Eindless magazine NL | #1 JUNI 2023

Page 24

H a l lo•Hello •B o n j•ruo ेतसमनezC•ćś • 你好•Hola •مرحب ً ا • M e r oaiC•abah • álO Woonhub kan helpen bij koop en huur woning Storytile #1 De betekenis van cultuur voor mensen Food future oftewel wat schaft de pot in 2050? Agenda Wat is er te doen de komende maand? 10 16 46 28 #1 JUNI 2023 The must read in Brainport € 3,95 NL - EDITIE

In dit nummer

24 Samenleving: Keti Koti/ Kadena Kibra breekt de ketenen van de slavernij

32 Ambitie: Vrouwenvoetbal zit in de lift; FC Eindhoven op weg naar betaald voetbal

34 Theaterfestival Parade staat weer tien dagen naast Parktheater

40 Stad & Land: Boeren in Brainport: innovatie door om denkers & doorzetters

45 Column door Mathilde Lageman

46 Innovatie: Food future Chloé Rutzerveld vertelt wat we gaan eten

2 INH O UD
3 Editorial de hoofdredactie aan het woord 5 Colofon alle info over Eindless magazine 6 Highlights stad & regio de tips van de redactie 8 Brainporter Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven 10 De kwestie een woonhub tegen de woningnood 14 Eindhoven door de ogen van Dennis Kaal 15 Column door Jin Chen 16 Verdieping: Storytile #1 Edo Righini in gesprek met Ronald Goedemondt 20 Agenda Met alles wat je niet wilt missen
Scan QR-code for English edition Scan QR-code voor Engelstalige versie

Een wereld van eindeloze mogelijkheden

Is het nodig? …Ja, best wel nodig. Is het er al? Nee, nog niet. Laten we het doen! Da’s goed. En we gingen. In ons nieuwe magazine brengen we de bruisende energie van Eindhoven en omstreken tot leven. Met een frisse mix van agenda, verhalen en inspiratie biedt Eindless magazine een unieke kijk op deze regio vol innovatie, technologie en culturele diversiteit. Daarbij een smeltkroes van lezers voor ogen houdend, wat betreft hun socio-economische status en levensstijl, gezinssamenstelling, culturele achtergrond, leeftijd, gender en interesses. ‘Including you’, is wat we willen uitstralen. En dus ook bedoeld voor jou. Met een verse kijk op media hebben Hans en ik besloten om een nieuw journalistiek format te introduceren. Eindless magazine combineert de kracht van de decennialang uitgebrachte Uitkrant met vijftien jaar FRITS-elan.

En voegt daar een behoorlijke portie inhoud aan toe. Less magazine, more journal.

We bieden tien keer per jaar een Nederlandstalige en Engelstalige editie, met een uitgebreide agenda en relevante journalistieke content. We verbinden hetgeen de Brainportregio te bieden heeft met wat verteld of ontdekt mag worden. Van menselijke verhalen tot technologische ontwikkelingen. We trappen deze eerste editie af met een openingswoord van Eindhovens burgemeester Jeroen Dijsselbloem, columnisten Jin Chen en Mathilde Lageman en interviews over de toekomst van food en landbouw, ambitie in de sport en woningbouw, gebruiken in de samenleving en de waarde van cultuur.

Eindless magazine wordt verspreid op 30.000 huisadressen in Eindhoven en omgeving. Daarnaast vind je 10.000 gra-

tis exemplaren op culturele en sportieve locaties, en bij bedrijven, uitgaansgelegenheden en campussen. Ons doel is niet alleen om inwoners en internationals te informeren over alle verworvenheden van onze regio, maar vooral ook te inspireren en als het even kan samen te brengen.

Wat wij hopen? Dat je met Eindless magazine in handen een nieuwe kijk op onze samenleving krijgt en je verwondert over de eindeloze mogelijkheden die onze regio je biedt op het gebied van wonen, werken en leven. Dompel je onder in de belevingswereld van deze nieuwe must read, laat je verrassen door alle activiteiten en neem kennis van de onontdekte verhalen. n

EDITORIAL 3

AVERAGE PREDICTED TOTAL RETURN: 8.97% PER YEAR

• INVEST IN RENTED PROPERTIES (FULLY FURNISHED)

• INVEST FROM EUR 237,500.00 (NO TRANSFER COSTS)

• MAINTENANCE, MANAGEMENT, AND RENT BY PROFESSIONAL NATIONAL MANAGER

• GAS-FREE AND A+++ LABEL (LOW ENERGY BILLS)

• ALL APARTMENTS COME WITH THEIR OWN OUTDOORS SPACE, PARKING SPACE, AND SHED

• AVERAGE PREDICTED TOTAL RETURN: 8.97% PER YEAR

INVESTMENT APARTMENTS IN VELP (ARNHEM REGION)

Meet Velide: Census Real Estate’s latest property development. Velide offers investors the opportunity to invest in rented, future-proof, and affordable rental properties. Census Real Estate distinguish themselves with their turn-key approach, taking away all of their investors’ and tenants’ worries. Velide is aimed completely at sustainability; all properties are awarded an A+++ label and the entire building complex is gas-free. This way, Census Real Estate contribute to meet the great demand for affordable rental properties for all Dutch citizens.

For more information, visit www.censusrealestate.nl/velide, or call 040 - 303 18 31

SUBMIT
YOUR DETAILS

Eindless: People, places, poetry & profit in the greater Eindhoven or all that you

about life & times in the Brainport Region

Onze missie is om de onzichtbare kracht van (de regio) Eindhoven zichtbaar te maken. Die zit in de mensen. Eindless brengt succes op het gebied van internationale profilering, economische slagkracht én leefbaarheid in (de Brainportregio) Eindhoven via een online en offline mediaplatform naar de ‘next level’. Eindless faciliteert en stimuleert de community op zowel stedelijk als Brainportniveau waar inspiratie, activering en kruisbestuiving een belangrijke rol spelen. Be proud en tell it: successen delen en etaleren. Maar: we nodigen iedereen uit om mee te doen!

Met voorbeelden promoten we de unieke combinatie van de creatieve rechter hersenhelft met de technische linker hersenhelft van onze regio in de wereld. We verbinden hard(ware) met d met hart met t. Eindless etaleert Eindhoven in de volle breedte. Als stad van talent. Met goeie verhalen die schuren. Kritisch maar ook spraakmakend. Luchtig maar ook verdiepend. Over ontwikkelingen, leuke dingen in Eindhoven, Helmond en de regio. Over en voor mensen met hart voor de stad. De krant die je wil lezen. Om te weten wat de Brainportregio heeft te bieden.

Eindless magazine is een uitgave van Eindless Media BV

Hoofdredactie

Lidy Lathouwers, 06 - 52 66 34 05

Hans Matheeuwsen, 06 - 31 79 16 54

Traffic

Eva Wellens 040 - 304 60 00

Vormgeving

Irene Peijnenburg/PlanC.nl

Leon Torremans

Sales

Arno Oldenburg

06 - 832 041 40

Aan dit nummer werkten mee Jin Chen; Marie-José Dekkers; Jeroen Dijsselbloem; Claire van der Elst: Mathilde Lageman; Lidy Lathouwers; Hans Matheeuwsen

Fotografie

Ruud Balk; Erik de Brouwer; Rowan Brugmans; DCI Media; Freekje Groenemans; Johan Manders; Eddie Mol

Vertaling

Claire van der Elst Duncan Hollands/STE Languages

Publiciteit

Iris van de Griendt

Agendapromotie info@uitineindhoven.nl

Druk

Nieuwsdruk Nederland

Verspreiding Spotta; Tour de Ville

Oplage 40.000 ex.

Copyright Het overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de Auteurswet is niet toegestaan

Verschijningsdata 2023 28 juni; 23 augustus; 20 september; 25 oktober; 22 november

Het Platform

• online: site/social media

• offline: Ned-Eng-talige krant, minimaal 40 pagina’s

• frequentie: 1x per maand, 10x per jaar

Los verkrijgbaar, verspreiding deels huis-aanhuis in Eindhoven en via controlled circulation in de regio.

Eindless is een vlot geschreven hoogwaardig (regio)breed journalistiek en onafhankelijk magazine. De toon is positief-kritisch en daardoor sterk opniërend.

Ons bezoek- en postadres is: Hallenweg 2a, 5615 PP Eindhoven. Tel. 040 - 304 60 00. Als u ons een mailtje wilt sturen met tips, opmerkingen of persberichten kunt u dit doen naar: info@uitineindhoven.nl of redactie@frits.nl

Partners

Brainport Development; Catharina Ziekenhuis; Crowe Foederer; DLL; Eindhoven Airport; Gemeente Eindhoven; Innovation Origins; Mikrocentrum; Muziekgebouw Eindhoven; NXP; PSV; Rabobank; SDK Vastgoed; Simac; STE Languages; TU/e; VDL

COLOFON
5
FOTO: PAUL RAATS
need to know
H a llo•He l B o ruo तसमन ezCś 你好 Ho a مرحب M abah iC o álO Woonhub kan helpen bij koop en huur woning Storytile #1 De betekenis van cultuur voor mensen Food future oftewel wat schaft de pot in 2050? Agenda Wat is er te doen de komende maand? 10 16 46 28 #1 JUNI 2023 The must read in Brainport NL - EDITIE COVER BEELD: THEATERFESTIVAL PARADE, DOOR LUIS XERTU

IN JUNI

1 Gaafland is een theatrale avond over burgerparticipatie in Eindhoven gebaseerd op de openhartige verhalen van burgers en bestuurders. In aanloop naar de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling Laagland door Het Nationale Theater, later deze maand in het Parktheater.

2 Tegenoverelkaargesteld, een bijzondere expositie waarin het werk van twee compleet verschillende kunstenaars samenkomen in dialoog. Laat je verrassen door de confrontatie tussen abstractie en natuurlijke elementen in Nasty Alice.

3 BoekStartdag in de Bibliotheek Eindhoven, Waalre en Best, met voorleesmomenten, muziek en kleuractiviteiten voor kinderen.

6 Oranje Rood Hockey Club FIH Pro League: Geniet van groots hockeyspektakel met de beste teams uit de hele wereld, waaronder het Nederlands Elftal. Spannende wedstrijden vol actie en skills, nog t/m 11 juni.

7 Studium Generale, Blauwe Zaal The Korean Wave: Ontdek de wereldwijde impact van de Koreaanse populaire cultuur, zoals muziek, dans, mode en dramaseries. Daan Vree vertelt erover bij Studium Generale TU/e. (Engelstalig programma)

Hele maand In expositie De Toorop Lijn is bijzondere lithografie van de kunstenaarsfamilie Toorop te zien, afkomstig van onder meer het Kunstmuseum Den Haag, Rijksmuseum Twenthe en het Van Abbemuseum Eindhoven. Hier ga je graag voor naar het Nederlands Steendruk Museum Valkenswaard.

10 Pride Vibes: Het kleurrijkste feest van Eindhoven barst los bij Effenaar! Geniet van zang, dans, muziek en optredens van queer artiesten en supporters van de queer-community. Gratis entree!

10 Dutch Tech Festival: Ontdek technische innovaties tijdens een open dag vol mini-lezingen. In het Philips Museum zijn educatieve activiteiten voor jong en oud. Beleef hoe technologie bijdraagt aan ons dagelijks leven. Iedereen is welkom!

11 Muzikale rondleiding: Laat je al zingend begeleiden door het Van Abbemuseumkoor terwijl ze liedjes zingen die aansluiten bij de kunstwerken in het Van Abbemuseum. Gratis rondleiding met een museumticket.

6
HIGHLIGHTS STAD & REGIO

13

Behind the Music. in het Muziekgebouw Eindhoven is een interactieve avond met Lucas & Arthur Jussen, waarbij ze inzicht geven in hun muzikale wereld.

16 Hommage aan Alicia de Larrocha door pianist Arcadi Volodos in het Muziekgebouw Eindhoven.

17, 18 De start van Festival Zinderend Oirschot wordt gevierd met topartiesten, (cover) bands en dj’s. Het festival kenmerkt zich door een unieke muzikale sfeer. Je kunt ook naar het preHistorisch Dorp: Trek je mooiste outfit aan en ga voor een weekend vol Beauty & Fashion door de eeuwen heen in het Eindhovense openluchtmuseum.

Hele maand Ontdek de wereld van huisarts, kunstenaar en archeoloog Hendrik Wiegersma, zijn huis en de collectie in Deurne. Veel topstukken en zelfportretten in de nieuwe serie rondleidingen bij De Wieger.

22 In Natlab gaat vandaag Asteroid City in première: de nieuwe film van Wes Anderson, die zich afspeelt in een fictief Amerikaans plaatsje in de woestijn. Een avontuur vol kameraadschap en wetenschappelijke competitie. Op zoek naar aliens.

23 Theaterfestival de Parade staat tien dagen in het groen naast het Parktheater. Tentjestheater met o.a. Rundfunk, Sanne Wallis de Vries, Het Zuidelijk Toneel, Mike Weerts & Björn van der Doelen en brabohop-duo FRINO. Ook de Seasonings Summer vindt plaats bij de United Cowboys.

25 Maak de finale mee van de wereldkampioenschappen Breaking, met indrukwekkende moves, vetste flips en ongelooflijke tricks. WorldBreaking Classic is een spectaculaire show die je niet wilt missen! Hup, het terras op met je favoriete drankje, terwijl je geniet van geweldige koren. Of je nu houdt van klassieke melodieën of moderne deuntjes, bij Valkenswaard Volkoren is voor ieder wat wils. In het centrum.

27 Kunst ontstaan door samenwerking: Positions #7. Internationale en lokale collectieven laten in het Van Abbemuseum zien dat je samen meer kunt bereiken dan alleen. Ontdek de kracht van gezamenlijke creativiteit! t/m 24 september.

7

Niet alleen is hij burgemeester van Eindhoven, Jeroen Dijsselbloem is ook voorzitter van de Stichting Brainport en van de Metropoolregio Eindhoven. Sinds hij in 2022 terugkeerde naar zijn vertrouwde omgeving trekt hij er graag op uit - het liefst op de fiets - om stad en land opnieuw te leren kennen. Laten we in Eindless magazine de innovaties, transformaties en uitdagingen uitgebreid aan bod komen, als echte Brainporter (her)ontdekt Jeroen ze in levenden lijve.

Beste lezers,

Het is misschien raar om dit te zeggen als burgemeester, maar: de regio Eindhoven stelde 150 jaar geleden nog niet zo veel voor. Een paar dorpen met een klein stadje in het midden, waarvan je niet zou verwachten dat ze ooit een rol van betekenis zouden gaan spelen in de wereld. Maar..., dankzij de komst van grote industrieën als Philips en DAF werden we in korte tijd veel belangrijker én aantrekkelijker. Komend van binnen en buiten de regio zorgden onze inwoners er gezamenlijk voor dat we in ruim een eeuw opbloeiden tot de krachtige Brainport Eindhoven van vandaag.

Brainport Eindhoven is intussen al jaren een smeltkroes van oud en nieuw. Een mix van verschillende nationaliteiten, culturen en religies. Een kraamkamer van creaties en innovaties die op wereldschaal het verschil maken.

Terwijl we tegelijkertijd de bourgondische Brabantse samenhang en gezelligheid weten vast te houden. Juist die combinatie is een belangrijke sleutel voor ons succes. Maar die combinatie is niet altijd makkelijk en komt ook niet vanzelf tot stand.

Ik verwacht dat onze regio de komende jaren nog grote sprongen kan maken. De uitdaging daarbij wordt, hoe we zorgen dat iedereen mee kan komen. Dat onze welvaart eerlijk verdeeld wordt. Iedereen toegang houdt tot onderwijs, cultuur en sport. Dat er voldoende betaalbare huizen beschikbaar blijven voor nieuwe én oude inwoners. Kortom: hoe we één stad blijven. Een stad die gedeeld wordt, maar niet verdeelt. (not divided, but shared).

Ik ben blij dat een blad als Eindless aandacht heeft voor de ontwikkeling van Brainport Eindhoven en de bijzondere rol die internationals hierin spelen. Dit blad probeert een verbinding te leggen tussen mensen en hun leefomgeving. En draagt daarmee bij aan de sociale samenhang die zo hard nodig is. Ik ben dan ook trots dat ik een voorwoord tot u mag richten in deze eerste editie. Hopelijk volgen er nog vele meer.

Ik wens u veel leesplezier!

Jeroen Dijsselbloem

Burgemeester van Eindhoven, voorzitter Stichting Brainport

8
BRAIN PORTER

Geldzorgen?

Zestig procent van de Nederlanders heeft weleens zorgen over geld. Over de energierekening bijvoorbeeld of over de studiekosten van je kinderen. Herkenbaar? Je staat er niet alleen voor.

Op de pagina www.brainportvoorelkaar.nl vind je heel veel informatie om te voorkomen dat je echt in de problemen komt. Ga langs bij één van de locaties in de buurt waar we je heel graag ontvangen en verder helpen. In Brainport helpen we elkaar.

GERARD PHILIPS GEËERD

Wie mag worden beschouwd als één van de grondleggers van Brainport? Dan komen we toch wel uit bij Gerard Philips (1858-1942) , founder van het wereldberoemde elektronicaconcern uit Eindhoven. Hij startte het bedrijf in 1891 in een fabriekje voor de fabricage van gloeilampen aan de Emmasingel in de stad. Er is tot en met 9 oktober een expositie over zijn leven in dit ‘Philips Museum’.

De expositie biedt een inkijkje in het denken en doen van de oprichter van Philips. Met oog voor techniek, ondernemerschap en medemens was Gerard Philips een bijzondere man die 132 jaar geleden de basis legde voor het internationale bedrijf dat uitgroeide tot een wereldconcern. Gerard was geen uitvinder, maar als onderzoeker en constructeur had hij een scherp oog voor ontwikkelingen die elders plaatsvonden en wist hij zich die snel eigen te maken. Moeilijkheden waren om te overwinnen, eindeloos piekerend en experimenterend, soms nachtenlang doorhalend. Eerst in zijn eentje, gaandeweg met een groei-

ende technische staf, een eigen chemisch laboratorium en een eigen machinefabriek. Met zijn formidabele prestaties op technisch vlak zorgde Gerard als fabrikant ervoor dat broer Anton als koopman nooit ‘nee’ hoefde te verkopen. Alleen al door zijn volharding was Gerard een bron van inspiratie. Zonder hem zou Eindhoven niet de bruisende stad zijn geweest die het nu is. Philips bestond in 2021 130 jaar en schonk een beeld van Gerard aan de inwoners. Dit staat in het Gloeilampplantsoen op Strijp-T, één van de vroegere fabriekscomplexen van het bedrijf. Er staan ook beelden van Anton en neef Frits in de stad.

