Hit&Dit nr2 2020

Page 1

Nummer 2 • 2020 ETT OMBORDMAGASIN FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN OCH TÅGAB

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

N VIN XIGT

LY KET LL­PA L ­HOTE EN HOTE RE PÅ G LLBERG I TÄ 3 SID 2

Friluftsliv SOM GER MERSMAK

Upplev naturen i Björskogsnäs

MER LÄSNING

Maria Östlund

HÄSTAR OCH HARMONI

Vivi Appelqvist

I JUBILERANDE GLASKOGEN

Frida Ronge

BJUDER PÅ MAT UTOMHUS


HIT&DIT

Nu söker vi oss ut i naturen FOTO: KARIN BERGGREN

Det är en annorlunda tid vi upplever – med mycket osäkerhet kring ­hälsa, ekonomi och framtiden. Coronapandemin påverkar oss alla, oavsett om vi arbetar inom vården, driver företag eller sitter isolerade hemma. Att hitta glädje och tröst i det lilla och nära känns viktigare än någonsin. Att planera stort för framtiden är svårt just nu, men kanske en tur i naturen kan bli av? Vi ägnar oss åt en hel del friluftsliv i det här numret av Hit&Dit, när vi bland annat cyklar i Bergslagen och vandrar i Gästrikland. Vi tipsar dessutom om mat som du kan laga i det fria och om besök i storslagna och färgsprakande nationalparker. Vi har träffat Maria Östlund, som funnit harmoni i tillvaron på ­Hammarns gård i Hälsingland, där hon lever med familj och djur. ­Kärleken till de nordsvenska arbetshästarna har gått som en röd tråd genom ­hennes liv. Dessutom har vi besökt dalaidyllen Tällberg, njutit av faluröda stugor och den milsvida utsikten över Siljan. Följ med till Green Hotel, där vi dessutom ger dig chans att vinna ett fint vistelse­ paket med både övernattning och middag i hotellets restaurang.

Lena Bergman Redaktör för Hit&Dit

Kanske en hotellnatt kan vara något att se fram emot när tillvaron så småningom låter sig planeras igen? Att det just nu är mycket osäkerhet påverkar också innehållet i Hit&Dit, så tänk på att det utbud av ­aktiviteter och besöksmål vi skriver om kan komma att förändras. Trevlig läsning!

Bäst just nu!

Biblioteket

Runt om i landet erbjuder bib­ lioteken tusentals timmar av verklighetsflykt, nya perspektiv, tröst, kunskaper och skratt. Till ditt förfogande utan avgift. Nyttja det!

Magasinet Hit&Dit ges ut och produceras av 365 P ­ ublishing på uppdrag av Tåg i Bergslagen ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTÖR: LENA BERGMAN / LENA.BERGMAN@HITODIT.SE SKRIBENTER: EVA AASUM, ÅSA BACKMAN, LENA BERGMAN, CILLA LARSDOTTER, KATARINA MYRBERG, PELLE SVENSSON M FL AD & LAYOUT: ANDERS GIDLUND OMSLAGSFOTO: FRIDA EDLUND MARKNAD: THORBJÖRN LINDH / 021 450 64 42 / THORBJORN.LINDH@365PUBLISHING.SE, KICKI ROSÉN / 021 450 64 43 / KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE DISTRIBUTION: PÅ TÅG I BERGSLAGENS OCH ­TÅGABS TÅG I TIO LÄN I SVERIGE SAMT RESECENTRA TRYCK: PRINTALL KONTAKTA REDAKTIONEN: REDAKTIONEN@HITODIT.SE PERSONUPPGIFTER: VI VÄRNAR OM DINA PERSONUPPGIFTER. SE HIT&DITS DATASKYDDSPOLICY PÅ HITODIT.SE/DATASKYDDSPOLICY BESÖK HIT&DIT PÅ WEBBEN!

hitodit.se

tagibergslagen.se MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820 341 078 TRYCKSAK

365PUBLISHING.SE | TREFASGATAN 3, 721 30 VÄSTERÅS


Nummer 2 • 2020

INNEHÅLL

4 5 6 8 10 12 14 16 18 21 22 24 28 30

Biologisk bingo i det fria Hur många olika arter hittar du?

14

Guide till 485 museer Planera innehållsrik hemester Möt färgprakten i Björskogsnäs Svensk sommar deluxe i naturreservatet Naturkraft visar vägen Ut och njut i Gästrikland Glaskogen firar 50 Värmländskt naturreservat jubilerar Laga mat utomhus Recept från nya kokboken Food retreat

6

4

12

15

16

21

Fina cykelvägar i Bergslagen Häng med på en tur runt Usken Flera fina vandringsupplevelser Tips på trivsamma leder och reservat Hon har hem för hästar Möt Maria Östlund på Hammarns gård Enda tillverkaren i Sverige Ingen vanlig kofot på Smedbro smide Vinn en vistelse på Green Hotel Tradition och nytänkande i Tällberg Klurigt korsord Lös krysset och vinn en lott Uppspårat Senaste nytt från Tåg i Bergslagen Allt om tågresan! Kontaktuppgifter, biljetter och karta

2/ 2020

3


HIT&DIT

Noterat FOTO: IDA MAGNTORN

Hemma­pyssel för ressugna TIDSFÖRDRIV BIT FÖR BIT. Sitter du fast hemma och drömmer dig bort? Testa att stilla reslusten med ett pussel! Här är tre förslag med motiv från hela världen som passar såväl stora som små pusslare.

Lägg en klassisk fontän. Fontana di Trevi, 500-bitarspussel från Trefl.

Kul från annan­ kontinent.­ Globetrotter USA, 1000-­bitarspussel från Eurographics.

Tangoblomma blev Årets Pelargon

Både djur och geografi. World Map Animals, 150-bitarspussel från Educa.

TANGO DEEP ROSE WITH EYE. Varje år utses Årets pelargon, och 2020 är det zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye som fått den prestigefulla utmärkelsen. – Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango, kommente­ rar blomsterkreatören Gunnar Kaj valet av den vackert blom­ mande pelargonen. Eftersom den är mycket regntålig så passar Tango Deep Rose With Eye bäst utomhus. Kanske läge att slå till och plan­ tera Årets pelargon i entrékrukan, balkonglådan eller rabatten med andra ord.

Hur många hittar du? Spela artbingo!

4

2/ 2020

ANNORLUNDA NATURUPPLEVELSE. Den 22 maj firas Biologiska mång­ faldens dag över hela världen. Det är en dag som vill uppmärksamma bevarandet av alla arter som finns i naturen, så vad passar då bättre än att bege sig ut i naturen och fira dagen med Naturhistoriska riksmuse­ ets artbingo? – Artbingo är ett sätt att hitta saker i naturen som man kanske annars skulle glömma bort att titta efter. Det blir en spelifierad skogspromenad och ett häftigt sätt att se saker i naturen som man annars inte skulle se, säger Didrik Vanho­ enacker, jourhavande biolog på Naturhisto­ riska riksmuseet. På Naturhistoriska riksmuseets hemsida, nrm.se, kan du ladda ner din bingobricka. Arterna på brickan är utvalda för att funka i större delen av Sverige i slutet av maj.


Noterat • HIT & DIT

Kit med smarta vattentäta lådor i bioplast för all den goda picknickmaten. Från Light My fire

Med en vattentålig picknickfilt i fleece sitter du både mjukt, torrt och varmt. Från Lagerhaus.

Picknicksäsongen är här! DAGS ATT NJUTA I DET GRÖNA. Fågelkvitter och allt grönare gräsmattor. Karga klipphällar och soliga skogsgläntor. Nu är säsongen för mat och fika i det fria här, och sällan har den väl varit så efterlängtad. Packa picknick-korgen, ge dig ut och känn frihetskänslan i att hitta just din lilla fristad i naturen.

Packa matsäcken i en snygg kylväska. Från Sagaform

Planera hemestern med Museiguide HITTA TILL 485 MUSEER I HELA LANDET. Letar du efter nya besöks­ mål runt hörnet? I appen Museiguide presenteras 485 arbets­ livsmuseer runt om i landet, riktiga smultronställen fulla av spän­ nande föremål, miljöer och berättelser. Här hittar du till exempel små okända pärlor som Munkhyttans skolmuseum i Lindesberg och Urbans motor- och traktormuseum utanför Borlänge. Arbetslivsmuseerna finns på de platser där historien utspe­ lat sig och de drivs av människor som varit med eller som kan berätta hur det var. Museerna berättar om den vanliga människans liv, där arbete och fritid, vardag och helg blir en historia om hur det var förr i Sverige. – Ett arbetslivsmuseum kan vara allt från en gruva till ett flygplan. Många arbetslivsmuseer visar rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar. I Museiguideappen kan du filtrera fram och favoritmarkera det som just du är intresserad av, berättar Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Appen heter "Museiguide Arbetslivsmuseer" och finns för både iOS och Android.

Sommardoft från ratade frukter COOL CUCUMBER OCH ZESTY LEMON. Krokiga gurkor och knöliga citroner är precis lika fyllda av mineraler och vitaminer som sina snyg­ gare syskon. Lagom till sommaren lanserar Body Shop special edition-dofter för kroppsvårdsprodukter tillverkade med hjälp av frukt och grönsaker som inte höll måttet utseen­ demässigt för livsmedels­ industrin. Chans att lukta gott och samtidigt bidra till minskat matsvinn alltså!

