Västra Mälardalen - besöksmagasinet

Page 1

68 FULLMATADE SIDOR FÖR DIG SOM VILL UPPLEVA MER I KÖPING, ARBOGA OCH KUNGSÖR

DESSUTOM

På antikrunda I CHARMIGA ARBOGAKVARTER

Mysiga caféer fantastiska fåglar, spännande evenemang och mycket mer.

Köpings musteri ÄPPLENAS ELDORADO Detektiv för en dag! SPÄNNANDE STADSMYSTERIER

Naturnära äventyr

och sköna smultronställen


Bli kär i Kungsör

I Kungsörs gästhamn kan du enkelt lägga till med båten eller ställa husbilen. Njut av läget, strosa in till vårt charmiga centrum eller besök vackra Kungsudden.

En lugn oas vid Mälaren Här kan du cykla lättcyklade leder i vacker natur, fika i härliga miljöer och vandra på historisk mark. Välkommen till Kungsör - en del av Västra Mälardalen. För mer information: besök www.kungsor.se eller kontakta turistbyran@kungsor.se, 0227-600 101


FOTO: ULF JOHANSSON

VÄLKOMMEN TILL

Västra Mälardalen!

I det här magasinet delar vi med oss av några av våra guldkorn från Västra Mälardalen. I kommunerna Köping, Arboga och Kungsör finns mycket att uppleva och göra. Så häng med! Till att börja med så bjuder vi på en alldeles underbar natur. Den är som gjord för att upptäckas från cykelsadeln, och vi berättar om tre turer som passar fint för hela familjen. Cykelturerna bjuder förutom storslagen natur också på spän­ nande stopp och en hel del historia. Att uppleva Västra Mälardalen blir aldrig krångligt. Det är nära till det mesta och enkelt att göra en tur i bil eller på cykel. Varför inte besöka en gårdsbutik? Vill du åka och fika? Sugen på en fågel­skådarutflykt? Inga problem – vi tipsar om platserna att besöka.

Historien är hela tiden närvarande i Västra Mälardalen. Arbogas medeltida stadskärna är en charmerande upplevelse i sig, och den är som gjord för en antikrunda bland kuriosabodar och antikaffärer. En annan storts promenad, som är alldeles ny för i år, är våra stadsmysterier. De bjuder på modern spänning med historiska förtecken. Missa inte dem!

I magasinet kan du också läsa om några av traktens driftiga entre­prenörer. Linn Frisingers vision är att skapa ett strumpbyx­ industrins Tesla. Och med en äppelmust som serveras på Michelin­ krogar för­valtar och vidareutvecklar Lena Ryberg-­Ericsson den jord som ärvts i generationer. De är två av alla de spännande och kreativa människor som befolkar Västra Mälardalen.

Så låt dig inspireras av vårt Västra Mälardalen! Vi tror och hoppas att du kommer att hitta några egna guldkorn här.

3


Nytt och noterat från VÄSTRA MÄLARDALEN Smart app för naturen

GÅ OCH LYSSNA PÅ ARBOGAS HISTORIA…

Naturkartan är ett fantas­ tiskt redskap för dig som vill hitta till smultronstäl­ len i Köping, Arboga och Kungsör. Här finns massor av tips om Västra Mälardalens utbud av vackra platser i naturen: naturområden, badplatser, vandrings­ leder, guidningar med mera. Kolla på ­naturkartan.se eller ladda ner appen.

Nu kan du ta del av Arbogas historia när du promenerar runt i Arbogas medeltida stadskärna. Tjugo berättelser om olika platser och händelser finns inspelade på Storyspot, som du laddar ner från App Store eller Google Play. Missa inte chansen att höra var Arbogas galgbacke låg eller var Arbogas första träkyrka byggdes. En karta med information om platserna finns att hämta på Arboga turistbyrå.

MISSA INTE … medan bänken kan berätta om Köping. Vid Rådhuset på Stora torget i Köping finns berättarbänken, där du med hjälp av mobilen kan lyssna på en berättelse om Köpings historia och samtidigt se gamla bilder. Berättelser finns på 11 språk.

I sommar öppnar en ny 18-håls ­minigolfbana på Herrfallets ­fritidsanläggning vid Hjälmarens strand.

Nyöppnat:

Välkända Konditori Bivur i Köping har öppnat även i Arboga. På Centrumleden 6 blir det både halvor och andra bullar.

GULDBAGGAR TILL KÖPING Tårtgeneralen blev en av förra årets mest älskade filmer på svenska biogra­ fer. Mycket riktigt så belönades också Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film om Hasse P och världens längsta smörgåstårta med två Guldbaggar vid årets filmgala, för bästa kostym och Guldbaggens publikpris. Grattis!

4


INNEHÅLL

6

Roliga cykelturer för hela familjen

12

31

Upptäck fåglarna i Västra Mälardalen

Häng med på antikrundan i Arboga

HITTA DITT EGET GULDKORN Medeltid, cykel eller shopping. Här finns något för alla smaker.

42

Nytt för i år: Spännande stadsmysterier

19

45

Köpings Musteri bjuder på buteljerad äppeldelikatess

Kul med kryssning på Hjälmare kanal

Besöksmagasinet Västra Mälardalen produceras av 365 Publishing AB i samarbete med kommunerna Arboga, Kungsör och Köping REDAKTÖR & SKRIBENT: LENA BERGMAN, TEXTTUREN PRODUKTION: ANDERS GIDLUND, 365 PUBLISHING ÖVERSÄTTNING: ANNABEL OLDFIELD ANNONS & MARKNAD: KICKI ROSÉN, T. 021-450 64 43, KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE OMSLAGSFOTO: JONAS BILBERG UPPLAGA: CA 20.000 TRYCK: PRINTALL UTGIVEN: 2019 DISTRIBUTION: MAGASINET DISTRIBUERAS VIA SVERIGES TURISTBYRÅER SAMT PÅ UTVALDA PLATSER I ARBOGA, KUNGSÖR OCH KÖPING. MAGASINET FINNS OCKSÅ SOM E-TIDNING OCH KAN LÄSAS PÅ ARBOGA.SE, KUNGSOR.SE SAMT KOPING.SE. MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL.

Mil

jömärkt

4041

0820 Trycksak

5


FOTO: JONAS BILBERG

6


3 trivsamma turer ATT TRAMPA TILLSAMMANS Västra Mälardalen är perfekt att upptäcka från cykelsadeln! Avstånden är korta, naturen vacker och här finns många fina vägar lämpade för ­cykling. Dessutom är Västra Mälardalen fullt av ­roliga upptäckter att göra, oavsett om det är ­fornminnen eller fika du är ute efter. Vi har satt ihop tre lättcyklade turer med utgångspunkt i Köping, Arboga och Kungsör. De här turerna passar fint att cykla tillsammans med en vän eller med hela familjen. Det finns mycket fint att se längs ­vägen och du får tips om flera trevliga stopp.

7


E18 E20

Ramstigen

BRU RÖFORS

17 km, Arboga

En trevlig cykeltur med utgångspunkt i Arboga är att följa den gamla härads­vägen mot Örebro, Ramstigen. Turen bjuder på 17 kilometer med om­ växlande cykling och trivsamma stopp. Från Västerbron i Arbogas utkant går Ramstigen längs Arbogaån. Strax utanför Arboga passerar du Engelska parken på höger sida. Här finns ingen skylt, men är du uppmärksam nog att se parken så är den väl värd ett stopp. Parkera ­cykeln en stund och gå den charmiga slingan genom bokskogen längs vattnet. Tillbaka i cykelsadeln passerar du snart över E18 och cyklar vidare mot Röfors. I Röforsbacken går det kraftigt neråt och vi passar på att vila ben som är lite trötta av allt trampande. Vill du se vilt? Precis efter bron över ån vid Röfors har du chan­ sen, för här finns ett hjorthägn. Cykelturen fortsätter en liten bit längs Fellings­ brovägen innan du svänger av mot Jädersbruk. Här finns mycket både att se och göra, så parkera cykeln ett tag och se dig omkring i den historiska bruksmiljön. Jädersbruk har anor från 1500-talet, då Gustav Vasa grundade Arboga vapenfaktori här. På sommaren är Jädersbruks museum ­öppet på lördagar. Råkar det i stället vara tisdag när du kommer hit så hamnar du kanske mitt i

8

JÄDERSBY

249

Keramikerparet Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs har en skulpturpark i sin trädgård.

GODBY JÄDERSBRUK 249 Arboga

KALKUGNSBERGETS NATURRESERVAT

ån

ARBOGA

ÄLHOLMEN

ÖKNA

BRA

den väl­besökta och omtyckta veteranfordonsträffen. Vid Jädersbruks herrgård finns en butik med ekologiska livsmedel och på sommaren kan du köpa egenodlade grönsaker här. Missa heller inte skulptur­parken, där svenska och internationella konst­ närer skapat fredsskulpturer av krigsmateriel.

Jädersbruks herrgård är pampig.

Efter ett roligt stopp vid Jädersbruk är det dags att cykla tillbaka mot Arboga. Än en gång ansluter vi till Ramstigen och på vägen mot till Arboga pas­ serar du faktiskt ytterligare en skulpturpark. Det är keramikerparet Kerstin Hörnlund och Gösta Grähs som har både keramikverkstad och skulp­ turpark i sin trädgård i Jädersholme. Är de hemma håller de öppet, så med lite tur blir det ytterligare ett stopp innan cykelturen avslutas.

Cykelturen går delvis längs idylliska Arbogaån.


Lilla turen till Kolsva 28 km, Köping

Vi börjar vår cykel­tur i Köping strax utanför stan, vid fornlämningen Ströbohög. Ströbohög tros vara en kungagrav och i närheten har man funnit ett spänne av brons, eldstål och glaspärlor från yngre järnåldern.

När vi tittat oss mätta på utsikten är det dags att trampa iväg, och vi gör det på den gamla järnvägs­ banvallen, KUJ-banan, upp mot Kolsva. Den är inte bara rak, utan även lättcyklad. Järnvägen mellan Köping och Uttersberg byggdes för att underlätta transporterna från järnbruken i Hedströmsdalen till Köpings hamn. Den invigdes 1866 och drygt 100 år senare rullade här det sista godståget.

FOTO: ULF HUETT

En bra uppvärmning inför cykelturen är kanske en topp-tur till fots!? Du får garanterat upp värmen och belönas med en underbar utsikt över det omgivande landskapet.

Lilla turen till Kolsva bjuder på många fina platser som gjorda för picknick.

