VejleØdelight, 6. Udgave, Juni 2014

Page 1

Udgave 6­ - juni 2014

MADS NIPPER

FRA SUCCESFULD LEGO-MAND TIL GRUNDFOS' NYE TOPCHEF "Jeg er dybt kommerciel, men det handler ikke kun om at tjene penge og vinde markedsandele"

LARS SEIER CHRISTENSEN: Danmark set udefra I CARNEGIE INVESTMENT BANK: "Det handler ikke om penge - det handler om mennesker" I KRISTINA ROSING: Design, traditioner og luksus I BLUE HORS: Et stutteri udover det sædvanlige I AUDI FREDERICIA: Fremtidens bilhus PEOPLE | INSPIRE | LIFESTYLE


Dansk erhvervsliv har fået en ny konkurrencefordel

Audi A6 Avant 2.0 TDI ultra. 20,7 km/l. CO2 119 g/km. Nu lancerer Audi en ny serie af biler, der hedder ultra. De er udviklet til at køre ekstra langt på literen, så CO2 grænser og maksimumforbrug blot gør det endnu mere interessant for dig at vælge Audi. Ultra modellerne skiller sig bl.a. ud med nyudviklede TDI-motorer, optimerede gearkasser og et avanceret system, der renser udstødningen for kvælstofilter. Alt i alt giver det meget mere køreglæde per liter brændstof, for selvom både CO2-udledning og forbrug bliver mindre, kommer du ikke til at gå på kompromis med hverken præstationer, komfort eller kvalitet. Audi A6 Avant 2.0 TDI ultra 190 HK beskatningsgrundlag fra 531.996 kr.* Audi A6 beskatningsgrundlag fra 469.991 kr.**

Book en prøvetur i Audi A6 ultra på audi.dk

Audi Fredericia Kongens Kvarter 32, 7000 Fredericia, tlf. 7070 1025


A

* Audi A6 Avant 2.0 TDI ultra (190 HK). Lev. omk.: 3.780 kr. Engangsydelse: 45.000 kr. ekskl. moms. Månedlig ydelse: 5.883 kr. ekskl. moms. Løbetid: 36 mdr. 20.000 km/år. Forbrug v/bl. kørsel: 20,7 km/l, CO2: 119 g/km, halvårlig grøn ejerafgift: 1.780 kr.

B

** Audi A6 Limousine 2.0 TDI (136 HK). Lev. omk.: 3.780 kr. Engangsydelse: 40.000 kr. ekskl. moms. Månedlig ydelse: 5.330 kr. ekskl. moms. Løbetid: 36 mdr. 20.000 km/år. Forbrug v/bl. kørsel: 20,4 km/l, CO2: 129 g/km, halvårlig grøn ejerafgift: 2.140 kr. Bilen er vist med ekstraudstyr.
NU - er et godt tidspunkt at investere i din søvn BOXMADRASSERNE FÅES NU FRA KR.: 29.200,- I EN BEGRÆNSET PERIODE Vidste du, at vi sover en tredjedel af vores liv? At kunne vågne udhvilet har været vores drivkraft i generationer. Alle vores senge er håndlavet i Sverige med de fineste naturmaterialer for at give dig de bedste forudsætninger for en god nats søvn. Vores produkt er mere end en seng, det er en investering for livet.

hastens.com

Staldsgårdsgade 10, 7100 Vejle Tel. 75 83 32 77 – sengeexperten.dkTired of German Techno? Try some Swedish Metal! Den nye Volvo V60 Vi præsenterer den største opdatering af Volvo’s modelprogram nogensinde. Kom ned og oplev den nye generation Volvo.


Vejl. beskatning ved erhvervsleasing

I Volvo Business Line-modellerne er følgende udstyr bl.a. standard: City Safety*

Aktive xenon forlygter

Fartpilot

Sensus Connect High Performance med Bluetooth

fra kr. 365.000 Parkeringssensor, bag

LED-kørelys med lyssensor

Mulighed for tilkøb af flere ekstraudstyrs- og sikkerhedspakker. Den viste model er forsynet med ekstraudstyr. Beskatningspris er for Volvo V60, T3 man, inklusive levering. Der tages forbehold for prisændringer og trykfejl. * Kollisionsforebyggende teknologi.

Energiklasse

Forbrug km/l:

CO2 g/km:

26,3 - 13,7

99 - 167

ÅBNINGSTIDER

man-fre 9.00-17.30 ∙ lør-søn 11.30-16.00

VEJLE Løversysselvej 9 ∙ 7100 Vejle ∙ Tlf. 70 27 05 00 ∙ autohuset-vestergaard.dk Lasse Møldrup ∙ tlf. 21542278 ∙ lasse.moeldrup@autohuset-vestergaard.dk

Se mere på volvobusiness.dk


indhold

KLUMME 18 Lars Seier Christensen - Danmark set udefra.

PEOPLE 22 Mads Nipper

Fra succesfuld LEGO-Mand til Grundfos’ nye topchef - Manden som ikke er bange for at kigge ind i det ukendte.

INSPIRE 34 Carnegie bank

- Et interview med direktørerne fra Danmarks mest succesfulde investeringsbank.

42 Kristina Rosing

- Mød den smukke designer og forretningskvinde.

50 Blue Hors

- Vi har besøgt et af verdens bedste og flotteste stutterier. Mød direktøren for stedet, Espen Møller.

LIFESTYLE 60 Schur Conference Center

- Hyggelige omgivelser, god stemning og fantastisk mad.

64 Skønhedsklumme v/ Marianne Bisgaard - Solen frigiver en masse glædeshormoner.

66 Vinklumme v/Jesper Rosenqvist - Forførende forår - forførende vin.

68 Audi Fredericia

- Oplev et fantastisk bilhus, som sætter nye standarder i branchen.


delphis ringe, guld 18 k, med og uden brilliant | fra dkk 2.800

kharisma øreringe, mellem, guld 18k med brillianter | dkk 18.200

champignon ørestikker, guld 18 k med brillianter | dkk 12.250

piccolo armbånd, guld 18 k med koral, spinel, safir, rubin, smaragd og sort | dkk 9.700

cabochon ring, mini, guld 18k med smaragd | dkk 6.400

klassisk · råt · glamourøst

cabochon ring, mini, guld 18k med diamant | dkk 4.600


HELENE BRIXEN ART DIRECTOR / GRAFISK DESIGNER

LOUISE FRISCH BRÆNDSTRUP GRAFISK DESIGNER

LENE GLASSOW TINGLEFF SKRIBENT

Helene driver MiniMarketing, som er en ekstern marketingafdeling, med tegnestue. Hun brænder for at lave en gennemarbejdet rød tråd i virksomheders designlinjer. Helene prioriterer service og kvalitet højt, for hun er overbeviste om, at kunder bliver tilfredse og kommer igen, når de får mere, end de forventer.

Louise er grafisk designer i MiniMarketing. Hun er kreativ ud til fingrespidserne når det kommer til design af bl.a. logo, magasiner og annoncer. Hun arbejder ud fra filosofien ‘less is more’ og har fingeren på pulsen i den grafiske branche. Louise går op i at finde de nyeste trends og overføre det til kundernes materiale.

Lene skriver artikler til fagblade, magasiner og hjemmesider. Har arbejdet som journalist gennem mange år på Horsens Folkeblad og i rådgivningsvirksomheden LRØ. Driver i dag sit eget firma, LET Kommunikation. Efter mange år i medie- og kommunikationsbranchen har hun sat masser af ord i verden og mestrer det journalistiske håndværk.

BIDRAGSYDERE TRINE KJERGAARD FOTOGRAFELEV, THE BLUE ROOM

DANIEL BANK FOTOGRAF / INHOUSE FOTOGRAFI

Betragter fotografiet som en livsstil. Arbejder ud fra overbevisningen om, at ikke kun tilfældigheder og tekniske færdigheder er nok til at skabe det perfekte fotografi. Præcision, kreativitet, kommunikation samt mod og vilje vægter højt, når det bedste resultat skal opnås.

Daniel er udlært fotograf i 2011 hos Inhouse Fotografi. Han er fra Vejle og bor i dag i Vejle Øst med sin familie. Daniel elsker at fotografere og at løse spændende opgaver, som han kan sætte sit eget præg på. Bl.a. har han skudt de seneste forsider for Vejle Ø Delight.

VEJLEØdelight - No. 6 Udgiver: MØLLERTINGLEFF ADVERTESING Rådhustorvet 4, 2 tv. 7100 Vejle Ansvarvshavende redaktører: Frans Glassow Tingleff Michael G. Møller Sørensen E-mail: mollertingleff@gmail.com Skribenter: Lene Glassow Tingleff Mads Blenker

Fotografer: Kasper Fladmose Trine Kjergaard INHOUSE FOTOGRAFI, Daniel Bank Marc Østergaard

Tryk: Reklametryk, Herning Hollingholtvej 41 7451 Sunds

Annoncebooking: Telefon: +45 5189 2939 / 2123 1039

Kontak: mollertingleff@gmail.com vejleodelight.dk www.facebook.com/vejleødelight

Grafisk Produktion: MiniMarketing Østergade 4. 2 sal 8370 Hadsten E-mail: info@minimarketing.dk Telefon: +45 40 63 22 13

Forsiden: Mads Nipper Fotograf: INHOUSE FOTOGRAFI, Daniel Bank Næste udgivelse: 3. kvartal 2014

14  VEJLEØDELIGHT  2014leder

OM AT UDFORDRE GOLIAT Historien om David og Goliat – kampen mellem den lille udfordrer og den store kæmpe. Tvekampen fra det gamle testamente, som er blevet til et nutidigt udtryk. En kamp og et perspektiv, som vi gerne vil fortolke i denne leder. Den lille mod den store i et forretnings- og samfundsmæssigt perspektiv. Vores fælles samfundsperspektiv, som former vores generelle holdninger og normer, er omsluttet af et ensporet uddannelsessystem, høje skatter, centralisering og overregulering. De kreative kræfter kvæles i et system, hvor jobskabelsen er overladt til store offentlige og private virksomheder. Det er en stor udfordring, at den brede ungdom skoles og opdrages til at der reelt kun er to karriereveje i livet for at opnå anerkendelse i samfundet. Det enkelte individ, som stiller spørgsmål og finder på nye løsninger, overses i et stordriftssamfund, der satser på lønmodtagere i store virksomheder og offentlige institutioner. Katastrofen lurer på de videregående uddannelser og i særlig grad på universitetsgangene. Her føler man sig som en del af eliten med krav om job og pension. Under studiet kan man godt lege med tanken om at starte egen virksomhed og deltage i start-up konkurrencer. Det er dog desværre ikke mange af de unge iværksættere, som kommer til at stå på egne ben og skabe jobs. Det kan vi nok desværre takke vores lønmodtagerkultur for. Alt for få føler et ansvar for at skabe sit eget job eller sin egen virksomhed. Den kreative og selvstændige har desværre i dag ringe muligheder i kampen om at bevise sit værd i det danske samfund. Uden en fornyet og stærkere skabertrang vil det danske samfund være alvorligt udfordret indenfor skræmmende kort tid. De store virksomheder kan flytte ud, og den offentlige sektors størrelse er en klods om vores ben. Et nyt paradigme med en anderledes selvstændigheds– og iværksætterkultur er en nødvendighed. Man siger, at innovation og nytænkning skabes nedefra

16  VEJLEØDELIGHT  2014

ud fra et personligt motiv omkring at løse et problem eller yde en service. Et motiv, der er stærkt nok til at tænke nyt, eksperimentere, tage risici samt arbejde hårdt. Det er meget svært at finde markeder i dag, hvor der ingen konkurrenter er. Det såkaldte ”Blue Ocean Market”. Man er derfor nødt til at tage kampen op mod etablerede kræfter, måske enorme spillere med store markedsandele. Det betyder dog ikke, at der ikke er plads til nye spillere i markedet. At udfordre store virksomheder kan være meget risikabelt. Dog kan det også være det mest givende, hvis man vel og mærket har mod og en god idé. Nogle af de bedste muligheder, man har som lille spiller i markedet med ønske om en markedsposition, er at skabe sig en niche, hvor ens produkt er det bedste på markedet. Her er den store udfordring kommunikationen i forhold til den lille virksomheds budskab til omverden. Man skal prøve at perspektivere til konkurrenterne i branchen samt give sine kunder et særligt nærvær. Man skal turde gøre noget helt anderledes. Noget, som modtagerne ikke forventer. Det er set så ofte fra succesfulde erhvervshistorier, at innovation og vedholdenhed ofte er nøglen til en branchesucces. Et godt eksempel er LEGO. Selvom det er svært, kan den lille fleksible virksomhed vinde kampen mod den store markedsleder. Det samme er gældende i samfundet, hvor der er muligheder for den selvstændige innovator, hvis blot man er parat til at gøre det store arbejde. Som ikke hedder 8.00-16.00. Rigtig god sommer. Med venlig hilsen Frans og Michael


s12 dansk køkkendesign i berlin

Møbler til madlavning Den moderne køkkenklassiker er nu hovedpersonen i et fantastisk historisk hus lidt uden for Berlin. Det er fyldt med fine detaljer og masser af dansk design. I S12 køkkenet er der ekstra plads til køkkenredskaber, gryder og skåle. Det fungerer perfekt til en hektisk hverdag og til større familiemiddage. Kom til Svane Køkkenet Vejle og oplev vores køkkenklassiker S12 helt tæt på. Kig også ind på svane.com inden og se flere køkkencases fra det virkelige liv.

Svane Køkkenet Vejle • Løversysselvej 3 a • 7100 Vejle Tlf. 7643 6300 • vejle@svane.com

sVANE.COM

Livet er ikke så firkantet


VI GLÆDER OS TIL LE MANS 2014 Vejle Ø Delight er i motorsportsstemning. Vi ser frem til Le Mans 2014, og hepper selvfølgelig på Audikørerne i årets løb. Audi motorsport har indledt et større samarbejde med urproducenten Oris, som netop skal aktiveres i årets Le Mans-løb Det schweiziske ur firma, Oris, som gennem flere år har sponsoreret Williams Formel 1 teamet, udvier sin tilstedeværelse indenfor motorsporten. Denne gang gælder det et nyt globalt partnerskab med Audi Sport. Gennem det nye samarbejde får Oris status som officiel ur partner for Audi Sports verdensberømte premiumbiler LMP1 under leverandørernes WEC og DTM konkurrencer inklusive det legendariska Le Mans løb i Monaco.