2/ 2020

5


HIT&DIT

Friluftsliv

MÖT FÄRGPRAKTEN I BJÖRSKOGSNÄS Kan det vara så att guckuskon vet när Sveriges nationaldag i­ nfaller? Hur ska man annars förklara att den magnifika o­ rkidén blommar som praktfullast i naturreservatet B ­ jörskogsnäs runt den 6 juni varje år.

D

Text: Pelle Svensson, Ordalag Foto: Frida Edlund ANIEL GUSTAFSSON ÄR NATURVÅRDSBIOLOG och

förvaltare av skyddade områden på Länsstyrelsen i Örebro län. Av de cirka hundra naturreservat i Bergslagen som hans hjärta klappar för, klappar det extra starkt för Björskogsnäs. – Det är ett av de finaste alla kategorier. Kulturlandskapet är fascinerande, floran rik och färgprakten enorm. Reservaten ligger på en udde i sjön Torrvarpen, och utsikten över vattnet är fantastisk. Mitt i reservatet ligger två gamla gårdar som beboddes ända in på 1980-talet. Ryktet säger att i en av dem bodde en gammal dam som räknade alla orkidéer i området och ­vaktade speciellt över den vackraste av dem alla – guckuskon.

– Den är unik och växer vilt på ängarna och in mellan träden. På ängarna blommar den tidigt, i skogen lite senare. Varje år slår 4 000–6 000 skott ut i en fantastisk prakt, och höjdpunkten är alltid runt nationaldagen. MÅNGA OLIKA BLOMMOR

Få, om något, naturreservat i Bergslagen bjuder på så mycket svensk sommar som Björskogsnäs. Ladusvalor och tornseglare skriar ovanför de rödmålade ladorna runt den gamla gården. Här blommar tusentals gullvivor och vitsippor, och doften från havet av liljekonvaljer gör en nästan yr i huvudet. Artrikedomen har formats av århundraden av slåtter och bete och av en kalkrik berggrund. Många orkidéer gynnas av kalk, och det är därför som inte

På ängarna blommar den tidigt, i skogen lite senare. Varje år slår 4 000–6 000 skott ut i en fantastisk prakt, och höjdpunkten är alltid runt nationaldagen.

6

2/ 2020


Text: Cilla Larsdotter

Daniel tipsar om naturreservat Daniel Gustafsson vet det mesta om Bergslagens ­naturreservat. Björskogsnäs är hans favorit, men här är hans fyra-i-topplista över andra naturreservat som alla kommer att ge dig en ­fantastisk upplevelse. 1. MURSTENSDALEN

bara guckusko utan också nattviol, brudsporre, skogsknipprot och Jungfru Marie nycklar växer rikligt här och bidrar till att det gamla slåtterlandskapet består. – Slåttern sker varje år. Betesdjuren går ute från juli till september och gör att gårdskänslan fortfarande finns kvar, säger Daniel.

genom lövskog innan reservatets rikedom och fridfullhet tar emot dig med öppna armar. När besöker Daniel själv helst Björskogsnäs? Han ­funderar och svarar: - I slutet av maj och i s­ lutet av juni, när det är ganska lite folk. Men, som sagt, det är fint hela året, och har man möjlighet är det ALLA ÅRSTIDER FINA ­intressant att besöka det vid Besökare vallfärdar till Björskogs­olika tidpunkter för att uppleva hur Den paddlande näs när guckuskon blommar. Men det skiftar karaktär med årstiderna. naturvårdsDaniel betonar att reservatet är Om du kommer den 6 juni eller biologen Daniel Gustafsson. besöksvärt året om. Ängarna blomdagarna runtomkring och möts av mar hela sommaren och ändrar färg guckuskons praktfullhet kvarmed årstiderna. Lövträdens höstfärger står frågan: Vet gucku­skon när Sveriges är fantastiska. I Torrvarpen kan du bada ­nationaldag infaller? från klipporna och det finns ett kalkbrott i reservatets östra del som är spännande. Är du fågelintresserad finns en uppsjö av småBJÖRSKOGSNÄS NATURRESERVAT Björskogsnäs naturreservat är 19 hektar fåglar, och ute på sjön hörs storlommen. På stort och ligger på en halvö några kilometer vintern kan du njuta av de vita, krispiga färsydväst om Grythyttan. Från parkeringen gerna och kanske ta en skridskotur på sjön. är det en kilometer promenad in till reser­ vatet, och en 1,3 km rundslinga leder runt Oavsett tidpunkt, får du en försmak i reservatet. Utflyktsbord och toalett finns, av reservatet redan innan du kommer in i liksom grillplats vid sjön Torrvarpen. Under det. Parkeringen ligger en kilometer från sommaren finns här kaffeservering. entrén och du vandrar på en vacker väg

Storslagen gammelskog, djupa tjärnar och myrar. Här är man långt från stadens brus. Två rundslingor för vandring 5 och 12 km, med vindskydd och eldplatser. 2. NITTÄLVSRESERVATEN

Här möts man av ett oreg­ lerat vattendrag med forsar, fall och lugna vatten, såväl som artrika gammelskogar och vidsträckta myrar. Stigar, vandringsleder och rastplatser ger perfekta möjligheter för ett äkta outdooräventyr. 3. LÅNGA TJÄRNARNA

Stort vildmarksliknande skogsområde strax söder om Klotens friluftsområde. Skogen är gammal och bär spår av skogsbrand och kol­ vedshuggning. Fina badmöj­ ligheter på sommaren. 4. TJURÅSEN

Dramatisk terräng med riktigt gammal skog invid Svart­ älvens strand. Den magra tallskogen på höjderna står i skarp kontrast till de frodiga och högresta granskogarna nere i dalgångarna.

2/ 2020

7


HIT&DIT

Friluftsliv

NATURKRAFT VISAR NATURENS KRAFT I GÄSTRIKLAND Text: Åsa Backman

Naturkraft Gästrikland vill få fler att inse hur lätt det är att ­upptäcka naturen i Gästrikland. I appen Naturkartan finns leder, ­raststugor, aktiviteter, grillplatser, angöringsbryggor, sevärdheter och mycket mer samlat.

D

ET FINNS MYCKET FORSKNING som visar att vistelse i naturen har en positiv inverkan på hälsa och välmående. I Gästrikland finns naturen inpå knuten, men det är många som inte nyttjar den. Det är bakgrunden till den ideella föreningen Naturkraft Gästrikland, som verkar för att göra naturen tillgänglig. Till grund för hela verksamheten ligger ett stort antal kartor som går att ladda ned och skriva ut eller använda direkt i telefonen från Naturkartan-appen. – Vi vill locka fler att komma ut i naturen. Det ska vara enkelt och kännas tryggt, även om man inte känner till området. Kartorna är till för boende, företagare och föreningar i Gästrikland, men även för besökare. Jag har själv en bakgrund i besöksnäringen och vet hur viktigt det är med kartor, berättar Helene Göthe Lorenz, styrelsemedlem i föreningen. ELDSJÄLAR UTVECKLAR KONCEPTET

Föreningen är ideell och drivs av eldsjälar från hela Gästrikland.

8

2/ 2020

– Allt började med projektet Paddla Gästrikland 2011, därefter har vi drivit ett flertal olika projekt. Våra stora satsningar ligger nu på vandring och paddling, berättar Helene Göthe Lorenz. Idag finns tio olika aktivitetsområden – allt från Helene Göthe Lorenz cykling och ridning till flora vill ge fler möjlighet och fauna. att upptäcka naturen i Gästrikland. Drygt 200 kartor finns redan tillgängliga i Naturkartan Gästrikland och mer och mer information kommer in hela tiden, både från samarbetspartners och från människor som använt dem. – Vi vill att fler ska använda kartorna och bidra med bilder, texter och tips. Det är det som behövs för att ständigt hålla den uppdaterad, säger Helene.


Friluftsliv • HIT & DIT

Vi vill locka fler att komma ut i naturen. Det ska vara enkelt och kännas tryggt, även om man inte känner till området.

POSITIVT FÖR FOLKHÄLSA OCH BESÖKSNÄRING

Förutom att användarna bidrar med information så har föreningens samarbetspartners möjlighet att lägga in information. Lena Hammarlund, ­sekreterare i föreningen, berättar att många aktörer har börjat inse att Naturkartan är en värdefull service som ger ett mervärde för besökarna. – Många människor vill bo bra och vara aktiva på dagarna. Bra leder för vandring, cykling och paddling är en reseanledning i sig och gör ofta att besökarna stannar en extra natt, berättar hon. Allt är en helhet och den där extra natten ger positiva effekter på fler aktörer såsom restauranger, transporter, aktiviteter och mer. Naturkraft Gästrikland har två huvudsakliga mål, dels vill de tillgängliggöra natur- och kulturaktiviteter för invånare och besökare i Gästrikland och dels vill de lyfta aktörerna inom besöksnäringen. – Det finns så många delar i det här: folkhälsa och välbefinnande å ena sidan och en starkare besöksnäring å den andra. Det finns också en miljö­ aspekt i det här, ett hållbart friluftsliv, samt att ju

mer man vet om sin hembygd, desto stoltare är man över den och vill värna om den. Man behöver inte resa lågt bort för att uppleva fantastisk natur, avslutar Lena.

NATURKARTAN I TELEFONEN

Appen Naturkartan finns att ladda ner i App­ store eller Google Play. Du hittar den också på naturkartan.se. Du kan också besöka Naturkraft Gästriklands webbsida naturkraft-gestrikland.se om du vill veta mer.

2/ 2020

9


HIT&DIT

Friluftsliv

Jubileum för

VÄRMLANDS STÖRSTA NATURRESERVAT Text: Eva Aasum

Stora skogar och många sjöar, höga berg och djupa dalar. I 50 år har Glaskogens Naturreservat bjudit besökare på underbar ­natur och ­fantastiska naturupplevelser.

