Upplev Västra Mälardalen 2022

Page 1

40 FULLMATADE SIDOR FÖR DIG SOM VILL UPPLEVA MER I KÖPING, ARBOGA OCH KUNGSÖR

Naturnära upplevelser Full fart eller avkoppling?

på vatten och land

Vi trampar tillsammans

CYKELUTFLYKT SOM GER MERSMAK

Bästa badplatserna

MYSIGA STRÄNDER FÖR SKÖNA DOPP

DESSUTOM lyxig glamping, vackra vandringar, härliga smakupplevelser och mycket mer.

Kul för hela familjen

FRÅN MUSEUM TILL MYSTERIUM


Välkommen till

Västra Mälardalen I Västra Mälardalen är det gott om kon­ traster – och det är nära till allt. Här finns glittrande sjöar och slingrande åar. Pampiga ekar och väna vitsippor. Pittoreska städer och djupa skogar. Här kan du ägna för­ middagen åt kultur och historia medan du viger eftermiddagen till bad eller en vandring i skog och mark. Och inget du vill göra är längre än en bilresa, cykeltur eller promenad bort.


Innehåll 6

Tips för ett kort stopp

8

Sjönära vandringsled

12

Familjevänlig paddling

17

Cykla Mälardalsleden

21

Eldorado för MTB

23

Bara bra badplatser

25

Checka in på en ågård

26

Sov på unik glamping

28

Här ställer du din husbil

31

Tre fina campingplatser

32

God mat och gott fika

34

Spännande evenemang

36

Kul för hela familjen


Turistinformation ARBOGA TURISTINFORMATION

Centrumleden 6 (Arboga Station) turistinfo@arboga.se T. 0589-871 51 Auktoriserade Infopoints i Arboga: • Café Centrum • Arboga golfklubb • Herrfallet stugby & konferens • Hjälmare kanalcafé • Götlunda handelsbod • Heliga Trefaldighets kyrka • Ekbacksbadet • Arboga bibliotek KUNGSÖRS TURISTINFORMATION

turistbyran@kungsor.se T. 0227-600 101 Auktoriserade Infopoints i Kungsör: • Kungsörs bibliotek • Ljungs goa • Villa Wingarhed • Himmelsberga Hembakt Kungsudden KÖPINGS TURISTINFORMATION

tourist@koping.se T. 0221-256 55 Auktoriserade Infopoints i Köping: Kolsva bibliotek Köpings museum Köpings stadsbibliotek Best Western Hotel Scheele Stationskiosken Gyllene Kannan Athos Hamnkrog F R Å NU P S A L O C HÄ V S T E R Å S

KÖPING

Mälaren

KUNGSÖR ARBOGA F R Å NÖ R E B O O C HG Ö T E B O R G

F R Å NE S K I L S T U N A O C HS T O C K H O L M

visitvastramalardalen.se

Hjälmaren

Besöksmagasinet Västra Mälardalen produceras av 365 Publishing AB på uppdrag av kommunerna Arboga, Kungsör och Köping PUBLISHER: ANDERS GIDLUND, 365 PUBLISHING REDAKTÖR & SKRIBENT: LENA BERGMAN, TEXTTUREN PRODUKTION: 365 PUBLISHING ANNONS & MARKNAD: THORBJÖRN LINDH, 365 PUBLISHING, T. 021-450 64 42 OMSLAGSFOTO: JONAS BILBERG FOTO: JONAS BILBERG, ANETTE HILL, ARBOGA KOMMUN, KUNGSÖRS KOMMUN, KÖPINGS KOMMUN M FL UTGIVEN: 2022 DISTRIBUTION: MAGASINET DISTRIBUERAS PÅ INFOPOINTS OCH UTVALDA PLATSER I VÄSTRA MÄLARDALEN. MAGASINET FINNS OCKSÅ SOM E-TIDNING OCH KAN LÄSAS PÅ VISITVASTRAMALARDALEN.SE. MED RESERVATION FÖR TRYCKFEL OCH ATT UTBUDET AV AKTIVITETER OCH BESÖKSMÅL KAN KOMMA ATT ÄNDRAS.

4

Mil

jömärkt

4041

0820 Trycksak


Det händer mycket i Västra Mälardalen i sommar Här är en del av allt det du inte vill missa: Cecilia Vasa – utställningen

Färgstark Vasadotter. Cecilia Vasa var Gustav Vasas vildaste dotter – en partyprinsessa och kapare som spelade en aktiv roll i Vasatidens många maktkamper. Under sju år titulerade hon sig också Grevinna av Arboga. På sommarens utställning på Arboga museum får du se mer om hennes händelse­ rika liv.

Levande historia lockar

Guidade vandringar. Sugen på en intressant promenad? Följ med på någon av de historiska stadsvandringarna i Arboga! Den vackra, välbevarade stadskärnan med kullerstensgator, gamla trähus och intressanta platser har en fantastisk historia. I sommar blir det dessutom ­dramatiserade vandringar med Cecilia Vasa.

Amerikanare och annat

Mullrande motormarknad. Roliga evenemang duggar tätt i Västra Mälardalen. På evenemangskalendern på ­visitvastramalardalen.se kan du läsa om dem alla. Missa till exempel inte utställningen med amerikanska bilar och bildelsmarknaden som Lenas Torgcafé och mat ordnar på Stortorget i Kungsör den 18 juni.

Gå, lyssna och lär

Digital ljudvandring i Köping. Ta ­chansen att upptäcka Köping genom att lyssna på en ljudvandring där histo­ rikern Erik Magnusson tar dig med på en historisk promenad tillbaka i tiden på nio olika ställen. Hör om människor och platser som gjort staden till vad den är idag. På visitkoping.se hittar du karta och ljudfiler.

Kryssa på kanalen

Räkor och trevliga turer. Upplev Hjälmare kanal ombord den klassiska kanalbåten Lagerbielke: det blir både kulinariska räkkryssningar med trubadur och guidade turer med allt om kanalens fascinerande historia. Med utgångspunkt från Kungsör trafikerar MF Hjelmare kanal Arboga ån och Hjälmare kanal med turtrafik under sommaren. Läs mer på arbogarederi.se och stromma.se.

5


Stoppet som ger mersmak

Om du bara har två timmar i Västra Mälardalen…

Grönskande idyll. Ladda batterierna med en lunch i det fria på Kungsudden.

