__MAIN_TEXT__
feature-image

4 minute read

Når drømmen skal ud at sejle

I 2017 havde de ingen sejlererfaring, men nu er Vitus Mortensen og Trine Nørgaard endelig klar til at realisere deres drøm om at krydse Atlanten.

LAD IKKE DIN MANGLENDE ERFARING HOLDE DIG FRA AT DRØMME STORT, FOR DU LÆRER UNDERVEJS.

TEKST: Frank Flemming Pedersen I FOTO: Trine Nørgaard og Vitus Mortensen

anglende erfaring skal ikke holde os tilbage. Det lader til at være mantraet for Trine Nørgaard og Vitus Mortensen, der uden nogen sejlererfaring i 2017, da begge var på SU, satte sig et mål om at erhverve en sejlbåd og sejle alene til Caribien. Skørt, tosset og uansvarligt vil nogen måske mene. Men der er intet uovervejet og ukontrolleret i parrets måde at berede vejen for deres store rejse. For rejsen mod rejsen er mindst lige så god og lærerig, som det at krydse Atlanten i deres Bandholm 35, kaldet ”AYLA”, mener det unge par. M

- I 2017 havde ingen af os nogen sejlererfaring. Vi kommer ikke ud af sejlerfamilier, men jeg havde året før fået tilbuddet om at være med på en sejlbåd over Nordatlanten fra Newfoundland til Island over Grønland. Det var en fantastisk oplevelse på så mange planer. Naturen var enestående. At være på rejse med båd i så lang tid var nyt og berigende. Og så var selve sejladsen en øjenåbner i forhold til en ny livsstil. I hvert fald tændte det også en entusiasme i Vitus, som straks kastede sig over Den Blå Avis i en bådjagt, siger Trine tankefuld.

GØR-DET-SELV Gennem deres personlige netværk fik de erhvervet en Bandholm 35, der trængte til en gedigen ansigtsløftning. Men da parret begge var på SU, var det lige, hvad pengepungen kunne klare. Og uden forudsætninger for et sådant renoveringsprojekt kastede Trine og Vitus sig ud i alt det praktiske.

-Vi brugte en del timer på internettet, på de sociale medier og YouTube, hvor vi kunne finde instruktioner og gode råd til arbejdet. Og så har sejlerne i havnen taget meget fint imod os og været behjælpelig med tips og tricks. Vi har ikke været bange for at tage kontakt, og vi er også blevet behørigt behandlet, nikker sejlerparret anerkendende.

DE SMÅ TRIN Allerede i 2017 lagde Trine og Vitus deres plan for rejsen til Caribien. ”2020-planen”, som de kalder den. Og den omfatter alt, hvad der skal gøres, betales og læres inden den planlagte afgang fra Danmark den 21. juni i år. Og planen følges, og er med til at holde både motivation og gejsten oppe, for der skal sættes mange flueben undervejs.

- Vi har skullet lære at sejle. De første gange sejlede vi kun med forsejlet sat, hvilket såmænd var svært nok. Men langsomt fik vi også tag på det. Vi tilmeldte os kapsejladstræning i Spækhuggere, hvor vi har fået en træner tilknyttet. Desuden har vi over årene taget duelighedsbevis, yachtskipper af 3. grad og duelighed i motorpasning. Og vi er tilmeldt kurser i meteorologi og VHF, lyder det fra Trine.

SEJLER FOR AT LÆRE De forgangne sommerferier har Trine og Vitus været på vandet. 5 ugers sejlads rundt om Sjælland. Et stort Østersøtogt, der også førte dem tværs gennem Sverige via Götakanalen. Og adskillige småture, er det blevet til. Selvfølgelig fordi de nyder at sejle. Men også fordi sejlfærdighederne skal trænes og udvikles.

- Vi har prøvet natsejlads og sejlads over lange strækninger med mange vågne timer. Vi har været ude i hård sø og fået testet vores grej og vores færdigheder. Vi føler os klar til at søsætte 2020-planen, hvis ellers verden er klar til at tage imod os, siger Vitus.

Han henviser selvfølgelig til Coronasituationen, som parret følger ganske tæt, for den kan udsætte 2020-planen et år. Senest 1. juni tager Trine og Vitus den endelige beslutning om der kastes fortøjninger i år. Ellers bliver 2021 året, hvor drømmen om den lange rejse realiseres. ■

> FAKTA

AYLA Du kan følge Trine og Vitus forberedelser og rejse på www.aylasailing.com, deres egen YouTube-kanal ”AYLA sailing” eller på deres Facebook og Instagram, der har samme navn.

Parrets Bandholm 35 er skabt af skibskonstruktøren Knud Olsen, der har tegnet undervandsskroget, og Mogens Lorentzen fra Mariboat, der har skabt dækslayout, cockpit med sikkerhedshæk. Bandholm 35 er tegnet som turbåd og er velegnet til langdistancesejlads. Men den har også mange egenskaber, som er en kapsejler værdig. Materiale: Glasfiber. Længde: 10,62. Bredde: 3,30. Vægt (kg): 5800. Dybgang: 2,00