Page 1

Nummer 2• 2019 ETT OMBORDMAGASIN FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN OCH TÅGAB

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

A KRYSS & VINN

HÄNG MED UT PÅ VANDRING!

Upplev djupa skogar och storslagna vyer

MER LÄSNING

Sara Wennerqvist

GUIDAR TILL BÅDE BJÖRN OCH BÄVER

Rasmus Larsson

TOG TÅGET TILL SCHWEIZ

Ger Sanders

TRIVS I VÄRMLANDS VILDMARK


HIT&DIT

Fint friluftsliv och lång tågresa FOTO: KARIN BERGGREN

Ljuset och värmen är åter på våra breddgrader. I Hit&Dit passar vi därför på att ge oss ut på en av mina favoritsysselsättningar: vandring. Att vandra är både en skön motionsform och en underbar naturupplevelse. Och det är så enkelt, bara att sätta på sig skorna och kliva utanför dörren, det passar mig perfekt. Men ibland vill man förstås vidga sina vyer från det egna kvarteret, och i tidningen testar vi vandringsleder i både Hälsingland, Värmland och Dalarna. Det blir höga berg, djupa dalar, stora skogar och blåa sjöar. Häng med!

Lena Bergman Redaktör för Hit&Dit

Apropå naturupplevelser så har vi träffat Sara Wennerqvist. Hon har ett mycket speciellt jobb: I ett gömsle utanför Sandviken tar hon emot besökare som vill spana in björn och andra vilda djur. Så spännande! På sidan 14 kan du läsa om Sara. Rasmus Larsson som är ingenjör i Ludvika har ett något vanligare arbete, däremot har han gjort en jobbresa utöver det vanliga. När plikten kallade honom till Schweiz så tog han tåget dit. Som nybliven pappa bestämde Rasmus sig för att minska sitt klimatavtryck, så för honom är valet av färdmedel självklart. Läs mer om den långa tågresan på sidan 22. Den tågresa du är ute på nu kommer antagligen inte att ta dig lika långt som till Schweiz, men jag hoppas att den blir minnesvärd ändå!

Bäst just nu!

Rabarber!

Nu är det säsong för rabarber igen. Jag njuter den sura favorit­grönsaken (!) som paj, chutney, saft och förstås som kräm. Det smakar sommar i en tallrik!

Trevlig resa!

Magasinet Hit&Dit ges ut av 365 P ­ ublishing på uppdrag av Tåg i Bergslagen ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTÖR: LENA BERGMAN / LENA.BERGMAN@HITODIT.SE SKRIBENTER: EVA AASUM, ÅSA BACKMAN, LENA BERGMAN, CILLA LARSDOTTER, KATARINA MYRBERG, PELLE SVENSSON M FL AD & LAYOUT: ANDERS GIDLUND OMSLAG: FRIDA EDLUND MARKNAD: KICKI ROSÉN / 021 450 64 43 / KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE, THORBJÖRN LINDH / 021 450 64 42 / THORBJORN.LINDH@365PUBLISHING.SE DISTRIBUTION: PÅ TÅG I BERGSLAGENS OCH T ­ ÅGABS TÅG I TIO LÄN I SVERIGE SAMT RESECENTRA TRYCK: PRINTALL KONTAKTA REDAKTIONEN: REDAKTIONEN@HITODIT.SE PERSONUPPGIFTER: VI VÄRNAR OM DINA PERSONUPPGIFTER. SE HIT&DITS DATASKYDDSPOLICY PÅ HITODIT.SE/DATASKYDDSPOLICY BESÖK HIT&DIT PÅ WEBBEN!

hitodit.se

MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820 341 078 TRYCKSAK

365PUBLISHING.SE | TREFASGATAN 3, 721 30 VÄSTERÅS

tagibergslagen.se SJ Kundcenter: 0771–75 75 75


Nummer 2 • 2019

INNEHÅLL

4 5 7 8 10 11 12 14 16 20 22 24 26 27 32 34

Med tåg ut i Europa

Semestern går som på räls

Frösläpp för anrik rot

Akademi öppnar för odling av kålrot

Sevärda evenemang i regionen

Missa inte musik, teater och hantverk

10

Flera fina leder i Nordanstig

Hälsingland bjuder på härlig vandring

Ny signaturled längs Siljan

STF har pekat ut bra vandringsleder

Vild natur lockar många

Glaskogen är en värmländsk pärla

Låt äventyret börja i Nora

Cykla och vandra runt fina trästaden

Med kanot genom Bergslagen Häftig paddling i riktig vildmark

12

5

16

7

19

20

Aldrig ett tråkigt jobb

Sara bytte hav mot skog och björnar

Trerätters på en timme

Omtyckta favoriter i ny kokbok

Ludvika-Schweiz med tåg

Rasmus gjorde ovanlig jobbresa

Plugga på folkhögskola

Bra studier och mysig miljö

Klurigt korsord

Lös krysset och vinn en lott

Sandvik gör stålet digitalt

Spjutspetsforskning i Sandviken

Uppspårat

Senaste nytt från Tåg i Bergslagen

Allt om tågresan!

Kontaktuppgifter, biljetter och karta

2 / 2019

3


HIT&DIT

Noterat

Ny bok tipsar om att ta tåget ut i Europa RESEBOK FÖR SPÅRBUNDNA. Det finns många goda skäl att åka tåg: klimatet naturligtvis, men också det lugna tempot och möjligheten att faktiskt se och upptäcka inte bara resmålet utan också resvägen. Förra året såldes 50 procent fler interrailkort i Sverige jämfört med året innan. I den nya boken ”Med tåg genom Europa” skildrar resejournalisterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén sju utvalda tågsträckor med tips på rutter, tåg och byten, men också sevärdheter och restauranger på resmålen. Dessutom ges handfasta råd kring biljetter, bokningar och annat praktiskt. – Att resa med tåg kan vara avkopplande, ja rentav meditativt. Man kan vika upp kartor och slå upp guideböcker, planera sin semester. För när tåget stannar vid perrongen kliver man rätt ut i resmålet. Med den här boken hoppas vi inspirera till många roliga upplevelser och resor med tåg genom Europa. Det är inte bara en bok för de som tycker om tåg, det är också en bok för alla som älskar att resa, säger Anna och Marko.

!

TÅGLUFF I SOMMAR? Vi kikade runt på smartasaker.se och hittade en del bra-att-ha-grejer både under och efter resan. Här är tre tips:

1

Se till att dina personliga uppgifter förblir just dina genom att förvara passet säkert i en passficka som skyddar mot RFIDscanning.

2

Bra på resan är lövtunna tvålblad som kan användas både som duschtvål och schampo samt till disk och klädestvätt.

TA DIG UT I EUROPA

GLÖM INTE MOBIL OCH BOK SÄLLSKAP UTAN RESE­SÄLLSKAP.

3

Nålar på en karta i all ära, men lite roligare blir det med Scratch Map där du skrapar fram de länder du har besökt.

Tycker du om att resa på egen hand? I så fall är du i gott sällskap, för nära varannan svensk är positiv till att resa på egen hand. Samtidigt lyfter svenskarna två saker som särskilt viktiga att ha med sig solosemestern:

49% 21%

reser inte utan mobiltelefonen

vill ha böcker med.

Källa: Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Airtours

4

2 / 2019

Tåg 8163 Från ­Borlänge 5.58 Till Mjölby 9.45 Tåg 525 Från Mjölby 10.13 Till Köpenhamn 13.32 DSB Från Köpenhamn 15.10 Till Hamburg 20.16 Valfritt nattåg från Hamburg vidare ­söderut.


Noterat

Tjejlopp lyfter självförtroendet NY FORSKNING. Vårruset, löptävlingen bara för

tjejer, är sedan många år ett säkert vårtecken runt om i landet. Men varför är det så många kvinnor som deltar? Karin S. Lindelöf och Annie Woube vid Uppsala universitet har i flera år forskat kring tjejlopp, och nu har resultatet presenterats. Vad det visar? Jo, att loppen lyfter deltagarnas självförtroende, att kvinnor siktar in sig på att prestera så bra som möjligt och att det är det fysiska utförandet som är Boken ”I tjejers spår – för viktigast, trots arrangörernas försök till framtids segrar: Om tjej­ inramning av folkfest. lopp och villkor för kvin­ – Deltagarna fokuserar på och blir stärkta nors motionsidrottande” av den fysiska prestationen. De uppskattar tjej(Makadam förlag) släpps loppen eftersom de upplever en jämnare konkurrens och gillar att det den 10 maj. är en kvinna som är först i mål. De känner sig inte uttittade i samma utsträckning som i blandade lopp utan det är känslan av att kroppen fungerar som betyder något, säger Karin S. Lindelöf, etnolog och universitetslektor vid Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet.

HIT&DIT

Klappat och klart med personliga presenter TILL NÄRA OCH KÄRA. Student, skolavslutning, konfirmation, mors dag, pingstbröllop och så kanske ett dop på det. Den här tiden på året duggar högtiderna tätt. Svårt att komma på en personlig present? Vi har samlad ihop några riktigt fina förslag, handgjorda allihopa:

FOTO: PATRIK ARNEKE

Till mor: Unikt halsband i form av en läcker liten prinsesstårta. ›  beccadesign.se Matti Leino och Hans Naess från Kålrots­ akademien har odlat fram frön till sällsynta ­kålrötter.

Frösläpp från ­kålrotens egen ­akademi

FOTO: BIANCA BRANDON COX

K-MÄRKTA KÅLROTSFRÖN. Kålrotsakademien fortsätter sitt oförtröttliga arbete för att utveckla den svenska matkulturen. – Ingen annan växt är lika svensk som kålroten och ändå har den knappast fått någon uppmärksamhet och intresse de senaste 50 åren. Den har levt i skuggan fram tills nu och man har på sin höjd kunnat hitta en enda anonym sort i butikernas rotsakshylla, berättar Hans Naess, agronom, odlare och preses i akademien. Men nu är efterfrågan på frön från den svenskaste av alla rötter stor, och Hans Naess har tillsammans med Matti Leino odlat fram frö till två utvalda kålrotssorter som släppts i en begränsad upplaga – Klint Karin och Vintjärn. Frösläppet erbjuder en unik chans för odlarentusiaster. – Med valet av dessa två sorter vill vi visa på spännvidden som finns i smak och textur – från krispig och vitköttig som Vintjärn till en len och gulköttig som Klint Karin, säger Hans Naess.

Till studenten: Personliga manschettknappar piggar upp skjortan. ›  gamlastanskreativa.se

Till dopet: Vacker handmålad doptavla blir ett minne för livet. ›  ylvaskarp.se

2 / 2019

5


DIN GRANNE HAR EN EGEN BUNKER! UNIKA HAVSTOMTER TILL SALU Byggklara tomter för 245 000-695 000 kr Pendlingsavstånd: Sundsvall 50 min, Hudiksvall 25 min.

PROVBO GRATIS I DIN HUSBIL!

MORANGSVIKEN.SE

GRATIS STÄLLPLATSER UNDER JUNI/JULI

ZORN & CARL LARSSON - konst och vänskap 30 maj - 1 september 2019 För 100 år sedan gick Carl Larsson ur tiden. Zornmuseet uppmärksammar detta genom att sommaren 2019 arrangera en utställning där Sveriges två konstnärsgiganter möts.

