2000 χρόνια - Ταξίδι στο Φως της Χριστιανοσύνης

Page 1

Ελλάδα

2000 χρόνια - Ταξίδι στο Φως της Χριστιανοσύνης


2


Περιεχόμενα Εισαγωγή - Ένα πνευματικό ταξίδι 2ΟΟΟ χρόνων στο Φως της Χριστιανικής Πίστης - 2000 χρόνια Αδιάκοπου Μοναχισμού - 2000 χρόνια Ζωντανής Λατρευτικής Παράδοσης Παγκόσμιοι Προσκυνηματικοί Προορισμοί στην Ελλάδα - Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου - Mια Διαδρομή Πίστης και Ιστορίας - Άγιο Όρος - Η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» - Μετέωρα - Οι Ιεροί Βράχοι - Ιερό νησί της Πάτμου - Η Αποκάλυψη του Θεού στην Ελλάδα Μοναστήρια - Συμμετέχοντας στο μοναστικό βίο Οι Άγιοι στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας - Τα θαύματα και τα Ιερά Λείψανά τους Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας σ’ όλη την Ελλάδα - Οι Παναγίες του Αιγαίου Ελληνική Μοναστηριακή Κουζίνα - Μοναστηριακά Προϊόντα Λατρευτικές Γιορτές και Πανηγύρια - Γάμοι και Βαπτίσεις Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα - Μια πνευματική συμπόρευση αιώνων Μνημεία UNESCO Παράρτημα

Ι.Μ. Τοπλού, Σητεία, Κρήτη

3 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 25 26 28 30 32 34

Ένα πνευματικό ταξίδι 2ΟΟΟ χρόνων στο Φως της Χριστιανικής Πίστης Όπου κι αν είσαι στην Ελλάδα, ο Θεός είναι πλάι σου… μοναστήρια, ιερά κειμήλια, ιερά λείψανα Αγίων, πνευματικοί αγώνες και θυσίες, ήθη και έθιμα αιώνων. Η Χριστιανική Ιστορία και Παράδοση διατηρούνται ζωντανές σε κάθε γωνιά της χώρας.

3


Ι.Ν. Παναγίας Βλαχερνών, Ποντικονήσι, Κέρκυρα

Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρας, Αρκαδία, Πελοπόννησος

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός στην Ιστορία, η Ελλάδα και η ελληνική γλώσσα αποτέλεσαν κορυφαίο μέσο διάδοσης της Νέας Πίστης. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Eλληνικός Πολιτισμός και η Χριστιανική Πίστη συνυπάρχουν σε μια συνεχή, ζωντανή πορεία μέσα στο Χρόνο, την Ιστορία και την Παράδοση αυτής της χώρας. Πρωτοχριστιανική περίοδος. Στην Ελλάδα, οι μαθητές του Χριστού Ανδρέας και Φίλιππος, κυρίως όμως ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ιδρύουν τις Πρώτες Χριστιανικές Εκκλησιαστικές Κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης συγγράφει στο ιερό νησί της Πάτμου το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Στην Ελλάδα -στους Φιλίππους της Μακεδονίας- δέχεται το βάπτισμα η Αγ. Λυδία η Φιλιππησία και γίνεται η πρώτη Ευρωπαία Γυναίκα Χριστιανή, ενώ αναδεικνύονται και μεγάλες μορφές μαρτύρων, όπως ο Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη. Βυζαντινή Περίοδος - Η χιλιόχρονη ακμή της Χριστιανικής Πίστης. Η χριστιανική λατρεία, οι τέχνες και τα γράμματα, σε όλες τις εκφάνσεις τους, φτάνουν στο απόγειό τους. Οικουμενικές Σύνοδοι, Μεγάλες και Μικρές Εκκλησίες, Μονές, Εικόνες, Λείψανα, Κειμήλια υψηλής πολιτιστικής, θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, πολλά από τα οποία συγκαταλέγονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μπορεί να δει ο επισκέπτης σε κάθε γωνιά της χώρας. Μεταβυζαντινή περίοδος - Τουρκοκρατία - Ίδρυση Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Κυριαρχίας η αφοσίωση των Ελλήνων στην Εκκλησία και την πίστη τους υπήρξε σταθερή και αδιάλειπτη, όπως αποδεικνύει το πλήθος των Νεομαρτύρων. Εξέχουσα θέση κατέχει μεταξύ των άλλων ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, μία από τις πιο δραστήριες φυσιογνωμίες του πολυάριθμου νεοελληνικού Μαρτυρολογίου. Η Εκκλησία, με όχημα τη Λατρεία και την Παιδεία λειτούργησε ως ο κατεξοχήν φορέας διάσωσης της Χριστιανικής Πίστης, της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τεράστια και μοναδική η συμβολή των Κληρικών της Εκκλησίας στην Ελλάδα κατά τους Εθνικούς Αγώνες της Ανεξαρτησίας, προς τιμή των οποίων έχουν αναγερθεί μνημεία σε όλη τη χώρα.

4

Λεπτομέρεια ψηφιδωτού Αρχάγγελου, Νέα Μονή, Χίος


Ι.Ν. Ταξιαρχών, Ζαγοροχώρια, Ήπειρος

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, Ζάκυνθος

Ι.Μ. Πρέβελη, Κρήτη

5


Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, Πάτμος

Ξενώνας, Ι. Σκήτης Αγ. Άννας, Άγιο Όρος

2000 χρόνια Αδιάκοπου Μοναχισμού Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν μερικές από τις σημαντικότερες μοναστικές κοινότητες στον κόσμο. Το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα και άλλες ιστορικές ελληνικές μονές δεν αποτελούν απλά τόπους με ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, αλλά δημιουργήθηκαν και παραμένουν πάντοτε χώροι ζωντανής λατρείας, μαρτυρίας πίστης, προσευχής και πνευματικής άσκησης.

6


Πανοραμική θέα Ι. Μονής Ρουσάνου, Μετέωρα

Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Άγιο Όρος

Μοναστηριακό κελάρι, Μετέωρα

7


Ι.Ν. Αγ. Στεφάνου, Σύρος

Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων, Αρχαία Αγορά, Αθήνα

2000 χρόνια Ζωντανής Λατρευτικής Παράδοσης Οι Έλληνες εκφράζουν τη βαθιά πίστη τους στον Τριαδικό Θεό, τη λατρεία τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου και των Αγίων και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της Εκκλησίας, που είναι το Σώμα του Χριστού και γνήσιος θεματοφύλακας της χριστιανικής πίστης και ζωής. Σε κάθε γωνιά της χώρας, από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος, τα λατρευτικά ήθη και έθιμα, οι θρησκευτικές γιορτές και τα πανηγύρια, αποτελούν ζωτικό τμήμα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Ο Χριστιανισμός συνάντησε και δέθηκε αρμονικά με τον Ελληνισμό, σε μια ζωντανή, λατρευτική παράδοση 2000 χρόνων δημιουργώντας το μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. Σήμερα, η Ελλάδα, με σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα και τις σύγχρονες ανάγκες του επισκέπτη-προσκυνητή, σας περιμένει για ένα ανεπανάληπτο, πνευματικό ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας, για μια αποκαλυπτική εμπειρία ζωής στην Αλήθεια και τις Αξίες της Χριστιανικής Πίστης και Σοφίας, της Ελληνικής Φιλοσοφίας και του Πολιτισμού. 8


Ι.Ν. Παναγίας Καπνικαρέας, Αθήνα

Ι.Μ. Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, Κρήτη

Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου, Λίνδος, Ρόδος

9


Τα Μετέωρα τη νύχτα

Παγκόσμιοι Προσκυνηματικοί Προορισμοί στην Ελλάδα Ελλάδα, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας. Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, το Ιερό Νησί της Πάτμου αποτελούν κορυφαία ταξίδια Πίστης και Πολιτισμού.