GUTTSTA

GUTTSTA BRYGGERI H edstr ö

me

m

Efter ett tag passerar KUJ-banan Malma Kyrka, en vacker gråstenskyrka från 1300-talets början. Här finns både en dopfunt av gotländsk sandsten och vackra takmålningar att beskåda. Dessutom bord och bänkar lämpade för en paus och kanske påfyllning av vattenflaskan.

KOLSVA

n

TORP

RISTORP

När du kommit närmare Kolsva når du rastplatsen Tyskbron. På informationstavlan här kan du läsa både om tidigare stickspår och om det gamla dragloket Lotta. Vår cykeltur fortsätter längs Guttstavägen, förbi ­bryggeriet, och snart är vi framme i Kolsva, där du kan stanna för att fika, äta eller kanske fylla på picknickkor­ gen. Kolsva är ett genuint brukssamhälle och vid bruksom­ rådet och Herrgårdsallén är den gamla miljön bevarad och levande. Kohlswa Jernverk grundades 1641 och Kohlswa Herrgård uppfördes under 1600-talets sista år. Här har både kungar och patroner vistats vid jakter och överläggningar. Efter ett skönt stopp är det dags att styra kosan åter mot Köping. Det gör vi längs den gamla Brovägen, som med sina smala kringelikrokiga kurvor är riktigt rolig att cykla. Vägen följer Hedstömmen och du passerar små byar som Lersta och Hörnberga. I kohagarna vid Bollströ finns inte bara kreatur utan även fornminnen. Vid Bro Kyrka övergår asfalten till knastrig grus­ väg och sedan är du tillbaka i Köping.

BACKSTALUND

MALMA KYRKA BOLLSTRÖ HÖRNBERGA

JÖRLÖ

250

FROSTA

STRÖBO HÖG

LERSTA E18

BRO KYRKA

KÖPING ULLVI

9


Östra cykelleden 33 km, Kungsör

Cykelturen i Kungsör startar på ­klassiskt historisk mark vid Kungs­ udden. Härifrån utgår Kungsörs östra cykelled, en 33 kilometer lång led på både grus- och asfaltvägar.

Efter det spännande historiestoppet fortsätter cyk­ lingen genom ett öppet kulturlandskap. Betande får och hästar är trevligt sällskap längs vägen. Vid Torpsten kan det vara dags för en ny paus. Parkera cykeln för att ta stigen som leder till den gamla fornborgen och njut av den vidsträckta utsikten över Torpaslätten. Har du matsäck med intages den med fördel här.

Den första delen av cykelleden tar dig genom de sjönära delarna av Kungsör och bjuder på många vackra vyer över Mälaren. Efter drygt tre kilometer passerar du Skillinge. Cyklar du en varm och solig dag så tipsar vi om att trampa genom bebyggelsen till badplatsen Skillingeudd för ett svalkande dopp vid den fina sandstranden. Efter badet fortsätter cykelturen längs järn­ vägen över bördiga åkrar fram till charmiga Himmelsberga by. Här ska du inte missa Torpa Kyrka! Den dateras så långt tillbaka som till 1100-talet. Stanna till för att titta på dopfunten som är från 1100-talet och de fina valvmål­ ningarna från 1400- talet. Det som gör Torpa kyrka extra speciell är att den är en av få kyrkor som tycks vara signerad av sin upphovsman. På den ursprungliga sydportalens reliefer finns en runskrift som lyder: "Ödulf gjorde kyrkan".

Efter Torpaslätten blir åkrarna magrare och skog­ arna vidare. Cykelleden går mellan Slottsbergets tallskogsklädda hällmarker och Björshägrans myrmarker. Vid väg 56 går den nära Stengärdets naturreservat som lockar med klapperstensfält och klara källor i urskogsmiljö. Den sista delen av vår cykeltur följer Köpingsåsen, som bjuder på fina bärmarker och strövvänlig skog. Varför inte göra ett fågelskådningsstopp ock­ så!? Här trivs nämligen den sällsynta backsvalan, som häckar i grustagens sandiga branter. Cykelturen närmar sig slutet. Innan du kommer fram till Kungsör kan du vila benen en stund vid Lockmora friluftsgård. Här finns grillmöjligheter och chans att fylla på vattenförrådet innan du trampar tillbaka till Kungsudden.

KUNGSUDDEN SKILLINGE

KUNGSÖR

Hjälm Var rädd om huvudet – använd hjälm när du cyklar. Pump Välpumpade däck gör cyklingen trevligare. Vatten Man blir törstig av att trampa!

Torpa kyrka från 1100-talet är väl värd ett stopp.

Mälaren 250

Glöm inte!

TORPA KULTURLANDSKAP

KUNGSBERGET E20

KARL XI:S PROMENAD

MALMBERGA SKANS LOCKMORA

HÖGHÄLL LOCKMORA SKANS

HOGSTA MOSSE SLOTTSBERGET / BJÖRSHÄGRAN

STENGÄRDET

10

TORPUNGA/ UVBETRGET UVBERGET

Glädje och frihetskänsla på två hjul!

FOTO: JONAS BILBERG

TORPSTEN 50


FOTO: JONAS BILBERG

SWEDEN BY BIKE Swedenbybike.com är en bra startpunkt för din cykelsemester. Här hittar du inspiration och tips på fina cykelområden, och cykelpaketresor med boende och mat.

Hyr en cykel

Ingen egen cykel? Inga problem! Här kan du hyra cykel: Y Arboga turistbyrå Y Rasta hotell, Arboga Y Köpings turistbyrå Y Ekuddens camping, Kungsör

PACKA ­PICKNICKKORGEN Ingen cykelutflykt utan fikapaus och medhavd picknick passar bra på färden. Här bjuder vi på tips till en välfylld picknickkorg:

□ Varm och kall dryck □ Något gott hembakt □ Smörgåsar med favoritpålägg

□ Ost och kex □ Matig sallad □ Färdigstekta pannkakor □ Jordgubbar eller fruktsallad

□ Tallrikar, glas och bestick □ Vacker duk att ställa maten på

□ Filt att sitta på □ Badkläder och handduk □ Kortlek eller korsord är bra tidsfördriv i en cykelpaus. Eller så ligger du bara på rygg och tittar på molnen som blåser förbi!

TIPS! För den som vill handla

delikatesser till cykel­utflykten är Hatz Deli i Köping eller Anns Ost i Arboga två bra tips. Här finns många lokala speciali­ teter som garanterat smakar gott i det fria!

En bra cykelkarta underlättar utflykten.

11


FOTO: JÖRGEN LINDBERG

Från den lilla kungsfiskaren till den mäktiga pilgrimsfalken:

Upptäck fåglarna I VÄSTRA MÄLARDALEN

Fåglar har i alla tider fascinerat människan. De kan bjuda på sprakande ­färgprakt, imponerande flygfärdighet och vacker skönsång. I Västra Mälardalen finns riktigt fina möjligheter att upptäcka både välkända och mer sällsynta fåglar.

I

Sverige ägnar tiotusentals människor fritiden åt fågelskådning i olika former. Det kan vara på den egna tomten, i en skog eller till sjöss, det kan vara i en grupp med likasinnade eller i stillhet alldeles själv. För Staffan Ekelund i Köping har fågelskådning alltid varit en del av hans liv. – Jag föddes in i fågelskådningen. När jag var barn så läste mamma Petter och hans fyra getter som godnattsaga, medan pappa läste och pekade ut olika arter i fågelboken.

12

Blir aldrig fullärd Vad är det som fascinerar så med fågelskådning? – Dels är det en uteaktivitet. Jag får vara ute och det är ett behov jag har i blodet. Sedan tror jag att det är det att jag aldrig blir fullärd, det finns ständigt nya saker att lära sig, säger Staffan Ekelund. – Du kan ha letat efter en art i 20 år, och plöts­ ligt en dag sitter den framför dig på stigen. Det är tjusningen med fågelskådning! För att skåda fåglar för första gången krävs inte mycket förkunskaper, men för att bli en riktigt skicklig fågelskådare krävs både lång tid och mycket träning. Artrikedomen är stor och det är många kännetecken att lära sig. Och det gäller att vara snabb, för fåglar sitter som bekant inte still och inväntar eventuella fågelskådare. – Jag vet till exempel att jag sett en väldigt sällsynt örn, men jag vet inte vilken. Jag hann


Plats att fågelskåda

FOTO: LARS BOHLIN

Norsa Hagar utanför Köping är en populär plats för fågelskådning.

Norsa hagar Bortanför hamnanläggning och industrier i Köping ligger Norsa hagar, som lockar med fåglar, blommor och betande kreatur. Skyltar vägleder besökare och en lättfram­ komlig stig leder till ett väderskydd på den anlagda kullen. Här har man en bra utsikt över våtmarken. Ur en fågelskådares perspektiv är Norsa hagar en riktig oas. Platsen ligger långt in i Mälaren och här finns både en liten våtmark och skog. Därför kan man spana efter såväl sjöfåglar som våtmarksfåglar och skogsfåglar. Dessutom följer flyttfåglar ofta Mälaren och syns då i Norsa hagar. I maj varje år ordnar fågel­skådare i Sverige, Finland och Norge Fågel­ tornskampen. I åtta timmar räknar man arter från ett fågeltorn, och Norsa Hagar hamnar alltid bra till i tävlingen.

KAN DU NAMNEN PÅ FÅGLARNA? FOTO: KJELL EKELUND

Testa dig och hitta svaren på nästa sida.

>> Om du tar en promenad längs Köpingsån, förbi småbåtshamnen och ut mot Norsa­silon, så har du goda chanser att få se kungsfiskaren. <<

1

Staffan Ekelund i Köping är en hängiven fågelskådare. inte minnas tillräckligt många kännetecken. Sånt är väldigt irriterande för en fågelskådare, säger Staffan Ekelund. 2

Vill du f­ ågelskåda?

Staffans tre tips för nybörjare: Y Kikare är ett måste! Y En fågelbok är också bra

att ha. Eller en app i mobilen, där du både kan se fåglarna och lyssna på läten. Y Börja gärna vid en fågelmatning. Där finns det gott om fåglar, du kommer nära dem och har tid att titta och lära.