ZORNGÅRDEN Låt er inspireras av makarna Zorns hem från förra sekelskiftet. Guidade visningar dagligen.

TIDSRESAN

- ett historieäventyr 15 juni - 15 augusti 2019 På Zorns gammelgård kan du följa med på en resa som tar sin början i medeltiden och som för dig fram till 1870-talet, då konstnären Anders Zorn var barn. ZORNMUSEET MORA 0250-59 23 10 | www.zorn.se

6

2 / 2019


Evenemang

FOTO : EVA AASUM

KONSTRUNDAN VÄRMLANDS HJÄRTA | 4-5 maj ARVIKA/KIL. Varje år anordnas konstrunda i gränstrakterna mellan Arvika och Kil. Då kan man besöka konstnärer i deras ateljéer och handla vackert konsthantverk och konst, allt från glas och keramik till oljemålningar och skulpturer. › visitarvika.se

MUSIKRUM | 17-19 maj FESTIVAL. Unga Musikanters stora festival Musik-

RUM lockar varje år barn och unga från hela Sverige till Västerås. Det blir körer, stråkorkestrar, blåsorkestrar, symfoniorkestrar och mycket mer. Festivalen innehåller konserter i Västerås Konserthus och på ett tiotal scener utomhus och inomhus i Västerås. Dessutom blir det en 2,5 kilometer lång parad med start och mål på Fiskartorget. ›  musikrum.se

HIT&DIT

FOTO: LEON LE

Hit&Dit har tittat runt i regionen och hittat en hel del spännande evenemang. Här tipsar vi om bland annat konserter, utställningar och teater.

FOTO : FRIDA EDLUND

PÅ GÅNG

ANTIK- OCH VINTAGEMÄSSA | 18 maj NORA. Botanisera bland försäljare av antikt och vintage på stadens torg och möt levande modeller med vintagekläder. Missa heller inte utställningen med kvinnligt mode 1890–1930 ur familjen Göthlins garderob. › visitnora.se

BOK 2 - BÖCKER OCH KREATIVITET 2

KONSERT MED PETER JÖBACK

30 maj Örebro, 31 maj Västerås, 29 juni Uppsala, 1 juli Rättvik, 6 juli Furuvik TURNÉ. I sommar åker Peter Jöback på stor turné i Skandinavien, med flera stopp i vår region. Ta chansen att se en av Sveriges mest älskade artister när han framför både nya låtar och tidigare klassiker. Med sig på scenen har Peter ett stort band under ledning av Kristofer Nergårdh › peterjoback.com

18-26 maj LEKSAND. ”Den siste bokbindaren” är en myt! På Leksands folkhögskola i Dalarna finns en 3-årig utbildning för handbokbindare och ett femtontal elever från hela världen studerar där detta mer än tusenårigt hantverk. Nu visar eleverna upp sina kunskaper i en avslutningsutställning i en utställning på Ateljé Ladan. Det bli såväl traditionella handbundna böcker som miniatyrer och mer kreativa och konstnärliga skapelser. Samtidigt som eleverna visar att de behärskar det klassiska hantverket leker de friskt med material och formgivning. › Leksandsfolkhogskola.se

BERGSLAGENS OMTYCKTA FAMILJEVECKOR | 24 juni-7 juli

FOTO : FRIDA EDLUND

BERGSLAGEN. Om barnen har roligt så trivs föräldrarna. Under familjeveckorna (v26-27) har Bergslagen samlat lite extra "godis" för barn och barnfamiljer. Förutom massor av olika aktiviteter så finns det erbjudanden på både fika, mat och boenden. › bergslagen.se

SUCCÉ­ MUSIKALEN CABARET TILLBAKA

18-29 juni AVESTA. Den prisbelönta musikalen Cabaret kommer åter Avesta och Verket. Med Oskar Nilsson, tidigare Robert i Kristina från Duvemåla, som konferencier och Adriana Savin, från Västanå Teater och Dramaten, som Fräulein Schneider välkomnas ni till 30-talets Berlin, där ingen morgondag bekymras och dekadensen frodas. Men någonting är på väg att förändras... I sommar är fjolårets succé tillbaka när Avesta Art än en gång slår upp portarna för en unik föreställning i en unik miljö › visitdalarna.se

Händig hantverksmässa i Arvika | 28-30 juni

ARVIKA/KIL. Hantverksmässan i Brunskog är en av västsveriges största. Den är känd för att ha hög kvalitet på utställarna och förutom försäljning av kvalitativt hantverk anordnas modevisning och workshops. › visitarvika.se

2 / 2019

7


HIT&DIT

Friluftsliv

MIL NATUR & KULTUR vandra i norra Hälsingland Text: Cilla Larsdotter

8

2 / 2019  2 / 2019

V

ALLSTIGEN MELLAN HASSELA OCH NORRFJÄRDEN

går från inland till kustland. Den ställdes i ordning 2018 och följer mycket gamla vandringsleder. Terrängen är varierad och stigningen bitvis kraftig, men när du klarat av en uppförsbacke väntar vackra vyer. Informationsskyltar beskriver de olika platserna längs sträckan. Fäbodvallarnas historia berättas och du får veta mer om geologi, djur, natur och andra sevärdheter i området. Förutom vallstugor finns raststugor, vindskydd och enklare rastplatser med bänkar för den som vill stanna och ta en paus. På flera ställen går det bra att parkera och sedan vandra delar av sträckan.

FOTO : MAGNUS MARTHINSSON

Vandra i den norrhälsingska ­naturen och både kroppen och ­själen får sitt! I Nordanstigs ­kommun finns flera vandrings­leder. En av dem är den sex mil långa Vall­stigen där du får uppleva både ­historiska miljöer, skog, sjöar och hav.


Friluftsliv

HIT&DIT

FOTO : NORDANSTIGS KOMMUN

Västan­ sjövallen

Leden är upp­ märkt med skyltar och färgmarke­ ringar. FOTO : NORDANSTIGS KOMMUN

MISSA INTE! UTSTÄLLNING Den 14 juli–30 september finns en porträttutställning längs Vallstigen där du får lära känna Nordanstigs spelmän. Mer information om både utställningen och vandringsleder i Nordanstigs kommun finns på: › upplevnordanstig.se

14 FÄBODVALLAR

Fäbodar har funnits i Sverige sedan mitten av 1500-talet. De var nödvändiga för att gårdarnas djur skulle få tillräckligt med mat hela året. Boskapen flyttades upp i skogen där de fick beta under sommaren. Bruket av fäbodar började avta efter 1860, men som mest kan det ha funnits runt 100 fäbodar i det som nu är Nordanstigs kommun. På 14 platser utmed Vallstigen finns eller har det funnits fäbodvallar. RIK ÄNGSFLORA

MILSVID UTSIKT OCH VINDKRAFT

Vid Nyvallsåsen är utsikten milsvid. Där finns några av Sveriges över 3 300 vindkraftverk som du kommer ganska nära. Vindkraften står idag för ungefär tio procent av den totala elanvändningen i Sverige. FOTOUTSTÄLLNING OM SPELMÄN I SOMMAR

Hälsingland är känt för sin starka spelmanstradition

I Norrfjärden vid ­havet kan du ­påbörja eller ­avsluta din vandring längs Vallstigen.

FOTO : MALIN LINDELL

Åsvallen som ligger vid Bodmyrans naturreservat är en mycket välbevarad fäbodvall. Där slår Åsvallens slåtterförening vallen med gamla redskap varje år, en insats som gör att floran gynnas. På en del vallar finns bland annat ängsnejlika, backruta, fältgentania, rödklint, kattfot, fjälltimotej och låsbräken. I skog och sumpmark växer orkidéer som nattviol, skogsknipprot och spindelblomster. På Västansjövallen som har ett stort kulturhistoriskt värde och är riksintresse precis som Åsvallen är ängsfloran också rik. Där finns tolv bostugor och en är öppen och fungerar som raststuga.

och fäbodkulturen har haft stor betydelse för musiken: getlock och kolock för att locka djuren, lurlåtar för att prata mellan vallarna och förstås vallvisor. Bogäspe var när det var fest och på lördagarna spelades glada gånglåtar när pigor, drängar och andra promenerade till vallarna för att ha trevligt. Då fanns ofta spelmännen på plats med sina fioler. 2 / 2019

9


HIT&DIT

Friluftsliv

Signaturvandra längs Siljan INGÅNG. Svenska Turistföreningen, STF, har utsett tolv signaturleder för vandring i Sverige. Det har man gjort för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska få uppleva vandring. Ett av kraven för en signaturled är att den ska vara lätt att nå med kollektiva färdmedel. – STF vill göra det lättare för vandraren att välja bland alla fantastiska leder i Sverige. Med den här satsningen vill vi att det ska bli ännu enklare för fler att upptäcka hela Sverige, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen. En av de tolv nya signaturlederna går i hjärtat av Dalarna: Siljansledens etapp mellan Fryksås och Rättvik. Den vackra leden går längs gamla fäbodstigar genom skogar och invid sjöar. – Sverige erbjuder fantastiska möjligheter till vandring över hela landet samtidigt som vi ser att det finns stora möjligheter att få fler att upptäcka vandring, både i närmiljö och som en reseanledning. Vi vill inspirera fler till att vandra, säger Maria Ros Jernberg.

FOTO : VISIT DALARNA

FOTO : TOMMY ANDERSSON

Vandringsled med kunglig glans10

Text: Eva Aasum

2 / 2019

Den fina vandringsleden i Byamossarna lockar många besökare.

FOTO : EVA AASUM

FIN PLATS FÖR FRILUFTSLIV. Naturreservatet Byamossarna i Arvika kommun bildades för att bevara ett stort område med böljande skogar och vidsträckta myrar, men också för att göra området tillgängligt för friluftsliv. Reservatets högsta beskyddare är hertigen av Värmland prins Carl Philip och prinsessan Sofia. För fyra år sedan invigde de ”Hertigparets vandringsled” i området, som har blivit ett populärt besöksmål för vandrare och naturälskare. Vandringsleden är 3,5 kilometer lång och går från parkeringen vid Stenstjärnet, delvis via spång fram till den lilla tjärnen som man kan gå runt. Vid Stenstjärnet finns en vackert rastplats med ved och grillmöjligheter. Byamossarna ligger högt och snötillgången brukar vara mycket bättre än i de mer centrala delarna av Arvika, så vintertid körs det upp fina skidspår i området. Både sommar- och vintertid kan man rasta vid den gamla gården Bytorp som ligger mitt i reservatet.


Friluftsliv

HIT&DIT

FOTO : PRIVAT

GLASKOGENS NATURRESERVAT

– ett eldorado för naturälskaren Gör som runt 30 000 andra ­naturälskare: vandra i värmländska Glaskogen. Hit kommer både kungligheter och friluftsmänniskor från när och fjärran för att uppleva den fantastiska naturen. Text: Eva Aasum

V

ARJE ÅR HITTAR TIOTUSENTALS människor från hela Europa till ett avsides skogsområde i Västra Värmland. Hit kommer massor av turister från framför allt Tyskland och Nederländerna, men området är också en oas för lokalbefolkningen. Ger Sanders från Nederländerna är en av Glaskogens många återkommande gäster. – Ända sedan min pojkvän och jag åkte till Glaskogen första gången under vår semester 2004 har Glaskogen erövrat våra hjärtan. En lugn plats mitt i en underbar natur. Under åren har vi sett många älgar och bävrar under våra kanotturer och vi har även sett örnar och en gång såg vi ett lodjur! Glaskogen är också en utmärkt plats för vandring. Varje år spenderar vi fyra veckor i Sverige. Och nästan varje år besöker vi Glaskogen, eftersom det är en favoritplats för oss, säger Ger Sanders.