Ta en paus på resan! Åker du tåg – kliv av en stund i Köping, Arboga eller Kungsör. Åker du bil – sväng åt sidan för en bensträckare när du passerar på E18 eller E20. Här är några av våra hetaste tips för att förgylla ett par t­ immars stopp i Västra Mälardalen. 6


… och är hungrig:

Vrålhungrig eller mest sugen på en kaffepaus spelar ingen roll. Oavsett vilket så finns här massor av bra ställen både att för att stilla hungern och släcka törsten. Du kan till exempel äta utsökta räksmörgåsar och annat gott i det fria på klassiskt kunglig mark: Kungsudden i Kungsör. Ett annat trevligt förslag är att stanna på Sjömans Konditori vid torget i Köping. Här har man fikat sedan 1901! Så varför inte göra som över hundra år av nöjda cafébesökare redan gjort: njut av skön atmosfär medan du äter någon av de lokala specialiteterna Halva, Kolsvamunk eller Hallongris. På sommaren finns här en mysig uteservering. Fler tips på bra mat- och fikaställen hittar du på sidan 32.

… sugen på shopping:

Vi är stolta över vår detaljhandel i Västra Mälardalen! Här kan du handla skor, blommor, inredning och kläder i någon av alla trevliga butiker som lockar med unikt utbud och personlig service, långt från storstadens kedjor. I mysiga Köpingskvarter på Östra Långgatan hittar du till exempel Gamla Stans kreativa, en presentbutik med ett noga utvalt sortiment av accessoarer, ekoprodukter och håll­ bar design. De tillverkar dessutom själva väldigt fina smycken och läderprodukter. Arboga är ett riktigt eldorado för den som gillar gamla prylar. Det finns något för alla smaker; från retro till riktigt gamla saker, och både fyndfyllda loppisar och mer exklusiva butiker med handplockat sortiment av hög kvalitet. Besök till exempel Tallebo Antik, Kuriosaboden eller Arboga Antik.

… eller vill se något unikt:

Det finns gott om stadsnära historiska sevärdheter i Västra Mälardalen. Om du stannar i Kungsör ska du titta in i den sommaröppna Kung Karls kyrka. Det blir en rofylld paus i en originell barockkyrka som byggdes på uppdrag av Karl XI. Missa inte den vackra altart­ avlan och predikstolen som hämtades från kapellet i slottet Tre Kronor i Stockholm. Att strosa runt i Arbogas mysiga stadskärna, en av de allra vackraste i landet, är som att kliva flera hundra år tillbaka i tiden. Promenera på smala kullerstensgränder kantade av låga trähus, spana in Heliga Trefaldighets kyrka och njut av utsikten från Kapellbron.

7


Upptäck Tjurlångsleden

Härlig dagsutflykt på sjönära vandringsled

Knyt på dig de ­bekväma ­skorna, packa ­termosen i en ryggsäck och häng med oss ut i naturen! Västra ­Mälardalen bjuder på riktigt fina vandringsupplevelser.

8


S

jön Tjurlången är en idyll strax utanför Arboga som lockar med en unik vandringsled: Tjurlångsleden. Den en mil långa leden går ett lättvandrat varv runt sjön, och att man hela tiden är så nära vattnet borgar för en härlig naturupplevelse. Du vandrar i en fin, luftig skog och är oftast rätt ensam i naturen här. Så passa på att njuta! Chansen att du får se fåglar och vilda djur på vandringen är stor, och i vatten­ dragen strax norr om Tjurlångsgården finns tydliga spår efter bäver. Leden passerar dessutom ruinerna efter den gamla Halvarsborgen. Vill du veta mer så finns där flera intressanta informa­ tionsskyltar att läsa.

Lättvandrat med vacker utsikt: Tjurlångsleden är en härlig dagsutflykt.

Hungrig? Passa på att göra en liten avstickare när du passerar vid Arboga golfklubb. På golfklubben kan du avnjuta såväl god lunch som fika.

Snabbguide till Tjurlångsleden

TJURLÅNGSLEDEN

Längd: 10 kilometer

ARBOGA

P

P

Tjurlången

Skyltning: Leden är tydligt utmärkt med orange markeringar. Start: För den som kommer med bil finns två ledstarter: vid Tjurlångens rastplats och på sjöns västra sida med infart via golfklubben. Men du kan också gå hit. Tjurlångsleden ligger knappt fem kilometer

utanför Arboga och det går bra att vandra hit längs det populära Lasse Maja-spåret. Terräng: Varierat skogslandskap med sjönära skogsstigar. Terrängen är flack men med en del steniga och rotfyllda partier. Rastplatser: Tre vackert belägna vindskydd med grillplatser. På ett par ­platser finns det torrdass.

9


Alla leder finns på Naturkartan. Läs mer på naturkartan.se/ vastramalardalen eller ladda ner appen.

I Västra Mälardalen finns många fina vandringsleder att välja bland, där du har chans att uppleva såväl spår från istiden som vitsippor och drillande fåglar. Här är ytterligare tre tips:

1

Billingen Bland fåglar och gamla ekar. Billingen är en naturskön del av Strömsholms naturreservat i Köpings kommun. Den som vandrar Billingens trevliga naturstig får uppleva såväl urgamla ekar som ett rikt fågelliv. Längs stigen finns informationsskyltar om Billingens historia och natur. De första 300 meterna av stigen är gjord för att du ska kunna ta dig fram med rullstol till en utkiksplattform.

10

2

Lasse-Maja spåret Klassiskt spår i kuperad terräng. Lasse-Maja spåret är en trevlig, välskött led som passar för både vandring och löpning. I snart 50 år har den populära löpartävlingen Lasse-Maja loppet arrange­ rats här. Leden, som börjar vid Ekbackens IP i Arboga, går genom varierad natur i skogarna söder om Arboga, mestadels på skogsstigar i ganska kuperad terräng. Hela spåret är 23 kilometer, men det går bra att anpassa i längd för att passa såväl barnfa­ miljer som långdistanslöpare.

3

Kungsörsleden Både Mälarnära och djupa skogar. Vacker, varierad vand­ ringsled som ger dig chans att uppleva såväl s­ jönära natur som drömska skogar, äng- och åkerlandskap, bäckraviner och en riktigt gammal rullstensås. Hela leden är 25 kilometer och det finns flera rast­ platser där man kan grilla. Kombinera gärna ­vandringen med ett dopp i Mälaren, antingen vid Skillingeudds härliga badplats eller vid Bottens badplats längs Jägaråsen.


