Aluminium Scandinavia nr 3 - 2020

Page 1

JUNI 2020 NR 3

Alufoil Trophy Se vem som vann 2020 års trofé!

www.aluminium.nu


next level

profilgruppen.se

Framsteg För oss betyder utveckling finslipning av processer. Ett samarbete med ProfilGruppen ska vara okomplicerat och med personligt engagemang. Det förutsätter en kompetent organisation med ständig strävan efter effektivitet. Det steget tar vi, varje dag.

Innovativa lösningar i aluminium


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Ledare

Juni

Vi måste lämna kräftgången

D

en 3 juni skrev nationalekonomen Stefan Fölster en intressant artikel i SVD om att Sverige går mot sorti som industrination. Stefan menar att det är få svenskar som är medvetna om hur systematiskt svensk industris framtidsutsikter har sänkts genom en svårgenomtränglig skog av mål och regleringar. Sverige har en sämre utveckling än EU-snittet. Även om Stefan Fölster på ett intressant sätt brukar ta ut svängarna i sina debattartiklar så tycker jag att han har en poäng i artikeln –

”Sverige har låst sig vid en klimatstrategi som förutsätter industriell kräftgång”. Vi har skrivit om det tidigare, bl.a i samband med kinesiska regeringens doping av aluminium. Att politiker klistrar klimatskam på den svenska industrin. För oss svenskar är det en självklarhet att ta klimatfrågan på allvar. Det spelar ingen roll om man räknar utsläpp per person eller andelen av BNP – vi nordbor är världsledande! Det är ingen tvekan om att aluminiumbranschen tar sitt ansvar i hållbarhetsfrågor. Företagen ser också de möjligheter som aluminium kan ge – både vad

gäller hållbarhet och affärsmöjligheter. Stefan Fölster skriver i sin debattartikel att svensk industriproduktion var redan innan coronakrisen mindre än för 15 år sedan. Sverige behöver fler politiker som vågar stå upp för en hållbar industriproduktion. Detta är vår första utgivning som enbart publiceras digitalt. Vi hoppas att du gillar våra artiklar och dela gärna det som kan vara intressant till dina arbetskamrater och vänner. Vi önskar dig en trevlig läsning och en riktig bra sommar. Den 2 oktober kommer nästa nummer av Aluminium Scandinavia.

Läses av konstruktörer, inköpare, produktions- och kvalitetstekniker samt beslutsfattare. För insänt ej beställt material ansvaras ej. Aluminium Scandinavia förbehåller sig rätten att lagra och publicera tidningens innehåll digitalt.

Torbjörn Larsson Chefredaktör

NÄSTA NUMMER 4/2020

Utgivning: 2 oktober Materialdag: 14 september

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

3


INNEHÅLL 6 Howmet Aerospace 7 The Ocean Cleanup Hydro levererar aluminium till The Ocean Cleanupt

8 Brev till Trump 9 Återvinning Återvinning av aluminiumförpackning når nya höjder i UK

7 The Ocean Cleanup Ocean Cleanup har utvecklat den första skalbara lösningen för att effektivt fånga upp plast i floderna innan plasten når havet.

10 Carbon trust Definition av aluminium med låg CO2-påverkan

11 Decopods Jay Lenos Garage välkomnar Randy Grubbs Decopods

12 Ball expanderar Ball Corp köper aluminiumaerosolföretaget Tubex

15 Kimbo Påbyggnad gör din pickup till en varm, aluminiumklädd hytt på hjul

16 Alufoil Trophy 19 Pressed E-cykel 22 Kinesiskt museum 26 Medlemssidor

16 Alufoil Trophy 2020 Vinnarna visar konstruktion, marknadsföring och hållbarhet med full potential för aluminiumfolie.

Information från Svenskt Aluminium

30 Metallbulletiner Börsnytt

33 Modulära pedaler 34 Krocksäkert i 3D 35 Al-klocka till salu 36 5 största al-exportörerna

ALUMINIUM SCANDINAVIA Nr. 3 · Juni 2020 · Årgång 37 · ISSN 0282-2628 UTGIVARE Nortuna Herrgård AB · Romfartuna

Nortuna · 725 94 Västerås · Tel 021-270 40 · Fax 021-270 45 · aluminium@nortuna.se · www.aluminium.nu CHEFREDAKTÖR/ ANSVARIG UTGIVARE Torbjörn Larsson torbjorn.larsson@nortuna.se TEKNISK REDAKTÖR Staffan Mattson staffan@alumin.se I REDAKTIONEN Anders Ohlsson ao.ohlsson@telia.se · Staffan Mattson staffan@alumin.se PRODUKTION OCH LAYOUT Marie Andersson, Creatiff marie@creatiff.se ANNONSMATERIAL annons.aluminium@nortuna.se ANNONSER BOKNING/FÖRSÄLJNING Kontakta Torbjorn Larsson · Tel. 0708-18 81 00 · torbjorn.larsson@nortuna.se

4

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

BYD elbuss vid UITP-toppmötet 2019 i Stockholm

BYD VISAR ELBUSS MED HELALUMINIUMKAROSS BYD-bussar i Europa förbättrades mycket under åren tack vare omdesign, uppgraderingar och lokal produktion. BYD (Build Your Dreams) var närvarande vid UITP:s toppmöte för kollektivtrafik i Stockholm med sin bästsäljande 12 m elbuss, vilken nu erbjöds med helaluminiumkaross. Användningen av aluminium gör fordonet lättare, vilket är mycket viktigt när man har 348 kWh batterier ombord för 250 km räckvidd. Andra fördelar med aluminiumanvändning är högre bärande styrka, förbättrad täthet och korrosionsskyddande egenskaper. BYD eBus 12 m erbjuds i en två och en tre dörrars variant med en maximal kapacitet på 80 passagerare. Produktionen av de 12 m långa elektriska bussarna för Europa sker i Komarom, Ungern, även om BYD lanserat en andra anläggning i franska Beauvais, för de andra modellerna - inklusive en 10,8 m midibus, 18 m ledad buss med kapacitet för upp till 140 passagerare och 13 m 59-sitsig elbuss. BYD har i dag över 20 % av marknaden för elbussar i Europa, med mer än 700 i drift eller beställda fordon. Globalt sett överstiger antalet 50 000 (med över 48 000 i Kina).

HYDRO STÄNGER RÖRVERK I REMSCHEID Hydros affärsområde Extruded Solutions har beslutat stänga Hydro Precision Tubing Remscheid GmbH (PT Remscheid) i Tyskland i slutet av 2020. Grunden för fortsatt drift finns inte. Hydro PT Remscheid har visat underskott de senaste två åren och beräknas göra en förlust även för 2020. De långsiktiga marknadsutsikterna är negativa för PT Remscheid, eftersom de flesta produkter finns på marknaden för förbränningsmotorer där efterfrågan på Remscheid-produkter har minskat. Remscheid betjänar även

VVS-marknaden, men volymerna inom detta segment har inte räckt till för att göra anläggningen lönsam. Hydro Precision Tubing förblir involverat på marknaderna för precisionsrör och kommer att fortsätta ge ett starkt avtryck i Europa och bibehålla sitt nära samarbete med kunderna. Produktionen av precisionsrör i Europa kommer att koncentreras till anläggningen i Tønder, Danmark. Den slutliga stängningen av anläggningen i Remscheid beräknas till slutet av december 2020. Anläggningen har 129 anställda.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

5


Howmet Aerospace (fd Arconic Inc.) finansiell rapport Q1 2020

D

en 1 april 2020 avslutade Arconic Inc uppdelningen av sin verksamhet i två oberoende, börsnoterade företag: Howmet Aerospace Inc. (fd Arconic Inc.) och Arconic Corporation (”Arconic Corp”). Det finansiella resultatet för Howmet Aerospace före 1 april 2020 inkluderar verksamheten Global Rolled Products (Arconic Corp från 1 april 2020).

Q1 2020 höjdpunkter •

6

Intäkter på 3,2 miljarder USD, en minskning

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

med 9 % från året innan. Nettoresultat på 215 MUSD, eller 0,49 USD per aktie, mot nettoinkomst på 187 MUSD, eller 0,39 USD per aktie, för det första kvartalet 2019 Nettoresultat exklusive särskilda poster på 274 MUSD, eller 0,62 USD per aktie, mot 208 MUSD, eller 0,43 USD per aktie, för det första kvartalet 2019 Rörelseresultat på 399 MUSD mot 374 MUSD för det första kvartalet 2019 Rörelseresultat exklusive särskilda poster på 472 MUSD, en ök-

ning med 19 % jämfört med året innan Rörelsemarginal exklusive särskilda poster ökade med ca 350 punkter år från år

Nyckelfakta •

Den 1 april 2020 slutförde företaget uppdelningen av Arconic Inc i två fristående bolag - Howmet Aerospace Inc. och Arconic Corp. Den 6 april 2020 slutförde Howmet Aerospace, tidigare Arconic Inc., inlösen av alla sina 6,15 % andelar för 2020 och tidig inlösen av sina 5,40 % andelar för 2021 av det totala beloppet på 1 miljard

USD och 300 MUSD, respektive. Den 24 april, 2020, utfärdade företaget 1,2 miljarder USD av totalt belopp på 6,875 % andelar 2025. Intäkterna är avsedda att finansiera kontant anbudserbjudanden för en sammanlagd köpeskilling på upp till 785 MUSD av företagets 5,40 % andelar förfallna 2021 och upp till 210 MUSD av dess 5,87 % andelar förfallna 2022. Återstående nettointäkter som förväntas bli ca 190 MUSD är avsedda att användas för allmänna företagsändamål. Howmet Aerospace, tidigare Arconic Inc., har påbörjat planerna på att sänka kostnaderna. Besparingar på 50 MUSD av tidigare tillkännagivna åtgärder från 2019. Företaget har tillfälligt upphävt utdelningen på aktierna för att spara kontanter och få ytterligare flexibilitet. Howmet Aerospaces, fd Arconic Inc, investeringsmål för år 2020 är på ca 200 MUSD, minskat med 100 MUSD från det ursprungliga målet som sattes upp 25 februari 2020 på Investor Day.


Bearbetning av Staffan Mattson

The Ocean Cleanup

O

Hydro levererar aluminium till The Ocean Cleanup

cean Cleanup har utvecklat den första skalbara lösningen för att effektivt fånga upp plast i floderna innan plasten når havet. Deras lösning använder korrosionsbeständigt aluminium i anläggningen. – Att tillhandahålla aluminium för ett så unikt projekt är verkligen inspirerande. Det belyser de möjligheter som detta innebär för att hantera en av de största miljöfrågorna vi står inför, med stora utsikter för aluminiumlösningar, säger John Delamboy, kommersiell chef för Hydro Extruded Solutions i Benelux-regionen. Ocean Cleanup är en ideell organisation baserad i Nederländerna.

Deras statistik visar att ca 1 % av våra 100 000 floder är skyldiga till 80 % av plasten som flyter ut i våra hav via floderna. Organisationen har utvecklat Interceptor, ett autonomt system för att samla upp plastföroreningar från floder innan de når havet. Under fem år strävar man efter att stoppa 80% av plasten som kommer från floderna till våra hav genom att fokusera på de mest förorenande 1 000 floderna runt om i världen.

Lätta och prisvärda konstruktionselement Ocean Cleanup letade efter ett lätt och prisvärt bärande element som gav möjligheter till skalbarhet och delintegration. Aluminium visade sig vara ett livskraftigt alternativ,

och Hydro är involverat som en av aluminiumleverantörerna till andra generationens Interceptor. Aluminium blev ett logiskt materialval på grund av dess korrosionsbeständighet i öppet vatten.