30 MIL VANDRINGSLED

Till Glaskogen kommer backpackers, familjer och ensamma vandrare, och många återkommer likt Ger Sanders år efter år. Naturreservatet är 28 000 hektar stort och här finns cirka 30 mil vandringsleder, så det är ingen risk för köer ute på lederna. I reservatet finns många rastplatser och vindskydd utrustade med ved och stugor för övernattning. Vid det nybyggda Café Carl på Herrgårdsbacken i Lenungshammar startar en av lederna: Glaskogens Natur- och kulturstig. Den passar bra för promenader i lågskor eller med barnvagn, och när kronprinsessan Victoria hösten 2017 besökte Glaskogen på en av sina landskapsvandringar genom Sverige, så vandrade hon

GLASKOGEN Glaskogen är ett naturreservat som till största delen ligger i Arvika kommun, där även Lenungshammar, hjärtat i Glaskogen, finns. I Lenungshammar finns informationscentral, vildmarkscamping, tältplatser, kanotuthyrning, Café Carl, service och minibutik. › glaskogen.se

den fem kilometer långa leden, som har flera informationstavlor som beskriver geologiska och historiska sevärdheter efter vägen.

Långväga naturvän. Ger Sanders från Nederlän­ derna återvänder till Glaskogen år efter år.

HISTORISKA LÄMNINGAR

Glaskogen har mycket gamla anor, fornlämningar som stenåldersbosättningar och fångstgropar finns på flera platser i området. På 1600-talet kom många finnar hit och slog ned sina bopålar. De röjde marken med hjälp av svedjebruk och en del av Glaskogen kallas just Finnskogen. Glaskogen har också långa brukstraditioner i form av flera järnbruk, kopparverk och sågverk. Vid sjön Stora Gla anlades 1857 ett glasbruk. Handblåst fönsterglas från Glava Glasbruk blev en berömd produkt och kan numera ses i ett eget museum i Glava Glasbruk. 2 / 2019

11


HIT&DIT

Friluftsliv

Omväxlande friluftsliv

UTGÅ FRÅN NORA Text: Pelle Svensson, Ordalag Foto: Frida Edlund

Med trästaden Nora som fast punkt för din vistelse har du en uppsjö av upplevelser och aktiviteter att ösa ur. Ett mer charmigt och gemytligt basläger får du leta efter. Naturen runt knuten, kul­ turen likaså. Vandringsleder, cykling på mountainbike­ leder och runt sjöar, fantastiska naturreservat. Efter dagens u ­ pptäcktsfärder kan du koppla av i den levande lilla trä­staden som är något utöver det vanliga. Här är tips på f­ riluftsaktiviteter med utgångspunkt från Nora. 12

2 / 2019


Kultur

HIT&DIT

VANDRA HISTORISKA STIGAR

MASSOR AV MTB

För vandraren är trakterna runt Nora ett riktigt paradis med flera fina leder och naturreservat. Bergslagsleden är 280 km och indelad i hela 17 etapper. Tre av etapperna, nr 4, 5 och 6, passerar strax utanför Nora. Bergslagsleden har även några fina rundslingor, perfekta för en dagstur. Uskavirundan 12 km, Digerberget runt 9 km och Amboberget 14 km ligger alla i närheten av Nora. Stadsskogen, stadsnära vandrig genom naturreservatet Stadsskogen. Väl markerade slingor finns på 3, 5 och 10 km. Vissa delar går genom mer än 100 år gammal barrskog, yngre och avverkad skog i kuperad mark. Järleåns naturreservat ligger i en flera hundra tusen år gammal dalgång. Här finns en av länets mäktigaste forssträckor, Långforsen, och en blomsterprakt som är vackrast på försommaren. Längs ån finns en vandringstig på 2,5-5 km och flera platser att fika på. I naturreservatet Skärmarbodabergen finns mängder av grottor och en dramatiskt kuperad natur att utforska. Skogen är gammal och rymmer många sällsynta växter och djur. Här finns flera sprickdalar och förkastningsbranter som bildades av inlandsisen. I reservatet finns vandringsslingor på mellan 0,5 och 5,6 km.

Gillar du mountainbike är det nära till lederna och startplatserna i Pershyttan. Härifrån tar du dig ut på någon av de tolv olika rundslingorna som tillsammans mäter runt 220 km. Lederna går till största delen på historiskt spännande stigar och är graderade efter svårighetsgrad där grönt är lättast och svart mest utmanande. Ledernas längd varierar mellan 2,8 och 38 km. Kartor över lederna i Pershyttan och Hjulsjö finns att köpa på Nora Turistbyrå.

RUNDSLINGOR FÖR CYKEL Föredrar du landsvägens grus och asfalt framför skog så har vi tre tips på rundslingor för cykel som alla utgår från Nora. Ingen är skyltad men är alla lätta att hitta runt på: Norasjön runt, 22 km. På denna cykeltur omges du av omväxlande skog, sjö och öppna landskap. Du cyklar förbi gårdar med hästar och kor, golfbana och rosenträdgård. Oftast har du både staden och sjön i blickfånget. Leden utgår från centrala Nora. Två Sjöar runt, 50 km. Denna cykeltur tar dig runt sjöarna Fåsjön och Usken som både ligger strax norr om Nora. Du cyklar genom gammal kulturrik bergslagsbygd och naturen är storslagen. Under sommaren finns ett par fina ställen att både bada och fika på. Missa inte ett stopp vid Siggebohyttans bergsmansgård. Har du mer ork i benen så kan du också välja att göra Tre sjöar runt. Då kompletterar du bara med Norasjön och turen blir ca 65 km. Gruvrundan, 27 km. Den här turen är en upptäcktsfärd till några av de tongivande gruvorna runt Nora. Det som lade grunden till Bergslagens framgång var bergsbruket. Den första gruvan turen når är i Striberg och den andra är Klacka-Lerbergs gruvpark. Här finns lämningar av såväl gruvhål som malmtorg.

2 / 2019

13


HIT&DIT

Friluftsliv

Med kanot genom

BERGSLAGENS VILDMARK

Några få kanotlängders avstånd; längre är det inte till Svartälven, pulsådern i Sico och Els Dobs verksamhet. Intill den 125 km långa skogsälven har de skapat Hällefors Kanotcenter och vandrarhem. Text: Pelle Svensson, Ordalag

PADDLA I BERGSLAGEN I Bergslagen finns fem kanotleder som går genom åar och sjöar, alla med olika karaktär. Välj din startplats och ge dig ut på en dagsutflykt eller flerdagarstur. Vill du istället utforska naturreservatet Malingsbo-Kloten är Nordic Discovery platsen för dig. I Uskavi hyr du kanot för en tur i sjön Usken. Här kan du hyra kanot: › halleforsvandrarhem.com › nordicdiscovery.se › outdoor-sweden.com › uskavi.se

14

2 / 2019  2 / 2019

Vi har rest mycket ­själva och gillar både ­naturupplevelser och alla möten ­ med folk från andra länder.


Friluftsliv

S

VARTÄLVEN GÖR SKÄL för namnet med sitt mörka vatten och barrskogsklädda stränder. Den rinner genom genuin bergslagsnatur med malmförande berg och milsvida skogar. Känslan av vildmark bryts endast av några enstaka torp och byar. – Vi startade med några få rum och ett par kanoter. Nu har vi 16 rum och 70 kanoter och kajaker, och om det behövs fixar vi fram nästan hur många kanoter som helst, berättar Sico Dobs. BESÖKARE FRÅN HELA VÄRLDEN

Den totala paddellängden är nästan 12 mil, och man förstår områdets storlek när Sico berättar att ett paddlande par nyligen bara träffade på två andra kanoter under tio dagar. – Vi har besökare från hela världen. Våra kunder är människor som vill vara aktiva på sin ledighet. De ­gillar natur och friluftsliv, tystnad, stillhet och äventyr, lite beroende varifrån de kommer. Speciellt fransmän tycker att Sverige är ett vikingaland, därför har vi även yxkastning med i våra paket. Familjen Dob hade lång erfarenhet av friluftsliv när de började 2006, så det låg nära till hands att starta ett företag i den branschen. Rätt satsat skulle det visa sig.

HIT&DIT

– Friluftsliv är en internationell marknad. Många reser över hela världen för att uppleva natur, äventyr och vildmark. Vi har rest mycket själva och gillar både naturupplevelser och alla möten med folk från andra länder, förklarar Sico. BÄSTA VECKAN PÅ ÅRET

Många av gästerna är återkommande, och närmare 40 procent av de nya blir rekommenderade av släkt och kompisar. Med Hällefors kanotcenter som utgångspunkt kan de cykla, vandra och köra MTB. Men det är paddling i kanot och kajak som lockar mest. – Svartälven är ett fantastiskt paddlingsområde. Det är familjevänligt och passar både för längre, utmanande turer på flera dagar och enkla dagsturer på några timmar. Det finns ­lägerplatser, öar, stränder, fin skog och bra fiskevatten. Vi har fem utvalda turer och kan tipsa om massor av bra och fina ställen längs vägen. Större delen av paddlarna skjutsas norrut längs älven och tar sig sedan tillbaka till kanotcentret i den takt de har valt att vara ute. ­Samtliga, ung som äldre, rutinerad som nybörjare, kommer tillbaka präglade av allt de har upplevt längs färden. Eller som en gäst från Schweiz nyligen sa: ”Det var min bästa vecka på året”.

FOTO : BERGSLAGEN/TURSAM 22 / 2019 / 2019

15


HIT&DIT

Frilufsliv

VÄRLDSTURISM i liten svensk by Foto: Sara Wennerqvist

Det blev succé med en gång när Sara Wennerqvist bytte hav mot skog och startade företag i skogen utanför ­Sandviken. Nu kommer besökare från hela världen hit för att få se björnar i det vilda.

E

Sara Wennerqvist

FTER 18 ÅR SOM GUIDE på späckhuggarsafari på Norra ishavet, naturguide på Svalbard och valinventerare åt norska staten bytte Sara Wennerqvist havet mot skogen. År 2010 ­flyttade hon till Kungsberg, en by i Sandvikens kommun i nordvästra Gästrikland. Redan som tonåring Sara bestämde sig för att aldrig ha ett tråkigt jobb. – Det har blivit många fattiga år som jag brukar kalla ”nudelår”, eftersom det var det billigaste man kunde köpa i matväg, säger Sara. FÅGLAR OCH BJÖRNAR

Här i Kungsberg har hon skapat ett nytt äventyr i ­arbetslivet genom att starta företaget Wild Nordic. – Jag är uppväxt här, gick skola i Åmot och Järbo, och insåg efter många år i Norge att Sandvikens natur är fantastisk med Dalälven i söder och stora skogar i norr. Det var en av Saras kompisar som visade henne en koja här i skogen som stått tom i 50 år. Tillsammans gjorde de om kojan till ett enkelt gömsle och började mata och fotografera småfåglar och hackspettar. Två år senare kom den första björnen. Efter ytterligare några år med privatspaning tog Sara över kojan, renoverade och byggde ut den. I maj 2016 startade hon björnskådning som turismprodukt. – Jag hoppades på 25 personer. Det kom 150 gäster den säsongen och jag jobbade nästan dygnet runt. 2018 hade jag närmare 300 björngäster från hela världen. Och även arbetshjälp, berättar Sara. 16

2 / 2019


Friluftsliv

HIT&DIT

Nästan alla som besöker Wild Nordics gömsle utanför Sandviken får se björnar i det vilda.

