Heino Koerier - 2022 - #4

Page 1

HeinoKoerier.nl Mei 2022 54e jaargang

Nico Pleijsier over de Geoptimaliseerde H²O Pro


Gewoon maakt ons bijzonder

VACATURE

Helpende(n) Ambulant Deventer/Raalte voor gemiddeld 12-24 uur per week, uren in overleg relevante zorgopleiding op niveau 2 Word jij blij van een schoon huis? En is het jouw passie om alles tot in de puntjes opgeruimd te hebben? Zit organiseren en helpen in jou? Dan zoeken wij jou! Onze cliënten worden ook blij van een opgeruimd huis, maar hebben hier wel hulp bij nodig. Jij zorgt voor rust, structuur en netheid bij de cliënt thuis. Daarnaast ga je waar nodig ook samen boodschappen doen en koken. Wil jij deze helpende hand zijn? Ambulante Begeleiding beperkt zich niet tot een bepaalde leeftijdsgroep, situatie of locatie. We stellen juist alles in het werk om cliënten van 0 tot 80 jaar en hun omgeving net die extra ondersteuning en begeleiding te geven die nodig is om goed te kunnen functioneren in onze huidige maatschappij.

Wat bieden we je?

• Een jaarcontract voor gemiddeld 12-24 uur per week met uitzicht op een vast dienstverband. • Je salaris en arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Gehandicaptenzorg (FWG 25, max. € 2574,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband, met nog minimaal 5,4% loonsverhoging in 2022 en 2023). Ambulant Deventer / Kind Jeugd Gezin Colmschaterstraatweg 8, Deventer 0570-627973

l? de Paraboo ij b it u ls e g u Sla jij je vle rk van! Maak er we ve baan

Textielatelier

deze ga

ebsite voor Ambulant Raalte Check onze w re vacatures. De Joetse en alle ande atures Marktstraat 67, Raalte bool.nl/vac ra a p e .d w ww0572-380774 • www.deparabool.nl Textielatelier • Hademanstraat 1B, Heeten • Tel. 0570-627973 @deparabool HEINO KOERIER

2


Redactie 24 Webvertising Print B.V. Advertenties / tekstpagina’s Opgave bij 24 Webvertising Print B.V. Vragen naar Jarst Postma en Remko Volkers. info@heinokoerier.nl Productie en vormgeving 24 Webvertising Print B.V. Rechten Overname artikelen en beeldmateriaal alleen met toestemming van 24 Webvertising Print B.V.

O N D ER AN D ERE I N D I T NU M M ER:

Deze Heino Koerier is een uitgave van 24 Webvertising Print B.V. t. 058 3030 112 e. info@heinokoerier.nl w. www.heinokoerier.nl (De Koerier is online te lezen op www.heinokoerier.nl)

Bezorging Gratis huis-aan-huis in o.m.: Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem Geen Koerier ontvangen? Geef dat s.v.p. door aan 24 Webvertising Print B.V. t. 058 3030 112 e. info@heinokoerier.nl Examplaren liggen bij Sonodruk, de bibliotheek en in het Kulturhus van Raalte. Had u ook in de Koerier willen staan? 24 Webvertising Print B.V. Remko Volkers / Jarst Postma t. 058 3030 112 e. info@heinokoerier.nl Volgende Koerier 15 juni 2022 Advertenties en kopij Advertenties en kopij voor de volgende uitgave moeten uiterlijk 30 meil 2022 bij ons binnen zijn. Blikvangers aanleveren Ga naar www.heinokoerier.nl/ blikvanger. Daar kunt u een blikvanger inzenden.

HEINO KOERIER

3
Merijn Winters is het nieuwe gezicht bij Jongerenwerk in Raalte

“Als jongeren zich gehoord voelen en zich vrij voelen om naar het jongerencentrum te komen, dan doe ik het goed”, vertelt Merijn Winters, ambulant jongerenwerker van WijZ. Sinds de zomer van 2021 is hij het nieuwe gezicht bij Jongerenwerk WijZ welzijn in Raalte. Merijn Winters (27) is geen onbekende in het werkgebied. Na zijn studie Social work aan Windesheim in Zwolle ging hij aan de slag bij verschillende afdelingen van Dimence. “Vorig jaar kwam het ambulant jongerenwerk op mijn pad, iets waar ik nieuwsgierig naar was en wat goed bij mij past omdat ik veel affiniteit met jongeren heb.” 6

HEINO KOERIER


Het werkterrein van Merijn reikt verder dan alleen het jongerencentrum. “Als ambulant jongerenwerker ga ik naar de jongeren toe. Ik zoek ze op straat op en ga met ze in gesprek op de vaste hangplekken. Ik vind het als jongerenwerker belangrijk om zichtbaar te zijn en in gesprek te gaan over wat de jongeren bezighoudt. Ook wijst Merijn de jongeren de weg naar het Jongerencentrum TraXX, waar tieners en jongeren vanaf groep 7 tot een jaar of 21 terecht kunnen om te kletsen aan de bar, gamen, tafeltennissen, darten of tv kijken. Bij problemen kan Merijn ook zeker een helpende hand bieden. “De lijntjes met verschillende instanties als Tactus en Centrum Jeugd en Gezin zijn kort. Hierdoor kunnen wij snel passende hulp bieden als dat nodig is.” In de korte tijd dat Merijn nu als jongerenwerker aan de slag is, ziet hij zeker ook nieuwe uitdagingen. “Door corona missen we nu een groep in het jongerencentrum. Normaal gesproken zien we een natuurlijke overloop van de ene leeftijdscategorie naar de andere. Doordat er veel een lange tijd niet

Jongerencentrum TraXX • • • • • • • • •

Dinsdagmiddag: 14.00 - 17.00 uur Woensdagmiddag: 14.00 - 17.00 uur (vanaf groep 8) (basisschool, vanaf 10 jaar) Donderdagmiddag: 14.00 - 17.00 uur (vanaf groep 8) Vrijdagmiddag: 14.00 - 17.00 uur (vanaf groep 8) Dinsdagavond: 19.00 - 22.00 uur (14+) Donderdagavond: 19.00 - 22.00 uur (14+)

Tieneravond

Elke eerste vrijdag van de maand voor groep 7 & 8, 18.30 - 21.30 uur

mogelijk was, zien we nu een stuk minder jongeren. We gaan dan ook vol gas aan de slag met jongerenwerk.” Sinds kort ben ik ook binnen verschillende klassen aanwezig op het Carmel College. “Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar het kan een mooie manier zijn om de jongeren die we nu niet zien toch te ontmoeten.” Nu de coronamaatregelen voorbij zijn is er weer volop activiteit in het Jongerencentrum. “We zijn vier dagen in de week geopend zodat er ook bij slecht weer voor de jongeren wat te doen is.” Elke eerste vrijdag van de maand is er een tieneravond in het jongerencentrum. Met elke keer een ander thema. Onlangs werd er een foute bingo gehouden, een kinderdisco en binnenkort is er een reptielenavond, waar iemand met reptielen langskomt om hier over te vertellen. Merijn merkt dat de tieneravonden erg populair zijn. “Op die avonden komen er wel 40 tot 60 tieners naar het jongerencentrum.” Overigens kunnen niet alleen jongeren terecht bij Merijn. “Ook ouders met zorgen of vragen mogen mij bellen of appen. Maar ook als mensen overlast ondervinden van groepen jongeren. Sommigen vinden het lastig om ze aan te spreken. Ik vervul graag een bemiddelende rol. Samen met de omgeving en de jongeren proberen we altijd tot een oplossing te komen!”

