Page 1

ZWEMBADBRANCHE #68 - APRIL 2019 - JAARGANG 15


POOL

THE REAL DEPTH INVESTMENT

POOL

T HE REAL DEPTH INVESTMENT

ACRYLIC POOL WINDOWS - MOVABLE FLOORS

WWW.VARIOPOOL.NL

A DDI N G F U N TO YO U R P OOL


Noortje en Bregje de Brouwer, Nederlands Kampioen Synchroonzwemmen, finalisten FINA World Series Madrid

Happy Together

Š Paul Bekkers Sport Art

Zo ervaart Hellebrekers de verbintenis met haar relaties ook. Met de KNZB. Met haar medewerkers. En met haar klanten. Tegelijkertijd willen we dat onze relaties hetzelfde ervaren bij Ăłnze dienstverlening. Behalve het streven naar perfectie zijn samenwerking en vertrouwen essentieel bij het realiseren van optimale zwemwater- en klimaatcondities. Alleen dan worden we samen gelukkig.

Official Sponsor


FILTRATIE MET TROMMELFILTER: DUURZAAM, GEZOND EN ECONOMISCH

Niet langer kiezen of delen als het gaat om de waterbehandeling in uw zwembad. Bij toepassing van voor-filtratie met een trommelfilter hoeven ambities op het vlak van duurzaamheid, waterkwaliteit, gezondheid en betaalbaarheid elkaar niet meer in de weg te zitten. Ook uw zwembad – nieuwbouw of renovatie- kan hiervan profiteren.

bespaar water en energie

• Zwembadautomatisering • Zwembadmonitoring • Chemicaliëninstallaties, volgens BRL-K903 • Doseerpompen en accessoires • Zoutelektrolyse systemen • Hy-Tab - Calciumhypochloriet tabletten oplos- en doseerunit

schoner en gezonder water

verlaag de kosten

Cleardrum B.V. +31 30 7671051 www.cleardrum.nl info@cleardrum.nl

Industrieweg 94 2651 BD Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5115211 info@hycon.nl - www.hycon.nl


IN DIT NUMMER

8

20

14

22

30

26

44

36 14

Recreatiecentrum Zevenkampse Ring staat midden in de samenleving ‘Met succes op zwemles!’ biedt houvast aan ouders en zwemleraren

20

‘Ga als zwembad gewoon eens verhalen vertellen en delen’

30 36

22

‘Het zijn altijd mensen die het verschil maken’

44

8

26

Fotowedstrijd ‘Zeg het met Foto’s’ ‘Zwemmen kan bijdragen aan gezondheidswinst’ Kort nieuws Terugblik #ZBBC19

ZWEMBADBRANCHE

5


#doeslief Eind maart organiseerden wij voor de zesde keer op rij ons congres. Eén van de sprekers was Milo Berlijn. Hij vertelde de bezoekers op energieke wijze en vol humor hoe je echt gastvrij kunt zijn. ‘Heel veel bedrijven denken dat gastvrijheid een functioneel proces is, maar het heeft alles met emotie te maken.’ Hij ontwikkelde een eigen visie, gebaseerd op de IK-factor en de kettingreactie van gastvrijheid. ‘Als ik aardig ben voor mijn gast, is mijn gast aardig voor mij, heb ik meer plezier in mijn werk en beleeft de gast meer plezier aan zijn verblijf.’ Kortom gastvrijheid begint bij de eenvoud van ‘ik’ en eindigt bij de kracht van ‘wij’. Alles begint dus bij jezelf en wat jij doet, heeft effect op de ander. Het is ook niet voor niets dat de overheid onlangs de campagne #doeslief heeft gelanceerd. Je kunt het misschien een beetje betuttelend vinden, maar er zit een kern van waarheid in. Ben jij echt altijd aardig en oprecht tegen anderen? Of reageer je ook wel eens bot of geïrriteerd naar je collega’s, vrienden of familie? Voel je soms afgunst of ben je te druk om te zien hoe het echt gaat met iemand? De campagne is dus vooral bedoeld om jezelf een spiegel voor te houden. ‘Verander de wereld, begin bij jezelf’ is een gevleugelde uitspraak. Maar wel eentje die nog steeds van toepassing is. Want wees eens eerlijk: hoe vaak doe jij echt lief?

Het is een lastige vraag. Onze dagen kabbelen voort en we zijn druk met van alles en nog wat. Oprechte aandacht voor elkaar schiet er dan vaak bij in. Niet bewust, maar onbedoeld vergeten we om even stil te staan bij de ander en ook om even stil te staan bij onszelf. Maar soms word je met je neus op de feiten gedrukt en besef je weer hoe waardevol het is om aandacht voor elkaar te hebben. Voor de ander, maar ook voor jezelf. Het overkwam ook mij laatst. Ik moest helaas afscheid nemen van mijn vader en mijn wereld stond op dat moment even stil. Ik werd heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties. Verdriet, gemis, dankbaarheid. Maar ook geluk door de verbondenheid die je voelt. Niet voor alles bestaat een script en je realiseert je des te meer dat het enige wat je dan kan doen - moet doen -, is dat wat je hart je ingeeft. Je kan dan niet anders dan luisteren naar jezelf en omkijken naar elkaar. Hoe ingewikkeld het soms ook lijkt, eigenlijk is het heel eenvoudig: volg je hart en wees lief voor elkaar. De tijd gaat te snel en is te kostbaar om zomaar voorbij te laten gaan. Besteed daarom jouw tijd goed en vooral met elkaar. Dus: doe eens lief!

info@zwembadbranche.nl • twitter.com/zwembadbranche • facebook.com/zwembadbranche

6

ZWEMBADBRANCHE


ZWEMBADBRANCHE DAG

Save the date DINSDAG 8 OKTOBER

ZWEMBADBRANCHE.NL/DAG


8

ZWEMBADBRANCHE


Recreatiecentrum Zevenkampse Ring staat midden in de samenleving Ze waren genomineerd voor de ZwembadBranche Award in de categorie Zwembad van het jaar. Net als eerder voor de Hart van Rotterdam Prijs. Ook werden ze al eens verkozen tot groenste zwembad van Nederland. Al die nominaties en prijzen geven aan dat Recreatiecentrum Zevenkampse Ring tot de beste baden van het land behoort. Manager Lucienne van der Graaf is blij met de successen, maar benadrukt dat dit zonder het team niet mogelijk was geweest. “Wij hebben dit met elkaar gedaan.”

Niets komt vanzelf. Geluk op de werkvloer ook niet. Daar moet je in investeren, in de Zevenkampse Ring doen ze dat al jaren. In het Rotterdamse Sportfondsenbad hebben ze daar bouwstenen voor. Maar belangrijker nog is de intrinsieke motivatie. Voor een emotiemens als Van der Graaf is dat het begin van alles. Ook bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Het kassaregister leren kennen, de administratieve processen, alle protocollen: het is een zorg voor later. Waar ze vooral naar kijkt in het eerste gesprek is of iemand graag met mensen omgaat. Voor Van der Graaf is het de voornaamste succesfactor van de organisatie. Ze is niet ook bang om zich kwetsbaar op te stellen. ”We moeten van mensen houden.”

Teamgevoel Daarom ook behoort maatschappelijke betrokkenheid tot de speerpunten van het beleid bij de Zevenkampse Ring. Niet denken in beperkingen, maar juist de uitdaging zien. Zo krijgen jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt er de kans om zich te ontwikkelen. Van der Graaf vindt het belangrijk dat tijd en aandacht wordt geschonken aan een kwetsbare doelgroep. Maar ook dat men er voor elkaar is in voor- en tegenspoed. In de loop der jaren zijn er mooie dingen bereikt en soms waren er ook tegenslagen. Het heeft volgens Van der Graaf het teamgevoel alleen maar versterkt. Bij elkaar blijven, met successen, maar zeker ook bij tegenwind. Dat lukt, als iedereen gelukkig is in het werk en meegenomen wordt in het hele verhaal: de doelen van de organisatie, in de nabije en verdere toekomst. Van der Graaf gelooft er heilig in. “Natuurlijk is het

een open deur: gelukkige medewerkers presteren beter. Maar waar is het wel. Als team kun je dan de hele wereld aan.”

Kwaliteitstrainingen Managementboeken met dure woorden en vakjargon komen er in een no-nonsense stad als Rotterdam niet aan te pas. Vanzelfsprekend niet, zou je bijna zeggen. Wel met z’n allen de schouders eronder zetten, samen met ketenpartners. Met als doel om midden in de samenleving te staan en de inwoners van Rotterdam vitaal houden. Gastvrijheid is daarbij ook een belangrijk speerpunt. Daar horen natuurlijk ook kwaliteitstrainingen over gastvrijheid bij. Met alle medewerkers van de receptie en de horeca zijn ze een kijkje gaan nemen in het Hilton hotel. Gewoon om te zien hoe het er buiten de branche toegaat, hoe hoog de lat daar ligt en welke eisen er worden gesteld. Een verhelderend bezoek was het, in alle opzichten. Geïnspireerd en vol leuke ideeën keerden ze terug. Twee jaar geleden is dat inmiddels, maar tot op de dag van vandaag plukken ze er in de Zevenkampse Ring de vruchten van. “Wat we daar gezien hebben, is dat het belangrijk is om een eenduidige uitstraling te hebben naar onze bezoekers.” Weer dat teamgevoel, bij Van der Graaf komt het daar steeds weer op neer. “Het gaat erom dat we samen hetzelfde doel voor ogen hebben. Dat gaat verder dan zomaar een inwerkprotocol. Iedereen bij ons beseft waar we in de gemeente voor staan en vooral ook waarom we doen wat we doen.” In de Zevenkampse Ring worden de verantwoordelijkheden ook zo laag mogelijk in de organisatie gelegd. Medewerkers zelf laten

ZWEMBADBRANCHE

9


Roozeboom & van den Bos Instrument BV Weteringpad 58, 3762 EN Soest tel. 035 543 1511 info@zwem.nl www.zwem.nl

RB Instrument BV

Automatisering en monitoring

Gespecialiseerd in het leveren van meet-, regel- en doseertechniek voor zwembaden. Exclusief vertegenwoordiger van diverse fabrikanten voor de Nederlandse markt. Ontwikkelt in samenwerking met deze partners, hoogwaardige technische oplossingen voor controle en beheer van waterkwaliteit. Oplossingen die zijn toegespitst op de behoeften van de Nederlandse markt: RB Instrument is nu en in de toekomst een innovatieve en meedenkende partner.

PROGRAMMA Doseerpompen en accessoires

Flowsensoren

Fotometers

Onderhoudsarme elektrolyse installaties

Ons complete programma bestaat uit: • Meet- en regelapparatuur voor vrij-, gebonden en totaal chloor, pH, redox, temperatuur, troebelheid en geleidbaarheid. • Colorimetrische analyser voor het zogenoemde Water Monitoring Systeem (WMS). • Magneetmembraan-, motorgedrevenen slangen-doseerpompen inclusief alle benodigde accessoires zoals injectie- en voetventielen, zuiglansen, doseerconsoles en voorraadtanks.

• Onderhoudsvrije zoutelektrolyse systemen. • Complete range wateranalyse testen bestaande uit fotometers, comparators, pocket-kits en teststrips. • Magnetisch inductieve, dus onderhoudsvrije, flowmeetsystemen. • Draagbare pH, redox, temperatuur, troebelheid en geleidbaarheid metingen. Vanzelfsprekend beschikken wij over een professionele servicedienst die u telefonisch en/of ter plaatse kan assisteren.

KENNERS VAN HET ZUIVERSTE WATER

ZWEMBADBRANCHE.NL/TOP50


meedenken over mogelijke verbeteringen zorgt voor meer draagvlak en vooral ook voor in de praktijk toepasbare oplossingen. “Iedereen wil serieus genomen worden. Neem als voorbeeld de kinderfeestjes in Zevenkampse Ring. Tot twee jaar geleden zaten de feestjes in een dalende lijn. Een werkgroep met directbetrokkenen ging er mee aan de slag en bedacht nieuwe thema’s en concepten om uit de negatieve spiraal te komen. De nieuwe aanpak bleek een succesformule, we zijn nu continu volgeboekt.”

