__MAIN_TEXT__

Page 1

Nummer 1 • 2020 ETT OMBORDMAGASIN FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN OCH TÅGAB

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

SSA KRY INN! &V

Uppgraderad klassiker

BELLMAN 2.0 Nu har vi fokus på kulturen

MER LÄSNING

Sunna Hansdóttir

STÄLLER UT I SOMMAR

Jonas Pettersson

KREATIV STIPENDIAT

Pippi Långstrump FYLLER 75 ÅR I ÅR


HIT&DIT

FOTO: KARIN BERGGREN

Varmt välkommen till vårens Hit&Dit Det är kul med kultur och konst är inga konstigheter! I det här ­numret av Hit&Dit dyker vi ner bland olika former av kultur. Vi tipsar om ­spännande teater och om tjusiga utställningar som kan vidga perspektiv och kittla fantasin, och vi har träffat konstnärer och konsthantverkare. ”Kreativitet är som ett pussel. Jag får använda samma ­egenskaper både som konstnär och när jag programmerar”, berättar Jonas ­Pettersson för oss. På sidan 8 kan du läsa mer om konstnären som byggde en fjärrstyrd ateljé.

Lena Bergman Redaktör för Hit&Dit

Vi har också träffat Fredrik och Anders som driver antik- och byggnadsvårdsbutik i Nora. Med sin gamla bebyggelse och unika stads­ miljö är idyllen Nora som gjord för den typen av verksamhet, något som fler än Noraskogs Antik & Byggnadsvård tagit fasta på. Missa inte förslagen på bra stopp för den vill göra en egen antikrunda i Bergs­lagen. Alldeles nya Dalarna – mat och dryck året runt är både en omfattande krogguide och en inspirerande kokbok. Antingen lagar du något av recepten vi bjuder på på sidan 22, eller så kanske du blir inspirerad till att göra en kulinarisk resa i Dalarna? I så fall hoppas jag att du tar tåget till krogen! Trevlig läsning!

Bäst just nu!

Blodapelsinerna

Jo, det finns en tjusning i att inte alltid kunna äta allt – men är inte säsongen för blodapel­ siner onödigt kort? Passa på att njuta medan tid är av citrusfrukternas okrönta konung!

Magasinet Hit&Dit ges ut och produceras av 365 P ­ ublishing på uppdrag av Tåg i Bergslagen ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTÖR: LENA BERGMAN / LENA.BERGMAN@HITODIT.SE SKRIBENTER: EVA AASUM, ÅSA BACKMAN, LENA BERGMAN, DICK JOHANSSON CILLA LARSDOTTER, KATARINA MYRBERG, LINA NILSSON, PELLE SVENSSON M FL AD & LAYOUT: ANDERS GIDLUND OMSLAGSFOTO: MARKUS GÅRDNER MARKNAD: THORBJÖRN LINDH / 021 450 64 42 / THORBJORN.LINDH@365PUBLISHING.SE, KICKI ROSÉN / 021 450 64 43 / KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE DISTRIBUTION: PÅ TÅG I BERGSLAGENS OCH ­TÅGABS TÅG I TIO LÄN I SVERIGE SAMT RESECENTRA TRYCK: PRINTALL KONTAKTA REDAKTIONEN: REDAKTIONEN@HITODIT.SE PERSONUPPGIFTER: VI VÄRNAR OM DINA PERSONUPPGIFTER. SE HIT&DITS DATASKYDDSPOLICY PÅ HITODIT.SE/DATASKYDDSPOLICY BESÖK HIT&DIT PÅ WEBBEN!

hitodit.se

tagibergslagen.se MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820 341 078 TRYCKSAK

365PUBLISHING.SE | TREFASGATAN 3, 721 30 VÄSTERÅS


Nummer 1 • 2020

INNEHÅLL

4 5 6 8 12 14 16 18 20 21 22 24 28 30

Pippi Långstrump fyller 75 år Nu stöttar hon flickor på flykt

Dags för en deckare

Tips på tre spännande nyheter.

22

Sevärda evenemang i regionen

Bra konserter och kul föreställningar

Kombinerar konst och programmering Jonas Petterson byggde fjärrstyrd ateljé

Mycket och spännande konst Från Gästrikland till Värmland

Totalteaterns föreställningar berör Skapar för och med unga

De uppmuntrar vackert och hållbart Byggnadsvårdarna i trästaden Nora

16

6

8

15

13

14

Linneväveriet firar ett sekel Klässbols är still going strong

Pärla direkt på perrongen

Nu är Orsa Järnvägshotell nyrenoverat

Spänner bågen varje dag

Full fart på Göransson Arena

Mat och dryck i Dalarna

Smakprov från ny krogguide och kokbok

Klurigt korsord

Lös krysset och vinn en lott

Uppspårat

Senaste nytt från Tåg i Bergslagen

Allt om tågresan!

Kontaktuppgifter, biljetter och karta

1 / 2020

3


HIT&DIT

Noterat FOTO: VISIT DALARNA FOTO: LINDA LOMELINO/BLOMSTERFRÄMJANDET

Nu är det tid för tulpaner VÄLKOMMET VÅRTECKEN. Varje år odlas runt 160 miljoner svenska tulpaner av skickliga trädgårdsmästare i hela landet. My Feldt, stjärnkonditor och författare, samarbetar med Blomsterfrämjandet för att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor. – När jag är som allra vintertröttast så brukar jag gå ut och krafsa bort lite löv i trädgårdslanden, bara för att se de små gröna spjuten som skjuter från tulpan­ lökarna där under jorden. Intill huset har de kommit längst, då vet jag att även i år, så kommer våren. Den kommer komma med all sin kraft och plötsligt så står de där, tulpanerna, likt klubbor och vajar i regnbågens alla färger över hela trädgården. Tulpanerna för mig är glädje, ungefär som ett lotteri där man vinner på varenda lott, säger My Feldt.

5

t­ extiler, kuddar, gardiner, dukar eller dina egna kläder. TULPANTIPS FRÅN MY 4. Köp en stor bukett tulpaner och låt 1. Våga välja färg! Buketter i blan­ barnen vara med och leka fram sina dade färger är vackert och piggar egna buketter. Förmedla odlings­ upp på vintern när vi behöver färg kunskap till barnen på ett lättsamt och glädje i vardagen. vis, hjälp dem att snitta stjälkarna 2. Placera tulpanerna i en vacker plåt­ och förklara att tulpaner behöver burk som omväxling till glasvasen. kallt vatten. Det är vackert när någon färg på 5. Släng inte buketten när den håller burken går ton i ton med någon av på att vissna, för det är när kronbla­ tulpanerna. den öppnat sig helt, stjälkarna växt 3. Maxa blomningen genom att och buketten vildar till sig som den ­komplettera med blommiga är som allra vackrast.

ÄPPLEN OCH BLOMMOR PÅ TAPETEN. Dags att uppdatera väggarna där hemma? Nu lanserar Boråstape­ ter Falsterbo III, en kollektion med 13 olika mönster i lim­ tryck. Alla mönster är inspirerade av den svenska sommaren och naturen i hela dess prakt. – Falsterbo III bär på en längtan till de första trevande vårblommorna, till sommarens prun­ kande stugrabatter och höstens dignande äppelträd. Att hitta inspiration var inte svårt. Jag lät mig svepas med av den nordiska naturens lågmälda skönhet och fann inspirationen i årstidernas växlingar, säger Jenny Hahne Gadd, designer på Boråstapeter.

4

1 / 2020

©THE ASTRID LINDGREN COMPANY/INGRID VANG NYMAN

Naturliga nyheter uppåt väggarna

Världens ­starkaste flicka fyller 75

PIPPI OF TODAY FÖR FLICKOR PÅ FLYKT. I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige. Sedan dess har böckerna om henne publicerats i alla världsdelar och översatts till 77 språk. Och i år kommer Pippi förstås att firas runt om i världen, och det sker med både själ och hjärta. Under hela jubileumsåret samarbetar till exempel Rädda Barnen och Astrid Lindgren Aktiebolag. Med den globala kampanjen Pippi of Today vill man skapa uppmärksamhet och samla in pengar till Rädda Barnens arbete för barn på flykt, med särskilt fokus på flickor.

Pippis Tjolahoppglass från GB Glace smakar vanilj, hallonglass och vit choklad. En krona per såld glass till Pippi of Today.

Jubileumsmuggar från Designhouse Sthlm. Tio kronor per mugg går till Rädda Barnens arbete för flickor på flykt.


Dags för en deckare? NYA BÖCKER. I Sverige älskar vi verkligen våra deckare. Och här finns många författare som är skickliga på att skriva både spännande nagelbitare och pussliga mordgåtor. Här är tre pin­ färska svenska deckare – vilken blir din favorit?

EN GIFTIG SKANDAL

av Kristina Appelqvist (Piratförlaget) Både rektor Emma Lundgren och ­litteraturforskaren Helena Waller sätter frukostkaffet i halsen när en annons om ett kommande mord dyker upp i lokaltidningen samma dag som deckar­festivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.

BRÖDERNA LEJONHJÄRTA – VINTERNS STORA ­FAMILJEÄVENTYR I SAGORNAS & LÄGERELDARNAS TID

MANNEN I VATTNET

av Mikael Fuchs (Lind&Co) Klassisk polisdeckare som utspelar sig i ett fiktivt 40-tals-Stockholm, där kriminalpoliserna Håkansson och Magnusson tvingas nysta upp en rejält trasslig härva av svartsjuka, loja­ litetskonflikter och pengahunger.

t u j n & t Bo, ä gshotell! på Orsa

Järnvä

te-m

r à la car

å Kolla in v DE DRABBADE

av Karin Wahlberg (Wahlström Widstrand) Spänning i sjukhusmiljö när sjukvårds­ strategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga och kommis­ sarie Claes Claesson leder sin första mordutredning på den nya arbets­ platsen i Lund.

Nytt år, nya matvanor MATOMETER. Nytt år innebär alltid nya möjligheter – också till att äta bättre. Nästan två av tre svenskar vill förändra sina matvanor, visar en ny undersökning. Och det är personer i åldern 16 till 25 år som i störst utsträck­ ning vill förändra matvanorna genom att äta mer hälsosamt.