Designsamarbete Företagen som arbetar med The Ocean Cleanup samarbetar för att optimera designen av Interceptor för att göra systemet ännu bättre. I dag kan den ta upp 50 000 kg sopor från en flod varje dag, och upp till 100 000 kg under ”optimerade förhållanden”. Hydro har levererat aluminiumprofiler i fyra olika former från sin holländska fabrik i Hoogezand. Profilerna används som delar i kaross och tak.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

7


Brevet till president Donald Trump

D

e amerikanska senatorerna Patty Murray och Maria Cantwell samt representanthusets Suzan Delbene och Rick Larsen har skickat ett brev till president Donald Trump, där man uppmärksammar honom på det administrativa misslyckandet att kompetent hantera frågan om den kinesiska aluminiumkapaciteten och betonar att frågan måste lösas. Överskottet i Kinas aluminiumkapacitet har försvagat priserna på den globala marknaden och har försvagat amerikanska företag och arbetare, främst i delstaten Washington. Politikerna skrev: ”Vi har ett gemensamt intresse av att ta itu med orättvisa handelsmetoder och skydda amerikan-

8

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

ska jobb i den inhemska aluminiumindustrin, men det är uppenbart att din nuvarande politik inte fungerar. Efter två år är överskottskapaciteten i Kina fortfarande ett allvarligt problem för den amerikanska aluminiumindustrin.” Alcoa offentliggjorde i april att man skulle återuppta produktionen vid sin Intalco-anläggning i Ferndale, Washington och specificerade också fallande priser och ett ökat globalt överskott av aluminium i sitt tillkännagivande. Brevet sade också: ”Det är uppenbart att din administrations inställning till kinesisk överkapacitet hittills inte har haft sin avsedda effekt och vi uppmanar dig att prioritera en lösning på detta problem,” fortsätter brevet. Vi uppmanar dig också att fixa den trasiga uteslut-

ningsprocessen. Det är lämpligt att bevilja vissa företag, särskilt småföretag, undantag vid behov. Det är emellertid oroande att handelsdepartementet beviljat undantag vid volymer som mycket överträffar de nuvarande importnivåerna. The Aluminum Association skickade ett brev till handelssekreteraren Wilbur Ross den 22 april i denna fråga, och vi uppmanar dig nu att ta itu med detta så snart som möjligt.” Brevet avslutades med: ”Denna administration måste nu börja arbeta nära våra allierade för att bekämpa Kinas rovdjursdrift. Det kan finnas områden där vi inte är eniga med våra allierade i vissa handelsfrågor, men detta är ett område där samarbetet alltid har haft potential och ha en viktig inverkan.”


Återvinning av aluminiumförpackning når nya höjder i UK

S

torbritanniens återvinningsgrad av aluminiumförpackningar har stigit till 56 %, den högsta nivån någonsin, som ökat år-till-år med 4 % (från 52 % 2018). Det är slutsatserna av de senaste uppgifterna från Environment Agency som publicerades i National Packaging Waste Database (NPWD) tidigare i maj. Marknaden för aluminiumförpackningar växte med 8 % (år-till-år), med 207 000 ton vilket såldes i Storbritannien under 2019. En rekordmängd på 116 670 ton återvanns, inklusive ca 76 % av alla

aluminiumburkar som såldes. Mer än 102 944 ton av de insamlade aluminiumförpackningarna (88 %) återvanns till nya högkvalitativa produkter inom Europa. Återvinningsgraden överträffade återigen målet och nådde 63 % (jämfört med 60 % 2018), medan återvinning av konsumentinsamlade Al-förpackningar sköt i höjden med 20 % från årtill-år (från 74 595 2018 till 89 543 2019). Förutom ökad medvetenhet hos allmänheten om de omfattande fördelarna med återvinning, som ges genom initiativ som MetalMatters och Every Can Counts, kan den positiva ökningen delvis tillskrivas aluminiumsektorns fortsatta investeringar i att säkerställa att förpackningen som den producerar återvinns. Volymen av aluminiumförpackningar som återvinns från förbränningsaska (IBA) ökade också, till följd av att ökande volym hus-

hållsrester avleddes till energi från avfallsverk (EfW) snarare än att gå till deponi. Återvinning av aluminium är en riktig cirkulär framgångshistoria. Oändligt återvinningsbart, oändligt omvandlat med bibehållna egenskaper i oändlig tid, används nästan 75 % av allt aluminium som producerats över hela världen i dag. Inom 60 dagar kan aluminiumförpackningen som konsumenterna återanvänder vara tillbaka på stormarknadshyllorna. ”Sedan 2010 har Storbritanniens återvinningsgrad för aluminiumförpackningar ökat med 15 % (från 41 % 2010 till 56 % 2019). Detta visar de brittiska konsumenternas önskan om att bättra sig och göra sitt för miljön. Vårt mål är att uppnå en återvinningsgrad av aluminiumförpackningar på nästan 100 % över hela Storbritannien - att upprätthålla sådana imponerande framsteg är viktigt för att detta ska bli verklighet.”

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

9


Carbon trust

E

Definition av aluminium med låg CO2-påverkan

n+ Group stöttar en ny rapport utgiven av Carbon Trust, där man ber om skapandet av en global standard för primäraluminiums CO2-avtryck. Rapporten med titeln The Case for Low Carbon Primary Aluminium Labelling beskriver en enkel metod för att definiera begreppet ’low carbon category’ som en separat klass och rekommenderar, pålitlig, korrekt märkning, för att skilja ut aluminium med lågt CO2-innehåll från annat aluminium som kan ha ett CO2-innehåll på mer än 5x det som ledande tillverkare med lågt CO2 har. Som en del av drivkraften för en ekonomi med lågt CO2 har många internationella aluminiumproducenter redan lanserat primäraluminium med lågt CO2, men de saknar klar kommunikation och en tydlig och konsekvent strategi för en märkning. Den avgörande betydelsen av CO2-insyn har

10

blivit en viktig angelägenhet för branschens kunder och slutkonsumenter. Med tanke på de växande möjligheterna för aluminium att användas som ett ”grönt material” för nya industriella projekt i en återhämtning efter COVID-19 har tydlighet och öppenhet blivit brådskande problem att lösa. Den nya Carbon Trust-rapporten erbjuder en tydlig lösning och en väg framåt. Listan med rekommendationer för beräkning av CO2-avtrycket för primäraluminium för att få bära den lägre CO2-etiketten för aluminium som föreslås av The Carbon Trust innehåller följande: 1. En etikett för ”primäraluminium med lågt CO2-innehåll” bör definieras med en tröskel på 4,5 ton CO2 per ton Al för processutsläpp från aluminiumelektrolys, anodproduktion och aluminiumgjutning, inklusive total livscykelutsläpp i samband med bränsleförbränning och elförbrukning.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

2. Mätning av avtrycket måste följa IAI-metoden med en enhetlig strategi för redovisning av elpåverkan. 3. Omfattningen av avtrycken bör utvidgas till från vaggan-till-graven, med företag som skriver på för en lägre CO2-etikett och som förbinder sig att göra det inom två år efter mottagandet av etiketten. 4. Aluminiumsektorn som helhet måste uppnå sänkta utsläpp över tid i överensstämmelse med de minskningar av CO2-utsläppen som definieras av vetenskapligt baserade mål anpassade till Parisavtalets mål. En+ Group har länge varit en förespråkare för öppenhet och tydlighet med aluminiumtillverkarnas CO2-avtryck för sina metaller. Förra året startade gruppen en kampanj för Nivå 1 av CO2-utsläpp som ska anges på alla teckningsoptioner för aluminium som handlas på LME, som ett omvandlingsbart steg för industrin att uppfylla de mål som fastställts i Parisavtalet. En+ Group var också den första inom branschen som introducerade systematiskt kommersiella kontrakt med ett garanterat CO2-avtryck och deklaration av avtrycket för ursprungssmältverket.

Lord Barker, arbetande ordförande i En+ Group, sade: ”Vi är helt säkra på att bara genom att tillhandahålla tydlig och konsekvent information om CO2-innehållet på produkterna kan aluminiumproducenterna göra det möjligt för kunderna att fatta verkligt initierade köpbeslut. Det är därför vi varmt välkomnar Carbon Trusts nya rapport som en läglig analys av hur globala producenter nu måste agera för CO2-öppenhet, vilket är en viktig del av varje branschs åtagande för meningsfull CO2-reduktion. En+ Group har åtagit sig att bygga upp en återhämtning efter COVID-19 som är grön, hållbar och flexibel. Det kommer att krävas stora förändringar i hur vi alla gör affärer och detta insiktsfulla arbete från The Carbon Trust är en stor riktpinne till de brådskande första stegen som vår bransch behöver ta.”

Länk till rapporten Läs hela rapporten på: https://prod-drupalfiles.storage.googleapis. com/documents/resource/public/TheCase-for-Low-CarbonPrimary-AluminiumLabelling-report.pdf.


Bearbetning av Staffan Mattson

Decopods

J

Jay Lenos Garage välkomnar Randy Grubbs Decopods.

ay Leno är kanske mest känd som värd för The Tonight Show, men han kommer alltid att ha en plats i bilentusiasternas hjärtan så länge han fortsätter att släppa fantastiska videor som visar upp honom och hans vänners bilar. En video från Lenos garage som har några år på nacken

kanske är den mest speciella och som visar trehjuliga Decopod tillverkad av bilkonstnären Randy Grubb, som också byggde Lenos tankbil. De Blixt Gordon-inspirerade Decopoderna är baserade på Piaggio MP3:s trehjuliga motorscooters och är täckta av överlappande, nitade aluminiumpaneler. Liksom med alla Grubbs projekt, är arbetet helt utfört

för hand, och metallstyckena adderar bara ca 14 kg till skotern efter att den ursprungliga plastkarossen har tagits bort. Grubb har bara byggt sex decopoder för ca 25 000 USD vardera, och fyra av dem blev snabbt sålda. Decopoderna påminner om ”massor av nöje”, och deras Art Decoestetik får tummen upp från Leno.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

11


Ball expanderar Ball Corp köper aluminiumaerosolföretaget Tubex.

I

början av mars ingick Ball Corporation, Colorado, ett avtal om att köpa det brasilianska aluminium-aerosolföretaget Tubex Industria E Comercio de Embalagens Ltda för 80 MUSD. Enligt företaget kommer köpet att öka Balls närvaro i Sydamerika, eftersom efterfrågan på hållbara förpackningar i regionen fortsätter att

12

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

växa i en aldrig tidigare skådad takt. Tubex driver en aluminiumförpackningsanläggning för aluminium i utkanten av São Paolo, vilken nu Ball kommer att ta över, som en del av affären. Ball kommer också att ta över de aktuella kontrakt som Tubex är en del av, samt att ta över äganderätten till andra tillgångar bundna till Tubex. Tubexs São Paolo-anläggning har åtta presslinjer för aerosolburkar i aluminium, vilka bl.a producerar förpackningar för personlig vård. Verksamheten drivs av en arbetsstyrka på ca 300 personer. John A. Hayes, Balls ordf och vd, menar. ”Eftersom efterfrågan på hållbara aluminiumförpackningar fortsätter att öka bland kunder och konsumenter över hela världen, ger denna investering oss möjligheter att bredda vår geografiska räckvidd och betjäna denna växande marknad som en av de ledande aluminium aerosolleverantörerna i Brasilien.” Anläggningen kommer att tillhöra Balls förpackavdelning för aluminium och kommer att stötta dess globala aerosol- och slugverksamhet i Asien, Europa och Nordamerika, vilken leds av Balls vice vd och general manager Stan Platek. Placerad i en förort till Denver, producerar Ball Corporation konsumentmat och dryckesförpackningar för kunder runt om i världen. Företaget sysselsätter 17 500 personer och hade en nettoomsättning på 11,6 miljarder USD år 2018.


Missa inte nästa nummer!

PRENUMERERA GRATIS NU! WWW.ALUMINIUM.NU

Från och med nästa nummer så är din prenumeration gratis! Det enda vi vill är att du går in på aluminium.nu och talar om att du vill ha tidning-

SKAPA ÖKAD FRAMGÅNG ATT HJÄLPA VÅRA KUNDER ÄR VÅRT UPPDRAG! Stena Aluminium hjälper dig att nå ökad framgång genom att skapa en långsiktig relation baserad på flexibilitet, rätt kvalitet, leveransprecision och en hög tillgänglighet på kundanpassade aluminiumlegeringar och teknisk support. Vill du veta mer, ring oss på 010-445 9500 eller besök www.stenaaluminium.com

en. Du kan välja om du vill ha tidningen tryckt eller digitalt. Känner du någon du vill tipsa om tidningen så gör det!


