Frisør 3

Page 1

3 / 120.2022ÅRGANG FARGER I FOKUS FRISØRKJEDEN TANGO NORGE AS / ÅRETS FRISØRKONSERN VOKSER VIDERE INGRID FOSSUM, ÅRETS KOLORIST 2022 / MED LIDENSKAP FOR FARGER MAIKEN LEONARDSEN JENSEN, ÅRETS INFLUENCER 2022 / TAKKNEMLIG OG YDMYK FOR Å MOTTA PRISEN ANITA WÆRAAS, ÅRETS FRISØR-REGION 3 / REISEBREV FRA ”THE BIGGEST HAIR SHOW IN THE WORLD” IMPULSER VM I FRISERING: MEDALJEHØSTNORSKIPARIS MAGASINET

Vi jobber for deg!

Få mer ut av medlemskapet!

Som medlem hos NFVB og NHO har du tilgang til mange fordeler, fra økonomiske til bransjepolitiske. Vi anbefaler at du blir bedre kjent med hva bedriften din kan få ut av medlemskapet i din egen bransjeforening og landets største arbeidsgiverorganisasjon.

Bruk sjekklisten og kryss av for at du bruker alle medlemsfordelene dine!

NEWNYENYANSER LANGVARIG FARGE GLAZE • NULL LYSNING • NULL SKADE • NO DRIP GEL CREAM før1 etter2 GLANS DU KAN FØLE
www.nfvb.no
før1 etter3 FOR ROOT SHADOWS & MIXTURES 08/0 naturallatte 04/0 espressonatural 06/0 naturalbrandy FOR Å BEKJEMPE MESSING-TONER 04/12 coolchia 07/12 mushroomcool 1 Hair previously highlighted 2 Roots SHINEFINITY 20g 07/12+ 20g 08/0 + 40g SHINEFINITY brush & bowl activator. Ends SHINEFINITY 40g 00/00 +20g 08/0 + 60g SHINEFINITY Bottle activator 3 Roots & ends SHINEFINITY 30g 04/12 + 30g SHINEFINITY brush & bowl activator Ends around face 10g 04/12 + 10g 07/12 + 20g SHINEFINITY brush & bowl activator
weareone.no
Professionell behandling med plantebasert bond-building teknologi botanical repair™ professional treatment botanical repair™ color treatment Sterkere, mykere, glattere hår i én profesjonell behandling. 5x* sterkere hår med fargebehandling * Basert på gjennomsnittlig gjentatte resultater av farge med Botanical Repair™ color treatment kontra farge vasket med en ikke-pleiende shampoo.
FOR MER INFO OG VAREPRØVER, TA KONTAKT MED EVERYHAIR NORGE AS: 32 81 33 00 | POST@EVERYHAIR.NO | WWW.EVERYHAIR.NO

LIMITED EDITION

Bli med å feire 100 år med kreativt håndverk med vår Limited Edition serie. Designet av Joseph Klibansky og brakt til live av det kreative artisteriet til global ambassadør Daniel Yap.

Skann inspirasjonfor

58 RAMSVIK FRISØR/RAMM AV RAMSVIK / Suksess for avfallshåndteringsprosjekt

60 BEVISST, BÆREKRAFTIG MILJØPROFIL / Tips til tre steg for å komme i gang

62 DIGITAL LAGERSTYRING / Kraftig vekst for Fixit Produktkatalog 64 FAGSKOLEN I VIKEN / Øk kompetansen med nettbaserte studier 66 YRKESFAG I FOKUS / Synliggjør verdens beste yrke!

68 EVY LUNDE, CAPILLI FRISØR / Dame med mange hatter

90 TARIFFEN 2022-2024 / Avtale om en forutsigbar fremtid

FRISØR 3 / 20228 UTGAVE 3-2022 120. ÅRGANG Innhold: FASTE SPALTER 9 Signert 10 Lederen 70 Inside 78 Produktmix 84 Hvis jeg fikk velge... 92 NFVBinfo / kalender 93 Redaktørens lille innspill IMPULSER 38 ECLECTIC REMINISCENCE / Caterina Di Biase 42 NO VACANCY / Bernadette Beswick & Stevie English 46 PLAY Kristie/ Kesic & Elle Broadhurst 50 SUGAR CRUSH / Elizabeth & Giovanni’s Unisex Hair & Beauty Salon ARTIKLER 12 OMC HAIRWORLD 2022 / Norsk medaljehøst i VM 20 FRISØRKJEDEN TANGO NORGE AS / Årets Frisørkonsern vokser videre 26 INGRID FOSSUM, ÅRETS KOLORIST 2022 / Med lidenskap for farger 30 MAIKEN LEONARDSEN JENSEN, ÅRETS INFLUENCER 2022 / Takknemlig og ydmyk for å motta prisen 34 ANITA WÆRAAS, ÅRETS FRISØR - REGION 3 / Reisebrev fra «The Biggest Hair Show in the world» 56 ALF INGE CLEVE-STIANSEN / Kunsten å tjene mer penger
FORSIDE: HÅR: CANDICE MCKAY / FOTO: JUSTIN DINGWALL INNHOLDSSIDE: HÅR: CATERINA DI BIASE / FOTO: ANDREW O’TOOLE

Faglig fyrverkeri

Det var en sann glede å være til stede da Norge hentet hjem ikke mindre enn fire medaljer fra OMC Hairworld / VM i frisering i Paris. Oppleve fantastiske frisyrer, utført av superdedikerte fagfolk. Være med på feiringen da innsatsen ble belønnet med medaljer i sterk internasjonal konkurranse. Gledeshyl, tårer, latter. Det er sterke inntrykk, og viser hva sann pasjon for faget og godt teamwork kan medføre. Det ligger mye lærdom for alle der.

Dette magasinet forteller mange historier. Det er mange ulike reiser man kan gjøre, både bokstavelig og i overført betydning. Reisen til Årets Frisørkonsern, Frisørkjeden Tango Norge, handler om en salong som har hatt en eventyrlig vekst – og der reisen er langt fra over. Anita Wæraas, regionsvinner i Årets Frisør, skriver et reisebrev fra da hun var finalist i verdens største frisørkonkurranse. Unge prisvinnere som Ingrid Fossum og Maiken Leonardsen Jensen, henholdsvis Årets Kolorist og Årets Influencer, er veldig opptatt av farger på sine faglige reiser. Alles historier er din inspirasjon. Hvor går din reise?

Kolleksjonene vi presenter i denne utgaven setter farger i fokus. Tre av de kommer langveisfra, det vil si de er prisvinnende frisyrer fra Australia. Kan vi da si at vi virkelig løfter blikket? Uansett så er dette «mat» for sultne, kreative kolorister, og alle andre som liker å sette farge på tilværelsen.

NFVB jobber alltid med bransjeutvikling, som inkluderer fag og forretning. Du selger ikke bare en klipp, du selger en «pakke» som inkluderer skjønnhet og velvære, kundeforståelse og bærekraftig business. Det er viktig at du jobber bevisst med dette, setter deg mål som skaper en fremtidsrettet arbeidsplass, med medarbeidere som drar lasset sammen. NFVB Lederprogram med Alf Inge Cleve-Stiansen har utviklet mange salongledere, og artiklene i dette magasinet kan motivere til at din bedrift gjør en formidabel resultatutvikling.

Som alltid er magasinet FRISØR en kilde til informasjon og inspirasjon. Som ansvarlig utgiver føler NFVB på et bransjeansvar, der vi gjennom mange ulike aktiviteter bygger fagkunnskap, skaper gode rammevilkår for sunne bedrifter og jobber for at bransjen skal ha et godt omdømme. «Alt henger sammen med alt».

Med ønske om inspirerende lesning

signert:

Robin

LAYOUT

9FRISØR 3 / 2022 ANNONSEANSVARLIG
Hasle, Hasle Consult Tlf: 99 33 60 20 E-post: robin@hasleconsult.no
Kirsti Auke, Kirell Design E-post: www.kirell.nokirsti@kirell.no REDAKTØR Jarl M. Garder Tlf: 90 98 23 01 E-post: jarl@nfvb.no JOURNALIST Bjørn Kollerud Tlf: 93 00 98 56 E-post: bjornk@bjornk.no UTGIVER Norske frisør- og velværebedrifter Postboks 7017 Majorstua 0306 Oslo Tlf: 23 08 79 60 E-post: Hjemmeside:post@nfvb.nowww.nfvb.no Tilsendt returneresmaterialeordinært ikke. Ettertrykk er kun tillatt med full kildeangivelse. PRODUKSJON 07 Media AS JARLREDAKTØRGARDER 07 PRINTMEDIA 20410379 MILJØMERKET TRYKKERI

leder: ANNEDIREKTØRMARIHALSAN

I NFVB har vi siden tidenes morgen satt søkelys på fag og ferdigheter. Det gjelder også i den nåværende strategien. Det er utdanning og kompetanse som er den aller tydeligste pilaren vi bygger våre veivalg og handlingsplaner rundt. Men hva er egentlig faglighet, hvordan definerer vi skalaen? Hva er faglig best, og hva er minimumsgrensen for hva man skal kunne av fag? Er faglig dyktighet og kreativitet det samme? Og inneholder faget vårt også elementer av så vel stressmestring som psykososiale ferdigheter? Hvem bestemmer dette, og hvordan gir det seg utslag i hverdagen til frisørene rundt i landet?

Jeg tror jeg har forstått det nå! 10. - 12. september gikk VM av stabelen i Paris, og NFVB var på tilskuerbenken. Det ble en gåsehudopplevelse! Og det hele var fag, fag, fag! For en ikke-frisør gir det å være tilskuer på slike konkurranser innsyn i en verden som er helt ukjent, men som etter hvert fremstår som sammenlignbart med annen toppidrett og toppkultur.

Jeg har tidligere jobbet i matbransjen, og har hatt gleden av å følge så vel det norske kokkelandslaget som feterte Michelin-kokker fra mange land på nært hold. Erfaringene derfra kan overføres til frisørverdenen, og etter VM i Paris er jeg overbevist om at sammenligningen holder:

→ En konkurransefrisør på dette nivået må ville vinne, men våge å tape!

→ En konkurransefrisør på dette nivået konkurrerer med «Michelin-kokkene i frisørverdenen»!

→ En konkurransefrisør på dette nivået må ha lidenskap for faget!

→ En konkurransefrisør på dette nivået må ha mot og kreativitet til å utfordre så vel seg selv som faglige standarder!

→ En konkurransefrisør på dette nivået må trene, trene og trene. Og trene! Og trene…

→ En konkurransefrisør på dette nivået må ha et team rundt seg som støtter, kritiserer, hjelper og utvikler, og den rette treneren (læremesteren) er helt avgjørende!

→ En konkurransefrisør på dette nivået må aldri slutte å lære!

Jeg kunne fortsatt, listen er lang, men bildet er enkelt; For å kunne bli en dyktig konkurranse frisør, må man våge, satse, jobbe og lære!

Det er en liten gruppe i det norske frisørmiljøet som satser som konkurransefrisører. Det er ytterst krevende, og det er langt frem til å stå på gulvet i Paris sammen med de aller beste i verden. Men den lille gruppen fra bittelille Norge nøyer seg ikke med å delta på VM, de tar faktisk med seg hjem TO SØLV- OG TO BRONSEMEDALJER!

GÅSEHUD…

Hva så med NFVBs rolle i dette? Vi er jo et forbund skapt og eid av arbeidsgiverne, av bedriftene i frisør- og velværebransjen. Vårt fokus er først og fremst politisk. Vi skal sikre gode ramme betingelser for medlemmene våre, og bidra til å øke omdømmet til faget og bransjen. Og nettopp der, i omdømmebyggingen, ligger NFVBs oppgaver relatert til konkurranser, både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Som for idretts-Norge, kokke-Norge og kultur-Norge, tror vi at ved å legge til rette for toppene, vil vi bidra til å dra massene. Vi tror at norske frisører er kjempestolte av det konkurranse frisørene våre oppnår ute, og at den gode samtalen rundt dette er med på å bygge et omdømme som tiltrekker seg de rette talentene, som holder på de gode folkene og som bygger robuste Gåsehud!bedrifter.

Faglig gåsehud!
FRISØR 3 / 202210
SALONGEN ER MEDLEM AV #TRYGGSALONG #NFVB MEDLEM AV NFVB/NHO SAL TRYGGNG Hos oss møter du en seriøs, dyktig og engasjert frisør DET TRYGGE VALGET FOR HÅRET DITT

Norsk medaljehøst i VM

Årets VM i frisering ble en stor triumf for norske hårkunstnere. To sølv og to bronse i et verdensmesterskap er rett og slett fantastisk.

Norge stilte med en ganske liten tropp, til dels med ingen eller liten VM-erfaring, men trener Dag Gustavsen var med å løfte den norske innsatsen til triumf.

→ Sølv til Gunn Mari Sørløkk, Meldal Frisørsalong, i kategorien Senior Ladies Creative Hair Color

→ Sølv til Oda Solem, Bentes Salong, i kategorien Junior Prestige Bridal

→ Bronse til Leif Anders Øverland, Mozart Dame og herrefrisør, i kategorien Senior Ladies Fashion Evening

→ Bronse til det norske laget med Leif Anders Øverland (Mozart), Siril Solem (Bentes Salong) og Marit Betten (Adam og Eva) i kombinasjonskategorien Senior Ladies Fashion. Det kan legges til at Oda Solem tok også en flott fjerdeplass i Junior Fashion Day. Den trønderdo-

minerte unge troppen har fått verdifull erfaring og masse inspirasjon til kommende mesterskap. Dette er også verdifull markedsføring av faget og fagets muligheter når bransjen skal få ungdommen til å velge frisørutdanningen ved neste skolevalg.

FERDIGHETER FINGERSPISSENEI

Bildene taler for seg. Her tas faglige utfordringer til et høyt nivå. Det krever trening og terping på detaljer. Konkurransefrisering gir ikke bare mulighet for medaljer, du tar også med deg mange ekstra ferdigheter inn i salonghverdagen. Du bygger også et unikt nettverk blant likesinnede «fagnerder». Les hva de norske VM-deltakerne selv sier etter OMC Hairworld i Paris.

- Dette var det villeste VM jeg har vært med på. Det å se Norge og Trøndelag håve inn medalje på medalje var uvirkelig, men så fortjent. Jeg vet hvilken innsats som ligger bak, og jeg er så forbanna stolt over gjengen. Denne opplevelsen gir så mye inspirasjon til å leke seg kreativt fremover.

GUNN MARI SØRLØKK, MELDAL FRISØRSALONG OG NORGE

- VM har vært en fantastisk opplev else som jeg ikke ville vært foruten! Samholdet, motivasjonen fra med arbeidere, en trener som er unik og en fantastisk sjef som hadde trua på oss, ga meg motivasjon til å trene så mye at man kunne være med å konkurrere om pallplassering. En drøm har gått i oppfyllelse, takket være alle de fantastiske menneskene jeg har rundt meg!

ODA SOLEM

BENTES SALONG OG NORGE

- Det var som å komme hjem igjen etter Covid, som har rammet to VM på rad. At vi får Norge på kartet igjen, gir en motivasjon for målet jeg har jobbet mot og kommer til å jobbe videre mot. Vi vil ha gull!

LEIF ANDERS ØVERLAND, MOZART DAME OG HERREFRISØR OG NORGE

FRISØR 3 / 202212
HAIRWORLD 2022:

- Dette ble en opplevelse utenom det vanlige. Det å ta et sølv i kreativ farge, for meg som alltid har satset på langt hår, var ekstremt gøy. Jeg bestemte meg for å leke meg med farger og utfordre meg på å fargelegge utenom boksen, tørre å pushe teknikkene lengre enn det jeg bruker. Jeg hentet inspirasjon fra vår fantastiske natur og prøvde å fange følelsene solopp gangen og regnbuen gir. Jeg storkoste meg med prosessen. Og det å få belønning for å gjøre noe som du synes er så gøy, er jo en drøm.

- Jeg er kjempestolt over å ha et så fint team rundt meg. Uten dem hadde dette aldri vært mulig! Det å stille i seniorklassen som lærling, og være med på å ta bronse i team i VM, kunne jeg ikke hatt i min villeste fantasi for et år siden!

- Turen til VM har gitt meg det jeg hadde forventet og litt til. Meningen med å dra til VM var å bli bedre kjent med konkurransen, og ikke minst se andre og hvordan de gjør det, slik at man får et bedre bilde og forståelse av alt som foregår. VM er «noe» større enn NM, og man så de som konkurrerte der fra andre land. De var konkurranseinnstilte, og de bruker mye ressurser for å vinne eller for å komme til toppen. Man har mye å lære av de andre ved å se deres tempo og hvor seriøst de tar det å konkurrere i VM. Jeg synes at vi i Norge har noe å lære av dette, for å kanskje kunne bygge et stort herrelag. For dette er både moro og lærerikt, og så blir man tett kjent med de andre deltakerne, som vi gjorde med dere i NFVB.

- Jeg vil igjen gratulerer Norge og de flotte frisørene som fikk til utrolig mye bra. Jeg må si det at det også var utrolig gøy å være norsk der på premie utdelingen. Takk for turen, og takk for at jeg fikk muligheten til å bli bedre kjent med dere alle flotte menneskene i fra NFVB.

KARAM ABDELHADI, IDOL THE LORD OF HAIR OG NORGE

- VM var en veldig spennende og lærerik opplevelse. Vi har alle stått på, trent og planlagt i ett år. Dette var mitt første VM, og det var helt fantastisk at Norge fikk bronse i Ladies fashion sammenlagt, men neste år satser vi selvfølgelig på Gull!

ISABELLA KRISTIANSEN-DICKSON, STILUETT FRISØR OG NORGE

- Vi har vært nervøse og spente, men vi har hatt en fantastisk opplevelse. Det har vært kjempegøy å konkurrere, og det har vært artig å møte deltakere fra andre land og se hvilke frisyrer de har presentert. Og så klarte vi til slutt å hente hjem medaljer til Trøndelag. Vi kunne ikke forestilt oss dette på forhånd.

SIRIL SOLEM , BENTES SALONG OG NORGE

- For meg som trener ser jeg den faglige kompetanse dette gir deltagerne for videre utvikling i faget. Lærling ene har fått en læringskurve som de tar med seg i det daglige arbeidet i salongen.

- Dream team fra Trøndelag! Utrolig gla’ for alle som har stilt opp og brukt tiden sammen med meg.

DAG GUSTAVSEN, TRENER OG MENTOR

ÅRETS NORSKE VM-DELTAKERE

Isabella Kristiansen-Dickson Stiluett frisør AS

Senior Ladies Fashion kombinasjon Leif Anders Øverland Mozart Dame og herrefrisør AS Senior Ladies Fashion kombinasjon

Marit Betten Adam og Eva Trondheim

Senior Ladies Fashion kombinasjon

Siri Solem Bentes Salong AS Senior Ladies Fashion kombinasjon Oda Solem Bentes Salong AS Junior Fashion Day og Junior Prestige Bridal Karam Waas Abdelhadi Idol the Lord of Hair AS Senior Gents Skin Fade Cut Gunn Mari Sørløkk Meldal Frisørsalong ANS

Senior Ladies Creative Hair Color

MARIT BETTEN, ADAM OG EVA TRONDHEIM OG NORGE
FRISØR 3 / 202214 TEMA: OMC HAIRWORLD 2022
SE VIDEO FRA VM I FRISERING PÅ INSTAGRAM: @NFVB_INSTA

Når konkurransefrisører fra hele verden møtes er det spennende å se hva de presenterer på podiet. Her er et knippe fargeglade frisyrer som kan gi deg noen nye impulser.

FORM OG FARGE
FRISØR 3 / 202216
TEMA: OMC HAIRWORLD 2022

INSPIRASJON FRA OMC HAIRWORLD OG MONDIAL COIFFURE BEAUTE

Det er mange gode grunner til å legge turen til VM i Paris. Konkurranse arenaen er en ting, men på den store MCB-messen kan man oppleve både show og demonstrasjoner i godt omfang. Og uansett er det alltid gøy å dra til Paris… Sett av tid til en inspirasjonstur i september neste år.

HEDERSPRISER FRA OMC

Verdensforbundet OMC har god tradisjon for å hedre folk som gjør en ekstra innsats for konkurransefrisering og løfter det frem internasjonalt. Under årets OMC Hairworld var det ikke mindre enn tre nordmenn som fikk velfortjent heder av OMC, gjennom tre ulike priser for dedikert arbeid med og for konkurransefrisering. Stig Eric Teige, Evy Lunde og Espen Sævold har tilbragt noen ekstra timer med dette, for å si det sånn… NFVB gratulerer hjerteligst.

