Page 1

Da n m a r ks s to r e m ag a s i n o m V M 2 010

VM ★ Danmark

kan nå kvartfinalen

★ Eksperter forudser en super slutrunde

Morten Olsen ★ ”VM giver et sus” Alle hold og grupper analyseret ★ Alle holdopstillinger Fuldt kampprogram

Et digitalt magasin fra

Nicklas Bendtner ”Vi har skabt mirakler før”

Plus:

Danmarks hotel i Sydafrika, alle stadions, Miss VM, masser af konkurrencer

sportsfanplus.dk


SPICE IT UP NEW CLEAN SPICE

conditioning shampoo

VĂŚkker sanserne og stimulerer hovedbunden med en varm krydret duft.


All rights reserved. 2009

50 YEARS INSPIRING THE PROFESSIONAL EDGE GET INSPIRED. BE PART OF IT. REDKEN.DK


Velkommen til VM

Der er ingen grund til at lede efter noget bedre, sjovere eller mere underholdende. Aflys alle aftaler. Sæt karrieren, konen og kærligheden på standby. Nu handler det kun om bold

D

et bliver ikke større end et Verdensmesterskab i fodbold – med dansk deltagelse. Derfor har vi lavet et helt specielt VM-magasin til dig. Ganske gratis. VM er nemlig også en fantastisk anledning til at vise, hvad SPORTSFANPLUS.dk kan. Her får du under hele turneringen hver dag friske nyheder, blog og features udover dette magasin, du ser foran dig nu. I fem år har vi produceret Danmarks førende trykte sportsmagasin SPORTSFAN, og nu har vi alvor også kastet os ud i den digitale verden. Derfor kan du ud over denne VM-special forvente flere spændende (og selvfølgelig gratis) webmagasiner i nærmeste fremtid om store sportsbegivenheder. I denne første udgave kan du læse interview med landstræner Morten Olsen og Danmarks ubestridt bedste angriber Nicklas Bendtner. Du får også analyser af alle holdene og et komplet kampprogram. Man skal være ordentlig klædt på til den store fest. Velkommen til VM+ Emil Norsker, chefredaktør

www.sportsfanplus.dk


WWW.KAUFMANN.DK


VM upfront Kort om VM

Vind en bold fra smykkedesigner Thomas Sabo

Den internationalt kendte smykkedesigner Thomas Sabo har i mere end 20 år skabt spændende smykker til både mænd og kvinder. Kollektionerne er bygget op omkring charm-princippet, hvilket vil sige vedhæng, der løbende kan skiftes ud eller sættes sammen på nye måder. Hvert år lanceres nye serier i sterling sølv, og denne sommer kommer et helt specielt design til alle fodboldfans i anledningen af VM. Det eksklusive og specialdesignede vedhæng i sterling sølv er selvfølgelig formgivet som en fodbold og bæres i en rå flettet lædersnøre. Vejledende udsalgspris 1.500,Se mere på www.thomassabo.com Klik ind på www.sportsfanplus.dk og vær med i konkurrencen om at vinde en halskæde ved af svar på følgende spørgsmål: Hvad hedder Italiens landstræner?

Skuffende danske forberedelser Danmarks træningskampe op til VM har vist store svagheder i både angreb og forsvar. Man må håbe, at den gamle kliché om, at en dårlig generalprøve gør en god premiere, også gør sig gældende her. For det har bestemt ikke været kønt hele vejen igennem i de danske forberedelser. Man startede hjemme i Aalborg med at slå Senegal planmæssigt 2-0. Resultatet var godkendt, mens kampen var søvndyssende. Det eneste overraskende var Simon Kjærs ubehagelige skade. I skrivende stund er det stadig usikkert, om den er så alvorlig, at han må sidde ude mod Holland. Den anden træningskamp og den første på sydafrikansk grund mod Australien var en stor skuffelse, hvor forsvaret med Daniel Aggers eget udtryk lignede ’fulde sømænd’. Angrebet har også været uden skarphed, når Nicklas Bendtner ikke er med, og det har fået flere eksperter som Canal 9’s Peter Møller og DR’s Jan Kalborg til at stille spørgsmålstegn ved Jon Dahls deltagelse i startopstillingen. Samtidigt ser det også ud til, at en anden veteran, Dennis Rommedahl er på vej ud at start 11’eren og må give pladsen til den fremadstormende Thomas Enevoldsen. Danmark møder Holland 14. juni i den første VM-kamp.

www.sportsfanplus.dk


Kort om VM

VM upfront

Holland viser skræmmende styrke

Danmarks første modstander ved VM, Holland, tromlede gennem kvalifikationen. Nu gør de Mens Danmark måtte finde sig i et 1-0 nederlag til Australien, kørte Holland samtidigt over Ghana med 4-1. Få dage før gik det ud over Mexico, hvor især Arsenal-angribere Robin van Persie viste gode takter med Hollands to scoringer til 2-1.

Japan og Cameroun svinger i præstationerne Der har været stor forskel på især Japans præstationers op til VM. Deres første testkamp tabte de 2-0 til Sydkorea, og efterfølgende tilbød træner Takeshi Okada at træde tilbage, hvilket fik den japanske presse til at stille spørgsmålstegn ved hans mentale tilstand. Efterfølgende trak træneren dog i land og proklamerede, at semifinalen stadig er målet for japanerne. Det så da også straks bedre ud i kampen mod England, hvor de dog på to selvmål tabte 2-1. Men her viste de god fight hele kampen. Cameroun har om muligt haft dårligere forberedelser end Japan. I første testkamp blev 0-0 mod Georgien, og mod Portugal fik de klø på 3-1.

Se på tiden på en anden måde

Det er sjældent, at nogen har taget uret som koncept op og gentænkt det fra bunden, men danske noon copenhagen har gjort netop det. Deres kollektion af ure introducerer en helt ny måde at aflæse tiden på, fordi urets design er i konstant forandring. De dansk designede ure har taget verden med storm og har allerede stor succes på blandt andre det japanske marked. Nu er de endelig på markedet herhjemme, og vi udlodder to forskellige modeller til et par heldige vindere. Værdi 1.095 – 1.195 kr. www.nooncopenhagen.com Vær med i konkurrencen, klik ind på www.sportsfanplus.dk og svar på følgende spørgsmål: Hvad hedder Englands anfører? Sidste frist for at deltage i konkurrencen er 18.06.10

www.sportsfanplus.dk


VM upfront Kort om VM

Sådan ender VM

Det engelske populærvidenskabelige magasin Wired har fundet frem til, hvem der vinder VM. Ved hjælp af en speciel model kan de to anerkendte forfattere Simon Kuper og Stefan Szymanski forudsige resultatet på tre ud af fire fodboldkampe. Deres matematiske formel tager udgangspunkt i tre kriterier: 1). Landenes indbyggertal 2.) Bruttonationalprodukt pr. indbygger 3). Turneringserfaring fra slutrunder Ud fra den model kommer Danmark i 1/8-finalen, hvor vi taber til Italien, mens finalen bliver et møde mellem Serbien og Brasilien, der vinder det hele.

Sådan forløber hele turneringen:

Miss World Cup Den britiske Miss World-organisation har besluttet sig for at bakke op omkring VM i fodbold, og har bedt alle deltagerlande om at sende en Miss-repræsentant til turneringen. Fra Danmark er det 23-årige Trine, der er fløjet til Sydafrika for at støtte op om det danske landshold. ”Jeg deltog i Miss World for Danmark i 2005, og da jeg af Lisa Lents, den danske Miss World-direktør blev spurgt, om jeg havde lyst til at rejse til Sydafrika for at bakke op om Danmark og fodboldlandsholdet, svarede jeg selvfølgelig ja tak med det samme, siger Miss Danmark World Cup 2010, der ikke selv kommer i konkurrence i Sydafrika. ”Vi piger er af sted for at promovere og støtte op omkring vores respektive lande, men skal heldigvis ikke konkurrere imod hinanden.” Trine bliver ligeså længe i Sydafrika som landsholdet. Ryger de ud, tager hun også hjem igen, skriver Ekstra Bladet.

www.sportsfanplus.dk

Gruppe A: Frankrig foran Sydafrika. Farvel til Mexico og Uruguay Gruppe B. Sydkorea foran Argentina. Farvel til Nigeria og Grækenland. Gruppe C: England foran USA. Farvel til Algeriet og Slovenien. Gruppe D: Serbien foran Tyskland. Farvel til Australien og Ghana. Gruppe E: Holland foran Danmark. Farvel til Cameroun og Japan. Gruppe F: Italien foran New Zealand. Farvel til Paraguay og Slovakiet. Gruppe G: Brasilien foran Portugal. Farvel til Nordkorea og Elfenbenskysten. Gruppe H: Spanien foran Honduras. Farvel til Chile og Schweiz. 1/8-finaler: Sydkorea slår Sydafrika Frankrig slår Argentina Serbien slår USA Tyskland slår England Italien slår Danmark Holland slår New Zealand Spanien slår Portugal Brasilien slår Honduras 1/4-finaler: Spanien slår Italien Brasilien slår Holland Serbien slår Sydkorea Tyskland slår Frankrig Semifinaler: Serbien slår Spanien Brasilien slår Tyskland Finale: Brasilien slår Serbien


VM upfront Kort om VM

Stadions, hvor Danmark spiller i gruppe-spillet Soccer City Stadium, Johannesburg 14. juni: Holland-Danmark Soccer City Stadium er moderskibet til VM. Det nyrestaurerede stadion kan rumme den pæne slat af 94.500 tilskuere. Åbningskampen mellem Mexico og Sydafrika skal spilles på Soccer City Stadium 11. juni, og præcis en måned senere spilles finalen også på det enorme stadion.

Loftus Versfeld Stadium, Pretoria 19. juni: Cameroun-Danmark Loftus Versfeld Stadium fra 1906 er Sydafrikas ældste stadion. Der blev først lavet ståpladser i 1923, og dermed føjede man lidt volumen til de knap 2000 pladser, der var dengang.

Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg 24. juni: Danmark-Japan Royal Bafokeng Stadium er det eneste privatejede stadion i VM-turneringen, og det er det eneste stadion med løbebane. Royal Bafokeng Stadium ligger 90 minutters kørsel fra Johannesburg, og braget mellem England og USA 12. juni bliver spillet her.

De andre stadions: Moses Mabhida Stadium, Durban Opkaldt efter lederen af det sydafrikanske kommunistparti. Færdigbygget sidste år og plads til 70.000 tilskuere. Green Point Stadium, Cape Town Endnu et nyt stadion i landets næststørste by Cape Town med plads til næsten 70.000 tilskuere. Ellis Park Stadium, Johannesburg Lidt mindre end Soccer City Stadium i landets største by Johannesburg. Her er plads til 62.567, og det er blevet ombygget flere gange – senest i 2009. Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth Der måtte jo være mindst et stadion opkaldt efter nationalhelten. Plads til 48.000. Helt nyt. Free State Stadium, Bloemfontein Ombygget af flere omgange og nyrestaureret i 2008. Plads til 48.000. Peter Mokaba Stadium, Polokwane Endnu et af de nye stadions bygget til VM. Plads til 46.000. Mbombela Stadium, NelspruitDet nye stadion kaldes også for giraf-stadionet, da de 18 piller, som understøtter overdækningen, ligner det langhalsede dyr. Plads til 43.500.

www.sportsfanplus.dk


*


VM upfront Kort om VM

Danmarks VM hotel: Danmark skal forberede sig på luksushotellet Simola Golf and Country Estate, der ligger ved sydkysten med udsigt over Knysna-lagoonen og Det Indiske Ocean. ”Vi er ikke gået efter overdreven luksus, men vi får det næsten alligevel. Vi taler om en periode på minimum tre uger, hvor det er vigtigt, at spillerne skal kunne vågne op med et smil på læben. Og når vi er ude at bo på transithotellerne i de byer, hvor vi skal spille vores kampe, vil det også være et sted, de vil savne at komme tilbage til,” siger Morten Olsen. Det kan godt være, at Olsen og staben ikke er gået efter luksus, men hvis Danmark skal have et relativt isoleret område at træne og forberede sig i, så kan de næsten ikke undgå luksus. Når man bor, som landsholdet kommer til, vil kontakten med de lokale være absolut minimal. Det kæmpestore hotelområde er fuldstændig afspærret fra omverdenen og med sikkerhed i højeste klasse. Til golf-folket er der 18-hullers golfbane, designet af Jack Nicklaus, og hvis der også skal spilles lidt fodbold, har hotellet netop anlagt en helt ny træningsbane, og der er en anden komplet træningsbane lige i nærheden. Frankrig er i øvrigt næsten naboer med danskerne.

www.sportsfanplus.dk


VM tilbud

3 udgaver kun kr.

99,-

51

SPORTSFAN Danmarks ultimative sportsmagasin

JUNI/JULI 2010

VMSPECIAL DANMARK KAN NÅ KVARTFINALEN Analyse af muligheder og udfordringer

MORTEN OLSEN VM SPECIAL • NICKLAS BENDTNER

SÅDAN VURDERER UDLANDET OS Eksperter er uenige om danskernes styrke

KENDTE DANSKERE OM DERES VM

+

Sydafrikansk parlør og fuldt kampprogram

LIVE STRONGER

TOM KRISTENSENS STORE TEST

FORCE

Le Mans i år bliver hårdt

Plus: Wimbledon og Caroline Wozniacki, Nadia Nadim, fodboldkærester i nye VM-trøjer, masser af konkurrencer.

THE FRAGRANCE

JUNI/JULI 2010

omslag_sf51.indd 1

”Vi skal nok være klar”

JUNI/JULI 2010 · BK 03.06.10 > 29.07.10 · Pris 49,95

NICKLAS BENDTNER

”VI TAGER TIL SYDAFRIKA FOR AT VINDE” 20/05/10 07.25

Køb det nye nummer i din lokale kiosk i dag! ... eller klik ind på www.sportsfanplus.dk og tegn et abonnement


www.sportsfanplus.dk


Danmark kan nå kvartfinalen

Det danske landshold er velsignet med en svag pulje og har en fin chance i 1/8-finalen mod et aldrende og tamt Italien. Men det kræver, at Bendtner holdes skadesfri, og midtbanen kommer i form. Af Emil Norsker

D

en allervigtigste i Danmarks trup er ikke Nicklas Bendtner, Thomas Sørensen eller Daniel Agger. Det er derimod den fysiske træner, Jens Bangsbo. På hans skuldre ligger den tunge opgave at få det danske landshold i kampform, og omkring halvdelen af dem har haltet og humpet gennem foråret. Flere af nøglespillerne har slet ikke spillet en hel kamp månedsvis, og tidligere centrale figurer som Jakob Poulsen og Martin Jørgensen har været på Superligaens dårligste hold. Gennem hele kvalifikationen hed forbandelsen skader, hvilket gjorde, at Morten Olsen spillede med op til 40 forskellige spillere og aldrig stillede med det samme midterforsvar. Men det er ikke de eneste problemer nu. Faktisk har spillere som Daniel Jensen og Thomas Kahlenberg været klar i lang tid. De har bare ikke fået spilletid. Det danske landshold skal altså ikke bare i fysisk form. De skal også

vænne sig til at spille kampe – på højeste niveau. Premieren hedder Holland. En af VM-favoritterne. Alligevel er de danske eksperter ikke så bekymrede over de det danske holds forfatning. Tiltroen til Morten Olsen og den tekniske stab er stor, forklarer Christian Frederiksen, kommentator på Canal 9. ”Nu er spillerne klar, og Jens Bangsbo skal nok få dem sat i gear. Det kan nok være, at de har lidt mentale skrammer over ikke at have været i stand til at spille sig på førsteholdet, men nu kan de koncentrere sig om landsholdet. Deres klubsituation kan de bekymre sig om i sommerferien. Det vigtigste er, at de er klar nu og ikke skadet.” Selv om mange spillere har haft et fælles problem med skader, ser deres individuelle situation meget forskellig ud, vurderer sportsredaktør ved Horsens Folkeblad, Tommy Poulsen. ”Daniel Jensen har hele tiden været meget tæt på holdet og spillet

www.sportsfanplus.dk


fem kampe fra start i foråret. Han er klar igen og selvskrevet til holdet. Kahlenberg har været meget uheldig med lang skadespause og trænerskift. Men det er godt at tage ham med til træningen og se ham an. Mange af de tvivlsomme spillere er udtaget på tidligere bedrifter, men det er rigtigt at tage dem med.” Sportsredaktør ved Ekstra Bladet, Allan Olsen, er bekymret over den danske midtbane og angreb, men kan heller ikke se alternativer. ”Det er klart et problem, at de ikke er i kampform. I angrebet må vi også håbe, at Bendtner holder, for her er der virkelig ikke andre.”

De danske chancer Med hvad er de danske chancer egentlig? De tre gange tidligere, vi har været med til en VM-slutrunde, er vi gået videre, og det er da også den officielle målsætning. Et helt realistisk mål, mener Ekstra Bladets Allan Olsen. ”Vi skal gå videre som toer. Alt, hvad vi får ud af Holland-kampen, er bonus. Men de andre hold har vi gode chancer mod. Cameroun storskuffede ved Africa Nations Cup, og dem bør vi slå. Det samme med japanerne, og her kan vi måske oven i købet nøjes med uafgjort.” Tommy Poulsen fra Horsens Folkeblad mener også, at videre deltagelse ligger lige til højrebenet. ”Vi må være ærlige og sige, at vi har været superheldige med lodtrækningen. Jeg så et par af Camerouns kampe ved Africa Nations Cup, og gud fri mig, hvor var de ringe. Det kan godt være, at de har nogle gode spillere, men de har ikke et godt hold og bestemt ingen storhedstid. Hvis vi ikke kan slå dem og Japan, bør vi ikke være med. Det er for dårligt, hvis vi ikke går videre.”

www.sportsfanplus.dk

Hvis det går efter forventningerne, støder vi sandsynligvis ind i Italien i 1/8-finalen. Her er der enighed om, at det ville være for meget at forlange at slå de forsvarende verdensmestre. Men der er også udbredt konsensus om, at Italien for længst er over sidste salgsdato.

Slidt italiensk landshold Det er stort set den samme stamme som for fire år siden med Fabio Canavaro som forsvarsdirigent, og Andrea Pirlo i rollen som arkitekten. Allerede ved EM 2008 så holdet slidt ud og blev betegnet som en skuffelse, selv om de først røg ud i kvartfinalen. Hvis Danmark nogensinde skulle have en chance mod den store fodboldnation, er tidspunktet perfekt. Skulle det lykkes at slå italienerne, venter formentlig Spanien eller Brasilien i kvartfinalen, og her slutter drømmeriet formentligt. Men hvis det er ønskescenariet, er der også muligheder for det modsatte. Danmark har før sendt en skadet og ukampskarp trup af sted til en slutrunde. Det skete med Sepp Piontek ved EM i 1988 og Bo Johansson ved EM i 2000 i slutningen af deres periode som landstrænere. Morten Olsen har også rundet et årti som træner og holder som sine forgængere fast i en stamme af yndlingsspillere, selv om de måske ikke helt præsterer på samme niveau som tidligere. Det drejer som om f.eks. Jon Dahl Tomasson og Martin Jørgensen. Alligevel er der store forskelle, mener Canal 9’s Christian Frederiksen. ”Der er sket udskiftninger undervejs på Morten Olsens hold, og de bærende spillere som Thomas Sørensen, Daniel Agger, Christian Poulsen og Nicklas Bendtner er stadig unge og har noget at byde på. Vi må også sige, at vi ikke er Spanien og kan vælge frit mellem


verdensnavne. Der har været kritik af en Dennis Rommedahl, men hvad er alternativet?”.