3

FOTO: KJELL EKELUND

Har sett 314 arter Men även om just den örnen gäckar Staffan, så har han vid det här laget lyckats bocka av inte mindre än 314 olika arter. På hemmaplan i Köping finns många platser som lämpar sig för fågelskådning. De vanligaste arterna här är bofink och lövsång­ are, men Staffan tipsar om att det också går att se betydligt ovanligare fåglar, till och med mitt i stan. Den vackra lilla kungsfiskaren är en av dem. – Om du tar en promenad längs Köpingsån, förbi småbåtshamnen och ut mot Norsasilon, så har du goda chanser att få se kungsfiskaren, berät­ tar Staffan Ekelund. – Och passa på att stanna till när du kommer till silon, för där brukar det finnas pilgrimsfalkar. Att stå och titta på dem en stund är en njutning. De är mästare på att flyga och har en otrolig acceleration.

→ 13


FOTO: YLVA GRANATH

FOTO: LENA BERGMAN

Hjälmare kanal är ett smultronställe för både historie-, båt- och natur­ intresserade.

Fridlysta ekar och fina fåglar är en vanlig syn i Kungs-Barkarö.

Gråhäger är en fågelart som syns vid Hjälmare kanal.

Fler fina platser för fågelskådning Karlbergsskogen Karlbergsskogen i Köping är ett populärt rekreationsområde, med både strövstigar och sittplatser. Den vackra Ruddammen ligger mitt i skogen, och friluftsmuseet Gammelgården är en oas alldeles i utkanten av Karlbergsskogen. Trots att Karlbergsskogen ligger nästan mitt i stan finns här mycket fåglar. Förutom många av de vanliga arterna, har du också chans att upptäcka mer sällsynta som mindre flugsnappare, mindre hackspett och stjärtmes. Förra sommaren sågs den sällsynta brandkronade kungs­ fågeln, som vanligtvis håller till betydligt längre söderut, i Karlbergsskogen. Kungs-Barkarö Kungs-Barkaröområdet utanför Kungsör har en spännande historia med kunglig anknytning. Redan på 1300-talet fanns här en kungsgård, och på 1530-talet grundade Gustav Vasa Kungsörs

14

Mindre hackspett

Mindre flugsnappare

Kungsgård. Av den finns bara spår kvar idag, däremot syns områdets gamla, grova ekar väl. Här finns mer än 1800 fridlysta ekar! I Kungs-Barkarö syns varje år i maj som­ margylling, en knallgul fågel som är väldigt ovanlig. Här har även den sällsynta ortolan­ sparven ett av sina starkaste fästen i Sverige. Den var tidigare vanlig i jordbrukslandskap, men är nu på väg att dö ut. Hjälmare kanal Hjälmare kanal började byggas på 1600-talet av Gustav II Adolf. Den är Sveriges äldsta farbara vattenväg och ett riktigt smultronställe för både historie-, båt- och naturintresserade. Djurlivet vid Hjälmare kanal är både rikt och varierat. Bland kanalens vanliga fåglar finns grå häger, strömstare, fiskgjuse och havsörn. Har man tur kan man även få se en skymt av kungsfiskaren som bygger bo i de branta sandiga strandbankarna.

KÄNDE DU IGEN DEM? Fåglarna på sidan 13 var:

1. Gulsparv 2. Rödhake 3. Pilgrimsfalk


Räkafton

Fartfylld tretimmars räkafton med trubadur. Avgång Arboga (Hjälmaredocka) tisd. 25 juni - 27 aug kl. 19.00, åter ca 22.15. Pris 320 kr inkl räkfrossa med tillbehör.

Hjälmarekanalkryss Kryssning med slussning till Örebro från Hjälmaredocka och med guidning genom Sveriges äldsta kanal. För mer information om våra avgångar se vår turistlista på nätet eller ring.

Kryssa på Hjälmare Kanal S V E R I G E S Ä L D S TA K A N A L WORKING WITH STROMMA TO SAVE THE BALTIC SEA

Ring Arboga Rederierna för bokning eller info!

019-760 93 00

www.arbogarederi.se

Färden på Hjälmare Kanal går genom historiskt och naturskönt kulturlandskap med anor från Gustav Vasas tid. GUIDAD DAGSUTFLYKT På den guidade dagsutflykten mellan Kungsör och Notholmen får du uppleva kanalen och slussningar på riktigt nära håll. Ombord berättar guiden om kanalens historia, det omgivande landskapet och sevärdheter längs färdvägen. Ons-sön 3/7 – 11/8, kl 11.15 från Kungsör Pris: Dagsutflykt med lunch 595:Lunch och busstransport tillbaka till Kungsör ingår i priset.

RÄKKRYSSNING Här njuter du av räkor och utsikt över de vackra omgivningarna längs kanalen mellan Hjälmare docka och Kungsör. Räkorna är förstås miljömärkta och till dessa kan du välja att dricka ekologiskt öl eller vin. Tor-lör 4/7 – 10/8 kl 19.00 från Hjälmare docka. Pris: Räkkryssning 395:Räkor med tillbehör och busstransport tillbaka till Hjälmare docka ingår i priset.

BOKA & HITTA MER INFO PÅ WWW.STROMMA.SE


FOTO: ANDERS HULTGREN

Västra Mälardalens egen klassiker ALLA KAN VARA MED I

Från maj till september bjuder Västra ­Mälardalen på löparfest fyra gånger om. I terrängen runt Köping, Arboga och ­Kungsör trivs både elitlöpare och motionärer.

F

ler och fler upptäcker tjusningen med Västra Mälardalens egen klassiker. I år genomförs klassikern för tredje gången, och Marie Tommila från Kungsör hör till den fortfarande rätt exklusiva skara som erövrat klassikerplaketten. I år satsar hon på att ta sin andra, men det är inte själva tävlandet som får henne att springa lopp. – Nej, det är i så fall att tävla mot mig själv som lockar, och att jämföra med tiden jag fick förra året, säger Marie Tommila. – Jag tycker att det är kul med allt folk runtom­ kring ett lopp. Det är en fin gemenskap och go och härlig stämning bland alla löparvänner. Att springa olika lopp är dessutom en chans att uppleva andra städer och skogar; varje nytt lopp blir ett litet äventyr. Fyra familjära terränglopp Den som genomför Västra Mälardalens klassiker

16

får uppleva fyra olika äventyr. En av platserna som man får chans att upptäcka är Medåker. Det dryga milen långa Medåkersloppet avgörs alltid på Kristi himmelsfärds dag, och när solen skiner ställer Medåkersborna gärna fram solstolarna vid vägen för att sitta och heja på. Men om den inledande vägen genom byn är lättlöpt så väntar sedan mer utmanande terräng­ löpning för både elitlöpare och motionärer. Loppet går längs knotiga stigar och bredare skogsvägar, uppför och nedför bergsknallar och över spångar. I den beryktade "mördarbacken" får benmusklerna bekänna färg. – Att anmäla sig till ett lopp blir en morot i träningen. Väl på plats så får man otroligt mycket positiv energi, och man mår så bra när man ­kommer i mål, säger Marie Tommila. För Marie, som hellre springer i skog än på asfalt, passar de fyra klassikerloppen i Västra Mälardalen bra. Förutom Medåkersloppet ingår

>>  Jag tycker att det är kul med allt folk runtomkring ett lopp. Det är en fin g­ emenskap och go och härlig stämning… <<


FOTO: ANDERS HULTGREN

4 FINA TERRÄNGLOPP Björnlunken 4 maj Omväxlande och lagom utmanande "point-to-point"-bana på den tallbe­ klädda rullstensåsen mellan Alberga och Kungsör. Banlängder: 5,5 kilometer, 10 kilometer och 18,3 kilometer. Dessutom MTB-lopp på 18,3 kilometer. Arrangör: Kungsörs SK Y bjornlunken.se Medåkersloppet 30 maj Klassiskt lopp sedan 1979 som alltid genomförs på Kristi himmelsfärds dag. Banan är en kuperad terrängbana som i huvudsak går på stigar, grusvägar och motionsspår. Banlängder: 2,5 kilometer, 6 kilometer och 12 kilometer. Arrangör: Medåkers IF Y medakersloppet.com

Björnlunken bjuder på omväxlande terränglöping i Kungsör. Viktor Larsson tar täten i en uppförsbacke.

ANMÄL DIG! Läs mer och anmäl dig på respektive lopps hemsida.

Både löpning och MTB Göran är en av de drivande bakom VM-klassikern, och hans förening Kungörs SK arrangerar Björnlunken, ett lopp som numera slår deltagar­ rekord varje år. 2019 hoppas man att fler än tusen löpare för första gången ska stå på startlinjen den 4 maj. – Björnlunken har en väldigt rolig bana för både löpning och MTB. Det är en utmanande terrängbana över rötter och stenar, på åsen från Alberga till Kungsör, säger Göran Karlsson. I alla fyra lopp i klassikern finns olika banor av varierande längd att välja mellan. I Björnlunken väljer deltagarna att springa antingen 5,5, 10 eller 18 kilometer. – Det finns något för alla. Vi har ingen maxtid och vi stoppar ingen. På den kortare banan brukar det alltid vara någon som går med stavar eller med hund. Alla kan vara med, säger Göran Karlsson.

FOTO: DANNE TOMMILA

även Midsommarloppet, Lasse-Maja loppet och Björnlunken i klassikern. – Alla fyra är terränglopp, och samtliga är mindre, familjära arrangemang, berättar Göran Karlsson.

Marie Tommila från Kungsör har sprungit i många år: ”Jag tycker om att röra på mig och löpning är så enkelt, det är bara att ta på sig skorna och gå ut. Många springer för gemenskapen, men jag gör det lika mycket för ensamheten. Det rensar hjärnan och är nästan meditativt att springa själv.”

Midsommarloppet 20 juni Loppet går alltid kvällen före midsommarafton, och vid målet är det musikunderhållning. Banan går på grusväg och skogsstig med start vid Tränstagården, öster om Köping. Banlängder: 1 kilometer, 2,5 kilometer, 5 kilometer och 8 kilometer. Arrangör: Hägersta GF Y i drottonline.se/HagerstaGF/ Midsommarloppet Lasse-Maja loppet 15 september Banorna går i skogarna på söder i Arboga, till största delen på stigar och skogsvägar. Perfekt uppladdning inför Lidingöloppet som går ett par veckor senare.
Banlängder: 6 kilometer, 13 kilometer och 23 kilometer. Arrangör: Arboga SK Y i drottonline.se/ArbogaSK-Skidor/ Lassemajaloppet

VÄSTRA MÄLARDALENS KLASSIKER Björnlunken, Medåkersloppet , Midsommarloppet och Lasse-Maja loppet ingår i VM-klassikern. Alla som fullföljer klassikern får ett minnespris. Deltar du i tre av loppen är du med i Västra Mälardalen Cupen. Alla kan tävla mot varandra i cupens herr- och dam­ klass: oavsett bansträckning så räknas tiderna om enligt en snillrik algoritm.

