Udkom #6 2018

Page 38

DANSKE SKILTE

FOTO: JON NORDSTRØM & KASPER JESSING / CPHJOUR.DK

Det ​​​​uperfekte gør os menneskelige Bogaktuelle Jakob Engberg er eksponent for en ny generation af skiltemalere, som lever for at bringe det traditionelle skilte-håndværk tilbage i et byrum domineret af digitalt producerede skilte i svingende kvalitet. “Det er hurtigere, nemmere og billigere at lave tingene på en computer. Men du mister sanseligheden, det taktile og fejlbarlige,” mener forfatteren til D ​ anske Skilte, e ​ n hyldest til det håndlavede skilt. Af: Kasper Jessing kasper@cphjour.dk

dkom møder Jakob Engberg i Københavns Nordvestkvarter en onsdag i november. Solen skinner fra en pletfri, blå efterårshimmel over indgangen til baggården, hvor ​ Copenhagen Signs​ligger. Det er et par uger siden, vi første gang hilste på hinanden. Til receptionen på hans Danske Skilte​ i Kødbyen i modebutikken M ​ otorious, s​ om er en af de forretningsdrivende, Jakob Engberg har lavet facade- og vinduesskilt for. »Mine kunder er typisk små forretningsdrivende, der anerkender værdien af håndlavede skilte. Tatovører, frisører, kaffebarer – og jo, størstedelen tilhører nok hipstersegmentet, hvor man arbejder i læderforklæder, har en tatovering, et overskæg og briller i kraftigt stel,« siger Jakob med et lille grin. Vi står nu i ​troldmandens værksted. H ​ er hersker et organiseret rod. Vægge, der er beklædt med håndmalede skilte. Hele alfabeter skrevet i forskellige typer og vægte. Stablede fagbøger om skilte. Skitser. Værktøj og pensler ​en masse.​Små bøtter med skiltemaling ... I næseborene kildrer terpentinlugten svagt. Længst væk i et hjørne står en slukket iMac.

U

KASPER JESSING | 39 år

| Tidl. kommunikationschef i Grakom

| Selvstændig journalist og videoproducent i c​ phjour.dk

| s. 38

Jakob Engberg i gang med at udføre skilt på butiksrude. Foto fra bogen: Jon Nørlund

www.grakom.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.