Oris firmaets logo har fået en fornem plads på LMP1 bilernes højre forskærm, og de professionelle kørere kommer til at bære Oris motor sports ure. Oris har siden 1904 specialiseret sig i udvikling og fremstilling af mekaniske kvalitets ure, og firmaet har en lang tradition for at samarbejde med professionelle partnere indenfor motor sport, dykning og flyvning i udvikliingen af deres produktserier. Derfor er samarbejdet en naturlig følge af den samme passion for netop motor sporten og de to partnere deler meget enslydende værdier. For begge varemærker gælder det, at præcision og innovation er kernen i produktudviklingen, og samarbejdet kommer uden tvivl til at styrke begge parter.

Le Mans - artikel


frik a A på første r ække Nu oplevet af mere end 30.000 danskere: ”Det er bare perfekt! Simpelthen alle pengene værd” (Morten og Lotte)

★★★★★

”Det er som at træde ind i et eventyr.” (Marianne og Thomas)

14.995,-

fra

Pris pr. pers. for 10 dages luksus safari ophold med alle måltider, dagligt safari program, transfer og fly t/r

P

å Nyati Safari Lodge får du dit livs safarioplevelse. Tag med på 10 dages safarieventyr og lad dig forkæle i din egen eksklusive River Bungalow direkte ud til Kruger Nationalpark og Olifants River. Fra din private terrasse vil du hver dag kunne følge det rige dyreliv langs floden. Du kan også vælge at bo i vores luksuriøse private villaer på 200 m 2 med egen pool eller i din helt egen

private Cheetah Camp på 500 m 2 med privat chauffør/guide, eget tur program, egen kok og plads til hele familien.

Opholdet på Nyati Safari Lodge indeholder et dagligt safariprogram i åbne safari biler med danske guider. Imellem aktiviteterne vil der være

tid til fx at slappe af i lodgens store pool-, loungeog barområde eller til et par tilvalgsaktiviteter som fx storvildtsjagt og golf. Maden på Nyati Safari Lodge er et højdepunkt i sig selv. På ægte Blixen maner serveres kulinariske menuer i stearinlysets skær ved smukt dækkede borde eller i ”bomaen”, den traditionelle afrikanske grillplads. Vi sørger for fly helt til den lokale lufthavn ved Kruger National Park, så du ikke skal køre den lange tur fra Johannesburg til Kruger Nationalpark området. Vil du opleve endnu mere Afrika, kan du kombinere dit safarieventyr med fx Cape Town, Mozambique, Mauritius, Victoria Falls og mange andre Rejsemål.

Inkluderet dagsprogr am: Fredag Lørdag Søndag Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag

Fredag Lørdag Søndag

Afrejse fra København eller Billund*. Velkomstfrokost og tid til at nyde de eventyrlige omgivelser. Bushwalk safari om morgenen. Big 5 safari i åbne biler om eftermiddagen. Oplev livet i en lokal landsby og besøg den lokale heksedoktor. Udflugt til verdens bedste Big 5 safari område: Kruger Nationalpark. Bushwalk og morgenmad over bål i naturen. Solnedgangssafari. Panoramaruten. Oplev verdens 3. største Canyon i Drakensbjergene, de fantastiske jættegryder Bourke’s Luck potholes og guldgraverbyen Pilgrim’s Rest. Bushwalk, gamedrive eller afslapning ved pool’en. Solnedgangssafari i åbne biler. Gå på bushwalk og slå et par bolde på Nyatis egen driving range. Afrejse fra Nyati. Ankomst til København eller Billund*.

* Noter venligst at der kan forekomme flytillæg på Billund afgange.

SE VIDEO FR A NYATI HER

Kom til gr atis rejseforedr ag og hør mere om vores m ange eventyrlige rejsem ål i Afrik a. Tilmeld og find mere infor m ation på w w w.nyati.dk eller på telefon 70260407

Medlem af Rejsegarantifonden reg. nr. 1803, Bohemian.dk

Luksus safari i Sydafrika


klumme - Lars Seier Christensen

Vi skal målrette offentlige penge til de reelt svage og holde op med at skubbe penge rundt blandt middelklassen. Sværere er det ikke.

Eksempler til sammenligning Danmark vs. Schweiz Moms: • Danmark: 25 % • Schweiz er 8 % men 2,5 % på fødevarer og nul på bøger Offentlig sektor i % af BNP: • Danmark: 57 % • Schweiz: 34 %, heraf udgør staten ca. 11 % af BNP og resten er kantoner og nærsamfund • Ungdomsarbejdsløshed i Schweiz er ca. 1/3 i forhold til Danmark

20  VEJLEØDELIGHT  2014


DANMARK SET UDEFRA / Af Lars Seier Christensen - Indehaver og CEO i Saxo Bank

H

vis man rejser nogen form for kritik af Danmark, kan man med sikkerhed regne med at der starter et hylekor af folk, der opfordrer en til straks at rejse til USA, Schweiz eller andre steder. Og hvis man så gør som jeg og rent faktisk tillader sig at bo i udlandet, så bliver man af det samme hylekor kaldt meget grimme ting og får besked på straks at vende hjem og “bidrage til fællesskabet” eller holde sin kæft. Det er ikke nemt at stille det segment tilfreds... Så lad mig starte med et par grundlæggende kommentarer. Jeg elsker mit land, Danmark. Og jeg har, uanset om jeg bor i Schweiz eller Svendborg, ret, og jeg vil endda sige pligt, til at blande mig i debatten om Danmarks fremtid. Når jeg nogle gange kritiserer det politiske system og det offentliges voldsomt store del af vores økonomi, ja så er det fordi jeg gerne vil se Danmark forbedret, og styrket. Rigere og friere. Langtidsholdbart i en global økonomi. Danmark et godt land. Danskere har historisk haft en god sammenhængskraft (et ord jeg ikke altid bryder mig om, fordi det bliver misbrugt så tit) og stor tillid til hinanden, hvilket er vigtigt for både velbefindende og økonomi. Vores hovedstad nævnes ofte i internationale undersøgelser blandt verdens allerbedste byer at bo - og tænk så hvis Vejle havde været med på listen! Så der er meget godt ved Danmark, men der er også mange ting, der ikke fungerer som de burde, i betragtning af, hvor meget vi betaler staten for dem. Og i den slags sammenhænge bliver danskerne ført bag lyset, for de tror at danske hospitaler og skoler og vores velfærd er den bedste i verden. Det er langtfra tilfældet, desværre. Nu bor jeg i Schweiz og en af mine meddanskere i Schweiz sendte mig forleden en liste over fakta, når man sammenligner Danmark og Schweiz. Ikke påstande, men kolde fakta. Og de modbeviser desværre den danske overbevisning om at vi klarer os rigtigt godt på mange, mange områder. Jeg citerer kun de vigtigste, men listen var uhyggeligt lang. Vi starter med skatten, for trods alt vil vi vel hellere betale lavere skat end højere, ikke? Personskatter er langt lavere og topskatten, der også er markant lavere, starter først over 5 mio kroner i årlig

indtægt mange steder. Der er ingen kapitalgevinstskat. Selskabsskat er gennemsnitligt ca. 12 %, men varierer også meget fra kanton til kanton. Men, siger velfærdsdanskeren, det er jo bare de rige, der har fornøjelse af det, og samfundet fungerer nok ad pommern til for alle andre. Det kunne man måske tro, men virkeligheden ser overraskende anderledes ud. I henhold til Pisa undersøgelser er schweiziske børn væsentligt bedre uddannet end danske. Der findes ingen ventelister på hospitalerne. Schweiz er mere miljøvenligt end Danmark. Tak til forfatteren og finansmanden Lars Tvede for disse oplysninger. Der er flere hvor de kom fra og de tegner et entydigt billede. Danskerne får ikke kvalitet til gengæld for deres langt højere skattebetaling. Det kan være svært at bringe sådanne oplysninger til torvs i Danmark, for sandheden er ilde hørt. Det er ærgerligt, fordi i virkeligheden burde det være en fantastisk inspiration til at gøre det bedre, meget bedre i Danmark. Den danske offentlige sektor er uhyggeligt ineffektiv, og leverer absolut ikke den velfærd, som mange danskere tror og forsvarer den for. Langt fra. Det er synd for det kunne sagtens ændres. Men der er også meget godt at sige. Danskere har i øvrigt et godt ry verden over. Vi opfattes som dygtige designere, dygtige handelsfolk og meget direkte, men dog joviale mennesker. Historien om verdens lykkeligste folk er meget udbredt, selvom man må være lidt skeptisk, hvis kender til tallene for medicinering og selvmord i Danmark, men OK, det er måske værre endnu i mange andre lande. Kendskabet til dansk kultur er ret begrænset, hvis man ser bort fra HC Andersen, og i nyere tider Restaurant NOMA. Men den berømmelse er til gengæld overvældende, det må være verdens kendteste spisested idag. København og Danmark skylder Rene Redzepi meget. Men det begrænsede kendskab til Danmark er i al beskedenhed også årsagen

21  VEJLEØDELIGHT  2014


klumme - Lars Seier Christensen

til at jeg har været overrasket over, hvor mange steder man kender Saxo Bank. Jeg tror, hovedgrunden faktisk er en Vejle personlighed, nemlig Bjarne Riis og vores sponsorat af hans cykelhold. Ellers kender man Mærsk, Lego, Carlsberg og Bang & Olufsen. Og Michael Laudrup, naturligvis.

den i øjnene og acceptere, at der er mange steder i verden, hvor tingene fungere bedre og billigere end i Danmark. Kritik, selv konstruktiv kritik, er ikke velkommen. Det bliver vi nødt til at ændre, fordi ellers løber verden fra os.

Og alt dette for det gode. Muhammedtegningerne skiller vandene, Danmark har stadig udfordringer i visse mellemøstlige lande, mens USA og Israel har respekt for den klare holdning, Danmark udviste under krisen.

Det er såmænd ikke så svært at se hvad der skal til, og det kunne gennemføres uden problemer, hvis erkendelsen og viljen indfandt sig blandt danskerne:

Så Danmark har meget godt at arbejde med. I udlandet er vi generelt afholdt og respekterede som nation. Men vi er også underlagt den globale konkurrence, og der er vi alt for naive i forhold til, hvor store reformer, der er nødvendige. Og desværre er danskerne alt for bange for at se virkelighe-

Den schweiziske befolkning har verdens højeste gennemsnitslevealder, som i øvrigt er 3 år længere end Danmarks • Berigelseskriminalitet: Schweiz - ca. det halve af Danmark • Voldskriminalitet: Schweiz - ca. det halve af Danmark • Sort arbejde: Schweiz - ca. det halve af Danmark • Alkoholisme: Schweiz - ca. en sjettedel af Danmark • Sygefravær: Schweiz - ca. det halve af i Danmark • Arbejdsløsheden i Schweiz er ca. det halve i forhold til arbejdsløsheden i Danmark

22  VEJLEØDELIGHT  2014

- Vi skal have lavere skatter, så folk bliver belønnet for at yde en ekstra indsats, og vi kan tiltrække og fastholde de bedste hoveder og virksomheder fra udlandet. - Vi skal skabe forudsætningerne for stærkere, økonomisk vækst ved at afbureaukratisere, og gøre det mere attraktivt for virksomhederne at investere i fremtiden. - Vi skal have en velfungerende offentlig sektor, hvor vi giver mere ansvar til medarbejderne, får mere for pengene og åbner for konkurrence fra det private erhvervsliv. - Vi skal målrette offentlige penge til de reelt svage, og holde op med at skubbe penge rundt blandt middelklassen. Sværere er det ikke. Men måske er det nemmere at se fra Schweiz.


Vores ‘turleder’, Jan Magnussen

Det bliver ikke større: Abu Dhabi Formel 1 finale på Viceroy 20.-25. november 2014 Pris pr. pers. kr. 33.995,-

Spektakulær luksus: •

BESTIL NU:

KUN 32 PLADSER

Bo med kørerne på Viceroy, hotellet der ligger på selve banen

Indsigt og medleven: •

Daglige pitstops med Jan Magnussen med analyser af sønnens finale

Pris inkl. fly t/r med Qatar, transfers, 4 nætter i delt dobbeltværelse med morgenmad, dinner med vine ad libitum på den berømte VIP-terasse under qualifying og race

OPLEV KEVINS FØRSTE FINALE

ABU DHABI F1 PÅ VICEROY MED JAN MAGNUSSEN

I sidder lige her

Banen

Velkommen til vores vildeste Formel 1-tur nogensinde. Hvis I vil tættere på, er I nødt til at sætte jer bag rattet. Til årets Formel 1-finale er der kun ét sted at bo: på Viceroy, det spektakulære luksushotel i Abu Dhabi. Ikke nok med at alle stjernerne bor på hotellet - de kører også igennem det under finalen. De lidt over 100 pladser på hotellets VIP-terasse, blot få meter fra banen, er finalens mest eftertragtede og vi har skaffet 32 af dem. Velkommen til vores vildeste Formel 1-tur nogensinde. Oplev Kevin Magnussens første finale med hans far, Jan, som “turlederen” der giver os indsigt i og analyser om løbets udvikling. På Vickeroys VIP-terrasse, med udsigt fra allerførste parket til finalen i verdens største show, bliver I forkælet med gourmetmad og vine ad libitum. Glæd jer, men skynd jer: vi har kun 32 pladser.

tlf 39 62 61 61 discoverytravel.dk facebook.com / discoveryrejser


people  -  Niels Sundberg

24  VEJLEØDELIGHT  2014


ER IKKE BANGE FOR AT KIGGE IND I DET UKENDTE Tekst: Lene Glassow Tingleff - Foto: Inhouse Fotografi/Daniel Bank Da Lego var i krise, var han en afgørende faktor for at få virksomheden tilbage på rette spor - fra 1. august står han som administrerende direktør for Grundfos.

25  VEJLEØDELIGHT  2014


people  -  Mads Nipper

- Jeg er dybt kommerciel, men det handler ikke kun om at tjene penge og vinde markedsandele. Det er ikke dét, der får mig ud af sengen om morgenen. Det handler om at kende sin virksomheds sande identitet, uanset om man producerer klodser til børn eller pumper til industrien. Ordene kommer fra Grundfos’ nye topchef, Mads Nipper, der kommer fra en stilling som topchef i en af landets mest succesfulde virksomheder, Lego, hvor han er medlem af koncernledelsen med ansvar for produktudvikling, marketing og salg. Fra 1. august forlader han sin stilling som chief marketing officer i Lego-koncernen for at blive administrerende direktør for Grundfos. Han kommer dermed til at stå i spidsen for 19.000 medarbejdere. - Det var et svært valg at forlade Lego, som jeg har stor passion for. Men jeg ser sådan på det, at man skal gøre dét, der føles rigtigt, og jeg er drevet af at gøre en forskel. Jeg tror på, at jeg fremover kan gøre en større forskel på Grundfos end ved at blive på Lego. - Verdens befolkning øges, og i de kommende år vil både vand og energi være kæmpe udfordringer. Grundfos spiller en stor rolle, når det gælder om at løse klimaproblemer og skaffe vand til alle dele af verden. Den udvikling glæder jeg mig til at blive en del af - Hvis noget er vigtigt nok, er det også værd at gøre en indsats for. Man skal have sjælen med og brænde for det, uanset hvor man befinder sig i organisationen. Netop

derfor er det så vigtigt at være klar på, hvad vi står for og hvad der er kernen. Formålet er det vigtigste, siger Mads Nipper, der understreger, at han ikke har valgt Lego fra – men Grundfos til.

