Tuba Luba 3 Lesebok 2

Page 1

Tuba Luba

3

Bokmål

Lesebok 2

Ebba Sporstøl

TELL FORLAG


SE

NG

ER I

RD

VU

EM PL AR

KS


Ebba Sporstøl

MP LA R

Tuba Luba

Lesebok 2

Bokmål

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Illustratør: Harald Aadnevik

3 Tell forlag


© Tell forlag as 2004 2. opplag 2006 Tegninger: Harald Aadnevik Ragnhild Heggedal: side 22ø, 54, 71, 110 (små tegninger) Omslagsdesign og grafisk formgiving: Lisa Wagle Trykk: PDC Tangen AS

ISBN 82-7522-217-6 Bokmålsutgave

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Det må ikke kopieres fra denne boka i strid med åndsverksloven eller i strid med avtaler om kopiering inngått med KOPINOR, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Kopiering i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndraging, og kan straffes med bøter eller fengsel.

MP LA R

Alle henvendelser om denne boka rettes til: Tell forlag a.s, Nilsemarka 5C, 1390 Vollen, tlf. 66 78 09 18 e-mail: tell@tell.no www.tell.no

2


Forord

MP LA R

I denne leseboka vil du bli kjent med Marit, Kåre, Knut og Nemo, og du vil lese om berømte mennesker og båter, dyr og fisker. Du vil merke at det blir morsommere og morsommere å lese fordi du blir flinkere og flinkere til det. Snart er du helt proff. Men det kommer ikke av seg selv. Du må øve og øve. Mitt råd er:

Ebba Sporstøl Ålesund, november 2003

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

1 Les leksa fem ganger, minst en gang for en voksen. 2 Snu boka og fortell noen det du har lest, uten å titte på teksten. 3 Hvis du ikke skjønner alle orda, vil du kanskje finne dem blant øveorda. Det er sikkert noen som kan forklare orda for deg. 4 Svar på spørsmålene og gjør oppgavene.

3


side 5

Karneval

side 18

Se syner

side 30

Vårvers

side 39

Kåre i London

side 40

16. mai

side 69

Vann-vers

side 76

Selen Nemo

side 78

Vikingskip

side 93

Skuta Fram

side 97

EK

SE

Kirketårnet

Flåter og sivbåter

side 103 side 110

VU

RD

ER

Per møter nøkken

IN GS

Gjedda i sivet

4

MP LA R

Innhold

side 116


Kirketårnet

MP LA R

Denne historia skjedde for over seksti år siden. Den handler om ei jente som het Marit. Marit bodde på et lite sted ute i havgapet.

Øveord: skjedde havgapet kirkeklokkene klang

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Marit bodde like ved kirken. Kirkeklokkene ringte hver søndag. Marit syntes klokkene hadde så fin klang.

Spørsmål: Når skjedde denne historia? Hvor bodde Marit?

5


Øveord: ringte kirketjener tunge fornuftig bråbestemte gangen på gløtt

MP LA R

Hun ønsket hun kunne få komme opp i tårnet og se på når klokkene ringte, men det var strengt forbudt å gå dit. En gammel mann som var kirketjener, passet godt på at ingen fikk komme opp i kirketårnet.

SE

En søndag morgen stod Marit utenfor kirken. Hun ville høre på klokkene. Kirketjeneren kom som vanlig. Han låste opp den store, tunge kirkedøra og forsvant inn.

ER

IN GS

EK

Marit var ei fornuftig jente som sjelden fant på noe galt. Men så bråbestemte hun seg for å snike seg inn. Det kunne ikke være så farlig! Hun gikk forsiktig opp kirketrappa. Det var ikke et menneske å se. Hun klarte å få opp den tunge døra, og smatt inn i gangen.

VU

RD

Inne i gangen var det tre dører. En av dem stod på gløtt. Marit listet seg bort og tittet inn. Spørsmål: Hva gjorde Marit en søndag morgen? Hva bråbestemte Marit seg for? Oppgaver: Skriv de sammensatte orda som har ordet kirke på plass først. Skriv tre ord som har vokalen ø i seg. 6


Her begynte ei lang trapp. Marit skjønte at den gikk opp til klokketårnet. Hun så seg fort rundt. Det var fortsatt ikke et menneske å se.

IN GS

EK

SE

MP LA R

Marit lukket døra forsiktig etter seg og begynte å gå opp trappa. Hun klatret oppover og oppover. Endelig var hun oppe. Hun var kommet inn i et lite rom uten vinduer. I enden av det lille rommet fortsatte trappa. Marit snek seg bort dit og tittet opp. Der fikk hun øye på klokkene, to store og tre små. Så store de var, så fine og blanke!

RD

Øveord:

ER

Akkurat da hørte hun noen som gikk over gulvet. Å, det var kirketjeneren!

klokketårnet fortsatt

VU

oppover blanke akkurat

Spørsmål: 1 Hva fikk Marit øye på? 2 Hvordan så klokkene ut? 3 Hvem gikk over gulvet? 4 Hva skjedde med klokkene?

Oppgaver: Skriv fire av de orda som er verb. Skriv fire av de orda som har vokalen o i seg. 7


MP LA R SE EK

IN GS

Marit drog seg fort tilbake. Nå hadde hun nesten blitt oppdaget. Hun bestemte seg for å gjemme seg under trappa. Ingen kom til å finne henne der.

VU

RD

ER

I det samme begynte klokkene å kime. Å, så sterk lyden var! Marit måtte holde seg for ørene. Klokkene kimte og kimte. Klokkene kimte lenge. Spørsmål: Hva bestemte Marit seg for? Hva gjorde klokkene? Oppgave: Skriv de to orda som har språklyden ng i seg. 8

Øveord: oppdaget kime – kimte


MP LA R

Plutselig ble det helt stille. Fra kirken kunne hun høre orgelet. Gudstjenesten var i full gang. Marit visste at den kom til å vare en hel time. Etterpå skulle kirkeklokkene ringe litt igjen.

IN GS

EK

SE

Marit tittet forsiktig fram. Var kirketjeneren der ennå? Han skulle vel ned i kirken å høre på presten? Men nei da, kirketjeneren satte seg i trappa. Han tok fram ei matpakke og en termos.

RD

ER

Marit satt musestille under trappa. Etter en stund reiste kirketjeneren seg og forsvant opp til klokkene. Marit våget seg fram og tittet opp. Kirketjeneren holdt på å pusse klokkene. Han pusset og gnei på dem til de ble blanke og fine.

VU

Spørsmål: 1 Hvor satte kirketjeneren seg? 2 Hva tok kirketjeneren fram? 3 Hva gjorde kirketjeneren med klokkene?

Øveord: orgelet presten matpakke termos musestille

Oppgaver: Skriv de fem orda som har bokstaven k på plass først. Skriv orda som beskriver hvordan klokkene så ut etter all pussingen. 9


EK

SE

MP LA R

Marit kunne ikke komme seg vekk Øveord: uten at kirketjeneren oppdaget henne. klemt snuble Endelig kimte klokkene igjen. hjelp Denne gangen var det bare noen dørhåndtaket korte klemt. Snart kom kirketjeneren. Han gikk tungt nedover trappa og forsvant. Marit ventet enda en god stund. Til slutt følte hun at det var klart. Hun skyndte seg nedover de bratte trappetrinnene. Nå måtte hun ikke snuble. Endelig var hun nede.

ER

IN GS

Hun tok i døra, men hun fikk den ikke opp. Døra satt bom fast. Den var låst! Da ble Marit redd. Hun sparket i døra og skrek om hjelp. Hun ristet i dørkhåndtaket og hylte. Men det var ingen som hørte henne.

VU

RD

Marit bestemte seg for å gå opp i kirketårnet igjen. Kanskje det kom noen gående forbi kirken? I så fall kunne hun rope til dem. Spørsmål: Hvorfor fikk ikke Marit opp døra? Hva gjorde hun? Oppgaver: Skriv de verbene som forteller hva Marit gjorde for å få opp døra. Skriv de verbene som forteller hva Marit gjorde da hun ikke fikk opp døra. 10


MP LA R

Denne gangen gikk Marit helt til topps. Hun gikk dit klokkene hang. Når hun først var her, ville hun jammen se litt nærmere på dem. Klokkene var kjempestore. De måtte veie minst tusen kilo. De var nok tunge å dra fram og tilbake.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Marit gikk bort til luka og tittet ned. Det var ikke et menneske å se. Det blåste og regnet Marit oppdaget en kikkert som hang ved luka. Hun tok ned kikkerten og så utover. Nå så hun tydelig havet og alle øyene. Marit så utover til badeplassen og alle skjærene. Der hadde hun vært flere ganger i sommer. Det hadde begynt å blåse og regne. Øveord: Nå gikk bølgene høyt. til topps kjempestore De var hvite på toppene. kilo Det blåste nok opp til storm. kikkert Spørsmål: Hvor mye veier klokkene? Hva hang på en krok?

tydelig skjærene hvite på toppene

Oppgaver: Skriv orda som beskriver været. Skriv fire av de orda som har bokstaven h på plass først. 11


MP LA R

EK

SE

Plutselig fikk Marit øye på en liten mørk ting ute ved et av skjærene. Det var en båt der ute! Den bare drev av sted. Hadde den fått motorstopp?

VU

RD

ER

IN GS

Marit stilte inn kikkerten enda en gang. Hun kunne ikke se om det var noen i båten. Men så fikk hun øye på flagget. Det var flagget til legebåten! Det var doktor Tansem som var der ute i bølgene. Det var en som var blitt syk ute på en av øyene. Tansem var nok på vei ut på sykebesøk. Marit skjønte at Tansem måtte ha Øveord: motorstopp hjelp straks. Spørsmål: Hva så Marit ute ved et av skjærene? Hvem var det som var i båten?

legebåten sykebesøk skjønte straks

Oppgaver: Skriv fire av de orda som har bokstaven ø i seg. Skriv hva orda skjærene, kikkerten, flagget og øyene er like i. 12


MP LA R

IN GS

EK

SE

Men hva kunne hun gjøre? Kirkeklokkene! Torde hun å bruke dem? Folk fikk bli så sinte de bare ville. Legen måtte ha hjelp der ute. Det ville ikke vare lenge før båten ble slengt opp på et skjær!

VU

RD

ER

Midt i tårnet hang et tykt tau ned fra klokkene. Marit tok et godt tak i det og drog alt hun orket. Klokkene gav fra seg et tungt slag. Marit drog igjen og nå begynte klokkene å kime. De kimte sterkere og sterkere.

Spørsmål: Hva kom til å skje hvis ikke legen fikk hjelp? Hva gjorde Marit?

Øveord: orket

Oppgaver: Skriv fire av de orda som er verb. Skriv fire av de orda som er substantiv. 13


IN GS

EK

SE

MP LA R

Marit fikk vondt i ørene av den sterke lyden. Men hun fortsatte og fortsatte. Marit svettet, og det verket i armene. Det svei i hendene, men Marit holdt ikke opp før noen tok henne hardt i armen, og en stemme ropte inn i ørene hennes: «Hva er det du finner på, din slyngel?» Først da holdt Marit opp med å ringe. Der stod det tre menn med sinte ansikter. De var rasende og ville vite hva hun holdt på med.

VU

RD

ER

Marit løp bort til luka, tok kikkerten og gav den til en av mennene. «Se, legebåten!» stønnet hun. «Doktor Tansem går rett på skjæret der ute.» Mannen rev til seg kikkerten og begynte å speide utover. Spørsmål: Hvorfor fikk Marit så vondt i ørene? Hvem kom opp i kirketårnet? Oppgaver: Skriv de to orda som er egennavn. Skriv de to verbene som har diftongen ei i seg. 14

Øveord: slyngel rasende speide


Øveord: brennfort blylodd skulderen stammet doktoren mumlet oppdaget

MP LA R

«Jammen har jentungen rett,» ropte mannen. «Her må det hjelp til litt brennfort!» De tre mennene stormet ned trappa og ble borte. Marit falt sammen på gulvet. Hun var helt utslitt. Armene var som to blylodd.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Marit kjente ei tung hånd på skulderen. Det var den gamle kirketjeneren som stod der. Marit så skremt på ham. Men han så ikke sint ut. «Jeg mente ikke å gjøre noe galt. Jeg ville bare se klokkene i tårnet,» stammet Marit. «Ta det med ro, jeg har hørt hvorfor du brukte klokkene. Du ville redde doktoren fra å drukne. Du kan være stolt av deg selv,» sa kirketjeneren. «Men hvordan kom du deg inn i tårnet?» Marit måtte fortelle hele historien om hvordan hun lurte seg inn, og hvorfor hun ikke kunne komme ut igjen. «Det var visst en mening med dette,» mumlet kirketjeneren. «Det var bare du som oppdaget hva som holdt på å skje med båten til Tansem. Oppgave: Skriv fire av de orda som er sammensatte ord. 15


Øveord: beskjeden varslet

IN GS

EK

SE

MP LA R

Blir han reddet nå, kan han takke deg for det.» Kirketjeneren fikk Marit på beina, og sammen kom de seg ned alle trappene og ut i frisk luft. Det var godt å komme ut. De gikk ned på kaia for å høre hvordan det var gått med legebåten. Snart kom beskjeden om at legen og båten hans var reddet.

