Visit Västmanland 2024

Page 1

UPPTÄCK FANTASTISKA

Västmanland

Från de djupa Bergslagsskogarna till Mälarens glittrande vatten

SJÖNÄRA NJUTNING MED

MODERN LYX I HISTORISK MILJÖ

Upptäck Steam Hotel och andra guldkorn

Från forntid till nutid HÄR ÄR HISTORIEN OM VÄSTMANLAND

Naturnära njutning

VISIT
VÄSTMANLANDS BESÖKSMAGASIN 2024 | ÅRGÅNG 18
VANDRA
TROLSKA SKOGAR
FIKATURNÉ FRÅN NORR TILL SÖDER
I
Smakfulla utflykter

Nästa hållplats: upptäcktsfärd

Nu kan du åka vart du vill i Västmanland genom att bara blippa betalkortet på bussen. Så res lätt och låt oss ta dig till ditt nästa äventyr.

Välkommen till Västmanland

HÄNG MED TILL ETT LÄN AV ÄVENTYR OCH UNIKA UPPLEVELSER!

I Västmanland kan du uppleva djupa skogar och glittrande sjöar. Här möter du både modern lyx och hundraåriga traditioner. Här rymmer en dag såväl pulshöjande aktiviteter som total avkoppling.

I det här magasinet har vi samlat en del av allt länet har att erbjuda. Vi upptäcker Hjälmare kanal och åker båt på Mälaren. Vi spelar golf och går på museum. Dessutom ger vi oss ut på

FAGERSTA

SKINNSKATTEBERG

Kolsva

NORBERG ARBOGA

Ängelsberg

Virsbo

vandring, vi åker vi länet runt till mysiga caféer och utforskar en del av alla intressanta historiska spår som finns här.

Vill du veta ännu mer om Västmanland? Kolla in visitvastmanland.com, kontakta en turistinformation eller besök en infopoint i någon av kommunerna. Där kan du få ännu fler roliga, spännande, goda, vackra och vilda tips.

TURISTINFORMATION I VÄSTMANLAND

ARBOGA

Centrumleden 6 0589-871 51 visitarboga.se

FAGERSTA

Besökscentrum i Ängelsberg 0223-444 64 fagersta.se/turism

HALLSTAHAMMAR, KOLBÄCK, STRÖMSHOLM Norra Prästgårdsgatan 1 Hallstahammar 0220-24 000 visithallstahammar.se

SALA

Sätrabrunn

Ramnäs

SURAHAMMAR

KUNGSÖR KÖPING

HALLSTAHAMMAR

Skultuna

VÄSTERÅS

Strömsholm

KUNGSÖR 0227-60 01 01 visitkungsor.se

KÖPING 0221-256 55 visitkoping.se

NORBERG

Besökscentrum Västanforsvägen 30 0223-291 30 visitnorberg.se

SALA

Stora Torget 1 0224-74 78 02 destinationsala.se

SKINNSKATTEBERG 0222-51 57 40 upplevskinnskatteberg.se

SURAHAMMAR

Kommunhuset: Hjul makarvägen 18

Biblioteket: Köpman gatan 26 0220-390 00 surahammar.se/turist

VÄSTERÅS visit@vasteras.se visitvasteras.se

Dessutom finns i alla kommuner InfoPoints där du kan få information och tips.

Scanna och upptäck mer på: VISITVASTMANLAND.COM 4

VACKRA STRÖMSHOLMS KANAL

ÅK PÅ EN SMAKFULL UTFLYKT

Publisher: Anders Gidlund, 365 Publishing Redaktör & skribent: Lena Bergman, Textturen Produktion: 365 Publishing Marknad: Thorbjörn Lindh, 021-450 64 42, thorbjorn.lindh@visitvastmanland.com Omslagsfoto: Steam Hotel fotat av Avig Kazanjian. Fotografer: 365 Publishing, Jonas Bilberg. BildN, Stefan Borg, Roger Borgelid, Jan Cermenius, Urban Dimberg, Laila Durán, Linda Eliasson, Adam Af Ekenstam, Patrik Eriksson, Fagersta turism, Lasse Fredriksson, Anders Geidemark, Tobias Gillberg, Leon Grimaldi, Per Groth, Jan Gustafsson, Johan van Helvert Anette Hill, Sara Kollberg, Joakim Kuylenstierna, Henrik Mill, Mostphotos, Clifford Shirley Johan Skeppner, Mathias Storås, Alida Säflund, Visit Västerås, Andreas Vollmer. Distribution: Visit Västmanland finns på Sveriges turistbyråer och InfoPoints, utvalda platser i Mellansverige samt besöksmål, butiker, bensinmackar och hotell i Västmanland. Med reservation för tryckfel och att utbudet av aktiviteter och besöksmål kan komma att ändras.

27 UPPLEV
SPÅREN 24
DE HISTORISKA
41
Magasinet Visit Västmanland ® ges ut av 365 Publishing AB. Visit Västmanland ® är ett registrerat varumärke, vilket ägs av 365 Publishing AB.
69 BRA OCH BARNVÄNLIGA ÄVENTYR 21
56
58 VANDRA I
VÄSTMANLAND Miljömärkt Trycksak 4041 0820 VISIT 5
INNEHÅLL
UPPTÄCK IDYLLEN HJÄLMARE KANAL TESTA COOLA AKTIVITETER 6 FOLKFEST
MED
SPORT OCH FESTIVAL 17 MYCKET KUL VID SALA SILVERGRUVA
VACKRA

SM-vecka & Cityfestival

Folkfest i jätteformat i Västerås

I ÅR BLIR SOMMAREN NÅGOT ALLDELES

EXTRA I VÄSTERÅS. NÄR SM-VECKAN OCH

CITYFESTIVALEN ARRANGERAS SAMTIDIGT VÄNTAR EN RIKTIG FOLKFEST MED SPÄNNANDE IDROTTSTÄVLINGAR, POPULÄRA

ARTISTER OCH MYLLRANDE FOLKLIV.

Den 26 juni är det dags! Då går startskottet för SM-veckan, ett av Sveriges största idrottsevenemang. 28 olika idrotter ska göra upp om SM-titlar på sju olika arenor i Västerås. Mälaren är en av dem, och vid Färjekajen och Lögarängen kommer man att kunna se spännande idrotter och själv prova på roliga och inspirerande aktiviteter. Det mesta är gratis, lätt att ta sig till och alla är välkomna!

– På SM-veckan kommer vi att få visa upp Västerås vid Mälaren och våra besökare får upptäcka idrotter som de aldrig sett förut. Vi kommer också att ha ett prova-på-område där vi hoppas inspirera fler att börja röra på sig, säger Alf Westerdahl, evenemangschef på Visit Västerås och projektledare för SM-veckan.

6

Den här veckan får man uppleva spännande idrotter på dagen och stadsfestival med bra artister på kvällen.

Det kommer att bli riktigt häftigt!

UPPLEV MÅNGA SPÄNNANDE IDROTTER

Det är en enorm idrottslig blandning som erbjuds under veckan. Beachvolley och lacrosse är helt nya idrotter på programmet, och är precis som distansritt med på SMveckan för allra första gången. Att se 60 hästar rida tvärs genom stan lär bli en häftig upplevelse!

Spännande kan det också bli att titta på när det görs upp om medaljer i idrotter som skateboardslalom, parkour, rallysprint och bågskytte. Det lär dessutom bli många härliga åskådarupplevelser vid Mälaren. I vattnets ska det koras svenska mästare i bland annat wakeboard, kanotpolo och aquabike

– Mångfalden är verkligen stor! Många av tävlingarna är koncentrerade till området runt Färjekajen och Lögarängen och jag hoppas att många passar på att komma hit för att uppleva både idrottstävlingar och allt runt omkring, säger Alf Westerdahl.

BRA ARTISTER PÅ CITYFESTIVALEN

Det är inte bara SM-veckan som kommer att sätta guldkant på Västerås i slutet av juni. Parallellt med idrottstävlingarna arrangeras nämligen Västerås Cityfestival med start den 27 juni. Det blir tre dagars pulserande stadsfestival mitt i city med scener och festivalområden, marknadsstånd och tivoli. I vanlig ordning ska här finnas något för alla åldrar och smaker.

Festivalens största akter spelar precis som tidigare på Fiskartorgets stora Mimerscen. I år kommer det garanterat att bli bra tryck till artister som Veronica Maggio, estraden, Peg Parnevik, Miss Li och Hooja. – Den här veckan får man uppleva spännande idrotter på dagen och stadsfestival med bra artister på kvällen.Det kommer att bli riktigt häftigt. Tillsammans blir SM-veckan och Cityfestivalen det största evenemanget i Västerås historia: vi hoppas på närmare 400 000 besökare, säger Alf Westerdahl.

AI-GENERERAD BILD AI-GENERERAD BILD AI-GENERERAD BILD 7

• Medlemsskap utan insats

• Tävlingsverksamhet

• Golfverkstad

• Kursverksamhet - Grönt kort • Pegränna • Övningsområde

• Betalning: Golfmore Appen (bonus), betalkort, rangekort

utslagsplatser, fem under tak

40
9 hål, Pay & Play, heldagsgreenfee! Drivingrange Mitt emot Hälla Shoppingcenter • 021-14 14 44 • www.hallagolf.se Café & Glassbar Sallader, smörgåsar, våfflor, korv m.m. Öppet varje dag hela sommaren! Skepp ohoj - sommarskoj! 12 hål äventyrsgolf! Bli medlem i Hälla GK Mikael Leander
• Närmare

Toppfotboll i Västerås

VSK Fotboll spelar i Allsvenskan

EFTER 27 ÅR UTANFÖR FOTBOLLENS FINRUM SPELAS DET ÅTERIGEN ALLSVENSK FOTBOLL I VÄSTERÅS. NU VÄLKOMNAS BÅDE TROGNA FANS OCH NY PUBLIK FRÅN HELA LANDET TILL HITACHI ENERGY ARENA FÖR ATT SE ELITFOTBOLL.

Efter en stark säsong i Superettan förra året stod det klart att VSK Fotboll spelar Allsvenskan 2024. Nu väntar 15 spännande hemmamatcher i Västerås för VSK-fans och tillresta supportrar.

– Det kommer att bli en utmaning att spela i allsvenskan, men vi visade 2023 att vi är ett bra lag och vi har presterat bra mot allsvenska lag på försäsongen, så visst kan vi vara med och fajtas, säger Kalle Karlsson, tränare VSK Fotboll.

När VSK Fotboll säkrade det allsvenska avancemanget i höstas var det inför fullsatta läktare: 6 611 åskådare innebar nytt publikrekord på Hitachi Energy Arena. Nu byggs både en ny läktare för bortasupportrar och en ny familjeläktare på den södra kortsidan. Chansen att nya rekord slås i år är stor.

– Känslan är att det kommer bli många stora matcher med mycket publik. Jag upplevde förra året att det började pratas fotboll mycket mer i Västerås och nu är

många nyfikna och taggade på att få uppleva allsvenskan för första gången på så många år, säger Kalle Karlsson.

Kommande hemmamatcher på Hitachi

Energy Arena: Datum preliminära.

26 maj mot Brommapojkarna

8 juli mot BK Häcken

14 juli mot IFK Norrköping

3 augusti mot AIK

17 augusti mot Kalmar FF

31 augusti mot IK Sirius

14 september mot GAIS

26 september IFK Göteborg

20 okt (prel) mot Malmö FF

10 november mot Hammarby IF Läs mer på vskfotboll.nu

Kalle Karlsson, huvudtränare

Det här blir VSK Fotbolls femte säsong i landets högsta fotbollsserie. När det senast begav sig blev det snabb sorti, men Kalle Karlsson hoppas förstås att det bli annorlunda den här gången.

– Allsvenskan idag är något helt annat än när VSK senast var i allsvenskan. Den har vuxit sig större både publikt, medialt och ekonomiskt. Även nivån på spelet har stigit. Vi i VSK Fotboll har jobbat dag och natt för att ta klubben framåt och nu längtar spelare, ledare och alla andra involverade efter att få spela!

Kul att du ska gå på fotboll!

Här är tipsen för en ännu roligare dag i Västerås:

FÖRE MATCHEN: DJÄKNEBERGET

Djäkneberget har ända sedan 1800-talet varit en populär samlingsplats för både västeråsare och turister. Här finns både restaurang och minigolf om du kommer i god tid före matchen, annars kan du ta en glass och läsa på alla märkliga stenar medan du beundrar utsikten över Västerås.

MAT TILL MATCHEN: HAMBURGERIET

Riktigt bra burgare äter du på Hamburgeriet i Kopparlunden. Funkar fint både före och efter matchen. Testa till exempel den lokala hamburgerkungen Eddies signaturburgare med tryffelmayo och picklad rödlök.

EFTER MATCHEN: PRISON ISLAND

Maxa nöjet och få ut mesta möjliga av din Västeråsvistelse med ett besök på världens första Prison Island. Här får du uppleva ett häftigt fängelseäventyr och lösa utmaningar i celler, eller så avslutar ni dagen med att utmana varandra i ett adrenalinpumpat laserspel i den rökfyllda laserarenan.

9

SOMMAR PÅ MÄSSEN!

8/6 SVENSKA AKADEMIEN & LOOPTROOP

3/8 MÅNS ZELMERLÖW

17/8 ROFFE WIKSTRÖM

22/8 MIKKEY DEE AND FRIENDS PLAYS MOTÖRHEAD

14/6 TINA AHLIN & ORSA SPELMÄN

28/7

30/8 VIKTOR NORÉN

15/6 LINNEA HENRIKSSON

2/8 SOFIA KARLSSON

8/8 COMEDY CARNIVAL HALLBERG, HALLBERG, BETNÉR & APPELQUIST

29/8 DÄTCHA MANDALA

HÄR HITTAR DU INFO OCH BILJETTER!

10

Konserter, bilar och flera jubileer

Det händer mycket i sommar!

Lång konsertsommar på Officersmässen

JUNI-SEPTEMBER. Västerås Officersmäss bjuder i vanlig ordning på en härligt fullspäckad konsertsommar. Här kan du se artister som Looptroop Rockers , Linnea Henriksson , Melissa Horn , Tina Ahlin & Orsa spelmän , Måns Zelmerlöf och Viktor Norén . På Mässen njuter du hela sommaren av musik i det fria, som dessutom serveras med god mat!

Melissa Horn Folkfest med hästar på Strömsholmsdagarna

Köping fyller 550 år!

1-8 JUNI. 550-årsfirandet uppmärksammas hela året, och i juni blir det fullspäckad jubileumsvecka som inleds med invigning av aktivitetsparken vid Kristinelunds sportfält . 5 juni invigs utställningen Ikoner i centrala Köping. Därpå följer Nationaldagsfirande med extra spets och veckan avslutas med vernissage av utställningen Övergivna platser på Köpings museum

6-9 JUNI. I den härliga miljön vid Strömsholms slott arrangeras hästtävlingar med 106-årig historia, i år i de olympiska grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan. Nytt för i år är nationaldagsmarknaden den 6 juni, då det även blir nationaldagsfirande med showinslag som fårvallning, sportkörning och voltige.

Mycket för alla på Suradagarna

24-30 JUNI. Årets sommarfestlighet i Surahammar lockar med en blandning av musik, kultur och nöjen från morgon till kväll. Det blir allt från dragspel och sillunch på Hembygdsgården till veteran - och hantverksmarknad , rally och Zupersuringen . Räkna med bra drag när Basic Element spelar!

HÄR
AXPLAOCK AV ALLT DET
ÄR ETT
ROLIGA VÄSTMANLAND HAR ATT BJUDA PÅ.
Måns Zelmerlöf Linnea Henriksson Tina Ahlin & Orsa spelmän
11

Nästa hållplats: stör ej-läge

När naturen bara är hållplatser bort kan varje dag bli minnesvärd. Börja din resa på vl.se.

Räkafton

Far tfylld tretimmars räkafton med trubadur.

Avgång Arboga (Hjälmaredock a) tisd. 25 juni - 27 aug k l. 19.00, åter ca 22.15.

Pris 410 kr inkl räkfrossa med tillbehör.

Ring Arboga Rederierna för bok ning eller info! 019-760 93 00 w w w.arbogarederi.se

Hjälmarekanalkryss

Kr yssning med slussning till Örebro från Hjälmaredock a och med guidning genom Sveriges äldsta k anal.