The Brain Port

In het hart van onze regio, omringd door de natuur en de gemoedelijkheid van de Kempen, is door Oscar Quevedo van het gelijknamige porthuis en Marc Crijns van Restaurant Crijns in Hapert het idee voor deze port ontstaan. Een port voor levensgenieters én pioniers, voor liefhebbers van het goede leven én innovatie. The Brainport is een streekproduct en combineert het beste van twee werelden: geboren in Brainport, gerijpt en gebotteld in de Douro. Te verkrijgen via: www.thebrainport.com

DE MIELE ERVARING

Midden in het stadscentrum van Eindhoven vind je het Miele Experience Center. Een plek waar je niet alleen terecht kan om advies in te winnen, maar ook om innovatie op het gebied van keuken- en huishoudelijke apparatuur van dichtbij te kunnen zien, voelen én ervaren. Machiel, de Miele chef-kok, geeft kookdemonstra-

ties en workshops. En de Miele adviseurs in de winkel geven over elk apparaat uitleg, waarbij veel apparatuur werkend gezien kan worden. Het Miele Experience Center is een winkel waar iedereen voor oriëntatie en advies terecht kan. Dompel je eens onder in de wereld van Miele en kom kijken, luisteren en proeven.

9 IN HET NIEUWS
FOTO: FRANK VAN BEEK

Woonhub voor betere begeleiding internationals

Er is een tekort aan woonruimte in Eindhoven en omgeving. Internationals die zich hier willen vestigen, oriënteren zich inmiddels in een ruime cirkel rondom de regio op het aanbod van woningen. Volgens Jacqueline Coppelmans, van het gelijknamige makelaarskantoor in Eindhoven, wordt het hoog tijd voor een woonhub op de campussen en bij bedrijven. Betere begeleiding bij koop en huur bevordert bovendien de sociale integratie is haar overtuiging.

10 10 DE KWESTIE
TEKST: HANS MATHEEUWSEN | FOTO: RUUD BALK
MENNO VAN DEN BERK (L), JACQUELINE COPPELMANS EN MIKE KRAK OP DE HIGH TECH CAMPUS

Eindhoven is de hardst groeiende gemeente van Nederland. In de laatste dertig jaar nam de bevolking toe met 25 procent, naar bijna 245.000 inwoners dit jaar. Vanwege de onstuimige, economische groei van de Brainportregio - met wel zes procent in 2022is de nood naar woonruimte hoog. Alleen al in Eindhoven binnen de ring staat een dertigtal grote woningbouwprojecten op stapel, waarvan een deel momenteel wordt gerealiseerd, waaronder de hoogste woontoren, Lighthouse, op Strijp-S.

Het gemeentebestuur wil elk jaar 3.000 woningen bouwen maar vooralsnog wordt dit aantal niet gehaald. Terwijl de stad in snel tempo wil groeien naar 300.000 inwoners om het voorzieningenniveau op peil te houden. Maar strenge milieuregelgeving, wooneisen van dezelfde overheid, gestegen bouw- en materiaalkosten, maatschappelijke ontwikkelingen en langdurige inspraakprocedures dreigen de voortgang ernstig te vertragen.

Er is behoefte aan een integrale, lange termijn en persoonlijke aanpak, aldus Jacqueline, Menno en Mike. In samenwerking met Human Resources-managers van bedrijven, op locatie bij bedrijven en op maat. Als voorbeeld noemt Jacqueline de verkoop en verhuur van woningen in een nieuwe woontoren, waarvan er vele gepland zijn in Eindhoven. Via de woonhub kan vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd en de toren worden gevuld. De woningzoekers worden daarbij van A tot Z begeleid, inclusief hulp bij het vinden van de juiste loketten en het invullen van het benodigde papierwerk. Menno heeft een applicatie ontwikkeld waarbinnen alle ideeën een plek kunnen krijgen, zegt hij. “Je kunt veel processen automatiseren. Er moet veel worden geregeld, er is een berg papier in te vullen en er zijn altijd veel vragen: waar kom ik te wonen, waar gaan mijn kinderen naar school, welke zorgverzekering en hoe werkt deze? Alle antwoorden zijn er, ze moeten alleen gestructureerd, in een app, worden aangeboden. De app is er inmiddels ook, en werkt. Een app met een persoonlijke touch.” Hij werkt zelf veel met partners van expats die hier al enige jaren wonen. Hij zet ze in voor de opvang en begeleiding van nieuwkomers. “Zij nemen de personen aan de hand. Staan op het vliegveld, gaan in gesprek, organseren events, zorgen dat er een fiets klaarstaat. Zo zorgen we voor een warme ontvangst. Ze komen in contact met mensen die hier al jaren leven. Zij zijn de masters of experience. We zien daar nieuwe vriendschappen uit ontstaan. Dat maakt het allemaal een stuk prettiger.”

De woningmarkt in de regio wordt overspoeld door interntionals en (arbeids)migranten die hier komen werken. Maandelijks arriveren er honderden. Zij gaan allemaal op zoek naar woonruimte. Werkgevers helpen hen die te vinden, vooral financieel, maar al gauw worden de nieuwe werknemers aan hun lot overgelaten, weten makelaar Jacqueline Coppelmans, recruiter Menno van den Berk, manager bij HighTechTalents, en jurist Mike Krak, eigenaar van Xpath – the expat guide. Zij willen hun krachten bundelen voor een betere begeleiding bij de aankoop of het huren van een woning. Dat komt bovendien de sociale integratie ten goede, betoogt Jacqueline. Ze zouden zich graag als een soort woonhub vestigen op bijvoorbeeld de High Tech Campus Eindhoven maar dergelijke commerciële activiteiten zijn er niet toegestaan, verklaart Jacqueline. Nog niet. Misschien dat de nieuwe eigenaar, de Singaporese investeerder GIC, een wat soepeler beleid wil voeren, is haar hoop. Het zou ook wat druk kunnen afhalen van de regionale woningmarkt, ondanks de gestegen hypotheekrente naar gemiddeld 3,5 à 4 procent worden er nog volop huizen verkocht.

In hun zoektocht krijgen expats bovendien niet die behandeling die Nederlanders krijgen, is haar ervaring. Belangstellenden voor een woning worden gezamenlijk in een bezichtigings-halfuurtje gepropt. Wie het waagt om niet te verschijnen op de afspraak loopt het risico niet meer aan bod te komen. En niet zelden gaat de voorkeur uit naar Nederlandse kopers of huurders omdat internationals niet allemaal een even gunstig imago hebben als gevolg van cultuur-, belevingsen gewoonteverschillen.

Het is de ervaring van Mike dat internationals zich na enige tijd, als de aandacht van bijvoorbeeld een werkgever, een re-locator of een recruitmentbureau verslapt, zich verloren voelen. Er is aanbod van hulp, maar versnipperd en niet (goed) genoeg. Internationals moeten de weg weten. Een persoonlijke, langdurige benadering helpt om die te vinden. “Echt meegaan met de mensen. Dingen bespreken aan de keukentafel. Dat bevordert uiteindelijk de sociale integratie waardoor de kans groter is dat mensen blijven en niet na een paar jaar alweer vertrekken. Zo kan het aan twee kanten werken.”

Jacquelien wil graag in gesprek met alle HR-managers. “Wij zijn super blij dat mensen hier willen komen werken. Voor onze economie is dat top. Het gaat nog niet zo slecht, maar het kan allemaal beter. ‘Happy wife, happy life’. Mensen vestigen zich hier, maar dan begint het pas. Je wil ergens bij horen. Gebeurt dat niet, dan zoeken landgenoten hulp en steun bij elkaar. Zij zorgen dan, binnen hun eigen cultuur, voor elkaar. Dat is goed, maar gaat ten koste van sociale integratie. Er is veel los zand. Het wordt tijd dat er een parapluutje komt.” n

11
‘Al gauw worden nieuwe werknemers aan hun lot overgelaten’
‘Mensen vestigen zich hier, maar dan begint het pas. Je wil ergens bijhoren’
12 Mortgages made simple, in your own language. BRICKLE MORTGAGES Looking to buy your dream home in the Netherlands? Brickle is here to help you find the right mortgage solution for every situation: from buying for the first time, to refinancing your current house. Brickle’s financial experts, together with a team of professional interpreters, can ensure you of comprehensive and personalized mortgage advice in your own language. Their team of experts are more than happy to walk you through every step in the financing process, so you can feel secure in making the best decisions regarding your future home. Brickle Mortgages for Expats | www.brickle-mortgages.com | info@brickle-mortgages.com | 040 239 2054 | Bilderdijklaan 23, 5611 NG Eindhoven

The influx of expats coming to work in Eindhoven is increasing, but financial services specifically aimed at expats are lagging behind. A striking phenomenon, as integrating into a new country with different regulations and language barriers can be difficult. The financial experts at Perrée & Partners aim to solve this with their new mortgage initiative Brickle. An initiative in which they want to make the Dutch mortgage market more accessible to expats.

With this new initiative, the Eindhoven-based team of Brickle aims to be a frontrunner in financial services for expats. “With a wealth of personal finance experience behind us, we saw a growing need for personalised advice focused on internationals moving to Eindhoven and surroundings. Therefore, we wanted to start an initiative that focuses solely on mortgages for expats. This marks the beginning of Brickle, where we can help expats find the right mortgage solution for every situation”, says Leen Winter, Brickle’s manager of the mortgage department.

Mortgage advice in your own language

“At Brickle, we want to offer a more personal approach that thoughtfully considers expats’ goals, families, and their future. The goal with this, is to offer full-service mortgage advice to our clients in their own language. We realize that the mortgage process can be difficult, especially when you cannot go through this process in your native language. Therefore, interpreting services are made available for hire at every step of our clients’ housing journey.”

However, Brickle doesn’t stop at mortgage advice. With specialized partners like notaries and real estate agents, Brickle can assist throughout the whole process of buying your dream house in the Netherlands. From the moment you want to embark on your house hunting journey to the moment you are finalizing your property purchase at the notary, Brickle is there to help.

Complete carefree service

Leen Winter also explains what you can expect when working with Brickle. “If you are thinking about buying property in the Netherlands, it is always advised to schedule an exploratory mortgage consultation. During this first consultation, one of our mortgage advisors will assess your current personal situation, future plans and wishes. Based on this they can give you a first indication of your possibilities on the Dutch mortgage market. This first consultation is always free of charge and without obligations.”

Have you already submitted a bid on your dream house, or are you already a homeowner in need of refinancing? You can then schedule a more in-depth meeting with a personal mortgage advisor. “During this advisory meeting, our team will take their time to fully assess your situation down to every detail. Your personal advisor will then give you an overview of mortgages that are most financially advantageous in your situation. After choosing your preferred mortgage lender, your personal advisor will then help you arrange your mortgage application to ensure a quick mortgage approval. Because our office is independent, you will always be partnered with a mortgage lender that best suits your wishes and situation.”

Want to explore your financing options? The team at Brickle is happy to discuss your current situation free of charge. Find out your most beneficial mortgage arrangement by contacting Brickle or scanning the QR-code below!

www.brickle-mortgages.com 040 239 2054

Schedule a free consult at Brickle! ADVERTORIAL 13
“We want to offer a more personal approach that thoughtfully considers expats’ goals, families, and their future.”

Dennis Kaal

“Samen met Springplank richt ik me op jongeren op straat.” Dennis HIemad Kaal, aka Teekay, is breakdancer, rapper, jongerenwerker voor E-Moves Dynamo, Springplank en gemeente Eindhoven. Als creatief, pro-actief en organiserend multitalent focust Teekay op de toekomst.

TEKST: CLAIRE VAN DER ELST | FOTO: DCI MEDIA

“Ik zoek naar mijn plek. Waar kan ik terecht, waar kan ik helpen, waar word ik blij van?

Tijdens de rellen twee jaar geleden bij

kwam ophalen…, dat was het meest spannende dat ik ooit heb meegemaakt. Ik moest ervoor naar de gevangenis, voor mijn leven een groot keerpunt.

Ik kwam vrij en had geen huis, geen werk, geen geld. Dat is taai. Ik hoorde via via van Springplank en kon direct op een van de opvanglocaties aan de Bellefroidlaan terecht.

het Centraal Station in Eindhoven was ik aanwezig en heel zichtbaar in beeld. Toen was het wachten tot het moment dat de politie me

ART

‘Ik houd van kunst van oude meesters. Veel kunst in het Rijksmuseum vind ik mooi. Ik zou heel graag de Mona Lisa een keer in het echt willen zien.’

WALKS

‘Lopen doe ik graag. Soms alleen, maar het leukst is het met een gezellig persoon.

Nu woon ik op het terrein van de Technische Universiteit. Hier ga ik dagelijks naar de bibliotheek om te werken aan mijn projecten. Deze plek inspireert mij: er zijn studenten die ik in de ochtend zie binnenkomen, de hele dag zie werken en in de avond weer naar huis zie gaan. Dankzij mijn projecten kan ik me focussen op de toekomst. Van mezelf en anderen. Als een

SPORTS

‘Breakdancen bij Dynamo en met vrienden naar de Basic Fit, dan maken we er een leuke dag van samen.’

MUSIC

‘De meest intense muziek vind ik mooi, waar je de emotie in voelt. Ik had heel graag naar Barbara Pravi in het Muziekgebouw gewild.’

jongen onrustig binnenkomt bij Springplank, kan ik met hem praten en hem kalmeren. Als ik hem zo kan helpen weer vooruit te komen, word ik daar blij van. Ik weet dat als je in de problemen komt het lastig is om eruit te komen, je moet heel veel geduld hebben. Je krijgt niet snel de kans om omhoog te klimmen. Je moet een lange adem hebben. Ik focus me nu op de toekomst. Ik werk met Doris Mandeka aan een videoclip en voor Springplank maken we een video. En Aiman Hassani maakt voor 2Doc een docu over mij, mijn Nederlandse en Marokkaanse familie en de projecten die ik doe voor Springplank, Dynamo en de Gemeente. Dat vind ik echt heel tof.” n

DINNER

‘Het liefst ga ik naar Atlantis op de Kruisstraat, het eten is daar echt super lekker. En restaurant De Lindehof in Nuenen, ik heb daar ooit gewerkt, daar is het eten lekker.’

DRINKS

‘In de avond, met alle lampjes aan vind ik het altijd gezellig bij De Wildeman op de markt in Eindhoven.’

14 EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN
Het zijn twee werelden: wat ik zag en hoorde in de gevangenis en de inspirerende omgeving waar ik nu woon

Hoe integreer je in Nederland?

Integreren in een nieuw land kan een enge én moedige opgave zijn, maar met een positieve instelling en doorzettingsvermogen kun je er een lonende levenservaring van maken #yolo. Neem dit van mij aan, Jin Chen, een doorgewinterde reiziger die de afgelopen 35 jaar heeft gewoond en geïntegreerd in China, België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Ik werk als internationaal belastingadviseur bij Crowe Foederer en coach internationale klanten over hoe ze mentaal gezond kunnen blijven als ze hun bedrijf internationaal uitbreiden.

Toen ik naar Nederland verhuisde, was het eerste dat ik leerde de Nederlandse cultuur en de mensen kennen. Het gaat niet alleen om het dragen van op maat gemaakte klompen of alleen met andere expats omgaan en in je bubbel blijven. Voor een succesvolle carrière en een succesvol leven in Nederland moet je echt de Nederlanders leren kennen. De Nederlandse taal leren is een uitstekende manier om te integreren. Ik moet toegeven dat mijn Chinese moeder de beste manier heeft gevonden. Neem een Nederlands maatje en leer hem/haar je moedertaal, in mijn moeders geval het Mandarijn. In ruil daarvoor oefen je Nederlands en maak je indruk op je maatje door bitterballen en een biertje te bestellen in het plaatselijke café.

En als het gaat om het maken van vrienden, is lid worden van een lokale club of groep die gerelateerd is aan je persoonlijke interesses een geweldige manier om Nederlanders te ontmoeten. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. De mogelijkheden in Nederland zijn eindeloos! Maak een verschil voor ouderen, daklozen, vluchtelingen, natuur, cultuur of kunst. Daarnaast is het een geweldige manier om persoonlijke groei te bereiken en je meer thuis te voelen in Nederland.

Tegelijkertijd moeten veel expats wennen aan de Nederlandse balans tussen werk en privé. Nederlan-

ders zijn meesters in het zorgen voor hun mentale en fysieke gezondheid. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat dit ook de reden is waarom Nederland het grootste aantal innovatieleiders herbergt. Nederland staat op vierde plek in Europa en op de vijfde plaats wereldwijd. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mijn cliënten graag in Nederland wonen.

Last but not the least is het belangrijk te beseffen dat Nederlanders direct kunnen overkomen, wat vaak als een schok wordt ervaren door nieuwkomers, vooral buiten Europa. Nederlanders praten vaak met goede bedoelingen. Vat het dus allemaal niet te persoonlijk op als je Nederlandse collega je opbouwende feedback geeft. Wees gewoon direct en deel je eerlijke mening. Goede discussies kunnen leiden tot nieuwe ideeën! Kortom, integratie in Nederland kan een enorme uitdaging zijn, maar ook een leuke en levensveranderende ervaring. Vergeet niet de Nederlandse cultuur te omarmen, nieuwe lokale vrienden te maken, Nederlands te leren en natuurlijk te fietsen. Vergeet niet om onderweg voldoende stroopwafels en bitterballen te eten.

COLUMN JIN

Storytile#1

Storytiles ontvouwen het verhaal over cultuur in de Brainportregio

EDO RIGHINI & RONALD GOEDEMONDT

Jouw heartbeat, de pulse die je voelt en doorgeeft; vlak na het concert staan hart en zintuigen nog wagenwijd open. Het beste moment voor reflectie en een goed gesprek. Na het indrukwekkende samenspel van de Amerikaanse hardrockgitarist Steve Vai met het Metropole Orkest praten Muziekgebouw-directeur Edo Righini en cabarètier en getogen Eindhovenaar Ronald Goedemondt door op de ervaring van zojuist. Vanuit een gezamenlijke liefde voor de gitaar verkennen zij het bredere plaatje: wat doet cultuur met de mens?

Zaterdag 13 mei 2023 Waar: Muziekgebouw Eindhoven, kantoor Edo Righini Tijdstip: 22.45 - 24.00 uur Zojuist gezien: Steve Vai & Metropole Orkest o.l.v. Jukka Isiakkila, Bridge Eindhoven Guitar Festival Napraten bij: Kopje koffie, karaf water 16 VERDIEPING
Wanneer:
INITIATIEF EN PRODUCTIE: LIDY LATHOUWERS & EDO RIGHINI | FOTO’S: EDDIE MOL

Edo: Lekker abstract, om aan het concert van vanavond jouw liefde van het vak te koppelen, en vragen te stellen over jouw liefde voor cultuur in brede zin. Maar ik ben benieuwd: wat blijft jou bij op zo’n avond?

