Korte Keten in West-Vlaanderen - editie 2019

Page 1

MAGAZINE PETER WIM LYBAERT:

“Wij kiezen bewust voor korte keten” IN WEST-VLAANDEREN

DE WEEK VAN DE KORTE KETEN 4 TOT 12 MEI 2019

100% WEST-VLAAMS WANDELEN EN FIETSEN

HET ABC VAN DE KORTE KETEN


DB595178D9


In deze special

www.weekvandekorteketen.be en www.100procentwest-vlaams.be

8

Vol passie, heel gedreven én fan van de korte keten: de Korte Keten Koppen.

100% WEST-VLAAMSE UITJES Hoe kan je beter de rijkdom van een streek ontdekken dan tijdens een fiets- of wandeltocht? Wij nemen je mee op een fietstocht door de wijnvelden en een wandeltocht in het Land van Mortagne.

Westtoer

12 34

4 WIM LYBAERT KIEST VOOR KORTE KETEN “Als consument hebben we meer macht dan we denken”, aldus kersvers peter Wim Lybaert, al jaren een fervent fan van de korte keten.

KORTE KETEN BIJ JOU IN DE BUURT De korte keten omvat veel meer dan alleen maar hoevewinkels. Wij gaan op bezoek bij verschillende verkooppunten.

22

Davy Coghe

West-Vlaanderen is dé gastronomische provincie bij uitstek, en dat hebben we niet alleen te danken aan onze meesterlijke koks, maar ook en vooral aan die vele producenten die zorgen voor de heerlijkste streeken hoeveproducten. Aan de boeren, groente- en fruittelers, slagers, bakkers, brouwers en vissers die elke dag in de weer zijn om lekkere producten te maken. Producten waarin je hun passie en gedrevenheid kan smaken, producten ook die eerlijk geproduceerd worden en terecht het label 100% West-Vlaams mogen dragen. Een label dat je meeneemt op een culinaire reis door West-Vlaanderen, met respect voor de duurzame principes van de korte keten. Wat die principes precies inhouden én hoe je zelf makkelijk kan kiezen voor de korte keten, ontdek je in dit magazine én tijdens de Week van de Korte Keten. Geniet ervan!

IN DEZE SPECIAL

Davy Coghe

De korte keten laat je genieten van het beste van West-Vlaanderen

AMBASSADEURS VAN DE KORTE KETEN

COLOFON ‘Korte Keten in West-Vlaanderen’ is een uitgave van POM West-Vlaanderen, Inagro en Westtoer in samenwerking met Krant van West-Vlaanderen. Verantwoordelijk uitgever: Stefaan Gheysen, Koning Albert I Laan 120, 8200 Sint-Michiels G Realisatie en coördinatie: Krant van West-Vlaanderen G Redactie: Marijn Follebout, Johan Sabbe, Tom Gheeraert, Bieke Cobbaert, Tom Rutsaert, Bert Feys, Gillian Lowyck G Fotografie: Davy Coghe, Tom Gheeraert, Stefaan Beel, Westtoer, Inagro G Vormgeving: Arnout Nilis en Stefanie Maes G Fiets- en wandelkaart: Hans Vanneste


Korte keten

Korte keten

KORTE KETEN

“DE KORTE KETEN IS EEN WIN-WIN VOOR IEDEREEN”

“Mijn vrouw en ik kopen heel bewust korteketenproducten. Zo kopen we elke week verse hoeveproducten bij een coöperatie op het einde van onze straat in Brugge.”

“De landbouwers staan in de frontlinie van de klimaatopwarming”, zegt West-Vlaams ambassadeur én peter van de Week van de Korte Keten Wim Lybaert. De tv-persoonlijkheid met de groene vingers spreekt met passie over de boerenstiel. “Als consument kunnen wij ook ons steentje bijdragen.”

tekst Marijn Follebout foto's Davy Coghe

Wim, je bent peter van de Week van de Korte Keten in West-Vlaanderen. Koop je zelf via de korte keten? “Zeker. Dat doen mijn vrouw en ik heel bewust. Elke week kopen we verse hoeveproducten bij een coöperatie op het einde van onze straat in Brugge. Jaarlijks koop ik een lammetje bij een lokale boer en in het zomerseizoen ga ik regelmatig langs bij een bioboer die heerlijke tomaten en andere vruchtgewassen kweekt. In de winter maakt hij zijn serres leeg en laat hij er enkele honderden kippen in los die voor een natuurlijke bemesting zorgen. Een compleet gesloten cirkel.” Ik vermoed dat jij die initiatieven een warm hart toedraagt. “De industriële landbouw heeft zijn diensten bewezen en doet dat nog steeds. Maar het inzetten op een duurzaam landbouwmodel wordt steeds belang-

rijker. Dat vergt veel geld en kennis en de omschakeling gaat niet over één nacht ijs. Gelukkig is de nieuwe generatie landbouwers zich hier sterk van bewust. Ze ondernemen al heel wat inspanningen om duurzaam te produceren, maar dat is nog te weinig geweten.” “Al worden boeren ook steeds betere marketeers en hebben ze door te verkopen via korte keten rechtstreeks contant met de consument, waardoor het productieproces een stuk transparanter is. Dit komt het respect voor de boerenstiel zeker ten goede, wat ook nodig is. Daarnaast moeten boeren ook een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, en dat kan onder andere door zoveel mogelijk tussenstappen in de voedselketen te schrappen. Wij, consumenten, spelen daar een geweldig belangrijke rol in. Als er voldoende vraag is, zullen ook de supermarkten volgen. Dat doen ze nu wel al, maar het gaat naar mijn aanvoelen veel te traag.”

“Als we eerlijk zijn, moet de prijs van voeding omhoog”

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 4

Wat is de grootste bedreiging voor de landbouw? “Dat is zonder twijfel de klimaatopwarming. Voor het programma ‘De Klas’ heb ik me een maand lang in de materie verdiept. Het is hallucinant hoe urgent het probleem is. Dat blijkt ook uit de vele gesprekken die ik met boeren heb.” “Eén voorbeeld: om goed te zijn zou het nu water met bakken uit de hemel moeten vallen: de waterstand van het grondwater staat nog steeds te laag door de extreem droge zomer van 2018. Landbouwers staan in de frontlinie van de klimaatopwarming. Ze werken dagelijks met de natuur en zijn er zeer afhankelijk van. Er moeten op korte termijn mondiale oplossingen komen.” Wat kunnen wij als consument doen om de landbouwers te steunen? “Als consument hebben we meer macht dan we denken. Het is niet normaal dat een varkensboer maar een paar cent per kilo vlees verdient. Het is ook niet normaal dat wij maar 5 euro per kilo gehakt moeten betalen. We moeten eerlijk zijn met onszelf. De prijs van voeding moet omhoog, zo simpel is dat. In Zwitserland betaal je voor een varkenskotelet makkelijk 40 euro per kilo, een pak meer dan bij ons. Dat komt onder andere door de zeer strenge wetgeving op dierenwelzijn in dat land.” “Korte keten is een van de weinige manieren om als boer inspraak te hebben in de prijszetting. Zeker als je meerwaarde creëert voor je product. Heel wat varkensboeren hebben die stap al gezet: ze gaan bewust

Leven op het ritme van de natuur

kleinschalig produceren en nemen de volledige voedselketen in handen: van het telen van het voeder tot het verkopen van het verwerkte vlees in de hoevewinkel. Hierdoor kunnen ze het verschil maken en kunnen ze een betere prijs vragen voor hun producten. Kleinschaliger landbouw staat veel dichter bij de consument. Waarom moeten we voedsel gaan importeren van de andere kant van de wereld als er hier landbouwers zijn die hetzelfde kweken? Als we meer eten volgens de seizoenen hebben we daar geen nood aan.”

In programma’s als ‘De Moestuin’, ‘Het Goede Leven’ en ‘Columbus’ verstopte je ook al de missie van de korte keten. ”De grote uitdaging voor een programmamaker is een ietwat saaie boodschap te verpakken in iets wat de mensen tof vinden. Dankzij het wedstrijdelement is ‘Het Goede Leven’ een uitdagend programma geworden waar kijkers ook nog iets van konden leren. Misschien wisten we zo wel meer mensen aan te zetten tot het zelf kweken van hun groenten, fruit of vlees?”

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 5

Moeten we anders gaan leven? Volgens Wim is dat zeker het overwegen waard. “Het zou niet slecht zijn mochten we meer uitgaan van de natuurlijke tijd. Tijdens het draaien van ‘De Columbus’ leefden we op het ritme van de natuur. Opstaan als de zon opkomt, gaan slapen na het vallen van de duisternis… en vooral, eten wanneer we honger hadden. En wie weet? Korte keten, misschien?” Tijdens de Week van de Korte Keten, van 4 tot 12 mei, kan je alvast verschillende korteketeninitiatieven ontdekken.

www. weekvandekorteketen.be


100% West-Vlaams

100% WEST-VLAAMS

ANDERHALVE EEUW PIKANT Piet Wostyn, zaakvoerder van het Torhoutse mosterdfabriekje Mostaard Wostyn, is niet alleen 100% West-Vlaming, hij kiest ook voor 100% West-Vlaams. Dit label werd al jaren geleden toegekend aan zijn op 100% natuurlijke wijze bereide mosterd. Weinig van de 300 hoeve - en streekproducenten die het label dragen, kunnen zeggen dat ze al zó lang bestaan als Mostaard Wostyn. Piet viert dit jaar anderhalve eeuw pikant.

tekst Johan Sabbe foto's Davy Coghe

“Dankzij 100% West-Vlaams ontstaan er waardevolle samenwerkingsverbanden” Piet (59), geflankeerd door zijn vrouw Annick Dedoelder (53), is de vijfde generatie mosterdmakers Wostyn in Torhout. De donkerbruine, pittige lekkernij wordt sinds 1869 volgens hetzelfde unieke recept bereid. Piet is de achterkleinzoon van Ivo-Jacob Wostyn, de man die in dat jaar met zijn broer Désiré de productie opstartte. Hij trok destijds met een houten kuip op de rug door de Torhoutse straten om de smaakvolle brij met de lepel ‘van den schep’ aan de man te brengen. STREEKPRODUCTEN MET PASSIE “De mosterd wordt nog altijd op 100% natuurlijke wijze gemaakt, zonder kruiden of additieven”, aldus Piet. “Mosterdzaadjes, azijn, water en zout - meer is het niet. We mengen evenwel énkel donkere mosterdzaden, wat die bijzondere en specifieke smaak aan onze mosterd geeft.” Piet is er trots op dat zijn ambachtelijk bereide streekproduct het begeerde label 100% WestVlaams draagt. Intussen is hij trouwens lid van de Raad der Wijzen, die mee beslist welke producten het label krijgen. Er moet aan strenge criteria voldaan worden. Dat betekent dat wanneer je het label op een product ziet, je meteen weet dat je goed zit. 100% West-Vlaams, dat naast streekproducten ook hoeveproducten bekroont, geeft een forum aan de vaklui achter het product. Die gaan elke dag met passie aan de slag om hun delicates-

“Als producent moeten we aan strenge voorwaarden voldoen om het label 100% West-Vlaams te krijgen”, beklemtoont Piet Wostyn.

met ’t Brugs Bierinstituut, serveren we op beperkte schaal wijnmosterd met wijn van de Monteberg in Kemmel en zijn er dankzij de Torhoutse Chocolaterie Denolf mosterdpralines op de markt. We hebben bovendien mosterdkoekjes, mosterdpaté en mosterdjenever in het assortiment.”

sen te maken tot wat ze zijn: buitengewoon lekker. “Om een product het label toe te kennen, dient het in West-Vlaanderen geproduceerd te worden en dit in de mate van het mogelijke met grondstoffen uit de eigen streek”, zegt Piet. “Er moet voorts een band bestaan tussen het product en de regio. Traditie en innovatie spelen eveneens een rol van betekenis. Dankzij 100% West-Vlaams kom je in contact met andere streekproducenten en ontstaan er waardevolle samenwerkingsverbanden. Zo maken we mosterdbier in samenspraak

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 6

VIER GRATIS VATEN MOSTERDBIER Op zaterdag 1 juni vanaf 14 uur wordt 150 jaar Mostaard Wostyn in het Torhoutse stadspark gevierd met vier gratis vaten mosterdbier, een foodtruck, een bar en muziekoptredens door enerzijds de jazzgroep Four by Two (ft. Ben Petterson) en anderzijds de vijfkoppige coverband Dirty5. “Intussen lijkt de opvolging verzekerd”, glundert Piet. “Onze zoon Ilja begint straks mee te helpen in de productie en dochter Sarah wil op termijn het commerciële aspect behartigen.” www.100procentwest-vlaams.be


HOTSPOTS • ADVERTORIAL

NIEUW!

De Kruiderie presenteert: BULNAS CAMPA Bulnas Campa, Citroenverbena bier. Een fris bier (6 %) op basis van Citroenverbenakruid met 100 % biologische ingrediënten. Bulnas Campa, Agastache bier. Een hartig bier (6 %) op basis van Agastachekruid met 100 % biologische ingrediënten. . Beide bio-bieren zijn gebrouwen voor en door De Kruiderie.

Bulskampveld 12 8730 Beernem 050 55 60 34 www.bulnascampa.be www.dekruiderie.be

Mostaard Wostyn viert zijn 150 jaar bestaan! Wanneer: zaterdag 01/06/19 vanaf 14 u.

Alle appelen en peren van eigen oogst Steffi-Fruit is al meer dan 15 jaar gekend in de fruitteelt voor de diverse soorten appels en peren. De bijhorende fruitsappen zijn een sterke troef. We streven als streekproducent van 100 % WestVlaams naar kwaliteit!! Alles is gekweekt en gegroeid in eigen boomgaard.

Waar: stadspark, Aartrijkestraat 11B Torhout Iedereen is van harte welkom!! www.mostaardwostyn.be

Weststraat 12 8340 Moerkerke Damme www.steffifruit.handelsgids.be

Dagelijks vers gerookt... Speciaal gebrand voor vriend & klant Verwen jezelf, vrienden & familie met deze ambachtelijke koffiemengelingen van hoge kwaliteit. Het slowroast© proces zorgt voor een bijzonder zachte smaak en laat je zorgeloos genieten. Bestellen kan snel & gemakkelijk online of via de winkel te Langemark.

Koffie 't Molentje Markt 1 8920 Langemark-Poelkapelle www.koffiemetkarakter.be

Als één van de oudste Belgische visrokerijen is De Brugse Visrokerij Alloo - Blue Ocean Seafood (1885) gekend voor zijn ambachtelijk gerookte heilbot, zoete en witte haring. Deze producten zijn tevens ook erkend als streekproduct. We streven er naar om een ambachtelijk product en productieproces weer hip te maken en mensen te engageren om opnieuw te kiezen voor gerookte visproducten, rijk aan ome Alloo ga 3. Te verkrijgen in bijna elke vishandel en traiteur.