Generatiemanagement Duurzame inzetbaarheid is ook een belangrijk thema voor Van der Graaf. In Rotterdam zijn ze er ook al ver mee. Van der Graaf noemt generatiemanagement dan ook een absolute noodzaak om ook in de toekomst succesvol te blijven. “Werken in een zwemzaal wordt ondergewaardeerd. De werkdruk is hoog en er wordt veel van de medewerkers gevraagd, zowel in fysiek als mentaal opzicht.” Reden dat de vier Sportfondsen-accommodaties in de Maasstad vorig jaar samen een werkgroep hebben gevormd om ook het eigen personeelsbestand gezond en vitaal te houden. “We hebben de gevolgen van de vergrijzing gelukkig tijdig onderkent. Met als gevolg een evenwichtige verdeling tussen de 50-plussers en instromende jongeren. Het is natuurlijk wel een spannende ontwikkeling. Beide groepen zijn mij even lief, alleen de match tussen die twee groepen medewerkers in niet vanzelfsprekend. Soms waren er fricties en schuurde het. Het is eigenlijk de samenleving in het klein. Maar je hebt wel beide groepen nodig. Jongeren bruisen van ideeën en zijn enthousiast en onze oudere medewerkers ontwikkelen zich steeds meer tot praktijkbegeleiders. Hun kennis en kunde is waardevol voor de jongere generatie.” Daarnaast wordt ook veel waarde gehecht aan het bieden van een toekomstperspectief aan jonge medewerkers. “Ook dat draagt bij aan geluk op de werkvloer. En de positieve reacties van bezoekers doen de rest. Het gaat uiteindelijk om de kruisbestuiving tussen de verschillende leeftijdsgroepen en culturen in deze stad. Onze jongeren geven gewoon les aan ouderen. Ze passen de muziek en oefenstof aan op de wensen van de doelgroep. Die jeugdige luchtigheid zorgt voor iets extra’s.”

Beweegprogramma’s Beleving heeft ook volop de aandacht in het Rotterdamse zwembad. Mogelijk krijgt de Zevenkampse Ring er later dit jaar met een interactieve muur een nieuwe trekpleister bij. Van der Graaf ziet het al helemaal voor zich. Jongeren die zich uitleven met games en educatieve programma’s. “Maar waarom zou je dat niet doorvertalen naar senioren en hen op een speelse en sportieve manier die digitale wereld inleiden?” De lijnen naar zorg- en welzijnsinstellingen in de wijk zijn kort. Ook met de wooncorporatie is er nauw overleg. “Dat zijn de mensen die achter de voordeur komen. Samen met deze ketenpartners werken we aan innovatieve beweegprogramma’s, waarbij citytrainers en sportregisseurs worden ingezet. Ook voor de sportverenigingen is in de begeleiding een belangrijke rol weggelegd.” De nominatie voor de ZwembadBranche Award ziet Van der Graaf dan ook zeker als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. “Zwemmen is populairder dan ooit in de stad. Dat komt mede doordat de zwembaden op orde zijn op het gebied van veiligheid en hygiëne. Het zegt ook iets over de kwaliteit van de zwemlessen en onze gastvrijheid. Als team zijn we trots op alle prestaties. Uiteindelijk doen we het allemaal samen, als team en met al onze maatschappelijke partners.”

ZWEMBADBRANCHE

11


SWIMTAG ACTIVITY TRACKER

SWISS TIMING TIJDREGISTRATIE

RVS ZWEMBADINRICHTING

DE ONE-STOP SHOP VOOR EEN COMPLETE ZWEMBADINRICHTING!

WWW.VARIOPLAY.NL

Meld je aan voor onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief via www.zwembadbranche.nl/abonnement


COLUMN

Reactief of Creatief Je bent je er misschien niet meteen van bewust als je de kop leest, maar deze woorden bestaan uit dezelfde letters. Even husselen en je maakt van reactief creatief. Zo makkelijk is het alleen niet als het gaat om de betekenis en het bijhorend gedrag. Iemand die reactief is, komt pas in actie als de omgeving daar om vraagt. Neemt geen initiatief, maar is passief. Iemand die creatief is, vertoont juist (pro-)actief gedrag. Handelt vaak intuïtief en is innovatief. Veranderen van reactief naar creatief is dan ook moeilijker dan het husselen van de letters. Ik vind het altijd fascinerend om gedrag van anderen te observeren, zoals bijvoorbeeld tijdens de zwemlessen. Ik zie dan lesgevers die creatief omgaan met oefenstof en materialen en merk dat de kinderen hiervan genieten. Ik zie ook dat sommige lesgevers zelden of nooit afwijken van bekende oefenstof en materialen, waardoor kinderen minder betrokken raken. Het leren wordt minder uitdagend en dat heeft zijn weerslag op de motivatie van de kinderen en het rendement van de les. Om de betrokkenheid van kinderen te vergroten, zou het wenselijk zijn dat zij meer creatief hun lessen aanbieden. Ook in het contact maken met ouders observeer ik verschillen. Een aantal lesgevers is meer pro-actief en trekt tijdig aan de bel wanneer er iets niet lekker gaat. Ik zie echter ook lesgevers die een afwachtende houding hebben en het gesprek met de ouders liever vermijden. Zij informeren ouders niet of te laat en krijgen meer dan gemiddeld klachten over het uitblijven van communicatie. Om dit te voorkomen moeten zij leren meer initiatief te nemen.

en vertrouwen. Het moet veilig voelen om initiatief te nemen en met ideeën te komen en ieder zijn inbreng moet worden gezien en gewaardeerd. 2. De lesgever zal zélf inzicht moeten krijgen in het gedrag dat hij vertoont en de gevolgen hiervan. Meestal lukt dat door zelfonderzoek onder begeleiding van een coach die kan helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en meer bewustzijn te creëren. 3. De lesgever moet een doel hebben. Wanneer iemand weet waar hij of zij ‘het voor doet’ is het veel makkelijker om het gedrag te veranderen. Diezelfde factoren worden ook genoemd in boeken over ‘werkgeluk’ als de aspecten die bepalend zijn voor de mate waarin mensen zich op het werk gelukkig en betrokken voelen. Hoe mooi is dat! Door het creëren van de voorwaarden om te komen tot creatief gedrag bij medewerkers hebben diezelfde medewerkers ook nog eens veel meer werkplezier én zijn ze meer betrokken. Een win-win voor alle partijen.

Als je graag geïnspireerd wilt worden om creatief te zijn, kun je het beste kijken naar de kinderen in je lessen. Zij zijn nog in de leeftijd van ‘divergent denken’ en kunnen daardoor beter ‘out of the box’ denken. Zij zijn dan ook heel goed in het bedenken van nieuwe ideeën en het zoeken naar alternatieve oplossingen. Ik word er altijd vrolijk van als ik zie op hoeveel verschillende manieren kinderen het lesmateriaal gebruiken en anders dan ik had bedacht. Ook thuis mag ik daarvan genieten. Bij mijn kleinkinderen zie ik dat elke levensfase weer verandering brengt in hun spel en samenwerking. Momenteel zijn ze vooral bezig met rollenspellen waarbij Voor zowel lesgevers, ouders als kinderen alledaagse dingen als stoelen en tafels is het goed om reactief gedrag bij veranderen in kastelen, winkeltjes of lesgevers proberen om te buigen naar klaslokalen. Met ongeremde fantasie pro-actief en creatief gedrag. Om dat laten ze daar koningen, schooljuffen, voor elkaar te krijgen zijn drie factoren draken en poppenkinderen een rol belangrijk. spelen. Nu maar hopen dat ze nog heel 1. De leidinggevende zal ervoor moeten lang creatief blijven en niet met de letters zorgen dat zijn medewerkers kunnen gaan husselen… werken in een sfeer van veiligheid Claartje Driessen Wil je reageren op de column van Claartje, mail naar claartje@drie-essen.nl

ZWEMBADBRANCHE

13


‘Met succes op zwemles!’ biedt houvast aan ouders en zwemleraren Wat kun je als ouders allemaal doen om van de zwemlessen van je kind een succes te maken? Britt Klaassen schreef er een boekje over, boordevol tips en handige weetjes. “De voorbereiding begint gewoon thuis, onder de douche en in bad.” Ze is gepokt en gemazeld in de praktijk. Samen met haar man Dave geeft Britt Klaassen zwemlessen in Amsterdam. Al een jaar of dertien ondertussen. Met Succes op Zwemles heet hun organisatie. Al die praktijkervaringen vormen de basis van het boek ‘Met succes op zwemles!’.

Haar missie: houvast geven aan ouders en kinderen in het hele zwemtraject. “Je loopt jaar in, jaar uit, tegen dezelfde vragen aan. Er starten regelmatig nieuwe groepen ouders, met vaak dezelfde twijfels en soms ook ongeduld. Ook de kinderen voelen vaak dezelfde spanning bij de eerste zwemles. Ze weten niet precies wat er komen gaat.” Daarom ging Klaassen schrijven. In de schaarse vrije uurtjes na de zwemlessen. Vaak tot ’s avonds laat. Aantekeningen genoeg. Maar hoe daar een structuur in te brengen? Het kostte tijd, wel een jaar of wat. “Soms schoot ik midden in de nacht wakker. Kreeg ik weer een idee.” Klaassen heeft veel plezier beleefd aan het schrijven van haar boek. Zwemles geven is haar passie. Er een boek over schrijven deed ze graag, zoals ze ook regelmatig blogt over haar ervaringen in het zwembad. “Het komt uit het hart.” Zelf is ze ook moeder van twee kinderen, dat scheelt. Ook dat zorgde tijdens het schrijven voor inspiratie. Ze weet het nog goed: nadat haar oudste dochter op zwemles ging, kwam alles in een stroomversnelling. Lachend: “Ze was nogal eigenwijs.”

14

ZWEMBADBRANCHE

Zwembasis Bewust koos Klaassen voor een toegankelijke manier van schrijven. Laagdrempelig, zonder al teveel poespas. Herkenbaar voor iedereen, van ouders tot zwemonderwijzers. Ook een leuke vormgeving was belangrijk, om zowel ouders als kinderen te bereiken. Klaassen zocht de oplossing dichtbij. Haar zus Tatjana Anholts nam de illustraties voor haar rekening. Voor Tatjana was het een sprong in het diepe. “Ze is architect en bekend met tekenprogramma’s. Maar dit was ook voor haar iets heel anders.” Met haar boek wil Klaassen kinderen inspireren en motiveren. Maar zeker ook de ouders erbij betrekken, in het vroegst mogelijke stadium. “Elk kind zou een goede zwembasis moeten hebben, voordat het op zwemles gaat. Dat watervrij worden is iets wat kinderen van hun ouders kunnen leren. De voorbereiding begint gewoon thuis, onder de douche en in bad. Het is handig om je kind goed onder de douchestraal te laten staan, zodat het hoofd en het gezicht als het ware kopje onder gaan. Het zorgt er later voor dat een kind zich vertrouwd voelt in het zwembad, zowel in als onder water.”


ZWEMBADBRANCHE

15


ZWEMBADBRANCHE AWARDS

ZWEMBADBRANCHE.NL/AWARDS


Ouderbetrokkenheid

Begrip

energie. Dat werkt contraproductief.” Het boek Met succes op zwemles is een handig hulpmiddel om ouders goed voor te bereiden op het leren zwemmen van hun kind. “Het geeft zwemleraren een veilig baken om op terug te vallen. Het wordt voor ouders duidelijker waar hun kind zich in het traject bevindt. Ze leren de basiszwemoefeningen en zwemslagen beter begrijpen. Je zorgt als zwemleraar voor begrip.” Het kindergedeelte in het boek werkt aanmoedigend. “Kinderen zelf willen ook graag weten of ze vooruit gaan.” De vormgeving sluit daar helemaal bij aan. “De kinderen zien over welke vaardigheden ze moeten beschikken, om het diploma te behalen. In het boek kunnen ze afvinken welke zwemslagen ze beheersen. De vorderingen worden op een speelse manier zichtbaar en dat zorgt voor extra motivatie.” Het boek is toepasbaar bij elke zwemmethode. “De vragen, angsten en vaardigheden zijn altijd en overal hetzelfde, welke zwemmethode je ook gebruikt.” Verder heeft Klaassen ook de zogeheten Watervrijwaaier ontwikkeld, een leuk en handig middel om ouders te helpen hun kinderen watervrij te maken. “Ons eerste doel is dat kinderen beter voorbereid naar de eerste zwemles komen, waarbij het prettig is als kinderen al vrij in het water zijn. Het tweede doel is ondersteuning bieden tijdens het gehele zwemtraject.” Transparantie naar ouders toe is volgens Klaassen een vereiste, ongeacht de gekozen zwemmethode. “Door open te zijn naar ouders vergroot je de betrokkenheid en kweek je begrip.”