G

LASKOGENS NATURRESERVAT bildades 1970 för att bevara ett naturskönt område med vildmarkskaraktär, många sjöar och vattendrag. Det ansågs ha stort värde för i första hand invånarna i de fyra kommuner som delar på reservatet: Arvika, Eda, Säffle och Årjäng. Men allt eftersom åren gått har fler och fler fått upp ögonen för det fantastiska värmländska naturreservatet. Ett halvt sekel efter bildandet är Glaskogens Naturreservat numera ett populärt besöksmål för både bofasta och turister från när och fjärran. Reservatet har med åren blivit ett uppskattat resmål för många européer. Här finns 300 kilometer vandringsleder, kanotleder på

de många sjöarna och vattendragen, informationscentral och café. Längs vandringslederna finns vindskydd med eldstäder och övernattningsstugor. Det finns 19 olika utmärkta vandringar, allt från en fem kilometers natur- och kulturstig till sexdagarsturer på sju-åtta mil.

De populäraste platserna är bokade år i förväg.

10

2/ 2020

UTGÅ FRÅN INFOCENTRET

Lenungshammar i Arvika kommun är hjärtat i Glaskogen. Härifrån utgår alla leder, här finns infocenter med reception och de flesta vandrare och kanotister utgår härifrån. Här finns också en unik vildmarkscamping där camparna bor i husbilar eller husvagnar i skogen, utan nära grannar. Känslan av att vara i vildmarken men ändå känna sig trygg tilltalar


Friluftsliv

många utländska gäster och campingen brukar snabbt vara fullbokad. Att campa vid sjökanten med skogen omkring är en dröm för många. – De populäraste platserna är bokade år i förväg, ­säger Vivi Appelqvist, som är föreståndare i reservatet. Arvika kommun har 365 sjöar, en för årets alla ­dagar, och i Glaskogen kan man paddla kanot på flera av dem. Kanoter kan hyras i infocentret i Lenungs­ hammar och valmöjligheterna är många: en dagstur ut till någon ö eller kanske en vecka i kanot i natursköna omgivningar?

HIT&DIT

Möjligheterna är många att upptäcka Glaskogen såväl till fots som i en kanot.

gjordes då ett reportage om Glaskogen som besöksmål som fått stor spridning. GLÖM INTE GLASKOGSKORTET

För att upprätthålla servicen i reserVarje år kommer runt 30 000 besökare vatet säljs Glaskogskort och fiskekort till Glaskogens Naturreservat. Många av som man som besökare måste ha för dem som övernattar kommer från andra att n ­ yttja reservatets faciliteter. Det delar av Europa. finns också en utmärkt karta med alla – Tusentals ungdomar från Tyskland vandringsleder, kanotleder, vindskydd har minnen från ungdomsläger i Glaskogen, och ­stugor markerade. Den rekommendeVivi Appelqvist, och vi kan se många som återvänder med sina ras varmt, då internetuppkopplingen inte alltid föreståndare familjer, säger Vivi Appelqvist. fungerar i reservatet. Glaskogens Till och med New York Times har uppmärk– Under jubileumsåret 2020 kommer det ­naturreservat sammat fantastiska Glaskogen. Sjön Övre Gla var att hända spännande saker i Glaskogen, så håll arena för ett stort modereportage 2019, och samtidigt utkik, avslutar Vivi Appelqvist. UTLÄNDSK UPPMÄRKSAMHET

2/ 2020

11


HIT&DIT

Friluftsliv

LAGA GOTT UTOMHUS

Food retreat är en ny, spännande kokbok signerad Frida Ronge. Här har hon samlat recept på ­rätter som hon själv älskar och längtar efter att laga – okomplicerade, snabba, flexibla och hälsosamma – och som ger energi och matglädje. Mannagrynsgröten har varit en av Frida Ronges favoriter ända sedan hon var barn.Se receptet på nästa sida.

FLERA AV RECEPTEN I FOOD RETREAT funkar dessutom fint

Food Retreat av Frida Ronge är utgiven på Natur&Kultur

KANEL- & KARDE­ MUMMALATTE MED VÄXTBASERAD MJÖLK 2 KOPPAR

1⁄2 tsk mald kanel 1/2 tsk mald grön ­kardemumma 1 tsk agave eller honung 3 dl havremjölk Värm allt i en kastrull, drick och njut!

12

2/ 2020

FOTO: SIMON BAJADA

att laga ute i naturen, och Hit&Dit har fått låna recepten till fyra av Fridas utematsfavoriter. – Naturupplevelser har blivit allt viktigare för mig. Jag var scout när jag var liten och var väldigt mycket ute i naturen som barn. Med tiden gled jag ifrån det livet, men har nu börjat umgås mycket med folk som alla gillar kombinationen av natur och mat, säger Frida Ronge. – Jag är ju kock i grunden och kan inte låta bli att försöka göra måltiden lite härligare även ute i naturen. Grillkorv med bröd har jag lämnat bakom mig, det är så mysigt att istället göra utematen till ett projekt, ta med sig gasköket eller göra upp en eld. Det blir matlagning på ett sätt som är helt prestationslöst och skönt begränsat till enbart de ingredienser jag har med mig, men måltiden blir ändå en upplevelse.


Friluftsliv • HIT & DIT

MAXAD HAVREGRYNSGRÖT 2 PORTIONER

2 dl havregryn 1 msk solroskärnor 2 dl havremjölk ca 1 1⁄2 dl vatten 1 dl frysta blåbär

Topping 1 banan, mosad 1 msk nötsmör 2 msk granola, rostade nötter eller frön 2 msk färska blåbär

Koka ihop havregryn, solroskärnor, havremjölk och vatten till en gröt, tillsätt blåbär. Toppa gröten med mosad banan, nötsmör, granola och färska blåbär. Servera gärna med havremjölk.

MANNAGRYNSGRÖT MED HJORTRON & BIPOLLEN Jag minns mannagrynsgröten ända sen förskolan och jag älskade den redan då. Mamma lagade också mannagrynsgröt, med en klick smör, strö¬socker och mjölk. På helgen lagade hon den faktiskt med oboy, en riktig treat! 2 PORTIONER

4 msk mannagryn 4 dl standardmjölk eller havremjölk 1 krm kardemumma, kanel, vaniljpulver eller 1 tsk kakao 1 nypa salt

Topping 2 msk hjortron 1 svenskt äpple, i bitar 2 nypor bipollen ev några hallon

Koka mannagryn och mjölk cirka 3 minuter och smaksätt med valfri krydda och salt. Toppa med frukt, bär och bipollen, servera med mjölk. Njut!

TOMATSALLAD MED TOFU & CITRONETTE Detta kan man säga är en variant på tomat- och mozzarellasallad, med tofu blir den lätt och vegansk men ger ändå lite samma feeling. Jag tycker den passar jättebra som tillbehör till grillat. 2 PORTIONER

200 g tomater, i bitar 1⁄2 rödlök, finskivad några matskedar citronette, se nedan

1⁄2 pkt silkestofu (150 g) några blad basilika nymald svartpeppar

Blanda tomater, rödlök och citronette. Dela varsamt tofun i bitar med händerna och toppa salladen med tofu, basilika, lite mer citronette och peppar. CITRONETTE CA 1 DL

1⁄2 dl pressad citronsaft 4 msk yuzusaft 1 tsk yuzu koshu alt finhackad grön

chili 1 dl kallpressad olivolja salt

Mixa ihop alla ingredienser i en kannmixer eller med en stavmixer. (Yuzu är en citrusfrukt från Östasien som smakar som en blandning mellan grapefrukt och mandarin)

2/ 2020

13


HIT&DIT

Friluftsliv

USKEN RUNT – på cykeltur i Bergslagen Text: Pelle Svensson, Ordalag

14

2/ 2020

FOTO: FRIDA EDLUND

Vill du cykla på småvägar och uppleva storslagen natur? I Bergslagen finns flera rundslingor som tar dig genom ett naturskönt kulturlandskap. Turerna passerar allt från småstäder och byar, sevärdheter och fikastopp till urskog och småsjöar. Pumpa däcken, packa matsäcken och glöm inte cykelhjälmen!


Friluftsliv • HIT & DIT

3

cykelturer till i Bergslagen

TORRVARPEN RUNT

42 kilometer med start i Hällefors. Landskapet är moss-, myr- och skogsmark. Efter byn Saxhyttan når turen fram till sjön Torrvarpen. Gör gärna en avstickare till Björskogsnäs naturreservat, eller stanna för mat och fika på Gästgivaregården eller Måltidens hus i Grythyttan. KOPPARTRAMPEN

FOTO: FRIDA EDLUND

Starta gärna cykelturen vid Siggebohyttans Bergsmansgård.

L

NORASJÖN RUNT

22 kilometer med start i Nora. Som helhet är turen lättrampad och passar hela familjen. På östra sidan väntar en magnifik vy över Nora. Kyrktornet, Alntorps ö, båtarna och kanotisterna fastnar lätt i linsen. Mot Born öppnar landskapet upp sig och turen slingrar sig mellan ängs- och åkermark.

Tips på avstickare NATURRESERVATET LEJAKÄRRET

På ett gammalt gruvfält där bland annat kopparkis brutits, växer en rad orkidéer som ger dig en känsla av Ölands orkidémarker. En lätt­ gången stig leder dig runt i området. Strax intill finns spår från gruv­ brytningen med ruiner och gruvhål. Bästa tiden att besöka Lejakärret är i början av juni.