Brugse Visrokerij Alloo Blueocean Seafood Kolvestraat 36-38 - 8000 Brugge www.blueocean-seafood.be

DB590197C9


Korte keten

Korte keten

KORTE KETEN

KORTE KETEN

KOPPEN VAN DE KORTE KETEN De korte keten is een verhaal van gedreven producenten, die vol passie hun producten maken én verkopen en die altijd en overal kwaliteit vooropstellen. Zoals Gudrun Vandoorne, Bart Syryn, Renaat Devreese, Celine en Evelyn Vanspeybrouck en Bart Mostaert, stuk voor stuk geboren ambassadeurs voor de Korte Keten.

’t Gaverhopke

De Heerlijkheid

GUDRUN VANDOORNE

BART SYRYN

“WE WERKEN SAMEN MET LOKALE PRODUCENTEN”

“WE HOUDEN HET BEWUST KLEINSCHALIG”

Gudrun Vandoorne (42) brouwt al jaren aan het succes van ‘t Gaverhopke. “In 2007 kwam een brouwerij in Stasegem te koop te staan. Ik gaf mijn job als verzorgende bij Familiehulp op en werd fulltime brouwer. Na enkele jaren stapte ook mijn man Bruno voltijds mee in de zaak. Fitness was niet nodig in die jaren. Door het werk kweekte ik veel spiermassa bij.” ” Toen we de mogelijkheid kregen een concessie te nemen op het beschermde Goed te Nieuwenhove hebben we niet lang geaarzeld. Het lijkt wel elke dag vakantie in deze prachtige, versterkte kasteelhoeve uit de 18e eeuw. Waar in het begin nog 80 procent van onze productie voor de export bestemd was, is dat nu herleid tot nagenoeg niets. Alles wat we in de brouwerij produceren, verkopen we in eigen huis. Vorige zomer kregen we als eerste het label Terra Brew toegekend omdat we uitsluitend met Belgische producten brouwen. We werken ook samen met lokale producenten, zoals met fruitteler Lambrecht-Baart en Aardbeien Vanoverbeke.”

“Het is altijd mijn droom geweest iets ‘op mezelf’ te doen. Vier jaar geleden startte ik hoeveslagerij De Heerlijkheid op en nog dagelijks prijs ik me gelukkig met deze stap”, verklapt Bart Syryn, varkensboer én hoeveslager in Vladslo. “Het is onze bedoeling de hele voedselketen helemaal zelf te beheren, zeg maar van graankorrel tot gedroogde worst. We houden het daarom bewust kleinschalig. Liever tien varkens op een week verwerken dan dertig.” “De grootste voldoening is dat onze klanten echt de moeite doen om tot bij ons te komen. Onze hoevewinkel ligt immers ‘in het hol van Pluto’, op het platteland in Vladslo. Daarnaast verkopen we onze producten ook op dinsdagavond in de Buurderij in Diksmuide, die in de 4AD plaatsvindt. Het grootste voordeel van korte keten? Dat we onze klanten verse producten kunnen garanderen. Dat is onze belangrijkste troef.”

’t Gaverhopke, Platanendreef 16, Nieuwenhove (Waregem). Gesloten op maandag en dinsdag. Info: www.tgaverhopke.be

Hoeveslagerij De Heerlijkheid, Lange Limaertstraat 2, Vladslo (Diksmuide). Open op vrijdag (12 – 18 uur), zaterdag (8 – 18 uur) en zondag (8 – 12 uur) of op afspraak. Info: www.deheerlijkheid.be

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 8

’t Reigershof

Mandeldaele

l’Heritage

RENAAT DEVREESE

CELINE EN EVELYN VANSPEYBROUCK

BART MOSTAERT

“GEITEN ZIJN FASCINERENDE DIEREN”

“WE WILLEN EEN POSITIEF VERHAAL BRENGEN”

“VERHAAL GAAT VERDER DAN ONS IJSSALON”

“Twintig jaar geleden maakten wij de omschakeling naar de biologische geitenhouderij, de eerste van Vlaanderen. We telen bijvoorbeeld de rantsoenen zelf, de geitjes worden hier geboren, de kaas maken we zelf in onze twee kaasmakerijen… De keten is grotendeels gesloten”, vertelt Renaat Devrees (56). ” Geiten zijn zeer aanhankelijk en nieuwsgierig, maar ook eigenzinnig. Het zijn fascinerende dieren. Op ’t Reigershof houden we 300 geiten, goed voor 400.000 liter melk per jaar. Die melk verwerken we in harde en zachte kazen en andere zuivelproducten. De meeste verkoop realiseren we in onze eigen hoevewinkel. We staan ook op de markt van Oostende. Een aantal restaurateurs en groothandels kopen onze kazen rechtstreeks bij ons. Ik vind de openheid van onze boerderij heel belangrijk. Klanten kunnen overal binnenkijken.” “Wij eten zelf ook veel geitenkaas. Mijn favoriet is de Oudlander omdat die de link legt in smaak en samenstelling met de polders waar we ons in bevinden.”

Celine (28) en Evelyn (35) zijn zaakvoersters van hoeveslagerij Mandeldaele. “Sinds mijn 18de werk ik mee op de boerderij van mijn ouders die net van start waren gegaan met de hoeveslagerij”, vertelt Evelyn. “Toen Celine er in 2009 bij kwam, begonnen we ook met traiteur.” Celine pikt in: “Het aantal verkoopkanalen breidde langzaamaan uit. We hebben enerzijds onze hoeveslagerij, maar je vindt ons ook op de Lokaalmarkten in Deerlijk en Heule, op de Buurderij in Kortrijk, op Beedrop in de regio Tielt en ondertussen ruimen we wekelijks onze restjes op via de app Too Good To Go. Ook dat is een leuke meerwaarde.” “We hebben van meet af aan de keuze gemaakt voor de korte keten, het eigen beheer van de hele voedselketen. Tot op vandaag is het een warm verhaal, waarin volhouden en overtuiging de sleutel zijn”, aldus Evelyn. “We willen een positief en duurzaam beeld brengen over de landbouw. Daarom proberen we zoveel mogelijk transparant te werken, zodat de consument perfect weet waar zijn lekker stukje vlees vandaan komt.”

“Wij zetten in op dagverse bereidingen, gemaakt van melk die we rechtstreeks bij een gepassioneerde landbouwer uit de streek aankopen. Waar we kunnen, werken we met streekproducten, zoals onze sorbets met fruit uit de Westhoek. Het is steeds een uitdaging om die recepten op punt te krijgen”, gaat Bart Mostaert (36) van start. ” Net als mijn ouders in Reninge zet ik met l’Heritage in Poperinge in op het verhaal van duurzaamheid en korte keten. Het gaat mij ook om het verbindende aspect. Via l’Heritage slagen we erin lokale voedingsproducenten met elkaar in contact te brengen. Dat vind ik geweldig. Het gaat ook verder dan enkel ons ijssalon en de streekproductenwinkel. Zo kunnen wandelaars en fietsers een picknick bij ons reserveren. We werken hierbij uitsluitend met producten met het 100% West-Vlaams label.”

’t Reigershof, Polderstraat 4, Klemskerke (De Haan). Hoevewinkel open op woensdag, vrijdag en zaterdag. Info: www.reigershof.be

Hoeveslagerij Mandeldaele, Dentergemstraat 97, Oostrozebeke. Open op donderdag, vrijdag en zaterdagvoormiddag. Info: www.mandeldaele.be

l’Heritage, Grote Markt 19, Poperinge. Open van dinsdag tot en met zaterdag. Info: www.lheritage.be

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 9


Korte keten

KORTE KETEN

“BOERENMARKT IS KORTE KETEN AVANT LA LETTRE” De wekelijkse boerenmarkt in Diksmuide op zaterdag geeft de korteketenproducenten al meer dan 25 jaar een duwtje in de rug. Schepen van Landbouw Martin Obin steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat het ondersteunen van de korte keten eerder een economische dan een ecologische overweging is.

tekst Tom Gheeraert

ducten die er aangeboden worden zijn van goeie kwaliteit, dus de mond-tot-mondreclame heeft ook een aandeel in het succes.” BELANGRIJK VOOR TOERISME Maar Diksmuide doet naast de boerenmarkt nog meer voor de korte keten. “We ondersteunen onze korteketenproducenten ook logistiek, bijvoorbeeld door materiaal gratis ter beschikking te stellen als ze een evenement organiseren. We maakten ook een boekje waarin alle lokale producenten en hun producten vermeld staan.” Het steunen van de korteketenproducenten is voor het Diksmuidse stadsbestuur meer een economische dan een ecologische overweging. “Diksmuide is nog een echte landbouwgemeente. We hebben op ons grondgebied meer dan 350 landbouwbedrijven. Onze landbouw is dan ook een heel belangrijke economische activiteit. Je mag niet onderschatten hoeveel werkgele-

Westtoer

Tijdens de Week van de Korte Keten, die plaats vindt van 4 tot en met 12 mei, staat de agenda in Diksmuide mooi vol. Korteketenproducenten vinden dan ook een rijke voedingsbodem in de boterstad. “Dat is gestaag gegroeid”, zegt schepen van Landbouw Martin Obin. “Op onze boerenmarkt kunnen lokale landbouwers hun producten al meer dan 25 jaar rechtstreeks aan de klanten verkopen. De boerenmarkt is eigenlijk korte keten avant la lettre en lokt in Diksmuide heel wat volk. Een van de redenen daarvoor is dat die op zaterdag gehouden wordt, waardoor mensen die tijdens de week gaan werken meer mogelijkheden hebben om hun boodschappen te doen. De pro-

“Onze lokale producten zijn ook een toeristische troef”, aldus Landbouwschepen Martin Obin.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 10

genheid de landbouwsector creëert in Diksmuide. Door de hoeve- en streekproducten te promoten, zetten we trouwens ook onze stad toeristisch op de kaart. Het is ook belangrijk dat mensen weten waar de producten die ze in hun bord krijgen vandaan komen. Verminderen we daardoor onze CO2-uitstoot en onze ecologische voetafdruk? Waarschijnlijk wel, maar ik durf dat niet te gebruiken als argument om de korte keten te promoten.”

Feestelijke Boerenmarkt In Diksmuide is heel wat te doen tijdens de Week van de Korte Keten. Bij De Heerlijkheid in Vladslo toont Bart Syryn op zaterdag 4 mei de kunst van het versnijden van het varken. Op woensdag 8 mei kunnen kinderen er een pizza bakken met lokale producten. Buurderij 4AD organiseert op dinsdag 7 mei een proeverij tijdens het afhaalmoment. Op woensdag 8 mei kun je kijken naar de documentaire ‘Wat hebben we verdiend vandaag’. Het Fairtradefeest vindt plaats op vrijdag 10 mei, terwijl de Boerenmarkt op zaterdag 11 mei in een feestelijk jasje wordt gestoken. De week wordt afgesloten met een moederdagbrunch in ‘t Hof van de Rhille en De Heerlijkheid.


HOTSPOTS • ADVERTORIAL

Hoevevlees ’ t Eendenhof Sedert 1995 wordt varkens- en rundvlees versneden van dieren die op onze eigen hoeve op een milieu- en diervriendelijke wijze gekweekt worden. Onze varkens zitten in een ruime stal op stro! Ook alle charcuterie wordt ten huize bereid! Je kan ons vinden op de markt en op donderdag, vrijdag en zaterdag is onze hoevewinkel thuis ook open!

Rousdammestraat 35 8630 Avekapelle (Veurne) www.eendenhof.be

Lekkere garnaalkroketten Familie en vriendschap hebben de ambachtelijke garnaalkroket van Krok Eat vorm gegeven. Sam en Dimitri zijn na hun studies in 2015 met Krok Eat gestart. Dimitri en Sam sprongen op de hype van de foodtrucks en beslisten met de succesvolle garnaalkroket naar evenementen te trekken. Het recept geïnspireerd op een familierecept sprak aan en door de grote vraag verkoopt Krok Eat sinds 2017 de garnaalkroketten ook zowel aan particulieren als aan de horeca.

Artisanale confituren Groenten, fruit en bloemen kweken en confituur maken op één plaats: dat was de bedoeling van Danny De Winter en zijn echtgenote Katrien toen ze enkele jaren geleden in Ruddervoorde een oud boerderijtje kochten. ‘Ik hanteer een louter artisanale manier om mijn confituren en gelei te bereiden’, legt Danny uit. ‘Dat gebeurt met zo weinig mogelijk suiker toe te voegen, zonder aan smaak te moeten inboeten. Dit alles kunnen bewerkstelligen is a dream come true.’

Het Landhuys Danny De Winter Ringbeekstraat 1 8020 Ruddervoorde Productie: Danny De Winter - 0474 96 18 66 Logistiek: Olivier Maes - 0468 32 33 01

Mariastraat 9, 8460 Oudenburg Dimitri Verrecas - 0494 56 54 14 Sam Lams - 0499 61 63 55

Het Ambachtelijk Koffiehuis Onze koffies worden vandaag nog altijd gebrand op de traditionele manier. Wij houden ons aan het ambachtelijke proces van het branden omdat we weten dat de kwaliteit, smaak en de zachtheid daardoor niet te evenaren zijn. Onze koffies zijn daarom ook heel licht verteerbaar en zacht voor de maag. Als je nu houdt van zacht of pittig, kom zeker eens langs, proef een van onze melanges en laat je overtuigen door onze kwaliteit en versheid. Wij geven ook advies bij de aankoop van een JURA espressoapparaat of een MOCCAMASTER koffiezetapparaat.

VAN RUWE KOFFIEBOON TOT JE DAGELIJKS KOPJE VERSE KOFFIE AMBACHTELIJKE KOFFIEBRANDERIJ JURA ESPRESSOMACHINES - MOCCAMASTER KOFFIEZETAPPARATEN

Het Ambachtelijk Koffiehuis Kruisboommolenstraat 7 a bus 4 8800 Beveren-Roeselare www.hetambachtelijkkoffiehuis.be 0476 46 92 00

Lekker hoeve-ijs, karnedrink en drinkyoghurt Lieven en Ans zijn de trotse uitbaters van dit gespecialiseerd melkveebedrijf dat sinds 2000 heerlijke zuivelproducten maakt. De karnemelk is een ware dorstlesser in de zomer of kan warm gedronken worden in de winter. De drinkyoghurt is verkrijgbaar in natuur of met diverse fruitsmaken zoals aardbei, kers, framboos, boomgaardvruchten,… De ijsjes, daar hoeft geen uitleg voor….die smelten in jouw mond mmmmm… . Het aanbod wordt aangevuld met talrijke desserts die je terug kan vinden in het hoevewinkeltje of de automaten bij de hoeve. Tijdens de mooie lente- & zomerdagen kan je er ook genieten van een gezellige hoevepicknick. Smakelijk!