Ιερό Νησί Πάτμου, Πανοραμική θέα της Χώρας

10


Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονα-Ρωσικού, Άγιο Όρος

Ι.Ν. των Αρχαγγέλων-Αγ. Γεωργίου, Ροτόντα, Θεσσαλονίκη

11


Καβάλα (αρχ. Ι.Ν. Αγ. Νεάπολις) Παύλου, Θεσσαλονίκη

Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου Μια διαδρομή Πίστης και Ιστορίας «Η αγάπη δε φθονεί, η αγάπη δεν καυχιέται, δε συμπεριφέρεται αλαζονικά… η αγάπη όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει». Απόστολος Παύλος, Προς Κορινθίους Α’ Επιστολή. Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα αποτελούν μία διαδρομή Πίστης και Ιστορίας. Διαδρομή πίστης, γιατί ο Απόστολος Παύλος, ο «πρώτος μετά τον Ένα», διέδωσε όσο κανείς άλλος τη Χριστιανική Πίστη, ταξιδεύοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του τότε γνωστού κόσμου, και διαδρομή ιστορίας γιατί οι σταθμοί-βήματά του στην Ελλάδα αποτελούν τομή στην ιστορία της χώρας μας. Ο Απόστολος Παύλος μεταβαίνει στην Ελλάδα στα πλαίσια της Β´και Γ´ Αποστολικής του περιοδείας. Ήταν μια νύχτα του 49 μ.Χ. όταν ο Απ. Παύλος, ενώ βρισκόταν στην Τρωάδα της Μικράς Ασίας, είδε σε όραμα κατά τη διάρκεια της νύχτας έναν άνδρα Μακεδόνα να τον καλεί να συνεχίσει το ιεραποστολικό του έργο στην πατρίδα του: Διαβάς εἰς Μακεδονίαν βοήθησον ἡμῖν. Η μετάβαση του Απ. Παύλου στην Ελλάδα και η εκεί κήρυξη του Ευαγγελίου-Χριστιανισμού αποτελεί σταθμό στην ευρωπαϊκή ιστορία, αφού εδώ ο Απόστολος Παύλος για πρώτη φορά μεταφέρει το Ευαγγελικό Μήνυμα του Χριστού σε ευρωπαϊκό έδαφος και σπέρνει τους πρώτους σπόρους αυτού που αργότερα θα αποτελέσει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Χριστιανισμό. Τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα» αποτελούν μία διαδρομή που περνά από όλους τους σταθμούς του Απόστολου των Εθνών στη χώρα μας και αποτελούν, εκτός από μία κορυφαία προσκυνηματική, ιστορική και πολιτιστική διαδρομή, μία δυνατότητα γνωριμίας με μερικά από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Σαμοθράκη Καβάλα (αρχ. Νεάπολις) Φίλιπποι Αμφίπολη και Απολλωνία Θεσσαλονίκη Βέροια Κατερίνη Αθήνα Κόρινθος Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος Κρήτη (Καλοί Λιμένες) Κεφαλονιά Νικόπολη Λευκάδα

12

Φίλιπποι Πύλη Αποστόλου Παύλου, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου


Χίος

Αρχαία Αγορά Αθήνας, Άρειος Πάγος, Βήμα ομιλίας Αποστόλου Παύλου

Σαμοθράκη Παραλία Αγ. Παύλου, ομώνυμος βυζαντινός ναός, Κρήτη

Φίλιπποι, Καβάλα

Νικόπολη, Ήπειρος

13


Ι.Μ. Γρηγορίου, Άγιο Όρος

Άγιο Όρος Η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» Εδώ ο χρόνος σταματά. Στη Χερσόνησο του Άθω, το μεγαλείο της ελληνικής Φύσης συναντά το θεϊκό Μεγαλείο στη μεγαλύτερη και πλέον ζωντανή μοναστική κοινότητα στην Ιστορία της Χριστιανοσύνης.

Ι.Μ. Σταυρονικήτα, Άγιο Όρος

14


Απόκρημνο Κελλί, Άγιο Όρος

Καθολικό Ι.Μ. Βατοπεδίου, Άγιο Όρος

Στην ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, σε μια συνολική έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέσα σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς και γαλήνης, απλώνεται η σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον κόσμο, η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους. Η διαχρονική «Κιβωτός της Ορθοδοξίας». Σύμφωνα με γραπτές πηγές, ήδη από το 843 μ.Χ. υπάρχουν ομάδες ασκητών, που είχαν κάποια οργάνωση με κύρος και αναγνώριση, γεγονός που σημαίνει ότι, τουλάχιστον από τις τελευταίες δεκαετίες του 9ου αι. μ.Χ., η χερσόνησος γνώρισε αναχωρητές μοναχούς. Αποφασιστικό γεγονός για την ανάδειξη του Αγίου Όρους σε ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα μοναστικά κέντρα αποτέλεσε η εγκατάσταση σε αυτό το 957 μ.Χ. του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και η ίδρυση από αυτόν της μετέπειτα Μονής της Μεγίστης Λαύρας. Από τότε το Άγιο Όρος και οι μονές του δέχονται συστηματικά τη βοήθεια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Στο πέρασμα των αιώνων, η αίγλη της «Ουράνιας Πολιτείας» διαρκώς αυξανόταν, ενώ η πνευματική ακτινοβολία της παραμένει αναλλοίωτη έως σήμερα. Στο Άγιο Όρος υπάρχουν και λειτουργούν συνολικά είκοσι μονές. Πρόκειται για οικοδομικά συγκροτήματα, όπου οχυρωματικής μορφής πτέρυγες με πύργο ορίζουν μία εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας υψώνεται συνήθως ο κεντρικός ναός, το καθολικό. Εκτός από αυτόν, υπάρχουν η τράπεζα, παρεκκλήσια, φιάλες και άλλα βοηθητικά κτίρια. Οι μονές είναι οργανωμένες σε κοινόβια με επικεφαλής τον Ηγούμενο. Εκτός από τις παραπάνω κυρίαρχες μονές υπάρχουν και υποτελή σε αυτές ιδρύματα. Χωρίζονται σε σκήτες, κελλιά, καλύβες και καθίσματα. Η μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους αποτελεί σήμερα κορυφαίο σημείο αναφοράς της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας και έναν από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η επίσκεψη και η παραμονή στην Ιερή Πολιτεία του Άθω είναι μια εμπειρία ζωής, που χαράζεται βαθιά στη μνήμη και την καρδιά του επισκέπτη. Πολλοί πιστοί έρχονται ξανά και ξανά, αναζητώντας την ουράνια θαλπωρή, τη γαλήνη και την ενδυνάμωση της ψυχής τους.

15


Μαγευτική θέα από μπαλκόνι μοναστηριού στα Μετέωρα

Μετέωρα Οι Ιεροί Βράχοι Ένα τοπίο μοναδικό στον κόσμο. Ένα θαύμα της Φύσης και παράλληλα ένα μοναδικό Θαύμα της Πίστης. Κάθε βράχος, κάθε σπήλαιο είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι που οδηγεί τον άνθρωπο πιο κοντά στο Θεό.

16

Ι.Μ. Αγ. Τριάδας, Μετέωρα


Ι.Μ. Αγ. Νικολάου και Ι.Μ. Ρουσάνου, Μετέωρα

Πανοραμική άποψη των Ιερών Βράχων των Μετεώρων

Στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, θεόρατοι βράχοι φτιαγμένοι πριν εκατομμύρια χρόνια ξεπροβάλλουν άξαφνα μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Μετέωρα, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Σε αυτό το απόκοσμο τοπίο άνθισε και συνεχίζει να ανθεί και να καρποφορεί πνευματικά μία από τις μεγαλύτερες μοναστικές κοινότητες στην Ορθόδοξη ιστορία. Η ιερή σιωπή, τα απόκρημνα θεόρατα βράχια, οι κρύπτες, οι σπηλιές και οι κοιλότητες αποτέλεσαν πόλο έλξης αναχωρητών από τις αρχές του 11ου αιώνα. Κατά το 14ο αιώνα ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης ίδρυσε εδώ το πρώτο Μοναστήρι, το Μεγάλο Μετέωρο. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες το σύνολο των Μονών στην περιοχή έφτασε τις 30. Σήμερα στα Μετέωρα είναι επισκέψιμα 6 μοναστήρια, τα οποία κοσμούνται με αγιογραφίες εξαιρετικής τέχνης, μοναδικές βιβλιοθήκες, σπουδαία μοναστηριακά και εκκλησιαστικά εργόχειρα και πολλά άλλα αντικείμενα, σκεύη, κειμήλια της μοναστικής τέχνης και ζωής, που καλείται να δει και να βιώσει ο ευλαβής επισκέπτης, σεβόμενος το χώρο ως χώρο προσευχής, κατάνυξης, λατρείας και επικοινωνίας με το Θεό.

17


Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, Πάτμος

Ιερό νησί της Πάτμου Η Αποκάλυψη του Θεού στην Ελλάδα «Εγώ ο Ιωάννης, ο αδελφός σας… βρέθηκα στο νησί που ονομάζεται Πάτμος… και άκουσα πίσω μου φωνή δυνατή σαν σάλπιγγα να λέει: ό,τι βλέπεις, γράψε το σε βιβλίο…» Ευαγγελιστής Ιωάννης, Αποκάλυψη.