17


Upplev mer från cykelsadeln!

Hyr cykel billigt hos oss. Självklart finns hjälmar, cykelkärror och barnsadel. Ta med vår detaljerade cykelkarta och hitta guldkornen längs småvägarna. Köpings turistbyrå

Barnhemsgatan 2, vid Stora torget telefon 0221-256 55 tourist@koping.se

18

www.koping.se


Köpings

musteri FAMILJEFÖRETAG MED ÄPPLEN I FOKUS

FOTO: JONAS BILBERG

19


När du går genom grindarna till Bergs Äppelgård upplever du södra Europa men i Västmanland. Johanna Ryberg plockar ekologiska äpplen för hand.

Äpplen så långt ögat når. Och en must så god att den serveras på ­lyxrestauranger. Historien om ­familje­företaget Köping Musteri är en framgångssaga som doftar ­äppel­blom och smakar himmelskt. tt vandra på Bergs äppel­gård under äppel­säsongen känns litegrann som att befinna sig i en film. För inte kan väl allt det här vara på riktigt? Rad efter rad med knotiga äppelträd vars röda frukter blänker mot en klarblå himmel. Här är väldoftande äpplen så långt ögat kan nå, fåglarna kvittrar och vinden får löven på marken att prassla.

20

På sommaren kan man åka safari på gården, som ligger strax utanför Hallstahammar. Med traktor och vagn får man då uppleva den lika stora som vackra äppelodlingen från insidan. Här finns 6000 äppelträd, och ytterligare ett par tusen träd med plommon, päron, körsbär och krikon. – Känslan när jag kommer ut i vår äppelodling är fantastisk. Vore jag det minsta religiös skulle jag säga att någon håller en hand över oss där. Det är underbart att få vara så nära en unik råvara, där varje sort har sin egen smak och doft, säger Lena Ryberg-Ericsson på Köpings Musteri.


Varje äpple har sin egen karaktäristik, berättar Lena Ryberg-Ericsson på Köpings Musteri.

>> Köpings Musteri är väldigt små ­jämfört med till exempel Kiviks m ­ usteri, och därför måste vi göra något som är unikt. Att få ­ ta fram och visa vad som är speciellt med varje äppelsort är så fantastiskt roligt. Det är vår mångfald av sorter, samtliga kravcertifierade och helt rena utan några tillsatser, som gör att vi kan sticka ut. <<

Många ton äpplen skördas varje höst vid Köpings Musteri.

21


>> Vi drivs att stoltheten i hantverket, i brukandet av ­jorden, skötsel av träden och tillverkningen av drycken. <<

Lena Ryberg-Ericsson och Johanna Ryberg serverar både sortren äppelmust och spännande blandningar.

22

Sticker ut med många sorter När säsongen är inne så plockas äpplena på Bergs äppelgård ner för hand. En bra säsong blir det över 50 ton frukt som förädlas till must och cider av Lena och hennes familj på Köpings musteri. Specialiteten är sortrena muster, must pressad med bara en äppelsort per flaska. Köpings Musteri kan stoltsera med inte mindre än 28 olika sorter, alla med sin unika karaktär; som blommiga Pirella och nötiga Melrose. – Köpings Musteri är väldigt små jämfört med till exempel Kiviks musteri, och därför måste vi göra något som är unikt. Att få ta fram och visa vad som är speciellt med varje äppelsort är så

fantastiskt roligt. Det är vår mångfald av sorter, samtliga kravcertifierade och helt rena utan några tillsatser, som gör att vi kan sticka ut, säger Lena Ryberg-Ericsson. Och sticker ut gör Köping Musteri. Den väl­ smakande musten är en riktig framgångssaga. Idag säljs den i den egna gårdsbutiken i Rasgärde utanför Köping, och på caféer, restauranger och butiker runt om i Mälardalen. Den serveras på prestigerestauranger som Frank i Västerås och Rolfs kök i Stockholm, och på Lyran i Malmö som har en stjärna i Guide Michelin. I höstas skrev Lena avtal med den kända bagerikedjan Fabrique, som finns i Stockholm, på Gotland och i New York.


Välkommen till Anns Ost eftr. i Arboga! Här hittar Du ost till vardag och fest. Smaka Dig gärna fram till den ost Du vill ha. Du hittar även kex, marmelad, korv, oljor, vinäger, oliver och sötsaker m.m. Även presentkorgar och presentkort.

Öppet: ons-fre 10-18, lörd 10-14 Järntorgsgatan 3 ARBOGA • 073-7058456 • www.annsost.se

• VILTKÖTT • VILTKORVAR • RÖKT VILTKÖTT • LOKALA MATPRODUKTER

Öppet: Fredagar: 12-18 Lördagar 10-14

Extra öppet i sommar, se webb eller Facebook

ÄPPLEN PÅ FLASKA Köpings Musteri är ett ekologiskt hantverksmus­ teri och cideri med egen äppelodling. I gårdsbutiken i Rasgärde utanför Köping kan du handla många sorters välsmakande äppelmust. kopingsmusteri.se

Köpings Musteri odlar runt hundra olika äppelsorter. Allt från Amorosa, Karin Schneider och Discovery till små okända sorter som Pigge, Dayton, Ledsenu och Rigas Rosor.

070-574 30 58 • www.travarbo.se eller facebook.com

Ligger efter vägen mellan Medåker & Himmeta. Välkommna! Michaela & Larserik

GÅRDSBUTIK MED CAFÉ & EGET CHOKLADHANTVERK

Välkommen till Ljungs Goa! Hos oss finner du chokladhantverk, gårdscafé med hembakat fikabröd, gårdsbutik med ekologiskt, KRAV och närproducerade produkter som potatis, ägg, honung m m. Dessutom inredningsdetaljer/presenter. Vi har även utställning med akvareller av Eija K. Saho och ett stort loppis. ÖPPET SOMMARTTORS-SÖND 11.00-16.00 Aktuella öppettider finns på webben

Ulknö 101, Köping 070-694 97 03 • ljungsgoa.se @ljungsgoa

23


t n g u l t e Ta d fka! ta en

VÄLKOMMEN TILL ARBOGA GOLFKLUBB

0589-70100 | info@arbogagk.se | arbogagk.se

Konditori Sjömans, Köping

Konditori Bivur, Arboga

Liten besöksgård på landet mellan Kolsva och Köping. Antikt, kuriosa, café, smådjur.

Öppet lördagar 30/6 - 17/8, kl 10-15

Vi finns på sociala medier. Torggatan 14, Köping sjomanskonditori.com

Viktoriagatan 7, Köping Järnvägsstation, Arboga bageribivur.com , bivurarboga.se

Skyltat från väg 250 vid Åsby Överberga Kilarna 7 076-054 15 06

DAM-BARN-HERR YRKESKLÄDER ÖPPETTIDER VARD 10-18 LÖRD 10-14 2

1000 M

!

KLÄDER

DYENS VÄG 4 ARBOGA 0589-16310

Café Lasse-Maja Lasse-Maja Grottan Grottan Café

Hembakat kaffebröd med LCHF alternativ. Här kan du välja att sitta inne i Lasse-Maja grottan eller på platån utanför. Barnvänligt med gungor, sandlåda med mera. Caféet ligger i Medåker, Garlinge, skyltat från Medåkers skola. Parkering utanför, handikappanpassat. Sommaröppet i juli söndagar 10.00-16.00. Övrig tid endast bokningar.

24

VÄLKOMNA TILL HOTELL GILLET

Ett mysigt hotell i lugn miljö längs Köpingsån. Här erbjuds en ”hemma-hos” känsla med trevlig personal & omsorgsfullt lagad mat. Under sommaren kan du avnjuta menyn på vår stora solvänliga uteservering www.gilletkoping.se 0221- 212 90


3 tips till… PÅ GÅRDSBUTIKER MED DET LILLA EXTRA

1 Ljungs Goa Ljungs Goa är en populär gårdsbutik mellan Kungsör och Köping. Här finns ekologiska och närproducerade produkter som lamm och nötkött, korv, ägg och honung. Allra mest känd är Ljungs Goa för sitt chokladhantverk. De handgjorda chokladpralinerna är en fröjd för både öga och gom. I butiken finns även handplockade inredningsdetaljer och Ljungs Goa har också gårdscafé med hembakat fikabröd, en konstutställning och stor loppis.

2 Jädersbruks herrgård I utkanten av Arboga ligger Jädersbruks herrgård, där du hittar det mesta för den som är intresserad av en hållbar livsstil. I gårdsbu­ tiken finns både ekologisk mat och livsstilsprodukter, och ägarna delar gärna med av sin kunskap om både nyttig mat och skonsamma produkter. På Jädersbruks herrgård finns också Färgriket, som specialiserat sig på miljövänlig byggnadsvård med försäljning av giftfria produkter.

Y LJUNGSGOA.SE

Y JADERSBRUK.SE

3 Travarbo Gårdsbutik och Vilt Strax norr om Arboga ligger Travarbo Gårdsbutik och Vilt, en riktigt mysig butik i lantlig miljö som erbjuder varor i toppklass. Hit åker du för att ladda upp med korv och viltkött och annat smått och gott som lokalproducerat öl, mjöl, ägg och honung. I gårdsbutiken finns kött av vilt som köpts in från trak­ tens jägare. Här hittar du bland annat rökt kött, grillkorv, prinskorv av vildsvinskött och väldigt god wurst gjord på hjortkött. Falukorv gjord på vildsvin och rådjurskött är en välsmakande nyhet. Y TRAVARBO.SE

25


Bageriet surdegskartan SOM SATTE KÖPING PÅ

FOTO: SKEPPSHANDELNS STENUGNSBAGERI

26


VÄSTRA MÄLARDALEN – BESÖKSMAGASINET

T

I ett historiskt hus nära ån mitt i Köping ligger företaget som fått sitt namn från h ­ uset det ligger i och verksamheten som bedrivs där – Skeppshandelns Stenugnsbageri. TEXT: KAJSA LARSSON BERGLIND

idigare var här en skeppshandel som servade båtarna i hamnen, men 2012 tog entreprenörerna Nicolai Vrbanc och Markus Johannisson över loka­ lerna för att öppna ett stenugnsbageri. Både Nicolai och Markus är Köpingsbor. Efter att Nicolai tillbringat många år med spännande projekt på olika håll i Europas stor­ städer längtade han tillbaka till staden där han själv vuxit upp – och där han ville låta sina barn få växa upp. Nicolai kan restaurang, mat och dryck medan Markus är bagare med stort hantverkskun­ nande. Idén om en gemensam verksamhet föddes. Sju år senare kan de konstatera att det var en satsning som gick vägen, även om det inte varit spikrakt uppåt och framåt hela tiden. I början var det en del kommentarer om att pri­ serna var höga och brödet konstigt, men nu verkar både Köpingsbor och andra ha tagit konceptet till sitt hjärta.

produkter är något de båda entreprenörerna är stolta över. – Vi känner ju dem och vet att de har bra grejer, säger Nicolai.