(Raalter Autisme Soos)

Speciaal voor jongeren met autisme of die zich prettig voelen in een prikkelarme omgeving. De eerstvolgende RAS avond is zaterdag 21 mei van 19.00-21.00 uur. Wil je meer informatie over de RAS? Neem dan contact op met Ilse Waanders via 06-13882293 of I.waanders@wijz.nu

HEINO KOERIER

Jongerencentrum TraXX Schapenstraat 3 - Raalte Merijn Winters 06 1205 7703 m.winters@wijz.nu www.wijz.nu

7


Langewijk 47, Dedemsvaart | Stelling 5, Hardenberg | Eekwal 31, Zwolle | www.vrieling.nl

Vertrouwde gezichten bij Vrieling Adviesgroep Om goed voorbereid te zijn op de toekomst gaat Van Bladeren & List zich verder specialiseren in de financiële dienstverlening. Ze stoppen met verzekeringsadvies. Vrieling Adviesgroep neemt de verzekeringsportefeuille vanaf 1 mei over en verwelkomt daarmee drie nieuwe collega’s.

over het voorkomen en verzekeren van schade. Door preventie centraal te stellen in onze dienstverlening merken we dat we onze belofte tot ontzorging meer dan waarmaken.” Eerder was Mariska werkzaam in Raalte. “De omgeving ken ik dus goed. Ik ben gewend om lokaal te adviseren en heb een breed netwerk. Ik ga vast oude bekenden tegenkomen.”

Yvon de Haan en Godfried Röben zijn vertrouwde adviseurs die bij Vrieling aan de slag gaan. “Voor relaties die meegaan een fijne gedachte: ze houden ons als adviseur,” aldus Yvon. “Bovendien kennen wij de dossiers.” Godfried vult aan: “Vanuit Zwolle staan wij onze klanten persoonlijk bij. We komen graag langs maar ook bij telefonisch of digitaal contact helpen we uiteraard op eenzelfde vertrouwde manier.”

Lokaal en dichtbij; voor Vrieling is het van belang dat de klant de rust en zekerheid van de dienstverlening ervaart als het gaat om het financiële leven. In deze tijd dat veel telefonisch of per mail gaat, ligt de nadruk op persoonlijk contact. Mariska: “Vrieling staat als familiebedrijf midden in de maatschappij en gelooft in haar toegankelijkheid, dat past mooi bij het Raaltese. Vanuit de kantoren in Dedemsvaart, Hardenberg en Zwolle garanderen onze adviseurs het gemak van alles onder één dak binnen de eigen regio.”

Oude bekenden Bij Vrieling staat klantbelang voorop. “In de dienstverlening gaan we voor een optimale bediening van onze klanten. Voor ieder vraagstuk zoeken wij de juiste verzekeringsoplossing zodat de klant er geen omkijken naar heeft,” aldus Godfried. Mariska Boer gaat op bezoek bij klanten. “Door in gesprek te zijn met de klanten binnen de regio kunnen wij goed adviseren

HEINO KOERIER 8

Sociaal en betrokken

Ook in Raalte kunt u voor verzekeringsvragen de komende weken nog steeds terecht op het kantoor van Van Bladeren & List. Bernadette Damman zit voor u klaar.

HEINO KOERIER 8


Schoolstraat | 0572 - 3638383636•| info@hvbl.nl info@hvbl.nl | www.hvbl.nl Schoolstraat 3434 • 0572-36 • www.hvbl.nl Meer mogelijkheden voor senioren

Ondanks Je oude dag in koerswijziging eenveel nieuw huis blijft hetzelfde bij Van Bladeren & List

die kleiner wilden gaan wonen bijvoorbeeld. Dan waren hun huidige maandlasten bijvoorbeeld hoger dan voor de nieuwe hypotheek maar werd er geen nieuwe hypotheek verstrekt!”

Ruimere mogelijkheden Gelukkig is dit probleem onderkend Mensen die al wat ouder zijn en richting hun pensioen lopen door de financiers. Voor de groep denken en dromen nog wel eens over hun toekomst. Is het niet een die dus over tien jaar met pensioen aantrekkelijk idee om nog eens te verhuizen? Nog één keertje een gaat en nog een nieuw huis wil nieuwe start maken als afsluiting van je actieve loopbaan? kopen zijn er meer financiele Vanwege de aangescherpte hypotheekregels van de afgelopen jaren mogelijkheden. “Bij de toetsing waren er voor die mensen maar weinig financiële mogelijkheden. “Het is best een stap,” aldus Ron List over de Puzzelstukjes het hangt inkomen wordt gekeken Gelukkig gaat dat veranderen, aldus Ron List, financieel adviseur bij koerswijziging bij Van Bladeren & List. Per De focus op financieelvan advies nauw samen met naar de werkelijke maandelijkse Van Bladeren & List. 1 mei staat hij voortaan samen met Lyanne hun koerswijziging. Ron wijst op zichzelf. “Met 63 jaar lasten en niet meerhorizon alleen naar List aan het roer. Bovendien komt de focus ga je toch geleidelijk afbouwen. Lyannes ligt de zogenaamde ‘toetslast’. Die toetslast in de meeste gevallen veel lager dan Voor mensen die binnen tien te liggen op financieel advies. echter een stuk verder.” ligt namelijk vaak hoger.” het huidige inkomen”, legt Ron uit. jaar hun AOW-gerechtige leeftijd verschilt iedere was echter bereiken was hetpensioenen, vaak lastig om Voor hypotheken, levens- en Dat pensioeninkomen De twee leggen uit dat“Natuurlijk elke adviestak complexer siutatie en gelden er altijd wel leidend voor de hoogte van de een nieuwe passende hypotheek te woonlastenverzekeringen kun je als vanouds terecht aan wordt. “Je kunt je niet overal in specialiseren en weer het uitzonderingen maar ook nieuwe nieuwe hypotheek. “Ik heb rare krijgen. “Banken keken naar hun de Schoolstraat. “Wat betreft de schadeverzekeringen hypotheekgedeelte met het adviseren, de verschillende mogelijkheden.” Daarom situaties meegemaakt hoor. en Mensen pensioeninkomen. inkomen is met een echter gaan we nauwDat samenwerken andere aspecten diverse klanten vind ik gewoon het kan het geen kwaad eens bij Ron List langs partij,” legt Lyanne uit. leukste,” vertelt Lyanne. “Het zijn net puzzelstukjes; te komen. “Al die mensen het uitzoeken van alle wensen en mogelijkheden die nog dagdromenbelastingen over hun toekomstige Vertrouwde gezichten voor de klant, de regelgevingen, en elke oude dag doen verstandig Voor hun zoektocht naar die partij gingen Lyanne en hypotheekverstrekker heeft weer eigenervoorwaarden.” aan hun mogelijkheden eens Ron niet over een nacht ijs. Uiteindelijk vonden ze een rijtje te zetten.” ervaren bedrijf voor de verzekeringsportefeuille. Ron: “Voel je vrij om ons teoverzichtelijk benaderen alsopjeeen meer informatie “We zijn blij met Vrieling Adviesgroep, eveneens een familiebedrijf. Met vestigingen in Hardenberg, Zwolle en Dedemsvaart blijft de Sallandse mentaliteit erin.” Lyanne vult aan: “Yvon de Haan, Godfried Röben en Bernadette Damman gaan bij Vrieling aan de slag en blijven dus bekende contactpersonen.” Ze benadrukt dat iedereen nog altijd binnen kan lopen aan de Schoolstraat, waar zijzelf, Ron en Rosalie Jansen vertrouwde financiële specialisten blijven. “Gewoon, als vanouds voor financieel advies.”

