Page 1

Nummer 3 • 2018 ETT OMBORDMAGASIN FÖR DIG SOM RESER MED TÅG I BERGSLAGEN OCH TÅGAB

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

Kryssa och vinn D KORSOR sid 47

Semester i

BERGSLAGEN

Njut av natur, historia och stor gästfrihet

MER LÄSNING

Malin Bruce

Clemens Kroschel

Issis Melin

MED HJÄRTAT I KOLARBYN

TYSTNAD LYX FÖR TYSK TURIST

STÅR UPP FÖR UTSATTA UNGA


HIT & DIT

I sommar tågluffar vi i Bergslagen FOTO: KARIN BERGGREN

Det är med ”Den blomstertid nu kommer” på låg volym i bakgrunden som dessa rader författas. Sommarlovet är nu så nära att det nästan går att ta på, och det är efterlängtat av såväl ­stora som små. En ledig sommar är som gjord för nya upp­täckter! Och fint nog behöver man inte resa särskilt långt för att göra sådana, de finaste äventyren kanske bara är en tågresa bort. I det här numret av Hit&Dit har vi därför utrustat oss med Tåg i Bergslagens Sommarkort, och givit oss ut på en spännande resa i vårt närområde. Vi besöker bland annat historiska ­platser i Bergslagen, ett mycket speciellt tryckerimuseum i Sandviken och så insuper vi den idylliska trästadsatmosfären i Nora. Bläddra fram i tidningen så hittar du ännu fler smult­ ronställen.

Lena Bergman Redaktör för Hit&Dit

Du hittar också flera tips på mysiga ställen att övernatta på. I Sätra Brunns rofyllda parkområde är inget hus det andra likt, men gott sover man i allihopa. I Dalaidyllen Tällberg finns många hotell och genuin svensk sommarupplevelse extra allt. Bokar du in en natt på Sveriges primitivaste vandrarhem – Kolarbyn utanför Skinnskatteberg – så får du varken el eller rinnande vatten, men en helt unik naturupplevelse.

Bäst just nu!

Solen

Vi blir piggare och friskare. Skelettet blir starkare, tänderna och synen bättre. Passa på att njuta av solens D-vitaminrika strålar!

Oavsett vart du styr kosan i sommar så önskar jag dig en ­trevlig resa. Hoppas att den blir precis som du vill: avkopp­ lande, adrenalinfylld eller bara alldeles alldeles underbar! Trevlig sommar

Magasinet Hit&Dit ges ut av 365 P ­ ublishing på uppdrag av Tåg i Bergslagen

BESÖK HIT&DIT PÅ WEBBEN!

hitodit.se

365PUBLISHING.SE | TREFASGATAN 3, 721 30 VÄSTERÅS

341 078 TRYCKSAK

MILJÖMÄRKT TRYCKSAK 4041 0820

ANSVARIG UTGIVARE OCH REDAKTÖR: LENA BERGMAN / LENA.BERGMAN@HITODIT.SE SKRIBENTER: EVA AASUM, ÅSA BACKMAN, LENA BERGMAN, CILLA LARSDOTTER, PELLE SVENSSON, EVA WIKLUND, M FL AD & LAYOUT: ANDERS GIDLUND OMSLAG: RUIN VID BJÖRSKOGSNÄS/ FOTOGRAF: FRIDA EDLUND ANNONSFÖRSÄLJNING: KICKI ROSÉN / 070 860 39 66 / KICKI.ROSEN@365PUBLISHING.SE MARKNAD: THORBJÖRN LINDH / 073 940 92 27 / THORBJORN.LINDH@365PUBLISHING.SE DISTRIBUTION: OMBORD PÅ TÅG I BERGSLAGENS OCH TÅGABS TÅG I NIO LÄN I SVERIGE TRYCK: PRINTALL

tagibergslagen.se SJ Kundcenter: 0771–75 75 75


Nummer 3 • 2018

INNEHÅLL

8 10 12 14 18 20 24 26 28 30 34 36 38 41 44 47

Gubben säkert sommartecken Nu är det jordgubbstider

Konst, musik och teater

Tips på evenemang i regionen

12

Sommarkortets smultronställen

Ta tåget till trevligaste semestermålen

Sveriges primitivaste vandrarhem Checka in i Kolarbyn

Storsjön genom tiderna

Upptäck Sandviken i sommar

Historiska platser i Bergslagen

Spännande resa i bergsmännens spår

Till fots genom Värmland Bra vandringsleder i Storfors

Utgå från Grythyttan

Cykla eller vandra för fina upptäckter

28

8

10

18

12

34

Yxsmide med traditioner

Klassiskt hantverk i Gränsfors

Från Rackstad till Klässbols

Gör en kulturell resa genom Arvika

Låt grillen gå varm i sommar

Smakfulla recept från ny kokbok

Roligare träna tillsammans

Övningarna du gör med barnen

Förnybar energi är framtiden

Läs mer om både solel och elbilar

De jobbar mot hedersvåld

Viktigt våga fråga en extra gång

Uppspårat

Senaste nytt från Tåg i Bergslagen

Klurigt korsord

Lös krysset och vinn en lott

3 / 2018

3


Sommar i Bergslagen Avkoppling, spalyx & matupplevelser

Färna är en plats att njuta av, oavsett om du är här på romantisk weekend, dagspa eller konferens. Vi har ett prisbelönt kök, ett mysigt spa och vackra omgivningar i herrgårdsmiljö. Vi har öppet året runt med undantag för 18/6-18/7 då vi har stängt för renovering. Våra boendepaket kan du alltid boka online. Besök även Färna Herrgårdsbod 300 kvm med kläder från Skandinaviska designers, smycken, inrednings- & presentartklar mm 15/5- 16/9 har vi öppet tis-lördag 11-17 och söndag 11-16 Färna Herrgård & Spa Skinnskatteberg, Tel. 0222-281 90 bokning@farnaherrgard.se www.farnaherrgard.se


UPPTÄCK DALARNA ART TRAIL. 14 spännande konstnedslag från Avesta till Mora! facebook.com/ dalarnaarttrail

DALARNA ART TRAIL.SE

MAGASINETFALUN.SE FACEBOOK.COM/MAGASINETFALUN

Välkommen till vår natursköna Folkpark! BARNTEATER

Söndag 12 augusti kl. 14.00 Pettson, Findus och högsta hönset

BABBLARNA Söndag 8 juli

TISDAGSTRÄFFARNA 2018

I sommar för 13:e året! Varje tisdag hela sommaren t.o.m. 28 augusti. LOPPIS från kl. 11. På eftermiddag/kväll: Veteranoch fordonsentusiastträff, kl 18-ca 21: Härlig musikunderhållning av både svenska och utländska band. Se hela programmet på vår hemsida. FRI ENTRÉ!

BARNTEATER

Lördag 14 juli kl. 14.00 Folk och Rövare i Kamomilla stad

DOUG SEEGERS & BONNIE BISHOP (TEXAS, USA) Lördag 14 juli kl. 19.00

SAMIR & VIKTOR + TUSSE + STEPHANIE & CECILIA!

Söndag 22 juli kl. 15.00

Se hela vårt program, öppettider m.m. på WWW.SÄTERDALEN.COM


Tisdag 24 juli 14.00–18.30 Kristinehamns centrum Mer information: www.visitkristinehamn.se

Där dåtid möter nutid

Sommarlovsaktiviteter Musik och teater Spännande marknader

orebro.se/wadkoping  3 / 2018


Noterat • HIT & DIT

FOTO: EKOMUSEUM BERGSLAGEN

Historiska vingslag. Skräppbo utanför ­Riddarhyttan är ett ­levande kulturcentrum.

9 av 10 tomater HÅLLBAR GRÖNSAK. Tomaten är en av Sveriges absolut populäraste grönsaker. Glädjande nog är det dessutom en grönsak som tar ansvar för en hållbar framtid: nio av tio svenska tomater kommer från odlingar som värms upp med förnybar energi och där humlorna står för pollineringen.

Källa: Svenskmärkning

Tåget går genom Ekomuseum Bergslagen HISTORISKA BESÖKSMÅL. Flera av Tåg i Bergslagens tåg åker förbi platser som är en del av Ekomuseum Bergslagen. Ekomuseet är ett pärlband av historiska guldkorn i Dalarna och Västmanland. Totalt är det inte mindre än 68 besöksmål, allt från herrgårdar och lusthus till smedjor och hyttor, alla med en bit av Bergslagens historia att berätta. I år har flera nya besöksmål tillkommit i Ekomuseum Bergslagen. Oxbrons banvaktstuga i Skinnskatteberg är ett av dem. Stugan på järnvägslinjen Köping-Uttersberg-Riddarhyttan byggdes för banvaktaren och hans familj, och det var hustrun som skötte grindarna vid landsvägsövergången. Ytterligare ett par tips bland de nya besöksmålen är Kulturreservatet i Skräppbo utanför Riddarhyttan, ett levande kulturcentrum som drivs av Teatermaskinen, eller Finngården Skifsen i Fredriksberg, där typiska skogsfinska byggnader byggts upp så som det kan ha sett ut under 1700-talet med rökbastu, ria och stolpbod.

Smakfullast i poolen UPPBLÅBART. Badmadrasser hör sommaren till och finns i en uppsjö av skepnader. Här är några av redaktionens ätbara favoriter:

Inköpsställen: bluebox.se teknikmagasinet.se partykungen.se lekmer.se

3 / 2018

7


HIT & DIT • Noterat

Spring med Zlatan eller GW BÄSTA LÖPARKOMPISEN. Har du svårt att komma igång med träningen? Att vara två är ett bra knep för att hålla igång även de dagar motivationen tryter. Tusen personer fick frågan vilken känd svensk som de helst skulle vilja jogga med. Svaren blev något överraskade en blandning mellan de extremt vältränade och de som inte är fullt så atletiska… VEM SKULLE DU HELST JOGGA MED?

Här är topplistan: 1. Zlatan Ibrahimovic 2. Charlotte Kalla 3. Leif GW Persson På delad fjärdeplats kom Gunde Svan, Edward Blom och kung Carl XVI Gustaf.

(Källa: Sifoundersökning gjord på uppdrag av Stadium)

Podden – den ­perfekta följe­ slagaren i sommar LÄTTLYSSNAT. Sommar, semes-

ter och tid över att lyssna på poddar. Funkar lika bra i lurarna när du ligger i hängmattan som när du rensar ogräs. Nya poddar verkar faktiskt dyka upp snabbare än maskrosorna i gräsmattan, så numera kan nog alla med något specialintresse hitta sin egen podd. För oss som är lite mer mainstream tipsar Hit&Dit om tre favoriter:

1 2 3

8

 3 / 2018

Värvet En riktig poddklassiker med över 300 avsnitt. Kristoffer Triumf har genom året träffat och haft trollbindande samtal med vitt skilda personligheter; mamma gillar samtalet med Svante Turesson och jag tycker att Josephine Bornebusch är spännande. David Batras podcast Roligt blir det när David Batra tillsammans med olika sidekicks bläddrar igenom landets lokaltidningar i jakt på de allra minsta nyheterna. Hör dem göra humor av nyheter som borgen med ett bulgurhål eller biblioteket som chockstängde i två veckor. Historiepodden med Robin och Daniel I gränslandet mellan folkbildning och underhållning bjuder gymnasielärarna Daniel Hermansson och Robin Olovsson på rykande inaktuella händelser. Med humor och smittande entusiasm berättar de om allt från Cicero till Karin Månsdotter.

Ingen sommar utan älskad gubbe JORDGUBBSFAKTA. Endast Sverige svenska jordgubbar har. Men gubbens bakgrund är riktigt kosmopolitisk. Det var den franske officeren Amédée-François Frézier som 1714 tog med ananassmultronet från Chile till Frankrike, där det först korsades med nord­ amerikanska scharlakanssmultron, och sedan en art som kallas parksmultron. Ur detta möte mellan tre världsdelar – Sydamerika, Nordamerika och Europa – uppstod alltså vårt mest älskade sommarbär: jordgubben! De är fantastiskt goda, räcker inte det? Behöver du fler anledningar till varför det är bra att äta jordgubbar kommer här tre stycken:

1 2 3

 jälper mot förkylningar. Jordgubbar H innehåller massor av nyttig C-vitamin (mer än apelsiner), vilket hjälper till att förebygga förkylningar. Träningen går lättare. Jordgubbar innehåller också ­nitrat, något som ökar flödet av blod och syre till musklerna. Du får vitare tänder. Syran i jordgubbar fungerar som ett blekningsmedel och kan dämpa fläckar från kaffe och vin.

(Källa Topphälsa.se)


s

malungsfors

Sätra Brunn

– för en stund av välbefinnande

Hos oss njuter du av härliga bad, sköna behandlingar, god mat och en skön nattsömn.