USA var banebrydende Mads Nipper kom til Lego Koncernen i 1991 i en stilling som mediekonsulent og har siden da arbejdet sig op og bestridt stadigt mere ansvarsfulde stillinger inden for marketingog innovationsområderne både i Danmark og i udlandet. Han har således haft ansvaret for hele koncernens globale marketing. Siden 2011 har han været virksomhedens overordnede ansvarlige for salg, marketing og innovation samt medlem af koncerndirektionen. Om sin egen baggrund og udvikling fortæller han, at han under sit studie på Handelshøjskolen i Aarhus var et halvt år i USA som led i uddannelsen. - Det var ganske banebrydende for mig og med til at gøre mig til den, jeg er i dag. Jeg var en lidt stille eksistens, og selv om jeg gjorde det, jeg skulle på studiet, var jeg én, der typisk sad på bageste række og nussede lidt med tingene. - Den gik ikke på den amerikanske skole, hvor jeg studerende. Her skulle man konstant præstere, forsvare og være i interaktion med andre mennesker. - Her fik jeg trænet det gén, som jeg siden skulle få så meget brug for i min erhvervskarriere. Det var utroligt værdifuldt, og det har medvirket til, at jeg aldrig har været

- Jeg ser frem til at være med til at finde nye vækstmuligheder og udviklingspotentialer i Grundfos, siger Mads Nipper.

26  VEJLEØDELIGHT  2014


PRIVATE BANKING

GØR DET BEDSTE FOR DIN FORMUE

Når du har en formue, kan du tillade dig at være kræsen med, hvem du betror dine penge. Carnegie Private Banking er et eksklusivt tilvalg for dig, der ønsker den absolut højeste professionalisme omkring din formue. Her er dine vigtigste fordele ved at samarbejde med os: • Uafhængige – og ikke bundet til produkter fra kun én udbyder • Samarbejder med verdens dygtigste fondsforvaltere • Lytter og skræddersyr den helt rigtige løsning til dig og din familie • Carnegie bygger på 200 års værdifuld erfaring • Nordens førende investeringsbank – det bedste for din formue Du er velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker at få uddybet dine muligheder eller bestille et uforpligtende møde. Ring til os på tlf. 32 88 02 00 eller send en e-mail på private.banking@carnegie.dk

www.carnegie.dk 27  VEJLEØDELIGHT  2014


- Det var svært at forlade Lego efter 23 år. Lego var ikke et fravalg, Grundfos var et tilvalg, understreger Mads Nipper.

28  VEJLEØDELIGHT  2014


Man yder kun sit bedste, når man er engageret

bange for at kigge ind i det ukendte, når det gjaldt virksomhedens udvikling, lyder det fra Mads Nipper, der er kendt for sine styrker både forretnings- og ledelsesmæssigt samt for sit globale udsyn.

Fandt ind til kernen Mads Nipper har fulgt Lego i både op- og nedture. - Jeg har været med under perioder med stagnation, livstruende krise og surrealistisk fremgang. Det har været en fantastisk rejse, og det har givet mig en god ballast og en evne til også at kunne træffe de vanskelige beslutninger, - Det lykkedes for os at få sat en klar retning, og Legos krise blev vendt til en konkurrencedygtig situation. Det handler bl.a. om, at vi fandt ind til kernen af dét, vi skulle gøre, og at vi blev klar på, hvad vi står for. - Det vigtigste var at sætte kunderne i centrum og arbejde os væk fra en opfattelse af, at virksomhedens produkter var vigtigere end kundernes behov. - Vi laver verdens bedste legetøj til nutidens børn, og vi blev skarpe på betydningen af leg og kreativitet. Vi havde spredt os for vidt, vi var kommet for langt væk fra vores egen identitet og vi fandt tilbage til kernen. Verden har ikke brug for mere legetøj, men for noget, der giver mening.

Lego fandt sit selvværd Da Lego for 10 år siden befandt sig i en livstruende krise, var det ikke fordi markedet var ved at smuldre. Det var fordi, virksomhedens selvværd var ved at forsvinde, påpeger Mads Nipper. - Lego har et stort ansvar for på en intelligent måde at integrere digitaliseringen, men vi må aldrig stille spørgsmål ved relevansen af klodsen og den fysiske leg, for det er dét, folk påskønner, det er selve fundamentet. Klodsen er tidløs relevant. Vi skal skabe værdi for barnet, forældrene og forhandlerne, så er vi konkurrencedygtige. - Den tankegang arbejdede vi meget med, og det lykkedes at skabe forståelse, selv fra dem, der blev fyret. Folk ville det, medarbejderne var klar, da først retningen blev sat. Der var en følelse af at være en del af noget, der var større end én selv og et kæmpe engagement, og det har jeg dyb respekt over for.

Ydmyg og fuld af respekt For Mads Nipper har det været fantastisk at være en del af en koncern, hvor medarbejderne i den grad brænder for dét, de laver. - Jeg er ydmyg over for folk, som er afskediget, og som knokler den sidste dag, fordi en opgave skal gøres færdig. Sådan var det. Det var en blodrød krise og virksomheden var overlevelsestruet. Men folk forstod det, og mange

satte Lego over deres egne behov. Der var en stolthed over produktet, som var afgørende. - Det var vanskelige men lærerige år. 2004 blev vendepunktet, hvor hjørnestenen blev lagt, og i 2005 var vi tilbage i overskud. Vi fik vendt udviklingen, det var fantastisk at være en del af. Mads Nipper fik tilføjet ansvaret for det globale salg i 2006 og trådte samme år ind i det snævre koncernledelsesteam. Han var i høj grad med til at sikre den store erhvervsmæssige succes, som Lego opnåede. - Efterfølgende var det lige så fantastisk at opleve, at koncernen blev firedobbelt med nye markedsandele og nye arbejdspladser i løbet af 10 år, så virksomheden fortsat kan levere verdens bedste legeoplevelser til børn, siger manden, der har en stor del af æren for den tournaround og internationalisering, der reddede Lego.

Fakta - Grundfos Grundfos er en af verdens førende pumpeproducenter med en årlig produktion på 16 millioner pumpeenheder. Grundfos-koncernen har 18.000 medarbejdere over hele kloden og er repræsenteret med mere end 80 selskaber i mere end 45 lande. Virksomheden er blevet kåret til en af Danmarks 30 bedste eksportvirksomheder. Poul Due Jensens Fond blev oprettet som en selvstændig institution i 1975. Fonden ejer i dag 87,6 procent, medarbejderne 1,8 procent og stifterens familie de resterende 10,6 procent af aktierne i virksomheden. Fondens formål er at sikre og udbygge det økonomiske grundlag for Grundfos-koncernens fortsatte vækst, og fondens udbytte må udelukkende anvendes til geninvestering i Grundfos-selskaberne. Selskabet havde i 2013 en omsætning på 23,3 milliarder kroner. Årsregnskabet for 2013 kaldte Grundfos skuffende. Omsætningen var tre procent højere end samme periode i 2012. På en række markeder var der stagnation.


people  -  Mads Nipper

Kan gøre det bedre Nu gælder det snart Grundfos, og Mads Nipper er i fuld gang med at omstille sig fra legetøj til varmepumper. - Også her har jeg en ydmyg tilgang til tingene og til at komme ind i et så stort og anderledes selskab, pointerer han. Han afløser koncernchef Carsten Bjerg. Han blev i december afskediget på grund af utilfredshed med »nøgletal og udvikling« i koncernen, som Grundfos oplyste i forbindelsen med fyringen af direktøren gennem syv år. - Grundfos er ikke i krise, men ejere, bestyrelse og medarbejdere er enige i, at Grundfos kan gøre det endnu bedre. Jeg kommer ikke med alle svarene, det ville være ultimativt arrogant at tro det – men jeg kan hjælpe med at finde dem, siger Mads Nipper, der tror på, at han kan drage nytte af sine erfaringer på Lego i forhold til at have skarp fokus på, hvad kunden har brug for.

Mads Nipper er kendt som en stærk leder både forretnings- og ledelsesmæssigt - en leder som også kan vise vejen i modgang.

30  VEJLEØDELIGHT  2014

- Det er afgørende vigtigt at være opmærksom på, hvad der betyder noget for kunden og tænke det ind i en sammenhæng med, hvad virksomheden står for. - Resultatet bliver mest succesfuldt, hvis man bygger på dét, man er god til – uanset om det er klodser eller pumper, der er produktet. Det er helt afgørende at bygge sin virksomhedsstrategi på dét, man er dygtig til.

Stærk ejerfamilie Der venter Mads Nipper store udfordringer, når han sætter sig i direktørstolen i hovedkvarteret i Bjerringbro, hvor der er lagt op til gennemgribende ændringer. En udfordring kan også blive at få samarbejdet med ejerfamilien til at fungere. Mange topledere har gennem årene forladt selskabet, og mange har haft svært ved at vænne sig til Due Jensens store indflydelse på selskabet.


DANMARKS EKSKLUSIVE KØKKENFORUM JOEJWJEVFMMF GBCSJLBOUFS t VOJL TIPXSPPN

boform prepare to be moved...

K1

www.

.dk Since 1985

KØKKENFORUM

HADERSLEVVEJ 27

6000 KOLDING

TLF. 75 52 52 66

WWW.KØKKENFORUM.DK

K2


people  -  Mads Nipper

- Jeg har gennem mere end 20 år arbejdet i en familieejet virksomhed drevet af et formål, der er stærkere end udelukkende dét at tjene penge. Det er fantastisk at være med til at lede en virksomhed, hvor ledelsen har generationers erfaringer med virksomheden og produktet og gerne vil gøre en forskel, og det ser jeg også frem til på Grundfos. - Min rolle er at drive virksomheden sammen med resten af ledelsen og bestyrelsen, og vi har fået det mandat, som er nødvendigt, men det er jo oplagt at lytte til den store viden og erfaring, der er i ejerkredsen.

Gør det du siger

OM MADS NIPPER Mads Nipper 48 år gammel. - Født i Skagen som søn af en skibsreder - Cand.merc. fra Aarhus Handelshøjskole. Karriere: - Alle poster er inden for LEGO Group - Media Consultant (1991-1993) - European Trade marketing Manager (1993-1995) - Department Head, New ways to the consumer (1995-1998) - Global Brand Director, Lego Technic (1998-1999) - Senior Vice President, Global Segment 8 (1999-2001) - Head og Strategic Development (2003) - Head of Central Europe Market division (2001-2004) - Head of Global Innovation and Marketing (2004-2006) - Executive Vice President, Markets & Products (2006-2011) - Chief Marketing Officer (2011-2014) - Fra 1. august 2014: Adm. direktør i Grundfos Bestyrelsesposter: - Medlem af bestyrelserne i Tulip Food Company og Stokke - Bestyrelsesformand for Designskolen Kolding - Fra 2007 til 2009 bestyrelsesmedlem for ”Brugerdreven Inno vation” under Erhvervsministeriet Privat: - Gift med Gitte Nipper - Har børnene Sarah på 15 år og Andreas på 12 år - Bosat i Bredballe, hvor familien bliver boende, selv om hans arbejdsplads bliver i Bjerringbro Interresser: - Løber, cykler, rejser meget med familien, bøger, vin

Mads Nipper strør ikke om sig med fasttømrede principper omkring sin ledelsesstil. - Ledelsesstrategi er ikke noget, man kan slå op i forskellige lærebøger i forhold til forskellige brancher. Men uanset hvor man befinder sig, så er det vigtigt at gøre dét, man siger – som man udtrykker det på godt jysk. Det er afgørende, hvis man vil være troværdig og skabe holdånd. - Det er meget vigtigt at være hudløst ærligt. Da det var slemt på Lego, var vi ikke nogen i ledelsen, der sagde, at det ikke var slemt. Som leder må du aldrig lyve for folk. - Jeg tror meget på medarbejdernes kompetencer og initiativer. Og så tror jeg på vigtigheden af klar retning og klar kommunikation. - Jeg kommer med en baggrund inden for det strategiske, markedsorienterede og kommercielle. Det er her, jeg har min tyngde og her kan jeg forhåbentlig gøre en forskel. - Min holdning er ikke, at vi bare skal skære ned for at tjene penge – men for at skabe fokus på det vigtigste og for at kunne investere i dét, som lægger fundamentet for fremtiden. Vi skal spidse hele organisationen til, og vi skal have sjælen med. Hvis noget er vigtigt nok, er det værd at gøre en indsats for. - Det er for mig et stort privilegium at gøre en forskel i det arbejde, jeg udfører. Jeg har brugt halvdelen af min erhvervskarriere på at få verdens bedste legeoplevelser ud i hænderne på børn over hele verden, og nu håber jeg, at jeg kan være med til at løse nogle af verdens store udfordringer med energi og frisk vand, lyder det fra den kommende topchef på Grundfos.