Topp 5 Det här vill svenskarna förändra 2020 (2019): 1. Äta mer hälsosamt 28% (17%) 2. Äta mer grönsaker 26% (17%) 3. Äta mindre sötsaker 25 % (25%) 4. Äta mer frukt 19% (11%) 5. Äta mer vegetarisk kost 18% (11%)

Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort Skorpan är döende, men klamrar sig fast vid den storebror som betyder livet. Hur kan det vara så hemskt att en del måste dö när de knappt ens fått börja leva, undrar Skorpan. Det behöver nog inte vara så hemskt, försäkrar Jonatan. I Nangijala ll.se oärtedet rnvagsh ajalägereldarnas ännuen sagornas tid… y på orsoch Bröderna Lejonhjärta är en ­berättelse om syskonkärlek och mod – men också om rätten till liv och frihet. Astrid Lindgrens gripande klassiker iscensattes av succéregissören Ronny Danielsson på Uppsala stadsteater hösten 2017. Den hyllade sagan fick en nypremiär 30 november 2019.

| rum | event | konferens A TÄVL ! N N & VI

Pjäsen passar alla från 7–107 år och spelas i december och januari på Uppsala stadsteater. VINN BILJETTER!

Nu har du chans att vinna biljetter till Bröderna Lejonhjärta! Två vinnare får två biljetter vardera till valfri föreställning i januari 2020. Allt du behöver göra är att svara på denna fråga: Vad heter Skorpans ­alldeles egna häst? Maila ditt svar| till vinna@hitodit.se Orsa Järnvägshotell 0250-189 30 senast den 19/12. Uppge också ditt info@orsajarnvagshotell.se namn och mobiltelefonnummer i mailet.

Källa: Undersökning gjord av Demoskop på uppdrag Coops Matometer. 1 / 2020

5


HIT&DIT

Evenemang

Missa inte Miss Li!

21 februari Gävle 22 februari Uppsala 21 mars Gävle 27 mars Västerås 28 mars Falun KONSERT. Miss Li har blivit en av våra mest folkkära artis­ ter. Under våren åker hon ut på turné och besöker 18 städer runt om i landet, flera av dem i Tåg i Bergslagens område. › blixten.se

Hit&Dit har tittat runt i regionen och hittat en hel del spännande evenemang. Här tipsar vi om flera spännande konserter, ett par marknader och en rävjakt!

FOTO: KARL NILSSON

GADD, HOPP & KÄRLEKEN

3 mars Sandviken 12 mars Uppsala KONSERT. I över 30 år har Eric Gadd varit artist, han har släppt massor av album, belönats med Gram­ misstatyetter och förärats med guld- och platina­ skivor. I mars ger han sig ut på turné igen. – Det ska bli superspännande att åka ut på ett lite nytt sätt! Det blir tvära kast mellan innerligt, nära och att vi bygger upp ett extatiskt drag. Jag tänker hoppa respektlöst mellan mina gamla hits och nya låtar. Ser fram emot nya ställen och att möta publiken, hälsar Eric Gadd. › blixten.se

FOTO: SONNY BOY GUSTAFSSON

PÅ GÅNG

Rävjakten med Pettson och Findus

29 februari Örebro, 21 mars Mora 22 mars Falun, 24 mars Borlänge 25 mars Ludvika, 25 april Gävle 26 april Uppsala FAMILJEFÖRESTÄLLNING. Rävjakten är kanske den mest älskade boken om den egensinnige gubben Pettson och hans katt Findus. Den här gången har räven tagit en av grannen Gustavssons hönor, och nu ska Findus lura och skrämma räven så att han aldrig mer vågar ta en höna. Härlig föreställning för hela familjen med musik och dans, rävbesök, fyrverkeri och spökeri! › myckenoje.se

ÅBERG FRÅN A TILL Ö

14 mars

LINDESBERG.

I ett standupliknande föredrag på Folkets hus berättar Lasse Åberg om sitt spretiga liv som multikreatör. Det handlar om märkliga möten, udda uppdrag och diverse ä ­ ventyr inom showbiz. › upplevlindesberg.se

6

1 / 2020

ANTIK & SAMLARMÄSSA | 7-8 mars ARVIKA. Värmlands största

antik- och samlarmässa samlar ett 60-tal utställare från hela Sverige. Här säljs allt från möbler och porslin till mynt och frimärken. › visitarvika.se

HANTVERKSFILMFESTIVAL I LEKSAND

21 mars

LEKSAND. Nu bjuder Leksands folkhögskola, YHutbildningen Hantverkslärling och Sätergläntan in till hantverksfilmfestival med 28 högkvalitativa kortfilmer. Dagen bjuder också på kreativa kring­ aktiviteter på Leksands folkhögskola, Säterglän­ tan, Leksands hemslöjd och Bio Visir. På båda sko­ lorna öppnas verkstäderna upp för besökare. › leksand.fhsk.se


Evenemang • HIT & DIT

HARMONIS CAPIRICE

18 april

LINDESBERG. Alltid bra stäm­ ning när manskören Harmoni sjunger i Lindesbergs Arena. Det blir en sprudlande show med gästartist John Lundvik, sju­ mannaorkester och dansare. › upplevlindesberg.se

SMITH & THELL PÅ TURNÉ

4 mars Uppsala, 6 mars Falun, 13 mars Västerås, 14 mars Gävle KONSERT. Smith & Thell har erövrat svenskarnas hjärtan med sin charmiga och smittsamma musik, och de har toppat listorna med låtarna Forgive me Friend och Hotel Walls. I november förra året sålde de ut sina spelningar i New York, Tampa och Fort Lauderdale, och nu rullar succétåget vidare på konserthus­ turné i Sverige. › unitedstage.se

FOTO: ASA SILLER

FOTO: FRIDA EDLUND

SÄSONGSPREMIÄR FÖR NORAGLASS

18 april NORA. Nu öppnar Nora glass för säsongen. Ända sedan 1923 har glassugna Norabor och besökare kunnat njuta av denna dags­ färska delikatess. Varje sommar­ dag erbjuds tre olika smaker – vanilj, hasselnöt och en för dagen unik smak. › noraglass.se

PÅSKTÅGET

GÄVLE. Påsktåget är en familjär tågupplevelse från Gävle via Sandviken till Storvik och tillbaka. Under uppehållet i Storvik finns möjlighet att fika vid stationshuset. Under resan erbjuds möjligheten att göra påskpyssel i en av tågets vagnar, och med på resan följer busiga Wullger och Mimmi som bjuder på många skratt hela vägen till Storvik och hem igen! › jarnvagsmuseet.se

MAMMA LJUGER

RETROMARKNAD TILLBAKA I FALUN

5 april

FALUN. Nu intas Magasinet i Falun av Destination: Falun Retro, en heldag med fokus på 1950-talet och årtiondena däromkring. Det blir utställare, olika programpunkter och en fikaservering med retrotouch. › facebook.com/falunretro

| 12-13 april

1 april Örebro 21 april Gävle SHOW. Komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg är tillbaka på scenen igen, och nu ska du få svar på allt du undrat över under hela din barndom. Är allt det mamma sagt för att uppfostra dig till ett välartat barn verkligen sant, eller har mamma slirat lite på san­ ningen?. › mammaljuger.se

NU SKA VI TURISTA NÄRA

25 april

ARVIKA. Turista Hemma-eventet i Arvika ska inspirera till att upptäcka det som finns att se och göra på hemmaplan. Den här dagen är det öppet hus och fritt inträde på museerna, öppna gal­ lerier, aktiviteter och överraskningar hos mängder av besöks­ mål i kommunen. › visitarvika.se

1 / 2020

7


HIT&DIT

Kultur

FOTO: CILLA LARSDOTTER

Jonas Pettersson framför sitt hus i Hassela.

Kreativitet är som ett ­pussel. Jag får använda ­samma egenskaper både som konstnär och när jag programmerar!

8

1 / 2020


Kultur • HIT & DIT

KONSTNÄREN SOM BYGGER EN FJÄRRSTYRD ATELJÉ Text: Cilla Larsdotter

Jonas Pettersson vill inspirera och få andra att hitta närheten till kreativiteten. Genom att kombinera konst och programmering skapar han hela tiden något nytt.

PROGRAMMERING OCH KONST FÖRENAS

Jonas målar akvareller och skapar vad som kallas digital performance. Det är en konstnärlig idé där man använder digital teknik. Det kan vara interaktivt, på webben eller via sensorer, och bestå av ljus, ljud eller något som är visuellt. – Den äldre publiken tycker bäst om mina akvareller, säger Jonas och skrattar. Digital performance når

FOTO: JONAS PETTERSSON

F

RIHETEN I KONSTEN ÄR VIKTIG för Jonas Petterson. Han menar att hans frihet är större just för att han inte försörjer sig på sin konst. Sedan många år är han heltidsanställd som mjukvaruutvecklare och arbetar på distans från hälsingegården Langsbo i Hassela där han bor med fru och dotter. Två utflugna söner finns på andra orter. – Kreativitet är som ett pussel. Jag får använda samma egenskaper både som konstnär och när jag programmerar, säger Jonas. Det är samma mekanismer. Konstintresset har alltid funnits. Jonas är äldst av sju syskon och växte upp i Barum utanför Kristianstad. Mamman arbetade som fotograf och pappan är konstnär. Jonas gick på en konstskola i Kristianstad där han sedan blev lärare och bland annat undervisade i digitala medier. Han har också en utbildning i digital- och mikrodatorteknik. När Jonas undervisade på konstskolan kände han att det var mycket han själv ville göra, men det var först i början av 2000-talet han kom igång på allvar med sin egen konst. Då hade han en utställning och galleristen köpte alla akvarellerna som han ställde ut. Det blev startskottet för att ägna mer tid åt eget skapande.