Sätra Brunn, Sala • Tel. 0224-546 00 info@satrabrunn.se • www.satrabrunn.se

13-14 JULI

ANNA IHLIS

JENNY ALMSENIUS & ELLINOR BROLIN

HYLLNING TILL KJELL HÖGLUND

COSMETIC HEIJSWEIJK

TEODOR HOLMQVIST • ÄLVDALINGARNA

Evenemang i Arboga! Arboga Meet 30 juni, Kanalens dag 7 juli Medeltidsdagarna 8-12 augusti, Torglördag 25 augusti Röforsloppet 25-26 augusti, Medåkers marknad 26 augusti Jädersbruksdagarna 1-2 september, Bonde på stan 29 september För mer information om evenemang och aktiviteter besök www.arboga.se

HYLLNING TILL TED GÄRDESTAD LISE & GERTRUD • MATS WESTLING

PUGH ROGEFELDT

LOTTA & MIKAEL RAMEL FILIP JERS & EMIL ERNEBRO STEFAN MOLANG • IDA WIKLUND

ANDERS MÅRTENSSON

JOHAN ERIKSSON • GOOD HARVEST

STAFFAN HELLSTRAND

PETER CARLSSON MED BYNS MATS, BACKA HANS OCH JONAS HANSSON Se 3d-animerat filmklipp genom att scanna QR-koden.

Fre. 18.00-00.00: 250 kr Lör. 12.00-00.00: 350 kr Lör.+Sön.: 500 kr. Biljetter kan köpas i BOA, Malungs Bokhandel eller på ticketmaster.se malungsforsvisfestival.se


FOTO: NORMAN SEEFF

HIT & DIT • Evenemang

PÅ GÅNG Hit&Dit har kollat runt i regionen och tipsar om några av sommarens chanser till såväl konst som musik och teater. KÄND M ­ USIKAL TILL ­AVESTA | 15 juni-1 juli AVESTA. Nu

kommer den prisbelönta musikalen Cabaret till Avesta. Med Oskar Nilsson, tidigare Robert i Kristina från Duvemåla, som konferencier och Adriana Savin, från Västanå Teater och Dramaten, som Fräulein Schneider välkomnas vi till 30-talets Berlin, där ingen morgondag bekymras och dekadensen frodas. Men någonting är på väg att förändras. > visitdalarna.se

Njut av jazz och blues

Konsten runt i Dalarna | maj-september DALARNA. I sommar fylls Dalarna med massor av spännande, intressant och tankeväckande konst! Och Dalarna Art Trail visar vägen till guldkornen. 14 aktörer från Avesta i söder till Mora i norr är med i årets upplaga av Dalarna Art Trail, en blandning mellan kända konsthallar och små gallerier med stora ambitioner. Kolla hemsidan och gör upp din egen rutt! > dalarnaarttrail.se

| 29-30 juni

SANDVIKEN. Musik och

Diane Schuur

underhållning i toppklass blir det under Bangen Jazz & Blues i Sandvikens stadspark. Här får du lyssna på bland andra Diane Schuur, Sandviken Big Band, Bob’s Carnival och Sam Rocket & his Blues Prisoners. > bangen.se

TISDAGSTRÄFFAR SOMMAREN LÅNG | 5 juni-28 augusti SÄTER. Precis som vanligt bjuder Säterdalens Folkets park på de mäkta populära Tisdags­

VÄRMLÄNDSK KONST I TOPPKLASS

5 maj-16 september

träffarna i sommar. Varje tisdag blir det loppis, veteran/entusiast fordonsträff och härlig musikunderhållning. Bland årets artister finns bland annat Linda Gail Lewis "The Queen of Rock’n’Roll" och det italienska Doo Wop-bandet Freddy Velas And The Silvertones. > säterdalen.com

KRISTINEHAMN.

10

 3 / 2018

FRÅN LANGOS TILL DDUMBA

28-30 juni

VÄSTERÅS. Med Västerås Cityfestival startar sommaren i Västerås. I slutet av juni är det återigen dags för festival mitt i stan, där du bjuds på kända artister, lokala band, marknadsstånd, mat, dans och aktiviteter av alla de slag. I år bland annat med toppnamn som Kaliffa, Sabina Ddumba och Vigiland. > vasterascityfestival.se

FOTO: CHRISTOPHER PARSONS

På Kristinehamns konstmuseum visas i sommar verk av konstnären Ingemar Lööf, som räknas till en av de främsta konstnärerna i Värmland, och var verksam både som målare, grafiker och skulptör. Ingemar Lööf var mycket produktiv, men också en tillbakadragen och självkritisk person. Målningar, teckningar och skisser brändes upp då de inte levde upp till hans höga krav! > kristinehamnskonstmuseum.com


Evenemang • HIT & DIT

FOTO: RICKARD L.ERIKSSON

Shirley Clamp på visfestival

Good Harvest

30 juni

ARVIKA. Stavnäs Visfestival utlovar en dag med härlig musik på Stavnäs Hembygdsgård, söder om Arvika. Shirley Clamp, Sonja Aldén, Cajsa Stina Åkerström och Anders Stävarby är några av de skickliga artister som medverkar. > stavnasvisfestival.se

HEMBYGDSDAGAR I BJURTJÄRN | 7-9 juli STORFORS. När Bjurtjärns hembygdsförening arrangerar de populära hembygdsdagarna brukar stora skaror strömma till för att gå på marknad, fynda på bakluckeloppis och få en historisk guidning. > storfors.se

FIRST AID KIT I DALHALLA | 17 juli RÄTTVIK. De svenska systrarna i First Aid Kit, behöver ingen närmare presentation. De har turnerat över hela världen och är nu tillbaka i Dalhalla. > dalhalla.se

NYSKRIVEN TEATER PÅ STADRA

6 juli-5 augusti BERGSLAGEN.

I sommar spelas Flickan i frack på Stadra Teater, som ligger mellan Nora och Grythyttan. Det är en helt nyskriven pjäs av Agneta Pleijel, fritt efter Hjalmar Bergmans ­roman. > stadrateater.se

MYSIG VISFESTIVAL I DALARNA | 13-14 juli MALUNGSFORS. Malungsfors Visfestival är nog en av ­Sveriges mysigaste festivaler, där du kan se både ­etablerade Peter och alldeles nya artister. Så ta med Carlsson picnicfilten och parkera dig i skogsgläntan för att lyssna på mycket akustiskt och många svenska visor. Bland årets artister märks bland annat Peter Carlsson, Pugh Rogefeldt, Staffan Hellstrand och Good Harvest. > malungsforsvisfestival.se

FESTIVAL FÖR MÅNGA SMAKER

26-28 juli SUNNE. Fryksdalsdansen är Värmlands stora dans- och nöjesfestival. Här spelar Sveriges bästa dansband, och några av landets främsta artister intar stora scenen. Det finns nattklubb med DJ och årets nyhet är en Rockabilly-scen. Ta chansen att se bland andra Lena Ph och Lasse Stefanz. > fryksdalsdansen.se

Storslagen opera på unik scen | 28 juli- 19 augusti KOPPARBERG. Giuseppe Verdis storslagna opera Don Carlo blir den hittills största uppsättningen på Opera på Skäret. Musik i absolut toppklass utlovas, och som vanligt sätts föreställningen upp med internationella stjärn­ solister i rollerna. > operapaskaret.se

UPPLEV LIVET FÖR 150 ÅR SEDAN | 21-28 juli ARVIKA. Varje år låter Gammelvala besökare uppleva hur det var att leva på självhushållningens tid. På Skutboudden i Brunskog skruvar man under en vecka tillbaka tiden 150 år och bjuder på gamla hantverk, traditioner, musik och mat från en svunnen tid. > gammelvala.se

HISTORISK SISTA ÖLFESTIVAL

26-27 oktober

SÖDERBÄRKE. Öl är konst hävdar SMÖF: Söderbärke Mikro ÖlFestival. I höst är det dags för 15-årsjubileum för ölvännarnas favoritfestival – och det blir också historiens sista festival. Missa den med andra ord inte! > smof.barkemalte.se

3 / 2018

11


HIT & DIT • Sommar

Ta tåget på en riktig upptäcktsresa

HITTA SOMMARKORTETS SMULTRONSTÄLLEN

De allra finaste upplevelserna kan finnas precis runt hörnet. Här tipsar vi om några av de smultronställen dit Tåg i Bergslagens sommarkort kan ta dig. Fler tips hittar du på sommarkortet.tagibergslagen.se

Idyllisk kurort med gamla anor

NORA. Vill du uppleva svensk småstadscharm, strosa bland

SÄTRA BRUNN. Ta bussen från Sala station för att upptäcka en av Sveriges äldsta kurorter, en riktig oas dit människor rest ända sedan 1700-talet för att må bra. På Sätra Brunn finns över hundra hus och flera parker. Att dricka brunn går förstås fortfarande bra här, Brunnshuset står alltid öppet. Och allt vatten på Sätra brunn, i kranar, duschar och pooler, kommer från hälsobrunnen Trefaldighetskällan. Men Sätra Brunn erbjuder också riktigt moderna sätt att njuta av vatten, i Brunnens eget spa. I sommar lockar de bland annat med sommarlovsspa för barn.

loppisar och butiker och insupa lite nostalgi? Då ska du besöka Nora, som är svensk historia i ett nötskal med småstadsidyll, veteranjärnväg och bruksmiljöer. Här kan du bland annat ta en tur med rälsbuss eller ånglok till bergsmansbyn Pershyttan eller till Sveriges äldsta station i Järle. I Nora kan du dessutom njuta av lokalproducerad glass vid Norasjöns strand eller följa med på en mordisk vandring och upptäcka litterära mordplatser i deckardrottningen Maria Langs Skoga. Runt knuten bjuder dessutom Bergslagens trolska skogar på fina leder för vandring och mountainbike.

12

 3 / 2018

FOTO: SÄTRA BRUNN

FOTO: FRIDA EDLUND

Trästaden i Bergslagen


Sommar • HIT & DIT

Res obegränsat med Tåg i Bergslagens Sommarkort på buss och tåg i tre dagar i Dalarna, Västmanland och Örebro län. Köp resebeviset säkrast via SJ på 0771-75 75 75.

FOTO: HÖGBO BRUKSHOTELL

Klassisk dalaidyll lockar

Rofyllt lugn eller häftig MTB

TÄLLBERG. En charmig by i hjärtat av Dalarna, mellan Leksand och

HÖGBO. I sommar kan du besöka en riktig idyll strax utanför Sandviken. I Högbo finns smedjor, dammar och gamla byggnader med växthus, betande djur och hantverksbutiker, och markerna kring byn är både ett levande skogsbruk och rekreationsområde för turister. Sedan många år är Högbo dessutom ett välkänt paradis för outdoor-aktiviteter av alla de slag. Inte minst MTB är populärt, och nivåanpassad cykling med banor av olika svårighetsgrad gör Högbo MTB-Arena perfekt för både nybörjare och elitmotionärer. Det här är faktiskt ett resmål som bjuder på både stilla frihet, jordnära matupplevelser och häftiga endorfiner!

Rättvik, har blivit en vida omtalad pärla. Tällberg ligger på en sluttning mot Siljan, en oemotståndlig vy som ger både ro, kraft och inspiration. Till Tällberg kommer människor från hela världen och här finns många trevliga hotell som alla bjuder på både härliga matupplevelser och genuin gästvänlighet. Lägg därtill en dos av fiolspel, knätofsar och handgjorda gärdesgårdar, plus naturupplevelser, tystnad och stjärnbeströdda himlar, så har du ett alldeles lysande semestermål. Och tåget stannar mitt i byn!

FOTO: STRÖMSHOLMS KANALS BILDARKIV

FOTO: WADKÖPING

Här möts dåtid och nutid

Upplev en historisk vattenväg

Missa inte mysiga Wadköping i centrala Örebro – en levande stadsdel där dåtid möter nutid. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse, stadsmiljö och invånare. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri, butiker och hantverkare. Wadköping har öppet året om, men under sommaren lever Wadköping upp extra mycket. Upplev till exempel medeltidsmarknad med riddarspel och kosacker, blues&BBQ, allsång, teater och dans. Under augusti kommer Peter Flack med vänner och spelar barnteatern ”Svingelskogen” och allsångdeckaren ”Skuld och gröna skogar”. Sommaren avslutas med en mäkta populär matmarknad!

STRÖMSHOLMS KANAL. Välkommen till en av de vackraste och mest upplevelserika kanalerna i Sverige. Genom historiska bruksbygder, från Barken i norr till Mälaren i söder, går den elva mil långa Strömsholms kanal. Här finns massor att göra och uppleva: natursköna omgivningar, fängslande sevärdheter och spännande kulturskatter. Kliv av tåget i Hallstahammar, Surahammar, Ramnäs, Virsbo, ­Ängelsberg, Fagersta eller Smedjebacken för att uppleva Strömsholms kanal. I både Hallstahammar och Smedjebacken finns det kanalbåt, annars kan du till exempel testa kanot i kanalen, cykel- eller vandringsleder längs den eller så kan du fiska eller bada.

WADKÖPING.