17FRISØR 3 / 2022
TEMA: OMC HAIRWORLD 2022

Dia light Boosters & French Glossing

SeptemberBronze2022

Vi har gledet oss til lanseringen av Dia light Boosters. Elisa Smestad, Education Manager for L’Oréal Professionnel og jeg gjorde en visning i København før sommeren, hvor vi fikk bruke boosterne og vi er i ekstase. Vi vet dette er noe frisørene gleder seg til, dette vil booste hverdagen til frisørene og kundene kan få sin helt egen signaturfarge.

SMAKFULLT

Nå er fokus French Glossing Bronze i kombinasjon med de varme nyansene. French Glossing Bronze er vår 2-trinnsteknikk. Her bruker vi en oxidasjonsfarge i bunn og Dia light i lengdene med sømløse overganger. Vi ser at de varme nyansene virkelig er i vinden, både på makeup og hår. Med de seks nye nyansene, har

man flere verktøy. Du kan skape rolige, duse resultater, eller mer dramatiske looks. Det viktige er at du kan få gjennomført en profesjonell behandling med resultater som kundene ikke kan skape hjemme. Det er god forretningsutvikling, påpeker Jeanette Hordvik.

START MED METAL DX

Bruk av MetalDX danner et godt utgangspunkt for å starte behandlingen, forteller Jeanette -Hordvik.Jeganbefaler alltid at man bruker MetalDX før kjemiske behandlinger, da nøytraliseres metalliske partikler inne i hårfiberet. Det tar bare 2-3 minutter og gir et mer forutsigbart fargeresultat, samtidig som risikoen for brekkasje reduseres med opptil 87%.

Technical - Dia Light byr på seks nye nyanser som gjør at du kan skape din ultimate signaturfarge. Lanser ingen gjør at du kan utvikle tjenesten French Glossing med nye spennende looks, som oser av eleganse og kvalitet, smiler Technical Educator Jeanette Hordvik i L’Oréal Professionnel.
ANNONSØRINNHOLD
@jeanette_hordvik_proEducator

Nye Dia light Boosters øker ditt kreative potensiale

→ Gyllen & Kobber gir opp til 63% økt synlighet

→ Varme Boostere gir opp til 25% mer reflekser etter tre uker

→ Blå gir opp til fire ganger mer intens refleksjon

→ Fiolett gir opp til fire ganger mer nøytralisering

Dia Light utvides med seks nyanser.

Årets vokserFrisørkonsernvidere

Frisørkjeden Tango omsatte i fjor for rundt 220 millioner kroner. Med kapital fra et svensk investeringsselskap er ambisjonene å mer enn doble omsetningen innen fem år. Prisen som Årets Frisørkonsern er en inspirasjon for både eiere og ansatte, og en bekreftelse på at systematisk og målrettet arbeid bærer frukter.

- Vi er gode på drift. Vi har systemer som fungerer. Det er også kort vei fra ledelse til gulv. Vi i ledelsen ønsker å være synlige og tydelige, sier daglig leder Kai Håkon Ytredal. Sammen med Tommy Hansen og Ann Kjersti Baksaas Grinilia utgjør han toppledelsen i Frisørkjeden Tango Norge AS. Selv om aksjemajoriteten nå er på svenske investorhender bedyrer Kai at det er den norske suksessmodellen som skal videreføres.

- Storskogen er en langsiktig investor. De har kjøpt 150 selskap, og ikke solgt noen. Vi snakker utvikling i et evighetsperspektiv. De leverer kapital og ekspertise så Tango kan vokse videre med sitt konsept. Det vil være Tango som kjøper selskaper, ikke Storskogen. Det er vi som styrer og drifter hverdagen i frisørbedriftene, men med god kommunikasjon med hovedaksjonæren. De gode rapporteringsrutinene, som er noe av Tangos suksesskonsept, vil utvikles til å bli enda bedre, forteller Kai.

UTFORDRINGER SOM SKJERPER

Kai mener alle i bedriften gjorde en fantastisk god jobb under koronaen. De tok grep som gjorde at bedriften kom styrket ut av krisen.

- Etter nedstengningen tok vi alle permitterte inn igjen. Vi hadde ressurser til å skape trygge arbeidsplasser, og jobbet tett med bedriftshelsetjenesten for at alle skulle bli sett og hørt. Vi har jobbet hardt for å utnytte kjedefordelene, og jobber for å optimalisere kundetrykket. Vårt sentralbord jobber aktivt med bookinger, rebookinger og ombookinger. Det tar bort stress for både kunder og de som jobber i salongene. Vi har gode «ordrereserver», som er bra for planlegging, regnskap og soliditet.

FEMÅRSPLANER

Tango har jobbet med strategiske femårsplaner. I forrige runde innfridde de målet om å doble omsetningen. Det nye målet er enda mer ambisiøst: Nå skal de øke fra 230 millioner i 2022 og nå 500 millioner i 2026. Den store omsetningsveksten vil skje gjennom oppkjøp, forteller Kai.

- Våre innovative driftsløsninger kan løfte mange salonger, og kjedens stordriftsfordeler kan optimalisere driften ytterligere. Vi bygger regioner, der salongene kan dra fordeler av hverandre. Frisører kan jobbe i ulike salonger, og kunder kan få time der og når det passer dem. Det er Tango man jobber i, og Tango som kunden besøker. Den merkevaren skal stå for noe, og gi trygghet for både ansatte og -kunder.Vihar konsentrert oss om fire regioner, men med investeringskapital i ryggen kan det være vi tenker flere regioner. Vi vil uansett ikke ha «løse» salonger spredt rundt i Norge. Vi skal være synlige i hver region, og vi skal bygge et Tango-miljø.

- Jeg må også si at vi har en fantastisk ledergruppe, som har jobbet steinhardt for å nå de målene som ble satt. Jeg har derfor sterk tro på at de nye målene vi har satt oss også vil bli innfridd.

BYGGER FAGKOMPETANSE

Tango jobber systematisk for å både utvikle og synliggjøre kompetanse. De har eget akademi, en god lærlingesatsning og bruker blant annet konkurransefrisering for å motivere og utfordre dedikerte fagfolk.-Vi skal skape stolthet for faget, vise de muligheter som er der. Lærlinger må komme raskt i drift så

TEKST OG FOTO: JARL MARTIN GARDER
FRISØR 3 / 202220
TEMA: BEDRIFTSUTVIKLING
Frisørkjeden Tango Norge AS ble kåret til Årets Frisørkonsern 2022. Daglig leder Kai Håkon Ytredal har lagt planer for kraftig vekst i årene som kommer.

Tango er gode på driftsløsninger, og Kai Ytredal har god kontroll over kjedens pt. over 40 salonger.

Vi skal skape stolthet for faget, vise de muligheter som er der. Lærlinger må komme raskt i drift så de ikke faller fra. Vi har ikke råd til å miste kompetanse, hverken i bedrift eller bransje.

de ikke faller fra. Vi har ikke råd til å miste kompetanse, hverken i bedrift eller bransje. Vi har også tett samarbeid med leverandørene. Vi har ingen selg ere i butikken, men «kompetansegivere». Vi styrer salgshyllene selv, så kan leverandørene bruke tiden til å gi frisørene god fag- og produktkunnskap.

- Alle ledere skal også bruke minst 20 % av tiden sin på medarbeiderutvikling. Det er viktig med målsetting, oppfølging og motivasjon. På den økonomiske siden er det også sånn. Man må få forståelse for tall, vite hva de betyr, sette måltall per person, følge opp og gjøre raske grep hvis ting ikke blir som planlagt.

MERKEVAREN TANGO

Tango har gjennom årene utviklet seg fra å være «småkjent» i Porsgrunn til å bli et navn og en logo folk legger merke til i flere byer og regioner.

- Vi har blitt en synlig merkevare, og vi jobber bevisst med digital kundekontakt så vi er den frisøren man husker og blir kjent med. Vi skal stå for profesjonalitet i alle ledd, men først og fremst god fagkunnskap og god kundebehandling, avrunder Kai Håkon Ytredal.

Jubelkveld på The Hub. Frisørkjeden Tango Norge AS ble for andre gang kåret til Årets Frisørkonsern.
FRISØR 3 / 202222
TEMA: BEDRIFTSUTVIKLING

Frisørkjeden Tango Norge AS består i dag av 40 frisørsalonger, hovedsakelig lokalisert på Sør-Østlandet, fra Drammen til Haugesund. I løpet av 2021 har tilveksten vært 10 nye salonger. Virksomheten har sin administrasjon og hovedkontor i Porsgrunn, hvor det også er etablert egen frisørskole, Tango Akademiet. Gjennom tre egne konsepter i konsernet har man flere ben å stå på, samtidig som dette gjør bedriften tilpasningsdyktig til markedsendringer.

Tango kan vise til sterke resultater gjennom mange år. Gjennom stor økning i antall salonger har omsetningsveksten vært fra 90 millioner i 2016 til rundt 220 millioner i 2021. I 2022 ble aksjemajoriteten kjøpt av det svenske investeringsselskapet Storskogen. I kjedens nye 5 års strategiplan er vekstmålene satt til 500 millioner i omsetning gjennom oppkjøp.

Konsernet har hatt stort fokus på å utvikle og gjennomføre innovative driftsløsninger. Det har gitt gode tidsbesparende, økonomiske og miljømessige effekter.

Kjeden legger vekt på at frisørene skal holde et høyt faglig nivå. Dette skjer gjennom målrettet kursing og opplæring, samt videreutvikling av frisørers kunnskap innen mote, trender, produkter og fagkunnskap. Tango har gjennom årene hevdet seg sterkt i nasjonale og internasjonale frisørkonkurranser, noe som underbygger kjedens faglige kvaliteter.

ÅRETS FRISØRKONSERN 2022: FRISØRKJEDEN TANGO NORGE AS,  PORSGRUNN.

Juryen uttaler: Dette er et frisørkonsern som ikke hviler på laurbærene, men satser friskt selv i tøffe tider. Det kan de gjøre fordi driften er gjennomsolid, med fokus på å bli stadig bedre. De ansatte blir godt involvert i utvikling på mange plan, og her bygges bevisst kunnskap og yrkesstolthet. Her er det fag og forretning i skjønn harmoni.

VURDERINGSKRITERIER:

Arbeidsmiljø Redegjørelse for en rekke personalspørsmål. Det inkluderer blant annet muligheter til videreutvikling/utdanning og kompetansepåfyll, arbeid med HMS/internkontroll og sykefravær, samt intern kultur- og teambygging. Spørsmål om bedriften har en strategi for å bidra til at de ansatte både blir i bedriften og i faget.

Markeds- og kommunikasjonsplan Bedriften må beskrive de viktigste målene for dens markedsførings- og salgsplan, og hvordan denne planen bidrar til merkevarebyggingen av bedriften.

Omdømme Spørsmål om bedriften har en strategi for å bidra til å opprettholde og heve faget og bransjens omdømme, og hvordan den jobber med dette.

Bærekraft og samfunnsbidrag Bedriften velger tre bærekraftsmål hvor man kan utgjøre et viktig bidrag, og hvordan man vil jobbe med utvikling og implementering av dette i bedriften.

Bedriftens samfunnsansvar Spørsmål om bedriften i sitt daglig virke bidrar utover eksisterende lover og regler til å ta sosiale og miljømessige hensyn.

Erfaringer og lærdom gjennom pandemien Redegjørelse for de erfaringene de har gjort i forhold til driften av selskapet og hvordan de per nå ser for seg å bruke dette til framtidig utvikling og styrking av bedriften.

Økonomi

Informasjon om diverse økonomiske opplysninger. Kort redegjørelse for bedriftens budsjettarbeid og planer, samt redegjørelse/analyse for hvordan årsresultatet for 2020 ble i forhold til planen/budsjettet.

Totalvurdering

Samlet vurdering av bedriftens presentasjon og prestasjoner, sett i lys av blant annet marked og muligheter.

TANGO NORGE
23FRISØR 3 / 2022
TEMA: BEDRIFTSUTVIKLING SE VIDEO PÅPRISFESTENFRA2022INSTAGRAM: @NFVB_INSTA
www.marianila.com · #ichoosefriendly · @marianilastockholm 100% vegansk hårpleie PRODUSERT I SVERIGE

VÅR MEST KREATIVE SERIE Color Refresh

Vil Color Refresh etterlate flekker på huden?

De lysere nyansene vil ikke gi flekker på huden, men hvis du bruker de mer intense fargene som Black, Cacao Intens, Pink Pop og noen av de røde, anbefaler vi å bruke hansker for å forhindre flekker. Noen flekker kan forekomme på tørr hud, men siden det kun er en fargekur så kan eventuelle flekker lett fjernes.

Hva skjer hvis jeg lar Color Refresh være på lenger enn anbefalt?

Color Refresh er en enkomponent fargebehandling og kun aktiv i en periode. En lengre behandlingstid enn anbefalt kan gi et mer intenst resultat, men ikke kraftig.

Vil Color Refresh påvirke resultatet av min kommende fargetjeneste?

Color Refresh vil ikke påvirke penetrasjonen av håret. Du bør imidlertid ikke bleke på Color Refresh på grunn av de underliggende pigmentene som kan oppstå. Sørg for å informere frisøren din hvis du nylig har brukt

Color Refresh i håret ditt før en farge- eller bleketjeneste. Avhengig av behandlingen din, kan det hende at frisøren din ønsker å gjøre en dyp rens for å unngå at det oppstår uønskede pigmenter.

Kan Color Refresh brukes på highlights?

Ja, Color Refresh fungerer bra på alle blekede deler av håret, men husk at mørkere toner av Color Refresh vil gi et dypere resultat. På samme måte vil en lysere og kraftigere farge fremheves på blekede striper.

Vil Color Refresh dekke grått hår eller ettervekst?

Color Refresh er en en-komponent fargebehandling, så den fungerer best på tidligere farget eller bleket hår. De mørkere nyansene eller de intenst pigmenterte kan gi deg en liten nyanse av farge, men vil ikke dekke grått hår helt.

Kan alle Color Refresh-behandlinger blandes?

Ja, alle farger kan mikses og matches kreativt for å skape unike og tilpassede toner.

PÅ SCENEN. - Jeg er egentlig en beskjeden person som ikke søker oppmerksomhet, så det var overveldende å stå på scenen og motta prisen foran bransjekolleger under prisfesten i mars, fortellerFossum.Ingrid

Med lidenskap for farger

- Det var utrolig morsomt å vinne i denne kategorien. Jeg brenner for fargebehandlinger, det er min lidenskap. Så det var et lett valg å gå for dette, når det åpnet seg en egen priskategori for kolorister, sier senior frisør Ingrid Fossum (24) hos Coma Frisør i Trondheim.

- Det er mange dyktige kolorister med lang fartstid, så jeg visste at konkurransen kom til å bli hard. Men den nye kategorien Årets Kolorist var midt i blinken for meg, så fristelsen ble for stor. Jeg brenner for farger, og ville utfordre meg selv. I og med at dette er en ny kategori, hadde jeg ikke noe å sammenligne med, men jeg liker å følge magefølelsen og gjøre ting jeg selv kan stå inne for. Så får det gå som det går. Det var selvsagt hyggelig at det ble klaff på første forsøk. Det inspirerer meg til å satse til neste år. Jeg har allerede startet prosessen med å tenke på neste års konkurranse, smiler Ingrid Fossum.

STØTTENDE MILJØ

Medarbeiderne i Coma Frisør og Studio Coma har markert seg sterkt innen konkurranser siden de åpnet dørene i 2014, både innen konkurransefrisering, fotokonkurransen Årets Frisør og Årets Frisørbedrift. Bare i inneværende år ble det syv nominasjoner. Så Ingrid Fossum føler hun hadde en god støtte i teamet rundt seg.

- Vi er et team som heier på og backer hverandre. I tillegg til gode kolleger, må jeg rette en takk til sjefene mine, Monica og Elisabeth. De har vært gode støttespillere, sier Ingrid og legger til at det er viktig å tilhøre et konkurransemiljø.

- Jeg har hatt læretiden min i Coma Frisør og ble inspirert til å sende inn bidrag til Årets Lærling to ganger, uten å bli nominert. Da er det lett å miste motet. Men mine arbeidskolleger har gitt meg energi til å prøve igjen. Så hvis jeg skal si noe til andre, må det være: Prøv og prøv igjen. Du lærer noe gjennom prosessen, og før eller siden kan det blir full klaff.

INSPIRASJONSKILDER

Ingrid jobber med farger fra AVEDA, og har hentet inspirasjon og ideer fra AVEDAs internasjonale team.-Jeg vil spesielt trekke frem Antoinette Beenders og Ian Michael Black som inspirasjonskilder. Det har gitt meg mye å oppleve disse live, og jeg elsker

INGRID FOSSUM, ÅRETS KOLORIST 2022
FRISØR 3 / 202226
TEMA: ÅRETS FRISØR 2022

TRIVES SALONGEN.I

- Jeg elsker å jobbe med farger og får utløp for min kreativitet i mitt daglige arbeid, sier Ingrid Fossum

TRIVES SOM FAGUTØVER

- Jeg trives i Coma Frisør, og liker først og fremst å utøve håndverket. Jeg ser ikke på meg selv som et lederemne, men trives i min nåværende posisjon. Hvis jeg skulle tenke videre, måtte det være å jobbe som educator. Men nå er jeg strålende fornøyd med å jobbe med kunder, sier Ingrid Fossum.

LIVETSVINNERKOLLEKSJONEN:FARGEPALLETT

Juryens begrunnelse:

- Vi elsker denne kategorien, som er en eksplosjon av fargeglede. Vinneren viser med sine før/etterbilder hvordan en kolorist utgjør en forskjell for å få frem livets fargepallett.

STOR OPPMERKSOMHET

Prisvinneren opplevde stor pågang fra lokale medier etter at hun vant prisen.

å jobbe med AVEDAS farger. Mens noen er gode på styling, er det å jobbe med farger, pushe grenser det som ligger mitt hjerte nærmest, og AVEDA har gitt meg de verktøyene jeg trenger for å utvikle meg videre.-Jeger

ganske selvkritisk. Det er alltid noe jeg kan gjøre bedre, men jeg liker å jobbe ut fra magefølelsen. Det å prøve ut ting fra en idé, og se hva som skjer er spennende. Planlegging er kanskje ikke min sterkeste side. Jeg liker å jobbe intuitivt, sier

Ingrid.-Men det er klart at det krever planlegging å gjennomføre en fotoshoot. Du må sette av tid til å forberede det som skal skje, det være seg valg av modeller, farging av hår på tre modeller og gjøre avtale med fotografen. Alt kan ikke skje på en dag. Jeg brukte tre dager på prosessen, legger hun til.

MOTSTRØMS

Tidligere prisvinnere har poengtert at valg av modeller og fotograf er avgjørende for å skape et flott sluttresultat. Et råd er: Bruk aldri folk du kjenner eller familiemedlemmer. Velg dine modeller med omhu, proffe modeller løfter resultatet, lyder ofte et omkved. Men Ingrid tenkte annerledes.

- Du får ikke gjøre det du vil på proffe modeller. Jeg har faktisk brukt tre venninner som modeller til

– Lokalpressen i Trondheim var veldig på hugget. Det var gøy. Jeg kommer opprinnelig fra Steinkjer, så det ble også oppslag i lokalavisen der, forteller Ingrid Fossum.

fotoshooten. De liker sterke utrykk, som meg selv. De var derfor ikke vanskelige å overtale. Jeg fikk lov til å gjøre det jeg ville, og det fungerte godt.

- Fotograf Julie Mai Wiseth er også en venn av meg, så jeg visste vi kunne samarbeide godt. Så det ble en god prosess, med et resultat jeg ble fornøyd med, sier Ingrid.

STARTET MED BLANKE ARK

- Jeg liker gjerne å starte med en naturlig look eller et bleket hår. Så bygger jeg opp det jeg vil, med farger og effekter. Man tiltrekker seg naturlig nok kunder som liker måten man jobber på og mine signaturuttrykk. Det morsomme er at det ikke bare er damer som liker dette. Jeg skal straks farge et blått hår på en mannlig kunde, smiler Ingrid.

