__MAIN_TEXT__

Page 6

NIEUWSKLOK - WOENSDAG 25 NOVEMBER 2020

PAGINA 6

Gemeentenieuws

Dit is een publicatie van het gemeentebestuur van Oisterwijk

Contact

Gemeente Oisterwijk De Lind 44, 5061 HX Oisterwijk Telefoon: (013) 529 13 11 E-mail: gemeente@oisterwijk.nl Website: www.oisterwijk.nl

Definitieve uitslag gemeenteraadsverkiezingen Oisterwijk bekend De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 18 november is bekend. De uitslag is als volgt: • PGB: 6 zetels • VVD: 5 zetels • PrO: 4 zetels • AB: 3 zetels • CDA: 3 zetels • D66: 2 zetels • WIJ! Oisterwijk: 0 zetels

De uitslag liet langer op zich wachten dan normaal. Door een opschrijffout moesten alle stemmen opnieuw geteld worden. Dat is gebeurd op zaterdag 21 november. Alle uitslagen lees je na op www.oisterwijk.nl/verkiezingen.

Hulp nodig? Hier kun je terecht De coronacrisis raakt ons allemaal, het vraagt het uiterste van onze inwoners. Maar er zijn ook veel initiatieven om elkaar te helpen. Weet waar je terecht kunt! ContourdeTwern regelt praktische hulp door vrijwilligers zoals boodschappen doen, het regelen van een maaltijd, de hond uitlaten of andere kleine klusjes buitenshuis. Ook is er het digimaatje voor als je 1 op 1 online hulp nodig hebt, maar ook sociaal contact. Het persoonlijke contact is op dit moment beperkt, maar er staan nog steeds vrijwilligers klaar om te bellen, chatten of e-mailen. En als dat mogelijk is bijvoorbeeld ook een wandeling of een praatje aan de voordeur. Heb je een vraag? Of ben je gezond, hoor je

niet tot de kwetsbare doelgroep en ben je beschikbaar voor hulp? ContourdeTwern denkt mee om vraag en aanbod bij elkaar te brengen! Alle hulp op een rij Alle mogelijkheden voor sociale hulp die ontstaan in onze gemeente, staan op de website van Oisterwijk Nieuws. Benieuwd naar deze sociale initiatieven of zelf hulp aanbieden? Kijk op www.oisterwijknieuws.nl/corona onder het kopje hulpaanbod voor en door inwoners.

AFSPRAAK De gemeente Oisterwijk werkt op afspraak. Een afspraak maakt u via de website of telefonisch. Maandag t/m woensdag: 8.30 uur - 17.00 uur Donderdag: 8.30 uur - 19.00 uur Vrijdag 8.30 uur - 13.00 uur LOKET WEGWIJS Telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en op woensdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Telefoon: (013) 30 30 440 Inloopspreekuur: Donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 uur in Cultuurcentrum Tiliander. TEAM INKOMEN (PW) Dagelijks telefonisch spreekuur van 9.00 - 10.00 uur en van 15.00 - 16.00 uur behalve op vrijdagmiddag Telefoon: (013) 529 13 11

Je ziet het niet, maar het is er wel… Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch een vuurtje aansteken? Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken:

15

MILIEUSTRAAT Hier kunt u afval inleveren dat door omvang of gewicht niet in de minicontainer past. Sommige afvalsoorten kunt u gratis inleveren, voor andere soorten moet u betalen.

.5

%

Stook alleen droog hout.

MELD EN HERSTEL Zwerfvuil? Verstopte riolering? Losse tegels? Illegale storting? Een gevaarlijke tak in een boom? Kapotte speeltoestellen? Maak een melding via www. oisterwijk.nl!

3

2

1

Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.

Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.

4

5

6

Medicijnresten in ons water Wist je dat als je medicijnen door het toilet of de afvoer spoelt, ze via het riool in ons grondwater, rivieren, kanalen en meren terechtkomen? En dat heeft best wel ernstige gevolgen voor het milieu. Want zo zorgen anticonceptiemiddelen voor geslachtsverandering bij vissen, en zijn antipsychotica van invloed op het gedrag van waterkreeftjes en vissen. Maar ook pijnstillers zijn schadelijk, omdat ze het weefsel van vissen beschadigen. En per jaar verdwijnt er nog steeds meer dan 140.000 kilo aan medicijnresten in het water. In het oppervlaktewater in Nederland zijn al 200 verschillende soorten medicijnen gevonden, waaronder antibiotica, pijnstillers en cholesterolverlagers.

Voorkom vervuiling Dat kan makkelijk voorkomen worden. Hoe? Door medicijnen die over zijn, of over de datum terug te brengen naar de apotheek. Krijg je medicijnen aan huis? Dan kun je de oude vaak ook meegeven aan de bezorger. Daarnaast is het mogelijk om medicijnen in te leveren op zaterdag bij de chemokar naast de milieustraat of op een andere standplaats van de chemokar. Kijk hiervoor op www.oisterwijk. nl/chemokar. Help jij ook mee aan een betere leefomgeving?

Uit

Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.

7 open dicht

Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.

Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

8 Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Openingstijden: Woensdag en vrijdag 10.00 uur tot 16.30 uur Zaterdag 10.00 uur tot 16.00 uur Adres: Veldweg 8, Oisterwijk Telefoon: (0900) 821 22 48

DE GEMEENTEPAGINA IS EEN WEKELIJKSE UITGAVE VAN DE GEMEENTE OISTERWIJK

Wil je meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het de gezondheid van jezelf je omgeving? Wilmilieu je meeren informatie over de gevolgen vanen hout stoken voor en de gezondheid van jezelf en je omgeving? Checkhet danmilieu de website van voorlichtingsorganisatie Check dan de Kijk website van voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl. op stookwijzer.nu voordat jeMilieu wilt Centraal. gaan stoken.

Plaats hier het logo van uw gemeente.

www.oisterwijk.nl/chemokar

Profile for Uitgeverij Em de Jong

Nieuwsklok 25-11-2020  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren

Nieuwsklok 25-11-2020  

Het nieuwsblad van Oisterwijk, Moergestel, Heukelom en Haaren