Den rigtige trup De tre adspurgte eksperter er også enige i, at Morten Olsens udtagne trup er den bedst mulige, og de glæder sig over, at der er blevet plads til unge upcoming navne som Mikkel Beckmann og Christian Eriksen. Til gengæld er der uenighed om en af de aldrende spillere, Martin Jørgensen. En spiller, der tog hjem til AGF for at spille sig i form og ind i holdopstillingen på VM-holdet, men som røg ud i en beskidt nedrykningskamp og hård personlig kritik. Sportsredaktør ved Horsens Folkeblad, Tommy Poulsen, mener dog, at der stadig er plads, og han må indgå i Morten Olsens planer som en 12. mand. ”Martin Jørgensen er kommet hjem til et AGF-hold, der ikke fungerer, og han har ikke kunnet få det til at fungere. Når man er 10 gange bedre end sine medspillere, så er det meget svært at spille selv. Det har Martin Jørgensen været offer for. Han har aldrig passet ind og kunnet få sit spil til at fungere. De forstår ikke hans spil. Men Morten Olsen ved, hvad Martin Jørgensen står for, og jeg tror, at han vil få spilletid. Han vil måske ikke være i startopstillingen, men så er han første udskiftning.”

Bedstefar i truppen Tidligere har man også udtaget en slags ’bedstefar’ som en Thomas Helveg til at sprede god stemning, og det er i den rolle, mange ser Martin Jørgensen. Men den slags badebilletter er der ikke plads til i en trup på kun 23 mand, mener Canal 9’s Christian Frederiksen. ”Jeg forstår det slet ikke. Martin Jørgensen er slet ikke god nok. Han er ikke engang god nok til den danske Superliga. Det har været flovt, hvad han har vist.” Hvis man tager alle de usikre faktorer ved det danske landshold og lægger det sammen med det faktum, at vi flere gange var heldige i kvalifikationen, kan der måske ligge ubehagelige overraskelser i vente. Op til VM har flere fremhævet den store bedrift i at ende foran store nationer som Portugal og Sverige. Men i de indbyrdes opgør mod netop de to hev danskerne det helt store held op i rette øjeblik. Især kampen på udebane mod Portugal, hvor danskerne var bagud 1-0 indtil syv minutter før slut. Først udlignede Bendtner, så kom Portugal foran igen, inden Christian Poulsen et minut før tid scorede til 2-2, og Daniel Jensen i overtiden satte sejrsmålet til 2-3 ind. Mod Sverige var vi i begge opgør flere gange på hælene, men en enkelt dansk scoring i hver kamp, var nok til at sende svenskerne ud af kvalifikationen. ”Resultaterne bestemmer, og derfor glemmer vi hurtigt, at vi har været utroligt heldige. Vi er om nogen en af de mest unuancerede nationer, hvad det angår. Nu har vi vundet, og alt er godt. Men Thomas Sørensen reddede os fuldstændigt i Stockholm, og Stephan Andersen reddede os totalt i Lissabon. Når det er sagt, så er held også en utrolig vigtig faktor i moderne fodbold, og vi gjorde os fortjent til det held. Det kan heller ikke være noget tilfælde, at Sverige ikke fik point mod os, og Portugal kun fik et. Denne gang har vi også været gode mod de mindre nationer, hvilket har manglet lidt tidligere. Jeg synes faktisk, at vores hold er ganske spændende,” siger Christian Frederiksen.

internationale fodboldverden. Samtidigt har storklubber som Barcelona og Manchester Uniteds flotte fremadrettede spil i Champions League inspireret mange hold. Men hvad vil slutrunden i Sydafrika huskes for? Christian Frederiksen mener, at omgivelserne vil spille en stor rolle. ”Det er det første vinter-VM siden 1978, og det kommer til at sætte sit præg på spillestilen. Det betyder, at det handler om at komme med en masse fysisk. Mange kampe vil blive spillet ved temperaturer på omkring 0 grader, og det vil give helt andre forhold, end hvis det havde været sommer. Det kan koste et hold som Spanien. Når det gælder Danmark, er jeg ikke bekymret. Her er vi helt ligeglade med, hvad temperaturen er. Jens Bangsbo skal nok sørge for, at vi har helt styr på det. Vi er godt forberedte på det. ” Faktisk kan vintervejret være en fordel for danskerne. Holdet er vant til at spille i kolde temperaturer, mens et afrikansk hold som Cameroun traditionelt bedre kan lide varme. Alt i alt ligner det videre dansk deltagelse. ”Ved lodtrækningen ville jeg sige, at vores chance er fifty-fifty, men nu hvor vi er tæt på og har set de andre lidt an, vil jeg sige 60/40 i dansk favør. Det står til, at vi går videre,” siger Christian Frederiksen.

Danmarks formodede idealopstilling (mod Holland):

Danmarks formodede idealopstilling (mod Cameroun og Japan):

Positiv fodbold Den positive spillestil, som også danskerne sværger til, har de seneste år fået flere tilhængere, ikke mindst efter Spaniens succes ved EM for to år siden. En stor slutrunde har evnen til at sætte spor i hele den

www.sportsfanplus.dk


Sydafrika har gjort alt for, at det skal blive et godt VM. Alle stadions st책r klar til tiden, og infrastrukturen

www.sportsfanplus.dk


VM i Sydafrika balancerer mellem fest og fiasko

Det må ikke gå galt. Hele Afrika krydser fingre for, at det første VM nogensinde på kontinentet bliver en succes. Men med tordnende høj kriminalitet, ustadigt vintervejr og de mange ubekendte faktorer kan det hele kollapse. Ligegyldigt udfaldet bliver det en slutrunde for historiebøgerne. Af Emil Norsker

F

orestil dig, at du skulle holde en stor fest. Ikke bare hvilken som helst fest. Men en, som kun afholdes hvert fjerde år, og hvor tusindvis af mennesker kommer fra hele verden og har brugt lang tid på overhovedet at skaffe sig billetter. Samtidigt viser alle de største tv-kanaler direkte fra det hele, og mere end en milliard mennesker vil se premieren og finalen. Det er det største sportsarrangement i verden. Problemet er bare, at du har en ulmende racekonflikt, uforudsigeligt vintervejr, usikker infrastruktur, og ikke mindst en af de højeste kriminalitetsrater i verden. I 2008 blev der begået 51 mord, 100 voldtægter, 39 bil-kapringer, 219 biltyverier og 423 bombesprængninger af hæveautomater - på en gennemsnitlig dag. Ikke underligt, at din medarrangør, FIFA, og dine naboer skeler nervøst til det hele. Men VM kan faktisk godt gå hen og blive til alles tilfredshed, mener leder af Center for Afrikastudier på Københavns Universitet, Holger Bernt Hansen. ”De har kastet alle kræfter ind på dette VM. Alle stadions er færdige, og de er meget flotte. Man har gjort enormt meget for at forbedre

infrastrukturen, så fansene kan komme frem til kampene, og de er i det hele taget utroligt oppe på mærkerne. De har med VM i rugby før prøvet at arrangere en stor sportsbegivenhed, og selv om det her er i langt større skala, har det givet nogle erfaringer.” Kriminaliteten kan stadig blive den store ubekendte og utilregnelige del, og de skræmmende statistikker har allerede haft den effekt, at fodboldturister fra hele verden, og især Europa, bliver væk. Også der har man dog gjort en stor indsats for, at uhyggelige enkeltsager ikke skal ødelægge festen, fortæller Holger Bernt Hansen. ”De planlægger at tage de værste typer og internere dem væk fra de byer, hvor der skal spilles fodbold. Noget, man også har gjort i andre lande, når der skal afholdes store sportsarrangementer. Samtidigt har man fordoblet politikorpset. Men man skal også huske, at den største del af kriminaliteten er intern og sjældent rammer hvide og turister. Det er snarere i de dårlige kvarterer – de såkaldte townships – at det meste foregår.”

Ikke opføre sig som hooligans Hvis man som tilskuer skal slippe for skrammer, kræver det dog også, at man ikke tager hooligan-attituden på, og man skal ikke være letsindig og gå alene ud om aftenen, vurderer Holger Bernt Hansen.

www.sportsfanplus.dk


”Man kan ikke udelukke, at der vil være røverier, men det kan der også være i München. Hvis man tager sine forbehold og f.eks. ikke kører i pirattaxaer, så mener jeg ikke, risikoen er så stor.” Den danske fodboldtræner, Roald Poulsen, der tidligere har været træner for såvel danske klubber som OB som landstræner for Zambia, bor og arbejder i øjeblikket i Sydafrika. Her træner han unge talenter på Cape United Soccer School of Exellence. Det er en integreret del af hans hverdag at sikre sig mod tyverier og overfald. ”Man er nødt til at tænke på det. Vi har en port og et alarmsystem i vores hus. Vi låser vores bil, når vi kører, men jeg synes ikke, det forhindrer os i at gøre de ting, vi gerne vil. Man skal dog tænke sig om, hvor man tager hen og hvornår. Der er heller ikke en tradition for, at man går rundt som turist, man kører i stedet. Der, hvor jeg bor, er der f.eks. ikke fortove,” fortæller Roald Poulsen. Kriminaliteten er ikke den eneste udfordring for Sydafrika – og for turisterne. Mange vil formentlig blive overrasket over, at temperaturen kan svinge enormt i løbet af dagen, og at der er store regionale forskelle. ”Man skal ikke komme herned og forvente, at det er sommer. Det er altså vinter. Det er vores mest regnfulde og blæsende tid på året. Vejret kan være lige så ustadigt som den danske sommer, men det kan være endnu koldere om aftenen og morgenen,” siger Roald Poulsen. Det kan også have betydning for holdenes forberedelser, for der vil være dage, hvor det er sværere at træne. Sydafrikas landshold har ikke selv haft de bedste forberedelser, og i efteråret spillede man fem venskabskampe uden at score. Det kostede træner Joel Santana jobbet. Hans afløser er den tidligere brasilianske landstræner, Carlos Alberto Parreira, der kommer med masser af erfaring, for han har været træner for intet mindre end 25

www.sportsfanplus.dk

hold siden 1960’erne. Holdet har op til VM været fire uger i Brasilien og to uger i Tyskland, og som den sidste forberedelse skal landet møde Danmark 5. juni. ”Hele holdet er et stort spørgsmålstegn. De fik tildelt værtskabet for seks år siden, og man har altså lige siden vidst, at man skulle deltage, men man har ikke planlagt ret godt. Man har skiftet træner, og der har ikke været en rød tråd i deres spillerudvikling,” siger Roald Poulsen.

Svær pulje Sydafrika er havnet i en af de allersværeste puljer med Frankrig, Uruguay og Mexico, som er placeret som nr. 7, 15 og 19 på FIFA’s verdensrangliste, mens Sydafrika er nr. 81. Selv med et stort hjemmepublikum i ryggen er det svært at se, at landet skulle kunne matche et af dem. Den største chance ligger formentlig i åbningskampen mod Mexico, men tabes den, kan festen risikere at fise noget ud. Billetterne til kampene på stadions sælges på forhånd, så der vil formentlig stadig være fyldt op på lægterne, selv om det skulle betyde en hurtig exit. Salget af billetter stiger nemlig i øjeblikket efter, at man har åbnet for muligheden for, at man kan købe dem i f.eks. supermarkeder i Sydafrika. Længe har det ellers stået stille, og arrangørerne frygtede, at Sydafrika ville være det værtsland med færreste hjemlige tilskuere, men det ser nu ud til at rette sig en smule. Alligevel vil det være en bet for ikke mindst mange sponsorer, hvis værtsnationen ryger ud. De seneste slutrunder har store firmaer arrangeret store fanparker rundt om i byerne, hvor tilhængere kan drikke øl og se kampene på storskærme, men de vil formentlig blive noget tyndt besøgt, hvis Sydafrika ryger ud allerede i gruppespillet.


Sker det, vil det være første gang i historien, at en værtsnation ryger ud så tidligt. Endnu en kedelig rekord, man gerne vil undgå.

Ikke imponerende Der er dog lyspunkter på holdet, og især Evertons midtbanespiller, Steven Pienaar, har haft en fremragende sæson, der gør, at flere store klubber jagter ham. Andre kendte navne er Portsmouths Aaron Mokoena og West Hams Benni McCarthy. Men derudover er det ikke ligefrem verdensstjerner, der falder i øjnene. Andre værtsnationer som ikke mindst Sydkorea i 2002 har dog tidligere fået meget ud af lidt. Og ifølge Roald Poulsen vil vi komme til at se ægte afrikansk livsglæde på lægterne, der måske kan bære holdet frem. ”Kulturen i Afrika er, at man frit kan gå rundt på stadion, danse og spille musik, men det kan man ikke ved et VM. Her er der nummererede pladser, og der skal man blive siddende. Det skal de vænne sig til. Men den afrikanske glæde og humør kan man ikke tage fra dem. Det kommer til at blive festligt.” Billedet er feststemte afrikanere, og de smukke landskaber er noget af det, som skal sælge landet til ikke bare fodboldfans, men også fremtidige turister. I et land med meget høj arbejdsløshed håber – og forventer – man en klar økonomisk spinoff på slutrunden, fortæller Holger Bernt Hansen. ”Et succesfuldt VM vil være en fantastisk reklamesøjle. Men det er ikke kun turister, man håber at lokke til landet. Man håber også på at overbevise udenlandske investorer om, at landet er ledende i Afrika og på vej frem.”

National samling VM bruges ikke bare udadtil. Politisk håber man at skabe national samling i et land, som for få årtier siden helt bogstaveligt var adskilt i apartheid. Et mord på en hvid leder af en stor racistisk milits for nylig blev hurtigt dysset ned, og ifølge Holger Bernt Hansen har man netop været opmærksom på den evigt ulmende konflikt. ”Det kan godt være, at konflikterne bryder ud igen, lige når VM er overstået, men lige nu gør man alt for at holde det nede på et lavt blus. Man prøver at mobilisere alle kræfter omkring VM og forklare, hvor prestigefyldt det er. Det har også vist sig internationalt, hvor man har gjort meget ud af at holde uenigheden med den nordlige nabo Zimbabwe i ave. Det har været et helt væsentligt element i forberedelserne. Man har tre millioner flygtninge i Sydafrika fra Zimbabwe, og de udgør et klart sprængstofselement, og man forsøger på alle måder at hindre, at det skal ske.” I håbet om at forbedre forholdet til Zimbabwe, der er på randen af opløsning, har man indbudt de deltagende nationer til at lægge deres træningslejre hos naboen. Indtil nu er det dog kun Nordkorea, der har taget imod det lidet attraktive tilbud. Presset på Sydafrika som værter hænger ikke kun sammen med national forfængelighed og økonomiske muligheder. På hele kontinentet er der et tydeligt håb om at VM skal vise Afrika som et kontinent i fremgang og ikke kun i forbindelse med krig og sult.

Positiv vækst Mens den vestlige verden stadig døjer med tømmermændene efter finanskrisen, forventes Afrika at have en overraskende stor vækst i år på fire procent. Og der er flere positive historier fra Afrika i disse år, forklarer Holger Bernt Hansen. ”Man har generelt set en samlet positiv udvikling de seneste måske

10 år, men inden for Afrika er der kommet større forskelle og modsætninger. Flere steder er stadig på et meget lavt punkt. Også inden for de enkelte lande, hvor der kan være store lommer af fattigdom på den ene side og større middelklasse og flere rige på den anden. Men der er kommet flere solstrålehistorier, end der har været.” Noget af det, der har plaget kontinentet siden kolonitiden, er såkaldt bad governance eller frit oversat; dårlig ledelse. Men også her er man er på vej ind i en periode, hvor man i højere grad respekterer demokratiske spilleregler og rettigheder. ”Det er ikke for at være jubeloptimist, men generelt må man sige, at der er en god udvikling i gang, Til gengæld er korruptionen meget stor – og desværre voksende. Det ser man meget tit i overgangssamfund. Det så man også i USA for mange år tilbage,” fortæller Holger Bernt Hansen.

God demokratisk standard Sydafrika fastholder i den sammenhæng en god demokratisk standard, og økonomisk er den stadig en af de stærkeste nationer. Den nuværende præsident, Jacob Zuma, har dog flere gange gjort sig uheldigt bemærket, og korruptionen er også her hastigt voksende. ”Der er tider, hvor man flere gange ironisk har sagt, at Sydafrika på mange måder stadig er en del af Afrika,” siger Holger Bernt Hansen med et grin. På det sportslige område adskiller Sydafrika sig dog sig fra resten af kontinentet. Cricket og rugby er nemlig de to største sportsgrene, men ifølge Roald Poulsen har fodbolden allerede fået et løft, og et vellykket VM vil helt klart give spillet en helt ny status. ”Det er ikke sikkert, at alle i Sydafrika egentlig ved, hvor stort et VM er. Men det kommer de til. Når først bolden spiller, og hele verdens opmærksomhed er her, vil de mærke det. Det vil gå op for alle. Det her er kæmpe stort.”

VM bolden Den officielle VM-bold er produceret af adidas og har fået navnen ’Jabulani’, som betyder ’at fejre’ på Zulu. Bolden har 11 forskellige farver, som repræsenterer hver af de 11 spillere på et fodboldhold. Samtidig symboliserer de 11 farver også de 11 sprog, som der tales i Sydafrika. Det skulle angiveligt være den første 100 procent runde bold nogensinde og skulle give spillerne mulighed for at optimere deres spil og få de mest præcise afleveringer og dermed også det hurtigste spil nogensinde. Små aerodynamiske buler giver et stabilt svæv og god kontrol, uanset vejret.