Kryssa Kryssa på på Hjälmare Kanal Kanal Hjälmare S V E R I G E S Ä L D S TA K A N A L

S V E R I G E S Ä L D S TA K A N A L WORKING WITH STROMMA TO SAVE THE BALTIC SEA

WORKING WITH STROMMA TO SAVE THE BALTIC SEA

Färden på Hjälmare Kanal går genom historiskt och naturskönt kulturlandskap med anor från Gustav Vasas tid.

Färden på Hjälmare Kanal går genom

GUIDAD DAGSUTFLYKT historiskt och naturskönt kulturlandskap

På den guidade dagsutflykten mellan Kungsör & Notholmen får med kanalen anor &från Gustav Vasas tid.Ombord du uppleva slussningar på riktigt nära håll. berättar guiden om kanalens historia, det omgivande landskapet och sevärdheter GUIDAD DAGSUTFLYKT längs färdvägen.

På den guidade dagsutflykten mellan Kungsör & Notholmen får 29/6-14/8, ons-sön kl 10.15 fr. Kungsör du uppleva kanalen & slussningar på riktigt nära håll. Ombord samt 14.15 fr. Notholmen berättar guiden om kanalens historia, det Pris: Dagsutflykt med lunch 635:omgivande landskapet och sevärdheter Lunch & busstransport tillbaka till Kungsör ingår i priset. ängs färdvägen.

RÄKKRYSSNING 29/6-14/8, ons-sön kl 10.15 fr. Kungsör Här njuter du av räkor & utsikt över de vackra omgivningarna. amt 14.15 fr. Notholmen Räkorna är förstås miljömärkta Pris: Dagsutflykt med lunch 635:-& till dessa

kan du välja att dricka ekologiskt öl Luncheller & busstransport tillbaka till Kungsör ingår i priset. vin.

29/6-14/8, tors & lör kl 18.30 fr. Kungsör samt RÄKKRYSSNING 19:30 fr. Köping samt fre kl 18.30 fr. Hjälmare Docka

Pris: Räkkryssning Här njuter du av räkor 395:& utsikt över de vackra omgivningarna. Räkorna är förstås miljömärkta & till dessa SCANNA QR-KODEN FÖRöl BOKNING & MER INFO. kan du välja att dricka ekologiskt eller vin.

29/6-14/8, tors & lör kl 18.30 fr. Kungsör samt 9:30 fr. Köping samt fre kl 18.30 fr. Hjälmare Docka Pris: Räkkryssning 395:-

Himmelskt gott FRÅN HIMMELSBERGA HEMBAKT PÅ HISTORISKA KUNGSUDDEN. HEMBAKAT MED KÄRLEK!

För mer information och öppettider:

himmelsbergahembakt.se @himmelsbergahembakt himmelsberga hembakt Himmelsberga Hembakt Kungsuddsvägen 8, Kungsör Tel: 070-2994200

11


I hjärtat av Arboga. Att paddla genom den pittoreska staden är en sällsam upplevelse.

Missa inte!

Testa SUP!

Hjälmare kanal, Sveriges äldsta farbara vattenväg, går alldeles utmärkt att paddla i. Missa inte Bergskanalen, den spektakulära del av kanalen som är uppkallad efter de bergsmän från Skinnskatteberg som 1637 banade väg för vattnet genom berget.

På Arboga Turistbyrå och i Kungsör (dive.sup.eskilstuna. kungsor) kan du hyra SUP, stand up paddleboard.

En historisk avstickare.

12

För sköna dagar på sjön.


Somrig höjdare

Paddla i Arbogaån: Ett äventyr för hela familjen Arbogaån bjuder på vacker och rofylld paddling hela vägen från Jädersbruk till Kungsör. Den första delen av sträckan passar utmärkt för barnfamiljer på jakt efter ett härligt sommaräventyr.

A

Här kan du hyra kanot: • Ekuddens camping i Kungsör

rbogaån mellan Jädersbruk och Arboga är en riktigt fin, familjevänlig tur som passar bra även för barn att paddla. Ni startar i ­historiska Jädersbruk och paddlar sedan fyra kilo­ meter kantade av vacker natur och ett ­spännande ­kulturlandskap – rakt in i Arbogas medeltida stadskärna. På vägen passerar ni herrgårdar, fornlämningar och industrihistoriska minnesmärken, och vid Villagatsbadet passar ni förstås på att ta ett dopp! Den som vill göra en längre tur paddlar sedan vidare mot Kungsör och Mälaren. Efter två lyft förbi kraft­stationer i Arboga går paddlingen nedströms Arbogaån och snart passerar ni Gravudden, förbin­ delsen med Hjälmaren och Hjälmare kanal. Med några kilometer kvar till Kungsör ligger Slottsholmen, en väldigt trevlig rastplats med grillplats och vindskydd på åns södra sida. Ta en v­ älförtjänt paus! Här är dess­ utom chansen att få se bäver stor. I Kungsör är det lättast att gå i land vid kanot­ klubben under järnvägsbron, eller så paddlar ni förbi Gästhamnen och Åparken och går i land på Ekuddens camping.

• Herrfallet vid Hjälmaren • Scoutkåren i Köping.

TIPS!

Boka ett familjevänligt paket för paddling från Jädersbruk till Arboga. Läs mer på visitvastramalardalen.se

13


Takmålningar i Malma kyrka

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA KYRKAN! Upptäck våra åtta kyrkor i Köpings pastorat

1

Dybecksgården är uppkallad efter Richard Dybeck som växte upp här och senare skrev texten till de två första verserna i nationalsången ”Du gamla, du fria”. Hans pappa var kyrkoherde i Odensvi kyrka. På den tiden var Dybecksgården prästgård, numera är den församlingshem där bl.a. hembygdsföreningen, barngruppen och syföreningen träffas. Inne i kyrkan finns ”Mariakapellet”, rester av en medeltida kyrka med kalkmålningar från 1400-talet. Tyvärr kan vi inte hålla kapellet öppet för besökare eftersom målningarna är mycket sköra.

2

Kristendom är en lång tradition i Västmanland. S:t David var en engelsk munk som missionerade här och som sägs ha grundat Munktorps kyrka på 1000-talet. ”Davidskyrkan” är den lilla, lilla kyrkan till höger om tornet på bilden. Ett par hundra år senare började stora kyrkan byggas. I en av pelarna mot koret finns den gamla medeltida ambon kvar, som en liten kur inne i själva pelaren. Därifrån hördes prästen bra på den tiden man inte hade högtalare. Kyrkan har en ovanlig dopfunt tillverkad i brons på 1360-talet.