ER

Noen dager senere kom doktor Tansem på besøk til Marit. Han hadde hørt historia om hvordan Marit hadde varslet med kirkeklokkene.

RD

Doktor Tansem hadde vært ute på en av øyene. Det var en liten gutt

VU

Spørsmål (til denne og forrige side): 1 Hvem kom opp i tårnet? 2 Hva lurte kirketjeneren på? 3 Hvem kom på besøk til Marit? Oppgaver: Skriv ordet som har bokstaven æ i seg. Skriv tre av de orda som er sammensatte ord. 16


Øveord: båtmotoren nærmere pinneved redningsskøyta holde øye med blunket

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

som var blitt syk. På veien hjem hadde båtmotoren plutselig stoppet. Dermed hadde han drevet nærmere og nærmere det farlige skjæret. Tansem hadde trodd at alt håp var ute. Han bare ventet på at båten skulle bli slått til pinneved. Men da hadde redningsskøyta plutselig dukket opp og reddet ham. Tansem hadde med seg en presang til Marit. Det var en stor, flott kikkert. «Du trenger en slik kikkert du som er så flink til å holde øye med folk,» sa Tansem og blunket til Marit.

Spørsmål: Hva fikk Marit i presang? Hvorfor mente Tansem at Marit hadde bruk for en kikkert?

17


Karneval

SE

MP LA R

På den lille skolen øverst i dalen er det liv og røre selv om det er langt på kveld. Musikken står på for fullt. Spøkelser, troll, prinsesser og indianere danser samba. To hekser, en cowboy og tre kaniner hopper og spretter oppe på scenen. Det er karneval på skolen.

Øveord: fullt cowboy marsjere polonese pizza vestibylen papirblomster

IN GS

EK

Alle elevene har gledet seg lenge til dette. Hver gymtime etter jul har de øvd seg på å danse samba og marsjere polonese. Gjett om de har blitt flinke! Alle har hatt det kjempegøy!

VU

RD

ER

Nå har noen av foreldrene kommet med pizza. De har kledd seg ut de også. Noen er kokker, og andre er bakere. Ute i vestibylen står bordene klare. De er pyntet med grønne papirduker, ballonger og store papirblomster. Spørsmål: Hvem danser samba? Hva har elevene gjort i gymtimene etter jul? Oppgaver: Skriv verbene som forteller hva elevene gjør på scenen. Skriv ordet som har bokstaven z i seg. 18


MP LA R SE EK IN GS

VU

RD

ER

Etter all dansingen smaker det godt med mat og brus. Alle er svette og varme. De som har sminket seg, har fått svarte render i ansiktet. Men det gjør ikke noe. Da ser de bare enda rarere ut! Spørsmål: Hva spiser og drikker de? Hva har de som har sminket seg, fått i ansiktet? Oppgave: Se på bildet. Skriv orda som viser hva barna har på hodet. 19


Øveord: scenen høyttaleren herregården ballongdans spetakkel rundt rekordfart

MP LA R

Når alle er ferdige med å spise, går de inn i gymsalen igjen. Der er det nesten mørkt. Bare noen stearinlys lyser oppe på scenen. Det er skummel musikk i høyttaleren. Nå er det spøkelsestime!

IN GS

EK

SE

Elevene setter seg tett sammen i en ring på gulvet. Det er litt skummelt. Men slik skal det være i en spøkelsestime! De får høre om den blå damen som viser seg på den gamle herregården. De får høre om spøkelset på setra. Alle liker å høre slike nifse historier. Det er liksom ikke så farlig når de sitter så mange sammen.

VU

RD

ER

Til slutt blir lyset slått på igjen. Det er tid for ballongdans. Alle ballongene i taket blir sluppet ned. Nå er det om å gjøre å smelle så mange ballonger som mulig. Det blir er forferdelig spetakkel. Ballongene smeller. Elevene hyler og hopper rundt. Ballongene blir ødelagt i rekordfart. Spørsmål: Hva skjer i spøkelsestimen? Hva er ballongdans? Oppgaver: Skriv ordet som beskriver hvordan musikken er i spøkelsestimen. Skriv de to verbene som forteller hva elevene gjør når ballongene smeller. 20


MP LA R SE EK IN GS ER RD VU Oppgave: Se p책 bildet. Fortell hva slags kostymer barna har p책 seg. 21


EK

SE

MP LA R

Slik holder de på til klokka ti. Da er karnevalet slutt. Foreldrene strømmer inn i vestibylen for å hente barna sine. Spøkelser, cowboyer, prinsesser og troll forsvinner ut. Til slutt er det bare lærerne og faren til Knut i 2. klasse igjen.

VU

RD

ER

IN GS

Faren har lett etter Knut i garderoben og i klasserommet. Han har spurt klassekameratene hans, men ingen har sett Knut. Lærerne begynner å lete. De vet at Knut satt ved bordet og spiste pizza, men etter det har ingen sett ham. Alle rom og ganger på skolen blir undersøkt. Men Knut er søkk vekk. Hvor i all verden har Knut gjort av seg? Spørsmål: Når er karnevallet slutt? Hvem er borte? Oppgave: Skriv ordet som har bokstaven z i seg. 22

Øveord: vestibylen undersøkt


Øveord: gjennom innelåst dukker opp kuldegrader yttertøy garderoben

MP LA R

Knut er som sunket i jorden. Faren ringer hjem for å høre om Knut er der. Men Knut har ikke kommet hjem. Enda en gang leter de gjennom hele skolen fra kjeller til loft. De roper på Knut i alle rom. De sjekker alle skap og kott. Han kan ha blitt innelåst. Men ingen Knut dukker opp.

IN GS

EK

SE

Nå begynner de voksne å bli redde. Kan Knut ha gått ut? Det er mange kuldegrader ute, og Knut har ikke yttertøy på seg. Jakka og støvlene hans er i garderoben. Er han ute i denne kulda, kan han fryse i hjel.

VU

RD

ER

Til slutt gir lærerne og faren opp. De blir enige om å ringe politiet. Politiet vet hvordan de skal lete etter mennesker som har blitt borte.

Spørsmål: Hvor leter de etter Knut? Hvor er jakka og støvlene til Knut? Oppgaver: Skriv seks av de orda som har bokstaven h på plass først. Skriv verbene som forteller hva de voksne gjør for å finne Knut. 23


Øveord: etterlyse bekymret nemlig stillongs kinnene schæferhund

SE

MP LA R

Politimannen de snakker med, lover at politiet skal komme med en gang. Han vil vite hvordan Knut ser ut, og hva slags klær han har på seg. Det er greit å vite hvis de må etterlyse ham. Selv om de voksne er veldig bekymret, må de le litt. Politiet må nemlig lete etter en hvit kanin!

IN GS

EK

Knut hadde en flott kanindrakt på seg: hvit stillongs, hvit genser med hette, på hodet hans hadde moren festet noen store, fine kaninører. Nesa hans var svart av sot, og kinnene var røde.

VU

RD

ER

Det varer ikke lenge før en politibil med blålys svinger opp foran skolen. Ut kommer to politimenn og en stor schæferhund. De vil undersøke skolen sammen med hunden. Hunden heter Rex. Den legger seg pent ned og venter. Spørsmål: Hva vil politimannen vite om Knut? Hva heter den hunden politimennene har med seg? Oppgaver: Skriv seks av de orda som har dobbeltkonsonant i seg. Skriv fire av de orda som har bokstaven k/K på plass først. 24


MP LA R SE

EK

Rex er en svært lydig hund. Han er opplært til å lete etter folk som er forsvunnet.

VU

RD

ER

IN GS

Hvis heller ikke Rex finner Knut, vil politimennene tilkalle flere folk. Røde Kors og Heimevernet hjelper alltid til når folk forsvinner. Men først skal Rex prøve seg. Faren til Knut kommer med jakka som hang i garderoben. Rex snuser ivrig på den. Politimannen sier: «Søk!» Spørsmål: Hva fikk Rex lukte på? Hva kommer faren til Knut med?

Øveord: lydig opplært tilkalle

Oppgaver: Skriv orda som er egennavn. Skriv ordet som har bokstaven x i seg. 25


MP LA R

Rex går i ring ute i vestibylen Øveord: noen ganger. vimser forundret Så setter han kursen mot garderoben. bjeffe Der snuser han rundt. Han vimser fra plass til plass. Så setter han seg rett ned foran knaggen til Knut, gir fra seg et lite bjeff og ser forundret opp på politimannen. Politimannen klapper og roser Rex. «Flinke Rex!» sier han. «Søk mer!»

RD

ER

IN GS

EK

SE

Rex setter i gang igjen. Ut av garderoben, inn i vestibylen. Der tar han en ny runde. Her er det mye å lukte på. Men så er det akkurat som om Rex bestemmer seg for hvor han vil lete. Han springer inn i gymsalen. Foran døra til det store kottet med alle sakene som elevene bruker i gymtimene, begynner han å bjeffe voldsomt.

VU

Politimannen ber en av lærerne låse opp. Rex farer inn, setter seg foran alle mattene som ligger stablet oppå hverandre, og uler. Oppgaver: Skriv orda som har bokstaven h/H på plass først. Skriv verbene som forteller hva Rex gjør. 26


EK

SE

MP LA R

Øveord: sammenrullet forskrekket behold

RD

ER

IN GS

På toppen ligger den største matta sammenrullet. Rex tar sats og hopper opp på den. Plutselig høres et hyl og noen lange, hvite ører stikker fram fra rullen. Så kommer et skittent, forskrekket fjes fram. Det er Knut! Alle jubler og roper! Takk og pris! Der er Knut i god behold.

VU

Spørsmål (til denne og forrige side): 1 Hvor i garderoben setter Rex seg ned? 2 Hvor begynner Rex å bjeffe? 3 Hva hopper Rex opp på? 4 Hvem kommer fram fra rullen? Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 27


Øveord: oppstyret styrter fram gjerne hvisker

MP LA R

Knut begynner å gråte. Han er redd! Han skjønner ingenting av alt oppstyret. Faren hans styrter fram og drar ham ut av matta. Knut får en god klem. Faren forteller at de har lett etter ham i flere timer. Karnevalet er slutt for lenge siden.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Politimannen som eier Rex, spør om ikke Knut vil klappe hunden litt. Rex er svært stolt over å ha funnet ham. Han vil gjerne ha en klapp som takk for hjelpen. Knut tørker tårene og går nølende bort til Rex. Han strekker forsiktig fram hånda. Rex logrer med hele kroppen og slikker hånda hans. Knut klapper Rex på hodet og hvisker: «Takk for at du fant meg!» Så må Knut fortelle hvorfor han krabbet inn i matta.

Spørsmål: Hva gjør faren til Knut? Hva gjør Rex når Knut vil klappe ham? Oppgaver: Skriv orda som har bokstaven m på plass sist. Skriv seks av de orda som har dobbeltkonsonant i seg. 28


Øveord: ender

IN GS

EK

SE

MP LA R

Det hadde vært litt skummelt å sitte i den mørke gymsalen. Han hadde sittet ved siden av Jan og Jonas fra 4. klasse. De hadde ertet og plaget ham. Derfor hadde han krøpet vekk fra dem og inn i kottet. Døra hadde stått på gløtt. Matta hadde vært akkurat som en hule. Der hadde han lekt at han var en kanin som gjemte seg for to jegere. Han hadde ligget musestille. Til slutt hadde han sovnet. «Når Knut sover, kan huset ramle ned over hodet på ham uten at han våkner,» sier faren til Knut og rusker ham i håret.

VU

RD

ER

Ingen er sinte. De voksne hadde vært veldig redde for Knut. Derfor er de bare glade for at han har dukket opp i god behold. Karnevalet ender bra til slutt.

Spørsmål: Hvem hadde Knut sittet ved siden av? Hva hadde Knut lekt inne i matta? Oppgaver: Skriv orda som har bokstaven o i seg. Skriv de tre orda som er egennavn. 29


Se syner

IN GS

EK

SE

Olsen kjører sakte og forsiktig. Heldigvis er det fint vær. Han sitter og tenker på alt han skal gjøre når han kommer hjem i ettermiddag. Plutselig dukker noe svært og grått opp midt i veien. Olsen hogger i bremsene. Bilen sklir bortover asfalten og holder nesten på å velte.

MP LA R

Tidlig en mandag morgen er Olsen på vei til jobben. Han er veldig trøtt. Det lille barnet hans har skreket nesten hele natta. Barnet har hatt så vondt i ørene.