Jonas har konstruerat en r­ obot som kan måla med ­akvarellfärg.

en annan publik. Jag når yngre personer med det. Flera universitet har också visat intresse för det jag gör. En fjärrstyrd orgel är ett av Jonas digital performance-projekt. Den visades på en utställning i Australien och en svensk musiker spelade på den från Sverige. Det var uppskattat av publiken, men en utmaning att tillverka en orgel som gick att packa ner i en väska och få till en väl fungerande teknisk lösning. Jonas lyckades med båda och menar att det intressanta är att undersöka interaktionen.

» 1 / 2020

9


HIT&DIT

Kultur

FOTO: JONAS PETTERSSON

Akvarellorgeln som visades i Australien. Namnet har den fått eftersom akvarellpapper användes till piporna som ännu inte monterats här. ”Sommar”, ­akvarell av ­Jonas ­Pettersson

”Vinterstrån”, akvarell av ­Jonas ­Pettersson

»

– Vad händer med publiken när artisten är på ett annat håll? Vad uppstår ur det här? Det är roligt att se vad som händer. Hur kan man använda det? FJÄRRSTYRD ATELJÉPLATS

Nu arbetar Jonas med ett annat projekt. Han bygger en fjärrstyrd ateljéplats. Vad innebär det? – Jag kommer att ställa upp en robot i ett rum med papper, penslar och färger. Från en webbplats ska den som vill kunna fjärrstyra roboten och måla en tavla som läggs på tork och sedan skickas till den som målat. Till projektet har Jonas beviljats pengar från Gunnar Greibers stipendiefond. För Gunnar Greiber var färg centralt i skapandet och Jonas vill försöka få in lite av den färgupplevelsen i projektet. I höst hoppas han att allt ska vara klart. Finliret tar mycket tid säger Jonas.

Från en webbplats ska den som vill kunna fjärrstyra roboten och måla en tavla som läggs på tork och sedan skickas till den som målat. 10

1 / 2020

FLER MUSIKPROJEKT

Arbetet med orgeln gav mersmak och musik kommer att ingå som stämningsskapare också i den fjärrstyrda ateljén. – Jag har lärt mig mer om musik lite i smyg de senaste åren. Musikteori och komposition till exempel. Min tanke är att kunna fjärrstyra specialbyggda instrument och sedan ladda hem ljudfilen. Kanske fjärrstyra en hel orkester! På något sätt är det oväntade väntat när det kommer från Jonas Pettersson.


Kultur • HIT & DIT FOTO: JÖRAN ÖSTERMAN

Två färg­ sprakande verk av ­Gunnar Greiber, vilka saknar titlar

FÄRGSPRAKANDE KONST SOM VÄCKER KÄNSLOR Text: Cilla Larsdotter

Färg. Massor av färg. Gunnar Greiber var en produktiv konstnär och hans bilder sprakar och lämnar ingen oberörd.

VISTADES PÅ FLERA PLATSER

Gunnar fördelade sin tid mellan Stockholm, Hälsingland och under en period också Fågelsjö i Dalarna. I Stockholm hade han en lägenhet, men i slutet av 1950-talet köpte han ett torp i Gnarp i Nordanstigs kommun. Han köpte senare också två gamla

FOTO: JOAKIM BROLIN

G

UNNAR GREIBER FÖDDES 1919, växte upp i Stockholm och arbetade som trädgårdsarbetare under många år. Under uppväxten drabbades han av schizofreni och vistades i perioder på mentalsjukhus. Där uppmuntrade hans läkare honom att koncentrera sig på sitt målande och till slut blev Gunnar frisk. Själv menade Gunnar att han ”målade sig frisk”. Gunnar tecknade kroki och studerade för flera konstnärer under 1950-talet, men han var i stort sett självlärd och debuterade sent som konstnär. Han var fyrtio år när han ställde ut första gången. På 1960-talet slog han igenom och ställde ut på många gallerier och institutioner i Sverige.

s­kolbyggnader, en i Grängsjö och en i Vattlång, och ­Fågelsjö Folkets hus. Gunnar var verksam över 50 år i Hälsingland och den ateljé han använde mest var den gamla skolan i Grängsjö, där han hade flera utställningar. Han höll också konstkurser i Gnarp i början av 1970-talet och fortsatte vara produktiv och en flitig utställare in på början av 2000-talet. Gunnars konst finns i många kommunala och ­regionala konstsamlingar, på Moderna museet, ­Västerås konstmuseum, Sundsvalls museum, Läns­ museet Gävleborg, Östersunds museum och Hälsinglands museum. DONATION TILL NORDANSTIGS KOMMUN

Gunnar Greiber bildtext

Gunnar avled 2011, 92 år gammal. Hustrun Else ­Nyström avled fem år senare. Makarna testamen­ terade ungefär tusen konstverk och drygt 1,3 miljoner kronor i aktier och kontanter till Nordanstigs kommun. I testamentet står det att donationen ska användas till ”främjandet av konsten och det konstnärliga arbetet inom Nordanstigs kommun”. De donerade tavlorna har katalogiserats och en stipendiefond har bildats. 2019 var första gången som stipendier delades ut i Gunnar Greibers anda. Källor: Målaren som kom på fel tåg (Fällman, 1990), nordanstig.se/gunnargreiber

1 / 2020

11


HIT&DIT

Kultur

Sunna Hansdóttir tycker att det är lika spännande att arbeta med det törstiga sidentyget som med det grova bomullstyget som snabbt torkar under penseldraget.

Magiskt möte mellan material och hantverk FÖRVÄNTA DET OVÄNTADE. I sommar kan man se Sunna Hansdóttirs verk, någonstans i mötet mellan måleri och textil, på Rackstadmuseet i Arvika. Sunna Hansdóttir är född i Värm­ land, men efter att hon avslutade sin master på Konstfack 2019 bor hon idag i Stockholm. – Jag intresserar mig för rummet som en målarduk och låter ofta mitt måleri vandra utanför den givna ramen, berättar Sunna. Sunnas förhållningssätt är poetiskt och lekfullt och hon bygger upp sina bilder med hjälp av det egna bibliote­ ket av färger, minnen och symboler. – Sunna Hansdóttirs är en konst­ när som verkligen vågar utmana gallerirummet och de konstnärliga traditioner hon arbetar med, förvänta det oväntade! säger Hannes Trygg, intendent på Rackstadmuseet. › Rackstadmuseet.se

12

1 / 2020

Konstfull påskhelg i Gästrikland UPPSKATTAD KONSTRUNDA JUBI-

Prickmes av Helena Nyman - Årets omslagsbild Gästrik Konst 2020

LERAR. Gästrik Konst har blivit en tradition och ett begrepp bland både besökare och konstnärer i västra Gästrikland. Under påskhel­ gen är det dags för den tjugonde konstrundan i ordningen. Mellan den 10 och 13 april erbjuds besökare ett rikt utbud av konst i olika tekniker, när konstnärer och konsthantverkare visar sina alster både i egna ateljéer och tillfälliga utställningslokaler. I Konsthal­ len på Kulturcentrum i Sandviken arrangeras dessutom en sam­ lingsutställning. › gastrikkonst.com


FOTO: ANDERS PETERSEN

Kultur • HIT & DIT

From back home hem till Värmland

UTSTÄLLNING MED ANDERS PETERSEN. Sommaren 2020 kommer Arvika Konsthall att bjuda på något alldeles extra: den världskände fotografen Anders Petersen och den hyllade fotoserien From Back Home. Den anses vara en av de starkaste fotografiska berättelserna som gjorts på många år om ett Sverige fjärran från storstaden. – Mellan Klarälven och kastanjen på Ekallén finns små hårda minnen av vemod och ensamhet. Men också ett stråk av varm förtrolighet som sträcker sig ända upp till Älgsjövallen med sina huldror och nyfikna älgar. Jag bär en kamera i handen och mellan lövverket fotograferar jag mina gamla drömmar. Det gör mina minnen oförstörbara, därför att de inte slutar i sig själva. De flesta bilderna är fotograferade I Värmland 2008, men en del är tagna redan på 1990-talet, säger Anders Petersen. Anders Petersen har rötterna i Värmland och är internationellt upp­ märksammad, bland annat genom att ha gjort skivomslag för Tom Waits. Sommaren 2019 fick han hela Liljevalchs till sitt förfogande, med en utställning som blev både kritikerhyllad och publiksuccé. Anders Petersen har producerat över 30 böcker och fått flera utmärkelser. – Det känns väldigt roligt att kunna få Petersen till Värmland igen efter så lång tid. Han är en fantastisk konstnär och har en förmåga som få andra att uppvisa råa bilder som lyckas avväpna det han porträtterar, säger Marcus Modh, konsthallsansvarig, Arvika Konsthall. › arvikakonsthall.se

FOTO: EMMA SVENSSON

Möt divan, kungen och krigaren FOTOKONST I SMEDJEBACKEN. ”Ikoner – en utställning om att få finnas” består av bilder av kända ikoner, foton med personligheter som vi kan känna igen oss. Den handlar även om svårigheter och utmaningar. Om att vi alla är unika, avvikande eller annorlunda och att vi alla kan bidra till ett rikare samhälle med just våra ­kvalitéer och brister. De 21 modellerna har flera saker gemensamt: drömmar, känslor och Downs syndrom. De ikoner och arketyper som modellerna gestaltar är utvalda efter många möten med Glada Hudikteaterns Pär Johansson, fotografen Emma Svensson, samt maskörerna Helena Andersson och Linda Sandberg. lkoner - en utställning om att få finnas är producerad av Fotografiska och Glada Hudik-teatern. Utställningen pågår på Werner Aspenströmbiblioteket i Smedje­ backen mellan 17 februari och 30 april. › visitdalarna.se

1 / 2020

13


HIT&DIT

Kultur

TOTALTEATERNS FÖRESTÄLLNINGAR BERÖR Text: Lina Nilsson

Teater skapad för unga – tillsammans med dem. Totalteatern i Arvika turnerar sedan flera år tillbaka land och rike runt med uppskattade föreställningar – som gör skillnad.