Pollaertstraat 29 8600 Woumen – Diksmuide 0498 42 24 41 DB590193C9


100% West-Vlaams fietsen

Westtoer

Westtoer

100% WEST-VLAAMS FIETSEN

Langs de route vind je ook infoborden in de vorm van een wijnfles vol nuttige weetjes over de Heuvellandse wijnbouw.

Het uitzicht vanop het panoramaterras van wijndomein Entre-Deux-Monts is ronduit spectaculair.

DE PASSIE VAN DE WIJNBOUWERS Jaarlijks worden in Heuvelland 200.000 flessen wijn gebotteld, goed voor 15% van de totale wijnproductie. Niet slecht voor deze nog jonge wijnregio. Onze fietsroute wringt zich tussen wijngaarden, draait rond de bekende getuigenheuvels en laat je genieten van mooie vergezichten en lekkere wijntjes. tekst Marijn Follebout

De vzw Vintage Heuvelland verenigt negentien wijnbouwers in de Westhoek. Vandaag fietsen we langs tien wijndomeinen in het Heuvelland. Samen zijn ze goed voor 45 hectare aan wijngaarden. In 2005 werd Heuvellandse Wijn een beschermde oorsprongsbenaming. Het was de kroon op het werk van pioniers als wijndomein Monteberg die al halfweg de jaren 90 hun eerste wijnstokken plantten. “In blindproeverijen en wedstrijden scoren onze wijnen

goed. We hebben een brede variatie aan wijnen, van fris mousserend over pittig wit tot elegant rood”, zegt José Lemahieu, voorzitter van Vintage Heuvelland. KLINKEN OP HET PANORAMATERRAS Heuvelland heeft een goed terroir, zo lezen we op één van de infoborden in de vorm van een wijnfles. “Het glooiend landschap zorgt voor een goede af-

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 12

watering en droge grond”, zegt wijnbouwer Martin Bacquaert van Entre-Deux-Monts. “De arme zandleembodem heeft een heel goede drainage dankzij de aanwezigheid van ijzerzandsteen. De stenen zorgen voor een snel opwarmende bodem. Samen met het vele zonlicht en het microklimaat dankzij de nabijheid van de zee zorgt dit voor het rijpen van de druiven.” De wijngaarden van Entre-Deux-Monts liggen onder


100% West-Vlaams fietsen

RENINGELST

97 55

kabelbaan Cordoba op de Rodeberg. Het panoramaterras van het wijndomein is vrij toegankelijk.

DELICATESSE VAN CHOCOLADE Die Eerste Wereldoorlog laat zich ook opmerken tijdens onze afdaling van de Lettenberg. Hier zijn nog vier Britse bunkers bewaard. Stap in het centrum van Kemmel zeker eens het gratis toegankelijke bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ binnen. Knappe tentoonstellingen tonen je de veelzijdigheid van het landschap in deze westelijke uithoek. De route doet het zwaarste stuk van de beklimming van de Kemmelberg niet aan. Toch raden we aan even naar rechts te fietsen en de 22% hellingspercentage op de kasseibaan te trotseren. Geloof ons, het loont. Stap door het kleine zwarte poortje en beklim de trappen op de Belvédère. Het uitzicht is magnifiek! Tijdens de afdaling passeren we wijngoed Monteberg. Wie het domein bezoekt, moet zeker ook eens de heerlijke ‘Heuvellandse Bergstenen’ proeven, een samenwerking met chocolatier Olivier Verledens. KLARE WIJN We kunnen ons bijna laten uitbollen tot in Dranouter. Hier wacht een extra lusje om twee wijndomeinen nabij de Franse grens aan te doen. Bij wijngoed Koudekot proeven we de Nouternaar, een frisse appelwijn. De vier hoektorens van de Sint-Pieterskerk van Loker zijn al van ver te zien. Tijd voor een ‘Vintje’, een eau-de-vie gemaakt met destillaatresten van alle wijnboeren van Vintage Heuvelland.

Klijte

98

93 WESTOUTER WESTOUTER KNOOPPUNTEN ROUTE

4 54 WIJNDOMEIN ENTREDEUXMONTS

START

KEMMEL 2

36

99 LOKER 57

WIJNHOEVE D’HELLEKAPELLE

7 B FR EL AN GIË KR IJK

DOMEIN DE WARANDE

9 WIJNGOED MONTEBERG

6

HEUVELLAND

DRANOUTER

De route is best wel uitdagend te noemen.

8 27 WIJNDOMEIN KOUDEKOT

Praktisch

Westtoer

HELLING VOL POPPY’S Tijdens de maand mei zie je de wijnbouwers zeker aan het werk op hun domein. De snel groeiende ranken worden langs ijzeren draden geleid. Er wordt geploegd tussen de wijnstokken om onkruid te verwijderen. We zetten een fantastische afdaling in naar het centrum van Westouter en draaien rond de Sulferberg en de Goeberg richting Reningelst. Door deze bochtige baantjes scheurt de Rally van Ieper elk jaar. Het seizoen van de wilde boshyacinten loopt op zijn einde. In Heuvelland steken nu de rode klaprozen voorzichtig de kop op. Vlakbij wijndomein Zavelaar in De Klijte kleurt de bosvrije helling van de Scherpenberg binnenkort weer rood, een mooi eerbetoon aan de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

Tijd voor een tussenstop? Op pagina 14 vind je onze tips! Op www.toerismewesthoek.be/nl/wijn vind je alle info over wijn in het Heuvelland met o.m. alle wijndomeinen, leuke restaurants en cafés waar je Heuvellandse wijnen kan proeven, wijnevementen en alle logiesmogelijkheden om enkele dagen in de Westhoek te verblijven.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 13

G Afstand: 24 km G Moeilijkheid: Sterk hellend. Tip: Huur een elektrische fiets G Start: Centrum Loker G Knooppunten: 99 – 98 – 93 – 97 – 55 – 4 – 54 – 36 – 2 – 7 – 9 – 6 – 8 – 27 – 8 – 6 – 57 – 99


100% West-Vlaams fietsen

100% WEST-VLAAMS FIETSEN

NOG MEER FIETSPLEZIER

Westtoer

Westtoer

Vintage Heuvelland: onze tips

DEN HEKSESTOEL Lekkere Westen-chef Pieter en gastvrouw Veerle zijn ambassadeurs van Vintage Heuvelland en kiezen resoluut voor ambachtelijk gemaakte streekgerechten. Proef van de eerlijke keuken van Den Heksestoel, in combinatie met een glas Heuvellandse wijn. Het restaurant vind je nabij knooppunt 99. Douanestraat 1, 8958 Loker. Info: www.denheksestoel.be WIJNDOMEIN ENTRE-DEUX-MONTS Op het 18ha groot domein, gelegen tussen knooppunt 99 en 98 én tussen de Rode en de Zwarte berg, maakt wijnbouwer Martin Bacquaert frisse, elegante en aromatische wijnen die al meerdere prijzen wonnen. Degustatie en aankoop zijn mogelijk tijdens de openingsuren van de wijnshop van dinsdag tot en met zaterdag. Geleide bezoeken op afspraak. Rodebergstraat 69A, 8954 Heuvelland. Info: www.entre-deux-monts.be

WIJNGOED MONTEBERG De wijngaarden van Wijngoed Monteberg liggen op de unieke zuidhelling van de Monteberg en de Kemmelberg. Het wijngoed, gelegen tussen knooppunten 9 en 7, produceert zowel witte wijn als rode wijn, mousserende wijn, zoete aperitief/digestief en puur druivensap. In de wijnshop vind je ook heerlijke Pommelle-chocolade en wijnpastei. De shop is open van maandag tot en met zaterdag. Rondleidingen inclusief degustatie zijn mogelijk voor groepen op reservatie en je kan er ook hoevepicknicken. Smijterstraat 4A, Heuvelland. Info: www.monteberg.be WIJNDOMEIN KOUDEKOT Wijndomein Koudekot, nabij knooppunt 27, heeft drie soorten druiven aangeplant, allen blauwe rassen met het gezamenlijk typerende kenmerk dat ze vroegrijp zijn. Een must om kwaliteitsvolle stille wijnen in ons noordelijk klimaat te kunnen garanderen. Daarnaast produceert Koudekot met ‘Nouternaar’ ook een streekproduct op basis van appels. Het wijndomein is open op zaterdag. Groepsbezoek (inclusief degustatie) is altijd mogelijk mits reservatie. Koudekotstraat 15, Heuvelland. Info: www.koudekot.be

BIERBELEVING IN DE WESTHOEK De Westhoek heeft een rijke variatie aan bieren. Meerdere bieren kregen wereldwijde nominaties. Vier bierfietsroutes brengen je langs brouwerijen, authentieke biercafés, hopvelden,... Zo ontdek je al fietsend het bierverhaal van de Westhoek. Op www.toerismewesthoek.be/nl/tournee-locale

vind je alle info terug omtrent de vier bierfietsroutes en bierbeleving in de Westhoek. Ook de hoppeteelt en het hopmuseum komen op de website aan bod. Je ontdekt er tot slot ook alle hotspots wat eten en drinken betreft, inclusief een overzicht van de brouwerijen in de Westhoek.

Westtoer

WIJNHOEVE D’HELLEKAPELLE Nabij knooppunt 99 vind je een kleinschalig wijndomein waar liefde voor het ambacht, de wijn en de wijngaard hand in hand gaan. Rondleiding en proeverij kan op afspraak. Dikkebusstraat 171, Heuvelland. Info: www.dhellekapelle.be

FIETSEN IN HET LEKKERE WESTEN Westtoer ontwikkelde voor de Week van de Korte Keten maar liefst 16 fietsroutes die je langs unieke hoeve-en streekproducenten en authentieke adresjes in het Lekkere Westen leiden. Al fietsend leer je de rijkdom van de streek kennen. Nestel je op één van vele hoeveterrassen, doe krachten op tijdens een heerlijke hoevepicknick en geniet met je tweewieler van het allerbeste en -mooiste wat de streek te bieden heeft.

Ontdek al deze routes en download ze op www.westtoer.be/korteketen

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 14


Lekker

LEKKER

Verwen papa met een beestig ontbijt

Inagro

Op zondag 9 juni worden de papa’s in de watten gelegd, want dan is het Vaderdag. Vergeet dit jaar die lekkere fles wijn of dat degelijk paar handschoenen om mee in de tuin te werken, maar neem je papa – en bij uitbreiding je hele familie – mee om te genieten van een beestig, vers ontbijt op de hoeve. Speciaal voor Vaderdag zetten negen hoeves in West-Vlaanderen en zes hoeves in Oost-Vlaanderen hun deuren open. Deze land- en tuinbouwers verwennen je met pure smaken en warme charme. Het ideale moment ook om een blik achter de schermen te werpen van het leven op de boerderij! Ontdek de deelnemende boerderijen op www.onthaalopdeboerderij.be

Ons boerderie, ons koeien, ons melk Ons goeste om er het beste te moaken!

www.debossneppe.be

ZUIVELWINKEL dinsd. & vrijd. 8u-12u / 13.30u - 18.30u zat. 9u-12u / 13.30u-16.30u

kaasbord / kaaslunch

DB589678C9

dinsd. vrijd. & zat. op reservatie

Kortrijkstraat 16, 8810 Lichtervelde • 051 722 365 • info@debossneppe.be


KORTE KETEN

HET ABC VAN DE KORTE KETEN Korte wat? Een andere economie brengt nieuwe begrippen met zich mee. Met ons ABC van de korte keten ben je weer helemaal mee.

Denk maar aan de Lokaalmarkten in Deerlijk, Roeselare, Brugge en Heule waar verschillende producenten op vrijdagnamiddag of zaterdagvoormiddag in een leuke setting samenkomen.

tekst Marijn Follebout

ETEBUK UTOMAAT Van aardappelen tot zuivel. Producenten brengen dankzij hun automaat al hun hoeveproducten 7 op 7, 24u op 24u rechtstreeks aan de man.

UURDERIJ Je bestelt vooraf online je fruit, brood, vlees, ambachtelijk bier… bij lokale producenten. Op een wekelijkse boerenmarkt in je buurt kan je nadien je producten afhalen.

SA Community Supported Agriculture. Klanten worden ‘aandeelhouder’ van een biologisch landbouwbedrijf. Dagelijks geniet je in ruil van lekkere, verse producten.

ROGE WORST De streekspecialiteit bij uitstek dankzij de toevoeging van een lokale kruidenmengeling. Zoals de lange, smalle worsten waarmee slagerij Dries uit Roeselare in de prijzen viel of die van slagerij De Jachthoorn uit Ruddervoorde met zijn unieke smaak of worsten op basis van hertenvlees zoals bij De Bouvrie in Bossuit.

COLOGISCHE VOETAFDRUK De hoeveelheid grond en water die elke persoon jaarlijks verbruikt. Korte Keten streeft ernaar deze zo laag mogelijk te houden, door onder meer de voedselkilometers en het verpakkingsafval te beperken.

AIRTRADE Door seizoensproducten recht van bij de boer te kopen, betaal je een eerlijke prijs.

ras van genieten. Ook voor ijstaarten kan je op de hoeve terecht.

ENEVER Geestrijke drank op basis van gerst, rogge en maïs en een eigen kruidenmengeling. Streekproducent Vyncke-Daels uit Roeselare produceert al vijf generaties jenever. Hun Wit Pulleke (38%) is bekend tot in Limburg.

Heerlijk speciaalbier van brouwerij Gulden Spoor in Gullegem. In West-Vlaanderen produceren 37 erkende brouwerijen dagelijks de heerlijkste streekbieren. Ze werken vooral met lokale producten om hun bieren op smaak te brengen.

STENDAISE OESTER Oostendse oester van de Oesterput, gekweekt in de Spuikom van Bredene en bekroond met het 100% West-Vlaams label.

de boer en weet je dus perfect waar je producten vandaan komen.

EIZOENSPRODUCTEN De hoeveproducenten verkopen verse en kwaliteitsvolle producten volgens de seizoenen. Je krijgt een betere smaak voor minder geld.

ERRAS Geniet van een ambachtelijk ijsje of streekbiertje op een van de hoeveterrassen in West-Vlaanderen. De perfecte pauze tijdens een wandel- of fietstocht. Voor een volledig overzicht zie de website onderaan.

ILENSPIEGEL PASTEI ROENTEABONNEMENT Een abonnement op een wekelijks groente- en/of fruitpakket. Je betaalt vooraf en haalt het pakket af bij een afhaalpunt in je buurt.

ORTEKETENKAART.BE Alle hoeves met een thuisverkoop, CSAlandbouwbedrijven, imkers, markten, restaurants met lokale producten, buurderijen, voedselteams en voedselcoöperatieven uit Noord-West-Vlaanderen worden vermeld op deze kaart.