HEINO KOERIER KOERIER

wilt over deze stap,” benadrukken de twee. Ze vinden Vrijblijvend advies het fijn dat ze elkaar de komende jaren kunnen Nieuwsgierig geworden? Komzegt dan begeleiden in het vak. “Een mooie wisselwerking,” eens langs op ons kantoor aan de Ron. Schoolstraat 34 in Raalte. De deur staathet altijd open en de koffie klaar. “Met als doel dat Lyanne bedrijf overneemt.” Lyanne, met een knipoog: “Áls Ron tenminste ooit met pensioen wil gaan…” De medewerkers van Van Bladeren & List. Godfried Röben, Ron List, Lyanne List, Peter Vogel, Bernadette Karin de Graaff Damman en Inge van Bladeren. 9Bij Bruggeman Tuin & Park is de accumaaier niet meer weg te denken De eerste of tweede maaibeurt zal in veel tuinen alweer achter de rug zijn. Daarbij is het opvallend dat het ronkende geluid van de motormaaier in de vroege ochtend steeds minder te horen is. “Tuinliefhebbers kiezen steeds vaker voor het stille en duurzame alternatief van de accumaaier of robotmaaier. Ze zijn allebei lekker stil, terwijl je de robotmaaier rustig en automatisch z’n gang kunt laten gaan”, vertelt Mark Horstman die bedrijfsleider is bij Bruggeman Mechanisatie BV T&P

Robotmaaier

En of je nu een kleiner gazon hebt of een mooie tuin van één of twee hectares, je kunt met de grote accucapaciteit van tegenwoordig in één keer de maaiklus realiseren zonder tussentijds te hoeven opladen. Daarnaast is steeds vaker een snellaadsysteem beschikbaar.

Voor bedrijven

Hoewel de robotmaaier een relatief recente uitvinding is uit 1990 is deze niet meer weg te denken in menig tuin. “We verkopen diverse per week, die we ook bij de mensen thuis komen inregelen. Daarna gaat het maaien vanzelf”, verzekert Mark Horstman.

Door het brede assortiment aan machines, gazonmaaiers, zitmaaiers en tuintrekkers ligt in het verlengde automatisch het onderhoud er van. “We zijn zeker voor bedrijven en instellingen een partner bij het realiseren van een verzorgde

omgeving. Zo hebben we dibotrailers die met stoom en hoge druk bijvoorbeeld onkruid verwijderen en gravity weghalen. Bruggeman levert en werkt met uitsluitend kwaliteitsproducten. Hierdoor garanderen wij de service die u van ons mag verwachten. Onze werkplaats werkt met vakkundige monteurs. Zo kunnen wij uw machine het onderhoud bieden die het nodig heeft. Bruggeman Tuin & Park Van Dongenstraat 38, Broekland t. 0570 – 531 035 e. winkel@bmb-bruggeman.nl w. www.uwtuinenpark.nl

Lekker de zomer in COLUMN

De zomer is in aantocht en eindelijk mogen die korte broeken en mooie jurkjes weer uit de kast. Wie houdt er nu niet van de zomer? Ik ben er gek op en zodra de temperaturen al iets stijgen zijn mijn man, mijn kinderen en ik buiten te vinden. Wel ingesmeerd natuurlijk.

Toch merk ik dat ik in de zomer meer onzeker ben dan in de winter. Het bloter kleden vind ik toch altijd wel een dingetje. Mijn buik die zo opvalt in dat ene jurkje of mijn armen die voor mijn gevoel te dik zijn in dat shirtje. Rond april ga ik dan ook altijd weer meer opletten met wat ik eet, drink ik meer water en ga ik meer bewegen.

3.

4.

5. Omdat er vast meer mensen zoals ik onzekerder zijn in de zomer wil ik graag wat tips met jullie delen: We weten allemaal wel dat voldoende water drinken goed is voor ons lichaam, maar er zijn nog meer tips die ons kunnen helpen:

6.

1.

7.

2.

Pers een halve citroen uit in lauw water en drink dit op een nuchtere maag. (tip: drink het met een rietje zodat het je tandglazuur niet aantast) Eet als tussendoortje een selderie

HEINO KOERIER

8.

stengel. Selderie werkt vocht afdrijvend. Ga eens wat vaker wandelen. ( ook erg goed om je hoofd leeg te maken ) Wil je echt nog wat kilo’s kwijt? Ga voor het sporten of wandelen niet te zwaar eten. Eet liever na die tijd. Zo verbrand je extra calorieën. Regelmaat, 3 vaste tijden eten en in de ochtend en middag een tussendoortje. Om de vetverbranding aan te zetten is het belangrijk dat je om de 2.5 uur wat eet. Let er wel op dat je na 20:00 niets meer eet. Ben je een echte genieter van wijn? Zorg er dan ook voor dat je voldoende water drinkt. Zo houd je het goed in balans. Maak een heerlijke smoothie met komkommer, gember en bleek

selderij en drink dit op je nuchtere maag. 9. Zorg dat je met een goede bodem boodschappen gaat doen of naar een feestje zo voorkom je onnodige snaaierij. 10. En als laatste: mocht je na al het harde sporten en gezond eten nog last hebben van dat hardnekkige vetrandje, dan kun je dat tegenwoordig heel goed laten bevriezen. Door het bevriezen zullen de vetcellen gelijkmatig worden verwijderd en krijg je weer een strak figuur. Wil je meer informatie over deze behandeling dan ben ik te bereiken op 06 51 70 00 82 In de volgende editie ben ik weer terug met een nieuwe column en tips!

Jacqueline Bisschop Beauty & Body Clinics

11


HEINO KOERIER

12


Kinderfysiotherapie zoekt naar oorzaken áchter het probleem Kinderfysiotherapie is een vak apart. Dat weten Klasina Klein Lebbink en Melanie Reimert van Fysiotherapie Salland als geen ander. Beiden zijn gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten. “Kinderen zijn in de groei, dus hun lichaam is volop in ontwikkeling. We zoeken altijd naar de oorzaak áchter het probleem”, zegt Klasina. Klasina en Melanie observeren, onderzoeken en behandelen kinderen van 0 tot 18 jaar met motorische problematiek. “Ons vakgebied is bewegen. De motorische ontwikkeling verloopt niet bij ieder kind hetzelfde”, legt Klasina uit. “We verhelpen dan niet alleen de klacht, maar kijken ook naar de achterliggende oorzaak. Een kind dat door zijn enkel gaat, kan bijvoorbeeld hypermobiel zijn of een houterige motoriek hebben. Dan oefenen we wekelijks op kracht en stabiliteit. Is de stand van de voet niet in orde, dan kijken we naar het hele lichaam. En een doorgezakte voet kun je verhelpen met een extra zooltje, in overleg met de podotherapeut.” Dat laatste is mogelijk doordat Fysiotherapie Salland specialisten heeft in een groot aantal disciplines, zoals sport-, arbeids-, bekken-, hand- en kaakfysiotherapie. “Binnen onze organisatie is heel veel gerichte kennis aanwezig”, aldus Melanie. “Daardoor kunnen we, indien nodig, samen kijken naar een klacht en in overleg de juiste behandeling vaststellen.” Ook Klasina en Melanie vullen elkaar aan. Klasina heeft vele jaren ervaring, terwijl Melanie, die juni 2021 haar master kinderfysiotherapie afrondde, de nieuwste wetenschappelijke inzichten inbrengt. Hun analyses en behandelingen richten zich op verschillende doelgroepen. Dit start al bij zuigelingen, overigens in nauwe samenwerking met consultatiebureauartsen en gaat verder bij jonge kinderen (1-3 jaar), waar vooral gekeken wordt naar eventuele ontwikkelingsachterstanden, die zich kunnen uiten in veel vallen of struikelen of een afwijkend looppatroon. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd worden motorische afwijkingen en groeipijnen vaak geconstateerd tijdens de zwemles of schoolgym en problemen met het schrijven in de klas. Want ook dat is een vakgebied van de kinderfysiotherapeut. Bij tieners gaat het vaak om pijnklachten, sportblessures of problemen als oververmoeidheid, overgewicht en verminderde conditie. Verder is er speciale aandacht voor zogeheten somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten (SOLK) wat tegenwoordig ‘ALK’ wordt genoemd, eventueel in samenspraak met een kinderpsycholoog. Daarnaast zijn er vaak korte lijnen met huisartsen en kinderartsen over verscheidene klachten. Naast bovenstaande behandelmogelijkheden kent Fysiotherapie Salland twee groepjes waarin kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd gezamenlijk hun individuele HEINO KOERIER

