapian, egyszerûen fogalmazunk. Nem tudományos, hanem közérthetô nyelven beszélünk, lehetôleg többes szám elsô személyben fogalmazunk. Szlogenünkkel is így szólítunk meg. Épület(ek) helyett emberekrôl, fürdôk helyett a fürdôzôkrôl beszélünk. Szövegeinkben az épület tér, kiegészítô, látvány és nem látványosság. Az élményrôl, az érzésekrôl, a test és a lélek örömeirôl beszélünk.

Mindig történetet mesélünk, nem bemutatunk, hanem megélhetôvé teszünk. Internetes felületünkön szintén az emberekhez szólunk, választási lehetôséget kínálva nekik, hogy céljaik, hangulatuk, társaságuk szerint dönthessenek a fürdô választásáról. Közérthetôen, egyszerûen.

Gellért fürdô Milyen a fürdô?- Gyógyfürdô Kivel?- barátokkal, üzletfelekkel, egyedül Stílus? - patinás, különleges Belépô ára?- 2500-3000 Mikor? - Ha igényes környezetben szeretném kipihenni magam, magas szintû szolgáltatásokat igénybe véve Idôtöltések/Szolgáltatások?- Masszázs, szauna, gyógykezelések stb. Hangulat?- Emelkedett, elegáns 2009

SocialBranding


stratégia

identitás

guide - írásban, szóban - célcsoport - képben

Vendégeink nagycsaládosok, komoly üzletemberek, gyógyulni vágyó nyugdíjasok, szórakozni, kikapcsolódni vágyó fiatalok. Mindenkit szívesen látunk, vendégszeretôek vagyunk, ha kell gondoskodunk, ha kell gyógyítunk. Adhatunk örömet, nevetést, egészséget, adhatunk üzleti értéket, pihenést, csendet, harmóniát, diszkréciót. Nálunk minden pillanatban közösség születik, mely bôvül, pulzál, él: „ez a legjobb Budapest”, itt és ezért érdemes itt élni, ide látogatni, belépni a közösségbe, részének lenni, elmenni, emlékezni, itt maradni, visszatérni.

turisták

akihez közvetetten szólunk másodlagos célcsoportunk

menedzserek

elsôdleges célcsoportunk

fiatalok

akihez közvetlenül szólunk

2009

véleményformálók (közéleti szereplôk, mûvészek)

idôsek

betegek

egészségtudatosak értelmiségiek

ínyencek

SocialBranding


stratégia

identitás

guide - írásban, szóban - célcsoport - képben

Közösség Képeink emberekrôl szólnak. Nem épületeket, hanem fürdôzôket mutatunk, az élményt, az örömöt, a lazulást, a mozgást és az egészséget. Inkább közelieket alkalmazunk, a részleteket mutatjuk, ritkán totálokat, gyakrabban egy-egy részletet, kézzelfogható, egyedi élményt, az épületek apró, ritka részleteit. Arcokat, érzelmeket, élményeket mutatunk.

Az élményt mutatjuk: a szeretetet, a gondoskodást, a gyógyulást, az ellazulást. Képeink dinamikusak, a kép a kiragadott idô egy pillanata, nem megmerevedett, állandó jelen. Fényeink szórtak, melegek, színeink pasztellek, nem harsányak.

A fürdôben: 2009

élünk. SocialBranding


Márkapiramis

márka esszencia A budapestiek lételeme

márkaszemélyiség megbízható, egészséges, ismerôs, varázslatos, magabiztos

alap márkaérték egyszerû, hozzáférhetô, kulturált, valóságos, kényeztetô, divatos

márkaelôny a mindennapi rutin egészséges és tartalmas része, egészséges, megfizethetô, pihentetô.

2009

SocialBranding


vizuรกlis identitรกs

2009

SocialBranding


Az alap jel

Ez a FÜRDÔ BUDAPEST alap színes logója. Ez hordozza a márka személyiségét. A márkakommunikáció elsôdleges eszköze. 2009

SocialBranding


A fekete-fehér jelek

Bizonyos környezetben a logó használata elengedhetetlen FEKETE-FEHÉRBEN. 2009

SocialBranding


Fürdôk logói strand

gyógyfürdô

fürdô

A fürdôk mindegyike az anyavállalat logójából képzett saját jelet kap, mely funkciójukban is különbséget jelöl közöttük. 2009

SocialBranding


A jelek mérete

10 mm

A FÜRDÔ BUDAPEST logó legkisebb mérete 10 mm. Maximális méret nincs meghatározva, bármilyen méretre felhúzható. 2009

SocialBranding


A jel színe

CMYK: 90,70,0,0 Pantone: 2728 EC RGB: 39,92,171 A FÜRDÔ BUDAPEST logó csak az elôírt színben használható. 2009

SocialBranding


A fürdôtípusok színkódjai A fürdôk kommunikációja során e három színnel jelöljük, hogy az adott fürdô melyik fürdôtípusba tartozik.