OTJE PATÉ Restaurant van de Veurn’ Ambachtse in Alveringem en trots eigenaar van het 100% West-Vlaams label. Paté is trouwens een echt streekproduct, waarbij elke hoeveslager er wel zijn eigen toets aan weet te geven.

OEVEPICKNICK Bij 23 West-Vlaamse hoeveproducenten wordt een overheerlijke picknick aangeboden, ideaal om te combineren met een wandeling of fietstocht. Reserveer je plekje via www.hoevepicknick.be.

JS Verse hoevemelk wordt tot heerlijk ijs gedraaid. Het ijs komt in alle smaken, en vaak kan je er ter plekke op het hoeveter-

OKAAL Hoeveproducenten verkopen hun verse producten rechtstreeks aan de consument en vermijden zo overbodig transport. Jij als consument steunt er de lokale economie mee.

ARKT Hoeveproducenten bieden hun waren aan op wekelijkse markten en boerenmarkten.

UINOUX Dit glutenarm, organisch bier van brouwerij Belgian Brew Factory uit Heule wordt gebrouwen op basis van het oergraan quinoa. Het bevat ook minder suiker.

ECHTSTREEKS BIJ DE BOER De baseline van de korte keten. Als consument kom je rechtstreeks in contact met

Uitstekende paté met toevoeging van het Uilenspiegelbier van hoeveslager Bonne uit Damme, gespecialiseerd in artisanale charcuterie. De schelm Tijl Uilenspiegel is sinds de 19de eeuwse roman van Charles De Coster onlosmakelijk verbonden met Damme.

haal ze op bij een afhaalpunt. Een webwinkel bij jou in de buurt? Check www.rechtvanbijdeboer.be.

YLITOL Een natuurlijke zoetstof met gezonde eigenschappen. Je vindt het in pruimen, aardbeien en frambozen. Aan gepassioneerde fruittelers geen gebrek in de provincie zoals ‘t Melkhuisje uit Oostrozebeke of Frambiosa y Besos uit Veurne.

OGHURT Verse melk van koeien, schapen en geiten wordt door hoeveproducenten verwerkt tot heerlijke yoghurt, puur of met toevoeging van vers fruit van de hoeve.

ELFPLUKBOERDERIJ Oogst zelf je fruit of groenten op de boerderij. Je betaalt per kilo of mandje. Topactiviteit voor kinderen!

OEDSELTEAM Een groep mensen die samen verse hoeveproducten aankoopt bij lokale producenten en wekelijks afhaalt in een gemeenschappelijk depot. Je bestelt vooraf via een webwinkel.

EBWINKEL Koop je producten wanneer het jou past en laat ze vervolgens aan huis leveren of

Op www.100procentwest-vlaams.be vind je een ruim overzicht van alle hoeveen streekproducenten en verkooppunten in West-Vlaanderen.


Korte keten

KORTE KETEN

“IK DOE DIT UIT PASSIE” Boerenzoon Jens Mouton (28) heeft sinds vijf jaar zijn eigen kleinschalige bioboerderij De Koolmees in Ichtegem. Van bij de start koos hij voor de korte keten. “Waarom? Ik boer vanuit een ideologie, niet puur uit winstoogmerk. En als beginnend boer was die stap ook veel makkelijker om te zetten”, zegt Jens. tekst Tom Rutsaert foto Gino Coghe

“Het respect, de liefde en de waardering van de klanten is de benzine die mijn motor doet draaien”, vertelt Jens Mouton.

“We moeten de mensen overtuigen dat duurzamer leven een inspanning waard is” Jens Mouton verwelkomt ons op het erf van De Koolmees in Ichtegem. “Ik woon hier nu acht jaar”, vertelt hij. Sinds vijf jaar stort hij zich volledig op het boeren. Die passie kreeg hij van thuis mee, want ook zijn ouders zijn landbouwers. De bioboer koos er bewust voor om geen grootschalige boerderij te runnen. Hij beschikt over vier hectare en dat vindt hij meer dan voldoende. Zeker omdat hij zich toelegt op korte keten. “Het heeft geen nut om tien hectare prei te zetten. Dat krijg je nooit verkocht. Ik heb 0,2 hectare staan.” Jens vindt het ook belangrijk om meerdere producten te telen. “Sla, tomaten, kervel… Ik heb ook tachtig melkgeiten en tien varkens. Risicospreiding is zeer belangrijk. Als ik enkel op mijn prei reken en die mislukt, heb ik niets.” Niet alleen de verkoop is daarbij belangrijk, ook het principe van de gesloten keten. “Ik teel zelf krachtvoeder voor de geiten, zoals bieten en voederpompoenen. De kaaswei en het spoelwater van de melkmachine voeden onze scharrelvarkens, die op hun beurt weer de groentepercelen omwoelen. Onze hoogstambomen zorgen niet alleen letterlijk en figuurlijk voor een appeltje voor de dorst, maar komen ook de varkens – die het valfruit opeten – en de bodem – dankzij de mineraalrijke bladeren – ten goede. Zo sluit alles op

Paardentram wordt boerenwinkel

elkaar aan, met de korte keten als eindpunt.” Om al die producten aan de man te brengen, maakt Jens gebruik van verschillende kanalen. Contact met de klanten is daarbij heel belangrijk. “Deze zomer openen we een hoevewinkel op de boerderij”, verklapt hij. Ook andere boeren maken deel uit van Jens’ klantenbestand. “Korte keten heeft veel met samenwerking te maken. Als een boer te veel kervel heeft en ik er nodig heb, koop ik zijn kervel op. Dat is plezant, en zo zijn we ook geen concurrenten van elkaar.” Jens is uitermate tevreden over de korte keten, maar vindt dat de consument nog meer overtuigd moet worden. “De supermarkt is veel gemakkelijker dan even langs de boer te passeren. We moeten de mensen overtuigen dat duurzamer leven een inspanning waard is.”

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 18

Vanaf juni wil Jens een keer per week zijn producten in de Brugse binnenstad verkopen. Hiervoor zal hij gebruikmaken van een paardentram. “Met de tram heen en terug rijden naar Brugge neemt zes uur in beslag. Het verkopen van de producten zelf zal een halve dag duren.” Jens beseft dat de paardentram niet zijn grootste bron van inkomsten zal zijn. “Daarom zal ik het maar een dag in de week doen, en ik doe het ook uit passie. Ik boer vanuit een ideologie, niet vanuit een winstoogmerk.” Maar waarom Brugge? “In het Brugse heb je niet veel boeren. Daarom wil ik naar de mensen toekomen.”


H O T SPO T S W EST H O EK • A DVER T O R IA L

Zoete traditie wordt in ere gehouden In het atelier van Chocolaterie Stijn, gelegen in het centrum van Poperinge, wordt er nog steeds op ambachtelijke wijze mazarinetaart gebakken. Dit erkend Poperings streekproduct is een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel. Een lekkernij die lichtjes opgewarmd moet worden. Laat ook tijdens een bezoek je smaakpapillen bekoren aan een Poperingse hoppebel, het is geweldig hoe je de hop ontdekt in de nasmaak van deze praline.

Gasthuisstraat 36, 8970 Poperinge www.chocolateriestijn.be

Heerlijke zuivelproducten De Beauvoordse Walhoeve is een gemengd landbouwbedrijf, gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking. Hier is de hele familie Deeren gebeten door de zuivelmicrobe. En dat leidt tot kaas en zuivelproducten om van te likkebaarden, met passie gemaakt en aan de man gebracht! Naast het assortiment van de hoevekazen zijn de (h)eerlijke zuivelspecialiteiten niet te versmaden. Proef en laat je vandaag nog verleiden door hun smaak.

Atelier de Veurn’ Ambachtse en resto ’t Potje Paté Familie Missiaen, 6de generatie van een slagersfamilie, staat voor herontdekking van ambachtelijke erkende streekproducten en gastronomische delicatessen! Bereid in eigen atelier en met finesse gepresenteerd in ons restaurant.

Kaatsspelstraat 5 8690 Alveringem Tel. 058 29 89 33 of 058 28 80 86 www.deveurnambachtse.be

Fam. Deeren - Dequeecker Vaartstraat 71, 8630 Veurne Langs de Lovaart tussen Veurne en Alveringem Tel 058 31 1675 www.beauvoordse-walhoeve.be

Unieke kweek voor een glorieuze smaak Mals vlees met een glorieuze smaak. Daar werken we bij Glorius elke dag aan. Het start bij de selectie van onze dieren en gaat verder met een stressvrije kweek en een uitgekiende voeding. Want als evenwichtig en gezond eten de sleutel is voor ons welzijn, dan geldt dat evengoed voor onze varkens. Hun luxevoeding verrijken we nog eens met een unieke en gevarieerde kruidenmix. Het resultaat? Varkensvlees met een unieke smaak en uitzonderlijke malsheid, voor fijnproevers van elke leeftijd.

Vind een slagerij of restaurant in uw buurt op www.glorius.be

Ambachtelijke koffiebranderij Bij Bako Koffie worden de ruwe bonen met de beste zorg geselecteerd en gebrand. Private Label voor uw zaak of vereniging is mogelijk.

Fleternalaan 10 A-J 8640 Oostvleteren Tel. +32 (0) 057 20 07 75 Email: info@bakokoffie.be DB589681C9


Korte keten

Korte keten

KORTE KETEN

24 UUR OP EVELYNE’S ZUIVELHOEVE Na een jaar stage op een boerderij in de Franse Alpen was het voor Evelyne Maes (26) duidelijk: ze koos resoluut voor de korte keten. Ze nam het landbouwbedrijf van haar ouders over en richtte Evelyne’s Zuivelhoeve op. “Alles wat ik maak, is zonder bewaarmiddelen en puur natuur.” Wij mochten een dinsdag met haar meelopen. Een drukke dag, zo blijkt al snel. tekst Marijn Follebout foto's Davy Coghe

4

Het rechtstreekse contact met de klanten vind ik een van de grote voordelen van de korte keten

1

2

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 20

2

3

4

5

6

7

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 21

8

1 I 6 uur: Opstaan en meteen in de stallen de koeien melken. Ondertussen voeder ik de kalveren. Na het melken leg ik vers stro in de stallen. 7.30 uur: Ontbijt. 2 I 8 uur: Ik duik de verwerkingsruimte in. Tijd om yoghurt, chocomousse, bavarois, rijstpudding en tiramisu te maken. Ik begin ook met de voorbereiding voor de boter. 12 uur: Middagmaal. Ik schuif mee aan tafel bij mijn ouders, die een eigen loonwerkbedrijf hebben. 3 I 12.30 uur: Opnieuw de verwerkingsruimte in. Ditmaal om boter, platte kaas en Griekse yoghurt te bereiden. 13 uur: Ik haal de yoghurt uit de warmhoudkast en plaats het resultaat in de koelcel. 14 uur: Onze hoevewinkel gaat open. Gelukkig kan ik hiervoor op de steun van Jocelyn en Pam rekenen. 4 I 15 uur: De boter wordt verpakt in pakjes van een halve kilo en een kwart kilo. 5 I 15.30 uur: De platte kaas wordt gemixt. We maken ook vers roomijs. 16.30 uur: Ik zet de bestellingen klaar voor Boeren en Buren. 6 I 17 uur: Boeren en Buren in ontmoetingscentrum De Raat in Oostkamp. De klanten halen er hun bestellingen af. Het rechtstreekse contact met de klanten vind ik een van de pluspunten van de Korte Keten. 7 I 18 uur: Koeien melken, voederen en vers stro leggen in de stallen. 8 I Nadien breng ik het marktkraam in orde voor de boerenmarkt in Gent van morgen. 19.30 uur: Administratie in orde brengen. Een noodzakelijk kwaad. 20 uur: Samen met mijn vriend zak ik languit in de zetel voor de televisie. Boer zkt Vrouw is ons favoriete programma. 22 uur: Bedtijd. Morgen is weer vroeg dag!

Evelyne’s Zuivelhoeve, Beverhoutstraat 31, Oostkamp. De hoevewinkel is elke namiddag open van 14 tot 18 uur, uitgezonderd op maandag. Info: 0497 43 18 38 en https://evelyneszuivelhoeve.weebly.com


Korte keten

Korte keten

KORTE KETEN

ALTIJD EEN KORTE KETEN BIJ JOU IN DE BUURT

Lokaalmarkt LOKAAL ROESELARE

“HIER HEERST EEN FANTASTISCHE SFEER” “De Lokaalmarkt is mijn wekelijkse afspraak”, zegt Dorine Vanhaelewyn uit Roeselare. “Ik vind het makkelijk dat ik niet op voorhand moet bestellen. Ik kom voor de verse producten en de fantastische sfeer.” Dochter Stefanie Vanwalleghem helpt de vele zakken van haar moeder dragen. “Het grote voordeel is dat je niet telkens je geldbeugel moet bovenhalen. Alle bedragen, ook die van de bar, komen op een witte betaalkaart. Je rekent al je aankopen in één keer aan de kassa af.” Suzy Vanhove van Fruithoeve ‘t Beurtegoed staat op Lokaalmarkt van Roeselare en van Heule. De appels en peren gaan vlot over de toonbank. “Lokaalmarkt is meer dan een versmarkt. Het is een echte ontmoetingsplek geworden, een belevingsmarkt. Ik doe hier zelf ook mijn wekelijkse inkopen bij de collega’s. Hier zie je pas welke mooie producten we lokaal in huis hebben.”

Ben je helemaal overtuigd van het korteketenverhaal, maar weet je niet goed waar je voor je inkopen terecht kan? Dan hebben we goed nieuws: je hebt namelijk keuze te over! Wij bezochten een aantal van die verkooppunten en laten klanten en verkopers aan het woord. tekst Marijn Follebout foto's Davy Coghe

Ook een Lokaalmarkt bij jou in de buurt? Lokaalmarkt zoekt steden, gemeenten én ondernemers om samen nieuwe markten op te starten. Info: www.lokaalmarkt.be

Automaten Hoevewinkel

Boerenmarkt

MILKI

BOERENMARKT DIKSMUIDE

“KIEZEN VOOR EEN EERLIJKE PRIJS”

“GOEDKOOP, PUUR EN VERS”

Frank Lambert en zijn vrouw zijn de vijfde generatie op het biologisch melkveebedrijf Milki in Gistel. Ze openden tien jaar geleden een hoevewinkel om hun verse zuivelproducten aan de man te brengen. “Onze drijfveer was een eerlijke prijs krijgen voor onze producten. Onze specialiteit is ijs, van hoorntjes tot mooi versierde ijstaarten. We maken ook yoghurt, platte kaas, tiramisu en melkdranken.” Roger De Wolf en zijn echtgenote Hilda Van Medegael zijn afkomstig van Aalst en wonen sinds kort in Middelkerke. “We leren de korte keten nu pas kennen en vinden het geweldig”, verklapt Roger. “We zijn helemaal fan van de lekkere, verse producten.” Hilda pikt in. “En ik ben een enorme fan van ijs”, zegt ze met een ondeugende twinkel in de ogen. Binnenkort komt op het melkveebedrijf een windmolen te staan. “We hebben ook al zonnepanelen. De bedoeling is zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn, een belangrijk uitgangspunt in de biologische landbouw.”

