Yrittäjä 3/2012

Page 40

YRITTÄJÄT » Ammattimaista harrastamista

40

TEKSTI Anne Lampinen, KUVA Uzi Varon

Koukutus tuo kasvun

Laulaminen ja musisointi ovat koukuttavaa, mutta helppokäyttöiset äänittämisen työkalut ovat puuttuneet markkinoilta. Nyt ongelma on ratkaistu.

K

ansan syvät rivit pitävät kirpputoreista ja karaokesta. Varsinkin karaoke kirvoittaa melankolista kansaa tuntojen tulkitsemiseen, ja ilmiö on tavoittanut kansalaiset sosiaaliluokkaan katsomatta. Itse kukin haluaa illanistujaisissa tarttua mikrofoniin ja lurauttaa laulunsa mahdollisimman taidokkaasti. Veli Kaksonen on intohimoinen laulun harrastaja, joka kävi laulutunneilla ja halusi kehittää laulutaitoaan. – Ryhdyin nauhoittamaan laulujani, sillä huomasin, että siten kehityn nopeammin, hän sanoo. Myöhemmin hänen ongelmakseen muodostui äänitteiden taltiointi ja laatu. Helppo äänentoisto ei ollut laadukasta, ja laadukas äänen talteenotto oli taas äärimmäisen monimutkaista. Nokialla Nokian MeeGo-organisaation kehittäjätyökalustoprojektin johdossa työskennelleet Veli Kaksonen ja Ville Lavonius ryhtyivät pohtimaan pulmaan ratkaisua päätoimisesti. Heistä tuli yrittäjiä Nokian

YRITTÄJÄ 3/2013

Bridge-ohjelman turvin. Myöhemmin Huimio-nimiseen yritykseen liittyi kolmas osakas, Sibelius-Akatemiassa opintojaan viimeistelevä Jaakko Kulomaa.

Portti puoliammatti­ laisuuteen Kolmikko ryhtyi kunnianhimoiseen ohjelmointihankkeeseen 2012. Pilottiohjelman teko kesti kahdeksan kuukautta. Lopulta syntyi helppokäyttöinen musiikin taltiointiohjelma Applen OS X -sovelluksena ja englanninkielisenä. Se on nyt koekäytössä. Helmikuussa 2013 etsittiin vapaaehtoisia musiikinharrastajia testaamaan ohjelmaa ja antamaan palautetta. – Seuraavaksi teemme sovelluksen iPad-tablettiin. Se on ilmainen tiettyyn äänitysmäärään asti. Ensimmäisen version tarkoitus on haalia ohjelmalle mahdollisimman paljon käyttäjiä, sanoo Kaksonen. Seuraava versio tähtää yhteisöllisyyteen sosiaalisen median

periaatteiden mukaisesti. – Huimion kehittämä Tunemio-ohjelma ei ole vain laulun harrastajille. Se soveltuu myös eri instrumenttien soittajille ja musiikin opiskelijoille. Kuka tahansa voi kehittyä paremmaksi muusikoksi ohjelmalla ja kokea musiikin elämyksiä. Sivustolla voi tavata muita hengenheimolaisia, vaikkapa marginaaliryhmiä, jotka ovat kiinnostuneita Frank Sinatran 50-luvun tuotannosta. Omia tuotoksia ei tarvitse jakaa koko maailmalle, vain tietyille, Lavonius maalailee ohjelman mahdollisuuksia. Aluksi käytetään yhtä mikrofonia, mutta myöhemmin moniraitaäänitykset ovat mahdollisia. Äänitysohjelma tarjoaa harrastajille helppokäyttöisen puoliammattilaistasoisen äänitysmahdollisuuden omalle koneelle.

Koukutus ja kasvu Nuorilla yrittäjillä on vahvat visiot ansaintalogiikasta ja kasvusta.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.