14

Aluminium Scandinavia nr 3 ¡ Juni 2020


Bearbetning av Staffan Mattson

Kimbo

S

Påbyggnad gör din pickup till en varm, aluminiumklädd hytt på hjul

å när som på några moderniserade former, såsom den strömlinjeformade EarthCruiser GZL eller den avskalade Go Fast, verkar campare för evigt ha fastnat i 1970-talets åbäkiga, breda monster som flödar över varje kant av pickupparna som de kröner. Nysatsande företaget Kimbo gör moderna saker och för in dem i framtiden med sin Tacomastor, nitad aluminium mini-hytt. Det är din äventyrsplattform som du kan ta med överallt, med mobil arbetshytt, en brasflammande skidstuga och ett litet hem där borta. Kimbos historia är ungefär lika unik som husvagnen som den skapade. Företagets grundare och allt i allo Mark King är bättre känd för sitt arbete med att utforma smala, robusta plånböcker, EDC-multiverktyg och tillbehör till Trayvax, ett företag som han grundade 2013. Ungefär samtidigt började han resa världen runt med en 5,8 meters Airstreamhusvagn innan han började längta efter mindre, enklare och beboeliga husvagnar. Inspirerad av de rymdliknande interiörerna från atomdrivna ubåtar började King 2016 arbeta med att bygga Kimbo-prototypen. Under de kommande månaderna körde King och hans team 50 000 svettdrypande kilometer i flera prototyper, från djup, våt snö i Stillahavsområdet till de glödheta,

solbrända klipporna från amerikanska sydvästern. Om man bläddrar igenom Kimbos sociala mediefoton får man se husbilens utveckling genom flera skiss-er med design, dörrplaceringar och layout. Till slut kom man fram med en produktionsmodell innan de rullade ut sina första kundfordon förra året. Kimbos campingvagn är ett alternativ till påbyggnader som är lätta, enkla och smidiga samtidigt som de är varma, inbjudande och bekväma. Camperhytterna i 6-serien är medelstora pickuper som Toyota Tacoma, och dess totala dimensioner är på 3,3 · 1,95 · 2 m. Det nitade och borstade aluminiumskalet har en slående ramlös, fasetterad design som ger en kraftfull, men konstnärlig look samtidigt som basvikten hålls under 454 kg. Skjut tillbaka den bakre måsvingedörren, och det kalla aluminiumet smälts bort till en varm, rustik tillflyktsort. Vi misstog inledningsvis Kimbo-husbilens innerväggar för att vara oisolerat, bart aluminium, men det beror på att den borstade spegelstommens yttre av nitat aluminium visuellt lurade oss, särskilt som det blandas med dörrens aluminium och inre ytor. Men det yttre skalet och inre panelen är i själva verket separerade lager som isolerar R5. Enkelt men till synes ganska livligt, kombinerar det nedre planet en ingångshall med teakgolv med ett

par mindre soffor. På loftet ovanför hytten väntar en säng på 137x191 cm på två campare för natten. Standardfunktioner inkluderar ett 12 V batteri, dimmad LED-belysning, tre hastigheters takfläkt och dubbelfönster med mörkläggningsjalusi. Denna planlösning och funktionspaket levereras som standard för 6-seriens husbilar på 14 999 USD, med takstege, 120 V el, propantank och solladdad belysning utanför. Dessutom kan köparen bygga upp sin egen bostadsyta med tillägg på 2 000 USD för kök med diskbänk, bänkskiva och varmt vatten, för 1 600 USD en propaneldad spis med skorsten, för 600 USD skrivbord och lagringsenhet, eller 1 300 USD undanvikt inomhusdusch. En fulladdad husbil med alla dessa alternativ plus luftkonditionering, takmonterad solladdning, inre soptunna och ytterligare tillval fås till det totala priset på upp till 25 999 USD som höjer vikten till 500 kg, från 422 kg för 15 000 USD paketet. Fullt utrustad körs Kimbos husbil runt om i världen som ett coolt, litet mobilkontor, bas för sport och resande hotellrum samt en god gammaldags husbil. 6-seriens medelstora hytt finns tillgänglig nu och Kimbo bygger var och en som kundanpassad. Det Washington-baserade företaget planerar också att lansera en större modell i 8-serien för fullstora pickuper senare i år.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

15


Bearbetning av Staffan Mattson

Alufoil Trophy Vinnarna visar konstruktion, marknadsföring och hållbarhet med full potential för aluminiumfolie

D

e utvalda vinnarna och deras bidrag belönades med en Alufoil Trophy 2020. Åter igen har bidragen visat på ett stort utbud av användningsområden för detta flexibla material och hur det framgångsrikt kan tillämpas. Som den viktigaste tävlingen för innovation och prestanda inom sektorn lockade Alufoil Trophy 2020 ett mycket varierat sortiment av produkter inom de fem kategorierna. Från marknadsföring till teknik, inklusive framstående miljöansvar, granskades alla aspekter av aluminiumfolie av juryn, som leddes av Veith Behrmann, Group Packaging Manager för Nestlé Nespresso. Han beskrev det totala resultatet och sa: ”Aluminiumfolie är ett mycket talangfullt material och tävlingsbidragen i årets Alufoil Trophy visade precis hur smarta innovatörer kom-

16

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

mer på nya idéer. Framför allt var vi imponerade av potentialen för vissa av dessa produkter som kan tillämpas på större marknader.” ”Vi ansåg att två bidrag, en förpackning och en fordonsapplikation, var båda värda att belönas så två särskilda priser för Innovativ användning av aluminiumfolie delades ut. En speciell airbag tillverkad av aluminiumfolielaminat, i ett nytt upphängningssystem för Mercedes Benz, plus en rad återanvändbara tallrikar som ersätter engångstallrikar av plast och papper, visar just varför aluminiumfolie är så speciellt och har innovationspotential,” tillade han. Guido Aufdemkamp, vd för EAFA, arrangörer av tävlingen sade, ”Frågorna om hållbarhet och resurseffektivitet ligger högst på agendan för leverantörer av förpackningsmaterial, särskilt nu. Så vi blev inte förvånade över att få många bidrag inom kategorin resurseffektivitet,

där vi till slut utsåg två vinnare. Men det var också välgörande att se de spännande marknadsföringsapplikationerna och de smarta produkterna som riktar sig mot verkligt moderna konsumentbehov, vilka fick välförtjänta priser.” Tävlingen är öppen för produkter som antingen är tillverkade av aluminiumfolie eller innehåller aluminiumfolie som en del av ett laminat-, struktur- eller förpackningssystem samt förslutningar av aluminium. Kategorierna täcker alla aspekter av aluminiumfolieanvändning på många olika marknader. Tävlingsklasserna är Konsumentbekvämlighet; Marknadsföring + Design; Produktskydd; Resurseffektivitet; och Teknisk innovation. Juryn har också möjlighet att tilldela en Alufoil-trofé för produkter som visar utmärkta egenskaper över flera kategorier, eller för en enastående eller smart applikation.


Konsumentbekvämlighet

Marknad och design

Enkelt locksystem för att hälla ökar bekvämligheten EasyDoseLid från Constantia Flexibles fick en utmärkelse för sitt locksystem, utformat för fasta konsumentprodukter lagrade i vätskor, såsom mozzarellaost, inlagd ost, pickles och oliver, som lätt kan separeras från vätskan tack vare detta nya system för att hälla ut. På grund av lockets speciella utformning kan det flytande elementet hällas av innan det fasta innehållet tas upp.

Förslutningen är en perfekt blandning av moderna och traditionella material Guala Closures Group fick priset för sitt Savin Prestige-sortiment av aluminiumskruvförslutningar. Konceptet består av att kombinera en förslutning gjord med ett aluminiumskal tillsammans med ett toppinlägg av ett annat material, såsom trä eller tyg, för att förbättra produktens estetik och skapa originella och vidsynta kombinationer. Konceptet kan tillämpas på vanliga aluminiumförslutningar för vin och sprit och möjliggör skapandet av en personlig stil eller anpassning av förslutningen.

Resurseffektivitet

Resurseffektivitet

Radikal omdesign och ansvarsfull anskaffning för resurseffektivitet I en gemensam utveckling med ASI har Nespresso och Amcor tilldelats utmärkelsen för en kaffekapsel av aluminium som kommer att marknadsföras av Nespresso. Kapseln använder ASI-certifierat aluminium för att förbättra hållbarheten för produkt och varumärke. Initiativet skapar en kedja av säkerhet eftersom hela processen måste certifieras och kan sätta en standard för hela branschen.

Företaget i2r Packaging Solutions fick en utmärkelse för sin UltraTM, en innovativ behållare av glatt aluminiumfolie, avsedd för förpackning av ”snabblagande” matprodukter av hög kvalitet, såsom rått kött, fågel, fisk, grönsaker, grillmat och desserter. Tre viktiga konstruktionsegenskaper användes för att tillföra en betydande strukturell styrka och en total minskning av förpackningsvikten.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

17


Teknisk innovation Prägling av sidorna ger en ny dimension till mindre behållare Constantia Flexibles tilldelades ett pris för sin nya 3D-präglingsteknik för sidoväggar. Detta möjliggör introduktion av märkesvaror eller information på mindre paket av aluminiumfolie utan att behöva trycka text, samt erbjuder både optisk- och beröringsdifferentiering, vilket gör att produkten sticker ut på försäljningshyllan. Intrycket av den präglade designen kan också visas på produkten - beroende på dess struktur, fyllnivå och sammansättning.

Övergripande utmärkelse: Innovativ användning av aluminiumfolie

Övergripande utmärkelse: Innovativ användning av aluminiumfolie

Lösningar för innovativ teknik- och livsmedelsservice i folieutförande Contital vann detta pris för introduktionen av en rad återvinningsbara aluminiumtallrikar som ett trovärdigt och ekonomiskt alternativ till engångsdito som inte återvinns. Det patenterade produktsortimentet har utvecklats med specifika tekniska egenskaper för att säkerställa styrkan trots den minimala tjockleken och för att motstå påfrestningarna vid transport, förslutning och lagring, samt upphettning och infrysning.

Wipf har fått en Alufoil Trophy för sitt arbete med att utveckla ett helt nytt fjädringssystem, med sin aluminiumfolie Gasbag för E-Active Body Control-teknik, för Mercedes-Benz senaste GLE-modell. Systemet, som innehåller en gasbag, påverkar lyftning och girning av bilkarossen vid kurvtagning, acceleration och bromsning. Gasbagen har ett lager av tjock aluminiumfolie och flera skikt av olika polyamidfilmer. Aluminiumet säkerställer mycket hög ogenomtränglighet för gas samt bibehåller mekanisk, termisk och kemisk stabilitet i hydraulvätskan.

18

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020


Pressed E-cykel Bearbetning: Staffan Mattson

V

anligtvis är metallcykelramar tillverkade av sammanfogade rörlängder med knutpunkter. E-cykeln använder däremot en annan konstruktionslösning eftersom dess ram huvudsakligen består av två pressade aluminiumhalvor som är ihopsvetsade i mitten. Tillverkad av det italienska företaget Leaos, är Pressed cykeln inte den första av företagets innovativa e-cyklar som vi stött på tidigare. Här finns också kolfibercykeln Carbon City Design, tillsammans med en solpanel utrustad modell som är känd som Solar. Leaos grundare Armin Oberhol-

lenzer berättar att Presseds ramkonstruktion gör det möjligt att tillverka den regionalt (i Italien), med ett stort antal automatiserade processer. Som resultat spar både företaget och dess kunder pengar på arbetskraft och på transport av cyklarna från någonstans i Kina. Dessutom sägs den använda ramen vara relativt lätt - för hela cykeln slår vågen på 15 kg. Cyklister kan välja mellan fem nivåer av elektrisk pedaltrampande, från en Bafang-bakmotor på 250 W. Den högsta motorassisterade hastigheten är 25 km/h. Strömmen kommer från ett låsbart, avtagbart litiumbatteri på 362 Wh, som sitter i det övre ramröret (nej, ramen är inte helt i två pressade

halvor). En laddning på 1,5 timmar som kan utföras med batteriet inne eller ute ur ramen - ska enligt uppgift räcka för en åklängd på 100 km. Några av cykelns andra funktioner inkluderar Shimano hydrauliska skivbromsar, lädergrepp och -sadel samt integrerade Supernova-lampor. Cykeln finns i 5 hastighets- och singelspeedversioner. Trots att cykeln Pressed E-bike har funnits sedan förra året, är Leaos på väg att starta en Indiegogo-kampanj för att finansiera ytterligare produktion. Förutsatt att allt går enligt plan kommer ett pris på 1 990 Euro att få dig att köpa en singelspeed. Detaljpriset är 2 990 Euro, med 5-växlarscykel på 3 450 Euro.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

19


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

Stadig importökning av aluminiumburkar till Sverige 2017-2020

MOVOMECH MECHRAIL™ LÄTTRAVERSSYSTEM I AL Mechrail™ lättraverssystem är ett professionellt traverssystem i aluminium som förbättrar arbetsmiljön hos allt från världsledande företag inom fordonsindustrin till verkstäder och industriföretag inom de flesta branscher. Systemet är utvecklat för att möta marknadens högsta krav på tillgänglighet, säkerhet och hanteringsergonomi.