FOTO: FRIDA EDLUND

åt cykelns däck svischa fram på slingrande små vägar, med utsikten över sjön, landskapet och hyttbyar med de röda bergsmansgårdarna intill vägen. Naturen är trolsk, med dofter och ljud som berör både kropp och själ. Bergslagen får dig att må bra, helt enkelt. Det gäller för områdets alla delar. Men nu ska vi göra ett nedslag i trakterna kring sjön Usken. Usken runt är 22 kilometer lång och du cyklar både på grus och asfalt och passerar flera vackra platser, badplatser och naturreservat. En bra start för cykelutflykten är antingen vid Siggebohyttans Bergsmansgård eller Uskavigården. Siggebohyttans Bergsmansgård har sitt ursprung i sent 1700-tal. Under sommaren är gården och kaffestugan öppen för besök och visar hur ett förmöget bergsmanshem kunde se ut på 1850-talet. Stanna gärna för en fika och njut av utsikten över sjön och de historiska miljöerna. Uskavigården kan bli ditt basläger även för andra aktiviteter i närheten. Här finns camping, stugby, café, restaurang och vandrarhem. Börja gärna turen söderut längs med Tre sjöars väg. I skogarna utmed vägen finns mängder av kolbottnar och gruvhål och kalkstensbrott som är lämningar efter bergshanteringen. Ingen hytta finns helt bevarad utan bara rester återstår, trots att hyttor funnits här från 1400-talet och fram till 1920-talet då Öskeviks hytta lades ned. Naturen och floran runt sjön präglas av Sveriges längsta kalkstråk, som går genom berggrunden från Stråssa i norr till Älvhyttan i söder. Den kalkrika marken gör att orkidéer, ädellöv och tibast trivs i området.

30 eller 60 kilometer med start i Kop­ parberg. Turen är en mäktig natur­ upplevelse mestadels på grusvägar som skär igenom djupa skogar, natur­ reservat och Nittälvens brus. Turens längd kräver sina fikastopp, så ta med en termos och ett par mackor.

NORA-ANNAS GÅRDSCAFÉ

Ta riktning mot Järnboås och stanna till för ett fikastopp på gården som tidigare var världsrekordslöparen Nora-Annas hem. Njut av hembakt fika i vacker miljö som samsas med en butik med antikt och nytt. Öppet helger under sommaren. Löparundret Anna Larsson (19222003), mer känd som Nora-Anna, växte upp i byn Öskevik utanför Nora. Under åren 1943-1949 satte hon fyra världsrekord, och hon förlorade aldrig ett lopp på favoritdistansen 800 meter. Nora-Anna fick som första kvinna springa ärevarv på Stockholms stadion och bländade publiken med sin vackra löpstil och charmigt blyg­ samma sätt. Mellan loppen arbetade hon hemma på gården. Hon avslu­ tade sin idrottskarriär i samband med att hon gifte sig 1949.

Stanna för en fika på mysiga Nora-Annas gårdscafé.

2/ 2020

15


HIT&DIT

Friluftsliv

HÄR FINNS SÅVÄL KORTA SOM LÅNGA, och tuffa

som enkla vandringsle­ der att välja bland. Alla bjuder de på varierade naturupplevelser, en del dessutom på kultur och några fåglar och andra på fornminnen. Så knyt på dig ett par bekväma skor, packa termosen i en ryggsäck och häng med oss ut på vandring!

Till fots i naturen

SEX FINA VANDRINGSUPPLEVELSER Att vandra är det allra enklaste sättet att komma nära naturen. I Tåg i Bergslagens trafikområde finns mängder av alternativ för den vandringssugne.

16

2/ 2020


Friluftsliv • HIT & DIT

UPPLEV HISTORISKA MILJÖER.

Precis i gränslandet mellan Dalarna och Gästrikland hittar du Pråmleden – en gammal malm­ transportled över sjösystemet Grycken, Fullen och Edsken. Idag är den en natur- och kulturled med 65 kilometer fantastisk vandring på grusvägar och stigar vid och omkring Pråmledens sjö­ system. På fyra olika ställen efter leden finns strandnära vindskydd och grillplatser.

FOTO: ISTOCKPHOTO

1

Pråmleden

2

Bruksleden

LÅNG LED GENOM VARIERAT LANDSKAP. Från Mälardalens slätter kan du vandra Bruksleden norrut, in i Bergslagens djupa skogar och böljande terräng. Leden passerar små brukssamhällen med spännande historia och många sevärdheter. Skogster­ rängen blandas med blomstrande ängsmarker, ödsliga myrar och glittrande sjöar. Bruksleden är 25 mil lång och indelad i 27 etapper.

3

Carl Larsson-leden

VANDRA I FOLKKÄR KONSTNÄRS SPÅR. Carl Lars­ son hade bostad både i Falun och i Sundborn, och som andra sundbornsbor gjort i flera hundra år före honom vandrade han ofta till fots genom skogen och över berget. Carl Larsson-leden är nio kilometer och längs leden finns informationsskyltar om intres­ santa platser eller företeelser, där Carl Larssons egna beskrivningar av vägen är det övergripande temat.

4

Limsjön

5

Postleden FÖLJ I BREVBÄRARENS

­FOTSPÅR. Postleden är en 56 kilometer lång vandrings­ led som binder ihop Silverle­ den i Hällefors med etapp 2 av Bergslagsleden i Kopparberg. Leden startar vid Hurtigtorpet i Hällefors och går efter den gamla postvägen där dåtidens brev­ bärare transporterade brev och andra försändelser. Vill du vandra ännu längre så passerar de första sju av den långa Bergslagsledens etapper i just Bergslagens gamla järnbruksbygd.

FÅGELVANDRING FÖR HELA FAMILJEN. Den gru­ sade vandringsleden runt fågelsjön Limsjön i Leksand är perfekt för en familjeutflykt. Längs den sju kilometer långa leden finns både informations­ tavlor och rastplatser. Passa på att gå upp i fågel­ tornet och speja ut över en av Mellansveriges vikti­ gaste ­rastplatser för flyttande sjöfågel. Genom åren har Limsjön besökts av över 200 olika fågelarter, så chansen att ni får se spännande fåglar är stor.

6

Naturreservatet Kindla KUPERAD UTMANING I URSKOGEN.

Kindla är ett av de största natur­ reservaten i Bergslagen, och här finns fina vandringsleder och flera rastplatser. Totalt finns det 15 kilometer strövstigar och vid Klosstjärn möts de flesta. Terrängen är mycket kuperad men ger också utsikt utöver det vanliga, speciellt från Kindla­ höjdens utsiktstorn 426 meter över havet.

2/ 2020

17


HIT&DIT

Maria i Hassela föder upp brukshästar och håller körkurser:

DET GENUINA OCH ­ENKLA ÄR EN ­DRIVKRAFT FÖR MIG

Med utsikt över den norrhälsingska skogen och bergen har Maria Östlund, hennes familj och deras hästar, får, hundar och katter sitt hem. I byn S ­ vedje med anor från 1500-­talet ligger Hammarns gård. En plats där det råder ett a ­ lldeles särskilt lugn. Text och foto: Cilla Larsdotter

O

M MAN TACKAR JA till saker i livet så händer det saker. Det rasslar liksom till säger Maria. Och kanske är det därför hon bor på Hammarns gård. Av en händelse fick hon tips om annonsen på Blocket för elva år sedan och när hon och sambon Jonas åkte dit och tittade var saken klar. De hade kommit hem. Senare visade det sig att gården varit i hennes släkts ägo tidigare, redan på 1700-talet. Cirkeln slöts. Hästar har alltid funnits i Maria Östlunds liv. När hon var åtta år fick hon sin första ponny. Hennes pappa var rädd för hästar, men tyckte att det var viktigt att dottern fick lära sig hantera och ta ansvar för djur. Så ponnyn fick flytta in på den lilla gården i Njurunda. Som trettonåring fick Maria en annan häst, en fjording, som användes för arbete på gården, till exempel att ta upp potatis. Då väcktes Marias intresse för brukshästar på allvar. Sedan dess har det blivit mycket körning med häst och en del kurser.

NORDSVENSKA HÄSTAR VILL JOBBA

Maria föder upp och tränar nordsvenska hästar och håller också kurser i körning. Intresset för att lämna hästar för inkörning är stort. Hon erbjuder också kortare turer där man får prova på att köra med häst. Det tar ungefär ett och ett halvt år att utbilda en häst för brukskörning. Då har man en bra grund att arbeta vidare från, säger Maria. – Nordsvensken är en jätte­bra allroundhäst som vill jobba. De är tåliga, intelligenta och lättlärda. De är bra både att rida och köra. De är snälla hästar. Rasen är frisk och väl anpassad för det nordiska klimatet. Den avlades fram för tungt arbete inom jord- och skogsbruk, men blev ovanligare när mekaniseringen tog fart. Därför blev det viktigt att se till att rasen bevarades, något som Hammarns gård bidrar till.

Jag är inte hel om jag inte får vara nära naturen. …Djuren är äkta och ger så mycket energi.

18

2/ 2020

BALANS EN NYCKEL I LIVET

Nyckeln i livet är att vara i balans med sig själv och för


HIT & DIT

Maria med tackan Carro.