T

OTALTEATERN FRÅN ARVIKA turnerar i hela Sverige med föreställningar för barn och unga vuxna. De skapar föreställningarna utifrån ett aktuellt tema och väljer alltid att utgå från publiken. – Vi vill komma så nära vår publik som möjligt och göra föreställningar som träffar rätt och som engagerar, säger Anna Ehnsiö, konstnärlig ledare. BÅDE HUMOR OCH ALLVAR

Totalteatern inleder alltid arbetet med en ny föreställning med att åka ut på skolorna i Arvika och möta eleverna. Diskussioner och berättelser från elevers vardag blandas med teaterimprovisationer. Just nu arbetar skådespelarna med research för en mellanstadieföreställning om hur det är att vara tjej, om utsatthet och begränsningar men också om ny medvetenhet och förändring efter metoo. Föreställningen har premiär hösten 2020. Totalteaterns föreställning "Typ tjej typ kille typ" som hade premiär 2014 spelas fortfarande på turné för mellanstadiet. Den har setts av 25 000 elever och spelats från Norrbotten till Skåne. – Vi har fått ett enormt gensvar både från lärare och elever. Föreställningen tar upp de snäva könsrollerna och HBTQ-temat, både med satirisk humor och brinnande allvar. Vi väjer inte från allvaret och nödvändigheten att ta upp svåra frågor och vi har alltid ett publiksamtal efter föreställningen, berättar Anna Ehnsiö. KULTUR TILL ELEVER

Hösten 2018 hade Totalteatern ett samarbete med Jo Dance Company och skapade dansföreställningen "Likes for life", om elevers relation till sociala medier. Föreställningen turnerar nu för fullt i hela Sverige. – Det är oerhört meningsfullt att spela för en ung publik. Elever på mellanstadiet är öppna och nyfikna 14

1 / 2020

samtidigt som de mognar allt tidigare och behöver föreställningar som vågar ta upp svåra ämnen. Barn är ärliga och direkta, vi vet när en föreställning fungerar, säger Anna Ehnsiö. – Vi upplever att vi får väldigt meningsfulla och värdefulla möten och samtal med eleverna när vi är på skolor. Jag hoppas att Totalteatern ska kunna fortsätta turnera och möta den unga publiken och att skolorna ges den ekonomiska möjligheten att erbjuda elever professionell kultur. Det känns som vi gör skillnad.

Tillsammans med Jo Dance Company har Totaltteatern skapat dansföreställningen Likes for life.


FOTO: DRAGAN POPOVIC

FOTO: MARKUS GÅRDNER

Kultur • HIT & DIT

Komedi med mörka bottnar DOLLAR. För tredje sommaren i rad bjuder Bergslagens vackraste spelplats på teater av Hjalmar Bergman. Sommaren 2020 spelas kommer pjäsen Dollar att spelas på Stadra Teater. Dollar är en rätt okänd komedi som Hjalmar Bergmans skrev på 1920-talet. Den blir Stadra Teaters tredje och avslutande föreställning på ett mångårigt Hjalmar Bergman-tema. Det här är en av Bergmans lite ovanligare pjäser. Den utspelar sig på ett hotell vid Kebnekaises fot, dit Julia Johnstone, en amerikanska god för många dollar, anländer. Hon blir där en katalysator för längtan, tillkortakommanden och dubbelmoral.

Dollar spelas på Stadra Teater utanför Nora onsdagar–­ söndagar mellan den 3 juli och 9 augusti.

Relationshistoria med humor och svärta FOTO: PER ERIKSSON

Teater och konsert i ett BELLMAN 2.0. Carl Michael Bellman är en av Sveriges största poeter genom tiderna. Han hade en förkärlek för kontraster, något som visar sig i hans mästerliga sätt att varva olika stilar och fläta samman melodier från opera, dansmusik och folkvisor. Nu bjuder Västmanlands Teater, i samarbete med Uppsala Stadsteater, in till en kväll där regissör Nicolaj Cederholm tar begreppet teaterkonsert till nya dramatiskt och visuellt av fem skådespelare och fyra musiker. Bellman 2.0 är en chans att uppleva en av Sveriges största poeter på ett sätt du aldrig gjort tidigare!

Bellman 2.0 spelas på Västmanlands Teater i Västerås 29 februari till 19 april.

TENNISTIDEN. Nu har du chans att se nyskriven drama­ tik av Karin Kickan Holmberg på Dala­ teatern. Tennis­ tiden handlar om hur det är att vara barn, att vara för­ älder och att vara familj. Det handlar om vad kärleken gör med oss och om rädslan att förlora. Och om hur centralt det är i tennis att ha en bra andraserve. En gång i veckan är tennis­ tiden bokad, när en pappa och hans son ska träffas, mötas och nå fram till varandra. Det hoppas i alla fall mamman, som bokat tennistiden. Men pappan och sonen får inget flyt i spelet. De servar välvilliga försök, men gör missar i fotarbetet och smashar varandras kommentarer i nät gång på gång. Snart fokuserar de istället på andra banor – och andra spelare…

Tennistiden spelas på Dalateatern i Falun och runt om i Dalarna 15 februari till 7 april.

1 / 2020

15


HIT&DIT

Kultur FOTO: FRIDA EDLUND

BYGGNADSVÅRDARNA UPPMUNTRAR DET VACKRA OCH DET HÅLLBARA Text: Pelle Svensson, Ordalag Foto: Frida Edlund

Den ene är museiintendet och byggantikvarie. Den andra är elektriker med gammeldags el som specialitet. Tillsammans är de unika och oslagbara – på byggnadsvård. Välkommen till Noraskogs Antik & Byggnadsvård! 16

1 / 2020


N

är Fredrik Styrfält och Anders Lundgren hittade lokalen på Storgatan föll alla bitar på plats: – Är det någonstans det ska finnas en byggnadsvårdsbutik är det i trästaden Nora, säger Fredrik Styrfält. – Vi vill vara en inspirationsbutik. Vi har olika rum med tapeter, färger och inredningsdetaljer i traditionella material. Anders Lundgren håller med: – Nora är fantastiskt med sin gamla bebyggelse och unika stadsmiljö. Med vår butik och vår kunskap bidrar vi till att upprätthålla de kulturvärden som staden är känd för. TRENDEN GÅR ÅT RÄTT HÅLL

Både Anders och Fredrik brinner för antikt och byggnadsvård och tar alla möjligheter att sprida sin kunskap till kunderna. – Många är intresserade och vill veta mer. Vi hjälper till och tar oss tid med kunderna; kan vi slå ett slag för det genuina och hållbara gör vi det, säger Anders. Bland kunderna finns många som flytt storstaden och köpt hus i Bergslagen, och vill renovera med traditionella material och färger. – Noraborna är också nyfikna, men det gäller att få upp ögonen på fler vilken vacker och unik miljö vi lever i, och vilka värden den har, säger Fredrik. – Trenden går åt rätt håll generellt sett. När våra kunder köper våra produkter vet de att de köper något bra och hållbart, något de kan leva med länge.

inreda och renovera sina hem. I sitt kontaktnät har de skickliga snickare och målare som kan byggnadsvård. Inspirationen får de från andra kulturmiljöer i Sverige. – Mårbacka är en favoritplats, och så har vi förstås Göthlinska gården i Nora. Museer är en fantastisk inspirationskälla, liksom magasin och annan litteratur där man kan läsa om gamla tekniker och unika detaljer. För dem som vill renovera en gammal byggnad ger de båda kompanjonerna några råd på vägen. – Var rädd om det du har och underhåll på rätt sätt med bra produkter, säger Fredrik. – En gammal byggnad kräver respekt, var noga och rädd om originaldetaljer som fönster, beslag och snickerier, säger Anders och tillägger: – I gamla hus är det lite snett och vint, det tillhör charmen. Låt inte det hindra, prova själv, allt behöver inte vara perfekt.

Är det någonstans det ska finnas en byggnadsvårdsbutik är det i trästaden Nora.

GAMMAL BYGGNAD KRÄVER RESPEKT

De får allt fler förfrågningar om att vara konsulter och rådgivare till kunder som vill

3

TIPS FÖR EN EGEN ANTIKRUNDA

FÖR DIG SOM GILLAR ANTIKT, VINTAGE OCH RETRO är Nora med omnejd ett himmelrike. Här finns loppisar med fynd för sakletare och butiker med byggnadsvård, antikviteter och kuriosa, där du kan du hitta allt från antika möbler och lampor till keramik, retrotuffa vaser och vintage­ kläder. 1. NORA DIVERSEHANDEL

För många är det en nostalgitripp att komma in i Nora Diversehandel. I den charmiga butiken vid torget finns möbler, lampor, kläder, hus­ geråd, grejer och manicker från förr. 2. DESAJNTIK

I butiken Desajntik i Pershyttans Lockgruvegård säljs handplockade föremål med det där lilla extra. Spännvidden är stor men fokus är 1900-talskeramik, konstglas och metall. 3. GALLERI VICTORIA

I den linoljedoftande butiken Noraskogs Antik & Byggnadsvård erbjuder Fredrik Styrfält och Anders Lundgren både traditionella byggnadsvårdsprodukter och antikt och inredning.

Erik Andersgården är en bergsmans­ gård i Pershyttan. Här finns Galleri Victoria i ett hus på tomten, med inredning, antikviteter, vintagemode och presantartiklar.

1 / 2020 5 / 2019

17


HIT&DIT

Kultur FOTO: KLÄSSBOLS LINNEVÄVERI

KLÄSSBOLS ­LINNEVÄVERI ­ FIRAR HUNDRA ÅR I år firar anrika Klässbols Linneväveri hundra år. På ett sekel har man gått från väveri i ett värmländskt kök till en viktig del av svensk textilhistoria. ster hemma i köket på gården Nystuga i Klässbol. De linnelakan han vävde till traktens bönder blev starten för Klässbols Linneväveri. Efter att Hjalmar hastigt gått bort 1928 blev det barnen Vitalis och Viola som tillsammans med mamma Augusta förde vävningen och traditionen vidare. Den första tiden blev svår, men när Vitalis 1950 uppförde ett nytt linneväveri med kompanjonen Karl Näsberg, så vände också tiderna till mer gynnsamma. Och när många andra väverier började använda syntetiska garnkvalitéer tog Vitalis det kloka beslutet att behålla linet i vävstolarna. – Vitalis fortsatte alltså med naturmaterialet lin och i nödläge bomull, om det var brist på lin. Där ligger nog en del av förklaringen till Klässbols Linneväveris framgång, säger Dick Johansson, som är fjärde generationen Johansson på Klässbols Linneväveri. Idag är Klässbols Linneväveri det bäst bevarade linneväveriet i hela Europa. Här produceras handvävda produkter till det svenska kungahuset, jacquardvävda 18

1 / 2020

dukar och servetter till svenska och norska ambassader, riksdag och regering, Nobelbanketten och nya Nationalmuseum. Klässbols Linneväveri är också ett av Värmlands mest besökta turistmål. När fyller väveriet i år fyller hundra år kommer det att firas med festliga till­ fällen och speciella erbjudanden under jubileumsåret.