Betrokken vaders en moeders maken het werk voor de zwemonderwijzer een stuk gemakkelijker. “Ongeduldige ouders zorgen soms voor negatieve

Voor meer informatie www.metsuccesopzwemles.nl

Het creëren van meer ouderbetrokkenheid is volgens Klaassen een voorwaarde om van de zwemlessen een succes te maken. Met de in het boek opgenomen oefeningen biedt ze ouders ondersteuning bij het realiseren van een betere zwembasis, voorafgaand aan en tijdens de zwemlessen. “Samen met je kind aan de slag gaan, geeft veel meer plezier en zorgt voor betere resultaten. Het kind wordt minder angstig voor de eerste zwemles, maakt sneller vorderingen en haalt eerder het zwemdiploma.” Grotere ouderbetrokkenheid leidt volgens Klaassen vanzelf tot een positieve manier van coachen tijdens de zwemlessen. Het boek helpt daarbij, met leuke zwemlestips en door inzicht te bieden over het hele zwemtraject. “Ouders weten vaak niet wat ze kunnen verwachten. Die onbekendheid met de inhoud roept in de praktijk voortdurend vragen op. Ouders willen altijd weten of hun kind vorderingen maakt en hoe lang het nog duurt voordat het diploma wordt behaald.” Door kennis te delen over het leren zwemmen worden de lessen volgens Klaassen eerder iets van ouders én kinderen samen. “Ouders kunnen daardoor zelf meer betekenen voor het zwemtraject van hun eigen kind. Het vrijzwemmen biedt daarbij extra kansen. Als je zelf met je kind oefent, scheelt dat veel extra tijd op zwemles. Maar nog belangrijker is het toenemende vertrouwen. Je kind voelt zich veel zekerder tijdens de zwemles.”

ZWEMBADBRANCHE

17


UW SPECIALIST IN ZWEMBADAFDEKKINGEN OP MAAT EN VOOR ELK BUDGET

WWW.VARIODECK.NL


COLUMN

Uitgeleefd... “Ik weet waarom er steeds minder bezoekers bij jou in het zwembad komen”, zei een regiomanager ooit tegen mij. “Heb je gezien hoe vies de ramen bij de ingang zijn.” Ik was als manager nog een groentje en kreeg op deze wijze marketingles van iemand die ruimschoots zijn sporen had verdiend. Het badje in ’s-Gravenzande had niet de luxe van automatische deuren, dus werd de toegang tijdens de zwemlessen verkregen door met twee handen tegelijk de deuren open te zwaaien. En inderdaad liet dat regelmatige oneigenlijke gebruik van het glas zijn sporen na. Ik moest weer eens aan zijn woorden denken toen ik deze maand op pad was en diverse zwembaden bezocht. Niet omdat de glaspartijen van de entree bestempeld waren met vingerafdrukken, maar om eerste indrukken die de accommodaties op mij achterlieten. Op locatie 1 kom je binnen in een horeca, annex receptie. Het is vooral de horeca waar eerst het oog op valt. Over smaak valt te twisten, maar een gevoel van bruin café bij een relatief modern zwembad wekt bij mij als het spreekwoordelijke tang op een varken op. Maar was het dat maar. Afdekfolie op wat eens transparante raampartijen maakten, vergroten het wachtkamereffect van een dokterspraktijk. Dat effect wordt versterkt doordat op zithoogte het uitzicht niet meer bedraagt dan uitzicht op melkwitte vlakken. Saillant detail is dat hier en daar een kleine doorkijk mogelijk is, doordat de folie op een aantal plekken is losgepeuterd. Over kapotte lampen zal ik maar niet zeuren, want dat zal wel niet in het onderhoudscontract hebben gezeten en eist extra overleg met de gemeente. Of over het schilderwerk dat te wensen overlaat of nog niet is

hersteld nadat een reclamebord is verwijderd. Kapotte dubbele beglazing, waarvan de algenvorming verraadt dat het niet een recent gevalletje is. Locatie 2 is een jaren zeventig bad. Hoewel er een wens is om het verouderde zwembad te vervangen, heeft de gemeenteraad hierover nog geen beslissing genomen. Nu hoeft oud in mijn ogen niet per se te betekenen dat het daarmee niet uitnodigend is. Maar ook in deze locatie zijn het weer de details die in mijn ogen het complex een wanstaltig beeld geven. Verticale lamellen die, getuige afgebroken stukken en het ontbreken van diverse lamellen, hun langste tijd hebben gehad. Schilderwerk dat van de wanden af komt en bovenal weer dat melkwitte folie dat dit keer is aangebracht op de buitenramen. Interessant genoeg voor jongeren om daar hun graffitihandtekening op te plaatsen. Het geheel tot slot belicht met armaturen die op een bouwplaats niet zouden misstaan. Die regiomanager heeft mij terecht meegegeven dat het ontvangen van gasten mede wordt bepaald door oog voor details. Het verbaast me dertig jaren later des te meer dat er in zwembadland sprake is van een teneur waarbij dat oog dreigt te worden verloren. De twee voorbeelden die ik afgelopen weken bezocht, staan helaas niet op zichzelf. Is het een gebrek aan lokale betrokkenheid of onmacht waardoor verantwoordelijke ambtenaren en bestuurders gemeenschapsgeld zo laten verdampen? Eigenlijk zou ik graag met spuitbus in mijn hand ‘uitgeleefd’ op de folie hebben gespoten: ongepast om op deze wijze gasten te ontvangen.

Eduard Leurs Wil je reageren op de column van Eduard, mail naar eduard@debelevingsspecialist.nl ZWEMBADBRANCHE

19


‘Ga als zwembad gewoon eens verhalen vertellen en delen’ Ruim 7 miljoen Nederlanders hebben een account op LinkedIn. Ook voor zwembaden biedt het online netwerk van LinkedIn kansen op meer exposure, interessante partnerships, aantrekkelijke zakelijke deals en het verwerven van een groter netwerk. Richard van der Blom praat ons bij over de kracht van verbinden.

Over LinkedIn wordt vaak gedacht dat het uitsluitend een netwerk is voor zakelijke doeleinden. Richard van der Blom noemt dat een misvatting. Hij maakt geen onderscheid tussen business-tobusiness contacten en een zwemaccommodatie die zich graag beter wil profileren in het netwerk. Die meer dan 7 miljoen Nederlanders op LinkedIn zijn volgens hem allemaal consumenten. “Mensen die op vakantie gaan, die willen sporten of een leuk evenement willen bezoeken. Het zijn allemaal potentiële bezoekers van het zwembad.” In onze informatiesamenleving biedt LinkedIn daarom toegevoegde waarde, ook voor een sportaccommodatie. Door onbekendheid met het effectief inzetten van het medium worden kansen gemist. Dat is ook de ervaring van Van der Blom. “Veel gebruikers hebben het gevoel dat ze er niet alles uithalen. De reikwijdte van LinkedIn gaat ook vele malen verder dan zwembadmanagers zich soms realiseren. De eerste indruk telt. Dat is altijd al zo geweest. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer in een offline omgeving. Mensen oriënteren zich online, door referenties te lezen en op tal van andere manieren. Potentiële bezoekers en klanten hebben het over het zwembad, zoeken zaken op het internet. Dit allemaal zonder dat de manager of de medewerkers het weten.”

20

ZWEMBADBRANCHE

Gedateerde profielfoto’s In zijn workshops leert Van der Blom deelnemers onder andere hoe je een strategisch en goed vindbaar profiel voor LinkedIn opstelt. “Het begint ermee dat je als zwembad weet wie je bent en waar je met de organisatie naartoe wilt. Je moet als het ware een eigen merk creëren. Als zwembad moet je voor ogen hebben op welke doelgroepen je mikt, waar die potentiële bezoekers te vinden zijn en op welke momenten zij op zoek zijn naar informatie.” Valkuilen zijn er genoeg. Gedateerde profielfoto’s bijvoorbeeld. “De persoon op de foto moet bij de eerste ontmoeting meteen worden herkend. Anders begin je bij het eerste contact al met een achterstand.” Maar het regelmatig updaten van de profielfoto wordt volgens Van der Blom nog te vaak vergeten. “Ik zie soms foto’s die jaren oud zijn.” Een bekende misstap die ook doorgewinterde professionals soms nog maken: te veel informatie op LinkedIn proppen. Niet relevante data bovendien. “Het is zoveel meer dan een online CV.” Nog een praktijkervaring, het account op LinkedIn leidt een passief bestaan. Dit komt vaak omdat nut en noodzaak niet worden onderkend. Of zoals Van der Blom het zegt: “Als ik doorvraag, krijg ik vaak te horen dat de persoon in kwestie al een baan heeft en daar tevreden mee is.” Een organisatie laat daardoor kansen liggen. “Het gaat over het leggen van


interessante contacten met gemeenten, toeleveranciers en partners waar je mee kunt samenwerken en die je eigen organisatie sterker maken.” Nog een tip bij het opstellen van een goed profiel is het selectief toevoegen van persoonlijke details, ook in een zakelijke context. “In essentie gaat het altijd over mensen. Je krijgt een klik met iemand anders door de persoonlijke dingen.”

Juiste zoekopdracht Het bereik van LinkedIn wordt vele malen groter door regelmatig (nieuws)berichten te delen. “Ga als zwembad eens gewoon verhalen vertellen en delen. Door LinkedIn strategisch in te zetten kan het netwerk van het zwembad worden vergroot, zowel naar (potentiële) bezoekers toe als richting zakelijke markt. Het biedt uitgelezen kansen om activiteiten onder de aandacht te brengen en evenementen op de kaart te zetten. Updates zorgen ervoor dat je top-of-mind blijft en mensen nieuwsgierig maakt naar je accommodatie.” De kracht van het verbinden wordt volgens Van der Blom nog wel eens onderschat, net als het belang van de juiste zoekopdracht. “Zwembaden hebben hun eigen commercieel ecosysteem. Je moet je als organisatie voortdurend bewust zijn van de omgeving waarin je opereert. Dan heb je het over lokale en regionale overheden, sportverenigingen voor wie je bad interessant is, lokale bedrijven waar je zaken mee doet, toeleveranciers van zwembadbenodigdheden en allerlei specialisten die belangrijk zijn voor je eigen bedrijfsvoering. Connectiviteit betekent in contact komen met al die doelgroepen, weten waar die werken, wat die groepen delen op social media en manieren zoeken om daar bij aan te haken. Met als uiteindelijk doel meerwaarde creëren voor je eigen organisatie. Het moet meer zijn dan een digitale kaartenbak. Het gaat erom dat je online de juiste mensen ontmoet en vervolgens offline door kunt pakken.”

Businesstool Wat ook niet vergeten mag worden is dat LinkedIn voortdurend in ontwikkeling is. Technische verbeteringen openen deuren naar doelgroepen die tot voor kort gesloten waren. Die transitie van social media platform naar businesstool vraagt van zwembadmanagers en medewerkers een andere denkwijze. “Techniek en informatietechnologie worden meer en meer onderdeel van het werk. Als zwembad moet je daarin meegaan en jezelf onderscheiden. Een rijk profiel op LinkedIn, met naast een goede profieltekst en de juiste zoekwoorden ook veel actueel beeldmateriaal, zorgt voor een hoger bereik en vormt daarmee een toegevoegde waarde voor de organisatie.”

Richard van der Blom is eigenaar van Just Connecting. Hij traint organisaties en maakt professionals wegwijs in LinkedIn. Voor meer informatie www.justconnecting.nl

ZWEMBADBRANCHE

21


‘Het zijn altijd mensen die het verschil maken’ Een mijlpaal bereiken is omkijken. Maar ook vooruitzien. Algemeen directeur Roger van Meer van het 25-jarige Optisport heeft vertrouwen in de toekomst. Dé klant voor Optisport is de gast die komt sporten én spelen. “Hen willen we verleiden, met een aanbod dat aanspreekt en helemaal aansluit bij hun individuele wensen en behoeften. Zo bouwen we aan een herkenbaar merk.” 22

ZWEMBADBRANCHE


kunnen ons daarmee veel meer richten op onze klanten. Wij zien dan ook graag dat onze bezoekers bij ons komen sporten en spelen. Hen willen we daarom verleiden met een aanbod dat aanspreekt en helemaal aansluit bij hun individuele wensen en behoeften.’’

Horeca

Eerst was Optisport vooral een beheerder van sportaccommodaties en zwembaden. Oneerbiedig gezegd: zorgen dat de deur opengaat, dat het licht brandt en andere praktische zaken. Daarna werd de organisatie een partij die voor gemeenten de exploitatie voor haar rekening nam, met ook een duidelijke visie op het aan te bieden programma in bijvoorbeeld het zwembad. Ondertussen is Optisport volgens Van Meer in een soort van derde fase gekomen waarin het opdrachtgeverschap geheel anders ligt dan voorheen. ”Na die transitie is de gemeente nu vooral de partij die als opdrachtgever de regels stelt en de kaders aangeeft, van de prijs van het toegangskaartje tot een plek bieden aan bijzondere doelgroepen. WIj

Juist dat verwachtingspatroon van gasten en potentiële bezoekers is de laatste jaren centraler komen te staan. Bij elk zwembad verwacht de gast dat hygiëne en veiligheid 100% op orde zijn. Op een alsmaar groeiende vrijetijdsmarkt wordt echter van de exploitant meer verwacht dan alleen de basisbehoeften. Optisport heeft volgens Van Meer tijdig voorgesorteerd op die ontwikkeling. “We zijn onze organisatie over de volle breedte naar een hoger niveau aan het tillen. De laatste jaren hebben we bijvoorbeeld 80% van ons meubilair vervangen. Stoelen die lekker zitten en een met prettig kleurtje, dat is al een wereld van verschil.’’ In vroegere consumentenonderzoeken kwamen steevast de ontevreden klanten boven drijven. Dat ongemakkelijke meubilair, de chloorlucht, de warmte in de accommodatie, een leesmap die ver over de datum was. Het is maar een greep uit de verbeterpunten van weleer. Het gastheerschap en de aantrekkingskracht van de horeca maken in de visie van Van Meer vandaag de dag het verschil. “In 80% van de locaties schenken we nu vers gemalen bonen koffie, in porseleinen servies, met een koekje erbij. We willen met onze accommodaties graag een actieve rol spelen in een lokale gemeenschap en de huiskamer van een wijk worden. Dit soort gastvrijheidsconcepten helpt daarbij.’’