18


Ο Αγ. Ιωάννης Θεολόγος συγγράφει το Ιερό Κείμενο της Αποκάλυψης, Αγιογραφία

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης Στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, ο επισκέπτης-προσκυνητής με τη βοήθεια της προσευχής, της πίστης του και της συμμετοχής στη Θ. Λατρεία θα μπορέσει να κατανοήσει το Θαύμα που συντελέστηκε στο λευκό αυτό ιερό νησί του Αιγαίου. Στη μικρή Πάτμο πραγματοποιήθηκε μία από τις συγκλονιστικές ιστορικές εμφανίσεις της Παρουσίας του Θεού (Θεοφάνεια) στον ελλαδικό χώρο. Εδώ, ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης, εξόριστος από τον Αυτοκράτορα Δομιτιανό, βρίσκει καταφύγιο στο νησί και στο ιερό Σπήλαιο. Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, σχίστηκε στα δύο ο βράχος και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού να υπαγορεύει στον Ιωάννη το κείμενο του Ιερού Βιβλίου της Αποκάλυψης. Ο επισκέπτης-προσκυνητής θα δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε το Ιερό Κείμενο, θα αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, θα επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Xτισμένη στην κορυφή της Χώρας της Πάτμου, η Μονή δεσπόζει σε όλο το νησί, θυμίζοντας βυζαντινό φρούριο. Συνεχίζει την εκκλησιαστική-μοναστηριακή ζωή της και διαθέτει συγκεντρωμένο μεγάλο πλούτο βιβλίων και κειμηλίων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Το Σπήλαιο και η Μονή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη αποτελούν σήμερα Ιερά Προσκυνήματα για την Παγκόσμια Χριστιανική Κοινότητα.

Τοπική Εκκλησία και Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

19


Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού, Τρίκαλα, Θεσσαλία

Μοναστήρια Συμμετέχοντας στο μοναστικό βίο Από τη στιγμή που θα περάσεις την πύλη ενός μοναστηριού, ξεκινά ένα πνευματικό ταξίδι γεμάτο Γαλήνη, Δύναμη και Αγάπη. Οι μέρες που θα ζήσεις εδώ θα φωτίζουν το δρόμο σου για πάντα.

Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, Καλάβρυτα, Πελοπόννησος

20


Μοναχός, Αμοργός

Καρυές, η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους

Στην Ελλάδα τα Μοναστήρια, όπως και οι υπόλοιποι τόποι λατρείας, δεν είναι μουσειακοί χώροι. Δημιουργήθηκαν και παραμένουν βασικοί, ζωντανοί τόποι λατρείας, προσευχής και πνευματικής ζωής και καθοδήγησης. Σε αρκετά μοναστήρια, με σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα και τις ανάγκες πιστών, επισκεπτών και προσκυνητών προσφέρεται και φιλοξενία. Οι επισκέπτες-προσκυνητές έχουν την ευκαιρία να βιώσουν: μια ζωντανή, μοναστική παράδοση 2000 χρόνων μοναστικές πολιτείες, που συνιστούν πνευματικούς φάρους της παγκόσμιας χριστιανικής κοινότητας κορυφαία δείγματα βυζαντινής θρησκευτικής αρχιτεκτονικής όλων των ιστορικών περιόδων  θησαυρούς από ιερά κειμήλια (θαυματουργές εικόνες, άγια λείψανα, χρυσόβουλα, λειτουργικά βιβλία, ιερά δισκοπότηρα, αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, χρυσοκεντητικής)  διακονήματα, συμμετοχή δηλαδή στις δραστηριότητες των μοναχών (αγιογράφηση εικόνων, συγγραφή θρησκευτικών βιβλίων, κατασκευή σταυρών, παρασκευή κεριών, σαπουνιών, μελιού, ελαιολάδου, κρασιού, παραδοσιακών γλυκισμάτων, ευεργετικών βοτάνων) γαστρονομικές δημιουργίες της λιτής αλλά ονομαστής και ιδιαίτερα υγιεινής μοναστηριακής κουζίνας Η προσκυνηματική εμπειρία στα μοναστήρια στην Πατρίδα μας είναι μια αληθινή μυσταγωγία. Μια αναγεννητική εμπειρία ψυχής, που βοηθά το σύγχρονο μεταμοντέρνο άνθρωπο να πάρει δύναμη και φώτιση και να επανατοποθετήσει τις πραγματικές αξίες της ζωής, της κοινωνίας και της πορείας του ανθρώπινου γένους.

21


Ιερό Προσκύνημα Αγ. Νεκταρίου, Αίγινα

Οι Άγιοι στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας Τα Θαύματα και τα Ιερά Λείψανά τους Το προσκύνημα των ιερών λειψάνων, η βαθιά προσδοκία του Θαύματος, τα λατρευτικά έθιμα και οι παραδόσεις αιώνων… Ελλάδα, ένα βιωματικό ταξίδι που σημαδεύει την καρδιά και τη συνείδηση.

Ιερά Λείψανα Αγ. Βαρβάρας, Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρας, Αθήνα

22

Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ, Εύβοια, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ιακώβου του νέου ασκητή


Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα, Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου

Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης, Σύμη

Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, Σουρωτή, Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγ. Παΐσιου του Αγιορείτη

Στην Ελλάδα η παρουσία των Αγίων και η προσδοκία του θαύματος είναι ολοζώντανες στην καρδιά των ανθρώπων. Οι επισκέπτες-προσκυνητέςπιστοί προστρέχουν στους Ιερούς Ναούς τους, όπου προσεύχονται, ικετεύουν, προσκυνούν και αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή στα Άγια Λείψανά τους, τα ιερά σωζόμενα αντικείμενά τους. Κάποιοι προσφέρουν το τάμα τους. Ένα τάμα που τις περισσότερες φορές δεν είναι απλά ένα υλικό αγαθό, αλλά δέσμευση και υπόσχεση ζωής για μια νέα, καθαγιασμένη ζωή. Τα θαύματα των Αγίων λειτουργούν ως παρουσία του Θεού και αποτέλεσμα πίστης, μία πνευματική αποκάλυψη που μετασχηματίζει συνειδήσεις και τις οδηγεί στο Θείο Δρόμο. Σε κάθε γωνιά της χώρας η παρουσία και η τιμή των τοπικών Αγίων γίνεται αφορμή για μια μεγάλη, λαμπρή γιορτή. Τα τοπικά έθιμα, ο λαογραφικός πλούτος αιώνων συναντά το λατρευτικό τυπικό σε εκδηλώσεις μοναδικού πολιτιστικού χαρακτήρα. Οι αγρυπνίες-προσευχές, οι λιτανείες, τα φτιαγμένα με αγάπη εδέσματα που προσφέρονται σε όλους τους παριστάμενους, οι γιορτές, τα πανηγύρια με τους τοπικούς χορούς και τα συγκροτήματα της παραδοσιακής μουσικής συνθέτουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Κάθε επισκέπτης γίνεται αυθόρμητα αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής και της τιμής προς στον εορταζόμενο Άγιο. 23


Ι.Μ. Παναγίας Προυσιώτισσας, Καρπενήσι, Στερεά Ελλάδα

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας σε όλη την Ελλάδα Σε επιβλητικά βουνά και σε γαλανόλευκα νησιά θα ανακαλύψεις τόσα Επώνυμα της Θεοτόκου, όσα και τα μέρη που θα επισκεφτείς, όσες και οι ιδιότητες που αποδίδουν οι Έλληνες στη Μητέρα του Κυρίου που αισθάνονται και ως δική τους Μητέρα. Παναγία Κεράς, Κρήτη

24


Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, Τήνος

Στη ζωή, την παράδοση και στην καρδιά των Ελλήνων κορυφαία θέση κατέχει η Παναγία Θεοτόκος. Κάθε τόπος και κάθε γωνιά της Πατρίδας μας τη γιορτάζει, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τα δικά του ήθη και έθιμα, με το δικό του λαογραφικό πλούτο και την προσφωνεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, αναγνωρίζοντας τις ευεργεσίες της. Σε κάθε μία Ιερή Εικόνα της, σε κάθε αντικείμενο που συνδέεται μαζί Της, έχουν προσκυνήσει και εναποθέσει τις ελπίδες τους αναρίθμητοι πιστοί. Κάθε Ιερό Εικόνισμά της έχει να αφηγηθεί ένα ξεχωριστό, συγκλονιστικό θαύμα.

Οι Παναγίες του Αιγαίου «Η Παναγιά το πέλαγος κρατούσε στην ποδιά της, τη Σίκινο, την Αμοργό και τ’ άλλα τα παιδιά της». Οδ. Ελύτης, Νομπελίστας Έλληνας ποιητής. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία θα ζήσει ο επισκέπτης στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς εκατοντάδες είναι οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στη Χάρη της. Ξεπροβάλλουν πάνω σε βράχια, μέσα σε σπήλαια, ανάμεσα στο απέραντο Γαλάζιο και το αστραφτερό Λευκό του Αιγαίου Πελάγους. Άλλες υπέρλαμπρες και μεγαλόπρεπες, άλλες μικρότερες και θαυμαστές από κάθε άποψη και άλλες ταπεινά ξωκλήσια. Το Δεκαπενταύγουστο, το Πάσχα του καλοκαιριού για τους Έλληνες, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, όλο το Αιγαίο και όλη η Ελλάδα μετατρέπονται σε μια απέραντη γιορτή. Οι Έλληνες εκκλησιάζονται, μετέχουν της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας, υμνούν και λατρεύουν τη Μητέρα του Θεανθρώπου και δική τους Μητέρα και στη συνέχεια χορεύουν, τραγουδούν.