Hjalmar och ­Augusta ­Johansson med ­barnen Vitalis och Viola.

FOTO: KLÄSSBOLS LINNEVÄVERI

1

920 HANDVÄVDE Hjalmar Johansson sina första al-


HÖGSKOLECENTRUM VUXENUTBILDNING I ARBOGA

Elkraftingenjör

Underhållsingenjör

– ett bristyrke, bli klar om 2 år!

– ett bristyrke, bli klar om 2 år!

Efter utbildningen kommer du ha kunskaper om hur man alstrar energi och om framtida tänkbara energikällor. Du får färdigheter i att projektera och planera elenergins väg från kraftkälla till konsument.

Efter utbildningen kommer du att kunna söka arbete inom kärnkraft/värmeverk, pappers- och massaindustri, fordonsindustri, livsmedelsindustri, järn- och stålindustri, gruvindustri samt kemi- och plastindustri.

Stödpedagog

Specialistundersköterska inom demens (distans)

– en efterfrågad kompetens Efter utbildningen kommer du att kunna söka arbete inom omsorgen i den privata och offentliga sektorn. Som stödpedagog medverkar du till att verksamheten håller en god kvalitet genom att arbeta utifrån angivna måldokument. Din yrkesroll blir stödpedagog.

Utbildningarna startar: 2020-08-17 Sista ansökningsdag: 2020-05-17 Ansök via vår webbplats: www.hc.arboga.se

– en efterfrågad kompetens Efter utbildningen kommer du att kunna söka arbete inom vård och omsorg i den privata och offentliga sektorn. Din yrkesroll blir specialistundersköterska inom demens.

1 / 2020

19


HIT&DIT

CHECKA IN PÅ GAMMALT HOTELL I NY SKRUD Text: Lena Bergman

Nu har anrika Orsa järnvägshotell ­öppnat igen efter en omfattande reno­­vering. I över hundra år har både Orsabor och ­resenärer njutit av gästfrihet här – och nu är huset och dess medarbetare rustade att ta emot gäster lång tid framöver.

E

FTER ETT ÅR AV TOTALRENOVERING utstrålar ­ rsas gamla järnvägshotell ny elegans. Huset O står nu redo för många nya år med fester, övernattningar, möten och middagar. – Det känns helt fantastiskt att få igång hela huset igen. När jag började jobba här för ett knappt år sedan så var det en byggarbetsplats, och att nu få flytta in och börja ta emot gäster är verkligen jätteroligt, säger ­Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef. SPÄNNANDE OMGIVNINGAR

Det sitter en hel del historia i väggarna på Orsa järnvägshotell. Hotellet uppfördes 1894, då det byggdes på perrongen i samband med att järnvägen byggdes upp genom Sverige. Att bygga hotell sågs då som ett sätt att få folk från stora städer att semestra ute i Sverige. – På den tiden var det kung Oscar II som tyckte att svenskarna skulle ta tåget på semestern. 126 år senare så tycker vi samma sak, skrattar Maria Franzon-Ronell. Orsa järnvägshotell är både en plats för avkoppling och möten människor emellan, plus att det är en utmärkt bas för allehanda frilufts- och kulturäventyr i och omkring Orsa. Hotellet ligger nära natur, kultur och många aktiviteter; på sommaren finns bad, fäbodar 20

1 / 2020

och underbar dalakultur. På vintern kan man åka skidor, skridskor eller njuta av den vackra utsikten från Fryksås som ligger en bit bort. UPPSKATTAD RESTAURANG

Samtliga hotellets 24 rum är totalrenoverade i klassisk stil. Nu utstrålar de lågmäld elegans och erbjuder såväl sköna sängar som badrockar och lyxiga badrumsprodukter. Restaurangen är förstås också renoverad. På restaurang Kompaniet lagas numera riktigt god mat med en stor dos kärlek. Köket använder råvaror efter säsong och jobbar med närproducerat och lokala råvaror så långt som möjligt. En sommelier finns på plats för att arbeta med mat och dryck i kombination. – Orsaborna har kunnat följa bygget det senaste året, och när vi öppnade i höstas blev vi väldigt väl mottagna av dem. Men nu vill vi ge fler gäster utanför kommungränsen chans att upptäcka underbara Orsa järnvägshotell, säger Maria Franzon-Ronell.

Orsa Järnvägshotell byggdes direkt på ­perrongen för 126 år sedan.


HIT&DIT

GÖRANSSON ARENA SPÄNNER BÅGEN VARJE DAG Text: Åsa Backman

Det är full fart på Göransson Arena i Sandviken. Här ryms såväl populära ungdomsidrottsevenemang som elitidrott och stora konserter.

S

EDAN FÖRRA ÅRET ARRANGERAR Sandviken IF två cuper på Göransson Arena; futsal och innebandy. Den klassiska futsalcupen lockar över 300 lag, och innebandycupen drog 130 lag första året. I år har samarbetet mellan Sandviken IF och Göransson Arena stärkts ytterligare med en inomhusmatch i fotboll: Svenska cupen den 2 mars mellan SIF och Djurgården. – Det här är en milstolpe för Sandviken. Det är första gången vi kan spela match på konstgräs inomhus. Dessutom kommer vi att kunna träna inne på arenan i sju veckor i samband med matchen. Det är stort, berättar Anders Eriksson, klubbchef på SIF. Matchen ligger mitt i bandyslutspelet, men samarbetet med SAIK är gott och de två klubbarna arrangerar evenemanget tillsammans. Bandymatcherna får helt enkelt ske på uteplan. – Det är en win-win-situation med många vinnare: SIF, SAIK, arenan, kommunen och inte minst invånarna i Sandviken med omnejd, berättar Anders Eriksson. STÄNDIG JAKT PÅ DE RÄTTA EVENEMANGEN

Göransson Arena har som målsättning är att ta in fler internationella konserter, men konkurrensen om evenemangen är hård i Sverige. De internationella artister som uppträtt i Sandviken de senaste åren har hjälpt till att sätta arenan på kartan. Under förra året skedde första samarbetet med United Stage när Lars Winnerbäck

Glada vinnare firar i Göransson Cup.

Anders Eriksson är klubbchef i Sandviken IF.

spelade. – Det gick jättebra. Vi jobbade hårt för att det skulle vara så smidigt som möjligt för arrangör, gäst och publik, säger Joakim Lundberg, eventchef på Göransson Arena. Ett annat arrangemang där Göransson Arena fick utmana sig själva ordentligt var Mia Skäringers ”Avig Maria NMFTG”. – Det var helt fullt. Vi hade 5 300 stolar på parketten och totalt 6 500 gäster, vilket var det största arrangemanget någonsin med teatersittning. Det är det där som är kul, när man får utmana sig ordentligt och spänna bågen lite till. Vi blir bättre och bättre av det, säger Joakim Lundberg. – Jag är stolt över Göransson arena och hoppas många känner som jag. Arenan sätter Sandviken på kartan och det känns bra när produktionsbolag och artister väljer Sandviken i konkurrens med Stockholm, Göteborg och Malmö, avslutar han. 1 / 2020

21


HIT&DIT

Mat

DALARNA

– mat och dryck året runt I DALARNA FINNS ETT UNIKT UTBUD av bra restauranger och lokala producenter av mat och dryck. Nysläppta Dalarna – mat och dryck året runt är både en omfattande krogguide och en inspirerande kokbok. Här presenteras traktens godbitar, från mysiga fjällkrogar i Sälen till vackert belägna restauranger runt Siljan.

Under ett års tid reste bokens för­ fattare Patrik Leje tillsammans med falu­ fotografen Per Eriksson runt i Dalarna för att dokumentera kroglivet och matglädjen på ett 30-tal restauranger. De besökte dessutom lokala knäckebrödsbagare, ölbryggare, fiskodlare samt ost- och soja­ tillverkare.

Nu har Hit&Dit fått låna några av recepten. Laga själv eller ta tåget till restaurangen för att provsmaka på plats!

RÅDJUR MED JORDÄRTSKOCKA OCH SVAMP FRÅN BRUNTEGÅRDEN I RÄTTVIK 4 PORTIONER

600 g rådjursinnanlår 100 g smör 300 g blandad svamp 1 knippe gräslök efter säsong 1 knippe oxalis

Svartpeppar Salt

Ansa och rensa svampen. Stek den i smör och ställ åt sidan. Putsa köttet. Salta och peppra runt om. Grilla rådjuret på bra värme. Pensla med smör när du vänder på steken. När köttet har fått 45 grader innertemperatur är det klart. Låt det vila. Värm upp svampen försiktigt i stekpannan. Skär innanlåret i tjocka skivor. Smeta ut jordärtskockskrämen i botten på en tallrik med baksidan av en sked. Lägg på köttskivorna, inkokt jordärtskocka, svamp och picklade svarta vinbär. Häll på några matskedar viltsky. Garnera med gräslök och oxalis. JORDÄRTSKOCKSKRÄM

200 g jordärtskocka 2 dl grädde

1 tsk vitvinsvinäger Salt

Skala skockorna och skiva dem tunt. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde. Sjud sakta tills skockorna är mjuka. Mixa dem släta och smaka av med vinäger och salt. Håll varmt till servering. INKOKT JORDÄRTSKOCKA

200 g jordärtskocka 1 dl vitvinsvinäger 1 dl vatten

1 schalottenlök 1/2 vitlöksklyfta 1 nypa timjan

1 lagerblad Salt

Skala och skär skockorna i 2 centimeter stora bitar. Skala och skiva schalottenlöken och vitlöken. Koka skockorna och löken i vatten, vitvinsvinäger, timjan och lagerblad tills de är klara. Smaka av med salt. Håll varmt till servering PICKLADE SVARTA VINBÄR

1 dl svarta vinbär 1 dl vitvinsvinäger

1 dl socker
 1 dl vatten

Koka upp vinäger, socker och vatten. Häll lagen över vinbären och låt stå tills det svalnat.