Retail processen Natuurlijk moeten ook de zwemprogramma’s meegroeien met hun tijd. “Het gaat om het vinden van de juiste balans, de combinatie tussen inspanning en ontspanning.’’ Optisport biedt vandaag de dag ruim dertig verschillende programma’s aan, van het zwemmen voor zwangere vrouwen en zeemeerminzwemmen tot Aqua Vitaal en andere activiteiten voor oudere doelgroepen. ”We willen er zijn voor al onze gasten, in alle leeftijdscategorieën.’’ Van Meer kijkt graag naar andere marktsegmenten, ook buiten de

ZWEMBADBRANCHE

23


AFM filtermedium de beste investering voor uw zwembad ®

Gegarandeerd mooier, gezonder en goedkoper zwemwater

We zetten het graag voor u op een rij Pomaz is al ruim 40 jaar leverancier van zwembadproducten voor zowel privéals openbare zwembaden. In de publieke sector richten wij ons voornamelijk op filtertechniek, waterbehandeling, verlichting en reiniging. Wij komen graag op locatie om uit te leggen hoe u, door optimalisatie van het filterproces, de water- en luchtkwaliteit verbetert én verbruikskosten kunt verlagen. Dat doen we overigens niet alleen in woorden. Wij laten u graag

Bel voor een afspraak bij u op locatie +31(0)40 285 66 58

exact zien welke praktijkresultaten al meer dan twee jaar behaald worden. Tot op de dag van vandaag, pure praktijk!

Pomaz B.V. Spaarpot 5, 5667 KV Geldrop, support@pomaz.nl, www.pomaz.nl

Vraag naar de brochure met praktijkresultaten


“Uiteindelijk gaat het om verleiden. Hoe bereik je dat de gast in zijn vrije tijd voor jouw accommodatie kiest.”

vrijetijdssector. Retail processen zijn voor hem een inspirerend voorbeeld. ”Uiteindelijk gaat het om verleiden. Hoe bereik je dat de gast in zijn vrije tijd voor jouw accommodatie kiest. Hoe verleid je hen om langer te blijven en hoe zorg je ervoor dat hij of zij als een ambassadeur naar buiten wandelt?’’ Ter illustratie neemt Van Meer als voorbeeld de bekende woonwinkelketen Ikea “Je komt binnen voor een wissellijstje, maar je gaat met een volle winkelwagen naar buiten. En in de tussentijd heb je ook nog genoten van een heerlijke ontbijtaanbieding of een lunch met Noorse zalm. Dat soort voorbeelden zijn een inspiratie voor onze eigen organisatie.’’

Modulaire beweegpakketten Parallel aan het veranderende opdrachtgeverschap signaleert Van Meer ook nog een andere ontwikkeling. “Optisport is al lang niet louter een zwembedrijf meer. We zijn ook meer dan een sportorganisatie. De laatste vier jaar zijn we uitgegroeid tot marktleider op het gebied van exploitatie van sport en leisure. Er zijn zoveel producten bijgekomen, van bowling en trampolinespringen tot complete leisure centra. Die ontwikkeling betekent ook dat we met een ander perspectief naar de gast kijken. We kunnen onze gasten en potentiële bezoekers veel meer bieden dan vroeger. De kansen op verleiden zijn vele malen groter geworden.’’ Optisport wil haar gasten op een prettige manier in beweging krijgen en houden. Van Meer voorziet meer en meer modulaire pakketten waar de bezoeker uit kan kiezen, om zo zijn eigen pakket naar behoeften te kunnen samenstellen. “In één en dezelfde accommodatie moet de gast bij wijze van spreken individueel baantjes kunnen trekken, met vrienden een competitie in de zaal kunnen spelen en ook met het gezin nog een leuke activiteit kunnen doen.’’ Ontwikkelingen als individualisering en

vergrijzing bieden volgens Van Meer extra kansen. ”Kijk naar de meest beoefende sporten en bewegingsvormen in ons land: fitness, fietsen en wandelen. Dat is een domein van sportondernemers. Voor ons zijn dat kansrijke ontwikkelingen, ook door ons volume en brede aanbod.’’ Om die kansen te benutten is dan wel een strategie nodig. “Het gaat erom dat je de muren tussen al die verschillende marktsegmenten voor de gasten weet te slechten. Ook moet je je als organisatie realiseren hoe divers en diffuus de markt is. Het gaat niet meer om de leeftijd in iemand z’n paspoort. Het gaat om hoe oud of jong iemand zich voelt. Een fitte 55-plusser wil misschien graag meedoen met bootcamp en een jongere met overgewicht vraagt weer om een heel ander aanbod. Als organisatie moet je in die ontwikkeling mee bewegen.’’

Herkenbaar merk Al die trends en ontwikkelingen vragen nieuwe vaardigheden van medewerkers. Daarom is drie jaar geleden de Optisport Academy in het leven geroepen. Naast training en coaching ontwikkelen expertteams nieuwe programma’s die, na bewezen succes, over andere accommodaties landelijk worden uitgerold. Die specialistische kennis maakt de organisatie sterker en zo bouwt men aan een herkenbaar merk. Tegelijkertijd wordt Optisport daarmee een aantrekkelijke werkgever voor talenten. “Als robuust sport & leisurebedrijf kun je een loopbaanperspectief bieden en goeie mensen aan je binden. Een jonge toezichthouder bij het bad heeft bij ons doorgroeimogelijkheden tot aan regiomanager toe.’’ Goede voorzieningen, optimale toegankelijkheid en marketingstrategieën zijn volgens Van Meer belangrijk om als merk herkenbaar te zijn en te groeien. “Maar uiteindelijk zijn het altijd mensen die het daadwerkelijke verschil maken.’’

ZWEMBADBRANCHE

25


WINNAAR - EUROFIT LANAKEN

zwembad AquaRijn

Golfbad Oss

Zwembad De Glind

Zwembad de Stok

Aquacentrum Malkander


Mosaqua Subtropisch Zwemparadijs

Sammy’s Zwemschool

ZEG HET MET FOTO’S

In deze rubriek tonen wij de leukste foto’s uit de branche. Hierbij kun je denken aan foto’s van een evenement bij jou in het zwembad of zomaar een mooie of grappige foto uit het archief. HEB JE EEN LEUKE FOTO? STUUR HEM IN! Vermeld bij de foto een korte omschrijving. Wij plaatsen alle foto’s op onze facebook pagina. De foto met de meeste stemmen wint. De winnende foto wordt op een groot canvas doek geprint. Mail jouw foto’s naar info@zwembadbranche.nl Center Parcs Het Meerdal

Evita zwemonderwijs

Sportcentrum Vliegende Vaart

Zwem SI van de Riet

Zwembad de Crommenije

Water Babies Amsterdam

De Swanenburg


bv

Zwem zeker Zwem voor het Envoz Internationale diploma Uw inspectieburo voor alle bevestigings­ middelen in uw zwembad, voor een compleet rapport met werkbare adviezen maar ook voor inspectie na renovatie of gedurende nieuwbouw van een zwembad zijn wij uw partij. U kunt contact met ons opnemen op telefoonnummer 085 ­ 876 89 90 of per email info@rbicorrosion.nl

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10 A4, 2131 XE HOOFDDORP 085 - 876 89 90 | www.rbicorrosion.nl

envoz.nl

s

International


COLUMN

Met Zwemhelden wordt delen vermenigvuldigen Laatst was ik bij de uitreiking van de Paul NijghPenning. Deze Penning wordt uitgereikt aan Rotterdamse helden die ‘door delen kunnen vermenigvuldigen’. Aldus burgemeester Aboutaleb. Het zijn mensen die kunnen verbinden in de stad Rotterdam. En deze mensen hebben we hard nodig. Burgemeester Aboutaleb sprak lovende woorden over Soufiane Touzani (voetbal freestyler), Bien Hofman (spil in de wijk Pendrecht) en Hakki Yilmaz (zwemmeester in het Afrikaanderbad). Zij ontvingen alle drie de Paul Nijgh-Penning omdat zij er toe doen voor anderen.

Manager Miralem Music en het hele team van het Afrikaanderbad glanzen mee. Maar alle zwemonderwijzers in Nederland delen mee in de uitreiking van deze Penning aan zwemmeester Hakki. Alle zwemonderwijzers in Nederland die iedere dag hun stinkende best doen om iets te betekenen voor de kinderen die naar hun zwemles komen. Tijdens het ZwembadBranche Congres sprak een andere zwemheld, Maarten van der Weijden. Maarten is ook ooit begonnen met leren zwemmen. Met een zwemmeester of zwemjuf die Maarten zijn eerste stapjes heeft laten maken bij het leren zwemmen. Hopelijk toen al met oefenstof op het niveau van Maarten. Waar dat toe kan leiden weten we allemaal: een Olympisch kampioen.

Zwemmeester Hakki kreeg mooie woorden toebedeeld. Hij weet kinderen te motiveren en te stimuleren. Zijn lessen zijn een feestje en hij helpt kinderen om zelfvertrouwen te krijgen. Met een positieve stimulans Volgens Maarten kun je er helemaal voor gaan in je leert hij de kinderen hoe zij nog iets beter zouden kunnen leven en heb je bij alles ook geluk nodig. ‘Beter worden’ worden. Dit terwijl Hakki op 8 jarige leeftijd bijna is is een groot deel van het leven van de oud-topsporter verdronken. Hij is super voor de kinderen, voor de ouders geworden. Maarten laat je nadenken over hoe je kan en de wijk. Hij levert een mooie bijdrage aan hun omgaan met tegenslagen en hij spoort je aan om altijd toekomst. Hakki doet dit door hard te werken, met het beste uit jezelf te halen. En meer dan je stinkende creativiteit en zonder zichzelf op de borst te slaan, aldus best kun je niet doen. Het is niet volledig het talent wat Caroline Pietermaat. Zij heeft Hakki voorgedragen voor de mensen ver brengt. Het is vooral discipline, motivatie & Paul Nijgh-Penning, simpelweg omdat ze het zo heeft doorzettingsvermogen. Gecombineerd met geluk. Maar ervaren toen haar kinderen bij hem op zwemles zaten. hij heeft net als Hakki laten zien hoe hij op zijn manier Hakki voelt feilloos aan welke stappen een kind nodig veel voor anderen betekent. Met zijn Elfstedentocht heeft. Hij laat kinderen ervaren dat ze het kunnen en heeft hij geld ingezameld en mensen verbonden voor geeft hen niet het gevoel dat ze niet kunnen voldoen aan de Maarten van der Weijden Foundation. het gevraagde. Zwemonderwijzers begeleiden kinderen Zoals Hakki Yilmaz steeds het beste uit zichzelf en de bij het leren zwemmen. Zij laten kinderen in een fijne kinderen haalt en het beste met de ouders en de omgeving de stapjes maken, beter worden in hun eigen kinderen voor heeft, zo heeft Maarten van der tempo. Zodat kinderen plezier hebben in het Weiden ook steeds het beste uit zichzelf oefenen en steeds vaardiger worden in een gehaald. Deze twee zwemhelden hebben veilige setting. En omdat je leert van ieder tastbare prijzen ontvangen. Iedereen kan kind op zwemles, word je als lesgever zelf iets betekenen vooreen ander en ook steeds beter. Niet oordelen, maar daarmee ook voor zichzelf. Zeker als je kijken wat je voor dat kind kan betekenen zwemonderwijzer, lees: zwemheld, en daarmee voor jezelf. Door ieder kind bent. De steun, liefde, plezier die je van als een individu te zien en de oefening te kinderen terugkrijgt is geen tastbare prijs, geven die dat kind nodig heeft. Zelf groeien maar onbetaalbaar. Het gaat er niet om wie en een kind laten groeien, want alles wat je bent. Het gaat er om wat je doet. aandacht krijgt groeit. Leône Hamaker Wil je reageren op de column van Leône, mail naar leone@leonehamaker.nl of via twitter @leonehamaker ZWEMBADBRANCHE 29


‘Zwemmen kan bijdragen aan gezond­heids­winst’

Voeding, beweging en ontspanning inzetten als medicijn. Dat is waar het multidisciplinaire leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om voor staat. Voor zwembaden bieden dit soort programma’s kansen om een specifieke doelgroep te bereiken. Samen met directeur Martijn van Beek van Voeding Leeft verkennen we de mogelijkheden. “Zwemmen kan bijdragen aan gezondheidswinst.”