doelen nastreven. GO-Kids (maandag) is voor kinderen met groei- en orthopedische klachten, en PowerKids (dinsdag) voor kinderen met motorische achterstand, een chronische aandoening of langdurige ziekte. “Hun doelen kunnen verschillen, maar ze stimuleren elkaar om die te halen. Dat werkt heel goed”, constateert Melanie. Daarnaast werken de kinderfysiotherapeuten mee aan het gemeentelijk bewegingsproject Cool2Bfit, dat begin vorig jaar van start ging. Dit sportieve leefstijlprogramma stimuleert kinderen van 8 t/m 13 jaar met overgewicht om gezonder te leven en meer te bewegen. Bij motorische problemen kunnen ze extra begeleiding krijgen van de kinderfysiotherapeut. Goed om te weten: behalve doorverwijzing door een kinder- of huisarts kunnen ouders ook zelf een afspraak maken voor een oriënterend onderzoek. En kinderfysiotherapie is opgenomen in de basisverzekering. Elk kind tot 18 jaar is dus automatisch verzekerd voor kinderfysiotherapie. Fysiotherapie Salland Jan van Arkelstraat 3A, Raalte t. 0572 - 351040 e. info@fysiotherapiesalland.nl w. www.fysiotherapiesalland.nl 13“Corona begint in je luchtwegen, maar het eindigt in je hoofd” Corona, de afgelopen twee jaren is dit één van de meest besproken items geweest in Nederland en ook in de gemeente Raalte. In ons land zijn miljoenen mensen positief getest op corona en vandaag de dag raken mensen nog besmet. Het ziektebeeld van corona verschilt. Daar waar de een zich verkouden voelt, ligt een ander dagen in bed met koorts en flinke griepverschijnselen. Bij sommige mensen houden de klachten langdurig aan.

Long COVID Er zijn mensen die langdurig klachten houden na corona. Dit wordt long COVID 19 genoemd. Je hebt dan meerdere ziektesymptomen die langer dan 12 weken aanhouden na een acute COVID 19 infectie. De klachten bij deze mensen zijn divers. Extreme vermoeidheid en concentratie- en geheugenproblemen komen veel voor. Niet op woorden kunnen komen of bijvoorbeeld niet meer weten hoe je koffie moet zetten. Maar ook kortademigheid, duizeligheid, somberheid, slaapproblemen, pijnklachten (hoofdpijn, spier-/gewrichtspijn, pijn op de borst), (nacht) zweten en hartkloppingen zijn klachten die voorkomen. Heeft corona invloed op jouw dagelijkse leven? Misschien heb jij dagelijks last van de gevolgen van corona en ervaar jij ongemakken zoals: • verlies van gezondheid. Veel van wat eerder normaal was lukt niet meer. • je vindt het moeilijk om een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning; • werken lukt niet, of maar voor een gedeelte; • je hebt minder energie; • je ervaart onbegrip in jouw omgeving (gezin, werk, sociale kring); • je voelt je angstig over de weg naar herstel en je bent het vertrouwen in eigen lichaam verloren; • de mening van je omgeving raakt je. ‘ik heb het ook gehad, ik ben allang beter’ hoor je om je heen.

long COVID hebben. Dit kan één-op-één zijn maar ook in een groep. In een lotgenotengroep kun je ervaringen uitwisselen en tips krijgen van mensen die hetzelfde meemaken. Jij doet ertoe ‘Goed goan’ wensen wij iedereen in de gemeente Raalte. Daarom biedt De Kern inwoners met long COVID: • dat jij je ondersteund en gehoord voelt; • een plek dichtbij waar mensen naar toe kunnen; • een lotgenotengroep. Wacht niet langer Herken jij je in bovenstaande en wil je eens praten over hoe het met jou gaat? Bel dan naar Anneke of Roelien van De Kern of stuur een e-mail. Deze hulp is gratis. De Kern maatschappelijk werk Telefoonnummer: 0570-547300 www.stdekern.nl Anneke Krijgsheld Roelien van Lenthe

a.krijgsheld@stdekern.nl r.vanlenthe@stdekern.nl

Er is hulp in de gemeente Raalte Weet dat je niet de enige bent met deze klachten. Vanuit De Kern maatschappelijk werk begeleiden wij mensen die

“Door de long COVID herkende ik mezelf niet meer terug. Dat was angstig. Door erover te praten heb ik handvatten gekregen en heb ik mijn grenzen ontdekt. Ik ben nu beter in balans en let goed op de signalen van mijn lijf.”

HEINO KOERIER

15


Kinderfysiotherapie in Heino breidt uit Sinds de zomer van 2021 is kinderfysiotherapie mogelijk in Heino bij locatie ‘Paal 5’. Met de komst van Rosanne Rook heeft het team zich versterkt met nog een ervaren collega. Na de opleiding fysiotherapie hebben Marije, Annemarie en Rosanne de vierjarige Master opleiding tot kinderfysiotherapie afgerond. Maar ook de ervaringen als moeder nemen de dames mee in hun werk. Wat maakt kinderfysiotherapie anders dan fysiotherapie voor volwassenen? Kinderen moeten we niet zien als kleine volwassenen. We hebben te maken met groei en ontwikkeling en de kwetsbaarheid van het jonge skelet. Kinderen hebben hun eigen klachtenbeelden. Baby’s worden geboren met een relatief groot hoofd. Zo is het hoofd van een 5 maanden oude baby 25% van de lichaamslengte, bij volwassenen nog 6%. Het hoofd is zwaar wat maakt dat de balans van een klein kind anders is. Het lichaamszwaartepunt ligt hoger in het lichaam. Ook zien we schedelveranderingen bij baby’s met een voorkeurshouding. De schedel kan platter worden aan de voorkeurszijde. We geven adviezen om de voorkeurshouding zo snel mogelijk af te laten nemen en een schedelherstel te stimuleren. Groeispurts zorgen er voor dat kinderen in de groei steeds moeten wennen aan de nieuwe lichaamslengte. Bewegen ziet er in deze periode vaak wat onhandiger uit. In de pubertijd komen daar de hormonen bij. Dat geeft veranderingen aan bouw en weefsels, zoals verkorting in de spieren of groeipijnen. Hielpijn en kniepijn zien we vaak bij actieve kinderen in een groeispurt waarbij de voetstand soms niet helemaal optimaal is of wanneer er spierverkortingen zijn. Ook het (voorbereidend) motorisch schrijven is een onderdeel van kinderfysiotherapeutische begeleiding. 16