1 14

Från Munktorps kyrka kan man följa pilgrimsleden Romboleden hela vägen till Trondheim i Norge. Att vandra fysiskt blir också att vandra i tankar, minnen och känslor, med och till Gud. Sök på ”Romboleden” på internet om du vill veta mera.


3

Romboleden fortsätter genom Köping och mot Malma kyrka som har fantastiskt vackra takmålningar och en 600-årig historia. Här vill många gifta sig eller döpa sina barn och för många är julottan i Malma en självklar del av julfirandet. På kyrkogården står två solur, det äldsta från 1626. Leta gärna efter dem.

4

Vår nyaste kyrka, Brukskyrkan, ligger mitt i Kolsva och är kanske den av våra kyrkor som är mest välkomnande och levande eftersom både samlingsrum, barnlokaler och kontor finns i samma byggnad. Här samlas vi till gudstjänst, ungdomskvällar, körsång, sopplunch och Kyrkis. Kanske är sommarcaféet öppet när du har vägarna förbi? I Brukskyrkan är det gudstjänst varje söndag klockan 15.

5

Västra Skedvi har en relativt ny kyrka, byggd på tidigt 1800-tal eftersom den gamla medeltida kyrkan ansågs för dålig. En av kyrkans klenoder är en persisk sammetsbrokad från 1600-talet (eller tidigare) som förvaras på Historiska museet. Man kan se en kopia inne i kyrkan. Kyrkan har också flera skulpturer som man tror köptes från klostret i Arboga på 1600-talet.

7

Bro kyrka består fortfarande till stora delar av den gamla medeltida byggnaden, även om den är ändrad en del. De gamla väggarna är sk. skalmurar som består av två väggar av murad gråsten fylld med kullersten. Även kyrkogårdsmuren är av gråsten förutom de praktfulla s.k. stigportarna i tegel.

MADE BY 365 PUBLISHING 2022

Under sommaren har vi Musik i sommarkväll varje lördag i någon av våra kyrkor. Förutom gudstjänsterna kl. 11 och 15 varje söndag hålls också en kvällsgudstjänst i eller strax utanför någon av de andra kyrkorna. Läs programmet på svenskakyrkan.se/koping eller på någon av våra anslagstavlor utanför kyrkor och församlingshem.

6

I Himmeta kyrka, med anor från 1200-talet, finns altarskåpet från 1400-talet fortfarande kvar fast flyttat till söderväggen. I mitten ser man Maria krönas till himladrottning. I Himmeta tänds kolmilan varje år och om man vågar kan man sova över i kolarkojan.

8

Det har legat en kyrka på platsen sedan 1300-talet men det vi ser nu är ritat under slutet av 1600-talet och byggt tidigt 1700-tal. I Köpings kyrka firas det gudstjänst varje söndag klockan 11. Kyrkan är dessutom öppen varje vardag. Kom gärna in, tänd ett ljus och sitt en stund. En av kyrkans ljusbärare har formen av en båt vilket både knyter an till Köping som hamnstad, kyrkans skyddshelgon S:ta Ursula och är en symbol för Kyrkan själv som bär människor genom livet till Gud.

Välkommen! I Köping finns det sommarcafe med enkelt fika och kanske en andakt utanför S:t Olovsgården där också expeditionen ligger om du har frågor. Köpings kyrka är öppen alla vardagar kl. 8 – 16. Andra kyrkor är öppna då och då, ring och fråga: tel. 0221-773000. Har du frågor om gravar och kyrkogårdar, ring Lisa på 0221-773082.

15


Välkommen att umgås och spela padel…

…eller välj mellan badminton, volleyboll, boule, pingis, dart och biljard. Boka en bana för en timme eller bjud upp till femkamp med kompisar, familj eller företaget.

Hjälmare KANALCAFÉ

ARB O GAS SOMMARPÄRL A

DAGTID

Lunch, våfflor, fika, glass – koppla av i vår somriga miljö.

KVÄLLSTID

CHARMIGT, UNIKT, HANDPLOCKAT, EKO!

I år öppnar Slussens Bistro! Livemusik, mat & dryck intill vattnet. För öppettider & mer info

Välkommen till vår charmiga butik i vår nya lokal i centrala Köping. Hos oss hittar du presenter, inredning, leksaker, smycken, antikt & utvald second hand mm. Östra Långgatan 10, Köping. Tel 079-3013496 WEBSHOP: GAMLASTANSKREATIVA.SE Följ oss på @gamlastanskreativa För aktuella öppettider se Facebook, Instagram eller hemsida

w ww. k a n alcafet.s e Ladda ner vår bostadsapp!

Kungsör är beläget vid Mälaren. Att bo här är att ha nära till stora städer, men slippa stress, hets och opersonlighet. Sjöar, skog och öppna landska hittar du praktiskt taget utanför husknuten! Att bo hos oss skall för dig som hyresgäst innebära att du alltid får ett mervärde, inte bara det du förväntar dig och betalar för.

– det naturliga boendet i Kungsör – tfn 0227 - 415 00 • www.kfabkungsor.se


Häng med på

cykelutflykt med mersmak

En solig sommardag bestämmer vi oss för att cykla längs Mälardalsleden, Sveriges äldsta cykelled. Det blir en härlig cykeltur i vacker natur med flera smakfulla stopp på caféer och gårdsbutiker. 17


Starta dagen med ett dopp på Skillingeudds badplats.

Passa på att fika på Himmelsberga Hembakt på Kungsudden.

Jägaråsen bjuder på ­ milsvid utsikt över Mälaren.

Färska ägg finns på Storgårdens skafferi.

18

Ljungs Goa är både café och gårdsbutik.

Västra Mälardalen är en ­fantastisk ­cykeldestination. Förutom Mälardalsleden hittar du flera andra turförslag och markerade ­cykelleder på Naturkartan.

Cykla genom charmiga Himmelsberga.