Maria med fölet Tikka och stoet Tindra.

att uppnå det ska man lyssna in det som inte sägs menar Maria. Det händer mycket inom en när man umgås med hästar, säger hon. Alla djur är känsligare än vad vi människor är. – Det är en förmån att få bo och leva så här. Jag är inte hel om jag inte får vara nära naturen. Man följer naturens växlingar och får vara här och nu. Det genuina och enkla är en drivkraft. Djuren är äkta och ger så mycket energi. Intresset för att få balans i livet fick Maria att intressera sig för inkaschamanismen i Peru som bygger på att det ska finnas en balans mellan djur, natur och människa. För att vi människor ska må bra måste vi ta hand om jorden som vi är beroende av. Ett förhållningssätt som Maria strävar att leva efter. GENBANK FÖR ROSLAGSFÅR

Produktionen är ekologisk på Hammarns gård som

också är genbank för roslagsfåret, en hotad svensk lantras. Roslagsfår är ganska små och enkla att hantera när de till exempel ska klippas. En tacka väger mellan 30 och 40 kilo. Köttet säljs som köttlådor i liten skala och djuren slaktas på ett lokalt slakteri. Skinnen bereds med ekologiska metoder bara några mil bort. RIKEDOM ATT LEVA I HARMONI

Maria har både provat på livet i villa och livet på landet. Alla kan inte leva det liv hon lever säger hon, men hon hoppas att hon kan inspirera andra, vara ett alternativ. – Alla kan inte lära sig att köra med häst, men jag önskar att fler vågade vara ekorren som hoppar ur hjulet. Våga kliva ur konsumtionssamhället och leva lite enklare. För rikedom, vad är det? Kan du se att det är rikedom att leva i harmoni med dig själv och naturen, ja då finns det hur mycket rikedom som helst. 2/ 2020

19


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED DALAKRAFT

KÖRA PÅ EL är framtidens melodi En elbil kan accelerera från 0 till 100 på runt tre sekunder. Men de flesta väljer elbil av andra orsaker. Hänsyn till miljön är förstås centralt.

A

TT KÖRA BIL MED ELMOTOR är faktiskt en teknik som är äldre än den vanliga för­ brännings­motorn. Redan i slutet av 1800-­talet byggdes olika typer av eldrivna fordon i både England, Frankrike och USA. Men den korta räck­vidden och de tunga batterierna gjorde att de tappade sin popu­laritet när bensinbilarna blev mer driftsäkra. En orsak till den nya snabba utvecklingen för elbilar var de hårdare reglerna för utsläpp i Kalifornien på 1990-talet, som tvingade biltillverkarna att tänka nytt och kombinera bensin- och elmotor i en hybrid. Där lyckades Toyota bäst och deras modell Prius är sedan länge delstatens mest sålda bil. Talar man om utvecklingen av elbilar måste man nämna Elon Musk och Tesla. Genom sina vågade satsningar har de drivit på utvecklingen av rena elbilar, och idag finns knappast någon biltillverkare som inte har

20

2 / 2020

en eller flera elbilar på sitt program. Dessutom sticker det hela tiden upp nya bilföretag som utmanar de gamla biljättarna. Men även bilisterna vill köra fossilfritt. Försäljningen av elbilar i världen ökade med 50 procent 2019 jämfört med året innan, även om antalet fortfarande är litet jämfört med traditionella bilar. Kina har överlägset flest elbilar, men ser man till folkmängden så är Norge i en klass för sig. Där är 35 procent av bilarna som säljs elbilar. Målet är att alla bilar som säljs ska vara utsläppsfria 2025. I Sverige rullar 107 000 elbilar, varav 35 procent är rena elbilar. Det är fortfarande hybridbilarna som dominerar och ökar mest. En anledning är att bilisterna är rädda för att bli stående utan ström i batterierna. Men snabbladdare sätts ut på strategiska platser längs vägarna – Dalakraft har hittills placerat ut elva stycken i Dalarna. De viktigaste laddplatserna är i hemmet och på arbetsplatsen, och där hjälper Dalakraft till med att hitta bra och trygga lösningar. Bilbranschen tror att hybridtekniken är en mellan­period och att rena elbilar kommer att vara helt dominerande om tio år. Räckvidden på de nyaste modellerna av rena elbilar har ökat rejält de senaste åren. På några av de populäraste modellerna ligger räck­vidden mellan 30-40 mil. Den nya Polestar, som utvecklats av Volvo, kan köras 47 mil och ­Teslas värsting upp till 61 mil. Så räckviddsångest är ett ord som känns passé.


Näringsliv • HIT & DIT FOTO: SAMUEL UNÉUS

Pris för nyhet om friskvård SUND SATSNING BELÖNAS MED

Foto: Samuel Unéust

Här smids starka specialverktyg Text: Cilla Larsdotter

SÄKRARE DÖRRAR KRÄVER KRAFTIGARE VERKTYG. Sveriges enda tillverkare av dörrforceringsverktyg finns i Gnarp i Nordanstigs kommun. Sedan början av 1940-talet har Svedbro Smide tillverkat kofotar, men numera tillverkar de även dörrforceringsverktyg. Verktygen levereras till polisens insatsstyrkor, militären, kustbevakningar och räddningstjänster över hela världen. Bara till myndigheter alltså. Det hela började med att svenskarna låser in sig allt mer. Dörrarna till våra hem har blivit säkrare och säkrare och det i sin tur kräver att polis och räddningstjänst har kraftigare verktyg för att kunna bryta sig in vid till exempel nödsituationer. De traditionella kofotarna räcker inte till längre. Polisens särskilda insatsstyrka testade att svetsa ihop två kofotar för att få ett verktyg med större brytkraft. De kontaktade Svedbro Smide och bad dem utveckla ett dörrforceringsverktyg med den dubbla kofoten som grund, och så blev det. Nu tillverkar smeder med lång yrkeserfarenhet dörrforceringsverktygen för hand i Gnarp. Råvaran är svenskt stål. Men kan vem som helst använda dörrforceringsverktyg? Nej. Det krävs både teknik, övning och kunskap för att få upp en säkerhetsdörr med ett dörrforceringsverktyg. Det är inget jobb för amatörer!

­NYHETSPRIS. Årets upplaga av

Mynewsdesks kommunikations­ tävling Digital PR Awards är avgjord. I konkurrens med nominerade före­ tag från Norge, Danmark, Finland och Tyskland fick Bostads AB Mimer i Västerås priset”Most Succesful Story” för nyheten om en friskvårds­ satsning där personalen erbjöds extra semester om de tränade. Nyheten fick mycket utrymme i medier både i Sverige och utomlands. – Vi är otroligt glada för det här erkännandet. Det är ett bevis på att innehåll som är äkta ger enga­ gerande och läsvärda nyheter. Vi är såklart också glada att vår ­satsning fungerar och att den inspirerat andra företag att förändra sitt sätt att arbeta med friskvård, säger Maria Eberhardsson, kommunikationschef på Mimer.

Textilia klarar tuff miljö­ certifiering GODKÄND FÖR SVANEN 4.0. Textilser­ viceföretaget Textilias verksamhet i Örebro och Rimbo har tilldelats Svan­ enlicens för tvätt och textilservice version 4 – den allra tuffaste graden av miljöcertifiering inom textilser­ vice. Svanen 4 ställer krav inom bland annat energi- och vattenanvändning, tvättmedel och transporter. – Vi är otroligt stolta över att vi efter hårt arbete lyckats komma till Svanen 4.0. Det är ett mycket bra kvitto på faktisk reducering av miljö­ påverkan och bevis på att våra tvät­ terier är effektiva. Det här inspirerar oss till att bli ännu bättre och även att lyckas med samma bedrift på samtliga anläggningar, säger Jonas Olaison, hållbarhetschef på Textilia.

2/ 2020

21


HIT&DIT FOTO: TORLEIF SVENSSON

TRADITION & NYTÄNKANDE PÅ GREEN HOTEL

A

nna Wiklund är konferensansvarig på Green Hotel och har jobbat på hotellet i tio år, både i receptionen, restaurangen, och som marknadsansvarig. Med sina hundra rum är de Tällbergs största hotell, bland de åtta som finns i byn. – Det är fascinerande att det funkar med åtta hotell i en och samma by. Vi har mycket turister som kommer hit, framförallt sommartid när Dalhalla, Leksand sommarland och allt som finns att se och göra i bygden lockar många. Resten av året är det konferenser och weekendgäster, och många kommer i större sällskap för att fira något. Då sjunger vi och dukar lite extra fint, säger Anna. SAMARBETE VIKTIGT

Jul, nyår, påsk och midsommar är viktiga högtider för Green Hotel, när gamla seder och traditioner får leva vidare i nya generationer. Men mitt i det traditionella kommer också nytt in – på menyn, i rummen och i evenemangen. Och förutom en alldeles särskilt vacker utsikt 22

2/ 2020

och den traditionella dalakänslan, är det servicen som sticker ut på Green Hotel. Den grundar sig i en syn på medarbetarna som en betydelsefull resurs. – Vi har en otroligt god stämning och sammanhållning, Anna Wiklund som vi förmedlar vidare till våra gäster, bjuder in till säger Anna. Green Hotel. En utmaning för Green Hotel och de övriga hotellen i Tällberg är konkurrensen från storstäder, utlandsresor och andra populära turistattraktioner i Sverige. Samarbete kring marknadsföring med Tällberg som destination är troligtvis bästa receptet. – Vi behöver sätta Tällberg på kartan och marknadsföra oss som en destination – tillsammans. Jag tror att samarbeten är nyckeln till att få lite större arrangemang. Vi har totalt tusen bäddar, och vi har gemensamt gjort arrangemang som den stora internationella miljökonferensen Tällberg Forum.

FOTO: PER ARVIDSSON

I den stora, timrade byggnaden från 1917 på Ovabacksgattu finns Tällbergs största hotell- och konferens­ anläggning. På Green Hotel är traditionen viktig, men även framåtblickarna.