3 / 2018

13


HIT & DIT • Sommar FOTO: JOHAN VAN HELVERT

FOTO: CARINA ÖSTLUND

 3 / 2018

14


Sommar Sport • HIT & DIT

Checka in i

KOLARBYN

Sveriges mest primitiva vandrarhem lockar gäster från hela världen. De elva kolarkojorna i den västmanländska urskogen vann även Malin Bruces hjärta. Som ägare av Kolarbyns Eco Lodge vill hon ta vara på de små stunderna runt lägerelden. FOT O:L

NY I KOLARBYN

Malin Bruce är stockholmskvinnan som lämnade hjärtat kvar i skärgården – och hamnade mitt i den västmanländska urskogen. Förra året var hennes första i Kolarbyn. Då jobbade hon samtidigt halvtid, i år blir

A

BE AN

A

vtagsvägen kommer så hastigt att vi nästan missar den, men med en tvärbromsning och skarp högersväng löses krisen, och efter en kort färd på en slingrig grusväg genom barrskogen är vi framme. Det är nästan helt tyst när vi kliver ur bilen, bara fåglarnas kvitter och en och annan surrande mygga som är vaken tidigt på säsongen hörs. Här doftar friskt av skog och mellan de höga träden letar sig vårens första solstrålar ner. Vi har kommit till Kolarbyns Eco Lodge strax utan­ för Skinnskatteberg. Först ser vi nästan inte de elva ko­ larkojorna som är övervuxna med mossa och blåbärsris. Det är nog inte många B&B som erbjuder möjlighe­ ten att plocka blåbär till frukostgröten från sitt eget tak! Den lyxen till trots så brukar Kolarbyn kallas för Sveriges mest primitiva vandrarhem. Här finns varken el eller rinnande vatten. Wifi är förstås inte att tänka på. Men ett hjärtligt mottagande får vi av Malin Bruce, Kolarbyns ägare, som väntar vid eldstaden.

EN

M RG

Text: Lena Bergman

första säsongen på heltid. – Det ska bli skönt att få tid att skrota omkring här och boa in mig ännu mer. Jag vill kunna ta tillvara de små stunderna, ta en extra kopp kaffe på kvällen medan det fortfarande finns lite glöd kvar i brasan, och sitta här och lyssna på lugnet, säger Malin. Att Malin hamnade i Kolarbyn har hon faktiskt den stora skogsbranden i Västmanland att tacka för. Som medlem i civilförsvaret hjälpte hon då till runt släck­ ningsarbetet, och hon märkte vilket stort intresse som fanns att få komma ut i skog och mark. Eftersom hon äger en fyrhjulsdriven bil med plats för åtta personer började hon med guidningar i brandområdet. Så var en naturen­ treprenör född, och när hon något år senare fick frågan om att köpa Kolarbyn krävdes inte så lång betänketid. – Hur svårt kan det bli tänkte jag!? Men jobbade och slet jättemycket förra året. Första säsongen är det svårt att veta vad som funkar och vad som inte gör det, säger Malin.

»

Som gäst i Kolarbyn kan man vandra i skogen, bada bastu och simma i sjön. Vi har kanoter som man kan hyra. Men vi brukar faktiskt säga till våra gäster att inte planera in så mycket. 3 / 2018

15


HIT & DIT • Sport

FOTO: KOLARBYM

Bastuflotte och kanotpaddling är populärt bland Kolarbyns gäster. Camping med safaristuk är Malins största fritidsintresse. Att köra offroad är roligt: "Jag försöker hitta så dåliga vägar som möjligt, lite gegg så att man måste köra på lågväxel är alltid roligt."

HELA VÄRLDEN HITTAR HIT

Några oblyga småfåglar närmar sig vår plats vid läge­ relden. På somrarna blir de nästa tama. Och de röda ekorrarna brukar väcka stor uppståndelse, inte minst bland de utländska gästerna. Ungefär hälften av Kolar­ byns gäster kommer från Sverige, sedan är det mycket holländare, fransmän och engelsmän. I år har många amerikaner bokat in sig. Både att jobba och att vara gäst i Kolarbyn innebär med andra ord många spännande, och ibland ganska exotiska, möten. – Förra sommaren hade vi ett par från Förenade Arabemiraten här. De kom vandrande genom skogen, hade hoppat av tåget i Skinnskatteberg och prome­ nerade hit. Han bar två resväskor på huvudet, hon en handväska. Men de hade bra skor, folk har faktiskt all­ tid jättebra skor. De flesta vet vad de ger sig in på när de kommer hit, säger Malin. Och tur är väl det. För det är inte någon vanlig hotellweekend som väntar oss här i Kolarbyn. Vi ska hugga vår egen ved, både till kaminen som värmer upp den mysiga kolarkojan där vi ska bo, och till eldstaden utanför där vi ska laga våra måltider. Vattnet hämtar vi från en källa en bit bort i skogen. Det kristallklara vatt­ net smakar friskt och gott, enligt gammal kolarsägen tydligen ett tecken på att vi visat skogsfrun tillbörlig respekt. – Som gäst i Kolarbyn kan man vandra i skogen, bada bastu och simma i sjön. Vi har kanoter som man kan hyra. Men vi brukar faktiskt säga till våra gäster att inte planera in så mycket. Att laga tre mål mat över öp­ pen eld tar nästan hela dagen. Och vi rekommenderar att man stannar två nätter, för att hinna komma ner i varv. 16

 3 / 2018

LÄTT LÄMNA STOCKHOLM

Själv har Malin haft några år på sig att varva ner från storstadslivet. Det har gått åtta år sedan hon lämnade Stockholm för Ramnäs. – Vi såg ett hus vi ville ha och flyttade hit. Jag dröm­ de om ett gammalt hus med kakelugnar och sambon ville ha ett stort garage till sin mekaniska verkstad. Vi tänkte att vi kunde flytta en timme bort från Stock­ holm, men det blev visst ännu längre, säger hon med ett skratt. I ett hus i utkanten av Ramnäs, med vidsträckt utsikt över Strömsholms kanal och Gniens fågelrika naturreservat, hittade Malin och sambon Olof sitt västmanländska paradis. Här bor de nu med sin 6-åriga dotter och en hund. – Det har varit lätt att komma in i samhället, är man bara social så är det inga problem. Folk här omkring är både intresserade och hjälpsamma!

SEMESTER I VÄSTMANLAND! MALINS TRE BÄSTA TIPS 1. Vandra! Kolla till exempel upp One Day Walks, som listat fem vandringspärlor i Västmanland. En av dem är en jättefin vandring här i Malingsbo-Kloten. 2. Hitta en schysst, skön sjö att bada i. Här finns så många! 3. Oljeön är väldigt cool och en riktigt rolig museiupplevelse.


Sex mil vattenväg i Östra Värmland Storfors i Östra Värmland har inte bara Sveriges bästa skola och en hög nyföretagsamhet. Här finns också Värmlands största ö, vilket kanske kan tyckas en aning underligt. Men faktum är att största ön inte ligger i en enda stor sjö utan istället omges av ett pärlband av sjöar, småälvar och sund. Det har Statistiska centralbyrån slagit fast och döpt ön till Storforsön. Det säger en del om hur pass tätt det är mellan sjöarna i Storforstrakten. Sjösystemet Bergslagskanalen har 16 sjöar, fyra små älvar, fem kanaler, sex slussar och är 65 kilometer långt. Här finns en rad sommarpärlor att upptäcka med aktiviteter för stora och små. Besök riddarlekplatsen, klappa hönor, slussa i slussvakternas båt, bli guidad på Lundsbergs skola, besök 11 000 kvadratmeter trädgård, gå på konstgalleri eller se fotoutställningen. Spela golf, äventyrsminigolf eller gå en historisk guidning. Du kan också vandra mellan gruva och sluss eller över unika Lungälvsmossen på nya Järnsjöleden. Varför inte njuta gratis på bastuflotten, hyra en kanot eller traila din båt och lägga i vid någon av ramperna? Tack vare idogt arbete av fiskeentusiaster är några sjöar också fulla av gös. Här finns även ställplatser för husbil. Turistbyrån hjälper dig gärna!

Mot Filipstad

Storfors

Slå en signal på 0550-65150 eller surfa in på storfors.se RV 26

OTO: Eva Wiklund/ Mats Öhman

Mot Kristinehamn

Mot Karlskoga

3 / 2018

17


HIT & DIT • Sommar

STORSJÖN GENOM TIDERNA

Storsjön utanför Sandviken räknas som en av l­ andets allra bästa sjöar för gösfiske, men här ­nappar även abborre, björkna, braxen och gädda. För ­Sandvikenborna har sjön alltid varit viktig: för föda, rekreation och transport. Text: Åsa Backman Foto: Sandvikens historiska bildarkiv

I åtskilliga år har Emma tagit Sand­ vikenbor och andra ut på Storsjön.

18

 3 / 2018


Sommar • HIT & DIT

Semester i Sandviken: Tre trevliga tips

UT TILL BÅDE DJUR OCH NATUR

B

OSSE HEDBLOM, ARKIVARIE på Sandvikens kommun har mycket att berätta om Storsjön genom tiderna. För omkring 1500 miljoner år sedan bestod området kring Storsjön av tjocka sandlager, och det var omfattande vulkanisk ak­ tivitet här för omkring 1200 miljoner år sedan. Vilka spår ser vi efter det idag? – Den vackra Gävlesandstenen i Storsjöområdet härstammar från den här tiden. Genom vulkanisk akti­ vitet säckade berggrunden ihop och bildade bland an­ nat Storsjön, Gavleån och Gävlebukten. Gävlesandsten har använts på många platser, bland annat i portalen på Nordiska museet i Stockholm, till Storkyrkan i Stock­ holm och pelarna utanför Sandvik Material Technolo­ gys huvudkontor i Sandviken. Hur har transporterna sett ut genom åren? – Storsjön har varit oerhört viktig för bygdens transporter; här gick vintervägar över isen och under sommarhalvåret roddes bland annat stångjärn från Gavelhyttan till Forsbacka. På 1850-talet började ångbåtstrafiken, och den första Emma-båten kom till Sandviken 1876. En viktig milstolpe för transporterna på Storsjön var bygget av vägen från Sandviken till Års­ unda 1921–23. Den byggdes delvis över den befintliga rullstensåsen och förenklade transporterna söderut. Finns det verkligen 365 öar i Storsjön? – Man hör ofta att Storsjön har lika många öar som dagarna i året, men det stämmer inte riktigt. Vi har många öar, framför allt på den östra sidan, men om­ kring 180 öar är en mer realistisk siffra. Hur skulle du beskriva Storsjön som rekreationsplats? – Båtliv, fritidsfiske, sommarstugeboende och bad kanske är de viktigaste rekreationsformerna runt Storsjön. I början byggdes sommarstugor av drivved, packlårar från järnverket och sådant som fanns till hands, men idag blir det allt fler permanentboenden vid Storsjöns stränder. Här finns många fina stränder och idag ser man allehanda farkoster på sjön – allt från ståtliga segelbåtar och fiskebåtar till vattenskotrar och kanoter.

Färnebofjärdens nationalpark i och runt Dalälven, med Naturum i Gysinge, är en pärla för alla naturintresserade. Området är känt för det rika fågellivet, över 100 olika arter häckar här, och för speciella miljöer som älvängar, översvämningsmark, gammelskog och forsar. Känner du till "Limes Norrlandicus"? Det är inget annat än den biologiska norrlandsgränsen, och den hittar du i Färnebofjärdens nationalpark! > sverigesnationalparker.se/farnebofjarden

KONST OCH KULTUR PÅ SMEDSGÅRDEN

I Sandvikens charmiga stadsdel Gamla Bruket hittar du Bruksmuseet Smedsgården. Här visas bostäder från olika tider i brukets historia, och du kan se hur både arbetare och förmän inredde sin bostad och levde med sina familjer. Årets sommarutställning på Smedsgården heter i Konst i rök och damm, och visar verk av Ragnhild Nordensten. Under sommaren erbjuds också guidade visningar, och en fika i trädgården här smakar alldeles utmärkt. > visitsandviken.se

PRECIS SOM 1974 PÅ UNIKT TRYCKERI

Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården är unikt. Knappast någon annanstans i världen finns ett så levande tryckerimuseum. Bröderna Rosenlöfs Accidenstryckeri AB grundades 1890 och var i bruk fram till den 5:e juli 1974. Då lades verksamheten ned, de anställda tog sin väska, släckte lyset, låste och gick hem. Och allt står kvar. Som besökare här får du en känsla av att personalen bara gjort kväll och snart ska komma tillbaka igen. Allt är intakt och maskinerna fungerar som förr. > rosenlofsvanner.se

3 / 2018

19


HIT & DIT • Sommar

VÅR HISTORIA en resa bland spännande platser i Bergslagen Text: Ordalag, Pelle Svensson

Järnbrukens tid är förbi, bergshanteringen och de mäktiga bergsmännen finns inte mer. Men spåren finns kvar, i form av gruvor, hyttor, smedjor och bergsmanshem. Häng med och upptäck! Men låt oss först ta dig med tillbaka till när allt började – medeltidens gryning. 20

 3 / 2018

D

ET VAR PÅ 1100- OCH 1200-TALET man lärde sig att bryta malm ur berget och utvinna järn genom smältning. I takt med att ryktet om rikedomarna i berget spred sig begav sig fler och fler för att söka lyckan i Bergslagen. Som mest fanns 400 masugnar i drift. Järnet blev en makt­faktor, med det skedde handel med folk på kontinenten. ­Bergslagen blev rikt och folk mådde gott. Men så kom krisen. BRÅKA INTE MED BERGSMÄN!