Sydafrika Der bor omkring 50 millioner mennesker i Sydafrika. Størstedelen af befolkningen er af afrikansk oprindelse (over 76 %). Europæiske efterkommere udgør 13 % af befolkningen, blandingsgrupperne udgør mindre end 10 %, og asiaterne - især indere - overstiger ikke 3 %. Der eksisterer ikke noget officielt sprog. Der tales blandt andet engelsk, afrikaans og zulu.

www.sportsfanplus.dk


”Vi tager til VM for at vinde”


Den danske angrebsstjerne Nicklas Bendtner har aldrig manglet troen på egne eller holdets evner. Men i denne sæson er han også begyndt at overbevise selv de mest skeptiske om, at fødderne faktisk kan følge med munden. Nu gælder det VM, og angrebstalentet nægter at stille sig tilfreds med andet end det hele. Af Svend Bertil Frandsen

N

år han kommer gående ned ad gaden i Regent Street i Londons indkøbscentrum med strithår, Ray-Bans og slidte jeans, ligner Nicklas Bendtner blot en af mange unge mænd i den engelske hovedstads mest travle gade. Men den unge dansker har altid skilt sig ud fra mængden. På den gode og dårlige måde. Lige for tiden er det absolut mest for det gode. Især i den sidste halvdel af sæsonen har han været en vigtig mand for Arsenal i form af afgørende mål i store kampe som i Champions League-kvartfinalen mod Barcelona. Hans karriere er nu nået til et nyt niveau, og den kan tage det sidste stykke op i verdenseliten, hvis han opfylder hele nationens håb og hans egne ambitioner for VM i Sydafrika. Samtidigt er hans kendis-faktor steget til hysteriske højder (i hvert

fald i Danmark) efter at han er blevet kæreste med tv-baronessen, Caroline Fleming. Tidligere har Bendtner ellers været hårdt kritiseret lige fra sin brug af lyserøde fodboldstøvler til hans våde byture. Men den til tider hetz-lignende kampagne mod Bendtner er blevet bragt til stilhed i denne sæson, og den største engelske tabloid-avis, The Sun, kom med en uforbeholden undskyldning til danskeren efter hans hattrick mod Porto. Pludselig kaldte avisen ham den bedste angriber, der har spillet på Emirates Stadium. Samtidigt virker det, som om der er kommet harmoni i Arsenals omklædningsrum, ikke mindst efter, at Emanuel Adebayor skiftede til Manchester City. I dag foretrækker Nicklas Bendtner ikke at rippe op i historien om krisen, men erkender dog, at forholdet mellem ham og den togolanske angriber ikke er det bedste.

Ikke venner med alle ”Man kan ikke være venner med alle, og han er en af dem. Det havde ikke noget at gøre med, at vi begge var angribere, men problemet var der fra starten. I fodboldens verden og i enhver fodboldklub med så mange nationaliteter opstår der, som så mange andre steder, kontroverser. Men det er et overstået kapitel nu, og jeg har


VM

Danmark har fået deres egne The Beckhams

ikke noget positivt at sige om det, så jeg vil hellere lade være med at sige noget.” Han understreger, at han, i modsætning vil, hvad nogle måske ville tro, altid holder lav profil i omklædningsrummet. ”Jeg er ikke den, der farer forvildet rundt i omklædningsrummet, klasker de andre bagi og siger: ’Kom så gutter, nu skal vi fandeme give dem’. Jeg er ikke en type, der kan lide at råbe folk ind i hovedet. Jeg foretrækker at sidde og tage det stille og roligt og langsomt lade op for mig selv. Hos Arsenal foregår opladningen generelt meget afdæmpet, men jeg kan dog godt afsløre, at jeg har mødt visse

typer, der foretrækker at komme helt op i det røde felt og råbe og skrige, før kampen går i gang,” fortæller Nicklas Bendtner.

• Januar 2008:

• Maj 2009:

En længerevarende fejde mellem Bendtner og Adebayor kulminerer, da togoleseren nikker den danske landsholdsspiller en skalle i det ydmygende 5-1 nederlag til de bitre rivaler fra Tottenham Hotspur i Carling Cup semifinalen. Først undlader Bendtner at spille Adebayor i fri position. Derefter vil Adebayor instruere Bendtner om, hvor han skal stå i forbindelse med et frispark, men danskeren giver ham fingeren og sparker i stedet Adebayor i akillessenen, og så går det hele galt. Senere forklarer Adebayor, at hans vrede mod Bendtner er udløst af, at han har vist sig med kondisko i omklædningsrummet, hvilket er imod reglerne i den stolte London-klub.

Efter at have tabte 3-1 til Manchester United på hjemmebane og endegyldig forspildt muligheden for at komme i Champions League finalen, beslutter Bendtner sig for at drukne sorgerne på Arsenal-spillernes stamklub Bouji i South Kensington. Senere på aftenen ydmyger Bendtner sig selv. Han drikker sig så fuld, at da han bliver eskorteret ud af en dørmand, er hans cowboybukser faldet så langt ned, at vidner har frit udsyn til hans sorte Armani boxershorts. Bendtner bliver ført ud i en bil og ført væk fra klubben. Desværre har den altid sultne engelske boulevardpresse fanget optrinnet på kamera, og Bendtner må den efterfølgende dag stå skoleret over for en fnysende arrig Arsene Wenger. Her kan Bendtner dog berette, at han er blevet offer for en fotofælde, da en mand hev bukserne af ham lige inden han forlod klubben og blev mødt af en stormflod af fotografer. Bendtner undskylder episoden og slipper med en bøde.

www.sportsfanplus.dk

Med fra start Efter i begyndelsen af sin karriere i Arsenal primært at være blevet brugt som indskifter og gardering for Emanuel Adebayor og Robin Van Persie, har Bendtner i denne sæson for alvor profiteret af sidstnævntes ankelskade og har slået sit navn fast i startopstillingen. Men hvad mener han selv, har været årsagen til denne sæsons succes?


”Jeg spiller min favoritrolle som angriber nu, ikke i højresiden, som jeg gjorde i begyndelsen af sæsonen før min skade. Jeg tror, at det har betydet flere mål. Hvis jeg havde scoret på alle de chancer, jeg brændte mod Burnley, kunne jeg endda have scoret to mål mere,” siger Nicklas Bendtner, der ikke er bange for konsekvenserne, nu Van Persie er tilbage, og Arsenal planlægger at lokke Bordeaux’s Marouane Chamakh til klubben. ”Det vil ikke ændre noget. De kan hente alle de angribere, de har lyst til. Det skal de være velkommen til. Jeg tror stadig på, at det vil være mig, der spiller. Gennem den måde, som jeg spiller på, tror jeg på, at jeg er berettiget til en plads i startopstillingen. Jeg har ikke snakket med Wenger om fremtiden, men jeg ved, han forventer, at jeg holder det niveau, som jeg har haft hen imod slutningen af sæsonen. Og holder jeg det, forventer jeg også, at det er mig, der spiller,” fortæller Nicklas Bendtner.

Elsket og hadet Han er i særdeleshed ikke en mand, der sætter sit lys under en skæppe, og det har gjort ham både elsket og hadet blandt spillere, fans og journalister. ”Jeg har den tro på egne evner, som jeg har behov for at have. Folk, der kender mig, siger, at jeg altid er ærlig, og jeg kan selv godt lide, når folk er 100 % ærlige. Jeg bryder mig bestemt ikke om, når man taler bag min ryg. Og hvis du spørger, om jeg bliver en af de bedste spillere i verden, siger jeg ja, for jeg er sikker på, at jeg kan realisere det.” ’Fodboldens største scene’. Sådan lægger fodboldforbundenes verdensorganisation, FIFA, op til sommerens VM i Sydafrika. Og der er da heller ingen tvivl om, at slutrunden markerer det hidtidige højdepunkt i Nicklas Bendtners karriere. Efter det mislykkede forsøg på at kvalificere sig til VM i 2006 og EM i 2008 lykkedes det endelig at indfri danskernes forventninger om at se de rød-hvide farver i Afrika. Bendtner og co. stod ellers i begyndelsen af VM-kvalifikationen i centrum for en kritik, som betegnede Morten Olsens tropper som det værste landshold i 50 år. Men især Bendtners præstationer har givet danskerne troen på, at man faktisk er berettiget til at deltage i VM. Derfor er det også nærliggende at spørge, hvad danskeren forventer sig af VM? ”At hjælpe Danmark med at vinde turneringen og ende som topscorer,” svarer Bendtner med et stort smil på læben.

Af sted for at vinde ”Vi tager derned for at vinde. Danmark har leveret flere overraskelser i fodboldhistorien, så hvorfor ikke igen? Hvis vi ikke går videre fra vores gruppe, vil det være en kæmpe skuffelse. Hvad der sker derefter er umuligt at sige. Dømt ud fra programmet ser det ud til, at vi møder Italien. Og det vil være en kæmpe test for os at møde de forsvarende verdensmestre,” vurderer Nicklas Bendtner, der mener, Morten Olsen skal forberede truppen på tre uhyre varierede tests i forhold til Danmarks gruppemodstandere ved VM, Holland, Cameroun og Japan. ”Hvad angår Holland, så kender jeg dem naturligvis godt. Jeg har spillet mod dem og har også spillet sammen med nogle af dem hos Arsenal. Cameroun har jeg også et godt kendskab til. De er store og meget fysisk stærke. Og japanerne er meget små og hurtige. Så det bliver tre hold med meget forskellige stilarter og måder at spille på, og det bliver en stor test for os.” Morten Olsen har haft talrige panderynker i forhold til udtagelsen af VM-truppen, hvilket blot understreger, hvor smal bredden er i truppen. Bendtner understreger da også vigtigheden af, at Danmark kan stille i stærkeste opstilling til VM.

Alle skal være klar mentalt ”Vi har ikke så mange muligheder som nogle af de store nationer, så derfor er det vigtigt, at vores bedste spillere er til rådighed. Især på de pladser, hvor der ikke er så mange alternative muligheder. Hvis de kan holde sig klar turneringen igennem, tror jeg, vi kan gå langt. Det er også vigtigt, at alle er klar mentalt,” forklarer Nicklas Bendtner. Selv om den 22-årige dansker drømmer om guld, så er han realistisk, når det bliver alvor. ”Selvfølgelig tager vi derned for at vinde, men efter at have sagt det, så har vi ikke de samme muligheder som andre nationer. Vi er et lille land med fem millioner indbyggere - ikke 50 millioner. Vi må erkende, at vi ikke rejser til VM som det bedste hold i verden, Danmark er ikke Brasilien. men vi vil gøre vores bedste,” siger Nicklas Bendtner, der i øvrigt roser Morten Olsen for at have den samme indstilling til spillet som Arsene Wenger. ”Som personer er de meget forskellige, men trænermæssigt og den måde, de gerne ser fodbold spillet på, er de meget ens. Det er begge to fantastiske trænere, og jeg nyder at spille for dem. I Arsenal har spillerne en styrke rent individuelt, som det danske landshold

• August 2009:

• September 2009:

Før 2009/2010 sæsonen bliver det offentliggjort, at Bendtner skifter sin trøje nr. 26 ud med nr. 52. De Arsenal-fans, der allerede har købt nr. 26 med Bendtners navn på ryggen begynder at svine klubben til. Flere kommentatorer gætter på, at Bendtner har udskiftet nummeret, fordi han har underskrevet en ny kontrakt til en værdi af 52.000 engelske pund - om ugen. Sandheden er dog, at Bendtner før sæsonen beder Eduardo om at få trøjen med nr. 9. Men eftersom Eduardo siger nej, sætter Bendtner sig ned med Caroline Fleming for at finde et alternativ – og valget falder altså på nr. 52. Efterfølgende dækker Bendtner alle omkostningerne for de fans, der har købt danskerens trøje med det forkerte nummer.

Efter at have forladt A1 og drejet ind på M25, spinder Bendtners Aston Martin til 1,6 millioner kroner pludselig rundt, da danskeren for at undgå en bil, der er kommet i hans bane, forsøger at lave en afvigemanøvre, men ender med at hamre sin luksusbil ind i et træ ved vejkanten. Danskeren slipper mirakuløst uden skrammer, mens bilen bliver totalskadet. Bekymret for sit helbred tager Bendtner alt tøjet af, finder et sidespejl, der er blevet revet af, og begynder minutiøst at tjekke kroppen for sår og blå mærker. Bendtner har kun lige fået bukserne på igen, da en forbipasserende iler til hjælp og ringer efter en ambulance, hvorefter Bendtner kravler ind i bilvraget og ringer med sin telefon til sin far for at sige, at han er ok, og til Arsenal for at sige, at han kommer for sent til træning.

www.sportsfanplus.dk


VM Grupperne

A

Gruppe A • Sydafrika, Uruguay, Frankrig, Mexico En meget åben gruppe. Frankrig er storfavorit til at tage førstepladsen, men har under hele kvalifikationen vist svingende form. Samtidigt er der i truppen meget lidt tiltro til cheftræner Raymond Domenech. Spillermaterialet er dog formidabelt og bør sikre franskmændene videre deltagelse. De sydafrikanske værters håb om national samling og fodboldfest er meget tvivlsom. De må formentlig lade livet til Uruguay eller Mexico, hvoraf sidstnævnte er lille favorit.

Gruppe B • Sydkorea, Argentina, Grækenland, Nigeria En rimelig stærk gruppe, hvor pladserne bestemt ikke er givet på forhånd. Argentina ligner selvfølgelig den oplagte favorit med et at turneringens bedste spillertrupper. Landstræner og levende legende Diego Maradona har dog sin helt egen sans for drama, der gør både ham og holdet til en udforudsiglig faktor. De bør dog vinde gruppen, og de tager formentligt Nigeria med, selvom man aldrig skal afskrive de taktisk stærke Sydkora og Grækenland.

C

Gruppe C • England, USA, Slovenien, Algeriet De to nære venner og allierede England og USA er storfavoritter og vil vade hen over enhver modstand. USA skuffede godt nok for fire år siden og kan ikke prale af samme profiler som England, men de bør alligevel være stærkere end de to bløde mellemvarer Slovenien og Algeriet.

Gruppe D • Serbien, Tyskland, Ghana, Australien Den første virkelig hårde gruppe, hvor hver kamp vil have spænding. Ghana viste overraskende svage takter mod Holland inden afrejse til Sydafrika, men de har et godt hold. Serbien og Tyskland er begge outsidere til titlen og vil formentlig tage de to pladser videre. Intet er dog sikkert.

26 sportsfan

B D


VM

E

Gruppe E • Holland, Japan, Cameroun, Danmark Det ligner videre deltagelse for de to europæiske lande med Holland som storfavorit. I træningskampene op til VM har Holland vist skræmmende form, mens de andre deltagere i gruppen, inklusiv Danmark, har slingret noget i præstationerne. Det bliver en utrolig hård premiere for Danmark mod netop hollænderne, men klarer vi den med æren intakt, bør vi slå både Cameroun og Japan.

Gruppe F • Italien, New Zealand, Paraguay, Slovakiet I hvilken forfatning er de regerende verdensmestre anno 2010? Det et det store spørgsmål i Gruppe F. De fire år, der er gået siden sejren i Tyskland kan især ses på Fabio Cannavaro, der efter turneringen skal på pensionsophold i Dubai. Italien er altid et stærkt turneringshold og vil også klemme sig videre i en svag pulje, hvor Slovakiet og Paraguay skal slås om den sidste plads, og New Zealand må nøjes med at slås for æren.

g

f

Gruppe G • Portugal, Brasilien, Elfenbenskysten, Nordkorea. Den absolut hårdeste gruppe og en af de mest interessante. Elfenbenskysten skal igen forsøge at leve op til sit store potentiale, mens Portugal skal forsøge at finde den form, de sluttede kvalifikationen i. Brasilien er storfavorit. Mens Nordkorea er turneringens kuriøse indslag. Hvordan vil de reagere, når de bliver kørt over af brasiliansk boldkunst?

Gruppe H • Honduras, Schweiz, Spanien, Chile Det store spørgsmål i gruppen er, om storfavoritter Spanien er slidte, eller om de er sultne nok til endnu en titel. Mødet mellem Spanien og Chile kan blive en af de flotteste kampe under VM. Det er to mandskaber med dygtige individualister i et moderne spilkoncept. De to favoritter skal dog ikke undervurdere Schweiz, der kan overraske og tage en plads videre.

h

www.sportsfanplus.dk


A

sydafrika

Analyse: En værtsnation går altid videre. Sådan er det traditionelt, men denne gang bliver det formentlig ikke tilfældet. Sydafrika har haft en forfærdelig optakt, og de formår meget sjældent at score i deres kampe. De har ikke holdet, og de har ikke spillere fra den europæiske topklasse, som de andre afrikanske nationer kan levere. I fem kampe i efteråret formåede de ikke at score en enkelt gang. Det kostede landstræner Joel Santana, som siden er blevet afløst af den rutineret Carlos Alberto Parreira. Sydafrika har to gange tidligere været med til et VM, og første gang i 1998 var de i gruppe med Danmark, Frankrig og Saudi Arabien. De spillede 1-1 med Danmark og kom som bekendt ikke videre. Det gik lidt bedre i 2002, men heller ikke her kom de videre fra gruppespillet. Denne tredje gang på hjemmebane ser dog ikke ud til at blive lykkens gang. I det hele taget skal holdet håbe på den berømte hjemmebanefordel, og at tilskuere vil agere 12. mand, for de får brug for det i en meget svær pulje. Nøglekampen er åbningskampen mod Mexico, som de meget nødigt skal tabe. Derudover skal de som minimum også have point mod Uruguay. Det ser svært ud for værterne, selv om det altid klæder en VM-turnering, når det går godt for værterne.

Træner: Carlos Alberto Parreira Profiler: Steven Pienaar, Benni McCarthy, Aaron Mokoena Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: (4-5-1)

Truppen Målmænd:

Itumeleng Khune (Kaizer Chiefs), Moeneeb Joseph (Orlando Pirates), Shu-Aib Walters (Maritzburg United)

Forsvarsspillere:

Matthew Booth (Mamelodi Sundowns), Siboniso Gaxa (Mamelodi Sundowns), Bongani Khumalo (Supersport United), Tsepo Masilela (Maccabi Haifa, Israel), Aaron Mokoena (Portsmouth), Anele Ngcongca (Racing Genk), Siyabonga Sangweni (Golden Arrows) Lucas Thwala (Orlando Pirates)

Midtbanespillere:

Surprise Moriri (Mamelodi Sundowns), Lance Davids (Ajax Cape Town), Kagisho Dikgacoi (Fulham), Teko Modise (Orlando Pirates), Reneilwe Letsholonyane (Kaizer Chiefs), Siphiwe Tshabalala (Kaizer Chiefs), Thanduyise Khuboni (Golden Arrows), Steven Pienaar (Everton), Macbeth Sibaya (Rubin Kazan)

Angribere:

Katlego Mphela (Mamelodi Sundowns), Siyabonga Nomvete (Moroka Swallows), Bernard Parker (FC Twente)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


A

frankrig

Analyse: På papiret et af VM’s stærkeste hold. I realiteten et stort spørgsmålstegn. Siden 2006 er der sket et tiltrængt generationsskifte hos de tidligere Europa- og verdensmestre, men alligevel er en del ved det samme. Ikke mindst i form af træneren, Raymond Domenech, der altid har været heftigt kritiseret i hjemlandet. På trods af alle de gode spillere har han endnu ikke fundet den rette harmoni. Faktisk klarede Frankrig sig kun til VM ved at overtidsmål scoret med hånden af Thierry Henry mod Irland. Undervejs i kvalifikationen havde de blandt andet tabt til Østrig. Frankrigs styrke med de mange store spillere (og egoer) er også deres svaghed, og Raymond Domenech formår ikke at få hold og individualisme til at gå op i en højere enhed. Han har da også meddelt, at det bliver hans sidste slutrunde i spidsen for Les Bleus. I stedet bliver han afløst af Laurent Blanc, der har haft stor succes med Bordeaux. Frankrig kan nemt blive en af slutrundens store skuffelser.