D

en 45 mil långa Mälardalsleden bjuder på fin cykling genom öppna landskap. Att cykla hela varvet runt Mälaren är inget måste, vi väljer i stället att cykla den del av leden som går genom Västra Mälardalen – en trakt som gjord för att upptäckas från cykelsadeln: lagom långa avstånd och mycket att upptäcka längs vägen. Det blir en härlig cykeltur i vacker natur, förbi anrika kulturmiljöer och spännande historiska platser, dess­ utom med flera njutningsfulla stopp på några av traktens trevligaste caféer och gårdsbutiker.

av Gustav Vasa på 1500-talet och är idag ett omtyckt besöksmål. Ett perfekt ställe för en paus i vacker historisk miljö med chans till fika eller en god lunch. Passa på att gå upp på den vackra Jägaråsen för att beundra den milsvida utsikten över Mälaren. Efter Kungsudden passerar vi Kungs Barkarö – ett fascinerande kulturland­ skap där de grova ekarna har flera hundra år på nacken. Vi trampar till Uknö och Ljungs Goa, 4 där en paus på det charmiga caféet med gårdsbutik är ett måste. Missa inte de fantastiska pralinerna!

Vi startar turen i Kungsör. 1 Kommer du cyklandes hit från Stockholmshållet har Mot Valskog 5 är det lättrampat med fin Praliner hos du först passerat Tumbo kyrka (missa inte de cykelvänlig asfalt. Vi passerar Björskogs Ljungs Goa sex runstenarna!), pittoreska Himmelsberga kyrka innan vi kommer in i samhället där det och Torpa kyrka. Ett tips är annars att ta tåget hit med finns pizzeria och Perssons delikatesser. Perfekt om cykeln ombord, en smidig, klimatsmart start på resan. det börjar bli dags för lunch. Bara törstig? Gör som vi, ta ett stopp vid S:t Olofs källa. Hur börjar man bäst en heldags cykelutflykt? Med ett dopp så klart! I Kungsör passerar Mälardalsleden intill Vägen slingrar sig vidare genom ett vackert öppet tre jättefina badplatser, Skillingeudd, 2 Ekuddens jordbrukslandskap, och i den lilla byn Viby 6 är det camping och Bottens badplats. Vi stannar till vid den riktig Bullerbykänsla med alla små hus och gårdar. Här första för ett uppfriskande bad innan vi cyklar vidare gör vi ett stopp på mysiga gårdsbutiken Storgårdens genom Kungsör, förbi gästhamnen och över ån till skafferi, som säljer gårdens ägg, grönsaker, inlägg­ Kungsudden. 3 Kungsuddens kungsgård grundades ningar och mycket annat. Vi cyklar dessutom förbi

10

Mälardalsleden är markerad med röda skyltar längs vägen.

MÄLARDALSLEDEN

11

KÖPING

8 9

5

Mälaren

4

6 3

2 1

KUNGSÖR ARBOGA 7

19


Viby islandshästar, och även om vi inte byter cyklar mot hästar så är det roligt att stanna till en stund för att titta på de vackra hästarna. I Viby gör Mälardalsleden en avstickare ner till Arboga. 7 Vi rullar in i den pittoreska småstaden där vi passar på att titta oss omkring och ladda batterierna med en glass vid det kullerstensbelagda torget, innan vi vänder norrut upp mot Himmeta. 8

Mälardalensleden och sväng västerut ett par kilo­ meter från Himmeta för att övernatta på något av de två trevliga boenden som ligger här: Tveta strand och Ekengård. Här hittar man dessutom de båda ­gårds­butikerna Tvetalund och Travarbo gårdsbutik och vilt. 9

För oss blir det dock ingen övernattning. Nu är det ju nästan bara upploppet kvar innan vi når Köping, så vi susar den asfalterade vägen fram med utsikt över milsvida åkermarker. Strax efter Himmeta betyder ”den ljusa öppna vi passerat över Hedströmmen, precis bygden” och är en vacker landsbygd med vid Skolans Bokcafé, 10 vänder vi så många små byar. Sugen på ytterligare ett söderut den sista biten in till Köping. 11 Där Delikatesser och kyrkstopp? Titta till den gamla kyrkan som är väntar en välförtjänt paus med god middag närproducerat byggd i 1200-talets början. på Basilico, där vi med italienska delikatesser kan du hitta på tallriken och utsikt över ån summerar längs vägen. För den som tycker att dagen börjar bli intrycken av en härlig cykeldag. Bad, natur­ sen och gärna delar upp cyklingen på två etapper upplevelser och mycket gott att äta – det blev kommer här ett hett tips: gör en avstickare från alldeles perfekt!

Arboga centrum

Hyr en cykel Ingen egen cykel? Inga problem! Du kan hyra cykel på: • Arboga turistinformation • Rasta Arboga • Stationskiosken i Köping • Ekuddens camping i Kungsör

Åskådare längs vägen.

Härlig cykling genom Himmeta - den ljusa öppna bygden.

20


Ett eldorado för MTB-cyklister Drops, velodromer och skönt flow. Stenpartier, berghällar och ­utmanande rötter. Oavsett om du gillar hög fart i svår terräng eller om du föredrar sköna stigar med lättare åkning så är chansen stor att du hittar ett nytt favoritspår i Västra Mälardalen.

Kanske väljer du någon av Köpings många MTB-upplevelser, som tekniskt utmanande Skoftesta, lätta storskogsspåret Johannisdal eller citynära Karlbergsskogen? I Jäderskogen i Arboga finns tre spår av s­ kiftande längd och svårighetsgrad där det går utmärkt att cykla MTB, samma sak gäller för spåren i Medåker. Vill du ha en riktig utmaning? I så fall ska du inte missa det svarta spåret vid Lockmora utanför Kungsör! Läs mer om MTB på Naturkartan.

21


Räkafton SOM MAR Ö P P ET JU N I-AUG U STI A LL A DA GAR 11-16

Fartfylld tretimmars räkafton med trubadur. Avgång Arboga (Hjälmaredocka) tisd. 28 juni - 30 aug kl. 19.00, åter ca 22.15. Pris 370 kr inkl räkfrossa med tillbehör.

Hjälmarekanalkryss Kryssning med slussning till Örebro från Hjälmaredocka och med guidning genom Sveriges äldsta kanal. För mer information om våra avgångar se vår turistlista på nätet eller ring.

GÅRDSBUTIK MED CAFÉ & EGET CHOKLADHANTVERK Inredningsdetaljer • Närproducerat Konstutställningar

070-694 97 03 • ljungsgoa.se Ulknö 101, Köping • Följ oss på: @ljungsgoa

Ring Arboga Rederierna för bokning eller info!