HIT&DIT FOTO: TORLEIF SVENSSON FOTO: TORLEIF SVENSSON

FOTO: TORLEIF SVENSSON

FOTO: TORLEIF SVENSSON

Personalen på Green Hotel är klädda i klassiska folkdräkter.

LOCKA YNGRE GÄSTER

Många yngre tror att de vill bo på flashiga hotell mitt i stan, men när de kommer hit upptäcker de lugnet och närheten till naturen – och uppskattar det.

En annan utmaning handlar om att locka den yngre publiken. Idag är de flesta gäster på Green Hotel i femtioårsåldern eller äldre. Även om hotellet vill satsa mer på cykling, vandring och spa handlar det inte så mycket om att förändra utbudet, som att få även yngre att inse och välja kvaliteten, lugnet och harmonin i Tällberg. – Många yngre tror att de vill bo på flashiga hotell mitt i stan, men när de kommer hit upptäcker de lugnet och närheten till naturen – och uppskattar det. Här kan man gå upp på ett berg och grilla korv till lunch, eller baka tuttull i vår mysiga bagarstuga. Många gäster tror att de behöver hitta på massa aktiviteter, men ofta landar de till sist framför brasan i lobbyn. De små sakerna räcker ofta, säger Anna Wiklund.

NU HAR DU CHANS ATT VINNA ETT BESÖK PÅ ­FANTASTISKA GREEN HOTEL

Tävla & vinn!

Missa inte chansen att vinna en vistelse för två personer med boende i rum med makalös utsikt över Siljan och trerätters middag. Vid ankomst väntar dessutom en välkomstkorg med frukt, snacks och dryck samt badrock och tofflor på rummet. Värdet för hela paketet är 3600 kronor. För att ha chans att vinna vistelsen på Green Hotel ska du svara på frågan: Vad sänker personalen på Green Hotel ner över poolen de flesta lördagar? 1. Veckans disk X. Hotellets ägare 2. Glasdäcket Skicka ditt svar till vinna@hitodit.se. Glöm inte att skriva din adress och ­telefonnummer. Senast den 1 juni behöver vi ditt svar.

2/ 2020

23


Konstruktör: Stina Elg

HIT&DIT

FOLKFÖR- PAELLAN ©Elgkraft 24 SKIDGUD I LED PÅ TUNN- VÄNLIG VÄN Konstruktör: Stina Elg ISLÄNDSKA BRÖDET OM HALSEN ÄR FOGSSAGAN FOLKFÖR©Elgkraft 24 SKIDGUD I VANSENPAELLAN LED PÅ TUNN- VÄNLIG VÄN KÖRDE ISLÄNDSKA BRÖDET OM HALSEN ÄR FOGSFRANSKT SAGAN VANSEN ÄR VÄL EN KÖRDE NATURLAG FRANSKT 1 ÄR VÄL EN NATURLAG 1

SSA KRY INN! &V

2 FISKEREDSKAP

HUVUDKÄRL ÄR ALDRIG HUVUDUNKET KÄRL ÄR ALDRIG UNKET

FISKEREDSKAP KROPPSMÅTT KROPPSMÅTT GEOMETRISK FIGUR Foto: Stina ElgGEOMETRISK REDAN PÅ HÖLLElg ORD- FIGUR Foto: Stina FARMARMJUKGÖDRICKS? NING PÅ BYXORNAS RARE REDAN PÅ TYPERNA HÖLL ORDTID MJUKGÖ- DRICKS? NING PÅ FARMAR3 BYXORNAS RARE TYPERNA TID 3

LITEN I SJUVURMA MILASKOG MUSIKFÖR LITEN I SJUMISS VURMA MILASKOG MUSIKFÖR MISS

INGET UTTRYCK FÖR GOURINGET UTTRYCK MAND FÖR GOURMAND

MJUKA VOKALER MJUKA NOTSKRIFT VOKALER

UTTRYCKT OMDÖME UTTRYCKT OCH AVISA OMDÖME OCH AVISA

2

ANWAR

SVÅR UPPGIFT FÖR SVÅROBELIX UPPGIFT FÖR OBELIX FOLKFEST VID NÄMFOLKFEST FORSEN VID NÄMFORSEN ÄR ELAK, KAN GLAD ÄR ELAK, KAN GLAD KARAKTÄR KARAKTÄR

ANALOG STÄRKARE ANALOG STÄRKARE KAN ÅL KAN ÅL

DOCKA KONSTLAT

AXLAR MED SIG AXLAR MED SIG SILL OCH DILL SILL OCH DILL ÄR EST ÄR JAZZENS EST SIMONE JAZZENS 4 RULLAR SIMONE MED VO4 RULLAR MEDSAMLAR VOSTATISTIK SAMLAR STATISTIK

RALPH LAUREN RALPH LAUREN FIDOFOT PIGGAR FIDOFOT OPP I KOPP PIGGAR OPPFILMENS I KOPP NORMA FILMENS NORMA

GER GER MECENATMECENATKORT Foto: Stina Elg KORT Foto: Stina Elg 2 2

3 3

4

4

5

5

6

Tre av de rätta inskickade lösningarna belönas med var sin trisslott och presenteras i nästa nummer av Hit&Dit. Senast den 1 juni ­behöver vi ha ditt svar. Glöm inte att skriva din adress.

2/ 2020 2 / 2020

6

6

KROPPSBEHÅKROPPSRING? BEHÅRING? KONSTGJORD KONSTKLOKHET GJORD KLOKHET

RAGG RAGG KULLERBYTTA KULLERBYTTA

5 5

LOCO SIGILL LOCO SIGILL INFINITIVMÄRKE INFINITIVMÄRKE

6

Lös Hit&Dits korsord och skicka l­ ösenordet till vinna@hitodit.se

24

KONSTLAT

FÖRST OCH RINGMÄRKT FÖRST OCH RINGMÄRKT

GRUNDADE GARFUNKEL J. SACHS GRUNDADE J. SACHS

LEDDE MANDELA LEDDE MANDELA

1 1

DOCKA

GARFUNKEL

VINGLAT VINGLAT

BAR UTAN KLANEN ÖL BAR UTAN ÖL

HAR REDA ANWARPÅ HAR REDA PÅ HUVUDSTAD PINGLORHUVUDRIKTNING STAD PINGLOR RIKTNING

NOTSKRIFT

KLANEN

EMIRAT ÄVEN MED Q EMIRAT ÄVEN MED Q

Grattis!

Korsordets lösenord i förra numret av Hit&Dit var konsert. Tre av dem som listade ut detta belönas med varsin trisslott. Vi säger grattis till Lena Skytt i Falun, Kerstin Persson i Rättvik och Lisa Johansson i Falun.


När du ger en gåva kommer dina uppgifter att behandlas av Röda Korset. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas. Läs mer på www.rodakorset.se/om-oss/personligintegritet

#visitarvika

När du ger en gåva kommer dina uppgifter att behandlas av Röda Korset. Du har rätt till information om hur dina personuppgifter behandlas. Läs mer på www.rodakorset.se/om-oss/personligintegritet

Guldkornen finns i västra Värmland! Nyfiken?

När oron När oron sprider sig sprider sig är det viktigt är viktigt attdet veta att att veta också att hjälpen hjälpen gör det. också gör det.

Beställ Arvika Turistguide på visitarvika.se

Vi ses! ARVIKA TURISTBYRÅ • STORGATAN 22 ARVIKA • TEL 0570-817 90

www.visitarvika.se

UPPLEV

Fagersta-Västanfors hembygdsgård

Ängelsberg

Fagersta Cable Park

Stöd vårt arbete i coronakrisen. Swisha valfri gåva till 900 80 12 Stöd vårt arbete i coronakrisen. Swisha valfri gåva till 900 80 12

Oljeön

Fagersta Turism, 0223-131 00, www.fagersta.se/turism


FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN!

Gillar du när det går snabbt och är enkelt? Du vet väl om att det enklaste och snabbaste sättet att köpa din resa är med SJs app. Ladda ner den redan idag och prova. Trevlig resa!

26

2/ 2020


DETTA ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN SJ

Åkerblads­ Hotell och Gäst­giveri, Tällberg

FOTO: TINA STAFREN

Heim Food Studio, Östersund FOTO: DESTINATION JÄRVSÖ

FOTO: ANNA HOLM

TÅGLUFFA GENOM SVERIGE

SJs tågvärd Jan Givik vill ge ­omtanke åt sina ­resenärer ­ombord på Tåg i Bergslagens tåg.

Bästa boktipset för semester på räls Mat från Järvsö Lanthandel

Text: Katarina Myrberg

Längs spåret. Den 144-­sidiga tågluffarguiden är ett samarbete mellan SJ och Brombergs förlag och innehåller sex rund­ resor genom hela Sverige, de vackraste sträckorna, ­roligaste hotellen och 25 spännande familjeäventyr. Köp den för 6 800 SJ Priopoäng på sj.se/sjprio eller i bokhandeln.