Biokaasboerderij ’t Dischhof is al dertig jaar elke zaterdagnamiddag te vinden op de boerenmarkt in Diksmuide. Nathalie Treizebert komt er bijna wekelijks haar hoeveboter kopen. “Goedkoop, puur en vers”, vat ze de kwaliteiten van de boerenmarkt kernachtig samen. “Ook mijn drie kinderen zijn er verzot op. Het is een weliswaar kleine markt, maar je vindt hier toch quasi alles. Vanaf mei worden ook vollegrondsaardbeien verkocht. Daar kijk ik nu al naar uit.” Magda Rommelaere van ’t Dischhof is net voor de derde keer grootmoeder geworden. Elke klant krijgt een chocolaatje als traktatie. Op de toog liggen verschillende proevertjes van hun meermaals bekroonde kazen. “Het rechtstreekse contact met de klanten vind ik belangrijk, toch één van de pijlers van de Korte Keten. De boerenmarkt trekt veel volk, ook toeristen die nieuwsgierig een kijkje komen nemen. Alles wat je op de boerenmarkt koopt, is supervers. Het witloof dat bij mijn buurman wordt verkocht, werd pas deze ochtend van het veld gehaald.”

Zuivelhoeve Milki, Steenstraat 7, Zevekote (Gistel). Open van donderdag tot en met zondag. Info: www.milki.be

Boerenmarkt, Grote Markt, Diksmuide. Elke zaterdagnamiddag van 13 tot 17 uur.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 22

HET ELSTHOF

“ALLE BEREIDINGEN ZIJN DAGVERS” De verse lasagne komt netjes uit de automaat gerold. Gisèle neemt de schotel in haar kleine handjes en mama Lieselot Scheirlinck glimlacht. “Wij komen wekelijks een bereiding kopen in de automaten van Het Elsthof. Je weet dat het vers is en er komt geen transport en nauwelijks verpakking bij kijken. Nog een pluspunt: je bent snel binnen en buiten.” De hoevewinkel van Het Elsthof is 7 dagen op 7, 24 uur op 24, open. Je kijkt zo de hoeveslagerij binnen, waar de bereidingen worden gemaakt. Boerin Elien Colpaert is afgestudeerd als kok in Spermalie. Samen met haar man is ze de vierde generatie op Het Elsthof, een boerderij waar ze Belgisch witblauw-runderen kweken. Ze kiezen resoluut voor de korte keten. “We wilden het product van A tot Z in handen nemen. We werken met een volledige gesloten cirkel, van geboorte tot de bereiding. We telen ook zelf het voedsel voor de dieren.” De automaten, waar je naast bereide maaltijden ook vers rundsvlees kan kopen, zijn een schot in de roos. Naast de automaten werd een ‘honesty bar’ ingericht waar zuivelproducten worden aangeboden: je neemt wat je nodig hebt en legt het gevraagde bedrag in de plaats.

Het Elsthof, Schuiferskapelsesteenweg 80, Tielt. Elke dag open. Info: www.elsthof.be

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 23


Korte keten

Boeren en Buren BUURDERIJ POPERINGE

“HIER WORDT ALLES BEWUST GEKOCHT” Dinsdagavond, 17.30 uur. De klanten van Buurderij Poperinge sijpelen één voor één binnen in de educatieve Schipvaarthoeve. Ze komen er hun bestellingen afhalen die ze tot zondagavond via de website konden plaatsen. Regine Debyser van Watou is zelf boerin en een van de vaste klanten. “Ik draag de korte keten een warm hart toe. Maar er zijn nog voordelen: alles is supervers en je weet waar je geld naartoe gaat. Er hangt ook een leuke sfeer op de Buurderij.” Vandaag koopt ze rundsfilet van Belgisch witblauw bij Valerie Verhaeghe van Farmmeat uit Vlamertinge. Ze is één van de negen producenten die deelnemen aan Buurderij Poperinge. “Elke klant heeft al zijn producten bewust gekocht. Het is niet zoals in een supermarkt waarbij je vaak door het moment wordt geïnspireerd.” De Buurderij organiseert af en toe een wedstrijd of zet leuke acties op touw die ze aankondigt via Facebook. “Ik heb hier al eens stoofvlees bereid voor de klanten terwijl buurderijverantwoordelijke Rony van Hoeveproducten Roose in stond voor de frietjes. Dat was smullen!”

Info: www.boerenenburen.be

Ons boerderie, ons koeien, ons melk Ons goeste om er het beste te moaken!

Meer dan 70 soorten ijs check: www.debossneppe.be rubriek ijssalon Iedere namiddag open t.e.m. zondag 22 september van 13.30u tot 18.30u

DB591018C9

Vanaf 24 juni ook open op maandagnamiddag.

Kortrijkstraat 16, 8810 Lichtervelde • 051 722 365 • info@debossneppe.be


Korte keten

KORTE KETEN

Plukboerderij

Streekhoekje

’T GOED TER HEULE

CHEZ MARIE

“OOK TOERISTEN KOMEN LANGS”

“BREED GAMMA AAN EXCLUSIEVE PRODUCTEN”

De Leghorn-kippen zetten een bemoedigend gekakel op als Marc Jenner naar de volmaakt witte eieren grijpt. De man uit Desselgem voert pleisterwerken uit in de ecologisch verbouwde hoeve ‘t Goed ter Heule. “Na mijn uren neem ik graag nog wat verse producten mee. Ze gaan vanavond al in de pan”, lacht de uit Schotland afkomstige Marc. Bioboerin Justine Dewitte kijkt vrolijk toe. “We werken bewust à la carte om het laagdrempelig te houden. Wat je meeneemt van het veld wordt gewogen en op basis van het gewicht betaal je. We ontvangen hier zowel vaste klanten als ‘toeristen’ die dit als een leuk uitstapje of zondagse bezigheid zien. Ook dat moet kunnen, vind ik. Weet je wat geweldig is? Gezinnen. Je ziet die kinderen daar echt in groeien. Ze leren heel snel hoe ze met respect voor de natuur moeten oogsten.” ’t Goed ter Heule heeft een uitgebreid assortiment snijbloemen, kruiden, 80 soorten groenten, vollegrondsaardbeien, bessen, frambozen en uiteraard ook eieren. “In het najaar telen we 70 soorten eetbare pompoenen. Dan regent het receptjes op onze Facebookpagina.”

Stagiair Gentian Qerimi legt Houblonessekaramellen, kweepeergelei en Wiscoutre-rosé in een mandje. “Cadeautje voor mijn mama”, zegt de jongeman uit Langemark. Hij loopt tweemaal per week stage in de winkel vol artisanele heerlijkheden Chez Marie vlakbij de Grote Markt van Ieper. “Je vindt hier zowat alles uit de Westhoek, van picon tot potjesvleesch”, zegt zaakvoerster Mieke Merlevede. “Maar we beperken ons niet tot de 100% West-Vlaamse producten. We verkopen exclusieve ambachtelijke producten uit heel België. Het is altijd al onze bedoeling geweest de klanten unieke zaken aan te bieden.” De klanten zijn een mix van toeristen en lokale consumenten. “Ik koop de meeste zaken zelf rechtstreeks aan bij de producent. Zo stap ik helemaal mee in het korteketenverhaal en ben ik ook 100% zeker van de herkomst van de producten.” Hoewel Chez Marie op een toeristisch druk bezocht knooppunt ligt, stapt Mieke niet mee in toeristische hypes. “Ik draag het oorlogstoerisme een warm hart toe, maar dat betekent niet dat ik mijn etalage vol leg met bieren die aan de oorlog refereren. Mijn insteek is het puur ambachtelijke.”

’t Goed ter Heule, Dronckaertstraat 665, Lauwe. Info: 0498 74 68 59 en www.tgoedterheule.be

Chez Marie, Neermarkt 6, Ieper. Gesloten op maandag. Info: https://chezmarie-ieper.weebly.com

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 26


Hoeveterrassen

HOEVETERRASSEN

Westtoer

De leukste terrassen zijn hoeveterrassen Een overheerlijk versgedraaid ijsje, pannenkoeken, een versgeperst appelsapje of een ambachtelijk streekbiertje... Op een hoeveterras is het altijd genieten. De lekkere ambachtelijke producten zijn niet de enige troeven van zo'n terras op een boerderij. Je vertoeft er ook in een oase van rust, kan je fiets parkeren op het erf van de boer én in de hoevewinkel nog wat lekkers kopen voor je weer naar huis vertrekt. Goesting gekregen? Op www.korteketen.westtoer.be vind je een overzichtje van alle hoeven om te proeven.

ADVERTORIAL

Wij kleden de boer niet uit

DB592922D9

Heb je een zwak voor gezonde voeding? Kies je voor duurzame landbouw en milieubewuste boeren? Wil je geen extra kilometers tussen je bord en je voedsel? Dan is dit iets voor jou!

Onze organisatie zorgt ervoor dat je wekelijks via een webwinkel basisvoeding kan bestellen bij lokale boeren tegen een eerlijke prijs en waardering voor zijn producten. De producten haal je op in je lokale afhaalpunt. Zo draag je bewust bij aan een betere wereld. Een voedsel-

team is een groep mensen uit dezelfde buurt die gezamenlijk en rechtstreeks basisvoedsel aankopen bij lokale boeren en hun producten wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. Een soort aankoopcollectief voor wie huivert van de huidige grootschalige voedselproductie. Door het oprichten van lokale teams wil Voedselteams vzw de korte keten in Vlaanderen promoten: voedselkilometers tot een minimum herleiden, de lokale en kleinschalige voedselproductie stimuleren en het contact tussen boeren en consumenten bevorderen. Dit alles tegen interessante prijzen. Vzw Voedselteams (140 teams in Vlaanderen) is de overkoepelende organisatie die alle plaatselijke teams begeleidt en ondersteunt. Het aanbod varieert van team tot team en wordt volledig bepaald door de lokale producenten. Zuivel, fruit, groenten, vlees,..., allemaal van lokale boeren en van gegarandeerde goede kwaliteit.

Er is vast een team in jouw buurt! Zoek het dichtstbijzijnde via www.voedselteams.be en sluit je aan ! Ieper, Poperinge, Wevelgem, Kortrijk, Deerlijk, Brugge, ... Geen team in jouw buurt? En je wil er eentje? Neem contact op via jan@voedselteams.be en we bekijken de mogelijkheden. In de Week van de Korte Keten gaan we een samenwerking aan met Wereldwinkel Kortrijk. Je kan dan éénmalig een aankoop doen via ons webplatform www.localfoodworks.eu bij Buurtmarkt ‘Voedselteams@ Oxfam Kortrijk’. Betaling gebeurt online. Bestellen kan vanaf vrij. 3/5. Ophalen kan op dond. 9/5 vanaf 16u in Wereldwinkel Kortrijk, Groeningelei 12.


Korte keten

KORTE KETEN

NIEUW WINKELCONCEPT PROMOOT KORTE KETEN

Een primeur voor Beernem. Op 31 mei lanceert Bruggeling Corneel Martens in die gemeente Para Ti, een uniek winkelconcept in België. In de volledig geautomatiseerde winkel met lokale producten passeer je niet langs de kassa, maar wordt de rekening vanzelf vereffend door je mobiele telefoon wanneer je de deur uit wandelt. tekst Bieke Cobbaert foto Davy Coghe

“Wij brengen lokale producten samen in één winkel” Corneel Martens (25) uit Brugge lanceert met zijn Gentse zakenpartner Frederik Vanderstraeten op 31 mei de start-up Para Ti, een intelligente of geautomatiseerde winkel in het centrum van Beernem. Een uniek concept in België. “We werken samen met lokale boeren en producenten waardoor we de beste ambachtelijke producten uit de streek in één winkel kunnen verkopen. We verkopen die producten volgens een vernieuwend concept waarvoor je enkel een eenvoudige app moet installeren op je smartphone. Wanneer je iets uit het winkelrek neemt, wordt dat product automatisch gescand door sensoren die de verkoop controleren. Eens je klaar bent met winkelen, gebeurt de afrekening automatisch door je mobiele telefoon. Dankzij deze winkelformule is Para Ti niet gebonden aan openingsuren en verliest de klant geen tijd aan de kassa”, legt Corneel het concept uit. “Niet iedereen heeft tijd om bij de ene lokale producent om aardbeien te gaan, bij de andere aardappelen te kopen en nog eens ergens anders te moeten zijn voor yoghurt. Daarom gaan ze naar de supermarkt, waar ze alles ineens kunnen kopen. Toch is er wel degelijk vraag naar lokale producten en die brengen wij allemaal onder in één winkel. Het gaat trouwens wel degelijk over een winkel en niet over een automatenshop. In

Corneel Martens en Frederik Vanderstraeten openen eind mei Para Ti, een volledig geautomatiseerde winkel vol lokale producten waar je met je smartphone kan betalen.

Para Ti kies je niet van achter een venster, maar kun je de producten ruiken, voelen en van dichtbij bekijken. Net als in de winkel dus.” De Bruggeling, die afgestudeerd is in de richting Biowetenschappen aan de universiteit van Gent, heeft momenteel al een samenwerking met 34 lokale producenten, voornamelijk van Beernem. “Ik wil het gemeentelijk gevoel benadrukken, daarom krijgen de producenten uit Beernem voorrang. Maar ook iemand uit de streek, die bijvoorbeeld ambachtelijke mayonaise maakt en nog een verkooppunt zoekt, mag mij contacteren.”

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 28

“Wanneer de winkel op 31 mei de deuren opent, zullen we 220 artikelen aanbieden. Streekbiertjes, fruitsap, brood, yoghurt, groenten en fruit,.. Een breed gamma dus.” De app Para Ti wordt gelanceerd op 3 mei bij de start van de Week van de Korte Keten. Wie vóór de opening van 31 mei de app downloadt en zich registreert, krijgt een tegoed van 5 euro om in de winkel lokale voedingsproducten te kopen.

Meer info: www.para-ti.be


HOTSPOTS • ADVERTORIAL

Piet en Elien verwennen jullie graag met: - Hoevevlees: Belgisch Wit-Blauw rund en vleesbereidingen - Hoevespecialiteiten: ambachtelijke gerechten, soep, aardappelen, melk, boter, desserts, confituur, ... Wanneer je rechtstreeks bij Het Elsthof koopt, ben je zeker van verse, kwalitatieve producten. Naast onze hoeve-automaat kan je ook op vrijdag en zaterdag je bestelling bij ons komen afhalen.