Træner: Raymond Domenech Profiler: Franck Ribery, Nicolas Anelka, Yoann Gourcuff Formodede placering: Kvartfinalen Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Hugo Lloris (Lyon) Steven Mandanda (Marsielle) Cedric Carrasso (Bordeaux)

Forsvar:

Patrice Evra (Manchester United) Eric Abidal (Barcelona) William Gallas (Arsenal) Sebastien Squillaci (Sevilla) Bacary Sagna (Arsenal) Anthony Reveillere (Lyon) Marc Planus (Bordeaux) Gael Clichy (Arsenal)

Midtbane:

Alou Diarra (Bordeaux) Lassana Diarra (Real Madrid) Jeremy Toulalan (Lyon) Franck Ribery (Bayern München) Yoann Gourcuff (Bordeaux) Florent Malouda (Chelsea) Abou Diaby (Arsenal)

Angreb:

Thierry Henry (Barcelona) Nicolas Anelka (Chelsea) Djibril Cisse (Panathinaikos) Sidney Govou (Lyon) Mathieu Valbuena (Marsielle) Andre-Pierre Gignac (Toulouse)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


uruguay

A

Analyse: Det sydamerikanske hold med de stolte traditioner vil for altid i danske øjne blive undervurderet en smule på grund af vores 6-1 udradering i 1986. Men det ville være dumt helt at afskrive dem anno 2010. Angrebet alene er et af turneringens bedste og består af to farlige herrer i Luis Suárez fra Ajax og Diego Forlán fra Atletico Madrid. Sidstnævnte afgjorde for nylig Europa League-finalen i overtiden. Holdet kom ikke helt gnidningsfrit til VM og måtte ud i playoffkampe mod Costa Rica. Problemerne bunder ofte i manglende stabilitet, hvor man den ene kamp spiller blændende for derefter at skuffe i den næste. Når det er sagt, kan Uruguay meget vel snyde Mexico (eller Frankrig) for pladsen videre i turneringen. Man har et godt miks af unge og erfarne, og de fleste spillere er taget fra gode europæiske klubber. I år har de muligheder for at vække en smule af fortidens storhed til live.

Profiler: Álvaro Pereira, Diego Forlán, Luis Suárez Træner: Oscar Washington Tabarez (El Maestro) Formodede placering: gruppespillet/1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Fernando Muslera (Lazio), Juan Castillo (Deportivo Cali), Martin Silva (Defensor Sporting)

Forsvarsspillere:

Diego Lugano (Fenerbahce), Diego Godin (Villarreal) Andres Scotti (Colo Colo) Mauricio Victorino (Universidad de Chile), Martin Caceres (Juventus) Jorge Fucile (Porto), Maximiliano Pereira (Benfica)

Midtbanespillere:

Sebastian Eguren (AIK Stockholm), Alvaro Pereira (Porto), Walter Gargano (Napoli), Diego Perez (AS Monaco), Alvaro Fernandez (Universidad de Chile), Nicolas Lodeiro (Ajax), Egidio Arevalo Rios (Penarol), Ignacio Gonzalez (Levadiakos)

Angribere:

Luis Suarez (Ajax), Diego Forlan (Atletico Madrid), Sebastian Abreu (Botafogo), Edinson Cavani (Palermo), Sebastian Fernandez (Banfield)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


mexico

A

Analyse: Mexico har fået æren af at møde værtsnationen i VM-turneringens første kamp. En meget afgørende kamp for begge nationer, hvis de skal have nogen som helst chance i en svær gruppe med Frankrig og Uruguay. Mexico er formentlig for stærke for værterne og de ligner et godt bud på en sikker toer eller oven i købet etter, hvis Frankrig skulle snuble. Deres kvalifikation startede noget hakkende under svenske Sven Göran Eriksson, men efter han blev fyret, er holdet gået ubesejret igennem. De har også under flere træningskampe som mod England vist, at holdet har kvaliteter, selv om det næppe holder til længere end 1/8-finalen. En af dem man skal holde øje med er den blot 21-årige angriber Javier Hernandez. Den unge angriber har scoret 4 mål i 4 A-landskampe og skifter til sommer til selveste Manchester United. I forsvaret har de anden stjerne i Barcelona-spilleren Rafael Márquez, som har stor rutine. De seneste VM-turneringer har der været visse håb knyttet til Mexico, og hver gang har de skuffet. Den farer lurer også denne gang, selv om det mest sandsynlige er, at de kniber sig videre.

Profiler: Guillermo Franco, Rafael Márquez, Gerardo Torrado Træner: Javier Aguirre Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Oscar Perez (Chiapas), Guillermo Ochoa (America), Luis Ernesto Michel (Guadalajara)

Forsvarsspillere:

Rafael Marquez (Barcelona), Ricardo Osorio (Stuttgart), Francisco Rodrigues (PSV Eindhoven), Carlos Salcido (PSV Eindhoven), Hector Moreno (AZ Alkmaar), Paul Aguilar (Pachuca), Efrain Juarez (Pumas UNAM)

Midtbanespillere:

Johnny Magallon (Guadalajara), Jorge Torres Nilo (Atlas), Andres Guardado (Deportivo La Coruna), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Israel Castro (Pumas UNAM), Giovani dos Santos (Galatasaray, på lån fra Tottenham)

Angribere:

Pablo Barrera (Pumas UNAM), Adolfo Bautista, Alberto Medina (begge fra Guadalajara), Cuauhtemoc Blanco (Veracruz), Carlos Vela (Arsenal), Javier Hernandez (Manchester United), Guillermo Franco (West Ham)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


B

argentina

Analyse: Hvis man bedømmer ud fra mandskab, burde Argentina være en af favoritterne. Deres svage punkt skal egentlig heller ikke findes på banen, men på sidelinjen. Her burde en mentalt ustabil Diego Maradona ikke stå i spidsen for et mandskab i international topklasse. Det er kun hans utrolige status i hjemlandet, der holder ham på posten, for man kan bestemt ikke sige, at han har en fast greb på jobbet. I løbet af hans toårige periode har 100 spillere været inde omkring landsholdet. Mange af hans spillere er fra deres europæiske klubber vant til lange taktiske orienteringer om deres direkte modstandere, men den slags har Maradona ikke tid (eller evnerne) til. I stedet koncentrerer han sig om lidenskabelige peptalks og lader spillerne selv finde deres roller i et forældet defensivt system, der minder om dengang, Maradona selv vandt VM i 1986. Ligesom Maradona selv er svær at forudsige, er Argentinas VM-chancer det også. Hvis de klarer sig forbi deres rimeligt svære gruppe, ser det faktisk nemmere ud i knock-out kampene. Men de skal først klare gruppen med stabile modstandere som Sydkorea, Grækenland og Nigeria, der alle kan volde Maradona problemer. De to førstenævnte er hårdtarbejdende og taktisk svære, mens Nigeria er blandt de absolut stærkeste afrikanske nationer. Hvis det skulle lykkes Argentina at vinde gruppen, kan de være heldige at møde først Mexico i 1/8-finalen og siden Tyskland i kvartfinalen. Derfor må Argentina alt i alt regnes for et fuldstændig utilregneligt væddemål. De kan nemt ryge hurtigt ud i en stor national ydmygelse, eller de kan nå virkelig langt og overraske alle. Hvis det skulle ske, vil Maradona sikkert være frisk på en god vinderreplik. Da Argentina med nød og næppe klarede kvalifikationen sagde han på det efterfølgende pressemøde til sine kritikere: ”Sut mig - og bliv ved med at sutte mig”

Profiler: Lionel Messi, Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero Træner: Diego Maradona Formodede placering: kvartfinalen Forventet startopstilling: 4-1-2-1-2

Truppen Målmænd:

Sergio Romero (AZ Alkmaar), Mariano Andujar (Catania), Diego Pozo (Colon)

Forsvarsspillere:

Gabriel Heinze (Olympique Marseille), Martin Demichelis (Bayern München), Nicolas Otamendi (Velez Sarsfield), Walter Samuel (Inter Milan), Clemente Rodriguez (Estudiantes de La Plata), Nicolas Burdisso (AS Roma), Ariel Garce (Colon)

Midtbanespillere:

Javier Mascherano (Liverpool), Jonas Gutierrez (Newcastle United), Angel Di Maria (Benfica), Mario Bolatti (Fiorentina), Juan Sebastian Veron (Estudiantes de La Plata), Javier Pastore (Palermo), Maxi Rodriguez (Liverpool)

Angribere:

Lionel Messi (Barcelona), Gonzalo Higuain (Real Madrid), Carlos Tevez (Manchester City), Sergio Aguero (Atletico Madrid), Diego Milito (Inter Milan), Martin Palermo (Boca Juniors).


sportsfan 37

www.sportsfanplus.dk


B

Sydkorea

Analyse: I år deltager både Syd- og Nordkorea, hvilket skaber nogle højpolitiske spændinger. De er dog ikke i gruppe med hinanden, og det vil kræve et mirakel af de store, hvis de begge skulle gå videre og møde hinanden. De to lande er i øjeblikket faretruende tæt på en krig, da det for nylig kom frem, at Nordkorea havde sænket en Sydkoreansk krigsskib. Fodboldmæssigt er Sydkorea det bedste bud på en god asiatisk præstation, og man har fjerdepladsen i 2002, hvor man var vært sammen med Japan, som det foreløbige VM-højdepunkt. Man har ellers i slutrunde-sammenhæng ikke gjort meget væsen af sig, og udover nogle få profiler som Ji-Sung Park skal man nok heller ikke gøre sig de store forventninger denne gang. Sydkorea må være det svageste hold i den hårde gruppe B, men de har samtidig så meget kvalitet og især defensiv disciplin til at kunne drille de andre store hold. Hvis sydkoreanerne skal have en chance skal det netop være deres holdånd, der skal stå stærkt mod de mere vaklende hold fra Argentina og Nigeria, der formentlig vil undervurdere dem. Men det er et spinkelt håb.

Profiler: Ji-Sung Park Chu-Young Park, Chung-Yong Lee Træner: Huh Jung-Moo Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-3-3

Truppen Målmænd:

Kim Young-Kwang (Ulsan) Lee Woon-Jae (Suwon) Jung Sung-Ryong (Seongnam)

Forsvar:

Kim Dong-Jin (Ulsan) Kim Hyung-Il (Pohang) Oh Beom-Seok (Ulsan) Lee Young-Pyo (Al Hilal, Saudi Arabien) Lee Jung-Soo (Kashima, Japan) Cha Doo-Ri (Freiburg) Cho Yong-Hyung (Jeju) Kang Min-Soo (Suwon)

Midtbane:

Ki Sung-Yong (Celtic) Kim Bo-Kyung (Oita, Japan) Kim Nam-Il (Tomsk, Rusland) Kim Jae-Sung (Pohang) Kim Jung-Woo (Gwangju) Lee Chung-Yong (Bolton) Park Ji-Sung (Manchester United)

Angreb:

Park Chu-Young (Monaco) Ahn Jung-Hwan (Dalian, Kina) Lee Seung-Ryul (Seoul) Yeom Ki-Hun (Suwon) Lee Dong-Gook (Jeonbuk)

www.sportsfanplus.dk 38 sportsfan


www.sportsfanplus.dk


B

grækenland

Analyse: For blot anden gang i historien er grækerne klar til et VM. Sidst de var med var i 1994, og her mødte de også Argentina og Nigeria i gruppespillet. De kom noget forslåede gennem kvalifikationen til Sydafrika. I en ellers overkommelig gruppe fik de blandt andet problemer mod Schweiz, der snuppede førstepladsen. Grækenland kæmpede sig dog tilbage og fik playoff-kampe mod Ukranien, som de vandt. Træneren er stadig Otto Rehhagel, der førte det upåagtede mandskab til EM triumf for seks år siden. Dyderne og taktikken er også stadig en fast defensiv og kolde kontraangreb. Det giver dem ikke mange fans, og det vil sandsynligvis heller ikke føre dem videre i denne stærke gruppe.

Profiler: Sotirios Kyrgiakos, Georgios Karagounis, Angelos Charisteas Træner: Otto Rehhagel Formodede placering: gruppespillet Forventet startopstilling: 4-3-2

Truppen Målmænd:

Michalis Sifakis (Aris Salonika), Alexandros Tzorvas (Panathinaikos), Kostas Chalkias (PAOK)

Forsvarsspillere:

Giorgos Seitaridis (Panathinaikos), Loukas Vintra (Panathinaikos), Evangelos Moras (Bologna), Socrates Papastathopoulos (Genoa), Sotiris Kyrgiakos (Liverpool), Avraam Papadopoulos (Olympiakos), Vasilis Torosidis (Olympiakos), Nikos Spiropoulos (Panathinaikos), Stelios Malezas (Panionios)

Midtbanespillere:

Kostas Katsouranis (Panathinaikos), Alexandros Tziolis (Siena), Giorgos Karagounis (Panathinaikos), Sotiris Ninis (Panathinaikos), Christos Patsatzoglou (Omonia), Sakis Prittas (Aris Salonika)

Angribere:

Angelos Charisteas (Nürnberg), Dimitris Salpigidis (Panathinaikos), Pantelis Kapetanos (Steaua Bucharest), Theofanis Gekas (Hertha Berlin), Giorgos Samaras (Celtic)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


nigeria

B

Analyse: Afrikas mest folkerige nation var også en af de første nationer til at overbevise verden om kontinentets potentiale. De brød igennem lydmuren ved VM i USA i 1994 og spillede også positivt i 1998. Her begyndte de dog at tro på de mange lovprisninger og undervurderede groft Danmark i 1/8-finalen. De blev sendt ud medet rungende 4-1. Siden er det gået bemærkelsesværdigt ned af bakke, og ingen har forventninger til dem i 2010. De kom med på det yderste mandat i en dramatisk kvalifikationskamp, hvor de var bagud to gange for til sidst at vinde 3-2 i Kenya. En kamp, hvor angriber Obafemi Martins var den store helt. Nigerias muligheder skal da også findes i netop offensiven, hvor man har flere store navne fra europæiske klubber. Derfor kan det også virke underligt, at man har hentet den tidligere svenske landstræner Lars Lagerbäck, der bedst er kendt for en defensiv og kedelig tilgang. Med de små forventninger der er til Nigeria, kan Super-ørnene meget vel blive den positive overraskelse, de var i 1990’erne.

Profiler: John Obi Mikel, Obafemi Martins, Joseph Yobo Træner: Lars Lagerbäck Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-3-3

Truppen Målmænd:

Vincent Enyeama (Hapoel Tel Aviv, Israel), Dele Aiyenugba (Bnei Yehuda, Israel), Austin Ejide (Hapoel Petah Tikva, Israel)

Forsvarsspillere:

Taye Taiwo (Olympique Marseille, Frankrig), Elderson Echiejile (Rennes, Frankrig), Chidi Odiah (CSKA Moskva, Rusland), Joseph Yobo (Everton, England), Daniel Shittu (Bolton Wanderers, England), Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam, Holland), Rabiu Afolabi (SV Salzburg, Østrig)

Midtbanespillere:

Chinedu Obasi (TSG Hoffenheim, Tyskland), John Utaka (Portsmouth, England), Kalu Uche (Almeria, Spanien), Dickson Etuhu (Fulham, England), Mikel Obi (Chelsea, England), Sani Kaita (Alaniya, Rusland), Haruna Lukman (AS Monaco, Frankrig), Yusuf Ayila (Dynamo Kiev, Ukraine), Osaze Odemwingie (Lokomotiv Moskva, Rusland)

Angribere:

Yakubu Aiyegbeni (Everton, England), Nwankwo Kanu (Portsmouth, England), Obafemi Martins (Wolfsburg, Tyskland), Obinna Nsofor (Malaga, Spanien).

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


C

england

Analyse: I år skal det være. Det sagde man godt nok også ved VM i Tyskland i 2006, men denne gang skulle den være god nok. Det bør blive Englands VM. De har profilerne, træneren og nu også holdet, der skal til for at gå hele vejen. I kvalifikationen og i træningskampene har det set solidt ud. Der har ikke været nogen slinger undervejs. Man har oven i købet gode garderinger på alle pladser, og det eneste svage punkt må være aldrende David James i målet. Nogle kritikere vil sige, at man ikke vinder VM med en dårlig målmand, men med verdens måske bedste forsvar kan det måske være muligt. Et andet ømt punkt er som altid trætheden. Wayne Rooney har været skadet og virket slidt, og mange af de store profiler har allerede spillet over 50 kampe denne sæson. Alligevel kan man få succes. Ikke mindst i kraft af Fabio Capellos kyniske spillestil og disciplineret tilgang, som især manglet under Sven Göran Eriksson, der lod stjernerne og deres trofæhustruer stjæle billedet. Det sker ikke denne gang, og derfor er det også deres bedste chance nu.

Træner: Fabio Capello Profiler: Wayne Rooney, Steven Gerrard, Frank Lampard Formodede placering: Finalen Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Joe Hart (Birmingham), David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham)

Forsvarsspillere:

Jamie Carragher (Liverpool), Ashley Cole (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Stephen Warnock (Aston Villa)

Midtbanespillere:

Gareth Barry (Manchester City), Michael Carrick (Manchester United), Joe Cole (Chelsea), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Aaron Lennon (Tottenham), James Milner (Aston Villa), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)

Angribere:

Peter Crouch (Tottenham), Jermain Defoe (Tottenham), Emile Heskey (Aston Villa), Wayne Rooney (Manchester United)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


usa

C

Analyse: Der var engang, hvor man frygtede at amerikanerne ville tage bolden op i hænderne og løbe mod mållinjen for at score touchdown. Men det er efterhånden længe siden, og faktisk er dette deres niende slutrunde. Ikke alene er de med. De er også blandt favoritterne til at gå videre til næste runde. På holdet har man flere stabile kræfter, der næsten alle spiller i europæiske midterklubber. Man har altid haft en god indstilling, og en nærmest britisk evne til både at spille friskt og kæmpe. Til gengæld mangler de afgørende profiler og kreative kræfter for at komme helt op i verdenseliten. De ryger formentlig allerede ud i 1/8-finalen. Men de er altid et frisk pust og kan muligvis komme langt på ’den amerikanske ånd’.

