9 minute read

Västmanländska smultronställen

1. Sätra Brunn

BRA VATTEN I GAMMAL IDYLL

Sätra Brunn utanför Sala är en av Sveriges äldsta kurorter, en riktig oas dit människor rest ända sedan 1700-talet för att må bra. På området finns över hundra hus och flera parker.

Att dricka brunn går fortfarande bra här, Brunnshuset står alltid öppet. Du kan dessutom besöka brunnsmuseet eller smaka något gott från restaurangen, glassboden eller trädgårdscaféet. Under somrarna är det pub med livemusik varje onsdag. För den som är shoppingsugen finns här Skapande Händer som säljer hantverk och Apoteket med försäljning av naturmediciner.

På Sätra Brunn finns också ett modernare sätt att njuta av vatten, i Brunnens eget spa. I sommar lockar de bland annat med sommarlovsspa för barn.

> satrabrunn.se

2. Sörgården Måla

GOTT NYTTIGT MATHANTVERK

Sörgården Måla ligger vackert vid Hjälmarens norra strand, strax söder om Arboga. I gårdsbutiken handlar du delikatesser som knäckebröd, marmelader, chilisåser, senap och chutney. Allt tillverkas för hand på förstklassiga råvaror från gården ochHjälmaretrakten.

– Vi använder aldrig smakförstärkare, färgämnen, konserveringsmedel eller andra industriella substanser. Vi gör allt för hand, vilket tar tid, men vi tycker att det måste få ta tid att göra god mat, säger Håkan Bjernhagen på Sörgården Måla.

De egna marmeladerna är populära
Vi gör allt för hand, vilket tar tid, men vi tycker att det måste få ta tid att göra god mat

Och hantverkstänket har gett resultat. Serveringar på Nobelfesten och flera priser, nu senast utmärkelsen Sveriges bästa landskapsmat för Balders Glödgade Sursås, en fermenterad chilisås, vittnar om att kvalitet lönar sig.

– Jag har alltid älskat god mat. Unikt, ekologiskt, närodlat och högkvalitativt är viktiga ledord för vår verksamhet, som drivs av fantasi och sökande efter nya goda och spännande smaker, säger Håkan Bjernhagen.

> sorgardenmala.se

3. Elsa Andersson konditori

100 ÅR AV TANGOTÅRTA

Elsa Anderssons konditori i Norberg är ett klassiskt västmanländskt utflyktsmål. Till alla fikaentusiasters glädje så återinvigdes konditoriet förra året efter en anlagd brand. Nu kan här återigen avnjutas goda bakverk i ombonad miljö.

elsaandersonskonditori.se

4. Köpings musteri

BUTELJERAD ÄPPELLYX

På Köpings Musteris gårdsbutik kan du handla buteljerat guld som torra Pia och kryddiga Pirella. På musteriets äppelodlingar växer hundra olika sorters olika äpplen, och några av dem upptäcker du på musteriets cider- och mustprovning.

Ett annat äppligt tips är guidningen på Bergs Äppelgård i Hallstahammar. Bland över 100 sorters fruktträd, bärbuskar och druvor njuter man då av fågellivet, dofterna och de vackra träden medan man får höra historien om Sveriges första kommersiella ekologiska äppelodling.

> kopingsmusteri.se

5. Westerqvarn

MUSIK, MOTORER OCH BAKLUPPELOPPIS

I år lockar Westerqvarn, strax utanför Kolbäck, med både nyrenoverat café och ny utomhusscen. På den senare blir det i sommar konserter med artister som Chris Kläfford, Qwarnen Rock, Uno Svenningson och Moneybrother.

Moneybrother. Westerqvarn lockar med musik i sommar.

På Westerqvarn hålls en av länets största fordonsträffar. Varje måndag fram till september samlas här hojar, bilar, traktorer och glada motorentusiaster. Allt kryddat med tacobuffé, korv och mos och glass.

> westerqvarn.se

6. Ljungs Goa

Under året avlöser trevliga evenemang varandra på Vallby Friluftsmuseum. Det klassiska midsommarfirandet lockar tusentals, och även spelmansstämman, pelargonoch äppeldagarna är populära.

CHOKLADKONST MED MERA

Mellan Kungsör och Valskog hittar du mysiga Ljungs Goa. Här kan man ta en kopp kaffe med gårdsbakat fikabröd eller handla närproducerade, ekologiska och kravmärkta varor som potatis, ägg och honung i gårdsbutiken. Här finns också konstutställning och ett stort loppis.

Men viktigast av allt är förstås chokladen! Ljungs Goas specialitet är chokladhantverk och praliner och här finns mängder av godsaker som (nästan) är lika vackra att se på som de är ljuvliga att äta.

> ljungsgoa.se

7. Färna Herrgård

BERGSLAGSIDYLL. LJUVLIG MAT. SPALYX. ALLDELES VID KANTEN TILL VILDMARKEN HITTAR DU FÄRNA HERRGÅRD, ETT PERFEKT UTFLYKTSMÅL FÖR EN EFTER- MIDDAG ELLER HEL HELG.

Djupt inbäddad i den trolska bergslagsskogen, en dryg mil från Skinnskatteberg, ligger Färna Herrgård & Spa. Genom århundraden har gästerna kommit och gått på den vackert gula herrgården. Men idag är det inte så många bergsmän, grevar och baroner som kommer hit, utan snarare de som är sugna på att fly vardagen en stund.