Det är så skoj att det gynnar bygden, vilket jag försöker göra på de sätt jag kan genom att handla lokalt, ha anställda från orten samt samarbeta med lokala företag. HOBBYN BLEV FÖRETAG

Wild Nordics gäster tillbringar 15 timmar i kojan och förra året fick 95 procent av dem se björn. – Jag lägger ner ett stort jobb på att försöka ha många olika djur och fåglar vid kojan. Det är en hel vetenskap. Björnar är naturligtvis huvudmålet, men det är också fantastiskt att uppleva grävlingar, rävar och fåglar på nära håll, berättar Sara. Under vintern är det viltskådning som gäller från samma gömsle. Då är det fokus på kungsörnar och andra fåglar. Därefter tar orrspelssäsongen vid och i år funderar Sara på att jobba fram nya produkter med ugglor, ormvråkar och lavskrikor. Hobbyn har blivit företag och Sara håller sitt löfte att aldrig ha ett tråkigt jobb.

– Naturligtvis är inte alla arbetsuppgifter roliga. Det blir mycket tid framför datorn och det är massvis med förberedelser, städtimmar samt bära och släpa saker till och från kojan. Men i det stora hela är jag väldigt glad och stolt att verksamheten fungerar. DRÖMTILLVARO VARA BJÖRN

Till Saras koja kommer nu gäster från hela världen. Närmare hälften av besökarna är från andra länder än Sverige. – Några kom från Argentina bara för att få se björn. Jag har även haft gäster från Australien, Mexiko, Nya Zeeland, USA, Holland, Belgien, Island, Danmark och Norge, berättar Sara. – Många gäster stannar i vårt område i flera dagar. Det är så skoj att det gynnar bygden, vilket jag försöker göra på de sätt jag kan genom att handla lokalt, ha anställda från orten samt samarbeta med lokala företag. På frågan varför det är just björnar som är så spännande svarar Sara: – Alla kvinnor borde vilja vara en björn! En björnhona ska vara så hårig och fet som möjligt. Hon ska äta så mycket hon kan, helst sött. Hon sover hela vintern och föder pyttesmå ungar utan att det känns. Det måste vara ett fantastiskt liv! 2 / 2019

17


Sommar i Bergslagen Avkoppling, spalyx & matupplevelser

Färna är en plats att njuta av, oavsett om du är här på romantisk weekend, dagspa eller konferens. Vi har ett prisbelönt kök, ett mysigt spa och vackra omgivningar i herrgårdsmiljö.

Sommarlyx från 1790:-|person

Inklusive vårt härliga afternoon tea, en trerätters middag, spaentré, en natts logi & frukostbuffé.

Färna Herrgårdsbod

Kläder från Skandinaviska designers, smycken, inrednings- & presentartiklar mm

14/5- 22/9 har vi öppet: tis-lördag 11-17 & söndag 11-16 Färna Herrgård & Spa Skinnskatteberg, Tel. 0222-281 90 bokning@farnaherrgard.se www.farnaherrgard.se


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED ACTIC

TRÄNA MED DIN KOMPIS

Svårt att komma iväg till gymmet? Stäm träff med en kompis! Då måste du dyka upp på er bokade tid, för visst tar det emot att avboka när du vet att någon väntar på dig!? Att träna tillsammans med andra är dessutom supereffektivt för dina resultat. Här är ytterligare fem anledningar till varför du ska skaffa en träningskompis:

1

TVÅ FLUGOR I EN SMÄLL

Hinner du aldrig träffa dina vänner? Slå två flugor i en smäll och kombinera ett effektivt träningspass med en trevlig och social stund. Den positiva energin tillsammans med må-bra-endorfinerna från träningen gör dina pass till en riktig humörhöjare. Då är chansen betydligt större att nästa träningspass också blir av.

2

TILLSAMMANS MOT MÅLET Att kämpa tillsammans mot ett gemensamt mål är både roligt och inspirerande. När du är i en svacka finns din kompis där för att stötta, och vice versa. Men ni behöver såklart inte ha samma mål, ni kan peppa varandra på vägen ändå. Du kanske är en mästare på att ta täten under svettiga löpintervaller medan din kompis får dig att ge allt under tunga styrkeövningar. Ta vara på varandras styrkor…

3

LEVANDE TRÄNINGSREDSKAP

… och varandras kroppar! Parövningar är ett effektivt sätt att trolla fram en kombination av mjölksyra och skratt. Gör benböj med din kompis på ryggen, kör skottkärra med varandra eller plocka fram handskar för en högintensiv boxningsrond. Låt fantasin flöda!

4

DU TRÄNAR HÅRDARE

Att mäta sig med sin träningskompis ger resultat, det visar bland annat en studie i tidskriften Psychology of Sport and Exercise. Forskare lät två grupper stå i plankan så länge de orkade. Det första gänget fick sedan veta hur länge de andra hade stått, medan den andra gruppen inte fick någon information att jämföra sig med. Nästa omgång orkade den första gruppen stå fem procent längre i plankpositionen – medan den andra stod 18 procent kortare. Slutsats: Du tar ut dig mer om du tränar tillsammans med andra än när du är ensam under passet utan någon att mäta dig med.

5

NI KAN PEPPA VARANDRA

När träningen känns extra jobbig är det till stor hjälp att ha en kompis vid sin sida, som kan påminna dig om hur bra du kämpar och hur långt du har kommit. En peppande röst kan göra under för träningsmotivationen. Dessutom har du någon att fira framgångarna med!

22 / 2019 / 2019

19


HIT&DIT

Mat

Överraska smaklökarna med en

EXOTISK AFTON

Trerätters på en timme!? Är det ens möjligt? Japp, från rykande färska ­Fredagsgourmet bjuder Hit&Dit på en både god och snabblagad exotisk afton. Foto: Wolfgang Kleinschmidt och Per Ranung ATT BJUDA PÅ MIDDAG EN FREDAGSKVÄLL kan vara lite av en utmaning. Inte bara är det ont om tid, efter arbetsveckan kan också inspirationen tryta. Det är därför inte så underligt att ”Fredagsgourmet” i över 30 år varit ett älskat inslag i tidningen Allt om Mat. Under årens lopp har flera böcker med de bästa menyerna släppts, och nu kommer äntligen en till. Den här gången är det 52 ­härliga trerättersmenyer som alla tillagas på en timme.

KOKOS, PAPAYA, LIME OCH GRANATÄPPLE. För 50 år sedan var dessa ingredienser väldigt ovanliga i Sverige, men nu för tiden ser vi dem som självklarheter. Utbudet ökar i våra butiker, och även nu dyker nya produkter hela tiden upp och hamnar i nya goda recept. Udonnudlarna och misopastan i varmrätten i denna meny ­ är bara två exempel. DEN EXOTISKA AFTONEN INLEDS med vegetariska sallads­ tacos med fruktig smak och sting från chili och

Förrätt SALLADSTACOS 4 portioner 8 blad gemsallad 2 avokador 1/2 liten papaya 1 msk pressad lime 1 krm sesamolja 1 tsk riven ingefära

15 min

1/2 röd chili, t ex spansk peppar 1 liten rödlök 2 msk granatäppelkärnor 1/2 tsk svarta sesamfrön

Gör så här: 1. L  ägg upp salladsbladen på ett fat. Skala, kärna ur och skär avokado och papaya i tärningar och lägg i en skål. Pressa över limesaften och droppa i sesamoljan. Tillsätt ingefäran. Kärna ur och finhacka chilin och blanda i. Skala och skiva löken. 2. Fördela blandningen i salladsbladen och toppa med lök, granatäppelkärnor och sesamfrön.

20

2 / 2019  2 / 2019

i­ ngefära. Varmrätten består av färsk tonfisk i en krämig kokosbuljong. Tataki betyder att fisken steks snabbt runt om så att den får färg men fortfarande är rå. Se till att hitta färska limeblad, de smakar så mycket bättre än torkade. Desserten är den enklast möjliga: god glass serverad med mango och kokos. Den pakistanska mangon är extra söt och oftast perfekt mogen. Samtliga recept är beräknade för fyra personer.

Fredagsgourmet (Stevali)


Mat Mat

••

HIT&DIT HIT&DIT

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

Varmrätt TONFISKTATAKI MED NUDLAR I KOKOS- OCH MISOBULJONG 4 portioner 600 g tonfiskfilé, MSCmärkt 4 msk sesamfrön, svarta eller vita 2 tsk chiliflakes 1 msk sesamolja 1 msk flingsalt 1 msk rapsolja 1 liter vatten 1 burk kokosmjölk (400 ml) 4 msk ljus misopasta

35 min

4 msk + 1 msk japansk soja 6 färska limeblad 250 g äggnudlar, gärna udonnudlar 1/2 gurka 150 g sockerärter 70 g blandad sallad 2 msk pressad lime 1 msk olivolja 1 kruka thaibasilika 1 kruka koriander

Gör så här: 1. Skär fisken i fyra bitar, först på längden och sedan mitt itu till fyra smala bitar. 2. Blanda sesamfrön och chiliflakes. Gnid in tonfiskbitarna med sesamolja och rulla sedan i sesamblandningen. Krydda med flingsalt. 3. Bryn fiskbitarna i rapsolja i en het stekpanna, 20–30 sekunder på varje sida. Lägg upp på ett fat. 4. V  ispa ihop vatten, kokosmjölk, misopasta, 4 msk soja och limeblad i en kastrull. Sjud ca 5 minuter. 5. L  ägg nudlarna i buljongen och koka tills de blir mjuka, ca 5 minuter. 6. S  kiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Finstrimla sockerärterna. Blanda gurka och sockerärter med sallad, limesaft, 1 msk soja och olivolja. 7. S  kär tonfisken i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela nudlarna med lite kokosbuljong i djupa tallrikar. Toppa med basilika, koriander, sallad och tonfisk.

Efterrätt KOKOSGLASS MED MANGO

10 min

4 portioner 1 stor mango, gärna ­pakistansk 1/2 liter kokosglass med chokladrippel 1 dl rostade kokoschips Gör så här: 1. Skala, kärna ur och tärna mangon. 2. Skopa upp glassen i skålar eller glas och servera med mango och kokosflagor.

22 / 2019 / 2019

21


HIT&DIT

Rasmus tågresor från Ludvika börjar alltid på Tåg i Bergslagen.