Schuiferskapelsesteenweg 80 - 8700 Tielt 0474 094 659 - 0468 518 318 info@elsthof.be - www.elsthof.be

Met melk van onze bioboerderij maken we de lekkerste ijsjes voor jou. Bij ons kan je terecht voor ijs in dozen, bestellingen voor feesten en een lekkere pitstop tijdens je fietstocht.

Zaggebroekstraat 2 - 8210 Zedelgem info@hoeveijsZ.be - www.hoeveijsZ.be

Liefde voor witloof In onze automaten kunt u ons zelfgeteeld, dagvers witloof aankopen. U vindt er ook allerhande West-Vlaamse hoeveproducten, zoals aardbeien, frambozen, karnemelk, eieren, yoghurt, honing, soep, boter, kaas, vruchtensap, ... We verkopen ook hoeve-ijs en onze eigenste witloofkroketten. Ambachtelijk gemaakt en heerlijk van smaak! Like onze Facebookpagina waar u onder meer het filmpje terugvindt dat PlattelandsTV over ons landbouwbedrijf heeft gemaakt.

DAGVERS WITLOOF

Fruitbedrijf Myngheer is reeds aan zijn derde generatie die appelen en peren teelt op het familiebedrijf te Zuidschote. De passie voor het vak samen met de doorgegeven kennis en ervaring resulteert in kwalitatief hardfruit, geteeld op een veilige manier met respect voor het milieu. Vanaf eind augustus tot eind april kan men op het bedrijf terecht voor de aankoop van diverse soorten appelen en peren (Delbare, Elstar, Golden, Greenstar, Boskoop, Cox, Maribelle, Jonagold, Conférence en Doyenne). Ook verwerkte, pure producten zijn bij ons te vinden ( appelmoes, sap, lenteboomgaardhoning).

Steenstraat 47 - 8904 Zuidschote 057 42 21 33 lies_q@hotmail.com Dinsdag - vrijdag: 13u - 18.30u - Zaterdag: 13u - 18u Fruit Myngheer

Hoeve-ijs Z Zalig Zedelgems

HANS VANDEWALLE

Fruit Myngheer... Heerlijk eerlijk

Hans Vandewalle - Dagvers witloof Puttensdreef 1 8740 Pittem

Meest bekroonde Belgische kaasmakerij op de World Cheese Awards 2018. Op Kaasboerderij ’t Groendal wordt al sinds 1987 kaas gemaakt. Op ons familiebedrijf staan ambacht en kwaliteit centraal. Om dit te vinden, werken wij samen met lokale boeren die passie voor koe en melk hebben. Door onze jarenlange ervaring en streekgebonden ingrediënten garanderen wij u lekkere kazen die al meermaals internationaal in de prijzen zijn gevallen.

Koolzaadstraat 3 8800 Roeselare www.tgroendal.be DB590194C9


Uitgetest

UITGETEST

Marleen Verdonck en Rony Roose ontvangen met veel plezier groepen op hun boerderij. “Zo kunnen we aantonen dat goeie producten kweken niet zo gemakkelijk is als het lijkt.”

SAMEN DE BOER OP Onbekend is onbemind, en dus openen meer en meer boeren de poorten van hun hoeve voor het grote publiek. Tijdens zo'n boerderijbezoek krijg je een unieke inkijk in het leven van de boeren, inclusief de onmetelijke kennis van alles wat groeit en bloeit, de passie voor hun product en de toewijding voor hun stiel.

tekst en foto’s Tom Gheeraert

Wist je dat groenteboeren blauwe messen moeten gebruiken om in de serre te werken? Of dat aardbeien ondergronds bewaterd worden? Het is soms verbazingwekkend hoe weinig we weten over alles wat dagelijks op ons bord komt, terwijl het onze buren op het platteland zijn die het allemaal voor elkaar krijgen. Tijdens een bezoek aan een boerderij krijg je een antwoord op de bovenstaande vragen en veel meer. “Messen zijn blauw opdat ze zouden opvallen tussen het groene loof van de groente en met bovengronds bewateren wordt er te veel verdampt”, legt Rony Roose (57) uit. Samen met echtgenote Marleen Verdonck (58) houdt hij Hoeveproducten Roose draaiende. Sinds 2017 verwelkomen ze groepen op hun boerderij, maar al 33 jaar geleden begonnen ze met hun boerderij in de Kriekstraat in Reningelst, deelge-

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 30

meente van Poperinge, in de schaduw van de bergjes van Heuvelland. RONDLEIDING OP MAAT “Het begon met een vraag van het plaatselijke schooltje van Reningelst”, vertelt Marleen. “We kregen de smaak te pakken en registreerden ons bij Inagro. Nu ontvangen we elk jaar verschillende groepen: van de Volkstuinen over KVLV tot scholen. Elke groep krijgt een rondleiding op maat en normaal voorzien we ook een kleine attentie: een wortelcake, aardbeien of een drankje. En of het nu kinderen of volwassenen zijn, altijd steken ze wel iets op.” Zelfs de studenten agro-indrustrie van Vives – de meesten geboren en getogen in de landbouwsector – leerden nog veel bij tijdens hun boerderijbezoek bij hoeveproducten Roose. Over thuisverkoop bij-


voorbeeld, want Rony en Marleen kennen er wat van. Niet alleen hebben ze een grote automaat in het begin van de toegangsdreef naar hun hoeve staan, ze coördineren ook de Buurderij van Poperinge. “Naast de traditionele teelt van aardappelen, tarwe en industriegroenten, begonnen we twee jaar geleden met een nieuw concept: kleinschalige groenteteelt op vraag van de klanten”, vertelt Marleen aan de groep. “Alles wat we verkopen, kweken we zelf of komt van bevriende landbouwers uit de regio. Zelf telen we een vijftal soorten aardappelen, aardbeien en een vijftigtal soorten groenten. Het gaat hier dan om prei, salade, courgettes en bloemkool, maar ook specifieke teelten zoals yacon, zoete aardappel, pastinaak, wortelpeterselie, schorseneren… Alles wat de klanten vragen, proberen we te telen.” SEIZOENSGEBONDEN GROENTEN “Dat zijn geen grote hoeveelheden”, pikt Rony in. “Je kan het meer vergelijken met een uit de kluiten gewassen moestuin. We werken seizoensgebonden, dus bij ons moet je geen tomaten verwachten in de winter of prei in de zomer. Je moet durven eerlijk zijn met de mensen. Ik ben niet beschaamd om te tonen dat er rupsen op mijn sla zitten. Zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Dat toont ook aan dat goeie producten kweken niet zo gemakkelijk is als het misschien lijkt.” Tijdens het boerderijbezoek voert Marleen meestal het woord. Rony is de wandelende agrarische encyclopedie die op alle technische vragen een antwoord heeft. In de serres bombarderen de studenten Rony dan ook met vragen over de teelten: wanneer beginnen ze te zaaien? Hoeveel water geven ze? Welke sproeimiddelen gebruiken ze? “We telen niet biologisch, maar proberen wel zo weinig mogelijk te sproeien”, zegt Rony. “Als we al sproeien, dan probe-

ren we zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken. Zo bestrijden we bladluis met sinaasappelextract. Dat droogt de luizen gewoon uit.” Respect voor het milieu staat centraal bij het koppel. “Op onze hellende percelen doen we al sinds 2005 aan erosiebestrijding door aanleg van grasstroken en -buffers. Sinds 2016 zaaien we ook één perceel in met een zaadleverend gewas ter bescherming van de akkervogel”, zegt Marleen. BOMMEN EN GRANATEN Wat een bezoek aan een boerderij in de Westhoek extra interessant maakt, zijn de vele restanten van de Eerste Wereldoorlog die landbouwers hier nog in de grond vinden. “Ik heb ondertussen al een hele collectie hoefijzers”, vertelt Rony. “Na wat opzoekingswerk leerde ik dat er hier een paardenkamp moest gelegen hebben. Bommen en granaten vinden we ook nog veel, maar die bewaar ik natuurlijk niet. Veel te gevaarlijk. Lang geleden stierf een bevriende boer door met de tractor over een obus te rijden, dus nu passen we wel op”, besluit Rony.

In de serres bombarderen de studenten Rony met vragen. “Je moet durven eerlijk zijn met de mensen. Ik ben niet beschaamd om te tonen dat er rupsen op mijn sla zitten”, benadrukt Rony.

Meer dan 60 gastvrije boerderijen ‘Samen de boer op’ is een initiatief van Inagro. Ondertussen registreerden al meer dan 60 boerderijen in heel West-Vlaanderen zich om bezoekers te ontvangen. Alle hoeves zijn te vinden op www.samendeboerop.be. Daar kan je ook een uitgebreide brochure met meer uitleg over ‘Samen de boer op' aanvragen. De aangeboden boerderijbezoeken richten zich voornamelijk naar groepen, zoals verenigingen, bedrijven en families.

“We telen niet biologisch, maar proberen wel zo weinig mogelijk te sproeien”

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 31


100% West-Vlaams

100% WEST-VLAAMS

EEN MOOI INCLUSIEVERHAAL Korte Keten zorgt voor mooie verhalen. Zoals bij Mariënstede, de Dadizeelse voorziening voor mensen met een handicap, waar de cliënten met lokale ingrediënten eigen producten, zoals chocolade, maken. In de bijhorende winkel worden ook groenten en fruit van lokale landbouwers en andere streekproducten verkocht. tekst Bert Feys foto Stefaan Beel

De medewerkers en de cliënten van Mariënstede dragen al verschillende jaren de korte keten hoog in het vaandel. “Eigenlijk doen we dat niet enkel op het gebied van onze producten die we in onze winkel aanbieden, maar ook op het gebied van zorg. We kiezen er bewust voor om mensen uit de eigen regio hier op te vangen. Zo blijven ze heel dicht bij hun netwerk”, aldus Lieven Detavernier, directeur van Mariënstede. CHÂTEAU SUPÉRETTE Die cliënten zijn vaak te zien in Château Supérette, de buurtwinkel die Mariënstede enige tijd geleden opende. In die buurtwinkel verkoopt Mariënstede onder andere groenten en fruit. Die producten worden rechtstreeks van bij lokale landbouwers gehaald. Ook andere producten van plaatselijke ondernemers vind je er in de rekken terug. “Toen we met het idee speelden om een buurtwinkel te openen, hebben we die mensen aangeschreven. Dankzij die lokale handelaars kunnen we een ruimere winkel aanbieden. Op die manier schrijven we een prachtig inclusieverhaal. Onze cliënten komen in de winkel volop in contact met de lokale bevolking en het dagelijkse leven”, aldus Lieven Detavernier. Mariënstede hoopt in de toekomst nog een extra dorpspunt te openen in het nabijgelegen Rollegem-Kapelle. ATELIERS VOL LEVEN Mariënstede zet ook in op eigen producten, zoals koekjes en chocolade die in de ateliers wor-

In de ateliers van Mariënstede worden de heerlijkste producten gemaakt: Stefanie (rechts) en begeleidster Lieve zijn hier aan het werk in het chocoladeatelier.

den gemaakt. “Voor ons is het leuk om te zien dat mensen de producten aankopen waarin wij heel wat tijd hebben gestoken. Ik ben blij dat zowel onze producten als die van de plaatselijke landbouwers heel populair zijn in onze winkel”, aldus cliënte Stefanie Dewilde. En goed nieuws: binnenkort wordt er ook opnieuw kaas en yoghurt gemaakt in Mariënstede. De vroegere kaasmakerij moest plaats ruimen voor de winkel, maar het nieuwe atelier is bijna klaar. Een nieuw atelier vol leven, waar heerlijke streekproducten worden gemaakt.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 32

Niet alleen in Dadizele Mariënstede is niet het enige bedrijf waar mensen met een kwetsbaarheid en/of een ondersteuningsnood de kans krijgen om 100% WestVlaams-producten te maken. Ook in o.m. De Kruiderie in Beernem, De Lovie en Sowepo-Houblonesse in Poperinge, ’t Een en ’t ander in Ieper, De Groene Krans in Diksmuide en vzw Wondels in Heuvelland gebeurt dit. Je vindt hun gegevens samen met die van alle andere producenten op www. 100procentwest-vlaams.be.


HOTSPOTS • ADVERTORIAL

Teelt, zelfpluk en sappen Hof ’t Klokhuis is een milieuvriendelijk fruitbedrijf opgericht op de ouderlijke hoeve van Marijke. Het is een educatieve bezoek- en zorgboerderij. Marijke en Johan staan in voor de verkoop en de teelt. Zoon Pieter zorgt voor de productie van fruitsappen. De merknaam ‘Volpit’ staat voor een 12-tal soorten natuurlijk fruitsap. Nieuw zijn de creaties verfijnd met kruiden en als primeur het allereerste al dan niet sprankelend fruitsap in blikjes.

Vinkestraat 7 Zwevegem - Sint-Denijs 056 45 79 20 - hoftklokhuis@hotmail.com

Wij gaan terug naar de essentie... Bij Aroma-koffie staat de versheid van de koffie centraal. In het familiebedrijf produceren we handmatig een kwaliteitsproduct. Vader Marc, zonen Sam & Waut en dochter Floor branden, produceren, verpakken en brengen de koffie persoonlijk naar je toe. De passie voor koffie smaak je in de kwaliteit van het dagelijkse tasje koffiegenot. Koop artisanaal en steun je lokale handelaar.

Lekker hoevevlees Het Oude Rozenhof is een gemengd landbouwbedrijf met een hoeveslagerij. Het bedrijf wordt gerund door Antoon Roose en Mia Gyselinck. Ze zijn gespecialiseerd in het kweken van Blonde d’Aquitaine. Samen met zoon Ward verwennen ze de klanten elke week met een overvolle toonbank met varkens-, kippen-, rund-, lamsvlees en een groot gamma aan charcuterie en bereidingen. Ze nemen ook deel aan een 12-tal buurderijen. De boerderij is het eerste landbouwbedrijf die is doorgestroomd naar een vergunde zorgaanbieder.

Zabekestraat 6 Aartrijke (Zedelgem) antoon.roose@telenet.be za 9u-18u, zo 9u-12u30

Nieuwpoortsesteenweg 288 - 8400 Oostende info@aroma-koffie.be - +32 479 91 53 09

De stadsbrouwerij van Oostende Aantal bieren in voorraad: 400. Groepen tot 40 personen. Wij serveren al onze bieren rechtstreeks van onze biertanks, ook buiten op ons gezellig terras! Boven hebben we een café/bierwinkel! Brouwerijbezoek per persoon: 1) Rondleiding + proeverij € 7 ( ± 1/2uur) 2) Rondleiding + uitgebreide proeverij met hapjes: € 19 (± 1uur) 3) Rondleiding + Breughelplank: € 45 !!! TOPPER !!! Hierbij serveren we 4 bieren van ’t huis met lokale artisanale kazen en charcuterie met heerlijk vers brood en echte boerenboter (volle maaltijd, minimum 2 uur)

Stadsbrouwerij & beershop ‘t Koelschip Van Iseghemlaan 101, Oostende (naast Casino) 0494 246 257 - debierpromotor@skynet.be

Heerlijke aardbeien In onze hoevewinkel vind je dagelijks versgeplukte aardbeien gekweekt op volle grond. Tijdens de maanden mei, juni en juli zijn de aardbeien op hun best. Naast aardbeien kweken wij ook appelen, peren en aardappelen.