Ronald: Ik was vooral onder de indruk van de intimiteit van expressie van Steve Vai, de magie. Vergelijkbaar met theater. Ik heb altijd het idee dat als ík het voel op het podium, mensen het tot in de achterste rij het óók voelen. Het maakt niet uit hoe klein je speelt, als jij oprecht uitdrukt wat je voelt en je durft het echt te laten zien, je durft je te laten bekijken, dan is dat voelbaar tot achterin. Dat ervaar ik in mijn huidige voorstelling ook, elke avond dat ik optreed. Vanavond gebeurde dat ook. Ik vond het laatste nummer dat Steve Vai speelde het meest indrukwekkende, het had een heel lieve, zachte vorm. Ook al zaten hier schreeuwende tonen bij, er was veel volume-aanzwelling, met wollige, kleine wolkjes van tonen die hij opliet. Ballonnetjes, en dan best wel lang achter elkaar. Dat raakte mij nog het meest, terwijl die man natuurlijk kan vlammen als een raket.

E: Voor Steve Vai is verbinden een belangrijk onderdeel van zijn spel, hij heeft die stijl uitgevonden. De ‘ballonnetjes die hij oplaat’ zijn voor hem tools om zijn emoties te communiceren met het publiek.

R: Het vraagt zoveel verfijning, en Steve Vai beheerst dat. Hij creëert aan zijn kant de voorwaarde dat er in die massa-situatie contact kan ontstaan. Via muziek. Hij stelt zich helemaal open door zich te helemaal te geven. Als het publiek zich dan ook openstelt ontstaat het magische menselijke contact. Dat is kwetsbaar: er moet wel van twee kanten wordt opengesteld. Blijft de ander gesloten, dan blijft het uit.

17 STORYTILES
‘Als het publiek zich dan ook openstelt ontstaat het magische menselijke contact’

Dit geldt ook voor cultuur in bredere zin. In literatuur door de auteur die zich helemaal eerlijk geeft op de bladzijden, en de lezer die een zin wel zeven keer achter elkaar leest en steeds weer laat binnenkomen. En in comedy door de cabaretier: sommige avonden zijn minder dan andere, omdat je je, door wat dan ook in je leven, veel minder kan openstellen en blootgeven dan je zou willen. Er is dan minder gelegenheid voor die magie.

E: Eigenlijk zeg je: het vermogen om te communiceren ontstaat in de wil om te communiceren, maar je moet ook iets maken dat open genoeg voor de ander om in te stappen. Dat laatste nummer van Steve Vai bevatte die ruimte.

R; Klopt. En in het laatste nummer ontstond meer ruimte omdat er meer ruimte was in de compositie.

E: Steve Vai heeft eens gezegd: ‘Passie is alles. Het doel van de muzikant moet niet zijn om het publiek te plezieren, maar om zichzelf authentiek uit te drukken. Als hij daarin slaagt, zal het publiek ook blij zijn. Herken jij dit in het creatieporces?’ Absoluut. Je kunt nooit iets maken voor een publiek, je kunt alleen proberen je zo waarachtig en eerlijk mogelijk uit te drukken, vanuit een zo diep mogelijke laag. Dat kun je niet bedenken. Als maker geloof ik bijna in het dierlijke. Je moet vanuit een oerstaat beginnen. In mijn geval met tekst, ik moet op het podium foeteren of vol verwondering over iets oreren. Ik ben niet iemand die grote theorieën heeft over de maatschappij, praat over politiek of maatschappelijk expliciet geëngageerd materiaal maakt, maar ik geloof wél in persoonlijk engagement. Jezelf uitdrukken. Zoals Steve Vai het zegt: zo authentiek mogelijk.

E: Dus het is een maakproces met een ander, die geen gezicht heeft maar toch aan tafel zit. Laat je de dynamiek van het publiek toe en meewegen in het besluit wat je eruit gooit of behoudt?

R: Tijdens de try-outfase ben ik heel streng, het moet gewoon een goed gecomponeerd stuk zijn. Het móet iets met het publiek doen en respons krijgen. Niet noodzakelijk een lach, ook concentratie, spanning,

STORYTILES

een emotie of verwarring. Ik reken mezelf hard af op de vorm, de timing en de mechanische, technische aspec ik mensen? Welke zijpaden kan ik nemen binnen een onderwerp? Interes sant is het moment later in de tournee, na try-out en première, als de voorstel ling zodanig een beklonken vaste vorm is geworden die je weer helemaal kapot moet maken omdat anders de zuurstof er helemaal uitgaat. Dan ga je bijna de andere kant uit, weer terug naar try-outvorm. Puur om die authenticiteit te behouden.

E: Hoe ga jij om met je kritische stem? Ik maak dat mee op het podium: tijdens de opnamedag een kind van tien jaar dat er niets aan vindt terwijl ik nog maar net begon nen ben, de man op de eerste rij die tijdens de meest gevoelige scène aan het slapen is. Dat worden voor mij hoeken waar ik probeer weg te blijven, maar het podium is niet groot genoeg. Als je niet oplet gaat alle aandacht naar die per soon toe. Die kritische stem komt dan heel hard binnen. Maar zo’n man is gewoon meegekomen met zijn vrouw, heeft de hele dag hard gewerkt heeft en wist helemaal niet dat hij ’s avonds nog naar een voorstelling zou gaan. In slaap vallen is dan niet zo gek.

Is een persoonlijk initiatief dat het verhaal van cultuur in Eindhoven en de Brainportregio tot leven brengt. We geloven in de kracht van cultuur en willen de natuurlijke drive voor kunst en cultuur begrijpen en waarderen. Met Storytiles willen we de heartbeat en impact van cultuur verkennen en een platform bieden voor constructieve gesprekken.

Storytiles fungeren als puzzelstukjes die samen een scherp beeld vormen van de waarde en betekenis van cultuur. Elk interview, elke ontmoeting en elk gesprek draagt bij aan het grotere verhaal. We brengen relevante cultuurbrengers, stakeholders en experts samen om vanuit diverse perspectieven te begrijpen hoe cultuur ons raakt en welke waarde het heeft.

18
18
‘Het vermogen om te communiceren ontstaat in de wil om te communiceren’

Dat moet dé zoektocht zijn voor elke creatieve maker: weer in contact komen met je noodzaak. basic. Er is een idioot met een microfoon op het podium of kratje. En er zitten mensen. Zorg dan maar gewoon dat je die microfoon gebruikt en je reet redt. Wie waarom bekend is of een langere staat van dienst heeft, krijgt vijf minuten het voordeel van de twijfel. Daarna word je keihard afgerekend op wat je neerzet, stand-up is heel eerlijk. Als komiek vind ik dat een must om daarnaar terug te keren.

Nu hebben we het steeds over de maker zelf. Jouw werk, dat van Steve Vai. Maar wat als je mét zo iemand speelt? De aura dat om Vai heen hangt, kan ook intimiderend werken. Zou ik met hem muziek maken, zou ik dat voor mezelf echt moeten uitschakelen om te kunnen functioneren.

Ik ben niet altijd onder de indruk van een

ceren, maar zie het als een manifestatie vankendheid, en in wat hij teweegbrengt bij zijn volgers. Zo’n grootheid wordt vaak omringd door mensen die dat beeld in stand houden. Maar denk ook aan Bruce Springsteen, die zo nu en dan gewoon rondloopt in Eindhoven. Bruce en ik, wij hebben hetzelfde talent [lacht, red.]. Wij kunnen waar dan ook in de rij staan

iets anders dan geen aura hebben. Dat heeft te maken met transformeren, het kunnen uitschakelen van zo’n aura als je niet aan het performen bent. Hij hoeft niet die roem belangrijk te houden. Met de E Street Band is Bruce Springsteen The Boss, maar als hij Chinees eten gaat halen bij Mei Wah, zal niemand dat doorhebben.

-
19
‘ Zorg maar dat je die microfoon gebruikt, en je reet redt’
19
‘Bruce en ik, wij hebben hetzelfde talent’

HET NATIONALE THEATER

Laagland

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van regisseur Eric de Vroedt. Hij toont de staat van Nederland: een samenleving die wankelt langs de steeds groter wordende kloof tussen elite en lagere middenklasse.

In de voorstelling staat een burgerparticipatietraject tussen een nieuwbouwontwikkelaar en lokale bewoners centraal. Burgers doen op verschillende manieren hun best de problemen in de samenleving aan te pakken en ook politici doen een duit in het zakje. Maar ondanks het feit dat iedereen vanuit de beste bedoelingen meedoet, loopt het uiteindelijk helemaal verkeerd.

DO 1 JUNI

Gaafland

In aanloop naar Laagland vragen Het Nationale Theater en Parktheater Eindhoven zich af hoe de samenwerking tussen burgers en politici eigenlijk verloopt. Op 1 juni vindt daarom Gaafland plaats, een theatrale avond over burgerparticipatie in Eindhoven gebaseerd op de openhartige verhalen van burgers en bestuurders uit de stad. In een mix van sprekers, conference, korte scènes en muziek komen kunst en kennis samen.

Heethoofd

Is de zorg nog wel zorg? Hoeveel moed heb je nodig om hulp te vragen in een bureaucratische omgeving? Een hilarische relativerende voorstelling vol beweging. Gebaseerd op de ervaringen van een deelnemer van de Werkplaats van Carte Blanche.

WO 7 JUNI

EFFENAAR • 19:30 U • COMEDY

Comedy Nacht: Glodi Lugungu + Yunus Aktas + Jet Bootz

Op woensdag 7 juni is Hermes Ahmadi terug met een nieuwe editie van de Comedy Nacht. Ditmaal wederom met een selectie aan cabarettalent van Nederlandse bodem. Kom langs en lach mee met de voorstellingen van Glodi Lugungu, Yunus Aktas en Jet Bootz

20 AGENDA
CARTE BLANCHE • VR 2 JUNI 19:00 U - ZA 3 JUNI 15:00 U - ZO 4 JUNI 15:00 U VR 2 / ZA 3 / ZO 4 JUNI
Concept Johnny Mirer en Peter van Loon Spel Peter van Loon Onderdeel van het Theaterfestival Co.Co van Sectie-C op 2 / 3 / 4 juni
PARKTHEATER EINDHOVEN • 20:30 U • TONEEL
WO 7 T/M ZA 10 JUNI
THEATRAAL DEBAT IN AANLOOP NAAR LAAGLAND
Deze maand is er weer genoeg te beleven in de stad op gebied van muziek, theater, sport & cultuur. Have a look!

BASTA!

De Slacht

Veronique: “Op 3 november om 17.30 uur heeft Ferdinand Daendels gewapend met een stok, na een woordenwisseling, onze zoon Bruno Vermeulen in het gezicht geslagen.”

Alain: “Gewapend?”

Twee echtparen proberen zo netjes mogelijk de gevolgen van een ruzie tussen hun zonen op te lossen. Het resultaat laat zich raden.

Spel Tom van den Eertwegh, Anneke Kuijk, Anne van der Leij, Edwin Mus, Casper Schoof, Laura Witvoet Regie Mark van der Zwan

Cabarestafette

Een avondje Cabarestafette is de ideale plek om jong talent te spotten. In één klap haal je de verloren afgelopen cabaretseizoenen in. Elke avond betreden drie nieuwe aanstormende talenten het podium. Elk hebben ze een geheel eigen stijl. Vaak zijn de deelnemers winnaars van verschillende cabaretfestivals. De Cabarestafette geeft hen de kans om voor een groot publiek te spelen, podiumervaring op te doen en hun spel te verfijnen.

Wil je jong, bruisend cabarettalent ontdekken? Kom dan naar de Cabarestafette. Een verrassend leuke avond gegarandeerd! Enkele namen van vele cabaretiers die in het verleden deelnamen aan de Cabarestafette zijn ouwe rotten Brigitte Kaandorp, Bert Visscher, Hans Teeuwen en Theo Maassen, en van de jongere lichting: Tim Fransen, Micha Wertheim, Martijn Kardol, Henry van Loon en Katinka Polderman. Ach, wie is er niet groot mee geworden?

HET NATIONALE BALLET & ISH DANCE COLLECTIVE Dorian

Deze dansthriller is naar het beroemde boek van Oscar Wilde The Picture of Dorian Gray. Choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris volgen in deze bewerking de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een thrillerachtige setting. Ze laten verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot een bruisende mix van hiphop en ballet. In de voorstelling slaat hoofdpersoon Dorian in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden.

Joey Roukens, een van de bekendste jonge componisten van Nederland, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voordiverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest.

VR 23 & ZA

Seasoning Summer

De zon schijnt. we gaan de zomer tegemoet. Tijd voor Seasoning Summer. Rond elke wisseling van het jaargetijde nodigt United Cowboys uit getuige te zijn van ontwikkelingen op het gebied van live-art. We openen onze deuren voor lokale, nationale en internationale gasten om hun nieuwe werk en research te tonen. De komende editie brengt opnieuw een programma van nieuw werk in ontwikkeling, dat we plaatsen in een internationale context van performances die we selecteren vanuit een open call. Een artistieke dialoog met dans, muziek, performance en beeld. We nemen u mee naar verschillende plekken in het Art House; een avond die alle zintuigen prikkelt.

Het programma van Seasoning wordt gecureerd door het artistieke team van United Cowboys: Maarten van der Put en Pauline Roelants. Vanaf 14 juni introduceren we onze gasten op unitedcowboys.net en Facebook pagina United-C.

PARKTHEATER EINDHOVEN • 20:00 U • CABARET DO 15 JUNI
PARKTHEATER EINDHOVEN • 19:30 U • DANS VR 16 JUNI
24 JUNI
• UNITED COWBOYS • 20:30 U Maarten van der Put
ART HOUSE
PAND P • GROTE ZAAL • 20:30 U • TONEEL
8 & ZA 10 & ZO 11 JUNI 21
DO

MICH

Piet Parra, Sofie Winterson, Bastiaan Bosma, Rimer London en Mick Johan vormen samen studioproject MICH.

Postpunk, krautrock, shoegaze, new wave; alle genres die een DIY attitude passen worden in hun muziek verkend. Deprimerende liedjes met vrolijke gitaarmelodieën à la The Cure, maar dan meestal net een stukje sneller. Een warme zomer waarin alles sterft. Een gothic in het pretpark. Een heerlijk bandje om je schouders over op te halen.

EFFENAAR

I.S.M.

Pride Vibes

Direct na de Pride Walk barst het kleurrijkste feest van Eindhoven los! In onze Grote Zaal kun je van 16:00 tot 23:00 u genieten van zang, dans, muziek en optredens van queer artiesten en supporters van de queercommunity. Allen geboren en getogen of woonachtig in regio Eindhoven óf verbonden aan Eindhoven en de Queer-community! Entree is gratis! Vol is vol. Uiteraard is iedereen welkom!

EFFENAAR • 20:15 U • ROCK ZO 11 JUNI STEP IN THE ARENA

FIGHTER 6 RELEASE PARTY SEQUENTI STEP IN THE ARENA STAND ATLANTIC NEBULA DYNAMO PRIDE MOD SUN PLUS SUPPORT GRAFFITI FESTIVAL @ BERENKUIL PLUS SUPPORT 11 06 03 06 06 06 02 06 10 06 03 06 16 06 16 06 24 06 (TECHNO) SMASH BROS. ULTIMATE TOERNOOI GEHOST DOOR ESEV ZEPHYR (DRUM & BASS) GEPRESENTEERD DOOR QUEERHOVEN GRAFFITI FESTIVAL @ BERENKUIL ESCAPE THE FATE 13 06 SUPPORT: CHANGING TIDES + DANIEL BROOKE EVENEMENTEN DYNAMO-EINDHOVEN.NL CATHARINAPLEIN 21 / 5611 DE EINDHOVEN TOERNOOI & FREE PLAY - GESPONSORD DOOR CAPCOM STEP IN THE ARENA STREET FIGHTER 6 RELEASE PARTY SEQUENTI STEP IN THE ARENA STAND ATLANTIC NEBULA DYNAMO PRIDE MOD SUN PLUS SUPPORT GRAFFITI FESTIVAL @ BERENKUIL PLUS SUPPORT 11 06 03 06 06 06 02 06 10 06 03 06 16 06 16 06 24 06 (TECHNO) SMASH BROS. ULTIMATE TOERNOOI GEHOST DOOR ESEV ZEPHYR (DRUM & BASS) GEPRESENTEERD DOOR QUEERHOVEN GRAFFITI FESTIVAL @ BERENKUIL ESCAPE THE FATE 13 06 SUPPORT: CHANGING TIDES + DANIEL BROOKE EVENEMENTEN DYNAMO-EINDHOVEN.NL CATHARINAPLEIN 21 / 5611 DE EINDHOVEN TOERNOOI & FREE PLAY - GESPONSORD DOOR CAPCOM

22
STROOMHUIS I.S.M. EFFENAAR • 20:30U • POST-PUNK ZA
3 JUNI
QUEER040 •
Met Do & dansers - Megan Schoonbrood - Ballroom en meer! U • POP
16:00
ZA 10 JUNI
RUMOURS A Fleetwood Mac Tribute
In Atlanta, Amerika is Rumours razend populair. Maar wat wil je ook als je de legendarische muziek van Fleetwood Mac zo goed weet te vertolken? In de rol van Stevie Nicks is Mekenzie Jackson niet te onderscheiden van haar idool. Al van jongs af aan is ze groot fan, en nu schittert ze op het podium met misschien wel ‘s werelds beste Fleetwood Mac-tributeband. Klassiekers als ‘Go Your Own Way’, ‘Dreams’, Tusk’ en ‘Rhiannon’ ontbreken natuurlijk niet op de setlist.
STREET

DI 13 JUNI

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • 20:15 U • KLASSIEK

BEHIND THE MUSIC

Lucas & Arthur Jussen

Interactieve avond met de Jussens

Het avondvullende Behind the Music vormt eigenlijk een soort live documentaire rondom een centrale gast. Of zoals vanavond, twee gasten: Lucas en Arthur Jussen. De avond wordt geleid door Martin Kuiper (FaceCulture) en start met korte video-interviews met de Jussens waarvan de inhoud een verrassing is voor Lucas en Arthur. Ook het publiek krijgt de kans om vragen te stellen. Verwacht inside information en bijzondere beelden die je zelfs in de diepste krochten van Wikipedia en YouTube niet gaat vinden. Met een kort optreden sluiten Lucas en Arthur de avond af.

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • 20:15 U • KLASSIEK

FROM GAME OF THRONES TO LORD OF THE RINGS

The Music of Adventure Films

Game of Thrones, The Lord of the Rings, de wereld van Narnia, Gladiator, Lawrence of Arabia, The Hunger Games, Dokter Zjivago...

