Vi i Villa 1802

Page 8

vi ivilla

AKTUELLT

Billigare & bättre bredband

SAMBOSKAP – DET HÄR GÄLLER Vet du vilka dina rättigheter är om du och din sambo ska separera, eller vem som har arvsrätt den dagen någon av er går bort? Juristen Eva Trané Lindgren ger dig full koll.

N

är du flyttar ihop med någon är en eventuell separation förmodligen det sista du vill tänka på – men det är viktigt att vara förberedd om den situationen en dag blir verklighet. Om du och din sambo har köpt bostaden tillsammans ska ni dela lika på värdet av hus och bohag (möbler, husgeråd och elektronikprylar) vid en separation. – Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest, säger Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24. SKRIV AVTAL Om du är sambo finns det flera viktiga avtal att se över, beroende på hur er situation ser ut: 1 Har en av er betalat en större andel av kontantinsatsen, men på lån och ägande står ni som lika? Då behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev för att

8 viivilla Februari 2018

säkerställa att den som lagt in en större kontantinsats får tillbaka lika mycket vid en separation. 2 För att din sambo ska ärva dig om du går bort (och vice versa) måste du skriva ett testamente. Enligt lag saknar sambor nämligen arvsrätt – oavsett hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn. 3 Har ni belånat bostaden för den ena sambons privata bruk – till exempel vid ett båtköp – behöver ni skriva ett samboavtal och dessutom komplettera med ett regressavtal för att skulden inte ska delas lika mellan er vid en separation.

VISSTE DU ATT ... Hos Avtal24 kan du enkelt upprätta samboavtal och testamente till fast pris. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 % rabatt. Läs mer på Viivilla.se/ medlemsklubb.

KÄLLA ECAR EXPO

Effekt, från Midbec nr 73011.

N Y TT PÅ VÄGGEN Vad kommer vi att tapetsera våra väggar med i år? Tapetexperten Linda Karlsson har svaret!

Tro det eller ej, men nu väljer allt fler svenskar färg före vitt i sina hem. – Färgerna ska inte vara klara, utan snarare lite smutsiga. Andra kulörer som är på väg tillbaka är terrakotta, senapsgult och rosa, säger Linda Karlsson, tapetansvarig på Happy Homes i Västerås. När det gäller tapeter så är enfärgade sådana populära – gärna med kalkeffekter, linnestruktur eller småmönstrat. – Folk vill ha det lite murrigare och tapetserar gärna alla väggarna i stället för en fondvägg, säger Linda Karlsson.

H

allå där, Karl Eckerlund, medgrundare av Bredbandsval.se, vad är det för något? – Det är en ny och unik jämförelsetjänst som hjälper dig att se bredbandsalternativ, hastigheter och priser på din adress så att du kan välja det bästa erbjudandet och spara pengar. Hur går jag till väga när jag använder tjänsten? – Det är mycket enkelt: Du anger din adress i sökrutan på sajten och så hämtar vi in information om leverantörer, hastigheter och priser för adressen. Sedan presenteras en lista med bredbandserbjudanden, som är jämförbara då vi räknat ut ett ”jämförpris” per månad som väger in alla kostnader och rabatter. Varför ska jag (eventuellt) byta bredband? – Tidigare har det varit svårt att hitta rätt i bredbandsdjungeln, men vi gör det enkelt att göra ett informerat val och beställa direkt på sidan. Vi rekommenderar alla att se över sitt bredbandsavtal för att se om det finns bättre alternativ. Många som flyttar använder dessutom vår tjänst för att beställa bredband till sin nya adress. Kostar det något att använda tjänsten? – Nej, Bredbandsval.se är, och kommer alltid att vara, en kostnadsfri tjänst för alla konsumenter.

AV ANJA KÄLLSTEDT FOTO ISTOCKPHOTO

6 av 10

… bilägare vill köpa en laddbar bil nästa gång, enligt en undersökning gjord på 1 015 svenska bilägare.

Hitta bäst bredbandsalternativ med hjälp av ny jämförelsetjänst!