För mer information om våra avgångar se vår turistlista på nätet eller ring

sSätra Brunn

Hos oss njuter du av härliga bad, sköna behandlingar, god mat och en skön natts sömn. Välkommen att besöka www.satrabrunn.se för att se vårt utbud.

Sätra Brunn, Sala • Tel. 0224-546 00 info@satrabrunn.se • www.satrabrunn.se

12

Levande historia på Järnrutten

29 JUNI-7 JULI.

Sommaren i Bergslagen startar alltid med Järnrutten , en händelserik vecka med hundratals aktiviteter och evenemang på Ekomuseum Bergslagens besöksmål. Det blir kunniga guider, vackra hembygdsgårdar, konstutställningar, gott fika och mycket mer.

Norbergfestival – eldorado för elektronisk musik

4-6 JULI. Tre dagar om året tar Norbergfestival över och förvandlar en gammal bergslagsgruva till Sveriges centrum för experimentell elektronisk musik. I år firar festivalen 25 år och bjuder på spännande artister, klubbar, kreativa workshops och konstinstallationer.

Tillbaka i tiden på Medeltidsdagarna

7-10 AUGUSTI. Under några dagar i augusti förvandlas Arboga till en myllrande medeltida vallfärdsort. På Arboga Medeltidsdagar kan du bland mycket annat titta på riddare i tornerspel, handla på marknader och lyssna på medeltida musik.

Massor av raggarbilar på Summer Meet

4-6 JULI. Västerås Summer Meet är en av Europas största bilträffar och den lockar besökare från när och fjärran till Johannisbergs flygfält. Det vankas swap meet, musikunderhållning, mattält och folkfest.

Jubilerande Jädersbruksdagar

7-8 SEPTEMBER. Massor av maskiner och fordon, marknad, utställningar och allsköns uppträdanden blir det när Jädersbruksdagarna i Arboga firar 25-årsjubileum. Här kan du till exempel steka kolbullar och prova smide i den nyrenoverade smedjan. ”Mer av allt” är temat för de jubilerande dagarna.

x Läs mer och se fler evenemang på visitvastmanland.com
13

Sala fyller 400 år!

2024 FYLLER SALA 400 ÅR – OCH DET SKA FIRAS HELA ÅRET! JUBILEET KICKADE

IGÅNG MED EN FANTASTISK LJUSFEST VID ÅRSSKIFTET, I APRIL VAR DET KALAS MED

KUNGEN PÅ PLATS, OCH UNDER HELA ÅRET ORDNAS MÄNGDER AV AKTIVITETER FÖR ATT UPPMÄRKSAMMA STADENS JUBILEUM. HÄR ÄR ETT AXPLOCK AV FIRANDET.

Historisk marknad

19-21 JULI. Tre fartfyllda dagar med historiska förtecken. Det blir marknad i Stadsparken , tornerspel med ArbogaRiddarna, narr och gyckel, handelsfolk från när och fjärran och förstås även medeltida mat och musik.

Sala loves

28 JUNI-6 JULI. Ett smörgåsbord av kulturupplevelser för både gammal och ung: dansbandskväll , jazz , spännande spel , mat och dryck på Stora Torget Väsby Kungsgård håller extraöppet och veckan avslutas med två dagars musikfestival när Putte i Parken gästar Sala med artister som Medina och Lia Larsson

1700 ­talsvecka på Sätra Brunn

14-18 AUGUSTI. Livet på brunnen firas med en festival för hela familjen . Det utlovas musik , utställningar, lajv, torgmarknad och mycket annat på tema 1700-tal i den idylliska miljön vid Sätra Brunn.

Lajvet Uslingarnas Brunn arrangeras i samband med 1700 ­talsveckan på Sätra Brunn. Anmäl dig till en spännande helg för chansen att som adlig, usling, bonde eller baderska få uppleva Sätra Brunn år 1751.
14

Svartådalshelgerna

27 JULI-17 AUGUSTI. Varje helg mellan

27 juli och 17 augusti bjuder Hälsodestination Svartådalen på aktiviteter på olika platser runt om i Svartådalen. Det blir bland annat ” Kom till gården” och konstoch hantverksrunda.

Sala Pride

2-8 SEPTEMBER. En hel vecka fylld med evenemang för att främja mångfald och gemenskap. På lördagen blir det färgstark Prideparad.

Upptäck hela jubileumsåret Sala 400 år firas med mängder av aktiviteter. Du hittar fler evenemang på sala400.se

JUBILEUM ELLER INTE, DET FINNS ALLTID MYCKET ATT UPPLEVA I SALA. HÄR ÄR TRE TIPS:

1. Småstadshopping

UNIKA BUTIKER LOCKAR. Sala är en suverän destination för mysig småstadsshopping. Här finns både trevliga butiker med personlig service och ett shoppingcenter med kända kedjor.

2. Sala Silvergruva

UTAN GRUVAN, INGET SALA. Följ med på guidade visningar i gruvan eller upptäck området på egen hand. Läs mer om Sala Silvergruva på nästa uppslag.

3. Långforsbadet och Måns Ols

BAD OCH MAT. Vid sjön Långforsen finns en fin badplats med hopptorn. Hyr kanot eller testa klassiskt kägelspel och ät och fika med fantastisk sjöutsikt på Måns Ols Utvärdshus.

15

Sommar i pastoratet!

Sommarkyrka Kristina kyrka och café v. 26-27

Öppet vardagar kl. 10.00-15.30.

Sommarcafé med smörgåsar, hembakat kaffebröd & glass.

Café

Sommarkyrka Norrby kyrka och café i Klockargården v. 32-33

Öppet vardagar kl. 10.00-15.30.

Sommarcafé med smörgåsar, våfflor, olika bakverk & glass.

Café

Under sommarcaféernas öppettider finns också möjlighet för barn att delta i en tävling. Vid inlämning av svar, får du ett litet pris. Vi ses i sommar! Det finns mycket att upptäcka i kyrkan.

Musik i sommarkväll kl. 18.00

Möklinta kyrka lörd. 6/7, 13/7

Sala Sockenkyrka torsd. 25/7, 1/8

Norrby kyrka torsd. 8/8, 15/8

Allsång i Sala stadspark (vid regn är vi i Kristina kyrka)

13/6 kl 19.00 & 20/6 kl 19.00

Barnens allsång 27/6 kl 16.00 & 4/7 kl 12.00 Obs!DettatillfälleärpåStoratorget

Blomman öppen grupp för barn 0-5 år med syskon. Onsdagar kl 10.00-12.00 vissa veckor under sommaren, läs mer på: www.svenskakyrkan.se/sala/0-5-ar

Kristina kyrka öppen alla dagar kl 9.00-15.00

Söndagar högmässa kl 11.00 samt efterföljande kyrkkaffe i vapenhuset.

www.svenskakyrkan.se/sala

16 Välkommen hem till hemtillsala.se
• www.facebook.com/Salapastorat • Instagram: svenskakyrkansala

En ovanlig utflykt

I HUNDRATALS ÅR BRÖTS SILVER I SALA SILVERGRUVA. NUFÖRTIDEN ÄR PLATSEN EN OMTYCKT DESTINATION

MED MASSOR AV UPPLEVELSER FÖR BARN OCH VUXNA – BÅDE OVAN OCH UNDER JORD. VI TIPSAR OM 5 FANTASTISKA SAKER DU KAN GÖRA I OMRÅDET.

2. Spännande utställningar

Se fascinerande foton på gruvdriften under 1800-talet eller upptäck hur gruvan ser ut djupt under vattenytan. Dessutom kan du uppleva gruvan som en 3D modell i Augmented Reality eller åka ner i ett gruvschakt med VR-glasögon. Och som inte det vore nog kan den gamingintresserade besöka gruvan i Minecraft.

3. Ät i historiska miljöer

Ta en paus och fyll på med energi i restaurang Konstmästargården. Huset byggdes i början av 1800-talet och här hittar du familjevänlig hemlagad mat och traditionella bakverk med inspiration från sekelskiftet.

4. Prova på livet från förr

Upplev de spel och lekar som underhöll både barn och vuxna för hundratals år sedan. På området kan du även pyssla eller varför inte delta i en skattjakt i gårdens trädgård.

1. Kittlande gruvbesök

5. Oemotståndlig natur

Upplev de svindlande gruvgångarna 60 meter under marken. Välj att gå på egen hand eller med en guide. Färden går genom sotiga och lutande gångar, förbi djupa schakt och majestätiska bergrum. Så nära är det till Sala Silvergruva

Området kring Sala Silvergruva är något utöver det vanliga. I norra delen ligger naturreservatet Aspenstorp som har en familjevänlig promenadslinga, perfekt för dig med medhavd matsäck eller fika. I gruvområdets sydvästra del kan du bada i vackra kalkstensbrott.

Läs mer på salasilvergruva.se

• Västerås, Enköping, Avesta: 30 min

• Köping, Strängnäs, Bålsta, Uppsala: 60 min

• Stockholm, Örebro: 90 min

17

Fagersta kommun tipsar:

Känn historiens vingslag på Oljeön

Tänk dig en tid utan elektricitet. Förr användes lyktor och oljelampor för att lysa upp rummen. Vätskan som användes i lamporna var fotogen - vilket producerades från råolja i en liten fabrik i Västmanland. Idag är fabriken på Oljeön i Ängelsberg världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

Välkommen till Oljeön och Ängelsberg i sommar!

fagersta.se/turism/oljeon

DENNA SIDA ÄR EN ANNONS
l
Foto:
Ann-Sofie Fryxel

Det var Pehr August Ålund som hade en osannolikt galen idé om att raffinera olja i Bergslagen. Efter en tid av experimenterande byggde han år 1875 sin fabrik på Oljeön. Idag kan du besöka den intakta fabriksmiljön, följa med in i den bevarade arbetarbostaden och höra om livet på ön under förra sekelskiftet.

Vacker vy över Ängelsbergs samhälle. Färjan Petrolia tar dig mellan ön och fastlandet.

DENNA SIDA ÄR
EN ANNONS

Välkommen till Svenska kyrkan!

Upptäck våra åtta kyrkor i Köping

Munktorps kyrka Den engelske munken S:t David, sägs ha grundat Davidskyrkan på 1000-talet. Två hundra år senare började den stora kyrkan byggas. Här finns en medeltida ambo, en liten kur i en pelare, varifrån prästens röst förstärktes och kunde höras bättre.

Odensvi kyrka Här finns resterna av det medeltida Mariakapellet med unika kalkmålningar, från 1400-talet. I korfönstret finns en av Sveriges äldsta glasmålningar, från 1300-talet, föreställande biskop Egisalus.

Köpings kyrka På den här platsen låg först Jämmertuna kyrka från 1300-talet vilken förstördes av en eldsvåda. En ny kyrka byggdes, som i slutet av 1600-talet byggdes om och till, efter ritningar av den framstående arkitekten Nicodemus Tessin d y. Återinvigning hölls 1706 och Köpings kyrka är sig ganska lik sedan dess.

Bro kyrka Kyrkan vars väggar utgörs av skalmurar - dubbla gråstensmurar där mellanrummet fylldes med kullersten, består till stora delar av en ursprunglig byggnad från medeltiden. Bänkinredningen från 1600-talet finns till stor del kvar.

Malma kyrka Kyrktornet av trä tillkom 1730, men kyrkan har en minst 600-årig historia. Det stjärnvälvda innertaket är täckt av målningar i färgrika kulörer. På kyrkogården finns ett solur från 1626.

Himmeta kyrka Från början hade kyrkan med anor från 1200-talet bara fönster på den södra sidan. Här finns bevarade muralmålningar och ett lokalt tillverkat altarskåp från 1400-talet.

Västra Skedvi kyrka Dagens kyrka byggdes under tidigt 1800-tal, efter att den första, medeltida, kyrkan på ansågs för dålig. I Stora Skedvi kyrka finns några mycket gamla träskulpturer. Det sägs att de köptes från klosterkyrkan i Arboga på 1600-talet.

Brukskyrkan 1939 började bygget av ett församlingshem mitt i Kolsva. Domkapitlet bestämde dock att huset skulle förses med lämplig inredning, samt en orgel. Brukskyrkan med samlingsrum, verksamhetslokaler och personalkontor under samma tak, är en välbesökt och levande kyrka.

www.svenskakyrkan.se/koping

Svenska kyrkan i Köping och Kolsva

Köpings kyrka är öppen varje vardag, kl 8.00-15.30. Välkommen in, tänd ett ljus och sitt en stund.

20

Hjälmare kanal

– livlig idyll med gamla anor

BÅTLIV, GLASS ELLER SLUSSNING. VANDRING, BAD ELLER HISTORIA.

OAVSETT VILKET DU GILLAR ÄR CHANSEN STOR ATT DU HITTAR DET VID HJÄLMARE KANAL. LÄNKEN MELLAN SJÖARNA HJÄLMAREN OCH MÄLAREN ÄR ETT FASCINERANDE BYGGNADSVERK RIKT PÅ HISTORIA OCH UPPLEVELSER. HÄR KAN DU KRYSSA PÅ KANALEN ELLER UPPLEVA DEN FRÅN LAND, BLAND ANNAT VID CHARMIGA HJÄLMARE DOCKA.

21

Hjälmare kanal är en av Sveriges allra vackraste vattenvägar, kantad av storslagna ekhagar och grönskande ängar. Den som åker kanalen färdas genom ett historiskt kulturlandskap och passerar inte mindre än nio slussar på vägen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren. Slussarna öppnas alla för hand, precis som för 400 år sedan.

Kanalen trafikeras både av fritidsbåtar och passagerarbåtar som går regelbundna turer på sommaren. Ombord på Arboga Rederis fartyg Lagerbielke kan du till exempel njuta av goda skaldjur, musik och utsikt på en av de populära räkkryssningarna, eller följa med på en guidad tur som tar dig vidare över Hjälmaren till Örebro. Då serveras mat och dryck ombord medan kaptenen berättar om kanalens historia och sevärdheter längs vägen.

HJÄLMARE DOCKA ÄR KANALENS NAV

Men du behöver inte åka båt för att uppleva Hjälmare kanal, här finns nämligen massor att se och göra även på land. För landkrabbor är Hjälmare docka den perfekta utgångspunkten. Vid dockan finns ställplatser för husbilar och tre slussar

för den som vill titta på det skådespelet. Här finns även flera vandringsleder och på sommaren är stämningen på topp i den välbesökta gästhamnen.

Den som är mat- eller fikasugen hittar Hjälmare Kanalcafé här. I idyllisk miljö och med en stor uteservering vid vattnet serverar de bland annat räkmackor, fikabröd, våfflor och Götlunda glass. Gott och trevligt!

BADA OCH HYRA VID KVARNSJÖN

Sugen på sköna sommaraktiviteter? Följ i så fall kanalen en liten bit söderut från Hjälmare docka till Kvarnsjön, där det finns en trevlig badplats med sandstrand och brygga. Här har dessutom Lakeside Adventure en obemannad station för uthyrning av kanot och SUP. För den som behöver en vätskepaus planerar Hjälmare Kanalcafé att sälja glass och fika vid Kvarnfallet i sommar.

PADDLA PÅ HISTORISKT VATTEN

Hjälmare kanal bjuder förstås på riktigt vacker paddling och det finns flera vindskydd och grillplatser vid kanalen som lämpar sig för ett stopp om du är ute på en längre tur. Vill du inte lyfta kanoten förbi några slussar så rekommenderar

Missa inte Kanalens dag den 6 juli

En dag om årets hyllas Hjälmare kanal lite extra. Då är det folkfest vid Hjälmare docka och det bjuds på slussning, båtturer, musikunderhållning, barnaktiviteter, marknad och guidade turer i området. Stockholm skeppsförening finns på plats med historiska båtar.

22

vi att du startar vid Kvarnsjön. Här kan du hyra kanot och härifrån kan man kan paddla tio slussfria kilometer söderut till Hjälmarens inlopp.

Paddlar du där passerar du dessutom den spektakulära Bergskanalen, uppkallad efter de bergsmän från Skinnskatteberg som 1637 banade väg för vattnet genom berget.