Op zeven locaties in het land wordt het programma Keer Diabetes2 Om inmiddels aangeboden. Meer dan duizend patiënten namen tot dusver deel. Grote zorgverzekeraars als VGZ en Univé hebben het ondertussen omarmd. Minister Bruins stelde zich al op de hoogte, net als de Nederlandse politiek. Ook uit landen als India, Singapore en Hong Kong is er belangstelling. De resultaten zijn veelbelovend. “Minder medicatie, gezondere bloedwaarden en meer energie.” Het vijf jaar geleden als proef begonnen programma breidt zich nog steeds uit. Na Alkmaar, Austerlitz, Boxtel, Cuijk en Rotterdam kan Keer Diabetes2 Om nu ook in Venlo en Maastricht worden gevolgd. Van Beek daagt zwembaden uit om

30

ZWEMBADBRANCHE

de verbindingen te zoeken in het gezondheidsnetwerk. “Zwemmen is een mooie en ontspannen vorm van bewegen. Het lijkt mij bij uitstek een activiteit die je kunt doen als je last hebt van spieren en gewrichten door ouderdom, ziekte of een chronische aandoening. Het past daarmee volgens mij perfect in een programma waarbij mensen meer moeten bewegen.”

Gezonde keuzes Van Beek stond zelf aan de wieg van Voeding Leeft, een organisatie die de samenleving vitaler wil maken met de kracht van voeding. Hij had op dat moment al een hele loopbaan in de voedingsmiddelenindustrie


achter de rug. Gaandeweg groeide bij hem het besef dat het anders moest. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik was een deel van het probleem. Ik wilde een deel van de oplossing worden.” Voeding Leeft kiest voor onbewerkte en gevarieerde voeding van kwaliteit. Een dergelijke ambitie kun je volgens Van Beek alleen realiseren door samen te werken in de hele keten. ”De supermarkt moet ons ondersteunen in het maken van gezonde keuzes.” De adviezen van wetenschappers, artsen en andere professionals staan aan de basis van de door Voeding Leeft ontwikkelde leefstijlprogramma’s. Het groepsprogramma Keer Diabetes2 Om heeft zich ondertussen in de praktijk bewezen. “We krijgen mensen écht van de medicijnen af.”

Holistische benadering Andere door Voeding Leeft ontwikkelde programma’s bevinden zich nog in de pilotfase. Vorig jaar is bijvoorbeeld begonnen met een programma gericht op mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Eerder al was er een pilot

met reumapatiënten en er is een programma dat deelnemers met multiple sclerose laat ervaren wat het effect is van anders eten. Het 7-daagse Mijn Eet Experiment richt zich op kinderen uit de bovenbouw van de basisschool. En op dit moment wordt er gewerkt aan een Vitaal Hart programma, een leefstijlprogramma voor mensen met hart- en vaatziekten. Van Beek maakt zich sterk voor een holistische benadering van gezondheidsvraagstukken. “We willen de kennis over de rol van voeding bij het ontstaan en omkeren van chronische ziektes vergroten.”

Online community Het Keer Diabetes 2 Om programma leert deelnemers meer greep te krijgen op hun ziekte. Onder begeleiding van een gespecialiseerd team gaan zij zes maanden actief werken aan een nieuwe leefstijl. “Wij willen mensen zelf laten ervaren wat geschikte voeding is en wat een andere leefstijl met hen doet. Maar voeding is slechts één van de pijlers van het programma. Het gaat ook om beweging,

ZWEMBADBRANCHE

31


ZWEMBADBRANCHE DAG

Save the date DINSDAG 8 OKTOBER

ZWEMBADBRANCHE.NL/DAG


stress reduceren, slaap en ontspanning.” Het begeleidingsteam bestaat uit een ervaren diëtist, coach, verpleegkundige en een programmacoördinator. Tijdens en na het programma hebben deelnemers via een online community contact met elkaar en met hun begeleiders. Het programma trapt af met een twee dagen durende start op locatie. Later in het programma volgen nog drie terugkomdagen. Na het actieve programma blijft de online community een belangrijk platform voor de (oud)deelnemers. “Men inspireert en ondersteunt elkaar met recepten, tips om vol te houden en het delen van bijzondere momenten.”

Profileren Van Beek noemt mensen met diabetes type 2 een belangrijke doelgroep voor zwembaden. “Zo’n 1 miljoen mensen in ons land heeft te maken met deze variant van de ziekte. Te weinig insuline kan op den duur leiden tot hart- en vaatziekten, blindheid en

nierschade. Overgewicht, te weinig bewegen, erfelijke aanleg en hogere leeftijd vergroten de kans op de ziekte.” Zwembaden zouden zich volgens Van Beek meer moeten profileren op de bewegingsmarkt. “Zwemmen kan bijdragen aan gezondheidswinst.” Bij Keer Diabetes 2 Om wordt nadrukkelijk niet ingezet op intensieve sportbeoefening. “Met een stappenteller voor thuis en op het werk kom je al een heel eind. Naast het aanpassen van het voedingspatroon zijn wandelen, fietsen en andere ontspannen vormen van beweging, zoals bijvoorbeeld zwemmen, voor de deelnemers belangrijk om geheel of gedeeltelijk van hun klachten af te komen. Ook het moment van bewegen telt. De meeste vetverbranding realiseer je door te bewegen op een nuchtere maag.”

Resultaten Keer Diabetes 2 Om is zeker geen afvalprogramma. Wel wordt het gebruik van koolhydraten zoveel mogelijk gereduceerd. De resultaten spreken tot de verbeelding. “Van de deelnemers keert 92% na een jaar geheel of gedeeltelijk de ziekte om. En 78% hoeft zelfs geen insuline meer te gebruiken.” Het zijn ook resultaten die zorgverzekeraars enthousiast maken. VGZ en Univé vergoeden ongeveer 90% van de kosten van het programma. Het resterende deel betalen de deelnemers zelf. Voeding Leeft is in overleg met tal van andere partijen om vergelijkbare overeenkomsten af te sluiten. Het ultieme doel: een opname van het programma in het basispakket. Van Beek hoopt dat het zover komt. “Dit programma zou voor veel meer mensen toegankelijk moeten zijn.” Voor meer informatie www.voedingleeft.nl

ZWEMBADBRANCHE

33


Omdat water niet vanzelfsprekend water is.

nieuw

fOtOmeter met blue tOOth

Aan water kunt u met het blote oog niet zien wat erin zit. Toch is die informatie in vele situaties van groot belang - soms zelfs letterlijk van levensbelang. Gelukkig kunt u rekenen op Pro Water bv, voor een ruim assortiment meet apparatuur van topmerken als Heyl, Lovibond, Go en Kuntze. Of het nu gaat om drinkwater, proceswater, afvalwater of zwembadwater, met onze apparatuur kunt u vrijwel elke denkbare parameter nauwkeurig meten, zowel online als handmatig. Zodat u precies weet wat voor eh... water u in de kuip heeft.

Pro Water B.V. | Lansinkesweg 4 | 7553AE Hengelo | 074-2915150 | www.prowater.nl | info@prowater.nl

Sterk in zwembadtechniek

Advies Ontwerp Realisatie Onderhoud T 055- 368 11 11

Kijk voor meer informatie op www.hollandertechniek.nl


COLUMN

Nederlandse zwembaden horen bij de gezondste en veiligste van de hele wereld Vandaag de dag maken we ons in Nederland druk over zwembadschimmels, de omgevingswet voor zwembaden en de toepassing van duurzame energie. Maar welke uitdagingen hebben andere landen of continenten op het gebied van zwembaden. En waar staat Nederland als het gaat om zwembadkennis. Kunnen wij nog veel leren van andere landen of weten we alles al in Nederland? Om daar achter te komen ging ik naar het 8ste internationale zwembadcongres in Marseille met 130 deelnemers, voornamelijk wetenschappers, uit 24 landen (4 continenten). Noord-Amerika kent twee grote uitdagingen. De eerste is ervoor zorgen dat alle zwembaden de nationale richtlijn gaan volgen. Er is geen nationale regelgeving, alleen een richtlijn en het volgen daarvan is vrijwillig. Het aantal zwembaden dat de nationale richtlijn volgt, groeit. Alleen meer dan de helft van alle staten volgt niet de nationale, maar de eigen richtlijnen. En sommige zelfs dat niet eens. De gezondheidsinstanties mogen niet zomaar een zwembad bezoeken en alleen als er een incident is -mits dit is gemneld- mogen ze actie ondernemen. Deze manier van handhaving levert grote uitdagingen op en er zijn genoeg aanwijzingen dat de hygiëne en veiligheid van de zwemmers onvoldoende zijn geborgd. De tweede uitdaging is Cryptosporidium, een bacterie die resistent is tegen vrij chloor en ernstige diarree kan veroorzaken. Je kunt hem eigenlijk alleen uit het zwembad krijgen met een goede filtratie. Veel onderzoeken in de US tonen aan dat er met enige regelmaat uitbraken zijn waarvan de bron in zwembaden lag. In Nederland hebben zwembaden hier nauwelijks last van.

Het is overduidelijk dat het zwaartepunt van de zwembadkennis uit Europa komt. Maar ook hier is de regelgeving en de kennis tussen de landen verdeeld. Veel landen, waaronder Engeland en Duitsland, hebben een vrijwillige regelgeving op basis van een richtlijn. Veel kennis over desinfectie bij producten komt uit Frankrijk en Duitsland, maar ook Noorwegen en Denemarken en Polen doen hier onderzoek naar. De laatste jaren gaat het onderzoek ook in de richting van zonnebrandcrèmes en andere cosmeticaproducten die in het zwembad met chloor reageren. Toch blijkt steeds weer, alles valt of staat met een goede zwembadhygiëne. De nieuwe inzichten komen uit Frankrijk en Denemarken. Zij zijn bezig met nieuwe methodes om vrij en gebonden chloor te meten want met DPD levert dat wat problemen op. Ook was het nieuw om te zien hoeveel vervuiling afkomstig is van allerlei zwembadspeeltjes. Opvallend was ook een presentatie over legionella uit Duitsland. Onze oosterburen lopen dan misschien wel voorop met heel veel technologische ontwikkelingen, wat betreft legionella in zwembaden kunnen wij ze nog veel leren. Daar zijn dan ook meteen afspraken over gemaakt, ook op het internationale vlak delen we de kennis die we hebben. Een opmerkelijk verhaal kwam van Colombia. Hier moeten zwembaden eerst uit een meertje drinkwater maken, daarna natuurlijk het zwemwater goed houden en daarna het afvalwater behandelen zodat het weer op hetzelfde meertje geloosd kan worden. Hetzelfde meertje waar ook de vis uit komt die ’s avonds op je bord ligt. Ik besef me dan weer hoe bevoorrecht wij zijn. Schoon water komt gewoon uit de kraan en ook het afvalwater wordt voor ons geregeld.

In Zuid-Amerika, Azië en Afrika kennen ze nog meer uitdagingen. Door het ontbreken van nationale regels volgen ze vaak de richtlijnen van de Wereld Gezondheid Organisatie WHO. Een Na 31 presentaties, 14 posters, 8 key note goede basis voor de borging van hygiëne en presentaties en veel discussie tijdens de veiligheid, maar nog steeds vrijwillig. pauzes, lunches en diners is het mij weer Sommige landen zijn wel bezig met onderzoek duidelijk geworden. Nederlandse bij verschillende zwembaden om een beter zwembaden horen nog steeds bij de beeld te krijgen van de microbiologische koplopers. Niet alleen qua regelgeving, maar kwaliteit van het zwemwater of de vorming van ook qua kennis en onderzoek. Ik kan dus nu zelfs desinfectie bijproducten. Op zich heel zeggen: de Nederlandse zwembaden horen interessant, maar echt nieuwe kennis bij de gezondste en veiligste van de Maarten Keuten levert dat ons niet op. hele wereld. Wil je reageren op de column van Maarten? Mail naar m.g.a.keuten@tudelft.nl

ZWEMBADBRANCHE

35


Is jouw accommodatie beter op social media dan Swimfun? In de volgende uitgave van ZwembadBranche maken we weer de halfjaarlijkse Social Media Top 50 bekend. De dertiende editie alweer. In de lijst van februari stonden 153 zwembaden en zwemscholen, hiermee geeft deze lijst goed weer hoe de zwembranche scoort op social media. In de top 50 zitten voornamelijk bedrijven die een goede Likealyzer score behalen. Deze hoge score wordt vooral behaald door interactie, een belangrijke graadmeter in deze ranking. Het is daarbij ook steeds minder relevant welke aantallen fans of volgers je hebt. Het aantal fans geeft slechts het potentiĂŤle publiek weer.