Erik av Pommern, kung över Bergslagen, Sverige, Danmark och Norge, stötte på hårt motstånd från tyska


Den drivkraften; att rå sig själva och måna om sitt oberoende, har varit ett signum för de som bott och verkat i ­Bergslagen sedan ur­ minnes tider. handelsstäder som ville tjäna pengar på allt järn från Bergslagen. Det ledde till en handelsblockad av järn och koppar. Bergslagsborna varken kunde eller ville betala de skatter som kungen ville ha för att blidka motståndarna. Gav bönderna och bergsmännen upp för det? Tvärtom, de vägrade låta sig tyglas av kungens hårdföra fogdar, och gjorde uppror mot kungen, det så kallade Engelbrektsupproret. Bergslagsborna ville sälja sitt järn till vem de ville. Ingen skulle komma och bestämma över deras skatter i berget, inte ens en kung. Den drivkraften; att rå sig själva och måna om sitt oberoende, har varit ett signum för de som bott och verkat i Bergslagen sedan urminnes tider. BERGSBRUKET FÖRNYAS

Gustav Vasa förnyade bergsbruket. Han lät bygga ham­ marsmedjor och uppförde masugnar för att kunna producera tackjärn och göra bergsbruket effektivare. Så småningom ledde Gustav Vasas entreprenörskap fram till bergsbrukets storhetstid på 1700-talet och en bit in på 1800-talet. Nu rådde en enorm framtidstro, nya bruksbygder växte fram kring Bergslagen och järnvä­ gen började byggas ut. Men storhetstiden varade inte för evigt. Industrialis­ men, med storskalig produktion och tekniska landvin­ ningar, gjorde att tiden sprang ifrån hyttbruken. Järn­ framställning som den tidigare skett ersattes med stora järnverk, och det blev mer lönsamt att använda skogen för skogsindustri, inte för att producera de enorma mängder kol som behövdes för att hålla hyttor igång. BÖRJAN PÅ NÅGOT NYTT

Se spåret av bergsbruket idag. Följ med på resan runt Bergslagen.

»

Tel: 0563 - 15120 info@monicazetterlundmuseet.se

FOTO: FRIDA EDLUND

Hyttdöden drabbade Bergslagen hårt. Men det innebar inte slutet. Nya, kreativa näringar och samarbeten har växt fram. Drivna av nyfikna människor som vågar ifrågasätta och tänka nytt. Och därmed skapar ny kraft. Precis som de första bergsmännen och deras efterföl­ jare. Så man kan säga att historien upprepar sig i dag.

www.monicazetterlundmuseet.se 3 / 2018


HIT & DIT • Sommar

BERGSLAGEN MADE SWEDEN Järnet var under 600 år Sverige viktigaste exportvara. Gör din egen spännande resa i bergshanteringens fotspår. Text: Ordalag, Pelle Svensson

B

ERGSLAGEN ÄR INTE BARA ETT NAMN, det är också en känsla. Och mycket av känslan sitter i hu­ sen. Torp och bergsmansgårdar, nästan alltid i falurött, med bevarad snickarglädje och ofta en ståtlig skorsten av svart gjutjärn som ett utrops­ tecken mot himlen och slaggsten i grunden i stället för gråsten. Till paletten hör också skogsgrönt, för i Bergslagen är skogen aldrig långt borta. Spåren från

bergshanteringen finns överallt, stanna upp och ge dig tid att upptäcka historien. BERGSMANSGÅRDEN

FOTO: FRIDA EDLUND

Upplev hur ett förmöget bergsmanshem såg ut på 1860-talet när bergsmannen Anders Olsson med familj levde och verkade där. Siggebohyttans bergsmansgård är en av de mest storslagna gårdarna från Bergslagens storhetstid. Mangårdsbyggnaden bör­ jade byggas 1790 och innehåller 14 rum Siggebohyttans bergsmansgård är och tre kök. Även loftbod och stall är en av de mest stor­ från den tiden. slagna gårdarna från Bergslagens storhetstid.

STRIPA GRUVMILJÖ

Stripa är en unikt välbevarad gruv­ miljö i modernistisk industriarkitek­ tur. Gruvmiljön vittnar om Bergs­ lagens betydelse för det svenska välfärdssamhällets uppbyggnad under 1900-talet. Stripa gruva är den enda bevarade kompletta järnmalmsgruvan i sitt slag och är idag ett byggnadsmin­ ne. Under säsong kan du gå en guidad visning, fika hos Bergslagspralinerna och besöka hantverkarna eller öl­ bryggeriets restaurang. KYRKBYN I KOPPARBERG

Mitt i Kopparbergs historiska centrum ligger tingshuset som tillsammans med andra byggnader runt omkring berättar historien om ortens tillkomst och utveckling när gruvnäringen växte fram i området under 1600-­talet. Tings­huset var till en början gruv­ stuga, sedan blev det kontor för 22

 3 / 2018


FOTO: FRIDA EDLUND

Pershyttan, bergs­ mansbyn strax utan­ för Nora, är numera ett kulturreservat.

LÖA HYTTA

Här har järnframställning pågått sedan 1400-talet. Hyttan var i drift fram till 1907 och är upprustad som den såg ut på 1800-talet. Idag äger byborna hyttan. Här finns även en välbevarad såg och kvarn. Upplev teater­ vandringen Hyttans hemligheter här i sommar. PERSHYTTAN

Pershyttan är bergsmansbyn strax utanför Nora som idag är ett kulturreservat och som bjuder på spännande histo­ ria från Bergslagens storhetstid. Hyttan där järnet fram­ ställdes är en av Sveriges bäst bevarade ­träkolshyttor.

Stripa är en unikt välbevarad gruvmiljö i modernistisk ­industriarkitektur.

FOTO: STRIPA GRUVMILJÖ

gruvfogden som satt här och vägde malm. 1893 blev det tingshus med en tingssal känd för sina vackra och be­ varade utsmyckningar. Strax intill ligger Ljusnarsbergs kyrka, byggd 1635 och av många ansedd som en av mel­ lansveriges vackraste träkyrkor.

FOTO: FRIDA EDLUND

Under ytan. I Lock­ gruvan kommer du ner 40 meter under jord.

I Lockgruvan kommer du 40 meter ­under jord med en guide. Hela området med gruvhål, vattenhjul, stång­ gång och kolhus är värt att upptäcka och Pershyttan går utmärkt att utforska på egen hand året om. Börja upptäckten i det öppna Besökscentret som på ett peda­ gogiskt sätt berättar om malmbrytningens historia. Det finns vandringsstigar med informationsskyltar som hjälper dig upptäcka hela kulturreservatet. BRUKET I FRÖVIFORS

Gör ditt eget papper i handpappersverkstaden ­eller titta på de gamla pappersmaskinerna på Frövifors ­Pappersbruksmuseum. Här visas byggnader och maski­ ner från sekelskiftet ända fram till 1980. Fram till 1891 producerades här stångjärn innan man övergav järnet för det allt mer lönsamma pappret. Utställningar kring temat bruks- och förpackningshistoria och Nordens största ölburksutställning. 3 / 2018

23


HIT & DIT • Sommar

Det var en fantastiskt och fridfull vandring

”Vi älskar­ Sverige, tyst­ naden och ­naturen”, säger Clemens Kroschel, som tillsammans med hustrun Birgit och dottern Kat­ harina vandrar i Storfors.

TYSTNAD & UTRYMME – ren lyx för de tyska turisterna

I Storfors finns över 500 kilometer strandlinje, Värmlands största ö och många vandringsleder. De är något som lockar en hel del naturälskande besökare, som den tyska familjen Kroschel. De semestrar i Sverige för 13:e sommaren i rad!

F

Text och foto: Eva Wiklund

ÖRRA SOMMAREN HYRDE familjen Kroschel, pappa Clemens, mamma Birgit och dottern Katharina, en stuga vid sjön Alkvettern, vilket gav dem mersmak. – Vi åker till Värmland tre veckor i år också, säger Birgit, som redan laddat upp med kartor och utflykts­ tips. Kanske blir det en tur på nya Järnsjöleden som startar vid Bjurbäckens slussar och som passerar unika och naturskyddade Lungälvmossen.

24

 3 / 2018

– I Köln, där vi bor, är det aldrig tyst. Förra året gick vi Rövarleden och vi kunde gå helt ensamma största delen av leden. För oss är det ren lyx! Hela området var trolskt och imponerande, säger Birgit, som också vågade sig på att kika in i Rövarkulorna. En av de högsta punkterna på Storfors olika vand­ ringsleder är Bockafallshöjden. Det tar en stund att ta sig dit upp, men Clemens säger att utsikten över hela Mögsjön var väl värd den höjda pulsen. – Det var en fantastiskt och fridfull vandring. Vi är avundsjuka på att ni har så otroligt mycket plats i Sve­ rige, säger han. Sommaren 2018 blir första etappen av Järnsjöleden klar. Då blir det möjligt med en tre dygn lång cirku­ lär vandring där man passerar både Rövarkulorna, Bockafallshöjden och Bjurbäckens slussar, där familjen Kroschel passade på att rasta vid caféet. – Det är ett sådant där ställe där man kan hämta ny energi. Jag brukar tänka på Astrid Lindgren som sagt att man måste ha några stunder i livet att bara sitta och glo också. Det är det lätt att göra i vid slussarna, säger Birgit.


Till Hornkullens silvergruvor

Tre dagars tur - vandra i Storfors

Silverleden Daglösen

Asphyttan Metta House Bergsmansgårdens Gästhus

Rövarkulorna

Asphyttans sluss Aspen

Östersjön

Rövarleden

Bjurbäckens slussar

Mögsjön

Järnsjöleden

Stor-lungen

en

led

jds

ö årh

L

Raststuga St

Badsta Camping

Idylliska sjöstugan vid Villa Furuvik.

Hotell & camping i Lungsund

STORFORS

Lungsund

Åsjöleden till Lunn Acktjärnen

Hållsjön

DAG 1

Dagens etapp: 14 km, relativt lättgånget utan branta stigningar. Vägen till Furuvik 18 km. Start vid Asphyttans B&B eller Bergsmansgården. Vandra längs kanalbanken till Bjurbäckens slussar och vidare mot Lungsund där det finns camping och hotell. Leden går på nybyggda spångar över en unik mosse och nära sjön Storlungen. I Lungsund finns bastuflotte, badplats och äventyrsgolf. Dagens slutmål kan också bli Villa Furuvik där du bor mitt i 11 000 kvadratmeter prunkande visningsträdgård vid Hållsjön.

Öjevettern

Villa Furuvik

RV 26 Ullvettern Matlången

ÖVERNATTNING OCH MAT LÄNGS VÄGEN Hytt-

Asphyttan Metta House asphyttanmettahouse.se sjön Bergsmansgårdens gästhus bmgg.se Badsta Camping badsta.se Hotell & camping i Lungsund storfors.se Villa Furuvik villafuruvik.se

På Järn­ sjöleden finns en spång över Lungälvs­ mossen.

Avsluta vandring­ en med ett dopp i poolen på Asphyttan.

DAG 3 DAG 2

Dagens etapp: Furuvik-Badsta Camping 13 km eller Lungsund-Badsta Camping 9 km (relativt platt och lättgånget). Gå tillbaka till Lungsund från Villa Furuvik och vik sedan av mot Storfors längs en cykelled. Små grusvägar, spångar över Masmästarmossen och passage genom centrala Storfors innan du följer Mögsjöns strandkant fram till Badsta Camping. Man kan också avsluta med en tur till Lårhöjdsstugan och Hättsjön. Vid Badsta Camping finns badplats och kanotuthyrning.

Dagens etapp: 17 km, tuff stigning mitt på leden, behagligt utför och platt under den senare delen. Gå leden mot Jordkullen. Efter riksväg 26 uppför till Bockafallshöjden och efter ytterligare några kilometer når man ett vindskydd med utsikt över Ulverudstjärnen. Nedanför vindskyddet ligger Rövarkulorna. Från Bjurbäckens Bruksområde vandrar du längs kanalbanken samt den glest trafikerade vägen tillbaka till Asphyttan. Kanske lockar ett kvällsdopp i spapoolen?

3 / 2018

25


HIT & DIT • Sommar

FOTO: FRIDA EDLUND

UTGÅ FRÅN GRYTHYTTAN Orörd vildmark, härlig cykling och massor av lokala delikatesser. Allt detta, och mycket mer, väntar när du väljer Grythyttan som basläger för dina upplevelser i Bergslagen. Bege dig ut i naturen – och upplev den med alla sinnen. Sikfors

Text: Ordalag, Pelle Svensson

Ä

R DU REDO ATT UPPLEVA ÄVENTYRET och lugnet

sida vid sida? Vandra i oändliga skogar. Upptäcka naturreservat med sällsynta väx­ ter och tusenåriga dalgångar. Låta cykelns däck svischa fram på vägar i sällskap med utsikten över sjöar, landskap, historiska gruvbyar och samhäl­ len. Naturen är trolsk, med dofter och ljud som berör både kropp och själ. Bergslagen får dig att må bra, helt enkelt. Det gäller för områdets alla delar. Men nu ska vi göra ett nedslag i trakterna kring Grythyttan. Låt dig inspireras! Grythyttan är kanske mest känt för den berömda gästgivargårdens vars måltider fått en ärofylld plats i White Guide Nordic. Här finns även Måltidens Hus, som var Sveriges paviljong vid världsutställningen i

Sevilla 1992. Men det finns mer. Mycket mer. Gillar du cykling, vandring och andra naturupple­ velser är Grythyttan en idealisk plats att utgå från.

63

Hällefors Krokbornsparken Saxhyttan

ETT PARADIS FÖR CYKLING

För dig som föredrar att trampa i lugnare tempo på asfalterade vägar och grusvägar finns flera rundslingor i området runt Gryt­ hyttan. Torrvarpen runt är en 42 kilometer lång cykelled som går runt sjön Torrvarpen med start och mål i Hällefors eller

Grythyttan

Torrvarpen

Björskogsnäs Skräddartorp

26

 3 / 2018

Mot Loka


Sommar • HIT & DIT I Bergslagsnaturen kan du njuta av sällsynta växter som smörbollar och fält­ gentiana.