Markus Johannisson och Nicolai Vrbanc

Bröd är bra! Sortimentet på Skeppshandels Stenugnsbageri är brett, med bra, enkel mat som den lokala hamburgaren, vegetarisk, laktos- och glutenfri soppa och goda sallader. Här används sidfläsk från Svarthäll, picklad rödkål och äggröra på loka­ la ägg. Och här finns förstås ljuvliga fikabröd och alla de olika brödsorterna. – Folk säger att bröd inte är bra, säger Nicolai och ler. Men det beror på vad det är för bröd. Vårt bröd är annorlunda. Det görs på ekolo­ giskt mjöl från de duktigaste lokala bönderna, mals i genuina stenkvarnar med metoder som bevarar egenska­ perna på bästa sätt och bakas med surdeg och långsamma, organiska processer. Det mår man bra av. Och man blir inte tjock av det – titta på mig, jag äter vårt bröd varje dag, skrattar han. Den gamla skeppshandeln har verkligen fått nytt liv. De fina lokalerna är noggrant rustade och inredda efter ägarnas egna idéer. Gamla vackra saker, nya specialkonstruera­ de hyllor, innovativa lösningar och rustika snygga material skapar en härlig blandning av gammalt och nytt, det är ombonat och avskalat på samma gång. Som gäst är det verkli­ gen ett ställe att njuta av!

>>Vårt bröd är annorlunda. Det görs på ekologiskt mjöl från de duktigaste lokala bönderna, mals i genuina stenkvarnar med metoder som bevarar ­egenskaperna på bästa sätt och bakas med surdeg och långsamma, organiska processer. <<

Lokala råvaror Hela projektet bygger på kärlek och omtanke. Det syns till och med på papperspåsarna som kunderna bär hem sina inköp i. Omtanke om allt från råvarans kva­ litet och ursprung till hur produktionen påverkar maten och vidare till kundens upplevelse, och hela kedjans inverkan på miljön och omvärlden. Lokala producenter har varit en av utgångspunkterna för menyer och utbud ända sedan starten. Kontakten med dem och inköpen av deras

27


Sju olika

cafeer SJU SORTERS KAKOR

Att åka och fika är en av de allra enklaste utflykter du kan göra. Gott är det också! I Västra Mälardalen finns många mysiga ställen där man gärna stannar till för både kaffe och kaka.

Hos Café Två Skator hittar du alltid något gott.

1 Håges Bröd Nygatan, Arboga Håges Bröd med anor från 1894 var från början bara bageri, men är numera även ett omtyckt café med mysig miljö och goda bakverk. Här serveras allt från Napoleonbakelser till hallongrottor. 2 Café Brofästet Drottninggatan, Kungsör För ett år sedan slog Café Brofästet upp portarna, alldeles vid det gamla brofästet invid åmynningen. Soliga sommardagar avnjutes fikat med fördel på terrassen med härlig utsikt över vattnet. 3 Gammelgården Otto Hallströms väg, Köping En oas med gamla anor, där har du Gammelgårdens

28

friluftsmuseum i utkanten av Karlbergsskogen. Förutom byggnadskultur och gammalt hantverk finns här förstås fika. Våfflorna är riktigt goda! 4 Villa Wingarhed Bygatan, Kungsör I maj 2019 öppnar Villa Wingarhed i ett 120 år gammalt hus i Kungsör. Här sitter historien bokstavligen i väggarna, och i caféet s­ erveras förstås sju sorters kakor på traditionellt vis. 5 Café Två skator Ahllöfsgatan, Arboga Njut i idylliskt historisk miljö av en hembakad meny med ekologiskt och närproducerat i fokus. På Två skator serveras goda bakverk som varieras efter säsongens utbud av råvaror.


FOTO: R-M FASTH

Gammelgårdens våfflor är en klassiker.

Din lunchrestaurang vid ån mitt i Köpings centrum. Vi serverar vällagad husmanskost som vi lagar från grunden. Förutom lunch har vi även a la carté, catering, öl- och vinrättigheter. Missa inte vår italienska mjukglass.

0221-187 00 • Öppet: mån-fre 10 -18, lör 10 -15 • www.falkboet.se

Håges Bröd har en populär uteservering.

6 Konditori Bivur

Viktoriagatan, Köping Bivur är kända både för den världsrekord­långa smörgås­ tårtan som skildrades i filmen Tårtgeneralen, och för att här ­serveras Köpingsspecialiteten nummer ett: den pastellgröna Halvan.

7 Café Centrum Stora Torget, Arboga Här njuter du av en kopp kaffe och bakverk bakade med både känsla och kärlek i klassisk Arbogamiljö. Café Centrum har anor från 1865, och på sommaren är verandan med utsikt över Arbogaån populär.


Kungsörstorp Hotell & Konferens 736 32 Kungsör www.kungsorstorp.se info@Kungsorstorp.se

Välkommen till Herrfallets restaurang

Mat • Bar • Café ÖPPET:

10/5 – 25/8 Fre 18-21 Lör 10-21 Sön 10-16

rdagar llbuffé alla lö Räk- och gri song! under högsä Camping och stugbyn öppet alla dagar!

15/6 – 18/8 Mån-Lör 10-21 Sön 10-16

Ring 0589-401 10 • www.herrfallet.se

Restaurang Ågården är en intim och mysig restaurang, vackert belägen vid Arbogaån i centrala Arboga. Vi serverar lunch måndagar till fredagar och á la carte onsdagar till lördagar. På torsdagskvällar serveras grillbuffé. Restaurangen erbjuder catering och dryckesprovningar. Det finns även möjlighet för att reservera restaurangen vid exempelvis bröllop, fester eller konferenser.

www.restaurangagarden.com

info@restaurangagarden.com Ladda ner vår bostadsapp!

0589-102 46

Kapellgatan 8, Arboga

Kungsör är beläget vid Mälaren. Att bo här är att ha nära till stora städer, men slippa stress, hets och opersonlighet. Sjöar, skog och öppna landska hittar du praktiskt taget utanför husknuten! Att bo hos oss skall för dig som hyresgäst innebära att du alltid får ett mervärde, inte bara det du förväntar dig och betalar för.

– det naturliga boendet i Kungsör – tfn 0227 - 415 00 • www.kfabkungsor.se


Antikrunda i  Arboga Arboga är ett eldorado för dem som gillar gamla saker. Antikälskaren Eva Ehlin tar oss med på en antikrunda bland gamla stolar och söta hattar. FOTO: LINDA ELIASSON

31


VÄSTRA MÄLARDALEN – BESÖKSMAGASINET

ILLUSTRAION: ANN-KRISTIN BERGLIND

Häng med på en antikrunda i Arboga! I den mysiga stadskärnan finns många fina butiker med fynd från förr.

rbogas stadskärna är en av Sveriges vackraste, med kullerstensgator, gamla trähus och medeltida torg. Kanske är det den idylliska miljön som fått så många handlare av gamla saker att samlas här. Det är tätt mellan antikaffärer, loppisar, byggnadsvård och kuriosahandlare. – Här finns något för alla smaker; allt från retro till riktigt gamla saker. Och i Arboga finns inte bara loppisar, utan också butiker med handplockat sortiment av fin kvalitet. Du kan både ha med dig tjocka plånboken eller komma riktigt billigt undan här, säger Eva Ehlin. Eva drev tidigare företag inom inred­ ning, antikviteter och renovering av gamla möbler. Hon har ett brinnande intresse för färg och form och gamla föremål, och älskar allt från maffiga uppläggningsfat till stora skåp. Gärna i kurviga former och med mycket färg. – Jag blir lycklig av fina saker. Att vara i en antikaffär är som att leta skatter, säger Eva.

32

Gammalt på nya Tallebo Antik Med Eva Ehlin som ciceron börjar vår antikrunda vid Kapellbron. Den har anor från 1300-talet, och utgör med andra ord en utmärkt fond till en antikaffär. Tallebo Antik är det senaste tillskottet bland Arbogas antikaffärer, och det var just det fantastiska läget och den betagande utsikten över

På Tallebo Antik säljer Lars och Janina Söderberg saker från 1500-talet och framåt.


ån som fick Janina och Lars Söderberg att slå upp portarna här i höstas. På Tallebo Antik säljer Janina och Lars noga utvalt konsthantverk, glas, mattor, möbler, smide och porslin. – Vi köper in sånt som vi själva tycker om och i butiken har vi föremål från 1500-talet och framåt. Priserna ligger från en 50-lapp upp till flera tusen kronor, säger Lars. – Fast visst tänker vi lite annorlunda nu när vi har butik, och köper in mer av det som folk frågar efter. Retrolampan där skulle vi inte köpt annars, men det är roligt att få upp ögonen för andra saker, fyller Janina i. Antikhandlarna samarbetar Lars och Janina berättar gärna om både upphovs­ man och funktion till många av de annorlunda föremål som finns på Tallebo Antik. Att få höra historien bakom sakerna ger dem ytterligare en dimension, och Eva Ehlin fastnar för en samling Järvsöstolar från 1700-talet.

– De här stolarna är helt magiska! Det är respekt att köpa gamla möbler. Tänk att någon jobbat med sina händer och lagt ner omtanke för att stolarna ska bli bra, säger Eva. Att det redan fanns flera antikaffärer i Arboga var inget som avskräckte Köpingsparet Söderberg från att öppna här, tvärtom. – Ju fler vi är desto bättre. Nu kan man åka till Arboga en lördag och spendera dagen med att gå runt bland alla affärer. Vi handlare konkurrerar inte, vi samarbetar med varandra, säger Lars. Allt för alla på Kuriosaboden Det är dags att fortsätta antikrundan. Vi promene­ rar förbi Stora torget och passerar några loppisar och byggnadsvårdbutiken på vägen, men det blir bara fönstershopping tills vi kommer fram till Kuriosaboden. Om det var rätt avskalat på Tallebo Antik, så är Kuriosaboden raka motsatsen. På två våningar och i många rum finns här allt du kan tänka dig, och antagligen lite till. Men trots alla prylar är det inte rörigt, utan färg-, form- och temakoordinerat. – Kuriosaboden är my­ sig. Här kan du hitta saker

>>Ju fler vi är desto bättre. Nu kan man åka till ­Arboga en lördag och spendera dagen med att gå runt bland alla affärer. <<

Till Carina Näsholm på ­Kuriosaboden kommer fyndsugna kunder från både när och fjärran.