VANDRA HÖGT ELLER LÅNGT

Att upptäcka området runt kanalen till fots är trevligt, och här finns flera vandringsleder. Den 12 kilometer långa Säterboleden startar vid Hjälmare docka. Vill du inte gå hela sträckan kan du välja att bara gå på kanalens ena sida. Den östra slingan är 4,4 kilometer och går genom ett vackert skogsområde till Finnhäll, som med 92 meter över havet är Arboga kommuns högsta punkt. Den västra slingan som är 7,7 kilometer tar dig genom vacker natur och ett historiskt kulturlandskap mot Säterbo 1100-talskyrka.

För den som bara vill gå en kortare promenad finns även Lilla kanalslingan, som är knappt två kilometer lång. Den startar vid Hjälmare docka och passerar Kvarnsjön innan den följer en del av gamla Hjälmare kanal från 1600-talet tillbaka.

Rik historia med kunglig glans

Gustav II Adolf lät bygga gamla Hjälmare kanal mellan 1629-39. Folk från trakten gjorde grovjobbet, mer eller mindre frivilligt. Valet stod nämligen mellan att gräva kanal eller gå ut i krig. Eftersom den gamla kanalen krävde ständiga reparationer byggdes mellan 1819-29 en ny sträckning. Den gamla kanalen går parallellt med den nya och är skyddad som fornlämning.

Hallå där

Philip Gustafsson på Hjälmare Kanalcafé

Berätta om Hjälmare docka och Kanalcaféet!

– Hjälmare docka är en unik historisk miljö och här är så vackert med slussarna. Sedan vi tog över Kanalcaféet 2017 har vi gjort en riktigt resa: från väldigt spartanskt med servering på papptallrikar till café och restaurang med fullständiga rättigheter. Att man kan avnjuta vin och räkor här ute är mysigt!

Hur blir sommaren vid Hjälmare docka?

– Det kommer att vara folk, puls och rörelse och jag ser väldigt mycket fram emot säsongen 2024!

På Kanalcaféet kommer vi att satsa på ännu fler maträtter på dagtid och vi fortsätter med vår uppskattade räkfrossa varje onsdag. Då har vi öppet till sent, det är livemusik, quiz och fullt med folk.

Ni har precis tagit över det tidigare caféet vid Kvarnsjön. Vad händer där nu?

– Vi planerar och renoverar och siktar på att öppna till julbordet. Kvarnfallet kommer att bli vår absolut största satsning hittills med restaurang, konferenser och bröllop, och naturnära aktiviteter i vacker miljö. Men redan nu i sommar tänker vi ställa en foodtruck där med glass, fika och kaffe till badgäster.

23

Upptäck Strömsholms kanal

Vindlande vacker vattenväg

STRÖMSHOLMS KANAL ÄR EN AV SVERIGES ALLRA VACKRASTE VATTENVÄGAR . KANALEN

BJUDER PÅ EN SPÄNNANDE OCH UPPLEVELSERIK RESA, BÅDE PÅ LAND OCH VATTEN. NJUT AV NATURSKÖNA OMGIVNINGAR, FÄNGSLANDE SEVÄRDHETER OCH SPÄNNANDE AKTIVITETER.

Den elva mil långa kanalen byggdes i slutet av 1700-talet för att transportera järn från Bergslagen till Mälaren, och den passerar fyra kommuner, 14 sjöar och 26 slussar på vägen. Längs kanalen finns mycket att göra och uppleva. Här är några tips, och på stromsholmskanal.se kan du läsa många fler.

1. Strömsholms slott

Det vackert gula slottet håller öppet i samband med guidade visningar. Även när slottet inte är öppet är den fina slottsparken och de vackra utemiljöerna värda ett besök. Strömsholm är också ett hästcentrum med ridskola och nationella tävlingar. Testa gärna appen Hästmuseum Strömsholm för kultur motion kryddad med intressanta berättelser. I år finns flera nya slingor i appen.

24

2. Västanfors hembygdsgård

Härligt utflyktsområde för hela familjen i Fagersta. Här njuter du av fina gamla miljöer och fikar i mysiga kaffestugan. Du kan även besöka handelsboden, skolmuseet eller områdets keramiker. På somrarna öppnar Hamnkrogen nere vid kanalen som serverar både god mat och härlig stämning.

3. Cykla längs kanalen

Strömsholm kanal är inte bara en fantastisk vattenväg, längs hela kanalen går även en riktigt fin cykelled. Den som väljer att trampa längs kanalen kan förutom vackra miljöer uppleva intressanta stopp, god mat och historiska vingslag i bruksorterna.

4. Perfekt för paddling

Att paddla i kanalen är stillsamt och spännande på samma gång. Kolla på Trails of Västmanland där hela kanalen finns beskriven i åtta paddlings etapper. Lakeside Adventure hyr ut kanoter på flera platser och arrangerar även paddelturer med guide och övernattning. Du kan till exempel sova över i någon av kanalens gamla slussvaktarbostäder.

Gästhamnen i Borgåsund. Idyllen Borgåsund med café och gästhamn är kanalens och Ekomuseets sydligaste utpost.

5. Ekomuseum Bergslagen

Strömsholms kanal löper genom Ekomuseum Bergslagens hjärta, i ett landskap präglat av många hundra års järnproduktion. Ekomuseet samlar många spännande besöksmål i fantastiska miljöer, och på somrarna har de extra mycket aktiviteter.

25

Medeltidsdagarna

7-10augusti

26
Mer information.

Historien om Västmanland

FÖLJ MED OSS PÅ EN RESA GENOM DET HISTORISKA VÄSTMANLAND!

I EN FÄRD FRÅN FORNTID TILL NUTID BESÖKER VI SPÄNNANDE

FORNLÄMNINGAR, VACKRA KULTURMILJÖER OCH INTRESSANTA BYGGNADER.

En bra start för att upptäcka det historiska Västmanland är ”När då var nu” på Västmanlands läns museum i Västerås. I flera fascinerande utställningar får du där följa berättelsen om människorna som format länet – från forntid till millennieskifte. Här får man dofta, känna och upptäcka, man kan klä ut sig, leka och spela forna tiders spel. Det är lika spännande för barn som det är intressant för vuxna!

I utställningen om Forntidens folk och fä visas spår efter en stenåldersboplats, du kan känna på hällristningar från bronsåldern och se en båt från 850-talet. Här finns också vackra föremål från det stora gravfältet i Tuna utanför Västerås, bland annat från den kammargrav från 250-talet som är en av Skandinaviens guldrikaste järnåldersgravar.

När då var nu låter oss också träffa Medeltidens makt och människor, både i hyttan djupt inne skogen och i den myllrande medeltida staden. I utställningen om Nya tidens ordning och reda kan du kika in i slottet, hälsa på i torpet eller ta en paus i gästgiveriet innan du slutligen i utställningen om Modärna tider får ta steget från det gamla fattig-Sverige in i det nya moderna Västmanland.

Besök Västmanlands läns museum i kulturhuset på Karlsgatan 2 i Västerås

27

FÖLJ MED TILLBAKA TILL FORNTIDEN

När inlandsisen försvann kom de första människorna till Västmanland. Först kom stenålderns jägare och samlare – de äldsta spåren av människor är 7000 år gamla. Bronsålderns hällristningar och järnålderns båtar är också spår efter de som levde här för riktigt länge sedan.

Anundshög –Sveriges största gravhög

Vid Badelundaåsen utanför Västerås ligger Anundshög, ett av Sveriges främsta fornlämningsområden med flera gravhögar och skeppssättningar. Den största gravhögen byggdes någon gång under tiden 500–1050 e. Kr. Då var den här bygden ett kulturellt centrum och en knutpunkt för vikingatida handel.

På sommaren är det mycket aktivitet kring Anundshög. Då väcks platsens tusenåriga historia till liv med dagliga guidningar och med Järnåldersliv, där besökare får prova hantverk, smaka på järnåldersmat och testa spel och lekar från vikingatiden.

3 forntida tips:

1. HÄLLRISTNINGAR

Vill du se och känna på en hälsning från svunna tider? Besök Häljesta hällristningar utanför Köping där det finns 500 figurer: skepp, människor och djur, från bronsåldern. Utanför Västerås ligger Björksta bronsåldersbygd med sex olika platser med hällristningar. Vid Björksta kyrka finns en av hällarna med ristningar och information om var du hittar de andra.

2. RÖDA JORDEN

I Riddarhyttan utanför Skinnskatteberg finns en mer än 2000 år gammal plats för järnframställning. Mitt i skogen ligger Röda jorden , där det framställdes järn från 400 talet f Kr till år 0. Platsen har fått sitt namn av den järnockra som färgat jorden roströd.

3. STENGÄRDET

Det är inte bara människans spår som syns i det västmanländska landskapet: även naturen har lämnat forntida spår. Ett av de mer fascinerande är klapperstensfältet vid Stengärdet utanför Kungsör. Det formades för nästan 8000 år sedan när marken höjde sig ur det hav som bildades efter den senaste istiden.

AI-GENERERAD BILD 28

IN I DEN MYLLRANDE MEDELTIDEN

Under medeltiden – från 1000 ­talet fram till Gustav Vasa blev kung 500 år senare – blev västmanlänningarna kristna katoliker och här byggdes många kyrkor. I skogarna i norr fanns vid den här tiden hundratals gruvor, smedjor och hyttor, och i Norberg utvecklades ny teknik för att tillverka järn. Järnet

från Bergslagen skeppades sedan ut i världen från tre nya städer som anlades vid Mälaren: Västerås, Köping och Arboga.

Från domkyrka till kyrkoruiner

Många av medeltidens kyrkor står kvar i Västmanland än idag. I Västerås Domkyrka kan du bland annat se medeltida altarskåp och Erik XIVs grav. Gå en guidad tur, gör en tornuppstigning eller låt barnen gå på upptäcktsfärd med Spårhunden Utanför Köping ligger Munktorps kyrka från 1000-talet med intressanta medeltida lämningar som altarskåp och dopfunt. I Kumla Kyrka utanför Sala kan du se väggmålningar gjorda av Albertus Pictor 1482, och längs Tidö turistväg utanför Västerås hittar du de båda fornminnena stora och lilla Rytterne kyrkoruiner, med ursprung från 1200- och 1300-talet.

Upplev det medeltida Arboga

Arboga andas historia som få andra svenska städer. Under medeltiden var Arboga en betydelsefull stad: ett centrum för handel med järn och en samlingsplats för mäktiga människor och betydelsefulla möten.

Du kan insupa den unika atmosfären på en promenad i stadskärnan, i den medeltida kryddträdgården i Ahllöfsparken och längs kullerstensbelagda Västerlånggatan , en av Sveriges allra äldsta bevarade gator. Besök även Heliga Trefaldighets kyrka , uppförd på 1200-talet som Franciskanerbrödernas kloster. Här finns unika väggmålningar och i taket hänger Sveriges största ljuskronor i mässing.

På sommaren arrangeras guidade stadsvandringar i Arboga.

Nya Lapphyttan – medeltida högteknologi

Trakten kring Norberg bjuder på mängder av spännande spår från århundranden av bergsbruk. Upptäck och lär dig mer om Bergslagens medeltida historia vid Nya Lapphyttan , en rekonstruerad medeltida hytta. Här kan du se den stora masugnen och lära dig mer om bälgar, vattenhjul och järnets historia. Missa inte barnens skattjakt!

AI-GENERERAD BILD 29

DEN NYA TIDEN ÄR HÄR

Vasatid, stormaktstid och frihetstid, mellan 1523 och 1809 rådde nya tider i Västmanland. Flera riksdagar hölls under 1500 ­talet i Arboga och Västerås, och med nya kunskaper och tekniker anlades många järnbruk i länet. 1624 grundade Gustav II Adolf den nya staden Sala.

Bråfors Bergsmansby – vackra omgivningar och unik målning

Kulturreservatet Bråfors utanför Norberg är en av landets äldsta Bergsmansbyar. Här framställdes järn redan under 1200-talet. Den välbevarade bergsmansgården är från sent 1700-tal. Promenera i den vackra omgivningen eller passa på att besöka Bråforsdagarna i sommar. Då visas Brategården och de unika väggmålningarna i gårdens festsal.

Ebba Brahes lusthus –kulturhistoria i vacker miljö

På en holme vid Bockhammars bruk utanför Skinnskatteberg ligger Ebba Brahes romantiska lusthus: en rosamålad, åttkantig 1600-talspaviljong som sägs vara landets äldsta lusthus. I sin ungdom hade Ebba Brahe en romans med blivande kung Gustav II Adolf, men drottning blev hon inte. I stället gifte hon sig med Jakob de la Gardie och kom att bli en av stormakts tidens mest driftiga kvinnor.

Fler tips…

Sala silvergruva och Strömsholms kanal är två av många fascinerande besöksmål från den här tiden. Läs mer om dem på sidan 17 och 24.

AI-GENERERAD BILD 30

VI ÄR FRAMME VID MODERNA TIDER

1809 var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Men växande industrier, nya reformer, utbildning och demokrati gjorde att Sverige ett par hundra år senare var ett av världens rikaste länder. I Västmanland togs viktiga steg för att utveckla elektricitet, länets industrier blomstrade och järnet blev till stål i nya fabriker.

Ramnäs bruksområde med sista smedjan

I mitten av 1800-talet var Ramnäs Sveriges största producent av stångjärn, här finns världens sista Lancashiresmedja som var i drift till 1964. Idag är det vackra Lancashireområdet ett fint utflyktsmål där du kan gå en guidad tur bland maskinerna och föreställa dig lukterna, ljudet och värmen från tillverkningen av det stångjärnssmide som präglade svensk järnindustri i över hundra år. Och missa inte den populära Spången!

Oljeön – unik i sitt slag

I Ängelsberg finns något så udda som världen äldsta bevarade oljeraffinaderi, byggt 1875. På sommaren arrangeras guidade visningar på Oljeön och då kan du åka med den lilla färjan Petrolia ut till ön, där många av de ursprungliga miljöerna finns bevarade: Här finns spännande apparater, slaggstensbyggnader, arbetarbostad och gamla verktyg som till synes bara lämnats kvar när fabriken stängdes.

KÄNN TIDENS VINGSLAG VID ANUNDSHÖG

Välkommen till ett av Nordens mest storslagna fornlämningsområden från järnåldern.

GUIDADE VISNINGAR

JUNI, JULI OCH AUGUSTI

Upptäck Anundshög med våra kunniga guider. Visningarna ges på svenska och engelska. Se vår hemsida för priser, tider och bokning.

JÄRNÅLDERSLIV

17 JUNI - 11 AUGUSTI

Dagligen kl 10 ­16. Prova på forntida hantverk, spel och lekar tillsammans med våra besöksvärdar.

Här kan du också fika på Café Anund, upptäcka mer på ljudvandring längs vackra Badelundaåsen och gå roliga, digitala tipspromenader.

Boka din plats och hitta mer information på:

www.anundshog.se
AI-GENERERAD BILD 31

UPPTÄCK HISTORIEN DU MED!

Är du nyfiken på Västmanlands häftiga historia? På Västmanlands läns museum väntar fem utställningar som tar dig med på en resa genom den västmanländska historien från stenåldern fram till millenniumskiftet.

Lär dig mer om när de första människorna kom till Västmanland, hur de fick tag på mat under stenåldern och hur det egentligen gick till när vikingarna spelade hnefatafl.

Du får även en glimt av livet förr, då museibyggnaden var en central del av Västerås industriella landskap.

Ta del av berättelser om arbetet på fabriken, livet som Aseaanställd och vardagslivet på Östermalm.

Ta chansen och utforska en äkta järnåldersbåt, prova kläder och spela spel från olika tider. För de små äventyrarna finns också möjligheten att upptäcka slottets fängelsehåla.

Och det bästa av allt? Vår resa genom historien är både lärorik och underhållande för alla åldrar – och helt gratis!

Följ gärna även med på våra digitala äventyr på Facebook, Instagram, YouTube och TikTok!

Tillsammans upptäcker, bevarar och skapar vi historia!

”Väldigt fint museum. Var en kanondag med glada och nöjda barnbarn! Kan varmt rekommendera ett besök för både stor som liten.”

”Kan varmt rekommendera denna plats! Gratis och lärorik samt rolig!”

”Vi var där i två timmar men det var alldeles för kort tid. Hade kunnat vara där en hel dag utan att få långtråkigt.”