22

1 / 2020

VILTSKY

5 dl viltfond 1 rödlök 1 dl sherryvinäger

1 msk rapsolja 1 nypa timjan 1 lagerblad

4 enbär 1 kvist rosmarin Salt

Skala och skiva rödlöken tunt. Fräs löken i en kastrull med lite rapsolja tills den är karamelliserad. Häll på sherryvinägern och koka torrt. ­Tillsätt viltfond och reducera tills det är cirka 3-4 deciliter kvar. Dra av från värmen och krydda med timjan, lagerblad, rosmarin och krossade enbär. Låt dra i 30 minuter. Sila såsen och smaka av med salt. Håll varmt till servering.


Mat Mat

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

••

HIT&DIT HIT&DIT

HJORTRONSUFFLÉ MED FÄRSKA BÄR OCH VANILJGLASS FRÅN BANKEN TVÅ RUM OCH KÖK I FALUN

SKEDVI BRÖD MED GUSTAFSKORVRÖRA

4 PORTIONER

2 kakor Skedvi bröd extragräddat 150 g Gustafskorv 50 g färskost 1/2 dl majonnäs

3 dl hjortron 3 msk strösocker 1,5 msk potatismjöl 1 msk hjortronlikör (el.annan bärlikör) 3 ägg 3 msk socker

1/4 citron 1 msk florsocker Tillbehör 5 dl färska bär (hjortron, hallon och blåbär) 5 dl vaniljglass (eller vispad grädde)

Mixa hjortron med socker. Sila bort kärnor. Koka upp 2 1/2 deciliter hjortonpuré. Tillsätt likör och potatismjöl under ständig omrörning. Täck med plastfilm. Låt svalna. OBS! Purén får inte bli för kall. 28-30 grader är en bra temperatur. Vispa äggvitorna med socker och 1/2 matsked citronsaft till en fast skummig massa. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten åker ur. Men vispa inte äggvitan så att den blir för hård. Vänd ner hälften av äggvitan i den rumsvarma purén. Vänd ner resten av äggvitan till en luftig och slät smet. Smöra och sockra 4 suffléformar eller en stor form. Fyll upp formarna till kanten. Lossa smeten från kanten med en liten kniv. Suffléerna kan förberedas och frysas. Ta ut dem ur frysen 30 minuter innan gräddning. Grädda suffléerna i 10-12 minuter i 180 grader. Stor form gräddas i 20-25 minuter. Sikta över florsocker och servera genast med färska bär och vaniljglass eller lättvispad grädde.

4 PORTIONER

1 knippe salladslök 1 knippe gräslök 1 vitlöksklyfta 1 knippe smörgåskrasse Salt

Hacka eller mixa Gustafskorven försiktigt. Lägg i en skål och blanda korven med majonnäs och färskost. Finhacka salladslök och gräslök. Tillsätt 1 deciliter salladslök och 1 deciliter gräslök. Smaka av med pressad vitlök och salt. Servera på några bitar extragräddat knäckebröd och garnera med lite hackad gräslök och smörgåskrasse. MAJONNÄS

2 ägg 4 dl rapsolja

1 msk vitvinsvinäger Salt

Separera äggulan. Vispa den med vinägern. Häll försiktigt på rapsolja i en jämn stråle och vispa tills majonnäsen får en tjock konsistens. Smaka av med salt. Tillsätt några droppar vatten om du vill ha en något lösare majonnäs.

11 / 2020 / 2020

23


Konstruktör: Stina Elg

HIT&DIT

©Elgkraft 22 ÄR INTE SNORUNGAR ÄR INTE ©Elgkraft 22 ORATORN SNORUNGAR SYNS I ORATORN BILDEN

SSA KRY INN! &V

MEDICINMÅTT

INGEN TEFÖR LULEMEN LANDNING QUILA, SALTSPRIT INGEN TEFÖR LULEMEN LANDNING QUILA, SALTSPRIT

ÄR ÖVERGÅENDE ÄR ÖVERGÅENDE TONER FRÅN GOA TONER FRÅN GOA

1

MITTPUNKT NARNIAS MITTPUNKT LEJON NARNIAS LEJON

KORT RIDDARE KORTNASAL RIDDARE NASAL

ULLARED INITIALT ULLARED INITIALTTING

STICKS

FINNS GUL HAR MAKE OCH BLÅ GUL MAKAFINNSCALIFORHAR MAKE OCH BLÅ NIEN MAKA CALIFORNIEN

SPRIDER NYTT SPRIDER NYTTOTRO?

DINERADE

3 3

OLUSTIGT OLUSTIGT

HUNDRA HUNDRA ROSENS QVICK ROSENS QVICK

KÄLLA TILL KUNSKAP KÄLLA TILL KUNSKAP KATLAS VAPEN KATLAS VAPEN KNAPER KNAPER HUR PÅ HURFILM PÅ FILM DE GLÄDER DEN 25:E DE GLÄDER DEN 25:E

BLOMMA BLOMMA DRÖMTJEJ DRÖMTJEJ 5 5

4

5

5

6

6

LEGAT LEGAT TÄTA TÄTA

STRÅLAR TILLSAMSTRÅLAR MANS TILLSAMMANS

7

BEVITTNAR BEVITTNAR ÖSTERRIKE ÖSTERRIKE

THE THE BUGGLES BUGGLES PREMIÄRPREMIÄRKANAL KANAL

7

7

7

Lös Hit&Dits korsord och skicka l­ ösenordet till vinna@hitodit.se

Tre av de rätta inskickade lösningarna belönas med var sin trisslott och presenteras i nästa nummer av Hit&Dit. Senast den 6 april ­behöver vi ha ditt svar. Glöm inte att skriva din adress.

1 / 2020

INLEDEROTRO? BÖN INLEDER DRAS TILL BÖN STACKEN DRAS 4 TILL STACKEN 4

6 6

Foto: Stina Elg Foto: Stina Elg

4

DÄR BOR BARA NABOR DÄR BOR BARA NABOR

NIKES TECKEN NIKESSUGER TECKEN NÄRING SUGER NÄRING

TING

VÅRD

DINERADE

3 3

ÖSTERRIKE

VÅRD STICKS

TVÄRVÄGRA TVÄRVÄGRA

GÖR HÖNAN

ÖSTERRIKE UGGLOR

INGET FÖR BRIDGEKLUBBEN INGET FÖR BRIDGEKLUBBEN FJÄSKA Foto: Stina Elg OLOF I FJÄSKA Foto: Stina Elg KLUNGAN DE SOM OLOF I LÅSER? KLUNGAN DE SOM KARENINA ÄR PÄRLORLÅSER? FÖR SKYN? KARENINA NATRIUM ÄR PÄRLOR FÖR SKYN? NATRIUM

STACK UTÖVER TOWA SHEERAN CARSSON STACK UTÖVER NYCKELDEL TILL TOWA CARSSON SHEERAN NYCKELDEL TILL

YTTRADE INGÅR I RABATT HAR A- OCH YTTRADE INGÅR I B-SIDA RABATT HAR A- OCH 2 B-SIDA 2

24

1 KALIUM

UGGLOR

LANDGREN

2 2

JAPANSK HUDVÅRD

SYNS I VAR MOBIL BILDEN I BÖRJAN VARLANDGREN MOBIL I BÖRJAN

1 1

JAPANSK GÖR Konstruktör: Stina Elg KALIUM HUDVÅRD HÖNAN

MEDICINMÅTT

Grattis!

Korsordets lösenord i förra numret av Hit&Dit var kristall. Tre av dem som listade ut detta belönas med varsin trisslott. Vi säger grattis till Karolina Liljengren i Jönköping, Tege Tornvall i Leksand och Per-Åke Ohlsson i Gällivare.


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED DALAKRAFT

MEDVIND

för vindkraften i Sverige

I

Vindkraften slår nya rekord, och i en framtid som kräver allt mer el blir vinden en allt viktigare energikälla.

BÖRJAN AV 2020 satte vindkraften nytt svenskt rekord. På bara en vecka producerades då för första gången över en terawattimme (TWh). Det är ungefär så mycket energi som hela landet använder under ett dygn. – 2019 producerade vindkraften sammantaget knappt 20 TWh på hela året, så det var en rejäl ökning. Den beror dels en kraftig utbyggnad av vindkraft och på att det blåste ovanligt mycket, säger Mats Bengtsson, vd på Dalakraft. ELANVÄNDNINGEN ÖKAR

I tusentals år har människan tagit vinden till hjälp, något som väderkvarnarna är ett exempel på. När vi lärde oss att tillverka och använda elektricitet kunde vi använda vindens kraft. Idag står vindkraften för cirka fem procent av världens elproduktion och andelen ökar hela tiden, i takt med att kraftverk som använder fossila bränslen läggs ner av miljöskäl. Samtidigt räknar man med att elanvändningen fortsätter att öka i framtiden. Orsakerna är flera: en stadig befolkningsökning i världen är en. Att fordon i allt snabbare takt blir elektrifierade en annan. En

tredje orsak är att industrin kräver mer el för att klara en ­klimatvänligare produktion. I Sverige står vindkraften för 14 procent av el­ produktionen och utbyggnaden går fort. De närmaste åren väntas en fördubbling av produktionen, och regeringens mål att Sverige ska ha en hundra procent för­nybar elproduktion 2040 kräver en fortsatt satsning på vindkraften. GRÖN ELMIX

Detta behöver inte betyda att antalet vindkraftverk blir så många fler – de kan till och med bli färre eftersom moderna vindkraftverk har blivit effektivare och därför producerar mer el. En av fördelarna med vindkraft är att det är ett relativt billigt sätt att producera el. De senaste tio åren har teknikutvecklingen halverat kostnaden för ny, landbaserad, vindkraft i Sverige. – Tillsammans med sol- och vattenkraft är vindkraften en självklar del i Dalakrafts gröna elmix. Som kund kan du också bli andelsägare i ett vindkraftverk och få köpa el till självkostnadspris. Samtidigt bidrar du då ­aktivt till en hållbar framtid, säger Mats Bengtsson.