Ι.Μ. Κηπίνας, Ήπειρος

Ι.Μ. Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

25


Μοναστηριακό κελάρι οίνου, Μετέωρα

Αγνό μοναστηριακό μέλι

Ελληνική Μοναστηριακή Κουζίνα Μοναστηριακά Προϊόντα Γευθείτε θαυμαστές δημιουργίες, στις οποίες η μεσογειακή διατροφή συναντά τη λιτή, γαστρονομική παράδοση των Μονών. Ανακαλύψτε τα κορυφαία στο είδος τους βιολογικά, μοναστηριακά προϊόντα από την ευλογημένη, ελληνική γη.

26


Καφές και λουκούμι, παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα

Οι τόποι στους οποίους βρίσκονται τα Μοναστήρια στην Ελλάδα, έχουν δεχθεί απλόχερα τη Χάρη του Θεού. Αιώνες τώρα οι μοναχοί (άνδρες και γυναίκες) καλλιεργούν και συλλέγουν οι ίδιοι, τα αγαθά της γης και της θάλασσας, εξασφαλίζοντας την καθημερινή τους διατροφή. Το μοναστηριακό διαιτολόγιο ακολουθεί τους Κανόνες διατροφής της Εκκλησίας με τις προβλεπόμενες, όποτε χρειάζεται, ημέρες νηστείας. Η Ελληνική Μοναστηριακή Κουζίνα συνδέεται άμεσα με την περίφημη ελληνική και μεσογειακή διατροφή και αποτελεί έναν άκρως απολαυστικό και υγιεινό εκφραστή της.

Αγνά Βιολογικά Μοναστηριακά Προϊόντα Επισκεπτόμενοι τα ελληνικά μοναστήρια μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας κάποια από τα κορυφαία μοναστηριακά προϊόντα διατροφής: Περίφημους Μοναστηριακούς Οίνους και Αποστάγματα Προϊόντα Ελαιόλαδου, από τις κορυφαίες στον κόσμο ελληνικές ποικιλίες ελιάς Αγνό, ακατέργαστο μέλι Προϊόντα άρτου και χειροποίητα ζυμαρικά Μαρμελάδες, παραδοσιακά γλυκά και γλυκά του κουταλιού Ξύλινα σκεύη μαγειρικής

Προϊόντα Υγείας και Περιποίησης Με βάση την ελληνική χλωρίδα (σπάνια βότανα, αλόη, λεβάντα, χαμομήλι, καλέντουλα, τσουκνίδα και αγνό μελισσοκέρι) κατασκευάζονται προϊόντα με αποδεδειγμένες τις θεραπευτικές και καλλυντικές τους ιδιότητες.

Εκκλησιαστικά Είδη - Σκεύη Αναμνηστικά - Δώρα Μια σειρά από εκκλησιαστικά είδη (σκεύη, άμφια, μοσχοθυμίαμα, κομποσκοίνια, σφραγίδες για πρόσφορα, κλπ.), εξαιρετικά αντίγραφα ιερών εικόνων, είδη αργυροχοΐας βυζαντινής τεχνοτροπίας, καλαίσθητα ξύλινα σκεύη μαγειρικής, αποτελούν εξαιρετικές προτάσεις για αναμνηστικά και δώρα.

27


Ιερέας ευλογεί στέφανα γάμου

Λατρευτικές Γιορτές και Πανηγύρια Γάμοι και Βαπτίσεις Λατρευτικά έθιμα αιώνων - Η κατάνυξη του ελληνικού, ορθόδοξου Πάσχα - Ιερά Μυστήρια γάμων και βαπτίσεων μέσα σε πανέμορφα τοπία. Στην Ελλάδα η Χάρη του Θεού ευλογεί τη Χαρά του Ανθρώπου…

Ιερό Μυστήριο Γάμου, Ακτή Αποστόλου Παύλου, Λίνδος, Ρόδος

28


Γαμήλιος στολισμός, Σαντορίνη

Όποια εποχή του χρόνου κι αν επισκεφτείτε την Ελλάδα, σε όποια γωνιά της κι αν ταξιδέψετε, θα βρεθείτε θεατής σε θρησκευτικά λαϊκά δρώμενα. Να είστε σίγουροι πως είναι τόσο έντονη η ατμόσφαιρα της γιορτής, που θα καταλήξετε να συμμετέχετε σε αυτή χωρίς να το καταλάβετε!

Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα Στην Ελλάδα η Ανάσταση του Κυρίου, η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης συνοδεύεται από την έκρηξη των χρωμάτων και των αρωμάτων της πανέμορφης ελληνικής ανοιξιάτικης φύσης. Ανακαλύψτε ένα μοναδικό «ψηφιδωτό» θρησκευτικών λατρευτικών εκδηλώσεων και λαϊκών παραδόσεων υπό τους ήχους των ανεπανάληπτων μελωδιών της Βυζαντινής Μουσικής της Εκκλησίας και των μοναδικών σπάνιων ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας. Στην Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Πάτμο, στην Πελοπόννησο, τη Σκιάθο, τη Σύρο, τη Φολέγανδρο, στη Χίο, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, στη Μακεδονία και τη Θράκη, στην Κρήτη, σε κάθε γωνιά της χώρας, το ελληνικό Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα μετατρέπεται σε κορυφαία αναγεννητική, μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής.

Τσουρέκι και κόκκινα αυγά, ελληνικό πασχαλινό έθιμο

Ιερό Μυστήριο Βάπτισης

Γάμοι - Βαπτίσεις Μέσα στην ομορφιά των ελληνικών τοπίων, που συχνά θυμίζουν παραμυθένιο σκηνικό, οι επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες και τα ρομαντικά ξωκλήσια προσφέρουν την ιδανική ατμόσφαιρα για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης. Τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και η Χαλκιδική, η Μονεμβασιά, το Πήλιο, το Ναύπλιο, τα Γιάννενα, η Ναύπακτος, μοιάζουν τα ίδια με ένα ρομαντικό ταξίδι στο χρόνο και αποτελούν ιδανικό προορισμό για το μήνα του μέλιτος.

29


Καθολικός Ναός Παναγίας της Νίκης, Ρόδος

Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα Μια πνευματική συμπόρευση αιώνων Στο Αιγαίο και το Ιόνιο, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες Ορθόδοξοι και οι Έλληνες Καθολικοί συνυπάρχουν δημιουργικά, λατρεύοντας από κοινού το Θεό, κατά τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης.

Καθολικός Ναός Αγ. Γεωργίου, Σύρος

30


Καθολικός Ναός Παναγίας του Βρυσιού, Τήνος

Πανοραμική άποψη Καθολικού Ναού Αγ. Γεωργίου, Σύρος

Ήδη από τον 8ο αιώνα, αλλά κυρίως μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204, δημιουργούνται Επισκοπές στην Ελλάδα, υπαγόμενες στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στον ελλαδικό χώρο, δημιουργούνται σημαντικές κοινότητες Ελλήνων Καθολικών, κυρίως στο χώρο των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του Ιονίου, οι οποίες συνεχίζουν να ακμάζουν μέχρι σήμερα. Στη Σύρο και την Τήνο, ο επισκέπτης θα γνωρίσει ολόκληρα χωριά αμιγώς Καθολικά. Κατά τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Πάσχα, θα βρεθείτε μπροστά στο μοναδικό φαινόμενο, οι κοινότητες των Ορθοδόξων και των Καθολικών να γιορτάζουν με κοινά έθιμα και παραδόσεις. Ιδίως σε νησιά, όπως η Τήνος και η Σύρος, η περιφορά των Επιταφίων και των δύο κοινοτήτων, τη Μεγάλη Παρασκευή, προσφέρουν ένα σπάνιο θέαμα και ένα ανεπανάληπτο θρησκευτικό βίωμα. Η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδας με τις λιγοστές της δυνάμεις (ο αριθμός των Ελλήνων Καθολικών δεν ξεπερνά τις 50.000, αλλά σε αυτόν έχουν προστεθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες περίπου 200.000 ξενόγλωσσοι μετανάστες) εργάζεται σε όλους τους τομείς για την εξύψωση και την ηθική πρόοδο του ανθρώπου, προσφέροντας σταθερά τη συνεργασία της προς όλους. Η προσφορά της στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό, στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η δράση της στους τομείς της φιλανθρωπίας και της συμπαράστασης στους πιο αδύναμους των κοινωνιών μας αποτελούν τη δική της χριστιανική μαρτυρία σε έναν κόσμο που αλλάζει.

31


Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας

Μνημεία UNESCO Στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, σε έναν τόπο που οι ρίζες του αγγίζουν την άχλη της προϊστορίας, τα κορυφαία χριστιανικά μνημεία του ελλαδικού χώρου που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO, αποτελούν οικουμενική, πολιτιστική κληρονομιά.

Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

32


Ι.Μ. Παντάνασσας, Μυστράς, Πελοπόννησος

 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης. 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία-«κοσμήματα» της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά. Η βυζαντινή, καστροπολιτεία της Πελοποννήσου. Tα «Παλάτια της βυζαντινής δυναστείας των Παλαιολόγων», οι επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα ιστορικά μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου).  Νέα Μονή Χίου. Η εκπληκτική Μονή, που χτίστηκε προς τιμή της Θεοτόκου, τελούσε πάντα υπό την υψηλή προστασία του Βυζαντινού Θρόνου. Ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστή παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά της.  Μονή Δαφνίου. Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα. Εντυπωσιάζει η αρχιτεκτονική και τα εξαιρετικά ψηφιδωτά της. «Ο Παντοκράτορας», αποτελεί ένα αριστούργημα της παγκόσμιας αγιογραφίας, φτιαγμένο με ψηφίδες.  Μονή Οσίου Λουκά. Εξαιρετικό δείγμα της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Σπάνια ψηφιδωτά, φωτεινά μάρμαρα, εκθαμβωτικοί πολυέλαιοι, μαρτυρούν την υψηλή θέση της Μονής, κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.  Πάτμος. Το Ιστορικό Κέντρο του νησιού (Χώρα), η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου καθώς και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου ο Ευαγγελιστής συνέγραψε το ιερό κείμενο, αποτελούν οικουμενική πνευματική κληρονομιά.

Ι.Μ. Οσίου Λουκά, Στερεά Ελλάδα

 Άγιο Όρος. Ένα από τα επιβλητικότερα μνημεία της UNESCO παγκοσμίως. Η αρχιτεκτονική των μοναστηριών και η σχολή της αγιογραφίας τους έχουν επηρεάσει καθοριστικά το σύνολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Τέχνης, σε όλο τον κόσμο.  Μετέωρα. Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και μια ιστορική μοναστική κοινότητα. Από την UNESCO έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.  Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Στέκει αλώβητη στο χρόνο, ένας από τους σπάνιους τόπους όπου επιβιώνει ο μεσαιωνικός κόσμος. Το Τάγμα των Ιωαννιτών Οσπιταλιέρων Ιπποτών άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Φιλοξενεί 40 ιερά μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.  Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας. Με τα δύο φρούριά της, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου. Με πολλαπλές πολιτιστικές επιρροές, η πόλη φιλοξενεί σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, επιβλητικότερο των οποίων, ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.

33


Παράρτημα Εμβληματικοί Προσκυνηματικοί Προορισμοί ανά Περιοχή της Ελλάδας Σε όλες τις Ιερές Μονές της Ελλάδας φυλάσσονται ευλαβικά Ιερά Κειμήλια, Ιερά Λείψανα καθώς και Θαυματουργές Εικόνες Ενδεικτικός Κατάλογος ATTIKH - ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ Ιερά Μοναστήρια -Ι. Μονή Πεντέλης - Αθήνα -Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου - Καρέας, Αθήνα -Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη - Αθήνα -Ι. Μονή Οσ. Εφραίμ - Νέα Μάκρη -Ι. Μονή Παρακλήτου - Ωρωπός -Ι. Μονή Αγ. Ιεροθέου - Μέγαρα -Ι. Μονή Οσ. Μελετίου - Μέγαρα -Ι. Μονή Παντοκράτορα Ταώ «ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» -Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης - Σαλαμίνα -Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού - Μέγαρα -Ι. Μονή Αγ. Συμεών - Κάλαμος -Ι. Μονή Αναστάντος Χριστού - Βαρνάβας -Ι. Μονή Εισοδίων Θεοτόκου - Μαρκόπουλο -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Κλειστών - Φυλή -Ι. Μονή Βηθλεέμ - Κορωπί -Ι. Μονή Παναγίας Παντάνασσας - Κερατέα - Ι. Μονή Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου - Καρελλάς Κορωπίου -Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Πόρος -Ι. Μονή Προφήτη Ηλία - Ύδρα -Ι. Μονή Αγ. Νεκταρίου - Αίγινα -Ι. Μονή Αγ. Μηνά - Αίγινα -Ι. Μονή Παναγίας Κεχαριτωμένης - Τροιζήνα

-Ιερά λείψανα Οσιομάρτυρα Εφραίμ - Νέα Μάκρη Αττικής -Ιερά λείψανα Αγ. Νεκταρίου - Αίγινα -Ιερά λείψανα Αγ. Κωνσταντίνου Υδραίου - Ύδρα

- Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου Αετοχωρίου - Αλεξανδρούπολη -Ι. Μονή Παναγίας Έβρου - Αλεξανδρούπολη -Ι. Μονή Δαδιάς Σουφλίου - Έβρος -Ι. Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας - Ξάνθη -Ι. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Ξάνθη

-Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου - Σουρωτή Χαλκιδικής -Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Ορμύλια Χαλκιδικής -Ι. Μονή Μεταμόρφωσης - Χαλκιδική -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Πανοράματος - Θεσσαλονίκη -Ι. Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα - Χορτιάτης Θεσσαλονίκης -Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Ολυμπιάδα Χαλκιδικής -Ι. Μονή Αγ. Αναστασίας - Βασιλικά Χαλκιδικής -Ι. Μονή Βλατάδων - Θεσσαλονίκη -Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά - Βέροια -Ι. Μονή Παναγίας Σουμελά - Βέροια -Ι. Μονή Αγ. Γρηγορίου - Κουφάλια Θεσσαλονίκης -Ι. Μονή Αγ. Τριάδος - Σπαρμός Ολύμπου -Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας - Ελασσόνα -Ι. Μονή Αγ. Διονυσίου - Όλυμπος

Ιερά Λείψανα

Δυτική Μακεδονία

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας -Ι. Εικόνα Παναγίας Φανερωμένης - Σαλαμίνα

ΘΡΑΚΗ Ιερά Μοναστήρια

-Ιερά λείψανα 5 Νεομαρτύρων - Σαμοθράκη

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας -Ι. Εικόνα Παναγίας Κοσμοσώτειρας - Φέρες Έβρου -Ι. Εικόνα Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας - Ξάνθη -Ι. Εικόνα Παναγίας Φανερωμένης - Κομοτηνή -Ι. Εικόνα Παναγίας Δαδιάς - Σουφλί -Ι. Εικόνα Παναγίας Έβρου - Μάκρη Έβρου

Ιερά Λείψανα -Ιερά λείψανα Αγ. Μονής Πετράκη - Αθήνα -Ιερά λείψανα Αγ. Φιλοθέης - Φιλοθέη Αττικής -Ιερά λείψανα Αγ. Αποστόλου Παύλου - Αθήνα - Ιερά λείψανα Αγ. Γρηγορίου Ε' Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης - Αθήνα - Ιερά λείψανα Αγ. Πατέρων Νταού Πεντέλης - Πεντέλη Αττικής - Ιερά λείψανα Αγ. Γεωργίου Νεαπολίτου - Ν. Ιωνία Αττικής -Ιερά λείψανα Αγ. Ελευθερίου - Ν. Ιωνία Αττικής -Ιερά λείψανα Αγ. Βαρβάρας - Αγ. Βαρβάρα Αττικής -Ιερά λείψανα Αγ. Νικολάου Πλανά - Αθήνα 34

Κεντρική Μακεδονία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ιερά Μοναστήρια Ανατολική Μακεδονία -Ι. Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας - Δράμα -Ι. Μονή Ανάληψης του Σωτήρα - Ταξιάρχες Δράμας -Ι. Μονή Αγ. Παρασκευής Δομίρου - Ροδολίβος Ζιχνὠν -Ι. Μονή Παναγίας - Θάσος -Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου - Σέρρες -Ι. Μονή Προφήτη Ηλία - Πρώτη Σερρών -Ι. Μονή Ανάληψης του Χριστού - Πρώτη Σερρών

Ι. Μονή Οσ. Νικάνορος Ζάβορδας - Γρεβενά Ι. Μονή Αγ. Αναργύρων Μελισσοποτάμου - Καστοριά Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου -Μαυριώτισσα Καστοριάς Ι. Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου - Κλεισούρα Καστοριάς Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου - Κλαδοράχη Φλώρινας

Ιερά Λείψανα Ανατολική Μακεδονία -Ιερά λείψανα Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου - Νέα Καρβάλη Καβάλας -Ιερά λείψανα Αγ. Ιωάννη Κτητόρα της Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Σέρρες -Ιερά λείψανα Ιερομάρτυρα Νικήτα του Νέου - Σέρρες

Κεντρική Μακεδονία - Ιερά λείψανα Αγ. Νεομάρτυρας Ακυλίνης - Ζαγκλιβέρι Χαλκιδικής -Ιερά λείψανα Αγ. Ευθυμίου Περιστερών - Χαλκιδική -Τάφος Οσ. Παΐσιου Αγιορείτη - Βασιλικά Χαλκιδικής -Ιερά λείψανα Αγ. Δημητρίου - Θεσσαλονίκη


