Vinsider 4 2017

Page 16

SÄKRA KORT NÄR DU SKA HANDLA VIN

VITA VINER

Juni 2017  VINGUIDEN vinsider.se/vinguide

Black Stallion Napa Chardonnay 2014

Allesverloren Chenin Blanc

Furmint Barrique 2011

Artnr: 75360

Artnr: 75986

Artnr: 7442001

Black Stallion Estate Winery ligger vackert belägen utmed Silverado Trail i Napa Valley i soliga Kalifornien. Chardonnay från Napa var enormt populärt på 90-talet men skyhöga priser och överanvändning av ekfat gjorde att det tappade i popularitet. Idag är vinerna mer eleganta och balanserade och nu blåser verkligen trendvindarna de här vinernas väg! Många är vi som har återupptäckt hur väldigt gott det är med ett lagom ekat chardonnay-vin. Black Stallion Napa Chardonnay 2014 är mycket smakrikt och fylligt vin som öppnar upp med aromer av melon, vit persika, citron och vanilj för att därefter följas upp av en smak som bär inslag av äpple, päron och kokos. Vinet har fått 93 poäng i vintidningen The Wine Enthusiast och blev dessutom uttagen till "Best of Class" i San Francisco Chronicles gigantiska provning. Ett måste för den som gillar Chardonnay. Black Stallion Napa Chardonnay är en beställningsvara men finns även på Systembolaget på Fältöversten i Stockholm och Dragarbrunnsgatan i Uppsala.

Nu är det världspremiär för det första vita vinet från Allesverloren! Danie Malan är en hängiven rödvinsmakare och har genom åren fått många fina utmärkelser för sina generösa röda viner. I åratal har Danie sökt efter druvor och experimenterat med diverse jäsnings- och lagringsmetoder för att skapa ett vitt vin i samma klass som de röda. Det har både varit mödosamt och svårt; men i år blev det verklighet och vinet är nu av samma höga kvalité som det röda. Äntligen är Danie nöjd, han har nått det mål han strävat efter i så många år och kan sätta det välkända namnet Allesverloren på etiketten på det vita vinet – Allesverloren Chenin Blanc. Druvorna handplockades och pressades försiktigt, musten fick jäsa och härefter klarnades vinet. Det färdiga vinet lagrades sedan i sju månader på stora, gamla ekfat innan de återigen klarnades och slutligen buteljerades. Just nu levereras vinet i trälåda om tre flaskor beställs. Trälådan levereras så långt lagret räcker.

Hungry Wines vill inspirera till matchningen mellan mat och vin för att underlätta för den avslappnade vinälskaren. Detta eleganta och smakrika, torra vin är gjord på den klassiska Tokaji-druvan Furmint, av en passionerad vinmakare från den charmiga vingården Szent Benedek. Szent Benedek har fått sitt namn efter helgonet St Benedikt och grundades av en advokat från västra Ungern, som blev förtjust i Tokaji och byn Tállya. Vingården är från början av 1800-talet och inne­fattar idag 10 hektar vinodling. Vinmakaren Ádám József använder endast naturliga metoder i vingården och har en egen, unik stil. Druvorna handplockas och får spontanjäsa utan tillsatt jäst. Furmint Barrique lagras 17 månader på ungerska ekfat; en blandning av nya mindre (barrique) och större, äldre ekfat. Vinet lagras sedan på flaska tills det att József bedömer det moget och runt nog att släppas. År 2011 var ett utmärkt år i Tokaji och vin­ makaren ökade sin andel av detta vin, trots det producerades endast 3000 flaskor. Furmint Barrique 2011 har en lite egensinnig, fullmogen och kryddig smak med persika, honung, nötter och frisk citrus. Vinet har en mineralitet som speglar den mineralrika lössjorden från utdöda vulkane som Tokaji är känt för. Vinet är fylligt och smakrikt, servera det med fördel vid 10-12°C och avnjut gärna till ljusare kött såsom knaperstekt gris, kyckling och anka, eller grillad lax. Ett utsökt vegetariskt alternativ är rostade rotfrukter med fetaost-crème.

FAKTA

FAKTA

FAKTA

Land: USA

Land: Sydafrika

Land: Ungern

Pris: 196 kr

Pris: 99 kr

Pris: 169 kr

Alkoholhalt: 14,5 %

Alkoholhalt: 13 %

Alkoholhalt: 13,5 %

Producent: Black Stallion Estate Winery

Producent: Allesverloren Wine Estate

Producent: Szent Benedek

Leverantör: Ward Wines AB

Leverantör: Janake Wine Group

Smak: Nyanserad fruktig smak med finstämd fatkaraktär. Inslag av exotisk frukt, smör, nötter och vanilj.

STRÄVHET

Smak: Fullmogen, lång smak med persika, honung, nötter och frisk citrus.

Smak: Fruktig och fräsch med lite tropiska toner samt äpplen och citrus. Vinet har integrerad fatkaraktär. Ett välbalanserat, elegant vin som ger en lång och härlig eftersmak.

Användning: Passar till fet fisk som lax och ljust kött som fläskfilé och kyckling. Detta "maffiga" vin är en perfekt match till smakrika och välkryddade rätter. Gärna grillat!

FYLLIGHET

Leverantör: LOMO International AB

Användning: Passar utmärkt till det ljusare köttet på grillen; gris och fågel. Även riktigt god till lax eller en matig sallad, gärna med grillade/gratinerade rotfrukter. Servera vid 10–12°C.

Användning: Passar utmärkt till mingel, fisk,lättare sorters pastarätter och soppor samt sallad. FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

STRÄVHET

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

FYLLIGHET

STRÄVHET

FRUKTSYRA

nnnnnnnn nnnnnnnn nnnnnnnn

Alkohol kan skada din hälsa.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.