Lätt och ergonomisk förflyttning i x/y-led Mechrail™ lättraverssystem består av extruderade aluminiumprofiler i vilka löpvagnar, upphängningar och tillbehör

20

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

monteras för att åstadkomma en ergonomisk och flexibel förflyttning i x/y-led vid lyfthantering.

Svenskutvecklad för premiummarknaden Mechrail™ har kontinuerligt utvecklats och tillverkats i Sverige av Movomech sedan 30 år med målsättningen att erbjuda marknadens högsta prestanda och bästa operatörsergonomi. Ett tätt samarbete med tillverkande företag inom fordonsindustrin har satt högsta nivå för traverssystemet att leva upp till vad gäller tillgänglighet, säkerhet och hanteringsergonomi.

Sverige har en konkurrenskraftig och mycket liberaliserad, öppen marknadsekonomi. De allra flesta svenska företag är privatägda och marknadsinriktade, i kombination med en stark välfärdsstat som omfattar transfereringar med upp till 60% av BNP. Ökningen av marknaden för drycker på burk har också stöttat importen av aluminiumburkar. Sveriges import av dessa burkar 2017-19 uppgick till 16 314 ton med importkostnader på 750 MSEK. Prognosen för import 2020 är 6 930 ton med kostnader på 250 MSEK. När den beräknade importvolymen och kostnaderna summeras med de senaste tre åren återspeglar det 23 244 ton och 1 miljard SEK. Sveriges import av aluminiumburkar under 2017 registrerades till 4 385 ton och utgifterna uppgick till 212 MSEK, medan importen under 2018 har ökat med 22%, eftersom importvolymen stod på 5 363 ton och utgifterna steg till 262 MSEK. År 2019 ökade importen av aluminiumburkar återigen med 22,61%, då den totala importvolymen uppgick till 6 576 ton, medan utgifterna uppgick till 275 MSEK. Sveriges import av aluminiumburkar kommer från Österrike, Belgien, Kina, Storbritannien, Indien, Tjeckien, Danmark, Finland, Tyskland, Italien, Polen etc.


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

Fräsning från solitt material: Höga prestanda i aluminium och stål

MAPAL utvidgar sin portfölj inom området högpresterande fräsar i OptiMill-familjen för bearbetning av aluminium och stål.

Pålitlig bearbetning av konstruktionsdelar i aluminium Den fulla potentialen hos nya, kraftfulla maskiner kan användas med de nya fräsarna OptiMill-SPM ”Rough” och ”Finish”. De utnyttjar sina styrkor särskilt under bearbetning av delar i aluminium. Med den nya OptiMill-SPM-Rough är stora inmatningsdjup såväl som de största matningarna under grovbearbetning möjliga. Anledningen till detta är den innovativa räfflade grovgeometrin som säkerställer att energiförbrukningen under bearbetningen är betydligt lägre jämfört med verktyg med rak skärkant. Vidare är värmeinförseln i delen minimal på grund av verktygets goda inträngningsegenskaper. För slutbehandling av konturer och väggar - även på stora djup i ett skär - lanserar MAPAL OptiMill-SPM-Finish med nyutvecklad geometri. Den fungerar utan problem med stor inträngning. Även i hörn med stor verktygskontakt och hög belastning förblir verktyget stabilt. Den optimalt utformade spånbrytande geometrin säkerställer att inga vibrationer uppstår under bearbetningen. Spånbrytarna är polerade; som en följd av spånborttagningen, och fungerar optimalt.

Mg-marknad 2020: Trender, tillväxtanalys och prognoser < 2026 Global Magnesium Metal Market Report 2020 – Industry Size, Share, Growth, Trends and Forecast to 2026 är en omfattande och fördjupad studie om det aktuella läget inom Value Market Researc. Den nya marknadsrapporten för magnesiummetall erbjuder en omfattande studie av marknadens nuvarande läge. Dessutom jämför den djupgående marknadsanalysen de senaste trenderna, drivkrafterna och deras segment med avseende på region och land. Vidare profilerar rapporten de viktigaste aktörerna av magnesiummetall och analyserar deras marknadsandel, strategiska utveckling och annan utveckling över hela världen. De viktigaste aktörerna på magnesiummarknaden utgörs av Wenxi YinGuang, Taiyuan Tongxiang, US Magnesium, Dead Sea, POSCO, RIMA, Solikamsk, Shanxi Wenxi Zhenxin och Shanxi Wenxi Hongfu. Kapitlet innehåller en totalbild av det konkurrensutsatta landskapet som inkluderar olika strategiska utvecklingar såsom betydelsefulla fusioner och förvärv, framtida kapacitet, partnerskap, finansiella översikter, samarbeten, ny produktutveckling, ny produktlanseringar och annan utveckling. Gratis provkopia fås på www. valuemarketresearch.com/contact/magnesium-metal-market/ download-sample.

Marknadsdynamik Den växande bilindustrin i kombination med den stigande geriatriska befolkningen är den viktigaste faktorn som driver magnesiummarknaden. Magnesiumlegeringar har stor efterfrågan på marknaden på grund av god hållfasthet, god gjutbarhet och bra korrosionsbeständighet. Magnesium hittar tillämpning inom olika branscher såsom fordonsindustri, flyg-, elektronik- och fartyg på grund av sin lätthet och korrosionsbeständighet. Utöver detta bidrar ett omfattande utnyttjande av magnesiumpulver vid vattenbehandling ytterligare till marknadstillväxten. Den ökande användningen av magnesiumpulver i bilindustrin och rymdfarten förväntas driva marknadstillväxten under prognosperioden Rapporten täcker Porters Five Forces-modell, marknadsattraktivitetsanalys och värdekedjeanalys. Dessa verktyg hjälper till att få en tydlig bild av branschens struktur och utvärdera konkurrensens attraktivitet på global nivå. Dessutom ger dessa verktyg också en omfattande bedömning av varje applikation / produktsegment på den globala marknaden för magnesiummetall. Provex finns på www.valuemarketresearch.com/report/ magnesium-metal-market

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

21


Bearbetning Staffan Mattson

T

Kinesiskt museum

ianjin Science and Technology Museum (TSTM), beläget i Binhai Cultural Center i Tianjin Kina, är täckt med tusentals perforerade aluminiumpaneler med ögonliknande öppningar (oculi)för att erhålla inre ljuseffekter. Museet, som stod färdig hösten 2019, ställer ut konstprodukter från Tianjins tunga industriella förflutna - liksom utställningar av storskalig modern teknik, inklusive rymdraketer. På avstånd kan den monolitiska strukturen nästan tas för en medeltida fästning. I stället är tornens konstruktion avsedda att framkalla fartygsskorstenar som tidigare täckte Tianjins horisont, med de kopparfärgade aluminiumpanelerna som ett ode till rostade rör och maskiner från den postindustriella eran.

Övergripande konstruktion TSTM:s designteam bestod av fasadtillverkare/installatör Tianjin Huhui Anderson, fasadkonsulterna Inhabit Group och arkitekt Bernard Tschumi Architects (BTA). I januari 2019 avslutades byggandet av museet på 33 000 m2. ”Binhai Science Museum är

22

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

konstruerad som en byggnad för Tianjins förflutna, nutid och framtid”, säger Bernard Tschumi. BTA designade utsidan av byggnaden för att relatera till industriens historia i området, som var platsen för högvolymtillverkning och forskning. Interiört skapar en serie stora koner stora rum i hela museet. Den centrala konen är upplyst ovanifrån och förbinder alla tre nivåerna i byggnaden. En spiraltrappa stiger upp genom centrumkonen och leder besökare till taket med utsikt över staden.

panelerna. Varje panel stöds av två U-kanaler i aluminium som ligger mellan perforeringarna. ”Panelerna är skruvade genom de 25 mm vertikala fogarna till en underkonstruktion gjord av vertikala 178 mm till 76 mm stålrör,” säger BTA:s direktör, Joel Rutten. ”Byggnadens yttre är gjort av en tätad aluminiumyta framför värmeisoleringen. Den vertikala understrukturen av stål är förankrad i byggnaden från platta till platta genom aluminium/ isoleringshöljet. ”

Aluminumfasader

Naturligt ljus och ventilation

Det yttre av museet är täckt med regnskyddande paneler av aluminium på en förseglad area, vilket ger byggnaden en enhetlig närvaro, trots dess storlek och de olika strukturerna. Ca 3 600 kopparfärgade paneler i två storlekar (1,2· 2,1 m och 1,2· 3,5 m) utgör de platta delarna av byggnadens fasad. För att bekläda museets böjda och avsmalnande koner, utvecklade designteamet 52 olika storlekar av paneler med varje rad av konerna motsvarande en unik bredd. Speciella skärningar genererades i korsningarna mellan koner och plana ytor, såväl som ögonen och

Den komplicerade strukturen utformades också eftertänksamt för att ta hänsyn till hållbarhet genom användning av naturligt ljus och ventilation genom tornens form. De oculibeströdda konerna fyller galleriutrymmen och de viktigaste vertikala cirkulationsvägarna med solljus. Dessutom samlar tornen varm luft som kan hållas inuti byggnaden när värme behövs, men också lätt ventileras bort. Museet är en av fem stora attraktioner i Binhai Cultural Center i Tianjin, som inkluderar fem kulturbyggnader av internationella arkitekter.


Perforeringarna skärs i paneler med tre olika diametrar, vardera delen av ett kluster som motsvarar ett 2 × 2 dm rutnät.

Interiör av en av museets torn.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

23


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

Den nya aluminiumplattformen i nya RR Ghost gör modellen lättare än den föregående.

Ny generation Rolls-Royce Ghost byggd på aluminiumplattform

Coronaviruset: Rio Tinto stänger linje 4 vid Tiwai Smelter Världens näst största metall- och gruvföretag Rio Tinto kommer att stänga en av sina produktionslinjer för aluminium vid Tiwai-smältverket på Nya Zeeland, i enlighet med regeringens direktiv för att begränsa spridningen av coronaviruset. Sådant var tillkännagivandet från Rio Tintos aluminiumsmältverk (NZAS) tisdag den 31 mars. Effekt av Coronaviruset: Rio Tinto stänger Potline 4 vid Tiwai Smelter och förflyttar 35 personer. Nya Zeelands regering har meddelat en fyra veckors stängning för att begränsa spridningen av Coronaviruset. ”Vårt fokus är att stödja våra anställda i en tid av osäkerhet och driva en säker och effektiv produktion för att uppfylla våra skyldigheter mot kunder och leverantörer, vilka också utmanas vid denna tidpunkt,” säger NZAS:s VD Stewart Hamilton i ett uttalande.

24

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

Vårt smältverk har bevakats under oktober på grund av dess oförmåga att generera vinst. Smältverket har producerat 340 000 ton aluminium per år. NZAS planerar att samarbeta med Nya Zeelands kraftleverantör Meridian Energy Ltd för att minska de 50 MW el som går till Potline 4. Rio Tinto kommer att arbeta med att stänga linjen i slutet av mars och omfördela 35 personer till tre andra produktionslinjer. NZAS är ett joint venture mellan Rio Tinto och japanska Sumitomo Chemical Co. Den förra äger 79,36 % av aktierna, medan den senare har 20,64 %. Smältverket gjorde en förlust under det senaste räkenskapsåret på 46 MUSD efter inkomstskatt och exklusive oväntade utgifter jämfört med resultatet efter inkomstskatt på 21,6 miljoner dollar året innan.

Nya Rolls-Royce Ghost kommer att förstärkas av en ny uttrycksfull plattform som har utvecklats internt, men som kommer att dela en hel del komponenter med Phantom och Cullinan. Rolls-Royce har testat den nya generationen Ghost, som förväntas kunna säljas globalt i slutet av 2020. Spökbilder av bilen, som varit på test under vinterförhållanden, har kommit ut. Ser man på den starkt kamouflerade prototypen ser man inte så stora skillnader i utseendet jämfört med föregångaren. Strålkastarna är snyggare och baklyktorna ser också en smula vinklade ut. Modellen har den långa hjulbasen som är 1 700 mm längre än den vanliga hjulbasmodellen, med mer benutrymme på baksidan. Interiörbilden är ännu inte avslöjad, men den kommer att vara i nivå med alla andra Rolls Royce-modeller. Spök-modellen förväntas få en 6,75 liters dubbel turbo V12-motor som ger 419 kW och ett moment på 900 Nm. Den kommer också att få en bakhjulsstyrning (tillval) och ett 48 V aktivt antikrängningssystem.