- Ιερά λείψανα Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκη -Ιερά λείψανα Αγ. Θεοδώρας - Θεσσαλονίκη - Ιερά λείψανα Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκη -Ιερά λείψανα Αγ. Νεομάρτυρας Κυράννας - Λαγκαδάς

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας Ανατολική Μακεδονία

- Ι. Εικόνα Παναγίας Φανερωμένης - Νέα Ηρακλείτσα Ελευθερούπολης - Ι. Εικόνα Παναγίας Γοργοεπηκόου - Ν. Πέραμος Καβάλας -Ι. Εικόνα Παναγίας Παγγαιώτισσας - Ελευθερούπολη -Ι. Εικόνα Παναγίας Εικοσιφοίνισσας - Δράμα

Κεντρική Μακεδονία

- Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας - Χαλκιδική -Ι. Εικόνα Παναγίας - Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης -Ι. Εικόνα Παναγίας Γουμένισσας - Κιλκίς -Ι. Εικόνα Παναγίας Σουμελά - Βέρμιο Βέροιας -Ι. Εικόνα Παναγίας Δοβρά - Βέροια -Ι. Εικόνα Παναγίας Ολυμπιώτισσας - Ελασσόνα

Δυτική Μακεδονία

-Ι. Εικόνα Παναγίας Μαυριώτισσας - Καστοριά

ΗΠΕΙΡΟΣ Ιερά Μοναστήρια

- Ι. Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης - Κόνιτσα Ιωαννίνων -Ι. Μονή Παναγίας Στομίου - Κόνιτσα Ιωαννίνων -Ι. Μονή Παναγίας Βελλάς - Καλπάκι Ιωαννίνων - Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Γηρομερίου Φιλιάτες Θεσπρωτίας - Ι. Μονή Αγ. Παρασκευής Πούντας - Καναλάκι Θεσπρωτίας -Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Κάτω Παναγιάς - Άρτα -Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Ροβέλιστας - Άρτα - Ι. Μονή Προφήτη Ηλία Ηλιοβουνίων - Ηλιοβούνι Πρέβεζας -Ι. Μονή Αγ. Δημητρίου - Ζάλογγο Πρέβεζας

Ιερά Λείψανα

- Ιερά λείψανα Αγ. Κοσμά του Αιτώλου - Κόνιτσα Ιωάννινων - Ιερά λείψανα Αγ. Ιωάννη Κόνιτσας - Κόνιτσα Ιωαννίνων -Ιερά λείψανα Αγ. Νικάνορος - Κόνιτσα Ιωαννίνων -Ιερά λείψανα Αγ. Γεωργίου Ιωαννίνων - Ιωάννινα

-Ιερά λείψανα Αγ. Νικολάου Μετσόβου - Μέτσοβο -Ιερά λείψανα Αγ. Θεοδώρας Άρτας - Άρτα -Ιερά λείψανα Μαξίμου Γραικού Άρτας - Άρτα -Ιερά λείψανα Αγ. Χαραλάμπους - Πρέβεζα

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας

-Ι. Εικόνα Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης - Κόνιτσα -Ι. Εικόνα Παναγίας Βελλά - Καλπάκι Ιωαννίνων

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Ιερά Μοναστήρια

-Ιερές Μονές Μετεώρων -Ι. Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς - Αλμυρός Βόλου -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς - Αλμυρός Βόλου -Ι. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Νηλείας Βόλου -Ι. Μονή Αγ. Βησσαρίωνος (Δούσικου) - Πύλη Τρικάλων - Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Βυτουμά - Καλαμπάκα Τρικάλων -Ι. Μονή Υ.Θεοτόκου - Καρδίτσα -Ι. Μονή Πέτρας Καταφυγίου - Καρδίτσα

Ιερά Λείψανα

Τεμάχιο Τίμιας Ζώνης Θεοτόκου - Αλμυρός Βόλου -Ιερά λείψανα Αγ. Αχιλλείου - Λάρισα -Ιερά λείψανα Αγ. Νεομάρτυρα Γεωργίου - Ραψάνη -Ιερά λείψανα Αγ. Σεραφείμ - Καρδίτσα

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας

-Ι. Εικόνα Παναγίας Άνω Ξενιάς - Αλμυρός -Ι. Εικόνα Παναγίας Κορώνης - Καρδίτσα -Ι. Εικόνα Παναγίας Πέτρας - Καρδίτσα

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ - ΣΠΟΡΑΔΕΣ Ιερά Μοναστήρια

-Ι. Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας - Καρπενήσι -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου - Αιτωλοακαρνανία -Ι. Μονή Αμπελακιώτισσας - Ναύπακτος -Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου - Δεσφίνα Φωκίδος -Ι. Μονή Προφ. Ηλία Παρνασσίδας - Φωκίδα -Ι. Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας - Ναύπακτος -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Αγάθωνος - Λαμία -Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας - Λαμία -Ι. Μονή Οσ. Λουκά - Βοιωτία -Ι. Μονή Σαγματά - Βοιωτία -Ι. Μονή Ευαγγελιστρίας - Βοιωτία -Ι. Μονή Οσ. Γέροντα Δαυίδ - Λίμνη Ευβοίας -Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Σκιάθος -Ι. Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρα - Εύβοια

Ιερά Λείψανα -Ιερά λείψανα Οσ. Αγάθωνος - Λαμία -Ιερά λείψανα Οσ. Λουκά - Βοιωτία - Ιερά λείψανα Αγ. Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας - Βοιωτία -Ιερά λείψανα Αγ. Ιωάννη του Ρώσου - Εύβοια -Ιερά λείψανα Αγ. Γέροντα Δαυίδ - Εύβοια - Ιερά λείψανα Αγ. Ρηγίνου επισκόπου Σκοπέλου - Σκόπελος

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας -Ι. Εικόνα Παναγίας Προυσιώτισσας - Καρπενήσι -Ι. Εικόνα Παναγίας Τατάρνας - Καρπενήσι -Ι. Εικόνα Παναγίας Αμπελακιώτισσας - Ναύπακτος -Ι. Εικόνα Παναγίας Βαρνάκοβας - Ναύπακτος -Ι. Εικόνα Παναγίας Δαμάστας - Λαμία -Ι. Εικόνα Παναγίας Φανερωμένης - Αρτάκη Εύβοιας -Ι. Εικόνα Παναγίας Ντινιούς - Ιστιαία Εύβοιας -Ι. Εικόνα Παναγίας Εικονίστριας - Σκιάθος -Ι. Εικόνα Παναγίας Χιλιαδούς - Εύβοια -Ι. Εικόνα Παναγίας Λιαουτσάνισσας - Κύμη Εύβοιας

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ιερά Μοναστήρια -Ι. Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών - Επίδαυρος Αργολίδας - Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Καλαμίου - Λυγουριό Αργολίδας -Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου - Στεμνίτσα Γορτυνίας -Ι. Μονή Φιλοσόφου - Γορτυνία -Ι. Μονή Κερνίτσας - Αρκαδία -Ι. Μονή Άνω Μονής Χρυσοπηγής Δίβρης - Ηλεία -Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου - Καλάβρυτα -Ι. Μονή Αγ. Λαύρας - Καλάβρυτα -Ι. Μονή Ταξιαρχών - Αιγιαλεία - Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Φανερωμένης - Χιλιομόδι Κορινθίας -Ι. Μονή Τιμίου Σταυρού Μαψού - Κορινθία -Ι. Μονή Αγ. Παταπίου - Λουτράκι Κορινθίας -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου - Λέχοβα Κορινθίας -Ι. Μονή Αγ. Βλασίου - Τρίκαλα Κορινθίας -Ι. Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας - Κύθηρα -Ι. Μονή Γενεσίου Θεοτόκου - Μάνη Λακωνίας -Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Βαρσών - Τρίπολη Αρκαδία -Ι. Μονή Παναγίας Μαλεβής - Αρκαδία -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Βουλκάνου - Μεσσηνία -Ι. Μονή Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων - Σπάρτη -Ι. Μονή Αγ. Αναργύρων - Σπάρτη -Ι. Μονή Ζερμπίτσας - Σπάρτη -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου - Πάτρα -Ι. Μονή Εισοδίων Θεοτόκου - Πάτρα -Ι. Μονή Ελεούσης - Πάτρα 35


Ιερά Λείψανα -Ιερά λείψανα Οσ. Παταπίου - Λουτράκι -Ιερά λείψανα Αγ. Ανδρέα - Πάτρα -Σταυρός Μαρτυρίου Αγ. Ανδρέα - Πάτρα