RASMUS JOBBRESA I EUROPA GÅR SOM PÅ RÄLS Civilingenjör Rasmus Larsson i Ludvika flög världen över i affärer. Men dottern Jasmine förändrade allt. När jobbet krävde att han skulle resa till Schweiz valde han tåget genom Europa. Text: Katarina Myrberg Foto: Henrik Hansson

S

EDAN DOTTERN JASMINE föddes försöker Rasmus Larsson minimera sina ekologiska fotavtryck. – För min dotters och allas framtid måste vi leva mer hållbart och resa mindre. Min tågresa blev en positiv upplevelse, jag kan absolut tänka mig att göra det igen. Rasmus Larsson guidar mellan järnvägsstationen i Ludvika och industriområdet där ABB:s röda logotyp syns på långt håll. Här ligger världens största fabrik för högspänningsbrytare som exporteras till hela världen. Som säljare och tekniskt säljstöd flög Rasmus ofta till kunder i Asien, Syd- och Nordamerika och Afrika i flera år. – Jag reste väldigt mycket i början av min karriär. Redan då insåg jag klimatproblematiken, men när vi fick Jasmine för 2,5 år sedan blev det annorlunda. Jag kände att jag som verkligen varit en klimatbov och stått för stora klimatpåverkande utsläpp genom mitt affärsresande måste göra något.

22

2 / 2019

FAMILJEN BYTTE LIVSSTIL

Ingenjören som slutade flyga. Rasmus Larsson valde tåget för jobbresan från Lud­ vika till Schweiz – för klimatets och dottern Jasmines skull.

Rasmus fattade ett genomgripande och personligt beslut. Hans och familjens klimatutsläpp måste ner radikalt. – Det samhälle vi har i dag kommer inte att finnas för min dotter och hennes generation om vi inte kan stoppa klimatförändringarna. Det är den bistra sanningen. Familjens omställning är genomgripande: Nästan uteslutande vegetarisk mat, elbil och solpaneler på taket (en timmes solljus räcker för att ladda elbilen för fyra mils körning). Vid längre privatresor väljer de all-

Jag kunde jobba ostörd, hade laddat ner ­arbetsmaterial och fick massor gjort.


HIT&DIT

Lite uppståndelse blev det ju på jobbet, folk undrade och var nyfikna. SÅ RESTE RASMUS GENOM EUROPA UTRESA: FRÅN DALARNA TILL SCHWEIZ 1. Ludvika – Köpenhamn via Göteborg* Tid: 8,5 tim. Tåg: Tåg i Bergs­ lagen/SJ Väntetid: 1,5 tim vid byte i Göteborg

tid tåg om det går. När Rasmus kom tillbaka efter föräldraledighet väntade ett nytt jobb på ABB som lokal produktchef för högspänningsbrytare. Det gör att han normalt sett slipper flyga i jobbet. – Jag träffar mina internationella kontakter när de besöker fabriken i Ludvika. Skypemöten fungerar också alldeles ut märkt även för längre och mer komplexa diskussioner. TOG TÅGET TILL ZÜRICH

När Rasmus började en internutbildning i höstas där en av kurserna är förlagd till Zürich i Schweiz under en vecka bestämde han sig för att ta tåget dit – Lite uppståndelse blev det ju på jobbet, folk undrade och var nyfikna. Det är ju inte vedertaget på ABB att ta tåget på affärsresor ut i Europa. Själva resrutten hitta han enkelt en Googlesökning bort. Utifrån den bokades biljetterna på nätet via respektive tågbolags webbplats, SJ, Deutsche Bahn och österrikiska ÖBB. – Det är krångligare att boka tåg än flyg ut i Europa. Jag hoppas verkligen att det kan bli enklare i framtiden. Då skulle fler välja tåg vid utlandsresan. En lördagsmorgon i oktober steg Rasmus på regionaltåget i Ludvika. 37 timmar senare via Köpenhamn och Hamburg var han framme i Zürich. Men då hade han passat på att sova över hos släkten i Köpenhamn. Utan detta stopp hade restiden blivit 27 timmar. På hemvägen fem dagar senare klev han på nattåget till Hamburg, därefter dagtåg genom Danmark mot Dalarna. – Nattåget genom Tyskland var väldigt smidigt. Jag sov gott och delade sovkupé med en barnfamilj som skulle till Amsterdam över helgen. Och det var inga förseningar under hela resan.

Frivillig övernattning Köpenhamn Tid: 13 tim 2. Köpenhamn –  Hamburg Tid: 4,5 tim Tåg: Deutsche Bahn Väntetid: 2 tim i Hamburg 3. Dagtåg ­Hamburg – Zürich Tid: 7,5 tim Tåg: Deutsche Bahn. BRA JOBBA PÅ TÅGET

Tiden ombord på dagtågen på ned- och hemresan använde han till att jobba. – Jag kunde jobba ostörd, hade laddat ner arbetsmaterial och fick massor gjort. När jag behövde sträcka på benen tog jag en sväng till bistrovagnen. På SJ:s tåg fungerade dessutom wifi utmärkt, på de tyska tågen var det tyvärr sämre. Men att välja en dygnslång tågresa när direktflyg Stockholm–Zürich tar 2,5 timmar – är det rimligt? – Är det rimligt att välja ett färdsätt som ger så stor ­klimatpåverkan? Och med flyg hade det ändå tagit hela dagen för mig inklusive resan från Dalarna till Arlanda, väntetider på flygplatsen och svårt att jobba inklämd i planet. Åtminstone till Centraleuropa tycker jag man kan överväga tåg i stället för flyg, säger Rasmus. Han nämner hur han vid bokningen på Deutsche Bahn fick besked om hur stor koldioxidbesparingen på sträckan var jämfört med flyg. – Jättebra att kunna se vad klimatpåverkan av din resa är när du bokar den. Nästa steg att direkt kunna klimatkompensera vore en bra hjälp, kanske ett tips för SJ också! Det är viktigt att få hjälp att göra medvetna hållbara val, det ska vara lätt att göra rätt.

Rasmus restid: ca 37 tim med ­övernattning HEMRESA: FRÅN SCHWEIZ TILL DALARNA 1. Nattåg Zürich –  Hamburg Tid: 11,5 tim Tåg: ÖBB Väntetid: 1,5 tim i Hamburg 2. Hamburg –  Köpenhamn Tid: 5 tim Tåg: Deutsche Bahn Väntetid: 2 tim i Köpenhamn 3. Köpenhamn –  Mjölby – Ludvika Tid: 7 tim Tåg: Tåg i Bergslagen Rasmus restid: ca 27 tim *Banarbeten vid ned­ resan gav längre resväg via Göteborg. Normalt är snabbaste vägen via Mjölby och vidare med SJ snabbtåg till Köpenhamn.

2 / 2019

23


HIT&DIT

HÄRLIG GEMENSKAP på Malungs folkhögskola

Det ser inte så märkvärdigt ut. En samling hus – stora och små, röda och gula – längs en liten väg. Men här har någon slagit upp ett tält, och glada toner hörs från ett öppet fönster. Tonerna ackompanjeras av taktfasta hammarslag från en liten timmerstuga med bolmande skorsten.

S

TUDERAR MAN ALLMÄN KURS på Malungs folkhögskola omges man av fler friluftsmänniskor, folkmusiker, längdskidåkare och smeder än läroböcker. Och det är en stor poäng, om man får tro Sebino Zalbo. Han studerar sitt andra och sista år på allmän kurs. – Gemenskapen är så härlig. Jag blir glad av att vara här bland alla jättefina människor. Det händer saker och det är fullt av liv. BO OCH STUDERA

Sebino flyttade till Malung från Stockholm för att komplettera sina gymnasiebetyg. När han är klar bär det vidare mot en kockskola i Schweiz. Men varför valde då Sebino Malungs folkhögskola i stället för Komvux på hemmaplan? – Jag lockades av att kunna bo på skolan samtidigt som jag studerade. Det är ganska praktiskt för mig som är morgontrött att ha så nära från sängen till skolan!

till exempel börja träna tillsammans med andra i gymmet och i gympasalen. Och medan Sebino fått draghjälp med träningen, har hans kompisar i gengäld fått inspiration av den blivande kockens härjningar med grytor och stekpannor i köket.

Dalaidyll. “Munken” är ett av internaten på skolan.

TEORI OCH PRAKTIK

Undervisningen är också lite annorlunda på Malungs folkhögskola. Här vävs teoretiska ämnen samman med hjälp av olika teman. Lärare och studerande upptäcker tillsammans nya områden och lär av varandra. Det är ett öppet och flexibelt lärande som lätt kan individanpassas. Något annat som Sebino uppskattar är att han får möjlighet att blanda teori med praktik. Två dagar i mitten av veckan byts nämligen de traditionella ämnena mot hantverk, musik eller träning. – Det passar mig bra att få en paus mitt i veckan från det teoretiska. Jag får vila hjärnan och tänka på annat. LÄRA AV VARANDRA

När Sebino efter två år lämnar Malungs folkhögskola är det inte bara med en gymnasiebehörighet på fickan. Med sig har han också två års intensiv gemenskap: – Här är så mycket liv! Folk kommer hit med sina olika intressen som sedan andra kan ta del av. Man har tillgång till varandra – och till skolans grejer. Jag har 24

2 / 2019

Efter två år i Malung ­siktar ­Sebino Zalbo på att bli kock.

Här är så mycket liv! Folk kommer hit med sina olika intressen som ­sedan andra kan ta del av.


HIT&DIT

POPULÄR MUSIKUTBILDNING

på Brunnsvik folkhögskola

Tradition och innovation går hand i hand på anrika Brunnsvik folkhögskola. Här får elever chans att förkovra sig i en inbjudande och inspirerande studiemiljö.

B

RUNNSVIK FOLKHÖGSKOLA grundades 1906 och är Sveriges äldsta rörelsedrivna folkhögskola. Traditionen att demokratiskt och passionerat förmedla kunskap till alla oavsett bakgrund har genomsyrat och format verksamheten i över ett sekel och traditionen fortsätter. I den lilla byn Brunnsvik vid sjön Väsman utanför Ludvika kan man läsa kurser i de gamla byggnader där bland andra Dan Andersson, Marit Paulsen och Harry Blomberg en gång studerat. Historiken sitter i väggarna och är påtaglig i den andlöst vackra omgivningen. – I den här historiska miljön, Brunnsviks vagga, kan du finna ro och dig själv samtidigt som du studerar och satsar på dig själv och din framtid. Att finnas på klassisk

I den här historiska miljön, Brunnsviks vagga, kan du finna ro och dig själv samtidigt som du studerar och satsar på dig själv och din framtid.

Brunnsvikmark i kombination med övriga orternas centrala stadsmiljö är något som är idealiskt för dagens Brunnsvik, säger Peter Holmstedt, studierektor på Brunnsvik Creative Music. KUNSKAP GER MAKT OCH FRIHET

Idag är Brunnsvik en av Sveriges största folkhögskolor och finns i Ludvika, Borlänge och Gävle. Med historien som grund bygger man ständigt för framtiden genom att erbjuda moderna, progressiva utbildningar som ger valfrihet och massor av möjligheter att påverka livet i den riktning man själv väljer. – Kunskap ger makt, men också frihet. Med ett förpliktigande arv som kunskapsförmedlare förnyar vi oss efter samtidens och framtidens behov av folkbildning, säger Peter Holmstedt. Mitt i den fantastiska musikstaden Borlänge finns Brunnsvik Creative Music, en av Sveriges största musikutbildningar i folkhögskolemiljö. – Med de olika inriktningarna band/artist, musiker, musik grund, musikpedagog och vår populära projektledarutbildning inom musik kan vi erbjuda deltagarna stor valfrihet att plocka ihop sin egen utbildning och ge en rad olika vägar till en eller flera karriärer i musik, och ett liv som känns meningsfullt för just dig, säger Peter Holmstedt.