GASTRONOMI MED LOKALA FÖRTECKEN

Den prisbelönta maten är en viktig del av besöket på Färna. Fokus ligger på närodlat och lokalproducerat, och samarbetet med de lokala bönderna är tätt. Inga- Lena Eriksson, som är kökschef och sommelier, hartillbringat över tio år med att hitta grannskapets bästa livsmedelsproducenter. Hon hämtar själv produkterna direkt hos bönderna, och gästerna uppskattar att det i menyn står precis var kalven de ska äta kommer från.

– Naturliga råvaror är grunden i all vår matlagning och menyerna är baserade på hållbara och lokala råvaror, anpassat efter säsongen. Vi har en egen köksträdgård där vi odlar grönsaker och örter, berättar Inga-Lena.

Inga-Lena Eriksson är kökschef på Färna Herrgård.

Som gäst här kan du själv ta en promenad i köksträdgården, som ligger vackert med utsikt över sjön. Här finns också svartvinbärsodlingar och äppelträd, som blir till egen dryck och bakverk. En del av dem serveras på helgernas populära afternoon tea, vars dignande bord dukas upp i den mysiga vinter trädgården.

VARMA BAD UNDER BAR HIMMEL

Men ett besök på Färna är förstås mer än god mat. Du kan shoppa kläder och inredning i den stora Herrgårdsboden, eller åka på bäversafari eller vargspaning. Och vad sägs om att sjunka ner i ett varmt bad under bar himmel efter en promenad i omgiv ningarna? Det är precis vadgästerna i herrgårdens mysiga spa kan göra.

– Jag blev förälskad i Färna vid mitt första besök här, och när min man och jag sedan köpte herrgården 1994 ville vi att fler skulle få uppleva denna vackra plats. Färna ska vara en plats att njuta av, såväl av god mat, sköna behandlingar som en avkopplande och vacker miljö. Jag är så glad att kunna erbjuda våra gäster allt detta, säger Wenche Engström, vd och ägare på Färna Herrgård & Spa.

> farnaherrgard.se

8. Skultuna Messingsbruk

MODERN DESIGN PÅ ANRIKT BRUK

I en förtrollande dalgång längs Svartån, där Västmanland är som allra vackrast, ligger sedan över 400 år tillbaka Skultuna Messingsbruk.

Messingsbruket grundades 1607 av kung Karl IX, som då kunde genomföra sina planer för en svensk mässingsindustri. Under Gustav Wasa och Erik XIV hade Sverige blivit tungt skuldsatt, och raffinering av koppar i mässing skulle minska importen av mässing och öka exportinkomsterna. Karl IX skickade därför en man på kronans uppdrag för att hitta en lämplig plats för en mässingsfabrik, och valet föll på Skultuna. Här lämnade Svartån tillräcklig vattenkraft i kombination med bra tillgång på timmer och kol, och det var nära till koppargruvan i Falun.

Handla märken som Hay, Orrefors, Kosta Boda, Linum och Pilgrim till bra priser.

Resan genom historien har bitvis varit hård, hela fabriken flöt bort med vårfloden ett år och bruket har brunnit ner helt vid åtminstone tre tillfällen. Men än idag ligger alltså Skultuna Messingsbruk fortfarande kvar på exakt samma plats längs med Svartån, och produktionen är fortfarande igång. Varje år tillverkas här runt femhundra ljuskronor.

Visste du att den äldsta kända ljuskronan är daterad år 1619? Den hänger i Vårfrukyrkan i Enköping.

Numera är Skultuna inte bara ett mässingsbruk, utan också ett mycket populärt turistmål. Här finns museum, café och Skultuna Fabriksbutiker, som ligger i tre nyrenoverade fabrikslokaler från

1800-talet. Handla märken som Hay, Orrefors, Kosta Boda, Linum och Pilgrim till bra priser.

Och missa inte chansen att fika när du besöker Skultuna! I brukets vackraste lokaler ligger nämligen Å-Cafét, och sommartid kan du njuta delikat räkmacka och riktigt gofika på den stora terrassen utmed den brusande Svartån.

> skultunafabriksbutiker.se

9. Vallby Friluftsmuseum

FAMILJERNAS FAVORIT

Vallby Friluftsmuseum i Västerås är ett av Västmanlands största och mest populära besöksmål. Här kan man ta natursköna promenader, uppleva västmanländsk kulturhistoria, äta god mat och botanisera bland butiker och hantverkare.

På friluftsmuseet finns kor, får, hästar, grisar, gäss, kaniner, höns och getter, och här finns ett 50- tal byggnader som är hitflyttade från hela länet. Du hittar bland annat jordbrukslandskapet med bondgård och torpmiljö, stadskvarter med hus från Västerås och Arboga, bruksmiljöer med herrgård, bergsmansgård och bysåg, missionshus, byskola och friluftsteater.

Under sommaren är detta ett i allra högsta grad levande museum, och då huserar en brokig skara människor här; pigor och drängar, skolfröknar, arbetare, bondmoror och lanthandlare. För barnen finns massor av roligt att göra. Varför inte följa med museibonden på spännande djurvandring, eller ta tillfällig tjänst som brevbärare, och dela ut post till museets hus och gårdar.

> vallbyfriluftsmuseum.se