→ 33


VÄSTRA MÄLARDALEN – BESÖKSMAGASINET

>> Jag kan bli helt förälskad i saker jag springer på. Saker som kanske inte har en uppenbar plats hemma hos mig, men som får en plats ändå.. <<

för att skapa stilen, oavsett vilken stil du har, säger Eva Ehlin. – Här om året skulle jag arrangera ett bröllop på temat retro, halm och gult. Då hittade jag allt jag behövde här på Kuriosaboden. Kuriosabodens kundkrets är ungefär lika bro­ kig som dess sortiment. Hit kommer både unga och gamla, Arbogabor och tillresta. – Jag vill inte vara någon antikaffär. Man ska kunna komma hit och köpa en kastrull för 40 spänn, säger Carina Näsholm. Blir förälskad i saker Carina har drivit Kuriosaboden i 25 år, och har genom åren sett många trender komma och gå. – Ett tag skulle alla bara ha ekmöbler med äpplet. Nu är det mer retro som gäller. Det som säljs allra mest av på Kuriosaboden är husgeråd och köksgrejer. ANTIKMÄSSA – Just nu är gjutjärn I ARBOGA jättepopulärt. Stekpannor Den 24 augusti är det och plättlaggar skulle jag Antikmässa i Ahllöfsparken kunna sälja varje dag om med många spännande jag hade tillräckligt många. utställare. Däremot är kaffekoppar svårsålt. Men jag är lite envis och vill ändå att det ska finnas. Rätt som det är kommer någon in och frågar efter dem, säger Carina. Efter att ha botaniserat både bland roliga brödkavlar och gamla fingerborgar så har Eva fastnat i hattrummet. Det är en liten hatt märkt ”Arboga Modist” på insidan som har fångat hen­ nes uppmärksamhet. – Jag kan bli helt förälskad i saker jag springer på. Saker som kanske inte har en uppenbar plats hemma hos mig, men som får en plats ändå. Det är alltid mycket känsla i det som jag köper, säger Eva Ehlin.

34

Nybörjare på antikrunda?

Här är Evas tre tips:

1. Gå runt och titta för att upptäcka vad just du tycker om. 2. Våga fråga! Det finns kompetent personal i butikerna. 3. Köp med kärlek.


Sugen på shopping? KÖP MED DIG EN BRA BIT AV VÄSTRA MÄLARDALEN HEM Bricka Småfåglar i akvarell på finaste frukostbrickan med motiv av Köpingskonstnären Karolina Lohiniva.

Smycken Gamla Stans Kreativa i Köping gör unika smycken och läderprodukter.

Honung Ciccis biprodukter gör härlig honung av högsta kvali­ tet helt utan tillsatser.

Grytunderlägg Mäkta populära grytunder­ läggen City Trivets finns även för vänner av Köping, Kungsör och Arboga.

Skrivbok För dina allra bästa idéer. Stilren skrivbok med lokalanknyt­ ning i design av David Thornell. Grillbox I en box från Sörgården Måla finns allt du be­höver för en lyckad grillning: Härlig Röd­löks­marmelad, Rökig ­Chipotle­­mar­melad och ­Söt-stark Honungs­senap.

Keramik Rosenholm Keramik i Arboga gör snygg, stilren och personlig keramik.

Fårskinn Mjukt och mycket mysigt från Wirenborgs.

Inköpsställen: Y Gamla Stans Kreativa, gamlastanskreativa.se Y Rosenholm Keramik, facebook.com/rosenholmkeramik Y Sörgården Måla, sorgardenmala.se Y Ciccis Biprodukter, ciccisbiprodukter.se Y Karolina Lohiniva, karolinalohiniva.se Y Wirenborgs, wirenborg.se

35


Medeltidsdagarna, 7-11 augusti Färdas flera hundra år bakåt i tiden, till den spännande medeltiden. Ta på dig medeltida kläder, heja på riddarna som kämpar i rafflande dueller och mycket, mycket mer. Välkommen att inspireras! Information om evenemang och aktiviteter: evenemang.arboga.se alternativt turistbyrå: 0589-871 51.


inn

Frisinger TJEJEN FRÅN KÖPING SOM LÄGGER VÄRLDEN FÖR SINA (STRUMPKLÄDDA) FÖTTER

>> Om fem år ska Swedish Stockings vara ett stort internationellt bolag och det självklara valet för kvinnor som köper strumpbyxor. <<

→ 37


Vad Tesla gjort för ­bilindustrin tänker Swedish Stockings göra för ­strumpbyxindustrin. Med målmedvetenhet och miljömedvetenhet ska företaget lägga världen för sina fötter.

M

ed 500 återförsäljare, online-kun­ der world wide och nya design­ samarbeten snurrar hjulen fort för Linn Frisinger, grundare och vd för Swedish Stockings. – För att bli framgångsrik gäller det att ta sin produkt eller tjänst och skapa ett extra mervärde till den. Och att göra det bättre än konkurrenterna, säger Linn Frisinger. I Swedish Stockings fall handlar mervärdet om hållbarhet. De är det enda företag i världen som gör strumpbyxor av återvunnen nylon. Fabriken i Italien drivs med förnybar energi, tillverknings­ processen är miljövänlig och färgningsvatten återvinns. Även förpackningarna är återvunna och man har till och med ett recyclingprogram för gamla strumpbyxor. – Vårt mål är att göra helt nedbrytbara strump­ byxor. Det är inte så långt borta. Vi gör redan strumpbyxor av gamla fiskenät och snart kommer strumpbyxor tillverkade av kaffesump, berättar Linn Frisinger.

– Ständigt arbete. Vi kämpar, lyckas och miss­ lyckas varje dag. Men vi är väldigt envisa och vi har en fantastisk produkt som ligger i tiden, säger Linn Frisinger. – Dessutom jobbar vi med alla aspekter, vi är inte bara miljövänliga. Våra strumpbyxor är först och främst snygga och håller hög kvalitet. Hållbarhet är ett extra mervärde. Även om Linn numera bor i Stockholm så är Köping hjärtat av Swedish Stockings verksamhet. Här finns kontor och lager, och nyligen anställdes två per­ soner som jobbar

Långsiktiga relationer Att Köpingstjejen Linn skulle bli framgångsrik en­ treprenör i strump­ branschen var inget hon hade planerat. Hon jobbade i finansbranschen när en tv-dokumentär öppnade hennes ögon för en ohållbar strumpbyx­industri. Tillsammans med Nadja Forsberg startade hon Swedish Stockings, och företaget har på bara fem år vuxit till elva anställda och en årsomsättning på över tio miljoner kronor. Vilken är nyckeln till deras framgång?

>> Köping spelar en stor roll för mig. Jag är ­uppvuxen på landet och känner mig fortfarande som en lantis. På v­ intern åker jag längdskidor och på sommaren älskar jag att vara i skogen. När jag är i Köping hänger jag gärna med mormor och ­promenerar i Karlbergsskogen. << 38


FOTO: LINDA ELIASSON

På hemmaplan. Linn samlar gärna kraft och inspiration i Karlbergskogen i Köping. finns fortfarande hennes släkt, så för Linn handlar Köping både om viktigt stöd från familjen i företagandet, och om tryggheten i att komma hem. – Köping spelar en stor roll för mig. Jag är uppvuxen på landet och känner mig fortfarande som en lantis. På vintern åker jag längdskidor och på sommaren älskar jag att vara i skogen. När jag är i Köping hänger jag gärna med mormor och promenerar i Karlbergsskogen, säger Självklart klädd Linn Frisinger. Just nu blir det dock inte så mycket tid i stumpbyxor från Swedish till häng, tillvaron kretsar mest kring jobb. Stockings! Linn Frisinger och Swedish Stockings har höga ambitioner och vill hela tiden vara Självklara valet i framkant med innovationer, teknik och För Linn blir hållbarhet. det därför en – Om fem år ska Swedish Stockings vara ett hel del resor stort internationellt bolag och det självklara valet mellan bostad för kvinnor som köper strumpbyxor. Då ska vi och kontor i dessutom ha inspirerat och influerat andra företag Stockholm och att producera strumpbyxor på samma sätt som verksamheten vi gör. Vi är helt öppna med vårt arbete, och vår i Köping. vision är att vara en föregångare som förändrar Här i Västra industrin. Ungefär som Tesla. Mälardalen

med influencer marketing. Planen är att växa ännu mer i Köping. – Här är det lättare att ha en mer trogen relation med sina anställda. I Stockholm är det så himla mycket annat som pockar på. Eftersom vi vill bygga lång­ siktiga relationer med våra medarbetare tror vi på att finnas i Köping.

Framgångssaga. Linn Frisinger och Nadja Forsberg startade Swedish Stockings tillsammans.

39


sparbankenvm.se/ansok

Vad drömmer du om? Vill du också göra vår del av världen till en bättre plats? I så fall kanske vi kan hjälpa dig att uppfylla dina drömmar. Det enda du behöver göra är att skicka in din ansökan på sparbankenvm.se/ansok Vi prioriterar föreningar, organisationer och projekt som bidrar till och stärker trygghet, hälsa och hållbarhet här i vår region.