Træner: Bob Bradley Profiler: Tim Howard, Landon Donovan, Clint Dempsey Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-4-1-1

Truppen Målmænd:

Brad Guzan (Aston Villa), Tim Howard (Everton), Marcus Hahnemann (Wolverhampton)

Forsvarsspillere:

Carlos Bocanegra (Rennes), Jonathan Bornstein (Chivas), Steve Cherundolo (Hannover), Jay DeMerit (Watford), Clarence Goodson (IK Start), Oguchi Onyewu (AC Milan), Jonathan Spector (West Ham United)

Midtbanespillere:

DaMarcus Beasley (Rangers), Michael Bradley (Borussia Monchengladbach), Ricardo Clark (Houston Dynamo), Clint Dempsey (Fulham), Landon Donovan (Los Angeles Galaxy), Maurice Edu (Rangers), Benny Feilhaber (Aarhus), Stuart Holden (Bolton), Jos Torres (Pachuca)

Angribere:

Jozy Altidore (Villarreal), Edson Buddle (Los Angeles Galaxy), Robbie Findley (Real Salt Lake), Herculez Gomez (Puebla)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


C

algeriet

Analyse: Algeriernes vej til VM har været dramatisk. De afgørende kampe mod Egypten endte med uroligheder, og de to lande røg ud i en diplomatisk krise. Det skete efter, at først egyptiske fans havde angrebet Algeriets spillerbus, hvorefter algeriske fans gengældte det i returopgøret og overfaldt egyptiske tilhængere. Efter to afgørende kampe lå de to lande stadig lige, og de måtte ud i en tredje, som Algeriet vandt 1-0. Dermed er de klar til deres blot tredje slutrunde for første gang i mere end to årtier. Man må dog betegne Algeriet som outsidere i en gruppe, hvor England og USA er storfavoritter til at gå videre. Holdet har ikke mange profiler, men skal klare sig på en stædig fight. Det ville være en meget stor overraskelse, hvis det skulle vise sig at være nok.

Træner: Rabah Saâdane Profiler: Karim Matmour, Yazid Mansouri, Abdelkader Ghezzal Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Lounes Gaouaoui (ASO Chlef), Faouzi Chaouchi (Entente Setif), Rais Ouheb M'bolhi (Slavia Sofia)

Forsvarsspillere:

Abdelkader Laifaoui (Entente Setif), Madjid Bougherra (Rangers), Carl Medjani (Ajaccio), Rafik Halliche (Nacional Madeira), Anther Yahia (Bochum), Habib Belaid (Boulogne-sur-Mer), Nadir Belhadj (Portsmouth), Djamel Mesbah (Lecce)

Midtbanespillere:

Hassan Yebda (Portsmouth), Medhi Lacen (Racing Santander), Yazid Mansouri (Lorient), Adlene Guedioura (Wolverhampton), Riad Boudebouz (Sochaux), Djamel Abdoun (Nantes), Fouad Kadir (Valenciennes), Karim Ziani (Wolfsburg), Karim Matmour (Borussia Mönchengladbach)

Angribere:

Abdelkader Ghezzal (Siena), Rafik Djebbour (AEK Athen), Rafik Saifi (Istres)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


C

slovenien

Analyse: Slovenien er en lille udbryderrepublik fra det tidligere Jugoslavien og har derfor ikke den store slutrunden erfaring. De var med for første gang i 2002, men der røg de hjem uden et eneste point. Kvalifikationen til dette VM klarede holdet overraskende foran lande som Tjekkiet og Nordirland. De sluttede toer i deres gruppe efter Slovakiet og skulle derfor ud i playoffkampe mod stærke Rusland. Her fik de et smalt nederlag på 2-1 i Rusland, og da de hjemme vandt 1-0, kunne de klemme sig videre på reglen om udebanemål. Slovenien levnes ikke mange chancer i gruppe C, og det vil være en stor overraskelse, hvis de skulle få point ud af USA og England, men de har gjort det før og kan overraske igen mod de store. Sandsynligheden er dog meget lille.

Træner: Matja Kek Profiler: Milivoje Novakovi, Robert Koren, Zlatko Dedic Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Lounes Gaouaoui (ASO Chlef), Faouzi Chaouchi (Entente Setif), Rais Ouheb M'bolhi (Slavia Sofia)

Forsvarsspillere:

Abdelkader Laifaoui (Entente Setif), Madjid Bougherra (Rangers), Carl Medjani (Ajaccio), Rafik Halliche (Nacional Madeira), Anther Yahia (Bochum), Habib Belaid (Boulogne-sur-Mer), Nadir Belhadj (Portsmouth), Djamel Mesbah (Lecce)

Midtbanespillere:

Hassan Yebda (Portsmouth), Medhi Lacen (Racing Santander), Yazid Mansouri (Lorient), Adlene Guedioura (Wolverhampton), Riad Boudebouz (Sochaux), Djamel Abdoun (Nantes), Fouad Kadir (Valenciennes), Karim Ziani (Wolfsburg), Karim Matmour (Borussia Mönchengladbach)

Angribere:

Abdelkader Ghezzal (Siena), Rafik Djebbour (AEK Athen), Rafik Saifi (Istres)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


serbien

D

Analyse: Det er første gang, at Serbien er med til et VM. I 2006 hed det Serbien-Montenegro, men da det nu er opløst, hedder det kun Serbien nu. I deres kvalifikation havde de fleste nok regnet med, at Frankrig ville tage førstepladsen, og det så var op til Serbien, Rumænien og Østrig at slås om andenpladsen. Men Serbien overraskede og tog den direkte vej til VM, mens Frankrig måtte ud i playoff. Serbien har i det hele taget et stærkt og slagkraftigt hold, som burde føre dem langt. Desværre for dem er de røget i en af de sværeste grupper med Tyskland, Ghana og Australien, og det er tæt på komplet uforudsigeligt at forudsige resultatet. Serbien kan dog komme til kort på deres nogle gange svingende holdmoral, og det kan blive deres stopklods. Derfor må det antages at Tyskland tager førstepladsen, og Ghana formentlig den sidste plads videre. Men der bliver kamp om det.

Træner: Radomir Antic Profiler: Nemanja Vidic, Dejan Stankovic, Nikola Zigic Formodede placering: Gruppespillet/1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-1-3-2

Truppen Målmænd:

Vladimir Stojkovic (Wigan), Bojan Isailovic (Cukaricki Beograd), Andjelko Djuricic (Leiria)

Forsvarsspillere:

Branislav Ivanovic (Chelsea), Antonio Rukavina (1860 München), Nemanja Vidic (Manchester United), Neven Subotic (Borussia Dortmund), Aleksandar Lukovic (Udinese), Ivan Obradovic (Zaragoza), Aleksandar Kolarov (Lazio)

Midtbanespillere:

Dejan Stankovic (Inter Milan), Nenad Milijas (Wolverhampton), Milos Krasic (CSKA Moscow), Milan Jovanovic (Standard Liege), Milos Ninkovic (Dynamo Kiev), Zdravko Kuzmanovic (Stuttgart), Zoran Tosic (FC Köln), Gojko Kacar (Hertha Berlin), Radosav Petrovic (Partizan Beograd)

Angribere:

Nikola Zigic (Birmingham), Marko Pantelic (Ajax), Danko Lazovic (Zenit Skt. Petersborg), Dragan Mrdja (Vojvodina)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


D

australien

Analyse: Du kan regne med, at Australien vil være et hold i god form, når VM starter. De er et af de lande, som ankom først til Sydafrika, og her har de trænet i landets højde op til 1700 meter over havets overflade. Deres stærke fysik kombineret med deres gung-ho-indstilling, de også viste ved sidste slutrunde, gør dem til en svær modstander for selv de største. I 2006 gik de videre til 1/8-finalen foran Kroatien og Japan, og blev først slået ud af de senere verdensmestre fra Italien i overtiden. Holdet består af flere solide, stærke spillere fra europæiske klubber med Tim Cahill som den helt afgørende offensive kraft. Australiens uheld er at de er havnet i en gruppe, hvor alle de andre også har fysikken i orden, så de kan ikke tromle eller overrumple modstanderne, som de tidligere har haft held til. Men på en god dag kan de slå alle – og nå langt.

Træner: Peter Tim Verbeek Profiler: Tim Cahill, Mark Schwarzer, Harry Kewell Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Mark Schwarzer (Fulham), Brad Jones (Middlesbrugh) Adam Federici (Reading)

Forsvarsspillere:

Lucas Neill (Galatasaray, David Carney (FC Twente, Michael Beauchamp (Al Jazira), Scott Chipperfield (FC Basel), Mark Milligan (JEF United), Craig Moore (Klubløs), Luke Wilkshire (Dinamo Moskva)

Midtbanespillere:

Brett Emerton (Blackburn Rovers), Vince Grella (Blackburn Rovers), Brett Holman (AZ Alkmaar), Tim Cahill (Everton), Carl Valeri (Sassuolo Calcio), Dario Vidosic (FC Nürnberg), Mile Jedinak (Antalyaspor Kubulu) Mark Bresciano (Palermo), Richard Garcia (Hull City) Jason Culina (Gold Coast United)

Angribere:

Nikita Rukavytsya (FC Twente), Harry Kewell (Galatasaray), Josh Kennedy (Nagoya Grampus)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


D

tyskland

Analyse: Tyskland var som sædvanlig rimelige suveræne i kvalifikationen og slog blandt andre Rusland og Finland ud. Faktisk var det det hold, som høstede tredjeflest point i kvalifikationen, kun overgået af Spanien og England. Tyskerne vil som for fire år siden ikke blive regnet blandt favoritterner. Men de vil sandsynligvis (som altid) overraske positivt og komme rigtig langt. De har godt nok mistet deres kaptajn, Michael Ballack, der blev brutalt nedslagt i FA Cup-finalen, men en Bastian Schweinsteiger er efterhånden vokset så meget, at han kan overtage rollen som spilfordeleren. I det hele taget er man godt besat på alle poster, selv om de traditionelle angribere i Miroslav Klose og Mario Gomez har siddet meget på bænken i Bayern denne sæson. Det ligner endnu en god tysk slutrunde.

Træner: Joachim Löw Profiler: Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Miroslav Klose Formodede placering: Kvartfinalen Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Jörg Butt (Bayern München) Manuel Neuer (FC Schalke 04) Tim Wiese (Werder Bremen)

Forsvar:

Dennis Aogo (Hamburger SV) Holger Badstuber (FC Bayern München) Jerome Boateng (Hamburger SV) Arne Friedrich (Hertha BSC Berlin) Marcell Jansen (Hamburger SV) Philipp Lahm (FC Bayern München) Per Mertesacker (Werder Bremen) Serdar Tasci (VfB Stuttgart)

Midtbane:

Sami Khedira (VfB Stuttgart) Toni Kroos (Bayer 04 Leverkusen) Marko Marin (Werder Bremen) Mesut Ozil (Werder Bremen) Bastian Schweinsteiger (FC Bayern München) Piotr Trochowski (Hamburger SV)

Angreb:

Cacau (VfB Stuttgart) Mario Gomez (FC Bayern München) Stefan Kießling (Bayer 04 Leverkusen) Miroslav Klose (FC Bayern München) Thomas Müller (FC Bayern München) Lukas Podolski (1. FC Köln)


www.sportsfanplus.dk


ghana

D

Analyse: Ghana er en rigtig solstrålehistorie. Både økonomisk, demokratisk og fodboldmæssigt er landet i fremgang. De var det eneste afrikanske land, der gik videre fra gruppespillet i Tyskland i 2006, og de var det første land, der kvalificerede sig denne gang. I det hele taget må Ghana regnes for kontinentets bedste bud på en VM-succes. Man har heller ikke de samme ego- og samspilsproblemer som i andre lande som f.eks. Cameroun. Der er bare det ulykkelige for dem, at deres omdrejningspunkt og absolut bedste spiller Michael Essien ikke bliver klar. Det er en klar svækkelse og kan betyde, at de kommer til kort i en meget svær gruppe. Samtidigt er målmandsposten også tyndt besat i form af Wigans andenmålmand Richard Kingston. Med Michael Essien så det ud til, at det skulle blive Ghanas VM. Nu ser det hele meget mere tvivlsomt ud.

Træner: Milovan Rajevac Profiler: Michael Essien, Sulley Muntari, Stephen Appiah Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Richard Kingston (Wigan), Daniel Agyei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Hearts of Lions)

Forsvarsspillere:

Samuel Inkoom (Basel), Jonathan Mensah (Granada), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen), John Mensah (Lyon), Isaac Vorsah (Hoffenheim, John Pantsil (Fulham)

Midtbanespillere:

Sulley Muntari (Internazionale), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Kwadwo Asamoah (Udinese), Andre Ayew (Marseille), Stephen Appiah (Bologna), Quincy Owusu Abeyie (Al Sadd), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth)

Angribere:

Matthew Amoah (NAC Breda), Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim), Dominic Adiyiah (AC Milan).

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


E

holland

Analyse: Otte kampe, otte sejre. Sådan kommer man til VM. Holland havde egentlig kvalificerede sig efter kun seks kampe, men de vandt også lige de to sidste, som cementerede Norges exit. Hvis man stadig skulle være i tvivl om hollændernes styrke, kan man blot se på årets Champions League, hvor Wesley Sneijder og Arren Robben var stærkt medvirkende til, at deres hold Inter og Bayern München nåede finalen. Holland bør regnes for en af de absolutte favoritter. Det, der taler imod, hvad burde være en sikker vej til de allersidste kampe, er det særlige hollandske slutrunde-syndrom. I løbet af en uge eller to inde i turneringer opstår der nemlig altid en eller anden form for ego-problemer i truppen, enten mellem spillerne eller mellem enkelte spillere og træneren. Spillermæssigt er der også enkelte bløde punkter. Deres backer er stationære, og deres målmand Maarten Stekelenbrug har ikke samme klasse som sin forgænger Edwin van der Sar. Alligevel ligner Holland et hold, der når mindst til kvartfinalen, og det kan sagtens være i år, at de bryder deres forbandelse og går hele vejen.

Træner: Bert van Marwijk Profiler: Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie Formodede placering: Kvartfinalen Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Richard Kingston (Wigan), Daniel Agyei (Liberty Professionals), Stephen Ahorlu (Hearts of Lions)

Forsvarsspillere:

Samuel Inkoom (Basel), Jonathan Mensah (Granada), Lee Addy (Bechem Chelsea), Rahim Ayew (Zamalek), Hans Sarpei (Bayer Leverkusen), John Mensah (Lyon), Isaac Vorsah (Hoffenheim, John Pantsil (Fulham)

Midtbanespillere:

Sulley Muntari (Internazionale), Derek Boateng (Getafe), Anthony Annan (Rosenborg), Kwadwo Asamoah (Udinese), Andre Ayew (Marseille), Stephen Appiah (Bologna), Quincy Owusu Abeyie (Al Sadd), Kevin-Prince Boateng (Portsmouth)

Angribere:

Matthew Amoah (NAC Breda), Asamoah Gyan (Rennes), Prince Tagoe (Hoffenheim), Dominic Adiyiah (AC Milan).

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


japan

E

Analyse: Traditionelt er japanerne et ydmygt folkefærd, og sådan spiller de egentlig også fodbold. Mange afleveringer og boldberøringer og meget få mål. Alligevel kan det virke som om, de har fået et skud overmod her op til VM, da deres træner i flere omgange har udnævnt semifinalen som mål. Den sidste gang han nævnte det var efter et nederlag på 2-0 i en opvarmningskamp mod Sydkorea. Alle andre end japanerne selv tror, at det bliver en kort eventyr denne gang. Man har ikke de store profiler udover Shunsuke Nakamura, der tidligere har spillet i Celtic, men nu er hjemme i Japan i Yokohama Marinos, og man har ikke en kvalitet, der nærmer sig de andre i gruppen. I 2002 kom de på hjemmebane videre til 1/8-finalen, men så heldige er de ikke denne gang.

Træner: Takeshi Okada Profiler: Shunsuke Nakamura, Yuji Nakazawa, Shinji Okazaki Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Seigo Narazaki (Nagoya Grampus), Eiji Kawashima (Kawasaki Frontale), Yoshikatsu Kawaguchi (Jubilo Iwata)

Forsvarsspillere:

Yuji Nakazawa (Yokohama F-Marinos), Tulio (Nagoya Grampus), Yasuyuki Konno (FC Tokyo), Daiki Iwamasa (Kashima Antlers), Yuichi Komano (Jubilo Iwata), Yuto Nagatomo (FC Tokyo), Atsuto Uchida (Kashima Antlers)

Midtbanespillere:

Shunsuke Nakamura (Yokohama F-Marinos), Yasuhito Endo (Gamba Osaka), Kengo Nakamura (Kawasaki Frontale), Junichi Inamoto (Kawasaki Frontale), Yuki Abe (Urawa Reds), Makoto Hasebe (VfL Wolfsburg), Keisuke Honda (CSKA Moskva), Daisuke Matsui (Grenoble)

Angribere:

Shinji Okazaki (Shimizu S-Pulse), Keiji Tamada (Nagoya Grampus), Yoshito Okubo (Vissel Kobe), Takayuki Morimoto (Catania), Kisho Yano (Albirex Niigata)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


E

camaeroun

Analyse: Cameroun er historisk kontinentets stærkeste nation. De brød igennem internationalt i 1990, hvor de besejrede de forsvarende verdensmestre i åbningskampen med 1-0, og de er nu med til deres sjette VM-slutrunde. Kvalifikationen til Sydafrika var lige ved at glippe. I det afgørende gruppespil lagde man nemlig ud med at tabe til Togo og spille uafgjort mod Marokko. Derfor fyrede man den tyske træner Otto Pfister og erstattede ham med franske Paul Le Guen. Det gav pote, og de efterfølgende fire sejer var nok til at sikre deltagelse. Det efterfølgende Africa Nations Cup var dog en stor skuffelse, hvor holdet røg ud i kvartfinalen til de senere mestre fra Egypten. Især defensiven tog meget vand ind, og målmand Idriss Carlos Kameni blev voldsomt kritiseret for sin præstation. Det ligner en hurtig exit for løverne, men de har individualisterne til at overraske.

Træner: Paul Le Guen Profiler: Alexander Song, Jean Makoun, Samuel Eto’o Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Guy Roland N'Dy Assembe (Valenciennes), Idriss Carlos Kameni (Espanyol), Hamidou Souleymanou (Kayserispor)

Forsvarsspillere:

Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Sebastien Bassong (Tottenham Hotspur), Gaetan Bong (Valenciennes), Aurelien Chedjou (Lille), Geremi (Ankaragucu), Stephane Mbia (Olympique Marseille), Nicolas Nkoulou (Monaco), Rigobert Song (Trabzonspor)

Midtbanespillere:

Achille Emana (Real Betis), Enoh Eyong (Ajax Amsterdam), Jean Makoun (Olympique Lyon), Georges Mandjeck (Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke 04), Landry Nguemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal)

Angribere:

Vincent Aboubakar (Coton Sport), Eric Choupo-Moting (Nürnburg), Samuel Eto'o (Inter Milan), Mohamadou Idrissou (Freiburg), Achille Webo (Real Mallorca).


www.sportsfanplus.dk


E

danmark

Analyse: Dette unikke hold har mulighederne for at gå hele vejen på elegant spil og overlegen teknik. Sådan lyder nogenlunde den helt objektive vurdering af Morten Olsen & co’s muligheder. Med de mere pessimistiske briller på kan Danmark dog godt få det svært. Mange spillere på centrale pladser, enten er, eller har været skadet, og flere er ude af kampform. Samtidigt skal vi møde en af de mulige favoritter til VM-titlen i Holland i den første kamp. Hollænderne er traditionelt forrygende i starten af en slutrunde, og vi kan risikere, at blive kørt over fra start. Det kan give skrammer på selvtilliden. Nøglekampen bliver den 19.juni mod Cameroun. De skuffede fælt til Africa Nations Cup tidligere i år og ligner en overkommelig modstander. Men de har flere stjernespillere med Samuel Eto’o som den absolut største. Det er helt afgørende, at vi vinder denne kamp, da gruppespillets sidste modstander Japan må antages at være så svag, at de bliver slået af alle. Danmark burde have gode chancer for at snuppe andenpladsen i gruppen og komme videre til 1/8-finalen, hvor vi muligvis kan støde ind i vinderen af Gruppe F, Italien. Dem har vi flere gange tidligere vundet over, og de forsvarende verdensmestre stiller med et meget mere træt, gammelt og uinspirerede hold end for fire år siden. Det kan blive til en kvartfinaleplads, hvor vi kan risikere at møde enten Spanien eller Brasilien. Her vil det være et mindre mirakel, hvis vi kom derfra med andet end æren i behold. Men hvorfor ikke? Mærkeligere ting er sket før. Man skal bare tro på det.