Wanneer er twijfels zijn of een kind motorisch gezien klaar is om te starten met het schrijfonderwijs, of wanneer er schrijfproblemen kan een kinderfysiotherapeut een onderzoek uitvoeren gericht op de motorische ontwikkeling die nodig is bij het schrijven. Dit kan in sommige situaties op school plaatsvinden, maar hier zijn wel regels vanuit de zorgverzekeraars aan verbonden. Daarnaast is het ook mogelijk de prikkelverwerking in kaart te brengen, op onze locatie in Raalte. We zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Alle prikkels die we waarnemen worden in ons brein verwerkt. Problemen met prikkelverwerking kunnen zich op vele manieren uiten, zoals overprikkeling of onderprikkeling. De motoriek oefenen we op een speelse manier. Wij geven ouders daarbij adviezen om ook thuis te oefenen. Tot de leeftijd van twee jaar komen wij op huisbezoek. Met bijna alle zorgverzekeraars hebben we een contract afgesloten en wordt Kinderfysiotherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Op kinderfysiotherapieraalte.nl staat alle informatie over vergoedingen. Praktijk Kinderfysiotherapie Raalte Heino Monumentstraat 55a, Raalte Paalweg 5, Heino t. 0572 - 356 278 e. info@kinderfysiotherapieraalte.nl w. www.kinderfysiotherapieraalte.nl HEINO KOERIER


Grotestraat 25, 8102CD Raalte – T. 0572 217 017 info@motionmilon.nl – www.motionmilon.nl

rugklachten. Het is tijd om dit snel aan te pakken en niet uit te stellen. Structureel blijven bewegen voorkomt veel klachten.

Toestellen stellen zich automatisch in naar jouw lichaam en programma De geavanceerde Milon toestellen stellen zich (na een scan en instel ronde) automatisch in naar jouw lichaam en programma, rekening houdend met blessures en klachten. Iedereen traint op zijn eigen niveau en door de verschillende trainingsfases krijgen je spieren steeds een nieuwe prikkel. Ook de terugwaartse kracht (excentrisch) wordt getraind voor extra spier stimulans. Door het unieke circuit-systeem train je jouw gehele lichaam en hoef je nooit te wachten.

NU GRATIS EEN TRY-OUT WEEK BIJ MOTION MILON Probeer nu gratis het efficiënte en effectieve concept de Milon Cirkel uit! Voor een fullbody workout, kracht & conditie Heb je wat drempelvrees om een afspraak te maken? Niet nodig, wij zijn een kleinschalige sportstudio, zeer laagdrempelig en helpen je graag verder. Maak snel een afspraak via www.motionmilon.nl/gratis-week/ en probeer de Milon Cirkel een week lang gratis en vrijblijvend uit.

Pak buikvet en fysieke klachten aan en ga fit & slank de zomer in! Het vele thuiswerken in de corona periode, heeft geresulteerd in meer (buik-)vet en fysieke-, met name,

Zeer effectief, efficiënt en veilig. Een optimaal resultaat in slechts 35 minuten! Het is enorm makkelijk en veilig, tijdbesparend en zeer efficiënt voor spierversterking, gewichtsverlies, verbetering van (rug)klachten en conditieopbouw. Daarbij duurt een training slechts 35 minuten!

Kleinschalig, fijne sfeer en altijd onder begeleiding van deskundige trainers Onze kracht is de kleinschaligheid, de sfeer en natuurlijk het geweldige Milon concept. Wij kennen onze sporters. Daarbij geven onze klanten aan zich bij ons thuis te voelen en het heerlijk te vinden dat er een ongedwongen sfeer hangt zonder ‘machocultuur’.

Voedingsprogramma op maat: geen dieet maar een nieuwe levensstijl Ook bieden wij voedingsprogramma’s op maat aan. Deze zijn gericht op het verhogen van de stofwisseling. Je krijgt meer energie en je blijft beter in balans. Wij stellen weekmenu’s volledig gepersonaliseerd samen, met gewoon lekker eten uit de supermarkt. Deelnemers krijgen een handige App met menu’s. De eerstvolgende afslankchallenge start op di 7 juni, kijk voor meer info op: www.motionmilon.nl/afslank-

challenges/ Ik wil heel graag weer fitter, sterker en slanker worden, maar hoe blijf ik gemotiveerd en behaal ik écht mijn doel? Als je ooit die vraag hebt gesteld, is onze

HET INNOVATIEVE FITNESSCONCEPT gewichtsverlies figuurtraining

EEN

WEE

GRA

Gratis Try-out Week écht iets voor jou!

K

TIS

***

GRATIS

try-out week

slanker, gezonder & fitter in slechts 35 min per training

spierversteviging

altijd persoonlijke begeleiding van een Personal Coach

vermindering rugklachten

kom sporten wanneer jij wilt, dus zonder reserveren

conditieverbetering HEINO KOERIER

*** NU

RT SPO

www.motionmilon.nl/gratis-week 17voor

Carino Thuiz va z lede gratis n

Klantenservice Carinova

0900 8662

SCOOTMOBIEL TRAINING

Wist je dat 1 op de 4 kinderen opgroeit in een zorgsituatie?

Groeit jouw kind op met een ziek of beperkt gezinslid? Bijvoorbeeld een vader, moeder, broer(tje) of zus(je) met een langdurige ziekte, lichamelijke of verstandelijke handicap, een psychische ziekte of een verslaving? En heeft hij of zij behoefte aan lotgenotencontact, een luisterend oor of aan afleiding en ontspanning d.m.v. leuke activiteiten? Meld hem/haar dan aan bij Mantelzorgondersteuning Raalte!

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Wilt u meer weten over het Tips voor Jonge mantelzorgers veilig bedienen van een scootmobiel? In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en ergotherapeuten uit de regio biedt Carinova Thuizz een gratis scootmobiel training aan. Onze servicemonteur voert ook direct een veiligheidscheck uit. Contactgegevens Mantelzorgondersteuning Raalte is er speciaal voor ‘Jonge mantelzorgers’ in de leeftijd van 6 t/m 24 jaar. Jonge mantelzorgers kunnen bij Mantelzorgondersteuning Raalte (kosteloos) terecht voor: - Ontspanningsactiviteiten - Individuele ondersteuning - Trainingen en groepen - Doorverwijzing

Neem gerust contact op via email, telefoon of Whatsapp, de mantelzorgconsulenten van Mantelzorgondersteuning Raalte helpen je graag!

Mantelzorgondersteuning Raalte

Carinova Mantelzorgondersteuning

Eline Heuvel Waar? t 0613864271

Deel je zorg Ook al kan het soms lastig zijn, probeer te praten. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. Bespreek het op school Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent. Geef aan wanneer het te veel is Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Blijf leuke dingen doen Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk! Zoek informatie Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts, een verpleegkundige of Mantelzorgondersteuning Raalte. Het antwoord kan je geruststellen. Help mee! Deel je verhaal! Niet iedereen weet genoeg over mantelzorg. Door je verhaal te delen help je ook andere jongeren die een ziek familielid hebben.

Sportcentrum Tijenraan Raalte

e e.heuvel@carinova.nl w www.mantelzorgondersteuningcarinova.nl

Wanneer?