ÄLSKADE VÄSTMANLAND

19 oktober 2024 öppnar äntligen vår stora utställning Älskade Västmanland!

Utforska 600 västmanlänningars berättelser om älskade och hatade prylar och platser i en lekfull och interaktiv utställning. Vad avslöjar dessa berättelser om vår tid och om de människorna som lever här?

Utställningen kommer att bjuda på stor igenkänning och oväntade, personliga och starka berättelser.

Välkommen att upptäcka berättelserna om vårt Älskade Västmanland!

Museet ligger centralt i Västerås med endast några minuters gångväg från Västerås centralstation/ busstation. Karlsgatan 2, Västerås • 021- 39 32 22 www.vastmanlandslansmuseum.se

Hemsökta slott och herresäten

Varsågod – västmanländska spöken!

HISTORIENS VINGSLAG ÄR TYDLIGA RUNT OM I VÄSTMANLAND.

LANDSKAPET ÄR PRÄGLAT AV PRAKTFULLA MÄLARSLOTT, STÅTLIGA

HERRGÅRDAR OCH BERGSBRUKETS ALLA LÄMNINGAR. DET ÄR OCKSÅ PLATSER

SOM BJUDER PÅ BERÄTTELSER OM OFÖRKLARLIGA MÖTEN MED DE SOM LEVDE

FÖRR, OCH SOM ÄN IDAG TYCKS VISA SIG – FÖR DEN SOM SER.

Ängsö slott – ett av Sveriges mest beryktade spökslott

VILSEN HUND OCH HOVNARR. Ängsö slott, med rötter från 1480- talet, ligger på en ö i Mälaren. Slottets spöken är många och omskrivna. Ett av dem är hunden Cottilion som lär röra sig nattetid genom slottet och leta efter sin matte, grevinnan Sophie Piper från Löfstad. En annan slottsvandrare är hovnarren Anders Luxemburg som iklädd grå kappa syns på slottet – nästan 300 år efter sin död. Och genom Kungarummet in i slottets balsal skrider varje kväll klockan åtta en kvinna som sägs vara Brita Bååt. Hon lär ha varit en mycket elak person som till slut skrämdes till döds av osaliga andar i den intilliggande Ängsö kyrka Även djävulen själv har besökt Ängsö slott, i alla fall om man får tro sägnen. En natt ska djävulen ha spelat tärning med slottsherren Johan Sigismund Sparre och förlorat. Vinsten, en guldkedja, kom med orden ”Låt den aldrig lämna Ängsö, då ska skall slottet brinna!”

AI-GENERERAD BILD 34

Spa och spöken på Sätra Brunn

OSALIGA ANDAR I BRUNNSMILJÖ. En spavistelse, god mat och lite spökerier, vad sägs om det? Sätra Brunns spa- och konferensanläggning har anor från 1700-talet. Det hundratalet hus som finns på området vittnar om att många genom seklerna har levt och verkat i den vackra brunnsmiljön. En del av dessa verkar ha dröjt sig kvar efter sin död. Gäster kan upp leva att de hör hur möbler flyttas runt på nätterna, de känner lukter, saker flyttas och lampor släcks oförklarligt.

I huset Bergabo spökar det extra mycket. I gästboken talas det om gestalter som drar av täcket och som går runt i huset. En gäst skriver om hur en gungstol plötsligt började gunga mitt i natten.

Brukstragedier på Kohlswa Herrgård

FÖRLUSTER GÅR IGEN I bruksmiljön på Kohlswa Herrgård verkar gårdsfolkets vardagsslit, överdådiga jaktmiddagar och tragiska kärlekshistorier fortfarande eka. En av dem som sägs gå igen är Leijla Lindberg som strax efter sitt bröllop miste sin käresta, disponentsonen Magnus. Leijla kom aldrig över hjärtesorgen och hennes siluett syns ibland i matsalsfönstren. I hennes rum, nr 39, kan en del gäster uppleva hur dörrar och skåpluckor öppnas och stängs.

En del har också sagt att de under sin vistelse på herrgården upplevt en liten pojkes närvaro. Det sägs vara lille Nils som busar runt. Han var son till en av herrgårdens ägare, men föddes med ett handikapp och fick leva undanskymt med tjänstefolket. En av pigorna glömde en dag att låsa ytterdörren och Nils smet ut, trillade i Hedströmmen och drunknade. Ekot av hans lek tycks inte dö ut på herrgården.

Tidö slott – känn efter i Riddarsalen!

BORTA I UNDERJORDISK LABYRINT. Tidö slott är ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden. På en guidad slottsvisning får du nog höra om paret Dohna och deras fyraårige son Dificius som levde här på 1700-talet. Dificius var nyfiken på flyktgångarna under slottet och trots faderns varningar om hur lätt det var att gå vilse kunde han inte motstå sin äventyrslust, utan smet ner i de labyrintiska gångarna. När vaxljuset slocknade hittade han inte tillbaka och dog till slut av törst. Det sägs att han fortfarande går omkring under slottet och desperat letar efter vägen ut.

Elsa Käck, eller Käckan som hon kallades, lagade mat på slottet under många år fram till 1960-talet. Käckan berättade att hon ofta kom i samtal med Axel  Oxenstierna, 1600-talsrikskanslern vars släkt ägde slottet under tvåhundra år, och att hon då och då även hörde smällande champagnekorkar och biljardklot som rullade. I Riddarsalen och den stora festsalen lär närvaron av det förflutna fortfarande kunna förnimmas.

AI-GENERERAD BILD AI-GENERERAD BILD 35

För hela familjen: Många roliga museer

TYCKER DU ATT DET ÄR SPÄNNANDE MED BILAR, TÅG OCH FLYGPLAN?

FASCINERAS DU AV ROBOTAR ELLER BRANDBILAR?

Fantastiska bilar på Bil­ och teknikmuseet

GLÄNSANDE KROM OCH VÄLTRIMMADE MOTORER. I Köping kan du se exklusiva fordon från tidigt 1900tal: legendariska bilmärken som Bugatti och Panhard-Levassor, odödliga klassiker som Cadillac och Bentley och beundra den Mercedes-Benz SSK från 1929 som är museets verkliga dyrgrip. På Bil- och Teknikmuseet finns även unika samlingar av bland annat skrivmaskiner, radioapparater och kameror. I år utökas samarbetet med Tekniska Museet i Stockholm när man tar över delar av den intressanta utställningen ”I backspegeln”, en tidsresa i cyklars, motorcyklars och bilars utveckling.

3 tips:

1. VÄSTERÅS FLYGMUSEUM Fin flygplanssamling och häftig flygsimulator.

2. ARBOGA ROBOTMUSEUM Simulatorer och svenska försvarets robotsystem.

Alltid rusningstrafik på Miniature Kingdom

UPPLEV SVERIGE I MINIATYR. Miniature Kingdom hade rekordmånga besökare och utsågs till årets besöksmål i Västra Mälardalen 2023. Vi är inte förvånade. Den unika modelljärnvägen i jätteformat är ett minst sagt imponerande hantverk där tåg, lastbilar och bussar susar förbi landmärken som Globen och kändisar som Loreen. Ta med hela familjen till Kungsör för att fascineras av alla fordon och av detaljrikedomen på mängder av handmålade figurer, vackra landskap och kända byggnader.

Gyllene Hjulet visar imponerande samling

MYCKET MOTOR OCH GAMMAL BIL. Gyllene Hjulet i Surahammar är ett av Sveriges största moped- och motorcykelmuseer. Här kan du titta på och fascineras av inte mindre än 120 motorcyklar och mopeder. På museet finns också en replika av Sveriges första praktiskt användbara bil: Vabis, som tillverkades av Surahammars Bruk redan 1897. Planerar du ett besök här? Missa inte Motorhistoriska dagen den 6 juni!

3. KÖPINGS BRAND MUSEUM Gamla brandbilar och kunniga brandmän.

I SÅ
FALL FINNS HÄR EN RAD UNIKA MUSEER FÖR JUST DIG!
36

Klassiskt och modernt: Kolla konsten i Västmanland

LÄNET BJUDER PÅ FLERA TREVLIGA UTFLYKTSMÅL FÖR DEN KONSTINTRESSERADE. HÄR ÄR FEM FÖRSLAG FÖR DIG SOM VILL UPPTÄCKA SÅVÄL KLASSISKA VERK SOM NUTIDA INSTALLATIONER.

1. Aguélimuseet

I museet i kulturkvarteret Täljstenen i Sala visas verk från den svenska modernismens främsta konstnärer, inklusive Ivan Aguéli

I Travershallen visas tillfälliga utställningar där nutida konst varvas med konst från svunna tider.

3. Köpings

museums utställningshall

Här kan du se intressanta historia utställningar och samtida konst.

I år bland annat fotoutställningen ”Övergivna platser” av Sara Starkström och skulpturer, målningar och teckningar av Atis Zarins.

2. Galleri Astley

Mitt i storskogens gröna famn, i det vackra stationshuset i Uttersberg , ligger det spännande konstcentret Galleri Astley. Här finns både galleri med spännande utställningar, ett museum och en skulpturpark.

4. Virsbo konsthall

Stor utställningshall i genuin bruksmiljö på ön Verksholmen i Kolbäcksån. Konsthallen är öppen mellan april och september och här kan du bland annat se utställningar med målning, keramik och glas.

5. Västerås konstmuseum

I de gemensamma lokalerna med Länsmuseet på Karlsgatan 2 visas utställningar med svensk och nordisk samtidskonst, samt verk ur Västerås stads konstsamling. I år visas här bland annat Förskjutningar med verk av Martha Ossowska Persson och Ylva Carlgren.

37

Sommarens upplevelser

är närmre än du tror

Strömsholms slott

Skoj på hoj Paddla längs Strömsholms kanal Årby skeppsättning

Borgåsund

cykeln, bussen, hojen, båten eller att promenera så finns det fullt av spännande äventyr längs vägen! Massor att göra och upptäcka! Skanna QR-koden eller besök visithallstahammar.se

GK Jordgubbsplockning Westerqwarn
Skantzö Bad & Camping
Strömsholms

NATUR FIRANDE SMAKER AVKOPPLING

V Ä L K O M M E N T I L L F Ä R N A H E R R G Å R D & S P A

T a e n p a u s o c h l ä m n a a l l a m å s t e n f ö r n a t u r e n s l u g n . H ä r h o s

o s s k a n d u n j u t a a v s m a k u p p l e v e l s e r i v ä r l d s k l a s s , s k ö n a

b e h a n d l i n g a r , r o g i v a n d e s p a , e n g o d n a t t s s ö m n , h i s t o r i s k a

m i l j ö e r , i n s p i r e r a n d e s h o p p i n g i F ä r n a H e r r g å r d s b o d o c h

v a c k r a v a n d r i n g s l e d e r l ä n g s m e d d e n s t o r s l a g n a n a t u r e n .

w w w f a r n a h e r r g a r d s e T e l : 0 2 2 2 - 2 8 1 9 0

Tio utflykter som ger mersmak

Bra bullar &miljöermysiga

Att fika är både gott och trevligt, och det är en suverän anledning till utflykt. I Västmanland finns många fina fik i idylliska sommarmiljöer, dit man gärna åker för kaffe och kaka och kanske något extra. Du kan till exempel shoppa inredning, hemslungad honung eller handgjorda praliner. Eller njuta av historiska kulturmiljöer och vackra omgivningar. Häng med på fikaturné för allt det och mer därtill!

AI-GENERERAD BILD 41

1. Poppis åka till Genbergs sommarcafé

VIRSBO . Med utsikt över Strömsholms kanal ligger succéfiket Genbergs sommarcafé , ett riktigt dragplåster bland västmanländska sommarutflykter. Det familjedrivna caféet startade som ett hobbyprojekt och har utvecklats till ett fullskaligt hantverksbageri. På kvällarna svänger man ibland om till vincafé. Missa inte Melodikrysslördagarna!

3. Ljungs Goa – lantlig idyll med extra allt

KUNGSÖR. Ljungs Goa är ett populärt gårdscafé på landet mellan Kungsör och Köping. Här fikar du gott hembakat fikabröd och handgjorda chokladpraliner som är en fröjd för både öga och gom. Ljungs Goa är också en gårdsbutik med ekologiska och närproducerade produkter, både ätbart och annat. Här finns även chans att se utställningar med lokala konstnärer.

2. Historisk touch på Kungsudden

KUNGSÖR. På 1500-talet var det här Gustav Vasas kungsgård – idag är Kungsudden ett älskat utflyktsmål öppet för alla fikssugna. På en udde vid Arbogaåns utlopp i Mälaren serverar Himmelsberga Hembakt fika och räkmackor i den historiska miljön, med gammeldags charm, grova timmerväggar och underbar utsikt över vattnet.

4. Fiket i Färnebo har egen glassbil

VÄSTERFÄRNEBO . Gott fika i lantlig miljö bjuds det på på Fiket i Färnebo. Här finns många sorters fikabröd och stort utbud av lokala drycker, bland annat det egna kaffet som rostas i Sala. Och missa för allt i världen inte den underbara Färnebogelaton ! Fiket i Färnebos glassbil dyker upp runt om i Västmanland i sommar.

42

5. Ombonad charm på Baggå skola

SKINNSKATTEBERG. Baggå skola ligger idyllisk vid den brusande Hedströmmen , strax utanför Skinnskatteberg. Såväl inne som ute är här charmigt och färgglatt. Här drivs B&B året runt, och på sommaren dukar man ibland upp till café och brunch. Då bjuds alltid vackert och vällagat, med en hel del närodlat.

6. Två Skator – ett av Arbogas guldkorn

ARBOGA. I caféidyllen Arboga finns många mysiga ställen att fika på. Café Två Skator är ett av dem. I vacker historisk miljö serveras här både mat och härliga bakverk som varieras efter säsongens råvaror. Dessutom kan du handla med dig närproducerade produkter som sylt, marmelad, knäckebröd och honung.

7. Markan lockar bland slott och hästar

STRÖMSHOLM. Med slottet och ridskolan runt hörnet hittar du Strömsholms Marketenteri , mer känt som Markan, en träffpunkt med gamla anor i vacker miljö. Eget bageri garanterar färskt fikabröd, tårtor och kakor sju dagar i veckan, och under sommaren finns här en stor uteservering med uppskattad glassbar.

8. Elsa Anderssons – över hundra år av gofika

NORBERG. Svensk konditoritradition när den är som bäst! Elsa Anderssons konditori är ett av de mest klassiska västmanländska utflyktsmålen: Sedan 1916 har det fikats vid torget i Norberg. Här avnjuts goda bakverk i ombonad miljö. Testa den traditionella tangotårtan, eller varför inte bakelsen uppkallad efter byns stolthet: Frida Hansdotter.

43

9. Kaffestuga i unik kulturmiljö

FAGERSTA. Västanfors Hembygdsgård ligger naturskönt vid

Strömsholms kanal, en levande idyll med charmig kaffestuga som serverar hembakat bröd och smörgåsar. Passa också på att besöka resten av hembygdsgården, här finns till exempel

Ekomagasinet med en välfylld presentbutik byggd som en gammal lanthandel.

SKINNSKATTEBERG NORBERG

FAGERSTA KÖPING

10. Mälarnära fika i Västerås

VÄSTERÅS. På Lasse Färnlöfs plats vid Öster Mälarstrand hittar du Öhrmans Konditori & Café . Här finns gott fika och enkla maträtter, som med fördel avnjutes på uteserveringen med utsikt över sjön och småbåtshamnen. Passa på att gå den fina Mälarpromenaden som passerar här, eller lek i Poesiparken runt hörnet.