Dags att planera en tågsemester i Sverige? Den nya boken ”Längs spåret – tågluffa genom Sverige” inspirerar till sex spännande resrutter, varav en börjar och slutar i TiB-land. ”LÄNGS SPÅRET” är en faktaspäckad och inspi-

rerande tågluffarguide fullmatad med tips på spännande resmål bara en tågresa bort. Vi bjuder på ett smakprov från resrutten genom mellersta Sverige. Visst rycker det i tågluffar­tarmen? STRÄCKA 1 Västerås-Tällberg-Mora Luffen börjar i Västerås med sitt häftiga action­ bad och det omtalade Steam Hotel i det 100 år gamla ångkraftverket. Sedan går färden genom Västmanlands skogar till Tällberg med sitt stora utbud av trendbefriade hotell och kurbitsdekorerade timmerstugor. En av

landets vackraste tågsträckor slingrar sig fram längs Siljan vidare till Mora. Dalagårdar, fäbodar och härbre kan få vem som helst att bli nationalromantisk. Där väntar Vasalopps­ museet, Zorngården och Zornmuseet, och varför inte avsluta med fika på Café Zorn och dess fina uteservering i den lilla hästhagen. STRÄCKA 2 Mora-Fågelsjö-Östersund Vidare med Inlandsbanan mot Östersund - en resa som erbjuder lugn och tillfälle till reflektion. Skogen är mäktig här. Kanske ett stopp i Fågelsjö för att vandra i Hamra

nationalpark? Östersund har blivit en kulinarisk metropol med en handfull krogar som serverar hög­klassig mat på lokalproducerade råvaror, som Jazzköket, Heim Food Studio och Mikado, hyllad för sin fina sushi. STRÄCKA 3 Östersund-Järvsö-Gävle Längs tågresan söderut kan du beundra hälsingegårdar, prova adrenalinstinna Järvsö Bergcykel Park, och fynda i second hand-­ butiker och loppisar. Resan avslutas med ett besök i Gävle och har du barn med på resan – självklart Furuviksparken.

NÄR, VAR OCH HUR. ALLT OM DIN BILJETT MÅNGA SÄTT TILL BILJETT

RES OBEGRÄNSAT

Vårt bästa tips: Köp din biljett på vår hem­ sida sj.se eller i SJs app. Där får du garanterat bästa pris. Biljetterna är som billigast när de släpps, vilket sker säsongsvis. Det är även möjligt att köpa biljett ombord, men till ett lite högre pris.

Är du en spontan resenär som reser gärna och ofta? Då kanske något av våra ­årskort eller månadskort passar. Välj årskort om du vill ta del av hela Sverige. Reser du ofta m ­ ellan två län är vårt månads­ kort ett riktigt bra val. Här ingår busstrafiken där du ­startar och där du avslutar din resa, inom Tåg i Bergslagen-området. Smart, eller hur? Länstrafikbolagens månadskort är det bästa alternativet om du reser inom ett län eller precis över gränsen.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Se här: • Våra biljettautomater • Våra ombud (Pressbyrån och 7Eleven) • SJ Service Center 0771–75 75 75 • SJ resebutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö.

2/ 2020

27


HÄR SAMLAR VI STORT OCH SMÅTT KRING SPÅR, ­FORDON, ­TRAFIK OCH RESOR

UPPSPÅRAT

81%

CORONAVIRUSET

PÅVERKAR TÅGTRAFIKEN Text: Lena Bergman

Minskat resande och personalbrist har lett till många inställda avgångar. Och för dem som åker tåg gäller att resa med hänsyn.

C

ORONAVIRUSET PÅVERKAR ­SAMHÄLLET PÅ MÅNGA OLIKA SÄTT.

Vissa av dem avspeglas i tåg­ trafiken. Resandet har mer än halverats den senaste månaden som en följd av myndigheternas avrådan från alla icke-nödvändiga resor, i kombination med faktorer som att vi arbetar hemifrån, att gymnasier och högskolor är stängda och att evenemang ställts in. Tåg i Bergslagens tillgång till personal påverkas dessutom av att många är sjukskrivna eller vabbar. Konsekvensen blir att många tåg­ avgångar ställs in. I dagsläget genomförs mellan 50 och 60 procent av TiB:s trafik. – Vi försöker prioritera trafiken på attraktiva restider och avgångarna med flest resenärer. Men jag har full förståelse för att en del kommer i kläm av detta, och vi vädjar om förståelse för läget, både bland våra resenärer och bland de arbetsgivare vars personal kommer för sent till arbetet på

28

2/ 2020 2 / 2020

grund av detta, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ. – Vår ambition är att inte kasta runt trafiken från dag till dag. När vi ställer in tåg så försöker vi hitta alternativ för resenärerna, vi försöker hänvisa till andra avgångar eller buss, säger Hugo Oljemark, vd Tåg i Bergslagen.

Vi försöker prioritera trafiken på attrak­tiva restider och avgångarna med flest resenärer. Men jag har full förståelse för att en del kommer i kläm av detta.

INTE TRÅNGT PÅ TÅGET

Tåg i Bergslagen och SJ följer förstås myndigheternas riktlinjer för att kunna erbjuda trygga tågresor, och har stort fokus på resenärers och anställdas hälsa och säkerhet. Den 31 mars var snittbeläggningen per tåg nio personer. Eftersom tågen har plats för 150 personer så är det inte någon risk för trängsel ombord. – Vi följer myndigheternas rekommendationer om hygien och tågens städning, samt den information som kommit om hur man ska bete sig ombord. Vi uppmanar resenärer att hålla avstånd till varandra och vi håller koll på risken att det blir trångt ombord. I så fall är vi beredda att återinsätta eller förlänga tåg, säger Martin Drakenberg. FRI OMBOKNING AV BILJETTER

För den som redan bokat en resa och avgången sedan blir inställd så gäller fri ombokning eller pengarna tillbaka. SJ har dessutom sänkt priserna på ombokningsbara biljetter, så att de nu köps till samma pris som de biljetter som inte kan ombokas. De resenärer som har funderingar kring periodbiljetter och olika former av reskort


Uppspårat

HIT&DIT

BANARBETEN ­PÅVERKAR TRAFIKEN

Norrköpings vackra centralstation

HÄR KAN DU LÄSA MER: På sj.se och Trafikverkets hemsida finns uppdaterad information om avgångar. På sj.se och länstrafikbolagens hemsidor kan du läsa om vad som gäller för olika biljetter. På Tåg i Bergslagens hemsida finns tidtabeller över de tåg som i nuläget är i trafik. På krisinformation.se kan du läsa mer om vad du som resenär bör tänka på innan du reser, och på Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du svar på många frågor om coronaviruset och generella råd för att undvika att smittas.

ska vända sig dit biljetten är köpt. På Länstrafikbolagens hemsidor och sj.se finns information om vad som gäller. FÖRSÖKER LÖSA PÅ BÄSTA SÄTT

Än så länge så håller kiosken ombord på tågen öppet. De tar inte emot kontanter och alla varor är inplastade. Just nu råder mycket osäkerhet i samhället, och den omfattande spridningen av coronaviruset gör att situationen för resenärer snabbt kan förändras. ­– Det här är en extrem situation som vi försöker lösa på bästa sätt. Det är ett väldigt speciellt läge, och vi vet inte hur länge det kommer att fortgå. När vi kan se en ljusning kommer vi försöka att så fort som möjligt gå upp i normal trafik igen, säger Martin Drakenberg.

SKYDDA DIG SJÄLV OCH ANDRA

Följ myndigheternas riktlinjer för att skydda dig själv och andra i tågtrafiken. Stanna hemma om du är sjuk, och var noga med din handhygien. Håll avstånd till varan­ dra på tåg och perronger och avstå från ­onödiga resor.

TIB GÖR COMEBACK TILL NORRKÖPING UPPSKATTAT SOMMARTÅG ÅTERKOMMER. Mellan den 5 juli och 8 augusti kan du åka med Tåg i Bergslagen hela vägen till Norrköping. – Redan sommaren 2018 satte vi in tåg på sträckan Hallsberg-Norrköping, och eftersom det var mycket uppskattat både av fjärrtågsre­ senärer och regionala resenärer mellan Örebro och Östergötland så känns det roligt att vi kan göra samma sak även i år, säger Yujin Zhang, strategisk planerare på Tåg i Bergslagen. Under veckorna 28 till 32 kommer det att vara avbrott för banarbete på sträckan Ställ­ dalen-Lindesberg samt Hallsberg-Motala. I samband med det väljer TiB och SJ att erbjuda en direktförbindelse med tåg mellan Örebro och Norrköping. Det blir upp till sju förbindel­ ser per dag på sträckan Hallsberg-Norrköping. Resan mellan Örebro och Norrköping tar unge­ fär 1 h och 20 minuter. Resenärer som ska till södra Sverige kan byta till fjärrtåg i Norrköping medan de som vill vidare lokalt i Östergötland kan byta till bland annat Östgötapendeln i Norrköping. – Eftersom arbetet med dubbelspårsutbygg­ naden Hallsberg-Motala kommer att fortsätta även 2021 så är vår ambition att det här som­ martåget ska återkomma samma veckor även nästa sommar, säger Yujin Zhang.

På sj.se kan du söka din resa. Tidtabell för Norrköpingståget finns också på resrobot.se

JOBB PÅ SPÅRET. Med jämna mellan­ rum påverkar Trafikverkets ban­ arbeten tågtrafiken i området – inte minst under sommartid. Här är de arbeten som är inplanerade den närmaste tiden och som påver­ kar Tåg i Bergslagens trafik:

Borlänge–Storå. Period: 28–30 april (nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss Falun–Borlänge. Period: 28 april– 1 maj (nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss Hallsberg. Period: 1–3 maj.­ Påverkan: Tågen ersätts med buss eller går annan väg. Ängelsberg–Fagersta. Period: 4–8 maj, 11–15 maj, 18–22 maj (Kristi himmelsfärd), 25–28 m aj (dagtid), 29–31 maj, 1–5 juni (dagtid) och 8–12 juni (dagtid). Påverkan: Tågen ersätts med buss eller går annan väg. Storvik–Gävle. Period: 5–8 maj ­(nattetid), 12–15 maj (nattetid), 19–21 maj (nattetid, Kristi himmels­ färd), 26–29 maj (nattetid), 2–5 juni (nattetid), 9–12 juni (nattetid), 16–19 juni (nattetid), 23–24 juni (nattetid), 23–26 juni (nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss Smedjebacken–Ängelsberg. Period: 29–31 maj. Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss. Frövi–Avesta Krylbo. Period: 25 maj (dagtid). Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss. Frövi. Period: 29–31 maj. ­ Påverkan: Tågen går en annan väg eller ersätts med buss.