FRISØR 3 / 202228
Amanda is having hair colored with the Koleston Perfect shades 10/97 as a base, 7/36 for the accent and a Shinefinity Galze 09/81+ 00/00 with a Shadow Light service. NYE NYANSER FOR EN RIK OG BALANSERT BASE RICH NATURALS › Opp til 100% dekk av grått hår, med rike og sunne resultater › Ultra-precise color for allsidige behandlinger 6/915/187/36 1 fargebehandling UTFØRES HVERT SEKUND GLOBALT

Takknemlig og ydmyk for å motta prisen

Store fargeprosjekter, volum, fylde og lengde, også i form av extensions. Maiken Leonardsen Jensen deler villig sine fine arbeider og teknikker med sine omkring 5.500 følgere på Instagram. Det krever mye tid og arbeid å drifte sosiale medier, men Maiken mener det er helt avgjørende for å nå ut til kunder og holde seg oppdatert.

- Min sterkeste drivkraft er nok at jeg virkelig elsker det jeg gjør. Det å jobbe og utvikle meg som frisør, men også på sosiale medier. SoMe krever mye tid, i tillegg til frisørjobben. Men så lenge man synes det er gøy, går tiden av seg selv. Jeg jobber stort sett lange dager med gjester i salongen, og prøver å bruke tiden før, under og etter jobb på å forberede, lage og poste daglige inspirasjonsbilder og videoer på Instagram, forteller Maiken Leonardsen Jensen.

SKAPER GOD KUNDEKONTAKT

Mye av grunnlaget for de daglige oppdateringene på Instagram skapes altså gjennom arbeidsdagen, mens hun jobber. På spørsmål om gjestene synes det er greit å bli eksponert på Instagram, mens de sitter i frisørstolen, svarer hun at de fleste synes det.-Gjestene

kommer gjerne fra Instagram og sosiale medier, og er vant med før- og etter bilde prosessen. Jeg synes også det skaper tillit for gjesten i stolen, at man vet hva man driver med, når man ønsker å dokumentere hele prosessen og det endelige resultatet, sier Maiken, og legger til følgende;

- De fleste av mine nye gjester har funnet meg via min Instagram-konto. De bestiller gjerne time, fordi de ønsker et resultat som de allerede har sett på min Instagram-konto. Man får jo gjerne kunder fordi arbeidene appellerer til dem. Det gjør prosessen mye enklere når jeg har gjesten i stolen, fordi de ønsker noe de vet jeg kan.

DU MÅ VISE HVA DU ER GOD FOR Maiken er klar på at man bør jobbe med sosiale medier, slik at følgerne kan bygge en relasjon til deg og ditt arbeid.

- I dag forventes det nesten av kundene at man viser frem det man gjør på sosiale medier. Det å poste hvordan man jobber, og vise før og etter bilder, skaper tillit. Det gjør det også lettere å skape en

match med gjestene. De vet hvordan jeg jobber på forhånd, og hva de kan forvente seg.

IKKE UTSTYRET DET KOMMER AN PÅ Man kommer langt med en iPhone, når man skal lage og poste videoer og bilder, mener Maiken.

- De nye iPhonene er av høy kvalitet, og mye content av bilder og videoer til SoMe kan lages med disse. Jeg bruker først og fremst iPhonen, men har også investert i et kamerastativ, lys og et bra film/vlogkamera, som jeg bruker hvis jeg har litt ekstra tid. Men i bunn og grunn kommer man langt med en iPhone.-Maner

nødt til å sette av nødvendig tid, gjerne litt ekstra i starten når man begynner med SoMe. Tenk over hvilket uttrykk du ønsker å vise frem, og hvilke kunder du ønsker å tiltrekke deg når du lager content. For egen del bruker jeg et par timer daglig på å redigere innhold, men man kan alltids bruke mindre eller mer tid, alt etter egen kapasitet.

- Man må sette seg store mål, med små delmål underveis, for å komme dit man vil. Legge opp til gode rutiner, så det blir en del av måten man jobber på. Det å sette seg mål og jobbe systematisk mot disse er viktig.

HVA NÅ?

I en alder av 25 år har Maiken Leonardsen Jensen oppnådd mye. Hun kommer opprinnelig fra Kristiansand, men var fast bestemt på å flytte til Oslo og flyttet til hovedstaden rett etter svenneprøven. Så ble det en utviklende tid hos Loud Hair, med NM konkurranser og perfeksjonering innen brudefrisering. Deretter startet hun på Bel Etage, hvor hun stortrivdes fra første stund.

- Her har jeg kunnet utvikle meg som frisør, samtidig som jeg har fått muligheten til å jobbe strukturert og målrettet mot målene mine, mener hun. Maiken har også holdt egne fargekurs rundt om i Norge siden 2018. LEONARDSEN JENSEN:

FRISØR 3 / 202230
TEMA: PRISVINNERE ÅRETS FRISØR ÅRETS INFLUENCER 2022, MAIKEN

- I dag driver jeg for meg selv med stolleie hos Bel Etage, og jeg stortrives med å være selvstendig. Jeg er takknemlig for å fortsette i flotte lokaler i Tollbugata 27, og samtidig fortsette mitt gode samarbeid med Line Aspelund, som jeg er så glad i.

TRIVES I RAMPELYSET?

Maiken er ikke opptatt av å være synlig for synlighetens skyld.

- Det at jeg eksponerer meg på sosiale medier handler om å markedsføre meg gjennom å bygge tillit og fremheve det jeg gjør. Men hvem vet, kanskje dukker det opp muligheter for å eksponere meg på en bredere flate Da får jeg vurdere eventuelle tilbud, hvis det skulle bli aktuelt. Man må alltid ha et åpent for nye og spennende muligheter, smiler

SpesialprisenMaiken.

Takknemlig og ydmyk for å motta prisen Årets Influencer 2022. – Det ble en sterk, nesten uvirkelig og rørende opplevelse å stå på scenen å motta hyllest fra bransjekolleger, sier prisvinneren.

ÅRETS INFLUENCER 2022:

Årets Influencer peker på bransjefolk som gjør seg godt gjeldende på Instagram. Juryen vurderer ikke bare antall poster og følgere, men også innholdskvalitet, og om det skaper engasjement. Et viktig vurderingskriterium er om innholdet bygger opp fag/bransje, og om det er relevant for faget. Blir vi kjent med personen bak kontoen? Hva er det visuelle inntrykket?

De fire nominerte i år var: Lars Eriksen Eitran (@larserikseneitran, Sølvi Bjørnevoll @hairstylistnorway, Natalie Beckford @beckfordhair og Maiken Leonardsen Jensen @maiken.leonardsen Og vinneren ble: Maiken Leonardsen Jensen.

Maiken jobber mye med extensions og deltok på Hairtalk Festivalen i Stockholm i september. Maiken Leonardsen Jensen holder til i lokalene til Bel Etage i Oslo sentrum. - Beliggenhet er viktig, og jeg har funnet meg godt til rette i Bel Etage, smiler hun.
@DAVINESNORWAYDAVINES.NO

STOPP KLIMAENDRINGENE med regenerativt økologisk landbruk

We Sustain Beauty ble skapt for å stimulere klimatiltak gjennom biologisk mangfold og regenerativt organisk landbruk, og dens evne til å binde Co2 i jorden. Dette er mer enn et produkt, WE STAND/for regeneration Hair & Body wash, er vår forpliktelse til å gi naturen en reell sjanse til å pleie seg selv.

Stå sammen med oss.

Bli med wesustainbeauty.comoss
Verdant as 56 15 68 00 - post@verdant.no - verdantshop.no

#ONESHOT HAIR AWARDS:

REISEBREV

fra «The biggest hair show in the world»

Behindthechair.com har blitt en internasjonal møteplass for frisører. BTC #ONESHOT Hair Awards er verdens største og mest prestisje tunge konkurranse på Instagram. På syv år har det mottatt 1,4 millioner konkurransebidrag fra 80 land. I år var Anita Wæraas, vinner av Årets Frisør Region 3, internasjonal finalist og med på kjempearrangementet i USA. Les hennes inspirerende reisebrev.

En varm ettermiddag i juli er en gjeng gode, gamle hårvenner samlet hos Line Tangen. June Eriksen, Cathrine Grinaker, Mie Bilkvam, Therese Haugsnes og jeg. De har alle, på hver sin måte, hatt en rolle i min frisørkarriere. Vi prater pjatt og forteller hva som skjer om dagen.

Jeg viser de nomineringen min til BTC ONESHOT, og da, akkurat da, tikker det inn en personlig voicemail fra Mary Rector, gründer av BehindTheChair. Com (BTC) og #ONESHOT Hair Awards. Vi skrur opp lyden. Hun sier jeg må komme over for å feire bildene mine, at de er unike og har en god sjans. Alle blir i ekstase, men jeg vil ikke dra, ikke på yngste datteren min sin første skoledag og heller ikke alene. Overtalelse starter, og jeg lytter og hører at dette er en «en gang i livet opplevelse». Therese tar tak i meg og sier: «Jeg blir med, jeg fikser, vi

Familienedrar!»

våre er fantastiske, og gir oss et rungende JA til å dra på tur. Dagen etter sender Therese meg en screenshot. Flybilletter er bestilt og det er jammen hotellet også. Vi skal på tur.

DAG 1 - LØRDAG 13/8 2022

TO PÅ TUR. OFF WE GO...

9 strake timer på hver vår treseter og vi entrer Orlando Florida, stedet for BTCshow og ONESHOT Hair Awards 2022. Proppet med entusiasme og energi drar vi i en meget klam og varm taxi til det gedigne hotellet Orlando World Center Marriott, hvor alt av begivenheter skal holde sted.

Vi sjekker inn og går for å orientere oss. Vi går og går og går, forbi skilt og tekster som pumper oss klare til å heie på oss selv og lede oss frem mot «The biggest hair show in the world».

Vi kommer frem til innsjekkingen. Der skal vi få alt av klareringer. Badges, armbånd og goodiebags. De er stappet med produkter, børster og klippemaskin og mye mer... (Funfact: Dro med 13 kg bagasje, kom hjem med 25kg). Med alt det nye å bære på måtte vi få lagt fra oss bagasje, så vi dro opp på rommet i 16. etasje, med nydelig utsikt over bassengområdet og fantastisk aircondition. Mat og drikke ble bestilt til rommet, for vi måtte fikse oss klare til Cocktail party for Topp25 finalis-

TEKST: ANITA WÆRAAS, TIUR FRISØR, @HAARELSKA FOTO: PRIVAT
FRISØR 3 / 202234
@behindthechair_com@oneshothairawards#oneshothairawards#nfvb_insta#behindthechair@btcshow@marybehindthechair@kevin.givens

Jeg vant ikke for kolleksjonen, heller ikke for Haircolor Shot. Men jeg vant det stolteste hylet under hele utdelingen! Å ha med en venn som heier på deg av hele sitt hjerte, og forstår hvorfor jeg er med på dette.

DET VAR ET MAGISK ØYEBLIKK FOR MEG!

tene. Der var det ikke lov å ha med seg sin +1, det vil si reisefølget, så jeg var litt spent og en smule nervøs da jeg entret partyet.

Alle finale bildene var hengt opp i et galleri, og jeg gikk rundt og tittet. Det var MYE flott arbeid å beundre. Folk flokket seg rundt, så og kommenterte de flotte arbeidene. Det var fullt av folk og masse lyd. Jeg fant meg et bord og ble stående og titte på alle frisørene. Det var helt fascinerende. Vi i bransjen tar jo gjerne litt plass, men her klarte de å toppe det til de grader! Slo av en prat med en og annen, og det var hyggelig og interessant, men det føltes litt «viggo». Ble bare mange korte høflighetssamtaler. Savnet Therese, min +1 på turen. Vi Snappet og bestemte oss for å gi det en sjans, så etter en god overtalelse og litt effektiv smisk med inngangspersonalet, fikk vi Therese inn på festen. Juhuuu, nå kunne vi glane sammen.

ANNERLEDES, UVANT OG FASCINERENDE

Det ble holdt taler av Mary og Kevin, grunnleggere av ONESHOT og BTC. De pumpet opp selvtilliten til publikummet sitt. Preket om hvor AMAZING alle er. De har en innlevelse og et engasjement så du blir helt nødt til å hyle med i tilhengerropene. Fascinerende, spennende og annerledes. Tenker vi her hjemme kan lære LITT av de «over there». De er så mye mer frigjorte utad. De er høye og lave, tykke og tynne, gothere og beibs, men det bugner av selvtillit i alle slags former og fasonger. En berikelse å observere, men veldig uvant for en traust nordVimann.koser

oss i folkemengden, og det er godt å være to. Til slutt stopper skoene våre å virke. Vi tar de under armen og går og går og går barbeint til rommet i 16. etasje. Svalt og deilig. Vi kryper under dyna med en liten night snack og sovner, spente på dag to...

DAG 2 - SØNDAG 14/8 2022

EVENTYRET OG DET MAGISKE ØYEBLIKKET

Tidlig, tidlig nytes morgenkaffen på balkongen med en fristende utsikt over bassengområdet i varmen. Vi er overraskende opplagte etter gårsdagens strabaser. Frokost inntas, vi er klare for dagen og for å ta til oss det den har å by på.

Vi går og går og går, igjen forbi alle plakatene som skal pumpe oss fulle av selvsikkerhet og selvtillit. Vi lar oss overtale litt mer i dag... Det holdes flotte kurs. Vi får med oss en nydelig klippevisning fra ARC Scissors med flere dyktige

artister, som Chris Jones og Rachel Williams. De viser oss enkle og effektive teknikker, som lett kan bli tatt i bruk i salongen. Redken holder et lærerikt og brukervennlig kurs, med nyttige tips og triks, holdt av blant andre Adrienna Dara og Sean Godard. Og L’Oréal viser oss «enkle» hverdagstriks med farge, gjort av Jack Howard og Min Kim, som gir helt nydelig resultater.

VI BLE INSPIRERTE!

Det er alltid gøy å se hvordan andre jobber og tenker, og se hva de nyeste hårkolleksjonene har å by på. Man plukker nesten alltid opp noe nytt som du syns virker interessant, og vil prøve det i salongen, og vipps så ble du en litt bedre frisør. Og det vil vi jo, bedre og bedre, dag for dag.

ALARMEN GÅR

Vi rusler en runde på messeområdet og ser flere interessante leverandører som vi ikke har her hjemme. Vi får med oss noen prøver fra entusiastiske selgere som gjerne vil komme inn på det norske markedet. Vi får se da vøttø… Det virket kult. Det blir tid for lunsj og en hårpause. Vi entrer det fristende, men hete bassengområdet. Bunkrer oss ned med noen kalde Corona i bøtte, og setter oss godt til rette i solstolen. Men så, Red Alert! When in Orlando... Tror du ikke at stormalarmen går da. Hele bassengområdet må ryddes. Da var det bare å ta bøtta under armen og følge strømmen av folk. Vi endte opp i bassengbaren. Corona’n ble inntatt mens de beksorte skyene med lyn krøp seg forbi.

DØRENE ÅPNES…

Tiden gikk og plutselig var tiden inne for å gjøre seg klar til prisutdeling: #oneshothairawards class of 2022. Det ilte i magen mens vi stæsjet oss og gjorde oss klare for nye eventyr. Vi begynte ferden mot awardsarenaen. Vi gikk og vi gikk og vi gikk. Førdrinken var i gang, og det bugnet av folk igjen. Nå hadde de dratt på enda litt ekstra, og mange var mer enn staselig antrukket for anledningen. Folk med mye klær, nesten ingen klær, ballklær og kostymer. Therese og jeg glemte å prate igjen. Vi titta og titta og titta. En fryd for øyet og sinnet at så mange karakterer kan samles på ett sted. Dørene åpnet seg, folk flokket seg mot inngangen, og vi fulgte med strømmen. Fant plassene våre på tredje rad. Perfekt plassering. Nå skulle showet starte, men vi ventet og ventet og ventet. Godt over en time satt vi der i det kjølige rommet. Men så, der var showet i gang! Den ene prisen etter den andre ble annonsert.

FRISØR 3 / 202236

Ekstatiske vinnere kom opp og holdt takketaler på takketale, alle «The American Way». Det var fascinerende. Kulturene våre er ganske så forskjellige. Det var mye snakk om personlige kamper for å komme «opp og frem», lite om håret og prosessen bak bildene. Annerledes!

TAKK TIL…

Personlig ville jeg brukt taletiden til å takke de som har lært meg faget, og de som arrangerer konkurranser, så vi får mulighet til å gjøre dette. Og selvfølgelig alle de som er med å leke med meg når vi skal lage bildene. Samarbeidet med Håvard Scheie, som er fotografen og har et nydelig blikk gjennom linsen. Dordi Iren Eriksen, make up artisten som er med på å fullføre uttrykket i bildene. Og ikke minst modellene mine, at de lar meg få leke og utfolde meg kreativt med håret deres. Jeg er SÅ takknemlig for at alle disse menneskene vil bruke tid sammen med meg, så jeg kan få gjøre noe jeg elsker og brenner for. TUSEN TAKK!

DET STOLTESTE HYLET!

Så kom den første kategorien jeg var nominert i, Haircolor collection. Med en klump i magen satt jeg med mobilen i hånda. Dette var en «en gang i livet opplevelse», men den ville jeg ha med meg videre. Bildene mine dukker opp på de gedigne skjermene, og alt jeg hørte var Thereses stolte frydefulle hyl i ensom majestet fra min høyre flanke. Jeg vant ikke for kolleksjonen, heller ikke for Haircolor Shot. Men jeg vant det stolteste hylet under hele utdelingen! Å ha med en venn som heier på deg av hele sitt hjerte, og forstår hvorfor jeg er med på dette. DET VAR ET MAGISK ØYEBLIKK FOR MEG! - og det har jeg på film... :-)

DAG 3 - MANDAG 15/8 2022

METTE PÅ OPPLEVELSER

Dette var siste dagen vår. Vi skulle reise hjem på kvelden. Så med noen få timer igjen tok vi en runde i messen og på visningsarenaen. Men mette på inntrykk bestemte vi oss for å bruke de siste timene ved det fristende bassengområdet. Denne gangen gikk ingen alarm. Vi hadde fått nok opplevelser å fordøye. Nå var vi klare for å dra hjem igjen. Takk for turen Therese @haux. Jeg tar gjerne en tur igjen.

FRISØRLYKKE

Mange mennesker er glad i å skape ting. Vi strikker, maler og syr. Jeg gjør hår, og jeg elsker det. Hverdagshår er helt topp. Det å gi gjesten sin et hår de blir glade for og kan bruke er en gave og et privilegium. Tenk å ha en jobb hvor selve målet er å gjøre noen fornøyd, få det smilet i speilet, at de går litt rettere i ryggen når de forlater salongen. Det er hverdagslykke det, og det har vi frisører hver dag!

ADRENALINKICK

Jeg er tidligere konkurransefrisør, og vært med i flere NM, EM og VM. Og da er det en drive å ha et mål om å skape det du tenker og har øvd masse på. Når du entrer arenaen for konkurransen og du kjenner adrenalinet gi deg en skikkelig boost. Det er en magisk Nåfølelse.erdet flere år siden sist jeg konkurrerte sånn, men selv som voksen savnet jeg rushet det ga av å skape noe du har planlagt. Prosessen med å la seg inspirere av alt du ser, å lande det du skal gjøre, for så å utføre arbeidet... Jeg trenger det.

KREATIVT HØYDEPUNKT

Årets Frisør er en utmerket arena å få utfolde seg i. Det å være kreativ innenfor noen gitte rammer gir et godt utgangspunkt til å samle kreativiteten, og dra den mot et fokus. Det er skikkelig gøy, og det anbefaler jeg alle som kjenner på den minste lille sug mot å prøve.

BARE GJØR DET, DU KOMMER IKKE TIL Å ANGRE!

Og festen etterpå, som blir holdt for oss alle i bransjen, er en begivenhet man burde få med seg. En skikkelig FRISØRENES FEST, hæla i taket.

Vi er en gjeng arbeidere som gjør et meget godt stykke arbeid dag ut og dag inn. Vi trenger en feiring og en skikkelig fest. Og ikke minst inspirasjonen man får av å se alle bidragene og nominasjonene. Det er så mye vakkert arbeid.

DØRÅPNER

Jeg var så heldig å bli nominert i Årets Frisør, region 3. Det var kjempespennende og en ære, men å vinne regionen var jo helt VILT. Etter Årets Frisør så jeg flere kolleger som tagget bidragene sine i #oneshothairawards, så jeg tenkte: Hvorfor ikke... Og tror du ikke, midt i sommerferien, uten å ha den minste anelse, dukket det opp på Instagram. Jeg var blitt finalist, Topp25 i BIGSHOT Hair color collection, av over 2000 innsendte bidrag. Og ikke nok med det: Det ene bildet i kolleksjonen ble nominert til Topp25 i Hair color shot også, av over 3000 innsendte bidrag. Altså, jeg fikk litt «lættis», jeg. Lille meg fra Norge liksom, tenkte litt at dette ikke var helt sant... Jeg var nominert ved siden av store internasjonale artister, og alt dette på grunn av Årets Frisør. Det åpnet dører for enda en UNIK opplevelse!