019-760 93 00

www.arbogarederi.se

VÄLKOMNA TILL HOTELL GILLET

Här hittar Du ost till vardag och fest. Smaka Dig gärna fram till den ost Du vill ha. Du hittar även kex, marmelad, korv, oljor, vinäger, oliver och sötsaker m.m. Även presentkorgar och presentkort.

Ett mysigt hotell i lugn miljö längs Köpingsån. Här erbjuds en ”hemma-hos” känsla med trevlig personal & omsorgsfullt lagad mat. Under sommaren kan du avnjuta menyn på vår stora solvänliga uteservering www.gilletkoping.se 0221- 212 90

Öppet: ons-fre 10-18, lörd 10-14 Järntorgsgatan 3 ARBOGA • 073-7058456 • www.annsost.se

Glassbar • VILTKÖTT • VILTKORVAR • RÖKT VILTKÖTT • LOKALA MATPRODUKTER

Öppet: Fredagar: 12-17 Lördagar 10-14

Öppettider under sommaren se hemsida eller facebook

070-574 30 58 • www.travarbo.se eller facebook.com

Ligger efter vägen mellan Medåker & Himmeta. Välkommna! Michaela & Larserik

Fabriksförsäljning & Minigolf!

Välkommen till oss i sommar! Mer info hittar ni på gotlundaglass.se eller på våra sociala medier.


Mysiga stränder

för lata dagar & sköna dopp Sugen på att bada? Då har du kommit helt rätt! Här bjuds på mängder av riktigt fina badplatser, så missa inte möjligheten till ett dopp i någon av Västra Mälardalens stora och små sjöar, åar och strömmar.

1

ommunalbadet K Hedströmmen Kolsva. Bra med både bryggor och badflotte.

2 Mellanbadet

almön Mälaren Köping. Fin M ­sandstrand = många solbadare.

3

Tuna Udde Skedvisjön Köping. Barnvänligt och naturbad i ett.

4 Bottens badplats

Mälaren Kungsör. Perfekta platsen för ett morgondopp!

5 Skillingeudds badplats

Mälaren Kungsör. Härligt häng på T-bryggan, välkänt landmärke i Kungsör.

ANNONS

6 Högsjön

Arboga. Skönt strandhäng för hela familjen.

7 Villagatsbadet

Arbogaån Arboga. Stadsnära chans till härliga dopp.

8

Kvarnsjön Arboga. Nära Hjälmare kanal och ett mysigt café.

9 Hällarna

1

Hjälmaren Arboga. Arbogas allra finaste sandstrand.

3

10 Lungers badplats

Hjälmaren Arboga. En strand åt väster och en åt öster. Plus glasskiosk!

Köping

2 4

7

6

Arboga

9

Kungsör

Hjälmaren

Mälaren

11 Herrfallet

Hjälmaren Arboga. Massor av a­k­ tiviteter för den leksugne: kanoter, trampbilar och minigolf.

8

11

10

5

FLER BADPLATSER hittar du på Naturkartan

Malmön i Köping

23


Vår hemmaplan Vi vill ha ett hållbart Västra Mälardalen. Därför stöttar vi föreningar, kulturliv, idéer, initiativ och regional utveckling som gör det bättre att leva och bo just här - i Köping, Arboga och Kungsör.


Charmigt, mysigt och mitt i stan

Checka in på en egen ågård i Arboga

M

itt i Arbogas pittoreska stadskärna finns en av Sveriges allra äldsta gator, den kuller­ stensbelagda Västerlånggatan. Gatan är kantad av små charmiga trähus och den som är ute efter en övernattning utöver det vanliga ska hålla utkik efter en röd port mellan det grå sten­ huset och det gröna trähuset. Öppna porten och kliv in en fantastisk oas – en egen ågård mitt i stan, med lummig trädgård och underbar utsikt över Arbogaån.

På Västerlånggatan 5 kan du hyra ett charmigt litet hus med högt till tak och gamla bjälklag, personligt inrett och med en stor öppen spis att elda i. Den mysiga trädgården bjuder på egen veranda och chans att plocka solmogna hallon till frukos­ ten, som med fördel avnjutes på bryggan vid ån. Är sommardagen HITTA DIN EGEN OAS! solig och varm blir det kanske I Västra Mälardalen ett dopp efteråt? finns många unika och uppskattade Airbnb.

25


Lyxigt naturnära

Glamping med utsikt över fält och skogar

26


Smakfull avkoppling med mat och dryck från närområdet.

Unna dig en natt långt från storstadsstress – låt dig omfamnas av lugn och vackra vyer.

S Ett med naturen. Kölsta hagar är glamping med guldkant.

trax utanför Köping finns Kölsta hagar, ett underbart glampingboende mitt ute i den allra vackraste västmanländska naturen. Här är oerhört fridfullt: tystnaden är total sånär som på fågelsången och några bräkande får. Vid Kölsta hagar kan du koppla av, du kan prome­ nera i skogen, titta på djuren och uppleva det totala lugnet som uppstår mitt ute i naturen. Här njuter du också av en skön säng, grillmöjligheter, fint utebad­ rum och en god, närproducerad frukost. Glamping när det är som allra bäst med andra ord.

HITTA DIN EGEN OAS! I Västra Mälardalen finns många unika och uppskattade Airbnb.

27


I skog, vid vatten eller med vänner

Bästa ­ställena för din husbil Västra Mälardalen är en perfekt destination för husbilssemestern – här finns mycket att göra och det är nära till allt. Dessutom finns här en uppsjö av fina ställplatser.

N

ära naturen eller mitt i stan? Alldeles ensam eller med campingplatsens serviceut­ bud runt knuten? Vill du ta ett mor­ gondopp direkt utanför dörren eller drömmer du kanske om gångavstånd till bageriet för att handla frukostfrallor?

28

Oavsett vad du är ute efter är möjlig­ heterna stora att hitta den perfekta ställplatsen i Västra Mälardalen. Här finns helt enkelt något för de allra flesta! Läs mer om husbilssemester på visitvastramalardalen.se


Här finns ­ställplatserna i Västra Mälardalen: Köping

• Inre hamnen • Malmöns camping • Köpings Golfklubb Kungsör

• Gästhamnen • Ekuddens camping Arboga

Natursköna Lungers hamn är en av flera fina ställplatser i Västra Mälardalen.