Jeg kommer ikke med alle svarene til Grundfos, men jeg tror, at jeg kan hjælpe med at finde dem


OPLEV NYHEDEN RO AF JAIME HAYON ™

Og se alle de andre klassikere fra Republic of Fritz Hansen i Vejle og Esbjerg I alt 9000 m2 med møbeldesign

FIND EKSTRA INSPIRATION PÅ VORES WEBSHOP INGVARDC.DK

INGVARD CHRISTENSEN Esbjerg Storstrømsvej 2, 6715 Esbjerg N Tlf. 75 47 01 11 esbjerg@ingvardchristensen.dk Vejle Ladegårdsvej 3, 7100 Vejle Tlf. 75 85 82 11 vejle@ingvardchristensen.dk ingvardchristensen.dk


MØBLER ACCESSORIES HAVEMØBLER INDRETNING OPBEVARING | FK NATURA design: Hans J. Frydendahl & Ole Olesen

I N D I V I D U E L L E O P B E VA R I N G S LØ S N I N G E R F K N AT U R A s e r i e n e r e t e l e g a n t o p b e v a r i n g s y s t e m , d e r d æ k k e r a l l e b e h o v f o r r e o l e r, s k a b e , s k æ n k e o g T V / H I - F I m ø b l e r . U a n s e t h v o r d u ø n s k e r a t a n v e n d e F K N A T U R A i b o l i g e n , fi n d e s d e r a l t i d e n l ø s n i n g - vælg mellem mere end 40 forskellige standard elementer eller special tilpassede løsninger i enten m a s s i v t r æ e l l e r l a k e r e t M D F. Se mere på w w w.cornelius-living.dk/reoler


CORNELIUS

living

O P B E VA R I N G MED ELEGANCE “ FK NATURA ER FREMSTILLET I GEDIGENT HÅNDVÆRKSMÆSSIG KVALITET I SAMARBEJDE MED FRYDENDAL DESIGN. RESULTATET ER EN ENKEL, TIDLØS OG STILREN MØBELFORMGIVNING I TRÅD MED SKANDINAVISKE MØBELTRADITIONER

CORNELIUS E t

u n i k t

u n i v e r s

CORNELIUS living Ellehammersvej 4A v/Viborgvej DK-7100 Vejle

a f

m ø b l e r

o g

living a c c e s s o r i e s

T. + 4 5 7 5 8 9 5 4 9 5 _ M . i n f o @ c o r n e l i u s - l i v i n g . d k W. w w w. c o r n e l i u s - l i v i n g. d k w w w.facebook .com/corneliusliving


Tekst: Michael M. Sørensen - Foto: Trine Kjergaard

UAFHÆNGIGHED

tillader os at sætte kunden i centrum

Vi går sommeren i møde og flere økonomiske nøgletal er begyndt at pege i den rigtige retning. Danskerne har aldrig haft større opsparring, og forbruget er så småt begyndt at stige. Flere analytikere peger på fremgang, og det ledende danske aktieindeks, C20 Cap, slår rekorder. Vi har derfor besluttet at besøge den danske afdeling af Nordens førende investeringsbank, Carnegie Investment Bank, ledet af direktør Claus Gregersen, til en snak om muligheder, tendenser og det at have et tæt forhold til kunderne.

C

laus Gregersen er ikke typen, der sidder uroligt på en stol med flakkende blik og manglende nærvær. Der hersker en autencitet og et overblik når direktøren for Carnegies danske kontor træder ind i hjørneværelset i hovedsædet på Christianshavn i København. Claus hilser på os og sætter sig ved det runde bord. - Jeg mener, moderne bankdrift omhandler nærvær samt det at være tæt på kunden. Vi skal ikke være en kæmpe mastodont med et stort glasdomicil. Vores force ligger i vores størrelse, fleksibilitet samt evner til at rykke hurtigt på tingene.

36  VEJLEØDELIGHT  2014

På denne flotte majdag har vi besøgt den danske afdeling af Carnegie, den hæderkronede svenske investeringsbank, til en snak om bankens historie, kultur og tilgang til at drive forretning. Carnegie-koncernen har kontorer i syv lande. I Danmark har banken som nævnt til huse på en dejlig adresse på Christianshavn. Hovedkontoret er udefra anonymt, hvis man ikke ved det ligger der. Hos Carnegie handler det nemlig mest om kunden. - Vil du noget i denne branche, skal du være helt tæt på kunderne, det er alfa-omega. Du skal vide hvad der rører sig, og hvornår det rør sig. Meget af vores succes kommer fra vores store netværk i den internationale finansverden, siger Claus Gregersen. Specielt denne tilgang til tingene har gjort Carnegie førende indenfor børsnoteringer i Danmark. Denne gren af forretningen, Investment Banking, styres af Jacob Bastholm, som vi også har mødt til en længere snak om Carnegies succesfulde arbejde med børsnoteringer og virksomhedssalg i dansk erhvervsliv. De danske børsnoteringer det seneste år, som tæller Matas, ISS og OW Bunker, har alle haft Carnegie som rådgiver og sælger. Spørger man Claus Gregersen om årsagen til dette, er svaret klart. Claus mener, at hans hold består af


de mest kompetente rådgivere og analytikere, og samtidig har Carnegie det netværk, der skal til for at være førende på området. Claus fortsætter sin præsentation af Carnegie og fortæller med stort engagement om Carnegies afdeling Private Banking: - Vi har store fordele indenfor Private Banking grundet vores dygtige rådgivere og analytikere. Samtidig oplever vi dynamiske effekter grundet vores store netværk internationalt. Vi kan tilbyde skræddersyede løsninger, og vi er helt tæt på kunden. Dette skyldes vores uafhængige setup hvor vi ikke skal lave krydssalg med forsikring, pension og andre produkter. - Vi gør en stor dyd ud af at kende kunden og komme helt ind til kernen af hans behov og investeringsønsker. Vi tror det er vigtigere for vore kunder at vi varetager deres langsigtede interesser, end at vi til enhver tid, har f. eks de bedst performenende aktiefonde eller højeste rente afkast. Det er det samlede resultat, under hensyn til hver kundes situation, der tæller.

- Hos os har vi kunden i fokus og forventningsafstemmer altid med potentielle kunder. Det gør de andre selvfølgelig også, men hos os er kunden ikke bare en vej til mere indtjening. For mig er det vigtigt at have et vist nærvær med kunden samt at kende kundens behov og ønsker. Det er derfor ikke ualmindeligt, at vi tager to-tre møder med en given kunde, før vi indleder et egentligt samarbejde. Det øger respekten og tilliden, og det gør, at vi præcist ved hvad kunden forventer af os, siger Allan Juhl Jensen. Det skinner klart igennem, at det for Allan er vigtigt at være tæt på kunden, hvilket er en naturlig forlængelse af det indtryk, vi fik ved vores dialog med Claus Gregersen. For potentielle Private Banking-kunder er markedspladsen ofte mangfoldig og uigennemskuelig. Vi har derfor spurgt Allan, hvad han mener, Carnegie kan tilbyde, som andre ikke kan, kogt ned til tre hovedpunkter.

Vil du noget i denne branche skal du være helt tæt på kunderne, det er alfa-omega. Du skal vide hvad der rør sig, og hvornår.

Som udefrakommende virker Carnegies kultur og tilgang til tingene meget tiltalende. Her kender medarbejderne hinanden. Der er 80 medarbejdere ansat i København, og man får straks et indtryk af, at alle kender alle. Et faktum, der i følge Claus Gregersen er med til at øge dynamikken og beslutningskraften i organisationen.

Formuerådgivning for private kunder Efter vores snak med Claus Gregersen bliver vi ført ind i et andet kontor i den hyggelige men også flotte gamle bygning. Her er der udsigt over en af Christianshavns mange kanaler, og vi kan se, hvordan turisterne sejler forbi i de klassiske havnerundfartsbåde. Vi skal tale med Carnegies chef for Private Banking, Allan Juhl Jensen. Hos Carnegie tilbydes som tidligere nævnt Private Banking til kunder med formuer af en vis størrelse. De fleste store banker i Danmark tilbyder denne service, men ikke alle griber det an som Carnegie. Vi vil gerne undersøge, hvad Carnegie kan tilbyde.

Claus Gregersen Adm. Direktør Carnegie Investment Bank, Danmark

37  VEJLEØDELIGHT  2014


inspire  -  Carnegie Bank

Her er der ingen slinger i valsen fra Allans side: - For det første er vi en uafhængig koncern og ikke bundet af strategiske alliancer. Det giver os en frihed til at arbejde sammen med de bedste fondsforvaltere og investeringsbanker globalt. Vi bliver ikke målt på, og lever ikke af, at sælge kunden vores egne produkter. Det skal forstås på den måde, at vi agerer som en slags mægler for kunden, hvor vi udelukkende har fokus på kundens ønsker og behov og til enhver tid kan gøre det som er bedst for kunden. Der er i sagens natur forskel på at sammensætte et hold af fondsforvaltere inhouse og at sætte holdet helt frit blandt alle verdens forvaltere. Sammenlign det med at skulle sammensætte et fodboldhold. Forskellen i resultaterne taler vist for sig selv. Sidst men ikke mindst gør vi det, jeg allerede tidligere har nævnt, at vi sætter en stor ære i skræddersy vores løsninger til Private Banking-kundens behov. Det lyder måske som en kliche, men det er virkelig noget, vi arbejder rigtig meget med. Helt konkret arbejder Carnegie indenfor Private Banking med en model bestående af fem faser. Som Allan allerede har været inde på, bruges der meget energi på at tilgodese kundens behov og ønsker. Baseret herpå udarbejdes der et egentligt løsningsforslag. Kunden skal nu tage stilling til dette forslag, og hvis det accepteres, igangsættes et egentligt samarbejde. Denne fase kaldes implementering. Samarbejdet og engagementet er nu i gang, og efter en vis periode tager man fat i kunden og tilpasser endnu engang behovene og ønskerne ud fra kundens tidsperspektiv og

Private Banking kort fortalt Private Banking er en betegnelse for en række af finansielle services, der ydes til velhavende privatpersoner. Den rådgivning der ydes til Private Banking-kunder kaldes ofte ”Wealth Management” eller ”Formuerådgivning”. Rådgivningen omfatter sædvanligvis alle produktområder, f.eks. bolig, investering, pension og lån, men ofte også en finansiel planlægning, hvor kundens økonomi planlægges over en længere tidshorisont. Der findes mange måder at kategorisere Private Banking-kunder på, men i Danmark omfatter målgruppen typisk personer med en likvid formue på mindst 2-3 millioner DKK.

eventuelle ændrede forhold. Mange af de eksisterende banker og finanshuse, som tilbyder Private Banking, tilbyder ikke at kunden aktivt, parallelt med forløbet, kan komme med input og ønsker i forhold til formueforvaltningen. Carnegie arbejder derfor med et koncept, hvor kunden selv bestemmer hvor meget indflydelse, der ønskes. Ønsker kunden aktivt at deltage kan denne deltage i de løbende investeringsbeslutninger således benytte Allan og hans hold af investeringsrådgivere som aktive sparringspartnere. På den anden side kan man overlade hele forvaltningen til Carnegie, som derefter forvalter kundens formue som aftalt på de indledende dialogmøder. Da vores møde er ved at være slut nævner Allan at formueoptimering og bankforretning hos Carnegie også krydres med mere fornøjelige arrangementer. Private Banking-kunder tilbydes jævnligt at deltage i de både faglige og sociale arrangementer, som blandt andet foredrag med dygtige økonomer, teaterture, fodboldarrangementer og de meget populære kokkeskoler med Carnegies egen dygtige chefkok.

En klub for sig selv Mellem møderne med Carnegies tre chefer bliver vi guidet af HR-manager Dorte Nielsen. Vi bemærkede ved indgangen at Carnegie ikke ligefrem flager med deres logo og eksistens. På indgangsdøren til hovedkvarteret er blot et lille diskret skilt med det røde Carnegie logo. - Vi kan godt lide, at man som kunde hos Carnegie føler sig som medlem af en lille eksklusiv klub, og at man ikke blot er et nummer i rækken af kunder. Vi gør meget ud af, at vores kunder skal føle sig som noget særligt, siger Dorte Nielsen.

Allan Juhl Jensen Direktør for Private Banking Carnegie Investment Bank


Power pack er standardudstyr Den nye Porsche Macan Turbo Livet intensiveret Når vi siger, Power pack er standardudstyr i den nye Porsche Macan Turbo, så mener vi det. 3.6 liters bi-turbo V6 med 400 hk og 550 Nm. Acceleration fra 0-100 på blot 4,6 sekunder og en tophastighed på 266 km/t. Dedikeret performance, som forventet af en Porsche. Intensiver livet uden at gå på kompromis. Porsche Macan Turbo – i showroom nu.

Porsche Center Jylland Grenåvej 347, 8240 Risskov, Aarhus Tel. 96 911 911 www.porsche.dk

Porsche Macan S: Pris fra kr. 1.196.107. Forbrugstal v. bl. kørsel: 11,5 km/l – 204 g/km. Porsche Macan S Diesel: Pris fra kr. 1.193.307. Forbrugstal v. bl. kørsel: 16,3 km/l – 159 g/km. Porsche Macan Turbo: Pris fra kr. 1.679.307. Forbrugstal v. bl. kørsel: 11,2 km/l – 208 g/km.


Den dynamiske investeringsbank Den sidste chef vi skal møde er Jacob Bastholm. Han er chef for Carnegies corporate finance afdeling, som forestår børsnoteringer og salg af større virksomheder. Carnegie har i det seneste år rådgivet på transaktioner med en samlet værdi på mere end 30 milliarder kroner. - Vi sælger virksomheder og vi børsnoterer virksomheder. Går du spadestikket dybere end det, kan man sige at vi også forbereder virksomheder på at blive solgt, hvorefter vi kører hele salgsprocessen. Det er noget bredere, end hvis vi eksempelvis sammenligner os med en traditionel ejendomsmægler. Vi går efter den højeste pris for virksomheden, men lægger samtidig stor vægt på, at den rette køber er den, der kan få mest muligt ud af den virksomhed vi sælger. Helt højtragende kan vi sige at køberen med de bedste planer, får lov at drive virksomheden videre. Det bruger vi rigtig meget energi på, siger Jacob Bastholm. For at blive i ejendomsmæglerterminologien udarbejder Carnegie et såkaldt ”prospekt” som kan sammenlignes med en salgsopstilling. Her ligger gerne en revisions- og konsulentrapport bag. På denne måde laver man hos Carnegie en plan for hvordan virksomheden kan udvikles ved et givet salg.

40  VEJLEØDELIGHT  2014

- For en typisk sag, hvor vi skal hjælpe med et virksomhedssalg, bruger vi omkring fire måneder i samarbejde med ejer og ledelse for at gøre virksomheden helt klar til et salg. Det er et meget intensivt forløb, hvor vores team arbejder meget hårdt. Som konsekvens ser vi ofte virksomhederne blive mere værd i en sådan proces. Når Carnegie skal forestå et virksomhedssalg, kan man således sige, at arbejdet er delt op i to hovedområder: Et effektiviseringsarbejde og et egentligt salgsarbejde. På spørgsmålet om hvorvidt Carnegie selv sætter prisen på en virksomhed der er til salg, er svaret meget klart fra Jacob Bastholm: - Vi sætter ikke prisen på virksomheden. Vi gennemgår den, effektiviserer den og udbyder den til salg. Endelig prøver vi at få et bud på virksomheden ud fra vores materiale. Carnegies arbejde går derfor på hvor meget man kan få for en given virksomhed. Dog har Jacob og hans team altid en forståelse med sælgeren om, hvad man mener virksomheden er værd. Det er det strategiske samarbejde med sælgeren, der fastlægger denne værdi. Hvis sælger er enig med Carnegies analyser, kan en videre proces forestå.