KONKURRANSEN

ÅRETS FRISØR 2023 ER I GANG!

Kanskje din billett til magiske øyeblikk?

Mer info og reglementene finner du på nfvb.no

372022

IMPULSER

REMINISCENCEECLECTIC

Caterina Di Biase fra Heading Out Hair and Beauty kan vel karakteriseres som en australsk hårlegende, senest i år nominert til AHIA Creative Australian Hairdresser of the Year. Kolleksjonen kan kanskje oversettes til «utvelgende erindring», som her handler om å blande stilarter og sette det sammen til en ny definisjon. Punk møter Prada, fargesterke uttrykk sammen med duse elementer. Edgy, retro, trendy, men først og fremst masse attitude . Iøynefallende i enhver sammenheng.

KOLLEKSJON: ECLECTIC REMINISCENCE

HÅR: CATERINA DI BIASE @CATERINADIBIASE

SALONG: HEADING OUT HAIR & BEAUTY, MELBOURNE

MAKE UP: SHELLA RUBY MARTIN

STYLIST: ANTHONY CAPON

FOTO: ANDREW O’TOOLE

FRISØR 3 / 202238
FRISØR 3 / 202240
ECLECTIC RENINISCENCE CATERINA DI BIASE

IMPULSER

NO VACANCY

Samarbeidet mellom Stevie English og Bernadette Beswick viser til fulle hva som kan skje når kreative krefter møtes. En eksplosjon av en kolleks j on, som dro med seg tre priser fra Australian Hair Industry Awards (AHIA) 2022, deriblant Best Colourist of the Year.

Sterke og dristige farger, perfekt og presis klipp med graderte snitt skaper uttrykk som du blir godt fascinert av. «No Vacancy» er inspirert av tidligere reiser og trangen til å se verden igjen.

- Vi ble spesielt inspirert av Japan, og vår kreative prosess startet med neonskiltene i Tokyo. Vi ønsket å lage farger som flasher mot svart, som neon mot nattehimmelen. Fokuset for hårklippene er grafiske former blandet med bevegelse av modernisert lagdeling for å skape en vri av klassisk og kreativt, sier de prisvinnende hårkunstnerne.

KOLLEKSJON: NO VACANCY

KLIPP & STYLING: BERNADETTE BESWICK

FARGER: STEVIE ENGLISH

MAKE UP: CHEREINE WADDELL

STYLING: JESSICA JADE

FOTO: ANDREW O’TOOLE

FRISØR 3 / 202242
FRISØR 3 / 202244 NO VACANCY BERNADETTE BESWICK & STEVIE ENGLISH

IMPULSER PLAY

Et enkelt og likevel godt definerende kolleksjonsnavn. Kreativit et handler mye om å leke, innenfor eller utenfor rammer. Her lekes det med farger, teksturer, klipp og styling. Det viser til fulle også hvordan det skaper et bestemt uttrykk for modellen /kunden. Det er mest gøy å leke sammen med andre, enten det er salongteamet, fotografen eller nettopp kunden din. Cobelle er et fantastisk salongnavn. ’Co’ er et prefiks for samarbeid og ’Belle’ som betyr vakker; Cobelle står for «Et vakkert samarbeid». Teamet hos Cobelle Creative er en multiprisvinnende, innovativ gruppe som består av dedikerte kolorister og stylister. Cobelle Creative er tidligere kåret til Australian Salon Team of the Year, og i teamet er også den prisbelønte fargeeksperten Kristie Kesic.

FRISØR 3 / 202246
KOLLEKSJON: PLAY KOLORIST: KRISTIE KESIC @KRISTIEKESIC HÅRSTYLIST: ELLE BROADHURST @ELLEROSEBROADHURST SALONG: COBELLE CREATIVE @COBELLECREATIVE MAKE UP: GEMMA ELAINE @GEMMAELAINE STYLIST: TAMZEN HOLLAND @TAMZENHOLLANDFASHIONSTYLIST FOTO: GEORGIA WALLACE @GEORGIAWALLACEPICTORIAL
PLAY KRISTIE KESIC & ELLE BROADHURST
FRISØR 3 / 202248

G A R U S H

Vi går vel aldri lei av lekne uttrykk. Det vil være ganske trist om vi gjorde det. Noen ganger er det som virkningsfull medisin mot mørketid og dystre avisoverskrifter. Sugar Crush fra Elizabeth & Giovanni er kanskje impulser du trenger akkurat nå.

- Vi ville skape noe gøy, fargerikt og oppløftende. Våre pre-shoot mood boards var en eksplosjon av farger, og inkludert Katy Perry videoklipp, lyse og sterke farger, bobler, glitrende lepper, diamanter, tie-dye mønstre og myke stoffer. Det å jobbe sammen som et salongteam for å skape denne kolleksjonen var en fantastisk opplevelse.

Vi er stolt av disse lekre bildene som viser bærbare stiler som både teamet og våre kunder setter på og kan forholde oss til.

IMPULSER

MAKE

FRISØR 3 / 202250
IMPULSER
KOLLEKSJON: SUGAR CRUSH HÅR: ELIZABETH & GIOVANNI’S UNISEX HAIR & BEAUTY SALON KREATIV LEDER: GIOVANNI PERRI @ELIZABETHANDGIOVANNI HÅRSTYLISTER: BECKY BROWN @BECKYBROWNHAIR LAUREN PRIEST @LAUREN.PAINTS.HAIR CHELSEA BATE @O_CHELSEASHAIRSTYLES OLIVIA KANE @OLIVIADOESMYHAIRR
UP: CHRISSIE TRATTOS @CHRISSIETMAKEUP FOTO: PAUL GILL @PABLONO1
IMPULSER 4
FRISØR 3 / 202252 SUGAR CRUSH ELIZABETH & GIOVANNI’S UNISEX HAIR & BEAUTY SALON
IS BUSINESS LØRDAG 25. MARS 2023 SKUR 13 (FILIPSTAD) I OSLO

Her kan du møte leverandører i bransjen, delta på nyttige og interessante seminarer og se de beste fagutøverne i hudpleie- og frisørfaget konkurrere om å bli norgesmester.

Følg med på nfvb.no for mer informasjon. AV

ARRANGERES

Kunsten å tjene mer penger

I møte med salongledere i ulike sammenhenger får jeg ofte spørsmål om hva som skal til for å øke lønnsomheten. På NFVB sitt lederprogram er dette et sentralt tema, og jeg vil her dele noen tanker og ideer som viser seg å være sentrale for at du skal tjene mer penger.

Hva du sitter igjen med på bunnlinjen din er veldig enkelt forklart inntekter minus kostnader. Denne artikkelen fokuserer på hvordan påvirke inntektene, men jeg vil samtidig inspirere deg til å utfordre kostnadssiden din med jevne mellomrom.

VIKTIGHETEN AV Å FORSTÅ ÅRSAK

OG VIRKNING

Hva er det som påvirker din omsetning? La meg introdusere noen begreper som dere kan bruke når dere arbeider med dette: resultatmål, prestasjonsmål og Omsetningaktivitetsmål.erdetvitypisk

kan kalle et resultatmål Det er resultatet av en rekke ting som du gjør. Når du ønsker å påvirke et resultatmål må du definere hvilke områder som påvirker dette. Vi kaller det prestasjonsområder, og vi får et nytt nivå av mål som vi kan kalle for prestasjonsmål. Når du fokuserer på å utvikle prestasjonsområdene vil det gi virkning på resultatmålet. Eksempler på prestasjonsmål som påvirker omsetning kan være

→ Produktsalg

→ Omsetning per arbeidstime

→ Snitt produktsalg per kunde

→ Snitt behandlingssalg per kunde

→ Snitt omsetning per kunde

→ Omsetning på drop-in kjøp

→ Nettomsetning

→ Hyppighet besøk per kunde (hvor ofte kommer kundene i løpet av et år / hvor mange uker mellom hvert besøk)

VIKTIGE ERKJENNELSER

Som du ser er det mange prestasjonsområder du kan ha oppmerksomhet på, og som du kan sette deg mål på for å øke resultatmålet omsetning. Jeg opplever at det er noe forløsende på omsetning når dere på salongen erkjenner to ting:

1. Medarbeiderne kan jobbe med forskjellige prestasjonsområder for å bidra til omsetningsvekst. Hva er lettest tilgjengelig for den enkelte å ta tak i og hvilke mål på utvalgte områder har den enkelte? Det kan godt være at fokus på et prestasjonsområde per medarbeider av gangen er smart. Da kan dere variere litt fra måned til måned og feire måloppnåelse hyppigere. Når medarbeiderne tar medansvar til å definere sine egne målområder kan dere forvente økt motivasjon og eierskap. Alle har et ansvar

FRISØR 3 / 202256
Behandlingssalg
Merbehandlinger
Rebooking
TEMA: SALONGDRIFT

til å bidra til salongens utvikling, men det kan være unikt på hva som motiverer den enkelte. 2. Flytt fokus fra resultatmål til å aktivt arbeide med prestasjonsmål. Jeg har møtt en del ledere som reagerer på dårlig omsetning med misnøye og frustrasjon, og med den litt lite motiverende setningen «Nå må vi selge mer!». Diskuter heller hvilke områder dere vil arbeide med i en definert perioden for å få en positiv utvikling på resultatmålet, økt innJegtjening.møter medarbeidere som har lyst til å omsette mer for dermed få en høyere lønn. Da spør jeg ofte: «Hvilket område vil gi deg mest mening og motivasjon til å bidra til økt omsetning?» Og så må jeg da henvise til listen over prestasjonsområder som nevnt over. Hvor mye ønsker du å omsette? Det kan være lurt å være bevisst. Når det er klart hvilke mål vil du sette deg på valgt prestasjonsområde for å komme til ønsket omsetning? De samme spørsmålene kan dere stille dere på teamnivå? Hva er vårt felles omsetningsmål? Hva skal vi så sette som

Deprestasjonsmål?flesteavdere har en provisjonsmodell på lønn som gjør at det er ikke noe tak på hvor mye du kan tjene. Det er jo helt fantastisk vil mange mene. Din innsats har en direkte innvirkning på hvor mye du kan få i lønn! Slik er det ikke alle som har det.

FORSKJELLEN SOM UTGJØR

FORSKJELLEN

Når jeg studerer team og medarbeidere som virkelig får en omsetningsøkning er når de forplikter seg ned på aktivitetsmål. Aktivitetsmål er konkrete handlinger du forplikter deg å gjøre for å påvirke prestasjonsmålet som igjen påvirker resultatmålet. Noen eksempler på aktivitetsmål på prestasjonsmålet rebooking: 65 %:

→ Jeg diskuterer en langsiktig plan med kundene under konsultasjonen.

→ Jeg spør nye kunder om hvor lenge siden de klippet seg for å kunne anbefale tidspunkt for neste time med meg.

→ Jeg anbefaler alle kunder et tidspunkt for neste

Nårklipp.dere klarer å bryte økt inntjening ned i forpliktende adferd som er tilpasset den enkeltes prestasjonsområde(r) kan dere få en virkelig positiv effekt på inntjeningen. Det er når alle i salongen aktivt bidrar at dere får et spennende økonomisk løft. Og til dere alle: når en virksomhet tjener mer penger blir det flere muligheter til å investere i kompetanseutvikling, oppgradering av lokaler, nytt utstyr, nye kollegaer, mer markedsføring, inspirerende kundearrangementer, morsomme julebord og sommerfester. Ja, rett og slett en enda bedre arbeidsplass – og det er alles ansvar!

OPPSUMMERT:

→ Bli sammen enige om omsetningsmål (resultatmål)

→ Bryt et årsmål ned i månedsmål, ukesmål og dagsmål. Gjør synlig på personalrommet og tegn inn grafer fra dag til dag, uke til uke og måned til måned.

→ Velg hvilke prestasjonsområde dere sammen og hver for seg vil jobbe med i en definert periode. Et kan være felles og et kan være individuelt. Bytt gjerne hver måned for å få variasjon. Sett mål på hvert prestasjonsområde (prestasjonsmål)

→ Hver medarbeider forplikter seg til 2-3 konkrete aktivitetsmål for å jobbe med hvert prestasjonsområde. Gjør disse synlige for hverandre for å kunne vennlig minne hverandre på å holde fokus på faktisk gjennomføring.

→ Del erfaringer fortløpende og juster der det er behov. Lær av hverandre.

→ Finn hyggelige måter å feire måloppnåelse på.

→ Hvorfor ikke markere litt hver dag, litt mer hver måned og litt ekstra hvert år?

Lykke til med inntjeningen fremover. Dette vil være ekstra verdifullt å arbeide med i disse tider. Ha en riktig god høst!

LEDERUTVIKLINGSKREDDERSYDD

Har du lyst til å utvikle deg som leder, løfte bedriften din og øke lønnsomheten?  NFVB Lederprogram gir deg kompetanse, verktøy og personlig coaching.

Fem kull på NFVBs lederprogram er allerede gjennomført. I høst startet kull 6 opp i Oslo/Lillestrøm og kull 7 har oppstart i 2023. Mer informasjon finner du på nfvb.no

57FRISØR 3 / 2022 Starter i 2023!
Følg med på nfvb.no / Instagram /FB

Administrerende direktør Kristin Blytt Davidsen mener fokus på å jobbe mot definerte bærekraftsmål har gjort Ramsvik Frisør til en bedre, mer attraktiv bedrift både for ansatte og kunder.

RAMSVIK FRISØR/RAMM AV RAMSVIK:

Suksess prosjektavfallshåndterings-for

- Etter ett års jobbing i alle våre 11 avdelinger kan vi vise til oppsiktsvekkende resultater. Vi har totalt oppnådd en avfallsreduksjon på 6,2 tonn årlig, noe som tilsvarer at vi fyller 478 eplekasser. Satt oppå hverandre ville de rage 81 meter. Det er like høyt som Ulriken Teletårn, forteller adm. direktør Kristin Blytt Davidsen i Ramsvik Frisør/Ramm av Ramsvik.

- Utgangspunktet for at vi startet opp avfallshåndteringsprosjektet var like enkelt som krevende. Vi skulle redusere mengden restavfall og øke resirkuleringsgraden. Prosjektet inngår i vårt mål om å oppfylle tre av FNs 17 bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringen inne 2030. Da hadde vi ingen tid å miste. Vi måtte starte nå, forklarer Kristin Blytt Davidsen.

SIRKULÆRT FOKUS

FNs tolvte bærekraftsmål omhandler ansvarlig forbruk og produksjon. Det er her Ramsviks avfallshåndteringsprosjekt kommer inn.

- Det er krevende å starte opp denne typen prosjekter på egenhånd. Vi har derfor samarbeidet med Zero Waste Norge for å få oppdatert kunnskap om ansvarlig forbruk på arbeidsplassen. Etter et prøveprosjekt i en av våre salonger i 2020, startet alle 11 avdelinger opp med å jobbe med våre målsettinger i 2021. Arbeidet fortsetter med full kraft, selv om vi så langt er superfornøyde med foreløpige resultater.-Det har vært en spennende og lærerik reise for våre medarbeidere og oss i administrasjonen. Prosjektet har også vært ressurskrevende, kanskje også fordi vi har drevet et nybrottsarbeid. Alle salongene hadde dessuten et ulikt utgangspunkt. Jeg må få takke Vestland Fylkeskommune, som har gitt oss BIO-midler til å gjennomføre prosjektet. Det har vært et positivt bidrag, forteller Kristin Blytt Davidsen.

RESULTATER SOM TELLER

- Resultatet av våre målinger viser en reduksjon i

avfallsmengden på 6,2 tonn årlig. Resirkuleringsgraden har også vokst til himmelske høyder. Det viser at dette burde vært satt på agendaen for oss og andre bedrifter i bransjen for lenge siden. Det berører selvsagt også andre bransjer. Jeg har fått opplyst at tjenesteytende næring alene kaster 2,2 millioner tonn avfall i året, så her er det mye å hente hvis alle trekker i samme retning, oppsummerer Kristin.

BLIRSAMFUNNSENGASJEMENTVIKTIGERE

Som Vestlands største virksomhet i frisør- og velværebransjen føler Kristin Blytt Davidsen at det påhviler Ramsvik Frisør et ekstra stort ansvar for å jobbe for å fremme bærekraftige, fremtidsrettede løsninger.-Hvisvikan bidra med våre erfaringer til resten av bransjen, og inspirere andre til å gjennomføre prosjekter for ansvarlig forbruk og produksjon, så gjør vi det gjerne. Jeg mener vi alle må ta til oss at forbrukerne - våre kunder - er stadig mer opptatt av bærekraft. Vi som salongledere og alle medarbeidere ute i salongene må gi vårt bidrag til at vi innfrir disse forventingene, påpeker Kristin Blytt Davidsen.

UTVIDET BLIKK

Hos Ramsvik Frisør ser man begrepet bærekraft i et utvidet perspektiv. Frisørkonsernet har også inkludert FNs bærekraftsmål nummer fire og åtte i sitt arbeid. Mål fire går på å sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme livslang læring for alle.

- Vi har alltid mange lærlinger i vårt system, og vi jobber med å tilrettelegge for livslang læring og fleksible løsninger for alle livets faser. Vårt motto

FRISØR 3 / 202258
TEMA: BÆREKRAFT

Start-up. Daglig leder Siri Valheim i Ramsvik avdeling Xhibition i Bergen sentrum høstet gode erfaringer i pilotprosjektet. Her avbildet med adm. direktør Kristin Blytt Davidsen.

er: Stjerne på jobb i alle deler av livet, fremholder Kristin Blytt Davidsen.

- Når det gjelder oppfyllelsen av bærekraftsmål åtte, anstendig arbeid og økonomisk vekst, er det et uttalt mål i vårt daglige arbeid å være en forutsigbar, førsteklasses og foretrukken arbeidsgiver i tillegg til å drive bransjens beste frisør- og hudpleie salonger. Vi vil at våre medarbeidere skal ha en trygg og god arbeidsplass og en anstendig lønn. Vi håper og tror vårt fokus på bærekraftsmålene gjør oss enda mer attraktiv både som arbeidsgiver og for våre kunder, avrunder Kristin Blytt Davidsen.

BÆREKRAFTSMÅL I STØPESKJEEN

President Espen Sævold mener NFVB å ta sin del av samfunnsansvaret for å utvikle bransjetilpassede bærekraftsmål for frisør- og velværebransjen. Mål 3 – God helse og livskvalitet, mål 4 – God utdanning, mål 5 – Likestilling mellom kjønnene og mål 8 – Anstendig arbeid og økonomisk vekst peker seg ut som aktuelle å jobbe videre med.

- Begrepet bærekraft inngår ikke i strategidokumentet for inneværende periode, som strekker seg frem til 2025. Men styret har som ambisjon om å utvikle bærekraftsmål som kan implementeres i strategidokumentet for perioden 2025 til 2030. Da skal vi ha på plass tiltak som tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål, som strekker seg frem mot 2030, sier han.

FNs bærekraftsmål på nett: www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal

59FRISØR 3 / 2022

Et samfunnsansvar. FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaalsivilsamfunn. Kilde:

Tips til

tre stegfor å komme i gang

Hvordan skal vi møte forventninger knyttet til miljø og samfunnsansvar i dagens moderne samfunn?

TEKST: LILL IREN

For å innfri de nye forventningene om miljøvennlige og fremtidsrettede brukeropplevelser, så må du forholde deg til bærekraft. Dette er forventet fra dine ansatte, kunder, leverandører og myndigheter. Å være bærekraftig på en riktig måte er en stor forLaretningsmulighet.ossderforsepå noen av mulighetene vi har med utgangspunkt i tre av FN s bærekraftsmål.

BÆREKRAFTSMÅL 8: ANSTENDIG

ARBEID OG ØKONOMISK VEKST

Fremme bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid med rettferdig lønn.

BÆREKRAFTSMÅL 12: ANSVARLIG

FORBRUK OG PRODUKSJON

Redusere avfallsmengden innen 2030 gjennom forebygging, reduksjon og gjenvinning. Miljøvennlig forvaltning av kjemikaler og alle former for avfall gjennom hele livssyklusen, for å avgrense skadevirkningene mest mulig for folkehelsen og miljøet.

BÆREKRAFTSMÅL 17: SAMARBEID FOR Å NÅ MÅLENE Næringsliv, myndigheter og sivilsamfunnet må samarbeide med en målrettet innsats for å styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet for en bærekraftig utvikling.