Triss i teknikmuseer Miniature Kingdom i Kungsör Upplev Sverige i miniatyr. I Kungsör växer ett unikt besöksmål fram: ett Sverige i miniatyr i form av en modelljärnväg. Kanske såg du ett smakprov i julkalendern 2018? Där hade en miniatyrjärnväg från skaparna bakom Miniature Kingdom en framträdande roll. Miniature Kingdom började byggas norrifrån, och kända svenska landmärken lyfts in i den växande modelljärnvä­ gen. Här syns gruvor och vattenkraftkraftverk, men också kända besöksmål som Piteå Havsbad, Åreskutan, Dalhalla och en rykande Gävlebock. Just nu håller man på att bygga Stockholm och Västmanland. Detalj­rikedomen är enorm, och att bygga och måla alla delar av järnvägen är ett imponerande hantverk. Allteftersom anläggningen växer kommer dagens 550 meter räls att öka och de 25 tågen få sällskap av ännu fler. Y miniaturekingdom.se

FOTO: LINDA ELIASSON

Bil- och Teknikmuseet i Köping Glänsande krom och vältrimmade motorer. I Köping hittar du Sveriges kanske finaste samling av gamla bilar. Bil- och Teknikmuseet är en riktig pärla för alla som är intresserade av motorhistoria, men här finns också en hel del att upptäcka för den som gillar gamla saker och spännande berättelser. På museet finns fartvidunder som triumferat på racingbanorna och blänkande lyx­ vagnar som skjutsat runt både kungar och utländska statsöverhuvuden. Här hittar du legendariska märken som Bugatti och Panhard-Levassor, och odödliga klassiker som Cadillac och Bentley. En Mercedes-Benz SSK från 1929 är museets verkliga dyrgrip. Den konstruerades av Ferdinand Porsche och var sin tids mest framgångsrika tävlingsbil. Det byggdes inte fler än 35 sådana här bilar, idag finns färre än tio av dem kvar. Bil- och Teknikmuseet bjuder inte bara på häftiga bilupplevelser, precis som namnet antyder finns här även annan teknik, som unika samlingar av gamla skrivmaskiner, radioapparater och kameror. Här finns en bilverkstad i 1920-talstappning, motorcyklar och till och med en motordriven spark. Y biloteknik.se

ROBOTMUSEUM I ARBOGA Är du intresserad av militärhistoria och teknik? Då ska du besöka Arboga Robotmuseum! Efter att Arboga fick en stor borganläggning i mitten av 1940-talet blev det här platsen för en stor del av utvecklingen av det svenska försvarets olika robotar. På museet visas industrihistoria och robotutveckling från 1940-talet och framåt, allt från tyskarnas robotvapen V-1 från andra världskriget till sjömålsrobot RBS15. På museet finns även flygsimulator till J35 Draken, en simulator för barn, jetmotorer, instrument och stridsledningssystem. Från och med i år ingår Arboga Robotmuseum i Sveriges militärhistoriska arv, ett nätverk för museer och besöksmål med militär inriktning. Y robotmuseum.se

41


Bli detektiv för en dag

TRE STÄDER – TRE MYSTERIER Lägg pannan i djupa veck, ta på dig dina bästa spanarglasögon, samla dina vassaste vänner och ge er ut för att lösa s­ tadsmysterierna i Köping, Arboga och Kungsör. Men var på er vakt – ledtrådar kan finnas där ni minst anar det!

42


I

VÄSTRA MÄLARDALEN – BESÖKSMAGASINET

nspirerade av den holländska tv-­serien Kronvittnet, som spelades in i Västra Mälardalen 2018, så har tre stadsmysterier skapats för den som vill utforska, klura och leta ledtrådar:

Arbogamysteriet Riddaren Rickard af Arboga lär ha bländat många med sin ridderliga charm, men efter en oförrätt för­ svann han mystiskt. Det sägs dock att han har lämnat ledtrådar efter sig. Nu har du möjlighet att knäcka mysteriet genom att hitta ledtrådarna och lösa gåtan. Köpingsmysteriet Till filmstaden Köping ska regissör Eva Spillberg ha kommit för att leta perfekta locations till sin nya storfilm. Men både Eva och hennes manus försvann mystiskt någonstans på vägen, och nu behöver du hjälpa till att hitta ledtrådarna. Kungsörsmysteriet Kungsör är en stad med tjusiga anor. Det var här Drottning Kristina tränade ridning när hennes häst enligt sägnen blev skrämd och satte av i sken. Är det därför det sägs att man fortfarande kan höra klappret av hovar om nätterna? Vad hände egentligen med den beryktade drottninghästen?

Att lösa ett stads­mysterium innebär promenad och friskluft, men även en ”sitta-neroch-klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika.

ÄVENTYRLIG STADSTUR Utmana familj och vänner på kluriga promenadmysterier i Köping, Arboga och Kungsör. Story och ledtrådar är olika för de olika städerna, så du kan lösa samtliga tre städer om du vill. Du promenerar runt och letar efter ledtrådar, och med hjälp av dem klurar ni sedan ihop svar på mysteriet. Att lösa ett mysterium tar ungefär en timme. Mysteriekuverten säljs på turistbyråerna i Köping och Arboga och på Kungsörs bibliotek. En familj kan välja att köpa ett myste­ riekuvert för att lösa tillsammans, eller tävla mot varandra.

FOTO: STRIXTV, NL

Västra Mälardalen inspelningsplats för holländskt kriminalfall Populär tv-serie. Svenska kriminalförfattares framgångar har gjort ”Swedish crime” till ett begrepp även utanför landets gränser. Och det spiller av sig på olika sätt. Sommaren 2018 var Västra Mälardalen inaspel­ ningsplats för andra säsongen av den holländska tv-serien Kroongetuige (Kronvittnet). I serien får nio kända holländare olika uppdrag för att lösa ett kriminalfall. Alla repliker i serien är på svenska och flera svensktalande skådespelare och lokala statister deltog. Under inspelningen agerade Västra Mälardalens besöksmål k­ ulisser till de spännande händelserna. Kungsörstorp, Skeppshandelns Stenugnsbageri, Arbogas medeltida gator, Mälaren och de djupa skogarna gav serien en perfekt inramning.

43


Din guide ut i naturen i Västra Mälardalen 15 naturreservat, 14 vandringsleder, 12 rekommenderade cykelturer och 10 badplatser. I Västra Mälardalen finns mycket vackert och spännande att uppleva. Med hjälp av naturkartan kan du få inspiration inför ett besök i naturen i Kungsörs, Köpings och Arbogas kommuner. Här finns bland annat information om vandringsleder, badplatser, naturreservat, motionsspår och många andra platser värda att besöka. Välkommen ut i det gröna! www.naturkartan.se/vastramalardalen

Besök naturkartan.se genom att skanna qr-koden.


På trevlig tur tillsammans Vill du ha kul med kryssning eller upptäcka mer på en spännande ­stadsvandring? I Västra Mälardalen finns flera roliga alternativ.

Guidade stadsvandringar I Arboga stadskärna kan du gå historisk stadsvandring på tisdagar och torsda­ gar mellan 2 juli och 8 augusti. Arboga Bryggerimuseum erbjuder guidning på måndagar från den 24 juni till den 5 augusti.

I början av augusti blir det dessutom dramatiserad stadsvandring i Arboga. Med värme och humor tar då kun­ niga stadsguider med besökare på en vandring i Arbogas medeltida stadskärna. Du får bland annat möta Gustav och Cecilia Vasa, Lasse-Maja och Engelbrekt, som alla på olika sätt är knutna till Arbogas historia. Eld och lågor är temat för årets dramatise­ rade stadsvandringar i Köping. Varje torsdag mellan den 27 juni och 8 augusti kan du följa med på en guidad historisk vandring genom Köping. På den spännande turen kommer skådespel att levandegöra både stads­branden, brinnande engagemang och brännande drycker. Kryssa på Hjälmare kanal På den gamla vattenvägen Hjälmare kanal kryssar du genom historiskt kulturlandskap med anor från Gustav Vasas tid. Under färden passeras upp till nio slussar som öppnas för hand, precis på samma sätt som för 400 år sedan. Kanalen kantas av vyer över stor­ slagna ekhagar och grönskande ängar.

Är du sugen på att kryssa kan du till exempel åka en guidad dagsutflykt mellan Kungsör och Notholmen. Ombord berättar guiden om kanalens historia, det omgivande landskapet och sevärdheter längs färdvägen. Du får också bevittna slussningarna på riktigt nära håll. Ombord serveras en härlig lunch och buss tillbaka till Kungsör ingår i priset. På kvällstid finns flera möjligheter att kryssa på kanalen och äta räkor samtidigt. Njut av goda skaldjur och utsikt över de vackra omgivningarna på en av de populära räk­ kryssningarna med utgångspunkt i Hjälmare docka. Läs mer på: stromma.com, arbogarederi.se

45


Bostäder och lokaler

bfl.se

ÖRSTRÖMSKA HUSET

Ett återskapat grosshandlarhem, familjeaktiviteter och dramatiserade visningar. 18/5-31/10: utställning om Björkmans tivoli.

Bostad eller lokal? Välkommen att skicka in din intresseanmälan. Ring oss på telefon 0589-610 160 eller gå in på vår hemsida www.bfl.se.

Öppet: Tisdag-torsdag 13 –16, lördag 11–14. För sommartider, se hemsidan

BRYGGERIMUSEET om ölbryggning förr i tiden. Skandiagatan 3.

Öppet: 24/6 – 5/8 måndag 17–19, torsdag 14 –16.

Herrgårdsgatan 21, Arboga

Din lokala hyresvärd i Arboga

EN MODELLJÄRNVÄG MED INSPIRATION FRÅN OLIKA DELAR AV SVERIGE

Restaurang Servicebutik Hotell Rum fr. 695:- inkl. frukost & Wi-Fi

Bygdespelets Vänner ger på G:a Museigården

Öppettider: Lör-Sön. 10-16 Gruppbesök kan bokas andra tider Arboga Gideon Wahlberg:s Kungsgatan 35 A, Kungsör 070-2328840 www.miniaturekingdom.se

Bygdespelets på G:a Museigården Arboga G Bygdespelets Vänner ger på G:a Museigården ArbogaVänner Gideon ger Wahlberg:s

Bo på hotellet och hyr cyckel! Boka hotell på w w w. ra s t a . s e Vid E20, Flygvägen/Ekbacken Restaurang 0589-101 90 Butik/hotell 0589-124 00

Biljetter: Munkens Livs 0589-12888 eller bygdespeletsvanner.se

Biljetter: Munkens Livs 0589-12888 eller bygd Biljetter: Munkens Livs 0589-12888 eller bygdespeletsvanner.se

PREMIÄR 1 JUNI KL 17.00 BYGDESPELETS VÄNNER PREMIÄR 1 JUNI KL 17.00 PREMIÄR 1 JUNI KL 17.00 Speldagar 2, 8, 15juni juni kl 17.00Speldagar 2, 8, 9, 15 juni kl 17.0 Speldagar 2, 8, 9, 9, 15 kl 17.00 TAR EN PAUS 2019 OCH 4, 6, 7, 13, 14 juni kl 19.00 6, 7,13, 13, 14 14 juni 19.00 4, 6,4, 7, junikl kl 19.00 ÄR ÅTER 2020.