Berekening Net als vorige keer zal ook het aantal volgers op Instagram meegenomen worden in de berekening. De ranking zal gemaakt worden op basis van drie meetpunten: het aantal volgers op Twitter, het aantal volgers op Instagram en de LikeAlyzer score. Voor alle scores krijg je een ranking. Door alle rankings bij elkaar op te tellen en te delen door drie krijg je een overall score.

36

ZWEMBADBRANCHE

Likealyzer Net als bij de vorige ranking zullen wij voor de komende lijst ook weer gebruik maken van de likealyzer score. Wanneer je de URL van jouw zakelijke Facebookpagina invoert in www.likealyzer. com krijg je een pagina met een analyse van jouw Facebook pagina middels een cijfer met daarbij tips en aanbevelingen om de interactie met je Facebook fans te verbeteren. Naast interactie kijkt deze tool ook naar andere zaken zoals reactietijd op vragen. Het is dus een aanrader om dit voor jouw pagina te doen en om te kijken hoe je jouw score kunt verbeteren, zodat je in de komende lijst nog beter scoort in onze ranking.

Niet aangemeld? Maak jij kans om de winnaar van de vorige keer, Swimfun uit Joure, op te volgen maar ben je nog niet aangemeld? Meld je aan door een mailtje naar info@ zwembadbranche.nl met jouw zakelijke facebookpagina en instagram- en/of twitteraccount en wellicht sta jij in juni ook in de lijst.


GEZOCHT: vakgenoten die het verschil maken

POOLQUIP, UW VERTROUWDE GROOTHANDEL Als groothandel op het gebied van zwembadtoebehoren is Poolquip uw vertrouwde partner. Wij hebben ruim 40 jaar ervaring in de openbarezwembadenbranche en we blijven ons assortiment ontwikkelen om u de beste producten aan te kunnen bieden. Om deze reden kunt u rekenen op een breed scala van de nieuwste producten tegen een marktconforme prijs.

Vorig jaar was Titeke Postma de winnaar van de ‘Persoonlijkheid van het jaar award’ die tijdens de ZwembadBranche Awards werd uitgereikt. Zij volgde daarmee Dirk Bouwma op. Ook dit jaar zijn wij op zoek naar nominaties voor deze award. Om te komen tot deze persoon stellen wij ook dit jaar een top 50 samen van onmisbare mensen in het vak.

POOLQUIP, FOCUS OP ZEKERHEID In de gehele Benelux is Poolquip een begrip als het gaat om het uitgebreide productengamma, technische ondersteuning, service en after-sales. Dit zijn onze kernwaarden waarmee wij altijd voor u klaar staan. Heeft u vragen? Twijfel niet en neem contact met ons op.

En daar hebben wij jouw hulp bij nodig! Wij zijn op zoek naar de 50 vakgenoten die in het afgelopen jaar het verschil maakten in de Nederlandse zwembranche. Jij kunt als lezer de lijst mede bepalen. De centrale vraag is: welke Nederlandse vakgenoot zou je het meeste missen als hij of zij er niet (meer) was? De winnaar ontvangt de award ‘Persoonlijkheid van het jaar’. De uitslag wordt op dinsdag 9 oktober bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ZwembadBranche Awards. Voor meer informatie www.zwembadbranche.nl/top50

Bodemreiniging

Pompen

Verwarming

Hulpmiddelen

Filters

Fitness

www.poolquip.com | info@poolquip.com


Nationale Maand van de Zwemveiligheid Van 17 april tot en met 17 mei 2019 vindt de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid plaats. Deze campagne is een initiatief van de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en gekoppeld aan het kennisproject NL Zwemveilig. Jaarlijks verdrinken nog steeds kinderen en volwassenen. Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor het belang van de zwemveiligheid van iedereen in Nederland. Onderdeel van deze campagne is de lancering van de Nationale ZwemChallenge, een nieuw concept om de zwemveiligheid op een uitdagende manier te testen.

‘Heel Nederland zwemveilig’ Het motto van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid is ‘Heel Nederland zwemveilig’. Zwemveilig zijn gaat vooral om kennis hebben van de risico’s van water en het beheersen van zwemvaardigheden om jezelf te kunnen redden. De campagne bestaat voor een deel uit algemene voorlichting gericht op alle Nederlanders en voor een deel uit specifieke voorlichting gericht op mensen voor wie het risico op verdrinking relatief hoger is. Er wordt samengewerkt met lokale en landelijke partners, zoals Vereniging Sport en Gemeenten, Reddingsbrigade Nederland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In deze maand zullen uiteenlopende kwetsbare doelgroepen (zoals nieuwkomers) worden bereikt en wordt extra aandacht gevraagd voor thema’s (zoals verdrinking herkennen, risico’s van zwemmen in recreatieplassen of in de zee) en activiteiten (waaronder zwemlesmethoden).

38

ZWEMBADBRANCHE

Nationale ZwemChallenge Tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid lanceert de Nationale Raad Zwemveiligheid het nieuwe concept de Nationale ZwemChallenge. Bij zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen die de Nationale ZwemChallenge aanbieden, kunnen kinderen en volwassen met minimaal zwemdiploma A de eigen zwemvaardigheden ervaren. De zwemveiligheid wordt getest door een uitdagend en leuk parcours. De Nationale ZwemChallenge helpt mensen inzichtelijk te maken hoe zwemveilig ze zijn, gerelateerd aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (= Nationaal Zwemdiploma C). Iedereen kan meedoen aan deze leuke Challenge: volwassenen, kinderen, (groot)ouders samen met de (klein)kinderen en schoolklassen. Na het afleggen van de Challenge ontvangen deelnemers een certificaat met een persoonlijk advies hoe de zwemvaardigheden, waar nodig, te verbeteren.

Gedragsverandering Met de Nationale Maand van de Zwemveiligheid wil men samen met partners een aanzet geven tot gedragsverandering. Het doel is dat Nederlanders zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking en weten hoe risico’s te voorkomen, dus goed voorbereid zijn in de buurt van water. Dat de zwemvaardigheden van Nederlanders wordt vergroot doordat meer mensen (willen) voldoen en blijven voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. En dat ouders voor hun kind – vaker dan nu het geval is op basis van inhoudelijke motieven – een bewuste keuze maken voor een zwemlesaanbieder.


Get ready to

SPLASH DOWN

Meld jouw accommodatie vandaag nog aan! In de zwembranche krijg je meestal eer van je werk. Enthousiaste ouders, blije kinderen, fanatieke sporters, fitte ouderen. Toch willen wij graag eens extra stilstaan bij onze branche waar veel mensen werken met passie voor hun vak. Mensen die hun werk oprecht leuk vinden om te doen en dat ook uitstralen. Daarom hebben wij de ZwembadBranche Awards geïntroduceerd. Ook dit jaar zullen wij deze weer uitreiken. In verschillende categorieën gaan wij daarom op zoek naar uitblinkers: wie onderscheidt zich van de rest? De Awards zullen 8 oktober tijdens de ZwembadBranche Dag worden uitgereikt.

PROGIMPEX PLUS+h toys and much MORE

Maatwerk Fabrikant Pluche Knuffels Sport Handdoeken Drink Flessen Sporttassen Sleutelhangers Ballen Kids Merchandise

Categorieën • Beste zwemlesteam • Beste accommodatie zowel binnen als buiten (gebaseerd op bezoekersaantallen) • Beste zwemschool • Beste zwembad als onderdeel van een multifunctionele accommodatie of recreatiepark • Meest klantvriendelijke accommodatie • Persoonlijkheid van het jaar • Innovatie van het jaar

Become part of our Happy Customers family! Neem contact: +32 (0)471 41 7123 plucheknuffelsmaken.be

Aanmelden Voldoet jouw zwembad, zwemschool of zwemlesteam aan deze criteria? Meld je dan aan voor de ZwembadBranche Awards. www.zwembadbranche.nl/awards

R. Schumanplein 2-4, 6th Floor BE -1040 Brussel


Technische Kennisdag 2019

Milieu en techniek Van aardgasvrij tot zonnepanelen De Sportfondsen Technische Kennisdag is een begrip onder technici. Ook in 2019 organiseert Sportfondsen Nederland deze drukbezochte Technische Kennisdag in juni en september. Het thema dit jaar heeft alles met milieu te maken: van aardgasvrij tot zonnepanelen. Een interessante dag voor alle TD-ers en managers van zwembaden uit heel Nederland, en dus ook voor niet-Sportfondsen-accommodaties. We gaan ernaar toe… zwembaden en andere sportaccommodaties waarin nog minimaal energie wordt verbruikt en bij voorkeur al helemaal geen aardgas meer. Daarnaast moeten alle gebouwen voldoen aan de geldende en steeds strenger wordende milieueisen. Dit betekent onder andere dat chemicaliën goed en veilig moeten zijn opgeslagen, en dat jouw personeel weet hoe het op de juiste manier met deze chemicaliën omgaat. Een zwembad waar de wetgeving wordt nageleefd, onder andere op het gebied van brandveiligheid. Een zwembad met alle denkbare energiebesparende maatregelen, waardoor op vermindering van energieverbruik zowat geen winst meer te behalen valt. Voldoet jouw accommodatie al aan deze voorwaarden? Meestal is de situatie niet perfect en is er absoluut nog ruimte voor verbetering.

40

ZWEMBADBRANCHE


Diversiteit aan lezingen Kom alles te weten over milieu en techniek: van aardgasvrij tot zonnepanelen. Bezoek de Sportfondsen Technische Kennisdag en volg lezingen met de volgende onderwerpen: 1. Is de brandwerendheid in mijn gebouw goed geregeld? Recentelijk helaas nog een triest voorbeeld hoe een zwembad volledig kan afbranden. Hoe is dit mogelijk en hoe zijn de voorzieningen in jouw zwembad geregeld? Hoe zijn de afscheidingen en compartimentering toegepast en welke materialen zijn er gebruikt? Zijn uw tekeningen op orde en voldoen deze aan de eisen van de brandweer? Waar liggen de risico’s binnen uw accommodatie? 2. Opslag en veilig omgaan met chemicaliën Al vanaf 2008 moeten we voldoen aan het Activiteitenbesluit waarbij voor de opslag van chemicaliën een overgangstermijn tot 2023 geldt. Wat zegt de wetgeving ook alweer? Waar moeten we nu maar vooral ook vanaf 2023 aan voldoen? En hoe gaan we veilig om met de opslag en toepassing van chemicaliën? 3. Energie-audit In 2012 is de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) vastgesteld. De richtlijn vermeldt de Europese doelstelling van een lager Europees energieverbruik in 2020 aan de hand van een energie-audit. Is jouw accommodatie auditplichtig? De energie-audit is niet vrijblijvend. Wanneer een onderneming auditplichtig is, wordt hier actief op gehandhaafd door de regionale omgevingsdiensten. Niet voldoen aan deze verplichting leidt tot een procesverbaal met een dwangsom. Belangrijk dus dat dit in orde is. 4. Wetgevingen en ontwikkelingen Ontwikkelingen zijn er volop: zowel op technisch gebied als binnen de Wet- en Regelgeving. We bespreken onder andere aanpassingen op het gebied van legionellapreventie, of er nieuwe normen zijn voor luchtfilters, dat we steeds meer het moment naderen dat de opslag van chemicaliën moet voldoen aan het Activiteitenbesluit. En per 1 april 2019 is de Lijst Erkende Maatregelen van kracht. Plus, wat is de stand van zaken rond het Omgevingsbesluit?

Water quality Accurate & precise disinfection control

Met jouw deelname aan de Technische Kennisdag ben je snel op de hoogte van alle belangrijke wettelijke informatie en nieuwe ontwikkelingen.

Aanmelden De kosten voor de Technische Kennisdag zijn € 325,- per persoon (exclusief btw), inclusief lunch. Accommodaties die de helpdesk Bouw & Techniek afnemen, betalen € 80,- voor de eerste deelnemer. Kijk voor meer informatie op sportfondsen.nl/kennisdag en schrijf je in voor de Technische Kennisdag bij jou in de buurt. Op 18, 19 en 20 juni in respectievelijk Arnhem, Made en Haarlem en op 4 september in Maarssen. Extra informatie via Henk Meijer: h.meijer@sfn.nl of 020–3550419.

www.semwaterbehandeling.nl


Vertrek directeur Nationale Raad Zwemveiligheid Evert-Jan Hulshof vertrekt per 1 juni a.s. als directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Hij start dan als directeur van Veilig Verkeer Nederland. Evert-Jan Hulshof over zijn vertrek: “In 2014 startte ik als interim-directeur bij het toenmalige Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Ik merkte al snel dat deze sympathieke maatschappelijke organisatie de nodige uitdagingen kende en tegelijkertijd veel ontwikkelpotentieel had. Inmiddels staat er als Nationale Raad Zwemveiligheid een stevige, geheel vernieuwde organisatie en is de tijd gekomen voor een nieuwe uitdaging.” Voorzitter Marriët Mittendorff: “Met het vertrek van Evert-Jan Hulshof raakt de Nationale Raad Zwemveiligheid een bevlogen en kundig directeur kwijt. Het bestuur start de procedure om een opvolger te zoeken.”