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

USA i Corona-tider: Flera valsverk inaktiva – viruset stör marknaden Flera amerikanska vals- och pressverk för aluminium meddelade i början av april om tillfälliga avbrott av verksamheten då COVID-19-viruset fortsatt har stört marknaden och minska efterfrågan. Aleris Aluminiums valsverk i Lewisport, Kentucky, har tillfälligt stoppat sin produktion från 30 mars till 13 april. Jason Saragian, kommunikationsdirektör på Aleris säger: ”Som svar på att våra stora bilkunder gör tillfälliga produktionsstopp, i kombination med osäkerheten på andra marknader, har vi tagit det svåra beslutet att tillfälligt avbryta produktionen i vår Lewisport-verk under två veckor, eller tills vi har kommit igenom hela COVID-19:s påverkan på våra kunder.” ”Dessa och våra anställda är mycket engagerade och vi kommer att förbli i nära kontakt med våra bilkunder de kommande dagarna så att vi kan säkerställa att vi är igång igen så snart som möjligt.” Arconic har också bekräftat kommande avbrott i verksamheten vid två av sina amerikanska anläggningar. Den 3 mars, sade Tracie Gliozzi, Arconics talesperson: ”Från och med nästa vecka kommer två av våra

anläggningar i USA, Tennessee Operations och Arconic Massena i New York, att tillfälligt gå på sparlåga till följd av störningar relaterade till COVID-19.” Arconic Tennessees valsverk producerar aluminium för bl.a fordonsindustrin. Företagets Massena-pressverk betjänar industri-, flyg-, försvars- och fordonsindustrin. Hydro har flera profilverk i USA, och säger att deras produktion har minskat kraftigt till följd av minskad efterfrågan i dagens situation. Den 3 mars informerade Hilde Aasheim, VD för Hydro: ”Ca 35 % av profilverken producerar på normalnivåer i dag, men 40 % körs på reducerade nivåer, och det varierar mellan verken. Fastän 25 % av våra verk antingen är stängda eller körs på mycket låga nivåer så känns påverkan över hela verksamheten och påverkar leveranser till nästan alla sektorer, främst mot bygg- och anläggnings- samt bilindustrin.” Alcoa har meddelat att man vidtagit kraftiga åtgärder för att skydda sin globala arbetskraft och produktion från virushotet. Den 3 mars meddelade man: ”För närvarande förblir alla Alcoas bauxitgruvor, aluminiumoxidraffinaderier, aluminiumsmältverk, gjutan-

läggningar och valsverk i produktion med lämpliga åtgärder på plats för att skydda vår personal, leverantörer, kunder och samhället.” Tomgången i valsverken som bekräftades i början av april följde på tidigare operativa avbrott som tillkännagavs av Novelis och Constellium i mars. Novelis talesperson Matthew Bianco sade i mars att företagets anläggningar i Oswego, New York och Kingston, Ontario, har stoppat produktionen på grund av de amerikanska biltillverkarnas neddragningar i Nordamerika. Bianco säger: ”Novelis upplever en viss störning i den globala aluminiumproduktionen till följd av minskad efterfrågan från de kunder som tillfälligt har lagt ned sin egen tillverkningsverksamhet på grund av COVID-19.” Constellium minskade också eller stoppade aktiviteter på några av sina tillverkningsanläggningar som svar på pandemin. Jean-Marc Germain, vd Constellium säger: ”Som svar på våra kunders efterfrågan och de anställdas säkerhet vidtar vi lämpliga åtgärder. Medan situationen förblir väldigt svajig, tror jag att vi är väl positionerade för att hantera denna osäkra tid.”

Hydro påskyndar tillverkningen av pressade medicinkomponenter Hydro har ökat tillverkningen av extruderade medicinska komponenter vid sin anläggning i Cressona, Pennsylvania. Komponenterna kommer att användas för tillverkning av medicinsk och annan nödvändig utrustning inom USA.

Michael Hammer, produktionschef på Cressona, säger: ”Jag kan meddela att vi tillverkar och påskyndar beställningar av aluminiumprofiler för tillverkning av komponenter för medicinsk utrustning - ventilatorer, sängramar, analysatorchassin för

virustest, vagnar för medicinsk gas (syre), delar för MRI, etc” Förutom profiler för medicinsk utrustning tillverkar vi också nödutrustning och viktiga infrastrukturkomponenter, såsom elektriska ledare.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

25


SVENSKT ALUMINIUM

Medlemssidor

Text av Lars-Inge Arwidson

Krisberedskap hos svensk tillverkningsindustri En möjlighet för svensk aluminiumindustri

26

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020


SVENSKT ALUMINIUM

Medlemssidor

F

örst och främst – Jag är för frihandel och fri konkurrents. Jag är för global handel för utbyte av varor och tjänster. Det skapar mångfald, skapar jobb, utvecklar vår ekonomi och stimulerar innovation. Men den pågående coronapandemin har skapat frågor! Svensk Aluminiumindustri håller världsklass och är känd för kvalitet, noggrannhet och hög trovärdighet. Men vi har ett kostnadsläge i Sverige som gör oss utsatta för konkurrens från bl.a. Östeuropa och Asien. Det får vi leva med och måste trigga oss att bli ännu bättre och smartare i det vi gör. I samband med pandemin uppstod oväntade situationer. Situationer vi inte var förberedda för! Vad var det som gjorde att flera stora industrier i Sverige tvingades stänga, permittera och/eller dra ner på tillverkningen. Det var inte i första hand bristen på arbete utan att många länder stängdes de fabriker som många var leverantörer till svensk tillverkningsindustri ner, logistiken blev mer komplicerad och svensk tillverknings- och bilindustri fick svårt att få hem komponenter från långväga leverantörer. Svensk aluminiumindustri tvingades till neddragningar, men stannade aldrig helt! I Kina har man nu bett industrin att bygga lager som en del av sin

krisberedskap i det att man är rädd för att ”handelsvägar kollapsar”. Är det då långsökt att svensk tillverkningsindustri planerar en krisberedskap för sin leverantörskedja – anpassad för oväntade kriser? För detta är inte den sista! Inom livsmedelsområdet pratas det mycket om ”närodlat” och ”närproducerat” – mest med hänsyn tagen till miljön genom att undvika långa transporter och samtidigt gynna inhemsk produktion. Men samtidigt ha nära till sin leverantör. I vår värld är kanske samma synsätt inte långt borta? Krisen vi upplever nu är troligen inte den sista! Vad gör svenskt tillverkningsindustri vid nästa kris? Svenskt Aluminium arbetar för att svensk aluminiumindustri skall ha de bästa förutsättningar för att vara framgångsrika, innovativa och utvecklas till (kanske) världens bästa aluminiumindustri. Vi gör det på många sätt; genom forskning och utveckling, politisk påverkan, hållbarhetsinitiativ m.m.t Som underleverantörer av aluminiumkomponenter till merparten av svensk industri finns också aluminiumindustrin ”närodlad” och kan, då kriser uppstår vara en lösning för tillverkningsindustri att undvika produktionsbortfall eller i värsta fall produktionsstopp. I min långa kommersiella karriär inom vår industri har kunden ofta prata om ”dual sourcing” för att

säkra sin egen tillverkning och aldrig ”stoppa bandet” (som Ericsson en gång sa). För att säkra produktionsstopp p.g.a. komponentbrist på aluminiumdetaljer importerade från långväga leverantörer är det en säkerhetsfaktor att också vara en (alternativ) leverantör - ”nära”!! Svensk aluminiumindustri håller världsklass. Här finns en möjlighet för svensk aluminiumindustri att använda krisberedskapen som ett ”verktyg” att öka sin andel av den större ”kakan” förstärkt genom att finnas nära kunden. Större närhet ger säkrare leveranser, förenklad logistik och en beredskap på framtida (idag okända) kriser. Jag tror inte på nya lagar eller handelshinder för att få svensk tillverkningsindustri att ”köpa svenskt”. Jag tror samtidigt på en positiv internationell handel, men på marknadskonkurrensmässiga lika villkor. Men jag tror branschen tillsammans kan finna vägar framåt för att använda krismedvetenheten till att förmedla en insikt för svensk tillverkningsindustri att tydligare överväga att hitta sina leverantörer nationellt – i varje fall som ”second source”?! Den besvärliga situationen vi nu befinner oss i kan senare vara en möjlighet för svensk aluminiumindustri att visa på konkurrenskraft i kundens närområde.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

27


SVENSKT ALUMINIUM

Medlemssidor

Nytt Stora Aluminiumpriset!

U

nder många år har Svenskt Aluminium årligen delat ut Stora Aluminiumpriset till den eller de person(er) eller det företag eller institution som betytt mycket för aluminiumutvecklingen och ett ökat användande. Motiveringen för att få priset lyder; Stora aluminiumpriset delas ut årligen av Svenskt Aluminium till den individ eller organisation som gynnat utvecklingen av aluminium i

28

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

Sverige under de senaste tio åren. Priset har i alla år sett ut enligt nedan. Nu tyckte vi att det är hög tid att ”modernisera” priset och från och med 2021 kommer det årliga priset se ut som bilden ovan! Ett speciellt stort tack till Interal och Niclas Fotsjö som tillsammans med Ahlins i Habo tillverkat priset utifrån en ursprunglig design av Alice Arwidson, vidareutvecklad av Dag Holmgren och Niclas Fotsjö. Priset består av blankpolerad aluminium med invändig anodisering

inne i logga placerad på en träbotten (ek). Nu blev årets Stora Aluminiumdagar inställda, men innan vi tvingades ställa in var det på håret att priset blev klart. Nu är det klart och vi står beredda att dela ut priset för både 2020 och 2021 på Stora Aluminiumdagarna i april 2021. Än så länge håller vi det hemligt vem som tilldelades priset för 2020 och nomineringarna till 2021 görs under hösten.


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

Profilindustrin redo hjälpa till i nödläge

Coronaviruset: Hydro skär ner profilproduktionen Hydro meddelar att Coronaviruset fortsätter att inverka på företagets marknader och verksamhet. Detta påverkar produktionen för flera profilverk, främst i Europa. Ca 35 % av verken körs på reducerade nivåer och ca 20 % är antingen stängda eller körs på mycket låga nivåer. Ca 45 % av profilverken producerar på ungefär normala nivåer. Osäkerheten på marknaden är hög inom Hydros segment Bauxite & Alumina och Primärmetall. ”Ur ett Hydro-perspektiv påverkar Coronaviruset mer synligt affärsområdena Extruded Solutions med ett ökat antal anläggningar som påverkas av situationen med minskad produktion,” säger Hydro. Primärproduktionen pågår i huvudsak normalt. Återvinningsanläggningen Azuqueca, Spanien, har tillfälligt gått på tomgång den här veckan, medan återvinningsan-

läggningarna Luce i Frankrike och Clervaux i Luxemburg gjorde det veckan innan. ”Hydros företagsledning fortsätter i nära samarbete med alla affärsområden att samordna beredskapsplaneringen och genomföra förmildrande åtgärder över hela företaget för att säkerställa en säker arbetsmiljö vid anläggningar och beredskapsplaner som är lämpliga för syftet.” ”Hydro levererar material och produkter till kunder som har nyckelroller i hanteringen av pandemin. Valda leveranser till hälsosektorn inkluderar Hydro Extrusion Spain som levererar profiler för tre nya fältsjukhus och Hydro Cressona som levererar profiler för tillverkning av nödutrustning och nyckelinfrastruktur, vilket stödjer kunder som bedöms vara avgörande för att bekämpa COVID-19.”