Carnegie Historie: 1803 - grundlægger skotten David Carnegie handelsvirksomheden D. Carnegie & Co AB i Göteborg. 1932 - Carl Gustaf Langenskiöld grundlægger investeringsbanken, Langenskiöld 1980 - skifter Langenskiöld investeringsbank navn til Carnegie, som i slutningen af 1980érne udvider sine forretninger til bl.a. Danmark 2000-2009 - Carnegie bliver børsnoteret. Som efterspil på den finansielle krise, bliver Carnegie overtaget af den svenske Riksgäld, som sælger Carnegie til Altor og Bure i 2009. 2010 - Carnegies køber HQ Bank og HQ Fonder. 2014 - Bedste Corporate Finance rådgiver i Danmark

For ikke at opnå skæve interesser mellem en køber og Carnegie selv, består Carnegies honorar ved et salg primært af et fee, der er bundet op på den pris man opnår i markedet. Dette skaber et tillidsforhold mellem Carnegie og sælger. Resultatlisten taler da også for sig selv. På spørgsmålet om hvor mange større virksomhedshandler, Carnegie har været involveret i, tager Jacob et sæt plancher frem. Plancherne indeholder en hel liste over en række virksomheder, hvis salg man har været involveret i. Listen er lang og viser, at Carnegie helt sikkert ved hvad de laver inden for dette område. Det er dog ikke altid ”kun” virksomhedssalg, Carnegie er involveret i.

Hvis virksomhedens værdi ligger på ca. en milliard kroner, og der udbydes aktier for omkring en halv milliard kroner, giver det mening at børsnotere.

Virksomheden er også handlekraftig, hvis der skal sælges store partier med aktier, eller hvis hele virksomheder skal børsnoteres. Som nævnt tidligere har Carnegie også stået for noteringerne af Matas, ISS og senest OW Bunker. - Børsnoteringer er helt sikker et godt marked pt. Boom er ikke det rigtige ord, men hvis vi har et år med fem børsnoteringer på størrelse med eksempelvis OW Bunker, er det helt sikkert et godt år, siger Jacob. - Markedsvilkårene er rigtig gode, men det afhænger selvfølgelig også af virksomhedstypen. Når Carnegie rådgiver om en virksomhed er bedst tjent med en børsnotering, så er det centralt om virksomheden er en oplagt ”standalone”-virksomhed med en god markedsposition og en bred kundeskare. Hvis en virksomhed er mest oplagt til salg til en anden virksomhed, er denne virksomhed næppe relevant for en børsnotering. Hvis der derimod er tale om en virksomhed, der er markedsledende indenfor en niche, ikke er specielt afhængige af få store kunder eller bare har en natur der gør dem unikke, har de en god standaloneværdi. Der er derfor potentiale for en børsnotering.

41  VEJLEØDELIGHT  2014


inspire  -  Carnegie Bank

- Dog er den største og måske vigtigste faktor størrelsen på virksomheden. Hvis virksomhedens værdi ligger på ca. en milliard kroner, og der udbydes aktier for omkring en halv milliard kroner, giver det mening at børsnotere. Jeg vil dog ikke afvise at en udbudsværdi på firehundrede millioner kroner vil kunne give mening, siger Jacob Bastholm. Carnegie Investment Bank har fået en placering som nr. 1 i Danmark i den seneste såkaldte ”Prospera kundeanalyse”, den af branchen mest anvendte ”karakterbog”. I analysen er 15 nordiske og 12 internationale Corporate Finance huse blevet evalueret af deres kunder. Analysen er udarbejdet af det uafhængige analysehus TNS SIFO Prospera. Vores besøg hos Carnegie har givet os et dybdegående indblik i en moderne investeringsbank, der kender sin besøgstid og ved, at kunden er center for al forretning. Om kunden er en milliardstor virksomhed eller en privatperson med en opsparing, så har Carnegie en løsning, hvor kunden altid vil være i centrum. Her er nøgleordene ikke ”volumen” og kunderne ikke blot et nummer. Vi vil nærmere betegne Carnegie som værende nærværende, ydmyg, fleksibel og professionel.

Jacob Bastholm Direktør for Investment Banking Denmark Carnegie Investment Bank

42  VEJLEØDELIGHT  2014


www. KØKKENFORUM

HADERSLEVV EJ 27

.dk 6000 KOLDING

TLF. 75 52 52 66

WWW.K Ø KKENFORUM.DK


En historie om håndleddet Tekst: Mads Blenker - Foto: Kasper Fladmose

44  VEJLEØDELIGHT  2014


Kristina Rosing står i spidsen for den traditionsrige urhandel RAGNAR Ure & Juveler, der hører til i hjertet af Odense, hvor hun er tredje generation i den familieejede virksomhed. Derudover er hun en del af familiens smykkevirksomhed IO Jewels. Vi har besøgt butikken, og den succesfulde designer og smukke forretningskvinde

D

et har altid ligget i kortene, at Kristina Rosing skulle beskæftige sig med design. Den nu 32-årige forretningskvinde og designer trådte sine barnesko i RAGNAR-butikken i Jernbanegade i Odense, som hendes farfar, Allan Ragnar, grundlagde i 1956. Butikken har i mange år solgt luksusure, smykker og briller, og Kristina Rosing var fra barns ben i nærkontakt med de eksklusive varer fra brands som Rolex, Omega og Tag Heuer. Det har været med til at kickstarte hendes interesse for mode og design. - Hele den kreative proces tiltaler mig, når man designer noget. Det er spændende, når man bevæger sig fra idé til det færdige produkt, siger hun. Oprindeligt var Kristina Rosing på vej i en anden retning indenfor design. Efter hendes tid på Herlufsholm Kostskole, uddannelser fra henholdsvis BEC Design og Margrethe-Skolen i København samt et internship hos et jeans-firma i New York, var Kristina Rosing på vej i retning af tøjdesign, men for en håndfuld år siden blev hun en del af familievirksomheden, der udover RAGNAR-butikken også består af smykkefirmaet IO Jewels, hvor Kristina Rosing har ansvaret for at designe de nye smykker. - Jeg er super glad for det, jeg laver. Jeg synes, at jeg har fundet en hylde, hvor jeg kan kombinere det at føre familiens virksomhed videre med min hobby, som er at designe smykker, siger hun.

Det personlige smykke

fås leddene også med diamanter i syv forskellige farver. Som noget helt særligt kan man også få sat sit fingeraftryk på guldlåsen, så armbåndet bliver det ultimative smykke. I dag laver IO Jewels også manchetknapper, øreringe, ringe og de såkaldte ’bangles’, der er armringe, som tilpasses specifikt til køberens håndled. Fælles for alle produkterne er, at de fremstår i et tidsløst design, og at de kun fremstilles i materialer af allerhøjeste kvalitet. - Det, jeg baserer mine smykker på, er, at man skal kunne bære dem til enhver lejlighed. Det er en sjov udfordring at tegne noget, som er tidsløst, og som ikke blot rammer tidens trend. Kvaliteten skal være i top, og jeg håber, at mine smykker varer ved i mange år. Det skal være en god investering, siger Kristina Rosing. I øjeblikket er RAGNAR-butikken eneforhandler af IO Jewels, men i fremtiden er det planen, at de smukke produkter skal kunne findes hos udvalgte forhandlere. - Det giver mig rigtig meget, når jeg ser folk, der bærer mine smykker. Det gør mig stolt, siger hun. - På sigt vil jeg gerne have smykkerne ud over landets grænser. Nu tager vi et skridt ad gangen. I starten ville jeg gerne have, at det hele gik hurtigere, men nu er jeg faktisk glad for, at det har taget den tid, det har. Det har givet os mulighed for at få respons fra vores kunder, hvilket er uvurderligt.

Ure og smykker i fokus Selvom den smukke RAGNAR-butik i Odense snart har eksisteret i snart 60 år, så betyder det ikke, at butikken er 14K hvidguldslås; Kr.: 15.000.Mellem størrelse 14K hvidguldsled paveret med 25 sorte diamanter (0,75ct); Kr.: 14.500.Mellem størrelse 14K hvidguldsled paveret med 25 hvide diamanter (0,75ct); Kr.: 23.000.Pris for armbånd kr.: 52.500.-

IO Jewels signatur produkt står Kristina Rosing’s far, Steen Ragnar, bag. Det er et armbånd, som har en guldlås, en rem af gummi og som kan tilpasses med forskellige led. Det kan varieres i et utal af kombinationer, og på den måde rammer smykket ned i det, der er kernen for IO Jewels. Nemlig at man selv skal være med til at gøre smykket unikt. Navnet IO stammer fra italiensk, hvor det betyder ”JEG”. - Det startede egentlig med, at min far ville have et armbånd, som ikke alle andre havde. Min mor foreslog hamat designe noget selv, og så tog det egentlig fart derfra, fortæller Kristina Rosing. Armbåndet kan gøres personligt med tre forskellige størrelser led, som alle fås i tre forskellige guldfarver. Derudover

45  VEJLEØDELIGHT  2014


oplevelse, når de besøger os. Det mener vi, at vi kan gøre med ure og smykker, og jeg er sikker på, at det er butikkens fremtid, siger Kristina Rosing. Det var Kristinas mor, Alice Ragnar, der var primusmotor for at butikken skulle forhandle perler, ædelstene og diamant smykker , mens urene og optikken i højere grad var hendes fars domæne. De er begge stadig aktive i forretningen. I dag forhandler RAGNAR blandt andet følgende urmærker: Rolex, Omega, Breitling, Tudor, Tag Heuer, Montblanc, Porsche Design, Baume & Mercier, Art Tempus, Art In Time, Longines m.fl.. Kristina Rosing arbejder i øjeblikket på at tilføje flere eksklusive mærker til butikkens udbud, og håber på i fremtiden at kunne præsentere flere spændende ure i forretningen.

Håndbygget perfektion

færdig med at udvikle sig. I øjeblikket er butikken delt op i en ur afdeling samt en optiker afdeling. I takt med at de store urbrands centraliserer deres salg og distribution - hvilket betyder at man i fremtiden vil opleve færre butikker, som udbyder de eksklusive varer, går RAGNAR aktivt ind i kampen om at have en af de mest eksklusive forretninger med ure og smykker i Danmark. - Vi har et top professionelt team og arbejder hele tiden med vores kundeservice, men vi ønsker at nå ny højder i forhold til butikken, siger Kristina Rosing. Kristina har et klart perspektiv for forretningen. Det skal være en ekstraordinær og uforglemmelig oplevelse, at handle med RAGNAR Ure og juveler. I den kommende tid vil butikken fokusere endnu mere på ure og smykker, og derfor er optikerafdelingen på vej ud. Det er planen, at RAGNAR vil indrette såkaldte shop-in-shop’s, så brands som Rolex, Omega, Tag Heuer m.fl. får mere plads til at præsentere de eftertragtede ure. Der bliver selvfølgelig også plads til en afdeling med de eksklusive IO Jewels smykker. - Vi vil altid gerne give vores kunder en ekstraordinær

46  VEJLEØDELIGHT  2014

Når man møder Kristina Rosing, skal man ikke kigge længere end til hendes højre håndled, for at se et bevis på, at hun er en kvinde, der sætter pris på et ordentligt ur. Hun bærer et Rolex Daytona Everose, og det massive herreur er iøjnefaldende på hendes spinkle håndled. - Jeg har altid syntes, at det var smart med herreure til kvinder. Vi har også set de seneste år, at kvindeure bliver større og i højere grad ligner herreure, siger hun. Som udenforstående kan det måske være svært at se, hvorfor et Rolex ur koster mange tusinde kroner, når man nemt kan få et ur til langt mindre. Forskellen ligger i, at ure som Rolex, Omega og andre er såkaldte mekaniske ure, mens de billigere modeller er quartz-ure. De såkaldte quartz-ure er drevet af et batteri, som sender strøm igennem en quartz-krystal, der får uret til at gå. Et mekanisk ur er langt mere kompliceret, og urværkerne håndbygges ofte

Smal guldring paveret med 36 diamanter á 0,02ct TW/VS. I alt 0,72ct. Kr.: 26.500.Bred 14K hvidguldsring Kr.: 15.600.-


www.louispoulsen.com

PH 3/2 Pendel Design: Poul Henningsen

Enigma 425 Design: Shoichi Uchiyama

Lys fra Louis Poulsen

VI FORHANDLER DISSE MÆRKE R &Tradition | Fabbian | Flos | Holmegaard | Le Klint | Lightyears | Studio Italia Design | Lumini | Marset | Megaman | Occhio | Point | Rotaliana | Scan Studio | Louis Poulsen | Verpan

Lysmesteren | Sjællandsgade 17 | 7100 Vejle | Tlf. 79420199


inspire  -  Kristina Rosning

i RAGNAR-butikken, der altid har solgt Rolex ure, var det ikke en selvfølge, at det kunne fortsætte, da hun overtog styringen. Hun måtte derfor en tur til hovedkvarteret og tale sin sag og fremlægge sine planer for forretningen, og derfor kan du stadig købe et Rolex i Odense.

Historien bag uret Smalt bangle i 14K guld Paveret med 40 diamanter á 0,02ct TW/VS. I alt 0,80ct. Kr.: 42.000.-

i Schweiz. Et utal af små tandhjul, fjedre og andre dele får uret til at gå, og et mekanisk urværk kan i princippet gå i evig tid, hvis det bliver korrekt vedligeholdt. De traditioner og det håndværk der ligger i et mekanisk ur, er en del af den historie, man får med, når man vælger et kvalitetsur. - Når man køber et Rolex, så køber man en del af det univers Rolex har skabt. Det er vildt fascinerede at besøge fabrikkerne i Schweiz. Det er folk, der har brugt utroligt mange år på at perfektionere det, de arbejder med. Urfabrikkerne værner om deres historie og kvaliteten af deres produkter. Det er noget, som jeg kan tage med hjem til vores egen forretning, hvor vi også er meget bevidste om vores historie, og at butikken er gået i arv i tre generationer, fortæller Kristina Rosing. Netop Rolex er verdens mest kendte urmærke, og deres produkter er en eftertragtet handelsvare. Derfor er det schweiziske firma meget strikse med, hvem der må sælge urene. På trods af, at Kristina Rosing er tredje generation

48  VEJLEØDELIGHT  2014

De mekaniske ure er for mange mennesker gået hen og blevet en hobby på linje med golf eller at samle på sjældne veteranbiler. - Det er sjovt at møde vores kunder, for de ved ofte lige så meget om urene, som vi gør, og det gør stort indtryk på mig. Vi oplever tit, at kunderne har nogle personlige historier, som ligger til grund for deres valg af ur. Det kan for eksempel være, at deres farfar har haft et særligt ur, så nu skal de have et magen til, siger Kristina Rosing. De forskellige urmærker har ofte loyale tilhængere, som så ejer flere modeller fra det samme mærke. I populærkulturen spiller de mekaniske ure også en stor rolle. For eksempel bar James Bond i mange år et Rolex Submariner, men siden 1995 har det været et Omega Seamaster, der har prydet den fiktive superagents håndled i de legendariske film. - Der er en særlig mytologi omkring ure. Der findes så mange specialmodeller, at når folk køber et ur, så køber de lige så meget en del af den historie, som uret repræsenterer. Der er en grund til, at Rolex og Omega for eksempel ikke sælger ure over nettet. Det er vigtigt, at kunderne får en oplevelse, når de køber et ur, fortæller Kristina Rosing.