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

Dinsdag 21 september

Evenmens Raalte

Lucia Wolters Hoelaat? 13:30 tot 16:00uur (inloop vanaf 13:00u) t 0610346602 e Lwolters@evenmens.nl w www.evenmens.nl

epteren

onden

rger

nabij

ruimte Ct elkaar eerLijkheid

Meer info? www.carinova.nl/scootmobieltraining HEINO HEINO KOERIER KOERIER

19 19Mindfulness in elke fase van je leven De zoektocht naar balans Ben jij weleens op dieet geweest? Ondanks dat je weet hoe belangrijk een gezond gewicht is, valt het niet altijd mee om je eetpatroon aan te passen. En gezond eten vervolgens steeds vol blijven houden? Dat is soms al helemaal een kunst. Mindfulness kan soms net zo voelen. Een eeuwige zoektocht naar een geest die in balans is, ook als het leven even tegenzit.

Leer jezelf kennen Mindfulness kan je helpen goed om te gaan met fijne en minder fijne periodes in je leven. De 8-weekse mindfulness training van Marion Kogelman-Bloo ondersteunt je hierbij. Na 8 weken zie je jouw eigen patronen. Hoe jij reageert op bijvoorbeeld veranderingen, feedback of fysieke beperkingen. Vervolgens krijg je inzicht in hoe het wellicht ook anders kan. Hoe je zelfs in periodes van pijn en tegenslag in balans kunt blijven. Mindfulness voor alle levensfases Net als je lichamelijke conditie, moet je jouw mentale conditie ook opbouwen en onderhouden. Na de 8-weekse training begint het echte werk eigenlijk pas. Vergelijk het met autorijden: als je het rijbewijs hebt en zelf de weg op gaat, leer je wat autorijden écht betekent.

Je ontdekt dat elke situatie anders is en vraagt om een open blik. Precies zoals in je eigen leven. Elke fase is weer anders en als je denkt dat je het snapt, blijkt het toch nét weer even anders te gaan. Kom jij ontdekken hoe je daar het beste mee om kunt gaan? Je bent van harte welkom. Wie is Marion? Marion Kogelman-Bloo is van oorsprong docente. Na een academische opleiding pedagogiek vond zij haar weg steeds meer in mindfulness. Met diverse trainingen en cursussen biedt ze mensen de helpende hand als het leven even tegenzit. Ook wanneer je meer uit jezelf wilt halen of op zoek bewnt naar rust in je leven, kan Marion je verder helpen. Vanuit jouw behoeften en jouw eigenheid. Marion is gecertificeerd mindfulness trainer. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van haar trainingen. Meer informatie op www.mindfulnessmetmarion.nl.

info@marionkogelmanbloo.nl | 06-18291938 www.mindfulnessmetmarion.nlInterview Beauty & Body Clinics Waarom ben je als schoonheidsspecialiste begonnen?

Wat kunnen de mensen bij jouw verwachten?

Als tiener wilde ik al schoonheidsspecialiste worden. Ik was al jong bezig met make – up en dagcrèmetjes en maakte voor het uitgaan ook vaak mijn vriendinnen op. Ik vond dit zo leuk dat ik hier meer mee wilde doen. Op mijn 18e ben ik de opleiding tot schoonheidsspecialiste gaan doen. De voldoening die ik eruit haal als mijn klanten enthousiast mijn clinic verlaten zou ik niet kunnen missen. Ik heb altijd geloofd in dat iedereen mooi oud kan worden. 20 jaar geleden was de schoonheidsbranche meer wellness, gelukkig kunnen we tegenwoordig met de juiste technieken en behandelingen prachtige resultaten behalen.

Eerlijkheid en klantgerichtheid. Ik kijk naar de persoon achter het verhaal waarom ze bij mij komen. Vaak komen ze langs voor huid verbeterende behandelingen. Samen met de klant maak ik een behandelplan en nemen we duidelijk door wat de wensen zijn en hoe we tot het juiste resultaat kunnen komen. Ik ben heel eerlijk naar de klant in wat er te behalen valt en dat wordt altijd zeer gewaardeerd. Hierdoor behalen we samen de beste resultaten

Wat maakt jouw anders dan anders schoonheidsspecialistes? Ik ben van mening dat elk schoonheidsspecialiste haar eigen expertise heeft. Uiteindelijk kiest de klant zelf haar eigen schoonheidsspecialiste uit waar hij of zij zich fijn en begrepen voelt. Ik ben erg van het 1 op 1 contact en alles gaat in overleg met de klant. De behandeling wordt altijd gestart met een huidanalyse en bekijken we de resultaten van de vorige keer, hier kijken we dan samen na wat voor behandeling er op dit moment het beste bij aan sluit. Ik hou erg van het persoonlijke, de klanten mogen mij altijd appen met vragen. Het gaat tenslotte om de samenwerking tussen mij en de klant. Doordat ik zelf erg positief ben, worden mijn klanten dat ook en bereiken we samen erg mooie resultaten zowel in lichaam als gelaatsbehandelingen.

Hoe kunnen mensen in contact komen met jou? Via mijn website is er te zien wat voor behandelingen ik allemaal aanbied. Mochten er vragen zijn, je kan mij mailen, bellen of whatsappen. Blijf niet zitten met je huid probleem en kom bij mij langs om samen te kijken wat ik voor jouw kan betekenen. Beauty & Body Clinics Molenhof 18 - Raalte t. 06 51 70 00 82 e. info@beautybodyclinics.nl w. www.beautybodyclinics.nl

Wat is jouw specialiteit? Ik zet mensen in hun kracht door zijn/ haar lichaam en gezicht in top conditie te brengen. Ik werk met de nieuwste bewezen behandelingen die zorgen dat je in een korte tijd prachtig resultaat bereikt. Denk hierbij aan het behandelen van fijne lijntjes en rimpels, oneffenheden, grove poriën, pigmentvlekjes en figuurcorrectie. HEINO KOERIER

23Jeu de boules is iedere maandag om 10.30 en 14.30 uur bij • Wijkcentrum De Buut (naast Swaenewoerd) • Wijkcentrum Centraal Hart (in de Hartkamp) • Wijkcentrum De Noaber (bij Schuilenburg) Wilt u op een andere dag jeu de boules spelen? Dat kan ook! De banen bij de wijkcentra kunt u elk moment van de dag gratis gebruiken. Overdag kunt u tevens jeu de boules spullen lenen bij de wijkcentra. Tot de zomervakantie begeleiden de studenten van de Landstede het spel op maandag.

jeu de boules in raalte

Gratis deelname

Doe mee met jeu de boules in Raalte Wilt u graag gezelligheid én laagdrempelig bewegen? Dat kan! De buurtsportcoaches van Sportbedrijf Raalte organiseren samen met studenten van Landstede jeu de boules in Raalte. U kunt gratis deelnemen. Buurtsportcoach Wilma Mars: "We zijn dit initiatief gestart omdat we van veel inwoners uit Raalte hoorden dat ze jeu de boules missen en voor Corona vaak deden, maar daarna niet meer hebben gedaan of hebben opgestart. We hopen dat we op deze manier mensen weer over een drempel helpen zodat ze het plezier van jeu de boules en het sociale contact weer ervaren. En het mooie weer leent zich er natuurlijk ook voor." Compleet sportaanbod Bent u benieuwd waar u allemaal in de gemeente Raalte kunt sporten en bewegen? Wij hebben het complete beweegaanbod, op alle niveaus in Raalte in beeld en kunnen u ook naar de juiste plek doorverwijzen! Daarbij werken we nauw samen met lokale partijen, zoals

HEINO KOERIER

sportverenigingen, onderwijs, welzijnsorganisaties en de wijkcentra. Kijk voor meer informatie op www.sportbedrijfraalte.nl/sportwijzer Aanmelden bij de buurtsportcoaches Wilt u zich opgeven voor jeu de boules? Of (meer) bewegen, een beweegactiviteit organiseren of vrijwilligerswerk doen om anderen meer te laten bewegen? Neem contact op met de buurtsportcoaches van Sportbedrijf Raalte.