Här hittar du våra tio smakfulla utflyktsmål

1. GENBERGS SOMMARCAFÉ

2. HIMMELSBERGA HEMBAKT

3. LJUNGS GOA

4. FIKET I FÄRNEBO

5. BAGGÅ SKOLA

6. CAFÉ TVÅ SKATOR

7. STRÖMSHOLMS MARKETENTERI

8. ELSA ANDERSSON KONDITORI

9. VÄSTANFORS HEMBYGDSGÅRD

10. ÖHRMANS KONDITORI & CAFÉ

på utflykter finns på visitvastmanland.com

HALLSTAHAMMAR
Fler tips…
VÄSTERÅS
SURAHAMMAR
KUNGSÖR SALA Virsbo Västerfärnebo Skultuna ARBOGA Sätra Brunn 1 2 3 4 5 7 8 9 10 6 Strömsholm 44

SOMMARÖPPET

JUNI-AUGUSTI ALLA DAGAR 11-16

GÅRDSBUTIK MED CAFÉ & EGET CHOKLADHANTVERK

Inredningsdetaljer • Närproducerat Konstutställningar

070-694 97 03 • ljungsgoa.se

Ulknö 101, Köping • Följ oss på: @ljungsgoa

God svensk och asiatisk mat med tydligt ursprung, vällagad med mycket kärlek. Lokala råvaror och grönsaker. Öppet varje dag hela sommaren 10.00–18.00, övriga året tisdag till söndag.

Wärdshuset ligger vid rastplats Högsjön E18, sydväst Arboga. Rastplatsen nås i riktning mot Arboga. Resande från Köping mot Örebro, se webbsida eller GPS Högsjö Wärdshus, Norra Ökna, Arboga.

Mat lagad från grunden och aktiviteter i en världsunik miljö

På Nya Serveringen i Ängelsberg serverar vi luncher, a la carte och kaffe med dopp. Vi erbjuder även catering. Vi finns i Ängelsbergs stationssamhälle, ett av Bergslagens vackraste område och vid sidan av världsarvet Engelsbergs Bruk och Oljeön – världens äldsta oljeraffinaderi. Välkomna till oss!

Tel: 0223-300 18 • nyaserveringen.com facebook.com/nyaserveringen

Himmelskt gott Himmelskt gott

FRÅN HIMMELSBERGA HEMBAKT PÅ HISTORISKA KUNGSUDDEN. HEMBAKAT MED KÄRLEK!

För mer information och öppettider: himmelsbergahembakt.se

@himmelsbergahembakt himmelsberga hembakt

Himmelsberga Hembakt Kungsuddsvägen 8, Kungsör Tel: 070-2994200

45

Lokalt mathantverk i toppklass

Matsafari - en smakfull resa

GODA SMAKER, MYSIGA MILJÖER OCH MINDRE MILJÖPÅVERKAN. DET FINNS MÅNGA BRA ANLEDNINGAR TILL ATT HANDLA LOKALT. HÄNG MED PÅ MATSAFARI I VÄSTRA MÄLARDALEN.

IVästra Mälardalen finns ett stort utbud av närodlat och genuint mathantverk, och varje år ordnas här Matsafari. Då står det småskaliga mathantverket i fokus och du får möta människorna bakom den lokala maten

i Köping, Arboga och Kungsör. Passa på att besöka utvalda gårdar och gårdsbutiker för att fika, provsmaka och handla välsmakande, solmoget och närproducerat.

På årets Matsafari deltar 13 olika gårdar. Bland dem finns Gårdsbutiken i Smedby som har café och fokus på när- och

46
Maria Stenberg på Munktorps prästgård.

härproducerade produkter som ägg och kött. Välsorterade Travarbo Gårdsbutik & Vilt säljer kött av vilt och lokalt mathantverk som marmelader och äppelmust. På Wiborgs gårdsbutik handlar du ekologiskt nötkött och egengjord korv och fikar hemgjord glass i caféet.

Ytterligare en av deltagarna är Munktorps Prästgård, som säljer nyskördade grönsaker, mjöl och matvete.

– Matsafarin har blivit en väldigt fin tradition i Västra Mälardalen. Många passar då på att åka runt till oss lokala matproducenter för att handla fina produkter och umgås. Vi är dessutom många som gör lite extra denna helg, grillar korv, säljer fika och så vidare, säger Maria Stenberg på Munktorps prästgård.

För en del besökare blir Matsafarin första besöket i en gårdsbutik. Maria Stenberg är glad att fler upptäcker värdet med att handla lokalproducerat:

– Det ligger så mycket arbete och kärlek bakom vårt utbud på Munktorps prästgård. I en vanlig butik får du aldrig lika nyskördade grönsaker som här – det vi säljer är otroligt färskt, ekologiskt och kravcertifierat. När jag dessutom kan berätta hur grönsakerna och Munktorpsvetet odlats och byter recept med mina kunder skapar vi en relation både till varandra och till maten.

INTE BARA MATSAFARI. HÄR ÄR FLER VÄSTMANLÄNDSKA GÅRDSBUTIKER:

1. Klassisk kötthandel

ÅSBY KÖTT & VILTHANDEL. Personlig service från kunnig personal i lantlig 1800-talsmiljö i Hallstahammar. Handla kött från uppfödare i bygden, korv från det egna korvmakeriet eller botanisera i ostdisken.

2. Handla dagsfärsk fisk

ÄNGSÖ FISK. På natursköna Ängsö i Mälaren, strax utanför Västerås, kan du handla färsk nyfångad eller rökt fisk från femte generationens yrkesfiskare. Här kan du förstås köpa gös, Västmanlands landskapsfisk.

3. Egenproducerat och ekologiskt

FALLÄNGETORP. I gårdsbutiken några mil nordväst om Sala handlar du ekologiskt kött och varor från lokala producenter, som fårskinn, garn, mjöl och kryddblandningar. Dessutom säljs här grönsaker efter säsong.

4. Hållbart direkt från bonden

KÄRRBO PRÄSTGÅRD. På gården utanför Västerås är kor och får ute året om. Gårdsbutiken med självbetjäning är öppen alla dagar, och här hittar du nöt- och lammkött, äppelmust, fårskinn, ullgarn och grönsaker i säsong.

Matsafari i Västra Mälardalen 24-25 augusti

Missa inte möjligheten att uppleva vacker landsbygd och mathantverk i toppklass. Läs mer på visitvastramalardalen.se

Ännu fler gårdsbutiker hittar du på visitvastmanland.com

47

Bil- och teknikmuséet Museistråket

Historisk ljudvandring

Ströbohög

Skoftesta

Häljesta hällristningar

HÄR MÖTS DÅTID OCH NUTID 68 industrihistoriska platser fyllda av upplevelser och aktiviteter.

ekomuseum.se

DÄR ELDARNA DÅNADE

ekomuseumbergslagen

NYHETER, ÖPPETTIDER OCH MER INFO PÅ

Läs om vårt jubileumsår på koping.se/550

www.svenskakyrkan.se/arboga

Västerås domkyrka

En världsattraktion värd en egen resa!

En tusenårig historia!

Medeltida altarskåp av högsta kvalitet, kung Erik XIVs grav, Sveriges rikaste bestånd av epitafier från den svenska stormaktstiden och Skattkammaren. I Västerås domkyrka möts du av historiens vingslag och spår av en tusenårig historia.

Ett populärt besöksmål!

VÄLKOMMEN IN!

I Arbogabygdens församling har vi ett rikt och aktivt församlingsliv med många musikaliska inslag. Vi bjuder in till många olika mötesplatser för våra församlingsbor och besökare i alla åldrar. Vi finns här i vardag och högtid.

Turist Infopoint finns i kyrkan. Öppet v26-32 kl 10-18 alla dagar

I församlingen finns totalt fem kyrkor varav två mitt i Arboga centrum:

Sankt Nicolai kyrka och Heliga Trefaldighets kyrka. Välkomna till guidningar, konserter, bön, mässor och gudstjänster. Alltid fri entré.

Runt 200 000 personer besöker Västerås domkyrka ett vanligt år, vilket gör den till ett av Västmanlands absolut största besöksmål, med både stjärnor i Guide Michelin Green Guide och hög ranking i Tripadvisor.

Kom och hälsa på!

Information finns på plats på femton olika språk. För barn finns Spårhunden, en spännande upptäcktsfärdskarta (på svenska).

Öppet alla dagar kl 9-17. Fri entré!

svenskakyrkan.se/vasteras

48
aki !airotsih
Upptäck
r r

Ta det lugnt ta en fka!

Konditori Bivur, Arboga

Konditori Sjömans, Köping bageribivur.com , bivurarboga.se sjomanskonditori.com

Viktoriagatan 7, Köping

Järnvägsstation, Arboga

finns på sociala medier.

Torggatan 14, Köping

Upplev

Sverige i miniformat

Miniature Kingdom är en magisk miniatyrvärld i Kungsör för barn och vuxna i alla åldrar.

Besök vår 200m² stora modellvärld i Kungsör med landmärken, tåg, fordon, historia och kultur i skala 1:87. Vår värld har vuxit söderut det senaste året med Köping, Örebro, Nyköping och Norrköping.

ÖPPETTIDER, PRISER OCH HITTA HIT: miniaturekingdom.se

RODUKTER

Öppet: F r e d ag a r : 12 -1 7 Lör d a g a r 10 - 1 4 Öppettider under sommaren se hemsida eller facebook • ÖKT VILTKÖTT

070-574 30 58 • www.travarbo.se eller facebook.com Ligger efter vägen mellan Medåker & Himmeta. Välkommna! Michaela & Larserik

Glassbar & Minigolf !

Fabriksförsälj ning

Välkommen till oss i sommar!

Mer info hittar ni på gotlundaglass.se eller på våra sociala medier.

Vi

Bra mat & uteserveringarhärliga

Välkommen till Västerås restauranger

VÄSTERÅS KROGLIV ÄR NÅGOT ALLDELES EXTRA. HÄR FINNS MÅNGA

SPÄNNANDE RESTAURANGER MED GOD MAT AV RIKTIGT HÖG KVALITET

– OCH DE ALLRA FLESTA HAR DESSUTOM MYSIGA UTESERVERINGAR ATT

NJUTA AV PÅ VARMA DAGAR OCH LJUMMA KVÄLLAR. VI HAR SAMLAT NÅGRA AV VÅRA FAVORITER.

Vill du äta med sjöutsikt?

MÄLARNÄRA

MATUPPLEVELSE.

Det finns flera bra restauranger och alldeles underbara uteserveringar vid Mälaren. Magnifik utsikt över sjön bjuder Mälarkrogens enorma brygga på. Vid Färjkajen njuter du av skönt sjönära häng på Magasinet , du äter fiskoch skaldjur i toppklass på Kajplats 9, pizza på Kajens café och bra kött på A­ grill Är du på Öster Mälarstrand lockar Bryggans med bistro, sushi och glassbar.

Mälarkrogen Bryggans Bistro &Sushi Kajens café
50
Kajplats 9

Vilket land vill du besöka?

MATRESA PÅ HEMMAPLAN.

Mitt i city duggar restaurangerna tätt, liksom influenserna från all världens kök. Här hittar du spännande smaker från både när och fjärran, eller vad sägs om Adam&Oliver som bjuder på nordiska smaker med asiatiska tekniker. Stigen serverar norrländsk fastfood med finess och Marcel P bjuder på bistrokänsla med franska förtecken. Klassiska Limone har italienska rätter på menyn, medan du på Nojon Moni äter smakrik mat från Indiens alla hörn. Och från en helt annan del av världen hämtar Hermanas inspirationen till sina färgstarka mexikanska och karibiska rätter.

Har du hittat till Källgatan?

NYA FAVORITER. I utkanten av stadskärnan hittar du några små guldkorn till restauranger. På Källgatan serverar Magpie mat, vin och cocktails med fokus på hantverk och kvalitet. Sensi är ny för i år: en restaurang med mat att dela på för alla som drömmer om Medelhavet. I hörnet mot Stora gatan hittar du tapasrestaurangen Indigo. Dessutom kan du handla med dig godsaker från Parma italienska delikatesser.

Magpie Parma delikatesser Adam & Oliver Stigen Nojon Moni Hermanas Limone
51

Skepp ohoj!

Bästa båtlivet finns på Mälaren

VÄSTERÅS LÄGE VID MÄLAREN ÄR INTE BARA VACKERT – DET ÖPPNAR OCKSÅ MASSOR AV ROLIGA MÖJLIGHETER. TA CHANSEN ATT UPPLEVA SJÖN OCH SKÄRGÅRDEN MED DESS MYSIGA SMÅ ÖAR. I VÄSTERÅS KAN DU PROVA ALLT FRÅN SUP TILL SNABBA ÅK MED RIB-BÅT

ELLER LUGNA FÄRJEFÄRDER. HÄR ÄR EN HANDFULL TIPS!

Härligt hög hastighet

FARTFYLLT MED RIB-BÅT. I alla väder och i över 50 knops fart åker SjöEvents RIB-båtar fram över Mälaren. I en RIB-båt kan en lugn sommarkväll vara lika mysig som en tuff storm är rolig! Boka stol på en fast avgång eller slå till på en hel RIB-upplevelse med stopp på strandnära restauranger.

52

Ät gott eller kryssa i skärgården

MED FÄRJA PÅ MÄLAREN. Det finns många olika färjeturer som utgår från Västerås. Du kan både göra dagsutflykt med strandhugg där du njuter av bad och natur eller följa med på någon av Rederi Mälarstadens guidade turer och kryssningar med mat- och musikupplevelser. Varför inte åka med Elba färjan , som är en riktig Mälarklassiker och Västerås egen hop on hopp off färja. På en rundtur med den k-märkta båten får du uppleva Västerås skärgård på nära håll, och kan till exempel stanna till vid natur sköna Östra Holmen , där släta klipphällar, barnvänlig sandstrand och hopptorn lockar badsugna.

Paddla med en guide

TRÄNA TEKNIK

OCH HITTA SMULTRONSTÄLLEN. Aktivt Uteliv på Björnögården hyr ut kajaker, kanadensare och SUP. De erbjuder dessutom kajakkurser och flera olika guidade paddelturer. Varför inte testa frukostturen med strandhugg på en ö i morgonsolen?

Kajakomat – hyr när det passar

OBEMANNAD UTHYRNING. Att paddla är en underbar natur upplevelse! I en Kajakomat kan du hyra kajak eller SUP när du vill. I Västerås finns två obemannade Kayakomater: en på Notudds kajen och en vid First Camp Mälaren på Johannisberg.

Upptäck Mälaren med egen elbåt

BATTERIDRIVET NÖJE. Vid Steam Hotel kan du hyra elbåt för en heldagstur på sjön. På köpet får du förslag på turer som bästa badplatsen, godaste glassen, cruising med Västerås vackraste sida eller var gammelgäddan gömmer sig. Allt är markerat på sjökortet som finns i båten.

Tips!

Övernatta på en skärgårdsö Upplev lugnet och naturen i skärgården. På Aggarön och Ridön kan man hyra stugor för övernattning. Mer information hitta du hos SjöEvent och Rederi Mälarstaden

53

SKINNSKATTEBERG

Hos oss finns djupa skogar, fiskrika sjöar och en spännande kulturhistoria. Med unika övernattningsmöjligheter och annorlunda aktiviteter finns här upplevelser för alla. I vår guide på naturkartan.se hittar du mängder av vandringstips, spännande historiska miljöer, platser för bad och vila och mycket mer.

Kultur och natur möts ständigt och ger både lugn och inspiration oavsett om du besöker oss över dagen, eller kanske väljer att stanna längre.

www.skinnskatteberg.se www.upplevskinnskatteberg.se www.naturkartan.se @

Epost: info@brukshotelletskinnsberg.se www.brukshotelletskinnsberg.se

UPPLEV SKINNSKATTEBERG

Välkommen till Bergslagens kulturcentrum

Svensk och internationell konst måleri, skulptur, teckning, grafik

Galleri, Designbutik, Café med hembakat bröd

Skulpturpark, Bildpark, Ramverkstad

The Museum Tree of Life by Ernst Neizvestny Fri entré

Galleri Astley

Uttersberg, 739 92 Skinnskatteberg information@galleriastley.com

076-310 85 60 www.galleriastley.com

UPPLEV KLASSISK BRUKSMILJÖ I DET ANRIKA BRUKSHOTELLET SOM ÄR BELÄGET CENTRALT I SKINNSKATTEBERG MED ETT PAR MINUTERS PROMENAD TILL BUTIKER OCH TÅGSTATION. EN PERFEKT UTGÅNGSPUNKT FÖR ATT UTFORSKA SKINNSKATTEBERG MED OMNEJD!

UPPLEV KLASSISK BRUKSMILJÖ I DET ANRIKA BRUKSHOTELLET SOM ÄR BELÄGET CENTRALT I SKINNSKATTEBERG MED ETT PAR MINUTERS PROMENAD TILL BUTIKER OCH TÅGSTATION. EN PERFEKT UTGÅNGSPUNKT FÖR ATT UTFORSKA SKINNSKATTEBERG MED OMNEJD!