Massive træskuffer i ask

M Touch - swipe og vælg direkte

Highline - fremtidens grebsfri køkken Er du til grebsløse køkkener er Invitas køkkenserie, Highline, lige noget for dig. I design og formgivning har der været fuld fokus på, at det skal være let at betjene låger og skuffer i en travl hverdag. Kom ind i butikken og oplev den grebsløse køkkenserie eller bliv inspireret af de mange andre muligheder.

Scan QR-koden og se landets største inspirationsgalleri

Invita Vejle . Løversysselvej 5A . Tlf. 75 72 04 55 . www.invita.dk

CupSensor – automatisk registrering af koppens højde


inspire  -  Kristina Rosning

BaselWorld 2014 Hos Ragnar er det vigtigt at være med helt fremme, når det gælder nyheder i urbranchen. Derfor tager Kristina Rosing hvert år til bl.a. Baselworld som er verdens største messe for ure og smykker, hvor årets nye modeller bliver præsenteret, og alle de store urmærker er repræsenteret. Kristina Rosing har her udvalgt 3 interessante modeller fra årets messe.

ROLEX GMT-MASTER ll “Pepsi”: En af de hotteste nyheder i Basel var dette Rolex GMT-Master II med rød og blå cerachrom Bezel i hvidguld. Pepsi GMT er utvivlsomt et af de ​​ mest ikoniske ure fra Rolex’ historie. Nu er det endelig tilbage i en ny og tunet udgave.

Omega Speedmaster: Omega har i år lavet en limited udgave af Speedmaster, for at markere Apollo 11’ s 45 års jubilæum. Uret hedder OMEGA Speedmaster Professional Apollo 11 45th Anniversary Limited Edition. Omega ønsker at fejre den første månelanding, hvor deres ikoniske kronograf var en del af eventyret. Uret er 18K Omega Sedna guld med NATO-rem. Der vil kun blive produceret 1.969 eksemplarer i verden.

Tudor Heritage Black Bay: Tudor Heritage Black Bay har været et af ​​de mest populære og succesfulde dykkerure de sidste par år. Nu introduceres den i en ny farve. ”Midnight blue”. Farven på det nye Black Bay er hentet fra Tudor Submariner dykkerure, som blev leveret til de franske marine soldater i 1970’erne.

50  VEJLEØDELIGHT  2014

Om Kristina Karriere: Designer IO Jewels 2009 – Nu

Uddannelse: Manning Inspire Mastercoach 2009

Partner Ragner Ure og Juveler 2009 – Nu

Margretheskolen 2008

Intern Blanc Jeans, New York 2009

BEC Design Hellerup Design and Business 2005 Herlufsholm Kostskole 2002

De forskellige store urmærker har alle sine særlige kendetegn og modeller, for mærker som Rolex og Omega er det vigtigt, at deres produkter kan genkendes og straks associeres med det rigtige mærke. - Rolex er dygtige til at lave designs, der varer ved. Hvis du tager et ur fra 50’erne og kigger på de nyeste modeller, så er der ikke ændret meget. Det er små detaljer, der er lavet om. Man kan på lang afstand spotte, hvilket ur der er tale om. Der er en stor genkendelighed i de forskellige mærkers design. Det er med til at opretholde deres brand, siger Kristina Rosing.

Sportsmodeller og Nato-remme Selvom designet på de klassiske ure som Rolex Submariner, Omega Seamaster og Breitling Navitimer ikke har ændret sig meget igennem de seneste 50 år, så er der alligevel altid nogle tendenser på urmarkedet, som ændrer sig med tiden. Vi har spurgt Kristina Rosing, hvad der er særligt populært i øjeblikket. - Der er kommet meget fokus på klassiske ure, som har et tidløst, diskret og elegant design. Noget vi også ser i stigende omfang er sportsmodeller med nato-remme, forklarer Kristina Rosing. De såkaldte nato-remme er en urrem, som er baseret på de remme, som blev brugt af soldater før i tiden. Remmene er ofte lavet af nylon og kan derfor varieres i farver og mønster. De er med til at give de eksklusive ure et sporty udtryk, og remmene er lette at skifte ud. - Et mærke på vej frem er Tudor. De gør meget i læderremme og nato-remme, og så er de faktisk en lillebror til Rolex, selvom de gerne vil stå som et selvstændigt mærke. Med et Tudor ur får du noget af den kvalitet, som Rolex står for, men prisen er en helt anden, siger Kristina Rosing. Så uanset om du er på udkig efter det helt klassiske ur, eller om du vil prøve kræfter med et brand som Tudor, så skylder du dig selv at besøge RAGNAR, hvor Kristina Rosing gengælder din passion for de eksklusive ure, og hjælper dig på vej mod dit næste ur.


VINOBLE VEJLE  I  RÅDHUSTORVET 2, 7100 VEJLE  I  75 72 84 77  I  WWW.VINOBLEBUTIK.DK


LIVET ER FYLDT MED TILFÆLDIGHEDER Tekst: Lene Tingleff - Foto: Trine Kjergaard Direktør Esben Møller startede som tøjhandler og er i dag direktør på Stutteri Blue Hors, der har markeret sig som førende stutteri inden for avl af rideheste og netop har taget nye faciliteter i brug.

D

a Esben Møller blev ansat som hestepasser på Stutteri Blue Hors i Randbøl, havde han ingen tanker om, at han skulle komme til at stå i spidsen for landets førende dressur-stutteri og hingstestation kendt langt ud over Danmarks grænser. - Jeg har siden jeg var dreng interesseret mig for heste, og jeg har altid haft lyst til at arbejde med heste. Men ambitioner og talent følges ikke altid af, så jeg tog en uddannelse inden for tøjbrancen, fortæller han. Selv om handel og tøj var interessant, var det efter nogle år alligevel arbejdet med hestene, der trak, og Esben tog til Tyskland, hvor han arbejdede for Holsteinerforbundet i en periode. I 1993 blev han ansat til at inseminere hopper og passe ungheste på Stutteri Blue Hors i Randbøl, og her har han været siden. - Det var lige mig, super spændende og et sted, hvor der skete en masse og var plads til ansvar og udvikling. Jeg faldt til med det samme, fortæller Esben Møller, der i 1997 blev ansat som direktør. - Jeg holder af at ride, dog er jeg ikke en speciel dygtig og talentfuld rytter. Men jeg kan ”se” den gode hest, og i al beskedenhed har jeg en evne til at spotte de heste, der senere kommer til at gøre sig gældende i avlen og ridesporten.

52  VEJLEØDELIGHT  2014


- Det er udgangspunktet for mit virke her på Blue Hors, og det er jo fantastisk, at man kan leve af sin hobby. Blue Hors er en succes, vi har mange store stjerner i stalden og vi gør os stærkt gældende i det internationale avlsarbejde og ridning på topplan. Jeg er lykkelig for at være en del af alt det. - Men jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at der er masser af hårdt arbejde hver eneste dag. Jeg er direktør på stedet og tegner de overordnede linjer, men jeg er også blæksprutte. Sidder på traktoren, passer telefon, tager mig af køb og salg, og hjælper til overalt, hvor der er brug for mig. Sådan er min hverdag, og det er en hverdag, jeg er glad for og trives med.

Topresultater Esben Møller fortæller, at hans mål er at Blue Hors fortsat skal være førende inden for dansk og international dressurhesteavl. - Man kan have en perfekt avlshoppe, men vælger man den forkerte hingst, udebliver resultaterne. Netop derfor er det så vigtigt, at vi her på stedet udvælger vores hingste efter alle kunstens regler, hvor vi nøje overvejer eksteriør, blodlinjer og temperament. - Det handler meget om hele tiden at have nye talenter på

Fakta – Blue Hors Blue Hors i Randbøl ejes af Kjeld Kirk Kristiansen, som etablerede stutteriet i 1992. Firmaet har dressurheste op til OL-niveau, avlshopper, ungdyr og hingstestation med avlshingste, der årligt betjener ca. 1.800 hopper, heraf ca. halvdelen fra udlandet. Hingstestationen har udviklet sig til en international forretning i handelen med hingstesæd. Andelen af udenlandske kunder er steget støt gennem årene. Blue Hors har en række samarbejdspartnere, der forhandler hingstesæden i udlandet, og på den måde er frostsæd fra Blue Hors-hingstene tilgængelig over en stor del af landene. Foruden hestene har Blue Hors en engros afdeling med fodertilskud og plejemidler, Blue Hors Totalpleje. Der er ca. 200 heste på Blue Hors, heraf 10 avlshingste. Der er 35 ansatte, og til stutteriet hører 250 hektar.

53  VEJLEØDELIGHT  2014


inspire  -  Blue Hors

vej, og vi går aldrig på kompromis i bestræbelserne på at finde de bedste avlshingste. Det er målet, at Blue Hors altid er repræsenteret på det danske dressurlandshold, og Blue Hors har således domineret sportsligt gennem de sidste mange år, dels via egne rytteres resultater og dels i kraft af mange succesfulde afkom af avlshingstene, som slår igennem både herhjemme i Danmark og i udlandet. I mange år har der stået Blue Hors på guldmedaljen ved DM i dressur, og der har også været mange internationale topplaceringer på de toptunede konkurrenceheste fra Blue Hors. Hvilke resultater har spillet en særlig rolle for dig? - Der er mange, og det er svært at fremhæve nogen. Men jeg vil alligevel sige, at det var noget helt specielt og stort, da Andreas Helgstrand og ”Blue Hors Matiné” red sig til en sølvmedalje i VM i Achen i 2006. - ”Matiné” nærmest dansede sig gennem programmet og begejstrede tilskuerne, og tusindvis af hesteinteresserede mennesker har siden nydt opvisningen på You Tube – et klip, som stadig er enormt populært.

- Her på stedet har vi helt unikke arbejdsforhold, og efter den store om- og tilbygning er faciliteterne blevet endnu mere fantastiske til glæde for både heste, ansatte og publikum, siger Esben Møller.

54  VEJLEØDELIGHT  2014

Fakta - ”Blue Hors Zack” Hingsten ”Blue Hors Zack” er nyudnævnt elitehingst i Dansk Varmblod. På et tidspunkt, hvor dansk dressurhesteavl trængte til blodfornyelse, kom ”Zack” til Danmark som et frisk pust med det allerbedste hollandske præstationsblod. Afstamningsmæssigt passede han perfekt til Blude Hors-kunderne med mange hopper efter kendte hingste som ”Don Schufro”, ”Don Romantic” og ”Romanov”. ”Zack”, der er 10 år gammel, er en helt usædvanlig hingst, der avler heste med det rette udseende, godt temperament og god ridelighed. Han har skabte vindere over hele linjen og er i en meget ung alder udnævnt som elitehingst. Han er far til en række medaljehopper i Dansk Varmblod og har meget høje indekstal.


Schur annonce Mangler


Kæmpe byggeri Efter halvandet års om- og tilbygning er et omfattende byggeri på ca. 20.000 kvadratmeter nu ved at være afsluttet på Blue Hors. På visse tidspunkter var mere end 100 håndværkere i gang på området. Der er opført ny opvisningshal, der foruden ridebanen på 26 gange 70 meter har faste siddepladser til 1000 mennesker plus ståpladser, VIP-sektion, rytterstue og mødelokale. Det hele opført i en arkitektonisk flot blanding af beton, glas, mursten og træ. Med i det store projekt er også nye, store og lyse stalde med tilhørende serviceområder og klargøringsområder. Staldene er bygget, så de passer til den daglige arbejdsgang opbygget omkring fire teams, der hver består af en berider, en hjælperytter samt to hestepassere. I staldene er der alle tænkelige moderne hjælpemidler, lige fra spa og solarium samt løbebånd til hestenes træning. - Stedet her er i endnu højere grad end før blevet et helt unikt hestecenter, og interessen for at besøge hingstestationen, stutteriet og konkurrencestaldene er enorm. Vi hører mange af vore udenlandske gæster sige, at de ikke har set noget tilsvarende i Europa, og det er vi naturligvis stolte over at være en del af. Besøgende på Blue Hors bliver hilst velkommen af en af hingstestationens største berømtheder, ”Blue Hors Don Schufro”, i form af en meget vellignende bronzestatue i fuld størrelse. ”Don Schufro” har gennem årene leveret det ene topresultat efter det andet. Soklen er opført på en granitsokkel uden for den nye store opvisningshal, og herfra kan ”Don Schufro” skue ud over ridebaner og marker. Statuen blev indviet i forbindelse med det store byggeri.

56  VEJLEØDELIGHT  2014inspire  -  Blue Hors

Respekt og ære Esben Møller påpeger, at etableringen af Blue Hors og hele den fantastiske udvikling, der er skete inden for avl og dressur siden etableringen i 1993, aldrig havde været mulig uden familien Kirk Kristiansen. - Vi kunne ikke have skabt dette sted uden familiens medvirken, opbakning og tro på projektet. Det er enestående, at de vil investere så mange penge i dansk avl og ridning, og det fortjener al mulig ære og respekt. - Både ryttere og avlere samt det store publikum får glæde af den satsning og investering, familien Kirk Kristiansen har gjort her på stedet.

Meget er tilfædigt - men ikke avl Blue Hors er blevet en livsgerning for Esben Møller, der bor ved stutteriet sammen med sin hustru, Susanne, der også arbejder på hingstestationen, samt børnene Christian (25), Cathrine (22), Cecilie (16) og Casper (12). - Man kan sige, at det var lidt af en tilfældighed, at min karriere udviklede sig som den gjorde. Men avlsarbejdet, det beror ikke på tilfældigheder, og for mig er det fantastisk at følge vores føl og ungheste og se, hvordan avlsarbejdet slår igennem. - De måneder, hvor føllene bliver født, er en skøn tid. Her kan man se, hvad der kommer ud af det hele, og her kan man lade sig begejstre. Den travle hestemand bruger mange timer på landevejene, og er ofte i Tyskland og andre lande for at se på heste, i særdeleshed føl, og følge med i, hvordan hingstenes afkom udvikler sig. - Heste og ridning fylder meget i mit liv, men dog ikke alt. Mange af vores private venner har ikke noget med heste at gøre, og vi er aktive i lokalsamfundet og tager del i, hvad der sker. Der er også en verden uden heste, det er vigtigt at være sig bevidst om, siger Esben Møller.