Buffercapaciteit van zwembadwater Water dat gebruikt wordt om het zwembad te vullen en bij te vullen, het suppletie-water, is doorgaans leidingwater met een constante en bekende samenstelling. In enkele gevallen wordt grondwater gebruikt, waarvan de samenstelling meestal ook vrij constant is. Door toevoegingen aan het zwembadwater van chemische producten voor desinfectie en pH-beheersing ontstaat een verandering van de oorspronkelijke samenstelling. Ook andere factoren als een hogere temperatuur en waterbeweging kunnen een verandering van de watersamenstelling veroorzaken. Met name de hoeveelheid opgelost bicarbonaat in water zal gaan dalen en daarmee komt de buffercapaciteit of alkaliteit van het water onder druk te staan. Bij minimale hoeveelheden gedoseerd zuur of loog kan de pH sterk variëren. Deze pH schommeling is onwenselijk. Zeker als in ogenschouw wordt genomen dat een optimale desinfectie pH afhankelijk is. Daarnaast bepaalt de buffercapaciteit in hoge mate of zwembadwater agressief is ten opzichte van metaal en kalkhoudende materialen zoals voegwerk. Al met al een belangrijke parameter voor gezond zwemwater. In veel Nederlandse zwembaden is de focus voornamelijk gericht op pH, vrij- en totaal chloor, terwijl de buffercapaciteit te weinig gemeten of bewaakt wordt. Niet voor niets wordt de buffercapaciteit meegenomen in de belangrijke verzadigings- of Langelier index. De buffercapaciteit is eenvoudig zelf te meten met een geschikte fotometer, een eenvoudige handset of een online monitor. Wanneer het tekort aan bicarbonaat structureel is door suppletie-water met een te laag bicarbonaatgehalte of door verlies ten gevolge van waterbeweging of hoge temperatuur, is het aan te bevelen natriumbicarbonaat te gaan doseren. Wettelijk ligt de norm op minimaal 1 millimol per liter. Voor meer informatie www.prowater.nl

ZWEMBADBRANCHE


Mijnzwemcoach richt zich nu nog nadrukkelijker op ongebonden zwemmer Met de verbeterde versie van het succesvolle platform Mijnzwemcoach gaat de KNZB zich nog nadrukkelijker richten op de ongebonden zwemmer, één van de pijlers van de zwembond. Mijnzwemcoach.nl verwierf de afgelopen jaren vooral bekendheid door de populaire 12-weekse KNZB borstcrawlcursus. In een tijd van toenemend individualisme in de sport, richt Mijnzwemcoach zich met succes volledig op de zwemmer die zijn baantjes wil trekken op een moment dat het hem uitkomt. Het platform richt zich op drie verschillende trainingsvormen: begeleid trainen, zelfstandig trainen en gericht trainen. De vertrouwde borstcrawlcursussen, onder leiding van gekwalificeerde KNZB-trainers, worden uiteraard ook voortgezet. Op het nieuwe platform wordt de nadruk meer gelegd op het zelfstandig trainen middels trainingsschema’s en techniekvideo’s. Zo traint iedere zwemmer met persoonlijke schema’s, die zijn afgestemd op zijn of haar niveau. Zwemmers kunnen zich ook tijdens specifieke zwemclinics verbeteren. De KNZB organiseert vanuit Mijnzwemcoach clinics met thema’s als triatlon, voeding, yoga, openwaterzwemmen. Ben Mansvelder, manager marketing, communicatie & partnerships bij de KNZB: ‘’Met Mijnzwemcoach bieden we de zwembranche een unieke kans om de - nu nog - ongebonden zwemmer te binden aan de zwemsport. Met de online e-learningmodule word je gestimuleerd om de training in de praktijk te brengen, bij het zwembad bij jou om de hoek. Zo is dit niet een product van alleen de KNZB, maar een product voor heel zwemmend Nederland.” Voor meer informatie www.mijnzwemcoach.nl


amp foto’s: Kenneth St

9 Terugblik #ZBBC1

branche. Alle nt voor de zwem is t ontmoetingspu he rij van het congres op el er do t ke e He n bij het ontbijt. oorn voor de zesd n ive zij eld hu en Ap sc s lov te wa ge n n j.l. aa t r ge Op 27 maar evaluatie mo an om rond 7 uu branche. Als we de al vroeg opgesta verzorgden n buiten de zwem van der Weijden deelnemers waren va s ten er ar rek Ma sp t en is me n hu ere mp pir Ka nten om t ins me er te mo s mm er se de bezoek d. Milo Berlijn, La rkshops en diver r weer in geslaag che specifieke wo jaa an dit br k em oo ar zw da er j wi or waren ramma. Tussendo voor hun komst het plenaire prog emers bedanken uwe collega’s. eln nie de e en all de or ou vo t ar me maart 2020. dag. We willen da op woensdag 25 even bij te praten t congres plaats op een geslaagde he ug dt ter j vin wi r n jaa ke nd kij Opnieuw onsoren. Volge urlijk ook onze sp g plaats. en daarnaast natu er. we embadBranche Da n we je da tober vindt de Zw ok 8 ag Graag ontmoeten sd din , te workshops. lang kan wachten urs en interessan En voor wie niet zo t een veelzijdige be me g da e nd ere Een inspir ZWEMBADBRANCHE

45


Uw bedrijf in deze index? Vanaf € 250,00 per jaar

Voor meer informatie tel. +31 (0)227 593433 info@zwembadbranche.nl Een indexplaatsing kan per nummer ingaan voor een periode van 12 maanden en wordt automatisch verlengd. LET OP! Opzegging schriftelijk en uiterlijk 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar.

ADVIESBUREAU'S

AUTOMATISERING

Aboma

Compudienst/LVP B.V.

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 fax 0162 453868 compudienst@lvp.nl compudienst.lvp.nl

EWZ adviseurs

Gantner

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl

Optisport Services

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Sportfondsen Nederland BV

Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 fax 020 355 06 66 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

DECK

AFDICHTINGS- & TEGELZETTERSPRODUCTEN BASF Nederland B.V. PCI-Tegellijmsystemen Postbus 132 4900 AC Oosterhout tel. 0162 476688 fax 0162 429694 PCI-Afbouw@basf.com www.PCI-Afbouw.nl

Kiwitz BV

Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315 270620 fax 0315 270621 info@kiwitz.nl www.kiwitz.nl

Hollander Techniek

Thijssen techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

APP C O V E R I N G YO U R E N E R G Y

Gantner

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@gantner.nl www.gantner.nl

Zwem Apps

Veemarktkade 8 / ruimte 5333 5222 AE ’s-Hertogenbosch tel. 073 820 0231 info@zwemapps.nl www.zwemapps.nl

AQUAJOGGING ARTIKELEN Aquajogging ‘de Buffel’ Vinkelsestraat 80 5383 KM Vinkel tel. 0412 451128 fax 0412 451370 info@aquarunner.nl www.aquarunner.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

AQUASPORT Aqquatix

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 fax 0162 463142 mvd@myhexagone.com www.aqquatix.com

46

ZWEMBADBRANCHE

Dulleweg 16 1721 CT Broek op Langedijk tel. 0226 313457 fax 0226 313543 info@ewac.com www.ewac.com

Inducon Zwembadtechniek b.v.

Dr. A.F. Philipsweg 15 F 9403 AC Assen tel. 0592 333 600 fax 0592 333 601 info@ppibv.nl www.planplaninternet.nl

AFDEKDEKENS

EWAC Medical

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@gantner.nl www.gantner.nl

Plan Plan Internet BV

Inducon Zwembadtechniek BV

BEWEEGBARE ZWEMBADBODEMS

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Postbus 24 1770 AA Wieringerwerf tel. 0227 502427 fax 0227 501960 info@thijssentechniek.nl www.kbe-bauelemente.de

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

BETONHERSTEL Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 fax 0528-262804 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

BODEMZUIGERS Hexagone Benelux

Postbus 176 4900 AD Oosterhout tel. 0162 460107 fax 0162 463142 mvd@myhexagone.com www.hexagone-benelux.nl

Mariner 3S

Siemensstrasse 21 D-35394 Giessen Duitsland tel. +31 (0)6 543 888 95 dimitri@mariner-3s.com www.mariner-3s.de

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Poolquip Nederland B.V. De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 Fax 040 204 0645 info@poolquip.com www.poolquip.com


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

COATING Nylo Food & Protective Coatings B.V.. Postbus 26 9172 ZS Ferwert tel. 0518 418000 info@nylocoatings.nl www.nylocoatings.nl

DOSEERAPPARATUUR Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Lutz-Jesco Nederland B.V. Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 fax 0180 49 75 16 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

DRENKELINGEN DETECTIESYSTEEM Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Van Remmen UV Techniek B.V. Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 fax 0570 52 18 99 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

KIN Installatietechniek

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

Postbus 26 5120 AA Rijen tel. 0161-290500 fax 0161-226437 info@kin.nl www.kin.nl

Laco Nederland

KWB Zwembadinstallaties

De Scheper 312-314 5688 HP Oirschot 088-2055999 www.laco.eu info@laco.eu

Optisport Exploitaties b.v. J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 info@optisport.nl www.optisport.nl

Sportfondsen Nederland BV Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 fax 020 355 06 66 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

FILTERSYSTEMEN pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Poolquip Nederland B.V.

ENER-G Nedalo BV

Lotec

Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 fax 0297 28 59 30 info@energ.nl www.energ.nl

DECK

C O V E R I N G YO UR E N E R G Y

EXPLOITATIES

Climotion BV

Wilhelminastraat 51 2011 VL Haarlem tel. 023 5768855 info@climotion.com www.climotion.com

Ceintuurbaan 2 - 130C 3847 LG Harderwijk tel. 036-5222322 info@ewz.nl www.ewz.nl Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 0341 25 26 88 fax 0341 25 75 64 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Belevingsspecialist

De Vest 50b 5555 XP Valkenswaard Tel. 040 201 9765 Fax 040 204 0645 info@poolquip.com www.poolquip.com

ENERGIEBESPARING

KEURINGEN Aboma

Hellebrekers Technieken

Variodeck BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variodeck.nl www.variodeck.nl

INSTALLATIETECHNIEK EWZ adviseurs

GOLFSLAG MACHINES Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

MEER DAN ALLEEN TECHNIEK.

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Van dorp Zwembaden Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 Fax: 0570 659 660 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

KEERWANDEN Inducon Zwembadtechniek b.v.

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

AIB-Vinçotte Nederland Postbus 6869 4802 HW Breda tel. 076 5712288 fax 076 5874760 info@vincotte.nl www.vincotte.nl

KLEUTERBADJES Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 fax 0499 39 37 44 www.aquadrolics.nl

Lotec

Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Zephir- Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl

KLEDINGLOCKERS Hermeta Interieur Partners B.V. Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 fax 0345 61 10 50 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 fax 074 242 25 18 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

ZWEMBADBRANCHE

47


VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

LED VERLICHTING EVA Optic B.V.

ONDERWATER CAMERA’S

RVS ZWEMBADEN

EVA Optic B.V.

hsb austria gmbh

Hydrochemie-Conhag B.V.

ONDERWATER REPARATIES

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 fax 020 2010 196 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Less Energy B.V.

Lutz-Jesco Nederland B.V.

Anthonetta Kuijlstraat 47 3066 GS Rotterdam tel. 010 7144 844 fax 010 7144 845 info@less-energy.nl www.less-energy.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

WaterVision B.V.