VU

RD

ER

Stakkars Olsen gjemmer hodet i hendene. Han lukker øynene og lurer på om han drømmer. Olsen titter forsiktig ned på beina sine. Spørsmål: Hvilken ukedag er det? Hvorfor er Olsen så trøtt? Oppgaver: Skriv orda som har diftong i seg. Skriv de to orda som har bokstaven æ i seg. 30

Øveord: jobben vondt kjører gjøre midt holder gjemmer


VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Olsen ser ei blå bukse. Han har altså ikke pyjamasbukse på seg. Olsen ser et par svarte sko med søleflekker. Han har heller ikke tøfler på seg. Olsen pleier ikke å sove med bukser og sko på seg. Da må han være våken! For sikkerhets skyld klyper han seg hardt i armen. Det gjør skikkelig vondt! «Au!» sier Olsen. «Jeg er våken. Men det som står midt i veien er da en … Nei, jeg må se syner!» Olsen rister fortvilet på hodet. Forsiktig retter han seg opp og titter ut av vinduet. «Nei, du store alpakka!»

Spørsmål: Hvilken farge var det på Olsens bukse? Hvilket land tror du Olsen bor i?

Øveord: bukse pyjamas sove for sikkerhets skyld skikkelig midt

Oppgaver: Skriv orda som har bokstaven p i seg. Skriv fire av de orda som har dobbeltkonsonant i seg. 31


Øveord: snabelen verken

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Det står en svær, grå elefant midt i veien med snabelen løftet. «Det finnes ikke elefanter i Norge,» sier Olsen høyt. «Jeg er i Norge. Jeg er verken i Afrika eller i Asia. Jeg sover ikke. Jeg tror ikke at jeg ser syner!

Spørsmål: Hva står midt i veien foran Olsens bil? Hva sier Olsen? Oppgave: Skriv orda som er egennavn. 32


Hva skal jeg gjøre? Ingen vil tro meg når jeg forteller at det står en lys levende elefant i den stille, rolige Bekkeveien.

Øveord: tråkker skjelvende alarmsentral

IN GS

EK

SE

MP LA R

Tenk om elefanten velter bilen min eller tråkker den flat! Jeg har ikke noe valg. Jeg må ringe politiet!» Olsen finner fram mobilen sin, og med skjelvende fingrer slår han 112. «Politiets alarmsentral,» svarer det straks. «Jeg heter Olsen og står midt i Bekkeveien. Foran meg står en svær elefant og stenger veien. Jeg er ikke gal. Jeg ser ikke syner! Dere må tro meg!» roper Olsen inn i telefonen.

VU

RD

ER

«Ta det med ro! Vi vet at det du sier, er sant! Vi er der om noen få minutter. Bare bli sittende rolig inne i bilen din. Elefanten er ikke farlig.

Spørsmål: Hvilket nummer slår Olsen på mobilen sin? Oppgaver: Skriv ordet som beskriver hvor stor elefanten er. Skriv det substantivet som har med tid å gjøre. 33


Vi har nettopp fått melding fra sirkus Arnardo om at en av elefantene har stukket av. Sirkuset er i nærheten av Bekkeveien.»

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Gjett om Olsen blir glad! De tror på ham. Han er ikke blitt gal. Nå er han ikke redd for å se på elefanten. Olsen synes den er flott. Men han er glad for at det ikke er ville elefanter i Norge. Elefanten flytter seg til grøftekanten. Der er det høyt og saftig gress. Det har elefanten lyst på. Den tar snabelen sin rundt en stor gresstust og drar den opp. Så dytter den hele gresstusten i munnen og gomler fornøyd.

Øveord: nettopp melding nærheten saftig gresstust gomler virkelig

VU

RD

Olsen synes det er gøy å se på elefanten. Nå vet han at det er en virkelig elefant og ikke en drømmeelefant. Olsen ruller ned vinduet på bilen, slik at han kan se bedre. Spørsmål: Hva heter sirkuset elefanten kommer fra? Hva dytter elefanten inn i munnen? Oppgaver: Skriv orda som beskriver hvordan gresset er. Skriv orda som er egennavn. 34


Øveord: fargerike kjekt

MP LA R

Med ett stopper en politibil bak ham. Ut av bilen hopper to mennesker i fargerike klær. De løper bort til elefanten. De roper og veiver med armene. Elefanten løfter snabelen og setter i et brøl. Det er akkurat som om den sier: «Kjekt å se dere igjen!»

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Nå ser Olsen at det er en dame og en mann. De to klapper og stryker på elefanten. Men vet du hva elefanten gjør?

Spørsmål: Hvem løper bort til elefanten? Hva gjør det to menneskene? Oppgave: Skriv verbene som forteller hva de to menneskene fra sirkuset gjør. 35


Øveord: forsiktig konvolutt svær biltaket paddeflat øyeblikk lunter

MP LA R

Den tar forsiktig snabelen sin rundt livet på damen og løfter henne opp på nakken sin. Da den har fått henne på plass, gjør den akkurat det samme med mannen. Så går elefanten rett mot bilen til Olsen. I snabelen har elefanten en hvit konvolutt.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Olsen blir litt redd igjen. «Elefanten er så svær, den er kjempesvær! Hvis den setter det ene beinet på biltaket og trår ned, vil bilen bli paddeflat,» tenker Olsen. Men elefanten gjør ikke det. Den stikker snabelen inn gjennom bilvinduet, legger snabelen et øyeblikk på hodet til Olsen,og slipper den hvite konvolutten ned i fanget hans. Så snur den baken til Olsen og lunter bortover veien med de to sirkusfolkene på ryggen.

Spørsmål: Hva gjør elefanten med damen? Hva legger elefanten i fanget til Olsen? Oppgaver: Skriv de to orda som har diftong i seg. Skriv seks substantiver som passer til bildet. 36


MP LA R SE

VU

RD

ER

IN GS

EK

Olsen drar et lettelsens sukk. Han synes det er bra at elefanten forsvinner. En av politimennene kommer bort til ham og spør om alt er i orden. «Vil du anmelde elefanten?» spør politimannen høflig. «Den skremte deg visst fælt!» Da begynner Olsen å le. Han ler og ler. Han får nesten ikke stoppet. «Hvordan skal dere få plass til den svære elefanten i fengselet hvis jeg anmelder den?» Olsen slutter å le. Han blir svært alvorlig. Spørsmål: Hva spør politimannen om?

Øveord: lettelsens sukk politimennene anmelde høflig alvorlig

Oppgaver: Skriv fire verb som passer til bildet. Skriv orda som har bokstaven d/D i seg. 37


MP LA R

«Den elefanten skremte meg virkelig. Men jeg vil ikke anmelde den. Den mente ikke å skremme meg. Den var bare ute på en liten morgentur. Den ville ha friskt gress til frokost. Takk for at dere kom og hjalp meg så fort. Takk for at dere trodde på meg.»

IN GS

EK

SE

Olsen åpner den hvite konvolutten som elefanten hadde gitt ham. Der lå det fire billetter til sirkusforestillingen samme kveld, billetter til de fineste plassene. Olsen ser lenge på billettene. Så rister han på hodet. «Nei takk. I kveld skal jeg bare slappe av.»

VU

RD

ER

Olsen holder billettene fram og viser dem til politimennene. «Disse kan dere få. Jeg kommer ikke til å bruke dem. Jeg har fått mer enn nok sirkus for en stund!»

Spørsmål: Hva vil elefanten ha til frokost? Hva er det i den hvite konvolutten? Oppgaver: Skriv verbene som forteller hva Olsen gjør. Skriv ordet som har bokstaven k på plass sist. 38

Øveord: hjalp konvolutten slappe av


Vårvers

MP LA R

Deilig er den himmel blå kulda sier morna nå. Kan du kjenne at det lukter sol og jord og varme bakker? Vekk med skjerf og tjukke jakker!

EK

IN GS

Beina eier ikke ro lengter etter fotballsko lengter etter mål og dribling. Det er fælt å sitte inne høre på en trøtt lærerinne.

SE

Vekk med skøyter, ski og spark! Herje rundt i skog og mark uten tunge klær og støvler. Kroppen blir så sterk og modig glad og sprek og masse blod i.

ER

Det er fælt å vaske opp og tørke pent av skål og kopp. Hendene vil heller snekre hytte eller fuglekasse. Hendene vil leke masse.

VU

RD

Klinke kuler, kappe land grave fram en løvetann. Dagene blir altfor korte for den sprenger oss nesten: vår – og lys – og lekefesten. Sidsel Mørck

Øveord: tjukke dribling lærerinne fuglekasse kappe land lekefesten

39


MP LA R SE EK IN GS

Kåre i London

VU

RD

ER

Kåre har pakket kofferten sin. Han skal til London. Han skal reise sammen med gamle fru Olsen. Hun er mormor til en gutt som heter John. Kåre skal bo hos ham og foreldrene hans. Kåre har fått turen som en belønning. Spørsmål: Hvor skal Kåre reise? Hvem skal Kåre reise sammen med? Oppgave: Skriv ti substantiver som passer til bildet. 40

Øveord: kofferten London belønning


En dag i vår hadde det begynt å brenne i huset til fru Olsen.

SE

MP LA R

Kåre hadde sparket fotball utenfor huset hennes. Han hadde vært helt alene. Ingen av de andre på laget hadde kommet. Plutselig hadde han oppdaget at det kom røyk ut av kjøkkenvinduet til fru Olsen.

Øveord: oppdaget kjøkkenvinduet telefonkiosken brannstasjonen verandadøra brannmennene

IN GS

EK

Kåre hadde banket på vinduene og ringt på døra, men ingen hadde lukket opp. Da hadde Kåre løpt ned til telefonkiosken og slått 110, telefonnummeret til brannstasjonen. Etterpå hadde han kommet seg inn i huset til fru Olsen ved å knuse vinduet i verandadøra.

VU

RD

ER

Han hadde funnet fru Olsen sovende i en stol i stua. Heldigvis hadde han klart å vekke henne. Han hadde nesten fått henne ut av huset da brannmennene dukket opp. Spørsmål: Hvilket telefonnummer hadde Kåre slått? Hvordan hadde Kåre kommet seg inn i huset til fru Olsen? Oppgaver: Skriv minst fem av de orda som har bokstaven b på plass først. Skriv minst tre sammensatte ord. 41


Øveord: fortjente kjent fornavn

MP LA R

Fru Olsen syntes Kåre fortjente en kjempeflott premie. Premien hadde altså blitt en tur til London. Fru Olsen og Kåre hadde blitt godt kjent etter hvert. Kåre hadde vært litt redd for fru Olsen. Hun hadde virket både sinna og sur. Men nå var hun bare snill og hyggelig. Hun heter Ella til fornavn.

IN GS

EK

SE

Ella hadde fortalt Kåre mye om John. Kåre syntes nesten han kjente ham alt. Kåre hadde skrevet et brev til John. Der hadde han fortalt litt om seg selv. Han hadde skrevet brevet på engelsk. Ella hadde hjulpet han litt med det. Det var mange ord Kåre ikke hadde lært ennå.

RD

ER

John snakket litt norsk. Moren hans var fra Norge. Men Ella visste at Kåre ville like seg bedre i London hvis han kunne litt engelsk.

VU

Kåre hadde vært hos Ella nesten hver ettermiddag etter skoletid. Spørsmål: Hva er fornavnet til fru Olsen? Oppgaver: Skriv egennavnene. Skriv hva alle egennavnene er like i. 42


Øveord: guidebook turist visste gjerne pass rødmet Storbritannia født

MP LA R

De hadde snakket litt engelsk hver gang. Ella syntes han var flink. Ella hadde en fin bok om London. Guidebook stod det utenpå boka. Her står alt en turist trenger å vite om London. «Du blir kalt en turist når du kommer til et fremmed sted og gjerne vil bli kjent,» sa Ella.

IN GS

EK

SE

Ingen på skolen visste at Kåre skulle til London i ferien. Læreren hans hadde lurt på om han skulle ut og reise i ferien. Hun syntes han var blitt så flink i engelsk. Men Kåre hadde ikke sagt noe. Han hadde bare rødmet og sett ned i pulten.

VU

RD

ER

Kåre hadde vært hos politiet og fått eget pass. Det måtte han ha for å komme inn i Storbritannia. London er hovedstaden i Storbritannia. Passet så ut som en liten rød bok. Inne i passet var det et bilde av Kåre. Navnet hans, hvor han var født og når han hadde fødselsdag stod der også. Spørsmål: Hva heter hovedstaden i Storbritannia? Hva er et pass? Oppgaver: Skriv hvilke to ting orda pult, pass og politi er like i. Skriv hva orda snakke, reise og vite er like i. 43


Faren til Kåre kjører dem til flyplassen. Han hjelper Ella med å sjekke inn koffertene. Resten klarer de selv.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Kåre viser fram passet sitt. Alle som skal reise utenlands, må gjøre det. Ella holder orden på alle billettene. Endelig får de slippe inn i flyet. De har fått fine plasser. Kåre sitter ved vinduet. Han har fått god mat og flere små bokser med cola.

Øveord: sjekke inn utenlands billettene

Spørsmål: Hva hjelper faren til Kåre dem med? Hva må Kåre vise fram før han går inn i flyet? Oppgaver: Skriv substantiver som passer til bildet. Skriv verb som passer til bildet. 44


MP LA R

Ella koser seg med kaffen. Far hadde kjøpt flere blader til ham. Men det er så mye å se på, både nede på bakken langt, langt under dem og inne i flyet, at Kåre ikke får tid til å ta fram bladene.