• Herrfallets camping • Arboga Golfklubb • Lungers hamn • Järdersbruk • Hjälmare docka, Hjälmare kanal • Bergmansparken, Ångbåtsgatan • Vinbäcken, Vinbäcksleden • Hällarnas camping

29


VÄLKOMMEN TILL ARBOGA MUSEUM ÖRSTRÖMSKA HUSET – ett återskapat grosshandlarhem Nygatan 37. Familjeaktiviteter och dramatiserade visningar. Utställning om Cecilia Vasa. För öppettider se hemsidan. BRYGGERIMUSEET – om ölbryggning förr i tiden Skandiagatan 3. Guidade visningar. För öppettider se hemsidan.

Svenska kyrkan i Kungsör Församlingen vid Mälarens västra spets. Platsen som varit svenska kungligheters rekreationsort ända sedan 1500-talet. Kungligheter som Gustav Vasa, Johan III, Drottning Kristina och Karl XI har satt avtryck i bygden. Det var Karl XI som bekostade bygget av Kung Karls kyrka år 1690-1700. svenskakyrkan.se/kungsor

0589-142 10 | www.arbogamuseum.se

Bostäder och lokaler

bfl.se

Bostad eller lokal? Välkommen att skicka in din intresseanmälan. Ring oss på telefon 0589-610 160 eller gå in på vår hemsida www.bfl.se.

Herrgårdsgatan 21, Arboga

30

Din lokala hyresvärd i Arboga

VÄLKOMMEN IN! I Arbogabygdens församling har vi fem kyrkor varav två finns mitt i Arbogas centrum: Sankt Nicolai kyrka och Heliga Trefaldighets kyrka. Den sistnämnda ligger på Järntorget och har under v26-32 öppet varje dag kl. 10-18. Vi välkomnar er till guidningar, konserter, bön, mässor och gudstjänster. Alltid fri entré. www.svenskakyrkan.se/arboga

Turist Infopoint finns i kyrkan. Öppet v26-32 kl. 10-18

För aktuellt program och mer information, se vår hemsida:


Tält, husvagn eller stuga

Triss i fina campingplatser Tre sjönära camping­platser lockar ­semesterfirare till Västra Mälardalen.

H

är kan du campa i mysiga miljöer med ­naturen runt hörnet. Vad föredrar du – avkopplande dagar vid husvagnen eller roliga aktiviteter för hela familjen? Malmön Malmöns Camping är en liten, mysig camping med utmärkta möjligheter till både bad och fiske. Den lugna familjecampingen ligger vackert vid Mälaren utanför Köping, och här finns kiosk och restaurang. Ekudden Ekuddens Camping hittar du strax utanför

Kungsörs centrum. Campingplatsen ligger mycket vackert vid Mälaren, omgiven av hundratals gamla ekar. Här finns två badplatser, motionsspår, minigolf, samt uthyrning av både cyklar, kanoter och kajaker. Herrfallet Herrfallet är en naturskön fritidsanlägg­ ning vid Hjälmaren, en dryg mil söder om Arboga. Här finns mycket att göra, eller vad sägs om en lång, barnvänlig sandstrand, beachvolleyplan, bangolf och båt- och kanotuthyrning. Campingplatsen har både service­butik och restaurang.

Härlig natur och fina badmöjligheter på Ekuddens camping.

31


Smak på Västra Mälardalen

Vad ska vi äta idag? Var serveras godaste fikat? I Västra Mälardalen finns många bra restauranger och trevliga caféer. Här är några av våra favoriter! Skepphandeln cafe&bistro

CAFÉ & RESTAURANG

Ågården

RESTAURANG

> restaurangagarden.com

ARBOGA

Glass & Berså

CAFÉ

MED I WHITE GUIDE

Café centrum

> stenugnsbageriet.nu

Hjälmare Kanalcafé

KÖPING

CAFÉ & RESTAURANG

CAFÉ

> nyacafecentrum

Sushi Wave

ARBOGA

> glassrestaurang.se

Casa Nostra due

> casanostradue

ARBOGA

RESTAURANG

KUNGSÖR

RESTAURANG

LANTLIG IDYLL

> kanalcafet.se

32

ARBOGA

> sushiwave.se

KÖPING


O’Learys

RESTAURANG

> olearys.se/koping-bowling

Harrys

KÖPING

RESTAURANG

Basilico Bar &Ristorante RESTAURANG

> basilicokoping.se

Café Kvarnfallet

KÖPING

CAFÉ

Sjömans/Bivur

> bivur.se

Lenas torgcafé

CAFÉ

KÖPING

CAFÉ & RESTAURANG

FLIRT MED 50-TALET

> harrys.se/restauranger/koping

Himmelsberga hembakt på Kungsudden

KÖPING

CAFÉ

> Café-Kvarnfallet

Stadskällaren

ARBOGA

> lenastorgcafe.se

KUNGSÖR

RESTAURANG

GOFIKA MED UTSIKT

> himmelsbergahembakt.se

KUNGSÖR

> stadskallaren.se

ARBOGA

33


Arboga Medeltidsdagar 10–13 augusti. Under Arboga Medeltidsdagar färdas besökarna flera hundra år bakåt i tiden. Förundras över det myllrande folkli­ vet och de medeltida kläderna och titta på riddare som kämpar i rafflande ­tornerspel. I Ahllöfsparken och Kyrkparken är det medeltida marknad med gott om spännande upplevelser för barn. Det bjuds också på konserter, historiska vandringar och intressanta föredrag.

roliga Allt det

som händer

Konserter och utställningar, teater och marknader. Bilar, båtar eller kanske hemgjord honung. Allt det och mycket därtill hittar du bland evenemangen i Västra Mälardalen. Här bjuds på mängder av intryck, här kittlas din fantasi, här väcks känslor och skapas härliga minnen. Det händer helt enkelt otroligt mycket roligt i Västra Mälardalen, året runt!

34

Konst- och hantverkssafari 21–22 maj. Traditionen Konst- och hant­ verkssafari är en härlig utflykt i ett vårvackert Kungsör. Under en helg i maj så öppnar ateljéer, hembygdsgårdar, lador och ett och annat konstnärshem upp dörrarna för besö­ kare. Du har då möjlighet att ta del av inspi­ rerande konst och skickligt hantverk, plus chans till gott fika. Totalt deltar 50 utställare på 25 platser i och runt om Kungsör.


