__MAIN_TEXT__

Page 44

LOGISTIEK

Blokrijden tot aan het distributiepunt In de behandeling van goederenstromen en voorraden steekt een nieuwe ontwikkeling de kop op. Bedrijven bundelen hun goederenstromen in plaats van elk apart transport, opslag en levering te organiseren. Zo vermijden ze de logistieke verstikking. En het brengt nog op ook.

L

ogistieke ketens zullen over veel veerkracht en wendbaarheid moeten beschikken om niet te breken onder druk van alle veranderingen. ‘Extra stedelijk transport voor e-commerce en de toenemende goederenstromen op langere afstand: om die last op te vangen is bundeling een afdoend antwoord. Bundelen met collega-bedrijven en zelfs concurrenten drukt de kosten, biedt een hogere beleveringsfrequentie en verkleint de ecologische voetafdruk’, schetst Alex Van Breedam, CEO van Tri-Vizor. Het bureau ‘orkestreert’ transport en logistiek als neutrale tussenpartij. Het is een pionier in het ‘carpoolen van cargo’.

logistieke dienstverlener STEF als uitvoerder. De twee bedrijven brengen hun ladingen samen in het Waals-Brabantse Saintes, van waaruit ze met gezamenlijke volle vrachtwagens 112 klanten bedienen. ‘90 procent van het leveringsvolume gaat naar gemeenschappelijke klanten, wat heel wat sy-

Tips voor een logistiek efficiënte horizontale samenwerking 1. Door op een platform vrachten samen te brengen en per bestemming te hergroeperen, rijden er minder (half)lege vrachtwagens.

Volle vrachtwagens Tri-Vizor zette drie jaar geleden de eerste georkestreerde horizontale samenwerking op tussen de farmabedrijven UCB en Baxter, die hun goederen tussen België en zes Oost-Europese bestemmingen bundelden. Recentelijk werkte het mee aan een consolidatie van opslag en transport van gekoelde producten van Nestlé en Pepsico, met

44

2. Met buffervoorraden op het platform, dichter bij de klant, riskeert u minder voorraadbreuk door verkeersproblemen. 3. Samenwerken voor heen- en terugritten vult de transporten ook beter. 4. Het platform kan ook afwerking en verpakking bundelen, wat deze uitbesteding goedkoper maakt. 5. Voor een klimaatgevoelig product is bundelen des te nuttiger, omdat het transport in de koude keten van begin tot einde met minder voertuigen kan.

Profile for Tijd - Echo Connect

Pulse 01 (Nl)  

Magazine voor ondernemers - Bijlage bij De Tijd van 24 september 2014

Pulse 01 (Nl)  

Magazine voor ondernemers - Bijlage bij De Tijd van 24 september 2014