IN GS

EK

SE

Plutselig får alle det travelt med å rette opp stolryggene sine, rydde sammen aviser og blader. Flyvertinnene samler inn kopper, glass og colabokser. De nærmer seg flyplassen. De skal lande om ti minutter!

ER

Ella og Kåre går ut av flyet. De har landet på en av verdens største flyplasser. Flyplassen heter Heathrow. Her lander det fly fra hele verden.

VU

RD

Kåre er glad for at han ikke reiser alene. Han skjønner ikke hvordan Ella finner veien. «Vi må først finne stedet hvor koffertene kommer inn,» forklarer Ella. Spørsmål: Hvorfor leser ikke Kåre i bladene?

Øveord: kjøpt blader travelt flyvertinnene nærmer seg Heathrow skjønner

Oppgaver: Skriv ordet som har bokstaven c på plass først. Skriv fem av de orda som har dobbeltkonsonant i seg. 45


Øveord: skiltene kofferter koffertbånd skjerm

MP LA R

ge a g Lug

IN GS

EK

SE

Hun leser på skiltene som henger ned fra taket. Ella peker opp på et av skiltene. Der står et engelsk ord: «luggage», og det er bilde av to kofferter. «Luggage betyr bagasje,» forklarer Ella. Nå skjønner Kåre hvordan de skal finne fram. Han hjelper Ella med å se på skiltene.

VU

RD

ER

Endelig kommer de inn i en stor hall. Her er det koffertbånd på rekke og rad. Ella stopper opp under en skjerm som ser ut som et tv-apparat. «Nå må vi se etter ordet Oslo,» sier Ella. Kåre leser: «Roma, Helsinki, Madrid, Paris, Tokyo.» Endelig ser han Oslo med et åtte-tall etter. «Nå kommer nok koffertene våre snart,» sier Ella. Spørsmål: Hvordan finner Ella veien på flyplassen? Hva ser de i den store hallen?

46

Oppgaver: Skriv de egennavnene som er like i at de er navn på byer. Skriv et av de engelske orda du ser på skiltene. Skriv hva ordet betyr på norsk.


Øveord: begynner tollen vifter plakater kjenner løpende

MP LA R

Endelig begynner bånd nummer åtte å gå rundt. Kofferter og bager kommer sakte sigende mot dem. Jammen er det mange like kofferter. Men snart får både Kåre og Ella tak i sine. De må gjennom tollen. Der må de vise fram passene sine igjen. Så kan de gå ut i enda en stor hall.

ER

IN GS

EK

SE

Der er det også mange mennesker. Det ser ut som om de leter etter noen. Noen vifter med plakater som det står navn på, andre står der med blomster eller flagg. Plutselig får Kåre øye på tre mennesker som vifter med norske og engelske flagg. Han kjenner dem igjen. Han har sett dem på bilder hos Ella. Det er John og foreldrene hans.

VU

RD

De kommer løpende mot dem. Alle tre klemmer og klapper på Ella. Så snur de seg mot Kåre og tar ham i hånda og sier: «Welcome to London, Kåre!» Spørsmål: Hva slags flagg vifter de med? Hvordan kjenner Kåre igjen John og foreldrene hans? Oppgaver: Skriv tre verb som forteller hva John og foreldrene hans gjør. Skriv hvilke ting vi kan ha klærne våre i når vi er ute og reiser. 47


MP LA R SE

VU

RD

ER

IN GS

EK

Moren til John ler litt og sier på norsk: «Unnskyld oss, du skjønner selvfølgelig ikke alt det vi står her og babler om på engelsk. Vi glemte oss helt bort. Vi må snakke sakte og tydelig hvis du skal forstå oss. Velkommen skal du være. Jeg er Else. John vet du hvem er. Faren hans heter Ryan. Han kan ikke snakke norsk. Men John kan snakke litt. Spørsmål: Hvordan må John og foreldrene hans snakke engelsk for at Kåre skal forstå? Hva heter faren til John? Oppgaver: Skriv substantiver som passer til bildet. Skriv fire verb som passer til bildet. 48

Øveord: unnskyld selvfølgelig babler


Vi har gledet oss slik til å bli kjent med deg.»

IN GS

EK

SE

MP LA R

Else tar et godt tak i Kåre. Ryan tar koffertene, og Ella tar John i armen. De skal finne et tog som går fra flyplassen til London. Toget kommer nesten med en gang. De kjører i en tunnel en stund, men så kommer de opp i dagslyset. Kåre ser forundret ut. Her er grønne jorder, noen få hus og ingen mennesker å se. Det var ikke slik han trodde London så ut.

Øveord: kjent tunnel dagslyset forundret jorder landsbygda akkurat

VU

RD

ER

Ella skjønner nok hva han tenker, for hun sier at det tar nesten en time før de er inne i London. Nå er de langt ute på landsbygda. John tar fram en bunke med kort. «Har du fotballkort?» spør han. Kåre ser forundret på John. John har akkurat slike fotballkort som han har i sekken sin. Det var rart! Spørsmål: Hvordan reiser de fra flyplassen til London? Hvor lang tid bruker toget inn til London? Oppgaver: Skriv ordet som beskriver hvordan jordene ser ut. Skriv navnet på en fotballspiller du har hørt om. 49


Kåre finner fram kortene sine. Han har norsk tekst på sine kort, John har engelsk tekst på sine. Ellers er kortene helt like.

Øveord: tekst forsøker stasjon

EK

SE

MP LA R

Kåre og John har fått noe å snakke om. Kåre forsøker å bruke så mange engelske ord han bare kan. John forsøker å bruke så mange norske ord han kan. Kåre synes de klarer seg bra. Snart har de funnet ut at de liker samme slags mat, samme fotballag og samme musikk. Kåre synes John er veldig grei.

VU

RD

ER

IN GS

Snart er de midt i London. Her er det høye hus på alle kanter. Gatene er fulle av biler og busser. «Her skal det bli spennende å rusle rundt sammen med John,» tenker Kåre. Toget stanser på en stasjon som heter Kensington. Her skal de gå av.

Spørsmål: Hva er fotballkortene til John og Kåre ulike i? Hvor stanser toget? Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet på side 51. 50


51

VU ER

RD

MP LA R

SE

EK

IN GS


VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Det er kort vei fra stasjonen til huset Øveord: hvor John og foreldrene hans bor. stasjonen forskjellig Kåre må se seg rundt. inngangsdøra Her er mye som er forskjellig fra Norge. Husene ligger tett i tett. De er gamle, men ser veldig fine ut, nesten som Slottet i Oslo. Alle husene har en liten hage foran inngangsdøra. Her er det høye, gamle trær og blomster.

Spørsmål: Hva har alle husene foran inngangsdøra? Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 52


MP LA R

Kåre ser på gateskiltene. De er nesten som skiltene hjemme i Norge. Men teksten som står på skiltene, er på engelsk. Det er mange biler i gatene. Bilene kjører på venstre side av veien. Det gjør de ikke i Norge.

IN GS

EK

SE

Tenk, her i London er Kåre en utlending. Ingen snakker norsk med hverandre. Her betaler ingen med norske penger. Her er det ingen norske aviser og blader i kioskene. Her er det ingen norsk mat i butikkene og på kafeene. Ingen barn her har norsktimer på skolen. Kåre må smile for seg selv. Nå er han i utlandet.

VU

RD

ER

Den første kvelden i London er veldig koselig. Else dekker et fint bord på det store kjøkkenet. Hun har laget deilig mat.

Spørsmål: På hvilken side av veien kjører bilene? Hvorfor har ikke de engelske barna norsktimer på skolen?

Øveord: gateskiltene utlending hverandre kioskene utlandet

Oppgave: Skriv et av de engelske gatenavnene. 53


Øveord: egentlig oversetter gjesterommet ryddig blir lettet trives skinner

MP LA R

Fordi hun egentlig er norsk, er maten nesten den samme som den Kåre får når de har gjester hjemme. Alle snakker sakte slik at Kåre skal forstå. Ella og Else oversetter til norsk når Ryan og John bruker for vanskelige ord.

ER

IN GS

EK

SE

Ella skal bo på gjesterommet. Inne på rommet til John har de satt inn en ekstraseng til Kåre. John har et stort, fint og ryddig rom. Det er god plass til to stykker der. Plutselig sier John: «Ser du hvor ryddig det er her? Jeg har ryddet i to dager slik at det skulle være fint til du og bestemor skulle komme! Jeg liker ikke å ha det slik!» Kåre blir lettet da han hører det. Her kommer han til å trives!

VU

RD

Kåre er trøtt og sover som en stein hele natta. Da han våkner, skinner sola ute. John er ikke i senga si. Kåre ser på klokka. Den er over ni. Ella banker på døra og stikker hodet inn. Spørsmål: Hvorfor snakker de så sakte? Hvor skal Ella bo? Oppgaver: Hva betyr «sove som en stein»? Skriv tre ord som beskriver rommet til John. 54


MP LA R SE

IN GS

EK

«Frokosten er klar! Håper du er sulten.» Kåre kommer seg opp og kler på seg i full fart. Ella sitter alene på kjøkkenet.

VU

RD

ER

Else og Ryan er på jobb. John er på skolen. Han har ikke sommerferie før i juli. Ella og Kåre skal på sightseeing alene. Ella orker ikke å gå så mye. Derfor har hun bestilt en drosje. Alle drosjebilene i London er like. Øveord: De er svarte og ser gammeldagse ut. kjøkkenet sightseeing Inne i bilen er det veldig god plass. Spørsmål: Hvor er John? Hva har Ella bestilt?

orker drosje gammeldagse

Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 55


Øveord: tillegg klappseter sjåføren passasjerene vrimler etasjer sightseeing billetter

MP LA R

I tillegg til baksetet er det to klappseter bak forsetet. Det er ei glassrute mellom sjåføren og passasjerene. Kåre synes drosjen er tøff.

EK

SE

Drosjen stopper på en stor åpen plass som heter Piccadilly Circus. Her går de av. Ella betaler og sier takk for turen. Det vrimler av folk, biler og busser. Kåre tar et godt tak i armen til Ella. Her er det best å holde sammen.

IN GS

Litt lenger oppe i gata ser de en rød buss. Den har to etasjer. «Det er en sightseeingbuss. Den tar med turister rundt i London. Turen tar to timer,» sier Ella. «Det er en tur som passer godt for oss to.»

VU

RD

ER

De går bort og kjøper billetter. Kåre vil sitte i andre etasje. Der er det best utsikt.

Spørsmål: Hvilken farge har bussen? Hvor lang tid tar bussturen? Oppgaver: Skriv et annet ord for drosje. Skriv hvordan de engelske drosjene ser ut. 56


MP LA R SE

IN GS

EK

Ella er godt kjent i London. Hun peker og forteller Kåre om alle de kjente bygningene og stedene de kjører forbi. Noen av stedene har Kåre hørt om før, men de fleste er helt ukjente for ham. Kåre prøver å følge med så godt han kan.

VU

RD

ER

Plutselig stopper bussen foran et kjempestort slott. «Her bor dronning Elizabeth. Det er den damen det er bilde av på pengesedlene,» sier Ella. «Slottet heter Buckingham Palace. Akkurat nå er det vaktskifte. Øveord: Spørsmål: Hvem bor i Buckingham Palace?

ukjente dronning vaktskifte

Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 57


MP LA R

Det vil si at alle vaktene som har passet på dronningen og slottet i formiddag, skal byttes ut med nye vakter. Jammen er vi heldige som får med oss det.»

IN GS

EK

SE

En flokk med vakter kledd i flotte uniformer, kommer marsjerende sammen med et musikkorps. Alle vaktene har rød jakke, lue av bjørneskinn, gevær og blanke støvler. Foran slottet står det oppmarsjert en annen flokk vakter, nøyaktig lik de vaktene som kommer. Soldatene hilser på hverandre og bytter plass. De nye vaktene stiller seg opp foran slottet. «Dette er akkurat som et skuespill,» synes Kåre.

VU

RD

ER

Kåre og Ella er inne i London nesten hver dag. De drar på båttur på den store elva Themsen, som renner gjennom London. Øveord: Her får de se mange berømte bygninger. uniformer Spørsmål: Hva har vaktene på hodet? Hva heter elva som renner gjennom London? Oppgave: Skriv orda som beskriver vaktenes uniformer. 58

marsjerende musikkorps bjørneskinn Themsen


Øveord: museum – museer Madame Tussauds vokskabinett voks Hamleys idrettsplass

MP LA R

De kjører under mange broer. De er på flere museer. De besøker Madame Tussauds vokskabinett. Det er et hus fullt av voksfigurer som forestiller berømte mennesker. Dronning Elizabeth og mange andre står der i voks. Figurene ser nesten levende ut.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

En formiddag handler de i en av verdens største leketøysbutikker. Butikken heter Hamleys. Kåre har aldri sett så mange leker på en gang. Her er alt han kan tenke seg. Om ettermiddagene når John kommer hjem fra skolen, er Kåre sammen med ham og kameratene hans. De spiller som regel fotball på en stor idrettsplass. Kåre lengter ikke hjem i det hele tatt. Han snakker med mor og far i telefonen flere ganger. Spørsmål: Hvem forestiller voksfigurene? Hva heter en av verdens største leketøysbutikker?