De muziek van avonturenfilms klinkt vaak erg groots. Deze raakt ons tot in het diepst van onze ziel, ontketent allerlei emoties en weet ons soms flink door elkaar te schudden. Koorzangers, solisten, muzikanten, acteurs: 80 artiesten wekken deze soundtracks tot leven in Muziekgebouw Eindhoven.

MUZIEKGEBOUW

EINDHOVEN • 20:15

Arcadi Volodos

HOMMAGE AAN ALICIA DE LARROCHA

Vaste gast in de serie Meesterpianisten in Amsterdam: grootmeester

AMERICANA MONDAYS Oliver Pesch • Kid With The Dice

Met zijn inventieve versie van West Coast Americana neemt Olivier Pesch de luisteraar mee op reis door zijn eigen familiegeschiedenis en de menselijke geschiedenis in het algemeen. Op zijn in maart jl. gelanceerde debuutalbum Kid With The Dice laat Oliver zijn talent en veelzijdigheid zien als verhalenverteller en artiest. Radio 2 topsong ‘Shelly (Lollapalooza)’ werd zijn doorbraak-single: een bitterzoet verhaal van een neerslachtige man die op de een of andere manier in een liefdesaffaire belandt. De Rotterdamse singer-songwriter deelde al het podium met Danny Vera en stond op Eurosonic Noorderslag

23

MENEER FRITS • 20:15 U • POP
MA 19 JUNI
Arcadi Volodos! In 1972 begon hij zijn muziekvakopleiding als zanger en dirigent, waarna hij zich pas in 1987 begon te concentreren op het pianistenvak. En met succes. Dit seizoen komt hij weer naar Eindhoven, waar hij eerder te gast was, in 2013 en 2018. Het wordt weer tijd om deze gigant opnieuw live te horen! U • KLASSIEK
VR 16 JUNI
DO 15 JUNI
24 34
O CUS
F
ARANTJA ROSALINA, MARIEKE STAM, ROGER VREDE, PATRICIA ABDOEL, SAIDA VIANEN, GERARD WIJNGAARDEN EN MARTHA KORT (VLNR)

KOTI/ KADENA KIBRA

Na de herdenking het feest

Het breken van de ketenen, dat is letterlijk waar Keti Koti en Kadena Kibra voor staan. Ook al wordt de herdenkingsdag al generaties gevierd door nakomelingen van tot slaaf gemaakten in Eindhoven, velen weten dat niet. Dat wordt dit jaar anders. Met Saida Vana, Arantja Rosalina en Roger Vrede staat een nieuwe generatie op binnen het comité 30 juni/1 juli Eindhoven. Samen met de werkgroep zijn zij verantwoordelijk voor de organisatie van de herdenking en viering in Eindhoven.

Ze willen het besef en de vieringen zichtbaarder maken. Arantja: “We zijn onderdeel van de maatschappij. We wonen, werken en leven midden in de stad, midden in de regio. Keti Koti/ Kadena Kibra maakt de herkenning van ongelijkheid duidelijk en maakt ons bewust van het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.”

Keti Koti (je spreekt het uit als Kitti Kotti) in het Sranatongo, en Kadena Kibra in het Papiaments: het zijn twee namen voor een en hetzelfde fenomeen: het niet gekende, uiterst pijnlijke verleden herdenken en de vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren rondom de afschaffing van de slavernij in voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Voormalig Nederlandse Antillen en Cariben op 1 juli 1863, waar ruim 45.000 geketenden, de tot slaaf gemaakte mensen, bevrijd werden. In Eindhoven zal Keti Koti/ Kadena Kibra op vrijdag 30 juni de herdenking van het slavernijverleden plaatsvinden en op zaterdag 1 juli 160 jaar afschaffing na 350 jaar slavernij gevierd worden. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat: met de herdenking en vieringen rondom Keti Koti tonen Eindhovenaren met Surinaams-/Caribisch-Afrikaanse achtergrond zich divers en gelijk tegelijkertijd - een beter voorbeeld van een jaarlijkse traditie rondom gelijkheid en inclusie is er bijna niet.

Zien jullie dat Keti Koti/ Kadena Kibra meer aandacht behoeft?

Saida: “Onderwerpen zoals racisme en discriminatie zijn aanwezig in de maatschappij. Bewust maar ook veel onbewust. Niet opzettelijk, maar wel aanwezig, ook in Eindhoven. Terwijl je als stad juist het tegenovergestelde wil laten zien en wil uitdragen: divers, maar gelijk als naasten. Met Keti Koti staan we stil bij de pijn die dat geeft en het trauma dat generaties lang doorgegeven werd.”

Arantja: “Samen met de gemeente Eindhoven en Gisèle Mambre, gemeenteraadslid GroenLinks, werd door onze stichting Stichting Comité 30 Juni/1 Juli de stap gezet om ook rondom het vrij zijn van slavernij

35
TEKST: CLAIRE VAN DER ELST | FOTO’S: EDDIE MOL KETI
25

de awareness te doen vergroten. Door inwoners van de stad bekend te maken met de geschiedenis. Ruimte geven voor rouw - zelfs als dit niet van jou persoonlijk is, maar om wat je ouders of grootouders hebben doorgemaakt - en eren dat we daar vanaf gekomen zijn. We moeten ook educatie geven over de aanleiding van de herdenking dus. Samenkomen en samen vieren is heel belangrijk.”

Roger: “Arantja is penningmeester, en wij zijn samen verantwoordelijk voor de communicatie van Keti Koti/ Kadena Kibra Eindhoven. Gerard is verantwoordelijk voor de herdenking op 30 juli en ik voor het pro-

de mogelijkheid gehad te mogen lezen, te mogen schrijven, iets anders te mogen zijn dan ze mocht zijn. We hebben het gevoel dat het ver weg is, maar dat is het niet – Saida Vianen

Een feest organiseren rondom een thema dat zoveel historisch gewicht heeft, lijkt me niet eenvoudig.

Saida: “Klopt. De onderliggende emoties, de verscheidenheid aan culturen, de wens om te delen; we merken dat het bij eenieder van ons

Het zijn onderdelen van de journey die we doormaken, er zijn zoveel facetten die we zichtbaar willen maken. Educatie bijvoorbeeld. Zodat we niet alleen het verhaal vertellen op een dag als Keti Koti/ Kadena Kibra , maar het ook opnemen in programma.”

Arantja: “We willen graag naast het samen vieren, ontdekken en delen, het verhaal vertellen en laten ontdekken. In Eindhoven wordt er al generaties herdacht en gevierd, maar voornamelijk in besloten kring. Het is nu tijd dat de viering zichtbaarder en openbaar wordt. En dat de aanleiding van het herdenken en de reden van het vieren gekend worden.”

Roger: “Onze voorouders wáren de mensen die aan die banden geketend waren, zij wáren de tot slaven gemaakten. In ons leeft de geschiedenis die nog niet bekend genoeg, maar o, zo voelbaar is, voort. We zijn onderdeel van de maatschappij. We wonen, werken leven midden in de stad, midden in de regio.”

Arantja: “Ook dat is onze journey als comité: verbinding brengen binnen de gemeenschap, door zelf als gemeenschap naar buiten te treden.”

Waarom worden de herdenking en viering los van elkaar georganiseerd?

Arantja: “Op vrijdag 30 juni kunnen mensen vanaf zes uur de herdenking in de tuin van het Stadhuis, pal aan de stromende Dommel. Overal zit symboliek in, zo ook de keuze voor deze locatie: het staat voor het water van onze voorouders dat gaat over wat is geweest en wat nu is.

Na dit ceremoniële moment volgt op zaterdag 1 juli het feest: inwoners van Eindhoven en uit de regio zijn welkom op het Stadhuisplein.”

Saida: “En dat wordt wel degelijk feest, reken maar! Keti Koti/ Kedena Kibra wordt gevierd met eten. Uiteraard, want ook eten is welhaast symbolisch voor de slavernij. De tot slaaf gemaakten wisten van niets iets te maken: vaak kregen zij van het vlees alleen de poten, oren, darmen en dergelijke, waar ze dan toch smakelijke gerechten van maakten. In de ochtend voordat men naar de velden vertrok, werd het eten bereid. Overdag kon het garen en bij terugkomst van de plantage was het klaar.”

Roger: “Het Keti Koti/Kadena Kibra-festival in Eindhoven staat de gehele dag in het teken van de heritage, de cultuur. Er is muziek, cabaret, wordt ook de oral history overgeleverd. Je kunt kennismaken met de verschillende kleder- en haardrachten, zoals met de Surinaamse Koto en Angisa. Op de markt kan iedereen zijn waren uitstallen en kun je iets kopen. Het gaat om de saamhorigheid en we eren dat we nu zijn waar we zijn.”

Arantja: “We herdenken en vieren graag met de hele gemeenschap. Iedereen is welkom. En met een grote glimlach, we leven samen en eten samen. Want eerlijk is eerlijk, bij ons staat eten centraal in het leven.”

Saida: gemaakten om het vrouwelijk lichaam zo veel mogelijk te bedekken. De stof konden boodschappen werden doorgegeven. Ze hadden dus een communicatieve functie ten tijde van de slavernij.”

GEBRUIKEN EN TRADITIES

• Ongeveer 4% van de inwoner van Eindhoven is van Surinaams en Caribische komaf. Dat komt neer op bijna 10.000 inwoners.

• Zo’n 15.500 inwoners van Eindhoven zijn afkomstig van de Afrikaanse diaspora als gevolg van het slavernijverleden

• De gemeente Eindhoven onderzoekt welke rol zij en haar partners hadden in de slavernij.

• Stichting Comité 30 juni/1 juli Eindhoven besteedt niet alleen op 30 juni en 1 juli aandacht aan (de hedendaagse gevolgen van) het slavernijverleden. De rest van het jaar wil het comité ook belangrijke dagen voor Surinamers en Caribische Nederlanders uitlichten.

Keti Koti Surinaams voor Ketenen Verbroken

Kadena Kibra Papiaments voor Ketenen Verbroken

Klederdracht Koto: Surinaamse wijde stoffen jurk

Gerechten Heri Heri : Surinaams gerecht met banaan, gekookt ei en bakkeljauw. Het werd vaak gegeten op de plantages in Suriname, van restjes.

Haardracht Angisa: hoofddoek

AGENDA

VR 30 juni / ZA 1 juli | Cultuur+, festival

KETI KOTI / KADENA KIBRA

Stadhuisplein en -tuin Eindhoven:

30 juni, 18.30 - 20.00u & 1 juli, 12.00 - 23.30u

Instagram: ketikoti040

www.ketikoti040.nl

26 36 F O CUS
De oma van mijn oma heeft in slavernij geleefd. Zij heeft niet
37 27

Jack Botts

Deze Australische singer-songwriter creëert zijn eigen merk van surf folk, vol van diepte en inhoud. Zijn geluid is perfect om die roadtrip-vibes aan de kust tot leven te brengen. En dit geluid weet hij dan ook perfect over te brengen in zijn liveshows, variërend van bars, podia en festivals tot straatartiesten langs de Australische kust. In het voorjaar van 2023 zal hij schitteren als support act van Vance Joy door Amerika en Canada, en daarna is het hoog tijd voor een bezoekje aan onze Knop!

RELEASEPARTY SolarSister

Het Eindhovense SolarSister maakt catchy indierock doorvlochten met heavy gitaren en een vleugje westcoast. Een sound die de beste elementen uit de late eighties en de vroege nineties bevat. Swingend, dampend en altijd intens. SolarSister neemt je mee, laat je dansen, je vuist ballen en je lief vasthouden. Allemaal in één show. Tijdens de releaseparty presenteert SolarSister hun aankomende debuutalbum en daarbij nemen ze special guests Dull Boy Johnny en Frank Rae. Mis het niet!

World Breaking Classic

Wist je dat de huidige wereldkampioenen Breaking uit Eindhoven komen?

Tijdens de finale van World Breaking Classic strijden op zondag 25 juni werelds beste dansers tegen elkaar op het podium van Muziekgebouw Eindhoven. Ga kijken naar de gaafste moves, vetste flips en meest ongelofelijke tricks. It’s the Classic!

PATERSKERK • 20:15 U • POP

Amanda Shires

TAKE IT LIKE A MAN TOUR

Door haar diepste instincten en passies te volgen maakte Amanda Shires een buitengewone carrière. Sinds de Grammy Award-winnende zangeres, singer-songwriter en multi-instrumentalist op 15-jarige leeftijd begon met viool spelen bij de legendarische Texas Playboys, bracht ze haar verfijnde songwriting en grenzeloze originaliteit naar een reeks van kritisch geprezen solo albums. Amanda Shires werkte samen met mensen als John Prine en Justin Townes Earle, tourde met acts als Todd Snider en won de prijs Emerging Artist of the Year 2017van de Americana Music Association (AMA).

28
ZO 25 JUNI VR 16 JUNI ZO 25 JUNI ’T ROZENKNOPJE I.S.M. EFFENAAR • 20:30 U • SURF FOLK
22 JUNI
EFFENAAR • 16:00 U • INDIE ROCK
DO
WERELDFINALE BREAKING GEPRESENTEERD DOOR JAMS & GEMS FESTIVAL
MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • 20:00 U • DANS ZO 25 JUNI

Un Petit Frère

LÉONOR SERRAILLE

Eind jaren tachtig verhuist de alleenstaande moeder Rose met haar twee jonge zonen naar de Parijse buitenwijken. Ze krijgt onderdak bij haar familie, die haar onder druk zet om te trouwen met een gezamenlijke kennis. Maar de energieke, onafhankelijke Rose kiest liever haar eigen pad.

Asteroid City

WES ANDERSON

SPECIAL film

Allelujah

RICHARD EYREA

Wanneer de geriatrische afdeling van een klein ziekenhuis in Yorkshire met sluiting wordt bedreigd, besluit het ziekenhuis terug te vechten door de lokale gemeenschap te stimuleren. Ze nodigen een nieuwsploeg uit om hun voorbereidingen voor een concert ter ere van de meest vooraanstaande verpleegster van het ziekenhuis te filmen.

L’origine du mal

SÉBASTIEN MARNIER

Stéphane (45) werkt in een conservenfabriek, maar bevindt zich plotseling in de wereld van de ultrarijken wanneer ze contact zoekt met haar vervreemde vader, een miljardair. In het luxe familiehuis leert ze ook de andere vrouwen in zijn leven kennen en komen langzaamaan de duistere familiegeheimen aan het licht. Maar is Stéphane eigenlijk wel wie ze zegt dat ze is?

Wes Anderson is terug! Asteroid City speelt zich af rond 1955, in een fictief Amerikaans plaatsje in de woestijn. Kinderen en ouders komen hier voor onderlinge kameraadschap en wetenschappelijke competitie. Tijdens een conventie voor jonge Stargazers en Space Cadets vertonen de beeps and blibs van Asteroid City vreemd gedrag. Zijn er aliens?

ALL INCLUSIVE

Dat veel films gemaakt worden vanuit ‘The Male Gaze’ is geen nieuwe informatie. Maar naast dit oogpunt zien we vaak ook de heteronormativiteit van het audiovisuele werk afdruipen. Homo’s worden vaak weergegeven als de blije sidechick en lesbiennes als bittere stoere vrouwen. Het is alsof filmmakers het idee hebben dat ze LGBTQIA+ karakters moeten verwerken in hun films zonder zich echt te verdiepen in de doelgroep. Tijd voor verandering! Vanaf 11 juni start Natlab het programma All Inclusive waarin iedere maand een andere film centraal staat. Programma: Blue Jean

GROEN CAFÉ FILM SPECIAL: The Dark Side of Bright Nights

NATLAB • 19:00 U ZO 11 JUNI NATLAB • NATLAB • NATLAB • VANAF DO 1 JUNI VANAF DO 8 JUNI VANAF DO 15 JUNI
NATLAB • VANAF DO 22 JUNI
> PAGINA 25 PREMIÈRE FILMS 29

MARIJE VAN DE PARK Wildplukken

In de natuur rondom Het Huis van Waalre vind je tijdens de lente en de zomer vele wilde, eetbare, medicinale en bruikbare planten. Tijdens deze workshop leer je alles over wat je met deze planten kan.

In de workshop Wildplukken Lente neemt permaculturist Marije van de Park je mee in de natuur van Waalre. Je ontdekt vijf eetbare en bruikbare planten en komt te weten waar ze goed voor zijn. Afhankelijk van wat er op het moment groeit, kiest Marije de planten en kruiden die geschikt zijn om tijdens de workshop te behandelen en te bereiden.

Tickets: bibliotheekeindhoven.nl/programma

HET KWAM, HET ZAG, HET OVERWON: HALLYU AKA; DE KOREAANSE GOLF

The Korean Wave

Zuid-Korea is hot en happening! Het land verovert de wereld met zijn populaire cultuur: muziek, dans, mode, dramaseries, films en eten. Maar wat is precies de Koreaanse golf? Hoe verklaren we het wereldwijde succes? En heeft de Koreaanse Golf een impact op de beeld- en entertainmentindustrie?

Daan Vree, film regisseur en docent online content creation aan de Hogeschool Utrecht, vertelt erover bij Studium Generale TU/e. Dit programma is Engelstalig.

Info en (gratis) reservering: www.tue.nl/sg

Cursussen juni

Leer anders kijken naar kunst en ontdek wat je nog niet wist! Eenmalige workshop Kijken naar kunst op DI 6 juni en WO 21 juni

Kijk voor deze en meer cursussen op www.vu-eindhoven.nl

ZO 11 JUNI

VAN ABBEMUSEUM • 12:00 U

Muzikale rondleiding

Elke tweede zondag van de maand begeleidt het Van Abbemuseumkoor je al zingend door de tentoonstellingen. Het museumkoor, bestaande uit vrijwilligers, medewerkers en Vrienden van het museum, zingt liedjes die aansluiten bij de kunstwerken. De rondleiding is gratis met een museumticket.

PHILIPS MUSEUM • 11.00 - 17.00 U

Dutch Tech Festival

Philips Museum opens doors during High Tech Discovery Route. On Saturday 10th June, the Philips Museum is organising an open day with continuous mini-lectures on technical innovations. In addition, there are all kinds of educational activities to do for young and old! You will see and experience how technology contributes to our daily lives.

Want to take a look?

The High Tech Discovery Route is part of the Dutch Tech Festival 2023, organised by companies from the Brainport region. Is technology on your mind? Then go and discover it in the Philips Museum.

Who is it for?

Everyone is welcome: children, teenagers and their parents or grandparents, local residents, professionals and students. Registration is not necessary.