Træner: Morten Olsen Profiler: Nicklas Bendtner, Daniel Agger, Christian Poulsen Formodede placering: Kvartfinalen Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Thomas Sørensen (Stoke, England), Stephan Andersen (Brøndby) Jesper Christiansen (FC København)

Forsvarsspillere:

William Kvist (FC København) Lars Jacobsen (Blackburn, England) Simon Kjær (Palermo, Italien) Per Krøldrup (Fiorentina, Italien) Daniel Agger (Liverpool, England) Patrick Mtiliga (Malaga, Spanien) Simon Poulsen (AZ, Holland)

Midtbanespillere:

Martin Jørgensen (AGF), Christian Poulsen (Juventus, Italien), Daniel Jensen (Werder Bremen, Tyskland), Jakob Poulsen (AGF), Dennis Rommedahl (Ajax, Holland), Jesper Grønkjær (FC København), Thomas Kahlenberg (Wolfsburg, Tyskland), Thomas Enevoldsen (Groningen, Holland), Christian Eriksen (Ajax, Holland) Mikkel Beckmann (Randers FC)

Angribere:

Jon Dahl Tomasson (Feyenoord, Holland) Søren Larsen (Duisburg, Tyskland) Nicklas Bendtner (Arsenal, England)


www.sportsfanplus.dk


italien

F

Analyse: En gammel kliche (og sandhed) er, at italienerne er et godt turneringshold, og ligesom tyskerne, må man aldrig undervurdere dem. De er forsvarende verdensmestre, som de helt fortjent blev efter en flot turnering for fire år siden. Men der er ikke mange, der denne gang levner dem de store chancer. Det er de samme spillere som for fire år siden, og navne som Pirlo, Camoranesi, Cannavaro og Zambrotta er efterhånden nået over deres bedste alder og er slet ikke de dominerende figurer på deres klubhold, de var engang. Man må aldrig afskrive italienerne, men det ligner ikke deres tid. Man må dog gå ud fra, de går videre fra en meget nem gruppe – oven i købet som etter. Men i knockout-kampene vil de få det svært, og allerede Danmark i 1/8-finalen kan blive sidste stop.

Træner: Marcello Lippi Profiler: Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Andrea Pirlo Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-3-1-2

Truppen Målmænd:

Gianluigi Buffon (Juventus), Morgan De Sanctis (Napoli), Federico Marchetti (Cagliari)

Forsvar:

Salvatore Bocchetti (Genoa), Leonardo Bonucci (Bari), Fabio Cannavaro (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Domenico Criscito (Genoa), Christian Maggio (Napoli), Gianluca Zambrotta (AC Milan)

Midtbane:

Mauro Camoranesi (Juventus), Daniele De Rossi (AS Roma), Gennaro Gattuso (AC Milan), Claudio Marchisio (Juventus), Riccardo Montolivo (Fiorentina), Angelo Palombo (Sampdoria), Simone Pepe (Udinese), Andrea Pirlo (AC Milan)

Angreb:

Antonio Di Natale (Udinese), Alberto Gilardino (Fiorentina), Vincenzo Iaquinta (Juventus), Giampaolo Pazzini (Sampdoria), Fabio Quagliarella (Napoli)


www.sportsfanplus.dk


F

slovakiet

Analyse: Weiss-familien har sat deres solide aftryk på Slovakiets landshold. Første generation var Vladimir Weiss, der tilbage i 1960’erne var midterforsvarer på Tjekkoslovakiets landshold. Anden generation er hans søn med samme navn, som nu er landstræner. Men for at det ikke skulle være nok, så spiller træneres søn (også med navnet Vladimir Weiss) i dag på højrekanten. Udover den kuriøse familie-historie er deres kvalifikation til et VM nogensinde også lidt overraskende. Her besejrede de blandt andre storebror Tjekkiet, som ellers har stået for store resultater de seneste år, siden de to lande blev selvstændige. De kvalificerede sig på en snefyldt bane i den sidste kamp med en sejr på 1-0 over Polen til hele nationens glæde. Det ville dog være en endnu større overraskelse, hvis de skulle gå videre trods en forholdsvis nem pulje. Det står mellem dem og Paraguay at tage andenpladsen.

Træner: Vladimir Weiss Profiler: Martin Skrtel, Marek Hamsik, Stanislav Sestak Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Jan Mucha (Legia Warsawa), Dusan Kuciak (Vaslui), Dusan Permis (Dundee United)

Forsvarsspillere:

Peter Pekarik (Wolfsburg), Martin Petras (Cesena), Martin Skrtel (Liverpool), Jan Durica (Hannover), Radoslav Zabavnik (Mainz), Marek Cech (West Bromvich), Kornel Salate (Slovan Bratislava)

Midtbanespillere:

Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Jan Kozak (Timisoara), Juraj Kucka (Sparta Prague), Marek Sapara (Ankaragücü), Marek Hamsik (Napoli), Vladimir Weiss (Manchester City), Miroslav Stoch (Chelsea), Zdeno Strba (Xanthi)

Angribere:

Erik Jendrisek (Schalke 04), Robert Vittek (Ankaragücü), Martin Jakubko (Saturn Moskva), Filip Holosko (Besiktas), Stanislav Sestak (Bochum)


www.sportsfanplus.dk


F

new zealand

Analyse: Man må som europæer skele misundeligt til New Zealands vej til VM. Mens vi måtte slås med lande som Portugal og Sverige, kunne New Zealand i ro og mag vinde deres gruppe mod nationer som Ny Kaledonien og Fiji. I playoff-kampen stødte man ind i Bahrain, og her vandt man samlet knebent 1-0. Det fortæller noget om de problemer, der ligger i FIFA’s system, hvor lande fra især Asien kommer nemt til VM, mens stærke nationer som Columbia, Sverige, Irland og Tjekkiet ikke kan komme med, fordi de ligger i Sydamerika og Europa. Det er selvfølgelig også sjovest, hvis hele verden er repræsenteret, men New Zealand må beregne sig på, at gavetiden er slut, når først det starter i Sydafrika. De vil blive tromlet over og skal være heldige, hvis de kan tage den lange vej hjem med æren i behold.

Træner: Ricki Herbert Profiler: Ryan Nelsen, Shane Smeltz, Chris Killen Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

James Bannatyne (Team Wellington), Glen Moss (Melbourne Victory, Australien) Mark Paston (Wellington Phoenix)

Forsvarsspillere:

Andy Boyens (New York Red Bulls, USA), Tony Lochhead (Wellington Phoenix), Ryan Nelsen (Blackburn Rovers, England), Winston Reid (FC Midtjylland, Danmark), Ben Sigmund (Wellington Phoenix), Tommy Smith (Ipswich Town, England), Ivan Vicelich (Auckland City)

Midtbanespillere:

Andy Barron (Team Wellington), Leo Bertos (Wellington Phoenix), Jeremy Brockie (Newcastle Jets, Australien), Tim Brown (Wellington Phoenix), Jeremy Christie (Tampa Bay Rowdies, USA), Aaron Clapham (Canterbury United), Simon Elliott (klubløs), Michael McGlinchey (Central Coast Mariners, Australien), David Mulligan (klubløs)

Angribere:

Rory Fallon (Plymouth Argyle, England), Chris Killen (Middlesbrough, England), Shane Smeltz (Gold Coast, Australia), Chris Wood (West Bromwich Albion, England)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


F

paraguay

Analyse: Paraguays vej til VM blev brutalt skæmmet af en tragedie. I januar blev landets stjerneangriber Salvador Cabañas skudt ned på en bar efter et skænderi, hvor attentatmanden beskyldte angriberen for at score for lidt. Beskyldningen blev ikke mindre absurd af, at Salvador i den seneste sæson faktisk scorede 18 mål i 14 kampe for sin mexicanske klub América. Den forfærdelige historie har øget sammenholdet på landsholdet, lyder det selv fra truppen, og holdet må ses som favorit til at gå videre fra den svage gruppe. Hverken Slovakiet eller New Zealand har de samme kvaliteter som det sydamerikanske land, der faktisk sluttede kvalifikationen foran Diego Maradonas Argentina. Paraguays ubestridte stjerne er Roque Santa Cruz, men man har flere stærke angribere som Oscar Cardozo og Nelson Haedo Valdez, der tilsammen scorede 11 mål i kvalifikationen. Det ligner en sikker plads i 1/8-finalen.

Træner: Gerardo Martino Profiler: Roque Santa Cruz, Oscar Cardozo, Nelson Haedo Valdez Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Justo Villar (Real Valladolid) Aldo Bobadilla (Independiente Medellin) Diego Barreto (Cerro Porteno)

Forsvar:

Denis Caniza (Leon) Dario Veron (Pumas) Julio Caceres (Atletico Mineiro) Paulo Da Silva (Sunderland) Claudio Morel Rodriguez (Boca Juniors) Antolin Alcaraz (Wigan) Carlos Bonet (Olimpia) Aureliano Torres (San Lorenzo)

Midtbane:

Cristian Riveros (Sunderland) Enrique Vera (LDU Quito) Edgar Barreto (Atalanta) Jonathan Santana (Wolfsburg) Victor Caceres (Libertad) Nestor Ortigoza (Argentinos Juniors)

Angreb:

Roque Santa Cruz (Manchester City) Nelson Haedo Valdez (Dortmund) Oscar Cardozo (Benfica) Edgar Benitez (Pachuca) Lucas Barrios (Dortmund) Rodolfo Gamarra (Libertad)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


G

portugal

Analyse: Starten på kvalifikationen til Sydafrika var ved at sende Portugal helt ud i kulden. I de første fem kampe fik de kun en sejr, og det var kun i kraft af et flot comeback med sejre i de sidste fire kampe, at de fik muligheden for playoff-kampe mod Bosnien, som de vandt sikkert selv uden Ronaldo. For fire år siden blev Portugal nummer fire, og ved EM i 2004 var de finalen, så de har flere været lige ved og næsten at tage et stort trofæ. Men trods mange gode spillere med Cristiano Ronaldo som den absolut største er der altid noget som mangler i forhold til de allerstørste. Det mest åbenlyse er deres mangel på en rigtig målscorer til at omsætte de mange kreative spilleres afleveringer i noget konkret. Svaret på det kan være Liedson, som scorede det vigtige udlignende mål mod Danmark. De er kommet i en dødens pulje og med Brasilien som sikker vinder og Elfenbenskysten på hjemmebane ligner det faktisk en hurtig exit.

Træner: Carlos Queiroz Profiler: Ronaldo, Simao, Carvalho Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-3-3

Truppen Målmænd:

Beto (Porto), Daniel Fernandes (Iraklis, Grækenland), Eduardo (Braga)

Forsvarsspillere:

Miguel (Valencia), Paulo Ferreira (Chelsea), Ricardo Carvalho (Chelsea), Bruno Alves (Porto), Rolando (Porto), Ricardo Costa (Valencia), Duda (Malaga), Fabio Coentrao (Benfica)

Midtbanespillere: Pedro Mendes (Sporting), Pepe (Real Madrid), Tiago (Atletico Madrid), Deco (Chelsea), Raul Meireles (Porto), Miguel Veloso (Sporting)

Angribere:

Simao Sabrosa (Atletico Madrid), Danny (Zenit St Petersborg), Liedson (Sporting), Hugo Almeida (Werder Bremen), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Manchester United).

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


G

brasilien

Analyse: Hvem vinder VM? Det gør Brasilien. Sådan plejer det at være, og sådan kan det nemt blive igen. Ingen lande i verden formår som Brasilien at udvikle kreative og tekniske fodboldspillere, og til denne slutrunde har man endnu et væld af stærke spillere med. For fire år siden var de storfavoritter med Ronaldinho og Ronaldo i front, men turneringen i Tyskland blev aldrig den ventede succes, netop fordi de store stjerner var på vej ned af bakke. Denne gang har man ikke helt på samme måde verdens største navne i startopstillingen på nær måske en Kaká, men han har været skadet og anonym i sin første sæson i Real Madrid. Alligevel bør Brasilien regnes for absolut topfavorit, også fordi træner ’Dunga’ formår at blande de individualistiske kvaliteter med taktisk disciplin. De egenskaber vil hjælpe dem i Sydafrikas vintervejr, hvor den kommer til stå på mindre samba og mere fysik. Selv om Brasilien er havnet i en af turneringens sværeste grupper, bør Brasilien gå langt – og måske hele vejen.

Træner: Carlos Caetano Bledorn Verri ‘Dunga’ Profiler: Kaka, Luis Fabiano, Dani Alves Formodede placering: Finalen Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Julio Cesar (Inter Milan), Doni (AS Roma), Gomes (Tottenham Hotspur)

Forsvarsspillere:

Maicon (Inter Milan), Daniel Alves (Barcelona), Michel Bastos (Olympique Lyon), Gilberto (Cruzeiro), Lucio (Inter Milan), Juan (AS Roma), Luisao (Benfica), Thiago Silva (AC Milan)

Midtbanespillere:

Gilberto Silva (Panathinaikos), Felipe Melo (Fiorentina), Ramires (Benfica), Elano (Galatasaray), Kaka (Real Madrid), Julio Baptista (Roma), Kleberson (Flamengo), Josue (VfL Wolfsburg).

Angribere:

Robinho (Santos), Luis Fabiano (Sevilla), Nilmar (Villarreal), Grafite (VfL Wolfsburg).

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


G

elfenbenskysten

Analyse: Afrikas bedste hold målt på spillermateriale. Alene deres angreb burde give dem en plads som outsider til titlen, men de skuffede for fire år siden, og i dødens pulje er der ikke mange, der levner dem de store chancer. Man kan også stille spørgsmålstegn ved fornuften i hyre SvenGoran Eriksson, der ikke har den store viden om afrikansk fodbold. Han blev hyret efter en miserabel indsats ved Africa Nations Cup, der kostede den daværende træner Vahid Halildodzic jobbet. De skal slås med Portugal om andenpladsen, og her vil de formentlig have gode chancer for at trække det længste strå. Begge hold har ikke formået at få det optimale ud af deres enorme spillerpotentiale, men Elfenbenskysten ligner en lille favorit i den duel. På ’hjemmebane’ og med svensk kølighed på sidelinjen kan Elfenbenskysten få det gennembrud, de var udset til for fire år siden.

Træner: Sven-Goran Eriksson Profiler: Didier Drogba, Salomon Kalou, Yaya Toure Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-3-3

Truppen Målmænd:

Boubacar Barry (Lokeren), Daniel Yeboah (ASEC Mimosas), Aristide Zogbo (Maccabi Netanya)

Forsvarsspillere:

Souleman Bamba (Hibernian), Arthur Boka (Stuttgart), Emmanuel Eboué (Arsenal), Siaka Tiéné (Valenciennes), Kolo Touré (Manchester City), Guy Demel (Hamburger SV), Steve Gohouri (Wigan Athletic) Benjamin Angoua (Valenciennes)

Midtbanespillere:

Cheick Tioté (Twente), Yaya Touré (Barcelona), Didier Zokora (Sevilla), Emmanuel Koné (Cluj), Jean-Jacques Gosso Gosso (Monaco), Abdelkader Keïta (Galatasaray)

Angribere:

Aruna Dindane (Portsmouth), Seydou Doumbia (CSKA Moscow), Didier Drogba (Chelsea), Salomon Kalou (Chelsea), Bakari Koné (Marseille), Gervinho (Lille)


www.sportsfanplus.dk


G

NORDKOREA

Analyse: Hvis man som nordkoreaner havde glædet sig til at se de mange kampe og lækkerier fra lande som Brasilien og Spanien, kan man godt tro om igen. Verdens mest lukket land tillader nemlig ikke det statslige tv at vise andre kampe end landets egne. De bliver oven i købet sendt forskudt, så man kan klippe alle holdets fejl og dumheder ud, så det bliver formentlig nogle rimelig korte sammenklippede versioner, der endelig får lov at komme ud. Nordkorea er på randen af krig og generel opløsning. Deres befolkning er udsultet og holdt i et ubehageligt jerngreb af en gal enehersker. Derfor vil de utroligt mange stryg, de vil få i denne dødens gruppe være en lille biting. Man kan forestille sig minimum tenniscifre, når de møder lande som Brasilien, Portugal og Elfenbenskysten.

Træner: Kim Jong-Hun Profiler: Jong T S, Hong Yong-Jo, Mun In-Guk Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-2-3-1

Truppen Målmænd:

Ri Myong Guk (Pyongyang City), Kim Myong Gil (Amrokgang), Kim Myong Won (Amrokgang)

Forsvarsspillere:

Cha Jong Hyok (Amrokgang), Nam Song Chol (April 25), Pak Chol Jin (Amrokgang), Pak Nam Chol (Amrokgang), Ri Jun Il (Sobaeksu), Ri Kwang Chon (April 25), Ri Kwang Hyok (Koynggongop)

Midtbanespillere:

Ahn Yong Hak (Omiya Ardija), Ji Yun Nam (April 25), Kim Kyong Il (Rimyongsu), Kim Yong Jun (Pyongyang City), Mun In Guk (April 25), Pak Nam Chol (April 25), Pak Sung Hyok (Sobaeksu), Ri Chol Myong (Pyongyang City)

Angribere:

An Chol Hyok (Rimyongsu), Choe Kum Chol (April 25), Hong Yong Jo (FK Rostov), Jong Tae Se (Kawasaki Frontale), Kim Kum Il (April 25)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


H

honduras

Analyse: Kvalifikationen til Sydafrika blev hentet på dramatisk vis i sidste spillerunde med hjælp fra USA. I den sidste kamp skulle de selv vinde deres kamp i El Salvador samtidig med, at de skulle sætte deres lid til, at USA kunne tage point fra Costa Rica. De formåede selv at slå El Salvador 1-0, men de måtte vente på resultatet af den anden kamp, hvor det kort før tid stod 2-1 til Costa Rica. I sidste øjeblik lykkedes det dog USA at udligne til 2-2, og Honduras kunne komme med til deres kun anden slutrunde. Der er visse kvaliteter på Honduras’ mandskab som f.eks. Tottenham-spilleren Wilson Palacios, og man skal ikke helt afskrive dem fra at snuppe andenpladsen i gruppen. Men det ligner en hurtig exit og nederlag til de stærkere nationer som Spanien og Chile. Selv Schweiz vil de få problemer med.