Oppgaver: Skriv navnene på de lekene du ville ha kjøpt hos Hamleys. Se på bildet av dronning Elizabeth. Skriv hva hun har på seg. 59


De er nok litt redde for ham. Men Kåre har det kjempegøy.

MP LA R

Det er lørdag. Den siste dagen i London. Ryan, John og Kåre skal på fotballkamp. Kåre gleder seg. Fotballstadionet har han sett mange ganger på tv hjemme i Norge. Arsenal skal spille mot Chelsea. Kampen begynner klokka tre.

Øveord: fotballkamp stadionet tribunene

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Før de går inn på stadion, gir Ryan Kåre et kort. «Hvis vi blir borte fra hverandre, møtes vi her.» Han peker på et høyt hus rett over gata. «Adressen står på kortet.»

Spørsmål: Når begynner fotballkampen? Hva står på kortet Kåre får av Ryan? Oppgaver: Skriv noen «fotballord». Skriv egennavnene. 60


MP LA R

RD

ER

IN GS

EK

SE

Ryan har fått fine plasser til dem. Stadionet er kjempestort. Det er mye folk på tribunene. Folk synger og roper. Alle er visst i godt humør. Kampen blir spennende. Kåre holder med Arsenal. Han brøler og skriker akkurat like mye som alle de andre på tribunen. Han har aldri hatt det så gøy på en fotballkamp før.

VU

Arsenal vinner heldigvis. Alle menneskene som står sammen med Kåre, liker det. Spørsmål: Hvilket lag vinner? Oppgaver: Skriv verb som forteller hva Kåre gjør på fotballkampen. Skriv verb som forteller hva menneskene på bildet gjør. Skriv navnene på fargene på det engelske flagget.

Øveord: tribunene spennende menneskene

61


VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

De hopper og danser. Øveord: De slår hverandre på skuldrene. hoier gå hjem De synger og hoier. Kåre hoier med! stadion Fotballkampen og festen er over. humør Nå vil folk gå hjem. få øye på Alle vil ut av stadion på samme tid. Selv om alle på tribunen fortsatt er i godt humør, dytter og trenger de på. Kåre ser etter Ryan og John, men klarer ikke å få øye på dem. Han vil stoppe for å lete etter dem, men klarer det ikke. Han blir bare dyttet framover.

Spørsmål: Hvorfor klarer ikke Kåre å stoppe og se seg omkring?

62

Oppgaver: Skriv ord som forteller hva folk gjør etter kampen. Skriv hva disse orda er like i. Skriv to ord som har kort å-lyd, og som skrives med bokstaven o.


Øveord: utsiden hendene bygningen tvers begynne

MP LA R

Folk presser og skyver. Han må følge med enten han vil eller ikke. Snart står han på utsiden av stadion. Han vet nesten ikke hvordan han kom dit. Ryan og John er ikke der. Han er helt alene.

IN GS

EK

SE

Hva skal han gjøre nå? Han stikker hendene i lomma og ser seg godt omkring. «Hvis vi blir borte fra hverandre, møtes vi ved den store bygningen tvers over gata,» hadde Ryan sagt. Men Kåre ser bare en stor åpen plass på den andre siden av gata. Nå blir Kåre redd.

ER

Kåre holder på å begynne å gråte. Her er han helt alene i London. Han vet ikke hvordan han skal finne John og Ryan.

VU

RD

Plutselig kjenner han noe i lomma. Det er kortet han fikk av Ryan. Det hadde han glemt. Spørsmål: Hvorfor blir Kåre redd? Hva kjenner Kåre i lomma si? Oppgaver: Skriv fire verb. Skriv hva orda plass, lomme, bygning og stadion er like i. 63


MP LA R

IN GS

EK

SE

Kåre drar kortet opp av lomma. Der står det en adresse. Er det adressen til møteplassen deres, tro? Men hvordan kommer han dit? Kåre ser seg fortvilet rundt. Da får han øye på en politimann.

VU

RD

ER

Kåre løper bort til politimannen. Han bukker og sier på engelsk: «Unnskyld, kan du hjelpe meg. Jeg har gått meg bort.» Selv om han både stotrer og stammer, skjønner politimannen ham.

Spørsmål: Hva står på kortet? Oppgaver: Skriv det Kåre sa til politimannen med engelske ord. Skriv verb som forteller hva Kåre gjør. 64

Øveord: møteplassen fortvilet bukker stotrer stammer


VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Kåre rekker fram kortet med adressen Øveord: på til politimannen. oppover «Du har kommet ut på feil side av stadion,» forundret skulderen sier politimannen og peker oppover. Kåre må ha sett veldig forundret ut. Politimannen tar et godt tak i skulderen hans. Han vil følge ham til adressen på kortet. Politimannen prater og ler og er veldig hyggelig. Men han snakker altfor fort. Kåre sier bare: «yes» og «no».

Spørsmål: Hva gir Kåre til politimannen? Hvem vil følge Kåre til møtestedet? Oppgaver: Se på bildet og skriv de orda som viser hva politimannen har på seg. Skriv hva disse orda er like i. Skriv de engelske orda som betyr ja og nei.

65


Øveord: kjenner bekymret bukker forklaring rusker

MP LA R

Plutselig kjenner Kåre seg igjen. Der står John og Ryan også. De ser veldig bekymret ut. Kåre roper og vinker til dem. Politimannen følger Kåre helt bort. Kåre bukker dypt og sier «thank you».

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Politimannen snakker med Ryan og får en forklaring på hvorfor de kom fra hverandre. Så rusker han Kåre i håret og forsvinner. Ryan er veldig lei seg for at de ble borte fra hverandre.

Spørsmål: Hva sier Kåre til politimannen? Oppgaver: Skriv orda som har bokstavene hv på plass først. Skriv orda som har bokstaven b på plass først. 66


«Men kampen var kjempefin. Jeg tror vi fortjener et besøk på McDonald’s!» sier Ryan.

Øveord: fortjener brosjyrer postkort

MP LA R

Alt tar slutt en gang. Kåre og Ella har vært i London i to uker. Nå må de reise tilbake til Norge.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Kåre har tatt mange bilder med det nye fotoapparatet sitt. Han har tatt med seg billetter, kart, brosjyrer, regninger og postkort. Han har kjøpt små presanger som de hjemme skal få.

Spørsmål: Hva har Kåre, John og Ryan fortjent? Oppgave: Se på bildet og fortell hva Kåre har fotografert. 67


Det er vanskelig å få igjen kofferten. Han har visst handlet litt for mye.

Øveord: juleferien feire jul

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Kåre synes det er trist å reise fra John, Ryan og Else. Men i juleferien kommer de til å møtes igjen. Else, Ryan og John har bestemt seg for å feire jul sammen med Ella i Norge. I mellomtiden kan de skrive brev til hverandre.

Spørsmål: Hvorfor er det vanskelig for Kåre å få igjen kofferten? Når skal Kåre møte John, Ryan og Else igjen? Oppgaver: Skriv verb som forteller hva menneskene på bildet gjør. Skriv egennavnene. 68


16. mai

Øveord: skapdøra sløyfer nystrøket marsjere rullestol

MP LA R

Sofie gruer seg slik til i morgen. Da er det 17. mai. Hun har fått nye klær. De henger klare på skapdøra. Nye flotte sløyfer til å ha i håret har hun også fått. Flagget står nystrøket i vasen på bordet. Men Sofie gruer seg. Hun skulle ønske at de kunne hoppe over hele 17. mai!

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

På skolen har de øvd på alle sangene de skal synge. De har laget en flott fane. De har øvd på å marsjere i 17. mai-tog. Klassen skal til byen i år. Der skal de marsjere sammen med alle de andre skolene. De er blitt store nok til det nå. Men det er det Sofie gruer seg til. Sofie sitter i rullestol. Hun kan ikke gå. Det er noe galt med beina hennes. Spørsmål: Hva har Sofie fått til 17. mai? Hvorfor gruer Sofie seg til 17. mai?

Oppgaver: Skriv verb som forteller hva klassen har gjort til 17. mai. Skriv orda som har diftongene ai og øy i seg. 69


MP LA R SE

ER

IN GS

EK

Sofie har alltid sittet i rullestol. Øveord: Med den kommer hun seg fram hjemme fortauskanter både hjemme og på skolen. Men ofte stopper trapper og høye fortauskanter henne. Da blir Sofie sint og lei seg. Hun vil så gjerne gjøre akkurat det samme som de andre i klassen.

VU

RD

I morgen må hun sitte og se på at de andre marsjerer av gårde. Spørsmål: Når blir Sofie sint og lei seg? Hva vil Sofie så gjerne gjøre? Oppgaver: Skriv substantiver som passer til bildet. Skriv orda som har diftong i seg. 70


Øveord: dessuten foregår Dyreklubben trening

MP LA R

Mor tror det blir for mye folk og for stor trafikk. Sofie vil ikke klare å komme seg fram. Dessuten vil hun ikke se noe av det som foregår, sier mor. Sofie vet at mor har rett. Men det hjelper ikke. På 17. mai går alle barn i Norge i tog. Bare ikke hun, Sofie!

IN GS

EK

SE

Mor kommer inn til Sofie. Hun ser så glad ut. «Janne fra Dyreklubben ringte. Hun trenger folk til å pynte og rydde til 17. mai,» sier mor. «Jeg har tid, så hvis du vil være med, kan vi dra med en gang.»

VU

RD

ER

Sofie er ofte i Dyreklubben. Hun får ri på en av hestene de har der. Janne pleier å gå ved siden av og holde hesten. Da går hesten rolig og fint. Rideturene er fin trening for Sofie.

Spørsmål: Hvem ringer til mor? Hva er god trening for Sofie? Oppgaver: Skriv egennavnene. Skriv verbene som forteller hva Janne trenger hjelp til. 71


bjørkekvister overalt vogna kusken tape

EK

SE

MP LA R

På Dyreklubben er de i full gang med å henge opp flagg og bjørkekvister. Det feies og ryddes overalt. Janne tar Sofie med seg bak låven. Der står ei fin hestevogn. Ei slik vogn som de kjørte med før folk fikk biler. Det er plass til fire mennesker i vogna. Det må to hester til for å dra den. Kusken skal sitte bak på et eget sete og styre hestene derfra. Vogna skal pyntes til 17. mai. «Den skal være med i toget i morgen,» forteller Janne.

VU

RD

ER

IN GS

Janne tar fram en eske. I esken er det papirblomster og flagg. Hun vil ha hjelp av Sofie til å få alt på plass. Sofie tar en og en ting ut av esken, setter tape på og gir det til Janne. Janne fester alt godt fast på vogna. Når de er ferdige, har de fått ei flott 17. mai-vogn.

Spørsmål: Hvem skal sitte bak på et eget sete? Hva skal de pynte vogna med? Oppgaver: Skriv orda som har vokalen ø i seg. Skriv fem ord som har dobbeltkonsonant i seg. 72


MP LA R SE

RD

ER

IN GS

EK

«Vi skal nesten kjøre først i 17. mai-toget. Først går tre politimenn, så kommer 17. mai-komiteen med de store flaggene, og så kommer vi med vogna vår,» sier Janne fornøyd. «Ordføreren skal sitte i vogna. Ole, som brakk begge beina i slalåmløypa i vinter, skal få plass. Han trenger to seter. Han kan ikke bøye beina på grunn av gipsen.» Janne sier ikke mer. Hun ser bare lurt på Sofie.

VU

Sofie har ikke hørt ordentlig etter. Ole skal få være med! Spørsmål: Hvem skal gå først i 17. mai-toget? Hvor mange seter trenger Ole?

Øveord: komiteen fornøyd slalåmløypa gipsen ordentlig

Oppgave: Se på bildet og beskriv hestevogna. 73


MP LA R SE EK IN GS

VU

RD

ER

Sofie synes det er urettferdig. Ole kommer til å bli frisk og rask igjen. Neste år kan han gå i tog. Sofie får tårer i øynene. Janne skjønner nok hva hun tenker og sier fort: «Den siste plassen går til ei jente som er veldig flink til å pynte gamle hestevogner!» Spørsmål: Hvem skal få den siste plassen i vogna? Oppgave: Skriv verb som forteller hva menneskene i vogna gjør. 74

Øveord: urettferdig hestevogner


Sofie setter i et gledeshyl. «Dette skulle være en overraskelse. Vi tar med Ole slik at du slipper å være alene med ordføreren,» sier Janne

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

«Det er kjempesnilt. Jeg får være med i toget og kjøre i byens fineste hestevogn! Gjett om jeg gleder meg til i morgen!» «Flott!» sier Janne. «Alle barn i Norge bør glede seg til 17. mai!»

Spørsmål: Hvorfor får Ole være med i vogna? Hvorfor gleder Sofie seg til 17. mai nå? Oppgaver: Skriv orda som har bokstaven ø i seg. Skriv verbene som står i nåtid. 75


Vann-vers

MP LA R

Vann, vann i bøtter og spann. I havet og fjorden og tjernet og sjøen, i fossen og elven og isen og snøen. Vann, vann i bøtter og spann. I bakken og enga og skogen og parken, i blomsten og treet og stilken og barken.