MA 12 JUNE

THOMAS ERDBRINK Onze man bij de taliban

In 2021 vertrekken de Amerikanen en bondgenoten halsoverkop uit Afghanistan. Terwijl iedereen het land verlaat, besluit Thomas Erdbrink juist om naar Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, te gaan voor zijn nieuwe docuserie Onze man bij de taliban. Hij vertelt over zijn ervaringen en geeft een blik achter de schermen naar aanleiding van zijn serie. Hoe film je onder een regime dat westerlingen jarenlang als doelwit zag? En wat ging er vooraf aan de ontmoetingen die de trauma’s van 20 jaar oorlog onverbloemd in beeld brachten?

Na het westerse vertrek is het land geïsoleerder dan ooit. Welke toekomst is er voor de Afghanen, van bommenlegger tot hoofd van de meisjesschool?

Aan de hand van indringende fragmenten laat hij zien wat de (onzichtbare) gevolgen zijn van oorlog.

30
HET HUIS VAN WAALRE • 10:00 U • WORKSHOP ZA 3 JUNI
WO 7 JUNI JUNI
STUDIUM GENERALE, BLAUWE ZAAL, AUDITORIUM TU/E CAMPUS • 12:40 U • GRATIS • LEZING
• COLLEGE
PARKTHEATER • 20:00 U
ZA 10 JUNI
REGIO EINDHOVEN
Lidewij Meijer
VOLKSUNIVERSITEIT

DO 14 JUNI

STUDIUM GENERALE, BLAUWE ZAAL, AUDITORIUM

VERA VRIJMOETH

Wie profiteert?

‘We’ zijn rijker dan ooit, maar de rijkdom is zeer ongelijk verdeeld; een kleine groep rijken profiteert ten koste van de meeste werkenden en de natuur. Er is een brede behoefte in de samenleving aan een eerlijke verdeling van de rijkdom. Maar verandering vereist macht en een alternatieve ideologie.

In deze Studium Generale lezing legt politiek econome Vera Vrijmoeth MSc uit welke concrete stappen er gezet kunnen worden om deze postkapitalistische utopie werkelijkheid te laten worden.

Deze lezing is Engelstalig.

Info en (gratis) reservering: www.tue.nl/sg

JOHAN FOLIANT: ALFONS ALSEMAN DENKT DOOR Overleven in de zorgjungle

In 2007 kreeg Johan Foliant de diagnose ALS. Noodgedwongen maakt hij kennis met de zorgverlening in Nederland en ontdekt dat hij op zichzelf is aangewezen. Samen met Marieke Meischke schreef hij het boek Alfons Alsema Draaft Door. Drie jaar later verscheen het vervolg Alfons Alseman Denkt Door. De boeken staan vol met bitterzoete verhalen over hoop, humor en hartstocht in de ruwe werkelijkheid van leven met een ongeneselijke ziekte. Tijdens de interactieve lezing vertelt Johan Foliant over de chaos in de zorgverlening en zijn avontuurlijke zorgjungle-survivaltocht. Op energieke wijze gaat hij in gesprek met de aanwezigen.

Tickets: bibliotheekeindhoven.nl/programma

GROEN CAFÉ FILMSPECIAL The Dark Side of Bright Nights

Door miljoenen jaren evolutie hebben veel organismen hun plek gevonden in de nacht en moeten zich nu aanpassen aan de door kunstlicht vervuilde nachten. In de film The Dark Side of Bright Nights neemt wetenschapper Kamiel Spoelstra je mee naar het donker op de Veluwe. Ruben Evens volgt in België de bijzondere nachtzwaluw die profiteert van de heldere nachten.

Na afloop van de film praten filmmaker Tim Visser en adviseur Openbare Verlichting gemeente Eindhoven Arthur Noordhoek na over de bijzondere film. Ze hebben het over oplossingen voor lichtvervuiling en hoe we hier mee kunnen leren leven.

Meer informatie: bibliotheekeindhoven.nl/programma

T/M 22 OKTOBER 2023

VAN ABBEMUSEUM

Tuintoer: ontdek de tuin van het Van Abbemuseum

Ontdek het grootste kunstwerk uit de collectie van het Van Abbemuseum: de voortuin ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf!

Ga met het Tuintoerboekje op pad en verken de bijzondere verhalen die er in de tuin te vinden zijn: bezoek de kunstwerken rond de Dommel en bekijk vanaf de vlonder de planteneilanden in de museumvijver.

Het is de hoogste tijd voor de transformatie naar een nieuw tijdperk: het Symbioceen. In dit tijdperk creëren mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans en gaan we op zoek naar een nieuwe bio-evenwicht. Wat kunnen we leren van de natuur en hoe kunnen wij welwillend zijn tegenover de natuur?

De aanwezigen kijken samen naar de uitzending van VRPO Tegenlicht en bespreken aan de hand van stellingen het tijdperk dat ons te wachten te staat. Een tijdperk waarin de mens, de natuur en technologie in balans samenleven en profiteren van elkaars bestaan.

Meer informatie: bibliotheekeindhoven.nl/programma

WO 7 / ZA 10 / ZA 17 / ZA 24 / WO 28 JUNI

GENNEPER PARKEN, GENNEPER WATERMOLEN • 15:00 - 17:00 U • HISTORY-FANTASY RONDLEIDING

Rondje Ramaika

Wil je meer weten over de middeleeuwen rond Eindhoven? Houd je van fantasieverhalen? Boek dan de eerste Eindhovense history-fantasy tour. De Genneper Parken zullen daarna nooit meer hetzelfde zijn...

In de glorietijd van het Hertogdom Brabant werd leenheer Jaakob van Ghenderen vervloekt door een torenaar. De Van Ghenderens zoeken naar een uitweg en vechten tegen vijanden als Gelre, Arembergers, Zwarte Marten en de ergste van allemaal: Spindala. Beleef het verhaal waar geschiedenis en fantasie de degens kruisen.

Duur 120 minuten

Prijs €13,50 per persoon

31
TEGENLICHT MEET-UP Welkom in het Symbioceen
DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN • 19:00 U • DEBAT DO 22 JUNI
NATLAB • 20:00 U • FILM MET LEZING
WO 21 JUNI
DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN • 14:00 U • LEZING ZA 17 JUNI
TU/E CAMPUS • 12:40 • GRATIS • LEZING 31

FC Eindhoven met passie op weg naar betaald voetbal

Het vrouwenvoetbal in Nederland is in rap tempo aan het groeien en FC Eindhoven Vrouwen speelt een toonaangevende rol in deze ontwikkeling. Met het landskampioenschap op zak en de toenemende populariteit van het vrouwenvoetbal, toont de ambitie van deze club zich in volle glorie. Bij FC Eindhoven staat plezier centraal, terwijl het team groeiende is en nationaal successen boekt.

Ook in de regio zit het vrouwenvoetbal duidelijk in de lift. Het is interessant om de ambities hier na te gaan. In seizoen 2023-2024 wordt een Eerste Divisie voor vrouwen opgestart, waar de ‘belofteteams’ van FC Twente, PSV en Ajax aan gaan meedoen. Een andere club in onze regio die schittert op het veld is FC Eindhoven. Al vier jaar op rij speelt het vrouwenteam in de top van het amateurvoetbal, inmiddels met een landstitel op hun naam. Of de grote droom: ‘landskampioen Eerste

Divisie’ worden voor FC Eindhoven Vrouwen realistisch is? Technisch directeur Sandra Swinkels en teammanager Frits Hallink denken van wel. FC Eindhoven Vrouwen is vastbesloten om aan alle eisen te

Sandra Swinkels: “Met het veroveren van de landskampioentitel Amateurs is de eerste prestatie al behaald. Onze ambitie om in de Eerste Divisie te spelen zal het team verder brengen in de organisatie. We willen het vrouwenvoetbal bij FC Eindhoven naar een hoger niveau tillen en dit is de eerste stap in de juiste richting. De volgende is de stap naar het betaald voetbal. Daarvoor moeten de vrouwen onder het Betaald Voetbal Organisatie (BVO) komen te vallen. Maar daarnaast willen we ook onze huidige teams in de Topklasse, Hoofdklasse en ons jong team behouden. Om in seizoen 2024-2025 te kunnen deelnemen aan de Eerste Divisie werken we momenteel aan een plan dat we moeten indienen bij de KNVB. Dit plan omvat niet alleen sportieve aspecten, maar ook zaken zoals accommodatie, organisatie van de spelersstaf en maatschappelijke verplichtingen. Ook op het medisch vlak worden er eisen gesteld. Dit willen we goed in beeld brengen en er samen voor gaan.”

Voetballers Sem van Doorn en Guusje Raaijmakers werden door Frits Hallink gevraagd om bij FC Eindhoven Vrouwen te komen spelen. Dit betekent twee keer per week trainen en wedstrijden spelen. Positief en gemotiveerd, dat is wat de club het meest kenmerkt; het voetballen lijkt bij hen vrijwel enkel te drijven op passie en spelplezier. Maar in hoeverre is de ambitie om een belangrijke speler te worden in het Nederlandse vrouwenvoetbal met hen gedeeld? Is het team zelf ook bezig om koers te zetten naar de Eerste Divisie?

“Dit seizoen zijn we landskampioen geworden. Wat een mooi jaar, we zijn gegroeid als team, het is echt een tof team.” Sem van Doorn is 23 en werkt bij Happy Horizon. ,,Ik voetbal echt voor mijn plezier. De huidige ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal zijn hartstikke mooi te zien, maar een maat-

TEKST: CLAIRE VAN DER ELST | FOTO’S: JOHAN MANDERS
GUUSJE RAAIJMAKERS (L) EN SEM VAN DOORN 32 AMBITIE
‘We willen het voetbal naar een hoger niveau tillen’

schappelijke carrière vind ik ook belangrijk. Ik kom uit Schijndel en speelde daar tot mijn vijftiende met de jongens mee. Ik speelde bij RKSV in Nuenen toen ik gevraagd werd om bij Achilles te komen voetballen. Ik heb toen goed nagedacht over wat ik ambieer; ik wilde Topklasse spelen en mijn studie in Eindhoven voortzetten. Mocht ik wat jonger zijn, dan had ik misschien wel een andere keuze gemaakt.” “Dat heb ik ook”, zegt Guusje Raaijmakers, die van Raamsdonkveer, vanuit SSS Klaaswaal, naar FC Eindhoven kwam. ,,Ik speelde ook lang met de jongens mee en toen ik op negentienjarige leeftijd de vraag van Excelsior kreeg om bij hen te spelen, heb ik er niet voor gekozen om te voetballen in de Eredivisie. Toen ik deze vraag kreeg, zat ik al op de Politieacademie en koos ik ervoor mijn maatschappelijke carrière te combineren met het voetballen op een zo hoog mogelijk niveau.”

De spelers hebben veel plezier samen.

Sem: “We hebben een fantastisch leuk vriendenteam waar plezier voorop staat”. Guusje vult aan: ,,We doen ook buiten het voetbal om leuke dingen samen, zoals samen eten en an-

dere activiteiten. Het is echt een heel fijn team en we spelen op een geweldige manier samen.”

Natuurlijk heeft het team ook wensen en behoeften. Aan betere faciliteiten bijvoorbeeld; hun huidige accommodatie en grasvelden kunnen niet tippen aan die van andere clubs in de competitie. Verbeteringen die ook deel uit maken van de ambitie van FC Eindhoven Vrouwen. “Omdat wij zo gewend zijn aan een hobbelig veld is voetballen op een vlak kunstgrasveld voor ons een plezier”, geeft Guusje aan. ,,We zijn gewend harder te moeten werken. Een voordeel. In tegenstelling tot onze Amateurvereniging hebben ze bij de BVO wel een goed veld en redelijke faciliteiten.” De verdere ambitie van FC Eindhoven Vrou-

wen lijken de spelers wat minder bezig te houden: Sem wil op een zo’n hoog mogelijk niveau spelen naast haar maatschappelijke carrière. Guusje zegt daarover: “Als we verdere ontwikkelingen willen doormaken, zullen ook de verplichtingen naar elkaar toe veranderen. Dit is iets wat we samen met de club kunnen bespreken. Ik werk bij de politie en ik combineer het onregelmatige werken met het trainen en spelen. Dat lukt omdat ik er zo veel energie van krijg en omdat de planningsafdeling rekening houdt met mijn wedstrijden. Als ik een nachtdienst heb, slaap ik overdag, dan ga ik voetballen en daarna ga ik de nachtdienst weer in. Dat gaat hartstikke goed.” n

VROUWENVOETBAL 33
Met een combinatie van plezier, hard werken en een duidelijke visie vormt FC Eindhoven Vrouwen een bron van ambitie en talent in de regio

Vanaf 23 juni staat theaterfestival de Parade tien dagen in het groen naast het Parktheater. Op de Parade spelen in Eindhoven zo’n 25 verschillende theater-, dans-, mime- en muziekvoorstellingen voor jong en oud in de theatertenten. Deze duren gemiddeld 30 minuten, waardoor je makkelijk twee, drie of zelfs vier voorstellingen kan zien op een avond. Op het programma staan o.a. Rundfunk, Sanne Wallis de Vries, Het Zuidelijk Toneel, Mike Weerts & Björn van der Doelen en brabohop-duo FRINO.

Theaterfestival de Parade

Op het rondreizende theaterfestival kun je uiteraard ook lekker een hapje eten, staat de beroemde Zweefmolen in het midden van het terrein en opent elke avond de Silent Disco haar deuren. In Café Correct is iedere avond een andere band te horen en op zaterdag en zondag is er een uitgebreide KinderParade.

KINDERPARADE

In de weekenden is er een uitgebreid programma voor kinderen van alle leeftijden: de KinderParade. Vanaf 14.00 uur zie je verschillende voorstellingen, kun je gezellig knutselen bij Boks-je-Kunst, zwieren in de Zweef of lekker je eigen poffers bakken.

Op zondagmiddag speelt het Tijger Orkest klassiekers voor jong en oud.

TIJDEN & PRIJZEN

Vrijdag 23 juni

Zaterdag 24 juni

Zondag 25 juni

18:00 – 01:00 u

14:00 – 01:00 u

14:00 – 00:00 u

Maandag 26 juni gesloten

Di 27 t/m do 29 juni

Vrijdag 30 juni

Zaterdag 1 juli

Zondag 2 juli

16:00 – 00:00 u

16:00 – 01:00 u

14:00 – 01:00 u

14:00 – 22:00 u

Tot en met 11 jaar is toegang terrein altijd gratis. Vanaf 12 jaar is de entree € 5,-. Met een ParadePas (€ 27,50) heb je in alle steden onbeperkt toegang tot het Paradeterrein. De voorstellings- en attractieprijzen variëren van € 3,- tot € 12,- de bands zijn gratis. In Eindhoven hebben we verschillende kortingsacties met scholen, We Are Public en de Podiumpas. Alle prijzen, kortingen en pakketten vind je op deparade.nl

34 THEATERFESTIVAL DE PARADE
DATUMM QUATRO CASA MONDO DE LUXE SHAMBLES PARADE THEATER VR 23 JUNI Het Zuidelijk Toneel & Club Gewalt Boys Won’t Be Boys Kalpanarts Frino Ta Mère ZA 24 JUNI Het Zuidelijk Toneel & Club Gewalt Boys Won’t Be Boys Kalpanarts Frino Ta Mère ZO 25 JUNI Het Zuidelijk Toneel & Club Gewalt Boys Won’t Be Boys Kalpanarts Frino Ta Mère MA 26 JUNI Gesloten Gesloten Gesloten Gesloten Gesloten DI 27 JUNI Het Zuidelijk Toneel & Club Gewalt Boys Won’t Be Boys Björn van der Doelen & Mike Weerts Frino Ta Mère WO 28 JUNI Rundfunk Laura van Dolron Björn van der Doelen & Mike Weerts De Theatergroep Collectief Het Paradijs DO 29 JUNI Rundfunk Laura van Dolron Björn van der Doelen & Mike Weerts De Theatergroep Collectief Het Paradijs VR 30 JUNI Rundfunk Laura van Dolron Björn van der Doelen & Mike Weerts De Theatergroep Collectief Het Paradijs ZA 1 JULI Rundfunk Laura van Dolron Keti Koti De Theatergroep Collectief Het Paradijs ZO 2 JULI Rundfunk Laura van Dolron Björn van der Doelen & Mike Weerts De Theatergroep Collectief Het Paradijs DATUM CAFÉ IK MINICONCERTZAAL VR 23 JUNI Theo W. & Gerard O. ZA 24 JUNI Theo W. & Gerard O. ZO 25 JUNI Theo W. & Gerard O. MA 26 JUNI Gesloten Gesloten DI 27 JUNI Carmen Verduyn Komen lopen WO 28 JUNI Stirring Pan by Eleni Ploumi Komen lopen DO 29 JUNI Balder on Blue Floor Komen lopen VR 30 JUNI King Sisters ZA 1 JULI Berendine Venemans ZO 2 JULI -
Rundfunk Het
35
'Relaxte sfeer met iedere avond een band in Café Correct’
Zuidelijk Toneel Frino

Positions #7: Alles van waarde doe je met anderen

Een radiohoorspel, een tempel gemaakt van medicinale bloemen en cakes van eetbare klei: in de zevende editie van de tentoonstellingsreeks Positions staat kunst die door samenwerking tot stand is gekomen centraal. Internationale en lokale collectieven laten je in de expositie Alles van waarde doe je met anderen zien dat je samen meer bereikt dan alleen.

Kunst op Eindhoven Airport

Met nieuwe kunstinstallaties verwelkomen het Van Abbemuseum en Eindhoven Airport reizigers van en naar de stad. In de Feel the Vibe-vitrines voor het vliegveld ontdek je het werk Alignment van Afaina de Jong / AFARAI & InnaVisions. Deze installatie laat zien dat design en architectuur een rol spelen bij het op de voorgrond plaatsen van verhalen die in het verleden vaak werden uitgesloten.

Dwarsverbanden: het bredere verhaal

Wist je dat de basis van het Van Abbemuseum in de tabaksplantages van het koloniale Indonesië ligt?

In de Breder Verhaal Tour, gratis te volgen met de Smartify app op je smartphone, nemen 17 makers en denkers je mee in hun reflecties op een kunstwerk uit de collectiepresentatie Dwarsverbanden

BERT LOERAKKER – ROGIER WALRECHT

Tegenoverelkaargesteld

In deze expositie wordt het werk van twee compleet verschillende kunstenaars gecombineerd. Er wordt niet gezocht naar een overeenkomst maar wel naar een dialoog.

Typerend voor het werk van Bert Loerakker is de confrontatie van abstractie met een natuurlijk gegeven. Rogier Walrecht is gefascineerd door de psyché van levende wezens en uit dit door mensen en dieren tegenover elkaar te zetten in een eigen wereld.

Openingstijden:

Donderdag, vrijdag 12:00 - 18.00 u

zaterdag, zondag 12:00 - 17:00 u

Hoe ‘tech-wijs’ ben jij?