Grythyttan. Du cyklar både på grus och asfalt ge­ nom den vackra bergslagsnaturen och passerar flera besöksmål som Måltidens Hus, Skulpturparker och Krokbornsparken i Hällefors samt flera badplatser och naturreservat. Sörälgen runt är 38 kilometer lång med start och mål vid Sikfors herrgård eller Grythyttan. Även här cyklar du både på grus och asfalt, genom blåbärs- och hjortronstråk och med populära stopp på Grythytte Qwarn och Neerings glass. NATURRESERVATENS ­R IKEDOMAR

FOTO: FRIDA EDLUND

Bergslagen är rikt på natur­ reservat, och i trakterna runt Grythyttan finns några riktiga guldkorn. Vart och ett med olika karaktär, flora och fauna. Björskogsnäs är känt för sina guckoskor, som blom­ mar som rikligast i början av juni. I markerna kan du också njuta av andra sällsynta växter, som smörbollar, fältgentiana och darrgräs. Områdets art­ rikedom har formats under århundraden av slåtter och bete och av en berggrund som är rik på kalk. I reservatet finns en 1,3 km lång vandringsslinga. Rastplats med eldstad finns vid sjön Torrvarpens strand. Murstensdalen består av orörd vildmark med djupa raviner, gammal tallskog och stråk av sjöar, myrar och tjärnar. Området är väglöst land och boplats för många ovanliga växter, svampar och djur. Från reservatets norra del utgår rundslingor som är 5–12 km långa. Längs stigarna finns vindskydd med eldplat­

ser och längs den längre slingan kan du övernatta i en ­timmerkoja. Knuthöjdsmossen ligger nära Hällefors centrum. Mossen har ett mycket rikt fågelliv med till exempel smålom, enkelbeckasin, trana, tofsvipa, storspov och skogssnäppa, och är ett populärt resmål för natur­ fotografer. Mossen är den andrikaste platsen i länet med bland annat gräsand, kricka och knipa. Här finns en spångad led på 1,5 km bland hundratals små gölar, ­välvda mossar och högmossar. De första 500 metrarna av spången ut på myren är bredare och anpassad för rullstolar.

Grusvägarna runt Grythyttan är som gjorda för cykel­ turer.

3 / 2018

27


HIT & DIT

Sommar

YXSMIDE

MED TRADITIONER

I HÄLSINGLAND

Bland de blå bergen i norra Hälsingland smids det yxor. I Gränsfors kan du se smederna arbeta i fabriken och besöka yxmuseet där både byns och yxfabrikens historia berättas. Text: Cilla Larsdotter Foto: Samuel Uneus

28

 3 / 2018


Sommar • HIT & DIT

Till smidet används ett speciallegerat återvunnet stål med hög kolhalt som värms upp till 1 200 grader. Det krävs både snabbhet och skicklighet för att den fyr­ kantiga biten stål ska förvandlas till ett färdigt yxhuvud. ALLA MOMENT VIKTIGA I TILLVERKNINGEN

D

ET DUNKAR FRÅN MASKINERNA i verkstadslo­ kalen vid Gränsfors Bruk. Smidespressarna slår med ungefär 80 slag per minut, där varje slag har en presskraft på 180 ton. Den äldsta smidespressen är från 1916 och vid den står sme­ den Linus Hejmer och tillverkar amerikanska fällyxor. – Jag gillar det här jobbet eftersom det är ett hant­ verksyrke och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Linus. Det tar minst fem år att bli en duktig smed och lika många år till för att få den rätta formkänslan. Hur duktig smeden är och vilket material som används är avgörande för kvaliteten på den färdiga yxan. Varje yxa signeras med smedens initialer som ett kvalitetssigill och garanti.

När smeden gjort sitt ska yxans egg grovslipas, stålet härdas, anlöpas, trumlas, finslipas, poleras och rost­ skyddbehandlas. Anlöpning innebär att yxorna hålls i en 195 grader varm ugn i en timme för att de spänning­ ar i stålet som uppstått vid smidet och härdningen ska försvinna. När yxhuvudet trumlas med små keramiska stenar försvinner smidesslagg som kan ha fastnat på yxans yta vid smidet. Tack vare trumlingen står ytan emot rost bättre. Till sist ska skaftet av det hållbara träslaget hickory tryckas in i yxhuvudet. Alla moment i tillverkningen är lika viktiga för att yxan ska få en hög kvalitet. Mellan 70 000 och 80 000 yxor lämnar fabriken i Gränsfors varje år. 85 procent av produktionen går på export. YXOR HAR EN LÅNG HISTORIA

För människan har yxan alltid varit ett viktigt verktyg. Den har använts till att hugga ved, bygga hus, som va­ pen och mycket annat. Vid Gränsfors Bruks började tillverkningen av hand­ smidda yxor för över hundra år sedan. Nu finns här förutom tillverkningen en fabriksbutik och ett yxmuseum. Under sommarhalvåret håller Restaurang Au­ gustas öppet och intill yxfabriken finns Gränsfors blomkruksfabrik som också är öppen för besök under sommaren.

Jag gillar det här ­jobbet eftersom det är ett hant­ verksyrke och jag lär mig nya ­saker hela tiden

SMID DIN EGEN YXA!

Hantverkskunnande krävs när smeden Linus Hejmer gör yxor.

Under en två dagar lång prova på-kurs kan den som är intresserad smida sin yxa eller en kniv. Deltagarna kommer både från Sverige och från andra länder och bredden på deltagarna är stor: kvinnor och män i alla åldrar anmäler sig till kurserna. Traditionerna och hantverket kring yxorna lockar många. > gransforsbruk.com

3 / 2018

29


FOTO: PER ERIKSSON

HIT & DIT • Sommar

Resa i

KULTURBYGDEN ARVIKA Följ med på en rundtur i kulturens ­Arvika. Det blir en garanterat färgstark turné som rymmer såväl konstnärskoloni och linneväveri som häftiga bilar. Text: Eva Aasum

A

FOTO: PER ERIKSSON

RVIKA HAR STARKA KULTURTRADITIONER allt sedan Rackenkolonin satte staden på kar­ tan kring förförra sekelskiftet. Den kände skulptören Christian Eriksson, som bland annat gjort friserna på Dramaten och Bågspännaren på Kornhamns Torg, föddes på gården Haget i Taserud där Rackstadsmuseet i dag finns. Här väljer vi att starta dagens kulturturné. Christian Eriksson och det blåa ljuset kring sjön Racken inspirerade flera andra konstnärer att etablera sig i Arvika. Här skapades en konstnärskoloni som för­ utom målare snart innefattade även musiker, smeder och keramiker. Kring sekelskiftet 1900 verkade många numera kända konstnärer i Arvikatrakten och det är deras verk som visas på Rackstadmuseet. Ta god tid på dig när du åker hit, för museet består av flera utställ­ ningshallar, konstnärshemmet Oppstuhage, sommar­ ateljé, café och en härlig trädgård. Årets sommarut­ ställning heter Skymningsglöd och färgpoesi och visar Björn Ahlgrenssons fantastiska måleri. GENUINT KONSTNÄRSHEM

Rackstad­ museet ­bjuder på flera intres­ santa ut­ ställningar.

30

 3 / 2018

I Christian Eriksson ateljé och hem Oppstuhage kan du uppleva ett genuint konstnärshem som återställts i ursprungligt skick. Glöm inte att titta på det vackra smidesarbetet och få med dig historien om hans vackra franska fru Jeanne de Tramcourt, som liknades vid en


Sommar • HIT & DIT

Trefaldighetskyr­ kan ritades av Ivar Tengbom i jugend­ stil och byggdes år 1911.

I Arvika Stadspark finns Christian Erikssons skulptur Sommardopp.

KYRKA I JUGENDSTIL

FOTO: PER ERIKSSON

orkidé i en potatisåker! Christian Erikssons skulptur Som­ mardopp kan ses i Arvika Stadspark och runt om i stan finns många andra vackra skulpturer att beskåda.

Vackra ­ ukar i d lin från Klässbols ­linneväveri.

Efter att ha sett Rackstadmuseet är nästa stopp Tre­faldighetskyrkan. Den ritades av Ivar Teng­ bom i jugendstil och byggdes 1911 efter starkt inflytan­ de av ortens konstnärer. Altartavlan är målad av Björn Ahlgrensson och flera andra konstnärer har deltagit i utsmyckningen. Vi går sedan vidare till Sveriges äldsta konsthant­ verksbutik, Arvika Konsthantverk. Här har konsthant­ verkare från trakten sålt sina alster i snart 100 år, och här kan du köpa kvalitetsprodukter i keramik, textil, trä och smide.

design och är väl värt ett besök. I Klässbol finns även trevliga Kaffekvarnen för gofika och lättare luncher i mysig miljö. MOTORSTOPP TILL SIST

ANRIKT LINNEVÄVERI

Nästa stopp på vår turné ligger en bit bort, i Klässbol 18 km söder om Arvika. Klässbols Linneväveri producerar de vackraste linprodukter till kungliga slott, svenska ambassader, Nobelfesten och till hemmets alla behov. Här handlar du vackra linnedukar, handukar och me­ tervaror. Linneväveriet, som drivs av fjärde genera­ tionen Johansson, kombinerar tradition med modern

I Arvika är även bilar kultur! Här finns starka motortraditioner med stjärnor som Kenny Bräck, Per Eklund, Petter Solberg och Johan Kristof­ fersson och här finns så klart ett fordonsmuseum. Vi avslutar vår kulturrunda på Arvika Fordons­ museum som i en vacker gammal industribygg­ nad visar mer än hundra år av motorhistoria och industrihistoria från Arvika.

KULTURRESA I ARVIKA

Här är webbadresserna du behöver för att planera din egen kulturresa i Arvika. visitarvika.se rackstadmuseet .se svenskakyrkan.se/ arvika arvikakonsthantverk.se klassbols.se arvikafordon.nu

3 / 2018

31


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Drottning Christinas schakt vid Sala Silvergruva är bara en av alla härliga turistställen i Sala. Läs mer på destinationsala.se.

Resan börjar i Sala

Stora lekparken vid centrum, en av barnens favoriter.

Förtjusande, smakfull och full av historia. Silverstaden är ensam i sitt slag med sevärdheter, upplevelser och shopping som du inte finner någon annanstans. Offantliga bergrum, rofyllda miljöer och svängrum för barnens energi. Knappa in Sala i GPS:en och inled er resa.

O

mgivningarna kring Sala bjuder på spännande historia, antikviteter, god mat och näring för själen. Den bästa shoppingupplevelsen med unika butiker, stort utbud och trevlig personal, finner ni på Rådmansgatan, mitt i vårt pittoreska centrum.

32

Utefter shoppingstråket finns butiken LINNESKÅPET, vida känt för sina gardiner, textilier och för sitt urval av inredning som förgyller hemmet. Här blir ni väl omhändertagna och det kommer ständigt in något nytt i sortimentet.

 3 / 2018

En annan lysande butik efter gågatan är SALA ELARMATUR. De är proffs på all form av belysning. Lampor hänger tätt i taken och står efter väggarna i alla möjliga stilar och former, från trendigt till traditionellt och allt däremellan. Den orginella Tiffanylampan lockar kunder från hela Sverige. När ni strosat genom stadens gator och affärer passar det utmärkt att ta en lunchpaus på GILLET 6. Service, yrkesglädje, ambition, smak och stolthet är restaurangens ledord. Lokalen

är modern, varm och inbjudande, och maten är utsökt tillagad.

En kort bit utanför centrum, vackert inbäddad i en fantastisk insjönatur ligger MÅNS OLS UTVÄRDSHUS. Restaurangen är så nära inpå vattnet man kan komma och ni serveras vällagad svensk husmanskost med hög kvalité av råvaror från de lokala leverantörerna. Årstiderna präglar både menyn och den imponerande utsikten utanför fönstren. Här finns en härlig badplats med sandstrand, hopptorn och långa bryggor.


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

SÄTRA BRUNN är en av Sveriges äldsta kurorter från 1700-talet som än i dag erbjuder sköna behandlingar för kropp och själ. Spa-avdelningen rymmer både bubbelbad, ångbastu, gym, relax och en stor 34 gradig pool. Stanna gärna över natten och avnjut en högklassig middag. Miljön är rofylld och mottot att gästerna ska må riktigt bra, är lika viktigt idag som förr.

Ett populärt resmål som ligger vid silvergruvan är SILVERGRUVANS ANTIK. Kliver ni in genom dörrarna känns det som att resa bakåt i tiden bland antikviteter och kuriosa. Hela 600 m2 är fyllt med möbler, konst, kristallkronor, glas, porslin och annat spännande. Ta gärna en fika och begrunda alla detaljer i lugn och ro.

Måns Ols Utvärdshus i vacker insjönatur.

Ni möter den trevliga personalen på Linneskåpet.

Bergrummen ruvar på många spännande historier. Visste ni att hästarna arbetade här nere?