FRISØR 3 / 202260 TEMA: BÆREKRAFT
BEVISST, BÆREKRAFTIG MILJØPROFIL:
ENOKSEN HOLLANDER

I dag er verden mer sammenkoblet enn noen gang, så bedre tilgang på teknologi og kunnskap er avgjørende for å dele ideer og stimulere til samarbeid både globalt og nasjonalt.

INNSATS SOM MONNER

Vesentlighet er et viktig prinsipp i bærekraft. Det innebærer å finne ut hva som er mest mulig relevant for din virksomhet og dine interessenter, og hvordan ha størst mulig påvirkning. En anerkjent definisjon på bærekraftig utvikling ble lansert allerede i 1987. Da kom Brundtland-kommisjonen med rapporten ‹‹Vår felles framtid››. Der ble bærekraftig utvikling definert på følgende måte: ‹‹Utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov››. Dette står seg fortsatt. Og det snakkes gjerne om de tre grunnpilarene i bærekraft, sosiale forhold, miljø og klima og økonomi.

ANSTENDIG ARBEID OG SAMFUNNSENGASJEMENT

Hvis virksomheten tar sitt samfunnsansvar ved å legge til rette for arbeidstakere og de unge i arbeidslivet med et anstendig arbeidsliv med rettferdig lønn, kommer det både salongen og samfunnet til gode. Anstendig arbeid innebærer at arbeidstakere har en meningsfylt og trygg arbeidsplass med ytringsfrihet og organisasjonsfrihet, samt like muligheter og sikkerhetsnett ved sykdom. I tillegg, hvis leder sammen med de ansatte engasjerer seg i saker som ligger utenfor selve forretningsdriften, som økonomisk støtte til ideelle organisasjoner eller å gi 1 prosent av de ansattes tid til miljørelaterte prosjekter i lokalmiljøet, er det med på å skape kreativitet og samhold på arbeidsplassen og er kjempebra for omdømmet.

Denne type tiltak krever lite interne restruktureringer, og kan derfor lett bli sett på som ‹‹sminke››. For å sikre at samfunnsengasjementet er troverdig er det smart å kartlegge hva de ansatte ivrer og brenner for, da det resulterer i ekte engasjement.

For de virksomheter som ønsker og har kapasitet til et større samfunnsoppdrag kan det være verdifullt med noe så trivelig som å gi sommerjobb til en ungdom, eller en arbeidsplass til en flyktning. Dette fremmer integrering og legger til rette for et mer bærekraftig velferdssamfunn. Alt dette til sammen er med på å øke trivsel og stimulere til økonomisk vekst.

SORTERING OG RESIRKULERING AV AVFALL

Ambisjonen må være at alt avfall vi skaper skal

utnyttes og gjenbrukes som nye råvarer i et bærekraftig kretsløp. Det er spesielt nyttig å ha kjennskap til de avfallstypene som kan gjøre stor skade på mennesker, dyr og miljø, særlig plast og annen emballasje, samt farlig avfall. Disse avfallstypene må håndteres på en forsvarlig måte, både gjennom sortering og gjenvinning i egne anlegg for farlig avfall. Dette omfatter blant annet visse typer hårpleieprodukter som rester fra hårfarge og blekemidler, spraybokser, lim, sparepærer, batterier, maling og lakk.

- All lagring og oppbevaring av farlig avfall vi skaper skal være utilgjengelig for uvedkommende og oppbevares i eget lukket rom i egnede beholdere, gjerne låsbart og godt merket. Det er avfallsprodusenten sitt ansvar og oppfylle kravene, sier Renate Heder, fagsjef for farlig avfall i Norsk Gjenvinning. Hun viser til forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften) – kapittel 11. I tillegg opplyser Heder om at alt farlig avfall skal deklareres og leveres til godkjent mottak. Dersom det er mindre virksomheter kan man levere på kommunalt mottak inntil 1000 kg, men det skal alltid deklareres og det må betales gebyr for dette. Alle avfallsprodusenter som produserer mer enn 1 kg farlig avfall per år må levere inn minst 1 kg per år.

SAMARBEID MED LEVERANDØRER Søk aktivt samarbeid og kunnskap hos aktuelle leverandører for å få hjelp og støtte til en mer bærekraftig forretningsmodell. Flere leverandører har allerede produksjon med etablerte mål om å styrke en bærekraftig forretningsdrift. Dette omfatter gjerne produkt og produsentansvar og miljømerking av produkter, men også resirkulering, transport og varelager, samt forbedret miljøteknologi. Bruk innkjøpsmakten og still spørsmål for å forsikre at produkter og frisørmøbler er produsert uten å skade miljø og mennesker, og i land hvor det er gode arbeidsforhold. Her må jeg legge til; Tenk gjerne sirkulær økonomi når innkjøp av salongutstyr planlegges og gjennomføres. I sirkulærøkonomi er prinsippet at hvis produktene eller komponentene ikke kan brukes om igjen i sin opprinnelige form, så skal materialet kunne brukes som råvarer i ny produksjon i en kontinuerlig syklus.

TIL Å STOLE PÅ!

Bærekraft har kommet for å bli og vil bli viktigere for kundenes og de ansattes valg i fremtiden. Dessuten vil både myndigheter og finansielle institusjoner vurdere virksomheter som er opptatt av bærekraft og viser samfunnsansvar som mer solide og til å stole på.

Skjema for deklarering av farlig avfall kan hentes kostnadsfritt på Miljødirektoratets hjemmeside avfallsdeklarering.no Lill Iren HollanderEnoksen Skribent. Tidligere eier og leder av franchise salong i PÅHÅRET. Studier i bl.a. coaching og selvledelse på Handelshøyskolen BI.
61FRISØR 3 / 2022
TEMA: BÆREKRAFT

Kraftig vekst for Fixit Produktkatalog

Den digitale lagerstyringen betyr mye for bedre oversikt og reduserte kostnader. Når L’Oréal PPD nå er i gang med integrasjonsprosessen for produktkatalogen til Fixit, blir det så mange leverandører på plass at dette er en mer aktuell løsning for flere salonger.

Mindre tid til administrasjon, enklere varebestilling med egendefinerte minimumslagre, online oppkobling til leverandørene, og ikke minst kampanjetilbud som salongene kan bruke mot sine kunder gjør Fixit Produktkatalog til en interessant løsning. Dette er uten tvil et godt verktøy til å frigjøre tid og få bedre kontroll med vareflyten. Kundene har også talt: 76 % oppgir at Fixit Produktkatalog gjør hverdagen enklere for salongen, samtidig oppgir 65 % at digital varebestilling gir en mer nøyaktig bestilling med mindre feil.

FLERE LEVERANDØRER ØKER VERDIEN

Fixit produktkatalog ble lansert i 2016, og fungerte allerede den gangen, rent teknisk. Utfordringen var at det kun var et fåtall leverandører som valgte å bli med på konseptet i starten. For salonger som hadde hovedleverandører som ikke var med i katalogen, hadde løsningen begrenset verdi. Men antallet leverandører har økt med tiden. Frends AS ble med fra starten, og har fått følge av Maria Nila, Headbrands, Fred Hamelten, In Good Hands & Co, Verdant AS, Leopold AS, Tendenz Hårpleie og hudpleieleverandørene Dermanor og Tjøstolvsen AS. Når Wella nå er på plass og L’Oréal PPD har startet opp integrasjonsprosessen, er løsningen i ferd med å dekke store deler av frisør-Norges behov.

VERKTØY MED MANGE MULIGHETER

- Det har vært viktig for oss å utvikle produktkatalogen til å inneholde leverandører som representerer bredden av norske frisør- og velværesalonger. Det gir salongen bedre og enklere verktøy, som varebestilling på tvers av flere leverandører, effektiv lagerstyring, ferdig tilpassede ordreforslag, profesjonell nettbutikk og markedsføring for salongene. En slik digitalisering skaper muligheter for synlighet og handel mellom salongbesøkene, ikke bare når kundene er i salongen under sin behandling, fremholder markedssjef Christine Hauge Simonsen i Vitec Fixit Systemer AS.

- Sett i lys av dette, er vi stolte og glade over at vi nå har inngått en samarbeidsavtale med L’Oréal, som

med sin markedsposisjon viktig og avgjørende aktør for å nå målet om økt handel, og gjøre e-handel og markedsføring mer profesjonell for norske salonger. Vi gleder oss til å være med på reisen sammen med dem, legger hun til.

Ultimo august har salonger bestilt varer digitalt i Fixit Produktkatalog for 39 millioner kroner, mot 51 millioner kroner i hele 2021 opplyser Christine Hauge Simonsen i Vitec Fixit Systemer. Med L’Oréal PPD på plass i 2023, og andre leverandører, forventes en kraftig økning til neste år.

Hairport Frisør, som teller 20 salonger, har brukt dataløsninger fra Fixit i mange år. Kontormedarbeider Camilla Ødegård Bråten på kjedekontoret er svært fornøyd med produktkatalogløsningen, ikke minst, at L’Oréal PPD nå integreres i katalogen.

- For oss, som har L’Oréal som hovedleverandør, er vi glade for at de nå har startet integrasjonsprosessen. Det gjør løsningen mer verdifull for oss. Vi kan selvsagt ønske oss at alle våre leverandører er med. Det øker verdien av en slik løsning.

Markedssjef Christine Hauge Simonsen kan notere at stadig flere leverandører blir integrert i Fixit Produktkatalog.
FRISØR 3 / 202262 TEMA: BUTIKKDATA, ADMINISTRASJON OG LOGISTIKK
DIGITAL LAGERSTYRING:
10 tiltak dineutviklingtilavansatte Slik gavekortblir gullgruveenforsalongen Få tusenvis av visninger InstagrammedReels!Inspirasjon, gode råd og alle disse tipsene finner du på bloggen vår! blogg.fixit.no Tips til salongdrifteffektiv Med Fixit i din salong får du mer tid til det du elsker. Fixit leveres av Vitec Fixit Systemer AS og er ledende innen butikkdata, kommunikasjons- og handelsløsninger for norske frisør- og velværesalonger. fixit.no/bedrift

Øk kompetansen med nettbaserte studier

- Vi tilbyr nå 100 % nettbaserte, praksisorienterte videreutdanningskurs. Dette er en fin anledning til få et kompetanseløft og få ny giv til å stå lenger i faget. Kursene inkluderer fire emner, og foregår i all vesentlig grad etter arbeidstid, forteller prosjektleder Marita Stene Pettersen ved Fagskolen i Viken.

TEKST: BJØRN KOLLERUD

- Vi har lagt opp til fire emner som gjennomføres i regi av Fagskolen i Viken. Det er viktig å merke seg at innholdet er utformet i fellesskap med bransjen, og på forespørsel fra bransjen, forteller Marita Stene Pettersen. Hun roser innsatsen fra både arbeidsgiversiden, representert ved NFVB, arbeidstakersiden ved Fagforbundet og de tre involverte bransjebedriftene PÅHÅRET, Adam og Eva og Modern Design.

- Prosjektgruppen har vært bredt sammensatt for å sikre en bransjetilpasset forankring. Målet med disse studiene er livslang læring, at frisørene kan få et kompetanseløft og kunne få ny giv til å stå lenger i faget. Men det er også en flott mulighet til å bli kjent med kolleger rundt om i hele landet, dele erfaringer med hverandre og gjøre hverandre gode, sier hun.

ETTER JOBB

Felles for de fire emnene; Økonomi, ledelse og markedsføring for frisører, Kommunikasjon i frisør-

og hudpleiefaget, Kjemi i frisørfaget og Barberfaget, er at de er 100 % nettbaserte. For barberfaget er det imidlertid lagt opp til to fysiske samlinger.

- Det meste foregår etter arbeidstid, og studiene strekker seg over 14 uker. Hvert av emnene gir 10 studiepoeng ved bestått eksamen. Det er utviklet praksisnært materiale i undervisningen, så det er gjenkjennelig fra arbeidslivet, forteller Marita Stene Pettersen.

BILLIG BILLETT KOMPETANSEØKNINGTIL

Studiene som strekker seg over 14 uker koster kun kroner 790 per person.

- Grunnen til dette er at vi har fått midler til å utvikle programmet fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), som er underlagt Kunnskapsdepartementet. De har støttet oss gjennom pilotprosjektet, forteller Marita Stene Pettersen.

FRISØR 3 / 202264

FIRE EMNER VIDEREUTVIKLING:FOR

→ Økonomi, ledelse og markedsføring for frisører.

I studiet vil man lære om hvordan eksterne krav og forventninger i markedet påvirker den interne styringen av bedriften. Studiet er et godt utgangspunkt for de som ønsker å starte opp egen virksomhet eller trenger faglig påfyll i ledelse, økonomi, og markedsføring. Tredje kull med 36 deltagere er nå i gang med utdanningsløpet. Totalt har 100 fagutøvere benyttet seg av tilbudet. Nytt opptak og kurs våren 2023.

→ Kommunikasjon i frisør- og hudpleiefaget Emnet gir spisskompetanse innen kommunikasjon. Innholdet går på hvordan man kan bygge relasjoner til kolleger, kunder og samarbeidspartnere. Du vil lære hvordan eksterne krav og forventninger i markedet påvirke den interne styringen av virksomheten. Oppstart uke 41.

→ Kjemi i frisørfaget. Studiet er ment for studenter som ønsker trygge, miljøbevisste og bærekraftige valg av produkter og behandlinger i sin salong. Målsettingen er at utdanningen skal bidra til økt kundegrunnlag og inntjening. Oppstart uke 9, 2023.

→ Barberfaget

Et etterlengtet tilbud til frisører som ønsker en fordypning og spesialisering som barberer og herrefrisør. Studenten vil lære barbering, skjeggforming og pleie, hudanalyse, konsultasjon, verktøyvalg, HMS, bakteriologi, relasjon og service og ikke minst barberhistorie, som i sum gjør deg trygg i barberfaget. Oppstart 2023.

FØLGER BRANSJEPROGRAMMET

- For NFVBs del var utgangspunktet for deltagelse i prosjektgruppen som en del av trepartssamarbeidet om Bransjeprogrammet. Gjennom dette programmet fikk vi mulighet til å tilby våre medlemmer modulbasert høyere utdanning. Pandemien tvang oss til å ta grep og tenke nettbaserte løsninger. Fagskolen i Viken hadde allerede et nettbasert utdanningstilbud innen Ledelse, Økonomi og Markedsføring (LØM). Dette ble tilpasset frisører og gjort tilgjengelig for bransjen som en del av Bransjeprogrammet.-Kompetanseutvikling er et viktig område i NFVBs strategi , og det er satt et tydelig mål om å utvikle modulbasert høyere utdanning. I september 2021 fikk Fagskolen i Viken tildelt midler for å utvikle tre moduler med studiepoeng for bransjen. Fagforbundet Frisørenes Fagforening, bransjebedriftene PÅHÅRET AS, Modern Design AS og Adam og Eva AS har vært samarbeidspartnere for utvikling av modulene Kommunikasjon i frisør- og hudpleiefaget, Kjemi i frisørfaget og en fordypning og spesialisering i Barberfaget, forteller programsjef strategisk utviklingsprogram i NFVB, Vibeke Scheele Moe.

Hun roser Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, som har bidratt med midler til å gjennomføre utviklingen og pilotprosjektet.

- Den økonomiske støtten fra direktoratet har vært avgjørende for utviklingen av utdanningstilbudet. Nå kan fagutøvere i frisør- og velværebransjen få tilgang til rimelige, nettbaserte studier som bidrar til faglig utvikling. Hver modul gir studiepoeng, og målet er å kunne utvikle flere moduler slik at det til slutt gir en grad. Modulen Økonomi, ledelse og markedsføring for frisører inngår i dag som en del av Mesterbrev, for de som ønsker det, avrunder Vibeke Scheele Moe.

– Det har blant våre medlemsbedrifter vært et uttrykt ønske om å lage et videreutdannings tilbud. Tilbudet i regi av Fag skolen i Viken er et resultat av et trepartssamarbeid med Fagforbundet, NFVB og bransje bedrifter, og gir frisører og hudpleiere en mulighet til å få et kompetanseløft mens man er i arbeid, poengterer leder av styringsgruppa, Vibeke Scheele Moe.

Suksessfull kick-off. Prosjektleder Marita Stene Pettersen ved Fagskolen i Viken kan notere seg at 100 frisører allerede har gjennomført eller er under utdanning i studiet Økonomi, ledelse og markedsføring for frisører.
65FRISØR 3 / 2022 TEMA: ETTER- OG VIDEREUTDANNING

verdensSynliggjørbeste yrke!

Yrkesfagene sliter med rekruttering i kamp med den «vanlige» studieveien. NFVB har løftet dette høyt på agendaen, og det vil bli en økt innsats for å få ungdommen til å velge verdens beste yrke. Både laug og NFVBs regionansvarlige vil jobbe lokalt for å fremme frisørfaget.

- Vi hadde en fantastisk dag på torget i Trondheim den 18. juni. Yrkesfagdagen ble enda bedre enn forventet, både værmessig og med tanke på besøksmengde, sier Karin Krigsvoll Stenersen fra Jakobsli Hårstudio og Trondheim Frisør- og velværelaug.

- Vi var så heldige å få tilsendt tre flotte roll-up med tema BLI FRISØR! fra NFVB.  I tillegg til de tre vi hadde fra før med laug og opplæringskontor, ble vi veldig synlige. Vi delte ut flotte flyers fra NFVB med samme tematikken: BLI FRISØR! En film laget spesielt for denne dagen rullet på TV-skjermen, mens elever og lærlinger på standen viste hvorfor de hadde valgt å bli frisører.

GODT SAMARBEID OM VIKTIG VALG

Det var utrolig fint å kjenne på samarbeidet på tvers av instansene innenfor frisørfaget, forteller Karin. Både laug, opplæringskontor, skoler og bedrifter var representert på standen. NFVB bidro med informasjonsmateriell og leverandørene med goodiebags.-Lærlingene viste en utrolig innsats og inspirerte nok alle de nysgjerrige og forventningsfulle ungdommene som kom innom. Det ble utført både styling og make-up, samt at vi hadde en konkurranse

der de som kom innom kunne style hverandre med påfølgende premiering. Våre leverandører var med og sponset masse goodiebags og premier fra L’Oréal, Hufs, Cutrin, GHD, Frends, Verdant og Tendenz.-Prikken

over i-en ble da Morten Hegseth kom på vår stand for å bli klippet av vår lærling.

Vegard Harm stylet en dukke og holdt show. De to gjorde en super jobb som konferansierer. Da var det fullt trykk på vår stand, og Hufs kom med 250 bokser wax som vi delte ut gratis på 10 min!

SUPERVIKTIG OPPMERKSOMHET

Evalueringen etterpå ble veldig enkel, mener Karin.

- Det ble en super dag langt over forventningene. Det eneste vi kunne tenkt oss annerledes var å ha yrkesfagdagen FØR skolene sluttet, ikke etterpå, da vi tenker at en god del hadde rukket å dra på ferie. Et større telt hadde også vært fint.

- Tusen takk for kjempegod støtte fra NFVB, som også betalte leie av telt og strøm.  Vi ser fram til flere gode samarbeider i framtiden. Rekruttering en superviktig, sier Karin Krigsvoll Stenersen, som for øvrig er vararepresentant i NFVB-styret.

YRKESFAG I FOKUS:
FRISØR 3 / 202266 TEMA: REKRUTTERING TIL FAGET

DE SOM DELTOK PÅ YRKESFAGDAGEN

I TRONDHEIM VAR:

→ Trondheim Frisør- og velværelaug

→ NFVB

→ Opplæringskontoret for Frisørfag i Midt-Norge

→ 3 lærlinger fra Coma, Sjakkmatt og Jakobsli Hårstudio

→ 2 lærlinger fra Bentes skulle delta i VM i Paris, og viste fram konkurransefrisyrer.

2 elever fra hudpleielinja på Malvik vgs. la makeup

- Vi har fulgt med på sosiale medier etter arrangementet og brakt dette videre i NFVBs kanaler. Vi vil gjerne høre om erfaringer med slike arrangementet, og med materiellet utviklet av NFVB. Vi vil bruke erfaringene i vårt nettverk, og til å treffe ungdommen som skal velge yrkesvei best mulig både visuelt, med ord og i handling, sier Vibeke Scheele Moe, NFVBs programsjef.

«Liker du å omgås mennesker, er kreativ og liker utfordringer, da er frisøryrket noe for deg. Fullført frisørutdanning med svennebrev gir deg mange muligheter for en spennende og variert yrkeskarriere. Det er ingen ”stengte dører”, men et utall muligheter til videreutdanning og utvikling gjennom hele yrkeskarrieren.»