Laat je verwonderen over techniek tijdens een van de minicolleges van Philips Museum.

Philips-kenners behandelen uiteenlopende onderwerpen uit de techniekgeschiedenis. Je kunt de minicolleges bijwonen in bijna alle weekenden in juni. Een greep uit de onderwerpen zijn: ‘van analoog naar digitaal’, ‘de fascinatie van innovatie’, ‘röntgen, van techniek naar gezondheid’, ‘van radiolamp tot ledlamp’ en ‘geluid zo snel als licht’.

Minicolleges:

Za 3, Zo 4, Za 10, Zo 11, ZA 17, Za 24, Zo 25 juni De minicolleges zijn inbegrepen in de museumticket. www.philips-museum.com Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

MIL GEVERS & LUCAS HENDRIX Artist in Residence

De komende periode gaan Mil Gevers en Lucas Hendrix (beide afgestudereerd aan Design Academy) in de galerie een onderzoek aan, om de dynamiek tussen 2 verschillende, elkaar verwante projecten te toetsen. Samen werken ze in de white cube van de galerie: wat brengt ieders eigen dynamiek voort en hoe beïnvloed men elkaar? Waar de een gaat werken aan een project met verhouding en dimensies, gaat de ander aan de slag om de wereld waarin we leven te vertalen in kritische monumentale objecten. In hoeverre zal ieders persoonlijkheid in deze fluïde zoektocht het eindresultaat van zichzelf zijn?

Paviljoen Ongehoorde Muziek (POM) programmeert, wegens de renovatie van hun podium tijdelijk in T56. Tijdens de concertavond van POM is de galerie open om de werkzaamheden van Lucas & Mil te bezichtigen.

36
VAN ABBEMUSEUM VAN ABBEMUSEUM & EINDHOVEN AIRPORT VAN ABBEMUSEUM T/M 24 SEPTEMBER T/M 1 OKTOBER T/M 2025
GALERIE NASTY ALICE • HEDENDAAGSE KUNST
DO 1 T/M ZO 18 JUNI JUNI
PHILIPS MUSEUM EINDHOVEN • MINICOLLEGE DOORLOPEND IN JUNI T/M VR 30 JUNI T56 • ETALAGE GALERIE & OP AFSPRAAK Yussef Agbo-Ola Joep Jacobs Nick Bookelaar

herdenking

SLAVERNIJVERLEDEN Keti Koti Kadena Kibra

We verwelkomen een ieder op 30 juni voor de herdenking van het slavernijverleden. Deze herdenking zal plaatsvinden in de tuin achter het Stadhuis. Vanaf 18.30 u ben je welkom voor de inloop en bloemenceremonie.

Op 1 juli start om 12.00 u de viering van de afschaffing van de slavernij. Bij aanvang zal een ritueel plaatsvinden waarbij een zegening zal worden gevraagd voor de dag en zal er een minuut stilte worden gehouden. Gevolgd door traditionele zang en dans. Daarna is het festivalterrein geopend en zijn er verschillende kramen met waren en treden er op het podium verschillende artiesten op. Er zal storytelling plaatsvinden, comedy acts worden opgevoerd en er is volop entertainment voor de kleintjes onder ons. De gehele dag staat in het teken van verbinden en we nodigen dan ook iedereen uit om aan te sluiten en mee te vieren

EN VFL WOLFSBURG

UEFA Women’s Champions LeagueFinale

Op zaterdag 3 juni wordt de UEFA Women’s Champions League finale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg gespeeld in het PSV Stadion in Eindhoven. De aftrap is om 16.00 u.

De UEFA Women’s Champions League is het hoogste podium voor clubvoetbal voor vrouwen. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de finale in Nederland gespeeld. Een unieke kans dus om Europa’s beste voetbalsters. Spectaculaire voetbalavond met hoogwaardig voetbal en veel entertainment. Met onze Nederlandse vrouwen: Lynn Wilms Dominique Janssen en Jill Roord. Allen spelen bij FC Wolfsburg.

ORANJE ROOD HOCKEY CLUB

FIH PRO LEAGUE

Dinsdag 6 tot en met zondag 11 juni is het weer tijd voor groots hockeyspektakel in Eindhoven!

Uit de hele wereld strijden de top hockeyteams uit de wereld tegen elkaar. Landenteams uit onder andere Argentinië, China, India, Australië, Duitsland, België en uiteraard het Nederlands Elftal. Zowel de mannen als vrouwen komen in actie tijdens het toernooi.

High Tech Ontdekkingsroute Za

10 juni

Brainportregio

Gratis toegang

DutchTechnology Festival.com/

Brainport Industries Campus | Nederlands Steendrukmuseum

Fontys – (Nexus-gebouw TU/e Campus) | Philips Museum

Stichting Hightech Helmond - de Peel (Automotive Campus)

Trucknasium (DAF Museum)

FC BARCELONA
PSV STADION • 16:00 U • VOETBAL ZA 3 JUNI
HOCKEY DI 6 T/M ZO 11 JUNI VR 30 JUNI / ZA 1 JULI STADHUISTUIN, GELEGEN AAN DE DOMMEL NAAST HET STADHUIS.
htor
8, 9 JUNI IN KLOKGEBOUW EINDHOVEN & 10 JUNI DISCOVERYROUTE , DIFFERENT LOCATIONS DO 8 VR 9 & ZAT 10 JUNI 37 HERDENKING

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN, WAALRE EN BEST •

[VOOR DE KLEINTJES]

BoekStartdag in de bibliotheek

Samen een boekje lezen is niet alleen ontzettend gezellig, het is ook heel erg belangrijk voor de taalontwikkeling van je kindje. Kinderen die al op jonge leeftijd worden voorgelezen, hebben op latere leeftijd een grotere woordenschat én leren makkelijker zelf lezen. Ontdek hoe fijn het is om samen met je kindje met boekjes en taal bezig te zijn! En ontdek welke boekjes je goed met jouw baby, peuter of kleuter kan gaan lezen. In verschillende hoekjes op de jeugdafdeling kan je deze dag aanschuiven bij gezellige voorleesmomenten. Maak kennis met Muziek Fantastique en ervaar hoe je met muziek en liedjes voorlezen nog leuker maakt. Ook is er volop materiaal aanwezig om lekker te krassen en te kleuren.

Tickets: bibliotheekeindhoven.nl/programma

PROEFJES MET PROFESSOR

GALVIN VREDENBURG

Explico Science Academy

Altijd al eens proefjes willen doen? Trek dan je labjas aan en kom naar de Explico Science Academy van Galvin Vredenburg. Je kruipt in de huid van een echte onderzoeker en gaat aan de slag met drie verschillende proefjes. Je maakt een eigen lavalamp, doet kleurenonderzoek naar rode koolsap en schiet kleine raketjes af. Tussendoor laat de Explico professor spannende en verassende proefjes zien.

Aan het einde van de workshop mag je de proefjes die je zelf hebt gedaan mee naar huis nemen! Deze workshop is voor kinderen vanaf 7 jaar.

Tickets: bibliotheekeindhoven.nl/programma

PREHISTORISCH

Beauty & Fashion door de eeuwen heen

Eindhoven!

SUNDAY FUNDAY Hola

Van familieconcert tot muziek voor de echte liefhebber: Sunday Funday wordt een geslaagd dagje uit voor iedereen, voor alle leeftijden en de toegang is GRATIS!

Tijdens Sunday Funday toveren we onze begane grond om tot een speeltuin voor alle leeftijden. Een gezellige markt, veel muziek, activiteiten en de lekkerste drankjes & bites horen natuurlijk bij Sunday Funday.

Hey fashionista! Ga je naar het modeweekend in het preHistorisch Dorp? Tijdens de mooiste dagen van het jaar mag je in je fijnste outfit naar het openluchtmuseum om historische trends en schoonheidstechnieken te bewonderen. Schoonheid en mode door de eeuwen heen, met de muziek die bij die tijd hoort. Laat je verrassen door de swingende sixties, de statige Bourgondische periode of de mysterieuze prehistorie.

Jouw mooiste outfit

Trek je zondagse kleding dus maar uit de kast en sluit aan bij de historische bewoners, die zich kleden in de modetrends van de steentijd tot de jaren ’70. Dit weekend vol historische pracht en praal wil je niet missen!

Tickets € 13,50, gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Museumkaarthouders toeslag van € 2,-. Online via de website van het preHistorisch Dorp.

38
DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN • 14:00 & 15:00 U • WORKSHOP [7+] ZA 10 JUNI
DORP
ZA 17 & ZO 18 JUNI
MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • 12:00 U • POP • ALLE LEEFTIJDEN
3 JUNI
4 JUNI
10:00 - 13:00 U • FAMILIE
ZA
Z0

MENEER MONSTER De Grote 5

Meneer Monster speelt in De Grote 5 groots en uitbundig voor de allerkleinsten en brengt de grootste en stoerste dieren van Afrika op het toneel. De voorstelling loopt van de Afrika steppes over naar een paradefeest vol zwoele Afrika beats waarin kostuums de hoofdrol spelen. Met grote, uitbundige kostuums is het een grafisch, visueel en muzikaal spektakel.

Dit alles speelt zich af op een lange mat, met aan weerszijden drie rijen bankjes voor het publiek. De kinderen en ouders zitten dus lekker dicht op de voorstelling. Maar geen zorgen: iedereen zit achter een stevig koordje, want we verwachten De Grote 5 op het toneel...

agenda adressen

Arno’s theater

Kalverstraat 11

Eindhoven arnohuibers.nl

Van Abbemuseum

Stratumsedijk 2 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl

Academisch Genootschap

Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Carte Blanche

Daalakkersweg 10 08 040 245 17 39 carteblanche.nu

Sint Catharinakerk

Catharinaplein 1 040 244 88 97

CKE

Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 63 cke.nl

Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl

Dynamo

Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl

Ambachten van Vroeger

Wil jij met eigen ogen zien hoe ambachtslieden vroeger te werk gingen? Ga dan op 1 & 2 juli naar Ambachten van Vroeger en bekijk met eigen ogen hoe ambachtslieden vroeger met hun eigen handen de mooiste creaties maakten. Van huid bewerken en kleding van plantenvezels in de prehistorie tot spinnen op het grootwiel en molenkragen maken in de late middeleeuwen.

Ontdek de kracht van het ambacht

Vroeger maakten de mensen veel meer zelf dan tegenwoordig. Eigenlijk alle voorwerpen die ze nodig hadden! Van de prehistorie tot de middeleeuwen specialiseerde zich dit steeds meer. Waar de jager binnen zijn groep nog geheel zelfvoorzienend was, verenigden de middeleeuwers zich in gilden en ambachten. Met daarbinnen zelfs nog stappen in het proces die werden uitbesteed aan specialisten.

Aanschouw oude ambachten

Wil je deze oude ambachten niet missen? Ga dan naar preHistorisch Dorp op 1 of 2 juli. Tickets € 11,50 per persoon, Museumkaarthouders toegang gratis.

Evoluon, Stichting Next Nature Noord Brabantlaan 1A 040 250 4620 evoluon.com

Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl

Fifth-NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 fifthnre.com

Galerie Nasty Alice

Sint Antoniusstraat 10 06 34053028 galerienastyalice.nl

Kazerne Home of Design

Paradijslaan 2-8 040 207 37 30 kazerne.com

MU Hybrid Arthouse

Torenallee 40-06 0404 296 16 63 mu.nl

Muziekgebouw Eindhoven

Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 Muziekgebouweindhoven.nl

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 muziekindecathrien.nl

Natlab Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 parktheater.nl

Pennings Foundation Geldropseweg 63 040 3080609 penningsfoundation.com

philharmonie zuidnederland Jan van Lieshoutstraat 5 088 166 07 00 philharmoniezuidnederland.nl

Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 philips-museum.com

preHistorisch Dorp Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 prehistorischdorp.nl

Stage Music Café Stratumseind 25 | Eindhoven stagemusiccafe.nl

TAC Temporary Art Centre Vonderweg 1 tac.nu

T56

Tarwelaan 56 info@t56.nl / t56.nl

Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl

Studium Generale, TU/e

• De Blauwe Zaal

• Luna, Corona

• Filmhuis De Zwarte Doos Den Dolech 2 | 040 247 49 00 tue.nl/sg

United Cowboys

Kleine berg 040 237 12 77 unitedcowboys.nl

Volksuniversiteit Eindhoven

Kanaaldijk-Zuid 11 040 782 08 10 vu-eindhoven.nl

PREHISTORISCH DORP ZA 1 & ZO 2 JULI PREVIEW JULI 39
PARKTHEATER EINDHOVEN • 14:00 U • JEUGD 3+ • THEATER ZO 18 JUNI

BOEREN IN BRAINPORT

Landbouwinnovatie in Brabant door Omdenkers & Doorzetters

Boeren in de hightechregio Eindhoven. Het gaat altijd over ASML maar wat merken wij van de landbouwvernieuwing en welke rol speelt de regio op de internationale markt?

Programmaleider Geert Wilms is, samen met projectleider Marjon Krol, de drijvende kracht achter ideeën-broedmachine Landbouw Innovatie Brabant (LIB).

TEKST: MARIE-JOSÉ DEKKERS | FOTO’S: ROWAN BRUGMANS

In de Philips Fruittuin van innovatieve ondernemers Carlos en Anneke Faes – “symbool voor de stad-plattelandsverbinding, we komen hier al meer dan 25 jaar” – vertelt Geert wie hij is, waarom hij zich hard maakt voor innovatie en wat LIB daarin doet.

In 1995 kwam de - toen nog - stuurgroep LIB van de grond, vertelt getogen Eindhovenaar Geert: “Eigenlijk is er niet veel veranderd. Toen al waren boeren boos op het Haagse mestbeleid en de beperking van grondwateronttrekking voor beregening door de provincie. De samenwerking tussen provincie en ZLTO kwam op gang om ook het positieve

geluid te laten horen over boerenslimheid richting de toekomst. De vernieuwers, dat zijn in ons LIB-netwerk tien tot vijftien procent van de ondernemers, willen vooruit en denken in kansen, niet in bedreigingen.”

Dat wordt nog steeds geprikkeld: “We stimuleren vernieuwing voor boeren en tuinders in Brabant, dus ook de Brainportregio. Thema’s

voor onze projectondersteuning zijn verduurzaming en vermaatschappelijking. We kijken vanuit het erf naar de wereld. Dat doen we horizontaal - naar buren, water, lucht en ruimte - en verticaal, dus naar toeleveranciers en afnemers.”

HET WERD GROEN

Geert heeft na ruim 25 jaar LIB nog geen grammetje enthousiasme ingeleverd en de ir. drs. blijft met succesvolle innovatievoorbeelden strooien. Waar komt zijn drive vandaan; uit een landbouwachtergrond? “Nee, mijn ouders hadden geen boerenbedrijf. Ik heb wel aan de landbouwuniversiteit in Wageningen gestudeerd en daarna bedrijfskunde. Ik wilde als kind iets met groen of sport. Het werd groen. Sporten doe ik nog steeds, nu fiets ik voor de lol. En overal waar ik fiets, kom ik gesteunde projecten tegen en kan ik koffiedrinken. Het LIB-traject bestaat telkens vier jaar - de termijn van Provinciale Staten, daarna kijken provincie en ZLTO of het doet wat het moet doen en of het nog nodig is. We zitten dus nu in de zevende periode, dat had ik bij de start niet kunnen bedenken. Het blijft interessant en verrassend.” Vaak duren projecten langer dan zo’n termijn, duidt Geert: “Maar als je die continueert, komt er iets moois uit. Onze inbreng kan dat wat makkelijker maken; een beetje aandacht blijven geven, soms ook wat geld. Iets dat aandacht krijgt, groeit.”

40 40 STAD &LAND
'Ik wilde als kind iets met groen of sport. Het werd groen’

Voor Geert staat voorop: “Landbouw en voedsel verbinden met alle andere sectoren; van oudsher industrie. VDL heeft ook een agrotak, is toeleverancier voor veel landbouwbedrijven en is ook met vernieuwing bezig. Vencomatic in Eersel is zo’n beetje de ASML van de wereldwijde pluimveehouderij. Veel zorginstellingen werken op de boerderij. De laatste jaren zie ik meer contact met hightech. Een voorbeeld is oogstvoorspellingen. Wanneer zijn aardbeienbijna driekwart van de Nederlandse aardbeien komt uit Brabant, red. - rijp en hoeveel komen

maar ook aan bomen, en aan het eerste verticale bos van Nederland. In de Trudo Toren op Strijp-S zijn de bomen in de gevel opgekweekt door Van den Berk in Sint-Oedenrode, met zo licht mogelijke kluit. De boom is eigenlijk ook hightech; de airco van de stad. Alleen, deze airco wordt met de jaren beter. Boeren en tuinders hebben bovendien grond en de ruimte. Ze kunnen energieboerderijen met productie en opslag worden voor het buitengebied.” Design, in de zin van maatschappelijk ontwerp, speelt daarin eveneens een rol: “Boer zoekt stijl. We hebben twee keer een groep studenten van de Design Academy Eindhoven laten afstuderen op de toekomst van voedsel. Daaruit kwamen mooie dingen naar voren. En jarenlang is tijdens DDW Agri meets Design geweest. Ze blijken snel elkaars taal te spreken.” ��

er dan? Dat wil je kunnen plannen, ook wat betreft het weer en de vraag, om afspraken te kunnen maken met supermarkten of omdat je anders veel moet weggooien. Met artificial intelligence – van bedrijven op de High Tech Campus Eindhoven – kan dat; camera’s en andere toeters en bellen.”

HOE DOET LIB DAT?

“Belangrijkste is dat boeren komen met een idee; ‘vinden jullie dat ook wat?’ We kijken er samen naar. En als het interessant is, bekijken we wat nodig is om het verder te brengen; een telefoonnummer van iemand, een podium, projectsubsidie. Zo hebben we jaren geleden de Vegetarische Slager Jaap Korteweg - weliswaar in West-Brabant - op zijn eigen boerderij zijn idee laten presenteren aan een publiek met veel veehouderijmensen. Het was vernieuwend en denkend vanuit kansen voor de akkerbouw. Op die screening kwam louter applaus: ‘Hé, ik ben toch niet helemaal dwaas bezig’.”

Het tweede thema dat voor hulp van LIB voorop staat: “Diversiteit in de landbouw. Elk bedrijf, elke ondernemer, locatie, sector is anders. Dat maakt het systeem robuuster; van de rustieke Genneper Hoeve middenin Eindhoven tot de kipcaravan van de Fladderfarm in Oirschot, de eerste mobiele en zelfvoorzienende kippenstal, en tot aardappelbedrijf Van den Borne in Reusel die met zijn precisielandbouw met sensoren, drones, data en high tech naar nul emissie wil.”