SALA SILVERGRUVA har äventyr för båda små och stora. Ovan jord finns det vackra och välbevarade kulturbyggnader. Ni kan göra en tidsresa och bli guidad under en traktortur. Besök det spännande gruvmuseet, titta in till de lokala hantverkarna och handelsboden eller stillar När sov du djupt senast? hungern i Värdshuset. Världens djupaste svit, 155 meter Gå på skattjakt eller ner i Salas bergrrum. testa höghöjdsbanan. Ni stanna över natten i Gruvgårdens B&B eller om ni vågar – sova nere i världens djupaste svit.

Lunchpaus på Gillet 6.

Silvergruvans Antik är full av skatter.

Silvergruvans visningar leder ner i djupet genom vindlande gruvgångar, enorma bergrum och underjordiska vattenspeglingar. Ännu ekar de forna spetthuggen mot berget i besökarnas sinnen när historien förmedlas av våra kunniga och engagerade guider.

I Sala finns lugnet, vidderna och ljuset, trevliga butiker, intressanta evenemang och spännande aktiviteter för alla åldrar och hela familjen.

På Sätra Brunn blir du ordentligt ompysslad.

Ett unikt soritment av lampor på Sala Elarmatur.

3 / 2018

33


HIT & DIT

Mat

I sommar lagar vi

ENKELT, GOTT & GRILLAT

Foto: Lena Djuphammar

Att grilla hör sommaren till! I den nya ­boken ”Enkelt, gott och grillat! Mat för sköna, lata dagar” bjuder Ann-Cathrine Johnsson på smakupplevelser, inspiration och tips som gör det enkelt att grilla. Och som lämnar tid över att njuta av sköna kvällar.

Enkelt, gott & grillat (Tukan förlag)

LAMMFÄRSSPETT MED POTATIS OCH RÖDBETSTZATZIKI 4 portioner 500 g lammfärs 1 msk dijonsenap 2 tsk torkad salvia

2 vitlöksklyftor 1 ägg 1 msk olivolja 1⁄2 tsk salt

svartpeppar 6 röda potatisar salt och peppar grillspett

Förkoka potatisen i cirka 5 minuter. Hacka salvia. Pressa vitlök. Blanda lammfärs, senap, salvia, vitlök, ägg och olivolja. Tillsätt salt och peppar. Forma lammfärsen till ”korvar” som du trycker fast på spetten. Lägg dem i kylen en stund så blir de fastare. Halvera potatisen genom att skära den på längden. Grilla potatisen tills den fått färg och mjuknat. Grilla spetten till de fått färg och är genomvarma, 5–7 minuter. TIPS! Blötlägg spetten innan grillning om de är gjorda av trä.

2 tsk pressad lime 1 msk olivolja svartpeppar

salt

Riv rödbetorna. Pressa vitlöken. Blanda rödbetor, vitlök, yoghurt och lime. Ringla över olivolja. Smaka av med salt och peppar.

PÄRON MED INGEFÄRSGLAZE DEKORERADE MED BLÅBÄR OCH LIME 4 portioner 4 msk honung 4 msk riven ingefära

4 päron 8 msk turkisk yoghurt 2 dl blåbär

limezest

Blanda en glaze av honung och ingefära. Dela päronen i halvor och grilla i några minuter på varje sida tills de fått fin färg och känns mjuka. Pensla glazen på päronhalvorna. Lägg på en klick turkisk yoghurt (alternativt glass). Dekorera med blåbär och limezest.

34

3 3 // 2018 2018

FOTO: CLARA LIDSTRÖM

RÖDBETSTZATZIKI 2 färska rödbetor 2 vitlöksklyftor 3 dl turkisk yoghurt


Mat • HIT & DIT

TA GÄRNA MED DIG TIDNINGEN HEM!

KUMMINGRILLAD PAK CHOI MED LAX OCH PAPRIKARÖRA 4 portioner 4 laxbitar, à 150 g 2 pak choi

Marinad 1 msk hel kummin 1⁄2 röd chili 2 msk japansk soja 1 tsk rörsocker peppar

Paprikaröra 1 stor paprika 1 dl turkisk yoghurt olivolja salt & peppar

Stöt kummin i en mortel. Finhacka chili. Blanda kummin, chili, soja, rörsocker och peppar. Grilla paprikan i cirka 15 minuter. Skala och mixa paprika och yoghurt till en röra. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja. Skär pak choi i delar på längden. Pensla marinad på lax och pak choi. Grilla laxen tills den är genomgrillad, 2–3 minuter på varje sida. Grilla pak choi tills den fått färg. Lägg laxen på en bädd av pak choi. Ringla över det som finns kvar av marinaden. Servera med paprikaröra.

GRILLAD GRÖNKÅL MED VITVINSVINÄGER OCH CHILI 4 portioner 200 g grönkål 2 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger flingsalt

chili flakes riven parmesanost Dippsås 1 vitlöksklyfta

1 salladslök 2 dl gräddfil peppar salt chili flakes sesamfrön

Börja med dippsåsen. Pressa vitlök. Finstrimla salladslök. Blanda gräddfil, vitlök och salladslök. Smaka av med salt och peppar. Toppa med chili flakes och sesamfrön. Massera in olivolja i grönkålsbladen. Grilla några minuter på varje sidan tills kålen får fin färg och blir lite frasig i kanterna. Lägg upp på ett fat och stänk över vitvins­ vinäger. Toppa med flingsalt, chili flakes och riven parmesanost. Ät grönkålen direkt tillsammans med ­dippsåsen!

GRILLKOLLEN Vad skiljer grillkol från briketter? Grillkol är gjort av trä, medan briketter tas fram av brunkol, torv, träkol eller stenkolsstybb. Det går fortare att värma upp grillkol och att få en hög temperatur, men briketter brinner längre och håller en jämnare temperatur. Briketter är därför bättre när du ska grilla länge. Ett tredje alternativ är gasol. Med gasol tar det bara 6–7 minuter för grillen att värmas upp, och du kan enkelt styra temperaturen genom termometern som sitter på locket. Nackdelen är att en gasolgrill ofta är dyrare och att gasol är sämre för miljön eftersom det inte är ett förnyelsebart bränsle. Vill du grilla så hållbart som möjligt finns det en del att tänka på. Tändvätska görs i de allra flesta fall av fossila oljeprodukter. För den som vill ha mer miljövänliga alternativ finns det eltändare, tändrör, tändpapper och tändkuber. Det finns dessutom grillkol och briketter som är miljömärkta. Sist men inte minst: skippa engångsgrillen!

 33 / 2018

35


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED ACTIC

SOMMARLOVSTRÄNA

med barnen

Hur ska man peppa sina barn att träna? Träna tillsammans med dem såklart! Här tipsar vi om ett roligt och fartfyllt pass som ni kan köra t­ illsammans.

3

ARMHÄVNINGS VARIANT. Den

2

Pulshöjare 10 upphopp

3 3 // 2018 2018

ARMHÄVNINGSVARIANT 2.

Barnet ställer sig i armhävningsposition och går ner i en armhävning. Den vuxna hoppar över barnet i sidled antingen när barnet har raka eller böjda armar beroende på hur högt man vill hoppa. Armhävningarna går bra att göra på knä för både vuxna och barn.

vuxna ställer sig i armhävnings­ position. Barnet kryper under. När barnet är ute på andra sidan går den vuxna ner i en arm­hävning. Då hoppar barnet över. Du pressar dig tillbaka upp och börjar om.

Pulshöj are 30 sekunder mountainclimbers. Tänk på att stå i en rak planka och spänn bålen riktigt innan du sätter igång att ”jogga” med knäna mot magen.

Pulshöjare 30 sekunder höga knän.

4

SITUPS. Ligg med fötterna mot varandra. Ni kan kroka i dem i varandra om ni vill. Nu gör ni situps samtidigt och ger varandra en high ten (klappar ihop händerna) varje gång ni kommer upp.

36

1

5

BENKAST. Den vuxna ligger på golvet och har huvudet nära barnets fötter och håller barnet om vristerna. Sträck båda benen rakt upp i luften. Nu får barnet putta ner dina ben rakt ner, eller snett åt sidorna. Du ska hålla emot och lyfta upp fötterna igen. Sedan byter ni plats. Tänk på att inte slänga ner varandras ben för hårt, anpassa efter hur starka ni är. Svanken ska inte lyfta från golvet.

Pulshöjare

30 sekunder skidhopp

BENBÖJ. Här får man anpassa hur mycket vikt man kan lägga på varandra. Har du ett litet barn är det perfekt att ta honom/ henne på ryggen eller som en sengångare på magen och köra benböj. Du som vuxen kan istället för att sitta på ryggen på ditt barn lägga dina händer på axlarna och ge ett lagom hårt motstånd. Eller lägga upp ett ben på ena axeln på barnet.

Pulshöjare 5 burpees

FOTO: EMIL EKSTRÖM

PASSET ÄR TILLRÄCKLIGT

enkelt och kort för att även ett litet barn ska kunna vara med, killen på bilderna är 7 år. Övningarna går jätte­bra att köra hemma, ute eller på gymmet. Kör alla övningar i tur och ordning, 10 repetitioner av varje med pulshöjarna ­mellan. Se till att vila lite när ni behöver, tänk på att det ska vara jobbigt men roligt för er båda. Kör ­passet ett, två eller tre varv beroende på hur mycket ni orkar och vill.


#visitarvika

Sommarens HÖJDPUNKTER

GULDKORNEN FINNS I VÄSTRA VÄRMLAND Nyfiken? Beställ Arvika Turistguide 2018 på visitarvika.se

• Flera utställningar och expon • De nya studenternas odlingslotter • Traditionellt midsommarfirande • Wij Trädgårdshandel • Trädgårdens buffé dagligen • Turbin konsthantverk • Eko-torget av Konst och landskap • Barnens Trädgård • Sommarkvällar på Wij Herrgård • Rosdagar 12-15 juli • Skördefest & Hälsodag 8 sept.

Öppet alla dagar 2 juni till 8 sept! Mer info finns på wij.se Välkommen till Ockelbo ARVIKA TURISTBYRÅ • STORGATAN 22 ARVIKA • TEL 0570-817 90

www.visitarvika.se

Världsarv, olja och hembygdsgård Världsarvet Engelsbergs bruk är en komplett bruksmiljö med mulltimmerhytta, smedja och herrgård i en vacker parkmiljö. Längs promenadstigen vid ån mellan bruket och Ängelsbergs samhälle finns en skulpturpark med intressanta konstverk. Med färjan Petrolia kan du åka till Oljeön där du med en guide besöker världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Nyhet! Kvällsvandringar med fika på ön. Västanfors hembygdsgård med museistugor, kaffestuga och handelsbod ligger naturskönt vid Strömsholms kanal och har öppet dagligen året om. Vill du vara mer aktiv? Prova på att åka wakeboard i Sveriges första cable park som finns i sjön Eskiln. ”Sjukt roligt” säger de som har åkt! Ta gärna tåget, knappt en timme från Västerås, Örebro eller Ludvika. För visningstider och annan information: Fagersta Turism Telefon: 0223-131 00 turism@fagersta.se www.fagersta.se/turism

3 / 2018


DENNA SIDA ÄR ETT SAMABETE MED DALAKRAFT

ETT LADDAT LANDSKAP Dalarna har något unikt i sig. Här ­blandas innovation med tradition och trots att marken inte är exceptionellt bördig ­eller att städerna inte är några metropoler så finns här en kraft rakt in i framtiden.

F

ÖR MÅNGA BETYDER RESAN till Dalarna semester, för andra betyder den att komma hem. En midsommar i Dalarna är lika självklar som att visa på kraftprovet att klara nio mil på skidor mellan Sälen och Mora. Dalarna har blivit hemvist för det svenska ursprunget och kanske är det ingen slump att så många älskar landskapet. – På Dalakraft skapar vi tillsammans med våra kunder förutsättningar för att Dalarna även i framtiden ska stå starkt i konkurrensen. För ett par år sedan bestämde vi oss för att göra Dalarna till ett föredöme när det gäller att äga och köra elbil. En förutsättning är många laddpunkter, och det ska gärna gå snabbt att ladda. Därför byggde vi elva snabbladdningsstationer där du tankar din elbil ungefär på den tiden det tar att äta lunch. Dessa placerade vi på strategiska knutpunkter för ett

38

 3 / 2018

naturligt stopp på resan, berättar Mats ­Bengtsson, vd på Dalakraft. ELBILEN ÄR FRAMTIDEN

I framtiden kommer vi att se betydligt fler elbilar på vägarna. – Det är ett måste. När det finns ett mål att till år 2030 kapa utsläppen av koldioxid i atmosfären med 70 procent jämfört med nivåerna för 2010 så krävs det förändring, säger Mats Bengtsson. Därför ställer nu biltillverkare i världen om och investerar mångmiljardbelopp i allt från batterifabri­ ker till helt nya bilmodeller. En ny transportresa har påbörjats, och det som för många lät som ren science fiction för några år sedan är nu vardag – knäpptysta bi­ lar fria från avgasrör som i vissa fall hjälper dig köra. DU GÖR HELT RÄTT

Som konsument är det ibland svårt att veta vad man förväntas göra när det dagligen kommer rapporter om hur klimatet påverkas. Du som läser detta kan i alla fall känna att du har gjort rätt val som tog tåget. Ett miljövänligt och smart sätt att resa, precis som de rena elbilarna på våra vägar.


HIT & DIT

FÖRNYBAR ENERGI

– hur hänger allt ihop?