Brukshotellet erbjuder rum och lägenhet i olika storlekar och standard som passar alla från affärsresenären till familjen. Alla gäster har fri tillgång till flera bekvämligheter och passa på att njut av vår stora terrass eller i vår lummiga trädgård.

Brukshotellet erbjuder rum och lägenhet i olika storlekar och standard som passar alla från affärsresenären till familjen. Alla gäster har fri tillgång till flera bekvämligheter och passa på att njut av vår stora terrass eller i vår lummiga trädgård.

Tele: +46 (0)222 - 419 19

Tele: +46 (0)222 - 419 19

Fritz Malmströms Väg 1, 739 30 Skinnskatteberg

Epost: info@brukshotelletskinnsberg.se www.brukshotelletskinnsberg.se

Fritz Malmströms Väg 1, 739 30 Skinnskatteberg Epost: info@brukshotelletskinnsberg.se www.brukshotelletskinnsberg.se

Ställplatser, vandringsleder och aktiviteterspännande

Claybullet eller som det heter på svenska Lerkulan är ett äventyrs företag med många roliga och spännande aktiviteter för unga som

Varmt välkomna med husbil, husvagn och tält. Här finns fina vandringsområden och sjö att bada och fiska i. I saloonen blir det ibland jam och andra tillställningar. Testa aktiviteter som t ex vattenskoter, lerduveskytte eller Jeep o road.

Vi håller till i Lerkulan, ca 6 km utanför Skinnskatteberg på en gård där

”En perfekt dagsutflykt med rolig shopping, härlig natur och underbar fika på herrgården” www.farnaherrgardsbod.se

”En perfekt dagsutflykt med rolig shopping, härlig natur och underbar fika på herrgården” www.farnaherrgardsbod.se

Öppet: Måndag - Fredag 10-18

Lördag, Söndag, Helgdag 11-17

www.svenskakyrkan.se/skinnskatteberg facebook: Skinnskatteberg-med-Hed-och-Gunnilbo-församling

Med hälsning från Karmansbo

Vardagar 9-18

Friluftsgudstjänster

- Besök årets Arbetslivsmuseum 2022!

Kulturdagarna i Hed

Lördagar 9-14

Centralv. 16 Skinnskatteberg Tel: 0222 - 101 62 info@runessport.se

Av Sveriges 1500 arbetslivsmuséer vann i år Karmansbo bruksmiljö priset som årets Arbetslivsmuseum. Smedjan är den enda fungerande smedjan i sitt slag i världen och ett populärt besöksmål för både små och stora. Museum och kafé håller öppet 28 juni – 15 augusti kl. 12.00–17.00. www.karmansbo.se

Du vet väl att Skinnskattebergs kommun har många andra spännande besöksmål, naturleder och naturreservat att uppleva?

Besöksmål i SKINNSKATTEBERG

• Karmansbo bruksmiljö

• Oxbrons banvaktstuga

• Uttersbergs bruksmiljö

• Krampen

• Färna bruksmiljö

• Kolarbyn

• Kopparverket

• Röda jorden

• Skinnskattebergs herrgård

• Lokstallet & KURJ

• Lienshytte masugn

• Ebba Brahes lusthus

• Bastnäs gruvfält

• Kulturreservatet i Skräppbo

Platser kan inte förbokas, ring Tommy innan så får du veta om plats finns. Tel: 0704921458.

Vi har även en n ställplats, läs mer om den under iken Ställplats.

Koord: 59.8129,15.6113 • Lerkulan 1, 73991 Skinnskatteberg

Välkommen till Bergslagens kulturcentrum Svensk och internationell konst måleri, skulptur, teckning, grafik

Välkommen till Bergslagens kulturcentrum

Svensk och internationell konst måleri, skulptur, teckning, grafik

Varmt välkommen till Jonas Vildmark Bushcraftcenter och en värld av Vildmarkskunskap.

Galleri, Designbutik, Café med hembakat bröd Skulpturpark, Bildpark, Ramverkstad

Vi erbjuder kurser, konferens och event med fokus på Bushcraft, Överlevnad, Jägarexamen och Motorsågskörkort. Hos oss har du möjlighet att skräddarsy din Jägarexamen helt utifrån dina behov och önskemål.

Galleri, Designbutik, Café med hembakat bröd Skulpturpark, Bildpark, Ramverkstad

The Museum Tree of Life by Ernst Neizvestny Fri entré

The Museum Tree of Life by Ernst Neizvestny Fri entré

Galleri Astley

Galleri Astley

Utte information@galleriastley.com

076-310 85 60 Öp

Uttersberg, 739 92 Skinnskatteberg information@galleriastley.com 076-310 85 60 www.galleriastley.com

Lienshyttans Herrgård, Riddarhyttan www.jonasvildmark.com

Öppet: Måndag - Fredag 10-18

Lördag, Söndag, Helgdag 11-17

Lördag, Söndag, Helgdag 11-17

Med hälsning från Karmansbo

- Besök årets Arbetslivsmuseum 2022!

Med hälsning från Karmansbo

- Besök årets Arbetslivsmuseum 2022!

Av Sveriges 1500 arbetslivsmuséer vann i år Karmansbo bruksmiljö priset som årets Arbetslivsmuseum. Smedjan är den enda fungerande smedjan i sitt slag i världen och ett populärt besöksmål för både små och stora. Museum och kafé håller öppet 28 juni – 15 augusti kl. 12.00–17.00. www.karmansbo.se

Av Sveriges 1500 arbetslivsmuséer vann i år Karmansbo bruksmiljö priset som årets Arbetslivsmuseum. Smedjan är den enda fungerande smedjan i sitt slag i världen och ett populärt besöksmål för både små och stora. Museum och kafé håller öppet 28 juni – 15 augusti kl. 12.00–17.00. www.karmansbo.se

Du vet väl att Skinnskattebergs kommun har många andra spännande besöksmål, naturleder och naturreservat att uppleva?

Du vet väl att Skinnskattebergs kommun har många andra spännande besöksmål, naturleder och naturreservat att uppleva?

claybullet.com
Musik
Öppna
herrgården” 16 Skinnskatteberg 101 62 info@runessport.se 9-18 9-14
i sommarkväll
kyrkor
Fritz Malmströms Väg 1, 739 30 Skinnskatteberg

På land, i vattnet eller i luften TESTA DE COOLASTE ÄVENTYREN

GILLAR

DU HÄFTIGA

ADRENALIN KICKAR?

LOCKAS DU AV HÖGA HÖJDER? ELLER LETAR DU HELT ENKELT EFTER EN ROLIG AKTIVITET I NATUREN?

OAVSETT ÖNSKEMÅL FINNS MÅNGA CHANSER TILL UNIKA UTOMHUSÄVENTYR RUNT OM I VÄSTMANLAND.

Häftig höghöjdsbana på Björnön

UTMANING MELLAN TRÄDTOPPARNA.

Björnö är ett friluftsparadis i utkanten av Västerås med mängder av aktiviteter både på land och vatten, året om. Vid friluftscentret Aktivt Uteliv Björnögården finns en stor höghöjdsbana: en lika spännande som rolig utmaning som sätter balans, styrka och problemlösningsförmåga på prov när du tar dig från träd till träd med hjälp av hängbroar, nät och linbanor.

Världens högsta bungyjump

HOPPA FRÅN EN LUFTBALLONG. En enorm adrenalinkick som inte går att jämföra med något annat. Så kanske Bungy Sthlm:s bungyjump från en luftballong bäst kan beskrivas?

Känslan att kasta sig ut från luftballongen på flera hundra meters höjd meters höjd liknar inte någon annan, och i

Västerås väntar den här unika upplevelsen för den som vågar ta språnget.

56

Naturnära nöjen i Kungsör

TESTA MTB ELLER KAJAK. Följ med Hiking is life på guidad stigcykling med utgångspunkt från Kungsörstorp Hotell & konferens . Tillsammans med en kunnig guide cyklar ni både på välpreparerade MTB-spår och lite mer hemliga stigar. MTB-paketen finns både med och utan övernattning. Hiking is life hyr även ut kajaker i Kungsör och Köping, välj om du vill paddla själva eller hänga med på en guidad tur i Mälaren.

Fartfyllt i kabelparken

BLÖT ACTION FÖR ALLA. Både Västerås och Fagersta kan locka med häftiga kabelparker för vattensport. Till Västerås Cable Park i gästhamnen kommer många nyfikna för att testa wakeboard, eller kolla på andra som gör det. Fagersta Cable Park hittar du i sjön Eskiln. Den stora parken för hopp och konster passar alla åldrar, från nybörjare på kneeboard till de mest extrema wakeboardåkarna.

Tvära kast?

3 x discgolf

1. Populära Virsbo Discgolfbana bytte förra året ut korgarna på alla 12 hål.

2. Kolbäcks Discgolfbana är en riktigt fin 18-hålsbana som passar både nybörjare och elitspelare.

3. I Västerås finns Hässlö Discgolfbana som växt till 27 hål. I sommar arrangeras par-SM här.

57

Vandring i Västmanland

Från slätter i söder till skogar i norr

VÄSTMANLANDS NATUR ÄR PERFEKT ATT UPPTÄCKA TILL FOTS. HÄR KAN DU VANDRA I URSKOG ELLER ÖVER ÖPPNA FÄLT, LÄNGS STORA SJÖAR OCH BRUSANDE VATTENDRAG. DU KAN BESTIGA BERG ELLER PROMENERA PÅ GRUSVÄGAR. SÄTT PÅ DIG ETT PAR BEKVÄMA SKOR, PACKA EN RYGGSÄCK OCH HÄNG MED OSS UT PÅ VANDRING. VI BÖRJAR PÅ BRUKSLEDEN!

AI-GENERERAD BILD 58

Bruksleden består av 27 etapper och sträcker sig tvärs genom Västmanland: från Mälardalens slätter i söder till Bergslagens djupa skogar och böljande terräng i norr. Längs vägen passerar den flera små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter. De senaste åren har leden rustats upp så att det ska vara lätt att hitta vägen: Bruksleden markeras med orange färg på träd och stolpar.

VACKER VILDMARK KRING RÖVALLSKOJAN.

Hela Bruksleden består av 27 etapper med varierande längd. De flesta börjar och slutar vid en rastplats med vindskydd eller raststuga. En av dem är etapp 7 som startar vid Långsjön utanför Surahammar, och nästan enbart går på skogsstigar genom ett spännande landskap med moss- och våtmarker. På vägen passerar du bland annat Toftsjön och Orrmossen innan du kommer fram till Rövallskojan, en liten stuga i en glänta i skogen som är öppen för den som vill ta en rast eller

övernatta. Efter vandring genom Rövallsmossens och Stingsmossens naturreservat kommer du sedan så småningom fram till Ramnäs. Hela etappen är cirka 16 kilometer lång.

MISSA INTE LANDSBERGSTRIANGELN. Ett annat populärt tips är Landsbergstriangeln utanför Fagersta, en rundvandring som följer delar av Bruksleden. Den populära triangeln lockar med vindlande vandring och kulturhistoriska lämningar, grottor och milsvid utsikt. Den 16 kilometer långa slingan går på kuperade stigar genom drömska skogar med spår efter gamla tiders bergsbruk. Leden passerar flera vackra sjöar och vattendrag.

Det 217 meter höga urberget Landsberget är en upplevelse i sig, med häftiga grottor, klapperstensfält och till och med en kanjon att utforska. Dessutom svindlande vacker, milsvid utsikt över sjön Åmänningen. På toppen av Landsberget finns förutom grillplats och vindskydd en alldeles unik skog: Hängmatteskogen. Perfekt för en vilsam paus i vandringen!

Bruksledens dag

Den första söndagen i september firas alltid Bruksledens dag. Då är det många aktiviteter i alla kommuner längs leden. I Hallstahammar och Surahammar kan du till exempel åka gratisbuss till grannkommunen för att sedan vandra tillbaka.

Magnifik utsikt från Landsberget.
59
Bruksledens sjunde etapp passerar de spännande Toftgrottorna.

NATURNÄRA

UPPLEVELSER. HÄR ÄR FLER TIPS PÅ FINA VANDRINGSLEDER.

Tjurlångsleden – mysig mil på sjönära skogsstigar

ARBOGA. Runt sjön Tjurlången utanför Arboga går en milslång, lättvandrad led. Att man hela tiden är så nära vattnet borgar för en härlig naturupplevelse. Längs vandringsleden finns tre vackert belägna vindskydd med grillplatser och chansen att få se fåglar och vilda djur är stor. Leden passerar dessutom ruinerna efter den gamla fornborgen Halvarsborgen.

Gruvdammsrundan

följ ett unikt vattensystem

SALA . Gruvdammsrundan är en sjönära och familjevänlig vandringsled. Leden går utmed det unika vattensystem som skapades till Sala Silvergruva och tar dig genom rogivande skogar, vilsamma mossmarker och längs med flera bad- och fiskevänliga sjöar. Gruvdammsrundan passar utmärkt för dig som vill uppleva en blandning av idyllisk landsbygd, vacker natur och fascinerande historia. Hela Gruvdammsrundan är 26 kilometer, men kan delas upp i kortare etapper.

Tips! På appen Naturkartan eller på narturkartan.se hittar du länets bästa leder.

60

Ängsö runt – vandra på idyllisk Mälarö

VÄSTERÅS. Ängsö runt visar upp det allra bästa av den pittoreska ön i Mälaren. Väljer du att tillbringa en heldag här får du vandra i varierad natur och uppleva såväl sjönära berghällar som fina skogar. Du har chans att möta några av öns kor i vackra beteshagar och får vandra genom idylliska torpmiljöer. På Ängsö finns många trevliga rastplatser och grillplatser, mysiga badplatser och pampiga Ängsö slott. Hela Ängsö runt är 23 kilometer, men kan delas upp i kortare etapper.

Kungsörsleden – vacker natur och historiska vingslag

KUNGSÖR. Kungsörsleden bjuder på det mesta en vandrare kan önska: I norr går den genom ett Mälarnära bördigt jordbrukslandskap och passerar ekhagar, strandängar, gravfält och hagmarker. I söder är landskapet mer skoglikt längs den slingrande Runnabäcken med små gårdar här och där. Missa inte möjligheten till ett dopp i Mälaren vid Skillingeudds badplats eller Bottens badplats längs Jägaråsen. Uppe på Jägaråsen kan du dessutom njuta av milsvid utsikt från Rundelborg, labyrinten som även är känd som Drottning Kristinas ridbana. Hela Kungsörsleden är 25 kilometer lång, men kan delas upp i kortare etapper.

Svenska kyrkan i Kungsör

Kristinagården, Öppen kyrka och Musik i sommarkväll. Läs mer på hemsidan.

Församlingen vid Mälarens västra spets. Platsen som varit svenska kungligheters rekreationsort ända sedan 1500-talet. Kungligheter som Gustav Vasa, Johan III, Drottning Kristina och Karl XI har satt avtryck i bygden. Det var Karl XI som bekostade bygget av Kung Karls kyrka år 1690-1700. svenskakyrkan.se/kungsor

Musik

tisdagar kl 19 11 juni - 6 augusti Västervåla kyrka Fagersta vastanfors.svenskakyrkan.se Fri entré!

61
Café
Sommarkväll Upptäck mer på VISITVASTMANLAND.COM
i

Läs mer och bli inspirerad på sverigesgolfdestination.se

Sveriges golfdestination Upptäck

Vackra vyer och välklippta greener

Västmanland är ett paradis för golfälskare

MED 261 GREENER FÖR DELADE PÅ 14 GOLFKLUBBAR ÄR VÄSTMANLAND DEN PERFEKTA DESTINATIONEN FÖR ALLA SOM

GILLAR GOLF. HÄR HITTAR DU SJÖNÄRA BANOR MED STORARTAD

UTSIKT ÖVER MÄLAREN, DET FINNS UTMANANDE SKOGSBANOR OCH BEKVÄMA PARKBANOR. VID SIDAN AV VÄLSKÖTTA BANOR

I TOPPKLASS LOCKAR GOLFKLUBBARNA ÄVEN BESÖKARE MED PAKETUPPLEVELSER, GOD MAT OCH BRA BOENDE.