SOCIAAL BINDEND

Verder worden land- en tuinbouw steeds meer maatschappelijk ingebed: “Landbouw kan sociaal bindend zijn. Denk aan zorgboerderijen,

STUURGROEP

De Stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant (nu LIB) was in 1995 een gezamenlijk initiatief van ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) en de provincie Noord-Brabant. Doel is het stimuleren van economisch en ecologisch duurzame land- en tuinbouw in de provincie. LIB helpt mensen met goede ideeën en plannen door mee te denken, te verbinden met andere partijen, inzet van netwerk en kennis en een financiële bijdrage van maximaal 50%.

In ruim een kwart eeuw leidde dat tot 786 uitgevoerde projecten, 105 themabijeenkomsten, 203 gastoptredens in binnen- en buitenland, 85 vergaderingen van de Biologische (nu: Maatschappelijke) Adviescommissie, 6 evaluaties door hoogleraren en een uitdijend netwerk. ZLTO en de provincie investeerden tot nu 13,5 miljoen euro in projecten, en dat leidde tot een innovatiebudget van 100 miljoen euro

BOEREN IN BRAINPORT 41
41
Bijna driekwart van de Nederlandse aardbeien komt uit Brabant

WAARDE TOEVOEGEN

Geert ziet verschuivingen: “Naar internationaal. We hebben de afgelopen tien jaar rond de vijftien grotere projecten in verschillende sectoren gedaan met andere Europese regio’s. Die zitten allemaal met dezelfde uitdagingen –zoals de varkensregio’s in Parma en Frankrijk, rond Barcelona en in Denemarken – en willen allemaal leren van elkaar; zo zijn netwerken ontstaan. We organiseerden ook studiereizen. Zo wordt ook hier geleerd hoe waarde toe te voegen, zoals ze dat in Spanje en Parma doen, ook voor duurzaamheid, een beter eindproduct en om er meer mee te verdienen.” Kijkt ook de hele wereld mee naar wat in de Brainportregio geïnnoveerd wordt? “Nou, de héle wereld... We hebben de landbouwminister van grote economie Californië, VS, op bezoek gehad. We gaan naar de grote, biologische beurs BIOFACH in Nürnberg, Duitsland. En ik presenteer zowat jaarlijks in Griekenland waar we mee bezig zijn. Dat valt in goede aarde. Nederland is nog steeds qua kennisland en ondernemerschap groot voorbeeld voor hoe anderen het ook willen gaan doen.”

42 42
STAD &LAND
'De varkensregio’s in Parma, Frankrijk, Barcelona en Denemarken willen leren van elkaar’
GEERT WILLEMS (L) EN CARLOS FAES
BOEREN IN BRAINPORT 43 43

Neem een kijkje in de high tech-keuken van de Brainportregio

Op 10 juni vindt de High Tech Ontdekkingsroute plaats in de Brainportregio. Simac (met special guest: ASML), Brainport Industries Campus, Philips Museum, Trucknasium (locatie DAF Museum), het Nederlands Steendrukmuseum en Stichting Hightech Helmond-De Peel (locatie Automotive Campus) zetten hun deuren wagenwijd open zodat bezoekers een kijkje in de high tech-keuken van onze regio kunnen nemen. Jong en oud ziet, ervaart en beleeft hoe technologie bijdraagt aan ons dagelijks leven.

Iedereen is welkom: van kinderen, tieners en hun ouders of opa’s en oma’s tot omwonenden, professionals en studenten. Er is veel te beleven en te doen. Wat dacht je van voetballen met robots, solderen of een drone-challenge?

Snuffel bij bekende tech-bedrijven en musea in de regio rond en ontdek of techniek jou op het lijf geschreven is! Maak alvast kennis met de zes hotspots:

Brainport Industries Campus

De bewoners van de Brainport Industries Campus en andere bedrijven uit de regio verwelkomen je graag en bieden allerlei leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Ga op zoek naar onderdelen om je eigen robot te solderen, maak een 3D-scan van jezelf, voetbal met robots, bouw met LEGO® MINDSTORMS® en nog veel meer! Ontdek wat er zich afspeelt achter de groengele muren van deze bijzondere campus.

Simac (met special guest: ASML)

Simac en ASML slaan de handen ineen: bij één boeiende hotspot komen techniek, ontdekken, leren en lachen samen. Ontdek hoe een winkelkassa werkt, wat voor activiteiten er in het Simac-pand plaatsvinden en woon een demonstratie bij van mechanisch lassen van glasvezel. ASML organiseert op deze locatie met partners MadScience en De Ontdekfabriek leuke activi-

teiten voor kinderen. Voetballiefhebbers halen hier ook hun hart op met de PSV e-gaming modules: leef je uit!

Trucknasium (locatie DAF Museum)

Zonder transport staat onze economie en samenleving stil. Het Trucknasium zit boordevol tech om duurzaam en efficiënt vervoer te realiseren. Tijdens de ontdekkingsroute zijn er interactieve demo’s over veiligheid in het verkeer en duurzame mobiliteit. ‘Zelf op ontdekkingstocht’ is het motto van de dag!

Philips Museum

Kom naar het Philip Museum voor minicolleges over technische ontwikkelingen: interactieve sessies waar je in gesprek gaat met echte Philips-experts. De colleges zijn speciaal ontwikkeld om te begrijpen waar digitale technologie in ons dagelijks leven vandaan komt. Apparaten als radio, röntgenbuizen en cd-spelers staan en stonden niet op zichzelf; ze maken deel uit van een interessante techniektransitie die nog steeds gaande is... Let’s make the future!

Stichting Hightech Helmond – de Peel (locatie Automotive Campus)

Techniek draait om beleving. Daarom bundelen jaarlijks ruim 50 technologiebedrijven, onderwijsinstelling en studententeams hun krachten

bij de hotspot Hightech Helmond - de Peel. Op de Automotive Campus ontdek je een ‘Robotics Playground’, maak je een virtuele achtbaanrit, ontsnap je uit een mobiele escaperoom en kun je veel meer andere activiteiten bijwonen. Dit wil jij niet missen!

Nederlands Steendrukmuseum

Bij het Nederlands Steendrukmuseum is het mogelijk om verschillende lezingen bij te wonen. Museumdirecteur Maarten Kentgens neemt je mee in de geschiedenis van 200 jaar lithografie en tech-expert Jos Vreeker neemt je mee naar de begindagen van ASML en de ontwikkeling van lithografie en de microchip. Tijdens de lezing van Victor Zieren leer je meer over 60 jaar micro-fotolithografie: van eenvoudige geïntegreerde schakeling naar de ‘monster’-chip. Voor kinderen zijn er leuke opdrachten uit te voeren om op speelse wijze kennis te maken met techniek. Het is o.a. mogelijk om je eigen hovercraft te maken!

Blok je agenda op zaterdag 10 juni en kom naar de High Tech Ontdekkingsroute in Eindhoven, Valkenswaard, Veldhoven en Helmond. Check alle info op www.dutchtechnologyfestival.com

SOCIAL MEDIA

Facebook: DutchTechnologyFestival

Insta: dutchtechnologyfestival

Twitter: dutchtechfest

Linkedin: Dutch Technology Festival

YouTube: Dutch Technology Festival 2023

44
BRANDED CONTENT

Thuis in de lichtstad

‘Look left’, ‘look right’ of als je het helemaal niet meer weet ‘look both ways’. Oversteken in Londen blijft een stressvolle aangelegenheid; rode dubbeldekkers, zwarte taxi’s, stepjes en fietsen racen aan je voorbij en hebben geen boodschap aan je aarzeling om aan de overkant te komen. Na een paar dagen in de wereldstad haal ik opgelucht adem; zonder kleerscheuren keer ik weer terug naar huis. Londen is overweldigend, mooi en lelijk tegelijk, het lichtgroen van het voorjaar als een zachte deken over de stad. Maar ook donker en soms somber - te grote verschillen in mensenlevens die pijnlijk duidelijk worden waar je ook komt. Ik ga weer terug naar huis, naar Eindhoven, mijn thuis. Toen ik meer dan twintig jaar geleden vanuit Rotterdam in Eindhoven kwam wonen, vond ik het eigenlijk maar een groot dorp. Zou ik hier ooit gaan wennen? Mij thuis gaan voelen? Ook al liggen Rotterdam en Eindhoven maar 120 kilometer van

elkaar vandaan, het waren voor mij twee werelden. In het Eindhovense leek iedereen elkaar te kennen, soms zelfs nog van de kleuterschool. In Rotterdam kon ik als ik wilde anoniem zijn. Ook ging het allemaal wat langzamer in het zuiden merkte ik. Had ik een afspraak dan werd er zeker de eerste tien minuten gesproken over hoe en via welke weg ik gekomen was. Al snel kwam dan de opmerking ‘oh, jij bent zeker niet van hier, dat hoor ik wel aan je’. Bijna verontschuldigend vertelde ik dan dat ik uit Rotterdam kwam maar in Arnhem geboren was. Ik moest wennen aan het Brabants kwartiertje en de social talk, in Rotterdam was het ‘mouwen opstropen en aan de slag, de rest kwam later wel’. Ook bleek de taal die in omgeving Eindhoven gesproken wordt bij mij soms tot verwarring te leiden. Zo vroeg een oudere dame mij of ik al ‘d’n aord had’ waarop ik enigszins verbaasd antwoordde - het was zomer - dat wij inderdaad een open haard hadden maar dat wij deze niet zo veel gebruikten in dit jaargetijde. Hoe kon ik weten dat zij gewoon vroeg of ik al een beetje gewend was in Brabant? Of dan mijn zwager die mij vertelde dat hij om zes uur in de ochtend was ‘aangereden’. Aanrijden bleek de Brabantse variant te zijn van vertrekken, voor mij was de associatie een serieus ongeluk. Dan waren er nog de verwarrende voorzetsels zoals ‘onder’ en ‘langs’ - onder voetbal en langs iemand zitten, ik vond het allemaal maar lastig te volgen, voelde mij soms een echte buitenstaander. Het werd tijd om echt te gaan inburgeren in Eindhoven en Rotterdam meer los te gaan laten. Zoals een Eindhovenaar betaamt, las ik inmiddels trouw het Eindhovens Dagblad waarin ik de vacature voor taaltrainer Engels bij een taleninstituut tegenkwam. Ik kreeg de baan en hiermee opende zich de oester die Eindhoven voor mij was. Eenmaal open bleek er veel meer dan één parel in de schelp te zitten. Zoveel mooie ontmoetingen, unieke familiegeschiedenissen, levensverhalen, veerkracht en positiviteit ben ik door de jaren heen tegenkomen in deze stad. Inmiddels is de talenschool van mij zelf en trekt de wereld aan mij voorbij en is het nu mijn beurt om nieuwkomers zich welkom en thuis te laten voelen, thuis in Eindhoven, onze mooie stad.

Directeur & mede-eigenaar

STE Languages

COLUMN MATHILDE
45
Mathilde Lageman

Food futur e

Wat en hoe eten we in 2050? Kweken we ons eigen vlees, doen we aan cellulaire landbouw of groeien we eetbare ecosysteempjes op de vensterbank?

Haar doel is dat we efficiëntere planteneters worden. Het wordt hoog tijd dat we niet meer onze omgeving naar onze hand zetten, vertelt Chloé in dit interview, maar onszelf aanpassen om beter te kunnen leven van grondstoffen lager in de voedselpiramide.

Food Futurist Chloé Rutzerveld maakte al tijdens haar TU/e-studie Industrial Design naam met haar kritische en futuristische visie op voedsel: “Tijdens mijn bachelor-afstudeerwerk bij TNO in 2014 was 3D-printen van food een hype. Het ging vooral om koekjes, snoepjes en chocolaatjes in leuke vormpjes; eten dat ik geen voedsel noem. Dat moet toch niet het doel zijn

met structuur, wat zijn dan de mogelijkheden? En kunnen we de technologie gebruiken om de productieketen te verkorten? Zo ontstond mijn idee: Wat als we een eetbaar ecosysteempje printen? Een basisstructuur met zaden en sporen dat bij mensen thuis op de vensterbank uitgroeit tot een volwaardig gerecht. Het zou een eetbare voedingsbodem van bijvoorbeeld agar-agar moeten hebben, in geometrisch geprinte vorm, waarna natuurlijke groei het overneemt. Stel je voor: de smaak en geur worden intensiever, het gerechtje verandert tot je het klaar vindt om te oogsten.”

Kweekvleesproject In Vitro ME was je allereerste fooddesignproject op de TU/e.

van 3D-printen, dacht ik. Ik snapte dat de technologie in de kinderschoenen stond en doorontwikkeld moest worden, maar een visie om naartoe te werken was er niet echt. Het hield me bezig. Als we écht voedsel willen maken, gezond, met voedingswaarde, iets knapperigs

“En eigenlijk de reden waarom ik doe wat ik doe. Door dat project kwam voor mij alles samen: kunst, design, wetenschap, technologie en speculatief ontwerp rondom maatschappelijke voedselvraagstukken. Ik wilde weten hoe kweekvlees gemaakt wordt, wat ervoor

46 INNOVTATIE
TEKST: MARIE-JOSÉ DEKKERS | FOTO: FREEKJE GROENEMANS
'Meer eten dan we nodig hebben is ook voedselverspilling’

nodig is. Ik word geïnspireerd door de techniek en de wetenschap, wil daar vraagtekens bij zetten. Want het is wel lekker makkelijk, hè; we willen wél een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor vlees, wél vlees blijven eten maar er zelf niks voor doen. Een van mijn hoofdvragen: hoe ver zijn vleeseters zelf bereid te gaan om vlees te blijven eten?

Om vleeseters een spiegel voor te houden ontwierp ik een bioreactor-juweel. Dat kan je aansluiten op jouw vasculair systeem en er je eigen vlees mee kweken. De reacties die dat opriep: ‘Als dit de toekomst is van het eten van vlees, word ik nog liever veganist’. Dat bedoel ik! Nu zijn we jaren verder en er wordt nog steeds wisselend gereageerd op het idee om ooit kweekvlees te eten. Deze transities gaan zo langzaam.”

Net als je eigen transitie naar food futurist?

“In 2015 kwam Edible Growth terecht op expo Foodtopia van het Boerhaave Museum in Leiden. Pas afgestudeerd was ik mijn eigen food designstudio begonnen, waar ik workshops ‘Digestive Food’ gaf; over anders kijken naar voedselverspilling. Dat gaat niet alleen over de restjes en broodkontjes die je weggooit, maar ook over meer eten dan we nodig hebben. Te uitgebreid tafelen of borrelen bijvoorbeeld is ook voedselverspilling. Zelfs al eten we precies wat we nodig hebben, dan nog neemt ons lichaam maar ongeveer 75 procent van de voedingsstoffen op. Er blijft zoveel in het riool achter, fascinerend. De kern van voedselverspilling ligt dus bij onszelf, in het lichaam, in ons Westerse dieet. Alles te veel en tegelijk; veel lege calorieën, te hoog in eiwitten en koolhydraten. Om het lichaam de tijd te geven het af te breken wilde ik voedsel in volgorde van vertering encapsuleren. Koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Om deelnemers te laten zien hoe het enzym amylase in speeksel koolhydraten omzet in suikers, aten we een volledig uit laagjes opgebouwd menu. Een conceptuele lunch als praktisch experiment”

Kunnen we de knapperige structuur van sla op macroschaal nabootsen en combineren met de sappigheid van tomaat?

Geloofwaardig toekomstvoedsel ontwerpen is lastig, vindt Chloé: “Als iets té ver afstaat van wat we kennen, ziet het er niet eetbaar uit. Dat heeft met vorm, kleur en textuur te maken, maar ook met wat er in onze hersenen gebeurt als we ergens naar kijken. Lijkt iets op wat we kennen, dan zijn we eerder geneigd dat ook te eten. Er zijn Artificial Intelligence-systemen die vanuit bestaande teksten, beelden en data vormen en texturen kunnen genereren die we niet kennen, maar wel een eetbare indruk geven. Die combineer je met je eigen creativiteit.

gers zijn dan ook enorm bewerkt; je wilt van een peer een appel maken. Maar werk je vanuit creativiteit, het optimaal voeden en duurzaam produceren van grondstoffen, dan trek je dat los van eetbeleving, genot en de culturele laag van eten.

Van al die stapjes en de psychologie van de etenservaring door geur, kleur, smaak, textuur, mondgevoel hebben we in Nederland heel veel kennis. Echter, die kennis komt niet samen, omdat de wetenschap in de eigen tunnel bedreven wordt of vanuit commercieel oogpunt gedacht wordt. Het is de kunst- en designwereld die de verbeelding waaraan behoefte is kan leveren.”

Samen met Universiteit Utrecht, Next Nature Network en Organism Studios ontwikkelde je de Future Food Formula, een installatie over groeirecepturen. Kan je uitleggen wat dit is?

Wat ik interessant vind, is het optimaal voeden van ons lichaam loskoppelen van het genot en plezier van eten. Voedzame basisingrediënten kunnen dan heel duurzaam en efficiënt geproduceerd worden vanuit cellen of micro-organismen, minder beperkt door hun natuurlijke vorm of bijvoorbeeld het klimaat. Een poeder, structuurbrok, celvla; vrijwel elke nieuwe vorm van voedselproductie levert een basisingredient waar je iets mee moet. Op een hoger niveau komt daar 3D-printen of een andere digitale productietechniek bij kijken.”

De maakbaarheid van voedsel wordt heel groot, maar staan mensen daarvoor open?

“Anno 2023 zijn niet technologie en wetenschap de beperkende factor, maar onze verbeeldingskracht en consumentenacceptatie! Omdat mensen het anders niet kopen of niet weten hoe ze het moeten bereiden en gebruiken kopiëren we met lapjes en worstjes vleesvervangers wat al bestaat, puur voor consumenten. Het moet lijken op wat we kennen, en daarmee maken we het onszelf héél moeilijk. Veel vleesvervan-

“Alle gewassen worden beïnvloed door factoren zoals de intensiteit en het spectrum van licht, water, CO2 en de pH-waarde van de bodem. In de Future Food Formula-installatie kunnen mensen op een touchscreen bij tien groeifactoren aan de schuifjes zitten, en direct zien hoe dat het gewas beïnvloedt. Alleen al de kleuren licht zorgen voor de smaak van een tomaat of hoe een slaplantje groeit. Omdat je weet hoe een plant op een bepaalde factor reageert kun je dat in vertical farming heel goed sturen. Zo kun je als het ware je eigen gewas ontwerpen.”

Is dat wat jij verstaat onder de Food Future: dat we over een tijdje zelf aan de knoppen gaan zitten?