5 frågor TILL ANDERS LUNDELL, EU-STRATEG OCH VERKSAMHETSUTVECKLARE PÅ SANDVIKENS KOMMUN.

Text: Åsa Backman

PARISAVTALET

De allra flesta av världens forskare är överens om att vi måste agera med kraft för att hindra jordens temperatur att öka. Det så kallade Parisavtalet beskriver att denna ökning ska hållas långt under två grader. Avtalet gäller alla länder, och varje land gör sina egna planer.

FÖRNYBARA ­E NERGIKÄLLOR

MINSKA KOLDIOXIDUTSLÄPPEN!

För att nå klimatmålet behöver vi sänka växthusgasutsläppen rejält. Det gäller både företag och privatpersoner. Metan (köttindustrin står för stora utsläpp), freon (finns bland annat i gamla kylskåp), lustgas och koldioxid är exempel på växthusgaser, där koldioxid är den största. Att byta från fossila bränslen till förnybar energi för exempelvis uppvärmning och transporter är därför mycket viktigt.

Förnybar energi kommer framför allt från sol, vind och vatten. Vind- och solenergiparker växer snabbt upp runt om i världen för att minska användandet av olja, kol och andra fossila bränslen. Kostnaden för förnybar energi är faktiskt lägre än fossila alternativ idag. Utmaningen är att sol och vind inte levererar el precis när man behöver den. Därför behöver vi kunna lagra den.

ENERGILAGRING

Det finns många sätt att lagra energi. Den vanligaste är att samla vatten från forsar i stora dammar och släppa den när energin behövs. Vattenkraft är förnybar, men dels krävs tillgång på stora vattenflöden och dels påverkas naturen.

Hur står det till med medvetenheten kring hållbarhet i Sandviken? FN:s hållbarhetsmål är högaktuella och i det stora hela tycker jag att medvetenheten är god. Det kan vi tacka ungdomarna för. Hur jobbar Sandvikens kommun med hållbarhet? Våra politiker har förstått att hållbarhet är en konkurrensfördel och att det skapar arbetstillfällen. Vi får mycket uppmärksamhet för våra satsningar inom elväg, vätgastankstation och biogas. Allt från ministrar till globala företagsledare lyfter fram Sandvikens kommun som förebild. Varför är uppmärksamheten viktig? Fler och fler aktörer blir intresserade av vad som händer i Sandviken. De ser att kommun och näringsliv samarbetar och att det ger resultat. Det ger ringar på vattnet och fler blir intresserade av att etablera sig här. Det ger arbetstillfällen och innovation! Vad är viktigast för att man ska lyckas? Jag tror att samarbeten är det absolut viktigaste. Vi behöver samla skarpa hjärnor, idéer och initiativ här i Sandviken. Vi är på god väg. Vad sysslar du med just nu? Dels jobbar jag med ett flertal initiativ inom förnybar energi och energilagring, och dels försöker jag få till stånd nya spännande samarbeten inom förnybar energi och transport. Det finns hur mycket som helst att göra inom hållbarhetsområdet!

3 / 2018

39


MTB-PAKET från 2005 kr • Dagshyra av mountainbike och cykelhjälm. • Eftermiddagsfika. • Fyrarättersmiddag. • Övernattning. • Högbos stora frukostbuffé.

BARA TVÅ TIMMAR FRÅN STOCKHOLM

O

GB

ERG

ET

FL

Boka på hogbobrukshotell.se

#JÄRNRUTTEN VECKAN 30 juni - 8 juli 2018 En sommarvecka i Bergslagen fylld av aktiviteter Dag-för-dag-kalender på www.ekomuseum.se

EKOMUSEUMBERGSLAGEN

 3 / 2018


HIT & DIT

JOBBAR MOT VÅLD I HEDERNS NAMN ”Det är svårare att blunda än att ta fajten”. I arbetet mot hedersrelaterat våld möter Rana och Issis både utsatta barn och engagerade unga. Text: Lena Bergman

A

TT BRY SIG TILLRÄCKLIGT MYCKET för att våga fråga. Det kan vara starten till att hjälpa ett barn som far illa i hederns namn. – Fråga en gång till! Det går faktiskt inte att säga det enklare, tydligare eller vettigare, och svårare än så behöver det inte vara, säger Rana Saad Khazaal. I rollen som skolkurator med ett särskilt uppdrag att arbeta mot hedersrelaterat våld i Västerås stad ­möter Rana tillsammans med Issis Melin barn och unga som utsätts för hedervåld och -förtryck. Barn som på olika sätt får sitt livsutrymme begränsat: De vill göra saker men får inte, eller får lov att göra sådant som de inte vill. – Vi vet att många barn blir bortgifta i andra länder. Eller så skickas till andra länder för att ”fostras om”. I värsta fall kan de förlora livet, berättar Issis Melin. UNGDOMARS KRAFT ÄR STARK

elever som ville göra något mot hedersförtryck, och på bara ett par månader har den vuxit till ett efterfrå­ gat språkrör i hedersfrågor. Gymnasieeleverna har träffat politiker, talat på event och blivit inbjudna till riksdagen. Issis och Rana är bollplank till ungdomar­ na och gruppens handledare. För att stärka gruppens initiativ är Länsstyrelsen Västmanland också en samverkanspartner. – Enade mot våld är ett fint exempel på att unga inspirerar unga. Dessutom märker ungdomar var­ ningssignaler betydligt snabbare än vi vuxna gör. Om en tonåring inte följer med och fikar efter skolan för att hen måste plugga, så tänker vi ”vad duktig du är”. Kompisen som vet att de inte har några läxor, kan uppfatta signaler som tyder på hedersförtryck, säger Issis Melin.

Visst är det tufft att ­jobba med barn som far illa, men vi får aldrig ge upp

Issis och Rana har i över tio års tid arbetat mot hedersrelaterat våld. Även om de genom åren mött många barn mitt i krisen så är fokus det före­ byggande arbetet. De utbildar lärare och skolper­ sonal i de här frågorna och de pratar med unga om heder. – De senaste åren har vi sett att ungdomar fått ett större behov av att prata om de här frågorna, och att många vill göra en insats själva, säger Issis Melin. Gruppen Enade mot våld på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås är ett lysande exempel på hur stark ungdomars kraft är. Gruppen startade med två

VIKTIGT ATT INTE GE UPP

Issis och Rana fyller i varandras meningar när de pratar om alla barns och ungas rättigheter, om viktiga signaler att upptäcka, och om hur väldigt illa det kan gå om inte vuxenvärlden tar sitt ansvar. Är det inte tufft jobba med de här frågorna? – Om jag tänkte så skulle jag inte sitta här. Visst är det tufft att jobba med barn som far illa, men vi får aldrig ge upp, säger Issis ­Melin. – Och det är faktiskt svårare att blunda än att ta fajten. Alla kan inte brinna för de här frågorna på samma sätt som vi gör, men det minsta vi kan begära är att man larmar om något inte står rätt till. Du kan rädda någons liv!, säger Rana Saad Khazaal.

Issis Melin och Rana Saad Khazaal jobbar mot hedersförtryck i Västerås.

STÖDTELEFON

Misstänker du att någon i din närhet utsätts för hedersförtryck? På Nationella Kompetensteamets stödtelefon 010-223 57 60 kan du få råd om vad du ska göra. Läs mer på hedersfortryck.se


VID SILJANS STRAND - I HJÄRTAT AV DALARNA

UPPLEVTALLBERG.SE

15 år i ölets tjänst

Läs mer och köp dina biljetter på:

www.smöf.se

42

 3 / 2018


Näringsliv • HIT & DIT

Vasamuseet och Sandvik i F&U-projekt SISTA BULTEN ÄR BYTT. Inom ramen för ett forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Vasa­museet och Sandvik har nu den sista gamla järnbulten på skeppet Vasa bytts ut. Efter sju års arbete och över 4000 byten av rostiga järnbultar till specialkonstruerade höglegerade bultar från Sandvik, har Vasa lättat med åtta ton och ett intensivt arbete är nu slutfört. Men varje slut är en ny början – och nu inleds ett helt nytt kapitel för skeppet, med bultar som håller i minst 150 år till. När Vasa bärgades 1961 - efter 333 år på botten - hade de ursprungliga bultarna rostat bort, och ersattes av nya. Men även bultarna från 1960-talet rostade. Bultarna var tvungna att bytas ut - en efter en. – För att kunna bevara Vasa för framtiden var vi tvungna att byta bultarna. Förutom att rostangreppen försvagat bultarna har rosten orsakat kemiska reaktioner som gjorde att träet i skeppet bröts ned, säger Lisa Månsson, chef för Vasamuseet. Vasamuseet och Sandvik har tillsammans utvecklat lösningen med specialkonstruerade, höglegerade bultar i ett samarbetsprojekt som startade år 2011. De nya bultarna har inte bara gjort skeppet lättare och mer stabilt, med rostfritt stål är det dessutom minimal risk för kemiska reaktioner i träet.

Lisa Månsson, chef Vasa­ museet, Göran Björkman, vd för Sandvik MT och Leif Grundberg, överintendent vid Statens ­maritima museer.

Såld mark lyfter Örebro 2 600 NYA ARBETSTILLFÄLLEN. Under åren 2013 – 2017 har Örebro kommun sålt mark till 115 verk-

samheter i Örebro. Många av verksamheterna är inom branschen lager och logistik. Men även verksamheter inom kontor, IT, hantverk samt företag som erbjuder delar och service till andra företag, finns bland köparna. Genom utvecklingen har omkring 2 600 nya arbetstillfällen skapats. – Att kommunen kan erbjuda byggklar mark till företag som vill utöka eller etablera sig är en viktig motor i utvecklingen av Örebro men också för att fler människor ska ha ett jobb att gå till, säger Ullis Sandberg, ordförande Programnämnd samhällsbyggnad.

Svenska Skoindustrimuseet Skotillverkning, Försäljning Svenska Skoindustrimuseet Svenska Skoindustrimuseet Historia, Skomode Årets arbetslivsmuseum Skotillverkning, Försäljning 2017 Mån-fre Skotillverkning, Försäljning 13-17 året runt Historia, Skomode Historia, Skomode Lör-sön 13-16 maj-sept Mån-fre 13-17 året Mån-fre 13-17runt året runt 19, Kumla Lör-sön 13-16Sveavägen maj-sept Lör-sön 13-16 maj-sept Sveavägen 19, Kumla Tel. 019 – 58 81 87 019 – 58 81 87 Sveavägen Tel. 19, Kumla www.skoindustrimuseet.se www.skoindustrimuseet.se Tel. 019 – 58 81 87 skoindustrimuseet@kumla.se skoindustrimuseet@kumla. www.skoindustrimuseet.se

Ullis Sandberg

UPPTÄCK DINA NYA SMULTRONSTÄLLEN PÅ

SOMMARKORTET.TAGIBERGSLAGEN.SE 3 / 2018


UPPSPÅRAT

HÄR SAMLAR VI STORT OCH SMÅTT KRING SPÅR, F ­ ORDON, ­TRAFIK OCH RESOR

Regeringens plan för infrastrukturen

GLÄDJEÄMNEN FÖR TIB Text: Lena Bergman

I början av juni presenterade regeringen den nationella planen för infrastrukturen mellan 2018 och 2029. Den innebär en satsning på totalt 700 miljarder kronor – den största järnvägssatsningen i modern tid. I planen ryms såväl nybyggnation som upprustning och modernisering av befintlig infrastruktur.

F

ör Tåg i Bergslagens del finns en del matnyttigt i planen. – Vi kommer till exempel att få glädje av att man bygger ut det som kallas ”samtidig infart” på en del mötesstationer. Det innebär att man kan låta två tåg komma in samtidigt till mötesstationen från varsitt håll, något som sparar tvåtre minuter i tågmötet. Det är bra både för att det blir lätt-

are kan ta igen småförseningar, men också för att man i slutändan kan få plats med fler tåg på sträckan, säger Eje Larsson på Tåg i Bergslagen. På Dalabanan mellan Uppsala och ­Borlänge pågår redan arbetet med sam­ tidig infart, och i och med den nya planen kan det arbetet också starta i bland annat Hedemora och Säter, samt vid de flesta mötesstationerna mellan

Det kommer att vara välgörande för punktligheten på hela Bergslagspendeln

44

 3 / 2018

Sala och Borlänge. Eje Larsson, På Bergslags­ Tåg i Bergslagen pendeln ska ett projekt för att fjärrstyra sträckan Fagersta-Ludvika starta. Projektet ska vara klart till tidtabells­skiftet i december 2020 och innebär att man då utöver Smedjebacken även kommer att kunna ha tågmöten i Söderbärke. Eftersom en del plankorsningar ska stängas ­eller få ökat skydd kommer dessutom vissa hastighetshöjningar att kunna göras mellan Fagersta och Ludvika. – Det kommer att vara välgörande för punktligheten på hela Bergslagspendeln, säger Eje Larsson.


Uppspårat • HIT & DIT

VEM GÖR VAD? TRAFIKVERKET

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av transportsystemet för alla trafikslag samt för byggande, drift och underhåll av statliga järnvägar och vägar. > trafikverket.se 0771-921 921

Äntligen WiFi SURFA PÅ TÅGET. Efter många om och men, och en lång upphandlingsprocess med flera överklaganden, kan Tåg i Bergslagen äntligen börja installera WiFi ombord på tågen. I månadsskiftet september-oktober ska installationen vara klar, och det blir då fritt fram för enklare surf ombord på samtliga tåg.