2009

CMYK: 89,0,11,0 Pantone: 312 EC RGB: 0,179,220

CMYK: 35,0,100,0 Pantone: 382 EC RGB: 179,210,52

CMYK: 68,34,0,0 Pantone: 279 EC SocialBranding RGB: 82,145,205


A jelek betûtípusa

Dessau Zukunft Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz A FÜRDÔ BUDAPEST márka hivatalos betûtípusa a Dessau. Ezen belül a logókban a ZUKUNFT betûkészletet használjuk. A betûcsalád Kóthay Gábor, nemzetközi hírû, magyar betûtervezô munkája. 2009

SocialBranding


A márka betûcsaládja Dessau Alt Dessau Drei Dessau Fein Dessau geometrik Dessau Neu Dessau plakat Dessau Regular

Alt Drei Fein geometrik Neu plakat Regular

Dessau Zukunft

Smallcaps Stenzil Zukunft

Dessau Zwei

Zwei

Dessau Smallcaps Dessau Stenzil

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

Aa Bb Cc Dd Ee Ff Gg Hh Ii Jj Kk Ll Mm Nn Oo Pp Qq Rr Ss Tt Uu Vv Ww Xx Yy Zz

A DESSAU betûcsalád tág teret ad a késôbb bevezetett almárkák megkülönböztetésére úgy, hogy mégis egységben tartja a látványt, a stílust. 2009

SocialBranding


A jel környezete

x/2

x/2

x

x/2

x/2

A logó környezetében mindenképp szabadon kell hagyni a szürkével jelzett területet, hogy a logó érvényesülni tudjon. A jel mérete az az etalon, amely segítségével kijelölhetjük a környezetet. 2009

SocialBranding


Grafikai motívum

Sajátos és egyedi motívumként használható a logó figurális része. Mûködhet önálló vizuális elemként, mintaként. 2009

SocialBranding


grafikai megjelenĂŠs


Névjegykártya_1

Ferenci Tibor vezérigazgató 1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 m: 06 20 777 888 e: ferenci.tibor@furdo.hu www.furdobudapest.hu

Ferenci Tibor vezérigazgató 1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 m: 06 20 777 888 e: ferenci.tibor@furdo.hu www.furdobudapest.hu

Ferenci Tibor vezérigazgató 1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 m: 06 20 777 888 e: ferenci.tibor@furdo.hu www.furdobudapest.hu

2009

SocialBranding


Levélpapír_1 1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 www.furdobudapest.hu

Ferenci Tibor vezérigazgató 1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 m: 06 20 777 888 e: ferenci.tibor@furdo.hu www.furdobudapest.hu

elôoldal

2009

második oldal

SocialBranding


Boríték

1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 www.furdobudapest.hu

2009

SocialBranding


Elválasztó oldal 1138 Budapest, Népfürdô u. 38. t: 06 1 366 54 22 f: 06 1 366 54 20 www.furdobudapest.hu

2009

SocialBranding


A brandbookot a FÜRDÔ BUDAPEST munkatársainak közremûködésével a B&P SocialBranding készítette: Balogh Tímea (SB) Bognár Attila (F) Bojár Iván András (F) Boroznaky Árpád (F) Braun Róbert (SB) Czeizler Krisztina (SB) Deák Zsuzsanna (SB) Farkas Dániel (SB) Ferenci Tibor (F) Hámori Viktoria (F) Keltai Ágnes (SB) Narancsik Ágota (F) Nádasi Tamás (F) Rippel Veronika (F) Simon Bernadett (SB) Simon Szabolcs (F) Sczígel Andrea (SB) Vajda Péter (F) Zimmermann Zsolt (SB) 2008

furdo  

furdo, arculat, tools

furdo  

furdo, arculat, tools