Tom Bloo 06-23508261 tom.bloo@sportbedrijfraalte.nl

Wilma Mars 06-86892946 wilma.mars@sportbedrijfraalte.nl

voor iedereen in beweging!

25EvenZicht GGZ doet het net even anders

Sinds december 2020 is aan op de grens tussen Wijhe en Raalte een kleine GGZ-instelling gevestigd: EvenZicht. Vanaf december 2021 heeft EvenZicht ook een kantoor in Raalte. GGZ-instelling doet wellicht denken aan een groot, log systeem met lange wachtlijsten. Als je dit bij EvenZicht verwacht dan kom je bedrogen uit. EvenZicht staat voor persoonlijk, dynamisch, een beetje anders dan anders, korte lijnen, geen wachtlijsten. Hoe ze dat doen? “Als je je bij EvenZicht aanmeldt, is er altijd persoonlijk contact. Er wordt met je kennisgemaakt en we zoeken de juiste behandelmatch: een behandelaar die bij jou als mens en jouw vraag past en in principe loopt deze behandelaar het hele traject met je mee. Natuurlijk heeft één behandelaar niet alle kennis en ervaring in huis, daarom doen we het ook samen, als team. Als het nodig is loopt er tijdelijk even een andere behandelaar mee met jouw traject. Maar kern blijft dat we door het persoonlijke contact, laagdrempelige bereikbaarheid terugkrijgen van cliënten dat het prettig is om bij EvenZicht hulp te krijgen". EvenZicht richt zich allereerst op behandeling passend binnen de GGZ. Zowel kortdurende als langdurende, intensieve behandeling wordt aangeboden. Ook onlinebehandeling maakt deel uit van het aanbod. Recent zijn VR-brillen aangeschaft die gebruikt kunnen worden in de behandeling. EvenZicht zit niet stil, is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, therapieën waardoor het mogelijk blijft om behandeling op maat te bieden. “Onze basis is onze expertise, kennis van zaken. Daar bovenop komt creativiteit, out of the box. Ons werk is altijd een professionele zoektocht”. Zoektocht wekt misschien de indruk dat ze bij EvenZicht onzeker zijn en niet weten wat ze willen. Integendeel. De behandelaren stralen vertrouwen uit in hun kunnen, staan voor wat ze doen. Tegelijkertijd is elk mens uniek en vraagt dit om een zoekende houding gericht op ‘kan het anders, kan het beter’. Een houding die van alle medewerkers bij EvenZicht gevraagd wordt. Daarom geen pasklare antwoorden, maar de ontmoeting met de cliënt, samen op pad, samen op zoek. De expertise en creativiteit van de behandelaren binnen EvenZicht wordt ook ingezet voor mensen die minder begaafd zijn en binnen de reguliere psychiatrie vaak buiten de boot vallen. “Psychologische hulp moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ook als je bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebt”. Om dit beter vorm te geven wordt binnenkort gestart met EvenZicht-LVB. Een expertisecentrum op het gebied van behandeling van mensen met een verstandelijke beperking en vragen op het gebied van de geestelijk gezondheid. Naast behandeling passend binnen de GGZ biedt EvenZicht seksuologische behandeling en relatietherapie aan. Dat de seksuoloog binnen EvenZicht christen is, blijkt voor veel mensen positief te werken. Niet omdat het geloof onderdeel is van de therapie, maar wel omdat mensen die gelovig zijn (geweest) en worstelen met vragen op gebied van seksualiteit zich ook gehoord en gezien voelen. 27

Ook relatietherapie blijkt te worden gewaardeerd door cliënten. “We zien dit als een mooie aanvulling. Soms blijkt psychische problematiek veel impact te hebben op de relatie, of andersom. De mogelijkheid om dan een uitstapje te maken naar relatietherapie binnen dezelfde setting ervaren mensen als prettig en vertrouwd”. Dat EvenZicht zich probeert te onderscheiden blijkt ook uit hoe het terrein in Wijhe gebruikt wordt. Op het terrein staat een gebouw waar deeltijdbehandeling wordt aangeboden. Cliënten die meer behoefte hebben aan oefenruimte, behandeling in een meer natuurlijke context en die het prettig vinden om met elkaar op zoek te gaan naar hun kracht, vinden hier hun plek. De deeltijdbehandeling binnen EvenZicht wordt DagBeleving genoemd. Het is veel meer dan dagbesteding. Het is hard werken in een omgeving van rust en ruimte. Op zoek naar zijn wie je bent is wat binnen EvenZicht centraal staat binnen alle behandelingen. Dit doen ze binnen EvenZicht zoals gezegd door behandeling op maat, maar ze doen meer. De afgelopen maanden is gestart met het aanbieden van trainingen en cursussen om de cliënten te helpen talenten te ontwikkelen. De eerste cursus die gegeven is door ‘Atelier Bertina’ uit Raalte is inmiddels succesvol afgerond. De volgende cursus is gestart: een fotocursus. En er zullen er nog meer volgen. “Talenten ontdekken is zo belangrijk. Juist als je door je problemen soms denkt dat je ze niet (meer) hebt. Dit samen doen met anderen geeft verbinding. Je ontmoet elkaar gewoon als mens.” Zijn wie je bent. Het is niet voor niets het motto van EvenZicht. EvenZicht Nieuwe Markt 7a, Raalte e. info@evenzicht.nl w. www.evenzicht.nl HEINO KOERIERT.k. Elektrische snoeischaar, Black en Decker, blad 50 cm. Zo goed als nieuw. Prijs in overleg. Tel 0572-394463.

BLIKVANGERS

T.k. elektrische snoer voor caravan en aansluiting op de camping, prijs in overleg. Tel 0572-394463.

T.k. stevige vouwfiets Aprilia met 2 nieuwe banden€45,- Antieke houten schemerlamp 1.40 hoog met een gedraaide poot €20,OPklapbare Ikea stoel met houten zitting €10,- Tel 0572 361428.

Ervaren hulp in de huishouding gezocht in Raalte. Bij voorkeur wekelijks 2 a 3 uur. Dagen en tijden in overleg. Interesse? Neem gerust contact op: 0638901311

T.k. Opklapbare Zaagtafel waar je een cirkelzaag kan onder plaatsen €45 Honden bench br 55xh 60x l 60 cm. €20,-Stevige uitklapbare gereedschaps kist€12.50 Tel. 0572-361428

GEZOCHT: Bassist voor onze 70-80 jaren band Des't. Leeftijd speelt geen rol. We rep. 1 x in de 2 wkn op dinsdagavond in Raalte. Gezelligheid staat voorop. Bel voor info 0572 357821/0620803428 Te koop: echte Noorse sokken groot en klein. Bouwhuisplein Broekland 0570531663. Zondag 26 juni 2022. Straatkorenfestival in Luttenberg. Aanmelden voor Braderie en Rommelmarkt is mogelijk. Kraamkosten zijn € 35.00, Grondplaats kost € 7,50 per 4 m. Meld je via info@ stroatkjals.nl Oppas gezocht in raalte voor in de weekenden en af en toe voor doordeweeks. Jongen 5 jaar en meisje 1 jaar. Prijs in overleg. Je kunt contact opnemen op nummer 0617477756