BRUNNSVIK FOLKHÖGSKOLA Brunnsvik folkhögskola erbjuder ett stort kursutbud. I Ludvika, Borlänge och Gävle finns allmän kurs med en rad olika inriktningar, humanistisk socialpedagog (även som distans) och studie­ motiverande kurser, samt lärar-och elev­ assistent (distans). I Borlänge finns även musikutbildningar.

2 / 2019

25


HIT&DIT

Konstruktör: Stina Elg ©Elgkraft ©Elgkraft 18 18

SSA KRY INN! &V

TELEKONTELEKONTROLLEN KÖKSRED- TROLLEN KÖKSREDSKAP SKAP KAN SLÅS SLÅS KAN 11

SUSAR SUSAR KAN KAN EN EN KUNG KUNGVARA VARA

AVDELAVDELNINGEN DET GRÖNA GRÖNA NINGEN DET GULDET GULDET GIRON GIRON

22

ÅTER ÅTER SLÅR SLÅR ROT ROT VID VID KANAL KANAL

MINGUS MINGUS

INTRESSEINTRESSERADE RADE SEGERSEGERTECKEN TECKEN

II KALMARKALMARSUND SUND

BÄR BÄR KRANS? KRANS? PÅ PÅ DOMÄN DOMÄN II SFAX SFAX VILLE VILLE ÅTERÅTERUPPLIVA UPPLIVA NOGA NOGA MED MED Foto: Foto: Stina Stina Elg Elg UTTRYCK UTTRYCK HÖGSPÄNHÖGSPÄNNINGSORT NINGSORT STJÄRTESTJÄRTERUM RUM GRÄNSGRÄNSFLÖDE FLÖDE

SKREV SKREV TENGROT TENGROT EN EN GALLAGGALLAGHER HER

PLUTO PLUTO

STILLAR STILLAR BLOD BLOD ETT ETT NYÅRSNYÅRSLÖFTE LÖFTE FÖR FÖR MÅNGA MÅNGA KAN KAN GE GE EN EN GRUND GRUND TILL TILL HUSGRUNHUSGRUNDEN DEN LÄSES LÄSES II ÖREBRO ÖREBRO

POÄNG POÄNG

44

LÅG LÅG BLAND BLAND DAMER DAMER

ÅKER ÅKER

ÄDELGAS ÄDELGAS

55

BJÖDS BJÖDS BRÖLLOPSBRÖLLOPSKONFEKT KONFEKT

RULLAR RULLAR II FRANSKAN FRANSKAN MOPSAR MOPSAR UPP UPP SIG SIG

INGRID INGRID HOS HOS VÄNNERNA VÄNNERNA DRABBAR DRABBAR MINNET MINNET

ENSAMMA ENSAMMA MAMMANS MAMMANS MAMMA MAMMA

33

KAN KAN SPÖKET? SPÖKET? DANSAS DANSAS II DUNDEE DUNDEE

VANÄRA VANÄRA

FÖR FÖR ÖNSKAN ÖNSKAN OM OM REPRIS REPRIS

TILL TILL POTATIS POTATIS

66

HALSSTARHALSSTARRIGA RIGA

BART BART VISAR VISAR TÅRNA TÅRNA

DET DET LILLA LILLA SOM SOM SÅS SÅS

LYXÅK LYXÅK 77

KOMMUN KOMMUN II ÖSTERGÖTÖSTERGÖTLAND LAND

FICK FICK SLOPA SLOPA BÖR BÖR ÄVEN ÄVEN LOGGAN LOGGAN STORMAKSTORMAKTER TER KUNNA KUNNA SÅ SÅ

ROAR ROAR TARTARZAN ZAN OCH OCH JANE? JANE? IDROTTSIDROTTSKLUBB KLUBB

ÄR ÄR EJ EJ PÅ PÅ TOPP TOPP

NATRIUM NATRIUM

TRE TRE II SKALAN SKALAN

LITAUEN LITAUEN

ANGER ANGER PLAN PLAN

OMGES OMGES AV AV VATTEN VATTEN EFTERSOM EFTERSOM

HOPFÖHOPFÖSANDET SANDET

Foto: Foto: Stina Stina Elg Elg

11

22

33

44

55

88

ÄR ÄR INTE INTE SJÖSÄKER SJÖSÄKER

66

77

Lös Hit&Dits korsord och skicka l­ ösenordet till vinna@hitodit.se

88

Tre av de rätta inskickade lösningarna belönas med var sin trisslott och presenteras i nästa nummer av Hit&Dit. Senast den 5 juni b ­ ehöver vi ha ditt svar. Glöm inte att skriva din adress.

26

2 / 2019

Grattis!

Korsordets lösenord i förra numret av Hit&Dit var position. Tre av dem som listade ut detta belönas med varsin trisslott. Vi säger grattis till Christina Norén i Storvik, Bernt Olsson i Bollnäs och Inger Nyström i Lund.


HIT&DIT

SANDVIK DIGITALISERAR STÅLET Text: Åsa Backman Foto: Sandvik

­ andvik är en global industrikoncern med S 43 000 anställda i hela världen och huvud­ kontor i Stockholm. Men det var i Sandviken det började för mer än 150 år sedan.

B

ERÄTTELSEN OM SANDVIK tar sin början i stålet. Även om företaget även erbjuder lösningar för gruv- och anläggningsindustri, skärande metallbearbetning och industriell uppvärmning, är det fortfarande stålet som många förknippar företaget med. I Sandviken arbetar hundratals forskare varje dag med att utveckla nya avancerade rostfria stål och speciallegeringar för att öka kundernas konkurrenskraft och effektivisera industriella processer. DIGITALT FINGERAVTRYCK

Mattias Klockars är en av dem. Han ansvarar för det strategiska forskningslabbet på Sandvik Materials Technology. Just nu jobbar han bland annat tillsammans med SSAB med ett forsknings- och utvecklingsprojekt som syftar till att digitalisera stålet. – Vi försöker hitta en smart lösning som kan ge stålet en digital logg, ungefär som ett fingeravtryck som följer

med stålet ut i dess användningsområden. Det är inte så lätt att få till, bland annat med tanke på de höga temperaturerna våra produkter används i, berättar Mattias. Fingeravtrycket ska fungera som en kvalitetsmärkning och ge användbar information om materialet; vilka ingredienser som ingår, när det tillverkades och hur. Många företag har försökt hitta en lösning i många år, men nu gör SSAB och Sandvik gemensam sak och utlyser en tävling för att förhoppningsvis få in fler kloka idéer och lösningar. – Digitaliseringen ger oss en ytterligare dimension, med nya möjligheter. Vi kan samla massor av data och vill kunna tillgängliggöra den för kunderna för att ytterligare förbättra deras säkerhet och resurseffektivitet, berättar Mattias.

Mattias Klockars ansvarar för det strategiska forskningslabbet på Sandvik Materials Technology.

PENDLAR TILL FALUN

Mattias har jobbat med materialutveckling på Sandvik sedan 1998. Idag pendlar han till Sandviken från Falun varje dag. – Sandvik är ett globalt storföretag med sunda värderingar och ett unikt materialkunnande. Det är svårt att hitta en bättre arbetsgivare för en materialnörd som jag, skrattar Mattias Klockars.

22 / 2019 / 2019

27


#visitarvika

GULDKORNEN FINNS I VÄSTRA VÄRMLAND Nyfiken? Beställ Arvika Turistguide 2019 på visitarvika.se

Konferens, Lunch och Logi

Boka din guidade tur vid Besökscentret Elden & Skogen och i Brandområdet Fika, Lunch, Middag och Logi Bergslagsvägen 119 730 60 RAMNÄS bokning@ramnaskonferens.se www.ramnaskonferens.se www.eldenoskogen.se tel: 0220 380 90

ARVIKA TURISTBYRÅ • STORGATAN 22 ARVIKA • TEL 0570-817 90

www.visitarvika.se

Från

390 kr

UPPLEV

tur & retur Bara ett byte

Fagersta-Västanfors hembygdsgård

Ängelsberg

TA NÄSTA SELFIE I KÖPENHAMN

Tivoli, Strøget och Den lille Havfrue är närmare än du tror. Från 390 kr åker du tur och retur. Resan sker via Örebro med byte i Mjölby.

Boka på sj.se Fagersta Cable Park

Oljeön

Fagersta Turism, 0223-131 00, www.fagersta.se/turism 2 / 2019

DALARNA, GÄVLEBORG, VÄSTMANLAND OCH ÖREBRO LÄN I SAMVERKAN


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED DALAKRAFT FOTO: PER NYBERG

EN HOCKEYSKOLA FÖR ALLA

I Dalarna finns en stark och solid hockeykultur med många framgångssagor. Och med Ekholms hockeyskola ges varje sommar en ny generation hockeyspelare chans att utöva sporten de älskar.

H

OCKEY ÄR EN AV SVERIGES STÖRSTA sporter, men långt ifrån den mest tillgängliga ur ett ekonomiskt perspektiv. Utrustningen är ofta dyr, att åka på cuper likaså. Det är många som drömmer om att få gå en hockeyskola under sommaren, men ofta förblir det just en dröm, då det är en kostsam historia för föräldrar att låta barnen tillbringa en vecka på annan ort för att spela hockey. Av just den anledningen startades Ekholms Hockeyskola. Bakom initiativet står NHL-proffset Mattias Ekholm, Dalakraft och Mora IK. – Jag vill att alla hockeyälskande barn och ungdomar ska kunna välja en hockeyskola som inte gör skillnad på deras ekonomiska förutsättningar. Jag längtar till att få se de spelarna snöra på sig sina skridskor, säger NHL-proffset och initiativtagaren Mattias Ekholm. Sedan starten 2017 har över 400 killar och tjejer getts möjlighet att till en billig peng gå på en förstklassig hockeyskola i Mora i Dalarna. Hockeyälskande barn och ungdomar från hela landet

har strömmat till och tillsammans har de utvecklat sina hockeykunskaper både på och utanför isen, samt tagit del av Mattias Ekholms personliga tips och råd gällande träning och utrustning. – I Ekholms Hockeyskola sammanstrålar hockeyspelare från alla delar av samhället för att uppleva en förstklassig hockeyskola. Det är viktigt för oss att bidra till ett livskraftigt Dalarna och att göra en hockeyskola tillgänglig är ett bidrag till just det, säger Mats Bengtsson, vd på Dalakraft. Ekholms hockeyskola genomsyras av viktiga värden som ansvar, glädje och respekt, såväl inom utövandet av sporten som i omklädningsrummet. Hockeyskolan jobbar aktivt för att riva gamla strukturer och förlegade attityder på och utanför isen. Här råder nolltolerans mot all form av mobbning och trakasserier; alla ska känna glädje, trygghet och gemenskap när man utövar den sport man älskar!