EK

SE

Vann, vann i bøtter og spann. I små mandariner og store meloner, i søte bananer og sure sitroner.

VU

RD

ER

IN GS

Vann, vann i bøtter og spann. I åren og kjertelen og blæren og tarmen, i hodet og magen og beinet og armen.

76


MP LA R

EK

SE

Vann, vann i bøtter og spann. I fugler og fisker og maur og fluer, i løver og tigere og hester og kuer.

IN GS

Vann, vann i bøtter og spann. I røret og slangen og springen og vasken, i kummen og karet og kannen og flasken.

RD

ER

Vann, vann i bøtter og spann. I brødet og smøret og melken og teen, i steken og sausen og søndagsgeleen.

VU

Vann, vann i bøtter og spann. Av alle slags sjefer på jorda vår er det vannet som kanskje bestemmer mest her. Sidsel Mørck

77


MP LA R SE

Selen Nemo

ER

IN GS

EK

Da en fisker fra Ålesund drog opp fiskegarnene sine, hørte han plutselig en rar lyd. Lyden var som et lite pip. Lyden kom fra en liten selunge som lå og fløt like ved fiskegarnene. Litt lenger borte lå en voksen sel. Den lå helt stille. Den var død. Det var nok moren til selungen.

VU

RD

Fiskeren tok den lille ungen opp i båten. Han hadde ikke hjerte til å reise fra den. Ungen var liten og tynn og veldig sulten. Spørsmål: Hva hørte fiskeren? Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 78

Øveord: fiskegarnene voksen hjerte


Men hvordan skal en liten selunge stelles og mates? Det visste ikke fiskeren.

SE

MP LA R

Men så fikk han en god idé. Han ringte til akvariet i Ålesund. Sjefen på akvariet visste mye om selunger. Han hadde hjulpet slike unger flere ganger. «Kom med ungen så fort du kan. Jeg tror jeg kan hjelpe den,» sa han.

Øveord: stelles og mates visste god idé sjefen hjulpet hjem

VU

RD

ER

IN GS

EK

Sjefen på akvariet klarte å redde den lille selungen. Han tok ungen med seg hjem til huset sitt. Selen fikk bo i badekaret.

Spørsmål: Hvem ringte fiskeren til? Oppgave: Skriv ord som passer til bildet. 79


Den var altfor liten til å være alene på akvariet. Sjefen måtte gi den mat hver tredje time.

Øveord: trivdes selskapssyk kafeen

MP LA R

Maten var melk med tran og sukker, senere fikk han sild, masse sild. Selungen fikk navn også. Han fikk navnet Nemo.

EK

SE

Nemo vokste og trivdes. Snart ble han for stor for badekaret. Han flyttet inn på akvariet. Sjefen tok ham med ned til sjøen hver dag. Der fikk han trene seg på å være ute i det kalde vannet og fange litt fisk.

VU

RD

ER

IN GS

Han fikk mat av sjefen hver dag og var ofte inne i akvariet. Nemo var selskapssyk. En dag kom han inn i kafeen hvor alle turistene satt og spiste. Damen i kafeen visste ikke hvordan hun skulle få ham ut igjen. Hun gav ham like godt en is. Hun la isen på gulvet. Nemo slikket den i seg. Spørsmål: Hva slags mat fikk Nemo? Hva fikk Nemo av damen i kafeen? Oppgaver: Fortell hva en turist er. Skriv verb i fortid som forteller hva Nemo gjorde. 80


MP LA R SE

ER

IN GS

EK

Gjett om det smakte godt! Fra den dagen kom Nemo inn i kafeen nesten hver dag. Nemo ble berømt. Han ble en kjendis. Avisene tok bilder av Nemo, og tv filmet ham. Nemo ble kjent over hele Norge. Det kom til og med en dame fra Italia som ville lage en spennende film om Nemo.

VU

RD

Dette likte Nemo veldig godt. Han kom alltid inn i kafeen når det var mange mennesker der. Nemo vraltet til og med inn i selve akvariet. Spørsmål: Fra hvilket land kom damen som ville lage film om Nemo?

Øveord: gjett kjendis Italia alltid vraltet

Oppgaver: Skriv ord for forskjellige iskremsorter. Skriv ord som viser hva en kan kjøpe på en kafé. 81


Her oppførte han seg som om han var en guide. Han ville vise fram det flotte akvariet.

Øveord: oppførte seg guide glefse gjerne klødd

IN GS

EK

SE

MP LA R

Nemo spiste sild og fikk klem, klapp og kos. Men sjefen var alltid der og passet på Nemo. Da Nemo var to år, var han blitt en voksen sel. Av og til var han i dårlig humør. Da burde folk passe seg! Nemo kunne både glefse etter folk og bite dem. Da måtte han gå ut og ta seg en svømmetur. Nemo fikk ikke komme inn før han var blitt blid igjen.

ER

Nemo er blitt fire år. Fortsatt kommer det mange mennesker til akvariet. De fleste vil hilse på Nemo. Nemo viser seg gjerne fram.

VU

RD

En dag blir sjefen på akvariet syk. Han er borte fra jobben i to måneder. Nemo savner ham fælt. Han får sild hver dag, og han blir klappet og klødd, men det er ikke helt det samme. Spørsmål: Hvorfor måtte Nemo gå ut av akvariet av og til? Oppgaver: Skriv orda som har dobbeltkonsonant i seg. Skriv to verb som står i fortid, og to verb som står i nåtid. 82


Nemo leter etter sjefen hver dag. Han er i dårlig humør og freser til folk som vil klappe ham.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Sommeren blir varm og fin, og det kommer ikke så mange mennesker på besøk til akvariet. Folk vil heller bade og sole seg. Nemo føler seg veldig ensom. En dag forsvinner han. Ukene går. Ingen Nemo er å se. Hvor har han tatt veien?

Øveord: hver dag freser ensom tatt veien

Spørsmål: Hvorfor føler Nemo seg ensom? Oppgave: Skriv seks ord som har dobbeltkonsonant i seg. 83


Sjefen blir frisk igjen. Han kommer tilbake til akvariet. Han blir veldig lei seg da han ikke finner Nemo der.

Øveord: langt ringer gjett vasset sjøkanten i sitt ess oppfører seg

IN GS

EK

SE

MP LA R

En dag får sjefen telefon fra en dame. Hun forteller at hun har sett Nemo. Nemo var på badestranda på Giske. Giske er ei øy ute i havet, ikke langt fra akvariet. Fordi det er så godt og varmt, er det mye folk på stranda. Damen som ringer, hadde ligget og solt seg. Gjett om hun skvatt da Nemo plutselig dukket opp ved siden av henne!

VU

RD

ER

Nemo hadde vraltet rundt og hilst på alle. Han hadde lekt sammen med barna ute i sjøen. Han hadde sprutet vann på folk som vasset i sjøkanten. Nemo hadde vært i sitt ess. Damen er helt sikker på at ingen andre seler enn Nemo oppfører seg slik.

Spørsmål: Hvem ringte til akvariet? Hva hadde Nemo gjort på badestranda? Oppgave: Skriv fem av de orda som er verb. 84


MP LA R

IN GS

EK

SE

Neste dag drar sjefen ut til øya hvor Nemo er. Det er overskyet og litt regn i lufta. Derfor er badestranda tom. Bare damen som ringte, er der. Hun har lovet å vise sjefen hvor Nemo hadde lekt og vist seg fram.

VU

RD

ER

Sjefen står på stranda med en stor pose full av fersk sild. Han ser ikke Nemo noen steder. Derfor begynner han å rope på Nemo. «NEMOOO! NEMOO! Kom og få sild!» Sjefen roper og hoier om igjen og om igjen. Spørsmål: Hvordan er været den dagen sjefen drar ut til øya? Hva har sjefen i posen?

Øveord: overskyet fersk hoier

Oppgave: Skriv verb som passer til bildet. 85


MP LA R SE EK

ER

IN GS

Plutselig dukker et gråsvart, lite hode opp ute i bølgene. Det må være Nemo som kommer i full fart inn mot stranda. Sjefen klapper i hendene. Han blir så glad når han endelig får øye på Nemo.

VU

RD

Det lille dyret kommer helt opp i strandkanten. Da blir sjefen litt usikker. «Er det Nemo som kommer, eller er det en annen sel?» Spørsmål: Hva gjør sjefen når han får øye på Nemo? Oppgave: Skriv orda som beskriver hvordan Nemo ser ut. 86

Øveord: få øye på usikker


MP LA R SE EK

IN GS

Nemo har ikke så mørk pels. Bartene hans er heller ikke så hvite.

VU

RD

ER

Sjefen klør seg i håret og ser litt forvirret ut. Men så kommer han på at selene skifter pels en gang i året. Det er nok derfor Nemo ser litt annerledes ut. Nemo har i hvert fall kjent igjen sjefen. Han snurrer rundt i sjøen og ser Øveord: veldig glad ut. bartene Men opp av vannet vil han ikke. forvirret Spørsmål: Hvor ofte skifter selene pels?

skifter annerledes i hvert fall

Oppgave: Se på bildet og skriv et verb som forteller hva sjefen gjør. 87


VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Sjefen tar av seg skoene, Øveord: ruller opp buksene gjensynsglede går ned på høykant og vasser ut til Nemo. Nemo hopper opp og ned. Han svømmer rundt og rundt sjefen. Snakk om gjensynsglede! Sjefen tar fram posen med sild. Han gir Nemo en og en sild. De går ned på høykant. Til slutt tømmer sjefen resten i gapet til Nemo.

Spørsmål: Hva gjør sjefen med posen med sild? Oppgave: Skriv tre substantiver som passer til bildet. 88


MP LA R

Han bøyer seg ned, og Nemo gnir Øveord: snuten sin mot nesa hans, igjen og igjen. småskjenner klissvåt Sjefen småskjenner litt på ham. oppdaget «Din fantegutt, stikke av på denne måten.» Han klapper og koser med Nemo.

EK

SE

Sjefen og Nemo koser seg sammen i flere timer. Til slutt er sjefen klissvåt. Nemo er sliten av all lekingen. Sjefen må reise tilbake til byen. Nemo vifter med halen og svømmer sin vei. Han setter ikke kursen mot akvariet. Nemo svømmer ut mot det åpne havet.

VU

RD

ER

IN GS

Sjefen snakker med damen som hadde oppdaget Nemo på stranda. Hun liker Nemo veldig godt. Hun lover å se etter Nemo. Hvis han dukker opp, skal hun gi ham sild og leke litt med ham. Sjefen er nok litt lei seg for at Nemo ikke vil være med tilbake til akvariet. Sjefen vet ikke hvorfor Nemo drog sin vei. Spørsmål: Hvor svømmer Nemo? Oppgaver: Skriv de to orda som har diftong i seg. Skriv fem av de orda som er verb. 89


MP LA R SE

IN GS

EK

Nemo må ha mye stell og omsorg. Han er helt tam og har blitt vant til mennesker. Sjefen håper at alle som er så heldige å få hilse på Nemo, er snille mot ham og ikke plager ham.

VU

RD

ER

På akvariet i Ålesund savner de Nemo. Alle som kommer på besøk, spør hvor Nemo er. Ukene går. Høsten kommer. Sjefen på akvariet tror at Nemo har slått seg sammen med noen andre seler. Øveord: Kanskje han har fått seg en kjæreste? Spørsmål: Hva håper sjefen? Oppgave: Skriv de to orda som forteller om tid. 90

omsorg

tam kjæreste


Øveord: tror ikke sine egne øyne gjerne storkose beundre

MP LA R

En mørk, kald høstmorgen kommer damen på kafeen på jobb som vanlig. Akkurat når hun åpner døra, smetter et dyr inn rett foran henne. Damen tror ikke sine egne øyne. Det er Nemo! Hvor kommer han fra?

SE

Nemo vralter inn som om han ikke har vært borte i det hele tatt. Han legger seg rett ned foran disken. Det er ikke tvil om at han gjerne vil ha en is.

IN GS

EK

Damen er ikke sen om å finne fram en stor, deilig is til ham. Nemo slikker den i seg. Den isen smaker visst godt! Så vil han inn i selve akvariet. Der legger han seg på det varme gulvet. Han strekker seg ut og ser ut til å storkose seg.

VU

RD

ER

Nemo forsvinner ut når kvelden kommer. Men fra nå av kommer han tilbake hver morgen. Nemo lar seg fotografere og beundre av turistene akkurat som før. Spørsmål: Hvilken årstid er det når Nemo kommer tilbake. Hvor legger Nemo seg ned? Oppgaver: Skriv ordet som har vokalen æ i seg. Skriv orda som har diftong i seg. 91


Øveord: av gårde

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Riktignok liker han ikke å bli klappet av fremmede. Da freser han litt. Alle er glade for å ha Nemo tilbake. Men hva skjer til sommeren? Drar han av gårde på ny ferie, mon tro?

Spørsmål: Hva gjør Nemo når han blir klappet av fremmede?