T.k. Stevige Facom gereedschapwagen met 7 lades en nieuwe geleiders €150,En een Werkplaats pers 12 Tons als nieuw €98,- Goed werkende multimeter€7.50 Tel. 0572-361428. T.k. Dakkoffer G3 met slot Cargo 185 hydra met 480l inhoud LxBxH 180x60x30cm €125,- Tel. 0572-361428 Te koop: stalmest afkomstig uit een potstal met runderen. De mest is door de meststrooier geweest, waardoor deze mooi fijn van structuur is. Perfecte mest voor moestuin en siertuin! Tel. 0646410514 Te koop: eenpersoons bed van steigerhout 90x200. Kleur: greywash. Inclusief lattenbodem. €75,- Tel. 0646410514 Woning te huur in Luttenberg, net buiten het dorp. Kamer, keuken, badkamer, 2 slaapkamers, berging, schuur en ruime tuin. Voor info: 06-11125330. Wij zijn op zoek naar een boerderij / bouwkavel van minimaal 3.000 m2 (liefst meer). Of (tijdelijke) woonruimte voor 4 personen met voorkeur weiland voor 1 paard en 2 pony's. Tel: 0625496420

Heeft u nog gouden tientjes die u wilt verkopen..? Ik koop ze graag voor de goudwaarde (dagwaarde). Ik zoek alle jaren, alle vorsten... Whatsapp: 06-450 84 884

Hallo heeft u fietsen in weg staan .wij halen gelijk op bel 0638251683 Voor een volgend jaar te houden fotoexpositie t.g.v. het 900 jarig bestaan van Raalte vraag ik bijzondere foto’s van oudRaalte. Info; jossegbers@home.nl of tel. 0572-356701 T.k.: t.e.a.b. 50 m. tuinslang. Tel.0572367734 T.k:Ford Fiesta 1.3 Bj. 2005 In nette en technisch in goede staat. Met 188.500 km. APK is geldig tot 13.04.2023 Met een Grote Beurt en Remblokken en schijven zijn vervangen. €1650,- tel. 06-50675093 Ik heb de boekjes van de waardevolle ‘Salland-serie van Guldemond Raalte’ bijna compleet. Ik mis nog nr. 2 ‘Deze gedichten’ (Nel Gijssel). Heeft U dit boekje en mag ik het overnemen? Tel. 0653814512. T.K Hyundai Hogedrukspuit. 4-takt 7 PK motor. Max. 180 bar. Met 4 delige spuitmondset en een turbo zuigmond. Het apparaat beschikt over een thermische overdrukklep . Geheel nieuw in doos. 0623283853. Je dia’s scannen en op USB stick zetten. Voor Inlichtingen tel. 0657171154 Harry Korthuis. Zoekt u stalling voor uw caravan, vouwwagen of boottrailer in de omgeving van Marienheem? Bel 0615167970

T.K. Kleine steekwagen, rubberbanden, ophangplaat voor bb-motor. Eur. 20.= Tel. 0572 36 29 08

Historische vereniging Raalte is op zoek naar oude foto’s, boeken, briefkaarten, bidprentjes van Raalte en omgeving en wilt u ze met ons delen. Tonny Nijboer ahjjnijboer@gmail.com Tel:06-57191057

Gezocht hulp in de huishouding voor twee gezinnen in (omgeving) Laag Zuthem voor 3 uur per week per gezin. Geïnteresseerd of wil je meer info bel gerust met 0622773631.

Historische vereniging Raalte is op zoek naar Genealogie familie albums en of boeken, we kunnen bij u aan huis scannen, Tonny Nijboer ahjjnijboer@gmail. com Tel:06-57191057

Ik zoek voor mijn hobby oude computers/laptops met of zonder beeldscherm. Bel 0618 888147 ik haal het gratis op.

Aangeboden, jaargangen Donald duck's. Verschillende jaren, netjes en compleet. 0572-358084

Gratis af te halen: Goudvissen, vijverplanten en rotsstenen. telefoon 06694389

Te koop aardbeienplanten doordragers moerweg 5a heino telf nr 0572393013

Laat uw oude Video banden DvD’s en Cd’s op stick of harde schijf zetten. Voor inlichtingen 0629446917.

T.K. Zes persoonse tunneltent met luchtbedden 110 euro en twee persoonse tent 35 euro tel 0627278989

Zoek je een stukje grond waar je een moestuin beginnen kunt? Dat bied ik aan in buitengebied van Heino.Tegen onkostenvergoeding. Er is divers gereedschap te leen en een watervoorziening. 0628472405

Gezocht: hulp in de huishouding voor ong. 3 uur in de week ,buitengebied Heeten 06-38975596 T.K. een schermer lamp en hanglamp 15euro tel 0627278989

Blikvangers aanleveren: Ga naar www.raaltekoerier.nl/blikvanger of www.heinokoerier.nl/blikvanger. Vul daar uw blikvanger vóór 30 mei 2022 in. Deze pagina wordt automatisch gevuld. 24 Webvertising Print B.V. is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Deze rubriek is niet bestemd voor commerciële doeleinden en betalende dienstverlening. Voor vragen kunt u bellen met 058-3030112

HEINO KOERIER

29


BIBLIOTHEEK

Mei Meet maand Veel Nederlanders weten niet dat ze rondlopen met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten. In mei supporten de Hartstichting en de Bibliotheek jouw hart. De hele maand kan je in de Bibliotheek je bloeddruk laten meten. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. Je voelt een hoge bloeddruk namelijk niet, maar het vergroot wel de kans op hartinfarct of beroerte. Vanaf je 40ste stijgt het risico op een hoge bloeddruk. Daarom roept de Hartstichting mensen op om vanaf je 40ste elk jaar je bloeddruk te meten. Als het nodig is, kun je zelf met leefstijl tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. Van 6 tot en met 28 mei kun je in de bibliotheken in Raalte, Olst en Ommen terecht om je bloeddruk te laten meten. Kijk voor de precieze dagen en tijden op www.bibliotheeksalland.nl/bloeddruk.

Zolang we maar zwijgen Sarina Bowen Twee homoseksuele jeugdvrienden komen elkaar na jaren weer tegen in een ijshockeyteam, de een is openlijk homo, de ander zit nog in de kast.

Bibliotheek Salland van Sonsbeeckstraat 1 Heino • 0572-391318 Passage 6, Raalte • 0572-363637 Salland

info@bibliotheeksalland.nl www.bibliotheeksalland.nl

Dertig dagen duisternis Jenny Lund Madsen Schrijfster gaat vanwege weddenschap naar IJsland om daar een misdaadroman te schrijven en raakt verwikkeld in een moordzaak.

De perfecte echtgenote Darby Kane Nadat een vrouw haar manipulatieve man heeft gedood, wordt hij de volgende dag niet gevonden op de plek waar zij hem achterliet in zijn auto.

Stinkhond naar het circus Colas Gutman Stinkhond en Plattekat helpen een meisje en haar roze olifant om een arm familiecircus weer op de kaart te zetten.

JEUGD De leukste stomste dag ooit Sophy Henn Sem is boos. Hij pakt zijn spulletjes in een grote tas en gaat er vandoor. Als hij weer naar wil, komt hij dieren tegen die heel veel lawaai maken.

30

Geen weg terug Elvin Post Vier meisjes vinden op de terugweg van een schoolfeest twee dode mannen en een tas met geld. Ze nemen de tas mee. Als een van de mannen toch blijkt te leven, komen ze in de problemen.

HEINO KOERIERHEINO KOERIER

32