Maaldestedestraat 137 8902 Zillebeke www.hoevesiam.be

DB590191C9


100% West-Vlaams wandelen

100% West-Vlaams wandelen

100% WEST-VLAAMS WANDELEN

16 E AT RZ AA IM TR

17

DE BOUVRIEHOEVE HOE

BOSSUIT 11

10 23

De dieren komen nieuwsgierig een kijkje nemen. Als we dichter stappen, rennen ze weg om ons wat verder met gespitste oren aan te staren. Een onverhard pad verbindt De Bouvrie met De IJshoeve die in het seizoen over een zomerterras beschikt.

Een verfrissende tussenstop op de IJshoeve. Westtoer

IJK RTR -KO SUIT BOS AAL KAN

15

DE IJSHOEVE E LD HE SC

8

7

START

WA LLO NIË

VLA AN DER EN

KNOOPPUNTEN ROUTE

MAF

2 3 6 5

FLUISTERPAADJES IN HET LAND VAN MORTAGNE De Schelde vormt een natuurlijke grens in het zuidoosten van West-Vlaanderen. Op haar vruchtbare oevers telen boeren al eeuwenlang de heerlijkste groenten. Mysterieuze kerkwegels hebben de tand des tijds goed doorstaan. Dit prachtige landschap met zijn mooie vergezichten is ook het ideale decor voor een hoevepicknick. tekst Marijn Follebout

We starten aan het oude pompgebouw van Bossuit, waar nu een brasserie met leuk terras en speelplein voor de deur huist. De oude pompen zijn erfgoed: toen het kanaal Bossuit–Kortrijk werd verbreed, waren grotere machines nodig om het water uit de Schelde in het kanaal te pompen. We stappen in de richting van de machtige rivier die Vlaanderen van west naar oost doorkruist en volgen een kerkwegel die zich rond de kunstkerk van Bossuit slingert. Bij het oversteken van de Doorniksesteenweg rijst links het kasteel van Bossuit op. Een vorige versie van het kasteel speelde eind 17de eeuw een rol als bolwerk van de Franse troepen tijdens

de belegeringen van Vlaanderen. Het huidige kasteel dateert van 1764. De kouters rond het kasteel zijn vruchtbare landbouwgronden. Hier zette de Schelde eeuwenlang haar slib af bij overstromingen. NIEUWSGIERIGE HERTEN In deze streek staat het vol massieve boerderijen van waaruit generaties boeren het land hebben gekneed en vorm gegeven. Zoals De Bouvrie, een hertenfokkerij. De veehouderij is een mooi voorbeeld van duurzame landbouw. Het kweken gebeurt op een diervriendelijke en ecologische wijze. Op de binnenhof van de hertenfokkerij kan je van begin mei tot eind september genieten van

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 34

een heerlijke hoevepicknick met 100% WestVlaamse hoeveproducten van de Freezebeeze (confituren, aardbeien, frambozen,...), de IJshoeve D'hooge Scheure (kaas, boter, chocomousse en pudding) en van hoeve De Bouvrie zelf natuurlijk, die zorgt voor hertenpaté en salami. Dit alles wordt aangevuld met lekkere broodjes van de plaatselijke bakker en een appelsap of een biertje. Een heerlijke tussenstop. De Trimaarzate ligt iets hoger in het landschap. Via deze spoorweg werden de Vlaamse seizoensarbeiders in de eerste helft van de twintigste eeuw naar Noord-Frankrijk gebracht. We wandelen in een lus om De Bouvrie. Aan de achterkant stappen we tussen de weiden van de hertenfokkerij.

DE ZONNEKONING OP VISITE De knooppuntwandelingen in het Land van Mortagne blinken uit door hun verrassende wendingen. Zo volgen we plots midden de velden een beek stroomopwaarts naar het rustige centrum van faciliteitengemeente Helkijn. Hazen spurten weg als ze ons zien naderen. De kruising van de Stationsstraat met de Kasteeldreef is een rondpunt dat wordt omgeven door waardevolle gebouwen. Let bijvoorbeeld op de duiventoren op het erf van de witte hoeve. De oude brouwerij van Helkijn is een beschermd monument. Hier werd al in de 18de eeuw bier gebrouwen. In 1940 werden de activiteiten gestopt. Op het einde van de Kasteeldreef stond ooit het grootste militaire bolwerk tussen Leie en Schelde. Het kasteel werd in de loop van de 19de eeuw afgebroken. In Helkijn volgen we opnieuw een aantal kerkwegels dwars door het grasland. Hoeve Maes, net naast de Sint Jan-Baptistkerk van Helkijn kent een opmerkelijke geschiedenis. Daar herinnert het Latijnse opschrift uit 1667 boven de hoofdingang aan. ‘In het jaar 1667 kwam, zag en beleefde de haast goddelijke koning Lodewijk XIV Vlaanderen en heeft hier tot tweemaal toe gebruik van gemaakt’. De Zonnekoning verbleef tijdens één van

zijn veroveringstochten door Vlaanderen tot tweemaal toe in de hoeve. De laatste 3,5 kilometer van onze wandeling brengen we door op de linkeroever van de Schelde. Tijdens weekdagen passeren hier grote rivierboten, in het weekend ligt het rivierverkeer quasi stil. In de zomer geuren de bloemrijke graslanden van de Scheldemeersen overweldigend. Waar de Schelde en het kanaal Bossuit-Kortrijk elkaar raken, genieten we nog even van het fantastisch uitzicht op de omgeving.

Praktisch G Afstand: 10,5 km G Start en gratis parking: Pompgebouw Bossuit, Doorniksesteenweg 402, Bossuit (Avelgem) G Volg knooppunten: 11- 10 - 15 - 16 17 - 23 - 9 - 8 - 7 - 2 - 3 - 6 - 5 - 11 G Tip: De wandeling is geschikt voor kinderwagens. Stevig schoeisel is aangeraden. G De wandelnetwerkkaart Land van Mortagne kost 6 euro en is te koop via www.toerisme-leiestreek.be

Onze tips DE BOUVRIEHOEVE Tussen knooppunt 10 en 15, middenin de vruchtbare velden van de Scheldevallei, ligt De Bouvrie. Deze historische hoeve is een sprekend voorbeeld van gesloten hoevebouw, waarbij alle gebouwen rond een centrale binnenplaats opgericht zijn. In deze hoeve uit de 17de eeuw, waarvan de wortels nog verder teruggrijpen, is een edelhertenkwekerij gevestigd. De verkoop situeert zich op het bedrijf zelf, wat een economische, ecologische ‘korte keten’ met zich meebrengt. In de hoeveslagerij wordt enkel vlees verkocht van eigen kweek : vlees van de edelherten, blonde d’Aquitaine runderen en kalveren, lammeren,... Groepen kunnen (mits reservatie) van begin mei tot eind september een rondleiding krijgen incl. degustatie van hertencharcuterie met een glaasje wijn of appelsap.

www.debouvrie.com DE IJSHOEVE

MAF

9

Nieuwsgierige blikken nabij Hertenfokkerij De Bouvrie, waar je kan stoppen voor een hoevepicknick.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 35

In de Spierevallei, nabij knooppunt 23, passeer je de IJshoeve. Van mei tot eind september kan je verpozen op het gezellige terras. Proef er van heerlijk zelfgemaakt hoeve-ijs, pannenkoeken of geniet van een kleine snack.

www.ijshoeve.be


Hoevepicknick

HOEVEPICKNICK

PICKNICKEN BIJ DE BOER Genieten van lekkere hoeve- en streekproducten is nóg leuker als je dat op de hoeve zelf kan doen. 23 West-Vlaamse landbouwbedrijven verwennen je met een goedgevulde picknickmand die je ter plekke kan opeten. In de mand vind je niets dan gezonde producten, vol smaak en supervers. Ideaal om te combineren met een wandeling of fietstocht in de buurt.

Maar liefst 23 West-Vlaamse hoeves bieden dit jaar een hoevepicknick aan. Bestellen kan via www.hoevepicknick.be. Op deze website vind je niet alleen een overzicht van alle deelnemende boerderijen, maar krijg je ook meer uitleg over elke hoeve en kan je al ontdekken wat je in je picknickmand zal vinden. Bij elke boerderij staat er ook extra info over mogelijke rondleidingen op de hoeve, de toegankelijkheid, of er al dan niet een speeltuin is en veel meer. Wil je je hoevepicknick combineren met een fiets- of wandeltocht, dan kan je op www.west-vlinderen.be terecht. Door in het zoekveld ‘hoevepicknick’ in te vullen, krijg je een overzicht van alle routes. DE PICKNICKPLEKJES

Rolleweg 32 in Loppem. • De Beauvoordse Walhoeve Vaartstraat 71 in Beauvoorde. • De Beukenhoeve Weststraat 65B in Moerkerke. • De Bouvrie Hertenfokkerij Bouvriestraat 11 in Bossuit. • De Freezebeeze Sint-Denijsstraat 23 in Zwevegem. • De Grenshoeve Beerbosstraat 1 in Bellegem. • De Groenselpoorte Pastoorstraat 15 in Reningelst. • De Heerlijkheid Lange Limaertstraat 2 in Vladslo. • Herenthoeve Heirenstraat 1 in Meulebeke.

Westtoer

• Augustijnenhof

• Hertenfinesse

• Sterhoek

Gistelsesteenweg 597 in Oostende. • Hoeve Pascal en Sandra Korenstraat 35 in Ichtegem. • Hoeve Noord Gasthuis De Pannelaan 95 in De Panne. • Hoeve Zuid-Bellegoed Rijselseweg 85 in Ieper. • Hof ter Meulen Ter Bieststraat 7/a in Vlissegem. • Rabarberhoeve Het Warandehof Elzendammestraat 11 in Gijverinkhove. • Schuifdamhoeve – Bij Boer Bart Pervijzestraat 6 in Booitshoeke.

Landergemstraat 32 in Anzegem. • ’t Fazantenhof Groenebosdreef 7 in Houthulst. • ’t Groenselpoortje Bazelarestraat 6 in Sint-Pieterskapelle. • ’t Hof van de Rhille Pollaertstraat 29 in Woumen. • ’t Lindebos Hollebekestraat 21 in Wijtschate. • ’t Zeugekot Sint-Omaarsstraat 4 in Beveren-aan-den-IJzer. • Wijngoed Monteberg Smijterstraat 4 in Dranouter.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 36


HOTSPOTS • ADVERTORIAL

Op het ritme van het seizoen Lokaalmarkt is een wekelijkse en overdekte boerenmarkt met bar en kinderhoek. Vlees, groenten, brood, zuivel, fruit …: op elke Lokaalmarkt vind je alles om heerlijk te eten. Er is intussen een Lokaalmarkt in Brugge, Deerlijk, Heule en Roeselare. Ben je een ondernemer of een organisatie die van de korte keten houdt? En wil je een Lokaalmarkt in jouw stad of gemeente? Start zelf een Lokaalmarkt op. Samen maken we er een mooi verhaal van. Meer info op www.lokaalmarkt.be

Artisanaal bier gebrouwen tussen de hoppevelden Ontdek De Plukker en zijn unieke verhaal: dit is immers het enige hopbedrijf in België met een eigen brouwerij. Hier worden uitsluitend bieren gebrouwen met eigen hop. Alle bieren zijn ook bio-gecertificeerd. De brouwerij is elke zaterdagnamiddag open van 14u tot 17u. Groepsbezoeken op afspraak.

Hoevewinkel ’t Hof Verbrugge in Aalbeke

Brouwerij De Plukker Elverdingseweg 14A 8970 Poperinge www.plukker.be

Vernieuwd ’T Hof Verbrugge is een uniek 100% West-Vlaams streekhoekje waar je terechtkan voor seizoensgebonden groenten en fruit van eigen kweek, hoevezuivel en bieren. Aardappelen, tomaten, pompoenen, maar ook vijgen worden door ons - oudste generatie landbouwers in Aalbeke – met zorg en liefde verbouwd. Veel van het aanbod in onze winkel komt van collegazuilvelboeren en -akkerbouwers. Op bestelling maken wij boerenkaasplankjes en artisanale geschenkbakken. Onze huisgemaakte confituren van vijgen en kweeperen van eigen kweek zijn een absolute aanrader. Dus iedereen welkom op onze hoeve! Bijna altijd open, behalve op woensdagnamiddag en zon- en feestdagen. Tot gauw!

’t Hof Verbrugge Knokstraat 1 - 8511 Aalbeke - 056/41 37 34

Appelsappen vers van de mobiele fruitpers (H)eerlijke bieren Brouwerij het alternatief is 13 jaar geleden ontstaan. Mijn doelstelling is gezond en degelijk bier maken en dit zonder kunstmatige toevoegingen. Dit gebeurt in een eigen ultramoderne brouwerij type Brewiks. Momenteel heb ik een 10-tal verschillende bieren in het gamma. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan minder commerciële bierstijlen die dreigen te verdwijnen. Zoals stout, special belge of oud bruin. Dus ontdekken, proeven en genieten.

Brouwerij het alternatief Meensesteenweg 65 8870 Izegem www.brouwerijhetalternatief.be

Zin in heerlijk troebel appelsap van eigen kweek? De mobiele fruitpers perst uw appels en peren op de vaste locatie te Beernem, maar we doen ook een ronde van Vlaanderen met onze befaamde mobiele fruitpers. Geen appels? Geen enkel probleem, wij bieden ook appelsap aan in 6 verschillende smaken. Meer nog! We toveren ook uw noten om tot (h)eerlijke notenolie.

De mobiele fruitpers Halvemaanstraat 8 8730 Beernem www.mobielefruitpers.be DB592247D9


100% West-Vlaams

100% WEST-VLAAMS

GEEF EENS EEN STUKJE WEST-VLAANDEREN CADEAU Van een bon voor een hoevepicknick tot een goedgevulde box met 100% West-Vlaams producten: de geschenkboxen en -bonnen van 100% West-Vlaams worden steeds populairder. En terecht!

tekst Bieke Cobbaert

De Provincie West-Vlaanderen verkoopt al jaren geschenkboxen, maar dit bleken aanvankelijk vooral relatiegeschenken te zijn. “De populariteit van alles wat West-Vlaams is, kreeg een enorme boost door televisiereeksen als ‘Bevergem’ en ‘Eigen Kweek’. Dat bracht ons op het idee om geschenkboxen aan te bieden in ons infocentrum”, vertelt Barbara Depraetere van het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis. “De koppeling van West-Vlaamse producten aan WestVlaamse spreuken is een succesformule gebleken. Heel wat van onze klanten zien het als een ideaal geschenk om aan een uitgeweken West-Vlaming te geven zodat die z’n roots niet zou vergeten.”