Træner: Reinaldo Rueda Profiler: Wilson Palacios, David Suazo, Carlos Pavon Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Canales (Motagua), Escober (Olimpia), Vaalladares (Olimpia)

Forsvar:

Figueroa (Wigan), Bernardez (Anderlecht), Chavez (Platense), Sabillon (Hangzou Nabel Greentown), Boniek Garcia (Olimpia), Palacios (Olimpia), Izaquirre (Motagua), Mendoza (Motagua)

Midtbane:

Guevara (Motagua), Tucios (Olimpia), Nunez (Olimpia), Wilson Palacios (Tottenham), Hendry Thomas (Wigan), Alvarez (Bari), Julio Cesar de Leon (Torino), Espinoza (Kansas City Wizards)

Angreb:

Pavon (Real Espana), Georgie Welcome (Motagua), David Suazo (Genoa), Martinez (Marathon)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


H

schweiz

Analyse: Schweiz er et langt mere rutinerede slutrundehold end deres størrelse egentlig berettiger. For fire år siden lod de ikke et eneste mål gå ind, men røg alligevel ud af 1/8-finalen på straffespark efter 0-0 mod Ukraine. På sidelinjen har de en af de mest rutinerede og snu trænere i form af Ottmar Hitzfeld, og han kan ved taktisk snilde og holdets gode balance godt få holdet videre fra gruppen. Angriber og anfører Alexander Frei er holdets målscorer og har tidligere været noget alene, men i Blaise Nkufo har han fået en slagkraftig makker, og de udgør et stærkt angrebsteam. Der bliver en hård kamp om pladsen med Chile, men Schweiz har bestemt gode muligheder.

Træner: Ottmar Hitzfeld Profiler: Diego Benaglio, Tranquillo Barnetta, Alexander Frei Formodede placering: Gruppespillet Forventet startopstilling: 4-4-2

Truppen Målmænd:

Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Johnny Leoni (FC Zurich), Marco Woelfli (Young Boys Bern)

Forsvarsspillere:

Mario Eggimann (Hanover 96), Stephane Grichting (Auxerre), Stephan Lichtsteiner (Lazio), Philippe Senderos (Arsenal), Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt), Steve Von Bergen (Hertha Berlin), Reto Ziegler (Sampdoria)

Midtbanespillere:

Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Valon Behrami (West Ham United), Gelson Fernandes (St Etienne), Benjamin Huggel (FC Basel), Marco Padalino (Sampdoria), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt), Goklan Inler (Udinese)

Angribere:

Eren Derdiyok (Bayer Leverkusen), Alexander Frei (FC Basel), Blaise Nkufo (Twente Enschede), Hakan Yakin (FC Luzern), Xherdan Shaqiri (FC Basel), Albert Bunjaku (Nürnberg)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


spanien

H

Analyse: Nummer 1 på FIFA’s verdensrangliste og favorit til at overføre EM-triumfen for to år siden i Østrig til Sydafrika. De har ikke alene taget favoritværdigheden fra Brasilien. De er også blevet de nye tilskuerdarlings med fantastisk flot, flydende spil. De er havnet i en nem gruppe, hvor det er kun er Chile, der kan volde dem problemer, men spørgsmålet er, om holdet kan klare hele den lange snørklet vej til finalen. Nøglespillere som Fernando Torres, David Villa, Iniesta, Fabregas og Xavi har alle haft en sæson med mange kampe og skader. De kommer slidte til Sydafrika, og de store forventninger kan vise sig at være for tungt et åg. Fodboldelskere over hele verden håber på deres succes, og der er ingen tvivl om, at de har kvaliteterne til at vinde VM for første gang.

Træner: Vicente del Bosque Profiler: Fernando Torres, Xavi, David Villa Formodede placering: Finalen

Truppen Målmænd:

Iker Casillas Fernández (Real Madrid), José Manuel Reina (Liverpool, England), Víctor Valdés (FC Barcelona)

Forsvarsspillere:

Forventet startopstilling: 4-1-3-2

Raúl Albiol Tortajada (Real Madrid), Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Joan Capdevila (Villarreal), Carlos Marchena (Valencia), Gerard Pique (FC Barcelona), Carles Puyol (FC Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid)

Midtbanespillere:

Xabier Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (FC Barcelona), Francesc “Cesc” Fabregas Soler (Arsenal FC), Andrés Iniesta (FC Barcelona), Javier Martínez Aguinaga (Athletic Club), David Silva (Valencia), Xavier Hernández (FC Barcelona)

Angribere:

Jesús Navas González (Sevilla FC), Juan Manuel Mata García (Valencia), Pedro Rodríguez Ledesma (FC Barcelona), Fernando Llorente Torres (Atheltic Club), Fernando Torres (Liverpool FC, England), David Villa Sánchez (Valencia)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


chile

H

Analyse: Mens det måske ikke er hele verden, der kender til Chiles styrke, så har Danmark mærket det på egen krop. I august sidste år blev det danske landshold fuldstændigt udspillede af en elegant og aggressivt Chile-mandskab. Faktisk er Morten Olsen inspirerede af den chilenske spillestil og har flere gange fremhævet dem. Chile sluttede som nummer to i den sydamerikanske kvalifikation lige efter Brasilien og foran blandt andre Argentina. I mødet med Spanien i Gruppe H vil vi formentlig få en flot forestilling af de helt store. Selv om Schweiz kan spænde ben for de elegante boldkunstnere, ligner det dog en plads videre i turneringen. I det hele taget er Chile et godt bud på turneringens positive overraskelse.

Træner: Marcelo Bielsa Profiler: Humberto Suazo, Arturo Vidal, Matias Fernandez Formodede placering: 1/8-finalen Forventet startopstilling: 4-3-3

Truppen Målmænd:

Claudio Bravo (Real Sociedad), Miguel Pinto (Universidad de Chile), Luis Marin (Union Espanola)

Forsvarsspillere:

Pablo Contreras (PAOK), Ismael Fuentes (Universidad Catolica), Mauricio Isla (Udinese), Gonzalo Jara (West Bromwich Albion), Gary Medel (Boca Juniors), Waldo Ponce (Universidad Catolica)

Midtbanespillere:

Jean Beausejour (America), Carlos Carmona (Reggina), Marco Estrada (Universidad de Chile), Matías Fernández (Sporting), Arturo Vidal (Bayer Leverkusen), Rodrigo Millar (Colo-Colo), Rodrigo Tello (Besiktas), Jorge Valdivia (Al Ain)

Angribere:

Mark González (CSKA Moskva), Fabián Orellana (Xerez), Esteban Paredes (Colo-Colo), Alexis Sánchez (Udinese), Humberto Suazo (Zaragoza), Gonzalo Fierro (Flamengo)

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


Det lækreste lækre fra de store sportsmærker til dig, der elsker det smukke spil. Den hurtigste adidas indtil nu. adidas er fra maj på banen med deres hurtigste og letteste fodboldstøvle nogensinde: F50 adiZero. Det er en revolutionerende ny støvle, med en kampvægt på uanselige 165 gram*, og den er udstyret med de ypperligste teknologiske løsninger. Lionel Messi bliver den første spiller, som sætter sine fødder i en markant og eksklusiv udgave af F50 adiZero, der er kendetegnet ved at være ’Kamæleon-lilla’, hvid og med fluorescerende grønne stafferinger. Tempoet i moderne fodbold er til tider næsten ubegribeligt. Millimeter eller brøkdele af et sekund kan være udslagsgivende for sejr eller nederlag. Udover den lette vægt, har F50 adiZero også mange andre tekniske features, som kan findes på : www.facebook.com/adidasfootball. Under det snarlige FIFA World CUPTM 2010 vil en række landsholdsspillere gå på banen med F50 adiZero på fødderne. Kun Lionel Messi vil spille i den ’kamæleon-lilla’ version. Steven Pienaar (Sydafrika), Jozy Altidore (USA), Shunsake Nakamura (Japan), Salomon Kalou (Elfenbenskysten), Arjen Robben (Holland) og Lukas Podolski (Tyskland) spiller i en udgave, som er gul, guld og sort. David Villa (Spanien), Samir Nasri (Frankrig), Jermain Defoe (England) og Johan Vonlanthen (Schweitz) stiller op i den sorte og gule version. Den vejledende pris vil være 1.800 kr. www.adidas.com Glitter fra Kappa Kappa K-SCR NABOR B-TRX. Helt ny! Super sexet blank støvle i italiensk design. Støvlen har skjult snørrelukning, der giver en tæt kontakt til foden. Dermed opnås en væsentlig bedre boldføling. K-SCR NABOR har en glat overflade, som sender bolden i præcis den retning, der ønskes. TRX-sålen med knopper i forskellige retninger sikrer, at spilleren står bedre fast på banen. Støvlen er randsyet og fås også i blå/hvid og i sort/ hvid. Vejl. pris 800 kr. www.kappa.dk

Predator X WC fra Adidas Predator X er det foreløbige højdepunkt i udviklingen af den succesfulde og populære adidas-støvle. I denne slutrunde-version har den fået et facelift, som signalerer, at den er klar til kamp. Predator X er udgave nummer 10 af den efterhånden legendariske støvle, der bliver brugt at en lang række top-spillere verden over. Vejl pris1.800 kr. www.adidas.com

www.sportsfanplus.dk


Powercat 2.10 er lillebroderen til Power-Cat 1.10. Denne støvle har næsten samme features som sin storebror PowerC 1.10, hvilket giver dig en super støvle, som er at finde på flere danske superligaspillere. Det eneste forskel på denne støvle og dens storebror er, at den ikke har implementeret 3D PUMA Power Shooting system. Derfor er den også en kende billigere og kan købes for en vejl. pris på 1.100 kr.

Power fra Puma. Power-C 1.10 Super lækker støvle i blødt skind. Ydersål i letvægt TPU. Asymmetrisk snøre system, som modvirker pres på vristen og giver en optimal sparke flade. Udvendig hælkappe, der yder spilleren perfekt støtte og beskyttelse mod spark. 3D PUMA Power Shooting system giver øget kraft i skuddet, uden at boldfølingen går tabt. Materialet har en meget stor evne til, at genvinde sin form efter et skud, hvilket gør, at der absorberes mindre energi i støvlen, så skuddet bliver hårdere. Den fleksible ydersål giver en perfekt pasform. Støvlen til spilleren der ikke vil gå på kompromis. Se den på SAS liga spillerne til sæson start. Vejl. pris 1.700 kr.

Støvler til eliten Op til sommerens VM i fodbold lancerer Nike deres Elite Series, der består af helt nye udgaver af Mercurial Vapor SuperFly II, CTR360 Maestri, Total90 Laser III og Tiempo Legend III. De er alle udstyret med det nye højtydende overlæder, der forbedrer synligheden på banen, samt en rekonstrueret letvægts-sål, der optimerer støvlerne til alle typer af spillere. Nikes designere har reduceret alle støvlernes vægt, så spillerne kan yde optimalt. Letvægtskonstruktionen, det krævende design, kulfiberforstærket styrke og kontrastfarver gør, at skoene skiller sig ud. Den superstærke letvægts-kulfiber gør Mercurial Vapor SuperFly II 5 % lettere, mens CTR360 Maestri er 19 % lettere. Både Total90 Laser III og Tiempo Legend III er 16 % lettere. Elite-serien lanceres til spillere på alle niveauer, og inkluderer også Nike Football+, der giver eksklusiv adgang til verdens bedste trænere, spillere og hold, så spillerne bliver bedre på all fronter. Nike Football+ Master Series opbygger ekspertise i Kontrol, Nøjagtighed og Fart ved hjælp af elitens viden og professionel træning. Vejl. priser: Nike Mercurial Vapor SuperFly II: 2.799,00 kr. - Nike CTR360 Maestri: 2.499,00 kr. - Nike Total90 Laser III: 2.399,00 kr. - Nike Tiempo Legend III: 2.199,00 kr.

www.sportsfanplus.dk


www.sportsfanplus.dk


VM Kampprogram

Hold styr på alle kampe under hele VM i Sydafrika med vores komplette KAMPPROGRAM. Dato

Tid

Hold

Fredag 11. juni Lørdag 12. juni Søndag 13. juni Mandag 14. juni Tirsdag 15 juni Onsdag 16. juni Torsdag 17. juni Fredag 18. juni Lørdag 19. juni Søndag 20. juni Mandag 21. juni Tirsdag 22. juni Onsdag 23. juni Torsdag 24. juni Fredag 25. juni Lørdag 26. juni Søndag 27. juni Mandag 28 juni Tirsdag 29. juni Fredag 2. juli Lørdag 3. juli Tirsdag 6. juli Onsdag 7. juli Lørdag 10 juli Søndag 11 juli

16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 13:30 16:00 20:30 16:00 16:00 20:30 20:30 16:00 16:00 20:30 20:30 16:00 16:00 20:30 20:30 16:00 16:00 20:30 20:30 16:00 20:30 16:00 16:00 16:00 20:30 16:00 20:30 16:00 20:30 16:00 20:30 20:30 20:30 20:30 20:30

Sydafrika - Mexico Gruppe A, 1. kamp Uruguay - Frankrig Gruppe A, 2. kamp Argentina - Nigeria Gruppe B, 1. kamp Sydkorea - Grækenland Gruppe B, 2. kamp England - USA Gruppe C, 1. kamp Algeriet - Slovenien Gruppe C, 2. kamp Tyskland - Australien Gruppe D, 1. kamp Serbien - Ghana Gruppe D, 2. kamp Japan - Cameroon Gruppe E, 2. kamp Holland - Danmark Gruppe E, 1. kamp Paraguay - Italien Gruppe F, 1. kamp New Zealand - Slovakiet Gruppe F, 2. kamp Elfenbens-kysten - Portugal Gruppe G, 2. kamp Brasilien - Nordkorea Gruppe G, 1. kamp Honduras - Chile Gruppe H, 2. kamp Spanien - Schweiz Gruppe H, 1. kamp Sydafrika - Uruguay Gruppe A, 3. kamp Frankrig - Mexico Gruppe A, 4. kamp Grækenland - Nigeria Gruppe B, 4. kamp Argentina - Sydkorea Gruppe B, 3. kamp Tyskland - Serbien Gruppe D, 3. kamp Slovenien - USA Gruppe C, 4. kamp England - Algeriet Gruppe C, 3. kamp Ghana - Australien Gruppe D, 4. kamp Cameroon - Danmark Gruppe E, 4. kamp Holland - Japan Gruppe E, 3. kamp Slovakiet - Italien Gruppe F, 4. kamp Paraguay - New Zealand Gruppe F, 3. kamp Brasilien - Elfenbens-kysten Gruppe G, 3. kamp Portugal - Nordkorea Gruppe G, 4. kamp Chile - Schweiz Gruppe H, 4. kamp Spanien - Honduras Gruppe H, 3. kamp Mexico - Uruguay Gruppe A, 5. kamp Frankrig - Sydafrika Gruppe A, 6. kamp Nigeria - Sydkorea Gruppe B, 5. kamp Grækenland - Argentina Gruppe B, 6. kamp USA - Algeriet Gruppe C, 5. kamp Slovenien - England Gruppe C, 6. kamp Australien - Serbien Gruppe D, 5. kamp Ghana mod Tyskland Gruppe D, 6. kamp Italien - New Zealand Gruppe F, 5. kamp Slovakiet - Paraguay Gruppe F, 6. kamp Danmark - Japan Gruppe E, 5. kamp Cameroon - Holland Gruppe E, 6. kamp Nordkorea - Elfenbens-kysten Gruppe G, 5. kamp Portugal - Brasilien Gruppe G, 6. kamp Schweiz mod Honduras Gruppe H, 5. kamp Chile mod Spanien Gruppe H, 6. kamp A-vinder mod B-andenplads Ottendedelsfinale 1. kamp C-vinder mod D-andenplads Ottendedelsfinale 2. kamp D-vinder mod C-andenplads Ottendedelsfinale 3. kamp B-vinder mod A-andenplads Ottendedelsfinale 4. kamp E-vinder mod F-andenplads Ottendedelsfinale 5. kamp G-vinder mod H-andenplads Ottendedelsfinale 6. kamp F-vinder mod E-andenplads Ottendedelsfinale 7. kamp H-vinder mod G-andenplads Ottendedelsfinale 8 kamp 53 mod 54 Kvartfinale, 1. kamp 49 mod 50 Kvartfinale, 2. kamp 52 mod 51 Kvartfinale, 3. kamp 55 mod 56 Kvartfinale, 4. kamp 58 mod 57 Semi-finale, nr. 1 kamp 59 mod 60 Semi-finale, nr. 2 kamp 61L mod 62L Bronze kamp 61 mod 62 Finale kamp

Kamp

Stadion

Soccer City, Johannesburg Cape Town Stadion, Cape Town Coca-Cola Park, Johannesburg Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Royal Bafokeng Stadion, Phokeng Peter Mokaba Stadion, Polokwane Moses Mabhida Stadion, Durban Loftus Versfeld Stadion, Pretoria Free State Stadion (Vodacom Park), Bloemfontein Soccer City, Johannesburg Cape Town Stadion, Cape Town Royal Bafokeng Stadion, Phokeng Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Coca-Cola Park, Johannesburg Mbombela Stadion, Nelspruit Moses Mabhida Stadion, Durban Loftus Versfeld Stadion, Pretoria Peter Mokaba Stadion, Polokwane Free State Stadion (Vodacom Park), Bloemfontein Soccer City, Johannesburg Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Coca-Cola Park, Johannesburg Cape Town Stadion, Cape Town Royal Bafokeng Stadion, Phokeng Loftus Versfeld Stadion, Pretoria Moses Mabhida Stadion, Durban Free State Stadion (Vodacom Park), Bloemfontein Mbombela Stadion, Nelspruit Soccer City, Johannesburg Cape Town Stadion, Cape Town Coca-Cola Park, Johannesburg Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Royal Bafokeng Stadion, Phokeng Free State Stadion (Vodacom Park), Bloemfontein Moses Mabhida Stadion, Durban Peter Mokaba Stadion, Polokwane Loftus Versfeld Stadion, Pretoria Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Mbombela Stadion, Nelspruit Soccer City, Johannesburg Peter Mokaba Stadion, Polokwane Coca-Cola Park, Johannesburg Royal Bafokeng Stadion, Phokeng Cape Town Stadion, Cape Town Mbombela Stadion, Nelspruit Moses Mabhida Stadion, Durban Free State Stadion (Vodacom Park), Bloemfontein Loftus Versfeld Stadion, Pretoria Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Royal Bafokeng Stadion, Phokeng Free State Stadion (Vodacom Park), Bloemfontein Soccer City, Johannesburg Moses Mabhida Stadion, Durban Coca-Cola Park, Johannesburg Loftus Versfeld Stadion, Pretoria Cape Town Stadion, Cape Town Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Soccer City, Johannesburg Cape Town Stadion, Cape Town Coca-Cola Park, Johannesburg Cape Town Stadion, Cape Town Moses Mabhida Stadion, Durban Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth Soccer City, Johannesburg

www.sportsfanplus.dk


LirogGear 1) Klip toppen! Professionel opladelig hårklipper med blad af titan og blåt LCD display, der viser batteriniveau. Kan anvendes med eller uden ledning, og er hurtigt klar til brug efter opladning. På ’fuld tank’ kan du klippe løs i næsten en time. 6 trimmere giver 24 forskellige længder. Fra tæt ’nålefilt’ til en længde, som også svigermor kan acceptere. Komplet med alt tilbehør. Så er der ingen gode undskyldninger for at være langhåret. Vejl. pris kr. 499,95 - www.obhnordica.dk