Tillsammans med sol- och ­vattenkraft är vindkraften en självklar del i Dalakrafts gröna elmix

1 / 2020

25


FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN!

Gillar du när det går snabbt och är enkelt? Du vet väl om att det enklaste och snabbaste sättet att köpa din resa är med SJs app. Ladda ner den redan idag och prova. Trevlig resa!

26

1 / 2020


FOTO: PIA NORDLANDER

DETTA ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN SJ

Tågvärd Jan – rätt man på rätt plats Jan Givik älskar att möta människor. Det var därför han blev tågvärd på TiBtågen för 18 år sedan – och känner fortfarande att han är rätt man på rätt plats.

SJs tågvärd Jan Givik vill ge o ­ mtanke åt sina ­resenärer ­ombord på Tåg i Bergslagens tåg.

Text och foto: Katarina Myrberg

– Vi måste ta hand om varandra i hela sam– Men jag visste inte vad jag skulle göra hället. Jag vill välja att varje dag vara glad i stället, och önskade att något skulle hända och ge energi till mina resenärer ombord, för som visade vägen. Så kom en SJ-lokförare det gör mitt jobb meningsfullt, säger han. in i butiken: ”Du som tycker om att prata Många TiB-rese­ med folk, borde du närer känner säkert igen inte bli tågvärd? Jan, som börjar sina Vi söker ju folk.” Det Jag vill välja att varje arbetspass i Borlänge blev liksom tecknet, dag vara glad och ge och jobbar på tågen från skrattar Jan. energi till mina resenärer Mora och Gävle ner Som mångårig ombord, för det gör mitt till Mjölby. Han har ett tågvärd har han jobb meningsfullt. vänligt leende åt alla, mött alla typer av småpratar gärna med resenärer: förvändem som köper kaffe och fika i kiosken omtansfulla resenärer på långresa, jobbpendbord. Aldrig att han ångrat att han lämnade lare, partyprissar, pensionärer… och ger kassan på Hemköp för 18 år sedan, ett jobb omtanke när så behövs, men också vara han var utled på. tydlig och tuff när detta krävs. En kollega

minns hur Jan lyckades få ett kaxigt ungdomsgäng utan biljetter att lydigt gå av vid ett stopp, köpa biljetter på stationen och återvända ombord. Det är när en resa inte blir som man tänkt sig som Jan känner att han som tågvärd kan göra skillnad. – Det är klart en del blir stressade ­eller upprörda när jag kommer med dåliga budskap, som en stor försening. Men då ­bemöter jag dem på ett sätt som gör att de ofta kommer till acceptans. Så när ­lösningen sedan kommer, och de kanske ändå hinner med sitt väntande tåg eller vi ordnat upp resan på annat sätt, blir slut­ resultatet en positiv känsla! Då känns det bra för mig och för mina resenärer!

NÄR, VAR OCH HUR. ALLT OM DIN BILJETT MÅNGA SÄTT TILL BILJETT

RES OBEGRÄNSAT

Vårt bästa tips: Köp din biljett på vår hem­ sida sj.se eller i SJs app. Där får du garanterat bästa pris. Biljetterna är som billigast när de släpps, vilket sker säsongsvis. Det är även möjligt att köpa biljett ombord, men till ett lite högre pris.

Är du en spontan resenär som reser gärna och ofta? Då kanske något av våra ­årskort eller månadskort passar. Välj årskort om du vill ta del av hela Sverige. Reser du ofta m ­ ellan två län är vårt månads­ kort ett riktigt bra val. Här ingår busstrafiken där du ­startar och där du avslutar din resa, inom Tåg i Bergslagen-området. Smart, eller hur? Länstrafikbolagens månadskort är det bästa alternativet om du reser inom ett län eller precis över gränsen.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Se här: • Våra biljettautomater • Våra ombud (Pressbyrån och 7Eleven) • SJ Service Center 0771–75 75 75 • SJ resebutiker i Stockholm, Göteborg, Malmö.

1 / 2020

27


HÄR SAMLAR VI STORT OCH SMÅTT KRING SPÅR, ­FORDON, ­TRAFIK OCH RESOR

UPPSPÅRAT

81%

STOR UPPRUSTNING AV TÅGEN ATT VÄNTA Text: Lena Bergman

Någon medelålderskris är det inte tal om för ­tågen, men väl en så kallad midlife-upprustning. När alla Tåg i Bergs­ lagens tåg av modellen Regina ska ­fräschas upp blir det nya stolar men inga pappershanddukar.

P

RECIS SOM MED ALLT ANNAT så blir tåg slitna med tiden. Men nu kan Tåg i Bergslagens resenärer glädja sig åt att de Reginatåg som varit i trafik sedan början av 2000-talet ska rustas upp. Det rör sig totalt om 23 av TiB:s 28 tåg som har en välbehövlig uppfräschning att se fram emot. Det blir både in- och utvändig renovering, som till exempel omlackering av fordonen. Till de främsta invändiga förändringarna hör helt nya stolar, och att det blir eluttag vid varje stol. Dessutom ska mattor bytas ut, väggar och tak fräschas upp och vid behov kommer även bord att bytas ut. HANDDUKARNA FÖRSVINNER

Efter upprustningen kommer pappershanddukarna på toaletterna att vara ett minne blott. De ersätts i stället med blåstork. – Handdukar som orsakar stopp i toalettsystemet är en enormt stor orsak till att vi måste ta tåg ur trafik. När det blir stopp måste man skruva isär halva tåget för att åtgärda problemet. Det tar mycket tid i verkstaden, tid som hade kunnat användas till nyttigare saker. Därför är det här en viktig åtgärd, säger Håkan Jarl, 28

1 / 2020

fordonscontroller på Tåg i Bergslagen. I samma anda byts även belysningen inne i tågen ut till ledbelysning med betydligt längre brinntid än nuvarande glödlampor. Att slippa ständiga glödlampsbyten kommer nämligen också att frigöra en hel del tid i verkstäderna. FÄRDIGT VÅREN 2022

Det är Transitio som äger Reginatågen och hyr ut dem till bland annat Tåg i Bergslagen, Norrtåg, Värmlandstrafik och X-trafik. Det är också Transitio som upphandlat midlife-upprustningen, som totalt berör nästan 60 fordon i flera regioner. Till sommaren drar renoveringen igång, ett omfattande arbete som utförs av Bombardier Transportation i Västerås. – Upprustningen tar ungefär en månad per tåg. De första TiB-fordonen kommer in i verkstaden våren 2021, och ett år senare ska arbetet med upprustningen av samtliga TiB:s Reginor vara klart, säger Håkan Jarl.

Ungefär så här kan de nya stolarna i tågen komma att se ut.


Uppspårat

HIT&DIT

NU ÄR ÄVEN CARL OCH KERSTIN PÅ SPÅREN ALLA TÅG HAR FÅTT ETT NAMN. 9005, 9021 och 9068. Det är inte en lottorad, men väl namnet på tre av Tåg i Bergslagens tåg. Inte så personliga namn kan tyckas, och därför har tågen för­ utom sifferbeteckningen även blivit namngivna efter personer som på ett eller annat sätt gjort avtryck i Sverige eller betytt mycket för regionen. Allt från vetenskapsmannen Christopher Polhem till hockeyspelaren Sura-Pelle Petterson har gett namn åt TiB:s tåg. Men två av Tåg i Bergslagens fordon har fram till nu saknat personligt namn. Men inte längre, för nu har även tåg 9011 och 9037 fått sina namn. Därför säger vi välkommen till TiBfamiljen till Kerstin Hessel­ gren, banbrytande yrkes­ inspektör och politiker från Hofors som var en av de första kvinnorna i riksdagen, och till Carl Larsson, lika känd som älskad konstnär med Sundborn som bas.

Kerstin Hesselgren fotograferad 1925. (t.v.), Carl Larssons självporträtt "Brita och jag" (t.h.)

PUNKTLIGHETEN FÖR PERSONTÅGEN I SVE-

KLASSISKA HUS VID JÄRNVÄGEN. Ett stationshus är en plats både för att mötas och att skiljas åt, en plats att komma till och att åka ifrån. Och kanske skicka en hälsning ifrån! Fem anrika stationshus pryder i år Post­ nords vinterfrimärken. Frimärkena visar de klassiska stationshusen i Haparanda, Alvesta, Jörn, Åsarna och Järle. Stationshuset i Järle vid Nora-Ervalla järnväg i Västmanland byggdes redan från 1854, och det är ett av de äldsta och bäst bevarade stations­ husen i Sverige.

JOBB PÅ SPÅRET. Med jämna mellan­ rum påverkar Trafikverkets banar­ beten tågtrafiken i om­rådet. Här är det arbete som är inplanerat den närmaste tiden och som påverkar Tåg i Bergslagens trafik:

Borlänge–Ludvika Period: 18–21 februari 2020 ­(nattetid) och 25–28 februari 2020 (nattetid) Påverkan: Tågen ersätts med buss Hedemora–Säter Period: 13–15 mars 2020 Påverkan: Tågen kommer gå en annan väg eller ställas in Ludvika–Fagersta Period: 7–9 april 2020 Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss

JULAFTON TÅGENS ­PUNKTLIGASTE DAG

STATIONSHUS FÅR EGNA FRIMÄRKEN

BANARBETEN ­PÅVERKAR TRAFIKEN

RIGE BLIR ALLT BÄTTRE. Under 2019 nådde 941 161 av 1 030 611, eller 91,3 procent, av persontågen sin slutstation i rätt tid. Det är den bästa siffran sedan nuvarande mått infördes 2013. Bland förklaring­ arna till det förbättrade resultatet finns bland annat frånvaron av extremväder samt bättre planering under den mest intensiva banarbetsperioden från maj till augusti. Ytterligare ett tågrekord slogs 2019, nämligen antalet framförda persontåg. För första gången har över en miljon persontåg framförts till slutstation på den svenska järnvägen. Sedan 2013 har antalet framförda tåg ökat med nästan 20 procent. Hur var det då med julafton? Jo, högst punktlighet för en enskild dag under 2019 hade just den 24 december. På julafton ankom 1 539 av 1 562 planerade persontåg sin slutstation i rätt tid. Det gav ett punktlighetsresultat på impone­ rande 98,5 procent.