HOEVEPICKNICKBON Maar niet alleen de West-Vlaamse spreuken scoren goed, ook de producten van 100% West-Vlaams blijken ideale cadeautjes te zijn. “In 2018 hebben we de hoevepicknickbon gelanceerd. Ook een schot in de roos, want we hebben er al een kleine 400 verkocht. Met die bon kun je op 23 boerderijen in WestVlaanderen een hoevepicknick bestellen”, legt Barbara uit. Daarnaast bieden ook tal van hoeve- en streekwinkels geschenkmanden met de producten van 100% West-Vlaams aan.

CADEAUTJESTIJD Wil je zelf een geschenkbox cadeau doen? Dan kan dat heel eenvoudig bij je lokale hoeve- of streekwinkel of online! Op www.100procentwest-vlaams.be ontdek je alle hoeve- en streekwinkels die geschenkmanden aanbieden. Online kan je terecht bij westreex.be, gift.be en op www.west-vlaanderen.be/webshop. Tot slot pakt het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis ook uit met een actie in het kader van de Week van de Korte Keten. “Tijdens de campagneweek van 4 tot en met 12 mei 2019 kan je in het Tolhuis terecht voor een fietstasje gevuld met lokale producten aan de voordelige prijs van 5 euro. Dit is een eenmalige actie met beperkte voorraad, wacht dus niet te lang om langs te komen”, besluit Barbara.

Meer informatie vind je op www.100procentwest-vlaams.be

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 38


HOTSPOTS • ADVERTORIAL

Deschildre Streekproducten Deschildre Streekproducten laat je meegenieten van ambachtelijke lokale (streek)producten. Via een doorkijk vanuit de winkel naar het atelier kan je meekijken hoe ze op authentieke wijze charcuterie maken. Voor elke fijnproever wat wils. Je kan er een groot assortiment aan streekproducten met een natje en een droogje degusteren. Een lust voor elke Bourgondiër!

Maritiemplein - 8400 Oostende 059 70 25 20 - www.deschildre-streekproducten.be

Ambachtelijk brouwen in historische hoeve

BonRill Rillettes, een toastje ‘joie de vivre’ van eigen bodem BonRill. Het verhaal van een familierecept dat al vele jaren gesmaakt wordt. Minder vette rillettes, perfect smeerbaar, met fluweelzachte structuur en vooral vol smaak. Het recept van Guido Vandromme dat tot vandaag gerespecteerd blijft, is in 2 variëteiten beschikbaar. BonRill Finest Rillettes is een product van Vandromme Finest Meat Products, een Iepers familiebedrijf, vandaag in handen van de 5de generatie. Ideaal bij de aperitief, als beleg of zelfs als vulling van bv. ravioli.

Dehemlaan 13 8900 Ieper www.bonrill.be

In brouwerij met brasserie ‘t Gaverhopke brouwen we verschillende ambachtelijke bieren op natuurlijke wijze. Het is leuk dat we de mensen zien genieten van wat we zelf maken. Wat is dan ook gezelliger dan te vertoeven op een mooi terras met een biertje en/of een vers bereid hapje? Groepen zijn steeds welkom na afspraak. Openingsuren brasserie: zie www.tgaverhopke.be

Platanendreef 16A 8790 Waregem/Nieuwenhove

Liefde voor artisanale producten Het verhaal van Diemas is een verhaal van een bakkersfamilie met een passie voor bakken en een liefde voor de zee. Diemas bestaat reeds 50 jaar en heeft 11 winkels aan de kust van De Panne tot Oostende, die stuk voor stuk de familietraditie en de liefde voor de bakkersstiel omarmen. Ondertussen staat de 3e generatie mee aan het roer. De bakkerij groeide doorheen de jaren uit tot een bekende naam in de regio. Je vindt ons ook op de wekelijkse markt in Blankenberge, Torhout, Veurne, Oostende, Wenduine, Nieuwpoort, Lo, Brugge en Ieper.

Toevluchtweg 2A, 8620 Nieuwpoort www.diemas.be

Ambachtelijke koffie van Belgische koffiebranderijen Kwaliteit, Ambacht, Belgisch! Op basis van deze drie kernvoorwaarden selecteren wij onze producten. Een ruim assortiment ambachtelijk gebrande kwaliteitskoffie, thee, chocoladedranken en delicatessen. U vindt er ook een beperkt maar kwalitatief gamma toebehoren, apparatuur, geschenken, boeken enz. Wij wensen u een aangename en intense koffiebeleving!

ONTDEK DE ECHTE SMAAK VAN KOFFIE

be

Patrick Dierickx - Kapellestraat 30A - 8750 Wingene 0474 20 26 97 - info@koffie-shop.be - www.koffie-shop.be

DB590388C9


Korte keten

Korte keten

KORTE KETEN

WEST-VLAANDEREN SMAAKT OVERHEERLIJK Van aardappelen tot varkensvlees en van asperges tot zomerse bessen: wie onze West-Vlaamse producten gebruikt in de keuken, zal scoren op het bord. Vraag het maar aan foodblogster Jozefien Ryckx van Goestjes.be, die zoveel als mogelijk lokale producten gebruikt. Of nog beter: probeer gewoon haar receptjes uit en proef het zelf!

“Ik hou heel erg van onze lokale producten”, vertelt Jozefien Ryckx. De uit Ardooie afkomstige foodblogster van Goestjes.be en foodstyliste van Studiogoestjes.com ging dan ook met veel plezier de uitdaging aan om voor 100% WestVlaams een resem receptjes te ontwikkelen. “Je vindt hier zoveel lekkers. Onze groenten alleen al, die smaken zo goed. Ideaal om te verwerken in warme gerechten én in slaatjes. En met onze appelen en peren kan je ook fantastische dingen maken. Maar mijn favoriet is de aardappel. Die zit momenteel wat in de vergeethoek, wat ik onbegrijpelijk vind. Je kan immers zoveel heerlijke gerechten maken met onze patatjes. Puur comfortfood en ook nog eens gezond”, benadrukt Jozefien, die ook een pleidooi houdt voor seizoensgebonden producten. “Die producten worden niet alleen op de meest natuurlijke manier geproduceerd, maar zijn dan ook op hun top wat smaak betreft. Neem nu bessen in de zomer... Beter wordt het niet”, besluit de foodblogster, die op Instagram als @goestjesjozefien actief is. Nog meer receptjes vind je op www.100procentwest-vlaams.be

“Mijn favoriete product van bij ons? Aardappelen!” Jozefien Ryckx Goestjes.be

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 40

SLAATJE VAN KRIELAARDAPPELEN EN GROENE ASPERGES INGREDIËNTEN voor 2 personen 15-tal krielaardappelen, in 4 gesneden 100 gram groene asperges 1 avocado 4 hardgekookte eitjes 1 sjalot 10-tal blaadjes dragon 1 el mosterd 1 el olijfolie 1 el yoghurt Sap van 1/2 citroen 1 el appelazijn peper en zout

BEREIDING

• Kook de aardappelen beetgaar. Stoof de asperges kort aan tot ze al dente zijn. Zet alles in de koelkast. • Snijd de avocado in stukjes. • Maak nu de dressing. Meng mosterd, olijfolie, yoghurt, citroensap en appelazijn. • Kruid met peper en zout. • Meng de afgekoelde patatjes met de asperges, de fijngesneden sjalot en dragon. Leg er de plakjes avocado bovenop, werk af met de hardgekookte eitjes en de dressing.

FRISSE SPREAD VAN KOMKOMMER EN PLATTE KAAS INGREDIËNTEN 1 komkommer 150 gram plattekaas 2 teentjes look, geplet 1 el fijngehakte dille 1 scheutje goede olijfolie Peper en zeezout

WERKWIJZE

• Was de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn en laat uitlekken in een vergiet. • Meng de plattekaas met de look, dille en de olijfolie. Voeg de uitgelekte komkommer toe en kruid met peper en zout. • Je kan deze frisse spread enkele dagen in de koelkast in een afgesloten potje bewaren.

ZOMERSE MERINGUE MET ROOD FRUIT INGREDIËNTEN voor 6 personen Voor de meringue 4 eiwitten 100 gram fijne suiker 100 gram poedersuiker 1 tl maïzena Zout

Voor de afwerking 25 cl room 2,5 el poedersuiker 100 gram plattekaas Handvol aardbeien, frambozen, blauwe bessen en aalbessen

WERKWIJZE

• Verwarm de oven voor op 120° Celsius. • Klop het eiwit met een snuifje zout. Als het mengsel begint te schuimen, voeg dan de fijne suiker toe terwijl je blijft kloppen. Het eiwit moet stevig en glazend zijn. Voeg de poedersuiker en de maïzena voorzichtig toe met een spatel. • Leg een bakpapier op een bakplaat. Giet het mengsel op de bakplaat en egaliseer. • Verlaag de oventemperatuur naar 100° Celsius. Bak min. 90 minuten, afhankelijk van de dikte van het schuim. Laat de meringue min. 3 uur afkoelen. • Klop de slagroom terwijl je poedersuiker toevoegt. Meng er de plattekaas onder. Bewaar koel. • Halveer de aardbeien. Bestrijk de meringue royaal met het slagroom-plattekaasmengsel en verdeel er het fruit over. • Dien meteen op.

PULLED PORK BURGERS MET APPEL-VENKELSLAATJE INGREDIËNTEN

WERKWIJZE

voor een zestal burgers 1 kg varkensschouder 2 rode uien 1 rode paprika 2 dl appelsap 1 appel 1 venkel 1 citroen 1 el yoghurt 1 el lichtbruine suiker 1 el gerookt paprikapoeder 1 tl chilivlokken olijfolie 1 tl zeezout peper en zout zachte brioche burgerbroodjes

met aluminiumfolie. • Meng zout, suiker, paprikapoeder en chili met wat olijfolie. Wrijf het vlees in met de helft van het mengsel. Verhit olijfolie en bak het vlees rondom bruin. • Snij de ui en paprika in stukjes en doe in de braadslee. Giet het appelsap erover en leg het vlees erop. Bestrooi met het resterend zout-chilimengsel. Dek af met folie en zet 4 uur in de oven. • Snij de appels en venkel in dunne reepjes. Doe er het sap van de citroen bij, besprenkel met olijfolie, voeg de yoghurt toe en meng goed. • Trek het varkensvlees met behulp van 2 vorken uit elkaar en meng met de ui en paprika. Breng op smaak met peper en zout.

• Verwarmd de oven voor op 150° Celsius. Bedek een bakplaat

• Beleg de burgers met pulled pork en het venkelslaatje.

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 41


100% West-Vlaams

100% WEST-VLAAMS

“ER HANGT HIER IETS IN DE LUCHT” Dé beste streekproducten vind je in West-Vlaanderen. Oostendenaar Willy Deschildre, zelf maker van drie erkende producten en groot streekproductenfan, is formeel. “In onze provincie steken we er met kop en schouders bovenuit.”

tekst Gillian Lowyck foto Davy Coghe

Willy Deschildre (66) baatte jarenlang zijn eigen slagerij uit in Oostende. Vandaag zet zijn zoon Karel deels die traditie verder. Op de Oosteroever vind je Deschildre Streekproducten, een winkel gespecialiseerd in al de streekproducten die ons land te bieden heeft. Ook hun drie eigen streekproducten – West-Vlaamse boerenhesp, het West-Vlaams hoofdvlees en de West-Vlaamse bloeling – worden er nog altijd verkocht. “Ik vind dat wij trots mogen zijn op ons erfgoed”, verklaart Willy zijn liefde voor streekproducten. “Onze geschiedenis is een weerspiegeling van alles en daar passen streekproducten perfect in. De West-Vlaamse eetcultuur is trouwens echt uniek. Dat is iets waar we fier op mogen zijn. En op het feit dat wij de provincie zijn met de meeste bezoekers natuurlijk.”

die worden enkel maar in Oostende gemaakt. Het is hip om te werken met zaken uit het buitenland, maar we hebben hier zoveel. Terug naar de roots gaan is de boodschap”, glimlacht hij. Willy geeft graag een voorbeeld uit zijn eigen familie. “Een heel groot deel van mijn familie is

uitgeweken naar Normandië in Frankrijk, waar ze boeren. Telkens ze bij ons op bezoek kwamen, werd er over varkens gesproken. Ze waren enorm jaloers op onze varkens; in die van hen zat er geen vorm, het trok op niks. Daarom namen ze onze varkens mee naar ginder, om er daar mee te kweken. Wel, na drie generaties hadden ze weer hetzelfde probleem als met hun eigen varkens. Dat is iets wat me altijd is bijgebleven. Het moet zijn dat er hier in WestVlaanderen iets in de lucht zit, iets bijzonders. Onze streekproducten steken er met kop en schouders bovenuit”, besluit hij trots.

VARKENS Willy houdt graag een pleidooi voor de WestVlaamse grondstoffen. “Onze koks kunnen koken, dat staat vast. Maar volgens mij wordt er te weinig gebruik gemaakt van wat we hier allemaal in onze eigen provincie produceren. Vlees, gebak, groenten, alles! Je hoeft niet ver te zoeken om kwaliteit te vinden. En daarenboven écht unieke producten. Zeebeschuiten bijvoorbeeld,

“Er wordt volgens mij te weinig gebruik gemaakt van wat we hier allemaal in onze eigen provincie produceren. Vlees, gebak, groenten, alles! Daar mogen we trots op zijn”, vertelt Willy Deschildre.

“Je hoeft hier echt niet ver te zoeken om kwaliteit te vinden”

KORTE KETEN IN WEST-VLAANDEREN 42


FIETSNETWERKBOX WEST-VLAANDEREN

SLECH TS 25 EU RO

Duinbossen

3,2 N317 eventorium

10

6 0,7

N317

78

Put van v

Lindenhof

Vlissegem

92 Klemskerke

enhof

BOX MET 4 FIETSKAARTEN Geersensmolen Gee r EN EEN EXTRA GRATIS POCKET MET TIEN SUGGESTIEROUTES Lepelem VOOR SLECHTS 25 EURO!

arkbos

67

N9

Vijfwege

te koop via shop.westtoer.be DB595179D9

Brugse

Ommeland


’S OCHTENDS GEOOGST, ’S MIDDAGS OP LOKAALMARKT

| BOERENMARKT | BAR | KINDERHOEK | BRUGGE – DEERLIJK – HEULE – ROESELARE

WWW.LOKAALMARKT.BE DB588920C9