Det är viktigt för oss att bidra till ett livskraftigt Dalarna och att göra en hockeyskola tillgänglig är ett bidrag till just det

2 / 2019

29


FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN!

Gillar du när det går snabbt och är enkelt? Du vet väl om att det enklaste och snabbaste sättet att köpa din resa är med SJs app. Ladda ner den redan idag och prova. Trevlig resa!

30

2 / 2019


FOTO: BJÖRN CLAESSON

FOTO: WIKIMEDIA

Mora - Borlänge TiB-favorit nr 1

Örebro – Mjölby, näst populäraste sträckan.

MISSA INTE SJ PRIO-KAFFET

Gävle - Falun, på plats tre.

– populäraste sträckan förra året

FOTO: DANIEL BERNSTÅL

MORA - BORLÄNGE

DETTA ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN SJ

Resandet inom Tåg i Bergslagen ökade med 7 procent förra året. Den populäraste sträckan med flest resenärer var mellan Mora och Borlänge. Finns din favoritresa med på 2018 års fem i topp-lista? Text: Katarina Myrberg TÅGRESANDET INOM TIB ÖKADE med 7 procent resenärerna ombord är turister som väljer tåget, både vinter- och sommartid. under 2018 jämfört med året innan. Även – Mjölby och Örebro däremot är viktiga 2019 har börjat bra. Under årets två första ­knutpunkter för resenärer som ska resa månader ökade resandet med 8 procent. längre söderut och västerut. – Det handlar både om att vi I Mjölby hoppar du på SJs utökar trafiken, samtidigt som FEM I TOPP ­snabbtåg mot Malmö och i fler väljer tåg framför andra Populäraste resorna Örebro reser du vidare med transportsätt, säger Martin Drainom Tåg i Bergslagen regionaltåget mot Göteborg. Det kenberg, affärschef på SJ. 2018. är en mycket prisvärd resekom Men vilka resor med Tåg i 1  Borlänge – Mora bination för TiB-­rese­närer, säger Bergslagens tåg är mest popu2  Örebro C – Mjölby Martin ­Drakenberg. lära? SJs statistik för 2018 visar På tredjeplats hamnar Gävle3  Falun – Gävle att den resan flest resenärer Falun som används av många köpt är den mellan Borlänge4  Falun – Borlänge arbetspendlare mellan de två Mora (inklusive resor åt andra 5  Örebro – Hallsberg viktiga regionstäderna med ett hållet, från Mora till Borlänge), stort utbud av arbetsplatser. Källa: SJ, listan bygger på före Örebro-Mjölby (åt båda resestatistik för antalet resor – SJ har dessutom ökat antal riktningarna). Men det är olika köpta mellan de två orterna, avgångar de senaste åren, vilket i båda riktningarna. Resan har typer av resenärer som dominepåbörjats och avslutats på de gör det enklare och smidigare rar på dessa tågsträckor. Moras nämnda orterna, inte reseatt ta tåget mellan städerna över position som en stark turistnärer som stigit på eller av vid station mellan de angivna dagen, och det upptäcker allt destination och som inkörsport orterna. fler, säger Martin Drakenberg. till Dalafjällen gör att många av

Missa inte chansen till en kopp gratis kaffe eller te ombord. Är du SJ Priomedlem på grå eller svart nivå bjuder vi på kaffe eller te i kiosken som finns ombord på de flesta av våra avgångar. Självklart är det gratis att bli medlem i SJ Prio. Läs mer på sj.se/sjprio

FÖRDELAR FÖR FÖRETAGARE Om du reser i tjänsten finns det flera skäl till att bli företagskund. Med ett SJ Biz-avtal blir det enklare att boka affärsresor och ditt företag får en rese- och miljörapport varje kvartal, som visar hur stora utsläpp ni har besparat miljön genom att resa med SJ. Dessutom får ni rabatt från första resan.

DETTA FÅR DU SOM SJ PRIO-MEDLEM Det kostnadsfria medlemskapet i SJ Prio ger dig poäng på dina resor, inköp i bistron och hos våra partners. Poäng som du kan använda till nya resor, mat i bistron eller kiosken och hotellövernattningar. Förutom poäng på dina resor får du erbjudanden och förmåner bara för medlemmar. Läs mer och anmäl dig på sj.se/sjprio.

NÄR, VAR OCH HUR. ALLT OM DIN BILJETT MÅNGA SÄTT TILL BILJETT

RES OBEGRÄNSAT

Vårt bästa tips: Köp din biljett på vår hemsida sj.se eller i SJs app. Där får du garanterat bästa pris. Biljetterna är som billigast när de släpps, vilket sker säsongsvis. Det är även möjligt att köpa biljett ombord, men till ett lite högre pris.

Är du en spontan resenär som reser gärna och ofta? Då kanske något av våra ­årskort eller månadskort passar. Välj årskort om du vill ta del av hela Sverige. Reser du ofta m ­ ellan två län är vårt månadskort ett riktigt bra val. Här ingår busstrafiken där du ­startar och där du avslutar din resa, inom Tåg i Bergslagen-området. Smart, eller hur? Länstrafikbolagens månadskort är det bästa alternativet om du reser inom ett län eller precis över gränsen.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Se här: • Våra biljettautomater • Våra ombud (Pressbyrån och 7Eleven) • SJ Service Center 0771–75 75 75 • SJ resebutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö.

2 / 2019

31


HÄR SAMLAR VI STORT OCH SMÅTT KRING SPÅR, F ­ ORDON, ­TRAFIK OCH RESOR

FOTO: URBAN LAVÉN

UPPSPÅRAT

BERGSLAGSPENDELN BEHÖVER BÄTTRE TÅGTRAFIK Text: Lena Bergman

Bra och bekväm pendling är viktig för tillväxten i en region. Därför kräver BIG, Bergslagens intressegrupp, högre standard och tätare trafik på Bergslagspendeln.

E

N VÄL FUNGERANDE JÄRNVÄG i Bergslagen är vik-

tigt – av många anledningar. För miljön och klimatet är spårbunden trafik som bekant att föredra framför andra transportslag. För jobben är det en förutsättning: Det krävs bra pendlingsmöjligheter för att attrahera kompetens till företagen i regionen, samtidigt som pendlingen ger alla som bor här tillgång till en större arbetsmarknad. Bergslagspendeln mellan Ludvika och Västerås är just ett sådant viktigt pendlingsstråk, och att tågtrafiken på den här sträckan fungerar bra är en viktig nyckel till regionens tillväxt. – Möjligheten till bra och bekväm inpendling är mycket viktig. Vår vision är att man ska kunna kliva på tåget i Västerås och sitta bra och bekvämt, med fungerande wifi och en kopp kaffe, och jobba hela vägen upp till Ludvika, säger Lars Lindblom, vd för 32

2 / 2019

­ amarkand2015, det regionala utvecklingsbolaget i S Ludvika och Smedjebacken. BIG FÖR BÄTTRE TÅGTRAFIK

Samarkand2015 är ansvarigt för samordning av arbetet i BIG, Bergslagspendelns intressegrupp. I BIG ingår samtliga kommuner längs Bergslagspendeln, företagen Epiroc, Fagersta Stainless, ABB och Ovako samt regionerna Västmanland och Dalarna. BIG har i flera år arbetat hårt för att få till stånd nödvändiga förbätt­ ringar på Bergslagspendeln. – Vårt mål är att få till så bra och funktionell tågtrafik som möjligt. Tillförlitligheten är viktig! Att man kan lita på att tågen går och kommer fram i tid är en grundfaktor för att resenärer ska välja tåget, och det är ett område där det finns utmaningar idag, säger Lars Lindblom.

Lars Lindblom, vd för Samarkand2015, arbe­ tar för bättre trafik på Bergslagspendeln.

Vi för diskussioner i positiv anda med både TiB och dess ägare. Jag tror att alla inblandade ser behovet av förbättringar. Det går inte att bara sitta och klaga.


Uppspårat

Hallå där ! HUGO OLJEMARK, VD TÅG I BERGSLAGEN:

Bergslagens intressegrupp vill att ni ska skriva under en avsiktsförklaring om tätare trafik och h ­ ögre standard på tågen. Vad krävs för att få till stånd tätare trafik? – För att vi ska kunna köra fler avgångar så måste först mötesplatsen mellan Ramnäs och Brattheden bli klar. Enligt Trafikverkets planer blir den färdig år 2023, men om regionen prioriterar upp projektet kanske det går att få den klar tidigare. Innan dess blir det inte någon förbättring i turtätheten.

Hur ser det ut med standarden på tågen, kommer den att höjas? – Jag hoppas det. År 2022 försvinner de x14-tåg som trafikerar Bergslagspendeln idag, och eftersom det är tre års leveranstid på nya tåg behöver TiB:s ägare bestämma i år hur de vill göra med nya tåg. Under våren ska våra ägare presentera en behovsanalys, men om inget beslut sedan fattas så blir resultatet precis tvärtemot vad vi önskar, det kommer att blir färre avgångar i framtiden för att vi inte har några fordon att köra.

GEMENSAMMA ANSTRÄNGNINGAR

Förra året skrev BIG tillsammans med Trafikverket och Region Västmanland under en avsiktsförklaring om samfinansiering av ett antal strukturåtgärder längs Bergslagspendeln. Dit hör bland annat det länge eftertraktade mötesspåret mellan Ramnäs och Brattheden, ställverksbyten och trimning av bomanläggningar. – BIG har en långsiktig strategi, men vi vill att det ska hända saker i närtid också. Allt kan inte ske 2070, utan det måste hända saker i nutid också. Här kan kommunerna påverka en del, som att det är snyggt och prydligt vid stationerna och lätt att ta sig dit, säger Lars Lindblom. Nu vill BIG skriva en avsiktsförklaring även med Tåg i Bergslagen, den här gången om trafikeringen av Bergslagspendeln. Och eftersom alla kommunalråd sitter med i BIG säger Lars Lindblom att det finns politisk förankring bakom gruppens krav på tätare trafik och bättre standard på tågen. – Vi för diskussioner i positiv anda med både TiB och dess ägare. Jag tror att alla inblandade ser behovet av förbättringar. Det går inte att bara sitta och klaga, i stället måste vi hjälpas åt att göra något åt trafiksituationen. Ytterst krävs ett politiskt beslut; ägargruppen måste bestämma sig för att satsa på tåg. Fotnot: Det är regionerna Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborg som är Tåg i Bergslagens ägare.