Dette er hva NFVB formidler gjennom ulike informasjonskanaler. Det er mange, gode grunner til å bli frisør. Alle eiere og ansatte i NFVBs frisørbedrifter er ambassadører for faget, og kan fortelle skoleungdom om hvorfor det er et godt yrkesvalg. Vi oppfordrer alle til aktivt formidle til ungdom som står foran sitt livs kanskje viktigste valg hvorfor de skal bli frisør.

TRE GODE GRUNNER TIL Å BLI FRISØR:

→ Trygg jobb

Frisør er et fremtidsrettet yrke. Det vil alltid være etterspørsel etter frisørtjenester. Som lærling tjener du også penger under utdanningen, og er nærmest garantert jobb etter bestått svenneprøve.

→ Høy trivsel

Visste du at frisører er blant de som trives best i jobben sin? Hvert år er frisører helt i toppen av trivselsundersøkelser blant alle yrker. Jobben er sosial, og fornøyde kunder skaper smil og glede.

→ Mange muligheter

Som frisør kan man utvikle seg faglig gjennom hele yrkeslivet. Det er også mange tilknyttede fag og fagområder man kan ta tilleggsutdannelse i. Det er store muligheter for at man kan få en ledende stilling i bedriften. Noen blir også eier av egen salong, kanskje den store drømmen for mange.

Les mer på nfvb.no På NFVBs nettside finner du artikkelen «Hvorfor bli frisør», som gir deg som frisørambassadør mer informasjon du kan formidle til de som vil vite mer. Der finner du også for eksempel TikTok-filmer som forsterker budskapet.

På bli frisør» En film laget elt for dagen,dennerullet TV-skjermen.på
67FRISØR 3 / 2022
TEMA: REKRUTTERING TIL FAGET
artikkelenfinnernfvb.nodu «Hvorfor
- Vi delte ut flotte flyers fra NFVB med sammeBLItematikken:FRISØR! - Vi fikk tilsendt tre flotte roll-up med tema BLI FRISØR! fra NFVB.
av NFVB, spesi-
BLI FRISØR!

Dame mangemedhatter

Evy Lunde er en av de som man definitivt kan si brenner for faget. Hun er aktuell som ny OMC Competition Director i VM og ny regionansvarlig i NFVB. I år har også salongen hennes, Capilli Frisør på Voss, 20 års jubileum. Vi tok en liten prat med henne under VM i Paris.TEKSTOG

Evy har drevet med konkurransefrisering i over 20 år, først som utøver og deretter som dommer. Nå er hun altså Competition Director i OMC Hairworld. Vi lurer på hva det innebærer.

- Tja, nå er det min første tur som «konkurransedirektør». Høres jo fint ut det, men det er å være med å passe på at konkurranser går for seg på mest mulig rettferdig måte og at konkurrentene holder seg til reglene. Så er man en del av OMC-teamet. Det er veldig fint å være del av den store frisørfamilien. De er flinke til å inkludere og delegere oppgaver, slik at en føler seg trygg i oppgavene som skal gjennomføres og ivaretas.

Vi legger til at Evy fikk en gjev hederspris under årets VM, av selveste «VM-generalen» Salvatore Fodera og hans egen Legacy Award.

- Det er kjekt å bli satt pris på for at en er med og bidrar. Det gjør seg ikke selv at konkurransene går knirkefritt, eller nesten knirkefritt, sier hun med et smil.

NORGESMESTER OG KLAR FOR VERDEN

- Jeg startet som konkurransefrisør i 2000. Jeg jobbet da på Hermans salong i Bergen, og der var det et godt faglig konkurransemiljø som jeg ble nysgjerrig på. Ifølge mine venner har jeg et høyt konkurranseinstinkt, så dette var noe for meg. Min debut var på Bergensmesterskapet.  Jeg var heldig og følte meg også godt satsa på i dette miljøet.

- Gjennom tre år i Hermans salong fikk jeg god innsikt i det å være konkurransefrisør. Det var mange med god erfaring og noen som konkurrerte i samme salong. Noen å se opp til og noen å prøve å vinne over. Helt perfekt for meg. Jeg ble norgesmester i 2002, og følte meg god. Samme året var det VM i Las Vegas. Det var stort for en liten vossing.  Jeg var også med i VM i Milano 2004 og i Moskva 2006, som var mitt siste år som deltager.

- Jeg er så glad jeg turte å være med. Det var jo

skummelt de første gangene. En spesiell takk til Espen (Sævold), som hadde trua på meg og tok meg med på treninger i Europa. Takk til Hermans Øyvind og til Jan Bentzen, som nå dessverre har gått bort. De gjorde meg til en tøffere person.

NYE UTFORDRINGER

Da Evy ga seg som aktiv konkurransefrisør ga hun ikke slipp på det gode miljøet hun var blitt en del av. - I 2008 var det nye utfordringer. Da ble jeg sendt til VM som dommer. Det var både jævlig skummelt og utrolig kjekt. Tenk at jeg skulle få dømme de beste i verden. Sjukt liksom. Men det var ikke så skummelt når en kom inn på podiet og fikk se frisyrene på nært hold. Da vet en hva en skal se etter.

- Jeg følte meg heldig som havnet så tidlig i konkurransemiljøet, og hadde lyst å videreføre det som jeg var så heldig å få oppleve. Etter hvert så har mine ansette fått gode plasseringer i NM, og har deltatt i VM. Det er utrolig kjekt å se «mine» vinne, nesten like kjekt som å vinne selv, eller kjekkere, smiler Evy.

EN STERK ANBEFALING

Konkurransefrisering har gitt Evy en ny «familie», en masse faglige og personlige utfordringer, og billett til VM rundt om i verden. Ikke rart hun anbefaler konkurransefrisering til alle.

- Jeg fikk «trua», god selvtillit som fagutøver. Jeg tror det er viktig å få en god faglig base. For meg startet det med konkurransefrisering. Stadig utvidelser av komfortsonen gjør at en får større base, og etter hvert er det enda lettere å hive seg ut i nye utfordringer. Det går som regel bra.

- Det har blitt mange reiser rundt om i verden og jeg har møtt utrolig mange dyktige og kjekke folk på den veien. Det er også inspirerende for hverdagen. Alle reisene med Jan Bentzen, Randi Eriksen, Merete, Espen og Stig; De beste kursene er å få dele erfaringer på turene med sånne som dem. Så nå håper jeg at jeg får være med litt til, slik at jeg kan dele mine erfaringer med de yngre.

FRISØR 3 / 202268
TEMA: MEDLEMSPROFILEN
SE VIDEO FRA VM I FRISERING PÅ INSTAGRAM: @NFVB_INSTA

NFVB REGIONANSVARLIG

Som ledd i NFVBs organisasjonsutvikling er det utnevnt regionansvarlige i alle fylker. De har dedikerte oppgaver regionalt, og vil være et solid støtteapparat for NFVBs bransjearbeid. Evy er sammen med Birgitte Haugland regionansvarlig i Vestland fylke.-Dette

er en ny rolle for meg, men som er spennende. NFVBs regionansvarlige er et sterkt nettverk, og virker samlende for organisasjonen. Jeg gleder meg til fortsettelsen, og skal gjøre mitt ytterste for å bidra godt til et godt samarbeid med blant annet NHOs regionkontor. Rekruttering til faget er en prioritert oppgave som jeg ønsker å komme fort i gang med, helst i går.

- Det er så mange fordeler med å være med i NFVB, at jeg av og til tenker at er det virkelig mulig å stå utenfor? Som salongeier gir det en god trygghet, med mange gode hjelpemidler for meg i hverdagen. Og hvis det virkelig brenner er det godt med lett tilgang på NHOs jurister.

SALONGJUBILEUM

Det er ikke bare 20 år siden Evy ble norgesmester i frisering, men også salongen hennes kan feire 20 års jubileum. Hvordan oppsummerer hun dette?

- Det var kjempesuksess fra dag 1. Senteret på Voss var nytt den gangen, og møtte mye lokal motstand i starten. Selv hadde jeg en åpen salong, og det hadde ikke vossingen tro på. Jeg var selvfølgelig nervøs, og fikk kundekommentarer som «eg sitt ikkje her på utstilling».  Men den personen som sa det har siden vært fast kunde hos meg i lang tid.

- På åpningsdagen inviterte jeg venner og familie til å komme å klippe seg, for jeg var redd det ellers ikke skulle komme noen. Men det ble ikke så mye tid til venner og familie den dagen. Det var mange nysgjerrige vossinger, og det kom til og med gamle kunder fra Bergen for å klippe seg på åpningsdagen i Voss.  Tenk at det nå har gått 20 år. OMG.  Evy legger til at hun også starta en frisørsalong til i Sogndal, som hun hadde i 7 år mellom 2013 og 2020.

SATT SPOR

- Jeg startet med en ivrig håndverker og kjempeentusiasme for faget. Veien blir til mens man går. Det ble etter hvert flere ansette, med nye utfordringer. Da er det ikke nok å være den ivrige frisøren. Jeg hadde lite ledererfaring, så det ble noen utfordringer underveis. Jeg innså at lederkunnskap måtte jeg tilegne meg, og så tok jeg lærerutdannelsen. Det er stadig utfordringer, men heldigvis mest -kjekt.Føler meg heldig som har blitt kjent med så mange dyktige frisører gjennom 20 år. Takk til alle som har vært innom og satt sine spor i Capilli frisør. Starta salongen med to gode venninner. Den ene var min første lærling, og en av de som jeg gikk på frisørlinja med. Jeg gjekk i så lære, mens hun studerte videre. Hun sa «når du starter for deg selv skal jeg bli lærlingen din», og det skjedde 5-6 år senere. Siden den gong har vi på Capilli vel 28 fagbrev uten stryk. Noe å være stolt over.

VIL MØTE DE MED HÅRETE DRØMMER

Vi spurte Evy om hvordan hun vil oppsummere årets VM.

→ Damelaget er knallgode! Kun Karam var med på herresiden i år. Han er forhåpentligvis hekta og klar for mer konkurranse, så det kan være starten på et godt herrelag med Karam i spissen, smiler Evy.

→ Jeg håper noen har noen hårete drømmer der ute, og tar kontakt. Håper flere er med på NM i mars, og at vi kan utvikle et godt herrelag og til neste VM.

→ Skin fade har blitt en av de største konkurransene på herresiden, både i NM og VM, og jeg tror det er for at flere ser direkte link til det som skjer i salongene. Jeg er så nerdete interessert og ser at det er mange paralleller til arbeid i salongen. Se form, leke med farge, føning, detaljer, øve på tid, bli mer effektiv og så videre.

69FRISØR 3 / 2022

DEN BESTE MESSEN, NOENSINNE.

HÅRMESSEN 2022: Sandnes og Jæren Frisørlaug inviterer igjen til høstens største møteplass for frisører i Norge. Hårmessen har gode tradisjoner for fantastiske hårshow og at alle leverandørene er sterkt til stede. Blir du ikke inspirert her, blir du det ingen steder.

- Dette blir tidenes messe! proklamerer Lars Terje Skjæveland. Han står nok en gang i spissen for arrangementet, og har med seg en erfaren messekomite som lover deg at hans ord blir en realitet. Utstillerlisten er lang og omfattende, og det blir show og foredrag på den store scenen, samt visninger og demonstrasjoner på standene. Bransjetreffet lørdag blir garantert fulltegnet med over 400 deltakere, så her gjelder det å være tidlig ute med billettkjøpet.

INSPIRERENDE

Alle leverandører har garantert noe nytt og spennende de vil fortelle deg mer om. Det kan også være nyttig å bli kjent med andre leverandører enn de du har i salongen i dag. Det gjelder å bruke øyne og ører under de to dagene messen varer. Ikke minst er det alltid hyggelig å treffe bransjekolleger og nok en gang få bekreftet at dette er verdens beste bransje å jobbe i.

REKRUTTERENDE

Møteplasser som dette viser at bransjen alltid er kreativ, spennende og utviklende. Sandnes og Jæren Frisørlaug vil derfor også invitere skoleungdom og lærlinger til å oppleve hva bransjen står for. Rekruttering av motivert ungdom til faget er en utfordring og et ansvar bransjen har, og betyr «alt» for fagets fremtid. Frisører som kommer inspirerte og motiverte tilbake på jobb etter messehelgen vil også være gode ambassadører for fag og bransje. Glede og motivasjon smitter over på kunder også.

NESTEN PÅ FLYSTRIPA

Messen har flyttet seg fra Sandnes sentrum til Clarion Hotel Air ved Stavanger Lufthavn Sola. Det sies å være ett av landets beste konferansehotell, og lett tilgjengelig uansett om du kommer fra nær eller fjern. Det er under 10 minutters gange fra flyplassen. Messekomiteen regner med utsolgt bankett, og

hotellet vil derfor bugne av glade bran-sjekolleger.Ingengrunn til å nøle. Det er bare å melde seg på, er den klare meldingen fra Lesmessekomiteen.meromprogrammet

og praktiske opplysninger på messens nettside: www.harmesse.no/

Klar for tidenes hårmesse. Messekomiteen fra Sandnes og Jæren Frisørlaug ønsker deg hjertelig velkommen til en inspirerende helg i november. Fra venstre: Lars Terje Skjæveland, Eva Ravndal , Mette Ingebrigtsen og Christoffer Stabel. Andrea Sakariassen kunne ikke stille til foto.

FRISØR 3 / 202270
inside
One of a kind Vil du vite hvordan? Ring 903 62 677 www.harologi.se Hårologi tilbyr blandingsbare produkter for hver kundes unike behov. Bli Hårolog og få tilgang til Skandinavias mest innovative hårpleiekonsept.

MED GURI MELBY I FRISØRSTOLEN

Arendalsuka er en fantastisk møteplass for engasjerte folk. «Alle» er der, og bredden av temaer som tas opp er enorm. Arendalsbedriften Lucky Frisør har god tradisjon for å ha besøk av noen av våre fremste politikere. Lærling Charlotte Ånonsen hadde venstreleder Guri Melby i frisørstolen. De snakket blant annet om hvorfor velge yrkesfag. Politiske partier og alle mulige organisasjoner, foreninger og forbund er i Arendal hvert år for å fremføre sine budskap, skaffe seg ny kunnskap og møte enga-

sjerte mennesker på alle plan. Det “koker” av folk langs Pollen, og det er er blitt en tradisjon som virkelig er verd å få med seg.

NFVBs landsforening NHO Service og Handel streamet sine events. Du kan se de på nhosh.no Arendalsuka foregår hvert år i uke 33. Kryss av i kalenderen for 2023 nå.

KLAR FOR EN UTFORDRING?NORDISK

SUKSESS FOR WELLA FAMILY FUND

Det norske initiativet Wella Family Fund, som ble etablert i 2021 som en konsekvens av pandemien, har gitt ringvirkninger inn i Wella-systemet. Country Manager Hanne Klausen Hamre i Wella Professionals Norge har inspirert Wella Nordic til å ta del i konseptet. Det er en fjær i hatten når konseptet nå rulles ut på nordisk basis.

- I fjor ble det 590 nominasjoner og søknader. I år har det kommet inn 888 nominasjoner og søknader. Det varmer, sier initiativtageren Hanne Klausen Hamre.

- At responsen i år har vært så overveldende, viser hvor viktig initiativet Wella Fund har vært for lokale frisørsalonger og deres kunder. Det er med stolthet vi for andre år på rad kan annonsere seks finalister, som er ett steg nærmere å vinne Wella Fund, sier Hanne Hamre.

HER ER FINALISTENE

7. oktober kåres vinneren blant de seks finalistene, som har blitt stemt frem på Wellafund.com/no. De norske finalistene er… Region Oslo: Salong Aqua v/Tone Lanto, Region Nord: Hårstrået Frisør, Narvik, Region Sør: In Hårdesign, Lillesand, Region Øst: Hair by Kiesler, Tønsberg, Region Vest: Ørsta Hårdesign, Ørsta og Region Trøndelag: Salong Michel i Verdal. Sjekk også #WellaFamilyfund

Wella Professionals TrendVision Awards nærmer seg med stormskritt. I år kan de nordiske frisørene konkurrere i seks kategorier: Color Artist, Craft Artist, Editorial Hair, Style Master, Mens Hair og Nail Artist. Vinnerne vil representere Norden i International TrendVision Awards, som finner sted i løpet av 2023. Søknadsfristen er 1. november, og vinnerne annonseres 23. januar 2023. Årets premier inkluderer en pokal og diplom til første, andre og tredjeplass i alle seks kategorier. Tredjeplassene vil også motta 300 euro, runners vil up vil motta 500 euro, og vinnerne i hver kategori vil motta 1000 euro, et seminar om sosiale medier, og en opplevelse som vil utforske kreativiteten, skal vi tro MerWella.info, sjekk #NTVA_NORDIC22

Juryen som har vært med å stemme frem de seks finalistene: Hanne K. Hamre, Country manager Norway i Wella Company, Glenn Veiby, konsernsjef i Raise Gruppen, Anne Mari Halsan, adm. direktør NFVB, Cecilie Krogh Sundbø, stylist & influenser og eier av Salong Vest, og Bjørn Kollerud, journalist i magasinet FRISØR.
FRISØR 3 / 202272 FRA INNSIDEN AV BRANSJEN inside
ARENDALSUKA:

Skap et godt arbeidsmiljø på din arbeidsplass

Arbeidsmiljø handler om arbeidet og hvordan man organiserer, planlegger og gjennomfører oppgavene.

Sjekk ut Arbeidsmiljøportalen.no med gratis råd og verktøy for deg som jobber i arbeidsmiljøportalen.nofrisørbransjen.

ARCTIC HÅR OG SKJØNNHET INSPIRERTE OG IMPONERTE

Arctic Hår og Skjønnhet i Bodø viste at bransjen er tilbake for fullt, at vi trenger å samles og at fremtidstroen i bransjen er skyhøy! NFVBs administrasjon er mektig imponert over form og innhold, energi og kreativitet, og takker laug og andre lokale medlemsbedrifter for fantastisk innsats og gratulerer med et svært vellykket Detarrangement!vartredjegang Arctic Hår og Skjønnhet ble arrangert i Bodø, på initiativ av lauget Bodø og omegn frisør- og velværebedrifter. Oldermann Anita Leinebø opp-summerer:Arbeidsgruppa, som består av medlemmer av lauget, jobbet målrettet med hver sine hovedoppgaver, men med et felles mål, og det var å skape en felles møteplass i nord for bransjen. Dette har vært godt mottatt hver gang, både fra leverandører og frisører, da alle ledd i bransjen godt vet at vi står overfor et bemannings-/ rekrutteringsproblem. Ved å skape disse felles arenaene, vil vi også kunne møtes og snakke om hva vi som bransje kan gjøre i fellesskap. Les mer på nfvb.no

BLI MED PÅ KLIPP MENINGMED

Vi inviterer alle frisør- og velværesalonger til å bli med på «Klipp med mening» én eller flere dager i uke 42, altså i TVaksjonsuka. «Inngangsbilletten» for å være med er å donere en sum til årets TV-aksjon fra dagens eller ukens omsetning. Dette kan være hele omsetningen, overskuddet, eller en sum per kunde – alt ettersom hvor mye salongen har muligheten til å gi. Mer info finner du på nfvb.no

TOMAS ERDIS MED INSPIRERENDE SMINKEBOK

Tomas er en av Norges ledende make-up og hårstylister, og er ambassadør for Jane Iredale og Dermalogica. I boken, Sminkeskolen/Kagge Forlag, får du vite alt du trenger for å få til en perfekt makeup til hverdags og fest. Boken har QR-koder som gir deg tilgang til eksklusive videoer der Tomas i praksis viser hvordan du legger makeup som en proff. Alle bildene i boken er tatt med mobilkamera i naturlig lys. Ingen er retusjerte. Blant modellene er Camilla Phil, Marte Bratberg, Maria Mena, Vita og Wanda Mashadi, Birgit Skarstein, Caroline Berg Eriksen og Lene Orvik.