Den 19 mars 2020 släppte Aluminum Association (AA) PM:et American Aluminum Jobs: Essential to the Nation, vilket beskriver åtgärder som chefer kan vidta för att den amerikanska aluminiumindustrin ska vara en del av lösningen för att hjälpa nationen att återhämta sig från COVID-19-pandemin. Aluminium Extruders Council (AEC) stöder AA:s uttalande om att ”lokala, statliga och federala regeringar måste se till att aluminiumindustrins verksamhet och anställda pekas ut som ”väsentliga” under COVID 19-pandemin.” AEC uppskattar och godkänner administrationens extraordinära ansträngningar för att försöka minska spridningen av Coronaviruset. Trump-administrationen bör identifiera aluminiumindustrin och dess arbetare som väsentliga för vår nationella och ekonomiska säkerhet och ge vägledning genom att befria dem från alla skyddsåtgärder och andra order. ”Aluminiumprofilindustrin står redo att hjälpa till i den här nödsituation som vårt land befinner sig i. Medlemmarna i AEC är hårt arbetande, kommer igen och är medkännande. De vill vara en del av lösningen och inte förflyttas till ytterkanten under denna mest kritiska tid i vårt land,” säger AEC:s president Jeff Henderson.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

29


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Metallbulletiner

Text av Anders Ohlsson ao.ohlsson@telia.com

Lagersituationen oroar 30

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020


D

et är en balansgång på slak lina just nu för även om det här med tillgång och efterfrågan rent teoretiskt skall balansera ut och ta hand om både prisnivåer och produktionsvolymer så ser det i det korta perspektivet inte riktigt så ut. Och framför allt inte på aluminium. Ni som har varit med ett tag vet hur jag tjatar om att aluminiummarknaden är manipulerad av stora aktörer som i detta lågräntesamhälle har möjlighet att låna till mycket förmånlig ränta och med det finansiera lager, dolda lager som inte syns i någon statistik och som därigenom ej heller ger upphov till något avtryck i marknadsbalansen. Metall göms undan och med det påverkas inte priserna på det sätt de borde. Nu kanske vi ska vara tacksamma att de inte gör det, för annars skulle situationen för aluminium se bedrövlig ut. Ett av de större analyshusen för metaller, CRU, spår att lagren av aluminium i år kommer att öka med ca 5 miljoner ton till totalt 16 miljoner ton, där drygt hälften kommer att ligga som dolda lager. I dagsläget uppskattas totallagren till ca 13,5 miljoner ton, och av dessa är bara ca 1,9 milj. ton fullt synliga börslager de resterande 11,5 milj. ton är en blandning av producent och riktigt dolda lager mestadels i Asien. Om vi ska tro på CRU’s spådomar så innebär det att vi har ett marknadsöverskott på 2,5 milj. ton som göms undan i mörkret. Mao några miljoner ton som alla struntar i att de finns och därmed inte påverkar prisbilden negativt, vilken annan råvara förutom ädelmetallerna kan uppvisa något liknande. Att jag bortser från ädelmetallerna är pga. centralbankslager. När vi ändå är inne på ämnet ab-

surda effekter så hoppar jag snabbt över till nästa punkt, kinesiska arbitragemöjligheter. På LME ligger aluminiumpriset nu på i runda slängar 1500 USD/mt, men på Shanghais motsvarighet SHFE noteras metallen till 1800 USD/mt. Kina som står för 56 % av aluminiumproduktionen och nästan lika mycket av konsumtionen var ju först in i pandemin och allt stannade av. Fast inte riktigt allt, smältverken var igång men hade inga att leverera till. Och det är det här som är det absurda, dvs. att det lokala priset är 300 dollar högre. Borde det inte vara tvärtom, att metall fanns i överflöd då konsumtionen stod stilla. Men Kina är Kina, och när konsumtionen nu börjar öka finns inte tillräckligt med metall till salu på marknaden, börspriserna drar iväg samtidigt som tillverkningsindustrin importerar metall för att sköta produktionen. Vi har sett det förut, och lär få se det igen. På LME är situationen inte riktigt densamma utan här har metallen flödat in, från i mitten av mars när lagren låg under 970 kton till nu nästan 1,5 milj. ton. En halv miljon ton har kommit in på bara två månader, och trenden är inte direkt vikande. Lite oroande att se en sådan trend

nu när vi samtidigt drar oss in i sommarmånaderna där industrin brukar bli försiktig med nya åtaganden. Fast det är ju klart, det är ju aluminium så ”lite” lagerbyggnad kanske inte är något att oroa sig för!? Jag tänker fortsätta att oroa mig, för aluminium är inte olja och har inte den naturliga lagringsbromsen som en flytande produkt har. När lagerhusen är fulla med aluminium så börjar man bara att lagra metallen utomhus. Vi har sett det hända på LME tidigare och allt det inneburit har varit att LME fått ändra kraven på lagerhusen och göra tillägg i lagringbestämmelserna och skriva in att det tillfälligt är tillåtet att lagra metallen utomhus så länge som den förvaras under godkända presenningar. En liten reflektion, sommaren 2013 var lagren på LME 5,5 milj. ton och dessutom en skaplig mängd dolt. Avslutningsvis, för att stilla er nyfikenhet kan jag informera er om att LME som stängde ner handlargolvet 23 mars pga. Covid 19 kommer att fortsätta hålla det stängt så länge som reglerna för social distansering är i kraft. Det finns dock inget som tyder på att handeln i ringen skulle vara för evigt borta. Trevlig sommar!!!

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

31


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Nyheter

Gränges nya huvudkontor ligger i en vacker byggnad från 1800-talet som tidigare var en gammal lägenhet i centrala Stockholm. Interiören kännetecknas av högteknologiskt aluminium tillverkat av Gränges i kombination med detaljer från företagets historia, daterad tillbaka till 1896. En vägg klädd i aluminium är mittpunkten på kontoret och fungerar som en avdelare mellan loungen och konferensrummet.

RB16 gjord av aluminiumlegeringar.

Red Bull Racing får lättare design med aluminium Postanalysrapporten drar slutsatsen att Red Bull Racing har utvecklat en äventyrlig design för RB16:s framhjulsupphängning. Konstruktörerna hos både Red Bull och Mercedes var modigare när de utformade den främre upphängningen, medan Ferrari förblev litet mer konservativ. I analysen av RB16 sägs att det senaste chassit från Adrian Newey har en helt nydesignad upphängning, ”och att nosen har blivit smalare och mer fyrkantig”. Användningen av aluminium indikerar också att teamet desperat sökt efter en lättare design, med framgång. Ur mekanisk synvinkel är Red Bulls lösning skälig, men det är den bästa kompromissen att generera mycket mindre luftmotstånd med chassit på lång sikt. Den nya designen borde också vara bra för Max Verstappens däckslitage under Grands Prix. Motorn borde förbli bättre kyld av luftflödet från den nya nosen. Det extrema konceptet som har använts på alla delar i nosen är orsakerna till att denna Red Bull kan ses som särskilt övertygande när det gäller designval.

32

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

Sandellsandberg’s kontorsdesign för Gränges. Foto: Åke E:son Lindman

Nytt elegant Stockholmskontor med aluminium för Gränges Reflekterande, korrugerat och belagt aluminium förvandlar Den svenska arkitektbyrån Sandellsandberg har designat ett nytt huvudkontor för aluminiumföretaget Gränges. Konstruktionen kombinerar innovativ användning av aluminium med en texturmaterialpallett, vilket skapar en elegant och upplyftande arbetsplats. Med hjälp av det över hundra år gamla företagets lager av valsat och korrugerat aluminium valde Sandellsandberg att använda materialet på ett oväntat sätt. Aluminiumet, som vanligtvis används för bilkylare, har omvandlat rummet.

Perforerad aluminiumpanel Flera olika yteffekter har valts för att återspegla stämningarna i olika områden av kontoret. Polerat silvrigt aluminium har använts i receptionen och välkomnar anställda och besökare. Medan tjockt korrugerat aluminium skapar känslan av soliditet i ett mötesrum, uppdelat från ett styrelserum med en skir gardin. På andra ställen finns korrugerade och perforerade aluminiumpaneler ovanpå de avskalade råa betongväggarna. Sandellsandberg designade även några specialbeställda möbler för utrymmet med aluminium, men teamet var angeläget om att mjuka och värma utrymmet som en balans mellan strukturer. Paneler av almfanér, mjuka ljusbruna lädermöbler och lila kontorsstolar gav denna balans. Historiska föremål från Gränges arkiv, som går tillbaka till 1896 i Grängesberg, ger rummet ytterligare struktur.


Modulära pedaler

M

edan mountainbikepedaler i plast tenderar att vara lättare och billigare än motsvarande i aluminium, håller de dock inte så länge. Det kanadensiska företaget Squidworx har börjat kombinera de bästa funktionerna hos de båda genom sin modulära plattformspedal. I centrum av varje pedal finns en förseglad stålaxel i en central AW 6061-aluminiumkropp. Fäst horisontellt på vardera sidan av kroppen sitter ett par nylonkompositburar, som bildar pedalens

fotplatta. När en bur slits ut kan den enkelt tas loss från kroppen och ersättas med en ny för 5 USD - säkert en billigare metod än att köpa en helt ny uppsättning nylonpedaler. Varje pedal har också 14 dragstift av rostfritt stål per sida. I stället för att gängas direkt på pedalen, är de gängade i cylindriska aluminiuminsatser som går vertikalt genom burarna. Detta innebär att om ett stift kläms mot ett oskyddat föremål (t.ex en sten), kommer det endast att remsa gängorna i insatsen, i motsats till gängorna som är integrerade i pedalen. Resultatet blir att så

snart som en skadad gänga dras ut och byts är allt lika bra som nytt. Pedalerna har också en överdimensionerad bussning och design med dubbla lager - dessa inre är endast tillgängliga från pedalens ena ände, vilket minimerar risken för att vatten och smuts tränger in. Om du är intresserad kan Modular Flat Pedal nu köpas via länken nedan för 121 USD per par, vilket inkluderar en reservbur. Vikten för en uppsättning är 400 till 420 gram, beroende på uppbyggnad. Och det är inte bara extra burar som finns utan också ersättningskroppar, interner, stift och insatser.!

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

33


Krocksäkert

E

Krocksäker aluminiumlegering för 3D-utskrift

DAG Group, den ledande leverantören av tekniktjänster tillstår att AM-produktion har enorma förutsättningar för att revolutionera framtidens produktion och samtidigt uppnå nya nivåer för lättkonstruktion. De tillgängliga aluminiumlegeringarna uppfyller för närvarande inte de höga kraven som krävs för att de ska vara lämpliga för användning i fordonsindustrin. Kraven inkluderar bl.a krockprestanda och deras effektivitet i olika situationer. Som en del av det BMBF-stödda forskningsprojektet CustoMat 3D har EDAG-gruppen tillsammans med åtta partner utvecklat en aluminiumlegering för användning i bilar, som kan ge både högre hållfasthet och högre brottöjningar, där den senare är mycket viktig, särskilt i händelse av en krock.

34

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

Under de senaste tre åren säger EDAG Group att man har tittat på hela processkedjan från pulvertillverkning genom simulering till komponentutveckling. En prestandademonstration utfördes av Mercedes-Benz och EDAG Engineering med stöd av Altair Engineering. Detta integrerade tillvägagångssätt är avsett att göra additiv produktion (AM) tillgänglig för massproduktionsprocesser. Den nyligen framtagna legeringen kan användas för att ta fram bildelar som har väsentligt mindre vikt. EDAG Group säger att delar från olika positioner i bilen valdes. Det var möjligt att uppnå en effektiv viktbesparing både i den dynamiska och tunga hjulhållare samt en komplex komponent med höga styvhetskrav från området runt hjulhuset. En del av besparingarna var på över 30 % av den förväntade potentialen. Företaget säger också att hy-

bridprocesser som laserbeläggningssvetsning och bindningstekniker undersöktes med det nyligen utvecklade materialet. EDAG Group säger att den nyutvecklade legeringen kommer att finnas tillgänglig inom några månader under varumärket CustAlloy. Projektpartnerna drar redan en mycket positiv slutsats. På grund av den breda tillämpningen såväl som det korrosionsskydd som redan utförts, limningstekniken och de många andra kraven från fordonsindustrin är legeringen avsedd för sin första användning i massproduktion EDAG har uppnått alla projektmål och den nya legeringen, dess produktionsprocess och de testade simuleringsmetoderna har gett experter effektiva verktyg för att minska bilvikten och förmågan att använda 3D-printteknologin i massproduktion.


Till salu På Sothebys har man kunnat följa deras klockauktioner. Bland alla dyrgripar har vi hitta denna klocka. F.P. JOURNE Centigraf Souverain, Aluminiumkronograf med armband från ca 2013 Värdering: 250 000 - 450 000 SEK Nuvarande bud: 300 000 SEK (6 bud) Urtavla: grå Kaliber: cal. 1506 manuell uppdragning, 50 juveler Boett: aluminium, safirkristall display säkrad med 6 skruvar Boettnummer: 153 Förslutning: aluminium F.P. Journe armband och dubbelvikt spänne Dimensioner: 40 mm, armband omkrets ca 170 mm

Denna modell tillverkades under en kort tid mellan 2011 och 2014 och var den första mekaniska kronografen med hög horologi helt gjord av aluminium, inklusive urverk, boett och armband. Den markerade vidare lanseringen av ”LineSport”-kollektionen som omfattade klockor av en häpnadsväckande lätthet, specifikt för krävande sportaktiviteter.