TÅG I VERKSTADEN LÅNG TID FRAMÖVER

Avesta Krylbo–Storvik. Period: 1–5 juni (dagtid). Påverkan: Tågen ersätts med buss eller ställs in.

OLYCKOR I HOFORS. Inom loppet av en vecka i mars skedde två krockar utanför Hofors. Dessbättre blev ingen människa allvarligt skadad, men man har varit tvungna att ta två tågset ur trafik. Det ena ska vara åter i trafik sommaren 2020, medan det andra inte kommer att vara färdigreparerat förrän sommaren 2021. Eftersom Tåg I Bergsla­ gen på grund av Coronapandemin inte kör full trafik leder det här inte till någon fordonsbrist i dagsläget.

Västerås. Period: 6–7 juni. Påverkan: Tågen kommer gå en annan väg eller ersättas med buss. Ställdalen–Storå. Period: 23 juni– 3 juli (nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss. Grängesberg–Kopparberg. Period: 5 juli–9 augusti (kvälls-/nattetid). Påverkan: Tågen ersätts med buss.

22/ 2020 / 2020

29


INFORMATIONSSIDOR FRÅN TÅG I BERGSLAGEN

KÖP DIN RESA SOM DET PASSAR DIG KÖP DIN BILJETT HOS SJ

I SJs app eller på sj.se köper du din biljett enklast. Biljetten kan köpas ända fram till tågets avgång. Du kan också köpa resan via andra kanaler hos SJ samt deras ombud. För bästa pris ska du köpa din biljett så tidigt som möjligt. Läs mer på sj.se KÖP DIN BILJETT OMBORD

Du kan köpa enkelbiljett ombord. Den biljetten säljs alltid till fullpris och endast i kategorin vuxen. Du kan betala kontant eller med kort. Biljetten gäller bara på det tåg du åker med när du köper ­biljetten. Det går inte att köpa en biljett ombord med byte till annat tåg. RESPLUS-BILJETT

Med Resplus får du hela resan på en biljett, oavsett vilka delsträckor som ingår. Fördelar med Resplus: • tidtabell för hela resan • biljett även för lokal- eller länstrafiken • kom-fram-garanti Observera att du inte kan köpa Resplusbiljett ombord. Köp din Resplus-biljett på sj.se

PENDLARE? För dig som pendlar finns det olika lösningar. Hitta den den som passar dig bäst. 1. LÄNSTRAFIKBOLAGENS PERIODBILJETTER

På Tåg i Bergslagen kan du resa med periodbiljett från länstrafikbolagen Dalatrafik, Länstrafiken i Örebro, VL samt X-trafik. X-trafik och Dalatrafik har också en gemensam periodbiljett som gäller i båda länen. Med dessa kan du resa till n ­ ärmaste kommun­centrum i angränsande län. Hitta det kort som passar bäst för dina resor på tagibergslagen.se 2. MOVINGO PENDLARBILJETT

Reser du över länsgränsen är Movingos pendlar­ biljett ett alternativ. Med Movingo ingår all länsoch lokaltrafik längs sträckan. Movingo är ett samarbete mallan SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. Läs mer på sj.se/movingo 3. SJ MÅNADSBILJETT

Passar inte något av länskorten eller Movingo är SJ månadsbiljett ett alternativ. Med den kan du resa obegränsat på en sträcka med TiB och SJ-tåg. Inom TiB-området ingår stadstrafiken. Läs mer på sj.se

30

2/ 2020

VI ÄR LÄNKEN MELLAN BERGSLAGSLÄNEN Tåg i Bergslagen arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller ­studierna, resa i tjänsten eller på fritiden. Sedan trafiken startade 2001 har a ­ vsikten varit att knyta samman de fyra Bergslagslänen Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Därför är det naturligt att Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg samt Region Dalarna till lika delar är våra ägare. Tågtrafiken är ­upphandlad och sedan december 2016 ansvarar SJ för den.

SÄLLSKAPSDJUR

CYKLAR

Självklart kan du resa med ditt sällskaps­ djur. Två sällskapsdjur per person (som har ­biljett) får följa med avgiftsfritt. För ytter­ ligare djur ska en ungdomsbiljett köpas. Det finns speciellt anvisade platser för djur. Djur ska färdas på golvet. Mindre djur i bur får placeras på sittplats. Läs mer om regler för sällskapsdjur på sj.se

Cykel (även elcykel) kan tas med på tåget förutom på vissa avgångar sträckan Fagersta - Västerås som saknar cykel­ platser. För att se vad som gäller på just din avgång sök information på sj.se. Begränsningen är annars att två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.

HITTEGODS

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvar­ glömda saker på lostandfound.sodexo.se

KONTAKT

?

NÅGOT ANNAT DU VILL VETA?

Ställ frågan till tågvärden ombord eller hitta svar hos aktören det gäller. Kontakt­ uppgifter hittar du längst ned på sidan.

För dig som reser med någon av ­länstrafikbolagens biljetter:

SJ Till SJ kan du vända dig med alla frågor som rör ditt resande. De hjälper dig direkt eller slussar dig rätt. 0771 - 75 75 75 sj.se/kundservice

DALATRAFIK 0771-95 95 95 dalatrafik.se

VL 0771-22 40 00 vl.se

MOVINGO Angående biljett som köpts via SJ, hänvisar vi dig till SJ. Läs mer på sj.se/movingo

LÄNSTRAFIKEN 0771 - 55 30 00 lanstrafiken.se

X-TRAFIK 0771- 91 01 09 xtrafik.se

TÅG I BERGSLAGEN För övriga frågor är du välkommen att kontaka oss direkt. Läs mer på tagibergslagen.se


C LE GÄ V

k

Sa nd vi k

BORLÄNGE C

St or vi

FA

Ho fo rs

LU N

C

en

GÄVLEBORGS LÄN

In sjö n Ga gn Dj e f ur ås

DALARNAS LÄN

M

M or OR a st Rä A ran ttv d ik Tä llb er Le g ks an d

HÄR KAN DU RESA MED TÅG I BERGSLAGEN

te r

½Sundsvall ¾Uppsala

Torsåker GÄVLEBORGS LÄN UPPSALA LÄN

Horndals bruk RN

He

Fors

LA

LUDVIKA

DA

de

m

or

a

GÄVLEBORGS LÄN DALARNAS LÄN

AS

Avesta C

a AL

A

C

åv ng

PS

ST

ER

ÅS

C

na

ar

tu

ng

ha ta lls

Di

m

m

ar m m

ha ra

Ha

Su

s nä m Ra

UPPSALA LÄN

g Vi

rs

bo

er lsb ge

VÄSTMANLANDS LÄN

C

rg TA

GE

RS

be tte FA

Än

STOCKHOLM C

SÖDERMANLANDS LÄN

Tåg i Bergslagen knyter samman de fyra bergslagslänen. Vi arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller studierna, resa i tjänsten eller på fritiden.

S

ND LA

ÖT RG TE

ÖS N

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

UP

M

Fa ka ns in

Sk ÖREBRO LÄN

i öv Fr O C ro S mla ERG R b Ku SB EB Öre LL HA

ÖR

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

by

la Sa

rs ge

N

LÄ S

ND

LA

AN M ST VÄ

¼Stockholm ¥Örebro ¾Eskilstuna

Arlanda

VÄSTMANLANDS LÄN

Motala

ÖREBRO LÄN

STOCKHOLMS LÄN

He

N ta

N LÄ AS RN

ng

N

de

Laxå

go

d Va

de Sö

ni

RO

LA

en

EB

DA

rb

ÖR

Lin

rg rå rg be Sto sbe

ar

pp

RM L ÖR AN EB DS RO LÄ LÄ N N

VÄSTMANLANDS LÄN

or

är rb

VÄSTMANLANDS LÄN

Ka

Ko ¥Karlstad/Oslo ¾Göteborg

UPPSALA LÄN

ke

DALARNAS LÄN

en

al

ld

Sm

äl

St

ed

g

je

er

ba

sb

ck

ge

en

än ÖREBRO LÄN

N

AVESTA/KRYLBO

Gr DALARNAS LÄN

Skänninge Mjölby ¼Linköping ¾Malmö/Köpenhamn

SÖK OCH BOKA DIN RESA PÅ SJ.SE

tagibergslagen.se R E G I O N ER N A DA L A R N A, GÄVL EB O RG, VÄS TM A N L A N D O CH Ö R EB RO I SA MVER K A N


Stötta ditt lokala näringsliv! Tips till dig som bor i Bergslagen om hur du som individ kan hjälpa och stötta våra lokala småföretagare under Coronakrisen: > Boka om, inte av, ditt möte eller konferens > Boka om, inte av, din hotellnatt > Köp take away-mat från en lokal restaurang > Fika godsaker från ett lokalt café > Lyxa till din frukost med nybakat bröd från ett lokalt bageri > Köp presentkort och stötta den lokala handeln

#supportyourlocals Din kompis ombord på tåget