Vi oppfordrer alle frisørsalonger å bli med i årets Klipp med mening.
FRISØR 3 / 202274 FRA INNSIDEN AV BRANSJEN inside
FRISØR 3 / 202276 Hår og Velvære i Ålesund Scandic Parken Hotel – 29.oktober 2022 Mange spennende leverandører å treffe på stand. Lørdag 29. oktober Dørene åpner kl.11.30 12.00 Oppsetting fristil 13.20 Fristil dame/Skolecup 14.30 Fristil herre 15.30 Brud klassisk 16.46 Premieutdeling Skolecup Vi gjør oppmerksom på at det kan bli forandringer i tidsskjemaet. Kr 300,- pr disiplin | gratis for skoleelver Skoleelever kan delta med levende modell i lærlingeklassen. Festmiddag kr. 1.500,- pr person, tre-retters middag med to enheter drikke. Påmelding til Møyfrid. Påmeldingsfrist 20. oktober (bindende) Påmelding og regler hos Møyfrid: Tlf.: 90 55 65 20 Epost: Inngang:moyfrid@pikasso.noKonkurranseogmesse fri entrè Bookingkode Scandic Parken hotel: 47606512 Partybandet Broad Line Med 7 personer på scena formidler Broad Line 80-tallet på den måten denne musikken fortjener. Vi lover deg en festkveld med den beste musikken fra dette gyldne tiåret. KONKURRANSE OG MESSE FESTMIDDAG KL. 20.00 Følg oss på Facebook for siste nytt Arrangør: Ålesund og omegn Frisør og velværelaug Lizz er en svært talentfull artist og Ørjan Liavåg er en dreven stand-up-komiker og konfransier. De leder oss gjennom kvelden med humor og god musikk. Trendvisning under festmiddagen Wella presenterer trender for AW22 med Wella Educators Cathrine Sørlie og Inger Helen Solberg. Vi inspirerer dere til en ny sesong med det nyeste innen hårfarge, klipp og styling. Program:
HØSTENS NYHETER HÅR: @CATERINADIBIASEBIASEDICATERINA FOTO: O’TOOLEANDREW

Power-to-the-people

Amika Power Hour er en lett, oppfriskende spray for krøller, som gjenoppliver, definerer og umiddelbart gjenfukter alle typer krøller for et mykt og håndterlig hår. Mer info: Headbrands / www.headbrands.no

Naturlig krøll

Nærende

Keune Lumi Coat Supream Cream er en næringsgivende premium krem, spesielt utviklet for grovt eller bruset hår. Fiberforseglingteknologien glatter ut teksturen i skjell-laget og beskytter håret mot skader og slitasje. Etterlater håret med opptil 91 % mer pleie og dobbelt så glatt. Mer info: Everyhair Norge AS / 32 81 33 00 / www.everyhair.no

Vegan Butter Complex fremmer naturlige krøller. Gir fukt, mykhet og glans. Oppgis å minske frizz med 55 %, gir tre ganger mer beskyttelse ved varmestyling opptil 232 grader og er 69 % mer flokeløsnende. Mer info: www.Frends.no

Intensiv pleie

Keune Blonde Savior er en intensiv, gjenoppbyggende serie for porøst, ødelagt og avfarget hår. Det nye tre-stegs systemet reparerer skadet hår, gjør håret syv ganger sterkere og reduserer slitasjen med 96 %, i følge leverandøren. Mer info: Everyhair Norge AS / 32 81 33 00 / www.everyhair.no

Kraftfull

Olaplex 4C Bond Maintenance Clarifying

Shampoo er en avansert shampoo. Den gir en kraftfull dyprens som fjerner oppbygging av produktrester og urenheter etter kun en gangs bruk. Etterlater håret mykt og glansfullt med en sterk indre struktur. Mer info: www.frends.no

Blinkskudd

Norges og Arsenals midtbanestjerne, Martin Ødegaard, er Cutrin Norges nye profil for hårstylingsproduktene Special 1. - Martin er midt i blinken for en av våre største målgrupper, nemlig unge mennesker. Han er kaptein på det norske landslaget og faktisk tiltenkt rollen som kaptein hos London-klubben, og med det er en av Premiere Leagues store fotballprofiler, sier daglig leder Anders Gjestvang i Cutrin Norge. AS. Mer info: Cutrin Norge AS / 61 26 85 00 / www.cutrin.no

79FRISØR 3 / 2022 PRODUKTLANSERINGERLEVERANDØRENES mix

Glansfull finish

FRISØR 3 / 202280 PRODUKTLANSERINGERLEVERANDØRENES mix
Amika top gloss shine spray er en lett spray som gir håret den komplette, glansfulle finishen, bekjemper krus og bidrar til å holde fargen levende. Mer info: Headbrands / www.headbrands.no Glossy KEVIN.MURPHY COLOR.ME Gloss byr på farge og behandling i ett. Serien leveres med 30 nyanser, pluss pigmentfri clear for å brukes med gel-teksturert aktivator. Tilfører håret glans, jevner ut farger på 20 minutter. Mer info: www.verdant.no Tulipaner fra Amsterdam Keune Joseph Klibansky Limited Edition er et luksuriøst, mulitifunksjonelt hårserum med tulipan-inspirert duft. The Royal Tribute Hair Serum med vitamin E fremmer hårets helse, gir glans, glatter og nærer håret. Passer til alle hårtyper. Mer info: Everyhair Norge AS / 32 81 33 00 / www.everyhair.no Gullstandard Skap din egen stil. Tendenz Interiør Design byr på en fønholder i gull for å heve det lille ekstra på interiørsiden. Du kan også få den i sort for en industriell look. Mer info: Tendenz Hårpleie / Tendenz Interiør Design / www.tendenz.net HÅR: X-PRESION FOTO: MARQUEZJAVIER
Black Diamond Punktavsug i nytt salongdesign Punktavsug Ny salongdesign Det nye flotte salongdesign »Black Diamond« i sølv med svarte eller hvite, runde ledd, er designet av ALSIDENT SYSTEM A/S og er kvalitet til den minste detalj. For nærmere informasjon kontakt: NeGo Norge as • Stokkamyrveien 20 • 4313 Sandnes • Tlf. 51 96 39 00 • Mob. 950 91 968 reidar@nego.no • www.nego.no

Lyst til å bli gallerist?

Nå kan du selge Joseph Klibansky kunstverk fra din salong. Keune X Joseph Klibansky Limited Edition serie feirer 100 år med kreativt håndverk. Designet av Joseph Klibansky er brakt til live av det kreative artisteriet til Keunes globale ambassadør Daniel Yap. Mer info: Everyhair Norge AS / 32 81 33 00 www.everyhair.no/ X-PRESIONMARQUEZJAVIER

Kul make-over Redken Styling fornyes designmessig. Emballasjen er i resirkulerte plastmaterialer og byr på en mer industriell look. I fornyelsen inngår det også to nyheter: Beach Spray, som lanseres i september, og Max Sculpting Gel, som lanseres i november. Mer info:NorgeL’OréalPPD

Superlett

Niwa one hårføner veier bare 285 gram, og har en teknologi som gjør håret mykt, eliminerer statisk elektrisitet og fjerner dermed fizz. En selvrensende funksjon renser filteret, og føneren har en intelligent kontroll med luftgjennomstrømningen og temperaturkontroll. Føneren byr på ultra-rask tørking, og et design som gir kraft så det holder. Mer info: Everyhair Norge AS / 32 81 33 00 www.everyhair.no/

Fyldige øyenbryn Hue Cosmetics Brow Fiber byr på plantefibre som skaper fyldigere brynshår. Finnes i fem naturlige nyanser, med både kalde og varme toner. Cosmos Natural Ecosert sertifisert og vegansk. Mer info: Cutrin Norge AS / 61 26 85 00 / www.cutrin.no
FRISØR 3 / 202282 PRODUKTLANSERINGERLEVERANDØRENES mix
HÅR:
FOTO:

BioSil er profesjonell nutrikosmetikk som forhandles av salonger med kosmetiske sykepleiere, hudterapeuter og frisører som ser betydningen av å behandle både utenfra og innenifra. BioSil har dokumentert effekt på hårets tykkelse og styrke, og gjentatte tilbakemeldinger fra kunder viser at det også har meget god effekt på håravfall. Når det gjelder hud har BioSil effekt på linjer og rynker, glød, porer, hudens jevnhet og tone, samt hudens fuktnivå.

«Vi har mange faste kunder på biosil. Felles for menn er at de får tilbake hårvekst på hodet, mindre viker og tykkere hår (…) Felles for damene hos oss er at de merker det på friskere og tykkere hår. Mindre røyting (…)» Linda Heimdal, Ariadne klinikken, Hønefoss

«For meg har BioSil vært viktig for hårkvaliteten spesielt, men også for hud. For fire år siden fikk jeg et stort hårtap, og BioSil har vært viktig for å få tilbake håret mitt.» Kjersti Koller, tidligere administrerende direktør, Akademikliniken Norge

«Hårtap i vikene som kom etter cellegift for 13 år siden, vokste ut igjen etter at jeg begynte med Biosil.» Jorun Landsvik, gründer og tidligere eier av Knarvik Hud og Fotpleie Klinikk

«Nesten alle mine pasienter står på BioSil i kombinasjon med de behandlingene de får. Det hjelper mot hårtap, gir bra hudkvalitet og ikke minst en fantastisk glød. Anbefales på det sterkeste.» Mojgan Abdeh, kosmetisk dermatologisk sykepleier, Oslo

«Fantastiske Biosil. Som frisør opplever jeg mange kunder som bekymrer seg over håravfall og aldrende hud. Vi har vært forhandlere av Biosil i 4 år nå, og mange av kundene er nå faste brukere av Biosil. Tilbakemeldingene vi får er: veldig lite håravfall, mindre porer i huden, glattere hud (...)» Anne Von Malchus, Åros hårstudio

logoenesamtGeneratorCollagenAdvancedch-OSAogch-OSABioSil,ch-OSAogVeganerregistrertevaremerkertilhørendeBioMineralsNV. NORDISK DISTRIBUTØR: Fred Hamelten AS, 0263 OSLO | Biosil.no | post@biosil.no | (+47) 21 64 54 47 @biosil_nordic | PRODUKTANSVARLIG NORDEN: Tina Helen Hamelten – autorisert klinisk ernæringsfysiolog utdannet fra Det Medisinske Faktultet, Universitetet i Oslo. Les hva salonger opplever med BioSil Biosil.no/testimonials
Ikke full effekt – kun brukt BioSil i 6 mnd. Mann 59 år. Ikke full effekt – kun brukt BioSil i 12 mnd. Kvinne 36 år. 89%30%13%13% hudelastisitet*Økt Reduksjon av fine linjer rynker*og Sterkere hår**Tykkere hår** KLINISK DOKUMENTERT */** Studiehenvisninger er som følger: Publiserte artikler i Archives of Dermatological Research, Volume 297, 2005* og Archives of Dermatological Research, Volume 299, 2007**. Som vist mot placebo. Resultater kan variere fra person til person. Studieresultater etter 20 ukers bruk (hud, negler) og 36 ukers bruk (hår). FØR UNDERVEISUNDERVEIS Test BioSil. 20% rabatt på ordinær forhandlerpris.Kunder som sliter med håravfall og tynt hår? Optimér effekten av behandlinger og produkter med BioSil® Advanced Collagen Generator™ Behandlinger og produkter gjør jobben utenfra. BioSil komplementerer innenfra. Perfekt match. FØR UNDERVEISBilderFØR sendt oss fra spaSpa by Mikkelborg, Harstad. HUDHÅR+

HVIS JEG FIKK VELGE...

Avdelingsleder Adam og Eva Lagunen Storsenter, Bergen

Aktuell som: Vinner Årets Frisør Region 2

- Det var første gang jeg sendte inn bidrag, så det utrolig morsomt å vinne prisen. Det har virkelig gitt mersmak å jobbe med fotokonkurransen. Jeg jobbet også på Kreativt Team Vestland, som også ble nominert som Årets Kreative Team. Der var det kollegene i Oslo som stakk av med seieren, noe som er så vel fortjent. Vi må heie på hverandre, sier Karoline. Når det gjelder øvrige priser, legger hun til at hun også har vært vinner i konkurransen om «Beste Olaplex video».

- Etter starten i Adam og Eva i januar 2020 har karrieren skutt fart. Jeg har fått muligheten til å utvikle meg sammen med kollegaer, som deler den samme lidenskapen. Jeg er stolt over å jobbe i en så stor organisasjon, der vi alle sammen brenner for faget. Jeg elsker også hverdagen i salongen, sammen med mine gjester og kollegaer.

- Jobben som avdelingsleder på Adam og Eva Lagunen krever sitt, men jeg er også engasjert i avdelingene på Galleriet og Korskirkeallmenningen, midt i Bergen Karolinesentrum.

er aktiv på sosiale medier og startet opp sin instagramkonto for flere år siden - karolinemalene.hair

- Det er vanvittig gøy å drive med dette!

- Shu Uemura Kumo Hold. Denne sprayen må jeg bare ha. Den bruker jeg på alle som en siste finish. Den er lett å jobbe med, og den blir aldri klissete eller hard. Og den lukter fantastisk godt.

- Shu Uemura Umou Hold, en lett krem som kan brukes i alle typer hår. Gir perfekt hold til å roe ned frizz/småhår. Et godt hjelpemiddel på oppsett. Den samler håret i en lett finish.

- Redken quick blow out. En varmebeskyttende spray til nyvasket hår. Er perfekt å føne på, og legger igjen en deilig duft. Hjelper håret å tørke mer effektivt, gir shine og er lett i håret. Gjestene elsker den.

Mine favoritterMineprodukterfavoritt-spesielle

- HH Simonsen ROD Curling iron XXL, et varmeverktøy du kan gjøre mye med. Super effektiv og lett å jobbe med. Jeg elsker alle mulighetene som jeg har til å style med dette stylingjernet.

Mine inspirasjonskilder

- Jeg elsker arbeidet til Larissa Love. Hun har inspirert meg til å tenke litt annerledes, og jobbe med gode teknikker som gir et naturlig resultat på for eksempel balayage.

- Det er også veldig inspirerende å følge med på alt det fine arbeidet kolleger i hele Norge legger ut på SoMe. Det som er gøy med faget vårt, er at vi aldri blir utlært.

- Sist, men ikke minst, må jeg trekke frem alle mine kolleger i Adam og Eva Gruppen. Det å jobbe i Adam og Eva er i seg selv inspirerende!

Sjekk ut @larisadoll
FRISØR 3 / 202284

Elisa Giovannoni har designet den nye Maletti-kolleksjonen Rue Montenapoleone. Hennes møte med Sarah Lavoine har gitt liv til en fantastisk møbelkolleksjon som vil begeistre deg. Bilde fra Maletti sitt showroom i Italia. mer info, ta kontakt med Knut i Everyhair Norge AS: | knut@everyhair.no | www.everyhair.no

RUE MONTENAPOLEONE Ny kolleksjon | Maletti 2022 For
47 20 30 20

Fler og fler KVINNER

Ellen Castellan tar HÅRTRANSPLANTASJON

Kjempefornøyd og forventningsfull

HØYE VIKER

Jeg har alltid hatt høye viker. Det er ingen andre enn meg som har tenkt på det, og jeg har aldri fått kommentarer på det eller blitt mobbet for det. Men hver gang jeg satte opp håret i hestehale, dro jeg håret ned for å skjule vikene. Jeg har levd med en følelse av å ha veldig lang panne. «Nei, gi deg – det har du ikke», sa vennene mine. Men dette handler kun om mitt eget selvbilde. Det spiller ingen rolle hva andre mener. Så da jeg oppdaget muligheten til å gjøre noe med det bestemte jeg meg for å ta behandling. Jeg googlet hårtransplantasjon og så på et par forskjellige før jeg valgte å møte Masterklinikken.

JEG FIKK SVAR PÅ ALT JEG LURTE PÅ

Før jeg bestemte meg var jeg i gratis konsultasjon på klinikken. Jeg fikk utrolig mye god informasjon der, den første gangen. Legen informerte grundig, og de tegnet for meg hvor de ville sette min nye hårlinje. Jeg fikk se video og kunne stille massevis av «dumme spørsmål» uten å føle meg dum. Og jeg fikk alle de gode svarene jeg trengte og tid til å gå hjem og gruble litt. Da bestemte jeg meg for å gjennomføre behandling.

ET TRYGT OG HYGGELIG STED Å KOMME TIL

Malin møtte meg i resepsjonen. Først fikk jeg drikke og deilig frukt. Deretter utførte de tegninger

ANNONSØRINNHOLD

på meg, før jeg ble jeg vist inn på mitt eget private rom for å skifte.

BEHANDLINGEN GIKK SUPERSMIDIG

Jeg har halvlangt hår, så de barberte litt på bakhodet fordi de skulle hente ut veldig mye hår på meg, og fordi det ikke ville synes for andre siden håret mitt dekker over det. Så fikk jeg bedøvelse. Jeg kjente litt av bedøvelsen, men det var over på null komma niks. Etter det lå jeg og halvsov mens de hentet ut hår fra bakhodet.

DEILIG LUNSJ OG DEL TO AV BEHANDLINGEN

Etter en pause på rommet mitt var det tid for neste og siste runde. Hårsekkene skulle settes inn igjen for å lage min nye hårlinje. Jeg lå bare og slappet av mens de holdt på. Hele behandlingen var en god opplevelse, og jeg følte meg godt tatt imot og ivaretatt gjennom hele behandlingen. Den kvinnelige legen som jobbet med meg var veldig flink til å hele tiden fortelle meg hva hun gjorde. Det bidro til at jeg følte at jeg var med på det hun gjorde. Jeg visste hele tiden hva som skjedde.

KJEMPEFORNØYD OG VELDIG SPENT

Alle jeg har møtt på Masterklinikken er veldig flinke til å informere, og jeg har fått med meg masse informasjon for tiden fremover nå. Jeg har nettopp kommet hjem fra behandling, og nå må jeg være forsiktig. Jeg skal holde området fuktig hver halvtime de første tre dagene, men kan heldigvis sove gjennom natten uten å stå opp for å spraye fukt på området.

FIN FØR NESTE SOMMER

Det endelige resultatet tar litt tid. Da legen skulle starte behandlingen, tenkte jeg: «er det verdt det, er det verdt det». Men da jeg så meg selv etterpå, var det med en god følelse. Jeg kan allerede se hvor fint det kommer til å bli. Det er faktisk ganske lite som skal til for å endre uttrykket og utseendet. Jeg er veldig fornøyd. Og jeg gleder meg utrolig mye til å se hvordan det blir når tiden er inne. Til sommeren kan jeg gå med hestehale uten å trekke håret ned i pannen.

Hårtap rammer ikke bare menn, men det rammer ulikt for kvinner og menn. Der menn får krone og kan bli helt eller delvis skallet, ser vi andre former for hårtap hos kvinner. Høye viker er den vanligste årsaken til at kvinner ønsker behandling hos oss. Andre opplever flekkvis hårtap eller tynnere hår på utsatte steder. Og mange ønsker seg en annen og ofte senket hårlinje, hvor håret rammer inn ansiktet på en finere og mer harmonisk måte.

VANLIG FOR MENN. UVENTET FOR KVINNER

Å oppleve hårtap kan være tøft for både kvinner og menn. Alle kan selvsagt leve helt fint med hårtap; det er ikke farlig, og det endrer deg ikke som person. Men det gir veldig mange kvinner og menn en god følelse å trives bedre med eget speilbilde etter en hårtransplantasjon. En viktig forskjell er at menn er mer fortrolig med å miste håret fordi det skjer med flere menn, og det synes tydeligere når en mann får måne. Kvinner og menn kan være like forfengelige, men for kvinner kan det føles tøffere å miste hår, rett og slett fordi vi ikke er vant til at det skjer.

HVORFOR MISTER KVINNER HÅR?

Mange kvinner opplever at hårtap kommer med overgangsalderen og hormonelle forandringer. Andre har hele livet ønsket seg en annen hårlinje enn den de møter i speilbildet. Hårtap hos kvinner skjer vanligvis på toppen av hodet og over et stort område, ikke i form av en måne, som hos menn. Gener er den avgjørende faktoren når det gjelder sannsynligheten for å oppleve hårtap, særlig hos kvinner. Andre faktorer som kan utløse hårtap er graviditet, medisiner og røyking. Det er forskjell på permanent og midlertidig hårtap. Hårtap etter graviditet utløser ikke behov for behandling, for da vil håret komme tilbake. I dag kan vi gjøre noe med hårtap for veldig mange, men ikke alle. En erfaren lege vil vurdere den enkeltes individuelle muligheter for å få håret tilbake.

NÅ VELGER KVINNER BEHANDLING MOT HÅRTAP

Masterklinikken opplever økt pågang fra kvinner som ønsker å gjøre noe med hårtap, og vi får stadig flere henvendelser fra kvinner som hele livet har ønsket seg en annen hårlinje enn den de ble tildelt fra naturens side. Vi har hjulpet mange kvinner med å senke hårlinjen. Den 2. september i år gjennomførte vi behandling av Ellen Castellan. Her er første del av hennes historie. Når Ellens nye hårlinje har vokst ut, vil vi presentere resultatet. Men både Ellen og våre leger kan allerede nå se hvor fin hun vil bli om 12 måneder.