1

2) STOLEN DER TRÆNER RYG OG LÆND: Designeren Sofie Hemmert har udviklet en stol til træning af ryg med udgangspunkt i pilatesbolden. Stillesiddende arbejde og forkerte arbejdsstillinger resulterer i et stigende antal fraværsdage. 700.000 danskere lider af alvorlige rygsmerter og 2/3 dele af kontor-personales fravær skyldes rygsmerter. Det har fået designer Sofie Hemmert til at designe en stol med samme effekt som Pilatesbolden som forebygger rygproblemer. Stolen er udstyret med et specieldesignet sæde, som konstant er i bevægelse og dermed træner ryg, lænd og mavemuskler effektivt. Samme effekt som pilatesbolden giver. VELA Samba 410 kan købes på www.sidgodt.dk til 3.439 kr. og findes i farverne Sort, grøn, orange og pink. 3) Bold skal da se på en ordentlig skærm: KDL-40EX700 fra Sony. Et TV, der har det hele, men ikke koster en formue. Full HD 1080, Wi-Fi® Ready, LCD-TV med Edge LED, Motionflow 100 Hz og økofunktioner. Derudover en slank Edge LEDskærm og billeder med jævne bevægelser (så hopper bolden heller ikke udenfor banen!) Vejl. priser fra 7.499 kr. for en 32” til 23.999 kr. for en 60” 4) Single-Track vinder priser: Den nye Single-Track løbesko fra The North Face fik i April 2010 tildelt ’Best Debut’ af Runner’s World Magazine i deres Spring Trail Shoe Guide, og vandt for nylig også ’Gear of the Year’ af Outside Magazine. Når flercifrede kilometertal over ujævnt, svært terræn er en standardtur, kan endurance-løbere få hjælp af Men’s and Women’s Single-Track. Den lette, neutrale trail-sko er designet til hverdagstræning eller konkurrence, og den er fremstillet i forskellige designs, så den passer til form og proportioner på både mænds og kvinders fødder. En Tenacious™ Grip high-abrasion gummi-ydersål giver godt greb på off-road-løb, mens Snake Plate™ forfodsbeskyttelsen reducerer skader fra spidse pinde og sten, uden at det går ud over fleksibiliteten. Platformen er designet til en naturlig gang og med et specialiseret C-Delta metatarsal pasformssystem og en Northotic™ sål, der giver en blid støtte. High impact affjedring og tilbagespring klares med en X-Dome™ Cradle og en X-2™ dual-density EVA midtersål. Til både mænd og kvinder sørger en udvendig pløs for at afvise småsten og snavs, og det slidstærke syntetiske lag støtter det tætvævede mesh-overlæder. Vejl. pris 900 kr. www.thenorthface.com 5) Longines re-producerer Charles Lindberghs historiske ur. I 1933 fløj den amerikanske luft-pioner Charles Lindbergh ud på en bemærkelsesværdig flyrejse. Undervejs observerede og navigerede Lindbergh sig vej gennem potentielle flyruter, og turen blev på over 47.000 km. Lindberghs meritter udgjorde på det tidspunkt især non-stop solo-flyvningen over Atlanten i 1927, der gjorde Lindbergh verdensberømt og ophøjede ham til legende. Det var derfor med ekstra opmærksomhed - samt følgeskab af konen Anne og et specieludviklet Longines-ur, at denne flyvning tog sin begyndelse i foråret 1933 fra New York. I dag re-producerer Longines så præcis dette ur under navnet Longines Lindbergh’s Atlantic Voyage Watch som en moderne markering af den fantastiske nordlige rejse. Det ikoniske armbåndsur med kronograf måler hele 47,50 mm i diameter og har et mekanisk værk med selvoptræk. Præcis som på originalen fra 1933 er der sekundtæller kl. 09 og en 30 minutters kronograf kl. 03 på skiven. Tidsudmålingerne foregår ved hjælp af Breguet-blå visere, der med baggrund i den store skinnende lyse skive er let aflæselige og matcher det dramatiske tachymeter, der går helt op til 500 km/t. Skiven indrammes af et tykt safirglas, der også bruges i den transparente bagkasse, der giver et vue til værket, når der åbnes for den dekorerede låge. Uret leveres med en kraftig brun rem i alligatorskind og fås både i stål og rødguld. Longines Lindbergh’s Atlantic Voyage Watch er et fantastisk stykke håndværk fra Schweiz med indbygget historisk integritet og dermed naturlig plads øverst i hierarkiet. I stål koster herligheden 30.000 kr. og i pure rødguld 78.000 kr. Sporty på den overskudsagtige facon og med tilpas meget underspillet stil til at give konkurrenter og ikke mindst vennerne baghjul. www.longines.com Nærmeste forhandler på 88 13 60 60. 6) Sporty og klassisk hit fra Rayban: De klassiske Rayban briller er et hit hos de fleste mænd netop på grund af det klassiske men samtidige sporty design. Rayban har i årtier været kendt for de nærmest ikoniske wayfair solbriller og pilotbrillen - bedst kendt på Tom Cruise i filmen Top Gun. Men i år er denne Rayban solbrille et rigtig godt alternativt, hvis man ønsker sig et alternativ denne sommer. Rayban solbrillen koster 1.299 kr. og forhandles i Synoptik. www.synoptik.dk 7) Verdens mindste Android-telefon: Verdens mindste Android-telefon har en imponerende touchscreen, hvorfra alle funktioner styres. Navnet er Sony Ericsson X10 mini. Den kombinerer Android-platformen med Sony Ericssons egne features. Brugeren kan vælge mellem en mængde forskellige applikationer på Android Market™ og med dem skabe en unik og personlig mobiltelefon. På skærmen kan de fire hjørner tilpasses for hurtig adgang til de funktioner, man måtte ønske. XPERIA™ X10 mini er forsynet med softwaren Timescape™, der samler al kommunikation på et sted. Det indbyggede 5 megapixel-kamera og video giver mulighed for at dele foto og film via web. Musikspilleren er linket til musiksites og YouTube™. Android-platform giver adgang til Google™-tjenester og Android Market™. Verdens mindste Androidtelefoner rummer det hele.

www.sportsfanplus.dk

3

2


4

6

5

7

www.sportsfanplus.dk


VIND et brætspil VM raser, og vi tilbringer mange timer foran fjernsynet. Hvis du nu har en familie, der ikke er lige så vild med foldbold som dig (uforståeligt), så kan du måske ’dulme’ den dårlige samvittighed over at fortrække fjernsynes frem for dem, ved at spille et brætspil med dem efter kampen. Hasbro har nogle virkelig sjove og spændende spil, som måske kan få dig til at glemme de grønne græsplæner i Sydamerika for en tid. Og hvis du er rigtig god til at gætte, kan du måske vinde et af dem. Svarer du rigtig på følgende spørgsmål, er du med i puljen. Hvad hedder Danmarks sidste modstander i gruppespillet ved VM? www.hasbro.dk

1

1) Tp team Alt det, I elsker ved Trivial Pursuit - bare bedre! Det mest sociale Trivial Pursuit-spil nogensinde, hvor I spiller i hold og får nye, sjove typer af spørgsmål. Med Trivial Pursuit Team kan I selv vælge spørgsmålskategori, og der er chance for at vinde i hver tur. Nye kategorier: Multiple Choice, Er du ekspert?, Nævn seks, Svært eller let, Alt eller intet og Fællesnævner.

2) Cranium Cranium familieudgave er den nye udgave af det populære aktivitetsspil Cranium – nu til børn og deres forældre! Spil sammen i hold om at nå først rundt på brættet. I kommer gennem en blanding af 16 sjove aktiviteter. I Cranium familieudgave er bedstemor og barnebarn ligeværdige modstandere

3) Mastermind Det klassiske spil om at gætte modstanderens farvekode. Kan være en rigtig hjernevrider!

4) Monopoly disney Det nye og opdaterede Monopoly Disney-spil. Det kombinerer de elskede Disney-figurer med det klassiske Monopoly, så spiloplevelsen bliver endnu mere magisk.

5) Cluedo Det nye, opdaterede Cluedo handler om i dag: nyt miljø, nye våben, nye rum og de sædvanlige mistænkte selvfølgelig. Spillet har også fået nye kort, der kan hjælpe dig i spillet ... eller afslutte det for dig! Mere spænding, mere moderne, mere Cluedo.

www.sportsfanplus.dk

2


3 5

VM

4

www.sportsfanplus.dk


Det hele skal spille… Taktisk og teknisk skal alt gå op i en højere enhed, hvis det danske landshold skal kunne præstere ved VM. Arkitekten bag den rette formel er Morten Olsen, der glæder sig til at være som en klubtræner i et kort intenst tidsrum og føle det sus, en stor slutrunde altid er. Af Stine F. Hansen www.sportsfanplus.dk


N

år Morten Olsen taler om VM, taler han meget om form. Og om hvordan det hele skal gå op i en højere enhed. Både den fysiske, den mentale, den tekniske og den taktiske form skal peake samtidig på det helt rigtige tidspunkt. ”Det hele handler om form. Hvis du ikke rammer formen, har du ikke en chance,” fortæller han. Han er ikke bekymret for den fysiske form. Den skal nok komme på plads, hvis den ikke allerede er der. Det er heller ikke den mentale, for den har ifølge landstræneren altid været til stede på det danske landshold. ”Den mentale form er jeg ikke i tvivl om, at vi rammer. I de sidste 10 år har vi aldrig tabt to kampe i træk, så der er vi rigtigt stærke. Det vigtige er lige så meget den fodboldtekniske og taktiske form. Det er vores job sammen med spillerne at peake rigtigt og på samme tid,” forklarer Morten Olsen og uddyber: ”Der er mange hold, som egentlig er i fin form på både det mentale og fysiske niveau, og alligevel taber. Det handler i stedet om at få flere dele til at gå op i en højere enhed. Taktisk skal vi have sat holdet rigtigt op, og teknisk skal spillet og spilsystemerne flyde. Det handler om at finde den helt rigtige formel for det, men hvis det lykkes, er vi meget svære at slå.” De rød/hvide drenge sparker sig ind i slutrunden den 14. juni, hvor modstanderen er Holland, og derefter venter Cameroun og Japan også i den indledende gruppe. ”Vi må tage et skridt ad gangen og på den måde komme videre fra gruppespillet. Derefter er det knockout-kampe, der følger, og der kan alt ske, hvis vi rammer den gode form. Danmark er hverken outsider eller favorit, så det handler meget om at finde en god fornemmelse undervejs,” forklarer Morten Olsen:

”Det er stort at være med i den event, der er den største i verden. Du er i fokus. Vi arbejder meget med ordet stolthed. Vi er stolte over, at vi repræsenterer vores land. Hvis man vinder en kamp til en slutrunde á la den, vi vandt 1-0 over Sverige i kvalifikationen, så gad man egentlig godt at være hjemme i Danmark, fordi man ved, hvordan det hele bruser, og det er rigtigt stort og helt unikt.”

I dybden

Morten Olsen har dog efterhånden selv prøvet at være af sted på den slags lejrskole så mange gange, at han også ved, hvordan man mindsker risikoen for lejrkuller og afsavn. ” Det er vigtigt for os at finde et hotel og nogle steder, hvor danskere føler sig hjemme. For det kan godt være, at vi har med spillere at gøre, der til daglig bor i London og andre steder, men i bund og grund, så er det jo bare en flok danske drenge, så det skal passe til dem. Vi gør meget ud af at finde nogle særlige steder, hvor drengene fungerer, så de også kan præstere,” forklarer Morten Olsen og forklarer yderligere, at de også gør sig umage for, at alle dagene ikke bare ligner hinanden 100 procent. ”Der er jo tid til, at hver spiller kan bruge tid på det, de bedst kan lide. Og så sørger vi for at få nogle andre input ind imellem. Det kan da godt være, at vi skal ud at kigge på en elefant. De er jo tæt på …”

For ham er en slutrunde en tid, der giver ham mulighed for at gå i dybden med det job, som han har haft siden 2000. ”Jeg holder meget af, at jeg egentlig får lov til at leve som klubtræner i de uger, VM varer. Som landstræner er man i løbet af året ikke sammen med spillerne i særligt lang tid ad gangen, og du har dem ikke samlet som et hold mere end et par dage ad gangen typisk – modsat en klubtræner. Det er faktisk kun ved slutrunder, at jeg får lov til at arbejde som klubtræner, hvor jeg kan træne, øve og snakke med spillerne hver dag og dermed øve væsentligt større indflydelse og ændre flere ting, både på og uden for banen. Det synes jeg er sjovt,” forklarer han. Samtidig giver det også et sus – selv for en så erfaren herre som Morten Olsen – at deltage i et sportsarrangement af den størrelse, som et VM er.

Folk oplever kriser Men mens det hele – forhåbentlig – bruser hjemme i Danmark, så er der også udfordringer og problemer at tage sig af under de fremmede himmelstrøg, når 50 mennesker skal bo og være sammen mere eller mindre konstant i fire-fem uger. ”Det er en udfordring at sørge for, at det fungerer mellem de folk, der er af sted. Spillerne er jo mennesker som dig og mig, og mange oplever for eksempel afsavn i løbet af sådan nogle uger. Det er ligesom at være på lejrskole, hvor folk hver især oplever nogle kriser ind imellem ved at være så langt væk sammen med en stor flok. Det er meget kompakt, men det er situationer, som vi skal løse sammen med de rutinerede spillere, som har prøvet det hele før,” siger Morten Olsen. Og at det ikke er ét stort eventyr at være af sted til en slutrunde, beviser Morten Olsens beskrivelse af en typisk dag. ”Langt størstedelen af tiden går på hotellet, i busser, på træningsbanen og på stadion. Selve rytmen på for eksempel en kampdag er meget forudsigelig. Der er morgenmad, så er der taktikmøde inden middagsmad. Derefter er der individuel tid, hvor nogle hviler, nogle spiller, nogle læser, og nogle gør noget helt andet. Vi skal være på stadion halvanden til to timer før kamp, og så går resten af den dag der. Og på en dag, hvor der ikke er kamp, er der en eller to træninger i stedet.”

Mindsker risikoen for kuller

www.sportsfanplus.dk


VM kort

Speed Cat 2.9 fra Puma garanterer en sommer med fart på!

Prego se solen i øjnene med stil

Puma fortsætter med at designe fede motorsportssko til street brug. Speed Cat 2.9 forener de klassiske motorsportsegenskaber med nutidens krav til design uden at gå på kompromis med kvalitet og komfort. De rå detaljer, som er hentet fra motorsportens verden vil uden tvivl vil pifte det mere traditionelle streetwear-look op. www.puma.com

Pregos kollektion er i 2010 overvældende stor, hele 290 modeller, der er inspireret af tre separate temaer: Nordic Philosophy er smukke enkle stel, der bygger på den stilfulde nordiske designtradition. Metallic Moods, har et udpræget stænk af futurisme og er overvejende maskuline i sit udtryk. Haute Couture er som skabt til at slippe den indre diva løs, med store og næsten prangende elementer. Der er kælet for detaljerne i hvert eneste stel, som er håndlavede i så høj en kvalitet, at det er muligt at bruge dem til regulære brillestel; faktisk kan næsten alle Prego-stel monteres med solbrilleglas med styrke. Hvert enkelt stel er omhyggeligt håndpoleret, så ingen skarpe kanter generer, og på metalstel er næsepuderne udført i behagelig blød silikone. Hvor designet tillader det, er stængerne monteret med ’stop-hængsel’, så enden af brillestangen ikke ridser brilleglasset, når brillen foldes sammen. Du kan nu vinde et gavebrev til et par Prego solbriller efter eget valg, ved at svare på dette spørgsmål. Værdien er på mellem 699,00 - 799,00 kr. Se mere på www.pregoeyewear.dk Klik ind på www.sportsfanplus.dk og svar på spørgsmålet: Hvilket afrikansk hold skal Danmark møde i gruppespillet ved VM?

www.sportsfanplus.dk

Vind et par her ved at klikke ind på www.sportsfanplus.dk og svare på følgende spørgsmål: Hvem er Englands landstræner? Skoene har en værdi på 700 kr. Sidste frist for deltagelse er den 18.06.10


51

SPORTSFAN Danmarks ultimative sportsmagasin

JUNI/JULI 2010

VMSPECIAL DANMARK KAN NÅ KVARTFINALEN Analyse af muligheder og udfordringer

MORTEN OLSEN VM SPECIAL • NICKLAS BENDTNER

”Vi skal nok være klar”

SÅDAN VURDERER UDLANDET OS Eksperter er uenige om danskernes styrke

KENDTE DANSKERE OM DERES VM

+

Sydafrikansk parlør og fuldt kampprogram

TOM KRISTENSENS STORE TEST Le Mans i år bliver hårdt

Plus: Wimbledon og Caroline Wozniacki, Nadia Nadim, fodboldkærester i nye VM-trøjer, masser af konkurrencer. JUNI/JULI 2010

JUNI/JULI 2010 · BK 03.06.10 > 29.07.10 · Pris 49,95

VM tilbud

3 udgaver kun kr.

99,-

NICKLAS BENDTNER

”VI TAGER TIL SYDAFRIKA FOR AT VINDE”

Køb det nye nummer i din lokale kiosk i dag! ... eller klik ind på www.sportsfanplus.dk og tegn et abonnement 20/05/10 07.25


SMS fra VM-lejren Støt FC Savanna med 10 kr hver gang Danmark scorer, og få gratis SMSer fra VM-lejren. Send MÅL til 1231

BYSTED

20 danske fodboldprofiler har sammen med Folkekirkens Nødhjælp dannet FC Savanna for at hjælpe verdens fattigste. Mød spillerne på www.fcsavanna.dk FC Savanna er William Kvist (FCK), Ken Ilsø (FCM), Thomas Augustinussen (FC Redbull Salzburg), Johan Absalonsen (OB), Dan Thomassen (AGF), Michael Lumb (Zenit St. Petersburg), Mattias Zanka Jørgensen (FCK), Martin Vingaard (FCK), Jeppe Curth (AaB), Martin Ørnskov (Silkeborg IF), Mads Laudrup (HB Køge). Jesper Jørgensen (Esbjerg), Martin Bernburg (Brøndby), Kenneth Emil Petersen (AaB), Kevin Stuhr Ellegaard (Randers FC), Christopher Poulsen (Silkeborg IF), Jonas Borring (FCM), Morten Nordstrand (FCK), Bajram Fetai (FCN) og Anders Egholm (Randers FC).

VM 2010 - Gratis magasin  

VM 2010. Alt om VM slutrunden i sydafrika.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you