HIT&DIT

BANARBETEN PÅVERKAR TRAFIKEN JOBB PÅ SPÅRET. Med jämna mellanrum påverkar Trafikverkets banarbeten tågtrafiken i området. Så är fallet i Hallsberg under Kristi himmelsfärdshelg. Mellan torsdag den 30 maj och söndag den 2 juni genomför Trafikverket spåroch växelarbeten samt signal- och kontaktledningsarbeten på stationen i Hallsberg. Arbetena är förberedelser för byggandet av ett dubbelspår på Godsstråket genom Hallsberg, och de här dagarna är all reguljär tågtrafik i Hallsberg avstängd. Här är de arbeten som är inplanerade den närmaste tiden och som påverkar Tåg i Bergslagens trafik:

Ställdalen–Lindesberg Påverkad linje: Gävle–Falun–Borlänge–

Örebro–Hallsberg–Mjölby. Avstängt: 30 maj–2 juni och 8 juli–11 augusti. Tågen kommer ersättas med buss. Res­tiden kommer förlängas. Hallsberg–Motala Påverkad linje: Gävle–Falun–Borlänge– Örebro–Hallsberg–Mjölby. Avstängt: 30 maj–5 juni Tågen kommer ersättas med buss. Res­tiden kommer förlängas. Fagersta Påverkad linje: Alla linjer som passerar Fagersta. Avstängt: 31 maj–2 juni Tågen ersätts med buss. Restiden kommer förlängas. Läs mer på: sj.se/sv/trafikinfo

SURFEN GÅR SOM PÅ RÄLS ÄNTLIGEN! Efter sju sorger och åtta bedrövelser i form av överklagade upphandlingar är nu äntligen wifi installerat ombord på alla Tåg i Bergslagens fordon. Fritt fram för surf under resan med andra ord, till glädje för både arbetspendlare och ­serieslukare.

Tågluffa i Bergslagen med Sommarkortet SEMESTER PÅ RÄLS. Tåg i Bergslagens uppskattade Sommarkort kommer tillbaka i år igen. Till riktigt förmånligt pris ger kortet chans att under tre dagar resa med Tåg i Bergslagens tåg mellan regionens smultronställen, allt från idyllen Wad­ köping till Leksands actionladdade sommarland. Sommarkortet börjar säljas den 1 juni, och kortet kan användas under tre dagar mellan 24 juni och 18 augusti. Resperioden bestäms när du köper kortet. Kortet köper du på sj.se, i SJ-appen, via SJ-kundservice eller hos någon av Sommarkortets återförsäljare. Nytt för i år är att det finns två typer av kort: Kortet för barn, ungdom, student och pensionär kostar 200 kronor, och vuxenkortet (då du även får ta med två barn under 16 år) kostar 300 kronor. I år finns alltså ingen familjebiljett, utan man köper två vuxenbiljetter. På sommarkortet.tagibergslagen.se kan du läsa mer om hur kortet fungerar, hur du gör för att köpa det digitalt och vilka de fysiska återförsäljarna är. Där finns också massor av tips på intressant, roliga och avkopplande platser dit din Sommarkortsresa kan gå!

22 / 2019 / 2019

33


INFORMATIONSSIDOR FRÅN TÅG I BERGSLAGEN

KÖP DIN RESA SOM DET PASSAR DIG KÖP DIN BILJETT HOS SJ

I SJs app eller på sj.se köper du din biljett enklast. Biljetten kan köpas ända fram till tågets avgång. Du kan också köpa resan via andra kanaler hos SJ samt deras ombud. För bästa pris ska du köpa din biljett så tidigt som möjligt. Läs mer på sj.se KÖP DIN BILJETT OMBORD

Du kan köpa enkelbiljett ombord. Den biljetten säljs alltid till fullpris och endast i kategorin vuxen. Du kan betala kontant eller med kort. Biljetten gäller bara på det tåg du åker med när du köper ­biljetten. Det går inte att köpa en biljett ombord med byte till annat tåg. RESPLUS-BILJETT

Med Resplus får du hela resan på en biljett, oavsett vilka delsträckor som ingår. Fördelar med Resplus: • tidtabell för hela resan • biljett även för lokal- eller länstrafiken • kom-fram-garanti Observera att du inte kan köpa Resplusbiljett ombord. Köp din Resplus-biljett på sj.se

PENDLARE? För dig som pendlar finns det olika lösningar. Hitta den den som passar dig bäst. 1. LÄNSTRAFIKBOLAGENS PERIODBILJETTER

På Tåg i Bergslagen kan du resa med periodbiljett från länstrafikbolagen Dalatrafik, Länstrafiken i Örebro, VL samt X-trafik. X-trafik och Dalatrafik har också en gemensam periodbiljett som gäller i båda länen. Med dessa kan du resa till n ­ ärmaste kommun­centrum i angränsande län. Hitta det kort som passar bäst för dina resor på tagibergslagen.se 2. MOVINGO PENDLARBILJETT

Reser du över länsgränsen är Movingos pendlar­ biljett ett alternativ. Med Movingo ingår all länsoch lokaltrafik längs sträckan. Movingo är ett samarbete mallan SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. Läs mer på sj.se/movingo 3. SJ MÅNADSBILJETT

Passar inte något av länskorten eller Movingo är SJ månadsbiljett ett alternativ. Med den kan du resa obegränsat på en sträcka med TiB och SJ-tåg. Inom TiB-området ingår stadstrafiken. Läs mer på sj.se

34

2 / 2019

VI ÄR LÄNKEN MELLAN BERGSLAGSLÄNEN Tåg i Bergslagen arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller ­studierna, resa i tjänsten eller på fritiden. Sedan trafiken startade 2001 har avsikten varit att knyta samman de fyra Bergslagslänen Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Därför är det naturligt att Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg samt Region Dalarna till lika delar är våra ägare. Tågtrafiken är upphandlad och sedan december 2016 ansvarar SJ för den.

SÄLLSKAPSDJUR

CYKLAR

Självklart kan du resa med ditt sällskapsdjur. Två sällskapsdjur per person (som har ­biljett) får följa med avgiftsfritt. För ytter­ ligare djur ska en ungdomsbiljett köpas. Det finns speciellt anvisade platser för djur. Djur ska färdas på golvet. Mindre djur i bur får placeras på sittplats. Läs mer om regler för sällskapsdjur på sj.se

Möjligheten att ta med cykeln ombord gäller i princip alla tåg och avgångs­tider med Tåg i Bergslagen. Det gäller såväl elcyklar som vanliga cyklar. Begränsningen är att två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.

HITTEGODS

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvarglömda saker på lostandfound.sodexo.se

KONTAKT

?

NÅGOT ANNAT DU VILL VETA?

Ställ frågan till tågvärden ombord eller hitta svar hos aktören det gäller. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

För dig som reser med någon av ­länstrafikbolagens biljetter:

SJ Till SJ kan du vända dig med alla frågor som rör ditt resande. De hjälper dig direkt eller slussar dig rätt. 0771 - 75 75 75 sj.se/kundservice

DALATRAFIK 0771-95 95 95 dalatrafik.se

VL 0771-22 40 00 vl.se

MOVINGO Angående biljett som köpts via SJ, hänvisar vi dig till SJ. Läs mer på sj.se/movingo

LÄNSTRAFIKEN 0771 - 55 30 00 lanstrafiken.se

X-TRAFIK 0771- 91 01 09 xtrafik.se

TÅG I BERGSLAGEN För övriga frågor är du välkommen att kontaka oss direkt. Läs mer på tagibergslagen.se


C LE GÄ V

k

Sa nd vi k

BORLÄNGE C

St or vi

FA

Ho fo rs

LU N

C

en

GÄVLEBORGS LÄN

In sjö n Ga gn Dj e f ur ås

DALARNAS LÄN

M

M or OR a st Rä A ran ttv d ik Tä llb er Le g ks an d

HÄR KAN DU RESA MED TÅG I BERGSLAGEN

te r

½Sundsvall ¾Uppsala

Torsåker GÄVLEBORGS LÄN UPPSALA LÄN

Horndals bruk RN

He

Fors

LA

LUDVIKA

DA

de

m

or

a

GÄVLEBORGS LÄN DALARNAS LÄN

AS

Avesta C

a AL

A

C

åv ng

PS

ST

ER

ÅS

C

na

ar

tu

ng

ha ta lls

Di

m

m

ar m m

ha ra

Ha

Su

s nä m Ra

UPPSALA LÄN

g Vi

rs

bo

er lsb ge

VÄSTMANLANDS LÄN

C

rg TA

GE

RS

be tte FA

Än

STOCKHOLM C

SÖDERMANLANDS LÄN

Tåg i Bergslagen knyter samman de fyra bergslagslänen. Vi arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller studierna, resa i tjänsten eller på fritiden.

S

ND LA

ÖT RG TE

ÖS N

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

UP

M

Fa ka ns in

Sk ÖREBRO LÄN

i öv Fr O C ro S mla ERG R b Ku SB EB Öre LL HA

ÖR

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

by

la Sa

rs ge

N

LÄ S

ND

LA

AN M ST VÄ

¼Stockholm ¥Örebro ¾Eskilstuna

Arlanda

VÄSTMANLANDS LÄN

Motala

ÖREBRO LÄN

STOCKHOLMS LÄN

He

N ta

N LÄ AS RN

ng

N

de

Laxå

go

d Va

de Sö

ni

RO

LA

en

EB

DA

rb

ÖR

Lin

rg rå rg be Sto sbe

ar

pp

RM L ÖR AN EB DS RO LÄ LÄ N N

VÄSTMANLANDS LÄN

or

är rb

VÄSTMANLANDS LÄN

Ka

Ko ¥Karlstad/Oslo ¾Göteborg

UPPSALA LÄN

ke

DALARNAS LÄN

en

al

ld

Sm

äl

St

ed

g

je

er

ba

sb

ck

ge

en

än ÖREBRO LÄN

N

AVESTA/KRYLBO

Gr DALARNAS LÄN

Skänninge Mjölby ¼Linköping ¾Malmö/Köpenhamn

SÖK OCH BOKA DIN RESA PÅ SJ.SE

tagibergslagen.se R E G I O N ER N A DA L A R N A, GÄVL EB O RG, VÄS TM A N L A N D O CH Ö R EB RO I SA MVER K A N


Allt du behöver göra: 1. 2. 3.

Åka till IKEA Borlänge med Tåg i Bergslagen och spara biljetten Registrera ditt IKEA FAMILY kort i kassan och spara kvittot Visa IKEA-kvittot och tågbiljetten för tågvärden (de är din biljett för återresan)

Ett samarbete mellan IKEA Borlänge och Tåg i Bergslagen VILLKOR: Medlemmar i IKEA FAMILY kan åka tåg gratis hem från IKEA i Borlänge. Erbjudandet gäller för maximalt två vuxna och tre medföljande barn på Tåg i Bergslagens avgångar till och från Borlänge utan byten. På returresan: visa upp den använda tågbiljetten till Borlänge, plus IKEA-kvittot med IKEA Family-nummer. Tur och returresa måste ske samma dag. Erbjudandet gäller ej resa med SJ:s avgångar (dvs SJ-tåg). Erbjudandet gäller endast resande med enkelbiljett från Tåg i Bergslagen (SJ/TiB). Erbjudandet gäller ej i kombination med länskort/länsbiljett. Kvittot gäller för returresa till avreseorten. I det fall man önskar resa vidare köper man biljett från där returresan slutar (dvs avreseorten).

© Inter IKEA Systems B.V. 2018

PÅ VÄG TILL IKEA BORLÄNGE? DÅ BJUDER TÅG I BERGSLAGEN PÅ HEMRESAN!

Profile for 365 Publishing

Hit&Dit nr2 2019  

Tema: Friluftsliv Ombordmagasin på Tåg i Bergslagens tåg. Distribueras även på större järnvägsstationer i trafikområdet och på Tågabs person...

Hit&Dit nr2 2019  

Tema: Friluftsliv Ombordmagasin på Tåg i Bergslagens tåg. Distribueras även på större järnvägsstationer i trafikområdet och på Tågabs person...

Profile for 365publ