63

Oavsett om du är nybörjare eller fullblodsproffs, ensam eller i ett stort gäng finns alla möjligheter att hitta din favoritbana i Västmanland. Det kan Christian Hedberg skriva under på. Som inbiten golfare har han testat länets alla banor.

– Banorna i Västmanland är riktigt bra. De har blivit allt bättre med åren och golfklubbarna har dessutom blivit duktiga på att knyta ihop paket med hotell och andra upplevelser, säger Christian Hedberg.

– Jag vill påstå att alla banor har sin charm; från en niohålsbana som Strömsholm som är fantastiskt charmig vid Kolbäcksån å ena sidan, till å andra sidan banor som Orresta och Frösåker: golfresorter där man kan få en helhetsupplevelse med både spel, mat och boende. En bana som sticker ut lite är Ängsö golfklubb, det är en naturskön bana där varje hål spelar som i sin egen korridor.

Men Christian Hedbergs favoritbana är ändå hans hemmabana: Västerås GK. När han började spela golf 1980 fanns bara en golfklubb i Västerås, och han har varit Västerås GK trogen sedan dess.

– Golf är verkligen en sport för alla åldrar. Det är fantastiskt med handikappsystemet som gör att alla kan vara med och spela på lika villkor, säger Christian Hedberg.

– När jag började spela golf var gemenskapen viktigast. Jag var blyg men här fick alla vara med, oavsett hur duktig man var. Med tiden har utmaningen att man oavsett nivå alltid kan bli bättre blivit en stor del av tjusningen, och i takt med att jag blir äldre uppskattar jag motionen och möjligheten att hålla igång för hälsans skull.

Jag vill påstå att alla banor har sin charm; från en niohålsbana som Strömsholm som är fantastiskt charmig vid Kolbäcksån å ena sidan, till å andra sidan banor som Orresta och Frösåker: golf resorter där man kan få en helhets upplevelse med både spel, mat och boende.

– Det är en utmanande och varierande bana. Det är där jag har mina kompisar och jag uppskattar att det är så nära att jag till och med kan gå eller cykla dit.

EN SPORT FÖR ALLA ÅLDRAR

Att Christian Hedberg började spela golf har han sin farmor och farfar att tacka för. Det var de som tog med den unge Christian till golfbanan, där han snabbt blev fast. Farmor och farfar fortsatte att spela golf tills de var över 80 år.

En perfekt golfdag hänger för Christian Hedberg på hur spelet går. Men även de dagar då det inte stämmer till hundra procent finns mycket annat att uppskatta, som vackra omgivningar, umgänge med goda vänner och mat och prat efter rundan. Det är också något han unnar fler chansen att få uppleva.

– Våga ta klivet och börja spela golf i Västmanland! Prova att slå på ranchen eller fråga någon bekant som spelar om du får följa med. Du kommer inte att ångra dig!

64
Christian Hedberg, inbiten golfare.

MÅNGA FINA GOLFBANOR I VÄSTMANLAND

Motion, tävling, frisk luft eller umgänge. Det finns många anledningar till att spela golf. I Västmanland finns inte mindre än 14 golfklubbar och här finns alla möjligheter att hitta den bana som passar just dig bäst – utifrån intresse, ambitionsnivå och sällskap. Här är några tips!

SURAHAMMARS GOLFKLUBB är en multianläggning med golf och aktiviteter i centrum. Banan har en omväxlande, utmanande och intressant layout och du spelar i småkuperad, naturskön skogs- och parkmiljö med dammar och vattendrag. Här finns också footgolf, padel, restaurang och ställplatser. För den vandringssugne passerar Bruksleden, och det finns flera fina MTB-spår.

KÖPINGS GOLFKLUBB bjuder på en varierad park- och skogsbana i vacker natur med generösa och intressanta greenområden. Banan är faktiskt känd för att vara speciellt bra för damer! Golfklubben har en trevlig restaurang och erbjuder bra övernattningsmöjligheter, både i stugor och på ställplatser med konstgräs och utsikt över golfbanan.

FRÖSÅKER GOLF & COUNTRY CLUB utanför Västerås är en av Sveriges högst rankade anläggningar. 18-hålsbanan ligger vackert vid Mälaren och den startar med skogs- och parkshål där underfundiga, taktiska utmaningar står i fokus. Banan avslutas med ett antal dramatiskt kryddade sjöhål. Här finns även linksbana för en lekfull golfupplevelse, restaurang, hotell, spa och möjlighet att spela padel.

ORRESTA GOLF & KONFERENS utanför Västerås är en populär bana där de första nio hålen är en parkbana i två landskap (Uppland och Västmanland) och sista nio är i skogsmiljö. Banan är förlåtande för spelare med högre handikapp men erbjuder rejäla utmaningar för spelare med lägre handikapp. Orresta har även bra golfpaket med greenfee, god mat och trevlig logi.

Golf året runt

I Västerås finns flera möjligheter att spela golf även på vintern. Testa simulator på Indoor Golf eller Steam Hotel. På Skerike GK finns Trackman Ranch.

Frösåker Golf & Country Club Surahammars golfklubb
Fler golfbanor hittar du på visitvastmanland.com 65
Köpings Golfklubb

VÄLKOMNA TILL KÖPINGS GOLFKLUBB

Köpings Golfklubb erbjuder spel på en fantastisk 18-hålsbana.

Vårt boende har 28 bäddar med sköna Hästens sängar och nära banan finns 12 trevliga ställplatser för husbilar.

Ät gott på Restaurang Korslöt.

Dagens lunch serveras tis-sön, 11.30-14.30, till och med 30 sep.

Golfvecka V. 30 (22-28 juli).

Boka på: 0221-810 90 eller recep@kopingsgk.nu

En av Sveriges finaste och populäraste golfanläggningar

Golf, Hotell, Konferens, Restaurang

Läs mer och boka på fgcc.se kopingsgk.nu

Vandra på Bruksleden. Upptäck vandringsleden och få en härlig upplevelse i naturen.

Campingbadet. Njut av ett svalkande bad. Ett perfekt utflyktsmål för hela familjen.

Discgolfbana i Virsbo. Hur träffsäker är du med en frisbee? Gå en runda discgolf vid Virsbo IP.

surahammar.se/turist

E-post: turism@surahammar.se Telefon: 0220 - 390 00

Virsbo konsthall. Fantastisk konst i en fantastisk miljö. Avsluta med en god fika på Genbergs sommarcafé!

66

Varmt välkommen att uppleva vår fina, välskötta och natursköna 27-hålsbana i en trivsam, avkopplande och lantlig miljö strax utanför Sala. Intill banan finner du vår mysiga stugby med ställplatser för dig med husvagn/husbil.

Vi slår ett varmt slag för vår golfkrog som serverar mat och dryck av högsta kvalitet samt vår välsorterade golfshop med kläder, klubbor och allt som hör golfen till. Spelar du inte golf? Kom ändå! Njut av lugnet, god mat och varför inte prova på golf tillsammans med kollegorna eller kompisgänget? För mer information och bokning, ring/maila eller besök vår hemsida. Vi hoppas på att få välkomna dig till oss i sommar!

WWW. SALAGK.SE 0224-530 77 INFO@SALAGK.SE En grön golfdestination som välkomnar alla Boka vårt populära golfpaket! Priset inkluderar · Hotell · Greenfee · 3 -rätters middag · Frukost Pris från 1795:per person
att starta säsongen på en av västmanlands bästa golfanläggningar.
mer
ORRESTAGOLF.SE | 0171 - 44 32 20
Välkommen
Läs
om våra paket här:

Välkommen till Västerås Flygmuseum – läckra flygplan och häftiga flygsimulatorer

Västerås Flygmuseum är ett levande museum där de flesta flygplanen är i flygande skick. Ett 25-tal olika objekt visas i vår vackra hangar som byggdes 1938. Propeller-plan, jet-flygplan och helikoptrar. Dessutom flygmotorer, instrument, kringmaterial och modeller.

Vår hangar bjuder på unik miljö för olika event såsom företagsträffar, kickoffs och fester av olika slag.

I våra häftiga simulatorer kan du få uppleva naturtrogen flygning i både Fighter Jets och fullstora airliners med hjälp av duktiga instruktörer.

För mer information, priser, simulator-bokningar m.m. se:

www.flygmuseum.com

MEDLEMSFLYGNINGAR!

Är du medlem i Flygmuseet så har du möjlighet att få flyga med i ett veteranflygplan. Är du inte medlem så fixas det snabbt på plats i museet. Mer information om flygplanstyper, priser m.m. hittar du på vår webb under rubriken: Medlemsflygningar.

Varmt Välkommen!

Öppet varje söndag året runt kl. 11–16.

VALLBY

FRILUFTSMUSEU M

Strosa runt i historiska miljöer med byggnader, trädgårdar, åkrar, ängar och lantrasdjur.

Levande museum 17 juni-11 augusti

Jorden

Träffa människor från förr i hus och gårdar.

I vår nya utställning kan du uppleva jordbrukets framväxt och förändring.

Öppet alla dagar • Fri entré • www.vallbyfriluftsmuseum.se

Kom ut till oss på landet

Stanna till på vår mysiga lantgård och upplev det härliga livet på landet. Hos oss är ni alltid välkomna oavsett om ni vill vara för er själva eller hänga med oss som arbetar på gården.

Vad kan man göra?

Prova att vara bonde för en dag och var med när vi matar och tar hand om djuren. Klättra och balansera på låghöjdsbanan eller vandra ut i skog och mark. Stanna till och lyssna på bäcken och vindens sus i trädtopparna. Omgivningen bjuder på oslagbara naturupplevelser med flera utflyktsmål och fina bad- och fiskesjöar.

Vi har gratis parkering och Wifi. Rejäl frukost, bondfika och andra måltider går självklart att beställa. Vovven eller andra sällskapsdjur är välkomna hit. Vi har en egen gårdsbutik där ni hittar lokala varor av högsta kvalité.

Stuga

eller vandrarhem?

Hemtrevliga Lillstugan är fullt utrustad för självhushåll. I köket möts gammalt och nytt när dagens alla moderniteter blandas med den gamla vedspisen som sprakar så stämningsfullt. Här finns både tvättmaskin, utemöbler och grill.

Vandrarhemmet Mellangården har hög bekvämlighet med flera badrum, fullt utrustat kök och tvättstuga. Bottenvåningen är tillgänglighetsanpassad med höj- och sänkbara bänkar i köket och rymlig toalett med rejäl dusch. På övervåningen kan ni boka in er i familjerummet. Direkt utanför dörren finns en stor altan i söderläge med utemöbler och grill.

68
Fallänge 115, Krylbo | fallangetorp.se 070 736 36 82 | 073 091 87 81

Från bad till bonde

Här är barnens bästa och familjens favoriter

BARNVÄNLIGT ÄR BRA!

I VÄSTMANLAND KAN MAN

BADA, PADDLA OCH LEKA, MAN KAN SPELA GOLF, LÖSA

MYSTERIER OCH GOSA MED

DJUR. HÄR ÄR ETT HELT GÄNG

FAVORITER SOM ALLA HAR ETT

GEMENSAMT: DE ÄR ROLIGA

FÖR HELA FAMILJEN!

Lös ett spännande stadsmysterium

BLI DETEKTIV FÖR EN DAG. Stadsmysterium är en kul familjeaktivitet och i Västmanland finns flera olika. I Köping har en regissör och hennes manus försvunnit och i Kungsör gäller det att ta reda på vad som hänt med drottning Kristinas häst. I Arboga kan man leta efter en försvunnen riddare och i Västerås gäller det att lösa mysteriet med de bortsprungna Västeråsgurkorna. Ledtrådar finns där man minst anar det!

På Kokpunkten pumpar badrenalinet

SVERIGES FÖRSTA ACTIONBAD. Kokpunkten är en unik upplevelse med häftiga attraktioner förlagda över åtta våningar i det ikoniska gamla ångkraftverket i

Västerås . Här kan du forsa med hög fart genom vindlande gångar i Black river, eller med VR-dive dyka ner i en drömvärld som förvandlar en vanlig pool till världens djupaste hav. Missa inte Boomerang, badrenalinåket med stort b. På Kokpunkten finns även ett barnland för de allra minsta, och en relax för livsnjutarna.

Idylliska Vallby Friluftsmuseum

FAMILJEFAVORIT MED DJUR OCH KULTUR. På Vallby Friluftsmuseum i Västerås kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, fika och äta god mat. På sommaren vaknar husen och gårdarna till liv och för barn finns då massor att göra. Vad sägs om att följa med på djurvandring eller ta ett varv på käpphästbanan, leka handelsbod och besöka barnens köksväxtland vid byskolan. Kanske är det dags att hänga upp nappen i det magiska nappträdet?

69

Fri lek i fina lekparker

HÄR TRIVS BARNEN BRA. Det finns massor av roliga lekparker runt om i Västmanland och entusiasten sätter kanske ihop en hel turné. För den som nöjer sig med enstaka nerslag kan vi tipsa om den stora lekparken i Sala stadspark , om mysiga Poesiparken vid Öster Mälarstrand i Västerås eller någon av temaparkerna i Köping , där dinosaurielekparken och enhörningslekparken är två favoriter.

Allt i ett: Leka, bada och paddla

FINT VÄDER? ÅK TILL SKANTZÖBADET! Det populära friluftsbadet i Hallstahammar har allt som krävs för en rolig heldag: tre pooler, hopptorn, trampolin och vattenrutschbana. Här finns också en fin äventyrsgolfbana. Skantzöbadet ligger vid kulturområdet Skantzen som på sommaren bjuder på aktiviteter som ”leta med lupp”, teater och musik. Här flyter också vackra Strömsholms kanal, och på Lakeside adventure kan du hyra kanot för att paddla i kanalen.

Bra bad både ute och inne

BASSÄNGER, HOPPTORN OCH RUTSCHBANA. Köping har ett nytt och fint badhus. Här finns en 25-metersbassäng med femmeters trampolin, en 80 meter lång vattenrutschkana med äventyrstema och en skön relaxavdelning. Dessutom en rolig lekbassäng för de allra minsta inspirerad av Carl Wilhelm Scheele; ett kemilabb med flaskor och provrör. Soliga sommardagar lockar förstås utomhusbadets tre bassänger mest!

Bli bonde för en dag

UPPLEV EN RIKTIG BONDGÅRD. På Fallängetorp möter du djur och natur i en lugn och rofylld miljö. På gården i Svartådalen utanför Sala kan du till exempel bli bonde för en dag för att lära dig mer om djuren och jordbruket. Bli kompis med en ko, busa med hunden och lär dig kackla som en höna! Passa dessutom på att vandra i Trollskogen och testa låghöjdsbanan.

70

Vi slår ett slag för golf

PIRATGOLF ELLER GOLF MED GLASS? Minigolf är kul och finns på flera platser runt om i Västmanland. I Västerås bjuder Hälla Piratgolf på tolv lagom utmanande hål med häftigt pirattema: vad sägs till exempel om ett hål som går tvärs genom piratdasset, eller ett annat dit man tar sig med en flotte? På Hälla finns även en niohålsbana om ”riktig” golf lockar mer.

Ett annat tips är Götlunda , där man kan kombinera minigolf med den magiskt goda Götlunda glass. I sommar ska dessutom en minibilbana med vildmarkstema öppna här, den passar bra för dem som fortfarande är för små för minigolf.

Lek och vandring vid

Valstasjön

NATURNÄRA NÖJEN. I Hallstahammar hittar du naturreservatet Valstasjön. Här finns en ny barnvänlig vandringsled som är drygt tre kilometer lång, med grillplats och brygga vid Valstasjön. Vid sjön trivs många olika slags fåglar och man kan bland annat hitta paddor, åkergrodor och vattensalamander här. I det här naturreservatet står inte bara naturen, utan även barnen, i fokus. Spåren efter lekande barn är många, med nötta hällar och grenar som skapar små rum i naturen. Och det är helt okej! Det här är en plats där barn får leka och uppleva skogen på sitt vis.

GÖR EN OVANLIG UTFLYKT TILLSAMMANS

Något rysligt, något vackert, något att fnissa åt, ja, till och med något att äta. Allting finns redo på Sala Silvergruva, ett historiskt gruvområde där det finns mängder att se och göra för både barn och vuxna.