58  VEJLEØDELIGHT  2014


LiderLider dudu af uønsket af uønsket

hårvækst? Hårvækst? NYHED

Intim hårfjerning - nu til begge køn. Fjernelse af næse- og ørehår

Hårfjerning i ansigtet og på hele kroppen med de bedste kvaliteter Hårfjerning i ansigtet oglaser på hele kroppen de bedste kvaliteter af af voks samt IPL behandling til med permanent hårfjerning. Vi IPL har åbent sommeren,tilse vores “klar hårfjerning til sommerpakke”. . voks samt laserhele behandling permanent

NYHED

intim hårfjerning nu til begge køn.

i cirkel:

Book on-line på mariannebisgaard.dk

Book on-line på mariannebisgaard.dk

resultater

erfaring

(Bund som de andre annoncer) Kalkbrænderivej 5b | v/Nørretorv | 7100 Vejle | Tlf. 75 84 00 11 | www.mariannebisgaard.dk


Når design rykker udendørs

OXNÖ _ design Mathilda Lindblom

“Skargaarden er designmøbler til udelivet og er for dem som finder livet for flygtigt til at ville gå på kompromis - for dem som ikke vil nøjes” Stifterne af den sveske design virksomhed Skargaarden er ægteparret Jari & Anna Visuri, deres historie starter tilbage i 2007 under et besøg på et resort på Bali. På resortet forelskede de sig i stedets outdoor design og specielt i de smukke outdoor møbler. Da de rejste tilbage til Sverige var de fast besluttede på, at opbygge et outdoor møbel brand hvor nøgleordret var, at kunne nyde livet i funktionelle og unikke møbler.

Et par uger senere da den første forretningsplan allerede var skrevet, havde de et møde med to venner, som ejer et reklamebureau. Vennerne Fredric Thunholm og Martin dos Santos havde begge arbejdet med internationale brands og produkt design i mange år. Fra start var de to venner interesserede i forretningsideen og gik sammen med ægteparret Visuri om at skabe brandet. ”Vi var begge enige om, at ideen var interessant og ligeledes begejstrede over


Det handler ikke om at føre sig frem, det handler om at nyde livet ”Vi laver møbler til din fritid. Og dermed mener vi møbler som er skabt til afslapning. De er designet til øjeblikke fri for forpligtigelser og ansvar, snarere end til et bestemt sted. Du kan have dem indenfor eller udenfor, det spiller ingen rolle. Vores møbler vil sandsynligvis ende både på konservatorier, på terasser og selv I spisestuer & tegnestuer & det er helt okay. Du kan definere luksus på mange måder, men denne version er vores. Vi tror på at luksus er friheden til at dedikere dig selv til at gøre absolut ingenting: at være istand til at ignorere de “bør og skulle” som hverdagen byder os. Det er til disse lejligheder at vi designer og producerer møbler som er lige så eksklusive som den lejlighed som de er designet og fremstillet til.”

design Björn Hultén

Navnet Skargaarden stammer fra det svenske ord for Øhav. Som en rød tråd gennem alle kollektionerne ses en ambition om at gøre det enkle smukt gennem begavede detaljer og grundigt håndværk.

H55

Møbler og accessories fra Skargaarden kan opleves hos

CORNELIUS E t

u n i k t

u n i v e r s

a f

I 2008 lancerede Skargaarden deres første kollektion bestående af to serie loungemøbler - Häringe og Falsterbro. I dag er kollektionen meget større og omfatter nu både spise- & loungemøbler samt accessories.

o g

living a c c e s s o r i e s

Ellehammersvej 4A _ DK_7100 Vejle _ w w w.cornelius-living.dk

DJURÖ _ design Mathilda Lindblom

Om CORNELIUS living muligheden for, at være med fra start når et nyt brand fødes – det er altså ikke en chance man får hver dag” udtaler Fredric Thunholm og Martin dos Santos som er vant til at arbejde med at fremme brands som allerede eksisterer.

m ø b l e r


Tid til de små detaljer Tekst: Mads Blenker - Foto: Ulrik Tingleff Smukke omgivelser, fleksibelt personale og uovertruffen mad er nogle af nøgleordene, når Schur Conference Center tager imod gæster til kurser eller fester.

V

ed udmundingen af Horsens Fjord ligger halvøen Borre Knob. Set oppefra kan halvøen ligne et spøgelse, men når man færdes på området, er omgivelserne alt andet end uhyggelige. Naturen er smuk og uspoleret, og selvom man kun er et kvarters kørsel fra Horsens midtby, føles det nærmest som en helt anden verden. Ned til det rolige vand ligger den gamle frugtplantage, Søborg, der i dag rummer Schur Conference Center. Konferencecenteret gør en dyd ud af, at gæsterne på stedet skal føle sig hjemme, og på at skabe et rum, hvor gæsterne kan fokusere fuldt ud på det, som de skal lave på centeret. Om det drejer sig om et bryllup eller et kursus, så skal gæsternes fokus være på at være til stede, og ikke på

62  VEJLEØDELIGHT  2014

om der er styr på forretten. Selvfølgelig er der det. - Når vi har gæster herude, vil vi gerne have, at de føler, at de får deres forventninger og ønsker opfyldt. Det er vigtigt, at dem der holder arrangementet, ikke skal stresse på selve dagen, fordi de ikke ved, om der er styr på tingene. Det hele skal bare køre, siger restaurantchef Anne Badenski.

Ingen distraktioner Den gamle frugtplantage blev i sin tid købt af Axel Schur fra emballagevirksomheden Schur. Han boede på gården med sin hustru, indtil han besluttede at andre også skulle have glæde af de skønne omgivelser, og således var ideen om et konferencecenter født. I begyndelsen var det eksklusivt for Schur’s egne kunder,


men nu er konferencecenteret åben for alle. Hvis man tager en tur rundt i området omkring Schur Coference Center, kan man stadig se mange spor af, at der tidligere har været frugtplantage. Frugttræer i snorlige rækker taler et tydeligt sprog. - Når man er herude, er man afskåret fra omverdenen, så at sige. Man bliver nærmest nødt til at arbejde, fordi vi ikke har spa, karaoke eller andet i den dur. Den eneste afledning vi har herude, er vores smukke natur, som vores gæster også flittigt benytter, når de skal have luft til hovedet, siger Heidi Rasmussen, der er salgskoordinator ved Schur Conference Center. Den gamle frugtgård har 26 nyrenoverede værelser til overnattende gæster, og i konferenceafdelingen er huset

63  VEJLEØDELIGHT  2014


inspire  - Schur

udstyret med det nyeste i AV-udstyr. Selvom de udvendige rammer er helt i top, er man på Schur Conference Center sikker på, at årsagen til stedets succes skal findes et andet sted. - Det er en af vores styrker, at vi er et lille sted, og folk føler sig hjemme her. Når vores gæster kommer tilbage til os, oplever de, at vi kender dem, og at de ikke skal starte forfra med at fortælle, hvordan de vil have det. Det ved vi allerede. Det er de små detaljer, som folk bemærker, fordi vi har tid til det, siger Heidi Rasmussen, der er salgskoordinator ved Schur Conference Center.

Heidi og Anne, som er ansvarlige for konference centerets daglige virke.

64  VEJLEØDELIGHT  2014

Glem kedelig kursus-mad Hvis man forbinder bespisningen til et kursus med en meterlang buffet af retter, som har set bedre dage, så er det fordi, man endnu ikke har været på Schur Conference Center. I køkkenet regerer køkkenchef Rikke Dithmer, og hun bruger mange lokale og sæsonaktuelle råvarer i køkkenet, når de stiller an til frokost eller en tre-retters gourmet aftensmad. - Vi prøver at give gæsterne en spændende oplevelse, når de kommer her. Vi får ofte ansvaret for menuen, og vi prøver at forny os, og lave noget nyt og spændende.


Vi byder sommeren velkommen med lækkert grillkød Mange hjemmelavede specialiteter til grillen Grillmenu 1

Grillmenu 2

• Marineret kyllingespyd • Marineret kotelet • Hjemmelavet grillpølse (vælg selv, mange varianter) • Grøn kartoffelsalat • Coleslaw • Brød, ketchup og sennep

Pr. person kr.

99,-

• Bøf af velhængt oksefilet • Marineret kyllingefilet • Hjemmelavet grillpølse (vælg selv, mange varianter) • Grøn kartoffelsalat • Tomatsalat med cherrytomater og frisk mozzarellaost • Kærlighedssalat, med friske asparges, melon og jordbær • Brød, ketchup og sennep

149,-

Pr. person kr.

Grillmenu 3

• Bøf af velhængt oksefilet • Marineret svinemørbrad • BBQ-ben • Hjemmelavet grillpølse (vælg selv, mange varianter) • Grøn kartoffelsalat • Sommersalat med melon og feta • Blandet grøn salat • Brød, ketchup og sennep

169,-

Pr. person kr.

Strandvejen 74 · Vejle Ø · Tlf. 75 81 52 03 · www.slagtergronvall.dk Man-fre kl. 8.30 - 17.30 · Lør kl. 8.00 - 13.00


inspire  - Schur

Konferencemad har tidligere haft et dårligt ry, hvor man blev spist af med en buffet. Vi kører to eller tre retter, og vi følger sæsonen og bruger de friske råvarer, siger hun. Udover de høje standarder i køkkenet, hvor man selv ryger, sylter og generelt laver tingene fra bunden, er Schur Conference Center begyndt at afslutte gæsternes besøg ved at give dem en pose med vand, frugt og chokolade til køreturen hjem. Der skal ikke være tvivl om, at der er tænkt over tingene hos Schur Conference Center, og det mærker man fra det sekund man ankommer til frugtplantagen og indtil man kører igen. Her er der virkelig tid til de små detaljer.

Fakta Schur Conference Center Søborgvej 20, Glud DK-7130 Juelsminde 26 værelser. (1 enkeltværelse og 25 dobbeltværelser) Plads til 70 kursister i konferencelokalet. Kan lejes af private og virksomheder. Website - http://www.schur.com/da/ conference-center

66  VEJLEØDELIGHT  2014


VI TÆNKER ANDERLEDES

? Er det dig

F

O

T

O

G

R

A

F

E

INHOUSE FOTOGRAFI P R I V A T

&

R

N

E

E R H V E R V


Solen frigiver en masse glædeshormoner – den giver os et lysere sind - den er ganske enkelt pragtfuld! Samtidig beriger den os med en brun farve, som giver os velbehag og påvirker vores selvtillid. Så langt så godt.

68  VEJLEØDELIGHT  2014


Får du medicin så husk at læs indlægssedlen grundigt, idet mange typer medicin gør huden lysfølsom.

Solarium forebygger ikke soleksem. Spis i stedet Beta Caroten* - enten i kapselform, ”Sun to drink” eller spis masser af orange og mørkegrønne frugt og grøntsager

At små UV perler fortæller barnet via farveskift hvornår bestråling er for kraftig og at der skal solcreme på. Vi udleverer dem gratis på klinikken.

/ Af Kosmetolog, Marianne Bisgaard Men vi er også kloge, så vi ved også at.. Vi skal beskyttes mod den farlige del af solens bestråling, og at solen gør os rynket og giver brune pigmentpletter. Os som arbejder med hud, ved også en anden ting, nemlig at vi ser celleforandringer i huden som aldrig før. Skader fra solarium forbruget i 80´erne og ubekymret sol dyrkning i årene før kommer nu. Til trods for vi er så oplyste bruger mange stadig ikke solcreme.”Jamen.. Jeg ligger aldrig i solen” hører vi tit på klinikken, når vi spørger ind til brug af solcreme. Nej, men om du ligger, går eller står i solen er ligemeget- er du i solen - så er du soldyrker. Sidder du indenfor eller i skygge, er du IKKE soldyrker. Jeg har via mit arbejde på min hudklinik

set alt for mange, som er blevet skadet af solen. Mange blot med forstadier til kræft i huden, andre så meget at det er blevet livstruende og dagligt kunder med kosmetiske skader. Derfor har jeg valgt at tage sol på en sund måde. Du får min opskrift her:

Jeg bruger selvbruner og solfaktor 30 i rigelig mængde indtil min hud har fået en langsom men sikker brun farve. Derefter benyttes en lavere solcreme i rigelig mængde - men selvbruneren stilles på hylden og findes først frem igen til efteråret, når jeg blegner, i stedet for at dyrke solarium. Sikker soldyrkning - samme resultat! * Følg anvisningen på dåsen.

69  VEJLEØDELIGHT  2014


FORÅR

FORFØRENDE

VIN!

S

å er foråret endelig over os, og vi tør endelig tro på, at nattefrosten er veget til fordel for de lyse sommernætters tilbagekomst. Men….. som i et hvert nystartet forhold er der en vis nervøsitet – ikke mindst fordi tidligere indhøstede erfaringer har bibragt os en vis portion skepsis…..holder det nu ? ….svigter hun mig, som hun har gjort før ?..... Tør jeg stole på hende denne gang ? Skal vi endnu engang til at slæbe havekrukkerne ind igen – skal vi endnu engang se de spæde knopper og skud blive ødelagt af en pludselig nattefrost og skal vi endnu engang bittert erfare, at vi har skiftet til sommerdæk for tidligt ? Men vi ukulige danskere har trods disse bitre erfaringer allerede overgivet os til foråret -­‐ og indledt grill-­‐sæsonen med stor selvsikkerhed. Den første varme sommeraften har kærtegnet vores hud og mere end antydet, at der kommer mere af samme slags. Forførende vine. Denne gang skal min vinklumme selvfølgelig handle om kølige bobler, rosé – og hvidvine samt rødvine til grill, sommer og strand…..forførende vin til de lange, lyse sommeraftener. Det har altid undret mig, at rosé-­‐vine -­‐ for de fleste menneskers vedkommende – er noget, man kun drikker om sommeren. Rosé vine har så meget at byde på udover farven – tit mere frugtighed og tannin end de hvide – det er oversete madvine og kvaliteten er stigende. Der laves rosé vine overalt på jorden – og til alle smagsløg: tørre, halvtørre, frugtige, søde, og ikke at forglemme masser af lyserøde bobler!!! Hvad angår hvidvin, så er danskerne stille og roligt begynde at bruge lidt flere penge på hvidvinen. Hvor mange før gerne ville spendere lidt mere på en rødvin eller en sjælden gang på en flaske champagne, så mærker vi en stigende interesse for hvidvin af høj kvalitet. Hvid – og rosévine passer perfekt til sommermaden. Prøv en fransk Sancerre eller en oversøisk Sauvigon Blanc til nyopgravede asparges med Beurre Blanc eller en hjemmelavet Hollandaise. Står den på grillet laks eller anden, fed fisk så vælg en Chardonnay – helst fra Bourgogne! Drik kold Gewürtzraminer til mere krydrede retter, thai og vietnamesisk. Eller prøv et glas kølig rosé til et stykke grillet kalvekød med gorgonzola sauce og valnødder og grønne bønner.