Från vår

VÄSTRA MÄLARDALEN – BESÖKSMAGASINET

till vinter

UPPLEV MER! På kommunernas webbsidor hittar du fler ­evenemang. Y KUNGSOR.SE Y ARBOGA.SE Y KOPING.SE

EVENEMANG I VÄSTRA MÄLARDALEN Det händer mycket kul i Västra ­Mälardalen. Här tipsar vi om några av g­ uldkornen: allt från folklustspel och rally till karuseller och medeltidsdagar.

11 – 12 MAJ Konst och Hantverks­safari KUNGSÖR. Konstnärer och hantverkare runt om i Kungsör öppnar sina ateljéer och verkstäder. 18 MAJ Hjärterum KUNGSÖR. Örbergas egen festival. I år blir det en riktig folkfest med två scener, en stor scen i ladan och en intimare scen i övre delen av magasinet, där uppträdandena byter av varandra. Det är Kärlek och Halva Mänskligheten hör till de medverkande. Café med förtäring finns på plats. 18 MAJ-31 OKTOBER Tivoliutställning ARBOGA. Mycket tivolinostalgi utlovas i sommarens utställning på Arboga museum, om Björkmans tivoli. Det som började med en skjutbana och ett våffeljärn växte snart till en stor rörelse, och Björkmans tivoli är idag ett av Arbogas äldsta företag. På muséet finns dessutom flera aktiviteter för barn, som Sommarskoj på gården och Barnens handelsbod.

Barn- och Ungdomsfestivalen i Köping

24-25 MAJ Barn- och Ungdomsfestivalen KÖPING. Full fart på Hökartorget, för 19:e året i rad, med musik, aktiviteter och underhållning.

Studenternas å-race under Köpingfesten Arbogakarnevalen

Hjärterum

24-25 MAJ Köpingsfesten KÖPING. Köpingsfesten ordnas i ny regi i år. Det blir marknadsknallar och feststämning i hela stan, utomhusserveringar och underhållning från scenen på Stora torget med fri entré. 1-9 JUNI Arboga Kulturvecka ARBOGA. Arbogas kulturvecka är tillbaka för åttonde året i följd. Under veckan kan du ta del av konserter och konst-, musik- och kulturevenemang. 6 JUNI Nationaldagsfrukost vid Dybecksgården KÖPING. Musik, underhållning och frukostservering när Odensvi hembygdsförening arrangerar nationaldagsfrukost vid Dybecksgården. 1811 föddes här Richard Dybeck och kanske var det gårdens omgivningar som gav honom inspira­ tionen att skriva texten till vår nationalsång Du gamla, du fria. 7-8 JUNI Arbogakarnevalen ARBOGA. Familjefest med ett av Sveriges större karnevalståg.

47


UPPLEV MER! På kommunernas webbsidor hittar du fler ­evenemang. Y KUNGSOR.SE Y ARBOGA.SE Y KOPING.SE

Medeltidsdagarna

15 JUNI Allsång på Ekudden KUNGSÖR. Njut av musik och picknick vid Mälarens strand. Välkända låtar blandas med framträdanden av lokala artister. 22 JUNI-11 AUGUSTI Musik i sommarkväll KUNGSÖR. Under åtta söndagar i sommar bjuds det på musik i Kungsörs kyrkor. Det blir orgel, piano, gitarr och flöjt, samt olika solister. För datum och kyrka kika in på: svenskakyrkan.se/kungsor. 29 JUNI Arboga Meet ARBOGA. Se och upplev amerikanska veteranbilar som ställs ut vid Stora Torget och Järntorget. 6 JULI Kanalens Dag ARBOGA. På Kanalens dag vid Hjälmare Docka utlovas ångbåtar, histo­ riska båtar från Stockholms skeppsförening, marknad, musikunder­ hållning och mycket mera.

Kanalens dag

7-11 AUGUSTI Medeltidsdagarna

ARBOGA. På Arboga Medeltidsdagar färdas besökarna flera hundra

år bakåt i tiden: till den spännande medeltiden. Under de här dagarna kan man heja på kapproddare i Arbogaån och titta på riddarna som kämpar i rafflande tornerspel. Man kan uppleva medeltida gycklare och förundras över det myllrande folklivet, många iklädda medeltida kläder. I Ahllöfsparken är det medeltida marknad med gott om spännande upplevelser för barn. Det bjuds också på historiska vandringar genom Arboga, intressanta föredrag och konserter. 11 AUGUSTI Hantverkets dag KÖPING. Hantverkstraditionen hyllas med en alldeles egen dag. På Hantverkets dag vid Gammelgården kan du ta del av visningar och prova-på-aktiviteter. Dessutom finns förstås alster och produkter att köpa, garanterat närproducerade!

Allsång på Ekudden

48

Hantverkets dag

16-17 AUGUSTI Kolsvarundan KÖPING. I skogarna runt Kolsva körs en delsträcka i årets Rally-SM. Kolsvarundan har start och mål på Stora torget i Köping.


16-17 AUGUSTI Röforsloppet ARBOGA. Backtävling med SM i backe för MC, sidovagn och bilar. 24 AUGUSTI Antikmarknad ARBOGA. Välkommen till Ahllöfsparken för att fynda bland ett rikt utbud av antika föremål från ett 40-tal utställare. 25 AUGUSTI Medåkers marknad ARBOGA. Genuin hantverksmarknad med lokalproducerade varor i vacker lantlig miljö.

Röforsloppet

30-31 AUGUSTI Kungsörsdagarna KUNGSÖR. Dagar och kvällar med härlig stämning och festligheter för gammal och ung. Föreningslivet visar upp sina verksamheter och det traditionella ankracet går av stapeln i ån vid gästhamnen. 31 AUGUSTI Skördemarknad i Odensvi KÖPING. När skörden har bärgats finns lokalodlade och lokalproducerade varor och produkter till försäljning vid Dybecksgården, Odensvi. 7-8 SEPTEMBER Jädersbruksdagarna ARBOGA. Hantverksmarknad och upplevelser som håller historien levande i en vacker bruksmiljö vid Jädersbruk.

Höst- och skördemarknadernas tid

21 SEPTEMBER En dag i parken KUNGSÖR. Under En dag i parken bjuder Kungsörs bil och mc in till Gamla folkets Park, där det blir både utställning med bilar och även en liten marknad för bil- och mc-delar. VECKA 40 Kulturvecka KUNGSÖR. Under första veckan i oktober bjuds det på extra mycket kultur i Kungsör. 5 OKTOBER Höstmarknad i Köping KÖPING. Bil- och Teknikhistoriska sällskapets Höstmarknad i Ullvihallen. Fynda bland massor av bil-, mc- och mopeddelar, tidningar, böcker och loppisprylar. 19 OKTOBER Traditionell höstmarknad i Köping KÖPING. Som traditionen bör ordnas det höstmarknad på Stora torget. Gör som människor gjort i generationer före dig - gå på marknaden och kolla in knallarnas utbud, träffa trevligt folk och umgås. 19 OKTOBER-17 NOVEMBER Hjälten från Dåwö KÖPING. Munktorpsteatern ger ”Hjälten från Dåwö” på Teatern Forum. 20 OKTOBER Höstmarknad i Arboga ARBOGA. Fynda gott på årets höstmarknad med lockande marknadsstånd. 26 OKTOBER-10 NOVEMBER Skymning över Arboga ARBOGA. Arbogateatern låter oss möta mördare, döds­ dömda och olyckligt kära på en teatervandring genom mörka gator och gränder. Datumen är 26, 27 och 31 oktober och 1, 9 och 10 november.

Julmarknader 16 NOVEMBER Julmarknad i Kolsva KÖPING. Julmarknad som erbjuder närodlat och lokalproducerade varor, hantverk och aktiviteter. 30 NOVEMBER Gammaldags julmarknad i Köping KÖPING. Få ordenlig fart på julstämningen i Gamla Stan i Köping. Med hästar i stallet, julstök, aktiviteter, café och ­underhållning i fantastisk miljö. 7-8 DECEMBER Gammeldags julmarknad i Arboga ARBOGA. I Ahllöfsparken blir det julstök, häst- och vagnturer och Luciakröning. 8 DECEMBER Julmarknad i Kungsör KUNGSÖR. Knallar, aktiviteter, musik och luciakröning.

49


Find your way around Västra Mälardalen HITTA RÄTT I VÄSTRA MÄLARDALEN

Rysstenen

Ströms h o lms

ka n a l

Odensvi

St r ö m

s-

ho

lm s ka

na

l

Strömsholm

Borgåsund

Sätra

Hjälmare docka

Gunnarsökna

Notholmen

Lungers hamn

Hällarna

Herrfallet

STADSKARTAN

© Stadskartan AB 2019

THERE IS SO MUCH TO DISCOVER AND EXPLORE IN VÄSTRA MÄLARDALEN This brochure contains a selection, but there is much more. At the tourist information offices in Arboga, Köping and Kungsör you can pick up maps and brochures. You will also get more tips and advice from the staff that are on hand to tell you everything you need to know to make your holiday here a success.

DET FINNS MASSOR ATT UPPTÄCKA I VÄSTRA MÄLARDALEN I det här magasinet berättar vi om en del av det, men vi delar gärna med oss av fler tips och råd. På Arboga Turistbyrå, Köpings Turistbyrå och Kungsörs Turistinformation finns k­ unnig personal som hjälper dig med allt du behöver veta för en lyckad semester i Västra Mälardalen. Här kan du också hämta mer informations­ material i form av kartor och broschyrer.

i

TOURIST INFORMATION Pop in and let ut us guide you!

Köping

Arboga

Kungsör

Barnhemsgatan 2 (by Stora torget) T. 0221 – 256 55 tourist@koping.se Y koping.se

Centrumleden 6 (by Arboga station) T. 0589 – 871 51 turistinfo@arboga.se Y arboga.se

Drottninggatan 34 Kommunhuset/Municipal office T. 0227 – 600 101 turistbyran@kungsor.se Y kungsor.se

ÖPPET/OPEN 24 JUNI – 10 AUG: mån – fre 10 – 18 LÅGSÄSONG: mån–fre 10 – 12 och 13 – 17

ÖPPET/OPEN 24 JUN – 3 AUG: mån– fre 10 – 17, lör 10 – 14 APRIL – SEPT: mån – fre 10 – 16, OKT – MARS: mån – fre 10 – 14

TELEFONTID/PHONE HOURS

51

mån – tor 9 – 16, fre 9 – 12 LUNCHSTÄNGT: 12 – 13 Brochures are also available at the library and in the guest harbour.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.