HVOR MYE HÅR ER DET NORMALT Å MISTE?

Alle mister hår hver eneste dag. Det som kan se mye ut i hårbørsten, kan godt være normalt. Vi mister i gjennomsnitt 80–100 hårstrå hver dag.

NÅR KVINNER MISTER HÅR

HÅRTRANSPLANTASJON STEG FOR STEG

Trygg, presis og diskret behandling

STEG 1

ØNSKET OM Å FÅ HÅRET TILBAKE

Ellen Castellan ønsket å behandle høye viker og få ny hårlinje. De som kommer til oss har et ønske om å gjenvinne speilbildet av den «looken» og det håret de hadde før. For Ellen var det annerledes, hun har alltid ønsket seg en lavere hårlinje. Hos oss starter ditt mål med en konsultasjon og en faglig vurdering av dine muligheter. Vi forteller hva du kan forvente av resultatet. Og du får anledning til å fortelle oss alt du har på hjertet, og stille alle spørsmålene du har om hårtransplantasjon.

STEG 2

VI TEGNER DIN HÅRLINJE Å tegne din naturlige hårlinje er en kunst som krever lang erfaring. Hårlinjen tilpasses alder og hodeform. Legens erfaring med å gjenskape symmetri og ivareta det estetiske er avgjørende for resultatet. Det vil ikke synes for omverden at vi har omplassert hårsekker. Og din nye hårlinje skal naturlig gjenspeile den hårlinjen du hadde før du mistet håret.

STEG 3

VI ANBEFALER, DU GODKJENNER

Vi vil tegne og vise deg vår beste anbefaling basert på legens erfaring. Men det er du som har siste ord.

STEG UTHENTING4

AV HÅRSEKKER

I første del av behandlingen henter vi ut hårsekker. Vi løsner en og en hårsekk i det øverste hudlaget. Du kjenner ingenting, og det vil ikke være synlig i området at dette er gjort – du vil opprettholde naturlig fylde bak.

STEG 5

PAUSE OG LUNSJ

I pausen serverer vi lunsj til ditt rom. Du kan spise, slappe av, se TV, bruke nett og lese

ANNONSØRINNHOLD

STEG HÅRSEKKENE6

SETTES TILBAKE

I andre og siste del av behandlingen setter vi hårsekkene inn igjen. Hårsekken legges ned med en IMPLANTER-penn i øverste hudlag og i samme retning og vinkel som før du mistet håret. Huden din er elastisk, slik at det ikke etterlates arr i området hårsekkene er satt ned i. Vi omplasser hårsekkene skånsomt og uten kirurgi.

TIL GRATIS KONSULTASJON HOS OSS

I konsultasjonen gjør vi de faglige vurderingene av dine individuelle forutsetninger for å få ditt eget hår tilbake.

Jeg har gjennomført rundt 15 000 konsultasjoner i løpet av de årene jeg har jobbet med faget. Jeg kan derfor gi deg en grundig beskrivelse av hva vi kan gjøre for deg, og hvilket resultat du kan forvente av behandlingen.

Jeg har bakgrunn som frisør og har selv tatt behandlingen, og jeg kan gi deg svar på alt du lurer på om dine forutsetninger og vår behandling.

STEG 7

ETTER BEHANDLING

Når du går ut døren etter behandlingen vil du se ut som da du ankom. Det er ikke mulig for andre å se at vi har hentet ut hårsekker. Dette er kun mulig fordi vi behandler uten å barbere. Det siste vi gjør er å style håret ditt og dekke over det området som kan være litt rødt. Våre kunder reiser hjem med en forventningsfull følelse av velvære. Du kan se frem til å få håret ditt tilbake. Og vi gir deg all informasjon du trenger for hårpleie i tiden etter behandlingen, og forteller deg alt du skal gjøre for å sikre topp resultat.

I 2009 var jeg og mine kolleger i Masterklinikken med på å introdusere metoden for hårtransplantasjon i Norge. Metoden er sikker, presis og har vist svært gode resultater.

Ring meg gjerne på 400 76 700 eller send meg en epost på sten@masterklinikken.no Sten Thure Eriksen, daglig leder

www.masterklinikken.no

VELKOMMEN

Avtale om FORUTSIGBARen fremtid

Tariffavtalen skal som utgangspunkt sikre trygge og gode arbeidsplasser. Den gir forutsigbarhet for både arbeidsgiver og arbeidstaker. De fleste frisører har i tillegg gode provisjonsavtaler der man kan skape sin egen lønn langt over minstelønnssatsene.

Det er NHO Service og Handel som forhandler avtalen på vegne av arbeidsgiverne. Det er også de som sender ut informasjon til tariffbedriftene, og som gir svar ved spørsmål om satser, beregninger og øvrig innhold i overenskomsten. Se kontaktinfo i egen ramme sist i artikkelen.

NYE SATSER MED VIRKNING FRA 1. JUNI 2022:

∙ Frisøransatt uten svennebrev: kr 158,- per time

∙ Frisøransatt med svennebrev (0 og 2 års ansiennitet): kr 175,- per time

∙ Frisøransatt med svennebrev (2 og 5 års ansiennitet): kr 181,- per time

∙ Frisøransatt med svennebrev (5 og 10 års ansiennitet): kr 191,- per time

∙ Frisøransatt med svennebrev (mer enn 10 års ansiennitet): kr 208,- per time Dette inkluderer et generelt tillegg på kr 4,- med virkning fra 1. juni 2022 som utbetales til alle ansatte uansett lønnstrinn.

Andre nye punkter:

∙ En reguleringsbestemmelse som angir hvordan det generelle tillegget skal gis.

∙ Tillegg for ubekvem arbeidstid blir økt til kr 40,- per time for faglærte og kr 32 per time for hjelpearbeidere og lærlinger.

∙ Bestemmelsen om beregning av godtgjørelse/lønn for helligdager og høytidsdager er endret fra en 3- til 12-måneders beregningsperiode.

∙ En ny bestemmelse om arbeidsgivers plikt ved forespørsel til å utlevere og gjennomgå bedriftens regnskap, individuelle lønninger for forbudets medlemmer mv. med de tillitsvalgte i forkant av lokale lønnsforhandlinger.

∙ Krav til at arbeidstaker plikter å medvirke til faglig og personlig utvikling.

∙ Fri med lønn på eksamensdagen for å ta svennebrev og tverrfaglig prøve.

TARIFFEN 2022 – 2024:
FRISØR 3 / 202290
TEMA: SALONGØKONOMI

LÆRLINGESATSENE

Lønn for lærlinger er prosentvis andel av minstelønn med svennebrev, jf.§ 7.3.

Utdanningsløp 1. Lærling/hovedmodell (Reform 94/ Kunnskapsløftet)

Lærlinger med godkjent lærekontrakt, dvs. to års læretid etter forutgående to år i videregåendeskole.

1. år: skole

2. år: skole

3. år: 35% = kr. 61,25 per time

4. år: 65% = kr. 113,75 per time

Utdanningsløp 2. Lærling/4-årsløp.

Ansatte som har tegnet offentlig godkjent lærekontrakt med diverse fradrag som ikke følger utdanningsløp 1

1. år: 40% = kr. 70,00 per time

2. år: 45% = kr. 78,75 per time

3. år: 50% = kr. 87,50 per time

4. år: 65% = kr. 113,75 per time

Utdanningsløp 3. Lærekandidat. Ansatte som nødvendigvis ikke har svenneprøve som mål for sin opplæringsperiode, men som skal motta et kompetansebevis lønnes prosentvis av minstelønn for fri1.sør uten svennebrev.år:35%=kr.55,30per time

2. år: 40% = kr. 63,20 per time

3. år: 45% = kr. 71,10 per time

4. år: 55% = kr. 86,90 per time

Utdanningsløp 4. Praksiskandidater  (§3 - 5 Ansattekandidater).utenlærekontrakt som samler praksis i frisørfaget og som gis opplæring i frisørbedrift lønnes med prosentvis andel av minstelønn som frisør med svennebrev.

1. år: 50% = kr. 87,50 per time

2. år: 60% = kr. 105,00 per time

3. år: 65% = kr. 113,75 per time

4. år: 70% = kr. 122,50 per time

∙ 5. år: 80% = kr. 140,00 per time

Det er NHO Service og Handel som gjennomfører forhandlingene på vegne av NFVB. NHO SH bistår også medlemmer som har spørsmål. Juridisk vakttelefon 47 68 73 84 e-post advokat@nhosh.no Nettside nhosh.no

FORDELENE VED EN TARIFFAVTALE

For bedriften innebærer en tariffavtale forutsigbarhet for hvilke regler som gjelder for arbeidstid, lønn, samarbeid med mer. Forutsigbarhet på disse områdene vil som regel også føre til mer arbeidsro, mindre konflikt og gir klare rammer for å håndtere en eventuell konflikt. En tariffavtale vil også gi bedriften en mulighet til å inngå avtale om alternative arbeidstidsordninger i tråd med arbeidsmiljølovens regler, som for eksempel gjennomsnittsberegning, overtid og søndagsarbeid.

ET GODT, ORGANISERT OG RYDDIG ARBEIDSLIV

NHO med sine landsforeninger og bransjer er opptatt av å bidra til et godt, organisert og ryddig arbeidsliv med like konkurransevilkår for alle våre medlemsbedrifter. Vi mener dette er til fordel både for arbeidstakere og arbeidsgivere, men også at det tjener samfunnet for øvrig.  Selv om vi er uenige med arbeidstakersiden i endel spørsmål, så deler vi denne overordnende holdningen til norsk arbeidsliv med blant annet LO og deres forbund.

BEST I DET LANGE LØP

Det er på det rene at det koster å bli en tariffbundet bedrift, og enkelte ganger kan det bety at bedrifter med en krevende økonomi må gå til kostnadsbesparende tiltak etter en tariffopprettelse. Her kan det ligge vanskelig vurderinger som best drøftes konkret mellom medlemsbedrift og våre advokater. Vi mener likevel at en tariffavtale er til det beste for de ansatte, bedriften, bransjen og samfunnet i det lange løp.

SAMFUNNSANSVAR OG SERIØSITET

Deltagelse i det organiserte arbeidsliv kan være en fordel for omdømmet. En tariffbundet bedrift vil fremstå som en seriøs aktør fra et kundeperspektiv og en attraktiv arbeidsgiver for nye arbeidstakere. Det er viktig å kjenne til at også ansatte i uorganiserte frisørsalonger kan kreve tariffavtale og de vil dessuten ha rett til å streike for å få igjennom sitt krav. Dette vil frisørsalongen videre måtte håndtere på egen hånd, og uten bistand og støtte fra en arbeidsgiverforening.

→ Les mer på nfvb.no: «Tariffavtalen: Et viktig samspill mellom arbeidsgivere og arbeidstakere»

91FRISØR 3 / 2022 TEMA: SALONGØKONOMI
SPØRSMÅL OM TARIFFAVTALEN / FRISØROVERENSKOMSTEN?

VELKOMMEN! ønsker våre nye medlemmer velkommen til NFVB-fellesskapet! 20212021 - 2022 2021 - 2022 ETTER

NYE MEDARBEIDERE?

Benytt deg av tjenesten Ledig Stilling på nfvb.no Tjenesten leveres i samarbeid med Karriere.no Annonseringen er gratis for alle NFVBs medlemmer.

En rekke smarte tilleggstjenester kan kjøpes for økt effekt.

Ledig Stilling finner du øverst i menyfeltet på nettsiden.

Du kan også gå rett til Karriere.no/bedrift/nfvb For hjelp/veiledning, ring 76 07 07 08 (man-fre kl 9-15)

Abzint Frisør AS Oslo

Anne’s Verden AS Råholt

Autenthair AS Dal

Frisørtjenester, Pernille Brekka Sandefjord Karoline’s Hudpleie

Karoline Dahlberg Grymyr, Hønefoss

Klinikk Stokke AS Heimdal

Pønsj By M AS / Studio 46 Bodø

Raad Elhassan Oslo

Ryggraden AS Bryne

Saksedans AS Bergen

Sax Design AS Ølen

STERKT FELLESSKAP

Totalt er det i dag 1448 medlemssalonger i NFVB. Vår landsforening NHO Service og Handel har 7168 medlemmer med totalt 84831 årsverk, mens det i hele NHO-fellesskapet er 31144 medlemmer med totalt 614420 årsverk.

Lykke til!

HOLD AV DATOEN 24. MARS

Landsmøtet 2023 avholdes på Felix Konferansesenter på Aker Brygge i Oslo.

Frist for innsending av forslag til Landsmøtet er 27. januar, og frist for levering av fullmakter er 10. mars. Følg med for mer informasjon på nfvb.no

50 ÅR I FAGET – STILL GOING STRONG

Molde frisør- og velværebedrifter melder om et sterkt jubileum for to salongledere. Magnhild Vågen og Eva Hatle har 50 års jubileum som frisører.  De er nå blant de frisørene som har stått lengst i faget i sitt fylke. Begge jobber fortsatt i 100 % stilling , og driver egne salonger. Magnhild Vågen driver Salong Wi-To og Eva Hatle driver Tintin Klipp AS. Begge er medlem av NFVB. Magnhild var også med å starte Molde frisør- og velværebedrifter.  Vi gratulerer!

DIGITALT MEDLEMSMØTE

6. september var det igjen digitalt medlemsmøte, med kort informasjon om NFVBs aktiviteter. Ekstra fokus ble satt på Klipp med mening og Leger uten grenser, som er mottaker av årets støtte. De var også til stede i studio. Alle medlemskontakter har fått link til opptak av møtet, der du også får mer kunnskap om hvordan du kan spare masse penger på medlemskapet ditt. Sett av en halvtime til praktisk og viktig forbundsinformasjon.

OBS! Neste digitale medlemsmøte er tirsdag 1. november kl. 08.30.

FRISØR 3 / 202292
Vi
ST MEDLEMLT 2021 - 2022 ST MEDLEMLT
2022 ST MEDLEMLT
ST MEDLEMLT
PÅ JAKT

AKTIVITETS KALENDER

Salon International

Sted: London, England

Info: salonshow.co.uk/

Sted: Scandic Parken, Ålesund

Info: pitingsfrisor@gmail.com 06.11

Sted: Clarion Hotel Air, Sola

Info: larsterje@moderndesign.no Handlekraft 2022

Sted: Clarion Hotel The Hub, Oslo

Info: NHO Service og Handel Trondheim Hair Open 2022

Sted: Scandic Hotels Lerkendal, Trondheim

Info: nina@salong-perfect.no

NFVB Landsmøte

Sted: Felix Konferansesenter, Oslo

Info: NFVB

25.03 Beauty is Business

Sted: Skur 13 (Filipstad), Oslo

Info: NFVB

GLADE GJENSYN

Det har vært minimalt med reiser de siste par årene. Grunnen er jo velkjent. Koronaen har satt noen klare begrensninger for aktiviteter utenfor landets grenser. Selv om de etter hvert åpnet helt opp, så har jeg av ulike grunner vært lite på reisefot sammenliknet med tidligere år.

Men to virkelig hjertelige gjensyn har det blitt i år: London og Paris. Byene som byr på alt fra superturistifiserte steder til skjulte perler bare noen skritt unna. Jeg stortrives med å bare åpne alle sanser og ta inn alle inntrykkene fra disse mektige byene. Du føler historiens sus enten du rusler langs brede og travle avenyer eller går litt på måfå inn i noen stille bakgater. Disse byene har påvirket verdenshistorien på så mange vis. Men det er definitivt ikke «museumsbyer», selv om det er nok av museer man kan besøke også. Dette er virkelig levende byer, der du føler pulsen ganske intenst.

London var denne gang en kjærestetur, mens Paris var jobbtur. Mange vil si at det var kanskje feil valg, at Paris er byen for amour. Jeg kan ikke si at byene utgjør en forskjell her. Det kommer nok mer an på reisefølget. Byene byr på alt for alle, du velger selv hva du gjør. Det eneste jeg vet er at jeg vil bruke minimal tid på shopping og desto mer tid på en fortauscafé/ pub, og bare se på folk. For det er virkelig mye folk å se på. Den fantastiske miksen av det nasjonale og internasjonale gjør at det aldri blir kjedelig ett sekund.

Det eneste kjedelige med årets londonopplevelse var blemmer og gnagsår etter mye gåing i for trange sko. Det kjedelige med jobbtur i Paris er å være veldig mye inne mens byen roper på deg der ute. Begge deler tar man lærdom av. Med fra Paris var vel også koronaviruset. I hvert fall så ble det min første positive koronatest noen dager etter hjemkomst. Ikke så uventet, når man timevis er tett på folk, enten det er i turistløypa eller i messehallen. Det tar uansett ikke vekk gleden fra fantastiske opplevelser fra begynnelse til slutt.

Nå gleder jeg meg allerede til gjensyn med andre byer til neste år. Det evige problem er bare tid. Man vil jo tilbake til steder man elsker, samtidig som man vil oppleve nye steder. Det hjelper heller ikke at jeg har anskaffet meg hytte, som også krever tid og oppmerksomhet. Skikkelige ilandsproblemer.

London og Paris gir deg følelsen av å være med på livets puls.

93FRISØR 3 / 2022 INNSPILL...LILLEREDAKTØRENSjarl@nfvb.noInnkjøpsavtaler, advokattjenester, forsikringsfordeler, kompetansegivende kurs, Årets Frisør-deltakelse etc. Det lønner seg å være medlem. GLEM IKKE Å BRUKE DINEMEDLEMSFORDELER!DETLØNNERSEGÅVÆREMEDLEM! Les mer om medlemsfordelene dine på nfvb.no 08.102022-10.10
2022
29.10 HÅR og Velvære 2022
04.11 –
Hårmessen 2022
09.11
26.11
24.032023
Vi jobber for deg! Administrerende direktør ANNE MARI HALSAN Tlf:anne.mari.halsan@nfvb.no91106279 Konsulent/Prosjektleder JAN KRISTIAN PETTERSEN Tlf:jankristian@nfvb.no99008937 Redaktør JARL MARTIN GARDER Tlf:jarl@nfvb.no90982301 www.nfvb.no Programsjef - Strategisk utviklingsprogram VIBEKE SCHEELE MOE Mobil:vibeke.scheele.moe@nfvb.no97560956 Få mer ut av medlemskapet! Som medlem hos NFVB og NHO har du tilgang til mange fordeler, fra økonomiske til bransjepolitiske. Vi anbefaler at du blir bedre kjent med hva bedriften din kan få ut av medlemskapet i din egen bransjeforening og landets største arbeidsgiverorganisasjon. Bruk sjekklisten og kryss av for at du bruker alle medlemsfordelene dine! Administrasjonskoordinator CELINA KJØNIKSEN Tlf:celina@nfvb.no48228165
FOR ROOT SHADOWS & MIXTURES 08/0 naturallatte 04/0 espressonatural 06/0 naturalbrandy FOR Å BEKJEMPE MESSING-TONER 04/12 coolchia 07/12 mushroomcool 1 Hair previously highlighted 2 Roots SHINEFINITY 20g 07/12+ 20g 08/0 + 40g SHINEFINITY brush & bowl activator. Ends SHINEFINITY 40g 00/00 +20g 08/0 + 60g SHINEFINITY Bottle activator 3 Roots & ends SHINEFINITY 30g 04/12 + 30g SHINEFINITY brush & bowl activator Ends around face 10g 04/12 + 10g 07/12 + 20g SHINEFINITY brush & bowl activator Les mer om medlemsfordelene på www.nfvb.no Det lønner seg å være medlem! Bruker fordelenemedlems-dudine? Juridisk hjelp i arbeidsrett Rabatterte fordeler/innkjøp Gunstige forsikringer Digitale håndbøker i HMS, ledelse og personal Eksperthjelp og kurs i HMS, drift, pensjon mm. Nyttige verktøy (veiledere, kontrakter mm.) Lederprogram for frisører og hudpleiere Relevante NHO kurs til medlemspris Svært god pensjonsavtale Gode FagligePolitiskLokalegarantiordningerkontakter/nettverkgjennomslagskraftkonkurransersomNM og Årets Frisør Møteplasser og arrangementer
Qiqi er en ny avansert teknologi som retter og endrer hårets struktur, samt pleier og gjør håret silkemykt. Distributør: www.cutrin.no Ta kontakt med din salgsrepresentant fra Cutrin for bestilling og informasjon. STRAIGHT, SERIOUSLY STRAIGHT. Just for stylists. And professionals. And everyone.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.