TÅG I BERGSLAGEN

Tåg i Bergslagen (TiB) ägs av Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Örebro län, och har som uppdrag att driva och utveckla tågtrafik och kollektivtrafik i Bergslagsområdet. TiB bedriver tågtrafik på sju olika linjer i Dalarna, Gästrikland, Västmanland, Närke och Östergötland. Upphandlad utförare av TiB:s tågtrafik är SJ. > tagibergslagen.se TÅGAB

Movingo på TiB-tågen POSITIVT FÖR PENDLARE. Från den 20 augusti blir det enklare och billigare att resa med tåget för dem som pendlar till jobb och studier. Då börjar pendlarbiljetten Movingo gälla på TiB-tågen i Västmanland, Örebro, Östergötland, Uppland och Stockholm. Med Movingo kan du resa med tåg och buss mellan och i flera regioner på ett samma pendlarkort, i stället för att ha flera olika pendlingskort.

HÅLL KOLL PÅ BANARBETEN DET ÄR FULL FART med utbyggnader och underhåll av järnvägarna i Sverige. Under de närmaste åren satsar Trafikverket många miljarder för att komma till rätta med kapacitets- och kvalitetsbristerna. Detta betyder att delar av järnvägsnätet i perioder behöver vara helt eller delvis avstängda. Här är de planerade banarbetena under sommaren i Tåg i Bergslagens trafikområde:

för vidare resa mot exempelvis Malmö och Köpenhamn. Även anslutning mot Östgötapendeln för vidare resa mot Mjölby.

Storvik – Falun Påverkad linje: Gävle–Falun–Bor­ länge–Örebro–Hallsberg–Mjölby och Mora–Borlänge. Avstängt: ­13 – 16 augusti (nattetid). Under banarbetet kommer endast åtta avgångar påverkas. ­Tågen kommer ersättas med buss. Restiden kommer förlängas.

Borlänge – Ludvika Påverkad linje: Gävle–Falun–­ Borlänge–Örebro–Hallsberg– Mjölby. Avstängt: 11 – 12 augusti. Tågen kommer ersättas med buss mellan Borlänge och Ludvika. Borlänge – Avesta Krylbo Restiden kommer förlängas. Påverkad linje: Mora–Borlänge. Avstängt: 27 – 30 aug (nattetid) Falun – Borlänge Under banarbetet kommer Hallsberg – Motala endast fyra tåg påverkas. Tågen Påverkad linje: Gävle– Falun–Bor­ Påverkad linje: Gävle–Falun–­ kommer ersättas med buss. Reslänge–Örebro–Hallsberg–Mjölby. Borlänge–Örebro–Hallsberg– Mjölby och Mora–Stockholm. Avstängt: 9 juli – 12 augusti. tiden kommer förlängas. Restiden ­Avstängt: 13 – 16 augusti (nat­ Under sommarens banarbete kommer förlängas. kommer det att gå tåg från Halls- tetid). Tågen ersätts med buss mellan berg till Norrköping (via Katrineholm) istället för till Mjölby. Tågen Falun och Borlänge. Restiden kommer förlängas. ansluter mot SJ-tåg i Norrköping Läs mer på: sj.se/sv/trafikinfo/

Tågåkergiet i Bergslagen AB (Tågab) kör både gods och persontrafik. Persontrafiken körs bl a mellan Dalarna/Värmland och Göteborg. > tagakeriet.se 0550-875 00 SJ

SJ AB är ett aktiebolag som ägs av svenska staten, med uppdraget att driva lönsam persontrafik på järnväg. SJ erbjuder tågresor i egen regi och på uppdrag av nationella och regionala trafikmyndigheter. Det är SJ som på uppdrag av Tåg i Bergslagen kör det här tåget. > sj.se 0771-75 75 75 TÅGEN

Tåg i Bergslagen hyr sina tåg (de flesta är av modellen Regina) av AB Transitio som är ett fordonsbolag som ägs av landsting och regionala kollektivtrafikmyndigheter. Tågab äger sina egna tåg. STATIONERNA

Jernhusen AB är ägare till flertalet av regionernas stationsbyggnader. Trafikverket ansvarar för information och informationssystem samt perrongerna vid järnvägs­ stationerna.

33// 2018

45


Klassiskt ­besöksmål Carl Lars­ songården i Falun.

DETTA ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN SJ

FOTO: PER GROTH

FAKTA OM SOMMARKORTET Bo i ­kolarkoja

Mys på ­Kolargårdens B&B

Tågluffa på hemmaplan

• Obegränsat resande på SJ Tåg i Bergslagen från Gävle och Mora i norr till Motala och Mjölby i söder under tre sammanhängande dagar, 18 juni–19 augusti. Gäller även resa med läns- och lokalbussar i tre län: Dalarna, Västmanland och Örebro. • Pris: Från 150 kronor (barn, ungdom, student, pensionär) till 500 kronor (2 vuxna och upp till fyra barn ej fyllda 16 år), exkl. ev.serviceavgift. • Köps via SJ Resebutik, 0771-75 75 75 eller hos SJ-återförsäljare. Läs mer på sj.se/tib

Text: Katarina Myrberg

Upptäck hemmaplan när det är som bäst. Med Sommarkortet åker du på SJs Tåg i Bergslagen hur mycket du vill tre dagar i följd. Här kommer några restips – i äventyrets och kulturens tecken. ÄVENTYRLIGA FAMILJEN

KULTURKOMPISARNA

DAG 1: Västerås. Fullt ös på actionbadhuset Kok-

DAG 1: Engelsbergs bruk. Det forna järn­bruket i

punkten med vattenrutschbanor av alla sorter ackompanjerad av ljusshower. Pusta ut på intilliggande Steam Hotel efteråt. DAG 2: Skinnskatteberg. På vandrarhemmet Kolarbyn bor ni i kolarkojor mitt i granskogen på liggunderlag och fårskinnsfällar- och hugger egen ved till vedkaminen. DAG 3: Gävle. Go wild på extremsportarenan Dome med allt från skateboard, klättring och cykel.

Fullt ös på Kok­ punkten

Västmanland är en unik historisk upplevelse med både byggnader och teknisk utrustning bevarade från 1600–1800-talet. DAG 2: Falun. Vandra den milsånga leden, cykla ­(eller ta bussen) till Carl Larsson-gården i Sundborn. DAG 3: Mora. Frossa i Anders Zorns liv och konst på Zornmuseet, Zorngården och avsluta med att strosa längs Siljan till Zorns gammelgård och textil­kammare.

LIVSNJUTAREN DAG 1: Tällberg. Här ligger hotellen på rad, ­ xempelvis Åkerblads och Dalecarlia, med e spa, god mat – och hisnande utsikt över Siljan. DAG 2: Falun. På Främby udde ligger öarna i sjön Runn på ett pärlband, perfekt för av­ kopplande kanotturer. Sov gott i hotell­stugor med sjöutsikt och släpp loss i restaurangen som bjuder på både trubadurer och quiz under sommaren. DAG 3: Avesta. På ­Muddus ­Hjortron & Kolarbo gård utanför Fors smakar ni på naturens ­skafferi Lokala från chokladpraliner till drycker som råvaror gården själv producerar. I gårds­ butiken, i caféet eller till ­frukost om ni sover över på gårdens B&B.

MOVINGO – NU ÄVEN PÅ TIB-TÅGEN Från den 20 augusti blir det enklare och billigare för dem som pendlar till jobbet och studier, ­exempelvis från Västmanlands norra delar till Mälardalen och Stockholm. Då införs pendlarbiljetten Movingo även på Tåg i Bergslagens tåg i Västmanlands län, Örebro län och Östergötlands län. Med Movingobiljetten kan resenären resa på sin valda pendlarsträcka med tåg och buss ­mellan och i flera regioner på ett samma pendlarkort i stället för att ha flera olika pendlingskort. Movingobiljetten köper du på sj.se eller i SJs app.

NÄR, VAR OCH HUR. ALLT OM DIN BILJETT MÅNGA SÄTT TILL BILJETT

RES OBEGRÄNSAT

Vårt bästa tips: Köp din biljett på vår hemsida sj.se eller i SJs app. Där får du garanterat bästa pris. Biljetterna är som billigast när de släpps, vilket sker säsongsvis. Det är även möjligt att köpa biljett ombord, men till ett lite högre pris.

Är du en spontan resenär som reser gärna och ofta? Då kanske något av våra årskort eller månadskort passar. Välj årskort om du vill ta del av hela Sverige. Reser du ofta m ­ ellan två län är vårt månadskort ett riktigt bra val. Här ingår busstrafiken där du startar och där du avslutar din resa, inom Tåg i Bergslagen-området. Smart, eller hur? Länstrafikbolagens månadskort är det bästa alternativet om du reser inom ett län eller precis över gränsen.

Vill du ha ännu fler valmöjligheter? Se här: • Våra biljettautomater • Våra ombud (Pressbyrån och 7Eleven) • SJ Service Center 0771–75 75 75 • SJ resebutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö.

46

 3 / 2018


RKTYG

RVAS I

E SOM OADE

SLITEN

TAXTON

SES SÄLLAN SYNS INTE I EGET ÖGA

6

BÖR BLI BURFRI?

Kryssa • HIT & DIT 1

W. BEATTYFILM ALP, MEN INTE TOPP

GÅR UTFÖR?

W. BEATTYFILM ALP, MEN INTE TOPP

LÄGE

MCBAIN

SYRE

GORE

GÅR UTFÖR?

KAN VARA STRID

SKÖNJS

FÖR YTSPÄNNINGENS SKULL

SLITEN

Konstruktör: Stina Elg

VERKTYG BAKVÄGAR

PH 2

4

KÄRLEKSFULL NÅGON AV DEM

9

©Elgkraft 14

MÄTS

GIFTIG GUD?

VILL MÅNGA FÅNGA PÅ LATIN

SAGAN

PM UTAN KOMIHÅG

Konstruktör: Stina Elg

FRÅN MARIEHAMN

Kryssan! och vin

1

NJÖT EDMOND MED VANILJEN

FA DISPYT GAPAR ÖVER MYCKET

LÄGE MCBAIN MÄTS SYRE BAKVÄGAR

HUNDENS VÄN?

SIVS RULLAR I ROM? DUNDRANDE MAKE

BÅLEN

BOTMETOD

BENJAMIN HALVT ABRUPT I NÄSTA MELODI- TILL FRUFESTIVAL? KOSTEN?

FÖR SYNS SKULL? SPEL

SES SÄLLAN SYNS INTE I EGET ÖGA KAN VARA STRID

2

VAR SKOGMANS ROSOR

TRIST KAKA TILL KAFFET?

VILLE RINGA HEM

GARVAS I

F I S K

GIFTIG GUD?

MUSIKMISS

3

VILL MÅNGA FÅNGA PÅ LATIN

LARS NORÉN 5 KRYDDMÅTT TVÅ MJUKA

VATTENLED

KALASRULLE

KALIUM

KORSNINGSTYP BOR I PÄRNU

TAXTON

PM UTAN KOMIHÅG

4

KÄRLEKSFULL NÅGON AV DEM

SAGAN

6 SKÖNJS

STARKT I MUSIKEN AKTUELL I DEBATTEN

KALLAS EN DEL FILTER 7

KAN DU PANNA FINEMANG 8

VAR ANALOGA FILM MED UGGLA FÖRVIRRADE

9

ÖBO

BÖR BLI BURFRI?

RYMDMÅTT TRE SOM ROADE

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Lös Hit&Dits korsord och skicka ­lösenordet till vinna@hitodit.nu Tre av de rätta inskickade lösningarna belönas med var sin trisslott och presenteras i nästa nummer av Hit&Dit. Senast den 15 september ­behöver vi ha ditt svar. Glöm inte att skriva din adress.

Korsordets lösenord i förra numret av Hit&Dit var albatross. Tre av dem som listade ut detta ­belönas med varsin trisslott. Vi säger grattis till: ­ till Karl-Otto Kull i Ludvika, Ann-Christine Elfving i Sandviken och Bosse Ekstedt i Örebro.

Grattis!

3 / 2018

47


Tåg- och bussluffa i Bergslagen i sommar Upptäck hemmaplan när den är som bäst. Med sommarkortet åker du buss och tåg hur mycket du vill under tre dagar i följd – på egen hand eller med vänner och familj. Låt resan bli en del av sommaräventyret.

TRE DAGAR FRÅN

150:LÄS MER PÅ SJ.SE/TIB

Gäller för resor med SJ/Tåg i Bergslagen (inte X-trafiks tåg eller SJs övriga tåg) samt bussar inom Dalarna, Västmanland och Örebro län. TiB Sommarkort återbetalas inte, borttappat kort ersätts inte. Kortet ger inte SJ Prio-poäng. Köp kortet där du vanligtvis köper din SJ biljett, dock inte på www.sj.se eller i SJs app. Säljperiod 1/6 till 16/8 och resperiod 18/6 till 19/8 2018.

Hit&Dit nr3 2018  

Semester i Bergslagen! Njut av natur, historia och gästfrihet. Tåg i Bergslagens ombordmagasin på tåg i Mellansverige. DU hittar xen också...

Hit&Dit nr3 2018  

Semester i Bergslagen! Njut av natur, historia och gästfrihet. Tåg i Bergslagens ombordmagasin på tåg i Mellansverige. DU hittar xen också...