Den 27 maj 2012 deltog Centigraphe Sport i sitt första officiella motorsportlopp, Indy500, på Jean Alesis handled. Företagets färger var prydliga på den svart/guldiga Lotus Dallara. Klockans mekaniska rörelse indikerar förflutna tider från en 100:e sekund till 10 minuter, synliga på tre urtavlor med röda tidsskalor.

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

35


Topp 5

U

De fem största aluminiumexportörerna till USA år 2019.

SA:s import av aluminium (råmetaller och legeringar, plåt, stänger samt skrot) utgjorde 5,7 Mton 2019, 9% mindre än 2018, enligt den senaste Mineral Industry Survey-rapporten från USA Geologiska undersökning. Importen av råmetall och legeringar, halvfabrikat och skrot minskade med 8 %, 5 % respektive 20 % år 2019.

36

Kanada fortsatte att vara ledande för importerade aluminiummaterial och levererade 46 % av all aluminiumimport under 2019, följt av Förenade Arabemiraten (8 %), Australien (5 %), Indien (4 %) och Ryssland (4 %) ). Kanada exporterade totalt 2,63 Mton aluminium till USA 2019, från 2,76 Mton 2018. Kanada stod för 55 % av råmetall, 14 % av halvfabrikat och 63 % av skrot. Exporten av råmetaller och legeringar,

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

halvfabrikat och skrot minskade med 1,41 %, 20,87 % och 12,94 % årligen till 2,1 Mton, 182 000 ton respektive 350 000 ton 2019. Förenade Arabemiraten blev tvåa med en export av 476 000 ton aluminium under 2019, en minskning med 19,59 % från året innan. Exporten av råmetaller och legeringar, halvfabrikat och skrot var 473 000 ton, 2 760 ton och 134 ton förra året. Det var en minskning med 19,42 %, 17,37 % och 93,43 % jämfört med året innan. Australien blev trea på exportlistan med 269 000 ton. Exporten ökade med 83% från 147 000 ton 2018. Exporten av råmetall och legeringar, halvfabrike-

rade produkter och skrot var 268 000 ton, 971 ton, en ökning med 86,11 % och 15,87 % årligen. Men skroteksporten minskade med 83,01 % till 389 ton. Indien exporterade 233 000 ton aluminium till USA 2019, en ökning med 1,3 % från 230 000 ton som exporterades 2018. Exporten av råmetaller och legeringar, halvfabrikat och skrot var 183 000 ton, 50 400 och 26 ton. Rysslands export av aluminium till USA uppgick till 218 000 ton under 2019, en minskning med 40,92 % under året. Exporten av råmetaller och legeringar och halvfabrikat var 205 000 ton och 12 500 ton, från 347 000 ton och 22 100 ton 2018.


Leverantörer inom aluminium Vill du också synas här? Kontakta Torbjörn Larsson så berättar han mer om hur du kan synas här och på www.aluminium.nu

www.profilgruppen.se

Torbjörn Larsson 0708-18 81 00 torbjorn.larsson@nortuna.se

www.hydal.se

www.klarvik.se

www.emmegi.se

www.elumatec.se

www.aluminium.se

www.sarlin.se

www.hydro.com

www.dormerpramet.com

www.alu-s.se

www.alu.se

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

37


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Branschregister 3M SVENSKA AB

191 89 Sollentuna Tel: 08-92 21 50 Fax: 08-92 22 88 Kontakt: Elisabet Englund www.3M.com/se/lim

AHLINS I HABO AB Lilla Fiskebäck 5 566 91 Habo Tel: 036-460 60 Kontakt: Marie Ahlmen Tel: 036-485 67 www.ahlins.com

AHLSELL MASKIN AB Södra Vägen 10 702 27 Örebro Tel: 019-19 79 90 Fax: 019-18 52 45 www.ahlsellmaskin.se

ALACKERING AB

Post: Box 142, 576 23 Sävsjö Besök: Hjärtlandavägen 24, 576 33 Sävsjö Tel: 0382-676 70 www.alackering.se

ALUMINIUMFÖRLAGET

Bruksvägen 16, 730 61 Virsbo Tel: 0223-360 60 Mob: 0708-45 09 39 Kontakt: Staffan Mattson staffan@alumin.se

ALU-S AB

Exportgatan 67B 422 46 Hisings Backa Tel: 031-91 46 85 www.alu-s.se

ALUSCAN APS

Møllevangen 37 DK-4220 Korsør Tel: +45 58 37 36 10 Mail: info@aluscan.dk www.aluscan.dk

ALUTRADE AB

Älgvägen 10 352 45 Växjö Tel: 0470-745400 www.aluminium.se

38

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

BEIJER INDUSTRI AB

E2 SYSTEMS

BODYCOTE YTBEHANDLING AB

ELEMENT MATERIALS TECHNOLOGY

Jägershillgatan 16 213 75 Malmö 040-35 83 00 info@beijerind.se

Mossvägen 4, 641 49 Katrineholm Tel: 0150-778 00 sales.sverige@bodycote.com www.bodycote.se

BRINK FÖRNICKLINGSFABRIKEN AB Box 3017 600 03 Norrköping Tel: 011-21 96 90 Fax: 011-18 86 63 Kontakt: Björn Brink www.brinkfornickling.se

BÜHLER AB

Krusegatan 19 212 25 Malmö Tel: 040-24 59 00 Fax: 040-24 59 95 www.buhlergroup.com/die-casting

CANDOR SWEDEN AB

Kontakt: Jörgen Pettersson Tel: 011-21 75 00 info@candorsweden.com www.candorsweden.com

CHEMETALL AB

Backa Strandgata 18 422 46 Hisings Backa Tel: 0171-46 86 00 Fax: 031-254 497 www.chemetall.com

COREMA SVETSEKONOMI AB Box 237 433 24 Partille Tel: 031-336 36 82 Fax: 031-336 36 81 info@corema.se www.corema.se

COVENTYA AB

Ödegärdsgatan 3 504 64 Borås Tel: 033-20 28 40 www.coventya.com

Strömlundsgatan 3, 507 62 Borås Tel: 033-20 88 40 e2@e2systems.se www.e2systems.se

Box 1340, 581 13 Linköping Tel: 013-16 90 00 Fax: 013-16 90 20 www.element.com/se

EMMEGI SCANDINAVIA AB, PROFILMA Box 123, 575 21 Eksjö Tel: 0381-143 80 Fax: 0381-61 12 76 Kontakt: Richard Münch www.emmegi.se

EXOVA AB

Box 1340, 581 13 Linköping Tel: 013-16 90 00 Fax: 013-16 90 20 www.exova.se

GRÄNGES SWEDEN AB 612 81 Finspång Tel: 0122-838 00 Fax: 0122-197 32 Kontakt: Ari Leidelöf

HYDRO

Metallvägen 574 81 Vetlanda Tel: 0383-941 00 Fax: 0383-154 35 www.hydroextrusions.com info.profiler.se@hydro.com

HYDRO ALUMINIUM

Rolled Products Strandbergstagan 61, 3tr 112 51 Stockholm Tel: 08-667 91 05 mattias.eriksson@hydro.com www.hydro.com

HYDAL ALUMINIUM PROFILER AB

Box 236, 574 23 Vetlanda Tel: 0383-76 39 40 Fax: 0383 - 76 39 43 hapab@hydal.com www.hydal.se


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Branschregister INTERAL AB

Box 119, 566 22 Habo Tel: 036-486 80 Kontakt: Niclas Fotsjö www.interal.se

KMC YTBEHANDLING AB Fakturavägen 6 175 62 Järfälla Tel: 08-445 84 40 Fax: 08-445 84 49 info@kmc.se www.kmc.se

MACDERMID SCANDINAVIA AB Box 83 601 02 Norrköping Tel: 011-36 74 70 Fax: 011-36 74 90 macdscandinavia@macdermid.com www.macdermid.com/industrial

MICOR AB

Industrigatan 10, 312 34 Laholm Tel: 0430-492 24 stig.nicklasson@micor.se www.micor.se

NORDISK ALU PROFIL

Industrivägen 17, 302 41 Halmstad Tel: 035-22 75 30 info@nordiskaluprofil.se www.nordiskaluprofil.se

PALLCO AB

Box 2023, 574 02 Ekenässjön Tel: 0383-348 00 Kontakt: Fredrik Hedberg www.pallco.se

POLLUX YTBEHANDLING AB Östgärde Industriväg 406 417 29 Göteborg Tel: 031-55 05 04 Fax: 031-55 19 55 Kontakt: Tony Lembing Susanne Nielsen www.polluxytbehandling.se

PROFILGRUPPEN

Box 36 360 70 Åseda Tel: 0474-550 00 Fax: 0474-711 28 info@profilgruppen.se www.profilgruppen.se

MASTEC CCTECH AB Industrivägen 20 523 90 Ulricehamn Tel: 010-218 13 39 www.mastec.se

PYROTEK SCANDINAVIA AB

Skjulstagatan 3 632 29 Eskilstuna Tel: 016-12 08 06 Fax: 016-12 14 35 www.mmtechcast.se info@mmtechcast.se

Box 53 668 92 Ed Tel: 0534-620 00 Fax: 0534-620 01 Kontakt: Lennart Skoogh lensko@pyrotek.com Kontakt: Rune Heggland runheg@pyrotek.com Kontakt: Kent Smit kensmi@pyrotek.com www.pyrotek.com

MÄKELÄ ALU AB

SARLIN FURNACES AB

MM TECH CAST AB

Järnvägsgatan 1 364 30 Åseda Tel: 0703-242 444 Kontakt: Anders Bengtsson anders.bengtsson@alu.se www.alu.se

SJØLUND A/S, PROFILVALSTEKNIK Tel: +45 7699 1777 Fax: +45 7557 4917 Kontakt: Søren Ravn Jensen sr@sjoelund.dk www.sjoelund.dk

STENA ALUMINIUM AB

Box 44, 343 21 Älmhult Tel: 010-445 95 00 Kontakt: Ola Manestam ola.manestam@stenaaluminium.com www.stenaaluminium.com

TESA AB

Box 10275, 434 23 Kungsbacka Tel: 0300-553 00 Fax: 0300-194 94 customerservice.se@tesa.com www.tesa.se

VÅ PRESSGJUTERI AB Ås, 330 10 Bredaryd Tel: 0371-708 80 Fax: 0371-708 90 Kontakt: Anders Jendrot www.vapress.se

YTCENTER I UPPLANDS VÄSBY AB Turbingatan 3 195 60 Arlandastad Tel: 08-590 750 50 Fax: 08-590 750 22 Kontakt: Hans Brammer info@ytcenter.se www.ytcenter.se

Regattagatan 13 723 48 Västerås Tel: 021-10 98 00 Kontakt: Magnus Bergman Tel: 070-644 80 82

SIKA SVERIGE AB MÖNSTERÅS METALL AB Box 43 383 21 Mönsterås Tel: 0499-495 00 www.monsterasmetall.se

Box 8061 163 08 Spånga Tel: 08-621 89 00 Fax: 08-621 89 89 info@se.sika.com www.sika.se

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

39


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Branschregister Bearbetning LEGOARBETEN

Kapning Emmegi Scandinavia AB, Profilma

Bockning Hydal Aluminium Profiler Hydro ProfilGruppen

Stansning Emmegi Scandinavia AB, Profilma

Rullbockning Sjølund A/S, Profilvalsteknik

VERKTYG FÖR SKÄRANDE BEARBETNING

Hydroformning Hydro Kapning Ahlins i Habo AB Hydal Aluminium Profiler Hydro Interal AB PALLCO AB ProfilGruppen Sjølund A/S, Profilvalsteknik Montering Ahlins i Habo AB Hydal Aluminium Profiler AB Hydro Interal AB ProfilGruppen Profilbearbetning Hydal Aluminium Profiler Interal AB PALLCO AB ProfilGruppen Skärande bearbetning Alutrade AB Hydal Aluminium Profiler Hydro Interal AB PALLCO AB ProfilGruppen Sjølund A/S, Profilvalsteknik