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας - Ι. Εικόνα Παναγίας Μεγαλοσπηλιώτισσας - Καλάβρυτα -Ι. Εικόνα Παναγίας Τρυπητής - Αίγιο -Ι. Εικόνα Παναγίας Βουλκανιώτισσας - Μεσσηνία -Ι. Εικόνα Παναγίας Υπαπαντής - Καλαμάτα -Ι. Εικόνα Παναγίας Σγράπας - Πύλος -Ι. Εικόνα Παναγίας Ελεήστρας - Κορώνη - Ι. Εικόνα Παναγίας Χρυσοκελαριώτισσας - Μεσσηνία -Ι. Εικόνα Παναγίας Ζερμπίτσας - Σπάρτη -Ι. Εικόνα Παναγίας Γιάτρισσας - Μάνη -Ι. Εικόνα Παναγίας Μαλεβής - Αρκαδία -Ι. Εικόνα Παναγίας Ελώνης - Αρκαδία -Ι. Εικόνα Παναγίας Χρυσοβιτσίου - Αρκαδία -Ι. Εικόνα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας - Κύθηρα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ Ιερά Μοναστήρια -Ι. Μονή Αγ. Διονυσίου Στροφάδων - Ζάκυνθος -Ι. Μονή Αγ. Διονυσίου - Ζάκυνθος -Ι. Μονή Πλατυτέρας - Κέρκυρα -Ι. Μονή Παλαιοκαστρίτσας - Κέρκυρα -Ι. Μονή Παντοκράτορας Καμαρέλας - Κέρκυρα -Ι. Μονή Αγ. Γερασίμου - Κεφαλονιά -Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης - Λευκάδα

Ιερά Λείψανα -Ιερό σκήνωμα Αγ. Διονυσίου - Ζάκυνθος -Ιερά λείψανα Οσ. Ιωσήφ Σαμάκου - Ζάκυνθος - Ιερά λείψανα Αγ. Νεομάρτυρα Θεοφίλου του Ζακυνθίου - Ζάκυνθος -Ιερό σκήνωμα Αγ. Σπυρίδωνα - Κέρκυρα -Ιερό σκήνωμα Αγ. Γερασίμου - Κεφαλονιά - Ιερά λείψανα Οσ. Παναγή Μπασιά - Ληξούρι Κεφαλονιάς -Ιερά λείψανα Αγ. Ραφαήλ-Ιωακείμ Ιθακησίων - Ιθάκη -Ιερά λείψανα Αγ. Τιμοθέου και Μαύρας - Λευκάδα

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας -Ι. Εικόνα Παναγίας Φανερωμένης - Λευκάδα -Ι. Εικόνα Παναγίας Καθαρών - Ιθάκη -Ι. Εικόνα Παναγίας Αναφωνήτριας - Ζάκυνθος 36

ΝΗΣΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ιερά Μοναστήρια

-Ι. Μονή Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης - Λέσβος -Ι. Μονή Λειμώνος - Λέσβος -Ι. Μονή Αρχαγγέλου - Μανταμάδος Λέσβου - Νέα Μονή - Χίος -Ι. Μονή Αγ. Μηνά -Χίος -Ι. Μονή Τιμίου Σταυρού - Σάμος -Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Σάμος

Ιερά Λείψανα

- Ιερά λείψανα Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης - Μυτιλήνη Λέσβου - Ιερά λείψανα Αγ. Θεοδώρου Νεομάρτυρα Βυζαντίου - Μυτιλήνη Λέσβου - Ιερά λείψανα Αγ. Ιγνατίου Αρχιεπισκόπου Μηθύμνης - Μήθυμνα Λέσβου -Τεμάχια 25 Αγ. Μαρτύρων - Μήθυμνα Λέσβου -Ιερά λείψανα Αποστόλου Θωμά - Χίος -Ιερά λείψανα Αγ. Ισιδώρου - Χίος -Ιερό λείψανα Αγ. Μαρκέλλας - Χίος -Ιερά λείψανα Αγ. Κηρύκου και Ιουλίττης - Σάμος

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας -Ι. Εικόνα Παναγίας Αγιάσου - Λέσβος -Ι. Εικόνα Κοίμησης της Θεοτόκου Πέτρας - Λέσβος -Ι. Εικόνα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Χίος -Ι. Εικόνα Παναγίας Μήτηρ Θεού - Χίος -Ι. Εικόνα Ζωοδόχου Πηγής Παναγίας - Οινούσες

ΚΥΚΛΑΔΕΣ Ιερά Μοναστήρια

-Ι. Μονή Προφήτη Ηλία - Σαντορίνη -Ι. Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας - Αμοργός -Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Πάρος -Ι. Μονή Αγ. Αρσενίου - Πάρος -Ι. Μονή Παναγίας Μυρτιδιώτισσας - Πάρος -Ι. Μονή Αγ. Νικολάου - Άνδρος -Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Άνδρος -Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου - Τήνος

Ιερά Λείψανα

-Ιερά λείψανα Οσ. Αρσενίου - Πάρος -Ιερά λείψανα Οσ. Μεθοδίας - Κίμωλος -Ιερά λείψανα Αγ. Πελαγίας Κεχροβουνίου - Τήνος -Ιερά λείψανα Αγ. Ιγνατίου Μαριουπόλεως - Κύθνος

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας -Ι. Εικόνα Παναγίας Χοζοβιώτισσας - Αμοργός -Ι. Εικόνα Παναγίας Καλαμιώτισσας - Ανάφη -Ι. Εικόνα Υπαπαντής του Σωτήρα - Επισκοπή Σαντορίνης

-Ι. Εικόνα Κοίμησης της Θεοτόκου - Ίος -Ι. Εικόνα Παναγίας Εκατονταπυλιανής - Πάρος -Ι. Εικόνα Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής - Νάξος -Ι. Εικόνα Ευαγγελισμού Θεοτόκου - Τήνος -Ι. Εικόνα Παναγίας Θεοσκέπαστης - Άνδρος -Ι. Εικόνα Παναγίας Τουρλιανής - Μύκονος -Ι. Εικόνα Παναγίας Χρυσοπηγής - Σίφνος -Ι. Εικόνα Κοίμησης της Θεοτόκου - Σέριφος -Ι. Εικόνα Παναγίας Κορφιάτισσας - Μήλος -Ι. Εικόνα Παναγίας Οδηγήτριας - Κίμωλος -Ι. Εικόνα Παναγίας Παντάνασσας - Σίκινος -Ι. Εικόνα Παναγίας - Φολέγανδρος -Ι. Εικόνα Κοίμησης της Θεοτόκου - Ερμούπολη, Σύρος -Ι. Εικόνα Παναγίας Κανάλας - Κύθνος -Ι. Εικόνα Παναγίας Καστριανής - Κέα

ΚΡΗΤΗ Ιερά Μοναστήρια

-Ι. Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Αγκαράθου - Ηράκλειο -Ι. Μονή Οδηγήτριας - Ηράκλειο -Ι. Μονή Αρκαδίου - Ρέθυμνο -Ι. Μονή Αγ. Τριάδος Τζαγκαρόλων - Χανιά -Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Πρέβελη - Ρέθυμνο -Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Τοπλού - Σητεία -Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου Σελλινάρι - Νεάπολη Λασιθίου -Ι. Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς - Χανιά -Ι. Μονή Αγ. Μαρίνας - Βόνη Ηρακλείου

Ιερά Λείψανα

- Τίμια Κάρα Αγ. Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης - Ηράκλειο - Τάφος και Ιερά λείψανα Αγ. Μύρωνα - Ηράκλειο - Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου Αγ. Μεγαλομάρτυρα Μηνά Ηράκλειο - Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου Αγ. Παντελεήμονα - Ηράκλειο - Τεμάχια Ιερού Λειψάνου Αγ. Γεωργίου - Ηράκλειο - Τάφοι και τεμάχια Ιερού Λειψάνου των Αγ. Δέκα - Ηράκλειο - Τεμάχια Ιερού Λειψάνου του Αγ. Μεθοδίου του εν Νυβρίτω Ηράκλειο - Άγιες Κάρες των Αγ. Τεσσάρων Μαρτύρων - Ρέθυμνο - Ιερό Λείψανα Αγ. Ιωσήφ του Γεροντογιάννη - Σητεία - Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου Αγ. Νικηφόρου του Λεπρού (τοπικός Άγιος) - Χανιά - Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου Αγ. Ανδρέα, Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου - Ηράκλειο

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας

-Ι. Εικόνα Παναγίας - Ι. Μονή Παληανής -Ι. Εικόνα Παναγίας - Ι. Μονή Κουδουμά - Ι. Εικόνα Παναγίας Μυριοκεφάλων - Ι. Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου -Ι. Εικόνα Παναγίας Χρυσοπηγής - Ι. Μονή Χρυσοπηγής


