3 minute read

Cykelutflykt med glass, bakverk och praliner

Följ med på en härlig cykelutflykt från Arboga till Kungsör och tillbaka. Den cirka fem mil långa turen bjuder på vacker natur, anrika kulturmiljöer och spännande historiska platser.

Dessutom har du chans till riktigt njutningsfulla stopp på några av Västra Mälardalens bästa caféer och gårdsbutiker.

Det är tidig sommarförmiddag, bara några lätta moln och i princip ingen vind. Perfekta förhållanden för en cykelutflykt! Västra Mälardalen är som gjord för att upptäckas från cykelsadeln: lagom långa avstånd och mycket att upptäcka längs vägen.

Vi var ett gäng kompisar som bestämde oss för en heldag i det fria, och vi startade vår cykeltur vid Arboga station. Vi lämnade snart den historiska stadskärnan bakom oss och cyklade västerut, nedströms längs Arbogaån. Vårt första delmål var Hjälmare kanal – Sveriges äldsta grävda kanal. Numera är kanalen ett jättefint utflyktsmål både för historie och naturintresserade besökare. Vid Gravudden ligger kanalens nordligaste sluss, den första av nio som passeras på väg ut i Hjälmaren, och här svängde vi söderut.

Spännande cykla på skogsvägar

Cykelfärden gick på den körväg som går vid kanalen, och det var en mäktig känsla att trampa i den pampiga allén av ekar längs kanalen. Efter bara några minuter passerade vi de två slussarna vid Säby, där det finns ett litet bad med brygga.

Fridfull cykling längs Hjälmare kanal.

Fridfull cykling längs Hjälmare kanal.

Någon kilometer senare kom vi till Hjälmare docka, 3 där det finns tre slussar och två caféer. Ett av dem är specialiserade på lokalproducerad glass – den smakade ljuvligt! Eftersom solen nu tittat fram bakom molnen gjorde vi en liten avstickare för ett dopp vid Kvarnsjöns mysiga badplats några hundra meter söder om Hjälmare docka.

God glass vid Hjälmare docka.

God glass vid Hjälmare docka.

Titta på slussningen vid Hjälmare docka.

Titta på slussningen vid Hjälmare docka.

Stärkta av badet väntade nu en bits spännande cykling i rätt orörd vildmark på fina skogsvägar. Här i skogen var sträckningen lite tuffare och mer kuperad, och chansen är stor att se vilda djur. Vi såg dock inget vildare än ett par harar, trots att nyfikenheten fick oss att kliva av cyklarna för ett stopp vid Väggehällar, där vi följde en vandringsled upp till Arbogas högsta punkt Finnhäll.

Depåstopp på Kungsudden

Efterlängtat lunchstopp på Kungsudden.

Efterlängtat lunchstopp på Kungsudden.

Efter utsiktsstoppet var det dags att sätta sig i sadeln igen för att fortsätta färden mot Kungsör. Den gick genom Lilla Lida och Hogsta by, innan vi kom fram till Kungsudden vid Mälarens strand. Kungsuddens kungsgård grundades av Gustav Vasa på 1500 talet och är idag ett omtyckt besöksmål. Här njöt vi av en lång paus i vacker historisk miljö och en god lunch. Vi slog även till på dagens andra promenad, uppåt även denna gång, nu på den vackra Jägaråsen som bjöd på milsvid utsikt över Mälaren.

Himmelsberga Hembakt på Kungsudden lockar med saftiga bullar

Himmelsberga Hembakt på Kungsudden lockar med saftiga bullar

Strålande utsikt från Rundelborg

Strålande utsikt från Rundelborg

Efter lunchstoppet i Kungsör cyklade vi vidare längs den markerade Mälardalsleden. Vi passerade strax Kungs Barkarö, som är ett fascinerande gammalt kulturlandskap. De grova ekarna har flera hundra år på nacken.

Proviantering hos Ljungs Goa

Nu började vi bli sugna på en paus igen. Vi trampade på till Uknö och Ljungs Goa, ett charmigt café med gårdsbutik och loppis, där vi fick chans att smaka fantastiska praliner och kunde proviantera lokala råvaror till kvällens middag.

Praliner hos Ljungs Goa

Praliner hos Ljungs Goa

Trevligt café och gårdsbutik hos Ljungs Goa.

Trevligt café och gårdsbutik hos Ljungs Goa.

Genom Valskog var det lättcyklat med fin cykelvänlig asfalt. Här korsade vi den pilgimsled som går mellan kyrkorna i Arboga och Köping. Törstig? Gör som oss, ta ett stopp vid S:t Olofs källa.

Urgamla ekar längs vägen.

Urgamla ekar längs vägen.

Vägen fortsatte att slingra sig fram genom ett öppet jordbrukslandskap, och vi passerade både större och mindre gårdar på väg upp mot Viby. Här kunde man byta ut cykeln mot turridning på islandshäst, men det får bli en annan dag.

Kvällen närmade sig och vi trampade därför söderut tillbaka till Arboga. Snart såg vi siluetten av staden dyka upp framför oss och vi kunde konstatera att vi var trötta men mycket nöjda. Västra Mälardalen hade bjudit oss på en härlig cykeldag, med både bad, naturupplevelser och riktigt gott att äta!

Tillbaka i charmiga Arboga igen!

Tillbaka i charmiga Arboga igen!

Hyr en cykel

Ingen egen cykel? Inga problem! Du kan hyra cykel på:

• Arboga turistbyrå.

• Köpings stationskiosk vid järnvägsstationen.

• Ekuddens camping, Kungsör.

All info finns på Naturkartan!

Läs mer på: naturkartan.se/vastramalardalen eller ladda ner appen.