70  VEJLEØDELIGHT  2014

Vinklumme­n  / Af Jesper Rosenqvist

FORFØRENDE

Men vi kommer jo ikke udenom rødvinen til sommerens grill aftener. Der er visse druer som Zinfandel og Grenache og Syrah ( Shiraz ), som klæder klassiske barbecue-­‐retter fantastisk. Med deres mere eller mindre krydrede udtryk passer de godt sammen med især mørkt kød stegt på trækul. Der findes ingen fastlåste regler på området – og næsten alt er smag og behag – med her er lidt generelle rettesnore til sommerens grillaftener: Drik mørk, kraftig vin til mørkt kød – god Bordeaux eller oversøisk Cabernet Sauvignon til oksekød – er det fedtmarmoreret eller med fed sauce – f. eks. Bernaise eller flødesauce kræves der også en høj alkoholprocent. Til marineret kød – lam eller vildsvin, hvor kødet er marineret med krydderier, hvidløg og evt. honning drik en krydret, kraftig rødvin med lidt sødme, f. eks. en Shiraz fra Australien eller en god Rhone vin. Til lyst kød som grillet kylling og kalv-­‐ og svinekød eller retter med svampe og kantareller drik en lys rødvin med god syre: en god Bourgogne eller oversøisk Pinot Noir. Også en god Chianti Classico Reserva fra Toscana eller en god Barbera fra Piemonte ville være perfekt her. Stay cool!!! Til sidst kan jeg ikke lade være med at slå et slag for vinens temperatur. Vi danskere drikker generelt rødvinen for varm og hvidvinen for kold. Det er synd for vinen – og det er synd for hele oplevelsen. Især om sommeren fremtræder vinen friskere og mere imødekommende ved den rette temperatur. Prøv at stil rødvinen i køleskabet ca. 1 time, før du skal drikke den – tag den ud og træk den op og hæld den op i glasset – den vil nu være 13-­14 grader varm og vil i løbet af de første 5 min. i glasset stige til den perfekte temperatur 15-­16 grader. Hvidvinen må gerne stå konstant på køl, men tages ud ca. 10-­15 min før den hældes i glasset. Hvis en hvid­‐ eller rosévin har stået på køl længe er den kun ca. 6 grader og smagen kommer ikke rigtigt frem i vinen – den perfekte serveringstemperatur for hvid-­rose´samt bobler er efter min mening 10-­12 grader. Så hav lidt tålmodighed og stay cool!! På modsatte side er mine forslag til gode sommervine i alle prisklasser – I er velkomne til at komme med jeres kommentarer eller forespørgsler på: vejle@vinoble.dk


Hain, Riesling Goldtröpchen Kabinett 2011

Jean Paul Balland, Sancerre Rosé 2013

Dette må være den ultimative sommervin: læskende, cremet og med en vidunderlig sødme fra frugten. Den sprøde syre i vinen giver liv til denne fuldkomne terrasse-og sommervin. Drik den afkølet til brunch og frokost, på terrassen om eftermiddagen, mens du laver mad….tage den bare til morgenmaden også. 99,‐ pr. fl.

Alle i vinbranchen ved, at det bedste rosé vin bliver lavet i Frankrig – og i særdeleshed i Sancerre og Bandol. Her tager man rosé vinen alvorligt. I denne udgave fra Balland får man hele paletten: god frugt med jordbær og hindbær, god syre, fløjlsbløde tanniner og lang eftersmag med en smule præg fra fadet, som giver vinen fylde. 159,-pr. fl.

Veuve D´Argent, Cremant Rosé

Chateau Montrose Rosé 2013

Her er ”bobler” af høj kvalitet – en halvtør rosé – lavet efter den klassiske Champagne metode. God frugt med masser af hindbær – både en vis tørhed og en smule sødme gør dennne Cremant til en fuldstændig oplevelse. Tag den med på skovturen, drik den på den solbeskinnede terrasse eller til fisk og skaldyr. 99,-pr. fl.

En virkelig nydelse af en rosé vin af den tørre type. Sydfransk og lækkker med god frugt – noter af hindbær – både god til terrassen og til mad. Prøv den til skaldyr eller vær frisk og drik den til et stykke grillet kalvekød. FØR: 99,‐ NU: 79,‐ pr. fl.

Vincent Latour, Bourgogne Chardonnay 2012

Cline Cellars, Zinfandel og Ancient Vine Zinfandel 2012

Chardonnay er den eneste drue, man må bruge til at lave hvidvin på i Bourgogne (bortset fra lidt Aligoté i sjældne tilfælde) – men det gør de til gengæld godt!! Vinen er cremet med en fedmefyldt frugt – duften er mættet af hyldeblomst og en anelse kærnemælk. Drik den afkølet på terrassen og til sommerens skaldyr og grillede laks. 139,‐ pr. fl.

Producenten markedsfører denne vin som ” Den ultimative grill vin ” – og sandt er det i hvertfald, at Zinfandel druens let krydrede udtryk passer særdeles godt til mad lavet på trækul. Her er masser af brombær i duften samt en fyldig smag Dette er en decideret madvin. Drik den til grillmaden med barbecue krydderier. Findes både i en alm. Udgave – samt en udgave lavet på over 40 år gamle vinstokke, hvilket giver en større fylde, koncentration og smagspalet. Zinfandel 99,-pr. fl. Ancient Vines Zinfandel 169,-pr. fl.

71  VEJLEØDELIGHT  2014


FREMTIDENS BILHUS LIGGER I FREDERICIA Tekst: Mads Blenker - Foto: Marc Østergaard Glem alt hvad du ved om et bilhus. Audi har vendt opfattelsen af et bilhus på hovedet, og det skal være med til at begejstre kunderne. Forestil dig et bilværksted, hvor gulvet er så rent, at man nærmest kan spise af det. Ja det lyder måske som utopi, men hos Audi Fredericia er det ikke desto mindre virkelighed og blot et af mange eksempler på, hvordan man hos det tyske premium-bilmærke har gjort tingene anderledes i forhold til den normale opfattelse af en bilforhandler. Det omkring 10.000 kvadratmeter store byggeri, der slog dørene op i 2009, er et stilstudie i design. Set udefra står de rene linjer skarpt, og gennem de store glaspaneler får man det første glimt af det, som det hele handler om. Bilerne. Fordelt på huset tre etager finder man et stort udvalg af nye og brugte Audi’er, der alle skinner om kap med solen udenfor. I spidsen for bilhuset står direktør Kim Sørensen, der har været i huset i de sidste fire år, hvor antallet af medarbej-

F

72  VEJLEØDELIGHT  2014

dere er gået fra 32 til 82 i dag. Direktøren er ikke i tvivl om, hvorfor huset har oplevet så stor fremgang, og hvordan man hos Audi Fredericia fortsætter de gode takter. - Vi skal nytænke, og vi skal begejstre vores kunder endnu mere, end de er vant til, siger han. En af de mere utraditionelle måder hvor Audi vil nå kunderne, er ved at bruge det store bilhus til at afholde diverse events. I dag afholder Audi Fredericia omkring 50 events i huset årligt, og det kan være alt fra introduktion af nye modeller til virksomheder, der lejer sig ind i lokalerne til en konference. Det moderne bilhus har nemlig kapacitet til 200 spisende gæster og derudover også topmoderne konference-faciliteter. - Vi har en helt særlig ånd her i huset, og jo længere tid vi har potentielle kunder i huset, jo større er chancen for at de også mærker den ånd. Når vi afholder disse events, så


Vi skal nytænke, og vi skal begejstre vores kunder endnu mere, end de er vant til

er det en måde for os, hvor vi hele tiden kan være i dialog med vores kunder. Vi vil gerne have, at kunderne føler, at det er noget, som vi er sammen om, siger Kim Sørensen.

Forspring gennem teknik I Audi har man mottoet ”Vorsprung durch Technik”, der oversat fra tysk betyder ”Forspring gennem teknik”. For Audi Fredericia er teknikken er stor del af dagligdagen, da huset er ét af blot to udsalgssteder af Audis topmodel Audi R8 i Danmark. - Det er en bil, der er attraktiv for teknikerne at arbejde på, så derfor har vi nogle af de dygtigste teknikere i landet. De brænder virkelig for at komme på arbejde, og det er noget, der går igen igennem hele huset, siger Kim Sørensen. Udover et stærkt hold på værkstedet satser Audi-huset også på at give kunden en totaloplevelse, når man køber en af husets biler. For eksempel bliver der sat god tid af, når en kunde skal have overdraget nøglerne til en Audi, således at sælgeren og kunden sammen kan gennemgå bilens funktioner, og på den måde håber Audi at sikre, at kunderne bliver gladere for bilen. Kontakten mellem Audi

Fredericia og bilkøberen slutter dog ikke, så snart bilen er trillet ud fra butikken. - Hvor andre måske kun ser deres kunder, når de sælger en bil, og så måske til et service-eftersyn, vil vi gerne holde kontakten. Vi inviterer vores kunder med til diverse events, og vi håber, at kunderne føler, at de også er en del af huset, siger Kim Sørensen. Da Audi er en premium-bil, der ofte bliver brugt som firma-bil, ved man hos Audi Fredericia godt, at husets kunder har en travl hverdag, og at bilens service-eftersyn måske ikke ligefrem er det, man ser mest frem til. Igen har Audi vendt billedet på hovedet, og man prøver at gøre et service-eftersyn til så god en oplevelse som muligt. For eksempel har Audi gratis hente-bringe service, så man ikke selv skal bruge tid på at fragte bilen frem og tilbage fra værkstedet. Hvis man selv indleverer bilen i Fredericia, er det muligt at låne et fuldt udrustet kontor, så man kan forsætte arbejdet, mens bilen bliver set efter i sømmene. Alle biler bliver desuden vasket og støvsuget, inden ejeren får nøglerne tilbage igen.

73  VEJLEØDELIGHT  2014


lifestyle  -  Audi Fredericia

Stor konkurrence

Om Audi Fredericia Huset åbnede i 2009. Der er 82 medarbejdere fordelt på salgsafdelingen, eftersalg, værksted og administration. Bilhuset har altid 25 nye og 50 brugte biler. Det er muligt at leje bilhuset til et arrangement med op til 200 spisende gæster. Adresse: Kongens Kvarter 32, 7000 Fredericia Åbningstider: Man-Fre: 8.00-17.30, Søn: 10.00-16.00 Website: http://www.fredericia.audi.dk/

74  VEJLEØDELIGHT  2014

Siden årtusindskiftet har Audis markedsandel været støt stigende, og i 2013 havde det tyske mærke en markedsandel på 3,32 procent. Det er et stykke foran konkurrenterne fra BMW og Mercedes, og direktør Kim Sørensen har et bud på, hvorfor netop Audi ligger så lunt i svinget. - Konkurrencen er virkelig stor på premium-markedet. Selvfølgelig har vi en topkvalitet på vores biler, men vores konkurrenter er også stærke. Derfor bliver det ofte det, der sker inde i bilhusene, der kommer til at afgøre, hvor kunderne går hen, siger han. Når man besøger Audi Fredericia, kommer man ikke mange skridt ind i butikken, før man bliver mødt af en imødekommende medarbejder, der har til opgave at modtage kunderne og henvise dem til den rigtige salgsrådgiver. I spidsen for salgsafdelingen står salgschef Michael Rand. - Vi vil gerne have, at vores kunder føler, at de har besøgt deres familie, når de har været inde hos os. Det er vigtigt, at vi tager os den nødvendige tid til den enkelte kunde. Vores kunder har høje forventninger til os, og hvis vi ikke indfrier dem hver gang, så forsvinder det ry, som Audi har, lynhurtigt, siger han. Bilhusets mange salgskonsulenter er under konstant uddannelse, og hvert år skal sælgerne en tur til München, hvor de bliver testet i de seneste modeller fra den tyske bilfabrik. - Vi kan gøre en forskel for vores kunder, hvis vi kan give dem mere end glas, stål og aluminium. Det kan vores konkurrenter også give dem. Det, vi vinder på, er vores


real watches for real people

Oris Artix GT Chronograph Automatic mechanical chronograph Stainless steel case with turning top ring Special linear display for the small second Water resistant to 10 bar/100 m

www.oris.ch

OFFICIAL SPONSOR OF AUDI SPORT

75  VEJLEØDELIGHT  2014


lifestyle  -  Audi Fredericia

grundige behovsafdækning, hvor vi går ind og finder ud af præcist, hvad den enkelte kunde har brug for i hverdagen. Vi oplever i højere grad, at folk selv har undersøgt meget på internettet, inden de kommer, og at de har et billede af, hvad de vil have. Det er vores opgave at stille spørgsmål til dette, så vi er sikre på, at kunden rent faktisk kommer hjem med en bil, som han bliver glad for, siger Michael Rand.

En rigtig god vinkælder Selvom Audi-huset har haft motoren kørende siden efteråret 2009, er huset stadig i udvikling. Et af de punkter, hvor virksomheden stadig kan forbedre sig, er på salget af brugte biler. Indretningen af bilhuset er lavet således, at de brugte biler findes i kælderen, og Audi Fredericia har nogle strenge krav for, hvilke brugte biler der får plads i kælde-

ren. Konceptet kaldes Audi Approved Plus, og indebærer for eksempel, at bilen er top-klargjort både udvendig og under motorhjelmen. Ved første øjekast ligner bilerne i kælderen nye biler. En af årsagerne til dette er såmænd, at Audi vasker og støvsuger bilen, inden den kommer tilbage i kælderen, hvis en kunde har fået en prøvetur. På den måde står alle bilerne super skarpt. - Vi oplever tit, at kunderne ikke umiddelbart opdager, at det er brugte biler, som de kigger på i kælderen. Det er så vores opgave at sørge for, at vores kunder ved, at vi rent faktisk har en rigtig god vinkælder, med nogle gode årgange, så at sige, forklarer Michael Rand. Så uanset om du er på udkig efter en ny eller en brugt bil, og uanset om du er til en sporty S5 eller en luksus A8, så har Audi Fredericia et udvalg, som er værd at køre efter, og bilhuset garanterer, at du vil få en oplevelse, som du ikke har set før i et bilhus.

Her ses de tre med salgsansvaret for Audi Fredericias brugte biler. Forest: Søren Lykke Jørgensen, Kim Estrup Jacobsen og Michael Madsen

Det store konferencelokale er ideel til større arrangementer. Her Skala.fm med en mindre koncert.

76  VEJLEØDELIGHT  2014

En af de mange virksomhedspræsentationer, som afholdes i huset. Her med fodboldklubben FC Fredericia.


DEN ULTIMATIVE REJSEKAMMERAT

Læs mere på:

www.waternlife.com

“Best Invention of the Year”

For hvert solgt LifeStraw får et barn i Afrika rent drikkevand i et skoleår.


luxury2.pdf

1

11/18/10

9:14 PM

a special component makes every io unique: you! www.iojewels.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.