Vlierberg 9 3755 BS Eemnes tel. 035 5387959 fax 035 5330551 info@watervision.nl www.watervision.nl

LEERLINGVOLGSYSTEEM Gantner

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@gantner.nl www.gantner.nl

Internet Zwemscore Module Dr. A.F. Philipsweg 15 F 9403 AC Assen tel. 0592 333 600 fax 0592 333 601 info@zwemscore.nl www.zwemscore.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

LOOPBRUG EasyFloat ponton systemen Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

LUCHTBEHANDELING Rosenberg Kunststof Luchtbehandelingskasten Elandlaan 8 3734CP Den Dolder post@rosenberg.nl www.rosenberg.nl

48

MEET- & REGELTECHNIEK BEST Instruments

ZWEMBADBRANCHE

Postbus 26 2980 AA Ridderkerk tel. 0180 49 94 60 fax 0180 49 75 16 info@lutz-jesco.nl www.lutz-jesco.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Pro Water B.V. Postbus 960 7550 AZ Hengelo tel. 074 2915150 fax 074 2915350 info@prowater.nl www.prowater.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

SEM Waterbehandling

De Run 4420 5503 LR Veldhoven tel. 040 2570340 info@semwaterbehandeling.nl www.semwaterbehandeling.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

MERCHANDISE Progimpex

R. Schumanplein 2 - 4, 6th Floor BE - 1040 Brussels tel. +32 (0) 471 41 7123 info@progimpex.be www.progimpex.be

De Velde 1 8064 PH Zwartsluis tel. 038 33 75 067 info@evaoptic.nl www.evaoptic.nl

AW Diving Onderwatertechniek Bregeleane 30 9051 PM Stiens Tel 058 2573969 Mob. 06 53285470 info@awdiving.nl www.awdiving.nl

Orka Duikservice & Zwembadreparatie

De Wieken 3 5571 RD Bergeijk tel: 06-12383670 info@zwembadreparatie.nl info@duikservice-orka.nl www.zwembadreparatie.nl

ZwembadPro

Elzenstraat 1 4921 DZ Made tel. 06-19239982 info@zwembadpro.nl www.zwembadpro.nl www.bufferkelderreiniging.nl

OPLEIDINGEN & CURSUSSEN Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

Belevingsspecialist

Blamanstraat 23 2692 DL ‘s-Gravenzande tel. 06 53592727 info@belevingsspecialist.nl www.belevingsspecialist.nl

ENVOZ bv

Treubstraat 25 2288 EH Rijswijk tel. 070 3070344 fax 070 4150296 info@envoz.nl www.envoz.nl

Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs De Scheper 312 5688HP Oirschot tel. 073 612 40 61 info@nbz.nl www.nbz.nl

Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Myrtha Pools

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

SANITAIRE CABINES Hermeta Interieur Partners B.V. Postbus 1017 4147 ZG Asperen tel. 0345 63 48 88 fax 0345 61 10 50 projectbouw@hermeta.nl www.hermeta.nl

Leerkotte b.v.

Asveldweg 4-6 7556 BP Hengelo tel. 074 243 08 85 fax 074 242 25 18 info@leerkotte.nl www.leerkotte.nl

SPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 fax 0499 39 37 44 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

Zephir- Objects BV

Wattstraat 6 4004 JS Tiel tel. 0344 631 253 info@zephir-objects.nl www.zephir-objects.nl


[bijna] alle leveranciers in de zwembranche op een rij

TOEGANGSCONTROLE

VLOEREN

Compudienst/LVP B.V.

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV

Laan 3 4901 LP Oosterhout tel. 0162 450506 fax 0162 453868 compudienst@lvp.nl compudienst.lvp.nl

Gantner

Duwboot 13 3991 CD Houten tel. 033 43 28 416 fax 033 46 10 933 info@gantner.nl www.gantner.nl

VConsyst

Schering 31 - 33 8280 AB Genemuiden tel. 038 385 70 57 fax 038 385 85 25 info@vconsyst.com www.vconsyst.com

A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 fax 0528-262804 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERBEHANDELING Hellebrekers Technieken

TUBE SENSATIONS

Postbus 6 8070 AA Nunspeet tel. 0341 25 26 88 fax 0341 25 75 64 info@hellebrekers.nl www.hellebrekers.nl

Van Egdom Recreatietechniek

Hollander Techniek

Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

UV DESINFECTIE BEST Instruments

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 fax 020 2010 196 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

bestUV

De Donge 4 5684 PX, Best tel. 0499 370300 info@bestuv.com www.bestuv.com

Van Remmen UV Techniek B.V. Hooglandweg 3a 8131 TE Wijhe tel. 570 52 18 90 fax 0570 52 18 99 info@vanremmen.nl www.vanremmen.nl

VEILIGHEIDSINSPECTIES Aboma

Postbus 141 6710 BC Ede tel: 0318 691920 fax: 0318 691921 info@aboma.nl www.aboma.nl

AIB-Vinçotte Nederland Postbus 6869 4802 HW Breda tel. 076 5712288 fax 076 5874760 info@vincotte.nl www.vincotte.nl

RBI Corrosion BV

Burgemeester Pabstlaan 10-A4 2131 XE Hoofddorp tel. 085 8768990 info@rbicorrosion.nl www.rbicorrosion.nl

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

KWB Zwembadinstallaties Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

Lotec

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Van dorp Zwembaden Postbus 424 7400 AK Deventer tel. 0570 659 659 Fax: 0570 659 660 infodeventer@vandorp.eu www.vandorp.eu

WATERGLIJBANEN BoerSlides & Disco BV Doornkampsteeg 36 5236 BB Den Bosch tel. 06-37605407 info@boerslides.nl www.boerslides.nl

Slide Factory B.V. De Veken 123a 1716 KG Opmeer Tel 0226 353757 info@slide-factory.nl www.slide-factory.nl

Variopool BV

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WATERMONITORING BEST Instruments

Hoofdstraat 104 9355 TB Midwolde tel. 0594 513373 fax 020 2010 196 info@bestinstruments.nl www.bestinstruments.nl

Hollander Techniek

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

Hydrochemie-Conhag B.V. Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

WATERSPEELTOESTELLEN Aqua Drolics

Sportlaan 9 6583 CS Best tel. 0499 39 35 40 fax 0499 39 37 44 www.aquadrolics.nl

Pooljoy BV

Nijverheidsstraat 16 5531 AA Bladel tel. 0497-820221 info@pooljoy.nl www.pooljoy.nl

Van Egdom Recreatietechniek Strijkviertel 9 3454 PG De Meern tel. 030 666 2104 fax 030 666 1904 info@vanegdom.nl www.vanegdom.nl

Varioplay

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@varioplay.nl www.varioplay.nl

Watergames & More

Argonstraat 86 2718 SN Zoetermeer mobiel 06 29556662 paul@watergamesandmore.com www.watergamesandmore.com

WHIRLPOOLS pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

WKK-INSTALLATIE ENER-G Nedalo BV Postbus 195 1420 AD Uithoorn tel. 0297 29 32 00 fax 0297 28 59 30 info@energ.nl www.energ.nl

ZONNECOLLECTOREN Inducon Zwembadtechniek b.v. Bathoorn 3 9411 SE Beilen tel. 0593 332181 inducon@inducon.nl www.inducon.nl

SunDisc Solar Systems B.V. Bark 59 9606 RC Kropswolde tel. 0598 35 21 26 fax 0598 35 21 46 info@sun-disc.nl www.sun-disc.nl

ZWEMBADBRANCHE

49


ZOUTELEKTROLYSE

ZWEMBADEN AANLEG

ZWEMBADINRICHTING

Hydrochemie-Conhag B.V.

Hollander Techniek

Badim BV

Postbus 122 2650 AC Berkel en Rodenrijs tel. 010 511 52 11 fax 010 511 52 74 info@hycon.nl www.hycon.nl

Roozeboom & Van den Bos Instrument BV Postbus 395 3760 AJ SOEST tel. 035 5431511 fax 035 5431448 info@rb-instrument.nl www.rb-instrument.nl

Van den Heuvel Watertechnologie bv Glashorst 114 3925 BV  Scherpenzeel tel. 033 277 86 00 fax 033 277 83 99 info@vdhwater.nl www.vdhwater.nl

Wels Techniek

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

ZWEMBADACCESSOIRES pomaz openbaar

Spaarpot 5 5667 KV Geldrop tel. 040 2856658 fax 040 2867115 info@pomaz-openbaar.nl www.pomaz.nl/openbare-sector

Topsec Nederland Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Postbus 1172 7301 BK Apeldoorn tel. 055 3681111 fax 055 3681100 info@hollandertechniek.nl www.hollandertechniek.nl

hsb austria gmbh

KWB Zwembadinstallaties Staarten 8 5281 PL Boxtel tel. 0411 614 140 fax 0411 684 455 info@kwb.nl www.kwb.nl

COLOFON

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.variopool.nl

50

ZwembadBranche is een onafhankelijk en informatief magazine voor de professionele zwembadbranche. ZwembadBranche is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de zwembadbranche en op de hoogte wil blijven van ontwikkelingen in deze branche. ZwembadBranche wordt, vijf keer per jaar, op basis van ‘Gericht Gratis Verspreiding’ verspreid. Redactieadres: Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef tel. +31 (0) 227 593433 info@zwembadbranche.nl www.zwembadbranche.nl

ZWEMBADBRANCHE

Paasheuvelweg 33 1105 BG Amsterdam tel. 020 355 05 55 fax 020 355 06 66 info@sportfondsen.nl www.sportfondsen.nl

VDH Leerdam

ZWEMBADMATERIALEN

ZWEMBADBUFFERRENOVATIE Kiwitz Jaki BV

Zwembadmaterialen.nl Televisieweg 81-1 1322 AK Almere tel. 036 7117031 fax 087 7848916 info@zwembadmaterialen.nl www.zwembadmaterialen.nl

Haarspit 3 1724 BG Oudkarspel tel. 0226 333000 fax 0226 333099 info@variopool.nl www.rvszwembaden.nl

Variopool BV

Sportfondsen Nederland BV

Rijnzathe 16 - unit 5.4 3454 PV De Meern tel. 030 6585004 info@topsec.nl www.topsec.nl

Postbus 1427 5602 BK Eindhoven tel. 040 243 00 21 fax 040 245 53 90 info@lotec.nl www.lotec.nl

Bijsterhuizen 31-09 6604 LV Wijchen tel.: 024-3445066 fax 024-3441147 info@welstechniek.nl www.welstechniek.nl

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 050-3050047 info@badim.nl www.badim.nl

Topsec Nederland

Lotec

Wels Techniek

J. Asselbergsweg 1 5026 RP Tilburg tel. 088 2057777 services@optisport.nl www.optisportservices.nl

Industrieweg 15A 4143 HP Leerdam tel. 0345-615266 info@vdh-leerdam.nl www.vdh-leerdam.nl

Dr. Scheiber-Str. 28 A- 4870 Vöcklamarkt tel. +32 0 473 716659 delouker@hsb.eu www.hsb.eu

Myrtha Pools

Optisport Services

ZWEMBADEN ONDERHOUD

Postbus 120 7070 AC ULFT tel. 0315-270630 fax 0315-270631 info@jaki.nl www.jaki.nl

ZWEM-DRIJFPAK EasySwim Nederland

Pastoor Spieringsstraat 10A 5401 GT UDEN tel. 085-4896380 info@easyswim.com www.easyswim.com

EasyFloat ponton systemen Zeggeveld 11 a-b 4705 RP Roosendaal tel. 06 1288 7537 info@easyfloat.nl www.easyfloat.nl

KIN Installatietechniek Postbus 26 5120 AA Rijen tel. 0161-290500 fax 0161-226437 info@kin.nl www.kin.nl

MEER DAN ALLEEN TECHNIEK.

Kreeft Betonrenovatie & Injectietechnieken BV A.G. Bellstraat 11 7903 AD Hoogeveen tel. 0528-277377 fax 0528-262804 info@kreeft.nl www.kreeft.nl

Copyright: ZwembadBranche is een uitgave van Leisure Media & Consultancy Group (LMCG). Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. ZwembadBranche is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ZwembadBranche is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden die voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. ZwembadBranche behoudt zich het recht voor ingezonden materiaal zonder kennisgeving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.

Uitgeverij & Acquisitie: LMCG Postbus 74 1777 ZH Hippolytushoef +31 (0) 227593433 info@lmcg.nl Hoofdredactie: Susanne Post Tekst: Ben van den Aarssen Fotografie: Kenneth Stamp Coverfoto: Nrey / shutterstock.com ISSN: 1871-0360 Volgende uitgave: Juni 2019


Doe mee en win! ZWEMBADBRANCHE.NL/AWARDS


Drenkelingen detectie systeem

No body drowns No more

Direct alert op smartphone of -watch

Onderwatercamera’s mét of zonder geïntegreerde LED verlichting voor bestaande of nieuwe lampnissen

Een systeem dat niets mist, alles ziet en daarmee levens redt. Met AngelEye heb je altijd en overal een paar extra ogen die met je meekijken en je alarmeren als er neerwaartse bewegingen worden waargenomen in jouw bad. Samen met de badmeesters, covered het revolutionaire AngelEye-systeem het hele bad. En ziet het ook wat er in het bad daarnaast gebeurt. En jij dus ook. Smart technology die ieder zwembad bij de tijd brengt en ervoor zorgt dat je er altijd op tijd bij bent. We vertellen je natuurlijk graag meer, dus bel ons voor een afspraak.

ALTIJD ALERT LOTEC BV

|

Boven Zijde 12 5626 EB Eindhoven

|

T 040 243 00 21

Exclusieve distributeur Benelux

|

F 040 245 53 90

|

info@lotec.nl

|

www.lotec.nl

Profile for LMCG

ZwembadBranche #68