92


Vikingskip

MP LA R

I Oslo er Vikingskipshuset. Der er det tre vikingskip som er over tusen år gamle. Skipene har blitt gravd ut fra noen store gravhauger.

Øveord: vikingskip gravhauger kurs hende seilende

ER

IN GS

EK

SE

For tusen år siden var det mange slike skip langs kysten vår. De som brukte disse båtene, ble kalt vikinger. Vikingene la ut på lange reiser med skipene sine. De fant veien ved å se på sola og på stjernene. Av og til kom de helt ut av kurs på grunn av storm og uvær. Da kunne det hende at de kom til øyer og land som de ikke kjente fra før.

VU

RD

Island, Grønland og Nord-Amerika ble oppdaget av menn som kom seilende med vikingskip. Spørsmål: Hvor ligger Vikingskipshuset? Hvordan fant vikingene fram på havet? Oppgaver: Skriv egennavnene. Skriv hva orda kyst, øyer og land er like i. 93


MP LA R SE

IN GS

EK

Det må ha vært noen modige mennesker. Tenk å dra ut på det store havet i åpen båt!

RD

ER

Leiv Eiriksson het en norsk viking. Han bodde på Grønland. Faren hans hadde oppdaget den øya og bosatt seg der. Vikingene visste at det var et stort land langt vest i havet.

VU

Sammen med en flokk menn drog Leiv Eiriksson ut for å finne det landet. Spørsmål: Hvor bodde Leiv Eiriksson?

94

Øveord: modige flokk


MP LA R SE

RD

ER

IN GS

EK

Vi vet ikke hvor lenge de lette, men en dag fant de et nytt land. Landet de kom til, var mye finere enn Grønland. Det var mye fisk i sjøen og i elvene. I skogene var det mange ville dyr. Det var mye gress til husdyrene. De reiste hjem og fortalte om det spennende landet.

VU

Mange ville være med dem tilbake. Både kvinner og barn ble med. Spørsmål: Hvorfor var det nye landet mye finere enn Grønland?

Øveord: husdyr spennende

95


Øveord: betydde gressmark gjette hendt

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

De kalte landet for Vinland. Vin på vikingspråket betydde gressmark. De bygde seg hus og hadde nok tenkt å bli i det nye landet. Men plutselig forsvant alle sammen. Ingen har hørt noe mer fra dem. Ingen vet hva som skjedde. Kanskje ble de jagd vekk av noen som hadde bodd der mye lenger? Vi vet ikke, men mange har prøvd å gjette hva som kan ha hendt. For noen år siden fant vi rester etter husene deres. Men svaret på gåten om hvorfor de ble borte, har ingen funnet ennå.

Spørsmål: Hva ble det nye landet kalt? Hva betydde ordet Vinland? Oppgaver til sidene 94, 95 og 96: Skriv egennavnene. Skriv to ting som orda oppdaget, fant og bygde er like i. 96


Skuta Fram

MP LA R

På Nordpolen er det bare is og snø. Det er fryktelig kaldt der. Likevel har mange mennesker vært på Nordpolen.

Øveord: Nordpolen forsøkte i hjel

SE

For 120 år siden hadde ingen vært der. Da var alle enige om at ingen mennesker kunne klare å komme seg dit opp. De som forsøkte det, ville enten forsvinne i all isen eller fryse i hjel.

VU

RD

ER

IN GS

EK

Men i 1893 var det likevel en som mente at han skulle klare å komme seg til Nordpolen. Den mannen het Fridtjof Nansen.

Spørsmål: Hva het mannen som ville til Nordpolen? Oppgave: Skriv det du vet om isbjørn. 97


Øveord: spennende skrudde drønnet knakte

MP LA R

Han var veldig flink til å gå på ski. Han hadde gått tvers over Grønland på ski. Det var det heller ingen som hadde trodd gikk an. Så da Nansen ville til Nordpolen, var det tolv menn som ville være med ham på den spennende reisen.

SE

Nansen fikk bygd ei helt ny skute. Den ble bygd slik at den tålte å seile gjennom tykk is uten å bli slått i stykker. Båten fikk navnet Fram.

VU

RD

ER

IN GS

EK

Nansen og mannskapet hans seilte så langt de kunne opp mot Nordpolen. Men til slutt stoppet isen dem. Isen skrudde og presset på Fram. Det drønnet og knakte i skuta. Men det gikk som Nansen hadde håpet. Fram ble ikke skrudd ned av isen. Tvert imot ble den presset oppover. Til slutt lå Fram oppe på isen som en bolle på et fat.

Spørsmål: Hva het skuta til Nansen? Hvor langt kom Nansen? Oppgaver: Skriv orda som forteller hva isen gjorde med skuta Fram. Skriv fem ord som har dobbeltkonsonant i seg. 98


MP LA R SE EK IN GS ER RD VU Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 99


Øveord: tålmodige temperaturen studerte værmelding

MP LA R

Nå mente Nansen at de sakte, men sikkert ville drive av sted til Nordpolen. Isen lå ikke stille. Den drev nordover. Nansen og mennene hans måtte være svært tålmodige. De hadde regnet ut at det ville ta minst to år før de kom til Nordpolen.

IN GS

EK

SE

Mennene arbeidet hver dag. De målte temperaturen i lufta og i havet. De studerte vind og vær. Mye av det Nansen og mennene hans fant ut, brukes fremdeles når det skal lages værmeldinger. Noen av mennene gikk på jakt. De skjøt både isbjørn og sel. Slik holdt de på i nesten i 1 1/2 år. Fram var like hel og fin.

RD

ER

I begynnelsen av det andre året i isen skjønte Nansen at de likevel ikke kom til å drive over Nordpolen.

VU

Da ville Nansen gå dit på ski. Det var nesten 70 mil igjen til Nordpolen. Spørsmål: Hvor lang tid mente Nansen det ville ta å drive til Nordpolen? Hva bestemte Nansen seg for å gjøre etter to år i isen? Oppgaver: Skriv hvor mange ganger du finner ordet de/De. Skriv orda som har bokstaven n/N på plass først. 100


Sammen med en mann som het Johansen, og flere hunder startet han den lange turen.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Det gikk mot sommer. Fram kom seg ut av isen og seilte tilbake til Norge. Nansen og Johansen kom ikke tilbake til skuta.

101


De kom heller ikke helt fram til Nordpolen. Men de kom lenger mot nord enn noen andre hadde gjort.

Øveord: Sydpolen Polarmuseet

SE

MP LA R

Isen og kulda var så tøff at de ikke kunne fortsette. Nansen og Johansen klarte å komme tilbake til folk. De seilte med en annen båt hjem til Norge. Tre år hadde de vært borte.

VU

RD

ER

IN GS

EK

Fram var like god. Skuta ble brukt til enda en tur mot Nordpolen. Senere var det noen som drog med Fram til Sydpolen. Det var en lang tur på den andre siden av jorda. Fram klarte det også. I dag står båten på Polarmuseet i Oslo. Det ligger ikke langt fra Vikingskipshuset.

Spørsmål (til denne og forrige side): Hvem startet skituren sammen med Nansen til Nordpolen? Hvor er Fram i dag? Oppgaver (til denne og forrige side): Skriv egennavnene. Skriv substantiver som passer til bildet. 102


Flåter og sivbåter

MP LA R

Når vi skal reise langt, bruker vi fly. Med fly kommer vi fort og greit fram. Men hva gjorde folk som levde for flere tusen år siden?

Øveord: raskeste tryggeste

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Vi vet at folk alltid har seilt eller rodd på elver, sjøer og hav. Det var den raskeste og tryggeste måten å komme seg fram på. Men hvordan båtene så ut, og hvordan de ble laget, vet vi ikke så mye om. Vi vet heller ikke hvor folk drog, og hvor langt de reiste.

Spørsmål: Hva har folk alltid seilt eller rodd på? Hvorfor har folk alltid seilt eller rodd? Oppgave: Skriv spørreorda. 103


Øveord: visste gravkamre sta Peru landsbyen

EK

SE

MP LA R

En mann fra Norge som het Thor Heyerdahl, bestemte seg for å finne ut noe om disse reisene. Heyerdahl visste mye om hvordan folk levde for lenge, lenge siden i Asia og Amerika. Han hadde funnet gravkamre med fine tegninger på veggene. Mange av tegningene var av store flåter. Heyerdahl var helt sikker på at folk hadde reist over de store havene for lenge, lenge siden. Men nesten ingen var enige med ham. «Det var ikke mulig,» sa alle som skulle vite noe slike ting.

ER

IN GS

Men Thor Heyerdahl var sta. Han ville bevise at det lot seg gjøre å reise langt ut på havet på en slik flåte han hadde sett bilder av.

VU

RD

Thor Heyerdahl ble kjent med noen menn i Peru. De visste hvordan slike flåter ble bygd. I landsbyen mennene kom fra, hadde de alltid hatt flåter. Spørsmål: Hvor hadde Thor Heyerdahl sett bilder av flåter? Hva ville Heyerdahl bevise? Oppgave: Skriv egennavnene. 104


VU

Kon-Tiki

105

ER

RD

MP LA R

SE

EK

IN GS


De bygde flåtene på samme måten som forfedrene deres hadde gjort.

MP LA R

Flåtene ble bygd av en spesiell tresort som heter balsatre. Mennene laget en slik flåte til Heyerdahl. Flåten ble akkurat som på de gamle tegningene. Flåten var stor med en liten hytte midt på.

Øveord: forfedrene tresort balsatre Polynesia forfulgt skylt

IN GS

EK

SE

Nå måtte Heyerdahl vise at det var mulig å seile med flåten, som han kalte Kon-Tiki. Han måtte seile langt. Han måtte reise fra Peru til noen øyer som het Polynesia. Han måtte reise tvers over Stillehavet. Heldigvis slapp han å reise alene. Han fikk med seg fem menn.

VU

RD

ER

Det ble en spennende reise. De fikk storm og uvær på turen. De ble forfulgt av hai. De holdt på å bli skylt over bord. Spørsmål: Hva heter tresorten som flåten ble bygd av? Hva slags fisk fulgte etter dem?

106


Øveord: strømmene hjulpet Raroia

MP LA R

Men det verste var at ingen visste om de ville greie å komme fram. Tenk om Heyerdahl hadde tatt feil! Han mente at vinden og strømmene i havet hadde hjulpet menneskene til å finne Polynesia for to tusen år siden. Slik skulle de også finne veien nå.

EK

SE

Heldigvis fikk Heyerdahl rett. Etter 101 døgn i sjøen kom de fram til øya Raroia i Polynesia. Alle om bord var friske. Ingen hadde tatt skade av den lange turen over havet på en flåte av balsatre.

VU

RD

ER

IN GS

Fra den dagen var Thor Heyerdahl berømt. Alle ville høre om turen over Stillehavet. Aviser over hele verden skrev om turen. Heyerdahl laget en film og skrev ei bok.

Oppgave: Skriv verb og substantiv som passer til bildet. 107


MP LA R

Noen år senere drog Heyerdahl over Atlanterhavet med en båt som ble laget av siv. Båten ble bygd slik bildene i gravkamre i Egypt viste. Den båten het Ra. Den var oppkalt etter solguden Ra i det gamle Egypt. Heyerdahl drog fra Marokko i Afrika. Han kom vel fram til Sør-Amerika. Den turen tok bare 57 dager.

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Heyerdahl bygde enda en båt av siv. Denne gangen ble båten bygd slik de hadde laget båter i Babylon, landet mellom de to store elvene som heter Eufrat og Tigris. Den båten fikk navnet Tigris. Den ble oppkalt etter elva Tigris. Sivbåten Tigris fraktet Heyerdahl og elleve andre menn over Indiahavet. De kom fram til Somalia i Afrika.

Spørsmål: 1 Hvem ble båten Ra oppkalt etter? 2 Hvor lang tid tok turen fra Marokko til Sør-Amerika? 3 Hvilket hav seilte de over for å komme til Somalia? Oppgave: Skriv egennavnene. 108

Øveord: solguden Ra Marokko Babylon Somalia


IN GS

EK

SE

MP LA R

Øveord: bevist sterke modige

Tigris

VU

RD

ER

Thor Heyerdahl hadde bevist at folk kunne reise langt med både flåter og sivbåter for flere tusen år siden. Havet fraktet folk dit de ville, bare båtene var sterke nok og menneskene modige nok. Spørsmål: Hva hadde Thor Heyerdahl bevist? Oppgave: Skriv verb og substantiv som passer til bildet. 109


Gjedda i sivet

MP LA R

Inne i skogen lå en stor innsjø. Rundt innsjøen lå det flere hytter. Om sommeren var det alltid mange mennesker som badet og svømte i det klare, friske vannet.

Øveord: innsjø yrende liv småfisk gjedda andunger svømmetur gjemte seg gjemmesteder

IN GS

EK

SE

Nede i vannet var det også et yrende liv. På bunnen krabbet det kreps. Småfisk hoppet og spratt. Åbor og aure og mort var det mye av. Den største av alle fiskene i sjøen var gjedda. Gjedda slukte alt den fikk tak i. Sulten var den visst alltid. Til og med andunger som var på svømmetur, ble tatt av gjedda. Den fikk aldri nok.