Hallsberg–Motala Period: 10–13 april 2020 (påsk) Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss Borlänge–Ställdalen Period: 10–19 april 2020 (påsk) Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss Borlänge–Storå Period: 21–24 april 2020 (nattid) och 28–30 april 2020 (nattetid) Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss Falun–Borlänge Period: 28 april–1 maj 2020 (nattetid) Påverkan: Tågen kommer ersättas med buss Hallsberg Period: 1–3 maj 2020 Påverkan: Tågen kommer gå en annan väg eller ersättas med buss På sj.se/trafikinfo eller i SJ:s app finns information om planerade arbeten samlad.

11 / 2020 / 2020

29


INFORMATIONSSIDOR FRÅN TÅG I BERGSLAGEN

KÖP DIN RESA SOM DET PASSAR DIG KÖP DIN BILJETT HOS SJ

I SJs app eller på sj.se köper du din biljett enklast. Biljetten kan köpas ända fram till tågets avgång. Du kan också köpa resan via andra kanaler hos SJ samt deras ombud. För bästa pris ska du köpa din biljett så tidigt som möjligt. Läs mer på sj.se KÖP DIN BILJETT OMBORD

Du kan köpa enkelbiljett ombord. Den biljetten säljs alltid till fullpris och endast i kategorin vuxen. Du kan betala kontant eller med kort. Biljetten gäller bara på det tåg du åker med när du köper ­biljetten. Det går inte att köpa en biljett ombord med byte till annat tåg. RESPLUS-BILJETT

Med Resplus får du hela resan på en biljett, oavsett vilka delsträckor som ingår. Fördelar med Resplus: • tidtabell för hela resan • biljett även för lokal- eller länstrafiken • kom-fram-garanti Observera att du inte kan köpa Resplusbiljett ombord. Köp din Resplus-biljett på sj.se

PENDLARE? För dig som pendlar finns det olika lösningar. Hitta den den som passar dig bäst. 1. LÄNSTRAFIKBOLAGENS PERIODBILJETTER

På Tåg i Bergslagen kan du resa med periodbiljett från länstrafikbolagen Dalatrafik, Länstrafiken i Örebro, VL samt X-trafik. X-trafik och Dalatrafik har också en gemensam periodbiljett som gäller i båda länen. Med dessa kan du resa till n ­ ärmaste kommun­centrum i angränsande län. Hitta det kort som passar bäst för dina resor på tagibergslagen.se 2. MOVINGO PENDLARBILJETT

Reser du över länsgränsen är Movingos pendlar­ biljett ett alternativ. Med Movingo ingår all länsoch lokaltrafik längs sträckan. Movingo är ett samarbete mallan SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. Läs mer på sj.se/movingo 3. SJ MÅNADSBILJETT

Passar inte något av länskorten eller Movingo är SJ månadsbiljett ett alternativ. Med den kan du resa obegränsat på en sträcka med TiB och SJ-tåg. Inom TiB-området ingår stadstrafiken. Läs mer på sj.se

30

1 / 2020

VI ÄR LÄNKEN MELLAN BERGSLAGSLÄNEN Tåg i Bergslagen arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller ­studierna, resa i tjänsten eller på fritiden. Sedan trafiken startade 2001 har a ­ vsikten varit att knyta samman de fyra Bergslagslänen Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Därför är det naturligt att Region Örebro, Region Västmanland, Region Gävleborg samt Region Dalarna till lika delar är våra ägare. Tågtrafiken är ­upphandlad och sedan december 2016 ansvarar SJ för den.

SÄLLSKAPSDJUR

CYKLAR

Självklart kan du resa med ditt sällskaps­ djur. Två sällskapsdjur per person (som har ­biljett) får följa med avgiftsfritt. För ytter­ ligare djur ska en ungdomsbiljett köpas. Det finns speciellt anvisade platser för djur. Djur ska färdas på golvet. Mindre djur i bur får placeras på sittplats. Läs mer om regler för sällskapsdjur på sj.se

Cykel (även elcykel) kan tas med på tåget förutom på vissa avgångar sträckan Fagersta - Västerås som saknar cykel­ platser. För att se vad som gäller på just din avgång sök information på sj.se. Begränsningen är annars att två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka, här gäller ”först till kvarn”.

HITTEGODS

Har du tappat eller glömt något på våra tåg? Börja med att registrera dina kvar­ glömda saker på lostandfound.sodexo.se

KONTAKT

?

NÅGOT ANNAT DU VILL VETA?

Ställ frågan till tågvärden ombord eller hitta svar hos aktören det gäller. Kontakt­ uppgifter hittar du längst ned på sidan.

För dig som reser med någon av ­länstrafikbolagens biljetter:

SJ Till SJ kan du vända dig med alla frågor som rör ditt resande. De hjälper dig direkt eller slussar dig rätt. 0771 - 75 75 75 sj.se/kundservice

DALATRAFIK 0771-95 95 95 dalatrafik.se

VL 0771-22 40 00 vl.se

MOVINGO Angående biljett som köpts via SJ, hänvisar vi dig till SJ. Läs mer på sj.se/movingo

LÄNSTRAFIKEN 0771 - 55 30 00 lanstrafiken.se

X-TRAFIK 0771- 91 01 09 xtrafik.se

TÅG I BERGSLAGEN För övriga frågor är du välkommen att kontaka oss direkt. Läs mer på tagibergslagen.se


C LE GÄ V

k

Sa nd vi k

BORLÄNGE C

St or vi

FA

Ho fo rs

LU N

C

en

GÄVLEBORGS LÄN

In sjö n Ga gn Dj e f ur ås

DALARNAS LÄN

M

M or OR a st Rä A ran ttv d ik Tä llb er Le g ks an d

HÄR KAN DU RESA MED TÅG I BERGSLAGEN

te r

½Sundsvall ¾Uppsala

Torsåker GÄVLEBORGS LÄN UPPSALA LÄN

Horndals bruk RN

He

Fors

LA

LUDVIKA

DA

de

m

or

a

GÄVLEBORGS LÄN DALARNAS LÄN

AS

Avesta C

a AL

A

C

åv ng

PS

ST

ER

ÅS

C

na

ar

tu

ng

ha ta lls

Di

m

m

ar m m

ha ra

Ha

Su

s nä m Ra

UPPSALA LÄN

g Vi

rs

bo

er lsb ge

VÄSTMANLANDS LÄN

C

rg TA

GE

RS

be tte FA

Än

STOCKHOLM C

SÖDERMANLANDS LÄN

Tåg i Bergslagen knyter samman de fyra bergslagslänen. Vi arbetar för att öka möjligheterna att pendla till arbetet eller studierna, resa i tjänsten eller på fritiden.

S

ND LA

ÖT RG TE

ÖS N

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

UP

M

Fa ka ns in

Sk ÖREBRO LÄN

i öv Fr O C ro S mla ERG R b Ku SB EB Öre LL HA

ÖR

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

by

la Sa

rs ge

N

LÄ S

ND

LA

AN M ST VÄ

¼Stockholm ¥Örebro ¾Eskilstuna

Arlanda

VÄSTMANLANDS LÄN

Motala

ÖREBRO LÄN

STOCKHOLMS LÄN

He

N ta

N LÄ AS RN

ng

N

de

Laxå

go

d Va

de Sö

ni

RO

LA

en

EB

DA

rb

ÖR

Lin

rg rå rg be Sto sbe

ar

pp

RM L ÖR AN EB DS RO LÄ LÄ N N

VÄSTMANLANDS LÄN

or

är rb

VÄSTMANLANDS LÄN

Ka

Ko ¥Karlstad/Oslo ¾Göteborg

UPPSALA LÄN

ke

DALARNAS LÄN

en

al

ld

Sm

äl

St

ed

g

je

er

ba

sb

ck

ge

en

än ÖREBRO LÄN

N

AVESTA/KRYLBO

Gr DALARNAS LÄN

Skänninge Mjölby ¼Linköping ¾Malmö/Köpenhamn

SÖK OCH BOKA DIN RESA PÅ SJ.SE

tagibergslagen.se R E G I O N ER N A DA L A R N A, GÄVL EB O RG, VÄS TM A N L A N D O CH Ö R EB RO I SA MVER K A N


Allt du behöver göra: 1. 2. 3.

Åka till IKEA Borlänge med Tåg i Bergslagen och spara biljetten Registrera ditt IKEA FAMILY kort i kassan och spara kvittot Visa IKEA-kvittot och tågbiljetten för tågvärden (de är din biljett för återresan)

Ett samarbete mellan IKEA Borlänge och Tåg i Bergslagen VILLKOR: Medlemmar i IKEA FAMILY kan åka tåg gratis hem från IKEA i Borlänge. Erbjudandet gäller för maximalt två vuxna och tre medföljande barn på Tåg i Bergslagens avgångar till och från Borlänge utan byten. På returresan: visa upp den använda tågbiljetten till Borlänge, plus IKEA-kvittot med IKEA Family-nummer. Tur och returresa måste ske samma dag. Erbjudandet gäller ej resa med SJ:s avgångar (dvs SJ-tåg). Erbjudandet gäller endast resande med enkelbiljett från Tåg i Bergslagen (SJ/TiB). Erbjudandet gäller ej i kombination med länskort/länsbiljett. Kvittot gäller för returresa till avreseorten. I det fall man önskar resa vidare köper man biljett från där returresan slutar (dvs avreseorten).

© Inter IKEA Systems B.V. 2018

PÅ VÄG TILL IKEA BORLÄNGE? DÅ BJUDER TÅG I BERGSLAGEN PÅ HEMRESAN!

Profile for 365 Publishing

Hit&Dit nr1 2020