30 min fr Västerås –Stockholm 1,5 h

Gå ner i gruvan på egen hand – 60 meter marken!under

Familjepris

795 kr

Restaurang och kafé i mysig omgivning

Spel och lekar

Börja planeringen direkt på salasilvergruva.se

71

Upplevelser i världsklass på Steam Hotel

2017 slog Steam Hotel upp portarna intill sjön Mälarens kant, precis 100 år efter att det gamla ångkraftverket tuffade igång för första gången. I den maffiga tegelbyggnaden ryms numera ett 18 våningar stort upplevelsehotell med över 260 rum, 16 konferenslokaler och fyra food outlets varav två etablerade restauranger. Vid köksrodret står en av Sveriges främsta namn

inom matlagning, Niclas Wahlström, som ansvarat för såväl Nobelmiddagar som H.M. Konungens jubileumsmiddag. Väl värt ett besök bara för maten, alltså.

Bortom det kulinariska kommer man också till Steam Hotel för att uppleva något annat och något mer än det ett vanligt hotell har att erbjuda, och oavsett syfte med besöket finns mycket av det mesta för de allra flesta. Ett sprudlande orangeri, pool club med utomhuspool, minibiograf, karaoke och golfsimulatorer är en handfull av alla aktiviteter att välja bland, och då har vi inte ens

nämnt actionbadet Kokpunkten som ligger precis vägg i vägg.

Däremot är det inte alltid man har tid eller möjlighet att uppleva dessa 18 våningar av industriromans till vardags. Därför har Steam Hotel ända sedan starten varit en given destination för företagsresor,

konferens och event. ”Här får man saker gjorda och upplever något fantastiskt på samma gång” var det någon som skrev, och det ligger nog något i det. Från intima styrelserum till the Grand Hall för upp till 450 personer, kombinerat med Mälardalens kanske största utbud av afterwork-aktiviteter gör att många av konferensgästerna är återkommande, år efter år.

Västmanland har aldrig sett så bra ut som det gör från våning 18.

Varmt välkommen till Steam Hotel för att avgöra själv!

72
The Steam Hotel | Ångkraftsvägen 14 | Västerås | bokning@steamhotel.se | 021-475 99 00

UPPLEV SVERIGES FÖRSTA ACTIONBAD!

Hjärtat slår ett hårdare slag när du tar steget ut. Rushen i magen känns direkt på pulsen. Blodet i ådrorna strömmar lika snabbt som vattnet i den brantaste bana du åkt. Det här kallar vi badrenalin.

Lyx, avslappning och nöjen

Vi checkar in på Steam Hotel

EXTRA ALLT. SÅ KANSKE ETT BESÖK PÅ STEAM HOTEL I VÄSTERÅS ENKLAST

KAN SAMMANFATTAS. LÄGET, MILJÖERNA, MATEN OCH AKTIVITETERNA – HÄR FINNS MÄNGDER ATT UPPLEVA OCH ALLT ÄR I TOPPKLASS. DEN SOM BOTT HÄR EN GÅNG KOMMER GÄRNA TILLBAKA!

Det över hundra år gamla ångkraftverket i Västerås, en vacker gammal tegelbyggnad vid Mälaren, har på senare år förvandlats till ett extraordinärt hotell. Här finns 263 hotellrum i skön industriromantisk stil, mysig pool club med härlig sjöutsikt, spännande restauranger, flera barer och allt från bio till biljard att roa sig med. Hotellet har blivit en destination dit gäster gärna återvänder både en och två gånger.

– Vi erbjuder en unik upplevelse. Det finns såklart många hotell som kan leverera en trerättersmiddag, ett besök i ett spa och en övernattning med frukost. Men en byggnad och destination som Steam Hotel hittar du inte någon annanstans, säger Philip Björck, marknadschef på Steam Hotel.

BOKA ETT FULLMATAT PAKET

Vad fyller man då bäst sin Steam-upplevelse med? Sovmorgon i fluffiga sängar, lång samma frukostar med utsikt över Mälaren och skönt häng i hotellets pool club med eldrelax och utomhuspool på 7:e våningen är självklara alternativ. God mat och läckra cocktails hör

också till. Dessutom finns här aktiviteter som pingis, shuffleboard och karaoke, och skulle det inte vara nog att göra så är hotellet granne med actionbadet Kokpunkten.

– Till min optimala Steamupplevelse skulle boka vårt paket The View, men eftersom jag älskar att börja tidigt skulle jag tjuvstarta med en brunch innan fördrinken och pool- cluben. Innan middagen serveras tycker jag att man ska passa på att spela shuffleboard eller flipper, själv hade jag kanske hamnat vid pingisbordet. Sedan blir det omakase-middag på våning 18, flera rätter i asiatisk stil

74
Philip Björck, Steam Hotel

med utsikt över Mälaren. Det är helt magiskt. Och den något unika asiatiska à la carte frukosten dan efter är kanske det roligaste på hela resan, säger Philip Björck.

– Det fina med det här är att man gjort ganska mycket men inte allt, så man är varmt välkommen tillbaka! Efter ett dygn på Steam Hotel säger de flesta av våra gäster att de inte hann med allt, utan vill komma tillbaka för att gå på bio, sjunga karaoke eller kanske slå i golfloungen.

HÄNDER MYCKET HELA TIDEN

Efter ett dygn på Steam

Hotel säger de flesta av våra gäster att de inte hann med allt, utan vill komma tillbaka.

Philip Björck och hans kollegor arbetar hela tiden med nya idéer för att locka besökare, allt från events med blomsterbindning och champagne till olika former av musik och underhållning. De tar även emot en hel del möten i hotellets konferensrum. Att de här om året tog över actionbadet Kokpunkten har öppnat ännu fler möjligheter.

– Vi är i ständig utveckling och gör hela tiden saker för att vara en plats som våra gäster vill besöka igen. Framåt kommer vi till exempel att satsa ännu mer på underhållning, vi tittar på att ytterligare utveckla vår pool club och undersöker även möjligheterna att bygga uteservering, säger Philip Björck.

75

Underbara upplevelser och

UNIKA BOENDEN

UNDER YTAN ELLER UTAN EL. NATURNÄRA ELLER CITYPULS.

VID SIDAN AV STEAM HOTEL FINNS MÅNGA UNIKA ÖVERNATTNINGSMÖJLIGHETER I VÄSTMANLAND.

FÖLJ MED OSS PÅ EN RUNDRESA TILL NÅGRA RIKTIGA GULDKORN.

hagar Färna herrgård
Kölsta
76
Utter Inn

Vi startar vår resa i Västerås, som förutom pampiga hotell också erbjuder en del udda övernattningar. Eller vad sägs om Hotell Utter Inn, en röd liten stuga på Mälaren och något så ovanligt som ett undervattenshotell? Här kan du bada och sola på dagen och när det är dags att sova klättrar du tre meter ner under vattenytan till ett rum med panoramafönster i alla väderstreck. Som ett akvarium där det är du som tittar ut på fiskarna!

En annan häftig upplevelse, fast högt över ytan, är Plaza Rooftop Hotel. På en takterrass mitt i Västerås city kan du tillbringa du natten i en glass dome, omsluten av stadens puls och med den gnistrande stjärnhimlen ovanför.

Lockas du av tanken på stjärnklar natthimmel är glamping förstås ett bra alternativ. På Kölsta hagar & glamping utanför Köping har du utsikt över fält och skogar och sånär som på fågelsången och några bräkande får är tystnaden total. Koppla av, promenera i skogen, titta på djuren och känn lugnet! I år finns här en ny naturnära relaxavdelning med bastu och badtunna. Ytterligare ett fint glampingalternativ långt från storstadsstressen är Kloten Nature Resort i Malingsbo-Kloten naturreservat. Helpension vid sjökanten med vildmarken alldeles utanför tältduken är en underbart avkopplande upplevelse.

Vi fortsätter vår rundresa med att titta till några av de mysiga B&B som finns runt om i Västmanland. Vi kan till exempel tipsa om Rutgårdens B&B som ligger i ett pittoreskt gammalt trähus i de äldsta delarna av Norberg. Här är mycket av den gamla charmen och autentiska detaljer bevarade i ett snyggt och fräscht beoende. En hel del charm hittar du också på Bärsta gård B&B i Hallstahammar. Varför inte testa att bo i bagarstugan? Hit kan du till och med ta med dig hästen, eftersom det inte bara är Bed and Breakfast, utan även Bed and Box!

För den som är sugen på både avkoppling och upplevelser är Åsby Hotel i Hallstahammar ett bra resmål. De har en ny, fin spaavdelning och hotellet ligger dessutom i den vackra miljön vid Strömsholms Kanal och Skantzsjön. Här kan strosa omkring i det idylliska Skantzenområdet, du kan prova flugfiske och både paddla och spela padel. Hotellets padelbanor vid Skantzsjön är några av Västmanlands vackraste.

Vi avslutar resan med ett unikt tips från Bergslagsskogarna: en vandring från koja till slott. Upplevelsen startar i Kolarbyn Eco Lodge utanför Skinnskatteberg. Här finns ingen elektricitet, inga duschar, ja ingen materiell lyx alls. I stället är möjligheterna oändliga till uppfriskande skogspromenader, svalkande bad och avkoppling. Efter ett månskensdopp under stjärnorna väntar en god natts sömn i en mysig kolarkoja.

Nästa morgon är det dags ge sig ut på vandring i den storslagna bergslagsnaturen. Efter en dryg mil på en markerad led är du framme vid Färna Herrgård & spa. Här väntar en helt annan typ av upplevelse! Låt dig väl smaka av prisbelönta maten som lagas med fantastiska råvaror från Färnas trädgård och de lokala bönderna, njut av en avkopplande spavistelse med sköna behandlingar, ta del av historiska miljöer eller följ med på aktiviteter som fiske och bäversafari.

Kontrasten mellan skog och herrgårdsliv får sätta punkt för vår rundresa. Har du hittat någon favorit? Oavsett vilken det är så är du varmt välkommen att checka in i Västmanland!

Åsby Hotel
Plaza Rooftop Hotel
77
Kolarbyn Eco Lodge

Mån-fre

Lör-sön

Ta del av våra aktiviteter och erbjudanden på vår hemsida. erikslundshoppingcenter.se Över 80 butiker och IKEA under samma tak! Varmt välkommen
10-20
10-18

Från blommor till byggnadsvård

Här är shoppingfavoriterna

I VÄSTMANLAND FINNS ALLT FRÅN KÄNDA KEDJOR TILL SMÅSKALIGT

HANTVERK. STORA ERIKSLUND SHOPPINGCENTER I VÄSTERÅS LOCKAR

MÄNGDER AV BESÖKARE, MEN RUNT OM LÄNET FINNS OCKSÅ CHARMIG

CENTRUMHANDEL I MINDRE SKALA OCH LANTLIGA GÅRDSBUTIKER SOM SÄLJER BÅDE NYTT OCH NÖTT.

Skultuna Messingsbruk –modern klassiker i mysig miljö

VÄSTERÅS. Över 400 år på nacken och fortfarande moderna! Skultuna Messings bruk är en klassiker som ständigt förnyar sig. Du hittar dem i genuin bruksmiljö en mil norr om Västerås. Här finns både flagship store och outletbutik med många populära varumärken, en skicklig florist och trevliga Bistro Bruket där du både äter och fikar gott. När du åker till Skultuna; passa då på att ta en promenad i den mysiga bruksmiljön vid Svartån, där du även hittar loppis , Ittala outlet och Madame Slitage , en charmig möbel- och inredningsbutik som säljer både nytt, gammalt och renoverat.

Åsby Hem&Trädgård – blomstrande inredning för ute och inne

HALLSTAHAMMAR. Åsby Hem&Trädgård bjuder på inspirerande miljöer med mängder av växter till både ute och inne, plus sakkunnig trädgårdsmästarhjälp. Dessutom finns här café och ett stort sortiment av möbler, inredningsdetaljer, livsstilsprodukter och annat som gör hemmet lite finare.

Fler trådgårdstips!

Bürgers Växtgård med stort sortiment inom- och utomhusväxter finns i både Köping och Sala. Här hittar du både populära växtklassiker och många udda och ovanliga sorter.

Barkarö Handelsträdgård ligger utanför Västerås. Välsorterad handelsträdgård som är familjeägd sedan 1931 och även säljer inredning, fika, delikatesser, ägg och potatis.

79

Gamla Stans Kreativa –

charmigt och småskaligt

KÖPING. Gamla Stans Kreativa bjuder på unikt, handplockat och eko. I mysiga Köpingskvarter ligger den inspirerande livsstilsbutiken som bland annat säljer inredning, leksaker, linnekläder och keramik. Här finns även egna handtillverkade smycken och läderprodukter, och en second hand-avdelning med kläder.

Klockargårdens

– väldoftande, färgsprakande hudvård

NORBERG. Familjeföretag som inspirerade av all världens dofter och färger tillverkar handgjorda produkter i hjärtat av norra Bergslagen. I Klockargårdens butik mitt i byn hittar du hudvård, bad och dofter, men även te, kaffe och choklad, inredning och hantverk från när och fjärran.

Triss i Mälarnära i Västerås – snygga kläder och sköna prylar

VÄSTERÅS. Ta en promenad längs Mälaren och passa på att titta in tre unika butiker som alla erbjuder personlig service och ett blandat utbud av inredning, presenter, smycken och kläder. Vid Färjkajen finns Tullhuset Living , på Öster Mälarstrand, vid Lasse Färnlöfs plats, hittar du Butik 103 Kvadrat och längre fram på Regattagatan ligger Affair Inredning & Design

Skapande Händer – lokalt konsthantverk

SÄTRA BRUNN . Mysigt konstoch hantverkskollektiv på charmiga kurorten Sätra brunn utanför Sala. Hos Skapande Händer hittar du unik keramik, glassmycken, textil, smide och konsthantverk av lokala konstnärer. Det senaste året har flera nya medlemmar tillkommit, med bland annat mosaikkonst, trähantverk och kläder.

Affair Inredning & Design Tullhuset Living Butik 103 Kvadrat
80

Abrahamsgården – hantverk och heminredning

NORBERG. Abrahamsgården är en av Norbergs äldsta bevarade gårdar och centrum för hantverk och konstnärligt skapande. I den fina Bergsmansgården med anor från 1400-talet finns inredningsbutik, pop-up bageri, äppelmusteri och keramikverkstad.

Färna Herrgårdsbod – mode i härlig herrgårdsmiljö

SKINNSKATTEBERG. I det gamla stallet vid Färna Herrgård hittar du den trevliga livsstilsbutiken Färna Herrgårdsbod . I butiken finns ett stort utbud av handplockade kläder, mixat med bland annat gamla och nya möbler, heminredning, presenter och hantverk.

CHARMIGT, UNIKT, HANDPLOCKAT, HÅLLBART!

Välkommen till vår charmiga butik i centrala Köping. Hos oss hittar du inredning, keramik, linnekläder, leksaker, smycken, utvald second hand, lokala produkter mm.

Östra Långgatan 10, Köping. Tel 079-3013496

Öppet Vardagar 11-18 & Lördagar 10-14

WEBSHOP: GAMLASTANSKREATIVA.SE

Följ oss på @gamlastanskreativa

Utvalda evenemang sommaren 2024:

15 juni

29 juni

29-30 juni

29 juni-7 juli

4-6 juli

28 juli

1 september

Myrbergsrallyt

Kultursommar i Bergslagen

Bråforsdagarna

Järnruttenveckan

Norbergfestival

Engelbrektsturen MTB

Bruksledens dag

81
www.visitnorberg.se

Välkommen till

PMU Second Hand Västerås

Sveriges största Secondhandbutik

Handla hållbart och

fika i vårt café

Hallsta Gårdsgata 11

721 38 Västerås

021-450 50 10

Upptäck Kungariket Kungsör

För mer information: besök visitkungsor.se eller kontakta turistbyran@kungsor.se, 0227-600 101

En lugn oas vid Mälaren

Här kan du cykla lättcyklade leder i vacker natur, fika i härliga miljöer och vandra på historisk mark.

Välkommen till Kungsör - en del av Västra Mälardalen.

VISITVASTMANLAND.COM VISIT

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.