“Integendeel. Het wordt hoog tijd dat we niet meer onze omgeving, voedsel en dieren naar onze hand zetten, maar onszelf aanpassen om beter te kunnen leven van grondstoffen lager in de voedselpiramide. Een shift van ego naar eco! We kunnen wel roepen ‘laten we volledig plantaardig eten’, maar mensen zijn daar anatomisch gezien niet optimaal voor uitgerust. Als omnivoren missen we het juiste type bacteriën om de taaie celwanden van planten af te kunnen breken en voor het voor-verteren van ons voedsel zijn we zeer afhankelijk van technologie en andere dieren. In samenwerking met het ARTIS Groote Museum, microbiologen van Micropia en Rijksmuseum Boerhaave doe ik voor een nieuw project onderzoek naar wat we kunnen leren van gespecialiseerde planteneters. Ik ga speculatieve anatomische modellen maken van hoe wij onszelf zouden kunnen aanpassen om efficiëntere planteneters te worden.” n

INSTALLATIE

De nieuwe installatie Cellular Alchemy - Exploring the future of cell based food, over cellulaire land bouw, is te zien tijdens de komende editie van Lowlands, en daarna in de Space Far ming expo in het Evoluon. Voor de tweede helft van 2023 en 2024 werkt Chloé aan het project Etende Buizen - Een anatomieles uit de 21ste eeuw. Deze tentoonstelling zal najaar 2024 te zien zijn in het Groote Museum van ARTIS in Amsterdam.

CHLOÉ RUTZERVELD 47
‘Wat schaft de
'Alleen al de kleuren licht zorgen voor de smaak van een tomaat of hoe een slaplantje groeit’

Eindless servicepagina’s

Voor wie zich wil oriënteren in Brainportregio

Jobs & Career

Deze vacatures en job events in Brainportregio zijn spot on! Eindless magazine zal elke maand aandacht besteden aan de job events en career gerelateerde zaken in onze omgeving.

Ambitieuze, toekomstgerichte - vacatures, op elk niveau. Taal is niet de belangrijkste voorwaarde en de reactietermijn is nog even open

Brainport area:

Available job positions

Brainport Eindhoven is de snelst groeiende regio van Nederland. Dat geldt ook op economisch vlak. Veel grote bedrijven en startups voelen zich hierdoor aangetrokken en vestigen zich op een van de campussen of clusters. Deze ruim vijfduizend tech- en IT-bedrijven bieden je binnen Brainport eindeloos veel doorgroeimogelijkheden. Ongeacht je opleidingsniveau, ervaring of interesses is er altijd een leuke vacature voor jou. Binnen Brainport spreken we dan ook niet van een werkgever-, maar van een carrière voor het leven. brainporteindhoven.com/nl/leren-en-werken/ werken/tech-en-it-vacatures

Effenaar:

Diverse vacatures, Waaronder Medewerker Secretariaat, Online Marketing stagiair, Kassa- & servicemede-werker, Lichttechnicus, Barmedewerker, Medewerker restaurant. Meer informatie op de Effenaar website.

Playgrounds:

Junior Producent / Office Manager

Playgrounds in Eindhoven zoekt een Junior Producent / Office Manager voor 1 fte | Vacature voor een betaalde functie, Fulltime | Sluitingsdatum: 23-06-2023. Met animatoren, filmmakers, concept artists, grafisch vormgevers, art directors, game designers, sound designers etc. als doelgroep is Playgrounds het grootste platform op het gebied van innovatief bewegend beeld in Europa, tweede ter wereld.

Renewi

IT-er

Over the next few years, Renewi is going to build a completely new digital IT core that will house all the processes surrounding the operation and digitizing customers. Therefore, Renewi is going to make great strides in the IT field, which requires an innovative mind, knowledge and the ability to think in creative solutions. With Renewi you get that freedom to invent and develop smart services that contribute to a better and greener future for us and our next generations. More vacancies: careers.renewi.com/nl-nl/werkgebieden/it

Renewi

Microsoft Dynamics Consultant

Logistics (Eindhoven/ remote)

Do you get energy from digital transformations and are you looking for an IT environment that is in motion, where new platforms are being rolled out, but where there are also enough challenges that you can tackle and take further with your knowledge and experience? And do you also think it is important to contribute to the circular economy?

No more time to waste!

careers.renewi.com/nl-nl/vacatures/ microsoft-dynamics-consultant-logistics-20221628-nl

preHistorisch Dorp: Diverse vrijwilligersposities

Waaronder receptie, historisch figurant, depot, marketing, groenvoorziening, technische dienst.

TU/e:

Postdoc positions on Seamless design of Smart Edge Processors

Join our team at TU Eindhoven and work on cutting-edge research in Edge-AI hardware. Contribute to the development of ultra-low power, reliable, and secure AI processing solutions. Collaborate with leading research groups and industries. Apply now and shape the future of edge-processing!

Van Abbe Museum: Coördinator Publieksbemiddeling

Vacature Sr. Coördinator Publieksbemiddeling (30 uur per week). Meer informatie op de website.

WerkTalent:

Corporate Recruiter Eindhoven

WerkTalent is hiring a Corporate Recruiter for a rapidly growing, international organization in Eindhoven. Join a dynamic team, contribute to recruitment projects, and help improve recruitment processes. Full-time position with a competitive salary.

More information and application details available on the WerkTalent website.

Woonstichting ‘thuis:

Communicatieadviseur Eindhoven Adviseer, inspireer en ondersteun de organisatie bij communicatievraagstukken, met focus op social media. HBOopleiding en 3 jaar ervaring vereist. Aanbod: afwisselende baan, salaris € 3.716 - € 4.887. Solliciteer via de website.

Yacht

Industrialization Manager

Is hiring for a full-time role at ASML in Veldhoven. Responsibilities include managing tool expenditures, coordinating projects, and optimizing costs. Technical background and project management experience required. More information and application details can be found on the employer’s website.

48 48
ARBEIDSMARKT

Practical information & Getting around

In Eindless, we provide practical information for new inhabitants. Our magazine aims to help you settle in and get to know the city of Eindhoven and its surroundings better. Here are some useful resources and services:

Legal documents

For local information and assistance with legal documents, make an appointment at our Burgerzaken office.

Important phone numbers:

• Emergencies: Call 112

• Police: 0900 8844

• Fire Department: 040 260 86 08

• GGD (Health Service): 040 238 94 44

• Hospitals and General Doctors:

- Catharina Ziekenhuis: 0900 8861

- Maxima Medisch Centrum Veldhoven: 0900 123 20 24

• Central Dentist Number: 0900 P543 77 45

Holidays in the Netherlands (July/August):

• School Holiday seasons in different regions:

• North of the Netherlands

Summerholiday 22 juli t/m 3 september 2023

• Central Netherlands Summerholiday 8 juli t/m 20 augustus 2023

• South of the Netherlands

Summerholiday 15 juli t/m 27 augustus 2023

For specific dates, visit www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ schoolvakanties/overzichtschoolvakanties-per-schooljaar.

Getting Around

• Public transport: Visit www.9292ov.nl for information on public transportation.

• Trains: Download the app: www.ns.nl to buy train tickets.

• International trains: For international travel, check www.nsinternational.com.

Calendar with Activities

• Explore events and activities in Eindhoven at www.uitineindhoven.nl.

• More to discover in Eindhoven: www.thisiseindhoven.nl

• Discover happenings, locations, events in the Brainport region at www.regioradareindhoven.nl.

Language

• Library/Bibliotheek Eindhoven:

• Language Cafe: Thursdays, 10:30 AM - 12:00 PM

• The Reading Pier for children:

- Wednesdays, 10:30 AM (for children aged 0-4 years)

- Wednesdays, 4:00 PM (for children aged 4-10 years)

In addition to these resources, here are some organizations that offer services and opportunities in Eindhoven: sports facilities, cultural venues, and local markets in the area.

For more detailed information and guidance about living in Eindhoven, please visit our recommended resource, the “Living In Guide” by the Municipality of Eindhoven and the Holland Expat Center. The guide will provide comprehensive information about the city and its surroundings. You can access it at hollandexpatcenter.com/en/publications/living-in-guide.

Please note that the provided information is subject to change, and it’s always recommended to visit the respective websites for the most up-to-date details.

INFORMATIE 4949

Stay

PODIA

DO 1

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | theater

Het Nationale Theater & Parktheater Eindhoven - Gaafland

20.00 u | cabaret

Jandino Asporaat

Judeska Airlines

NATLAB

Vanaf DO 1 PREMIÈREFILMS

Un Petit Frère | Léonor Serraille

VR 2

CARTE BLANCHE

19.00 u | theater

Heethoofd

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.00 u | spellen

Moord in het ParktheaterNo Happily Ever After

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | cabaret

Theo Maassen

Onbekend Terrein

Pand-P, grote zaal

20.00 u | college

Sharmila – Uit de poppenkast

DYNAMO

SEQUENTI | techno

ZA 3

HET HUIS VAN WAALRE

10.00 u | workshop

Wildplukken

BIBLIOTHEEK

EINDHOVEN, WAALRE, BEST

10.00 - 13.00 u | voor de kleintjes

BoekStartdag in de bibliotheek

CARTE BLANCHE

15.00 u | theater

Heethoofd

PSV STADION

16.00 | voetbal

Woman Champions League Final

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | cabaret

Theo Maassen

Onbekend Terrein

DYNAMO

SMASCH BROS. ULTIMATE

TOERNOOI

Gehost door Esey Zephur

STREET FIGHTER 6 RELEASE

PARTY | toernooi & free play

STROOMHUIS i.s.m. EFFENAAR

20.30 u | post-punk

MICH

ZO 4

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

12.00 u | pop || kids

Sunday Funday

CARTE BLANCHE

15.00 u | theater

Heethoofd

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | cabaret

Theo Maassen

Onbekend Terrein

MA 5

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film

Drama Cairo Conspiracy

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | cabaret

Theo Maassen

Onbekend Terrein

DI 6

Oranje rood Hockey Club

FIH PRO LEAGUE

DYNAMO

MOD SUN | plus support

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u |film (drama)

Cairo Conspiracy

WO 7

BLAUWE ZAAL, AUDITORIUM, TU/e

12.40 u | lecture

The Korean Wave

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film (classic)

The Piano

Oranje rood Hockey Club

FIH PRO LEAGUE

RONDJE RAMAIKA

cultuur+ | kids

History-Fantasy Rondleiding

Genneper Parken, Genneper

Watermolen

EFFENAAR

19.30 u | Comedy

Comedy Nacht: Glodi Lugungu

+ Yunus Aktas + Jet Bootz

PAND P

20.00 u | muziek

HKY zangstudenten: Young

Talent Night

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.30 u | toneel

Het Nationale Theater

Laagland

DO 8

Klokgebouw Eindhoven

9.00 - 17.00 u | tech festival

DUTCH TECH FESTIVAL

KOEVELD, TU/e

16.00 u | festival SG@Plugged

Festival: Flaire

Oranje rood Hockey Club

FIH PRO LEAGUE

Vanaf DO 8

NATLAB

Premèrefilms

Allelujah | Richard Eyre

DUTCH TECHNOLOGY FESTIVAL

19.00 - 23.00 u | Quiz Night XL

Klokgebouw Eindhoven

Ticketverkoop

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.30 u | toneel

Het Nationale Theater

Laagland

PAND P

20.30 u | theater

Basta! De Slacht

VR 9

DUTCH TECHNOLOGY FESTIVAL

9.00 - 17.00 u | festival

Klokgebouw Eindhoven

Oranje rood Hockey Club

FIH PRO LEAGUE

DUTCH TECHNOLOGY FESTIVAL

13.00 - 17.00 u | HR meet-up

Talent in tijden van krapte

Klokgebouw Eindhoven. Gratis

DUTCH TECHNOLOGY FESTIVAL

14.00 - 17.00 u

#DutchTechFest meets Students

Klokgebouw Eindhoven

PAND P

22.15 u | buitenfilm

Presque

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.30 u | toneel

Het Nationale Theater

Laagland

PAND P

20.30 u | muziek

WOOLF, Let Me In

ZA 10

Eindhoven, Valkenswaard, Helmond - Brainportregio

Dutch Technology Festival

High Tech Ontdekkingsroute

PRIDE WALK

Queer040/ Eindhoven

DYNAMO

Step in the arena | Graffiti

Festival @ Berenkuil

Oranje rood hockey Club

FIH PRO LEAGUE

NATLAB, KETELHUISPLEIN

Urban culture

EMOVES FESTIVAL

WE. ARE .BACK

PHILIPS MUSEUM

11.00 - 17.00 u | cultuur+

Dutch Tech Festival

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN

14.00 & 15.00 u | kids workshop

Explico Science Academy

RONDJE RAMAIKA

15.00 - 17.00 u | cultuur+, kids, History-Fantasy Rondleiding

Genneper Parken, Genneper

Watermolen

EFFENAAR i.s.m. QUEER040

16.00 u | pop

Pride Vibes

PAND P

20.30 u | theater

Basta! De Slacht

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.30 u | toneel

Het Nationale Theater

Laagland

ZO 11

NATLAB, KETELHUISPLEIN

Urban culture

Emoves Festival

WE. ARE .BACK

NATLAB

Specials

All inclusive

DYNAMO

Step in the arena | Graffiti

Festival @ Berenkuil

PAND P

15.00 u | college

Maartje Vermeer – College

Persoonlijke Effectiviteit

EFFENAAR

20.15 u | rock

Rumours

A Fleetwood Mac Tribute

PAND P

14.30 u | poëzieclub Eindhoven

Spotlight op Neil Young

17.30 u & 19.30 & 21.30 u |

comedy

Luana Matei & Victor Pãtrãşcan Red Light Comedy

20.30 u | theater

Basta! De Slacht

MA 12

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film (summer drama)

Falcon Lake

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | college

Thomas Erdbrink

Onze man bij de Taliban

DI 13

DE WALBURG TUINEN

BOORD 64 NUENEN

19.00 u | cultuur +

Workshop Lanscape Painting

50 OVERZICHT JUNI
agenda
tuned, go out

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.00 & 21.00 u | dans

Introdans - HubClub

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film

Animation/comedy Knor Oink

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.15u | klassiek

Behind The Music – Lucas & Arthur Jussen – interactieve avond met de Jussens

DYNAMO

ESCAPE THE FATE | support

changing tides + Daniel Brooke

WO 14

BLAUWE ZAAL, AUDITORIUM, TU/e

12.40 u | cultuur+

Lecture Who profits?

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film

Nature Documentary Wolf

DO 15

NATLAB

Vanaf DO 15 Premiérefilms

Exodus | Abbe Hassan

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | cabaret

Cabarestafette

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.15 u | klassiek

From Thrones To Lord Of The Rings – And The Music of Adventure Films

VR 16

DYNAMO

Stand Atlantic | Plus Support Nebula | drum & bass

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | dans

Het Nationale Ballet & ISH

Dance Collective - Dorian

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.15 u | klassiek

Arcadi Volodos – Hommage aan Alicia de Larrocha

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.30 u | cabaret

Black Sheep Can Fly - Saman

Amini’s Integratieplan

ZA 17

PRE-HISTORISCH DORP

10.00 u | cultuur+

Beauty & Fashion door de eeuwen heen

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN

14.00 u | lezing

Overleven in de zorgjungle

RONDJE RAMAIKA

15.00 – 17.00 u | kids

History-Fantasy Rondleiding

Genneper Parken & Watermolen

ZO 18

PRE-HISTORISCH DORP

10.00 u | cultuur+

Beauty & Fashion door de eeuwen heen

PARKTHEATER EINDHOVEN

14.00 u | jeugd 3+

Meneer Monster - De Grote 5

MA 19

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film (classic)

Top Gun: Maverick

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

Meneer Frits

20.15 u | pop

Americana Mondays

Oliver Pesch Kid With The Dice

DI 20

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film (classic)

Top Gun: Maverick

PAND P

22.15 u | buitenfilm

Encore

WO 21

NATLAB

20.00 u | film met lezing

Groen Café Filmspecial

The Dark Side of Bright Nights

FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

19.30 u | film (classic)

Top Gun: Maverick

DO 22

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN

19.00 u | debat

Tegenlicht Meet-Up

Welkom in het Symbioceen

NATLAB

Vanaf donderdag 22

Premiérefilms

Asteroid City | Wes Anderson

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | muziek

Stef Bos - Bitterlief

’t ROZENKNOPJE i.s.m. EFFENAAR

20.30 u | surf folk

Jack Botts

VR 23

PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | cabaret

Veldhuis en Kemper Hou dat vast

UNITED COWBOYS

20.30 u

SEASONING SUMMER

Art House United Cowboys

Eindhoven

PAND P

20.30 u | muziek

Davina Marinozzi

ZA 24

RONDJE RAMAIKA

15.00 - 17.00 u | kids

History-Fantasy Rondleiding

Genneper Parken, Genneper Watermolen

DYNAMO

Dynamo Pride | gepresenteerd door Queerhoven

UNITED COWBOYS

20.30 u

SEASONING SUMMER

Art House United Cowboys Eindhoven

ZO 25

EFFENAAR

16.00 u | indierock

SolarSister – Releaseparty

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.00 u | dans

World Breaking ClassicWereldfinale Breaking gepresenteerd door Jams & Gems

Festival

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

Paterskerk

20.15 u | pop

Amanda Shires

Take It Like A Man Tour

Juli

ZA 1

pre-HISTORISCH DORP

Ambachten van Vroeger

ZO 2 Juli

pre-HISTORISCH DORP

Ambachten van Vroeger

VAN ABBE

t/m 22 oktober 2023

Tuintoer: ontdek de tuin van het Van Abbemuseum

t/m 24 sept 2023

Alles van waarde doe je met anderen

t/m 1 oktober 2023

Kunst op Eindhoven Airport

t/m 2025

Dwarsverbanden: het bredere verhaal

GALLERY NASTY ALICE

t/m zo 18 juni

hedendaagse kunst | tegenoverelkaargesteld

PHILIPS MUSEUM

Doorlopend in juni

Gerard

Doorlopend in juni

Minicollege

Hoe ‘tech-wijs’ ben jij?

Za 10 juni | 11.00 - 17.00 u Dutch Tech Festival

T56

Wo t/m vr 30 juni

etalage galerie & op afspraak

Mil Gevers & Lucas Hendrix

Artist in Residence

51
EXPO
Wes Anderson - Asteroid City

Ik vraag aandacht voor iedereen met geldzorgen. Want 60% van alle Nederlanders heeft regelmatig zorgen over geld. Van bijvoorbeeld de energierekening tot aan de studiekosten. Herkenbaar? Je staat er niet alleen voor. Krijg meer grip op je uitgaven, check de tips op brainportvoorelkaar.nl

• Luuk
de Jong
BRAINPORT_ADV_260x388mm_V1.indd 1 16/05/2023 17:30
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.