FOTO: CHRISTOFFER F PETTERSSON

Konsert på sjön 6 augusti. Succé för konsert på sjön! Även i år bjuder Västra Mälardalen på en musikupp­ levelse utöver det vanliga. Konsert på sjön bjuder på stämningsfulla uppträdanden från en flotte i Mälaren, två spelningar samma dag, en vid Malmön i Köping och en vid Skillingeudd i Kungsör. Det här är en helt unik möjlighet att lyssna livemusik på Mälaren, antingen från din egen båt eller så packar du en picknick­ korg och sitter på stranden.

Matsafari i Västra Mälardalen 20 – 21 augusti. Möt människorna bakom den lokala maten! Besök utvalda gårdar och gårdsbutiker i Köping, Arboga och Kungsör där du kan fika, smaka och handla med dig hem. På landsbygden finns en uppsjö av gårdsbutiker som producerar allt från sås och honung till must och kött. Under Matsafarin håller de alla öppet för att välkomna besökare och visa upp allt från småskaligt mathantverk till modern lantbruksteknik. Ta chansen att träffa grisarna och fåren och provsitta de stora traktorerna.

Många fina gårdsbutiker Västra Mälardalens fina gårdsbutiker kan du förstås besöka även när det inte är Matsafari. Här är tre tips där du både kan handla och fika:

1

Sörgården Måla Gårdsbutik och sommarcafé vid Hjälmarens norra strand som erbjuder egna såser och marmelader samt lokal­ producerade och ekologiska produkter.

2

Smedby gårdsbutik Gårdsbutik med café norr om Arboga med fokus på riktigt goda när- och härproducerade svenska ­produkter, både ät- och drickbara.

3

Ljungs Goa Gårdsbutik och café utanför Kungsör med ­chokladhantverk, glass, hembakat fikabröd samt ­ekologiska och närprodu­ cerade produkter. Även hunden är välkommen.

Fler evenemang hittar du på visitvastramalardalen.se

35


Kul

för hela familjen

Mysterium eller riddarutmaning, bad eller golf. Eller kanske ett spännande museum. Vad väljer ni att göra? Här är sju roliga aktiviteter och upplevelser som passar hela familjen.

1

Klarar ni Riddarutmaningen? Här sätts unga riddare på lekfulla prov. Riddarutmaningen är en rolig aktivitet för leksugna barn i den anrika riddarstaden Arboga. I mysiga Ahllöfsparken mitt i stan får man utmana Riddare Lovisa i spännande riddargrenar, med chans att testa kunskaperna i ädla ridda­ regenskaper som snabbhet, styrka, spänst och balans. Riddarutmaningen passar perfekt för barn som har spring i benen och gillar klurigheter. Tävlar gör man mot sig själv eller mot sina kompisar, och för den som klarar riddargrenarna väntar ett fint riddardiplom. Du köper Riddarutmaningen på Arboga Turistinformation. > LÄNK

36


2

3

Titta på Sverige i miniatyr Modelljärnväg på unikt museum. På Miniature Kingdom i Kungsör kan alla som är fascinerade av tåg, gillar geografi eller har känsla för detaljer få uppleva något alldeles speciellt: en enorm modelljärnväg med Sverige som modell. Det är alltid rusningstrafik på Miniature Kingdom! Här susar tåg, lastbilar och bussar förbi kända landmärken som Dalhalla och Globen. Hittar du den rykande Gävlebocken? Ser du actionbadhuset Kokpunkten i Västerås? Ta med hela familjen för att fascineras av alla fordon och av detaljrikedomen på mängder av handmålade figurer, bekanta landskap och kända byggnader. > LÄNK

Bli piga eller dräng för en dag Sommarskoj på gården. På sommaren finns mycket kul att göra för Arboga museums yngre besökare. Här kan man till exempel leka som vore det förr i tiden. På Örströmska husets innergård behöver nämligen husjungfrun hjälp, både med att tvätta på gam­ malt vis och med att karda och tova ull. Här finns dessutom Barnens handelsbod, där man kan leka affär i en gammeldags handelsbod eller låna styltor och käpphästar från stallet. > LÄNK

37


4

5

Glassig minigolfbana i Götlunda

Slå ett slag för glass och minigolf. Förra sommaren öppnade en helt ny minigolfbana med glasstema i Götlunda. Det är en 12-håls­ bana med en blandning av traditionell bangolf och äventyrsgolf, och den är öppen hela sommaren. Golfrundan kombineras förstås med fördel med en rejäl portion av den ljuvliga ­glassen från Götlunda Glass. > LÄNK

38

Bra bad både ute och inne Bassänger, hopptorn och rutschbana. Välkommen in i Köpings nybyggda badhus! Här finns en 25-metersbassäng med femme­ terstrampolin, en 80 meter lång vattenrutschkana med äventyr­ stema och en skön relaxavdelning. På Köping bad&sport finns dessutom en rolig lekbassäng för de allra minsta som är inspirerad av Carl Wilhelm Scheele, med kemilabb med flaskor och provrör i olika storlekar. Kemist eller inte, soliga sommardagar lockar förstås någon av utomhusbadets tre bassänger mest för både stora och små! > LÄNK


7

Vill du lösa ett Stadsmysterium

6

Unikt museum med mycket att upptäcka Glänsande krom och vältrimmade motorer. På Bil- och teknikmuseet i Köping finns Sveriges kanske finaste samling av gamla bilar, med legendariska märken som Bugatti och Panhard-Levassor, och odödliga klassiker som Cadillac och Bentley. Bil- och teknikmuseet är förvisso en motorhistorisk pärla, men här finns också mycket annat spännande att se, som de unika samlingarna av gamla skrivmaskiner, radioapparater och kameror. > LÄNK

Bli detektiv för en dag. Lägg pannan i djupa veck, ta på de bästa spanarglasö­ gonen, samla familjen eller de vassaste vännerna och ge er ut för att lösa något av stadsmysterierna i Västra Mälardalen. I filmstaden Köping har regissör Eva Spillberg och hennes manus mystiskt försvunnit, och i Kungsör gäller det att ta reda på vad som hänt med drottning Kristinas beryktade häst. I Arboga löser ni antingen mysteriet med den hemliga Arbogabrygden eller letar efter den för­ svunne riddaren Rickard af Arboga. Men var på er vakt – ledtrådar kan finnas där man minst anar det! Inköpsställen hittar du på ­stadsmysterium.se. > LÄNK

39


visitvastramalardalen.se

Arboga turistinfo@arboga.se T. 0589-871 51

Kungsör turistbyran@kungsor.se T. 0227-600 101

Köping tourist@koping.se T. 0221-256 55


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.