VU

RD

ER

Gjedda gjemte seg inne ved land. Inne i det tette sivet som vokste rundt hele sjøen, var det mange fine gjemmesteder. Det var nesten umulig å få øye på gjedda når den stod helt stille. Fargene på gjedda gikk i ett med sivet. Alle i sjøen var redde for den store gjedda. Ingen var store og sterke nok til å ta den. Gjedda vokste og ble større og sterkere for hvert år som gikk. Spørsmål: Hva slags fisk var det i innsjøen? Hvor gjemte gjedda seg? Oppgaver: Skriv adjektivene. Skriv fem verb. 110


Øveord: midt fiskelykke aurer åborer unnagjort skylle fiskeavfallet klissete fiskeblod

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

En dag midt i sommerferien var en mann fra en av hyttene ute og fisket. Han hadde begynt å fiske tidlig på morgenen. Mannen hadde hatt god fiskelykke. Fire aurer og seks åborer hadde han fått. Han gjorde fisken i stand til steking mens han satt i båten inne ved land. Det blir alltid en del søl av det. Derfor var det godt å få det unnagjort. Her nede var det vann nok til å skylle vekk alt fiskeavfallet. Da mannen var ferdig med å gjøre opp fisken, stakk han hendene i vannet. Hendene hans var klissete og fulle av fiskeblod. Plutselig satte mannen i et brøl. Han kjente noe skarpt som rev i fingrene hans! Det gjorde forferdelig vondt!

Spørsmål: Hva slags fisk hadde mannen fått på kroken? Hvorfor stakk mannen hendene i vannet? Oppgaver: Skriv de sammensatte orda. Skriv de tre orda som har vokalen ø i seg. 111


MP LA R

IN GS

EK

SE

Han fikk hendene opp i en fart. Den ene fingeren hans var nesten revet av. Han silblødde. Borte i sivet så mannen en mørk skygge. Det var ei kjempegjedde som slo med halen og forsvant. Mannen måtte på legevakta og sy flere sting. Legen sa han hadde vært heldig. Han kunne ha mistet hele fingeren.

VU

RD

ER

Det ble fort kjent at det var en stor, blodtørstig gjedde i innsjøen. Gjedda burde nå for første gang passe seg. Nå var det mange som ville ha tak i den. Men det visste ikke gjedda. Den hadde aldri passet seg for noe som helst. Spørsmål: Hvorfor måtte mannen på legevakta? Oppgave: Skriv substantiver som passer til bildet. 112

Øveord: silblødde skygge blodtørstig burde visste


MP LA R

EK

SE

Mannen som nesten hadde mistet fingeren sin, var nok den ivrigste til å få tatt gjedda. Hver morgen gjennom hele ferien forsøkte han å få den svære gjedda på kroken, men uten hell.

VU

RD

ER

IN GS

En grå, regnfull lørdagsmorgen satt mannen i båten sin. Han speidet som vanlig etter gjedda. Gjedda svømte bare et lite stykke unna. Den var fryktelig sulten. Den hadde bare slukt en liten mort til frokost. Da fikk gjedda plutselig øye på en ny, liten mort. Som et lyn var den borte ved morten. Før morten fikk sukk for seg, var den fanget i munnen til gjedda. Gjedda var så fornøyd. Nå ville den svømme bort til sivet og fordøye morten. Spørsmål: Hva hadde gjedda spist til frokost?

Øveord: ivrigste speidet mort fornøyd fordøye

Oppgaver: Skriv fire verb. Skriv fire adjektiv. 113


Men hva var det gjedda hadde fått tak i? Det var ingen vanlig mort. Det stakk forferdelig i munnen. Gjedda hadde bitt på en fiskekrok. Gjedda ville innover til det trygge sivet.

Øveord: forferdelig vannspruten strittet imot krigsdansen

EK

SE

MP LA R

Gjedda var fanget. Men neimen om den ville gi seg uten kamp! Gjedda slo med den kraftige halen sin så vannspruten stod. Den heiv seg hit og dit. men jo mer den strittet imot, jo fastere satt kroken fast. Sakte, men sikkert ble gjedda dratt mot båten.

VU

RD

ER

IN GS

Gjedda lot seg dra med en liten stund, men så begynte den på den ville krigsdansen igjen.

Spørsmål: Hva trodde gjedda den hadde fanget? Hva skjedde når gjedda kjempet imot? Oppgave: Skriv verbene som forteller hva gjedda gjorde for å komme seg løs. 114


Mannen i båten ble nesten redd da han så hvordan gjedda kjempet for å komme løs. Den måtte ha voldsomme krefter!

ripa overmann kjempefisken berømt

SE

MP LA R

Men mannen var like sta som gjedda. Han ville ha den opp i båten koste hva det koste ville. Mannen visste ikke hvor lenge han hadde kjempet med gjedda, men endelig fikk han den over ripa. Han slo kjempegjedda i hodet. Han våget ikke å ta gjedda helt opp i båten før han var sikker på at den var død.

Øveord: koste hva det koste ville

VU

RD

ER

IN GS

EK

Endelig var kampen slutt. Gjedda hadde møtt sin overmann. Gjedda var en av de største gjeddene som noen gang var tatt. Den var nesten to meter lang og veide over 25 kilo. Mannen fikk tatt et bildet av kjempefisken. Det bildet kom i avisene og på tv. Gjedda ble berømt til sist.

Spørsmål: Hvor mye veide gjedda, og hvor lang var den? Oppgaver: Skriv orda som har bokstavene hv på plass først. Skriv substantiver og adjektiver som passer til bildet 115


Per møter nøkken

MP LA R

Den lengste elva i Norge heter Glomma. Mange bekker og små elver renner ut i Glomma. På et lite sted som heter Årnes, møter Glomma elva Vorma. Sammen med den elva blir Glomma kjempebrei og stri.

Øveord: lengste kjempebrei elvebredden drukne

VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

Akkurat der de to elvene møtes, bodde det en gutt som het Per. Huset han bodde i, lå bare noen få meter fra elvebredden. Moren og faren hans var alltid redde for Per. De var redde for at han skulle falle i elva og drukne.

Spørsmål: Hva heter den lengste elva i Norge? Oppgave: Skriv tre ord som har to d-er i seg. 116


Per var bare seks år. Han kunne ikke svømme. Derfor fikk de to storesøstrene hans streng beskjed om å passe godt på Per.

Øveord: storesøstrene beskjed nysgjerrig oppdagelsesturer våget

SE

MP LA R

Søstrene het Anne og Randi. Det var ikke så lett å passe på Per. Han var så nysgjerrig. Han drog ofte på oppdagelsesturer. Per syntes ikke slike turer var noe spennende hvis noen skulle passe på ham. Derfor stakk han ofte av fra søstrene sine.

IN GS

EK

Anne og Randi ble så leie av å lete etter Per. Han lurte dem hele tida. De fikk aldri fred. Alltid måtte de ut og lete etter ham. Til slutt ble Anne og Randi enige om å skremme Per slik at han aldri våget å gå ned til elva alene.

VU

RD

ER

Anne og Randi tok med seg Per ned til elva. Jentene satte seg ned og begynte å glane ned i vannet Per lurte fælt på hva de så på. «Vi ser etter nøkken,» sa Randi.

Spørsmål: Hvorfor måtte storesøstrene til Per alltid passe på ham? Oppgave: Skriv to ord som har to m-er i seg. 117


MP LA R SE

EK

«Vi har akkurat hørt på nyhetene i radioen. Det ble sagt at det var oppdaget en nøkk i Glomma nede ved Årnesbroa!»

Øveord: nyhetene smågutter fossen

VU

RD

ER

IN GS

Per visste ikke helt hva en nøkk var. Jentene gav seg til å fortelle: «Nøkken er et troll som bor i elver og vann. Han spiser smågutter til frokost. Får han øye på en gutt nede ved elva, svømmer han i rasende fart mot land. Han hiver seg framover, tar tak i beina til gutten og drar ham ned i vannet. Så tar han gutten under armen og svømmer nedover til Rånåsfossen. Under fossen er det en hule. Spørsmål: Hvordan visste Anne og Randi at det var en nøkk i elva? Oppgaver: Skriv egennavnene. Skriv tre ord som har kort å-lyd som skrives med bokstaven o. 118


Der stenger han gutten inne. Gutten må spise masse fisk hver dag. Når gutten har blitt stor og feit, spiser nøkken ham.»

Øveord: trillrunde stri strømvirvlene bjørketre dermed

IN GS

EK

SE

MP LA R

Per hørte på med åpen munn og trillrunde øyne. Han lurte på om dette var sant. «Vi har jo hørt det på radioen,» sa Anne. «Klart det er sant!» Per satte seg ned og så utover elva han også. Anne og Randi pekte ut et sted hvor elva var ekstra stri. «Der ute er nøkken. Ser du strømvirvlene i vannet? Det er nøkken som lager de virvlene. Han ligger nede på bunnen og bare venter på at det skal dukke opp en ensom, liten gutt.» Det var siste gang Per våget seg ned til elva alene!

VU

RD

ER

Randi og Anne slapp å lete etter Per noen dager. Han holdt seg langt borte fra Glomma. Per bygde hytte i toppen av et stort bjørketre. Dermed kunne de både se og høre ham. Spørsmål: Hvor ble guttene stengt inne? Hvor bygde Per hytte? Oppgave: Skriv tre ord som har språklyden ng i seg. 119


MP LA R SE

IN GS

EK

En dag midt i sommerferien bad mor Randi og Anne om å gå ned til elva og plukke blomster. Mor ventet gjester og ville pynte opp i stua.

VU

RD

ER

Det hadde regnet hele natta. Mor sa at de måtte ta på seg langstøvler. Det var så vått i gresset. Per ville være med han også. Han lovte å oppføre seg ordentlig og holde seg langt unna elvebredden. Anne og Randi fant masse blomster. Spørsmål: Hvorfor ville mor ha en blomsterbukett? Oppgave: Se på bildet og skriv substantiver som passer til. 120

Øveord: langstøvler ordentlig elvebredden


MP LA R SE

VU

RD

ER

IN GS

EK

De ble opptatt med å lage en stor, fin blomsterbukett til mor. Per tuslet rundt for seg selv. Plutselig hørte de et vræl. Anne og Randi for opp. «Hvor var Per?» De kastet fra seg blomstene og satte av sted ned til elvebredden. Der fikk de øye på Per. Han hadde rutsjet ned den bratte skråningen og stod ute i elva. Skråningen var leirete og glatt, rene rutsjebanen var det.

Spørsmål: Hvor var Per?

Øveord: blomsterbukett vræl rutsjet leirete rutsjebanen

Oppgave: Skriv de sammensatte orda. 121


Øveord: stirret stivt arme råd skikkelig tak brennkvikt omsider sølespruten

IN GS

EK

SE

MP LA R

Per hadde sluttet å skrike. Han stod og stirret stivt framfor seg. Han prøvde å si noe, men da ble munnen hans full av vann. Randi og Anne visste ikke sin arme råd. Hvordan skulle de få tak i Per? Randi begynte å skli forsiktig nedover skråningen. «Løp etter far!» skrek hun til Anne. «Jeg skal prøve å holde ham fast. Løp fort!» Anne satte av gårde det forteste hun kunne. Randi kom seg helt ned til Per. Hun bad ham om å rekke ut hånda. Men Per rørte seg ikke. Randi fikk tak i håret hans og tok et skikkelig godt tak. Så begynte hun å hyle og skrike. Her måtte hun få hjelp litt brennkvikt!

VU

RD

ER

I mellomtiden hadde Anne fått tak i far. «Nøkken holder på å ta Per!» ropte hun. Først trodde far at hun bare tøyset. «Hva er det dere leker nå?» sa han og begynte å le. Men omsider forstod han at dette ikke var noen lek. Stakkars far løp så han holdt på å miste pusten. Han hørte hylene fra Randi og sklei ned skråningen så sølespruten stod. Spørsmål: Hva skrek Randi til Anne? Hvem var det Anne mente holdt tak i Per? Oppgaver: Skriv to ord som har diftong i seg. Skriv de orda som har vokalen ø i seg. 122


VU

RD

ER

IN GS

EK

SE

MP LA R

Far hoppet ut i vannet og fikk løftet Per opp. Øveord: Det var i siste øyeblikk. Randi hadde ikke fossen klart å holde ham stort lenger. dukket opp Far fikk Per og Randi opp på tørt land. Da fikk Per stemmen igjen. Han begynte å hylskrike. Mellom hikstene ropte han: «Nøkken var nede i vannet og holdt fast beina mine. Han holdt på å svømme til Rånåsfossen med meg! Han tok støvlene mine!» Ganske riktig, der stod Per i gresset uten støvler! Støvlene var borte! De dukket aldri opp igjen!

Spørsmål: Hvem trodde Per det var som holdt fast i beina hans? Hvilken foss ville nøkken svømme til? Oppgave: Skriv de orda som har konsonanten p/P i seg. 123


28-09-09

12:35

Side 124

EK

SE

MP LA R

1. korr Omb. leseb. 2 TL 3 kopi

VU

RD

ER

IN GS

God sommer!

124