- Ι. Εικόνα Παναγίας Ελεούσας - Ενορία Ποταμών Αμαρίου -Ι. Εικόνα Παναγίας - Μονή Φανερωμένης - Ι. Εικόνα Παναγίας Καρδιωτίσσης - Ι. Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης - Ι. Εικόνα Παναγίας «Κυρίας των Αγγέλων» - Ι. Μονή Γωνιάς -Ι. Εικόνα Παναγίας - Αγία Μονή Βιάννου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Ιερά Μοναστήρια

- Ι. Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου - Πάτμος - Ι. Μονή Πανορμίτου - Σύμη - Ι. Μονή Αγ. Σάββα - Κάλυμνος - Ι. Μονή Θαρρίου - Ρόδος - Ι. Μονή Παναγιάς Υψενής - Ρόδος - Ι. Μονή Σκιαδίου - Ρόδος - Ι. Μονή Σπηλιανής - Νίσυρος

Ιερά Λείψανα

- Ιερά λείψανα Οσ. Μελετίου - Μονή Υψενής Ρόδος - Ιερά λείψανα Αγ. Φιλήμονος Αρνίθας - Ρόδος - Ιερά λείψανα Νεομάρτυρα Κωνσταντίνου του Υδραίου, πολιούχου της πόλης της Ρόδου, στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νεοχώρι - Ιερό Λείψανα Οσ. Σάββα - Κάλυμνος - Ιερό Λείψανα Οσ. Χριστοδούλου - Πάτμος - Ιερά Κάρα Αποστόλου Θωμά - Πάτμος - Ιερά Κάρα Αγ. Αντύπα Περγάμου - Πάτμος

Ιερά Προσκυνήματα και Εικόνες της Παναγίας

-Ι. Μονή Παναγίας Υψενής - Ρόδος -Ι. Μονή Παναγίας Τσαμπίκας - Ρόδος - Ι. Μονή του Σκιαδίου ή της Παναγίας της Σκιαδενής - Ρόδος -Ι. Μονή Παναγίας του Φιλερήμου - Ρόδος -Ι. Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου Λίνδος - Ρόδος -Ι. Ναός Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής - Ρόδος -Ι. Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου - Ρόδος - Μοναστηριακό Προσκύνημα Παναγίας Διασώζουσας - Πάτμος -Ι. Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Πάτμος -Ι. Μονή Παναγίας Σπηλιανής - Νίσηρος -Παναγιά η Πορταΐτισσα - Αστυπάλαια -Εκκλησάκι της Παναγίας Καβουράδαινας - Λέρος -Ι. Εικόνα Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής - Ρόδος -Ι. Εικόνα Παναγίας Τσαμπίκας - Ρόδος -Ι. Ναός Παναγίας Μεσοχωρίου - Κάρπαθος - Ι. Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου Ολύμπου - Κάρπαθος

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ιερές Μονές Αγ. Όρους

1. Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας 2. Ι. Μονή Βατοπεδίου 3. Ι. Μονή Ιβήρων 4. Ι. Μονή Χιλανδαρίου 5. Ι. Μονή Διονυσίου 6. Ι. Μονή Κουτλουμουσίου 7. Ι. Μονή Παντοκράτορα 8. Ι. Μονή Ξηροποτάμου 9. Ι. Μονή Ζωγράφου 10. Ι. Μονή Δοχειαρίου 11. Ι. Μονή Καρακάλλου 12. Ι. Μονή Φιλοθέου 13. Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας 14. Ι. Μονή Αγ. Παύλου 15. Ι. Μονή Σταυρονικήτα 16. Ι. Μονή Ξενοφώντα 17. Ι. Μονή Γρηγορίου 18. Ι. Μονή Εσφιγμένου 19. Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονα 20. Ι. Μονή Κωνσταμονίτου

Εμβληματικοί Ιεροί Ναοί, Εικόνες και Προσκυνήματα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα ΑΤΤΙΚΗ

-Καθεδρικός Ναός του Αγ. Διονυσίου - Αθήνα -Ι. Ναός Αγ. Παύλου - Πειραιάς

Άνω Σύρος Σύρου - Ι. Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης - Χρούσσα Σύρου - Ι. Προσκύνημα Αγ. Αναργύρων - Απάνω Μεριά Σύρου - Ι. παρεκκλήσι Αγ. Στεφάνου - Γαλησσάς Σύρου

Τήνος

- Ι. Προσκύνημα Παναγίας Βρυσιώτισσας - Βρυσί Τήνου - Ι. Εικόνα Παναγίας - Ταραμπάδος Τήνου - Ι. Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού - Ξώμπουργο Τήνου

Νάξος

- Καθεδρικός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου - Νάξος - Ι. Εικόνα Παναγίας Ελεούσας - Καθεδρικός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου, Νάξος

Σαντορίνη

- Ι. Ναός Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή - Φηρά Σαντορίνης - Ι. Βωμοί Παναγίας του Καρμήλου και της Αγ. Ειρήνης - Ι. Ναός Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή Φηρά Σαντορίνης - Ι. Ναός Παναγίας του Αγ. Θεοδώρου - Φηροστεφάνι Σαντορίνης - Ι. Εικόνα Παναγίας του Αγ. Θεοδώρου - Φηροστεφάνι Σαντορίνης

Β. ΑΙΓΑΙΟ Λέσβος

- Ι. Ναός Μετάστασης της Θεοτόκου - Μυτιλήνη Λέσβου - Ι. Λείψανα Αγ. Βαλεντίνου - Ι. Ναός Μετάστασης της Θεοτόκου, Μυτιλήνη Λέσβου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

- Ι. Ναός Αγ. Ανδρέα- Πάτρα - Βωμοί Αγ. Ιωσήφ και Παναγίας του Καρμήλου - Ι. Ναός Αγ. Ανδρέα, Πάτρα - Ι. Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρα - Ακροναυπλία Ναυπλίου

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

-Ι. Ναός Παναγίας της Νίκης (Santa Maria) - Ρόδος

ΙΟΝΙΟ

- Καθολική Μητρόπολη Αγ. Ιακώβου και Χριστόφορου - Κέρκυρα

ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σύρος

- Καθεδρικός Ναός Αγ. Γεωργίου - Άνω Σύρος Σύρου - Ι ερή Εικόνα Παναγίας Μητέρας της Ελπίδας - Καθεδρικός Ναός Αγ. Γεωργίου, Άνω Σύρος Σύρου - Ι στορικές Μονές πατέρων Καπουκίνων και πατέρων Ιησουιτών 37


Στοιχεία επικοινωνίας υπευθύνων θρησκευτικού τουρισμού των Εκκλησιών της Ελλάδας  Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Υπεύθυνοι: Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος & Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος Διεύθυνση: Ιασίου 1, Τ.Κ. 18543, Αθήνα, Ελλάδα Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 7272282, +30 6976 204429 E-mail: fspk2008@yahoo.gr

 Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού Υπεύθυνος: Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 25, Τ.Κ. 71201, Ηράκλειο Κρήτης, Ελλάδα Τηλ. Επικοινωνίας: +30 28410 32320 E-mail: info@impeh.gr

 Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου Υπεύθυνος: Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος Διεύθυνση: Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, Πλατεία Ελευθερίας, Τ.Κ. 85100, Ρόδος, Ελλάδα Τηλ. Επικοινωνίας: +30 22410 44550 E-mail: imrodou@gmail.com

 Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους Διεύθυνση: Εγνατία 109, T.K. 54635, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα Τηλ. Επικοινωνίας Ημεδαπών: 2310 252575 Τηλ. Επικοινωνίας Αλλοδαπών: +30 2310 252578 E-mail: athosreservation@gmail.com

 Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα Υπεύθυνος: Γραφείο Τύπου ΙΣΚΙΕ, Ρούσσος Σεβαστιανός Διεύθυνση: Ομήρου 9, Τ.Κ. 10672, Αθήνα, Ελλάδα Τηλ. Επικοινωνίας: +30 210 3644667 E-mail: info@cathecclesia.gr 38

Υπεύθυνος έκδοσης: ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΓΑΝΑΣ Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής Συντονίστρια: EΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΙΛΗ Προϊσταμένη Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Παραγωγών Τεχνική επιμέλεια: Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων και Παραγωγών Κείμενα: Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών, Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού, Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους, Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα Επιμέλεια: «Ερμηνεία» Μεταφραστικό Κέντρο Αμαρουσίου

Φωτογραφικό Αρχείο: ΕΟΤ, Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού, Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους, Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, Shutterstock Σχεδιασμός: Grafima Διαφημιστική Α.Ε. σε συνεργασία με την Blast Communications Διαφημιστική Ε.Π.Ε. Copyright: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ www.visitgreece.gr

FOLLOW GREECE EVERYWHERE

www.visitgreece.gr Discover the beauties of Greece through our website! www.facebook.com/visitgreecegr Let’s talk about Greece! www.twitter.com/visitgreecegr Follow us on Twitter! www.youtube.com/visitgreecegr Watch our latest videos! http://pinterest.com/visitgreecegr Let’s pin the beauties of Greece! http://instagram.com/visitgreecegr Capture & Share your moments in Greece!


Σύρος

39