MASKINER FÖR SKÄRANDE BEARBETNING

CNC-maskiner för aluminiumbearbetning Ahlsell Maskin AB

Dormer Pramet AB PMV-Produkter AB Kapning Micor AB

Fogning LEGOARBETEN

Friction Stir Welding Hydro Svetsning Alu-S AB PALLCO AB

MASKINER

Svetsmaskiner COREMA SVETSEKONOMI AB Tillsatsmaterial Corema svetsekonomi AB

MATERIAL

Gänginsatser LIVAB Lim 3M Svenska AB-3M Industrilim Sika Sverige AB Lod, fluss COREMA SVETSEKONOMI AB Tejp 3M Svenska AB-3M Industritejp Tesa AB

RÅDGIVNING/ UTBILNING

CNC-maskiner för profilbeabetning Ahlsell Maskin AB Emmegi Scandinavia AB, Profilma Maskinpartner AB

Svetsning AluminiumFörlaget Element Materials Technology AB Exova AB

Borr-, gäng- och fräsenheter E2 Systems

Gjuteriförnödenheter

Fräsning Emmegi Scandinavia AB, Profilma

Allt för gjuteriet G & L Beijer Industri AB

40

Avgasningsenheter Pyrotek Scandinavia AB

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

Blacker Pyrotek Scandinavia AB Eldfasta produkter Pyrotek Scandinavia AB Flussmedel Pyrotek Scandinavia AB Isolationsprodukter Pyrotek Scandinavia AB Keramiska filter Pyrotek Scandinavia AB Pressgjutmaskiner Bühler AB G & L Beijer Industri AB Prototyptillverkning för gjutgods Mifa Aluminium bv Service och underhåll Sarlin Furnaces AB Smält- och värmebehandlingsanläggningar Sarlin Furnaces AB

Gjutgods Bearbetning av gjutgods Mönsterås Metall AB Swedmec AB Kokillgjutning MM Tech Cast AB Mönsterås Metall AB Metallgjuteri Beckmans Gjuteri Precisionsgjutning Mifa Aluminium bv MM Tech Cast AB Pressgjutning Interal AB Mönsterås Metall AB VÅ Pressgjuteri AB

Kallflytpressning Chemetall AB

Kemikalier Silikon Alcan Nordic AB Silikongummi Alcan Nordic AB Tillsatsmedel, färg, lack, papp o plast Alcan Nordic AB

Laboratorier Analystjänster Element Materials Technology AB Exova AB Materialeprøvning Materialprovning Materialeprøvning Skadeutredningrar Element Materials Technology AB Exova AB Materialeprøvning

Metallförsäljning Band, lackerade Hydro Aluminium Plåt och Band Gränges Sweden AB, Industriprodukter Band, olackerade Hydro Aluminium Plåt och Band Gränges Sweden AB, Industriprodukter Gjutaluminium Stena Aluminium AB

Sandgjutning Mönsterås Metall AB Nya Elektrogjuteriet AB Swedmec AB

Plåt, lackerad Hydro Hydro Aluminium Plåt och Band

Information

Plåt, olackerad Hydro Aluminium Plåt och Band

Litteratur, läromedel AluminiumFörlaget

Plåt, slät Alutrade AB Hydro Aluminium Plåt och Band Hydal Aluminium Profiler


ALUMINIUM SCANDINAVIA

Branschregister Profiler, rör Alutrade AB Hydal Aluminium Profiler Hydro Mäkelä Alu AB ProfilGruppen Profiler, special Alu-S AB Alutrade AB Hydal Aluminium Profiler Hydro Mäkelä Alu AB Nordisk Alu Profil ProfilGruppen

CompCote Bodycote Ytbehandling AB Decoral Hydro Dekorativ slipning Bodycote Ytbehandling AB Elektrolytisk metallbeläggning Brink Förnicklingsfabriken AB E-Clips Ytcenter i UpplandsVäsby AB

Sandwich paneler Alu-S AB

Elpolering AluScan A/S Pollux Ytbehandling AB

Tvättsystem

Försilvring AluScan A/S

KMC Ytbehandling AB

Utbildning Konstruktörskurser AluminiumFörlaget Svetskurser AluminiumFörlaget Element Materials Technology AB Exova AB Ytbehandlingskurser Chemetall AB Element Materials Technology AB Exova AB

Ytbehandling LEGOARBETEN Alutin ProfilGruppen

Anodisering Ahlins i Habo AB AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Hydal Aluminium Profiler Hydro Mastec CCTech AB Mäkelä Alu AB Pollux Ytbehandling AB ProfilGruppen Ytcenter i UpplandsVäsby AB Blästring AluScan A/S

Glaspärleblästring AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Gulkromatering AluScan A/S Ytcenter i UpplandsVäsby AB Grönkromatering AluScan A/S Hårdanodisering AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Ytcenter i UpplandsVäsby AB Hårdanodisering och beläggning Ahlins i Habo AB AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Infärgning Ahlins i Habo AB AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Hydal Aluminium Profiler Hydro Pollux Ytbehandling AB ProfilGruppen Kemisk förnickling Bodycote Ytbehandling AB Brink Förnicklingsfabriken AB Kemisk polering AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Keronitebehandling Brink Förnicklingsfabriken AB

Kromatering AluScan A/S Chemetall AB Hydro Ytcenter i UpplandsVäsby AB Mekanisk polering AluScan A/S Brink Förnicklingsfabriken AB Hydro Nedox Bodycote Ytbehandling AB Mifa Aluminium bv Nickel/tenn Mifa Aluminium bv ProfilGruppen Passivering Mastec CCTech AB Pulverlackering Alackering AB Mäkelä Alu AB PALLCO AB Silketryckning AluScan A/S Slipning AluScan A/S Hydro Tampongtryckning AluScan A/S Teflonbeläggning AluScan A/S Bodycote Ytbehandling AB Trumling Ahlins i Habo AB AluScan A/S Hydal Aluminium Profiler AB Pollux Ytbehandling AB ProfilGruppen Tufram Bodycote Ytbehandling AB Mifa Aluminium bv

KEMIKALIER OCH PROCESSER FÖR: Anodisering Chemetall AB Coventya AB Avfettning Chemetall AB Coventya AB

Kromfri ytbehandling Candor Sweden AB Chemetall AB

MASKINER FÖR ANODISERING:

Likriktare KraftPowercon Sweden AB

MASKINER OCH KEMIKALIER FÖR: Anodisering Candor Sweden AB

Avfettning MacDermid Scandinavia AB Blästermaskiner Burco Blästermaskiner AB KMC Ytbehandling AB Eftertätning Coventya AB MacDermid Scandinavia AB Elektrolytisk metallbeläggning Coventya AB MacDermid Scandinavia AB Fosfatering MacDermid Scandinavia AB Ytteknik AB Infärgning Coventya AB MacDermid Scandinavia AB Kemisk metallbeläggning Coventya AB MacDermid Scandinavia AB Kromfri passivering Coventya AB MacDermid Scandinavia AB Smörjmedel Chemetall AB Trumlingsmaskiner G & L Beijer Industri AB KMC Ytbehandling AB

RÅDGIVNING

Ytbehandling, allmänt Bodycote Ytbehandling AB Brink Förnicklingsfabriken AB Chemetall AB Element Materials Technology AB Exova AB

Skärvätskor Chemetall AB

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

41


ANMÄL DIG TILL BRANSCHREGISTRET Företag:

Telefon:

Adress & postadress: Kontaktperson + underskrift: Hemsida:

E-post: Insändes till: Aluminium Scandinavia, Romfartuna, Nortuna SE-725 94 Västerås E-post: aluminium@nortuna.se

Org.nr: Jag/vi vill även prenumerera på Aluminium Scandinavia.

Bearbetning LEGOARBETEN ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Bockning CNC-Stansning Kapning Kromatering Lackering Montering Perforering Profilbearbetning Skärande bearbetning Smidning

MASKINER FÖR SKÄRANDE BEARBETNING

☐☐ CNC-maskiner för profilbearbetning ☐☐ Bockning ☐☐ Fräsning ☐☐ Kapning ☐☐ Kundanpassade maskiner för profilbearbetning ☐☐ Stansning

VERKTYG FÖR SKÄRANDE BEARBETNING ☐☐ Diamantverktyg

Fogning LEGOARBETEN ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Explosionssvetsning Friction Stir Welding Lödning MIG-svetsning Nitning Reparationssvetsning TIG-svetsning

MASKINER

☐☐ Mekaniserad svetsning ☐☐ TIG- & MIGsvetsutrustningar ☐☐ Motståndssvets ☐☐ Plasmasvets ☐☐ Svetsmaskiner ☐☐ Tillsatsmaterial

MATERIAL ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Fästelement Blindnitar Självstansande nitar Stuknitning

42

☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Gänginsatser Specialskruv Lim Lod, fluss Tillsatsmaterial svetsning Tejp Fästelement titan

RÅDGIVNING ☐☐ Svetsning

Gjuteriförnödenheter ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Allt för gjuteriet Avgasningsenheter Blacker Eldfasta produkter Flussmedel Isolationsprodukter Keramiska filter Kokiller och verktyg Pressgjutmaskiner Prototyptillverkning för gjutgods ☐☐ Smält- och värmebehandlingsanläggningar ☐☐ Smältpreparat

Gjutgods ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Bearbetning av gjutgods Kallflytpressning Kokillgjutning Lågtrycksgjutning Metallgjutning Modelltillverkning Precisionsgjutning Pressgjutning Sandgjutning Smide

Information

Laboratorier ☐☐ Analystjänster ☐☐ Skadeutredningrar

Metallförsäljning ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Band, lackerade Band, olackerade Börsaffärer Gjutaluminium Plåt, lackerad Plåt, olackerad Plåt, slät Profiler, rör Profiler, special Råvaror

Utbildning ☐☐ Konstruktörskurser ☐☐ Svetskurser

Ytbehandling RÅDGIVNING

☐☐ Ytbehandling, allmänt

LEGOARBETEN ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Anodisering Beläggning av skyddsplast Blästring Dekorativ slipning Elektrolytisk metallbeläggning Elförtenning Elpolering Glaspärleblästring Gulkromatering Hårdanodisering Hårdanodisering och beläggning Infärgning Kemisk förnickling Kemisk metallbeläggning

☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Kemisk polering Kromatering Lackering Mekanisk polering Metalonbeläggning Nickel/tenn Pulverlackering Screentryck Silketryckning Slipning Tampongtryckning Teflonbeläggning Trumling

MASKINER FÖR ANODISERING ☐☐ Likriktare

MASKINER OCH KEMIKALIER FÖR ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐ ☐☐

Avfettning Blästermaskiner Blästring Eftertätning Elektrolytisk metallbeläggning Fosfatering Infärgning Kemisk metallbeläggning Kromatering Slungrensmaskiner Trumlingsmaskiner

FÖRSLAG PÅ EGNA RUBRIKER

☐☐ Litteratur, läromedel

Konstruktion ☐☐ Konstruktionsfirma

Aluminium Scandinavia nr 3 · Juni 2020

Markera med kryss de rubriker du vill finnas under – du kan också ge förslag på egna rubriker. Fyll i namn, adress etc och posta/maila talongen till Aluminium Scandinavia. Pris per rad och år är SEK 400:- exklusive moms. Minimum 1 års införande. Om du inte är prenumerant på Aluminium Scandinavia kan du bli detta genom att kryssa i rutan på talongen ovan.


Aluminium är över allt

Medlemskapet i Svenskt Aluminium ger oss möjlighet att knyta värdefulla kontakter, möta kollegor och diskutera branschfrågor på neutral mark. — Jerker Blomqvist. CEO, Klarvik AB

Du får inte bara en stark organisation som arbetar med och för branschfrågor och ett brett nätverk, utan också tillgång till intressanta seminarier och medlemsförmåner. Kontakta oss så berättar vi mer, eller läs om fördelarna på www.svensktaluminium.se

070-588 32 07 | info@svensktaluminium.se


Posttidning B Sverige, Porto betalt Avs: Aluminium Scandinavia, Romfartuna Nortuna, SE-725 94 Västerås

Skapa nya produkter från återvunnet aluminium Hydro CIRCAL® är ett produktsortiment som tillverkas av återvunnet material från konsumentprodukter. Oavsett slutgiltigt användningsområde bidrar återvinningen av aluminium till att avfallet inte hamnar på deponier, samtidigt som det sparar naturresurser och minskar behovet av nytt material, vilket i slutändan innebär minskade koldioxidutsläpp. Håll utkik efter produkter som tillverkats av återvunnet aluminium och kontakta Hydro för ytterligare information. www.hydro.com/circal